2013-02-19–07:00

D. B. Cooper története

Bő egy héttel ezelőtt minden idők második legszorosabb eredménye született a Konteóblog 15. voksposztjában: a hajrában mai főszereplőnk 14 ponttal (ami az 5396 leadott szavazatot figyelembe véve 0,26%-ot jelent) megelőzte az ezüstérmes Nazca-vonalakat.

Igen, tudom, az utolsó percekben történt előretörése sokakban kérdőjeleket ébresztett (öt perccel korábban például még holtverseny volt), de most nem keserítjük senki szája ízét, hanem – fegyelmezett konteóshoz méltóan – elfogadjuk, hogy a huszadik század legeredményesebb (és legkevésbé erőszakos) gépeltérítőjének sztorija egy csecsemőhajszálnyival többeket érdekelt jobban, mint a perui tereprajzok.

Ha a repülőgép-eltérítők egyszer majd kabalafigurát választanak maguknak, az egészen biztosan egy öltönyös fazont fog ábrázolni, aki egy ejtőenyővel éppen a föld felé lebeg, miközben méretes középső ujját felmutatja az őt üldöző, a dühtől eltorzult arcú, öklüket rázó (ugyancsak öltönyös) ügynököknek.

Mai sztorink legalább annyira szórakoztató, mint amennyire izgalmas, ráadásul az angolul értők tényleg lubickolhatnak a forrásokban (de magyarul is jópár írás foglalkozik vele; tessenek csak erősen kifaggatni a netes keresőket). Hogy a kényelmesebb olvasók ne legyenek kénytelenek összevissza kattintgatni, a kedvükért én azért összefoglalom mindazokat az információkat, amelyek az esettel kapcsolatban feltétlenül ismerendőek. Lássuk hát annak a nem egészen négy órának a forgatókönyvét, amely a mai napig a híres FBI-nak adott szakmai pofonok talán legnagyobbika.

1.) Az előzmények

Az első felvonás helyszíne a portlandi nemzetközi repülőtér. 1971. november 24-ét írjuk, az amerikaiak hálaadás-ünnepét megelőző napon, vagyis szerdán, helyi idő szerint délután négy óra. Oregon állam sem vonja ki magát az egész USA-ra ilyenkor jellemző lázas készülődés alól; mindenki a másnapi munkaszünetre gondol, a híres pulykasültre, áfonyaszószra, no és az ilyenkor ugyancsak elmaradhatatlan sütőtökös süteményre. Nincs ezzel másként Hal Williams, a Northwest Orient Airlines jegyértékesítője sem, aki a 3-as pultnál egyre gyakrabban néz az órájára, de azok az átkozott mutatók mintha beragadtak volna… Gépiesen rámosolyog az éppen odalépő, középkorú, teljesen átlagos testfelépítésű (és arcú, ruházatú, hangú, satöbbi) férfira, aki a rövidesen induló és a közeli (már úgy értem: amerikai értelemben közeli) Seattle-be tartó 305-ös járatra kér egy jegyet (csak odaútra, turistaosztályra). Készpénzben (egy huszassal) kifizeti a kereken 20 dollárt (18,52 + ÁFA), udvariasan megköszöni Halnek a kiszolgálást, s a jegyet (akárcsak a 18C ülésre szóló beszállókártyát) elteszi a zsebébe.

Akkoriban egy belföldi járatra becsekkolni kábé annyira volt körülményes, mint mondjuk egy villamosra, úgyhogy ismeretlenünk (aki a „Dan Cooper” nevet diktálja be a jegyvásárlásnál – senkinek eszébe nem jutott okmányt kérni) besétál a váróterembe, majd amikor a hangszórókból elhangzik a beszállásra felszólítás, fegyelmezetten sorba áll és beszáll a 16.35-kor induló 727-100C típusú Boeing fedélzetére.

2.) A fedélzeten

Nincs az a kifejezett tumultus: a 94 ülőhely közül alig 37 foglalt, úgyhogy a három sztyuvinak nincs túl sok dolga. A boldog békeidőket éljük, vagyis a felszállás után mindenkit (még a turistaosztályt is) itallal kínálnak, a dohányosok rágyújthatnak. Hősünk egy szódás whiskyt rendel és cigarettát (füstszűrős Raleigh-t) vesz elő. Fekete műbőr aktatáskája, valamint egy (barna csomagolópapírral borított) kisebb csomag a mellette levő ülésen hever. Mindenki elégedett, s a klausztrofóbiások sem idegeskednek túlságosan, hiszen a Boeing a 240 kilométeres utat kábé 25 perc alatt fogja megtenni. Ha minden jól megy, fél hatkor már a kocsiban ülhetünk! – gondolta 36 utas a 37-ből.

Hát, amint azt látni fogjuk, nem ment éppen minden jól…

16.50-kor Dan Cooper odainti magához a legközelebbi stewardess-t (bizonyos Florence Schaffnert) és egy cetlit csúsztat a kezébe. Florence annó odafigyelt a légiutaskísérői tanfolyamon, ahol többek között arra is felkészítették őket, hogy magányos férfiutazók (főleg az első, bátorító ital után) gyakran telefonszámokkal próbálják felhívni magukra a figyelmet. A sztyuvi elolvasás nélkül zsebrevágja tehát a cédulát, de Cooper nem hagyja magát: ismét jelez, hogy beszélni szeretne vele. Amikor a nő melléért, a fülébe súgta: „Jobb lenne, ha elolvasná, bomba van nálam.”

3.) A fenyegetés

A cédula pontos szövegét nem lehet 100 %-os bizonyossággal reprodukálni, mert Dan utólag visszakérte Florence-től, azt azonban mindenki megerősítette, aki olvasta (Florence-en kívül egy másik légiutaskísérő és William Scott, a gép kapitánya), hogy a kézírással, csupa nyomtatott nagybetűvel írt levél egy világos fenyegetést tartalmazott, valahogy így: „Bomba van az aktatáskámban, amit használni fogok, ha kell. Üljön mellém. Önök most el vannak térítve.

Cooper meg is mutatta az állítólagos bombát: nyolc (más források szerint csak négy) hengeres tárgy volt a táskájában, amelyeket különféle színű huzalok kötöttek össze. Ezt követően röviden elmondja a követelést: 200 ezer dollárt kér készpénzben (ez mai vásárlóerőn az akkori névértéknek kábé a hatszorosa), jelöletlen, véletlenszerű sorozatszámú, kiscímletű bankjegyekben (egészen pontosan húszdollárosokat kért). A pénzt közvetlenül a Seattle-i reptéren akarja átvenni, négy ejtőernyővel együtt (két főernyőt és két hasi, úgynevezett tartalékernyőt kér, kihangsúlyozva, hogy nem a katonák, hanem a polgári ejtőernyősök által használt típust).

Ahogyan később több szakértő is megemlítette: ez a kéternyős megoldás olyan tervezőelmére vallott, aki semmit sem hagy a véletlenre. Dan Cooper ezzel a lépéssel kiküszöbölte azokat az esetleges próbálkozásokat, hogy szándékosan hibás ernyőket adjanak neki, hiszen nem tudhatták, hogy magával akar-e vinni egy túszt. Azt pedig egyetlen hatóság sem kockáztathatta, hogy ezzel az ernyőtrükkel gyakorlatilag kivégeztet egy ártatlan embert. Igaz, egyes források szerint az a hasi ernyő, amit Cooper magával vitt – tök véletlenül – egy használhatatlan, kifejezetten oktatási célú volt.

A stewardess azonnal tájékoztatja a kapitányt, aki – szintén azonnal – leadja a jelentést és a követeléseket Seattle-nek, illetve a Northwest Orient Airlines-nak, akik azonnal értesítik az illetékes hatóságot, az FBI-t (a gépeltérítés ugyanis szövetségi bűncselekmény). A földön fékeveszett szaladgálás kezdődik, hiszen az eltérített Boeing már csak húszpercnyire van a célállomástól. Nem megyünk bele a részletekbe, de a határidőre a tízezer darab húszdollárost már le is fotózták, így rögzítve azok sorozatszámát, a későbbi nyomozást megkönnyítendő.

4.) A földön

A Seattle-i reptér fölötti kábé negyedórás – időnyerő – körözést követően a gép 17.39-kor földet ér a kettes kifutón. Cooper arra utasítja a pilótát, hogy a pálya legszélére guruljon, majd rádión pontos utasításokat ad, hogy egyrészt kezdék el az üzemanyagtartályok teljes feltöltését, másrészt pedig elmondja, hogy a pénzt és az ernyőket hogyan juttassák el a gépre. A légitársaság egyik embere (Alphonse Lee) – természetesen egyedül – odaautózik a repülőhöz, majd Tina Mucklow légiutaskísérő átveszi tőle a cuccot és felviszi a fedélzetre. Amint ez megtörtént, Cooper elengedi a 36 utast és két stewardesst; Tina, Scott kapitány, továbbá William Rataczak másodpilóta és Henry Anderson fedélzeti mérnök maradnak.

Minden a tervek szerint történik, a hatóságok nem mernek beavatkozni. A szabadon engedettek kihallgatása azonnal megkezdődik, de a vallomásoktól senki sem lesz sokkal okosabb.

Időközben a pilótafülkében Cooper – még mindig roppant higgadtan, már-már udvariasan – elmondja az utasításait: a gép dél-délkelet felé veszi majd az irányt, a cél Mexico City. Nem szabad 3000 méternél magasabbra emelkedniük, illetve a sebességet is a lehető legalacsonyabban kell tartani (ez ennél a típusnál körülbelül 180-190 km/h). Figyelmezteti a pilótát, hogy van nála magasságmérő, trükközni nem ér. Nyitott ajtóval kell felszállniuk, a futóműveket nem szabad behúzni, biztosítani kell az utastér és a külvilág közötti nyomásegyenlőséget, s a fékszárnyak dőlésszögét 15 fokra kell beállítani (bármit is jelentsen ez. tiboru). Amikor tájékoztatják, hogy a mexikói főváros azért bőven túl van a gép hatósugarán, beleegyezik, hogy a nevadai Renóban ismét megálljanak tankolni.

5.) Ismét a levegőben

A 30 ezer literes tartály csurig történő feltöltése után a gép (miután kereken két órát töltött a földön) ismét a levegőbe emelkedik és dél felé veszi az irányt. A hatóságok sem tétlenkednek: két F-106-os elfogó vadász azonnal felszáll a közeli McChord légitámaszpontról és a Boeing után ered, ráadásul a Nemzeti Gárda egyik T-33-as gyakorlógépét is átirányítják arra a légifolyosóra, amelyen Cooperék poroszkálnak. 19.52-kor Dan – továbbra is halk, udvarias hangon – felszólítja a megmaradt egyszem utaskísérőt (Tinát), hogy ő is menjen be a pilótafülkébe és csukja be maga mögött az ajtót; emberünk így teljesen egyedül marad az utastérben.

Pontosan 20.00 órakor a pilóták észreveszik, hogy az a lámpa, amely a hátsó rakodóajtó nyitását jelzi, kigyullad (ezen a típuson ilyen is van, mert viszonylag gyorsan átalakítható teherszállítóvá). A kapitány a hangosbeszélőn hátraszól Coopernek, hogy segíthetnek-e valamiben, de egy határozott „Nem!”-en kívül nem kap más választ.

Ekkor hallották utoljára a hangját.

20.11 körül a pilóta egy apró „döccenésre” lesz figyelmes. Cooper valószínűsíthetően ekkor ugrott ki a gépből; odakint ekkor mínusz 8 fok lehetett, 3000-3100 méteren haladtak, körülbelül 125 csomós (kábé 190-200 km/órás) sebességgel. A legénység végig tartja magát az utasításokhoz, s nem lép ki a pilótafülkéből egészen addig, amíg (22.18-kor, nyitott hátsó ajtóval) le nem szállnak a renói reptéren. A gépre özönlő hatósági embereknek már csak egy dolguk maradt: jegyzőkönyvezni, hogy Dan Coopernek (valamint egy fő- és egy tartalék (hasi) ejtőernyőnek, továbbá a postazsáknyi, kereken tíz kilónyi pénznek) se híre, se hamva.

6.) A nyom- és adatrögzítés

A fedélzeten azonnal elkezdődött azon nyomok keresése, amelyek az eltérítő személyét lettek volna hivatottak beazonosítani. Cooper szemmel láthatóan nem aggódott az ujjnyomatok miatt, hiszen nem viselt kesztyűt. Az FBI daktisainak sikerült is mintegy hatvan olyan ujjnyomot és töredéket rögzíteniük, amelyek nem tartoztak egyetlen utashoz, illetve a személyzet egyik tagjához sem. Nem mentek valami sokra velük, mert egyetlen adatbázisban sem szerepeltek. Találtak továbbá hat (más források szerint nyolc) cigarettacsikket, a felgombolható fekete nyakkendőjét, s az elkövető gyöngyházberakású nyakkendőtűjét. A DNS-rögzítés akkoriban még nem szerepelt a kriminalisztikai módszerek között (erre csak harminc évvel később kerítettek sort, de ezzel se jutottak előrébb). Ipari/biztonsági kameráknak pedig még se híre, se hamva nem volt a reptereken.

Mindenkit többször (és roppant alaposan) kihallgattak, aki akár csak futólag is érintkezett az emberünkkel, de komolyan felhasználható infót senki sem adott, maximum megerősítette a személyleírást és megosztotta szubjektív benyomásait a gépeltérítőről. Megtalálták továbbá az egyik tartalékernyőt, eléggé szétcincálva: hiányzott például a zsinórok egy része; vélelmezhetően levagdosta őket és ugrás előtt azokkal kötözte magára a pénzkötegeket.

Sem a Boeing után küldött F-106-osok legénysége, sem a T-33-ason utazó nemzeti gárdisták nem láttak semmit, pláne nem azt, hogy pontosan mikor és hol ugrott ki Dan Cooper a gépből. Az elfogó vadászok egyszerűen nem tudták tartani a célgép által diktált alacsony sebességet; egy harci repülőgépet nem arra terveztek, hogy huzamosabb ideig 180-190 km/órával haladjon, a gyakorlógép pedig (miután kicsit eltévedt) jócskán el is késett: mire odaért, Cooper már régen felszívódott.

7.) A nyomozás

Nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy mindaddig példa és előzmény nélküli, soha nem látott embervadászat kezdődött (Norjak fedőnéven), amelyet az FBI koordinált, de nem volt olyan szövetségi bűnüldöző és hírszerző szerv, amely ne kapott volna részfeladatot. A Hoover-fiúk valami döbbenetes mennyiségű és minőségű emberi és műszaki erőforrást mozgósítottak Cooper kézrekerítése érdekében: több ezer katona, nemzeti gárdista és rendőr fésülte át például azt az ötezer négyzetkilométernyi területet (nagyjából Cowlitz és Clark megyék, Washington állam déli része), ahol (legalábbis a valószínűségszámítások és az újrajátszás/lemodellezés adatai szerint) Cooper földet érhetett; sok száz vadászt, természetjárót, erdészt, hegymászót, favágót és hasonló foglalkozást űzőt hallgattak ki (a célzóna jelentős része erdővel borított terület), a fantomképet bemutató körözési felhívást csak az első napokban százezer (!) példányban nyomtatták ki és terjesztették. Az ügyirat írásos dokumentációja két év alatt akkora lett, hogy (ahogy a bennfentes poén állítja) lazán megtöltött volna egy 727-est.

Ne csodálkozzunk ezen a felhajtáson. Az FBI már akkor is a földkerekség leghatékonyabb, legprofibb, legjobban ellátott és felszerelt bűnüldöző szervezetének szerepében tetszelgett (ezt a képet azóta méginkább megerősítették), s azt, hogy egy magányos fazon ekkora majmot csináljon belőlük, nem tűrhették. J. Edgar Hoover, a szervezet legendás igazgatója személyes sértésként fogta fel Cooper tettét, s olyan nyomás alá helyezte az ügynököket, amilyennel ezek még a legborzasztóbb rémálmaikban sem találkoztak addig. Beszámolók szerint Hoover naponta kétszer (!) kért szóbeli jelentést arról, hogy éppen hol tart a nyomozás, személyesen is átolvasta a keletkezett dokumentumokat, és minden befolyását latba vetve azon dolgozott, hogy ez az ügy minél hamarabb eredményesen befejeződjön. Sokan (köztük Edgar szűkebb környezetéhez tartozók is) esküsznek arra, hogy a fél évvel később bekövetkezett, végzetesnek bizonyuló szívroham egyik kiváltó oka D.B. Cooperben keresendő.

Mielőtt továbbmennénk, válaszoljuk meg azt a – minden bizonnyal sokak által feltett – kérdést, hogy vajon hogyan lett Dan Cooperből D.B. Cooper? Nos, a nyomozás első napjaiban, amikor a hatóságok (biztos, ami biztos alapon) mindenkit leellenőriztek, aki Dan Cooper néven fut a különböző nyilvántartásokban, ráakadtak egy Daniel B. Cooper nevű faszira, aki valami apró balhé miatt már szerepelt az oregoni bűnügyi adatbázisban. Ezt a fazont percek alatt tisztázták (megdönthetetlen alibije volt), de egy újságíró megszimatolta a dolgot és ostoba módon máris nyilvánosságra hozta, hogy „D.B. Cooper az elsőszámú gyanúsított!”. Hiába következett a helyreigazítás, a név villámgyorsan rögződött a közvéleményben, s azóta is így emlegetik.

Szóval az FBI mindent bevetett: a kor legmodernebb technikáit és informátorok ezreit, értékelők, elemzők és profilozók tucatjai oldalak ezreit töltötték meg találgatásokkal és következtetésekkel, de egy tapodtat sem jutottak előre. Bevonták a kanadai RCMP-t (hátha mégis északra menekült, neadjisten az is lehet, hogy a juharleveles országból származott), de ennek se volt eredménye. Az azóta eltelt 42 év alatt körülbelül húszezer (!) szóbajöhető embert (potenciális D.B. Coopert) ellenőriztek (közülük mintegy ezer kapta meg a serious suspect, vagyis a „komoly gyanúsított” jelzőt), akik viselkedésükkel, kinézetükkel, szakmájukkal, hobbijukkal vagy kijelentéseikkel felhívták magukra környezetük és/vagy a hatóságok figyelmét.

A zsaruk több száz önjelölt (és önfeladó) Díbível is találkoztak, de mindegyik zsákutcának bizonyult, noha volt olyan kitartó jelentkező, akit végül bírói végzéssel kellett eltiltani minden FBI-irodától, s mi sem természetesebb, mint hogy nők százai kínálták fel kezüket (és egyéb testrészüket) az ismeretlen hősnek.

8.) A bankjegyek

Említettem, hogy a váltságdíj kifizetése előtt valamennyi bankjegyet (a tízezer darab huszast) lefotózták és a sorozatszámokat figyelőlistára tették, majd a 35 oldalas táblázatot megköröztették valamennyi amerikai pénzintézetnél és rendőri szervnél. ’72 februárjában a teljes listát nyilvánosságra hozták.

1980 februárjában egy nyolcéves gyerek (Brian Ingram) a Columbia folyó partján játszadozott, amikor a parti fövenyből kipiszkált három csomagot, benne félig szétázott húszdollárosokkal. A fegyelmezett srác (ahelyett, hogy nyalókára vagy játékautókra költötte volna a közel hatezer dollárt) hazaviszi a zsákmányt, a szülők pedig (rövid hezitálás után, elvégre emberek vagyunk…) lélekszakadva berohannak a sheriff irodájába. Itt perceken belül megjelennek a szövetségiek, akik megerősítik, hogy igen, ez a lóvé a Cooper-féle pénzből származik. És ennyiben is maradtak – további következtetést nem sikerült levonni az eseményből. Hogy ez azt bizonyítja-e, hogy Cooper elvesztette a pénzt, hogy meghalt-e a becsapódáskor, vagy hogy – félrevezetési szándékkal – maga (vagy egy esetleges bűntársa) dobta volna el a három csomagot, nem lehet tudni. Az viszont tény, hogy ezután szinte az egész Columbia folyót és környezetét feltúrták (részben a rendőrségi búvárok, részben a szerencsevadászok), további sokezernyi munkaórát ölve a dologba, mindhiába; se több pénz, se holttest, se ejtőernyő-maradvány a mai napig nem került elő. Márpedig a Columbia nem egy patakocska: kábé az a kategória, mint a Duna.

Később számos újság, tévé- és rádióadó, cég, szervezet és magánszemély ajánlott fel 5.000 és 100.000 dollár közötti jutalmat annak, aki ebből a kontingensből még legalább egy bankjegyet beszolgáltat – eredménytelenül, pedig hónapokon át egy komplett ország első dolga volt, hogy a kezébe jutott húszdollárost alaposan szemügyre vegye, hátha… És ha netán van régi típusú huszasod, itt leellenőrizheted, hogy ér-e mondjuk hatmillió forintot.

9.) Utózöngék

A magányos géprabló története számos filmet, könyvet, tanulmányt, képregényt, zeneszámot és filmet ihletett; a népi kultúrában egyfajta Robin Hoodként hivatkoznak rá (amitől az FBI-t a mai napig is a gutaütés kerülgeti). Visszaemlékezéseket írt az esetről több nyomozó és ügynök, az évforduló környékén a róla szóló írások a mai napig rekord-olvasottságot érnek el, a neten több tízezer oldal foglalkozik az üggyel. Az FBI oldalán is hozzáférhetők bizonyos dokumentumok, de zömében olyan szar minőségben, hogy a Konteóblognak eljuttatott adományaitokból szerintem veszek egy szkennert nekik – már ha elegendő pénz összegyűlik egy olcsóbb típusra  🙂

Nem, ez nem egy rejtett felhívás akart lenni, hogy a PayPal-es és Flattr-es adományozóvonal még mindig él a BlogRepublik nyitóoldalának alsó részén! Neeem, nem az volt!

A repülésbiztonság azonban rengeteget köszönhet neki: az eset után vezették be kötelező jelleggel az utasok felsőruházatának átvizsgálását (kicsit később a biztonsági kapukat) és a kézipoggyászok ellenőrzését, s ugyancsak miatta módosították a 727-100-as Boeingok hátsórámpás ajtóit úgy, hogy repülés közben ne lehessen kinyitni őket (ezt a biztonsági kütyüt azóta is Cooper-retesznek vagy Cooper-zárnak hívják). Ugyancsak neki köszönhető, hogy a pilótafülkék ajtajára nézőkét tettek, amin keresztül az utastér akkor is megfigyelhető, ha az ajtó csukva van.

És persze lelkes utánzók (úgynevezett copycat-ek) is akadtak szép számmal (15-20 közötti számokról olvasni a kriminalisztikai évkönyvekben), de ezeket kivétel nélkül vagy elfogták, vagy agyonlőtték, legkésőbb a földetérést követően. Úgy tűnik, az eredeti D.B. Coopernek megismételhetetlen szerencséje volt (már ha tényleg túlélte).

Rengeteg (érdekesebbnél érdekesebb) részletet el lehetne még mondani (majd kiegészítitek a kommentek között), de fő vonalakban szerintem sikerült képbe helyeznem benneteket arról, hogy mi és hogyan is történt azon a késői őszön ott fenn, északnyugaton…

10.) A fő kérdések

Foglaljuk össze, elsősorban mely alapkérdésekre keresi 42 éve az FBI a választ.

10.1.) Ki volt Dan Cooper?

Természetesen az elsődleges kérdés a gépeltérítő személyazonossága volt. Ha végigfutunk azokon az ismereteken, amelyekkel az FBI már az első percektől kezdve rendelkezett Cooperről, az érthetetlenség határát súrolja az a kudarcsorozat, amivel a szövetségi fiúk kénytelenek voltak szembesülni a nyomozás során. Lássuk, mit is tudtak róla:

a.) Mivel a személyleírások meglehetősen egyértelműek voltak (ne feledjük, háromtucatnyi szemtanúnak volt alkalma aprólékosan szemügyre venni emberünket), az azóta bolygószerte nyilvánosságot kapott fantomrajz (és az ehhez kapcsolódó háttérinfók) nagy valószínűség szerint olyan pontos, amennyire egy ilyen alkotás csak lehet;

b.) A vele folytatott beszélgetésekből kiderült, hogy egy átlagos laikus ismereteit meghaladó szinten ismerte a 727-es Boeinget (és általában a repülési dolgokat. Amikor például az utaskísérő (teljesen jóhiszeműen) figyelmeztette, hogy repülés közben nagyon balesetveszélyes lesz kinyitni a hátsó ajtó, Cooper csak mosolygott és azt mondta: „Ha az utastér légtérnyomását kiegyenlítjük, 110-120 csomós sebességnél ez nem jelenthet semmiféle problémát!”. Azt is tudta, hogy a Seattle-i tankolás maximum negyed órát fog tartani;

c.) Ujjnyomatát és DNS-ét sem az esetig, sem utána nem rögzítették, vagyis nem volt büntetve (s nem csak az USA-ban nem, hanem az Interpol egyetlen tagállamában sem), s nem szolgált egyetlen olyan amerikai vagy kanadai beosztásban sem, ahol az ujjnyomatok rögzítése alkalmazási követelmény (például fegyveres testületek, egyes állami funkciók, némely államban pedagógusok, szociális munkások, egészségügyi dolgozók, stb.). Külön érdekesség, hogy a kézírásos cetlit visszakérte a sztyuvitól, de szanaszét hagyott 60+ ujjnyomatot a fedélzeten… Ezek szerint jobban tartott attól, hogy a saját kézírása (ráadásul a nagy nyomtatott betűs) fogja lebuktatni, mint a tulajdon ujjnyomata?!

d.) Ismerős volt Seattle környékén, az ottani repteret és tágabb környezetét első blikkre felismerte a levegőből, sőt, az egyik közeli katonai bázis felett elrepülve megjegyezte, hogy „na, innen kocsival még húsz perc a repülőtér!”. A reptéren ő határozta meg, hogy a már leszállt gép melyik mellékkifutó felé vegye az útját „leparkolni”;

e.) Minden bizonnyal ugrott már ejtőernyővel, ráadásul pontosan tudta, hogy milyen különbségek vannak egy katonai és egy civil ernyő között. Kifejezetten a sportváltozatot kérte, s az sem zavarta, hogy ezek általában rikító színűek (az, amivel kiugrott, élénksárga alapon égővörös csíkokat viselt). Valljuk be, egy kezdőtől azért öngyilkosság-szagú próbálkozás lett volna ez a produkció, márpedig Cooper mindennek kinézett, csak szuicid hajlamúnak nem.

10.2.) Egyedül vagy bűntárssal dolgozott-e?

Noha a „magányos elkövető” teória a legerősebb (és a bizonyítékok java is ezt erősíti), a nyomozás során természetesen minden verziót végigzongoráztak, még azt is, hogy netán a legénység egyik-másik tagja lett volna Cooper cinkosa. Scott kapitányt és Tina Mucklow-t kiemelt figyelemmel hallgatták ki, majd hosszú hetekig szoros megfigyelés alatt tartották, eredménytelenül.

Ha volt földi segítője (akivel mondjuk egy előre egyeztetett helyszínen volt találkozó megbeszélve), elég nehezen tudtak volna összefutni az ugrás után, hiszen Cooper szinte teljesen a kapitányra bízta a légifolyosó (a Viktor-23-as) kiválasztását. Az amerikai északnyugat meg nem az a kifejezett lapály; eléggé hegyes-völgyes, arról nem is beszélve, hogy a gép (még azzal a csökkentett sebességgel is) percenként több, mint 3 kilométert tett meg 3000 méteres magasságban. Aki ilyen körülmények közepette ugrik ki egy repülőből, annak egyrészt másodperces pontosságú időzítéssel kell elhagynia a fedélzetet, s emellett tényleg az ejtőernyőzés nagymesterének kell lennie ahhoz, hogy úgy navigálja azt, hogy többé-kevésbé az előre meghatározott pont közelében landoljon (amúgy töksötét volt, s a felhőréteg is elég alacsonyan állt).

E sorok írója már ugrott párszor ejtőernyővel (igaz, nem a sportverzióval), s azt kell mondanom, hogy (ha egyáltalán bevállalnám az ugrást) ilyen vakkörülmények között nem igazán vállalkoznék arra, hogy úgy ötszáz négyzetkilométernyi pontosságnál szűkebben határozzam meg a földetérésem várható helyszínét. Persze hangsúlyozom: nem vagyok profi, és siklóernyőkkel sincs tapasztalatom.

Ha volt is bűntárs, az a világ leglojálisabb embere kellett legyen, hogy utólag ugyanúgy tartotta a száját, mint cimborája. Már ha Cooper később nem tette el láb alól…

10.3.) Túlélte-e Cooper az ugrást?

Hogy túlélte-e, arra nem lehet egyértelmű igennel vagy nemmel válaszolni; mindkét verzió mellett és ellen szólnak érvek. Ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy túlélhette-e, akkor a válasz (asszem Groucho Marxot idézve) egy határozott talán. Nem volt semmilyen speciális felszerelése (ugrócsizma, nadrág, zubbony, kesztyű, sisak); teljesen átlagos utcai viseletben lépett ki a levegőbe, maximum a ballonkabátját húzhatta a sötét zakója és a fehér inge fölé. Három kilométerről leereszkedni akkor is hosszú percekbe telik, ha az alany a lehető legkésőbb nyitja az ernyőt (ezer-ezerötön azért már egy tökös ugrónak is illik megrántani a zsinórt, hacsak nem vagyunk HALO-ra szakosodott orosz deszantosok).

Az FBI több, mint négy évtizede folyamatosan azt kommunikálja, hogy „szinte teljesen biztos, hogy D.B. nem élte túl az ugrást”, ettől függetlenül a nyomozást nem zárták le; szemmel láthatóan a 100%-ra gyúrnak.

11.) A konteók

No, itt az ideje, hogy felvonultassuk a legelterjedtebb elméleteket arról, hogy ki is volt valójában, s arról, hogy miért is tette, amit tett.

11.1.) Sima eltérítés, Cooper meghalt

A legegyszerűbb verzió, s ha Occam híres borotváját alkalmazzuk, valóban nem kell túlkomplikálni a dolgokat. Cooper egyedül tette, amit tett, s csak egy helyen csúszott hiba a számításába: amikor túlbecsülte a saját képességeit. Miután kiugrott, talán már a levegőben, de a legjobb esetben is a földetéréskor meghalt, esetleg a Merwin-tóba esett és belefulladt. A pénz meg ott pihen valamelyik szikla alján, vagy a tó fenekén rohad és málladozik csendesen.

11.2.) Sima eltérítés, Cooper túlélte

És nemcsak túlélte, hanem sikerült is eljutnia Mexikóig (vagy egy másik, hasonlóan dolláréhes latin-amerikai vagy karibi országba), ahol a pénzéből addig élt, amíg meg nem halt, már ha meghalt (mostanában nagyjából egyidős lehet XVI. Benedekkel, tehát lehet, hogy él, csak teljesen visszavonult). És ki tudja, halála után talán az emlékiratai is megjelennek majd.

11.3.) Cooper nem is ugrott ki

Vannak találgatások, melyek szerint hősünk nem is ugrott ki, hanem (talán a személyzet tudtával, talán őket is átverve) elrejtőzött valahol a gépen, majd amikor elérkezettnek látta az időt, előmászott és lelépett a pénzzel, esetleg rendőrnek álcázva önmagát. Ezen teória szerint abban a bizonyos, papírba csomagolt dobozban rendőr- (vagy FBI) jelvény és –igazolvány, valamint egy feliratos széldzseki lapult. Az öltözéke (sötét öltöny, fehér ing, sötét bőrcipő) teljesen megfelelt a Hoover-fiúk informális egyenruhájának, tartaléknyakkendő pedig lehetett bármelyik zsebében.

11.4.) FBI-művelet volt

Ha a konteósok fantáziája meglódul, semmi sem állhat ellen neki: egyesek szerint az egész akciót a szövetségiek találták ki, hogy kikényszerítsék a jogalkotókból a repülésbiztonsági szabályok szigorítását. Ebben is van ráció: a hatvanas évek és a hetvenes évek eleje a gépeltérítők fénykora volt, s nem csak az USA-ban: Kubából és Kubába szinte menetrendszerűen mentek eltérített gépek, az arab terroristák ebben az időszakban kezdték megmutatni oroszlánkörmeiket, s csak ’71-ben 16 nagyobb gépet térítettek el (vagy kíséreltek meg eltéríteni) az Egyesült Államokban. 1931 és 1971 között 115 amerikai gépet kerítettek hatalmukba fegyveresek, s ebből közel nyolcvanat 1960 és 1971 között.

Kennedy elnök 1961-ben végigverte ugyan a kongresszuson, hogy szigorítsák a légiközlekedés biztonságát (akkor ültek fel az első – rejtett fegyverrrel rendelkező – civil határőrök egyes kiemelt gépekre, onnan kezdve zárták a pilótafülkék ajtaját, s ekkor döntötték el, hogy légikalózkodásért halálbüntetést is kiszabhat a szövetségi bíró), de a légitársaságok minden további szigorítást hevesen elleneztek (mondván, hogy ha fémkeresőkkel és ruházat-átvizsgálással vegzálni kezdik az utasokat a reptereken, ezek nem fognak többé repülőre ülni).

Nixon 1971-ben megerősítette ugyan az Air Marshal-intézményt, de átlagosan még mindig csak minden ötvenedik belföldi járatra jutott utasnak álcázott fegyveres rendőr.

Nos, az FBI-nak teleszaladt a zsákja és elhatározta, hogy megleckézteti a légitársaságokat, hatalmas médiakampányt kanyarítva egy – általuk sutyiban megszervezett – „gépeltérítés” köré. Kiválasztottak egy rutinos fedett nyomozót, aki egyrészt értett a repülőgépekhez, másrészt ejtőernyőzésben is profi, a többit meg sejtjük. Ne csodálkozzunk tehát, hogy „minden idők egyik legnagyobb embervadászata” 42 év elteltével sem hozott eredményt, az FBI viszont elérte a célját: a szabályokat keményen szigorították, s három év múlva az amerikai repülőgépeltérítések száma a negyedére esett vissza.

11.5.) Az izraeliek voltak

Amikor 1968 júliusában három palesztin Algírba téríti a Rómából eredetileg Tel-Avivba induló El-Al gépet, új időszámítás kezdődik nem csak az izraeli-arab szembenállásban, hanem a repülésbiztonság terén is. Az El-Al (és persze a Moszad) illetékesei nagyon hamar rájönnek, hogy a polgári légiközlekedés nem működhet úgy tovább, mint addig. Rekordidő alatt bevezetik az utasátvizsgálást, a csomagátvilágítást, az izraeli légitársaság gépein 1969-től kezdve páncélozott ajtó védi a pilótafülkét, s 1970-től minden (mondom: minden) El-Al gépen legalább (mondom: legalább) egy fegyveres ül, aki ártatlan utasnak néz ki ugyan, de szemrebbenés nélkül közbeavatkozik, ha a járat veszélyben forog. És nem kér előtte engedélyt senkitől, hogy az esetleges terroristák homlokát átlyukassza egy (több) alacsony sebességű, speciálisan repülőgépek fedélzetén történő felhasználásra tervezett golyóval.

