2011-02-19–07:00

Nácik aranya

Állítólag egy yorki hittudós, bizonyos Ealhwine mondta először, valamikor a setét nyolcadik században, hogy vox populi: vox Dei (a nép szava Isten szava), noha már ő sem értett vele egyet, de ez gonoszkodó mellékszál.

Csak azért kezdtem ezzel a klasszikus (amúgy szerintem mélységesen áldemokratikus) mondással, mert a mai témát (a korábbi Bermudás és a Hasfelmetszős poszthoz hasonlóan) ti, az olvasók szavaztátok meg, és ki vagyok én, hogy vitatni, megkérdőjelezni merészeljem döntéseteket?

Lássuk tehát legújabb konteónkat, amely két olyan topikot is magába foglal, amely szinte mindenkit érdekel: a nácikat és az aranyat.

Minden idők egyik legnagyobb kincsvadászatának részleteit csak akkor fogjuk megérteni, ha röviden összefoglaljuk a náci arany előhistóriáját. Gazdaság- és hadtörténész olvasóinktól előre is elnézést kérek azért, mert talán túlságosan le fogom egyszerűsíteni a históriai dolgokat, de az összeesküvéselméletek csócsálásához nincs szükség a Harmadik Birodalom hadigazdasági potenciáljának részletes elemzésére, sem a stratégiai és geopolitikai összefüggések aprólékos megvizsgálására, ugyanakkor az ezekre vonatkozó kiegészítéseket szívesen vesszük a kommentek között.

1.) Honnan származik?

Nincs szükség közgazdasági Nobel-díjra, sem vezérkari akadémiai végzettségre annak a triviális igazságnak a felismeréséhez, hogy a háborúhoz pénz kell. Egy Puskás Ferenc nevű és honvéd őrnagyi (később ezredesi) rendfokozattal rendelkező zseniális filozófustól lopva: kis pénz – kis háború, nagy pénz – nagy háború. Ilyen egyszerű ez, kérem.

Mindezzel Hitler is tisztában volt, ezért már az 1938-as Anschlussnál, majd az egy évvel későbbi csehországi bevonulásnál megfigyelhető volt, hogy a horogkeresztes alakulatok legalább akkora figyelmet fordítottak a bécsi, illetve prágai nemzeti bankok aranytartalékaira, mint a katonai létesítményekre. Ez a két esemény (kiegészülve a keletporosz Danzig elfoglalásával) jócskán megdobta a Harmadik Birodalom nemesfém-készleteit; a második világháború kezdetekor Walther Funk (egyszemélyben birodalmi gazdasági miniszter és a Reichsbank elnöke) vígan dörzsölgethette a markát, hiszen mindössze egy év alatt a berlini központi trezorok aranykészletének értéke 400 millió Reichsmarkkal (nagyjából 1300 milliárd mai forintnyival) megnőtt.

A második világháború közel hat éve alatt (anélkül, hogy részletesen végigmennénk az eseményeken) a nemzetiszocialista Németország és hadereje tucatnyi európai országot teljesen, további kábé ugyanennyit részlegesen a hatalmába kerített (ígérjétek meg, hogy nem fogunk számháborúzni…), ami többek között azzal is járt, hogy az adott nemzeti bankok aranytartaléka Berlin kezébe jutott. A koncentrációs táborok szörnyűségeit nem itt és nem most fogjuk feleleveníteni, de témánkhoz hozzátartozik az élő (és holt…) lágerlakók aranytárgyainak lefoglalása (az ékszerektől egészen az aranyfogakig).

Az amerikai Külügyminisztérium háború utáni becslései szerint Adolfék arany-zsákmánya a háborúban (tehát a fent már említett ausztriai és a csehországi kaland hozadékán kívül) megközelítette a 650 millió – akkori, vagyis 1950-es – dollárt (500 millió államoktól származik, körülbelül 150 milliót magánszemélyektől raboltak). Ez mai vásárlóértéken több, mint 1500 milliárd forintnak felel meg. És akkor nem beszéltünk a drágakövekről, az ezüstről, a műkincsekről, a különböző műtárgyakról, amikre Párizstól Varsóig és Amszterdamtól Prágáig rátették a kezüket.       

1944 nyarára-őszére a németországi politikai, kulturális és gazdasági felső tízezer kénytelen volt a festmények, szobrok, bútorok és más, muzeális jellegű műkincsek egy jelentős részét a nagyvárosokból a bajor és az osztrák Alpokban található hétvégi kastélyaikban elhelyezni; egyfelől az elviselhetetlenné válló szövetséges bombázások elől, másfelől pedig az értelmesebbje látta, hogy itt lassan gondolkozni kell arról is, hogy mi lesz Adolf után.

2.) A háború után

Hitler utasítására 1945 februárjában a Reichsbank aranykészletét is elvitték Berlinből, amikor a RAF és a US Air Force együttes erővel nagyon megszorongatta a Reichshauptstadtot, na meg a szovjetek is ott toporogtak a kertek alatt. Körülbelül száz tonnát vonatra raktak és egy – Berlintől mintegy 200 kilométerre délnyugatra elterülő – használaton kívüli földpát-bányába vitték (ennek egy részét Patton tábornok csapatai 1945-ben megtalálják).

Tudjuk azonban, hogy az, amit megtaláltak (vagy legalábbis amiről jegyzőkönyvek születtek) csak a jéghegy csúcsát jelentette. Szinte nyom nélkül tűnt el például az SS aranytartaléka, ami – egyes vélemények szerint legalábbis – nagyobb volt, mint a Reichsbanké. A Vaterland hónapokon, éveken keresztül átjáróház volt: mindenféle idegen egyenruhás népség lófrált fel s alá, és mindenki tudja, hogy háborúban, illetve közvetlenül az követően nem lehet minden házkutatásról, agyonlövésről és vagyonelkobzásról jegyzőkönyvet felvenni…

Sokan keresték (és bizony a mai napig keresik) az Alpok barlangjaiban, tavaiban, patakmedreiben, völgyeiben és hegycsúcsain a nácik aranyát, hiszen – és ismét csak nagyon óvatos becsléseket mondok – 200-220 tonna arany hiányzott a végső elszámolásnál (és újfent hangsúlyozom: a többi nemesfémről, drágakőről és egyéb értékről most nem beszélünk).

3.) Mennyi az annyi?

Számoljunk az alsó küszöbbel: kétszáz tonna arany. Elismerem, a Világbank (vagy akár Németország mostani), háromezer tonnára becsült készletei mellett ez nem akkora szám, de amúgy Belgium aranytartaléka kábé ennyi volt a tavaly (a Magyar Nemzeti Bank alagsorában mintegy három tonna pihen, ha hinni lehet a forrásoknak…)

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem ezt a 200 tonnát még szotyolában is nehéz elképzelnem, nemhogy aranyban. Annak utánanéztem, hogy a nemzeti bankok (és államok) aranytartaléka általában 12,5 kilós, legalább 99,5 százalékos tisztaságú aranytömbökben fekszik; egy ilyen téglatest átlagos méretei (az arany sűrűsége közel 20 gramm/köbcenti!): 200 x 80 x 45 milliméter. Tessék akkor szorozni: a 200 tonna hiányzó arany 16 ezer ilyen aranytömböt jelent, melynek jelenlegi (darabonkénti) értéke nagyjából 75-80 millió forint. Nem kell tehát csodálkozni, ha önjelölt (amatőr és profi) kincsvadászok évtizedek óta hajkurásszák, és úgy vannak vele, mint magyar családapa idehaza a bográcsgulyással vagy a halászlével: mindenkinek van egy tuti receptje.

4.) A Toplitz-tó

A salzkammerguti bércek között rejtőző, alig egy négyzetkilométeres felületű, de helyenként száz méter mélységű Toplitzsee a nácikincs-vadászok (így kell vajon írni?) egyik kedvence. Az elmúlt évtizedekben olyan vehemenciával látogatták és merülgettek (eddig 14 halott van a listán), hogy a hatóságok ma már külön eseti engedélyhez kötik a búvárkodást.

A hírneve onnan származik, hogy a világháború második felében a Heer, illetve a Kriegsmarine (gyengébbeknek: a német szárazföldi erők, illetve a haditengerészet) különféle kísérleteihez szolgált helyszínül, sőt, egyes hírek szerint az SS és a Gestapo is ott sertepertélt a környéken. A különböző robbantások miatt a tó medre telistele van üregekkel, barlangokkal, furatokkal és járatokkal. ’45 elején is felbukkantak titokzatos, náci egyenruhás emberek, akik (így a helyi érdekű legenda) számtalan ládát süllyesztettek el a tóban. Hogy ez a stájer parasztok marketingfogása-e a turizmus fellendítésére, vagy tényleg így történt – ki tudja… 1959-ben német búvárok hamis angol font-bankjegyekre bukkantak a víz alatt, valamint ezek nyomólemezeire; a németek így próbálták (siketelenül) a brit gazdaságot megrogyasztani a háború alatt.

5.) Amit tudunk

Lássuk, hová került a háború alatt a náci arany azon része, amiről vannak papírok, illetve információk – tippként ezt a verziót is érdemes lesz megvizsgálni, amikor az eltűnt hányadról (arról az ominózus 200-220 tonnáról) fogunk beszélgetni.

Nem hiszem, hogy sokan meglepődtök, ha azt halljátok: a semleges svájci bankok tárt karokkal fogadták az összerabolt náci aranyat; csak annyit követeltek meg (meglehetősen szemforgató módon), hogy az aranyrudakban a dombornyomott hitelesítő pecsét 1939. szeptember elseje előtti legyen. És szerintetek Adolféknak mibe került ilyet produkálni?

Ja, én is úgy gondolom.

Az arany nem valami romlandó áru és DNS-sel sem rendelkezik; nem lehet megállapítani róla, hogy mikor öntötték tömbbe, s azt sem, hogy azelőtt fogarany volt, vagy netán jegygyűrű. Mindenesetre a világháború alatt a Svájci Nemzeti Bank mintegy 450 millió akkori dollárnak (ezeregyszáz milliárd mai forintnak) megfelelő értékű német aranyat fogadott be, amit (az illendő kezelési költséget követően) továbbutalt semleges országok bankjaiba: Portugáliába, Spanyolországba, Törökországba, Svédországba és Dél-Amerikába, természetesen főleg magánszámlákra. És akkor nem beszéltünk a német átlagpolgárokról, akik – ha tehették – mindenféle kapcsolatokon keresztül azért nyitottak maguknak egy-egy magánszámlát a helvéteknél.

Itt olyan patinás nevek is felbukkantak, mint Lucky Luciano és Meyer Lansky; a két amerikai maffiavezér segítségével (és kapcsolatain keresztül) súlyos tízmilliókat mostak tisztára a nemzetközi pénzpiacon a szigorú erkölcsiségükre oly büszke svájci bankárok…

További 200 millió dollárnyi arany az ugyancsak svájci (bázeli) székhelyű Nemzetközi Fizetések Bankján keresztül áramlott ki Németországból, s bizony ez a társaság se nagyon firtatta, hogy a Harmadik Birodalom aranytartalékai honnan a jó égből tízszereződtek meg pár év alatt. Egy 1997-es becslés szerint a svájci bankokban akkor (tehát 13 évvel ezelőtt) még 4-6 milliárd dollárnyi olyan pénz hevert, amelyért a (német) számlanyitók ötven év elteltével sem jelentkeztek; lehettek kiirtott zsidók vagy a háborúban utód és örökös nélkül meghalt németek, ki tudja…

Az emberi jogok gáncs nélküli bajnokai, a későbbi győztes szövetségesek sem maradtak ám folt nélkül: 1996-ban például a
Bank of England trezorjaiban hét tonna gyanús aranyra bukkantak az ellenőrök, amelyről viszonylag gyorsan kiderült (egészen pontosan csak kézbe kellett venni), hogy az a szigorú tekintetű sas látható rajta, karmaiban egy furcsa rajzolatú kampós kereszttel. Hasonló dizájnú logót figyelhettek meg (még a hatvanas évek végén) a meghökkent alkalmazottak azon a kétszáz aranytömbön, ami az amerikai Federal Reserve (az ottani jegybank szerepét is betöltő állami pénzintézet) new yorki széfjének egyik sarkában pihent.

