2011-03-21–07:00

Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után

Az emberiség történelme (számos más párhuzam mellett) úgy is felfogható, mint folyamatos harc, kutatás és kísérletezgetés az egyre hatékonyabb (és olcsóbb) energiaforrásokért. Már a nagyon távoli őseink is azon izmoztak, hogy száraz fűszálak helyett olyan faágakat rakjanak a tábortűzre, amelyek hosszabb ideig égnek, nagyobb hőt termelnek és lehetőleg egy egész erdőre való van belőlük a közelben. Arra, hogy mennyire füstöl, akkor még magas ívben tettek, de ne bántsuk őket ezért; hol voltak akkor még a környezetvédők…

Úgy érzem, ezzel az elképesztően szellemesre sikerült hasonlattal sikerült fel is vezetnem mai írásunkat, amely a nem szokványos, de alternatív energiaforrásokról fog szólni – persze konteó-oldalról megközelítve. Csavard feljebb a fűtést, tegyél fel egy kis sejtelmes zenét, ne gondolj az üzemanyag-árakra és szorongva kezdd olvasni mára rendelt oktatóposztunkat.


Valljuk be, mindenki (aki tankolt a saját kocsijába vagy fizetett már be januári gázszámlát) elábrándozott már azon, hogy milyen érzés lenne egy
olajsejk vagy Alexej Miller légcsövét addig szorítani, amíg az illető szemgolyói egészen ki nem guvadnak a gödrükből és hörgéséből csak arra futja, hogy kinyögje: oké, holnaptól ingyen adom!

Szerencsére voltak (és talán vannak) olyan embertársaink, akik túllépnek ezen a (minden kétséget kizáró módon erotikus és a közeli, robbanásszerű orgazmus lehetőségét magában hordozó) fantáziáláson, megrázzák magukat és konkrét megoldási lehetőségek után néznek: azt kutatták (kutatják), hogy civilizációnk egyre növekvő energiaigényét hogyan tudnánk megfizethető, környezetbarát és lehetőleg megújuló (vagy legalábbis elképesztő mennyiségben rendelkezésre álló)  forrásból kielégíteni.

Nem kell olyan nagy időutazásra számítanotok, hiszen az első név, amelyről említést kell tennünk, Nikola Tesla, szerb származású amerikai műszaki lángelme, aki intellektusát és kreativitását tekintve (számos tudománytörténész szerint legalábbis) felért három Edisonnal és másfél Einsteinnel, csak az volt vele a probléma, hogy emberként olyan kiállhatatlan, tüskés természettel verte meg a Természet, ami miatt egyszerűen képtelen volt normális életvitelt folytatni.

Amúgy Tesláról megemlékeztünk a Philadelphia-kísérlet kapcsán is; aki nem olvasta, sürgősen pótolni szíveskedjék!

Nos, Nikola mester az USA-ban eltöltött hatvan éve alatt számos olyan találmányt védetett le az amerikai Szabadalmi Hivatalban, amelyek az energiával, energetikával, elektromágnesességgel voltak kapcsolatosak. Több olyan elképzelése is ismert, amelyek elnevezésében a „szabadon hozzáférhető energia”, a „kimeríthetetlen energiaforrás” és hasonló szóösszetételek szerepeltek. Rutinos olvasóinknak talán nem okoz meglepetést, ha elmondjuk, hogy ezek dokumentációi sajnos csak hiányosan maradtak fenn; mit ad Isten, apróbb (de a rekonstruáláshoz nélkülözhetetlen) részletek, számítások és/vagy rajzok valahogy mindegyikből elkallódtak az évek folyamán.

Így megy ez – ahogy Vonnegut mondaná.

A Tesla-fanok tudni vélik, hogy ő volt, aki az univerzumban mindenhol jelen lévő (és a megfelelő szerkezetekkel bárhonnan, bármilyen mennyiségben kinyerhető) különleges energiát (a vákuumenergiát) felfedezte, és kidolgozta a hasznosítására alkalmas műszaki berendezést; ilyen motorok hajtják mellesleg a repülő csészealjaknak nevezett izéket is, amelyeket természetesen nem kicsi zöld emberkék és nem is hüllőszerű szörnyek irányítanak, hanem azon nagyhatalmak pilótái, amelyek komolyan vették a szerb zseni munkásságát. De erről majd egyszer talán részletesebben.

Természetesen a robbanómotorokban, valamint a fosszilis energiahordozókban érdekelt ipari és pénzügyi körök (élükön John D. Rockefellerrel és J. P. Morgannel) megakadályozták a tervek megvalósítását; Tesla eredendő embergyűlöletének nem tett jót ez a hozzáállás, és többek között ebbe is őrült bele.

Ez a J. P. Morgan nagy franc lehetett: ismerős lehet a Titanic-sztoriból is; ő az, aki eredetileg szerepelt az utaslistán, de 48 órával az indulás előtt hirtelen lemondja az utat. Igen, a zéhán lesz titanicos kérdés is!

Egyetlen, valamire való energiakonteós írás sem hagyhatja említés nélkül a jó öreg nácikat, akik nagyon rugalmasan viszonyultak a Tesla-féle elképzelésekhez. A harmincas évek legvégén ki is küldik az USA-ba a már akkor nagy tehetségnek és a Birodalom természettudományos ígéretének kikiáltott Wernher von Braunt, hogy tanulmányozza az alternatív energiaforrásokról és az elektromágnesességről szóló kutatásokat. Von Braun több ládányi dokumentációval tér haza, amiből aztán (egyebek mellett) Adolfék – a háború utolsó napjaiig tartó– optimizmusa és a valamiféle igazi csodafegyverbe vetett hite is táplálkozott.

Tesla egyik legnagyobb amerikai szurkolója egy William Lyne nevű pasi (ő lehet az USA válasza a mi dr. Egely Györgyünkre), aki roppant szemléletesen több könyvében is feldolgozza a világméretű, Tesla-ellenes konspirációt. Kezdő hívőknek az Occult Ether Physics címűt tudnám ajánlani, amely az első, 1998-as megjelenése óta nyolc kiadást is megért (ami önmagában persze semmit sem jelent, csak mondom). Lyne részletesen megindokolja (amúgy totál logikusan és követhetően), hogy miért is érdeke a világ szénhidrogén- és szénkitermelőinek, autóiparának és a nemzetközi gazdaság hasonlóan apró és gyakorlatilag nulla befolyású szegmenseinek az elképesztően olcsó és mindenki számára szabadon hozzáférhető, kimeríthetetlen, semmilyen szempontból nem szennyező alternatív energiaforrás sárba taposása, betonba döngölése.

A Lyne-féle elméletvertikumban megtisztelően magas helyen látható a sanyarú jövő előtt álló Központi Hírszerző Ügynökség (CIA, barátoknak és hozzátartozóknak: a Cég), valamint a Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatal  (NASA, barátoknak is csak NASA, az Apollósok atyja, a holdraszállás eszmei kiötlője), amelyek egyfelől saját létüket féltik az új energiaforrástól, másfelől pedig szolgai módon kiszolgálják a mindenkori amerikai kormányt, amely további  és roppant mély kiszolgáltatottságban szeretné tartani a kőolajcsapdában vergődő polgárait. Hogyan is lenne elvárható akár egy centnyi adó befizetése olyan állampolgároktól, akik ingyen és korlátlan mennyiségben jutnak energiához, akár nappalijuk karosszékében üldögélve? – kérdezi Lyne egy másik könyvében, és nem tudunk válaszolni neki.

Hagyjuk szegény Teslát és lássuk, kik próbálkoztak még az örök energiával.

Ismét csak amerikai földön élt fizikust kell bemutassak nektek: ő Thomas Townsend Brown (a továbbiakban: TTB), aki korán kezdte. Miközben kortársai az első randikat bonyolították és a tükör előtt állva hosszasan nyomogatták pattanásaikat, Thomas 1921-ben, alig 16 éves korában felfedezett egy érdekes fizikai jelenséget, amit később Biefeld-Brown hatásnak nevezett el a hálátlan utókor. Nem mennék bele természettudományos részletekbe, elég annyit elmondani, hogy kell hozzá vákuumcső, két (eltérő méretű) elektróda és magasfeszültség; a többit a mocskos fantáziátokra bízom.

Szóval TTB igen tehetséges fizikussá sarjadt, akire a hadsereg (egészen pontosan a US Navy) is kivetett hálóját; a haditengerészetnek dolgozott vagy 20 éven keresztül, majd a Lockheednek, később Európában tevékenykedik tovább. Amíg a Navy folyósította a fizetését, TTB kikísérletezett egy 70 centi átmérőjű, korong alakú (!) egyetlen mozgó alkatrészt sem tartalmazó berendezést, amely mindenféle (addig ismert) hajtóanyag vagy külső energiaforrás nélkül képes volt a levegőben lebegni, majd nagy gyorsasággal (és hangtalanul) helyet változtatni. Amikor leszerelt, minden feljegyzését lefoglalták és agymosásnak is alávetették, amelyhez a CIA éppen futó gondolatellenőrzési programját kérték kölcsön a tengerészek.

Két bekezdés talán megér (már csak a csodálatos neve miatt is) Garabed T. K. Giragossian (legyen az ő neve ezentúl: GG) is, aki becsületes örmény létére egy bostoni műhelyben összedobott egy örökmozgó gépet, amelynek működtetéséhez „mindössze térre van szükség”. Garabed kolléga szerint szerkezetét „egy 20 hektáros mező közepére állítva” elegendő energiát lehet kinyerni ahhoz, hogy „a világ valamennyi mozdonyát és hajóját örök időkre mozgásban tartsa”. A szerkezetről annyit lehetett tudni, hogy egy hatalmas lendkerékhez hasonlított.

GG nem volt kispályás, mert rögtön legfelül kezdte: írt egy levelet Wilson elnöknek (itt jobbra lent; az USA aktuális vezetőjéről, nem pedig a helyi fogyasztási szövetkezet első emberéről beszélünk…), amelyben felhívta a figyelmét, hogy nagyon sokan törnek az életére (mármint GG életére), és ha nem helyezik biztonságba őt és találmányát, nagy baj lesz belőle. 1918-ban a Szenátus és a Képviselőház elnökei (!) írásban vállalnak garanciát, hogy ha találmánya tényleg azt tudja, amit ő állít, a szövetségi tanúvédelmi program keretein belül (noha akkor még nem így hívták) új életet kezdhet egy csomó pénzzel a zsebeiben.

GG titokzatos módon nem válaszol két hétig, majd amikor előbukkan és bemutatja szerkezetét, kiderül, hogy állításainak a tizede sem igaz; a feltaláló kicsit zavarodott, a dokumentációt nem találja, egész napok estek ki az emlékezetéből és energiagépe csak egy kurvanagy szikrára képes, amit statikus elektromosságból, dörzsölés útján tárolt el a környezetéből.

Volt aztán kicsivel később egy texasi ezermester, Richard Clem, aki 1972-ben elhíresztelte Flower Mound környékén, hogy olyan motort eszkábált össze a csűrjében, amely egy gallon (használt vagy használatlan) háztartási zsiradékkal (és semmi más üzemanyaggal!) becslései szerint úgy tízezer mérföldet képes működni. Ha jól számolom, ez (a mi európai agyunkra lefordítva) nagyjából annyit tesz, hogy ezer kilométerenként fogyaszt egy sovány deci kenőanyagot. Másképpen megfogalmazva: telerakod nem egészen húsz liter használt olajjal a fritőzből, esetleg (ha igényes vagy) friss boltival, majd az első nagygenerálig (úgy 180 ezer kilométerig) nem is foglalkozol se a tanksapkával, se az olajtartállyal.

Ez a Richard tesztként beleszerelte új motorját a hatéves Ford Falconjába, majd az összegyűlt helyi kukoricatermesztőket és a lokális sajtó összes firkászát elvitte egy-egy próbaútra. Egész nap furikáztak, megtettek összesen vagy 300 mérföldet (úgy 480 kilométert), de az olajszinten változás nem látszott. Szétszedték az egész autót, holmi dugi póttartályt kerestek, de semmit nem találtak, mindössze a karakteres sültkrumpliszagot eregető Clem-féle motort és a kétliteres, szintén Clem-féle tartályt, tele háztartási olajjal.

