2011-04-08–06:00

Moszkva és a csecsenek

A terrorizmus, pontosabban az ettől való félelem (főleg az emlékezetes, tragikus és általunk is bemutatott 9/11 óta) belopakodott a hétköznapjainkat betöltő gondolatok közé. Mondom ezt akkor is, ha tudom, hogy Magyarország közelmúltját és jelenét (pár elmekórtani, és szerény véleményem szerint a hivatalosságok részéről jócskán eltúlzott esettől eltekintve) hasonló problémák nem árnyékolták be.

És ne kérdezze senki, hogy akkor mi szükség van több száz fős Terrorelhárítási Központra – ez konteó lenne, s tudjátok, hogy az ilyesmitől távol tartjuk magunkat…

Vannak azonban nálunk balszerencsésebb országok, ahol a robbantások, merényletek és szabotázsakciók eddig sok száz, sok ezer ember életét követelték; ahol az állam hősies erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy ártatlan polgárainak életét és testi épségét, az infrastruktúrát megvédje ezektől az alattomos támadásoktól; ahol a biztonsági és fegyveres szervezetek, továbbá a teljes igazság- és jogszolgáltatási vertikum éjt nappallá téve azon ügyködik, hogy az elkövetőket felderítsék, elfogják, s végül elnyerjék méltó büntetésüket; ez utóbbit lehetőleg hosszú-hosszú, fegyházban eltöltött években, esetleg pár méter kötélben vagy néhány jól irányzott lövésben megtestesítve.

Oké, a kötelező kincstári bullshit bevezetőn túl is vagyunk. Lássuk, mi is történt terrorizmus-ügyben az elmúlt bő tíz évben az Orosz Föderáció területén.

Mielőtt elkezdenénk a konkrét, bennünket konteó-szempontból érdeklő előzmények felsorolását, szokásunkhoz híven egy kis történelmi visszatekintéssel indítunk; az, aki a Kaukázus-környéki népek és nemzetek acsarkodásaiból írta szakdolgozatát, vagy az orosz történelem a szakterülete, felmentést kap.

1.) A csecsenek és Csecsenföld

Ha megnézünk egy nemzetiségi alapon szanaszét színezett Kaukázus-térképet, olyan kavalkád tárul a szemünk elé, amihez képest az egykori Monarchia etnikai viszonyait bemutató kartográfiai mű maga a monokróm egyhangúság. Nagyjából négy magyarországnyi területen él egymás mellett körülbelül huszonöt-harminc (!) kisebb-nagyobb náció, s ezekből jóformán nem tudunk olyan kombinációt felmutatni, amely az elmúlt évszázadokban (egyszer-kétszer-többször) ne jelentett volna egyúttal fegyveres szembenállást is.     

Ilyen szempontból a nagyjából egy-másfél millió csecsen méltó képviselője a régiónak: harcos, büszke náció, akiknek földjét az Orosz Birodalom körülbelül 150 évvel ezelőtt hódította meg, s akik igazából azóta sem törődtek bele, hogy a cár (később Sztálin, majd a Kreml mindenkori fejesei) több ezer kilométer távolságból folyamatosan osztják az észt.

Nem feladatunk a csecsen történelem áttekintése, ezért csak tényleg röviden említjük meg (és csak mert később jelentősége lesz), hogy az eredendő törzsi vallásukra először az ortodox kereszténység telepedett rá, s csak az 1700-as évek elején vették fel az iszlámot, annak is a szunnita ágát. És még egy lényeges momentum az unalmasnak távolról sem nevezhető csecsen históriából: amikor a második világháborúban Adolfék nyerésre álltak a keleti fronton, népfelkelés tört ki köztük, minek következtében Sztálin (akinek – grúzként – nem igazán kellett bemutatni a csecsenek eltökéltségét) a fél populációt büntetésből kitelepítette a kazah és kirgiz sztyeppékre, ahonnan az ötvenes évek második felében térhettek csak haza.

Hab a tortán, hogy távollétük alatt Moszkva több tízezer szláv (orosz, belarusz és ukrán) családot telepített a Kaukázusba, akikkel aztán a visszatérő csecsenek véres összecsapásokban próbálták megértetni, hogy ami sok, az sok.

Láthatjuk tehát, hogy a csecseneket a legelszántabb ellenségeik sem vádolhatnák meg túlzott russzofíliával; a roppant erős kaukázusi oroszgyűlölő versengésben mindig is bérelt helyük volt a dobogón.

A szovjet időkben a KGB, a milícia és a többi államhatalmi erőszakszervezet vaskesztyűbe bújtatott csontos ökle gondoskodott a fülek és farkak behúzásáról, de a kilencvenes évek újfent visszahozták a lőporszagot.

1994-ben az orosz csapatok bevonulnak a függetlenedő, s az iszlamista radikálisok vezetésével az elszakadás útjára lépett Csecsenföldre, és több tízezer halott (valamint több százezer menekült) árán elfoglalják azt; ez volt az első csecsen háború. 1995 júniusában egy szakállas hadúr (Samil Baszajev, itt jobbra) mintegy 120 emberével megrohan egy bugyonnovszki kórházat, ahol körülbelül ezerötszáz (más források szerint kétezernél is több) túszt ejt. Az orosz karhatalom kétszer is izomból próbálja meg visszafoglalni a létesítményt, sikertelenül (minimum százötven polgári túsz, harminc orosz katona és tíz terrorista is életét veszti); végül alku születik: a csecsenek szabad elvonulást kapnak, viszont az oroszok is elhagyják Csecsenföldet – most már tudjuk, hogy csak ideiglenesen.

1997 elején egy oroszbarát politikust (Aszlan Maszhadovot) választanak meg csecsen elnöknek, aki megpróbálja visszafordítani, vagy legalábbis megállítani az egyre jobban radikalizálódó tartomány (köztársaság?) közjogi és ideológiai menetelését az iszlám felé, sikertelenül. Egyre több afgán és arab „önkéntes” tűnik fel a Kaukázus lejtőin, s az oroszellenes indulatok ismét felcsapnak; a csecsen harcosok egyre erőszakosabbak, s  többször betörnek Dagesztánba, ebbe a szomszédos autonóm köztársaságba, amely az Orosz Föderáció viszonylag hűséges jogalanya – legalábbis a kaukázusi viszonyokhoz képest.

És most érkeztünk el a poszt által vizsgált időszakhoz. Remélem, nem untátok nagyon.Ha mégis, a jegyek árát vissza lehet igényelni egy alaposan megindokolt levélben; hölgyolvasók egész alakos fényképet is csatoljanak hozzá. Köszönöm.

2.) Putyin színre lép

1999. augusztusának első napjait írjuk; Borisz Jelcin orosz elnök (két üveg vodka között, amikor éppen aláírásra képes állapotban volt) felmenti a nem egészen három hónapja hivatalban levő miniszterelnökét, Szergej Sztyepasint (nem mellesleg nyugállományú KGB-vezérezredest, egykori belügyminisztert, egykori nemzetbiztonsági minisztert), és kinevez helyére egy fiatal, alig 47 éves egykori KGB-hírszerzőt, az FSzB (az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat) addigi főigazgatóját, bizonyos Vlagyimir Putyint

Vlagyimir Vlagyimirovics azzal kezdi a hivatalát, hogy bekér egy összefoglaló biztonsági jelentést a mind aggasztóbb csecsen helyzetről. Amikor beviszik neki az elsőt (120 oldal,  ráadásul még mellékletek, csatolmányok, hivatkozások, táblázatok, színes fotók tucatjai), hidegen felpillant az előtte kényelmetlenül feszengő utódjára, Patrusev vezérezredesre (itt jobbra) és szárazon, halkan csak ennyit mond:

Nyikoláj, ne szórakozzatok velem, nem a Háború és békét kértem. Holnap reggel nyolcra maximum tíz oldal lényeget akarok látni, s ebből az utolsó három megoldási javaslatokat tartalmazzon, mert ez így nem mehet tovább. Ha nektek nincs ötletetek, nekem van. Leléphetsz és vidd ezt a szart magaddal! – mutatott rá minden oroszok miniszterelnöke az ízléses bőrmappába helyezett, összefűzött jelentésre.

Aki (akár csak a tévében) már látta azt a világoskék szempárt a hirtelenszőke szemöldökök alatt, az tudja, hogy milyen nehéz lehet ellenállni nekik; Patrusevnek sem sikerült, úgyhogy másnap a tíz oldal ott feküdt a miniszterelnöki íróasztalon.

Putyin elolvasta, firkálgatott rá, majd (1999 augusztusának második felében, rögtön azután, hogy az Állami Duma 16-án rábólintott, mint Jelcin jelöltjére) magához rendelte Patrusevet és Vjacseszlav Trubnyikovot, az SzVR (Orosz Szövetségi Hírszerzés) főigazgatóját. Hogy mi hangzott el a hatszemközti megbeszélésen, soha nem fogjuk megtudni – találgatni és visszakövetkeztetni a későbbi történésekből viszont lehet…

3.) A merényletek

A Putyin székfoglalóját követő harmadik hétben elszabadul a pokol Oroszországban…

3.1.) Bujnakszk

1999. szeptember negyedike, szombat este fél tíz; a dagesztáni Bujnakszk város katonai lakótelepén, egy négyemeletes, főleg orosz határőrtisztek és családjaik által lakott panel előtt egy parkoló autóba rejtett pokolgép robban. A romok alól később 65 holttestet ásnak ki (sok a nő és a gyerek), további 80 súlyos, illetve 60 enyhébb sérült van. A bomba (vagyis az autó) utólagos becslések szerint minimum másfél tonna (!), ciklonit alapú robbanóanyagot tartalmazott (hexonit vagy RDX néven is ismerik; a híres Semtex és a C4 is ebbe a családba tartozik). Pár órával később felfedeznek egy másik, hasonló méretű autóbombát a helyi katonakórház előtt; ezt (a két és fél tonnányi robbanóanyaghoz kötött időzítő szerkezetet) még idejében sikerül hatástalanítani.

3.2.) Moszkva I.

1999. szeptember kilencedike, csütörtök éjfél; egy moszkvai nyolcemeletes lakóház földszintjén, a szemeteskukák mellett időzített bomba robban (becslés: 400 kiló ciklonit). A teljes épület rombadől (a robbanóanyagot szakértői kezek pont oda helyezték, ahol a statikailag legjelentősebb támfal állt), 88 (más források szerint 98) ember halálát, s további háromszáz sérülését okozva.

3.3.) Moszkva II.

1999. szeptember 13., hétfő reggel öt óra; egy újabb nyolcemeletes tömbház alagsorában robban egy bomba (igen, ezúttal is ciklonit-alapú cuccról van szó, kábé fél tonnáról), gyakorlatilag mindenkit megölve a még alig ébredező lakók közül: 120 halott és 210 sebesült a mérleg.

3.4.) Volgodonszk

1999. szeptember 16., csütörtök reggel hat óra; a rosztovi körzetben található város egyik lakótelepének nyolcemeletes épülete előtt [hogy mi a kiemelt bajuk ezeknek a nyolcemeletes lakóházakkal..?] egy teherautóba rejtett pokolgép robban (600 kiló… na micsoda? Igen, eltaláltátok: ciklonit, azaz RDX). Szerencse a szerencsétlenségben, hogy számos lakó három műszakban dolgozott, s a délelőttösök már a gyárakban voltak, így „csak” 19 halott és 74 súlyos sebesült az egyenleg.

Az Orosz Föderáció lakóinak hátán végigfut a hideg, amikor értesülnek arról, hogy a volgodonszki robbanás helyszínétől alig 12 kilométerre található egy épülő nyomottvizes nukleáris erőmű, amely ’99-ben ugyan még nem tartalmazott sugárzó anyagot, de (történelmi léptékkel számítva) hajszál híja volt…

4.) Furcsaságok

Volt egy-két nagyon furcsa dolog, ami felébresztheti a konteósok étvágyát és megágyazhat az elméleteknek.

4.1.) Rjazany

Az oroszországi robbantásos merényletsorozat legellentmondásosabb momentumára Rjazanyban figyelhettek fel az élesszemű megfigyelők.

1999. szeptember 22-én este fél kilenc után pár perccel egy rjazanyi panellakó kinéz a konyhaablakán, s feltűnik neki, hogy egy (ahogyan ő mondta: kifejezetten orosz típusú) pár sietve távozik a szemközti lépcsőházból, bevágódik egy moszkvai rendszámú ezerötös Ladába, majd csikorgó gumikkal távozik. Rögtön értesíti a milíciát, akik erős tűzszerészi támogatással megérkeznek, kiürítik és átkutatják a jelzett házat, majd az alagsorban három, egyenként ötven kilónyi kristályos, piszkosfehér színű port tartalmazó zsákot, valamint egy óraszerkezetet, detonátort és drótokat foglalnak le. A tűzszerészek parancsnoka (Jurij Alekszejevics Tkacsenko alezredes) a rögtönzött sajtótájékoztatón bejelenti: a por RDX, az óraszerkezet pedig időzítő volt, amely másnap reggel fél hatra volt beállítva.

A várost gyakorlatilag hermetikusan lezárja a rendőrség és a hadsereg, s még aznap éjjel három személyt vesznek őrizetbe, akik egyrészt „gyanús telefonbeszélgetéseket” folytattak mobilon, másrészt pedig kettőjük személyleírása megegyezik a szemtanú által adottakéval.

A helyi újságok másnap már meghiúsított terrorcselekményről számolnak be és ünneplik az éber polgárt, valamint a hősies milíciát és a tűzszerészeket.

A csavar ezután jön: a titkosszolgálat megjelenik a rendőrségen, átveszi az ügyet és a tárgyi bizonyítékokat, valamint (egyenesen Moszkva utasítására) szabadon engedik a három őrizetest. A mobilok közül egyről kiderül, hogy a titkosszolgálat fizeti a számláját, ráadásul a beszélgetések egy FSzB-központon keresztül kapcsolódtak egymáshoz – tudniillik így ingyenesek voltak…

Az ember azt gondolná, hogy ezt elég nehéz megmagyarázni, de a KGB utódszervezetében roppant kreatív elmék veszik fel a fizetésüket: az FSzB szóvívője hamarosan kiad egy hivatalos nyilatkozatot, amelyben röviden és velősen „titkosszolgálati gyakorlatnak” minősítette az egész rjazanyi eseménysort. A három zsákban (szerinte) kristálycukor volt, a detonátor pedig egy sima petárda „a gyakorlat életszerűségének fenntartása miatt”. Ezt később a tűzszerész-góré, Tkacsenko ales is megerősíti (igaz, az újabb sajtótájékoztatón egy kicsit kényszeredettnek tűnt és a záporozó újságírói kérdésekre is eléggé szűkszavúan válaszolgat).

Még egy kurfli, aztán haladunk tovább: az események után fél évvel az egyik orosz hetilap felkutat egy közkatonát, aki a Rjazany melletti egyik olyan lőszerraktárat őrizte, ahol többek között RDX-et is tároltak. Nos, Alekszej Pinyajev elmesél egy érdekes katonasztorit, aminek az a lényege, hogy az egyik kisebb, félreeső raktárban a katonák „cukor” feliratú zsákokra lesznek figyelmesek. Egyikük két kiskanálnyit bele is tesz a teájába, de valami förtelmes ízt kap. Jobban megvizsgálják a kristályos cuccot és az bizony RDX-nek bizonyul. A hadsereg tagad, majd Alekszej egy (az FSzB által szervezett) sajtóbeszélgetésen félreértésre hivatkozik és megesküszik arra, hogy életében nem látott RDX-et. Az esemény annyira megviseli, hogy (miként az utólag kiderül) később elmekórtani megfigyelés alá helyezik, valahol a messzi, kies Jakutföldön.

4.2.) A Duma

Egy másik mulatságos történet az orosz törvényhozás alsóházában történt. 1999. szeptember 13-án délelőtt (a második, 120 halottat eredményező moszkvai robbanás után pár órával) az Állami Duma elnöke, Gennagyij Szeleznyov (itt jobbra) drámai hangon soron kívül kér szót, majd bejelenti: most kapta a borzalmas hírt a rosztovi körzetből, hogy Volgodonszkban terrortámadás miatt egy emeletes lakóház felrobbant, sok a halott és a sebesült.

