2016-06-17–08:00

Reagan és a gellert kapott golyó

rr0Jól tudjuk, hogy egy foci-EB dübörgése közepette elég nehéz felkelteni az olvasó érdeklődését olyan történettel, melyben se labda, se könnygázas tömegoszlatás, se szétvert francia belváros nem kap szerepet. Ettől függetlenül megpróbáljuk, méghozzá egy olyan összeesküvés-elmélettel, amely érdekes módon se annak idején, se azóta nem kapott túl nagy publicitást, pedig – ha intenzitása nem is érte el a Kennedy-gyilkosság konteóinak szintjét – mégiscsak egy amerikai elnököt és egy ellene megkísérelt gyilkosságot érint.

Harmincöt évvel ezelőtt egy John Hinckley Jr. nevű fazon viszonylag háborítatlanul rálő a világ egyik legjobban őrzött államfőjére és súlyosan meg is sebesíti őt. A konteósoknak ennyi elég is volt, noha – mint utólag kiderült – maga a merénylet nem is a legfurcsább részlete a sztorinak.

1.) Az előzmények

1981. március 30-a, hétfő. Az USA negyvenedik elnöke, Ronald Wilson Reagan alig hetven nappal ezelőtt tette le az esküt, miután a republikánusok jelöltjeként kényelmes, 10%-os előnnyel legyőzte a hivatalban RR_JClevő demokrata elnököt, a legendás fogsorú georgiai földimogyoró-oligarchát, Jimmy Cartert. Aznap délben Reagan egy szakszervezeti szövetség képviselői előtt tart beszédet az amerikai főváros legbiztonságosabbnak és legjobban őrzöttnek számító szállodájában, a Washington Hiltonban. A Fehér Háztól mintegy 2 kilométernyire fekvő Hilton szakmailag megtestesíti mindazt, amiről egy elnöki testőr a leglucskosabb álmaiban is csak ábrándozhat: speciális, lövedékálló washHiltablaküvegek a konferenciateremben, földalatti megközelítési lehetőségek, s olyan személyzet, melynek tagjai alaposabb ellenőrzésen estek át, mint számos titkosszolgálat hivatásosai. Minden adott tehát ahhoz, hogy a Secret Service a legenyhébb, zöld kategóriás kockázati helyszínként tekintsen rá.

2.) A merénylet

Reagan és kísérete délután fél háromkor lép ki a szálloda egyik déli, földalatti közlekedő folyosóján a T Streetre, s az ott már járó motorral indulni kész elnöki gépkocsikonvoj felé halad. jhJrA várakozó tömegből egyszercsak előugrik egy 26 éves oklahomai fiatalember, a már említett John Hinckley, s egy Röhm RG-14-es revolver összes, szám szerint hat golyóját (az elismerésre méltó 1,7 másodperc alatt) kilövi az elnök irányába.

Az első lövedék a Fehér Ház sajtófőnökét, James Bradyt fejen találja, a második egy egyenruhás rendőr (Thomas K. Delahanty) nyakában áll meg, a harmadik elszáguld Reagan feje fölött és a szemközti falba csapódik. Ekkor Reagant (aki nem viselte az amúgy kötelező lövedékálló mellényt) merény1már a kocsija felé tuszkolják: 0,8 másodperc alatt beindul a kimenekítési forgatókönyv, amit a testőrök tán ezerszer is elpróbáltak. A negyedik golyó gyomron találja Timothy McCarthy titkos ügynököt, aki testével védi az elnököt, az ötödik elcsúszik a limuzin nyitott jobb hátsó ajtajának lövedékálló ablaküvegén, majd a hatodik a kocsi egyik oldallemezén megpattanva belefúródik Reagan bal hónaljába. Mint utólag kiderült, a fel nem robbant, Devastator márkájú, 0.22-es robbanólövedék mintegy 2,5 centire állt meg az elnöki szívtől.merény2

Ennél alaposabban nem foglalkozunk a merénylettel, azt azért elspoilerezzük, hogy valamennyi sebesült élve ússza meg az eseményeket; Brady kerekesszékben éli le hátralevő életét (2014-ben halt meg), Delahanty nyugger rendőrként ma is él, csak a bal karját nem nagyon tudja használni, McCarthy pedig teljesen felépült és jelenleg egy Illinois-i városka rendőrfőnöke.

3.) A lövések után

Reagant azonnal kórházba viszik, ahol még tréfálkozni is van energiája: az operáció előkészítése alatt a műtőben még leveszi az ronnie1oxigénmaszkot és ekkor hangzik el az azóta világszerte ismertté vált beköpése: remélem, itt mindenki republikánus! Erre válaszolja állítólag egy Giordano nevű, amúgy demokrata szavazó doktor az ugyancsak szállóigévé vált szavakat: Elnök úr, ma mindannyian republikánusok vagyunk!

A hetvenedik életévét betöltött elnök elképesztő harcos: nem csak hogy túléli a súlyos műtétet, de viharos gyorsasággal fel is épül. Két hét múlva elhagyja a kórházat, s május elején már az Ovális Irodában virgonckodik, tovább keserítve a Béketábor életét.

De térjünk vissza az eseményekhez.

A helyszínen Hinckley-t természetesen elfogják. Egy órán belül már azt is tudják, hogy hol és mikor vette a fegyvert, s hamarosan az is kiderül, hogy – enyhén szólva – mentálisan nincs a legjobb formában: reménytelenül szerelmes az akkor mindössze 19 éves Jodie Foster színésznőbe (a Taxisofőr című filmben látta és totál belezúgott). A jodie2hivatalos verzió szerint a merénylő ezzel akarta felhívni magára Jodie figyelmét, akit előzőleg hiába üldözött a vonzalmával. A lövöldözőt később beszámíthatatlannak nyilvánítják, s egy pszichiátriai intézetben helyezik el. Hinckley a mai napig él, rendszeresen kap eltávozásokat és engedélyezik neki, hogy napokat családjánál töltsön.levél

Egy elnökgyilkossági kísérlet nem kiflilopás; az FBI teljes lendülettel nekiáll nyomozni és viszonylag rövid idő alatt minden részletet megállapít, ami az esettel kapcsolatban állhat. A konteókon szocializálódott olvasó számára nem jelenthet meglepetést, hogy a hivatalos vizsgálat egyértelműen egy magányos elmebeteg őrült akciójának tulajdonította mindazt, ami történt. Az amerikai és nemzetközi közvélemény első körben elfogadta a kincstári magyarázatot, akárcsak a négy hónappal korábbi Lennon-gyilkosságnál.

4.) Furcsaságok

A merénylettel, illetve ennek utóéletével kapcsolatban volt ám néhány érdekesség, amely tökéletesen alkalmas volt arra, hogy a mindenkori hatalommal szemben mindig gyanakvó gondolkodók agyában beindítsa a konteórutint.

