2016-08-21–19:00

Wałęsa-konteók

wnyitNem tudom, felmérték-e mostanában, hogy ki a világ legismertebb lengyele, de a kedvenc alufóliasapkámba mernék fogadni, hogy 25-30 évvel ezelőtt senki nem veszélyeztethette ennek a köpcös, harcsabajszú villanyszerelőnek a második helyét (az első – vita nélkül – az azóta szentté avatott II. János Pál pápa). Hosszú évekig volt a lengyel, majd a kelet-európai kommunistaellenesség legmarkánsabb jelképe, aki joggal aspirálhat a huszadik század utolsó negyedének egyik legkarizmatikusabb európai politikusa címre. A hozzá hasonló pályaívet felmutatni tudók azonban úgy vonzzák az összeesküvés-elméleteket, mint zsúfolt villamos a zsebmetszőket, ne csodálkozzunk tehát, hogy Lech Wałęsa sem úszta meg a konteókat.

1.) A korai évek

1943-ban született Észak-Lengyelországban, alig két éves, amikor apja meghal. Anyja, a négygyerekes Feliksa 1952-ben újraházasodik (első férje sg1öccse veszi feleségül, akivel már évek óta együtt él), kapcsolatukból további három gyerek születik. Egy műszaki szakközépiskola elvégzését követően autószerelőként dolgozik, 1965 nyarán elviszik katonának, majd leszerelését követően, 1967 júliusában villanyszerelőként kezd az (akkor még Leninről elnevezett) gdański hajógyárban. Egy évvel később feleségül veszi a hajógyár melletti virágbolt eladóját, Mirosława Danuta Gołoś-t, akinek nagy valószínűséggel nem okoztak álmatlan éjszakákat a női lapok „család vagy karrier” típusú cikkei: a házaspár tizenöt év alatt nyolc gyerekkel járult hozzá Lengyelország (akkoriban még nem létező) demográfiai gondjainak megoldásához.wcsalád

Mindig is nagy nyüzsgönc volt, a szakszervezeti tevékenység az első hajógyári perceitől kezdve jobban érdekli, mint a villanyszerelés. Már az 1970-es nagy munkástiltakozások idején egyike a szervezőknek. A sztrájkokat a szabadversenyes kapitalizmusban sem szeretik kifejezetten a munkaadók, hát még a hetvenes évek keményvonalas kommer lengyel állampártja idején; Wałęsát rendszeresen megfigyelte és zaklatta a rendőrség és az állambiztonsági szolgálat, gyakran be is vitték és bizony néha egy-két pofon is elcsattant.strike2

2.) A Szolidaritás

A varsói hivatalos szervekkel folytatott tárgyalássorozatot követően 1980 nyarán megalakul soli1a Szolidaritás, a keleti blokk első független szakszervezete, melynek Lech az egyik vezetője. A világhír napokon belül meglegyinti, s innen kezdve nincs megállás: nyilatkozatok, interjúk, médiaszereplés (természetesen nem a Népszabadságban vagy a bukaresti rádióban), fogadja a pápa, nyugati és keleti titkosszolgálatok ügynökei vért izzadva próbálnak minél több információt beszerezni róla, lengyel és külföldi elemzők százai próbálják kitalálni, hogy mindez hová vezet.

Aztán jön egy sötétített szemüvegű tábornok, bizonyos Wojciech Jaruzelski, aki – legalábbis arcképe alapján – lazán beleférne bármelyik dél-amerikai katonai diktátoros album díszkiadásába. Wojciech megelégeli a dolgot: 1981. december 13-án kihirdeti a hadiállapotot és bevezeti a katonai közigazgatást (saját, utólagos interpretációjában: megmenti Lengyelországot a küszöbön álló szovjet bevonulástól). wjarWałęsa börtönbe kerül, majd 11 hónap múlva szabadul és visszatér a hajógyárba, ahol folytatja az immáron törvényen kívül helyezett Szolidaritás irányítását. 1983-ban megkapja a Nobel-békedíjat, amit felesége vesz át Oslóban, mert attól való félelmében, hogy nem engedik vissza Lengyelországba, Lech nem utazik ki Norvégiába az átadási ünnepségre.

Hogy a béke-Nobelt mennyire áthatja a politika, nem hinném, hogy különösebb magyarázatot igényel. Nem bántani akarom én Lechet, de egy olyan BÉKEdíjon, amit például Jasszer Arafat megkapott és mondjuk Mahatma Gandhi nem, személy szerint csak kuncogni tudok.

3.) Elnöki évek

1990-ben köztársasági elnökké választják: a második fordulóban 74:26 arányban legyőzi a lengyel-kanadai üzletembert, Stanisław Tymińskit. Az elnöki öt éve alatt tekintélye jócskán megtépázódik, s többször kiderül, hogy az államfői stallum azért egy kicsit más habitust igényel, mint egy hajógyári szakszervezeti vezetői beosztás. Nem fogom itt elemezni az elnöki periódusát, érzékeltetésül csak annyit mondok, hogy az öt éve alatt Lengyelországnak hét kormánya és hat miniszterelnöke volt, akik közül (rossz nyelvek szerint) mindenkivel összeveszett legalább háromszor. weskü

De hogy ne csak fikázzam: elnöksége alatt vonultak ki a szovjet csapatok Lengyelországból, előkészítette az ország NATO- és EU-tagságát, támogatta a komoly megszorító intézkedéseket tartalmazó Balcerowicz-csomagot, minek következményeként öt év nyűglődés és mélyrepülés után 1993-ban megindult a gazdasági növekedés, és arról se feledkezzünk meg, hogy az ő vitathatatlan nemzetközi tekintélyének is köszönhető, hogy Lengyelország külföldi adósságállományának jelentős részét benyelték/eltörölték a hitelezők, ellentétben más, térségbeli államokéval.

4.) Leszálló ágon

1995-ben újrázni akar, de (ugyancsak a második fordulóban) 48:52-re kikap a szociáldemokrata Aleksander Kwaśniewskitől. Durcásan a háttérbe vonul, majd öt éven át szanaszét utazgat a nagyvilágban és előadásokat tart mindenkinek, aki hajlandó az alkalmankénti 60-70 ezer dollárt (50-60 ezer eurót) kicsengetni az exkluzív élménybeszámolókért. 1997-ben létrehoz egy kereszténydemokrata pártot, melynek elnökeként elindul a 2000-es elnökválasztáson, de a 17,6 millió leadott szavazatból összesen 178 ezret szerez. Az egy, azaz egy százaléknyi voks üzenetének értelmezéséhez nem igazán van szükség politológiai PhD-re: Wałęsa belátja, hogy a hála Lengyelországban sem politikai kategória, úgyhogy veszi a kalapját és lelép a nagyszínpadról. 2006-ban még látványosan összerúgja a port az akkoriban regnáló Kaczyński-fivérekkel, állítólag azért, mert nem támogatta az ikrek azon tervét, hogy nyilvánosságra hozzák a lengyel ügynök-aktákat. twins

Az elmúlt években folytatódott a nevével fémjelzett road-show, csak a meghívások száma csökkent egy kicsit, az előadások ára maradt a régi. Néha-néha ingyér’ is megszólal és nem hazudtolja meg gyökereit, például a menekültkérdéssel kapcsolatos véleményét olvasva még Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök is megnyalná mind a tíz ujját, de beszólt még Obamának és az USA-nak is. Hát igen, Lech világéletében keménytökű kékgalléros srác volt, nem is nagyon próbált másnak mutatkozni.