Azt nem tudom, hányan hallottátok, de nagyon úgy néz ki, hogy a Bush-vagyon egyik megteremtője, Prescott Sheldon Bush (George W. Bush elnök nagyapja, később 11 éven keresztül az USA szenátora) a harmincas években elég szoros üzleti kapcsolatokat tartott fenn a náci Németországgal, s ezek a kapcsolatok a háború alatt, illetve után sem szűntek meg teljesen. Csak mondom.

A nyugati hatalmak lelkiismerete még egy kicsit háborgott is; 1946 szeptemberében az Egyesült Királyság, Franciaország és az Egyesült Államok kormányai létrehozták a Háromoldalú Arany-bizottságot (Tripartite Gold Commission), melynek az volt (az lett volna) a feladata, hogy a lefoglalt náci aranyat visszaszolgáltassák az eredeti, jogos (állami) tulajdonosoknak. Ötven év alatt végül a dokumentált követelések 65 százalékát honorálták (utoljára 1996 októberében Albánia kapott vissza pár mázsa aranyat), a hivatalosan is lefoglalt nemesfém egyharmadának viszont huszárosan nyoma veszett.

Mielőtt nekiállnánk az összeesküvéselméletek felsorolásának, a széplélek-olvasóinkra való tekintettel gyorsan említést teszünk a híres (és ugyancsak nyom nélkül eltűnt) Borostyánszobáról.

Az eredeti Bernsteinzimmert 1701 és 1710 között Poroszországban „építették“, majd I. Frigyes Vilmos odaajándékozta Nagy Péternek, akkori puszipajtásának. Amikor Hitler 1941-ben megtámadta a Szovjetuniót, a Leningrád környéki harcok során (Cárszkoje Szelóból) a szakemberei gyorsan lenyúlták a mintegy hatvan négyzetméternyi teljes fal- és mennyezetborítást és a szoba berendezését (utólag hat tonna, elképesztő professzionalizmussal megmunkált tiszta borostyánról és körülbelül ötszáz kiló aranyról rebesgetnek) és Königsbergbe szállítják, ahol kiállítják. A háború végén (’45 februárjában) ismét bedobozolják – s azóta senki nem látta.

Nos, lássuk akkor azokat a konteókat, amelyek arra a látszólag egyszerű kérdésre próbálnak választ találni, hogy

6.) Hol az eltűnt arany?!

Számtalan, érdekesebbnél érdekesebb elképzelés kering, ezek közül a legjelentősebbeket emeljük ki, a szokásos kéréssel: ha vannak további tippjeitek, kiegészítéseitek, ötleteitek, ne habozzatok és osszátok meg ezeket velünk.

6.1.) Az ODESSA

A volt SS-tagok önsegélyző egyesületéről önálló posztot is rittyentettünk már itt,a konteóblogon, ezért különösebb kifejtésre most nincs szükség. A hiányzó kétszáz tonna arany megalapozta azon sok ezer ex-SS (és családja) későbbi jólétét, na meg a több évtizedes rejtőzködési költségek sem nevezhetők alacsonynak (a számos, ezer hektáros argentínai, paraguayi és brazíliai földterületről, a biztonsági személyzetről, az erődítményszerű épületekről nem is beszélve).

6.2.) A Vatikán

Azt, hogy a katolikus egyház jelentős szerepet vállalt a náci háborús bűnösök külföldre juttatásában, ma már a Vatikán sem nagyon tudja tagadni. Európa-szerte a kolostorokban, templomokban, szerzetesi közösségekben biztosítottak búvóhelyet, átmeneti szállásokat, továbbá álnévre szóló hamisított okmányokkal (a sors fintoraként még zsidó származást igazolókkal is) ellátták a menekülő nácikat.

A háború utáni kétségbeejtő gazdasági helyzet azonban megkeményítette a Vatikán pihepuha szívét, s szolgáltatásaiért cserébe nem elégedett meg egy-egy halkan (és minden bizonnyal roppant átéléssel elmondott), mélyről jövő „Isten fizesse!” mormogással. A hajdani fekete egyenruhásoknak bizony jó mélyen zsebbe kellett nyúlniuk, ha egérútról esett szó.

A katolikus egyház nem csak a nácik menekülésének elősegítéséért kapott ám pénzt, hanem (nagyon önfeláldozóan) arra is ajánlkozott, hogy a kommunisták elől „biztonságba helyezi” a háborús vagyont. 1946-ban egy Emerson Bigelow nevű amerikai titkosügynök részletes jelentést tett le elöljárói asztalára, melyben tényekkel és dokumentum-mellékletekkel bizonyítja, hogy a Vatikán (a ferencesek hathatós közreműködésével) csak a Balkánról (egészen pontosan Horvátországból) legalább 350 millió svájci frank értékű aranypénzt „menekített ki” Titóék előrenyomulása elől.

Ebből 150 milliónyit 1946-ban átadtak ugyan a szövetségeseknek, de a fennmaradó hatvan százalékot (mai árakon számítva úgy 60 milliárd forintnyi aranypénzt) diszkréten a Vatikáni Bank széfjeibe süllyesztettek, az Úr nagyobb dicsőségére. Bigelow jelentését csak 50 év elteltével hozták nyilvánosságra, a Szentszék ezerrel tagad, a pénzről meg vagy 10 éve nem nagyon beszél senki, hiába indított 2000 januárjában polgári peres eljárást a Vatikán és a ferencesek ellen horvát (és más nemzetiségű) háborús túlélők egy csoportja…

6.3.) Pattonék nyúlták le

Az üzletelés, a csencselés, az üzérkedés, az ügyeskedés és a csempészett (lopott, rabolt, stb.) áruval történő feketekereskedelem egyetlen háborútól (és egyetlen hadviselő féltől) sem idegen.

Itt fentebb, a 2.) pontban futólag már említettük, hogy a Patton tábornok által vezetett Harmadik Amerikai Hadsereg katonái ráfutottak az elrejtett arany egy részére – ez történelmi tény. Azzal viszont a US Army nem dicsekszik, hogy a jenki fegyveres erőkön belül már 1944-ben megalakult egy, kifejezetten a nácik aranyának felkutatására specializálódott informális különítmény, melynek igen magas beosztású és rangú vezetői voltak. Amikor ezek a srácok végül (valahol Ausztriában) tényleg rábukkantak a teljes kincsre (bónuszként még ott hevertek festmények, szobrok, ékszerek és drágakövek is), a kísértés győzött: az arany kábé felét simán félretették, s csak a másik feléről (meg a nehezebben szállítható műkincsekről) írtak jelentést.

A háború után aztán a cuccot szép csendben kiviszik az USA-ba, ahol csak a Jóisten tudja, hány családi vagyont alapoztak meg a segítségével.

A merészebb konteósok egyenesen arra vetemednek, hogy George Patton négycsillagos amerikai tábornok halálát is az összeesküvés részeként tüntetik fel. Van, aki szerint ő is benne volt, de túl mohó lett, s van, aki arra esküszik, hogy Patton tiszta maradt, sőt, azért kellett meghalnia (egy autóbalesetnek álcázott merényletben, 1945 decemberében), mert le akarta leplezni a világtörténelem egyik legnagyobb, legprofibb (és talán legpofátlanabb) lenyúlását.

Nem hiába származik Amerikából az a kedves mondás, mely szerint akinek pulzusa van, annak ára is van. Gondolkodjatok el ezen, barátaim.

És ha már itt tartunk: ne feledkezzünk meg mindannyiunk nagy kedvenceiről: Bazi Joe-ról, Kellyről, Vaskalapról és a többiekről…

6.4.) A Negyedik Birodalom

Csak a teljesen hülyék (és a nácikat végzetesen lebecsülők) tételezhetik fel, hogy Adolféknak nem volt B-tervük arra az esetre, ami végül bekövetkezett: a totális vereségre.

Martin Bormann
parancsára a 200 tonna aranyat felpakolták a még hadra fogható U-Bootokra, majd (Dél-Amerika laza érintésével) az Antarktiszra  szállították a kincset, ahol (ahogyan azt már mi is megírtuk) megalapították a titokzatos Neu-Schwabenlandot. Innen aztán szép lassan, mintegy csepegtetve, viszonylag kis adagokban visszavitték Argentínába, ahol (a Perón-házaspár hathatós közreműködésével) diszkréten értékesítették, s a befolyó összegeket a föld alatti bázisok és kutatólaborok felszerelésére fordították.

6.5.) A zsidók tették rá a kezüket

Naná, hogy ők voltak… A háború után az európai és a palesztinai föld alatti zsidó mozgalmak (a Hagana, a Palmah és az Irgun) minden követ megmozgattak, hogy a náci kincs birtokába kerüljenek, melynek jelentős része amúgy is a nácik által kiirtani szándékozott európai zsidóság magánvagyonából keletkezett, s melyre ily módon joggal formálhattak igényt. Jelentős erőfeszítések árán (hírszerzési források igénybevétele, zsarolás, fenyegetés, olykor kínzások) az általuk (és szimpatizánsaik által) elfogott egykori SS-tagok végül beszéltek, s elárulták a titkos helyeken lapuló arany koordinátáit.

Ezt követően már csak az értékesítés maradt hátra: a feketepiacon eladott aranyból fegyvereket és hajókat vásároltak, illetve a palesztinai (britek ellen folytatott) terrorcselekmény-sorozatot pénzelték. Ebből finanszírozták továbbá a túlélő zsidóság hazatérést a Szentföldre. A sors kettős fintora (és valljuk be, szimbólumként sem utolsó), hogy a háború után három évvel megalakuló, önálló Izrael hadseregének első egyenruháit és kézifegyvereit olyan náci pénzből fizették, amely mögött eredetileg zsidó tulajdon volt.

6.6.) A szövetségesek

A németellenes koalíció négy nagy tagja (az USA, az Egyesült Királyság, Franciaország és a Szovjetunió) fű alatt már a háborús években megegyezett, hogy az a minimum, ha a háborús erőfeszítéseiket (legalább részben) a nácik által összerabolt aranyból és más értékekből fedezik. A szövetségeseknek eredetileg eszük ágában sem volt a hat évig szopóágon vergődő kisebb európai országokat ebből kárpótolni, ezért az 1945-ben (a legnagyobb titokban) lefoglalt 200-220 tonna aranyat testvériesen szétosztották maguk között. Egy hosszas (és természetesen roppant titkos) alkufolyamatot követően a következő százalékarányokban állapodtak meg: 39 (Moszkva), 31 (Washington), 18 (London) és 12 (Párizs). A világot továbbra is abban a tévhitben hagyták, hogy ez a mennyiség továbbra is a becsületes (?) megtalálóra vár, s nagyokat röhögtek a markukba, amikor a sok idiótáról olvastak, akik a  Toplitzseeben és más helyeken vért izzadva keresik a nácik aranyát…

Nos, ha érdemi információtok van az aranytéglák hollétére vonatkozóan, gyorsan küldjetek egy magán-emailt, s meglátjuk, milyen arányban tudunk osztozni a zsákmányon.

Ápdét: A nácik aranyáról szóló poszt kibővített, 10%-kal hosszabb verziója is elolvasható a Konteó 1 című könyvben, amelyet 20%-os engedménnyel ide kattintva rendelhetsz meg, vagy 2013. november elsejétől megvásárolhatsz az Alexandra és a Libri nagyobb boltjaiban.

