2014-01-06–00:12

Cicada 3301

Egy villámposzt erejéig megszakítjuk az újévi pihenést és a téli szünetet, mert egy olyan netes fejtörő-sorozatról szeretnélek benneteket tájékoztatni, ami – ha minden igaz – órákon belül elkezdődik. Talán helyesebb lett volna azt írnom, hogy ismét elkezdődik, mert 2012 és 2013 januárja után ez lesz a harmadik fordulója.

Ennyiből (no meg a poszt címéből) sokan kitalálhatták, hogy a Cicada 3301-ről van szó. Azoknak azonban, akik még mindig csak furcsán pillognak és nagyon nem értik, miről is beszélek, nagyon röviden elmondom a dolog előéletét és pár alaptudnivalót róla.

2012. január 5-én a 4chan képposztoló oldalon megjelent egy felhívás (amit persze aztán tíz- és százezrek osztottak meg), amely azzal szólította meg a júzereket, hogy nagyon intelligens embereket keresnek, akik képesek és hajlandók egy többlépcsős rejtvényfejtő játékban részt venni. Az első képen (amit itt láttok) egy titkos üzenetet rejtettek el, s ennek megfejtése lesz (lett) a kulcs a következő rejtvényhez. Az aláírás ennyi volt: 3301.

A következő lépések során kiderült, hogy a játékot egy Cicada nevű valaki (valami?) szervezi, de hogy ez pontosan mi a fene lehet, azóta sem lehet tudni. A cicada amúgy a kabócák rendszertani neve, s azt, hogy a névválasztás nem véletlen, a játéksorozat logója is bizonyítja.

A 2012-es sorozat egy hónapig tartott, majd pontosan egy év múlva, 2013. január ötödikén új erőre kapva folytatódott. Ha a szervezőkben van egy kis következetesség, a 2014-es játék ezekben a percekben indul. Visszatekintve az elmúlt két évadra azt kell mondanom, hogy nem valami himihumi rejtvényekről van szó: volt köztük komoly rejtjelfejtői vénát igénylő feladvány (kriptográfiai és szteganográfiai egyaránt), voltak képi fantáziát igénylő megoldások, GPS-koordináták, ír mitológia, de akadt olyan is, amely számítástechnikai affinitás, esetleg művészettörténeti utánajárás nélkül nem volt megfejthető. Számos netes és IRL-csoport alakult Új-Zélandtól Alaszkáig, hogy egyesült erővel lássanak neki a feladatnak; nekiláttak profi kódfejtők és amatőr virtuális kincsvadászok is, noha senki (de tényleg senki!) nem tudja, hogy mi is a fődíj, azaz mit kap az, aki végül leteszi a végső megfejtést a titokzatos kiíró asztalára. Sőt, igazából azt sem tudja senki, hogy létezik-e ilyen fődíj egyáltalán.

Hogy átéljétek, milyen is ez a játék, illetve azt, hogy milyen típusú feladatok szoktak lenni, álljon itt egy példa arra, hogy hogyan is épülnek egymásra a feladatok:

1.) Megjelenik az eredeti szöveges felhívás a 4chanen;
2.) A képet szöveges file-ként megnyitva a végére volt írva, hogy „Tiberius Claudius Caesar”, valamint egy látszólag értelmetlen betűsorozat is látható volt. (azt, hogy bele kell mászni a képbe persze senki sem mondta, rá kellett jönni);
3.) A titkosírások egyik első típusa a „Cézár-kód” volt, amit állítólag maga Julius Caesar használt magánlevelezésében. Ennek az a lényege, hogy az elsődleges szöveget leírják, majd minden betűt helyettesítenek egy másikkal, amely az eredetihez képest el van tolódva az ábécében. Szükség van tehát egy számra, amely megmutatja, hogy ez az eltolódás hányszoros.
Ha tehát azt akarom kódolni, hogy ALMA, a kulcsszámom az 5, akkor a Cézár-kód szerint azt kell leírnom, hogy FRSF ( F = A + 5, R = L + 5, satöbbi);
4.) Claudius az ötödik római császár volt, ezért a megfejtő illető a kulcsszámnak az ötöst választotta. Sikerrel is járt, mert az értelmetlen karaktersorozatot visszafejtve egy honlap címére bukkant;
5.) Ide kattintva egy képrejtvény fogadta…

De nem folytatom, szerintem most már mindenki el bírja képzelni. A 2013-as évad megfejtési folyamatát ezen az oldalon követhetitek figyelemmel (sajnos csak angolul), itt pedig a kezdők tájékozódhatnak a játékkal kapcsolatos tudnivalókról, de a legújabb kabócás híreket is olvashatjátok (ugyancsak angolul). Magyarul sajnos semmi anyagot nem találtam; innen is látszik, hogy mennyire periféria vagyunk…

Arról nincs információm, hogy volt-e valaki, aki akár az első, akár a második évadot végig megoldotta volna. És ha volt ilyen, vajon miért nem kürtöli tele a netet a fegyverténnyel..?

