2011-03-11–07:00

Chico halála

Az elmúlt év konteógyanús hírei között kiemelkedő helyet foglaltak el a néhai Rózsa-Flores Eduardo (filmbeli alakítása után sokaknak: Chico) pályafutásával, illetőleg halálával kapcsolatos beszámolók. Úgy érezzük, nem mehettünk el szó nélkül a téma mellett, na meg olvasóink is kérték.

Életét csak nagyon-nagyon röviden tárgyaljuk (az érdeklődők dúskálhatnak az erről szóló, nyomtatott és elektronikus sajtóban napvilágot látott cikkek között), igyekszünk viszont összefoglalni azokat az összeesküvéselméleteket, amelyek a halálával, ennek okaival, illetve a (vélt vagy valós) felelősökkel foglalkoznak. El fogjuk kerülni a politikai állásfoglalást (noha véleményünk természetesen van a dologról) és ítéletet sem áll szándékunkban kihirdetni. Számtalan vélemény megfogalmazódott, számos értékelés született mai főszereplőnkről, de mi itt csak annyit mondunk: ¡Adiós, Chico, descanse en paz!


Rózsa-Flores Eduardo (a továbbiakban: RFE) március 29-én, halála előtt bő két héttel ünnepelte 49. születésnapját. Magyar apától és bolíviai anyától született Dél-Amerika legszegényebb országának egyik nagyvárosában, Santa Cruz de la Sierrában. Mozgalmas gyermekkort követően (szülőhazája után Chilében, majd Svédországban éltek) 1975-ben Magyarországra települnek; itt jár középiskolába, majd egyetemre.
1991-ben a horvátok oldalán önkéntesként jelentkezik a Zágráb által folytatott függetlenségi háborúba. Katonai érdemei elismeréseként
megszerzi harmadik (horvát) állampolgárságát és ezredesi rendfokozatát.

Újságíró, könyveket írt, filmekben szerepelt, s a hazai belpolitikai paletta eléggé változatos pontjain bukkant fel; öt évvel ezelőtt áttért az iszlám hitre.

Az idén április 16-án egy santa cruzi szállodában két társával együtt a bolíviai különleges erők agyonlövik; Evo Morales elnök (itt jobbra, az össze nem téveszthető mosolyával) meggyilkolására, polgárháború szítására és más terrorcselekményekre tett előkészülettel vádolják őket. Az egész ügy roppant zavaros, tisztázására – véleményem szerint – ebben az évszázadban kevés a remény.

Ki szoktam hangsúlyozni (és most, hogy egy viszonylag aktuális témát járunk körül, különösen fontos ismételten elmondani), hogy NEM tényeket állítunk, maximum véleményeket, pletykákat vonultatunk fel – márpedig ehhez alkotmányos jogunk van, már ha nem hiába küldtük haza a szovjet csapatokat közel húsz éve.

Az általunk bemutatott konteók (vagyis összeesküvéselméletek – azoknak magyarázom, akik először járnak itt és esetleg, khm, utasításra…) az emberek kollektív bölcsességének (vagy idiotizmusának) termékei; a blog szerzője csupán összegyűjtője és közreadója (ha úgy tetszik: krónikása) az elméleteknek. Ha netán úgy tűnne, hogy egyik-másik alkonteó túlságosan is érzékeny területre tévedt, a hiba nem az olvasók készülékében van.


És akkor lássuk, milyen verziók röppentek fel az elmúlt hónapokban.

1.) A magyar szolgálatok dobták fel

RFE-t a magyar titkosszolgálatok már elég régen becsavarták (a vélelmezett beszervezési nyilatkozat keltezésével kapcsolatban hallani 1983-as dátumtól kezdve 1988-ason keresztül 1995-ig mindent). Ahogy a vicc poénja is mondja, eleinte jó ötletnek tűnt, hiszen az a fazon volt, aki világéletében tipikusan olyan körökben mozgott (idehaza és külföldön dettó), amelyek egyaránt érdekelték a hírszerzést és az elhárítást (polgárit és katonai egyaránt): értelmiségi fiatalok, az úgynevezett „másként-gondolkodók”, hivatásos katonák, újságírók, művészek, majd a politikai paletta két széle.

Igenám, de RFE nem az a pasi volt, aki huzamosabb ideig úgy táncol, ahogyan a rengeteg két- és hárombetűs szervezettől (IH, NBH, KFH, KBH – kihagytam valamit?) delegált kapcsolattartója fütyül.

Neki ötletei voltak, rugalmasan értelmezte a neki adott utasításokat (vagy a tőle kért „szívességeket”), és bizony gyakran magas ívben tett az aggályoskodó, szerinte teszetosza, szellemileg/intellektuálisan impotens hülyékre. Teltek-múltak az évek, és a Hivatalnak kezdett tele lenni a töke vele. Ki is zárják (azaz megszakítják vele a hivatalos kapcsolatot), de ez RFE-t ugyanúgy nem érdekelte, mint ahogyan annó az is hidegen hagyta, hogy dossziét vezetnek róla; ha ő lényegesnek tartotta, továbbra is jelentette az általa fontosnak vélt dolgokat, főleg külföldről.

Időközben (ahogyan az az együttműködőkkel gyakran előfordul) bekerül egy másik kategóriába is: az intelligens (?) szervizek elkezdenek nyomulni rá, vagyis feldolgozzák: lehallgatják a kommunikációját, feltérképezik kapcsolatrendszerét, olykor-olykor megfigyelik mozgását, számtalan fotó és mozgókép készül róla, amit ő néha észlel, néha meg nem. Kezd az idegeire menni a dolog, ezért „üzen” a Hivatalnak: Srácok, jópofa volt meg minden, de most már szálljatok le rólam és barátaimról! És sírva könyörgök: ne akarjátok, hogy egyszer kinyissam a számat…

Hogy miről beszélhetett (volna)? Hát, annyi év alatt bizony elég sok olyan konkrét apróságra rájön, amit a Hivatal nem szívesen látna sem nyomtatásban, sem pedig egy amerikai szerverre felpakolt hírportál szenzációjaként, de még egy magánblogban sem: fedőnevek, fedőrendszámok, titkos objektumok, fedővállalkozások, számlaszámok, telephelyek, hivatalos és nemhivatalos kapcsolatok…

Ezeken túl hosszú oldalakat meg tudott volna tölteni disznóságokkal is: visszaélés a különleges rendeltetésű költségvetési pénzekkel, kamura kifizetett napidíjak, bemondásra lekönyvelt dollár (márka, font, frank és euró) –ezrek, eltussolt totálkárok (nem csak menedzsertablettát szedő rendőrtábornokok szokták mattrészegen levizelni a Köztársaság közintézményeinek falát, majd volán mögé ülni), indokolatlan külföldi utak „műveleti területre”, amelyek után nemcsak – valutában kifizetett – kiemelt veszélyességi pótlék, hanem szolgálati időszorzó is jár (márpedig viszonylag ritka az olyan nyugateurópai főváros ötcsillagos szállodaszobája és Michelin-csillagos étterme, amely különlegesen veszélyes helynek minősülne).

És akkor nem beszéltünk az ilyen-olyan vezetők pereputtyairól, akik magyar középfokú nyelvtudás birtokában három felsőfokú, C típusú nyelvvizsga után kaptak nyelvpótlékot, valamint a csókosok külföldi műveleti járandóságáról, noha életükben nem jártak messzebb a Shopping City Süd kasszáinál.
Szóval Chico idegeit rendesen felb@szták, főleg, amikor olyan emberek adtak neki tanácsot harctéri hírszerzésből és oktatták ki a Balkánon uralkodó viszonyokról, akik csak az évente kétszeri kötelező lövészeteken vettek fegyvert a kezükbe, és akiknek balkáni tapasztalatai kimerültek abban, hogy a nemzetközi sajtószemlében – kivonatos formában, persze magyar fordításban – olvasták a belgrádi és a zágrábi sajtó vezércikkeit.

Amikor áttért a muszlim hitre, jó páran majdnem összecsinálták magukat, hiszen feltételezték, hogy minden (katonai, titkosszolgálati, rendészeti) ismeretét átadja majd új hittársainak, akik 2001. szeptember 11. óta bizony akkor is a titokzatos szolgálatok célkeresztjében vannak Oslótól Johannesburgig, ha erről politikailag inkorrekt dolog beszélni.

Mivel a magyar szolgálatok azért mégiscsak egy jogállam recsegő-ropogó intézmény- és jogrendszere keretei között működnek,
olyan nincs, hogy odaküldöm Kovács főhadnagyot, A Magyar Terminátort, aki majd elteszi láb alól RFE-t. Kivártak, mert ahogyan azt egy öreg, sokat látott és tapasztalt róka megfogalmazta sápadt, gyomorfekélyes, aggódó elöljárójának: Ne szard össze magad, Főnök; ismerem Chicót, előbb-utóbba maga teszi a saját nyakába a kötelet, s nekünk csak a sámlit kell kirúgnunk alóla!

Ez a helyzet következett be tíz nappal ezelőtt. A magyar szervek megneszelték, hogy mire, mikor és hogyan készül (RFE nem válogatta meg eléggé azokat az embereket, akikkel körülvette magát, és olyanokkal is őszinte volt, akik rendszeres és adómentes fizetéskiegészítésben részesülnek innen-onnan), és a lélektanilag kellő pillanatban, egy jól irányzott, fülkéből megeresztett telefonhívással (amelynek lebonyolításához minimum négy ember utazott el jó messzire, legalább egy hétre, elvégre a műveleti terv a maximális biztonságra kell törekedjen), szóval egy telefonhívással (vagy egy Internet-kávézóból elküldött emaillel) riasztották a bolíviai elnöki hivatalt.

Innen kezdve a történet ismert; és hogy Chico most védelemre akart ott kint berendezkedni, autonómiára hajtott vagy függetlenségre, esetleg tényleg robbantani akart, netalán már robbantott is – totál mindegy. Morales ilyen ziccert nem hagyhatott ki – hülye, aki a helyében ezt tette volna.

2.) A román szolgálatok dobták fel

Mint az köztudomású, RFE-val együtt halt meg Magyarosi Árpád marosvásárhelyi fiatalember, aki a magát Székely Légiónak nevező erdélyi szervezet tagja volt, hasonlóan Tóásó Elődhöz, aki jelenleg bolíviai előzetes letartóztatásban várja, hogy a minden bizonnyal előre megírt ítéletet felolvassák neki.

A Székely Légió a román elhárítás (Serviciul Român de Informaţii, SRI) alkotmányvédelmi szolgálatának egyik elsődleges célcsoportja, amely (legalábbis bukaresti szemüvegen át nézve) az egységes román nemzetállam egyik aláaknázója, a magyar irredentizmus és sovinizmus melegágya. Mivel az SRI sem most ismerkedik az operatív munka alapelveivel, elég régóta vannak embereik ebben a közegben, akik idejében jelentették, hogy a székely legények (Chicóval és azzal az ugyancsak agyonlőtt ír fazonnal, Michael Martin Dwyerrel együtt) mire készülnek. Az ötlet – a maga egyszerűségében – adta magát: értesíteni Moraleséket a készülődő csapatról.

