2012-05-31–10:42

Linkajánló – Deconspirator

Amint azt minden bizonnyal tudjátok, a Konteóblog gazdája szívén viseli az olvasók széleskörű tájékoztatását minden olyan terület vonatkozásában, aminek az összeesküvés-elméletekhez bármiféle köze van. Eddig volt itt már filmajánló, könyvajánló, illetve linkajánló is.

Mai – egyfajta közszolgálatinak szánt – posztunkban egy érdekes oldalra szeretnénk felhívni azon konteósok figyelmét, akik egyrészt a politikai összeesküvés-elméletek teóriája iránt mutatnak a szokásosnál erőteljesebb érdeklődést, ugyanakkor bírják annyira az angol nyelvet, hogy egy-egy igényes tanulmánynak is neki mernek veselkedni. De senki ne riadjon vissza teljesen, mert egyes anyagok (sajnos elég kevés) magyarul is olvashatók. A Deconspirator nevű tematikus oldal vállalt célja “a közvéleményben és a közbeszédben jelen lévő összeesküvés-elméletek, mint a jobboldali radikalizmus és populizmus ideológiai eszközének kutatása, és a velük szembeni nyilvánosságbeli és oktatási stratégiák kidolgozása.

A Deconspiratort a Political Capital jegyzi, melynek most induló, kétéves projektje öt országra (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Norvégia, Franciaország) kiterjedően vizsgálja a közvéleményben és a közbeszédben jelen lévő összeesküvés-elméleteket és a politikai radikalizálódás ezzel összefüggő társadalmi, ideológiai, szervezeti mintázatait”.

Természetesen senkinek nem kell egyetértenie az ajánlott oldalon megjelent (avagy onnan más oldalakra mutató linkeken elérhető) tanulmányok mindegyik következtetésével, de akik érdeklődnek a téma iránt (akármelyik pártra is voksoltak vagy voksolnak), szerintem találnak csemegéznivalót. És ha szembe szeretnél szállni egyik-másik cikk bármelyik megállapításával, netán csak az egyetértésednek akarsz hangot adni, a kommentek között megteheted; hátha lesz ebben partnered… Az egészséges (akár kemény) vitát – mint mindig – bátorítjuk, a civilizált és kulturált hangnem fölött pedig éberen őrködik a Szerkesztőség.

Kategória: EgyébCímkék:

28 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 28. becsuszoszereles1k — 2014-08-30 12:30 

@ sztalker: “Csak hát vannak szakmák, melyekben ez „elmegy” (vagyis a kutya se jön rá, hogy pl. milyen rossz tanár, pszichológus, esztéta, jogász, irodalomkritikus stb. az illető, csak évek múltával), és van, ahol bizony rögtön látszik.” _ A zeneszeket hoznam fel szemleltetes keppen! Ha a zenesz nem tud jatszani vagy falsul jatszik – elsunnyoghat-e a zenekarban, egyaltalan “dolgozhat-e”?! A hangszer elhivatott napszamosai – o”k az a bizonyos ‘lakmusz’… 🙂

*

16.@dr. Lopici Gaspar: “Mai mottónk tehát:
A konteós ha éber,
nem veri át a héber!”

19.@manstein: “nagyon hiányzik már valami jó kis új cikk, tök régen nincs már itt semmi fejlemény.”

21.@marcipan: “érdekes itt anti-konspirációról olvasni.
páran a tényeket hiányolják, holott az összeesküvés-elméletek központi eleme, h van egy titok,”

es miden itt hozzaszolo

altal megihletve, ajanlok egy linket, ami ajanl egy konyvet, aminek temaja egy echte anti-antikonspiracio, vagyis egy megoldott konteo, amilyen termeszetebol adodoan nem letezhet – szoval ve’resen-vidam!
M. Chabon: Jiddis rendorok szovetsege 😀

https://www.google.co.il/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CBsQFjAA&url=http%3A%2F%2Fmagyarnarancs.hu%2Fkonyv%2Fkonyv-kohn-winnetou-83430&ei=1IcBVIeCIo_qaPXMgqgF&authuser=1&usg=AFQjCNH-m8qQOsUb3HqyD5fyO8zSbLTa9g&sig2=pFK8_6JhRUu9ad9gEzEB_g

 27. sztalker — 2012-07-06 14:12 

@igor:

