2012-10-28–00:08

Mátrix-konteók

Egy – kicsit talán filozofálgatós – rövidposzt erejéig most megszakítjuk a témaszavazógép rendeltetésszerű működését azért, hogy egy olyan témát dobjunk fel a konteósok laborjának virtuális boncasztalára, ami fajunk létezésének kezdetei óta foglalkoztatja az embereket, s ami a legrövidebben talán így foglalható össze:

Az egész életünk, társadalmunk, tapasztalataink, a teljes külvilágból érzékelt részletek valójában azok-e, amiknek tűnnek (magyarán: objektív valóság), vagy mindannyian egy óriási (jobb szó híján mondjuk, hogy számítógépes) szimuláció, egy gigantikus RPG mesterséges szereplői vagyunk?

Mint említettem, a gondolat (a szimulációs hipotézis, a továbbiakban SzH) távolról sem új: Platóntól kezdve Descartes-on és Bertrand Russelon keresztül egészen Nick Bostromig egy csomó jó arc pedzegette már, hogy mi van, ha mindaz, ami érzékszerveinket keresztül lecsapódik bennünk, csak az agyunk (vagy valaki másnak az agya és szándéka) fantáziálja, de roppant életszerűen? Az istenhívők ezt a „valaki más”-t nyugodtan hívhatják Teremtőnek, az ufósok Nagy Zöld Kombinátornak, a Mátrix-rajongók intelligens gépnek; apróságokon most nem fogunk fennakadni.

A filozófiai előzményekbe (minden bizonnyal közkívánatra) nem fogok belemenni, csak a sztori legvégét (?) említem meg egy kicsit részletesebben, már csak azért is, mert a 21. század mikrobiológiai, valamint információ- és nanotechnológiai ismereteivel a zsebünkben az SzH már átlépett a „pihent agyú filozófusok szórakoztató, de totálisan irreális elmélete” kategóriából a „basszus, ebbe talán jobb bele sem gondolni!” kategóriába.

Szó volt Nick Bostromról, aki nem kisebb renoméjú helyen dolgozik, mint az Oxfordi Egyetem jövőkutató intézete (ráadásul nem portásként, hanem ő ott az igazgató). Nos, Nick (aki még nincs negyven éves, tehát mi sem áll távolabb tőle, mint a szenilitás) egyik tanulmányában felvetette, hogy emlékképeket hamarosan mesterségesen is elő lehet idézni, amelyek olyan életszerűek lesznek, hogy az ezeket „átélő” emberi agy nem fog tudni különbséget tenni az álom, a valós emlékek és a mesterségesen kreáltak között (a Mátrixon kívül lásd még a scifi-kultúra olyan gyöngyszemeit, mint Az emlékmás, A Truman-show, vagy az Eredet, hogy csak a legismertebbeket említsem).      

Bostrom tovább is megy ezen az izgalmas ösvényen: szerinte hamarosan olyan szimulációs programokat fognak majd írni, amelyek az emberiség történelmének egyes korszakait fogják olyan alapossággal lemodellezni, hogy az az ember, aki erre a szimulációra rákapcsolódik, egyszerűen nem fogja érzékelni, hogy (mondjuk) 2018 nyarán egy sisakkal a fején ül féltranszban egy periféria előtt, hanem meggyőződéssel állítja, hogy (teszem azt) valóban a waterlooi csatamezőn figyeli, amint von Bülow csapatai északkeletről oldalbatámadják Drouet tábornok franciáit. És minden fűszál, minden lövés hangja, minden lónyerítés és széllökés valóságosnak fog hatni, mert a program az agy adott részeit fogja stimulálni.

És Nick barátunk nem áll itt meg, hanem beleerősít, s nagyjából a következő (ma talán még költőinek minősülő) kérdést teszi fel (persze nem szó szerint): Mi van, ha mi most éppen azt gondoljuk, hogy 2012 októberének legvégét írjuk, Budapesten élünk, s munkahelyünkön pont egy monitor előtt ülve olvassuk a Konteóblog legújabb rövidposztját – de a valóságban 2418 tavasza van, a testünk már rég nem létezik, az agyunk egy befőttesüvegben lebeg, s egy jóságos arcú, kísérletező tudós éppen egy 2012-es közép-európai szimulációs programot futtat rajta?  

Biztosan sokan felismeritek ebben a kérdésben a filozófia (és a tudományos-fantasztikus irodalom) egyik kedvenc toposzát, a „brain in a vat” (agy a tartályban) címűt, aminek az a lényege, hogy ha a testet elválasztják az agytól, s ez utóbbit egy speciális (ezt életben tartó) folyadékkal teli tartályba helyezik, majd az agyat egy külső erő folyamatosan olyan stimulációkkal bombázza, mint amilyeneket egy valós testhez tartozó agy kap, akkor ez az agy nem fogja érzékelni, hogy test már nincs, csak finom, a neuronokon átfutó bioáramok és a 36,8 fokos langymeleg. És ha mindezt egy (megfelelően rugalmas, tanulásra is képes) számítógépes programmal kombinálják, ahová az agy visszatáplálja az inputokra válaszként adott reakcióit, akkor készen is vagyunk: egy tökéletes szimulációban, amelyről csak az agyon kívüli külvilág tudja, hogy nem real life (David Chalmers ausztrál elmefilozófus leírása alapján).

Elmefilozófus… Micsoda foglalkozás! Az ember nyála szinte elcsöppen, nem?!

Alokh Ja (a The Guardian tudományos szakújságírója, az idén magyarul is megjelent Doomsday Handbook szerzője) a következőképpen vélekedik erről: Annak kiderítésére és megnyugtató tisztázására, hogy egy szimulációban élünk-e vagy sem, a legjobb (de sajnos korántsem biztos) módszer a programhibák keresése. Egy potenciális életszimulációban az ilyen működési zavarok úgy nézhetnek ki, mint a mi világunkban a paranormális jelenségek, a transzcendentális észlelések vagy esetleg a csodák.

Ha tehát – és ezt már én teszem hozzá, figyelemmel a Konteóblog olvasóinak érdeklődési körére – a mindennapi életünkben egy olyan jelenségre bukkanunk, amely látszólag ellentmond a természettudományos alaptörvényeknek, vagy amelyre nincs semmiféle logikus magyarázat (és akkor most csak a blog eddigi legsikeresebb posztjában, a Djatlov-hágósban ismertetett sztorit említeném…), akkor lehetséges, hogy ott valami bug került az alapszoftverbe. Vagy gondoljunk a jövőbelátás képességére, a jósokra, a szellemekre, a kísértetekre, a spontán égésekre, a titkokzatos állatokra, a percek alatt begyógyuló sebekre, a történelem megannyi csodájára, a déja vu érzésre, a gondolatátvitelre, satöbbire… Lehet, hogy mindegyiknek ilyen roppant egyszerű lenne a magyarázata: apró számítógépes hiba a Nagy Szimulációs Programban..?

És ha elfogadjuk (vagy legalábbis nem zárjuk ki) az SzH-t, további kérdések sorjázhatnak: mióta megy ez így? Ki(k) állhat(nak) a háttérben? Meddig fog ez működni? Mi a célja a létrehozójának? Milyen teszteket, próbákat, kísérleteket lehetne kitalálni ahhoz, hogy ezt a szimulációs dolgot megcáfoljuk vagy megerősítsük?

És persze az örök kérdés: te melyik pirulát vennéd be? És miért pont azt?

Megfelelő társaságban nagyon szórakoztató beszélgetések kerekedhetnek a téma kapcsán (érdeklődőknek ajánlom még a transzhumanizmus hívószót), Konteo3_bori.inddde most arra kérlek benneteket, hogy (a két fenti szavazás után) érveiteket, véleményeteket ne tartalékoljátok a legközelebbi bulira, hanem osszátok meg őket a közösséggel itt, a kommentek között.

Ápdét: jelen poszt 200%-kal kibővített verzióját elolvashatod a 2016. december 2-án a könyvesboltokba kerülő Konteó 3-ban, további 29 válogatott összeesküvés-elmélettel és egy elméleti összefoglalóval együtt.

Kategória: EgyébCímkék: ,

190 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 188. kiriaku05 — 2014-11-17 09:26 

Ajánlom még figyemetekbe a 13. emelet c. filmet!

 187. becsuszoszereles1k — 2014-09-17 21:50 

@morat:

Valoban nem ezen az uton kozelitettem meg, de valoban minden ut ugyanoda vezet! 🙂
Igen, tulajdonkeppen ezt mondtam, amit te. De epp azt szerettem volna erzekeltetni, hogy – ellentetben a te elkepzeleseddel – a teljes rendszert ugyan meg lehet erteni, sot kivanatos, vagyis feladat es cel, de ez nem kivulrol kifele tortenik, hanem kivulrol befele (egye’n!) es rajta at kifele.Es ez mind belul van! 😀 Szoval egy Klein-palack (mar megint!:). Es mindebben lehetetlen a kollektiv elmeny, legfeljebb az egyeni elmeny emlekenek kollektiv megosztasa verbalis uton, pontosabban, a nyelv, a kozles utjan…
Azert leteznek markerek, ami iranytukent szolgal a tevedeseket illetoen. Amugy, ahany megvilagosodas, annyi ut.

A megvilagosodott eletet illetoen:
– folytatodhat az elete a fizikai, foldi letben (akar hetkoznapi modon, akar teljesen maskent, de megujulva, mintegy ujjaszuletve), de at is lephet; a megvilagosodas pillanataban ez lehetseges, es csak akkor, az egyseg megtapasztalasanak az allapotaban. [Tudom hogy kell felmenni a Diadaliv tetejere Parizsban, de nem tudom megcselekedni, mert epp Vecsesen vagyok.]

Hogy a vilagot nem ertunk es nem nekunk csinaltak. Reszben igaz, kulonosen, ha celtalanul bolyongo, veletlenszeru kepzodmenynek gondoljuk mint ember magunkat. Hangsulyoznam az egyseget! Az ismert megvilagosodasok kozos vonasa az egyseg (vizualis!) megtapasztalasa, a megtapasztalasukban az egyseg felismerese. Gondolom, akkor ez a tenyezo a perdonto. Es ez mit jelent? Eltekintve a kulonfele vallasi elkepzelesektol es teologiai tetelektol, amelyeket mara meg nehezebb lefejteni barmirol, ami kezenfekvo hasonlatkent szolgalhatna egy megkozelito szemlelteteshez; megis, az ember(-i test) A modellje az egysegnek (felepites, aranyok, kulso es belso funkciok, teljes mukodes). Ha azt mondom: egy(1) test reszei vagyunk…, es miben/kiben?…pl. az ‘anyaszentegyhazban’ – mar is eltertunk a lenyegtol (oh, nyelvek, oh, forditasok, oh forrasok!:))
Nem ‘egy test reszei vagyunk’, amibol, mondjuk, az ember az egyik kislabujj – az is amputalva :). Hanem az Egy vagyunk. Ez az Egy onmaganak, onmagaert ‘csinal’ mindent. Ne menjunk tovabb, mert az mar, mondhatnok, “tul intim”, spiritualis ertelemben.
A tanulnivalo eppen az, hogy a magunk urai vagyunk, az Egy szuveren…Minden illuzio-e: inkabb a tukor, amiben latunk – szabadulo jatek?!. A let nem kaosz (a kaosz is let). Ebbol kovetkezik, amit mondasz: “Az ismert keretek közt (univerzum) a kontrollt nem tudjuk visszavenni, ha a keretekből kilépünk(*) a következmények beláthatatlanok.”
(*)A csillagnal tennek mondatvegi pontot inkabb. A kovetkezmenyek pedig nem belathatatlanok, hanem belathatatlanul sulyosak, bar nem a teljes pusztulas ertelmeben (me’g az emberre vonatkoztatva sem). Nincs teljes pusztulas. Emanacio van/’est’; vagy nem lesz/nem van – ‘non est’ (jovo ido sincs/mivel ido sincs).
Nem szeretnek a csusztatas hibajaba esni vegul: Milyen kontrollt, mi folott, honnan akarsz visszavenni? A tulajdonkeppeni onmagad folott? Azt barmikor megteheted. De komolyan, az “ismert keretekrol” mar reg tudnunk kellene, hogy vegtelen.

—————–
Mindossze annyit akartam volna mondani, hogy megorultem a kozos felismeresnek arrol, hogy meddig tart az elet, es hogy ezt megosztottatok velunk! 🙂

 186. morat — 2014-09-17 17:58 

@becsuszoszereles1k:

Nem biztos, hogy nem vesztettem el a fonalad. Kicsit nem ugyanarról beszélünk szerintem, mert te az egyén oldaláról közelíted meg, én meg az egész működését kvázi felülről próbálm megérteni.
Ha jól értem azt állítod, hogy a megvilágosodott számára az addigi élete megszűnik, mert amint a dolgok a helyükre kerülnek és minden értelmet nyer többé semmi sem lesz ugyanaz (az addigi élet véletlen és felesleges botorkálásnak tűnik). Ezt értem és egyet is értek (igaz: nincs garancia arra, hogy ez a fajta megvilágosodás nem tévedésen alapul). Ugyanakkor a többiek számára (akik ugyanebben a világban élnek, de nem világosodtak meg) nem változik semmi, ők ugyanúgy teszik a dolgukat és viszik tovább a hétköznapokat.

Az én állításom három mondatban: ha van Teremtő, akkor a világot jó eséllyel nem értünk és nem nekünk csinálták és egy percig nem vagyunk a magunk urai. Mindez illúzió. Az ismert keretek közt (univerzum) a kontrollt nem tudjuk visszavenni, ha a keretekből kilépünk a következmények beláthatatlanok.

 185. becsuszoszereles1k — 2014-09-17 01:55 

@morat: Most a filmrol (Matrix) beszelunk? Melyik univerzummal es pontosan miert kellene szembeszallni?

Varj, pont azt mondtam, hogy az univerzum orok, akar a minden akar a semmi ertelmeben. A felismeres pedig kulcs a megvilagosodashoz, amiben meglatod a ketto egyseget. Nincsenek megfelelo fogalmak erre igazabol.
Az eredeti kiindulasi pontunk az volt (171.@morat reflexioja 160.@xidamit felvetesere), hogy:

“addig létezünk, míg rá nem jövünk, hogy miért létezünk.”

Ez egy megvilagosodas – a szuntelen emanacioban a gyupont. Rajottel, hogy azert letezunk, hogy felismerjuk a ve’get, ami altal meglathattad, hogy innen es tulnan nem letezik, hanem ugyanaz. A vegesseg tudataban (es mert elunk) ez a megvilagosodas vegtelen, sivar semmikent hathat es benne a szemelyes elet hihetetlenul es zavarbaejtoen oncelunak. (Vegul szentsegtoroen groteszk erzeskent csapodik le: U r a m, v i c c e l s z, m e’ g a k o c s m a i s z a r v a v a n?!)

Ugy tunt, arra utaltatok, hogy ez az a pont, aminel (mar ha felismeres utjan tortenik) be is teljesult az eletut, megerzed meg az elmulas kozeli lehelletet is.
Erre mondtam, hogy ha el tudod viselni a felismeres sulyos “latvanyat” is (hisz tudni tudjuk, de sem nem erezzuk, sem nem latjuk, csak kozvetve, masok elmulasakent), es el is fogadod, akkor az eleted tovabb folytatodhat. A dilemmank az eletunkben pont a lehetetlen szuntelen latolgatasa: ebben a “Semmiben/Mindenben” vagy abban a “Semmiben/Mindenben” akarok-e lenni? Mint az alombol hirtelen ebredve, feleber botorkalasodban: akkor megertetted, hogy ket letezesben vagy egyszerre. Es mitol lenne barmelyik a ketto kozul virtualis? Ami, ha nem letezo, virtualisan sem letezo. A virtualis viszont valaminek, ami letezo, a megjelenitese. Roviden: a letezo (valosag) es annak kepe es hasonlatossaga? (virtualis valosag) ket, egymassal nem azonos valosag, de mint valosag, egy. Magunk is lehetunk mindketto, akar szinkronban is. A fizikai valod benne volt mind a ket helyzetben. De te hataroztal (oszton, persze, de mi az az oszton? az az ember lenyege lehet, barmit is jelentsen), hogy itt maradsz vagy ott. Mert keverjuk a potencialis tudatot(ami maga a let) a tudatossaggal(ami a cselekves, 3D-ben).

Megvilagosodas valojaban, amikor kepes vagy felismerni, hogy megvilagosodtal:
ekkor nincs dilemma, dontes sincs, teljes elfogadas van. Ez az elert allapot felulirja a kovetkezmenyszeru ve’get, es felszabadit a tovabbi eletre. Ujra te valaszthatsz, az irany megis osztonos lesz, attol fugg majd, hogy megis atleped-e a mezsgyet, vagy tovabb maradsz. 🙂
(181.@morat): ” Hogy ezután mi következik (teljes megsemmisülés vagy a “valóság” egy másik szintje, esetleg a kettő ugyanaz) azt nem tudhatod.”
Tudhatod. A “valosag”-nak nincsenek “szintjei”. Lattad, hogy ugyanott vagy(egyszerre), mindenutt vagy (a 2 hely egyben), sehol vagy (nem vagy tudataban mikor, hol, melyik, vagy egyik sem), de szabadon mozoghatsz.
Akkor megis honnan lehet tudni? Vagy az ontudat nelkuli tudat spontan leteben mozogsz mint szuveren tudat(minden mozgas, tehat elet), vagy tudod, hogy vagy, hol vagy, mikor vagy, es hogy veges foldi eletben vagy. Ez utobbi pedig a letezes a tudat ontudati allapotaban. Hogy ennek az allapotnak hany dimenzioja van es lehet – nyilvan amennyi optimalis. Lehet, hogy eleg egyetlen, mondjuk a foldi elet. Az emanacio kivetulese, sajat optimalis pontjara.? 🙂

Teljes megsemmisules: nem lehetseges, mert ellentmond a teles mozgasnak, ami szuntelen megujulas. Ha arra gondolsz, hogy ‘ami onmagaval meghasonlik, az nem allhat meg'(ezt Jezus, mondta, amikor a Satannal valo cimboralassal vadoltak, hogy gonosz lelkeket uz ki emberekbol) – vagyis, ami onmaganak ellentmond, az onmagat semmisiti meg? Hat igen. De nem az univerzum…

Ha kovetkezetes akarok lenni, akkor az Univerzum is kivetules a permanens emanacioban (vagy annak optimalis pontjan, Mindenutt/Sehol). Igy csak akkor mulna el, ha a pulzalo emanacio teljesen visszahuzodna sajat origojaba. Ki tudja? De miert tenne?:)

 184. miazhogynagyonis — 2014-09-17 01:38 

Szerintem eddig ez a legjobb téma, nem a Djatlov.
Ahogy olvasom a hozzászólásokat, millió irányba indulnak el a gondolataim.
Most hirtelenjében nem is tudok on hozzászólni, először rangsorolni, rendszerezni kell a gondolatokat.
Amúgy a valóság fogalmáról érdemes lenne meginterjúvolni a világ legokosabb szkizofrénjét 😛

 183. morat — 2014-09-16 18:30 

@petiba:

A gépi/fizikai valóság elválasztása segít leegyszerűsíteni a kérdést, de ha nagyon bele akarnánk menni szerintem a el tudnánk képzelni gépi spontán világokat is. Amire én utaltam igazából az, hogy attól még, hogy a világ nem virtuális nem jelenti azt, hogy a magunk urai vagyunk. Sőt, a mesterséges valóság szemléletet a világvallások tulajdonképpen már évezredekkel ezelőtt feltalálták.
Teljesen igaz, hogy az ember-farm egy tudományos nonszensz, hiszen csak akkor működhetne, ha az ember több energiát termelne, mint amennyit fogyaszt – nem is beszélve az egész létesítmény létrehozásáról, fenntartásáról, a virtuális valóság működtetéséről, stb. Műfaji sajátosság: minden sci-finek van gyenge pontja, ettől még a filozófiájával foglalkozhatunk, ha akarunk.
Szerintem az nem vitás, hogy a gépek a Mátrixot megszüntetik, ha az emberek nem hajlandók energiát termelni benne, hiszen akkor a fenntartása nettó energiaveszteség (még filmes keretek közt is). Az azonban, hogy a Mátrix (a virtuális valóság) megszűnik nem jelenti azt, hogy a „külső világ” is megszűnik, mivel a néző tudja, hogy létezik egy „fizikai” valóság is: aki a Mátrixból felébred, az ide kerül. Ezt azonban nem tudhatja az, aki a Mátrix lényegét megértette, de még nem ébredt fel. (Mellesleg: ha milliók ébrednek fel, millióknak is kell meghalnia: a külső tönkretett világ nem lehet képes őket eltartani. Ennyit a happy endingről.)

Hogy a külső világ fizikai-e: nos, a második rész végén (?) van egy jelenet, amikor Neo a „fizikai” valóságban az akaratával állít meg két gépet, majd kómába zuhan és a Mátrixba kerül – fizikai rákapcsolódás nélkül. Mivel Neo különleges képességei a virtuális valóságban érvényesülhetnek és valóságos szuperereje elvileg nincs, ezért szerintem ez egy egyértelmű jelzés: a fizikaiként bemutatott külvilág csak a szimuláció egy magasabb (mélyebb?) szintje.
Ehhez képest fizikai valóság pedig vagy létezik – vagy nem.

Még egy fontos: amit írsz a tapasztalásról és fejlődésről mint a világ céljáról azt személy szerint nagyrészt osztom, viszont látnunk kell: ez csak egy vélemény (történetesen a mienk). Nincs rá garancia, hogy ennek bármi köze lenne az univerzum rendeltetéséhez (már ha van neki). Erre a kérdésre csak a Teremtő válaszolhatna, ha szépen egyértelműen kiállna emberek tömegei elé és elmondaná, hogy mi a koncepció. Nem lehet véletlen, hogy ilyen nem történt meg: vagy (A) nincs cél, esetleg Teremtő sincs, vagy (B) a cél ismerete káros lenne, de legalábbis nem szükséges.

