2012-08-05–19:53

A Zelnik-ügy – reloaded!

Hatalmas megtiszteltetés egy magamfajta kis blogger számára, ha szerény írása olyan profik szeme elé kerül, akik más, sokkal emelkedettebb perspektívából látják az éppen kitárgyalt témát,  mint a szerző. Annó nagyon örültem például a mormonokról szóló cikkem visszhangjának, s most hasonló eset történt a csütörtökön megjelent Zelnik-Seuso – konteó kapcsán.

Na nem lord Northampton jelzett vissza (pedig nagyon bírtam volna értékelni), s nem is a hajdani titkosszolgálati szálról került a birtokomba új információ (de talán ami késik, nem múlik!). Hajdú Éva, a HVG újságírója, a Seuso-ügy egykori kormánybiztosa lepett meg egy levéllel. Ezt sajnos nem olvashatjátok, mert ettől határozottan elzárkózott, de magánközlésként bárkinek elküldöm, aki igényli (ezt senki nem tilthatja meg, még Hajdú Éva sem), az általa jegyzett cikket, illetve a válaszomat viszont olvashatjátok az oldaltörés után. Ha a válaszlevelem egyik-másik kitétele nem érthető, kérdezzetek és válaszolok a kommentekben, de a “letiltott” levélből természetesen nem fogok szó szerint idézni 🙂

Ahogyan azt mondtam, a levelet, amit én kaptam, sajnos nem olvashatjátok itt, mert a feladó valami miatt nem vállalja a szavait. Hogy miért dönt így egy olyan újságíró, aki a nyilvánosság egyik bajnoka, arról megvan a véleményem. A levélre természetesen válaszoltam. Bevallom, a végső verzió (amit itt ti is olvashattok) már egy kicsit finomított, mert első nekibuzdulásomban itt-ott keményebben fogalmaztam, de aztán lehiggadtam és végül ez maradt belőle:

Tisztelt Asszonyom!

Ha megengedi, a könnyebb áttekinthetőség kedvéért (no és azért, nehogy kimaradjon valami) pontokba szedve válaszolok roppant megtisztelő levelére.

1.) Ha már ennyire konzervatív, a megszólításhoz nyugodtan felhasználhatta volna a nickem. Ha megenged egy tippet: Üdvözlöm, tiboru. Esetleg (igen, tudom, ön konzervatív) Tiboru (noha én kisbetűvel írom).

Tudja, kedves Hajdú Éva, a nick az internetes korszakban az illető nevének szerepét tölti be, s ennek megfelelően használandó. S mivel ön egy szerzői nickkel ellátott blogposzthoz fűzte a megjegyzéseit, az internetes protokoll szerint ez a – kicsit kioktatás illatú – nyitómondata szükségtelenül rosszízű felütésnek minősül. Lehet, hogy nem ez volt a szándéka, mindenesetre az offline újságíró kicsit arisztokratikus fennsőbbségérzete is átsüt belőle az online médiumok (például a blogok) irányába. Szerintem.

De lépjünk tovább.

2.) Egy kicsit sértetten jegyzi meg, hogy az ön által jegyzett HVG-cikket “nem tettem fel“. Nos, nem mintha bármiféle magyarázattal tartoznék önnek, de elmondom: a Zelnik-Seuso posztot csütörtökön írtam, s a hetilap online verziójában akkor ez a cikk nem szerepelt (utánanéztem: most sem szerepel). Belinkelni pedig (lehet, hogy most hallja először) csak olyan tartalmat lehet, ami a világhálón elérhető. Azt pedig ugye nem gondolta komolyan, hogy csak azért fogom megvásárolni a papíralapú hordozót, hogy az ön cikkét beszkenneljem és feltegyem a blogomra?

3.) A HVG, Zelnik István és az Index egymás közötti játszmáiba nem tudok és nem is akarok belefolyni. Hogy ki, mikor, miért és hogyan próbálgatja sütögetni a saját pecsenyéjét – nos, ez nem érdekel. Arról, hogy hírverseny van, aligha nekem kellene egy profi újságírót felvilágosítanom. Az offline média ilyen szempontból mindig is hátránnyal indul. Ezt még egy hozzám hasonló, az újságírás kulisszatitkaira rálátással nem bíró kis magánblogger is tudja, akinek még arról sincs fogalma, hogy a HVG melyik napon megy nyomdába, de ez a vitális információ – hála önnek – most már mindannyiunk agyába beleégett.

4.) Senki nem kérdőjelezte meg az ön pozitív elkötelezettségét a Seuso-kincs hazakerülése mellett, legalábbis nem a blogomon. Hogy ön – saját elhatározásból – milyen karriert áldozott fel a kormánybiztosi beosztás elfogadásával, az az ön dolga; vélelmezem, hogy senki nem kényszerítette erre a lépésre. Vagy ha igen, ez bizony bűncselekmény, s ön ebben az esetben áldozat.

5.) Blogom fennállása óta sokszor kellett emlékeztetnem olvasóim egy részét arra, hogy egy olyan fórumon jár, amelyik – vállaltan – összeesküvéselméletekkel foglalkozik. Ezért az itt megfordulók jelentős hányada – igen! – rajong a konteókért. Ha pedig valaki ezen fennakad és/vagy csodálkozik, az nem a hozzászólókat minősíti. Ez nem akadémiai közlöny.

6.) Kérésének megfelelően felteszem az ön által hozzám eljuttatott HVG-cikket. Mivel ön pdf-formátumban küldte el, ezt szöveggé konvertáltam, mert nem tudom akkora méretben betenni, hogy az tisztán és világosan olvasható legyen. Az olvasóim tárgyszerű tájékoztatása érdekében – utólagos engedelmével – a levelezésünket is beszerkesztem, változatlan formában, hacsak ettől ön kifejezetten el nem zárkózik a megjelenés előtt, vagyis ma (augusztus 5., vasárnap) este 20.00 óráig.

7.) Még egy adalék. A Seuso-lelet körüli tisztázatlan események felderítése, s ezen keresztül a kincs hazahozása érdekében – számtalan honfitársunkhoz hasonlóan – a blogommal én is ugyanoda tettem a voksom, ahová ön. Csak remélni tudom, hogy ez az ön számára is nyilvánvaló.

Ha a Konteóblog bármi módon segíteni tud a fenti cél élérésében, szerény lehetőségeimmel a jövőben is állok rendelkezésére.

Üdvözlettel,

tiboru (Tóth Tibor)

És végezetül az ominózus HVG-cikk, szöveges formában:

Zelnik úr ügyes volt” – állítja saját magáról az aranyaival büszkélkedő műgyűjtő. Az idézet Csúri Ákos Arany, ember című életrajzi kötetében olvasható, amelyben Zelnik István – műkincsgyűjteménye kalandos történetét elbeszélve – például szerencsés vételnek titulálja, hogy 1973-ban, a háború borzalmaiból lábadozó Hanoiban 2-3 kiló rizsért jutott hozzá egy XIII.  századi tálhoz. Interjúiban elbüszkélkedik, hogy diplomáciai mentességét felhasználva hogyan utaztatott aranytárgyakat az Európai Unión belül és Svájc határain át úgy, hogy végül az eltérő szabályozások következtében importengedély került a gyűjteménnyé formált darabok mellé. Szakmai körökben sokan ma is úgy vélik, Zelnik és az ő Aranymúzeuma megtestesíti azt, ami ellen a kulturális örökség védelmére szerződött szakértők és szervezetek – élükön az UNESCO-val – évek óta küzdenek.

Számosan elnézőek e módszerekkel, mert ámulatba ejti őket a szép tárlókba rendezett impozáns gyűjtemény. Arra azonban ritkán van példa, hogy egy ország kulturális kormányzata múzeumi rangot adjon összeügyeskedett kollekciónak, ezzel kvázi legalizálva a gyűjtési módszert is. Márpedig Magyarországon ez történt. Szőcs Géza, akkor még kultúráért felelős államtitkár, a Délkelet-ázsiai Aranymúzeum tavalyi megnyitóján elcsukló hangon ecsetelte, hogy „a megilletődöttség érzése fogja el a látogatót ennyi szakértelem és hozzáértés láttán”. Ezzel szemben György Péter esztéta a Népszabadságban nyilvánosan is megfogalmazta az örökségvédelmi szakma aggályait a proveniencia (eredetpapír) nélküli gyűjtemény állami elismerésével szemben, ennek ellenére az múzeumi kiállítóhely státust kapott. Mindeközben a műtárgypiacon egyre terjednek a hírek Zelnik, illetve cége tartozásairól.

Évszázados babona, hogy az Andrássy úton minden kiállítóhely veszteséges. Zelnik múzeuma a megnyitást követő nyolc hónapban a tervezett 150 ezer látogató helyett csupán 40 ezret fogadott, az évi 400-500 millió forintos fenntartási költség töredékét hozta – derül ki a Napi Gazdaságnak adott nyilatkozatából. Az épület a Kogart Park Ingatlanhasznosító Kft. tulajdonában volt, a Magyar Indokína Társaság Kft. a szomszédtól eredetileg ötven évre akarta bérbe venni. Ám a bérleti szerződés gyorsan adásvétellé alakult, s az átépítéssel együtt 1,7 milliárd forintos terhet rótt Zelnik cégére. A földhivatali nyilvántartás tanúsága szerint a Raiffeisen Bank 850 milliós jelzálogot jegyeztetett be az épületre. Ez még része lehet a normális üzletmenetnek, az azonban már kevésbé, hogy a milliárdos üzletemberként fellépő Zelnik és cége miért maradt adósa partnereinek és sűrűn lecserélt munkatársainak is százezer forinttól százmillióig terjedő összegekkel.

A Magyar Indokína Társaság Kft.-t 2009. március 23-án jegyezte be a Fővárosi Cégbíróság, tulajdonosai a seychelle-béli Art Investment Corporation, valamint Jelen János és Zelnik István voltak. Előtörténete a következő: az egykori hanoi nagykövet és Ázsia-szakértő Jelen Jánost, a Royal Angkor Alapítvány vezetőjét 2007-ben kereste meg egyetemi társa, a hetvenes években Hanoit diplomataként szintén megjárt Zelnik egy reklámszatyornyi aranytárggyal, hogy segítsen feldolgoztatni gyűjteményét, és szervezzenek régészeti kutatást Kambodzsában. Mivel Jelen alapítványa 1992 óta dolgozott együtt az UNESCO-val a dzsungel által benőtt műemléki területek légi és űrfelvételeinek feldolgozásán, valamint a német külügyminisztérium támogatásával IX. századi szentélyek leletmentő helyreállításán, az egykori diplomata örömmel csapott Zelnik tenyerébe. Másfél év alatt a legjobb szakemberek bevonásával leírást készíttetett Zelnik legfontosabb aranytárgyairól és hajóroncsról előkerült porcelánjairól, s kötetekbe rendezte őket. 2008 decemberére pedig összeállított egy szakértői csoportot, amelynek tagjai – régészek, építészek, vidékfejlesztési és természetvédelmi szakemberek – vállalták a X. századi volt királyi székhely, Koh Ker mintegy 80 négyzetkilométernyi, őserdő borította területének előkészíttetését világörökségi jelölésre. Erre a munkára Zelnik 980 ezer dolláros ígérvényt tett, így írta alá a szerződést a Jelen vezette Angkor Alapítvány, Zelnik Magyar Indokína Társasága és a kambodzsai örökségvédelmi szervezet, az APSARA. A háromévesre tervezett program idő előtt abbamaradt, csaknem valamennyi résztvevője azóta is különböző összegek megfizetésére vár. Jelen 2010 áprilisában áprilisában, a Néprajzi Múzeummal közösen szervezett aranymaszk-kiállítást követően szakította meg kapcsolatát Zelnikkel a zűrzavaros pénzügyek miatt.

A terv közösségfejlesztési részéért Martoni András agrármérnök felelt, aki korábban az ökoturizmus fejlesztésén dolgozott Kambodzsában. Őt közel egy év után rúgta ki Zelnik cége, s maradt adósa több hónapnyi fizetésével. Martoni másoktól eltérően nem hagyta annyiban a dolgot, bírósághoz fordult, amely meg is ítélte neki az elmaradt járandóságot. Martoni hangsúlyozza, hogy nem bánatpénzért vagy kárpótlásért perelt, csak azt szeretné megkapni, ami a szerződés szerint jár neki. Türelme fogytán felszámolást kért a Magyar Indokína Társaság ellen, mely a februári jogerős ítélet ellenére sem fizetett. Júliusban, a felszámolást elkerülendő, Zelnik 45 napi haladékot kért és kapott a bíróságtól. A követelt összeg 1,2 millió forint. Ennél valamivel kisebb összeget igényel Zelniktől saját életrajzi kötetének szerzője: Csúri a könyvbemutatókkal kapcsolatos költségeit és a kötet eladásából származó részesedését várja, immár évek óta. A Magyar Indokína Társaság ellen eddig a cégbírósági dokumentumok alapján a Pharma Press Nyomdaipari Kft. (9 862 500 forint), az Epemédia Hungary Zrt. (17 020 875 forint), a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat (2 875 431 forint) és a Gio Médiafilm Reklámügynökség Kft. (5 759 529 forint) indított végrehajtási eljárást, s több-kevesebb idő elteltével meg is kapták járandóságukat.

A HVG tudomása szerint vannak még olyan – a múzeum építésében, kialakításában részt vevő – cégek és személyek, amelyek, illetve akik még reménykednek, ha nem lépnek nyilvánosság elé vagy nem fordulnak bírósághoz, hozzájutnak Zelniknél ragadt kintlévőségükhöz. Kölcsönszerződés keretében húszmillió forinttal maradt adósa Zelnik az év elején elhunyt műkereskedőnek, Nagyházi Csabának – mondta a HVG-nek az egyik hozzátartozó. Több más műgyűjtő szakember is bekerült Zelnik vadászterületére.