A városka hírlapja megírta a szenzációs, exkluzív riportot, majd pár nap múlva Clemnél komor arcú, kevés beszédű idegenek bukkantak fel; rövid ideig maradtak, viszont a kismotort magukkal vitték. 49 éves, addig életvidám és tetterős farmerünk búskomorságba esett, nem evett és nem ivott két napig, majd a harmadik napon szívinfarktusban elhalálozott. Mivel az empirikus módszerek híve volt, egyetlen feljegyés vagy rajz sem maradt utána; motorja eltűnt, a lánya és más szemtanúk kikérdezésére alapuló utólagos lemodellezése eredménytelen maradt. Csak abban voltak biztosak, hogy a fő összetevője egy csonkakúp alakú alkatrész volt, valamint abban, hogy az alapötletet egy aszfaltterítő gép adta, amin Richard rendszeresen dolgozott. Megpróbálták persze rekonstruálni; nos, valahogy így nézhetett ki a szerkezete:

De hogy pontosan mitől és hogyan is működött – na ezt soha az életben nem tudta senki újból megcsinálni…

Nézzünk körül a Távol-Keleten is, mert sárgás bőrű embertársaink nem csak az olyan extrém élményekhez adták a nevüket és kultúrájukat, mint a bukakkee, hanem a nem-konvencionális energiaforrások területén is jeleskedtek.

Ott van például Kawai Teruo mérnök, aki  – jó pár év kísérletezgetés után – 1995-ben egy mágneses örökmozgószerűséget épített, amelyet nem kisebb szaktekintélyek, mint a Hitachi kutatási-fejlesztési részlegének emberei vizsgáltak meg és három hét utánérthetetlen módon bár, de működni látszik” kommentárral adtak vissza a feltalálónak. Teruo (vagy Kawai?) meg sem állt az USA-ig, ahol az 5.436.518 számú szabadalmi bejegyzést kötötte találmányára, majd egy amerikai céghez ment, akikkel előszerződést kötött a tömeggyártásra.

Sajnos, ez az amúgy tiszteletreméltó japán mérnökember gyanús alakokkal barátkozott, tudniillik egy hét múltán megjelent ugyan a szerződéskötés időpontjában, de nem egyedül: két, roppant hallgatag, napszemüveges, honfitársának kinéző fickó volt vele, s mindkettőjüknek hiányzott egy-egy kisujja. Kawai (vagy Teruo?) széttárta a kezeit és szégyenkezve azt mondta az amerikai félnek, hogy közbejött egy csomó családi probléma, ezért ő most nem írna alá semmit, hanem gyorsan kéri szépen vissza a prototípust és már nem is zavarna, mert a gépe perceken belül indul és viszi vissza Tokióba. És lőn.

Vég nélkül sorolhatnánk az ütősebbnél ütősebb találmányokról szóló történeteket (a német Elsbett AG-ról és az 1975-1977-es biodízeles próbálkozásaikról nem is beszéltünk, de aki akar, majd utánaolvas), az eddigiekhez képest olyan sok újdonságot már nem tudnánk prezentálni. Ahogy újabban az iskolai kötelező olvasmányokkal is történik, összefoglaljuk röviden mindazt, amiről baráti társaságban mesélhettek, ha akár az oroszokat, akár az arabokat kell szidni, ugyanakkor fel akartok vágni a történelmi ismereteitekkel:

1.) Az elmúlt 100-120 évben (sőt, egyes feljegyzések szerint már a XVII. századtól, Worchester grófjától vagy Orffyraeus mestertől kezdve) több feltaláló, tudós és/vagy lelkes laikus ügyködött azon, hogy egyrészt örökmozgót konstruáljon, másrészt pedig, hogy az egyre drágább és egyre kisebb mennyiségben rendelkezésre álló, nem megújuló energiaforrásokat kiváltsák valami mással.

2.) Az örökmozgó megkonstruálása jelenlegi ismereteink szerint a fizika alaptörvényeibe ütközik (a termodinamika első törvénye szerint egy zárt rendszer energiája állandó, vagyis a kilépő energia nem lehet nagyobb, mint a bevitt). Mondom: jelenlegi ismereteink szerint.

3.) A huszadik században több olyan dokumentált próbálkozás is volt, amely – legalábbis a ránk maradt emlékek, információk és nem tárgyi bizonyítékok alapján – legalábbis jó úton haladt afelé, hogy az ezerszer elátkozott szenet és szénhidrogén-származékokat (kőolajat és földgázt) helyettesíthesse, de tisztázatlan okok miatt végül egyik sem maradt fenn, illetve nem kezdték el gyártani és tömegesen használni. Feltalálójuk/kidolgozójuk vagy elhunyt, vagy szájzárat kapott, vagy megőrült, vagy eltűnt.

4.) A kőolajszármazékokat kiváltó, ezeket globálisan helyettesítő energiaforrás alsó hangon a következő csoportoknak (államoknak, ipari konszerneknek, stb.) okozna helyrehozhatatlan és végleges/végletes károkat:

OPEC-tagállamok (a Föld nyersolaj-készleteinek mintegy 80 százaléka fölött rendelkeznek, és közöttük többségben vannak azok az országok, amelyeknek gyakorlatilag a kőolaj az egyetlen – vagy a legfontosabb – bevételi forrásuk. Az OPEC tagállamainak 2007-es nettó olajbevételei meghaladták a 400 milliárd eurót);
Oroszország (állami bevételeinek jelentős részét a gáz- és a kőolaj-export jelenti);
Közép-ázsiai és kaukázusi köztársaságok (például az ex-szovjet –sztánok; bevételeik vagy a földgázból, vagy a tranzitdíjakból származnak);
Norvégia (tőle kell a legkevésbé félni szerintem);
– Minden olyan ipari szegmens, amely belső égésű vagy gázüzemű motorokat gyárt: gondolok itt főleg a gépkocsiiparra, amely világszerte több tízmillió embernek ad munkát az USA-tól Kínán, Japánon, Német- , Francia- és Olaszországon keresztül Szlovákiáig és e lángoktól ölelt kis országig, itt ni; de ne feledkezzünk meg a gáz- vagy szén-alapon működő hőerőművek százairól szanaszét e bolygón.

De most tényleg: képzeljétek magatok elé Ahmed herceget, amint üldögél a szuper palotája 21 fokra légkondicionált dolgozószobájában, kedvtelve a számlakivonatait nézegeti azzal a kurvasok nullával a számsor végén, s azon dilemmázik, hogy a jövő hónapban egy angol elsőosztályú focicsapatot vásároljon-e a kamatokból vagy inkább még két jéghegynyi havat importáljon a fedett sivatagi síparadicsomába. Egyszer csak besiklik a titkára, aki a következőket mondja, hullasápadtan:

– Felség, rettenetesen nagy adag szar került a ventillátorba: valami köcsög feltalált egy olyan motort, amibe az eddigi kőolajszármazék helyett zúzott jeget kell tenni, és működik ezerrel; még egy kicsivel jobban is, mint a régiek! A Mohamed szakálla tankerünket, rajta a félmillió hordó olajjal ma már nem is fogadták Rotterdamban. Most mit csináljunk?!

Hát nem kell oda Verne Gyula vagy Kóka János fantáziája, hogy el bírjuk képzelni Ahmed herceg szavait… Odarohan az íróasztalához, vadul tárcsázza Washingtont, de a Fehér Ház folyton foglalt (ő még nem tudja, de az Ovális Iroda Tel Avivval beszél valami óriási nagy buliról).

Szóval Ahmed ott állna ostoba arccal, nézné azt a rengeteg homokot, a 21 fok ellenére izzadna, mint egy ló, és csak annyit tudna mondani:

– Zúzott jég, mi?! Hát az hogy van, hogy ezek a kurva norvégok megint jól járnak?!


Egyszerűsítsük le a helyzetet gyermekkorú olvasóink, valamint [moderálva] vagy [moderálva] kedvéért, akik (biztosak vagyunk benne) szintén olvassák a blogunkat:

Tegyük fel, hogy egy Isten háta mögötti, elszigetelt kis faluban élsz, ahol a te családi telkeden ered az egyedüli édesvíz-forrás; a környéken se patak, se kút, se semmi. Évtizedeken keresztül annyit kérsz a vízért, amennyit nem szégyellsz; persze a falu lakóinak vásárlóerejét is figyelembe veszed, de azért kaszálsz rajtuk rendesen. Ők néha morognak meg anyáznak, de elég megfenyegetni őket azzal, hogy elzárod a forrás csapját, máris kuss lesz.

Időről időre felbukkan a faluban egy-két kósza vándor, akik mindenféle dologgal cseszegetik a lakosságot.

a.) Vannak, akik palackozott vizet, üdítőitalt meg sört kínálnak nekik, de ez annyira nem zavar téged, hiszen egyfelől ez sokkal drágább, mint a te vized, másfelől ki fog levest főzni kólaízű üdítőből meg Borsodiból?

b.) Vannak aztán olyanok, akik azt hirdetik, hogy nem is kell forrásvíz, mert a túléléshez untig elég a csapadékból származó folyadék, amellyel minden háztartás maga gazdálkodhat. Te ezeken is csak nevetsz, mert nagyon jól tudod: ha egyszer az emberek hozzászoktak a kényelemhez (zuhanyozás, angol vécé, néha még egy kis úszás is a szintén a te kezedben levő medencében), akkor nem szívesen lépnek vissza és nem fognak megelégedni azzal a napi pár deci harmattal meg heti pár liter esővízzel.

c.) A futóbolondokról most ne is beszéljünk, akik szerint az emberi élethez nem is kell folyadék – ha közelebbről megnézzük őket, láthatjuk ám, hogy a prédikáció után mosakodni szoktak és bizony a pörköltvacsora után nekik is lecsúszik két-három pohár hosszúlépés.

d.) A gond azokkal van, akik kútfúró berendezésekkel hitegetik az embereket; azt ígérik, hogy ezzel mindenki lefúrhat a saját kertjében és onnan kezdve – saját kúttulajdonosként – függetleníthetik magukat tőled. Na ezeket a legnagyobb körültekintéssel bár, de természetes, hogy üldözni kezded, és ha teheted, apró darabokra töröd a fúrószerkezetüket.

És ki ítélne el téged, ha minden erőddel és pénzeddel azon vagy, hogy a kútfúrókat elzavard (hogy a végső megoldást most fel se emlegessük). A fizikai lépéseken túl abban is érdekelt vagy, hogy hiteltelenné tedd a kútfúrókat; szerszámaikról becsmérlően nyilatkozol és nyilvánosan kiröhögöd őket, amikor azt bizonygatják, hogy igenis lehet kutat fúrni és vizet nyerni szinte bárhol a Földön.

Márpedig pénzed és befolyásod annyi van, hogy még az egykori osztálytársaidnak és nőidnek is jut belőle…

Roppant tanulságos még a kilencvenes évek kaliforniai elektromos autójának története.
Történt, hogy a leggazdagabb (és talán a legliberálisabb) amerikai állam, Kalifornia kormányzata 1990-ben hozott egy törvényt, melynek értelmében a közbeszerzéseknél előnyt
élveznek azok a gépkocsik, amelyek széndoxid-kibocsátása nulla, illetve arról, hogy törekedni kell az ilyen autókra való általános átállásra. Ilyen jármű márpedig csak az elektromos autó lehet, úgyhogy a General Motors meg is alkotta a híres EV1 kódnevű gépkocsiját, melynek nem belsőégésű, hanem elektromos motorja volt.

