2013-03-14–00:40

Djatlov-vetítés és beszélgetés

A szimbólumok és a rejtett összefüggések iránt az átlagnál is fogékonyabb konteósoknak talán feltűnik majd, hogy a budapesti Lurdy ház mozijának 1-es számú (legnagyobb) termében szinte percre pontosan akkor kezdődött a Djatlov-hágó történéseit (is) feldolgozó Halálhegy – A Dyatlov-rejtély című film premier előtti vetítése, amikor a Vatikánban felszállt a fehér füst, mely azt jelezte, hogy megválasztották a kereszténység történelmének 266-ik (amúgy első jezsuita) pápáját.

Mi azonban most nem foglalkozunk a katolikus anyaszentegyház új első számú vezetőjével (sőt mi több: illendőségből még a jezsuitákról szóló konteót is elnapoljuk), hanem inkább azoknak szeretnénk egy kis ízelítőt adni a vetítésen (de inkább az azt követő beszélgetésen) történtekről, akik objektív (vagy szubjektív – senki nem firtatja) okok miatt távol maradtak erről az unikális eseményről.

A vetítés előzményeiről ebben a posztban olvashattok, az alapposztot pedig (a 2300+ kommenttel együtt) itt darálhatjátok újra.

Ez a poszt kifejezetten a kommentek kedvéért született, vagyis azért, hogy a filmről, az abban megfogalmazott konteókról, illetve a vetítést követő, másfél órás beszélgetésről itt számolhassatok be.

Egyetlen kérésem van csak: a filmbéli megoldásról (tehát mondjuk az utolsó 15-20 percről) csak olyan kommentben tegyetek említést, amelynek első sora (a blogoszférában elfogadott íratlan, de annál szigorúbb szabály szerint) a ***SPOILER!*** karakterekkel, illetve figyelmeztetéssel kezdődik.

Ez a kérés részben azért fogalmazódik meg, mert a mai vetítés szponzorának, a Budapest Film Kft-nek abszolút méltányolható üzleti érdeke, hogy minél többen vegyék meg a mozijegyet, tehát nem illik elárulnunk, hogy mi a film végkicsengése (senki sem szereti, ha egy krimit kézbevéve akad egy okostojás, aki a harmadik oldalnál a fülünkbe suttogja, hogy a kirúgott szerető jelenlegi élettársa volt a hasfelmetsző). No és azért sem illik ilyet csinálni, mert ezzel azoknak a nézőknek a szórakozáshoz és az izguláshoz fűződő alkotmányos alaptörvényes jogait csorbítjuk, akik (a jól megérdemelt pattogatott kukoricával és felnőtt-adag kólával) azért ülnek be a nézőtérre, mert arra a másfél órára szeretnének nem a devizahitellel vagy a létszámleépítésekkel foglalkozni mentálisan.

A film utáni beszélgetés tiboru rövid bevezetőjével kezdődött, amit négy kiselőadás követett. Ezek a következők voltak (zárójelben az előadó):

1.) A tudományos kísérlet – verzió (miamai)

2.) A hanti-manysi konteó (chph)

3.) Az ufó-idegenek opció (salamancai űrhajós)

4.) A szél-teória (sztalker és gigabursch)

Az egyenként 5-7 (oké, néha 10…) perces kiselőadásokat követően a szó a hallgatóságé volt (a 208 megjelent konteósból saccra úgy 120-as maradtak), akik kérdéseket intéztek az előadókhoz, illetve saját (al)konteókat vonultattak fel. Alulírott (moderátorként) megpróbálta mederben tartani a dolgokat, és szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy ez – tűrhető hatásfokkal – sikerült is neki.

Összességében izgalmas volt egyrészt személyesen is szemkontaktust teremteni (esetenként kezet rázni) a mindeddig főként csak virtuálisan ismert kollégákkal, másrészt pedig rácsodálkozni arra, hogy a konteósok tényleg micsoda elképesztően izgalmas keresztmetszetét jelentik a mai magyar rögvalóságnak: volt mikrobiológus, erdőmérnök, pedagógus és jogász hozzászólónk, s volt (saccra) a húszas éveinek legelején és az ötvenes éveiben járó néző-hallgató-hozzászóló egyaránt.

A BuFi vállalta, hogy ha röviden, angol nyelven összefoglaljuk a beszélgetésen elhangzott konteókat és megküldjük nekik, akkor ezeket eljuttatják a film stábjához, hogy Renny Harlinék is lássák, milyen aktív Djatlov-konteós közösség él itt, Európa közepén. Önkéntes fordítókat keresünk tehát, jelentkezni a kommentek között lehet.

Nem is szaporítom a szót, csak mégegyszer megköszönöm mindenkinek, aki ott volt és főleg azoknak, akik kitartottak fél tizenegy utánig, amikor gyakorlatlag mi zártuk a mozit. A kommentek közé várok minden olyan megjegyzést, kritikát és kiegészítést, amit a helyszínen nem akartatok (vagy nem tudtatok) elmondani. Az utolsó kérdésem az volt, hogy legyen-e még ilyen rendezvény, s úgy tűnt, hogy a többség az „igen” szót mondta… Azon leszek, hogy a mai beszélgetésnek legyen folytatása; hogy mikor és hogyan (és főként: milyen szponzorokkal, azaz miből) – na, ez egy következő történet…

Hajrá konteósok, várom a visszajelzéseket! És ne feledjétek a ***SPOILER!*** előtagot a kényes hozzászólások bevezetéseként!

És egy mea maxima culpával zárom: a BuFi-s lányokkal megbeszéltem, hogy a bevezető előadások tartói kapnak egy-egy filmplakátot, de egyszerűen kiment a fejemből 🙁 Bocsánat, bocsánat, bocsánat!

Kategória: EgyébCímkék: , , , ,

246 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 246. csibra — 2014-07-19 23:02 

Na most néztem meg ezt a filmet… Hát szerintem az utolsó 15 percben „megoldás” tette az egészet komolytalanná.

És nem ismertem meg Gemma Atkinsont sötét hajjal. Ez szégyen 🙂

 245. rebel — 2014-04-22 01:44 

Most néztem meg végre a filmet. Jól van megcsinálva, magával ragadó, izgalmas, ötletes. látványos. De azért erősen túl van spilázva a…. SPOILER… mutáns (alien?) lényekkel… A PANDORUM c. filmből nyúlták le ezeket jobbára, ijesztőek, de szerintem feleslegesek. Sokkal jobb lett volna, ha nincs lény, csak sejtelmes rejtélyek, ha már lény, akkor csak lény NYOM, vagy feljegyzés hogy VOLT LÉNY.. de így hogy elözönlötték a barlang-labort ezek e lények, számomra túl hálivúdos hatásvadász gagyi szag lett… Továbbá itt ugyebár összeturmixoltak több teóriát, jetitől kezdve, hadsereg titkos kísérlet (ez önmagában elég lett volna – én is erre voksolok), térugrás, időgép, ufók.. egy nagy hibrid zagyvalék lett a sztori mögött álló elképzelés.. de a film ezzel együtt is szórakoztató… egyszer meg lehet nézni…

 244. smaragdbeka — 2013-10-24 18:15 

Most lehet, hogy megköveztek, de én csak most (két napja) láttam a filmet, otthon, párnák közt. 🙂 Nem azért, mert nem érdekelt, csak mert úgy alakult. 🙂
Szóval… (kell még spoiler?)
….SPOILER ON….
Osztom fentieket sok mindenben. Pára, meg vacog hiánya, plusz a hangmérnök csajt azért kereshették volna egy kicsit tovább, azonnal belenyugodtak, hogy meghalt. Na meg a nyelv… és társai.

De a lényeg… szerintem totál megállt volna a sztori zombiskodás nélkül is. Egészen az első lény megjelenéséig tetszett a film. A vége tényleg ütős volt (nekem akkor, amikor két pár fagyott láb látszott csak (a teleportkapu átlépése után) megjelent a két fiatal orosz, és megszólalt a női hang, aki a katonákkal beszélt. Akkor esett le a tantusz, hogy ő a nagynéni, és hogy időben is visszamentek. A tetkót már szájbarágásnak éreztem, szerintem nem kellett volna. Na mindegy.
… SPOILER OFF…
Összességében nem bántam meg, hogy nem mentem el a moziba (a kézikamerázás még a tévén nézve is sok volt) max. az azt követő beszélgetés miatt. De azt meg majd megnézem a jutyubon. 🙂
Jaaaaaa, és a legfontosabb:
HOLNAP LESZ KONTEÓKÖNYVEEEEEM! Köszönöm mindenkinek, aki ezt lehetővé tette. 🙂
Sziasztok 🙂

 243. cirus — 2013-07-30 11:40 

A DVD augusztus 26-án jelenik meg.

 242. Eugenie Danglars — 2013-07-14 00:33 

Végre én is megnéztem a filmet. 🙂

@elblogolo: „- amikor odaérnek a hegyhez, a csaj érzi, hogy ott vannak, de a srác szerint még menniük kéne tovább egy csomót – nem látom, hogy a filmben ennek a jelenetnek mi volt a jelentősége”

Lehet, hogy a gyorsabb haladás a tér-idő valamilyen anomáliája miatt volt, amit a „membrán” jelenléte okozott?

 241. tiboru — 2013-03-28 18:07 

@Rókakígyó:

Itt oldalt a tartalomjegyzéknél egy kattintással bármelyik poszt elérhető (kivéve a szolgálati közleményeket).

 240. Rókakígyó — 2013-03-28 17:46 

Nem kéne a két utolsó konteót főlapon tartani, így rengeteget kell klikkelgetni

 239. Rókakígyó — 2013-03-28 17:45 

 238. iksz — 2013-03-25 08:45 

@elblogolo:
ez az 🙂

***SPOILER***
ugyanakkor én is azon kattogok már lassan két hete, hogy az a bizonyos nyelv miért volt abban a bizonyos meteorológiai házikóban ???

Már arra is gondoltam, hogy a katona – akit nem az észéért szerettek – csak meg akarta nézni hogy milyen hideg van és hozzáérintette a nyelvét a házikó falához belülről aztán odaragadt :DDD

Nem tudok már jobbat kitalálni 😀

 237. gigabursch — 2013-03-25 07:45 

@gigabursch:
*** SPOILER ***

Sőt, lehet, hogy átmentek még1× és akkor megoldott a „hogyan került elő a kamera” rejtélye.
Sőt az is lehet, hogy átmentek még1× féregjáraton és így ők lettek a mansi ősök gyilkolói.
Tulajdonképp utalgatva ad rá választ

 236. gigabursch — 2013-03-25 07:35 

@elblogolo:

**** SPOILER ****

Én is valahogy így képzeltem a logikai fonalat – szerintem jól feltártad a forgatókönyv célját.

Ami még hozzá tartozik, hogy a film be akarta mutatni a legtöbb konteos verziót erősen zanzásítva. Végül is így történt, semmmi mellett sem tett le voksot.

Ami számomra kérdés:
Ha én zom-bee lennék átmennék meg1× azon a kapun, hátha jó lesz.

 235. elblogolo — 2013-03-24 13:49 

Sziasztok!

Bár a filmtől én is többet vártam – szerintem túlontúl dominált benne a tipikus amcsi gagyi horror fonal – azért nem írnám le csak úgy. Van egy olyan érzésem, hogy a forgatókönyv író most nagyon fogja a fejét, hogy az embereknek nem esik le a dolog, találgatnak, hogy hogyan is áll össze az általa elképzelt kép a filmben. Remélem, hogy igazam van, mert ha nem, akkor ez tényleg csak egy horror a sok közül… 🙂

<<<<<<SPOILER>>>>>>

Nekem van egy saját teóriám a történetről, hogy hogy is áll össze… Kezdeném először – szokatlan módon – a teóriám „bakijaival”:

– amikor odaérnek a hegyhez, a csaj érzi, hogy ott vannak, de a srác szerint még menniük kéne tovább egy csomót – nem látom, hogy a filmben ennek a jelenetnek mi volt a jelentősége
– a zombik miért rakták a felderítő katona nyelvét abba a kis „kalickába”, mi volt vele a céljuk?
– az orosz katonák a film végén miért nem jöttek rá, hogy a két hóban fekvő ember nem az ő embereik voltak?

És akkor most jön az én verzióm:

Mivel az oroszok információt szereznek arról, hogy a hegyre megy egy amcsi csoport, ezért elküldenek egy felderítő orosz katonát a helyszínre, hogy az megnézze, hogy jelenleg milyen állapotok vannak a hegyen, az eltemetett, lezárt bunkernál. Ennek a katonának a nyelvét találja meg a csapat a „kalickában”, s ezt a katonát találják meg ugye később a bunkerban.
Odaér a csapat a hegyhez, letáboroznak. Megtalálják az ajtót, kiássák a hóból.
További oroszok mennek föl a hegyre, lavinát indítanak, amivel meg akarják ölni a hegymászókat, akik túl kíváncsiak voltak. Mivel látják, hogy életben maradtak, ezért két orosz katona megy, és megpróbálja őket fegyverrel kinyírni. Bekergetik a túlélőket a bunkerba, otthagyják őket, mivel tudják, hogy nincs esélyük az életre ott bent (bezárják, esetleg be is temetik a bejáratot ismételten hóval). A bunkerban minden föl van borítva, látszik, hogy nagy csetepaté volt bent. Megtalálják a dokumentumot, amiben elhunyt katonákat sorolnak föl. A katonák valószínűleg csak kis alsóbbrendű tizedesek voltak, egy kísérlet részei, egyszerűen csak arról van szó, hogy bedobálták őket a később látott, a manysik által is kultikus helyként tisztelt „dimenziókapuba”. Minden ember, aki átment azon a „kapun”, vagy „membránon” (nem tudom, hogy nevezzem), meghalt! Azért is lett halálhegy a neve a helynek, azért nevezték el így a manysik! Beléptek a membránon, és valahol a közelben kidobta őket, eltorzultan, halottan (nagy láb, szörnyszerű fogak – a felhalmozott csontvázakon is látszódott, amiket a bunkerban nézegettek). Azért haltak meg, mert nem tudták, hogy hogyan működik. Azért gondolom ezt, mert mielőtt a csaj és a srác beléptek a membránba, a csaj mondta, hogy ne gondoljanak másra, gondoljanak csak az ajtón kívülre a hegyre, mert ARRA EMLÉKEZNEK A LEGTISZTÁBBAN. Ők életben maradtak – bár eltorzultan. Beléptek a membránba, kikerültek a hegyen kívülre, a táborhelyre, de 1959-be!! Ott öldököltek egy sort (Dyatlovékat), azokat az embereket bántották a zombik, akiken az erre utaló jelek voltak (pl. kiharapott nyelv, betört bordák), a többiek csak a félelem miatt menekültek el, és meghaltak kihűlésben. A fa tövében rakott tábortűz, meg a fán talált kaparásnyomok is arra utalnak, hogy ott tanyáztak, és fel akarta mászni a fára, hogy megnézzék, hogy a szörnyű lények még ott vannak-e? A bunkerban lévő orosz katonák persze semmit nem hallottak az egészből, hiszen az egyrészt a hegy túloldalán volt, másrészt a föld alatt nem hallja meg az ember a sikítozást, szerintem. Miután megunták a zombik, a bunkerhoz mentek, és lefeküdtek a hóba (halottnak tettették magukat, hogy bevigyék őket az őrök? – ekkor lehet még nem tudták, hogy képesek a membrán nélkül is pusztán akaratból teleportálni). Jött a korábbról már ismert nagymama fiatal önmagaként és még egy ember, és ők síránkoztak ott, hogy még van két halott! A két amcsi volt a rejtélyesen eltűnt 10. és 11. hulla. Az őrök bevitték őket és a kamerát, amit az őr lerak a boncasztalra (ha az boncasztal volt, nem tudom. mindegy, asztal, az a lényeg).
Most kanyarodjunk vissza egy kicsit a filmben, a jelenkorban a még nem zombi csaj és fiú ezt a kamerát találják meg az asztalon, tulajdonképpen ugyanazt a kamerát ami náluk is van, csak ez a kamera már egyszer megjárta 1959-et, s azóta ott hevert. Éppen csak annyi energia van benne, hogy bekapcsolják, meg kettőt tekerjenek a képek között, utána lemerül az aksi. Nyilván eredetileg olyan kamerát vittek föl a hegyre, aminek az aksija hiperszuper jó, hiszen annyit filmeztek vele már akkor is, amikor fönt voltak, mégsem kellett tölteni (bár nem vagyok műszaki zseni, hogy az lehetséges-e, hogy egy kamera 50 év alatt nem töltött aksival ismét bekapcsol pár másodpercre).
Térjünk vissza az előző szálhoz, tehát bevitték őket az oroszok a laborba. Nem tudhatták, hogy ez a kettő példány még él, csak tetszhalottak. Ők feléledtek (film legvége), és megölték a katonákat, feldúlták az egész bunkert. Ezért volt elhagyatott a jelenkorban. Az orosz hadsereg bezárta a kívülről zárható ajtót és betemette hóval. Azt hitték, hogy a szörnyű lényeknek nincs esélyük, úgyis meghalnak bent. A két amcsi zombink azonban rájött, hogy tudnak teleportálni ki-be, ezért nem okozott nekik gondot a jelenkorban saját maguk és társaik riogatása (a semmiből feltűnt lábnyomok, meg őket láttuk a hegyen a háttérben elsuhanni, meg az orosz katonát is elkapták, aki ment felderíteni az elhagyatott helyet). Saját emberi énjüket a bunkerban direkt nem bántották, és direkt terelték be saját magukat a membránba.

<<<<<<>>>>>>

Vége. 🙂 Szerintetek?

 234. logiszton — 2013-03-22 23:30 

***SPOILER***

Az nekem is kikezdte a lelkivilágomat, hogy egy eldugott szibériai orosz kisváros külvárosi kocsmájában a csapos beszél angolul, meg az az egyetlen vendég is aki szóba áll velük. Nem beszélve arról, hogy akkor egy szibériai mentősnő(?)t már azért is gulágra küldtek volna, ha akar angolul tanulni.Később tanult meg? Minek, a glasznosztyot látta előre? Szerintem Szibériát Mexikóval keverték össze.

Amúgy az oroszok vagy fémfogantyús üvegpohárból, vagy bádogbögréből teáznak, nem távolkeleti-típusú tábértos porceláncsészéből ismereteim szerint.

Ennyit a film fikázásáról, különben jól el voltam vele a végéig. Vagyis a vége előtti részig. Az azért durva volt.Nekem jól jött a végén a tetko, mert a zombiktól leállt az agyműködésem.

***SPOILER (vége)***

 233. logiszton — 2013-03-22 23:08 

@iksz:
230. iksz
1959-ben két világháború után szerintem már a manysik is tudták, hogy milyen egy jelzőrakéta, annyira közismert volt már. Viszont ők „égi gömnbökről”, mások „égő gömbökről” beszéltek, a jelzőrakéta meg inkább csak egy világító pont hosszú füstfarokkal -ez éjjel is szokott látszani és kiszámítható pályán megy. Az „égő gömbök” hogy mozogtak? Egy jelzőrakétát általában senki sem hív égő gömbnek, még az ejtőernyővel ereszkedőt sem.
A nyomozó sztem rákérdezett volna, hogy rakéta volt-e.