5.) Az ügynökvádak

Hajógyári berkekben már a nyolcvanas években suttogták, hogy a Szolidaritás alapítója a lengyel pártállam titkosrendőrségének,SB az SB-nek (Służba Bezpieczeństwa) a besúgója. A gyanakvóknak feltűnt például, hogy Wałęsa nem minden kihallgatásáról számolt be a sztrájkbizottságok előtt, s többször látták meghitt cseverészés közben az SB egyik-másik tisztjével. Ő természetesen tagadta a vádakat, s emlékeztette a pusmogókat, hogy a belső elhárítás klasszikus módszere az ellenzékiek hiteltelenítése úgy, hogy informátori hírbe keverik őket.

Amikor elindul a kétezres elnökválasztáson (emlékeztek: 1%), egy zárt tárgyalássorozatot követően az átvilágítóbírák kiadják számára az igazolást, mely szerint a rendelkezésre álló adatok alapján az bbnegyüttműködés nem bizonyítható. Tették ezt annak ellenére, hogy több egykori harcostársa (például Piotr Naimski, aki rövid ideig még az újjászervezett állambiztonsági szolgálat vezetője is volt 1992-ben, majd Jerzy Buzek kormányfő nemzetbiztonsági főtanácsadójaként tevékenykedett három évig) ellene tanúskodott. Ugyancsak Lech érintettségét hangoztatta Antoni Macierewicz, akiről hajdani belügyminiszterként, később honvédelmi államtitkárként és a katonai elhárítás vezetőjeként (és jelenlegi védelmi miniszterként) ugyancsak feltételezhető, hogy tudta, mit beszél. Említésre érdemes az is, hogy a nagy ellenség, Jaruzelski tábornok utólag (a kilencvenes években) azt mondta, hogy szerinte az együttműködés nem következett be, noha az SB valóban megpróbálta beszervezni Lechet.lech_vojciech

Érdekesség, hogy az ügynökvádak valószínűleg megmentették Wałęsa életét. Amikor ugyanis Varsóban összeállították a 2010-es katyńi megemlékezésre utazó lengyel állami küldöttség névsorát, Lech Kaczyński akkori elnök emiatt szándékosan kihagyta őt a meghívottak közül. Lech tehát nem szállt fel arra a kormánygépre, amelyik 2010. április 10-én Szmolenszk mellett lezuhant és a teljes lengyel delegáció életét vesztette.

Az eddigi legteljesebb képet Lech barátunk esetleges informátori múltjáról egy 2008-as tanulmánykötetből kaphatjuk, amelyet a lengyel Nemzeti Emlékezés Intézetének (ez az ottani ÁBTL) két kutatója állított össze. A könyvben a szerzők egyértelműen kifejtik, hogy az általuk áttanulmányozott több száz dokumentum kétséget kizáróan bizonyítja: Wałęsa 1970 és 1976 között „Bolek” fedőnéven, 12535-ös sorszámon az SB-nek dolgozott,bolek1 több tucat operatív jelentést letéve az állambiztonság asztalára, amelyekben legalább 24 azonosítható ellenzékiről szolgáltatott információkat. A két kutató azt is bizonyítottnak látja, hogy elnöksége idején bolkaWałęsa mindent megtett annak érdekében, hogy hivatali hatalmával visszaélve az archívumokból eltüntesse a múltja sötét foltjaira utaló papírokat és mikrofilmeket. A könyvet Lengyelországban több millió példányban elkapkodták, Lech barátunk rágalmazás és becsületsértés miatt feljelentéssel is fenyegetőzött, de végül ettől elállt.

2011 elején, az egyik lengyel kereskedelmi tévének adott interjújában féligmeddig elismerte, hogy „kapcsolatban állt” az SB-vel, de ezt azzal indokolta, hogy csak így tudta megvédeni bajtársait a zaklatásoktól. Azt, hogy bármilyen jogcímen pénzt kapott volna a titkosszolgálattól, vagy azt, hogy bárkinek ártott volna tevékenységével, továbbra is vehemensen tagadta.

2016 februárjában Wałęsa ellenfelei újabb munícióhoz jutottak. 2015 novemberében elhunyt ugyanis az utolsó lengyel kommunista belügyminiszter (Czesław Kiszczak tábornok), akinek hagyatékában megtalálták és lefoglalták Lech egykori, 90 oldalas személyi és 279 oldalas munkadossziéját a beszervezési nyilatkozattal, jelentésekkel és a számára átadott összegek utáni „költségtérítési és jutalmazási igazolásokkal” együtt. Röviden: a Kiszczak-dokumentumok egy az egyben alátámasztották, sőt, megerősítették a nyolc évvel korábban megjelent tanulmánykötet minden állítását Wałęsa téglabélakénti működéséről.lw_b

Az egykori elnök érezhette, hogy ezekre a bizonyítékokra már nem lesz elég annyit mantrázni, hogy hazugság, hamisítvány és gecikommunisták. Magyarázkodni kezdett, amit én most nem fogok teljes egészében beidézni, csak wowa legmulatságosabb részét. A pénzkifizetéseket igazoló dokumentumokra ugyanis ez az észkombájn azt bírta válaszolni, hogy csak azért írta alá az átvételi igazolásokat, mert az SB tisztje könyörgött neki, hogy írja ezeket alá, mert ő (vagyis a gumitalpú) elvesztette a rábízott, autóvásárlásra szánt hivatali pénzt és valahogy el kell számolnia a hiányzó összeggel, és neki (mármint Lechnek) megesett rajta a szíve.

Azt hiszem, ez a rész nem igényel további kommentárt, maximum annyit, hogy egy ilyen öreg róka azért kitalálhatott volna valami hihetőbb legendát is a lóvé átvételéről.

6.) A lehetséges magyarázatok

Az alapinformációk adottak, a történelmi kontextust ismerjük, üljünk fel tehát a konteóhintóra és lássuk a felmerülő variációkat.

6.1.) Wałęsa teljesen ártatlan

Ebben a verzióban bizony már elég kevesen hisznek, de a teljességhez hozzátartozik, hogy ezt is megemlítsük.

Az egész ügy a kommunista állambiztonság és kései utódaik alattomos machinációja. Már a hetvenes években meglátták a fantáziát Lechben, úgyhogy stratégiai megfontolásokból elkészítették a teljesen kamu dossziéit, amit aztán folyamatosan vezettek és aktualizáltak. A komancsok tudatosan készültek a jövőre, s előre gondolkozva elhelyezték az időzített bombákat Wałęsa karrierje útjába. welovelechIsmerjük a módszereiket, gondoljunk csak a hasonló hazai esetekre, a minden gyanú felett álló kaposvári polgármester meghurcolására, vagy az ugyancsak makulátlan előéletű újságírót ért alattomos, méltatlan vádakra (hogy magasabb beosztású emberekről most ne is beszéljünk ugye). Lech a huszadik század egyik megkérdőjelezhetetlen tisztességű hőse, a kommunista világrend összeomlásának előidézője és a szabadság bajnoka, akit a múlt sötét erői évtizedeken át támadtak, sajnos nem eredménytelenül.