Az izraeliek tehát gyorsan rendet tettek a saját házuk táján, de amikor észrevették, hogy a palesztinok – új módiként – most már olyan amerikai gépeket rabolnak, amelyeken zsidók utaznak, vagy amelyek úticélja Izrael, felkérték a washingtoni döntéshozókat, hogy szíveskedjenek már ők is életbe léptetni komolyabb óvintézkedéseket. Amikor a Fehér Ház, az FBI, a Közlekedési Minisztérium, a törvényhozás és a többi amerikai illetékes csak a vállát vonogatta és holmi szabadságjogokra, alkotmányra és mindenféle liberális elméletekre hivatkozva egymásra mutogatott, a zsidóknak elegük lett a dologból és megszervezték Dan Cooper akcióját, s ezt követően pedig gondoskodtak a megfelelő kommunikációs offenzíváról is.

A Moszad technikájával, rutinjával és légi, valamint földi szakembereivel megtámogatva „Cooper” (eredetileg mondjuk Mordechai Finkelstein, a Sayeret Matkal amerikai származású századosa) szerencsésen földet ért, a pénzt elrekkenti valami barlangban (kell a fenének, nem azért csinálták), felveszi a kapcsolatot az őt várókkal, akik rögtön átviszik Kanadába, ahonnan (egy kis kozmetikázás után) hazatér, messziről és mosolyogva figyelve az FBI tehetetlen őrjöngését.

A cél pedig elérték – lásd előző pont utolsó bekezdése.

Persze nem zárható ki egy FBI-Moszad kooperáció sem, elvégre a cél közös volt, a legyőzendő ellenfél pedig közös: a politikusok és a légiközlekedésből élők. Az pedig igazán csak mellékterméke a dolognak, hogy az első időkben Amerikai izraeli biztonsági cuccokat vásárolt ezerrel, no és a know-how is pénzbe került. De mindenki a piacról él, pusziért cserébe csak a mesékben adnak fél királyságokat.

11.6.) A légitársaság volt

Távolról sem indult ilyen komolynak az egész: a Northwest elhatározta, hogy leteszteli járatain a földi és a légi biztonságot, a pilóták és a sztyuvik kiképzettségi fokát. Úgy kell ezt elképzelni, mint amikor egy bank megbíz egy külsőst, hogy nyisson már pár számlát, akadékoskodjon egy kicsit, tegyen fel hülye kérdéseket a pénztárosnak, szóval tesztelje a rendszert. Vagy mint amikor egy mobiltelefonos cég úgymond „etikus hekkerekkel” próbáltatja ki, hogy milyen erős a számlázási rendszert védő tűzfala.

Szóval ellenőrzésnek indult (azért ment minden olyan olajozottan a földön, legalábbis a követelések teljesítéséig), de aztán valami elromlott, s innen kezdve sokesélyes az ügy. Például a tesztelésre kinézett személy a végrehajtás egy bizonyos pontján úgy döntött, hogy tényleg kiugrik a gépből (az eredeti tervek szerint 20.15-kor jelentkeznie kellett volna Scott kapitánynál, hogy „eddig tartott a móka, ön hármas fölét kap, Tina viszont négyest!”. De nem, Cooper 20.11-kor kiugrik a gépből a 200 ezer dollárral. Hogy ezt követően a légitársaság miért nem vitte a balhét, nem tudni; talán az ötletgazda is kapott mondjuk 40%-ot a zsákmányból..?

11.7.) A szervezett bűnözés

A hetvenes évek elejének keresztapái úgy döntöttek, hogy pár hétre-hónapra lekötik az FBI energiáinak jelentős részét ezzel az üggyel. Nem is a 200 ezer pénz volt itt a lényeg, hanem a szövetségiek arculcsapása, illetve az, hogy november-decemberben mással legyenek elfoglalva Oregon és Washington államokban; talán valami igazán nagy bulit terveztek.

A terv jobban sikerült, mint gondolták volna: az FBI annyira rácuppant a Cooper-bűntényre, mint a kutya a farkára kötözött konzervdobozokra. Hogy a nagy buli mi volt, nem tudom, de a konteó szempontjából talán nem is annyira lényeges…

Hát nagyjából ennyit szerettem volna elmondani a híres-hírhedt D.B. Cooperről. Ha rendelkezel akár csak egy minimális nyomozói vénával, ha kedveled a rejtélyek felderítésének aprólékos, ugyanakkor izgalmas folyamatát, ha úgy gondolod, hogy vannak tippjeid és ötleteid, ne tétovázz: ragadj billentyűzetet és támogasd a 42 éve folyamatban levő FBI-nyomozást. A szavazógép a rendelkezésedre áll, ezúttal három tippet jelölhetsz meg a felsorolt lehetőségek közül.

Ápdét: a D.B. Cooper-konteók 11%-kal kibővített verzióját elolvashatod a 2014. május 24-én a könyvesboltokba kerülő Konteó2-ben, további 29 válogatott összeesküvés-elmélettel együtt.

 

Kategória: EgyébCímkék: , , ,

392 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 392. pozsolt — 2021-01-21 14:48 

Sziasztok!

Először is gratulálok Tiboru az oldalhoz, és köszönöm a lehetőséget! 🙂

Akkor jöjjenek a kérdéseim, hátha lesz rá ötlet a régi tagoktól!

1.
Legutóbb egy Robert Rackstraw nevű illetőt gyanúsított az FBI a rablással, de kérdem én, ez hogy lehet? A szemtanúk szerint D.B. Cooper 71-ben a negyvenes éveiben járt, ellenben Rackstraw 28 éves volt akkor! Nem hinném, hogy három tucat szemtanú ennyit tévedhetne, ráadásul mind. Csak meg tudnak különböztetni egy fiatal srácot egy kb 45 éves embertől, nem?

2.
A repülőn kb 60 ujjlenyomatot találtak, később DNS mintájuk is lett, de ennek ellenére az FBI nem tudja eldönteni egy- egy gyanúsítottról, hogy D.B. Cooper volt e? Nekem ez nagyon furcsa vagy csak én értettem félre valamit? Ez hogy lehet?

Thx 🙂

 391. molnibalage — 2021-01-13 22:35 

Anno felmerült, hogy a pénzt hogyan fotózták le gyorsan és a sorszámok. Hát így. Olyan gyakori volt a gépeltérítés, hogy előre volt ilyen csomag…
https://youtu.be/CbUjuwhQPKs?t=507

 390. helga — 2018-02-16 00:05 

Minden bizonnyal Robert Rackstraw volt. Egy csomo dokumentumot elolvastam, egyik sem tartalmazza a teljes igazsagot, de ha utanaolvastok, osszeall a kep. Micsoda zsenialis ficko, tokeletes bunteny, de arra nyilvan nem szamitott, hogy a hatosagok kepesek ennyi ido alatt olyan huszdollaros bankjegyeket adni neki, amiket megjelolnek. Igy aztan hosunk manapsag allitolag hajlektalankent tengeti az eletet, pedig a profitalas lehetosege gyotro kozelsegben van. “Mindossze” annyit kellene tennie, hogy bevallja bunet az FBI-nal. Na, azt mar azert nem. Lam, lam, a viszkis bankrablo sokkal jobban jart 🙂

 386. zigzag — 2014-11-20 09:53 

Sokat kellett várni rá, de itt a magfejtés. (Képes illusztráció a poszt alján.)

http://www.dailykos.com/story/2013/11/19/1255882/-Get-me-out-of-here-Ejection-Seats#

 385. mirage253 — 2014-10-22 14:56 

A cikkben és a kommentek között sem említette senki, hogy a legendás minisorozat és kultfilm, a Twin Peaks FBI ügynöke!, Dale Cooper is a gépeltérítőnkről kapta a nevét…
http://en.wikipedia.org/wiki/Dale_Cooper

Ki tudja, lehet, hogy David Lynch tudott valamit..?
Mindenesetre ez az FBI-os szálat erősíti…

Egyébként megérne egy vitaposztot a Twin Peaks film is…, hihetetlen mélységű kincsestára a rejtett üzeneteknek és szimbólumoknak, amelyek nem véletlenül lettek a filmben elhelyezve. Kubrick filmjei és az X-Akták tipikus Ozirisz-Ízisz története mellett ebben is számos dolog lett “kódolva”, amit azonban a profán jelentéstartalom mögött a nagyérdemű csak ritkán vesz észre…

 384. richie69 — 2014-07-22 11:13 

Ha nem megy a fent megadott FBI link, probald itt:
http://vault.fbi.gov/search?SearchableText=d.b.+cooper

Akkor már annyit én is hozzá fűznék, hogy tényleg gyanús, hogy egy külsős ennyire profi akciót hajtson végre, az FBI semmivel sem probálkozott be, hogy szabotálja az akciót és hogy ennyire felkészült volt Cooper, nah de az is lehet csak egy szerencsés kisokos volt 😀

 383. Deak Tamas — 2014-07-11 13:52 

Hát ha a nyomozást is így csinálta az FBI ahogy a linket, akkor persze hogy nem lesz meg sose Cooper.

http://vault.fbi.gov/D-B-Cooper%20/D-B-Cooper-Part-1-of-7/view

 382. cseko46 — 2014-07-04 17:10 

NO

MÉNG A 1947 NYOMOZÓI KÉZIKONYV IS AJÁLJA , NÉZD MEG HOGY EGY REPULŐGÉPEKET ISMERŐ FAZON HONNAN A REZES KARIKÁBÓL ISMERI AZOKAT.
VALAHOL OKITJÁK AZT A VALAKIT AKI NETALÁN OKITHATJA E VESZET ERNYŐS DELIKVENST.
NEKEM NE MONDJA SENKISEM HOGY MÁR IGY SZÜLETET AZ URGE.

A másik konkrét HIÁNY ÉRZETEM AZ UGYBEN.
EGY KOMOLYAN VEHETŐ MOZGÓSITÁS ÉS AZ ENGEDÉLYEK ÉS MÁS FÉLE TEENDŐK MELET HOGYAN FÉNYKÉPEZTEK 2OOOOOO BANKÓT LÉZERREL.

jÓL VAN EGY FELDERITŐ KIUGRIK EGY KONKRÉT ALAPHELYZETEL KÖZLEKEDŐ GÉPBŐL.
És a nagyérdemünek be vesziti a bankók egy részét kine huljön már a napirenden tartása.

Egyszer az orosz országi cseka vezetője pénzt kért a titkos müveletek financirozására Lenintől.
Lenin nem adot mondván. Vannak itt elsőbséget élvező feladok is ennél. Majd egyszer számba veszik ezt is.
Más nap ismeretlen fegyveres elkovetők megtámadták Lenint közlekedés közben. És elszedték a nála lévő iratokat . Következő nap mindjárt került pénz a biztonsági eljárások végre hajtására. Hiszen elsődleges voltuk szembe tünővé formálódot.

 381. realcorpus — 2014-07-04 07:19 

@ottl:
Azzal küldte előre a pénzt. Ha nem nyílik ki, a zsák (vagy táska, vagy amiben volt) úgysem tudta volna meghúzni a tartalék ernyő zsinórját, így nem volt rá szükség. A szétvagdosással meg megelőzte, hogy bárki követhesse.

 380. ottl — 2014-07-03 20:05 

Nekem egy dolog még mindig nem tiszta , még pedig Cooperünk 4 ernyőt kért magának 2 fő és két tartalékot ,ugye kettővel kiugrott , a másik tartalékot megtalálta az FBI szétvagdosva ,de a másik főernyő hová lett?

 379. gtibor — 2013-08-24 11:04 

378. @76vintage:

Frappáns! 🙂

 378. 76vintage — 2013-08-23 17:31 

Hello,

nekem van egy elméletem, ha béna ne anyázzatok le, első lesz 🙂

Szóval volt a 60-as évek végén, a 70-es évek elején a Zodiákus gyilkosságok néven elhíresült gyilkosságsorozat.

Ami érdekes, hogy hallották az elkövető hangját (telefonon), látták (megállították a rendőrök, de egy téves személyleírás miatt elengedték), megvan a kézírása (több levelet is írt a médiának és a rendőrségnek), illetve megvan a DNS-e, de mindezek ellenére a mi napig nem tudták azonosítani. Ez eléggé hasonlít a Cooper-ügyre, de van két fontos szempont ami miatt eszembe jutott ez a teória.

Az elkövető kb.70-71-ig volt aktív, utána eltűnt, ha jól tudom még egy levelet írt a hatóságoknak 74-ben, de más semmi. Cooper ugye 71 végén hajtotta végre a gépeltérítést.

Ez az elkövető fantomképe:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8e/Zodiac_blog_2100x147.jpg/220px-Zodiac_blog_2100x147.jpg

Eléggé hasonlít…

A másik dolog ami szöget ütött a fejembe, az a kézírás visszavétele volt. Lehet, hogy azért kérte vissza, mert a hatóságok felismerték volna a kézírást, összekötik a két ügyet, amelyek közös bizonyítékainak segítségével lebukott volna? Esetleg arra kellett a pénz, hogy el tudjon tűnni, mert kezdett forró lenni a talaj? Egyébként a Zodiákus egyik cipőlenyomata katonai bakancs volt, ha jól emlékszem.

A médiában igen nagy visszhangot kaptak a Zodiákus levelei, ismert volt a kézírása..

http://ww1.hdnux.com/photos/07/63/01/2044020/15/628×471.jpg

Időben pont fedi a kettő egymást, mit gondoltok?
m.

 377. jukeey — 2013-06-01 14:37 

Szatlkernál a “pont” 😀
Egyébként olyan szép és tiszta akció volt, hogy már-már drukkolok az ürgének 😀

 376. sztalker — 2013-06-01 12:54 

@bambuci:
Bocsi, de nem hiszem, hogy ilyet mérnek a „fekete dobozok” (a CVR csak hangrögzítő, az FDR meg a repülési adatok legfontosabbját méri csak — sebesség, magasság, térbeli elfordulások stb.), pláne a 70-es években, de grammra pontosan ma sem igazán menne ilyen! Egyszerűen van egy műszaki „manual” (kézikönyv), ami a gyári konfigurációs adatokat tartalmazza minden létező altípusra, az összes változást ezek alapján kalkulálják ki úgy, hogy pontosan nyilvántartják az aktuális változókat (üzemanyag, terhelés, utassúly-becslés, extra dolgok, pl. külső felfüggesztésű teher stb.), tehát nem „mérik le” a gépeket a földön a napi gyakorlatban. Éppenségge lehetne, de nem szükséges, ha jól van vezetve a fedélzeti könyv. (Itt száztonnás masinákról van szó.) A tűréshatárok lehetővé teszik, hogy ez a módszer biztonságosan működjön a napi forgalomban. (Spec jól jött volna ilyen az Air Canada gépénél, mikor kevesebbet tankoltak a pilcsik, mert összekeverték a metrikus meg az angolszász mértékegységet és így kifogytak a keróból Kanada közepén, de ez azért ritka eset, vagy jól jött volna egy grammra pontos adat az Arrow Air személyzetének is, ha nem csak megsaccolják az utasok súlyát — akik sajnos nehezebbek voltak, mint az átlag, mert katonák voltak — akkor nem kalkulálják el magukat a felszállásnál.)
A gyári manual annyira pontos, hogy pl. a gép festésének súlyát (ez akár több száz kiló is lehet!) is számításba kell vennie. Sok cég a spórolás miatt nem is festeti le a gépeit, ezzel is tud takarékoskodni. Az oldalkormányokat meg kötelező lefestett (tehát súllyal!) tesztelni a gyártónak, ezért látsz néha a gyári hangárok előtt névtelen „fehér” repülőgépeket, aminek csak a farkán van még fenn a légitársaság festése.

 375. bambuci — 2013-05-31 21:45 

@innercircle:

Vártam vártam míg végigolvastam az össze kommentet, hátha valaki megemlíti, hogy valamikor a hetvenes vagy nyolcvanas években megjelent IPM-ben a sztori, arra emlékszem belőle, hogy az FBI vizsgálta a gép fekete-dobozát és arra a megállapításra jutott, hogy nem volt testsúlynyi veszteség, tehát nem tudták megállapítani, hogy tényleg kiugrott volna bárki is.
Úgy gondolom grammra pontosan megállapíthatták mennyi súlyveszteség volt menet közben, azt a gépet apró darabjaira bontották akkor, kizártnak tartom, hogy bármit elrejtettek volna.

 374. smartdrive — 2013-03-14 23:51 

nem írtad, hogy igazi bomba volt-e nála, bár nyilván nem

 373. gerasz — 2013-03-06 15:04 

Sziasztok!

Nagyon érdekes az írás, kicsit utánanéztem.

Ehhez a Marla Cooper féle ügyhöz mit szóltok?

http://nepszava.com/2011/08/amerika/megallapitjak-ki-volt-az-1971-es-geprablo.html

http://nepszava.com/2011/08/amerika/fbi-nem-stimmel-d-b-cooper-dns-e.html

De itt egy hosszabb cikk róla, angolul:

http://themountainnewswa.net/2011/12/12/db-cooper-marla-cooper-and-her-uncle-ld-an-update/

Ebből az utóbbiból elég sok minden derül ki, a csóka elég sok rokont, ismerőst megkérdez benne az ügyről. Érdemes elolvasni.

Gerasz

 372. siolrog — 2013-03-04 19:57 

Nemcsak repüléstechnikai leírásokat olvasott (vagy tanult), hanem folyamatosan is repülőgép-iparban mozoghatott, hiszen magas nikkel-tartalmú nyomok a nyakkendőben.

Feltehetően az FBI átvizsgálta az eset után a repülőgépgyártásban dolgozók aktáit, arcképeit, miután a nikkel-nyomokat hamar kimutathatták (nyomvizsgálat akkor már bőven volt).

Lehetett azonban külföldi, vagy fedett ügynök (nem FBI-os), ez esetben a repüléstechnikai ismeretek, +nikkelnyom kevés.. (fegyvergyártásban, meg még több helyen, ma már protézisekben is használnak nikkelt.)

A „meddig elég a kerozin?” kérdés pedig azért nem érdekelhette, mert a Seattle-Portland távot nyilván többször végigrepülte, közbenső tankolás nélkül, és ő kb. a táv kétharmadánál szándékozott ugrani.

 371. nandras — 2013-03-04 18:36 

@endimd:
“… ki az aki foglalkozna a fékszárnyállással egy gépeltérítés során…hősünk tehát pilóta vagy egy Boeing dolgozó volt”

nem feltétlenül biztos.
“normál” esetben valóban nem foglalkozik a géprabló a repülés technikájával, de miután tudta, hogy ejtőernyővel fogja elhagyni a gépet, csak néhány dolognak kellett utánanéznie:
– melyik az a biztonságos sebesség, amely mellett esélye van túlélnie az ugrást
– az adott géptípusnak melyik a legalacsonyabb, még irányítható sebessége (gyk. hol van az átesési határa)
– ehhez a sebességhez milyen fékszárny állás tartozik
az valószínű, hogy gyakorlott, de legalább alapfokon képzett ejtőernyős volt, így volt legalább minimális ismerete a repülésről.
a fentiekben felsorolt információk pedig bármelyik közkönyvtárban fellelhetők.

 370. molnibalage — 2013-03-02 21:50 

@endimd: Egyelemes minta nem alap. Én meg mai napig emlékszem arra, hogy ki ült mellettem mikor 2010-ben Firenzéből jöttem haza… Akkor most 1:1? 🙂

 369. endimd — 2013-03-02 10:55 

@molnibalage:

jó, láttak valakit (a 18C ülésen, az egyik stewi mellett) de nem biztos hogy Cooper volt az. pár perces repülőút alatt nem tudod megjegyezni ki ült előtted/mögötted 2-3 sorral (hátra általában nem is figyel az ember).

kedden jöttem haza repülővel és nem tudnék személyleírást adni arról aki előttem ült 2 sorral. pedig én 3 órát repültem ami alatt 1x elementem wc-re is (ergo akkor láttam az illetőt 1 pillantásra).

 368. molnibalage — 2013-03-02 09:47 

@whitebeard: A leírás alapján nekem úgy tűnik, hogy mikor leült a sztyuvi a pasas mellé, azt többen is látták. Mikor leszálltak a géppel és kiszálltak, akkor ha kapitány a pilótafülképben volt, ha nem és a pénz átadásánál előjött, akkor megint csak baj van a számolgatással. Egy ilyen kis helyen ennyire limitált kijárattal kizárt, hogy ilyen primitív trükköt ne kajáltak volna be. A gépet meg valakinek vezetnie kellet…

 367. geza2 — 2013-03-01 16:55 

@whitebeard: Igen, ez egy nagyon jó kérdés!

 366. whitebeard — 2013-03-01 15:22 

@molnibalage: Látta a 3x utas egyike is EGYSZERRE a kapitányt, az első tisztet, a fed. mérnököt, és COOPERT? Bármelyikük eljátszhatta Coopert. Egy álbajusz + napszemüveg csodákat tehet.

 365. molnibalage — 2013-03-01 14:18 

@endimd: Na és a harmincix utas? Sokan közülük látták az ipsét. Nem lényeg, hogy az arcát vagy más nem tudták leírni, a pacákot mind ugyanott látta, a sztyuvi mellett.

 364. endimd — 2013-02-28 19:10 

@molnibalage:

utaslistát hamisítani könnyű volt akkoriban.

 363. endimd — 2013-02-28 18:56 

megadja a magasságot és a sebességet – oké, de még azt is hogy pont 15 fokon legyen a fékszárny?! ja és ezután meg olyan alapadatot nem tud (?) ami minden légitársasági magazinban vagy a mentetrendek végén megtalálható az adott gépről (hatótáv)… 🙂 ami ugye nyitott fékszárnyakkal alacsonyan repülve jelentősen lecsökken az emelkedett fogyasztás miatt.

akkor még nem volt internet ahonnan ingyé letölthette a “B727 flight crew training manual”-t, amiben meg van adva hogy milyen fékszárnyállás tartozik az adott sebességhez hogy még irányítható legyen a gép. meg most őszintén ki az aki foglalkozna a fékszárnyállással egy gépeltérítés során (a pilótát meg egy repülésőrültet – mint pl én – leszámítva).

hősünk tehát pilóta vagy egy Boeing dolgozó volt (ismerte a seattle-i repülőteret is, amitől nem messze van amúgy a Boeing field). az akciót meg ügyesen megszervezték. hogy kik? nemtudom, a Boeing is felmerült bennem de az ő esetükben az indíték nem világos.

whitebeard konteója is tetszik és van valóságalapja. elvégre nem tűnhet el egy ember csak úgy, főleg nem egy FBI elől.

 362. molnibalage — 2013-02-28 15:37 

@whitebeard: Más is látta a fickót, volt a földön és a gépen is utaslista…

 361. whitebeard — 2013-02-27 21:25 

No akkor az én konteóm:
Nem létezett D.B. Cooper!
Scott kapitány+4társa tervelte ki a bulit. A jegyet vki. megvette, hogy ki legyen a létszám.
Ki látta Coopert a személyzeten kívül?
Az utasok nem tudtak a gépeltérítésről, ill. a bombáról. A kapitány jelentésének valóság tartalmát senki nem tudta ellenőrizni.
Megérkeztek Seattle-be, és mindenki leszáll, a 4 fős legénység továbbrepül a pénzzel. A forgatókönyv szerinti helyen és időben ajtót nyitnak, kidobják az 5800 dollárt, szétszórnak a gépen néhány „nyomot”, és már csak a betanult mesét kell pontosan és hihetően előadni Renoban.
Ők pontosan tudták, hogy sötétben nem lehet észlelni, ugrott-e valaki.
A pénzt el lehetett rejteni a 727-esen, majd az első svájci bankban trezorba helyezni és lombard hitelt felvenni. A hitel lejártával(+3év) a bank bezúzza a casht, értesíti a FED-et, és jóváirja magánál az összeget.

Mindenki gondoljon a legutolsó repülőútjára: Ült-e valaki 3 sorral mögötte jobbra az ablak mellett? És ha igen, hogy nézett ki ? No ugye?

 360. gigabursch — 2013-02-27 09:51 

@warr:
De pl. Budát biztosan találsz az AEÁ-ban.

Még azon sem lepődnék meg, hogy másfél millió kitántorgóból volt, aki valamilyen terülere mégiscsak rábiggyesztette a Szent László nevet.

ON…

 359. scaevola — 2013-02-27 09:15 

@Panther V:

ühüm…
és?

 358. warr — 2013-02-26 19:38 

@gigabursch: Ez tényleg nagy szerencse 🙂
Viszont én arra gondoltam, hogy az Usa tele van olyan földrajzi nevekkel, amiknek az eredetijét megtalálod Nagy-Britanniában, Franciaországban, Írországban, Hollandiában… oké hogy az egykori bevándorlók, de akkor is.
Nem hiszem hogy Akármilyen-Szentlászlót bármelyik másik országban találsz 🙂

 357. innercircle — 2013-02-26 11:26 

A fő rejtélynek nem is azt tartom, hogy hova tűnt a fickó; okosan eltűnt, extra vacsit kaptak a rottweilerek, új zátony nőtt néhány kagyló fölé a tóban stb., nincs ebben nagy konteó. De milyen közegből jöhetett, ha ennyi év alatt senki sem jelentkezett, hogy ez az ő Gaston telekszomszédja, még akkor is, ha már húsz éve nem látta? Az emberek jellemzően nem arra készülnek, hogy majd egyszer kirabolnak egy repülőt (tetves kétszáz ropiért), úgyhogy nem barátkozunk és nem járunk a postára. Szóval DBC akárhogy is csinálta a trükköt, olyan közegből jött, ahol

a) Nem voltak ismerősei, legalábbis olyanok nem, akik értesültek volna a géprablásról. Ezt esetleg Amerikán kívül tudom elképzelni, de hibátlan (nem feltűnő) angoltudást meg az egyéb ismereteket, amik ahhoz kellenek, hogy végrehajtsa a tervet, nehéz úgy szerezni, hogy nem ismer amerikaiakat. Ráadásul ilyen életstílus mellett érdekes, külföldi pasas lehetett, akire biztos emlékeztek volna ezek a jenkik. (Azt, hogy ismeri a repülőtér környékét, tettethette is.)

b) Voltak ismerősei, csak nem olyanok, akik ezt reklámozták volna. Mivel ilyen kevés pénzből nem lehet megvenni a hallgatásukat, marad az, hogy ezeknek kötelességük volt hallgatni, azaz a fickónak nem is az eltűnése, hanem a felbukkanása mutat a konteóra. Ez megmagyarázza a jó angoltudást és minden egyéb ismeretet is, hiszen akárkik is voltak, jól felkészítették a fickót. Így már nem is olyan érdekes, hogy mi lett vele az ugrás után, mert ha egy szervezet tagja volt, akkor nyilván össze tudták szedni, a pénzt el tudták süllyeszteni és hallgatnak azóta is.

(Más helyen egyébként azt írják, hogy nyilvánvalóan teljesen járatlan volt az ejtőernyőzésben. Persze ezt is tettethette.)

 356. Panther V — 2013-02-26 10:55 

@scaevola:

130 csomó ~240 km/h.

 355. gigabursch — 2013-02-26 10:50 

Rájöttem!
(ha még nem volt)

A munkanélküli biztonsági őrők szakszervezete két legyet ütött egy csapásra.
Feltőkésítik a szakszervezetet.
Biztosítják a munkát a dolgozóik számára.

vááá…

 354. gigabursch — 2013-02-26 10:44 

@warr:

Még jó hogy az eset nem nálunk történt és nem a II. Katonai Felmérés térképeit kell használnod.

Csak Szent Lászlóból van vagy 40 darab és még régebben volt vagy 70 belőle…

:-))

 353. scaevola — 2013-02-26 08:49 

@zigzag:

Hogy akarod szétkenni a vezérsíkon az embert, ha a cargodoor-t használta?

200-nál instabil?
130 csomó körül van a landolási sebessége… oké, ilyenkor folyamatosan veszít a magasságából, de azért nem nevezném instabilnak.

 352. nomak — 2013-02-26 08:20 

sziasztok, eddig még nem írtam ide csak olvastam (azt viszont nagy érdeklődéssel), és most is majdnem teljesen off leszek, de szerintem ez a legjobb hely ahol feltehetem a kérdést mi a véleményetek erről? http://index.hu/tudomany/tortenelem/2013/02/25/japanok_vagy_ufok_tamadtak_meg_amerikat/

Los Angeles fölötti légicsata? Eddig nem hallottam még róla, és ahogy olvasom, elég konteógyanús körülmények…

 351. Panther V — 2013-02-25 22:06 

@innercircle:

Hömm én is így értettem. 🙂

 350. warr — 2013-02-25 21:45 

Wáhh, csak szerintem baromi idegesítő a mellékelt térképeken látható Vancouver nevű település, ami persze nem a kanadai város? 😀
Már nem először néztem be…
Ostoba jenkik, hogy még egy önálló településnevet sem képesek kieszelni…

 349. innercircle — 2013-02-25 16:34 

@Panther V: vagy egy négymotoros bombázót ábrázol az USA-n kívüli világ fölött, nyájas utalásként.

 348. pilotax — 2013-02-25 16:07 

@FilcTroll (vatikáni szabadkőműves mosómedve):

Hűha. Többen is feladtátok a leckét! Csak azért nem akarok vitát provokálni ebben az ügyben mert ugyebár ez a poszt, nem tanárokról, nem az oktatásunk helyzetéről szól.
A tanárokról alkotott negatív véleményekről meg csak annyit, hogy minden szakmában vannak jó emberek is meg rosszak is, itt miért lenne másképpen. Itt sincs arányaiban több rossz ember, mint a társadalom bármelyik szegletében.

 347. Panther V — 2013-02-25 15:57 

@innercircle:

Szárnyaink alá veszünk titeket. Ezt jelképezi.

 346. innercircle — 2013-02-25 15:51 

Arról mi a konteó, hogy az USA légifelügyelők jelvényén miért (amennyire ki tudom venni) Eurázsia, Afrika és Ausztrália stilizált térképe van, miért nem az USA-é? 😀

 345. innercircle — 2013-02-25 15:48 

Jó régen olvastam az eset feldolgozását egy novellában, magyarul, de nem biztos, hogy magyar írta, és sajnos az egész sztorira se emlékszem… A megmaradt részletekből megpróbálom kitalálni, hogy mit is írtak valójában a konteó-magyarázatban, szóval ami most következik, az konteó a négyzeten: “Vajon ki talált ki, és mit?” 😀 A 11.3-ra épül az alábbiak szerint:

1. Az biztos, hogy – az elmélet szerint – a felszálláskor ellenőrizték az utaslétszámot, rendben volt, így ez nem is szerepel a konteókban. Csakhogy a sztyuvi 1 utassal kevesebbet látott, de mivel azt is látta, hogy világít a WC használatát jelző lámpa, megnyugodott, hogy a hiányzó utas van ott, pedig egy légitársasági alkalmazott, DBC bűntársa lapított a deszkán. Úgy emlékszem, neve is volt az illetőnek, szóval valószínűleg az eset kapcsán megismert személy volt, és amúgyis a gépen kellett volna lennie, mint a személyzet tagjának, lehetett pl. a fedélzeti mérnök; őt így “kétszer számolták”, tehát a hatóságok azt hitték, hogy eggyel többen vannak a gépen. (Hogy a hiányzó utas hol van, arról fogalmam sincs, az is lehet, hogy valaki (akár maga Cooper, csak előbb Sztálin-bajuszt ragasztott) utasként becsekkolt, de nem szállt fel a gépre.)

2. Cooper nem ugrik ki a gépből, hanem a WC-n vízzel megtöltött egy-két böszme nagy műanyagzsák kilencven kilója távozik az ajtón csukott ejtőernyővel, ezt érzi a pilóta zökkenésként, és ki a fene nézi utána, hogy mennyi víz fogyott a gépből, pláne, ha egy fedélzeti tiszt is benne van a buliban? A zsákok a csak-odaút végén a fenyőfákon szétrobbannak, senki se találja meg őket, és ha igen, akkor se érdekelné őket néhány cafat műanyag, a csukott ernyő meg terepszínű, és szintén a fák tetején marad, míg világ a világ. A kis pénzcsomagot később valahol eldobni, hogy a hatóságok az ejtőernyős vonalat kergessék, már nem kunszt, csak egy kicsit későn került elő a cucc ahhoz, hogy tényleg félrevezető legyen.

3. Cooper a földön hagyja el a gépet, de csak arra emlékszem, hogy szerelőruhában. Innentől a saját agymenésem: talán egy szerelő felmegy a gépre a tankolás ürügyén, Cooper a szerelő ruhájában elhagyja a gépet, a szerelő pedig enyhén elmaszkírozva az utasokkal együtt leszáll, aztán egy órán belül ismét felbukkan a munkahelyén. Cooper addigra eltűnt, és nem is keresi senki, hiszen 37 utasról tudtak a hatóságok, míg valójában 36 volt (35+Cooper), akkor ha a gépet 36-an (35+szerelő) elhagyták a tankoláskor, a hatóságok még mindig azt hiszik, hogy Cooper a fedélzeten van. Ahogy utánaolvastam, a személyzet a fülkében maradt a leszállás idején, Cooper-rel csak Tina, a stewardess maradt az utaskabinban, tehát ő az egyetlen, aki az újra felszállás után látta Cooper-t.
A sztori gyenge pontja, hogy a telefonban még hallották a “No!”-t, és a zsákot is kidobta valaki. Ezeket automatizálni elvileg lehetséges, gyakorlatilag az UFO-magyarázatokkal egyenértékű. Viszont ha valaki még mindig a gépen maradt és a célállomáson tűnt el, akkor annak egyrészt meg kellett úsznia az FBI ellenőrzését, másrészt el sem tudom képzelni, mi értelme lett volna az utasszámlálás kijátszásának.

Nem olvasta valaki más is? Könnyítésképpen elárulom, hogy fogalmam sincs, ki írta, hol jelent meg és mikor.

 344. FilcTroll (vatikáni szabadkőműves mosómedve) — 2013-02-25 13:06 

@sztalker: :))) Van pár tanár a családban, majd elmesélem nekik, imádni fogják.

 343. sztalker — 2013-02-25 12:16 

@FilcTroll (vatikáni szabadkőműves mosómedve):

Egyszer véletlenül olvastam egy kommentet valakitől egy másik honlapon, valami ilyesmit:

„…tanárnál jobb és sz*rabb ember nincs e világon.”

Hát egyszerűen zseniális, nem tudtam megállni, na…
🙂

 342. FilcTroll (vatikáni szabadkőműves mosómedve) — 2013-02-25 12:03 

Asszem már cooper et. farka szőrit is úgy kibeszéltük, hogy talán elfér egy kis off.

Én már apaként is “élvezem” az oktatási rendszert, és bizony kevés elhivatott, hiteles tanárral találkoztunk az évtizedek során. De akik annak bizonyultak, ők életre szóló, pozitív hatással voltak az életünkre, amiért nem lehetünk elég hálásak nekik.