Őrfi Juditot – akivel Zelnik évekkel ezelőtt hosszabb ideig műgyűjtői kapcsolatban állt – 2011-ben az Aranymúzeum megnyitására készülődve vette rá, hogy tőle részvényt vásároljon. A műtét előtt álló, járóképtelen, 76 éves asszony 2011 márciusában tízmillió forintot fizetett ki egy darab papírért és két fotográfiáért. A papiros az Art Investment Corporation részvénye, a képek pedig, fedezet gyanánt, arany műtárgyakat ábrázolnak. A HVG által beszerzett okiratmásolat szerint a Seychelle-szigeteken 2009-ben bejegyzett Art Investment Corporation 10 millió dollár névértékben bocsáthat ki részvényeket, és tavaly március elején még a Magyar Indokína Társaság Kft. 50 százalékos tulajdonosaként szerepelt. De csak három hétig, mert a Nemzeti Erőforrás Minisztérium úgy vélte, a múzeumi engedélyen nem festene jól egy offshore tulajdonos. A részvény adásvételi szerződése szerint az Art Investment Corporation minimum évi 20 százalékos hozamot biztosít. A fedezet pedig két darab X. századi arany melldísz, melyeket az adásvételi szerződés szerint az Allianz 100 ezer euróra biztosított, ám Zelnik a mai napig nem mellékelte hozzá a fedezet fogalmának megfelelő dokumentációt. Ezenkívül a szerződés értelmében a Magyar Indokína Társaság kötelezettséget vállalt, hogy egy év múlva a részvényt „névértéken, a hozadék megfizetése mellett” visszavásárolja. Az év letelt, Őrfi Judit nemhogy pénzt nem kapott, még a leveleire sem válaszoltak, ezért az ügyet ügyvédnek adta át. Ismerősei között tájékozódva rájött, nem ő az egyedüli részvénytulajdonos. A pénzügyi konstrukció felveti a jogosulatlan befektetési szolgáltatás gyanúját, sértheti az értékpapírok forgalomba hozataláról szóló jogszabályi előírásokat, a fix hozam pedig – részvénypiaci szakértők szerint – tiltott betétgyűjtésnek minősülhet.

Az immár Zelnik tulajdonában álló Magyar Indokína Társaság Kft. üzletrészét két hónapja egy bírósági eljárás után száz százalékban lefoglalta egy végrehajtó annak a több mint százmilliós tartozásnak a fejében, amennyit Zelniktől egy magyar üzletember, műgyűjtő igényel (aki azt kérte, hadd maradjon inkognitóban). A Magyar Indokína Társaság törzstőkéje a cégpapírok szerint lapzártánk idején a következőképpen fest: 181,19 millió forint készpénz, 990 millió forint nem pénzbeli hozzájárulás, utóbbi megnevezése: 100 darab, egyenként 50 ezer dollár értékű Art Investment Corporation-részvény. A HVG Zelniknek címzett kérdéseire a Magyar Indokína Társaság kommunikációs munkatársa válaszolt, tudatva, hogy a tulajdonos 248 millió forinttal, 1420 millióra emelte a kft jegyzett tőkéjét, és „határidőn belül rendezi a még fennálló pénzügyi kötelezettségeit”. Elméletileg fennáll a lehetősége annak is, hogy a részvénytulajdonosok a fedezetként átadott fotók alapján kikérjék a rajtuk szereplő tárgyakat. Volt, aki ezzel is megpróbálkozott, Zelniktől aranytárgyat azonban nem kapott. Felvilágosítást viszont igen, no nem Zelniktől, hanem két nemzetközi aukciósháztól. Arra hívták fel a figyelmét, hogy a darabok a külföldi műtárgypiacon csak akkor forgalomképesek, ha mellékelni tudja az érvényes eredetpapírt, a beszerzés körülményeinek leírását, a részletes – nemcsak tárgyleírást, hanem valódi szakvéleményt tartalmazó – meghatározást. De a hitelezőknek csak fényképük van, tárgyuk nincsen, a fedezetként szolgáló darabok ugyanis nem banki vagy ügyvédi letétben, hanem az Aranymúzeumban vannak, eredetük kétséges, és emiatt értékmeghatározásuk is az – a kettő ugyanis összefügg.

Hajdú Éva

Hát ennyi volt. Biztosan van véleményetek (akár a levélváltásról, akár a HVG-cikkben olvasható információkról, akár arról, hogy miért zárkózott el ilyen határozottsággal Hajdú Éva a levele közlésétől), s erre most is kíváncsi vagyok. Feltételezem, nem csak én, hanem maga Hajdú Éva is, akit üdvözlök az olvasók között, ugyanakkor felhívom a figyelmét, hogy regisztrációt követően neki is lehetőség nyílik közvetlenül hozzászólni a poszthoz – már ha nem érzi méltóságon alulinak. És ha – az eddigiekkel ellentétben – tud olyat mondani, amit a nyilvánosság előtt is felvállal. Valljuk csak be: elég pikáns helyzet ez a letiltósdi, nem?

Kategória: EgyébCímkék: , ,

187 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 187. tiboru — 2014-03-26 17:37 

Hehe, Hajdú Éva ma sértetten nyilatkozott arról az egyik rádióban, hogy “őt nem kérdezték meg” a kincsek hazaszállítása előtt.

Vajon mi a fenéről kellett volna megérdezni valakit, aki évekig (!) akkor volt Seuso-ügyi miniszteri biztos, amikor NEM sikerült hazahozni egy grammot sem a cuccból?

 186. zizzi — 2014-02-06 15:52 

Most talaltam, ket evvel ezelotti film a Zelnik muzeumrol. Seusorol meg nincs hir benne, ezert picit OFF.

http://www.youtube.com/watch?v=KuCOhX9vvsk

 185. sztalker — 2013-02-04 14:02 

Hajdú Évától is egy cikk az árverezésről:
http://nol.hu/lap/hetvege/20130202-az_andrassy_ut_aranya

 184. igazitrebics — 2013-01-25 08:24 

Az előzőt rossz helyre írtam! 🙁

“Végrehajtók árverezik Zelnik István aranykincseit”

“Végrehajtók a milliárdos műgyűjtőnél! Százmilliós nagyságrendű bevétel reményé­ben hirdette meg árverésre Zelnik István (62) féltett kincseit a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara.”

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/vegrehajtok-arverezik-zelnik-istvan-aranykincseit-2170627

Jajj, szegény Zelnik bácsi, rossz végén áll a faroknak!!

 183. tiboru — 2012-12-13 16:33 

@gtibor:

A forrásom meggondolta magát és – egyelőre legalábbis – elzárkózott attól, hogy akár anonim módon is felvállalja a levelét. Nagyon sajnálom, hogy így alakult, de senkinek nem akarok problémát okozni.

Csak abban reménykedem, hogy talán majd egyszer…

 182. egotajcs — 2012-12-13 15:56 

Megelőztél, Tiboru.

Igazából lassan szót sem érdemel az egész, az egy bökkenő, hogy hivatalos státuszba került a “múzeuma”, ami így már nem magányügy…

 181. gtibor — 2012-12-13 15:37 

180. @tiboru:

Én bele se mertem olvasni. Zelnik hiteltelen, ez is csak azt bizonyítja.
Jut eszembe: A beígért nagy port kavaró, szenzációs bejelentésed a Seuso kinccsel kapcsolatban elmarad? 🙂 Valami olyasmit írtál, hogy magánlevélben kaptál információkat, de még le kell ellenőrizned.

 179. rebel — 2012-11-09 05:02 

A Zelnik gyűjtemény mellett egy misét megérnének a Jelen-féle maszkok… tartok tőle, azokat sem adományként kapta drága feddhetetlen Jelen úr ázsiai kolostorokban pusztán a szerzetesektől szuvenírként.. nemde?

 178. exgumitalp — 2012-10-14 13:57 

Respect ezért az updétért tiboru! 🙂

 177. rebel — 2012-09-17 02:12 

Ez a nő fél… olyat írt neked, amit azért nem vállal, mert okkal maffiát sejt Zelnik mögött… és nem akar emiatt bajba kerülni, főleg látván hogy ugyebár egy követelője nemrég meghalt “véletlenül”, a drága feddhetetlen műgyűjtő úrnak. Aki mellesleg szerintem nyilvánvalóan egy bűnöző. (nopersze ez csak konteo 😉 ) Általában az ilyen nagyravágyó nárcisztikus becsvágyó és hiú gengsztereknek általában ez a nagy nárcizmusuk a vesztük… Hírnevet elismerést hajbókolást akar, már a ki tudja hogy összeharácsolt vagyon nem elég… pedig milyen szépen élhetne csendesen valahol egy szép trópusi helyen egy szép villában a műkincsei közt luxusban okosan… de hát nem, ő kormányszintű dolgokra, országmentő akciókra vágyott, felhajtásra nagy névre, hogy a neve ott szereplejen a nagyok közt a címlapon, hiszen a nagy szakemberek közt soha nem fog nyilván, mivel a szakmán belül gondolom mindenki jól tudja hogy egy szélhámos és semmi más.. méghogy milliárd euró… bahh… node ez csak konteo… 😉

 176. gtibor — 2012-08-22 17:45 

@cirus:

Végre valami fejlemény! Köszi! 🙂

 174. gtibor — 2012-08-22 14:24 

Legyen már valami bréking! 🙂

 173. quentaur — 2012-08-20 18:52 

Kedves igazitrebics!

“Itt a csavar abban van, hogy ha az állam lemond az igényéről, akkor megváltozik a kincsek jogi helyzete!”

Szerintem mi ugyanazon az állásponton vagyunk… 🙂

Bevallom, ez a Seuso kincs annyira engem nem izgat, csak elolvastam, mert friss… Szerintem a történetnek a legeleje az érdekes, ez, hogy mikor kié, és ez a marakodás már nekem annyira nem…

Egyszerűen a megérzésem azt súgja, hogy az öreg angol 30 év után nehezen mondana le a kincsről ingyen, sőtt, ha legalizálni tudná, még drágábban menne el vagy maradna otthon…

Zelnik bácsi… 10 milliókat költött már most, csak a felkutatásra, egy évet ölt bele a munkába… Halála után a népnek ajándékozná… aztán vagy sül vagy nem…(!)

Hát mi ez? Valami népmese? Mert, akkor új vonal kerülhet tiboru hasábjaira a moszad és az Ufó-k mellé, a jóságos zelnik Bácsi…

Na, kb. szerintem ennyi…

Üdv,

 172. igazitrebics — 2012-08-20 18:18 

@quentaur:
Na szóval, Zelnik bácsi mesélhet amit akar, de ő sem tulajdonjogot, hanem őrzési jogot vásárolhat. Ez az ár tartalmazhatja egy csomó költségét a Lord bácsinak.
Itt a csavar abban van, hogy ha az állam lemond az igényéről, akkor megváltozik a kincsek jogi helyzete!
Ha lemond róla, akkor Zelnik bácsi helyzetbe kerül, mi meg elbúcsúzhatunk a kincsektől!
Szerintem!
Ha nem mondunk le róla, akkor meg Zelnik bácsi nem veszi meg, mert a határon rögtön elkobozzák tőle!

Most légy okos Domokos!!

 171. quentaur — 2012-08-20 17:53 

@igazitrebics:

Igenis, értetettem! 🙂

Még egy kérdésem lenne, aztán tényleg befejezem… De ez nem tud bent maradni…

Ha nincs tulaj, ki adhatja el a remek Zelnik bácsinak?

Mert ugye az említésre került…

Ez így nem kerek…

Meg lehet azt venni, kérem…ergo, van annak tulaja…

 170. igazitrebics — 2012-08-20 15:49 

@quentaur:
Tessék elolvasni az idevonatkozó posztokat, meg a kommenteket! 🙂

 169. quentaur — 2012-08-20 15:43 

Kösz, hogy képbe hoztál…

 168. igazitrebics — 2012-08-20 15:33 

@quentaur:
Háát, röviden, leegyszerűsítve: ugye kicsempészték, gyártottak hozzá hamis provenienciát (eredetpapírokat) és a Lord bácsit vagy bepalizták vagy sem. Amikor el akarta adni, akkor derült ki, hogy büdös a dolog. Volt per, felperesként Libanon, Horvátország és mi. A vége az lett,hogy senkinek nincs igaza, a papírok hamisak, tulajdonos nincs! A Lord bácsi őrizheti, de nem a tulajdona.
De, ezt már írtam! 🙂

 167. quentaur — 2012-08-20 15:25 

@igazitrebics:
Akkor most ennek a nagyon értékes kincsnek nincs tulajdonosa?

Elnézést a tudatlanságomért…

Tök azt hittem, hogy van neki, csak a sok jelentkező és gyilkolászós múlt miatt nem lenne tiszta neki eladni, mutogatni, kereskedni vele…

Akkor ez egy mellékonteó a részemről…

 166. igazitrebics — 2012-08-20 15:04 

@quentaur:
A Lord bácsi nem tudja eladni, mert nincs a tulajdonában!!!
“Csak” őrzési joga van, azt átadhatja, akár pénzt is kérhet az eddigi kiadásaira, de tulajdonjogot nem tud átadni, eladni, mert az nincs neki!

Az állam igényével az az apró baj, hogy semmilyen joghatóság a magyar állam igényét nem erősítette meg!!
Bármennyire hisszük, hogy a kincsek minket illetnek, a jogi alap hiányzik!!

SAJNOS!

 165. quentaur — 2012-08-20 14:36 

A kormány helyében én nem mondanák le hivatalosan a kincsekről… Mi van ha a kormány lemond a kincsekről, de Zelnik bácsinak meg felszakad a körme pl. pont akkortájt és nem tud érdemben foglalkozni a dologgal…

Mondjuk akkor sincs baj, miénk ugyan nem lesz, de a Lord már eladhatja… Tulajdonképpen ezzel is segítettünk, nem fogja neki otthon a port, mint eddig és a pénze sem áll benne…

Mert az úttörő ott segít ahol tud! 🙂

Ez így meredek?