A szénhidrogénben érdekelt cégek azonban nem akartak elveszíteni egy olyan (és akkora) üzletet, mint Kalifornia, ezért szép csendesen elkezdték fúrni a törvényt: először is részvényeket és más érdekeltségeket vásároltak az akkumulátorok piacán, majd szándékosan lecsökkentették ezek élettartamát. Olyan aksikat dobtak piacra, amelyeket 60-80 mérföldenként (80-110 kilométerenként) fel kellett tölteni, noha a technológia ennek majdnem a duplájára is képes volt. Ugyanezek az üzletemberek formálisan kidobták azokat a műszakiakat, akik emlékeztették őket, hogy a lítium-alapú akkumulátorokkal akár 300 mérföld (közel 500 kilométer) is elérhető egyetlen feltöltéssel.
Ugyancsak ezek a cégek vásárolták fel azoknak a nikkel-fém-hidrid (NiMH) akkumulátoroknak a gyártástechnológiai szabadalmát, amelyekkel 2-3-szoros kapacitás-növekményt is el lehetett volna érni, de nem engedték gépkocsiban felhasználni őket.

Az autókereskedők és a szakszervízek is elzárkóztak az EV1-ek értékesítésétől, mert sokkal kevesebb meghibásodási lehetőségük volt és eladás után elvileg évekig semmiféle jogcímen mem tudtak volna lóvét kaszálni utánuk (egy EV1 meghibásodási valószínűsége egy azonos kategóriájú benzines vagy diesel-autónak mindössze a 18-20 százaléka volt).

A biztosítók a benzines/diesel-autók biztosítási díjának közel a dupláját kérték az emberektől az EV1 után, mert egyrészt részvényeik többségét az olajosok birtokolták, másrészt meg tényleg annyira új volt, hogy fogalmuk sem volt, milyen – előre nem látható – biztosítási események következhetnek be.

Ki csodálkozik azon, hogy mindezek után az átlag kaliforniai négyszer is meggondolta, hogy az amúgy is 15-20 százalékkal drágább EV1-et vegye a jól bevált és kipróbált belső égésű gépkocsi helyett?

Summa summárum: a szénhidrogén-lobbinak 1996-ra sikerül annyira felpuhítania a törvényt, hogy kezdte elveszíteni jelentőségét, 1998-ra már alig beszéltek róla, míg 2001-re már csak a legzöldebbek nosztalgiáztak egy-egy pohár sárgarépalé felett valamelyik friscói melegklubban a témáról.

Talán egyetlen összeesküvéselmélet esetében sem ilyen világos és egyszerű a háttér. Ha feltesszük ugyanis a klasszikus kérdést (kinek áll érdekében? azaz még pontosabban: kinek NEM áll érdekében?), itt bizony nem olyan sok esélyes a meccs. Ott vannak ugye a kőolaj- és földgáz-exportőrök, az autóipari és az energetikai lobbi, oszt’ nagyjából ennyi. És ha alaposan megnéznénk a részvény-keresztbetulajdonlást, észlelnénk, hogy ezek annyira összefonódtak, hogy ami az egyiknek fáj, az a másiknak is sajog… És ha egy ilyen társaság nagyon ellenérdekelt valamiben, akkor az a valami nem fog bekövetkezni.

Kedves olvasók! Távol áll tőlem, hogy bárkit is arra bátorítanék, hogy emelje fel hangját az OPEC-ben és az esztergomi Suzuki-gyárban lebzselő barátaink ellen. Szerény lehetőségeimmel mindössze arra kívántam rávilágítani ezzel a 20 ezer karakterrel (kétrészes posztot már nem nagyon merek írni), hogy szabadidejében mindenkinek megéri kísérleteznie egy kicsit a kamrájában vagy a garázsban a globális energiaforrások témában, és ha valakinek tényleg összejönne egy örökmozgó vagy vákuumenergia-szivattyú, úgy kérem a feltalálót, hogy a részvények kibocsátásánál ne feledkezzen meg szerény személyemről…

És persze kellemes autózást kívánok mindenkinek!

Ápdét: Ezen poszt kibővített, 10%-kal hosszabb verziója is elolvasható a Konteó 1 című könyvben, amelyet 20%-os engedménnyel ide kattintva rendelhetsz meg, vagy 2013. november elsejétől megvásárolhatsz az Alexandra és a Libri nagyobb boltjaiban.

Kategória: EgyébCímkék: , , ,

132 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 132. theodorus — 2016-02-25 18:15 

“A Toyota, a Nissan és a Honda szintén hidrogéncellás autókat fejleszt, a Hyundai pedig egyenesen lenyilatkozta, hogy nem az elektromos, hanem a hidrogénautóké a jövő.”

http://komlomedia.hu/hir.php?hir=6885

 131. rdos — 2015-11-24 13:58 

@blackcat666: Igazad van, persze hogy nem örökmozgó. A “gond” a hajtóművel “csak” az, ha az űrben is működik, akkor az utolsó megmaradási tételünk is bukik. Ez pedig az impulzus megmaradás törvénye. 🙁

Röviden, nagyon úgy fest, a klasszikus fizikát kezdjük meghaladni. A mi léptékünkben ettől még működik és használjuk is az iparban, de valamit a parányok világában piszokul nem értünk.

 129. herbertusz — 2015-11-23 22:33 

“Az örökmozgó megkonstruálása jelenlegi ismereteink szerint a fizika alaptörvényeibe ütközik (a termodinamika első törvénye szerint egy zárt rendszer energiája állandó, vagyis a kilépő energia nem lehet nagyobb, mint a bevitt). Mondom: jelenlegi ismereteink szerint.”
Mint félig fizikus, kiegészíteném ezt a bekezdést, hátha valakiben felmerült a kérdés, hogy vajon miért is kellene ennek az energiának nevezett valaminek állandónak lennie, egyáltalán mit jelent az a fogalom, hogy “energia”, és hol a megmaradására vonatkozó fizikai törvény gyökere.
Nem a termodinamika (hőtan) az alapja ennek, hanem a mechanika. Egy termodinamikai rendszer (általában olyan gázt értenek ez alatt, ahol az atomok között nincs kölcsönhatás) ugyanis mechanikailag egy sok tömegpontból álló rendszernek felel meg, ahol a tömegpontok az atomok. Emiatt az említett termodinamika első törvénye csupán a energiamegmaradás törvénye egy speciális rendszerre vonatkoztatva.
Az energiamegmaradás törvénye azonban azt állítja, hogy ez az energiának nevezett mennyiség bármilyen zárt rendszer esetén megmarad. Tegyük fel, hogy az időben nincs kitüntetett pont, szemléletesebben mondva, ha egy fizikai kísérletet elvégzek most, ugyanazt az eredményt fogom kapni, mintha holnap végezném el, vagy egy év múlva, vagy bármikor. Erre a viszonylag magától értetődő fizikai elvre úgy hivatkoznak, hogy az “idő homogén”. Ha ez igaz, akkor matematikailag bizonyítható, hogy létezik egy olyan mennyiség, ami zárt rendszerben megmarad. És ez az amit energiának neveztek el.
Ebből látszik, hogy a megmaradási törvény gyökere elég mély. Viszont az energia ebben a legáltalánosabb esetben pusztán egy matematikai mennyiség, és általában semmilyen szemléletes jelentést nem tudunk tulajdonítani neki. Az energiának szemléletes jelentése akkor van, ha a rendszer csak egy tömegpontból áll, és a rá ható erők – mondjuk úgy hogy – nem túl bonyolultak, tehát ezeknek is egy szigorú feltételnek kell eleget tenniük. Ebben az esetben az energia nevű mennyiség úgy néz ki, hogy mozgási energia + helyzeti energia. A mozgási kb arra utal, hogy “minél gyorsabban mozog, annál nagyobb az energiája”, a helyzeti a rá ható erőktől függ, ha ez például a gravitációs erő, akkor “minél magasabban van, annál nagyobb az energia”. Ugyanez igaz több tömegpontra, ha azok egymással nem hatnak kölcsön (ilyen egy termodinamikai rendszer).

És akkor most jön a nehéz kérdés, hogy ebből miért következik az, hogy nem létezik örökmozgó? Az örökmozgó egy szemléletes fogalom, így csak azokkal a rendszerekkel kapcsolható össze, amelyekben az energia is egy szemléletes mennyiség. Erről egy csomó cikk található a neten is, a két fogalmat összekapcsolja, ilyeneket ír, hogy az energia átalakul, lead, felvesz, átad energiát, stb. Igen, a fentebb említett esetekben lehet ilyen szavakat használni, de általános esetben, mikor az energia pusztán egy matematikai fogalom, ezek a kifejezések értelmetlenné válnak. Ez alapján, én logikailag arra a következtetésre jutottam, hogy a fizika a mai napig nem tudja szigorú értelemben, egyértelműen megcáfolni az örökmozgó létezését. De ez már az én következtetésem (a fenti bekezdéseket még az egyetemen tanították, ezt az utolsót nyilván nem :)), így lehet hogy tévedek.
Mellesleg érdekességképpen, az energiamegmaradás törvénye és az “idő homogén” alapfeltevés összekapcsolása csak 1917-ben történt meg. Addig a fizika gyakorlatilag azt se tudta pontosan megmondani (matematikailag legalábbis semiképp sem), hogy mit nevez energiának.

 128. blackcat666 — 2015-08-31 12:34 

@rdos: Kicsit késtem ezzel a válasszal, de nem hagyhatom ki:
A link szerint:
“A dolog, amit Shawyer feltalált nem más, mint az EmDrive, vagyis egy olyan elektromágneses hajtómű, amely a tolóerőt egészen újfajta módon, mikrohullámok segítségével állítja elő. A mikrohullámok létrehozásához szükséges energiát pedig napenergiából nyeri, így (mivel más üzemanyagra nincs is szüksége) gyakorlatilag örökké tud működni.”

Vagyis világosan ide van irva, hogy az energiát a Napból nyeri, vagyis ez nem örökmozgó, még ha “örökké” is tud mőködni (már amig van Nap).

A vizzel hajtott autó meg akkor méködik, ha a labda magátol felgurul a hegyoldalon, vagy a rozsda lángrakap.

 127. déjvid — 2015-08-29 23:48 

Második posztom itt 🙂

Nem hiszek ebben. Hitler és a Harmadik Birodalom szó szerint ölt volna az ingyen energiáért, Tesla simán lehetett volna birodalmi miniszter 😀 ahogy napjainkban pl. Kína is ölne az olcsóbb energiáért; ráadásul ők elég ügyesek az ipari kémkedésben.

Ellenérv továbbá az atomenergia, ami nagyságrendekkel hatékonyabb a szénerőműveknél, persze van bőven hátránya is. De mindezek ellenére valós tényező, nem maradt fiókban… Másfelől meg atomreaktorral lehet városokat árammal ellátni, sőt hajókat meghajtani, de pl. repülőt már nem, és nem készíthető belőle aktatáskányi méret.

Ellenérv továbbá a keveset fogyasztó városi kisautó fogyasztása a 67-es Mustanghoz vagy a Krazhoz képest, de ezt írták már előttem is.

Olajat használnak a műanyaggyártáshoz is, nyilván nem annyit… Másfelől meg Ahmed herceghez berohanhat a titkár avval is, hogy Fenség az olaj elfogyott / hirtelen máshol fele ennyiért hoznak fel ugyanennyit. Ahmednek nyilván van B terve; ha nincs, akkor nehezen hiszem el, hogy van érkezése bérgyilkost küldeni egy feltalálóra…

A Clem-sztorit feldolgozta a The Lone Gunmen (X-akták mellékszál) sorozat is, de nem lövöm le a poént 🙂

 126. gacsat — 2015-08-27 20:52 

És itt van a soha ki nem merülő román csodaelem. Az ötvenes évek óta ketyeg a bukaresti műszaki múzeumben.