Ezzel a húzással három legyet is ütöttek egycsapásra:

a.) először is megszabadultak pár nyughatatlan erdélyi magyartól, akik miatt fene se tudja hány álmatlan éjszakát kellett átszopniuk a román elhárítóknak és hány március 15-ét kellett a családtól távol eltölteniük, mindenféle piros-fehér-zöld zászlókat lobogtató, idegen hangzású énekeket harsogó, mokány arcú emberek gyűrűjében;   

b.) másodszor: ország-világ megbizonyosodhat róla, hogy a Székely Légió valóban egy terrorista szervezet, melynek tagjai még olyan dolgokra is képesek szövetkezni, mint egy demokratikusan megválasztott államfő meggyilkolása;

c.) harmadszor: a magyarok által képviselt terrorveszélyre hivatkozva olyan plusz pénzeket sajtolhatnak ki a saját kormányuktól – nemcsak az elhárítás, hanem a külső hírszerzésük, a SIE (Serviciul de Informaţii Externe) is -, amiről a jelenlegi gazdasági helyzetben álmodni sem mertek. Márpedig a kiegészítő zsozsó pluszlétszámot, új autókat, korszerűbb technikát, jobb fegyvereket, több tárgyjutalmat, magasabb mobiltelefon-költségkeretet, költségesebb műveleteket, egyszóval nagyvonalúbb belső költségvetést jelent. Hát kell ennél több egy titkosszolgálatnak?

3.) A Moszad dobta fel

Noha a zsidóság anyai ágon öröklődik (vagy hogy mondják ezt), RFE édesapja révén izraelita volt (legalábbis amíg nem tért át az iszlámra). Természetes, hogy zaklatott és fordulatokban gazdag életpályája során a Moszad is felfigyelt rá, és valamikor a kilencvenes évek közepén beszervezte.

És innen kezdve gyakorlatilag az első verzió lép életbe, csak ahol ott magyar szolgálat szerepel, oda tessék behelyettesíteni a Moszadot, annyi kiegészítéssel, hogy a zsidó hírszerzés nem szarakodott névtelen telefonhívással meg anonymizeren keresztül küldött emaillel. Nem, ők a La Paz-i összekötőjüket simán beküldték a bolíviai titkosszolgálathoz és frankón elmesélték nekik, amit tudnak – mert nem Chico volt ám az egyetlen abban a csapatban, aki Tel Avivba is jelentett, csak ő „szökésben van”, és marhára meg lennék lepődve, ha a rajtaütés előtt fél órával nem szállt volna fel egy turistagépre, amely hipphopp elvitte őt mondjuk Floridába, ahonnan már egy El-Al gépen röppent tovább.

Most Morales olyan hálás nekik, hogy csak na (még akkor is, ha a felszínen néha ennek az ellenkezője látszik); egyszer majd a zsidók kérni fognak tőle valamit…

4.) A szerb titkosszolgálat dobta fel

A szerbek soha nem felejtették el neki, hogy a horvátok oldalán törte szakmányban a borsot Belgrád orra alá. A BIA (Bezbednosno Informativna Agencija) feketelistáján Chico 18 éven keresztül mint háborús bűnös és különösen veszélyes zsoldos szerepelt, és amikor egy kósza informátor (aki persze lehet, hogy a magyar szolgálatok, esetleg a Moszad sugallatára cselekedett) benyögte a hírt, szerb szomszédaink nem késlekedtek és leadták a drótot La Paznak.

5.) A horvát titkosszolgálat dobta fel

RFE számos olyan horvát háborús bűnösről rendelkezett tuti (és a jelenlegi zágrábi kormánynak meglehetősen kínos) információkkal, akikkel annó együtt húztak csizmát. Az idén februárban megpróbált egy-két régi adósságot behajtani rajtuk, de a totális elzárkózáson kívül semmit nem kapott abból, amit kért (fegyvert, okmányokat, kapcsolatokat, horvátországi biztos búvóhelyet, stb.). Begorombult és megfenyegette őket, hogy bolíviai dolgavégeztével az első útja Hágába vezet.

Nem kellett volna…

6.) Valamelyik arab titkosszolgálat (vagy muszlim szervezet) nyomta fel

Az iszlamisták rájöttek, hogy a mohamedán hitre történt áttérése kamu volt, s valójában a magyar (izraeli? amerikai?) titkosszolgálat megbízásából épült be közéjük, hírszerzési és bomlasztási célzattal. Megragadták az alkalmat és kiiktatták, punktum.

7.) Üzleti magánbosszú volt

Az elmúlt két évtizedben Chico sok olyan üzleti tranzakcióban vállalt szerepet (főleg közvetítőként), amelyeket a legnagyobb jóindulattal is csak kétesnek lehet nevezni: rebesgetnek fegyver- és más hadianyag-szállítmányokról a Balkánon és Afrikában, biankó horvát útlevelek százairól, pénzért megvásárolható horvát állampolgárságról, alkohol- és cigaretta-csempészetről, és bizony még holmi kábítószerkereskedelem is felmerült a topikok között, hogy a szinte már korrekt biznisznek számító leánykereskedelemről ne is beszéljünk.

Nem kell közgazdász-diploma annak az alapelvnek a megfogalmazásához, hogy a nagy üzletekben nagy pénzek forognak, márpedig a nagy pénzek még nagyobb kísértést jelentenek, és hát az egykori üzlettársak egyike sem kapna állandó tagságit egyetlen londoni klubban sem. Egy hajdani sértett üzleti partner elérkezettnek látta az időt, hogy Chicót és társait felnyomja – most hogy ez közvetlenül történt, vagy az első hat alkonteóban említett valamelyik titkosszolgálat közvetítésével – ki tudja… ki tudhatja..?

8.) Kepes András dobta fel

A riport elkészítése után a televíziós rengeteget őrlődött, hogy most akkor mi a helyes magatartás: az újságírói etika diadalmaskodjon (a hírforrásunkat soha nem adjuk ki), vagy az egészséges önfenntartási ösztön (ha kiderül, hogy Chicóék tényleg kinyírják azt az ingyán elnököt, vagy felrobbantanak valami püspököt vagy kit, itt szopás lesz, ha rájönnek, hogy hónapokkal előre tudott a készülődésről, a „szabadságharcról” meg ezekről. Márpedig Magyarországon minden kiderül előbb-utóbb).

Naszóval tépelődött egy verset, majd valamikor márciusban ügyvédjével együtt beballagott az illetékes(nek vélt) szolgálathoz és elvitt egy másolatot a felvételről. Na és innen GO TO 1.)

9.) Kizárólag a bolíviaiaké az érdem és a dicsőség

Ennek a verziónak a legeslegkisebb a valószínűsége, de ettől függetlenül szerepeltetjük, hogy ne lehessen ránk sütni azt, hogy indiánellenesek vagyunk. Szóval a La Paz-i hatóságok annyira ott voltak a szeren (elvégre Che Guevarával is ők bántak el kicsivel korábban), hogy saját maguktól felderítették a Chico-féle társaságot, és kivártak a legutolsó pillanatig, amikor is kockázatok nélkül sikerült lemészárolniuk a három külföldit; nem szorultak külföldi segítségre, mert a titkosszolgálatokra még ebben a szerencsétlen országban is van pénz, ahol a napi betevő megszerzése százezreknek jelent gondot, s ahol az egy főre eső GDP nem éri el az ezer eurót.

De most őszintén: mit is várhatunk egy olyan országtól, amely Paraguayjal osztozik abban a kétes dicsőségben, hogy az egész Dél- és Közép-Amerikában csak nekik nincs tengerpartjuk, ráadásul Bolíviának valaha volt, de Chile lenyúlta tőle vagy százharminc éve és azóta sem adta vissza…

Jó, ne becsüljük alá őket ennyire, elvégre Camille Montes is a bolíviai titkosszolgálatnak dolgozott…

Bárhogyan is történt, s a fenti városi legendák közül igaz-e bármelyik (s ha igen, melyik verzió és hány százalékban), tény, hogy Rózsa-Flores Eduardót és két társát alsógatyában érte a halál, fegyveres riposztnak részükről – a nyilvánosságra hozott felvételeken legalábbis – nem volt semmi nyoma. Nem szeretnék állást foglalni a teljes háttér ismerete nélkül, de az a minimum, hogy a hivatalos történetben valami nagyon-nagyon büdös…

Ha további elméleteket hallottál arról, hogy mi is történt valójában, ki köpte be (és miért) Chicót és elv-társait (igen, tudom, hogy egybe írjuk, de elvtársat szándékosan nem akartam írni, köszi a megértést), akkor nyomás egy Internet-kávézóba és oszd meg velünk a frankót!

Ápdét: a Chico-konteók 38%-kal kibővített és aktualizált verzióját elolvashatod a 2014. május 24-én a könyvesboltokba kerülő Konteó2-ben, további 29 válogatott összeesküvés-elmélettel együtt.

Kategória: EgyébCímkék: , , , , , , , ,

281 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 281. albu — 2021-09-05 12:48 

Igaz az, hogy nem vette fel a horvát nyugdíját akkor sem, mikor csóró volt, hogy ne nevezhessék a szerbek zsoldosnak? (Amit ma gyakran megtesznek magyarok.)

https://www.youtube.com/watch?v=Pf65yH3I46c
5.52
Mit tartalmazhat Rózsa Flores végrendelete? – TV2 Mokka
732 views 16 Jun 2011
1 0
PeterTarjanyi
99 subscribers
Mit tartalmazhat Rózsa Flores végrendelete? – TV2 Mokka
Restricted Mode has hidden comments for this video.

Fenn van pár verse is, pl.:

14:18
In memoriam Rózsa-Flores Eduardo
481 views
6 years ago
https://www.youtube.com/watch?v=ykhT72deI1E
CacconiCacconi
Rózsa-Flores Eduardo: Hideg van. Fázom. … az utolsó, Bolíviában megírt vers Közreműködik: Kákonyi Tibor színész.

6:33
Rózsa-Flores Eduardo búcsúztató beszéd Szentlászlón, elmondja Borbély Tamás.
4K views
12 years ago
https://www.youtube.com/watch?v=J9KUYR3jnAg
grtz2009
A mártír halált halt barátunk emlékére, Szentlászlón tartott református Istentisztelet után, Borbély Tamás bucsú beszédet mondott.

7:51
Rózsa-Flores Eduardó Szurdokpüspöki, búcsúztató beszéd elmondja Rózsa Zoltán
848 views
12 years ago
https://www.youtube.com/watch?v=v_pi23jxaTk
grtz2009
A mártírhalált halt barátunk emlékére Szurdokpüspökiben tartott katolikus gyászmise után Rózsa Zoltán mondott beszéde.

 280. albu — 2021-09-05 11:32 

https://www.youtube.com/watch?v=sBmtjvuNhqo
22.44
Eduardo Rózsa Flores az őszödi beszédről – részletek
3,974 views May 30, 2013
0 LIKE 0 DISLIKE
Komondor Vak
27 subscribers
http://avakkomondor.blog.hu/
Comments are turned off. Learn more

https://www.youtube.com/user/RFEmemento
=
https://www.youtube.com/channel/UCza-UO0utlYF9v4_frUE03A
restricted módban hamar eltűnik, azonnal meg kell nyitni külön lapon, a kb. tíz videóból csak kettő marad különben.

innen az egyik:
https://www.youtube.com/watch?v=7hKgUgqa0Tw
5.03
Becsületpárbaj a Hunyady-téren
2,116 views Dec 27, 2010
12 3
RFEmemento
23 subscribers
Hosszú évtizedek után először került volna sor duellumra Magyarországon a De Sgardelli Ceasar magyar királyi honvéd alezredes által összeállított 1932-es párbajkódex alapján. Kőbányai János író azonban a kitűzött déli órákban nem jelent meg a Hunyady téren Rózsa-Flores Eduardo, a Horvát Hadsereg nyugalmazott ezredesének kihívására.
2000. május 8.
Restricted Mode has hidden comments for this video.