És hogy mit keres ez a hír itt, a Konteóblogon? Nos, nálunk senki sem tudja jobban, hogy az emberi természet olyan, hogy ha nem áll rendelkezésre elegendő információ, ha túl nagy a homály és a titkolózás egy esemény körül, a nagyközönség találgatásokkal fogja kitölteni az ismeretekben tátongó űrt. A Cicada 3301 sem kivétel. Vannak, akik szerint a CIA (vagy az NSA) toboroz így kreatív agyú leendő munkatársakat. Mások szerint valami óriáscég készül egy hatalmas dobásra, s ezzel a játéksorozattal próbálja felkorbácsolni a várakozásokat egy új brand bevezetése előtt. És talán nem meglepő, hogy akadnak olyanok, akik az idegenek kezét látják a dolgoban: szerintük jól megkonstruált rejtvényekkel az alienek keresik azokat, akiknek agyi funkciói egy általuk kívánatosnak tartott minta szerint működnek, mert ezekkel az emberekkel komoly terveik vannak.

A mai posztot simán érdekességnek, no meg esetleg figyelemfelhívásnak szántam, hátha akad köztetek olyan vállalkozó kedvű időmilliomos, aki belevág a harmadik Cicada-évadba. Bevallom, szuper ötletnek találom, csak az kedvetlenít el egy kicsit, hogy (amennyire én tudom) menet közben nem lehet beszállni, tehát mondjuk nem kezdheted a hatodik rejtvénynél. És ha egyet nem sikerült megfejtened, bizony nem tudsz továbblépni. De ha rosszul tudom, javítsatok ki a kommentek között, ahová várjuk a legújabb híreket is a 2014-es Cicada 3301-ről. Mert – noha játszani biztosan nem fogok – azért remélem, hogy tényleg lesz (noha már pár perce január hatodika van és még mindig semmi…). Ha pedig bármelyik olvasónk úgy dönt, hogy belevág, szerintem minden konteós nevében megígérhetem neki, hogy ránk számíthat! Ebben az esetben jelen poszt kommentjei legyenek a fórum, ahol eszmét lehet cserélni a feladatokról.

És persze köszönöm Máténak, hogy felhívta a figyelmem a Cicadára! Ugyancsak ő írta, hogy közben is be lehet szállni a megfejtésbe, mert a lépések többségét IRC-n kollektíven oldják meg az emberek, csak a vége felé válik személyessé a dolog, akkor viszont tényleg komolyan veszik az individualizmust!

Ápdét! Megjelent az idei kiírás, tessenek nekigyűrkőzni.

Kategória: EgyébCímkék: ,

60 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 60. rossi93 — 2019-07-21 19:02 

Bocsi, de Új-Zélandtól Alaszkáig? 😀 https://prnt.sc/oi2etj

 59. raggadoob — 2019-03-01 07:04 

Nekem má mevan a meg világossodás uh. kösz, má jó vagyok.

 58. uzsibox — 2016-09-22 23:41 

@aky0808:

Az ígéret…
Amúgy jó név..

 57. aky0808 — 2016-03-01 23:25 

Üdv mindenkinek! 🙂

Nem véletlenül kabóca a neve a „játéknak”, ami nem is annyira játék!
Jó, a névválasztás az azért volt mert… erről később.
Nem kell túlmisztifikálni ezt a dolgot, bár kétség kívül izgalmas perceket szerez a „fejteni vágyóknak”, de egy kicsi segítség a „jelenséghez”:
1, egy öngerjesztő folyamatról van szó, ami sajnálatos módon (!!!) majdhogynem önálló életre kelt!
2, az eredeti célt innentől kezdve mindenki hétpecsétes titokként kezeli, hisz a kontrollt kell visszaszerezni!
3, Van célja, amit itt úgy hívnak „nyeremény”, bár ki tudja mennyire az…

Folytatni fogom ígérem!
A lényeg: 3301

 56. tiboru — 2016-01-09 09:41 

Állítólag kijött a 2016-os Cicada 3301:

https://twitter.com/1231507051321

https://infotomb.com/4gq25.jpg

Sok sikert hozzá!