6.2.) Aláírt, de nem ártott senkinek

Sok más kor- és sorstársához hasonlóan Lech aláírta ugyan a beszervezési nyilatkozatot, de tettét kizárólag a segíteniakarás és a belülről bomlasztás szándéka motiválta. Tudta, hogy ha – legalább ideiglenesen – elnyeri az elhárítás bizalmát, sokkal többet tud segíteni a társain, mintha a rendszeren kívülről próbálkozna. Folyamatosan félretájékoztatta, welovelech2dezinformálta az SB-t, mignem 1976-ban ki nem zárták a hálózatból megbízhatatlanság és az együttműködés megtagadása miatt. És azt se feledjük, hogy nyolc gyereket kellett eltartania, az lett volna a felelőtlen magatartás, ha rögtön elutasítja a szervek felkérését. Mondd, biztos, hogy te másként döntöttél volna az ő helyében?

6.3.) Aláírt, jelentett, de utólag helyrehozta a hibát

Wałęsa teljes pályafutását figyelembe véve az erkölcsi egyenlege inkább pozitív. Volt néhány (szám szerint hat) éve, amikor valóbanjesuisbolek az állambiztonságnak dolgozott, de az azt követő minimum húsz év teljesítménye messze felülírta a sajnálatos tévedés által okozott esetleges károkat. Azzal, hogy végül is ő kormányozta át Lengyelországot a kommunista diktatúrából a többpárti, demokratikus piacgazdaságba, hogy előkészítette az ország (és a régió) NATO- és EU-tagságát, hogy felhívta a nemzetközi közvélemény figyelmét a bolsevik visszaélésekre, nos, mindezzel olyan érdemeket szerzett, amelyek mellett az a fél évtizednyi együttműködés az SB-vel gyakorlatilag eltörpül és történelmi távlatból nézve jelentéktelenné válik. Miért ne fogadnánk el, hogy az emberi személyiség, a jellem fejlődik? Mindenki megérdemel még egy esélyt, s az 1976 utáni korszak mutatja, hogy Wałęsa tudott élni ezzel az eséllyel.

6.4.) Mocskos gazember

Mindenki alávaló féreg, aki együttműködött a kommunista belső elhárítással, függetlenül az együttműködést kiváltó okoktól. Sokan voltak (a Szovjetunióban, Lengyelországban, Magyarországon és a többi csatlósállamban egyaránt), akiknek volt erkölcsi tartásuk visszautasítani lovettaaz ajánlatot, akár fenyegetéssel, zsarolással vagy előnyök kilátásba helyezével próbálták ezt elérni az állambiztonságiak. Egy összegyűrt papírlapot már soha többé nem lehet teljesen kisimítani, egy kurvából sem lesz szűzlány (most a plasztikai sebészeti megoldásokat hagyjuk), szalonnából sem lesz többé disznó – több metaforával most nem fárasztom az olvasókat. Az, hogy ez az ember 38 millió lengyel államfője lehetett, hogy megkapta a Nobelt, s hogy mostanában 18 millió forintos, negyvenperces előadásokat tart a demokráciáról és arról, hogy ő milyen faszagyerek volt, nos,szemlap mindez a világ szégyene, s nem csak őt, hanem meghívóit és rajongóit is minősíti. Régi bűnnek hosszú az árnyéka, ahogyan azt Agatha Christie mondta volt. Wałęsa esete is tökéletesen igazolja azokat a félelmeket, amelyek arról szólnak, hogy a régi kommerek szervezték meg a rendszerváltozásnak csúfolt eseményeket és szellemi utódaik a mai napig irányítják az egész régiónkat. Hogy őszinte legyek, azt sem tartom kizártnak, hogy az 1990-es elnökválasztást is az SB segítségével nyerte meg, hogy az átmenet idején biztosítsa a régi nómenklatúra befolyásának átmentését az új viszonyok közé.

6.5.) Nem érdekel

Hagyjuk már a fenébe ezeket az ósdi történeteket. Az a baja ennek a kurva világnak (lengyelnek, magyarnak, románnak, satöbbinek), hogy folyton visszarévedünk a múltba, elővesszük a régi, vélt vagy valós sérelmeket, egymást ekézzük olyan dolgok miatt, amelyek már csak a történészeket kellene érdekeljék. Emberek, kapjatok már a fejetekhez: a jövővel kéne foglalkoznunk, a gyerekeink, unokáink kilátásaival és nem azzal, hogy apáink vagy nagyapáink mit tettek vagy mit nem tettek. idontcare

Szavazzatok (két opció áll mindenki rendelkezésére), majd fejtsétek ki a véleményeteket Wałęsáról, a lengyel közelmúltról, de azt sem tiltom meg senkinek, hogy általánosságban nyilatkozzon a lengyel (vagy, khm, más országbéli) ügynök-akták múltjáról, jelenéről és – miért ne? – jövőjéről. Arra azért felhívom az olvasók figyelmét, hogy VÉLEMÉNYT lehet mondani bármiről, de tényként közölni vagy terjeszteni olyan hipotéziseket, amelyek alkalmasak mások becsületének csorbítására, na ez bizony bűncselekmény (enyhébb esetben szabálysértés) és a balhé hundertpercent a kommentelőjé.

Kategória: EgyébCímkék: , , ,

57 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 57. Rogal Dorn — 2017-02-03 10:00 

@tiboru:

Egy újabb legendával kevesebb…sosem értem amúgy, hogy mit gondolt Walesa? Sosem fog kiderülni?

 56. tiboru — 2017-02-01 22:12 

Friss hír:

http://hvg.hu/vilag/20170131_Grafologia_Lech_Walesa_kommunista_titkosszolgalat_ugynok

Hát akkor egy újabb strigula a „Konteónak indult…” fejezetben.

 55. FilcTroll — 2016-09-14 08:14 

Íme egy alternatív történelemmagyarázat a lengyel eseményekről. Olyannyira alter, hogy a sokkal nagyobb léptékű, „cionista világösszeesküvés” anyakonteóba illeszkedik, emiatt aztán gyengébb idegzetű, vagy pláne filoszemita olvasók csak óvatosan kattintsanak.
http://kitalaltujkor.blogspot.hu/2010/12/kitalalt-tortenelem-kommunizmus.html?m=1

 54. bigthor — 2016-09-12 22:53 

kwazarz és rammjaeger:

Sinatra says:
Do be do be do 😉

 53. outatime — 2016-09-10 09:03 

A 8 gyerekert kijar neki egy ötös az igazgatoi alapbol.

Nade

Tuti ugynok volt, mert:

-Nem jutott volna ilyen magasra,
– Jaruzelsky mikor bejott a piaci kofat elvittek ha megszolalt hogy dragabb lesz vmi a jovo hettol ( izgatas, 1tol 4 evig terjedo ) nemhogy egy kommunista nagyuzemi agitatort… ( csak emlekeztetnem az urakat hogy katonai szuksegallapot volt akkor, az utan a vilagvege van egy fokkal )

Ha jol csalodom 86-87 korul, amikor kb mindenki tudta hogy vege a dalnak es DM et vett mert ki tudja mi lesz, akkor mondta nekem valaki egy krakkoi ivaszaton ( lengyelek vodka+ziwjec( alias tancos sor ) magyarok hazipalinka+Tyskie ) hogy besugo, es mindenki tudja.