 162. psychophantasmalphenomena — 2012-08-15 13:23 

En meg uj gyerek vagyok a konteo taborban.

A mukincs/mutargy/dragako vadaszatot en nehezen tudom elkepzelni konteok nelkul, es csupa tiszta, torvenytisztelo, tisztesseges utak megtetelevel. Szerintem aki ilyesmiben utazik, akarva-akaratlanul is darazsfeszekbe nyul. Miert lenne kivetel egy Seuso-kincsvadasz helyzete?

A konteo tok jol osszefoglalta a sztorit, a kincsek hanyattatott sorsa pedig minden rendes ember agyaban beinditja a konteo gepezetet…

Aki pedig kincset vadaszik, az maga is a jatek resze lesz, de a jatszmakat – meg ha uzelmeknek is hivjak oket – ilyen szinten, mint a Seuso-kincsek, hat, elegantosabban kell megvivni. Foleg ha az ember korrekt, szakerto cikkirasra adja a fejet mertekado lapokban…

 161. dr. Lópici Gáspár — 2012-08-15 01:31 

Én mindent tudok, de nem mondhatok semmit…

 160. morci — 2012-08-14 20:12 

@sztalker:
Fészbukos istennő – tetszik…:-)
Külföldi újságíróiskolát végeztem,lassan 20 éve…vajh miért kerülöm messze el a “mediákokat”?…:-)

Klassz,hogy idetaláltam,paranoiám kiélhetem…seuso kapcsán biztos asszonyt hallottam szombaton a klubrádióban,nem értettem teljesen,most kezd összeállni a kép. Köszönet!

Mottó: azért mert paranoid vagyok,még üldözhetnek..:-)))

Morci

 159. sztupi — 2012-08-14 18:02 

@tiboru: “A nyilvánosság előtt felvállalni a véleményed – nos, úgy látszik, ez nem a magyar top-újságírók erőssége”

Erről lehetne mesélni sokat…. de ez már nem ezen blog témája.

 158. sztupi — 2012-08-14 18:01 

@tiboru:
Aha. Ez nekem is motoszkált a fejemben, hogy a csaj (?) hajt vmi kormányzati posztra.

Hiába a HVG csak egy nyomtatott médium az internet korában ugye….

 157. tiboru — 2012-08-14 17:31 

@sztupi:

Csak kicsit 🙂

A nyilvánosság előtt felvállalni a véleményed – nos, úgy látszik, ez nem a magyar top-újságírók erőssége. Hajdú Éva mostanában amúgy is széthaknizza a médiát, mert mindenki tudja, hogy ő a legnagyobb Seuso-szakértő, és sose lehet tudni, hátha megnyílik a lehetőség egy újabb kormánybiztosi poszt megcsípésére 🙂

 156. sztupi — 2012-08-14 17:12 

Most olvastam Hajdú Éva levelét. S ennek tükrében újraolvasva tiboru levelét kicsit sírdogáltam a röhögéstől.

Hiába az én gonosz lelkem….

Azért arra kiváncsi lennék , hogy a magas Piedesztáról pofáraesett HÉ ugyan mit reagálna erre a blog keretein belül?
Márha lenne annyi “vér a pucájában”.

Gonosz vagyok nagyon ?

 155. gtibor — 2012-08-14 13:38 

Korábban próbáltam belinkelni, akkor nem sikerült, hátha most.

2002-es cikk:

http://www.origo.hu/itthon/20020312seusougy.html

 154. warr — 2012-08-14 13:01 

Szép kacifántos ügy.
Amúgy (sajnos) nagyjából én is ott tartok, hogy lassan bárkinek előbb elhiszek valamit, mint a magyar államnak/kormánynak…

 152. zizzi — 2012-08-12 19:43 

Nagyon sajnalom, hogy nem tudtam a kezdetektol kovetni a KET!! uj blogot (na meg a torteneseket 😉 )…. belepalacsintaztak a ventillatorba mar megint, es tiboru idoben itt es ott volt, tisztara mint egy haditudosito ;). Eloszor is a nem kotelezo fohajtasom a mester elott :).

Nekunk magyaroknak nem voltak gyarmataink, nem volt honnan osszeszedni amerika meg kelet kincseit, sot, meg a “mieinket” is elvittek, viszik. Ez inkabb gyarmati sor, nemde? Hat emiatt is, szivem szerint drukkolok Zelniknek, nagyon jo lenne Magyarorszagon latni Seuzo kincset, es deritse mar vegre ki valaki, hogy pontosan ki is volt Seuso. Remelem lassan feny derul a titokzatos labnyomokat hagyo ongyilkossagot “kieroszakolo” banditak kiletere is, kedvelem a konteokat, de jobb’szeretem a poharamban a tiszta vizet.

Jonyelvek szerint nem szabad firtani egyetlen nagy vagyon elso milliojanak eredetet sem…..
Mondjuk van egy jo vicc, milliardos Moricka bacsi koraban meseli: szegeny cipofuzoaruskent kezdtem a 82. utca sarkan. Aztan az uzleten eleg nagyot leditett egy millios orokseg….

Itt ugye oroksegrol nincs szo…
Azok a hetvenes evek eleg suruek voltak, fegyver, kabszer, ki tudja meg mi minden jart ide-oda a vilagban, ilyen szempontbol eleg erdekes hely vietnam meg belgium…. plane egy diplomata utlevellel rendelkezo embernek. Azok az egyetemi evek is figyelemremeltoak, mert ugye eleg valogatott embercsoport mehetett kulfoldi egyetemre, plane olyanra es oda, amilyenre o jart.

Ha: mit jelent az a szo hogy efbiaj? ezt kiabaljak kinn kopogtatas kozben…..

 151. lencse — 2012-08-12 13:23 

Adjon már egy libiai sejk vagy egy iráni mufti (esetleg a falusi lelkész) egy pecsétás papirt ezekről IS és kapja meg az aki a legtöbbet ferditett/csalt/rabolt ezen a téren. Punktum.

 150. deniro — 2012-08-11 07:13 

http://hvg.hu/vilag/20120810_seuso_kincs_tortenet

csak a jegyzőkönyv kedvéért, újdonság nincs benne…

 149. hitelezo — 2012-08-10 12:22 

Én azt gondolom hogy azt kellene észrevenni – hogy legalább két különböző lényegi dologról van szó a “Zelnik üggyel” kapcsolatban – csak sajnos ez a megjelent cikkekben összemosódik.
Érdekes módon a dicsérő magasztalásokban mindig dr Zelnik Istvánként szerepel, a tartozásai – kétes részvénykibocsátásai pedig a Magyar Indokína Társaságot terhelik.

1. Az Aranymúzeum – a Seuso kincsek, ZI, mint műgyűjtő – senki nem kételkedik benne, sőt elismeri hogy amit létrehozott az nagy dolog, szép és tiszteletre méltó. DE !
2. Érdekes módon – a vagyonához képest “elenyésző” tartozásait hónapok óta nem tudja kiegyenlíteni?
Nem csak munkabérekről van szó – hanem megrendelt és teljesített szolgáltatások ellenértékéről. Amivel kisebb cégeket nagyon kellemetlen helyzetbe hoz – mindezt az ő talmi csillogása érdekében.

Azt gondolom az aki akár egy embert becsapott, aki akár egy ember életét megkeserítette a saját önös érdekében az nem lehet értékes, igaz ember – bármit is hozott létre … mert ezt másokon átgázolva tette.

 148. morat — 2012-08-10 00:09 

@deniro:

Eddig ez a verzió tetszik a legjobban. Fenntartom azonban, hogy ha Zelnik az Aranymúzeum működési költségét is 10-20 mFt-onként kéri kölcsön/csalja ki másoktól, akkor olyan nagy mobilizálható vagyona nem lehet. Vagyis: az állam adja (legalább kölcsönbe) a pénzt és így már meg is van a nemes gesztus (márhogy halála után visszaszáll az államra) oka.

Persze az előszerződés nélkül így sem világos ki kit akart átverni az angol, Zelnik, állam hármasból (mind nem járhat jól, ugye)

Alkonteó: Szőcsnek azért is kell mennie, mert Zelnikkel akarja hazahozatni a kincset és nem valami NER kompatibilisebb vállalkozónak látszó személlyel.

 147. tiboru — 2012-08-09 23:50 

@deniro:

Stoicescu? Nocsak, román barátaink itt is felbukkannak..?

Netán Stoicescu ezredes a SIE-től?

Nem, nem a Somogy Ifjúságáért Egyesület, még csak nem is a Society of Industrial Engineering, hanem inkább a

http://www.sie.ro/En/index_e.html

 146. tiboru — 2012-08-09 23:06 

Szolgálati közlemény:

Most küldtem ki (szigorúan magánközlésként!) a századik érdeklődésre Hajdú Éva nekem címzett levelét 🙂

 145. deniro — 2012-08-09 20:40 

off

bocsánat, hogy ennyit írok, de nem bírom idegekkel a vízilabda lányokat…

 144. deniro — 2012-08-09 20:37 

Tehát amit tudunk tőle:

Szőccsel szóbeli vagy írásbeli titkos megállapodás után tárgyalásokat kezdett, s ez lejár augusztus végén.

Szőcs június közepén mondott le, kiderült hamar, hogy L. Simonnal kell majd tárgyalnia a következő körben.

Eltelt hat hét és kiállt a nyilvánosság elé. Ez alatt az idő alatt miért nem ült le az államtitkárral, hogy itt van ez az ügy, beszéljük meg?

Az legalább kiderült, hogy egy előszerződésféle lehet a birtokában, mert ha rendes adás-vételi lenne, akkor a kulturális kormányzat magatartásától függetlenül megveheti, csak nem hozza haza, hogy nehogy elkobozzák, őt meg letartóztassák orgazdaságért.

Viszont az angol források is megerősítik: forgalomképtelenek a Seuso-kincsek.

És ezt így hogy? 🙂

 143. deniro — 2012-08-09 20:23 

 142. deniro — 2012-08-09 19:43 

“Lord Northampton, born Spencer Compton and known as “Spenny”, became friends with Dr Stoicescu six years ago after meeting at a Freemasons gathering.”

milyen bulik lehetnek az angol építőiparban is 🙂

 141. deniro — 2012-08-09 19:32 

Ha – blog szellemiségéhez hűen – azon agyalunk, hogy miért éppen most került elő újra ez a történet, akkor felvetődik óhatatlanul: nem az angolok tapogatóztak óvatosan mondjuk Szőcsnél, s Zelnik kéretlenül vagy éppen felkérve állt neki a tárgyalásoknak?

S “majd utólag lepapírozzuk édes öregem”, mondta hátára csapva Gézám Pistának, aztán felhajtott még egy korsó sört.

Ácsi, mert közben a fiatal költő kilőtte az idősebbet, s hirtelen Pista egyedül maradt a tárgyalások közepén.

Sto gyéláty? Beszéljek Lacival is, hogy Géza, az elődje mondott nekem valamit két sör között? Mi van, ha Laci letiltja a dolgot, s majd hozzá közelebb műgyűjtővel gondolja át Seuso sorsát?

Na, előveszem a noteszomat, i betű, index, na az éppen jó lesz…

🙂

 140. deniro — 2012-08-09 19:21 

 139. deniro — 2012-08-09 19:15 

Sok sikert!

 138. tiboru — 2012-08-09 19:14 

@deniro:

Volt szó, de most nem mennék bele a részletekbe, mert elég kompikált.

HÉ-ról meg azt mondta (többek között), hogy magabiztossága felkészületlenséggel párosul, s információi a kincsről kábé húszévesek 🙂

 137. tiboru — 2012-08-09 19:11 

@deniro:

Arról, hogy Jóska jó párat eladott az Ecserin és Polgárdi környékén, és ezeknek kéne utánajárni.

 136. deniro — 2012-08-09 19:02 

@tiboru:

Mármint arról, hogy került elő műtárgy?

 135. deniro — 2012-08-09 19:01 

@tiboru:

“Amúgy a mai napig nem értettem, hogy egy sima újságíróból hogy lehetett hirtelen Seusó-ügyi kormánybiztos.”

Ahogy írod, haverságból. Nem először a történelemben, s nem is utoljára. 🙂

Milyen bonyolult az élet, Magyar Nemzet újságíróját alkalmazza Magyar Bálint, Hiller Istvánnak viszont nem kell, s a HVG-ben ír cikket a Szőccsel haverkodó egykori kommunista diplomata ellen.

Azt hiszem Le Carré írta azt, hogy tiszta ügynek azt nevezik, ahol a végrehajtók sem tudják, hogy valójában kinek az érdekében cselekszenek… 🙂

 134. deniro — 2012-08-09 18:53 

@tiboru:

Igen, ez teljesen kézenfekvő volt, hogy őt kérdezték meg.

 133. deniro — 2012-08-09 18:52 

@tiboru:

Hát igen, ezek kínos pillanatok. Viszont miért nem jött ki azonnal egy sajtónyilatkozattal (a HVG csütörtöki megjelenése után), hogy nem igaz,s mindenkit beperelek, aki ezt állítja.

A majdnem 1 millió dolláros projektről volt szó?

Mit mondott Hajdú Éváról?

 132. deniro — 2012-08-09 18:49 

@tiboru:

Kösz a tudósítást!

Ha mindenféle indulat nélkül szeretnék írni, akkor azt írnám, hogy Zelnik úr akár lehetne egy szimpatikus műgyűjtő, aki kissé homályos karrierdiplomata múlttal a háta mögött néhány évtizedes munkával összegereblyézte a családi ezüstöt. Most tisztes nyugdíjas éveiben a haza üdvére szeretne tenni. Volt már ilyen a magyar történelemben.

De éppen nyilatkozatai miatt gondolkodik el a legjámborabb polgár is, hogy is van ez?