 55. wolf — 2015-01-06 22:59 

@faliszek: Erre már több helyen is történt hivatkozás, miszerint Budapesten bukkant fel az egyik új nyom és közöltek róla képet. Van róla valamilyen információ, hogy hol volt az eredeti anyag kitéve? Ezt az archív anyagot találtam róla: http://archive.4plebs.org/x/thread/15604963/

 54. martonroli — 2015-01-06 15:26 

Üdv!
Lehet buta kérdés de ha mondjuk megfejtem, akkor hogyan/hol tudassam a cicadával?Küldjem el válaszban twitteren?

 53. tiboru — 2014-12-19 22:55 

@faliszek:

Sok sikert! Aztán ha úgy gondolod, tudósíts a fejleményekről.

 52. faliszek — 2014-12-19 19:35 

Találtam egy új nyomot Budapesten.
Csak annyit tudok mondani hogy a kapcsolatban áll a harmónia felvirágzásával ami az egyiptomi Heliopolis-ban lett eltemetve.
Végeztem kutatást Heliopolis-szal kapcsolatban, egy fő vallási központ volt, ahol Pythagoras tanulta a szent matematikát és zenét
Több minden is van, de egyedül tervezem megfejteni a kódot.

 51. realcorpus — 2014-05-23 08:34 

@realcorpus:
De az is lehet, ez egy jelzés, hogy ember ( http://www.ncbi.nlm.nih.gov/gene/3301 Gene ID: 3301, Homo Sapiens) áll a rejtvények mögött, nem egy ET.

Vagy épp ez a megtévesztés, és ET, a gyíkemberek, vagy épp egy távoli galaxis nyolcadik csillagának harmadik bolygójáról érkező, ott a csúcson álló kabócák puhatolózása.

 50. realcorpus — 2014-05-23 07:52 

@tiboru:
http://www.gpo.gov/fdsys/granule/USCODE-2011-title5/USCODE-2011-title5-partIII-subpartB-chap33-subchapI-sec3301/content-detail.html
§3301. Civil service; generally
The President may—
(1) prescribe such regulations for the admission of individuals into the civil service in the executive branch as will best promote the efficiency of that service;
(2) ascertain the fitness of applicants as to age, health, character, knowledge, and ability for the employment sought; and
(3) appoint and prescribe the duties of individuals to make inquiries for the purpose of this section.”

Életbe lépett 2 nappal az első feladvány megjelenése előtt. Tehát, vagy ők toboroznak, vagy erre utaltak a feladvány kiötlői. (Vagy félreértettem a jogi szöveget…)

 48. realcorpus — 2014-05-23 05:21 

@bodjo:
Nem ennyire bonyolult, de online fejtörős játék volt már, amit láttam. (Szerintem is) hibája volt, hogy csak meghatározott választ fogadott el. Ha egy betű eltérés volt, vagy más kifejezést, szót használtál, nem fogadta el a választ, pedig épp helyes volt. De már régen láttam, nem tudom az elérhetőségét, sajnos.

 47. humanizom — 2014-05-05 13:36 

Üdv mindenkinek!

https://webchat.freenode.net/ – #cicadasolvers szobában találkoznak az okosok. Jelenleg itt találtam a legtöbb fejtő embert és a leghumánusabb dekódolási eljárásokat is.

Remélem csatlakoztok minél többen. Csak elszántság kérdése. 🙂

 46. FilcTroll — 2014-01-29 15:39 

Ha ebben van fejlemény, kíváncsian várom, ne tűnjetek el. 🙂

 45. callisto — 2014-01-23 19:27 

@20.morat

Amit leírtál, nem egy halvaszületett gondolat:

http://www.wired.com/dangerroom/2013/03/iarpa-alternate-reality-games/

 44. norbertdenirmo — 2014-01-23 11:14 

Az volt már, hogy a twitter-fiók a legkisebb palindrom prím? Elképzelhető, hogy a tükrözés még kelleni fog…

 43. tiboru — 2014-01-23 08:54 

@callisto:

Szolgálati közlemény, nem csak callisto kollégának:

Keresem azokat az olvasókat, akik az átlagnál egy kicsit jobban beleásták magukat a Cicadába, esetleg játszottak vagy játszanak vele/benne, s azokat is, akik szeretnék megosztani az ezzel kapcsolatos véleményüket és tapasztalataikat egy olyan újságíróval, aki anyagot gyűjt a Cicadáról egy alapos nagycikkhez!

