2015-03-14–18:00

Bob Marley halála

bobnyitEzeken az oldalakon többször céloztam már arra, hogy a zene (mint művészeti ág) különösebben nem áll közel hozzám (bocsánat, bocsánat, bocsánat!), ezért csak óvatosan szoktam az ezt művelőkkel kapcsolatos, konteón kívüli kinyilatkozásokat tenni. Azt viszont, hogy Bob Marley neve kitörölhetetlen a huszadik század második felének zenetörténeti lapjairól, készséggel elfogadom. Azt hiszem, harmincnégy év elég hosszú idő ahhoz, hogy bárkinek a munkásságáról eldönthető legyen, elég maradandó-e ahhoz, hogy megérdemelje a halhatatlanság címkéjét, márpedig a világ mindmáig legismertebb reggae-zenésze joggal viseli ezt a jelzőt.

Abszolút érthető módon a rajongók tíz- és tízmilliói leginkább Marley zenével összefüggő tevékenységét szokták emlegetni, a tájékozottabbak biztosan hallottak a rasztafarianizmus (a raszta vallás) elfogadtatásában és terjesztésében játszott szerepéről is, de azt, hogy Bob halála körül elég sok kérdőjel felmerül, talán nem mindenki tudja. Mai posztunk ezt a homályt hivatott oszlatni egy kicsit.

Talán nem szócséplés röviden összefoglalni, hogy az összetéveszthetetlen frizurát és a roppant karakteres arcot, valamint ugyanilyen fejfedőt viselő zenész honnan indult.

1.) Élete

Bob 1945-ben született a karib-tengeri Jamaicán, ezen a durván egytized magyarországnyi területű szigeten. Apja (Norval Marley) a szigetre bevándorolt angol volt, aki a délelőtti harmadik pohár rum után azt terjesztette önmagáról, hogy ifjúkorában a brit tengerészgyalogság századosa volt, ezt azonban az őt ismerők csak gúnyos mosolyokkal nyugtázták. Norvalról a legnagyobb ellenségei sem állíthatták, hogy túlzásba vitte volna az aszkétizmust, Jamaica amúgy se igazánjam1 alkalmas arra, hogy a bármilyen típusú önmegtartóztatás Mekkája legyen. A tisztázatlan előéletű, gyanús üzleteket lebonyolító, harsány Norval már az 59-et is betöltötte, amikor családalapításra adja őszülő üstökét: 1944 nyarán feleségül veszi a nála kereken negyven évvel fiatalabb, fekete bőrű (ugye ez így politikailag korrekt? Vagy legyen inkább afro-jamaicai?) Cedella Bookert, aki Norval birtokán látott el adminisztratív teendőket.cedella

A frigy szentesítését követő nyolcadik hónapban megszületik tehát Robert Nesta Marley, s vonásait, valamint bőrszínét elnézve azt kell mondanunk, hogy vagy Cedella Booker génjei voltak sokkal erősebbek Norval sussexi vérvonalánál, vagy valaki jól át lett verve. Mindenesetre később Bob többször is hangot adott csalódottságának, mert ő bizony azt szerette volna, ha mindkét ágról kizárólag afrikai gyökerekkel rendelkezik.

A fater nem volt valami példás családapa (és ezzel még finoman fogalmaztunk), rengeteget van távol, s nevelési feladatait leginkább csak a rendszeres pénzátutalásokon keresztül teljesíti. A srác négy éves, amikor az öreg elviteti otthonról és egy idős asszony gondjaira bízza. Id. Marley 1955-ös halála után (a rum csak ideig-óráig tartósít ám!) Bob édesanyja beköltözik a fővárosba, s a gyereket a nagyszülők gondjaira bízza, trenchtownmajd négy évvel később magához veszi, s a Kingston nyugati szélén elterülő gettóban, az úgynevezett Trenchtown-ban telepednek le. Bob már az iskolában elkezd kacérkodni a muzsikával, s amikor betölti a 15-öt, további intézményes tanulásról hallani sem akar. Az első komoly hatásokat az amerikai rythm-and-blues teszi rá, naphosszat hallgatja a rádiót, csiszolgatja a saját stílusát, megtanul gitározni, ww1s mivel valamiből meg is kell élni, egy hegesztőkészülékeket árusító boltban lesz eladó.

A hatvanas évek közepére országos (úgy értem: jamaicai) hírnevet szerez magának a változó nevű együtteseivel: The Teenagers, The Wailing Rudeboys, The Wailing Wailers, stb. A hetvenes évek elején (amikor a reggae elismert műfajjá válik) már komoly nemzetközi sikereket ér el, meghívják az USA-ba és Európába is.

Zenei pályafutását nem akarom itt részletezni, elemezni meg nem igazán tudom (mint említettem, nem érzem magam otthon ebben a témában, nwncde ha a kommentek között csepegtettek néhány, erre vonatkozó részletet, szívesen elolvasom), elégedjetek meg annyival, hogy úgy 1975-től tényleg futott rendesen a szekere, ekkor válik tényleg világsztárrá a mindenki által ismert No Woman, No Cry című számmal, amit aztán további sikerek követnek. Bob egyre többször felvállal politikai áthallásokat sem nélkülöző rendezvényeken történő fellépéseket, egyre erősebben exponálja magát, mint a fekete kontinens wannabe nagykövete, teljesen ráfordul a rasztafarianizmusra, egyre gyakrabban utazik Afrikába, s a hetvenes évek végére legalább annyira politikai, mint művészeti közszereplő.

A mindenkori hatalom mindig is gyanakvással figyelte a nagy tömegeket megmozgatni képes zenészeket és előadóművészeket. Közülük is kiemelt figyelemmel kísérte azokat, akik olyan műfajokban remekeltek, amelyeknél a szöveg a zenével egyenrangú. Ezért voltak mindig is gyanúsak a rocksztárok, a rapperek és a reggae képviselői, akik a szex és a szerelem mellett nyíltan beszéltek/énekeltek a fűről, a politikáról, a nyomorról és a világforradalomról, meg esetenként arról, hogy kiket kell esetleg jól pofán csapni annak érdekében, hogy a társadalmi igazság végül győzedelmeskedhessen, Isten nagyobb dicsőségére.

2.) A rasztafarianizmus

HSZEz a vallási mozgalom a harmincas években kezdett terjeszkedni, origója a már említett kingstoni Trenchtown volt, ahol a Jamaicába egykoron behurcolt afrikai rabszolgák leszármazottai voltak az első raszták. A vallás elnevezése az 1930-ban császárrá koronázott etiópiai uralkodó, Hailé Szelasszié eredeti nevéből (Tafari Makonnen) származik, akit a raszták Isten földi megtestesülésének (egyfajta Messiásnak) tartottak, s országában és személyében egyfajta garanciát láttak arra, hogy a feketék elfoglalhatják az őket megillető helyet a Föld népei között.

Hogy a teológia és a dinasztikus bűbáj milyen komplex dolog, mi sem bizonyítja jobban, mint az az apróság, hogy a fekete etióp császár önmagát mint a zsidó Salamon király egyenesági leszármazottját határozta meg, minden bizonnyal Herzl Tivadar keményvonalas követőinek legnagyobb felháborodására.

A raszták első körben meglehetősen rasszisták voltak (hehe), ugyanis arasta feketék felsőbbrendűségét hirdették minden más emberi nagyrasszal szemben. Ez a szélsőségesség később lekopott róluk, s mára egy teljesen elfogadható ideológia lett belőle, amihez a hetvenes évektől kezdve szép számmal csatlakoztak fehér hippik és szőrtarisznyás európai bölcsészek is, akik – talán egy kicsit önkényesen – a raszta ideológiai tárházából azt tartották kiemelendőnek, hogy a tanítások szerint a marihuána szívása Istennek tetsző, spirituális cselekedet, melynek szentsége közelebb viszi a szmókert az Úrhoz.

Szóval ennek a mozgalomnak (vallásnak) lett Bob Marley a legismertebb szószólója és képviselője a hetvenes években.

3.) Jamaicai anzix

Kénytelenek vagyunk egy kis történelmi-geopolitikai kitérőt tenni annak érdekében,jam2 hogy a később részletezendő konteók érthetőek legyenek. Igyekszem rövidre fogni.