4.1.) A Bush-vonal

Lehet, hogy már csak a politológusok emlékeznek erre, de Reagan alelnöke nem más volt, mint George Herbert Walker Bush (az „öreg Bush”), aki később őt követte az elnöki székben, s akinek sok más egyéb mellett a művelt világ az első Öböl-háborút is köszönheti. ghwbNos, amint azt lelkes oknyomozó riporterek utólag kiderítették, a Bush és a Hinckley családok igen szoros üzleti kapcsolatban álltak, hiszen mindkét klán az olajiparban szerezte meg azokat az ominózus első milliókat, ráadásul mindkét família erős texasi kötődéssel rendelkezett. Ebből kifolyólag talán már az sem tűnik sokkoló információnak, hogy a Hinckley-k jelentős összegekkel támogatták id. Bush 1980-as alelnöki kampányát. Sok millió dollárról beszélünk ám és nem arról, hogy ők biztosították volna a ropit és a buborékos ásványvizet a Bush-féle tömegrendezvényeken.

A Houston Post tényfeltárói zsurnalisztái azt is kiderítették, hogy az alelnök harmadik fia (Neil Bush) nemcsak hogy személyesen is ismerte a merénylő bátyját (Scott Hinckley-t), hanem egy denveri üzleti vacsorát isneilBush tervezett a társaságában március 31-re, vagyis a gyilkossági kísérlet másnapjára. Erre végül (érthető módon) nem került sor. Az, hogy Neil találkozott-e valaha John Hinckley-vel, sohasem derült ki egyértelműen, mindenesetre tény, hogy 1978-1979-ben mindketten a texasi Lubbockban éltek (akkoriban 170 ezer lakos), mindketten 23-24 évesek voltak, mindketten egy olajipari érdekeltségekkel bíró gazdag család tagjai voltak, mindketten szerették a sportot, mindketten tanultak zongorázni, szóval akárhogy is bizonygatta később Neil, hogy nem emlékszik Johnra, azért sanszos, hogy összefutottak.

Na nem mintha ez bármit is bizonyítana, csak úgy megjegyeztem. Már csak azért is érdekes ez a szál, mert a Bush családról azt is tudni, hogy Oszama bin Laden köreivel is előszeretettel üzletelgetett a 9/11 előtt, de hát az vesse rájuk az első követ, aki minden bizniszpartnerétől erkölcsi bizonyítványt és feddhetetlenségi igazolást kér a szerződés aláírása előtt.bushladen

Az ugye mindenkinek megvan, hogy az alelnök azért alelnök, mert ő az, aki automatikusan átveszi az elnök helyét és szerepét, ha a főnök bármilyen okból alkalmatlanná vagy képtelenné válik hivatala ellátására?alex1

4.2.) Alexander Haig

A merénylet idején ez az úriember volt az Egyesült Államok külügyminisztere, de a katonásabb érdeklődésű konteósok úgy is emlékezhetnek rá, mint a NATO európai erőinek főparancsnokára (SACEUR) 1974 és 1979 között. Igen, Alexander kolléga négycsillagos tábornok volt, s egyike annak a három amerikai generálisnak, akik a washingtoni külügyminisztéium élére kerültek az idők folyamán (Colin Powell és George Marshall mellett).

A merényletet követő órákban elég nagy volt a fejetlenség a Fehér Házban: az elnököt éppen műtik és senki nem tudja, túléli-e, az alelnök (Bush) valahol a texasi légtérben az Air Force 2 fedélzetén próbálja összeszedni gondolatait, a miniszterek nem igazán értenek egyet az esetleges teendők vonatkozásában, Caspar Weinberger védelmi miniszter maximális készültségbe akarja helyezni a teljes amerikai haderőt, nem világos, hogy pillanatnyilag kinél is vannak az atomtöltetek indító kódjai (nem vicc, az úgynevezett atomtáskát már a kórházban lefoglalta az FBI, mint bűnjelet), az újságírók másodpercenként harminc kényes kérdést tesznek fel az egyre jobban izzadó politikusoknak…haig

…és akkor Alexander Haig megjelenik a sajtószobában és kiejti száján azt az öt szót, amitől egy pillanatra mindenkiben megfagyott a fekália: I am in charge here! Azaz nagyjából ezt: itt én vagyok a főnök!frusztr

Utólag sokan és sokféleképpen próbálták magyarázni az obsitos tábornok velős kijelentését, de nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy számos, civil gondolkozású fültanú gyomra mogyorónyira zsugorodott abban a másodpercben, hiszen az, aki ezt kimondta, olyasmit is mondott már, hogy a Szovjetunió elrettentésére elképzelhetőnek tartana egy európai színterű „nukleáris figyelmeztető lövést”. Hogy Haig mesterből a feszültség hatására simán csak előbújt a káosz miatt frusztrált katona, vagy egy elszólás volt, ami egy esetleges katonai puccs előszelét jelezte, nem tudni. Mindenesetre egy évvel a merénylet után benyújtja lemondását, amit az akkor már teljesen felépült Reagan szemrebbenés nélkül el is fogad.

4.3.) Reagan gyanakvása

Fogalmunk sincs, mi késztette a súlyosan sebesült elnököt arra, hogy még a műtét elkezdése előtt leváltsa a közvetlen környezetében szolgálatot teljesítő Secret Service-ügynököket, de megtette, ráadásul nem más ügynökökkel helyettesítette őket, hanem tengerészgyalogos katonákkal.rr_USMC Lehet, hogy valami gyanús volt neki? Vagy csak (érthető módon) megingott a bizalma abban a szervezetben, amelyik egy 8 méteres gyalogúton (ekkora volt a távolság a szállodai közlekedő alagút kijárata és az elnöki gépkocsi nyitott ajtaja között) képtelen volt megvédeni őt és hagyta, hogy egy merénylő öt méterre megközelítse és hat golyót lőjön ki irányába?

4.4.) Az előérzet

Kilenc nappal az események előtt Ronald a híres/hírhedt washingtoni Ford’s Theatre-ben járt egy adománygyűjtő eseményen. Tudjátok, ebben a színházban sebesítette meg halálosan John Wilkes Booth 1865. április 14-én Abraham Lincoln elnököt. Későbbi visszaemlékezései szerint (úgy értem: Reagan visszaemlékezései szerint) rossz előérzete támadt. boothÁtfutott az agyán, hogy profi testőrség ide meg oda, azért nem elképzelhetetlen ma sem, hogy egy kellőképpen elszánt merénylő elég közel kerülhet hozzá is… Hogy ez egy természetes reakció egy amerikai elnöktől az adott helyszínen, még az is lehet, mindenesetre én a helyében azonnal kirúgtam volna a tréfás kedvű rendezvényszervezőt, aki ilyen látens poénokkal dolgozik. Jó, hogy nem Dallasba hívták, a tankönyvraktár előtti térre autózni egyet.