 125. becsuszoszereles1k — 2014-09-27 17:30 

@rdos:

“Már az ókori görögök is tudták, a sakktábla sokkal nagyobb, a kihívás pedig spártai :D. ” (Forras: Csubakka) :O

 124. rdos — 2014-09-27 13:26 

A Tisza “erejével” hajtott komp. Csak a két csörlővel kell a folyó sodrára nem merőlegesen beállítani a kompot és a víz szép lassan átsodorja a túloldalra a kompot. 🙂 Szemben SzG levegőből történő energia kinyerésével ez egy évezredes, ma is működő technika. Annyira nem alternatív, de eccerű és naccerű. 🙂

https://www.google.hu/maps/@47.3882124,20.4400568,3a,75y,50.88h,87.67t/data=!3m4!1e1!3m2!1syELusrT_EN6lO9dmsaqulA!2e0

 123. rdos — 2014-08-03 11:28 

” Roger Shawyer évekkel ezelőtt otthagyta jól fizető programmenedzseri állását az EADS Astrium űrcégnél, hogy aztán évekkel később előálljon egy olyan ötlettel, ami miatt a humorra kevésbé fogékony feltalálók is hangosan kiröhögték. Ez nem csoda, hiszen találmányának a tudomány jelenlegi állása szerint nem lenne szabad működnie – csakhogy a NASA szerint nagyon is működik. ”

http://player.hu/tech-auto/tech/emdrive-elektromagneses-hajtomu/

http://www.wired.co.uk/news/archive/2014-07/31/nasa-validates-impossible-space-drive

 122. Rókakígyó — 2013-12-27 13:24 

ez hasonló az ufókhoz: mindenkinek van mostanában a kezében egy kamera, fényképezőgép stb. A hiteles ufó felvételek száma azonban khm szegényesen kicsi. Közelít a nullához.

Ha mostanában valaki tudna mutatni olyan technológiát, amely tényleg ennyire hatékony, akkor az internet segítségével közzé tehetné, gyakorlatilag lebukás nélkül. Dehát az ilyen közzétételek száma is közelít a nullához.

A következtetést le lehet vonni. Egy dolog viszont biztosan helytálló: a nagy cégeknek vannak akciócsoportjaik, akik akár erőteljesen is képesek érvényesíteni az érdekeket.

 121. gacsat — 2013-06-29 19:27 

Tessék, itt van az örökmozgó mágnesmotor: http://www.liveleak.com/view?i=e41_1372469040

 120. becsuszoszereles1k — 2013-06-29 00:12 

@tiboru: Ugyaninnen:
Jo lesz vigyazni, ha a halozatkutatok rank rakjak az Odusszeia kapcsolati halojat!:))

“Így néz ki az Odüsszeia kapcsolati hálója
342 szereplő, 1700 kapcsolat: ez lesz az Odüsszeiából, ha hálózatkutatók vizsgálják. Hogy miért érdekes? Mert a vers emberi kapcsolatai pont olyan szerkezetet adnak, mint egy igazi emberi közösség, ami arra utal, hogy igaz történetekre alapul.” Forras: Cink

 119. gacsat — 2013-06-28 22:39 

Te Tibroru! A US Navy a lelkét eladná egy ilyen tengeralattjáró motorért, oszt nukival hülyéskednek? Vagy azok is kicsik az olajlobbival szemben?

 118. SLC — 2013-06-28 22:03 

@tiboru: nálam egyszercsak megállt xD

 117. gacsat — 2013-06-28 20:15 

Tudok olyan “örökmozgót”, amelyiknek a fizika ismert törvényei szerint működni kellene, de nem múködik.

 115. rdos — 2013-03-01 12:29 

@rdos: http://energiainfo.hu/cikk/nagyobbat_robbanhat_a_metan-hidrat_a_palagaznal.29321.html

“A nagy lendület ellenére szakértők szerint a piaci termelés nem indulhat el 10-15 éven belül, Japán viszont állítja kifejleszti a helyes technológiát 2018-ig. Az USA geológiai kutatóintézete szerint megfelelő politikai akarattal ott is lehetne 2025-től nagyobb mennyiségben metán-hidrátokból hasznosítható gázt nyerni.”

Ha ezt a japánok tényleg tudják, az nagy durranás lesz.

 114. veron — 2012-11-27 18:55 

Sziasztok!

Ebben a témában – alternatív energia, Tesla, nem benzinnel hajtott autó motor fejlesztések – láttam jó pár éve egy konteó dokufilmet, de nem emléxem a címére. valakinek nem rémlik? az is lehet hogy egy sorozat része volt, de ezis csak tipp. nem találok rá sehogyan sem a neten (youtube, torrent, fórumok). ha valaki tudja ossza meg légyszi! előreis köszi!

 113. gacsat — 2012-10-03 20:18 

Hinnék én a vízégetésben, ha nem menne drót a cuccba. Így csak azt hiszem, hogy ez egy villanyégő.

 112. borgia — 2012-10-03 17:54 

Erről hallott valaki közületek?

http://www.facebook.com/photo.php?v=429910380393026

 111. somitomi — 2012-07-11 22:41 

Az a GG nevű fickó elég gyanús, nagy hangon bejelenti, hogy “Emberek, feltaláltam a’ örökmozgót”, aztán mikor be kéne mutatnia, “valahogy” nem műkszik. Egyébként meg az ingyen energiát úgy hívják, hogy Nap.

 110. Götz Attila — 2011-11-25 20:45 

[tiboru](#11115961): Nem olvasta. 🙂

 109. miamai — 2011-07-22 11:05 

Villanykörte összeesküvés, avagy a tervezett elavulás konspiráció

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=UmatL75dO3c

 108. sanyandy — 2011-05-16 10:04 

Hopp, megint egy böngésznivaló! 🙂

A kavitáció fizikáját értem, tanultam is, helyen van. De semmiből nem lesz valami, valamiből pedig semmi. Semmiből semmi lesz, a valamiből pedig valami, csak legfeljebb másik valami. Szóval a kvantumfizikai rész nagyon sántít, vagy pedig lemaradtam néhány Nobel-díjjal.
A kavitációs buborék határfelületén kvantumfizikai folyamatok játszódnak le, fényjelenséggel, “hangként” leírható rezgésekkel, darabra le lehet számolni a keletkező és felbomló atomi részecskéket.
Jut eszembe, a “hő”, mint olyan, rezgésállapot…

Most pedig elsietek vissza a jövőbe. 🙂

Jajj, jajj, nem hitte el, hogy 5 + kettő az 7.

 107. Őszinte — 2011-03-23 15:59 

A felhozott forrás-példa nem rossz megközelítés, de mégsem az igazi. Egy rövid mondattal lehet az ingyenes energiaforrás alól kihúzni a szőnyeget: azért mert valaminek az előállítása ingyenes, az nem azt jelenti, hogy a fogyasztó is ingyen kapja. Tehát, ha valaki hozzájut az ingyen energia előállításának a tudásához, akkor az nekünk soha nem fogja ingyen átadni azt. Ebből jól látszik, hogy az olajcégek nem eltüntetnék ezeket a tudósokat és találmányaikat, hanem alkalmaznák őket, hogy ne kelljen annyi pénzt ölni az előállításba (pl. olajfinomítás, stb.), hanem ugyanakkora forgalmazási áron sokkal nagyobb profitra tegyenek szert. (Kivéve, ha olyan egyszerű lenne a szerkezet, hogy mindenki otthon ingyenesen előállíthatná a szükséges energiáját. De mint látjuk, ez nem lehet olyan egyszerű, hiszen akkor mindenki ezt csinálná.)

 106. Punktum — 2011-03-21 15:34 

Nagyon jó cikk, örülök hogy másodszorra is elolvastam. A post humorfaktora lényegesen nagyobb, mint a téma valódi súlya. Manapság nagyon romantikus azt gondolni, hogy minden mögött ott van valami turpisság, valami globális összeesküvés, csak mert valóban sok minden mögött ott vannak olyan tényezők, amikről nem tudunk. Ne higgyük hogy minden mérnök-fizikus mögött ott áll valaki, és rácsap a kezére ha valami “nem megengedett” ötleten dolgozik. Önmagában az, hogy egy újdonság sok mindenkinek ártana, még nem jelenti azt, hogy van új dolog, csak el van titkolva. Nyilván aki teheti megpróbálja leszerelni, megnehezíteni a nem várt újdonság elterjedésest, de a világ előbb-utóbb túllép ezeken az akadályokon, és változni fog, ahogy változott az elmúlt évezredekben. Az emberiség jövőjét nem az ilyen otthon a sufniban barkácsolt örökmozgók fogják megváltoztatni, – bármennyire is jól hangzana -, a tudomány már nem így működik, hanem szépen lassan észrevehetetlen lépések apró sorozatával.

 104. JayDaMasta — 2011-03-21 11:37 

Erre a posztra nem is emlékeztem, pedig talán ez áll legközelebb hozzám…

Az bizonyos, hogy sok találmány van a nagy olajcégek fiókjaiban. Amint érdekük lesz, előveszik. Ha csak a világ fenekestül nem fordul fel, akkor az elektromosságot meg az egyéb jóságokat is az Exxonnál meg a Shellnél fogjuk betankolni 🙂

 103. 179598 — 2011-03-21 09:23 

@ívbéla:”merthogy az energiamegmaradás alapszintű értelmezése szép dolog, de ugye ott van pl az atombomba, ahol a hasadásnál komoly energia szabadulnak fel.. és nem mi vittük be ezt az energiát…”

haaat, MI nem is de a termeszet igen! Ez mar komoly einsteini fizika. Kotesi energia , tomeg defektus, tomeg-energia ekvivalencia stb.

 102. hossodani — 2011-01-20 12:55 

Szijasztok nekem csak egy olyan kérdésem lenne, h még egy pár éve láttam a Mindentudás Egyetemén ,hogy egy magyar feltaláló létrehozott egy “örökmozgót”. Ő a mágneses e-át használta fel elektromosra. Csak arra nem emlészem h h hivták. Egy olyan gépre emlékszem, ahol 1 mágneses golyó legurul és visszamegya gép tetejére.

Emlékszik erre valaki?

 101. rdos — 2011-01-01 22:29 

Ami az “ingyen energiát” illeti, elgondolkodtató a kozmológiában már 1998 óta ismert “sötét energia” (gravitáció ellenében hat, és erősebb mint a gravitáció, ezért univerzumunk gyorsulva tágul!). Egyszer akár rá is jöhetünk miként lehetne munkára fogni.

Találmányok – szabadalmak – know-how-k fiókban? Biztos hogy sok van csak azért megvéve, hogy ne gyártsák. Tán még az átkosban láttam ausztrál kétütemű belsőégésű motort, tiszta benzinnel működött (nem benzin – olaj keverékkel), és a dugattyúk (kör)íves pályán mozogtak fel le, azaz rögtön (alternáló) forgómozgás jött ki a hengerekből, nem mellesleg a kétüteműekre jellemző kevés alkatrésszel. Mondjuk azóta sem hallottam róla. Igaz, ha bevezetnék, a hagyományos motorblokk gyártósor és a teljes szerviz-technológia nagy részét ki lehetne dobni.

Olaj és gáz 25-50 év múlva elfogy téma. Kétségtelen sok nagyságrenddel gyorsabban termeljük és használjuk fel, mint ahogy természetben keletkezik. De. Kátrányhomok, olajpala, metán-hidrát vagy metán-klatrát olyan tömegben van a Föld méhében és tengerek mélyén, ami további hosszú évtizedekre, évszázadra kitolhatja a szénhidrogének korát. Drágábban? Hát persze. De az olajcégek “rajta vannak” az ügyön.

 100. Maybe_ — 2010-08-14 23:28 

@Ludas Matyi Online:

Na én is visszakóvályogtam ide… Hm, érdekes amit írsz, meggondolandó 🙂 Majd ha bejött a szabadalmad, írhatnál azért pár sort ide, hogy igenénvoltamazéntaláltamki 🙂

Nekem is sok dolog eszembe jutott már, de úgy vagyok vele, hogy már régen szabadalmaztatták ezeket mások… (meg ugye százezreim sincsenek erre).

