2011-02-08–15:00

Népek Temploma

Öngyilkosságról hallani mindig megrázó élmény; a kettős öngyilkosságok már bekerülnek a mínuszos hírekbe, a hármas vagy négyes a bulvársajtó címlapjaira is esélyes.

De hogyan, mely szavakkal tudnánk értékelni egy olyan eseményt, amelynek során 650 (igen, hatszázötven) emberi lény dobja el magától az életet, illetve gyilkol meg mintegy 270 gyermeket, s mindezt szűk másfél-két óra leforgása alatt.

Vagy 1978 novemberében, a guyanai Jonestownban nem is pontosan ez történt?

Mai sztorink kulcsszereplője egy James Warren Jones nevű figura, akinek életútjáról kénytelenek vagyunk röviden beszámolni, mielőtt belevágunk a történetünkbe; az üggyel kapcsolatos  konteók egy része ugyanis csak úgy lesz érthető, ha ismerjük Jim Jones (a továbbiakban: JJ) figyelmet érdemlő szakmai pályafutását és előéletét.

James W. Jones élete

JJ a gazdasági világválság (már úgy értem, az ez előtti) közepén, 1931-ben született az ohiói-indianai határ közelében, s kora gyermekkorától kezdve furcsa viselkedésével vívta ki társai ferde pillantásait. Megmagyarázhatatlanul és riasztó következetességgel vonzódott mindenhez, ami a halállal volt kapcsolatos: imádott temetésekre járni, kedvenc barangolási helyszíne a temető volt, és sehol nem tudta olyan jóízűen elfogyasztani szerény uzsonnáját, mint a helyi ravatalozó emelvényén. Néha állatokat is kínzott, de pusztán tudományos érdeklődésből: szerette látni azt a pillanatot, amikor az élet elszáll egy élőlényből.

Noha szorgalmasan látogatta a vasárnapi iskolát és az ennek keretein belül megszervezett hittan-oktatást, kamaszkorától (a második világháború éveit írjuk) a kötelező Jézus mellett az újságok első oldalait elfoglaló nevek keltették fel érdeklődését: Sztálin, Hitler, Mussolini, Churchill. Amikor középiskolai tanulmányai egy nagyobb településre szólítják, első dolga, hogy felkeresi a helyi könyvtárat és mindent elolvas, amit ezektől el lehet egy indianai 25 ezres városkában, Richmondban. Egykori olvasójegyét átböngészve megállapítható, hogy olvasott ő Leninről, Marxról és Mahatma Gandhiról is eleget.

A háborúnak vége, JJ 18 éves korában megnősül, majd főiskolára jelentkezik. Ekkor a kommunizmus még nem számít túl nagy szitokszónak (Joe McCarthy még nem lépett színre azzal a megnyerő mosolyával, s a Rosenbergek még háborítatlanul és nagyban szállítják a los alamosi okosságot Moszkvának), egyszóval béke van: JJ – önmagát komancs-szimpatizánsnak mondva – az indianapolisi Butler Főiskola esti tagozatán elkezdi a tanárképzőt, nappal pedig az Amerikai Kommunista Párt agitátora. Rossz nyelvek szerint a szovjet hírszerzés itt figyel fel az agilis, elkötelezettnek tűnő, bevállalós fiatalra.

Az ötvenes évek elejére azonban szopás lett kommunistának lenni (mármint az USA-ban, nem mindenhol…): JJ-t is meghurcolják párszor és tele is szalad a zsákja az aktuálpolitikával. 1954-ben elkezdi szervezni saját egyházát, ami az Egyesült Államokban sem akkor, sem most nem igényel(t) különösebb erőfeszítést: rábeszélőképesség, aura és karizma (vagy minek hívják azt, amikor úgy tudsz hazudni tömegeknek, hogy közben a szemed sem rebben), na és érces hang. JJ mindezeknek a birtokában volt, úgyhogy – a metodistákkal és a baptistákkal történt apró, ideológiai flörtöket követően – megalakítja első egyházát, a Community Unity Church-öt (kábé a Közösség Egységének Egyháza).

JJ rájön, hogy egyházat alapítani valamivel jobb buli, mint bankot: a bevételek adómentesek, az ellenőrzés lazább, arról nem is beszélve, hogy a huszonéves rajongó csajok sokkal nagyobb hányada hajlandó ágyba bújni egy prófétával, mint egy mérlegképes
könyvelővel: az ötvenes évek közepére már temploma is van a vadiúj egyházának, a Felszabadítás Szárnyainak (Wings of Deliverance).

Pár külföldi utazást is beiktat zsúfolt programjába; Brazíliában jár, illetve bekukkant az akkor még brit fennhatóság alatt lévő Guyanába is – ennek később jelentősége lesz. Ekkor szokik rá a sötétített üvegű szemüveg viselésére, ami Pinochettől kezdve Tonhauser ezredesig már egy csomó közszereplőnek bejött.

Igaz, ezek közül egyiket sem a bülbül-szavuk vagy a simulékony természetük miatt tisztelték.

De haladjunk.