Maradok a gömbvillámnál, arra ráillik.

 232. logiszton — 2013-03-22 22:38 

@iksz:
228. iksz
A téridőugráló zombik egyértelműen a másik dimenzió felderítői. A felderítőknek pedig a legfontosabb feladata, hogy az ellenféltől „nyelvet” szerezzenek.
Ezek a kiképzéskor félre érthették az őrmestert.

Bocs, mindenkitől!

 231. kolmi — 2013-03-22 22:20 

Üdv!
Csak ma láttam a filmet, és nem hagy nyugodni,annyi kérdést hagyott bennem.

————-SPOILER ON———————

Lehet, hogy az én felfogásom lassú, de végül is nem derül ki, hogy Djatlovékkal mi történt.(a végén amikor viszik be a két testet mondja a tiszt, hogy ezeket külön rakják, mire a valaki kérdezi, hogy miért, hiszen ugyan olyanok mint a többi, itt felmerült bennem, hogy Djatlovékra gondol, bár ez még több kérdést vetne fel…)
Egy másik dilemmám, hogy a két szerencsétlen hogyan élte túl a bunkerben 50 évig, illetve, hogy hogyan jöttek ki belőle. Ezt én úgy tudnám csak magyarázni, hogy keresztülléptek még egyszer a portálon.
Azt pedig, hogy miért támadták meg saját magukat, illetve, hogy felvételeket hogy találták meg, az totál homály.

————-SPOILER OFF———————

Szvsz egy Cabin in the Woods szintű filmet vártam több kritika alapján, de annak a közelébe sem ér, az a film egy mestermű, azt mindenkinek látnia kell!:)

 230. gigabursch — 2013-03-22 11:43 

@tiboru:
Már a Titanicnál is volt, de csak a Carpathia vette komolyan.

 229. tiboru — 2013-03-22 11:37 

@iksz:

Sejtettem :-)))

 228. tiboru — 2013-03-22 11:36 

@iksz:

Akkoriban már egyértelműen volt jelzőrakéta. Bőven.

 227. iksz — 2013-03-22 11:35 

@tiboru:
Bocs főnök!!! 😉 Nem volt szándékos!

 226. iksz — 2013-03-22 11:34 

Más kérdésem is van!!! Most jutott eszembe 🙂

Volt szó arról, hogy akik ott táboroztak a közelben Gyatlovék eltűnésekor azok furcsa fényjelenségeket láttak. A filmben ….

***SPOILER***

…ez konkrétan „narancssárga fénygömbökként” említődik meg ha jól emlékszem és amikor a lavina után kilövik a jelzőrakétákat akkor a srác még konkrétan mondja is, hogy na a narancssárga fénygömbök …. tehát hogy azok kb ezt láthatták….

Kérdésem a következő – mivel egyértelműen nagy technikai szakértelemmel rendelkezem a témában 😀 – hogy volt-e 1959-ben már jelzőrakéta és lehet-e tényleg hogy azokat látták az akkori szemtanúk? Vagy … a skacok akkor már téridőcsúsztak egyet addigra és az ő jövőbeli rakétáikat láthatták azok ott akkor???

Remélem érti vki hogy mit akarok kérdezni… 🙂

 225. tiboru — 2013-03-22 11:33 

@iksz:

Ide is kitettem utólag a SPOILER jelzést…

Nem tudom ám a nap 24 órájában résen lenni, ezért mégegyszer kérek minden hozzászólót, hogy a film végkifejletére utaló megjegyzéseket szíveskedjenek előrejelezni még úgy egy hétig.

Köszönöm.

 224. iksz — 2013-03-22 11:20 

@gigabursch: komoly észrevétel !!!:-)

***SPOILER ON!***

Nekem viszont még mindig az nem fér a fejembe, hogy miért pont abban volt a csávónak a kitépett nyelve ??? Csak így a drámaiság kedvéért vajon? Hogy ütős legyen ahogy a csajszi kinyitja, belenéz és… ááááá EGY NYELV? Vagy miért?

És a téridőugráló zombik miért utaznak emberi nyelvekre????

 223. gigabursch — 2013-03-22 08:11 

@gigabursch:
Viszont rájöttem a bug-ra!
A film szempontjából nincs jelentősége, így szerintem a SPOILER kategóriát nem érinti

Az angolházikó ajtaja mindig északra nyílik.

Ebbe pediglen belesütött a nap, amikor kinyitották és odabent tündöklő napfényben volt minden látható.

 222. gigabursch — 2013-03-22 08:10 

@gigabursch:
Amúgy a filmben jól látható egy ótómata hőmérséklet rögzítő (hasonló, mint egy tachográf) és ha jól láttam, mert kb. volt fél másodperc, volt egy légnyomásmérő is.

Ezek olyanok, hogy az ember felhúzza, aztán 1-3 hónapig ketyegnek és rögzítenek mindent (már ami rájuk tartozik).

 221. tiboru — 2013-03-21 21:57 

@athor:

Készült valami, a kolléga most vágja. Amint elkészült (és amint kitaláltuk, hogy milyen módon osszuk meg) azonnal jelentkezem!

 220. athor — 2013-03-21 19:20 

Kedves Tiboru!

Videó összefoglaló nem lesz az estről, csak mert utaltál rá hogy készült egy kisebb anyag 🙂

 219. iksz — 2013-03-21 15:55 

@gigabursch: kösziiii! ennyivel is többet tudok már !

 218. gigabursch — 2013-03-21 15:22 

@iksz:
Angolházikó

Világszabvány szerinti meteorológiai mérőállomás, benne műszerekkel.

 217. iksz — 2013-03-21 11:46 

Újra itt, jól megkésve mindennel!
Csak most jutok odáig hogy meg tudjam köszönni sokadszorra hogy ott lehettem és sajnálatomat fejezzem ki mert egy előre bekalkulálatlan másnapi überkoránkelés miatt ki kellett hagynom a beszélgetést :-((

Ugyanakkor nagyon jó volt Titeket látni, (főleg tiborura már nagyon kíváncsi voltam h miféle figura :-))) és csak azt tudom mondani amit ő maga is: örvendetes hogy ilyen sokfélék vagyunk 😀

Szerintem jól belekomponálták a sztoriba a történet végét, de nekem még az előzményekkel kapcs volna egy kérdésem….

***SPOILER***

Történetesen hogy, hogyan került a (mint később kiderült)felderítő katona nyelve abba a fura madáretető-szerű építménybe ahol megtalálta a lány? És miért pont ott volt? Egyáltalán miért kaptak a nyelvek ilyen központi szerepet? Azt tudom hogy az eredeti sztoriban is az egyik lányé ugye hiányzott…de ezt a film mivel magyarázza?
Hozzá értőktől elnézést amiért „madáretető-szerű kis építmény”-nek neveztem a nemtudommit, de tényleg nem vagyok jártas hegymászás témában úgyhogy örülni fogok ha valaki megírja mi az, miért van ott és miért volt benne egy NYELV ????? 😀

***SPOILER OFF***

 216. wazelin — 2013-03-21 09:23 

Csak eljutottam a kommentek végére, és ez csak alig van 200 felett, szóval minden tiszteletem azoknak, akik a 2000 felett is naprakészek maradtak 🙂

A vetítés jó volt (köszönöm a lehetőséget), de sajnos a beszélgetésre nem tudtam maradni, így elmaradtak a kézfogások, de megmaradt az inkognító 🙂

***SPOILER ON!***

@rognork: Sajnos ez a film sem tudta megugrani az időutazással kapcsolatos anomáliák elkerülését, ráadásul az alapján, amit írtál, hogy nem érhetnek a zombik korábbi önmagukhoz, akár ki is sétálhattak volna, akkor viszont nem lesznek zombik. A kamera képéből, illetve, hogy nem bántották őket, rájöhettek volna, hogy mi is a helyzet, főleg, hogy ők maguk is felkészültek a konteókból 🙂

***SPOILER OFF!***

Én szívesen elutazom a helyszínre, csak szerezzünk mi valami támogatást az útra, EU-s pályázatot nem írtak ki ilyesmire? 🙂

 215. kszabo — 2013-03-21 06:01 

@gigabursch: Pedig mi tudjuk a titkot, hogy a kiemelt nyúl mitől ugrál tovább, és valószínűleg a lámpa is ott reggelizett:)
Így reggeli offként: A Baradlai baleset http://lexikon.katolikus.hu/P/P%C3%A1szthory.html és a hévízi búvár ügy http://www.caverescue.hu/balesetek/baleset19771030_plozer.html igazi okai sem derültek ki soha.
Pedig ott a szakértők nem szibériai körülmények között tevékenykedtek. Üdv

 214. logiszton — 2013-03-21 02:37 

51., 136. robina
Igen elmennék, mivel különben úgysem jutnék oda.
Különben utálom a hideget annak ellenére, hogy részt vettem olyan 20-40 km-es téli éjszakai túrákon is, ahol belefagyott a kulacsba a víz./Ez ellentmondás, dehát ez van./
Ez mostanában már nem megy, mert errefelé az utóbbi teleken nincs igazán hó se, meg hideg se. Ha váratlanul mégis bejön, akkor is 3-4 nap után, mire összejönne egy társaság, elolvad és marad a jeges sár. Persze a hidegérzet szerintem a minuszokkal ellentétben exponenciálisa növekszik, úgyhogy az itteni minusz tizenegynehány fokkal szemben a minusz 20-30 fok azért elgondolkodtató.

Tudomásom szerint az Ural, mint röghegység sem túl magas sem túl meredeken tagolt: nagyjából 1500-1900 méter magas, ami tengerszint feletti magasságot jelent természetesen. A konteos képeken is inkább szelíd lejtőjű dombvidéknek látszik.A Középső-Uralt különösen alacsonynak említik. Egyszer olvastam, hogy egy utas kérdezte a vonaton, hogy mikor haladnak át az Uralon. Mire a kalauz: Már áthaladtunk rajta, nem vette észre?
Ehhez képest a filmben csipkés, meredek falu, amolyan oregonias, meg matterhornias látványos(!) fiatal hegyvidéket láttunk.Ahhoz képest, hogy a reklám szerint az eredeti helyszínen forgattak.
Sztem nem mentek el Oroszba, az Uralban se kóla se csipsz nincs!

 213. logiszton — 2013-03-21 01:59 

Üdv mindenkinek! Igen ott voltam, mármint a vetítésen.
A film nekem annyiból tetszett, hogy eredetileg a Gyatlov-csoport történetének megfilmesítését vártam és kellemes meglepetés volt a tényfeltáró-szerű történet.
A szokásos amerikai slamposságok kihagyásával jó is lehetett volna. Még a végével is, ha azt nem durvítják el annyira amennyire. A tutit úgysem várta senki tőle.
Az „Uhogyítye!”/ most így cirill-betűk nélkül/ = Menjetek el!, maradék orosz tudásom szerint, úgyhogy „Tűnjetek el!” fordításban szerintem jó volt. Egyenlőre ennyit, mert a film még megy./A többi észrevételt esetleg később, de akkor meg már kit érdekekel?/

A beszélgetés jó volt, de sem a film, sem mi nem jutottunk közelebb valamilyen elfogadható megoldáshoz. A legreálisabbnak tűnő szél megoldás szerintem azért nem jó, mert egyrészt nem magyaráz meg olyan dolgokat, hogy a sátorban hogyan ijedhettek meg a széltől, ha a sátor a helyén maradt,és a szél nem szokott egyébként elég zárt helyen lévő szerveket/nyelv, szemek/ eltávolítani stb.Másrészt hiányzik rá a példa: volt-e máskor is? Ugyanott? Az eset előtt is vagy utána is? A felhozott ötletek legalább annyi hiátussal bírtak/ez nagyon jogászos volt/, mint az eredeti konteo.

Végig hiányoltam a gömbvillám változatot, ami a leírások szerint szokatlan helyekre kis nyílásokon be- illetve kijut nem egyenes utat bejárva úgy, hogy centinyi eltérésekkel égeti meg vagy el, illetve hagyja érintetlenül a környezetét.Megjelenése és eltűnése sem igazán megmagyarázott. Akartam kérdezni, hogy milyenek voltak a látott fények, de ittenezenahelyen:

„Oroszvilág.hu Horror az Urálban – 1959”

utalnak rá, hogy fénylő gömbök voltak a fények, tehát gömbvillámok is lehettek. Márpedig, ha éjjel a sátorba bekúszik egy pici/vagy nagyobb/ cikázó-fénylő gömb és egyesek kezét megégeti, de a kezén lévő óráját pld. nem, az okozhat akkora frászt, hogy kitör a pánik és kivágják a sátor oldalát és futóra a jeges éjszakába!
Ha meg elment/eltűnt lehet visszamenni a sátorhoz a cuccokért a bátrabbaknak. ez magyarázná a belső sérüléseket-zúzódásokat esetleg a szem-nyelv hiányt is, ha tudnánk, hogy voltak-e ott égésnyomok. Ebben az esetben a KGB-nek nem igazán lenne titkolni valója, tehát mehet a kutatás. Esetleg némi hamis nyomokkal/plussz két eltűnő hulla, szigetelés,fémdarabok stb./ hamis útra terelve mindenkit a még nagyobb disznóság elől.
De akkor meg minek a titkosítás meg a lezárás évtizedre. Bár lehet, hogy a KGB-nél eleve olyan testületi szellemből fakadó mindenre kitérő titkosítási kényszer volt, amit csak a mai magyarországi politikai elit hasonló titkosítási kényszere tud felülmúlni.

 212. bio — 2013-03-20 19:06 

Amúgy közben azért számomra csak kiderült, hogy én teljes tévedésben éltem: azt hittem, ez egy dokumentumfilm-szerűség lesz – legalábbis „tényfeltáró” jellegű. Az akaratlan spoilerekből nem csak azt szűrtem le, hogy ez biza kőkemény fiction, hanem azt is, merrefelé viszi el a megoldást (mondjuk, az aktuális filmdivatnak megelelően nem is meglepően – ha 3-4 éve csinálták volna a filmet, nyilván vámpírok lettek volna a bűnösök, mert akkor az volt a trendi, 8-10 éve pedig a Vatikán által felbérelt szörnyszülött assassinok, mert akkor, hála Da Vinci kódnak, az). Így, ezek alapján úgy tűnik, szerencsésnek érezhetem magam, hogy nem láttam, és valószínűleg meg sem fogom nézni később sem.

bio

 211. abigel — 2013-03-20 14:36 

Jó kis cikk a radioaktivitáshoz. Cseljabinszkről is van szó benne, plusz a nagy disznóságokról!http://www.energiacentrum.com/news/nem_megy_majakba_a_nemet_atomhulladek.html

 210. sztalker — 2013-03-20 11:15 

@reneew:

Az előadó egy ún. taktikai (harcászati, tehát viszonylag lokális katonai harcértékű)nukleáris fegyverről, az atomgránátról beszélt, ami tüzérségi indítású atomtöltet, leginkább kis települések (inkább falvak, mint városok), vagy közeli ellenséges csapatok ellen bevethető fegyver, és bizonyosan mindkét oldalon (USA, SZUÖ rendszeresítve is volt még a ’80-as években is. (Kérdés, hogy volt-e már 1959-ben használható formában ilyen.) De nukleáris robbanás itt is kell, hogy legyen, csak épp kis mértékű. Ahogy a neutronbomba (amit később, a ’70-es években csináltak meg) is egy „lebutított” atombomba, mely inkább a sugárzásával — erős gamma, röntgen — öl (tehát élőerő — azaz emberek, élőlények ellen – bevetendő fegyver, épületben kevés kárt okoz, de nyoma a lökéshullámnak attól még van!), semmint a robbanóerejével v. pl. a nukleáris reakció hőhatásával, légnyomásával, bár az is van mindig. Egy ilyen explózió (robbanás) viszont nem marad nyom nélkül a környéken, az tuti (fák tucatjai simán kidőlnek, a hó meg szétrepül a talajról a sziklák felszínéig lecsupaszitva mindent). És a nyomokat nem lehet csak úgy suttyomban, pár „likvidátorral” eltűntetni egy-két hét alatt, legalábbis szerintem nem.
(Ha meg „nyüzsi” van a környéken — száz ember legalább — már hetek óta, azt meg a manysik biztos kiszúrják. Plusz a helyi települések felett átrepülő helikopterek is feltűntek volna azért. Ennél még a völgyben megragadó, meggyűlő mérgező anyag (gáz)teóriát is jobban el tudnám fogadni, viszont akkor a sok különleges felszíni sérülés lesz értelmetlen, ráadásul a legtöbb vegyi anyag hólyaghúzó (a bőrt is károsító), nyálkahártyát ingerlő és bomlasztó (vérzés, nyáladzás, habzás — MINDENKINÉL!!!)stb hatása azért látható lett volna. Plusz a ruházaton is maradhat ennek nyoma. Az idegméreg meg vagy rögtön megöl, vagy összevissza rohangálsz, attól függően, hogy mennyire volt híg/sűrű amennyit kaptál belőle, itt is egyénenként változó lehet a hatása. Valaki csak lejutott volna a legközelebbi településig közülük, vagy legalább a sátorig.

Egyéb „minibomba”, ha már erre járunk…
Tény, hogy a SZU rendelkezett még a felbomlása előtt egy hordozható (kb.egy mai laptop méretű?), amolyan „gerillafegyver” atombombával, amit diverzáns csapatok vetettek volna be egy III. világháborús hadszíntér hátországában, a frontok mögött (Akár jól képzett KGB-ügynökök.) Ez elképzelhető, és az is, hogy van még raktáron ebből vhol, vkiknél… De az 1950-es években még nem volt ilyesmi, és nem hiszem, ha lett is volna, hogy akkor és ott, azokon a lejtőkön próbálják ki, pláne nem ezeken a fiatalokon.

A fegyverkísérletekről meg annyit: ha az egy nagyon titkos fegyver, akkor azt a zónát piszkosul lezárják és ezer meg ezer szempár figyeli a millió és millió rubeles új hiper-csodafegyver hatását (tábornok, hadmérnök, tudós és pererputty), ha meg leejtenek vmit véletlenül, az még nem biztos, hogy fel is robban, mert mindent (pláne „nuki-„, vegyi-, biofegyvert) azért élesíteni kell előtte, nem kézigránát az… (Lásd elhagyott atombombák esete, vagy az 1979-es rakétasilós balesetet a Titan-II-vel az USÁ-ban, ahol nem robbant fel a töltet, csak kirepült a silóból a beleejtett franciakulcs okozta üzemanyagrobbanás miatt.)
Nem hiszem, hogy Djatlovék, ha találnak is vmi eszközt a völgyben, nekiállnak azt szétcincálni, mint holmi buckalakók a Star Wars-ban, annál azért okosabbak voltak.
(Kamaszfiúk talán, az lehet, ők szoktak ilyesmit tenni, sajnos!)

