2014-05-28–20:17

Szolgálati közlemény: kommentbűnözés

Voltak esetek a múltban, amikor nem tudtam egyetérteni a TASZ egyik-másik álláspontjával, de a mostanival maradéktalanul azonosulok.

Miről van szó röviden: a magyar Alkotmánybíróság legfrissebb álláspontja szerint minden tartalomszolgáltató (tehát jelen esetben a BlogRepublik fenntartója) egyértelműen felelős a felületén megjelenő, mások jogait sértő kommentekért, akkor is, ha ezekről nincs tudomása, vagy esetleg már törölte is ezeket. Lefordítom: ha a BR felületén olyan hozzászólás születik, amelyet valaki joggal tart sérelmesnek, én fogok szívni miatta. Hogy a büntetésem mi lesz, azt majd a bíróság eldönti.

Valamennyi blogom, így a Konteóblog egyik erőssége az interaktivitás, a posztokhoz fűzött, döntő többségükben értelmes, érdekes és informatív kommentek sorozata. Itt (roppant kevés kivétellel) nem szokás a másik sértegetése, megbántása, megalázása, ezért egyelőre nem is érzem magunkat különösebben érintettnek, de az AB-határozat (szerintem) aggodalomra ad okot. Még akkor is, ha egyes értelmezések szerint mindez magánblogra és közösségi oldalra nem vonatkozik.

Kiegészítés: annak külön pikantériája van, hogy az Alkotmánybíróság képtelen különbséget tenni mondjuk a Facebook, a vitafórum és egy blog között. Szerintük ugyanis a három ugyanaz, mert “spontán közösségi oldalak”, amelyeknek nincs szerkesztőjük, s ezért – úgymond – nem érvényes rájuk a levezetés. De kérdem én: mi van azokkal a blogokkal, amelyeknek van szerkesztőjük és az egyértelműen be is azonosítható?

Amúgy pedig kíváncsi lennék a “blog” szabatos definíciójára. Úgy értem: arra a meghatározásra, amit az Alkotmánybíróság is elfogad.

Nem szeretném túldramatizálni a helyzetet, per pillanat nem is tervezek változtatást az itteni kommentrendszerben, csak azt szerettem volna mindenki tudomására hozni, hogy úgy tűnik, új világra ébredtünk. Olyanra, ahol a szabad véleménynyilvánítás és a szólásszabadság alapjoga bizony (szerintem) csorbát szenved, mert egyrészt öncenzúrára, másrészt cenzúrára kényszerítik a polgárokat.

És ez sajnos nem konteó, hanem a vérrögös magyar valóság, amiről elmondhatjátok a véleményeteket. Még.

Kategória: EgyébCímkék: , ,

172 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 172. realcorpus — 2014-12-09 10:29 

@realcorpus:
Korrupcióellenes világnap
Érezhető ebből valami? (költői)

 171. realcorpus — 2014-12-07 03:07 

Orbán: Azerbajdzsán mintaállam

Őrizetbe vettek egy korrupciós ügyeket leleplező újságírót Azerbajdzsánban
“A véleménynyilvánítás erősen korlátozott Azerbajdzsánban, ahol a rezsimet bíráló hangokat a hatóságok határozottan elhallgattatják. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint az egykori szovjet tagköztársaságban folytatódnak az igazságtalan és szelektív büntetőjogi eljárások az eltérő véleményt nyilvánítókkal szemben, beleértve az újságírók, bloggerek és aktivisták elleni fellépéseket.”

Remélem, nem fognak minden mintát sablonnak használni…

 170. realcorpus — 2014-11-22 08:55 

@igazitrebics:
https://www.facebook.com/bama.hu/posts/10153508812777366:0
Kiiktatták a saját komment lehetőségét, de még így is megtalálják a módot, hogy gyomlálhassanak. 2., 3. mondatod még áll ezek szerint is.

 169. gigabursch — 2014-07-23 19:12 

No kedves Mester!

Amíg odaát egy @sixx nevezető söpredék ilyen szinten ugathat bárkihez, addig itt sem neked, sem másnak nincs félnivalója a bezárástól.

http://comment.blog.hu/search?searchterm=sixx%2Bbazdmeg&searchmode=OR&submit=Keresés

 168. petiba — 2014-06-26 11:08 

http://nullextra.org/wiki/Kommentb%C5%B1n%C3%B6z%C3%A9s

@sztalker:

Én meg olyan egyetemre járhattam, amit még Nagy Lajos alapított, és mit ad Isten, Orbánnak hívták a pápát, aki bullájában engedélyezte az egyetem működését.
Belegondolok, egy Orbánnak, meg egy királynak köszönhetem e nemes képződmény létrejöttét.
Minden esetre ez azt jelenti hogy nagy lovagkirályunk engedélyt kért egy még nagyobb földi hatalomtól az egyetem alapítására.
Meg azért még érdemes egy-két körülményt körbe járni.
A pápai bulla figyelmeztette az uralkodót, hogy járuljon hozzá az magiszterek és doktorok illő díjazásához. De alapvetően a fenntartásról, “bérekről” a helyi püspök gondoskodott, a székeskáptalan támogatásával. Tehát, az a risnya-rusnya “tizenegymilliárdos tömeggyilkos (a’la Rebel kollega) egyház véres keze gondoskodott az egyetemről.

De érdemes Nagy Lajost is körbejárni. Először is I. Károlynak köszönhetően nagy mákja volt már a trónra kerülésekor. Mert mit is tett Károly? Felszámolta az oligarchák uralmát. (az már egy máshová sorolandó kérdés, hogy a tőlük visszaszerzett birtokok egy része átcsusszant a lojális főurakhoz, de a támogatók még a legnemesebb szándékhoz is szükségeltetnek)
Aztán jött Lajos és az ősiség törvénye, aminek ugye az a lényege, hogy az örökös nélkül megboldogult nemes birtoka a koronára, azaz a nemzetre szállt, azaz gyarapodott a királyi földállomány.
Pallosjog, bíráskodás, pecséthasználati jogot is korlátozta, azaz csúnyán alátett a szubszidiaritás elvének. Viszont még az Aranybullás egyenlősdit megerősítette, vagyis minden nemes, rangtól, vagyontól függetlenül rendelkezzék azonos jogokkal. Vagy valami ilyesmi.
Most ha ezt lefordítjuk a mai időkre?
Fel kellene számolni az oligarchák uralmát.
A jogtalan kezekbe került földeket vissza kellene juttatni a “koronának” azaz a nemzettestnek, hogy szépen fogalmazzunk, és legyen minden nemes ember és itt kellene kiemelni a NEMES szót, mint a NEMTELEN ellentétét, azonos jogokkal rendelkező, “rangtól”, vagyontól függetlenül. És akkor éntőlem Orbánt akár királlyá, vagy pápává is koronázhatnák.
De hol említhető egy Orbán (vagy bármelyik előde a közelmúltból) egy lovagkirállyal egy oldalon?

A műveletlen, tanulatlan, alulszocializált tömegek folyamatos létrehozása, és “lent” tartása pedig egy olyan “újnemes” rétegnek köszönhető, akiket nevezhetünk fekete nemességnek, vagy helyben közkeletűbb az ŐK kifejezés.

Egyet ne felejtsünk el: égi királyokat szolgálni szolgálat. Mást szolgál a miniszter, és mást a ministráns. Holott ugyanazt kellene mindkettőnek. Valahol.

 167. sztalker — 2014-06-23 14:32 

Csak még annyit: rengeteg John Harrison (analfabéta ács, a kronométer megalkotója) és Kempelen Farkas „elveszhet” így a rendszerben (meg potenciális Rubik, Béres, Bólyai stb), ha nem karolják már fel idejében őket. Régen ezt a helyi pap és tanító végezte azzal, hogy a legkiválóbb képességű szegény gyerekeket még időben „kinézték” és ingyen taníttatták tovább. De csak a legkiemelkedőbbek számára volt meg ez lehetőség. Észak-Koreában is pont ugyanannyi hegedűművész tehetség születik, mint Svájcban, csak ők valszeg egy rizsmezőn élik le az életüket, kicsi esélyük lesz a világhír felé.

 166. sztalker — 2014-06-23 14:18 

@petiba:
Az egyszemélyi vezetés mindig addig jó, míg az az illető messze túlnő környezetén.
Nem is ezzel van baj. Régen ezért is voltak a dinasztiák (már az egyiptomiak is így mentették át a hatalmukat, hogy a rivális trónörökösöket szépen likvidálták, s. azóta mindenki így teszi), de mi van akkor, ha az utód teljhatalma nem éppen egy jósándékú fazont takar, aki visszaélhet ezzel a hatalmával?

Én egy olyan suliba járhattam, amit még Mária Terézia alapított. Éppenséggel alapíthatta volna ezt az iskolát teszem azt nemesbűkky anyámkínja magyar főúr is anno, de akkoriban a magyar főurak piszkosul el voltak foglalva egymás megnyuvasztásával és az éppen aktuális rókavadászattal (vagy vadkanra mentek piszkosul, nem tudom), szal várhattunk volna ítéletnapig, hogy legyen egy ilyen műintézmény Budán. Sajnos ez van, időnként fel-felbukkannak korukat meghaladó képességű vezetők, akik, ha értenek az emberek nyelvén, akkor tényleg sokat tehetnek egy országért. Természetesen ezt nem azért mondom, mert teljesen csak a jó szándék, a magyarokért érzett felelősségtudat vezette Mária Teréziát, hiszen ő minket, mint maradék gyarmatot akart jól kihasználni a birodalma számára. De azt is tudta, hogy ehhez óhatatlanul be kell időnként fektetni vmit a rendszerbe, hogy az később megtérülhessen (elsősorban persze a saját céljaiknak, és csak utána a miénknek), de ezt nem mindenki látja át, inkább az egyéni sérelmeinél húzza meg a határt.

Nálunk most egy olyan átrendeződés zajlott le, amihez csak a középkori jobbágy-szerviens-kisnemes rétegek
egymástól végleges elkülönülése volt fogható, mikor elvált egymástól egy örökös nyertes, ill.lúzer réteg (mai szóhasználattal élve :)), mely hosszú-hosszú időre meghatározta emberek, családok sorsát, lehetőségeit. Ez nagyon veszélyes metódus tud lenni egy ennyire versengő mai világban, ezért tartom én ezt a balkanizálódást, „banánköztársaságosodást” nagyon veszélyesnek. (Egy jól működő országban mindenkinek a tehetségére, ügyességére szükség van, elvárható az, hogy a legtöbbet tudjuk
kihozni magunkból, ehhez segítséget, lehetőséget is kapjunk, mert így már eleve szélesebb tömegbázisból tud meríteni a nemzet a kultúra, oktatás, tudomány területén, mindenhol, így sokkal hatékonyabb is lehet. Minél szűkebb ez a lehetőség, annál kisebb választékból „válogathat”, annál gyengébb lesz az utánpótlás, kábé, mint a fociban.)

 165. petiba — 2014-06-20 21:54 

@logiszton:

Egyetértésem fullos.
Egy dolgot még emeljünk ki, tegyük hangsúlyossá. Az a bizonyos “rendszer”,ami csak úgy létezhet, ha gátolja a felzárkózást, (különben önmagát emészti fel és szűnik meg rend-szernek lenni), valójában nem más, mint egy jól felépített, jól álcázott, és rendkívül szerteágazó pilótajáték.

@sztalker:

Valahol veled is egyet értek, de egy fontos dolgot tőled is kiemelnék, illetve átfogalmaznék.

” Mert így könnyebb elkerülni az ellenpéldákat: a „dipólus” latin-amerikai banánköztársaságokat, ahol minden egy család alá van szervezve, vagy a „bizánci” rendszerű, egyszemélyi vezetést mutató országokat.”

Nos. Én úgy gondolom, engem egyetlen percig sem zavarna,ha a jelenlegi X főből álló kurvára demokratikus parlament helyett egyetlen személy vezetné a közösségünket. Csak az legyen OLYAN. Familiáris irányítást se irigyelnék egy – a szó eredeti értelmében – nemes családtól, ha csak feleakkora mértékben lopnák meg a rabszolgáikat (minket) mint a jelenlegi ún. “elit”…
Utópia? Naná. Miért? A jelenlegi “democsokrácia” nem az? Az állam (politikusok, jogalkotók, jogszolgáltatók, megtorló testületek stb.) mint legnagyobb maffia nem az? Afféle sajnosbejött utópia.

(milyen jó lenne egy csengő, ami mindig megszólalna, amikor éppen kommentbűnözök és akkor jól letörölném a csúnya felforgató, államellenes mondataimat :O )

Emlékszem még, amikor a hűbéri rendszerről, a beszolgáltatott, kifacsart hűbéri meg egyházi tizedről tanultunk…Hogy az a sok rohadék középkori földesúr, meg gaz egyházfi tíz-tíz százalékát lenyúlta szegény paraszt minden javának. Asszem kerek fertályunkat verdesnénk a földhöz, ha a mai urak megelégednének javaink húsz százalékával.

 164. sztalker — 2014-06-20 16:45 

49. gigabursch
Csak hát ez gazdaság-dolog olyan, mint mozgó autón kereket cserélni. Nem lehet nem észrevenni a lassan leszakadók millióit, még akkor sem, ha sok esetben maguk is tehettek arról, hogy lejjebb süllyedtek. Az emberek gondolkodásmódja nagyon lassan változik, nem lehet egyszerűen csak újratervezéssel, vagy újraindítással megoldani ezt a problémát. (Már a keresztény papok sem cserélték le az ünnepeket, csak az istenek nevét változtatták meg, annyira erős az ember ragaszkodása szokásaihoz.)

Csak egy aktuális esetet hadd említsek: hiába fogják Miskolc mellől kipaterolni a nemkívánatos nyomornegyedek lakóit (leginkább romákat), az még nem lesz megoldás. Hiába jelölnek majd ki nekik új területet, vagy adnak nekik új lakást valahol, az a környék biztosan nem lesz felkapottabb ettől ahová most leköltöznek, sőt, inkább csak még népszerűtlenebb lesz egy ott lakást, ingatlant, irodát vásárolni szándékozó ember, vállalat számára. Egyszerűen a folyamatokon belül élünk, a tőke, az infrastruktúra önmagában tőkét vonz. Így sokkal nehezebb lesz megállítani a társadalom szétesését, mert a szegénység mindig szegénységet fog szülni. (Ezért írtam, hogy a „hajó” könnyen felbillenhet.)

A harmadik úthoz:
Ez a felzárkózás-ellenesség meg kicsit olyan, mintha a kereszténységre való áttérésünkkor elkezdtük volna cikizni a templomba járást, meg a kötelező gyónást, meg a latin nyelv jelentőségét, mert az olyan macerás meg minden, nem lehetne-e kivételt tenni velünk, magyarokkal, vagy még jobb lenne, ha inkább mi diktálnánk Rómának, hogy nekünk hogy lenne jobb. Hát meg lehet próbálni, de itt is az erősebb hatalmaké lesz a prím, amíg persze megtehetik
Ezért írtam egy újfajta elosztási módozatról, mert sokkal igazságosabb és élhetőbb államok lehetnének a mai posztindusztriális országok, de kevés az esély, hogy a vezetőik ezt az utat választanák, inkább keményítik tovább a meglévő rendszert, amíg az ki nem pukkad. Mi viszont piszkosul elszigetelődhetünk, ha nem sikerül megállítanunk az elvándorlást, és az ebből fakadó problémák sorát. (Magyarán csak cselédekre lenne most igény sok ágazatban, aztán az oktatás színvonalát sem lesz értelme tovább fenntartani csak a saját piacra, mert az sem nagyon lesz. Ez van.)

161. logiszton
Akkor másképp mondom: sokkal több bevételed származik egy világpiacon keresett termékből (legyen az fontos gyógyszer pl. Viagra, szoftver pl. Archicad, találmány pl üvegbeton, játék: Lego stb), mint nyersanyagexportból, vagy kisebb hozzáadott-értékű termékekből. (A kőolajat, földgázt ennél most ne vegyük figyelembe, azok ára mesterségesen felfokozott.) Ez nem üres fecsegés, képzeld el, ha Rubik Ernő kockáját le tudják védeni rendesen a magyar hivatalok anno, talán az államadósságunk java részét már visszafizethettük volna belőle azóta (sajnos eléggé elbaltázták a jogvédelmet és boldog-boldogtalan gyárthatta mindenhol, leginkább persze Tajvanon…)
A szellemi tőke megbecsülése tehát rendkívül fontos egy ország minden társadalmi rétege számára, sokkal többet profitálhat belőle mindenki, több adó, több életminőséget javító szolgáltatás lehet belőle.

A magukat erős demokráciának és stabil gazdaságú országoknak mondó hatalmak is előbb olyan tőkefelhalmozást hajtottak végre (egyszerűen a gyarmataik kizsákmányolásával, ne szépítsük), hogy később már behozhatatlan előnyre tettek szert a technológiai forradalom bekövetkeztekor. Ez igenis fontos, mert ha megnézed a világ országait, rögtön szembeötlik egy axióma:

1. Az összes szegény ország egyben antidemokratikus is (Nagy társadalmi különbségek szakítják szét a gazdaságukat.)

2. A gazdagok közt vannak demokratikus és nem demokratikus működésű államok is. (Mindegyikre lehet példa, hasonlítsuk össze mondjuk Franciaországot és Szaúd-Arábiát.)