 182. morat — 2014-09-16 17:59 

@becsuszoszereles1k:

Amikor a fiam csecsemőkorú volt általában én ébredtem fel hozzá éjjelente. Ez azt jelentette, hogy 3-4 hónapon keresztül jellemzően nem aludtam egy huzamban 2-3 óránál többet. Egy idő után kemény alvásmegvonásom volt.
Egyik éjjel arra ébredtem, hogy a sípol a babafigyelő (tudod: elvileg arra figyelmeztet, hogy nem lélegzik a gyerek) és azonnal talpon voltam, kikaptam a gyereket a bölcsőből és rohantam vele. Viszont olyan gyorsan pattantam ki, hogy az agyam nem ébredt fel teljesen és az álom még “futott”.
Ahogy a lakásban botorkáltam kezemben a gyerekkel a fizikai valóságot és az álomképet egyszerre láttam, mintha két filmet raknál egymásra. Olyan tárgyakat kerülgettem a szobában, amik nem voltak ott, és ráadásul ennek elég hamar tudatára is ébredtem. A jelenség mégis csak 1-2 perc után múlt csak el.
Az érzés leírhatatlan volt, egyszerre hihetetlenül izgalmas és elképesztőn rémisztő. Volt 1-2 pillanat, amikor nem tudtam, hogy valaha visszaváltok-e. Az volt a szerencsém, hogy az adott pillanatban nem magam miatt aggódtam leginkább, mert nagyon súlyos pánikba estem volna.

 181. morat — 2014-09-16 17:45 

@becsuszoszereles1k:

Az univerzum nem attól szűnik meg, hogy felismered, megérted a lényegét, hanem attól, ha (sikeresen) szembeszállsz vele. Ha az univerzum nem érheti el célját fennmaradása értelmetlenné válik. Hogy ezután mi következik (teljes megsemmisülés vagy a “valóság” egy másik szintje, esetleg a kettő ugyanaz) azt nem tudhatod.

 180. becsuszoszereles1k — 2014-09-16 16:09 

@Rogal Dorn: …hat tenyleg lehet, mert a gepesz(operator) srac nagyon hasonlitott az egyik itteni tancdalenekesre! 😀 @RD, RD 🙄

 179. Rogal Dorn — 2014-09-16 15:26 

@becsuszoszereles1k:

Szerintem Zionra gondolsz, és Babilont mondasz… 😀

 178. becsuszoszereles1k — 2014-09-16 13:56 

@Rogal Dorn: lazad, terit, harcol, utana jon a megvilagosodas – es van, akinel elotte, az meg nem lazad, nem terit, nem harcol, es addig maradhat A vilagban, amig tart mint energiacsomag (foldi eletido).
Igen, a Matrix felrevezeto, mert zavaros, mert a kiotloi (forgatokonyviroi) nem vettek komolyan, hogy ok nem kompetensek megvilagosodas temaban (eleve nem ertettem, hogy miert hivjak a bazisukat Babilonnnak) – filozofianak olcso, gegnek jo bo’t. Elvitathatatlanul, vannak benne gondolatebreszto, sot szemleletmod probalo otletek (nekem peldaul rogton egy masik film ugrott be, a Nikita; vagy a futurisztikus szerelmem, leven 2001 januarjaban votam a moziba’). Azert az osszemberi lenyeget [kereszteny szemuvegen at ?!(olyan ez, mint a keresztyenarab)] jol megragadtak.

Mr. Anderson rem-jo alma az emberiseg kozmikus alma.Nem lehet honnan elkesni, az csak egy bug… 😀
(Szetizzadas ellen kerdezze kerekparedzojet!)

Viszontajanlom a Kalligrafus naploja konyvet (japan, szinte ezer ev elotti Neo-, Smith-, Morpheus-, Orakulum-, Dozer-, Trinity-… beszedfoszlanyok – nalam nagyon show!).

 177. Rogal Dorn — 2014-09-16 11:52 

@becsuszoszereles1k:

Nos, aki a felismerés birtokába kerül, magyarán megvilágosodik, az nem lázad, nem térít és főleg nem harcol. Mivel mindent ért, nincs már mi ellen küzdenie, és addig marad a mi világunkban, amíg tanítani akar minket, illetve a célját el nem érte. Ezért félrevezető a Mátrix, mert a rendező és tsainak fogalmuk sincs a megvilágosodásról. Ettől még a film szórakoztató, és ha valaki jobban mögé néz, még kérdések is megfogalmazódhatnak benne. 😀

Másik kérdés, hogy mi van akkor, ha ezt az egészet Mr. Anderson álmodja? Reggel szétizzadva felkel és elkésik mint mindig… 😛

Csak ajánlani tudom Kaczvinszky József:
A hét beavatás/”F” napló/Yoga aforizmák. Kvintesszencia Kiadó, Debrecen, 2001.
c. könyvet. Tanulságos…

 176. becsuszoszereles1k — 2014-09-15 22:12 

@petiba: Koszonom! Mi ez? 🙂

“És ha ezt így végig gondoljuk, akkor máris valótlannak kell lennie annak, hogy ha a szerkesztett valóság céljai megszűnnének, akkor okafogyottá válna és megszűnne a való világ, a “valódi univerzum” is.”

Es erre vonatkozik az en fentebbi mondatom is:
“Es azutan is letezhetunk, ha el is fogadjuk a felismerest.”

Es pontosan ebben rejlik a matrix szeru eleterzes lenyege (talan a film uzenete is, sot biztosan 🙂 : Ne tevedjunk es ne sorvadjunk el remenytelenul, hanem tudnunk kell, hogy a valo vilag, a “valodi univerzum” letezo es elpusztithatatlan! Orok, mert szuntelenul valtozo: E’l!

Neo eloszor lazadt, majd harcolt, vegul egyszeruen kilepett. 🙂 [Matrix, osszefoglalo https://www.youtube.com/watch?v=fY9UhIxitYM#t=48 _ petibanak]

 175. petiba — 2014-09-15 21:28 

@morat:

Sok hasonló gondolattal birkóztam magam is. Amivel nem értek egyet – a gépügy – megbonyolítja a dolgot. Jelenlegi világfelfogásunk szerint a gép nem jöhet létre magától, míg az élet, egy egysejtű alkotórésze elvileg és tananyagilag igen (szerintem nem, de ez magánügy).

Ami viszont a filmhez kapcsolódik. – Csak egyszer néztem végig a filmeket, de nem szerettem meg, így lehet, hogy nem emlékszem pontosan, akkor elnézést. De. Emlékeimben dereng, hogy a való világban sötét felhők takarják az eget, mint amilyeneket az atomtámadásos filmek után szoktak nekünk vizionálni. A gépek, robotok pedig mintha romok között pakolásztak volna. Az volt a “való világ”. A “szerkesztett valóság”, vagy a szerkesztett univerzum csak az emberek agyában létrehozott képzet volt. De a gépek a fizikai valóságban léteztek. És muszáj feltételeznünk, hogy a gépek előtt voltak az emberek, mert ha a gépek fenntartásához emberi energiára van szükség, akkor nem jöhettek létre gépek az emberek előtt. Csak után. Azaz valamikor léteznie kellett gép nélküli világnak.Az ember tud gépek nélkül létezni (jó, a mai városi ember már nemigen) de a sztori alapján gép nem létezhet ember (-i energia) nélkül. Abba már ne is menjünk bele, hogy milyen lenne az energiaegyenlege a milliónyi ember létfenntartásának egy burokban, és az általuk megtermelt energia viszonylatában.
És ha ezt így végig gondoljuk, akkor máris valótlannak kell lennie annak, hogy ha a szerkesztett valóság céljai megszűnnének, akkor okafogyottá válna és megszűnne a való világ, a “valódi univerzum” is.

A filmtől függetlenítve én úgy gondolom, hogy a világ célja nem lehet más, mint egy egészséges, normális gondolkozású emberé: (isten minden apró atomban benne van…bennünk is…talán) – a fejlődés útján való tapasztalatszerzés, és a tapasztalatok szerzésével való fejlődés. Megismerése (és elkülönítése) jónak és rossznak. Nagyon közhelyes, de mint minden közhely, valószínűleg velős igazságot tartalmazhat: – valahol egy összetartó erő, a szeretet, a vonzás, az EGY-ség, a harmónia lehet a cél. Ha a dualista ellentétpárokkal operáló (mondjuk gnosztikus) világképpel egyet értünk, akkor a negatív és pozitív pólus, a jó és a rossz, a fény és a sötétség, az építés (teremtés) és rombolás (pusztítás) örök harca viszi előre, vagy éppen hátra a legkisebb atomi dolgot éppúgy, mint a világegyetemünket. Meg még talán azt is, ami azon kívül van. Ha van valami.
Másrészt a duális világkép valahol egyensúlyban láttatja az ellentéteket,ahogy mondjuk férfi és nő között sem alá és fölérendeltséggel számol, hanem mellérendeltséggel. Férfi és nő, sötétség és világosság, teremtő és pusztító istenek (gépek?) ki-kilengő, majd visszaálló egyensúlyban de állandó mozgásban tartják a világot.
Már csak zárójelben tenném hozzá, hogy a magyar ősvallás világképe szerint a világ folyamatosan mozog, örvénylik, az energia nem vész el, hanem átalakul, valamint keresi isten eredetét. Nő-férfi dualitásra épülő világkép,nemek egyenrangúságát alapfeltételnek tekintve. Az uráli népek mellett a japán sintoizmus is valami efféle alapokra épül (Kodzsiki – 古事記 becsúszó kollegina kedvéért 🙂 )

 174. becsuszoszereles1k — 2014-09-15 21:13 

164.@wacher:
Ez azert egy kicsit veszelyes jatek, mar ha sikerult is megcsinalnod (akar a pillanat toredekere is), mert kiakadhat az ember, ha bepanikol abban a toredeknyi idoben, amig nem tud tajekozodni hol is leledzik, vagy melyik a valosag a ketto kozul. Szerintem.
Meg gondolatomban sem volt semmi, es egy nap alvas kozben azt latom, mert nem tunt alomnak, hogy a semmibol kisiel a szobamba egy teljesen ismeretlen megjelenesu ember (eppen afrikai/fekete volt esetemben), de a kep megallt, mert a vilagert sem akartam, hogy tovabb mozogjon. Az volt a jo, hogy hirtelen teljesen felebredtem.

Persze, hogy tudjuk: mindez az alvasparalizis es tudatos alom targykorehez tartozik a tudomany szempontjabol. _ “Frederik van Eeden holland pszichiáter írta le először ezt az állapotot “Tanulmány az álmokról (1913) című cikkében. Az általa alkalmazott “lucid dream” kifejezés egészen pontos jelentése “tiszta álom” vagy “világos álom”: Eeden a mentális tisztaságra, világosságra utalt ezzel megfogalmazással. Manapság általában egyszerűen azt nevezzük tudatos álomnak, ha az álmodó tudatában van annak, hogy álmodik.”

+ ” Ártalmas-e az alvásparalízis? Amennyiben nem a narkolepszia egyik tünete és nem rendszeresen, nem ismétlődő jelleggel fordul elő (és ha eltekintünk az előző fejezetben említett igen ritka éjszakai hirtelen halál szindrómával kapcsolatos feltételezéstől), akkor a válasz egyértelműen: nem.” _ http://www.crescendo.hu

Volt mar egy-ket hasonloan elo”zetes alom funkcioju almom. Szoval, ami utan majd jon a foalom (akkor majd emlekszel is ra; ami mondhatnam, a foalom identifikacioja), ki tudja mikor, de jon, es amiben nem biztos, hogy a latvany lesz a lenyeg (tanulsagok, benyomasok, globalis elmeny stb.). Egy ilyen “funkcionalis parosbol” egy-ketto is eleg egy eletben, nade ilyen gyors egymasutanban? Mert ra ket napra ugyanonnan, ugyanugy, besielt (? sitalpakon es havon sielve, igen 🙂 valaki, akit viszont ismertem, igy hirtelen eszemben sem jutott megallitani, es ez a kritikus pont (nem is allt meg, hanem havas tereppe “varazsolt” mindent maga utan, ahol elhaladt). Ekkor mar eleg nehez volt eldonteni, hogy melyik a valosag, ill. hogy melyikben vagyok epp, meg ha vegul tudtam is, hogy melyik resz(-let) a valosagos… Ebbol a ke’retlen alombol nagyon nehez volt kitepni magam. Raadasul napokig radtelepszik a tudat, hogy de mi van, ha tenyleg van valami atfordulasi pont, es az ugy tunik, hogy csak egy iranyban mukodik… Szerintem nem lehet tudatosan elodezni egy ilyen alom bejovetelet, de ha mar benne vagy, akkor lehet befolyasolni – ugyahogy…szoval, inkabb ne! 🙂

 173. becsuszoszereles1k — 2014-09-15 19:59 

171.@morat:
Es azutan is letezhetunk, ha el is fogadjuk a felismerest.

 172. morat — 2014-09-15 18:07 

@tommi:

Ez gyakran megtörtént velem is 15-20 éves korom között.

 171. morat — 2014-09-15 17:59 

@xidamit:

Döbbenet, de kb. ugyanide jutottam én is: addig létezünk, míg rá nem jövünk, hogy miért létezünk.

 170. morat — 2014-09-15 17:57 

Vigyázat: filozofálgatás!

A napokban újranéztem a Mátrixot és nem kívánt gondolatfolyamt indított el, melyet ide tennék ki:
Valójában szerintem nem az a kérdés, hogy az általunk észlelt valóság fizikailag is létezik-e vagy csak virtuálisan – érzékeink valósága így-is-úgy is virtuális, és ez rendben is van. A fő kérdés az, hogy a valóság „természetesen jött létre” vagy „szerkesztett”. Mert a fizikai valóság ugyanúgy lehet szerkesztett és manipulált – ez csak technológiai kérdés. Ami azt illeti: a legtöbb vallás szerint pontosan ez a helyzet, hiszen van Teremtő és Teremtés vagy eredetmítosz, van beavatkozás. Technikai kérdés, hogy a Teremtőt istennek tekintjük vagy egy technológiailag (esetleg reményeink szerint erkölcsileg is) felfoghatatlanul magasan fejlett fajnak/egyednek. Valójában szerintem alulról nézve a kettő között nehéz lenne különbséget tenni, ha egyáltalán van.

Ha a világ szerkesztett (vagyis: tudatos cselekmény által jött létre, valaki valamiért létrehozta), akkor az univerzum egészének is kell legyen célja. A Mátrix esetében ez a cél a teremtő gépek energiával történő ellátása. Sok létező vallás is megjelöl célokat, mint pl. Isten dicsőítése / szeretet / a hit terjesztése / egyéni fejlődés a tökéletességig, stb. Persze, lehet, hogy minden vallás téved (az biztos, hogy e kérdésben mindegyiknek nem lehet igaza).
Ha a világ „természetesen” jött létre, akkor azonban nincs célja. Mindenki azt tesz amit akar és tud és megpróbálja tartalommal feltölteni. Az élet értelmére a választ mindenki maga kell megtalálja, sőt valószínűleg nincs egyetemesen kielégítő válasz.

A „szerkesztett” világnak attól függetlenül van célja, hogy tudunk-e róla és hogy kell-e egyáltalán az aktív közreműködésünk. Ez a cél tulajdonképpen életünk értelme is: a Mátrixban élő ember létezésének értelme az energiatermelés, akár tud róla, akár nem. Virtuális élete minden más célja (nagy eredmények, építmények, gyereknevelés) csak a Mátrix környezetében értelmezhető és ilyen formán csakis addig van jelentősége, amíg van energiatermelés.
Itt tehát a lényeg: ha a világ Szerkesztett, akkor szabadságunk csak látszólagos, nincsenek és nem lehetnek saját céljaink, a világunk addig tart, amíg (felsőbb szempontok alapján) szükséges. Mindannyian egy felsőbb utasítást hajtunk végre akár tudunk róla, akár nem. A Szerkesztett világ célja a Teremtő célja. Ebben mi eszközök vagyunk, a mi boldogulásunk csak annyiban érdekes, amennyiben a célhoz közelebb visz.

Akkor hát lázadjunk? Ehhez nyilván előbb tudni kellene, hogy mi ellen. Másrészt az univerzum otthont ad és biztosítja a létezés feltételeit. A Mátrix esetében a keltetőkben élő emberek a Mátrix nélkül valószínűleg nem éltek volna egyáltalán. Az a szimbiózis, hogy a gépek életben tartják, táplálják az embereket, sőt a normál élet látszatáról is gondoskodnak és cserébe csak a testük által egyébként is termelt energiát kérik tulajdonképp meglehetősen korrekt üzletként is felfogható, az (emberi szemmel nézve) unfair elem ebben csupán az, hogy mindez az emberek beleegyezése nélkül történik.
Ha azonban egy nap öntudatra ébrednénk, fellázadnánk és meghiúsítanánk a Szerkesztett valóság céljait, akkor azzal a pillanattal az univerzum kudarcot vallana, okafogyottá válna és valószínűleg meg is szűnne. (Tudom, tudom a filmben kb. happy end volt, de… gondoljatok bele!)

 169. vaduzia — 2014-04-20 12:33 

Nézzünk először egy jobban ismert egyszerűbb példát az UFO-t.

1947. július 2-án egy azonosítatlan repülő tárgy zuhant le a Roswell mezőgazdasági kisváros külső részén. Július 8-án a Roswell Army Air Field bejelentette, hogy ez egy azonosítatlan repülő tárgy(angolul Unidentified Flying Object azaz rövidítve UFO) volt és négy földönkívüli testet találtak a becsapódás helyén. A következő napon a Légierő bejelentette, hogy nem ufóról van szó, hanem egy meteorológiai léggömbről.Ezt követően tovább szépítették, a roncsdarab nem más mint repülőgép alkatrész, de a holttestekről nem tesznek említést. Azóta Roswell lett a földönkívüli összeesküvés-elméletek központja.
A helyi katonai légitámaszpontot azóta régen bezárták, az utóbbi húsz évben Roswell város tőkét kovácsolt az állítólagos ufóbalesetből még meg nem történt esemény tárgyaiból múzeumot is nyitottak és vonzó célpont lett a földönkívüliek iránt érdeklődő turisták számára. Végezetül jó jövedelmező lett az UFO, nemcsak Roswell városában, hanem világszerte. El lehet gondolkodni az emberek hiszékenységéből hányan élnek meg és ráadásul nem is rosszul.

Igaz eltértem a témától, de szükségesnek tartottam a leírást, mert hiszen a Mátrix-fíling sem más. Ez csak azzal különbözik az előzőtől, hogy egy magasabb röptű elmélettel vagy ha jobban tetszik filozófiával van körül bástyázva. Igen jó találmány, mert a hétköznapi embernek nem sok kétsége lehet, az elméletet, azaz a fikciót igaz még senki bizonyította még halványan sem, de ennek ellenére mindenki valósnak tekinti.
De a lényeg itt is, hogy rendkívül jó jövedelmező legtöbbet itt a szórakoztató ipar kaszál. Csak a filmipart kell megnézni, hány film készült e témában, és még mennyit fognak készíteni.

Azt hiszen többen tudnának több hasonlót írni,de recept mindig közel azonos. Ilyenkor jut eszembe a 70-es évek végén megjelenő Galaktika tudományos-fantasztikus antológia egyik számában olvasott legendagyártók cikkre, melyben a legendagyártás receptek voltak leírva. A cikk, leírja például Erich Anton Paul von Däniken, hogyan alkalmazta a receptet, nem tett semmit, mint az űrhajózásból a modern tudomány néhány eredményéből és feltételezéséből indul ki úgy, hogy szinte mindent másoktól vett át. Igaz az első műveit botrány jellemezte, de mára sikerre csapott, ezzel órási tökét hoz neki.

 167. n1m1 — 2014-02-24 12:12 

@tommi:
Köszi, hogy jelezted ! Javítjuk !

 166. tommi — 2014-02-23 13:26 

Találtam egy hibát a mátrixban: Tegnap lefeküdtem délután aludni, és tudtam irányítani az álmomat. Eddig akárhányszor álmodtam valamit, csak sodródtam benne, most viszont tudatosan csináltam mindent.

 165. petiba — 2014-02-06 14:38 

Most szőnyeg alá bújok, de én nem szeretem a Mátrix filmeket. De elgondolkoztatóak, az biztos. Egyet értek azzal (vagyis tán többen is voltak) akik azt mondják, ha a valóság olyan rémes, tán tényleg jobb “bent” a mátrixban. Boldogok a lelki szegények?…

Amúgy a kedves olvtársak nagyon jókat írtak! Mind olvasmányok, mind ontológiai gondolatok terén.

Jómagam Nemere bátyánk egyik könyvét ajánlom, Sci-fi/fantasy kategórában jelent meg, de az alapgondolat, kik lehetnek a Teremtők Teremtőinek a Teremtője. Kb. Kis túlzással. A világokat teremtő isten-páros megtapasztalja a nála is fejlettebb létforma létét.A jó és a gonosz, dínók, Atlantisz, Kopernikusz, atombomba, stb.
A másik – általam elsőre lebecsült – az utóbbi időszak eseményei után azonban újra elővett könyv: Adam Brown: A kód.
A mátrix elmélethez kb. így kapcsolódik: (ha valaki ismeri, lapozzon)

“Az izgalmas, néhol humoros, de romantikus szálat sem nélkülöző regényből keményen visszaköszönnek a mai világunkat is uraló bankoligarchia gaztettei és manipulációi, a geológiai és időjárás-fegyverek, a HAARP, a totális megfigyelés, a tudatmanipulálás, valamint a média agymosásának hatására birkaként viselkedő tömegek. De vajon az ember csak a regényben tud a szeretet erejével mindezzel megküzdeni és ember maradni?”

http://bookline.hu/product/home!execute.action?_v=Adam_Brown_A_kod&id=117100&type=22

 164. wacher — 2014-01-20 21:10 

Én régen, 10-12 éves gyerekként néha eljátszottam a gondolattal, hogy a saját álmomban vagyok 🙂

 163. evelin89 — 2013-06-06 20:56 

Sztem a dezsavű nem emlékezés egy előző életre, hanem afféle hiba a Mátrixban, hogy amikor / amiről dezsavűm van, az a bizonyos dolog történik velem / már megtörtént egy másik párhuzamos létsíkban is ill. azokon a helyeken másik létsíkban már jártam, stb. Számomra ennek az egésznek az alapkövei az álmok. Mik az álmok tul.képpen??? Sztem az is 1 hiba a Mátrixban, ha az agyam által kreált zagyvaságokat álmodom (amivel a pszichológusok magyarázzák az álmok jelentését) és nem nem-evilági csodás helyekkel, csatákkal, ahol még ha rohad a lábam, mert félig zombi vagyok, az is izgalmasabb és élménydúsabb úgymond “real life” – élmény, mint ez az itteni valóság 🙂 (am. rohadt jó lenne úgy tudni álmodni, ahogy az Inception-ben *-*)

És am. miért akarna valaki 2485-ben pont egy pályakezdő munkanélküli karaktert vetíteni nekem 2013ban Közép-Kelet-Európában? 😀 Szadista az illető vagy esetleg istenszindrómás pszichopata? 😀 Mi a célja? Pirosan villog a “money”, a “social life” és az “energy” (gyk.: Sims), hahó!!! 🙂

 162. gigabursch — 2013-03-04 16:46 

Végignéztem újólag együltömben a három Mátrix filmet és rá kellett döbbenjek valamire.