 209. reneew — 2013-03-20 09:03 

@sztalker: csatlakozom. ezek a srácok mind olyan körökben mozogtak, ahol szerintem nem lehetett nagy kunszt összeszedni némi radioaktivitást. meg különben is, ez mégiscsak az ötvenes évekbeli SZU…

ha jól emlékszem, a beszélgetésen említett valaki egy miniatűr méretű atombombát (vagy valami ilyesmit, ekkor már kicsit kezdtem fáradni és dehidratálódni). hát, elnézve mondjuk a plutónium kritikus tömegét, ezt is kizárnám. tudom, létezik a degenerált anyag is… lényeg a lényeg, szerintem miniatűr ufók lehetnek, miniatűr atombomba nem 🙂

 208. reneew — 2013-03-20 08:54 

@tiboru: nos, lehet, hogy mostanra a kiválóan fizető munkából olyan magasságokba emelkedtél volna, hogy nem lenne időd mindenféle blogokat írni – a rajongók szeretete viszont pénzben nem mérhető 😉

 207. gonczi — 2013-03-19 20:43 

@Vanek B. Eduard:
Sajnos nem tudtam elmenni a vetítésre és azóta sem láttam a filmet és a kommentekből ítélve nem is fogom egyhamar megnézni:
– nem tűnik tényfeltáróbbnak, mint amit eddig olvastam róla
– utálom a horrort – és a horrorszerűen megcsinált filmeket- van egyéb stresszhatás, amit munka után már nem kívánnék fokozni. 🙂

De: híve vagyok a legegyszerűbb megoldásoknak, ugyanakkor nem hiszem, hogy a KGB ekkorát hibázott volna. Arról nem is beszélve, hogy az akkori kommunikációs csatornák ismeretében bőven lett volna idejük korrigálni – „korrigálni”.
Azt gondolom tehát, hogy valamelyik szervezet hibázott – mikor kiadta az engedélyt egy titkos katonai kísérlet idejére/helyszínére – megtörtént a tragédia, bénáztak egy kicsit, mikor el akarták tussolni, de egy rivális szervezet nyilvánosságra hozta.
Vagy: eleve kísérleti nyulak voltak szerencsétlenek, ezért kapták meg az engedélyt a túrára.És a rivális szervezet…. – ld. egyel feljebb.
Ebből a szempontól teljesen mindegy, milyen jellegű kísérlet volt, de a hallucinogén vegyifegyver tűnik a legvalószínűbbnek.

 206. Vanek B. Eduard — 2013-03-19 15:23 

@bio: Csatlakozom a racionális kissebbség szekértáborához. Mégsem igazán tudnék a „hirtelen szélroham” teóriában hinni. Itt a tiboru által is megénekelt KGB szál a leghihetőbb: vegyianyagokkal (vagy infrahanggal vagy valami mással) kísérleteztek. Miért nem takarítottak? Mert hibáznak ők is. A hírnév csak egy imidzs, a valóság meg a kontraszelekció… (lásd még: Szolzsenyicin műveiben).
Esetleg a takarítással megbízott is meghalt egy hiba folytán (a „hozzájukcsapódott” idősebb társuk? vagy az a kettő, akik a „létszámfeletti” halottak voltak?).

 205. sztalker — 2013-03-19 14:19 

@szekertabor:

Köszi… 🙂

A sugárszennyezettség/radioaktivitás témájához (ami sose fog kimenni itt a divatból, úgy látom :_))még annyit, hogy maga a radioaktivitás kifejezés is egy nagyon-nagyon SZÉLES SPEKTRUMOT, fog át, olyan ez, mintha arra a kérdésre, hogy mi a foglalkozásom, én azt válaszolnám, hogy a szórakoztatóiparban dolgozom, majd kokrétan rákérdezve kiderülne, hogy kidobóember vagyok a Moulin Rouge-ban. Végül is nem (nagyon) hazudtam, de azért mégis…

Ha pl. régebbi tévét v. monitort — katódsugárcsöves — nézel, gondolom nem kezdesz el sikoltozni, hogy jaj, engem béta-sugárzás ért — pedig ért, ér mindig, most is, ha gép előtt ülsz, de ezek csak elektronok kilépését jelenti, aminek nincs komoly élettani veszélye.(Ez egy részecske — korpuszkuláris — változata a sugárzás egyik formájának.) A tüdőröntgentől, fogorvosi röntgentől dettó nem fogsz „parázni”, pedig az már „gyenge” röntgennek számít (vagyis az elektromágneses verziója ennek a fogalomnak), de csak rövid ideig ér téged a hatása, amit felírnak, hogy ne lépd túl a dózist. A röntgenorvos már más tészta, mert ő egész nap ezzel dolgozik, az ő kartonját szigorúbban is vezetik!
Hosszú távú légijáratok légikisasszonyai (náluk a terhességet említem, mint esetleges problémát), pilótái szintén ki vannak téve kicsit magasabb dózisnak, mert magasan repülnek, a Föld védőrétege ott kevésbé tud védeni minket, de ehhez egész életükben ilyen körülmények közt kell dolgozniuk — hasonlóan a nukleáris ipar dolgozóihoz –, hogy ennek egészséget befolyásoló hatása legyen, és még ez sem afféle kritikus, vagy halálos dózis. 🙂

Vagyis olyan MÉRTÉKŰ dózis, ami feltételezné egy radioaktív eszköz működését, olyasmi itt nem fordult elő, és akkor is csak pár embernél, azok ruházatán mutattak ki szennyeződést. Aki benne van a haditechnikában és hajózásban, nézzen utána, hogy miképp is zajlott ez le azon az orosz tengeralattjárón, amelyik reaktortűz miatt került kényszerhelyzetbe még a ’70-es években, a hős matrózok életüket kockáztatva oltották a tüzet, de rá fél-egy órával már egész testfelületükön látszott a sugárbetegség összes tünete: hánytak, arcuk felpuffadt és vörösödött, szédültek, bélvérzéseik voltak, hajuk csomókban hullott stb. (Most szándékosan nem a csernobili példát hoztam fel.)Ilyen mértékű sugárszennyezettség biztos, hogy mindenkit, de még állatokat is a környéken! érne, ha nukleáris fegyvert használtak volna, a piszkos bomba (nincs maghasadás v. fúziós reakció, „csak” kiszóródás) is komoly, egyértelműen detektálható sugárzást hagyna maga után. (Mindkét változat: mérhető részecske és elektromágneses formájában).

Ludmilla ruházata lehetett már eleve szennyezett, amikor megvette, de az is elképzelhető, hogy kissé összeszűrhette a levet (semmi komoly, nyugi!) az egyik fiúval, aki olyan helyen dolgozott, hogy piszkolódhatott, és ez rákerült mások — így az ő — ruházatára is. A teljes (pontos) igazságot erről sose fogjuk megtudni.

 204. manstein — 2013-03-19 13:31 

@gigabursch: Pontosan erről van szó. De ha már itt tartunk, jöhetne akár egy olyan cikk is, ami áttekinti az elmúlt 20 év fontosabb konteó-sait egy kicsit szélesebb spektrumon (mondjuk a nagyon elmebetegekből is belekerülhetnének a fontosabbak, de a simán történelmi alapon ügynöközők is jöhetnének). A fő szempont lehetne az pl., hogy ki van kirekesztve a médiából teljesen, vagy ki ellen folyik/folyt már elképesztő erejű gyűlölethadjárat a munkássága miatt. Érdekes lenne.

 203. szekertabor — 2013-03-19 12:29 

***SPOILER!***
Én mondjuk nem szoktam ezt a műfajt nézni, így nem tudom értékelni a filmet.
Ami viszont tipikus amerikai übermensch-mentalitás, hogy egy egyetemi kutatócsoport pályázaton nyer pénzt egy dokumentumfilm készítésére, úgy, hogy az egész csapat összes orosznyelv-tudása egy rosszul kiejtett szpasszíbo-ra korlátozódik, és nincsen velük tolmács, viszont természetesen az URAL környékén minden második 50 év feletti orosz folyékonyan és választékosan beszél angolul.

A beszélgetésért nagyon hálás vagyok, és nagy gratula az összes előadónak és hozzászólónak. Nekem egyébként Stalker elmélete tűnt viábilis hipotézisnek, bár nem adott magyarázatot az egyik tetem sugárszennyezettségére (igaz, nem tudhatjuk, hogy ezt nem valahol máshol szedte-e össze).

 202. gigabursch — 2013-03-19 12:12 

@tiboru:

OK, köszi.

Még egy hét…

 201. scaevola — 2013-03-19 11:30 

@robina:

Fiatal csajokkal a világ végére is. 🙂

 200. tiboru — 2013-03-19 11:23 

@gigabursch:

*** SPOILER ON! ***

Azt írod: „Amikor a két “kamerás” beszélget egymással arról, hogy egy nyelv mit keres az angol-házikóban (meteorológiai állomás), akkor a háttérben ott az állomás a háttérben és a mögöttük lévő gerincen valakik elmennek.”

Én ezt nem bugnak fogtam fel, hanem rendezői fogásnak: szerintem azok a fűrészfogú zombik voltak. A barlangban is van egy ilyen jelenet, közvetlenül azután, hogy bejutnak. Az éjszakai felvétel üzemmódban működő kiskamera egyszercsak rögzíti, hogy a háttérben elsuhan egy „szerzet”, még mielőtt Hollyék ténylegesen találkoznának velük.

 199. tiboru — 2013-03-19 11:20 

@gigabursch:

Hát még úgy egy hétig, hadd menjen le a premier-láz.

 198. tiboru — 2013-03-19 11:19 

@gigabursch:

Kérlek ne feledkezz meg a SPOILER-jelzésről, ha a kommented releváns információt tartalmaz a film váratlan fordulatairól…

 197. gigabursch — 2013-03-19 11:17 

@tiboru:

OK
🙂

Meddig kell ezt még kiírni – ez valahogy nem tudatosodott bennem.

 196. tiboru — 2013-03-19 11:15 

@reneew:

„amúgy mostanában gondolkodtam el ismét gimnázium óta először azon, hogy nem is lenne olyan haszontalan dolog megtanulni oroszul…”

Hát ezt aláírom: bizony már buktam el kiválóan fizető külföldi munkát, mert alapszinten sem beszélek oroszul, hiába az angol-francia páros…

 195. gigabursch — 2013-03-19 11:15 

Bug-ok

*** SPOILER ON! ***

– A fát mindig a kopasz hegyek felől hozzák, ahol nincs.

– Ha a tűz mellé a hóból falat teszek, akkor úgy teszem, hogy olyan legyen mint egy patkó, mert akkor a patkó öblében ülőkre több hő verődik vissza és a tűz szélvédett.

– Amikor a két „kamerás” beszélget egymással arról, hogy egy nyelv mit keres az angol-házikóban (meteorológiai állomás), akkor a háttérben ott az állomás a háttérben és a mögöttük lévő gerincen valakik elmennek.

Mi mondjuk @sztalkerrel olyan befejezést tettünk volna, hogy ők ketten visszajutnak a kocsmába és a mostani kocsmáros szülei lesznek vagy valami ilyesmi, úgyis olyan jól tudtak angolul, ami nem jellemző az Ural környéki népekre. Ebbe belefér az is, hogy a KGB megtalálja őket és „ráveszi” őket arra, hogy vegyék el mindenkinek a kedvét a későbbiektől…

Amúgy a filmes történet csak egy helyen sérül logikailag.
Hogy kerülhetett elő a(z egyik) kamera és a fényképezőgép?
Az egyik a lavina alatt marad a másik meg a bunkerban.

Felvéve a film fonalát:
Amúgy érdekes volt, hogy a kampós helységben már senki nem volt kampókon, viszont előtte az asztalon a sarokban két egymást átölelő csontváz volt, egyik „zsebében” meg valami kis könyvecske is volt, amibe a srác beleolvasott/belenézett, de nem olvasott fel belőle semmit, hanem lerakta (emlékeim szerint). Önmagára ismert volna?
A zombik felismerték ifjúkori önmagukat és ismét szerettek volna „megtestesülni”?

 194. tiboru — 2013-03-19 11:11 

@gigabursch:

Azért biztos, ami biztos, betettem a szpojler-jelzést 🙂

 193. gigabursch — 2013-03-19 10:58 

@tiboru:

*** SPOILER ON! ***

Nem lehet, hogy a KGB egyik ügynöke átjött a tér-idő kontinumon és rájött arra, hogy az elvtársak lezsersége és trehánysága még jó üzlet lesz, meg lesz ilyen fogalom, hogy konteo, majd visszament, de közben megzombisodott, és ami az elvtársaknak nem sikerült, azt ő befejezte?

(Na, ez azért kicsit túlmutat az általam elfogadható kategórián.)

 192. gigabursch — 2013-03-19 10:54 

@manstein:

Lásd Chrudinák Alajos vagy Ilkei Csaba munkásságát.

Gyűlölték/Gyűlölik is mind a kettőt a…

 191. sztalker — 2013-03-19 10:50 

@gigabursch:

@shiri:

Megerősítem!

(„Télleg”, na, más korosztályok, ízlések, problémák, mi is faltuk Indiana Jones-t, meg az „élieneket” annó…)

 190. gigabursch — 2013-03-19 10:45 

@SLC:

Számomra csak az nem világos, hogy a hegymászó home-múvija mégis hogy került elő, míg a nagykameráé meg sehol sem került elő.

 189. gigabursch — 2013-03-19 10:42 

@SLC:

A zseblámpában is volt delej, lehet, hogy a helyi elektrosztatikus körülményekre fogták a dolgot…

 188. gigabursch — 2013-03-19 10:38 

@shiri:

Ez esetben elnézzük nektek a hátulról jövő popcorn-t…

:-)))

(Amúgy nem volt olyan.)

De mint mindenki, a maga igazságát kereste a filmben – és ez természetes.

A fiad meg csak azért mosolygott sokat az utolsó húsz percen, mert a Gyűrűk Urán szocializálódott.

 187. gigabursch — 2013-03-19 10:27 

@Badra:

Az egész film gyakorlatilag a Kiskamera szemszögéből megy le.
Jó lenne látni mint vett fel a nagykamera.

Viszont ez egyfajta konteo válasz Zolotarjov kamerabuzériájára.

 186. gigabursch — 2013-03-19 10:24 

@Badra:
De az pont olyan volt mint az Űrgolyhókban, amikor keresik a Hercegnőéket és elmennek a Kalóz-videó kölcsönzőbe.
Nekem azonnal az ugrott be.

 185. gigabursch — 2013-03-19 10:18 

@SLC:
nicknevem és a gmail a te barátod.

 184. bio — 2013-03-19 00:39 

@zizzi:
(Egyébként azt nég hozzátenném, hogy az ilyen legendák és fantasztikus magyarázatok születésének egyik fő indoka az, hogy az emberek nagy része képtelen elfogadni azt, hogy valamit, amire van magyarázat, információ hiányában nem tudhat meg. Amint ezt elfogadja a megismerésre és tudásra született agy, egy csomó „rejtély” eltűnik, és csupán hiányos történetek maradnak a helyükön, amiket lehet, hogy sosem fogunk teljesen megismerni. Ja, ez kegyetlen dolog – de senki sem ígérte, hogy az élet mindig jófiút fog játszani :D)

bio

 183. bio — 2013-03-19 00:35 

@falusiliba:

„Sztalkerék véleményét osztom. A nagy rejtélyek mögött általában teljesen egyszerű és hétköznapi magyarázat szokott rejtőzni, míg a nüansznyi történések sokszor brutális fordulatokat rejtenek.:)”

Egyetértek, méghozzá a teljesen fajtából.

bio

 182. bio — 2013-03-19 00:31 

@zizzi:
Szia,
persze, hogy látok – mármint biztosra veszem, hogy van „normális” magyarázat. De honnan tudhatnánk mi az, hisz nagyon csekély a rendelkezésünkre álló infó.

Vagyis, én egyáltalán nem látom az okát semmiféle „paranormális”, illetve egyéb, „regényes” magyarázatnak – anélkül, hogy meg tudnám mondani, pontosan mi történt – hogy is tudnám…

Egyébként pontosan ezért a Gyatlov-eset messze a „kedvenc” esetem ezen a blogon: itt ugyanis gyakorlatilag 100%, hogy tényleg történt „valami” – hogy nem kell fantáziálni, illetve elszakadni a valóságtól és a racionalitástól, hogy mégis valami nagyon meglepő következtetésre jussunk.

bio

 181. becsuszoszereles1k — 2013-03-19 00:02 

162. @kszabo:

Sziberia, Sarki Ural. 2005.

Szalkay Zoltan tudosito gyalog indult el az Ob folyohoz, hogy megkeresse az egykori gulag helyszineit. A tarkovszkiji Stalker hangulata borul a szemlelore. Csakhogy a gulag nem film volt.

A Tudosito utja a vegtelen gyaloglassal az ismeretlenben, a maganyos ut alatt a termeszetnek kenyszeruen alavetve magat – kijozanitoan veszelyes probalkozasnak tunt. (Djatlovek is vegig a gondolataimban jartak).
Beleszuletni meg: bepillanthattunk az oslakos hantik eletebe.
[A Tudosito es a hantik egyeztettek is a szotarukat (az orosz nyelv segitsegevel): magyar „hat (6)”= hanti „hut”, harom=hurum, hal=hul> harom hal=hurum hul!]

A remenytelen (gulag)fogsag lelektanat a remeny eletben tartasaval jellemezte, a gulagos fogvatartoket pedig a ‘remeny tudatos es szuntelen elhalasztasaval’.

Nagyon erdekes volt!
Koszonet @kszabo!

 180. becsuszoszereles1k — 2013-03-18 22:03 

@tiboru:

Ahh!
De nehogy mar egy uj filmet csinaljanak belole nelkuled(nelkulunk)!:)

Konteo: egi jel volt a wiki-affer!:)

 179. tiboru — 2013-03-18 21:54 

@warr:

Köszi, levél ment!

 178. tiboru — 2013-03-18 21:52 

@becsuszoszereles1k:

Csak hogy lássák, miket hagytak ki 🙂

 177. becsuszoszereles1k — 2013-03-18 20:52 

179. @tiboru:

Bucsu ajandek?

 176. warr — 2013-03-18 19:03 

@tiboru: Jöhet.

 175. tiboru — 2013-03-18 18:45 

Szolgálati közlemény!