5.) A konteók

Hivatalos magyarázatok ide, magányos merénylő oda, azért nem mindenki szopta be a kormányzati kommunikáció, a titkosszolgálatok és az FBI által sulykolt verziót. Nem hiszem, hogy túl nagy meglepetést okoznék az egyes konteóverziókkal, de a kényszeresség az kényszeresség: tereljük rendszerbe őket. Hunter S. Thompson-rajongóknak mondom: a Mesternek is gyanús volt ez az egész.

5.1.) A Bush-dinasztia

Az előzményekből szerintem mindenki vágja, hogy az elsődleges gyanúsított az (akkor még csak) alelnök és népes családja. A „népes család” most nem üres szóvirág volt, nézzetek utána a neten, elképesztő sokan vannak és lefedik szinte a teljes amerikai közéletet, politikát és gazdaságot. Nem véletlenül mondják róluk, hogy „az amerikai történelem legsikeresebb politikai dinasztiája”.thebushfam

Szóval George H.W. Bush nagyon-nagyon szeretett volna elnök lenni (hatalmas tervekkel és álmokkal vágott neki az 1980-as elnökválasztási kapmánynak), s óriási csalódás volt számára, hogy végül kénytelen volt beérni a másodhegedűs szereplével, s ezt is csak Reagan nagyvonalúságának köszönhette, aki maga döntött alelnöke személyéről. 1976-1977 között egy kerek évig a CIA igazgatója is volt, úgyhogy nem igazán kellett lázasan lapozgatnia az Arany Oldalakat, amikor megoldást keresett a kínzó problémájára. Hogy maga az alelnök egészen pontosan milyen mélységben és milyen részletességgel vállalt részt az előkészületekből és a feladatok hány százalékát delegálta családja különböző tagjai felé, nem tudni. Azt persze senki nem tételezi fel róla, hogy John Hinckley-t személyesen választotta volna ki, vagy hogy ő adta volna neki a fegyvert, de hogy nem volt ellenére ez a drasztikus megoldás, az valószínű.

Persze George se most jött le a falvédőről, odafigyelt arra, hogy amíg Reagan életben van, ne kövessen el nyilvánvaló hibát. Mindig is volt érzéke a szimbólumokhoz, ezért amikor marineonemárcius 30-án este megérkezett a Fehér Házhoz, tanácsadóival szembemenve a gépkocsi mellett döntött. Amikor megkérdezték tőle, hogy miért nem helikopterrel ment, hiszen az gyorsabb lett volna, azt válaszolta: csak az Elnök száll le a Déli Pázsiton!

A Déli Pázsit (South Lawn) a Fehér Házat övező park azon része, ahol az elnöki helikopter, a híres Marine 1 fel és le szokott szállni.

5.2.) A katonai lobbi

Az egyenruhások (akik a civileknél sokkal jobban aggódtak a kétosztatú világrend által képviselt globális szembenállás lehetséges következményei miatt) nem voltak elragadtatva attól, hogy az atomtáska egy nyugdíjas hollywoodi színész íróasztalának fiókjában pihen. A keményvonalasok (akik között nem csak katonák, hanem titkosszolgák is voltak szép számban)usmilitary sokkal jobban örültek volna, ha mondjuk egy hajdani négycsillagos generális nyomkodja azokat a bizonyos gombokat, ha tényleg elkezdődik az égzengés. Haig tábornok ennek a vonalnak volt a képviselője, csak hát egy kicsit elszámította magát azzal a túl korai coming outtal.

5.3.) A Reagan-konspiráció

Kicsit talán meghökkentő verzió, de ebben is van néminemű logika.

Ennek a forgatókönyvnek megfelelően az egész balhét (Hinckley-stől, lövésestől, Jodie Fosterestől) az elnök jóváhagyásával találták ki a mocskos műveletek szakértői, élükön az alelnökkel. És hogy miért? Nos, az USA gazdasága 1981 tavaszán nem volt valami rózsás helyzetben, s néhány hét kormányzás után talán még ronnie3Ronald is rájött, hogy a választási ígéretek (amelyekkel megnyerte a versenyt) bizony nem igazán ültethetők át a gyakorlatba.

Persze lehet, hogy a stábja találta ki az egészet és nem is szóltak az öregnek, nem akarták ilyen apróságokkal terhelni.

Szóval a zakkant Hinckley-nek ugyanolyan bűnbak szerepet szántak, mint Oswaldnak vagy Sirhannak, azzal a különbséggel, hogy a merénylőnek nem is kellett volna meglőnie az elnököt. Görgessünk csak vissza és ismételjük át a hat golyó útját: John 5 méterről (mondom: öt méterről) egyszer sem találja el Reagant; sebesülése mindössze a véletlennek, vagyis egy gellert kapott lövedéknek volt köszönhető. Nem mondom, hogy a merénylő mesterlövész lett volna, na meg a Röhm se az röhma kifejezett sznájper-puska, de a nyomozás kiderítette, hogy hónapok óta rendszeresen járt célbalőni és egészen szép eredményeket ért el. Mindenki úgy volt vele, hogy egy dugába dőlt gyilkossági kísérlet is tökéletesen alkalmas arra, hogy rokonszenvet generáljon az elnökkel szemben, addig se kérik számon rajta az ígéreteket. Aztán a véletlen közbeszólt: öt Nobel-díjas fizikus se tudta volna kiszámítani annak a hatodik golyónak az útját, amely végül az elnök hónaljában kötött ki.

Persze feltevődhet a kérdés, hogy mivel tudták rávenni azt a nyomorult balfasz Hinckley-t a merényletre.RR_Gov2

Az első dolog, ami már egy sárgaöves konteósnak is beugrik, az a CIA „tökéletes katona” projektje. Nem is akarom ezt agyonmagyarázni, ebben a posztban részletesen leírtam, milyen módszertana volt az amerikai gumitalpúaknak. Felfigyeltek Johnra, átmosták az agyát (azt a picikét), eligazították, majd útjára engedték. Hogy nem minden úgy történt, ahogyan azt Langley-ben előzetesen megtervezték, hát istenem, csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.