Sajnos az iskolarendszer a tanarakat is kontraszelektálja, és így sokszor pont az értelmes, hivatott embereknek a legnehezebb. Az életpályamodell egy bullshit, egyre jobban átpolitizált a napi munka, ismét itt a besúgás, a méltatlan harc a szűkös lehetőségekért. Nekem nincsenek illúzióim: nwo ide vagy oda, de a politikai rendszernek érdeke az oktatás, a műveltség züllesztése, a kíváncsiság elfojtása, a tehetségek bedarálása. Igazi hősök azok a pedagógusok, akik ezzel szembe mernek menni.

 341. sztalker — 2013-02-25 10:45 

@pilotax:

Igazat adok neked abban, hogy a jó tanárt tényleg nem szabad bántani, de sajnos egyre kevesebb van ilyen, mert hiába értik ők a saját területüket, akkor sem tudják megszerettetni ezt a GYEREKEKKEL (azér’ nagybetű, mert bizony ez ott, kiskorodban dől el már), akik aztán egy életre megutálják/kerülik, szégyellik ezt a hiányosságaikat. Szakágban úgyis csak az fog arra menni, akinek affinitása lesz hozzá (feljebb a közép, -felsőfokú oktatásban már nem akkora baj ez), de az általános műveltség mindig is egyenlő arányban kell, hogy megoszoljék a humán, reál, és azt mondanám, hogy bizony egyfajta spirituális (igen!) területen, hogy ne légy osztán szakbarbár (pl. „számítögépes „geek”.) De ez fiatal korban fog megteremtődni, vmilyen szoros körnzezeti támogatás, megerősítés, buzdítás által, később már alig-alig. Természetesen lehetetlen, hogy mindent átfogj és érts, de sose késő érdeklődni egy másik világ felé.

Gondolom látod, hogy nem veled veszekszem, de igenis, a saját gyerek-, és fiatalkori iskolai tapasztalataim alapján fent kell tartanom azt az állítást, hogy nem mindenki való tanárnak, és eléggé nagy (később kijavíthatatlan) károkat okozhat egy oda nem való ember évtizedes tevékenysége. Egy kezemen meg tudnám számlálni, hány igazi pedagógus volt az évfolyamunkban, vagy — ha úgy jobban tetszik — mennyi nem égett ki addigra, mire hozzá kerültem. (Ez ugye már egy másik történet lenne — „magyarosch” –, de akkor is a gyerek issza meg a levét valahol, valamikor később, úgy érzem.)

Kicsit off volt, de remélem elnézitek…

🙂

 340. bio — 2013-02-24 23:28 

(Mármint, hogy indult az akkori Ki mit Tudon…)

 339. bio — 2013-02-24 23:27 

@sztalker:
“Hát igen. Az LGT meg rockegyüttes lehet, ööö…igen…!”

Haver mesélte, hogy amikor a seregben volt, az alakulatukból egy együttes indult – kemén, őszinte metálzenét nyomtak, de “beatzenekarként” kerültek kategorizálásra 🙂

bio

 338. siolrog — 2013-02-24 18:59 

@komojtalan:

Az, hogy a bankjegyekből soha nem került elő egyetlen egy sem (kivéve ami a folyóban volt), az valóban különös. Ha átütik a sorszámot (szerintem ez történt), azért egy komolyabb bankban felfedezik a manipulációt, nem beszélve a központi bankokról, ahová az elrongyolódott bankók kerülnek, de végülis nem fogják tudni megállapítani, hogy eredetileg milyen sorszám lehetett…

 337. pilotax — 2013-02-24 15:51 

@sztalker:
Kérlek ne sértegesd a tanárokat mert akkor harapok. Én 20 évig dolgoztam tanárként, igaz nem általános iskolában, merthogy gépész műszaki tanár vagyok. A szűkebb családomban gyorsan összeszámolva van még négy tanár.
Nem a tanársággal van a baj, hanem azzal, hogy az eredetileg legtöbbször magyar szakos tanári oklevéllel rendelkező újságírók fontosabbnak találják a nyelvi, mint a tárgyi tudást. Fontosabbnak tartják, hogy milyen stílusban, milyen helyesen írnak, mint azt, hogy igaz-e az amit írnak avagy nem igaz, megfelel-e a tényeknek az írás avagy nem felel meg.
Ennek ellenére hányszor találkozom hajmeresztő nyelvhelyességi, vagy stilisztikai hibával megírt cikkel.?!

 336. sztalker — 2013-02-24 12:11 

@pilotax:

Ventilátor (fan), kompresszor, turbína (kis-, közép-, nagynyomású, légcsavar… NEKIK „nyóc”.

Forog, vazze.

Hát igen. Az LGT meg rockegyüttes lehet, ööö…igen…!
(légcsavaros gázturbi az, na, ha épp rövidítik szegényt.)

Látványpék, látványb*zi, látványújságíró… és -írás — TŐLÜK.

Ilyen a világ, meg az ált. isk. tanáro(cskák), ez a baj.

Ez is.

🙁

 335. sztalker — 2013-02-24 12:00 

@komojtalan:

Megerősítem!
Kanada felett volt, de tényleg így történt.

(„mór ditélsz át hijőr”:

http://en.wikipedia.org/wiki/Gimli_Glider

de aki szeretné magyarul ezt, annak szívesen ajánlom őt is:
http://moly.hu/konyvek/stanley-stewart-veszhelyzet-a-repulogep-fedelzeten (Stanley Stewart),

Háy Gyuri bá’ szakmai fordításában, NE HAGYJÁTOK KI, bűn kihagyni, skacok!)

Télleg…

 334. komojtalan — 2013-02-24 11:04 

Véletlen most akadt a kezembe Mág Bertalan egyik könyve, ott eltűnt 1M forint 100 forintosokban (70 -es években), ennek felének tudták a sorszámát. Jó, az akkori Magyarország nem épp USA, főleg nem a világ, de 1.5 év után kezdték a tettesek elkölteni a pénzt, pár napon belül le is buktak. Ha bárhol forgalomba került volna a pénz, az előbb-utóbb kiköt olyan helyen ahol keresik sorozatszám alapján. A döccenés számomra is hihetetlen, mert bármi lehetett, mondjuk egy kis turbulencia, széllökés.

Amerikai mértékegységekre egy kis adalék: Azért fogyott el egy repülő üzemanyaga az óceán közepén, mert kilóban kérték a pilóták, a személyzet meg fontban töltötte fel ugyanannyit (1 kiló nagyjából 45 deka).

 333. molnibalage — 2013-02-24 08:54 

@pilotax: Az egyik hasonlóan magas színvonalú írás után az F-22-ről írtam nekik egy levelet, amiben rávilágítottam, hogy mit és hol rontottak el. Válaszra sem méltattak. Néhány hete az egyik hír kapcsán legalább felkérték az egyik HTKA szerkesztőt, hogy nézzék át, ami írtak. Apró lépések…

 332. nandras — 2013-02-23 22:20 

@pilotax:
“Nyilván valamelyik turbinalapáton találták a repedést, de neki mindegy, hogy turbina vagy légcsavar!!!”

most mit kekeckedsz?
forog?
forog.
naugye!

 331. siolrog — 2013-02-23 21:04 

@FilcTroll:

teljesen egyetértek
feltehetően egy-két korty whiskyt 🙂

 330. FilcTroll — 2013-02-23 20:21 

@siolrog: A 11 perc már felvetődött korábban, csak nem tárgyaltuk ki, pedig jó felvetés.

Ha a döccenés valóban az ugrást jelezte, akkor azért nyithatta ki a rakodóajtót korábban, hogy tutira menjen. Így egyrészt a pilótáknak is időt hagyott arra, hogy stabilizálják a gépet, ami nyilván megérezte a dolgot, és
neki is volt ideje alkalmazkodni a kabinban eléggé megváltozó időjáráshoz is: kitapasztalta, hogyan tud mozogni, mibe tud kapaszkodni stb. hogy biztonságosan ugorhasson. Az ugrás előtti állapotokat semmilyen gondos tervezéssel sem próbálhatta ki előre. Erre vszeg tényleg 10 percet tervezett.

Számomra ez is azt erősíti meg, hogy tervezett helyen akart ugrani és földet érni.

Tehát amikor óra és “térkép” szerint közelít a helyhez, hátramegy, kinyitja a rakodóajtót. A pilóta összeszedi a gépet, Cooper meg magát. Mivel a hátra néző raktérajtóból nem tud navigálni, visszamegy valamelyik kilátópontjához (ablak, másik nyitott ajtó), megvárja, amíg a célterülethez ér (kivilágított gát és a tavak), aztán iszik még egy kortyot és ugrik. A 10 percből pedig azért lett 11, mert órával navigált és csak becsült sebességadata volt — szerintem az egy perces tévedés nagyon szép eredmény.

 329. ttomika — 2013-02-23 19:51 

Tiboru mester! Újabb remek poszt,gratula!
Bár még nem olvastam végig az összes kommentet,tehát lehet volt már szó róla… A konkurenciával mi a helyzet? Az önreklámot kizárnám,nincs olyan hülye légitársaság,amelyik így “csábítana” magához ügyfeleket. A repülésben jártas volt Díbí és értett a 727-hez is,bár azok az ördögi masinák akkoriban úgy mászkáltak ide-oda,mint nálunk később a kispolszkik. Tehát: kikérdezték a többieket is (PanAm,stb…),hogy ugyan már,nincs nálatok létszámhiány,esetleg megnézhetnénk a jelenléti naplót? DBC milyen akcentussal beszélt? Tudjuk,Helsinki az nyugat,de azért Ámerikában is van eltérés Kansas és Maine között tájszólásilag.
Na,visszatérve az elejére: szvsz valamelyik helyi érdekeltség kérte meg Danit erre,a pénzt adta az állam,ő meg köszi,jól van Maliban/Malibuban.

 328. siolrog — 2013-02-23 19:47 

Vagy egy indigó-gyerek? Sose tudtam elképzelni őket, de hát, ha a Vatikánból is jönnek, meg kőmővesek is, hát …: http://ovodavezeto.multiply.com/photos/album/19/19#photo=19
: )
Aki meg szívesen néz szép tájakat, annak: http://www.flickr.com/photos/pdxpixs/galleries/72157623303066020/

 327. igazitrebics — 2013-02-23 19:47 

@pilotax:

“Az Edwards támaszponton állomásozó egyik F-35A Pratt&Whitney F135 típusú sugárhajtóművének alacsony nyomású turbinájának utolsó fokozatának forgórészének egyik turbinalapátján. Az érintett hajtómű eddig közel 700 üzemórát működött, ebből 409 a tényleges repült óra. A gyártó tájékoztatása szerint egyelőre nem ismertek a repedés okai, a moduláris szerkezetű erőforrás ‘forró részét’ alapos vizsgálatra a P&W Connecticutban található üzemébe szállították.”

Részletesen:

http://htka.hu/2013/02/23/ujra-a-foldon-az-f-35-osok/

 326. pilotax — 2013-02-23 19:26 

@pilotax:
Pontosítok a sugárhajtómű légcsavarját írja!!!

 325. pilotax — 2013-02-23 19:24 

@sztalker:
Az újságírók olyan kérdésekről írnak amikről a legminimálisabb ismereteik sincsenek!
A mai Origón olvasom.

Leállították az ötödik generációs F-35-ösöket, mert repedést találtak a LÉGCSAVARON! Hát régen bosszankodtam már ekkorát egy ökör újságírón.

Nyilván valamelyik turbinalapáton találták a repedést, de neki mindegy, hogy turbina vagy légcsavar!!!

 324. FilcTroll — 2013-02-23 18:08 

Sajnos, akárhogy is próbáljuk passzírozni, a megtalált pénz nem származhat a gépről, mert túl messze van a rep.útvonaltól, ráadásul széliránnyal szemben. Az a pénz valahogy mozgott a földfelszínen — akár Cooper vitte, akár a vatikáni szabadkőműves mosómedvék.

 323. siolrog — 2013-02-23 15:33 

@siolrog:

Másrészt az ilyen használati utasításokat általában nehezen olvasható, apróbetűs formában helyezik el a céltárgy egy olyan részén, ahol csak kicsavarodott testhelyzetben lehet elolvasni (azt hiszem ezt dizájnos megoldásnak hívják, én se kedvelem). DBC bepöccent, letépte az utasítást (vagy kicsavarozta), hogy nyugodtan elolvashassa (közben szerintem halkan káromkodott). Mikor végéhez ért, eldobta. Aztán ajtó nyílik. A szél pedig, husss…, kivitte.

 322. siolrog — 2013-02-23 15:19 

@siolrog:

Ez most már csak pszichológiai szőrszálhasogatás: DBC úgy tervezhette , hogy kiugrás előtt 10 perccel kinyitja az ajtót (a kerek számok jellemzik a terveket), hogyha vmi rendkívüli akadály merülne fel, még legyen ideje beavatkozni. Minden hidegvére ellenére egy picit ideges lehetett, mert nem tudta kivárni a -10 percet, már -11.-nél kinyitotta…

 321. siolrog — 2013-02-23 15:05 

@bio:

Magától is leválhatott a fémlemez, a fedélzeten pedig (ha jól gondolom) közel 200 km-es szél süvíthetett, bőven kivihette a levált fémdarabot. Ez esetben akaratlanul hagyott nyomot, igaz ezt se találta meg az FBI.

Igazából itt az a kérdés, hogy miért nyitotta ki 11 perccel ugrás előtt az ajtót, de ezt meg lehet magyarázni hétköznapi módon is: ha gond lett volna az ajtó kinyitásával, még lett volna ideje intézkedni…

(én sem keresek mindenben összeesküvést, de azért jóval több mindenben, mint egy átlagpolgár)

 320. bio — 2013-02-23 14:44 

@siolrog:

… arról nem is beszélve, hogy azért azt már tán erős túlzás feltételezni, hogy a tag arra számított, hogy egy ilyen fémlemez-darabot majd valaki meg is talál a rengetegben, PLUSZ felismeri, hogy ez valami olyan, ami fontos lehet, nem egy darab szemét, PLUSZ továbbítja a rendőrségnek, PLUSZ azok komolyan is veszik.

Azért ez már erősen a fantázia világa sztem…

bio

 319. siolrog — 2013-02-23 14:39 

@gonczi:

“Kidobja az ajtón a fémlemezt és a 6000 $-t tartalmazó csomagot”

Vigyázz, a fémdarab és a dollárok feltalálási helyei között úgy uszkve 70 km távolság tátong.

 318. pilotax — 2013-02-23 07:40 

@pilotax:
Hopp te a térképről beszéltél és nem a repülésről, azt meg én nem láttam.

 317. pilotax — 2013-02-23 07:34 

@Attus Germanicus:
Mondjuk onnan, hogy a repülésben is a tengeri mérföldet használják (1852 méter), és nem a szárazföldit.
Nem véletlen, hogy a repülőgép személyzetét “hajózó”-knak nevezik:), történelmi hagyományok és bizonyos szempontból praktikussági okokból.

 316. pilotax — 2013-02-23 07:27 

@gonczi:
Igen, szóval ennyit az előre kidolgozott szabvány megoldások hasznosságáról, ha azokat nem igazítják az adott konkrét helyzethez.

 315. pilotax — 2013-02-23 07:23 

@gonczi:
“20:11: Cooper – teljes felszerelésben ugrik egy akkorát a gép hátsó részében, amekkora hely a rendelkezésére áll.”
HMMM, hogy ez miért nem jutott eszembe?

Mondjuk ez nekem is eszembe juthatott volna, hiszen annyi elterelő tevékenységet csinált, hogy ez is alaposan feltételezhető róla.
Persze ha ez igaz akkor a pilótáknak három “döccenést” kellett volna érzékelni ha ténylegesen kiugrott, az egyik az amit 20.11-kor álcázásképpen megtett. Ezt követően néhány tized másodperc múlva visszapottyant a padlózatra, mert hogy ez is létrehoz egy ellenkező irányú forgatónyomaték löketet ezt azért lehetett egynek érzékelni, majd a tényleges gépelhagyást.
Csak még egy kis helyesbítés azért.
A forgatónyomaték forgástengelye a gép kereszttengelye és nem a szárny tengelye, persze egybe is eshet de közel sem biztos, hogy egybe esik. A 23 méter becsült érték, hiszen erre nincs adat, de a forgatónyomaték nagyságrendileg akkor is ebbe az értéktartományba esett.

 314. bio — 2013-02-22 23:20 

@shiri:
Nem is tudtam, hogy a hangyák szeretik a palacsintát 😉

bio

 313. gonczi — 2013-02-22 20:52 

Szcenárió x:
20:00 Cooper kinyitja a hátsó ajtót.
(ez ugye tény, látják a pilótafülkéből)
Letépi a nyitási instrukciókat tartalmazó fémlemezt az ajtóról.
Kidobja az ajtón a fémlemezt és a 6000 $-t tartalmazó csomagot – csak úgy félrevezetésből.
(200-at 8 év alatt megesznek belőle a halak, hiúzok, medvék, mosómedvék, kinek-kinek vérmérséklete szerint)
20:11: Cooper – teljes felszerelésben ugrik egy akkorát a gép hátsó részében, amekkora hely a rendelkezésére áll.
(ne feledjük: ( https://konteo.blogrepublik.eu/2013/02/19/d-b-cooper-tortenete/comment-page-7/#comment-link-28034):
23 méterre a szárny tengelyétől kb 90 kilós ember kb 90×23=2070 mkp forgatónyomatékot fejt ki, ami pilótánk (bocs :)) szerint épp elég egy döccenés érzékeléséhez. Igen, ez nem az az eset, amit pilotax leírt, de gondoljunk bele: ha felugrik, azzal ugyan azt a forgatónyomatékot fejti ki a gépre, mintha kiugorna. Csak fordított előjellel, de a “döccenés” az ott van)
Ezután Cooper nyugiban elbújik a gépen valahol, FBI ügynöknek álcázza magát és szépen kereket old.
Vagy a társaihoz csatlakozik, ha az FBI verziót vesszük alapul.
(x.1)

 312. gonczi — 2013-02-22 20:10 

@tiboru:
Most nincs kedvem és időm végigbogarászni a majd’ 300 hozzászólást, de valaki itt már kiderítette, milyen idő volt arrafelé aznap este (szélirány, szélsebesség stb) abból és a repülési útvonalból nagyjából lehetne számolni, mikor nyitotta az ajtót. (valószínűleg akkor szakadt le a tábla)
Tudom, ez semmit nem mond arról, mikor ugrott ki, de legalább ellenőrizni lehetne néhány adatot.
De: ezeket a táblákat nyilván nem úgy rögzítették, hogy egy nyitáskor leszakadjanak. Akkor miért szakadt le?
Vagy Cooperünk letépte?
Minek? Nem volt nála kés és szeretett volna egy eszközt magánál, amivel el tudja vágni az ejtőernyő köteleit ha gáz van?
Ebben az esetben ott ért földet, ahol a táblát megtalálták.
És azóta is röhög a világon, hacsak el nem halálozott már végelgyengülésben.

 311. gonczi — 2013-02-22 19:48 

@pilotax:
teljesen mindegy, van értelme, vagy nincs, ez volt a szabályzat: gépeltérítés esetén a vadászoknak fel kell szállni és követni.
Emellett lehet, hogy kiegészítő utasításokat is kaptak: követni figyelni, kiugrik-e valaki, ha igen, POZÍCIÓ? Lehet erre az esetre tűzparancsot is kaptak az ejtőernyősre vonatkozóan.
De előttünk már néhányan kifejtették, hogy a valószínűsíthető kiugráskor tök sötét volt, tehát max. az irányfényeket követhették, arra valószínűleg semmi esélyük nem volt, hogy észrevegyék, hogy kiugrik-e valaki – és ezt ők is tudták.
(azt pedig, hogy le is szedjék a levegőben már csak zárójelben merem írni, hogy esélytelen. ld. korábbi bejegyzések a fegyverzetről, minimum sebességről, kilátásról a fülkéből, stb.)
A pilóták tehát felmentek, végrehajtották a repülési parancsot és visszajöttek. Valószínűleg azért néha a szemük sarkából ránéztek a követendő gépre, ott van-e még. (csak úgy kötelességtudatból)

 310. nandras — 2013-02-22 19:09 

@pilotax:
“Sehol nem volt egy értelmes ember, aki megkérdezte volna felküldésük előtt, hogy mit fognak ott csinálni?”

valahol, valamikor, valaki kidolgozott egy etikettet hijacking esetére, és miután azt elfogadták, mindenki számára megkérdőjelezhetetlen szentírássá vált.
ugyanaz lehetett a helyzet, mint a checklist- ek zöménél: mindenki tudja, hogy javarésze felesleges, mégis mindenki szigorúan betartja.

az fbi (moszad) konteóban meg nem nagyon akarok hinni, mivel a céljukat sokkal egyszerűbben is elérhették volna. ráadásul azt is nehezen hiszem, hogy ennyi idő után nem szivárogna valahol az információ.
szerintem az eset pontosan az, aminek látszik: egy ügyes, okos és körültekintően tervező elkövető végre is hajtja azt, amit eltervezett.
ami egyedül zavar némileg, az az, hogy a megtalált kötegen kívül egyetlen további bankó sem került elő, de -amint azt több hozzászóló is kifejtette már- ez a probléma is viszonylag könnyen megmagyarázható.

 309. siolrog — 2013-02-22 18:33 

@bio:

Én is elvetettem, már a Moszadnál tartok 🙂

 308. siolrog — 2013-02-22 18:29 

299. igazitrebics, 303. Attus Germanicus , 301. FilcTroll

Újra megnézve is úgy tűnik város, tk. egy nagy üdülőfalu lehet szvsz.

„Ariel, Washington is an unincorporated city on the Lewis River in southwestern Washington. Ariel is roughly 30 miles north of Vancouver, Washington, and 125 miles south of Tacoma. Those looking to visit southern Washington/northern Oregon do so mostly for outdoor activities such as hiking, swimming, fishing and boating, and seeing locations such as Mount St. Helens.”

A Lewis folyóról is megnéztem pár képet és rossz benyomásom támadt (most nem a nyaralás szempontjából), aligha hajózható a néhol térdig érő vizecske mással, mint túrakajakkal (akkor is néhány borulás és kiemelés). Úgyhogy DBC-nek vmilyen gépjárművel (amit előző este elrejt) tanácsos elmennie a Lewis Columbiába történő betorkolásáig, ott elrejtett motorcsónak, és hajrá.

Térkép Lewis River-ről:
http://steelheaduniversity.com/images/WA_Lewis_River.jpg

Most már szárazföldi számítással:
Castle Rock-Portland 53,5 Milles, 85,6 km
Ariel-Vancouver 30 Milles,48 km
11,3 perc alatt tesz meg a 200 km-es sebességgel repülő tárgy 37,6 km-et. ( 85,6-48=37,6, a Vancouver-Portland távolságot most elhanyagolva)

„A Google ugyan nem a barátunk, viazont hasznos ellenség.”

Mi meg a termékei vagyunk. Az ingyenes szolgáltatásoknak a felhasználó a terméke, mivel neki más cégek majd könnyebben el fognak tudni adni terméket és szolgáltatást.

 307. shiri — 2013-02-22 17:49 

@bio: Az palacsintává lapult, ha kidobták a gépből ekkora magasságról, nem? Megették a hangyák…

 306. bio — 2013-02-22 16:56 

@zizzi:
Remek ötlet – akkor már csak a szerencsétlen faszi hullája hiányzik.

bio

 305. bio — 2013-02-22 16:55 

@siolrog:

Hát ez az. Én személy szerint nem hiszek az FBI-féle vonal elméletében, csak eljátszottam a gondolattal, hogy ha ők is benne lennének, akkor nyilván az általuk közreadott adatokat – mint pölö a sorozatszámok – sem lehet készpénznek venni (pun intended).

bio

 304. pilotax — 2013-02-22 16:04 

@vanekur:
Én sem mondtam olyat, hogy fegyvert használtak, már csak azért sem mert éppen írtam, hogy szinte esélytelen volt a fegyverhasználat. Szerintem ebben a kérdésben mindketten elbeszéltünk egymás mellett.

Valaki már írta itt ,hogy azért voltak fenn a vadászok, hogy megláthassák az ereszkedő ernyőt. Elég sokat repültem meg ugrottam éjszaka. Tapasztalatból mondom, ha a földön nincsenek fényforrások a közelben – márpedig D.B.C valami vadon felett ugrott – akkor felülről, legyen akármilyen az az ernyő – és hangsúlyozom – földháttérben szinte teljesen láthatatlan tud lenni, úgyhogy ez sem indokolja a vadászok fennlétét. A repülősök meg igen tisztában vannak a láthatóság törvényszerűségeivel, hiszen ez a napi kenyerük.

 303. Attus Germanicus — 2013-02-22 16:01 

@siolrog: Ezt az 1,8-at nem tudom, honnan szedtétek. 1 szárazföldi mérföld kb. 1.609 méter. A hajózásban használatos tengeri mérföld valamivel hosszabb, de semmi okunk nincs azt feltételezni, hogy például ez a térkép tengeri mérföldet jelölne meg mértékegységként.

 302. pilotax — 2013-02-22 15:52 

@nandras:
Igazad van valóban szimplán rutineljárás lehetett. De ennyire értelmetlenül és ennyire teljesen fölöslegesen? Sehol nem volt egy értelmes ember, aki megkérdezte volna felküldésük előtt, hogy mit fognak ott csinálni?

De birizgál a dolog! Nem lehet, hogy az FBI-nak volt itt valamilyen hátsó szándéka? Esetleg elterelni a figyelmet egy jelentéktelennek látszó, de a valódi megoldás szempontjából fontos tényről? Két akkori csúcstechnikát jelentő gép azért igen alkalmas lehet a figyelem elterelésre.

 301. FilcTroll — 2013-02-22 15:51 

@siolrog: Érdemes a Google maps műholdfelvételeit és térképeit nézni inkább, mert a posztban lévő inkább csak átlátásra jó.

A gát a tó és a Lewis folyó között van, kb. a kiugrási pontnál. A gáttól a Columbia torkolat az útvonaltervezővel jött ki kb. 30 km-re, de akkor sincs semmi, ha 35.

A Google ugyan nem a barátunk, viazont hasznos ellenség.

 300. siolrog — 2013-02-22 15:31 

@siolrog:

Nagyjáboli számolás posztban lévő térkép alapján: Ariel-repülési útvonalxColumbia: kb. 50 Miles
50*1,8=90 km

Rendben a motorcsónak, de Lewis folyón a duzzasztómű, amit Te fedeztél fel…?

De lehetett olyan variáció, hogy a földön várta egy segítő motorral/autóval, elvitte addig, ahonnan hajózható a Lewis, ott elrejtett motorcsónak…

 299. igazitrebics — 2013-02-22 15:29 

@siolrog:
Vigyázat!!! 🙂
Ariel nem város, hanem az a kis folyó vagy mi, amely a Yale Lake és a Lake Merwin vizét a Columbiába vezeti!

 298. siolrog — 2013-02-22 15:04 

@FilcTroll:

Köszi, azóta kedvenc elméletem: (földreszállás a Columbia közelében) megdőlt, ugyanis tiboru 271-ben a köv információt adta meg:

„1978-ban egy szarvasvadász kábé 20 km-re keletre a Washington állambéli Castle Rocktól megtalálja az eredetileg a gép hátsó ajtajára erősített ajtónyitási kezelési utasítás egy részét (ez egy fémlemez).”

Cowlitz a Columbia egyik mellékfolyója, amelynek közelében van Castle Rock. (A Castle Rock-Portland távolság kb. 100 km.) Ha Castle Rock magasságában történt az ajtó kinyitás, márpedig ez a fémdarabos információ ezt jelenti, akkor 11 perc múlva TÉNYLEG Ariel város-Merwin tó környékén történhetett az ugrás. Majd ezt követően vízi úton a menekülés, egyenesen az 5 800§ megtalálási helyéig, majd nyilván tovább keletre.

(én a pénz-lelőhely-repülésitervXColumbia távolságot számoltam, de nincs jelentősége, mert ez a Columbiához közeli leszállási elképzelés, mint írtam megbukott)

 297. Panther V — 2013-02-22 14:53 

@zizzi:

Ez eddig a legjobb variáció, de Tina összejött Rataczakkal aki viszont néhány év után bevallotta, hogy Scott kapitányba szerelmes, ekkor kattant be Tina.

 296. zizzi — 2013-02-22 14:49 

javaslat a 11.8-ra:

Az is egy lehetoseg, hogy megnezte a kapitany a bombat, latta, hogy bovli. Kicsaptak a gepbol szegeny DB-t, es a gep szemelyzete osztozott a penzen. Egy koteg penzt is utanadobtak, legyen talalat. Az ejtoernyoket eldugtak valami fbibiztos helyre a gepen, kidobni nem akartak, nehogy megtalalja valaki.

A 20 dollarosokat egy pl. mexikoi uton befizette a kapitany egy bankba, utana ott vettek ki, ahol akartak.

Heveny lelkiismeeretfurdalas miatt aztan Tina elment apacanak ;).

 295. siolrog — 2013-02-22 14:38 

@bio:

Szerintem mi nem tudjuk ezt, csak elfogadjuk igaznak, hogy az FBI az átadott pénz sorszámait rakja fel a körözési listára. Ha egy összeesküvés miatt mégsem rakja fel ezeket a sorszámokat, akkor két eset lehetséges: 1. Soha nem derül ki a külvilág számára (én ezt jóval valószínűbbnek vélem). 2. Kiderül, az FBI adminisztrációs hibára hivatkozik és esetleg fegyelmit indít a titkárnővel szemben (1971-ben még voltak titkárnők)…

 294. FilcTroll — 2013-02-22 14:19 

@pilotax: Pedig de, csak már annyi a hsz, hogy elsikkadt. Lassan a teóriákról szőtt ellenteóriák hálójába gubancolódunk, dr. Watson.

@siolrog: Majd a profi ugrók ezt megítélik, de szerintem a Columbia északra tartó szakasza, ahol a pénzt találták túl messze van a rep.útvonaltól az odaugráshoz. Ahol az útvonal metszi a folyó útját, az viszont egy cca. 2 millió lakosú körzet központja, a folyó északi partján Vancouver, délen Portland. Csak észrevették volna a helyi Blaha Lujza téren, ha leszáll egy csávó öltönyben, piros ernyővel és egy zsák pénzzel. 🙂

Valamit elszámoltál továbbá, mert a Lake Merwintől a Columbia torkolata kb. 30 km, onnan a pénzlelőhely még max 5-8 km. Ennyit egy normál motorcsónak simán legyőz pár óra alatt.

 293. sztalker — 2013-02-22 14:19 

@bio:

🙂

Még a témánál, kedvencem a filmekből:
„…mecs-szám” (!!!) = Mach-szám (hangsebesség, Ernst Mach német fizikus, 1838—1916 után elnevezve), szóval tényleg javíthatatlanok, már beletörődtem.

 292. bio — 2013-02-22 14:11 

@siolrog:

“Ennek az elméletnek (lightos FBI-összeesküvés, pénz nélkül) az mond ellent, hogy ebben az esetben a 10 000 db bankjegyet nem köröztették volna ilyen bőszen, hosszú évekig (szép csendben fel se rakták volna a listára, ki vette volna észre)…”

Ha már összeesküvés-elmélet, játsszuk tovább: honnan tudhatjuk, hogy a tag tényleg azokat a sorszámú bankjegyeket kapta, amik a körözésben szerepeltek? 😉

bio

 291. bio — 2013-02-22 14:09 

@sztalker:
“A multkori tévés kedvencem: vérmérgezés = vérfertőzés.”

Ne tudd meg, ezt hányszor cserélik föl… Fordítóként nekem is volt már hozzá szerencsém, egy ilyen témájú blogon is több eset felbukkant.

Na, megint off voltam…

bio

 290. Panther V — 2013-02-22 13:35 

Szerintem a Szikás-hegységbôl lecsapó szél visszaörvénylett, felkapta DBC-t és belerepítette a Szent Ilona kráterébe, útközben leesett egy köteg.

 289. vanekur — 2013-02-22 13:25 

@pilotax: Bocs, de nem olvastál el figyelmesen (biztos én írtam unalmasan :)).
Szóval véletlenül sem állítottam, hogy fegyverrel ölték volna meg, ez valószínűleg nem is volt céljuk. Hanem azzal, hogy rákényszerítették, mikor ugorjon és mennyi ideig merjen ernyővel ereszkedni (és landolóhelyet keresni). Nem azért nem mert 1 percet sem lebegni, hogy le ne lőjék, hanem hoogy meg ne lássák. Ha látják, hol ér földet, elég rosszak a kilátásai. Ezért kockáztatnia kellett, és – könnyen lehet – erre fizetett rá.

 288. pilotax — 2013-02-22 12:48 

@pilotax:
Még egy gondolat. Fényt -legyen az bármilyen, reflektor, vagy valamilyen rakéta világító test – nem alkalmazhattak a vadászok, mert saját magukat vakították meg volna percekre.

 287. pilotax — 2013-02-22 12:42 

@vanekur:

Nem vagyok profi csak egy érdeklődő amatőr. Viszont a vadászok koromsötétben repültek, esélyük sem volt arra, hogy meglássák a kiugró embert. A fegyverzetük teljesen alkalmatlan volt erre ti. kétféle fegyver volt rajtuk rendszeresítve. 1. légvédelmi rakéta, köztük a GENIE atomtöltetű levegő-levegő rakéta, azt nem kell bizonygatnom, hogy teljesen alkalmatlan a pasi lelövésére, 2. 20 mm-es Vulcan gépágyú ezzel elvileg nem lehetetlen. Vendégem lehetne egy láda nem akár két láda francia pezsgőre az a pilóta aki ilyen körülmények között ilyen fegyverzettel le tud lőni egy zuhanó majd legfeljebb 1 percig ernyővel merülő embert. A lelövésre csak akkor volt esély ha nyitott az ernyő. Még ha látná is a pilóta, akkor is egyszerűen nincs elegendő ideje hozzá, hogy ráforduljon és célba vegye.

 286. pilotax — 2013-02-22 12:29 

Azt a magasságos…. és a többi mennybe, meg az összes szentek. Ha nem 20x néztem meg a a RENO-i leszállás időpontját és még is elnéztem. NEM 20.18 ahogyan én láttam, hanem 22.18. Na ez az igazi konteo. Mennyire más így a leányzó fekvése!Biztos másnak is volt már olyanja, hogy egy matek példa megoldása közben következetesen rosszul csinált valamit, majd kihagyás és friss fej után látta meg a hibáját.

Igazitrebics bocs és még egyszer bocs.

Mentségemre szolgáljon az írásaimra reagálók közül senki sem vette észre és tette ezt nekem szóvá.

 285. pilotax — 2013-02-22 12:23 

@igazitrebics:
A két dolog teljesen kizárja egymást. vagy az időpontok jók és a térkép nem, avagy fordítva, mindkettő egyszerre nem lehet igaz. Hajlamos vagyok az időpontos verziónak hinni, hiszen Tina 19.52 kor még beszélt D.B.C.- vel személyesen, az pedig már akkor igencsak RENO közelében volt. Nem is értem, hogy akkor miért feltételezik a kiugrás és földet érés helyét több száz kilométerrel arrébb.