Ahogyan a Császár mondaná Darth Vadernek: figyelmes olvasóink apró zavart érzékelhetnek az Erőben, hiszen a volgodonszki robbantásra csak szeptember 16-án, vagyis a bejelentés után három nappal fog sor kerülni.

Tény, hogy Szeleznyov a kommunista párt tagja, és tudjuk, hogy ezeket a srácokat különös anyagból gyúrták, de most olvastam át a vonatkozó forrásmunkákat és a jövőbelátás még az orosz bolsevikoknál sem volt elvárás.

Szeleznyov elvtárs aztán megpróbálja megmagyarázni a történteket, de próbálkozásai olyan szánalmasak, hogy nem méltóak az idézésre.     

Beszélhetnénk még a 2002-es moszkvai Dubrovka színház elfoglalásról (becslések szerint 150 civil, illetve 40 csecsen túszejtő halott), a 2004-es beszláni iskoladrámáról (mintegy négyszáz halott, köztük 160 gyerek és 30 csecsen terrorista), de a konteók szempontjából már így is elég muníciónk van.

5.) A konteók

Lássuk, milyen fontosabb elméleteket dolgozott ki az eseményektől sokkolt orosz (később világ-) közvélemény. Az ufóktól kivételesen most eltekintünk.

5.1.) A csecsenek voltak

Nincs itt mit agyalni, variálni, permutálni, kombinálni, mert teljesen világos a képlet: a csecsenek végső kétségbeesésükben folyamodtak ezekhez a terrorcselekményekhez, s aki (akár csak felületesen) ismeri az iszlamista szélsőségesek „harcmodorát”, nem is lepődik meg a vétlen polgári lakosságot célpontnak tekintő mentalitáson.

5.2.) Az oroszok állnak a merényletek mögött

A csecseneknek semmiféle stratégiai érdekük nem fűződött a merényletekhez: a hülye is előre láthatta, hogy ezzel csak az oroszokat, az egész civilizált világot fogják felpiszkálni és még jobban maguk ellen hangolni. 2002 márciusában, egy londoni sajtótájékoztatón nem kisebb név, mint Borisz Berezovszkij (Putyin hajdani szövetségese) mutat rá arra, hogy a robbantássorozat milyen jól jött a Kremlnek: a rjazanyi „műveleti gyakorlat” után egy héttel az orosz csapatok (immárom másodszor öt év leforgása alatt) átlépik a csecsen határt és megkezdik a háborút. Hat hónap múlva a teljes Csecsenföld ismét totális orosz ellenőrzés alatt van.

Nem tudom, emlékeztek-e még Litvinyekóra, a kiugrott orosz titkosszolgálati tisztre, aki csúfos véget ért (ha nem, ebben a posztban tudtok utánaolvasni). Nos, Alexander barátunk egészen addig hangoztatta Putyin és az FSzB árnyékát az oroszországi terrorcselekmények mögött, amíg polóniummérgezésben meg nem hal – vagy a fene se tudja…

Vissza Berezovszkijra: az orosz milliárdos nyugati újságírók előtt meglobogtatja az Orosz Szövetségi Robbanóanyagkezelő Központ 1999-es anyagforgalmi és raktárkimutatását, amelyből kiderül, hogy „gyakorlási célokra” az FSzB több tonna katonai robbanóanyagot igényelt különböző katonai egységektől. Mindezt megerősítette egy Alexej Galkin nevű kiugrott GRU-tiszt is (a GRU az orosz katonai hírszerzés).

Az FSzB végül felmutat pár gyanúsítottat, akiknek jelentős része (talán nem túl meglepő módon) lövöldözésben, autóbalesetben és más csintalanságokban veszti életét még az alapos kihallgatások előtt. Elkövetik azonban azt a hibát, hogy egy Ahimez Gocsajev nevű feltételezett elkövetőt (aki ráadásul állítólag nem is csecsen, hanem cserkesz) egy ideig életben hagynak. Hát ez az Ahimez komolyan veszi a jogállamról szóló dumát és újságíróknak elmondja, hogy valóban lakást bérelt a (később felrobbantott) két moszkvai lakóházban, de csak azért, mert az egyik hajdani osztálytársa erre megkérte. És szerintetek hol dolgozik ez az egykori iskolai cimbora? Hát egészen véletlenül az FSzB-nél.

Érdemes még megemlíteni egy Mihail Trepaskin nevű ex-titkosszolgát és gyakorló magánnyomozót is, aki ugyancsak a moszkvai robbantások és az FSzB szoros kapcsolatát firtatta. Már egy szakajtónyi tárgyi és személyi bizonyítékot is kész volt a bíróság előtt felmutatni, de hirtelen letartóztatják, állam- és szolgálati titoksértés miatt. Trepaskin éles szeme például felismerte azt az embert, aki a 4.2.) pontban említett esetnél Szeleznyov kezébe nyomta a jövőbelátó mondatokat tartalmazó papírlapot: egy FSzB-tisztről van szó, aki (Trepaskin szerint legalábbis) a titkosszolgálat dezinformációs és propaganda-szolgálatánál dolgozott.

A téma egyik legnagyobb (amerikai) szakértője David Satter oknyomozó újságíró, aki számos orosz állami disznóságról (többek között a robbantásokról) emlékezett meg a Darkness at Dawn: the Rise of the Russian Criminal State (Sötétség pirkadatkor: Az orosz bűnöző állam felemelkedése) című könyvében. Sattert komolyan veszik odaát: még az amerikai törvényhozás előtt is kifejthette érveit az orosz titkosszolgálatok mocskos dolgait illetően.

Akárhogyan is volt: a keménykezű Putyin népszerűsége magasra hágott, s a csecsenek elleni megtorlásokkal az orosz népesség döntő hányada a legmesszebbmenőkig egyetértett, s a Kaukázusban is egyre többen üdvözölték megmentőkként és felszabadítókként a bevonuló orosz csapatokat, akik visszahozták a völgyek lakóinak békéjét és biztonságérzetét.

Valamivel enyhébb alkonteó az, hogy az orosz hivatalos szervek fedett állományú emberei csak tippadóként léptek fel a csecsenek előtt, a robbantásokat valóban a kaukázusiak hajtották végre.

5.3.) Az amerikaiak (és nyugat-európai szövetségeseik) voltak

Az elmúlt hatvan évben a jenkik minden alkalmat megragadtak arra, hogy Moszkva orra alá egy kis borsot törjenek. Putyin hatalomrakerülése vészjelzés volt Washingtonnak, hiszen már az első percektől nyilvánvaló volt: Vlagyimir Vlagyimirovics nem tett le az orosz nagyhatalmi álmokról és meggyőződése, hogy az Orosz Föderáció továbbra is globális tényező, úgyhogy adtak neki (és lelkes, exkágébés csapatának) egy kis belföldi elfoglaltságot.

Az USA amúgy erősen nyomult (és nyomul a mai napig) a Kaukázus környékén, főleg annak déli lejtőin, ami nagyon nem tetszik Moszkvának. Gondoljunk csak a Kaszpi-tengertől nyugatra tervezett gáz- és kőolaj-vezetékek körüli vitákra, vagy a két és fél évvel ezelőtti grúz-orosz katonai összecsapásra (melynek indítékai között felsejlik ám a Pentagon és a CIA felbukkanása miatt érzett orosz neheztelés). A csecsenek meggyőződése, hogy altalajuk jelentős szénhidrogén- és nemesfém-készleteket rejt, ezért a megkülönböztetett orosz figyelem; erről Dzsohár Dudajev, az első csecsen köztársasági elnök (és a hajdani szovjet légierő egyetlen csecsen nemzetiségű tábornoka) is írt egy cikket 1995-ben a The Washington Postnak. Dudajevet máskülönben egy orosz levegő-föld rakéta segítette át a másvilágra 1996 tavaszán.

5.4.) Megint Izrael keverte a fekáliát

A zsidó állam elemi érdeke, hogy minél több országot (lehetőleg minél nagyobbakat és erősebbeket) ébresszen rá az iszlám radikalizmus által képviselt veszélyre, hiszen ily módon ezek potenciális szövetségeseivé válnak a „terror elleni háborúban”. Moszad-ügynökök mindenhol vannak, befolyásolásban nem kezdők, na és az idegen zászló alatti műveletek sem állnak tőlük olyan távol; pár elvakult csecsen szélsőséges megbolondítása nem akkora kihívás, hogy egy Moszad-kvalitású hírszerző szervezet ne tudná röhögve, féllábon állva, akár másodállásban is megszervezni.

5.5.) Orosz szélsőségesek voltak

Az egyre inkább gyarapodó orosz szélsőjobbos tábor (akik önmagukat sima nacionalistának nevezik) így próbálta felrázni a szerintük poshadt oroszországi közvéleményt, így akarták az amúgy sem a kaukázusiak iránti rokonszenvükről híres oroszokban az idegengyűlöletet még jobban felkorbácsolni.

Megvizsgálva a robbantások utáni moszkvai eseményeket (bizony spontán lincselések is előfordultak “gyanúsan viselkedő és kaukázusinak tűnő” ártatlanok sérelmére), ez a törekvésük bizony részleges sikerrel járt.

Zárszó: Becslések szerint a két csecsen háborúban, illetve az azóta eltelt időben mintegy 220-250 ezer csecsen és körülbelül harmincezer orosz (főleg katona és rendőr) vesztette életét a kaukázusi harcokban. Vannak, akik szerint Moszkvának már többe van a régió „pacifikálása”, mint annak idején az egész afganisztáni kaland (pedig az sem volt egy kifejezetten olcsó mulatság…)

Ha vannak további elképzeléseid az ügyről, és ha nem tartasz sem Putyintól, sem a csecsenektől, sem pedig a többi gézengúztól: várjuk hozzászólásod.

Kategória: EgyébCímkék: , , , ,

219 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 219. gacsat — 2017-04-05 00:18 

Állítólag kirgiz volt.

 218. Leeanne — 2017-04-04 00:15 

Ma újabb robbantás Szentpétervár metrójában.

http://tablet.hvg.hu/vilag/20170403_Robbanas_a_Szentpetervari_metroban

 217. gacsat — 2017-03-01 22:04 

Van arról videó, vagy jegyzőkönyv, hogy Szeleznyov hétfőn felolvassa a pénteki robbantás hírét?

 216. gigabursch — 2016-04-14 19:47 

Ezt a konteót még nem is olvastam.

Van bennem egy érzés, hogy lesz még itten ápdét.

 Visszajelzés215. A keresés kritika — 2015-12-14 22:14 

[…] pusztán területszerzésből. Nem szeretnék történelemórát tartani ezzel kapcsolatban (de tudom ajánlani a Konteóblog ide vágó cikkét), de néhány tényt azért hagy emeljek ki. Az 1994-ben kitört háborút lezáró békét a […]

 214. theodorus — 2015-11-06 08:25 

Jó lett a cikk, köszi! 🙂
A ’94es történéseket jobban gorcső alá kellene venni, szerintem ott van a kutya elásva. : )) Putyin egy kész helyzettel szembesült ’99ben.

 213. rdos — 2011-06-12 22:27 

[rdos](#11124163): kiegészítés korábbi kommentemhez.

http://www.oroszvilag.hu/?t1=oroszorszag_hirei&hid=2096

 212. 179778 — 2011-04-14 04:00 

[mallac](#11123963): Tudod Kassa bombázása anno?

 210. David Bowman — 2010-12-18 20:36 

OFF: A Lemilen nincs regisztráció gomb.

 209. David Bowman — 2010-12-18 20:26 

Magyarország közelmúltját és jelenét (pár elmekórtani, és szerény véleményem szerint a hivatalosságok részéről jócskán eltúlzott esettől eltekintve) hasonló problémák nem árnyékolták be.””

És a Ferihegyi Gyorsforgalmin a zsidolikusok buszának felrobbantása? Rendőrök is meghaltak ott.

 208. ezüstérem — 2010-10-16 17:11 

Én találkoztam már egyszer Putyin nőjével. De akkor nem kérdeztem rá a dolgokra, hogy pontosan hogyan is történtek ezek… Mindegy, majd legközelebb!

 207. rdos — 2010-08-28 14:55 

Licus véleményét osztom. A csecsen nép elnyomás alatt van. Az oroszok számára nem kicsit kellemetlen, hogy a csecsen ritka harcos egy nép. Soha, de soha nem fogják tudni őket megtörni. A hegyi – déli országrészt biztosan nem.

Valahol olvastam, egy orosz mesélte, amikor sok 10 éve az akkori CCCP egyik kórházában volt, találkozott egy tiz éves forma, születésileg félig sánta, félig béna gyerekkel, aki elképesztő kitartással, makacs dühvel próbálta béna karjait, ízületeit rehabilitálni. És kiderült a motiváció. Neki harcossá kell válnia, küldetése van. Felmenőit 12 generációra ismerte, haláluk (sokszor nem békés) okát, a nem békés elkövető személyét, klánját tudta fejből. És azt is tudta, mi a feladata. A vérbosszú. De nem ám akármilyen vérbosszú. Ha csak az elkövető dédunokáját találja még életben, akkor azon áll bosszút! Kőkorszaki mentalitás, de máig műkszik.

Ha megjelenik egy külső hatalom, a vérbosszút felfüggesztik, hiszen van a közös ellenség (úgy 8. generáció óta oroszok). Ha sokáig, még 4-5 emberöltőig erőlködik a szláv imperializmus a térségben, kialakítja a végleges csecsen törzsi – kláni megbékélést. Mert majdnem minden csecsen halottnak 12 generációra visszamenőleg orosz gyilkosa lesz. És meglehet, az orosz tettes unokáján lesz csak megbosszulva. De amíg csecsen élni fog, a veszély tettesek utódaira is leselkedik. Tudják ezt az oda vezényelt orosz erők?

8 emeletes robbantás? Ez nem csecsen stílus. A csecsenek pont olyanok mint az Iliász harcos hősei, végtelenül büszkék harci tettükre (amiben mint láttuk van rendszer).

Akkor ki robbantott? Elképzelésem sincs :-). Ez az ügy annyira bonyolult, hogy még az efeszbé sem fogja megoldani soha :-). Se tettes? Se motiváció? Mehet a döglött ügyek dossziéjába.

 205. daito — 2010-04-01 11:59 

Azért ezt a csecsen szálat lehet még színezni. Minden egyes sztori maga egy konteo.

A 2. csecsen háborúban sok olyan csecsen hadúr családostul, klánostul az oroszok oldalán állt, akik az elsőben mind az oroszok ellen harcoltak, a függetlenségért.

A legismertebb ugye a Kadirov-klán, amelyiknek a vezetője Akhmet volt az a csecsen vezető, akit stadionostul robbantottak fel a csecsen gerillák. Most perpill fia, Ramzan a fő főnök.

De ott vannak a Jamadajev testvérek, akiket egymás után nyírtak ki Kadirovék, már a háború befejezése, a szeparatista lázadók kinyírása után.

Ami számunkra nem nyilvánvaló, hogy egy dolog, hogy az oroszok mellé álltak. Viszont érdekes az, hogy a Kadirovék saját csapatait az FSZB képezte ki, vagy a Jamadajev csecsen erői GRU Spetznaz alakulat, Vostok néven. Pl. a grúzokkal vívott gyors háborúban is részt vettek ezek a csecsen erők, az oroszok oldalán.

Vagy például, az ex csecsen szeparatista Ruszlan Jamadajevet – aki egyébként ezredesi rangig vitte, valamint az Oroszország Hőse cím birtokosa volt, valamint csecsen elnökjelölt, meg a Duma tagja – egy Kremlben történő megbeszélés után, hazafelé az autójában lőtték le. Miközben mellette ült Szergej Kizun, vezérezredes, Csecsenföld volt katonai parancsnoka, akit szintén lelőttek, de túlélte.

