2013-02-21–06:00

Szolgálati közlemény – A Djatlov-vetítés

Nagy összegben le merném fogadni, hogy olvasóink döntő hányada emlékszik a Konteóblog mindeddig legnépszerűbb és legkommenteltebb posztjára, amely eredetileg 2011. október 25-én jelent meg, majd (a költözést követően) elnyerte végső helyét itt, a BlogRepublikon. A téma népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint hogy eddig összesen valamivel több, mint 2000 kommentet kapott, s konteósok tucatjait késztette (és készteti a mai napig) arra, hogy (sokszor éjszakákba nyúlóan) a netet böngésszék, tornáztassák az agyukat, véleményeket és hipotéziseket ütköztessenek, s megpróbáljanak valamiféle ésszerű magyarázatot találni arra, hogy mi is történt valójában szinte napra pontosan 54 évvel ezelőtt.

Nos, a téma nem csak a mi fantáziánkat mozgatta meg. Renny Harlin finn származású amerikai rendező (aki nem mellesleg hat héttel a Djatlov-hágóban bekövetkezett rejtélyes események után született, tehát abszolút alibivel rendelkezik) kábé egy évvel ezelőtt lecsapott a sztorira. Forgatókönyvírással megbízta Vikram Weet-et, aki komoly kutatómunkába kezdett, s többek között Oroszországba is elutazott olyan részletek után szimatolva, amelyek nem váltak nyilvánossá az elmúlt több, mint fél évszázadban. Hamarosan orosz és ukrán partnerek is akadtak (gondolok itt elsősorban Alexander Rodnyanszkijra, aki producerként és tanácsadóként segítette a helyszíni munkát).

A rendezők nevét nem mindig szoktuk megjegyezni, ezért tájékoztatásul elmondom, hogy Renny barátunk direktorként jegyzi (többek között) a Die Hard 2-t, a Ford Fairlaine kalandjait,  illetve a Cliffhangert. Filmjei eddig több, mint 500 millió dollárt hoztak a konyhára. A kincses sziget kalózait pedig fedje a feledés jótékony halotti leple…

2012-ben tehát elkezdték forgatni a filmet, részben stúdióban, részben pedig az Ural lábainál. A főszerepekre olyan színészeket válogattak, mint a 28 éves brit Gemma Atkinson (férfitársaim számára minden bizonnyal roppant biztató háttérinformáció, hogy melltartó- és fürdőruha-modellként kezdte a pályafutását, de olyan filmekben is játszott, mint a 2010-es 13 Hrs, vagy a tavaly bemutatott Airborne).

A Red Alert 3 rajongóinak mondom: ő kölcsönözte Eva McKenna, a Szövetség kommunikációs tisztjének hangját, erőteljes (otthonról hozott) manchesteri akcentusával. Oké, elismerem: nem egy kifejezetten királydrámás pályaív, de ne legyünk előítéletesek.

További szerepekben: Matt Stokoe, Richard Reid (nem, nem azonos azzal az idiótával, aki 2001 decemberében a cipősarkába rejtett robbanóanyaggal akart a levegőbe repíteni egy repülőgépet, de mivel erősen izzadt a lába, a cucc – szerencsére – befuccsolt), valamint az ugyancsak vonzó (és ugyancsak brit) Holly Goss. Lesz pár orosz színész is, de őket most nem sorolnám fel; akit érdekel, böngéssze végig a film IMDb-adatlapját.

A filmet még én sem láttam, ezért csak annyit tudok róla, amit elolvastam például a hazai forgalmazó, a Budapest Film Kft. oldalain. Aki még nem látta az előzeteseket, ide kattintva megnézheti az egyiket, ide kattintva pedig a másikat..

Nos, hogy miért is vezettem fel ilyen aprólékosan a filmet? Hát elsősorban azért, hogy minden konteósnak felhívjam rá a figyelmét. Beszéltem olyanokkal, akik már látták (igen, a forgalmazó – nagyon helyes és kedves – marketinges és sajtós munkatársaival), s talán most beképzeltségnek fog tűnni, de szavaikból úgy vettem ki, hogy Vikram Weet barátunk (tudjátok, a forgatókönyvíró) vagy ugyanazokból a forrásokból dolgozott, mint én, vagy olvasta a posztomat. Szerencsére igazolni tudom, hogy a Konteóblog legalább hat hónappal hamarabb foglalkozott a témával, mint ahogy Vikram letette volna a saját verzióját Renny asztalára.

Hé, Vikram cimbora, megadjam a számlaszámom?

A másik ok, amiért most ezt a beharangozót olvassátok, még az előbbinél is sokkal örvendetesebb. A Budapest Film illetékesei úgy bő három héttel ezelőtt megkerestek azzal, hogy alakítsunk ki egy – kölcsönösen előnyös – együttműködést. Beszélgettünk, leveleztünk, majd megállapodtunk egy szuper dologban: a Konteóblog reklámozni fogja a filmet (és ezen keresztül a forgalmazót is népszerűsítjük egy kicsit), cserébe kapunk egy óriási lehetőséget: egy exkluzív, premier előtti vetítést a Halálhegy – A Dyatlov-rejtély című filmről. És ez nem minden: a vetítés után mód nyílik arra, hogy a helyszínen (egy később pontosítandó budapesti moziban) a résztvevő konteósok beszélgessenek egy kicsit a történetről, a posztról és természetesen magáról a filmről.

Na, hogy hangzik? Orbitális, nem?!

Szóval 2013. március 13-án, szerdán az országban az elsők között leszünk, akik megnézhetjük a filmet (leszámítva azokat a szerencsés keveseket, akik a Budapest Film Kft-től kapják a fizetésüket). Szerintem ez nagyon klassz dolog, ráadásul már úgyis olyan régen tervezünk egy IRL-találkozót, ami így megvalósulni látszik.

Joggal tevődik fel most bennetek a kérdés, hogy jójó, de hogyan fogom kiválogatni a több, mint háromezer regisztrált Konteóblog-olvasó, továbbá a négyezernél is több Facebook-rajongó közül azt a szerencsés 190-200 főt, akik ebben a lehetőségben részesülhetnek… Nos, a megfejtés a következő:

Az elmúlt két hétben két olvasó-kategóriát már megkerestem levélben: azokat, akik az elmúlt egy évben anyagilag is támogatták a BlogRepublik létrehozását és működtetését (a BR nyitóoldalának legalján látható PayPal- és Flattr-gombok segítségével), valamint azokat, akik a legszorgalmasabban és legérdekesebben kommenteltek a Djatlov-sztorinál és a többi posztnál. Ők alanyi jogon kaptak egy-egy kétszemélyes meghívót a rendezvényre. Közülük sokan le is csaptak a lehetőségre, úgyhogy a rendelkezésre álló helyek valamivel több, mint 80%-a már el is kelt, ha jól számolom, 36 óra leforgása alatt.

Ámde van még kábé 30-32 kiadó szék, ami gyakorlatilag 15-16 meghívót jelent (a Budapest Film marketingmenedzsere hívta fel a figyelmem, hogy inkább ilyen dupla meghívókat osszak ki, mert az ember egy csomó mindent jobban szeret partnerrel csinálni, s ezek közé tartozik a mozinézés is.)

Egy kicsit gondolkoztam, keresgéltem az emlékeim között és igen, igazat kellett adnom neki: tényleg van egy csomó dolog az életben, amit sokkal kellemesebb kettesben csinálni, mint egyedül.

No, van tehát 15 darab kiadó (kétszemélyes) meghívó, amit a következőképpen fogok kiosztani: a jelen poszt olvasói között 8 darabot, a Facebook-oldalunk rajongói között további 7 darabot. A fácsésokkal itt most nem foglalkozunk (majd ott elolvashatjátok az ottani szabályokat, amelyek nem nagyon térnek el az itteniektől).

Egy kis játékot javasolok, hiszen a pszichológusok szerint az embert úgy rakták össze, hogy ami ingyen van, azt nem nagyon értékeli.

Ma (vagyis csütörtökön, 2013. február 21-én) közép-európai idő szerint valamikor 16.00-16.10 óra között itt, a kommenteknél fel fogok tenni hat egyszerű kérdést, amelyek közül ötre a válaszok benne vannak a Djatlov-posztban, a hatodikra pedig mindenki tud válaszolni, aki ezt a posztot eddig elolvasta. Ezeket (mármint a válaszokat) ugyancsak ide, a kommentekhez kérem, a következő formátumban: hat külön sorban, megsorszámozva:

1.) …(válasz 1)…

2.) …(válasz 2)…

satöbbi.