Ha tehát ragaszkodunk egy élhető, nagyjából demokratikus berendezkedésű országhoz, nagyon is ildomos, hogy törekedjünk egy általános jólétet, igazságos versenyt, mindenki számára megélhetést nyújtó gazdasághoz. Mert így könnyebb elkerülni az ellenpéldákat: a „dipólus” latin-amerikai banánköztársaságokat, ahol minden egy család alá van szervezve, vagy a „bizánci” rendszerű, egyszemélyi vezetést mutató országokat.

Nem azzal van baj, hogy mit termelünk, hanem, hogy mit tudunk MEGVÁSÁROLNI abból a fizetésből, amit megkerestünk. (Egy sejk úgy, hogy eladja az olaját, de mi mit adunk el, he? Akácmázet? Repcét?) A világpiac nem tud kikerülni minket, mi se őt, az önellátás még Észak-Koreában sem megy (ott pl. a heroinkereskedelem kompenzálja a veszteséget.) Ez olyan, mint egy óriási medence, előbb-utóbb mindenkihez eljut a vízben lévő hulladék v. kincs, nem tudsz elzárkózni előle. A magyar piac pedig már eleve nagyon-nagyon kicsi sok iparág számára, ha gazdaságosan akarnánk termelni csak a belső fogyasztást alapul véve. Az adósrabszolgaság meg szintén ott fogja felütni a fejét, ahol a gazdaság már eleve támadható. Tőkehiány van. Mert a tőke keresni fogja a számára legjobban megtartható piacot, ahol a rosszabb termékével nem kell a konkurenciától nagyon félnie. Mert már nincs is semmilyen konkurencia.

 163. gigabursch — 2014-06-20 12:30 

@logiszton:
“A kettő közti űrt tölti ki a hitel.”

Tökletesen rátapintottál a lényegre, ugyanis így képződik az adósrabszolgaság és a nesze neked függetlenség.

Amúgy ettől a felzárkózásos műsortól már herótom van.
Folyamatosan csak azt látom, hogy minden egyes felzárkózás eredménye: Leépülés.

Önálló út (Harmadik út)m tt Európa közepén nem létezik?
Midig csak a héj dirigálja a magot?

Ehhhhhhhhhhh

 162. logiszton — 2014-06-19 22:55 

147.sztalker
A többivel egyet lehet érteni.

 161. logiszton — 2014-06-19 22:54 

@sztalker:
147.sztalker
2. Na, ez volt eddig, meg most is ez van. Ez a fősodratű agybunkózás.Hogy fel kell zárkózni a fejlettekhez, meg az eladható export. Hát ettől a szemlélettől kellene végre megszabadulni.
Mert: milyen fejlettekhez kéne felzárkózni? A buzis-bevándorlós Európához, vagy az ugyanilyen, de csak a háborúkból prosperáló Amerikához? Kösz, inkább nem.

És nem az exporttermelést kell erőltetni, hanem a saját szükségletek kielégítését és utána jöhet az export is.Mert kész röhej, hogy lapostévét exportálunk(exportálunk?) hajórakományszámra, ami lényegében fölösleges, bár eladható, de ha a kinaiak nem hoznak alsónadrágot meg pacskert, akkor csupasz s.ggel meg mezitláb fogunk az utcán lófrálni. A dolog persze árnyaltabb, de talán érted a fontosságot.

Ezzel a csak exportorientált szemlélettel jutottunk egy önmagát türhetően ellátó országból egy monokultúrás tényleg gyarmati gazdaságba. Az a helyzet, hogy olcsón lehet így eladni, és drágán lehet venni.A kettő közti űrt tölti ki a hitel.
Szóval így nem lehet felzárkózni.A rendszer ezt maga zárja ki. És alapvető tétel, hogy egy küzdelemben ugyanazokkal az eszközökkel, amiből a másiknak több van, neked nem lehet győzni. A Viktor sem tud. Másfajta gazdaságot kell kiépíteni, nem felzárkózni.

 160. logiszton — 2014-06-19 22:22 

@gigabursch:
149.gigabursch
Egyetértek. De ponr e miatt nem lett nagyobb a jólét. Pont e miatt! A 95%-ban fölösleges tevékenységektől.

/Csak néhányat említve: életmód tanácsadás, szociológiai felvetések társadalompolitikai elemzése, GTX-ből kialakított GTXM kétszemélyes sportkocsi-amiben már műanyag fagylalttartó is van, tamagocsi, miniszerelnökségi marketingkonzultációs szakreferens/

 159. logiszton — 2014-06-19 21:58 

@petiba:
150.petibá
Módosítanom kell az utolsó négy sort:
Nemhogy látná, de sajnos tökéletesen látja is, és esetenként még szégyenli is magát ezért. Ettől függetlenül nem tesz, hisz, vél mást, mint amit a fősodrat vagy mostani pártunk és kormányunk elvár tőle.

 158. petiba — 2014-06-19 21:41 

@gigabursch:

Az észrevétel teljesen jogos, azonban ismertségben sajnos nem közelítik meg a nemlabancot. (átlagfogyasztó a kurucról is max hallott csak, de még nem olvasott onnan semmit sem – meeeeer, azolyan szélsőséges. Vagy mi. Mer ha az aszongyákok aszongyák, akkor az, és kész – hát még egy kitartás, fujjjujj, már a neve is milyen…)

@realcorpus:

14?? Azt meg hogy csinálod, nadrágszíjparcellád van, vagy négyemeletes?

Úgy tűnik Igazi úr a gyenge pontunk, így talán hozzá köll alkalmazkodni a bandázással. Kérünk tőle három időpontot ( jó előre, mert a nyár az mindig szanaszétes) oszt valamelllik csak jó lesz.

@realcorpus:

Az alfával amúgy nincs bajom, korrekt, visszafogott, de az teljesen a Jobbiké. Kevésbé független. Chanádbalhé idején a kuruc azért adott rendesen oda is. Nagyon helyesen.

 157. realcorpus — 2014-06-19 19:38 

@gigabursch:
Nem is kellett, én odaképzeltem a végére még két pontot, ezért is írtam csak zárójelek közé.

 156. gigabursch — 2014-06-19 19:26 

@realcorpus:
Igaz ami igaz, nem tettem hozzá, hogy “… a teljesség igénye nélkül…”

 155. realcorpus — 2014-06-19 19:12 

@igazitrebics:
Akkor nem csak igazitrebics, de igazi pécsi is vagy.

 154. igazitrebics — 2014-06-19 19:01 

@realcorpus:
Az vónék, méghozzá tüke a harmadikon (ez kitevő és nem emelet!)!
Ugyanakkor, sajnos csak nyomokban fordulok elő a fatornyosban.
Egy csomó hely között ingázom és ingadozok, mint a középparaszt 56-ban.

 153. realcorpus — 2014-06-19 18:25 

@gigabursch:
Egy ideig még mellette. Aztán a most folyó tárgyalás végeredményétől függ, hogy marad-e.
(Nekem az alfa is normálisnak tűnik.)

 152. realcorpus — 2014-06-19 18:23 

@petiba:
Nekem 14, így alighanem egyik sem. =)
Gondoltam rá én is. Egy gyors-eszmecserés elemző-délután néhány témában, vagy csak úgy. Igazitrebics is pécsi? (Trebicsünk! Az vagy? =) )A fb-on lehet, hogy keverem valakivel, aki itt élt, de már Itáliában alszik esténként.

 151. gigabursch — 2014-06-19 17:51 

@petiba:
Azé’ a kuruc mellett (ami elég bulváros) szerencsére van még hunhír, jövönk, hídfő, kitartás.

 150. petiba — 2014-06-19 17:16 

@sztalker:
@sztalker:

A feltámadáshoz előbb meg kell halni.
A hajnal csak a legsötétebb éjfél után következik.
Ahhoz, hogy elkezdjünk a sötét alagútból a fény felé haladni, át kell haladni a legsötétebb szakaszon. Addig csak befelé megyünk. Csak a legsötétebb középszakasz után kezdünk kifelé menni. Vagy visszafordulunk.
Ez sajnos a kultúra tekintetében sincs másként. Bele kell törődnünk, mert mást nem tehetünk, hogy rajtunk kívülálló okok miatt az általános igénytelenség, a szellemi elsötétülés, a kulturálatlanság, azaz a “szemétkultúra” éli diadalát. Abba most nem mennék bele, mennyi lehet ebben a szándékosság és mennyi a predesztináció, a sorsszerűség, aranykor-vaskor hullámvasútja. A kérdés az, hogy a maghordozó, az őrző, a tudatosságát megőrző ember mit tehet. Mit érdemes tennie. Mi kötelessége, és mi nem. Mennyire fordulhat el a tömegtől, és mennyire kötelessége (vagy nem az) közvetíteni, tanítani, felemelni, vadhajtásokat nyesegetni. Próbáljon-e akár kockázatot vállalva fényt gyújtani, vagy inkább remeteként őrizze az őrizni valót, bízva a jobb kor eljövetelében? Független újságírás? Ma legfeljebb a kurucon van ilyen. Hol máshol? Mindenhol máshol a médiamunkás csak szolgál. Holott nem ez lenne a dolga. Csak a hideg, érzelemmentes, viszont remegő kéztől mentes tükörtartás. De ilyen ma szinte lehetetlen. Arról már nem is beszélve, hogy a tömeg, amelyeket a média kiszolgál, nem igényli a tükröt. Mert abban látná magát is. Nem csak az elitet. Látná a saját kis hazugságait, lustaságait, szellemi tunyaságát, igénytelenségét, kicsinyességét, irigységeit, hibás választásait, azt, hogy hagyta magát átverni, megvezetni, kifosztani. Ezért inkább Mája fátylára vágyik, amit a média meg is ad neki. Ámen. Mindenki boldog…

 149. gigabursch — 2014-06-19 17:14 

@sztalker:
Annyiban vitatkoznék veled, hogy a íi>”azaz a gazdaság megerősítése mindenek előtt” szemlélet egyszerűen szerintem hibás.

Bármennyire hihatetlen hibás.

Ugyanis az, hogy kimegyek egy ajtón, az nem GDP, de ha kiesek az ablakon, az már GDP, mert az orvostól, akötszergyártótól az ablakosig egy csomó embert foglalkoztatok.

Mindaz a folyamat, ami ma a (világ)gazdaságban játszódik úgy 90-95%-ban tök fölöslges tevékenységekből áll.
De tényleg.
S ettől még nem lett nagyobb a jólét.

Egyetlen egy dolgot kell emgerősíteni, az pediglen az erkolcs.
Anélkül az egész egy kalap sz@rt sem ér.

Na mondjuk ehhez is tudok ajánlani egy Géczy Gábor előadást, érdemes végighallgatni.

 148. petiba — 2014-06-19 16:58 

@realcorpus:

Van 5 szomszédom, vajon melllik lehetel? 🙂
Lassan ideje lenne egy pécsi konteós kommentbűnbandát összerántani, nemde? Igazi úr is beszállna ezek szerint…

 147. sztalker — 2014-06-19 15:24 

@becsuszoszereles1k:
A magyar értelmiséghez:
Természetesen nem attól lesz értelmiségi vki, hogy diplomás, hanem attól, hogy úgy tevékenykedik, ahogy azt egy értelmiségitől (az eszét, műveltségét, szélesebb látókörét, szakmai hivatását űző) embertől elvárnánk. Nem csak a sajtót akarnám én kicikizni, bármely szakma képviselője mondhatna rémisztő példákat erről (különösen a szakbarbár tanárok, orvosok esetei nagyon elgondolkodtatóak.)

Ahogy írod, komoly társadalmi mozgások vannak a világban nyugaton is, keleten is, a nagy közhelyes globalizált világunk alaposan keresztbe tett sok ideológusnak.

De 2 dolgot nagyon fontosnak tartanék leírni:

1. A mai, fejlett nyugati társadalmak nem fogják megúszni egy újabb társadalmi szerződés nélkül, ha fent akarják tartani a mostani életnívójukat, ami a védjegyük (gazdaságban, jogrendben, tervezhető jövőben, hisz ez az utóbbi a legfontosabbak egyike egy állampolgár számára, elég, ha csak a nyugdíjrendszert vesszük alapul.) Az ő problémáik kissé mások, mint a mieink, de ők is komoly gondokkal küszködnek, előbb-utóbb pedig mi is hasonló helyzetben fogjuk találni magunkat.

2. A magyar helyzetre vonatkozólag: mindenképp — ahogy utaltál a gazdaság és politika egységére — el kell kezdeni a felzárkózást a fejlett államok sorába, és pont ez a helyes sorrend (mindig is ez lesz!), azaz a gazdaság megerősítése mindenek előtt, minél értékesebb, vagy eladhatóbb termékek exportjával minél több pénzt visszaforgatni a gazdaságba, hogy a leszakadó rétegek ne borítsák fel a „hajót”, ha már túl sokan lesznek. Később majd elválik, hogy milyen szintű demokratikus berendezkedés illik leginkább a magyar léleknek, de addig is a lehető legtöbbet kell kihoznia az emberi erőforrásainkból, mert csak így lehetünk versenyképesek.

Itt kapcsolódik minden ahhoz a bizonyos dzsentri értelmiséghez — ami sajnos nem csak az én mániám –, amely mentalitás bizony jóval régebbre vezethető vissza, mint mindenféle újabb irányzatok, amik a Kárpát-medencében végigsöpörtek, nagyon is visszahúzó erő ez a kultúránkban, a tudományos-technikai kutatásokban, az innovációban, az oktatás egyre hanyatló szintjében és annak piaci hatékonyságában stb, stb.

Tulajdonképpen mindvégig egy feudális alapú, rendi államot tükröző, merev, elkülönült (kasztok) társadalmi osztályok alkotta Magyarországot kellett átmenteni itt évszázadok óta, a feudálszocializmust a feudálkapitalizmus, azt mostanra egy feudálglobalizmus váltotta fel nálunk. Nem könnyű ehhez a gombhoz kabátot varrni, elfogadni ilyen tényeket, de akkor is ezt kellene tennünk, mert akkora hiányosságok vannak még nálunk az emberek gondolkodásmódjában, a felelősségtudatukban, a társadalmi hasznosság fogalmának megértésében. Nem szeretném azt mondani, de mégis vmi ilyesmi jön ki belőlem most: nem sokat fejlődtünk Mária Terézia és II. József felvilágosult abszolutizmusa óta, ami a hosszabb távú tervezést, a modern Európához való csatlakozást illeti.

És pont ez látszik meg ilyen kommenttörvények, oktatáspolitikai monopóliumok, elitképzés kapcsán. Nem lehet leszűkíteni csak néhány kiváltságos csoport számára a tanulási, művelődési lehetőséget, az újító, kreatív szellem, vállalkozás szabad szárnyalását.
Most sokkal tágabb világban élünk, és tudunk erről a világról. Ha szélesebb bázisból lehet meríteni, nem csak a kiváltságosok joga v. kötelessége lesz, hogy ötleteljenek, döntéseket hozzanak, szakértsenek, ha felkérik őket, vállalkozásokat indítsanak, újíthassanak stb.

Az a baj, hogy hiába tudnánk úgy is élni, mint a középkorban, az emberek nagyobb igényűek lettek, mert látják a köröttük lévő világot (tévé, filmek, internet miatt), mindenki egy magasabb nívóra, vagy kényelmi szintre törekszik.