Dolgos évtized következik (akár heti tíz-tizenkét prédikáció és – ami még fárasztóbb lehetett – legalább ennyi rajongó, odaadó, csillogó szemű nő), mígnem a hatvanas évek közepére JJ elhatározza, hogy a meglehetősen kontinentális éghajlatú Indianából átteszi székhelyét Kaliforniába.
Ekkorra egyházát már a Népek Templomának (The Peoples Temple) hívták, és (két vagy három, be nem következett, utólag kicsit kínossá vált világvége-jóslatot követően) mintegy 200 (hatvan százalékban fekete bőrű) hívével együtt felkerekedik és pár ezer kilométer megtétele után letelepednek a kaliforniai Mendocino megyében, hogy az általuk „apostoli szocializmus”-nak nevezett valamit létrehozzák.
Itt az üzlet meglódul: pár év alatt több telepet létesítenek, s egy furcsa, kommunisztikus-teokratikus kváziállamot hoznak létre, ahol JJ az első számú tekintély. Az általa meghatározott (s most így, utólag az agymosási meggyőzési technikáiról híres Szcientológiai Egyházra nagyon hasonlító módszerekkel tűzdelt) misék jelentették a nap fénypontját. 1972-re már San Franciscóban és Los Angelesben is több kőtemplomuk van – ami nagy szó ám, hiszen a kaliforniai ingatlanárak akkor is elég meredekek voltak. 1974-ben a san franciscói rendezvényeiken rendszeresen háromezer ember jelent meg – ez mindent elmond szerintem…

Guyana

1975-re több olyan, JJ-vel és egyházával kapcsolatos botrány került az újságok címlapjára, amelyek hatására egyre több folt képződött a Népek Temploma addig sem éppen makulátlan imázsán: keresztények milliói háborodnak fel, amikor például hírét veszik, hogy prédikációi során JJ rendszeresen meggyalázza a Könyvek Könyvét: a földre dobja, megtapossa, ordenáré hazugság-halmaznak nevezi. Napvilágot látnak olyan beszámolók is, amelyek holmi gyanús, kábító hatásúnak tűnő folyadék kötelező bevételéről szólnak, na meg az FBI kémelhárítói is felkapják a fejüket, amikor azt hallják, hogy JJ egyenesen Kim Ir-szent és Észak-Koreát, valamint a Castro-féle Kubát állítja társadalmi példaként hívei elé, miközben az USA-t következetesen és rendszeresen fasiszta államnak titulálja.

Szóval egyre forróbb lesz lába alatt a kaliforniai talaj, ezért 1975-ben visszalátogat az immáron független Guyanába (katt itt a térképre, ha egy kicsivel nagyobban akarod látni, hol is található), és komoly készpénzzel, valamint informális kapcsolatokkal felszerelkezve (ezekről kicsit bővebben később) egy több száz hektáros birtokot bérelnek a fővárostól, Georgetowntól 150 kilométerre északnyugatra, ahová először 50, majd 200, később közel ezer szekta-tag vándorol ki, a főguru kérésére/utasítására.

A belső szabályok tekintetében JJ sok mindenben példaképeit utánozta: a napi kötelező 10 óra munka (földművelés, manufaktúrák, szociális-oktatási tevékenység) után ideológiai fejtágító következett; még a híreket is közösen hallgatták (a havannai, illetve a moszkvai rádió híreit például gyakran maga JJ kommentálta a tátott szájú hallgatóságnak). És még egy lényeges párhuzam a keleti blokk országaival: JJ személyes engedélye nélkül tilos volt elhagyni a szerényen csak Jonestown-nak elnevezett telepet.

Jonestown-ban (ahol ilyen kis egyenházikókban laktak a hívők) az élet nem volt valami habzsidőzsi: elég szegényesen étkeztek, gyakori volt a hasmenés, az apróbb fertőzések, és – ahogy ez lenni szokott a telhetetlen emberekkel – még elégedetlen hangok is hallatszottak olykor-olykor. 1978 nyarán pár kaliforniai újság és politikus névtelen levelet kapott, amelyben az ismeretlen feladó részletesen beszámolt a jonestowni disznóságokról, felhíva a figyelmet, hogy amerikai állampolgárságú gyermekek százai gyakorlatilag orvosi ellátás nélkül élnek az őserdő közepén. Vélelmezhető, hogy ezeket a beszámolókat (amelyek bővelkedtek horrorisztikus részletekben) olyan amerikaiak írták, akiknek rokonaik JJ szerető karjai között sínylődtek és várták a Megváltást.

A tragédia

1978 novemberében egy – kaliforniai választókerületből származó – demokrata országgyűlési képviselő, Leo Joseph Ryan (itt jobbra) összegyűjt maga köré egy kis stábot és elindul Guyanába, kivizsgálni az állítólagos embertelen körülményeket és az emberi alapjogok sárba tiprását. A csapathoz csatlakozik a helyi amerikai nagykövetség első titkára, Richard Dwyer is.

Ryan máskülönben esküdt ellensége volt az általa „destruktív szektának” minősített Szcientológiai Egyháznak, összerúgta a port a Moon-féle Egyesítő Egyházzal, és – nem utolsó sorban – nehezményezte, hogy a CIA feletti kongresszusi ellenőrzés elég sok kívánnivalót hagy maga után.

Igaz, a kanadai fókák vadászását is ellenezte, de hát senki sem lehet tökéletes…

A látogatás eléggé felemásra sikerül: JJ testőrei végig a nyomukban vannak és megakadályoznak minden komolyabb kapcsolatteremtési kísérletet a helyiek és Ryan emberei között, ráadásul bizonyos területekre, házakba be sem engedik őket. Ennek ellenére pár jonestowni család kinyilvánítja azonnali hazatérési szándékát. November 18-án délután, amikor a képviselő és társai, valamint a kilenc fő távozni akaró megkísérelnek felszállni az odarendelt két kis repülőgépre, JJ fegyveresei megtámadják őket: Leo Ryant és öt kísérőjét agyonlövik, további hét embert megsebesítenek, majd visszatérnek a táborba. Dwyer túléli, sikerül elmenekülnie.