A családban nem ez volt az első, testvére Dzabrail kanapéstul robbant fel 5 évvel korábban, ő is Oroszország Hőse volt… Valamint bátyjuk Szulim tavaly halt meg Dubaiban, ólommérgezés által. Ő is Oroszország Hőse volt, és közvetlenül a grúz-oszét konfliktus után menekült el a környékről.

Persze ez a lelőtték-felrobbantották-megmérgezték-eltűnt lista még sokáig folytatható, pl. a Kadirovok, Jamadajevek testőreivel, jobb- és balkezeivel.

S ez még csak a csecsenek oroszpárti oldala; nem említettük a szeparatista mozgalmat a jemeni, szaúdi, afgán, akármilyen testvérekkel együtt.

 204. James T. Kirk — 2010-04-01 07:52 

és itt a tuti…

kedves tiboru megint belenyúltál 🙂

velemenyvezer.blog.hu/2010/04/01/putyin_comeback

 203. Putyin comeback — 2010-04-01 07:08 

A tragédia jó alkalom lehet Putyinnak arra, hogy az orosz egység harcosaként ismét megerősítse tekintélyét. Erre igencsak szüksége lehet, ha neadjisten 2012-ben vissza akarná venni az elnöki széket Medvegyevtől.Hétfőn nagyerejű robbanások rázták meg Mo…

 201. Licus — 2010-03-31 15:47 

Megfontolandó oldalági konteó az ügyhöz, “milyen-amagyar-hadvezetés” felhangokkal:

varanus.blog.hu/2010/03/31/pul_tura

 200. 1001kismalac — 2010-03-31 09:30 

Minden népnek függetlenséget, szabadságot, egyenlőséget! Ehelyett a nagyobbak azt tesznek amit csak akarnak, a többi meg gyáván falaz nekik. A moszkvai hatalomnak semmi sem szent, sem saját állampolgárai (akár nő gyermek vagy aggastyán) sem a külföldiek (lsd színházas ügy).

 199. Valandil — 2010-03-30 13:19 

@gothmog: A Rubiconban is megjelent egy komolyabb méretű szabadkőműves témájú írás…

 198. Super 64 — 2010-03-29 17:21 

@sapuh: Már megbocsáss, de az FSZB-t mióta érdekli, hogy hiszel-e nekik? Az FSZB esetében a helyes kérdés az, hogy ŐK hisznek-e neked. 😀

 197. Licus — 2010-03-29 14:59 

@gothmog: Az Index eleinte arról írt, h “egyes rémhírek szerint VOLT egy harmadik robbantás is”, ezt állítólag cáfolták – aztán erre jött a harmadik helyen megtalált, fel nem robbant robbanószeres öv bejelentése.

Hagyták volna az oroszok a Kaukázust, kevesebb bajuk lenne – de az túl fontos pont geopolitikailag (no meg nyersanyagok is rejlhetnek még ott bőven). A politikusokat kivéve mindenki áldozat ebben a játszmában:(

 196. gothmog — 2010-03-29 14:35 

Most nem azért, de már megint az volt, hogy nagy túlbuzgóságában valaki bemondta a harmadik robbantást is, mielött megtörtént volna?

index.hu/kulfold/2010/03/29/fel_nem_robbant_bombat_talaltak_a_moszkvai_metroban/

 195. gothmog — 2010-03-29 14:14 

@Licus: Tiborunak, nyilván. Micsoda “véletlen”, épp két hete boncolgatta itt a témát. Erre tessék. Ugye mind _tudjuk_ hogy ilyen véletlenek nem léteznek.

 194. Nűnű — 2010-03-29 13:55 

Öngyilkos női merénylők, ez erősen muszlim jelleget ad a robbantásoknak.

 193. Thaddeus Griffin — 2010-03-29 10:48 

@Licus: “Pontosan tíz éve zajlott le a zsani-vegyenói csata, a terroristák erre emlékeztethették a moszkvaiakat.”

Egyelőre erre, de amikor olvastam, nekem is ez volt az első gondolatom

 192. Robbanások a moszkvai metróban — 2010-03-29 07:20 

Hétfő reggel két robbanás történt a moszkvai metróban. Legalább 37-en meghaltak, az orosz hatóságok támadásról beszélnek. Moszkvában gyakorlatilag teljesen leállt a forgalom.

 191. Licus — 2010-03-29 05:58 

És ezt kinek tulajdonítják majd????

index.hu/kulfold/2010/03/29/robbanas_a_moszkvai_metroban/

 190. Laeviathan — 2010-03-28 17:32 

igazából ami fura ezekben a merényletekben az a következő

1. Mindig ugyanolyan robbanószert használnak, mindig panelházban, mindig ugyanazzal a céllal (puszta rombolás) és elég rövid időn belül következnek be

2. egyetlen egy alkalommal sem fogalmaznak meg követeléseket, nem ejtenek túszt, nem vállalnak felelősséget,semmit – a modern, polgári személyek elleni terrorizmus az én értelmezésemben elsősorban kommunikációs eszköz. azaz az a célja, hogy ügyre hívja fel a figyelmet, vagy megrendítse a hátországban élők biztonságát, de többnyire egyértelműen összeköti a terrorcselekményt egy üggyel. vagyis ha nem válik egyértelművé ki csinálta, az egész nem ér egy marék fruttit sem.

3. semmilyen stratégiai létesítményt nem támadtak meg, gátat, erőművet, laktanyát bármit.

Ami a konteó ellen szól: jóval “olcsóbb” lett volna az FSZB-nek egy kisebb laktanya elleni támadás kivitelezése vagy valamilyen kisebb stratégiai jelentőségű, kevés munkást foglalkoztató üzem vagy hasonló megtámadása.

 189. Thaddeus Griffin — 2010-03-28 10:38 

@Licus: eltettem könyvjelzők közé, köszi 🙂

 188. Licus — 2010-03-27 18:24 

Kicsit off, de hátha lesz még nyelv/néptörténeti konteó is… Akit igazán érdekel a téma, olvassa el a Magyar Tudomány 2008/10-es számát – http://www.matud.iif.hu/08okt.html

– azon belül is kezdje Bálint Csanád “Történeti genetika és az eredetkérdés(ek)” cikkével. Laikusok számára is izgalmas, közérthető – és nagyon összetetten elemez egy végtelenül összetett kérdést, a mai népek kialakulását. Kiderül belőle, miről NEM lehet/érdemes beszélni e téma kapcsán.

 187. sapuh — 2010-03-25 23:00 

@Super 64: és az FSZB-nek?

 186. Super 64 — 2010-03-25 21:55 

“Berezovszkijnak mindent lehet, csak hinni nem.” 🙂

 185. Salvatore Bonanno — 2010-03-24 15:30 

@tiboru: Mi több, a Terek 2004-ben kupagyőztesként az UEFA Kupába is kvalifikálta magát.

 184. Thaddeus Griffin — 2010-03-22 12:33 

@tiboru: értem 🙂

De legalább élőben látjuk, hogy alakulnak a konteók 🙂

 183. troll — 2010-03-22 12:03 

@mallac: Köszönjük mallac elvtárs a kielégítő magyarázatot. 🙂

 182. tiboru — 2010-03-21 19:11 

@tiboru:

Ápdét: átgondoltam és szerintem nem kell hozzá, csak egy kaca meg ezer euró 🙂

 181. tiboru — 2010-03-21 19:09 

@Thaddeus Griffin:

Nem vagyok szakember, de szerintem egy (bármilyen kiszámíthatatlan mozgású) célszemély agyonlövésének előkészítéséhez két felderítőgép idevezénylése enyhén szólva is túldimenzionáltnak (és kurva drágának) tűnik.

Nagyon meg lennék lepve, ha a Moszad egy Budapest méretű városban egy kacával (operatív tiszttel), három szájánnal (önkéntes segítővel) és mondjuk 5 ezer eurónyi készpénzzel felvértezve ne tudna megtalálni 48 óra leforgása alatt bárkit, aki itt él, napirendje, családja és működő kapcsolatai vannak.

 180. Thaddeus Griffin — 2010-03-21 11:32 

@Licus: Nyilván. Viszont az idézett cikkben arról értekeznek, hogy két ilyen repülővel nagyon szépen be lehet mérni mondjuk mobiltelefont. Ami igen hasznos lehet ha van egy célpontunk, akivel végezni akarunk, de nem tudjuk, hol is jár pontosan. Elég csak az elmúlt hetek nagy Moszad botrányára gondolni. Persze ez még így mindig konteó, de legalább egy kis logika van benne, nem úgy, mint abban a bizonyos presszóban elhangozz elméletekben 🙂

 179. Rókakígyó — 2010-03-21 10:39 

A kaukázusi népeknek kb annyi bajuk van egymással, mint nekünk a cigányokkal: könnyen meg tudják mondani ránézésre egymásról, hogy ki hova valósi és ez a bölcsesség arra bátorítja őket, h a viselkedésükkel kapcsolatban is megállapításokat tegyenek (elsősorban lekicsinylőeket) illetve hogy saját nyomoruk miatt őket hibáztassák. Ennyi a rasszizmus alapja.

 178. Rókakígyó — 2010-03-21 10:14 

A pirossal kiemelt “katonasztorit” tetszett:)

 177. Licus — 2010-03-20 14:33 

@Eugenie Danglars: “A kaukázusi vidék technológiailag, gazdaságilag, egészségügyileg visszamaradtott térség, melynek államai képtelenek a más országoktól való függetlenségre.”

1) HONNAN tudod, h HOL, milyen fejlettségi szinten tartanának most, ha békén hagyta volna őket a nagy testvér? Vö. Dél-Korea…

2) KI AZ, aki eldönti, h MEKKORA visszamaradottság kell a függetlenséghez?

3) Tudtommal a SZU/Oroszország független volt évtizedeken át, pedig hát épp nem járt élen sok mindenben… no a fegyverkezést/hadiipart leszámítva.

4) Ilyen alapon fél Dél-Amerika, háromnegyed Afrika és negyed Ázsia gyarmatosítandó, de izibe.

 176. Licus — 2010-03-20 14:11 

@Thaddeus Griffin: Egy lelövéshez elég 1 pisztoly, nem kell 2 repülő! De sztem is ők voltak.

ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/2010/03/19/klafa_osszeeskuves_elmeletek

 175. Thaddeus Griffin — 2010-03-20 13:13 

Egy kis off, előre elnézést:

Rendre előkerülnek olyan konteók, amiben ugye a Moszad az egyik feltételezett aktív szereplő.

A napokban ugye két izraeli kémrepülő volt Magyarországon. Az időben lelőttek egy szír pénzszállítót. Idézem a mandíner blogot:

“A Novinite szófiai hírügynökség Szíriával hozza összefüggésbe az esetet. Budapesten szerda reggel agyonlőttek egy szír pénzváltót, a bolgárok szerint pedig felmerül a gyanúja annak, hogy a profi módszerrel végrehajtott gyilkosság a Moszad akciója volt.”

mandiner.blog.hu/2010/03/20/ballada_az_izraeli_kemrepulokrol

Szerintetek? 😀

 174. sapuh — 2010-03-20 11:16 

@Eugenie Danglars: I. Ferdinándot a magyar nemesség választotta magyar királynak. Legalábbis annak egyik része, mert a többiek Szapolyai János fejére tettek koronát. Két évtizeden keresztül egymás mellett létezett egy keleti és egy nyugati magyar királyság, állandóan változó határokkal. Az oszmán birodalom meg 1541-ig várta, hogy mi lesz ebből, néha elfoglalva egy-egy várat vagy megyét.

A korabeli magyar elit elég hamar rájött, hogy Mohács után nem sok esély maradt megőrizni az ország függetlenségét. Azért még próbálkoztak húsz évig, de kevés sikerrel: kialakult egy formailag független, de külföldről irányított Magyar Királyság, és egy oszmán vazallus keleti orszgrész, amiből az Erdély Fejedelemség lett. A történelem aztán úgy hozta, hogy csak az egyik maradt fenn.

Senki nem “adta el” az országot a Habsburgoknak, egyszerűen nem kívánt muszlim fennhatóság alatt élni az akkori magyarság jelentős része, más megoldás pedig nem volt, csak a Habsburg-királyok.

Ennek viszont 1848-ban már vajmi kevés jelentősége volt.

 173. sapuh — 2010-03-20 11:02 

@Licus: azért elég gyenge erkölcsi alap az oroszoknak Csecsenföld letarolásához, hogy ha nem ők, akkor biztos valamelyik másik nép irtott volna ki többszázezer csecsent. De úgy látom te is ezt mondod.

@Eugenie Danglars: teljesen ugyanaz a gondolkodás: x “vidék technológiailag, gazdaságilag, egészségügyileg visszamaradtott térség, melynek államai képtelenek a más országoktól való függetlenségre”, ezért szépen odamegyünk, és gyarmatosítjuk őket.

Nyugat-Afrika államai technológiailag, gazdaságilag, egészségügyileg fejlettek? Képesek a más országoktól való függetlenségre? Ha nem, akkor esetleg ismét gyarmatosítani kellene őket, ugye? És Albániát?

 172. sapuh — 2010-03-20 10:52 

@Eugenie Danglars: na én meg ezt ajánlom: hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_t%C3%B6rt%C3%A9nelme

Akkor most komolyan és még egyszer: mikor adta el Mátyás Magyarországot a Habsburgoknak?

 171. Eugenie Danglars — 2010-03-20 09:42 

@Licus: Elfelejted, hogy Bécsnek pont a magyar királyokkal kötött megállapodásai miatt volt jogalapja félteni a fennhatóságát a magyar királyság területén. Más kérdés, hogy ez nekünk szar volt, de attól neki még volt jogalapja, és kész.

 170. Eugenie Danglars — 2010-03-20 09:41 

@sapuh: a többszáz éve megkezdett gyarmatosítás és gyarmatok egyáltalán nem felelnek meg ennek az analógiának. A két eset teljesen különböző.

A kaukázusi vidék technológiailag, gazdaságilag, egészségügyileg visszamaradtott térség, melynek államai képtelenek a más országoktól való függetlenségre. Ezzel vagy egyetértesz, vagy nem. De attól, hogy nem, más még nem fogja megváltoztatni a véleményét miattad.

 169. Eugenie Danglars — 2010-03-20 09:38 

@sapuh: nem is tudom, alapnak talán ott a wikipédia. Aztán leemelheted a polcodról a sokat emlegetett törikönyvet.

hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1ty%C3%A1s_kir%C3%A1ly

 168. Licus — 2010-03-20 05:54 

@sapuh: Egyetértek – ám a hauszák és a fulbék, az indiai muszlimok (Pakisztán) meg a nem-muszlimok, meg X meg Y nép(csoport) TÉNYLEG egymásnak estek, amikor már nem ült rajtuk a gyarmatosító! Persze a történelemben nincs megismételhető kisérlet, ezért nem tudhatjuk, h nem estek volna egymásnak a gyarmatosító alatt is… Nem tudom, mennyien haltak volna meg így és úgy. Erkölcsileg azonban tisztább, ha nem a “fehér ember terhe és kötelessége” a beavatkozás.

E Danglars: Mért gondolod, h épp csak a kis államok működnek “a kisujjunkat nyújtjuk…” alapon? Inkább olyan országot mondj, amelyik nem! Ez nem érv az önrendelkezés ellen. (Amúgy Bécs is így állt Batthyány, Deák meg Kossuth követeléseihez: “Most még csak országgyűlést akarnak, aztán külön minisztériumokat, katonaságot – végül még önállóságot is!” Akkor most a labancoknak lenne igazuk? Őket ünnepeltük 15-én???)

 167. sapuh — 2010-03-20 00:00 

@Eugenie Danglars: igen, éppen ezt a logikát követték például az angolok száz éve: ‘ha kivonulnánk Észak-Nigériából, a hauszák és a fulbék egymásnak esnének. Ezért inkább mi esüünk igazságosan mindkettőjüknek, közben persze kiaknázzuk az ásványkincseiket’.

Nagyon nem hiszem, hogy a gyarmatosításnak kell elhoznia a világbékét. A csecsen háborúk éppen ezt igazolják.

 166. sapuh — 2010-03-19 23:49 

@Eugenie Danglars: segíts, hol tudok ÍGY utánaolvasni. Mikor adta el Mátyás Magyarországot a Habsburgoknak? Nem lehet, hogy átlapoztál két fejezetet a törikönyvben, chére Eugénie?