“Ja és az Aranymúzeum tulajdonosa kijelentette: titoktartási nyilatkozatot írt alá a Szőcs Gézával folytatott beszélgetésről, részletekbe nem mehet bele, mert titkot sértene…”

Ez is milyen már…? Tudom, hogy ki lőtte le Kennedyt, de meg kell ölnöm téged, ha elárulom.

 131. tiboru — 2012-08-09 18:31 

@Eugenie Danglars:

Abszolút jogos. Az egyik levélben, amit kaptam, pont erről ír az olvasó. De még utána szeretnék járni egy-két dolognak, mielőtt írok róla.

 130. tiboru — 2012-08-09 18:30 

@Eugenie Danglars:

Bizonyos szempontból emberileg érthető is: ott ült kilenc évig a kormánybiztosi székben, fontoskodott fel s alá, forrásaim szerint osztotta az észt minisztériumi osztályvezetőtől kezdve a régészeken és a jogászokon át egészen a rendőrségig mindenkinek, és nem ért el semmit.

Most jön egy hirtelengazdag, gyanús faszi, tisztázatlan eredetű milliárdokkal a háta mögött és azt mondja, hogy két hónap alatt (nagyrészt) megoldja a problémát, amin egy teljes államigazgatási szervezet ott görcsöl 22 évig.

Hát nem csoda, hogy megüti a guta 🙂

Amúgy a mai napig nem értettem, hogy egy sima újságíróból hogy lehetett hirtelen Seusó-ügyi kormánybiztos. Aztán meghallgattam a vele készített egyik interjút és minden megvilágosodott: ja, hogy Magyar Bálint csókosa volt és addig járt a nyakára, amíg a kulturális miniszternek elege lett és kinevezte? Akkor mindent értek.

 129. Eugenie Danglars — 2012-08-09 18:17 

@Eugenie Danglars: … ami sértettséget Zelnik esetleges sikeres kincshazahozatala okozza.

 128. Eugenie Danglars — 2012-08-09 18:12 

@tiboru: nagyon érdeke.s H. Éva szavaiból mindig egyfajta mély sértettség érződik ki, mintha egyedül ő tett volna bármit a kincsek visszaszerzéséért, akár egy mártír, és senki más nem hajlandó őt ebben segíteni…

 127. Eugenie Danglars — 2012-08-09 17:46 

@deniro: Nagyon érdekes. Akkor jogos a gyanakvásunk, hogy szerte az országban számos darab lehet még belőle…

 126. tiboru — 2012-08-09 17:42 

@deniro:

Lattmann Tamás jó fej és kiváló szakember. És mindezt nem azért mondom, mert engem is tanított 🙂

 125. tiboru — 2012-08-09 17:41 

@deniro:

Érdekes, hogy a Hajdú Évára vonatkozó Zelnik-kijelentéseket a HVG valahogy elmulasztotta idézni 🙂

És még egy HVG-csúsztatás: ” A bíróság 1,2 millió forint kifizetésére kötelezte Zelniket, aki haladékot kapott az összeg kifizetésére. Azonban már ez a határidő is lejárt.”

A határidő (amiről ma Zelnikék papírt is mutattak) augusztus 30-án jár le.

Ennyit az objektív magyar sajtó zászlóshajójáról 🙂

 124. tiboru — 2012-08-09 17:25 

@tiboru:

Hát ma a Konteóblog is képviselte magát Zelnik István teázójában, ahol erre az eseményre került sor. A Seusót is érintették, de nem lettünk okosabbak, csak az vált nyilvánvalóvá, hogy Zelnik a kormányra, a kormány pedig Zelnikre vár… Ja és az Aranymúzeum tulajdonosa kijelentette: titoktartási nyilatkozatot írt alá a Szőcs Gézával folytatott beszélgetésről, részletekbe nem mehet bele, mert titkot sértene…

És erről többet nem mondott.

Lehet agyalni: milyen titoktartási nyilatkozatot íratnak alá az emberrel egy magánbeszélgetésen – mert ugye a kormány szerint hivatalos megbeszélésre soha nem került sor…

Ja, még valami: ha a sajtótájékoztatón elhangzott és bemutatott bizonyítékok valósak, akkor Hajdú Éva nem mondott igazat a HVG-beli cikkében a kambodzsai Koh Ker-projektről.

Volt egy kis szóbeli, személyeskedésbe fulladó bruszt is Martoni András és Zelnik István között holmi tartozásokról és emberi hiányosságokról, de mivel ez nem tartozik a poszt témakörébe, erről ennyit.

Kiküldött munkatársunk a tájékoztatót követő szendvicsezés és teázás közben még beszédbe elegyedett a jelenlévő újságírók egy részével, akik közül többen úgy nyilatkoztak, hogy csendes együttérzéssel figyelik Hajdú Éva gigászi (de elég kilátástalan) csatáját az újabb kormánybiztosi székért 🙂

És még egy roppant fontos adalék: a szenyók állítólag finomak voltak, akárcsak a kávé, a jeges tea pedig felejthető volt.

 123. deniro — 2012-08-09 17:07 

na, még egy utolsó adalék:

a vesztett perben ítéletet mondott bírónő, s a lord három ügyvédje közül kettő (ugye a harmadik a cinikus angol) kábé egyidősek, s a Columbián szereztek diplomát 🙂

 121. deniro — 2012-08-09 16:54 

@tiboru:

a riporter is olvassa a blogot 😉

Lattemann Tamás által vázolt helyzet miatt nem is volt annyira vicces a múltkori konteóm… 🙂

 119. tiboru — 2012-08-09 08:48 

Hajdú Éva a Lánchíd Rádióban:

http://video.mno.hu/embed/57237

 118. morat — 2012-08-08 23:42 

@tyukodi:

” A Magyar Indokína Társaság túlvállalta magát az Aranymúzeum létrehozásával és az Andrássy úti palota megvásárlásávával. Minden erőmmel azon vagyok, hogy a társaság még fennáló […] tartozásait a következő időszakban […] rendezzem”

vs.

“Mára minden adott, hogy a kincsek első nyolc darabját megvásároljam, …”

Ennyi.

 117. tiboru — 2012-08-08 22:03 

@tyukodi:

Hát ebben tényleg nincs semmi új… Kérdés, hogy a holnapi sajtótájékoztatón fognak-e újat mondani ezzel kapcsolatban, vagy teljesen a Koh Ker-re koncentrálnak.

 116. tyukodi — 2012-08-08 20:09 

üdvözlet,

épp érkezett hozzánk egy levél zelnik közleményével, aki állítólag a vádakra reagál, de egy meggyőző érve sincsen. valahol szomorú vagyok. az indexes interjúra még felcsillant a szemem.

íme

A Seuso-ügyről

A Seuso-ügy kapcsán számos személyemet érintő vád fogalmazódott meg az elmúlt időszakban a magyar médiában, amelyekkel idáig úgy gondoltam, hogy nem kell törődnöm, a nemzeti ügy fontosságára való tekintettel felül kell emelkednem ezen. Azonban szeretném, ha a közvélemény ismerné az álláspontomat, mert a politikai csatározások és ellenérdekeltek gáncsoskodása személyemen keresztül az ügyet is besározza.

Tizennégy éves korom óta vagyok szerelmese Ázsiának, tanulmányozom kultúráját és nyelveit, gyűjtöm tárgyait. Úgy hozta a sors, hogy a világ három legnagyobb délkeket-ázsiai magánygyűjteménye közül számosságában a legnagyobbal rendelkezem. Magánvagyonom, műkincsgyűjteményem lehetővé tenné számomra és utódaim számára is, hogy a magyar valóságtól távoli, gondtalan életet éljek. Azonban úgy tartottam helyesnek, hogy tudásommal, vagyonommal és lehetőségeimmel Magyarország javát szolgáljam.

Számos külföldi megkeresés ellenére idehaza kívántam létrehozni a világ egyetlen délkelet-ázsiai Aranymúzeumát, Budapesthez kívántam kötni a térséggel kapcsolatos tudományos munkát, ezért elindítottam a Magyar Délkelet-ázsiai Kutatóintézetet. Magyar szakembereket segítettem hozzá, hogy kambodzsai kutatásokat végezzenek. Megvásároltam egy Stradivari hegedűt, amit egy tehetséges magyar művésznek adtam öt évre használatra. Könyvkiadásokat, ösztöndíjakat finanszírozok, valamint egy minor szakot az ELTE-n. Mégis néhányan el kívánnak számoltatni a magyar valóságban, saját forrásaimból megvaslósított eredményeimmel és azok értékével, mintha legalábbis közpénzeket áldoztam volna céljaimra. Nagyívű terveket szövök, amelyeket legjobb tudásom és lehetőségeim szerint próbálok véghezvinni, bevonva a legjobb hazai és külföldi szakembereket. Keresem minden terület kiválóságát, legyen szó akár kutatóról, programozóról, grafikusról, őrről, vagy felszolgálóról. Néha nem a megfelelő emberekkel hoz össze a sors, utunk nem egy irányba halad tovább. Amikor nem tudunk tovább együtt dolgozni, akkor a továbblépés anyagi és szakmai sérelmekkel is járhat számukra, amiknek egyesek a nyilvánosságon keresztül kívánnak hangot adni. A Magyar Indokína Társaság túlvállalta magát az Aranymúzeum létrehozásával és az Andrássy úti palota megvásárlásávával. Minden erőmmel azon vagyok, hogy a társaság még fennáló, a vállalkozás nagyságához képest kismértékű tartozásait a következő időszakban a törvény által meghatározott keretek között rendezzem.

Az Aranymúzeum létrehozása mellett életem másik legfőbb célkitűzése, hogy a Seuso-kincseket visszajuttassam Magyarországnak. Megadatott az a lehetőség számomra, hogy a Seuso-kincsek tényleges őrzési helyét és birtokosait felkutassam, az elmúlt időszakban egyedüli magyarként láthassam és a kezembe foghassam a vélhetően Pannónia földjéről elkerült tárgyakat. Mára minden adott, hogy a kincsek első nyolc darabját megvásároljam, hazahozzam, kutathatóvá tegyem és egy Andrássy úti palotában kiállítsam. Ezért a célért hajlandó vagyok a gyűjteményem néhány jelentős darabjától megválni és cégeim egyes tulajdonrészeit is eladni.
A tárgyak hazahozatalához a legmagasabb szinten kértem a magyar kormányzat segítségét, hogy a kényes jogi helyzetben tegyék lehetővé a kincsek hazajuttatását, amelyet halálom után a Magyar Államra kívánok hagyni. A vásárlásról aláírt szerződésem, amelyhez szükséges a magyar kormány támogatása, augusztus végén lejár.
Ezért úgy vélem: történelmi a felelősségünk az elkövetkező rövid időszakban, hogy a Seuso-kincsek ne váljanak végleg elérhetetlenné Magyarország számára.

Budapest, 2012. augusztus 8., szerda

dr. Zelnik István
gyűjtő, múzeumalapító

 115. lorgerm — 2012-08-08 15:29 

@tiboru: a jogdíjakra figyelj! Hosszú távon az a nyerőbb. Volt munkahelyem (illetve az abból kivált kft és bandája) is abból él, hogy bekasszírozza a jogdíjakat a filmek után!

 114. tiboru — 2012-08-08 13:06 

@biziclop:

És (természetesen megfelelő ellentételezésért cserébe) felajánlom Bojtor Tamásnak a szakértelmem 🙂

 113. tiboru — 2012-08-08 13:01 

@biziclop:

Annó az eredeti Seuso-poszt kommentjei között mi is felvetettük, hogy milyen klassz krimit lehetne belőle forgatni 🙂

 112. tiboru — 2012-08-08 12:59 

@tiboru:

Olvasók jelezték, hogy a Lánchíd rádión per pillanat más téma megy, éppen a Szegedi Csanád ügyét boncolgatják.

Ehhez nem tudok mit hozzáfűzni. Én nem hallgatom, nekem szerdát mondtak. Elnézést.

 111. biziclop — 2012-08-08 12:15 

Seuso mindenhol:

http://index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/2012/08/08/veteranokat_fedezett_fel_a_filmalap/

Bojtor Tamás: Seuso – a római kincset kilopták az országból, krimi

 110. tiboru — 2012-08-08 11:51 

@sirdavegd:

Hurrá, lehagytuk a Szabókat!!!!

 109. tiboru — 2012-08-08 11:50 

Szolgálati közlemény:

Most kaptam egy tájékoztatót Zelnik István sajtóreferensétől:

Kedves Kolléga,

a Magyar Indokína Társaság és a Magyar Délkelet-ázsiai Kutatóintézet közös sajtótájékoztatót tart 2012. augusztus 9-én, csütörtökön 14 órától az Aranymúzeum Sövény Aladár Teaházában, Koh Ker: tények és cáfolatok címmel.

Üdvözlettel,

Tímár András
sajtóreferens

Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeum
Magyar Délkelet-ázsiai Kutatóintézet
Magyar Indokína Társaság
tel: +3630/69-44-299
tel: +361/482-31-91
email: timar.andras@zelnik-collection.com
msn: andras.timar@gmail.com
skype: timar.andras.ifj
web: http://www.zelnik-collection.hu/
cím: 1062 Budapest, Andrássy út 110.

Remélem, ő nem fogja utólag letiltani a nyilvánosságra hozatalt :-))))

És persze azt se tudom, hogy a Seusóról lesz-e szó, hiszen a téma a Koh Ker egykori kambodzsai királyi székhely körüli polémia (amiről a HVG-cikk is említést tesz).

 108. igazitrebics — 2012-08-08 11:35 

@tiboru:
Ennek a feltételezésnek azért ellentmond az, hogy a cikkében, az előző államtitkárba (Sz.G.)és áttételesen a kormányzatba viszont egy elegánsat belerúg a Délkelet-ázsiai Aranymúzeum kapcsán!