 284. siolrog — 2013-02-22 11:50 

@vanekur:

275
Szerintem is ma már eldönthetetlen, hogy véletlenül veszítette el, vagy szándékosan (tökéletes dezinformáció+fricska lenne az FBI felé, csak azzal nem számolt, hogy még ezt se találják meg).

Bármelyik variáció is történt, az nagyon vszínűvé teszi, hogy DBC-nak vizi eszközzel hajóznia kellett a Columbián mégpedig a pénz fellelési helye és a folyó és a tervezett repülési irány metszéspontja között (ez. kb. 15 km).

Szerintem (bár tudom, hogy ezzel kisebbségben vagyok itt) ez a Columbia folyó közelében (5/10/15 km) történő földet-érést valószínűsíti. Miért csónakázott volna Lake Merwintől 100-120 km-t, részben folyásiránnyal szemben, ha egyből oda ugorhatott volna? Igaz ez nem lakatlan terület, de én a filmekben úgy láttam, hogy az ilyen külterületeken egészen távol állnak egymástól a (villa-szerű, emeletes) házak és közöttük nem szántóföld, meg konyhakert van, hanem liget, pázsitos rét).

Másik kisebbségi nézetem, pedig: az, hogy a pénz a Columbiába került szvsz 95 %-os vszínűséggel jelenti azt, hogy DBC túlélte az ugrást. (az FBI azért tippelget a halálára, hogy zakójuk méretét csökkentsék.

Másrészt viszont, ha tényleg elárulta a Moszadot, akkor a pénzt már nem tudta felélni, de nem vszínű, hogy erről (a „belső ügyről”)értesítettk volna az FBI-t..Igazából az a kérdés: DBC röhögött a markába, vagy a Moszad…)

 283. sztalker — 2013-02-22 11:31 

@tiboru:

Nem igazán (a 100-as volt a korábbi, rövidebb törzsű), de MINDKETTŐNÉL jóval előbb kezdene el mocorogni a kormányrázó (átesés előtti jelzés, vészhelyzet), minthogy elérnék egyáltalán ezt az értéket. Utána már csak „vasember”-hang (sztól-sztól-sztól…), aztán a valódi átesés jön (ha még ekkor sem léptél), majd mély átesés. (Lásd legutóbb pl.: Air France Flight 447.)

Aztán bonccolóorvos.

A 100-as egyébként — mert rövidebb–, kicsit instabilabb is (úgy tudom), mint a 200-as, de inkább nagy magasságon jött ez elő, alacsonyan nem hiszem. Modern gép volt, klassz volt, de nagy sebire való („hegyes” szárnnyilazással), szal nem igazán „ugrálósoknak”.

 282. siolrog — 2013-02-22 11:06 

@FilcTroll:

184
Ennek az elméletnek (lightos FBI-összeesküvés, pénz nélkül) az mond ellent, hogy ebben az esetben a 10 000 db bankjegyet nem köröztették volna ilyen bőszen, hosszú évekig (szép csendben fel se rakták volna a listára, ki vette volna észre)…

 281. sztalker — 2013-02-22 11:01 

@pilotax:
:)))
Valóban, egyszerűen csak összecserélhették az újságírók a fordításnál a mérföldet a kilométerrel, v. ami valószínűbb, a csomóval (knot), de hát szoktak ők nagyobbakat is „mívelni”, megszoktuk.

(Ha kell a részletes JANE’S AWA gyári adatok a 727-ről, néhány kötet még van nálam otthon a késő 80 as évekből, utána tudok nézni dolgoknak, de inkább civil repülésből — légitársaaságok stb, vagyis nem a kisgépes vagy „chopperek” vonalán.)

A multkori tévés kedvencem: vérmérgezés = vérfertőzés.
(A TV2 sztárfizetésű sztárriporterétől, kétszer egymás után, főműsoridőben… No komment.)

 280. vanekur — 2013-02-22 10:56 

@pilotax: “…a vadászokkal kapcsolatos véleményem ekkor sem változik mert az adott körülmények között teljesen értelmetlen volt őket felküldeni.” Bár én csak vitorlázógépet vezettem, abból sem ugrottam ki soha, mégis vitába szállnék a profival :). Valószínű, hogy a vadászok megölték szegénykénket: 1: nem akkor és ott ugrott, ahol szeretett volna, hanem amikor a vadászok messzebb jártak. 2: nem nyithatott időben, hogy ne lebegjen percekig a tarka ernyő alatt a holdfényben. Talán túl későn is nyitott, de ha nem, a földetérésének a helyét akkor sem eléggé befolyásolhatta már.
Ahogy az FBI is állítja: valószínűleg meghalt (80-90%,és ebből 50+% a vadászok “érdeme”).

Jó konteósként persze azt gondolom, hogy amit az FBI állít, annak még az ellenkezője sem biztos, hogy igaz… 🙂

 279. siolrog — 2013-02-22 10:53 

@FilcTroll:

“esetleg egy idomított Moszad-hód vagy gémanipulált KGB-hiúz lehetett.” 266

A mosómedvére (Procyon lotor http://hu.wikipedia.org/wiki/Mos%C3%B3medve ) neked már nem is számít? Abszolút nem fél az embertől, sőt állítólag pimasz is. Ő bizony nem fogja a szájában tartott köteg húszdollárost még egy rendőrnek sem átadni (ja és nagyon szereti a vizeket)… 🙂

 278. gtibor — 2013-02-22 10:52 

@tiboru:

Ugyan, nem kritika, főleg nem bántó kritika akart lenni, magam is szoktam hasonló szóvirágokkal élni. 🙂

 277. tiboru — 2013-02-22 10:34 

@gtibor:

Jogos, figyelmetlenül és pongyolán fogalmaztam 🙂

 276. kegyetlen78 — 2013-02-22 10:25 

sziasztok! pár hozzászólást nem olvastam el a végén., meg nem is ugrottam ejtőernyővel még. De miért kért ez a jó ember ernyőt saját magának, ha kézi poggyászban fel is vihette volna? véletlenül sem tudták volna meghekkelni.

 275. vanekur — 2013-02-22 10:08 

@siolrog: Bevallom, én nem ismerem arrafelé az összes patakot, ami a Columbiába hordja a vizét – meg a beledobált dollárkötegeket. Hát Te? 🙂
Mindenesetre erősen valószínűlten, hogyha kidobok valamit a gépből, az pont egy patakba/folyóba essen (vagy a partjára, ahonnan az ár el tudja vinni). Valószínűbb, hogy valaki, vagy valami odavitte…
A buta állat csak akkor foglalkozik a pénz cipelésével, ha hús is tartozik hozzá. Ez rossz hír D.B-nek.
Ha ember volt, az viszont leginkább maga DB lehetett: mégis megcsinálta, végigröhögte a 8 évet az FBI szélmalomharcán, aztán egy végső szívatás gyanánt visszament, és letett a folyóparton egy kis zsét…

 274. gtibor — 2013-02-22 10:08 

271. @tiboru:

“…kivétel nélkül cáfolta, két kivétellel…”

Van ebben a félmondatban valami különös, őszinte báj. 😀

 273. warr — 2013-02-22 09:44 

@lilith18: “Az a fura, hogy nyilván az egész világon köröztették a fantomképpel, mégsem ismert rá senki. Pedig valahol meg kellett tanulnia ejtőernyőzni, és ilyen iskolából nem sok van.”

És mi van, ha nem az akció közben/után változtatta meg a külsejét, hanem még előtte? Akkor tök mindegy, milyen a fantomkép, az ugrás után lemossa a kreolosító festéket, satöbbi, visszaváltozik az eredeti kinézetére, oszt’ jónapot.
🙂

 272. gombob — 2013-02-22 08:55 

@zopilote: Ha csak papír kéne neki, szerintem ahhoz elég ha van a hamisítónak 1, azaz egy dollárja. Abból csinál egy százast, felváltatja valahol 100 db egydollárosra, újra hamisít, ésítvovább, ésígytovább… 🙂

 271. tiboru — 2013-02-22 08:36 

@stockton:

Az elmúlt években számos alkalommal jelentették be különböző emberek (és közölték le különböző sajtótermékek), hogy megtalálták a

– pénzt
– ejtőernyőt
– D.B. Cooper testét/testrészeit/ruháit
– a bombát
– satöbbit,

de – a legjobb tudomásom szerint – ezeket a híreket az FBI kivétel nélkül cáfolta, két kivétellel:

– az 1980-as 5800 dollár (Brian Ingram);
– 1978-ban egy szarvasvadász kábé 20 km-re keletre a Washington állambéli Castle Rocktól megtalálja az eredetileg a gép hátsó ajtajára erősített ajtónyitási kezelési utasítás egy részét (ez egy fémlemez).

Ezeken kívül eddig minden tárgyi vagy személyi bizonyíték hamisnak (valótlannak) bizonyult.

 270. igazitrebics — 2013-02-22 08:28 

@pilotax:
Javaslom, hogy figyelmesen olvasd el újra a posztot!!

Akkor az időpontok (a poszt szerint) mégegyszer:
Leszállás Seattle-ben 17:39
Felszállás Seattle-ből 19:39
Tina be a pilótafülkébe 19:52
Kinyílik a rakodó ajtó 20:00
Döccen a gép 20:11
Leszállás Reno-ban 22:18 !!!!!!!!!!

Ha megnézed a postba tett térképet, azon a feltételezett földetérés helye a Lake Merwin-től délre, jóval Portland előtt van!!
Távolságok (kb):
Seattle (WA) – Lake Merwin(OR) 150 mérföld
Seattle (WA) – Portland (OR) 175 mérföld
Seattle (WA) – Reno (NV) 750 mérföld

 269. stockton — 2013-02-22 07:17 

@FilcTroll:
Az általad említett videónak én őszintén szólva nem láttam bizonyító erejét, ellenben a második részének már inkább:
http://www.youtube.com/watch?v=zUeGvMKRDRM

Az első videón nem látszik más mint az, hogy az állatra szerelt kamera pénzt lát. Se sorszám, se érték, se semmi.
A második videón viszont beazonosít egy félbankjegyet, ami már sanszosabb, de még mindig nem 100% szerintem.

Érdekes visszatérve az első videóra, hogy ha te tudatában vagy egy ilyen infókat, amit rajtad kívül max a háziállatod tud, akkor kirakod a youtube-ra? Meg aztán ha otthon is vagy törött lábbal, nem várod meg míg felépülsz és mész ki magad? Nem mehetett olyan messze a háztól az az állat és látszik a videón pár olyan dolog ami egyedi, egy faoszlop, egy fahíd… harmadrészről… ki az aki szerint nem állított be nála másnap valamelyik szerv mondjuk az FBI? Nekik nyilván megvan rá a lehetőségük, hogy a videót elvigyék és végigvezetve az utat megtalálják a pénzt.
A második videóban sem a köteget találja csak egy darabot.
Meg aztán, az időjárás nem eszi meg a lezáratlan bankjegyet ennyi idő alatt? Ezt már egy hozzáértőtől kérdezném.

A találatodért szerintem amúgy pirospont jár:)

Bónuszkérdés tiboruhoz:
Az első videóban említettek egy 2008-as esetet mely szerint meglett az ernyő… erről tudsz esetleg valamit?

 268. zopilote — 2013-02-22 05:50 

Nem hagyhato figyelmen kivul, hogy a Boeing gyar is ott van a kornyeken ( Seattle ) es a
gyartosoron dolgozok ismerhetnek nehany rejtett helyet a 727 – esen, ahol el lehet bujni
a csomagterben (le lehet jutni az utasterbol) Kulonosen akkor, ha a szerelo kesobb valt
a Northwest Orienthez, es tesz bizonyos elokeszuleteket a gepen.
A penzt nem szamolja meg, nincs jelentosege a cimleteknek es a sorszamoknak sem.
Neki a papir a fontos!! Kulonleges vegyszerrel ” lemossa ” es 100 $ – ost nyomtat ra.

 267. FilcTroll — 2013-02-22 03:47 

És erre mi a basszus? Vki állítja, hogy megtalálta a Cooper pénzt, kétrészes videó, ez az első:

http://www.youtube.com/watch?v=mWzgoVQLG7k

 266. FilcTroll — 2013-02-22 02:06 

@SLC: A Columbiáig még csak-csak, bár az is necces — no de onnan hogy úszott ennyit a csomag árral szemben? :))

Én a 20 km-en át pénzt cipelő, elővárosokat átszelő vadállatban sem hiszek annyira, de az egy kis pálinkával még elfogadható — esetleg egy idomított Moszad-hód vagy gémanipulált KGB-hiúz lehetett.

Magától a pénz a levegőből nemigen juthatott oda, csak ha pont a Columbia fölött esett ki és a sodrás odavitte. Ha viszont ekkor DBC még a fedélzeten volt, akkor vagy sűrűn lakott területre kellett volna ugorjon (ami bizonyára feltűnt volna valakinek este 8-9 körül), vagy pedig sokkal később, a portlandi övezet elhagyása után ugrott ki. Ez utóbbi talán érdekes lehetne, de mivel a későbbi rep. útvonal is eléggé lakott részek fölött vezet, ezt a két szálat asszem kizárhatjuk.

(Itt van kép az útvonalról:
http://fly.historicwings.com/wp-content/uploads/2012/11/HighFlight-DBCooper3.jpg)

Ha a sodrás vitte a megtalált csomagot a helyére, akkor Portland felől vitte, és mindenképp adódik kérdés, hogy hogyan került a vízbe?

A megtalált pénz helye azért jelentős, mert nagy valószínűség szerint DBC ott, vagy a folyón fentebb jártában vesztette el a csomagot. Gondolom, az FBI-os arcok is ezért cuppantak rá a környékre annyira — csak akkor már persze késő volt.

 265. SLC — 2013-02-21 23:13 

@tiboru: A képregényt azért megemlíthetted volna, egész más megvilágításba helyezi a dolgot. Már ha van hozzá köze…

 264. SLC — 2013-02-21 23:12 

@FilcTroll: Nem kellettek oda UFOk, elég ha beleestek a kötegek valami mellékfolyóba/patakba/vízmosásba, onnan pedig az áradások/árvizek alkalmával szépen vándoroltak a folyó felé. Végül is eltelt több mint nyolc év, mire megtalálták őket, idő volt bőven.

Megint nem volt időm utánanézni, ez is csak egy ötlet…

 263. tiboru — 2013-02-21 22:23 

@Deak Tamas:

Az ügyintéző-jegykiadó bemondás alapján.

 262. nandras — 2013-02-21 22:22 

@pilotax:
“…a vadászokkal kapcsolatos véleményem ekkor sem változik mert az adott körülmények között teljesen értelmetlen volt őket felküldeni.”

a vadászok szerepén és hasznosságukon/feleslegességükön szerintem felesleges filózni.
szimpla rutineljárás volt a felemelésük.

 261. bio — 2013-02-21 21:51 

@pilotax:
OK, akkor még valamit tanultam 🙂

Kösz az infót!

bio

 260. pilotax — 2013-02-21 21:43 

@bio:
Pedig érthető a döccenő érzés. A hátsó ajtónál kiugrik egy kb. 90 kilót nyomó ember, aki kb. 23 méterre van a gép kereszttengelyétől, a gép hossza 153 láb és két hüvelyk. A kiugrás által megszűnik egy kb. 90×23=2070 mkg forgatónyomaték. Ez azért elég nagy érték ahhoz, hogy a személyzet észlelje, hiszen a gép váratlanul leadja az orrát.

 259. Attus Germanicus — 2013-02-21 21:33 

@pilotax: “Két földi pont közötti időkülönbséget is a hosszúsági fokok alapján lehet számítani. Nem véletlen, hogy 15 fok hosszúsági eltérés éppen egy óra időkülönbséget jelent a napnyugtában is.”
Jaja. Nem véletlen, hanem hülyeség 🙂 Ez egyáltalán nincs így, ahogy írod.
Például a svéd főváros, Stockholm, 1 fok 2 perccel nyugatra fekszik Budapesttől, ez azt indokolná, hogy 4 perccel és néhány másodperccel később legyen a napnyugta, ehhez képest ma ténylegesen Stockholmban 10 perccel előbb nyugszik a Nap, mint Budapesten (és 28 perccel később kel).
A líbiai Benghazi kb. 1 fokkal keletre fekszik Budapesttől, ami azt indokolná, hogy kb. 4 perccel előbb legyen napnyugta, de nem így van, a mai napon Benghaziban 14 perccel később(!) nyugszik (és 22 perccel előbb kel) a nap, mint Budapesten.

De a történet szempontjából ez mindegy, mert abban egészen biztosan megegyezhetünk, hogy sötét volt a jelzett helyen és időpontban.

 258. chph — 2013-02-21 21:27 

@bio:
Mert nem akarom bántani szegénykét 😀

 257. pilotax — 2013-02-21 21:24 

@sztalker:
Azt hiszem az aggodalmaid alaposak. Vettem a fáradtságot és utánanéztem. Az adott 15 fokos fékszárnyhoz bizony inkább tartozik kb. 225-255 km/óra közötti sebesség. Persze ez változó, függ a terheléstől, a repülési magasságtól,a légnyomástól, a páratartalomtól stb.. Nyilván mások a sebesség értékek ennyi személyzettel amivel ez a gép repült, vagy a maximális utaslétszámmal ami kb. 145 fő.
Viszont az is igaz, hogy a vadászokkal kapcsolatos véleményem ekkor sem változik mert az adott körülmények között teljesen értelmetlen volt őket felküldeni.

 256. bio — 2013-02-21 21:18 

@chph:
“írtam, hogy időutazó volt, senki sem harapott rá”

Én meg már régen megírtam, hogy ez Mészöly Géza – arra se 🙂

bio

 255. vacsad — 2013-02-21 21:16 

Ha már Theremin, ne feledkezzünk meg arról, hogy az ő hangszerével készült a Star Trek egyik betétdala 🙂

http://www.youtube.com/watch?v=7XQN9XDnRm4

 254. bio — 2013-02-21 21:06 

@lilith18:
“Az a fura, hogy nyilván az egész világon köröztették a fantomképpel, mégsem ismert rá senki. Pedig valahol meg kellett tanulnia ejtőernyőzni, és ilyen iskolából nem sok van.”

Hát, tulajdonképpen nem, tudhatjuk, tudott-e egyáltalán ejtőernyőzni 😉 Lehet, hogy csak bátor volt 😀

bio

 253. bio — 2013-02-21 21:04 

@pilotax:
Szi,
OK, akkor ma is tanultam valamit.

Kösz!

bio

 252. siolrog — 2013-02-21 21:01 

@lilith18:

“mégsem ismert rá senki. Pedig valahol meg kellett tanulnia ejtőernyőzni”

kivéve, ha piszkosszolgálatnál tanult, vagy egyéb fedett cégnél…

 251. pilotax — 2013-02-21 21:00 

@Attus Germanicus:

Attus bocs a Portlanddal írt dolgokban kevertelek az igazitrebics-el, elnézést!

 250. Deak Tamas — 2013-02-21 21:00 

22:18-kor szálltak le.

 249. pilotax — 2013-02-21 20:57 

@igazitrebics:
Javaslom elolvasásra az Attus Germanicusnak írt válaszomat a 246. hozzászólásban!

 248. chph — 2013-02-21 20:56 

@csibra:

írtam, hogy időutazó volt, senki sem harapott rá

 247. siolrog — 2013-02-21 20:54 

@vanekur:

A dollár-hurcoló cicát/macit tekintve 🙂 ebben az esetben nem az az „Originál suspected landing zone” lehetett, ahol földet ért, hanem ettől kb. 30 km-re délebbre, a Columbia folyó közelében (a Columbia ugyanis nyugatra folyik, a megtalált pénz is nyugatabbra volt.

 246. pilotax — 2013-02-21 20:50 

@Attus Germanicus:
Már megbocsáss! Az 5.Ismét a levegőben című pontban írja a posztoló. D.B.C 19.52-kor szól, hogy Tina is menjen be a cockpitbe, ezért biztos, hogy még a fedélzeten van. A pilóták 20.00 kor érzékelik a hátsó teherajtó nyitását. Tehát ez időpont előtt nem ugorhatott. 20.11-kor érzékelik a “döccenést” és 20.18-kor leszállnak RENO-ban.
Tehát D.B.C valamikor 20.00 és 20.18 között ugrott ki.
Úgyhogy aligha ugorhatott ki Portland fölött, ha igaz az általad írt 650 mérföld, mert nem néztem utána, de az előzőek miatt nem is kellett,az ahogyan írod durván 1200 km-el arrébb van !!! A 727-es ezzel a sebességgel 20.00 és 20.18 között kb. 70 km-t repülhetett, úgyhogy szerintem megegyezhetünk abban, hogy RENO közelében ugrott ki, amennyiben 70 km közelnek számít.
A napkelte illetve a napnyugta kérdésében pedig ne keverjük a dolgokat. A sarki teljes sötétség azért van mert a nap ilyenkor nem emelkedik a sarkvidék horizontja fölé, valóban semmi köze a hosszúsági fokokhoz, de ez RENO szélességi körén azért bizony úgy van ahogyan én leírtam. Két földi pont közötti időkülönbséget is a hosszúsági fokok alapján lehet számítani. Nem véletlen, hogy 15 fok hosszúsági eltérés éppen egy óra időkülönbséget jelent a napnyugtában is.
A napok rövidülését illetve hosszabbodását a dátummal vettem figyelembe, ha esetleg elkerülte volna a figyelmedet, leírtam!
Az utolsó zárójelbe írt mondatodat vizsgáld felül! Javaslom a földrajzi ismeretek frissítését.

 245. Deak Tamas — 2013-02-21 20:27 

Meg még valami : a Dan Cooper nevet az említett Halloweenváró Harold ügyintéző írta a jegyre, vagy DBC?

 244. tiboru — 2013-02-21 20:07 

@Deak Tamas:

Azon az interfonon értekeztek, amin a pilóták szoktak a sztyuvikkal.

 243. Deak Tamas — 2013-02-21 20:00 

“A kapitány a hangosbeszélőn hátraszól Coopernek, hogy segíthetnek-e valamiben, de egy határozott „Nem!”-en kívül nem kap más választ.” – volt hátul mikrofon? Vagy hogyan hallotta a kapitány vajon a választ?

 242. lilith18 — 2013-02-21 19:37 

Az a fura, hogy nyilván az egész világon köröztették a fantomképpel, mégsem ismert rá senki. Pedig valahol meg kellett tanulnia ejtőernyőzni, és ilyen iskolából nem sok van.

Mennyi súlya van egy ernyőnek? Mért nem vitt saját ernyőt? Én nem bíztam volna ennyire a hatóságok által adott ernyőkben.
Mi van, ha valamelyik pilótával játszott össze, és ott volt a gépen elrejtve egy perfekt és biztosan jól működő ernyő? Megbeszélte a pilótával, hogy mikor “érezze” a döccenést, és kb ott Cooper kidobott egy-két zsák pénzt, arra számítva, hogy a hatóságok majd megtalálják, és azt gondolják, ő is ott ugrott ki.

 241. Attus Germanicus — 2013-02-21 19:21 

@vanekur: Aki ennyire felkészült, mint ő, az biztosan tudhatta, hogy sötét éjszaka a vadászrepülők max. akkor veszik észre, ha ugrás közben jelzőrakétákat lő ki.

 240. Attus Germanicus — 2013-02-21 19:19 

@pilotax: Nem csodálom, hogy megkérdőjelezik az adataidat, ebben az egy hozzászólásban is két komoly butaságot sikerült leírni.
Az egész történet szempontjából nincs nagy jelentősége, de egyáltalán nem igaz, hogy a napnyugta időpontja csak a hosszúsági foktól függ, hiszen az Egyenlítőtől távolodva télen rövidülnek, nyáron hosszabbodnak a nappalok, a sarkkörön túl vannak olyan napok télen, amikor egyáltalán nem kel fel a nap, hiába van azonos hosszúsági fokon bármivel is.

(Egészen pontosan nem az Egyenlítő a viszonyítási pont, hanem az a szélességi kör, amely felett a nap delel, de ez most lényegtelen).

 239. tiboru — 2013-02-21 19:12 

@sztalker:

Nem tudom, van-e jelentősége az átesési sebesség szempontjából, de a 305-ös járat egy Boeing 727-100C gép volt, nem 727-200…

 238. vanekur — 2013-02-21 19:01 

@siolrog: Egy kinyílatlan ernyő ugyanúgy elrohadozik egy fa tövében, mint az a 194ezer $, amit nem találnak.
Stzerintem elkúrta (nem kicsit): későn akart nyitni, hogy ne vegyék észre a vadászrepülők, de túl késő lett… Egy nagymacska (akárminek is nevezzük a dögöt ;)), vagy egy medve meg némi húscafatokkal elvitt párezer dollárt az ivóhelyére, ahonnan az még tovább is csoroghatott lefelé…

 237. igazitrebics — 2013-02-21 18:51 

@pilotax:
Csak egy észrevételem van. D.B.C. nem Reno, hanem Portland előtt ugrott ki! Onnan Reno légvonalban kb 650 mérföld!

 236. sztalker — 2013-02-21 18:46 

Bocsi, a 727-200 sebességéhez (200 km/ó) :

Ööö… nem lesz az talán egy kicsikétt kevés…?

Az sztem már átesési (sebi )közelében lenne ott a 15 foknál kábé… (Gondolom, nem repültem őt. Csak szerettem nézni…)

Igaz, az IAS (földhöz mért) meg KIAS („a csőben” mért sem azonosak :((), de szerintem nyugodtan tehetsz hozzá bőven, és akkor a vadászoknak is okés lehetett, nem kell félni, követhették.

(Átesési közelében vhogy nem nagyon manőverezgetnék, de nem vagyok pilcsi sem. Nézd meg a kormányrázó számjait, és meglátod, miért… :))

http://www.scribd.com/doc/60135535/Boeing-727-Performance-Handbook

(Stall Speed adatok)

 235. pilotax — 2013-02-21 18:22 

@bio:
Rosszul tudod mert a tandem ernyők bizony a teherbírás miatt eléggé speckó ernyőnek számítanak.
Gondolj bele egy szimpla ernyő, kb. -100kg-os emberre van méretezve. Két ember meg együtt azért ettől lényegesen is több lehet.

 234. pilotax — 2013-02-21 18:16 

@molnibalage:
Azt hiszem a láthatóságot tekintve tökéletesen igazad van.
Kicsit utána kutakodtam, de nem találtam november 24-re esedékes napnyugta adatot RENO-ra, hiszen innen néhány percre ugrott ki D.B.C. Viszont találtam januárra érvényeset 16: 46.
Mivel ez az időpont a nap magasságát tekintve ugyanannyira van a téli napfordulótól (a Baktérítőtől) – mint a november 24-e, ezért szerintem ez is használható, a hiba nem lehet több 10-12 percnél, de ennek a kiugrási időpont (20.11 körül) miatt nincs is jelentősége. A napnyugta időpontja csak a hosszúsági foktól függ, ezért az hogy RENO a 39. szélességi körön van, nem releváns.

Napnyugta után 30-40 (tehát 17.30-ra) perccel már töksötét van, ezért nyugodtan állíthatjuk, hogy a kiugrás 20.11. körüli idejében teljes sötétség volt, eltekintve a holdvilágtól, ami azért fényerejét tekintve mégsem a nap.
Akkor viszont mi a fenének küldték fel a vadászokat, hiszen nem láthattak semmit.? Innentől kezdve teljesen érdektelen, hogy a vadászok milyen repülési paraméterekkel bírtak.
Ráadásul az is igaz, hogy az amik erre a feladatra teljesen alkalmatlan géptípussal akarták a megfigyelést megoldani. Ha megfigyeled az egyébként klassz fotón a gépből igen korlátozott volt a pilótának a kilátása, különösen hátrafelé, pláne ha összehasonlítod egy mai F-16 buborékkabinjából látható panorámával.
Szerintem a repülési paraméterek tekintetében nemigen tévedtem. Az F-106 egy eléggé ritka géptípus volt és az USA-n kívülre sehova nem került. Ez a gép kimondottan a sarkvidék felől, nagy magasságban támadó szovjet bombázók elfogására készült, ezt szánták az Ultimate interceptor feladatra “végső vadászként”, és csak az USAF ADC használta (légvédelmi parancsnokság).
A gép delta szárnya kimondottan nagy sebességre van optimalizálva, ezért a leszállósebességre illetve a minimális sebességére adott becslésem – mert az volt- igen jó közelítés lehet a tényleges adathoz. Ez a gép a MIG-21 kategóriája és kortársa, kicsit gyorsabb kivitelben.

Itt lenne a gép háromnézeti képe a deltaszárny kialakítás miatt, de nem tudom ide beszúrni!

Sikerült! Megtaláltam!
A http://www.f-06deltadart.com/specs/htm oldalon megadott adat 173 mph (mérföld per óra) ez 1.8-al megszorozva (lefelé kerekített érték) 311,4 km/órára adódik. Ezzel nem tud manőverezni! Ez a leszállósebessége!!! A 727-es kb. 200 km/órával repült a cikk szerint, a kísérővadászok minimum 350-380 km/órával kellett, hogy kövessék ahhoz, hogy a minimális biztonságos sebességgel repüljenek, de itt még normálisan fordulni vagy manőverezni nem lehet (a gép utazósebessége 1170 km/ó). Ekkora sebességkülönbségnél ilyen töksötétben mit láthattak?

Elnézést a hosszabb kifejtésért de már másodszor kérdőjelezted meg az általam megadott számszerű adatokat.

 232. alfredostroessner — 2013-02-21 15:46 

@bio: Egy 20 dolláros bankjegy kb. 1 grammot nyom, így összesen 10 kiló körüli súlyról beszélünk.

 231. bio — 2013-02-21 15:38 

(Mondjuk, ha azt veszem, hogy a tandemugráshoz – ha jól tudom – nem használnak semmiféle speciális ernyőt, márpedig egy ember általában azért 10 kilónál jóval többet nyom, akkor arra a következtetésre kék jutnom, hogy 10 kiló (plusz a bomba, de nyilván az sem volt pár kilónál több) plusz meg sem kottyan egy sporternyőnek sem…)

 230. bio — 2013-02-21 15:36 

@tiboru:
“Nem egy tétel, egy átlagos katona átlagos felszerelése jóval többet nyom.”

… mondjuk, gondolom az átlagos katonák nem sporternyővel ugranak – ő meg olyannal ugrott…

De, feltételezem, ebből a szempontból ez lényegtelen?

bio

 229. bio — 2013-02-21 15:34 

@warr:
“Fura hogy a pilóták éreztek egy döccenést 11 perccel a hátsó ajtó nyitása után. Tényleg lehet érezni egy ekkora gépen ilyesmit? Elég hihetetlennek tűnik.”

Hangsúlyozottan totál laikusként ugyan, de ez nekem is fura volt. A józan észbe kapaszkodva én azt hinném, hogy ha valami, akkor sokkal inkább az ajtó kinyitása okozna ilyesmit, mint egy ember kiugrása.

De, mondom, laikus vagyok…

bio

 228. bio — 2013-02-21 15:33 

@tiboru: Neked is köszi.

bio

 227. bio — 2013-02-21 15:32 

@warr:
Szia,
OK, kösz a választ! Akkor ez a vonal kilőve.

bio

 226. tiboru — 2013-02-21 14:33 

@warr:

Na, ezt írtam én is a pénz tömegéről, csak most vettem észre 🙂

 225. tiboru — 2013-02-21 14:31 

@bio:

“A gépre özönlő hatósági embereknek már csak egy dolguk maradt: jegyzőkönyvezni, hogy Dan Coopernek (valamint egy fő- és egy tartalék (hasi) ejtőernyőnek, továbbá a postazsáknyi, kereken tíz kilónyi pénznek) se híre, se hamva.”

Egy dollárbankjegy egy gramm, így jött ki a tízezer huszasra a fix tíz kiló. Nem egy tétel, egy átlagos katona átlagos felszerelése jóval többet nyom.

 224. warr — 2013-02-21 13:10 

@bio: a fentebbi kommentekből (vagy a cikkből?) az derült ki, hogy kb 10 kiló súlyú volt a pénz. Nem hiszem hogy gondot okozott volna a súly, a körözvény szerint 170-180 font volt a fickó súlya, az kb. 80 kg. Egy megtermett kommandós teljes felszereléssel ennél simán több. Meg amúgy is, előbb dobta volna el a bombát 🙂 Tényleg, azt sem találták meg? Már ha tényleg elvitte a gépről.
Fura hogy a pilóták éreztek egy döccenést 11 perccel a hátsó ajtó nyitása után. Tényleg lehet érezni egy ekkora gépen ilyesmit? Elég hihetetlennek tűnik.
Én a magányos hős verzióra szavazok, szerintem sikerült neki a balhé, utána meg valami karibi szigetecskén élte világát.
A később megtalált pénzről: nyolc évvel az eset után találták meg, semmi garancia nincs rá, hogy az ugrás estéjén került oda. Akár évekkel később is odatehette akár Cooper, akár egy megbízottja, az ok lehetett valóban tesztelés is, figyelnek-e még (mondjuk az 5 év elévülési idő után is).

 223. bio — 2013-02-21 12:36 

Arra nézvést amúgy van bármi adat, hogy a pénz kb, mekkora súlyú volt? Mert annyi pénz, plusz a bomba, plusz a faszi – nem lehet, hogy esetleg azért szabadult meg némi pénztől, mert túl gyorsan zuhant az ernyővel (mert túl nehéz volt)?

Fogalmam sincs, a legkevésbé sem értek az ejtőernyőzéshez, nézzétek el nekem, ha baromságot kérdezek.

bio

 222. bio — 2013-02-21 12:34 

@witchp:
Esetleg a megtaláló családja 200 dollárt meg tudott menteni, mielőtt szóltak a yardnak? 😉

Persze, csak viccelek, mert a sorszám alapján nyilván buktak volna, amint megpróbálják felhasználni…

bio

 221. bio — 2013-02-21 12:32 

@siolrog:
Hát, nem tudom, a terv kidolgozásából ítélve nekem a tag intelligensebbnek tűnne annál, minthogy azt feltételezze, egy ilyen dologgal az FBI-t egy percig is félrevezetné…

De, persze ez is csak feltételezés részemről.

bio

 220. bio — 2013-02-21 12:31 

@becsuszoszereles1k: “A seattle-i leszallas tervezett volt – ott vette at a penzt, elobb nem is tudta volna:-)”

Nyilván – de én speciel a renói (tankolós) leszállásról beszéltem.

bio

 219. siolrog — 2013-02-21 11:52 

@witchp:

Ezen én is gondolkoztam. Szerintem még Seattle-ben amikor átvette a pénzt felbontott egy csomagot, de nem teljesen, csak feltépte egy kicsit, hogy belelapozgathasson ellenőrzési célból. Tíz lapozás után látta, hogy nem verték át és abbahagyta. Azután már a Columbia folyón elvesztett néhány a postazsákban legfelül lévő csomagot, köztük a felbontottat. A természet vasfoga azután elvégezte a feladatát, a teljesen becsomagolt bankókat is félig elrágta, de a félig felbontottból a víz még pár példányt el is sodort…

 218. siolrog — 2013-02-21 11:27 

@bio:

„de mit terelt volna el ezzel tulajdonképpen, ha belegondolunk? „

A renói tankolással bizonytalanságot akart ébreszteni az FBI-ban szerintem, hogy ő délre akar menekülni, Mexikó felé. Vagyis, ha nem találják Wahington Államban, akkor Dél felé keressék. Valószínűleg az FBI is dezinformációnak értékelte ezt, mert a nyomozást nem Mexikó, hanem Kanada felé terjesztették ki (ha jól értem a posztot)…

 217. witchp — 2013-02-21 09:52 

Még egy kérdés, ami nem hagy nyugodni: hogy a csudába volt becsomagolva a pénz, ha képes volt 5800 dollárt elveszteni belőle? Ráadásul egyes források szerint érintetlen banki csomagolásban.
Ha három csomagot találtak meg később, annak 6000 dollárnak kellett volna lennie, nem 5800-nak.
Ha felbontotta valamelyiket, és kivett belőle 200 dollárt, miért tehette?
Talán abból a csomagból szúrópróbaszerűen ellenőrizte a pénzt, amit kapott?
Borravaló a stewardessnek (:-))? Semmi ötletem, hogy ez az 5800 dollár hogy lehet logikus.