Köszi a reagálást.
Egy szemléletes példával jönnék elő megint, bocs, hogy ilyen akadékos vagyok. Volt egy aranyos eset a repülésbiztonsági szakmában, ami arról szólt, hogy mikor kimentek ellenőrízni az adott céget a hatósági emberek és elbeszélgettek kicsit a karbantartókkal a morálról és a technikusok és főnökeik közti bűnrossz kommunikációról, ami balesetekhez vezetett, ilyen válaszolokat kaptak:
„Van ám nálunk egy pompás biztonságtechnikus szakember, aki mindent tud és tényleg vágja a témát, csak az a baj, hogy nem nagyon szereti az embereket és beszélgetni sem szeret velük.” Na, pont ez a baj. Ő ugyanis pontosan azért lenne ott, hogy jó kapcsolatban legyen az emberekkel. Ebben az esetben ez az első, a legfontosabb, minden csak utána következik. Csak hát vannak szakmák, melyekben ez „elmegy” (vagyis a kutya se jön rá, hogy pl. milyen rossz tanár, pszichológus, esztéta, jogász, irodalomkritikus stb. az illető, csak évek múltával), és van, ahol bizony rögtön látszik.
Természetesen tisztelet illeti a tényleges szakembereket, de azt azért látnod kell, hogy pl. nem véletlenül van többször annyi elméleti fizikus, mint kísérleti (nem véletlen, hogy nem is osztanak Nobel-díjat csak úgy klassz hipotézisekért, pedig abból aztán van bőven, látod!) és az is elgondolkoztató, hogy ha ennyire büszkék vagyunk mi emberek a jogrendszerünkre (ami ugye társadalomtudomány, tehát tulajdonképpen „alkudozás” és nem abszolút természeti törvényeket kell figyelembe vennünk), akkor miért kell ennyi jogász? Az elméletnek és a gyakorlatnak kéz a kézben kellene járniuk, de nem így van, Dunát lehetne rekeszteni azokból, akik szépen ellavíroznak a kertek alatt, az oldalvizeken. A tudomány az tudomány, de nem azért, amit vizsgál, hanem mert tudományos MÓDON vizsgál bármit (mindent lehet tudományosan vizsgálni, a zsíros kenyér leesését is, persze, ez önmagában nem baj, az Ig Nobel kategória önmagában nem bűn, „csak” felesleges kutatást jelent), de azzal már baj van, ha valaki visszaél a tudományosság látszatával, v. a tudomány afféle felsőbbrendűségének a társadalomban elfoglalt kitüntetett szerepével.
Egyébként tényleg semmi bajom nincs a konteós kutatásokkal, ha ezzel előrébb léphetünk valamivel és ez hasznára válik a társadalomnak és nem csak a kutató(k)nak.

Üdv,
sztalker

 26. igor — 2012-07-05 23:35 

@kszabo: tehát akkor a NEP volt a rablás időszaka és Ilf-Petrov nevű lénynek igaza volt? a kritikákra akkor a válasz egy grúz volt, úgy egyébiránt. bajszos, kiugrott szeminarista kaukázusi.

 25. igor — 2012-07-05 23:32 

@sztalker: kedves sztalker! elnézést a kései válaszért, tehát.

nem vettem magamra, csak futólag ismerem az arcot, tehát gondoltam megosztom ez irányú információimat és ennek talaján álló következtetéseimet/következtetgetéseimet, ha van ilyen szó.

az elefántcsonttoronyra reagálván annyit, hogy a jogász-kriminalisztikusnak, akit példádban hozol, nem is lenne feladata gyilkossági ügy felderítése, maximum az ügy messzeségből való elemzése (a szóban forgó ormányosminaret) ÉS szaktanácsadás az éppen eljáró, elnyomozó, nyomozgató hatóságnak vagy épp szügyészségnek, illetőleg egyéb szerveknek. 🙂

attól, hogy az egyik (a toronybéli) képtelen megoldani a másik (a terepen lévő) feladatát, attól még előbbi nem felesleges tényező, lévén másféle dolgát becsülettel teszi.

az a polémia, hogy végső soron a konteók elemzése valamiféle új tudományág lenne a nyomozati munka analógiájára, és ezért kívül helyezendő szociológián, szimbológián meg kriminalisztikán. és ezen az analógián a pszichológián is. tehát a polémia úgy oldható fel, miképp az elefánttornyos-hasonlatban az analóg szerv: ha az itt gyakorolt konteó-elemezgetés tudomány, akkor a többi maximum segédtudománya, míg konspirációs teóriákról van szó.

a többivel nagyjából egyetértek.

barátsággal viszont,
igor

 24. kszabo — 2012-06-09 19:05 

A Szovjetuniót a német titkosszolgálat hozta létre a cári Oroszország megroppantásának, kirablásának elősegítésére.
Erre a feladatra Lenint szemelték ki, akit Finnországban rejtegettek egy fűkunyhóban:)