 279. albu — 2021-09-05 01:06 

RFE iszlámra téréséről: https://www.youtube.com/watch?v=xqEJxlw88Ks

Fura, hogy ezek a tíz éves videók nincsenek itt a hozzászólások közt.

https://www.youtube.com/watch?v=sBmtjvuNhqo
Eduardo Rózsa Flores az őszödi beszédről – részletek
3,974 views May 30, 2013
LIKE 0
DISLIKE 0
Komondor Vak
27 subscribers
http://avakkomondor.blog.hu/
Comments are turned off. Learn more

 278. albu — 2021-09-05 01:03 

Két Yt-csatornáról három videó spanyolul (nem néztem, van-e még). Itt is összekötöttnek tűnik a keze a hullaházban:
https://www.youtube.com/watch?v=AA7fNuMvnXI
https://www.youtube.com/watch?v=_lp87wwisos
https://www.youtube.com/watch?v=R9ZD0GkDPuU

 277. albu — 2021-09-05 00:51 

RFE beszél a gyermekkoráról, ez se volt még itt:
https://www.youtube.com/watch?v=sLVFgfofPxE
20090422 Jorge Eduardo Rózsa Flores
242 views Jul 16, 2019
4 0

István Burján
491 subscribers

Ez is REMIX, 2009-ből: Andrási Attila dokumentumműsora az ezredesről, a bolíviairól, a magyar szívű horvát tisztről.
Tíz éve vágtam össze ezt a filmet, azóta itt és más fórumon sokan látták már, de senki nem kérdezett rá, hogy miért foglalkoztat engem eennek az embernek a személye, története… Nem töröm rajta a fejem, hogy megértsem, mi ennek az oka, ezt is csak úgy megjegyeztem – tíz év elmúltával(!) -, viszont kiegészítem a fentieket azzal, hogy két alkalonmmal találkoztam Eduardoval itt Magyarországon. Először a Balatonszabadi építőtáborban, ahová mint meghívott vendég érkezett az édesapjával. Ekkor alig múlt még tízéves a fiú, de már olyan profi svájci tiszti bicskája volt, hogy akárki megirígyelhette érte, hát én biztosan, ezért is jegyezhettem meg őt, annyira, hogy 1975-ben, amikor szeptember 11-én (a chilei események évfordulójára rendezett megemlékezésünkön) Monoron találkoztunk, meg is kérdeztem tőle: „Meg van e még az a nagyszerű svájci bicskád, amire nemrég még olyan büszke voltál?” – Chilében maradt… – válaszolta akkor. Hogy később hányatott sorsa milyen fegyvereket adott a kezébe és miért, milyen kérdések, választások elé állította őt, hogyan állt helyt az életben és miként kereste helyét ebben a bolond világban, miért és főleg hogyan lett belőle horvát nemzeti hős, majd tért vissza Délamerikába, hogy ott dicstelen véget érjen rövidke zaklatott élete már csak jóval a halála után tudhattam meg.
…és korántsem hiszem, hogy az eltorzított (néha bizony pletykaszintű) hírekből a tiszta igazságot ismerhettem meg róla. Ebben a rádióriportban viszont ő vall magáról, legalábbis a fiatal éveiről, tehát elmondhatja a saját szavaival, hogy ő milyennek látta (vagy szerette volna láttatni) magát és mindezt az utolsó szó jogán teszi itt nálam. AZ UTOLSÓ SZÓ JOGÁN, ami ott azon a messzi kontinensen is kijárt volna neki! …mégsem kapta meg.
– NYUGODJON BÉKÉBEN!

Forrás: MR1 – Kossuth Rádió

0 Comments

 276. albu — 2021-09-05 00:36 

Tóásó a Zrínyin, mondjuk ott közlekedésmérnöki képzés is volt amúgy: https://www.youtube.com/watch?v=EnbwcoLfw98

 275. albu — 2021-09-05 00:18 

Újraolvastam a könyvben is: nem túlzás az a +38%? : )

Szerintem Árpád végképp balek volt.

Ha megtörténik egy felkelés, benne vannak, győznek, esetleg ők elesnek közben, akkor sztárolnák őket, mint azt a rohadt Che Guevarát. Döbbenetes volt látnom az őket fikázó kommenteket, hogy fuj, hisz’ Chico szabadságharcos volt — teljesen hiteles ez egy olyan néptől, ahol az első három utcanév 1848-as (más európai országokban az emberekről elnevezett utcák nem dobogósok amúgy)

A Chico című 2001-es filmről:
A hét mesterlövésze #43 – Terror és forradalom
https://ahetmesterlovesze.hu/2009_06_14
https://www.youtube.com/watch?v=GDe9TEI5qcU

Egy videólista Tóásóról, nekem 26-ból 21 el van rejtve (restricted mode): https://www.youtube.com/playlist?list=PL133B4CB3D22F30B7

 274. albu — 2021-09-04 23:38 

Árpád egyik zeneszáma, van pár a csatornán: https://www.youtube.com/watch?v=lhQ8VEBIXfk

 273. albu — 2021-09-04 00:18 

Árpád a vérében fulladt meg fél óra után. De az ír holttest is bizonyíték volt arra, hogy ellenállás nélkül, azonnal megadták magukat. Miért nem tüntették el a holttesteket kiadás helyett?

Itt a műsorvezető konteózik, ez kész : ) https://youtu.be/HI69IgjbaGg?t=530

 272. albu — 2021-09-04 00:10 

Az nem lehetséges, hogy amiatt vétettek az akció után is komoly bakikat, mert ezzel üzenni akartak, hogy igen: ez politikai leszámolás volt? Pl. Árpád holttestében lövedéket adtak ki.

 271. albu — 2021-09-03 18:21 

https://translate.google.com/translate?sl=en&tl=hu&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Raid_on_the_Hotel_Las_Am%C3%A9ricas

https://translate.google.com/translate?sl=en&tl=hu&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Martin_Dwyer

https://www.youtube.com/watch?v=rkJCQ343qCM
Magyarosi Árpád halála – ATV Jam
2,059 viewsJun 16, 2011
0 0
PeterTarjanyi 99 subscribers
Magyarosi Árpád halála – ATV Jam
1 Comment

https://www.youtube.com/watch?v=HrGo4oNvCBk
Rózsa Flores halála – ATV Jam
2,672 viewsJun 16, 2011
6 4
PeterTarjanyi 99 subscribers
Rózsa Flores halála – ATV Jam
4 Comments

 270. albu — 2021-09-03 17:37 

A leginkább felültetett balek hármuk közül Árpád azaz Fiúka:
Magyarosi Árpád halálának rekonstrukciója – TV2 Napló
6,039 views Jun 16, 2011
20 2
PeterTarjanyi 99 subscribers
Magyarosi Árpád halálának rekonstrukciója – TV2 Napló
5 Comments
https://www.youtube.com/watch?v=qYLz8mDu9Fc

https://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet-jasz-nagykun-szolnok/ot-eve-egy-vilag-omlott-ossze-magyarosi-arpadban-228291/

https://web.archive.org/web/20111217093656/http://passzio.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=17646

 269. albu — 2021-09-03 16:13 

A zárómondat elvileg Chicotól: valamit elrontottunk, és nem vagyok golyóálló. https://www.youtube.com/watch?v=OK01N4nSj1M

 268. albu — 2021-09-03 15:55 

Árpádnak össze volt drótozva a keze?! : O https://youtu.be/OK01N4nSj1M?t=360

 267. albu — 2021-09-03 14:28 

@danhadnagy:

Ad 2. A cikkekből nem sikerült kihámoznom, hogy Dunaújvárosban végzett volna a börtön előtt egyetemet (pláne, hogy pár évvel ezelőttig főiskola volt), máshol más intézményt írnak. https://www.feol.hu/multidezo/tizenket-eve-kommandosok-lottek-le-eduardo-florest-es-bebortonoztek-toaso-elodot-4848796/
https://www.duol.hu/cimlapon/toaso-elod-es-dunaujvaros-itt-kepeztek-ki-1087516/

4. Helyi magyarok, bárki ellenzéki.

5. Ebben semmi különöset nem találok. Legfeljebb, hogy kizáró ok lenne egy ilyen élethelyzet.

7. Dörzsöltek e téren, tudtommal Észak-Koreába is járnak. Aki nem csak a kedves rokonain segít, hanem a valóban csórókon, mint pl. afrikaiak Afrikában, ott eleve így kell intézni mindent, de már egy ukrajnai nyaraláshoz sem árt, bő tíz éve még Bulgária is ilyen volt, Georgia is ilyen.

 266. albu — 2021-09-03 14:17 

@weirax: Tömegek települtek át a kilencvenes években. Részben emiatt nem beszéltünk sokáig a demográfiai válságról, meg az ázsiai bevándorlók miatt. Mindkettő többszázezres lépték. (Nekem a fél családom már a nyolcvanas években itthon és otthon lakott egyidejűleg.)

Chiconak voltak titkosszolgálati szálai (bárkinek lehetnek, nem kötik az orrodra), és szerintem Elődöt hozzácsapták, ennyi.

Ez a film még nem volt itt? : O

Túlélve Bolíviát
86,937 viewsAug 15, 2017
509 55
Glokalis
856 subscribers
116 Comments
https://www.youtube.com/watch?v=NQ8L9ecypMY

 265. danhadnagy — 2020-01-02 14:52 

kicsit beleástam magam az ügybe, főleg Tóásó oldaláról. A csávó rengeteget hazudik, önellentmondásba keveredik. Az alábbi állításokat kizárólag tévés illetve könyvében tett nyilatkozatai alapján írom. Nem tudom eldönteni,h Tóásó tényleg ennyire naív volt, vagy ilyen jól hazudik.

1) Tóásó honlapot fejleszteni illetve filmet forgatni ment Bolíviába. De az nem tűnt fel neki, hogy több mint egy percet nem vettek fel fél év alatt. Arra se beszél, ki fizette ki az ott tartózkodását. Eleinte több nemzetközi „filmforgató” volt, de megunták a semmittevést és hazamentek.

2) Tóásó tanárembernek tartja magát, de arról nem beszél, hogy az út előtt elvégezte a Zrínyit.

3) a szállodában, ahol rajtuk ütöttek, nem voltak fegyverek, azokat később vitte oda a rendőrség

4) Bolíviában olyan böri volt, ahol neki kellett gondoskodni a lakbérről szállásról, mindig arról panaszkodik, hogy ő mennyire szegény, de az nem derült ki, h ki küldte be neki a pénzt. baptisták?

5) a könyv alapján a börtönévek alatt kapta meg a magyar állampolgárságot, de erre csak sejtelmesen utal.

6) valószínűleg érdekházasságot kötött a volt belügyes lányával, nem nagyon rázta meg, hogy szó nélkül otthagyta, aztán könnyen túllépett, hogy özvegy lett

7) menekítés is fura. szupertitkos volt minden, de azért végig forgattak. most már én sem értek, kik ezek a baptisták: a TEK civilszervezete? Tóásó említi, hogy a kis határátkelőn, nem ellenőrizték le a személyazonosságát. vagy nagyon linkek a határőrök vagy meg voltak kenve

szerintem Tóásó csak ekkora balek, Flores félrevezette

 264. h1jcsaba — 2015-07-26 11:31 

Szomorú -részvétem, ,de nekem nagyon gyanús. (megölték?)???

 263. tiboru — 2015-07-24 15:38 

Friss hír:

http://www.hir24.hu/Kulfold/2015/07/24/Meghalt-Toaso-Elod-felesege/

Nem is kommentálom, nyugodjék békében…

 262. zizzi — 2015-07-24 11:54 

talan ide illik a legjobban:

http://kolozsvaros.ro/web/kolozsvaros/-/elhunyt-toaso-elod-felesege-boliviaban

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Tóásó Előd felesége, Maria Elena Fortun de Toasó La Pazban. A nő mindössze harminc éves volt – írta meg az mno.hu.