5.4.) A szovjetek voltak

Moszkvában eleinte jól szórakoztak a westernszínész nagypolitikai befutásán, aztán ahogy érkeztek a hírszerzési jelentések és értékelések, a Kremlben egyre több ránc jelent meg a döntésképes homlokokon. Brezsnyevék (főleg az akkor még „csak” KGB-elnök Andropov) egyre gondterheltebbek lettek, míg végül eldöntötték, hogy nem egészen húsz évvel a JFK-eset után ismét csak egy lőfegyverre bízzák a megoldást. Hogy mi módon futottak rá Hinckley-re, hogy melyik volt az a hamis zászló, ami alatt beszervezték, részletkérdés. Mindenesetre nem jött össze nekik, s Reagan lett az egyedüli amerikai elnök, aki hivatali ideje alatt négy szovjet pártfőtitkárt is túlélt (hármat szó szerint, a negyedik meg hát az utolsó volt a sorban).misa_ronnie

6.) Zárás

Akárhogyan is történt és akármi is állt a háttérben, a washingtoni merénylet hatására Reagan renoméja ugrásszerűen javult. A „hazája szolgálatában életveszélyesen megsebesített elnök, aki emberfeletti erőfeszítéssel visszatér hivatalába és tovább munkálkodik Amerika üdvéért” imázsára támaszkodva 1984-ben újraválasztják, ráadásul addig soha nem látott előnnyel: az 50 államból 49-ben ő vitte el a pálmát, ellenfele (Walter Mondale demokrata jelölt) csak odahaza, Minnesotában tudta legyőzni.

Reagant sokan (főleg ideát Európában) egyfajta csúcspolitikusi bohócnak tekintik, akinek a színészkedésen és az üres szólamok puffogtatását kívül semmihez sem volt igazán tehetsége. Az az igazság, hogy nem vagyok se politológus, se USA-szakértő, azt is tudom, hogy az elnök mögött álló stábnak oroszlánrésze van az adott elnök eredményeiben és kudarcaiban, de csak azért is álljon itt néhány szám a nyolc évnyi Reagan-adminisztrációról:leader

– 16 millió új amerikai munkahely létesült;
– 1981 és 1989 között a GDP éves átlagban (és reálértéken!) 3,4%-kal nőtt;
– Az infláció az 1979-1980-as 12%-ról az 1989-es 3,8%-ra csökkent;
– A munkanélküliség az 1982-es 10,2%-ról az 1989-es 5,3-ra csökkent.

És ne feledjük, hogy az ő áldásával indult be a huszadik század legnagyobb és leghatásosabb blöffje (az SDI), ami végül gazdaságilag térdre kényszerítette a Szovjetuniót.

Szóval senkit nem akarok meggyőzni semmiről, csak azt akartam mondani, hogy Reagan talán mégse volt olyan sötét, politikai analfabéta, mint amilyen a híre.

Ha vannak további verzióid az 1981-es Reagan-merényletről, ha nagyon hiányolod a Moszadot és a gyíkembereket a lehetséges szervezők közül, cuppanj rá a billentyűzetre és a szavazás után (három opciód van) szórd közénk az igazgyöngyeidet!

Kategória: EgyébCímkék: , , , ,

39 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 39. tiboru — 2016-09-23 21:04 

@Deak Tamas:

Offtopik:

Nézz bele az emailfiókodba. Köszi.

 38. Deak Tamas — 2016-09-11 18:36 

@tiboru: Bizony. Szerintem simán – elvileg – hatalomtechnikai dologról van szó, nem véletelnül volt idióta Hillary az Obama-kabinetben külügyminiszter.
Arra már nem emlékszem személyesen, de olvastam, hogy Edward Koch, aki NYC főpolgármestere volt, pontosan azt akarta elérni, hogy a születéses törvény változzon, mert ő is elnök akart lenni.

 37. tiboru — 2016-09-10 17:33 

@Deak Tamas:

Ami már csak azért is érdekes (legalábbis Kissinger esetében), mert a külügyminiszter nem is biztos, hogy megfelel az elnökkel szemben támasztott alapkövetelményeknek (lásd külföldön születés)…

 35. Deak Tamas — 2016-08-14 13:42 

Most olvastam figyelmesebben a Haig-ról szóló részt, annyit tudni kell hozzá, hogy a külügyminiszter a *kabinetben* a második számú ember, nem az alelnök. Le is van írva például, ha az elnök le óhajtana mondani, az episztolát a külügyminiszternek kell címeznie, Nixon is pontosan így tett, a fürthi fiatalembernek címezte a levelet, nem Fordnak.

 34. déjvid — 2016-07-27 22:40 

@warr: ja, megelőztél 😀 Na mindegy 🙂

 33. déjvid — 2016-07-27 22:39 

Szabadon bocsátják az amerikai hatóságok John Hinckley-t, aki 35 évvel ezelőtt megkísérelte meggyilkolni Ronald Reagan akkori amerikai elnököt. Washingtonban egy szövetségi bíró szerdán hozta meg a döntést, amelynek értelmében a 61 éves John Hinckley várhatóan a jövő héten elhagyhatja azt a pszichiátriai intézetet, ahol 1981 óta kezelik. A férfi, aki 1981. március 30-án rálőtt az akkor még csak két hónapja hivatalba lépett Reagan elnökre és megsebesítette, nem lesz házi őrizetben, de csakis az édesanyjával lakhat Virginia állambeli otthonukban, és néhány korlátozással kell szembenéznie. Nem szabad például felkeresnie a néhai elnök hozzátartozóit, és nem szabad megközelítenie a washingtoni Fehér Házat és a kongresszus épületét sem, továbbá nem mutatkozhat olyan helyeken, ahol a mindenkori amerikai elnök, vagy kongresszusi politikusok tartózkodnak. John Hinckley 1981-ben egy washingtoni szálloda előtt lőtt rá Ronald Reaganre, mint később elmondta, azért, hogy felhívja magára Jodie Foster színésznő figyelmét. Reagan elnököt akkor két hétig ápolták kórházban, a lövöldözésben megsebesült az elnököt kísérő rendőr és az elnök sajtótitkára, James Brady is. Hinckleyt akkor nem börtönbüntetésre, hanem zárt osztályon történő kezelésre ítélték, mert az igazságügyi orvosszakértők beszámíthatatlannak találták. Paul Friedman szövetségi bíró szerdán nyilvánosságra hozott döntésének indoklása szerint Hinckley egészségi állapota teljes és tartós gyógyulást mutat. A bíró szerint ezt támasztja alá az is, hogy Hinckley az elmúlt tíz évben mintegy nyolcvanszor látogatta meg kórházi kísérővel a Williamsburgben élő anyját, és soha semmiféle probléma nem mutatkozott. A merénylőnek havonta egyszer jelentkeznie kell Washingtonban a pszichiátrián, és értesítenie kell az amerikai elnök védelméért felelős titkosszolgálatot, valahányszor e célból elhagyja Williamsburg városát. James Brady sebesülése – aki maradandó sérüléseket szenvedett, és élete hátralévő idejére tolószékbe kényszerült – később fontos pillanatnak bizonyult a fegyvertartás szabályairól folytatott egyesült államokbeli vitákban. Maga Brady a fegyvertartás szigorításának egyik szószólója lett. 1993-ban lépett életbe a róla elnevezett törvény, amely többek között a fegyvervásárlók előéletének szövetségi szintű ellenőrzését írta elő. (MTI)

 31. gacsat — 2016-07-25 22:47 

Az összeesküvés elméletek gyártóinak már ez is elegendő lenne, hogy aktivizálják magukat, azonban a források további információkkal szolgálnak. Kiderítették ugyanis, hogy Gutjahr felesége Einat Wilf, aki a Wikipédián fellelhető információk szerint az izraeli titkosszolgálat tagja és Simon Peres korábbi tanácsadója volt. Wilf 2007-ben pályázott a Zsidó Világkongresszus elnöki posztjára, amikor a szervezetet jelenleg is vezető Ronald Laudert választották meg.

http://www.vilaglato.info/tobb-mint-gyanus-ugyanaz-a-ferfi-keszitette-a-nizzai-es-muncheni-terror-tamadasok-videoit/

Új posztot kérek!