 23. tutajos — 2012-06-09 17:54 

@spraaq: Mindkét képződmény (Szovjetúnió, III: birod.) valószínűleg összeesküvések eredményeképp, külföldi segítséggel jött létre (attól eltekintve, hogy az alternatívaként szóba jöhető politikai erők nem álltak a helyzet magaslatán, ahogy egyébként ma sem):
http://video.google.com/videoplay?docid=6244851259954264539

 22. spraaq — 2012-06-08 14:44 

A balos összeesküvés-elméleteket mindenhol mellőzik. Daniel Pipes (akit azért én politikai szerepvállalása miatt fenntartással kezelek) szerint ennek számtalan oka van példának okáért: a balos összeesküvés-elméletek kifinomultabbak, értelmesebbek, kevésbé lehet észrevenni a mögöttes tartalmat, esetenként fontos, tekintélyes emberek is vallanak egy két balos elképzelést (tudósok, írók, költők) valamint adnak a külsőségekre.

Ha ehhez hozzácsapjuk, hogy lokálisan kis hazánkban a baloldali pártok döglött kutyák, míg esetenként a szélső jobboldal által terjesztett összeesküvés elméletek burjánzanak nem értem miért is probléma, hogy nem foglalkoznak a balos összeesküvés-elméletekkel? Persze ez a balos összeesküvés-elmélet meghatározás is csavaros mert a Jobbik nézetei közé néha becsúszik néhány baloldali elképzelés is.:)

Az ilyen összeesküvés elméletek vizsgálata pedig azért is fontos mert ha elfogadjuk, hogy mind a III. Birodalom, mind a Szovjetunió összeesküvés elméletekre alapuló rendszerek voltak akkor azt kapjuk, hogy ezek a legpesszimistább becslések alapján akár 100 millió ember halálát is okozhatták:). Ez egy ilyen oldalon kevésbé jön át az olvasóknak mivel az írásokból nem süt sem antiszemitizmus sem szélsőbaloldaliság de szerintem nem árt tisztázni, hogy a más oldalakon terjedő ÖE-k pontosan milyen hatással is vannak a társadalomra.

 21. marcipan — 2012-06-07 22:58 

érdekes itt anti-konspirációról olvasni.
páran a tényeket hiányolják, holott az összeesküvés-elméletek központi eleme, h van egy titok, amit nem ismerhetünk meg. a konteókat dekonspirálni épp a társadalmi-pszichológiai hátterük feltárásával lehet megpróbálni. ebben pedig érdekes, amit csinálnak.

szívesen szavaznék egy té-féle comingout posztra a konteók természetét illetően, de asszem előbb sétálok el a holdig oxigénpalack nélkül 🙂

 20. tiboru — 2012-06-05 19:00 

@manstein:

Még a héten igyekszem feltenni egy szavazós posztot, csak pillanatnyilag még olvasom a tippjeiteket a vegyesfelvágotton 🙂

 19. manstein — 2012-06-04 23:57 

Na, látom megjelentek a korábban küldött hozzászólásaim is, csak volt 2 nap átfutási idő. Gondolom ennyi ideig tartott, mire New Yorkban meg Tel-Avivban is megérkezett a szabadságon lévő titkosszolgálati vezető, aki a magyar nettermékeket vizsgálja. Örvendek, hogy átmentem.

Szóval az a helyzet, hogy nagyon hiányzik már valami jó kis új cikk, tök régen nincs már itt semmi fejlemény. Legalább egy cikkválasztó kis szavazás jó lenne.

 18. Rogal Dorn — 2012-06-04 14:12 

@dr. Lópici Gáspár:

Jó kis versike…. 😀 Remélem ez is egy gyors teszt, ki reagál rá és hogyan… 🙂

A Political Capital, köztudottan liberális kötődésű, és ők sem mentesek a “szélsőségektől”. Innen jobbról, ők eléggé “szélsőballiberállatoknak” tűnnek számomra.

Ja, és vajon miért nem tudtam felcsatlakozni az itthoni hálózatra egy hónapon keresztül? Igazi konteo téma lehetne. 😀

 17. tiboru — 2012-06-04 19:51 

:-)))

 16. dr. Lópici Gáspár — 2012-06-04 12:17 

Kis butusok, hát szerintetek ezt Tiboru nem tudta tökéletesen pontosan?

Nyilván való, hogy ez csak egy gyorsteszt volt, hogy mennyire vagyunk érzékenyek.

Mindenesetre gratula a kedves kontársaknak, villámgyorsan lelepleztétek ezt a gyengécske próbálkozást. 🙂

Mai mottónk tehát:
A konteós ha éber,
nem veri át a héber!
🙂

 15. dr. Lópici Gáspár — 2012-06-04 12:17 

Kis butusok, hát szerintetek ezt Tiboru nem tudta tökéletesen pontosan?