A halál oka az orvosi jelentés szerint egy fertőzés, melynek következtében kórházba került az asszony, de az életét már nem tudták megmenteni.

 261. falseflag — 2015-05-13 12:57 

Igazából a részleteket senki sem tudhatja (illetve, vannak akik tudják….) és a lényegen mit sem változtat.

 260. rebel — 2015-05-12 22:12 

@rebel:
Bár nem is a csali a jó kifejezés, hanem inkább a préda…

 259. rebel — 2015-05-12 22:11 

@falseflag:
Nem várta senki… különben nem malmozott volna a kis szabadcsapatával hónapokig egy hotelszobában. Eleve ha várják, akkor nem egy sima hotelszobában dekkol, hanem elszállásolják valahová, nem szem elé… Forest Gumpként kitették csalinak; és csak idő kérdése volt, mikor csapnak le rájuk….

 258. falseflag — 2015-05-12 20:52 

Csak most olvastam ezt a konteot.

Az ajmara Morales az ország első indián származású elnöke, a nép fia. Rendkívül népszerű országában, és persze az amerikaik oda is régóta vinnék a demokráciát….Tehát nagyon útban van.
Adott egy forradalmár Magyarországon, aki szintén nagyon útban van, mert titkosszolgáknak dolgozik, „zsoldos”, és túl sokat tud….Kellemetlen, mert ráadásul a 2006-ban kormányzóknak is elvégez néhány melót, sokat tud a Tv ostromról is és más belpolitikai disznóságokról is.
Tehát kiküldik Boliviába…
Idáig biztos vagyok az elméletemben. De nem lehet tudni, hogy „odaszóltak” a boliviaiaknak, vagy ők jöttek rá, ki is ez az ember. Én az első verziót tartom biztosabbnak. És ők már várták….

 257. rebel — 2015-05-12 15:50 

Szerintem Előd nagyobb biztonságban volt az elmúlt 6 évben, mint most… túl sokat tud… valahogy nem lepne meg egy „véletlen” baleset a közeljövőben… én szóltam… 😉

 256. placid — 2015-05-11 15:16 

Ez a sztori rengeteg kérdést felvet már a kezdetektől fogva. Érzésem szerint az ív több évtizedet fog át: Carlos – Libanon – délszláv háború – állami fegyverügyletek tán némi drogcsempészettel vegyülve (sokminen elfér adott esetben a titkos fegyverszállítmány mellett) – olajszőkítés – pénzvisszaforgatás, kölcsönügyletek – pártfinanszírozás – titkosszolgálatok… és még sorolhatnám.

Vajon miről tudhat Tóásó, ami itthon kapóra fog jönni?
Ki ellen fogják kijátszani az infót?
Megkockáztatom, hogy Pintért akarják szép csendben félreállítani, Simicska után még ott van Csányi is, de már nem sokáig.

Ezek csak felvetések, de nekem valahogy így áll össze a mozaik, ha visszanézem az elmúlt 25-35 évet.

 255. weirax — 2015-04-28 14:50 

Azt olvastam, hogy Rózsáékat egy ún. Branko Marinkovic „szponzorálta”.
http://www.hungarianambiance.com/2009/04/eduardo-rozsa-flores-has-been-buried-in.html

 254. Rumcájsz von Jicsin — 2015-04-28 11:39 

@tiboru:
Annak idején, amikor izzott a dolog, na, akkor olvastam valahol, hogy imádott túlélőversenyeken részt venni és állítólag nagy spíler is volt!!

Az meg a csúcs, ha valaki bulizni akar, akkor vadidegenek hívására, Írországból elutazik a világ végére Santa Cruzba!
Egyáltalán tudta hol van? 🙂

 253. tiboru — 2015-04-27 22:22 

@weirax:

Igen, Tóásó kettős (román-magyar) állampolgár. Hogy mikor kapta meg a magyart nem tudom, de úgy emlékszem, még a letartóztatása előtt.

Amúgy nagyon kemény pali lehet, hiszen az embertelen börtönviszonyok mellett hízott 10 kilót.

 252. weirax — 2015-04-27 20:50 

Lehet, hogy én vagyok hülye (sőt biztos, hogy így van), de én nagyon nem értem azt, hogy miután Magyarországra érkezett, azt mondta többször, hogy jó újra itthon lenni különböző interjúk során.Pl.:
http://hvg.hu/itthon/20150427_Video_Konnyeit_nyeldesi_Toaso_Elod

Tényleg itt élt/lakott? Rosszul tudom, hogy román állampolgár volt? Ne értsetek félre, nem a széthúzás a célom, de mi az oka, hogy nem oda ment „haza”?
Vagy kettős állampolgár, és mikor melyik hajt nagyobb hasznot, oda áll?

Nem magyarkodni és határon túli magyarokat kiszorítani akarok, nincs itt már semmi szinte amit félteni kellene bárkitől is, de miután (tudtommal) nem is élt Magyarországon az említett fiatalember, ha már kimondja, hogy „haza” jön, említse meg azt is, hogy bár sosem volt szerencséje itt élni, vagy csak rövid időre.
Legalábbis én így tartanám korrektnek (mert ebben a formában megtévesztő).

Ó igen, ez nem mostani cikk, de ez is tetszett:
„Tóásó Előd hozzátette, bár kap segítséget a magyar államtól, nem olyan sokat, mint szeretné, és míg a spanyol drogfutároknak például Spanyolország fizeti az ügyvédeit, neki a családja és a barátai dobják össze a pénzt.”
„Tóásó Előd jelenleg egy olyan cellában él a La Paz-i börtönvárosban, amelyet drogkereskedők építettek és amiért bérleti díjat fizet. A börtönben meg is nősült, elvette egy börtönbe vetett volt belügyminiszter lányát, akivel akár együtt is aludhat, ha fizetnek érte. Mint mondta, ha kiszabadul, Magyarországra jönnek a feleségével, ezért magyarul tanítja a nőt.”
http://hvg.hu/itthon/20141002_Toaso_Elod_Bulizni_akartam_nem_megdonteni

 251. weirax — 2015-04-26 20:18 

Na most sikerült csak végigolvasnom.

Pár kérdés merült fel bennem, és megosztom én is, amiket pletykában hallottem, linkelek pár kommenteteket is, de kérlek ne provokációnak vagy számonkérőnek, hanem kíváncsi érdeklődésnek tekintsétek.

72. pipacsaripacspapucs — 2009-04-27 09:30
„…És mégvalami: Talán Brády mondta, de lehet, hogy más, hogy néhány héttel a halála elott Eduardo azt mondta, hogy úgy érzi, a nyakán van az orosz titkosszolgálat.

hm ezt érdekesnek, és akár valószínűnek is tartom.

Pletykaként hallottam – de persze nekem nincsenek (tudtommal) olyanok az ismerősi körömben, akik közel lennének a tűzhöz, úgyhogy fenntartásokkal kezeljétek – az őszödi meetup alatt Rózsa hangtechnikusként dolgozott a helyszínen. Franc tudja, igaz-e.

77. Zsé74 — 2009-04-27 09:37
Könyörgöm tegye fel a kezét az, aki errol a Rózsa Sándorról valaha is hallott a halála elott!
Vagy látta a Kepes musorát!

Ide egy képet linkelnék – ha hinni lehet a lakcímkártyának, Rózsa György az igazolványon szereplő név, „Eduardo”-é.
https://www.facebook.com/eduardorozsaflores/photos/a.240283336024938.64134.176778762375396/639768696076398/?type=1&theater

Ezzel kapcsolatban lenne is egy kérdésem. Írtátok páran, hogy személyesen is találkoztatok vele / ismertétek – miért hívta mindenki Eduardonak? Tudom, nem itt született és valószínűleg az otthoni keresztneve ragadt meg ismerősi körben, mégha hivatalosan Györgynek, Gyurinak etc. kellett volna szólítani.

Na de a sajtóban sem találkoztam még olyan hírrel, ahol néven nevezték volna, vagy legalább megemlítik a hivatalos magyar nevét. Ennyi a tudományuk, idáig már nem jutottak el?

82. pipacsaripacspapucs — 2009-04-27 09:45
@Zsé74: A barátom volt, bár nagyon régen, majd húsz éve. Jó ember volt, romantikus, szenvedélyes. Nem gyilkos, nem katona, nem terrorista, nem kábítószercsempész.

Sajnos az utolsó mondat elso állítását nagyon nehezen hiszem el, de nyilván nem voltam ott, hogy tudjam – bár látom, hogy a 108. kommentben másképp fogalmazod meg.

Sok oldalt és videót (pl. MTV videotár hivatkozást) a csatolt linkeken már nem lehet elérni 🙁

 250. tiboru — 2015-04-26 19:37 

Eh, nem bírtam ki és feldobtam egy vitaposztot a Lemilre:

http://lemil.blog.hu/2015/04/26/toaso_elod_es_a_baptistak

 249. tiboru — 2015-04-26 16:27 

Még frissebb:

http://www.origo.hu/nagyvilag/20150426-filmekben-latott-modon-menekult-ki-toaso-elod-boliviabol.html

Ehhez csak annyit, hogy minden konteós tudja: az ilyen konspirált akciók lebonyolításához a Baptista Szeretetszolgálatnál nincs alkalmasabb szervezet! MINDEN szó igaz a cikkből!

Utóirat: [inkább moderálva]

 247. h1jcsaba — 2014-10-03 08:17 

@rdos:
Kedves Barátom!
No lám :Gépszabadságból Gépnarancs? 🙂
A fejlődés útja
Íme:
https://www.youtube.com/watch?v=adN5FyJ0QA4

 246. rdos — 2014-10-03 07:51 

A bolíviai kormány bérelte fel Rózsa Florest?

http://gepnarancs.hu/2014/10/a-boliviai-kormany-berelte-fel-rozsa-florest/

Tegnapi hír.

 244. kwazarz — 2014-02-21 21:56 

Ja, látom már elhangzott a szorosabban kapcsolódó topiknál.

 242. shiri — 2013-05-23 20:35 

 241. cirus — 2013-05-23 09:53 

@shiri:

Ez csak ott csúszik, hogy Flores akkor, 2006-ban már rég Szurdokpüspökiben lakott és Tito akkor már nem is élt.

 240. shiri — 2013-05-23 08:23 

@Thaddeus Griffin:

Új fejlemények őszödi beszéd-ügyben:

„… A lap interjút készített Szabó Bálinttal, aki állítása szerint éppen Eduardo Rózsa Flores lakásán egy Tito nevű kutyára vigyázott a másik szobában, amikor az egyik szobában Szili Katalin, Szekeres Imre és Baja Ferenc átadták az őszödi beszéd hanganyagát 2006 nyarán.”

http://444.hu/2013/05/23/szili-szekeres-baja-a-3-oszodi-arulo4/

 238. rebel — 2012-11-07 05:58 

Kiegészítő konteo:
Ugyebár nem tudjuk KIK hívták Bolíviába hogy szervezze meg Santa Cruz védelmét, illetve hát nehéz nem észrevenni, hogy egy autonómiát célzó forradalom féle terve és megvalósítása körvonalazódott itt ugyebár.
Akik hívták vajon tényleg egy ilyen ámokfutó terv mission impossible (hiszen Moralesnek, segítene nyilván adott esetben Venezuela és Kuba, sőt még akár az oroszok és Kína is ha úgy alakul, szóval kb 56-os forradalom jellegű lett volna a sztori nyilván) megvalósítását komolyan gondoltak, vagy valami MÁS CÉLBÓL hívták, amit Flores nem tudott, tehát átverték.
Hanem inkább arra kellett egy híres kozmopolita kvázi gerilla arc, a Magyar Che, aki ráadásul ugyebár helyi, hogy bekerüljön Bolívia ügye a világsajtóba, hogy halála körüli botrány esetleg segítse a nemzetközi politikát, hogy felfigyeljenek Santa Cruz helyzetére és megértsék és ha esetleg autonómiát jelentet be, ha megértették, hát támogassák. Ezért feláldozni egy „reklámarcot” bármilyen ország, ill autonóm terület képes Dél-Amerikában zokszó nélkül… Tehát mi van ha azok a titokzatos valakik (mindenki azt feltételezi hogy a santa cruzi elit ill annak része) dobták fel, akik hívták..??