Ez az a pillanat, amikor az emberi ész megáll és nem képes másra, mint szárazon beszámolni a tényekről.
JJ összehívja Jonestown lakosait, és egy véres, kívülről jövő fegyveres megtorlás lehetőségét előrevetítve felszólítja őket, hogy igyanak egy-egy pohárka, ciánnal feldúsított italt. És ahelyett, hogy akadt volna legalább egy telepes, aki elküldte volna JJ-t az édes anyjába, a helybéliek sorra megisszák a nekik átnyújtott mérget, de előtte gyermekeiknek adnak belőle. A beszédről hangfelvétel készült, amit később megtalálnak.

Később összesen 913 holttestet számolnak össze Jonestown „utcáin”, közöttük 276 gyermeket; a halottak 70 százaléka fekete, többségük nő. Döntő hányaduk esetében külső erőszaknak nyoma sincs: a testek egymás mellett, esetenként egymást átölelve hevernek a fák alatt. Pár embert (többek között magát JJ-t) lőtt sebekkel helyszínelnek; hogy ez is öngyilkosság lett volna, vagy kivégzés, senki sem tudja.

A kérdőjelek

A helyi újságok (például a Guyanese Daily Mail) beszámolója szerint a környéken pont abban az időszakban a guyanai hadsereg különlegesei gyakorlatoztak,  közösen a US Army zöldsapkásaival, valamint az Egyesült Királyságból érkező Black Watch egy századával. Mit kerestek ott és hogyhogy pont akkor?

A The New York Times és a Miami Herald meginterjúvolta dr. Leslie Mootoo-t, a helyi halottkémet, aki először vette szemügyre a holttesteket. Mootoo doktor elmondta, hogy számos tetemen apró, tűszúrásnak látszó nyomokat vélt felfedezni, de az erről szóló jelentése szőrén-szálán eltűnt. Utólag összesen 7 (hét!) esetben engedélyeztek boncolást a 913 kadáver közül, ezek mindegyike kizárólag ciánmérgezéses tüneteket mutatott. Az USA hadseregét kérték fel a helyszín megtisztítására – ők 24 óra alatt mindent eltakarítottak, de semmiféle bűnügyi helyszínelést vagy speciális nyomrögzítést nem engedélyeztek.

A holttestek közül négyszázat a helyszínen elhamvasztottak – ezek után két napig ugyanis senki nem érdeklődött. A többit – egy alap-balzsamozási procedúra után – átadták a hozzátartozóknak. Miért balzsamoztak, és miért nem vártak 48 óránál többet a hamvasztással?
A The Baltimore Sun című újság értesülése szerint körülbelül 220 holttest sem lövésnyomot, sem a ciánmérgezésre utaló külső jegyeket nem mutatott; ezek az emberek mintha egyszerűen elaludtak volna. Ugyancsak a Sun írta, hogy 180 testet Jonestown-tól egy-két kilométerre, a dzsungelben találtak meg – úgy tűnt, hogy ezek az emberek elfutottak, de a halál utolérte őket. Milyen halál és hogyan? A cián másodpercek alatt öl.

Mintegy száz túlélőről is szólnak a – meg nem erősített – hírek. Ezek az emberek mind fehér férfiak voltak, akik (így a szóbeszéd) az öngyilkosságok idején vagy a földeken, vagy az erdőben dolgoztak. Ők aztán úgy „szétszéledtek rémületükben”, hogy „a felkutatásukra tett erőfeszítések nem vezettek eredményre”. Kik voltak ők?

És akkor jöjjenek a konteók.

1.) A CIA volt

Az egész egy CIA-agymosási kísérlet volt. John Judge újságíró szerint az egész Jonestown a Központi Hírszerző Ügynökség kreálmánya volt, Richard Dwyer pedig titkos ügynök volt. Az újságíró idézi Teresa Bufordot, aki JJ (egyik) szeretője és a Népek Templomának fő kaliforniai pénzügyese volt, s aki részletesen elmesélte a JJ által használt önszuggesztiós gyakorlatokat. Egy másik érdekes arc Larry Layton, szintén a kaliforniai idők egyik JJ-fanja, akinek édesapja az amerikai hadsereg vegyi-biológiai kutatóközpontját vezette nyolc éven keresztül a hatvanas-hetvenes években.

A konteó szerint JJ-t a CIA már az ötvenes években beszervezte, és akkor vált számukra különösen értékessé, amikor Guyanába költözött. Latin-Amerika egyetlen angol nyelvű államaként a volt brit gyarmat különösen kedvelt műveleti helyszíne volt a különféle amerikai titkosszolgálatoknak. JJ bevállalta, hogy egy komplex, valóban tömegekre kiterjedő CIA-kísérletnek ad otthont az általa irányított közösségen belül, de aztán elgurult a gyógyszere, és csak ilyen áron tudták kiiktatni a zsarolást is megpendítő egyházalapítót. A szerencsétlen Ryan képviselő meg otromba, tudatlan módon belepiszkált a darázsfészekbe, ahelyett, hogy előzőleg tájékozódott volna. Mindenesetre azóta is ő az egyetlen amerikai kongresszusi képviselő, aki szolgálata teljesítése közben, azzal közvetlen összefüggésben, bizonyítottan erőszakos bűncselekmény során vesztette életét.