Kategória: EgyébCímkék: , , , , , ,

171 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 Visszakövetés171. videos chaturbate — 2016-12-15 02:50 

videos chaturbate

Nácik aranya « Konteó

 169. albu — 2015-09-08 16:07 

Ez lenne az aranyvonat? Kifogások a felvétellel kapcsolatban:
http://alfahir.hu/megbuntethetik_az_aranyvonat_kincsvadaszait
http://xyz-spolkacywilna.pl/?p=39
http://serwer1537769.home.pl/autoinstalator/wordpress/wp-content/uploads/2015/09/voxler-szyb.jpg
Nem is hinném, hogy csak egy ilyen vonat volt, már a határozott névelő is misztikus.
Amúgy szerintem simán lehet kacsa.

 168. UnA — 2015-08-30 23:43 

@Rumcájsz von Jicsin: a Facebook ugye az illuminátusok játszótere, arra nem szoktam járni… 🙂

 167. Rumcájsz von Jicsin — 2015-08-29 17:09 

@UnA:
Dehogynem! Ott volt a Konteo facebook oldalán!
augusztus 21., 18:16!!

http://index.hu/tudomany/2015/08/20/megtalaltak_a_legendas_naci_aranyvonatot/

 166. UnA — 2015-08-28 21:36 

Még senki sem dobta be: megtalálták a nácik aranyvonatát Lengyelországban. Vagy mégsem. De mindenképpen érdekes:

http://www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20150828-vonat-vilaghaboru-nemetorszag-arany.html

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/poland/11830226/Nazi-gold-train-found-live.html

 165. FilcTroll — 2014-01-14 22:17 

Most linkelte vki a 444-en, legyen meg itt is:

Nazitübbies – Das Nazigold (angol feliratos, könnyű)
http://youtu.be/7T4Gg789JT0

 164. bodjo — 2013-03-19 15:59 

tuti a brazil őserdőben van, jó mélyen elrejtve a dzsungelben…

 163. peterb — 2013-03-14 20:02 

A romkat. egyház ismét bizonyította, mennyire humános, etikus, és hogy mindig a jó oldalon áll…

 161. rebel — 2012-09-19 02:27 

Ha nem is mind a 200 tonna, de néhány láda itt-ott (akár tavakban is) meglehet hogy még boldog megtalálójára vár… 😉

 160. 179285 — 2011-02-20 12:58 

[tiboru](#11123219): hmmm érdekes adatok. Egy ország történelme tonnában elmesélve.

 159. ezustvereb — 2011-02-19 15:25 

Kéretik kevés hivatkozást betenni a szövegbe, tegnap óta Skorzeny-t olvasok…

Egy halk kérés lehet? A feltételezni nem szétváló. Gondoltam, itt most lehet, ha úgyis nácikról van szó.

uff – a nyelvtannáca 🙂

 158. tesz-vesz — 2011-01-10 14:07 

nácikincs-vadászok (így kell vajon írni?)”

hm.

náci-kincsvadászok jutott eszembe kapásból

és inkább ez lenne logikusabb, hiszen a kincsvadász az összetartóbb

de pl meleg víz, melegvíz-csap, az alappélda, de a fenti többszörösen összetartozó

 157. tesz-vesz — 2011-01-10 14:03 

még a Magyar Nemzeti Bank kiállításán lehetett felemelni egy ugyanakkora nagyságú arany, és vastömböt.

jóval nehezebb az arany, nem gondoltam volna, h ennyire

“kétszáz tonna arany. Elismerem, a Világbank (vagy akár Németország mostani), háromezer tonnára becsült készletei mellett ez nem akkora szám, de amúgy Belgium aranytartaléka kábé ennyi volt a tavaly (a Magyar Nemzeti Bank alagsorában mintegy három tonna pihen, ha hinni lehet a forrásoknak…”

 156. Reborn — 2010-12-22 17:11 

remek blog! grat!

 155. kacsa27 — 2010-04-08 22:59 

@Mainframe: Ha azt vesszük alapul, hogy az első sugárhajtóműves gépek annyira hasonlóak voltak a 2 oldalon, hogy nem tudták a pilóták, hogy saját, vagy idegen, én is ejtem az egy körben maradásos elméleteket.

 154. beszélő — 2010-02-19 07:05 

Valószínűleg a nagy osztozkodást akadályozta Patton ezért tették el lábalól.

 153. Ragyás Tóni — 2010-02-19 05:35 

erről a konteoról a 95-ben az Orczy térnél eltünt 10/12/22 tonna pénzpapír esete ugrott be. na, az is megérne egy posztot…

 152. XL — 2010-02-18 13:23 

@IárifIári: A tiszát átkütatni reménytelen vállalkozás:) A folyamszabályozás óta teljesen megváltozott a nyomvonala.

 151. tiboru — 2010-02-13 22:47 

@Dirky:

Köszönöm, nem ismertem, de úgy tűnik (már csak a színészek miatt is), hogy egy olyan film, amit érdemes megnézni.

 150. Dirky — 2010-02-13 20:37 

@tapangász: Magasrangú célpont volt a magyar címe. en.wikipedia.org/wiki/Brass_Target

 149. tapangász — 2010-02-13 20:12 

Gratulálok, érdekes az összeállítás. Toplitzsee-nél én is jártam, gyalog, és szuper szép hely. haditengereészeti kísérleti telep volt, ahogy írta is valaki, ez biztos, a többi…

A Patton-os verzióról készült egy USA film, ahol valami alagútba terelik a kincses vonatot, gázzal elpusztítják a kísérőket, berobbantják a bejáratot, stb. Pattont – mert nem volt a buliban ? – tényleg kinyírják, valami golflabda szerűt kilövő izével, hogy ne hagyjon nyomot, de kitörje a nyakát + autóbalesetnek álcázzák az egészet.

Sajnos a címére nem emlékszem.

 148. tiboru — 2010-02-07 16:44 

@Gráci jóember:

Öcsi bácsit csak parafrazáltam 🙂

És köszi az elismerést, valamennyi kommentelő nevében!

 147. Gráci jóember — 2010-02-07 16:09 

Gratulálok az íráshoz tiboru! Tudod, hogy nagy rajongód, és nagy rajongója vagyok a témának, így nem kötekedésből írom, de Puskás szájából a “kis pénz, kis foci…” hangzott el. A háborút ő ráhagyta másokra. 🙂

Még egyszer gratulálok! Remek olvasmány! Azt vettem észre, hogy a kommentek egyre inkább jobbak és jobbak. Ez fantasztikus! Hajrá All!

 146. eMM2 — 2010-02-07 11:24 

No pár gondolat.

Náci arany az U-boatokon simán lehetett.

Ha elfért 50 tonna(Vagy több a pontos mennyiséget most nem tudom de ilyen nagyságrend) urán egy U-boaton akkor a 200 tonna arany arany elfért négyben max tényleg nem rakták bele a 11-12 db torpedót csak hatot.És annyi U-boat még simán rendelkezésre áltt a háború végén is.

Kelly Hősei ha már szóba került.

És ugyan mi a rákot csináltak a teherautónyi arannyal amikor mehettek vissza a frontra?

Hova rakták hogy értékesítették stb.

Ha nekem valami csoda folytán lenne akár csak egy szem aranyrudam is felkophatna az állam meg nézegethetném mert értékesíteni nagyon nehezen lehetne vagy éppenséggel sehogy.

 145. Gloucester — 2010-02-07 10:51 

A csészealjas megoldásokról, új technológiákról és konteokról több képet tettek fel a fórumozók ebben a topicban (1725 körüli hozzászólások):

forum.origo.hu/topik.jsp?id=110611&status=ok

 144. ludens — 2010-02-06 15:26 

Hiányolom az ufós szálat 🙂

 143. Gloucester — 2010-02-05 22:18 

@egy hang: Megtaláltam: “A természeti erőforrások túlhasználatát az erdők, a vizek, a termőföld, a levegő és a biodiverzitás megújítását szolgáló kapacitásokat számszerűsítő ökológiai lábnyommal szokás leírni. A WWF nemzetközi természetvédő szervezet idei Élő bolygó jelentése szerint ezek a kapacitások ma már legalább harminc százalékkal elmaradnak az igények növekedésétől, és ha ez így folytatódik, akkor a 2030-as évek közepére legalább két bolygónyi lesz az emberiség ökológiai lábnyoma… És ahogyan a pénzügyi erőforrásokkal való visszaélést is mindenki megszívta a végén, ugyanígy lesz majd a természeti erőforrások abúzusával is.” Forrás:

index.hu/velemeny/eheti/ehet5109/

(Utolsó offom volt, becs szó. Elnézést.)

 142. Attus Germanicus — 2010-02-05 13:26 

Háát, ha nácikat nem is, azért valamit találtak már az Antarktiszon 🙂

index.hu/tudomany/2010/02/05/ot_lada_szazeves_whiskeyt_talaltak_az_antarktiszon/

 141. Gloucester — 2010-02-04 17:21 

@egy hang: Jogos a kérdés, csak így is eléggé szétoffoltam a topicot. Sok nézőpontú hitelválság-elmélet létezik. A Föld, mint mérőeszköz az ökológiai szempontot képviseli. A nemesfém tartalékoktól a feketearanyig, mindent. Egész egyszerűen nincs ennyi nemesfém a Földön, mint amennyi hitelt felvettünk. A házak annyit érnek, amennyiért megveszik. A nagy kérdés, hogy mennyit ér a ház, amit elvettek a lakosságtól, és a végső soron a FED-et gazdagította, amiből most a bankokat hitelezi. (Természetesen megint borzasztóan leegyszerűsítve.)

Filmajánló: http://port.hu/kapitalizmus:_szeretem!_capitalism:_a_love_story/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=104485&i_city_id=3372&i_county_id=-1

(Elnézést mégegyszer az off-ért.)

 140. Stuntman_Mike — 2010-02-04 14:40 

Király a poszt!

Én az ODESSA-ra teszem a felét, a másikból meg koptattak a megtalálók. Ki ne tenne be a táskájába egy ilyen kis sárga bébit?

Egyébként szinte biztos vagyok benne, hogy NAGYON SOKAN figyelték a náci mozgásokat az arany körül és ha megtudták, hogy biztos helyről elmozgatják, tuti lecsaptak!

De azt is értem, hogy a Donáld Szádörlend miért él úgy, mint Marci hevesen! 🙂

 139. egy hang — 2010-02-04 14:37 

@Gloucester: lehet h csak én vagyok korlátolt de felhomályosithatnál a hitel és a Föld mint golyóbis kapcsolatáról 🙂

Az még odáig megvan, ha minden ország egyszerre visszafizetné az adósságát, nyilván nem lenne annyi pénz a forgalomban, amennyiből vissza lehetne fizetni, ezért hivják fractional reserve systemnek. Vagyis h az újonnan kibocsátandó pénznek a forgalomban levő régi pénz a fedezete. Ha te lennél a bank, kibocsátanál 1mFT-ot 10% uzsorára, 1,1mFTot kellene visszafizetni, csakhogy annyit nem bocsátottál ugye ki. De hogy korrelál ez a Földdel?

 138. Gloucester — 2010-02-04 10:52 

@codesign: Könyvtárnyi anyagok szólnak erről, csak vázlatokban beszélhetünk ekkora helyen.

Amíg a pókerasztalon levő pénzek cserélnek gazdát, addig nincs gond, de amikor a játékosos ruhái, vagy a jelen nem levő értéktárgyak is a tétet képezik, az már kevéssé a fair játék része. Ha minden hitelt vissza kellene visszetni, akkor legalább 1.25-szörös, de valaki szerint 1.5-szeres Földgolyóbisra lenne szükségünk.

@Anthony (kick-ass): Erre van egy találó mondás: “A nyereség privilegizált, a veszteség társadalmiasított.”

 137. GeoThrasher — 2010-02-04 09:39 

@SchA:

ez brutális…:):)

 136. Anthony-Mourinho a király- — 2010-02-04 09:16 

@Gloucester: ott írja a linkedben:

“a Fed a bankoknak és cégeknek nyújtott sürgősségi hiteleken és azokon a speciális programokon is keresett, amelyek a különféle hitelezéseket (kredit kártyahitelek, autó-, áru- és vállalati hitelek) hivatottak fellendíteni.”