Még egy angolosra lenne szükségünk, aki bevállalja egy (max. két), egyenként 300 szavas magyar szöveg fordítását. Tudjátok, a filmes stábnak…

 174. maestro — 2013-03-18 18:28 

@tiboru: köszönöm a választ:)

 173. falusiliba — 2013-03-18 18:25 

@emmalisa:

Ha vendégeik lettek volna az uccsó nap elejétől (a bázis építéstől kb), akik egy emberre koncentráltak volna, a többieket sakkban tartva, az magyarázat lenne a naplóbejegyzések hiányára és a kevéske megtett távra, sőt még a furán megválasztott sátorhelyre, de még az 1 sátorra is. Netalántán még a menekülési kísérletetre (a sátorból) és az egyetlen szét nem hajtott pokrócra is okot adna (őt kint kínozták), ja és a többiek sérüléseire is.
Bár azért a szeles verzióra továbbra is hajlok.:)

 172. robina — 2013-03-18 18:16 

mindenki követhet el hibát, még a kgb is. vagy bármilyen más államhatalom, ami amúgy profi lenne, dehát az is csak emberekből áll… el tudom képzelni, hogy más ügyeket baromi jól eltussoltak, ezt valamiért nem sikerült / nem akarták.
mindig ahhoz jutok vissza, hogy egyszerűen túl kevés, és szakadozott információk van ahhoz, hogy valami komoly valószínűséget megállapítsunk…

 171. falusiliba — 2013-03-18 18:07 

vagy a zombik voltak…:)

 170. falusiliba — 2013-03-18 18:04 

renegát ofkorsz

 169. falusiliba — 2013-03-18 17:57 

@tiboru:

Hmm. Ebben az esetben azt merném feltételezni, hogy a helyszín csak véletlen és megfelelő körülmény. Feltételezném, hogy van egy regenát kis csapat a nagy moszkvai csapaton belül. A kis csapatnak érdekében állt a nagy csapat egyik főemberét (akit eldugtak vidékre) kinyiffantani, ne adj Isten úgy, hogy kiszedjenek még belőle valami használható infót (megzsarolják, fenyegetik,túszok, stb).
Megtörténik, ráadásul úgy, hogy a nagy csapat sokáig nem is sejti, hogy ez a kis csapat (kvázi saját) műve, ezért nem is tesz semmilyen óvintézkedést, eleinte, mire meg már… késő.

 168. emmalisa — 2013-03-18 17:51 

@tiboru: Most meg maga jól megkavarta ezzel az eddigi eredményeimet. 🙂

 167. emmalisa — 2013-03-18 17:50 

@robina: Pont azon a szálon vagyok a másik posztnál, hogy szerintem nem a szovjetek voltak. Sokkal tisztábban el tudták volna intézni a nyomokat. Szerintem nem hagytak volna maguk után ennyi gyanús és megválaszolatlan kérdést.

 166. tiboru — 2013-03-18 17:39 

@falusiliba:

És mi van, ha esetleg a KGB-n belül volt egy kis csoport, amelyik szándékosan bojkottálta az eltussolást? Tudod, belülről bomlasztották a rendszert 🙂

 165. falusiliba — 2013-03-18 17:27 

@tiboru:
Ebben az esetben azt tették volna, amihez a legjobban értettek: profi módon eltussolják, nem? Nem követtek volna el annyi hibát, nem maradt volna annyi infó, h fél évszázaddal később konteósok ezrei nyammogjanak rajta…

Pont ettől olyan marha hátborzongató ez az egész.

 164. robina — 2013-03-18 16:46 

@tiboru: mögöttem nincs ilyen tapasztalathalmaz, de én is állami ügyet szimatolok a háttérben. végülis, mi más lenne? ha már csak azt a két alternatívát nézzük, hogy zombi vagy ufók, akkor rögtön kézenfekvő lesz.. ráadásul szerintem is vmi borzasztó egyszerű ok lehet…

 163. tiboru — 2013-03-18 16:39 

@maestro:

Hehe, tényleg kitartó vagy 😛

Szóval nálam az a helyzet, hogy (előéletemből, érdeklődési körömből, stb. kiindulva) ha súlyozni kéne, 75-80%-ban állami szervezetet látok az okok mögött. Hogy KGB vagy GRU, nem tudom, de hogy valami mocskos szovjet államtitokkal kapcsolatos kísérlet lappanghatott a háttérben, abban majdnem biztos vagyok.

A maradék 20-25% pedig bármi lehet: természeti jelenség, manysik, jeti, mérgezés…

 162. falusiliba — 2013-03-18 16:10 

@robina:

Én se mennék, de én a medvéktől félek (télen is, igen):)

Csatlakoznék a kocsmában várakozókhoz.

 161. maestro — 2013-03-18 16:07 

***SPOILER!***

Amúgy az tök oké nekem, hogy kíváncsiak voltak, hogy mi történt ott, vagy mi lehet ott, stb., de az biztos, hogy a zombijelenlét nem évszakfüggő (vagy igen?). Következésképp a francért nem nyáron mentek oda, amikor még lavinaveszély sincs?

***SPOILER!***

Tiboru, továbbra is epekedve várom a te verziódat:)

 160. falusiliba — 2013-03-18 15:58 

@tiboru:
Igaza van @Rókakígyónak, tényleg konteókocsmát kellene nyitnod, igazi klubélet lenne, és, ha a többiek is legalább akkora sörivók, mint én, pörögne a biznyák rendesen.:)

A film -az én ízlésem szerint- ty-kategóriás izé, a két és fél ezer komment elolvasása többszörösen nagyobb intellektuális élményt és szórakozást jelentett.:) Egyik kedvenc konteóm ever.

Sztalkerék véleményét osztom. A nagy rejtélyek mögött általában teljesen egyszerű és hétköznapi magyarázat szokott rejtőzni, míg a nüansznyi történések sokszor brutális fordulatokat rejtenek.:)

 159. manstein — 2013-03-18 15:57 

Nem tudom, figyeltétek-e, de baromira kemény szakma azért ez az összeesküvés-elmélet gyártás és terjesztés. Szaniszló Ferenc kitüntetés-mizériájára gondolok. Ő aztán háttérhatalmazik, nem is díjazzák neki (már a véleményekre gondolok). Oké, ő annyira nem cizelláltan fogalmaz, mint ez a blog, de hát
a)szóban nehezebb
b)ő nem bújhat mindenféle ötven-száz-több száz éves elméletek mögé, ő aktualitásokat néz,
c)tévés szerkesztőként talán több a rálátása az ügyekre, mint egy sima hírfogyasztónak.

Bámulatos számomra, ahogy összezár vele szemben a jobb és baloldalinak mondott média egyaránt. Miközben bizonyos szófordulatokért támadják, őrültnek nevezik, egyetlen szó se esik arról, miket is mond igazából. Állítólag a csatornáján elég jó a nézettsége, azért is nem vágták ki eddig. Akkor valamit csak tud, nem? És mégis azonnal jön a „pszichiátriai-esetezés” és a többi.

 158. kszabo — 2013-03-18 08:30 

@1kutya: Tanácsadó már van http://videotar.mtv.hu/Videok/2010/02/06/19/Gyaloglas_gulagfoldon__Sarki_Ural.aspx Ő élve visszatért:)
A találkozó remélem érik, majd ősi magyar virtussal rajtaütünk(ifjabbaknak: flashmob:) egy pesti sörözőn egy illetékes által küldött kör smssel. Asztalszám lesz megadva és egy üzenet: Ha már nem fér oda, üljön át egy másik asztalhoz!
Üdv

 157. Deak Tamas — 2013-03-18 08:29 

….és a gömbvillám nincs benne 😉

 156. molnibalage — 2013-03-18 08:01 

 155. 1kutya — 2013-03-17 21:22 

na, ma délután sikerült megnézni a filmet itt debrecenben és a legjobb, ami eszembe jutott róla, hogy a sok felcsigázott konteós kollegával karöltve ki kéne ugrani az ural vidékére, mert ez így nagyon gyenge volt 🙂

(a kimaradt beszélgetést sajnálom)

 154. athor — 2013-03-17 17:11 

Itt egy jó (és szerintem humoros) kritikája a filmnek: youtube.com/watch?v=kYcQ4bLO9Fk

 153. zizzi — 2013-03-17 14:32 

@bio:
155.
szerintem eleg sokan epp az ertheto, egyszeru magyarazatot keressuk. Csak valahogy nem jon ossze…. Te latsz valami kiutat a konteok kozul ebben az esetben??

 152. zizzi — 2013-03-17 14:29 

@robina:

masodik. 😉

(149.
„akkor ezek szerint én vagyok az egyetlen, aki akkor se menne, ha fizetnének :D” )

de meg a kocsmaig se….. Mit nekem ti zordon vadregenyes Otorten….. plane telen, brrrrr. Lehet, emiatt a nagy lenyugozes 😉

 151. bio — 2013-03-17 14:28 

(Mondjuk, ahogy a kommenteket elnézem, kezdem azt hinni, hogy jobban jártam, hogy nem láttam a filmet? Saját megítélésem szerint a gárda „antikonteó” végének extrém szélén vagyok, vagyis aki a lehető legkevésbé hajlandó elfogadni a bonyolult összeesküvés-elméleteket, amíg kicsi esélyét is látom az egyszerűbb magyarázatoknak – vagyis, ha úgy tetszik a blogpublikum belső ellenzékéhez tartozom 🙂

 150. bio — 2013-03-17 14:23 

Remek, Sikerült lemaradnom róla. Rajta voltam a listán, vissza is igazoltam, hogy megyek, szabaddá is tettem magam – hát nem úgy alakult, hogy semmiképp sem tudtam menni?

Ez egy ilyen év eddig…

bio

 148. emmalisa — 2013-03-17 11:21 

Majd vezetem a keresőcsapatot és a végén írok egy nemzetközi bestsellert a történetről. Hogyan indult neki a konteoblog, hogyan vártuk őket vissza a kocsmában és majd jól meggazdagszom belőle.
Stipistopi 🙂

 147. hysztis — 2013-03-17 11:18 

Sziasztok!

Már legalább egy fél éve,tlán kicsit több ideje olvasom ezt a blogot és sajnálom,hogy nemt udtam,hogy volt találkozó,elmentem volna.Itt olvastam először a történetről ezért tegnap este elmentem megnézni és rengeteg mindent nem értettem,gondoltam hátha tudtok segiteni.Nagyjából minden kommentet elolvastam,volt amire választ kaptam (kép a képben) és volt amit vagy nem értettem,vagy csak nem vettem észre.

***SPOILER***
-Addig mniden tiszta,hogy bemennek a bunkerbe,megtalálják a feljegyzéseket a hajókról (kicsit zavaró,hogy a csajszi végig azt szajkózza,mennyire érdekli a téma mégis a csávó mond el konkrétan MINDEN információt) majd bemennek a boncterembe?ahol ugye kapásból találnak 4 csontvázat,ami nem túl emberi.Na az mi volt?most akkor több ilyen lény is volt?
-Valamelyikőtök irta,hogy a ‘zombik’ nem támadhatták meg saját magukat,csak be akarták terelni őket az átjáróhoz.De szerintem ha ez lett volna a cél,nem kezdik el zabálni a 3.meglőtt csávót.
-Ha ki tudtak teleportálni a barlangból,akkor miért nem tudtak az ajtó mögé menni,ahova utoljára bezárkóztak?Gondolom,ha nem akarták volna felzabálni őket,utána nem álltak volna az ajtó előtt
-ÁTmentek a féregjáraton,halottnak tetették maguk,mikor bevitték őket a katona a ‘többiekhez’ akarta vinni őket,gondolom a Djatlov-csapat tagjaihoz.Na ez a rész sem tiszta,hiszen elvileg Djatlovék ekkor már halottak voltak,bár mivel ezzel kapcsolatban nem láttam posztot ez csak enkem nem tiszta.
És egy megjegyzés a végére,addig amig be nem mentek a barlangba,szerintem zseniálisan eltalált film,utána már nagyon elrugaszkodik.A végén pedig amikor a zombi csaj belemosolyog a kamerába és ráközelitenek a tekójára…na az mindent elront.
A válaszokat előre is köszönöm!

 146. emmalisa — 2013-03-17 11:16 

@zolcsi67: Nagyon rég szeretnék eljutni arrafelé. De én is a kocsmában várnám a többieket. 🙂

 145. robina — 2013-03-17 10:50 

akkor ezek szerint én vagyok az egyetlen, aki akkor se menne, ha fizetnének 😀

 144. warr — 2013-03-17 09:10 

@robina: Én simán mennék 🙂

 143. abigel — 2013-03-17 08:33 

@zolcsi67:
:)))

 142. reneew — 2013-03-17 07:10 

@robina: volt itt anno néhány lelkes jelentkező, a lényeg, hogy ne kilencen (tízen) és ne télen 🙂

amúgy mostanában gondolkodtam el ismét gimnázium óta először azon, hogy nem is lenne olyan haszontalan dolog megtanulni oroszul…

 141. zolcsi67 — 2013-03-17 01:26 

@abigel: Nem is olyan nagy hülyeség 🙂 Egy vizsaji kocsmatúra, mint következő blogtalálkozó? Aztán kellő menyiségű lángoló vodka után eldöntjük, felmegyünk-e a hegyre 🙂

 140. FilcTroll — 2013-03-17 00:53 

@robina: Nekem eleinte tetszene az ötlet, ám hamar rájönnék, hogy ugyanabból a pénzből vígabban ellennék vmi mediterrán tengerparton. 🙂

 139. tiboru — 2013-03-17 00:07 

@jadelyn:

Fog ez menni, érzem 🙂

 138. jadelyn — 2013-03-17 00:00 

@tiboru:
Köszönöm és elnézést,még bele kell jönnöm a kommentelésbe.

 137. tiboru — 2013-03-17 00:00 

@robina:

Én igen, de mivel nagyon fázós vagyok, lehetőleg tavasz és ősz között valamikor.

 136. tiboru — 2013-03-16 23:57 

@jadelyn:

Üdv a fedélzeten!

A spoilerveszély-felhívást én tettem be utólag a kommentedbe.

 135. jadelyn — 2013-03-16 23:16 

Sziasztok,

Én csak most regisztráltam,de már régebb óta olvasom az itt megjelenő konteókat, bár bevallom a a Djatlov sztori volt az,amitől még napközben is a hideg futkározott a hátamon,amikor először elolvastam. Csak ma sikerült megnéznem a filmet és bár nem szeretem a horror filmeket, évek óta nem is nézem őket, de annyira kíváncsi voltam, a rendező keze vajon melyik megoldás felé hajlik. Nos, a válasz kissé meglepett és igazából- és most nyugodtan mondjátok,hogy én vagyok a hülye- nem is értettem:

***SPOILER ON!***

Mi lett az eredeti csapattal?A zombi srác meg csajszi ölte meg őket? Nem úgy volt,hogy ők nem juthatnak ki? Illetve, ha teleportáltak és kijutottak, akkor is csak akkor,amikor már Djatlovék halottak voltak,nem? Vagy teleportáltak, megtalálták őket, bevitték a bunkerba, ott „magukhoz tértek”, majd újra teleportáltak néhány nappal korábbra?

***SPOILER OFF!***

Előre is köszönöm a válaszokat és remélem,hamarosan olvashatjuk a találkozón elhangzott konteókat, szinte érzem,hogy egy lépésnyire vagyunk a választól.:D

 134. abigel — 2013-03-16 22:39 

@robina:
én elmennék, de csak a vizsaji kocsmáig, ott várnám a csapatot (majd megszervezném a keresést:)

 133. becsuszoszereles1k — 2013-03-16 21:41 

@robina:

😀

 132. robina — 2013-03-16 21:36 

@becsuszoszereles1k: korábban feltettem egy kérdést, amire nem nagyon reagált senki, úgyhogy felteszem megint: ha anyagilag nem jelentene problémát, elmennétek egy dyatlov-helyszíni túrára?:D

 131. becsuszoszereles1k — 2013-03-16 21:27 

134. @robina:

Nem gondoltam „megrendelesre”>elterelesre.

A tema vilaghiru, maig megoldatlan, izgalmas. Lehet kihivas es jo uzlet egyben – elozetes elkepzelesek szerint.
[Nem tudom, mas filmes alkotoknak is szandekaban allt-e a rejtelyes ugy feldolgozasa, es ha igen, akkor belattak, hogy az igazan utos hatas erdekeben a valodi helyszinen (is) kell forgatni – erre meg mar nem vallalkoztak volna. Viszont, aki hasonlo tajekon szuletett, mint ahogy a rendezo, annak ez nem jelentett akadalyt. Es nekivagtak.]

 130. robina — 2013-03-16 20:38 

-spoilerveszély-

@becsuszoszereles1k: én is gondoltam arra, hogy egy ilyen film akár „megrendelésre” is készülhet, de őszintén szólva ez annyira szar volt, hogy figyelemelterelésre teljesen alkalmatlan lenne.
plusz én szkeptikus alkat vagyok, és igyekszem a lehető a homályos és alaptalan fantáziálástól távol tartani magam, szóval úgy gondolom, hogy nem kell megrendelés ahhoz, hogy egy író-rendező megcsináljon egy ilyen témát.
sajnos nem sikerült neki, szakmailag alkalmatlannak tartom erre a feladatra.
ráadásul annyi konteós témát bevont (philadephia kísérlet, stb, + a zombik, aminél ócskább filmet eszközt nem is találhatott volna), szóval annyira felturbózta a filmet, hogy az már egy ilyen összeturmixolt milánói makaróni-eperlekvár-hagymatea keverék hatását keltette. tehát felfordult tőle a gyomrom. az első két harmada borzasztó unalmas volt, akármennyire érdeklődve néztem, az utolsó egyharmada pedig fárasztóan hatásvadász.

pedig én szeretem a scifit is, a thrillereket is, mindenben lehet jót alkotni, de ez a film egy szégyen.

 129. becsuszoszereles1k — 2013-03-16 20:16 

132. @robina:

Komolyan gondoltam!
Mivel tavolrol sem voltam ott a vetitesen, igy tenyleg megorultem a beszamolodnak! Es, hogy egyaltalan azonnal megtetted…

Fogalmam sincs, mi a furcsa abban, ha „fiatal csajok” is konteoznak!!

A filmrol (amit nem lattam): kar, ha igy el lett tolva a kituno tema. Egy kommentelo pedig megjegyezte, hogy ez vajon kinek az erdeke…
Talan a finn rendezot lenne ertelme megkerdezni: mi kesztette a tema megfilmesitesere, raadasul a helyszinen. Lehet, hogy nem ismeri (ismerte) a medvevadaszat szabalyait.

 128. robina — 2013-03-16 19:44 

@becsuszoszereles1k: jaj hát ez kedves volt tőled, reménysugárnak nem is tudom, hogy neveztek-e már. az is vicces volt, amit korábban írtak, hogy meglepő, hogy „fiatal csajok” is voltak, nem csak kockák voltak. Hát erre annyit mondanék, hogy én mind kettő vagyok egyszerre, miért olyan furcsa ez.
másrészt meg akkor megint leírom kegyetlenül őszintén: a film egyszerűen komolyan vehetetlen, gagyi, forgatókönyv és történet szempontjából enyhén szólva kihívásokkal küzd. ez csak azoknak fog tetszeni, akik szeretik az öncélú, agyatlan horrorfilmeket, az egész nagy nonszensz. akik a történelmi háttér miatt kíváncsiak rá, azok mélyen csalódni fognak. az IMDB-n nálam két csillagot kapott a tízből, és csak azért nem egyet, mert egy-két karakter egész érdekes és hiteles volt. de hát szarból még ők sem tudtak várat építeni.