A földi élet (leges-legjava), benne az emberrel csak akkor működőképes, ha kap napfényt. Ez tény.
Lehet egy ideig napfény nélkül élni, meg lehet erőszakolni a szervezetet, de tartósan nem.

Következésképp mind a filmbeli “köldökzsinórós”, mind pedig föld alatti életforma az ember számára tartósan nem működőképes.

És itt, csakis itt bukik meg a történet, mert amúgy tökéletesen összerakott gondolatsor és nagyon jó filmtrilógia, még akkor is, ha sokan fikázták a 2. 3. részt. Mondjuk ugyanez az embertömeg fikázta teszem azt a 12 majmot is, csak annyit nem volt képes felfogni belőle, hogy hány minta van a faszinál, és hány városba viszik el a mintákat (aki ezt még nem fedezte fel, nosza nézze meg még egyszer, számolgasson, utána szabad a gazda – csak egy kicsi sütnivaló kell hozzá).

 161. xidamit — 2013-02-24 01:49 

Kiváncsi lennénk hogy mit gondoltok erről a videóról.
A szerkesztő sok munkát fektetett bele.

Elég megrázó, főleg a vége.

Cime: A Rend – Ajándék a Magyaroknak

http://www.youtube.com/watch?v=LSjeCb5C-eE

 160. xidamit — 2013-02-23 07:52 

És mivan ha az élet valójában egy tökéletesen üres Schrödinger dobozban játszódik, amiben bármi megtörténhet egészen addig, amíg megfejti önmagát a benne lévő univerzum valamelyik lénye és fedele, mint pandora szelencéje, és arra a kérdésre ébredünk, hogy vajon etikus-e térből energiát kicsatolni.

De sosem fogunk felébredni, a doboz teteje mindig csukva marad, mert csak e koporsó fedél alatt maradhatunk szeretett emlékeinkkel, reflekcióinkkal.

Mátrix paradoxon, energia paradoxon, szeretet paradoxon.

 159. lilith18 — 2013-01-05 11:18 

25@FilcTroll:
“Én úgy raktam össze a képet, hogy valójában ugyanaz, a jobb híján léleknek nevezhető izé lakik mind a hétmilliárd szereplőben.”

Az megvan, hogy a Biblia ugyanezt írja az első oldalon, az ember teremtésénél? 🙂

 156. rebel — 2012-11-28 07:57 

@lilith18: köszi… ez a dokfilm BETOJÁS JÓ…!!!! 😉

 155. lilith18 — 2012-11-27 01:43 

http://videa.hu/videok/nagyvilag/a-fereglyukon-at-1-8-dokumentum-aRLCdLaAdLczvz7o

A 37. perctől kezdve beszélnek egy elméletről, ami szerintük bizonyítja, hogy a világ csak egy számítógépes szimuláció az Univerzum PC-jén.

Jó kis sorozat, érdemes végignézni.

 154. rebel — 2012-11-27 01:23 

Ha már elmentetek ennyire az álmok irányába, egy kicsit hadd tereljem vissza az irányt a konteók világába azért…! 😉
HAARP projekt.
Mi van ha az álmaink “eseményei”, élményei (vagy azok valamely része) csupán az éjszakai agyprogramozás eredményei, amit a gonosz összeesküvő bilderberges-illuminátusos-szabadkőműves(és :))-újvilágrendes világ-háttérhatalom sugároz..? 😉
Bár én leginkább nappal alszom kuvikként és nappal is szoktam álmodni eléggé intenzíven…

 153. lighter — 2012-11-26 22:50 

mint ahogyan egy neo-székely közmondás tartja: a medve és a matrix nem játék! egyébbirányú hozzáállás a teremtés végtelen kegyelméből megengedett, hiszen miért ne nyerhetne a medve, vagy a matrix? nem igaz? teremtési esélyegyenlőség, vagy miafaß…

ha a szubjekt azt akarja játszani, hogy most becsukja a szemét és azt képzeli, hogy ő a legnagyobb ragadozó, és amúgy is csak álom minden, hát teheti.

ha azt, hogy ébren marad, bármennyire is kínozza az álmatlanság, a valóság sivársága, akkor úgy tesz.

a matrix egy grandiózus példamese s még ha más is felépítése mint a filmben, a helyzet, amire rámutat, valós.

ajánlott bevezető olvasmány: william bramley: the gods of eden. pdf-formátumban megtalálható a neten. s mégha bramley-nél sem minden arany, ami fénylik, indulásnak jó lesz. mármint kíváncsi vándor, neked…

 152. sztalker — 2012-11-26 13:58 

@orca:

Vagy egyszerűen csak:
Run> Speed Disk and/or Defragmentation Disk…
🙂

Carl Sagan Az éden sárkányai c. könyvében „megpendít” egy szép teóriát arról, hogy miért is fontosak nekünk az álmok: Az őshüllők korában az akkori kisemlősök (tképpen a mi őseink) igazán csak éjszaka voltak versenyképesek a hidegvérű hüllőkkel szemben, akkor járhattak csak vadászni, tehát ezt az őskori, nagyon intenzív éjjeli aktivitást örökölhettük meg tőlük az alvásunkban.

A modern ember alvásperiódusa amúgy is más, mint pl. a középkorié, alkalmazkodott a mai világhoz (akkor nem volt jó mesterséges világítás, éjjel veszélyes volt közlekedni stb.), régebben tehát volt egy kétlépcsős alvásciklus, kora estétől kábé éjjelig, majd még felkeltek és dolgozgattak a házban, utána újra visszafeküdtek aludni.

 151. orca — 2012-11-26 06:01 

@mergirl74:
“Minden a fejben dől el, de számomra félelmetes, hogy mi mindenre képes az agyunk egy kis stimulációval…”
“Én nagyon intenzív álmodó vagyok, és éjszakánként mindig egy másik világban élek. Akkor ott az a valóság, nagyon ritka, amikor tudatomra ébredek, hogy ez álom.”

REM-fázis 90-100 percenként lezár egy-egy alvási ciklust (a hipnotizálhatóság szintje is ebben a ritmusban ingadozik). Ha ilyenkor ébredünk fel, emlékszünk az álmunkra (és tudjuk róla, hogy álom).

Ébrenlétben két kapcsolónk is van: noradrenalin és szerotonin; ők szűrik a zajt és erősítik a jelet. De mert REM-ben nem termelődnek, álmunkban teljes a káosz: vizuális-, hang- és szagingerek mászkálnak szanaszét. Ezekből sző az agyunk valami értelmes (?) történetet úgy, hogy valamennyi álomrészlet illeszkedjék ebbe a mesterséges történetbe (agy naggyonnem szereti összevisszát, és képes rendet csinálni ott is, ahol nem kéne). Ilyenkor ugyanazok az akciós potenciálok kattognak a neuronjainkban (kognitívok kimérték PET-tel, fMRI-vel), mint amelyek paranoid szkizók agykérgében (ők ezt ébren is csinálják, amitől helyből be lehet őket zárni ideg-elmére, mi meg csak álmunkban – Különbség? Igen. Nagy különbség? Hááát, annyira nem).

“Miért futnak akkor az álmok?”
Karel Čapek: Az ember, aki nem tudott aludni (Zádor András fordításában) – amíg valakinek jobb ötlete nincs:
“Így hát az én szememben az álom olyan, mint a sötét, mély víz. Ez a víz magával visz mindent, amiről nem tudunk és amiről nem kell tudnunk. Az a különös salak, amely bennünk leülepszik, álmunkban a felszínre emelkedik és elfolyik az önkívület parttalan vizében. Rosszaságunk, gyávaságunk, mindennapos kínos vétkeink, megalázó butaságaink és kudarcaink, a pillanatnyi hazugság és szeretetlenség azok szemében, akiket szeretünk, mindaz, amivel mások ellen vétkeztünk és amivel mások vétkeztek ellenünk, mindez csendesen elhömpölyög valahová a tudaton túlra. Az álom végtelenül kegyes: megbocsát nekünk és az ellenünk vétkezőknek.
És még valamit szeretnék mondani: az, amit az életünknek nevezünk, nem tartalmazza mindazt, amit átéltünk, az csak bizonyos szelekció eredménye. Túl sokat élünk át, többet, mint amit eszünkkel fel tudunk érni. Ezért csak kiválasztunk egyet­mást abból, ami megfelel nekünk, és valamiféle leegyszerűsített cselekményt szövünk belőle; és ezt a terméket hívjuk az életünknek. De Úristen, közben mennyi hulladékot hagyunk magunk után, mennyi furcsa és szörnyű dolgon siklunk át! Ha az ember tudatosítaná mindezt! De mi csak egyetlenegy egyszerű életet tudunk élni. Nem telik többre az erőnkből. Nem volna erőnk az életet viselni, ha útközben nem veszítenénk el apránként a nagyobbik felét.”

 150. tommi — 2012-11-25 08:26 

Ha tényleg egy ilyen gépezet részei vagyunk, akkor az álmok is egyértelmű bug-ok és nem feature-ök. Ugyanis velem pl sokszor történik az, hogy álmodok olyan dolgokat, amik később megtörténnek. Apróságokat csak, de álmodok. pl, hogy valamelyik reggel az egyetemre menet lesz az 1-es villamoson egy szőke lány piros kockás kabátban.

 149. roni — 2012-11-11 21:29 

Az ‘agyak a tartályban’-ról magyarul is lehet olvasni, ez itt Hilary Puman esszéje: http://art.pte.hu/oktatasi_anyagok/hamcherif/filozofia-1/Hilary-Putnam-Agyak-a-tartalyban.pdf

 148. kvantum — 2012-11-11 18:58 

@rebel:

Köszönöm a válaszod és a megerősítésed, engedd meg hogy idézzek az általad belinkelt könyvből:

“És ekkor jött Einstein, aki rávilágított arra, hogy a térről és időről alkotott elképzelésünk is téves.Einstein előtt az időt abszolútnak és megváltoztathatatlannak tekintettük. Nehezen volt tehát elfogadható az az elképzelés, miszerint az idő rugalmas, annak ellenére, hogy ezt a rugalmasságot mindannyian gyakorta megtapasztaljuk. Einstein speciális relativitás-elmélete a legtöbb ember számára nehezen érthető, és korának tudósai eleinte gyanakvással fogadták. Einsteinnek sikerült a speciális relativitáselméletet matematikailag és kísérletileg is bizonyítania, és mind a mai napig talán ez az emberi gondolkodásmódba való legdrasztikusabb beavatkozás.”

A könyvet amúgy ismerem, és szeretem, tényleg nagyon köszönöm amit belinkelt, most legalább már meg is lesz!

 146. tiboru — 2012-11-11 18:22 

@kvantum:

Kvantummechanika-konteó?! Te jó isten, ehhez azért egy kicsit többet kéne konyítanom a dologhoz 🙂

A gratulát köszönöm!

 145. kvantum — 2012-11-11 18:11 

@rebel:

Sziasztok!

Mindig olvasom a blogot, én is csak gratulálni tudok Tiboru! Kedvenceim a hozzászólások közti új ninformációk, linkek. Ezeket nagyon várom mindig.
Most írok először, nem bírom ki!!!

Rebel! A fény azon tulajdonságai, amikről írtál, nem az SZH bugja. A Nagy Tervező elég jól lekezelte ezt a forráskódban, és még arról is gondoskodott, hogy már az emberiség tudomására hozta a megfejtését a svájci Szabadalmi Hivatal egyik aktatologatójának segítségével. (Egy kis konteó, hogy állítólag akár ott is lophatta munkája közben az ötletet, de ez már más tészta.)

Szóval a Nagy Tervező igen gondos programozó, mert a relativitás elmélet az egyik legtöbbször bizonyított elmélet a fizikában. Ráadásul szerintem az egyik legérdekesebb is! Véleményem szerint a pálmát mégis a kvantummechanika viszi. Erről nem lehetne akárcsak egy rövidposzt is Tiboru? Valószínűleg ott rejtezik valahol a kétrés kísérletben a világ legnagyobb összeesküvése.
Nincsenek fekete öltönyös emberek mögötte, sem pénz, de mégis lehet ott találnák meg a végső igazságot, akár a Mátrixra is!

 143. zizzi — 2012-11-10 20:23 

@logiszton:
138. logiszton — 2012-11-09 23:49

egy kicsit off, de errol jutott eszembe, azt hiszem Bradbury Marsbeli kronikakban volt egy iras, a lassu uvegrol: egy ferfi ul a divanyon es nez ki az ablakon, ahol a felesege eppen a gyerekeivel jatszik…..

Csakhogy a felesege es a gyerekei regen meghaltak, de az ablakuveg “lassu”, azaz olyan lassan engedi at a fenyt, hogy a nehany evvel elobbi kerti jelenet jon at epp az ablakon.
Hatborzongato.

 142. geza2 — 2012-11-10 17:54 

138. logiszton: már megint előbb írtam, aztán olvastam 🙂

 141. geza2 — 2012-11-10 17:16 

1964.

Stanislaw Lem: Summa Technologiae

Alapmű.

4. fejezet: Intellelektronika (még nem létezett a “mesterséges intelligencia” fogalma)

6. fejezet: Fantomológia (még nem létezett a “virtuális valóság” fogalma)

7. fejezet: Világok teremtése

Amúgy érdemes elolvasni, ahogy gyorsul a technikai fejlődés a könyvben leírt, átgondolt néhány megoldás akár megvalósulhat a következő néhány évszázadban…

http://en.wikipedia.org/wiki/Summa_Technologiae

 140. morten — 2012-11-10 12:45 

@warr: Ne haragudj meg warr, de Te a múltban élsz vagy szemtelenül fiatal vagy és nem emlékszel már rá hogy mi volt itt 15 éve. Én se vagyok túl öreg de emlékszem még rá amikor “kötésekre” cipeltük a 200 Mhz-es gépeinket és örültünk hogy a doom1 el fut rajta 200 x 300 20 fps-sel.
Fogadok, hogy már most kiadhatnák és le tudnák gyártani a 25 magos 40 terra herzes procit. Csak előtte még adagokba le kell húzni a népet, hogy szépen 100 Mhz-enként kell eljutni oda és mindig csak annyival magasabb órajelű procikat dobnak piacra. Én ebbe nem hiszek, biztos van már sokkal fejlettebb technika. Az hogy nekünk nem mondják el az egy dolog.

Egy ilyen szimulációs rendszert adattárolását megcsinálni már nem is annyira nagy dolog 10 -20 embernek. A vizuális megoldásokkal lennének még problémák, mert grafikailag kellene hatalmas teljesítmény.

 139. morten — 2012-11-10 12:28 

Áh egyik legjobb cikk az oldalon. Megérne egy hosszabb értekezést is azt hiszem. 1bként az alap törvényekbe is sok érdekesség van.
Pl. bele gondoltatok már, hogy mi értelme annak, hogy egy megfigyelő a saját inercia rendszeréből ha más sebességgel mozog akkor máshogy érzékeli a tömeged.
Érdekes téma.

 138. logiszton — 2012-11-09 23:49 

A problémával az általam a világ legjobb sci-fi írójának tartott Stanislaw Lem is többször foglalkozott. Legkomolyabban a Summa Technologiae című könyvében. Fantomatikának nevezte el, dióhéjban:
Az a perverz ötletünk támad, hogy sétáljunk az atomtámadás után közvetlenül a városunkban/Vannak ilyen emberek, na.Különben minek lenne a sok horror történet-film./.Ezért bemegyünk a fantomatikai állomásra – olyan mint egy színház vagy mozi -, kiválasztjuk a programot, a technikus a fejünkre teszi az elektródás élménysisakot és máris ott vagyunk az atomtámadás utáni városunkban. Helyenként még izzó romokon botorkálunk, körülöttünk el- és megégett emberek, a vörös-fekete ég alatt viharos szél kavarja a rádioaktív port…
Amikor a program véget ér a technikus leveszi a fejünkről az élménysisakot/én nevezem így/ és mi kisétálunk a derűs nyári napsütésbe, a park fáin madarak csicseregnek, a zöld fűben anyukák játszanak gyerekeikkel, enyhe-meleg szellő, béke-boldogság.
De mi van ha éppen ez a fantomatikai program, és az atomtámadás utáni világ a valóság? Hogyan lehet eldönteni mi a valóság, ha egyszer belekerültünk a fantomatikai programvilág-mátrix rendszer-stb.-be? Hiába csípkedjük magunkat, mint többen kifejtették, az is lehet a program része.

Hogy szimmuláció vagyunk-e, az túl elméleti földhöz ragadt agyamnak. A problémát abban látom, hogy ha nyilvánvalóan b elemegyünk egy virtuális “valóságba”, ki tudunk-e jönni belőle?
Az ember ugyanis lusta és esendő: ragaszkodik a kényelmeshez, főként ha nem tudja, hogy az csak egy “valóságprogram”.
Jópár évvel ezelőtt teljes napfogyatkozás volt Magyarország felett is. A világ minden részéből jöttek ide. Nekünk Észak-Tolna megyében sehova sem kellett menni: Tamási-Ozora felett ment át a legsötétebb sötétség. Viszem a hegesztő üveget boldogult jó apámhoz, hogy gyere az udvarra nézzük a teljes napfogyatkozást! Minek menjek ki-mondta a díványról-mutatja a TV.
Ennél jóval gorombábban ítra le ezt “Az orchideák bolygója” című könyv írója/sajna csak a címeket szoktam megjegyezni/. Itt a bolygó lakói önszántukból tették magukat a virtuális élményvilág részeivé. Mivel ehhez fizikailag-biológiailag létező testre már nem volt szükség, az automatizált kiszolgáló rendszer ezt elpusztította. A koponyától megszabadult agy pedig kiterjeszkedett-kinyílott mint az orchidea, hogy minél jobban befoghassa az élménysugarakat!

Brrr…! Én nem attól borzongok, hogy valaki/k/, -mi/k/ szimmulációt játszanak velünk, hanem attól hogy mi magunk tesszük magunkat szimmuláció tárgyává/= a televízió otthonodba hozza a világot: lásd fenntebb/. A folyamat végül is elindult: már készülnek olyan műsortechnikák, ahol a néző részese lehet a műsornak-közvetítésnek, illetve alakíthatja azt.Vagyis nem kell megmászni a Csomolungmát a hegymászás élményéért. Háát… ezt nem mások csinálják velünk! Vagy mégis?

 137. logiszton — 2012-11-09 21:15 

@gtibor:
37. “Rendszerhiba, bug lehet még a szinkronicitás.”

És az amikor csinálunk valamit vagy történik velük/körülöttünk valami, amiről úgy érezzük ez már megvolt egyszer éppen így!
Úgytom ezt a pszichológiában hamis emlékezetnek határozták meg. De, mi van, ha mégsem? Időhurok vagy akármi?

 136. logiszton — 2012-11-09 21:05 

@gtibor:
“Az önálló, szabad akarat semmivel sem hozható létre.”

Sajnos ez így nem igaz. Nagyon korszerű marketing technikák vannak arra, hogy valaki saját akaratának higgye azt, amit mások akanak, hogy akarja. Én magam is hallottam már vissza familián belül olyan /saját!/véleményt, amiről, mint “marketinges” rögtön felismertem, hogy beetetett dolog.

Egy lelkigyakorlaton egy ferences atya mondta: Isten megadta nekünk a szabad akaratot, hogy a Jó vagy a Rossz mellé álljunk. És megadta hozzá a tudást is, hogy felismerjük, hogy mi a jó és mi a rossz.
A kettő szorosan összefügg/ezt már én mondom/. Ha elveszed a tudást lényegében megszűnik a saját akaratod is: hiszen azt fogod akarni, amit mások tudnak/akarnak/. A “köznép” elbutítása épp ezért van!

 135. tiboru — 2012-11-06 09:15 

@robina:

A Chomsky-poszt hirtelen felindulásból született 🙂

 134. robina — 2012-11-06 08:50 

@tiboru: nem is kellett sokat várni!:)

 133. manstein — 2012-11-05 22:16 

Úgy érzem ezt a reklámot be kell ide linkelnem, bár szerintem cikkben is megérne egy említést.

http://hu.iranyitok.wikia.com/wiki/Ir%C3%A1ny%C3%ADt%C3%B3k-wiki

Szerintem ennek a blognak a nem elhanyagolható közönsége igen sokat fejleszthetne rajta.

 132. tiboru — 2012-11-05 18:27 

@robina:

Arra még egy kicsit várni kell; adódott egy-két sürgős elintézendőm…

 131. robina — 2012-11-05 17:01 

mikor lesz újabb poszt? mindennap ötször nézem a blogot….

 130. mergirl74 — 2012-11-05 09:55 

Sziasztok,

jó a téma, szuperek a kommentek. Régóta foglalkoztat ez a kérdés, hogy miért is élünk és mi is a valóság. Természetesen piros pirulás vagyok! 🙂
Kicsit megkésve írok, így már sok, ezzel kapcsolatos elméletet előttem megírtak.
Valóságról alapvetően giskarddal kommentjével értek egyet, jól összefoglalta, nem is fejtegetném tovább.