Azok tehát, akik szívesen vennének részt egy ilyen forráskutatásban és válaszolnának az (ugyancsak Konteóblog-olvasó) újságíró kérdéseire, vegyék fel velem a kapcsolatot akár itt, a kommentek között, akár magánlevélben és összehozom őket!

Köszönöm!

 42. gigabursch — 2014-01-23 07:06 

@callisto:
Érdekesnek érdekes a dolog, de rajtam túlmutat.

 41. morat — 2014-01-23 01:07 

@callisto:

Én 100% megvettem ezt a magyarázatot.

 40. callisto — 2014-01-20 20:48 

Helló !

Mióta létezik a konteó blog azóta olvasom.Szenzációsnak találom tiboru alaposságát és a kommenteket is gratula mindenkinek!
Ha nem találod meg ezt a témát akkor továbbra is a ‘csak az olvasók’ közt maradtam volna.

Tehát: a cicada 3301 egy ARG-nek (Alternate Reality Gaming)nevezett játéktípus ami tulajdonképpen a gerilla marketingnek-vírusmarketingnek egyik típusa.

Bővebben:http://index.hu/tech/mp3/elet0311/
illetve:http://index.hu/kultur/media/nin0306/
angolul:http://en.wikipedia.org/wiki/Alternate_reality_game
és http://argn.com
persze a teljesség igénye nélkül a google többet talál 🙂

Nem sokkal az első cikk megjelenése után néhány barátommal közösen elkezdtünk felépíteni egy játékot és szponzort keresni(kb.2005 tavaszától-őszéig), ami kudarcba fulladt. Mármint a szponzor keresés, így a játék építés abban a fázisában állt meg, hogy az alapelvek, kódolások, háttértörténet stb. elkészült, csak a feladatokat, helyszíneket, történeteket kellett volna a szponzorokhoz igazítani…
Ha lenne rá igény esetleg neki lehetne futni ismét….
Szerencsére azóta némiképp fejlődött a számítástechnika, telefonok stb. Így sokkal összetettebb és izgalmasabb feladatok készíthetők.
nna bemutatkozónak ennyi, várom a reakciót 😉

 39. Eugenie Danglars — 2014-01-20 15:59 

Nagyon érdekes, de számomra egyben félelmetes téma ez a fenti. Sajnos az én képességeimet ezek már meghaladják, de megrémít, hogy az internet sötét bugyraiban ilyesmi rejtélyeken pörögnek az emberek; hogy van, aki képes ilyen összetett kódfejtéses dolgokat létrehozni, mások ezt értelmezni, pedig nem is látni, mi a vége a dolognak…

Van egy olyan érzésem, hogy ez valami sokkal nagyobb és komolyabb dolog része, semmit puszta online szórakozás 140-es IQ fölöttieknek…

 38. bodjo — 2014-01-13 14:50 

@boros: a hajnali 3 órás műsor csak az esti ismétlése, most, hogy mondtad, rákerestem, csütörtökön is lesz este 9kor, ‘JFK-veszélyes hulladék-csendes zóna’ kombóval (jelentsen az utolsó kettő bármit is…), kíváncsi vagyok, mit raknak össze…

 37. boros — 2014-01-13 03:33 

@boros: na, elírtam, aludnom kéne
White Sands a hely neve

 36. boros — 2014-01-13 03:28 

Lokálisan off, de globálisan on:

Mostanában ez megy a Travel channelen:

03:00 Amerika legsötétebb titkai

Persze a vetítés lehetetlen időpontban van (jellemző)

Amikor legutóbb láttam, akkor a HAARP-ról volt szó, most éppen a denveri repülőteret boncolgatták (a riport közben fölvettek egy UFO-t véletlenül).
A reklám után a white sense-i bazi nagy kifutókról lesz szó…

 35. gildor — 2014-01-10 10:34 

http://www.corinthia.com/hotels/malta/malta_stgeorgesbay/dining-and-bars/restaurants/grill-3301/
Bementem Máltán ebbe az étterembe, és kabócát kértem, egészen mást adtak. Mindjárt írom…

 34. mutabor — 2014-01-09 13:22 

Kabócaalakú járművekkel érkező földönkívüliek keresik egymást,miután szétszóródtak a Földön,de már honvágyuk van.
De az is lehet hogy Guiness rekorder rovarevő verseny győztese evett 3301 kabócát.
De a legvalószínűbb hogy magyarok,és Egerben laknak(irányítószám 3301)
Vagy kisnyúl.