Bob Marley szülőhazája sokáig brit gyarmat volt, majd 1962-ben (több lépcsőben) függetlenítette magát Albiontól. Az átmenet nem volt egy kifejezett fáklyásmenet, noha az első tíz évben az egymást váltó konzervatív kormányok elég szép sikereket értek el: jöttek a külföldi befektetők (elsősorban a bauxitiparba, a mezőgazdaságba és az idegenforgalomba), évespnp szinten 5-6 %-os gazdasági növekedés, külkereskedelmi pezsgés. Ezzel párhuzamosan azonban nőttek a társadalmi egyenlőtlenségek, amelyek 1972-re politikai irányváltást eredményeztek: az addig kormányzó jobboldali-konzervatív Jamaicai Munkáspárt (Jamaica Labour Party, JLP) elvesztette parlamenti többségét, s helyére a szocdem-liberális irányultságú Nemzeti Néppárt (People’s National Party, PNP) lépett. Az első dolguk természetesen az volt, hogy jlpaz országban működő (és Jamaicát gyakorlatilag félgyarmatként kezelő) amerikai cégeket komolyan megadóztatták, s az így keletkezett extra bevételekből nem szállodákat és kaszinókat építettek, hanem az egészségügybe és az oktatásba fektették a lóvé jó részét.

Innen is látszik, milyen furcsa ország ez a Jamaica: a szocdemeket a Nemzeti Néppárt képviseli, a konzervatívokat a Munkáspárt.

Az USA nem nézte tétlenül a baloldal előretörését. A kingstoni amerikai nagykövetségen működő CIA-iroda vezetője, Norman Descoteaux mindenféle black-ops keretein belül minden elképzelhető módszerrel igyekezett a Michael Manley által vezetett PNP alá rúgni és az ellenzékbe szorult JLP-t segíteni: nem csak a szovjetbarátság bélyegét sütötte a szocdemekre (egy második Kuba létrejöttével riogatva a békés gandzsásokat), de pénzzel és fegyverrel látta el a jobboldalishopos párt militánsait, s még a jamaicai alvilág egyik legszervezettebb bűnbandájának, a hírhedt (és napjainkban is tevékenykedő) Shower Posse nevű társaságnak a létrehozásában is segédkezett.

És hogy adjunk egy átívelő szálat egy másik blogunkhoz is: a CIA néhány hétre Jamaicába vezényli még Luis Posada Carrilest is, Castro egyik legádázabb ellenségét, akiről ebben a posztban írtunk részletesen.

Nem kell Marley-kutatónak lennünk ahhoz, hogy belássuk: a két lehetőség közül Bob inkább a PNP-hez húzott, s ebből nem is csinált különösebb titkot. Olyannyira nem, hogy 1976 decemberében elfogadta az aktuális szocdem sjcminiszterelnök, a már említett Michael Manley felkérését és a nemzeti megbékélés szellemében Kingstonban megszervezett egy ingyenes óriáskoncertet (ez volt a híres első Smile Jamaica Concert, amelyen 80 ezer ember vett részt).

4.) A merénylet

Két nappal a Smile Jamaica előtt fegyveresek törnek be a zenész Hope Road-i lakásába, s vad lövöldözés közepette súlyosan megsebesítik Ritát (Bob feleségét), menedzserét, Don Taylort, valamint egy újságírót, aki éppen náluk lebzselt. Maga Marley csak enyhébb sérüléseket szerez. A kor konteósai természetesen a JLP munkásőreinek árnyékát véltéritak felfedezni a hétfős kommandóban, amelyet (állítólag) a pár évvel később megalakuló Shower Posse főnöke, Lester Coke (fedőnevén Jim Brown) vezetett. A mintegy öt percen át tartó lövöldözés után a helyszínelők több, mint száz golyónyomot regisztrálnak a lakásban, az elkövetőket természetesen soha nem azonosítják.

Nem kell nagyon meglepődni, a hetvenes években a jamaicai belpolitikai módi kábé olyan volt, mint a húszas-harmincas évek Ausztriájában: mindkét nagy politikai tábornak megvolt a maga fegyveres, paramilitáris csapata, amelyek rendszeresen összecsaptak, illetve levadászták egymás kiemelkedő szimpatizánsait. Egyfajta permanens választási kampány volt ez, rengeteg vérrel, törött végtaggal, gyújtogatással és nyakló nélkül fogyasztott tudatmódosító szerekkel.

Bobot kemény fából faragták, s amúgy is komoly sportember: sebei ellenére 48 óra múlva megjelenik a koncerten és hatalmas sikert aratva végigzenéli és végigénekli a kilencven percet.

5.) A csizma

A fegyveres rajtaütés előtt pár nappal Bobot egy amerikai forgatócsoport látogatja meg, melynek vezetője egy bizonyos Carl Colby.

A visszaemlékezések szerint ez a szépreményű fiatalember az egy évvel korábban leváltott CIA-igazgató, William Colby fia. Azé a William Colby-é, akit 1976 januárjában az idősebb George Bush követett a Langley-i egyes számú irodában.

csizmaA jenkik ott-tartózkodása alatt küldönc jő s pihegve szól: egy névtelen rajongótól származó ajándékot ad át a zenésznek, egy nagyon jól kinéző veszkócsizmát (más források szerint sima cipőt, de nekem a csizma jobban tetszik). Bob zavartan nevetgél, először nem akarja átvenni, de a filmesek biztatják, hogy próbálja fel. Marley végül enged a noszogatásnak, felhúzza a lábbelit, majd felszisszen: a jobb nagylábujját tapogatja, amelyen egy apró vércsepp látszik. Megvizsgálják a csizmát és megállapítják, hogy a jobblábas orr-részében egy apró, sárgarézből készültnek tűnő kis drótdarab van. Kipiszkálják, szemügyre veszik, majd kidobják, elkönyvelve, hogy valami technológiai gondatlanság miatt maradhatott benne.

6.) A focibaleset

1977 tavaszán (amikor már életvitelszerűen Angliábanfoci tartózkodott) Bob francia meghívásnak tesz eleget az Exodus Tour keretein belül. A fellépés előtt kikapcsolódásként egy párizsi grundon focizik helyi újságírókkal (imádta a labdarúgást, s kevés szabadidejének jelentős részét töltötte különféle pályákon). Védőt játszik, s amikor bevetődve megpróbálja megállítani az ellenfél labdával előretörő csatárát, annak talpába rúg. Felkiált, majd lebiceg a pályáról. Leveszi a csukát és konstatálja, hogy bizony a jobb nagylábujja elég csúnyán néz ki: vérzik és a köröm is leszakadt. Legyint egyet (szokványos sportbaleset), fertőtlenítik, bekötözik, s meg is feledkezne róla…

… de a seb sehogysem akar gyógyulni. Amikor már két hónapja kínlódik s egyre komolyabb fájdalmakat kell elviselnie, vesz egy nagy levegőt és elmegy egy tekintélyes angol orvoshoz, aki alaposan megvizsgálja, hümmög, melanómát (a pigmenttartalmú sejtek rosszindulatú burjánzását, triviálisan: bőrrákot) emleget és azt a tanácsot adja, hogy szabaduljon meg a lábujjtól.

A melanóma a világosabb bőrű nagyrasszoknál gyakoribb, a sötétebb bőrűeknél sokkal ritkább.

szmókMivel az emberi testet a raszták Isten alkotásának tartják, s minden csonkítást a Teremtő akarata elleninek tekintenek, Bob megrázza a fejét: szó sem lehet semmiféle amputációról, majd az ima és a fű segíteni fog. Egy kisebb bőrátültetésbe még beleegyezik, de – mint később kiderül – ez kevésnek bizonyul.

Egy alverzió szerint közvetlenül a focibaleset után a pályán feltűnik egy ismeretlen orvos, aki egy (úgymond fájdalomcsillapító) injekciót ad be a sebesült lábujjba, majd eltűnik és soha senki nem látja többé.

7.) A végső diagnózis

Noha már 1978-ban figyelmeztetik, hogy a szűnniupraising nem akaró lábujjseb elrákosodhat, Marley csak legyint és nem vesz tudomást a sokasodó, aggasztó jelekről, s következetesen távol tartja magát az orvosoktól is. Azonban 1980-ban, egy New York-i tartózkodás alatt (Uprising Tour), amikor kimegy futni a Central Parkba, egyszercsak eszméletét vesztve összeesik. Nem lehet tovább elodázni az alapos vizsgálatot: három orvost is meglátogat, akik egybehangzóan agytumort állapítanak meg nála. Néhány sugárterápiás kezelésre is elmegy, de a daganatok nemhogy visszahúzódnának, hanem inkább sokasodnak: fél év múlva már a tüdején és a májban is felfedezik a tumorokat. Ekkor lesz végleg elege az általa amúgy is lenézett, hagyományos „nyugati orvoslásból” s valami ettől teljesen eltérő után néz. Ma már pontosan nem lehet tudni, ki hívta fel a figyelmét egy furcsa német alakra, az alternatív gyógyítási módszereiről híressé (vagy hírhedté?) vált dr. Josef Isselsre (de a legtöbben jamaicai kuruzslóját orvosát, Carl Frasert gyanúsítják azzal, hogy rábeszélte Bobot a bajorországi túrára).