 52. kwazarz — 2016-09-02 23:47 

@rammjaeger: „azt sem tiltom meg senkinek, hogy általánosságban nyilatkozzon a lengyel (vagy, khm, más országbéli) ügynök-akták múltjáról, jelenéről és – miért ne? – jövőjéről.” igaz ez itt a kommentekre vonatkozott, és tényleg nem katonai a téma.

 51. kwazarz — 2016-09-02 23:42 

Igen, értem.

 50. rammjaeger — 2016-09-02 09:36 

A „Kösz” után felkiáltójel akart lenni.

 49. rammjaeger — 2016-09-02 08:10 

@kwazarz:

Kösz? Milyen tiltás? A rendszerváltásról nem írunk, mert nem biztonságpolitikai téma, meg egyébként is gagyi az egész.

 48. kwazarz — 2016-09-01 21:19 

@rammjaeger: Nagyon jó cikk! A sasos-hollós, másikat még nem olvastam.
Most hogy Tiboru feloldotta a tiltást, nem készül a katpolon sem esetleg Kelet-Európai (vagy, khm, más országbéli) rendszerváltás-cikk?

 47. bigthor — 2016-08-28 22:03 

Gyanakvással teli jó estét Tiboru gazdának és jelenlévőknek!

Mint elhivatott gyanúzó, a honlap régi olvasója vagyok, ám most a szavazásra felkínált lehetőségek között sajnálatosan nem találtam olyan választási lehetőséget, amelyet jó szívvel megjelölhettem volna, ezért indoklással kényszerülök véleményemet kifejteni. Saul alias Pál apostol – indián nevén: Lapos Toll – mintájára, megalkották a legújabb kor „melós apostolát” W. személyében, akinek magtalan gondolat töredékeit – hála az Atyának – még nem kanonizálták. Viszont elv- és hittársai, szerte a világban kivételes órabérrel honorálták stand upos fellépéseit, két felvonásos hazai nagy fellépése előtt és lelépése után. Akik ismerték a „rendszert”, azok számára 35 évvel ezelőtt is, indirekt módon ugyan, de bizonyított volt, hogy W. ügynök. Ma abban a kényelmes helyzetben vagyunk, hogy ez a feltevés, a következmények ismeretében, direkt módon is igazoltatott. A W. ügynek, alapvetően nincsenek morális aspektusai. Pontosabban a kérdés morális megközelítésével érdemtelen foglalkozni, mivel nem visz közelebb a megoldáshoz. Sőt. Morális kérdésként elsődlegesen W. számára tevődhetne fel – ám ő már bizonyította, hogy nem ül fel ilyesfajta felületességnek – illetve még azok számára bírhatna hasonló jelentőséggel, akik közvetlenül, avagy közvetve érintettek – azaz a rendszer kedvezményezettjei – voltak, vagyis a Pareto-elvet követve, a populáció mintegy 80 százaléka számára. W. ügynöknek, nem csupán a fenti elv ismeretét nélkülöző létfilozófiájának lényegét, W. A. ügynök fejtette ki esszenciálisan ’Annie Hall’ című ügynöktovábbképző, dokumentarista filmalkotásában, ekképpen: „Bekaphatjátok …!”

 46. rammjaeger — 2016-08-28 12:02 

Ha megengedtetik egy kis reklám a blognak:

http://katpol.blog.hu/2011/12/13/lengyel_hadiallapot_1981

http://katpol.blog.hu/2014/05/28/a_lengyel_caudillo

Egyébként valószínű, hogy Walesa efajta ténykedése nem ért véget 1976-ban. Amikor 1980-ban megint borult a bili, bizonyára megkeresték megint, és újabb háttéralkut kötöttek vele, de ennek a dokumentációja legfeljebb 30-40 év múlva lesz nyilvános.

 45. rammjaeger — 2016-08-28 11:56 

@generalwert:

„A kérdés az, hogy amikor bekövetkezett a rendszerváltás, miért nem lépett elő ő maga, hogy gyerekek, engem megfenyegettek, hogy ha nem lépek be, akkor a családom lélekszáma radikális csökkenésnek indul? Miért ér véget az aktája ’76-ban? Ezek az igazi kérdések.”

Az elsőre elég evidens a válasz, hogy nem ez volt a kényelmes opció. Joggal gondolhatta, hogy belátható időn belül nem derül ki az igazság, addig meg ő ülhet a jóban. A második már jóval érdekesebb.

 44. rammjaeger — 2016-08-28 11:54 

@norniron:

Megjelent erről egy dokumentumgyűjtemény 2007-ben:

http://www.ceupress.com/books/html/FromSolidaritytoMartialLaw.htm

Ebből kiderül, hogy az invázió egy pillanatra sem fogalmazódott meg politikai szándékként. Kategorikusan ki volt zárva. Készült rá felvonulási terv, mert ugyebár a vezérkar minden eshetőségre felkészül, de ebben magyar csapatok nem kaptak szerepet. Jaruzelski éppenséggel garanciát kért az oroszoktól, hogy avatkozzanak be, ha a hadiállapot bevezetése nem oldja meg a válságot, de nem kapott.

 43. pancer1 — 2016-08-27 11:09 

@komojtalan:

Nem tudom, hogy én akkor mit tettem volna és mit nem.

Éppen ezért hoztam fel kommentemben ellenpéldának azokat a lengyeleket akik akkor éltek és nemet mondtak.

 42. komojtalan — 2016-08-27 10:56 

Pancer, mint írtam nem volt választás: Alá kellett írni ha nagyon akarták. És itt jön a DE. Aláírt és csinált súlyos dolgokat, vagy csak azért írt alá mert másképp semmi esélye nem lett volna, esetleg meg is ölik. Aki akkoriban nem élt annak nehéz elképzelni, nekem valami pici fogalmam van róla. Aki esetleg nyugatra mutogatna annak érdemes megnézni a Bader-Meinhof csoport című filmet. Arról szól miért is alakultak, milyen volt az ottani hatalom, titkosszolgálat. Ezek után el lehet képzelni mi volt a szocialista országokban. Könnyű más farkával verni a csalánt, de ha te kerültél volna ilyen helyzetbe 99% hogy aláírsz.

 41. borzas74 — 2016-08-26 21:44 

Engem kicsit a Gabon pópás történetre emlékeztet. Akkor is egy beszervezett figurával szerveztették a melósokat, hogy kézbe lehessen őket tartani. Mondjuk ott (szemben Lengyelo.val ahol nagyjábol sikerült a nagyobb balhét elkerülni) nem annyira jött be. (Bár az 1905ös sortüzet is sokan az ohrana keményvonalasaihoz kötik, miszerint szándékosan vezetteték bele Gabonnal a tömeget a sortűzbe, ugyhogy akkor ott is bejött)

 40. Rumcájsz von Jicsin — 2016-08-26 19:00 

@pancer1:
Ahogy tetszettél mondani!

 39. pancer1 — 2016-08-26 15:51 

Végigolvasva a kommenteket, érdekes hogy azért a felmentős De! vélemények vannak többségben.