Minden a fejben dől el, de számomra félelmetes, hogy mi mindenre képes az agyunk egy kis stimulációval, vagy tudat “lekapcsolással”. Pl. az egyén képes külső stimuláció alapján beleszeretni valakibe, úgy, hogy sejtelme sincs az irányításról, szabad akaratként kezeli. Úgy gondoljuk, hogy a gondolatainkat a világ dolgairól a logika határozza meg, de sajnos ebben is tévedünk, mert gondolatainkat mindig a szándékainkhoz igazítjuk és ugye, mondanom sem kell, tele vagyunk előítéletekkel, amik állandóan befolyásolnak minket. Innentől kezdve elég érdekes a szabad akarat fogalma.

Érdekes elképzelés ez a SzH, de én ebben a hipotézisben nem tudok mit kezdeni az álmokkal. Miért futnak akkor az álmok? Én nagyon intenzív álmodó vagyok, és éjszakánként mindig egy másik világban élek. Akkor ott az a valóság, nagyon ritka, amikor tudatomra ébredek, hogy ez álom. Szerintem, ha az SzH valamelyik formájában élnénk, ez az álom dolog nem létezne.

És még valami. Nagyon nem szeretném elfogadni azt az elképzelést, hogy a tapasztalás miatt élünk. Nekem ez a nézet számtalan okból nem ül, de akkor mi a célja? Ahhoz, hogy ne legyen semmi cél, ahhoz elég bonyolult az élet. Én élek bele a vakvilágba, egyszer élünk, hát élvezzük alapon (mert még ha elfogadjuk azt a test+lélek+szellem kombót, + a reinkarnáció lehetőségét, akkor sem élek már ugyanebben a formában soha), de a hülye racionális agyam folyamatosan azt kérdezi, miért?

Tiboru, régebben már páran előttem is felvetették, nem akarsz valami “Konteós Mikulást” megszervezni? 🙂
Szívesen elbeszélgetnék személyesen is ezekről a témákról, mert sajnos nem vagyok valami nagy grafomán, utálok írni.
(de azért imádlak olvasni! 🙂 )

 129. bramcohen — 2012-11-04 20:33 

Stephen Hawking bácsi szerint – aki szintén foglalkozott az SZH-val – a megoldás erre a kérdésre az ún. modellfüggő realizmus. Miután semmi jó okunk nincs arra, hogy feltételezzük, az objektív valóság létezik, kénytelen vagyunk az általunk érzékelt modellt valóságként értelmezni, és annak törvényeit megérteni-leírni legjobb tudásunk szerint. Az SZH-ról egyébként azt írja, hogy ha a szimuláció következetes, nincsenek benne hibák, akkor nem tudjuk “lebuktatni”, bebizonyítani, hogy valójában szimulációban vagyunk. Bízzunk tehát a hibák létében és keressük a bug-okat (szerintem vannak szép számmal)!

 128. brandhuber — 2012-11-04 20:19 

@morat:

Szerintem csak annyi van, hogy a feneokos agyunk annyira nem is ügyes,mint gondoljuk.(huh ez, de abszurd).
Amikor a The Venetion hotelt megépítették Las Vegasban, a tulaj igazi amerikai kívánsággal állt elő:
Építsék fel Velencét az egyik szintre teljes valóságában.
Amikor a feladat végrehajtását elkezdték, akkor elutaztak az igazi Velencébe a megbízott cég művészei, elkattintottak pártizezer kockát, majd nekiálltak a feladatnak.
A kétszázvalahanyadik kiöntött épületdísznél elkezdtek gondolkozni: hát ez így az életben nem lesz kész !
Aztán rájöttek a megoldásra.
Kíváncsi vagyok hányan tudják mit csináltak ?

 127. daermon — 2012-11-04 16:18 

Nem rossz az ötlet, de elnézve ezt a rengeteg iszonyú baromságot, idiótát ami/aki körülvesz minket – “párhuzamos programszálak” – kétlem, hogy értelmes gondolkodó elme szüleményei lennének 🙂

 126. tiboru — 2012-11-04 12:48 

@manstein:

Hehe, az ötlet jó, de majd évforduló vagy valami hasonló kapcsán jövök elő vele…

 125. manstein — 2012-11-03 23:07 

A fentebb leírt néhány élményről jutott eszembe:

Mi volna ha – akár csak itt kommentben – Tibori leírná, hogy volt-e már valamiféle élménye a háttérhatalommal a Konteo-blog kapcsán? (Tudom, hogy volt, elvégre ez mégiscsak a 3. bloghely, de az új olvasók esetleg ezt nem vágják.) De akár külön rövid bejegyzést is megérne. Szerintem mindenki zabálná.

 124. quentaur — 2012-11-03 14:32 

Nos… Kicsit csalódott vagyok. Szerintem ez a cikk marhaság… Persze lehet, hogy sokan agyalnak ilyesmin… Az ő dolguk…

Kicsit úgy érzem, hogy a sok rendkívüli cikk után ez mit keres itt? Talán olyan vonatkozásban lehet értelme, hogy az emberek nem látják azokat a nagy játszmákat amik az ő bőrükre mennek, mert el vannak foglalva a mindennapi apró cseprő problémákkal amit a rendszer generál… (de ettől a cikk jóval messzebb ment…)

Sorry… don’t like

 123. dtamas80 — 2012-11-03 14:01 

sziasztok!

Szerintem is nagyon jó poszt lett, gratula hozzá.
Remélem valami tartályban vagyunk és a végén csak simán felébredünk, rájövünk hogy mi volt és választhatunk újjat :).

Egyébként a kapacitással kapcsolatban amit páran irták hogy lehetetlen 7 milliárd embernek az emlékét meg ilyenek szimulálni: ki mondja hogy tényleg 7 milliárdot kell? Azért mert most az megy a hirekben, hogy elértük? A tartályban annyit mondanak amennyit akarnak :).

Vagy mi magunk vagyunk MI-k és vizsgálnak minket hogy hogyan fejlődünk meg hasonlók, aztán egyszer csak rájövünk aztán vagy kikapcs és reset vagy mi leszünk a gyorsabbak 🙂

 122. tiboru — 2012-11-03 09:09 

@asmodean:

Ezt a tanulságos infókat hordozó kommentet (asszem a linkek miatt) várólistára tette ez a szigorú Akismet, s csak most vettem észre, hogy beengedésre vár, bocs!

 121. tiboru — 2012-11-03 09:04 

Köszönöm rebelnek, leonnak és a többieknek az elismerést, s csak ismételni tudom önmagam: a Konteóblog értékét legalább annyira adják a kommentek (vagyis maga a közösség), mint a bloggazda.

De persze jólesik, mert esendő vagyok és hiú 🙂

 120. leon — 2012-11-03 01:58 

Kedves tiboru, mivel ez az első kommentem engedd meg, hogy gratuláljak a blogodhoz! Remek a stílusod, és a választott témáid is szenzációsak.

A poszthoz: a SZH elmélettel az a legnagyobb probléma, hogy még ha igaz is, akkor is kódolva van benne, hogy a rendszeren belülről nem lehet bizonyítani a létezését.

Ha viszont elfogadjuk a létezését, akkor is az összes állításunkat abból vezetjük le, hogy egyáltalán valaha létezett egy olyan világ, amit momentán szimulációban átélünk. De a szimulált világ lehet, hogy a valóságban sosem létezett, kb annyi közünk van hozzá mint a WOW-nak a “valóság”-hoz.

Szerintem még ha csak kísérleti alanyok vagyunk is, a szimuláción kívül nem létezhetünk, ahogy egy WOW-os karakter sem életképes a fizikai világban. Az viszont érdekes lehet, hogy vajon meg lehet-e hekkelni a gamet?

 119. rebel — 2012-11-02 23:24 

Nem tudok mi mást hozzáfűzni. TIBORU ZSENI VAGY..!!! Bár nem nevezném ezt konteónak inkább filós alapproblémának de klasszis ráérzéseid vannak a legkarcosabb alap-dilemmák, paradoxonok, ambivalenciák területén… Ez a probléma is gyakorlatilag feloldhatatlan, hiszen hiába is vannak anomáliák nagyon régóta bőségesen vannak beszámolók – magas szinten is – “bug”-okról, nevezzük azt csodának, UFO-nak vagy másnak… elég csak pl arra gondolni, hogy a fény sebessége állandó… (felfogható???? Ha netán valaki még nem tudná: hiába közeledsz vagy távolodsz a fényforráshoz TÖK MINDEGY MILYEN SEBESSÉGGEL, a fény sebessége független bármitől MINDIG PONTOSAN UGYANAZ MARAD!!!!! – van-e ennél nagyobb és elgondolkodtatóbb “BUG” a szimulációban???????)
Mindezek ellenére mivel HIT-ALAPÚ planetáris civilizációban élünk évezredek óta (igen és bizony: NINCS SEMMIFÉLE KÜLÖNBSÉG eme fundamentumban semmelyik emberi kultúrában, legyen az bantu, iszlám, hindu vagy keresztény!!!!! – ez sem mellékes érdekesség nem???) EZÉRT MINDENT FELÜLÍR AZ EMBERI HIT… nem azt hisszük amit látunk, hanem pont fordítva kérem szépen: AZT LÁTJUK AMIT HISZÜNK… 😉 Tiboru!! Hálás vagyok a Teremtőnek (vagy szimuláció szoftverfejlesztőnek, vagy saját magamnak mint Brahman.. tökmindegy… ), hogy létezel, mert az ilyen zseniális progresszív emberek viszik előre az emberi fejlődést!!! Remélem még nagyon nagyon sok gondolatébresztő írást adsz nekünk!!!

 118. FilcTroll — 2012-11-02 21:06 

@itanimulli: Nem haragszom, mindenki azt gondol, amit akar. 🙂 Nekem nem a konkrétumoknál esik szét a szöveg, hanem a mondanivaló belső ellentmondásai miatt. Àm az alapgondolat megéri a további fejtörést, mert valahol a lényeg körül kapirgál akkor is, ha hamisítvány.

 117. Rogal Dorn — 2012-11-02 18:06 

http://filmtrailer.hu/film/moon/

Ez a film is nagyon jó, akár ebben a témában is lehetne hivatkozni rá. Az elszigetelt ember, az egyszemélyes mikroverzumban…a külvilággal a köldökzsinór egy tányérantenna. 😀 Szerintem nyilvánvaló, hogy sötét titkok vannak a “patyomkinfalak” mögött… 😛

 116. itanimulli — 2012-11-02 16:33 

@FilcTroll: Ne haragudj FilcTroll, de “RejtettKéz” beszélgetés akkora kamu, mint ide Lacháza. Valami komoly drogot használhat emberünk,aki egyszerre grafomán és new-age hívő ezoterikus, de ettől még senki nem lesz Illuminati. A fordítás, pedig szintén hagy némi kívánnivalót maga után. Az a kevés konkrétum (ami nem innen-onnan összeollózott ezo-new age baromság), pedig nem jött be neki – gondolok itt a Sydneyre és Damaszkuszra és egyéb megfogható dolgokra történt utalásokra -.

 115. asmodean — 2012-11-02 14:03 

Üdvözlet!
Gratulálok az új poszthoz (is), mindig élvezetes Tiboru tálalásában olvasni az összeesküvések számomra ismert, mind ismeretlen elméleteit.

Pár kommentben megjelenő dologhoz szólnék hozzá. A számítógépes szimuláció futtatás hardver igényével kapcsolatban:

– A most folyamatban lévő kutatások alapján, már elég jól látszik, hogy belátható időn belül képesek leszünk olyan gépeket előállítani, amelyek teljesítmény léptéke nem is mérhető össze a mostani szuperszámítógépekével. (Érzékeltetésként. Egy olyan számítási feladat végrehajtásához, amihez a világ összes számítógépét felhasználnánk, amely képes legalább 2 számot összeadni év milliárdokban mérhető idő lenne szükséges, addig egy majdani kvantumszámítógép ehhez az időhöz képest lényegében azonnali választ adna.)
Az összehasonlítás valahol ott lehet, mintha Babbage által megálmodott mechanikus programozható számológépet és a most üzembehelyezett Titan szuperszámítógépet vetnénk össze. (http://index.hu/tech/2012/10/31/bekapcsoltak_a_vilag_leggyorsabb_szamitogepet/)

– Tároló kapacitás. Ez lényegében nem tétel. Annyi kutatás folyik ebben a témában, hogy felsorolni sem lehetne. Mind ígéretes és olyan kapacitásokat vetít előre, amely a jelenlegi elérhető kapacitáshoz képest a már említett floppy és a most mindenki által beszerezhető 1T kapacitású HDD-k összehasonlítását is felül múlhatja.

Hangsúlyozom, hogy nem sci-fi kategóriájú 1000 évre előre tekintésről beszélek, hanem az elkövetkező kb 50 évről, a jelenlegi kutatások eredményei alapján.

Az “avatar” gondolathoz megjegyezve (miért is van valakinek műbútorasztalos avatarja, amikor hát lássuk be nem tűnik túl izgalmas FPS-nek, vagy RPG karakternek, figyelembe véve, hogy a jelenlegi játékok sem kifejezetten a TB ügyintéző jellegű karakterekre gyúrnak rá – bár megjegyzem vannak olyan játékok, ahol bőszen élhetjük egy gazdálkodó vagy egy kamion sofőr életét például).

– Először is, ha a jelenlegi RPG játékokat vesszük figyelembe (akár számítógépes, akár nem), mindegyikben van NPC (vagy NJK, ki hogy szereti), amelyeket a gép irányít. Ha leülünk játszani, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a kocsmárost a gép vagy éppen a DM (KM) irányítja. Ha jobban megnézzük a játékban résztvevő karakterek nagy része tulajdonképpen ilyen szereplő.

– Másrészt. Nem feltétlenül kell avatarokban gondolkodni. Nem kell, hogy akár egyetlen “karakter” mögött álljon bármilyen élő létforma. Teljesen elegendőek MI-k, amelyek mind egymással mind a létrehozott világgal oda-visszahatásban vannak. Az öntanuló rendszerek a lehetőségekhez képest még nem túl jók, de ígéretesek. Magam is foglalkoztam rövid ideig tanítható/tanuló neurális hálókkal, és bár viszonylag egyszerű feladatok végrehajtására programoztuk őket, számomra akkor is meglepően jó hatásfokkal működtek. Gyakorta a feladat végrehajtásában elérték az emberekre jellemző értékeket (és most egyáltalán nem arra gondolok, hogy fáradhatatlanul és gyorsabban csinálták, hanem arra a részre, amely egy emberi képesség kiváltására lett létrehozva és tanítva).
Hogy ez mire lehet jó? Rengeteg szimulációt futtatunk mi is (az embereket értve a “mi” alatt), mert kíváncsiak vagyunk az eredményeire, amiből aztán “jósolni” tudunk valamely jövőben dologra, vagy megérthetünk múltbeli történéseket. (Társadalom szimulációk, evolúciós modellek stb).

Összegezve nem állítom azt, hogy egy hatalmas nagy program része vagyunk, de azt igen, hogy a nem túl távoli jövőben igenis rendelkezni fogunk olyan technikai eszközökkel, amelyekkel hasonló szimuláció végezhető.

Annak felismerése, hogy egy program részei vagyunk-e roppant nehéz mivel benne vagyunk a rendszerben. Az esetleges bugok, nem feltétlenül jelentkeznek úgy, mint felismerhető anomáliák a rendszeren belülről, mivel annak részei vagyunk így azt úgy fogadhatjuk el, mint a normál működés része.
(Mondok egy talán kissé erőltetett példát rá. A programozói hiba, legyen mondjuk az, egy feltételes utasításnál az a rész is végrehajtásra kerül, amelynek elviekben nem lenne szabad. Aki programozott már találkozhatott ilyesmivel például, ha az “if” ágban elfelejtette egy “return” -t beletenni. Ezért mondjuk a program oda is vonalat húz, ahova nem kellene.
A szemlélő számára úgy tűnik, mintha 2 feltétel egyszerre teljesült volna. Találós kérdés, tud-e valaki olyan példát mondani a világban, ahol úgy tűnik 2 lehetséges állapotból egyszerre mind a kettő létrejött? 🙂 )

Nagy programhibákat nem lehet észrevenni belülről, ha csak azt tekintjük, hogy egy-egy kritikus hibánál milyen eljárások vannak. Például program előző verzióra visszaállítása, adatbázis visszaállítása és már megy is minden a maga útján tovább. Az, hogy mondjuk adatvesztés következett be vagy volt egy nagy hiba belülről senki nem mondja meg, szükségtelen ehhez egy özönvíz, mint Reset.

Pár esetleg érdekes link:
1. Számítógépes élőlény szimuláció
http://pcforum.hu/hirek/13974/Megalkottak+a+vilag+elso+szamitogepes+elolenyet.html

2. Keresik egész komoly szinten is, hogy szimulációban élünk-e:
http://www.opont.hu/hirek3.php?k_hirAzn=31319&k_hirFl=201210&k_hirKat=7

 114. csorgoofaba — 2012-11-02 13:06 

Beszéltem Morpheussal, és megmondta a tutit:

Harcos nagymellű amazonok szexuális játékszerei vagyunk, akik pár száz éve legyőzték a férfiakat, és megalkották a tökéletes világot, de párunknak meghagyták az életét.
Mivel a törékeny férfiúi lélek nem bírná a napi 10x-es igénybevételt, ezért kellett börtönbe zárni az elménket.
A rendszeren belüli nők természetesen NPC-k, és csak arra hivatottak, hogy a folyamatos (valós) igénybevétel ellenére célt adjanak az életünknek. A szinte tökéletes rendszerben ők találnak nekünk indokot a boldogtalanságra is, mert mint Kovács ügynök is megmondta, a folyamatos boldogság esetén nem működne a rendszer.
Ebből következően nagyon kell vigyáznunk a nőkre, mert sérülésük esetén összeomolhat a rendszer (ezzel a világunk is). El kell utasítanunk minden nőellenes összeesküvést, és olyan megtévesztő tanokat, melyek szerint ők a gyengébb nem.
Nem marad más nekünk, csak az, hogy várunk Neo-ra, aki majd felszabadít, és addig filmeket nézhetünk a valóságról: http://www.imdb.com/title/tt0088083/.

 113. FilcTroll — 2012-11-02 11:45 

@manstein: Én sem hinném, hogy emberi ésszel belátható vagy kategorizálható lenne a karaktervariációk összes lehetősége. Viszont az a megfigyelés helytálló, hogy vannak felismerhető karaktertípusok, és ezek kulturális génként (mémként) öröklődnek is. Jól látható számos sablonos élet- és viselkedésmód, szóhasználat stb.

A dolog hátterében az állhat, amit a tranzakcióanalízis-megközelítésű pszichológia vet fel, hogy ugyanis gyermekkorban készítünk magunknak egy “élettervet” és öntudatlanul is annak az útján haladunk életünk során.

Az valóban megfigyelhető, hogy olyan mémeket kapunk fel és építünk az életünkbe, amik valamiért vonzóak a számunkra, másokat pedig mereven elutasítunk — végül is a saját életút-szabadságunkat magunk korlátozzuk le a napi döntéseink által. Sokszor még olyan mémeket is vonzónak találunk, amik személyesen nem tesznek jót nekünk, és ezt tudjuk is: ilyen a dohányzás, az erőszakos emberekhez való vonzódás, az “öröklődő” alkoholizmus, az öngyilkossági hajlam és sorolhatnánk.

Az én világmagyarázatomban Ők pont ezekkel a mémekkel dolgoznak. Van egy olyan mémkészlet, amit ha kellő mennyiségű ember épít be az élettervébe, az pont a mostani, rabszolgatartó társadalmohoz vezet. Ilyen mémek pl. a szépségmánia, a mámor iránti vágyakozás, a tulajdonhoz való felemás viszony, a közösségi pozíciók helytelen értelmezése, “az élet harc” felfogás, a hatalomtisztelet, a tömegvallások rendszerei és még sorolhatnám napestig. A mémeket napjainkban a tömegmédia és az oktatás terjesztik, régebben az egyházaké volt a vezető szerep.

A legkeményebb ezek közül a mémek közül szerintem a piramis-szemlélet: a legtöbb ember szükségszerűnek és természetesnek látja, hogy a társadalom hierarchikus, és egy ilyen rendszerben próbálja meghatározni magát, céljait és életútját. Pedig ha alaposan megnézünk bármilyen természetes rendszert, mindig hálózatos, ciklikus és kooperatív megoldásokat találunk, ahol a “vezetés” sosem öncélú, és mindig ésszerűen korlátos. Egyszerűbb példával: az erdőnek igazából nincs királya, mert a csúcsragadozók falkavezérének tetemét is megeszik egyszer a dögevők. Ezek a körforgások mindig finom, önszabályozó rendszerek. Ha az ember egy ebbe az irányba mutató mémkészlettel alakítaná az életét, akkor azt hívhatnánk akár szabadságnak is.

Zárványként, de vannak a mai társadalmakban is ezt a szabadságot kínáló emberi életközösségek, pl. szerzetesrendek, biofarmok és más “alternatív” csoportok. Ezek sztem azért ébresztenek sokakban oly édesen fájdalmas vonzódást (bennem is), mert valahogy természetesebbek hatnak, jobban illeszkednek az ember valódi természetéhez.

 112. shiri — 2012-11-02 10:25 

@tiboru:
Csak óvatosan… Az egyik Wachowski-testvér úgy érezte, hogy nővé kell operáltatnia magát, miután megcsinálta a Mátrix filmet…

 111. robina — 2012-11-02 08:30 

kategóriák csak az agyunkban léteznek. minden témában.

komolyan venni az ilyen fajta általánosítást nagyon veszélyes elméletekbe torkollhat.

 110. manstein — 2012-11-02 00:37 

@morat: Szerintem ez egy rettentően leegyszerűsítő látásmód. Igen, meg lehet határozni ilyen kategóriákat nagyon felületesen, de kétlem ezt az ezres számot, miért nem 1500-at, vagy 300-at? Ez marhaság így ahogy van. Max. pár tucatnyit lehetne így baromi nagy sarkításokkal összeszedni, azok, amiket írtál a focicsapat kapitányáról meg a többiekről, jó példák. De ezek a külső szemlélő szempontjából való okoskodások, ha megmondanád valamelyik általad kreált csoport tagjainak, hogy ők egybe tartoznak, könnyen lehet, hogy őrjöngve tiltakozna némelyikük.