 146. becsuszoszereles1k — 2014-06-17 18:28 

@sztalker: Igaz. Arra gondoltam, hogy ugy nezzuk meg “jobban”, hogy nem: “minden gazdasag es politika” (nekem tetszik a regivagasu strukturalas: alap – felepitmeny, azaz gazdasag – politika es igy tovabb), hanem: mi magunk vagyunk a gazdasag es a politika: a kozossegunk, a tarsadalmunk – es nem pusztan demokratikus attetekkel: kozigazgatasi, allamigazgatasi es egyeb zsilipeken at, hanem: szemelyesen es tevolegesen. Ha nincs gondolkodo reteg, akkor de facto nincs ertelmiseg. Hiaba akarjuk, ha nem vallalja fel senki (tarsadalmi leptekben ertem). Oktatas-szulok-oktatas “szentharomsaga”, de inkabb spiralisa szuksegesseget emlegetni kozhely volna. Talan a tenyekkel kellene szembenezni: mi nincs, mennyire nincs, miert nincs, mit tegyunk? Nem is gondoltam, hogy a kisembereket cikizted volna, sot, epp ugyanerre a kozmondasra gondoltam en is. Nagyigenyunek es idealistanak kell lennunk, hogy realistak lehessunk! Mint mondani szokas: ‘…hogy legalabb a fele megvalosuljon’. Van egy olyan erzesem es nem hagy nyugodni, miszerint kulcskerdes az orszag lakossaganak fluktualodasa. A nyugatra tavozas es keletrol (eszakrol, delrol) valo bevandorlas (?) uj, meg kiforratlan-osszeeretlen allapotot teremt. Nevezhetjuk atmeneti allapotnak, ami szerintem hosszabb ideig eltart majd, es a levezetestol fugg merre tendal a jovoben. Na, ebben a tarsadalmi folyamatban (vagyis mar egy jo ido ota), ha tovabbra sem lesz kello merteku ertelmisegi reszvetel, egy normalisan mukodo, elheto orszagrol alkotott elvarasainkhoz viszonyitva, akkor nagy visszaesest josolhatunk (mar a stagnalas is az volna). Ha osszehasonlitom a 15 evvel korabbi Budapestet a 2 evvel ezelottivel: szivbemarkolo. A fovaros kong a regi kaveillatu pesti(-es)nyuzsgeshez kepest, a magukra ado, igenyes megjelenesu emberek (a logo kotottpuloveres diaksagot-ertelmiseget is beleertve, oket valahogyan a tartasuk es a tekintetuk oltoztette akkor meg, remelem ebben nincs valtozas) eltuntek; a Belvaros, pl. a Vaci utca kesz felfordulas volt(meg ma is az?). De a repulotereken is teljesen szembetuno a repkedo vilag, az utazo kozonseg teljes kicserelodese: a feltorekvo retegek tagjaitol(van meg mit javitani a felhozatalon, pedig ok a jelenleg tehetosebb retegek – de elsosorban az embert kell tisztelni es ertekelni mindenkiben! – az ujgazdagokkal es fadarcu torzsutasokkal bezarolag, illetve az “uj trend” kepviseloinek, a “vilagjaras az otthonom” szemleletu fiatalsag egyedeiig es csapataiig.
Harom, szinten kulcsfontossagu momentum egyuttesen ervenyesul ma a vilagban: a vilag (es bizonyos ertelemben az adminisztrativ hatarok) teljesen nyitott; az ifjusag – ki ideiglenesen, ki nem – kivonul a versenyerdekelt fogyasztoi tarsadalombol, sok esetben meg csaladostol-gyerekestol is, persze elsosorban a fuggetlenul elok (neha “koldulassal” is megvan egy napi kaja, kozos szallas – a szabadsag edes madaraert.). Ha boldogulasuk el is marad tobbnyire, a szellemi-lelki es egzisztencialis tapasztalat nem mulik el cask ugy, nyomtalanul. Talan egy teljesen mas, uj arculat talan epp most formalodik – es itt csatlakozik szervesen a harmadik tenyezo: a tarsadalmak (orszagok, nemzetek es belso tarsadalmi mozgasaik) alulrol folfele (is) ervenyesulo dinamikaja – ez a legmeghatarozobb ero, nem veletlen, hogy epp ennek a kezelesen mulik minden: felzarkozas, felzarkoztatas vagy elnyomas es robbanas. Igen, mindebbol kovetkezik, hogy a jo oreg dzsentri mentalitas (ami, tegyuk hozza, meg lett fejelve a kommunista mentalitassal, cajgruhaba, Mao-kabatba…) nem lesz nyero a mai vagy inkabb a kozeli jovo vilagaban! De ne feledjuk azt az alapveto tenyt sem, hogy minden az emberi tulajdonsagokbol kovetkezo attitud, ami taptalajt kapva, szitva vagy epp elfojtva, ideologizalva es szervezve tarsadalmi leptekben jut ervenyre. Szoval: a gazdasag es a politika mi magunk vagyunk. De talan nem veletlenul jott letre a szocialpszichologia mint hatartudomany sem. Roviden itt tanulmanyozhato, hogy fogalmat alkothassunk, pontosan milyen teruletet es kerdeseket is vizsgal ez a diszciplina:
Link: http://www.google.co.il/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CCIQFjAB&url=http%3A%2F%2Fweped.gportal.hu%2Fportal%2Fweped%2Fupload%2F710292_1348859843_04708.pptx&ei=-lSgU9HzAuiy7Aa5roCgBA&usg=AFQjCNE3j1KThcuJOy16G7L7C3eJkDe-oA
A tudomanyrol pedig eszembe jut: ha nem talaljuk az ertelmiseget, a tudomanyok muveloit mindenkepp megtalalhatjuk, de epp ugy mas un. ertelmisegi szakmak csoportjait is – mivel foglalkoznak. Talan nem a politikai szinpadon ugralokat (tisztelet a kivetelnek) kellene alapul venni.
Errefele tendenciava valt az ujsagirok aktiv szerepvallalasa a nagypolitikaban – egyre tobb az ujsagirobol atigazolt parlamenti kepviselo. Kezdeti nyilatkozataik szerint, beszukultnek ereztek hivatasuk tarsadalomsegito lehetosegeit. Ma mar beleoregedett arcokat latok tobbnyire – bar nincs ra pelda, hogy kozuluk valaki is visszatert volna eredeti hivatasahoz. Haat. Magam egyszer voltam kivancsi, hogyan kozolnek valamit “belulrol”. Allitom, nem nyero, ha az ember “harmadik szem”, tehat objektiv megfigyelo kell hogy legyen – es nem belso bratyi. Teljesen mas mufaj. De ez is egy tapasztalat volt szamomra, nagyon tanulsagos tapasztalat. En bentrol neztem kollegaimat, akik szabadon meloztak, vegeztek szakmai munkajukat, ami miatt jelen voltak, ok pedig kintrol “rohogtek” rajtam. Volt is min – de tapasztalatot csereltunk vegul.:)
Gondolhatod, akkor engem mennyire elkeserit a media (ne is nevezzuk sajtonak, az tul jo kategoria!) mai allapota, onmaga devalvalasa: progresszivitas es tudas helyett valoban a (szellemi)dzsentriskedes, megkockaztatom: szellemi obszcenitas. Namost: ugye, ha nincs kozonseg, nincs eloadas sem…
Nincs vezeto ertelmiseg, de van tarsadalmi feltorekves (igy vagy ugy, de mindenkeppen van!), ez eletoszton ugyanis! Akkor ez igy most hogy is van a hal fejevel? Elnyulo uborkaszezon? Hirlapi kacsa az!

 145. sztalker — 2014-06-17 14:55 

@becsuszoszereles1k:
„El kellene vonatkoztatnunk a politikatol (ujsagirastol?) egy kisse!”

Igen, csak hát minden politika (és gazdaság), ha jobban megnézzük. Itt nálunk gyakorlatilag csak annyi történt, hogy a nemzeti vagyont leosztották bizonyos csoportok, de az újratermeléséről mindenki elfelejtkezett. Most azt éljük fel, daráljuk le, ami még maradt, aki tudja védeni birtokait, az minden eszközzel beállt védekezésre. Ezért keres mindig új meg újabb pártot magának az értelmiség, hogy az majd védje őt, ahelyett, hogy maga mutatna példát, vezetné ki az országot ebből a szellemi és gazdasági „monokultúrából” (most megpróbáltam szépen megfogalmazni, ugye?), amibe kezd belesüllyedni. Nekem ezért különösen szomorú, hogy ilyen állapotokat kell látnom a sajtóban meg a mindenféle médiákban, mert nem látom azt a fajta bátorságot, példamutatást tőlük, amit elvárnék egy ilyen helyzetben. De biztosan én vagyok nagyigényű vagy idealisztikus felfogású. Egyszerűen folytatjuk a jó öreg dzsentri mentalitást, pedig ez már nagyon nem lesz nyerő a mai világban. És pont nem a kisembereket akartam ezzel cikizni, mert igenis a fejétől bűzlik a hal („a halfejétől!” — Hofi), hogy várhatnának el bármilyen teljesítményt a kisemberektől azok, akik mindenben visszaélnek előnyös helyzetükkel. Ez mindig megbosszulja magát egy társadalomban, nem igazán jó minta az ilyesmit követni.

 144. becsuszoszereles1k — 2014-06-17 05:27 

@sztalker: Jol lathatoan politizaljunk vagy vedjuk magunkat? Kulonben ertem amit mondasz.
Ha mar Kepes es ujsagiras – nem az olvasonak (kovetoknek?) mutat rossz (veszelyes) vagy helyes peldat, hanem a tarsadalomnak (ha nem tevedek: tomegkommunikacio). Mara mar kisse mas a veszelyezteto korulmenyek konstellacioja, mint valaha, de azt is mondhatnank: mint barmikor. Sokkal monolitikusabb, attorhetetlenebb, de mindenkepp atjarhatatlanabb. Szerinted hol van egy ujsagiro attol, hogy a kenyerado gazdijat vedhetne – ha egyaltalan tudja ki (mi) az? Ha meg eleg okos, ami ugye nem moral-etikai kriterium, akkor tisztaban van azzal is, hogy a nyomorult kis jovojet ugyan vedheti. Azt mondom, hogy siman szolgaljon, es ez a politikusokra es minden hivatasra vonatkozik, amelyik a tarsadalom ugyeit vallaja fel. Ahogy irod: ez egy ennyire polarizalt, szetesett tarsadalomban nem lehetseges vagy nehezen visszaemelheto a mukodes szintjere. Az elmult 15 evet emlited a tendencia “kiteljesulesekent”. Bar hosszu elozmenye van, de attol meg szegyenteljes. A klasszikus polgari (majd polgari alapokon nyugvo nem annyira polgari, de magara megis ado) ujsagiras es klasszikus ujsagiroi tarsadalom megszunt (legalabb is Magyarorszagot tekintve igy tunik – es mindig az irott sajtot vegyuk alapul, mint klasszikus ujsagirast, valodi szakmai muhelyt: nincs hang, nincs mozgokep, ami segitsen), illetve provincializalodott. Nincs etalonja, az viszont piaci. Hogy van-e az ujsagironak elvonasi tunete, ha nem publikal – nincs, mert publikal, ahogy mondod. De ez a lehetosege mindig is megvolt, es a media az idok folyaman csak duzzadt, nem pedig forditva. A hivatasos (regisztralt, pl. MUOSZ-tagsag) magyarorszagi ujsagirok szama pedig szinte allando: 40 evvel ezelott korulbelul negyezer fo volt, ma pedig – designerekkel, szóvivőkkel és pr-szakemberekkel kiegeszulve! – otezer fo (MUOSZ adat). A valamikori derekhad (az alapitokrol, iro-lapszerkesztokrol nem is szolva) mar reg nem el, illetve reg nyugdijban van vagy hamarosan nyugdijba vonul, vagy hatterbe vonul – bar ez a hivatas ugymond “kortalan”. Az utanpotlas milyenseget es mibenletet pedig elsosorban a tarsadalmi korulmenyek determinaljak, mint mindannyiunkat. Nyilvan tobben elhagytak a palyat, esetleg kesobb visszatertek. Vagy nem. Vagy mashol. Vagy ott sem.
Talan megfontolandobb mara mar ismet kiindulni onmagunk es a csalad kozossegenek epitesebol (mig ember szuletik a foldon) egy jobb jovo erdekeben, egy egeszen mas uton tovabbhaladva, mert ugy tunik, “paradox modon” megis csak ezt diktalja a tortenelmi szuksegszeruseg, ami nem mas, mint a megujulas szuksegessege. El kellene vonatkoztatnunk a politikatol (ujsagirastol?) egy kisse!

 143. sztalker — 2014-06-16 12:54 

Jól érzi Kepes azt, amit úgy lehetne mondani: a magyar értelmiség, újságíró társadalom dörgölőzése a mindenkori hatalomhoz a rövid távú túlélés érdekében. Ez azért lehet kifejezetten veszélyes, mert rossz példát mutat az olvasóknak, vagy ahogy mostanában mondják: a követőknek.

Tényleg fel kéne már nőni ahhoz, hogy kissé messzebb lássunk annál, ami a mi saját anyagi jólétünk és biztonságunk, hosszabb távon nem lehet sikeres egy ennyire polarizált társadalom.
Az elmúlt 15 évben kialakult egy borzasztóan rossz visszacsatolási spirál a tömegtájékoztatás igénytelenségi versenyében. Van egy szint, ami alá, ha lesüllyed egy ország, az istennek nem fog feljönni, mert elveszti az igényességet elváró közönség-bázisát. Ez egy nemzedék alatt bekövetkezhet. Innen már könnyű ráfogni a műsorgyártók, lapkiadók terveire, hogy az csak széplelkeknek, kis számú túlművelt entellektüelek éjjeli rétegműsora lehet csak, ami eleve nem lehet nyereséges, hát le vele!

Nem az a baj, hogy igénytelen műsorokkal tömnek minket, hanem, hogy jóformán csak ilyen van, nem szerepel a kínálatban (vagy nem fő műsoridőben, esti vetítési sávban, csak hajnaliban, lehetetlen időpontokban) értékes film, beszélgetés. Ami pedig annak számít, a konkurencia hiánya miatt sajnos túlértékelt lehet, ezzel maguk az alkotóik is túlbecsülhetik fontosságukat, vagy elhitethetik magukkal, hogy a csúcsszintű televíziózást, rádiózást, blogírást stb. egyedül ők képviselik világszínvonalon hazánkban, hát süvegeljük meg őket minden esetben.

Pedig hát csak azt teszik, ami a dolguk lenne minden normális médiával bíró országban, csinálják a saját meggyőződésük és ízlésük szerinti műsort, vagy szerkesztik a híreket, riportokat. Ez sajnos nagyon-nagyon provinciális tud ám lenni, amolyan a vakok közt félszemű a király jelenség, csak már ennek is örül az ember, mert egyszerűen nincs választék.

És bizony, a többség győz (általában), tessék megnézni a mintát, az olasz televízió idétlen vetélkedőinek és műsorainak a tömkelegét, a csili-vili stúdiókba behívott értéktelen sok szemetet.

Önmagában egy műfaj még nem jelent minőségi besorolást. A bulvár (pl. a bulvárújságok) mindig is jelen voltak minden médiában, minden korban, a britek ezt ráadásul még magas szinten űzik is, ott ez elismert újságírói zsáner (nálunk inkább elítélt), egy cikk nem attól lesz értéktelen, hogy mi a témája, hanem ahogy azt megírták. (Sok tudományos ismeretterjesztő cikket nehezebb megírni röviden és közérthetően, de még egy bűnügy témájút is egy bulvárlapba, mint egy hosszabb lélegzetűt egy országos politikai napilapba, ahol bőven van hely kifejteni a témát.) Csak hát a szakma nem akarja nálunk kitisztítania önmagát (helyesebben: ez a szakma sem, ahogy sok más sem sajnos, miért pont ők kezdenék ezt, ugye, hogy ismerős?), mert egyelőre még jól meg lehet ebből élni (fehérgalléros kategória), szakmai gyakorlatilag nívó alig van, nem lesz elvonási tünetük az újságíróknak, ha nem jelenhet meg a cikkük úgy, ahogy azt szeretnék, mert bármikor simán át lehet nyergelni a divat-, sport-, reklámújságírás területére, ahol nem kell politizálni direktben. (Börtönbe meg nem fognak menni értünk, ahogy a politikusaink sem a választóik érdekéért, arra azért mindig vigyáznak, ennyire nem hülyék.) De a jól látható politizálás később mindig vissza fog ütni arra, aki nem tartja meg a három lépés távolságot a téma és a közönség közt, ezt sosem lehet megúszni.

Arra akartam csak kilyukadni, hogy nálunk az újságíró (is) elsősorban védi magát (ahogy szinte mindenki, akinek bármilyen vesztenivalója lehet), a kenyéradó gazdiját, a nyomorult kis jövőjét, ahelyett, hogy inkább az olvasóját meg szakmáját szolgálná, ahogy azt kellene.

 142. igazitrebics — 2014-06-16 06:40 

@realcorpus:
Még nem olvastam a Kepest, de megkönyvjelzőztem, majd sorra kerül!

 141. realcorpus — 2014-06-15 21:48 

@igazitrebics:
Nem ezzel kapcsolatban nézelődtem miután beszéltünk, mégis egy olyan cikkbe botlottam, aminek a címe hasonlóan fogalmaz, mint amit írtam.
Kepes András: “Sokan úgy érzik, már megszólalni sem érdemes”
A vége felé meg ahhoz hasonló olvasható, amit te írtál:
“A feszültségek pedig attól, hogy nem kerülhetnek a felszínre, még veszélyesebbé válhatnak, szelepek híján robbanáshoz vezethetnek.”

 140. realcorpus — 2014-06-15 21:35 

@petiba:
Ha még az is kiderül, hogy szomszédokok vagyunk, akkor… akkor… akkor nem tudom, mi lesz. =)

 139. petiba — 2014-06-15 18:43 

@realcorpus:

@igazitrebics:

És én is.

 138. igazitrebics — 2014-06-15 13:10 

@realcorpus:

Én is! 🙂
Pedig ezek is biztonsági szelepek voltak! Egyre fogynak!

 137. realcorpus — 2014-06-15 13:05 

@igazitrebics:
Nekem mondod?! =) Az említettet olvasom/olvastam többnyire. A törlések mindennaposak voltak, volt olyan téma, amihez nem is lehetett hozzászólni (általában a rejtett erőforrásról szólóak…). A híreket ritkán olvastam, inkább csak a kommentekre kattintottam a főoldalról, azok legalább szórakoztatóak voltak.