1980 októberében tehát beutaltatja magát dr. Issels klinikájára, a bajor-osztrák határon fekvő Rottach-Egernbe.

8.) Dr. Josef Issels

isselsHogy próbáljunk egy kicsit világosabban látni (de az is lehet, hogy csak mégjobban összezavarom az olvasót), röviden ismerkedjünk meg Issels dokival, aki ’80 őszén úgy lépett fel, mint Bob Marley utolsó reménye.

Josef 1907-ben született az észak-rajna-vesztfáliai Mönchengladbachban, s 1932-ben szerezte meg orvosi diplomáját Würzburgban. A hitleráj alatt természetesen tagja lett a náci pártnak, sőt, rövid ideig az SS tudományos kutatási programjában is részt vett. Egyes ellenségei szerint Mengele auschwitzi orvoscsapatában is dolgozott néhány hónapig, de a történelmi források ezt a részletet nem erősítették meg. Azt viszont igen, hogy „parancs iránti engedetlenség” miatt valamikor ’43-ban elvesztette addigi támogatói jóindulatát (és párttagságát, amiről állítólag önként mondott le), s a keleti frontra helyezték tábori doktornak, ami egy kutatóorvos számára elég messze van az ideális helyszíntől. A szovjetek fogságába esik, majd 1946-ban hazatér. Nem tudni, hogy csinálta, de mindenféle utólagos felelősségrevonást megúszott, neve még érintőlegesen sem merült fel a háborús bűnösök között.

Lehet, egykori zsidó páciensei mentették meg a pertől és az ítélettől, ő legalábbis később erre hivatkozott.

Első alternatív rákterápiás klinikáját 1951-ben nyitja meg, s már az első hónapokban özönleni kezdenek hozzá azok a betegek, akiknek a hagyományos orvoslás nem tudta azt nyújtani, amit szerettek volna (és azok, akikről már lemondtak). Nem értek ezekhez a dolgokhoz, azt azonban kábé sikerült felfognom, hogy Issels doki módszerének lényege és ideológiája a következő volt: szerinte az egészséges testben a daganatok nem fejlődnek, tehát minden lehetséges gyulladási gócot el kell távolítani. klinikaEnnek jegyében például kihúzatta az összes olyan fogat, amelyben bármilyen tömés vagy idegen anyag volt, a köldökön keresztül speciális tűkkel szúrta át a betegek gyomrát, „ózoninjekciókat” adott (bármit is jelentsen ez), valamint zsákszámra adagolta a homeopátiás készítményeket, heti rendszerességgel és saját receptek alapján méregtelenítette a páciensek szervezetét. Issels doki fegyvertárában a kínzás is előkelő helyen szerepelt, mert szerinte az éles fájdalom pusztítja a rosszindulatú daganatokat alkotó sejteket.

Ezt a módszert Issels és stábja a „holisztikus, komprehenszív és integratív immunoterápia” névvel illette, amiért már önmagában is legalább hat hónap letöltendőt (és egy Douglas Adams-díjat) adnék.

Nem túl meglepő, ha azt mondom, hogy az unortodox Josefet többször is beperelték, odahaza és külföldön egyaránt, klinikájánakringberg összes engedélyét felfüggesztették és kuruzslással, csalással, sőt: emberöléssel is megvádolták, de valahogy mindig sikerült kikecmeregnie a lekvárból. 1998-ban bekövetkezett haláláig személyesen tovább árusíthatta terápiáját, esetenként 80-100 ezer nyugatnémet márkáért (ami ma 40-50 ezer eurót jelent – mondom a szemtelenül fiataloknak). A módszer ma is szedi áldozatait, hiszékeny emberek pénzén hízva; a linket azért se teszem be, ne higgyetek a kuruzslóknak!

9.) Bob halála

A bajor klinikán eltöltött hónapok nemhogy enyhülést nem hoztak, hanem további szenvedésekkel nehezítették Marley hétköznapjait. Szegény Bob, szerintem már akkor érezhette, hogy nem fog ez összejönni, amikor Issels a második napon levágatta a zenész rasztás fürtjeit. Amikor befeküdt a klinikára, 71 kilót nyomott, amikor nyolc hónappal később, 1981. május 11-én egy Miami-i kórházban meghal, a boncjegyzőkönyv szerint 37 kiló volt. A halál oka: teljes metasztázis, minden olyan szerve rákos volt, ami egyáltalán rákos lehet.

A temetésre 1981. május 21-én kerül sor Kingstonban, ravatalánál mintegy 30 ezer gyászoló jelent meg. Bobot természetesen kedvenc gitárjával együtt helyezik örök nyugalomra. temetés1Népes rajongótábora mellett anyja, barátai, felesége és hét különböző nőtől született tizenegy (más források szerint tíz nőtől született tizennégy) gyermeke gyászolta.

10.) A konteó

Tudjuk, hogy híres, népszerű és fiatal emberek halálát törvényszerűen körüllengik az összeesküvés-elméletek, senki ne csodálkozzon tehát, hogy a 36 évesen elhunyt, több tízmillió rajongóval bíró Bob Marley sem jelent kivételt. A fő gyanúsított (miként azt ti is kisakkozhattátok az ciaeddigiekből) a jó öreg CIA.

Hogy az amerikai hírszerzésnek miért szúrta a szemét a zenész, nem nehéz kikövetkeztetni. És itt most nem csak arról van szó, hogy a hetvenes évek közepére Bob megkerülhetetlen, hangsúlyosan Amerika-ellenes belpolitikai tényezővé vált szülőhazájában, hanem arról is, hogy egyre nagyobb befolyásra tett szert az USA-ban élő fiatalok körében is. Demokráciáról, szabadságról, egyenlőségről énekelt, arról, hogy mekkora disznóság a kizsákmányolás éssatis az elnyomás bármilyen formája, hogy a feketéknek vissza kell térniük őseik földjére (lásd még pán-afrikai eszme), s hogy az emberi élet legfőbb vezérlő elve a szeretet kéne legyen. Az is aggasztotta Washingtont, hogy Afrikában lassanként úgy tekintenek rá, mint a fekete ébredés szimbólumára, s az amerikai újgyarmatosítók elleni felszabadító, keresztes háború vezérszónokára, aki arra buzdította őket, hogy keljenek fel jogaik védelmében.

Afrika egyes országaiban az olyan számai, mint az „Africa Unite” vagy a „Zimbabwe” szinte már nemzeti himnuszként funkcionáltak a felszabadító mozgalmak népgyűlésein. S ma már azt is tudjuk, hogy ezen mozgalmak hátterében nem kis szerepe volt annak a kópé Szovjetuniónak.

Hogy ezek a spekulációk nem puszta találgatások, uniteszámos, azóta nyilvánosságra került dokumentum is bizonyítja. Az információs szabadságról szóló amerikai törvény (Freedom of Informaton Act, FOIA), valamint az egyénekről szóló kormányzati információk megismerhetőségét szabályozó norma (Privacy Act, PA) alapján az elmúlt évtizedekben kikért, egykoron titkosított anyagok között szép számmal vannak olyanok, amelyek azt igazolják, hogy Marley tevékenységét megkülönböztetett figyelemmel kísérte nem csak a külföldön illetékességgel bíró CIA, hanem a belföldi (értsd: amerikai) felforgató tevékenység ellenőrzésével és visszaszorításával megbízott FBI is.

Az 1976-os „Rastaman Vibration” című albumon található Rat Race című számban a következő szöveg hangzik el: “Dont’t involve rasta in your say-say, rasta don’t work for no CIA”, vagyis kábé az, hogy „a rasztákat ne használjátok fel a hadoválásotok során, a raszták nem dolgoznak a CIA-nek”. A szöveget mellesleg Rita, a felesége írta. Ezt az amerikai koncerteken is lelkesen énekelte a hallgatóság, s biztosak lehetünk abban, hogy Langley-ben nem örültek a jelenségnek. Mellesleg a Rastaman Vibration lett az első Marley-lemez, amely 1976-ban bekerült az amerikai Top 10-be (a Billboard 200 adatai szerint).

bioA bennfentesek arról is tudni vélnek, hogy a CIA biológiai hadviseléssel összefüggő, MK-NAOMI fedőnevű programja keretein belül bizony kísérleteztek olyan fegyverekkel, amelyek rákot és más, gyógyíthatatlan betegségeket idéznek elő (például az AIDS-et, amiről mi is írtunk). Érdekes módon a fertőző anyagokat tűszúrással, illetve a végtagokon ejtett apró sebeken keresztül juttatták be a célszemély szervezetébe.