 127. warr — 2013-03-16 10:34 

@SLC: Az Apollo 18 című „remekműben” is ezzel vágták haza rögtön a film elején a found footage dolgot…

 125. robina — 2013-03-15 21:22 

@SLC: szerintem sem ér meg ennyi elemzést ez a film. meg is lepődtem, hogy mennyit agyalnak rajta a többiek. szerintem egyszerűen felesleges…

 124. SLC — 2013-03-15 20:45 

***SPOILER***

@chph: Persze, hogy ugyanaz volt. 53 évvel később. Vagy én nem értek valamit. De szerintem ez a film nem ér meg ennyi karaktert 😀

@Salamancai űrhajós: a koncepciót már ott felrúgták, hogy a hekker csapat megszerezte a filmet. Hogyan került ki a kamera végül onnan?…
Mindegy is.

***SPOILER VÉGE***

 123. chph — 2013-03-15 20:02 

@miamai:
Bocsánat, de nem Dj-vel, hanem Dja-val írják, van másik j betű is a cirillben
Ezért magyarul Gy, amúgy Đ az átírása 🙂
Angolban ez meg Dy talán a legközelebbi, de akkor kicsit Dji-nek ejtik.
Amúgy a duty az egész közel áll 🙂

 122. chph — 2013-03-15 19:59 

@SLC:

*****************SPOILER************-
Hogy ugyanaz a kamera volt…
************************************

 121. Salamancai űrhajós — 2013-03-15 18:28 

***spoiler on*** (?)

@SLC: Na igen, az a zoomolás… az utolsó jelenetben a hatás kedvéért felrúgták az egész koncepciót. :-/

Viszont így a zárójelenet tényleg hatásos. 😀 Bár nekem egy kicsit szájbarágós, de legalább senkiben nem hagy kétségeket…

***spoiler off***

 120. abigel — 2013-03-15 18:00 

@miamai: köszi

 119. miamai — 2013-03-15 17:52 

@Badra:
nagyon nagy kérés lenne, ha leírnád röviden, címszavakban az egyes emberekre vonatkozó leglényegesebb infokat?
név – halált okozó, vagy mozgásképtelenséget okozó sérülések – egyéb furcsa jelek
Van egy elképzelésem arról, hogy milyen sorrendben haltak meg, és hogy nem mindegyikük ott halt meg, illetve nem abban a testhelyzetben, ahol és amilyenben azután megtalálták. Ezért lenne jó tudni, hogy vajon a sérülések jellege beleillik-e a képbe.
Az elhalálozási időrend alátámasztása (vagy cáfolata) pedig fontos, mert ezzel tud igazolódni (vagy megdőlni) az elméletem…

 118. miamai — 2013-03-15 17:45 

@zizzi: ó bocsánat… később értem ide…

 117. miamai — 2013-03-15 17:44 

@abigel: Angol ajkúaknak a „gy” hang kiejtését a „duty” szóval szoktuk illusztrálni. Többnyire meg is értik (pl. gyere – kiválóan gyorsan megtanulják). Gyatlovéknál az a „baj”, hogy oroszul „Dj”-vel írják (mivel nincs „gy” betű az orosz abc-ben), és ezért írják és mondják „dj”-nek.

 116. SLC — 2013-03-15 17:32 

@chph: mire gondolsz?

 115. chph — 2013-03-15 13:00 

@SLC:

***************spoiler*************************

te se olvastad amit írtam, sokan vagytok vele 😀

***********************************************

 114. abigel — 2013-03-15 12:26 

@SLC: :)))))Ja, kéne nekem is egy ilyen aksi!

 113. SLC — 2013-03-15 11:57 

@abigel:
***SPOILER ON***
Az is érdekelne, hogy a bezárt ajtó mögött magára hagyott kamerával ki zoomolt rá a csajra… és milyen aksija volt annak a kamerának, ha 53 évig bírta lemerülés nélkül… áh! Mondom, hogy ostobaság. 😀
***SPOILER OFF***

 112. abigel — 2013-03-15 11:22 

@SLC:
igen, volt néhány pillanat, amikor én is csak mélán pislogtam, jól látok-hallok-e? főleg a vége…a legeslegvége,ohh!

***SPOILER ON***
A legsúlyosabb a tetkóra közelítés a végén,már tényleg kritikán aluli.Nem hiszem, hogy az amerikai nézőknek ennyire szájba kéne rágni, és ilyen ócska módon a megfejtést, annyira azért nem lehetnek sötétek!vagy de?
***SPOILER OFF***
Azért nekem az első negyede bejött,mert elhittem, hogy tényleg oknyomozós lesz, aztán egyre gyengébb lett.
De megérte megnézni, mert újra ezerrel pörögnek agytekervényeink!

 111. SLC — 2013-03-15 10:53 

@abigel: azon az orosz hírolvasón én is fennakadtam… meg elég sok mindenen. Tipikus amerikai ostobaság volt a film.

@tiboru: kellene írni egy konteot a rendező számára arról is, hogy miért ferdítettek a valós adatokon ennyit a filmben. Vajon kinek áll érdekében, hogy az amúgy nagy érdeklődésre számot tartó eseményről ennyi ostobaság terjedjen el?…
🙂

 110. abigel — 2013-03-15 10:26 

@zizzi: :))))

 109. Badra — 2013-03-15 10:14 

@MVB:

***SPOILER ON***

Zina és Ludmilla felcserélése nekem is feltűnt… valószínűleg figyelmetlenség, mert a film szempontjából nem oszt nem szoroz, a sztori azaz konteo szempontjából lényeges csak… a sérülésekkel kapcsolatban is voltak bakik… Judin is más néven szerepelt (itt lehet személyiségi jogok játszottak közre?)…

***SPOILER OFF***

 108. Badra — 2013-03-15 10:05 

@marcipan:

szia!

tekeredett ez a sztori, mint a rétes a gyerekversben 😀

boncolási jegyzőkönyveim azért nincsenek, de több internetes forrásból összegyűjtöttem (főként orosz oldalakról) a fellelhető sérüléseket…

még alakítás alatt vannak, és egyelőre sehova sincs feltöltve, de ha érdekel vki, kérdezz és írom is 🙂

 107. zizzi — 2013-03-15 09:35 

@abigel:
108.

gyakoroltatni kell veluk a „duty free” -t ;), tokeletes lesz a magyar gy-juk

 106. abigel — 2013-03-15 09:27 

@MVB:
értem,bocs én az angolra gondoltam
Profi vagy, hogy ilyen részletekre is tudtál elsőre figyelni, gratu!

 105. MVB — 2013-03-15 08:57 

@abigel: Ebben a mondatban a magyar feliratra gondoltam, nem az angol kiírásokra.

(Például amikor a bevezető részben említik Jurij Jarovojt(a később autóbalesetben elhunyt újságírót, aki krimit írt a sztori alapján), akkor nem Yuri Yarovoyként szerepelt a feliratban, hanem fonetikusan.)

 104. abigel — 2013-03-15 08:30 

@MVB:
„HA jól emlékszem, a Gyatlov nevet leszámítva a többi orosz nevet sikerült fonetikusan írni.”

Nem vagyok egy nagy angolos, de ha jól tudom, nincs ‘gy’ hangjuk,ezért nem is lehetséges a fonetikus átírás ebben az esetben,(angolajkú embertársaink pl. az ‘egy’-et következetesen ‘egi’-nek ejtik.) Egyszerűen nem alkalmas az artikulációs bázisuk a ‘gy’ hang ejtésére.Na jó, hosszas gyakorlás után, talán.

Az viszont elég nagy baki volt, hogy az orosz hírolvasó is ‘Diatlov’-nak ejtette először…biztos azért, hogy legalább egy ismerős szó legyen.

A magyar átírásnál sztem a Gyatlov és a Djatlov is elfogadható.(Most nem írom le még egyszer az érveimet, a Djatlov vetítés posztban már megtettem, ha vkit érdekel.)

Nekem is nagyon tetszett, főleg a 3D-s beszélgetés, remélem lesz még folytatása, alig várom.És köszönet Tiborunak, az előadóknak, és a hozzászólóknak!

 103. shiri — 2013-03-15 07:53 

Köszönöm a szép alkalmat minden résztvevőnek, előadónak, szervezőnek és ötletgazdának! Remekül éreztük magunkat a fiammal együtt, aki (némi jóindulattal) megfelel a 16-os korhatárnak, és igencsak kritikus szemmel nézte a történetet, az utolsó 20 percen pedig csak elnézően mosolygott.
Neki a Badra+salamancai űrhajós-teória jött be, nekem a szélnyírásos. Külön élmény volt, hogy sztalker és gigabursch előttünk ültek a nézőtéren, és nyomon követhettük, ahogy minden elhangzó egyéb teóriát határozott fejcsóválások közt vitatnak :))

Köszönjük, és mindenféle sörözős-málnaszörpös rendezvényben benne vagyunk!

 102. Rókakígyó — 2013-03-15 07:40 

Az уходить ige, elmenni-t jelent. A filmben látott szó, ennek a felszólító módja. Nem volt kedvem cirill betűkkel bepötyögni azt is:)

 101. Estván — 2013-03-15 01:56 

@MVB:
***SPOILER ON***

Én úgy emlékszem, уходите volt, az meg talán olyasmi hogy „kifelé!”

Felirat nagyjából oké. De az angol szövegben mintha nem nagyon lett volna szó kardfogú tigrisről 🙂

***SPOILER OFF***

 100. Estván — 2013-03-15 01:43 

Sziasztok konteósok!
Én a „szomszédból” a Milstory-ról kaptam a meghívót, köszönöm a lehetőséget Tiborunak és nem különben a Budapest Filmnek! A vendégem is jól érezte magát (a tudjuk milyen jelenetek alatti percek kivételével), és eddig ugyan nem ismerte a BlogRepublik „márkacsoportot”, de mostantól olvasóként üdvözölhetjük őt is.

@proletair:
* * * S P O I L E R O N * * *
Ilyesmit legóztam össze én is. Annyival kiegészíteném, hogy nem biztos, hogy kísérleteztek azokon a katonákon, akiknek (illetve akik „zombi változatának”) a maradványai ott hevertek. Lehet hogy csak őrizniük kellett volna a „manysi időgépet”, de kíváncsiságból ki is próbálták.
A barlang falán ősi képírással a használati utasítás, amit persze a modern ember nem ért, emiatt vannak a zombis balesetek.
Gyatlovékat talán még a balesetet szenvedett katonák (akikkel kortársak voltak) mutációi támadták meg, a dokufilmes csaj meg srác pedig csak „önmagukat”.

Feltételezés: lehetetlenség, hogy fizikai kontaktusba kerüljenek! Amikor a csaj feléjük suhintott a lánccal vagy hozzájuk vágott valamit, egyből a tér egy másik pontján tűntek fel, viszont a lőtt sebbel fekvő J.P.-t meg tudták enni. Emiatt tulajdonképpen vígan kisétálhattak volna a bunkerből a vicsorgó zombi hasonmásaik orra előtt, de a félelem erősebb volt.

Megdöbbenve fedeztem fel, de ügyes húzásnak tartom az asztalon fekvő halott katonán a (egyik mai modern orosz) „digi flora” gyakorlót 🙂
* * * S P O I L E R O F F * * *

bakik:
– Nekem is feltűnt, hogy a mínusz csillió fokos nagy orosz télben sapka nélkül lófrálnak, illetve látni őket nyitott nyak-/mellrészű kabátban. Hiába no, Hollywoodban a hideg idő jelképe a pufi dzseki (nem számít hogy ki- vagy begombolva), és az első számú jelkép feleslegesé teszi a kesztyűt-sapkát 🙂 Ugyanúgy, ahogy a meleg idő + fizikai munka jelképe a háromtenyérnyi izzadságfoltos cirmosszürke póló (opcionálisan ARMY vagy valami egyetem felirattal).
– Nem vagyok tapasztalt túrázó, de a szereplőkön látható lábbeli szerintem kevés lenne tartósan jóval fagypont alatti hőmérsékleten, állandó havas, hegyi körülmények közé.

Feltevéseim:
– A hadsereg kísérlete, leginkább fegyver. A kipróbáló személyzet nem tudott Gyatlovék túrájáról, így baleset történt.
– Gyatlovék közül a „bennfentesek” gyanítottak valamit a környéken folyó tevékenységről, és a túra célja a kíváncsiságuk kielégítése volt. Ezért kellett ártalmatlanítani őket.
– Gyatlov atomerőmű-kályhája bekrepált, és így vagy úgy de ez okozta a bajt.

 99. Hysterica Nervosa — 2013-03-15 01:36 

Sziasztok konteosok,

Evek ota olvasom a blogot (az osszes Tiboru blogot), de soha nem szoltam hozza, most regisztraltam csak azert, hogy felajanljam angoltudasom es keveske szabadidom forditasra.
Elnezest az ekezet nelkulisegert, de utalok benazni angol billntyuvel es magyar beallitassal.

 98. MVB — 2013-03-15 00:18 

Mivel a találkozót kénytelen voltam kihagyni, ma, az országos vetítés első napján elslattyogtam a helyi moziba (Győr Pláza, Cinema City). A következő dolgok kapásból sokat dobtak a hangulaton:

– Biztos mindenkinek feltűnt, milyen hóvihar van ma. Olyan alkalomhoz illőnek éreztem, ahogy eszkimónak öltözve sétálok a kavargó hóesésben (aztán később hazafelé is:)
– Nem találjátok ki, hányan voltak a 19:30-as előadáson (segítek: ez a szám sokszor elhangzik a témával kapcsolatban:)

Nekem tetszett a film. Mondjuk, az elvárásom annyi volt, hogy szép helyszíni (vagy olyasmi) képeket lássak, visszaköszönjenek a másfél éve folyton átrágott részletek, ezen kívül a film eseményei adjanak ki egy hihetőnek tűnő, összefüggő verziót az történtekekre. Ezek a szempontjaim teljesültek is, szóval elégedett vagyok a mozival.

***SPOILER ON***

Néhány megfigyelés:
– Szegény Jugyin szálát kissé megváltoztatták a valóshoz képest, hogy jobban illeszkedjen a forgatókönyvhöz (itt elmegyógyintézeti ápoltat csináltak belőle). A nevét is megváltoztatták.
– A tábláján mintha a „nye hogyítye” (ne menjetek) felirat lett volna, de lehet, hogy nem jól láttam, gyorsan elkapták (a szó mindkét értelmében). A feliratban később „tűnjetek onnan”-nak fordították.
– Amikor a főszereplők a helyszínen vörös körvonalakat rajzoltak, néhány dolgot nem pontosan idéztek fel. Például a két lány szerepét felcserélték (eszerint Ljudmilla ment a sátor felé és Zina került a vízmosásba).
– Kihagyták azt az elemet, hogy a kereső csapatok több részletben találták meg az eltűntek maradványait, a film szerint egy alkalommal volt mindez.
– De ez kellett a forgatókönyvhöz, mert így jobban ütött a „9 helyett 11 embert találtak” történetszál.
– A felirat egész jól sikerült, mindössze egy hiba szúrta a szememet: a „manysi” népnevet többször is sikerült mansyi-nak, maysni-nak vagy minek írni, de ez lehet, hogy csak elgépelés volt. A vége felé viszont legalább egyszer jól írták. (Ha jól emlékszem, Gyatlov nevét leszámítva a többi orosz nevet sikerült fonetikusan írni.)

***SPOILER OFF***

 97. marcipan — 2013-03-14 23:44 

Nem tudom, ki látta már, a google a konteot hozza első találtnak 🙂

 96. marcipan — 2013-03-14 23:42 

@Badra:
SPOILER ON
látszódott a kis kamera is, ugyanezen voltam fennakadva 🙂 de időutazós filmben máskor is láttam már azt a hüjséget, hogy a jelenetet mutatja kívülről.

OFF

Jól értettem, hogy neked van boncolási jegyzőkönyved? És ha igen, hozzá lehet ahhoz jutni?:)

 95. rognork — 2013-03-14 22:44 

@Badra: sorry, nem fogtam a részleteket, nekem ennél a rséznél nem tűnt fel semmi

 94. trotro — 2013-03-14 22:00 

Köszönjük mi is a lehetőséget, a beszélgetés is remek volt a végén.
Vajon hány ügynök volt köztünk, és kiről mi került be az aktákba? 🙂

 93. Vanek B. Eduard — 2013-03-14 21:42 

Én is csatlakozom a hozsannázók kórusához (hogy a római (nem)Péter megválasztására is utaljak csendesen): köszönet tiborunak az estéért, nagy élmény volt látni-hallani a kontársakat, és kedves házigazdánkat.

 92. Badra — 2013-03-14 21:33 

@Salamancai űrhajós:

***SPOILER ON***

az, h maga a kis kamera, vagy a kis kamerának egy része látszik, ugyan az igazából… a csücske lóg be csak vagy az egész, az a lényegen nem változtat…

de igen, kb ilyesmi a kérdésem… hogy a kórháznál is látszódott maga a kis kamera a kis kamerában, vagy csak a végén (ahol egyébként értelme is volt)…

egyébként baki…

***SPOILER OFF***

 91. Salamancai űrhajós — 2013-03-14 21:23 

@Badra: Már nem tudom eldönteni, hogy tegnap este értettem ezt félre, vagy most… 😀

***SPOILER ON***

Tehát arról van szó, hogy amikor a boncteremben a csaj visszanézi/pörgeti a jeleneteket, akkor a Judinos-kórházas jelenetet is úgy látjuk a kisképernyőn, hogy látszik a csaj keze (a kisképernyő képén is)?

Akkor tényleg baki, de szerintem csak a felvétel legvégénél látszik a csaj keze, amikor a srác éppen készíti azt a felvételt, amit a csaj közben visszanéz.

Tegnap, amikor mondtad, úgy értettem, hogy a kiskamera Judinos-kórházas felvételein látszik a kiskamera maga. 😀

***SPOILER OFF***

 90. Badra — 2013-03-14 21:04 

@rognork:

***SPOILER ON!***

értem a jelenetet! 😀

a megvalósítással kapcsolatban volt csupán kérdésem, és azon jeleneten belül is egyetlen esemény visszanézésével (kórház!)…
értem h a végén miért van a kép a képben dolog, de akkor már tekertek a filmen, konkrétan a „jelenbe”… az már más…

de inkább feladom a dolgot, mert ennél többféle képben nem tudom leírni, h mi a kérdésem 🙁

azért köszi a hozzászólásokat!

***SPOILER OFF!***

 89. rognork — 2013-03-14 20:54 

**********************SPOILER ALERT

@Badra: a kijelző a kijelzőben c. jelenet a boncteremben játszódik. azt a kamerát találják meg, amit 50 évvel ezelőtt vittek be a katonák. amikor belenéznek, akkor ennek a kijelzőjén látják azt a jelenetet, amiben ők maguk is benne vannak. kb olyan, mint amikor régen a tv képét vette a kamera, és vissza is küldte (80-as években divat volt).

A jelenetben az a lényeg, hogy kinyitnak egy talált kamerát, amelyen ők maguk vannak lefilmezve, ráadásul ez a kamera egy olyan jelenetet tartalmaz, ami épp most játszódik. Ez azért jelentős kép, mert gyakorlatilag az időparadoxonra utal. Hogy talál meg a múltból egy olyan tárgyat, amely még egyelőre nála van. Ugyanez érvényes a két szörnyre is, akik nem érhetnek önmaguk múltbéli valójához.