 33. gonczi — 2014-01-08 23:37 

Na, ezt a tavalyi menet leírását elkezdtem olvasgatni, de mikor az mp3 szekvenciák képpé alakításához jutottam, feladatam. Má addig sem nagon értettem, mit kellett volna csinálni, pláne, hogy arra hogyan lehet rájönni, de ott abbahagytam az olvasást. Ez már nem nekem való.
De érdkes. Főleg, hogy allítólag volt, aki rájött.
Mik vannak?

 32. hivatasosbeszolomuvesz — 2014-01-08 13:41 

@tiboru: Konteo 6-ra lesz valami, akkora amikor a KKK már rég gyógynövény gyűjtő egyesülés lesz és a skynet átvette már az uralmat.

Csodálatos… Imádom a magyar törvényszolgáltatást…

 31. gigabursch — 2014-01-08 13:20 

@tiboru:
Ennek tükrében ez azt jelenti, hogy 240 poszt a könyvbe, akkor legalább 550 poszt a netre.
Benne vagyok…
🙂

 30. tiboru — 2014-01-08 12:05 

@hivatasosbeszolomuvesz:

A fénykardot az ügyvédem kicsavarta a kezemből, most a bíróságnál pattog a labda. Szerintem a Konteó 6 megjelenésével egyidőben lesz jogerős végzés.

 29. hivatasosbeszolomuvesz — 2014-01-08 11:35 

Figyu má Tiboru mester úr!

Mi lett azzal a kiállításos, Murder-s, KKK-s balhéval?
Átmentél Burt Reynolds-ba és lemészároltad őket, vagy belevesztél a jog és törvényesség lassú, bűzhödt mocsarába?

 28. jukeey — 2014-01-08 03:08 

Én se szeretem a normális embereket 😀
Egyébként inkognitóban vagyok itt, de mostmár bevallhatom hogy a valódi nevem Zaturek Manfréd.

 27. Vanek B. Eduard — 2014-01-07 23:29 

@tiboru: „A kabócáról Gorcsev Iván óta tudjuk, hogy már-már az állatok királya”
Azt ma már minden kőfaragó és balett-táncos is tudja, hogy nekem (Vanek B. Eduárdnak) is oroszlánrészem volt ebben.

 26. jani22 — 2014-01-07 19:35 

„Persze mindenről lehet találgatni, például hogy a 3301 mit jelenthet..?”

Nem UFOnauta, hanem humanoid, nő, és nagy valószínűséggel szőke, orosz nyelvtudással.

A 3301 egy négyes számrendszerbeli szám (ez jelzi, hogy 4 végtagja van, tehát nő 🙂 ), ahol ugye 0-3-ig vannak számok. Ha ezt átváltjuk tízes számrendszerbe, akkor 244-et kapunk. Természetesen a karaktereket számként összeadjuk, hogy 2+4+4 =10, tehát ennyi az ujjak száma, így humanoid. Azért szőke, mert még meg is erősíti a nőneműségét, hogy CICA DA. Na itt az orosz kiejtése.

A jutalom hangszórót kéretik e-mailban elküldeni. 🙂

 25. jukeey — 2014-01-07 18:11 

Nem lenne hülyeség a konteókönyv2-ben elrejteni néhány ilyen egyszerű rejtvényt 🙂

 24. bodjo — 2014-01-07 15:47 

Valaki magyarul nem akar ilyet csinálni?? 😀

 23. qkuc — 2014-01-07 14:09 

Nos 3 év után regisztráltam, hogy kommentelhessek kifejezetten emiatt a téma miatt, :).

Gyakorló IT biztonsági szakértőszerűségként nem tartom valószínűnek, hogy profi hackereket/crackereket keresnének ezzel a módszerrel, ugyanis a feladatok nem „annyira” bonyolultak, némi google segítséggel és intelligenciával/logikával/matematikai alapokkal és intuícióval mindegyiket megoldhatja akár egy IT biztonsági területen/programozásban kevésbé jártas „laikus rejtvényfejtő” is (akinek mondjuk érdeklődési köre a matematika, :D). Valamint egy kaptafára készülnek, igen nagy az átfedés az előző évekből származó feladványokkal a mostani „évad” is. Azokból kiindulva a mostani feladatok nagy részét meg lehetett oldani akár egyedül is némi idő ráálodzásával (egészen az RSA kulcsokig, bár tavaly is volt azt hiszem hasonló feladat.)