Ez bizony egy megtévesztő dolog, hogy az agyunk kategorizálja a környezetünkben a dolgokat, így az embereket is. Így működik, és kész. Van akinél ez talán csak 10 csoportot jelent, van akinél meg 50-et is. Enélkül nyilván megőrülnénk, nem tudnánk senkihez hozzászólni, vagy idomulni, létszükséglet, hogy ez a funkció működjön. De hogy ne lennénk annyira különbözőek, ez hihetetlen nagy hülyeség.

 109. gtibor — 2012-11-01 23:56 

@morat:

Az én élményemben inkább az volt a furcsa, hogy utána rögtön találkoztam azzal, aki emlékeztetett rá. :-))

Amit mondasz, annak már asztrológiai vonatkozásai is vannak, amihez én nem értek, bár ezzel kapcsolatban is van egy nagyon szellemes és tanulságos történetem. 🙂

 108. morat — 2012-11-01 23:13 

@tutajos:

ööööö, nem tudom pontosan mi a véleménykülönbség köztünk.
Azt akartam mondani, hogy az agyad (ahogy ismered) valóban egy kocsonyás lében van, amihez drótok vezetnek. Hogy a drótok másik végén az érzékszerveid vagy egy nagy teljesítményű számítógép van azt további infó nélkül lehetetlen megmondani. Ha úgy tetszik 50-50.

 107. morat — 2012-11-01 22:54 

@gtibor:

Nem ilyet, de hasonlót én is átéltem már. Sokszor érzem úgy, hogy ismerek olyan embereket, akiket ésszel tudom, hogy sosem láttam még. Azt azonban többnyire meg tudom találni, hogy kire emlékeztetnek erősen.

Erre nekem az a magyarázatom, hogy valójában nem vagyunk annyira különbözőek, érzésem szerint összesen 100 – 1000 (legfeljebb egy nagyságrenddel több) féle ember létezik.
Megvannak a tipikus filmes karakterek? A gimis focicsapat kapitánya, aki későbbi életét autómosóban/vegyesboltban tölti? Az enyhén elhízott pletykás pincérnő/titkárnő? A jóindulatú, de kissé együgyű és naiv szigorúan vallásos férfi/nő, aki másokkal és önmagával szemben is igen elnéző?
Na ők az életben is megvannak és még vagy 1000 (vagy legfeljebb 10000, de semmiképpen sem beláthatatlanul sok) profil. Ráadásul manapság egyre inkább azt hiszem, hogy az első pár gesztusból, mozgásból, no meg arcvonásokból és arckifejezésből jó tippet tudok adni arra, hogy az új ismerettség melyik típusba tartozik. Egyszer annyira erősen elfogott ez az érzés, hogy majdnem elkezdtem elkezdtem összeírni a típusokat, de aztán szerencsére nem.
Mintha lenne pár valóban eredeti arc is, de lehet, hogy őket csak még nem sikerült katalogizálni…

Szóval: vagy nem vagyunk annyira különbözőek, vagy ha úgy tetszik a gyártósor / szoftver algoritmus nem ismer végtelen variációt és csak nagyon kevés (1-5%) valóságos önálló entitás létezik.

 106. robina — 2012-11-01 08:14 

elképesztő, hogy a poszt hatására mindenkinek hirtelen mátrixális élményei lettek!!:))

 105. chph — 2012-11-01 08:01 

@tiboru:

Lehetséges az ilyen 🙂 Bár nem tudom melyik windows-t használod, de az ilyesmi jelenséget cross-linkkét is emlegetik, sürgősen egy mentést javaslok a fontos anyagokról és még így is reménykedni, hogy minden meglesz 🙂

 104. gtibor — 2012-10-31 21:54 

@tiboru:

Ha már friss történet, ez ma velem történt, még mindig a döbbenet hatása alatt vagyok.

Párommal sétáltunk már este egy parkon át, amikor jött szemben egy nő, nagyon hasonlított egy hölgyismerősömre, akit kb. 5 éve nem láttam, és bevallom, nem is jutott nagyon eszembe. Nem voltam benne biztos, hogy ő az, sötét is volt, és telefonált, nem akartam ráköszönni, hátha mégsem ő. Mondtam is barátnőmnek, hogy “Jéé, ez biztosan ‘A’ volt!”. Mikor elértük több metrómegállóra lévő célunkat, megláttam ‘A’-t beszélgetni egy butik előtt. :-)) Hát akkorát ráköszöntem! Meséltem neki, hogy kb. 20 perce emlegettem. Persze nem ő sétált ott a parkban – megbeszéltük. Így olvasva lehet, hogy nem nagy sztori, de átélve elég döbbenetes.

 103. fastfoodfanatic — 2012-10-31 15:08 

Szükségszerűen a Mátrixban élünk

A világ egyetem végtelen, az idő szintén végtelen legalábbis emberi szempontból. A világegyetem születése óta eltelt év milliárdok során technikai civilizációk tucatjai fejlődtek már ki. Az első őrkőéletű technikai civilizáció minden az univerzum minden pontjára eljuthatott.
Az élet célja hogy minél tökéletesebb, életképesebb utódokat hozzon létre. Ám amikor eljut odáig a technológia hogy képes az egyén személyiségét “lelkét” egy gyakorlatilag tökéletes testbe átültetni, így örök életűvé tenni. Valószínűleg ekkorra már az energiaforrások és az erőforrások kimeríthetetlenek és ingyenesek lesznek. Az ember számára a kihívások és a megoldandó problémák megszűnnek.
Így a gépek segítségével a mátrixba menekülnek, ahol újra küzdhetnek, remélhetnek, szerethetnek, gyerekek lehetnek, élvezhetik az újdonságokat, gyereket szülhetnek, nevelhetnek, gazdagok lehetnek, szegények lehetnek. Újra élhetnek amennyiszer csak akarnak.
Egyszóval újra emberek lehetnek.
Ember küzdve küzdj, és bízva bízzál!

 102. tiboru — 2012-10-31 12:47 

@FilcTroll:

Az az igazság, hogy csak valami jó kis ürügyet kerestem a friss beszerzésű körtepálinkához 🙂

Ami az okostelefont illeti, nekem soha nem volt és az az érzésem, hogy a jövőben is megelégszem majd a jól bevált Nokia 3110 Classic-kal.

 101. Csiken Disztroly — 2012-10-31 11:50 

@FilcTroll: Nemrég hallottam: amikor még csak kiválasztott keveseknek lehetett mobilja, bunkofonnak hívták, most, amikor már minden hülyének lehet, okostelefon.

 100. FilcTroll — 2012-10-31 10:25 

@tiboru: Remélem, kettőt is ittál abból a hologramtermészetű pálinkából, ha már ott volt a pohár kinézetű interfenecia. 🙂

Nem volt egy lefagyás a cikk végleges meígrása alatt? Mert akkor lehet, hogy egy talányos nevű vészmentést csinált a szövegszerkesztőd, amit aztán most letörölt, mert észlelte, hogy van végleges, friss file az anyagból.

A transzhumán témához: két napja szervízben az okostelefonom, egy öreg butát használok. Azt vettem észre, hogy az okostelefon a kiborgizációs folyamat fontos állomása, és lehet, hogy én visszaváltok butatelefonra.

 99. robina — 2012-10-31 10:10 

@tiboru: biztos bugos lett a rendszer egy pillanatra, és rosszat vetített eléd a mátrix vizuális élményként.

 98. manstein — 2012-10-30 22:49 

@tiboru: Nahát, ez aztán iszonyatos háttérhatalmi (vagy esetleg…a rendszeren kívülről érkezett?) beavatkozás volt:-D Vajon mi lehetett a céljuk vele?

Emellett – bár nem ehhez a témához tartozik – nem jutott még eszetekbe, hogy a HAARP birtokában és a vele elkövetett sunyiságok ismeretében kicsikét furcsa ez az óriási vihar a keleti parton pont 1 héttel az elnökválasztás előtt? A média másodpercenként szörnyülködik azon, hogy fúj a szél, már lényegében háborús pánik van egy vihar miatt. Meghalt talán két tucat ember az érintett 50 millióból, leomlott 1-2 ház meg volt egy kis áramszünet. De csak nem szűnik a hangulatkeltés.

A mai Magyar Nemzet írja, hogy Romney-nak rosszul jöhet a dolog, mert mostantól csak Obamát mutogatják majd intézkedés közben, a választásra sokkal kevesebb figyelem jut majd. Nekem ez több mint gyanús…

 97. tiboru — 2012-10-30 19:08 

Egy abszolút friss, személyes élmény… Bevallom, még most is beleborzongok egy kicsit.

Előrebocsájtom, hogy teljesen tiszta vagyok, napok óta nem fogyasztottam (legális) tudatmódosító szert, illegálisra pedig még gondolni sem merek.

Szóval ma délután rendezgettem a gépemen a különféle anyagokat: dokumentumok, régi és új posztok vázlatai, jövendő posztok forráskutatásának részeredményei, fotók, egyéb illusztrációk, filmek, satöbbi. Tudjátok, hogy megy az ilyesmi; én régimódi vagyok és a Total Commandert használom pakolászára, fájlok és könyvtárak átnevezésére, törlésére.

Naszóval, amint a Konteóblog nagykönyvtárban rakosgatom a cuccot, a Vázlatok alkönyvtárban (ahová azok kerülnek, amiket még nem írtam meg) egyszercsak megjelent egy fájl, aminek valami (első blikkre értelmetlennek tűnő) betűkombináció volt a neve, a kiterjesztése pedig .doc. A mérete egy normál konteóposztnyi volt, vagyis hetvenvalahány kilós. De nem is ez volt a legfurcsább, hanem az, hogy a létrehozás dátumaként 2012.11.25 szerepelt.

Ránéztem és nem értettem. Reflexből rákattintottam (ugye arra számítva, hogy a .doc kiterjesztéshez társított alkalmazás, a Word majd megnyitja), de nem ez történt, hanem az, hogy (egy kis várakozás után) megnyílt a mátrixos poszt dokumentuma…

Ismétlem: ebben a könyvtárban a még nem publikált anyagaim vannak, a mátrixos dokumentum (mindig először megírom doksiként, s csak aztán másolom be a blogszerkesztési felületre), tehát a mátrixos dokumentum két alkönyvtárral odébb található, a már élesítettek között.

Csak néztem ostobán. Aztán bezártam és visszatértem a Total Commanderhez, hogy jobban megnézzem a novemberi keltezésű fájlt, de az már nem volt ott. És azóta sincs sehol.

No, ez volt a mai történetem. Biztos van valami logikus magyarázat, de én per pillanat nem látom. És megismétlem: minden így történt, ahogy leírtam.

További szép estét mindenkinek. Asszem iszom egy stampli páleszt vacsora előtt.

 96. razzarindo — 2012-10-30 17:46 

nm olvastam vegig a postokat, lehet h mar mas is irta.
“Minek? Kinek jó ez, mi értelme van?”

esetleg a masodik evezred annyira megtepazta az emberiseget es a Foldet (tarsadalmi, vallasi problemak, atomhaboru, jarvany, elelmiszerhiany, stb) hogy a kaosz utani vilagkormany a tuleloket bezarta a rendszerbe, mert a megmaradt eroforrasok nem elegendoek meg az o ellatasukra sem. az agyakat lehet h eleg elektromos energiaval etetni.
Az elso bentlakok valaszthattak, hogy honnan akarjak ujrakezdeni az emberiseg tortenetet. mondjuk az osembertol (magyarazat a rejtejes oskultura(k)ra, Daniken piramisepitoire, stb.) De a szabaly az szabaly: egy agy egy atlagos hosszusagu eletet elhet le: a halal utan RESET –> uj elet (magyarazat a lelkvandorlasra + nem szaz szazalekos a torles hatekonysaga, igy lehet emlekunk a korabbi eleteinkrol). Tulnepesedest kifelejtettem. Az boritja az egeszet.
Bocs a hosszusagert + lehet h ez is kusza, fejben tok tiszta volt meg:)

 95. FilcTroll — 2012-10-30 17:09 

@sanyandy: “…hogy az illetőt hol lehet megtalálni. Illetve hol lehetett 2008 szeptemberében.”

Épp a Vatikánba mentek emberáldozatra. 😀

A Rejtett Kéz kemény anyag, valóban. Azért nem szokás pl. a teremtésről ennyire bicskanyitogató magabiztossággal kijelenteni dolgokat.

 94. sanyandy — 2012-10-30 16:21 

Édesjézusom! RejtettKézből még csak cirka két centinyit olvastam el, de már ledobta az agyam a gépszíjat. Nem úgy…
Nem tudom, Ti meddig jutottatok vele (még fogok küzdeni, már csak kíváncsiságból is), de szerintem Tiboru és Exgumitalp szintén meg tudja mondani, hogy az illetőt hol lehet megtalálni. Illetve hol lehetett 2008 szeptemberében.
Finoman fogalmazok: azóta sok idő eltelt, az akkori Tudás sok esetben nem köszönt vissza a megélt valóságban.

Köszönöm a posztot (ez egyébként mindegyikre igaz), megint napokig agyalhatok rajta. Persze a megoldás legcsekélyebb esélye nélkül. 🙂

Egyébként javíthatatlanul “piros” vagyok. Mindent tudni akarok! – szovjet kisfilm

 93. Csiken Disztroly — 2012-10-30 15:41 

Akik a poszt végén található linket követve kicsit elmélyedtek a tranzhumanizmus témájában, ill. akik szeretnek a várható jövőn agyalni, azoknak melegen ajánlom a köv. vidijót:

http://youtu.be/20JCGDwBt7A (Rise of the Machines – USA)

Spoiler:

Úgy néz ki, hogy sem az optimista transzhumánok által elképzelt technológiai földi paradicsom nem jön el az elkövetkező években és nem lesz mindent eldöntő végső háború sem ember és gép között, ahogyan azt a terminátoros és mátrixos mórickák képzelik. Lesz viszont (fél)intelligens robotok által felügyelt biztonság, nem halálos fegyverek, a polgárság totális megfigyelése, minden ami szem-szájnak ingere.

Coming soon to a neighborhood near you…

 92. FilcTroll — 2012-10-30 12:55 

@zizzi: Igen, de nem :))

Én ezt úgy dekódolom, hogy a Mátrix, amit érzékelünk, kétféle módon is hamis.

Egyrészt alapvetően is hologram, ürességtermészetű — ld. a modern fizika fentebb sokak által belinkelt és idézett eredményeit.

Másrészt azért hamis, mert ez az eredeti hologram is meg van hamisítva: egyfelől érzékelésünk megcsonkításával, másfelől a csonka érzékelésünkre rátelepített hamis észeletekkel.

Tehát eredeti állapotában az ember tisztában volt a Földi világ hologramtermészetével, volt valamiféle kapcsolata a Gaia-tudattal (ahogy te hívod), működtek olyan képességei, amik ma meseszerűek.

Ám — bárhogy is történt — az ember egyszerre csak elvesztette ezt a képességét, kiesett az Egy-ségből a Két-ségbe, azaz a dualitásba, a jó és a rossz világába. Talán nem messzemenő feltételezés, hogy Ők a ludasak ebben. Nagyon érdekes pl. az ószövetségi teremtéstörténet, ahol ez áll: “Azután így szólt az Úristen: ‘Lám, az ember olyan lett, mint egy közülünk, ismer jót és rosszat.’ (…)”

Közülünk?! Mi ez a többes szám? Kikről van szó? Hát nem egy Teremtő van? Nem fordítási hiba, valóban többesz szám áll ott. Ezt általában úgy magyarázzák, hogy Isten “király többesben” beszél, csakhogy ez nem konzekvens, valójában alig fordul elő.

Igen sok hasonló, a történelem előtti időkbe nyúló, gyanús elem van az Ember történetében, amik ütköznek a tankönyvekben szereplő fejlődéstörténetünkkel, másrészt valamiféle nagy léptékű beavatkozásra utalnak.

Aki szeret ilyesmiben borzongva elmélyülni, annak itt egy videó:

http://www.youtube.com/watch?v=y47sh_iXpik

—-

És azt olvastátok, hogy Magyarország a HAARP célkeresztjében van?

bit.ly/RtutBE

 91. csetmenszky — 2012-10-30 11:41 

Visszajöttem, mert ‘gondolatébresztettél’. Ha elfogadom a virtuális valóságot, miért abból indulunk ki, hogy megtudjuk a valóságot? Talán pont ez a cél, hogy jobb nem tudni, mi van… Ez nem megalkuvás. Bár lehetne a program kedvesebb is, háborúk, AIDS és Fidesz nélkül… Egy könnyű lebegés, havi egymilló és kellemes 28 fok… Az ott született akváriumi halam se megy a tengerbe. Csak én sajnálom meg néha a ‘faltól-falig házát’, mert kívülről látom. Neki ott az, és annyi a világ. Ha van benne némi elvágyódás, akkor az az ösztön, valami eredendően kódolt érzés a természetes egészhez való tartozáshoz. Valahol mi is ezt éljük meg, programoktól függetlenül…

 90. csetmenszky — 2012-10-30 11:11 

Jó Tiboru, nagyon jó… Az elmélet gyenge pontja szerintem, mint a Mátrixban is, hogy mi a francnak töltögetik az agyunkba a 2012-es verziót? Elég lenne akár 150 is minuszban, és senki nem agyalna ilyen hülyeségen, esélyt adva valami öntudatra ébredésnek. Neo sem ugrálna a telefonfülkékbe, ha valami farmon élt volna, gyertyával a kezében 1877-ben. Semmi pajkos gondolat, semmi rendszerhiba… (Ha ez a cél. Ha nem, akkor kik akarják, hogy rájöjjü…..ah, hülye konteók…)

 89. zizzi — 2012-10-30 10:47 

itt a piros, hol a piros
jahh,latom, a piros nyeroben van……

 88. zizzi — 2012-10-30 10:41 

@FilcTroll:
11. FilcTroll — 2012-10-28 09:06

A Mátrix-érzést az is erősíti, hogy hagyományosan tudomásunk van egy elveszett emberi képességről, amit az egyszerűség kedvéért nevezzünk “harmadik szemnek”. Ez volna az a szervünk, ami a jelenleginél sokkal szélesebb spektrumon ad észleletet a valóságról, ám ez valamiért bezárult, nem működik. Ez az az irány, ami az őstörténet felé viszi a sztorit: itt jön az Aranykor-elmélet, a bűnbeesés, az ember bukása és hasonló témák, amik könyvtárakat töltenek meg.

Válasz ↓
—————————————
fentiekhez:
ez a “harmadik szem” lehet, hogy egy korabbi, Foldunkon elt emberiseg beepitett chipje volt, ami ezen civilizacio valamilyen termeszeti katasztrofaban valo elpusztulasakor mar nem epult be az ujszulottekbe, ezert lettunk ilyen benak ;).

talan kozelebb vinne bennunket egy “Gaia kozossegi tudat” tovabbfejlodesehez, aminek kezdolepese talan az internet, es a kozossegi oldalak. Az istenhit bennunk van, es ez szinte egyenerteku azzal, hogy elfogadjuk egy folottunk levo, bennunket iranyito mindenhato letet – na jo, az ateistak/materialistak nem, vagy legalabbis nem elismerten.
(utalom a feszbuk es hasonlokat, de akkor is…ez pl.jo is lehetne bennuk)
Ja, es tiboru a mester, aki fonn a szalakat igazgatja 😉

 87. ireneadler — 2012-10-30 09:18 

Kétféle programhiba létezhet szerintem:
1; az álmok, melyekben hamarabb kapja az ember az “adatcsomagot”, mint ahogy az valóban megtörténne,
2; a zsenik, mert a szimulációkat töbnyire átlaghelyzeteken futtatják és a zsenik azok akik belelátnak a jövőbe (pl. Tesla) a törlés akkor következik be, mikor túl sok szimulációs eltérés jelentkezik, és ekkor újraindítják a programot…..

 86. oberon — 2012-10-30 09:02 

Azzal kezdeném, hogy virtuálisan meghajlok tiboru mester előtt! 🙂
Ezt indokolnám a remek témaválasztásokkal, nagyszerű kivitelezésekkel és nem utolsó sorban azzal a hangulattal, ami az írásokat körüllengi. Ezt azért szerettem volna mindenek előtt tudatni, mivel már lassan 2 éve követem a konteó blogot (az előző linken is) de hozzászólásom még nem volt, ezért ez egy remek alkalom.
Most megtört a jég, mivel egy számomra személyes vonatkozása is van ennek a rövidposztnak.
Szóval…
Elolvasva a hozzászólásokat, sokan beszéltek itt különböző teóriákról, elképzelésekről, amelyek között valóban van sok elgondolkodtató.
Nekem van 1 történetem, amire magyarázatot nem találtam eleddig. (konteós létemre).
Remélem valaki megfejti, szerintem ennél jobb helyet nem is találhatnék erre… 😛
Ezelőtt kb. 3 évvel volt egy eléggé nyugtalanító álmom, egy olyan környezetben, ami félig-meddig ismerős volt, de nem tudtam hova tenni sem az embereket, sem pedig a tárgyakat abban az összefüggésben akkor.
Az álom lényege röviden annyi volt, h egy figyelmetlenség miatt rányitottam az autóm ajtaját egy mellettem éppen elmenő autóra, ami miatt az autó ajtaja leszakadt és az azt éppen kinyitó kezem csúnyán megsérült (cenzured).
Őszintén szólva nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, voltak már hasonló álmaim, szerintem mindenkinek.
Napokkal később (ezt szeretném kihangsúlyozni) egy hosszabb éjszaka után sikeresen lekéstem a buszt, amivel szoktam járni.
Ebből kifolyólag , hogy ne kelljen elkésnem, autóval indultam el a munkába, amit amúgy környezetvédelmi és anyagi okok miatt nem használok erre a célra, csak ilyen “rendkívüli” esetekben.
A lakhelyem utáni első falu buszmegállójához érve meglepődtem, mivel a szokásosnál jóval több ember várt a buszra.
Felismerve egy ismerőst akivel egy busszal járunk beálltam a buszmegállóba, hogy felvegyem. Ahogyan megálltam, abban a pillanatban megcsörrent a telefonom, és ahogyan meghallottam a hangot, abban a pillanatban bevillant az álom.
Körbenéztem, és hirtelen minden értelmet nyert.
A házak, az autók az emberek ugyan-úgy , ugyan.-ott voltak, mint az álomban. A kezem már a ajtó-nyitón volt, amikor kapcsoltam, hogy nem szabad kinyitnom. Ahogy ez végigfutott a fejemen, egy munkásokat szállító kisbusz suhant el mellettem (nem 50-el) , gondolom késésben lehettek.
Akkor fogtam fel igazából, hogy mi történt.
Az emberek, akiket pedig furcsáltam, később kiderült, azért kerültek oda, mert az én buszom lerobbant, és várták a mentesítő járatot az aktuális buszra várókkal egyetemben.
Nem tudom, hogy ez deja vu, jövőbelátás, egyszerű véletlen vagy csak szerencse volt, de ilyen azért nem minden nap történik.
Hasonló esetem volt, de ott kisebb dolgok történtek. Itt viszont komoly balesetet úsztam meg/láttam előre, amire nem találok a mai napig magyarázatot, mivel lesarkítva napokkal korábban megálmodtam a jövőt.
Elnézést, hogy ilyen hosszú, de rövidebben nem tudtam volna megfelelően átadni.
Köszönöm a türelmet.