2.) A nácik voltak

Valójában doktor Mengele (itt balra) és a háborút igenis túlélt Martin Bormann, Hitler egykori személyi titkára és rajongója vette át JJ irányítását, már az ötvenes években (akkor még Eichmann is a pályán volt, mert még nem vadászták le a moszadosok). Emberkísérleteik szerves folytatása volt a guyanai telep, de valami fekália került a ventillátorba, ezért úgy döntöttek, hogy 1978-ban új lapot kezdenek, Jonestownt pedig felszámolják. Az, hogy az ottaniak nagyobb része fekete volt, még könnyített is az elhatározásukon. A szomszédos Brazíliából érkeztek és oda is menekültek vissza az események után.

3.) A szovjetek/a kubaiak voltak

Szemtanúk (és bizonyos titkos iratok) szerint 1976 és 1978 között JJ gyakran találkozott a guyanai szovjet és kubai nagykövetség egyik-másik alkalmazottjával. Mindkét ország érdekelt volt bármiben, ami az USA-ban botrányt kelthet és ami negatív színben tünteti fel a romlott, dekadens nyugati világot.

Az meg csak hab a tortán, hogy JJ-t már az ötvenes években beszervezték, még az indianai főiskolai évei alatt, és az sem zárható ki, hogy az egész egyház-alapítási ötlet nem is JJ agyában, hanem Moszkvában, a ljubjankai Első Főigazgatóság valamelyik – különösen pihent – elemzőjének fejében fogant meg először. Aztán JJ önállósodni akart, amit a KGB nem nézhetett tétlenül.

4.) A zsidók voltak

Dr. Peter Beter összeesküvés-szakértő szerint JJ valójában zsidó volt, aki Izrael (vagyis a Moszad) biztatására hozta létre az egész guyanai telepet. Nézzük csak meg: tiszta kibuc, nem? Szóval Jonestown nem volt más, mint Tel Aviv (vagy Jeruzsálem?) előretolt helyőrsége, amit azért tartottak fenn, mert hírszerzési értesülések szerint a szovjetek a közelben akartak rakéta-támaszpontot létesíteni a kubaiak közreműködésével, lefizetve az egész (akkoriban meglehetősen baloldali) guyanai kormányt. A terv azonban majdnem kitudódott (Ryan képviselő – aki közismert antiszemita volt – szagot fogott, azért is utazott a helyszínre), tehát el kellett varrni az összes szálat.

5.) Az amerikai nagypolitika volt

Az újságírók kiderítették, hogy JJ-nek sokkal jobb kapcsolatai voltak a washingtoni és kaliforniai felső tízezerrel, mint ami elképzelhető lett volna. A The Washington Post többször is úgy emlegette a hetvenes évek elején, mint a Nyugati Part egyik szürke eminenciása; Jimmy Carter felesége, Rosalynn többször is együtt vacsorázott vele. San Francisco polgármestere, George Moscone (itt jobbra) országos cimborája volt, és nyílt titok, hogy az 1976-os megválasztását többek között JJ-nek, illetve a Népek Temploma több tízezer szavazatának és 25 millió dollárjának  is köszönhette. A jonestowni tragédia után tíz nappal érdekes módon Moscone-t agyonlövik, állítólag politikai nézeteltérés miatt. Az elkövető (Dan White városi tanácsos) később, amikor kijön a börtönből, öngyilkos lesz, ahogyan azt már megszokhattuk a hasonló kínos esetekben. Ja, még valami ide: Moscone és Ryan jó barátok voltak…

Hősünk 1976-ban többször is találkozott az akkori demokrata-párti alelnök-jelölttel, Walter Mondale-lel (itt balra) és szemtanúk szerint nagyon jól megértették egymást, sokat beszélgettek négyszemközt, sőt, Walter párszor még a magángépén is elvitte Jimet sétarepülésre és megválasztását követően be is mutatta a Secret Service által delegált személyi biztosítóinak, nehogy valami gond támadjon, ha JJ előzetes bejelentés nélkül akarná meglátogatni.

Egyes újságírók tudni vélik, hogy – amikor JJ leköltözött Guyanába – a georgetowni amerikai nagykövetség komoly segítséget nyújtott neki abban, hogy kedvező áron jusson a földbirtokhoz, sőt, még az építkezésben is támogatták.

Utóirat

A kilencvenes évek végén (tán valamikor 1999 januárjában) Bill Clinton elé kerül egy csomó, eredetileg húsz évre titkosított CIA-akta a jonestowni események előzményeiről és magáról a tömeges halálról. Az elnök (miután több órát tölt a dokumentumok tanulmányozásával, illetve George Tenettel, a CIA igazgatójával folytatott négyszemközti csevegéssel), szóval az elnök úgy dönt, hogy az ügyről szóló papírok 90 százalékánál inkább továbbra is fenntartja, illetve meghosszabbítja a minősítést; legközelebb 2018-ban lehet felülvizsgálni a titkosításukat.

Biztosan van véleményed a dologról. Engedd szabadjára a fantáziádat és az érzelmeidet. Na és ha tényleg menő akarsz lenni, előjöhetsz a rendelkezésedre álló bizalmas dokumentumok fénymásolatával is. Itt jó helyen lesznek, ígérjük!

Kategória: EgyébCímkék: , , ,

51 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 51. déjvid — 2019-07-31 17:19 

Eközben Dél-Koreában… 😀

Hat év börtönre ítélték a Grace Road Church nevű világvége-szekta alapítóját Dél-Koreában csalás, kínzás, bántalmazás és mintegy 400 ember szabadságának megfosztása miatt – közölte szerdán Anjang városának bírósága.