 30. rdos — 2016-07-01 13:31 

Ránézésre nem 22-esnek tűnik, de a sok darabra szakadó lövedékre talán jó demó.

gif-tv.tumblr.com/post/146252371350/kredi-kartı-başvurusu

 29. scaevola — 2016-06-27 13:17 

Ez egy balfax volt. – Pont egy leszbikusba sikerült beleszeretnie? 😀
Arról nem is beszélve, hogy egy 22-es kis fossal erőlködött.
Használt volna inkább 357-est, az két ügynökön keresztül is kiütötte volna Ronit.

 28. Deak Tamas — 2016-06-24 22:22 

Tán Kulcsár Istvánnál vagy korabeli újságban olvashattam, hogy Hinckley egyszerűen odament az ajtóhoz, állítólag meg is kérdezte, hogy maradhat-e ott azon a szakaszon, mert ő nem sajtós.

 27. gacsat — 2016-06-24 16:29 

Reagan már régen politikus volt, mire elnök lett. Szaxervezeti vonalon.

 26. komojtalan — 2016-06-21 18:23 

@tiboru: Ne utólag nézd, hanem az előzetes várakozásra. Ez a hiba sok konteó(s)val, hogy abból indulnak ki, vagy azt is figyelembe veszik amit akkor nem tudhatott senki. Akkoriban egyáltalán nem érdekelt az egész, na meg ugye csak a MTV volt a “pártatlan hírforrás”, de ahogy írtad is még az amerikaik sem vártak sokat tőle.

 25. innercircle — 2016-06-21 15:04 

@puffogo: “Nem csoda, ha valaki durrogtat, mint a fater a bableves után.” Taxi 2. Szolgálatodra 😉

 24. tiboru — 2016-06-20 17:44 

@ender:

Köszönöm, ez érdekes és kimaradt a posztból!

 23. ender — 2016-06-20 14:00 

Egy kiegészítés: egészen Reaganig az amerikai elnökökön működött az úgynevezett nulladik év átka vagy Tecumseh-átok. Akit kerek évben választottak meg, az elnökként halt meg, ha nem az első, akkor a második ciklusában. Kilenc elnököt választottak kerek évben, az első hét bele is halt JFK-vel bezárólag.
A misztikumra fogékony amerikaiak jelentős része hisz abban a szoriban, hogy Nancy Reagan indián sámánokat (is) felkért, hogy tegyenek már valamit és a szellemvilágban próbáljanak közbenjárni a férje érdekében, ezért élte túl.
itt az átok rövid összefoglalója: https://en.wikipedia.org/wiki/Curse_of_Tippecanoe

 22. ender — 2016-06-20 13:43 

Nekem a Bush verziót erősen gyengíti, hogy ha akár csak gyanakodott volna rá, akkor ’84-ben miért kéri fel újra alelnöknek, amikor erre semmi sem kötelezte.
1988-ban pedig erősen kampányolt az öreg George Herbert jelölése és megválasztása mellett. A republikánus konvención elmondott Win one for the Gipper felszólalása, amivel harcba küldte az elnökségért Bush-t, több listán is szerepel a legjobb és legmegindítóbb tíz Reagan beszéd között. Pedig mondott ő olyanokat, amelyikben a gonosz birodalmának nevezte a Szovjetuniót vagy amikor ’87-ben a Brandenburgi kapunál felszólította a németeket, hogy “romboljátok le ezt a falat”.
Itt van a beszéd vágott verziója, ha valakit érdekel:
https://www.youtube.com/watch?v=j0-PuZDfiuc
Az első egy meg az utolsó másfél percet nyugodtan át lehet ugrani, mert főleg rezesbanda, meg lufik.

 21. tiboru — 2016-06-20 13:18 

@komojtalan:

“Amúgy sem nyertek volna semmit vele, inkább rosszabb elnök jött volna nekik.”

A szovjetek szempontjából nála “rosszabb” elnök szerintem nem jöhetett volna 😀

 20. tiboru — 2016-06-20 13:17 

@lacc78:

Szia!

Az az igazság, hogy a labdarúgás nem nagyon tudja felizgatni a szerkesztőséget, amiért természetesen rögtön bocsánatot is kérünk… Meg aztán fénylő tekintettel tekintsünk inkább a jövőbe, ne a borongós múltba 😀

 19. lacc78 — 2016-06-20 11:57 

OFF

Nincs kedvetek írni a magyar fociválogatott 30 évvel ezelőtti 6-0-ás vereségéről a Szovjetunió ellen? Június 1-én volt 30 éve, és a mostani EB miatt van is némi aktualitása (habár szerencsére eddig sokkal jobbak vagyunk, mint annak idején). Rengeteg konteó született a katasztrofális vereség hatására (vérdopping, “rendes” dopping, tésztaevés, rossz edzésmódszerek, titkosszolgálati akció, stb.). Ha volt már ilyen cikk, akkor bocsi.

ON

 18. komojtalan — 2016-06-19 21:55 

Ez igen érdekes volt, ebben legalább lehet valami konteó. Hiába ellenség a Szovjetunió az összes politikus összetart, őket egyértelműen kizárnám. Amúgy sem nyertek volna semmit vele, inkább rosszabb elnök jött volna nekik.

Álmerényletnek kicsit erős, ez sem valószínű.

Katonaság már egy fokkal jobb, de szerintem ez sem az igazi.

Bush család már érdekesebb, de azért direktben nem hiszem, bár őket jelöltem meg. Inkább úgy tudom elképzelni hogy beszélgettek mi lenne ha … Mivel a családok ismerték egymást, eljuthatott Hickley fülébe is a dolog (akár szándékosan is). Nem egy szándékos merénylet lehetett, lehet több ilyen embernek is a fülébe tették a bogarat, hátha. Ha egyik sem jön be nem történik semmi.