Nyilván való, hogy ez csak egy gyorsteszt volt, hogy mennyire vagyunk érzékenyek.

Mindenesetre gratula a kedves kontársaknak, villámgyorsan lelepleztétek ezt a gyengécske próbálkozást. 🙂

Mai mottónk tehát:
A konteós ha éber,
nem veri át a héber!
🙂

 14. robferrara — 2012-06-03 12:14 

Szerintem ritka, hogy egy oldal (dekonspirátor) ennyire nyilvánvalóan elfogult legyen. Utoljára talán csak pártok honlapján láttam ilyenszintű elfogultságot. Mondjuk jó pontot ér, hogy nem is nagyon titkolja, aki kicsit figyelmes felfedezi, hogy a “Zachor” alapítvány meg egy “Holocaust remembrance” nevű csoport támogatja az oldalt. A magyar illetőségű cikkek mind, de a külföldiek is jórészt a szélsőjobbos veszély fenyegetéséről szólnak… Félreértés ne essék nem azt mondom, hogy nincs igazságalapja, cask azt, hogy az ajánlott oldal messze nem méltó a konteóblogra, hiszen épp itt különösen fontos az elfogulatlanság.
Tiboru, nagy tisztelettel, de szerintem ezekre a körülményekre mindenképp fel kellett volna hangsúlyosan hívni a figyelmet az ajánlóban. Így az ajánlás szerintem nem való egy a függetelenségére adó blogra. (Sőt szerintem egy ilyen nyilvánvalóan elfogult oldalt egyátalán nem helyénvaló ajánlani.) A dekonspirátor egy politikai reklámoldal. Nincs sok olyan terület ahol a függetlenség és az elfogulatlanság fontosabb lenne minta politikai elemzés, bár tudom, hogy ez ritkán valósul meg. Az a propagandaszintű egyoldalúság, amit a dekonspirátor mutat, minden oldalon elítélendő, vagy legalábbis annak kell venni ami, propagandának.

 13. sztalker — 2012-06-02 12:38 

@igor:
Kedves 8. igor, ezúton kérek elnézést, ha esetleg magadra vetted volna az én spekulációmat a dologról és hidd el, hogy én örülök a legjobban annak, hogy végre-végre! kezd “hasznosulni” e blogban felhalmozott tudás, kreativitás és világszemlélet (de legfőkébb egyfajta frissesség, ami nem jellemző a mostani magyar médiára), ami legfőképp mesterünk, tiboru érdeme, nem vitás.

Örülök, hogy velünk vagy és jó konteós vagy és az is maradsz!

De! De lenne még itt valami…

Ezért, amit most ide leírnék (sokat vaciláltam, hogy megtegyem-e, de most már mindegy, elkezdem), kérlek, ne haragudj rám, egyszerűen csak nem tudom megállni, hogy ne morfondírozzak magamban.

Én elfogadom, hogy a konteót is lehet kutatni, meg a konteós eseteket is elemezni — sőt van ezeknek pszichológiája s eszmerendszer is!, — mint bármi mást, de nekem ez az egész ahhoz hasonlít, mint amikor valaki pl. kriminalisztikát (meg viktimológiát meg minden ehhez kellő társszakot) tanulna v. jogászként ledoktorálna, majd elé tennének egy zűrös gyilkossági ügyet azzal, hogy: Na, akkor oldd meg, tessék! (Ennek keményebb verzióját asszem Mongomery vezette be: 4 hónap vezérkari irodai lötyögés után 4 hónap frontszoli a főtiszteknek. Hatékony egy vetésforgó lehetett és szelektív is…) Nekem kicsit olyan papírízű, elefántcsonttornyos dolognak tűnik továbbra is, de biztos neked van igazad.