 165. Eugenie Danglars — 2010-03-19 21:27 

@Licus: szép is lenne! Gyerekként mennyit álmodoztam ilyesféle régészeti kutatásokról, eredetkutatásról! 🙁

 164. Eugenie Danglars — 2010-03-19 21:26 

@sapuh: há’ nem is tudom. Mi lenne, ha utánaolvasnál?

 163. Eugenie Danglars — 2010-03-19 21:25 

@Licus: én megértem, hogy egy ideális társadalomban az lenne a helyes, ha nem egy ember, király, vagy politikus döntene egy nép sorsáról, hanem az maga hozná meg a saját érdekében hozható legjobb döntést. De szerintem ha Oroszország nagylelkűen azt mondaná, hogy jól van, csináljatok, amit akartok, attól az egymás elleni viszálykodás egyáltalán nem múlna el, és azt is nagyon elképzelhetőnek tartom, hogy X éven belül ezek a magukra hagyott kis államok előállnának azzal, hogy még ez is kell nekik, meg az is kell. Tudod, “ha a kisujjunkat nyújtjuk…” alapon. “Mert ha nem, akkor…” és a “…” helyére be lehet helyettesíteni bármilyen ismert terrorcselekményt, amit tőlük megszokhattunk. Akkor mit ért az egész?

 162. Licus — 2010-03-19 14:46 

Ez egy inter-konteonáris ötlet, ami bennem gyerekkorom óta él… azért inter, mert több konteót érint:) Tán még ide tom leginkább kötni.

Ugye a honfoglalás előtti magyarokról/tól alig van írásos doksi. Ám a Kaukázus népei igen régi írott kultúrával rendelkeztek – és tudhattak sok mindent szomszédaikról/támadóikról. Éppenséggel feljegyzéseik is lehettek – amik v elpusztultak (véres történelem!)v talán lappanganak (kódexek kötéstáblájában, omladozó kolostori könyvtárak polcai alatt, más régi könyvek lapjai közé keveredve stb.)

Talán épp most is ott ül egy odavalósi kutató és az ők “Voynovich”-kódexén töri a fejét – fura könyv, lovasokkal meg érthetetlen szöveggel. Pedig csak némi híradás az 1500 évvel ezelőtti magyarokról/tól… nem kaukázusi nyelven:)

A Kaukázusban biztos lenne értelme nézdegélni a (golyóálló) kutatóknak. Igazi kincseskamrája (sőt mélyhűtője…) sok régi nyelvnek és talán még több nyelvemléknek.

 160. bioLarzen — 2010-03-18 22:30 

@mallac: Az szép…

bio

 159. sapuh — 2010-03-18 20:32 

@Eugenie Danglars: milyen királyok “adták el Magyarhont”? II. Lajos? És mi köze Mátyásnak az 1800-as évek Habsburg rezsimjéhez? Nem bírom követni…

 158. vészmerülés — 2010-03-18 20:21 

@Licus: hát ha te mondod, elhiszem 🙂

“1500 komment és vad hirigelés garantálva!!!” – meg a címlap is 😀

 157. Licus — 2010-03-18 18:24 

@Eugenie Danglars: Igazad van, az alávetésben a helyi hatalom is tettestárs volt sokszor: pl. néha ők hívták be a következő hódítót… De ez nem jelentheti azt, h egy nép NE rendelkezhessen a sorsáról.

Jó, egy erős külső (és közös) elnyomó soxor féken tartja a sok kis marakodó népet – ám ugyanakkor gerjeszti is a zűrt, pillanatnyi érdekei szerint egymásra uszítva őket. Mindezt összevéve nekem a “hagyja Oroszország a maguk útján menni őket” a jó megoldás. Akkor már nem lenne okuk Moszkvában robbantgatni! Sajnos túl fontos a hely, ahol élnek, ez a katasztrófájuk! Nagy értékű lapok egy kártyacsatában, amelyet mások játszanak.

 156. Eugenie Danglars — 2010-03-18 18:16 

@Licus: én ezt megértem, de mi akkor, az általad említett időszakban még mindig egy olyan rajtunk telepedő birodalom ellen lázadoztunk, akiknek a tulajdon magyar királyaink adták el az Magyarhont. Szép dolog a történelem, meg régi dicső királyainkat emlegetni, vagy Mátyást, mint a rettentő igazságost, de pl. ő is nyakig benne volt abban, hogy az 1800-a években még mindig Habsburg-uralom alatt volt az ország…

 155. Licus — 2010-03-18 11:40 

@vészmerülés: jaj, dehogy ellened mondtam! És te télleg értesz hozzá:)

Re Tiboru és nyelvrokonság-post: sztem Tiboru remek blogindítót írna, mert az áttekintő-képessége szuper és amúgy is mindent tud, magától is – AZOK meg ŐK csak rásegítenek. Elég, ha csak annyit ír le: “ez a konteó a nyelvrokonságról szól” – 1500 komment és vad hirigelés garantálva!!!

 154. vészmerülés — 2010-03-18 09:48 

@Licus: “Nem ez a faktoriális?” – ezzel a permutációt lehet kiszámolni, ami az _összes_ elem (esetünkben törzs) lehetséges _sorrendjét_ határozza meg. Szerintem a mi barátunk az N elem K-adoszályú kombinációja, ha nem vagyunk kiváncsiak a sorrendre (nincs vezértörzs, jobb illetve balszárny, stb) – szóval N az összes törzs, K pedig a szövetségetségesek száma. De azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a kombinatorikáról folytatott eszmecserénk a vak vezet világtalant iskolapéldája 🙂

“De a jászok nem AKKOR csatlakoztak, hanem később – de ők télleg onnan jöttek.” – ezt nem is vitattam.

 153. Avar Felszabadítási Front — 2010-03-18 01:19 

@Wucli Tóbiásné: A Magyar Táltosok Ellenálló Hada csak ne akarjon semmit azokkal a cuccokkal. Stipistopi, mi voltunk itt előbb.

Bár ha jobban meggondolom, esetleg csere szóba jöhet pár fehér lóért.

 152. sapuh — 2010-03-17 23:46 

@mallac:

1) Korábban ilyet írtál: “Mint mondottam korábban, szerintem egyszerűen elfogytak a csecsenek. A csecsen terrorkommandók általában maguk is otthagyták a fogukat az akcióikban”.

Arra a kérdésre, hogy miért maradtak abba a házrobbantások, eddig a fő érved az volt, hogy elfogyott az ember a csecseneknél.

2) Ha rjazanyi merényletkísérlet a csecsenek műve volt, miért vállalta magára az FSZB? Tiboru szerint:

“az FSzB szóvívője hamarosan kiad egy hivatalos nyilatkozatot, amelyben röviden és velősen „titkosszolgálati gyakorlatnak” minősítette az egész rjazanyi eseménysort. A három zsákban (szerinte) kristálycukor volt, a detonátor pedig egy sima petárda „a gyakorlat életszerűségének fenntartása miatt”. Ezt később a tűzszerész-góré, Tkacsenko ales is megerősíti (igaz, az újabb sajtótájékoztatón egy kicsit kényszeredettnek tűnt és a záporozó újságírói kérdésekre is eléggé szűkszavúan válaszolgat)”

 151. sapuh — 2010-03-17 23:36 

@Licus: a baszk nyelv is olyan, mint a magyar: mindennel próbálták már rokonítani a füstjel-nyelven kívül.

De a magyarnál legalább találtak rokon nyelveket, míg a baszknál nincs meggyőző eredmény.

 150. stoppos76 — 2010-03-17 22:11 

@tiboru “Sajnos egy színvonalas nyelvészeti konteóposzthoz kevés vagyok 🙁 ”

Ó,pedig be szép lenne. 🙂

 149. tiboru — 2010-03-17 22:10 

@woodland:

Köszi a gratulát!

Ami Dórát illeti, az ő helye (és posztja) inkább a lemilen lesz majd, ha sorra kerül, az ottani Kémek és hírszerzők sorozatban…

 148. woodland — 2010-03-17 20:32 

Kedves Tiboru!Ugy latom ezzel a temaval beletalaltal.Gratulalok.Megoldhato lenne,hogy irj egyet dorarol is?talan az is ide vagna.egesz pontosan az o sorsa az oroszok mentalitasahoz.

 147. Licus — 2010-03-17 19:02 

@tiboru: Biztosan VAN olyan mai magyar és mai azer, akinek az ősei közt VOLTAK olyanok, akik harcoltak a hun birodalom alattvalóiként! De h ez rokonság-e… mindenesetre az mindig megtiszteltetés, ha mások minket örömmel elfogadnak rokonnak.

(Nyelvrokonsági konteó azért nagyon ingoványos terep, mert az vagy

1) racionális síkon zajlik, és akkor tudományos iskolák, teóriák téziseinek szembeállítása, ami elég unalmas;

vagy pedig

2) irracionális síkon zajlik, akkor pedig mindenki azt mond, amit akar “én azt olvastam/hallottam” alapon – végül pedig anyázássá fajul.)

 146. Kismy — 2010-03-17 17:17 

@Licus: szavárd magyarok. a honfoglalás után a XI. században még bizonyított kapcsolat volt a magyar népcsoportok között.

 145. tiboru — 2010-03-17 16:27 

@Licus:

Hát ezek szerint nem véletlen az azeri vélekedés, mely szerint mi az ő – nyugatra szakadt – távoli rokonaik vagyunk, akiknek Attila volt a közös uralkodója 🙂

 144. tiboru — 2010-03-17 16:23 

@vészmerülés:

Sajnos egy színvonalas nyelvészeti konteóposzthoz kevés vagyok 🙁

 143. Attus Germanicus — 2010-03-17 15:15 

@molnibalage: Igazából, ha jól megnézed, az mberi történelem végig ilyen törzsi háborúktól hangos. Európában a XIX. században végbement a nemzetek kialakulásának folyamata (többé-kevésbé), de a világ más tájain ez még várat magára. Csak éppan az afrikai hasonló zűrökről ritkábban hallunk, bár ott is volt ugye példa rá, hogy pár hét alatt lemészároltak 800 ezer embert, de még az is csak hellyel-közzel ütötte meg az európai sajtó ingerküszöbét.

 142. Attus Germanicus — 2010-03-17 15:13 

@molnibalage: Én tisztán emlékszem, mindegyiket hozták a hazai híradók. A második moszkvai után írtam egy sms-t egy barátomnak, kb. ez volt: “Moszkva a pokol”.

 141. Licus — 2010-03-17 15:01 

@vészmerülés: Kombinatorikához én töklüke vok, azért volt ez a ocsmány tanárnénis hang… nehogy kiderüljön, h én nem tudom:( Nem ez a faktoriális?

A magyarok (egyik része) pedig valszeg télleg a Kaukázus felé is járt, és némi keveredés/csatlakozás/lemorzsolódás illenkor mindig adódhat. De a jászok nem AKKOR csatlakoztak, hanem később – de ők télleg onnan jöttek.

 140. vészmerülés — 2010-03-17 14:52 

@Licus: Mondjuk rá, ez a styeppei népekre is érvényes

“ha van 10 szomszédod, hányféle felállású koalíció képzelhető el? naaa?” – most megfogtál, sosem volt erősségem a kombinatorika 🙂

 139. vészmerülés — 2010-03-17 14:37 

@Licus: “Kaukázus: kb. 50 különböző nyelv, ebből 40 (negyven!) csak itt létezik, ez az (ős)hazájuk.” – van olyan elmélet, mely szerint a mi őshazánk is arrafele volt.

“Off-topic konteó: baszk nyelvvel is van némi egyezésük állítólag!!!!” – nekünk meg a finnugorral, állítólag 🙂

Tiboru mester, nagy kérés lenne egy nyelvrokonság konteó?

 138. Licus — 2010-03-17 14:29 

@vészmerülés: Menj vissza 2-3-4 ezer évet és végy egy hegyes-völgyes területet, ahol sosincs elegendő föld/legelő – különösen ha elkezd szaporodni a család, a törzs. Mit lehet tenni? Mész és elveszed a szomszéd földjét… Eközben lehet számtalan szövetséget kötni (ha van 10 szomszédod, hányféle felállású koalíció képzelhető el? naaa?) Aztán ha az eddig kergetett szomszéd erősödik meg, akkor ő támad rád. A kaukázusi Slota v Fico törzsfő meg ideológiát is gyárt hozzá – “ezek rablók, pogányok, hitszegő jövevények, csak mi vagyunk szépek és okosak”. És ez zajlik ott már évezredek óta. Az igazi csoda, h MÉG vannak!

Úgyhogy az orosz/csecsen meccsen 2 világ csap össze, nem csak 2 nép.

 137. vészmerülés — 2010-03-17 14:07 

@molnibalage: “Mi bajuk ezeknen egymással?” – lehet, hogy van saját kiadású slotájuk vagy ficójuk

 136. Licus — 2010-03-17 14:06 

@vészmerülés: Igen!

Kaukázus: kb. 50 különböző nyelv, ebből 40 (negyven!) csak itt létezik, ez az (ős)hazájuk. Amíg nem jöttek az oroszok, egymással addig is harcoltak… Valóban “vad hegyi népek” voltak mindig.

Off-topic konteó: baszk nyelvvel is van némi egyezésük állítólag!!!!

 135. vészmerülés — 2010-03-17 13:58 

@Licus: “Az avar ügy nagyon zűrös… ” – szóval nincs egyértelmű válasz

Iráni, alán jövevényszavak a magyarban pl. asszony, tehén, ezer, tojás. – így gondoltad?

De, hogy ontopic is legyek, szerintem az oroszok voltak.

 134. Licus — 2010-03-17 13:35 

@molnibalage: csak ugatom a Kaukázus ügyeit… de:

Gondolj a bibliai történelemre, ami tele van kis, acsargó népcsoportokkal! A jabuziták, kenaiták, hurriták, moabiták, Juda, Benjámin törzse, Izrael többi törzse – akik egyfolytában csépelték egymást (még a zsidók is házon belül…). Néha egy nagy birodalom köpenye alatt összeszorultak (kényszerből), aztán kezdődött minden előről. Vagy a sztyeppei nomádokra, akik Attila, a kazár kagánok vagy Dzsingisz kán alatt EGY név alatt szerepeltek, egyébként pedig ezernyi apró alakulatként léteztek. Volt saját nyelvük, saját elnevezésük (mítikus közös ősük neve?)

Vagy ott a 7 honfoglaló törzs! Esetleg a mai afgán/pakisztáni határvidék törzsei…

Az emberiség történelmének nagy része ilyen humán “falkák” története.

 133. molnibalage — 2010-03-17 13:17 

@Licus: Engem inkább az nyűgőz le, hogy mi alapján különböztetik meg egymást ennyire, és miért utálják egymást ennyire. Kb. olyan, mintha egy másik megyébe tartozó ember itthon ölni akarná egymást. Mi bajuk ezeknen egymással?

 132. Licus — 2010-03-17 12:47 

Illetve dehogy jász – iráni, alán! A jászok alatt inkább a mai a leszármazottakat értjük.

 131. Licus — 2010-03-17 12:46 

@vészmerülés: Az avar ügy nagyon zűrös… de van más:

“A jászok egy indoiráni nyelvű nép, az alánok leszármazottai. Legközelebbi rokonaik a Kaukázusban ma élő oszétok. A jászok Magyarországra a kunokkal egy időben, a 13. század közepétől települtek be (…). Nyelvük a 16. században kihalt, de jász identitásukat megőrizték.” ez ugyan Wiki, de valóban ez a közkeletű, elfogadott tudományos álláspont. Jász jövevényszavak a magyarban pl. asszony, tehén, ezer, tojás.