@codesign: persze h. nem ilyen egyszerű.

Nade elég az offból, remélem nemsokára jelentkezek náciaranyas infóval is.

 135. The Question (törölt) — 2010-02-04 04:20 

Jó kis poszt.

Gratula!

Többnyire elmondták az előttem

szólók a saját véleményemet is.

Én a zsidókra adtam a voksomat, de…

De rögtön kérdezném, lehet-e több

variációt bejelölni?

Amennyiben igen, hamarosan pótlom.

A Toplitz-tó – igen, jól írtad, Toplitzsee – továbbra is izgatja a fantáziámat.

103 méter mélységű, s a legalsó 30 m oxigén-hiányos.

Akkor mi a kérdés?

Nem lehet, hogy a nácik valamit kurvár@

tudtak előre, akár 100-200 év távlatában

is?

“A víz az úr!”

Mi már nem érjük meg, de mekkora flash

lesz/lehet számukra,

amikor a vízért folynak majd háborúk,

s előbb vagy utóbb, de a

most 103 m mélységű Toplitz-tóra is sor kerül.

Ott fognak “röhögni” fentről, hogy víz ugyan nincs, de van kincs, gazdagság, arany, amivel semmire nem mentek.

Huh…

Cinikus vagyok.

 134. Bloodscalp — 2010-02-03 16:29 

@tiboru: Csodabogár Rulez!:)

 133. obscuriloquium — 2010-02-03 12:38 

Az eddig láttam filmek alapján úgy tűnik, a tengerentúlon az a meggyőződés tartja magát, hogy sok, nácik összeharácsolta kincs lapul az amerikai bankok széfjeiben is. Lásd John Schlesinger filmjét (Marathon Man), illetve a közelebbi múltból Spike Lee filmjét (The Inside Man).

 132. yuriclear — 2010-02-03 12:22 

Szeretném megjegyezni, hogy George W. Bush nagyapja, Prescott Sheldon Bush által az amerikai üzemeiben gyártott és a Luftwaffe számára szállított speciális kenöanyag nélkül annak repülöi nem tudtak volna repülni, mint az köztudott.

 131. codesign — 2010-02-03 11:02 

na azért nem ilyen egyszerű, mármint játékelméletileg – a tőzsde valóban amolyan póker jellegű játék, amit vki elveszít az más megnyeri. De a gazdasági válságok jellegi vonása, hogy nem létező pénzek okozzák a problémát: Mint a jelenlegiben: A másodlagos (inkább sokadlagos) ingatlanpapírpiac szinte visszakövethetetlen értékpapírokra alapozott értékpapírok alapján generált pénzt. Mindenki azt kérdezte, hol a pénz,ami eltűnt a gazdaságból, pedig a válasz egyszerű: nem is létezett. Na ezért van értelme a pénzügyi szektro erősebb állami szabályozásának.

Ami a konteót illeti:

A legmeglepőbb, hogy a nácik voltaképp fél európa birtokában ilyen kevés többletet habzsoltak fel. Ha helyesek a számok, a hadizsákmányuk a magyar gdp-vel összemérhető. Nem számítva persze a lefoglalt hadigazdaságot.

És még valami, nem lehet véletlen, hogy Bretton Woods 1944-ben volt. Ugye ? Nahát az egyetlen aranyalapú valuta a dollár, nahát a világ aranykészletének 80%-a az USA kezében. Nahát összeomlik az angol világbirodalom.

 130. Gloucester — 2010-02-03 08:49 

@Anthony (kick-ass): Hát persze. A “legerősebb”. A világért sem akarnék áthallásos párhuzamokat vonni, de a náci párt is azt hitte magáról, hogy a legerősebb, és nagyon sok pénzük volt. A kamat csodálatos világa és az uzsorakamat haszna között azért vannak átmenetek. Kinek a kárára is gazdagodott a FED? Ha sok az elégedetlen, akkor könnyű indulatokat is kelteni.

http://www.youtube.com/watch?v=XF2IKjLnNXA&feature=related

 129. Anthony-Mourinho a király- — 2010-02-03 06:39 

@Gloucester: akármekkora válság van olyan sosem lesz, hogy mindenki bukjon rajta. Egyszerűen ha valaki veszít, akkor valaki másnak nyernie kell.

Nyilván mindig a legerősebb, a legnagyobb éli túl a legkönnyebben. Ha neked van a legtöbb pénzed (mint a FED-nek), akkor nyilván te adsz kölcsön a többi banknak is, akik visszafizetnek mindent kamatostól.

 128. Licus — 2010-02-03 06:07 

@Gloucester: Én csak arra akartam utalni, h az az arany fizikailag akárhol lehet:) az értéke van vki zsebében! Ld. magyar aranytartalék átváltogatása kp-re…

 127. tiboru — 2010-02-02 21:27 

@SchA:

Na, ez még nem volt 🙂

 126. SchA — 2010-02-02 19:58 

Ha még nem lőtte le senki a poént, akkor én megtenném:

Nazitübbies – Das Nazigold

http://www.youtube.com/watch?v=poM5e3fXW4g

 125. Gloucester — 2010-02-02 19:03 

@Licus: Teljesen igazad van. A cikrulálással nincs is probléma, ez a rendszer sajátja. Viszont a kapzsiság és határtalan gyűjtögetési vágy már kevésbé tolerálandó. Megbosszulja önmagát, akármilyen rendszert is szolgáljon.

 124. Licus — 2010-02-02 14:25 

Átrendeződés:

Közgazdaságtól függetlenül, csak mint amatőr műkincs-bámuló fantáziálom (végletesen lerövidítve és leegyszerűsítve):

– volt valami aranydarab i.e. 2000-ben, a hettiták istenszobrot kalapáltak belőle

– elvitte egy fáraó serege, beolvasztották, legy belőle egyiptomi dísz-láda

– újabb hányattatás/beolvasztás után a jeruzsélemi templomon lett oszlopdísz

– elvitték a babilóniak, az anyagát koronának használták fel

– a rómaiak idején gazdagon megmunkált díszedénnyé alakult

– germán hódítók az anyagát újra csak feldolgozták, lett belőle díszkard

– a középkorban beolvasztva díszes egyházi kehelyként szolgált

– a francia forr alatt lába kelt, lett belőle sok ékszer

– az ékszereket a mindenkori divat változásait követve beolvasztották/újraalkották

– az 1. vil. háb. alatt az “Aranyat vasért” önkéntes mozgalom eredményeképp a (német) államkincstárban landolt

stb. stb. egészen odáig, h ama eredeti aranymennyiség kis darabkája most gyűrű az ujjadon, korona a fogadon

(sőt a valós kép milliárdszor bonyolultabb, hiszen az arany beolvasztásakor nem 1 objektumból lett 1 új objektum).

Persze közben bányászgattak új aranyat is, de azon a néhány tízezer arany-valamin kívül, amit a különböző korokból ma a múzeumok őriznek, végül is minden mindig cirkulál…

 123. Spet — 2010-02-02 13:42 

Véleményem szerint a “nagyok” osztották fel egymás közt az aranyat azonban van 1-2 elképzelésem hova tehették

1. No-ban maradt. Kerestek egy szép nagy tágas a bezárás előtt lévő vagy annak feltüntethető helyet ahova bespájzolták, majd berobbantották, esetleg még megszőnyegbombázták egy kicsit hagy tűnjön úgy mintha a szövetség okozta volna. Esetleg egy bunkerban raktározták el mint az Istenek fegyverzete 2-ben 😀

2. Külföldre juttatták, persze nem Dél-Amerikába. Hogy miért is nem oda? Igaz hogy kiváló U-boat-ik voltak és nagyon jól is használták őket, lehet ezt tudni is. DE nem volt már annyi hajójuk amivel a “200” tonnát eltudták volna vinni.Pontos számításokat végeztek hogy a hajó esetleg nem törik ketté vagy nem húzza le a súly véglegesen? De ha ezt mégis kiküszöbölték akkor minek a helyére rakják be? A 6 torpedóénak ,esetleg Jürgen nem eszik 1 hónapig hátha kibírja és nem lázad fel?

3.Simán elrejthették bármelyik osztrák faluba is (lsd. náci atomprogram), csak a megfelelő embereket kellett likvidálni utána hogy ne legyen senki aki láthatott volna bármit is.

Nah meg ott voltak a koncentrációs táborokig vezető ép sínpárok is. Ezen is ellehet gondolkozni 😉

 122. Gloucester — 2010-02-02 13:38 

@Bocimaster: Ez is csak arra lehet példa, mint amiről a poszt szól, hogy a nagy rendszereket tekintve (közgazdasági értelemben) haszon nincsen. Sokkal inkább átrendeződés folyik. Az, hogy most a nácik aranya valójában rabolt kincs, vagy a Marshall-segély valójában náci kincs, vagy hogy a kisemberek házai a FED nyeresége. Persze borzasztó leegyszerűsítése ez a történetnek (vagy a történelemnek), de ezt érti a közgazdaság a haszon, mint könyvelési/mérleg fogalom értelmetlenségén. Sokkal inkább átrendeződésről beszélhetünk. (Más kérdés persze, hogy a természeti kincsek levadászása és felhasználása miként tekinthető átrendeződésnek (lsd. olaj-válság, energiaforrások cseréje…)

 121. Bocimaster — 2010-02-02 13:03 

@Gloucester: Na igen, az a hír igen durva, hogy a válság kellős közepén a Fed jobban gazdagodik mint valaha.

 120. egy hang — 2010-02-02 12:51 

@molnibalage: ott ott pár éve 🙂

“This [Federal Reserve Act] establishes the most gigantic trust on earth. When the President[Wilson} signs this bill, the invisible government of the monetary power will be legalized… the worst legislative crime of the ages is perpetrated by this banking and currency bill.”

— Charles A. Lindbergh, Sr. , 1913

@Gloucester: ez van. Képzeld el mi lenne, ha profitra törekedne 😀

Amúgy JFKnek is ezért kellett meghalnia, mivel egy elnöki rendeletében ezüstalapú pénzt vezetett be(ha jól emlékszem vmi 11110 számú)ami hónapok alatt kiszoritotta volna a dollárt, visszaállitva a monetáris hatalmat. Viszont azóta se vonta vissza senki, és nem is alkalmazta.