Ha én pl. írnék egy tanulmányt (v értekezést stb.) mondjuk A JFK-gyilkosság ill. a magányos gyilkos toposza az amerikai kultúrában és modernkori történelemben, valamint új fogalmak és szimbólumrendszerek a politikai gyilkosságok történetében, avagy a „Grossy Knoll”-mítosza címmel (v. vmi ehhez nagyon hasonló „halandzsát”, na), az tulajdonképpen konteós-tanulmánynak számítana? Vagy fordítva, ez egy tanulmány a kor szocio- és szubkultúrájáról, szimbólum- és eszmerendszeréről, amit egy konteós (azaz egy konteót kiváltó, azt előidéző) esemény elemzésén keresztül mutatok be v magának az eseménynak hatását (= egy orgyilkosság sokkja az embereknél ill. mindenféle vizsgálóbizottság — nem csak a Warren — iránti örökös bizalmatlanság a jövőben) vizsgálom és elemzem? A kettő ugyanis szerintem nem egészen azonos. Egy konteós tanulmány egyben egy nagyon komoly állásfoglalást is kell, hogy tartalmazzon, tehát valamit állítok vmiről és ezért bizonyitanom is kell v. épp fordítva: cáfolni egy korábbi állítást a bemutatott adatok, eszmefuttatás alapján. Gondolom én. Nekem nagyon sok olyan főnököm volt (sajnos), akik egész életüket ilyesféle elemzések és „kutatások” elkészítésével töltötték és igen komoly szakmai előmenetelt értek el vele. Mi meg “kerülgettük” őket és általában másokhoz fordultunk, ha konkrét problémánk adótott (az a baj a problémákkal, hogy mindig konkrétak, sajnos…) Mint a régi viccben: Hogyan kell egy oroszlánt fogni? Hát fog az ember kettőt, a másikat meg elereszti…

Értem, hogy ezek az elemzések IS nagyon fontosak és jó, hogy vannak, és kellenek is. És más elemzések is kellenének, amiket (és a fő baj ez, szerintem) tudom, hogy nem ezek az emberek fognak megírni, nem mintha nem lennének rá képesek mondjuk, csak inkább úgy mondanám, hogy nem eléggé bátrak v motiváltak hozzá, na. Mert az már esetleg tényleg nagyon kellemetlen lehetne nekik. (És most maradjunk csak a szakmai kellemetlenségnél, egyéb „más” kellemetlenségről ne beszéljünk.)
Per pillanat jobban becsülök egy „szimpla” rövid tudományos cikket egy szaklapban, mint ezeket, mert tudom, hogy mennyi verítékkel jár amig valaki nívós helyen publikálhat és mennyi szerencse is kell ahhoz, hogy a szaklektorok ne dobják vissza vmi indokkal a cuccost. Tán néhány (tényleg nem sok maradt mára) újságíró kutatását is szívesebben átolvasnám, mint ezeket. (Ismétlem, én nem vagyok tudós, de vannak tudós ismerőseim.) Szerintem ez az egész inkább csak politika és karrierépítés lehet. Én legalábbis így gondolom.

(Egyébként én sokáig „Grossy Knoll”-os voltam, csak később győztek meg szakértők ennek a szálnak a tarthatatlanságáról. De azért nem adom fel, maradt még egyéb szál bőven!)

Őszinte barátsággal:

sztalker

 12. manstein — 2012-06-01 18:09 

@manstein: Remek, ez a 3. próbálkozásom, csak a lényegesek nem jelentek akkor meg. Most mégis mire gondoljak akkor…

 11. manstein — 2012-06-01 18:09 

Az én kommentem miért nem jelenik meg???

 10. manstein — 2012-06-01 14:45 

én ide írtam tegnap egy igen hosszú kommentet este, az miért nincs itt?

annyi volt benne, hogy az összes politikai elemző cég undorító, szavukat nem szabad hinni, és így ezzel az oldallal sem szabad foglalkozni

helyette ajánlanám a http://2012.blogol.hu/ oldalt, na az tényleg kemény

 8. igor — 2012-06-01 01:22 

@sztalker: Nem hiszem, hogy pl. Krekónál (PC kutatási igazgatója) ez valami újdonsült pénzszerzési lehetőség volna, lévén tartott nekem anno kurzust az ELTE-n, melynek címe emlékezetből visszaidézve Összeesküvés-elméletek a szociálpszichológia szemszögéből, vagy ilyesmi volt. Igaz, nem volt olyan régen, de nem is ma meg tegnap. Alapvetően tény, hogy inkább az Urbanlegends.hu megközelítését követte a tematika, természetesen bővítve a pszichológiai vonatkozásokkal, de hogy ez egész szeminárium nem az vezető tanár tényleges érdeklődésből (hanem a biznisz “megtámogatásából”) fakadt volna, no azt nem feltételezném. Én pl. négyest kaptam egy kissé hanyagul lehivatkozott dolgozatra (no nem, mint Schmitt Pál 🙂 ), mely a szovjet összeesküvés-elméletek köré próbált szerveződni, Szemjon Reznyik meg egy a Cion bölcseiről szóló bővebb tanulmány voltak a fő forrásaim, de pl. a Konteóblog Litvinyenko-posztja is segítségemre volt; ezúton is köszönet ezért! Szóval úgy összességében nem osztom azt sem, hogy ez valami csak biznisz motiválta tevékenység a részükről, sem azt, hogy mereven elzárkóznának a konspirációs teóriák olyasfajta halmazának vizsgálatától (meglátásától), ahol a józan ész egyszerűen jobban alátámasztottnak, logikusabbnak gondolja a teóriát, mint a hivatalos verziót.