Az akkori világot, főleg az USA -t nem ismeri itt senki, mai fejjel persze elképzelhetetlen lenne ez a “védelem”, de akkor? Nem voltak olyan terror szervezetek akik megakarják ölni az USA elnökét. Nem voltak öngyilkos merénylők, mert ez lényegében az volt, biztos elfogás a helyszínen.

 17. 404notfound — 2016-06-19 20:30 

Hű, a lőszerekről már mindent tudunk, de… Jodie. Miért pont Jodie és a Taxisofőr? Szóval nekem a merénylő motivációja nem kerek. Mi van akkor, ha valamelyik Bush lányka kérte meg a srácot erre a kis szívességre? Vagy a srác, aki annyira nem is emlékezett rá ugyebár. Én nagyon el tudom képzelni azt a braistormingot a CIA/DNA/MIA pincéjében, amikor megszavazzák a legjobbnak a főnök ötletét, hogy a merénylő pedig legyen szerelmes abba lányba abból a filmből! Milyen intézetben lakik? Kezelték korábban vagy szimplán csak elborult? Megérne a srác egy mélyinterjút.
Offtopic meg annak örülök, hogy nem kommentben kell bizonygatni, hogy Reagan eredményei mindamellett számosak és imponálóak.

 16. tiboru — 2016-06-19 15:23 

@déjvid:

Köszi a szakszerű pontosítást!

 15. déjvid — 2016-06-19 12:43 

Nem vagyok fegyverszakértő, úgyhogy aki igen, az javítson majd ki.

A .22 LR Devastator nem “úgy” robbanólövedék, hogy robbanóanyag van a belsejében, hanem “pre-fragmented” azaz becsapódáskor szétnyílik illetve darabokra esik. Alapesetben ilyenek a .22 LR HollowPoint lőszerek, amiknek a csúcsába lyukat fúrnak, hogy tuti szétnyíljon, és a hossztengely körüli forgás miatt szépen daráljon. A pre-fragmented annyiban megy túl a hollowpoint lőszeren, hogy a lyuk mélyebb, és a belsejébe beletöltenek valami más fémet. Becsapódáskor szétnyílik és darál, illetve sok kis repesz szakad le róla.

Maga a .22 LR valóban kis hatásfokkal visz át egy koponyát, DE testbe beadagolva 3-4 lövedéket elég jó hatásfokkal öl (egy hetvenéves férfit nem az elvérzés ölne meg, hanem kb. a sokkhatás. És aztán az elvérzés) Amiért “szeretik” használni mégis: könnyű rejteni a lángot és a zörejt (hangtompító), illetve könnyű uralni a fegyvert: egy Jericho-val NEM ad le az ember 2 másodperc alatt 6 lövést többé-kevésbé azonos irányba…
(Kb. a lefejezem szamurájkarddal vs beleállítom a csavarhúzót hatszor a nyakába és a vállgödrébe, ez a különbség)

Okoskodás off, konteo on 😀

Vizsgálták, hogy a nagy tekintélyű Hinckley-família mit szólt az esethez? Elhatárolódtak? Sajnálkoztak? A fiatalúrnak volt kórelőzménye…? Mert amúgy SIMÁN lehet, hogy a zakkant unokaöccs elcsípi a hálaadási pulyka felett valamelyik idősebb családtag sóhajtozását, hogy az elnök halála esetén George Herbert Walker bácsi lenne az elnök. Majd ezt összerakja, megtervezi, megpróbálja…

* * * * *

Amúgy szöget ütött a fejembe:
Az operáció előkészítése alatt a műtőben még leveszi az oxigénmaszkot és ekkor hangzik el az azóta világszerte ismertté vált beköpése: “remélem, itt mindenki republikánus!” Erre válaszolja állítólag egy Giordano nevű, amúgy demokrata szavazó doktor az ugyancsak szállóigévé vált szavakat: “Elnök úr, ma mindannyian republikánusok vagyunk!”
Nehéz elképzelnem ezt idehaza, tudjukkivel, “a” párttal, és egy mondjuk DK-s vagy LMP-s orvos hasonló (és amúgy hazafias kicsengésű) válaszával 😀 Azt meg még nehezebb elképzelni, hogy ez “tréfálkozásként” kerülne ki a sajtóba, illetve az orvost a saját színű sajtója nem szedné ízekre… Máshol tart a politikai kultúra, na 😀

 14. tiboru — 2016-06-19 09:06 

@petiba:

Francba, igazad van, kihagytam a 06.16-os ziccert 🙁

A fotók a helyszínen és a merényletkor készültek, abszolút IRL. A vér hiányát nightstalker kolléga kommentje megmagyarázza, ráadásul egy lövést követő egy-két másodpercben csak akkor van vértócsa, ha a lövedék főeret talál el.

 13. rdos — 2016-06-19 07:47 

Ez egy 15 dolláros, igen olcsó pisztoly volt. Az 5,5 mm-es átmérő valóban nem nagy de a cső hosszától is függ a lövedék ereje (torkolati mozgási energiája = m*v*v/2). Már most ez a pisztoly cső nem éppen hosszú (nem találtam meg a típus műszaki adatait).

Itt jöhetett be a robbanó fejű lövedék “ötlete”. Kicsi a torkolati energiánk, nosza toldjuk meg egy (robbanófejes) lépéssel, ha már egyszer ártó szándékkal akarjuk használni, nem pedig riasztó fegyverként. Ilyen kis átmérőnél szerintem a robbanó fejet inkább úgy lehet elképzelni, hogy a lövedék perforálva van, azért hogy a testbe csapódáskor szétszakadjon apró darabokra (a Sakál napjában higanyt töltött az ólom magvas lőszerbe szemből fúrt apró furatba, aztán talán viasszal lezárta – a higany töltetet a bérgyilkos, de az ugye csak egy film volt).

Már most a korábban Tiboru által is említett 5 fel nem robbant robbanó lövedék témára magyarázat lehet az ha a robbanó fejű lőszernek van egy minimális torkolati sebesség “igénye”, ami alatt nem “robban”, azaz szakad szét becsapódáskor.

Ha elméletem helyes akkor már értem hogy miért mondott csütörtököt 6-ból 5 lőszer, továbbá ebből még két dolog következhet. 1. Amatőr munka. 2. Amatőrnek látszó munka.

Szóval előrébb nem vagyunk. 🙁

 12. nightstalker — 2016-06-18 20:51 

@nightstalker: OK, utanaolvastam cseppet. Nem olyan rossz ez a cucc, csak a stophatasa alacsony. Merenyletnel az meg nem szamit.
Ettol fuggetlenul a lovedek merete a valoszinu ok, hogy nem verben usznak. 5.5 millimeter atemuju lyuk, az nem nagy.