Lehet, hogy csak egy elszabadult hajóágyú? 🙂

 107. sirdavegd — 2012-08-08 11:33 

@tiboru: Wikipédia szerint a már a harmadik leggyakoribb (http://hu.wikipedia.org/wiki/Leggyakoribb_magyar_vezet%C3%A9knevek_list%C3%A1ja). De mi az kérem, hogy több “Nagy” van, mint “Kovács”?! Nemzetünk ezért tart ott, ahol… :DDDD

 106. tiboru — 2012-08-08 11:21 

@brandhuber:

Köszi, ez tényleg érdekes.

Erre mondaná egy nálam sokkal rosszmájúbb elemző, hogy Hajdú Éva meg szeretné lovagolni ezt a politikai kurzust is, mert egy kormánybiztosi megbízás mégiscsak combosabb, mint a HVG újságírójaként letudni hétről hétre a penzumot 🙂

 105. brandhuber — 2012-08-08 11:09 

A második mondatot ő maga mondta.az első a felkomfban hangzott el. A teljes beszélgetést nem hallottam amit megjegyeztem azt is a hírekbeli ismétlésből mint elsőre jegyeztem meg .

 104. tiboru — 2012-08-08 10:38 

@gtibor:

Hát ha nem, akkor nekik annyi 🙂

 103. gtibor — 2012-08-08 10:28 

@tiboru:

Ez mind szép és jó, de a HVG-re vajon hivatkoznak-e? 😀

 102. tiboru — 2012-08-08 10:08 

@brandhuber:

Ezeket a kijelentéseket Hajdú Éva tette, vagy a rádió következtetései?

Apropó Lánchíd Rádió: a tegnapelőtt meghívtak egy mai beszélgetésre a Seuso-témáról, de egyéb elfoglaltságaim miatt sajnos nem érek rá, viszont a szerkesztő tájékoztatása szerint hivatkozni fognak a Konteóblogra is.

Az adásra a “Kulissza” c. műsorban kerül sor, ma 12.30-tól 13.00-ig. Aki nem tudná meghallgatni, a rádió ígérete szerint a felvétel az online archívumukban is elérhető lesz. Ha megkapom a linket, ide is felteszem.

Kíváncsi vagyok, lesz-e valami újdonság.

 101. brandhuber — 2012-08-08 08:06 

A Lánchíd Rádióban szerintem elhangzott amit nem akart ezen a csatornán tudatni Hajdú Éva:

“A Magyar Állam miatt hiúsulhatott meg a kincsek hazahozatala”..
“Hiller István azzal utasította el a további segítséget,hogy neki abból személyes haszna nem származik.”

 100. tiboru — 2012-08-07 23:04 

@pobeda:

Köszi! Úgy legyen.

 99. tiboru — 2012-08-07 23:04 

@Rókakígyó:

Hát biztos nem az Új Emberben 🙂

 98. tiboru — 2012-08-07 23:03 

@csapos:

Hehe, adtál egy ötletet 😛

 97. csapos — 2012-08-07 20:16 

@tiboru: Csurtusék vigyázzatok. Egy kígyóhús recept a Gasztroblogon, és egy álnok kígyó leleplezi Csuri nevét is 🙂

 96. Rókakígyó — 2012-08-07 19:52 

@tiboru: ráadásul ez sem titok, hiszen olvastunk már veled interjút, nahol?

 95. pobeda — 2012-08-07 19:46 

tiboru!
Nagyon köszönöm a hozzáállásodat, megkaptam.Én sem értem miért tiltotta, de remélem továbbra is olvassa a blogod,blog(j)aidat. Én biztosan.

 94. tiboru — 2012-08-07 19:08 

@sirdavegd:

Valamit nagyon tudnak ott, a HVG-nél. Például azt, hogy kivel kell jó viszonyt ápolni.

Ami engem illet, jó tíz-tizenkét évig előfizetőjük voltam, majd úgy 2000-2002 körül mintha valami megváltozott volna – már ami a minőséget illeti. Aztán még hébe-hóba megvettem egy-egy számot, de jó öt éve nyomtatott verzióban csak akkor járt a kezemben, ha fogorvosnál jártam.

 93. tiboru — 2012-08-07 18:48 

@Rókakígyó:

Szerencsére a negyedik legelterjedtebb magyar vezetéknévvel rendelkezem, úgyhogy majdnem olyan jó, mint egy kitalált 🙂

 92. Rókakígyó — 2012-08-07 18:46 

@sirdavegd: Sőt Tibornak vezetékneve is van:)

 91. morat — 2012-08-07 17:49 

@deniro:

Ez az egyik lehetőség…

A másik, hogy ez a Zelnik úgy ahogy van egy lufi. (Még egyszer: van valaki, aki már 1 hónapja is hallott róla? Tudjuk miből szerezte a vagyonát? Miben van most a vagyona? Miből van jövedelme?)
Az összeszedett műtárgyai nyilván egy (több?) vagyont érnek, de nem tudja őket pénzzé tenni eredetigazolás nélkül. Arra viszont jó, hogy eladja a jómódú műkincskereskedő image-ét és ezzel megtévesszen másokat.
A Seuso ügyet egy percig sem gondolta komolyan, különösen mivel egy vasa sincs (10-20 milliókat is úgy kell kicsalnia másoktól…). Tudta, hogy a kormány nem fogadhatja el. Hát bedobta a nyilatkozatbombát, megkapta a 15 perc hírnevét, mindenfelé címlapokra került, interjúkat adott. A HVG cikket leszámítva a haza megmentője szerepben is tetszeleghet. Amit most ismertségével együtt újabb 5-10-20 mFt-os “kölcsönök” felvételére használ.

 90. somitomi — 2012-08-07 17:46 

@deniro: Hmmm, ez nem rossz magyarázat, vigyázz magadra (pl. ne szállj be jelöletlen fekete terepjárókba)

 89. somitomi — 2012-08-07 17:45 

@somitomi: Juhé, működik!

 88. somitomi — 2012-08-07 17:44 

@igazitrebics: Nem ér egy öt perces videót linkelni, épp zenét hallgatok >:(. Azt se tudtam, hogy ez a Gravatar cucc van.

 87. sirdavegd — 2012-08-07 15:24 

@gloriamundi:
Anno disszertációm munkahelyi vitáján állt fel valaki és kifogásolta, hogy az ő HVG-s cikkére miért nem hivatkozok (gy.k. a megoldás: azért, mert nem lektorált és tudományos folyóiratrál van szó). Szóval arrafelé ez valami rút kórság lehet :DDDD

Node: írtunk egy szép cikket a munka egy részéből pár hónappal később bizonyos hazai todomááányos szaklapba, erre mi jön vissza az anonim lektori véleményben? Az, hogy nem hivatkozunk egy bizonyos HVG cikkre amiért ejnye-bejnye. Itt már végképp X-be állt a szemünk.

Na szóval Tiborunak írnia kéne már egy HVG-s konteót is, mert arrafelé valamiért legalább akkora igény van a hivatkozásokra, mintha impact factorra gyűjtenének 😀

Ja, és egy ON-megjegyzés: Te Úr Isten! tiboru ezek szerint valóban Tibor!!

 86. tiboru — 2012-08-07 14:41 

@deniro:

Tetszetős forgatókönyv, elismerésem!

 85. igazitrebics — 2012-08-07 13:59 

81. somitomi
“HELP! még mindig nem bírtam rájönni, hogy kell átáééítani a profilképemet.”

http://hoppare.com/gravatar-hasznalata.html
Ez egy kb 6 perces magyarul beszélő film, ami végigvezet a Gravatar alkalmazáson. Ha végigcsináltad lesz avatarod! 🙂

 84. deniro — 2012-08-07 13:24 

Nem tudom, hogy szabad-e ezek után, a konteo szellemiségének megfelelően a leginkább kézenfekvő megoldásra rámutatnom? 🙂

Szerintem rém egyszerű a történet. A lord megszorult, a 16. századi kastélyt fel kell újítania, nőnek a gyerekek, négy házasság, ő meg nyugdíjas, szeretne megszabadulni az átkozott kincstől.

Ahhoz, hogy eladhassa, szüksége van arra, hogy lemondjon a Magyar (és a horvát) Állam az igényéről, s tisztára kell mosni a cuccot egy stróman segítségével.

Látszólag megveszi valaki (mondjuk egy lelkes magyar műkincskereskedő, aki hirtelen becsődöl pár héttel később), utána egy más összetételű – de véletlenül a lordot is magába foglaló – konzorcium visszaveszi a legalizált cuccot, amit már egyetlenegy állam sem követel magának.

A következő hónapban árverés a Sotheby’s-nél, s a kincseket megvásárolja egy arubai biztosítótársaság (ami valójában Szeva Mogiljevics üzletember tulajdonában van).

Bocsánat, mindjárt folytatom, de csöngettek…

 83. deniro — 2012-08-07 13:13 

Úgy látom, hogy a nyilatkozat-háború kellős közepére csöppentünk. 🙂

Itt van a perről néhány érdekes adalék (angolul). Gyakorlatilag megvezették Magyarországot, tankönyvben illő módon.

Az egyik cikkszerző a magyar tévéknek, újságíróknak cinikusan nyilatkozó jogász, Ludovic de Walden (lord ügyvédje a perben). Főleg a magyar tanúkra vonatkozó részt nézzétek meg, hogyan húzták csőbe szegényeket.

A régészeti bizonyítékokra:

“What Dr. Nagy gave the jury was NOT fact but historical SPECULATION.

no comment, kiemelés tőlem

és a vonatkozó végjegyzet:

“Indeed, Dr. Nagy testified that at the time of his pre-trial deposition he had >>no accurate information<< about where the Seuso Treasure actually had been found."

pp. 83-93.

http://books.google.hu/books?id=PigTNxl30ZgC&printsec=frontcover&hl=hu&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

 82. sztalker — 2012-08-07 12:33 

@deniro:

„ez a >>nekünk<< publikus?"

Persze, nyugi, civil vagyok, nem egyenruhás…
Szal annó egy tudományos ismeretterjesztő újság végre-valahára rászánta magát, hogy összehoz egy részletes cikket a Seuso-leletekről és címlapot is akartak meg minden. A stúdiónk végezte a nyomdai előkészítést és így kerültem kicsit közelebb a témához. Magáról a kincsről pedig jóval korábbról, először egy vasúti utazáson „kihalgatott" beszélgetésből értesültem (konkrétan a Tripusz — a háromlábú állvány, ami mindig is Magyarországon maradt — kapcsán) előszőr, de mivel akkor még nem nagyon voltak róla publikációk, sokáig nem állt össze bennem kép, csak később, amikor már az „öngyilkossági" szálról is cikkezgettek itt-ott.
Ennyi. Azért drukkolok, hogy egyszer a miénk legyen a cucc, meg tiborunak is, hogy vegyék már észre és ismerjék már el végre a fáradozásait ebben az ügyben.

 81. somitomi — 2012-08-07 12:13 

Illetve: HELP! még mindig nem bírtam rájönni, hogy kell átáééítani a profilképemet.

 80. siridar — 2012-08-07 12:10 

@csapos:

HP, akarom mondani HÉ még örülhet is, mert kapott egy kis ingyenreklámot az egyik legérdekesebb magyar blog felületén 🙂

 79. csapos — 2012-08-07 11:40 

Mivel ez egy reloaded post, a first load-t vagyis Zelniket hagyom a Villamkonteó 14 postra.

Gondolom nem vagyok egyedül, aki elkérte Tiborutól HÉ e-mailjét. Úgy az e-mailt, mint a letiltást ugyan tudnám röviden két-három szóval jellemezni, de nem akarok közönséges lenni egy kommentben. Mutassunk példát a „szép fiú” narancspárti EU parlamenti képviselőnek 🙂

Azt azonban itt leírhatom, hogy szerény véleményem szerint HÉ lehet kiváló művészeti szakember, de nem úriasszony (a továbbiakban gentleman). Mert mit tenne egy gentleman, amikor fogalma sincs az internetes blogolásról? Mindjárt itt van három konteó.

• A gentleman, a HVG-nél ismeretem szerint dolgozó számos bloger kollégájától érdeklődik, mi az a blog, a komment, és a poszt, kikeresi a papír alapú idegen szavak szótárában a konteó szót, majd saját nagysága, felsőbbrendűsége bűvöletében hallgat és bölcs marad.

• A gentleman a HVG-nél ismeretem szerint dolgozó számos bloger kollégájától … ld mint fent, majd bejelentkezés után kommentezőként belinkeli saját cikkét a HVG-ből, esetleg kifejti, szerinte miért nem volt helyes pont most foglalkozni a témával. (1. alkonteó: mivel nem ért hozzá, kéri Tiboru segítségét a bejelentkezéshez és komment beillesztéséhez. Ahogy én Tiborut ismerem, bizonyára nem utasította volna el. 2. alkonteó: mivel nem ért hozzá, kéri HVG-s kollégái segítségét a bejelentkezéshez és komment beillesztéséhez.)

• Pillanatnyi női felindultságból küld egy elhamarkodott, dorgáló levelet, amire Tiboru válaszol. A gentleman bejelentkezés után kommentezőként bocsánatot kér internetes tudatlanságáért, kikeresi a papír alapú idegen szavak szótárában a konteó szót, majd belinkeli saját cikkét a HVG-ből …. a továbbiakat lásd az előző konteóban.

Minden esetre van egy népiesebb mondás: aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul.

Ui: Bocs Tiboru, hogy csak most kommentezek, de dolgozni is kell valamikor 🙂

 78. somitomi — 2012-08-07 11:37 

@tiboru: Még akár lehet “fizetett lejáratás”, lehet hogy sok a leellenőrizhető tényszerű adat, de azt nem nagyon tudjuk leellenőrizni, hogy ez az összeszedett adatok mekkora része (=mi az, ami nincs benne a cikkben). Fura, hogy ezt én mondom a tapasztalt konteós mesternek, de hát, így megy ez 🙂
Az viszont nem világos számomra, miért nem vállalja a szavait, kíváncsi vagyok a reakcióra.