 7. manstein — 2012-05-31 19:25 

Undorító minden, ami ezekkel a nagy, ún. politikai elemző cégekkel kapcsolatos, legyen az “kutatási eredmény”, “tudományos” cikk, közvélemény-kutatás, bármi. Tendenciózusan hazudik az összes, és csak leplezni se próbálják. Akármelyik oldalhoz is tartozzanak, ugyanolyanok. Itt is látom, rögtön kikerekítik, hogy a szélsőjobboldal szellemi fogyatékos szimpatizánsai kiáltanak csak összeesküvést mindenre, holott ugye mindenki tudja, hogy ezek baromságok (így, konkrét ügyeket nem is kell említeni, nincs cáfolat, semmi, csak egy szánakozó mosoly szegény hülyékre).

Amit viszont ajánlanék mindenkinek, az a http://2012.blogol.hu/ , na ez egy kőkemény összeesküvéses oldal, a legelmebetegebb fajtából. Nagyon szeretem. 😀

 6. andaxin — 2012-05-31 17:48 

akkor én már le sem írom;
a PC nem csinál mást, csak a zavarosban halászik.
és ha még nem lenne elég zavaros, akkor tesz róla.

 5. rdos — 2012-05-31 15:26 

Ugyanis a dolgok egyszerűek. Átlagos középiskolás műveltségű személy számára a legbonyolultabb, akár tudományos dolgok is elmagyarázhatók. Hogy nem ez történik, pl. ilyen “bagatell” kérdésben, mint állami költségvetésünk helyzete, hogy ezt egy civilnek kell megírnia szabad idejében, … Vérlázító.

Hogy ebből az is kiderül, hogy mindenkori szabadon? választott kormányaink milyen felelőtlenek voltak? A nagyobbik baj, jelenlegi szabadon? választott kormányunk a jelek szerint ezt a pályát kívánja folytatni.

De jó lenne dekonspirálni politikumunk valódi hátterét.

 4. rdos — 2012-05-31 15:14 

Csatlakozom az előttem szólókhoz. Tiboru egyszerűen jobb.

A hivatalos megmondó emberek sok mindent “lekonteóznak”. Az csak a probléma, hogy sokszor a legnyilvánvalóbb, egyszerű dolgokról nem ír a tudatdeformáló sajtó. Mit nem ír! Agyon hallgatja, vagy ha ír róla, meglehetősen terel, vagy “agyon bonyolít”.

Erre remek példa Jakab Andor egy hetes, agyon hallgatott, rövid de lényegre törő, újszerű szemléletű írása, költségvetésünk állapotáról.

http://jakabandor.blog.hu/2012/05/24/allamadossag_11

Menten lehull a lepel véleménydeformáló, hallgató gazdasági újságírásunkról, pártjainkról, megmondó embereinkről. Hát persze hogy azt sem hiszem nekik, amit kérdeznek :-).

http://vastagbor.blog.hu/2012/05/30/a_negyedik_nemzeti_konzultacio

 3. sztalker — 2012-05-31 14:46 

Eddig csak a Jobbikról szóló és a Breivikes (angol) linkeket olvastam át.

SZVSZ ezek az elemzők csak találtak maguknak egy új témát (nekik újat, pontosabban), ami jelenleg nagyon „megy”, gondolom az internet elterjedésének köszönhetően. (Sőt biztos.) Kicsit, mint az ügyvédek, akik egymásnak csinálnak ügyeket, v. elhúzzák azokat, amiből mindketten (meg az irodáik is) jól megélnek. A konteósok is szeretnek beszélni nagy vonalakban általánosságban (az nagyon könnyű), de azért a konkrétumok, tények iránti kíváncsiság is bennük van (az afféle „nyomozósdi” a vérbeli konteó, nemde?). Ezek a tanulmányok a konteót, mint afféle társadalmi tünetet v igényt tárgyalják és ebben van is igazság. Nem lehet, hogy egyszerűen felhasználják ezt a konteó divatot, hogy a társ. és gazd. zűrökről szóló könyveiket stb. jobban el tudják adni? Nálunk biztos, hogy hatalmi harc van, mert a pártok nem a népért, hanem magukért gályáznak, ezt mindenki látja. De ez nem a cigánygyilkosságoktól meg egyebektől van így, ez a mi „feudális vérünktől” és problémamegoldási analfabétizmusunktól (=tahóság, sötétség minden szinten) ilyen. És marad is sokáig. Felhasználják a pártjaink az antiszemitizmust, cigányfóbiát saját céljaikra? Igen, mert hát nem sok minden van már a puttonyukban, ami ingyér’ van. Lehetne más is, de az beruházást, pénzt, de legfőképp időt, időt, időt kíván (pl. oktatás, K+F, szakképzés, de még a diplomáciai viszonyok javítása a szomszédainkkal is időt kívánna, ha ez utóbbit egyáltalán akarnák, de ezt nem is akarják), mely időbefektetés már nem nekik térülne meg, hanem mondjuk a nemzetnek, de arra ők tesznek. Mivel nem élek külföldön, nem érzem az ottani légkör „szagát”, csak annyit tudok, amit olvasok v hallok róluk. Biztos, hogy pl. a skandinávok sem verik a földhöz magukat örömükben a bevándorlóktól, de el tudom képzelni, hogy egy echte volt gyarmattartó nép (angol, francia, spanyol) hogy viszonyul hozzájuk, ha a sajátjainak is nehezen tud munkát biztosítani.