Hogy aláírt, de-!, Hogy jelentett is, de-!, De biztos utólag készült az aktája, De a családjával zsarolták.

Nem tudom, magyar sajátosság-e ez a felmentegetés, mentségkeresés? Mert nálunk nem volt szükség Staasira, ZOMOra ?

Azt tudom, a lengyelek 40 éve sokkal keményebb volt. Ott voltak munkások, akinek szintén volt családjuk, mégis kimentek a rendőrök katonák elé tüntetni, és sortüzeket kaptak. Papok mertek prédikálni a rendszer ellen, fenyegették őket és merénylet lett a vége. Szóval volt aki mert nemet mondani.

Szerintem ha ezek után elkezdjük felmentegetni az aláíró/jelentgető/eltitkoló/akadályozókat, akkor a lengyel mártírok emlékét sértjük meg ezzel.

 38. tiboru — 2016-08-26 07:39 

@untermensch4:

Engem is érdekelne 🙂

 37. anthem — 2016-08-26 00:30 

Kicsit szerintem is sok lett a csúnya szó, de persze lehet hogy csak én vagyok túlérzékeny. 😀

Engem inkább a „Nem érdekel” opció zavar, besorolva a lehetséges konteók közé. Ezt ennyi erővel bármelyik poszt végére oda lehetett volna biggyeszteni (pl. kit érdekelnek Djatlovék, régen történt és nem is itt, ugyanez igaz szegény inuitokra akik az Anjikuni-tó partján váltak köddé, na és az szintén nem az én dolgom, hogy különféle sötét titkos társaságok hogyan akarják megkaparintani a háttérből a világhatalmat, stb.) Felesleges szószaporítás, ha ennyi volt ebben a sztoriban, hát ennyi volt. 🙂

Amúgy Wałesa koma szerintem is ügynök volt, méghozzá az önként jelentkezős, komolyan jelentős fajtából, különben nem lapult volna úgy, mint bélsár a gazban.

 36. gigabursch — 2016-08-25 14:42 

@djatlov:
fikázás
gecikommunisták
fasza
kurva világ

Én ennyit találtam.
Nem mondom, hogy ne lehetett volna finomabban, de egy része szerintem idézet.

Maradok a 8 aranynál.
Mindemellett természetesen szeretném, ha az összes magyarországi ügynökaktát feltárnák, beszervezőstül, tartótisztestül, jövedelmezésestül és jelentésestül.

 35. komojtalan — 2016-08-25 10:56 

Akik akkoriban éltek azok számára nyilvánvaló hogy ügynök volt, hogy pontosan mit csinált az meg sosem derül ki. Én már csak a végét „kaptam el”, de még akkoriban is voltak durva dolgok. Ha csak Magyarországot nézzük ki mindenkiről derült ki hogy ügynök volt? Gondolta volna valaki, hogy egy metál zenekar énekese az volt? Vikidál Gyula. De lehetne sorolni. Nem is ez a kérdés, aki akkoriban haladni akar, vagy egyáltalán élni és kiszemelték maguknak nem volt más választása. Belép és vagy falból jelent, vagy valóban. Az igazán izgalmas az volna mit jelentett? Az meg soha nem derül ki. Lehet azt is feltételezni hogy ez zsarolásra adott okot, de kell ilyen egyáltalán? Szintén a magyar közéletből hány olyan dolgot tudunk ami jobb mint az ügynök vád. Voldemort nagyúr, V. ker ingatlan maffia, stb … Van egy pár idealista aki lehet hisz ebben az egész ügynökösködésben, de nagyon naivnak kell lenni hogy bármi változás lenne ha felnyitnák az ügynök aktákat. 26 éve elmúlt az egész, ezért 2 válaszom volt: Nem érdekel és 8 aranyunk van.

 34. untermensch4 — 2016-08-25 10:35 

@djatlov: Átolvasva újra a cikket, nem tudom mire vélni a „csúnya szavak” miatti felháborodást. De nagyon érdekel, ezért kérem fejtse ki bővebben a problémát.

 33. djatlov — 2016-08-24 13:37 

Már régebben is akartam írni, de nem írtam, mert azt gondoltam, hogy kissé indulatosabban állt neki Tiboru úr az adott írásnak.
De most már megírom: Ön egyre csúnyább szavakat használ. Ez eddig (fél évvel ezelőttig) nem volt itt divat. Mérhetetlenül sajnálom, hogy azzá le/sz/tt.

 32. borzas74 — 2016-08-23 21:59 

Szerintem ügynök volt, akit sodortak az események. A komcsik beszerveztek az egyik szakszervezeti vezetőt, talán még tettek is azért, hogy ő kerüljön vezető szerepre,hogy kézbe tartsák az eseményeket rajta keresztül. Aztán kissé túlszaladtak a dolgok. Amúgy az egyház, ellenzékiek ugyanúgy kihasználták, előretolva a rendes munkásembert, miközben nem ő hozta a döntéseket.
Vagy 20 évvel ezelelőtt elég megdöbbentő elmény volt, hogy keményen vallásos, antikommunista lengyelek kb. egy buta tahónak tartották az általam akkor nagy hősnek gondolt Walesat (nem besugónak, csak egy szerencsétlen bábnak, aki maga is elhitte, hogy volt valaki)

 31. logiszton — 2016-08-23 21:55 

@untermensch4:
12. untermensch4
A Nobel-békedíjat már előre is osztják: ne felejtkezzünk meg Obamáról. Milyen sok békét teremtett utána!

 30. logiszton — 2016-08-23 21:48 

@zefirke:
9. zefirke
Valósz. nem így volt. Azok közül a „rendszerváltás” -kori „jeles” emberek közül, akik hatalomra kerültek túl sokan nem akarták/akarják – adott esetben mindenféle hüjje emberjogi érveléssel – szabaddá tenni az ügynökaktákat. Na, ők biztosan nem a jólmegtévesztemőket meg a nemigazábólvagyokügynök meggondolásból írtak alá.
Nálunk Amtall vagy OV pld. mért nem nyit/tatott/?

Úgytom csak Németországban nyitották meg az ügynökaktákat. Mert ott a nyugat-németek lettek az állam vezetői nem a „kommunista-szektor”-ból valók. Így azok ott hatalmi összefonódás hiánya miatt ezt nem tudták meggátolni.

 29. zolcsi67 — 2016-08-23 21:34 

@tiboru: Jómagam is erre hajlok a lengyel események kapcsán, hozzáfűzve, hogy a Birodalomnak akkor már nem volt ereje kétfelé bevetni a hadseregét (valamint a pénze is kezdett elfogyni, lásd a szélsőbalos terrorizmus látványos csökkenését Nyugaton), így Moszkva még örült is Jaruzelskinek. A másik oldal: eléggé utálják az oroszokat Lengyelországban, így a „napszemcsis” inkább saját hatáskörben intézte el, „csak be ne gyertek” alapon.

 28. logiszton — 2016-08-23 21:30 

@zizzi:
4.zizzi
Megint kovácsbélázásvan.