 216. futuresangel — 2013-02-21 09:38 

Megtaláltam a könyvet Thereminről, amiben nem génmanipulált búzaszemről van szó, hanem a búzaszem nagyságú kütyüt váltja (állítólag!) a génmanipulált növény.

“Az 1970-es évek elején orosz kivitelezők közreműködésével új amerikai nagykövetség építésébe kezdtek Moszkvában. Az épület bepoloskázásával Theremin professzort bízta meg a szovjet titkosszolgálat. Több mint hatezer, a korabeli csúcstechnikát messze felülmúló, miniatűr lehallgatóberendezést telepítettek irányításával a KGB építőmunkásnak álcázott ügynökei az épülő nagykövetség falaiba, oszlopaiba. A poloskák többsége búzaszem nagyságú volt, és addig nem látott teljesítményű, extra magas frekvenciájú mikrohullámok táplálták, vezérelték. Több, az épület elektromos csatlakozóiba, szellőztető- és fűtőberendezéseibe telepített poloska színes mozgóképek felvételére és továbbítására is alkalmas volt. Az épület átadása előtt a CIA szakemberei megtalálták a gondosan elrejtett, távműködtetésű szerkezeteket. Némelyiket hatméteres átmérőjű betonoszlopok közepében rejtették el telepítőik. Nemzetközi botrány robbant ki. Theremin professzor csodapoloskáinak képeit és leírásait lehozták a nyugati újságok. A nagykövetség épületét nem vette át az amerikai kormány. A csaknem elkészült épületet lerombolták. A szovjet kormány költségén, a CIA által kiválasztott amerikai cégek közreműködésével új nagykövetség épült. Egy Amerikába disszidált, magasrangú KGB-tiszt szerint a CIA által épített nagykövetségi épületben már az átadás napján működtek az orosz lehallgatóberendezések. Theremin professzor állítólag genetikailag manipulált dísznövényeket alakított mikrohullámokkal kontrollált fülekké és szemekké. Ismét két sportkabátos férfi kísérte mindenhová a bioelektronika rejtélyeinek megoldásán gondolkodó, öreg tudóst.”

(Najmányi László: Theremin. Dokumentumregény. Enciklopédia Kiadó, 2006, p. 98)

 215. SLC — 2013-02-21 09:29 

@FilcTroll: Utánanézni nem volt időm, csak egy ötlet volt 🙂

 214. siolrog — 2013-02-21 09:05 

@becsuszoszereles1k:

1. Akár egyedüli elkövető volt, akár nem, őt a Columbia folyónál délebbi leszállási helyek biztosan nem érdekelték, ha azokról tárgyalt akkor csak terelési célból. Erre a távolságra (Seattle-Columbia River/Portland) pedig elegendő egyszeri tankolás.

2. Azért akarhatott (ő, vagy megbízói) a Merwin tó és a Columbia folyó között földre érni, mert a terület bőven rendelkezik nemzeti parkkal, vadonnal, és a vízen történő meneküléshez folyókkal, tavakkal, de úthálózata is elég kiépített.

3. Bár én először az FBI-ra voksoltam, be kell látnom, hogy ők jóval egyszerűbben el tudták volna érni céljukat (a légitársaságokat rákényszeríteni a repülésbiztonság fokozására). Ezt a célkitűzést azonban a Moszad is képviselte (sőt) és szervezhetett egy titkos akciót, amelyben malőr történt: az ügynök levált a szervezetről és önállósította magát.

4. Számomra az egyedüli dolog, amely a magányos elkövetővel sehogy nem fér össze az az, hogy nem használt kesztyűt. (Vagyis tudta, hogy ismerik az újlenyomatát, de nem a büntetettek adatbázisából, hanem amikor belépett a céghez, levették róla.)

 213. csibra — 2013-02-21 08:21 

Vagy UFÓ volt, vagy a jövőből jött mert valami miatt kellett Picard kapitánynak 200k USD. Amikor 194200 USD-vel tért csak vissza kapott is 1 hét fogdát.

 212. stockton — 2013-02-21 07:44 

Theremin:
Senki sem említette, hogy az egyik legnagyobb mai előadó aki (nem is rosszul) játszik ezen a hangszeren az Jean Michel Jarre! Ha jól tudom az Oxygene 3-ban szól ez a téma.
Bocsánat az offért.

 211. stockton — 2013-02-21 07:40 

@bio:
Szerintem azért tankoltatott, hogy ha bármi közbe jönne, legyen opciója a B tervre.

 210. becsuszoszereles1k — 2013-02-21 02:53 

207. @bio:
A seattle-i leszallas tervezett volt – ott vette at a penzt, elobb nem is tudta volna:-), ha mar oda volt jegye. Erdekes viszont, miert pont oda. Mert eleg kozel volt, viszont megis le lehetett zavarni egy geprablast talan a penzert, de meg inkabb az ugras miatt. Mondjuk egyelore meg nem jottem ra, hogy miert nem ment biciklivel, nem kellett volna ejtoernyo; lehet, hogy megiscsak a penz. Persze biciklin biztosan nem ert volna oda 25 perc alatt.
Maradva az o verziojanal: az ugras is tervezett volt.
Tulajdonkeppen egy kis koron belul ropkodott ide-oda, madartavlatbol nezve szinte egyhelyben toporgott. Merthogy nem akart o Portland-Seattle-Reno-Mexico City kozul egyikbe sem menni.
Pont az ellenkezo iranyba akart eljutni, ezert terelt az ellenkezojevel. Talan.

 209. becsuszoszereles1k — 2013-02-21 02:23 

141. @siolrog:
Mikor szoltak neki, hogy: ugras, most azonnal? O meg meglepodott, hogy megsem kell Mekszikovarosba menni es mar ugrott is?
Vagy, ha “kiugrik vhol…(helyszin meg mindig Amerika)[sic.] egy elore alaposan megbeszelt pontban” (Amerikaban), akkor mar elore tudta, hogy nem kell Mexikoba repulni, plane ha nem is kozoltek vele.

 208. bio — 2013-02-21 02:15 

@becsuszoszereles1k:
Akkor amúgy miért egyezett bele a renói tankolásba, ha tudta, hogy felesleges? OK, tudom, elterelés – de mit terelt volna el ezzel tulajdonképpen, ha belegondolunk? Viszont azzal tisztában kellett lennie, hogy egy nem tervezett leszállással nagyot kockáztat, hiszen a rendőrök/kommandósok számára elérhetővé teszi a gépet…

bio

 207. becsuszoszereles1k — 2013-02-21 02:06 

135. @bio:
Hogyne tudta volna! Pont azert mondott mar eleve egy igen tavoli uti celt, mert esze agaban sem volt elmenni nem hogy Mexikovarosig, de meg Renoig sem!
Ki is ugrott azon melegeben, Seattle utan ugy 11 perccel.

 206. FilcTroll — 2013-02-21 02:00 

@molnibalage: Igen, ez fontos! November végén este 8-kor már töksötét van, ezért
sem gondolom, hogy csak úgy ukmukfuk kiugrott volna a vadonba. Itt jön képbe pl. a kivilágított gát, vagy a 3000 m-ről éjjel is azonosítható vízfelületek.

@SLC: Majd pedig a 3000 m-en így elszabadult pénzcsomagokat a Tesla által kifejlesztett náci nwo-ufók Ratzinger vezetésével kb. 20 kilométerrel odébb viszik — ellenszélben. 🙂

Theremin: én próbálkoztam egyszer ilyennel, és ki merem jelenteni, hogy a világ legnehezebb és legviccesebb hangszere. A hangot egy függőleges antenna mellett föl-le mozgatott kézzel kellene eltalálni, ami kb. lehetetlen. A 40-50 centis antenna hangterjedelme nagyon nagy, úgyhogy minden miliméternyi kézmozdulatra jut egy jól intonált, továbbá végtelen számú hamis hang.
Azért is játszanak a thereminesek őrült glissandókkal, mert úgy legalább hallás után oda lehet csúszni a következő hangra. Őrjítő, hogy fizikai kontaktus nélkül kell játszani rajta. A hangja egy mindenen átborotváló, nyers szinuszhang, amitől tíz perc után megbolondulsz. Mindenképp nagy respekt Termen bácsinak, mert ez volt az első elektromos hangszer a világon. A youtube tele van thereminezéssel, van egy pár hallgatható is, érdemes keresni.

 205. andras1024 — 2013-02-21 02:00 

OFF: Még mindig a meteorok

Orosz idő szerint reggel 4 órakor teljes hadi felszereléssel együtt egy 600 fős ejtőernyős alakulatot(VDV) szállítottak Chebarkul-be (itt csapódott be a meteorit pár napja).

A védelmi minisztérium azt nyilatkozta, hogy csak hadgyakorlat, azt tesztelik, hogy milyen gyorsan tudnak mozgósítani.
Az a gyanús a dologban, hogy az utóbbi 20 évben nem volt ilyen nagy hadgyakorlat, ráadásul a katonákat 1000 kilométer távolságból szállították oda. További hadi alakulatokat is riadókészültségbe állítottak Cheliabinsk területén.

Lehetséges magyarázatok:
1: Nincs itt semmi látnivaló, csak véletlenül szervezték pont akkorra és pont oda a hadgyakorlatot ahová a meteor becsapódott.
2: A metor becsapódás után a felsővezetés észbe kapott, hogy tesztelni kéne azt, hogy a hadsereg milyen gyorsan képes reagálni egy jövőbeli katasztrófahelyzetre.
3: Szeretnék felkutatni a metor összes darabját, és a módszeres kutatáshoz sok ember szükséges. Ennek ellent mond, hogy 1000 kilométerről hozzák a katonákat és teljes hadi felszereléssel együtt.
4: A metorral együtt UFO-k is jöttek.
5: Semmi szükség ott a hadseregre, csak szeretnék az embereket minél jobban beparáztatni az események kapcsán. Lásd: a hozzászólásaim a pápás konteónál.

Orosz videók a mozgósításról:
https://www.youtube.com/watch?v=GSq6auHy32k
https://www.youtube.com/watch?v=od0j9dEMy3c

Orosz nyelvű összefoglaló: http://pastebin.com/42cx6tML
Fordítógépes magyar verzió: http://pastebin.com/0ZxkZiJk

Egyéb infók a metorról és a lehetséges becsapódási helyekről:
https://www.russiaslam.com/2013/stories/meteorites-explode-over-the-urals-netizens-react.html
A szavazás szerint az emberek 48%-a gondolja csak egy meteornak, 33% szerint UFO invázió, 19% szerint egy új amerikai fegyver.

Valamilyen szerves trutymót találtak a füldön egy amerikai természetvédelmi területen, ami kapcsolatba hozható a meteorral:
http://www.ibtimes.co.uk/articles/436854/20130219/russia-meteor-goo-somerset.htm

 204. bio — 2013-02-21 00:26 

@bio:

Erratum: Termen, nem Termin.

bio

 203. bio — 2013-02-21 00:25 

@witchp: “(Jut eszembe, erre való a nyakkendőtű. Még sose viseltem nyakkendőt :). De vajon rögzíti az a nyakkendőt szabadesésben is?”

Hát, rendeltetésszerű használat esetén aligha, mert az csupán a nyakkendő két szárát tartja össze – vagyis, ugrás közben egyszerre csapódna az ember pofájába mindkét szár 😀

bio

 202. bio — 2013-02-21 00:23 

@tiboru: Ötlet lenne több is.

– véletlenül esett le, és nem vette észre;
– nem akarta, hogy esetleg később leesvén nyomként irányt mutasson;
– semmi különös, egyszerűen kényelmetlen volt;
– az ejtőernyő felvétele közben jött le, nem akart bíbelődni vele;

Stb…

De, ez persze nem több játéknál… Az igazságot meg sosem fogjuk megtudni.

bio

 201. tiboru — 2013-02-21 00:22 

@witchp:

Hát tény, hogy ugrottam, de bevallom, egyszer sem volt rajtam közben nyakkendő 😀

 200. witchp — 2013-02-21 00:19 

@tiboru:

Háát, Te már ugrottál ejtőernyővel, én még nem…
Nem lehet, hogy egyszerűen képencsapja az embert az ugrás után? 😛

(Jut eszembe, erre való a nyakkendőtű. Még sose viseltem nyakkendőt :). De vajon rögzíti az a nyakkendőt szabadesésben is?

Persze zsebre is rakhatta volna, bár miért szórakozott volna ezzel? Nem tudhatta, hogy x évvel később majd DNS-mintát vesznek róla.

Sztem elképzelhető, hogy felszálláskor még rajta volt, hogy jól öltözött benyomást keltsen, azután már semmi szüksége nem volt rá, és otthagyta.

 199. bio — 2013-02-21 00:19 

@tiboru: Ja, és az eredeti (orosz) neve amúgy Termin volt, csak Amerikában és Európában lett ismert a franciás írásmóddal.

bio

 198. bio — 2013-02-21 00:18 

@tiboru:
Főképp a hangszer miatt volt híres a tag (szerintem a név hallatán az emberek 99%-ának a hangszer jut eszébe, a többségük nem is tudja, hogy a feltalálójának nevét viseli) – de tény, hogy volt pár érdekes sztori az életében…

bio

 197. SLC — 2013-02-21 00:14 

@molnibalage: Úgy emlékszem Moszkvában a nagykövetségen történt ez meg. Annyi poloska volt bent, hogy azt ésszel felfogni nem lehet. Már az épület építésekor beszerelték a ruszkik a poloskákat. Az amerikaiak meg takarítottak, takarítottak… de minek?

 196. SLC — 2013-02-21 00:11 

@tiboru: ezen a kérdésen én is fennakadtam.

 195. SLC — 2013-02-21 00:11 

@futuresangel: per pillanat számomra a legnagyobb rejtély, hogy erről az emberről miért nem hallottam eddig…
Köszi, hogy említetted.

 194. SLC — 2013-02-21 00:09 

Most komolyan mondom, röhögök. Látom magam előtt “Coopert”, amint áll a gép végében, és a homlokára csap: – A rohadt életbe, táskát nem kértem a pénzhez! Most szóljak a pilótának? Hát kiröhögnek!
Aztán gyorsan nekilát rögzíteni a pénzt magán (tudjátok milyen nehéz 10 ezer darab 20 dollárost magatokra kötözni? Az ember úgy néz ki, mint egy egyszemélyes Laokoón-csoport…), de amikor az ernyő nyit, pár köteg pénz csak kibucskázik a hevenyészett kötés alól, és pörögve eltűnik a semmibe…

Nem lehet, hogy valahogy így történt?

 193. tiboru — 2013-02-20 23:55 

@witchp:

Ha már említed: az, hogy miért vette le a nyakkendőjét, nekem nagyon homályos és zavaros. Hát nem fért volna el rajta a továbbiakban is? Miben zavarhatta egy felgombolós nyakkendő?

 192. tiboru — 2013-02-20 23:51 

@futuresangel:

Ez érdekes; bevallom, erről az arcról (Theremin) eddig nem hallottam. Köszönöm!

És üdv a klubban!

 191. siolrog — 2013-02-20 23:44 

@FilcTroll:

Ja, csak most esett le…:)
Igazad van így tényleg egyszerűbb.

 190. siolrog — 2013-02-20 23:23 

@witchp:

húha, áshatjuk bele magunkat újra a seattlei FBI-iroda fényképészeti felszereltségének 1971-es szinvonalába (pedig éppen csak hogy kiástuk magunkat onnan)
🙂

 189. molnibalage — 2013-02-20 23:22 

@futuresangel: Lehet, hogy rosszul emélkszel egy kémsztorira, én is ismerek valami hasonlót. Az arról szólt, hogy adtak ajándékba valami nagy sast és USA szimólumot tartalmazó dísztárgyat. Külső forrásból asszem lézerrel vagy rádióhullámmal megvilágítva működött mikrofonként. Sajnos ehhez a területhez nem értek.

 188. molnibalage — 2013-02-20 23:19 

@pilotax: Ez nem ez a topik, de a gépek képességeit némileg pontatlanul írtad le. A fő ok amiért nem vették észre a fickó kiugárást az, hogy már eléggé sötétedett.

 187. futuresangel — 2013-02-20 23:18 

Üdvözlet – régi olvasó vagyok, de csak most regisztráltam. A nyomkövetéshez kapcsolódóan tennék egy kitérőt Léon Thereminre.

Theremin pályafutása kb. 100 éve kezdődött Oroszországban, amikor megalkotta a hangszert, amely érintés nélkül működik (ezt másolta le Moog, és készítette el a szintetizátort évtizedekkel később). Lenin szerelmes volt ebbe a hangszerbe, és Theremin az egyik fő pártfogoltja lett. Aztán Theremin az USA-t is végighaknizta, irtó népszerű lett az elit körében. Élete egy merő kaland, munkássága és annak hatása szerintem Tesláéhoz hasonló – a hangszer mellett Theremin egy rakás elektromos kütyüt is fejlesztett (néha magától, néha “kérésre”), de nemcsak művészi célokra.

Egy magyar tereminművész írt Theremin kalandjairól egy könyvet, amelyben bár semmi konteo nincs (legfeljebb annyi merülhet fel az elolvasása után, hogy elvitték-e az ufók átadni neki a technológiát vagy sem), de minden konteosnak jó szívvel ajánlom. A könyvben szerepel a történet, amelyben Theremint 1970-1980 körül “felkérik” Moszkvában, hogy segítsen az ott épülő amerikai követséget úgy bepoloskázni, hogy azt műszerek ne mutassák ki. Itt van említés egy génmódosított növényről, amelyet a falba építenek, és úgy használják poloskának. Lehet, hogy butaság a párhuzam vagy ez csak nekem tűnik extrém megoldásnak, de ha poloskát sikerült búzamagból (?) csinálni, akkor talán már a nyomkövetést is fejlesztgethették mindkét oldalon.

Amit ezzel végülis akartam mondani, hogy talán nem kizárt a nyomkövetés. (A pontatlanságokért elnézést, a könyvet nem találtam a polcon – biztos elvitték a titkosok vagy elnyelte a galaktikus szuperhullám…)

 186. siolrog — 2013-02-20 23:03 

@FilcTroll:

Nade én a filmekből úgy emlékszem, hogy először a fegyvert veszik el, azután a formás aktatáskát (dugig pénzzel) (jelen esetben postazsák), és csak utána nézik meg, hogy él-e, vagy nem (jelen esetben üdvözlik az FBI-os társai, mondjuk megveregetik a vállát.

Ezzel egyidőben a pénz már nincs Cooper úrnál:)

 185. witchp — 2013-02-20 22:58 

Egy kicsit komolyabbra fordítva a szót, tényleg olvasgatok az eddig szóba jött gyanúsítottakról.
Ezen az oldalon felvetnek egy (számomra) érdekes pontot:
http://www.citizensleuths.com/conclusions.html
ugyanis Cooper nem 200 000 “dollárt” követelt, hanem “negotiable American currency”-t. Továbbá azt állítják, hogy nem volt különösebb, jellegzetes akcentusa.
Bár ebből ők azt a következtetést vonják le, hogy esetleg kanadai lehetett, a mediterrán színösszeállítás ennek ellent mond szerintem (persze átlagban).
Viszont erősen valószínűsíti a külföldi elkövetőt.
Ez az apróság mintha a Moszad-szálat erősítené…?

Szintén ugyanezen oldal szerint a fedélzeten hagyott nyakkendő elemzése alapján gyanítható, hogy Cooper valamilyen fémipari üzemben dolgozhatott, ugyanis nagy mennyiségben találtak a nyakkendőn titánt.
A Wiki szerint egyik fő felhasználási területe a repülőgépipar…

 184. FilcTroll — 2013-02-20 22:48 

@siolrog: Sztem ha ez egy FBI-kamu volt, akkor ki sem ugrott, hanem leszállt a géppel és kisétált a többi FBI-ossal. Ennél biztonságosabb és egyszerűbb megoldás nincs, csak a crew-t kellett a pilótafülkében tartani, amíg “lerohanták” a gépet.

 183. tiboru — 2013-02-20 22:15 

@witchp:

Üdv itt minálunk!

És persze rázva, nem keverve 🙂

 182. tiboru — 2013-02-20 22:14 

@sturzkampfflugzeug:

Mindennel egyetértek, csak a Temesvár-Nagyvárad összehasonlítás eredményével nem 😛

És Isten hozott, érezd jól magad!

 181. siolrog — 2013-02-20 22:13 

@FilcTroll:

Igen, Te az Ariel környéki landolást valószínűsíted, ami egyben közel van földrajzilag az FBI által feltételezett területhez.

Én végülis csak a konspiráció végett vizsgálgattam azt a lehetőséget, hogy ettől a ponttól mintegy 30 km-re délebbre, a Columbia és az 5-ös út találkozásától 10-15 km-re történhetett-e a landolás. Mert, ha az FBI volt a hunyó, akkor meg kellene határozni azt a területet is, ahol ők Coopert várták. Ez a terület pedig az átfésülés nulladik percében az a terület lehetett, ahol ideális volt a leérkezése. Ez szvsz az „Originál suspected landing zone”. Ezután táguló sugarú körökben történhetett az átfésülés, nyilvánvalóan. Ezzel passzolna a hátsóajtó kinyitása és a döccenés közötti 11 perc.

Elképzelésem gyenge pontja, hogy a ColumbiaX5-ös út távolabbi környéke, hát nem lakatlan…Cooper azonban nemcsak hidegvérű volt, hanem kockázatvállaló is, ezzel a megoldással jóval több időelőny tudott volna magának biztosítani…(és jótékony éjszakai sötétség lepte be a tájat)

 180. bedivere — 2013-02-20 22:05 

Köszi Tiboru, nagyon jó poszt!
Cooperről már többször olvastam, és – előre készülve 🙂 – most könyvet is kölcsönöztem a témáról.
Azt hiszem, érdekes hogy Cooper még mindig ismeretlen. Az FBI 1976. november 24-én lezárta a nyomozást. A bűntény óta akkor már eltelt öt év, és az elévülési törvény értelmében Coopert már nem lehetett volna vád alá helyezni. De ez még nem jelenti azt, hogy feltétlenül azonosíthatná magát, mert az IRS – az amerikai adóhatóság – szerint adócsalást követett el. Coopernek 300 ezer dolláros bírságot kellene fizetnie, ha elkapnák. Az illegális pénzt ugyanúgy megadóztatjuk, mint a legálisat; ami minket illet, ez az összeg jövedelemnek számít – mondta az adószakértő. Mi mindenestre azóta is keressük Mr. D. B. Coopert és vagyonát, az adócsalásra ugyanis nincs elévülés. “

 179. gabeszpapa — 2013-02-20 22:03 

Ha már ennyire felkészült ürge volt az emberünk és aprólékosan megtervezett mindent, majd hidegvérrel végrehajtotta ,akkor nehezen tudom elképzelni róla, hogy véletlenül elhagy egy kicsit a zsákmányából. Talán direkt azért hagyta ott, hogy megtalálják, így tesztelte a médián keresztül, hogy mennyire követik nyomon a pénzt. Abban a rövid időben, ami a követelése elhangzása és a mani útnak indulása között eltelt, készült e róla feljegyzés (fotó), tehát tudják e majd azonosítani a pénzét a hatóságok. Figyelhette a híreket és várta az információk visszacsatolását, hogy döntést tudjon hozni a további teendőkről, választani esetleges A és B terv között.

 178. FilcTroll — 2013-02-20 21:26 

@siolrog: A Columbia szerintem nyugatra, aztán kb. északra folyik, a tavaktól a Columbiáig vezető, Lewis folyó szintén nyugatra. Ha azt a vízitúrát tette meg, amihez logikusan illeszthető a megtalált pár csomag pénz helye, akkor tehát először a tavaktól a Columbiáig folyásirányban haladt, aztán Vancouver/Portland felé árral szemben. Ezért is gondoltam motorcsónakra. A Lewis kissé csalóka, mert a tónál van egy duzzasztógát, azaz olyan nagyon nagy sodrása nem lehet. Viszont maga a gát kiváló navigációs pont, éjjel is ki van világítva.

Akárhogy is menekült, komoly helyismeret és ügyes navigáció kellettek hozzá, mert a környék földrajzilag elég bonyolult. Abban sem vagyok biztos, hogy a Lewis mindvégig hajózható, a (műhold)képeken jól látszik, hogy helyenként csupa kaland az egész. Persze, ha előtte párszor végignyomta az utat nappal és éjszaka, akkor teljesíthető és valószínűleg kiszámíthatóbb és gyorsabb, mint a szárazföldi út, mert az tényleg igazi vadon.

 177. bio — 2013-02-20 21:18 

@siolrog:
Kösz az infót.

bio

 176. gabeszpapa — 2013-02-20 21:17 

Ha FBI akció lett volna, akár saját, akár moszaddal karöltve, akkor a végén bevarrtak volna valakit, hogy ne tűnjenek impotensnek.

A sporternyőt pedig a jobb navigálhatósága miatt választotta, nem akart fa tetején landolni, illetve valószínű, hogy azzal volt lehetősége gyakorolni. Bár nem tudom, hogy abban az időben milyen sűrűn voltak civil ernyős klubok, de ha voltak ilyenek, akkor ott nyomultam volna az fbi-fiúk helyett.

 175. witchp — 2013-02-20 20:39 

Új hozzászólóként, de nagyon régi és nagyon lelkes régi olvasóként szeretnék most csatlakozni a kommentelők csapatához.
Tiboru, köszönöm a eddigi – és a jövőbeni – írásaidat, nagyon sok szórakoztató percet töltöttem velük eddig is.
Kicsit utánaolvastam az eddigi gyanúsítottaknak, és három verzió volt rám nagy hatással (bár messze nem végeztem komoly kutatást…):
1. Ha ő volt, akkor zseniális filmkezdés lenne a halálos ágy-jelenet, szigorúan Mucsi Zoltán főszereplésével: http://www.usnews.com/usnews/doubleissue/mysteries/cooper.htm
2. A fantomkép alapján mégis azt goldolom, hogy a megfejtés egyértelműen ő: http://www.imdb.com/name/nm0185819/
Ez megmagyarázná a hidegvérű, professzionális kivitelezést is. Bizonyítékként pedig meg kellene kérdezni a stewardesst, hogy pontosan milyen italt is kért az úr felszállás után.
3. Mégis azt hiszem, hogy ők jutottak a legközelebb az igazsághoz: http://themagpieonline.com/wordpress/?p=115
Bocs…

 174. siolrog — 2013-02-20 20:39 

@bio:

A „virtuális” pénz mennyisége valóban nő, ha a bankjegy-állomány csökken. De a bankjegynél sokkal több az a „virtuális” pénz, – több, mint 90 % -, ami nem is „akar” bankjeggyé/érmévé válni. (gondold el, milyen nehéz lenne milliárdos összegeket készpénzben (bankjegyben) kifizetni.)

A dollár jelenleg nem áll aranyfedezeten (mint ahogy az összes többi valuta sem, (talán a CHF-et, és néhány egzotikus pénzt kivéve), ezért , ahogy gondolod is, lehetséges az infláció.

A dollárnak , és társainak az értéke a piaci elfogadottságukon alapul. Ha mindenki elfogadja, semmi ok nincs kételkedni az értékében.

 173. bio — 2013-02-20 20:14 

@siolrog: Akkor csajk annyi virtuális pénz jelenik meg a világgazdaságban, amennyi “valódi” pénz megszűnik létezni? Vagy a fedezet (arany?) mennyisége nő? Mert, ha egyik sem, akkor az elvileg inflációt eredményezne, nem?

Na de, ez már tényleg off itt – másrészt meg nem értek hozzá, csak okoskodni próbálok…

bio

 172. sturzkampfflugzeug — 2013-02-20 20:11 

Üdv, tiboru!

Már jó négy éve követem az összes lehetséges blogodat innen Nagyváradról (ami ugye egész közel van Temesvárhoz, csak klasszabb hely annál ;)), és végre regisztráltam is, egyrészt, hogy gratuláljak a témáidhoz és a stílusodhoz, másrészt hogy néha-néha én is hozzászóljak a bejegyzésekhez.

Na, ennyit a tiszteletkörökről 🙂

Ami a Cooper-gépeltérítést illeti, első blikkre teljesen úgy néz ki, hogy egy jól felkészült, hidegvérű profi precízen kitervelt akciójáról van szó, ami tökéletesen működött.
Csak azok a vízből előkerült bankókötegek ne lennének… Azok ugyanis azt jelzik, hogy valami szahar került a palacsintába, ennyi pénzt nem veszít el olyan könnyedén az ember, mint ahogy egy briftasni kicsúszhat a zsebéből, ha óvatlan. Lehet, hogy sikeresen földet ért, és el is indult az előre eltervezett irányba, de útközben, a vadonban összeakadt a helyi erők képviselőivel (nem tudom, hogy azon a környéken tevékenykedtek-e favágók, erdészek, vadászok stb.), akik már akár tudhattak is róla, kiről van szó, rövid úton végeztek vele, a pénzt zsebre vágták, az excentrikus, öltönyös úriember maradványait szakszerűen eltüntették (ebben a helyi vadállomány bizonyára be is segíthetett), oszt jónapot. A pénzt pedig ők költötték el valami olyan helyen, ahol az átlagosnál nagyobb a napos órák, a pénzes nyugatiakra bukó, egzotikus arcélű hölgyek és a kis ernyőcskével díszített koktélok száma, viszont ezekkel fordítottan arányos azoké, akiket érdekel néhány ropogós zöldhasú sorozatszáma.

 171. molnibalage — 2013-02-20 19:51 

Egyébként szerintem ez volt az egyik legjobb bejegyzés a blog története során, mert ez számomra a legkézzelfoghatóbb.

 170. siolrog — 2013-02-20 19:46 

@Bigjoe(HUN):

egész jó, én erre szavazok (és még csavar is van benne: maszekoló moszados)

 169. siolrog — 2013-02-20 19:40 

@bio:

(A fizikailag nem létező – pontosabban nem kézbevehető – pénz ugyanolyan valódi,igazi pénz, mint a bankjegy/érme. Semmilyen tartalmi különbség nincs.)

 168. Bigjoe(HUN) — 2013-02-20 19:37 

A koma tuti Moszad ügynök volt,de éppen maszekolt.
Elterelésből egy marék zsét a félrevezetésül lerakott, had gondolják az FBI-nél,Moszadnál, stb., hogy meghalt.

Annyira tudta, hogy mikor-mit-miért csinál, hogy még a pilótával is elhitette, hogy Ő (pilota) mondja meg merre repüljön.
Ismerte a légifolyosókat,az útba eső reptereket, és az utolsó csavarig ismerte a gépet.
Ilyen felkészültség mellett bizosan túl élte.

Aztán szépen elkajakozott az első fodrászig, ott “szőkeválligérőkékszemet” csináltatott, majd letiplizett egy olyan országba amivel az USA nem rendelkezett kiadatási egyezménnyel.
Megvárta amig letelik a szabadsága, majd visszament kémkedni az arabok ellen. Vagy nyitott egy ernyős sulit.

A zséből meg most is van neki és röhög az FBI-on.
És rajtunk is…….mint mindenki máson.

 167. bio — 2013-02-20 19:33 

@siolrog: Felmerül a kérdés, hogy a fizikai formában sosem létezett pénznek mi az alapja – mert nyilván nem “extra” pénz – az akkora inflációt gerjesztene azonnal, amilyet még az univerzum nem látott 😀

De ez itt már nagyon off, elnézést.

bio

 166. siolrog — 2013-02-20 19:25 

@bio:

A kifizetések 7-9 %-a történik bankjeggyel és érmével (a többi giro, ma már elektronikus pénz) a fejlett országokban. Svédországban pl. 3 %.

 165. pobeda — 2013-02-20 19:15 

Talán mégis a Mossad segített, ha ragaszkodunk a speciális együttműködéshez. Már a személyleírásnál feltűnő hogy egy latinos megjelenésű olajbarna férfi speciális tudással mégis honnan jöhetett? Egy WASP környezetben nehezen lehet elképzelni belsős (FBI) személyt ilyen “származással”, latinok és muszlimok kizárva, se tudásuk se kapcsolatuk nem lehetett az FBI szerveivel.

 164. rigojancsi — 2013-02-20 18:59 

@tiboru: Nem is böngésznek, de az semmi, tizedéért úgy el is bújtatják, hogy saját maga sem tudja hol van 🙂

 163. tiboru — 2013-02-20 18:50 

@rigojancsi:

Hja… Márpedig se Brazíliában, se Libanonban, se Dél-Afrikában, se Vietnámban nem fogja senki az FBI-listát böngészni.

 162. pilotax — 2013-02-20 18:45 

@tiboru:
Látod ez is azt bizonyítja, hogy milyen vén vagyok. Ezek szerint alaposan megváltoztak az én szolgálati időm után a kiképzési elvek. A seregben a kiképzési tervek szerint is 2000 méter volt a legnagyobb magasság ahonnan a sorállomány ugrott. Mint írtam, mi viszont ugrottunk 300 méterről. Sőt a kiképzési terv szerint – gyakorlatban is – a sorállomány részére is volt kézi nyitású ugrás.
A változások egy részéről már a tartalékos tiszti iskola alatt értesültem. Amíg én sorállományú voltam pl. nem volt a mfcs-ban mesterlövész beosztás rendszeresítve. Onnan tudtam meg, hogy erre sor került, hogy a tart. tiszti iskola alatt a Szolnoki laktanyában összefutottam egy földimmel aki nem régen szerelt le, és mégis itt volt. Ő mesélte el, hogy mesterlövész kiképzésre hívták be tartalékosként, és azt hiszem egy hónapig tartott nekik a tanfolyás. Így aztán a Dragunovot is csak 80-ban ismertem meg a magasabb parancsnoki továbbképzésen.
Tartalékosként meg egy hadosztály felderítő zászlóaljában mások voltak a kiképzési elvek, hiszen teljesen más volt a tervezett bevetési mélység, mások voltak a felderítési célok és feladatok. Foglalkoznom kellett pl. csapatfelderítőkkel, rádiófelderítőkkel, mélységiekkel is.