A helyes válaszokat beküldő első nyolc olvasó nyer fejenként egy-egy kétszemélyes beugrót a vetítésre.

Amint a nyolcadik jelentkező is megvolt, vége a dalnak. A nyerteseket megkeresem azon az email-címen, amit regisztráláskor megadtak és onnan kezdve ezen át kapják a további instrukciókat (például hogy pontosan mikor lesz a vetítés és hol, mit kell tudni a lehallgatókészülékekről, hol ülnek majd az Új Világrend képviselői, stb).

Természetesen senkinek nem kötelező másodmagával jönnie. Ha az emailes levélváltáskor kiderül, hogy egyik-másik nyertes egyedül érkezik, semmi probléma: lesz várólistánk azokból, akik helyesen válaszoltak ugyan, de nem kerültek bele az első nyolcba. Már csak ezért is érdemes lesz figyelemmel kísérni ennek a posztnak a kommentjeit, hiszen ekkora tömegnél lazán előfordulhat, hogy valakinek közbejön valami az utolsó napon, nem tud eljönni, s akkor egy várólistás be tud ugrani helyette. Vidéki barátaink itt tudnak esetleg fuvart szerezni maguknak, s ha valaki úgy gondolja, hogy a film (és a beszélgetés) után nem mer egyedül hazamenni, ugyancsak itt lehet megbeszélni az önvédelmi csoportok megszervezését.

Megismétlem: ma 16.00-16.10 óra között itt alul a hozzászólásoknál megkapjátok tőlem a hat kérdést, amire (ha belépőkre pályáztok) a legrövidebb időn belül válaszolnotok kell.

A Facebook-táborba tartozók kísérjék figyelemmel az ottani mozgolódást, mert hamarosan ott is elindítom a jelentkezést, hasonló feltételekkel, mint itt, 7 darab dupla belépőért.

Köszönöm a figyelmet, remélem nem voltam túl terjengős és érthető volt, amit a lebonyolítással kapcsolatban írtam. Még mielőtt szétszélednétek, kérlek benneteket, hogy ha rendelkeztek fácsés profillal, keressétek meg a Budapest Film Kft. FB-oldalát és lájkoljátok. Egyrészt mert megérdemlik, másrészt mert megígértem, harmadrészt pedig hadd lássák, mekkora erőt képvisel a konteós közösség 🙂 A twitteresek, tumbleresek és iwiwesek pedig szórják szanaszét a hírt a nagyvilágban!

Köszönöm!

Kategória: EgyébCímkék: , , , , , ,

126 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 126. tiboru — 2013-03-14 00:49 

@csapos:

Részemről a szerencse, nekem volt élmény veletek találkozni!

Van új kommentposzt a vetítésről és a beszélgetésről, a többi kommentet a mai (bocs: a tegnapi) filmes eseményről és élményekről oda kérem:

https://konteo.blogrepublik.eu/2013/03/14/djatlov-vetites-es-beszelgetes/

 125. csapos — 2013-03-14 00:39 

Tiboru!

Kösz a lehetőséget, hogy találkozhattunk, és megvitathattuk a Djatlov ügyet. Szerintem egy ilyen találkozóhoz nem kell film, csak egy söröző. (Ráadásul az ember nem bosszantja fel magát azzal, hogy a film készítői a lehető legrosszabbat hozzák ki egy kiváló témából. De ez természtesen nem a te hibád. Ha nincs film, nincs konteo találkozó sem.)Előre a legközelebbi találkozóra 🙂

 124. becsuszoszereles1k — 2013-03-13 23:16 

123. @robina:

Azert nagyon koszi a gyors villamjelentest! Kellemes hajnali kelest, es kellemes napot!

 123. robina — 2013-03-13 21:58 

hát úgy lászik én értem haza először. köszönöm a lehetőséget a film megnézésére, én igazából számítottam arra, hogy nem lesz egy túl komoly film, de azért ez iszonyatosan blőd volt : )) ráadásul idegölően ijesztegetős, most azért pár napba tellik majd hogy feldolgozzam ezt a sokkot :))
viszont sajnálom, hogy nem tudtam maradni utána… remélem lesz még blogtalálkozó, ami kicsit emberibb időben kerül majd megrendezésre… nekem holnap fél 5kor kell kelnem :S

 122. tiboru — 2013-03-13 16:49 

@gombob:

Köszönjük! Ennek talán a Djaltov-posztban is ott lenne a helye…

 121. tiboru — 2013-03-12 22:51 

Szolgálati közlemény!

Mindenféle hirtelen beütött nyavalyák miatt pár hely felszabadult a holnapi vetítésre. Akik úgy gondolják, hogy az utolsó pillanatban beugranának, írjanak a címemre legkésőbb holnap (szerda) délután 14.00-ig!

http://blogrepublik.eu/kapcsolat/ (legalul a kék pontnál)

A neveket már leadtam ugyan, de kreatívan meg tudjuk oldani. A kéréseket a beérkezés sorrendjében tudom teljesíteni, a szabad (és az esetleg még felszabaduló) helyek függvényében. Most 5 (öt) van.

 120. abigel — 2013-03-12 20:27 

@gombob:
nagyon klassz összefoglaló, köszi

 119. gombob — 2013-03-12 19:27 

A holnapi vetítés utáni beszélgetésre szánt ismertetőmet, hogy ott legyen idő a fontosabb dolgokra, ide másolnám, sok szeretettel:

George Orwell 1984 című regényében így fogalmazott a kommunizmusról: „Ha el akarod képzelni a jövőt, képzelj el egy csizmát, amely örökké egy emberi arcon tapos.” A könyv megjelenésével egy időben, 1949-ben megindult a hidegháború. Sztálin személyi kultusza és a totális diktatúra példátlan. A pártszervek funkció nélkül vegetálnak, a tömeggyilkosságok és káderek elleni perek kijelölik a cselekvési szabadság határait. Ezzel párhuzamosan a bolsevik eszméken nyugvó Szovjetunió fokozatosan elhagyja internacionalista eszméit. A diktátor 1953-as halála után utódja, Hruscsov reformokra készül, de azok, mivel nem nő az életszínvonal, társadalmi támogatottság híján nem valósulhatnak meg.

A külpolitikai helyzet romlik, az ország csak lassan éri utol mennyiségben az USA atom arzenálját. Ráadásul kezdetben eszköze sincs elérni annak területeit, igaz hidrogénbombája van, interkontinentális rakéta és űrprogram folyamatban. Kínával való szakítása következtében a Szovjetunió elveszíti az ideológiai egyeduralmát a kommunista tömbön belül. Támogatja a fejlődő Ázsiai és Afrikai országok “felszabadító” mozgalmait, közben kíméletlenül leveri a kelet-európai szovjetellenes forradalmakat. 56’ után belföldön ismételten megszorítási és terrorhullám indul a veszélyesen megerősödő értelmiségi mozgalmak, és az általuk befolyásolt egyetemi hallgatók ellen.

Feszített ütemben folytatódik az iparosítás, a tervszerű termelés miatt állandósuló anyaghiánnyal, leállásokkal. Kialakul a hiánygazdaság, amely nem tudja fogyasztási cikkekkel és szolgáltatásokkal ellátni a társadalmat. Burjánzik a sztahanovista, túlhasználásos és kispórolásos technika. Az adminisztráció több mint száz minisztériumból áll! Jellemző, hogy létezik szerszámgépgyártási, halászati, és halászati gépgyártási minisztérium is. A gazdasági apparátusok mellett, ugyanolyan struktúrában működnek az államigazgatási, rendőri szervezetek is, sőt ezen kívül ugyanilyen tagozódású ellenőrző szervek állnak fel. A felsoroltakon kívül mindegyiknek van tartalék szervezete is, előbbiek lázadásának esetére! A mezőgazdasági kolhozösszevonásoknak az élelmiszer-termelésre katasztrofális a hatása. 1952-re az ország az éhínség határára kerül! A végrehajtó Hruscsov, már a 30’-as évek elején bizonyította rátermettségét ezen a területen. Az Ukrajnában előidézett mesterséges éhínségben akkor legalább 6 millióan haltak éhen.