Hasonlóan felkapott téma most pl. a közösségi média (régebben meg voltak a „dotcom”-cégek, meg bioétrend, később vellnesszbiznissz stb) itt is lassan már annyi a magát szakértőnek mondó ember meg elemző, mint égen a csillag, de ha annyira tudják a tutit, akkor miért nem veszik a népek tömegesen azt a fránya facebook-részvényt, he?

 2. bibo65 — 2012-05-31 13:55 

Sajnos, egyet kell érsek miamai kollégával. Elég egysíkúnak tűnik (jó, csak egy cikket olvastam el), és nem is igazán olvasmányos. Vitatkozni, érvelni, hozzászólni meg… Nos, nem találtam a lehetőséget. Én maradok inkább itt hűséges olvasó, a többit meg majd meglátjuk.

 1. miamai — 2012-05-31 12:29 

Első átfutás után, még a mélyebbrehatolás előtt néhány gondolat, ami miatt nem fogom szeretni a Deconspirator oldalt:

1. A jelmondatukkal abszolút nem értek egyet. Nekem sokkal inkább a kontóblog jelmondata tetszik!

2. A linken komoly tanulmányok vannak, semmi könnyed játékosság, finom humor, ötletes párbeszélgetések, mint itt. (“comments are closed”)

3. Nagyon aktuálpolitikai színezetűek az írások – bevallom, én ezeket kevésbé szeretem

4. Ha már az írások többsége angol, lehetne egy-egy rövid összefoglaló magyarul is, főleg, hogy egy magyar cég az egyik oldalgazda

5. A témák (és nemcsak a Magyarországra vonatkozóak) elsődlegesen a radikális, szélső-jobboldali csoportokra fókuszálnak. Nem igazán láttam összeesküvés-elméletek cáfolatát, inkább csak (sajátos, egyedi szemszögből leírt) tanulmányokat. A ‘miért’ vagy ‘miért nem’ kérdésekre nem tér ki. (továbbiakban go to 2. pont)

Összefoglalva: ez a deconsp oldal az, ami: politológusok tanulmányait tartalmazó oldal – vitalehetőség nélkül. (persze, nem mintha szeretnék vitatkozni velük, hiszen ők – go to 3. pont) Nem az IGAZI konteók cáfolata. Az a MIÉNK – már ha tudjuk, vagy akarjuk őket cáfolni.

RSS feed for comments on this post.