 27. generalwert — 2016-08-23 20:32 

Szerintem biztos, hogy ügynök volt és ezzel zsarolhatták is. A kérdés az, hogy amikor bekövetkezett a rendszerváltás, miért nem lépett elő ő maga, hogy gyerekek, engem megfenyegettek, hogy ha nem lépek be, akkor a családom lélekszáma radikális csökkenésnek indul? Miért ér véget az aktája ’76-ban? Ezek az igazi kérdések.

 26. jaydamasta — 2016-08-23 19:27 

Kiváló poszt!

Szerintem ha nem lett volna ügynök, akkor véletlen balesetben elhalálolozott volna még idejekorán.

 25. untermensch4 — 2016-08-23 19:24 

@qdiace: Akármekkora szégyen, fogalmam sincs ki az a kubica…

 24. kaffer — 2016-08-23 16:34 

Akinek elvei vannak, az ne vállaljon 8 gyereket !
Pláne kommunizmusban 🙂

 23. 404notfound — 2016-08-23 12:01 

És a Moszad, mint opció hol marad? Aláírt, jelentett, ahogy zefirke is írta, hiszen ott voltak a gyerekek. Igen, ha kámingáutolt volna, most tiszta lenne, de nem merte meglépni. Ezt nevezhetjük gyávaságnak vagy reálpolitikának, a végső mérleg viszont az, hogy komoly része volt a kommunizmus haldoklásának felgyorsításában. Most komolyan, el tudták volna lehetetleníteni? Simán. Csak egy fél év a pszichiátrián vagy kipotyogás valami autóból, esetleg egy munkahelyi baleset… A gumitalpúak meg tudták volna oldani és ezt ő is tudta, ezért ment bele az alkuba. Ugyanúgy, mint azok az egyetemisták szerte a keleti blokkban, akik szerették volna megszerezni a diplomájukat. Aláírtak, jelentgettek, szónokoltak, tüntetgettek. A regnáló hatalomnak megvolt az az illúziója, hogy kézben tartja az eseményeket, amik aztán szépen arrébb taszigálták őket. Jó, nem túl messzire. S íme, hova jutottunk… Egész egyszerűen a világ nem fekete-fehér, hanem tarka.

 22. qdiace — 2016-08-23 10:34 

Még valami: mikor anno nekiálltak a Csurkát ügynöközni, azt felelte, hogy miután úgy elverték, hogy az inge beleragadt a véres hátába, akkor írt alá. Talán LW esetében is ez lehet a kiindulás, s innentől 6.2.

 21. qdiace — 2016-08-23 10:25 

„tettét kizárólag a segíteniakarás és a belülről bomlasztás szándéka motiválta”

Akik jelentkeznek, s utána szándékosan f@szságokat jelentenek, azokat villámhárító spicliknek hívjuk.

OFF!

„Nem tudom, felmérték-e mostanában, hogy ki a világ legismertebb lengyele”

A néhai pápával és Wałęsával azért Kubica partiban van. 🙂

 20. FilcTroll — 2016-08-22 21:28 

Remek poszt, köszönjük!

Utólag lehet kombinálni mindenfélét érzelmi alapon, de Wałęsa ügynök volt. A béna tagadás és a perből való kihátrálás nekem lelkifurdalást és a teljes lebukás felett érzett szégyent jelzi. Ha lett volna bármi értelmes erkölcsi muníciója, azzal bizonyára előállt volna.

És igen, simán elképzelhető, hogy gumitalpú megrendelésre szította a tüzet, és része volt abban is, hogy a mindenféle titkosszolgák és hatalmi csoportok ott is átügyeskedték magukat a rendszerváltáson és a privatizáción.

A ciklusa alatti sok konfliktust a hatalmi frakciók harca is okozta a formálódó új leosztásban — mi aligha tudjuk megítélni, hogy ott és akkor ezeknek milyen gyökerük és jelentőségük volt, és Wałęsa hogyan manőverezett. És bármilyen rég volt az ügynökösdi, elég valószínű, hogy zsarolgatták is a dossziéjával: így abban az értelemben ügynök maradt, hogy irányították olykor a háttérből. A hatalomnak és a befolyásnak ezen a szintjén szerintem nem lehet meglapulva kikopni besúgásból, mint egy mezei házmesternek vagy basszusgitárosnak.

Valószínűleg a lengyelek tudnának igazi mérleget vonni, hogy megérte-e mindez, és hogy jobb lett-e Wałęsától Lengyelországnak.

 19. Steelman — 2016-08-22 14:53 

Jó írás ismét.

Szerintem biztos hogy beszervezték, jelentett, felnyalta érte a lét, aztán a mosakodásba ráborult a szarosbili. Nehéz elképzelni, hogy a ’70-es évek elején Lengyelországban a munkástiltakozások vezérét engednék csak úgy szerepelni. Annál jóval nyugatabbra is simán lelőttek közszereplőket abban az időben (Martin Luther King, JFK és RFK), akik kellemetlenné váltak a háttérből irányító hatalomnak. Hát még a kommunista blokkban, ahol egy eltűnést lazán el lehet tussolni, a nyugati közvéleményt meg egy unott pillantás erejéig ha foglalkoztatja hogy egy lengyel szakszervezeti vezető véletlen baleset áldozata lett. Tehát szerintem biztos hogy beszervezték, engedték működni, ő lehetett a biztonsági szelep, amit néha ki kell nyitni hogy a túlnyomást megakadályozzák. Aztán amikor rájöttek hogy megbízhatatlan a figura, megváltak tőle. A ’80-as évek elején meg már nem volt olyan a politikai helyzet hogy csak úgy simán kinyírják, bár ha nagyon akarták volna, eltüntetik. Walesa se volt jobb egy fokkal se mint a többi beszervezett, csak sokan azt felejtik el, hogy ha abban az időben egy ismertebb ember, vagy aki nagyon mocorgott, érvényesülni akart, akkor előbb-utóbb megjelentek nála a gumitalpúak, és választhatott. Ki így ki úgy, aztán viselte a következményeit.

 18. zizzi — 2016-08-22 13:59 

 17. bloodorange — 2016-08-22 12:41 

Végre egy jó kis Tiboru mű, már elvonási tüneteim voltak (=napi kétszer legalább ráfrissítettem a blogrepublik.eu-ra)! 🙂

Egyébként volt nemrég egy Walesa film, amit itthon is vetítettek a Puskinban. Abban is előjött ez a szál, ott mintha a 2-es/3-as választ sejttették volna inkább (aláírt, nem jelentett, avagy utólag jóvátette)…

 16. Deak Tamas — 2016-08-22 09:12 

Bukott már más is békenobelt …

http://wangfolyo.blogspot.hu/2011/10/egy-fajo-sziv.html

 15. rdos — 2016-08-22 08:01 

Na jó. Akkor már tudjuk? hogy ki volt a Lolka, de csak motoszkál a fejemben, jó-jó, de ki lehetett a Bolka? 🙂

Viccet félretéve. A Jaruzelski puccsot a seregben (sorállományúként) értem meg. Nagy tudású írnokunk (firss emeszempé tag, miazmás, azóta milliárdos) a puccs kapcsán kérdezte meg a „politikai szombat délelőttön”: akkor most a lengyeleknél proletár diktatúra van?