 11. nightstalker — 2016-06-18 20:41 

@petiba: Egy .22-es lovedek vicc kategoria. Osszehasonlitaskepp:
http://www.prep-blog.com/wp-content/uploads/2013/01/22lr-9mm-556.jpg

Nem tudom, mit takar a “robbanolovedek” kifejezes ebben az esetben, de hogy szetdurrano fejeket es leszakado vegtagokat nem kell vizionalnunk, az biztos.

Emlekeim szerint volt olyan eset, hogy egy no fejlovest kapott kozvetlen kozelrol egy ilyennel, es a kontya (tudod, az a frizura, amikor osszetekered a tarkodon a hajat) megfogta a lovedeket.

Az egesz merenyletben szamomra ez a fegyver a legerthetetlenebb/leggyanusabb. Ezzel a… startpisztollyal csak egy bolond akar gyilkolni vagy valaki, aki igazibol nem akar gyilkolni

 10. petiba — 2016-06-18 18:06 

Úúú, főnök, hogy hagyhattál ki egy ilyen príma lehetőséget?

2016.06.17. 08:00 ?

Hát egy picit előbb nem lett kész? Most gondold el, mennyivel szebb lett volna:

2016.06.16 06:16 XD

Akkor már csak egy kérdésem maradt. Illetve kettő.

Az ötödik és hatodik fotó eredeti, vagy csak utólag beállított?
Ha eredeti, hol a vér?

 9. puffogo — 2016-06-18 15:06 

Hozzávetőleg abban az időben (1988? 1999? na jó ez azért később volt) mentem valakit meglátogatni. A házvezetőnője egy nyugdíjas konyhás néni volt, akit éppen akkor látogatott meg egy (hozzá képest) fiatal barátja, aki mellékesen miniszter volt. Az épület előtt az járda lezárva. Igazoltatás, berádiózás. A ház kapuja előtt megint. Az emeltre szintén így jutottam be (minden alkalommal értetlenkedés, hogy ki a Lujza néni).
Szerintem, ha egy operett ország operett miniszterét így védik, nem egyszerű az USA elnökének a közelébe jutni.
A titkosszolgálatoknak érdeke a magányos elemebeteg merénylő, az ellen nem lehet védekezni, egy szervezett támadás azonban kudarc.
Legyünk nagyvonalúak és számoljunk 2 másodperccel. Egy ilyen fegyverrel le lehet adni 2 másodperc alatt 6 célzott lövést, vagy a merénylő “csak durrogratott, mint öreganyám bableves után” (csak tudnám honnan az idézet, de ide illik)? (nekem az a saccom, hogy 1 s kell egy célzott lövéshez).
Minden verzió lehet igaz (talán az első ahol ezt gondolom:) a hivatalosat is beleértve. Az azonban biztos, hogy kicsit sok a hibban arrafelé, ha “pár éven belül” egy-egy hibbant lepuffant két Kennedy-t és Lenont majd még egy elnököt…
A hivatalos verzió mellett szól, hogy az elnök (szokatlan módon) túlélte.
Azért “doktor Alzheimer”-rel való közeli ismeretsége is megérne egy bejegyzést. Állítólag a 2. ciklusa alatt már igen komoly gondok voltak az emlékezetével

 8. untermensch4 — 2016-06-18 12:44 

@rdos: “Miért kellett lecserélni a testőröket?”
5.1
A testőrség sztem jobban megkörnyékezhető a CIA felől mint random tengerészgyalogosok akiket hirtelen rántanak elő a kalapból. Szimbólumnak is jó (ha olyannak akart üzenni akinek mindig is volt érzéke a szimbólumokhoz). A hadsereg főparancsnoka nem habozik használni azt a haderőt amihez nem kell annyira kongresszusi felhatalmazás…
Amikor tavaly a mi kisvárosunkban járt a kedves vezető, az őt távolabbról egy fa árnyékából biztosító rendőrök tekintete a “béremelés”-nek megfelelően olyan volt hogy kedves vezetőként én is sok testőrt látnék szükségesnek… 🙂

 7. tiboru — 2016-06-18 12:43 

@rdos:

Ez az, ez a helyszín!

 6. rdos — 2016-06-18 10:01 

Tényleg csak néhány méterről volt szó. A helyszín ma a sztrítvjún. Szerintem.

https://www.google.hu/maps/@38.9159794,-77.0454971,3a,66.8y,29.88h,86.69t/data=!3m4!1e1!3m2!1sD1mFCI911jddMJSYmQcYww!2e0

A másik amit nem értek, bár meglehet csak azóta paranoiásabb lett a világ. Egy magyar mini szterelnök és az amerikai elnök talán nem egy kategória. Pár éve kisvárosunkban járt túl kedves vezetőnk. Az utcán 1 azaz 1 métert tett meg (házajtótól kisbuszajtóig), úgy hogy minden oldalról szekrény méretű, testőrnek látszó emberek vették körbe. A védelem “hőfoka” bizonyára indokolt volt, de azt azért megemlítem hogy a belváros a helyi viszonyokhoz képest is egy kiemelten biztonságos – békés környék. Túl kedves vezetőnknek meg hogy haragosa lenne, elképzelni sem tudom. 🙂 Na mindegy is, persze Mo nem Amerika. 🙂

 5. rdos — 2016-06-18 09:43 

@tiboru: A 6 lövedékből 1 robbant csak fel? Nem értek a fegyverekhez, de arra tippelnék a hadiiparban sem ez a szokványos selejt %. Itt valami nagyon nincs rendben.

A másik amit nem értek, meglehet az amerikai tengerészgyalogosok a világ legjobb harcosai, de a testőrség az egy másik dolog. Miért kellett lecserélni a testőröket? Kicsit teátrálisnak tűnik számomra, főleg annak fényében hogy végül is kimentették – megvédték az elnököt.

A merénylő motivációja még viccnek sem jó. Ennek a történetnek ha a fele igaz már az is sok. És ha már konteó, akkor 5.3. 🙂

 4. trissza — 2016-06-17 15:39 

én simán beveszem, hogy egy megrendezett előadás volt!!

 3. tiboru — 2016-06-17 14:10 

@Steelman:

A hat robbanólövedékből csak egy robbant fel: ha jól tudom, az, amelyik a szemközti falba csapódott.