 130. vészmerülés — 2010-03-17 12:27 

@Licus: “Próbáljátok elképzelni, h 1830-40 (NYOLCSZÁZ) körül miket mondtak a magyarokra azok, akik véletlenül tudták, h ilyen nép is van és önálló szeretne lenni? “Rebellis, fékezhetetlen pusztai rablók, akiknek semmi se szent” – és Jellasics megkergetése után? “Vérivó csőcselék” !” – most is ezt hangoztatják a szomszédok…

“A Kaukázus meg nyelvileg kész csoda. NAGYON sok kis nyelv, ami közül sok semmiféle rokonságba nem áll egymással” az etnikai térképen található egy avar nép/etnikum, ezeknek vajon lehet közük a “mi” avarjainkhoz?

 129. tiboru — 2010-03-17 12:06 

@molnibalage:

Emlékeim szerint azért volt róluk itthon is híradás, de persze még 9/11 előtt voltunk két évvel: annyira nem gerjedt a sajtó a hasonló hírekre, mint tenné ezt manapság.

 128. Licus — 2010-03-17 12:01 

(Bocs, aztán megint hallgatok csak…)

Vesztemre 9/11-et ésa csecsen iskola-foglalást is véginéztem (sok-sok órán át!) ÉLŐBEN a CNN-en. Bizony ott voltak a kameráik az iskolánál is! Nincs is kedvem erről az egész ügyről tréfálkozni. Ha ott valaki vétkezett, akkor azok a hihetetlenül szervezetlen, széteső, balfék “felszabadítók” voltak. Rajtuk múlott a vérengzés, nem a tússzedőkön. És az a sok várakozó, aggódó ember, jajjjj:(

A színház elfoglalása – az csecsen stílus. Nyíltan, vadul, felrobbantószerezett fiatal, szép és szomorú csecsen özvegyasszonyokkal. Az oroszok stílusa: lerohanás nyugtató/mérges gázzal, ami a LEGTÖBB halálesetet okozta.

Táncsics, Petőfi, de még Kossuth is a kaukázusi népek mellé állt volna.

Szval egy szavazat az oroszokra…

A lakóház-robbantás

 127. Licus — 2010-03-17 11:43 

@Eugenie Danglars és Mantlesorrow meg mindenki:

Próbáljátok elképzelni, h 1830-40 (NYOLCSZÁZ) körül miket mondtak a magyarokra azok, akik véletlenül tudták, h ilyen nép is van és önálló szeretne lenni? “Rebellis, fékezhetetlen pusztai rablók, akiknek semmi se szent” – és Jellasics megkergetése után? “Vérivó csőcselék” !

Mindig ez jut eszembe, ha az afgánokat, kaukázusi népeket és egyéb ÖNÁLLÓSODNI akaró nációkat emlegetik. Persze ők is gyilkolnak, tudom – de mért ne élhetnek a maguk uraiként?

A Kaukázus meg nyelvileg kész csoda. NAGYON sok kis nyelv, ami közül sok semmiféle rokonságba nem áll egymással – hogy kerültek oda/hogy maradtak így fenn? Nyelvészeti konteókat nem akarok sorolni… egyfajta Ararát valamiféle vízözön után? vagy ez volt a világ régi rendje (sok kis önálló nyelv), ami KÉSŐBB mosódott/idomult össze nagy ősi nyelvcsaládokba?

Az a tény, h e nyelvek beszélői MÁIG fennmaradtak, nem akármilyen életerőt, harcias önvédelmet és agresszivitást tételez fel. Ha nem ilyenek lettek volna, ma ott is békés szláv birkák élnének talán.

(ld. még egy finnugor nép véres történelmét indoeurópai nyelvek tengerében…)

 126. Licus — 2010-03-17 11:25 

Még csak a 3/4-énél tartok, de:

Oroszok saját testvéreik ellen propaganda célokért:

1) Sztálin hány millió ember éhhalálát okozta kuláktalanítás címén?

2) Ugyanő kiírtotta 2. vil. háb. előtt szinte az összes kompetens katonai vezetőt (“befurakodott ellenséget”) és NEM készült fel a német (“baráti”) támadásra – hány millió katona halt meg emiatt?

3) Évszázadokon át a muzsik élete sohase számított az urának (a birtokhoz tartozó tárgyi eszköz volt csak), a mélyen vallásos nép meg a sok földi szenvedés mielőbbi végét, a mennyek boldogságát szerette volna mielőbb elérni. Nem épp individualista, nyugati mentalitású világ!

 125. molnibalage — 2010-03-17 08:16 

Valahogy nem emlékeztem ezekre a robbantásokra. Fura. Itthon nem kezelték őket hírként anno?

 124. Zig Zag — 2010-03-17 08:01 

@stoppos76: A gondolatmenetedben csak egy a bökkenő: nem ők (a kaukázusi népek) hívták vendégeskedni ivánékat. v.ö. minálunk is lakoztak pár évig “ideiglenesen”. Nomármost, ha maguktól nem mentek volna, akkor gondolkozz el mondjuk azon, hogy néhány honfitársunk biztosan emlékeztette volna őket, hogy ideje menni. Óriási szerencsénk, hogy erre legutóbb nem került sor, nem úgy mint ’56-ban. Az utóbbi időben pedig azok a népek, akik a Nagy Testvérhez közelebb laknak, és a NATO csatlakozásuk nem olyan iramban haladt mint mondjuk nálunk, ott még most is igen nyíltan folyik a vita arról, hogy hol van Moszkva játszóterének a vége. Mondjuk úgy, hogy néha az orosz tankok jönnek, azt’ (vissza)lőnek. Tévedés ne essék, itt is folyik ilyen vita, csak éppen nem annyira nyiltan mint mondjuk Ukrajnában, Moldovában, vagy bármely kaukázusi országban. Kb ennyivel vagyunk szerencsésebbek náluk. Meg az illúzióval, hogy itt minálunk mégsem tehetik azt, amit csak akarnak.

 123. mallac — 2010-03-16 22:16 

@sapuh: A házrobbantások azért maradtak abba egyrészt mert az oroszok jobban nyitva tartották a szemüket,másrészt az offenzíva kezdetén Bászájevék nyilván körülhordozták Csecsenföldön a véres kardot és haza (frontra) hívták a harcosokat.

A rjazanyi incidens ismét csak a csecsenek műve volt hiszen ebben az időben már elindult az orosz offenzíva,így értelmetlen lett volna bármilyen megrendezett provokáció.

 122. mallac — 2010-03-16 22:04 

@sapuh: nem értem ezt,ki mondott ilyet hogy nem volt elég emberük a csecseneknek a házrobbantáshoz?Nem kell ehhez sok ember elég egy csecsen származású karbantartó, vagy házmester.Emlékezetes az idősebb Kadirov meggyilkolása,egy sportlétesítmény

felújításakor beépítették a bombát a dísztribün alá,aztán csak várni kellett a győzelem napi ünnepségre.

 121. riddick0 — 2010-03-16 19:00 

@massziv:Sőt a franciák , kínaiak stb stb és lassan az iraniak is fogják…

 120. sapuh — 2010-03-16 18:41 

@Eugenie Danglars: kicsit bővebben?

 119. Eugenie Danglars — 2010-03-16 18:01 

@sapuh: bajod?

 118. sapuh — 2010-03-16 17:56 

@mallac: de nem a csecsen ellenálók műfaja az arctalanul, magányosan elkövetett akció. Semmit nem ér a szemükben az a “hőstett”, amiről senki nem tud.

 117. sapuh — 2010-03-16 17:53 

@mallac: tehát csakis az orosz állami forrásoknak hiszel. Az oknyomozó újságírás Oroszországban erősen mást jelent, mint nálunk. Ott konkrétan az életével fizetett azoknak a többsége, aki a csecsen háború kirobbanása után szaglászott.

 116. sapuh — 2010-03-16 17:48 

@mallac: itt meg te vagy időzavarban.

Hogy van az, hogy a csecseneknek komoly létszámot igénylő akciókhoz (Dubrovka, Beszlán) akadt elég katonájuk, de egy házrobbantáshoz, amit 2-3 ember is végre tud hajtani, nem volt?

Teljesen illogikus, hogy amíg elegendő emberrel rendelkeznek, kis létszámigényű akciókban gondolkodnak, mikor már nincs emberük, akkor tömeges bevetésekben.

A kettő között ott jön viszont a rjazanyi “gyakorlat”, és utána abbamaradnak a házrobbantások.

 115. stoppos76 — 2010-03-16 17:39 

@tiboru: Dánkesőn. A nyamvadt média mindig csak felkap valamit, aztán később semmit nem mond róla. Pedig az utóélet is érdekes.

Mondjuk, amit nem értek, hogy miért nem képesek az emberek felfogni azt az egyszerű szabályt, hogy “Ne baszakodj a ruszkikkal, mert pofán leszel verve”?

Mindenki Afgánnak képzeli magát?

 114. tiboru — 2010-03-16 17:31 

@Zig Zag:

Az átalányadózást választottam: 10 százalékot utalok az APEH-nek, ötöt meg a tudjátokkiknek, oszt’ ennyi. És vállalom, hogy nem indulok közbeszerzési pályázaton.

 113. tiboru — 2010-03-16 17:25 

@stoppos76:

Kábé olyan lehet a helyzet, mint mondjuk a negyvenes évek végén (teszem azt) Észtországban: a szovjet (izé: orosz)hatalom megszilárdulni látszik, az erdőkben-hegyekben apró ellenállócsoportok néha felrobbantanak egy-egy járőrt vagy megtámadnak egy-egy rendőrőrsöt.

Moszkvai hivatalos források szerint ezer alatt van a csecsenföldi fegyveres “partizánok” száma, és úgy tűnik, hátországuk se nagyon van már, az arab és afgán vendégművészek is eltűnőben vannak.

 112. sapuh — 2010-03-16 17:23 

@Eugenie Danglars: nagyon okos gondolatok. Kínából is ezt mondhatták 53-ban, 56-ban vagy 68-ban: ez a közép-európai bagázs sem tud már jó dolgában semmit se csinálni, csak minden ellen lázadni, és a nyugatiakat a ruszkik ellen hangolni.

“Akkor most nem jobb mindenkinek, ha orosz fennhatóság alatt vannak?” – na, ettől kifeküdtem. Kommentelj ezentúl inkább Cecilie Rhodes néven.

 111. stoppos76 — 2010-03-16 17:15 

@Zig Zag: Brrrr… Na ezért szeretek csak a gépemen lőni.

 110. stoppos76 — 2010-03-16 17:13 

@tiboru: Csak úgy nagy vonalakban érdekel a dolog. Lőnek-e még arrafelé, vagy minden utcasarkon katonaság áll. Esetleg normalizálódott (de szép szó) a helyzet valamennyire?

 109. tiboru — 2010-03-16 17:03 

@Zig Zag:

Groznij nevéhez: Иван Грозный, vagyis Rettegett Iván.

 108. tiboru — 2010-03-16 17:00 

@Zig Zag:

Tudtátok, hogy Groznijnak első osztályú focicsapata van?!

Z,

persze, az OF része, de idehaza is tudjuk, hol húzódnak a megyehatárok 🙂

 107. Zig Zag — 2010-03-16 16:57 

@tiboru: már adózott zsé, vagy be kell még vallani?

 106. tiboru — 2010-03-16 16:55 

@zéka:

Fizetésnapon én is csak kapkodom a fejem, mert annyiféle helyről jön az átutalás 🙂

 105. tiboru — 2010-03-16 16:53 

@Zig Zag:

Rokonok voltak; ez a Kennan úgy 50 évvel korábbi kiadás 🙂

 104. tiboru — 2010-03-16 16:49 

@zéka:

Köszi!

Nem, a mai csecsen helyzetről még nem írtam, meg aztán nem is vagyok a téma akkora szakértője…

 103. zéka — 2010-03-16 15:08 

@Old Man: szerintem Tiborut nem kell félteni, az illetékesek már rég beépítették:D:D:D Ezért van most nagyon csöndben:D:D:D

 102. Zig Zag — 2010-03-16 14:55 

 101. Thaddeus Griffin — 2010-03-16 14:49 

@Zig Zag: Ezekről a dolgokról elég kevés ismerettel rendelkezek, de ezeket igyekszem pótolni. Anna Politkovszkajáról csak annyi rémlett, hogy ellenzéki újságíró volt. Ellenzéki újságírókat pedig csak egy oldalról szokás megölni, ha valahová beletenyerel. Az, hogy a csecsen háborúról írt, fogalmazzunk úgy, igen csak megerősíti bennem az orosz vonallal kapcsolatos egyébként sem gyenge gyanúmat.

Az “ebben a történetben mindenkit előbb utóbb meggyilkoltak” pedig…

 100. Zig Zag — 2010-03-16 14:43 

@Thaddeus Griffin: ebben a történetben mindenkit előbb utóbb meggyilkoltak. Anna Politkovszkaját is – nyilván azért mert megírta. Tudtad, hogy kettős állampolgár volt?

 99. Zig Zag — 2010-03-16 14:42 

@stoppos76: egy kép többet mond ezer szónál. A képek 1994 és 2000 között készültek a honlap szerint. (csak erős idegzetűeknek)

http://www.grozny.moy.su/photo/4-1

 98. Thaddeus Griffin — 2010-03-16 14:38 

@Zig Zag: Nem őt gyilkolták meg pár éve?

 97. Zig Zag — 2010-03-16 14:36 

Na még egy olvasnivaló (könyvterjesztésért kérjünk százalékot??)

Anna Politkovszkaja: Második csecsen háború ISBN: 9639421820

(Csak erős idegzetűeknek!)

Hogy részrehajlással ne vádolhassanak, szívesen javasolnánk olvasásra V.V. Putyin: Amikor elrendeltem a háborút Csecsenföldön c. anekdota és novelláskötetet is, amire azonban még nem talált rá hazai kiadó. No, majd ha megjelenik.

 96. pobeda — 2010-03-16 14:31 

Amúgy a csecsenek voltak.

 95. pobeda — 2010-03-16 14:30 

@Zig Zag: Nomen est omen.

 94. Zig Zag — 2010-03-16 14:30 

@tiboru: Ez a Kennan az a Kennan aki moszkvai nagykövet volt és a híres táviratot küldte?

 93. Zig Zag — 2010-03-16 14:28 

@Zzoorroo: Még egy szavazat. A csekisták visszatértek.

 92. Zig Zag — 2010-03-16 14:25 

Háttérinformációnak javasolom még elolvasni:

Midgley, Dominic; Hutchins, Chris: Abramovics

A semmiből jött milliárdos

ISBN : 9637318720

Amiből érdekes képet kaphatunk Jelcin Oroszországáról, az oligarhákról, köztük Berezovszkíjról, és jelöltjéről Putyinról és a KGB-ről. A könyvben mindez Roman Abramovics történetén keresztül világosodik meg.

Majd el felejtettem! Konteo: Nem gyanús, hogy az oligarhák (aki tehette) pl. Berezovszkij, a kiugrók (akik tehették) egyéb Putyin ellenes népek mind Londonban kötöttek ki? Mondom LONDON. Lemaradt a konteók közül a MIHat verzió!

 91. Zig Zag — 2010-03-16 14:09 

Még arra szeretném felhívni nyájas olvasó figyelmét, hogy a főváros Грозный szóra az orosz-magyar szótár a következő jelentéseket adja: ádáz, félelmetes, fenyegető, szigorú. Gondoltátok volna?

PS. Tiboru, orosz szemmel nézve nincs orosz-csecsen határ, ugyanis Csecsenföld az Oroszországi Föderáció része.

 90. Zig Zag — 2010-03-16 13:57 

A történet egyik lehetséges forgatókönyvet itt olvastam. ISBN : 9635307876; 9789635307876

Goldfarb, Alex; Litvinyenko, Marina: A titkos ügynök halála

Alekszandr Litvinyenko megmérgezése és a KGB visszetérése

 89. stoppos76 — 2010-03-16 12:27 

Engem az érdekelne, hogy most mi a helyzet arrafelé. Van erről valakinek valami infója?

 88. Old Man — 2010-03-16 12:27 

@zéka: Tiboru megint jól megdolgoztatta az agyát, meg a mienket is.Ennek ellenére azt hiszem, hogy úgy robbantgattak a csecsenek, mint a lengyelek Gleiwitznél.

Azokkal értek egyet, akik féltik Tiborút, Addig okoz álmatlan éjszakákat “illetékeseknek”, amíg álmatlan éjszakát nem küldenek rá.