 99. ívbéla — 2010-07-24 12:20 

háát, lehet h az öreg Richard belenyúlt a tutitba…

merthogy az energiamegmaradás alapszintű értelmezése szép dolog, de ugye ott van pl az atombomba, ahol a hasadásnál komoly energia szabadulnak fel.. és nem mi vittük be ezt az energiát…

és mit olvasok a kavitációról:

“egy mikro atomrobbanás a kavitációs buborék felszíne körüli tartományban”

esemenyhorizont.uw.hu/2005/kavitac.html

feltalálta az öreg az étolajfúziós motort v mi??

jobb mint a hidegfúzió

tttweb.hu/gyujtemenyek/cikkek/regi/Technika/Hidegfuzio.htm

 98. ívbéla — 2010-07-24 11:00 

a clem motorral küzdenek még..

keelynet.wordpress.com/2009/11/20/the-clem-engine-reborn/

mondjuk a 9000fő/év látogatottság nem túl acélos..

http://www.micro-combustion.com/index.html

 97. A.Laci — 2010-04-15 10:16 

Ez is penge!

 96. Licus — 2010-03-31 06:40 

@Ludas Matyi Online: Ne hidd! Aki egyszer konteó-kedvelővé vált, az folyamatosan kóvályog ezen topikok között… és még visszatérhet! Vagy esetleg te is tagja voltál az (el)takarítóbrigádnak????

 95. Ludas Matyi Online — 2010-03-25 18:33 

@Maybe_: Nem kötelező leadni működőképes modellt. Ha már van publikált modell, akkor már majdnem szabadalomképtelen a dolog. Például kitalálsz valamit, de nem tudod eldönteni, hogy sikeres lesz e és érdemes e egyáltalán egy halom pénzt fizetni a szabadalomra. Így logikusan előbb fel kellene mérni a piacot. De ha felméred, akkor már publikált így nem lehet szabadalmaztatni. Én 2 hete fizettem be párszázezer forintot egy új szabadalmamra. De még nem tudom, hogy sikeres lesz e 🙂

Elméleteket is le lehet védeni. Van erre egy külön weblap a leghülyébb találmányokról. Azokat is bejegyezték, mert a szabadalmi hivatalnak nem feladata eldönteni, hogy valami működik e vagy hasznos e. Ez egy szubjektív dolog, azt kutatják, hogy hasnló cuccot bejegyzett e valaki. Ha nem, akkor bejegyezheted.

Egy adalék. Az amerikai kormány figyeli a bejelentésre kerülő szabadalmakat és katonai vagy nemzetbiztonsági okokra hivatkozva elkobozhatja, akár kártérítés nélkül. Ez kicsit gusztustalannak hangzik, de ha mondjuk valaki kifejleszt egy szappanból kifaragható géppuskát, akkor azt nem fogják engedni publikálni. Ilyen lehet egy olyan stratégiai dolog is, ami az USA iparára mérne csapást, ha kikerülne. Ilyen lehet akár egy elektromos autó is vagy akkumulátor. Nem feltétlenül a gonosz olajcégek keze van benne. Ha ezt korrektül alkalmazzák, akkor ez az amerikai nép érdeke is. Ha egy amerikai kitalálja az agyagból kiégethető akkumulátort, és ezt a kínaiak megtudják, akkor 2-3 év alatt eláraszthatnák a világot mindenféle elektromos kütyüvel. Usa nem bírná a low -tech versenyt. USA a high-techben erős.

A többieknek nem írok, mert ők már nem jönnek vissza ide 🙂

 94. tiboru — 2010-03-25 10:55 

És egy (bizonyos szempontból) kapcsolódó konteóra hadd hívjam fel a figyelmeteket:

delorean.blog.hu/2010/03/25/a_delorean_konspiracio

A Delorean Motor Company rajongóinak kötelező!

 93. tiboru — 2010-03-15 20:24 

Üdvözöljük a vezess.hu szerkesztőségét és köszönjük az elismerést és a blog említését!

http://www.vezess.hu/teszt/olajlobbi_mitosz_vagy_valosag/23082/?o=2

 92. IGe — 2010-03-08 14:54 

Ez itt nem egely féle vitalítás energia, hanem a napé:

http://www.indavideo.hu/video/Egely_Wheel_csoda

 91. tiboru — 2009-11-12 00:36 

@Maybe_:

És persze köszi a biztatást!

 90. tiboru — 2009-11-12 00:35 

@Maybe_:

Na, akkor ezek szerint megtaláltad te is az amerikai szabadalmi hivatalnál 🙂

Hát meglepő, ugye? Csak azt nem értem (veled együtt), hogy miért nem lehet reprodukálni a leadott dokumentáció alapján? Vagy a tulajdonos beleegyezése nélkül tilos nyilvánosságra hozni az egész cuccot..?

 88. Maybe_ — 2009-11-11 22:37 

“Teruo (vagy Kawai?) meg sem állt az USA-ig, ahol az 5.436.518 számú szabadalmi bejegyzést kötötte találmányára, majd egy amerikai céghez ment, akikkel előszerződést kötött a tömeggyártásra.”

Nem vagyok képben ilyen dolgokban, de ha valamit szabadalmaztatnak, nem kötelesek hozzá leadni a terveket is? (esetleg egy működőképes prototípust)

Csak kérdezem… Mert ha igen, akkor az bizony ott van. Vagy nem. Vagy nem is volt.

Jó így pár hónap csúszással kommentelni, de remélem kapok a kérdésemre választ 🙂

Egyébként a Teslás postokkal kezdtem el olvasgatni a blogodat, és órák óta itt ülök a gép előtt, hajrá-hajrá 🙂

 87. SPQR300 — 2009-08-22 12:01 

Belegondolva, ha én egyszer egy ilyen nagy jelentőségű dolgot fedeznék fel, megpróbálnám az interneten és a médiában úgy szétteríteni a dolgot, hogy már annyi emberhez eljusson, hogy azt már ne lehessen kitörölni, eltitkolni…

 86. tiboru — 2009-06-23 22:31 

@AttoFemto:

Óbasszus, most elszóltam magam, pedig a szerződésemben benne van, hogy nem pofázhatok a suskáról…

A gratért meg köszi 🙂

 85. AttoFemto — 2009-06-23 21:22 

@tiboru:

🙂 A kommentelőket ötszámjegyűvel honorálják, hatszámjegyű a hét bloggerének jár. Amihez utólag is grat.

 84. tiboru — 2009-06-23 17:59 

@AttoFemto:

Neked is hatszámjegyű jött, és kuvaiti dínárban?

 83. AttoFemto — 2009-06-23 10:56 

Hopsz, most érkezett egy jelentősebb összeg a bankszámlámra, “Köszi! Az olajlobbi” üzenet kíséretében. EZEK tényleg FIGYELNEK!

 82. AttoFemto — 2009-06-23 10:52 

Biztos, hogy olyan jó lenne, ha mindenki számolatlanul szórhatná a gigawattokat? Az energia minden fajtája előbb-utóbb hőként végzi, szerintetek mennyi idő alatt főznénk meg magunkat, jó öreg Földünkkel együtt?

 81. Turbék — 2009-03-20 15:36 

Kizárt dolog, hogy Tesla – nekem az ősrégi lemezjáccóm ilyen(!) – szerszámosláda nafyságú fadobozba zárt, kortlátlanenergiatermelő szerkezetet talált volna fel!!! Hol volt akkor még olajlobby akinek ez a találmány az útjában állt volna?!?!?Hülyeség!Sajnos ezek a feltalálások még váratnak magukra…Reméljük már nem sokáig…

 80. Zsola777 — 2009-03-02 01:09 

@LongJohnHolmes: Ne aggódj, az a pénz, amit az emberek energiára költenek, azt elszórják, ergo ÁFA címén beszedi az állam. Meg amúgy is elszórják.

Ha pedig befuccsolnak az erőművek, hát a technológia olyan irányt vesz, amit a mérhetetlen mennyiségű energiával értelmesen meg lehet valósítani.

Az általad vázolt anarchia után jön az új világ, és ez talán nem is baj.

A gond inkább az, hogy a “végtelen” energia a földön koncentrálódik, és akkor tényleg lesz globális felmelegedés – találhatnak ki soksok energiával működő időjárásszabályzót, tehát az “erőmű” max. ugyanezt a technológiát használja nagyban. Adót meg arra kell fizetni, hogy jó legyen az idő.

Hogy ilyenkor miért akad el mindenki ott, hogy anarchia!? Nem értem. Elszórod, mindenki használja, bespájzolsz 2-3 évre, oszt jólvan. 🙂

A többi majd megoldódik, felesleges ITT elakadni. Publikálj! (Küldd nekem, tesztelek, ha kell)

 79. Martian — 2009-02-28 14:23 

@LongJohnHolmes: nyugodtan bele lehet vágni a dologba, ne félj a káosztól, az így is – úgy is lesz… a mai társadalmi-gazdasági rendszer teljes felborulása és természetesen az újabb rendszer kialakulása.

 78. GRMBL — 2009-02-27 17:48 

Egy másik érdekes japó motor (Magnetic Rotating Apparatus):

http://www.rexresearch.com/minato/minato.htm

 77. Kopi3.14 — 2009-02-24 10:40 

az autoipari baromsagokat leszamitva talan annyira nem is gaz, legalabbis erre a blogra a kovetkezteteseivel elmegy.

 76. tiboru — 2009-02-23 14:05 

@Sz4bolcs:

Sebaj, el tudjuk helyezni 🙂

 75. Sz4bolcs — 2009-02-23 13:10 

@Sz4bolcs: opsz, eltévesztettem a házszámot. 🙂

 74. Sz4bolcs — 2009-02-23 13:09 

Mind csak részigazságokat írtok. Holdraszállás volt, Hold viszont nincs. Akkor hova szálltak le azok az emberek(?) ?

 73. Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp - Különlegesek - A GSG-9 - első rész — 2009-02-22 13:17 

[…]barátunktól, mint Alexej Millertől az alternatív energiaforrások finanszírozása, mi sem bizonyítja fényesebben, mint hogy az[…]

 72. WFR — 2009-02-02 13:07 

@flimo13: Részleteket nem tudok, lehet, hogy nem került utcára (a véletlen vagy szándékos kiszivárogtatás miatt) de úgy emlékszem fiókban volt biztosan.

Ha tudod a pontos sztorit, írd meg, talán kijön belőle egy konteó!

Ms/Windows bénázásai is megérne egy postot!

 71. Joco74 — 2009-02-01 21:19 

@Jani:

De nem értem. Ha ez a költség kikerül a termék árából, mit veszít ezzel a termelő/gyártó/forgalmazó? Semmit, hisz ezeket a költségeket így is ki kellett fizetnie.

Az energia szektor természetesen teljesen át kell alakuljon, ez nem kérdés, de a napi életre inkább pozitívan hatna, mint negatívan…

 70. Jani — 2009-02-01 15:11 

A termékek árában jelenleg elég nagy költség a szállítás, tárolás, amiben elég kis szerepet játszik a munkabér a felhasznált energia árához képest. A tömegtermelésben az előállításnál is ez a helyzet. Persze más a kép, ha jelentős kutatások is folynak.

 69. gothmog — 2009-02-01 14:42 

@LongJohnHolmes: attól, hogy az energia ingyen van, az emberek még nem kezdenek el maguk szövetet készíteni, abból ruhát varrni, az autójukhoz csapágyat, abroncsot gyártani a kopott helyett, szélvédőt a törött helyett, aszfaltot gyártani útjavításhoz, stb. Ennivalót sem kezdenek el termelni a lakótelepi népek.

Persze roppant hangzatos, hogy “káosz lenne, mert végiggondoltam”, de tudod mit? Szerintem csak a bizonyítványt magyarázod.

 68. ezobiooko — 2009-02-01 13:55 

@Jani:

“Ha a cégek nem csökkentik elhanyagolható méretűre az áraikat a lecsökkenő költségek miatt, akkor megjelennek riválisok. Minden elértékteledne az emberi tudást és munkaerőt kivéve.”