A polgári lakásokban átlag 3 család élt együtt, a diákok többsége kommunális társbérletekben lakott. Az utcákon sok a koldus és rokkant. Hiány volt élelmiszerekben, ruházatban. Igaz, Sztálin halála után hangulatjavító árleszállításokra került sor, sőt, vaj vagy zsír árusításánál már papírt is kötelező adni! A sorbaállás nemzeti sport, akár színházról vagy egy kiló kenyérről van szó. Szabadságot nyer rengeteg internált, köztük számos köztörvényes bűnözővel. Emiatt a közbiztonság drasztikusan romlott. Rablóbandák miatt sok városban szabályos ostromállapot van, éjjel katonák és páncélautók járőröznek. Hírhedt szokásként a tatár galerik egyik kézben késsel, másikban az utasoktól összeszedett pénzzel metróznak. Hiába szorították ki a bűnbandákat a városokból, azok újjáalakultak vidéken, megnehezítve az ott amúgy is rosszabb életet. Bármilyen belföldi utazáshoz természetesen külön útvonalengedély kellett.

A KGB és a GRU tevékenykedtek a külső, az MVD pedig a belső ellenség ellen. Utóbbiak működtetik továbbra is a Szovjetunió területén az 5700 fogolytábort, kb. 570-et az Uráli körzetben. Többségük GULAG, azaz büntető és kényszermunkatábor fokozat. Egy rab kezdetnek magát a táborba kiszállítást is túl kellett, hogy élje. Az emberélet értékét ismerjük a krími tatárok vagy népi németek kitelepített millióinak sorsából. Katyn lengyel tisztjeire, vagy más hadifoglyok százezreire várt halál a koncentrációs táborokban, az ellenségnek nyilvánított szovjet állampolgárok tömegeiről nem is beszélve. Mindezeket természetesen el kellett kendőzni valahogy a nép elől.

1950. január 5.-én, Szverdlovszk repülőtéren történő landolás közben a szovjet légierő egy Li-2-es típusú repülőgépe erős szélben és hóviharban lezuhant, fedélzetén mindenki szörnyethalt. Közöttük volt a légierő központi jégkorongcsapatának, a VVSZ Moszkvának 11 játékosa, orvosa és masszőrje is. Az ismert csapatnak védnöke és a moszkvai katonai körzet légierejének parancsnoka Vaszilij Dzsugasvili, Sztálin generalisszimusz kisebbik fia volt. Félelmében apja haragjától, és egy vizsgálat lehetséges következményeitől, az ügyet eltitkolta. Egy nap alatt más kluboktól vezényelt játékosokból új csapatot dobott össze, és sem a szovjet sajtó, sem a 70. születésnapjára készülő Sztálin nem tudott meg semmit!

Jó példa a cenzúra működéséről, de a hadi és államtitkok védelmére létrehozott szovjet főhivatal, a GLAVLIT olyan dolgokról is pontos kimutatást vezetett, melyek a cenzurális beavatkozásokat csoportosították. Külön kategória volt például a „politikailag helytelen megfogalmazások”, a „szöveg értelmét eltorzító fordulatok”, vagy a „marxizmus-leninizmus klasszikusaitól való téves idézetek”. A 63 területi cenzúra hivatalnak csak 1939-ben 24 milliónál is több könyvet kellett kivonnia könyvtári és kereskedelmi forgalomból.

A XXI. pártkongresszusnak felajánlott túra tagjai a hadiipari üzemei miatt zárt, nem látogatható Szverdlovszkban tanultak vagy dolgoztak. Itt szinte folyton történt valami. Gondoljunk csak a térségben történt nukleáris szennyezésekre, vagy az 1960. május 1.-én a szovjet rakéta-légelhárítás által lelőtt U2-es típusú amerikai sztratoszféra kémrepülőgép esetére. De említhetnénk Berija, a KGB hírhedt vezetője által 1946-tól ide telepített fegyver-kutató komplexumot. Utóbbit békés célú orvos-biológiai kutatásokkal foglalkozó intézményeknek álcázták. Valójában ott évi több tonna lépfene spórát állítottak elő. Bizonyítottan dolgoztak itt Q-láz vagy a bájos nevű Hettita pestis vírussal.

Nem meglepő, hogy egy 1979-es balesetben Anthraxal megfertőződött az üzem melletti kerámiagyár összes dolgozója. 68-an belehalnak. A városi pártszervezet vezetésével azonnal kampány indult a lakosság körében. A járvány forrásaként az illegális árusok által forgalmazott romlott húst jelölték meg. Felszólították a lakosságot, hogy fokozza a higiéniát, pl. söpörje fel a járdákat. Ez egy porba kiülepedő mérgező anyag esetében zseniális ötlet. A cég disszidált orvos-ezredesétől informálódva jóval később, a CIA hozza nyilvánosságra az ügyet. Nem a helyi párttitkáron, valami Borisz Jelcinen múlott, hogy kiderült.

Nem csoda tehát, hogy 1959-ben mondjuk egy kísérleti fegyver okozta tragédiáért az elvtársak rögtön a helyi manysi sámán okolták. Ennyi év távlatából, lássuk, mi mire jutunk!

 118. abigel — 2013-03-12 19:02 

@bio:
Számomra a 3 írásmód közül (Dyatlov, Djatlov, Gyatlov), csak az első elfogadhatatlan, mert ennek tényleg semmi köze a magyar helyesírás átírási elveihez.

Viszont, a Djatlov legalább annyira helytálló sztem, mint a Gyatlov. Az igaz, hogy a fonetikus átvételt támogatja az átírási elv, de ebben az esetben a Dj-s írásmód is megállja a helyét, a következő miatt:
az eredeti név kiejtésében a kezdő gy hang egy lágy hang, mert a j meglágyítja az előtte álló d-t(Дятлов – kb. ‘gyjátlov’)(Nincs is külön gy betűjük, mindig a d + 1 lágy magánhangzó egymás mellett állása adja ki a gy hangot- pl..дядя, дети stb. Tehát egy lágy gy hangról van szó. A magyar gy keményen ejtendő (már, ha mgh követi), ha így írjuk,nem érződik a különbség. Viszont a dj-s alakot gyj-nek ejtjük, mert összeolvad a d a j-vel, egy lágy gy-vé .Szóval Gyjatlovot ejtünk (redukált j-vel), egyedül Kádár elvtárs, a híres betűejtő, aki fittyet hányt a mássalhangzótörvényekre (is) ejtené Djatlovnak:))
Szóval vagy Djatlov, vagy Gyatlov, majd kiderül melyik írásmód állja ki az idő és a konteósok próbáját. Nekem mindegy.
Bocs a terjengősségért

 117. bio — 2013-03-10 20:10 

Tudom, hogy nem tűnik lényegesnek, de könyörgöm, írjuk már Gyatlovnak. Semmi sem indokolja az angol írásmódot egy magyar blogon, magyar cikkben. Evégre, ha nem Stalin, Putin meg Gorbatchev, akkor ez kevésbé ismert elvtárs is nyugodtan lehet Gyatlov sztem.

bio

 116. miamai — 2013-03-07 16:13 

@tiboru:
ez aztán a reklám!!

 115. SLC — 2013-03-07 14:37 

@tiboru: Hűha! Elég komoly érdeklődésre számíthatsz, remélem a szerverek bírják a terhelést 🙂

 114. tiboru — 2013-03-07 13:40 

 113. athor — 2013-03-05 13:52 

Dél-Békésből, Makó-Szeged útvonalon fuvart kínálok a vetítés helyszanére, fórum utáni hazajövetellel.

 112. rdos — 2013-03-03 12:42 

@tiboru: Tiboru mester Robert Maxwell-es írása óta tudjuk, a “sajtó általi befolyásolás”, az egy jól fizetett szakma, még ha kell is hozzá egy erősebb fajta “gyomor”. :-(.

Amúgy a cikket véleményetekig el sem olvastam, valahol belebotlottam, “zsigerből linkeltem”.

Boccs, a kíbertérben elkövetett környezetszennyezés miatt, csak infót szerettem volna megosztani a konteós kollegákkal. A bánat gondolta volna, hogy pont az, infó nincs benne. 🙁

 111. miamai — 2013-03-03 00:24 

De azért a 2. kommentelő hivatkozik a konteóblogra, sőt a “szeles” kollégára is

 110. SLC — 2013-03-03 00:13 

@rdos: @tiboru: uramatyám! Ha én ilyen vackot adnék ki a kezemből, a pofámról lesülne a bőr! Ezek meg hivatásos újságírók…

 109. tiboru — 2013-03-02 23:42 

@rdos:

Hát – hogy őszinte legyek – ez elég vérszegény cikk volt.