 161. rigojancsi — 2013-02-20 18:45 

@tiboru: Az nem semmi.. :O

 160. bio — 2013-02-20 18:43 

@siolrog:
Épp nemrég olvastam, hogy a világgazdaságban használt pénz mekkora hányada nem is létezik valójában (fizikailag). Már nem emlékszem, pontosan, de meglepően magas hányada.

bio

 159. bio — 2013-02-20 18:40 

@siolrog: Ez mondjuk jogos.

bio

 158. siolrog — 2013-02-20 18:40 

@tiboru:

Na ebből lehetne egy izgalmas konteot csinélni: „dollár, avagy egy lufi, mielött kipukkad”…

(És ha nem a bankjegyeket nézzük (hanem a giro-pénzt), lehet, hogy 4/1 az arány)…

 157. tiboru — 2013-02-20 18:30 

@rigojancsi:

Azt olvasom, hogy az amerikai pénzügyminisztérium becslései szerint a forgalomban levő dollár-bankjegyeknek több, mint a fele kizárólag külföldön mozog.

http://www.bookofodds.com/Relationships-Society/Income-Wealth/Articles/A0124-All-About-the-Benjamins-US-Dollars-Held-Abroad

http://www.federalreserve.gov/boarddocs/rptcongress/counterfeit2003.pdf

 156. rigojancsi — 2013-02-20 18:19 

@aldo:
Azok már rég be lettek zúzva, el lettek használva ,ronygolva, stb.(ha egyáltalán használták őket), szóval a 40 év az erős túlzás. Az a pénz már nem hiszem, hogy keringene valahol, materiális értelemben. De azt én is elképzelhetőnek tartom, hogy pl Mexikóban a kutyát nem érdekelte milyen sorszámmal fizet. Nyugisan lógatta a lábát valahol élete végéig.

 155. siolrog — 2013-02-20 18:15 

@bio:

Ha egyedi elkövető volt, akkor is neki pontosan tudnia kellett, hol akar leérni (be kellett járnia a terepet, esetleg felszerelést elrejteni vhol, stb.) Vakon azért mégse ugorhat, mert mi van, ha a fák tetején landol, vagy egy sűrűn lakott városban?

 154. bio — 2013-02-20 18:11 

@Rókakígyó: Na ja… én is láttam már a “hippopotámuszokról” szóló bejegyzést valahol – a “szenvedélygyümölcsről” nem is szólva 🙂

bio

 153. Rókakígyó — 2013-02-20 18:06 

@bio: a legtöbb tematikuson nem egyszerűsítenek: hegyi oroszlánnak hívják:)

 152. Rókakígyó — 2013-02-20 18:05 

@Panther V: hehe… lebuktam, de nem a Proxima Centauri:)

 151. tiboru — 2013-02-20 18:02 

@pilotax:

“Ezért tartom nehezen elképzelhetőnek, hogy a KAP 1000-1200 méterre legyen állítva, hiszen 1000-ről ugorva azonnal nyitna.”

Az látod lehet, de mi soha nem ugrottunk 1800-nál alacsonyabbról. Sőt, ha jól emlékszem (Cavinton nélkül), a tucatnyi ugrásomból nyolc 2200-2500-ról indult, s csak az első három volt automata nyitású, a többi manuális (és mindegyik stabilizátoros volt).

Az MN/MH egykori vagy jelenlegi szabványait és előírásait nem ismerem, ezekkel nem tudok (és nem is akarok) vitatkozni, pláne nem egy konteós posztnál 🙂

 150. pilotax — 2013-02-20 18:00 

@pilotax:
Affene! a második bekezdésben a képletből kimaradt a négyzetre emelés, de az eredménynél számoltam vele.

 149. bio — 2013-02-20 17:52 

@siolrog:

Nem azt mondja a cikk, hogy a tag nem kötötte ki a repülési útvonalat, hanem elfogadta azt, amit a pilóta javasolt? Mert úgy előre megbeszélt találkozási pontot meghatározni a földön… Minimum ambíciózus szerintem.

Persze, erre meg lehet azt mondani, hogy annyira ki volt dolgozva a terv, hogy tudta jól a tag, hogy a pilóta milyen légifolyosót fog javasolni, és eleve ennek megfelelően beszéltek meg egy találkozási pontot lent… de ez már vastagon a fantazmagóriák birodalma lenne 🙂

bio

 148. Panther V — 2013-02-20 17:52 

+t

 147. Panther V — 2013-02-20 17:51 

@shiri:

Pl. arról, hogy mi volt a csomagban, s arról, hogy miért vagdosta el a köteleket. Lásd, mindenki arra gondolt, hogy azzal kötötte fel magára pénzt. És, ha nem? Valami másra kellet neki vagy semmire.

 146. pilotax — 2013-02-20 17:50 

@proletair:
Kevéssé valószínű, hogy találkoztunk, legalább is katonai területen, hiszen az írásaidból kiderül, hogy Te 1998 környékén voltál katona, az pedig csekély huszonegynéhány évvel van odébb. Persze ez nem zárja ki azt, hogy ismerhetjük egymást személyesen. Ugyanakkor kutya kötelességem válaszolni a következők miatt. Elég nehezen de vettem egy kis bátorságot és merészeltem megírni egy kis történetet. Már elküldtem Tiborunak, és ha közlésre alkalmasnak találja, akkor meg is fog itt jelenni. Ebben ismeretlenül is de mertem venni a bátorságot, az általad írt sok poszt erre bátorított, kaptál tőlem egy kis igen baráti fricskát. Szerintem nem sértő, bízom benne, hogy Te is jót derülsz rajta, de előre nem árulom el:)!
Szóval 1973-75 között voltam Szolnokon a 3100-nál, majd áthelyeztek a 3458-hoz. Egy laktanyában voltunk, csak külön szervezetként, és más-más alárendeltségben, de gyakorlatilag ugyanazt csináltuk. A leszerelést követően 3 hónap múlva visszahívtak tartalékos tiszti iskolára, ahol is további 4 hónapot töltöttem el, és lettem alhangya és mfcs pk.. Ezután már csak néhány több hónapos tartalékos szolgálat következett, 80-ban magasabb parancsnoki továbbképzés 4 hónap. 82-ben a helyiek éltek a lehetőséggel, hogy van tanári diplomám is, ezért hamarjában behívtak további 4 hónapra a felderítő tartalékos tiszti iskolai szakasz osztályfőnökének. Ezen túl még volt egy 1 hónapos hosszabb idejű, majd néhány 1 hetes 2 hetes 3 napos behívásom , ezeket fejben már nem tudom számon tartani. Soha nem voltam se továbbszolgáló, se hivatásos, se szerződéses mégis sikerült a hazát több mint három évig szolgálni. Nem mindig voltam boldog a behívásokért, de alapvetően nincsenek elrettentő emlékeim sőt. A tartalékos időket már nem Szolnokon töltöttem, – kivéve a tartalékos tiszti iskolát – hanem a helyi hadosztály felderítő zászlóaljában.

 145. siolrog — 2013-02-20 17:49 

@Panther V:

és halálosan pontosak…

(én nem láttam, mondjuk filmben, de igazad van létezhetett ilyen)

 144. bio — 2013-02-20 17:49 

@Panther V: Hát igen – lehetséges magyarázatot sokat lehet találni. sajna sosem fogjuk megtudni az egyetlen igazit…

bio

 143. pilotax — 2013-02-20 17:48 

@tiboru:
A seregben lényegesen nagyobb volt azért az ugrási fegyelem mint civilben az MHSZ-nél, ennek ellenére gyakran előfordult, hogy megpiszkáltuk a KAP-ot, mert hogy volt azon beállítási lehetőség. Meg a parancsnoki állomány sem hisztizett ha egy kicsit túlcsorogtunk. Nekem az eredeti szakmám műszerész volt, úgyhogy egy ilyen aneroid szelencével vezérelt alapvetően teljesen egyszerű mechanikus rugós működtetésű szerkezet nem okozott megoldhatatlan gondot. Meghibásodott, leselejtezett készülékeken kellően tanulmányoztam, még a bevonulás előtt civilben.
Egyébként meg nem értem, hogy 1000-1200-ra beállított készülékekkel hogyan lehetett 1000-ről 10 másodperces szabvány ugrást végrehajtani?! Ha figyelmen kívül hagyjuk a közegellenállást (itt még megengedett az elhanyagolása) az s = (g/2)*5 sec + 5*50m/sec (először egyenletesen gyorsuló mozgás + egyenletes mozgás) képlettel számolva is 375 métert zuhanunk 10 másodperc alatt, 100-120 m-es nyitási úthosszal számolva durván 500 méteren van teljesen nyitott ernyőd (g=10-re kerekítve). Ezért tartom nehezen elképzelhetőnek, hogy a KAP 1000-1200 méterre legyen állítva, hiszen 1000-ről ugorva azonnal nyitna. Szerintem megcsalnak az emlékeid. Ezenkívül nekünk kötelező feladat volt a 300 méterről történő ugrás, igaz az bekötött volt, nekem is van néhány ilyen ugrásom, még a Hüse K. aláírásával van hitelesítve az ugrókönyvemben, meg a Nádházi Feriével. Itt már lehetett egyesével számolgatni a reptéri kankalinokat, még azt is lehetett látni melyik libafosos.
Kétezerről történő kézi ugrásnál 30 másodperces volt a szabvány zuhanási idő. A zuhanó ugrásnál kb. 5 (egyenletesen gyorsuló mozgás)másodpercig gyorsulsz, és utána beáll a gravitációs erő és a közegellenállás egyensúlya, ez az egyensúly stabil zuhanási helyzetben – kezek lábak kellően szétterpesztve, belehomorítva – kb. 180 km/óra, kb. 50 m/sec zuhanósebességet jelent. Az első 5 másodperc alatt a fenti képlet szerint jöttél lefelé 125 métert, a fennmaradó 25 másodpercben 50 m/sec.-el zuhanva jössz további 25*50=1250 métert. Ez összvisssza cuzammen 1375 méter, vagyis az ernyőd elméletileg 625 méteren van nyitva, már ha figyelmen kívül hagyjuk a nyitási úthosszt, az meg az Rs 4/3-nél emlékeim szerint olyan 100-120 méter volt, vagyis teljesen nyitott ernyőd átlagos körülmények között 500 méter körül volt. Persze ezek számított értékek, és a körülményektől sok függött, de az átlagot bőven lefedi. Ez nagyjából igaz a stabilizátoros ugrásra is, olyan kb. 10-15 %-kal kevesebb, vagyis legyen 15 % akkor az elméleti nyitásmagasság 718 méter. A stabilizátorosnál azért sokkal gyorsabb a nyílási szakasz, hiszen itt már félig hurkában lobog a fejed felett az ernyő.
Bocs a hosszú válaszért, de szerettem volna rámutatni, hogy eléggé pontatlanok az emberek emlékei ennyi idő távolából, illetve csak hellyel-közzel igazak.
Esetleg egy kis Cavintont?
Tudom, hol lehet olcsón beszerezni,de most éppen nem jut eszembe, mert elfelejtettem az esedékes adagot bevenni:)

Molnibalage: ezek már szerintem korrekt számított értékek, – a fizika törvényeit nem lehet megerőszakolni – de ha megnézed az általam megélt tapasztalaton alapuló értékek ebbe az értéktartományba esnek.

 142. shiri — 2013-02-20 17:46 

@Panther V: A Mexikóvárost mint terelést értem, de a vagdosott kötél miről tereli el a figyelmet?

 141. siolrog — 2013-02-20 17:45 

@bio:

Hát, ha ezt a személyt csak erre a célfeladatra alkalmazták és képezték ki, akkor az alapgondolat az lehetett, hogy kiugrik vhol Lake Merwin-Colorado River tájékán egy előre alaposan megbeszélt pontban, akkor a Mexikóba történő repülés fel sem merülhetett. Szvsz az ügynököknek sem oktatnak többet, mint amennyire tényleg szükségük van. Ez az általad jelzett ellentmondás a titkosszolgálati szervezés valószínűségét erősiti.

 140. Panther V — 2013-02-20 17:42 

@bio:

Esetleg vitt magával valamit a csomagban, s a kötél vagdalása is csak terelés volt.

 139. Panther V — 2013-02-20 17:41 

@bio:

Szerintem pontosan tudta, neki mindegy volt, terelt egyet.

 138. Panther V — 2013-02-20 17:40 

@siolrog:

Szerintem már a XX. század elsô felében bôven mûködtek pénszámlálók, a digitálisak csak gyorsabbak.

 137. bio — 2013-02-20 17:33 

@Panther V:

És ez mennyivel tűnik ésszerűbbnek, mint eleve vinni valamit a fedélzetre? Hisz ekkoriban még nem ellenőrzik a poggyászt, simán felvihetne magával zsinórt, hevedert, stb… Ha a bombát meg merte kockáztatni (mondjuk, akkoriban nem is volt nagy kockázat – kábé, mint ma egy belföldi vonatra bérmit “felcsempészni”…), egy sokkal kevésbé gyanús dolgot miért is ne?

Nekem ez egyáltalán nem tűnne ésszerű és logikus döntésnek. Sokkal inkább elfogadnám, hogy hiába az átgondolt tervezés, a beleölt idő, azt, hogy a pénzt hogy viszi magával, valahogy mégis kimaradt, ezért kellett rögtönöznie.

bio

 136. siolrog — 2013-02-20 17:30 

@molnibalage:

1971-ben biztosan nem volt ilyen gyors pénzszámoló, ezek ugyanis digitális elven működnek.

Nekem úgy rémlik filmekben a követelések között mindig elhangzik, hogy „kis címletekben, véletlenszerű sorszámmal”, estleg még: „használt bankjegyekben”.

Lásd még : tiboru 38

 135. bio — 2013-02-20 17:30 

Ja, és még egy apró, de gyanús részlet:

“Amikor tájékoztatják, hogy a mexikói főváros azért bőven túl van a gép hatósugarán, beleegyezik, hogy a nevadai Renóban ismét megálljanak tankolni.”

A tag nyilvánvalóan vagy eleve jól ismeri az adott gépet műszakilag – vagy jól felkészült belőle, mégsem tudja, hogy Seattle-ből Mexikóvárosba nem tud elmenni egy tanknyi üzemanyaggal?

Hmmm… “The plot thickens”…

bio

 134. Panther V — 2013-02-20 17:22 

@bio:

Pontosan úgy tervezte, hogy szétvágja a másik ernyô zsinórjait.

 133. bio — 2013-02-20 17:20 

@vanekur: A mountain lion nem lehetne egyszerűen puma? 😉

bio

 132. Panther V — 2013-02-20 17:19 

@Rókakígyó:

Dehogy ismeretlen, jelenleg Rókakígyó néven írogat a Proxima Centauriról.

 131. bio — 2013-02-20 17:18 

Számomra egyetlen apró momentum amúgy (nem) kicsit meglepő: ugyebár, az egész akció átgondoltságot sugall – nem valószínű, hogy ez egy hirtelen kigondolt dolog lett volna – valószínűleg gondosan meg volt tervezve. Ehhez képest a tag az egyik ernyőről vagdosta volna le a zsinórokat, hogy magára erősítse a pénzt? Elképzelhető, hogy ilyen gondos tervezés mellett nem vitt volna magával eleve valamit erre a célra?

No, persze, számtalan ismert eset tanúskodik arról, hogy a legalaposabb tervezésbe is elképesztő hibák eshetnek. a személyes kedvencem az a – szintén amerikai – tag volt, aki majd’ egy évig tervezett egy műtárgybolt-rablást, a lehető legapróbb részletekig mindenre volt A terv, B terv, általában még C terv is, majd, amikor már gyakorlatilag tökéletesre volt csiszolva a művelet, és benyitott volna a boltba, akkor derült ki, hogy a rablás pont a bolt (rendszeres, heti) szabadnapjára lett tervezve (pedig a terv nyitott bolttal számolt)…

De mindenesetre fura…

bio

UI: Nem lehet, hogy csak azért vagdosta el a köteleket, nehogy valaki utánaugorjon? Persze, ez a megoldás is több kérdést vetne fel, mint amennyit megválaszol… Ha ez volt a célja, miért nem vitte magával az ernyőt – vagy miért nem dobta ki a gépből egyszerűen? Miért vágott ki darabokat a madzagból (gondolom, kiderítette a rendőrség, hogy hiányoznak darabok a zsinórokból, nem csak elvagdosták őket – és a hiányzó darabokat nem találták meg?)? Stb., stb…

 130. Panther V — 2013-02-20 17:17 

@titan89:

Nem. Volt, hogy ketten utaztunk egy 737-esen (összesen) leghátulra szólt a jegyünk, indulás elôtt az utaskísérô tolmácsolta a kapitány kérését miszerint üljünk át a szárny mellé, ha lehet róla szó.

 129. Rókakígyó — 2013-02-20 17:17 

Szerintem, a magyar valóságot figyelembe véve Mordehai kiugrott a gépből és egy UFO alávágódott és elrepült vele, közben egy 6000 dolcsis pénzköteg leesett. További sorsa ismeretlen.

 128. titan89 — 2013-02-20 17:12 

További buta kérdésem lenne:
Amikor elhagyta Cooper a gépet érzékelte a pilóta(döccenés) A férfi testsúlya durván 75-80 kg a Boing pedig alsó hangon 45 tonna.

Ekkora gép érezhetó megmozgatásáhot nem kell egy kicsivel több súly?

 127. siolrog — 2013-02-20 17:08 

@vanekur:

Viszont mountain lion az ejtőernyőket meghagyta volna a fegyveres testületeknek :)…

 126. Panther V — 2013-02-20 17:06 

S persze utálta szódával a whiskyt.

 125. Panther V — 2013-02-20 17:05 

@siridar:

Amilyen profi volt szándékosan más márkát szívott a gépen mint valójában. (Nem olvastam sehol.)

 124. Panther V — 2013-02-20 17:04 

Ugrás közben – még az ernyô nyitása elôtt – a bomba felrobbant, Cooper, az ernyôk, s a pénz nagy része megsemmisült.

 123. siridar — 2013-02-20 17:02 

@Panther V: nem mintha húsbavágó részlet lenne, de az FBI körözési papírján is Raleigh szerepel. Te ezt a piros Marlborót hol olvastad?

 122. bio — 2013-02-20 16:59 

De hiszen… ez Mészöly Géza.

bio

 121. Panther V — 2013-02-20 16:57 

A dohányzásról jut eszembe: a fickó valójában piros Marlborót szívott. (Vagy akármit, de nem Raleight.)

 120. siolrog — 2013-02-20 16:53 

@Panther V:

Hány ilyen filmet láttam :)……És lásd az alapjuk valóság (ha, akkor).

 119. siolrog — 2013-02-20 16:43 

@siolrog:

Ha az „Original suspected landing zone”(lásd fenti térkép)táján landolt, akkor folyásiránnyal szemben menekült, kvázi keleti irányba. Ha ettől mondjuk kb. 30km-rel délebben, akkor irány a tenger…

 118. Panther V — 2013-02-20 16:42 

@vanekur:

Ha FBI-os volt, s lelépett a pénzzel akkor bizony megüti Hoovert a guta.

 117. siolrog — 2013-02-20 16:31 

@FilcTroll:

Viszont a vizes menekülési ötlet nagyon jó, tájékozódási szempontból is, meg így ki lehet kerülni az útzárakat is. ( Az amcsik – nem sünök 🙂 – szövetségi parancsra azonnal felállítják az úttorlaszokat.)

Most már csak azt kéne belőni, hogy folyásirányba, vagy ellentétesen menekült…

 116. FilcTroll — 2013-02-20 16:29 

@komojtalan: Bizony, és nem voltak ennyire jól használható adatbázisok sem, ahonnan ma màr kapàsból lekérdezhetők a balkezes, 45 év körüli, ejtőernyőzéshez értő, láncdohányos őrültek.

És nem volt minden méteren egy kamera, nem állt mindenhol rendőrautó.

Apropos, Budapest megint hányásig tele van zsaruval, nagy az “utcai jelenlét”.

 115. aldo — 2013-02-20 16:29 

“Ujjlenyomatról már talán tudtak valamit, de biztos nem volt olyan rutin mint ma”

Azért a 70-es években már nem volt akkora hihetetlen teljesítmény az ujjlenyomatvétel. Más kérdés, ha van egy minta, amit nem lehet semmihez sem hasonlítani, lévén emberünk nincs benne semmilyen bűnügyi, vagy egyéb nyilvántartásban.
DNS-ről pedig akkoriban még csak nem is hallottak.

“Az is lehet, hogy (szándékosan) használhatatlan ernyőket kapott, és úgy állt bele a földbe, mint a szög. Ha valakit vitt volna magával a másik ernyőkkel, az járulékos veszteség…”

Azért a hatóságok nem áldoztak volna be egy civilt. Ez nem Oroszország, ahol lazán befújnak egy vagon kábítógázt, majd benyomul egy hadseregnyi kommandós és leszedi a terroristákat. A közben meghal 100 túsz, az sem baj.
Ráadásul az jön le, mintha értett volna a repüléshez és az ernyőkhöz, úgyhogy ezzel nem hiszem, hogy nagyon át tudták volna cseszni az agyát.

 114. vanekur — 2013-02-20 16:16 

Az is lehet, hogy (szándékosan) használhatatlan ernyőket kapott, és úgy állt bele a földbe, mint a szög. Ha valakit vitt volna magával a másik ernyőkkel, az járulékos veszteség…

 113. komojtalan — 2013-02-20 16:08 

Sokan itt is abba a hibába esnek, mint több posztban is. A történet 40 évvel ezelőtt történt, az akkori tudást nem lehet összehasonlítani a maival. Ujjlenyomatról már talán tudtak valamit, de biztos nem volt olyan rutin mint ma. Akkoriban nem voltak hőkamerák, meg egyéb technika, sőt gépeltérítés sem nagyon, azért volt a laza ellenőrzés. Ha a mai ésszel valaki visszamenne a múltba, akkor hülyére kereshetné magát és/vagy korlátlan hatalma lenne.

 112. tiboru — 2013-02-20 15:57 

@alfredostroessner:

Elég korán kellett volna kezdenie annak a Fallschirmjägernek, de végül is belefér 🙂

 111. vanekur — 2013-02-20 15:56 

Szerintem nem lehetett FBI-os, mert akkor nem üti meg a főnökét a guta miatta :-).
Izraelnek még kevés ideje és oka volt arra, hogy ilyen durva beavatkozással éljen.
Nem maradhatott a gépen, mert túl kockázatos lett volna.
Nem valószínű a légitársaság, maffia teória sem.
Ha túlélte volna az ugrást, valahol, valaki csak elkotyogott volna valamit…
Tehát meghalt ugrás közben (pontosabban a földetérés után). Éjjeli ugrás, hegyes-erdős terep felett… Az ajtónyitás utáni perceket arra használta, hogy a követő gépek legyenek elég távol (nem a földetérés helyének optimalizálására). Aztán zuhant jó sokat, hogy minél kevesebbet lebegjen egy rikító ernyő alatt. Közben a talaj sem tengerszint környékén volt (tényleg, a 3000 m az tengerszinthez viszonyítva? Ha igen, mennyi arrafelé a terepmagasság? lehet, hogy 2000+ ?) Szóval beleállt fejjel a mohába, és maradványait megette egy mountain lion. Megszomjazott (mármint a puma), egy részét elvitte a folyóhoz, onnan került elő pár ezer $.
Szóval szerintem csak 42 évvel ezelőttig volt egyidős xvi B-vel.

 110. molnibalage — 2013-02-20 15:23 

@proletair: A 70-es években vagyunk. A ’80-as évek végén voltak a mobiltelefontok 5 kilósak. A ’70-es években milyne nyomjelzőt tettek volna bele (méret?) és mekkora távolságról tudták volna nyomon követni és meddig?

 109. pilotax — 2013-02-20 15:23 

@molnibalage:
Nem egzakt számításokat, hanem általam megélt tapasztalati értékeket adtam meg.

 108. alfredostroessner — 2013-02-20 15:19 

A szóban forgó pénzmennyiség kb. 10 kilót tett ki összesen, tehát az ugrásban a súlyával nem, esetleg csak a térfogatával akadályozhatta Cooper-t.

Egy kis érdekesség, hogy Tina Mucklow, a sztyuvi, az eset után 9 évvel beállt apácának a karmelitákhoz, és 12 évet le is húzott ott. Lehet, hogy vezekelt a bűnsegédlet miatt? Vagy más lobbicsoportok kényszerítették az ál-bűncselekményben való közreműködésre? Esetleg a NWO egyik első próbálkozása volt a jól ellenőrzött világ megteremtése érdekében?

Cooper mint bűnelkövető a vérprofi kategóriába tartozik. Nem pánikol, mindent a terve szerint tud irányítani. Elengedi a túszokat, mert biztos benne, hogy nem lövik le a hatóságok a gépet, ráadásul a szemtanú is kevesebb. Bombával fenyegetőzik, nem egy pisztollyal hadonászik, így a kilövését nem kockáztatják a zsaruk. Nem szerepel egy nyilvántartásban sem, tehát nem büntetett előéletű, mégis végig higgadt. Ez azért érdekes, mert az első bűncselekmények elkövetésekor általában annyira felmegy az adrenalin, hogy gyakran a gatyájukba csinálnak a rosszfiúk. Ha a kommandós nyilvántartásokban sincs, akkor valamilyen kormány titkos kiképzettje lehet. Esetleg Otto Skorzeny papa egyik fallschirmjäger-e állt bosszút a szövetségeseken.

 107. molnibalage — 2013-02-20 15:08 

@pilotax:
Juj, azért sok pontatlanság van ebben.

 106. molnibalage — 2013-02-20 15:05 

@gombob:
Van egy olyan érzésem, hogy a sorozatszámot speckó, pont erre készített pénzszámoló gép fotózza és ne azt hidd, hogy kiterítették őket és kattogtatták a gépeket. Ezen felül, ha “tömbösítve tárolták őket, akkor a sorozatszámok egymáshoz közeliek, tehát eleje és vége bankókat kellett csak megjegyezni, tehát néhány tucat sorszámmal lefedehető az összes bankó sorszáma.

 105. aldo — 2013-02-20 14:22 

Aki nézte annó a Szökés című sorozatot megtalálja a megoldást. 🙂
A sorozatbeli D.B képe még a 11.3-as pontnál fel is bukkan.
Nem akarok hülyeséget írni, de úgy tudom, hogy az FBI csillagászati jutalmat ajánlott fel annak, aki csak egy darabot is talál a hírhedt 200 dollárból.
Azóta rengeteget fejlődött a technológia, így majd 40 év alatt csak feltűnt volna már valahol, de eddig semmi.
Mi lehet a megoldás?

1. Noha sikeresen kiugrott a gépről, a földet érés már nem volt ilyen sikeres és meghalt. A két megyényi, érintetlen természet pedig eltüntette a nyomokat.

2. Megpattant valamelyik latin-amerikai országba, ahol ha elég zöldhasú van a zsebedben, nem nagyon kérdezősködnek. Lehet, hogy a pénz folyamatosan kering a világban, kívül az USÁ-n.

3. Tényleg titkosszolgálatos volt. AZ most lényegtelen, hogy melyiké és a célja. Habár ebben az esetben nem hiszem, hogy szenvedtek volna az ejtőernyővel, hiszen a földet éréskor is kimenthették volna a kollégák.

4. A pénz megvan, az USA-ban, csak mondjuk a jó öreg D.B. nyomdász is volt, így némi vegyszeres eljárással megváltoztatta a sorozatszámokat – akár egyet is elég bankjegyenként – és vígan sütkérezik a floridai tengerparton két golfmeccs között.

 104. bcsillag — 2013-02-20 13:37 

@ren42:

Vagy egyszerűen nem szivárgott vissza vagy nem ellenőrizték

nem olyan sok bankó ez egy ekkora bolygón.

Ráadásul a dollár akkoriban nagyon erős valuta volt a vasfüggönyön túl is.

Lehet idővel oda került a jó része, ott pedig nem szaroztak vele, honnan van.

Az is lehet elrejtette, aztán valóban baleset érte (otthon ráesett egy cserép virág stb.)

Az szomorú lenne…

 103. ren42 — 2013-02-20 13:21 

Én úgy tudom, hogy az átadott pénz azóta sem tűnt fel sehol forgalomban. (Kivéve a folyóparti három csomagot) Nyilván el lehet költeni olyan helyen ahol senki nem nézi a sorszámot, de idővel csak visszaszivárogna néhány darab a bankokhoz vagy olyan helyre ahol ellenőrizhetik a sorszámokat.

Ez alapján szerintem vagy nem sikerűlt a dolog vége úgy ahogy tervezte és ott halt meg valahol a vadonban, vagy nem kellett neki a pénz…

 101. FilcTroll — 2013-02-20 12:53 

@gtibor:

Inkább talán elvesztette azt a 3 csomag zsét. A repülési útvonaltól min. 20 km-re volt a cucc a folyóban, akkorát dobni még 3000 méter magasból se könnyű. Én azért szeretem a vízen menekülős teóriát, mert abba belefér, hogy esetleg kiesett pár csomag. A Columbia Portland felől folyik, onnan ugyan vihette a sodrás a megtalálási hely felé a pénzt — de hogy került volna a vízbe?

 100. becsuszoszereles1k — 2013-02-20 12:50 

@gtibor:
89.
:-)))

 99. rognork — 2013-02-20 12:29 

@tiboru: Csak nekem tűnik úgy, hogy a Hooverről készült kép pont úgy néz ki, mint ahogy hagyományosan a bulldogokat ábrázolják a rajzfilmekben?

 98. sztalker — 2013-02-20 12:07 

@gonczi:
🙂

…merszi, merszi, möszjő, de hidd el, az idézett David GERO bácsi (aki tévés filmrendező egyébként, tehát „cukrász”) beelőzött, mert ő már 13 éves kora óta gyújti a repcsis cuccost, én meg csak 14…

Vazze, megint elk*rtam!

😀

 97. bcsillag — 2013-02-20 11:57 

@tiboru:

Az a kinti bérszínvonal mellet még így sem földhözvágó, de mondjuk nem is “akciós” ár.

De a sok légimarsallt meg ellenőrző kütyüt meg kell fizetni, amit Oszamának, meg Coopernek köszönhet a világ.

🙂

 96. bcsillag — 2013-02-20 11:55 

@SLC:

Sok lúzer barom kevesebbért is bevállalja, nem csak odakint, még itthon is.

A viszkis – kitartó munkássága mellett – sem tudott ennyit összerabolni, forintban, összesen.

Ez a mai amerikai bérszínvonal mellett sem rossz pénz.

Beletett esetleg 1-2 milliót az előkészületbe, nyert vele, majd maghúzza magát valami kis skót faluban (ha igaz az elméletem 🙂 )

Ennyi pénzből szinte nem kell dolgoznia élete végéig, ha van rendes nyugdíja, volt munkája, amellé kiegészítésnek kiváló.

 95. tiboru — 2013-02-20 11:55 

@tiboru:

Most nézem: egy Portland-Seattle (csak oda) repülőjegy ma 90-100 dollárba kerül, Cooper annó egy huszast fizetett érte.

 94. SLC — 2013-02-20 11:50 

@tiboru: Azt mondom, hogy ennyiért nem vállalnám be a rizikót.

 93. SLC — 2013-02-20 11:50 

@tiboru: Á… nincs rajta az a bazi nagy fekete szemüveg.
😀

 92. tiboru — 2013-02-20 11:49 

@SLC:

Azért vásárlóerőben az akkori 200 ezer USD megfelel kábé 200 millió mai forintnak, nem kevés pénz az.

 91. SLC — 2013-02-20 11:47 

@gtibor: Esetleg 50 kilóval lógott az alvilágnak, amit ki is fizetett nekik. Azok meg későn kapcsoltak, hogy ez a pénz nem lesz jó semmire, és első dühükben bevágták a folyóba.

Egyébként én is kevésnek tartom a 200000 dollárt, ennyiért bevállalni ekkora kockázatot… fura.

 90. bcsillag — 2013-02-20 11:36 

Most nézem, hogy ha az időpont (amikor döccent a gép) és a sebesség stimmelt, akkor kb. Eatonville és a Mount Rainier National Park körül kellett ugrania.

Igazi vadregényes vidék, de nem lehetetlen elbújni.

Pár órán belül elérhető több főútvonal is, ha sikerült akár egy gépkocsit is ledeponálni a sűrűben, akkor meg 10-12 órán belül már kocsikázhatott is.

 89. gtibor — 2013-02-20 11:24 

88. @becsuszoszereles1k:

Értem én a viccet, és szeretem is. 🙂

 88. becsuszoszereles1k — 2013-02-20 11:19 

@gtibor:
77.
Ironianak szantam, de ketsegtelenul igazad van: a pontatlansag hiteltelenne tesz.
Koszonom, es elnezest!

 87. gtibor — 2013-02-20 11:18 

@bcsillag:

Igen, ez abszolút logikusnak tűnik.

 86. bcsillag — 2013-02-20 11:17 

A Djatlov sztoriban még ezt is el tudnám képzelni, de ez nekem egyszerűen csak olyan Crime of the century jellegű dolog.

Gondos tervezés, precíz kivitelezés.

 85. bcsillag — 2013-02-20 11:16 

Ha a “Kapj el ha tudsz” és egyéb, akkoriban játszódó filmet kosztümjeit korhű amerikai ruházatnak tekinthejük, akkor azért megállapítható, hogy eléggé sablonosan öltöztek a férfiak.

 84. chph — 2013-02-20 11:15 

@tiboru:
Ez lett volna, amit még írni akartam 🙂

 83. chph — 2013-02-20 11:14 

No, új teória 🙂
Emberkénk simán időutazó volt, ezért tudott annyit a gépekről. Olyan felszereléssel, amiből ki se kellett szálljon a gépből már tudta, hogy a sztyuvi egyedül, fegyvertelenül. A pénz se kellet neki se az ejtőernyő. A dobbanás meg a visszaugrás volt az időben.
Ezért nem volt érdekes az ujjlenyomat se…

 82. tiboru — 2013-02-20 11:14 

Csak nekem tűnik úgy, hogy a Cooperről készült rajz pont úgy néz ki, mint ahogy hagyományosan a Men in Black-et ábrázolják?

 81. stockton — 2013-02-20 11:11 

@rognork:
Ez nekem is eszembe jutott. Merthogy a kapitány érzet a gépen egy “döccenést” és “valószínüleg” akkor ugrott ki…. de mi van ha nem? A leszállásig mindenki a pilótafülkében volt, mi van ha máshol és/vagy később ugrott ki? A gépen elbújós történetet kizárnám. Lehet hogy megtévesztés volt, kidobta a gyakorlóernyőt a gépből, ez okozta a döccenést, majd máskor ugrott ki, ügyelve arra, hogy azt a pilóták ne érezzék. Bár erről a szakavatottabbak beszélhetnének, hogy aero szempontból milyen az amikor egy nyitott hátsó ajtós gépből kidobnak valamit, milyen erők hatnak hova, mit éreznek elől.