A vádak szerint a dél-koreai nő nagyjából öt éve meggyőzte a vallási közösség híveit arról, hogy a fenyegető katasztrófák miatt a Fidzsi-szigetekre kell menekülni. Ott azonban elvette követői útlevelét, akik közül számosan a szekta kegyetlen és bántalmazásokkal teli szertartásainak áldozatává váltak. „A kiszolgáltatott áldozatokat ütlegelték, de nemcsak testi kínzást, hanem jelentős mentális megrázkódtatást kellett elviselniük” – közölte a törvényszék.

Dél-Koreában a lakosság több mint negyede katolikus, illetve evangélikus vallást követ, ugyanakkor számos kereszténység által ihletett szekta is tevékenykedik. Legutóbb májusban ítéltek tizenhat év börtönre egy önjelölt messiás-szektavezért, mert megerőszakolta több hívét.
(MTI)
Forrás: https://kuruc.info/r/4/201035/

 50. déjvid — 2018-11-18 19:36 

Ma negyven éve…

 49. déjvid — 2018-06-01 12:13 

Kíváncsi vagyok, év vége felé tudunk-e meg újabb adatokat…

Van a Cults zenekar, a Go Outside című számuk a Népek Templomáról szól. https://www.youtube.com/watch?v=eAM9diyVRiM
A youtubon a kommentek közt van egy érdekes: eszerint Jim Jones tiszteletes nagyon erősen szegregáció- és fajgyűlölet-ellenes volt, teljes és abszolút jogegyenlőséget hirdetett és egyenlő bánásmódot követelt, amit az akkori amerikai előkelők egy része finoman szólva nem nézett jó szemmel…
Adaléknak mindenesetre érdekes.

 48. realcorpus — 2014-05-22 06:18 

@becsuszoszereles1k:
Amikor kezdődött, akkor épp a sereg állományát gyarapítottam. Minden riadó/gyakorlat idején futótűzként terjedt a rémhír, hogy visznek minket délre.
(Japó katona -> Kincs, ami nincs =) )

A wacoi égésről viszont csak ezt az egy magyar nyelvű leírást találtam. A wikin is csak megemlítik az ‘ostrom’ címszó alatt. (Vajon tiboru ki tudná elemezni akár stratégiailag, vagy hadászatilag? =) )

 47. becsuszoszereles1k — 2014-05-22 05:46 

@realcorpus: Csak nem ugy jartal, mint a japo katona? Mar egy ideje veget ert a jugo haboru – nade minden viszaly regi idokben gyokerezik!

 46. realcorpus — 2014-05-22 05:10 

33 évvel később: http://www.panoramio.com/photo/67535866

Egy másik eset, ahol a hatóságok fellépése következtében véres vége lett egy szektának:
http://en.wikipedia.org/wiki/Waco_Siege
http://blog.lippije.hu/2009/05/18/waco_ostroma/
Erről eddig nem hallottam/olvastam. Ennyire szűk világban éltem, vagy csak elnyomta a hírt a jugoszláv háború?

 45. dadam — 2014-05-20 13:50 

@154495: Szerintem inkább elgondolkodtató. Én inkább tartom ezt művészi figyelemfelhívásnak, mint az áldozatok emlékének meggyalázásának. Ráadásul külön érdekesség volt a cikk olvasása után végignézni az archív felvételeket is tartalmazó videoklipet és látni például Jim Jones-t prédikálni, meg látni a csillogó szemeket..

 44. gigabursch — 2013-02-25 10:06 

Még gyerek voltam, de emlékszem, hogy megboldogult nagyanyám az IPM-ben egy többoldalas cikket olvasott ezzel kapcsolatosan.

Aztán valamikor erre cikkre úgy 14 évesen ráakadtam és elolvastam és bennem egyszerűen csak az ötlött föl, hogy az emberi hülyeség az mindig is határtalan marad.

 43. 154495 — 2011-07-25 14:25 

Jófej zenekar az erről az esetről készített archív felvételekből készítette el új klipjét aranyos kis popszámához:
http://videa.hu/videok/zene/cults-go-outside-ULcfXebk0RyH0Fuo

Szívmelengető.

 42. eMM2 — 2011-04-01 08:58 

[4tuna](#11116872):
Pedig van saját fejlesztésünk is, lásd a Hitgyülit.Bár Németh Sándornak tán több esze van annál hogy tömeges öngyilokra szólítsa fel a híveit mert akkor majd ki fizeti a tizedet?
És nem telllik majd libamájra…..

 41. Hyperion — 2011-03-04 11:46 

Érdekes történet. Meg is hallgattam a végső beszédet. Hát gondolom itt nem volt semmi összeesküvés.
Ez a csávó retardált volt a kezdettől fogva.Hol ateista, hol vallási vezető…angol wiki szerint már gyerekkorától kezdve tanulmányozta Hitlert, Sztálint…na ha akkor nem is, de kicsit később kellett volna megkapnia az 1911-es Colt-golyót…

BTW: a spamszűrő nem igazán működik jól, lehet csak nálam, de nem fogadja el a helyes megoldást.

 40. friend — 2009-11-22 19:18 

udvozlok midenkit!..en erre az esemenyre egy par hete bukkantam ra egy konyv olvasasa kozben..mar egy ideje kulfoldon elek de erdekes hogy errol mig otthon eltem semmit sem hallottam.

Elegge sok mindent elolvastam rola..sok konyv es beszamolo is megjelent rola amiket be fogok szerezni kesobb es tanulmanyozni fogok.