A gyors felépülése pedig a rejtélyek egyike…

 2. Steelman — 2016-06-17 12:56 

Ismét remek poszt, de valamit nem értek: ha tényleg robbanólövedék érte Reagan-t, hogy a fenébe élte túl?? Nem robbant fel?? Egyébként pár évvel ezelőtt valamelyik ismeretterjesztő csatornán leadták azt a dokumentumfilmet, amit Reagan műtétjéről forgattak, korabeli felvételek, és a szereplők későbbi kommentárjaival. A lényeg az volt, hogy az egyik lövedékszilánkot sehogy se tudták a tüdőben megtalálni. Többször is bevitték Reagan-t röntgenre, de órákig keresték, és a sebész is hiába próbálta kézzel megkeresni, nem találta. Ráadásul nagyon veszélyes helyen volt a szilánk, muszáj volt kiszedni. Végül már ott tartottak, hogy ha az utolsó kísérletnél se találják meg, az elnök ott hal meg a műtőasztalon, mert a szervezete nem bírt volna ki többet. De a doki megtalálta az utolsó röntgenképen és kiszedte. Ezért se nagyon értem, hogy épülhetett fel Reagan ilyen hamar, mert a film alapján kritikus, életveszélyes állapotban volt akkor.

 1. tiboru — 2016-06-17 08:30 

Úgy tűnik, a szavazógép nem akar működni, még próbálkozom, bocs…

Ápdét: már működik!

RSS feed for comments on this post.

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

 • Legutolsó hozzászólások

  Tartalom

  CímDátum
  Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
  Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
  Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
  Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
  Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
  Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
  Michael Jackson-konteók2017-05-20
  Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
  Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
  Lindbergh-konteók2017-02-26
  Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
  Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
  A BCCI-sztori2016-11-04
  Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
  Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
  Wałęsa-konteók2016-08-21
  Posztajánló: Porton Down2016-08-15
  Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
  Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
  Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
  Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
  Hindenburg-konteók2016-02-26
  Bruce Lee halála2016-02-14
  Opus Dei2016-01-23
  Alapítvány-konteók2015-12-19
  Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
  Furcsa történetek 2.02015-11-29
  Shakespeare-konteók2015-11-12
  Frigyláda-konteók2015-10-22
  Per “Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
  Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
  Menekült-konteók2015-07-14
  Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
  Miss Liberty-konteók2015-06-22
  Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
  Glenn Miller eltűnése2015-04-08
  Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
  Furcsa történetek 1.02015-03-23
  Bob Marley halála2015-03-14
  New Coke – konteók2015-03-02
  Sid Hurwich időgépe2015-02-22
  Alan Turing2015-02-10
  Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
  Halál Chappaquiddickben2015-01-26
  Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
  A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
  Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
  Konteókönyv-felmérés2014-12-01
  Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
  John Titor története2014-11-19
  Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
  Fort Knox2014-10-23
  Estonia-konteók2014-09-29
  Rudolf Hess története2014-09-22
  Kurt Cobain halála2014-09-09
  Eilean Mór rejtélye2014-08-18
  Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
  Gyíkember-konteók2014-06-12
  A Kovács Béla – ügy2014-05-23
  Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
  Georgia Guidestones2014-05-03
  Elisa Lam halála2014-04-15
  Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
  Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
  Magic Johnson – konteó2014-03-12
  Challenger-konteók2014-02-13
  Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
  Cicada 33012014-01-06
  Cajamarquillai üregek2013-11-27
  A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
  Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
  Google-konteók2013-11-03
  A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
  Katrina-konteók2013-10-11
  A denveri repülőtér2013-09-27
  Haszbara-konteók2013-08-25
  Génmódosítás-konteók2013-07-08
  Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
  Konteónak indult…2013-06-09
  Az X bolygó2013-04-27
  Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
  Náci repülő csészealjak2013-03-22
  D. B. Cooper története2013-02-19
  Egy pápa lemondása2013-02-11
  A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
  Eltűntek2013-01-18
  Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
  Anjikuni-rejtély2012-12-11
  Szent Malakiás próféciái2012-12-03
  Jövőbelátás-konteók2012-11-21
  Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
  Mátrix-konteók2012-10-28
  Elbert János halála2012-10-19
  Bohemian Grove2012-09-26
  Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
  A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
  Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
  A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
  Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
  Olof Palme halála2012-05-16
  A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
  Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
  Jörg Haider halála2012-03-14
  Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
  A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
  Szcientológia-konteók2012-02-07
  Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
  Népszámlálás-konteók2011-11-12
  EU-konspiráció2011-11-12
  A Djatlov-incidens2011-11-12
  Fluorid-összeesküvés2011-08-19
  Breivik-merénylet2011-07-25
  A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
  Patton tábornok halála2011-05-12
  Skull & Bones2011-04-19
  Réztekercs-konspiráció2011-04-12
  AIDS-konspiráció2011-04-11
  Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
  Moszkva és a csecsenek2011-04-08
  Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
  A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
  Globális felmelegedés2011-04-05
  A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
  Kilenc/tizenegy2011-03-30
  A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
  Kelly doktor halála2011-03-28
  Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
  Az arab világ forradalmai2011-03-23
  Martin Luther King halála2011-03-22
  Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
  Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
  A USS Liberty megtámadása2011-03-17
  Jézus-összeesküvés2011-03-16
  Ajánló – linkek2011-03-15
  HAARP-összeesküvés2011-03-14
  Chico halála2011-03-11
  JFK – 2.02011-03-10
  JFK – 1.02011-03-10
  Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
  Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
  Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
  Gagarin-konteók2011-03-04
  Cigánygyilkosságok2011-03-04
  Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
  Vérvád-konspiráció2011-03-03
  A Council on Foreign Relations2011-03-02
  A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
  Atlantisz-konteók2011-03-01
  Nagy német adókonteó2011-02-28
  Illuminátusok2011-02-28
  Ajánló – filmek2011-02-26
  Az Elvis-legenda2011-02-25
  Tunguzka-rejtély2011-02-24
  Nikola Tesla 2.02011-02-23
  Nikola Tesla 1.02011-02-23
  Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
  A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
  Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
  A főtitkár halála2011-02-21
  Nácik aranya2011-02-19
  ODESSA2011-02-18
  A romániai “forradalom”2011-02-18
  Templomosok2011-02-17
  A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
  WikiLeaks-konteók2011-02-15
  A Voynich-kézirat2011-02-15
  Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
  Mormon-összeesküvés2011-02-14
  Szabadkőművesek 2.02011-02-13
  Szabadkőművesek 1.02011-02-13
  Bilderberg-konteók2011-02-13
  Men in Black2011-02-12
  UFO-konspiráció2011-02-11
  Jim Morrison halála2011-02-11
  Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
  Roswell és az M-122011-02-09
  Bermuda-háromszög2011-02-09
  Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
  Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
  Népek Temploma2011-02-08
  Egy pápa halála2011-02-08
  A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
  A “tökéletes katona”-projekt2011-02-07
  A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
  A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
  Beatles-konteók2011-02-05
  John Lennon halála2011-02-05
  Philadelphia-kísérlet2011-02-04
  Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
  Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
  A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
  A Seuso-ügy2011-02-02
  Titanic-sztori2011-02-01
  Holdraszállás-konteók2011-01-31
  Marilyn Monroe halála2011-01-30

  Innen jöttök