 106. miamai — 2013-03-01 12:41 

@tiboru: és mondjuk az utolsóelőtti pillanatban megtudjuk, hogy nem is a [******]-ba kell menni (különben is messze van), hanem mondjuk a Tabán moziba…

 105. miamai — 2013-03-01 12:37 

@bigskorpio: Hát persze hogy álcázni kell!! Nagy kalap, napszemüveg, újság szivarral átlyukasztva, vagy csak egy csokor sárgarépa, mint alibi, hogy mi tulajdonképpen csak vásárolni vagyunk ott és csak nézelődünk…

 104. tiboru — 2013-03-01 12:31 

@bigskorpio:

A Konteóblog Belső Elhárítási és Ellenséges Elemeket Dekonspiráló Főcsoportfőnöksége (BE3DEF) résen van, a Lurdy ház (és teljes személyezete) biztonsági szempontból történő környezettanulmányozása folyamatban. A jelentés elkészítésére hétfőig adtam határidőt.

 103. bigskorpio — 2013-03-01 12:25 

Egy konteo:
Nem olvastam végig az összes kommentet, lehet hogy másnak is feltűnt.

„Szóval 2013. március 13-án, szerdán az országban az elsők között leszünk, akik megnézhetjük a filmet …Szerintem ez nagyon klassz dolog,…”
Szerintem nem! Ez konteo blog, itt leírhatom:
Ez a Sunstein-Vermeule tanulmány tovább fejlesztése. A kormány embereinek be sem kell épülni, a konteósok házhoz mennek arccal, esetleg névvel, címmel, irányítószámmal. (vonatkozó vicc: Tessék mondani, kötelet vigyünk, vagy ad a szakszervezet?)
Hát hová lett az óvatosság? Pár éve még megvolt, amikor a lemil-bulira nem tudtam eljutni…

 102. tiboru — 2013-03-01 00:25 

@miamai:

Hát pedig még mindig van vagy harminc kolléga, akik egy hete nem reagálnak…

 101. gigabursch — 2013-02-27 15:08 

@miamai:

🙂

konteáner – óriási… 🙂
konténer
kontár

ehhh…

leragadtam a nyelvpörgetésnél

 100. miamai — 2013-02-27 13:32 

@tiboru:
Nem lehet, hogy vannak akik változtattak nicknevet és/vagy több néven is kommentelnek?
nem hinném, hogy egy vérbeli konteáner (új szó :))) annyira hálátlan lenne, hogy egy kukkot sem reagál!
Persze azért még síszezon is van….

 99. Rogal Dorn — 2013-02-27 13:03 

@tiboru:

Én is mint várólistás figyelem az eseményeket… 😀

 98. siridar — 2013-02-27 11:04 

@tiboru: én várólistás tartalékos vagyok, úgyhogy arra kérek legalább egy embert, hogy ne jelentkezzen vagy mondja le :)))))

 97. tiboru — 2013-02-27 10:39 

Szolgálati közlemény:

Kérem a következő meghívottakat, hogy a múlt csütörtökön általam kiküldött értesítést elolvasni és az abban feltett kérdésekre emailben válaszolni szíveskedjenek, ha lehet, legkésőbb holnap estig. Köszönöm.

bio
fatianegra
gaz58ella
iksz
jeges
kucseberervin
morsi
quentaur
rammjaeger
sanyandy
shiri
siletzky
sirdavidbowli
sztupi
vászka
vaxelbaum
whitebeard
zsdanovelvtars

Ugyancsak erre kérem azokat az olvasókat is, akiknek nincs ugyan nickjük, de eredetileg jelentkeztek a vetítésre, és február 21. óta nem ellenőrizték a postaládájukat és azóta nem erősítették meg a részvételi szándékukat.

 96. tiboru — 2013-02-27 10:26 

@gigabursch:

Erre sajnos nem hiszem, hogy lesz lehetőség… Talán majd egy tényleg zártkörű vetítésen megnézzük még egyszer, ha megjelent DVD-n.

 95. Rogal Dorn — 2013-02-27 09:42 

@gigabursch:

Vagy a bugyijából… :DDDDDD

 94. gigabursch — 2013-02-27 07:14 

Kedves tiboru!

Felmerült bennem a talán nem eretnek gondolat, hogy lehetne-e úgy kérni a film vetítését, hogy valamelyik sarokban közben kint van a számláló, hogy hány óra, hány perc, hány mp-nél tart a film, mert esetleg van olyan képi elem, amire vissza szeretnénk emlékezni, esetleg a filmeseket meg lehetne kérni, ha egy-egy tűzfészekbe belenyúlnánk, akkor oda lehessen tekerni, de legalább fel lehessen jegyzetelni, hogy teszem azt:
1:02:42 Ludmilla kilép a síléc kötéséből…

 93. Rogal Dorn — 2013-02-26 21:37 

Jó ötlet volt Tiboru…:) Én is mindenképpen megnézem a filmet, de attól tartok, a várakozásaimat alulmúlja… 🙁

 92. tiboru — 2013-02-26 17:21 

Itt oldalt látható a film reklámbannere. Ha látni szeretnéd a produkció trailerét, kattints rá!

 91. zsanvalzsan — 2013-02-25 22:56 

Kíváncsi vagyok, a vetítés nézői vajon előkerülnek-e valaha?
Vajon van-e hatalmas húsdaráló a mozi pincéjében, tökéletesen hangszigetelve, egyenesen a Duna közepére kivezetett lefolyócsővel?

 90. tiboru — 2013-02-25 22:15 

Szolgálati közlemény!

Kérném a vetítés azon résztvevőit, akik csütörtök, február 21. óta (a helyszín és a pontos kezdési idő ismeretében) még nem erősítették meg a részvételi szándékukat, hogy ellenőrizzék a postaládájukat és dobjanak egy egysoros privátot nekem; egy “igen” vagy “nem” is megteszi.

A várólistásoktól pedig még további türelmet kérek.

Köszönöm!

 89. gmike — 2013-02-25 12:59 

Mivel a vetítés szerencsés résztvevői között vagyok, így jelzem, hogy 13 -án Bajáról autóval közelítem meg a helyszínt az M6 -os autópályán. Oda-vissza vállalok fuvart legfeljebb +3 fő erejéig (hogy kényelmesen legyünk), visszafelé a beszélgetés után fogok elindulni, várhatóan a tiboru jelezte 22 óra után. Akit érdekel a dolog az a gombasm.m/kukac/gmail/pont/com címre írjon.

Még egyszer a nyilvánosság előtt is: tiboru, köszönöm a lehetőséget és a szervezést!

 88. robina — 2013-02-24 11:58 

@alfredostroessner: hát, hogy igen magas vezetők foglalkoztak vele, az még nem azt jelenti, hogy az ufók voltak 🙂

 87. chph — 2013-02-23 19:48 

Én is tudok vinni 2-3 főt Csepel Szigetszentmiklós irányba

 86. SzJoe — 2013-02-23 18:17 

Üdv Minden kedves olvtársamnak! A dolgok jelen állása szerint 3 azaz három főt tudok majd a vetítés helyszínére továbbítani a Dunaújváros-Budapest útvonalon! Kis kitérőket természetesen be tudok vállalni. A hazafelé vezető utazást természetesen úgyszintén biztosítom. Jelentkezni: Itt.

Tisztelettel: Joe

 85. kszabo — 2013-02-23 15:06 

Korábbi kutakodás alapján egy panziót ajánlok a szállásgonddal küzdők figyelmébe, a Keletitől rövid sétára. http://www.centralhotel21.hu/hu/dominikpanzio/bemutatkozas
Én ott leszek:) Autómenteseknek: a vetítési helyszín a 24-es villamossal Keletitől könnyen elérhető http://www.bkv.hu/villamos/24.html
Üdv

 84. SLC — 2013-02-23 09:41 

@alfredostroessner: Egy dokumentumfilmben erre azt mondták, hogy Szverdlovszkban akkor tavasszal volt valami kiemelt sportesemény, amire az “olvadás” jegyében az életben először beengedtek nyugati újságírókat is. Akkor volt a temetés is, az újságírók persze megszimatolták a szenzációt, és megszellőztették a dolgot. Így lett Gyatlovék esete (akkor még öt halott és négy eltűnt) nemzetközi szenzáció, ami roppantul zavarta a Párt (dicsértessék a neve)(vagy nem ezt kell ilyenkor mondani?) vezetését, ezért aztán mindent megtettek, hogy előkerüljön a négy eltűnt személy is. Pláne mivel – ha jól sejtem – volt köztük nem egy KGB-s is, továbbá Kolevatov valami titkos intézetben dolgozott, a nukleáris ipar számára gyártottak dolgokat…

De erre még később visszatérek.

 83. endor — 2013-02-23 08:40 

Lecsúsztam a játékról, mint taknyos Jóska szánkóval a Kórházdombról. Gratulálok a nyerteseknek.