 88. Badra — 2013-03-14 20:47 

@chph:

***SPOILER ON!***

nem is ez a kérdéses 🙂

hanem az, hogy amikor visszanézik a végén a bunkerben a talált kamerán a kórházas részt, akkor csak magát a jelenetet látjuk a kis képernyőn (mint általában, ha visszanézünk egy rögzítést),

vagy

a csaj kezében lévő kamera kihajthatós képernyőjén látszik e ugyan azon kamera kihajthatós képernyője?
utóbbi eset baki ugyanis…

kérdésem arra irányult, hogy emlékszik e erre a részre valaki 🙂
de ennyire mélyen azért nem akartam belemenni, mint amennyire sikerült 🙂
szóval bocsi…

***SPOILER OFF!***

 87. chph — 2013-03-14 20:38 

@Badra:

———SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER ——-

aha, Vizsajban két kamerával rögzítenek. Az „ápoló” aki kijön, azt közelről veszik a nagy kamerával, míg amit mi látunk kép az a kis kamerával van rögzítve.

A végén, mikor megtalálják a kamerát ezt nézik 😛

—————————————————–

 86. SLC — 2013-03-14 20:19 

@chph: ez nekem is feltünt 😀

 85. Badra — 2013-03-14 20:17 

@tiboru:

***SPOILER ON!***

épp ezért kérdeztem tőled, hátha te jobban emlékszel…
bár a sejtésed neked is ez volt, amin én is fenn akadtam…

ahogy írtad: „Majdnem biztos vagyok abban, hogy a bunkerben a kis kamera kihajthatós képernyőjén a kis kamera képét látjuk.”

az viszont nem lehet…

***SPOILER OFF!***

meg kell néznem újra! 😀

 84. Badra — 2013-03-14 20:15 

@chph:

***SPOILER ON!***

kórház ahol Yudinnal akartak beszélni, még Vizsajban… ahol nem engedték be őket, mert a fickó „meghalt”…

***SPOILER OFF!***

 83. chph — 2013-03-14 20:11 

@Badra:

***********spoiler on*********

a kórház most az a szoba, ahol a kamerát találták, vagy ahol az öreg túlélővel akartak beszélni

***********spoiler off*******

 82. tiboru — 2013-03-14 20:11 

@Badra:

AHA! Most már értem, min akadtál ki (fenn)…

De

***SPOILER ON!***

biztos vagy abban, hogy a bunkerben megtalált kiskamera kijelzőjén a saját kiskamerájuk KIJELZŐJÉN látható kép látszik (kijelzővel együtt), amit a kórháznál rögzítettek? Vagy simán a kiskamera által rögzített kép?

***SPOILER OFF!***

 81. Badra — 2013-03-14 20:08 

@tiboru:
és @chph

***SPOILER ON!***

ugyan már tibotu! 🙂
csak az időutazósdi nem egyszerű műfaj 😀

röviden talán úgy tudnám megfogalmazni, h mi a bibi, hogy az h a jelenetet felvették a kézi kamerával, az oké… az, h találnak egy kézi kamerát (a csaj a bunkerben), amit vesznek a kézi kamerával (a csávó a bunkerben), oké… még az is rendben van, hogy a kórházas jelenetet visszanézik a talált kamerán, amit a srác rögzít is.

ha ez így szerepelne a filmben, nem is lenne baj…

a gondom az, hogy emlékeim szerint a talált kamerán ÚGY nézték vissza a kórházas felvételt, hogy a kijelzőn látszódott ugyan az a kijelző! ami csak abban az esetben történhetett volna meg, ha a kórháznál a kis kamera kijelzőjét rögzíti ugyan az a kis kamera, amit végül megtalálnak…

de ilyen nem volt 😀

***SPOILER OFF!***

 80. chph — 2013-03-14 20:00 

@Badra:
azon kívül amit utolsóként írtam, semmi baj, ezzel a jelenettel 🙂

 79. tiboru — 2013-03-14 19:58 

@Badra:

Öööö… Asszem elvesztettem a fonalat, de ezt írd a hajlott korom számlájára 🙂

 78. Badra — 2013-03-14 19:57 

@chph:

dehogynem… 🙂
de érted mi a bajom ezzel a jelenettel?! vhogy ez nem okés…

 77. chph — 2013-03-14 19:53 

@Badra:

nem olvastad amit írtam, mi? 😀

 76. Badra — 2013-03-14 19:49 

@tiboru:

***SPOILER ON!***

hmm… nekem ellentmondásos akkor… 🙂

van a jelenet (J), van a kis kamera (KK) és van a nagy kamera (NK)

két lehetőség van:

J –> KK –> KK –> KK

és

J –> NK –> KK –> KK

Az előbbi azt jelentené, hogy ment a jelenet, amit látunk a kis kamera képernyőjén, amit ismét látunk a kis kamera képernyőjén (mert épp a csaj tartja a kezében a bunkerban), amit megint csak a kis kamerán keresztül látunk, hiszen a csávó azzal rögzíti, h mit találtak a bunkeren belül.

ez csak akkor működhetne, ha a kórházas jelenetnél a kézi kamera mögött venné valaki ugyanazzal a kézi kamerával a kórházas jelenetet. Tehát 3 kamera kellett volna h forogjon a kórházas jelenetnél, egy nagy és két kis kamera… (melyből a nagyot nem látjuk ebben az esetben, szóval akár kikapcsolva le is lehet pakolva vmerre)

akkor még megvolt két kamerájuk, a nagy csak a lavinánál ment tönkre, azon loccsant szegény leányzó… szóval más oldalról megközelítve, csak akkor láthatnánk a kis kamera kihajthatós képernyőjének felvételét, amelyben zajlik a kórházas jelenet, ha azt a nagy kamerával rögzítik, de akkor nem nézhették volna a kicsin vissza…

a másik lehetőség szerintem, ami helyes lenne az időutazás szempontjából, vagyis a jelenetet veszik a nagy kamerával, azt rögzítik a kicsivel, aminek a képét látjuk a csaj kezében, és csak a legvégén kellene sorba látni a kis kamerában a kis kamerának a kis kamerás képét… de semmiképpen sem Vizsajban a kórházas jelenetnél!!!

nem ragozom tovább, lassan én is beleszédülök 😀

***SPOILER OFF!***

 75. chph — 2013-03-14 18:28 

@tiboru:

Szia

Írtam leveleket 🙂

—————-SPOILER ON——————

Khm, a kis kamerával rögzítettek addigra csak. De mivel egy időben két kamera volt…
Igaz 50 évig bírta az akkuja és csak akkor merült le 😀

——————-SPOILER OFF—————

 74. tiboru — 2013-03-14 18:10 

@Badra:

***SPOILER ON!***

Hm, az nem lehet, hogy a kórházas jelenetet mindkét kamerával rögzítették?

Majdnem biztos vagyok abban, hogy a bunkerben a kis kamera kihajthatós képernyőjén a kis kamera képét látjuk.

***SPOILER OFF!***

 73. Badra — 2013-03-14 18:06 

@Salamancai űrhajós: azért mert ő a jobb nő! 😀

 72. kszabo — 2013-03-14 17:57 

@SLC: Nem félek, nekem komoly őseim vannak – http://szkaresz.blog.hu/2012/02/17/egy_f
Még egyszer köszönet a szervezésért. A dátum természetesen nem volt véletlen 2013. 03 13 szerda, ami szintén 03:)
A hóvihart akkora rendeltem, hogy lelkileg ne szakadjatok el a filmtől hazafelé, de a Syrius- Föld átszámítási táblázatban hibás volt egy pár sor. Ebből eredően késett a vihar Kárpát medence fölé navigálása, mivel az illetékes vezérlő műhold átment meteorba Cseljabinszknál és otthon számolták ki az egészet:) Üdv

 71. chph — 2013-03-14 17:53 

@Salamancai űrhajós:
Áh, csak mert ő a legismertebb?

 70. chph — 2013-03-14 17:47 

@SLC:
jelentkeztem 🙂

 69. Salamancai űrhajós — 2013-03-14 17:35 

@Salamancai űrhajós: Természetesen nem operatőr, hanem hangmérnök. 😀

 68. Salamancai űrhajós — 2013-03-14 17:35 

Nem értem. Az IMDB-n Gemma Atkinsont hozza első helyen mint főszereplőt. De ő az operatőr lányt alakította, nem?

A főszereplő (a konteóhívő srác mellett) nem a Holly szerepében játszó Holly volt? 😀

http://www.imdb.com/title/tt1905040/

 67. Badra — 2013-03-14 17:26 

@tiboru:

***SPOILER ON!***

ezek szerint a furcsa zombi időutazó izék ki tudnak jönni a bunkerből? vmiért az maradt meg bennem, hogy nem, mert ott az örvény/kapu is…

más: amikor a bunkerben nézik a kis kamerán a Yudin-os „nem jöhettek be, amúgy is meghalt” jelenetet, akkor emlékeim szerint a kis kézi kamera kihajthatós képernyőjén nézzük végig ezt a jelenetet, a kis kamera kihajthatós képernyőjén keresztül…
ennek így nincs értelme, akkor lenne, ha a nagy kamera képét látnánk a kicsiben…
valaki nem emlékszik, hogy a bunkerben a kis kamera felvételén a kis vagy a nagy kamera képén keresztül láttatják a jelenetet?

nem tudom mennyire volt érthető, de már csak ezért meg fogom nézni újra a filmet, mert ez nem hagy nyugodni 😀

***SPOILER OFF!***

 66. chph — 2013-03-14 17:23 

Sziasztok!

Először is köszönöm tiborunak, hogy ott lehettem, és a lehetőséget a kiselőadásra. Köszönöm mindenkinek, hogy végighallgatott és elnézést, hogy én nem fejtettem ki annyira az álláspontomat. 🙂

Másodszor is végigolvasom a kommenteket.

Harmadszor, bocs hogy nem maradtam végig, most furdal a kíváncsiság miről maradtam le 🙂

Üdv.

 65. tiboru — 2013-03-14 17:18 

@Badra:

Hehe, akkor biztos óvatosabban közelítem meg a kocsimat, amelyik az utolsó előtti távozó volt a parkolóból az este 🙂

 64. tiboru — 2013-03-14 17:17 

@proletair:

Igen, köszi, nagyjából én is így raktam össze magamban a sztorit. És azt is bevallhatom most már nyilvánosan is, hogy a tegnap én már másodszor láttam a filmet és így oda tudtam figyelni apróbb részletekre is. És bizony találtam olyan nüanszokat, amiket elsőre nem vettem észre (lásd még

***SPOILER ON!***

a háttérben vagy háromszor-négyszer feltűnő, lopakodó, görnyedt alakok, akikről most már tudom, hogy kik voltak, meg Holly ajtós álma, stb.

***SPOILER OFF!***

Szóval senkit nem akarok befolyásolni, de aki el szeretne mélyedni a filmben, lehet, nem árt, ha másodszor is megnézi!

Nem, nem kapok részesedést a jegyek árából, pedig most már sajnálom, hogy nem kötöttem ilyen értelmű szerződést :-)))

 63. Badra — 2013-03-14 17:13 

még szerencse, hogy nem tegnap éjjel tört be ez a hóvihar! 🙂 vetítés után, nagyon durva lett volna ekkora hóba kimenni a moziból 😀

 62. badravoltam — 2013-03-14 16:57 

@athor: lett volna még bőven mit elmondani ezzel a teóriával kapcsolatban 🙂

 61. Salamancai űrhajós — 2013-03-14 16:52 

@athor: Jó hallani, hogy másnak is szimpatikus az elméletünk, köszi! 🙂
Sajnos abban pár percben nem sikerült kibontani az elmélet minden részletét, de az írott változat már teljes lesz. 😀

 60. sztalker — 2013-03-14 16:40 

A lejtő feletti légáram fajtái (feltételezés)

http://kepfeltoltes.hu/130314/3–A_lejto_lehetseges_profiljai_es_eltero_legaramlasok_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Két lehetséges változatát tudom elképzelni a felettük lezúduló szélnek, az egyik (A) viszonylag nagy sebességű áramlás, aminek a föld felett ún. határréteg-leválásból származó buborékörvényei „felbuktatják” őket (ezekben ellentétes irányú levegő visszaáramlás van), majd az erdős rész felé röpíti őket (nem túl magasan),
illetve egy normálisnál nagyobb, de NEM extrém sebességű légáramlatot (B), mely épp FELETTÜK FORDUL ÁT, roppant nagy lendületével eléggé magasra és messzire felemeli, majd FOROGVA LEDOBJA őket az erdős rész és szakadék felett. (A forgómozgás enyhíti a becsapódás erejét — lásd kaszkadőrök trükkje — így nem azonosak a sérüléseik egy közönséges lezuhanással. (Akkor rengeteg csonttörés, végtagtörés lenne, vérző sebekkel. A fák lombozata is felfoghat valamennyit az utés erejéből.)De sok belső — láthatatlan — sérülés, idegsérülés azért keletkezik.

Mindkét változat a lejtő profiljától is függ, erre utaltam az előadáson, a felszíni alakzatok befolyásolhatják az áramlást.
(A plató a sátornál = dobbantó lehet a szélnek, a „kőtribün” mögött áramlások képződhetnek, úgyszintén a lépcsős plató is hathat a felette átsuhanó légáramra.

 59. proletair — 2013-03-14 16:32 

@tiboru:
Oké!

Az én meglátásom Rókakígyó kollégájéhoz hasonlít.

*****SPOILER ON*****

A rendező a saját komnteóját filmesítette meg: Djatlovék anno kértek engedélyt kirándulni, amit az illetékes elvtársak megadtak. A szovjeteknek viszont pont ott működött egy saját filadelfia-kísérletük, ami annyira de annyira titkos volt, hogy az engedélyt kiadó illetékesek sem tudhattak róla. Tehát a csapat betévedt egy területre, aminek a földje alatt egy ősi barlangrendszerben már folytak a teleportálós-időugrálós kísérletek. Mint ahogy a filmben is mutatták, volt már pár kísérlet, amiben katonákat használtak, és elég morbid változásokon mentek át. Mondjuk ki: teleportálgatós zombik lettek. A Gyatlovék pont a teleport-kombinát közelében vernek tábort. Az éjjel meg megkapják a nyakukba az egyik (több?) zombit. A zombi megjelenését érdekes fény és hanghatások előzik meg. Naná, hogy pánikba esnek, mikor egy csupafog izé besikít a sátorba, szaladnak, amerre látnak. A zombik meg ugye nem hagynak nyomokat, mert csak ugrabugrálnak. A térben. Páran kapnak egy halálos ölelést a megváltozott képességű emberektől, ezeknek törik a csontja, lesz sugárfertőzött, stb. A rettegést és a rémületet aztán felváltja a hipothermia. Tavasszal meg jönnek a rágcsálók és leeszegetnek belőlük pár darabkát.
A filmben annyit hozzátettek, hogy időparadoxont fűztek bele: az eredeti Gyatlov társaságot kéz zombi támadja meg méghozzá a jenki csaj meg a haverja. Ott van náluk a kamera is, ez az akkor ismeretlen érdekes masina. Ők is kikészülnek, és elkábulnak. Ez a két plusz fő adja ki a 11 fős elmélet maradékát. A film végén az őket meglelő civilek közül a fiatalabbik vélhetően a filmben megismert idős mentős asszony.

Remélem követhető voltam:)

************SPOILER OFF*************

Tiboru, gratulálok!

 58. zizzi — 2013-03-14 16:24 

@zweitakt:
34.

Nem is tudom…
Nem latom a serulesek kozott nyomat az egyetlen duhrohamos leszerelesenek. Marmint maganak a duhrohamosnak a seruleseit.

Egyszerre tort rajuk valami, es aranylag fegyelmezetten, egy iranyba menekultek (terelodtek? ) elole….
Es ez a 2 TENY nekem roppant fontosnak tunik.

Ez az oka, hogy atvaltok a szel- teoriarol a katonai kiserlet partjara. A manysi „LSD” meg a kihules talan nem egy idoben hatna MINDEGYIKRE ? az egyeni tulajdonsagok, a nem, az eronlet mind befolyasolo tenyezo.
Valamint OKA volt, hogy a satort kivagtak es kimenekultek belole. Orult oka. Azaz katonai…. 😉

 57. sztalker — 2013-03-14 16:14 

@fatianegra:
Nem biztos, mert csak a lejtő KÖZEPÉN ért föléjük, azaz fordult át felettük a lebukó szél (már MINDENKI a lejtőn volt, sajnos, mert az elől haladók eléggé közel voltak akkor az erdőhöz, Zináék hátul pedig már eltávolodtak a sátor platójától). Ez magyarázza az első kb. 500 méteres, a sátortól a lejtőn levezető, és egyértelműen jól kivehető (9 pár láb, se több, se kevesebb!) lábnyomokat (ráadásul jól rendezett, egymáshoz igazodó levonulás képét mutatva). Utána már csak pár ember maradt a becsapódás után olyan állapotban, hogy visszafelé tudjon mászni az erdőből a sátor felé (félig bénán,belső vérzésekkel, talán vakon is, jól átfagyva), és útközben megfagytak. Ezek a lejtőn megtalált holttestek.

 56. warr — 2013-03-14 16:12 

…és persze még egyszer köszönet Tiborunak a szervezésért és a nem kevés belefektetett munkáért!

 55. warr — 2013-03-14 16:08 

Jó volt a happening 🙂
A film azért nem annyira… az csak engem zavart, hogy néhány szereplő folyamatosan visszhangzott? Nem tudom maga film volt-e így megcsinálva vagy a moziban volt valami gond, de engem nagyon idegesített. Nekem ez a szakmába vágó…

 54. tiboru — 2013-03-14 16:04 

@proletair:

Persze, fejtsed!!!

 53. fatianegra — 2013-03-14 15:53 

Sziasztok!

Örültem neki hogy a helyszínen forgatták és nem mondjuk a sziklás hegységben:

http://www.imdb.com/title/tt1905040/

Filming Locations:
Russia

A szélkonteoval kapcsolatban nem értem a nyomok kérdését:
ha valóban nagy förgeteg csapott le akkor minden nyomot el kellett volna tüntetnie nem??? Lásd hófúvás.

 52. tiboru — 2013-03-14 15:44 

@robina:

Az egyik barátom készített valami felvételeket és rövid interjúkat is, majd kíváncsi vagyok, mi jött ki belőle. Aztán eldöntjük, hogy feltegyük-e a YouTube-ra vagy valami más tárhelyre.