 119. Gloucester — 2010-02-02 12:36 

@egy hang: Engem meg ez háborít fel: “Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed rekord profitot ért el 2009-ben… a Fed 46,1 milliárd dolláros profitot ért el, amely az intézmény 96 éves történetének eddigi legnagyobb nyeresége.” Forrás:

hvg.hu/gazdasag/20100112_fed_usa_valsag_profit.aspx

 118. egy hang — 2010-02-02 12:27 

Még annyi jutott eszembe, hogy dec 23 v 24én vitték keresztül a törvényhozáson, amikor a honatyát nagy része otthon pihent,és az újságokból tudta meg. És maga Wilson elnök 2 évre rá bevallotta h nagyon sajnálja hogy megszavaztatta ezt a törvényt,élete legroszabb döntése volt mert ezáltal az usA a legjobban bankárok által szabályozott ország lett. De jópár szenátor is felemelte ez ellen a hangját:

en.wikiquote.org/wiki/Talk:Woodrow_Wilson#Federal_Reserve_quotes

 117. molnibalage — 2010-02-02 12:19 

@egy hang: És üdvözlégy az NWO fórumon…

 116. egy hang — 2010-02-02 12:11 

@tiboru: forradalommostnak igaza van..a Fed már önmagában is megérne egy posztot..mindenesetre tényleg csak nevében tölti be a jegybank szerepét, mivel nincs olyan állami szerv ami kontrollt gyakorolhatna felette, sőt az alaptőkéjének összetétele titkos(!), csak azt tudjuk h mely bankoknak van benne részesedése, az arányt nem(természetesen Morgan, Rockefeller, Kuhn-Loeb, Warburg stb.).”Már ma is összeállítható egy csaknem teljes kép az első világháború előzményeiről, valódi okairól, a háttérerők tevékenységéről. Így, pl. megalapozottan állíthatjuk, hogy az első világháborúra nem kerülhetett volna sor az amerikai Federal Reserve System létrehozása nélkül,és Woodrow Wilson..volt kiszemelve, hogy a pénzoligarchia kezére játssza – az amerikai alkotmány megszegésével – az Egyesült Államok monetáris hatalmát, és szentesítse az amerikai közpénzrendszer privatizálását a Federal Reserve System – FED – elnevezésű magánkartellnek való átengedésével.Ugyancsak a FED tette lehetővé az amerikaiak háborúba kényszerítését a német nép ellen, amellyel az Egyesült Államoknak és népének semmiféle politikai vagy gazdasági érdekellentéte vagy vitája nem volt. Sőt mi több, az Egyesült Államok akkori lakosságának csaknem a fele német származású volt, és annak idején hajszálon múlott, hogy nem a német lett az Egyesült Államok hivatalos nyelve.” Dr. Drábik 🙂

Az előzmények ahogy létrejött, még sokkal durvábbak. http://www.indavideo.hu/video/FED_Federal_Reserve_System/

 115. dizil — 2010-02-02 12:10 

jah, és Svájc megtámadásáról szó sem volt sose…mint ahogy a németek nyeréséről sem.

hehe…

 114. dizil — 2010-02-02 12:00 

@forradalommost.hu:

ott a pont!

nekem is eszembejutott a korszak néhány konteoja, de az még itt is kiverné a biztosítékot.

 113. Anthony-Mourinho a király- — 2010-02-02 11:50 

@Eugenie Danglars: apropó Afganisztán, most volt egy rövidhír, hogy ezer milliárd dollárnyi ásványkincset is rejthet Afganisztán földje. Az sem egy elhanyagolható dolog.

 112. Eugenie Danglars — 2010-02-02 11:31 

<forradalommost.hu · http://www.forradalommost.hu 2010.02.01. 21:43:39

A munkamegosztás úgy alakult, hogy Thyssen-nek bizalmas számlái voltak politikai és más célokra a Walker-Bush irányította bankoknál és cégeknél. A Német Acélművek a Dillon Read cégen keresztül intézte pénzügyeit. Nem egyszerűen politikailag semleges tevékenységről volt szó, hanem kifejezetten olyanról, amely elősegítette Hitler és pártja tevékenységét.”>

Az acélbáró Thyssenek, akiknek az acélvállalatai a 80-90-es években sok dologban sárosak voltak? Még főiskolai éveim alatt olvastam egy könyvet róluk egy német szerző tollából, a szégyen megöl, hogy nem jut eszembe a neve (pedig híres), az is érdekes egy történet volt…

A téma pedig jó, és a Marshall-segély nekem is megmozgatta a fantáziámat. Ettől függetlenül +1 a 4. birodalomnak.

Ami viszont mostanában sokkal aktuálisabb (vagy legalábbis az én kicsi szívem így gondolja), hogy az évtizedek óta tartó közel-keleti hajtépés, Irán, Irak, Afganisztán összes háborúja a nyugattal vajon mennyi felbecsülhetetlen értékű kincset, műemléket semmisített meg, ami az ókorból arról a vidékről ránk maradt, és mennyit lopkodtak ki az ügyeskezű megszállók ezekből (a náci Németország megszállása alatt látottakhoz hasonlóan).

:(((

 111. Gloucester — 2010-02-02 11:10 

Talán egyszer előkerül egy titkos napló is valamelyik veterán-leszármazottól, amelyből többet megtudhatunk.

index.hu/kulfold/2010/02/01/amerikai_veterannal_talaltak_meg_hitler_albumat/

 110. tiboru — 2010-02-02 10:30 

@miamai:

Ez a Marshall-segélyes párhuzam egészen érdekes ötlet.

 109. tiboru — 2010-02-02 10:28 

@teddybear01:

Nem csak a régészek tudják. De egyvalami simán tudni, és másvalami *bizonyítani* tudni.

(Annó én is dolgoztam a Sümegh-féle haláleset kapcsán a Seuso-ügyben, ezért elfogult vagyok).

 108. Anthony-Mourinho a király- — 2010-02-02 10:22 

Még régen olvastam SCHWARZWÄLLER : Hitler pénze c. könyvet, baromi jó szerintem akit érdekel szerezze be.

Lehet hogy nem konteós beállítottságú, de attól még nagyon érdekes olvasmány.

Lehet ki is veszem a könyvtárból, és ha találok valami érdekes adalékot majd bemásolom.

 107. miamai — 2010-02-02 10:22 

Egyébként mintha nem olyan régen olvastam volna arról, hogy valaki (egy német pógár) felajánlotta, hogy elárulja, hogy hol van a borostyánszoba egy-két darabja. Vagy talán meg is találták már és restaurálják? Max egy éven belüli az információ.

 106. miamai — 2010-02-02 10:03 

Vajon az Európai Újjáépítési Program (alias Marshall terv) 14 milliárd dollárnyi fedezete nem a náci vagyon fellelt (és a magánosodási hullám után mégiscsak megmaradt) részéből került ki? Mondjuk a szövetségesk közül hárman belementek ebbe (Franciaország és Nagybritannia amúgyis részesült a segélyprogramból), a szovjetek viszont úgy gondolták, hogy ami az övék azt nem adják. Ha ezt végiggondoljuk, akkor a szibériai hómezők alatt is érdemes lehet kutatni a kincsek után (bár nem kizárt, hogy már teljesen felesleges).

Hasonló – mármint hogy a ruszkik nagyonis tudják, hogy merre van (volt) a kincs, vagy legalábbis egy része – a végkicsengése a “Hajsza a Borostyánszoba után” c. német dokumentumfilmnek is…

Königsberg, Ostsee, hajók…..

http://www.youtube.com/watch?v=u8l9oPuAYO4

————-

Más: a kincseltüntetők közül sajnálatos módon kimaradt kedves szervezetünk (private enterprise) is!! Nehezményezzük… :))

 105. teddybear01 — 2010-02-02 09:29 

@IárifIári: Nem csak azért, mert oda menekítették ki a pénzüket. Ez a háború elején nem volt szempont, hisz nyerésre álltak.

De már a háború előtt, az úgynevezett nem árja művészet legértékesebb darabjait is svájci közvetítőkön adták el, persze jó pénzért, és a háború alatt ez az üzlet azután még jobban felfutott. Orosz ikonok, lengyel zsidók műkincsei, stb., stb.

Svájc az ilyen üzleteken sokkal többet kaszált, mint az ehhez képest futottak még bankszámlákon. Nem véletlenül lett olyan gazdag, a háború előtt csak síelni mentek oda, meg óráért. A műkincsüzlet ezt messze verte a bevétellel.

 104. teddybear01 — 2010-02-02 09:20 

@tiboru: A régészek pontosan tudják honnan, melyik ásatás területéről lopta el a Seuso-kincset az a pasi, akit azután felakasztottak a bűntársai.

Viszont a mostani tulaj természetesen nem adja vissza. Túl sokat ér ahhoz, hogy nagylelkű legyen.

 103. vén betyár — 2010-02-02 08:34 

@Thaddeus Griffin: Ez az!Csak így nem lehetett szavazni.

Micsoda poszt!

Egy-egy hozzászólás is igazi igaz-gyöngyszem.

Nem találok szavakat!

 102. tiboru — 2010-02-01 23:48 

@RoFä:

Hát egy hétvégére én is kölcsönkérném asszem. Tudod, már csak a képek kedvéért is 🙂

 101. RoFä — 2010-02-01 23:36 

@tiboru: A vatikáni archívumnál csak egy dolog érdekelne jobban, egy könyv, ami a következő címet viseli:

A Svájci Bankok Titkos Történetének Legzaftosabb Sztorijai

(szabad fordításban rétorománból)

A könyv létezik, ez bizonyított tény, de persze Ők rejtegetik, esélyem nincs.

 100. tiboru — 2010-02-01 22:08 

@tiboru:

És oké, van a Federal Reserve System, meg vannak a tagbankok (10? 12?), de nekünk, átlaghalandóknak a “Fed” az a rendszer maga, a “Government’s Bank” funkcióval 🙂

 99. tiboru — 2010-02-01 22:02 

@forradalommost.hu:

Hát ha a kormányzótanácsot az USA elnöke nevezi ki és a Szenátus erősíti meg, szerintem elég nehéz a mi fogalmaink szerint magánbanknak nevezni.

 98. tiboru — 2010-02-01 21:45 

@IárifIári:

@Gloria Mundi:

A Seuso után márpedig “nyomozgattak”. Évekig. És rajta van a listámon…

 97. Gloria Mundi — 2010-02-01 21:09 

@IárifIári: Biztos, h nem nagyon nyomozgattak utána? Mármint a Seuso-kincsek után … Lehet, h csak nem tudunk róla. Mindenesetre az is megérdemelne egy konteót. Most nem nézek utána, h van-e már, de tiboru majd megmondja …

Ami Attilát illeti, másik konteo-téma … Sok okkultista foglalkozik vele, sztem … A Tisza közepén elsüllyesztett koporsók képe meg igazán szép jelkép. A Gárdonyi-regényt imádtam, és az utolsó mondatait kívülről tudtam … Csak azért idéztem fel 🙂

 96. Gempacsöki Boborján — 2010-02-01 20:54 

@teddybear01: Az már nagyon régen volt.Azóta elvitte az IMF.

 95. Gempacsöki Boborján — 2010-02-01 20:53 

@teddybear01: Azért az nem furcsa hogy Hitler is és az oroszok is békénhagyták Svájcot?Miért?A z ott volt a saját pénzük dumát nem veszem be.Az kevés lenne ahhoz hogy békénhagyjanak egy egész országot a világégés kellős közepén.

 94. joeperry — 2010-02-01 20:53 

Tuti nálam van, csak rohadtul nem emlékszem, anno hová is tettem…

 93. bioLarzen — 2010-02-01 20:52 

@tiboru: Na ja 🙂

bio

 92. teddybear01 — 2010-02-01 20:51 

@ostván: Én is úgy tudtam, hogy a rendszerváltás előtt 2-3 évvel még megvolt az a háromszáz tonna arany a Nemzeti Banknál, meg a Pénzverdében…

 91. Fedor — 2010-02-01 20:50 

Én az ODESSA-ra teszem a voksom…

 90. teddybear01 — 2010-02-01 20:48 

@Hullafotós: Ha jól tudom, Hitleréknél szó volt Svájc elfoglalásáról, de aztán fontosabbnak ítélték békén hagyni.

Egyrészt a pénzügyek miatt, másrészt így is megkaptak mindent, ami kellett nekik. pl. a német vonatszerelvények akadálytalanul haladhattak keresztül Svájc területén, a kutya sem tartóztatta fel, akármit is vittek.

Harmadrészt Svájc, meg a többi semleges állam ideális terület volt a különféle kémkedési műveleteknek.

 89. forradalommost.hu — 2010-02-01 20:43 

Nagyon jó poszt, köszönjük szépen!

Csak annyit fűznék hozzá, hogy a Federal Reserve nem állami pénzintézet, hanem magánbank.

Az idősebb Bush és Németország kapcsolatáról pedig egy idézet:

“Prescott Bush 1926-ban lett a W.A. Harrimann and Co. nevű cég alelnöke. Ugyanebben az évben Harriman és Bush közeli barátja létrehozott egy új óriásszervezetet Fritz Thyssen számára, aki viszont Adolf Hitler legfőbb pénzügyi támogatója volt. Az új Német Acélművek Németország legnagyobb ipari korporációja volt és Clarence Dillon Wall Street-i bankár szervezte meg. Dillon-t régi barátság fűzte Prescott Bush apjához. Viszonzásul Thyssen lehetővé tette, hogy a Dillon Read Company több megbízottja is a Német Acélművek igazgatóságában foglaljon helyet.