Angolul nagyon sok anyag koztuk dokumentum filmek az utolso ora hanganyaga valamint egy website is fellelheto azok szamara akik tobbet akarnak tudni az esemenyrol..ha valaki komolyabban erdeklodik es tud angolul akkor nagyon szivesem megosztom az altalam megszerzett informaciokat..friend

 39. StopSzmog — 2009-07-16 02:17 

és a túlélő Mills család (könyvük: Six Years with God), akiket 1980-ban gyilkoltak meg Berkeley-ben?

http://www.brasscheck.com/jonestown/pics.html

 38. StopSzmog — 2009-07-16 02:07 

http://www.pbs.org/wgbh/americanexperience/jonestown/

ezt is érdemes hozzánézni.

The story is told by survivors, Temple defectors, relatives, and journalists.

 37. Smits41 — 2009-07-10 11:18 

A History Channel-en néha leadnak egy 2 részes szektákról szóló dokut abban elég sok szó van Jonestownról (és egyéb hasonszőrű szervezetekről), ott az egyik túlélőt is megszólaltatják, érdemes megnézni.

 36. tiboru — 2009-04-05 22:08 

@Gráci jóember:

Köszönöm!

 35. tiboru — 2009-04-05 22:07 

@tiboru:

Egyes források is keverik, mert ugye a főhőst James Jones-nak hívták, de a város egyértelműen Jonestown.

 34. tiboru — 2009-04-05 22:04 

@dex.ion:

Jonestown az mindig, csak elbambultam… Bocs!

 33. Gráci jóember — 2009-04-04 23:16 

Talán 10 éve is volt, amikor a HBO (vagy Spektrum?)adott egy saját készítésű dokumentumfilmet a Jonestown-i eseményekről, több részben.

Tényleg annyira elképzelhetetlen, hogy élt egy ember, aki képes volt úgy fanatizálni egy csoportot, hogy azok azonnal, fenntartások nélkül követték a vezért?

Ha jól emlékezem, akkor volt már ilyen a történelemben… Jézus, vagy hogy a fenébe hívták a pasit, aki képes volt előbb csak százakat, később milliárdokat úgy irányítani, hogy azok akár a halálba is utánamentek/mennek…

Bár, ha ez ilyen egyszerű volna, akkor nincs konspiráció, csak puszta tény, az meg ugye nem olyan élvezetes. 🙂

Remek írás! Gratula!

 32. dex.ion — 2009-03-21 09:20 

néhol jonestown, néhol jamestown. ennek mi az oka?

 31. Brian Grassfield — 2009-03-12 15:29 

Szerintem valószínű, hogy a KGB és a CIA elől akarták elrejteni a projectet az IDEGENEK. 😀 😛

Amúgy jó kis konteo, bár tényleg karcsú, azt hittem, hogy izmos összefüggések lesznek benne, de szórakozásnak így is messze jó. 🙂

 30. sunshinetrip — 2009-03-09 17:57 

Mindig is furcsa volt ez az egesz nekem. Nyilvan van olyan, hogy tomegpszichozis, kozunk nincs hozza amugy, es olyat is lattunk mar, hogy valaki felgyujt valamit csak hogy a neve megmaradjon, de ez, ez itt valami mas.

Koszi az erdekessegeket ismet!

 29. Before — 2009-03-09 06:39 

Hát, konteónak kicsit karcsú szerintem, legalább is abban az értelemben, hogy ez nem más, mint másokra való mutogatás, miközben csak a „felelősök” kiléte változik. Egy jó konteó szerintem sokrétűbb, és magának az esetnek is több olvasata van. Ettől függetlenül persze még érdekes lehet, hogy mi is történt valójában, de leginkább az, hogy hogyan. Hogy lehet majdnem ezer embert így kinyírni, nekem ez nem fér a fejembe. Ennyire – szerintem – nem lehet egyöntetűen befolyásolni egy ekkora csoportot, főleg nem ilyesmi céllal. Erőszaknak nincs nyoma (persze lehet, hogy kamu minden kép), és azért lássuk be, ha beinjekcióznak ennyi embert, az irgalmatlan nagy apparátust igényelne, hogy féken tartsák őket.

 28. 4tuna — 2009-03-08 18:03 

Érdekesek ezek az egyházak, számunkra majdnem elképzelhetetlen ez a fajta vak hit valakiben/valamiben (szerencsére).

 27. Karikásostor — 2009-03-08 17:03 

Ez nagyon érdekes volt és különösen tetszettek az ábrák!

 26. Rocko- — 2009-03-08 16:19 

tiboru · konteo.blog.hu 2009.03.07. 17:29:29

ok, Jimmy rendben, na de Elvist kérdeztem. ;D

 25. Diego46 — 2009-03-07 21:53 

Nagyon jó írás, grat!

A 2. abszolút nem játszik, a 3. sem nagyon, szerintem az 5. a befutó.

 23. sapuh — 2009-03-07 19:51 

@Rocko-:

Dehogy hasonlít Elvisre. JJ átesett egy fiatalító kúrán, és ma Budapesten él Pintér Béla álnéven.

 22. ekkerjoz — 2009-03-07 18:45 

@Rókakígyó: Bormann Argentínában halt meg. A fia elszólta magát.

 21. Empty — 2009-03-07 17:36 

An Analysis of Jonestown

http://www.guyana.org/features/jonestown.html

A fenti linken megtalálhatóak PDF-ben az FBI feljegyzései az esetrôl többek között.