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

 • Legutolsó hozzászólások

  Tartalom

  CímDátum
  Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
  Lindbergh-konteók2017-02-26
  Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
  Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
  Rejtvényjáték!2016-11-20
  K3 reklámverseny – döntő!2016-11-16
  A BCCI-sztori2016-11-04
  Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
  Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
  Wałęsa-konteók2016-08-21
  Posztajánló: Porton Down2016-08-15
  Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
  Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
  Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
  Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
  Hindenburg-konteók2016-02-26
  Bruce Lee halála2016-02-14
  Opus Dei2016-01-23
  Alapítvány-konteók2015-12-19
  Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
  Furcsa történetek 2.02015-11-29
  Shakespeare-konteók2015-11-12
  Frigyláda-konteók2015-10-22
  Per “Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
  Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
  Menekült-konteók2015-07-14
  Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
  Miss Liberty-konteók2015-06-22
  Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
  Glenn Miller eltűnése2015-04-08
  Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
  Furcsa történetek 1.02015-03-23
  Bob Marley halála2015-03-14
  New Coke – konteók2015-03-02
  Sid Hurwich időgépe2015-02-22
  Alan Turing2015-02-10
  Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
  Halál Chappaquiddickben2015-01-26
  Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
  A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
  Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
  Konteókönyv-felmérés2014-12-01
  Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
  John Titor története2014-11-19
  Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
  Fort Knox2014-10-23
  Estonia-konteók2014-09-29
  Rudolf Hess története2014-09-22
  Kurt Cobain halála2014-09-09
  Eilean Mór rejtélye2014-08-18
  Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
  Gyíkember-konteók2014-06-12
  A Kovács Béla – ügy2014-05-23
  Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
  Georgia Guidestones2014-05-03
  Elisa Lam halála2014-04-15
  Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
  Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
  Magic Johnson – konteó2014-03-12
  Challenger-konteók2014-02-13
  Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
  Cicada 33012014-01-06
  Cajamarquillai üregek2013-11-27
  A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
  Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
  Google-konteók2013-11-03
  A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
  Katrina-konteók2013-10-11
  A denveri repülőtér2013-09-27
  Haszbara-konteók2013-08-25
  Génmódosítás-konteók2013-07-08
  Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
  Konteónak indult…2013-06-09
  Az X bolygó2013-04-27
  Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
  Náci repülő csészealjak2013-03-22
  D. B. Cooper története2013-02-19
  Egy pápa lemondása2013-02-11
  A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
  Eltűntek2013-01-18
  Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
  Anjikuni-rejtély2012-12-11
  Szent Malakiás próféciái2012-12-03
  Jövőbelátás-konteók2012-11-21
  Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
  Mátrix-konteók2012-10-28
  Elbert János halála2012-10-19
  Bohemian Grove2012-09-26
  Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
  A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
  Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
  A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
  Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
  Linkajánló – Deconspirator2012-05-31
  Olof Palme halála2012-05-16
  A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
  Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
  Jörg Haider halála2012-03-14
  Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
  A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
  Szcientológia-konteók2012-02-07
  Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
  Népszámlálás-konteók2011-11-12
  EU-konspiráció2011-11-12
  A Djatlov-incidens2011-11-12
  Fluorid-összeesküvés2011-08-19
  Breivik-merénylet2011-07-25
  A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
  Patton tábornok halála2011-05-12
  Skull & Bones2011-04-19
  Réztekercs-konspiráció2011-04-12
  AIDS-konspiráció2011-04-11
  Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
  Moszkva és a csecsenek2011-04-08
  Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
  A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
  Globális felmelegedés2011-04-05
  A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
  Ajánló – Összeesküvések könyve2011-03-31
  Kilenc/tizenegy2011-03-30
  A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
  Kelly doktor halála2011-03-28
  Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
  Az arab világ forradalmai2011-03-23
  Martin Luther King halála2011-03-22
  Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
  Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
  A USS Liberty megtámadása2011-03-17
  Jézus-összeesküvés2011-03-16
  Ajánló – linkek2011-03-15
  HAARP-összeesküvés2011-03-14
  Chico halála2011-03-11
  JFK – 2.02011-03-10
  JFK – 1.02011-03-10
  Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
  Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
  Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
  Gagarin-konteók2011-03-04
  Cigánygyilkosságok2011-03-04
  Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
  Vérvád-konspiráció2011-03-03
  A Council on Foreign Relations2011-03-02
  A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
  Atlantisz-konteók2011-03-01
  Nagy német adókonteó2011-02-28
  Illuminátusok2011-02-28
  Ajánló – filmek2011-02-26
  Az Elvis-legenda2011-02-25
  Tunguzka-rejtély2011-02-24
  Nikola Tesla 2.02011-02-23
  Nikola Tesla 1.02011-02-23
  Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
  A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
  Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
  A főtitkár halála2011-02-21
  Nácik aranya2011-02-19
  ODESSA2011-02-18
  A romániai “forradalom”2011-02-18
  Templomosok2011-02-17
  A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
  WikiLeaks-konteók2011-02-15
  A Voynich-kézirat2011-02-15
  Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
  Mormon-összeesküvés2011-02-14
  Szabadkőművesek 2.02011-02-13
  Szabadkőművesek 1.02011-02-13
  Bilderberg-konteók2011-02-13
  Men in Black2011-02-12
  UFO-konspiráció2011-02-11
  Jim Morrison halála2011-02-11
  Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
  Roswell és az M-122011-02-09
  Bermuda-háromszög2011-02-09
  Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
  Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
  Népek Temploma2011-02-08
  Egy pápa halála2011-02-08
  A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
  A “tökéletes katona”-projekt2011-02-07
  A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
  A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
  Beatles-konteók2011-02-05
  John Lennon halála2011-02-05
  Philadelphia-kísérlet2011-02-04
  Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
  Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
  A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
  A Seuso-ügy2011-02-02
  Titanic-sztori2011-02-01
  Holdraszállás-konteók2011-01-31
  Marilyn Monroe halála2011-01-30

  Innen jöttök