 85. robina — 2012-10-30 07:00 

jut eszembe amerikai hurrikán konteó nem lesz??:)

 84. Rókakígyó — 2012-10-29 21:16 

@gesternmann: látodlátod…. minden szavunk benne van egy könyvben: a nagy enciklopédiában:)

 83. eltiron — 2012-10-29 20:27 

Kár, hogy erről a thread-ről csúnyán lemaradtam 🙁
Azért hogy valami konstruktív hozzászólásom legyen, két novellát én is ajánlanék a témában:
Lino Aldani – Buonanotte, Sofia
Harlan Ellison – I Have No Mouth and I Must Scream

 82. grofzero — 2012-10-29 20:18 

Ehhez a poszthoz a legjobban illeszkedő film: “A 13. emelet”
(The Thirteenth Floor).
Érdemes megnézni, nagyon jó.

 81. szomg — 2012-10-29 20:02 

@tiboru: 🙂

 80. tutajos — 2012-10-29 19:54 

@morat: azt írod: “mert te BELÜL vagy és az érzékszerveiden keresztül érzékeled a KÜLVILÁGOT. Szerintem teljesen egyértelmű, hogy objektív külvilág ezen a ponton túl nincs is,”

ez az érvelés elfelejti, hogy az érzékszerveket is ugyanúgy érzékeljük, mint a világ többi részét, vagyis ha a világról nem lehet objektív képünk, akkor az érzékszervekről sem állíthatjuk azt, hogy azok közvetítenének bármit (ha egyszer nem lehet objektív képünk róluk).

 79. tiboru — 2012-10-29 19:51 

@szomg:

Jajj, elnézést, elnézést!!!!

_fejét fogja és szégyenkezik_

 78. szomg — 2012-10-29 19:36 

Javítás: Az 1497 és 1503 sz. hozzászólások között.

 77. szomg — 2012-10-29 19:09 

Nagyon szomorú vagyok a poszt alábbi megjegyzése miatt:
“amelyre nincs semmiféle logikus magyarázat (és akkor most csak a blog eddigi legsikeresebb posztjában, a Djatlov-hágósban ismertetett sztorit említeném…)”
A magyarázat ugyanis ott van az 1947-1503 sz. hozzászólások között, szom g nicknéven.
A hibátlan, logikus, tökéletes magyarázat.
🙂
Szerénység, elvtársak, ezt szeretem magamban.

 76. FilcTroll — 2012-10-29 18:26 

Egy újabb témába vágó anyag, ami a konteósok lelkét megmelengetheti: a Rejtett Kéz beszélgetés. Mostanában lett magyarítva, azóta terjed itthon is. Hátha valaki nem ismeri még.

Kedvcsináló a bevezetőből:

“2008 októberében az Above Top Secret fórumon valaki, aki saját bevallása szerint az Illuminátusok tagja, RejtettKéz felhasználónéven információkat közölt a szervezet Tervéről és céljairól, mivel állítása szerint elérkezett az ideje, hogy megtudjunk ezt-azt a kulisszák mögött zajló dolgokból. Nagyon meggyőzően magyarázza meg, MIÉRT éppen akkor jött el az ideje. A továbbiakban az Above Top Secret fórum tagjaival folytatott teljes beszélgetését olvashatjuk.”

A teljes szöveg ebben a fórumban van, az egyes részek között van pár helyi hozzászólás, de az eredeti anyag végigolvasható. Minden, amit tudni akartál Róluk! :))

http://felemelkedes.paranormal.hu/viewtopic.php?f=2&t=42

 75. gesternmann — 2012-10-29 18:01 

@Rókakígyó: Nagyon megörültem, hogy Örkényt említetted. Levettem a polcról az Egyperces novellákat, és minden itt felmerült kérdésre megtaláltam a választ bennük.

 74. warr — 2012-10-29 17:47 

@tiboru: azért olyan nagy kár nem lesz érte, megérett már ez a világ (program, szimuláció, SzH) egy jó kis armageddonra 🙂

 73. tiboru — 2012-10-29 17:20 

@bloodkecske:

“Ha meg túl bugos lesz a mátrix akkor jön egy özönvíz vagy egy meteor és az alapprogramokon kívül nem marad meg semmi.”

Azért elég hervasztó a tudat, hogy lehet: a sokat emlegetett világvége semmi más, mint egy “delete all” parancs egy külső billentyűzeten…

 72. chph — 2012-10-29 16:39 

@exgumitalp:
áh látom elkésetem, az előtted lévő komment se rossz, de a tied jobb 🙂

 71. chph — 2012-10-29 16:38 

@gigabursch:
Ez rossz példa, a Basic, elég magas szintű ahhoz, hogy alacsonyabb szintről ki lehessen lőni, akár csak egy megszakítással 😉

 70. bloodkecske — 2012-10-29 16:25 

Teszem azt mi van akkor, ha a Teremtő (továbbiakban nevezzük T-nek). Szóval T fogott a saját világában egy bolhát, és azt mondta “Ennek a bolha fingjának egyetlen molekulájában lesz egy egész univerzum.” Felállította a szabályokat és ennyi. És T világában még el sem illant a bolhafingszag, itt meg már eltelt hatmilliárd év.

 69. bloodkecske — 2012-10-29 15:46 

Nem hiszem, hogy ezt a “mátrixot” úgy kellene elképzelni, hogy azt bele lehet helyettesíteni a mai tudásunknak megfelelő számítógépekbe, amit le kell állítani meg újra kell indítani. Ha úgy nézzük az agyunk is mindig újraindul miután lefekszünk és felkelünk. Ha meg túl bugos lesz a mátrix akkor jön egy özönvíz vagy egy meteor és az alapprogramokon kívül nem marad meg semmi.

 68. Deak Tamas — 2012-10-29 14:30 

Bölcs Elme is megmondta, hogy Ő csak a Második legnagyobb számítógép a Galaxisban … az első a Föld.

 67. sztalker — 2012-10-29 14:28 

Nálam bizony dobogós helyen áll a Holografikus Világegyetem-konteó, ezért is örülök, hogy most sorra került tiborunál.
A filmben a déjà vu a hiba, de mi is kereshetünk hibákat v nagyon erőszakolt jelenségeket a fizikában.
Szerintem ilyen a hullám–részecske „csiki-csuki” játéka, vagy a fénysebesség átléphetetlensége.
Még egy nyomorult kis részecskét sem tudunk „átlökni” ezen a korláton, a tömege végtelenné válna abban a pillanatban és mehetnénk vissza a rajtvonalhoz.
Mintha minden afelé tendálna, hogy ne ismerhessük meg a jövőt, tehát kénytelenek legyünk végigmenni a pályán, kerül, amibe kerül, a nyertes csakis a kazualitás (ok-okozat egyirányúsága) lehet. (Tényleg annyira következetesen, mint egy mai magyar levajazott közbeszerzési pályázatban, ahol mindig a csókos győzteshez igazítják a tender kiírását.)
A természet (vagy amit mi annak mondunk most) bármit megtesz, csak ne tudjuk átlépni a fénysebességet – amivel lehetővé válna az időutazás is. Maga a dolog akkor válik furcsává, ha a ezt a szabályt magától az Univerzumtól is elvárnánk, de az persze tágulhatott gyorsabban a fénynél, csak azon BELÜL nem léphető túl ez a sebességhatár. (Néhány fizikus a fény terjedési sebességét sem tekinti állandónak, idővel ez az érték változhatott.)

Stanislaw Lem egyszerűen a képünkbe vágja: tetszik, nem tetszik, egy mesterséges produktumban élünk.
(De akkor mér’ nem adtak hozzá jótállási jegyet, he? Én tényleg mindenhol keresem, de nem találom… Meg user manual is kéne, legalább angolul, ha kérhetném…)
Ha egy amolyan „matrjoska-univerzumban” élünk, vagyis egyszer majd sikerül vhogy „kirágni” magunkat (mint hernyónak magát az almából) az aktuális héjból, talán többet látunk majd. Ha az a világ egy másféle fizikán alapuló rendszer, akkor bingó, és talán megvalósulhat a korlátlan térutazás. Szabadabbnak hisszük majd magunkat Ha nem, akkor eggyel több frusztrációt kell majd az akkori agyturkászoknak kezelniük.
De arra a kérdésre, hogy mindezektől boldogabbak leszünk-e, egyértelműen nem a válasz. Ahogy a filmben is: Neo árulója tudatosan választotta az illúzió okozta boldogságot, mint a valóság szabadságát és nyomorát.

 66. exgumitalp — 2012-10-29 14:02 

Sőt: SysRq, volt idő amikor ezt még megszakításra használtuk. 😛

 65. exgumitalp — 2012-10-29 14:00 

@gigabursch:
Nem lehet, sőt régen sem lehetett:
Ctrl+Brake, vagy Crtl+Z, Alt+F4…, több kell egy rendszer megfektetéséhez. 🙂

 64. exgumitalp — 2012-10-29 13:56 

@tiboru:
Ritka jó minőségű dolgokat írsz, mind itt, mind máshol.
Akik azt hiszik, hogy ez könnyű, nos próbálják meg.
Rég óta olvaslak, ha nem is mindig ezen a nicken.
Keep up the good work, ahogy a művelt Spanyol mondaná! 😉
Ennyi dicséret pont elég is. 😉

 63. gigabursch — 2012-10-29 13:28 

@tiboru:

Höhö, az csak az egyetemistáknál van, de ott meg teljesen elszakad a film… :-), és akkor ki fűzné be újra….

Amúgy persze én is voltam már UFO-val, és igazán csak arra emlékszem, hogy esemény* után kiettem a hűtőjét, mert borzalmasan éhes is voltam, de azért a legtöbb esetre még ma is jó szívvel emlékszem… és emlékszem.

__________
favicc: Mit tesz az erdész esemény utáni védekezésképp? Lelövi a gólyát. 🙂

 62. tiboru — 2012-10-29 13:19 

@gigabursch:

És mi van, ha mindenki minden napja ezzel a parancssorral kezdődik:

– Erase last 24 hours
– load memories
– start

 61. gigabursch — 2012-10-29 13:05 

Kizárt dolog, hogy létezzen mátrix.

Egyszerűen túlcsordulna azon a ponton, amit minden kezdő BASIC programozó élete első programjával kipróbált és csak a gép hideg kikapcsolásával tudott orvosolni:

10 goto 10

Ezzel ma is meg lehet fektetni egy számítógépet.

Képtelen lenne a mátrix leállítani önmagát, és erősen bugossá válna, és a skynet vírusához képest ez olyan problémát okozna, hogy újra kéne indítani a szervert, de nem tudná, mert túl sok lenne a beragadt process még az 1980-as évekből.

Ezen felül (egyszerűbb gondolkodásuak számára):
Sem a punci illata, sem a farok keménysége nem modellezhető.

Ennyi…

Tehát:
Ha netán eljönne a mátrix világa, akkor mindenkinek a 10 goto 10 paranccsal kellen indítania a napját.

 60. stoppos — 2012-10-29 12:46 

@gergeux: Pont ezt akartam belinkelni. Nagyszerű film. 🙂

 59. koxi — 2012-10-29 12:35 

Üdv Mátrixlakók. Sajna az én karakterem nem olyan összetett mint pl Tiboru mesteré, nem is került annyi creditbe, így a következőképp tudja megfogalmazni a tapasztalatait: a karakterem soxor úgy érzi, annyira szívóágon van ami egyszerűen nem lehet véletlen. egyszerű példa: vannak olyan napok, amikor a karakteremnek semmi sem sikerül. Biztos volt már ilyen nálatok is. ilyenkor megvágja magát, leesik és összetörlik valami, kiborítja a levest a frissen mosott asztalterítőre, a meghámozott körte ami ugye tudjuk úgy csúszik mint a khm p.. 🙂 igen, leesik a padlóra… Szóval tök mindegy a karakterem mihez nyúl, mit csinál, abból csak baj lesz. Ezért soxor úgy hiszi tuti, hogy valami irányítja. Ezt egyre erősebben hiszi.

 58. leroi — 2012-10-29 11:31 

@banyaszlanyka: Ez a Heisenberg elv. Leírása: http://hu.wikipedia.org/wiki/Hat%C3%A1rozatlans%C3%A1gi_rel%C3%A1ci%C3%B3

A cikkben megtalálható a “megfigyelés zavarja a részecskét” felvetés cáfolata is.

 57. giskard — 2012-10-29 11:30 

Először pontosan definiálni kellene, mit értünk “valóság” alatt. Szerintem, jelenleg a legjobb, bár kétségkívül nem túl szép definíció az, hogy “a valóság az, amelyet adott pillanatban annak érzékelünk”. Ebből kiindulva a valósággal nincs probléma.

A jelen embere jelenleg többnyire azt érzékeli valóságosnak, ahol nem lát ellentmondást addigi valóságtapasztalatával, az őt körülvevő környezet ismereti ellentmondásoktól mentes, vagy csak kevés ilyen ellentmondást tapasztal. Például, ha egy addig soha sehol nem látott bogarat találunk a szobában (kis eltérés az eddig tapasztaltaktól), akkor nem fogjuk azt gondolni, hogy nem a valóságban vagyunk, de ha egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy mi magunk vagyunk a bogár (nagy eltérés), akkor az emberek többsége valószínűleg azt fogja gondolni, hogy álmodik (szintén érdekes kérdés, miért nem tartjuk az álmot valóságnak). Ugyanakkor, ha éppen álmodunk, nem feltétlenül akadunk fent azon, hogy bogarak vagyunk, mert abban az állapotban ez természetesnek tűnik, az álomban más számít “addigi valóságtapasztalat”-nak (érdekes kérdés, hogy miért).

Ezeket a valóságtapasztalatokat (a jelen valóságban, hehe) érzékszervi úton és közvetett megismeréssel szerezzük meg. Ez a közvetett megismerés jelenleg leginkább a tudományos vizsgálódás. Például, senki nem látott közvetlenül neutrínót, de mégis valóságosnak tekintjük. Ugyanakkor, vannak olyan dolgok, mint például a gömbvillám, a párhuzamos univerzumok, vagy hogy az agyunk egy lombikban úszkál, és valakik egy virtuális valóságot építenek köré, amelyeket elképzelhetőnek tartunk, de semmiképpen sem kikezdhetetlen valóságnak. A valóság megismerésére fordított erőfeszítéseink eredményeképpen ezek előbb-utóbb megerősítést vagy cáfolatot nyernek.

Lehet, hogy hamarosan (valóságosnak tűnő) bizonyítékot találunk arra, hogy a minket körülvevő világ csak egy szimuláció, azaz jelenlegi fogalmaink szerint nem “valóságos”. Innentől kezdve a “valóság” számunkra már nem azt fogja jelenteni, amit most, hanem egy tágabb halmazt, amelynek a szimuláció az egyik részhalmaza. Először a “valóság” az eddigi valóságunk lesz, annak a tudatával kiegészítve, hogy amit érzékelünk, az egy szimuláció. Aztán talán módot találunk a szimuláció megvalósításának hogyan-jára, miért-jére. Talán idővel befolyásolni is megtanuljuk. Innentől kezdve egy sokkal tágabb valóságban élhetünk. És ez mehet így tovább és tovább.

Lehet, hogy néhány ezer éve megdöbbentő és ijesztő volt a felismerés, hogy az életünket nem az Olümposzon veszekedő és üzekedő, imával és áldozattal megnyugtató módon befolyásolható istenek irányítják, hanem olyan erők és törvényszerűségek, amelyekre semmilyen hatásunk nincs. Ugyanakkor ezzel a felismeréssel a “valóság” fogalma megváltozott, onnantól más számít valóságtapasztalatnak. Ez a változás (fejlődés) folyamatos, néha gyorsabb, néha lassabb. Személy szerint hosszú távon semmi ijesztőt nem látok abban, ha kiderülne, hogy amit jelenleg valóságnak gondolunk, az nem a “valóság”. Szerintem, hamar hozzászoknánk a megváltozott valóságképhez. A példához visszatérve, ha elég hosszú időn át bogarak lennénk, akkor előbb-utóbb valóságnak fogadnánk el, kiegészítve addigi valóságtapasztalatainkat.

Annak a kérdésnek, hogy mi a “valódi valóság”, egyszerűen nincs értelme. Mindig az a “valóság”, amit annak tartunk, és ez az idő (ez vajon valóságos?) előrehaladtával változik. Engem személy szerint jelenleg jobban nyugtalanítana, ha nem így volna.

 56. warr — 2012-10-29 11:14 

@chph: nem, sosem játszottam a Sims-szel, de a Civilization-nel annál többet 🙂

Amúgy az Asimov-féle Gaia is kapcsolódhat a témához, nem?

 55. morat — 2012-10-29 10:51 

Először is minden kétséget kizáróan igaz az, hogy nem vagy más, mint egy agy egy kocsonyás lében. Ez még akkor is igaz, ha az a kocsonyás lé és benne az agy az történetesen egy döntően kalciumból és szerves anyagból álló edényben helyezkedik el, amit nevezzünk az egyszerűség kedvéért koponyának.
Ez azért fontos, mert te BELÜL vagy és az érzékszerveiden keresztül érzékeled a KÜLVILÁGOT. Szerintem teljesen egyértelmű, hogy objektív külvilág ezen a ponton túl nincs is, hiszen nem ugyanazt látjuk, nem ugyanazt halljuk, nem ugyanazt szagoljuk (megj: nem feltétlenül ezek a legnagyobb eltérések a világ-érzékelésünkben, de ezek a legegyértelműbbek). A világ – ha a szürke hétköznapi az-van-amit-látsz verziónál maradunk is – mindenképp szubjektív mindannyiunk számára.
Hogy ez-e szubjektív, (ha úgy tetszik: testreszabott) kép a „fizikai valóság” vagy egy kitalált világ, egy (esetleg mesterséges) álom, egy számítógépes szimuláció, Isten terepasztala, vagy te magad vagy Isten, vagy éppen a gumiszobában leszíjazva és bedrogozva gondolod azt, hogy a valóság az, hogy a konteoblogot olvasod igazából érdektelen, mivel minden valóság szubjektív és ebben egyik sem jobb a másiknál.
Ennek a gondolatnak is számtalan filmes feldolgozása volt (most kapásból a 12 majom ugrik és a Harcosok Klubja ugrik be, de akár a Hatodik érzék is behozható ide). Ezek és a téma felett anno töltött több hónap agyalás után a konklúzió: nem azt a kérdést kell megoldani, hogy ez a “valóság” e vagy sem, hanem hogy mi benne a feladatod és megoldani azt.

 54. tiboru — 2012-10-29 09:18 

@exgumitalp:

Vu jadé: az érzés, hogy itt még sohasem jártam 🙂

 53. banyaszlanyka — 2012-10-29 09:17 

Sziasztok!!

Először is főhajtás a mesternek az újabb remek posztért!

Azt nehéz megítélni vajon mennyire lehet valóságalapja egy ilyen elképzelésnek mint pl. a bug, de az tény hogy vannak a világunkban érdekes dolgok amiket nehéz megmagyarázni.
Ha jól emlékszem a Discovery Sciencen láttam egyszer egy Morgan Freeman sorozatot a címe: a féreglyukon át. Talán a második évad egyik részében mutattak be egy nagyon érdekes kísérletet ami nagyon is témába vág:

A lényege, hogy tudósok foton részecskéket lőttek keresztül két nyíláson egy fényérzékeny anyagra, egyszerre mindég csak egyet. De a megjelenő képen nem a két párhuzamos nyílás képe volt látható, hanem sok-sok párhuzamos nyílás képe, tehát a fotonok úgy viselkedtek mintha minden egyes részecske egyszerre haladt volna keresztül mind a két nyíláson. Ám az érdekesség csak ezután jön, mikor a tudósok megpróbálták filmre venni a kísérletet, amint kamerákat helyeztek el a fényérzékeny anyag közelében a sok-sok párhuzamos minta eltűnt és csak a két nyílás képe maradt meg. Mikor elvették a kamerákat a párhuzamosok visszatértek. Tehát ebből azt a következtetést vonták le hogy a valóság megváltozhat csak azáltal hogy megfigyeljük. Szerintem ez elég érdekes. És a tiboru által felvázolt elméleteket akár alá is támaszthatja.