 51. tiboru — 2013-03-14 15:42 

@Rókakígyó:

Hejjj, ha tudnád, hányszor gondoltam én is erre :-))))

 50. robina — 2013-03-14 15:35 

@Rókakígyó: óriási lájk:D

 49. robina — 2013-03-14 15:26 

nekem tiszta volt a vége, pedig sokszor fordul elő olyan, hogy nem teljesen vagyok képben a filmekkel, amiket nézek:D
viszont gyakorlatilag semmire se kaptunk választ. ennyi témát belerángatni felesleges volt, és a vége, hogy a revizoronline-t idézzek, kontrollálatlan horroba futott bele. én ezt a filmet leírtam.
viszont tök sajnálom, hogy nem tudtam ott maradni a beszélgetésen…
felvétel (mármint a tudtotokkal:D) nem készült?
és még egy kérdés: ha ezek után kapnátok egy anyagilag baromira kedvező ajánlatot egy kis dyatlov-túrához az eredeti helyszínen, belevágnátok?:D

 48. SLC — 2013-03-14 15:06 

@SLC: na, el is rontottam 😀

Szóval chph jelentkezz! 🙂

 47. SLC — 2013-03-14 15:05 

@athor: én is így emlékeztem, csak nem találok hozzászólást ezen a néven, bár lehet, rosszul keresem.

Szóval CHCP jelentkezz! 🙂

 46. athor — 2013-03-14 14:30 

@SLC:

chph beszélt a manysikról-és tudatmódosító szereikről. Ebben a posztban is szerepel 🙂

 45. athor — 2013-03-14 14:25 

Üzemanyag: 15000 Ft
Utazási idő: 5 h
Útdíj: 3000 Ft
Felhasználható szabadnapok száma : -1

Tiboru mellett nézni, 200 konteós kollegával a Djatlov sztorit a pápaválasztás estéjén: Felbecsülhetetlen.

Véleményem szerint a film egy erős közepes volt, nem hiszem hogy logikai bukfencek nélkül értelmezhető lenne a storyline.
Szerencsétlen rendező se akart -tudott- pálcát törni egy konteo mellett sem. Ezeket az idősíkok közt ugrálós filmeket nehéz dramaturgiai hibák nélkül ledirigálni. Attól tartok itt sem sikerült. Piros pont hogy a frászt azért rám tudta hozni, amire már rég volt példa. Emellett biztos hogy töbször nézős lesz (háttérben zajló események, pl. legelésző kőszáli kecskék stb. 🙂

Az Előadóknak, Tiborunak és a BuFi-nak külön köszönet az estéért, a profi levezénylésért. Látszott hogy mindenki készült az estére. (Kiemelném hogy percre pontosan (!!!) sikerült tartani a meghirdetett menetrendet-leszámítva a fórum végét :)-egész este)

A Salamancai űrhajósoknak pedig a meggyőző, és profi házi védést az általam legesélyesebbnek tartott konteóról. 🙂

Ja! A Múlt-Kor-t is köszi!

 44. nedecz — 2013-03-14 14:23 

Na,végre be tudtam jutni! :)Valamiért nem igazán ment ez ma nekem. 🙂
Köszöntök Mindenkit!Itt nem szoktam kommentelni,csak lelkesen olvasgatni,de most meg kell szólalnom.
Szóval:
én is szeretném megköszönni Tiborunak a tegnapi estét.(Sajnos a BKV nem megértő a késői közlekedőkkel,nagyon kellett sietnünk a beszélgetés végén.)
Feleségemnek és nekem is tetszett a film,amit ritkán lehet elmondani,mert igen különböző az ízlésünk ebben a műfajban. 🙂
Az apró bakik a filmben nekem is szemet szúrtak-főleg a fahordáson mosolyogtam-,de mind sztori-ez mondjuk 70%-ban már adott volt-,mind a forgatókönyv és rendezés szempontjából is tetszett.(Valahogy olyan Discovery channel jellegű volt nekem.)
A koronát mindenre a beszélgetés tette fel.Nagyon érdekes volt,bár az elhangzott konteók egyike sem fedett minden dolgot le a történtekből.Azt hiszem,soha nem fogjuk megtudni,mi is történt ott…Sajnos.
Köszönöm mindenkinek!

 43. SLC — 2013-03-14 13:58 

A következő kollégákat kérem, jelentkezzenek az alábbi címen, hogy elméletük felkerülhessen a készülő honlapra:
Salamancai űrhajós
Sztalker
miamai
csapos
kszabo
gigabursch
…és a manysikról előadó kollégát, akinek a nicknevét nem találom…

És a cím:
dyatlov.incidens[kukac]gmail.com

Amennyiben nem jelentkeztek, elkérem az e-mail címeket Tiborutól… és ezt vehetitek fenyegetésnek is 🙂

Köszönöm, hogy ott lehettem, nagyon jó volt a hangulat, az előadások tetszettek, csak nagyon sajnos korán el kellett jönnöm… pedig egy csomó dolog érdekelt volna még engem is.

***SPOILER***
A filmről annyit, hogy találtam benne 1 darab nagyjából pontos adatot: Ivdel és Vizsaj távolságát…
Egyébként Vizsaj 2010-ben egy erdőtűzben gyakorlatilag porrá égett. Fotók: http://www.panoramio.com/photo/46407568?source=wapi&referrer=kh.google.com

 42. Rókakígyó — 2013-03-14 13:52 

A filmről kicsit én is: Szerintem ezt a történetet így feldolgozni tökéletes volt. Elvégre nem hangzott el sem: Luke, én vagyok az apád vagy „a gyűrűt be kell dobnunk a vulkánba” stb. De nem is hatásvadászni akart, hanem elmondta a saját konteóját úgy, hogy a hozzáférhető és általa hitelesnek talált összes „tényt” betegye a történetbe. Ha ez így volt, akkor az ufós vonal kihagyása mellett, ami azért picit mégis be lett csempészve, tökéletesre sikerült a sztori, főleg ha hozzávesszük, hogy mi nem jutottunk hónapok alatt sem eddig.

A konteó pontosan az, hogy a titokgazdák hogyan próbálják úgy nehezíteni az ügy kinyomozását, hogy manipulált tárgyi és történeti bizonyítékokat prezentálnak. A film jól mutatja, kb minek kellett volna történnie ahhoz, hogy a hivatalos hatóságok (nomeg a szemtanúk)által előadott sztorik nagy nehezen összeálljanak. A filmből tudható, hogy ez így nem történhetett meg, azaz a sok bizonyíték egy része (nagy része) kamu és meg vagyunk vezetve. Nekem a szeles magyarázat volt a legszimpatikusabb. Egyszerű, mint a Djatlov hágó.

 41. Rókakígyó — 2013-03-14 13:41 

Tiboru!

Szerintem nyiss sörözőt!

 40. sulisbalint — 2013-03-14 12:25 

Kedves Tiboru és mindenki!

Jómagam mint filmes meghívott vettem részt a tegnap esti vetítésen.
ezúton szeretném megköszönni számotokra azt a felejthetetlen élményt, amiben a tegnapi Halálhegy vetítés után részesülhettem.
Bár azelőtt a Konteó működését nem ismertem, most találkoztam veletek legelőször, teljesen lenyűgözött a felkészültség és az érdeklődés ahogy a témához nyúltatok.

Bevallom őszintén, nekem az egész beszélgetés megkoronázása a Péter doki előadása volt. Ittam minden szavát.
Mégegyszer köszönöm, mert pont most, pont ebben a lelkiállapotban pont erre volt szükségem, nem másra, és nagyon-nagyon jól éreztem magam. (régen volt hasonló…)

Mégegyszer köszönöm, szép napot:
Bálint

 39. kszabo — 2013-03-14 11:56 

A vatikáni kémek javaslatára pápaválasztást azért időzítették a vetítés idejére, mert így konteós csapatunk nem tud zavart kelteni a római erőtérben:)
Köszönet a szervezésért és várjuk a sört:)

 38. suziwozi — 2013-03-14 11:55 

@tiboru:

***SPOILER SPOILER SPOILER ***

ááá-hááá, én abban a hitben éltem hogy azok a Gyatlovék voltak!! 🙂

 37. tiboru — 2013-03-14 11:32 

@suziwozi:

***SPOILER ON!***

Amikor a film végén a két testet és a kamerát a katonák beviszik a bunkerbe, a Gyatlov-csapat szerintem már nem élt, hiszen az a pár, akik odaérkeztek (és akiket az őrnagy elzavart), pont a kutatócsoport tagjai voltak. A csaj meg maga volt a nagynéni.

***SPOILER OFF!***

A fordítási felajánlást köszönjük, remélem, a prezentálók is olvassák!

 36. rubbersole — 2013-03-14 11:20 

Azért a helyszínen képviseltetett szakmák közül mi se maradjunk ki…! 🙂

 35. suziwozi — 2013-03-14 11:12 

Kedves Tiboru és mindenki!

Köszönet a lehetőségért, én imádtam a filmet! Bug témakörben nekem csak pár olyan pont volt, ahol nem kerek a kép…

***SPOILER ON***

…amikor az orosz nagynéni azt mondja, hogy találtak ugye 2 extra testet meg melletük a furcsa masinát – namármost ha jól láttam, akkor ezt a 2 bizonyos testet a kamerával együtt az oroszok bevitték a bunkerbe vizsgálatra, mindezt méghozzá amikor a Gyatlov-team még élt és virult, akkor hogy is találhatta meg őket a mentőcsoport az egész balhé után?

***SPOILER OFF***

Angolra bármit szívesen lefordítok, csak mutassátok / küldjétek hogy pontosan mit kéne 🙂

 34. zweitakt — 2013-03-14 10:54 

Sziasztok!
Köszi a tegnap esti beszélgetést, bizton állítom, jobb volt, mint a film…
Amit végiggondolva, arra gondoltam, hogy több dolog együttesen lehetett az ok, illetve egymás után.
A hypoxia, és/vagy hypothermia mint sátorban létrejövő, és zavartságot előidéző körülmény, szerintem aligha jöhet szóba. Egy barátom, tapasztalt túrázó (volt már hegyen olyan hidegben, hogy a sátorban a meztelen combja közé kellett fogni a camping-gáz palackot, hogy meggyulladjon az égő…)szerint ha ilyen állapot beállhatna, arra felfigyelne a „szakirodalom” és nem egyetlen, hanem sok ilyen eset lenne.
Nekem a „fiatalok vagyunk, virtuskodunk, esetleg kissé betépünk” változat közel állhat az igazsághoz, ha feltesszük, hogy csak egy-két ember „füvezett” és esetleg egy furcsa hang/szélzaj/moraj/lavinahang/féltékenység kiváltotta zavart dühroham miatt rátámadt társaira, akik menekültek, amerre láttak, valaki megpróbálta leszerelni (innét a sérülések), de nem sikerült, az meg tombolt, küzdött a démonaival tovább. Akit elért, az sérült, a többi meg szimplán hypothermiás lett. Tehát van egy-két zavartunk, aki tombol, a többi meg logikusan cselekszik…
Nos?

 33. csapos — 2013-03-14 10:50 

Tiboru! Kicsit elsiettem a dolgot és a Djatlov vetítés blogon már tegnap este megköszöntem.

OFF Érdemes lenne a blogszavazós linket ide is kitenned. Lehet, hogy valakinek elkerülte a figyelmét.

A vegyifegyver/doppingszer opciót igyekszem minél előbb angolosítani.

 31. tiboru — 2013-03-14 10:47 

@vitopmd:

Üdvözlünk, érezd jól magad!

 30. gombob — 2013-03-14 10:47 

Örültem a lehetőségnek és a profi szervezésnek. Köszönöm.

Tiboru kapcsolatait a BuFi-vel javaslom tovább ápolni, hátha lesz még más témában is film. Ehhez természetesen elengedhetetlen a BuFi marketinges hölgyének telefonszáma, email címe, és kell egy önkéntes, aki vállalja a kapcsolattartást. Egye fene, vállalom! 🙂

A film alapötlete és kivitelezésen végső soron nem volt rossz, az amerikaiakra (is) jellemző pontatlanságokat, néha hibákat leszámítva. Kevesebb „felvezetéssel” és több túra alatti eseménnyel heroikusabb küzdelmet-szenvedést vihettek volna vászonra, létszámban több túrázóval.

Ami végül is jó ötlet volt, és kivitelezésben is profi, az az utolsó rész! Ne feledjük, játékfilm, nem doku. Logikailag bizonyára ebben is lehetne ellentmondásokat találni, de aki szórakozni akar, nem agyalni sokat, annak éppen jó kikapcsolódás.

A fórum is érdekes volt, és tetszett, hogy sokan vették véresen komolyan a felkészülést rá, mind előadásokkal, mind kérdésekkel. Igazából egy tematikusan vezetett, egy-egy részt körbejáró, időben bővelkedő (lazán két napos) tábor, kezdetnek belföldön simán összeállhatna akár a nyáron.

Külön köszönet a drága újságért is, jó ötlet volt!

 29. gigabursch — 2013-03-14 10:39 

@vitopmd:
Szerintem sokan várjuk az újabb morzsákat és Himalájákat is, de ezt odaát a „A Djatlov-incidens” (https://konteo.blogrepublik.eu/2011/11/12/a-djatlov-incidens-ujratoltve/) topicon tedd meg.

 28. vitopmd — 2013-03-14 10:33 

Sziasztok!

Ott voltam tegnap a vetítésen s végig az előadásokon.
Nem szóltam hozzá, pedig viszkettem rendesen ahogy egy izgalmas kérdésben szoktam, de miután felkészületlenül mentem s nem voltak(még most sincs) kellő információm az ügyről, jobbnak láttam, tiszteletből is kussolni.
Pedig megindult az agyam rendesen.
Oly annyira, ezen estén felbuzdulva ide is regisztráltam és a mai napon igyekszem elkezdeni utána olvasni a tényeknek.
Tegnap este, kicsit vakaróztam néhány, a fenét néhány, igen sok állítás vagy teória kapcsán, hiszen az ügy tele van még önmaguknak is ellentmondó tényekkel, de ezzel semmi újat nem mondtam.
Arra gondoltam, ahogy szokásom ha rejtély után vetődöm, először mindig azokat veszem górcső alá, ami talán nagy biztonsággal kizárható. Mint mindent lefedő teória vagy verzió.
A variációk közül és most mea culpa az előadóknak, egyik sem győzött meg, egyiket sem éreztem megoldás közelinek. Izgalmas is volt köztük, sőt a doktor urat megemlítve már már tudományos is, ám egyiknél sem csettintettem hogy heuréka.
Sőt.
Ami szerintem jó dolog, még több kételyt s ugyan annyi kérdést dobott fel bennem.
Ezen kérdések mentén fogok most tájékozódni s ha később gondolatom lesz, meg fogom veletek osztani.
Köszönöm a film utáni történést, mert érezhető volt hogy sok igazán gondolkodó ember ült össze ami valljuk be, manapság nem mindennapi élmény.
Ha elfogadtok egy néha nem mindig e világban élő s gondolkodni igyekvő okostojást, akkor szívesen lennék köztetek……

Vito

 27. macsmacs — 2013-03-14 10:31 

Nahát! Római Péter nem ment el a szavazásra? Lekéste a vonatot? Köszönjük Emes…Malakiás! Ülj le! A maják mellé. Viszont, trollkodásból be ihatsz egy ötöst! 🙂

 26. cirus — 2013-03-14 09:59 

Nagyon sajnálom, hogy az utolsó pillanatban beütött a munkaménkű és nem lehettem ott, de majd legközelebb. A sört nagyon szeretem 🙂

Fordításban szívesen segítek.

 25. gmike — 2013-03-14 09:38 

@Salamancai űrhajós:

***SPOILER ON***
A háttérben elosonó két fura, fehér lény különösen érdekel….

***SPOILER!***

Hát azokkal a lábnyomokat (semmiből indul, semmiben tűnik el, mezitlábas, stb.) magyarázták, szóval ha valami, az nem volt véletlen! Szóval azok a „főszereplők” voltak. Így viszont semmi értelme a kívűlről bezárt ajtónak, az igaz, de minden nem lehet tökéletes!

 24. Salamancai űrhajós — 2013-03-14 09:31 

Szuper volt a tegnap este! Köszönöm, Tiboru, hogy megszervezted ezt nekünk! 🙂

A film nekem alapvetően tetszett, kicsit emlékeztetett az egyik nagy kedvencemre (The Blair Witch Project), főleg a kézikamera és a „fiatalok a vadonban” alapszitu miatt.

Próbáltam kicsit konteószűz szemmel nézni a filmet, és szerintem az, aki életében nem is hallott még a Djatlov-incidensről, jobban tudja élvezni, mint aki önkéntelenül össze-összeveti a filmet a valós eseménnyel.

A stáblista alatt az eredeti fotók szerintem elég nagyot üthetnek annak, aki még nem látta őket. 🙂

A bakik egy részéről nem tudom eldönteni, hogy tényleg baki-e, úgyhogy másodjára is meg fogom nézni, az biztos. 😀

***SPOILER ON***
A háttérben elosonó két fura, fehér lény különösen érdekel: vajon csak valami kósza állat/pisilőhelyet kereső hangmérnök volt, vagy esetleg így utal előre az őket követő katonákra?
Továbbá testvérem, Badra világított rá egy furcsa ellentmondásra a kamerák felvett és visszanézett képei között, amit nem lehet megmagyarázni az időhurokkal. Szóval kelleni fog a második megtekintés, az biztos. 🙂
***SPOILER OFF***

Az előadások és a vita is izgalmas és érdekes volt, bár 4-5-10 percbe összesűríteni sajnos alig lehet egy-egy teóriát.
Továbbá úgy éreztem, hogy az áldozatok meglehetősen bizarr sérüléseire alig tértek ki az elméletek – persze ez azért zavarhatott, mert mi a sebesüléseket tekintettük az egyik legfontosabb körülménynek.
Mondjuk ennek a hiánynak oka lehetett az időszűke is, úgyhogy izgatottan várom a meghallgatott előadások írott verzióját! 🙂

Az UFO-teóriát természetesen posztolni fogom, szerintem ma este (vagy holnap délelőtt, ez erősen bulifüggő 😀 )

 23. tiboru — 2013-03-14 09:24 

@emmalisa:

Hát határeset, a bunker említése önmagában még belefér szerintem az objektív, spoilermentes tájékoztatásba 🙂

 22. emmalisa — 2013-03-14 09:18 

@grgabacsi: Vigyázz ez már spoiler! Legalábbis nekem az. 🙂

 21. proletair — 2013-03-14 09:18 

Érdekes volt a film, ma reggelre le is esett, hogy a sokak által kritizált vége a maga suta módján megválaszolja az eredeti Djatlov balhét. Persze emiatt marad az abszolút fikció talaján. de azért nem rossz:) Ha kell kifejtem mire gondolok.

 20. sztupi — 2013-03-14 09:17 

Köszönjük a lehetőséget !
Nagyon élveztük az estét .

Sajnos nem tudtunk a beszélgetésre ott maradni, de Szeged mesze van….