A munkamegosztás úgy alakult, hogy Thyssen-nek bizalmas számlái voltak politikai és más célokra a Walker-Bush irányította bankoknál és cégeknél. A Német Acélművek a Dillon Read cégen keresztül intézte pénzügyeit. Nem egyszerűen politikailag semleges tevékenységről volt szó, hanem kifejezetten olyanról, amely elősegítette Hitler és pártja tevékenységét.”

Szóval voltak itt érdekes dolgok…

 88. Hullafotós — 2010-02-01 20:37 

@IárifIári: Nem zárom ki, mert nem voltam ott és sajna nem én készítettem a rovancsot egyik helyen sem.

Az info minden idők egyik/talán leghíresebb magyar hírszerzője, Radó Sándor által jegyzett Dóra jelenti c. könyvből származik. A szerzőről egy bloggal odébb remélem remekbe szabott emlékezés készül egyszer.

 87. Gempacsöki Boborján — 2010-02-01 20:32 

A Magyar őstörténet szerint Attila valahol a Duna völgyében született.(kérdés:minek temették volna a Tiszába?

A Tiszát könnyedén átvizsgálhatták volna azóta már 5 milliószor.(Volt ilyen kutatás?)

A Dunát is átvizsgálhatták volna.(Volt kutatás?)

De ha a legenda igaz,hogy elterelték a patakot,akkor talán inkább valamelyik Duna menti patakban és környékén kéne keresni.Esetleg a legkedvesebb helyén ami életében volt.Vagy domb alatt,mivel nagy sírhantot csináltak neki valószínűleg,hiszen ez volt a szokás.Kisembernek kis domb,nagyembernek nagy domb dukál.

 86. Gempacsöki Boborján — 2010-02-01 20:28 

A magyar régészet nem arról híres hogy annyira nyomozna a dolgok után.

Dirky tudod minden hazugságnak fele igaz,azt mondja a mondás.Engem egy időben a Seuso kincsek izgattak.Nem volt az olyan régen amikor megtalálták.Nem nagyon nyomozgattak utána.Miért?

 85. Dirky — 2010-02-01 20:12 

Mindig meglep, hogy a Jókai-féle A jövő század regénye mennyi apró részletet eltalálta XX. századból (és annak konteóiból). Ott emlékeim szerint az OMM (MOM) ellopott, ágyúkba öntött aranykészletét dobják tengerszembe a vesztésre álló oroszok.

 84. Gempacsöki Boborján — 2010-02-01 20:11 

@Gloria Mundi: GG nem túl hiteles forrás szerintem.Amúgy fentebb kicsit túloztam mert ha jól emlékszem a legenda patakot írt és nem folyót.Ez kivitelezhetőbb is lehetett Attila idejében.

 83. Ványadt Ványadtovics Vinyov — 2010-02-01 20:10 

Ott van lefagyasztva az egész az Antarktiszon, és a HAARP azért lett kitalálva, hogy azt felolvassza. :p

 82. Gloria Mundi — 2010-02-01 20:07 

@tiboru: Hú, ha ezt Letícia nővér meglátja … 🙂

 81. Gloria Mundi — 2010-02-01 20:05 

@IárifIári: A leghíresebb kincs, amit jól elsüllyesztettek, ugyancsak német kötődésű, és épp ma írtam róla posztot. A Nibelung-kincsről van szó:

szexcsatakanno.blog.hu/2010/02/01/a_tetem_az_ozvegy_es_a_kincs_a_brunhilde_saga_folytatasa

Azt legalább tutibiztosan sellők őrzik, félmeztelenül 🙂

Attilának a koporsóját süllyesztették el vhol a Tiszába, állítólag, persze kincsekkel meg lenyilazott rabszolgákkal együtt, legalább is Gárdonyi Géza A láthatatlan ember c. regényében így szerepel. Azóta se találták meg a 3as koporsót.

 80. Hipra — 2010-02-01 20:01 

Egy kis plusz a Toplitzseehez. Nem csak a kincsek miatt érdekes a tó, rakéta és víz alatti aknákkal kapcsolatos kísérleteket is végeztek ott. A tó melletti sziklafalat is lőtték vízből indított rakétákkal, a nyomok persze még ma is láthatók.

Kedvencem a salzkammerguti tóvidék, elég sokat merültem ott, nem csak a Toplitzsee érdekes konteo szempontból, hanem pl. a Hallstattersee is. A háború végén állítólag kincsekkel megrakodott csónakokat láttak a tavon. Mikor befelé eveztek majd’ ellepte őket víz, kifelé menet már nem volt ilyen gondjuk, “ha értitek hogy mondom”. Szálasinak egyébként Hallstattban volt rezidenciája. Ezeket az infókat egyrészt onnan tudom, hogy él Hallstattban egy öreg búvár, Gerhard Zauner (jóbarátja volt Cousteau is és Hans Hass is), aki az életét ennek a témának szentelte, könyvet is írt erről: http://www.unterwasserwelt.de/html/verschollene_schatze_im_salzka.html

A fickónak amúgy van egy múzeuma is Hallstattban, ahol propagandaanyagot, egy csomó tőrt, dögcédulákat és bazi nagy kitömött csukákat lehet látni.

 79. phaszfej — 2010-02-01 20:01 

@Fat Abbot: haaaaaaaaaaaaaaaa

 78. Gempacsöki Boborján — 2010-02-01 19:51 

@tiboru: Biztos vagyok benne hogy a bunkerében csinált még jópár ki és bejáratot avagy titkos kamrát satöbbit,mivel Hitler paranoid volt mint a legtöbb uralkodó.Egy ilyen ember pedig úgy bebiztosítja a kincseit mint a hétszentség.

 77. tiboru — 2010-02-01 19:49 

@Sztag:

Jogos, és szégyellem is magam miatta: Heert kellett volna írnom a Wehrmacht helyett.

 76. Heiligenacht — 2010-02-01 19:48 

Oszama Bin Laden őrzi az Afganisztáni hegyekben miután ellopta a Szerbektől a Délvidéki háborúban 🙂

Titkos információk szerint biztonságosabb helyet keres neki a Tubesen.

 75. Gempacsöki Boborján — 2010-02-01 19:46 

@tiboru: Ha az Németország közepén van,akkor lehet hogy nem ártana körbenézni jobban ott.Főleg mellette(nem a bunkerben)Vagy alatta.

 74. Sztag — 2010-02-01 19:44 

Szia tiboru!

Nem akarok nagyon kekeckedni, de egyből föltűnt, hogy a Wehrmachtra szárazföldi erőket írtál, ami csak részben igaz. A Wehrmacht a három haderőnem összessége (mint most a Bundeswehr). A szárazföldi erők amúgy (das) Heer.

Ja, a Kriegsmarine tehát a Wehrmachton belül volt, így a “(gyengébbeknek: a német szárazföldi erők, illetve a haditengerészet)” igazából helytelen.

Ez tényleg nem okoskodás próbál lenni, csak szívemen viselem az emberek félrevezetését ügyét 🙂

Egyébként király poszt!

 73. Gempacsöki Boborján — 2010-02-01 19:42 

@ostván: A 3 tonnát?Nem vitték túlzásba a gyűjtögetést.

 72. Licus — 2010-02-01 19:42 

@Thaddeus Griffin: Tökéletesen valószínű! Ám a racionális megoldás a konteózás sírásója. Úgyhogy egyetértek (én is oda szavaztam még mielőtt olvastalak), de azért majd még tippelek össze-vissza:)

 71. tiboru — 2010-02-01 19:35 

Amúgy meg nem az egész katolikus egyházat simfelem ám; vannak köztük egészen emberszerű lények is, például Letícia nővér, aki még blogol is 🙂

leticianover.blog.hu/

 70. Kara kán — 2010-02-01 19:26 

Amerikai katonák csencselése:

donci.blog.hu/2007/09/22/fogolytabori_ugyeskedesek

“Egyszer azonban az órák is kifogytak, és más megbízást kellett szereznem. Ez a címfestői szakma lett, amihez aztán igazán nagyon értettem, hiszen az Akadémián térképrajzolásban az elsők között voltam. Az órákhoz hasonló eredetű vagy élelemért cserélt festményeket kellett felhengerítve becsomagolnom és szép nyomtatott betűkkel megcímeznem az amerikai egyesült Államokbéli címekre. Ezzel több hétre biztosítva volt az egész napi munka.”

 69. tiboru — 2010-02-01 19:25 

@bioLarzen:

Öcsi bácsi volt annyira vagány, hogy ezt a hibát (mert elismerem, hogy bizonyos tekintetben igazad van) elnézze nekem, késői csodálójának 🙂

 68. ostván — 2010-02-01 19:22 

Szerintem egyik elmélet sem fedi a valóságot.

Aki dolgozott elosztó kereskedelemben (modern szóval logisztika), az ismeri a kálló fogalmát. Ha az arany ide-oda szállítása közben minden katona és hivatalnok, aki a sárga fém közelébe került, csak egy-két rudat magához vett (többet nem valószínű, mert súlyos teher egy embernek), akkor kb 10.000 család tudta a háború után elindítani az életét. És az aranytömb feldarabolható, kvázi aprópénzre váltható feltűnés nélkül.

 67. molnibalage — 2010-02-01 19:22 

@Inner Circle: Valahogy ezt gondolom én is. Temérdek dolog tűnt el a történelem során már. Ez csak egy a sok közül. A II. VH nagyon volt, hát nagyobbat is lehetett szakítani.

 66. tiboru — 2010-02-01 19:19 

@GeoThrasher:

Csak részválaszt tudok adni.

Többek között visszaadták a nyugati szövetségesek a Szálasi-féle “aranyvonatot”. Azon volt vagy 40 tonna aranytartalék, meg még további értékek (többek között a Magyar Nemzeti Bank valutatartaléka), amit ezután (1946-ban) aranyra váltottak át/vissza.

 64. Zig Zag — 2010-02-01 19:11 

@Fat Abbot: ez a 6.5-ös forgatókönyvet erősítené?

 63. krajc — 2010-02-01 19:10 

200 tonna nem is olyan sok, mármint ehhez képest.: bodoky.blog.hu/2008/12/09/a_kgb_aranya

 62. bioLarzen — 2010-02-01 19:09 

Remek cikk!

Egyetlen apró, a lényeget nem érintő dolog: nem tudom, de az ember megnyitja a cikket, elolvassa a címet, és lát három képet: egy náci aranytömböt, a náci aranyról szóló könyvet és Puskást… Szerintem azért ez így egy kicsit erős, még, ha remekül sikerült is aszegénykém elhíresült mondását aktualizálni.

De ez tényleg részletkérdés, a cikk remek!

bio

 61. ostván — 2010-02-01 19:08 

@teddybear01: Antall József miniszterelnöksége alatt adták el az utolsó 64 tonnát. Ami most van, azt azóta gyűjtötték össze.

 60. GeoThrasher — 2010-02-01 19:03 

@tiboru:

Hogyan lett 45-48-ig 280 tonna arany nyereségünk? Van erre válasz?

 59. Janiszta — 2010-02-01 19:02 

Jó kis poszt!!!

Gratula!!!

 58. Mainframe — 2010-02-01 18:52 

A legvalószínűbb amit már páran előttem is fejtegettek, hogy aki csak hozzáférhetett akkoriban a maradék aranyhoz, az levett belőle annyit amennyit tudott/hagytak neki/nem szégyellt. Így gondolom jutott az Odessába (és talán ezen keresztül a Vatikánba is), majd amit ők nem bírtak el, azon osztoztak a szövetségesek, a zsidók, meg aki még arra járt. Nem hiszem hogy ne jutott volna kenőpénz akár minden szemtanúnak, akik ezután roppant kevéssé lettek közlékenyek, lévén az ő zsebüket is náci arany húzta. Illetve ha sok helyre lett szétszórva az arany, nehezebben is azonosítható (elvégre aki 200 tonna aranyat keres, az nem kapja fel a fejét 1-2 tonna hírére).