Az ajándékba kapott csizma, illetve az abban elrejtett (?) réztű tehát adja magát, ráadásul az ifjabbik Colby jelenléte is eléggé elgondolkoztató. Kérdés persze, hogy valóban ilyen hosszú lefolyású megbetegedést akartak-e (a szúrás és Bob halála között négy és fél év telt el, s ebből Marley közel négyet aktív koncertezéssel töltött), vagy valami nemconc2 úgy sült el, ahogy szerették volna. Issels doki szerepe is meglehetősen kétértelmű: vajon tényleg csak 1980 őszén kerül képbe Bobbal kapcsolatban, vagy régebbi kontaktusai is lehettek az amerikaiakkal? Netán tartozott nekik egy szívességgel 1946-ból, amikor (ugye emlékszünk?) megúszta a háború utáni felelősségrevonást?

Emlékeztek még a Paperclip fedőnevű amerikai műveletre, ami arról szólt, hogy a második világháború után a jenkik kicsemegézték maguknak azokat a náci tudósokat, akikben láttak fantáziát?

blackVoltak még olyan alkonteók, amelyek fehér fundamentalista keresztény csoportok számlájára írták az ominózus csizmát. Ezek motivációja állítólag abban a hírhedté vált, 1976-os Marley-kijelentésben rejlik, amelyet egy interjú során tett Jeff Cathrownak, s mely szerint „Isten fekete”, s a Bibliára pedig úgy hivatkozott, hogy „this fuckin’ book”, vagyis „ez a kibaszott könyv”.

Ha szereted Bob Marley zenéjét, ha raszta vagy, netán jamaicai, esetleg pont ezek ellenkezője jellemző rád: szavazz és kommentelj! Hozzászólásoddal egészítsd ki bátran a poszt bármelyik pontját, akár zeneelméleti, akár Marley-történeti részletekkel és rasztás információkkal, vagy bármi mással, ami szerinted ontopik – én és nem minősül kábítószerrel való visszaélésnek.

Ha a reggae-n kívül is szereted a zenét, illetve a zenészekről szóló konteókat, figyelmedbe ajánlom még az Elvis-legendát, Jim Morrison történetét, a Beatles-konteókat, John Lennon halálát, valamint a Kurt Cobain-sztorit. Ha pedig a gandzsa-konteókról akarsz olvasni, itt a helyed!

És persze: long live Rastaman! Long live Jah!

Kategória: EgyébCímkék: , , , , ,

58 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 58. nobodyelsa — 2017-02-12 16:20 

@boyzndahood19:

Tupac film trailer már van.

https://youtu.be/ljiGyjlaydk

 57. SLC — 2016-06-12 20:14 

@tiboru: Hát ez így források nélkül, minden nélkül, elég szegényes cikk. Ilyeneket olvasottságnövelési céllal bárki tudna írni naponta legalább egyet.

 55. gigabursch — 2015-04-27 10:32 

@jukeey:
horda a nénikéd térde kalácsa.

 54. Rumcájsz von Jicsin — 2015-04-27 08:21 

@agathon:
Már csak annyit tennék hozzá, hogy Örményországban lett államvallás a kereszténység 301-ben (a világon először). IV. Tiridatész volt az a király, aki krisztianizálta népét, áttérése 10 évvel megelőzte a római birodalomban Galerius türelmi rendeletét és 36 évvel Nagy Konstantin megkeresztelkedését.
Tehát az örmények vastagon keresztények és nem muszlimok!!!

 53. agathon — 2015-04-26 22:27 

@weirax:

Lehet, hogy nem sátánisták, de azért nem árt az óvatosság! Az ördög nem alszik! 🙂

 52. agathon — 2015-04-26 22:25 

@Rumcájsz von Jicsin:

Köszönöm az infót! Elég tájékozatlan vagyok a témában, de találtam olyan hivatkozást, amely a helységnevek és az örménység kapcsolatáról szól:

“Magyarország területére az örmények több hullámban érkeztek, több évszázad eltéréssel, különböző helyekről. Öt betelepedési szakaszt lehet megkülönböztetni.
Az első szakasz az Árpád-korban érkezett, mégpedig valószínűleg a Balkánról. Több bizonyíték van arra, hogy voltak az Árpád-korban örmények Magyarországon. Az első oklevél 1243-ból származik, amikor Esztergomban egy telket az örményeknek adományoztak. A helységnevek is bizonyító erejűek, amelyek az „örmény” vagy „örményes” szót tartalmazzák, pl. Mezőörményes.”

http://www.keesz.hu/?q=node/2559

 51. weirax — 2015-04-26 18:03 

@agathon: én Sátánistáknak semmiképp nem nevezném őket, a szövegeik inkább politikai jellegűek – lehet, hogy az énekes, Serj kecskeszakálla megtévesztő? 😀 vagy gyanús 😀

Nem igazán hallottam még magyar kontextusban örmény hatásról, csak tőletek először. Mondjuk messze is lakom a nevezett településektől. Reméljük bloggazdánk és a többiek is csepegtetnek még infót erről 🙂 addig olvasgatok én is!

 50. Rumcájsz von Jicsin — 2015-04-26 17:41 

“Városunk neve – Böszörmény – a régi magyar nyelvben közszóként élt, és mohamedánt, iszlámhívőt jelentett. Böszörmény a nyírségi izmaeliták központja volt.Városunk neve – Böszörmény – a régi magyar nyelvben közszóként élt, és mohamedánt, iszlámhívőt jelentett. Böszörmény a nyírségi izmaeliták központja volt.”

http://hajdukfovarosa.hu/varosunk/varosunk-tortenelme.html

“A böszörmények muszlim bolgár-török nép, akik a honfoglalókkal együtt érkeztek a Kárpát-medencébe. Az Árpád-korban a böszörmények kereskedelemmel foglalkoztak, egy részüket viszont határőrizeti feladattal az ország szélére telepítették. A későbbiekben a középkor folyamán a böszörmény szóval általában az izmaelitákat (vagyis muszlimokat) illették, függetlenül származásuktól.”

http://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%B6sz%C3%B6rm%C3%A9nyek

 49. jukeey — 2015-04-26 16:07 

Tudtommal a böszörmények a magyar hordákhoz csapódott komák voltak, semmivel nincs több közük az örményekhez, mint pl a kunoknak a punokhoz. Már csak azért éreztem ingert hogy reagáljak erre, mert a közelben lakok, egy ideig rendszeresen jártam oda (és semmiféle örmény vonatkozást nem találtam).

(Egyébként az említett örmény bandát haveri körből kifolyólag ismerem, nem az esetem, inkább idegnyűvőnek találtam, de hát ízlések és pofonok különböznek).

 48. agathon — 2015-04-26 15:24 

Nem ismertem a System of a Down-t. Kicsit hátborzongatónak tűnik első hallásra, szerintem inkább a Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó-ba való!
Aztán rákerestem a zenekar nevére, és akkor láttam, hogy örmény származásúak a tagok. Akkor jutott eszembe, hogy Magyarországon is számos, örmény vonatkozású emlék található. Hogy mást ne mondjak, a Hajdúböszörmény helységnév…
Szívesen olvasnék egyszer egy örményes konteót!

 47. weirax — 2015-04-26 09:46 

@agathon: jé de érdekes, ezt nem tudtam, köszi! már olvasgatom is 🙂

 46. agathon — 2015-04-25 20:24 

@weirax:

„Az egyéb árusok, kalmárok, örmények, egyszóval valakik árut visznek piaczra, mise alatt áruikat ne merészeljék árulni!”

 45. weirax — 2015-04-25 18:58 

@Leeanne: ehh dehogy akartam festeni, épp ezért igyekszem követni a munkásságukat 😉

 44. Leeanne — 2015-04-25 15:10 

@weirax:
Köszönöm, biztosan meg fogom nézni néhányszor.
Ami meg a velük kapcsolatos konteókat illeti: ne fesd az ördögöt a falra! Engem a puszta gondolattól is kirázott a hideg.

 43. weirax — 2015-04-25 14:25 

Akit érdekel, a teljes koncertet megnézheti itt:
https://www.youtube.com/watch?v=D-LZBh7x9a8

 42. weirax — 2015-04-24 09:33 

Tegnap zseniálisan jó koncertet adott a System of a Down Örményországban, nem tudom, ti néztétek-e (streamen keresztül a teljes koncertet élőben lehetett követni).
Úgy tűnik, ők még élnek és virulnak, nagyon remélem, hogy velük kapcsolatban sosem hallok hasonló esetről és nem kell konteókat gyártani utólag.
A magam részéről egy páratlan élmény volt ez a koncert, még stereamen keresztül is.