Alkonteo illetve ennek egy alternatívája.
Vagy pedig még csak ez sem történt… hanem Flores MEG SEM HALT… hanem ott abban a szobában NEM Ő VOLT, csak egy hasonmás… illetve megrendezett volt az egész. Célja csak ennyi, hogy egy híres ember miatt nagy nemzetközi figyelmet kapjon az ügy, s így Bolíva ill Santa Cruz ügye.
Egy biztos, Tóásó Előd nagyon-nagyon sok mindent tud még, amit nem mondott el senkinek… 😉

Ami nagyon életszerűtlenné teszi a sztorit, hogy egy profi képzett katona, aki veterán, beszökik egy országba, sejti hogy figyelik, készül valami katonai jellegű gerilla tevékenységre, fegyverkezik, fegyvert szerez, hiszen volt náluk a szobában fegyver úgy tudni. Majd egy szállodai szobában hónapokon át, abszolút taktikailag ill operatíve a lehető legrosszabb helyen tanyázik, és bevárja míg rátalálnak ill míg megszervezi a likvidálását az ellen… Szó szerint pontosan úgy tűnik, mintha direkt ott erre vártak volna, hogy hahó itt vagyunk mikor jöttök végre megtámadni minket… Szóval vagy valakik rakták ki csalinak vagy esetleg ő ÖNMAGÁT RAKTA KI CSALINAK valamiért… Még az sem kizárt hogy kamikaze akció volt félig-meddig, bár azt kétlem hogy úgy volt vele hogy így jó meghalni Bolíviáért, mert majd utána az eszme, meg a híradások sajtó, nemzetközi botrány, Santa Cruz ügyét szolgálja és afféle 300 jellegű önfeláldozás, vesztés a győzésért ideológia alapján várt ott a támadásra. Vagy pedig NEM SZÁMÍTOTT ARRA, hogy kivégzik, meglehet az volt a terv hogy jönnek, kis lájtos csetepaté, elkapják őket és letartóztatják és majd a börtönben dolgozik valahogy tovább, akár úgy hogy pl börtönlázadást szervez és abból indul ki egy forradalom, vagy csak annyi hogy a börtönben csinálja a hírverést, hogy a sajtó folyamatosan vele, velük foglalkozzon, diplomáciai, világpolitikai folyamatosan figyelemmel kísért ügyet generálva (ennek egy lájtos változata a Tóásó ügy), ami Santa Cruz autonómiájának ügyét szolgálta volna valahogy a terveik szerint…

 237. rebel — 2012-11-04 03:04 

Még pár dolog.

„Az „újságíró-forradalmárnak”, aki a rendszerváltás előtt még a szovjet kémelhárítás iskolájában is megfordult, balról és jobbról is voltak „hivatkozott” barátai. Neki köszönhető a 2002-es hídblokád, ahol először tűnt föl a szélsőjobboldal emblematikus szereplőjévé avanzsált, sokak által szintén „ügynökgyanús” Budaházy György – olvasható a hvg.hu-n. Kapcsolatban állt Toroczkai Lászlóval, a köztévé 2006-os ostroma után rendőrök keresték. Flores nem sokkal elutazása előtt azzal házalt a lapnál, hogy felfedi, ki szivárogtatta ki az őszödi beszéd tartalmát – nem hittek neki.

A Santa Cruzban történtek nyomán előkerült egy olyan romantikus interjúrészlet is, miszerint egy időben Ferihegyen határőrként többször találkozott Carlosszal, a Sakálként közismert terroristával. „Sajnos nem a tolmácsa voltam – nyilatkozta. – Sajnos, mert akkor többet tudnék azokról, akik beengedték Magyarországra. Gondolom, ez mindenkit igazán érdekelne.””

Továbbá egyesek szerint ő szivárogtatta ki az Öszödi beszédet valójában. Meglapította a Magyar Anarchista Pártot… Ja és …khm.. meleg volt…

Nem egyszerű figura az biztos… 😀

 235. rebel — 2012-11-04 01:35 

Ja igen, valami lényeges kimaradt: ugyebár Jobbik párttag is volt Rozsa Flores… (ami ugyebár megintcsak nem egy olyan információ, ami csökkenti a különféle megfigyelők érdeklődését) 😉

 234. rebel — 2012-11-04 01:28 

Szerintem az utolsó verzió a sanszos. (hogy a bolíviaiak oldották meg a dolgot saját erőből) Miért kellett volna hogy bárki feldobja…?
Flores eléggé nárcisztikus exhibicionsita ember volt szerintem… Baromira nem volt nehéz a tevékenységét lekövetni, figyelni, hiszen rohadtul szem előtt csinált, médiafényben, csintadrattával szinte mindent. Filmet, filmeket, riportokat csinált, írt és írt… Eléggé zajos polihisztor volt.
Tekintve hogy bolíviai születésű volt, meglehet, hogy különféle – ha eleinte nem is konkrétan Morales-féle – dél-amerikai titkosszolgálatok már onnan kezdve figyelték a családot, hogy Magyarországra települtek. Aztán amikor Eduardo „beindult”.. azaz ugyebár először spanyol ujságíró lett – már ekkor rá is állt valószínűleg vagy hetven titkosszolgálat planetárisan, hiszen mi a jó bánatot keres, egy nyolcadzsidó, bolíviai magyar a spanyol ujságírók közt, aki ráadásul Izraelbe mászkál… majd amikor jött a horvát ezredesi rendfokozat és államplgárság és aztán az iszlámra áttéréses (s nem utolsósorban a Carlossal haverkodás), na akkor már kb olyan szinten lehetett már planetárisan a nemzetközi titkosszolgálatok menüjén, mint anno a Carlos… nemzetközileg kiemelten megfigyelt ember volt nyilván. Amikor Tóásóékkal megérkezett bolíviába, arról szerintem Putyintól kezdve Bush-ig mindeki asztalán ott volt a jelentés és szakértők tanakodtak, hogy na ez meg éppen itt már megint mit akar mit csinál…?
Hogy mit csinált, szerintem szinte nyilvánvaló. A bolíviai Morales ellenes elit támogatásával akart valamit, nem feltétlen merényletet – de amúgy azt sem zárnám ki – (hangsúlyozom NEM TERRORISTA, hanem afféle partizán, FORRADALMÁR, Che Guevarás, azaz cél szentesíti az eszközt attitűddel), talán eltökélte, hogy felszabadítja hazáját (és a balkáni háborúban átélt, horvát háborús élmények, katonáskodás katalizálta elméjében a fegyveres megoldás lehetőségét) hogy a tényleg seggfej Morales vagy kiiktassák valahogy, akár pl puccsal, vagy legalábbis az autonómiát akaró területet „másképp” is segítsék (akár pl helyi gerillák-hoz csatlakozva, vagy új csoportot alakítva), tekintve hogy ugyebár a hivatalos verzió az volt, hogy azért ment a stábjával hogy az autonómiát követelő, elmaradott területeken megkezdje a közigazgatás, infrastruktúra stb stb szervezését (ha jól tévedek), ergo hogy legyen egy valóban a Morales-kormány ill annak közigazgatásától független levált, saját rendszer… Namost Floresék viszont nyilvánvalóan nem csak erre szerződtek, mivel minden jel arra utal hogy igen gazdag támogatóik voltak (ez persze lehetett akár külföldi is, még USA vagy izraeli is végül is, hiszen Morales kommunista diktatúrát tart fenn ugyebár, ami sokak szemét szúrja), hiszen költekeztek erősen, továbbá fegyvert is vásároltak… (és Tóásóról az a fotó egy távcsöves fegyverrel, hát szerintem nem Photoshopos…) ezek után már a Morales féle védelmi „TEK-esek”, vagy „ÁVH-sok”, ahogy tetszik, forrón voltak rajtuk és csak arra vártak, hogy valahogy likvidálhassák őket (lehetőség, apropó, ürügy kellett csak), hiszen Morales nagy valószínűséggel kiadta a parancsot: likvidálni a hatalomra veszélyes elemeket… Szerintem a megfigyelők amikor egy olyan biztos infót kaptak, hogy Floresék fegyvert vettek a szobában lesz bizonyíték, akkor azonnal rájuk is törtek. Majd hogy volt-e valóban tűzharc, vagy sima kivégzés volt, azt soha nem tudhatjuk meg biztosan sajnos…
Ilyen egyszerű ez. S ebben az a szomorú, hogy a bolíviai hatóságok szemszögéből: Tóásó bizony, tetszik nem tetszik, de sajnos: BŰNÖS, hiszen részt vett a Flores-féle kusza kétes, és erősen gyaníthatóan Morales ellenes szervezkedésben (teljesen mindegy hogy az konkrétan merénylet, gyilkosság előkészülete vagy más, akár csak annyi, hogy vállalták biztosítását, az autonómiára törekvő területeknek Moralessel szemben, egy esetleges kiélezett konfliktus során), így hát szerintem sajnos nem nagyon lehet onnan Tóásót kimenteni hivatalosan, legfeljebb egy titkos Stallone – Expendables osztag tudná megoldani ezt… tartok tőle, ez a szomorú igazság és nincs semiféle konteó; azazhogy mégis van: maga Flores és csapata konspirált… de lehet hogy tévedek, hiszen természetesen, amit most írok: az is csak egy konteó.. 😉

 233. gaabor — 2012-10-08 22:44 

Opus Dei?

 231. missmarple — 2012-07-13 03:36 

Vajon miért kell Tóásót még mindig tartogatniuk Moraleséknek?
Lehet, hogy ha szabadon engednék, azzal sem járna jobban?
Így legalább életben van. (?)
Mi van azóta Révész Tiborral? Róla valahogy nem esik szó.