 52. exgumitalp — 2012-10-29 09:12 

Olyan Amnéziás-DejaVu érzésem van: mintha ezt egyszer már elfelejtettem volna. 🙂

 51. Rókakígyó — 2012-10-29 08:16 

A kommentekről jutottak ezek eszembe:

http://spear.comule.com/2_38_Hologram-a-vil-gunk-.html

http://pirospirula.blogspot.hu/

Van még egy, de azt nem találom. A fizika manapság már nem mozog 3 vagy 4 dimenzióban. A dimenziók száma 11 vagy 13, asszem inkább a 11 felé hajlik a tudományos világ. A következmények beláthatatlanok:)

 50. chph — 2012-10-29 08:09 

@warr:
Áh, rossz megközelítés 🙂
Nyilván senkit sem érdekel, de inkább feltennék egy kérdést, játszottál a Sims nevű játék bármelyik részével?
Ott is leszimulálnak nagyon sok mindent, mert ha csak azt a pár dolgot szimulálnák, akkor nem lenne hihető 🙂
Ha mi egy ilyen szimulációban vagyunk, akkor pont ez történik.
Jöhet a kérdése, hogy akkor miért kell egy 7 milliárdos bolygót szimulálni, egy komplett világűrrel mindennel? Mert a szoftvert fejleszteni kell 😉

 49. ace22 — 2012-10-29 03:25 

Pillangószárny-effektus: ha nem az a katona lövi le Oszamát, lelövi más – az események konvergensek is lehetnek, nem feltétlenül változtatja meg minden egyes esemény a jövőt.

Progrmahibák, mint bizonyítékok a mátrixra: de honnan tudjuk megkülönböztetni a bug-ot a feature-től? Arthur C. Clarke szerint a megfelelően fejlett tudományt nem lehet a varázslattól megkülönböztetni. Manapság sok olyan jelenséget fogadunk el természetesnek, ami nem is olyan régen még megmagyarázhatatlan volt…

 48. pepinke — 2012-10-28 23:39 

Most látom, hogy az Existenz kimaradt a filmes felsorolásból! Szintén alapmű, egyidőben jött ki a nagyjából a Mártixszal, ami mellett méltatlanul alulértékelt volt.

 47. orca — 2012-10-28 22:50 

@tiboru:

“Ó, zavarba hozol… Én tényleg nem csinálok mást, mint összegyűjtöm a konteókhoz kapcsolódó anyagokat és elétek tárom őket. Tudod, mint Newton, aki azért látott olyan messzire, mert óriások vállán állt :-)”

Newton Hooknak szánta ezt a bajuszcibálós megjegyzését (aki amúgy is fújt rá sokért, pl azért, mert a Principia idején, 1687-ben már megvolt saját külön erő-fogalma). Hook 152 cm magas volt.
Ennyit az óriások vállán ácsorgásról:)

 46. petershark — 2012-10-28 21:24 

Szép jó estét minden konteosnak, régi olvasóként de új hozzászólóként, csak egy könyv cim és szerző: Robert Forester A Csapda. Szerintem jobb mint a mátrix és megadja a választ arra, hogy miért is futtat valaki ilyen szimulációt.

 45. tiboru — 2012-10-28 19:37 

@gaz58ella:

Hú, most, hogy mondod, valami rémlik nekem is, de nekem se ártana egy Google-chip, vagy egy maréknyi Cavinton…

 44. tiboru — 2012-10-28 19:36 

@dr. Lópici Gáspár:

Majd kérdezd meg őket arról is, hogy nem akarnak-e a Konteón hirdetni 🙂

 43. dr. Lópici Gáspár — 2012-10-28 19:23 

Van egy jó kis déjá vu elméletem, de a Hihetetlen magazinban akarom először publikálni.

 42. FilcTroll — 2012-10-28 19:03 

Itt egy könyv, talán nem haszontalan elolvasni. Sok szempontból ugyanonnan indul, ahonnan közülünk sokan, aztán elég bizarr következtetésekre jut. (A megjelenés óta még durvábbakat mond a szerző, szerintem irányt tévesztett.) Viszont egy csomó tekintetben megfontolható világmagyarázat és igen kifejlett SzH, mindenképp gondolatébresztő.

http://www.scribd.com/doc/46527703/28697489-David-Icke-Szeretet

 41. leroi — 2012-10-28 18:35 

Az egyszerre menstruáló nők nem csoda, hanem bizonyított tény: az azonos közösségben levő nők (pl. munkahely, kibuc) ciklusa egy idő után összeszinkronizálódik. Ennek valószínűleg evolúciós oka van.
A szinkronicitást tényleg sokan megtapasztalják, de mérhető, igazolható formában még nem sikerült leírni tudtommal és az esetleges gyakorlati értékéről sincs bizonyított elmélet.
Az SzH-hoz meg csak annyit: Több dolog van földön ‘s égen…
Meg egy másik: Isten útjai kifürkészhetetlenek.

Illetve: A dolgok jelenlegi állása szerint a valóság megismeréséhez (tehát ahhoz, hogy a környezetünkben előforduló jelenségekből levont következtetésekkel a jövőre érvényes jóslatokat tegyünk) eddig a matematika vitt minket a legközelebb, vagyis a azok az egykoron csodaszámba menő dolgok (repülés, orvostudomány csodái, stb.) miket a tudomány hozott el nekünk, azok abban közösek, hogy a matek nyelvén lehet leírni őket. Ez vonatkozik az ősrobbanásra is. Lehet, hogy nem tudjuk elképzelni, de ha a mostani jelenségeket egymás mellé téve a jelenleg ismert elvek alapján számolni kezdünk, akkor oda jutunk, hogy marha régen volt a nagy semmi, ami aztán felrobbant…és ebben az a szép, hogy egy több dolgot (távolodó galaxisok, vöröseltolódás, kozmikus háttérsugárzás) is megmagyaráz, méghozzá konzekvensen: akár a háttérsugárzást, akár a távolodást nézzük, ugyanazok a számok jönnek ki az egyenletekből.
Kvantumelmélet dettó.
Vagyis amíg az SzH létére csak furcsaságok, programhibák, meg effélék nyújtanak igazolást, addig az eléggé komolytalan. Majd ha lesz valami előre kiszámolható, megjósolt és aztán beigazolódott kijelentés ezzel kapcsolatban, akkor érdemes lesz vele foglalkozni, addig menjen az asztrológia, meteorológia, parapszichológia mellé a polcra. 🙂

 40. gaz58ella — 2012-10-28 16:47 

most szuksegem lenne egy Google chipre, mert nem emlekszem pontosan, de egy sci-fi antologiaban olvastam anno egy novellat – talan Horizont sorozatban volt (aki tudja , tudja mirol beszelek) – hogy tulajdonkeppen egy ORIASI terepasztalon elunk, egy Valaki jatekszobajaban. kicsit olyan mint a Truman show.
Off, de isteni novellak voltak abban a kotetben, ha valakinek remlik a cime modja mar meg nekem!

 39. ungabunga — 2012-10-28 16:35 

Szerintem van különbség az általunk érzékelt világ és a valóság között, de nem feltétlenül azért, mert valaki szimulációt épített. Az érzékszerveink gyengék. a fénynek pl. csak egy tartományát látjuk. Nem halljuk sem az infra, sem az ultrahangot. Műszerrel persze, fel tudjuk fogni, de ez nem ugyanaz, mint érzékelni. Például, ha én egy földönkívüli lennék, aki infravörös tartományban lát, lehet, hogy leolvasnám ezt a képernyőt műszerrel, és az érzékelné, hogy különböző intenzitású fényfoltok vannak rajta. Viszont, én a belőle áradó egységes hőt látnám. Nem biztos, hogy megtalálnám az írást, ami pedig ott lenne az orrom előtt. ugyanabban a dimenzióban.

 38. Rogal Dorn — 2012-10-28 16:19 

@gtibor:

Én szinte mindig tudom melyik ismerősöm hív telefonon, anélkül, hogy a kijelzőre néznék. 😀

 37. gtibor — 2012-10-28 16:02 

Rendszerhiba, bug lehet még a szinkronicitás. Például, ha rádiózol olvasás közben, és ugyanazt a szót olvasod, mint amit hallasz, egy azonos pillanatban. Persze nem gyakori kötőszavakról van szó, ezek lehetnek komplett kifejezések is.

Engem például filmnézés közben egyszer hívott anyám, és mesélte, hogy ki kell húzni a fogát, ugyanabban a pillanatban egy szereplő mondta, hogy valaki otthagyta a fogát. 🙂 Ilyesmire gondolok.

De szinkronicitás lehetett az is, amikor két volt kolléganőm annyira jó barátnők voltak, annyira egy hullámhosszon voltak, hogy már egyszerre jött meg nekik. 🙂 Ezt egy harmadik kolléganő mesélte. 🙂 Jójó, tudom, a nők mondanak ezt-azt egymásról. 🙂

 36. Rogal Dorn — 2012-10-28 15:10 

A Mátrix gondolat nem új jelenség, a kezdetektől foglalkoztatja a gondolkodókat, hogy vajon mi folyik a színfalak mögött…

http://terebess.hu/keletkultinfo/kaczvinszky.html

Kaczvinszky Józsefnek van egy másik könyve, a Hét beavatás, ami véleményem, szerint zseniális mű, mester és tanítvány párbeszéde során bomlik ki a “valóság” a tanítvány maga teremti a világot önmagának, senki sincs rajta kívül. Érdemes elolvasni.

http://affection.add-to.net/?i=het-beavatas

William Gibson cyberpunk regényeit is javasolnám elolvasásra, elég vad gondolatok voltak ezek akkoriban (’80), de több a megvalósulás szélén van manapság.

http://hu.wikipedia.org/wiki/William_Gibson

Vagy ezt is ajánlanám,Joe Haldeman:Örök háború.

Tutira Mátrix van, csak az nem mindegy, hogy ki áll az események mögött…

És itt van még ez is. 😀

http://hu.wikipedia.org/wiki/Isten_kilencmilli%C3%A1rd_neve

 35. warr — 2012-10-28 15:06 

@feketelaszlo: akkor maradjunk annyiban, hogy a válasz 42 🙂

 34. gtibor — 2012-10-28 14:37 

Én a magam egyszerű, bölcsész agyával úgy gondolom, hogy az élet sokkal több egyszerű érzékeléseken, amit esetleg mesterségesen stimulálnak. Az önálló, szabad akarat semmivel sem hozható létre. Persze erre lehet mondani, hogy az is bonyolult programnyelv része, MI, stb. Majd mindenki megtudja, amikor meghal. :-)Vagyis amikor végigfut a program. Mert ugye az ‘örök élet cheat’ még nem ismert. Vagy mégis? 🙂

 33. feketelaszlo — 2012-10-28 14:37 

@warr: Káosz-elmélet, ha Szabó 23 József 1991. augusztusának egy meleg estéjén nem borítja rá a kólát a Balatonnál a Mari nénire, az nem megy ki a mosdóba, nem találkozik ott a nyaraló amerikai katonával, az nem fogja el Bin Ladent, satöbbi-satöbbi. Így el is érkeztünk ahhoz, hogy ha nincs minden leszimulálva, akkor nincs tökéletes szimuláció. Márpedig itt nem egy 7 milliárdos bolygóról beszélünk, hanem jelenlegi ismereteink szerint mintegy egész univerzumról és annak néhány százmilliárd évéről: ez a Naprendszer csak egy homokszem a sivatagban.
Szóval a kérdés, hogy mi a célja egy ilyen tökéleteshez közelítő szimulációnak? Nos, ha valóban van ilyen, a választ tényleg csak az egerek tudják.

 32. tutajos — 2012-10-28 14:28 

Érdekes téma! Egy gondolatmenet erről (aki zavarosnak, unalmasnak találja, nyugodtan ugorhat a következő kommentre, mert lehet, hogy tényleg az :-)):
Képeket, akár tudati képeket lehet gépekkel előállítani, de élőséget nem, akármilyen bonyolult gépeket is épít az ember. (élőséget pl. akkor tapasztalunk, mikor valakinek a szemébe nézünk, ilyenkor a “kép” mellett (szerencsés esetben) egy alany is néz velünk szembe, és ez az alany több a látványnál, minőségében más.) Azért nem lehet odáig eljutni, hogy élőséget is szimuláljon egy gép, mert minőségi ugrás van az élővilág és a mechanikus világ között. Ezt egy filozófus (Fichte) úgy fogalmazta meg, hogy a modern ember úgy képzeli, hogy a halálból (= a szervetlen, mechanikus világ) kialakulhat élet, így képzeli el a világot, a világ teremtését is. Holott a filozófusok egy része is azon az állásponton van, hogy az élet világából (pl. a platóni ősképek világa) keletkezett a halott, mechanikus világ (az árnyképek, amiket a platóni barlang falán néznek a mozizó illetők). A két világ kapcsolata számunkra egyelőre átláthatatlan, az egyiknek (a fizikai, halott világnak) az alapjai az atomok, de vszínű ezek se létezhetnének a másik (élő) világ nélkül..
Az ember “kint” a világban kb. ugyanolyan mértékben tapasztal élőséget, amennyire a saját gondolkodásában, és az embernek hatalmában áll, hogy meghatározza saját magát: ha úgy dönt, hogy ő egy gép, amelyet számára ismeretlen külső befolyások irányítanak, akkor akár valóban ilyen géppé is válhat. Ha képes megfigyelni, hogyan születik benne egy gondolat, képzet, elhatározás, ítélet vagy megismerés (akár a külvilágra irányuló megismerés) akkor látni fogja, hogy ebben jóval önállóbb, mint amilyennek esetleg első látásra tűnik, saját magából kiinduló, nem kívülről befolyásolt.

 31. rdos — 2012-10-28 14:07 

A “társadalmi mátrix” az nagyon is sanszos. Az valami félelmetes, ahogy manipulálják a társadalmat, ahogy butítják lustítják, jellemtelenítik a népeket. Egyetlen példa a lustításra.

Tiboru konteo.blog.hu-s időszakában, magát értelmiséginak (joggal) valló ismerősöm lelkes olvasója volt a konteo blognak. Most hogy 1-el többet kellene kattintania, már nem. :-(.

“Agy az üvegben”. Tudom, hogy meredek, de mi van ha a tudatunk nem az agyunkban van? Mi van, ha az agyunk “csak” egy “rádióadást” vevő készülék? Balogh Béla A Végső Valóság c. könyvében olvastam.

http://hu.scribd.com/doc/12883213/Balogh-Bela-A-Vegso-Valosag-Elso-Resz

 30. exgumitalp — 2012-10-28 13:39 

Simán elhiszem. Semmivel sem látok rá több esélyt, mint a húrelméletre, vagy a brán-elméletre.

Viszont Én spec. Cypher oldalán állok. Ha tudtam volna, akkor inkább a kék pirulát. És hogy miért? Mert nem szeretném azt hinni/tudni, hogy a lányom csupán egy szimuláció, talán csak egy agy egy üvegben.

Vannak dolgok amiket jobb nem ismerni. Békésebb, megnyugtatóbb. Tudom ezt Itt hülyén hangzik, de vannak dolgok…

 29. gergeux — 2012-10-28 13:30 

Hja igen, és a csavar a csavarban az, hogy azok is csak valakik virtuális kreatúrái, akik kitalálták ezt a világot. And so on.

 28. scha — 2012-10-28 13:30 

Szerintem nincs semmiféle Mátrix. Ha lenne, az ugyanis egy végtelen logikai láncot indítana:

3586-ban az agyak úszkálnak a befőttesüvegekben és egy szuperszámítógép generálja nekik a valóságot, amit mi 2012 szürke hétköznapjaiként élünk meg.

De a bizonytalansági faktor, amit ebben a valóságban megélünk a feltételezett valóságra is vonatkozik – térben és időben lehet valahol egy még nagyobb számítógép, ami 3586-ot, az agyakat és a szuperszámítógépet generálja.

Végtelen számú képzelt valóság generálna végtelen számú megélt valóságot (multiverzum?), anélkül hogy bárhol létezne egy bizonyíthatóan, 100% biztosan önállóan létező valóság.

 27. gergeux — 2012-10-28 13:20 

Jó a téma! Mielőtt végig olvasom a kommenteket, belinkelem, hátha érdekes lehet, a 13th floor c. film is ezt a témát feszegeti, roppant érdekes:
http://www.imdb.com/title/tt0139809/

 26. robina — 2012-10-28 13:12 

nekem ezek az ötletek már a mátrix idején is scifibe illő mesék voltak, és a zsenialitást sose sikerült megtalálnom benne.
sőt, megfigyeltem, hogy az emberek az ilyen nonszensz ötleteket inkább a saját valóságukból való menekülésre használják – átmenetileg.

dehát ahogy woody allen is mondta. “Milyen is a valódi valóság”…

 25. FilcTroll — 2012-10-28 12:50 

@tiboru: Ezt osztom. Én úgy raktam össze a képet, hogy valójában ugyanaz, a jobb híján léleknek nevezhető izé lakik mind a hétmilliárd szereplőben. Valójában egy egységes, magas tudatú entitás hétmilliárd, külön öntudatra ébredt része vagyunk. Ezt az entitást sokféle néven nevezik, használjuk most a Jehova nevet az érthetőség kedvéért. Ő valóban isten, bár nem a legfelsőbb, eredeti Teremtő, hanem egy a sok hasonló entitás közül. Ez szépen egybevág a lélekvándorlásról, korábbi életekről, halálközeli élményekről szóló ismereteinkkel.

Az anyagi világ, azaz a Föld értelme a tapasztalás: Jehova tanul, szétszakadtságában és korlátozottságában megtapasztalja teremtő önmagát. A lecke a jó és a rossz problematikája, a dualitás. Régi bölcsek folyvást hangoztatják, hogy a duális világ csak illúzió, valójában nincs jó és rossz, csak egység van.

Az emberi életek, viszonyok kavargó gombolyaga egy színdarab. Jehova szétszakadt részei, az emberek a Jó szereplők. Vannak azonban köztünk más entitások részei, akik a színdarabban a Rossz szerepét játsszák: pl. a Lucifer néven ismert entitás is ilyen. Azért van jelen a Földön, hogy biztosítsa az ellenpólust, hiszen enélkül a színjáték és a tanulás értelmetlen lenne. Jehova és Lucifer játékon kívül “jó barátok”, ahogy egy színdarab színészei is együtt konyakoznak előadás előtt és után; itt, a játékban azonban ki-ki a lehető legjobban igyekszik eljátszani a szerepét. Másképp megközelítve: a negatív pólust képviselő Lucifer egyfajta edzőpartner, és ahogy látjuk, elég kemény srác.

Ezért az én válaszom arra, hogy ki mozgatja a szálakat, elég egyszerű. A szálakat mi (Jehova) mozgatjuk, miközben ők (Lucifer) komolyan igyekeznek eltéríteni bennünket, láthatóan sok sikerrel. Az izgalmas következtetés az, hogy ezek alapján mi tehát az élet értelme?

 24. ace22 — 2012-10-28 12:37 

Ha már brainstorming:

1. Én álmodlak titeket, meg mindenki mást. Ha még ekertok valamit hozzászólni, siessetek, mert hajnalban cseng a vekker. 😮

2. Az egész univerzum, ahogy mi elképzeljük, egy real time strategy játék, esetleg egy SIMS verzió egy szimulátoron futatva. Nem léteznek agyak vödrökben…

 23. rdos — 2012-10-28 12:16 

Ha én Hoffmann Rózsa lennék, kötelező olvasmánnyá tenném a középfokú oktatásban Tiboru konteó blogját. De komolyan.

SzH. 5*.

Kétfelé választanám SzH kérdését. Társadalmi és természettudományos oldala is van szerintem ennek az SzH dolognak.

Társadalmilag talán egyszerűbb. Próbálok válaszolni a végső kérdésekre.

Mióta megy ez így?
Ha tippelnem kéne, úgy azóta, hogy elkezdtük, mi emberek az egy társadalmon (törzsön, hordán) belüli intézményesített erőszakot, az alá és felé rendelést. Meglehet, ez azzal esik egybe, amikor a matriarchális társadalmat felváltotta az apajogú. Több hölgynek is felvetettem, mi lenne, ha a világon mindenhol a közéletben, a közszolgálatban, a politikában csak hölgyek vehetnének részt? Az “átlag” válasz ez volt: Az lehet hogy két szomszédos ország évekig szóba sem állna egymással, de nem ontanánk ki egymás vérét, belét.

Az valami félelmetes, hogy rendszerektől (izmusoktól) függetlenül, természetesnek vesszük az intézményesített erőszakot, amit évezredekig a papság, újabban a materialista – tudományos világnézet + a sajtó is erősen sugall. Holott minden háború, minden történés mögött egyetlen dolog áll. A pénz.

Ki(k) állhat(nak) a háttérben?
Ha jól rémlik, már itt is láttam a linket.
http://www.sg.hu/cikkek/85301/felfedtek_a_vilagot_uralo_tokehalozatot

Ez nem a szokványos 13 családos, vörös csillagos összeesküvés elmélet. Ezek cégnyilvántartások adataiból szerkesztett látható kapcsolati hálók, melyek alapján 147 nagyobb cég adja a vizsgált (minő véletlen, túlnyomóan bank)tőke 40%-át.

Meddig fog ez működni?
A válasz egyszerű. Amíg az átverés nyilvánvalóvá nem válik a többség számára.

Mi a célja a létrehozójának?
A pénz, a totális hatalom, az új világrend. Ez a félelmem.

Úgy vélem, természettudományosan is érdekes dolgok előtt állunk. 10. FilcTroll gondolatára rezonálnék :-). Húrelmélet.

Az valami félelmetes, hogy minél mélyebbre megyünk az anyagban, minél kisebb “elemi részecskéket” vizsgálunk, úgy egyre több az energia, és egyre kevesebb az anyag. Materialista emberként legyinthetnék, hogy hiszen Einstein óta tudjuk, az anyag és az energia ugyanaz. Mégis, ennek az izmusnak a nevét adó dolog, a matéria, elillanni látszik. Ez több mint szimbolikus.

Ha ehhez veszem, a már lassan 100. éve ismert kvantum jelenségeket, azt, hogy ezeket eddig senkinek sem sikerült a relativisztikus (ma igaznak vélt) fizikába illeszteni. Ugye “csak” olyan apróságok sérülnek a kvantum jelenségekben, mint a kauzalitás, az okság! Aki nem ismerné:
http://www.idokep.hu/hirek/quantum-radar-delayed-choice-eraser

Továbbá a kozmológiában vagy 15. éve ismert gravitációval ellentétes hatású (tömegeket taszító) sötét energia (univerzum tömegének 70%-a) és a sötét anyag mibenléte is rejtély (univerzum tömegének 25%-a). Röviden, amit mai természettudományos tudásunk “lefed”, az úgy a világegyetem tömegének 1/20-a. A maradékról lövésünk sincs, csak azt tudjuk, hogy van.