Milyen riválisok? Hiszen azok most is vannak…Ezek szerint nem minden értéktelenedne el… mint írod a munkaerő és a tudás nem… akkor talán arra menne tovább a társadolom és a gazdaság? Az árak nem csökkennének jelentéktelenre mert a munkaerő (mint irtad) szinten tartaná, csak az energia költségekkel csökkenne. Mint írtam már előzőleg írtam, a felszabaduló – eddig energiára költött – pénzek máshol jelennének meg.

Továbbra is szüksége lenne az embereknek sok sok szolgáltatásra. Pl. a házi generátor piac megugrana, ahhoz kell egy halom energetikus és mérnök. Új piacok nyílnának.

Véleményem szerint sok dolog megváltozna, de nem omlana össze sem a gazdaság sem a piac.

 67. Jani — 2009-02-01 13:38 

Ha ingyen van az energia, nem fizetsz áramért, benzinért, tarthatsz víztisztító berendezést, nem fizetsz fűtésért sem. Ha a cégek nem csökkentik elhanyagolható méretűre az áraikat a lecsökkenő költségek miatt, akkor megjelennek riválisok. Minden elértékteledne az emberi tudást és munkaerőt kivéve. Sok közösség önállóan is el tudná látni magát, nem volna rászorulva az állami segítségre (se a pénzpiacéra), nem volna hajlandó magas adót fizetni olyan szolgáltatásokért, amire nincs szüksége, …

 66. Jani — 2009-02-01 13:29 

Mivel a Föld nem zárt rendszer, főleg nem annak egy elég kis felülete (erőmű), tehát örökmozgó nincs kizárva. A példák nem túl meggyőzőek, hogy működtek volna, de AZOK elintézték, akik a közelében járhattak. Miért nem támogatják a hidegfúziós kísérleteket komolyabban, vagy miért van démonizálva az atomenergia?

 65. ezobiooko — 2009-02-01 08:54 

@mr nemo: “Ja persze, PONT MOST lett kész… 🙂 ”

Miért váltanánk amikor van olcsó (persze környezetre káros) energiaforrás valami másra ami persze sokkal jobb, tisztább de a kifejlesztése milliárd dollárokba kerül, és akkor még nem beszéltünk a bevezetéséről. Nézd az amcsi példát az alkoholos autókkal. Nagyot bukott, pedig még a szokásokon sem kellett volna változtatni (kút, tankolás stb…)

Aztán eljön az idő, mikor az olcsó drága lesz, és az emberek is elkezdenek foglalkozni a kérdéssel, illetve hajlandóak változtatni a kőkeményen betokosodott fogyasztói szokásaikon… és igen. Ekkor előkerülnek a fiókokban porosodó tervek, hirtelen megjelennek az ezekre elkülönített források. Ez így megy…

@LongJohnHolmes:

A probléma az egésszel az első lépések.

1. elkészíted a ládát

2. saját magad elkezded használni

3. a közvetlen környezeted használja

Már ezek a lépések sem történnek meg, mivel a csodakészülékek egyszerűen működésképtelenek, vagy nem is léteznek (esetleg elhanyagolható mennyiségű energiát termelnek)

Amíg Egely is havonta befizeti az áramszámláját a szolgáltatónak, mennyire tekinthető hitelesnek?

Másik. Ha az energia hirtelen ingyen lenne, a felszabaduló pénzt más helyen költenéd el, pl. más fogyasztási cikkekre amiknek az AFÁ-ja magasabb mint az energiáé, tehát az állam nem feltétlenül jár rosszul

 64. mr nemo — 2009-01-31 19:20 

@LongJohnHolmes: ez eléggé logikus eszmefuttatás.

Én nem vagyok műszaki ember, de azt nagyon nem értem ami napjainkban zajlik az autóiparban. Évtizedekig nem történt semmi igazán komoly haladás, erre drágább lett a kőolaj, és szinte minden hónapban lehet hallani egy új, forradalmi technológiáról, ami tisztább, száraza… akarom mondani 🙂 takarékosabb és jobb, mint az eddigiek. Ja persze, PONT MOST lett kész… 🙂

 63. LongJohnHolmes — 2009-01-31 10:06 

Írok én is, hátha még idetéved valaki 🙂

Engem évek 10 éve foglakoztat ez a téma. Mindig bölcsebb leszek, átmentem az összes olyan érzelmi fázison, ahol a posztoló és a hozzászólók vannak. Ez nem egyszerű téma az nyilvánvaló. Most nem is a szerkentyűkkel foglalkoznék, mert az ki van itt vesézve, hanem az összeesküvés-elméletről.

Nekem is vannak szabadalmaim, így nekem is az jutott először eszembe, hogy szabadalmaztatni kell, ha feltalálom a spanyolviaszt. Miért? Mert kapzsi vagyok, hogy jól megszedjem magam. Aztán pár év múlva arra jutottam én is, hogy nem szabadalmaztatom, hanem az emberiségnek szentelem szolgálataimat és részletes publikációkat küldök ezer és ezer helyre, mert úgy biztosan nem tudják elsinkófálni. Ha más nem, akkor egy drogbáró megvalósítja, mert ő aztán biztosan nem cimborája egyik olajcégnek sem (bár ebben sem lehetünk biztosak). Aztán eltelt újabb pár év és mivel volt mit ennem és meleg is volt, így még nem kényszerített semmi arra, hogy feltaláljam a spanyolviaszt. De az agyam azért járt és egy nap mikor épp a medencémben sütkéreztem (Kis gumi, nem kell irigykedni), beugrottak dolgok. Pont az Egely György könyvét és filmjét néztem meg azokban az időkben. Itt a cikkben kimaradtak azok a kis dobozszerű valamik, amikből állítólag több ezer wattot nyertek ki heteken át.

Nos, itt jön a bibi. Ha te, vagy én kitalálnánk egy ilyen szerkentyűt, mi történne az örömön kívül? Vegyük az ideális esetet, hogy nem gyilkolnak meg és hagynak békében gyártani.

Legyártunk egy ládát, ami egy háztartásba elég áramot termel. Az a mienk, majd legyártunk még 10-20-30-at. Lesz vevő rá, az biztos. Nem is kell messzire vinni, a szomszédoknak eladjuk. A következő hónapban, a mi utcánk kikötteti a gázt és a villanyt örökre. Aztán elkészül az ezredik majd a tízezredik doboz. Ebből lehet egy gyártósor csinálni és ontani a dobozokat. Na számoljunk: ezek a háztartások nem fizetnek már sem az energiáért sem az adót nem fizetik be utána. Náluk marad a pénz és mindenki örül. (akinek van már doboza. ő elmegy és szórja a pénzt, ami felborítja a kereskedelmet, de nem kanyarodunk el erre) Az állam rugalmatlansága folytán képtelen lenne gyorsan alkalmazkodni és képtelen lenne az elmaradó adókat pótolni. Ha adóemelést akarna véghezvinni, nem tudná, mert aki még fizet az áramért, zúgolódna. Az energiaszektor és kiszolgálóinak veszteségei az egekbe szökne, emberek tízezrei vesztenék el az állásukat. Ezeket az embereket nem lehet elhelyezni sehova, mert nem lenne munka. Őket az államnak kellene eltartania, de mivel nem lenne pénze nem tudná. Az államok teljes csődbe kerülnének. A jelenlegi Status Quo felborulna anarchiába, éhségbe, majd zavargásokba torkollana stb. Itt abbahagyom a dobozos mesémet.

Hangsúlyozom, ez csak az áram volt.

Ugyanígy le tudjátok bontani, a vízzel, vagy mindegy milyen ingyencuccal hajtott autóra is. (Megsúgom: ezzel a dobozzal is lehetne hajtani autót!)

Az autóipar ilyen jellegű átalakítása is ekkora, vagy talán még nagyobb globális káoszt okozna a kezdeti öröm után. A következő sorrendben fuccsolnának be a cégek: autóipar-autóalkatrész ipar és beszállítoik-bányászat-bányagépgyártók-olajipari cégek és kiszolgálóik-hajógyárak stb és a hitelező bankjaik. Ezekből a munkások az utcára kerülnének. Innen a fantáziátokra bízom. Nekem ez még akkor körvonalazódott ki, mikor még nem volt ez a gazdasági válság. Nektek könnyebb lesz.

Ehhez képest az elfüstölt kőolaj szinte smafu. Teljesen komolyan írom, hogy ha ma találnám fel azt a spanyolviaszt, nem tudom mi lenne a helyes.

Most is dolgozom valamin, de meg sem merem írni, mert elvisz a Will Smith 🙂

A posztolónak gartula, szellemes a fogalmazása 🙂

 62. Eugenie Danglars — 2009-01-29 13:11 

@tiboru: wheeeee! 😀

 61. tiboru — 2009-01-29 12:21 

@Eugenie Danglars:

Készül, kérem szépen, készül…

🙂

 60. Eugenie Danglars — 2009-01-29 10:56 

Férfias téma, kisasszonyként nem nagyon tudok hozzászólni. 😉

Egy teslás cikknek én is örülnék, de bármi másnak, már hiányzik egy új konteo. 🙂

 59. smartdrive — 2009-01-28 19:17 

“az Ovális Iroda Tel Avivval beszél valami óriási nagy buliról”

ezen lehaltam

 58. Pumpui — 2009-01-26 15:06 

Olyan, hogy “bukkakee” nincsen az bukkake. Normálisan! 🙂

 57. gothmog — 2009-01-26 14:39 

@MTi: Valójában az történt, hogy egy feltaláló szét akarta kürtölni a találmánya terveit, egy húsz centis darab különlegesen meghajtott rézdrótból meg egy kis cukorspárgából álló, örök időkre elegendő tiszta energiaforrásról. Szerencsére még időben sikerült leválasztanunk az országrészt. De kemény menet volt.

😉

 56. proletair — 2009-01-26 11:37 

Pompás kis írás volt, nagy hálám érte, remekül szórakoztam. (és itt ragadnám meg az alkalmat a kérdésre: Gagarin repüléséről és haláláról lesz é poszt?)

 55. Tom Bobb — 2009-01-26 00:40 

 54. tiboru — 2009-01-25 23:14 

@ezobiooko:

Erre mondják, hogy megannyi kínzó kérdés… Talán a hibridautók jelentik a kiskaput, az arany középutat: az olajkecske is jól fog lakni, az elektromos káposzta is megmarad.

 53. tiboru — 2009-01-25 23:12 

@flimo13:

Köszi; akkor a korelnök volt. Vagy Garabed mestert átverték (az ő egyik hozzátartozójának visszaemlékezéséből vettem).

 52. flimo13 — 2009-01-25 22:04 

@WFR: aranyos, főleg, hogy nem lett p5 🙂 Hogy van elképzelés, meg alaptech, még korántsem kész termék. Lásd p4 zsákutcája.

 51. flimo13 — 2009-01-25 21:55 

“1918-ban a Szenátus és a Képviselőház elnökei (!) írásban vállalnak garanciát”

A szenátusnak nincs elnöke, a posztot az Egyesült Államok alelnöke tölti be. Ha nem ő, akkor a president pro tempore (korelnök), vagy a majority leader lehetett.

 50. ezobiooko — 2009-01-25 18:56 

Csodajó, hogy nagyjából egy időben jelent meg a bejegyzésed és az Egely cikk. Már kezdek valamiféle összefüggést látni… véletlen nem lehet. 😀 😀 😀

A mi drága Egely-nkről csak annyit, hogy az évekkel ezelőtt készült filmjében kb. 3 vagy 4 MŰKÖDŐ készüléket mutatott be. Ezekről és a feltalálóikról sem hallani sokat mostanság, és még Egely is életben van (bár a filmben ő és a feltalálók is névvel szerepeltek, nem felejtették el a félelmeiket hangoztatni, miszerint az életük veszélyben van)

Egely ugyanolyan előfizetője az áramszolgáltatójának mint mindannyian.