 57. tiboru — 2010-02-01 18:52 

@IárifIári:

Te a Führerbunkerről beszélsz 🙂

 56. Zig Zag — 2010-02-01 18:46 

@bolsh: szerintem is Kellyék voltak

 55. Gempacsöki Boborján — 2010-02-01 18:42 

A tóba elrejtés sem logikus mert:

Az inkák vagy az aztékok dobták valami tóba az aranyukat,de ők nem akarták viszontlátni soha,lévén az isteneiknek ajándékozták mindörökre.Ámen.

A történelemben volt egy víz alá elrejtett kincs,valami király(nem ugrik be a neve de Mo-i,mint ha Attila lett volna de nem biztos) szóval elterelt egy folyót vagy patakot és aládugta a kincseit.DD

Asszem az sem került elő soha többet,szóval rossz ötlet volt.D

A kincs mindig olyan helyre van dugva ahol:

1:-Senkinek nem jutna eszébe keresni

2:-Évek mulva is könnyen megtalálható akkor is ha megváltozik a táj.

3:-Viszonylagosan közel van a gazdájához.

 54. Iustizmord — 2010-02-01 18:41 

az fel sem merült senkiben h x tonna egyszerűen megsemmisült vagy eltűnt (úgy elrejtették hogy azóta se senki) a nagy világégésben? mintha vmi murmanszk felé tartó brit hajóval is elsüllyedt volna pár száz kg, úgy 1944 körül.

ha jól emlékszem a ground zero környékén is keresetek arany- meg műkincsmaradványokat, mert (állítólag) a bérlők tartottak a WTC-ben ilyesmiket. de ott se találtak nagyon semmit, ha jól emlékszem.

 53. Kalmár — 2010-02-01 18:40 

Szerintem Adolf kádkőgyárába vitette egy részét.

Egy másik része ment Hess-nek egy fontos tanulmányra, az oldalkocsis motorkerékpárok, luxus hajóvá alakításának ügyében.

Jutott egy pár rúd Mengelének sikerdíjként, mert megszüntette a várólistákat, és drasztikusan csökkentette a nyugdíj jellegű járulékok költségeit.

A maradékot kifizették Göring tanácsadói megbízási szerződéseire, a géppuskacső tisztító kefe fésülésének gyors módja címmel.

Végül mivel választások a náciéknál nincs, pusztán jószándékból bevezették a halottaknak járó temetési támogatást.

Pikk-pakk el is tapsolták azt a pár raklap fémhulladékot.

Amatőrök.

 52. Gempacsöki Boborján — 2010-02-01 18:33 

@Fat Abbot: DDDDDDD

 51. Gempacsöki Boborján — 2010-02-01 18:32 

@Hullafotós: Szerintem ez egy baromság.Azt már inkább elhsizem hogy pénzelte Hitleréket Svájc,cserébe megkapta a nyugalmat és a lőszermentességet.De csalóka szabadság volt ez nekik.Szerintem Svájc hol ide hol oda nyaldosott és pénzelt.Mikor hogy állt a háború.Figyelemmel kísérték az eseményeket.

 50. Gempacsöki Boborján — 2010-02-01 18:29 

Végiggondolva logikusan a történetet:

-Svájc gyanus hogy így kimaradt a lövöldözésből

-Argentína és a Déli sark túl messze lett volna rejtekhelynek,valami közelebbit választottak ezek.

-Ti hova vinnétek a nácik helyében egy hasonló szituban?(Én a hazámban rejteném el mindenképp az a legbiztosabb).

Az arany valahol Németországban kell legyen és ez megmagyarázza azt is,hogy a háború után hogyan tudott olyan gyorsan és könnyedén talpraállni a német gazdaság.

Na és az a Marshall segély biztosan ingyen volt?Minek adtak volna segélyt a háború súlytotta országoknak Amerikából?Nem logikus nekem.Valami fedezetnek kellett lennie.

Az arany Németországban volt/vagy még van is talán.Ott is olyan helyen,amit minden irányból kurvanehéz megközelíteni és minden irányból messze van a határtól.Németország közepe..

 49. Gempacsöki Boborján — 2010-02-01 18:20 

@bundás kenyér: Ki ne hallott volna?

 48. Fat Abbot — 2010-02-01 18:11 

A Vámház körút 9.-ben keresték már?

 47. tiboru — 2010-02-01 18:08 

@teddybear01:

Az Osztrák–Magyar Monarchia aranytartaléka:

– 1867: 3 tonna

– 1870: 33 tonna

– 1890: 39 tonna

– 1895: 160 tonna

– 1915: 210 tonna

– 1918: 0 (azaz nulla) tonna

Magyarország aranytartaléka:

– 1928: 7 tonna

– 1940: 15 tonna

– 1945: 0 (azaz nulla) tonna

– 1948: 280 tonna

– 1982: 12 tonna

– 1985: 66 tonna

– 1992: 30 tonna

– 2006 óta: 3 tonna

(Már ha a forrásaim helytálló adatokat közölnek)

 46. Collingwood — 2010-02-01 18:02 

Egyetértek azzal az elmélettel, hogy mindenki vitte, amit látott. Az arany jelentös részét Ivánék vitték keletre aranyórák formájában.

 45. torró — 2010-02-01 17:57 

Hogy rohadna meg ! Nem kimaradtam ebből is! Különben meg számunkra teljesen mindegy! Arra kérnék egy egy cikket hogy mondjuk csak az utolsó húsz évben a mi “aranyunkat” kik nyúlták le?Mert előtte azt sejtjük. Vagy a TIM csak kibővült egy picinkét?

 44. Hullafotós — 2010-02-01 17:45 

Kiegészítésül: a II. Vh. előtt/alatt a svájci kormány annyira félt a németek (amúgy sokszor felvetődő tervétől), ti., h lerohanják a szépséges Helváciát, h jóelőre Fort Knoxba menekítették teljes aranytartalékukat.

Amikor értékes rakományával az utolsó hajó is befutott újvilági kikötőjébe, egy szivar mellett barátilag tájékoztatták a német nagykövetet a kiürült trezorokról, hozzátéve azt az apróságot, h a hegyekben 4 évre elegendő élelmiszert tartalékoltak el egy esetleges, bármilyen irányból érkező támadás esetére, vmint 1000 ipari létesítményt aknáztak alá, ha engedélyük nélkül bármilyen betolakodóknak kedve lenne óra-, csoki és egyéb gyárat rekvirálni.

A kiürült trezorok, vamint a hegyekből 4 évig támadóképes öntudatos helvétek okozta potenciális veszteségek így elvették Dolfi kedvét Svájc lerohanásának megpróbálásáról.

 43. bundás kenyér — 2010-02-01 17:45 

És hallottatok már a magyar aranyvonatról?

 42. teddybear01 — 2010-02-01 17:42 

@tiboru: Ha tényleg csak 3 tonna arany van a Nemzeti Bankban, akkor nagy a gáz.

A visszaadott aranyvonaton ugyanis 300 tonna körüli mennyiség volt, ez a rendszerváltásig meg is maradt. Ha közben eltűnt,akkor lehet keresni a felelősöket!

 41. NY124 — 2010-02-01 17:41 

Én is a jenkikre szavaztam, de szerintem is mindenkinek jutott a felsoroltak közül aki csak érte vihette az aranyat és hallgatott mint a sír.

Meg természetesen az a szemét Vatikán az biztos benne volt. xD

 40. teddybear01 — 2010-02-01 17:39 

Amennyire én tudom, kapott az aranyból a svájciaktól kezdve a Vatikánon keresztül mindenki. Például a megszerzett műkincseket Svédországon, Spanyolországon és Svájcon, no meg Portugálián keresztül értékesítették, és különböző nyersanyagokat vettek belőle.

 39. Csabikuci85 — 2010-02-01 17:35 

Szenzációs az írás!!!

Véleményem szerint fölösleges keresni azt az aranyat. Nincs itt semmilyen eltűnt arany, egyszerűen mint már írták előttem is, csurrant csöppent mindenkinek. Amit tudtak elvittek a németek, nem keveset adtak fizetség gyanánt a Vatikánnak is, a maradékot pedig a szövetségesek lenyelték. De mindig lesznek olyanok, aki elrejtett kincsekről gyártanak mondákat…….talán nem véletlen próbálják terelni a gyanakvókat.:-)

 38. Gloria Mundi — 2010-02-01 17:31 

Grat a posztért és a rengeteg olvasóért!

A Vatikán elgondolkodtatott … A III. században Szt. Lőrincnek se hitte el az őt kihallgató bíró, mikor az Egyház kincsei felől érdeklődött, hogy azok a koldusok, a bénák és a betegek, akik a társaságában voltak. De Szt. Lőrincet meg is sütötték emiatt …

Az osztozkodás sztem elég valószínű forgatókönyv, nem hiszem, h egyetlen csoport vagy nép tüntette el az egészet.

 37. AntiChrist — 2010-02-01 17:31 

@tiboru: Nem értem, mire célzol ezzel… :))

 36. Bukowszky — 2010-02-01 17:30 

szerintem Indiana Jones nyúlta le

 35. Korbuly — 2010-02-01 17:22 

Király post ismét. 🙂

+1 a jenkikre

 34. tiboru — 2010-02-01 17:20 

Ja, azt nem is írtam, hogy 1939-ben Svájcnak 400 tonna volt az aranytartaléka, 1945-ben meg 1200 tonna.

Érdekes, ugye?

 33. twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX — 2010-02-01 17:19 

Kelly hosei voltak.

 32. AntiChrist — 2010-02-01 17:18 

@Inner Circle: Mondjuk 200 tonna kenyeret olyan (háborús) környezetben eltüntetni, ahol milliók éheznek, nem nagy kunszt 🙂

Azt tényleg soha nem találnák meg 🙂

“…egyszerűen mindenki nyúlt, aki csak tudott.”

Valószínűleg így is volt.

 31. ?aztaaa? — 2010-02-01 17:16 

szerintem megvan az arany, csak siman lenyultak a amcsik+oroszok+angolok, stb…

200tonna aranyat nem lehet csak ugy egyik naprol a masikra eltuntetni tanuk nelkul…

 30. Inner Circle — 2010-02-01 17:13 

Állítólag az Öböl-háború idején az amerikai hadihajókról több konténerre való repülőgép-pótalkatrész tűnt el szőrén-szálán, pedig egy háborúban részt vevő hajó meglehetősen körülhatárolt hely egy háborúban részt vevő földrészhez képest, ott csak amerikai katonák voltak, nem bombázták őket, nem számítottak arra hogy rögtön elvesztik a háborút és nem is aranyról (biztosan pénzzé tehető, könnyen elrejthető stb.) volt szó. Akkor mit csodálkozunk azon, hogy egész Európában (na jó, Németországban és környékén) eltűnt egy csomó arany, amikor öt-tíz nemzet képviselői voltak érdekeltek, nagyobb részükre lőttek vagy bombázták őket (próbáltál már aranyat szállítani úgy, hogy közben szőnyegbombáznak?), a németek biztosak voltak benne hogy elvesztik a háborút (“Te Jürgen, muszáj nekünk továbbmenni az Alpokba ebben a rohadt hidegben, hogy aztán a tiszt lelőjön minket, hogy ne köpjük el az arany rejtekhelyét? Ne lőjük le inkább mi őt, és pattanjunk meg a sárgával?”) és senkinek se jött volna rosszul egy kis “alap” későbbre?