Tiboru !
Szereztél egy új elkötelezett konteost magadnak a fiam személyben, s elnézve a társaság összetételét mi ketten voltunk a legidősebbek. Már csak a ha hajszínre gondolok 🙂

És igen legyen még sörözés, filmvetítés !

sztupi

 19. grgabacsi — 2013-03-14 09:13 

Sziasztok!
Köszönöm szépen a lehetőséget, no meg zolcsi67-nek is, aki felajánlotta, hogy legyek második – de ezt neki már úgyis megköszöntem.
Nincs különösebben jó orrom (szemem, fülem) a filmekhez, szóval nekem majd’ mindent el lehet adni, ezt a filmet is. Mondjuk szerintem nem volt vele baj, bár az bunkeres rész erősen mesekategóriának tűnt. Ezzel kapcsolatban fedeztem fel a filmben egy bugot: ugye az ojjektum bejárata a hegygerincen volt, majdnem a tetején. Ennek ellenére mikor beléptek, rögtön két, egymást derékszögben metsző folyosón találták magukat, amelyek egy szintben voltak, tehát nem lejtettek, illetve mászni sem kellett lépcsőn, vagy aknában. A hegygerinccel párhuzamos folyosó hihető, a másik viszont nem. A konteó avagy végkifejlet szempontjából mondjuk ennek sok relevanciája nincs.

 18. gmike — 2013-03-14 09:10 

@becsuszoszereles1k:

“Esetenkent kezetrazni..” – csak ezt az egyet furcsallottam! Gondoltam, mindenki kersztbe-kasul kezetraz-bemutatkozik…apropo: milyen neven (mail-, valodi-, nick-) mutatkoztatok be?!:))

A bemutatkozás általában nem megy könnyen, ha ilyen céllal jövünk össze legközelebb, akkor hatékony és egyszerű megoldást tudok ennek megvalósítására, csak hívjatok meg!

Az is visszatarthatott többeket, hogy nem voltunk külön tömbben és nem derült ki, hogy aki melletünk ül az konteós vagy újságíró éppen? (Ez senkinek sem róható fel hibaként, sőt én örültem, hogy helyre szóló jegyek voltak, bár pár nézőtársat alaposan megtréfált a sor/szék kódolás értelmezése /elolvasása?/, de ők biztosan nem konteósok voltak :)!)

 17. gmike — 2013-03-14 08:53 

Jó reggelt!

Privát levélben már megköszöntem a Mesternek a lehetőséget – de ezt nem lehet eléggé sokszor megtenni: köszi!
A beszélgetésre nem maradtam, mert a mai munkavégzésben már a hazáig éjjel megtett majd’ két és fél órás autózás sem segít igazán :(.

A film tetszett, a bugokat én nem vettem észre (látszik, hogy mennyire utálom a telet, hideget és havat – nekem nem hiányzott pl. a lehelet sem.) A kép és hang minősége elsőrangú volt, ez nem minden mozifilmre jellemző manapság (már amennyit én moziba járok). A kézikamerától ha a hányinger nem is, de a szédülés kerülgetett – de így talán hitelesebben lehetett eladni a doku jelleget. Kicsit sok volt az imbolygás, kevesebb több lett volna – hogy klasszikus közhelyet is felemlegessek.

A sörözést és beszélgetést egy árnyas kerthelyiségben, lágy tavaszi szellő mellett maximálisan támogatom, de kérésem, hogy a szervezéskor vegyétek figyelembe a vidékről érkezőket is! (Ha van rajtam kívül még ilyen elvetemült.) Persze sörözés után nem jövök haza majd, de oda is kell érni a (vélhetően fővárosi) helyszínre. (Most, hogy szakad a havaseső, ez a kerthelyiséges beszélgetés egyre csábítóbb, nem várjunk vele sokáig! A jó idő itt van a nyakunkon – még ha most nem is tűnik úgy.)

Egy előttem szólóhoz csatlakozva: 3D -ben is tényleg jó volt a társaság!

 16. stokkur — 2013-03-14 08:46 

tiboru, hálás köszönet a lehetőségért! Ez főleg a konteósok megismerésére vonatkozik, a film utolsó harmada nálam kiverte a biztosítékot.
Csatlakozom azon kommentelőkhöz, akik az újabb találkozók mellett szavaznak.
Egy biztos, ha összejöhet újra a csapat megvitatni egy adott témát, sok sör fogy majd és hajnalig sem hagyjuk abba

 15. professzorpizka — 2013-03-14 08:33 

A beszélgetős rész nagyon tetszett, ám a film… Szóval én eléggé kisiskolás filmes ízléssel bírok, tehát az olyan filmeket szeretem, amelyekben van: csöcs, gépágyú, kardozás, varázslás vagy ezek valamilyen elegye. Az ezek nélküli filmeken szétunom magam, így volt ez a mostani filmmel is. Sört inni jó, bár ehhez a létszámhoz már valami téresebb kocsma kellene.

 14. becsuszoszereles1k — 2013-03-14 08:28 

Meg egy: ugyan @rognork (7) a sugallmazo – de ‘nem az az iro, aki kitalalja, hanem aki leirja…’, es nem lehet eleg koran kezdeni, gondolok a farsangra, amikor is, majd, az alarcos konteos bulin/balon kiki megjelenhetne kedvenc konteo-hosenek alcazva, vagy aminek akar…

 13. FilcTroll — 2013-03-14 08:22 

Én is köszönöm a lehetőséget, bár a film messze nem az én műfajom (kettes), viszont nagyon jó volt látni, hogy mennyire normális emberekből áll a konteós csapat. Remek volt a beszélgetős rész is.

A sörözés is jó ötlet, ám ha ez esetleg gondolatébresztő, konteós előadásokkal is meg van támogatva, akkor lesz csak az igazi. Sztem a hely sem lehet gond, ingyen is befogad bárki száz őrültet, ha eladhat nekik pár tucat korsó sört.

 12. becsuszoszereles1k — 2013-03-14 07:57 

Udv es oszinte koszonet a bloggazdanak es a jelenvolt, resztvevo konteosoknak-kommenteloknek, akik meg frissiben, az ejjel vagy igen koran reggel megosztottak velunk a Djatlov-vetitessel es mindenekelott – a szemelyes talalkozassal kapcsolatos elmenyuket!

„Esetenkent kezetrazni..” – csak ezt az egyet furcsallottam! Gondoltam, mindenki kersztbe-kasul kezetraz-bemutatkozik…apropo: milyen neven (mail-, valodi-, nick-) mutatkoztatok be?!:))

Szoval, amint a kommentelesunk idopontjabol is lathattatok – mi is tartottuk a frontot, amig ti el voltatok zarva a kinti vilagesemenyektol!! Rokapremes sitalpainkon szlalomozva a net-ha’gon, tokeletes parhuzamban (paralelov) tartva a papai es a djatlovi torteneseket, felkialtojelekkel kommunikaltunk (igazitrebich-csel az elen),es linkekkel gondoltuk tehermentesiteni benneteket, amint majd faradtan hazaerve elso utatok a konteoblogba vezet – es mit sem tudtok meg a feher fust felszallasarol, ami kozben, mi, 19:06-kor, amit akkor meg nem tudtunk, parhuzamosan (paralelov) gondoltunk ratok, hogy nalatok meg epp felcsendulnek a film elso kepei, miutan a moderator es a szuperszel elul a moziteremben.
Robina volt a legelso remenysugar (hogy vege a banzajnak, es azonnal jonnek a lelkes beszamolok) -, aki az esti fogmosas es pizsamahuzas kozott, utolso erejevel meg leadta villamtudositasat. Szoval, koszonet mindenkinek!

 11. maestro — 2013-03-14 07:45 

Jó reggelt mindenkinek!

Nekem is nagyon tetszett a film is és a beszélgetés is, köszönjük a szervezést!

Kedves Tiboru!

A beszélgetés végén feltett kérdésem továbbra is áll, vagyis, hogy, mit gondolsz Te, mi történhetett, mi a te elméleted?

Üdv,
Maestro

 10. gigabursch — 2013-03-14 07:39 

@rognork:
Lehelet meglátszódása nem csak a hideggel hanem a „parciális páranyomás” tudományos fedőnevű eseménnyel is összefügg.

 9. gigabursch — 2013-03-14 07:36 

Kedves Tiboru, BuFi és a többiek!

Őszinte szívvel köszönöm az ősbemutató lehetőségét.

Remélem nem tengtem túl. Ha valakinek erdő-természet kérdésben bármi fúrja az oldalát természetesen legjobb tudásomhoz mérten igyekszem válaszolni – ha magán kérdése van, akkor is.

Egy kérdés:
Ezen a topicon beszéljük majd meg a bugokat is (vö. Egri Csillagok, Honfoglalás). Némelyik bugért még érdemes újra is megnézni a filmet…

Örömmel töltött el a végén levő szűk körű beszélgetés, melyben egy hölgy mondta, hogy az érdekesebb konteók (amik a topicon megjelentek) angol és orosz nyelven eljuttatásra kerülnek majd stábhoz és onnan tovább.
(tisztára mint a reklámban: „Benne leszek a tévében… :-)”

 8. reneew — 2013-03-14 07:32 

Tiboru, köszönöm a lehetőséget! konteótalálkozó pápaválasztás napján – hibátlan kombináció.

a film olyan, amilyen (én a rögtönözött szavazáson egy nagyon jóindulatú kettest adtam neki), az utána következő eszmecsere viszont tanulságos volt. a mikrobiológus kolléga mondandóját szívesen hallgattam volna még egy darabig.

a sörözéssel egybekötött újabb találkozót maximálisan támogatom, már csak azért is, mert oldott állapotban talán még meg is mernék szólalni 🙂 arról nem beszélve (vigyázat, ordas nagy nyalintás következik!) a Mesternek is fizetnék egy kört, hálám jeléül a rengeteg szórakoztató és informatív olvasnivalóért.

 7. rognork — 2013-03-14 06:51 

Én is szeretném megköszönni a lehetőséget. A film nekem nem nagyon jött be pont az olyan apróságok miatt, amiket mások is említettek. Engem két dolog zavart: nem látszik a hidegben a lehelet (csak néha), és a kézi kamerásnak álcázott felvétel (15 perc után szédültem – majdnem hánytam). A végén meg teljes hangerővel ijesztegetni szerintem nem úriemberhez méltó dolog. Nem szeretem amikor a sok basszus miatt ugrik a gyomrom.

A közösséggel kapcsolatban: engem leginkább az lepett meg, hogy sokkal inkább számítottam nördökre, geekekre, és egyéb állatfajtákra (én is így álcáztam magam). Erre normális emberek jöttek, fiatal csajok (na erre végképp nem számítottam, ahogy a vicc mondja), és sehol egy ufó. A sörözést támogatnám én is.

 6. gaz58ella — 2013-03-14 05:51 

halam orokkon orokke uldozni fogja Tiboru – nem is gondoltam hogy belekerulok a szorasba!! Kedvcsinalonak: nem spoilerkent, de a film utolso reszen majd be@tam….a hang es kepeffektek nagyon utottek!
Esetleg egy Philadelphia-kiserletes kovetkezo blogtalakozo…?Ha mar ugyis…
Ja, angol forditast szivesen vallalok, de csak 19.utantol, egy ora mulva ugyanis megy a repulom.

 5. robina — 2013-03-14 05:14 

én is támogatom a horrorfilmmentes blogtalálkozót!

 4. orca — 2013-03-14 01:57 

Jó volt látni benneteket 3d-ben.
Köszönöm, hogy ott lehettem.

 3. tiboru — 2013-03-14 01:36 

@zizzi:

Eh, szerintem én voltam a legidősebb a teremben!

A sörözést pedig nagyon támogatom 🙂

 2. zizzi — 2013-03-14 01:29 

tiboru:

a konteósok tényleg micsoda elképesztően izgalmas keresztmetszetét jelentik a mai magyar rögvalóságnak: volt mikrobiológus, erdőmérnök, pedagógus és jogász hozzászólónk, s volt (saccra) a húszas éveinek legelején és az ötvenes éveiben járó néző-hallgató-hozzászóló egyaránt.

Koszonjuk, a megjelent 60 es 70 even foluliek neveben :).

Ha (idos korunkra valo tekintettel) megerjuk, akkor JOHET A SOROZES!!

Jo osszefoglalokat hallottunk, koszonjuk mindegyik eloado munkajat. Na es a moderatoret :).
Es Zolcsinak itt elottem igaza lehet: ezek a filmkeszitok IS kukucskaltak a blogba!!

 1. zolcsi67 — 2013-03-14 01:01 

Először is: köszönöm szépen a lehetőséget még egyszer, sűrűbb kommenteléssel, netán milstory-írással igyekszem is meghálálni.

A filmmel kapcsolatban:
Úgy éreztem, az alkotók elolvasták (valóban?) a konteóblogot, és igyekeztek a lavinától a katonai kísérletekig mindent beletölteni, mint Mari néni a tökös-mákos rétesbe. A felvezetés túl lanyha, a befejezés túl ütős volt, és itt nem az effektekre, hanem a történet gombolyítására gondolok.

A bugokról volt szó a vetítés utáni előadáson, itt csak két pici hibát észrevételeznék:
– Ha az egyik szereplő Himaláját (is) járt, gyakorlott hegymászó, akkor miért van TÉLEN nyári sátruk? Figyelem: a dupla tető nem jelenti azt, hogy téliesített is, a valódi kb. így néz ki: http://static-dev-climbing.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/2012/08/Tonya-Riggs-tent_7336.jpg Azaz minél kisebb bejárat a hőveszteség miatt, stb. Erre figyelhettek volna.
– A másik szintén a hideggel kapcsolatos. Persze, hogy nem a hómezőn vették fel a filmet, de amikor a lavina után a mínusz 17 fokban ücsörögtek sapka, kesztyű nélkül, valami didergést legalább imitálhattak volna a színészek.

RSS feed for comments on this post.

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

 • Legutolsó hozzászólások

  Tartalom

  CímDátum
  Vitaposzt: háború Ukrajnában2022-02-27
  Vendégposzt: Tanja Gräff ügye2022-02-02
  Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
  Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
  Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
  Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
  Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
  Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
  Michael Jackson-konteók2017-05-20
  Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
  Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
  Lindbergh-konteók2017-02-26
  Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
  Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
  A BCCI-sztori2016-11-04
  Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
  Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
  Wałęsa-konteók2016-08-21
  Posztajánló: Porton Down2016-08-15
  Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
  Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
  Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
  Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
  Hindenburg-konteók2016-02-26
  Bruce Lee halála2016-02-14
  Opus Dei2016-01-23
  Alapítvány-konteók2015-12-19
  Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
  Furcsa történetek 2.02015-11-29
  Shakespeare-konteók2015-11-12
  Frigyláda-konteók2015-10-22
  Per „Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
  Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
  Menekült-konteók2015-07-14
  Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
  Miss Liberty-konteók2015-06-22
  Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
  Glenn Miller eltűnése2015-04-08
  Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
  Furcsa történetek 1.02015-03-23
  Bob Marley halála2015-03-14
  New Coke – konteók2015-03-02
  Sid Hurwich időgépe2015-02-22
  Alan Turing2015-02-10
  Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
  Halál Chappaquiddickben2015-01-26
  Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
  A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
  Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
  Konteókönyv-felmérés2014-12-01
  Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
  John Titor története2014-11-19
  Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
  Fort Knox2014-10-23
  Estonia-konteók2014-09-29
  Rudolf Hess története2014-09-22
  Kurt Cobain halála2014-09-09
  Eilean Mór rejtélye2014-08-18
  Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
  Gyíkember-konteók2014-06-12
  A Kovács Béla – ügy2014-05-23
  Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
  Georgia Guidestones2014-05-03
  Elisa Lam halála2014-04-15
  Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
  Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
  Magic Johnson – konteó2014-03-12
  Challenger-konteók2014-02-13
  Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
  Cicada 33012014-01-06
  Cajamarquillai üregek2013-11-27
  A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
  Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
  Google-konteók2013-11-03
  A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
  Katrina-konteók2013-10-11
  A denveri repülőtér2013-09-27
  Haszbara-konteók2013-08-25
  Génmódosítás-konteók2013-07-08
  Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
  Konteónak indult…2013-06-09
  Az X bolygó2013-04-27
  Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
  Náci repülő csészealjak2013-03-22
  D. B. Cooper története2013-02-19
  Egy pápa lemondása2013-02-11
  A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
  Eltűntek2013-01-18
  Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
  Anjikuni-rejtély2012-12-11
  Szent Malakiás próféciái2012-12-03
  Jövőbelátás-konteók2012-11-21
  Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
  Mátrix-konteók2012-10-28
  Elbert János halála2012-10-19
  Bohemian Grove2012-09-26
  Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
  A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
  Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
  A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
  Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
  Olof Palme halála2012-05-16
  A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
  Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
  Jörg Haider halála2012-03-14
  Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
  A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
  Szcientológia-konteók2012-02-07
  Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
  Népszámlálás-konteók2011-11-12
  EU-konspiráció2011-11-12
  A Djatlov-incidens2011-11-12
  Fluorid-összeesküvés2011-08-19
  Breivik-merénylet2011-07-25
  A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
  Patton tábornok halála2011-05-12
  Skull & Bones2011-04-19
  Réztekercs-konspiráció2011-04-12
  AIDS-konspiráció2011-04-11
  Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
  Moszkva és a csecsenek2011-04-08
  Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
  A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
  Globális felmelegedés2011-04-05
  A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
  Kilenc/tizenegy2011-03-30
  A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
  Kelly doktor halála2011-03-28
  Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
  Az arab világ forradalmai2011-03-23
  Martin Luther King halála2011-03-22
  Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
  Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
  A USS Liberty megtámadása2011-03-17
  Jézus-összeesküvés2011-03-16
  Ajánló – linkek2011-03-15
  HAARP-összeesküvés2011-03-14
  Chico halála2011-03-11
  JFK – 2.02011-03-10
  JFK – 1.02011-03-10
  Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
  Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
  Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
  Gagarin-konteók2011-03-04
  Cigánygyilkosságok2011-03-04
  Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
  Vérvád-konspiráció2011-03-03
  A Council on Foreign Relations2011-03-02
  A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
  Atlantisz-konteók2011-03-01
  Nagy német adókonteó2011-02-28
  Illuminátusok2011-02-28
  Ajánló – filmek2011-02-26
  Az Elvis-legenda2011-02-25
  Tunguzka-rejtély2011-02-24
  Nikola Tesla 2.02011-02-23
  Nikola Tesla 1.02011-02-23
  Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
  A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
  Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
  A főtitkár halála2011-02-21
  Nácik aranya2011-02-19
  ODESSA2011-02-18
  A romániai „forradalom”2011-02-18
  Templomosok2011-02-17
  A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
  WikiLeaks-konteók2011-02-15
  A Voynich-kézirat2011-02-15
  Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
  Mormon-összeesküvés2011-02-14
  Szabadkőművesek 2.02011-02-13
  Szabadkőművesek 1.02011-02-13
  Bilderberg-konteók2011-02-13
  Men in Black2011-02-12
  UFO-konspiráció2011-02-11
  Jim Morrison halála2011-02-11
  Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
  Roswell és az M-122011-02-09
  Bermuda-háromszög2011-02-09
  Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
  Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
  Népek Temploma2011-02-08
  Egy pápa halála2011-02-08
  A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
  A „tökéletes katona”-projekt2011-02-07
  A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
  A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
  Beatles-konteók2011-02-05
  John Lennon halála2011-02-05
  Philadelphia-kísérlet2011-02-04
  Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
  Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
  A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
  A Seuso-ügy2011-02-02
  Titanic-sztori2011-02-01
  Holdraszállás-konteók2011-01-31
  Marilyn Monroe halála2011-01-30

  Innen jöttök