A kisember ezek után hogy merné kinyitni a száját, ha azt látja, hogy a nagyobb cégek, szervezetek is csak lapítanak, mint az a bizonyos a fűben?! (Nem, nem a nyuszira gondoltam! =) )

 136. igazitrebics — 2014-06-15 12:36 

@realcorpus:

Én abban biztos vagyok, hogy az AS a füle botját sem fogja megmozdítani! Ekkora beszari társaságot még nem láttál! Különösen a baranyai élenjáró a fosásban! Már 2012-ben megszüntették az ország-világ híreinek a kommentelését. Senki nem kérte-követelte! Természetesen egy bötűt nem írtak a portálon figyelmeztetésként! Most is tulajdonképpen egy FB kommentben írták nekik, hogy az angolkisasszonyoknál az a divat, hogy először figyelmeztetik a kuncsaftot, aztán történik valami. Ezek után megjelentettek egy közlemény posztot! Broáf!
Egyébként az AS portálok döntő többsége (tegnap este)még engedte a kommentelést és semmilyen figyelmeztető közleményük nincs.
Nem hiszek abban, hogy ez a kormány bármilyen gyenge kritikát elfogadjon,, majd változtasson! Nekik mindig erőt kell mutatniuk. Így szocializálódtak. De mindegy, mert ez van! 🙁

 135. realcorpus — 2014-06-15 11:28 

@igazitrebics:
Talán így is tervezték, és jól jön, ha csökken a kattintás. A kommentek így jó pár nap után sem adják még a tizedét sem a korábbiaknak. A helyi (városi) hírportáloknál szintén ez a helyzet, már ahol lehetőség van rá, mert van olyan is, ahol a közösségi blokk sincs meg. Az országos oldalaknál nem lesz nagy változás, de a kisebbeknél szerintem érezhető lesz a hatás. Pár hónap eredménye után már lehet statisztikát lobogtatni, mekkora a kár, mennyivel csökkent a látogatottság, ezzel kikérni/’kikényszeríteni’ egy változtatást arra vonatkozóan, hogy vizsgálják felül a posztban említett indoklást. Ha összefognak, akkor már lehet hivatkozni munkahelyek megszűnésére, reklámok elmaradására és ezzel párhuzamosan adóbevétel-csökkenésre, stb., ami országos mértékben már érzékelhető az állam részéről is.

Persze az is lehet, hogy mindegyiknek csak a saját háza tája érdekes és eszükbe sem jut összeállni, beletörődnek a lejtmenetbe…

 134. realcorpus — 2014-06-13 08:33 

@igazitrebics:
Az ittenin sincs még sok komment, ami van egy-kettő, az még többnyire nem kamu-profil. Azokat most élesítik, gondolom. =)
Majd kitalálnak valamit (vagy nem), hogy látható legyen, melyikhez mennyien szóltak. Egyelőre marad alapnak a legolvasottabb, mint esélyes a legtöbb hozzászólásra, ha már a legvitatottabbnál nincs semmi, mert a korábbi beírásokat kisikálták az oldalról. De általában már cím alapján is nagy valószínűséggel meg lehet állapítani, melyik lesz ‘kedvelt’ téma.

 133. realcorpus — 2014-06-13 08:22 

@johannes:
Az első link megmutatta, mire számíthatok, nem is csalódtam. Amely szöveg úgy kezdődik, ahogy az első bekezdés fogalmazva van, az nagy általánosságban egy kamutörténettel folytatódik.
Röviden kb. ilyen: Ami velem történt, az olyan igaz, hogy csak na! Én is kétkedő voltam, de már megvilágosodtam. Hidd el, hogy így van, még ha hihetetlennek is tűnik, de ez az egyetlen igazság a Földön! (És, aki nem hiszi így sem, tuti agymosott.)

A ’90-es évek elején/közepén a hitgyülis szabadtéri performanszok is ilyen tartalommal bírtak, csak más volt a felvezetőt követő történet. Itt minden előadó a korábbi életében bűnöző és/vagy pénzhajhász és/vagy élvhajhász és/vagy drogos és/vagy alkoholista stb. volt, de többnyire ‘és’-sel, tehát mindegyik egyszerre, míg meg nem szállta a szentlélek, vagy valami ilyesmivel magyarázták.

És, ha most arra gondolsz, hogy nem olvastam végig a linkelt szövegeket, igazad van. Beleolvasás néhány mondata is elég volt nekem.

 132. igazitrebics — 2014-06-13 08:11 

@realcorpus:
A saját nevüket nem szívesen adják. Végignéztem a mi portálunkat. Nem lehet tudni melyik cikket kommentelték, változott-e a komm. száma. Röviden, nem felhasználóbarát így a portál!

 131. realcorpus — 2014-06-13 07:57 

@igazitrebics:
Gondolod, csökkenés lesz, mert a saját profiljukkal nem fognak írogatni? Aki eddig is függő módon adta véleményét a cikkekhez, ezután sem fog lemondani róla. Megcsinálja a korábbi nevéhez a regisztrációt és folytatja. (Erre utaltam feletted, csak nem akartam reklámozni egyiket sem. =) )

Más helyeken lehet választani 4-5 közösségi fiók közül is.

 130. johannes — 2014-06-13 07:12 

Nos, ha már a gyíklényeknél tartunk, kering a világhálón egy anyag, amit Lacerta interjú néven ismernek:
http://aranylaci.freeweb.hu/lacerta/lacerta.htm
Ennek van egy hosszabb angol változata is: http://www.whale.to/b/lacerta.html . Először a Neten a http://www.luisprada.com 2004 Dec 26-án jelent meg és létezik egy kommentárja is: Michael & Stephanie Relfe http://www.metatech.org/2010-2011/the_lacerta_files_interview_with_reptilian_alien.html
Az Ufológusok egy résza hamisításnak stb azaz hoaxnak tartja. David Icke, már paranoiásán az egyik legnagyobb képviselője. A földalatti folyosórendszerek, városok azonban nem csak Lacerta témában bukkannak fel. (Scifi David Kellermann: alagut a világ alatt) hanem sok helyen. Például a magyar őst9rténetben is, a pálosok és a Pilis kapcsolatában és azzal a konspirációval kapcsolatban, amely megakadályozta ennek a témának, valamint a Holdvilág ároknak a kutatását. Bármilyen hihetetlen Attila sírjának igaz (állítólagos) története is ennek a része, miként az is, hogy a Pilis egyes hegyei földdel fedett piramosik, amelyek összefűggenek a boszniai hasonló piramisokkal. Na.. ez igy hatalmas katyvasz, érdemes lenne valakinek végigbogarászni, mert érdekes. Különben a náci Ahnenerbe volt az, amelyik ezzel a témával(is) hivatásszerűen foglalkozott.

 129. igazitrebics — 2014-06-13 06:46 

Az AS-hez tartozó megyei hírportálokon, megszüntették a hagyományos kommentelést!
Helyette Fosbúk profillal lehet bejelentkezni és komentelni. Úgy gondolom, belesápadnak majd, mennyire lecsökken a kattintás szám!

 128. realcorpus — 2014-06-12 09:18 

Nincs olyan szervezet (akár újságírói, média-képviseleti, vagy akármi), amelyik kérhetne kiigazítást, állásfoglalást, helyesbítést, vagy valamit az adott ügy indoklása tekintetében? Mert nem az ítélettel van baj, csak az indoklásával.
Értem én, hogy AB, de ott is emberek vannak, akik tévedhetnek, beláthatják tévedésüket, és ha ez előfordul, akár változtathatnának álláspontjukon. Túl idealista gondolat?
Vagy csak azért nem foglalkozik vele senki különösebben, mert gyorsan leterhelték az erőforrásokat az újabb ötletek? Pl. reklám-adó.

Az indoklást viszont sok helyen vették iránymutatónak, át is állnak a legnagyobb közösségi oldalon keresztül leadható hozzászólásokra.

Ezt tekinthetjük kiskapunak is, mert így is azon az oldalon lesznek láthatóak az adott hsz.-ok, csak épp mégsem azon a szerveren, amelyiket az oldal gazdája használ.
(A megnövelt forgalomra tekintettel még részesedést is kérhetnének. =) )

 127. logiszton — 2014-06-10 23:39 

Hogy kit fognak megbüntetni:

-Hova szaladsz Nyuszika?
-Menekülök, mert a …szesek levadásszák a medvéket!
-De te nem vagy medve!
-Ők mondják meg, hogy ki a medve!

Pesszimista:
-Ennél nincs lejjebb!
Optimista:
-Dehogynem!

 126. logiszton — 2014-06-10 23:09 

@jukeey:
98.jukeey
123.logiszton-nál írtam, hogy gondoltak erre is és megoldották: fortélyos félelem igazgat.
Sajna, be lehet vonnod a győzelmi lobogót.

 125. logiszton — 2014-06-10 23:04 

@untermensch4:
70.untermensch4
Azért figyelemmel kéne lenni arra, hogy:
Jog=érdekérvényesítő képesség.

Ebből a szempontból a cég/minél nagyobb, annál inkább/ sokkal előnyösebb helyzetben van, mint pld. a munkavállalója, vevője a jogászaival, a korlátlan idejével és rengeteg pénzével.Nem kéne alájuk turbózni még egy törvénnyel is.
Pld. a hamburger egészségtelen és ma már köztudottan szemétből készül.De ennek kimondása árt a cégnek. Ebben a perben ki fogja bírni fizetni a szakértőket, laborvizsgálatokat, stb. szerinted?

 124. logiszton — 2014-06-10 22:51 

@druida64:
druida64
Rájöttél!! Ez a cél. Mindenhova nem lehet rendőrt állítani, ezért a megfélemlített polgárokkal láttatják el ezt a “rendőri” feladatot, akik ott vannak.

Valahol olvastam, hogy minden diktatúra alapvető problémája, hogy a polgárai egy részét muszáj szabadon hagynia, hogy legyenek, akik őrizzék a letartóztatottakat. Hát effelé haladunk: nem a bűnözők élnek rácsok mögött, hanem a nem bűnöző polgárok, akik ráadásul maguk építik maguk köré a rácsokat.

 123. logiszton — 2014-06-10 22:42 

@sztalker:
56.sztalker
Az van, hogy az internet szolgáltatót fogják büntetni. Vagyis nem a működtetőt, hanem azt, aki neked követiti a tartalmat. Tehát mindegy, hogy honnan működsz, ki a sróman, a szolgáltatód nem fogja engedi tovább hozzád az általa kritikusnak vélt tartalmat. Így senki sem szidhatja a kormányt/politikai haszon/ és az öncenzúra mindig olcsóbb és hatékonyabb is/gazdasági haszon/.

 122. logiszton — 2014-06-10 22:33 

@numspa
53.numspa
“A vélemény- és gondolatszabadság visszafojtását én nem látom…”

Ízé, tán körül kéne nézned! Olyat olvastam, hogy gyűlöletbeszédnek, közösség elleni uszításnak-sértésnek vagy valami hasonló véleményezésnél nemcsak az érintett élhet a perindítás jogával, hanem az érintett közösség bármely tagja is./Adott esetben a közvetlenül érintett tudta vagy ellenkezése ellenére is./
A pontos szöveget nem tudom, de próbálom megkeresni.

Szóval a diktatúra soha nem úgy kezdődik, hogy a rádióban-TV-ben bejelentik, hogy ma du. 2-től diktatúra van. A lényeg a lehetőség megteremtésében van. Akkor is, ha pillanatnyilag /még/ nem alkalmazzák.

 121. becsuszoszereles1k — 2014-06-07 04:12 

@petiba:
:)) Tokeletes madartavlat!

 120. becsuszoszereles1k — 2014-06-07 03:44 

@petiba: Azert, ha keson is, de mindig jokor 9vagy jobbrol?) bukkansz fel! Erre datolyaban (palmaban), esetleg malnaban utazunk.
Ha ‘kismertekben off, nagymertekben on’, akkor Sztalker zarszavara koccinthat a csapat, a letezo vagy alkotmanynak tuno alaptorvenyre!:) Jovoheten meg talalkozunk, a Foci VB 2014-en…

 119. petiba — 2014-06-07 00:08 

@becsuszoszereles1k:

Zárthelyit? Miről maradtam le :O
Hacsak nem zárt-helyire gondoltál,mert azt még csak érteni vélném.

De nem, semmi zárt hely, sőt nagyon is nyitott, tele éppen érő, azonnali szedést, feldolgozást igénylő eper, meggy, borsó, ribizleee és tsai.

 117. sztalker — 2014-06-04 11:20 

92. untermensch4

Hát, nem engem kell meggyőznöd e téren…

Én már leírtam, hogy kábé mi a véleményem az egész cirkuszról, ha csak 1 mondatban lehetne meghatározni a helyzetet, akkor azt mondanám, hogy soha, sehol nem adták ingyen, nem küldték meg postán utánvéttel a demokratikus működést. Sem a szólás-, sem a sajtó-, sem a választási-, utazási stb. szabadságot. Semmit.

Azok, aki „átköltöznek” egy e téren már jól működő országba, azok bizony innen hiányoznak majd, mert ez nem a papírformától működik, hanem csak a gyakorlatban meglévő működés az igazi fokmérője egy plurális demokráciának.

Mindig azt a példát hozom fel erre, ami eléggé jól ismert a latin-amerikai országokban élők előtt: a panamai ás az amerikai alkotmány szó szerint megegyezik (egy délután alatt írták át kalandorok egy előszobában ülve angolról spanyolra, miközben családjuk nőtagjai ezalatt meg a panamai zászlót varrták-hímezték az ölükben, azt is az USA-lobogójának mintájára), csak hát nem mindegy, hogy a valóságban mit is tartanak ám be ezekből az alaptörvényekből és törvényalkotási módozatokból. Senkinek nem ajánlom, hogy összevesse a nicaraguai és mondjuk az angliai előzetes letartóztatásban ülők lehetőségeit…

Pedig Nagy-Britanniának nincs is írásos alkotmánya, ha nagyon kekeckedni akarunk, még csak nem is köztársaság, hanem alkotmányos monarchia.

Tehát annyi szabadságunk lesz majd, amennyit ki fogunk tudni harcolni magunknak itten a közeljövőben, kérem, oszt’ jó napot!

Bárcsak ne ilyesmikről kellene kommentelgetnem.

Még annyit hadd írjak ehhez a kommenttörvényhez:
Létezik már egyfajta „megélhetési” perelési lehetőség is, ha úgy vesszük, bevezették már az ún.sérelemdíj fogalmát is a PTK-ban, amit aztán boldog-boldogtalan ki is használhat majd alapból, ha úgy érzi, megrövidítették valamivel egy szájton, vagy vmilyen virtuális térben… De egy ténylegesen fejlett demokráciában azért nem muszáj mindent megtenni, amit a jog szerint lehet, erre csak rájövünk egyszer mi is. Az lenne a fontos, hogy meglegyen egyfajta egyensúly az alkotmányos szabadság és a személyiségi jog védelme közt, mert mindkettő fontos. Mikor ez, mikor az. A névtelen, nickneves kommentelők nehezen perelhetők (vagy sehogy sem), de a jól ismert blogtulajdonosok már igen, és ebből nem lenne jó rendszert csinálni.

http://gazdasagiradio.hu/cimlap/az-uj-ptk-egyik-legfontosabb-ujdonsaga-a-serelemdij-927

Ha látjuk a fától az erdőt, akkor azt is látjuk, hogy megpróbálják a kommentelőket leszoktatni vmiről, ami egyeseknek nagyobb előnnyel járna, ezt pedig rendeleti úton próbálják kikényszeríteni.

 116. realcorpus — 2014-06-04 09:18 

@gigabursch:
Ha a keresett nem is, de sok mást találhatsz abban az előadásmódban. (pl.: http://radiojatekok-mindenkinek.blogspot.hu/)

A MEK-re visszakerültek Rejtő művei! Végre tisztázták a jogi hátteret. (Amit említettél, megvan hangoskönyvként is, de nem Rudolf Péter olvassa fel, hanem Barna Emese.)

 115. gigabursch — 2014-06-04 08:32 

@realcorpus:
Úgy általában szeretem a RádióSzínházat, főleg ha jó előadó ad elő egy nekem tetsző művet (ilyen volt pl. Rudolf Péter tolmácsolásában a 14 karátos autó, pedig előtte elég sokszor olvastam, de utána egész más volt olvasni).

No, hát Csuja Imre orgánumát is szeretem.

 114. realcorpus — 2014-06-04 08:22 

@gigabursch:
Lehet. De, ha már lepapírozták a szerzői jogokat a meghangosításhoz, akkor a megjelenés időpontját sem lett volna nagy fáradtság közölni a jogtulajjal.

Csuja-mentesen, karakteresen, szerző által megosztva, hogy magadnak felolvasd? Úgy már nem is jó?! =)
http://gyattila.tripod.com/harmincharom/
(Nem tudom, mennyivel kevesebb, ha egyáltalán kevesebb, mint a ~200 oldalas nyomtatott változat.)
A NAVA oldalán fent van ugyan, de csak a műsorok első perce hallgatható. Jó pénzért talán kiírják CD-re…

 113. gigabursch — 2014-06-04 07:08 

@realcorpus:
Szerintem csak arról nem, hogy mikor lesz adásban.

De ha ezt valaki nekem letölti és csokorba gyűjti, jövök neki egy valami folyékonnyal.

 112. realcorpus — 2014-06-04 06:20 

Megjelenéskor már gondoltam, hogy valami hasonló alapja lehetett a posztbeli esetnek és a Delfi-ítéletnek is, mint amit az izé-n pedzegettek. Meg is lett az eredménye. A #62-esben levő levél már az AB – posztban említett – határozatát idézi: http://www.ize.hu/comments.php?post_id=27717

 111. realcorpus — 2014-06-04 05:09 

@gigabursch:
Az szép dolog, hogy maga a szerző sem tudott róla?
http://tarkun.blogspot.hu/2012/11/mulier-mulier-seclericus.html
Megjegyzések, az írás alatt.