 87. vén betyár — 2010-03-16 12:04 

@kalloskrisz: Hol vannak már azok a régi, szép, békés, romantikus, idilli idők, amikor Felix Edmundovics rablónak öltözött emberei éjszaka megállitották Iljics autóját és elvették a bundáját, hogy még határozottabb és egyértelműbb felsőbb utasítást szerezzenek a fegyveres ellenforradalom elleni harc fokozására.

Most már természetesen a félelembe sokalt rettegő néptömegek kérésére kell kiadni a sajnálatos utasítást.

 86. kalloskrisz — 2010-03-16 10:05 

Borzalmas egy bagázs van azon a környéket. Elképesztő, hogy ilyenek megtörténhetnek. Amúgy szerintem tuti hogy a ruszkik voltak, hogy gerjesszék a feszültséget!

 85. Mantlesorrow — 2010-03-16 10:04 

gondoljunk bele: az egyetlen nyomós indok, amiért ezen országok (akár Baszkföld) függetlenedését nem engedik az az, hogy ez precedens értékű lépés lenne a többi hasonló szakadárnak titulált nemzetállami elképzelés számára.

 84. zéka — 2010-03-16 08:42 

@tiboru: Gratula, megint nagyon profi voltál. Egy kérdés: A mostani csecsen helyzetről írtál valahol?

Amikor volt az iskolai merénylet, akkor jöttem rá, hogy az oroszok baromira nem a a türelmükről híresek, ha kell akkor gyerekeket ölnek azért, hogy bebizonyítsák velük senki sem szarakodhat. Számunkra nagyon nehéz elfogdani, de Oroszországban mindig egy elbaszott diktatúra volt, csak a nevek voltak mások. Most is az van Putyin vezetésével…

 83. Charles Augustus Milverton — 2010-03-16 02:32 

A első moszkvai robbantás időpontja: 1999-09-09, azaz 9-9-99 🙂 úgy szeretem az ilyen finom, apró részleteket 🙂

 82. Unter Bahn (törölt) — 2010-03-15 22:02 

Üdv! Az én véleményem szerint a csecsenektől (meg másoktól sem) nem áll messze az a kényszeres tévhit, hogy a halott orosz a jó orosz, így ha ott vannak, akkor ott nyírják őket, ha meg kivonulnak, akkor mennek utánuk (fut a vert sereg, nosza utánuk… az oroszok is Berlinig kergették a németeket, ők tudják miért…).

Szóval adva van egy iszlám ország, az orosz-ellentét már jócskán a génjeikben van… miért pont ők lennének azok, akik nem képesek néhány ezer km-t utazni egy olyan pofonnal, amitől csillagokat lát a közvélemény???

Hitler háborújának igen fontos kelléke volt a morális hadviselés, hát kell-e jobb ilyen célra, mint a biztosnak hitt városokban (fővárosban) véghezvitt sokkoló akciók (és ráadásul PONT a moszkvai az, amire egyértelműen azt mondanám, hogy azok bizonyosan igazi csecsenek voltak, míg a többinél lehetett “saját kivitelezés” is, mert azért Oroszországnak sem jött rosszul ürügyként, ha a közvéleménynek be tudják adni, hogy “a csecsenek már a spájzban vannak”…

Fura módon a 2001.09.11. utáni csecsen-ellenes akcióknál pont a hyperérzékeny az amerikai közvélemény fogalmazott semmit mondóan, talán nem véletlenül, hiszen ők is épp hasonló ügyben agresszorkodtak arrafelé (Afganisztán, Irak stb.) és a két szuperhatalom között nagyon nagy volt az egyetértés a “ne szólj szám, nem fáj fejem” kérdésében, azaz van pár hónapunk, most tiporjon mindenki, amíg meg nem neszelik, hogy mennyibe is féj nekünk ez (anyagilag és humán-veszteség szintjén).

Én tehát 70-80 %-ot adok a csecseneknek, 20 meg az oroszoknak, de fenntartom a már elhangzott vélemények közül azt a részt, hogy tkp Fehér-Oroszországot sosem zavarta, hogy hiányzik a “casus belli”, szerintem ez egy olyan demokratikus ország, ahol ha Putyin harcolni akar, akkor harcolni mennek, mert nem a véleményüket kérdezték, csak a Behívót kapták meg, és abba a vendégségbe akkor is illett elmenni, ha történetesen más dolguk lett volna…

 81. Eugenie Danglars — 2010-03-15 21:32 

Petőfi halála jöhet! 🙂

 80. Thaddeus Griffin — 2010-03-15 21:26 

Amikor láttam a GReaderben, hogy új poszt van, Petőfi halálára tippeltem… 🙂

Én az oroszokra szavazok

 79. Wucli Tóbiásné — 2010-03-15 19:14 

@Aazami:

Persze, tudom loptak/nak, mint a szarkák, de nem egy nokiásdoboznyi mennyiségröl van szó, ráadásul mindig ugyanarról az anyagról. Ha én most elkezdeném a Magyar Táltosok Ellenálló Hadát szervezni a honvédség fegyverkészleteire alapozva, akkor biztos sikerülne, de a fegyverarzenál nyilván meglehetösen szedett-vedett lesz.

Amúgy lehet igazad van, de épp az a szép a konteókban, hogy soha nem fogjuk megtudni kinek van igaza.

 78. Eugenie Danglars — 2010-03-15 17:56 

Hát, nem is tudom. Lehet, hogy nem leszek túl népszerű ezzel a vélekedéssel, de én úgy gondolom, hogy vannak nemzetek, népcsoportok, amik természetüknél fogva igenis megérettek az apokalipszisre. Az egész kaukázusi bagázs ide tartozik, mert azok se tudnak már jó dolgukban semmit se csinálni, csak minden ellen lázadni, robbantani, túszejteni, majd elsírni világfájdalmukat a nemzetközi sajtóban, hogy a nyugati világot (köhhh USA köhhh) (még jobban) a mocskos ruszkik ellen hangolják. Ezen a “négy magyarországnyi területen” él kismillió kisebbség meg többség, akik sehogysem tudnak kijönni egymással, és gyakorlatilag ötven éve puskaporos hordó az egész környék.

Ezek a gyakran százezres, milliós közösségek, kisebbségek mégis mit akarnak? Hogy majd ország-világ független nemzetként ismeri el őket, csak mert ők azt úgy gondolják? Politikailag, gazdaságilag teljesen más országoktól függenek, és pont ezek miatt azoknak bábjai. Akkor most nem jobb mindenkinek, ha orosz fennhatóság alatt vannak, minthogy egy idegen ország (pl. USA) betegye hozzájuk a lábát?

Én azt mondom, hogy Putyin KGB-s múltja gyakorlatilag tökmindegy, ennek a birka orosz népnek igenis egy olyan figura kell, aki képes azt összefogni és elvezetni (vagy legalább saját hazájának érdekeit megvédeni). Főleg egy olyan korban, mikor az USA pofája ekkorára kinyílt. Mindkét nemzet ugyanolyan sáros belső ügyekkel és titkos háttéregyezkedésekkel rendelkezik, gyakorlatilag nincs különbség. A kilencvenes évek Oroszországa olyan mélyre süllyedt a bohóc politikusaikkal és szánalmas külpolitikájával, hogy éppen ideje volt már egy Putyin-féle figurának felbukkannia.

 77. gothmog — 2010-03-15 13:35 

@bioLarzen: Szerintem csoda történt. Más magyarázatot nem tudok elképzelni. 8)

 76. gothmog — 2010-03-15 13:33 

@mallac: Ez olyan dolog, hogy ha megpróbálod visszagöngyölíteni, hogy ki kezdett el lövöldözni, valahogy örökké azt találod, hogy mindig mindenki csak visszalőtt. Biztosan megvolt az ideológiai alapja/történelmi előzménye az iskolai túszszedésnek, vagy a színházfoglalásnak is. Aztán az adok-kapok addig tart, míg az egyik fél el nem fogy.

 75. mallac — 2010-03-15 13:30 

@bioLarzen: Én így tudom,Dudajev 92- ben kikiáltotta Csecsenföld függetlenségét,és felszólította az orosz(exszovjet)hadsereget a köztársaság elhagyására,de a fegyvereiket ott kellett hagyniuk.Moszkvából nem érkezett ellentétes parancs, így kivonultak.Talán arra gondoltak,öljétek meg egymást nélkülünk.

 74. bioLarzen — 2010-03-15 12:31 

@massziv: “Az amerikaiak ugyanúgy vizsgálták az atombomba hatásait a saját csapatokra.Van is erről egy film csak sajna a cimét elfelejtettem,de azt tudom,hogy Martin Sheen játszott benne. ”

Már bocs, de na és? Hogy jön ez ide??? Amire válaszoltál, az azt volt hivatott alátámasztani, hog az oroszok sosem voltak restek sajátjaik életét kockáztatni, ha a stratégiai érdek úgy kívánta. Hogy jön ide az, hogy az amerikaiak is???

bio

 73. bioLarzen — 2010-03-15 12:26 

@mallac: “A kilencvenes évek elején a exszovjet hadsereg kivonult csecsenföldről de hátrahagyta a fegyverzetét.”

Ez komoly??? Az oroszok otthagyták a csecseneknek a fegyvereiket? Azoknak a csecseneknek, akikről tudták jól, hogy egy radír láttán is csak arra gondolnak, hogy lehet vele megölni egy oroszt??? Ez komoly?

Tényleg érdekel, nekm kötekedésből kérdem. Mert, ha ez igaz, az kábé olyan, mintha egy pedofilt engednének árva gyereket adoptálni – már elnézést a profán hasonlatért…

bio

 72. bioLarzen — 2010-03-15 12:20 

@mallac: “Aki elhiszi ezt a hülyeséget hogy az orosz titkosszolgálat a saját lakosságát felrobbantja,annak a bolondokházában a helye.”

És akkor ezt a 3 nappal korábban “megsejtett” volgodonszki robbantást hogy magyarázod?

bio

 71. bioLarzen — 2010-03-15 12:11 

“az egyik kisebb, félreeső raktárban a katonák „cukor” feliratú zsákokra lesznek figyelmesek. Egyikük két kiskanálnyit bele is tesz a teájába, de valami förtelmes ízt kap.”

Persze, a vodkával ízesített teához szokott ízlelőbimbóknak nyilván förtelmes volt a cukros tea 😀

bio

 70. mallac — 2010-03-15 10:40 

Végezetül annyit hogy valószínűleg nincs vége a műsornak,felnő néhány generáció Csecsenföldön és előbb utóbb újra előhozakodnak a függetlenséggel.Az iszlám erősödik ,gyarapszik világszerte,nem hinném hogy tartós béke lesz a Kaukázusban.

 69. Lófasz Hadnagy — 2010-03-15 10:18 

@mallac:

Jó érvek, sok igazság van bennük. De az iszlám világban akármikor találsz pár fanatikust, akik örömmel terrorkodnak egy jóízűt. Nem kell feltétlenül csecsennek lenniük, hogy az iszlám tezsvíriség nevében robbantsanak. De persze a fene tudja, nem vagyok sem Nógrádi György, sem Tiboru…

 68. Kismy — 2010-03-15 10:17 

amikor a Kaukázusban jártam, többször és sokat beszélgettünk/tem a helyiekkel (balkárok) egy-két üveg nyírfavodka mellett. egy népcsoportot sem tudtak mondani, akikkel jól meglennének. sem az oroszok, sem a velük egy köztársaságban élő kabardok, senki. de a legérdekesebb az volt, amit Baszajevről és Bugyonnovszkról mondtak. nevezetesen a szakállas fiúk eredetileg Moszkvába indultak a Kamazzal, de a rendőrök megvesztegetésére előirányzott pénzösszeg csak Bugyonnovszkig tartott ki. ha már ott voltak, akkor ott foglaltak maguknak kórházat…

nem tudom jártatok-e a térségben, de a biztonsági intézkedések látszatra rendkívül szigorúak. a nagyvárosokban (pl Mineralnije Vodi, Pjatigorszk), a pályaudvarokon mindenhol géppisztolyos, golyóálló mellényes, jókötésű bácsik cirkálnak, szúrós szemmel nézve mindenkit (elsősorban a csinos hölgyeket – erről a velünk lévő rendkívül csinos barátosném tudna nyilatkozni). a főutakon pedig Check Point Charlie-jellegű (mi Check POint Ivánnak hívtuk őket) ellenörző pontok vannak, cikk-cakkozásra kényszerítő betonakadályokkal, géppuskafészkekkel, az álcázóhálók (gondolom a csecsen légierő miatt) alatt páncélosokkal. nekünk szerencsénk volt, úgy mentünk át rajta, hogy meg sem álltunk, igaz a sofőrünk az Putyin helyi sofőrje volt, de ha az ott állomásozó katonáknak olyanjuk van (no meg nem kapják meg az őket illető összeget) akkor akár csavarjaira szedik szét az autókat, órákra, ha nem napokra leállítva a forgalmat.

ja, és persze grat a posztért! 🙂

 67. mallac — 2010-03-15 10:08 

@Lófasz Hadnagy:Mint mondottam korábban, szerintem egyszerűen elfogytak a csecsenek.A csecsen terrorkommandók általában maguk is otthagyták a fogukat az akcióikban,az oroszoknak pedig sikerült egy olyan vezetést hatalomba helyezni Groznijban amit úgy ahogy de elfogadnak a csecsenek, a Kadirov klán ugyebár.Putyin utasítása szerint a föld alóli odvaikból is elő kell rángatni a terroristákat és ezek az akciók folyamatosan zajlanak azóta is.Megkockáztatom hogy az ütőképes csoportosulásokat és potenciális parancsnokaikat sikerült likvidálniuk az oroszoknak és a Kadirov féle rendfenntartóknak.Egyébként szerintem a beszláni iskola elleni támadás vagy a Dubrovka színház lerohanása legalább akkora terror mint a panelházak felrobbantása,ha nem nagyobb.Mindezeken felül javulhatott az orosz terrorelhárítás is,hiszen elég tapasztalatuk van már,kiépíthették a kémhálózatukat a kaukázusiak között.

 66. Lófasz Hadnagy — 2010-03-15 09:27 

@mallac:

“még George Bush is megszólalt”

Hát már megbocsáss, de azért ez ultima rationak ölég kevéske…

“A csecsen ellenállókra mindig is jellemző hogy ott próbáltak belerúgni az ellenfeleikbe ahol a legjobban fáj.Szülészetet rohantak meg,kisiskolásokat ejtettek túszul,robbantottak vonatot, metrót,aluljárót, zenekart.Nagyon is rájuk vall a védtelenek elleni támadás.”

Egyébként a csecsenek (meg minden más egyéb gyáva, alattomos szar kecskekúró) bevett szokása ártatlanokat és védteleneket legyilkolászni, ebben abszolút igazad van, lásd Madrid 2004, London 2005, Beszlán, Bali, bla-bla-bla. Ellentétben arra még mindig nem mondtál semmit, hogy AZÓTA hogyhogy nem volt ilyen brutális terrormerénylet Oroszországban (mert azért lájtosabb volt, nemrégen a vonatos huncutság, de az sehol sincs az itt említettekhez képest).

 65. Aazami (törölt) — 2010-03-15 09:16 

@min:

Most már több pénz kell, mint akkoriban 🙂 Változnak az idők.

 64. min — 2010-03-15 09:07 

@Aazami:

“Szóval Oroszországban akkoriban egy kis pénzmag ellenében bármihez hozzá lehetett jutni.”

Gondolom ez azóta sem változott…

 63. mallac — 2010-03-15 08:38 

@Wucli Tóbiásné: Csecsenföldön rengeteg hadianyagot hagyott a szovjet hadsereg,miután Dudajev kiutasította őket.

Néhány tonna robbanóanyag egyáltalán nem sok, óriási készletek voltak felhalmozva az egész keleti blokkban,nem csak ott, itt is.