 20. Empty — 2009-03-07 17:26 

Jonestown 30 Years Later NBC Nightly News

http://www.youtube.com/watch?v=RkPIibQk-pk&feature=related

Egy képsorozat:

People’s Temple Agricultural Project

http://www.youtube.com/watch?v=tGxN613itFI

 19. Empty — 2009-03-07 17:22 

@tiboru:

És ez? Ha már Clinton szóba került… 🙂

,,Waco occurred under the presidency of Bill Clinton, with Janet Reno and Wesley Clark in supporting roles. ”

http://www.serendipity.li/waco.html

 18. tiboru — 2009-03-07 16:29 

@Rocko-:

Rajta van a hosszú listán a Király is 🙂

 17. Rocko- — 2009-03-07 16:22 

OFF. első képe az figura Elvisre hasonlít. lesz róla is post?

 16. Thaddeus Griffin — 2009-03-07 16:11 

@Fedor: De a bloggerek többsége unalmas, hétköznapi. Mint pl én is 😉

 15. tiboru — 2009-03-07 16:08 

@Fedor:

Ezeket a cuccokat vállalom. Persze a szadomazo-blogokra más nicken szoktam kommentelni 🙂

 14. tiboru — 2009-03-07 16:07 

@Rókakígyó:

A magyar közélet egyik (egykori) sötét szemüveges szereplőjeként tettem be a fotóját. Poénkodtak is rajta eleget annó a hülyék, pedig csak a szaruhártyája túl érzékeny a fényre, nem macsóskodott.

 13. Fedor — 2009-03-07 16:05 

@tiboru: Nem, dehogy, csak a bloggerek általában vigyáznak az anonimitásukra. Mint pl. én is 🙂

 12. Rókakígyó — 2009-03-07 15:59 

De mit keres az írásban Tonhauser képe? A hivatkozás ok.

Ez egy szomorú történet, bármi történt is. Bormann-ról láttam a tematikuson egy filmet, végül nem hagyta el Berlint, hanem ciánkapszulázott.

 11. tiboru — 2009-03-07 15:59 

@Fedor:

De remélem nem probléma :-).

 10. tiboru — 2009-03-07 15:58 

@Fedor:

Hát persze; naná, mert majd Bayer Zsoltot vagy TGM-et fogom belinkelni 🙂

 9. Fedor — 2009-03-07 15:37 

A szerző talán „biztonságpolitikai szakértő”? 🙂 Az írások stílusa és a név alapján alapján jól sejtem, hogy saját írásaidat linkelted be? 🙂

 8. Thaddeus Griffin — 2009-03-07 14:54 

@tiboru: @charlie: Igen, én is eképp tudom. Valami ilyesmit beszéltünk annó’ kocsmákkal cimbikkel. Például az alkoholfogyasztásnak hódolunk és a hitéletet kocsmákban tartjuk különböző rituálé során.

Mondjuk, ahogy Para-Kovács írta: első sör közben semmi tömény, mert Ő olyan, mint egy szűzlány. Az ezt követő sörök egyáltalán nem élvezetesek, csak a negyedik. Ekkor kell elkezdeni töményezni. Legjobb lenne egyből a negyedikkel folytatni, de ez ugye lehetetlen. A második-harmadik sör olyan, mint egy olcsó skandináv ribanc; bárhol-bármikor megkapod.

Ennek alapján megvan a liturgia is:)

 7. tiboru — 2009-03-07 14:34 

@1116001:

Jé, ezt nem is tudtam… Köszi, megnézem!

 6. 1116001 — 2009-03-07 14:23 

George Mosconeról és Dan Whiteról, az eheti HVG-ben van egy cikk.

Csak nem ez is valami „véletlen”?:D

 5. caymanos — 2009-03-07 13:56 

Megint valami ba..atlan pi..a lehet a címlapos az indexnél, mert ennél jóval szarabb blogokat futattnak ma is.

Gratt.

 4. balukaaaa teh master — 2009-03-07 12:43 

hallottam valami olyasmit (pletyka szinten), hogy régebben (amíg jobbak voltak) a fradi rajongóknak is van egyháza. de lehet csak kacsa, vagy valaki hülye volt 😀

amúgy a 4. konteót lehet támadni.

ha annyira a zsidók tevelték ki az egészet, akkor miért volt ott annyi fekete? vagy őket nem avatták be a dolgokba, cska simán ők adták a tömeget? ez nem derült ki…

 3. charlie — 2009-03-07 12:04 

@Bányapeat: nem kell kidolgozott hittétel se. lehet ateista egyházat is alapítani. csak 100 tag kell és kész. meg közösségi tevékenység. akár megalapíthatod a kocsmába járók egyházát is

 2. tiboru — 2009-03-07 11:30 

@Bányapeat:

A 100 aláírás kell.

A hittételek kidolgozottságát amúgy ki ellenőrzi? És ha az én egyházamnak csak az az egyedüli hittétele, hogy [moderálva]?

 1. Thaddeus Griffin — 2009-03-07 11:19 

Ezen a vallásalapításon én is rengeteget gondolkodtam. Azt hiszem, nálunk minimum 100 bejegyzett tag szükségeltetik, és kidolgozott hittételek, nem?

RSS feed for comments on this post.