 110. realcorpus — 2014-06-04 04:26 

@missmarple:
Nincs az olyan régen, csak 4 éve nem korlátlan. (Konteó-ügyileg: akkor is választások után voltunk, ugye. =) )
http://goo.gl/Z8e2W9
(Nem emlékeztem rá pontosan, de bízom benne, hogy akkor épp nem írtam hülyeséget.)

Mellesleg (ma) napra pontosan 7 éve vették bele az MR1-et, aztán később felejtették le a végéről Kossuthot. 12 éve talán még a világhálón se voltak.
Tudom… Repül az idő! =)
(Bár a gyíkon 3 hetet írnak visszahallgathatóságilag, az általad is linkelt oldalon 2 hónapos múltat lehet kattintani.)

 109. realcorpus — 2014-06-04 04:22 

@missmarple:
Nincs az olyan régen, csak 4 éve nem korlátlan. (Konteó-ügyileg: akkor is választások után voltunk, ugye. =) )
http://forum.index.hu/Article/jumpTree?a=112245698&t=9209842
(Nem emlékeztem rá pontosan, de bízom benne, hogy akkor épp nem írtam hülyeséget.)

Mellesleg (ma) napra pontosan 7 éve vették bele az MR1-et, aztán később felejtették le a végéről Kossuthot. 12 éve talán még a világhálón se voltak.
Tudom… Repül az idő! =)
(Bár a gyíkon 3 hetet írnak visszahallgathatóságilag, az általad is linkelt oldalon 2 hónapos múltat lehet kattintani.)

 108. becsuszoszereles1k — 2014-06-04 04:05 

103.@realcorpus: “Kehi”-ugyben tajekozatlan vagyok.
A posztok kozotti utalasokat pedig Tiboru kedveli. Ismetles a tudas kistestvere. A linkeket csak azert nem jelzem, mert itt mindenki tud serobol hegedulni, sot idezni is – istenadta memoria.

 107. becsuszoszereles1k — 2014-06-04 03:56 

@FilcTroll: Hat epp azert ellenveto, mert tagadja a jogot, mint erofolenyt. Csak ugy meselem.:)

 106. FilcTroll — 2014-06-03 22:03 

@becsuszoszereles1k: A többször beidézett Anton Sandor LaVey a sátánista alapvetések között sorolja fel azt, hogy “nincs jog, csak erőfölény”. Ezt a szemléletet sokszor látjuk viszont a politikában és a hétköznapokban. Csak úgy mesélem. 🙂

 105. gigabursch — 2014-06-03 20:34 

@missmarple:
Pedig de szívesen letölteném György Attila 33 című hangelőadását Csuja Imre tolmácsolásában.

 104. missmarple — 2014-06-03 19:39 

@realcorpus:
Köszönöm a kiegészítést. Keresgéltem a “Médiaklikk” nevű oldalon, de ott meg MÉG nem volt visszahallgatható.
Egyébként a 60 napos időhatár azóta létezik, amióta átneveték a Kossuthot MR1-re. Van vagy 12 éve… 🙁

 103. realcorpus — 2014-06-03 17:04 

@becsuszoszereles1k:
KI
Talárosok kedvéért talányos a fogalmazásod? Időnként olyan posztok közötti kereszt-átutalásaid vannak, hogy a kehi is csak pislogna. =)
BE

 102. becsuszoszereles1k — 2014-06-03 16:38 

100.@rebel: Latom. Vartal?:)) Az onleleplezeshez el is felejtettem hozzadszolni! Sajnos nalunk mar megint Unnepek van, leptem! Ugy kerek a gomb, ha tokeletes! Gondolom mindenki szereti itt Raffaellot (tenyleg hasonlit a szakallas no”re, a hulyeje!)!:))

 101. becsuszoszereles1k — 2014-06-03 16:31 

94.@gigabursch: Mastered vagy mi. Etchnikailag o o o…technikailag.

 100. rebel — 2014-06-03 16:28 

@becsuszoszereles1k: Az antielitista anarchizmus már csak ilyen betegség… 😉
(ám szerintem ez a blog nem rólam szól)

 99. becsuszoszereles1k — 2014-06-03 16:27 

96.@rebel: Utolag nyernek ertelmet @petiba bolcs szavai: vallasi premisszakbol indulsz ki(tomegek megmoralizalasa), bar antiminden vagy. Ugyanakkor (ugyanott: Filc, Satanos poszt) a felvilagosodas eszmeivel sem erc egyet: Szabadsag, Egyenloseg, Testveriseg.
A kiralyok mindig meztelenek!

 98. jukeey — 2014-06-03 14:32 

Úgy látom az az észt ügy sem kimondottan politikai volt (itt szerencsére amúgy is politikánál, pláne lokális aktuálpolitikánál sokkal érdekesebb témák vannak célkeresztben). Nem olvastam utána részletesen, de valami “cégtulajdonost szidtak”, az indított pert. Csak aztán nehogy valami áldottjó szent ember (mondjuk szcientológus vagy templomos) rácuppanjon az új korlátozmányra és bizonyos kommentekre hivatkozva (mondjuk épp erre) feljelentést tegyen, hogy az bizony sérti közösségük szakrális küldetését.

Tanulság, hogy aki ezentúl új blogot akar nyitni, keressen tárhelyet a junájtid sztéccben; de még jobb ha valami trópusi országban, ahol nagy ívben tojnak az eura meg az usára is :D. Akkor aztán a “kormányok” vagy épp az eu létrehozhatnak hatalmas cenzorszervereket, beleköthetik a területen átmenő összes kábelt, és bizonygathatják hogy ezt is csak polgáraik szabadsága és jóléte érdekében teszik. Na milyen komment cenzúrázandó, ha ez nem? 😀

 97. realcorpus — 2014-06-03 13:41 

@rebel:
Második bekezdéshez pont illik. Nem olyan lényeges kérdés úgy általában, de most, hogy a 2/3-ad veszélyben foroghat, megszavazzák: http://index.hu/belfold/2014/05/27/megsincs_meg_a_fidesz_ketharmada/

 96. rebel — 2014-06-03 12:44 

A média majdnem teljes leuralása, a cenzúra erősítése és a szólásszabadság gyengítése általában, azaz mindig akkor jellemző egy társasalomban, ha a hatalom TUDJA, hogy nincs igaza és fél az igazságot kimondóktól. Tehát valójában önleleplezés. Ez a komment balhés is ennek része. Szépen leteszi a bizonyítékát a kurrens hatalom hogy NEM LEGITIM, mivel igen nagy tömeg a társadalomban, nem fogadja el, sőt fennhangon ellenzi intézkedéseit, elveit, illetve eleve mindenestül őket. A kommentelés, már régóta tüske a popsijukban, a net viszonylagos szabadsága miatt, ami semmilyen autoriter hatalomnak nem tetszik (Kínában elképesztő cenzúra, és részleges letiltások vannak és pláne arab diktatúrákban nincs is). Ergo márt megint már megannyiszor, a fagyi visszanyalt. Az elkeseredett, hatalomféltő erőszakos hisztérikus és persze ostoba szabályzás visszaüt; hiszen az értelmesebb emberek szemében (csak hát sajnos ők vannak kisebbségben ugyebár) ismét csak vitathatatlan bizonyítékát tették le alávaló, alkalmatlan és fals mivoltuknak…
Tekintve hogy minden létező sunyi trükköt, intézményesített csalást bevetnek a hatalomért, minden fronton teljes letámadással, amit csak lehetséges minden szabályt átírnak és saját hatalmuk biztosítására igazítják, módosítják és manipulálják (így nyertek most etikátlanul választást is, hiszen kevesebben szavaztak rájuk mint mikor megbuktak), visszaélve a társadalmi érdektelenséggel, hiszen győzelmük nem 8 millió szavazó véleménye, hanem kb azok fele, akiknek megintcsak kb fele ellenük szavazott… Ez ám csak az igazán abszurd és fals győzelem. A hamis torz és beteg status quo-t pedig csak így lehet – már ameddig lehet – fenntartani, hogy ész nélkül cenzúrázunk, korlátozunk minden demokratikus értéket, minden szabadságjogot, amit csak lehet sunyin, manipulálva, ravaszkodva, intézményesített csalásokkal… S így lehet “gyönyörűen” élhetetlen, tudathasadt pokollá tenni egy társadalmat…
A kommentek, amióta léteznek és ugyebár az utóbbi 4 évben erősen fokozódott a Facebook-al, hiszen szinte minden valamirevaló oldal, beépíti a komment modulját, így nem kell regisztrálgatni ugyebár. Többek közt emiatt, de az internet és azt azt már mindenhol kéz alá hozó okoseszközök miatt is nyilván, saccperkábé százszoros szorzók is lehetnek a kommentelések intenzivitásában, mint 10 éve; és hát nyilván az elégedetlen kommentel többet és hangosabban, mint az elégedett, a rendszer barátja…
Eddig bírta a hatalom. (vagy ennyi időbe tellett kitalálni valami újabb tipikus, szánalmas, aljas és sunyi trükköt) Nyilván nagyon nehéz elviselni a királynak, hogy 4 éve üvöltik tömegek hogy pucér… Most lépett “végre” valamit. Amivel megintcsak saját magát leplezi le…

 95. realcorpus — 2014-06-03 06:56 

@gigabursch:
Flash-t nem blokkolod valamivel?
Másik lehetőség, hogy nem jó helyre kattintottál. Nem a szövegre kell, hanem az időpontra. Akkor, ha odaviszed a mutatót, megjelenik egy piros lejátszó-gomb.
Ha ez sem segített, akkor passzolom.

(Mellesleg ez is egyfajta cenzúra, hogy 2 hónapnál messzebbre nem lehet visszahallgatni. Pár éve vezették ezt be szerzői jogokra, meg még ki tudja mire hivatkozva. Korábban nem volt időkorlát, bármit meg lehetett találni, talán még letölteni is, legálisan.)

Közvetlen link a műsorra: http://hangtar.radio.hu/share-1-20140602_123000

 94. gigabursch — 2014-06-03 06:35 

@missmarple:
se opera, se chrome alatt nem indul el a lejátszás.
Jolott mindent, minden más felületen lejátszik.

 93. missmarple — 2014-06-03 03:13 

Hétfőn a Kossuth Rádióban hallgattam erről egy eszmecserét, és az volt a benyomásom, hogy végül nem csak én nem lettem oksabb tőle. 🙂
Ennek ellenére érdekes volt a különböző véleményeket – különböző szempontokra alapozva – meghallgatni.

Beletelt majd’ egy órába, mire sikerült “linkesíteni” a műsort, a hangtárban az időpontra kattintva hallgatható vissza:

ÜTKÖZŐ DÉLBEN
Az Alkotmánybíróság döntése a kommentelés szabadságáról
HANGTÁR
Kossuth 2014. június 2. 12:30 Ütköző délben
Halász Zsuzsa
http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2014-06-02

 92. untermensch4 — 2014-06-03 00:12 

@sztalker: szóval észtországban miért gond az hogy vki fizet a reklámért ott ahova nagyrészt agresszív járnak? inkább közgáz nobelt kellene adni nekik, gazdaságilag hasznosították a trollokat 🙂

 91. sztalker — 2014-06-01 14:08 

83. igazitrebics

Észtországban egy cég hírportálja ellen azért hoztak elmarasztaló ítéletet, mert ők tudatosan nem moderálták ki a kommentelő meglehetősen trágár stílusú véleményét, mivel így nőtt az oldal látogatottsága. Tehát nem annyira a kommentelés szabadsága,
mint a tisztességtelen haszonszerzés volt ott a döntő indok az ítéletben.
(A bíróság úgy látta, hogy már azzal, hogy egy kényes témájú blogot jelentetnek meg, e
leve várhatták a kritikus megjegyzéseket rá az olvasőktól,
tehát a kimoderálást is sokkal
gyorsabban kellett volna elvégezniük.
De addig is nőtt a látogatottság és hát a reklámbevételük is ebből kifolyólag.

 90. becsuszoszereles1k — 2014-05-31 15:36 

@realcorpus: Kooperalnek:

@miamai-nak, ha nem ertene’, nem emlekezne’ v. nem vagna’:
Valaki tud valamit Agent Powers-rol?:)

 89. becsuszoszereles1k — 2014-05-31 15:07 

@becsuszoszereles1k:

82.@outatime: Te messze laksz a Haraszty-fele bortermo videktol, vagy szoktal arra kirandulni?

 88. becsuszoszereles1k — 2014-05-31 15:03 

@404notfound: Bocsika! Csak a nickedre reagalnek: ez hanyszor bejon nekem!:) OFF
ON: Nahat, en is epp a levegorol irtam az elobb. Telepata egy blog ez! Meg is kerdem Tiborut az 5 padjan, h. hogy lehetne vagy 32 nicknevem…

 87. becsuszoszereles1k — 2014-05-31 14:57 

80.@realcorpus: Folklorisztikaban is utazol? Van vonatkozo cikkelye az Alkotmanybirosag hatarozatanak? OFF-ON

 86. 404notfound — 2014-05-31 14:51 

John Lukacs írta meg, hogy Hitler rettenetesen irigyelte Sztálintól a VEZETÉKES RÁDIÓT. Nem tekergetik ide-oda azt a nyamvadt állomáskeresőt, mert nincs is, hehe, tehát nem válogatnak, azt hallgatják, amit KELL. Egyfelől tehát mást semmi esetre sem, erre ugye alkalmatlan a készülék, másrészt akkor is hallják, amikor nem akarják. Ha pedig valamit jó sokszor és jó hangosan mondogatunk, kicsukva a kritikát és le a kritikusokat, előbb vagy utóbb beég az információ, ezen téren Észak-Korea körözte le az összes többi versenyzőt, jó pár évtizeddel. Orwell se egyedül talált ki ám mindent!

Nem mellesleg pedig tisztességben és egyetemi katedrákon megőszült jogtudoroktól hogy várhatnánk el, hogy képesek legyenek ilyen finom különbségtételekre? Blog, poszt, komment, apróhirdetés, aukció, fórum, fájlcserélő… Nekik van ez az internet nevű izé, ami nemrég ilyen drótokon beszivárgott az egyetemi könyvtárba és villódzó képernyők nőttek ki belőle, most meg már a levegőből is jön, őrület! Szóval nekik ez egy új és ismeretlen dolog, nemcsak hazai szinten és ugye arra is volt már példa a világtörténelemben, hogy a jogalkotók késve reagáltak teljesen új élethelyzetekre. Vagy rosszul.

Neeeeeem, nem kezdek ideábrándozni a megoldásról.

 85. becsuszoszereles1k — 2014-05-31 14:48 

83.@igazitrebics: Biztos Esztorszagot osztottak ki, azert!

 84. becsuszoszereles1k — 2014-05-31 14:44 

82.@outatime: Jartam arrafele, hogy pontosan megerthessem mi is az a szabadon szolas es mi is az a tudatos szabadsag – ebbe szuletni kell es utana mar csak belelegezni.

 83. igazitrebics — 2014-05-31 09:13 

“A strasbourgi bíróság szerint lehet büntetni a kommentek miatt”

“Az Emberi Jogok Európai Bírósága indokoltnak tartja, hogy Észtországban megbüntettek egy hírportált a cikkei alatt megjelent súlyosan sértő olvasói hozzászólások, kommentek miatt.”

Írástudó barátaim szerint, ezen ítélet és a magyar AB döntése között nincs különbség. Tehát Strasbourgba kár lenne menni!!! Fidibuszék nagy trükkje!!!

http://mno.hu/kulfoldimediahirek/a-strasbourgi-birosag-szerint-lehet-buntetni-a-kommentek-miatt-1189397

 82. outatime — 2014-05-31 06:51 

Nem jartam Magyarorszagon 9 eve, nem is tervezem. A “szabadsag hazajaban” lakom, amit sokan gyulolnek, sokan utalnak, meg tobben pedig csak hirbol ismernek. A politikajaval lehet egyeterteni vagy nem

DE

itt szoba sem johet hogy torvennyel tiltsanak egy gondolatot ( holokauszt tagadas ) vagy akarmilyen rendelettel/torvennyel/barmivel megszabjak hogy hol mikor mit mond/ir/kommentel/fustjelezik valaki.

A “szolas szabadsaga” itt nem kozhely.

Nem tudom es lassan mar nem is ertem mi tortenik otthon, de valahogy nem jo fele megy az orszag az az en velemenyem. Korlatozni 24 ev utan ujra hogy mit mondhatnak az emberek?? Ez sok.

 81. realcorpus — 2014-05-31 06:39 

@molnibalage:
4 sorban 3 negatív vélemény az AB-ról.
Mivel ártott neked tiboru? =)

 80. realcorpus — 2014-05-31 04:43 

@becsuszoszereles1k:
Elképzelteóriáztam, hogy mi történhet a 6 perc alatt. =)
(Mert dróton nem tart eddig. Hacsak nem rángatja valaki…)

 79. realcorpus — 2014-05-31 04:37 

@miamai:
Nevéből adódóan inkább ‘man from back’. =)

 78. becsuszoszereles1k — 2014-05-31 03:22 

Hat akkor nepszeru tudomanyoskent, atugrom a Dyatlov-vetitesre, volt ott egy hosszuhaju eloado Nyugat-Magyarorszagrol, aki mar akkor is igen gyanus konteosnak tunt egy fotorol, mert tudta merrol fuj a szel…:))
ON: Nalam nagyon bevalt a Billerbeck! Gordon blue vagy cordon bleu szakall!=)=) Pl. @petiba hova tunhetett? Biztosan irja a zarthelyit, es holnap (ma) majd beszamol. * Az almoskonyv en vagyok *szolt a felkelo nap kiraly!