 41. jukeey — 2015-04-03 18:57 

Sajnálatos, hogy Ő Császári Felsége legalábbis közömbös volt a rasztafariánusokkal, pedig a hívek tömeges betelepítése sokat lendíthetett volna Etiópia helyzetén.

 40. csubakkapako — 2015-03-30 09:00 

Én nem vagyok eü-szakember, de nekem sanszosabb, hogy egy elhanyagolt seb következtében előbb hal meg vérmérgezésben valaki, mint rákban. De mint mondtam, nem vagyok orvos és az egész eset amúgy is több, mint gyanús. Lehet, hogy a csizmába rejtette szköz csak az első input volt, a további “kezelés” pedig a célzott módszer. Az, hogy 4,5 évig hagyták szenvedni, lehetett tudatos is: lássátok, birkák, mit tesz az emberrel a fű, meg a ki tudja mi minden elszívottt cucc, lám az vitte el a jó Bobot.

 39. specnaz86 — 2015-03-20 14:29 

@boyzndahood19:

😀 Jaja, a 2pac gyilkosság-ban több kraft van mint Bobmarley-ban. Akkoriban ment az East coast vs West coast banda(vagy inkább kiadó) háború ezerrel. Notorious B.I.G. gyilkosa sincs meg azóta sem, nyilván az ő halálában is vastagon benne voltak a Death Row Recordsos srácok.

Én kiegyeznék egy közös Pac és Biggie poszttal is! 😀

 38. warr — 2015-03-20 13:39 

@Attus Germanicus: Gyanítom a legtöbb naaagy, klasszikus konteó már ki lett vesézve…
Maradnak az aktuális, éppen történő dolgok, de ezek úgyis villámkonteók, vitaposztok, vagy az ilyen kisebb, kevesebbeket érdeklő nem-is-biztos-hogy-konteók.
Igazából szerintem vagy egy jó fél éve nem is volt igazi “régi” értelemben vett konteóposzt.
Persze tiborunak is gondolom egyre kevesebb az ideje, folyamatban (remélem :D) a harmadik könyv, interjúk, sztárság… 😀

 37. Attus Germanicus — 2015-03-20 09:17 

Azon gondolkozom, mikor volt utoljára egy posztnál ilyen kevés komment. És ezek többsége sem konkrétan a poszt témájával foglalkozik.
Azt hiszem, ennek az az oka, hogy a többség, akárcsak én, semmiféle konteót nem lát az esetben. Persze ez nem feltétlenül egyedi, nem ez az első poszt, ami mögött aligha van bármi konteó (aligha gondolhatta bárki, hogy a Mary Celeste legénységét a zsidók vagy a világkormány rabolta el), de ezek legalább rejtélyesek voltak, míg Bob Marley esete mögött a olvasók legtöbbje igazából semmi rejtélyt nem lát. És, azt hiszem, igazuk van.

 36. vacsad — 2015-03-19 21:20 

@jkiscica:

A szervezetet legkevésbé megterhelő fogyasztási mód a vaporizálás, nem a vízipipa, ebben az esetben csak gőzt lélegzel be 🙂

Emellett, a marihuánafogyasztás rákkeltő hatásáról perdöntő bizonyíték nincsen, mi több, rákos betegek kezelésére előszeretettelen használják számos helyen, mivel pl. enyhíti a depressziót, fokozza az étvágyat.

 35. iksz — 2015-03-19 16:08 

@boyzndahood19:

ezzel már én is próbáltam kilincselni tiborunál, megpendítve még Biggie-t…ja és Jay-Z és a szabadkőművesek kapcsolatát…stb. 😀
de sajnos, falakba ütköztem, akkor is azt nyilatkozta, hogy nem az ő asztala a zene:((((

talán majd egyszer eljön ez is 🙂 Bob Marley után én is bizakodok!
ja és különben is volt már Kurt Cobain és Jim Morrison és ennek fényében nem ér ignorálni a rapet! 😀

 34. iksz — 2015-03-19 16:04 

@kej69:

én ezt a lemezt be fogom szerezni! köszönöm!
a személyes kedvenced pedig épp az enyém is 😀

 33. tiboru — 2015-03-19 10:16 

@komojtalan:

Egyszer (vagy kétszer) Aldo Moro is a szavazásra bocsájtott témák között volt, s úgy emlékszem, csúfosan leszerepelt.

 32. tiboru — 2015-03-19 10:13 

@komojtalan:

Mondjuk rákot okozni meglepően könnyű, csak egy kis radioaktív sugárzással kell megkínálni a szervezetet.

 31. komojtalan — 2015-03-19 09:02 

Nem semmi a szavazás eredménye, 57% szerint a CIA rákot tud okozni? Ne vicceljünk már, tulajdonképp azt sem tudjuk mi az, hogy működik. Van egy pali, aki vallásosságból elhanyagolja a lábát és passz. Mi ebben a konteó? A következő konteó nem e lehetne e egy kis politikai gyilkosság :-)? Mostanában néztem a Baader-Meinhof csoport című filmet és kicsit beleástam magam a témába (70-80 -as évek terrorista szervezeti). Egy Aldo Moro gyilkosság, vagy a börtönben a csoportos öngyilkosság? A RAF úgy általában?

 30. boyzndahood19 — 2015-03-17 21:37 

ezeket után remélem elkészül a Tupac konteó is valamikor…!*fingers crossed*

 29. Panther V — 2015-03-17 21:19 

Meghalt Bob? Úgy emlékeztem tegnap szívtunk együtt utoljára. Szerintem az a nagy szíve meg pofája vitte el.

 28. robr — 2015-03-16 23:46 

Én mint nagy Marley és reggae fan, illetve konteó kedvelő emberke nem gondolom, hogy köze volt bárkinek a halálához, a rák elintézte ezt, mert komolyan vette az egész rasztafarianizmust. Állítólag,(a felesége könyvében írja) ha egyből foglalkozott volna a foci sérülésével és nem makacskodik nem kellett volna amputálni a lábujját se lehet, de nem akart elmenni fehér orvoshoz eleinte. Bár igaz, youtube-on megannyi érdekes hangfelvétel van vele,rendszerkritikus dalokat írt, meg szeretett volna egy szebb világot( ő esetében el is hiszem hogy nem a hírnévről vagy a pénzről szólt, mert elég faék egyszerű ember lehetett) és magától érthető volt a merénylet is ellene. Itt azért Lennon nekem mindig eszembe jut, aki hasonlókról prédikált, béke és szeretet stb., meg voltak a hatalom felé káros megnyilatkozásai, aztán…

Egyébként csak egy kis mellékes dolog, hogy mielőtt Bob Marley & Wailers néven elkezdett futni az új zenekara 1974-től, egy Peter Tosh nevezetű gyerekkori barátjával együtt lett kiemelkedő Jamaicában a Wailers-szel. Sokat köszönhet neki is úgy gondolom. Tosh is egy baromi tehetséges előadó volt, de eléggé kezdett háttérbe szorulni Marley mellett. Emellett pont Bob ellentéte, aki csendes természetű volt, míg Tosh sokszor keveredett balhéba a rendőrökkel és elég agresszív alaknak néz ki sok felvételen enyhén szólva. Peter Tosh szintén olyan dalszövegeket írt, amely a politikai elnyomásról, társadalmi egyenlőtlenségekről szólt stb., tehát közvetlen Bob után következik, ha reggae és raszta mozgalom szerintem. Jó nyilván nem lett olyan elismert soha. Ugye a Legalize It a leghíresebb nótája.

Mindez azért érdekes, mert Tosh csupán 6 évvel élte túl Marley-t. 87-ben rablótámadás során meggyilkolták és ez is kisebb konteó, mert lehetett miért eltenni láb alól simán. Olyat is olvasni, hogy annak ellenére, hogy rablótámadás, semmit se vittek el. Nem hiányzott itt senkinek egy újabb Bob Marley féle fekete arc.

 27. specnaz86 — 2015-03-16 20:58 

Szerintem itt most nincs konteó. Egyszerűen csak így járt!

A zenéjét, meg úgy en bloc a reggae műfajt nem szeretem. Igaz, hogy például a No Woman, No Cry című nóta jóféle, főleg amikor szétszívva adja elő valamelyik koncertjén 🙂 (Amúgy maradt hátra a 60′, 70′, 80′ -as évekből olyan koncert felvétel ahol cucc nélkül tolja az előadóművész, nem szanaszét szívva kóvályog a színpadon?)