 62. mallac — 2010-03-15 08:32 

@sapuh: A csecsen ellenállókra mindig is jellemző hogy ott próbáltak belerúgni az ellenfeleikbe ahol a legjobban fáj.Szülészetet rohantak meg,kisiskolásokat ejtettek túszul,robbantottak vonatot, metrót,aluljárót, zenekart.Nagyon is rájuk vall az védtelenek elleni támadás.Amikor Bászájev meghalt,még George Bush is megszólalt mondván,már régen rászolgált hogy végezzenek vele.

 61. s.d.i. — 2010-03-15 08:15 

bocsánat, helyesen: ….lettek volna…

 60. Aazami (törölt) — 2010-03-15 08:15 

@Wucli Tóbiásné:

Szerintem, ha csecsenek szerezték is be a robbanóanyagokat, nem volt nehéz dolguk. Ismerek pár orosz katonát, akik úgy úszták meg (kevesebb ideig szoptak) a katonaságot, hogy MIG-eket beleztek ki (nem egy repülő századnál) és a tábornokok adták tovább a berendezéseket. Hogy kiknek? Úgy gondolják, hogy a ferdeszemű komák jutottak így hozzá a cucchoz. Ja és papíron minden repülő meg volt, mert az ellenőrzés saját szemével látta azokat 🙂

Szóval Oroszországban akkoriban egy kis pénzmag ellenében bármihez hozzá lehetett jutni.

 59. s.d.i. — 2010-03-15 08:13 

@Zulu Alfa Kilo:

-akkortájt jelent meg a Der Spiegelben egy karikatúra: Lonya kihajol egy páncélosból az afgán határon és a határőr kérdésre azt mondja,”csak ide megyek a meleg tengerek felé”.

-szerintem Putyinnak nem kellett elnöksége első lépéseinek egyikeként effajta casus bellit konstruálni,mert a Piszkos Trükkök Osztályának bizonyára lettek volták más ötletei is.

 58. ludens — 2010-03-15 08:11 

Szerintem kár volt az ufókat kihagyni. az ufók intézték a dolgot, hogy ne velük foglalkozzanak, hanem belpolitikai ügyekkel, ők pedig szabadon ténykedhessenak a volt SZU területén. 🙂

 57. Aazami (törölt) — 2010-03-15 08:09 

tiboru:

Lehetséges, hogy az oroszok álltak a robbantások mögött, de nem írtad le, hogy kik vállalták magukra magát a robbantásokat. Ez sapuh-nak is szól.

Sajna, vagy hála Istennek 99-ben nem voltam kint Moszkvában, de az orosz híradásokból nem nagyon emlékszem Селезнёв élszolásásra, ami nem jelenti azt, hogy nem történt meg. Mallac-cal pedig egyet értek, nem mindig hiszek az oknyomozó újságíróknak, csak Neked tiboru 🙂

 56. min — 2010-03-15 08:08 

Húú micsoda írás.

Az arabok által elkövetett merényletek mögött is Izrael áll akkor mert az arabok sem hülyék, hogy felpiszkálják a nyugati világot. A csecsenek meg olyan békés banda akik nem bántják a polgári lakosságot. A szuníta vallás ilyen pont.

 55. Ványadt Ványadtovics Vinyov — 2010-03-15 07:26 

@sapuh: ….az amúgy fullidióta Zsirinovszkij ebben nem is téved sokat, csak éppen realitása nincs most. És em csak kereskedelmi kikötői, hanem támaszpontjai.

Szovjet időkben sem csak a terjedő iszlám vagy a lehetszégesz ócó kínai konténejkijakodász miatt indultak Dél-Afganisztán felé és onnét a tenger felé. Onnét már az akkori korszerű szuperszonikus bombázók, vadászbombázók is 15-25 perc alatt elérik a Hormuzi szorost, pillanatok alatt megbénítva a világ nyersolajforgalmának negyedét-ötödét. Elérhető távolságba kerül a stratégiai légierőnek Dzsibuti, ezzel majdnem ugyanekkora hatást érve el a Vörös-tengeren folytatott ki-be forgalomra. Továbbhaladva az óceánig kiválthatta volna ezt az ott állomásozó haditengerészet, plusz egy komoly ker. kikötő a Távol-Keletről érkezőknek meg bónusz (egy “kicsi” Panamax konténerszállító 5000 konténert tud, amit nem kell végigcűgölni a szűk keresztmetszű transszibériai vonalakon) Ezzel olyan mértékű geostratégiai előnyt ér(hetett volna) el a Szu., amit egy ereje teljében levő hatalom közül senki ki nem hagyna.

Szerintem.

 54. dizil — 2010-03-15 03:46 

Grat tiboru, jó cikk! Arról nem tehetsz, hogy az FSzB olyan balfasz módon csinálta ezt, hogy szinte képtelenség konteot kihozni belőle. Szeleznyov szereplése pedig felveti, hogy a Duma-ban vajon folyamatosan be vannak baszva?

 53. Rókakígyó — 2010-03-15 03:20 

Az egészalakos fényképek beszerzésére tett kísérlet volt a poszt legkeményebb része. Kérnénk majd a jelnetéseket a projekt állásáról.

 52. Wucli Tóbiásné — 2010-03-15 00:07 

@tiboru:

Egyébként én onnan közelíteném meg, hogy van-e esély ekkora mennyiséget (ugye majd 3 tonnáról van szó, már eleve a logisztika sem egyszerü az egyes helyszíneken) ebböl a robbanóanyagból beszerezni, anélkül, hogy ez az oroszoknak szemet szúrna. Ha nincs – márpedig szerintem nincs, persze ha valaki elmagyarázza, hogy könnyen lehetett ilyet nagy mennyiségben lopni, a búzaföldön találni vagy egyszerüen venni a gazdaboltban csigák ellen, akkor készséggel átértékelem az álláspontomat -, akkor egyértelmü hol kell a tettest keresni, akinek még hasznára is volt. Pár száz ember élete pedig orosz ill. nagyhatalmi “történelmi” léptékkel mérve kb. annyit számít -bármilyen cinikusan hangozzék is -, mint az hogy én ma mit fogok reggelizni.

 51. Nash vs. Keynes — 2010-03-14 23:34 

azért ez a gyakorlat dolog a “cukorral” elég meredek volt.. Ehhez Oroszországban kell lenni, ahol a tényfeltáró politikai újságírásba tényleg bele lehet halni.

 50. Wucli Tóbiásné — 2010-03-14 23:29 

@mallac:

Izé… Nekem olyan érzésem van, mintha te rubelben kapnád a fizetésedet, persze lehet tévedek…

@tiboru:

Ez a Putyin kép (is) telitalálat, ami megfagyhatott bennem, az meg is fagyott. Brrr.

 49. sapuh — 2010-03-14 23:19 

@mallac: ahogy már fentebb írtam, Baszajev “profiljába”, a túszejtések, gerillaakciók valóban beleillettek, az viszont nem, hogy álruhában, névtelenül házakat robbantson, ez ugyanis nem növeli az elismertségét és a presztízsét.

Ezek szerint neked még a rjazanyi “cukros gyakorlat” története is hihető, és az sem lóg ki a képből, hogy ezután nem volt több házrobbantás.

Túszejtő akció viszont igen.

 48. massziv — 2010-03-14 23:12 

Punxsutawney Mormota:

Az amerikaiak ugyanúgy vizsgálták az atombomba hatásait a saját csapatokra.Van is erről egy film csak sajna a cimét elfelejtettem,de azt tudom,hogy Martin Sheen játszott benne.

 47. tiboru — 2010-03-14 22:57 

@mallac:

Egy orosz kepviselo (Szergej Nikolajevics Jusenkov) felszolalasa a Kennan Institute egyik szeminariuman:

eng.terror99.ru/publications/120.html

Nem mellesleg: Jusenkovot egy ev mulva agyonlovik, pont, amikor bejelentette, hogy ismet indulni fog a kovetkezo parlamenti valasztasokon. Egyik deklaralt celja a moszkvai robbantasok ugyenek tisztazasa volt.

 46. mallac — 2010-03-14 22:51 

Egy szó mint száz én azt mondom hogy ha Bászájev vagy az orosz titkosszolgálat közül kell valószínűsíteni a tettest,hát Bászájev profiljába sokkal inkább beleillik a civilek mészárlása,főleg ha orosz katonatisztek családtagjairól van szó.

 45. mallac — 2010-03-14 22:34 

@sarius: Nem hallottam erről az esetről.(Demszky után szabadon)

 44. sarius — 2010-03-14 22:29 

@mallac:

Szeleznyovra és az egy kicsit elhamarkodottnak tűnő bejelentésére mi a magyarázatod?

 43. mallac — 2010-03-14 22:19 

@sapuh: Nem tudok mit kezdeni a gyanúsnak mondott körülményekkel,Putyinnak vagy pláne az FSZB-nek szép számmal vannak rosszakaróik,ha rajtuk múlna még a napfolttevékenységet is az ő nyakukba varrnák.Oknyomozó újságírók számomra nem mérvadók,ezek azt derítik ki amit a megbízóik hallani akarnak.Litvinyenko kiugrott hírszerző,talán kettős ügynök,gyakorlatilag nem egyéb mint hazaáruló,nem hiteles.

 42. sapuh — 2010-03-14 21:55 

@mallac: jó, ez a rész törölve. De nem ez volt a lényeg, és arra nem reagáltál.

Meg a posztban leírt nagyon sok gyanús körülményre sem.

 41. mallac — 2010-03-14 21:36 

@sapuh: Időrendi probléma van azzal amit írsz,a 9/11 2001 ben volt,a második csecsen háború meg 1999 ben kezdődött.

 40. Félkupica_Fehér_Főnök — 2010-03-14 21:32 

@peetmaster: Ez a naivitás netovábbja!

Nekem ŐK mondták, hogy tiboruért már régen elment a fekete autó.

Az eredeti terv az volt, hogy egy ál-tiborut tesznek ide postolgatni (egy egész titkosszolga-elemzői gárdával a háta mögött, csak a hitelesség kedvéért ofkórsz.) Azután rájöttek, hogy hiába a sok pihent agyú zugfirkász ott az nbh-nál, moszadnál, cia és kgb-nél… ezek sose tudtak volna teljesalakos fényképeket beszerezni a hölgy-olvasóktól… -szemben persze tiboruval-

Végül hosszas “rábeszélés” után tiboru belement abba, hogy a fenti titkosszolgálatoknak kerek-perec megengedte, hogy a postjainak 50%-át tetszésük szerint moderálhatják…

.. már csak egy kérdés: ugye milyen régen volt utoljára két részes post? Na-na, ez vajon miért lehet így, kitaláljátok, hogy a két részes post 50%-a PONT egy, egyrészes post?

Kell még több bizonyíték?!?

 39. woodland — 2010-03-14 21:29 

@sapuh: ebben a hatar menti villongasban mar regota ott vannak.Kissinger (azt hiszem az o konyveben olvastam) irja a konyveben,hogy a kinai orosz hataron is rendszeresem szerveztek loveszettel egybekotott sportnapokat.Csak valahogy mindig egy orosz tamaszpont (vagy higy a francba hivjak ezeket) kozeleben,hogy a balhe utan konnyebben es gyorsabban vissza tudjanak vonulni.Azt is irj,hogy emiatt nem hittek az oroszok verziojanak.

 38. sapuh — 2010-03-14 21:28 

@mallac: Zsirinovszkijnak ez a rögeszméje. És nem is feltétlenül védekező háborúban gondolkozik, mert szerinte Oroszországnak akkor lesz jó, ha kikötői lesznek az Indiai-óceánnál.

 37. sapuh — 2010-03-14 21:24 

@mallac: azért valószínűleg az oroszok sem maradtak adósak a határmenti villongásokban, csak erről kevesebbet tudunk, mert nekik jobb a sajtójuk.

Lásd a grúz-délosztét konfliktust, ahol szintén akadt egy csomó határmenti villongás, de ez nem tartott vissza senkit abban, hogy hozzáállásának megfelelően elítélje valamelyik felet.

Szóval valami ütősebb kellett, és nem volt kérdés, 09/11 után mi lehet az.

 36. mallac — 2010-03-14 21:21 

@Punxsutawney Mormota: Amennyire vissza tudok emlékezni Zsirinovszkijra egy határozottan nacionalista figura rémlik.Mintha egyszer olyat is mondott volna hogy :oroszországnak meg kell vívnia a harcát az iszlámmal.

 35. Invictus — 2010-03-14 21:18 

A vázlatos bevezetéshez még annyit hozzátennék, hogy a radikális iszlám az első csecsen háborúig szinte egyáltalán nem volt jellemző, a csecsenek nem voltak nagyon buzgó muszlimok, pl. az alkoholtilalmat sem vették komolyan. Az oroszok elleni harcra érkezett arab önkéntesekkel jelent meg, meg a nép is a háború hatására lett fogékonyabb rá.

 34. mallac — 2010-03-14 21:16 

@proletair: Hát az vitán felül áll hogy az oroszok hajlamosak a veszteségvállalásra,bár az utóbbi időben mintha ott is változna valamelyest a helyzet.

 33. Punxsutawney Mormota — 2010-03-14 21:15 

@mallac:

Azért az oroszoktól soha nem állt távol, hogy mások/maguk f@szával verjék a csalánt… Az ötvenes években a saját katonáikon vizsgálgatták az atomrobbanás hatásait. Erre a legjobb módszer, ha néhány ezredet egy robbantás veszélyzónáján belülre vezényelsz. Ahogy ezt meg is tették.

Ahogy a posztban is írva vagyon – Putyin még friss volt, a népekben meg erősen élt az első csecsen háború kudarca, tehát a nyílvánvaló tényeken és eseményeken túlmutató, roppant erős casus belli-t kellett ahhoz találni, hogy

a) a lakosság is kiálljon mellette,

b) a Duma képviselői (még Zsirinovszkiék is) közfelkiáltással a háború mellett legyenek.

 32. proletair — 2010-03-14 21:10 

@mallac:

Elfogadom az érvelésed, de azért lássuk be, hogy az oroszok kicsit másként álltak a dolgokhoz, a saját emberélet nem számított igazán sosem, ha egy “nagy ügy” miatt lettek beáldozva.

 31. mallac — 2010-03-14 21:07 

@proletair: Az oroszok a lekük mélyén alighanem vágytak a visszavágóra.Csúnyán leszerepelt az orosz hadsereg az első csecsen háborúban,ostoba hadvezetés,gyenge emberanyag,vacak fegyverek.Kellett az önérzetüknek hogy megtaposhassák a csecseneket,épp ezért mondom hogy nem volt szükségük rá hogy a saját népüket mészárolják egy katonai intervenció létrejöttéért.

 30. woodland — 2010-03-14 21:05 

Sziasztok.Gratulalok a cikkhez.En teljes mertekben elhiszem,hogy az oroszok tettek.Az o mentalitasukba ez teljesen belefer.Tobb mint tiz eve volt egy menyasszonyom.Az o apja volt anno (a 60-as evekben)valami nagyon komoly katona.Soha nem mondott semmi konkretumot,de ahogy o beszelt a “kalandjairol”es az emberekrol akikkel egyutt dolgozott…meg ma is borosodzik a hatam.

 29. proletair — 2010-03-14 20:57 

@mallac:

Kell valami, ami miatt a nagy tömegek is magukénak érzik a háborút, és semmi szín alatt nem kezdenek el hisztizni, hogy jajj szegény csecsenek, meg jajj szegény fiaink…

Erről jut eszembe: tiboru, lesz Kassa bombázása itt a konteon?

 28. Lófasz Hadnagy — 2010-03-14 20:55 

@mallac:

A közvélemény és a nagy átlag, vodkaivó, tájékozatlan, ámde rém könnyen felháborodó tömegek támogatása (hopsz, akik PONT 8 emeletes lakótelepeken laknak, jéé). Putyin akkor kezdte megalapozni a hosszú távú terveit, ehhez meg kellett a plebs támogatása.

 27. mallac — 2010-03-14 20:50 

@sapuh: Menjünk már vissza egy kicsit az időben a házrobbantások elé.Csecsen betörés Dagesztánba több ezer(!)fegyveressel.Több település megszállása a csecsenek által, vahhábita állam kikiáltása.Orosz hadsereg (plusz helyi milíciák) felvonul,a megszállt falvakat rommá lövik.Csecsenek vert seregként visszavonulnak a saját területeikre.( Előtte még elvágják a foglyul ejtett orosz határőrök torkát)Már ez elegendő lenne az orosz beavatkozásra Csecsenföldön.Minek ide házrobbantás?