 82. kszabo — 2013-02-22 21:02 

@lbalberti: И Драгунов будет читать:)

 81. orca — 2013-02-22 21:01 

Telekocsi:

vetítés (és beszélgetés és kocsmázás és stb) után szívesen hazaviszek 3 főt Budapesten bárhová.

Sofőr nem iszik, de dohányzik (viszont nyitott ablakkal jár).

Kölcsönös rokonszenv jeligére személyesen – vagy tiboru összekötésére látatlanban.

 80. lbalberti — 2013-02-22 20:16 

A vetítésen mindenki mosolyogjon a vászon irányába, mert ennyi konteóst még nem filmeztek egyszerre a vászon felől. Ja és a névvel ellátott kitűzőket a homlokára tapassza mindenki, mert ott lesz látható 😉

 79. alfredostroessner — 2013-02-22 19:13 

@robina:
Olyan szinten annak tűnik, hogy Hruscsov személyesen felügyelte a nyomozást. 9 egyetemista “balesete”, azért nem mindig szokta az állam legfelsőbb vezetőit izgatni.

 78. tiboru — 2013-02-22 18:31 

Közérdekű információ!

Az egyik nagylelkű olvasó (de mégis: milyen legyen egy konteós, ha nem nagylelkű?!) a következő bajtársias felajánlást tette:

Budapest XIV. kerületében (aka Zugló) felajánl egy éjszakai szállást egy esetleges vidéki kollégának március 13/14-re virradólag, az alábbi paraméterekkel:

Időtartam: a film (és beszélgetés) utántól másnap reggelig, az akkori program függvényében, de legalább reggel nyolcig.

Körülmények: kellemesen meleg, távfűtéses lakás, szőnyeges parketta, bohókás rendetlenség és egy macska, ami szép, gonosz és a szőre mindenütt ott van.

A delikvens maga gondoskodik a hálófelszereléséről (derékalj és hálózsák).

Nos, akit érdekel, nekem jelezzen és összekötöm őt emailileg NZK-val (Nagylelkű Zuglói Konteós).

 77. kszabo — 2013-02-22 16:52 

@robina: Igen, volt már nekünk egy angol betegünk is:)

 76. tiboru — 2013-02-22 16:30 

Szolgálati közlemény!

A vetítésen résztvevők nézzék meg a postafiókjukat: elfogtunk egy levelet 🙂

 75. robina — 2013-02-22 12:06 

rádaásul minél többször elolvasom, és több dokumentumfilmet megnézek, egyre biztosabb vagyok abban, hogy a djatlov-inidens a szovjetek rosswellje. egyszerűen el akarták valamiről terelni figyelmet (ami akár kapcsolatban van ezekkel az “ölési esemény”-ekkel, akár nem), és megszelőzztették, hogy biztos az ufók csinálták ki a srácokat. ez olyan hatást vált ki a közönségből, ami simán elviszi a hátán az ügyet… ergo: ha van egy csúnya, titkos, stb ügyed, és akarsz vmit, ami elterelné a figyelmet róla, csak vond be az ufókat a képbe, és ötven (száz) évre elintézted a problémát.

 74. robina — 2013-02-22 12:02 

@tiboru: szerintem ennél sokkal egyszerűbb okokból hagyták angolosan a nevet. egyszerűen benne van a szerződésben, hogy így kell írni, és kész. a külföldi forgalmazó nem szeretné, ha mindenféle (számukra) vartyogás lenne a filmcímből más országokban.

 73. robina — 2013-02-22 12:00 

…de baromira megérte sokat kommentelni, most nem kell már játszanom a jegyekért :))

 72. SLC — 2013-02-22 11:54 

@gtibor: Akkor én fújhatom… 😀

Egyébként – és ez sajnos nem vicc -, manapság a középiskolákban inkább “Ki tud többet a holokausztról” vetélkedőket rendeznek…

 71. gigabursch — 2013-02-22 11:40 

@tiboru:

f@szbúk negatív vagyok.

Drukkolok a győztesnek.

 70. gtibor — 2013-02-22 11:15 

@tiboru:

A “Ki tud többet a Szovjetunióról?” vetélkedő győztesei helyzeti előnyük miatt nem jelentkezhetnek. 🙂

 69. tiboru — 2013-02-22 10:58 

Pár perc múlva kezdődik a Facebook-oldalunkon a “Ki tud többet a Djatlov-incidensről?” vetélkedő 🙂

https://www.facebook.com/Tiboru.Konteo

 68. kszabo — 2013-02-22 06:52 

A sátorhoz egy adalék: a rigliken átdugva egymásba kellett fűzni a hurkokat. Főleg, ha az alsót lekötötted, roppant nehéz volt végigbontani. Ha ráadásul kintről fűzték le, hogy ne teljen meg hóval, a felriadók alvóknak vágni kell valamit. És mivel szélvédő takaró is van rajta ….
A kép illusztráció, semlegesebb forrásból nem találtam – http://www.cserebere.hu/img/itempic/4/480240/item_13aac8c368df8adbd9e8985b3a4542d9.jpg Üdv

 67. zizzi — 2013-02-22 01:24 

@deniro:
60.

Igen, olvasas kozben en is arra gondoltam, Igor kivart 6 hetet a reinkarnaciojaval, hogy ne legyen annyira foltuno…. bezzeg ELOTTUNK nem lehet titok!! 😉

===============================================
Es nagyon orulunk a vetitesnek, koszonjuk szepen. Hatha latunk valami olyat amibol aztan tovabb konteozhatunk, hiszen kizart, hogy az IGAZI megoldast adja a film – plane, ha a nyomokat akarja eltuntetni Igor Reinkarnacioja ;).

 66. tiboru — 2013-02-22 00:08 

Itt olvasható egy rövid interjú Renny Harlinnal a filmről:

http://www.filmkocka.hu/2013/02/elozetes-halalhegy-a-dyatlov-rejtely/

 65. SLC — 2013-02-21 23:07 

Óóó… én megint lemaradtam mindenről.
De azért ott leszek 🙂

 64. tiboru — 2013-02-21 22:28 

@miamai:

Óóó, igazán nem kellett volna, most megint pirulok :-)))

 63. miamai — 2013-02-21 21:52 

@miamai:
Javasolhatnék még esetleg klasszikus öngyújtó- vagy késgyártó céget is… :))))

 62. miamai — 2013-02-21 21:50 

Először is gratula és köszönet a bloggazdának. Másodszor pedig egy csendes ajánlás: ha véletlenül egyszer a soha be nem következő távoli jövőben állás/feladat/jövedelem nélkül maradna, nyugodtan menjen el PR-osnak egy aranybányába, szerintem két kézzel kapnának utána! Ezek a szórakoztató, nem lólábkilógatós, hanem kellemes és ötletes cikkek minden pénzt megérnek egy magára valamit is adó, akár filmet, akár multifunkciós szerszámot (!) gyártó/forgalmazó cégnek!
A filmet már nagyon várom, és már előre kíváncsi vagyok a gyülekezés és jegykiosztás körüli lapos-sanda pillogásokra! Lesz itt még meglepődés! :))

 61. chph — 2013-02-21 21:21 

@tiboru:
Áh, kösz, erre nem is gondoltam 🙂

 60. deniro — 2013-02-21 20:53 

“aki nem mellesleg hat héttel a Djatlov-hágóban bekövetkezett rejtélyes események után született, tehát abszolút alibivel rendelkezik”

khm, pont egy összeesküvés-elméletekkel foglalkozó blogban erre nem tenném rá a fejemet… 🙂

 59. deniro — 2013-02-21 20:52 

Ez igen Mester, gratulálok! A filmet természetesen megnézem. A nyerteseknek gratulálok. deNiro

 58. tiboru — 2013-02-21 20:05 

@igazitrebics:

Nocsak, volt ilyen..?

Lehet, tényleg kéne az a Cavinton, amit a napokban ajánlott valaki 🙂

 57. igazitrebics — 2013-02-21 19:28 

@tiboru:
“..de végül a Djatlov verzió mellett döntöttem, a fene se emlékszik már, hogy pontosan miért.”

Mester!
A régi kommentek közül kikeresheted, hogy ki volt az aki ekézett a Gyatlov miatt. Merthogy ő tudja, hogy azt bizony Djatlovnak írja minden épkézláb! A vége az lett, hogy beadtad a derekad és kijavítottad. Sajnos arra, hogy ki volt nem emlékszem, csak magára az esetre. 🙂

 56. tiboru — 2013-02-21 19:02 

Szolgálati közlemény!