 80. bcsillag — 2013-02-20 11:09 

Nem írja a cikk pontosan hogy rögzítette a csomagot magán, lehet sziplán csak elhagyta.a természet utána meg dolgozott a csomaggal.

A folyók, ha jól emlékszem egész csinin hordalékkupacokat tudnak lerakni akár egy év alatt is, nemhogy 8 év alatt.

Akár kilométerekkel arrább, vagy kisebb folyóban, patakban is elejthette és a víz sodrása eddig vitte.

Ha a tároló zacskóban volt levegő, akkor mint egy kis tutaj sodróhtaott is.
Itt ért partot, leeresztett a zacskó, a hordalék betemette, a kisgyerek meg kiásta 8 év múlva.

 79. gtibor — 2013-02-20 11:06 

A megelőzés is kizárva, az eltelt 8 év miatt. 😀

 78. gtibor — 2013-02-20 11:04 

Helyesbítés: folyó partján.

 77. gtibor — 2013-02-20 11:00 

@becsuszoszereles1k:

Stockholm-szindróma. De értem. 🙂

Egyébként nekem a Columbia folyóban megtalált bankjegyek valahogy annyira nem illeszkednek a történetbe. Főleg, hogy a környéken egyéb nyomot nem találtak. Kidobta volna elterelésként? Ahhoz túl sok az a három csomag pénz. Ezt az eseményt egyszerűen nem tudom beilleszteni egyik verzióba sem.

Esetleg egy “csendestárs” részesedése volt, megbeszélt helyen elrejtve, csak aztán valami oknál fogva nem ment érte, vagy megelőzte a kisgyerek. 🙂

 76. bcsillag — 2013-02-20 10:59 

Ennek kicsi esélyét látom.

Hiszen tudták, hol száll le a gép, nyilván ott voltak a rendőri erők, a Google Maps-en megnézve látszik, hogy relatíve sűrűn lakott terület, ráaádásul a leszállópálya megközelítése sem egyszerű, ha jól tudom széljárástól függően sorol be leszálláshoz a gép, nem tudni mikor, mennyit ereszkedik a végig tartott 3000 méterhez képest..

Szerintem nagyobb kockázatot vállalt volna ezzel.

 75. rognork — 2013-02-20 10:54 

nem ugorhatott ki leszállás előtt nem sokkal?

 74. becsuszoszereles1k — 2013-02-20 10:49 

@gtibor:
69.
A 7.) A nyomozas cimu pontban – nem veletlenul ott- talaljuk, hogy ‘nok szazai kinaltak fel kezuket…’
Am a holgyek egyfajta skandinav-szindromaban, legalabb feleven at nem tudtak megszolalni…
Ez lehetett a Cooper-teszt, es ez okozhatta Hoover vegzetesnek bizonyulo szivrohamat.:)

 73. bcsillag — 2013-02-20 10:41 

Emberünk – egyszemélyes elkövetőként – véleményem szerint nem amerikai volt, hanem kanadai vagy brit.

Ex-kommancs, azaz járatos a túlélésben, ejtőernyőzésben. 1971-re az SAS és egyéb brit különlegesek már jópár akción túl voltak élesben is, részesültek sarkvidéki és skót-felföldi túlélő kiképzésben, ami földrajzilag hasonlóan vad környék.

Emberünk az országot és a vidéket tudatosan választotta.

A tervezési fázis szerintem rengeteg időt vett igénybe, akár 1-2 évet is.

20 dolláros jeggyel kismilliószor elrepült a környék felett, jegyzetelt, navigációs ismereteit bővítette.
Kiszemelte a megfelelő géptípust. Ugrás szempontjából ideális, elterjedt tipus, sok volt belőle meg lehetett figyelni.

Az útvonal és a géptipus konkretizálása után jött a LZ kialakítása.

Sűrű, erdős környék, de szerintem polgári ernyővel (gondolom irányítható változat) azért van némi mozgástere manőverezés tekintetében.

Előzetesen felszerelést (talán több helyen egyszerre) rejt el az erdőben. Egy pár nap túrázást igényelhetett ez a művelet, de így legalább volt esély, hogy ha sikerül egy viszonylag szűk területen belül földet érni, reális időn belül elérhette a bekészített pakkok valamelyikét.

Az, hogy átlagos testalkatú volt, még nem jelenti azt, hogy nem volt szálkás, kisportolt, jó fizikumú. A lélekjelenléte is arra utal, hogy volt már éles szituban, nem pörög fel az adrenalin benne akármitől, “everything is under contol”.

A gondos, hónapokon át történő tervezés után (lehet a civil foglalkozása miatt nem is a környéken lakott, de mondjuk üzeltemberként sokszor megfordult arra stb.) belevág az akcióba.

A megfelelő helyen és időben kiugrik, vadászgépek nem tudják követni.

Földet ér az senki földjén.
Kiképzett kommandós volt, felszerelést elrejti. erre is van kiképzés diverzáns vonalon, azt bizony soha nem találja meg senki.

Az öltöny alatt aláöltözete volt, nem lehet benne napokis lébecolni a hóban, de arra tökéletes, hogy a Hold fényénél, erőltetett menetben (kiváló fizikum, sportember), órák alatt reggelre elérje az első pakkot.

Váltóruha, esetleg hamis iratok. Külső gyors elváltoztatása, hajnyírás és/vagy bajusz/szakáll ragasztás. csak alapfokon.

Már megvan a megváltott vonatjegy/buszjegy ÉSZAKRA!
irány az előre kinézett település.

Hálaadás napjának reggelén vagyunk amerikaiak milliói vannak úton, tele vannak a pályaudvarok, mindenki ünnepi hangulatban, nem tűnik fel egy magányos utas táskával, bőrönndel.

Emberünk egy nap múlva Kanadában van, onnan pedig irány Nagy Britannia.

A pénzt különböző csatornákon váltja be.

Ráér. Húsz dolláros címleteket szerintem simán el lehetett költeni olyan helyen is, ahol nincs idő megnézni a számokat.

Mire pedig olyan valakihez kerül, aki ebben illetékes, szinte nem lehet visszakeresni.

Emberünk pedig az Államok területére be sem teszi többé a lábát.

 72. titan89 — 2013-02-20 09:23 

@Panther V:
Tiboru hivatkozik erre 11.1. konteó alatt én csak egy okot adtam, amiben meghalhatott! 😀

 71. Panther V — 2013-02-20 09:12 

@titan89:

Elég kicsi a vízre érkezés esélye azon a környéken.

 70. titan89 — 2013-02-20 09:04 

Ütős történet!:)

Másik verzió: Vízre érkezés esetén elég nagyon gond tud lenni az ernyő kötelei-zsinórjai. Ha nem sikerült megoldani akkor innen rövid útja volt lehetett lefelé egy esetleges pánik esetén…

Szakmabeliek kérlek javítsatok ki, ha tévedek!

 69. gtibor — 2013-02-20 08:41 

Ez a tervszerűség, felkészültség, precíz előkészület nekem nem fér össze a magányos harcos elmélettel. Még ha meg is volt a leugrás, földet érés pontos helyszíne, időpontja, biztosan számolt az esetleges sérüléssel, nem várt kockázatokkal. Ezért várnia kellett őt abban a körzetben valakinek, valakiknek. Szóval szerintem a 11.1 és a 11.2 kizárva.

Ha egyedül tette, akkor csak a 11.3 lehetséges. Volt nála paróka, műbajusz, szemüveg, és már el is tudott vegyülni egy alkalmas pillanatban. Bár szerintem az FBI-nak első dolga lehetett átvizsgálni a gépet a bomba és a bizonyítékok miatt. Nehezen elképzelhető, hogy meg tudott volna bújni valahol, észrevétlenül.

Úgyhogy szerintem mindenképp valahol a többi verzióban, vagy azok kombinációjában kell keresni az igazságot.

Létezik ejtőernyős Cooper-teszt? 🙂

 68. gonczi — 2013-02-20 08:29 

@sztalker:
úgy tűnik fel vagy készülve gépeltérítésekből – és ez enyhe kifejezés volt.
Nyithatnál egy alblogot ebből, ennyi anyaggal és háttérinfoval…
🙂
Már, ha ŐK – és /vagy Tiboru engedi/k.
🙂

 67. quantumleap82 — 2013-02-20 08:20 

Na, ennyit arról, hogy ma már a reptereken maximális óvintézkedések folynak:

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/02/19/11/Tobb_tizmillio_euros_gyemantrablas_Brusszelben_.aspx

 66. rognork — 2013-02-20 07:56 

1. azért nem törődött az ujjlenyomattal, mert lekénsavazta. amiket találtak azok korábbi utasoktól származtak, vagy ő hamisította. gondolom ennyi esze simán volt.
2. ennyi pénzt lefotózni simán lehet akkor is ha rossz helyen van a sorozatszám, ha elég messziről fotózzák. a fotók nagyon jó felbontásúak, simán ki lehet nagyítani a megfelelő részeket. másrészt mexikóban kevesen fogják figyelni. bár szerintem is volt a raktárban némi készlet, hiszen épp szezonja volt a géprablásnak.
3. ha még a fékszárny szögére és a sebességre is figyelt, tartalék ernyőt kért, akkor tuti hogy kisebb dolgokat is eltervezett. a levedlett ernyőt el lehet süllyeszteni, nem fogják megtalálni a landolás helyét. ha tapasztalt ernyős, akkor jó eséllyel hivatásos katona volt, tehát tud térképet is olvasni, tehát ha nagyjából +/- 5 km pontossággal landol a kiszemelt helytől. innen rövid idő alatt el tud kutyagolni a motorig, és huss.

szerintem behúzta az akciót

 65. proletair — 2013-02-20 07:36 

Folyamatosan csípi a csőrömet, hogy a csávó csak úgy kapott egy zsák pénzt meg négy zsák ernyőt. És egyikben sem volt egy nyamvadt nyomjelző sem.

Lehet, hogy elkerülte a figyelmemet, de az nem volt leírva, hogy paplanernyővel (légcellás ernyővel) ugrott volna, csak az, hogy civil ernyővel. Ez meg nálam csak annyit jelent, hogy nem csak bekötött ugrásra jó, hiszen a korabeli amerikai deszant ernyők csak bekötött rendszerű ugrásra voltak jók. Valahol van infó az ernyők tipusáról?

Az F-106 Delta Dart vadászok nem kis sebességű manőverezésre valók, ráadásul a pilótafülkéből elég korlátozott volt a kilátás, még nappal, szép időben is. (Amúgy Tiboru nagyon szép képet találtál a két kötelékben repülő Delta Dartról:D)A T-33 már jó lett volna erre a célra, az egyenes szárnyak az alacsony sebességű manőverezést segítik, a nagy, elnyúlt buborék alakú kabintetőből meg szinte korlátlan a kilátás. Csak hát ugye…

 64. stockton — 2013-02-20 07:34 

Nekem az tűnt fel, hogy bár megnéztem és elolvastam a sztoriról már régebben amit tudtam, de szinte mindenhol azt írták, hogy mennyire lehetetlen túlélni egy ilyen ugrást. Lehet én voltam túl felületes vagy értetlen, de elgondolkodtató számomra, hogy doksifilmekben pl miért szajkózzák ezt ennyire? Nem lesz pozitívabb képünk a hatóságokról azzal, hogy megpróbálják így lezárni az ügyet. Legalábbis nekem nem.
Amúgy a poszt nagyon jó, grat hozzá, és remélem mihamarább olvashatjuk a következőt 🙂

 63. proletair — 2013-02-20 07:12 

@pilotax:

Kolléga! Ha nem titok, elárulná mikor szolgált melyik alakulatnál? Hátha találkoztunk volt…:)

 62. skeptoid — 2013-02-20 04:45 

Ha ez a Szovjetunioban, vagy a mostani Oroszorszagban tortent volna, akkor egyszeruen a penzatadasnal, vagy a penzatadas helyett lekapcsoljak az arcot es senkit nem erdekelt volna, hogy vegez harmincvalahany utassal akar.

Egyreszt senki nem lehet biztos benne, hogy igazi bomba volt nala. A kovetelesei ellenere atnezte-e az osszes bankjegeyet, hogy eltero sorszamuak-e? Mennyi ideje volt ilyesmire? A penzatadasnal lehetett volna a legnagyobb esely lekapcsolni. Akkor is voltak tavcsoves puskak, vagy legalabb tavcsovek, amikkel loves nelkul is kifigyelhetik , hogy a stewardess altal atvett csomag kihez kerul. Ok, az ablakokat le lehet sotetiteni, de az a kilatasban is akadalyozza a bentieket. ha meg ekkora manovert iranyitasz, csak kinezel legalabb egyszer, hogy egyedul jott-e a csomagfutar, vagy odaert-e mar a gephez?

Tegyuk fel nem eltero sorszamu bankjegyeket kap, de megkavarva az feltunik neki? Ido kellett ahhoz is, hogy mindezt leellenorizze. Vagy ugy is lehetett volna, hogy ketszaz otvenes csokor bankjegy. Marmint ketszaz egymast koveto szamozas otvenszer, megkavarva. Akkor nem is kell fenykepezni csak felirni a szamokat. nem kell tiz fotos harminchatkockas filmekkel, aztan megvarni meg fixireznek.

Ha a gep teljesen lesotetitett volt, ezt megint kihasznalhattak volna, hogy a kozelebe ferkozzenek fegyveresek mondjuk. Rizikofaktor akkoris lett volna es gondolom meg nem volt semmilyen kifinomult forgatokonyv hasonlo esetekre ezert is buktak le a tobbiek kesobb.

nekem az a legfurcsabb 2013-ban, hogy ez a dolog teljesen kezenfekvo volt a maga idejeben, meg kivitelezheto, de ma az elso lepesnel elverezne barki, meg belfoldi jaraton is.

 61. becsuszoszereles1k — 2013-02-20 03:29 

@shiri:
49.
Ez a kis logikai bakugras a “sava-borsa”: ‘mostanaban’ – ha ma is el(ha esetleg meg elne) es ‘nagyjabol’ – ha meg mar nem el (de akar elhet meg), amugy meg egyidos (per sacc) XVI. Benedekkel (ha el, ha nem)…Benedek papa 1927-ben szuletett, Cooper 1971-ben Age…Mid 40’s.

‘Nekem tetszik!’

 60. FilcTroll — 2013-02-20 00:10 

Érdekes történet.

Annyira sokan és alaposan keresték, hogy ha meghalt, akkor vszeg meg is találták volna.

A folyók-tavak hasznosak, ha éjjel tájékozódni kell az ugráshoz, ill. ha nyom nélkül kell menekülni: csak egy fürge motoros csónak kell. Részletesebb térképen jól látszik, hogy ahol a repülési útvonal keresztezi a Columbia folyót, ott már bőven lakott a terület. Viszont északabbra, a tavaknál minden adott, könnyű tájékozódni és odajutni egy bekészített motorcsónakhoz, amin aztán irány nyugat és illa-berek, nádak-erek (szó szerint). Az 5-ös út csak 10-15 km-re van, az szinte semmi. Ideje volt bőven: ha kb. akkor ugrott is, amikor a rámpát nyitotta 20:00 körül, akkor a gép még több mint 2 órát volt a levegőben, és komolyabban csak másnap álltak neki őt keresni. Akár az 5-ös úton, akár a Columbia folyón ment tovább, biztosan számolhatott 8-10 óra előnnyel, ami rengeteg.

Nem logikus, hogy a 20.00 órai rámpanyitáshoz képest miért várt volna még 11 percet az ugrással, úgyhogy szerintem hamarabb ugrott, kb. Ariel magasságában, egyenest az elrejtett vízibiciklihez.

Ami nem evidens, hogy hogyan “irányította” a célterület fölé a gépet? Ha nem csak Mexicot mondta be, hanem útpontokat is adott a pilótának (pl. Portland), akkor elég biztosra mehetett.

Ilyen magasságból milyen vízszintes távolságra juthat el ernyővel? Mennyire kellett pontosan célozzon, hogy ne kelljen sokat gyalogolnia?

 59. lilith18 — 2013-02-19 22:44 

25@rigojancsi: azért az nem biztos, hogy úgy van egy nagy érintetlen erdőben, hogy leteszed a holttestet és ott marad. Jár arra medve, róka, kisragadozók, rovarok, meg az ökológiai körforgás.

 58. siolrog — 2013-02-19 22:42 

Megnézve a szavazást, jelenleg gyakorlatilag fele-fele az arány a szervezetek vs egyéni gépeltérítés között)

De mi az, ami leginkább a profi szervezettség mellett szól?

Szerintem a kesztyű nem használata. Amikor egy korábban nem büntetett ember elkövet egy kolosszális bűntényt, nyilvánvaló módon mindent elkövet, hogy személyét a későbbiekben ne tudják beazonosítani, hiszen nagyjából sejti, hogy őt örökké keresni fogják (most elévüléssel nem foglalkozva).

Ha pedig nyomot hagy a helyszínen, akkor a hátralévő életében bármilyen kisebb-nagyobb törvényszegés le fogja leplezni. Ő nem lehet biztos abban, hogy a jövőben nem fog összeütközni a törvénnyel, sőt. (Ha Mo.-t nézzük, az újlenyomat-vételhez elég egy – akár hamis vád alapján – történő rabosítás, egy közlekedési baleset okozása.)

Szerintem csak akkor nem használ kesztyűt, ha tudja, hogy ismerik az újlenyomatát (csak még nem tudják összekapcsolni a valódi személyével), vagy már minden mindegy neki (pl. érzelmi felindulásban elkövetett bűncselekmény.)

 57. kszabo — 2013-02-19 22:28 

http://www.freerepublic.com – ez most sünetel, de sokszor oda lehet jutni a témában.
a, Vissza akarták hívni, mint Rambót anno, és behintett a főnököknek az akcióval.
b, KGB ügynök volt és látványosan lelépett:)
c, Természetesen magyar volt, hazaszökött, a tanyavilágban pálinkafőzésből élt, amit a katonáink csak kulacsmarónak neveztek. A pénz eladta apránként a lengyel piacon. A lengyelek tovább az oroszoknak ezért nem kerültek elő a dollárok. Néha beszökött Szolnokon a deszantosokhoz és áthajtogatott egy pár ernyőt, mert az volt a szenvedélye.
Mese járt arról is, hogy időnként a ledobott deszantosok ernyőit reggelre szabványosan behajtogatta valaki:)
———————————————————–
Az életben valóban volt egy kovács a szolnoki reptér közelében, akiről a halála után derült ki hogy amerikai kém.
A lakás átalakításakor egy befalazott ablakban megtalálták az eszközeit, dollárt , aranyat.
Üdv és iszok valamit, mert józanul túl beszédes vagyok!

 56. Deak Tamas — 2013-02-19 21:49 

Ami nekem furi, hogy ezt az időpontot (vagyis a novembert) választotta … nyáron nem lenne több esélye? (mármint mindenre, túlélésre, hegyekben sötétben bóklászásra)

A korabeli securityre vonatkozólag érdemes megnézni az Airport ’70-et – szépen felviszi abban is az utas a bombát; csak annyit kérdeznek tőle, hogy “segítsünk?”

 55. siolrog — 2013-02-19 21:30 

@shiri:

Igen, de úgy gondolod, hogy nem volt néhány km-es távolságon belül autós segítsége? Lezuhant, meghalt és egy ügyes indián(?), aranymosó(?), stb. gyorsan elrendezte a dolgokatT? És ezt Cooper segítője nem látta? 1-2 km-eről szinte bármilyen terepet át lehet tekinteni. Persze, ha nem vette észre, a Te emberednek tényleg malaca volt…

 54. tiboru — 2013-02-19 21:14 

@quantumleap82:

Westmoreland fotója benne van a posztban, illusztráció gyanánt 🙂

Kurt is fent van a várólistán.

 53. tiboru — 2013-02-19 21:12 

@alfredostroessner:

Szerintem kivitelezhető sérülés nélkül egy ilyen ugrás. Mint említettem, egy rutinos ernyős azért elég magabiztosan el tudja kerülni a zűrös helyzeteket (erdő, sziklák, fák), pláne, hogy a 16 km/órás szél nem nevezhető nagyon komolynak.

Egy 70-75 százalékos teltségű hold azért elég szép fényt tud adni, és ha mondjuk egy kis időt szánt előzetesen arra, hogy áttanulmányozza a terep térképét (esetleg még repült is fölötte valamikor), nem egy emberfeletti feladat túlélnie. És nem csak sziklák és erdőségek vannak arrafelé…

 52. quantumleap82 — 2013-02-19 21:07 

Furcsállom, hogy senki nem említi a Prison Break (A szökés) sorozatot, és benne Charles Westmoreland-et. 🙂

OFF

Kurt Cobain haláláról lesz majd valamikor post? Ha tervezed, akkor csak egyszerűen be kéne nyomni, és nem bocsátani ismételten szavazásra.

 51. tiboru — 2013-02-19 21:05 

@shiri:

A bombás táskát sem találták meg a gépen, feltételezhető, hogy magával vitte.

A benedekes megjegyzés jogos 🙂

 50. shiri — 2013-02-19 21:04 

@siolrog: Azért ez még nem bizonyítja, például lehet az a rottweileres lehetőség (vagy hasonló), ami a rajzon van: földet éréskor D.B. meghal, de hamar megtalálja valaki, aki elrejti az ernyőt valahova (még jobb, ha eltüzeli), elássa a hullát, és figyelni kezdi a híreket. Vagy megsejti, vagy kiderül számára, hogy a bankjegyeket figyelni fogják, ezért rájön, hogy külföldön kell elköltenie. Elköltözik Mexikóba, és pár évig szépen eléldegél belőle. Ha jó befektetéseket csinál, még tovább is.

 49. shiri — 2013-02-19 20:59 

Kösz a posztot tiboru, remek lett!
Aranyos, ahogy az elején leírod, hogy húszdollárossal fizetett a repjegyért, és csak később derül ki, hogy ebben mi a poén 🙂

A bombával mi lett, otthagyta a gépen? Ha igen, valódi bomba volt, és jól volt összerakva? Ebből is lehetne valamire jutni.

Egy kis korrekció a szövegre: “mostanában nagyjából egyidős lehet XVI. Benedekkel”. Hát ha mostanában egyidős, akkor mindig is egyidősek voltak 🙂 Kivéve, ha egyikük gyorsabban öregszik.

 48. siolrog — 2013-02-19 20:55 

Az, hogy nem találták meg Cooper ejtőernyőit egy dolgot bizonyít, ami a következő kettő: egyrészt túlélte az ugrást, másrészt komolyabb sérülései se keletkeztek, hiszen gyorsan fel tudta tekerni az ernyőket (ez komoly érdeke volt, mert a keresése hamarosan megindult). Harmadrészt 🙂 pedig azt, hogy sikerült sík terepen földet térnie.

Nagyon valószínű, hogy a tényleges földet érés pontjában várta egy autós segítsége.

A tényleges földre érés pedig a szolgálattal megbeszélt földi ponthoz képest kb. 11 perc, ill. 36 km távolságban lehetett. Most feltételezzük, hogy egy ilyen 100 %os hidegvérű ember nem fogja kinyitni a hátsó teherfeljárót csak azért, hogy ő 10 percig mereven nézzen szembe a halálos veszéllyel… Amikor kigyúlt a lámpa, hogy kinyílt a hátsó ajtó, akkor voltak a szolgálattal egyeztetett pont fölött (kevés pénz kidobása), majd amikor a pilóták hallották a döccenést, akkor ugrott ki ő maga…

 47. siridar — 2013-02-19 20:40 

@manstein: hát összeesküvéselméletek ezzel az üggyel kapcsolatban is vannak (ki csinálta, miért csinálta, hogy csinálta), szellemi tornának pedig tökéletes ez is, nem kell ahhoz természetfeletti szál, hogy valami konteo legyen 🙂

 46. manstein — 2013-02-19 20:36 

Az írás érdekes, mindig is kíváncsi voltam egy hosszabb leírásra. De – elnézést – az ég világon semmi konteót nem látok az ügyben, nem tudom pontosan, miért került ide. Nagy rejtély, ok, tény, de azért Djatlov-incidens vagy a pápa lemondásának boncolgatása mellé nehezen fér be.

 45. alfredostroessner — 2013-02-19 20:22 

Kicsit keresgéltem, és ezeket találtam: az adott napon 7 fok körüli hőmérséklet volt a környéken (zakóban a földön még elviselhető, a levegőben nem igazán), 16 km/h-s szélsebesség mellett. Esett az eső aznap, napközben a látótávolság 23 km volt (nem tudom, ez mennyire jó). A növő hold miatt (december 2-án lett telihold), enyhén felhős égboltot feltételezve, valószínűleg egész tűrhető viszonyok lehettek éjszaka (az FBI szerint – persze – koromsötét éjszaka volt).

Az a kérdésem lenne az ejtőernyős kollégákhoz, hogy lehetséges-e kéz- és lábtörés nélkül kivitelezni egy ilyen ugrást éjszaka egy fenyőerdő felett? Mennyit lát egyáltalán éjszakai ugrásnál az ember, vagy inkább úgy kérdezem, milyen tereptárgyakat tud észrevenni, azonosítani?

 44. tiboru — 2013-02-19 19:45 

@pilotax:

Nekünk (igaz, tizenkét évvel később) a seregben leüvöltötték az elöljárók a hajunkat, ha 800 alatt nyitottunk. Ha jól emlékszem, a KAP-3 elvileg 1000-1200-ra volt beállítva, amikor 2000-2500-ról ugrottunk (stabilizátorral), de a tökösebbek kiiktatták, hogy manuálisan nyithassanak. Aztán ha lebuktak, jött cserébe a konyhaszolgálat 🙂

Rég volt, szép volt…

 43. pilotax — 2013-02-19 19:24 

Reagálni akartam a fékszárny kérdésre, de zigzag megelőzött és többé kevésbé de korrektül leírta miért volt szükséges a gyakorlatilag az átesési sebesség határán repülő gépnek a fékszárny használatára. A pasi biztosan ismerte 727-es kezelési utasítását – nem volt az hadititok – így jól tudta, hogy milyen sebesség tartozik ehhez a fékszárnyálláshoz, kiengedett futókkal. Ezek az adatok minden gép kezelési utasításában részletesen le vannak írva.

Már nem tudom ki írta és nem akaródzik visszakeresni, hogy háromezerről ugorva 1000-1500-on már illik nyitott ernyőnek lennie.
Ebben az időben nekem már mintegy száz ugrásom volt. Ennek a kornak az ernyői sokkal gyorsabban nyíltak mint a mai légcellás “paplan” ernyők. Mi ezer méterről rendszeresen 10 másodperces előírt zuhanás helyett gyakran jöttunk KAP-ig ami kb. 15 másodpercet jelent és 4-500 méteren akkor is volt biztonságosan nyitott ernyőnk. Úgyhogy feltételezve azt, hogy D.B. Cooper tökös és tapasztalt ernyős volt, és a dolog úgy áll, hogy igen, akkor bizony lejöhetett egészen fű alá a nyitással, és az utasszállító gépet ennél a sebességnél követni nem képes vadászok szeme elől gyorsan eltűnhetett.
Ha abból indulok ki, hogy mi a seregben ugrottunk 300, igen háromszáz méterről és kb.150-180 méteren már nyitott ernyőnk volt! Pl. ha 200 métert nyitási magasságnak veszek, és az RS 4/3-as 4 m/sec merülősebességét, akkor a teljes nyitás után 50 másodperccel földet is érhetett D.B Cooper és ezt lehet azért még gyorsítani is, hevederbehúzással, gyors merülőfordulókkal.
Ennyi idő alatt egy ilyen nagy sebességű vadászgép még meg sem tud tenni egy 180 fokos fordulót, de legalábbis olyan kis távolságban a mozgó céltól, hogy a pilótája el ne vesztené a célgépet szem elől, illetve 5-7 km-ről aligha láthatott meg olyan kis pöttyöt mint egy kiugró ember.
A megjelölt vadásztípusnak nem ismerem a pontos paramétereit de abban az időben a hasonló gépeknek a leszállósebességük is közelítette a 300 km/órát, ilyen alacsony sebességnél nem tud gyorsan fordulni, mert fordulóban piszok gyorsan elveszti a sebességét és lepottyan mint az érett körte.
Arról nem is beszélve, hogy a pasi mint kiderült otthon volt a repülés elméletében és gyakorlatában is és lehetett annyi esze, hogy figyelve a kísérő vadászokat akkor ugorjon amikor azoknak a legkisebb lehetősége van az ugrás megfigyelésére.

 42. tiboru — 2013-02-19 19:16 

@alfredostroessner:

Utólag az FBI ezt a gyanúsítottat is kizárta, akárcsak annak a másik nőnek a sztoriját, aki szerint annó ő megtalálta a sebesült Coopert, ápolta és meggyógyította, majd addig éltek együtt, amíg DB meg nem halt.

 41. alfredostroessner — 2013-02-19 19:05 

Egy hölgy azt állítja, hogy a nagybátyja (L.D. Cooper) követte el az eltérítést, aki 99-ben halt meg.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2070038/DB-Cooper-case-solved-FBI-tells-niece-skyjacking-suspect-matching-fingerprint.html

 40. tiboru — 2013-02-19 18:54 

@siolrog:

Nem, a Cooper által használt egyik ejtőernyőt sem találták meg (sem a főernyőt, sem a hasit), pedig nagyon keresték…

 39. siolrog — 2013-02-19 18:17 

@tiboru:

Köszi,
ez ok, a pénz fotózása így kiesik, mert amúgy a kalkulációk alapján, ha csak egy fotóállványa volt az irodának (és miért tartottak volna többet) ennyi bankjegyet ilyen rövid idő alatt reálisan nem lehetett volna lefotózni…

A másik, ami nem egyértelmű forrásadat, hogy az ejtőernyőt megtalálták-e?

 38. tiboru — 2013-02-19 17:49 

@siolrog:

Tuti információim nincsenek ugyan, de nem tartom ám kizártnak, hogy az FBI Seattle-i irodájának volt a raktáron mondjuk száz-kétszázezer dollár kis címletű bankjegyekben (minden zsaroló, emberrabló, gépeltérítő és hasonló csávó hagyományosan ilyenekben kéri a váltságdíjat, tehát joggal készülhettek ezzel), amelyeknek már régen rögzítették a sorszámait…

Ha én rendőri vezető lennék, biztosan gondoskodnék ilyesmiről 🙂

 37. siolrog — 2013-02-19 17:25 

@gombob:

Viszonylag szerencséjük volt, mivel a felső 1/3-ot kellett szabadon hagyni. Mivel nagyon gyorsan kellett csinálniuk, nyilván ráhagyással kellett a bankókat egymásra rakni. Az 50/asztal nagyjából reális.

 36. siolrog — 2013-02-19 17:18 

@siolrog:

(Ha 1,5 órából mondjuk 0,5 órát elvesz a munka megszervezése, az alkalmazottak futkosása, stb., akkor 60 perc marad az érdemi fotózásra. Nincs okunk feltételezni, hogy akkoriban egy ilyen fél-iróasztalnyi fotóállvány berendezésből egynél többet tartottak volna, tehát számolunk egy asztallal)

 35. siolrog — 2013-02-19 17:17 

@rigojancsi:

Mivel a sorszám középen lehet, és ahogy Te mondtad minél többet akartak egyszerre felrakni, vegyük azt, hogy 50 db-ot kényelmesen el lehet helyezni. Ez esetben 200-szor kell megpakolni az asztalt. Ha egy perc alatt kiraknak 50 bankót (ez nagyon gyors, legalább két ember kell), akkoris több, mint 3 óra.

Persze, lehet, hogy több berendezésük volt, vagy több ráfért egyszerre az asztalra, de igen-igen sietniük kellett volna akkor is…

 34. gombob — 2013-02-19 16:45 

@siolrog: http://thinkprogress.org/wp-content/uploads/2013/02/twenty-dollar-bill-e1361142963804.jpg

Jogos az észrevétel, szerintem 10-20 darabot simán egyszerre lefotózhattak.

Akkor a kérdés ugyanaz, de fotóból mondjuk 500-1000 darab készülhetett…

 33. rigojancsi — 2013-02-19 16:36 

@gombob:
Lehet csak elsiklottam felette, de azt nem mondták, hogy egyenként fotózták le a bankókat. Meg lehetett oldani negyedannyi idő alatt is pl., ha többet tettek egymás mellé, és még úgyis kivehetők a számok.

 32. siolrog — 2013-02-19 16:33 

@gombob:

Bocsi, csak most látom, végeztél kalkulációt a fotózás időigényére. Szvsz csak a sorszám az érdekes, ezért a bankókat kártyapakli-szerűen egymás alá rendezik és egyszerre akár 100-at is lefotóthatnak. Ha középtájt van a sorszám (azt hiszem így van), akkor pechjük van…

 31. siolrog — 2013-02-19 16:26 

Feltehetően sikerült 20 perc alatt lefotózni 10000 db bankjegyet, bár egy kis elismerés a fotózó fiúknak (az akkori analóg technika mellett) mindenképpen kijár.

Gyakorlatban én nem foglalkoztam pénzhamísítással :), de azért annyit tudok, hogy a sorszám kijavítása még az egyszerű, alacsony költségű manipulációk közé tartozik, hamis húszdollárost meg rengeteget szűrnek ki évről évre (előbb-utóbb vki rájön, hogy a sorszám át van ütve)…

Ja, a vszonylag alacsony kikövetelt összeg szintén profi, gumitalpú szervezésre utal…

 30. jakuza — 2013-02-19 16:22 

@komojtalan:

Azért az tényleg fura, hogy valaki ennyire képben legyen a repülés és ugrás terén, de az amerikai hatóságok ne ismerjék. (ekkor még javában tart a vietnami háború) Lehet, hogy hivatalosan halottként nyilvántartott koreai, vagy vietnami veterán, aki így nem is került a hatóságok látótérbe. Az akció után pedig visszament Indokínába a pénzzel, amit büntetlenül szórhatott kétmarokkal a bangkoki kupikban… 🙂

 29. siolrog — 2013-02-19 16:08 

Tény, hogy az FBI/Moszad/légitárs. főverzió csak akkor plauzibilis, ha Cooper kezdettől fogva átverte beszervezőit. Amikor felvették, egy hamis identitással lépett be és a szervezet nem ellenőrizte elég alaposan (szakmaiatlanság). Ma már ez aligha lenne lehetséges, de azokban a korai időszakokban (amikor pl. bárki szabadon bemehetett a pilótához, stb.) ez elképzelhető.

Egyébként a jól elkészített fantomrajz jobb a fényképnél, mert a lényeges vonásokat emeli ki, időnként – mintegy karikatúra-szerűen – túl is hangsúlyozza azokat. Ha a bűnöző elváltoztatja a külsejét utólag), ami vszínű, az agy arcfelismerő része a lényeget könnyebben felismeri. Szvsz ma azért használják a fényképet, mert sokkal gyorsabb, sokkal olcsóbb, nincs hibaszázalék és nem szükséges hozzá, hogy vki személyesen találkozzon az élő elkövetővel.