Egy kérdés. Szerintetek mekkorát szakít az a autó/motorgyártó cég amelyik (ne szaladjunk messzire) 0.5-1 L üzemanyag fogyasztást tud produkálni amellett, hogy a teljesítmény megmarad? Hogyan tudják ezt megakadályozni? Ha meg tudják akadályozni, akkor hogyan engedhették meg a 10-20L/100km fogyasztású motorok után a 4-5L/100-as fogyasztású, teljesítményben elfogadható, tehát tökéletesen piacképes japán motorok megjelenését?

Miért nem akadályozza meg az olajlobby a hibrid autók fejlesztését?

 49. Benkő Nóra — 2009-01-25 18:50 

Richard Cleam nem tudott sem írni sem olvasni (még az elemi iskolát sem végezte el), ezért nem csoda, hogy nem maradtak fenn írásos anyagok. (Bár lányát „használta” íráscsöveként.) Clem lánya birtokában van minden anyag (legalábbis ő ezt állítja), de nem fogja sem odaadni sem átadni senkinek, mert nem tudja kiben bízhat.

Akit részletesebben érdekel: keelynet.com/energy/clem3.htm

 48. molnibalage — 2009-01-25 18:26 

“Ajánlom mindenki figyelmébe a ZeitGeist nevű amerikai dokumentumfilmet”

Az egy vicc…

 47. Nűnű — 2009-01-25 17:54 

Ha a norvég olajlobbi érdekeit veszély fenyegetné, akkor a világ zenetévéit és rádióit bosszúból elárasztanák norvég black metallal.

 46. Markgraf — 2009-01-25 16:56 

“Norvégia (tőle kell a legkevésbé félni szerintem)”

Na ez egy óriási tévedés!

A norvég olajlobbi már régóta…

Pill, mindjárt folytatom csak csöngetett valaki

 45. Thaddeus Griffin — 2009-01-25 16:08 

Hmm, csak nem Csuri az “AZOK”? :D:D:D

 44. csurtus — 2009-01-25 15:29 

tiborut most kínozzák AZOK itt a másik szobában, de volt még annyi ereje és kikiabálta, hogy oké, meggyőztétek, előbb-utóbb lesz teslás cikk.

 43. lekvárosbukta — 2009-01-25 15:12 

én is szívesen olvasnék még Tesláról. Amúgy nagyon jó a cikk.

 42. Sanpellegrino Chinotto — 2009-01-25 15:05 

@tiboru:

He-he-he!

Gondolom az átlag Konteo törzsolvasó egy jót vigyorgott, ahogy meglátta a címet.

Én is!

 41. asdfjklé1234 — 2009-01-25 14:45 

jaj ez annyira szar és annyira fáj.

 40. MTi — 2009-01-25 14:40 

@gothmog: Nos, ezért nem lehet a neten publikálni:

webisztan.blog.hu/2009/01/25/meghalt_a_fel_magyar_internet

Már erre is rátették a kezüket! 🙂

 39. Parmezanidész — 2009-01-25 14:39 

Gothmoggal értek egyet, ez mind csak feltételezés. Nem véletlen, hogy ezek a feltalálók nem az RTL klubnak vagy az Indexnek szólnak először a szuperkocsijukról, mert akkor odamenne 10 a nyolcadikon szkeptikus, aki megkérdezné: tessék mondani, és ez a kis tartály benzin micsoda?

Egyébként csodálom, hogy az olajlobbi még nem nyírta ki az összes biciklibolt tulajdonosát, mert az is megy benzin nélkül. És terjednek a biciklisek.

Ja, és az is érdekes, hogy egy találmányt be lehet jegyeztetni komlett műszaki leírás nélkül. Mert akkor én is elmegyek a Szabadalmi Hivatalba, és azondom: tessék, lesz vízautó, vízzel megy. És aztán, aki tényleg kitalálja, majd jó sokat fizet nekem a szabadalmamért, mert én megmondtam előre.

Egely is azt mondja az interjúban, hogy azért nem mutatta még be a kütyüjét, mert még nem elég jó, aztán valami gonoszok lemásolják és továbbfejlesztik, ő meg ott marad pénz nélkül. De nem jegyezteti be, mert így könnyebben lehet majd az összeesküvőknek minden nyomot eltűntetni. És majd 200 év múlva azt írják az újságok: volt valami Egely nevű pasas, aki azt mondta, neki sikerült, de sajnos se prototípus, se dokumentáció nem maradt utána. És miért nem küldte el ímélben mindenkinek?

 38. WFR — 2009-01-25 13:14 

@tiboru:

Tényleg kellene már egy Tesla-post is, világosságot gyújtandó a hitetlen tamásokban 😉

 37. WFR — 2009-01-25 13:12 

@Nűnű:

Autógyárnak mindegy lenne, az olajosok nem hagyják felszínre kerülni az eltérő technológiákat.

 36. WFR — 2009-01-25 13:11 

@Bányapeat:

Pl. Pentium3 piacra kerülésekor nyílt titok volt, hogy a fiókban volt már a P4,P5 meg lehet még több is, hogy akkor miért nem azokat?Mert ki kell facsarni az utolsó profitmorzsát is, a fejlesztési költségekről nem is beszélve!

 35. Before — 2009-01-25 11:33 

@tiboru: Na, én is pont be akartam linkelni! Itt valami sötét összeesküvést érzek a háttérben!!!

 34. Non est volentis — 2009-01-25 11:24 

Hohó, Egely Index-címlapon.

ŐK meg csak tehetetlenül nézik…. :DDD

index.hu/tudomany/egely81114/

Amúgy Tesla tényleg megérne egy külön posztot. 🙂

 33. tiboru — 2009-01-25 11:23 

Ezt tessék elolvasni!

index.hu/tudomany/egely81114/

Vajon a szerző, Götz Attila olvasta a posztot?

🙂

 32. tiboru — 2009-01-25 10:55 

@pytho:

Köszönöm; és vegyétek figyelembe, hogy a konteóblog még nyomokban sem tartalmaz mogyorót, ezért allergiások is mértéktelenül fogyaszthatják!

 31. pytho — 2009-01-25 07:41 

Érdekes téma ez nagyon, nekem lenne egy hosszútávú (20-30 éves lejáratú) fogadásom, miszerint amikor végleg kimerülnek a Föld kőolajtartalékai, hirtelen egyik pillanatról a másikra közlik majd, hogy minden autó és repülőgép képes másfél deci ablaktisztítóval, vagy ugyanennyi pálinkával (bár ez egyes helyeken szorosan összefügg) napokon át üzemelni, és PONT MOST sikerült hálistennek feltalálniuk 🙂

zseniális a blog amúgy, az asszonnyal együtt pillanatok alatt konteo-függők lettünk 😉

 30. Dr. Deedee — 2009-01-24 20:11 

@Before: örülök, hogy nem csak én gondolom ezt így 🙂

 29. Before — 2009-01-24 19:24 

Huu, jó hosszú és bőséges, miközben alig karcolgatja a felszínt. Ez persze nem a Te hibád, ezzel a témával nem könyvet, könyvtárat lehetne megtölteni.

A post egy félmondatával vitáznék.

“Hagyjuk szegény Teslát…” NE! Ne hagyjuk, Tesla önmagában megér egy szép hosszú és komplett postot!

 28. MuellR — 2009-01-24 18:04 

@gothmog: tiboru korunk Mátyás királya és Kézai Simonja egyszemélyben. Mindig az igazság mozgatja és erről virtuális kódexet is készít az utókor számára!

 27. Thaddeus Griffin — 2009-01-24 18:04 

@tiboru: Mi lesz az a szombat esti program? Nem ugrotok ki esetleg Érdre egy Deák Bill koncertre? 😉

 26. gothmog — 2009-01-24 17:57 

A következő poszt témája: _Ki volt valójában_ tiboru?

 25. gothmog — 2009-01-24 17:53 

Szép-szép, de… Ezekkel a fentiekkel az a gond, hogy mind csupa-csupa feltételezés. -Persze, lehet hogy azért van így mert ŐK így akarják. 🙂

Viszont érdekes módon, az internet korában, amikor lehetőség lenne a világmegváltó ötleteket gyakorlatilag nulla költséggel, milliószámra sokszorosítani és letagadhatatlanul publikálni, akkor miért nem ez történik meg? Hirtelen előbújik a feltalálókból a kapzsi manó?

Miért van az, hogy ha a dolgok mélyére ásunk, akkor kivétel nélkül ilyen Gróf Spanyol-féle figurákba botlunk? Bár lehet hogy őket is az olajlobbi pénzeli, mondván: álljatok ki csináljatok -többszörösen- hülyét magatokból, és akkor majd az igaziakat is kapásból hülyének fogják nézni.

De egy működő modell -aminek a terveivel teleszórták a netet- akkor is meggyőző lenne.

Nem?

 24. MTi — 2009-01-24 17:53 

@MuellR: Szvsz a CIA/KBG/Mi5/Moszad/NBH közös projektje lenne! Kihagytam valakit, ja, és természetesen a NASA 🙂

 23. tiboru — 2009-01-24 17:52 

tiboru köszöni az aggódást és elkezdi szombat esti programját – ti tartsatok ki, és ne higgyétek el, amit kiabálnék 🙂

 22. MuellR — 2009-01-24 17:44 

@MTi: Igen, van benne valami. De akad egy olyan elmélet, hogy az üldözőnek eszébe sem jut, hogy saját ágya alá bújt az üldözött:)

Nah a “Hová tűnt tiboru?” az igen! :D:D:D:D:D:D Ki írná? Vagy Kik írnák? Röpködnének az agyszülemények jobbra-balra!:D

 21. MTi — 2009-01-24 17:36 

@MuellR: Szibériában ott figyelnek azok, akiknek érdeke, hogy vegyük/fogyasszuk az olajukat, gázukat – akkor már inkább Ír.

A következő poszt címe: Hová tünt tiboru? – avagy az tutit megmondó blogger igaz története 🙂

 20. MuellR — 2009-01-24 17:27 

@MTi, @Bányapeat: Csakis Szibéria! Ott aztán ha keresik sem találják!:) Bár a legkellemesebb búvóhely valahol Írországban van. Ha már tudom, hogy el akarnak kapni, legalább hadd igyak meg előtte pár hektó Guinness-t!:D

 19. Thaddeus Griffin — 2009-01-24 17:21 

@MTi: Én inkább Szicíliát ajánlom. Riina és Provenzano évtizedekig bújkált, míg el nem kapták őket:)

 18. MTi — 2009-01-24 17:17 

“(kétrészes posztot már nem nagyon merek írni)” :-))

Gratula – kezdem azt hinni, hogy tiboru “élvezi” a veszélyes helyzeteket.. 🙂

Szvsz is üzleti érdeke valakinek/valakiknek, hogy a felsorolt találmányok egyenlőre ne terjedjenek el széles körben.

Viszont a kőolaj, földgáz, szén-tartalékok végesek – így legkésőbb 20-25 éven belül lépni kell…

tiboru, ha bújdosnod kell akkor javasolom Szerbiát – Karadzsics is sokáig húzta, Mladics tábornok meg még mindig – tudnátok sakkozni… :-))

 17. MuellR — 2009-01-24 17:14 

A poszt ismét kerályos, Peat kolléga, maga meg má’ megint ETA-tista!:D

 16. Thaddeus Griffin — 2009-01-24 16:55 

Ja igen, különben robbantunk!

Testvérszervezetünk már bebizonyította, nem viccel: http://www.youtube.com/watch?v=QYazgF9I3fQ

Mi sem!!!

 15. Thaddeus Griffin — 2009-01-24 16:54 

@tiboru: Akkor innentől kezdve minden nap követelünk egy fényképet rólad, amelyben az aznapi újságot tartod a kezedben. És becsületszóra meg kell ígérni, hogy nem használnak photoshopot!!!

Az “El a kezekkel Tiborutól” mozgalom

 14. Nűnű — 2009-01-24 16:21 

Ja, még egy apróság:

Ettől lényegesebben gyakrabban kell jelezni ,hogy a blog szerzője még él, mert hát mi honnan fogjuk tudni, hogy AZOK elkapták?