Ebben a Rastafari-mozgalomban sincs számomra semmi vonzó! A kb. vele egy időben “bimbódzó” hippi mozgalomnak legalább van egy furcsa bája, Summer of Love-ostol, Woodstock-ostól! Habár a Jefferson Airplane-en kívül nem nagyon szeretem a hippi mozgalom hőskorából származó zenéket és előadókat sem.

 26. zabalint — 2015-03-16 20:48 

@404notfound:
Tök mindegy, mert melanóma volt, nem tüdőrák.

 25. 404notfound — 2015-03-16 15:15 

@jkiscica: Hopp!!! Köszönöm, de itt akkor nem a fű a ludas, hanem a filter hiánya. Ez pedig megoldható ugye házilag töltött ciginél is (igen elmés cigitöltő szerkentyűket lehet beszerezni), és azt senki sem ellenőrzi, hogy a felhasználó otthon, házilag mit szuszakol az előregyártott filteres papírhengerbe.

Indirekt megközelítésben a kézzel sodort és papír szívókával szerelt cigaretta a hunyó, függetlenül attól, hogy dohány, marihuána vagy zeller van benne.

Viszont még mindig nem bizonyított, hogy a marihuána rákkeltő/halálos/elbutít/kapudrog/megbolondít/családokat szaggat szét/impotenciát indukál/lop/csal/hazudik.

Mindeközben pedig az USA öles léptekkel indult meg a liberalizáció derűs és költségvetési, bűnüldözési szempontból roppant mód előnyös útján, emlékeztetve némileg az alkoholtilalom végére.

De lassan átcsúszunk egy korábbi posztba: https://konteo.blogrepublik.eu/2011/04/07/a-gandzsa-osszeeskuves/

 24. xanax — 2015-03-16 14:18 

Érdekes módon ez a post valahogy mindenkiből a humort hozta ki 😛

Akkor szavaztam, mikor a postot olvastam, természetesen a CIA-ra.

A kommenteket is elolvasva 12. gigabursch kommentjére tippelnék: Így járt.

Annak idején tinédzser voltam, én is sokat hallgattam a SZER-en és Europa Libera-n. Rendszeresen benne volt a Top 1-40-ben.

Figyelembe véve, hogy jórészt gettoban nevelkedett + karibi térség = nem túl nagy műveltség + fogékonyság a hiedelemvilágra => egyenesen vezette az ex-náci kezei közé.

Pár egészségügyi adalék a témához:

-csak óvatosan az elhanyagolt szúrásokkal, sebekkel és a raszta frizurával.

Volt olyan betegünk, akinek egy kaktusz szúrta meg az ujját és belehalt, ill. olyan is, akinek a körme alá golyóstól hegye csúszott be, és amputálni kellett tőből a karját.

Azok akik az Europa Libera-n szocializálódtak feltehetően még emlékeznek a ’80-as évek elején nagy botrányt kavart sorkatona halálára, amit egy elfertőződött viszhólyag okozott:

http://www.hazsongardalapitvany.ro/terkep/17-szocikk/?byxy=392708×585750

November 24-én levelében említi a sebét először és december 19-én halott:

http://mek.oszk.hu/02800/02895/html/

Kb.15 éve egy kedves ismerősöm 24 éves fia csak azért halt meg egy Budipesti kórházban, mert raszta frizurája volt. Normális életmód mellett zavart tudatállapotba került, kórházba vitték, és kinézete alapján “le-hülye-drogosozták”. Egy agyvelőgyulladást néztek be a T.kollégák, és 9 napon belül meghalt.

 23. kej69 — 2015-03-16 14:07 

ja meg a szigeten a basszusgitáros fiának, akila barretnek a fellépése is qrva jó volt. de ez nem tartozik szorosan ide, csak feltolultak az emlékek

 22. kej69 — 2015-03-16 14:02 

köszönöm szépen. a konteó nem fontos. egyszerűn tökéletes pali volt. a mai napig meghatározó.

jó pár éve kiadtak egy lemezt chant down babylon címen, ahol “duettet” énekelt napjaink sztárjaival. egyszerűen tökéletes. még a – nagyon idézőjelesen a fehér ember – joe perry az aerosmithből, olyan muzsikát tolt rajta, hogy csak na…

http://www.yourepeat.com/watch/?v=GsLuLVHyCQY

na meg a rapper

http://www.dailymotion.com/video/x5bjfb_bob-marley-ft-busta-rhymes-rastaman_music

személyes kedvencem pedig

http://www.dailymotion.com/video/xcmel7_lauryn-hill-bob-marley-turn-your-li_music

köszönöm még egyszer.

a millenárison pedig a rita marley koncert überfasza volt. sajnos nem tegnap, de legalább nem az idő szépíti meg…

 21. hadrian77 — 2015-03-16 09:58 

Az etióp királyok Salamon királytól való eredeztetése a Sába királynős sztorira épül, ha jól emlékszem. A sztori szerint etióp volt a csaj és jeruzsálemi tartózkodása alatt összefeküdt rendesen Salamonnal. Már hazatérte után szülte meg a fiát.

Nekem is volt szúrós csizmám. Előfordul trehány talpfelrakás során. 🙂

 20. darkfuture — 2015-03-16 09:03 

Tegyük rendbe a dolgokat, mert itt nagyon sokan tévedésben élnek.A kannabisz több száz betegséget gyógyít ezt több ezer éve tudja az emberiség is.Egy 1974-es az amerikai kormány által finanszírozott klinikai-egyetemi kutatások is igazolják a cannabinoidok gyógyhatását. Ezt a gyógyhatást az emberi szervezetben található endocannabinoid receptor család aktivizálásával érik el a növényben található hatóanyagok.(több száz molekula)

A gyógyhatás extra magas dózis bevitelével érhető el magas koncentrátum kivonat használatával.Jelenleg a világon az usa,brit,japán gyárak és kormányok birtokolják a növényi cannabinoidok szabadalmát a konkrét gyógykezelésekre és nem a tünetmentesítésre! Mivel elindult a legalizálási hullám a gyógyszergyárak a lobby élére álltak, hogy az orvosi alkalmazás szabadalmi jogokban legyen levédve azaz mindenkit beperelnek aki kilép a piacra a hatóanyagokkal és nem fizeti meg a licenset.

A témára reagálva tuti,hogy merénylet áldozata lett Marley ez tény.A gyógyulás tényleg ott volt a szeme előtt csak az információ hiányzott.

http://www.encod.org/info/700-MEDICINAL-USES-OF-CANNABIS.html

http://www.uk420.com/boards/index.php?showtopic=332000

http://www.leafscience.com/2014/09/11/medical-marijuana-entourage-effect/

http://wakeup-world.com/2014/11/10/why-cannabis-is-the-future-of-medicine/

http://www.medicaljane.com/2015/03/11/why-the-nih-may-be-investigating-cannabinoids-for-possible-cancer-treatment/

http://www.leafscience.com/2014/08/05/6-historical-facts-medical-marijuana/

http://www.medicaljane.com/2015/03/11/the-importance-of-enhancing-your-endocannabinoid-system/

https://www.google.com/patents/US20130059018

https://www.google.com/patents/US20140155456

https://www.google.com/patents/US20120165402

https://www.google.com/patents/US20120004251

https://www.google.com/patents/US7597910

https://www.google.com/patents/US20100204312

https://www.google.com/patents/US20080262099

https://www.google.com/patents/EP2182940A1

https://www.google.com/patents/US8632825

https://www.google.com/patents/US8632825

http://letfreedomgrow.org/cmu/Russo2007.pdf

http://www.alchimiaweb.com/blogen/68-studies-efficiency-marijuana-against-cancer/

https://www.dinafem.org/en/blog/marijuana-cancer-treatment/

http://www.southerncannabis.org/medical-marijuana/44-medical-studies-cannabis-treats-cancer/

http://thejointblog.com/61-studies-show-cannabis-can-treat-various-cancers/

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/v/t1.0-9/10390049_604427793004967_1005981194720724521_n.jpg?oh=34ff2c4decdb4ec08efbc7ab7ce278df&oe=558712B1&__gda__=1437863424_553467ec92644eac77c41648c2a16983

https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/p720x720/11070999_890041701038836_3536209234713066861_n.jpg?oh=4d9513dfc9fee0a4a5f66d94da8eea65&oe=55B5DA47

https://www.google.hu/search?q=endocannabinoid&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=e4cGVaSeDILlUe7ygvgC&ved=0CD8QsAQ&biw=1440&bih=740#tbm=isch&q=endocannabinoid+system

http://medicalmarijuana411.com/dea-finally-admits-marijuana-is-medicine/

 19. jukeey — 2015-03-16 08:28 

@eltiron: Háhááá, ez nagyon jó 🙂

 18. eltiron — 2015-03-15 17:59 

Ha Jamaicában betiltják a füvet, mi lesz másnap reggel az első kérdés?
“Mi ez a gagyi zene b*zmeg?”