 28. kszabo — 2013-02-19 16:06 

Amikor nézi a tévét és ugrik a fickó, ma is büszkén mormog: Grylls, én vagyok az apád!

 27. gombob — 2013-02-19 15:59 

Érdekes lehet még a kért összeg nagysága.

Bizonyára volt/van arra vonatkozóan is belső szabályozás, hogy az ilyen “váltságdíjak” kérésekor mennyi adható ki simán, vagy van egy határ, amit már úgy sem teljesítenének. Ha D. Cooper szépen kooperált (beszélő nevek, mi!?) az FBI-al, vagy eleve bennfentes volt, tudhatta, mennyi a maximum, amit kérhet, s amit hamarjában meg is adnak. Lehet utánanézett, hogy a váltságdíj kérésének helyén hivatalos szervek által ilyen célra igénybe vehető bankoknál milyen készpénzállomány van napi szinten jelen.

Más kérdés, hogy a 200 ezer dolcsi, 20-as bankókban 10 000 bankjegyet jelent. A géprablás bejelentése 16:50-kor, a gép földet ér 17:39, kereken két órát áll, azaz 19:39 kor indul. Vagyis maximum szűk három óra állt volna rendelkezésre a 10 000 fotó elkészítésére, de szerintem ez ennél jóval kevesebb időt jelent, hisz a gép pilótája szól a földi irányításnak, azok az FBI-nak, azok a banknak, és csak akkor kezdik el a fotózást, gondolom. Plusz a pénzkötegeket ki is kell juttatni a reptérre, stb. Én úgy saccolom, hogy ha még lóhalálában is ezen dolgoztak, akkor sem juthatott több idő a fotózásra, mint 1-1,5 óra.

Kérdés, elegendő -e ennyi idő 10 ezer fotó elkészítéséhez? Mert ha nem, akkor előre megszervezett volt az egész, máskülönben nem lennének meg a sorszámokról a fotók.

 26. komojtalan — 2013-02-19 15:39 

Kicsit furcsa, hogy nem kapták el, mert még amerikában sem lehet túl sok ejtőernyős, már pedig biztos tapasztalt ugró volt. Talán nem amerikai volt? Az hogy egyedül – legfeljebb párban – csinálta igen valószínű. Viszont a párt nem arra értettem, hogy lent várta valaki, hanem esetleg a jegyet vette meg egy amerikai, hogy ne tűnjön fel az akcentus, esetleg a nyelvtudás hiánya. Különböző konteókban azért nem hiszek, mert semmi értelme ilyen “kevés” pénzt ilyen bonyolultan megszerezni. Arra hogy megmenekült elég bizonyíték, hogy nem találták meg a hulláját, viszont a pénz sem került forgalomba, tehát lehet utána történt valami vagy az emberrel, vagy a pénzzel.

 25. rigojancsi — 2013-02-19 15:35 

Nem hinném, hogy ez kellett volna J.E.H.-nek “bejátszania”, és kockáztatnia ahhoz, hogy a repülésbiztonságot szigorítsák. Pláne, ha ismerték volna, akkor “valami rejtélyes fülest” kaptak volna, és legalább a rendes neve alapján körözik, és nem csak azt az ócska fantomrajzot terjesztik.
Nehéz elhinni, hogy túlélte az ugrást, de ha mégsem, akkor csak megtalálták volna a testét, hiszen minden átfésültek alaposan..

 24. zigzag — 2013-02-19 14:27 

Szerintem FBI-Moszad koprodukció lehetett. A jó öreg J.E.H. persze képben volt, aki nagyon jól játszotta a szerepét. A cél a Képviselőház/Kongresszus befolyásolása volt, hogy átmenjenek a légitársaságok lobbyjának ellenére a repbiztonságot szigorító szövetségi törvények. Az ötletet viszont a jaffa típusú narancsok földjéről hozták, nem különben Cooper dublőrét is, praktikussági megfontolásokból. (ha valami balul ütne ki)

 23. siletzky — 2013-02-19 14:10 

Bár nem erre szavaztam, nagyon érdekes volt. Szerintem sem ugrott ki, meglapult a gépen, majd utána FBI ügynöknek öltözve lefalcolt.

 22. siolrog — 2013-02-19 14:08 

@siolrog:

Ja, és azért kért polgári ernyőket, mert a szervezők arra gondoltak, a katonai ernyők (szemfüles újságíróknál, konteósoknál) titkosszolgálati asszociációkat erősítene…

 21. siolrog — 2013-02-19 13:54 

Szvsz az, hogy nem rejtegette az újlenyomatait, az FBI/Moszad/légitárs. szervezésre utal, hisz ez esetben a lenyomata úgyis megvolt a szervezőknél, felesleges lett volna neki kesztyűvel bajmolódni…

Ugyancsak ebbe az irányba vezet, hogy nem találták meg a rikító színű ernyőt (ez igaz Tiboru?), vagyis meg volt szervezve, hogy vki azt begyűjtik gyorsan…(bár ez nem főmotívum)

Az pedig, hogy a hasi ejtőernyők közül az egyik rossz volt, szintén ezt az irányt erősíti, így akarták a szervezők okos körültekintéssel megelőzni, hogy Cooper önállósítsa magát (pl. magával vigyen egy túszt)…

D.B.C. azonban túljárt az eszükön. Az előre megbeszélt földi célpont fölött csak kiszórt egy kis pénzt, amit aztán elsodort a szél és nem találták meg egyből, ő maga pedig máshol ugrott ki…

Szerintem az FBI a leggyanúsabb. Bármenyire óriási barátság is van a Moszaddal, ekkora, minden más akciónál nagyobb felfordulást D.B.C. kézrekerítésére barátjuk (Moszad) miatt azért nem tennének (a légitársaságról nem is beszélve). Ezt csak egy szakmaiságában megalázott, bosszúra éhes szervezet csinálja (a főnök szívrohamáról nem is beszélve)…

 20. zigzag — 2013-02-19 13:33 

A +15 fokos fékszárny azért kellett, mert ilyen kis sebességnél alig van a szárnyakon felhajtóerő, ami a +15 fokos felszállási íveltségű fékszárnnyal kicsit megnövelhető – tehát így még vezethető a repülő. Ne felejtsük el, hogy ugrani szándékozott hősünk, amihez viszont a lehető legkisebb biztonságos sebesség kell. 200 környékén egyébként egy ilyen repülő tök instabil, viszont az ernyős még éppen kiugorhat anélkül, hogy a huzat szétkenné őt a farkon, vagy a vezérsíkon.

 19. sztalker — 2013-02-19 13:17 

D. B. Cooper – az előzmény, a legenda, és a „követők”
Azokat az eseteket válogattam össze, ahol a gépeltérítő EJTŐERNYŐT követelt (igényelt), függetlenül attól, hogy végül megkapta-e azt, vagy hogy mik voltak azzal a további szándékai, képes lett volna egy ilyen ugrásra, vagy maga a gép alkalmas volt-e egyáltalán ilyesmire. Szinte minden esetben amerikai állampolgárságú fegyveres (v annak álcázott eszközökkel zsaroló) gépeltérítő(k)ről van szó, ezért ezt külön itt most nem említeném meg, csak a rendkívül nagy összegű váltságdíjat a túszokért cserébe, vagy valamilyen meglepő, rendkívüli fejleményt, követelést, fordulatot ami különbözött egy akkori „szokásos” gépeltérítéstől.

— Az első eset még D. B. Cooper ELŐTT megesett (lehet, hogy hősünk épp innen vette az ötletet?!):
1971. 11. 12—13. Az Air Canada DC—8-asát téríti el egy férfi, de az ugrásra már nem kerül sor. A sors a kapitány személyében (és egy univerzális tűzszekerce formájában, mellyel a bátor pilóta leüti pionyírunkat) lesújt rá.
(A repülős / ejtőernyős szakik itt szokták finoman megjegyezni, hogy tán esetleg, mégis-mégis szívesen megnézték volna, hogyan is képzelte el az ugrást egy alsószárnyas jetből az egyik oldalajtót kinyitva ez a jóember… Aki tudja közületek a megoldást, az ingyenjegyet kap az új magyar nemzeti légitársaság első járatára. Már úgy értem, hogy aki tudja a DC—8-asból TÚLÉLHETŐ megoldást…)

Itélet: Életfogytig
Értékelés: 2 pont („Lúzer SC” és „Minden kezdet nehéz” kategóriák)

— 1971. 11. 24. Maga D. B. Cooper, az ikonikus eset, lásd tiboru mestert. Itt most csak annyival egészíteném ki, hogy maga a név is sok vitát generált, mivel csak egy foghegyről odavetett mormogást hallott a rémült utaskísérő, akinek először bemutatkozott hősünk. A sajtónak viszont nagyon megtetszett a nickném, hát rajtamaradt. Hogy pontosan milyen nevet is mondhatott, az valszeg már sosem fog kiderülni. A váltságdíj egy része előkerült 1980-ban a Columbia-folyó egyik homokpadja közelében (turisták találták meg), de a további kutatásokat lehetetlenné tette a Mt. St. Helens vulkán kitörése, az iszapáradat teljesen beborította a vidéket. A négy kapott ernyőből kettőt vett fel magára, abból az egyik – állítólag – gyakorló ernyő volt, földi tréninghez… (Méghogy az FBI-nak nincs humora, mi?!.)
A gép: B727 (figyelem, itten most egy sztár születik!), a légitársaság: Nortwest Airlines. (Nemkülönben…)

Itélet: Függőben
Értékelés:: 10 pont (Az „Ügyes!” és a „Sok sikert, mi mindig veled leszünk, díbííí!” kategóriákban. Már ha túlélte.)

— 1971. 12. 24. Az első „követő”. A váltságdíj tetemes: 300 ezer zöldhasú és két ejtőernyőt kér. Megadja magát, még a „produkció” előtt. De azért figyelemre méltó a hűsége a céghez (Northwest Airlines) és mondjuk kevésbé a típushoz: Ez most egy 707-es. Hiába, még a rossz reklám is lehet egyszer még jó reklám , nem?

Itélet: Kényszergyógykezelést kap és később felmentik a vádak alól.
Értékelés:: 1 pont („Abszolút kezdő” kategória)

— 1972. 01. 12. Kért 1 millió (!) dollár váltságdíjat és 10 db (!) ejtőernyőt. (Gondolom biztos, ami biztos alapon.)
Mivel ő is megadta magát, nem érdemes több szót vesztegetni róla. A típust már kitaláltátok (727), de ő speciel a Braniff légitársaságot (Texas) szerette.

Itélet: 20 év letöltendő…
Értékelés:: 3 pont („Kicsit még bátortalan, de határozottan fejlődőképes” kategória, különösen ami az ügy anyagi részét illeti.)

— 1972. 01. 20. Új idők, új szelek, végre-végre! Az ELSŐ IGAZOLTAN SIKERES (túlélt) ugrás, váltságdíjjal (500 000) megspékelve. A reményteli kezdet után viszont jön a gyors kiábrándulás: hamar elkapják őkelmét, rögtön az ugrás után. Figyelem, az első DC—9-es, amiből ugrottak (tadááám!!!), és ezzel az édi kis kanárisárga-színű gépeiről elhíresült Hughes AirWest légitársaságot is végre „felavatta” már valaki Denver felett, Coloradóban… (A kérdés jogos: igen „az” a Hughes a tulaj a cégben, a különc Howard bácsi, aki mindig kavar és ráadásul piszkosul gazdag is, hogy a fene enné meg.)

Itélet: 40 év sitt (ez nem jött be, haver…) Így akkor, ha minden igaz, tavaly már szabadulhatott is a fickó…
Értékelés:: 6 pont („Soha ne add fel!” és „Nekem tetszik!” kategóriák)

— 1972. 04. 7. Ha egy üzlet beindul… Az ugrásra nem lehet panasz, olyan, mint a nagykönyvben (Utah államban, Provo városka közelében). Plusz ötszázezer dollár a váltságdíj. De nem sokáig örülhet a szabadságnak, hamar elkapják és elítélik 45 évre. Még meg sem „melegedik” igazán a dutyiban, ahol két év múlva egy szökési kísérlete során ellenáll és ekkor lelövik. A szegény megboldogult igazi konzervatív izléssel bírt: Gép: B727, légitársaság: United Airlines – Amerika kedvence. Mármint inkább a republikánus amerikaiaké. Kinél is kezdhettek melózni először pl. az első fekete civil pilóták és utaskísérők? Asszem: Western, Delta, Panam… Bizony, ilyen „klub” is volt akkoriban.

Itélet: 45 év (ebből letöltve: 2)
Értékelés:: 5 pont („Egy szimpatikus pechvogel” kategória)

— 1972. 04. 9. Semmi különös, az illető előbb csak kéreget (4 ejtőernyő és fél milla dollár), aztán fenyegetőzik, de hamar lefegyverzik. A kedvenc típus (727) megint hozza a formát (már érzitek, ugye, hogy milyen zsír lehet ez a gép, mi, és ti is szeretnétek már egyszer kipróbálni, igaz?!), új hús viszont a Pacific Southwest Airlines (PSA) ebben az újfajta ugrálós klubban.

Itélet: 1 éves pszichiátriai gyógykezelés
Értékelés:: 1 pont („Felejtsük el…” kategória)

— 1972. 05. 05. Alacsonyan szállnak az ejtőernyősök… Igazi dömping van itten kérem. Hősünk Honduras (Közép-Amerika) felé térítteti gépét (ezúttal az Eastern Airlines-t éri ez a megtiszteltetés), a többi már unalomig ismert. Hajsza, 4 hónapra rá elkapják, a suska (300 ezer $ — jó középkategóriás bevétel ebben a műfajban) is meglesz egy év múlva… Nem t’om, de én biztos leittam volna magam aznap, az tuti, ha ilyen szar napom lett volna. Ja, B727 as usual…

Itélet: A szokásos életfogyt.
Értékelés:: 4 pont („Miért ver engem mindig az Isten, hát mit vétettem neki?” kategória)

— 1972. 06. 02. Komolyra fordult. Egyet fizetsz, kettőt kapsz, mármint eltérítést egy napon! (Az ejtőernyő alapértelmezett, természetesen, micsoda kérdés!). Egy férfi és egy nő (jól indul) közösen térítenek el (most figyelj, mer’ tiszta Hollywood lesz) először egy Western Airlines 727-est (a kedvenc típust nem lehet kihagyni), itt még erős ejtőernyős szállal fut a sztori, majd (másodszorra) jön egy gyors gépcsere Boeing 720-ra (nagyobb hatótávú), most már ugrás nélküli tervvel egészen Algírba (Algéria, Észak-Afrika.). De a filmnek itt még nincs vége. A franciák 3 évvel később lekapcsolják a párt Párizsban és a férfit késóbb el is ítélik 5 évre. A hölgyike viszont még meg tud lépni, és azóta állítólag szökésben van.

Itélet (a férfié): 5 év letöltendő
Értékelés:: 6 pont (A „Sztárom a párom” kategóriában, de azért egy jó nagy ugrást igenis hiányoltam a forgatókönyvből. Ja , és Bonnie és Clyde forognak sírjukban…)

— 1972. 06. 02. Folytatódjék hát a show! Még aznap (lásd a fenti esetet is) sikeresen kiugrik a kissé félamatőr géprabló barátunk egy United 727-esből Lake Washoe (Nevada) felett, de hogy mit ronthatott el, az nem tudni, az viszont tény, hogy 2 (!) óra múlva már bilincsben viszik el. Ráadásul a pénz javát is (USD 200 000) megtalálják.

Itélet: 30 év (gombócból is sok)
Értékelés:: 5 pont („Egy k*rva nehéz nap éjszakája” kategória)

— 1972. 06. 23. Hosszú ez a hónap, na. Szóval még mindig június van. A dél-amerikai kultúrák iránt valamiféle tudatalatti olthatatlan szomjat v. szenvedélyt érző légiterrorista az Indiana államban fekvő Peru nevű városka felé veteti az irányt, ezúttal egy American Airlines géppel (soha többé nem akarom leírni, hogy 727, ezt most megtanultam egy életre, és nektek sem ajánlom, okuljatok az én esetemből, ha ilyen témáról írtok majd, mert megjárjátok és a hetes billentyű is tisztára elkopik a Num Lock-nál), és egy gyönyörűséges gépelhagyást produkál. De talán nem volt kölcsönös ez a vonzalom a városka lakói részéről, mert 5 napon múlva már belülről élvezheti a helyi börtön vendégszeretét. Méghozzá kategória-különdíjjal:egy igazi, hamisítatlan vizesnyolcassal (ez az életfogytiglan a börtönszlengben). Hát én inkább a Nazca-vonalakat nézegettem volna a valódi Peruban, ha a választhattam volna. De ízlések és pofonok, ugye… (Apropó, az 500 rugó még kint van a környéken valahol? Mert akkor már indulok is. Van az a pénz…)

Itélet: Életfogyt. (No komment, mellesleg ez kategória-különdíj)
Értékelés:: 4 pont („Rosszkor, rossz helyen” kategória

****FIGYELEM, SZPOILER KÖVETKEZIK!!!***
Szóval becses személyében tisztelhetjük az UTOLSÓ ismert ejtőernyős légikalózt, aki ilyen eszközzel hagyott el egy repülőgépet. Érezzük hát át mindannyian e történelmi pillanat súlyát, mert lehet, hogy a büdös életben nem lesz többé ilyenben részünk. Ámen. Pihenj, mert folytatom tovább.
****SPOILER VÉGE

— 1972. 07. 30. Sikertelen gépeltérítési kísérlet, hamar véget is ér. A felállás: DC—9 a nyerő és a Hughes AirWest a befutó megint. Nyamvadt 50 000 dolcsiról alkudoztak, micsoda piti kis kezdő, szegény…

Itélet: Soron kívüli beutaló pszichiátriai gyógykezelésre egy nagyon-nagyon biztonságos létesítménybe, roppant készséges ápolókkal.
Értékelés:: 2 pont („A részvétel a fontos” kategória)

— 1972. 07. 6. A Pacific Soutwest (PSA) 727-ese, véget ér az ügy, mielőtt elkezdődött volna. (Ugrás – nyista.)
Ráadásul pontosan 455 000 dollárt kért a pasas. Csak azt tudnám, hogy ezt hogyan számolta ki, he?
(Ugye, most már érezni, hogy nagyon gyenge lesz az év vége ugrásokból, tele vagyunk futóbolondokkal, minden tisztességes próbálkozást meg kell ám majd becsülnünk. Ez van, sajnos.)

Itélet: 30 év
Értékelés:: 2 pont („Mentem volna inkább moziba” kategória

— 1972. 07. 10. Üde színfolt, jöjjenek a németek is! A Lufthansa Köln—München járatát téríti el valaki, de a tárgyalásoknál (a szokásos váltságdíj és ejtőernyő) tovább nem jutnak, mert a zsaruk hamar megunják a banánt és gyorsan lefegyverzik. (Nem volt akkor vmilyen jó Bundesliga-meccs este? Vagy Derrick? Nagyon gyanús.) Nincs több infóm az ügyről, de igaz, hogy nem is nagyon kutakodtam. A típus: B737 City Jet. Ezt sem ugrálásra csinálták. (Még valami: ez természetesen nem a hírhedt Mogadishu-i Lufthansa Landshut-túszdráma, mert az ősszel volt.)

Értékelés:: 3 pont („Lúk, ih bín fáter, stimmt?” azaz: „Kapd össze magad, fiacskám, mert megyünk haza, este nyóckor Derrick megy a tévében!” kategória )

— 1972. 07. 12. Két gépeltérítő három ejtőernyőt és 600 000 dollárt kér 120 utas szabadon bocsájtásáért cserébe. A National Airlines gépét (727) akarják eltéríteni, de végül feladják a tervüket.

Itélet: 50 és 60 év
Értékelés:: 2 („Dumb és Dumber, dilibogyók” kategória, biztos befutó)

— 1972. 07. 12. S még aznap volt ez is (kicsit én is unom már), csak most éppen az American hasonló típusú gépével. A követelt zsé kábé annyi, mint fentebb volt, ernyő is kell majd neki, dettó. Ekkora már szerintem mindenki unja ezt a cirkuszolást, a hatóságok is. Simán megadja magát az illető, de azért rávarrják az életfogytot. (ez valamiféle üzenetnek is

Itélet: „vizesnyolcas”
Értékelés:: 1 („Ami nem megy, azt ne erőltesd” kategória)

— 1974. 03. 12. Két ínséges év után újra van min izgulni, lesz-e ugrás, lesz-e megint ejtőernyős-vadászat? Egy belföldi járaton közlekedő Japan Air Lines B—747-est (akit egyébként érdekel, annak mesúgom: én reggel HÉV-vel megyek be dolgozni – persze, amig van hova–, de Japánban meg sok melós 747-es Jumbókkal jár be a dolgozóba, például azért, mert az egész ország egy időzónában van, egyszerre kelnek-fekszenek az emberek és ezért ott olyan óriásgépek járnak rövidtávú útvonalakon, ami sehol a világon nincs. A Boeing külön nekik csinált egy alváltozatot , hogy bírják a tempót) sikerült megkaparintania egy élelmes géprablónak. Nagy test, nagy élvezet alapon ez volt a kívánságlistáján:
— 55 millió dollár
— 200 millió jen
— 15 db ejtőernyő
— hegymászó-felszerelés
(Gondolom, itt már mindenkinek kezd derengeni a dolog, és lassan enyhe, kellemes konteós-bizsergés hatja át egész testünket, hátha végre-valahára megint kibontakozik egy jó kis D. B. Cooper 2.0, vagy akár egy Az elnök különgépe c. agyament filmhez hasonló történet…)
De a japcsi zsaruk se rosszak (tisztára a Fekete eső, ha most előttetek van Michael Douglas képe, mikor aláírja az ákombákomot a fogolyszállításnál), kábé úgy vágták át ők is delikvensünket, csak éppen cateringosnak (ételszállító) álcázva magukat. A büntiről nem tudok, volt valami kreativitás abban a fickóban, higgyétek el…

Értékelés:: 5 („Merjünk nagyok – de leginkább japánok – lenni!” kategória)

— 1980. 07. 11. S végül el(l)őttem az utódom, a virághímes ifjúsag, a romlatlan jövő: Egy tizenéves(!) srác – ma már korán érnek ám a kölykök – magáévá tette szülei egykori bálványának, Cooperünknek kedvenc játékszerét,(na, na, ugye, hogy nem találjátok ki? Bingó! Northwest, így töltsek lottót!), a Seattle—Portland (WA állam) útvonalon, de képregényrajongó hősünk valszeg félhetett a huzattól, mert a kért cuccos (1 ernyö, kibélelve 100 000 zsetonnal + egy kisrepülő bónuszként) nem jött be, még a földön lekapcsolták a biztonságiak apuci magzatát.

Itélet: Azt elhihetitek, hogy tinihősünk szerencsés alkat, a kapott 20 évet lealkudta egy tágas, gumiszobás albérletre, fehérköpenyes kiszolgáló személyzettel. Ma vajon hol lehet góré, he? Ha én ilyet tudnék…

Értékelés: Számomra értékelhetetlen, de ha akarjátok, akkor legyen mondjuk gyök(ér) 2… A szlogen pedig:
Van egy álmom…

— 1983. 01. 18. Akárki, akármit állít is, de a jövő a harmadik világé, ezt tudjuk. Így gondolta ezt az a 3 thai „szkájdzsekker” is, akik végre megmutathatták oroszlánkörmeiket is ebben — addigra már kissé ódivatú – műfajban, amikor a (tessék figyelni, mert lesz poén!) Pitsanulok – Chang Mai (és most hangosan az elsőt, ha kérhetem…J, ugye jólesett?!) között repdeső Thai Airways kis Shorts 330-asát sajátotta ki magának.
Ők kezdtek fehérrel:
— 3 ernyő és tartom!
— Anyád! – válaszoltak a biztonságiak – , letartóztatom!
De futni azt tudtak, mert a földön elslisszolt az egyikük és (szerintem) még mindig fut, amig csak meg nem hal!

Itélet: Nem tudom és nem is érdekel. (Elfáradtam, mert közben „Djatlovoztam” is. Brrrr…)

Értékelés: 3 pont. „Bátraké a szerecsen – ha el tudod kapni!”

Úgyhogy csak ne nagyon ugráljatok, gyerekek.

Minden kedves Konteósnak őszinte szívvel:

Sztalker

Forrás, tovább részletek (de vigyázzatok, mert nincs benne ufó, sajnos):
Flights of Terror – Aerial hijack and sabotage since 1930 (David Gero, Haynek Publishing 1997)

PS: Bocsi mindenkitől, ha átfedések vannak itt-ott tiboru szövegével, de már lusta és fáradt voltam átírni.)

 18. tiboru — 2013-02-19 13:03 

@mdmselle:

Ha még a legfontosabb gyanúsítottakat és a képregényt is beleveszem (a kanadai vonallal együtt), ez nem poszt lett volna, hanem kisregény 🙂

 17. tiboru — 2013-02-19 13:02 

@mdmselle:

Sportejtőernyővel kiválóan kézben lehet tartani az ereszkedés irányát és nagy pontossággal be lehet lőni a földetérés helyszínét. Erre – persze gyengébb hatásfokkal – a katonai ernyők is alkalmasak.

Persze nem szélviharban.

 16. tiboru — 2013-02-19 12:59 

@eniac:

A francba, pedig az este még tökéletesen működött…

Sorry. A lényeg, hogy felpakoltak egy csomó (szarul) beszkennelt dokumentumot az eredeti ügyiratból.

 15. chph — 2013-02-19 12:33 

@SLC:

Jól hangzik, +1 🙂

 14. jakuza — 2013-02-19 12:03 

 13. regressziv — 2013-02-19 11:54 

Amúgy még ha nem is ér fel a konteó-faktór HOZZÁJUK, elég izgalmas volt, és szokás szerint veszettül jó írás… 🙂 Dránken sör!

 12. regressziv — 2013-02-19 11:48 

Hát, leginkább azt a három verziót tudom elképzelni, hogy Cooper maga kitalálta, ugrott, meghalt/túlélte, vagy FBI-akció volt. De a légitársaság “próbavásárlása” sem rossz.

 11. gloriamundi — 2013-02-19 11:48 

Nekem tetszik, h az FBI volt, vagy a Moszad 🙂
Mennyi esélye lett volna egy teljesen külsősnek?
Mindenesetre, mint mindig szórakoztató sztori volt, köszi 🙂

 10. vacsad — 2013-02-19 11:33 

Nekem is pont Frank Abagnale jutott eszembe, szvsz Cooper egy hasonlóan tehetséges “bűnöző-zseni” volt, aki egy óceániai szigeten tengeti életét bennszülött lányokkal körülvéve.

A következő szavazásnál legyen zombi-konteó, léccilécci tiboru! 🙂
A témát oda-vissza ismerem, szívesen segítek bármilyen részében (popkultúra, voodoo, design drogok, stb)!

 9. SLC — 2013-02-19 11:26 

@mdmselle: basszus, nekem is pont ez jutott eszembe 😀
Gondoltam is, hogy előszedem a könyvét újra.

 8. SLC — 2013-02-19 11:25 

Nekem tetszett, köszönöm a posztot 🙂

No, felfedem az igazságot. Ez egy FBI akció volt, a terv szerint Coopernek ki sem kellett ugrania, hanem leszállás után az ügynökökkel elkeveredve kellett volna lelépnie. Ez olyan jól sikerült neki, hogy kedves kollégái soha többé nem látták. Coopernek ugyanis pont tele volt a töke a Céggel, a feleségével, mindennel; és a spórolt pénzéhez pont jól jött az, amit a gépeltérítésért “kapott”. Így már érthető a nagy felhajtás és embervadászat, no meg az is, hogy Hoover szívrohamot kapott, amikor megtudta, hogy megvan Cooper, csak épp olyan országban, ahonnan az életben nem adják ki nekik… 😀

 7. mdmselle — 2013-02-19 11:14 

Kár hogy a lehetséges gyanúsítottak, meg a belga képregény kimaradtak a sztoriból. Azok is érdekesek. Érdekesebbek, mint az izraeli konteó vagy a szervezett bűnözés.

 6. borsohej — 2013-02-19 11:00 

Azért még mindig az a leggyanúsabb az egész ügyben, hogy mennyire értette a “szakzsargont”, és egyáltalán, a repülés/ejtőernyőzés csínját-bínját. Azért akkoriban még nem úgy volt, hogy “felmegyek a netre, utánaolvasok kicsit ennek-annak”….

 5. mdmselle — 2013-02-19 10:56 

Egyáltalán túlélheti valaki ha egy ennyire hegyes-völgyes-erdős területen ugrik ki? Mármint mekkora az esélye, hogy nem akad fönt egy hatalmas fán az ejtőernyője?

Szerintem Fank W. Abagnale jr. volt, és nem szállt le a gépről 🙂

 4. eniac — 2013-02-19 10:40 

Örültem, hogy ez a konteó nyerte a versenyt!
Viszont az is látszik, hogy Ők is figyelik a konteóblogot, hiszen a külsős FBI-os linkre már ezt dobja:
“This page does not seem to exist…
Please try again later or revise your url.”

 3. domperke — 2013-02-19 10:26 

A sztori érdekes, a konteók érdektelenek. Bocs.

Nem lehetne valahogy a pápát is belekeverni, vagy ufókat?

 2. vacsad — 2013-02-19 09:58 

Végre! 🙂 És most jól elolvasom 🙂

 1. gombob — 2013-02-19 09:23 

A hátsórámpás ajtóról jutott eszembe: Mit követhetett el anno Zip?

RSS feed for comments on this post.

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

 • Legutolsó hozzászólások

  Tartalom

  CímDátum
  Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
  Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
  Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
  Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
  Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
  Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
  Michael Jackson-konteók2017-05-20
  Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
  Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
  Lindbergh-konteók2017-02-26
  Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
  Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
  A BCCI-sztori2016-11-04
  Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
  Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
  Wałęsa-konteók2016-08-21
  Posztajánló: Porton Down2016-08-15
  Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
  Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
  Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
  Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
  Hindenburg-konteók2016-02-26
  Bruce Lee halála2016-02-14
  Opus Dei2016-01-23
  Alapítvány-konteók2015-12-19
  Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
  Furcsa történetek 2.02015-11-29
  Shakespeare-konteók2015-11-12
  Frigyláda-konteók2015-10-22
  Per “Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
  Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
  Menekült-konteók2015-07-14
  Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
  Miss Liberty-konteók2015-06-22
  Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
  Glenn Miller eltűnése2015-04-08
  Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
  Furcsa történetek 1.02015-03-23
  Bob Marley halála2015-03-14
  New Coke – konteók2015-03-02
  Sid Hurwich időgépe2015-02-22
  Alan Turing2015-02-10
  Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
  Halál Chappaquiddickben2015-01-26
  Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
  A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
  Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
  Konteókönyv-felmérés2014-12-01
  Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
  John Titor története2014-11-19
  Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
  Fort Knox2014-10-23
  Estonia-konteók2014-09-29
  Rudolf Hess története2014-09-22
  Kurt Cobain halála2014-09-09
  Eilean Mór rejtélye2014-08-18
  Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
  Gyíkember-konteók2014-06-12
  A Kovács Béla – ügy2014-05-23
  Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
  Georgia Guidestones2014-05-03
  Elisa Lam halála2014-04-15
  Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
  Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
  Magic Johnson – konteó2014-03-12
  Challenger-konteók2014-02-13
  Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
  Cicada 33012014-01-06
  Cajamarquillai üregek2013-11-27
  A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
  Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
  Google-konteók2013-11-03
  A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
  Katrina-konteók2013-10-11
  A denveri repülőtér2013-09-27
  Haszbara-konteók2013-08-25
  Génmódosítás-konteók2013-07-08
  Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
  Konteónak indult…2013-06-09
  Az X bolygó2013-04-27
  Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
  Náci repülő csészealjak2013-03-22
  D. B. Cooper története2013-02-19
  Egy pápa lemondása2013-02-11
  A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
  Eltűntek2013-01-18
  Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
  Anjikuni-rejtély2012-12-11
  Szent Malakiás próféciái2012-12-03
  Jövőbelátás-konteók2012-11-21
  Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
  Mátrix-konteók2012-10-28
  Elbert János halála2012-10-19
  Bohemian Grove2012-09-26
  Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
  A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
  Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
  A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
  Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
  Olof Palme halála2012-05-16
  A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
  Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
  Jörg Haider halála2012-03-14
  Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
  A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
  Szcientológia-konteók2012-02-07
  Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
  Népszámlálás-konteók2011-11-12
  EU-konspiráció2011-11-12
  A Djatlov-incidens2011-11-12
  Fluorid-összeesküvés2011-08-19
  Breivik-merénylet2011-07-25
  A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
  Patton tábornok halála2011-05-12
  Skull & Bones2011-04-19
  Réztekercs-konspiráció2011-04-12
  AIDS-konspiráció2011-04-11
  Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
  Moszkva és a csecsenek2011-04-08
  Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
  A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
  Globális felmelegedés2011-04-05
  A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
  Kilenc/tizenegy2011-03-30
  A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
  Kelly doktor halála2011-03-28
  Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
  Az arab világ forradalmai2011-03-23
  Martin Luther King halála2011-03-22
  Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
  Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
  A USS Liberty megtámadása2011-03-17
  Jézus-összeesküvés2011-03-16
  Ajánló – linkek2011-03-15
  HAARP-összeesküvés2011-03-14
  Chico halála2011-03-11
  JFK – 2.02011-03-10
  JFK – 1.02011-03-10
  Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
  Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
  Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
  Gagarin-konteók2011-03-04
  Cigánygyilkosságok2011-03-04
  Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
  Vérvád-konspiráció2011-03-03
  A Council on Foreign Relations2011-03-02
  A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
  Atlantisz-konteók2011-03-01
  Nagy német adókonteó2011-02-28
  Illuminátusok2011-02-28
  Ajánló – filmek2011-02-26
  Az Elvis-legenda2011-02-25
  Tunguzka-rejtély2011-02-24
  Nikola Tesla 2.02011-02-23
  Nikola Tesla 1.02011-02-23
  Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
  A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
  Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
  A főtitkár halála2011-02-21
  Nácik aranya2011-02-19
  ODESSA2011-02-18
  A romániai “forradalom”2011-02-18
  Templomosok2011-02-17
  A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
  WikiLeaks-konteók2011-02-15
  A Voynich-kézirat2011-02-15
  Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
  Mormon-összeesküvés2011-02-14
  Szabadkőművesek 2.02011-02-13
  Szabadkőművesek 1.02011-02-13
  Bilderberg-konteók2011-02-13
  Men in Black2011-02-12
  UFO-konspiráció2011-02-11
  Jim Morrison halála2011-02-11
  Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
  Roswell és az M-122011-02-09
  Bermuda-háromszög2011-02-09
  Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
  Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
  Népek Temploma2011-02-08
  Egy pápa halála2011-02-08
  A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
  A “tökéletes katona”-projekt2011-02-07
  A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
  A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
  Beatles-konteók2011-02-05
  John Lennon halála2011-02-05
  Philadelphia-kísérlet2011-02-04
  Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
  Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
  A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
  A Seuso-ügy2011-02-02
  Titanic-sztori2011-02-01
  Holdraszállás-konteók2011-01-31
  Marilyn Monroe halála2011-01-30

  Innen jöttök