 229. mercenario — 2012-05-03 20:00 

Na de fiúk, miért? Mármint az egész hajcihő Morales kinyírásáért? Aki személyesen megnézte a helyet, már az első hetekben érdekes dolgokra bukkan. Miért nem beszéltek a lényegről? Ami persze a kokain. Ha megfigyeltétek Morales retorikáját és szokásait, ő maga is a kokalevélrágást nyílvánosan népszerűsítő fazon, aki leteszi anagyesküt, hogy persze, ez ősi helyi hagyomány, semmi köze a fincsi kokalevelet holmi vegyszarokkal kotyvasztó manipulációkhoz, aminek eredményeképpen az USAt elárasztja a kábítószer, amely javarészt innen jön. Persze, az USAnak esze ágában sincs felszámolni a kokabizniszt, még csak az kéne. Kokainbárók helyett demokrácia, vadászkutyára tárcsafék. A kokaintermesztés felvirágoztatásának amerikai (kormány)érdekeltségeiről most nem úntatok senkit, nézzétek meg kint és ha van kedvetek, részletezzétek. Namost. Itt az indián, lájtosan rágja a kokát, a termés nagy része meg megy a maga útján, mexikó destabilizálásán át (persze, egy jó tökös Mexikó kéne a szögesdrót túloldalára, az izélne jól be), egészen az államokban lezszedhető lóvéig, végül pedig eltakarítja a férgesét. és akkor a bolíviai E3rdély, a fehér gazdag SantaCruz elkezd ugrálni, hogy legyen elég neked te indián, amit a CIA ad, el a kezekkel tőlünk, legszívesebben határállomást tennénk mint a székelyek Predeálra. persze, meg lehet szervezni egy önmerényletet, oszt elejét venni. CIA majd vigyáz, nehogy túl jól süljön el. De egyet nem értek. A Santa Cruz tartománybeliek nem ma kezdték, mi a fenének kellett nekik külsős? ha Ugyan benne van a kezük. vagy szépen megegyeztek a CIAval, csinálják Moralesék a nyersanyagot, de ide nem jönnek, közben rendezünk egy balekvadászatot. De ehhez meg az érintettek nem voltak elég balekok. Meg a Kepes a képben, mint kommunizmus kemény izéjén a lágyfekély. ne akarjátok megérteni Bolíviát. Nem komálom, szarok az útak, senki se tudja, ki van kivel. Sajnálom őket, kár értük, sose lesz ott rend, nem hagyják az ilyen-olyan hárombetűsök, akiknek kell a koszos hátsóudvar. Csakhogy ott is emberek élnek. Az indiánok meg kifejezetten rosszul.

 227. Atis — 2011-04-16 15:24 

http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=373355

(beirtam a face-s falra is, de azonnal el is tünt)

 226. ÉLNI JÓ — 2011-03-12 18:33 

Itt van egy újabb elmélet, érdemes végiggondolni:

http://jobbik.net/index.php?q=node/5369 – Evo vacsorája Sorossal (Eduardo írása)

 225. ÉLNI JÓ — 2011-03-11 23:37 

[tiboru](#11117747): Vádolnak, a sajtó előtt.
Mert a mai napig nem történt hivatalos vádemelés, vádismertetés az ügyben.
Nem beszélve a legújabb videókról: pl. amikor a „koronatanú”-t lefizeti a bolív kormány, vagy amikor a bolív rendőrök hordják be a fegyvereket a standra, ahol „megtalálták” a fegyverarzenált…

 224. ÉLNI JÓ — 2011-03-11 22:42 

[Milisztár](#11117560): És anyukád?? Hogy van??

 223. ÉLNI JÓ — 2011-03-11 22:28 

@Doryyka: Nem közhelyeket kellene írogatni, hanem gondolkozni, persze ez sok embernek nem megy.
És cigány a jó K anyukád.
Remélem, a te gyermeked, szeretted is így jár, na akkor szeretném olvasni az igénytelen hozzászólásaidat!
Tudom, hogy erre mit válaszolnál: veled ez nem történik meg.
Kár.

 222. 178996 — 2011-03-11 18:04 

[tucano](#11226765):

Utánakeresek, köszi.

És (nem) mellesleg – ha a blogmotornak és a belső statisztikáknak hinni lehet – a te hozzászólásod volt a 16 ezredik a Konteóblogon!

 221. tucano — 2011-03-11 12:30 

Nem tudtam végigolvasni a kommenteket, de sort kerítek rá. Ezért bocsánat, ha valaki megírta volna már. Szóval készült vele/róla egy filmfőiskolai zárófilm, a „PÁrbaj”. Amikor kihívta valamelyik pletyakalap (talán kurír?) főszerkesztőjét első vérig. Nagyon rendben van a film, döbbenetes az egész.

 220. mirko vosátka — 2011-01-09 13:34 

@tiboru: hát igen, bennem Le Carré nyomán fogalmazódott meg ez a konteó, a mesternek meg nagyon ráállt az agya az ilyesmire :)) meg belülről is ismerte. nem csoda, ha a valóság néha visszaköszön 😀

amúgy kb fél éve kattantam rá Carréra, most igyekszem minden könyvét beszerezni, elolvasni. tényleg vannak közepesek, de hát nem csoda, mert óhatatlanul is a Kám, aki bejött a hidegről-höz hasonlítja őket az ember. nekem amúgy a Kettős szerepben is nagyon bejött.

 219. Zig Zag — 2010-12-30 20:13 

Itt van a fax – az El Pais honlapján jelent meg, a WikiLeaks-ról még nem tölthető le.

http://www.elpais.com/articulo/internacional/Cable/Embajada/reunion/Gobierno/boliviano/elpepuint/20101229elpepuint_18/Tes

 218. Zig Zag — 2010-12-30 19:06 

A bolíviai titkosszolgálat bérelhette fel Rózsa Floreséket

* MTI

2010. december 30., csütörtök 15:55 | 55 perce frissítve

A Wikileaks által megjelentetett távirat szerint az USA bolíviai nagykövetsége úgy értesült, hogy Eduard-Rózsa Florest és társait tőrbe csalták, hogy ürügyet generáljanak egy politikai leszámoláshoz.

A bolíviai kormány azt állította, hogy a hatóságok egy terrorista csoportot számoltak fel, amelyet Santa Cruz-i ellenzéki vezetők fogadtak fel az államfő meggyilkolására, és fegyveres lázadás kirobbantására. A nagykövetséget tájékoztató forrás szerint viszont a zsoldosokat maga a bolíviai titkosszolgálat – konkrétan Jorge Santiesteban ezredes, a rendőrségi hírszerzés vezetője, és a helyettese, Walter Andrade őrnagy – szerződtette. A cél az volt, hogy csapdát állítsanak a szeparatista csoportoknak, és utána politikailag megsemmisítsék a kormánnyal szembenálló helyi vezetőket.

A távirat figyelmeztet ugyanakkor, hogy bár a „a jó helyen lévő” forrás korábban szavahihetőnek bizonyult, a nagykövetségnek nincs módja a beszámoló alátámasztására.

A meg nem nevezett forrás nem sokkal az események kezdete, a 2009. április 16-i kommandós akció után jelentkezett. Az egyik Santa Cruz-i szállodában végrehajtott támadásban, amelyet Santiesteban ezredes irányított, agyonlőtték Rózsa Flores Eduardo bolíviai-magyar-horvát állampolgárt, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír állampolgár Michael Dwyert. A magyar állampolgárságú, szintén Szovátáról származó Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot letartóztatták.

A 2009 májusi diplomáciai távirat a forrás állítását idézve azt írja, hogy a titkosszolgálat azért likvidálta Rózsa Florest és társait, hogy „eltörölje a nyomokat, és hamis bizonyítékokat helyezzen el”. Tóásó és Tadic szerinte „azért menekült meg, mert nem voltak az összeesküvés fő áramlatában, és mert a hatóságok őket használták volna tanúként az összeesküvés alátámasztására”.

A táviratban a nagykövetség már az ügy kezdetén jelezte nyugtalanságát, mivel „egy jó összeesküvésből nem hiányozhat az Egyesült Államok” sem. Félelmeit megerősítette az, hogy ez év elején a bolíviai ügyészség bejelentette: rábukkant Rózsa Flores olyan elektronikus leveleire, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy kapcsolatban állt a CIA-vel.

A lap felidézi a hírhedt venezuelai terrorista, Ilich Ramírez (Carlos) véleményét is, akivel Rózsa Flores barátságban volt. Ő elutasította a bolíviai kormány azon állítását, hogy Rózsa Flores „a szélsőjobboldal orgyilkosa”.

A kiszivárogtatást a bolíviai kormány „pletykaírásnak” minősítette, és elutasította. Sacha Llorenti államminiszter (belügyminiszter) egy La Paz-i sajtótájékoztatón kijelentette, hogy ezzel a verzióval kétségbe akarják vonni „a bolíviai szuverenitás és területi egység védőinek egyik fontos tettét”.

„Nincs kétség, hogy a terroristák fel akarták osztani a haza területét” – jelentette ki. A miniszter felhívta a figyelmet a táviratnak arra a kitételére, hogy a követség maga is elismerte: nem tudta megerősíteni vagy leellenőrizni a „híresztelések” igazságtartalmát.

* Címkék:

* eduardo-rózsa flores,

* bolívia,

* összeesküvés

index.hu/kulfold/2010/12/30/a_boliviai_titkosszolgalat_berelhette_fel_rozsa_floreseket/

 217. tiboru — 2010-12-30 19:05 

@mirko vosátka:

Le Carré egyike az örök kedvenceimnek, noha legutóbbi két könyve (A zebra dala, illetve Az üldözött) csalódás volt. A régieket viszont (A kém, aki bejött a hidegről, ébresztő a halottnak, Az áruló, stb.) legalább kétévente elolvasom 🙂

A Jó barátokat is olvastam pár éve, a középmezőnyhöz tartozónak érzem.

Ami pedig az általad felvázolt forgatókönyvet illeti, bizony az élet kezdi igazolni – lásd sapuh linkjét itt közvetlenül előttem…

 215. mirko vosátka — 2010-12-19 21:00 

@tiboru: szia Tiboru, látom egész friss az uccsó hozzászólásod, uh kommentelek egyet, hátha még olvasod 🙂

most olvastam el Le carrétől a Jó barátok című könyvét. nem tudom, volt-e hozzá szerencséd? ha nem, akkor megpróbálom nagyon röviden összefoglalni. egy ex-ügynök a főhőse. a végén lelövik. méghozzá úgy, hogy az amcsik kreálnak egy kamu szélsőbalos-iszlamista szervezkedést, ahová beszervezik a főhőst is. majd ugyanők (az amcsik) jól „leleplezik” a szervezkedést, úgy tesznek, mintha veszélyes terroristákat lőttek volna le nagy tűzharcban. (ez azért érdekük, mert akkor lehet ugye hivatkozni a terrorfenyegetésre stb).

namármost nekem ez a flores sztori ugrott be erről. nem lehet, hogy az egész szervezkedést eleve a bolíviai titkoszsolgálat találta ki, hogy legyen mit leleplezni, és ez onnantól folyamatos hivatkozási alap legyen?

emiatt is jöttem vissza ehhez a bejegyzéshez, megnézni, van-e ilyen verzió, de ha jól értem, túl sok kreativitást nem feltételezel az ottani titkoszolgákról 🙂

mi a véleményed a konteómról? pontosabban le carrééról 😀

 213. rdos — 2010-10-20 09:37 

Pár apróság. A lítium ma tényleg stratégiai fém, tényleg Bolíviában van az egyik legnagyobb ma ismert előfordulás a lítiumból.

1949-ben Kína és Tibet viszonyát természetesen nem a tibeti lítium határozta meg, de a vízkincs már akkor is bírhatott jelentőséggel.

Ennek fényében (meg tán némi kis olaj is van arra :-), inkább az lehet a kérdés, melyik titkosszolgálat NEM mozgolódik Bolíviában?

 210. mikénehavóna — 2009-11-22 04:37 

Kepes magát mentegeti. Ebben az ügyben nem újságíróként, hanem lakodalmi videósként viselkedett, felvette, amit mutattak neki, és eldugta a felvételt, mert ezt mondták neki.

Ha ilyen veszélyes dolgokat akar valaki elmondani, akkor azt csak azzal a feltétellel vállalja egy normális újságíró, hogy nyilvánosságra hozhatja. Ha nem hozhatja nyilvánosságra, akkor mondja azt, hogy tartsd meg magadnak az információdat, vagy pedig semmisítse meg a felvételt.