Ha én hackert keresnék, akkor valóban mély technikai ismereteket igénylő wargame-t tálalnék, ami valóban megmutatja a szakértelmet és kirostálja a laikus érdeklődöket.

Nekem az a meglátásom, hogy több területre is fókuszál ez a teszt, tehát több területen is jeleskedő „tehetségeket” keresnek (jó analitikus, észreveszi a különbségeket, anomáliákat, korábbi ismereteket hasznosít, új ismereteket gyűjt és használ, összefüggéseket keres és talál, jó csapatjátékos ha kell, stb.). Arról viszont ötletem sincs mihez keresnek új tehetségeket. Minden esetre ha ez egy bazi nagy blöff, arra jó, hogy izgalmasan szemléltesse a szteganográfiát és kriptográfiát többek között, és felkeltse a (nemcsak) fiatalok érdeklődését a matematika és IT felé.

 22. jukeey — 2014-01-07 13:06 

Hekkerfelvételi? Ezzel a cia és a többiek kezébe adnának egy névsort, hogy „na tessék, ezeket az embereket kell a következő években fokozottan szemeltartani”; nem is igazán hekkermunka a feladványok megoldása. Legális tehetségkutatás vagy felmérés talán; de nekem inkább egy csapat, az informatika egyes területein tanuló egyetemista idétlenkedésének tűnik az egész.

 21. Rókakígyó — 2014-01-07 08:17 

Biztos nem az ufók, mert azok fejletlen életformákkal nem foglalkoznak. A Földről max a bacik, a tehenek és a delfinek lehetnek érdekesek.

 20. morat — 2014-01-06 22:58 

Ez a cucc alaposan felkeltette az érdeklődésem. Végigmentem a 2012-es megoldáson és arra jutottam, hogy:
* Elvileg intelligens embereket keresnek, de valójában olyanokat akik:
* Értenek a kódokhoz, kódrendszerekhez, kódoláshoz, dekódoláshoz
* Profi szinten vágják az internetet
* Jól dolgoznak csapatban (a „műveltségi” jellegű hivatkozásokat teljesen lehetetlen egy embernek kitalálni, szerintem)
* Tudnak programozni
* Bizonyos világlátással rendelkeznek (végső, személyes fázis)

Továbbá:
* 2012-ben volt olyan feladatat, ahol fizikailag a világ több pontján kellett tárgyakat megtalálni – a cicada-nak nemzetközinek kell lennie
* A teszt alkotói több ponton lelkesítettek az üzentekben (gratulálunk, hogy eddig eljutottál, szép munka, stb.), láthatóan fontos volt nekik, hogy fenntartsák az érdeklődést, legyen(ek) nyertes(ek)
* Megdöbbentően kevés (kb. nulla) info jött ki arról, hogy ki nyert, mi a díj – senki sem kürtölte világgá?

Az én tippem a fentiek alapján valószínűségi sorrendben az alábbi:
A) Anonymus (vagy más hasonló, titkos világmegváltó hecker csapat) felvételi
B) NSA/CIA/FBI/STB csapda valószínű Anonymus tagok azonosításra „megjelölésére”, megfigyelésére; esetleg alkalom a saját ügynökök csoportba beépítésére
C) NSA/CIA/FBI/STB felvételi

Egyébként az „intelligens” is lehet szójáték, hiszen angolul az „intelligence” hírszerzést is jelent…

 19. kszabo — 2014-01-06 21:15 

BUÉK mindenkinek! Amiről itt írtok az nekem magas. De van egy kérdésem: 1963-ban kit és mi csípett meg a Kremlben, hogy engedélyezték ezt a filmet:) http://youtu.be/9I33YrjjmxI
Üdv!

 18. stoppos — 2014-01-06 15:19 

@gtibor: Nekem meg a Ready Player One. 🙂

 17. tiboru — 2014-01-06 13:32 

@vidra:

A kabócáról Gorcsev Iván óta tudjuk, hogy már-már az állatok királya!

 16. vidra — 2014-01-06 12:11 

Hirtelen nem értettem, mi ez a nagy felhajtás a kabócák körül. Nincs két hete, hogy egyik kedvenc dél-koreai vetélkedőmben, gyakorlatilag derült égből villámcsapásként alkották meg a kabóca rapet. Akkor kulturális különbségnek tűnt, most már gyanúúúús. ^^
Másrészt egyébként is halálra vagyok rémülve, hogy ilyen rovarok léteznek a földön, nekem még azt tanították (tévesen) az oviban, hogy a kabóca az a sárga katica. A világ veszélyesebb, mint gondoltam.