 17. becsuszoszereles1k — 2015-03-15 15:56 

Ha itt –

https://www.google.co.il/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=10&cad=rja&uact=8&ved=0CEkQFjAJ&url=http%3A%2F%2F1970-1980.lap.hu%2F&ei=4ZYFVeOjNY71aq-LgpgP&usg=AFQjCNFRtgE40M38h0j56QamQ7L1dSH_hQ&sig2=DHjs7NXcqbsyn1EzRKDTnQ

szetnezunk, mi minden tortent a mult szazad 70-es, 80-as eveiben, a Ford elleni merenylettol kezdve a “Vaslady”gyozelmen at a ‘szovjet kope” bevonulasaig Afganisztanba – hat, biztosan nem hianyzott pupnak a hatukra egy tobb tizezres tomeget tobb okbol is vonzani kepes hangado es vezerpalanta…

 16. warr — 2015-03-15 14:40 

“A raszta-szív örökké dobog…” 😀

Amúgy meg már Churchill barátunk is megmondta, hogy sportolni veszélyes.

 15. dr. Lópici Gáspár — 2015-03-15 14:14 

Norman Descoteaux olyan, mintha az mondanám, hogy discoteque, nem?
A diszkó le akarja nyomni a reggit.

A lényeg a lényeg, hogy a Karib-térségben mindenki egységesen nem szereti a jamaikaiakat. Pökhendi, nagyképű kötsögöknek tartják őket.
Szóval teljesen érthető, hogy Bob barátunk a lukacsos szarrá szívott agyával, és a nagy mellényével konkrétan leszarta a betegségét.
Van egy-két barátom, akik súlyos marihuánafüggők, ez a leszarom-attitűd tökéletesen jellemző rájuk.

Betépve a labda helyett a földbe rúgott, leesett a körme, elhanyagolta, a melanóma pedig a legalattomosabb szemétláda mind közül.

A Moszadot nem tudnánk valahogy behozni?

 14. tiboru — 2015-03-15 12:36 

@exgumitalp:

🙂

Javítva!

 13. jkiscica — 2015-03-15 11:45 

@404notfound:

A THC-be valóban nem halt bele még senki, viszont olvastam egy tanulmányt arról, hogy bizonyos esetekben a fűszívás valóban károsabb lehet mint a dohányzás.
A gond nem a hatóanyaggal van, hanem a füsttel, amiben rengeteg rákkeltő anyag található.
A fűszívás egyik legnépszerűbb módja az ún. spangli. Ebbe pedig szűrő helyett egy összetekert keményebb papírdarabot tesznek. A szűrő funkciója lenne, hogy egyrészt valamennyi káros anyagot felfogjon, ezt az aktív szénnel érik el, illetve a szivacsos állag arra jó, hogy míg azon átmegy a füst le is hűl. Mivel a spanglinál ez nincs meg a füst túl melegen és túl sok káros anyagot tartalmazva ér a tüdőbe, így ott nagyobb károkat tud okozni mint egy sima cigi. Ezért rákkeltő, sőt, veszélyesebb mint a dohányzás.
A fűszívás legkíméletesebb módja a tüdő szempontjából a vízipipa. Itt a füst nagy utat tesz meg a tüdőig, átmegy vízen is, mindez kellőképpen lehűti és a víz jól meg is szűri.
A tanulmányt a 3.Évezred magazinban olvastam, de már nem emlékszem melyik számban.

 12. gigabursch — 2015-03-15 11:39 

Patton tábornok halála után ez a második konteó, ahol tényleg csak a személyes pechet látom.
Így alakult, így járt.
Sokat megtett érte.

Viszont mióta Jamaica független lett, tudjuk a nyelvtörőt:
Jamaica a jamaicaiaké!

Kétségkívül nagy hatása volt a világ zenei életére, s bár nem ez a kedvenc zenei stílusom, de van időszak, amikor jól esik hallgatni egy kis reggie-t.

Nyugodjon békében

 11. 404notfound — 2015-03-15 09:54 

@exgumitalp: Ebben az esetben ő lenne az első a világtörténelemben, aki kinyírta magát THC-túladagolással. Az pedig, hogy a füvezés rákkeltő lenne, hát izé, finoman fogalmazva is nehezen hihető, márcsak statisztikai alapon is, hiszen sokmillió ember szív évszázadok óta, így egy ilyen összefüggésre már fény derült volna. (Ha van erről bármi hiteles infó, roppant kíváncsi lennék, köszönöm.)

Szóval még ennél is egyszerűbb a dolog, emberünk rákos lett és belehalt. Az, hogy mellette zenélt, szívott és világjobbított, mellékes körülmény, az viszont nem, hogy egy valamiért szabadon garázdálkodó kuruzsló kezelte, valódi orvosok helyett…

Az igazi kérdés az, hogy az a kuruzsló miért működhetett úgy egyáltalán.

 10. 404notfound — 2015-03-15 09:44 

@untermensch4: Nekem akkor sem stimmel az ügy, értem én, hogy tévéstáb, ugyan, vedd már fel, de! Amikor tervezték a műveletet, mi lehetett a csimma további elképzelt sorsa? Tegyük fel, felveszi, szúr, kipurcan. Akkor a stáb lehúzza róma a csimmát és lelép? Vagy hogy? Miért pont csimma? Miért nem egy üveg mérgezett kóla? (Limited edition from Langley) Szóval, ki adja áldását egy ilyen ötletre? Castro esetében értem, hogy még mérgezett menyétekkel is próbálkoztak http://tiboru.blogrepublik.eu/2011/03/01/castro-es-a-cia/
de hozzá képest Bob csak ártatlanul legelészett és hőbörgött, hogy világbéke, nem hinném, hogy ennyire fontos célpont lett volna.

Uez igaz a sportorvosra is, álljon ott készenlétben valaki, orvosi tatyóval, méreginjekcióval, hátha focizik egy jót, hátha megsérül közben, hátha…

Ezzel a svunggal akár egy villamossal is fejbedobhatták volna, azt sem lett volna nehezebb megszervezni.

 9. becsuszoszereles1k — 2015-03-15 07:02 

Jo tomeny poszt! Rengeteg konteoznivalo van benne, hogy konteo is van-e benne, azt nehez eldonteni – talan ez benne a konteo: miert nem billen el a merleg nyelve egyik iranyba sem?
Nem vagyok Marley rajongoja, egy szamat szeretem, a “No woman no cry”-t.
Az me’g tetszett, hogy szervezett alvilag az, amit szerveznek… 😀

 8. exgumitalp — 2015-03-15 01:51 

“én nem minősül kábítószerrel való visszaélésnek”
tiboru, kevesebbet kéne szívni, mert ezt nehéz elütésnek magyarázni 😉

Bobinak, pedig nem kellett sem CIA, sem csizma, sem műdokik, simán halálra füvezte magát.
A “közhiedelemmel” ellentétben a marihujána tartós fogyasztása nem, hogy gyógyítja a rákot, de inkább előidézi azt.

Vicces, hogy ugyan azon emberek, akik a THC gyógyító hatásában hisznek szent meggyőződéssel, azok elvetik a dohányzást, mint súlyos rákkeltő, kapital-burzsoá-imprrlista-kizsákmányoló eszmét. Holott a dohány levél papírba csavarása -és íly módon a tüdőbe füst formájában a tüdőbe pumpálása-, majd elfüstölése, semmivel sem jobban, vagy kevésbé rákkeltő, mint ugyan ezt tenni az indiánus vadkenderrel.

Röviden: Emberünk, simán halálra szívta magát.
De, tény, hogy jó zenéket is írt közben.

 7. stonedraider — 2015-03-14 23:53 

sajnos nincs itt semmi látnivaló, marley maga tehetett arról h belehalt egy leszakadt nagylábujjkörömbe.

jó dolog hülyehülyére szívni, de ez nem vezet a felsőbbrendüséghez.

 6. untermensch4 — 2015-03-14 22:02 

@404notfound: mármint az előzőt neked írtam volna…

 5. untermensch4 — 2015-03-14 22:02 

@lisa: ahhoz képest hogy mennyit tudtak töketlenkedni Fidellel, egy csizmás-tévéstábos (könnyebb meggyőzni hogy vegye fel ha forog a kamera…) meg kiegészítésnek egy sportorvosos művelettel még elég jó formában voltak a CIA-s srácok. Ha esetleg később kiderülne hogy akkora balszerencse-sorozat is tartozik a történethez mint a nevezett kubai jogásznál akkor persze nem voltak olyan ügyesek de legalább kitartóak. Lehet hogy a baráti milicisták eléggé résen voltak jamaikában hogy a lelövés ne legyen eléggé üzembiztos. Meg amit lisa ír, ha túl sok a “magányos merénylő” itt is ott is az idővel feltűnő, gondolni kell a jövőbeni mozgástérre is.