 77. becsuszoszereles1k — 2014-05-31 03:00 

@realcorpus: Hello*** realitas! :)Ejszakai ugyi?=) Nem kell mindig Freud!:)))) El, allitom!:)
Elmondanam, hogy eleve 6 perc, mire atjon az uzi, ugyhogy ne aludjal a valaszokon, mint, tudod ki…:)

 76. realcorpus — 2014-05-31 02:08 

@becsuszoszereles1k:
Ühümm…elgépelés, mi?! Freud is elhinné? =D

 75. becsuszoszereles1k — 2014-05-30 22:26 

Epp most keszulok amugyis szemrevetelezni a Bilderberg 11./ Folyo ugyek folyamatabrajat?:)))
Es koszi a nagyitast! Bar van sajat technikank, de ezt is kiprobaljuk: tobb szem tobbet agyal!:))

 74. becsuszoszereles1k — 2014-05-30 22:11 

@miamai: Jee!:))Resen kell lenni!
Van olyan funkson, hogy: GYIK.
Hugo Weaving (magyar hangja Sztalker) es Keanu Reeves (angol feliratos) a peldakepeim.
OFF: nagyon tetszik a bekagalambod (to @petiba/retur)

 73. miamai — 2014-05-30 21:21 

@becsuszoszereles1k:
“nem pusztan kellemes elfoglaltsagkent”???
Létezik ilyen ember??? :)))))
Hopp, egy “man in black”! :)))))

 72. becsuszoszereles1k — 2014-05-30 21:08 

bocs: ‘nem csak technikai ertelemben ertendo’

 71. becsuszoszereles1k — 2014-05-30 21:05 

(HB)
70.@untermensch4: Erezhetoen, az offolasi szokasok sem szamithatnak szepsegflastromnak, ha me’g annyira is torekszunk a poszt temajaval es a kommenteles fosodraval tartani a kapcsolatot. Ugyanakkor tudjuk, hogy az internet redundans kodolassal mukodik, ami azt jelenti, hogy addig ismetli a jeleket, amig az echo tart (a termeszet maga is “gazdasagos”?) – es nyilvan nem csak etchnikai ertelemben ertendo. Mar majdnem 48 oraja folyamatosan olvasom a konteo oldalt, ugymond, szakmai szemmel, nem pusztan kellemes elfoglaltsagkent, es elegge meglepett amit tapasztaltam: hogy mennyire egyseges es jol kiveheto az oldal es a kozosseg auraja (kohezioja?)! Nem kulonben erosen kifejlett kepessege az azonnali onregeneralasra! Pont, mint az elemi reszecskek viselkedese, hogy a kulon-kulon (szferikus)kepzodmenyek mindig becsatlakoznak egy nagyobb szferikus formaba.

 70. untermensch4 — 2014-05-30 18:27 

@sztalker: szerintem te állsz legközelebb a jó megfejtéshez a gazdasági vonallal. tegyük fel van egy képzeletbeli cég egy távoli országban (piréziában?). a cégnek egyre jobb sora van mert exportál is, nyereséges is, a tulajnak meg jó a kapcsolatteremtő képessége főleg politikusokkal közhivatalnokokkal. csak egy baja van, a cégnél nagy a fluktuáció és az egykori és jelenideejű alkalmazottak panaszkodnak. a neten. a “kapcsolatteremtő képesség” ettől nem szenved csorbát, viszont ki tudja mikor érnek el a cég jó hírét (részint jogosan, részint jogtalanul de igazságosan, részint jogtalanul és igazságtalanul) sértő információk a megrendelőikhez akik nem pirézek ezért ki tudja milyen következtetést vonnak le a sok gyalázkodásból. ennek megelőzésére ez a cenzúra-törvny pont jónak tűnik. az egyszeri pirézek ellen indított sikeres jogi eljárásokról szóló papírosok jól mutatják hogy a cég a valóságban mily kifogástalan, ahogyan a megrendelők eddig is gondolták…

 69. sztalker — 2014-05-30 17:44 

@druida64:

Akkor a kiskapu meg az lehet, hogy át kell minősíteni a legtöbb veszélyeztetett szájtot közösségi oldallá.
(Mint a szesztilalom idején a kocsmák helyett zártkörű klubok működhettek, ahol már klubtagként nyugodtan fogyaszthattál alkoholt, ha jól tudom.) Valami ilyesmit lehet megpróbálni akkor most is, nem?

(Legfeljebb itt majd senki nem a valódi nevén fog nyilvánosan szerepelni, de jogilag ez is megoldható, ha az ismertségi háló egyéb kritériumait teljesíti.)

 68. sztalker — 2014-05-30 17:30 

Még azt is hozzávehetjük, hogy éppen a magyar joggyakorlat határozta meg egyértelműen nemrég, hogy egy közszereplőnek sokkal nagyobb toleranciával kell viszonyulnia a kritikus véleményekhez, egyszerűen az életmódjából, közismertségéből fakadóan. Egy közszereplőnek (nem csak politikusok tartoznak ide) pl. eleve többet kell alapból elviselnie ilyenkor, mint az egyszerű állampolgároknak. A pereket nem a nicknéven kommentelő emberek indítanák egymás ellen a jó hírük megsértése v. velük kapcsolatban valótlan állítások közlése miatt (pedig néha tényleg anyázzák egymást ők is), hanem azok, akikről a kommentek születnek. Pont erre volt precedens korábban. Ha már a személyiségi jogoknál tartunk.

Igyekeznek bebiztosítani magukat, hogy ezzel se legyen gondjuk. Keverik a szezont (a vélemény közlésének módját pl. trágárság, amit mondjuk tényleg bárki jogosan kikérhet magának, ezért is van moderációs lehetőség mindenhol) a fazonnal (magával a vélemény szabadságával).

 67. druida64 — 2014-05-30 17:07 

@seul: A közösségi oldalakra nem vonatkozik a törvény.

Az egész mizériát állítólag egy ingatlanos cég indította, mert valaki el merte mondani, hogy gondja van a vásárolt lakással. Innentől kezdve egy termékről sem írhatod le, hogy egy kalap … sem ér mert kinyírhatják a fórumot ahol leírtad.

Kicsit olyan ez mintha a kocsma tulajdonosát büntetnék azért mert valaki a kocsma előtt szidja a rendszert.

 66. szekertabor — 2014-05-30 16:47 

Én azért árnyalnám a dolgot, bocs Tiboru!

A jogsértésnek kell, hogy legyen felelőse. Ha valakinek pl. egy névtelen gyalázkodó obszcén rágalmakkal felfirkálja a nevét egy villanyoszlopra, akkor a villanyoszlop tulajdonosa, kezelője köteles eltávolítani, ha már megakadályozni nem tudta, vagy nem akarta.

Az internetes tartalmak és ezen belül a blogok nem a természeti közjavak kategóriájába tartoznak, mint a levegő vagy az esővíz. Valahol valaki közvetve vagy közvetlenül megpróbál belőle hasznot húzni, ezért pénzt fektet bele, eszközparkot létesít, rendszergazdát alkalmaz, stb. Általában az üzemeltető blogok esetében reklámbevételekre próbál szert tenni, azáltal, hogy a portálján a bloggerek írásiból válogat, mint pl. az Index. Ebben az esetben nem kérdés, hogy a szolgáltatás tulajdonosa felel a kezelésében levő szolgáltatás révén okozott anyagi és erkölcsi károkért, amennyiben a felelősséget nem tudja áthárítani az elkövetőre.

Egy másik példával élve, ha egy járókelő kővel megdobja a háztetőmet, és ennek következtében egy kilazult cserép másnap valakit fejbe kólint, nekem vagy a biztosítómnak kell kifizetnünk a kártérítést, mert az én tulajdonom okozta a balesetet. Ez a közlekedésben jól ismert objektív felelősség elve.

Mármost szerintem egyetlen ponton lehet ezt a laikus okfejtést megtámadni, mégpedig az annyiszor kigúnyolt KÖZJÓ-ra való hivatkozással. Amennyiben a szabad és anonim véleménynyilvánítást fontosabb közérdeknek ítéljük, mint az egyénnek vagy a közösségeknek a jogait, akkor mondhatjuk azt, hogy a szabad és anonim véleménynyilvánítás által okozott anyagi és erkölcsi károkért senki nem visel felelősséget.

Ám az Alkotmánybíróság ezt másként látja.

 65. igazitrebics — 2014-05-30 13:38 

@nandras:

Miazhogy! Nagyonis! 🙂

Idézet a beadványból: “..nandras nicknevü kommentelő pedig, egy hozzászólását 76db önkényuralmi jelképpel (ötágú csillag) illusztrálta.”

 64. nandras — 2014-05-30 13:16 

***************** ************* ****** ****************** *** ***** **************!

ez a véleményem. na, ebbe kössön bele a tekintetes alkotmánybíróság, ha tud!

 63. molnibalage — 2014-05-30 10:20 

Ez van akkor, ha technológiához nem értő félhülye véntrottyok vannak döntési helyzetben, akik mellett elszállt az idő. Lehet, hogy értenek a római joghoz, de a XXI. századról lövésük sincs ezeknek az idiótáknak a jelek szerint. Ha én ekkora hülyeséget csinálnék a munkahelyemen úgy 2 perc után végának ki. És ezek döntenek az alkotmányról…? Ennyi erővel egy majmot is odaültethettek volna…

 62. realcorpus — 2014-05-30 02:38 

Az adott ügyben történt elutasítás még jogos is lehet, csak a – jogtól ‘elvárt’ – túlfogalmazás miatt az indoklás már nem sikeredett olyan jól. Más fogalmazásban: az állítás helyes, a következtetés rossz. Mégiscsak valami gazdasági lejáratásról volt szó a perben, nem csak arról, hogy kispista beszólt nagyjóskának.
Hogy ez mennyire lesz hatással a későbbi ügyekre…?

Én remélem, hogy ez egy túlreagált esemény.

 61. seul — 2014-05-29 21:43 

ez a magyar servereken üzemeltetett oldalakra vonatkozik? mert nem hiszem, hogy a Zuckenberg-et nap mint nap zavarni fogják, hogy pl valamely magyar celebet a rajongói oldalán leszólják.
Én optimista vagyok, ez inkább szépségtapasz, hogy a vezetőség elkötelezett a kultúrált internetezés felé.
Bezzeg Eric Theodor Cartmen már dühöngene 😀

 60. zolcsi67 — 2014-05-29 18:14 

@tiboru: Nagyjából annyira értenek hozzá, mint a hatvanas évek vidéki párttitkárai a beatzenéhez 🙂 Vagy csak azért jutott eszembe ez a hasonlat, mert épp Radics Bélát hallgatok? 🙂

 59. morat — 2014-05-29 17:51 

Nem mondanám, hogy meglep, de mindenesetre szerintem ellentmondásos és elgondolkodtató, hogy egy konteo blogon is van, aki védelmébe veszi a szólásszabadság (bármilyen) korlátozását.

 58. gigabursch — 2014-05-29 16:11 

Ennyit a szólásszabadságról

Demokrácia Álaraca (Moby Dick)

 57. petiba — 2014-05-29 14:19 

@numspa:

Fb nekem sincs, nem is volt soha, guglisról nem tudok, hogy lenne. Nem tartok semmiféle trollfalkától, ha meg valami netes zaklatás érne, akkor simán feljelentéssel élnék, és legfeljebb tojnék a netes beszélgetésekre.

A személyiségi jogok? Na, az kérem igen tág fogalom. Ha azt mondanám (de persze én ilyet nem mondok soha) hogy az öszödi böszme egy szarházi, akkor azzal most sértem a jó hírnevét? Hol sértem annak a jó hírnevét, akinek csak “rossz híre van”? Ha azt mondanám (sose mondanék ilyet) hogy Orbánt kb. ugyanolyan szarházinak tartom, mint a Ferkót, akkor melyik jó hírnevét sérteném? Melyikük becsületét csorbítanám, ha azt mondanám (de persze ilyet én nem mondok) ha azt mondanám, mindkettő hazaáruló? KGBéla kém. Ez a kijelentés valós? Ki állítja? Hihetünk neki kétség nélkül? Ha nem az, akkor nem valótlan állítás? Ha valótlan állítás (amit majd esetleg negyven év múlva ki tudjuk jelenteni teljes biztonsággal, ha még élünk, és ha még lesz valaki, aki emlékszik a KGBéla ügyre) nem került-e a “véleményszabadság” és a titkosítás óvó szárnyai alá? Azt azért ugye nem gondolod komolyan, hogy “sosem kerülhetett véleményszabadság óvó szárnya alá” minálunk személyiségi jogok, jó hírnév és becsület csorbítására alkalmas” valótlan állítás? Eddig is volt ilyen, ezután is lesz. Maximum csak a mindenkori hatalmon levők sajátítják ki maguknak az ehhez való jogot, a rendszerkritikusoktól megvonják ezt a lehetőséget és a büntetőjog keretei közé kényszerítik.
Én inkább azt remélem, hogy soha nem lesz netcenzúra, mert azt diktatúrákban szokás…hm…hm…ja, hogy már nálunk is megtették az első ide vezető lépéseket?

 56. sztalker — 2014-05-29 14:18 

Van ugye konyak és eredeti francia Cognac meg szeszpárlat is stb. Valamilyen átcímkézéssel el kell érni, hogy ne legyen büntethető az, akinek a blogján komment jelenik meg.

Ennél cifrább dolgot is megoldott már a jog, bocsi.

Ha orvos lennék, akkor se tudnék pl. beteget feltámasztani. De ha jogász, akkor bármilyen felszámolt céget fel tudok támasztani arra az időre, amíg arra szükség van, ha másképp nem lehet mondjuk egy ingatlanbejegyzést végigvinni. Az ügyvédek nem szívbajosak.

Tisztára olyan offshore-érzésem van, talán weben is lesz offshore boom, asszem az izlandiak ajánlották fel országukat ilyesféle célokra azoknak, akiknek országaiban ilyen-olyan korlátozások miatt vannak jogi problémák, azok náluk próbálkozhatnak, náluk nagyobb a net szabadsága. Vagy mint a panamai zászló alatt futó hajók, megéri ott céget alapítani.

Baszki, lehet, hogy pont erre mozdult rá most valaki nálunk, és hamarost megsúgják a „kiskaput” fentről is az illetékesek, és ezért is lehet majd a strómanoknak, csókosoknak tejelni, vagyis ez a tényleges célja az egésznek?!!

 55. puffogo — 2014-05-29 13:31 

Kedves Mindenki

Éppen én is ezen a témán dolgoztam. Sajnos aki (korlátozott) szólásszabadságot akar annak a TOR áldásait kell használnia, ezzel azonban az olvasóközönségét is bekorlátozza.

 54. sztalker — 2014-05-29 13:29 

Régen ugye volt az a bizonyos öncenzúra, amit elvártak az újságíróktól, lapszerkesztőktől. Valami ilyesmire akarnak most is rávezetni minket. Csak most már ez nem működne, mert az olvasói reagálások nyilvánosak. De ez nem nagyon fog menni, mert már más az ingerküszöb.

Egy megoldási javaslat: keressünk egy külföldi strómant!
Tiboru pedig nem blogolna, hanem kommentelne.

Annak kéne utánajárni, hogy lehet-e jogilag olyan répacsel most, hogy egy másik országban jelentsék be a BlogRepublikot, a szerverek is fizikailag ott lennének, a bloggazda meg keresne egy ottani helyi állampolgár strómant, aki alatt futna minden. Azaz tiboru tiszteletbeli visszavonult konteósként immár „moshatná kezeit”, még lakhelyet sem kellene változtatnia. (Mi persze felismernénk őt, de hivatalosan ő is „csak” kommentelne, tehát nem bloggazdaként v. tulajként működne — de ez minket nem zavarna — , így viszont felelősségre sem vonhatnák érte.)

A magyar hatóság hogy járna el egy másik ország területén bejegyzett blog kommentje esetén?

Ha teszem azt én logolok és kommentelek az Al-kaida egyik jemeni v paki bejegyzésű fórumán, ahol ellenszegülök pl. a női rabszolgatartás, gyerekkínzás (vagy mittomén miféle ottani szent sz@rság) ellen, akkor hivatalból még ők sem tudnak mit csinálni velem itt, Magyarországon. Nem ott élek, ráadásul csak kommentelő voltam. A mi törvényeinket nem sértettem meg, ők meg le vannak ejtve a kecskéikkel együtt… Legfeljebb kimoderálnak és kitiltanak, de jogilag nem vonhatnak felelősségre.

Ha a cégbejegyzés szerinti állam törvényei megengedik azt a fajta kommentelési szabadságot, ami eddig nálunk is volt, akkor nem hiszem, hogy az új helyen is retorzió lenne belőle. (Ha meg sokan ezt fogják csinálni és megpróbálják letiltani az elérhetőséget, akkor abból megint népharag lenne, ami nem éri meg.)