Mire páran elmagyaráztuk neki, arany szívem, nálunk is az van (akkor ez volt a hivatalos államforma), csak nálunk nincs kijárási tilalom, az utcán nálunk több a rendőr mint a katona, működnek a telefonok és az újságokat kiadják, valamint nálunk nincs kit letartóztatni (nálunk nem volt szolidaritás, ahogy azóta se nincsen :-().

Persze akkor minket alapból az érdekelt, hogy megyünk-e testvéri segítségnyújtásra, mint 68-ban elődeink (első lépcsős laktanyában szolgálva vélelmeztük, ha megyünk, akkor mi az elsők között :-(). Az akkori vélekedés az volt, hogy a lengyelek megoldják maguk, de ha nem a szojveteknek akkor sem hiányzik még egy „Hamu és gyémánt”.

Tiboru véleményét támasztja alá mno.hu is.

http://mno.hu/migr/behivta_az_oroszokat_jaruzelski_az_1981-es_puccs_elott-277432

Nem voksoltam, mert szerintem kicsit bonyolultabb. Sanszos hogy valóban beszervezték a hetvenes években. Aztán az élére állt valaminek ami ha nehezen is, de elvezetett az új? Lengyelországhoz. Aztán amikor az egypártállami múlt feltárásának akadályozója lett államfőként, akkor ismét leszerepelt (vagy csak végrehajtotta kapott feladatát? és tehát akkor a 4. voks?).

 14. tiboru — 2016-08-21 23:52 

@norniron:

A múltkor olvastam egy cikket (már nem tudom, hol), amiben azt fejtegette a szerző, hogy a szovjeteknek eszük ágában se volt Afganisztán mellé még egy európai hadszínteret is bevállalni, ezért elhajtották a keményvonalas lengyel elvtársakat (akik be akarták hívni őket) és erősen biztatták Jaruzelskit, hogy tegyen ő rendet odahaza.

 13. untermensch4 — 2016-08-21 23:38 

@norniron: Azzal együtt amit a MNH csehszlovákiai szerepléséből (ellenőrizhetetlen urbanlegend-szinten) hallottam, megnéztem volna a szovjet elvtársak arcát ha ugyanolyan zavar támad az erőben szövetségesileg mint a varsói felkelésnél…

 12. untermensch4 — 2016-08-21 23:34 

Most már végre meg tudom jegyezni hogy Bolek a sovány volt a mesében… 🙂
A karaktergyilkosságot és az „aláírt és jelentett”-et választottam (de nem azért mert a sportot offtopicnak tartom).
Mint leíródott, nyolc gyerekkel egy nagyon nem vidám barakkban…
Ha pedig három év nyüzsgés után elkezdik beszervezni akkor esetleg gyorsan átgondolja hogy vagy katasztrófahelyzetbe kerül, vagy beszervezik. Utóbbi történhet „kedvesen” vagy „gorombán”. A kedves verzióban biztos hogy nagyobb mozgástere maradt, még akár olyat is játszhatott hogy azokat „lövette ki” a szervvel akik pont hátráltatták a szolidaritást (ami ugye a kölcsönösségről szól…). Aztán ahogy gumitalpúék látták hogy viccesen trükközni próbál, ’76-tól úgy voltak vele hogy zsarolható ha túlzásba vinné a nyüzsgést. Az is lehet hogy az említett ’70-es sztrájknál az hogy nem tüzelte túl a hallgatóságot, pont mindenkinek jobb volt mintha elszabadulnak az indulatok, nem biztos hogy akkor és ott mindenki arra tippelt volna hogy csehszlovák, nem pedig magyar típusú lesz a rendrakás a szovjetek részéről…
Egy aktába meg sztem utólag is lehet beletenni dolgokat, úgy is hogy összhangban legyen más aktákkal.
Az biztos hogy nagyobb horderejű lett volna a békedíjnál ha elnökként ragaszkodik a teljes ügynök-nyilvánossághoz, tudva hogy ő maga is rajta lesz a listán.
fél-OFF: jól emlékszem hogy Arafat volt az a csodabogár aki előbb nagyonterrorista volt, utána békedíjat kapott, végül pedig nagyonterroristaként halt meg?

 11. tiboru — 2016-08-21 23:19 

@innercircle:

Jogos, automatikusan mindent euróra számolok át, lecsekkoltam és az eredeti források 60-70 ezer dollárról szólnak 🙂

 10. norniron — 2016-08-21 22:55 

Ami azt illeti, Jaruzelskinek igaza volt abban, hogy a szovjetek invázióra készültek Lengyelország ellen. Brezsnyevék csehszlovák típusú internacionalista segítségnyújtást terveztek, a Magyar Néphadsereget is riadókészültségbe helyezték, 2-3 napig menetkészen várták az indulási parancsot. Csak aztán Jaruzelski meggyőzte a szovjeteket, hogy ő maga képes rendet tenni otthon.

 9. zefirke — 2016-08-21 22:39 

Szerintem aláírt, a lekvárt is felmarkolta érte(nyóc gyerek, az sok ám…!), de kamuból jelentett és kajáltatta hülyeségekkel az SB-s arcokat. Ezzel védve magát és a bajtárs csókákat is. Viszont a magyarázkodás hiba volt, már az elején ki kellett volna jönnie egy brutál kámingaúttal, szénné gyalázva egy csomó ex-kommert és ügynököt és hogy miért vállata a két kapus játékot. Ha jól sikerült volna a kitálalás, szentté avatták volna őt is, mint Pali bát…! 🙂

 8. shiri — 2016-08-21 20:47 

1. Aláírt, ezt maga is elismerte, az ezt követő – vagy nem követő – jelentéseiről van vita.

2. A lengyel emlékezésügyi intézet állítólag nem igazán független a kormányzó párttól, ráadásul nem pusztán levéltárként funkcionál, hanem valamiféle nyomozati jogköre is van, így politikai célú meghurcolásokra alkalmas lehet.

De miért akarnának meghurcolni egy olyan hőst, mint Walesa? Például azért, mert a jelenlegi kormány magyarázata szerint a rendszerváltás pusztán a titkosszolgálatok hatalmának átmentése volt, és csak most, a PiS kormányzásával jött el az igazi rendszerváltás (ismerős, nem?), ebbe pedig csodálatosan belepasszolna, ha Walesa ügynök lett volna.

 7. innercircle — 2016-08-21 20:23 

Euróval csak 2002-től lehet fizetni, az ECU meg csak eszámolási egység volt 😀

 6. tiboru — 2016-08-21 20:11 

@pancer1:

Azért van két opció, hogy az aranyas mellett még mindenki elmondhatja az ontopic véleményét 🙂

 5. tiboru — 2016-08-21 20:05 

@zizzi:

Én úgy tudom, hogy Gandhit négyszer vagy ötször jelölték, de mindannyiszor leszavazták a végső voksoláskor… Ennyit az odaítélőkről 🙁

 4. zizzi — 2016-08-21 19:50 

@zizzi:

ON:

Hogy a kuncogási kedvet kicsit mérsékeljem;) : M.Gandhi jelölve volt, csak elhunyt és a díjat posztumusz nem lehet odaítélni. Amúgy valóban van ott nehány nagyon nem békedíjat érdemlő személy – pl. Begin, Rabin, stb…

Azon töröm a konteós fejemet, hogy vajon miért most kellett Walesáról posztolni, vajon éppen valamiféle ügynökmultas sztorik jönnek idehaza elő az ősszel?? 😉

 3. pancer1 — 2016-08-21 19:45 

tiboru, a 8-aranyunk-van-ennyike szavazási lehetőségért kár hogy beraktad, komolytalanná teszi az egészet.