 77. igazitrebics — 2012-08-07 11:36 

@siridar:
Igen, én is úgy tudom. Én arra próbáltam utalni, hogy az oknyomozás az nem egy kétperces műfaj! Nem úgy megy, hogy “gyere buci hamm bekaplak”, mert orbitálisat lehet bukni! Valamint arra, hogy a bilit, mégiscsak a HVG borította, nem más!!

A H.É.-val kapcsolatos véleményeddel tökéletesen egyetértek, számomra is teljesen érthetetlen a levele. De, ezt már előzőleg körbejártuk.

 76. siridar — 2012-08-07 11:03 

@rejtjel:

Hajdú Éva elég szerény szellemi képességekről tett tanúbizonyságot ezzel a letiltásos lépésével. Hogy ő buta, az egy dolog, de hogy nem volt egyetlen barátja, ismerőse, munkatársa sem, aki rádöbbentse, hogy Évike drága, ha már odaállsz a pofonfa alá, legalább ne rázd is meg :))))))

 75. siridar — 2012-08-07 10:59 

@igazitrebics:

A plágiumügynek a HVG csak felületet adott, a nyomozást (ha jól tudom) egy szabadúszó újságíró végezte, aki nem tagja a szerkesztőségnek.

 74. pobeda — 2012-08-07 07:40 

“magánközlésként bárkinek elküldöm, aki igényli”

Most már az is konteo hogy továbbra sem tudom elküldeni a kérésem e-mail formájában az első naptól kezdve az én szolgáltatóm hibájából. 🙂

 73. Rókakígyó — 2012-08-07 07:12 

@ngcs: illetve a hvg lett az állam támogatásával működő baloldali ellenzéki újság.

 72. ngcs — 2012-08-07 06:56 

Nem mernek nyitni, mert nincs mögöttük megfelelő anyagi és egyéb támogatás, így hát kivárnak, amíg valaki bedobja a dolgot, ők pedig egyből jöhetnek az elkészült, minőségi munkával. Nincs ezzel baj, csupán annyit remélek, hogy a kész anyagok mind napvilágra kerülnek és nem fordul elő olyan, hogy valami a fiókban marad. HVG-ről van szó 😀

HVG konteo: állami titkosszolga fedőcég, anyagyűjtést végeznek, ha gáz van vagy valakit le kell buktatni előveszik az aktát a fiókból 😀

(és persze mind ufok, azért nem tudta Hajdú Éva sem az aktuális megszólítási formát [MIB])

 71. igazitrebics — 2012-08-07 06:50 

@bome:
“Mikor van valami balhé, egyből van rá cikkük.”
Ki csinálta a balhét? Mit gondolsz, mennyi időbe telik összegereblyézni, majd legalább két független forrásból megerősíteni, azt amit leírtak?

“Miért nem ők robbantanak?”
A plágium ügyön kilenc hónapig molyoltak! Aztán ki robbantott? Talán az MNO vagy a Demokrata vagy a Heti Válasz?

 70. bome — 2012-08-06 22:38 

Azért a HVG is megérne egy villámkonteót. Mikor van valami balhé, egyből van rá cikkük. De ha már tudtak róla korábban, akkor miért nem publikálják hamarabb? Ki / mi miatt várják meg, míg kirobban? Miért nem ők robbantanak?
Nem csodálkoznék rajta, ha egy fedőcég lenne! 🙂

 69. rejtjel — 2012-08-06 20:37 

Pár napot pihen az ember, és máris mik történnek 🙂
Nem értem Hajdú Évát, ahogy írtad is neki, lényegében a célotok ugyanaz, nem értem, miért kellett így neked támadnia- hacsak nem irigykedik a konteóblogra, mert többen ismerik, mint az ő munkásságát 🙂
Mindenesetre köszönöm, hogy közzétetted a frappáns választ, öröm volt olvasni 🙂

 68. igazitrebics — 2012-08-06 19:27 

Van olyan ember, aki pontosan tudja, hogy mi a Seuso kincsek hivatalos státusza?
Annyi mindent összeolvastam már, hogy lassan nem értek semmit! Úgy tudom, hogy Lord Northamptonnak nem a tulajdonában, hanem az “őrzésében” van a kincs. Ezt az őrzési jogot akár pénzért el is lehet adni, plusz felszámíthat egyéb költségeket (restaurálás, őrzés). Tehát ha Z.I. “megvenné”, nem képezné a tulajdonát, mert nem tulajdonjogot, hanem csak őrzési jogot szerezne (venne)! A magyar állam igénye pedig, maximum Magyarországon elismert, mert egyetlen nemzetközi jogi fórum az állam igényét nem erősítette meg! Ezek szerint, ha lefoglalják a határon, az is törvénytelen!?

Amennyiben valakinek szakszerű ellenvetése van, szívesen elolvasnám!

Végignézve a Kontraszt interjút ennek a Z.I.-nek egy őszinte pillanata sem volt! Tévedésből nézett a riporter szemébe!

 67. deniro — 2012-08-06 18:43 

@sztalker:

“Nekünk egy kép kimásolása miatt kellett kikérnünk pár órára.”

ez a >>nekünk<< publikus?

a többihez: én nem kételkedem Hajdú Éva jó szándékában, sem szakértelmében (nem, nem ismerem személyesen)

 66. deniro — 2012-08-06 18:41 

Egy kicsit visszatérve a konteo szellemiségéhez… 😉

“In July 2007 there were conflicting reports, one in the Budapester Zeitung stating that the Hungarian financier George Soros was buying the Sevso Treasure to be displayed in a Hungarian museum, and the other a Hungarian News Agency report that the Marquess denied that he was selling the Treasure to Mr. Soros. As this is written, no further information about the faze of the Treasure has surfaced.”

 65. kszabo — 2012-08-06 18:30 

A nyári szünet után már lehet, hogy blogrepublik kötelező olvasmány lesz a sajtó munkatársainak:)

 64. lorgerm — 2012-08-06 18:09 

@tiboru: Igazából arra lettem volna kíváncsi, hogy Hajdú Éva írt-e azóta. De erre most válaszoltál.

Megnéztem a fentebb belinkelt filmet. Mit is mondjak, az a new yorki tárgyalás elég érdekes volt, az ügyvéd úrról nem is beszélve.

 63. tiboru — 2012-08-06 17:46 

@lorgerm:

Csak érdeklődő és baráti hangulatúakat, azokból viszont nagyon szép számmal 🙂

 62. tiboru — 2012-08-06 17:40 

@sztalker:

Nekem – és ez most nagyon közhelyszerűen fog hangozni, de vállalom – a ti szolidaritásotok a legfontosabb, s az, hogy egyre többen vagyunk a BlogRepublikon (s ezen keresztül a Konteóblogon). Azzal segítetek, hogy rendszeresen visszajöttök, olvastok és kommenteltek. Mert a BlogRepublik cenzúra- és plágiummentes övezet, ahogyan azt az egyik szerkesztőtársam frappánsan megfogalmazta. És – a kitartásotokkal – az is marad.

A kommented további megállapításaival pedig – sajnos – összességében és nagyvonalakban egyet kell értenem. Talán csak azzal vitatkoznék, hogy a HVG-cikk “fizetett lejáratás” volna. Ahhoz túl sok ellenőrizhető konkrétumot tartalmaz, hogy légbőlkapottnak lehessen minősíteni. Hajdú Éva biztosan sokat dolgozott a cikken, s tényleg nem vitatom, hogy a Seuso-lelet visszajuttatása (is) mozgatja. Csak hát ezt másként képzeli, mint Zelnik, amivel önmagában nincs semmi baj.

Csak a stílussal és a hozzáállással. Azzal viszont sok.

 61. lorgerm — 2012-08-06 16:38 

Arra vagyok kíváncsi, kapott-e újabb levelet Tiboru 🙂

 60. sztalker — 2012-08-06 15:36 

Ne hagyd magad, tiboru!

A hölgy cikkét volt alkalmam még a hétvégén elolvasni, és nem mondhatnám, hogy az elfogulatlan újságírás mesterdarabjához lett volna szerencsém. Azt pedig csak roppant csendesen jegyezném meg, hogy az újságírás meg egy olyan szakma (ezt mostan a hárombetűs újságnak üzenném és természetesen nem a mi tiborunknak), ami az emberi kapcsolatokon (értsd: hírforrás, hírforrások, akik ugyebár valahol emberek, személyek) legalább oly mértékben nyugszik, mint tárgyszerű adatokon. Van még néhány ilyen foglalkozás ám, ami így kellene, hogy működjék, de persze nem így működik. Legalábbis nálunk nem.
Vagy nem nagyon. Mert így rövidebb az út, s hamarébb a cél.

Fel a fejjel, tiboru!
Tőlünk most „szerelt le” egy kis kollegina (hadd ne írjam le azt a szót, hogy újságíró), akinek legkedvesebb szórakozása az volt, hogy a munkatársait (akiknek a fizetését ő vette fel, tehát a miénket kellett csökkenteni emiatt) hülyézte le a twitteren, ill. saját újságírótársát pocskondiázta a saját honlapján. Úgy látszik, ma ilyenek jönnek ki (A)vas Henrik „iskolájából”, nomeg a „zegyetemekről”. Mer’ az azér’ volt a csajnak. Csak modora nem, meg kultúrája sem.
(Amikor a társa megtudta, hogy mi a tényleges felállás, seperc alatt elment egy normálisabb helyre.)
Ja, most is van itt egy ezekből a másik szobában (facebúkos „istennő”, aki egy hónapja itt ül már – ő a váltás –, de be sem mutatkozott a csapatnak. Nem vicc, nem tudom a nevét, nem mutatták be. Ő meg nem ereszkedik le másokhoz. Annyira nem is érdekel, persze). Ilyesmi nem szokás manapság. De a fizetésünk fele, az jólesik mindegyiküknek, igaz?

Kedves tiboru!
Ne csodálkozz, hogy ilyenek az emberek, mert így nevelik őket és ezt látják. Ők tudják, hogy mire / kire tesznek zsetont és mikor, viszont oldják is meg maguk az életüket a fene nagy eszükkel, meg képzettségükkel, ha már ezt az utat választották.
Egy dolog a szaktudás, egy másik meg a modor. (A harmadik a biznisz.) De ebben a szakmában már egyik sincs igazán, úgy látom. Bárki elmehet bértollnoknak, meg önjelölt bloggernek, csak gyomra legyen hozzá.
Nem tudom, hogy miben segíthetné(n)k neked, de légy szíves szólj, ha támogatás kell (pénz az tényleg nem sok van), majd kieszelünk valamit.

Konkrétan a Seuso—Zelnik ügyről meg annyit: Rég megette a fene azt az államot, amelyik nem tudja felmérni, nyilvántartásba venni a saját kulturális kincseit és igényeit és rá van szorulva mindenféle konjuktúralovagokra és önjelölt megoldóemberekre. Amatőrökre meg pláne. De most említhetném a régészeti feltárások idejének korlátozását is az autópályák nyomvonalán, ami eddig még „csak” a régészszakmát háborította fel. Inkább ezzel foglalkozzanak a tollnokok, mert itt még lehet értékeket menteni. De hát mi gazdag ország vagyunk.
Mintha nem az lenne a cél, hogy mindenkihez eljussanak a leletek.
Nagyon úgy érzem, hogy most meg rászálltak Zelnikre, kábé annyira, mint amennyire ajnározták az aranymúzeumának alapitásakor. Azt se felejtsük el, hogy egy múzeum fenntartása nem két fillér. (Spec itt a biztonsági rendszer is egy vagyon lehet.) Hol vannak a többi mecénások, he? (Tudom: az Operabálon és a stadionok díszpáholyában ülnek.)
Hogy nem volt tiszta a cserebere annó Indokínában az biztos, de az is biztos, hogy ilyen mennyiségű anyag „megvédése” meg fogja haladni az ő erejét, ahogy az angol lordéét is meghaladta a Seuso.
Szerimtem csődbe viszik és ócsón az állam bácsié lesz mindene. A Seuso (ha lesz egyáltalán ebből valami) meg dettó. De az a sejtésem, hogy nem lesz. Ilyen dolgokat nem így kell csinálni. Ez a cikk a HVG-ben szerintem meg egy fizetett lejáratás volt és erre akár most reagálhat is a hölgy. Nicknévvel v ahogy akar.

57. deniro
Igen, az „alapos” nyomozáshoz még annyit: írd és mondd: 1, azaz egy db Londonból „megfújt” aukciós prospektus (a Sotheby’s adta ki) állt a magyar rendőrség és az őket segítő szakértők rendelkezésére a 90-es években, ezt az egyetlen vékony kis színes füzetecskét hurcolászták és adták kézről-kézre a szakiknak, kinek milyen célból kellett. (Nekünk egy kép kimásolása miatt kellett kikérnünk pár órára.)
Kábé ilyen mélységben foglalkoztak a dologgal és hát meg is lett az eredménye…

Üdv,
sztalker

 59. gtibor — 2012-08-06 15:31 

Pedig annak “csak” kulturális értéke van.

 58. gtibor — 2012-08-06 15:24 

A Rosette-i kőnek is megvan a maga kalandos története, szegény egyiptomiak 200 éve mégsem tudják visszakönyörögni.

 57. deniro — 2012-08-06 14:24 

És végül, bár sok cikket elolvastam, sok videót megnéztem, nem látom nyomát annak, hogy volt-e alapos nyomozás Seuso után.

Magyarul megnézték-e alaposan a korabeli forrásanyagot, hogy felbukkan-e a neve valahol? Ha Nagy Konstantintól kaphatta nász?ajándékba, s a szabadbattyáni palota még egy császár fogadására is alkalmas volt, akkor kellene valami nyomának lenni a fickónak.

Még akkor is, ha a halála után pusztult el a palota…

 56. deniro — 2012-08-06 14:20 

@tiboru:

“Ezek tömve vannak “összeügyeskedett” (magyarul és expliciten: összerabolt) kollekciókkal.”