Az igazi tudós a tények súlya alatt meghajlik ugyan (így lett elfogadott a húrelmélet, amikor kiderült hogy nem 4-5 húrelmélet van 10-11 térdimenzióval, hanem csak egy, igaz 12 térdimenzióval, bár a számokban tévedhettem, nekem 3 felett sok a térdimenzió). A tudományos struktúrák, azonban inkább hasonlítanak az egyházi hierarchiára, ezért lassú az áttörés.

 22. warr — 2012-10-28 11:58 

@tiboru: látod ebben lehet hogy igazad van 😛

 21. tiboru — 2012-10-28 11:50 

@vidra:

Igen, hétmilliárd párhuzamos jelen létezik. Csak az a végső kérdés, hogy ki húzogatja a szálakat 🙂

 20. tiboru — 2012-10-28 11:47 

@kismy:

No, ezt nem ismertem. Köszi az ajánlót!

 19. tiboru — 2012-10-28 11:46 

@warr:

“Azért szerintem ez akkor is más nagyságrend 🙂 Egy komplett bolygó hétmilliárd lakójának minden adata, cselekvése, gondolata…”

És mi van akkor, ha csak én vagyok egy igazi agy a dunsztosüvegben, s ti (a többi 6.999.999.999 fő) csak kósza bitek egy programban?!

😛

“MErt mondjuk a már említett példánál maradva a Waterloo-i ütközetet feleleveníteni, leszimulálni, az oké, de Szabó 23 József géplakatos mindennapjait…? Ki a bánatot érdekelne?”

Na ez az, amit nem tudunk. De mi van, ha pl. 3586-ban a legkúlabb (több milliárd embert szórakoztató) társasjáték a múlt-szimuláció? És mindenki választhat magának egy (vagy több) szereplőt, mint az RPG-ben? Valaki Szabó 23 József géplakatost választja, mert warr-ra vagy tiborura nincs pénze 🙂

 18. kismy — 2012-10-28 11:44 

hogy téma sci-fi feldolgozásának magyar vonatkozású kapcsolatát is megemlítsük, ajánlom Pápay Kálmán: A leghosszabb éjszaka c. 1975-ös művét. abban egy rész a Mátrixhoz hasonlóan a tartályból való felébredést és eszmélést írja le.
igaz a fejezet hőse végül inkább visszamászik a tartályba…

 17. warr — 2012-10-28 11:37 

@tiboru: Azért szerintem ez akkor is más nagyságrend 🙂 Egy komplett bolygó hétmilliárd lakójának minden adata, cselekvése, gondolata… Ehhez azért sok-sok pendrive kéne 🙂
Ha meg mondjuk teszem azt 3586-ban már létezik ekkora számítókapacitás és teljesítmény, akkor meg felmerül a kérdés? Minek? Kinek jó ez, mi értelme van? MErt mondjuk a már említett példánál maradva a Waterloo-i ütközetet feleleveníteni, leszimulálni, az oké, de Szabó 23 József géplakatos mindennapjait…? Ki a bánatot érdekelne?

 16. tiboru — 2012-10-28 11:21 

@warr:

“Egyszerűen túl sok a komponens, a változó. Ekkora “szuperszámítógép” nincs.”

Még. Nekünk.

Gondolj az 1,44 MB-os floppykra és a kétszáz megás merevlemezekre. Nem is volt olyan régen (alig húsz-huszonöt éve). Ha valaki 1990-ben azt mondja, hogy a maszek gépeken húsz év múlva terrabájtos nagyságrendű winchesterek lesznek, s egy kisujjnyi (két karton cigaretta vagy egy márkásabb üveg viszki áráért megvásárolható) pendrájvon lazán el fog férni a hetven epizódos Columbo-sorozat, mindenki szétröhögte volna az agyát.

 15. vidra — 2012-10-28 11:16 

Szerintem így, gépekkel tarkítva ez az elmélet nem reális. Viszont ha magunk körül keresünk jeleket arra, hogy mégis mi a “valóság”, előbb utóbb tényleg kiderül, hogy az ember azt lát, amit akar/amiben hisz. A vallásosak az adott istenüket, a konteósok jeleket, amik titkos társaságokra utalnak, stb. (Bár nem szeretnék sarkítani.) A mátrix abból áll, amit látni akarunk – szerintem itt inkább van szó arról, hogy minden ilyen elmélet egységesen húzza rá az elméleteit az emberiségre; miközben ha úgy vesszük, minden egyén látásmódja az egyénben külön dimenziót alkot. Így léteznek a párhuzamos világok, dimenziók és a mátrix is.

(Remélem, nem volt túl zavaros. Az ilyenek általában jobban hangzanak az ember fejében. ^^)

 14. warr — 2012-10-28 11:07 

Én materialista vagyok, azt hiszem el amit látok és tapasztalok 🙂
Szép elmélet ez a kívülről irányítás, de szerintem működésképtelen. Egyszerűen túl sok a komponens, a változó. Ekkora “szuperszámítógép” nincs.

 13. pepinke — 2012-10-28 09:41 

Maga a teremtés által is tulajdonképpen a Mátrix része vagyunk, a teremtő maga a gonosz professzor/gépisten/stb…
Tegyük fel, hogy szimulációban élünk: vajon hol van(nak) azok a helyek, ahonnan belűlről is lehet befolyásolni a rendszert?
Kik lehetnek azok, akiket nap mint nap látunk és nem tudjuk, hogy valójában beavatottak, a Mátrixunk “rendszergazdái”!

 12. pityipu — 2012-10-28 09:11 

Ha már Platón és Descartes meg lett említve, talán a hinduk mayája még idefér érdekességképpen, talán ők gondoltak erre először: http://en.wikipedia.org/wiki/Maya_(illusion)

 11. FilcTroll — 2012-10-28 09:06 

A Mátrix-érzést az is erősíti, hogy hagyományosan tudomásunk van egy elveszett emberi képességről, amit az egyszerűség kedvéért nevezzünk “harmadik szemnek”. Ez volna az a szervünk, ami a jelenleginél sokkal szélesebb spektrumon ad észleletet a valóságról, ám ez valamiért bezárult, nem működik. Ez az az irány, ami az őstörténet felé viszi a sztorit: itt jön az Aranykor-elmélet, a bűnbeesés, az ember bukása és hasonló témák, amik könyvtárakat töltenek meg.

 10. FilcTroll — 2012-10-28 08:47 

A pirosat!

A korszerű tudomány azt mondja, hogy minden rezgés: az anyag mélyére tekintve sem találunk mást; a fény, a hang, minden puszta rezgés, a különböző frekvenciák végtelenje.

Az emberi érzékek ismerten korlátosak: pl. a látható fény tartománya csak egy igen szűk szelete a teljes spektrumnak. Eszközökkel megtámogatva már jóval tágabban észlelhetünk, de ez még mindig igen-igen szűk lehetőség.

Érzékeink és méréseink így alig mutatnak meg valamit a valóságból. Az ezeken túli frekvenciák (dimenziók, sűrűségek) természetéről mit sem tudunk. Az észlelhető spektrumból persze van közvetlen tapasztalatunk: ha beverem a lábam ujját az asztallábba, káromkodom az interferenciától.

Közvetett ismereteink is vannak: bizonyára mindenki látott már macskát, ami számunkra láthatatlan dolgokat nézett, azokkal játszott. A macska egyszerűen többet lát, szélesebb spektrumon érzékel. A médiumok, auralátók stb. valami hasonló módon lehetnek képesek az átlagosnál szélesebb sávon venni az adást. Miért ne észlelhetnék a valóság egy másik rezgésszintjét, az ott lakó angyalokat, démonokat, ufókat? Hasonló játszódik le a pszichoaktív szerek használóinál is: amit ők látnak, az is a valóság, csak épp más adást vesznek, pl. begombázva “értik” a bokrok beszélgetését. A szer ideiglenesen átállítja valahogy az észleletüket.

Ez utóbbi tapasztalat szüli a következtetést: kell legyen biológiai alapja az észlelés spektrumának, azaz annak, hogy milyen adást vesz az ember. Mostanában a DNS-RNS rendszert szokás ez ügyben lehetséges megoldásként előhozni, de ez eléggé feltáratlan terület.

Bárhogyan is vesszük az adást, az látható, hogy a vevőkészülékünk befolyásolható. A Mátrix-kérdés az: befolyásolja-e valaki-valami ezt és hogyan?

 9. Rókakígyó — 2012-10-28 08:02 

mielőtt a modellezésig elérünk jön a 150 évig élés. ahhoz is hosszú idő kell még, hogy működjön valamint érdemes nyelveket tanulni, mert a google fordító sem pontos. Én ismerek olyat, aki tablettákat szed, hogy az öregedését lassítsa. Működik, de drága. Nem gyógynövényekre kell gondolni.

szerintem Örkény jól megfogalmazta a problémát: mindannyian a semmiből jövünk és elmegyünk a nagybüdös semmibe vagy valami ilyesmi.

Illetve van egypercese csodáról is: a portás mellett felrobban a tepertő. Ez lehet “programhiba”.

 8. tiboru — 2012-10-28 08:01 

@kej007:

A cikk érdekes, a gratulát köszönöm!

 7. tiboru — 2012-10-28 07:56 

@vagymegsem:

Ó, zavarba hozol… Én tényleg nem csinálok mást, mint összegyűjtöm a konteókhoz kapcsolódó anyagokat és elétek tárom őket. Tudod, mint Newton, aki azért látott olyan messzire, mert óriások vállán állt 🙂

 6. kej007 — 2012-10-28 05:54 

remélem nem túl off:

Az emberi agy nem olyan hatékony, mint egy számítógép, mert a gép szervezetten tárol és hív elő információkat, míg az agy olyan, mint egy cipősdoboz, amelybe szinte minden emlék egy helyre van hányva – véli Gary Marcus, a New York-i Egyetem pszichológiaprofesszora. Ő 2008 óta amellett érvel, hogy egy Google-szerű chipet kellene az emberek fejébe ültetni, amellyel könnyedén tudnának az emlékeik között keresni. Az akadémikus szerint azért lenne jó egy merevlemez a koponyában, mert nem lenne többé gond, hogy az ember visszaemlékezzen, hová tette le a kocsikulcsát, vagy hogy hívják az aktuális táncpartnerét a diszkóban.

Marcus álma már “belülről veri a ketrec ajtaját”. Egy néhány napja közölt kutatás során tesztelték azt a chipet, amely állítólag szupermemóriát kölcsönöz hordozójának. Az amerikai észak-karolinai és Wake Forest-i egyetemen zajlott kísérletekben majmok agysejtjeit módosították a memóriaimplantátum hatását utánzó áramkörökkel. A majmoknak memóriajátékot kellett játszaniuk úgy, hogy intravénásan kokaint adtak nekik, amellyel összezavarták az emlékezőképességüket. Amikor a feladatok során használták a microchipet helyettesítő áramköröket, az állatok tökéletesen emlékeztek az előző lépésekre, míg azok nélkül szinte egyáltalán nem.

http://www.origo.hu/techbazis/20120925-fejlesztesek-az-agyba-ultetett-microchipek-teren-darpa-intel-es-etikai.html

ps: csak gratulálni tudok a bloghoz.

 5. vagymegsem — 2012-10-28 05:44 

Kedves Tiboru!
(Azért így, hogy személyesebb legyen a “hangnem”.)
Ez a kisposzt a konteózás kvintesszenciája.Újfent leborulok nagyságod előtt.A témáid, azok kidolgozottsága, a stílusod utólérhetetlen zsenialitásról tanuskodnak.
Lehet, hogy Te már “brain in vat” vagy,és az a feladatod, hogy szondázd a még “testes” agyakat -benneünket, az olvasóidat- mennyire felkészültek vagyunk az igazság befogadására?!
Vagymégsem?

 4. depci — 2012-10-28 01:59 

Szlartiblartfaszt, csak ennyit tudok mondani 🙂 Az biztos, hogy valami van. Már az első pillanattól sok a kérdés. Persze az ember egy erősen korlátolt világból szükségszerűen csak korlátoltan tud gondolkozni. Nekem már az egész ősrobbanás-elmélet se jön be… Valahogy minden tudós arra jut, hogy volt az egésznek egy közepe, és egyszercsak ott lett valami izé, aztán hirtelen kitágult, közben lehet, hogy egyszerre mindenütt lett izé… Az SzH nekem ugyanez a fíling. Mintha nem tudnánk elég nagyot gondolni. Hogy hagynak minket agyalni, közben gépre vagyunk kötve…Közben a Mátrixba persze szerelmes vagyok, de úgy érzem valami olyan különbség van az SzH és a valóság között, mint a Nemezisben a hiperrásegítés és a hiperűrugrás között, vagy nagyobb.

 3. manstein — 2012-10-28 00:58 

Ja, és én a végén a kék pirulára nyomtam, mert ha tényleg szó szerint értelmezem a Mátrix filmet, és olyan undorító helyen nem akarnék szenvedni, mint amit ott mutattak.

És képletesen értve a dolgot, most itt keménykedünk, hogy mennyire kikutatnák és megnéznénk és meghallgatnánk a titkos társaságok ülését pl., de könnyen lehet, hogy egy Skull&Bones ülés vagy egy Bilderberg-megbeszélésre ha beszöknék, belerokkannék a hallottakba, és soha többé nem tudnék normálisan körülnézni a világban.

Jó példa az Ámen c. filmben, amikor a figura benéz a kulcslyukon, és a látottak indítják el a későbbi pályáján. Persze a tartalom abszolút nem ide illő, és az ottani alaptörténettel is nagyon komoly bajaim vannak, de ha csak egy fiktív történetként nézem, akkor ügyesen ábrázolják, hogyan lehet a tudásból borzalmas teher.

Na jó, szóljatok, hogy már eltértem az alaptémától, és már megint filmeket ajánlgatok orrba-szájba. Bocsánat.

 2. Leon Cor Leoni — 2012-10-28 00:56 

Van még egy jó film ami passzol ide: A John Malkovich menet.

 1. manstein — 2012-10-28 00:38 

Wow, mindenki elaludt? Vagy csak nem jelennek meg a kommentek?

Na mindegy, én azért ideírom az enyémet. Szerintem ez így konkrétan, ahogy a Mátrixban volt, nincs. Persze ezt nem tudom, és nem is lehet bizonyítani, de inkább a létezését kellene bizonyítani az alapvető logika szabályai szerint. Szerintem ez egyszerűen szimbolikus jelentőségű történet a világ működéséről, ahogy Platón és a többiek elméletei is. Mert konkrétan azt se értem, mit nyerhetnének gépek vagy akárki/mi emberi agyak virtuális valóságban való működtetésétől? A Mátrix film ad egy kitekert magyarázatot valami bioenergiáról, de ez nekem a film gyengébb elemei közé tartozik, egyszerűen nem lenne értelme ennek az egész rendszernek.

Aminek viszont nagyon is van, sőt működik is vagy 100 éve, az az, amiről ez az egész blog szól, a kőkemény rögvalóságról, mely szerint vetítenek itt nekünk felülről mindenféle kamu politikai rendszereket, gazdasági rendszereket, kultúrát, közben pedig az egész tendenciózusan legyártott elemekből álló színház, aminek a segítségével egy szűk (több még kisebb részből álló) elit az egész világot uralni tudja. Lenyúlják a pénzt, a javak nagy részét, idióta szórakozásokat találnak ki maguknak, és egyre jobban tökéletesítik a megtévesztési módozatokat, hogy minél kevesebbet kelljen küzdeniük még több hatalomért. Sőt újabban ugye már sokallják is a Föld népességét, és már ezen is radikális változtatásokat akarnak eszközölni. Vagy, miket beszélek itt, már teszik is.

Pontosan a They live/Elpusztíthatatlanok c. filmben látottakat tartom jó példának arra, ami folyik. (Persze igazából nem földönkívüliekkel, de ez itt lényegtelen.) Ezt a filmet mindenkinek meg kell néznie. A történet gyengécske, a film rövid, de az alapkoncepció egyszerű és nagyon jó helyzetfelismerésről árulkodik.

Ami meg a furcsa jelenségeket illeti, ezek nagyon összetett dolgok, milliónyi különböző dologról beszélünk, nem hinném, hogy ezt elintézhetné bárki is azzal, hogy “hiba a programban”. Ez önámítóan buta megoldás lenne. Mintha azt írnánk, hogy a háttérhatalom annyira titkosan működik, hogy még csak esélyünk sincs megismerni a megjelenési formáit, és így blogot írni sincs értelme róla. Tudjuk, hogy ez nem így van.

RSS feed for comments on this post.

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

 • Legutolsó hozzászólások

  Tartalom

  CímDátum
  Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
  Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
  Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
  Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
  Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
  Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
  Michael Jackson-konteók2017-05-20
  Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
  Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
  Lindbergh-konteók2017-02-26
  Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
  Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
  A BCCI-sztori2016-11-04
  Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
  Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
  Wałęsa-konteók2016-08-21
  Posztajánló: Porton Down2016-08-15
  Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
  Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
  Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
  Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
  Hindenburg-konteók2016-02-26
  Bruce Lee halála2016-02-14
  Opus Dei2016-01-23
  Alapítvány-konteók2015-12-19
  Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
  Furcsa történetek 2.02015-11-29
  Shakespeare-konteók2015-11-12
  Frigyláda-konteók2015-10-22
  Per “Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
  Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
  Menekült-konteók2015-07-14
  Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
  Miss Liberty-konteók2015-06-22
  Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
  Glenn Miller eltűnése2015-04-08
  Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
  Furcsa történetek 1.02015-03-23
  Bob Marley halála2015-03-14
  New Coke – konteók2015-03-02
  Sid Hurwich időgépe2015-02-22
  Alan Turing2015-02-10
  Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
  Halál Chappaquiddickben2015-01-26
  Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
  A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
  Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
  Konteókönyv-felmérés2014-12-01
  Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
  John Titor története2014-11-19
  Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
  Fort Knox2014-10-23
  Estonia-konteók2014-09-29
  Rudolf Hess története2014-09-22
  Kurt Cobain halála2014-09-09
  Eilean Mór rejtélye2014-08-18
  Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
  Gyíkember-konteók2014-06-12
  A Kovács Béla – ügy2014-05-23
  Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
  Georgia Guidestones2014-05-03
  Elisa Lam halála2014-04-15
  Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
  Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
  Magic Johnson – konteó2014-03-12
  Challenger-konteók2014-02-13
  Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
  Cicada 33012014-01-06
  Cajamarquillai üregek2013-11-27
  A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
  Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
  Google-konteók2013-11-03
  A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
  Katrina-konteók2013-10-11
  A denveri repülőtér2013-09-27
  Haszbara-konteók2013-08-25
  Génmódosítás-konteók2013-07-08
  Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
  Konteónak indult…2013-06-09
  Az X bolygó2013-04-27
  Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
  Náci repülő csészealjak2013-03-22
  D. B. Cooper története2013-02-19
  Egy pápa lemondása2013-02-11
  A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
  Eltűntek2013-01-18
  Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
  Anjikuni-rejtély2012-12-11
  Szent Malakiás próféciái2012-12-03
  Jövőbelátás-konteók2012-11-21
  Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
  Mátrix-konteók2012-10-28
  Elbert János halála2012-10-19
  Bohemian Grove2012-09-26
  Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
  A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
  Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
  A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
  Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
  Olof Palme halála2012-05-16
  A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
  Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
  Jörg Haider halála2012-03-14
  Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
  A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
  Szcientológia-konteók2012-02-07
  Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
  Népszámlálás-konteók2011-11-12
  EU-konspiráció2011-11-12
  A Djatlov-incidens2011-11-12
  Fluorid-összeesküvés2011-08-19
  Breivik-merénylet2011-07-25
  A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
  Patton tábornok halála2011-05-12
  Skull & Bones2011-04-19
  Réztekercs-konspiráció2011-04-12
  AIDS-konspiráció2011-04-11
  Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
  Moszkva és a csecsenek2011-04-08
  Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
  A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
  Globális felmelegedés2011-04-05
  A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
  Kilenc/tizenegy2011-03-30
  A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
  Kelly doktor halála2011-03-28
  Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
  Az arab világ forradalmai2011-03-23
  Martin Luther King halála2011-03-22
  Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
  Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
  A USS Liberty megtámadása2011-03-17
  Jézus-összeesküvés2011-03-16
  Ajánló – linkek2011-03-15
  HAARP-összeesküvés2011-03-14
  Chico halála2011-03-11
  JFK – 2.02011-03-10
  JFK – 1.02011-03-10
  Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
  Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
  Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
  Gagarin-konteók2011-03-04
  Cigánygyilkosságok2011-03-04
  Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
  Vérvád-konspiráció2011-03-03
  A Council on Foreign Relations2011-03-02
  A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
  Atlantisz-konteók2011-03-01
  Nagy német adókonteó2011-02-28
  Illuminátusok2011-02-28
  Ajánló – filmek2011-02-26
  Az Elvis-legenda2011-02-25
  Tunguzka-rejtély2011-02-24
  Nikola Tesla 2.02011-02-23
  Nikola Tesla 1.02011-02-23
  Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
  A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
  Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
  A főtitkár halála2011-02-21
  Nácik aranya2011-02-19
  ODESSA2011-02-18
  A romániai “forradalom”2011-02-18
  Templomosok2011-02-17
  A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
  WikiLeaks-konteók2011-02-15
  A Voynich-kézirat2011-02-15
  Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
  Mormon-összeesküvés2011-02-14
  Szabadkőművesek 2.02011-02-13
  Szabadkőművesek 1.02011-02-13
  Bilderberg-konteók2011-02-13
  Men in Black2011-02-12
  UFO-konspiráció2011-02-11
  Jim Morrison halála2011-02-11
  Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
  Roswell és az M-122011-02-09
  Bermuda-háromszög2011-02-09
  Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
  Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
  Népek Temploma2011-02-08
  Egy pápa halála2011-02-08
  A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
  A “tökéletes katona”-projekt2011-02-07
  A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
  A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
  Beatles-konteók2011-02-05
  John Lennon halála2011-02-05
  Philadelphia-kísérlet2011-02-04
  Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
  Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
  A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
  A Seuso-ügy2011-02-02
  Titanic-sztori2011-02-01
  Holdraszállás-konteók2011-01-31
  Marilyn Monroe halála2011-01-30

  Innen jöttök