 4. lisa — 2015-03-14 21:51 

Ha a cipős eset John Lennon halála után történt volna, azt hihetnénk, a tettesek, akik talán ugyanazok, nem akarnak akkora feltűnést kelteni alig fél éven belül még egy gyanús gyilkossággal és ezért választották ezt a módszert, hogy hétköznapibbá tegyék az esetet…

 3. 404notfound — 2015-03-14 21:23 

A CIA simán talált volna egy valakit, aki 100 dollárért elintézi a dolgot, miért variáltak volna ilyen csizmával? Hátha ott marad bűnjelként? Nagyon bonyi’. Meg úgy egyáltalán, ezzel a svunggal szinte az összes woodstocki fellépőt is le kellett volna vadászni, sőt! bekeríteni a közönséget és kinevezni a helyet rezervátumnak, ott minden a lávpíszrákendrólról szólt, fűvel, utópiákkal, egyebekkel. Szóval nem találom meggyőzőnek az indítékot.

 2. puffogo — 2015-03-14 20:37 

Ha a cipős eset igaz, az szerintem egy félresiklott kísérlet volt. Valószínűleg sokan fenték rá a fogukat. (A KKK mintha kimaradt volna), de beelőzött a Nagy Kaszás.
Az érdekes, hogy leleteket mutattak orvosoknak. Mit tennének? Ha “egy beteg lelte”, szöveggel adták át amputációt javasoltak. Ha azt kérdezték mit tenne, ha ez a lelet Önről szólna? Általában konzervatív módszereket javasoltak… (a részletekre csak halványan emlékszem).
A nagylábujj-nyissz mint gyógymód visszautasítása megpecsételte a sorsát.
Nem régen halt meg egy ismert ember (valami alma rémlik), akinek májrákja lett, mert nem vállalta a kezelést. (Csak hogy Touring almájára is utaljunk, bár, mint tudjuk “csak mese”)
Az Apple és Microsoft körüli érdekes halálesetek is megérdemelnének egy a Bízd a hackerre c. filmnél igényesebb feldolgozást, bár tudjuk, hogy az informatikában mindenki egy vagy nulla, élő, vagy hulla…
(Az is érdekes, hogy a film hogy jelenhetett meg, ilyen egyértelmű utalásokkal a MS-re)

 1. tiboru — 2015-03-14 18:52 

És hát van-e olyan olvasó, aki ezt nem ismeri:

https://www.youtube.com/watch?v=q7iXcKKpdx0

RSS feed for comments on this post.

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

 • Legutolsó hozzászólások

  Tartalom

  CímDátum
  Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
  Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
  Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
  Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
  Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
  Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
  Michael Jackson-konteók2017-05-20
  Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
  Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
  Lindbergh-konteók2017-02-26
  Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
  Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
  A BCCI-sztori2016-11-04
  Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
  Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
  Wałęsa-konteók2016-08-21
  Posztajánló: Porton Down2016-08-15
  Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
  Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
  Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
  Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
  Hindenburg-konteók2016-02-26
  Bruce Lee halála2016-02-14
  Opus Dei2016-01-23
  Alapítvány-konteók2015-12-19
  Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
  Furcsa történetek 2.02015-11-29
  Shakespeare-konteók2015-11-12
  Frigyláda-konteók2015-10-22
  Per “Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
  Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
  Menekült-konteók2015-07-14
  Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
  Miss Liberty-konteók2015-06-22
  Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
  Glenn Miller eltűnése2015-04-08
  Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
  Furcsa történetek 1.02015-03-23
  Bob Marley halála2015-03-14
  New Coke – konteók2015-03-02
  Sid Hurwich időgépe2015-02-22
  Alan Turing2015-02-10
  Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
  Halál Chappaquiddickben2015-01-26
  Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
  A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
  Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
  Konteókönyv-felmérés2014-12-01
  Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
  John Titor története2014-11-19
  Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
  Fort Knox2014-10-23
  Estonia-konteók2014-09-29
  Rudolf Hess története2014-09-22
  Kurt Cobain halála2014-09-09
  Eilean Mór rejtélye2014-08-18
  Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
  Gyíkember-konteók2014-06-12
  A Kovács Béla – ügy2014-05-23
  Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
  Georgia Guidestones2014-05-03
  Elisa Lam halála2014-04-15
  Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
  Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
  Magic Johnson – konteó2014-03-12
  Challenger-konteók2014-02-13
  Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
  Cicada 33012014-01-06
  Cajamarquillai üregek2013-11-27
  A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
  Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
  Google-konteók2013-11-03
  A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
  Katrina-konteók2013-10-11
  A denveri repülőtér2013-09-27
  Haszbara-konteók2013-08-25
  Génmódosítás-konteók2013-07-08
  Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
  Konteónak indult…2013-06-09
  Az X bolygó2013-04-27
  Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
  Náci repülő csészealjak2013-03-22
  D. B. Cooper története2013-02-19
  Egy pápa lemondása2013-02-11
  A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
  Eltűntek2013-01-18
  Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
  Anjikuni-rejtély2012-12-11
  Szent Malakiás próféciái2012-12-03
  Jövőbelátás-konteók2012-11-21
  Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
  Mátrix-konteók2012-10-28
  Elbert János halála2012-10-19
  Bohemian Grove2012-09-26
  Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
  A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
  Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
  A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
  Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
  Olof Palme halála2012-05-16
  A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
  Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
  Jörg Haider halála2012-03-14
  Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
  A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
  Szcientológia-konteók2012-02-07
  Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
  Népszámlálás-konteók2011-11-12
  EU-konspiráció2011-11-12
  A Djatlov-incidens2011-11-12
  Fluorid-összeesküvés2011-08-19
  Breivik-merénylet2011-07-25
  A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
  Patton tábornok halála2011-05-12
  Skull & Bones2011-04-19
  Réztekercs-konspiráció2011-04-12
  AIDS-konspiráció2011-04-11
  Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
  Moszkva és a csecsenek2011-04-08
  Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
  A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
  Globális felmelegedés2011-04-05
  A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
  Kilenc/tizenegy2011-03-30
  A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
  Kelly doktor halála2011-03-28
  Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
  Az arab világ forradalmai2011-03-23
  Martin Luther King halála2011-03-22
  Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
  Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
  A USS Liberty megtámadása2011-03-17
  Jézus-összeesküvés2011-03-16
  Ajánló – linkek2011-03-15
  HAARP-összeesküvés2011-03-14
  Chico halála2011-03-11
  JFK – 2.02011-03-10
  JFK – 1.02011-03-10
  Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
  Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
  Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
  Gagarin-konteók2011-03-04
  Cigánygyilkosságok2011-03-04
  Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
  Vérvád-konspiráció2011-03-03
  A Council on Foreign Relations2011-03-02
  A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
  Atlantisz-konteók2011-03-01
  Nagy német adókonteó2011-02-28
  Illuminátusok2011-02-28
  Ajánló – filmek2011-02-26
  Az Elvis-legenda2011-02-25
  Tunguzka-rejtély2011-02-24
  Nikola Tesla 2.02011-02-23
  Nikola Tesla 1.02011-02-23
  Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
  A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
  Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
  A főtitkár halála2011-02-21
  Nácik aranya2011-02-19
  ODESSA2011-02-18
  A romániai “forradalom”2011-02-18
  Templomosok2011-02-17
  A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
  WikiLeaks-konteók2011-02-15
  A Voynich-kézirat2011-02-15
  Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
  Mormon-összeesküvés2011-02-14
  Szabadkőművesek 2.02011-02-13
  Szabadkőművesek 1.02011-02-13
  Bilderberg-konteók2011-02-13
  Men in Black2011-02-12
  UFO-konspiráció2011-02-11
  Jim Morrison halála2011-02-11
  Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
  Roswell és az M-122011-02-09
  Bermuda-háromszög2011-02-09
  Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
  Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
  Népek Temploma2011-02-08
  Egy pápa halála2011-02-08
  A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
  A “tökéletes katona”-projekt2011-02-07
  A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
  A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
  Beatles-konteók2011-02-05
  John Lennon halála2011-02-05
  Philadelphia-kísérlet2011-02-04
  Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
  Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
  A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
  A Seuso-ügy2011-02-02
  Titanic-sztori2011-02-01
  Holdraszállás-konteók2011-01-31
  Marilyn Monroe halála2011-01-30

  Innen jöttök