 26. Lófasz Hadnagy — 2010-03-14 20:48 

@mallac:

“mert a potenciális végrehajtók

odavesztek a második csecsen háborúban.”

Nézd, nem vagyok szakértő, de szerintem az egész muszlim világból simán akadhat eegy kis csapat, amelyik bármikor hajlandó robbantani egy jóízűt a rusnya, cirrillbetűs megszállóknál. Ne ragadjunk le Csecsnija területén.

 25. proletair — 2010-03-14 20:43 

Szerintem a grúzok voltak, akik így akarták elérni, hogy az oroszok a csecsenekkel balhézzanak. Ez idő alatt meg Grúzia megpróbálhatott valamit kezdeni dél-oszétiával anélkül, hogy a ruszkik érdemben beleugathattak volna. Csak sajna a grúzok elbalfaszkodták a dolgot…

 24. mallac — 2010-03-14 20:39 

@Aim-120: A kilencvenes évek elején a exszovjet hadsereg kivonult csecsenföldről de hátrahagyta a fegyverzetét.Nem véletlenül voltak állig felfegyverezve a csecsen ellenállók a legújabb orosz kézifegyverekkel.És hát valószínűleg áramlik a hadianyag a muszlim testvérektől is.

 23. mirko vosátka — 2010-03-14 20:38 

abszolút laikusként kérdezem, hogy a fenébe lehetnek olyan balfékek, hogy a mobilról (4.1-es szakasz) egyből kiderül, hogy az fszb van mögötte?

 22. sapuh — 2010-03-14 20:37 

@mallac: hány ember kell egy ház felrobbantásához? Ha egy kisebb épületet akarnak megsemmisíteni és jól megszervezik, elég akár 2-3.

A Dubrovka színház elfoglalására viszont volt 40 emberük. Na, az illett a csecsen harcmodorhoz, nem a csöndes aknamunka…

 21. sapuh — 2010-03-14 20:32 

@mallac: de miért robbantgattak volna veszettül a csecsenek, míg az oroszok nagyjűból békén hagyták őket? És miért nem volt több házrobbantás a 2. háború megindulása után? Csak úgy van értelme az egésznek, ha az FSZB csinálta.

 20. mallac — 2010-03-14 20:30 

@Lófasz Hadnagy: Azért nincsenek már robbantások mert a potenciális végrehajtók

odavesztek a második csecsen háborúban.

Kis nép a csecsen, véges számú az önfeláldozásra hajlandó harcosok,de még inkább a parancsnoknak alkalmas személyek mennyisége.A második csecsen háborúban az oroszok apránként levadászták az összes lehetséges vezetőjüket,otthon és külföldön egyaránt.Na ebben aztán tényleg vastagon benne volt az FSZB,mérgezett levéllel,autórobbantással miegyébbel.

 19. Aim-120 — 2010-03-14 20:24 

mallac:és szerinted a csecsenek honnan szervíroztak ennyi robbanóanyagot, és helyezték el pont olyan helyre a merényletek helyén, hogy a lehető legdurvább hatást érjék el? Túl profi munka, szerintem is az FSZB keze van a dologban.

“sem pedig a többi gézengúztól”

Én csak a gézen-grúzoktól, ha már témánál vagyunk. Hihi.

 18. mallac — 2010-03-14 20:22 

@mizrolist: De nem több száz ártatlan civil halálával járót.Ez egyszerűen túl sok.Emlékezetes a gliwicei rádióállomás esete, néhány halott volt csak,azok is fegyencek,de elég volt amihez kellett.

 17. mizrolist — 2010-03-14 20:12 

@mallac: szvsz ha súlyos következményekkel járó cselekvést kell megindokolni (vagy kiprovokálni), akkor bármelyik titkosszolgálat vállal egy akciót a saját otthonában is. Ez esetben jó eséllyel tényleg az FSZB a hunyó… inkább az a jó kérdés, kinek az ötlete volt az egész.

 16. Rókakígyó — 2010-03-14 19:54 

matula.hu/index.php?section=article&rel=50&id=615

Itt van az a cikk. Homoki-Szabó Attila veszett el.

 15. Rókakígyó — 2010-03-14 19:51 

minél több találgatás van, annál jobban szeretik Tiborut a KGB-sek. Ha nem tud olyan sokat, h arra már a brit titkosszolgálat is kíváncsi legyen, akkor a KGB legfeljebb rubelt juttat neki, nem akarja őt bántani. A dezinformáció mindig hasznos.

Jut eszembe: anno volt ez az energiamezők magyarországon c. cikk, minden konteós vágyálma. A szerzője tavaly eltűnt Ukrajnában és nem vagyok biztos, h előkerült. Lehet, h ez a téma is megérne egy posztot.

 14. Lófasz Hadnagy — 2010-03-14 19:46 

Grat Tiboru, újabb remek poszt!

Általában az official magyarázatokat szoktam elfogadni (itt meg mellettük voksolni), de itt nem tartom kizártnak a KBG… khm, elnézsét, az FSzB vonalat. Hiszen gondoljunk arra, hogy ha a csecsen terroristák/gyilkosok/felkelők/szabadságharcosok/hősök (kinek hogy tetszik)ilyen halál lazán tudtak robbantani Moszkvában ennyiszer, ilyen rövid időn belül, akkor hogyhogy azóta semmi..? Vélhetően nem szerették meg azóta az Orosz Föderációt illetve annak lakosságát jobban egy fikarcnyival sem, meg arra se nagyon döbbentek rá, hogy ezzel csak meghúzzák az orosz medve bajszát, ami neki egy kicsit kellemetlen, de amikor a mancsával lecsap, az erősen fájdalmas. A fanatikus nem így működik.

 13. tiboru — 2010-03-14 19:46 

@Zulu Alfa Kilo:

Most, hogy mondod: erdekes ez a par uj arc a kornyeken parkolo autokban.

 12. tiboru — 2010-03-14 19:42 

@Radio Free Aberrania:

Koszi, legkozelebb ennek megfeleloen fogalmazok 🙂

Az, hogy “iszlamista szelsoseges”, az helyes?

 11. radiris — 2010-03-14 19:34 

@mallac:

Most valami megdöbbentőt fogok mondani, kérlek kapaszkodj meg erősen:

EZ EGY KONTEÓBLOG!

 10. Radio Free Aberrania — 2010-03-14 19:33 

őő, iszlám szélsőséges nincsen. az iszlám főnév, melléknévi változata a muszlim. (ahogy a dzsihádnak a mudzsahid)

szal vagy az iszlám szélsőségesei, vagy még inkább muszlim szélsőségesek.

baráti üdv.

szajjid al-grétsy

 9. Ványadt Ványadtovics Vinyov — 2010-03-14 19:31 

Благодарю Вас, господин Tiboru, azért reggel nézz ki az ablakon a kuka mellé, nem látsz e ott valamit, amit nem te vittél ki ma este, потому что это мальчики работает очень быстро… 😛

 8. mallac — 2010-03-14 19:27 

@Zzoorroo: Nem volt szükségük az oroszoknak házrobbantásokra a csecsenföldi intervencióhoz,simán bevonulhattak volna közrendvédelemre,banditizmusra,vagy az ott élő oroszajkúak védelmére hivatkozva.Sokan szeretnék az oroszokat és főképp Putyint démonizálni,de ez hogy Az FSZB robbantotta fel a panelházakat ugyanolyan marhaság mint az hogy a 9/11-et meg a CIA csinálta.

 7. Invictus — 2010-03-14 19:15 

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: Az orosz hadsereg és a különböző szolgálatok színvonala nagyot esett a SZU felbomlása után (morálisan és anyagilag is), nincs ebben semmi meglepő, a Jelcin-korszakra gondolva, amikor az orosz hadsereget szanaszéjjel szívatták a csecsen felkelők, és végül a a II. világháborús csatákat idéző emberveszteségek árán bevett Groznijt is visszafoglalták tőlük a civilként beszivárgott, majd egyszerre akcióba lendülő felkelők (ezután adták fel az oroszok az első csecsen háborút és vonultak ki, nem Bugyonnovszk után – amelyhez hasonló elkefélt túszválság még volt egy pár, pl. (asszem) Radujev osztagának dagesztáni túszejtése, meg persze jóval később Beszlán).

Putyin kissé gatyába rázta a dolgokat azóta.

 6. Zzoorroo — 2010-03-14 19:03 

@mallac: Aki erre nem tartja képesnek az oroszokat, olvasgasson még egy kis történelmet.

Egy szavazat az FSZB-re.

 5. mallac — 2010-03-14 18:38 

Aki elhiszi ezt a hülyeséget hogy az orosz titkosszolgálat a saját lakosságát felrobbantja,annak a bolondokházában a helye.A történetből jócskán hiányoznak fontos részletek,például a Dagesztánba betörő Bászájev és Hattáb súlyos veresége az orosz csapatoktól,amik közvetlenül megelőzték a házrobbantásokat.Ismerve a csecsenek bosszúálló mentalitását,a legvalószínűbb ez a verzió,hogy a vereséget szenvedett csecsen martalócok így vettek revansot.

Ezt támasztja alá az is az egyik robbantást katonai lakótelep ellen követték el.

 4. peetmaster — 2010-03-14 18:31 

te tiboru, nem félsz, hogy egy nap megáll egy fekete autó a házad előtt, és megkérdezi, honnan tudsz ilyeneket?

(Nem félsz, mert egyszerre több is jön majd, és ellesznek egymással :))

 3. koxi — 2010-03-14 18:16 

Lehetséges, hogy ez a Tkacsenko esetleg rokonságban állt a nemrég repülőbalesetben elhunyt Tkacsenko-val?

Habár kétlem, de ha már konteo….

 2. Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer — 2010-03-14 17:46 

Egyértelműen az oroszok kavarják. Bár az meglepő, hogy a rettegett orosz titkosszolgálatok mennyire amatőrök.

 1. rognork — 2010-03-14 15:39 

Szerintem nincs ebben semmi furcsa. Casus belli mindig volt valahogy, sokszor ilyen átlátszó módon készült. Kösz, hogy felfrissítetted, én már alig emlékeztem erre.

ps biztos forrásból tudom, hogy Putyint látták a terminator 2 meghallgatásain a nézése miatt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

 • Legutolsó hozzászólások

  Tartalom

  CímDátum
  Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
  Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
  Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
  Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
  Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
  Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
  Michael Jackson-konteók2017-05-20
  Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
  Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
  Lindbergh-konteók2017-02-26
  Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
  Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
  A BCCI-sztori2016-11-04
  Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
  Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
  Wałęsa-konteók2016-08-21
  Posztajánló: Porton Down2016-08-15
  Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
  Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
  Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
  Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
  Hindenburg-konteók2016-02-26
  Bruce Lee halála2016-02-14
  Opus Dei2016-01-23
  Alapítvány-konteók2015-12-19
  Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
  Furcsa történetek 2.02015-11-29
  Shakespeare-konteók2015-11-12
  Frigyláda-konteók2015-10-22
  Per “Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
  Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
  Menekült-konteók2015-07-14
  Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
  Miss Liberty-konteók2015-06-22
  Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
  Glenn Miller eltűnése2015-04-08
  Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
  Furcsa történetek 1.02015-03-23
  Bob Marley halála2015-03-14
  New Coke – konteók2015-03-02
  Sid Hurwich időgépe2015-02-22
  Alan Turing2015-02-10
  Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
  Halál Chappaquiddickben2015-01-26
  Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
  A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
  Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
  Konteókönyv-felmérés2014-12-01
  Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
  John Titor története2014-11-19
  Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
  Fort Knox2014-10-23
  Estonia-konteók2014-09-29
  Rudolf Hess története2014-09-22
  Kurt Cobain halála2014-09-09
  Eilean Mór rejtélye2014-08-18
  Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
  Gyíkember-konteók2014-06-12
  A Kovács Béla – ügy2014-05-23
  Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
  Georgia Guidestones2014-05-03
  Elisa Lam halála2014-04-15
  Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
  Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
  Magic Johnson – konteó2014-03-12
  Challenger-konteók2014-02-13
  Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
  Cicada 33012014-01-06
  Cajamarquillai üregek2013-11-27
  A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
  Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
  Google-konteók2013-11-03
  A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
  Katrina-konteók2013-10-11
  A denveri repülőtér2013-09-27
  Haszbara-konteók2013-08-25
  Génmódosítás-konteók2013-07-08
  Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
  Konteónak indult…2013-06-09
  Az X bolygó2013-04-27
  Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
  Náci repülő csészealjak2013-03-22
  D. B. Cooper története2013-02-19
  Egy pápa lemondása2013-02-11
  A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
  Eltűntek2013-01-18
  Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
  Anjikuni-rejtély2012-12-11
  Szent Malakiás próféciái2012-12-03
  Jövőbelátás-konteók2012-11-21
  Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
  Mátrix-konteók2012-10-28
  Elbert János halála2012-10-19
  Bohemian Grove2012-09-26
  Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
  A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
  Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
  A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
  Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
  Olof Palme halála2012-05-16
  A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
  Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
  Jörg Haider halála2012-03-14
  Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
  A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
  Szcientológia-konteók2012-02-07
  Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
  Népszámlálás-konteók2011-11-12
  EU-konspiráció2011-11-12
  A Djatlov-incidens2011-11-12
  Fluorid-összeesküvés2011-08-19
  Breivik-merénylet2011-07-25
  A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
  Patton tábornok halála2011-05-12
  Skull & Bones2011-04-19
  Réztekercs-konspiráció2011-04-12
  AIDS-konspiráció2011-04-11
  Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
  Moszkva és a csecsenek2011-04-08
  Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
  A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
  Globális felmelegedés2011-04-05
  A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
  Kilenc/tizenegy2011-03-30
  A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
  Kelly doktor halála2011-03-28
  Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
  Az arab világ forradalmai2011-03-23
  Martin Luther King halála2011-03-22
  Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
  Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
  A USS Liberty megtámadása2011-03-17
  Jézus-összeesküvés2011-03-16
  Ajánló – linkek2011-03-15
  HAARP-összeesküvés2011-03-14
  Chico halála2011-03-11
  JFK – 2.02011-03-10
  JFK – 1.02011-03-10
  Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
  Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
  Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
  Gagarin-konteók2011-03-04
  Cigánygyilkosságok2011-03-04
  Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
  Vérvád-konspiráció2011-03-03
  A Council on Foreign Relations2011-03-02
  A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
  Atlantisz-konteók2011-03-01
  Nagy német adókonteó2011-02-28
  Illuminátusok2011-02-28
  Ajánló – filmek2011-02-26
  Az Elvis-legenda2011-02-25
  Tunguzka-rejtély2011-02-24
  Nikola Tesla 2.02011-02-23
  Nikola Tesla 1.02011-02-23
  Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
  A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
  Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
  A főtitkár halála2011-02-21
  Nácik aranya2011-02-19
  ODESSA2011-02-18
  A romániai “forradalom”2011-02-18
  Templomosok2011-02-17
  A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
  WikiLeaks-konteók2011-02-15
  A Voynich-kézirat2011-02-15
  Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
  Mormon-összeesküvés2011-02-14
  Szabadkőművesek 2.02011-02-13
  Szabadkőművesek 1.02011-02-13
  Bilderberg-konteók2011-02-13
  Men in Black2011-02-12
  UFO-konspiráció2011-02-11
  Jim Morrison halála2011-02-11
  Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
  Roswell és az M-122011-02-09
  Bermuda-háromszög2011-02-09
  Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
  Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
  Népek Temploma2011-02-08
  Egy pápa halála2011-02-08
  A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
  A “tökéletes katona”-projekt2011-02-07
  A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
  A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
  Beatles-konteók2011-02-05
  John Lennon halála2011-02-05
  Philadelphia-kísérlet2011-02-04
  Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
  Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
  A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
  A Seuso-ügy2011-02-02
  Titanic-sztori2011-02-01
  Holdraszállás-konteók2011-01-31
  Marilyn Monroe halála2011-01-30

  Innen jöttök