Szerintem ez árnyaltabb ennél. Most nem tudnék olyan múzeumot mondani, ahol nem lenne rablott holmi. 🙂

Itt a történetiség a lényeg, van amit a 16. században raboltak, valamit a 20-ban.

A cikkben hivatkozott UNESCO és a kulturális örökségvédelem játszik szerepet, vagyis a mostanában egészen eredeti módon keletkezett műgyűjtemények proveniencia-vizsgálata elsőrendűen fontos (legutóbb pl. Bagdad esete). Az már más kérdés, hogy miképpen tud az egykori tulajdonos érvényt szerezni ennek (lásd a sárospataki könyveket). A Hágai (1954), s az UNESCO Egyezmény (1970) pont emiatt tölti be a szerepét.

Az sem lehet véletlen, hogy a 80-as évek elején pont libanoni eredettel próbálkoztak (sikertelenül) az angolok.

 55. deniro — 2012-08-06 13:32 

http://mno.hu/kereses/?search_txt=h%C3%ADrTV&ujkeres=1&mire=video&to_y=2012&to_m=08&to_d=06&from_y=2012&from_m=08&from_d=05

Itt van a tegnapi kontraszt, benne Zelnik és a Seuso. 28.55-től nézzétek.

Az interjúban végig egyes szám harmadik személyben beszél magáról. És beszél mellé rendületlenül. Érdemes megnézni.

 54. gonczi — 2012-08-06 13:08 

@igazitrebics:
“Persze, ha előbb jelenik meg a lap, valaki egészen biztos, hogy hivatkozott volna rá.”
… mint ahogy pl. az interjúját be is linkelte valaki itt a kommentek között.
De lehet, hogy ez is csak egy médihack, hogy minél nagyobb publicitást kapjon a HVG.

 53. morat — 2012-08-06 13:01 

Szombaton jöttem vissza szabadságról. Azóta volt kb. 2 x 2 óra szabadidőm. Igaz, nem csak erre fordítottam, de nem derült ki, hogy ki ez a Zelnik István, ill. ki volt 1990-2012 között.

Miből lett neki vagyona? Ennyit lehetett a távol keleten műkincsben harácsolni? És kinek lehetett eladni? Vagy: külügyes, külkeres (titkosszolgai) kapcsolatokkal sikerült valamit jóáron exportálni/importálni?
Van-e egyáltalán vagyona? (Egyrészt: benne van a TOP100-ban. Másrészt: az össze-vissza alapított cégekben nem látszik a vagyon, 20 milliós kölcsönök, 10 milliós részvényeladások nem vallanak egy dúsgazdag befektetőre)

Nincs kétségem afelől, hogy Zelnik blöffölt, de vajon mi az érdekeltsége?

 52. igazitrebics — 2012-08-06 12:45 

@gonczi:
“emellett az is teljesen érthetetlen, hogy egy kizárólag hardcopyban elérhető cikket hiányol egy online médián.”
Az orbitális tévedése ott kezdődik, hogy az ő cikke még a nyomdagépeken saslengett, amikor a tiboru már kiposztolta a magáét!

Érthetetlen a háborgása. Persze, ha előbb jelenik meg a lap, valaki egészen biztos, hogy hivatkozott volna rá.
Konkluzió: tiboru az oka mindennek, mert hebehurgya módon megy a feje után és nem figyel a nyomtatott médiákokra!

 51. tiboru — 2012-08-06 12:37 

Az egyik olvasó figyelt fel erre a mondatra a HVG-cikkből:

“Arra azonban ritkán van példa, hogy egy ország kulturális kormányzata múzeumi rangot adjon összeügyeskedett kollekciónak, ezzel kvázi legalizálva a gyűjtési módszert is.”

Ugyancsak ő (mármint az olvasó) teszi hozzá a Facebook-oldalunkon, hogy az állítólagos ritka példák elég szépen sorjáznak. Hogy ne éljünk vissza senki türelmével, álljon itt egy-két apró példa: a British Museum, a Louvre, a berlini Pergamon Múzeum, hogy az oroszokról ne is beszéljünk. Ezek tömve vannak “összeügyeskedett” (magyarul és expliciten: összerabolt) kollekciókkal.

 50. rdos — 2012-08-06 12:31 

“Belinkelni pedig (lehet, hogy most hallja először) csak olyan tartalmat lehet, ami a világhálón elérhető. ”

Ez volt a nap fénypontja :-).

Hát tiboru? Szerintem az úságíró az egy olyan élőlény fajta, aki még ezt is megmagyarázza. Az úságíró hivatalból mindenhez ért. És mindeközben az 5.? 4.? független? hatalmi ág (a sajtó) fő funkcióját végzi, folytatólagosan, csoportosan, bűnszervezetben, sok-sok emberen követi el titkos (többpárti) feladatát, a tömegek tudatának a módosítását.

Úságíró “elzárkózott” témakör. Önmagát minősíti, de persze az is lehet, hogy a kormányzati mail “automatikus aláírását” nem cserélte le a maszek mail fiókjában, az aktuális HVG-s verzióra :-). Ugyanis minden kormányzati mail-ben az van, hogy titkos, amit ír! Ez a kormányzati szokvány.

Sebaj. Eljöhet még az az idő is, hogy a címzett sem olvashatja! Következő lépés, ha már nem is olvashatja a címzett, ugyan minek is írni a címzettnek! Abszurd? Magyarisztánban 2 éve hittük volna-e a visszamenőleges törvénykezést?

Off
Itt is, eredeti Zelnik konteóban is fel-fel merül Magyarisztánról a mafla állam, vagy maffia állam dilemmája.

Feloldanám. Defíníció ötletem a következő;

Maflának látszó maffia állam.

Elismerve, lehetne rajta finomítani (pl. kinek, kiknek kollaborál), egy dologban viszont sértő a Cosa Nostrára nézve. Nem mérlegelve a védelmi pénz és az adók azonos tőről fakadását, valamint az elvonás %-os arányát. A maffia nem papírozik!
On

 49. gonczi — 2012-08-06 12:03 

@igazitrebics:
emellett az is teljesen érthetetlen, hogy egy kizárólag hardcopyban elérhető cikket hiányol egy online médián.
Ahelyett, hogy köszönetet mondana az utalásért és ennek kapcsán legalább néhánnyal eladnak többet belőle, mint előző héten.
(én is majdnem megvettem, csak emiatt, de most márt minek? :))

 48. gtibor — 2012-08-06 10:55 

@tiboru:

Rendben. 🙂

 47. stoppos — 2012-08-06 10:49 

Lehet, hogy velem van a baj, de ez a cikk, csak megerősített a hitemben, hogy megen a kormány akar lopni. Lehet, előítéletes vagyok?

 46. tiboru — 2012-08-06 10:47 

@gtibor:

Még szükségem van egy kis időre, ami – egyébirányú elfoglaltságaimra tekintettel – akár több hét is lehet. Türelmed/türelmeteket kérem.

 45. rognork — 2012-08-06 10:29 

OMG és WTF, ez már nattyon köllött, rég láttunk ilyen viccet.

alkonteo: tiboru generálja az egészet a talmi csillogás és megjelenés reményében, mert kurvára unja a szabadságolást, és már az asszonnyal is többször összeveszett jobb híján.

 44. gtibor — 2012-08-06 10:28 

@tiboru:

Nem akarok türelmetlenkedni, de már nagyon várom azokat a beígért új fejleményeket, amiket magánlevélben kaptál valakiktől. 🙂 Értem én, hogy le kell csekkolni, de…

 43. igazitrebics — 2012-08-06 10:10 

@tiboru:
Na ja! Akinek megvan a helyismerete!
De azért hősiesen megoldottam, most meg már, benne vagy a “szaknévsorban”!! 🙂

 42. tiboru — 2012-08-06 09:31 

@igazitrebics:

Ha rámozogsz a levélikonra, az alsó állapotsorban elvileg látnod kell a címem. Nem kell rákattintani, csak kimásolni vagy észben tartani 🙂

 41. igazitrebics — 2012-08-06 09:07 

Tiboru!
1. Köszi a privit.
2. A Te címedet sem egyszerű kimolyolni, mert az oldal jobb felső csücskében található levél ikonnal, csak Outlookban (ami nekem nincs) lehetne levelezni! Csak a Blogrepublik alján lévő kapcsolat menüpontból tudható meg!
3. A hölgy tiltását én sem értem. Így, már minimum ketten vagyunk!

 40. tiboru — 2012-08-06 08:35 

@wadafak:

Köszönöm, viszont kívánom!

 39. tiboru — 2012-08-06 08:34 

@finucchi:

Kérek egy email-címet.

A levéllel kapcsolatban meg csak annyit, hogy még jogászok sem értenek 100%-osan egyet abban, hogy mit tehetnék és mit nem vele 🙂

Annó a templomos poszt kapcsán is volt egy hasonló affér, ha még emlékeztek rá; azért jöttem el a blog.hu-ról, mert ott közbelépett a moderáció. Nos, ez itt a saját homokozóm és senki nem törölhet bele sem a posztba, sem a kommentek közé.

 38. wadafak — 2012-08-06 08:30 

Kedves tiboru!

Több éves kizárólagos input (konteók lelkes olvasása) után egy gerincropogtató meghajlásért (kalapemeléssel kombinálva) ki kell lépnem a konspiránsok biztonságát jelnető homályból. 🙂
Eddig is feldobtad szürke hétköznapjaimat írásaiddal, de az utóbbi idők fejleményei lassan kikezdik egészséges paranioámat, “rettegve” figyelem, holnap melyik elméleted igazolódik, kap újabb adalékokat.
Az nyugtat meg, hogy jelmondatod ezen bejegyzés tanulságia szerint minden eddigi határokat kibővítik, nem fogunk lemaradni az újabb fejleményekről. A szint amikor már Ők nem engedik az ezek szerint a beteljesült testi fenyítés után saccolnám. 🙂
Seuso kincs: Szerintem már régen nállad van, az egész hiszti csak deinformálás, sokszereplős színjáték, miközben te mosolyogva fogyasztod a híres tál felől a csalamádés szendvicset (szemből talán Zelnik törölgeti sokat sejtően mosolygós szája széléről a káposzta darabokat)…
Egészséget, még összesküvésben gazdag nyarat kívánok!
Meg nem lehetne naponta egy konteo? Esetleg?
wadafak

 37. igazitrebics — 2012-08-06 07:02 

@finucchi:
Te a Hajdú Évával vagy? Nem elég neked, hogy megkapod a levelet priviben?
Bár a tiboru valószínű, hogy meg tudná védeni magát, ha kell, de ha nem muszáj, felesleges beledurrantani a nullás lisztbe!!!

 36. finucchi — 2012-08-06 01:28 

Kedves tiboru !
Én is kíváncsi lennék arra a levélre, ha már a lehetőség adott. Én a ‘csendes’ olvasók közé tartozom, de ezt nem bírom szó (betű) nélkül hagyni.
Furdal a kíváncsiság, hogy egy sokak által kedvelt ingyenes blogot miért támad egy elismert (???) újságíró, aki abból él, hogy ír. Tán az lehet a problémája, hogy aki ezt a blogot olvassa, az nem veszi meg az újságot? Így elsőre erre tudok gondolni.
A kérdésem pedig a következő: ugye Ön nem teheti közzé a levelet nyilvánosan, de privátban elküldheti. És ha én teszem közzé itt? Nekem nem tiltotta meg senki, vagy igen?
Tisztelettel: finucchi

 35. Rókakígyó — 2012-08-06 00:16 

Szerintem Hajdú Éva ufo. Tiborut meg már lehet, hogy elrabolták:) Lehet, hogy nem is először.

 34. herbertusz — 2012-08-05 23:35 

“…akár egyetlen szót is feltegyen blogjára…”

Húha tiboru, remélem nem használtál ebben a posztban semmilyen névelőt vagy önmagában álló igekötőt, amit ő használt a levelében, mert akkor nagy bajban vagy… 🙂

 33. gtibor — 2012-08-05 23:30 

@tiboru:

Talán már lenyugodott, és felfogta.
Habár, ő “csak” elzárkózott. 🙂

 32. tiboru — 2012-08-05 23:26 

@gtibor:

Ami pedig az én levelem illeti, azt senki nem tilthatja meg, hogy azt bárhová kitegyem. De ennek felfogásához azért már kell egy kis íkú.

 31. tiboru — 2012-08-05 23:24 

@gtibor:

Azt csak annak a bizonyítására tettem fel, hogy én engedelmeskedem a levelezőpartnereim kérésének 🙂 Az email-címét meg kitöröltem belőle, mert talpig úriember vagyok.

Meg ugye sokan el sem hitték volna, hogy ez a letiltás tényleg bekövetkezett.

 30. gtibor — 2012-08-05 23:19 

@tiboru:

Azért annak van valami különös bája, hogy a komplett levelet felraktad, amiben azt kéri Hajdú Éva, hogy a levelezésetekből egyetlen szót is feltegyél a blogra. 😀

A levelezésetekből, vagyis beleértve a válaszod is. 🙂

Köszönjük, tiboru!

 29. gtibor — 2012-08-05 23:11 

@Leon Silver:

Jaj, csak a GoldenBlogot ne keverjük bele! 😀

 28. tiboru — 2012-08-05 23:02 

@Leon Silver:

Jajj, nem a Goldenblog, nem 🙂

A hvg.hu főoldalán van olyan, hogy lehet ajánlani blogot, amit kitesznek a Napi merítés rovatukba.

 27. Leon Silver — 2012-08-05 22:58 

@tiboru: Milyen blogválagotásra gondolsz? GoldenBlog, vagy van másik is, ahol népszerűsíteni kell?