Valami ilyesmit biztosan ki fog játszani majd a magyar netes társadalom. Ha meg a kommentelők után nyomoznak, azzal meg még jobban maguk alatt vágják majd a fát.

5. egotajcs
Hát igen, ez az. Közösen. De ebben az országban az ilyesmi mindig baromi nehéz.
Tipikusan a húzd meg, ereszd meg taktika zajlik, letapogatják az ingerküszöböt és a tömegreakció mértékét, majd ezek alapján folytatják tovább.

44. numspa
Ez igaz, de azok (állatkínzás, gyerekmolesztálás stb), VALÓBAN bűncselekmények (függetlenül a platformtól — azaz az internetes felülettől), a szabad véleménynyilvánítás meg nem az (semelyik normális államban), és mi ezen a blogon nem is léptük át ezt a határt. Előbb tehát azt kellene bizonyítani, hogy ez történt. Ha egy ország például újból bevezeti a felségsértést, vagy rabszolgaságot, azt nem fogja automatikusan más állam elfogadni, sőt, gondolj a halálbüntetés végrehajtásának nemzetközi jogi szabályozására: egy halálbüntetést NEM alkalmazó állam nem köteles kiadni azt a szökött elítéltet, akire országában halálbüntetés vár. (Tehát felfelé kompatibilis azér’ ez is a jogban, úgy tudom, szerencsére többségben vannak a demokratikus jogrendszert betartó államok Európában.)

Egyébként szerintem is lesz ehhez a kommenttörvényhez Brüsszelnek még egy-két szava. (Már ha nem lépünk ki hamarost az EU-ból, mert akkor simán jöhet Belorusszia meg a Putyin-modell.)

 53. numspa — 2014-05-29 13:01 

@petiba:
Bárkit, bármikor megtalálhat egy trollfalka, akinek guglis alkalmazása és/vagy fb profilja van (nekem egyik sincs).
A vélemény-és gondolatszabadság visszafojtását én nem látom a sorok között és mögött sem. Személyiségi jogok, a jóhírnév-, becsület csorbítására alkalmas valótlan állítások nem kerülhetnek a véleményszabadság óvó szárnya alá. Sosem kerülhettek és nem is fognak (remélhetőleg).

 52. FilcTroll — 2014-05-29 12:58 

@orokkuruc: Hát igen… Ahhoz az arcmérethez az én seggem kicsi lenne. 🙂

 51. orokkuruc — 2014-05-29 12:52 

@FilcTroll: egyszerűen nem hiszem, hogy nem ötletadásból volt ilyen plasztikus a leírás)

 50. petiba — 2014-05-29 12:44 

@numspa:

Én úgy gondolom, egészséges lelkületű ember, legyen az gyerek vagy felnőtt, nem a neten éli a világát, és baráti kapcsolatait, szeretetigényét nem a neten éli ki/meg. Szerencsére nálunk ez így van, és ebben az esetben egy virtuális trollfalka nem teszi lehetetlenné az életet. Az a gyerek, aki a netes idióták miatt öngyilkos lett, az súlyosan lelki sérült lehetett, de nem a trollok, hanem a saját családja miatt.
A vélemény és gondolatszabadság visszafojtása, bármilyen cenzúra az egyéni szabadságjogok csorbítása. Az internetes kalózkodás és zaklatás az egészen mást jelent (és eddig is büntették).
A következő lépés vajon mi lesz?

 49. numspa — 2014-05-29 12:35 

Véleményem szerint, nem az internetes egyéni szabad megnyilvánulások jogi keretek közé való terelése lesz az NWO halálos polipcsápja.
Gondolom, erről Te is így gondolkoznál, ha a családtagodat találná meg egy trollfalka a neten és tenné lehetetlenné az életét.
Sajnos nem sok homokszem pergett le a középkor óta, amikor még divat volt a karóbahúzás, imádták a tömegek. A neten még mindig menő, nem fizikailag, persze.

 48. petiba — 2014-05-29 12:23 

@numspa:

Az NWO tényleg nem itt kezdődik, mert az kb. 200 éves történet. Itt már csak folytatódik, és szépen, lassan, kimérten, de úgy tűnik elég biztosan végbemegy.
Mert megérdemeljük. A hetedik főbűn jegyében.

 47. numspa — 2014-05-29 11:56 

Nincs anonimitás az internet világos oldalán.
Ezt mindenkinek meg kell érteni.
A jog a világ minden részén nagyjából hasonlóan szabályozza a személyiségi jogokat, minez simán átemelhető a virtuáliára (pl.: http://www.origo.hu/itthon/20111106-bortonbe-lehete-kerulni-facebookos-gunyolodasert.html)
A suliban megtanítják a jogkövető magatartás alapjait, itt az ideje, hogy megtanítsák, hogy a neten nem hasonló, hanem AZONOS szabályok vonatkoznak mindenkire, itt is jogkövető magatartásforma szükséges.

Az, hogy hány kanyar van a a rendszerben, sajnos csak lassítja és nehezíti a működést, de nem akadályozza meg.
A NWO hem itt kezdődik. Hanem majd 20 év múlva, ahogy megemelkedik a tengerszint.:)

 46. FilcTroll — 2014-05-29 11:43 

@realcorpus: Ez tök jó találat, és 2013. október 18. a dátum. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Delfi-törvény alapján EU sem fogja felülbírálni az AB döntését, muhaha. Mindez az egész persze az amúgy is illuzórikus anonimitás csökkentésének az irányába hat.

 45. FilcTroll — 2014-05-29 11:27 

A jog sosem fogja pótolni az erkölcsöt vagy a gyerekszobát, mivel tilt, nem pedig támogat. Itt sem azért normális a kommentelés hangneme, mert tilos bunkónak lenni. 🙂

Ez az egész jogi megközelítés amúgy is teljes nonszensz. Már a fogalmi struktúra is csapnivaló: a definíciók eleve gyorsan avulnak az új szolgáltatások megjelenésével. Ha Lázár Jánost rajzolok a seggemre szénnel, lefotózom az instagramon, posztolom a twitteren, a facebookon, a google+-szon, majd megosztja boldog-boldogtalan, a szarvas rajzol belőle animgifet a tumblrre, azt kiteszi az index, abból valaki csinál egy coubot, aminek alávágja Lázár János hangját — ez vajon hogy írható le jogilag?

Vagy ha készítek egy google maps szolgáltatást, ahol az összes állami vezető, politikus publikus adatai fent vannak (pl. a vagyonbevallások, életrajzok stb. alapján)? Mindez térképen elhelyezve, alaposan feltagelve úgy, hogy ennek pedig minden eleme azonnal kommentelhető is a g+-szal? Csuhajja.

És ezek még csak a jelen technikái, nyakunkon a google glass, meg a GPS-alapon bárhova-bármikor okostelefonról hívható, repülő óvszerautomata-drón.

 44. numspa — 2014-05-29 11:14 

@tiboru:

Igazából tök mindegy, van-e szerkesztője, vagy nincs. Az egyes kommentek IS válhatnak büntetőeljárás célpontjává, amennyiben a tartalmuk olyan.
Akár az fb-n, akár magánblogon, akár közösségi blogon, sőt, anonim fórumokon is.
Pl.: az anonim fórumokon elismert bűncselekmény (állatkínzás, gyermekbántalmazás…ezek a leggyakoribbak) szintén eljárást vonnak maguk után, minden megalapozott. esetben. nyilván, ezt Te is tudod.:)

 43. petiba — 2014-05-29 11:11 

@tiboru:

Most vagy villámgyors voltál, vagy előjött magától, mer már ottanvan.

 42. tiboru — 2014-05-29 11:06 

@petiba:

Nézem minnyá’…

 41. tiboru — 2014-05-29 11:06 

@komojtalan:

Erről jegyeztem meg, hogy az Alkotmánybíróság szerint a blog olyan, mint a Facebook: nincs szerkesztője, kvázi “spontán tartalom”. Namármost a valóság ezzel szemben az, hogy a blogok jelentős többsége NEM spontán tartalom és van szerkesztője.

Vajon hány alkotmánybíró látott már blogot? Hogy hányan “használtak” már ilyesmit, meg se merem kérdezni…

 40. petiba — 2014-05-29 11:03 

Főnök, valahol fennakadt a Filc-féle zenekedvelők posztjára küldött hsz-m. Remélem még nem a konteócenzor szűrte ki, csak a blogmotor.

 39. petiba — 2014-05-29 11:00 

@rebel:

Felesleges orbánisztánozni. Ugyanaz az orwelli háttérbanda irányítja mindegyiket.
A véleménnyilvánítás a szabadsága már régen eltűnt a süllyesztőben. Ahogy pár napja írtam, tán KGBélánál, egyesek szerint a mindenféle cenzúra bevezetése azt jelenti,hogy instabil a rendszer. (és itt véletlenül sem a nyomi Orbánról van szó) Annak a rendszernek amely a háttérből rángatja a zsinórokat, te nemigen leszel vértanúja 🙂

@realcorpus:
Mi a különbség magánvélemény (különvélemény) és uszítás között? Attól függ, ki mondja…

@zigzag:
Én nem ismerlek, ezért bátran merem kérdezni, hogy ha meztelenül sétálgat a király a főutcán, a népek tapsolnak az új ruhájához, akkor te arra a kölyökre haragszol, aki bekiabál a tömegbe, hogy meztelen a király?
Amúgy ha valamit még egyáltalán értékelni tudok a tengeren túli birodalomban, az a látszat, amit a szólásszabadság körül még meghagynak.
Még emlékeznek arra a mondásra, amit Voltaire-nek tulajdonítanak: “Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de életem végéig harcolni fogok azért, hogy mondhasd.”

@gigabursch:

Tényleg azt gondolod (vagy csak elvárnád?) hogy NEKIK van különbség aközött, hogy idióta módon buzizsidózik valaki, vagy bírálja Izrael apartheid politikáját és mondjuk leterrorállamozza?
Büntettek már valakit mert mást gondolt és mondott, mint a hivatalos történelemszemlélet? Igen. Nagy György. Kontraproduktív? Naná. A cél nyilván a megfélemlítés.

 38. numspa — 2014-05-29 10:19 

@zolcsi67:
Ugyanakkor a tartalomszolgáltató továbbterhelhet a felhasználó felé. Ez tulképpen a sajtójog kiterjesztése. Ha peres eljárásra kerül a sor az x újságban megjelentek miatt, sosem a cikk írója, hanem a tulaj, vagy a kiadó megy a bíróságra.
Mivel itt nem tekinthető saját tartalomnak a komment tartalma, a blogtulaj, fb profil tulaj, simán továbbperelheti a felhasználót. Nem is ritka az ilyen.

 37. witchp — 2014-05-29 10:11 

Ez tök olyan, mintha a bolt tulajdonosát ültetnék le a nála vett késsel elkövetett gyilkosságért, nem?

 36. zolcsi67 — 2014-05-29 10:08 

Teljesen komolyra fordítva a szót, ezzel kapcsolatban egy valamitől félek. Azzal, hogy a tartalomszolgáltatót teszi felelőssé ez a döntés, az egyén válláról veszi le a felelősséget, ami súlyos visszaélésekre adhat okot – ahogy valaki feljebb említette is. Azaz bárki bármit kommentelhet ész nélkül 🙁

 35. komojtalan — 2014-05-29 09:38 

Akarom írni a Varánusz blogról, de lebuktam a Vastagbőrt is olvasom 🙂

 34. komojtalan — 2014-05-29 09:34 

Kevés helyen kommentelek, politikai blogokban pedig egyáltalán nem. A politikáról az a véleményem, mint a vallásról: Ha hívő vagy úgy sem tudlak meggyőzni, hogy nincs Isten, ahogy te sem engem, hogy van. Akkor meg minek pocsékoljuk egymás idejét? Olvasni viszont szoktam őket, a Vastagbőrről egy idézet:

“A magáncélú közlések, honlapok, blogok, közösségi portálok stb. nem kezelhetők együtt a tömegek tájékoztatását vagy szórakoztatását célzó internetes újságokkal, hírportálokkal.” [ABH 2011, 478, 508.]
[61] A fenti határozatban kifejtettekkel egyezően megállapítható, hogy jelentős különbség van az internetes oldal üzemeltetője által szerkesztett, és ekként tartalmi egységet alkotó (tartalom)szolgáltatás és az úgynevezett Web 2.0, vagyis a közösségi oldalak és a tisztán véleményoldalak között (például Facebook, blogszféra stb.). Ez utóbbiaknak nincs szerkesztőjük, és ezért nem is lépnek fel tájékoztatási vagy hasonló igénnyel: céljuk az internetes közösségbe tartozók közötti eszmecsere, egyáltalán, a kommunikáció lehetőségét biztosítani. Ezek vagy csak a közösségbe tartozók (regisztrálók, belépők) számára érhetők el, vagy ettől függetlenül világosan nem alkotnak egységet, és lényegük szerint senki nem szerkeszti őket. Ezek éppen szerkesztetlen, spontán közösségi oldalak – az internet-felhasználók is ekként tekintenek rájuk. A blogok és közösségi oldalak viszont közelebb állnak a VI. cikkben védett magánközlésekhez, mert az ezekben foglalt közlésekhez csak a közlő személy által meghatározott (zárt számú) felhasználó jut hozzá (ismerősök), akiknek ő megengedi. (A közszereplők, intézmények Facebook-oldalai ehhez képest kivételek.) Az ilyen oldalakra az előbb kifejtettek nem érvényesek, mert működésük elvei és gyakorlata az elemzett tartalomszolgáltatástól alapjaiban különbözik, így róluk e határozatban az Alkotmánybíróság nem foglalt állást.”

Magyarul itt semmi nem változik, te nem vagy felelős a kommentekért, csak ha átalakulnál újsággá, ami gondolom nincs a rövidtávú terveid között :-).

 33. numspa — 2014-05-29 09:31 

Nyilván mindannyian írunk és olvasunk más oldalakon is. A konteó örömteli kivétel abban az egyéniségbirka-gyűlöletvélemény orkánban, ami uralja az internetet. A trollok elszaporodtak, túlsúlyba kerültek és akár valós név alatt is (fb) rengetegszer sértenek személyiségi jogokat (is). Világszerte egyre többen választják a netes megalázottságból való menekülésként az öngyilkot.
Ezt valahogy szabályozni kell. Szerintem igenis fontos hangsúlyozni a büntethetőséget az interneten tanúsított maladaptív magatartásformák következményeként. Viszont szabályozni nem lehet, ha olyanok igyekeznek ezt megtenni, akik egy tabletet sem tudnak bekapcsolni.
Keretekre szükség van, már csak az emberi természet okán is: kell a karám.

Más.
Orbánisztánról beszélni, miközben bajnai ma bilderbergezik, kicsit furcsa…

 32. vittore — 2014-05-29 08:46 

@wazelin: Igen. Pártunk és Vezérünk pedíg azonnal kötelező érvényűnek fogja venni Strasbourg döntését… 🙂 Ahogy az már lenni szokott… Esetleg egy újabb harcos megvédését fogja látni a szólásszabadság szabad korlátozásának… 🙂

Nem vagyok gazdasági szakember, de a szájkaratén kívül valós Uniós pénzelvonás még nem történt, pedig a kis paprikajancsi rendesen huzogatja a bajszukat. Illetve lehet, hogy csak mi hisszük, hogy packázunk velük, ők meg röhögnek, hogy köhög a bolha….

 31. vittore — 2014-05-29 08:40 

@zigzag: Eszük ágában sincs “lelőni” a szervert. Kiválóan lehet a törzskommentelőket és a szerzőket nyomon követni.

 29. realcorpus — 2014-05-29 06:50 

Az AB oldala elérhető még…? =)

 28. igazitrebics — 2014-05-29 06:42 

@gigabursch:
Ha véleménynyilvánításról beszélünk, akkor a véleménynyilvánítás axiómájáról sem szabad megfeledkezni!
A vélemény olyan mint a segglyuk. Mindenkinek van, de senki nem kiváncsi a másikéra!”

 27. gigabursch — 2014-05-29 05:55 

Na, akkor néhány alapelv a véleménynyilvánításról, az internet bugyraiból:

“Az elv olyan, mint a fing. Mindenkinek van. Minél tovább tartod bent, annál jobban ki akar jönni, és annál nehezebb bent tartani. És ha kijön, neked lehet, hogy megkönnyebbülés, de általában az emberek csak csúnyán néznek rád. És hidd el: ki fog az jönni.”

“Az elv olyan, mint a fing. Tartja az ember, amíg tudja.”

“Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van”

“A szerelem olyan mint a harmatos fing! gyorsan elillan, és csak a illata marad. :D:D mégha nem is Rózsa illatú, de marad!”

 26. gigabursch — 2014-05-29 05:20 

Ezen szerintem nem kell magunkat felhúzni.

Ugyanis ég és föld van azon két eset között, ha valakire azt írom le, hogy idióta zsidó/buzi/stb, mint aközött, hogy Izrael apartheid politikája szerintem elfogadhatatlan, a buzik médiabeli térfoglalása, stb….
Ugyanez igaz a gátlástalan – főleg indexes és origós blogokon zajló – lenácizására.