Többen jelezték (részben itt, a kommentek között, részben nekem írt magánlevélben, illetve személyes beszélgetés során), hogy nem értik ezt a “Dyatlov-rejtély” dolgot a Budapest Film plakátján, illetve a kommunikációban. Magyarán: szóvá tétetett, hogy a film címébe miért az angol írásmóddal vették át Igor családnevét?

Nos, annak ellenére, hogy nem szerepelek a Budapest Film Kft. bérszámfejtési listáján sem prókátorként, sem más beosztásban, hadd védjem meg egy kicsit őket.

Kétségtelen (vagy legalábbis úgy emlékszem), hogy a Magyar Tudományos Akadémia Helyesírási Bizottságának állásfoglalásai alapján az orosz Дятлов nevet Gyatlov-ként kell (fonetikusan) magyarra átírni. Ezzel a problémával én is szembesültem, amikor annó a posztot írtam, de végül a Djatlov verzió mellett döntöttem, a fene se emlékszik már, hogy pontosan miért. Elsősorban asszem azért, mert a Gyatlov olyan hülyén nézett ki írásban. Igen, én is észrevettem, hogy a Wikipédián van egy szócikk a csernobili atomerőmű egyik mérnökéről (aki 10 év börtönt kapott mint a felelősök egyike). Az ő eredeti neve Анатолий Степанович Дятлов, amit Anatolij Sztyepanovics Gyatlov-ra magyarítottak a wikipédisták.

A filmforgalmazó viszont (ahogy látjuk) egy az egyben az angolos Dyatlov-ot választotta.

A Gugli a “Gyatlov” verzióra 1.330 találatot ad, a “Djatlov”-ra 24.100-at, míg a “Dyatlov”-ra 434 ezret. Gondoljátok csak el: (még) nem mindenki konteós, és sajnos eme kis hazánkban is van pár száz ember, aki nem olvasta a Konteóblog vonatkozó posztját… Ezért – amikor meglátja a filmplakátot és nekiugrik a keresőknek, hogy kiderítse, mi az Isten csudája is ez a szó – abban a verzióban fogja begépelni, ahogyan azt nyomtatásban látja. És lássuk be: sokkal komolyabb találati számból válogathat, ha az ipszilonos (angolos) változatra keres rá.

Biztos vagyok abban, hogy a Budapesti Filmnél is voltak viták, tutkóra átlapoztak mindenféle szabályzatot és szinte biztos, hogy szakemberrel is konzultáltak, majd (mindent összevetve) meghozták ezt a döntést. Persze vitatkozni lehet (és tudjuk, hogy vitatkozni majdnem olyan jó, mint konteózni), azt is tudjuk, hogy a gazdaságpolitikánkban keleti nyitás van meg minden, de ezért letépni a fejüket szerintem igazságtalan 🙂

Na meg a fél világ Dyatlovként fog hivatkozni a filmre, legalább ebben nem választottunk unortodox megoldást 😛

 55. tiboru — 2013-02-21 16:38 

@tiboru:

Kérem

sorhastancos, trotro, kucseberervin, cirus, rubbersole,
morsi, dadam és tomocsa

kollégákat, hogy magánlevélben még ma jelezzenek vissza: kétfős delegációval jönnek-e, avagy szólóban?

A címem: tiboru013[kukac]gmail[pont]com

Köszönöm!

 54. morsi — 2013-02-21 16:38 

🙂

 53. cirus — 2013-02-21 16:34 

Ilyen gyors voltam? Hűha! 🙂

 52. tiboru — 2013-02-21 16:32 

@rigojancsi:

Kemény meló ez a reklámbiznisz. Tudod: szar meló, de valakinek ezt is meg kell csinálni 🙂

 51. tiboru — 2013-02-21 16:30 

A helyes válaszok beérkezési sorrendje:

sorhastancos

trotro

kucseberervin

cirus

rubbersole

morsi

dadam

tomocsa

Várólistára kerültek:

idzsesz

wildschwein

night0077

athor

A nyerteseket felveszem az értesítési listára, 48 órán belül megkapják a még hiányzó információkat a vetítésről. A várólistások pedig március 10-ig reménykedhetnek 🙂

Mindenkinek gratulálok!

Holnap a Facebook-oldalunkon lesz egy hasonló mérkőzés, ott is meg lehet próbálni!

 50. rigojancsi — 2013-02-21 16:27 

Milyen aranyos, ahogy Tiboru az utolsó kérdésbe még belecsempészett egy kis reklámot 😉

 49. munci — 2013-02-21 16:20 

Hát igen… Ivatból 26-án reggel teherautoval mentek tovább …”Maga a túra 27-én kezdődik egy Vizsaj nevű településen, ahol – reggeli után – a csapat felcsatolja a járósítalpakat, hátukra veszik a zsákokat és a sátrakat, majd nekivágnak első céljuk, az Otorten-hegy felé”…
Az örök klasszikus szerint (nem szószerinti idézet!) Elqrtam, de nagyon.

Tisztelettel, Münci

 48. athor — 2013-02-21 16:20 

@tiboru:

1. Halat Szjal
2. Ljudmilla Alekszandrovna Dubinyina
4. Anatolij Guscsin
3. rádiótechnikai kar
5. Vizsaj
6. Budapest Film

 47. idzsesz — 2013-02-21 16:19 

Mondjuk érdekes, hogy milyen sokan írták a válaszaikat ugyanúgy… 😀 gyanús, nagyon gyanús…

 46. tiboru — 2013-02-21 16:13 

No, úgy látom, megvagyunk 🙂 Köszönöm a válaszokat!

Mindjárt átnézem és eredményt hirdetek, de előtte elszívok egy gyógycigit a nagy izgalomra 🙂

 45. munci — 2013-02-21 16:12 

1) válasz: Halálhegynek (Halat Szjal)
2) válasz: Ljudmilla Alekszandrovna Dubinyina
3) válasz: rádiótechnikai kar ötödév
4) válasz: Anatolij Guscsin
5) válasz: Ivdel
6) válasz: Budapest Film Kft

 44. night0077 — 2013-02-21 16:12 

1.: Halat Szjal
2.: Ljudmilla Alekszandrovna Dubinyina
3.: Rádiótechnikai karnak
4.: Anatolij Guscsinnak
5.: Vizsaj
6.: Budapest Film

 43. wildschwein — 2013-02-21 16:11 

1.) Halat Szjal
2.) Ljudmilla Alekszandrovna Dubinyina
3.) Rádiótechnikai Kar
4.) Anatolij Guscsin
5.) Vizsaj
6.) Budapest Film Kft

 42. idzsesz — 2013-02-21 16:11 

1.: Halat Szjal
2.: Ljudmilla Alekszandrovna Dubinyina
3.: Rádiótechnikai karnak
4.: Anatolij Guscsinnak
5.: Vizsaj
6.: Budapest Film

 41. tomocsa — 2013-02-21 16:10 

1. Halat Szjal
2. Ljudmilla Alekszandrovna Dubinyina
3. rádiótechnikai kar
4. Anatolij Guscsin
5. Vizsaj nevű településen
6. Budapest Film Kft.

 40. dadam — 2013-02-21 16:09 

Na, előre ittam a… (De remélem így kijavítva már jó.)

 39. teomoo — 2013-02-21 16:09 

1.Halat Szjal

2.Ljudmilla

3.hegymászókör

4.Anatolij Guscsin

5.Vizsaj

6.Budapest Film Kft.

 38. dadam — 2013-02-21 16:09 

1.) Halat Szjal
2.) Ljudmilla Alekszandrovna Dubinyina
3.) rádiótechnikai kar
4.) Anatolij Guscsin
5.) Vizsaj
6.) Budapest Film Kft.

 37. morsi — 2013-02-21 16:08 

1. Halat Szjal

2. Ljudmilla Alekszandrovna Dubinyina

3. a rádiótechnikai kar ötödéves hallgatója

4. Anatolij Guscsin

5. Vizsaj

6. Budapest Film Kft.

 36. rubbersole — 2013-02-21 16:08 

1: Halat Szjal
2: Ljudmilla Alekszandrovna Dubinyina
3: rádiótechnikai
4: Anatolij Guscsin
5: Vizsaj
6: Budapest Film

 35. cirus — 2013-02-21 16:08 

1.Halat Szjal
2.Ljudmilla Alekszandrovna Dubinyina
3.Rádiótechnikai kar
4.Anatolij Guscsin
5.Vizsaj
6.Budapest Film Kft.