200 tonna arany? SZVSZ a háború végén 200 tonna kenyér is eltűnt volna percek alatt, nyom nélkül… Nem kell ehhez különösebb összeesküvés: egyszerűen mindenki nyúlt, aki csak tudott. Az a csoda, hogy annyi arany meglett, amennyi meglett. Szerintem a fele annak is csak réz (ha a náci jelvényt csak negyven évvel később vették észre rajta, akkor a vegyi összetételét tán csak 2110-ben vizsgálják majd) 🙂

 29. tiboru — 2010-02-01 17:12 

@cs666:

Apránként 🙂

 28. Thaddeus Griffin — 2010-02-01 17:12 

Odessára szavaztam, mert legelőször nekik volt rá lehetőségük, én azonban nem zárnék ki egy olyan verziót, hogy mindezek vegyesen, csak más-más arányba jutottak hozzá.

Pl Odessa nagyrészét megszerzi, Vatikánnak átjuttat egy csomót ugye cserébe a bújtatásért. A szövetségesek megtalálják x részét, amiről korábban megegyeztek, hogy osztozkodnak, de persze akik megtalálták, köztük is volt enyveskezű, akik miután megmentettek saját használatra annyit, amennyit lehetett, jelentették a nagy részét. A szövetségesek pedig adtak valamennyit a zsidóknak 😀

 27. tiboru — 2010-02-01 17:11 

@aehrenthal:

Mostanában nem, mert az egy blogra eső nácikonteók száma máris elérte az egészségügyi határértéket 🙂

De a blogírásban soha ne mondd, hogy soha 🙂

 25. GeoThrasher — 2010-02-01 17:08 

@cs666:

hát ők a kiválasztott nép. vagymi…

Ha a Vörös-tengert ketté tudták választani, akkor ez nem is olyan nagy feladat.

 24. AntiChrist — 2010-02-01 17:07 

A szövetségesek és/vagy a ‘felszabadító’ katonák biztosan lenyúltak valamennyit (már aki tudott).

Ha jól emlékszem Kelly és csapata ‘csak’ 16 millió dollár értékű aranyat hoztak el 🙂

Szóval valahol maradt még egy kevés :))

@proto-n: Ez kemény 😀

Én is mindjárt szétnézek a kertben 🙂

 23. MUfanatic — 2010-02-01 17:07 

Bár nem vagyok valami lelkes kommentelő, de megfogadom, hogy a poszt teljes elolvasása előtt nem kommentelek! Hogy is gondolhattam volna, hogy Tiboru nem gondol Csodabogárékra? Mindenesetre az amerikai katonákra szavaztam, hisz a Kelly hősei, egyik kedvenc filmem…

 22. aehrenthal — 2010-02-01 17:02 

@tiboru: Hess konteó nem lesz?

 21. Robinzon Kurzor — 2010-02-01 17:02 

Ja, a Kelly hősei, benne is a kulcsmondat, amikor a 3 kovbój győzködi a hirtelenszőke Tigris-parancsnokot, aki hezitál szétlőni a bank kapuját, mondván, hogy neki parancsa van arra, hogy a bank nem juthat az amerikai hadsereg kezére.

Szóval ekkor mondja Kelly minden amerikai háborús filmek velős lényegét, miszerint ők nem az amerikai hadsereg:

“We’re just a private enterprise operation.”

 20. tiboru — 2010-02-01 16:52 

@MUfanatic:

@bolsh:

Magas labda volt, na meg ami kötelező olvasmány, az kötelező 🙂

 19. scsaba1 — 2010-02-01 16:52 

Én az elektrobootos kimenekítésre tippelnék, majd valamilyen úton az ODESSA kezei közé juttaták.

 18. proto-n — 2010-02-01 16:45 

 17. scsaba1 — 2010-02-01 16:45 

@klikk ide:

Hidd el, ezen a mi politikusaink is elgondolgodnak: Ó, ha ezt lenyúlhatnám…:)

 16. Robinzon Kurzor — 2010-02-01 16:42 

Annyit tennék hozzá kiegészítésül, hogy a 2. határvadász ezred zsoldját Molnár Ferenc tizedes bugázta meg, hamisított nyílt paranccsal, kézigránátokba rejtve az összeget.

 15. bolsh (törölt) — 2010-02-01 16:42 

@MUfanatic: Én sem olvastam végig, gyors akartam lenni, de amint látod a posztíró mindkettőnket megelőzött, ott a moziplakát..

 14. nflblog — 2010-02-01 16:42 

@tucano: hát, jogos a felvetésed

 13. MUfanatic — 2010-02-01 16:39 

@bolsh: Francba így se voltam elég gyors 😀

 12. MUfanatic — 2010-02-01 16:38 

Még nem olvastam el végig, de mielőtt megelőznek, muszáj megemlítenem, hogy tudomásom szerint az a 16000 db aranyrúd már régen Kelly és hősei kezei között van…

 11. 66th Zealot platoon — 2010-02-01 16:38 

En mindig is Patton-ra ( azaz Amerikara)

gondoltam, ha barmikor is talagatni kezdtem, pl egy Discovery musor utan.

A zsidok, hogy vittek volna el tobb tizezer tombot akkoriban?

 10. radiris — 2010-02-01 16:37 

360 online olvasó??? Ez rekord, ugye? Amúgy meg fasza poszt lett, grat, noha én nem erre szavaztam :))!

 9. bolsh (törölt) — 2010-02-01 16:35 

Kelly hősei vitték el.

 8. tiboru — 2010-02-01 16:34 

@tucano:

A 6.6.) verzióban ott vannak ők is.

 7. tucano — 2010-02-01 16:32 

És az oroszok kimaradnak? Ha vkik, akkor Sztálin szolgái értettek a nyomok eltüntetéséhez…

 6. DnP — 2010-02-01 16:27 

Olvastam valahol egy elvetemultebb otletet is, miszerint kilottek a Holdra a cuccost 🙂

 5. VVICC — 2010-02-01 16:25 

Nagyon jó, köszi

 4. MantaMann — 2010-02-01 16:18 

@MantaMann:

“csináltak háború”=”csináltak a háború”

 3. MantaMann — 2010-02-01 16:17 

Az igazi tettesekre miért nem lehet szavazni?

6.4 Már önmagában megmagyarázná, hogy mit csináltak háború után az U-hajók.

 2. klikk ide — 2010-02-01 16:12 

Ha csak a tizede lenne az enyém 🙂

 1. ekkerjoz — 2010-02-01 16:01 

Fain.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

 • Legutolsó hozzászólások

  Tartalom

  CímDátum
  Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
  Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
  Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
  Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
  Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
  Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
  Michael Jackson-konteók2017-05-20
  Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
  Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
  Lindbergh-konteók2017-02-26
  Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
  Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
  A BCCI-sztori2016-11-04
  Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
  Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
  Wałęsa-konteók2016-08-21
  Posztajánló: Porton Down2016-08-15
  Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
  Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
  Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
  Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
  Hindenburg-konteók2016-02-26
  Bruce Lee halála2016-02-14
  Opus Dei2016-01-23
  Alapítvány-konteók2015-12-19
  Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
  Furcsa történetek 2.02015-11-29
  Shakespeare-konteók2015-11-12
  Frigyláda-konteók2015-10-22
  Per “Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
  Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
  Menekült-konteók2015-07-14
  Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
  Miss Liberty-konteók2015-06-22
  Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
  Glenn Miller eltűnése2015-04-08
  Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
  Furcsa történetek 1.02015-03-23
  Bob Marley halála2015-03-14
  New Coke – konteók2015-03-02
  Sid Hurwich időgépe2015-02-22
  Alan Turing2015-02-10
  Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
  Halál Chappaquiddickben2015-01-26
  Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
  A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
  Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
  Konteókönyv-felmérés2014-12-01
  Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
  John Titor története2014-11-19
  Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
  Fort Knox2014-10-23
  Estonia-konteók2014-09-29
  Rudolf Hess története2014-09-22
  Kurt Cobain halála2014-09-09
  Eilean Mór rejtélye2014-08-18
  Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
  Gyíkember-konteók2014-06-12
  A Kovács Béla – ügy2014-05-23
  Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
  Georgia Guidestones2014-05-03
  Elisa Lam halála2014-04-15
  Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
  Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
  Magic Johnson – konteó2014-03-12
  Challenger-konteók2014-02-13
  Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
  Cicada 33012014-01-06
  Cajamarquillai üregek2013-11-27
  A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
  Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
  Google-konteók2013-11-03
  A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
  Katrina-konteók2013-10-11
  A denveri repülőtér2013-09-27
  Haszbara-konteók2013-08-25
  Génmódosítás-konteók2013-07-08
  Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
  Konteónak indult…2013-06-09
  Az X bolygó2013-04-27
  Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
  Náci repülő csészealjak2013-03-22
  D. B. Cooper története2013-02-19
  Egy pápa lemondása2013-02-11
  A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
  Eltűntek2013-01-18
  Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
  Anjikuni-rejtély2012-12-11
  Szent Malakiás próféciái2012-12-03
  Jövőbelátás-konteók2012-11-21
  Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
  Mátrix-konteók2012-10-28
  Elbert János halála2012-10-19
  Bohemian Grove2012-09-26
  Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
  A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
  Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
  A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
  Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
  Olof Palme halála2012-05-16
  A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
  Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
  Jörg Haider halála2012-03-14
  Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
  A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
  Szcientológia-konteók2012-02-07
  Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
  Népszámlálás-konteók2011-11-12
  EU-konspiráció2011-11-12
  A Djatlov-incidens2011-11-12
  Fluorid-összeesküvés2011-08-19
  Breivik-merénylet2011-07-25
  A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
  Patton tábornok halála2011-05-12
  Skull & Bones2011-04-19
  Réztekercs-konspiráció2011-04-12
  AIDS-konspiráció2011-04-11
  Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
  Moszkva és a csecsenek2011-04-08
  Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
  A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
  Globális felmelegedés2011-04-05
  A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
  Kilenc/tizenegy2011-03-30
  A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
  Kelly doktor halála2011-03-28
  Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
  Az arab világ forradalmai2011-03-23
  Martin Luther King halála2011-03-22
  Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
  Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
  A USS Liberty megtámadása2011-03-17
  Jézus-összeesküvés2011-03-16
  Ajánló – linkek2011-03-15
  HAARP-összeesküvés2011-03-14
  Chico halála2011-03-11
  JFK – 2.02011-03-10
  JFK – 1.02011-03-10
  Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
  Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
  Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
  Gagarin-konteók2011-03-04
  Cigánygyilkosságok2011-03-04
  Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
  Vérvád-konspiráció2011-03-03
  A Council on Foreign Relations2011-03-02
  A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
  Atlantisz-konteók2011-03-01
  Nagy német adókonteó2011-02-28
  Illuminátusok2011-02-28
  Ajánló – filmek2011-02-26
  Az Elvis-legenda2011-02-25
  Tunguzka-rejtély2011-02-24
  Nikola Tesla 2.02011-02-23
  Nikola Tesla 1.02011-02-23
  Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
  A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
  Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
  A főtitkár halála2011-02-21
  Nácik aranya2011-02-19
  ODESSA2011-02-18
  A romániai “forradalom”2011-02-18
  Templomosok2011-02-17
  A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
  WikiLeaks-konteók2011-02-15
  A Voynich-kézirat2011-02-15
  Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
  Mormon-összeesküvés2011-02-14
  Szabadkőművesek 2.02011-02-13
  Szabadkőművesek 1.02011-02-13
  Bilderberg-konteók2011-02-13
  Men in Black2011-02-12
  UFO-konspiráció2011-02-11
  Jim Morrison halála2011-02-11
  Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
  Roswell és az M-122011-02-09
  Bermuda-háromszög2011-02-09
  Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
  Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
  Népek Temploma2011-02-08
  Egy pápa halála2011-02-08
  A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
  A “tökéletes katona”-projekt2011-02-07
  A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
  A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
  Beatles-konteók2011-02-05
  John Lennon halála2011-02-05
  Philadelphia-kísérlet2011-02-04
  Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
  Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
  A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
  A Seuso-ügy2011-02-02
  Titanic-sztori2011-02-01
  Holdraszállás-konteók2011-01-31
  Marilyn Monroe halála2011-01-30

  Innen jöttök