Volt az interjúban B-terv is, arra az esetre, ha nem sikerül az A-terv. Ez pedig fegyveres hatalomátvételről szól. A fegyveres hatalomátvétel pedig az a fennálló államrend erőszakos megváltoztatása. Ez a hiteles információ, Rózsa szájából egyenesen.

 209. Kot Marlboro — 2009-11-20 14:50 

Nem tudom, olvassa-e még valaki, de mindenesetre érdekes adalék a témához ez a cikk is:

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/rozsa_flores_bolivia_kepes_andras

(két napja jelent meg)

 207. cámpuszmadár — 2009-06-10 17:12 

Lett volna pár érdekes dolog a témában, de, veszem észre beindult a személyeskedés & sértegetés. Interneten ezt űzni meg kimondottan gyávaságnak tartom.

larevedere

 206. NagyTeve — 2009-06-10 15:20 

@tiboru: hagyjad szegényt, nem tudja mit beszél … ha képes góbéknak titulálni a székelyeket és kocsmának a bufetet 😛

 205. tiboru — 2009-06-10 14:13 

@cámpuszmadár:

Most akkor szerinted is minden erdélyi székely/góbé?

Merthogy első körben azt írtad, hogy „minden erdélyit fülönköptem” a megjegyzésemmel, most meg Felcsík testesíti meg Erdélyt?

Jó, csak kötözködtem. Hogy Felcsíkban mi a helyzet, nem tudom, de hogy sem a Bánságban, sem a Partiumban, sem a Mezőségen, sőt, még Szilágyságban sem sértő a „mokány” jelző a magyarok között, az biztos.

 204. cámpuszmadár — 2009-06-10 07:16 

@NagyTeve:

1. én spéci csak erre az esetre világítottam rá és nem kívánok semmilyen etimológiai vitába keveredni.

2. nem szótárakról beszélek, hanem az élő nyelvről.

3. én sem feltételeztem senkiről semmit, tehát ti se próbáljatok bármilyen pannonmagyar nadrágot rámhúzni.

4. tesztelésként menjetek el egy horpadozó felcsíki kocsmába és vessetek oda a góbéknak egy hasonló bókot. Hallám mi lesz?

 203. tiboru — 2009-06-10 00:29 

@cámpuszmadár:

Hát megsérteni senkit nem állt szándékomban, de a rendelkezésemre álló szótárak szerint a mokány: kis termetű, zömök, szívós, önérzetes, határozott, kissé nyers modorú ember.

Szerintem a román „mocănesc” szó kavarhatott be neked, ami ugyanazt jelenti, mint a magyar „mokány”; szóösszetételben meg annyit tesz: hegyi, havasi. Lásd még „cal mocănesc” – havasi ló, vagy a hegyi kisvasutak beceneve, a „mocăniţă”.

A hegyi ló ugyanolyan, mint a havasi kisvasút: kitartó, kicsi termetű, erős, ellenálló. Vagyis mokány, románul: mocănesc.

A szónak tudomásom szerint a mócokhoz (moţi) semmi köze, de ők is hegyi emberek, akárcsak a székelyek; kemények, erősek, ellenállók.

Azon lehet(ne) filologizálni, hogy a románok vették át tőlünk, vagy mi tőlük; én az első verzióra szavaznék, a szó történelmi előfordulásai okán. De szerintem annyira nem lényeges.

Azért remélem nincs harag 🙂

 202. NagyTeve — 2009-06-09 19:23 

@cámpuszmadár: ha erdélyi lennél és nem „Erdély-rajongó” (l. modoros.blog.hu/2009/02/21/beszeljunk_tajszolassal?fullcommentlist#comments)

akkor ilyet nem állítanál … sőt, megkockáztatom, hogy érdeklődnél, a szerző(k)/hozzászólók közül ki hova való … és hadd ne vonjak le következtetéseket itt …

 201. cámpuszmadár — 2009-06-09 19:03 

@NagyTeve:

Sokáig lehet osztani az észt ezen a témán, de egy dolog biztos: erdélyben, magyar emberre semmilyen esetben nem használatos a „mokány” jelző.

 200. NagyTeve — 2009-06-09 17:01 

@cámpuszmadár:

Magyar tájszótár, kiadta a Magyar Tudós Társaság, Budán, 1838

261. o.: „Mokány, szilaj. Matics Imre. Mokány ember, másokon kikapó. Kállay’ gyüjt”

mek.oszk.hu/06800/06888/06888.pdf

Si tacuisses …

 199. cámpuszmadár — 2009-06-09 13:51 

@tiboru:

Jókat szoktál írni, de ma (akaratlanul) minden erdélyit fülönköptél:

„először is megszabadultak pár nyughatatlan erdélyi magyartól, akik miatt fene se tudja hány álmatlan éjszakát kellett átszopniuk a román elhárítóknak és hány március 15-ét kellett a családtól távol eltölteniük, mindenféle piros-fehér-zöld zászlókat lobogtató, idegen hangzású énekeket harsogó, mokány arcú emberek gyűrűjében”

Eredetileg mokány: hegyi román (móc)

naistenáldja 😉

 198. tiboru — 2009-06-06 13:53 

@artemisziadzsentileszki:

@sapuh:

Úgy látom, az olvasók kezdenek lekörözni kreativitásban 🙂

 197. sapuh — 2009-06-05 20:19 

@artemisziadzsentileszki:

aZ haute couture. Vigyázz, mert Tiboru frankofil!

 196. NagyTeve — 2009-06-05 14:53 

@artemisziadzsentileszki: milyen manapság az élet Grantville-ben? 😛

 195. artemisziadzsentileszki — 2009-06-05 11:34 

Tiboru

Olyan információk birtokába jutottam, melyek más megvilágításba helyezik a történetet. RFE-t Zoób Kati nyomta fel Moraleséknél. Mint tudjuk, a haute couture felhasznál nemes anyagokat is egy-egy kreációhoz. E nemes anyagok beszerzési helye limitált. Milyen anyagra gondolok elsősorban? Pasmina, vikunyaszőr,etc. Az Andok lejtőin legelésző békés jószágok szőrét sok divattervező használja exkluzívabb termékeibe. Kati innen szerezte be a kellő mennyiségű és minőségű alapanyagot.

Hol jön a képbe Morales? Mint tudjuk, ez a derék ember lámapásztorként kezdte pályafutását. Mivel igen ambíciózus,(lsd.elnöki karrier)később az egész vikunyabizniszt ő irányította. Jó kapcsolata volt több divattervezővel (tudomásom szerint az öltönyeit Náray Tamás tervezte). Most képzeljük el, mi lett volna a vikunyákkal és egyéb állatfajtákkal, ha kitör a forradalom?!

Az alapanyagforrás elapad…

Na ugye?

 194. sapuh — 2009-05-12 21:01 

Ez a hír pedig egészen új megvilágításba helyezi a történetet.

A hosszú alagúthoz kiváló szakértők kellenek, azt pedig mindenki tudja, hogy a legjobb alagútfúró konzorcium a világon a Bamco. A francia cégnek elege lett a budapesti városháza szerencsétlenkedéséből, ezért mihamarabb át szerették volna dobni Borost és Bochkort az új, zsírosabb megbízás színhelyére. Eduardóék azért mentek ki,hogy előkészítsék az üzletet, a Bamco pedig már az M4-szerződés felmondására készült, mikor a kommandósok lecsaptak. Demszky ugyanis megneszelte a szervezkedést, és kommandót küldött Bolíviába a srácok likvidálására. Morales megijedt, mikor megtudta, hogy az akciót egy olyan tapasztalt titkosszolgálati szakember szervezte, mint a kiváló Kivágó Ivánné, és inkább kitalálta a merénylet-sztorit.

A tengeri alagutat így mások építik, a Bamco folytatja a metróprojektet, Kivágóné pedig jutalmul beülhet a Fővárosi Közgyűlésbe.

 193. sapuh — 2009-05-12 20:25 

Viszont új hír Bolíviáról, hogy kitalálták, hogyan juthatnának tengeri kijárathoz: 150 km-es alagutat szeretnének építeni, amely egy mesterséges szigeten végződne, a Csendes-óceánban.

Szegény, nyomorgó indiánok…

http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=13369

 192. Balt — 2009-05-11 19:33 

Én azért a KGB-t (vagy utódszervezeteit) sem hagynám ki a számításból… Ja, és a horvát szál – fájdalom, de – „hivatalosan” is felmerül: bizonyos helyi lapokból átvéve itthoni újságok is bemártják az elfogott (fél)horvátot, Mario Tadicot. (Ahogy kinéz, Tóásó is koonatanúvá lényegülhet át…)

 191. tiboru — 2009-05-11 15:44 

@eldiablomismo:

És nemcsak a poszt ült le, de a sajtó is mintha elfelejteni látszana őket és a történteket; napok óta nincs új hír és még hadat sem üzentünk Bolíviának!

 190. eldiablomismo — 2009-05-11 15:33 

Nagyon leült ez a poszt, pedig szépen alakul a sztori 🙂

 189. Meggyes a hibás — 2009-05-08 17:58 

Rózsa-Flores Eduardo
Ez egy nagyon rövid bejegyzés arról, hogy Rózsa-Flores Eduardo két cikkében is megemlékezett Meggyes házának felgyújtásáról.http://www.politaktika.hu/hirek/rfe_-_a_legrivdiebb_es_egyben_utolso_uzenetemhttp://www.politaktika.hu/hirek/rfe_-_az_esztergomi

 188. JClayton — 2009-05-03 07:28 

@tiboru: helló, én csak ajánlani szeretnék valamit, amitől lenyeled a pipádat 🙂

http://www.kukac.sk/portal/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=790&start=30&postdays=0&postorder=asc&highlight=

A gonosz Bilderbergek.

 187. No_Sol — 2009-05-02 16:38 

Camille Montesről annyit, hogy a James Bond film Bolíviában játszódó jeleneteit Chile azon a részén vették fel, amit éppen Bolíviától szereztek meg a salétromháború idején. Az egyik falu polgármestere ezen annyira kiakadt, hogy autójával fel alá rallyzott a forgatás helyszínén, íg y akarta megakadályozni a munkát. Csak egy kis érdekesség…

 186. eezandwizz — 2009-05-02 10:41 

@Rókakígyó:

Egyetértek azzal, amit a blogról írsz, meg erről a posztról. De azt nem értem, amit a „két országról” írsz, mert most nem vagyok abban biztos, hogy tudom, melyik a másik.

Az viszont biztos, hogy a bolíviai helyzetet sokkal inkább a latin-amerikai kontextusban kéne megítélni és ebben benne van az is, amit pár napja hallottam, hogy a legerősebb latin-amerikai országok közben diplomáciai úton próbálják a helyzetet csitítani, mert ha Kelet-Bolívia elszakadna a nyugati országrésztől (és nem csak bizonyos autonómia valósulna meg), akkor ez egy olyan precedenst teremtene, hogy más latin-amerikai országokban is erre hivatkozva próbálnának meg bizonyos területek leszakadni.

 185. Rókakígyó — 2009-05-02 09:49 

semmilyen helyett bármilyen-t gondoltam, csak jó az idő, meg hétvége is van.

 184. Rókakígyó — 2009-05-02 09:48 

Tiboru! Nem gondolkodtál még azon, hogy a teokat lehessen értékelni, mint az indexen?

Szerintem ez a bejegyzés rendkívül bátor volt és jól mutatja egy konteo kialakulását. Nekem legjobban az tetzsik, ahogyan a két leginkább érintett ország vezetése hogyan védi a hatalmon levőket (saját magukat). Nagyjából mindkettő egyetért abban, hogy minden kis izgága terroristagyanús egyednek a föld alatt a legjobb. Ehhez aztán nem általannak semmilyen eszközt felhasználni.