 26. chph — 2012-08-05 22:29 

/off
Mi lenne, ha nem lenne szabadságon Tiboru? Vagy lemaradtam és vége? 🙂
/on

Nagyon jó kis olvasmány ez is, meg az összes többi Seuso kinccsel kapcsolatos írás 🙂

 25. h1n1 — 2012-08-05 22:08 

Jópofa dolgok ezek, micsoda kavarás mehet a háttérben, felsőbb szinteken :).
Meg szerintem a blog jelmondatát (megmondjuk a tutit már ha ők engedik) helyett meg kéne változtatni vmi olyanra hogy “ahol a konteók valóra válnak” 🙂

 24. tiboru — 2012-08-05 21:58 

@gloriamundi:

Nem tudom, milyen szerződése van a HVG-vel a saját cikkek további felületeken történő megjelentetéséről, de ez nem az én dolgom. Joggal vélelmezhetem, hogy egy felnőtt újságíró előbb gondolkodik, aztán ragad billentyűzetet 🙂

És ha már HVG: beajánlottam ez a posztot az ottani blogválogatásba, s erre biztatok mindenkit. Lássuk, elég tökösek-e és ki merik-e tenni :-)))

 23. gloriamundi — 2012-08-05 21:35 

@tiboru: Meglehet, a következő lépés az lesz, hogy merted feltenni a HVG cikkét netre? Persze, ebben az esetben ott van a cikk szerzőjének a levele, melyben erre elvileg engedélyt ad… De ilyet még életemben nem hallottam, h vki követelje, h egy blogban megjelenjék az ő cikke. Max hivatkozás, de az csak online dolgokkal lehetséges. Majd legközelebb követeld, h a HVG tegye fel a posztodat az ő cikkébe 😛

 22. tiboru — 2012-08-05 21:33 

@pepinke:

Javítva, köszi!

 21. karikasostor — 2012-08-05 21:29 

Akkor foglaljuk össze még egyszer az eseménytörténetet:

H.É., a Seuso ügyek volt kormánymegbízottja, újságíró ír egy cikket Zelnik viselt dogairól és zavaros ügyeiről a HVG-nek.

Ehhez minden bizonnyal komoly anyaggyűjtés kellett, a HVG ugyanis nem kockáztatna egy nagyon komoly összegű sajtó pert bizonyítékok nélkül.

Ez az anyag a elmúlt hét első napjaiban hétfőn v. kedden nyomdába megy.

Zelnik szerdán bejelenti az ügyet. A minisztérium cáfol, az államtitkár cáfol.

 20. Bagoly — 2012-08-05 21:08 

Nem teljesen értem a hőbörgés okát a hölgy részéről. Lehet, hogy ezzel nem leszek népszerű, de én azért szeretem ezt a blogot, mert nem veszi magát túl komolyan. Ettől függetlenül nagyon szeretem Tiboru stílusát és alaposságát, valamint a hozzászólások magas színvonalát. Nem sok helyen olvasom végig a kommenteket, de itt mindig.
Olvastam a HVG cikket is, annak idején Tiboru eredeti Seuso-s posztját (ami az egyik legjobb szerintem), és a villámkonteót is. Ennek ellenére azt mondom amit Bástya elvtárs: “Virág! Nem értem!”

 19. lorgerm — 2012-08-05 21:08 

Elolvastam. A cikk egyoldalúan korrekt.
Továbbra is felmerül a kérdés, hogy egy ilyen alapos oknyomozó riport hogy a bánatba íródhatott ilyen rövid idő alatt? A cikk alapján igencsak alapos utánajárás szükségeltetett a megírásához. Vagy feladtak egy hirdetést, hogy aki valamit tud, az szóljon, megyünk és megírjuk? Nem hiszem, ezt egy több hónapos felkészülés után – állítások lenyomozása, téves adatok kiszűrése, szereplők felkutatása és meginterjúvolása – lehetett csak így megírni. Vagy minden fent van a wikin, csak össze kellett ollózni?

 18. sm2669 — 2012-08-05 21:01 

Grat az blogodhoz,elég sok az új fejlemény az eredetileg villámkonteónak indult cikből, reméljük lesz még-)
kérdés: járt e már valaki Zelnik úr múzeumában? és ha igen mi véleménye?

 17. pepinke — 2012-08-05 20:52 

tiboru, az 5. bekezdés végén nincs befejezve a mondat. Ha jól látom.

 16. tiboru — 2012-08-05 20:37 

Amúgy – ahogy a fácsén az egyik kommentelő megjegyzi – a szerző aléggé alárúgott a HVG-nek is, mert ha esetleg lettek volna olyan konteósok, akik emiatt megveszik a papírlapot, most már minek :-)))

Biztos megdícsérik majd a szerkesztőségben.

 15. deniro — 2012-08-05 20:35 

@karikasostor:

a másik posztban belinkelt RTL-es film is alapos Zelnik-PR… 🙂

 14. lorgerm — 2012-08-05 20:28 

@tiboru: Nem is a cikkre írtam, azt még nem olvastam el. Évike kirohanására reagáltam így. 🙂

 13. karikasostor — 2012-08-05 20:27 

Na, kb. megismerve a sztorit, a H.É. háborgásnak kb. az az oka, hogy szerinte tiboru nem tört eléggé pálcát a fölött a verzió fölött, hogy Z.I. csak a megjelenő HVG-s cikk ellen vetette be a kis SEUSOS performanszát.

Ez részben logikus, részben én még mindig kíváncsi lennék arra, hogy Z.I: SEUSOS fotói nem photoshopoltak-e?

 12. deniro — 2012-08-05 20:26 

@tiboru:

Teljesen egyetértek. Kiegészíteném azzal, hogy sokféle blog van, sokféle közönséggel, de pont itt kiverni a balhét… egy csöppet aránytévesztésnek tartom.

 11. deniro — 2012-08-05 20:24 

@lorgerm:

tényleges alapos, és érdekes a HVG-cikk, érdemes elolvasni

 10. tiboru — 2012-08-05 20:24 

@deniro:

Szerintem végzetesen félreismeri a blogkultúrát és főleg a bloggerek lelkivilágát 🙂 Nagyon nagy hibát követett el ezzel a letiltással, de lelke rajta.

 9. tiboru — 2012-08-05 20:22 

@lorgerm:

A cikk szerintem korrekt, nem is azzal van baj 🙂

 8. tiboru — 2012-08-05 20:22 

Többeknek:

Nem tudom a címeteket, írjatok egy-egy magánmélt.

 7. lorgerm — 2012-08-05 20:20 

Ez veri a Hírcsárdás cirkuszt 😀

Hosszú ez a hvg-s cikk, majd később elolvasom Évike munkásságát.

 6. deniro — 2012-08-05 20:17 

Egy kicsit sértetten jegyzi meg, hogy az ön által jegyzett HVG-cikket “nem tettem fel“.

Anyám borogass!!! Mindenesetre évek óta most vettem meg először papíron a HVG-t (pedig atyám az első számtól előfizető volt), gondolkoztam is, hogy beszkennelem, de a lustaság, a meleg és az olimpia győzött. Éppen pozitív szövegösszefüggésben hangzott el Hajdú neve és a cikke. HVG nem teszi fel, vagy csak késéssel (pl. a Mellár-interjút), az az ő dolga, nem a blog-gazdájé…

Mondjuk ez a fordulat éppen beleillik a konteo-ba… 🙂

 5. igazitrebics — 2012-08-05 20:15 

Csatlakozom “pobeda” kommenttárshoz, furdal a kíváncsiság! Én is elolvasnám és úttörő becsszóra nem adom tovább, semmilyen formában!!

 4. deniro — 2012-08-05 20:13 

Szomorú, hogy eddig pozitív szerepet játszó szakember – több cikkét elolvastam, láttam a vele készített riportokat – ennyire félreérti a helyzetet.

 3. deniro — 2012-08-05 20:12 

mindenekelőtt: grat 🙂

 2. pobeda — 2012-08-05 20:10 

Mint törzsolvasó én elolvasnám azt a levelet, és nem fogom belinkelni sehova sem. 🙂
Köszi.
_________________________
Érdekes dolgok ezek. 🙂

 1. tiboru — 2012-08-05 20:10 

Hehe, a hölgy most sunyizott le 😀

Remélem, a vudu-dolgokban ugyanolyan profi, mint kommunikáció-pszichológiában és PR-ben 🙂

RSS feed for comments on this post.

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

 • Legutolsó hozzászólások

  Tartalom

  CímDátum
  Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
  Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
  Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
  Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
  Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
  Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
  Michael Jackson-konteók2017-05-20
  Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
  Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
  Lindbergh-konteók2017-02-26
  Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
  Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
  A BCCI-sztori2016-11-04
  Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
  Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
  Wałęsa-konteók2016-08-21
  Posztajánló: Porton Down2016-08-15
  Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
  Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
  Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
  Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
  Hindenburg-konteók2016-02-26
  Bruce Lee halála2016-02-14
  Opus Dei2016-01-23
  Alapítvány-konteók2015-12-19
  Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
  Furcsa történetek 2.02015-11-29
  Shakespeare-konteók2015-11-12
  Frigyláda-konteók2015-10-22
  Per “Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
  Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
  Menekült-konteók2015-07-14
  Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
  Miss Liberty-konteók2015-06-22
  Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
  Glenn Miller eltűnése2015-04-08
  Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
  Furcsa történetek 1.02015-03-23
  Bob Marley halála2015-03-14
  New Coke – konteók2015-03-02
  Sid Hurwich időgépe2015-02-22
  Alan Turing2015-02-10
  Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
  Halál Chappaquiddickben2015-01-26
  Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
  A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
  Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
  Konteókönyv-felmérés2014-12-01
  Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
  John Titor története2014-11-19
  Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
  Fort Knox2014-10-23
  Estonia-konteók2014-09-29
  Rudolf Hess története2014-09-22
  Kurt Cobain halála2014-09-09
  Eilean Mór rejtélye2014-08-18
  Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
  Gyíkember-konteók2014-06-12
  A Kovács Béla – ügy2014-05-23
  Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
  Georgia Guidestones2014-05-03
  Elisa Lam halála2014-04-15
  Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
  Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
  Magic Johnson – konteó2014-03-12
  Challenger-konteók2014-02-13
  Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
  Cicada 33012014-01-06
  Cajamarquillai üregek2013-11-27
  A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
  Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
  Google-konteók2013-11-03
  A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
  Katrina-konteók2013-10-11
  A denveri repülőtér2013-09-27
  Haszbara-konteók2013-08-25
  Génmódosítás-konteók2013-07-08
  Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
  Konteónak indult…2013-06-09
  Az X bolygó2013-04-27
  Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
  Náci repülő csészealjak2013-03-22
  D. B. Cooper története2013-02-19
  Egy pápa lemondása2013-02-11
  A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
  Eltűntek2013-01-18
  Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
  Anjikuni-rejtély2012-12-11
  Szent Malakiás próféciái2012-12-03
  Jövőbelátás-konteók2012-11-21
  Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
  Mátrix-konteók2012-10-28
  Elbert János halála2012-10-19
  Bohemian Grove2012-09-26
  Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
  A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
  Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
  A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
  Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
  Olof Palme halála2012-05-16
  A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
  Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
  Jörg Haider halála2012-03-14
  Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
  A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
  Szcientológia-konteók2012-02-07
  Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
  Népszámlálás-konteók2011-11-12
  EU-konspiráció2011-11-12
  A Djatlov-incidens2011-11-12
  Fluorid-összeesküvés2011-08-19
  Breivik-merénylet2011-07-25
  A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
  Patton tábornok halála2011-05-12
  Skull & Bones2011-04-19
  Réztekercs-konspiráció2011-04-12
  AIDS-konspiráció2011-04-11
  Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
  Moszkva és a csecsenek2011-04-08
  Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
  A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
  Globális felmelegedés2011-04-05
  A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
  Kilenc/tizenegy2011-03-30
  A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
  Kelly doktor halála2011-03-28
  Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
  Az arab világ forradalmai2011-03-23
  Martin Luther King halála2011-03-22
  Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
  Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
  A USS Liberty megtámadása2011-03-17
  Jézus-összeesküvés2011-03-16
  Ajánló – linkek2011-03-15
  HAARP-összeesküvés2011-03-14
  Chico halála2011-03-11
  JFK – 2.02011-03-10
  JFK – 1.02011-03-10
  Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
  Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
  Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
  Gagarin-konteók2011-03-04
  Cigánygyilkosságok2011-03-04
  Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
  Vérvád-konspiráció2011-03-03
  A Council on Foreign Relations2011-03-02
  A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
  Atlantisz-konteók2011-03-01
  Nagy német adókonteó2011-02-28
  Illuminátusok2011-02-28
  Ajánló – filmek2011-02-26
  Az Elvis-legenda2011-02-25
  Tunguzka-rejtély2011-02-24
  Nikola Tesla 2.02011-02-23
  Nikola Tesla 1.02011-02-23
  Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
  A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
  Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
  A főtitkár halála2011-02-21
  Nácik aranya2011-02-19
  ODESSA2011-02-18
  A romániai “forradalom”2011-02-18
  Templomosok2011-02-17
  A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
  WikiLeaks-konteók2011-02-15
  A Voynich-kézirat2011-02-15
  Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
  Mormon-összeesküvés2011-02-14
  Szabadkőművesek 2.02011-02-13
  Szabadkőművesek 1.02011-02-13
  Bilderberg-konteók2011-02-13
  Men in Black2011-02-12
  UFO-konspiráció2011-02-11
  Jim Morrison halála2011-02-11
  Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
  Roswell és az M-122011-02-09
  Bermuda-háromszög2011-02-09
  Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
  Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
  Népek Temploma2011-02-08
  Egy pápa halála2011-02-08
  A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
  A “tökéletes katona”-projekt2011-02-07
  A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
  A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
  Beatles-konteók2011-02-05
  John Lennon halála2011-02-05
  Philadelphia-kísérlet2011-02-04
  Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
  Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
  A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
  A Seuso-ügy2011-02-02
  Titanic-sztori2011-02-01
  Holdraszállás-konteók2011-01-31
  Marilyn Monroe halála2011-01-30

  Innen jöttök