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

  • Legutolsó hozzászólások

    Tartalom

    CímDátum
    Vitaposzt: háború Ukrajnában2022-02-27
    Vendégposzt: Tanja Gräff ügye2022-02-02
    Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
    Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
    Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
    Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
    Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
    Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
    Michael Jackson-konteók2017-05-20
    Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
    Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
    Lindbergh-konteók2017-02-26
    Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
    Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
    A BCCI-sztori2016-11-04
    Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
    Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
    Wałęsa-konteók2016-08-21
    Posztajánló: Porton Down2016-08-15
    Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
    Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
    Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
    Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
    Hindenburg-konteók2016-02-26
    Bruce Lee halála2016-02-14
    Opus Dei2016-01-23
    Alapítvány-konteók2015-12-19
    Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
    Furcsa történetek 2.02015-11-29
    Shakespeare-konteók2015-11-12
    Frigyláda-konteók2015-10-22
    Per „Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
    Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
    Menekült-konteók2015-07-14
    Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
    Miss Liberty-konteók2015-06-22
    Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
    Glenn Miller eltűnése2015-04-08
    Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
    Furcsa történetek 1.02015-03-23
    Bob Marley halála2015-03-14
    New Coke – konteók2015-03-02
    Sid Hurwich időgépe2015-02-22
    Alan Turing2015-02-10
    Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
    Halál Chappaquiddickben2015-01-26
    Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
    A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
    Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
    Konteókönyv-felmérés2014-12-01
    Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
    John Titor története2014-11-19
    Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
    Fort Knox2014-10-23
    Estonia-konteók2014-09-29
    Rudolf Hess története2014-09-22
    Kurt Cobain halála2014-09-09
    Eilean Mór rejtélye2014-08-18
    Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
    Gyíkember-konteók2014-06-12
    A Kovács Béla – ügy2014-05-23
    Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
    Georgia Guidestones2014-05-03
    Elisa Lam halála2014-04-15
    Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
    Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
    Magic Johnson – konteó2014-03-12
    Challenger-konteók2014-02-13
    Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
    Cicada 33012014-01-06
    Cajamarquillai üregek2013-11-27
    A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
    Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
    Google-konteók2013-11-03
    A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
    Katrina-konteók2013-10-11
    A denveri repülőtér2013-09-27
    Haszbara-konteók2013-08-25
    Génmódosítás-konteók2013-07-08
    Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
    Konteónak indult…2013-06-09
    Az X bolygó2013-04-27
    Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
    Náci repülő csészealjak2013-03-22
    D. B. Cooper története2013-02-19
    Egy pápa lemondása2013-02-11
    A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
    Eltűntek2013-01-18
    Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
    Anjikuni-rejtély2012-12-11
    Szent Malakiás próféciái2012-12-03
    Jövőbelátás-konteók2012-11-21
    Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
    Mátrix-konteók2012-10-28
    Elbert János halála2012-10-19
    Bohemian Grove2012-09-26
    Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
    A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
    Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
    A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
    Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
    Olof Palme halála2012-05-16
    A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
    Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
    Jörg Haider halála2012-03-14
    Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
    A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
    Szcientológia-konteók2012-02-07
    Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
    Népszámlálás-konteók2011-11-12
    EU-konspiráció2011-11-12
    A Djatlov-incidens2011-11-12
    Fluorid-összeesküvés2011-08-19
    Breivik-merénylet2011-07-25
    A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
    Patton tábornok halála2011-05-12
    Skull & Bones2011-04-19
    Réztekercs-konspiráció2011-04-12
    AIDS-konspiráció2011-04-11
    Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
    Moszkva és a csecsenek2011-04-08
    Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
    A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
    Globális felmelegedés2011-04-05
    A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
    Kilenc/tizenegy2011-03-30
    A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
    Kelly doktor halála2011-03-28
    Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
    Az arab világ forradalmai2011-03-23
    Martin Luther King halála2011-03-22
    Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
    Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
    A USS Liberty megtámadása2011-03-17
    Jézus-összeesküvés2011-03-16
    Ajánló – linkek2011-03-15
    HAARP-összeesküvés2011-03-14
    Chico halála2011-03-11
    JFK – 2.02011-03-10
    JFK – 1.02011-03-10
    Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
    Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
    Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
    Gagarin-konteók2011-03-04
    Cigánygyilkosságok2011-03-04
    Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
    Vérvád-konspiráció2011-03-03
    A Council on Foreign Relations2011-03-02
    A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
    Atlantisz-konteók2011-03-01
    Nagy német adókonteó2011-02-28
    Illuminátusok2011-02-28
    Ajánló – filmek2011-02-26
    Az Elvis-legenda2011-02-25
    Tunguzka-rejtély2011-02-24
    Nikola Tesla 2.02011-02-23
    Nikola Tesla 1.02011-02-23
    Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
    A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
    Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
    A főtitkár halála2011-02-21
    Nácik aranya2011-02-19
    ODESSA2011-02-18
    A romániai „forradalom”2011-02-18
    Templomosok2011-02-17
    A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
    WikiLeaks-konteók2011-02-15
    A Voynich-kézirat2011-02-15
    Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
    Mormon-összeesküvés2011-02-14
    Szabadkőművesek 2.02011-02-13
    Szabadkőművesek 1.02011-02-13
    Bilderberg-konteók2011-02-13
    Men in Black2011-02-12
    UFO-konspiráció2011-02-11
    Jim Morrison halála2011-02-11
    Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
    Roswell és az M-122011-02-09
    Bermuda-háromszög2011-02-09
    Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
    Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
    Népek Temploma2011-02-08
    Egy pápa halála2011-02-08
    A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
    A „tökéletes katona”-projekt2011-02-07
    A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
    A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
    Beatles-konteók2011-02-05
    John Lennon halála2011-02-05
    Philadelphia-kísérlet2011-02-04
    Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
    Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
    A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
    A Seuso-ügy2011-02-02
    Titanic-sztori2011-02-01
    Holdraszállás-konteók2011-01-31
    Marilyn Monroe halála2011-01-30

    Innen jöttök