 34. atticusmaximus — 2013-02-21 16:08 

1. Halat Szjal
2. Ljudmilla
3. rádiótechnika
4. Anatolij Guscsin
5. Vizsaj
6. Budapest Film kft.

 33. dadam — 2013-02-21 16:08 

Ezzzzzzzzzzazzzzzzzzzzzz! 🙂 (Pedig egy csomószor félreütöttem a hülye billentyűzeten, annyira izgultam.)

 32. kucseberervin — 2013-02-21 16:08 

1. Halat Szjal
2. Ljudmilla Alekszandrovna Dubinyina
3. rádiótechnikai kar
4. Anatolij Guscsin
5. Vizsaj
6. BUdapest Film Kft

 31. trotro — 2013-02-21 16:07 

1) Halat Szjal
2) Ljudmilla Alekszandrovna Dubinyina
3) rádiótechnikai kar
4) Anatolij Guscsin
5) Vizsaj
6) Budapest Film

 30. dadam — 2013-02-21 16:07 

1.) Halat Szjal
2.) Ljudmilla Dubinyina
3.) rádiótechnikai kar
4.) Anatolij Guscsin
5.) Vizsaj
6.) Budapest Film Kft.

 29. sorhastancos — 2013-02-21 16:06 

1.) Halat Szjal

2.) Ljudmilla Alekszandrovna Dubinyina

3.) rádiótechnikai

4.) Anatolij Guscsin

5.) Vizsaj

6.) Budapest Film Kft

 28. rubbersole — 2013-02-21 16:04 

Hajaj! 🙂

 27. tiboru — 2013-02-21 16:04 

És akkor következzenek a kérdések, amelyekre a válaszok (ha nem lennének meg séróból) az eredeti Djatlov-posztban megtalálhatók. Ha más forrás a kérdésre esetleg más választ tartalmaz, a posztban olvasható információk a mérvadóak! A válaszoknál a cirill és latin betűs (illetve a magyar fonetikus) átírás egyaránt elfogadható.

1.) Hogy nevezik a Halálhegyet (ahol a csoport tábort ver az utolsó estén) az őslakos manysik nyelvén?

2.) Melyik túrázónak hiányzott a nyelve? Az illető teljes nevét (keresztnév + apai név + családnév) is kérjük!

3.) A szverdlovszki műszaki egyetem melyik karának volt a hallgatója Igor Djatlov, a túrázók vezetője?

4.) Hogy hívták azt az újságírót, aki “Az államtitkok ára: kilenc élet” címmel írt könyvet az esetről?

5.) Melyik településről indul el a csoport január 27-én reggel, hogy elkezdje a sítúrás kirándulás gyakorlati részét?

6.) Melyik hazai filmforgalmazó szervezi nekünk az exkluzív vetítést március 13-án?

Ne feledjétek: az első nyolc kommentelő, aki mind a hat kérdésre helyesen válaszol, kétszemélyes belépőt nyer. A kilencedik helyes válaszolótól kezdve felkerültök a várólistára, ahonnan akkor lehet továbblépni, ha időközben valaki visszamondja a részvételt, vagy ha a nyertesek csak egyedül jönnek.

Minden nyertest emailben fogok értesíteni a további tudnivalókról azon a címen, amellyel a BlogRepublikra regisztrált.

Sok sikert!

 26. sorhastancos — 2013-02-21 16:02 

Igen!

(Mindenki itt van?)

Igen!

🙂

 25. tiboru — 2013-02-21 16:01 

No, mindenki készen áll, ujjakkal a billentyűzeten?

🙂

 24. athor — 2013-02-21 15:22 

Próba!

Hurrá! Regisztráltam, működik. Üdv mindenkinek, és ráadásul mindezt másodjára hiszen jelszó emlékeztetőt nem kapok 🙂

 23. manstein — 2013-02-21 14:20 

Érdekes dolog, és a jegyek kiosztása is felettébb furmányos. Mondhatni méltó az oldalhoz. Sajnos nem vagyok pesti, úgyhogy kiestem már az első kérdés előtt.

Azt viszont nem értem, miért nem Gyatlov az az incidens, elvégre baromira nem DJatlovnak mondják ki az oroszok se, mert úgy egyszerűen nem lehet. De még a Djatlov is sokkal érthetőbb, mint a Dyatlov.

Ugyanolyan baromság ez, mint amikor Douchev-Janicsot írnak, a japán város nevét Fukuyamának vagy Yokohamának. Örömteli viszont, hogy Peking azért még nem Beijing és Puskin főhőse is egyelőre még Jevgenyij Anyegin néven fut.

 22. sztalker — 2013-02-21 13:45 

@warr:

Látod, erre aztán én is mérget vennék, az tuti!!!

(Képzeld el, mit szólna a producer meg a rendező ahhoz az ábrához, amit épp most tettem fel… 🙂

Tuti tarkón lőnének a moziban… hehe… :DDD

 21. warr — 2013-02-21 13:29 

Várjuk már 🙂
Tutira nem sztalker szeles verzióját hozták ki a filmből 😀

 20. squarewire — 2013-02-21 12:50 

@csibra:

Gemma nem Rowan lánya.

Rowan-nek egy 16-7 éves lánya van, aki ha lehet ilyet mondani, szinte még jobban néz ki, mint Gemma. Az okfejtésed egyébként helytálló 🙂 Én sem értem, hogyan lehet valakinek ennyire gyönyörű lánya.

Keress rá Lily Atkinson-ra a gugliban.

 19. Rókakígyó — 2013-02-21 11:43 

és Gemmának lesz bi/monokinis jelenete?:)

 18. bcsillag — 2013-02-21 11:37 

Sajnos én nem felelek meg a pályázati feltételeknek, de gratulálok előre is, utólag is a szerencséseknek.

🙂

A film remélem nem valami elb….tt tinihorror lesz, mert sajnos a bemutató egyenlőre nem győzött meg.

A Hotel című horror meg a Blair Witch Projekt is hasonlókkal operál, de a csernobilban játszódó rettenet se tűnt a bemutató alapján jobbnak.

Remélem cáfoltok majd, kívánom, hogy egy jól sikerült mozi legyen, ne egy popcornhorror, a konteó műfajban járatlanok borzongatására készített tömegcucc.

Úgy sejtem elmennek a hegyhez, majd szépen lassan elfogynak egymás után….

Ami még kiakasztott, a feliratozás, fordítás.

DYATLOV (ezt már korábban írták többen is)… de a lényeg: PASS – ÁTKELÉS !!!!!

Uramatyám, Gugli fordítóval dolgoznak????

🙂

A hágó szó, az a sokadik lehetőség volt???

🙂

Na, ha megírjátok, hogy jó, akkor beülök a moziba!

Várom a beszámolókat!

 17. iksz — 2013-02-21 10:58 

juhuuuuu akkor már legális beszélni róóóóla 🙂

nagyon-nagyon köszönöm én is sokadszorra a lehetőséget, és hogy gondoltál ránk tiboru!!!!

az eseményt alig várom, és imádom az olyan (jelentéktelennek TŰNŐ) elhintett információ-morzsákat, mint pl hogy a Ford Fairlane kalandjait is ez a fickó rendezte 😉

a plakáton bezzeg ez nincs rajta, pedig még sokakat bevonzana a filmre sztem 😀

 16. gombob — 2013-02-21 10:29 

A vetítés tuti kertmoziban lesz, -10 fokban.
A résztvevők hozhatnak sátrat v. hálózsákot, de a cipőket le kell adni a jegypénztárnál…

 15. rigojancsi — 2013-02-21 09:42 

@tiboru:
Ajjajj… Reméltem, hogy korábban. :/

 14. gigabursch — 2013-02-21 09:39 

@tarkonyka:

Lehet, hogy a másik csak nevelt lánya. 🙂

 13. tiboru — 2013-02-21 09:34 

@dadam:

A pontos helyszínről és a kezdés időpontjáról a résztvevők hamarosan értesítést kapnak, most csak annyit tudok mondani, hogy biztosan 18.00 óra után kezdődik.

 12. dadam — 2013-02-21 09:08 

azt lehet tudni, hogy márc. 13-án hány órától lenne a vetítés?

 11. tarkonyka — 2013-02-21 08:55 

Rowan Atkinson lánya Lily Atkinson. Nem rossz ő sem 🙂

 10. hullafotos — 2013-02-21 08:38 

Anya-anya, kezdődiiik…!!