 13. Nűnű — 2009-01-24 16:20 

Pár vélemény cikkhez:

Fizikai értelemben nem létezik örökmozgó, mert egy zárt rendszerben az energia mindig állandó. De:

Hol találunk zárt rendszert? Mert a Föld nem az. A Nap sugárzása, a Kozmosz háttérsugárzása, stb. A földi világ tehát nem zárt rendszer, így a látszólag a semmiből is lehet energiát előállítani.

Kinek érdeke vagyis kinek nem érdeke?

Péládul a japánok marhára nem érdekeltek az olajvilág fenntartásában. És tarthatjuk őket annyira okosnak, hogy amit ők nem csinálnak meg, az talán azért, mert ma nem lehet. Persze, lehet, hogy rájöttek ők az okosságra, de nem véletlenül van ott ma is amerikai hadsereg.

Autógyárak:

Nem mindegy nekik, hogy mivel megy a kocsijuk? Elektromos, hidrogénes, stb. autót is nekik kell gyártani. De persze a részvények meg úgy egyébként a valódi tulajdonosok lehetnek az olajipar. (Beszédes adat: az amerikai kormány 700 milliárd dollárral segítette meg a bankszektort, az autóiparnak meg 14 milliárdot szántak, és a képviselők még azt is meg akarták fúrni.)

 12. Nűnű — 2009-01-24 16:14 

@méhészborz:

“Nikola Tesla a kis Smiljan faluban, a Velebit hegység lábánál született 1856-ban, Horvátország (akkor az Osztrák-Magyar Monarchia része) egy szerbek lakta területén.” Forrás: National Geographic Magyarország

 11. tiboru — 2009-01-24 16:13 

@Bányapeat:

tiboru most sajnos nem ér rá, de volt olyan kedves és önként (valamint dalolva, ami nem volt trégadolog…) átadta jelszavát.

Amúgy mindent, de MINDENT visszavont, amit ebben a blogban összehazudozott és arra kér mindenkit, hogy tekintse mindezt a szórakoztató munkássága részének.

AZOK, izé, tiboru

 10. Dr. Deedee — 2009-01-24 16:12 

Gratula, ismét kiváló, érdekes poszt. Tesla szerintem megérne egy külön bejegyzést is, persze lehet csak azért gondolom így, mert nagy rajongója vagyok mind a munkásságának mind a vele kapcsolatos összeesküvés elméleteknek.

 9. tiboru — 2009-01-24 16:07 

@méhészborz:

Tesla a mai Horvátország területén született, de szerb családból származott. Annyira szerbből, hogy:

1.) Apja és két anyai nagybátyja szerb ortodox papok (pópák) voltak;

2.) Szerb papírpénzeken és érméken szerepel a mai napig;

3.) Róla van elnevezve a belgrádi nemzetközi repülőtér.

Ez utóbbi kettő (napjaink Balkánjának aktuálpolitikai helyzetét figyelembe véve) még az elsőnél is komolyabb bizonyíték a szerbségére 🙂

 8. méhészborz — 2009-01-24 15:56 

Lehet, hogy rosszul emlékszem,de egyszer már mintha tisztázódott volna, hogy Tesla horvát volt.Ha tévedek,elnézést.

 7. Thaddeus Griffin — 2009-01-24 15:43 

Szerintem már rég beszálltak azok az érdekcsoportok, de addig nem érdekük, hogy bármi is legyen belőle, míg ki nem aknázták teljesen ezt a forrást. Arról nem is beszélve, míg nem teremtik meg a monopóliumot az új forrásokra:)

 6. Urban Nights — 2009-01-24 14:59 

Egyetértek. Egyik barátom mondta nem is olyan rég,hogy amilyen ütemben fejlődik a technika, nem létezik, hogy nem találtak ki jobbat az Otto-motornál… Valószínűleg de, csak még egy darabig nem fogunk tudni róla. Mondjuk azt nem értem, hogy AZOK miért nem szállnak be a megújuló energiaforrások kutatásába és fejlesztésébe, az tűnne logikusnak, hogy akkor is profitot termeljenek, ha már nem lesz olaj vagy gáz…

 5. starseed — 2009-01-24 14:54 

Nagyon jó a post újra, tanulságos…

Ajánlom mindenki figyelmébe a ZeitGeist nevű amerikai dokumentumfilmet, amiben egész jó képet kapunk arról, hogy kik állnak a háttérben – és itt most nem csak a környezetszennyezésre és az esztergomi Suzuki lebzselő (de még nem elbocsájtott) dolgozóira gondolok…

 4. Thaddeus Griffin — 2009-01-24 13:58 

Király poszt. Egész végig azon gondolkodtam, amit a végére Te is írtál, hogy ezek végül is annyira nem konteók, mert elég logikus és racionális. Persze ha minden naivitást levetkőzünk a világról alkotott képünkről 🙂

Egyébként basszus, nem félsz hogy megtalálnak????

 3. Non est volentis — 2009-01-24 11:05 

ŐK szerveztek egy konferenciát, ahol összehangolt támadást intéztek korunk minden problémájára megoldást kínáló feltalálók, tudósok ellen…

Íme két videó:

vod.niif.hu/szkept2008/1509/1509_1M.wmv

vod.niif.hu/szkept2008/1511/1511_1M.wmv

Mi természetesen jól tudjuk, mire megy ki a játék, és KIK állnak a háttérben… 🙂

Meg nem erősített információk szerint Dr. Orosz László-t, a BME-n oktató fizikus előadót is az olajlobbi pénzeli… :DDD

 2. Főkoholista — 2009-01-24 08:42 

Ismét jó kis post, kellemes olvasmány volt ezen a másnapos reggelen.

 1. ekkerjoz — 2009-01-24 07:27 

Elsőre az őrményesi bácsi jutott eszembe, akinek korábban téeszesített, de később kárpótlási jeggyel visszaszerzett ősi földjén egy kanadai-ausztrál vegyesvállalat olajat talált. A bácsi már számlálgatta a jövendő milliókat, a faluban elnevezték bobbijuvingnak, mikor kiderült, hogy ami a föld alatt van, az nem az övé, bocs, viszont majd fizetnek neki, ha nem jön közbe semmi, 20000.- Ft-ot a letaposott búzáért.

Ebben az évezredben azok maradnak hatalmon, akik az energiát birtokolják.

Vagy a vizet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

 • Legutolsó hozzászólások

  Tartalom

  CímDátum
  Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
  Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
  Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
  Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
  Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
  Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
  Michael Jackson-konteók2017-05-20
  Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
  Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
  Lindbergh-konteók2017-02-26
  Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
  Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
  A BCCI-sztori2016-11-04
  Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
  Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
  Wałęsa-konteók2016-08-21
  Posztajánló: Porton Down2016-08-15
  Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
  Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
  Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
  Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
  Hindenburg-konteók2016-02-26
  Bruce Lee halála2016-02-14
  Opus Dei2016-01-23
  Alapítvány-konteók2015-12-19
  Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
  Furcsa történetek 2.02015-11-29
  Shakespeare-konteók2015-11-12
  Frigyláda-konteók2015-10-22
  Per “Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
  Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
  Menekült-konteók2015-07-14
  Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
  Miss Liberty-konteók2015-06-22
  Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
  Glenn Miller eltűnése2015-04-08
  Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
  Furcsa történetek 1.02015-03-23
  Bob Marley halála2015-03-14
  New Coke – konteók2015-03-02
  Sid Hurwich időgépe2015-02-22
  Alan Turing2015-02-10
  Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
  Halál Chappaquiddickben2015-01-26
  Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
  A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
  Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
  Konteókönyv-felmérés2014-12-01
  Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
  John Titor története2014-11-19
  Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
  Fort Knox2014-10-23
  Estonia-konteók2014-09-29
  Rudolf Hess története2014-09-22
  Kurt Cobain halála2014-09-09
  Eilean Mór rejtélye2014-08-18
  Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
  Gyíkember-konteók2014-06-12
  A Kovács Béla – ügy2014-05-23
  Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
  Georgia Guidestones2014-05-03
  Elisa Lam halála2014-04-15
  Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
  Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
  Magic Johnson – konteó2014-03-12
  Challenger-konteók2014-02-13
  Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
  Cicada 33012014-01-06
  Cajamarquillai üregek2013-11-27
  A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
  Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
  Google-konteók2013-11-03
  A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
  Katrina-konteók2013-10-11
  A denveri repülőtér2013-09-27
  Haszbara-konteók2013-08-25
  Génmódosítás-konteók2013-07-08
  Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
  Konteónak indult…2013-06-09
  Az X bolygó2013-04-27
  Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
  Náci repülő csészealjak2013-03-22
  D. B. Cooper története2013-02-19
  Egy pápa lemondása2013-02-11
  A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
  Eltűntek2013-01-18
  Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
  Anjikuni-rejtély2012-12-11
  Szent Malakiás próféciái2012-12-03
  Jövőbelátás-konteók2012-11-21
  Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
  Mátrix-konteók2012-10-28
  Elbert János halála2012-10-19
  Bohemian Grove2012-09-26
  Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
  A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
  Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
  A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
  Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
  Olof Palme halála2012-05-16
  A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
  Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
  Jörg Haider halála2012-03-14
  Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
  A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
  Szcientológia-konteók2012-02-07
  Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
  Népszámlálás-konteók2011-11-12
  EU-konspiráció2011-11-12
  A Djatlov-incidens2011-11-12
  Fluorid-összeesküvés2011-08-19
  Breivik-merénylet2011-07-25
  A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
  Patton tábornok halála2011-05-12
  Skull & Bones2011-04-19
  Réztekercs-konspiráció2011-04-12
  AIDS-konspiráció2011-04-11
  Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
  Moszkva és a csecsenek2011-04-08
  Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
  A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
  Globális felmelegedés2011-04-05
  A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
  Kilenc/tizenegy2011-03-30
  A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
  Kelly doktor halála2011-03-28
  Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
  Az arab világ forradalmai2011-03-23
  Martin Luther King halála2011-03-22
  Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
  Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
  A USS Liberty megtámadása2011-03-17
  Jézus-összeesküvés2011-03-16
  Ajánló – linkek2011-03-15
  HAARP-összeesküvés2011-03-14
  Chico halála2011-03-11
  JFK – 2.02011-03-10
  JFK – 1.02011-03-10
  Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
  Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
  Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
  Gagarin-konteók2011-03-04
  Cigánygyilkosságok2011-03-04
  Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
  Vérvád-konspiráció2011-03-03
  A Council on Foreign Relations2011-03-02
  A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
  Atlantisz-konteók2011-03-01
  Nagy német adókonteó2011-02-28
  Illuminátusok2011-02-28
  Ajánló – filmek2011-02-26
  Az Elvis-legenda2011-02-25
  Tunguzka-rejtély2011-02-24
  Nikola Tesla 2.02011-02-23
  Nikola Tesla 1.02011-02-23
  Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
  A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
  Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
  A főtitkár halála2011-02-21
  Nácik aranya2011-02-19
  ODESSA2011-02-18
  A romániai “forradalom”2011-02-18
  Templomosok2011-02-17
  A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
  WikiLeaks-konteók2011-02-15
  A Voynich-kézirat2011-02-15
  Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
  Mormon-összeesküvés2011-02-14
  Szabadkőművesek 2.02011-02-13
  Szabadkőművesek 1.02011-02-13
  Bilderberg-konteók2011-02-13
  Men in Black2011-02-12
  UFO-konspiráció2011-02-11
  Jim Morrison halála2011-02-11
  Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
  Roswell és az M-122011-02-09
  Bermuda-háromszög2011-02-09
  Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
  Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
  Népek Temploma2011-02-08
  Egy pápa halála2011-02-08
  A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
  A “tökéletes katona”-projekt2011-02-07
  A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
  A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
  Beatles-konteók2011-02-05
  John Lennon halála2011-02-05
  Philadelphia-kísérlet2011-02-04
  Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
  Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
  A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
  A Seuso-ügy2011-02-02
  Titanic-sztori2011-02-01
  Holdraszállás-konteók2011-01-31
  Marilyn Monroe halála2011-01-30

  Innen jöttök