Szerintem ha aláírt, akkor mocskos gazember, hogy a legkésőbb rendszerváltáskor ezt nem vallotta be.

Ott lengyeléknél sokkal-sokkal keményebb 40 év volt, nem Kádár legvidámabb barakkja.

Papokat, egyetemistákat öltek meg, munkásfelkelésekre lőttek sortüzeket, hiánygazdaság. Ott aláírni nem azt jelentette, mint nálunk, irodalmár-filmes-rockzenészkörkben jelentgetni egymásról, szakmai irigység miatt.

 2. tamara — 2016-08-21 19:18 

Arra szavaztam, hogy már nincs jelentősége. Ettől függetlenül azért érdekel.

 1. zizzi — 2016-08-21 19:05 

Off:
legalabb megtudtam, aminek hetek ota utana akarok nezni: a Danuta lengyel nev :).
(csak azert, hogy lasd, van aki idefigyel 😉 , a post legelejen tartok…. )

RSS feed for comments on this post.

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

 • Legutolsó hozzászólások

  Tartalom

  CímDátum
  Vitaposzt: háború Ukrajnában2022-02-27
  Vendégposzt: Tanja Gräff ügye2022-02-02
  Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
  Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
  Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
  Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
  Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
  Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
  Michael Jackson-konteók2017-05-20
  Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
  Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
  Lindbergh-konteók2017-02-26
  Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
  Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
  A BCCI-sztori2016-11-04
  Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
  Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
  Wałęsa-konteók2016-08-21
  Posztajánló: Porton Down2016-08-15
  Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
  Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
  Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
  Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
  Hindenburg-konteók2016-02-26
  Bruce Lee halála2016-02-14
  Opus Dei2016-01-23
  Alapítvány-konteók2015-12-19
  Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
  Furcsa történetek 2.02015-11-29
  Shakespeare-konteók2015-11-12
  Frigyláda-konteók2015-10-22
  Per „Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
  Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
  Menekült-konteók2015-07-14
  Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
  Miss Liberty-konteók2015-06-22
  Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
  Glenn Miller eltűnése2015-04-08
  Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
  Furcsa történetek 1.02015-03-23
  Bob Marley halála2015-03-14
  New Coke – konteók2015-03-02
  Sid Hurwich időgépe2015-02-22
  Alan Turing2015-02-10
  Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
  Halál Chappaquiddickben2015-01-26
  Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
  A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
  Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
  Konteókönyv-felmérés2014-12-01
  Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
  John Titor története2014-11-19
  Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
  Fort Knox2014-10-23
  Estonia-konteók2014-09-29
  Rudolf Hess története2014-09-22
  Kurt Cobain halála2014-09-09
  Eilean Mór rejtélye2014-08-18
  Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
  Gyíkember-konteók2014-06-12
  A Kovács Béla – ügy2014-05-23
  Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
  Georgia Guidestones2014-05-03
  Elisa Lam halála2014-04-15
  Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
  Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
  Magic Johnson – konteó2014-03-12
  Challenger-konteók2014-02-13
  Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
  Cicada 33012014-01-06
  Cajamarquillai üregek2013-11-27
  A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
  Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
  Google-konteók2013-11-03
  A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
  Katrina-konteók2013-10-11
  A denveri repülőtér2013-09-27
  Haszbara-konteók2013-08-25
  Génmódosítás-konteók2013-07-08
  Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
  Konteónak indult…2013-06-09
  Az X bolygó2013-04-27
  Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
  Náci repülő csészealjak2013-03-22
  D. B. Cooper története2013-02-19
  Egy pápa lemondása2013-02-11
  A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
  Eltűntek2013-01-18
  Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
  Anjikuni-rejtély2012-12-11
  Szent Malakiás próféciái2012-12-03
  Jövőbelátás-konteók2012-11-21
  Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
  Mátrix-konteók2012-10-28
  Elbert János halála2012-10-19
  Bohemian Grove2012-09-26
  Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
  A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
  Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
  A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
  Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
  Olof Palme halála2012-05-16
  A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
  Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
  Jörg Haider halála2012-03-14
  Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
  A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
  Szcientológia-konteók2012-02-07
  Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
  Népszámlálás-konteók2011-11-12
  EU-konspiráció2011-11-12
  A Djatlov-incidens2011-11-12
  Fluorid-összeesküvés2011-08-19
  Breivik-merénylet2011-07-25
  A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
  Patton tábornok halála2011-05-12
  Skull & Bones2011-04-19
  Réztekercs-konspiráció2011-04-12
  AIDS-konspiráció2011-04-11
  Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
  Moszkva és a csecsenek2011-04-08
  Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
  A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
  Globális felmelegedés2011-04-05
  A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
  Kilenc/tizenegy2011-03-30
  A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
  Kelly doktor halála2011-03-28
  Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
  Az arab világ forradalmai2011-03-23
  Martin Luther King halála2011-03-22
  Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
  Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
  A USS Liberty megtámadása2011-03-17
  Jézus-összeesküvés2011-03-16
  Ajánló – linkek2011-03-15
  HAARP-összeesküvés2011-03-14
  Chico halála2011-03-11
  JFK – 2.02011-03-10
  JFK – 1.02011-03-10
  Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
  Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
  Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
  Gagarin-konteók2011-03-04
  Cigánygyilkosságok2011-03-04
  Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
  Vérvád-konspiráció2011-03-03
  A Council on Foreign Relations2011-03-02
  A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
  Atlantisz-konteók2011-03-01
  Nagy német adókonteó2011-02-28
  Illuminátusok2011-02-28
  Ajánló – filmek2011-02-26
  Az Elvis-legenda2011-02-25
  Tunguzka-rejtély2011-02-24
  Nikola Tesla 2.02011-02-23
  Nikola Tesla 1.02011-02-23
  Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
  A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
  Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
  A főtitkár halála2011-02-21
  Nácik aranya2011-02-19
  ODESSA2011-02-18
  A romániai „forradalom”2011-02-18
  Templomosok2011-02-17
  A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
  WikiLeaks-konteók2011-02-15
  A Voynich-kézirat2011-02-15
  Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
  Mormon-összeesküvés2011-02-14
  Szabadkőművesek 2.02011-02-13
  Szabadkőművesek 1.02011-02-13
  Bilderberg-konteók2011-02-13
  Men in Black2011-02-12
  UFO-konspiráció2011-02-11
  Jim Morrison halála2011-02-11
  Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
  Roswell és az M-122011-02-09
  Bermuda-háromszög2011-02-09
  Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
  Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
  Népek Temploma2011-02-08
  Egy pápa halála2011-02-08
  A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
  A „tökéletes katona”-projekt2011-02-07
  A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
  A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
  Beatles-konteók2011-02-05
  John Lennon halála2011-02-05
  Philadelphia-kísérlet2011-02-04
  Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
  Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
  A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
  A Seuso-ügy2011-02-02
  Titanic-sztori2011-02-01
  Holdraszállás-konteók2011-01-31
  Marilyn Monroe halála2011-01-30

  Innen jöttök