 15. tiboru — 2014-01-06 11:24 

@ludens2:

Búék neked is!

A prágai robbanásról beszélgettünk egy kicsit pár nappal ezelőtt a FB-oldalunkon, posztot nem tervezek róla.

 14. ludens2 — 2014-01-06 11:19 

Kedves tiboru!

Boldog új évet!

ÉRdeklődöm: a csehországi palesztín követségi széfes robbanáshoz nem lesz villámkonteó?

Üdvözlettel

ludens2

 13. eltiron — 2014-01-06 11:13 

Egy hasonló kincsvadászatról szól a „Ready Player One” című regény is, amit tavaly kétszer is elolvastam, szóval minden konteósnak ajánlom. Erről a cicada-dologról eddig érthetetlen módon még nem hallottam, de innentől figyelni fogom.

 12. tiboru — 2014-01-06 11:06 

@qwertzuiop1:

Igen, megerősítették, hogy tényleg ez a hivatalos kezdő lökés, a posztban is ápdétoltam az utolsó képet.

http://uncovering-cicada.wikia.com/wiki/CICADA_3301_2014_PUZZLE

 11. qwertzuiop1 — 2014-01-06 11:01 

@tiboru: Ez az a twitter, amin a tavalyi feladvány végső (nem személyes) része jött. Elég autentikus.

 9. szabi — 2014-01-06 09:47 

a twitteroldali linken lévő képen az összes #000000 színt kicseréltem szürkére, és előjött a kabóca a háttérben 🙂

https://www.dropbox.com/s/2bgrujj1fmwyieo/zN4h51m.jpg

nekem dolgoznom kell, így a többit meghagyom nektek

 8. tiboru — 2014-01-06 09:46 

Figyelem, sok a kamu feladvány… A játszani vágyók ellenőrizzék le, hogy tényleg a 3301 adta-e ki a rejtvényt. Állítólag valami kóddal (a GPG aláírásban) ez az ellenőrzés megoldható.

 7. szabi — 2014-01-06 09:41 

na, akkor indulhat az új bulika. twitteren kb. egy órája:
https://twitter.com/1231507051321

 6. jukeey — 2014-01-06 03:07 

Fődíj: aki egyedül megfejti azt kinyírják 🙂

 5. gtibor — 2014-01-06 01:16 

4. @boros:

Köszönöm a tippet, megnézem a sorozatot.

 4. boros — 2014-01-06 00:50 

@gtibor:
Ha már film, akkor a rejtély + kabóca párosításról nekem meg ez:
http://www.imdb.com/title/tt0845738/

 3. boros — 2014-01-06 00:49 

Ha jól látom prímszám. Méghozzá a 464. a sorban.
Számológépről fejjel lefele olvasva IOEE. 🙂

 2. gtibor — 2014-01-06 00:39 

A posztot olvasva Az utolsó csillagharcos c. film ugrott be azonnal. 🙂

 1. tiboru — 2014-01-06 00:34 

Persze mindenről lehet találgatni, például hogy a 3301 mit jelenthet..?

RSS feed for comments on this post.