Ugyanis az előbbivel valóban lehet sértegetni, az utóbbi meg tipikus esete annak, hogy akinek nem inge, ne vegye magára, másrészt az utóbbi egyéertelműen olyan véleménykifejtés, ami mögött érvrendszer húzódik.

Az üres fröcsögés, sértegetés észérvek tapasztalatok felhozása között fényévnyi a különbség, s ez alighanem minden épeszű embeeren kívül a hivatalos szervek számára is egyértelmű.

De szerintem szokás szerint nagyobb a füstje mint a lángja.

 25. uberwitcher — 2014-05-29 05:09 

Ez alapján, ha nem tetszik egy weblap, akkor felmegyek, mocskolódok kicsit, és bezárják az én hülyeségem miatt? Vagyis más lesz felelős az én tetteimért. Hmmm… Kicsit furcsának érzem.

 24. becsuszoszereles1k — 2014-05-29 02:14 

Akkor ez nem vilagos. Tehat ki tud lefutni kit? Ezen mulik? Ha a tulaj ukkmukkfukk foljelent – nyilvan az eletbol veszi a mintat a torveny -, akkor o” maga nem esik buntetes ala? Ha meg nem, akkor meg de. (Na, majd holnapra okosabb leszek.)

 23. zolcsi67 — 2014-05-29 02:07 

@wazelin: Tegyük fel, nem tüntetnek (öten vagy tízezren). Tegyük fel, hogy valaki Strasbourg elé viszi az ügyet. Na de mi történik, ha ott esetleg nem emelnek kifogást ellene?

(és akkor lehet az általam már említett szavazógépet kitenni az oldalra)

 22. zolcsi67 — 2014-05-29 02:06 

@druida64: “Bár lehet, hogy csak Ők találtak megoldást arra, hogy Tiborut ehallgattassák? :)”

Szerintem Tiboru vegye poénra, és tegye ki a szokásos szavazógépet, hogy kinek köszönhetjük mindezt? CIA, KGB, Moszad vagy tán az űrből érkezett idegen lények? :-))

 21. gtibor — 2014-05-29 01:21 

Szerintem ennek az lesz a következménye, hogy nem fognak azonnal megjelenni a fórumokon, blogokon a kommentek (ahol még lesz erre lehetőség), mert egy moderátor előszűri. Mint az “élő” műsorok, amiket biztonság kedvéért 1-2 perces csúszással sugároznak, nehogy valaki elbüdöshúhaanyázza magát egyenes adásban.

Ami még aggályos, hogy teret adhat visszaéléseknek. Lásd: tiboru és a Fővárosi Törvényszék! 😀

 20. morat — 2014-05-29 00:48 

@tiboru:

Ha helyes a jogértelmezésem, akkor csak akkor, ha kommentelés után rögtön fel is jelented őket, hogy hát azért ez tűrhetetlen.

 19. albu — 2014-05-28 23:33 

Hétfőn volt egy tüntetés az ellen, hogy az EU és EGT-belföldinek minősülők ne vehessenek földet, és hogy aki nem gazdálkodik, ne kaphasson földalapú támogatást. Száz fő vett részt rajta.

Két dolgot tudok elképzelni, hogy hány ember fog a szólásszabadság ilyetén csorbítása (továbbcsorbítása, mert ugye van már ilyen törvény) ellen tüntetni:
— 5, vagy
— 10000.

Már csak az a kérdés, hogy ezzel az új jogszabályt jelentéktelen színben tüntettem-e fel, és mi lesz a következménye. : )

 18. miamai — 2014-05-28 23:32 

Nnnna kérem szépen, egy kicsit körbenézve a neten viszonylag gyorsan kiderült, hogy ez a vihar a biliben bizony egy szép méretes konteó-téma!
Úgyismint: A mostani miniszterelnöknek már hónapok óta nagyon nem tetszik a mostani AB feje (nekem meg a feje feje, de ez senkit nem érdekel). Mi a legszebb módja a “demokratikus” leváltásnak vagy lemondásra való kényszerítésnek? Kavarni egy szép, vastag, barna büdös trutyit, ami olyan közfelháborodást kelt vele és az egész AB ellen, hogy szükségessé váljon egy új elnök kinevezése. Happy end, mindenki boldog (lesz).
Kicsit kár, hogy ennek érdekében még egy Strassbourgot is bevállalunk.

 17. rebel — 2014-05-28 22:57 

[moderálva]

 16. becsuszoszereles1k — 2014-05-28 22:52 

Ki kell probalni [moderalva].

 15. tiboru — 2014-05-28 22:35 

Most csak úgy átfutott az agyamon, hogy ha mondjuk a Fővárosi Törvényszék vagy az ügyészség oldalán keresek egy kommentelhető fórumot és oda beírom, hogy [moderálva], akkor ellenük is eljárás indul?

 14. becsuszoszereles1k — 2014-05-28 22:25 

Itt, a Konteo blog kozossegeben (es a teljes Blogrepublikon) mindig alapjaiban sikerult megovnunk es gyakorolnunk a szabad velemenynyilvanitast, es altalaban is emberi alapjogainkat, meghozza lathato torekvessel – eber onkontrollal es a tolerancia gyakorlasaval. Ezert maradtunk itt es valtunk szellemi partnerekke es baratokka, valodi blogcsaladda. Mert onmagunk felvallalasa nyilvanosan, itt pedig kulonos hangsulyt kapva – tiszta lelkuletet kivan, es akik itt kitartottak, ugy tunik igenyuk van ra. Ha mara mar legalapvetobb civilizacios emberi kepessegunk, az onkontroll, jogi szabalyozas targyava kell hogy valjon, akkor valoban, valoban csorbul a legfontosabb emberi alapjog, amibol minden mas kovetkezhetne. A szabadsag nem alku targya. Szerintem, ugy erdemes folytatni, ahogy eddig is tettuk. A torveny pedig maradjon meg torvenynek!

 13. zigzag — 2014-05-28 21:51 

Akik ismernek, tudják, hogy nem komálom azokat, akik mutogatják meddig ér a kukorica. Tehát nem a rajongás miatt hozom a példájukat. Szóval a kukoricások szépen elvitték a nem-labanc infójukat a tengeren túlra. A magyar kormányok meg szépen bekaphatták nekik, mert akárhogy nyüszítettek NATO szövetségesüknek, valahogy mégsem sikerült kihúzni azt a szervert a falból, amin a kérdéses hírportál fut. Nem tudom, hogy mibe kerülhet ez a dolog, de biztosan sem nem lehetetlen, sem pedig nem elérhetetlen.

 12. morat — 2014-05-28 21:48 

Most mit írjak ide, hogy a bloggazda ne kerüljön bajba?
És mit írjak a Welsz ügyhöz, a CIB robbantóshoz meg a kágébélához? (Mondjuk ezekből van, amihez eddig se akartam (mertem?) 100%-ban beírni a frankót).

 11. realcorpus — 2014-05-28 21:44 

@realcorpus:
Jav.: Pont a különvélemény nem ért egyet, az indoklás az, ami. Ezek szerint csak az volt értelmezhető számomra.

 10. nedecz — 2014-05-28 21:35 

Szólásszabadság…
Egyre inkább azt gondolom,hogy Orwell a jövőt-azaz a jelenünket- látta 1948-ban.

Welcome in the brave new world.

Szomorú.

 9. alien576 — 2014-05-28 21:18 

úgy látszik, ezt a feljelentősdit csak nem sikerült kinevelni ebből az országból…

 8. realcorpus — 2014-05-28 21:13 

Szakszöveg lévén nem egy egyszerű olvasmány. Ahogy átfutottam, nekem nem tűnt olyannak, mint amiként a taszok tálalták. Szerintem ez nem változtat semmit az eddigi rendszeren. Egy konkrét üggyel kapcsolatos volt az elutasítás. Nem? Az utolsó véleményből is úgy látom, hogy nem akarnak változtatni a mostani rendszeren.

 7. wazelin — 2014-05-28 21:11 

Várjuk meg azért a Strasbourg döntését is, bízzunk benne, hogy ott más döntés születik.

 6. druida64 — 2014-05-28 20:56 

Sajnos az tény, hogy minden blogon, fórumon (legyen az akármilyen szakmai, vagy sporttal, politikával, vagy bármivel foglalkozó) rengeteg a troll és a népművészeti edényke, de ezért a bloggazdát büntetni elég érdekes. Mostanában sorra születnek az ostobábbnál-ostobább törvények (pl. Polgári Tvk. fotózásra vonatkozó része), amik elég durván sértik a sajtó jogait.
Eljön az az idő amikor valaki nem ért egyet a másik véleményével akkor feljelenti a blog, vagy a fórum tulajdonosát.
Bár lehet, hogy csak Ők találtak megoldást arra, hogy Tiborut ehallgattassák? 🙂

 5. egotajcs — 2014-05-28 20:54 

Majd lesznek szívesek az állampolgárok ellene fellépni. Közösen.

 4. rebel — 2014-05-28 20:53 

Mégis mit vártunk Orbanisztánban? Ingyen füvet..? Hát még jó hogy ilyenek vannak, és ez még csak a kezdet… Mellesleg, amelyik kutya ugat, az nem harap. Az orbánrezsim abban ügyes, hogy fenyeget, félelmet kelt. Szájkaratéban nagyon jók, a retorika kőkemény. De a tettekben meg totális impotencia és teszetoszaság jellemző. Egyetlen komoly ügyet nem voltak képesek tökösen megoldani az utóbbi 4 évben, legfeljebb TEK-esen…. azaz közröhej kíséretében boborjánkodva… Másfelől pedig szerintem túl a az impotensségben és tehetetlenségen (amit leginkább az átfogó dilettantizmus és ostobaság táplál), van még egy ok ami miatt nem harapnak, pofon egyszerű ok: tojnak rá… több okból sem érdekli őket igazán ha valaki nagyon picsog. Egyfelől mert általában tudják jól hogy igazuk van a hőzöngőknek, mert szinte minden igazságtalanul aljas bűncselekményekkel van “megoldva”… Aztán azért is kakilnak bele, mert kisebb dolguk is nagyobb ennél. Nem igazán szeretnének erre időt, pénzt, energiát erőforrásokat fordítani, sokkal jobb inkább azokat elpazarolni saját fényűzésre és kis játékaikra, eldőzsölgetni… Nem igazán motivációt a nagy küzdelemre tehát, hanem beérik a szájkaratéval egyelőre…. Szóval nem kell aggódni… legalábbis nem nagyon… egyelőre…. A kutya megint, ahogy szokta, ugatott egy nagyot, de még mindig nem harap… legalábbis egyelőre és reméljük meg is őrzi eme jó szokását és nem is fog harapni… amíg (reméljük nem sokáig már) még élősködik… (mert ha nem és mégis harapni kezd, akkor félő, hogy az elsők közt leszek a cenzúra-mártírok és vértanúk sorában…) XD

 3. pobeda — 2014-05-28 20:41 

Küldtem PM-et. 🙂

 2. zozi — 2014-05-28 20:37 

Azta! Ez nem kicsit gáz. Nem is értem normális gondolkodású emberek ezt hogyan gondolhatják komolyan. Ja, de… tudom, de már le sem merem írni. 🙂

 1. slashy — 2014-05-28 20:27 

Egyetértek, Tiboru!
Sok-sok jó gondolat volt itt a kommentek között, de lehet, hogy
nem a Te véleményed!
Zűrzavar lesz így a világ! Most kiért, mit, hogyan?
De zavarosban lehet jól halászni! Régi mondás!

RSS feed for comments on this post.

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

 • Legutolsó hozzászólások

  Tartalom

  CímDátum
  Vitaposzt: háború Ukrajnában2022-02-27
  Vendégposzt: Tanja Gräff ügye2022-02-02
  Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
  Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
  Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
  Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
  Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
  Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
  Michael Jackson-konteók2017-05-20
  Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
  Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
  Lindbergh-konteók2017-02-26
  Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
  Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
  A BCCI-sztori2016-11-04
  Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
  Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
  Wałęsa-konteók2016-08-21
  Posztajánló: Porton Down2016-08-15
  Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
  Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
  Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
  Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
  Hindenburg-konteók2016-02-26
  Bruce Lee halála2016-02-14
  Opus Dei2016-01-23
  Alapítvány-konteók2015-12-19
  Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
  Furcsa történetek 2.02015-11-29
  Shakespeare-konteók2015-11-12
  Frigyláda-konteók2015-10-22
  Per “Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
  Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
  Menekült-konteók2015-07-14
  Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
  Miss Liberty-konteók2015-06-22
  Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
  Glenn Miller eltűnése2015-04-08
  Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
  Furcsa történetek 1.02015-03-23
  Bob Marley halála2015-03-14
  New Coke – konteók2015-03-02
  Sid Hurwich időgépe2015-02-22
  Alan Turing2015-02-10
  Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
  Halál Chappaquiddickben2015-01-26
  Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
  A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
  Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
  Konteókönyv-felmérés2014-12-01
  Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
  John Titor története2014-11-19
  Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
  Fort Knox2014-10-23
  Estonia-konteók2014-09-29
  Rudolf Hess története2014-09-22
  Kurt Cobain halála2014-09-09
  Eilean Mór rejtélye2014-08-18
  Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
  Gyíkember-konteók2014-06-12
  A Kovács Béla – ügy2014-05-23
  Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
  Georgia Guidestones2014-05-03
  Elisa Lam halála2014-04-15
  Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
  Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
  Magic Johnson – konteó2014-03-12
  Challenger-konteók2014-02-13
  Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
  Cicada 33012014-01-06
  Cajamarquillai üregek2013-11-27
  A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
  Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
  Google-konteók2013-11-03
  A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
  Katrina-konteók2013-10-11
  A denveri repülőtér2013-09-27
  Haszbara-konteók2013-08-25
  Génmódosítás-konteók2013-07-08
  Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
  Konteónak indult…2013-06-09
  Az X bolygó2013-04-27
  Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
  Náci repülő csészealjak2013-03-22
  D. B. Cooper története2013-02-19
  Egy pápa lemondása2013-02-11
  A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
  Eltűntek2013-01-18
  Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
  Anjikuni-rejtély2012-12-11
  Szent Malakiás próféciái2012-12-03
  Jövőbelátás-konteók2012-11-21
  Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
  Mátrix-konteók2012-10-28
  Elbert János halála2012-10-19
  Bohemian Grove2012-09-26
  Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
  A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
  Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
  A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
  Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
  Olof Palme halála2012-05-16
  A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
  Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
  Jörg Haider halála2012-03-14
  Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
  A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
  Szcientológia-konteók2012-02-07
  Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
  Népszámlálás-konteók2011-11-12
  EU-konspiráció2011-11-12
  A Djatlov-incidens2011-11-12
  Fluorid-összeesküvés2011-08-19
  Breivik-merénylet2011-07-25
  A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
  Patton tábornok halála2011-05-12
  Skull & Bones2011-04-19
  Réztekercs-konspiráció2011-04-12
  AIDS-konspiráció2011-04-11
  Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
  Moszkva és a csecsenek2011-04-08
  Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
  A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
  Globális felmelegedés2011-04-05
  A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
  Kilenc/tizenegy2011-03-30
  A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
  Kelly doktor halála2011-03-28
  Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
  Az arab világ forradalmai2011-03-23
  Martin Luther King halála2011-03-22
  Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
  Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
  A USS Liberty megtámadása2011-03-17
  Jézus-összeesküvés2011-03-16
  Ajánló – linkek2011-03-15
  HAARP-összeesküvés2011-03-14
  Chico halála2011-03-11
  JFK – 2.02011-03-10
  JFK – 1.02011-03-10
  Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
  Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
  Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
  Gagarin-konteók2011-03-04
  Cigánygyilkosságok2011-03-04
  Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
  Vérvád-konspiráció2011-03-03
  A Council on Foreign Relations2011-03-02
  A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
  Atlantisz-konteók2011-03-01
  Nagy német adókonteó2011-02-28
  Illuminátusok2011-02-28
  Ajánló – filmek2011-02-26
  Az Elvis-legenda2011-02-25
  Tunguzka-rejtély2011-02-24
  Nikola Tesla 2.02011-02-23
  Nikola Tesla 1.02011-02-23
  Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
  A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
  Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
  A főtitkár halála2011-02-21
  Nácik aranya2011-02-19
  ODESSA2011-02-18
  A romániai “forradalom”2011-02-18
  Templomosok2011-02-17
  A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
  WikiLeaks-konteók2011-02-15
  A Voynich-kézirat2011-02-15
  Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
  Mormon-összeesküvés2011-02-14
  Szabadkőművesek 2.02011-02-13
  Szabadkőművesek 1.02011-02-13
  Bilderberg-konteók2011-02-13
  Men in Black2011-02-12
  UFO-konspiráció2011-02-11
  Jim Morrison halála2011-02-11
  Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
  Roswell és az M-122011-02-09
  Bermuda-háromszög2011-02-09
  Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
  Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
  Népek Temploma2011-02-08
  Egy pápa halála2011-02-08
  A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
  A “tökéletes katona”-projekt2011-02-07
  A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
  A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
  Beatles-konteók2011-02-05
  John Lennon halála2011-02-05
  Philadelphia-kísérlet2011-02-04
  Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
  Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
  A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
  A Seuso-ügy2011-02-02
  Titanic-sztori2011-02-01
  Holdraszállás-konteók2011-01-31
  Marilyn Monroe halála2011-01-30

  Innen jöttök