 9. gombob — 2013-02-21 08:34 

Vajon az oroszok is ilyen lelkesen fogadják a filmet?
Következtetni lehet szerintem a napokban bekövetkezett meteorhullásra adott reakciójukból is:

http://www.liveleak.com/view?i=c5d_1361398210

No persze, tudjuk, ott zordabb az élet…

 8. csibra — 2013-02-21 08:33 

@wazelin: Én más forrásokat néztem korábban, de úgy látszik neked van igazad, és akkor helyre állt a világ rendje 🙂

 7. wazelin — 2013-02-21 08:21 

@csibra: Több forrást is megnéztem (imdb, wikipedia), de egyiken sem írták, hogy Rowan Atkinson lenne Gemma apja.

Honnan az infó?

Hogy a lényegről is írjak: remek lehetőség 🙂

 6. albu — 2013-02-21 08:11 

Elsőre azon akadnék fönn, hogy egy magyar nyelvű plakáton vajon miért elképzelhetetlenül nehéz A magyar helyesírás szabályai szerint leírni, hogy Djatlov? Úgy, hogy 40 éven keresztül az orosz volt az elsődleges idegen nyelv.

Tiborunak pedig le a kalappal, csak így tovább!

 5. gombob — 2013-02-21 07:55 

Tiborunak minden köszönet és tisztelet azért, hogy rögtön, önzetlenül az olvasókra gondolt! S az ötlet is méltó a bloghoz!

Könyvet még írhat a jövőben a blogon előforduló lelkes amatőrök többsége, ha már a filmről lemaradt, de azért a szektaalapítással várjunk kicsinyég, nem szeretném valahol Dél-Amerikában végezni egy őserdei kibucban, ciános pohárkával a kezemben! 🙂

 4. gigabursch — 2013-02-21 07:54 

@csibra:

Juj-jujj, ha még nem vagy családos, akkor sosem hallottad azt a bölcsességet, hogy:

“…de szép gyerek, hogy Rád hasonlít-e, nem tudom, de tiszta apja…” 🙂

Egyébként a férfiak magukban hordozzák édesanyjuk szépségét, de csak hordozzák és nem mutatják ki. Aki kimutatja az Elton John barátja.

 3. gombob — 2013-02-21 07:46 

@csibra: Talán Angliában is aktívak a Postások… 🙂

 2. rigojancsi — 2013-02-21 07:44 

Jujjdejó,jujjdejó 🙂

 1. csibra — 2013-02-21 06:44 

Én csak annyit tennék hozzá, hogy Gemma Atkinson Rowan Atkinson (népszerűbb nevén Mr. Bean) lánya, és a mai napig nem értem, hogy egy olyan nyomi fickónak hogyan születhet ilyen bombázó utódja 🙂 Egyben elnézést kérek Mr. Atkinson rajongóitól is mert lenyomiztam a kedvencüket.

RSS feed for comments on this post.

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

 • Legutolsó hozzászólások

  Tartalom

  CímDátum
  Vitaposzt: háború Ukrajnában2022-02-27
  Vendégposzt: Tanja Gräff ügye2022-02-02
  Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
  Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
  Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
  Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
  Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
  Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
  Michael Jackson-konteók2017-05-20
  Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
  Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
  Lindbergh-konteók2017-02-26
  Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
  Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
  A BCCI-sztori2016-11-04
  Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
  Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
  Wałęsa-konteók2016-08-21
  Posztajánló: Porton Down2016-08-15
  Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
  Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
  Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
  Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
  Hindenburg-konteók2016-02-26
  Bruce Lee halála2016-02-14
  Opus Dei2016-01-23
  Alapítvány-konteók2015-12-19
  Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
  Furcsa történetek 2.02015-11-29
  Shakespeare-konteók2015-11-12
  Frigyláda-konteók2015-10-22
  Per “Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
  Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
  Menekült-konteók2015-07-14
  Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
  Miss Liberty-konteók2015-06-22
  Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
  Glenn Miller eltűnése2015-04-08
  Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
  Furcsa történetek 1.02015-03-23
  Bob Marley halála2015-03-14
  New Coke – konteók2015-03-02
  Sid Hurwich időgépe2015-02-22
  Alan Turing2015-02-10
  Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
  Halál Chappaquiddickben2015-01-26
  Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
  A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
  Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
  Konteókönyv-felmérés2014-12-01
  Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
  John Titor története2014-11-19
  Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
  Fort Knox2014-10-23
  Estonia-konteók2014-09-29
  Rudolf Hess története2014-09-22
  Kurt Cobain halála2014-09-09
  Eilean Mór rejtélye2014-08-18
  Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
  Gyíkember-konteók2014-06-12
  A Kovács Béla – ügy2014-05-23
  Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
  Georgia Guidestones2014-05-03
  Elisa Lam halála2014-04-15
  Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
  Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
  Magic Johnson – konteó2014-03-12
  Challenger-konteók2014-02-13
  Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
  Cicada 33012014-01-06
  Cajamarquillai üregek2013-11-27
  A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
  Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
  Google-konteók2013-11-03
  A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
  Katrina-konteók2013-10-11
  A denveri repülőtér2013-09-27
  Haszbara-konteók2013-08-25
  Génmódosítás-konteók2013-07-08
  Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
  Konteónak indult…2013-06-09
  Az X bolygó2013-04-27
  Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
  Náci repülő csészealjak2013-03-22
  D. B. Cooper története2013-02-19
  Egy pápa lemondása2013-02-11
  A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
  Eltűntek2013-01-18
  Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
  Anjikuni-rejtély2012-12-11
  Szent Malakiás próféciái2012-12-03
  Jövőbelátás-konteók2012-11-21
  Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
  Mátrix-konteók2012-10-28
  Elbert János halála2012-10-19
  Bohemian Grove2012-09-26
  Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
  A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
  Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
  A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
  Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
  Olof Palme halála2012-05-16
  A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
  Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
  Jörg Haider halála2012-03-14
  Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
  A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
  Szcientológia-konteók2012-02-07
  Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
  Népszámlálás-konteók2011-11-12
  EU-konspiráció2011-11-12
  A Djatlov-incidens2011-11-12
  Fluorid-összeesküvés2011-08-19
  Breivik-merénylet2011-07-25
  A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
  Patton tábornok halála2011-05-12
  Skull & Bones2011-04-19
  Réztekercs-konspiráció2011-04-12
  AIDS-konspiráció2011-04-11
  Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
  Moszkva és a csecsenek2011-04-08
  Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
  A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
  Globális felmelegedés2011-04-05
  A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
  Kilenc/tizenegy2011-03-30
  A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
  Kelly doktor halála2011-03-28
  Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
  Az arab világ forradalmai2011-03-23
  Martin Luther King halála2011-03-22
  Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
  Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
  A USS Liberty megtámadása2011-03-17
  Jézus-összeesküvés2011-03-16
  Ajánló – linkek2011-03-15
  HAARP-összeesküvés2011-03-14
  Chico halála2011-03-11
  JFK – 2.02011-03-10
  JFK – 1.02011-03-10
  Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
  Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
  Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
  Gagarin-konteók2011-03-04
  Cigánygyilkosságok2011-03-04
  Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
  Vérvád-konspiráció2011-03-03
  A Council on Foreign Relations2011-03-02
  A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
  Atlantisz-konteók2011-03-01
  Nagy német adókonteó2011-02-28
  Illuminátusok2011-02-28
  Ajánló – filmek2011-02-26
  Az Elvis-legenda2011-02-25
  Tunguzka-rejtély2011-02-24
  Nikola Tesla 2.02011-02-23
  Nikola Tesla 1.02011-02-23
  Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
  A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
  Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
  A főtitkár halála2011-02-21
  Nácik aranya2011-02-19
  ODESSA2011-02-18
  A romániai “forradalom”2011-02-18
  Templomosok2011-02-17
  A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
  WikiLeaks-konteók2011-02-15
  A Voynich-kézirat2011-02-15
  Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
  Mormon-összeesküvés2011-02-14
  Szabadkőművesek 2.02011-02-13
  Szabadkőművesek 1.02011-02-13
  Bilderberg-konteók2011-02-13
  Men in Black2011-02-12
  UFO-konspiráció2011-02-11
  Jim Morrison halála2011-02-11
  Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
  Roswell és az M-122011-02-09
  Bermuda-háromszög2011-02-09
  Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
  Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
  Népek Temploma2011-02-08
  Egy pápa halála2011-02-08
  A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
  A “tökéletes katona”-projekt2011-02-07
  A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
  A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
  Beatles-konteók2011-02-05
  John Lennon halála2011-02-05
  Philadelphia-kísérlet2011-02-04
  Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
  Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
  A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
  A Seuso-ügy2011-02-02
  Titanic-sztori2011-02-01
  Holdraszállás-konteók2011-01-31
  Marilyn Monroe halála2011-01-30

  Innen jöttök