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

  • Legutolsó hozzászólások

    Tartalom

    CímDátum
    Vitaposzt: háború Ukrajnában2022-02-27
    Vendégposzt: Tanja Gräff ügye2022-02-02
    Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
    Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
    Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
    Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
    Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
    Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
    Michael Jackson-konteók2017-05-20
    Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
    Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
    Lindbergh-konteók2017-02-26
    Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
    Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
    A BCCI-sztori2016-11-04
    Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
    Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
    Wałęsa-konteók2016-08-21
    Posztajánló: Porton Down2016-08-15
    Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
    Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
    Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
    Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
    Hindenburg-konteók2016-02-26
    Bruce Lee halála2016-02-14
    Opus Dei2016-01-23
    Alapítvány-konteók2015-12-19
    Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
    Furcsa történetek 2.02015-11-29
    Shakespeare-konteók2015-11-12
    Frigyláda-konteók2015-10-22
    Per „Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
    Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
    Menekült-konteók2015-07-14
    Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
    Miss Liberty-konteók2015-06-22
    Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
    Glenn Miller eltűnése2015-04-08
    Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
    Furcsa történetek 1.02015-03-23
    Bob Marley halála2015-03-14
    New Coke – konteók2015-03-02
    Sid Hurwich időgépe2015-02-22
    Alan Turing2015-02-10
    Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
    Halál Chappaquiddickben2015-01-26
    Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
    A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
    Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
    Konteókönyv-felmérés2014-12-01
    Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
    John Titor története2014-11-19
    Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
    Fort Knox2014-10-23
    Estonia-konteók2014-09-29
    Rudolf Hess története2014-09-22
    Kurt Cobain halála2014-09-09
    Eilean Mór rejtélye2014-08-18
    Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
    Gyíkember-konteók2014-06-12
    A Kovács Béla – ügy2014-05-23
    Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
    Georgia Guidestones2014-05-03
    Elisa Lam halála2014-04-15
    Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
    Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
    Magic Johnson – konteó2014-03-12
    Challenger-konteók2014-02-13
    Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
    Cicada 33012014-01-06
    Cajamarquillai üregek2013-11-27
    A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
    Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
    Google-konteók2013-11-03
    A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
    Katrina-konteók2013-10-11
    A denveri repülőtér2013-09-27
    Haszbara-konteók2013-08-25
    Génmódosítás-konteók2013-07-08
    Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
    Konteónak indult…2013-06-09
    Az X bolygó2013-04-27
    Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
    Náci repülő csészealjak2013-03-22
    D. B. Cooper története2013-02-19
    Egy pápa lemondása2013-02-11
    A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
    Eltűntek2013-01-18
    Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
    Anjikuni-rejtély2012-12-11
    Szent Malakiás próféciái2012-12-03
    Jövőbelátás-konteók2012-11-21
    Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
    Mátrix-konteók2012-10-28
    Elbert János halála2012-10-19
    Bohemian Grove2012-09-26
    Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
    A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
    Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
    A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
    Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
    Olof Palme halála2012-05-16
    A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
    Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
    Jörg Haider halála2012-03-14
    Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
    A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
    Szcientológia-konteók2012-02-07
    Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
    Népszámlálás-konteók2011-11-12
    EU-konspiráció2011-11-12
    A Djatlov-incidens2011-11-12
    Fluorid-összeesküvés2011-08-19
    Breivik-merénylet2011-07-25
    A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
    Patton tábornok halála2011-05-12
    Skull & Bones2011-04-19
    Réztekercs-konspiráció2011-04-12
    AIDS-konspiráció2011-04-11
    Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
    Moszkva és a csecsenek2011-04-08
    Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
    A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
    Globális felmelegedés2011-04-05
    A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
    Kilenc/tizenegy2011-03-30
    A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
    Kelly doktor halála2011-03-28
    Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
    Az arab világ forradalmai2011-03-23
    Martin Luther King halála2011-03-22
    Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
    Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
    A USS Liberty megtámadása2011-03-17
    Jézus-összeesküvés2011-03-16
    Ajánló – linkek2011-03-15
    HAARP-összeesküvés2011-03-14
    Chico halála2011-03-11
    JFK – 2.02011-03-10
    JFK – 1.02011-03-10
    Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
    Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
    Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
    Gagarin-konteók2011-03-04
    Cigánygyilkosságok2011-03-04
    Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
    Vérvád-konspiráció2011-03-03
    A Council on Foreign Relations2011-03-02
    A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
    Atlantisz-konteók2011-03-01
    Nagy német adókonteó2011-02-28
    Illuminátusok2011-02-28
    Ajánló – filmek2011-02-26
    Az Elvis-legenda2011-02-25
    Tunguzka-rejtély2011-02-24
    Nikola Tesla 2.02011-02-23
    Nikola Tesla 1.02011-02-23
    Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
    A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
    Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
    A főtitkár halála2011-02-21
    Nácik aranya2011-02-19
    ODESSA2011-02-18
    A romániai „forradalom”2011-02-18
    Templomosok2011-02-17
    A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
    WikiLeaks-konteók2011-02-15
    A Voynich-kézirat2011-02-15
    Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
    Mormon-összeesküvés2011-02-14
    Szabadkőművesek 2.02011-02-13
    Szabadkőművesek 1.02011-02-13
    Bilderberg-konteók2011-02-13
    Men in Black2011-02-12
    UFO-konspiráció2011-02-11
    Jim Morrison halála2011-02-11
    Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
    Roswell és az M-122011-02-09
    Bermuda-háromszög2011-02-09
    Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
    Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
    Népek Temploma2011-02-08
    Egy pápa halála2011-02-08
    A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
    A „tökéletes katona”-projekt2011-02-07
    A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
    A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
    Beatles-konteók2011-02-05
    John Lennon halála2011-02-05
    Philadelphia-kísérlet2011-02-04
    Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
    Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
    A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
    A Seuso-ügy2011-02-02
    Titanic-sztori2011-02-01
    Holdraszállás-konteók2011-01-31
    Marilyn Monroe halála2011-01-30

    Innen jöttök