A logo(címer)tervezéshez meg nem pénzt kell adni, hanem meg kell csinálni. Egy cia szintű címert bárki össze tud hozni 1,5 órás agyalással.

 183. N.Zoli — 2009-05-01 23:38 

Off leszek

Szeretem ezt a blogot, mert ami nem teny, azt is probalja korbejarni nehol szkeptikusan. En soha nem voltam konteo fan, mert mindig ketelkedtem. De… nagyon jol fol van itt epitve minden.Arra lennek kivancsi, hogy tiboru csak kozol, vagy gyart is konteokat? Mik azok, amik sajat agybol pattannak ki? Plusz nemreg volt Csernobil evforduloja, szerintem az egyik kulcsmomentum a kommunizmus megdolesehez es sehol semmi. Pedig a baleset es a kovetkezmenyei melyen elgondolkodtatoak.

 182. MTi — 2009-05-01 19:37 

A mai hír a kivégzés-elméletet erősíti meg: index.hu/kulfold/2009/05/01/50_centirol_lottek_fejbe_rozsa-florest/

 181. regisztráltam — 2009-05-01 00:13 

@Fedor: mindenért ők a hibásak. lol

 180. sapuh — 2009-04-30 19:42 

@Zig Zag: azt látom, hogy a képen más van, olyan képet viszont nem látok, ami bizonyítana bármit is.

Került már elő dokumentum, amit gond nélkül lehozott egy nem kis napilap, aztán mikor kiderült, hogy hamisítvány az egész, a főszerkesztő bukott egyet felfelé.

Eduardo meghalt, ő már nem tud perelni helyreigazításért, a Hetek meg belerúghatott egyet a csúnya „anticionistába”.

 179. Zig Zag — 2009-04-30 16:41 

@MTi: ez az amikor széééépen dagad egy botrány

 177. eezandwizz — 2009-04-30 10:48 

@Circus:

Figyussz, szerintem is kocc-kocc 🙂

 176. Zig Zag — 2009-04-30 09:16 

@sapuh: Nem a saját jelentését látod a képen, hanem a napi jelentést, amit egy elemző tiszt, vagy még inkább egy team állít össze napi rendszerességgel a beérkezett operatív jelentésekből. Nem is biztos, hogy maga írta le a jelentését ERF, hanem csak elmondta a történteket a kapcsolattartó tisztjének, aki aztán jól leírta, amit hallott és azt továbbította a tájékoztató szolgálatnak. Szóval ott lehetett valami csökkentett képességű, aki leírta a monogrammját. Mindazonáltal tök mindegy, hiszen egy jelenlévő érintett bemetszette a ÁBTL-es anyagokból, hogy ki jelentett róla — nem lehetett valami bonyolult kiszámolni.

 175. sapuh — 2009-04-29 21:19 

@Zig Zag:

elég zavaros ez a Hetek-cikk, és elég tendenciózusnak is tűnik. Az meg végképp furcsa, hogy szerintük Edu a saját nevén jelentett volna. Ilyet még nem hallottam…

 174. Circus — 2009-04-29 21:18 

@eezandwizz:

mit is írsz itt:

„ez az egész történet vele és Bolíviával is számomra nagyon ellentmondásos, ahol a jó és a rossz kategóriáit nehéz két, jól elhatárolható oldalra tenni és szétszálazva tartani…”

namost akkor én, teljesen kívülálló…

NADESZERINTEM HAGYJUK, inkább koccintsunk az emlékére, meg hogy csakazértsem vesztünk össze – kocc-kocc 🙂

 173. eezandwizz — 2009-04-29 21:02 

@Circus:

Ok, köszi a magyarázatot és az elnézést — biztos én sem voltam nagyon a humoromnál 🙂

Ami a „beetetést” illeti, én tényleg szívesen megírnám, de tiboru-nak is írtam, hogy nem ezt a posztot szeretném erre felhasználni. Én szeretem dolgokat „szétszálazni” és úgy is tartani, meg az Eduardo és a téma miatt se lenne jó ebbe belekeverni.

Egy korábbi kommentben írtam, hogy én személyesen is ismertem (bár nem túl jól), és már azóta nagyon ellentmondásos személységnek tartottam. Mint ahogy ez az egész történet vele és Bolíviával is számomra nagyon ellentmondásos, ahol a jó és a rossz kategóriáit nehéz két, jól elhatárolható oldalra tenni és szétszálazva tartani….

Szóval, tudom, hogy én új vagyok ezen a blogon, de nem lehetne egy külön posztot írni a WCT-nek mégis? 🙂

 172. Circus — 2009-04-29 19:42 

@Circus:

Mégegy – azt ugye nem vitatjuk ilyen életvitel mellett, hogy magának kereste a bajt?

(Baj = veszély, magára nézve)

 171. Circus — 2009-04-29 19:41 

@eezandwizz:

ez valahogy nagyon félrement… Odatettem a végére a :)-t. Ha komolyan vetted, sajnálom, eszerint rossz poén volt, és itt kérek elnézést, nem gondoltam, hogy komolyan veszed.

Ha pedig a téma tárgyát jelentő úriemberre gondolsz – én nem ismertem, csak a róla szóló hírekből, írásokból. Ha csak a fele igaz annak, amit róla írnak pro és kontra, vagy amit csak itt olvasok, már az alapján igen érdekes a személyisége. Megfordult mindenhol, tett sokmindent, csak annyit jegyeztem meg, hogy ne ítéljünk előre. Fegyverrel (is) élt, fegyver által halt – mindössze erre gondoltam! A kalandor sem ítélet volt, megpróbáltam elhelyezni a tettei alapán, sajnálom, hogy a szó értelmének negatív részét vetted fel.

Egyetlenegyet szerettem volna, ha nem csak beetetsz minket, hanem mondod is. Talán én is másképpen látnám őt, nem gondolod?

Részemről ennyi, elnézést, ha ez felkavart bárkit is.

 169. tiboru — 2009-04-29 09:26 

@gothmog:

Nem tudom, hogy jó pont-e, avagy rossz, de az a helyzet, hogy mindössze egyszer voltam egy „író-olvasó” találkozón (’95? ’96? ’97?, nem emlékszem pontosan), ahol Chico beszélt egy kicsit a horvátországi katonai élményeiről, majd válaszolt pár kérdésre – ennél közelebbi ismeretségbe nem kerültem vele.

 168. Zig Zag — 2009-04-29 08:45 

@gothmog: ezt meg miből gondolod? csak érdeklődés szintjén kérdem persze.

 167. pipacsaripacspapucs — 2009-04-29 06:59 

@saul: Ki ez a Csupaaa…? Érdekelne a forrás, ha valahol olvasható eredetiben ez a Goncourt-díj gyanús mű…

 166. eezandwizz — 2009-04-28 20:46 

@tiboru:

Szívesen megtenném és már meg is tettem volna, csak arra gondoltam, hogy ne én legyek az, aki ebben a posztban eltereli a szót a témáról, mert kár lenne ezt a jó kis posztot összekavarni valami teljesen más üggyel. Valahogy másképp kéne ezt megoldani, nem?

 165. eezandwizz — 2009-04-28 20:43 

@Circus:

Ok, akkor nem mondom, mert amit írtál, azt jóindulatból nem veszem komolyan, viccnek meg még kevésbé vehetem. Ha megkérhetlek, akkor nekem többé sose reagálj arra, amit esetleg még ebbe a blogba kommentelek, (vagy ha más helyen „összefutnánk”).

 164. gothmog — 2009-04-28 20:02 

Azt jól érzem, hogy a bloggazda személyes ismeretségben állt a post főszereplőjével?

 163. NagyTeve — 2009-04-28 19:55 

@tiboru: don’t feed the troll … tuloldalt is ezt teszi 🙁

 162. Circus — 2009-04-28 19:20 

@tiboru:

pont ezért lehet méltó megemlékezés az illetőről…

Amúgy, egy vélemény: szerintem ne magasztaljuk az egekbe, de ne is tiporjuk sárba (idő előtt semmiképp), de miutá magának kereste a bajt, mártírt sem kellene faragni belőle. Érdekes figura, kalandor, semmi több – ahogy ét, úgy halt…

Kínát nem lehetne valahogy jobban belekeverni?

Kína 1,

szerezzük meg a lítiummonopóliumot a világon.

Kína 2,

fentiekkel párhuzamosan vessük meg lábunkat Dél-Amerikában. Afrikában ugye már ott vagyunk.

 161. Circus — 2009-04-28 19:15 

@eezandwizz:

tönkrevágva egy leendő esetleges ‘ki tette el láb alól eezandwizz-t’ konteót, az ilyen mondatokért személyesen lőlek főbe, kb öt percig.

Mond, vagy ne mondd – de sohase próbáld 🙂

 160. tiboru — 2009-04-28 19:00 

@eezandwizz:

Akkor itt az alkalom, hogy megoszd velünk!

 159. tiboru — 2009-04-28 18:58 

@saul:

Hát, hazudnék, ha azt mondanám, hogy mindent értek…

 158. eezandwizz — 2009-04-28 13:17 

@tiboru:

Hááát, a „nagy egészhez” már nyilván nehéz lenne mit hozzátenni, de azért én tudnék 1-2 olyan dolgot mondani, amit mástól még nem hallottam és nem is olvastam….

 157. saul — 2009-04-28 10:50 

Egy igen durva megfogalmazásra bukkantam, de a konkluzio tetszik.

Ezért sajnos olvashatóvá másolom Nektek is:

Postánkból:

( részletek..)

Nálam mától tilos az A!

Ennyi zagyva hülyeséget még a balsik tollából sem olvastam.

A libsikéből sem.

Bááár….

Be vagy Te lőve Csupaaa?

Egy dög emberevőről irigálsz csillagporba mártott …tolladdal.

Egy a-val mondom, hogy megértsed: sz.. brávóról firkálgatsz.

Mit mondanál Csupaaa fiam, ha a gyermekedet, testvéredet, apádat /ha volt /, anyádat /ha nem lombik volt,

vagy akkor is/ likvidálta volna ez a, szerinted istenáldotta, trancendens, héros?

Ez a vámpír schőngeist gay?

Ez kevertvérű briganti, ennélfogva többszörösen degenerált identitászavaros,

magyar-zsidó-bolív-horvát- arab stb.-stb. vérfarkas ( ez az usztasa szabadcsapatok neve volt anno: „Vucka-ucka”) és a hozzá hasonló társai,

…. kalandorok voltak, olyanok, akiket rendes körülmények között sorozatgyilkosnak neveznénk.

Na pláne költő.

Egy daloló pszichopata.

Ugyan már Csupaaaaa fiam,

……………

Köszönd meg, hogy a bolívok vállalták a tisztogatók –kellemetlen- szerepét.

Hogy olyan elegánsan jártak el.

Miért, tán kommandós roham hiányzik, mint a német olimpián?

Hogy családapák haljanak meg?

Csak mert rendőrtisztek.

A gyomrom fordul fel a szürrealista marhasááágaaidtól Csupaaa fiam.

Csapongó megemlékező gondolatok Rózsa-Flores Eduardo-ról a Bolyaik városából:

Csapongó megemlékező gondolatok Rózsa-Flores Eduardo-ról, a legnemesebb

szívű tűzmagyarról, az örök sziklaszilárd kiállású legigazabb utolsó magyar

forradalmárról, akinek az élete mindig is a pengeélen táncolt, az élők és

holtak közvetlen szomszédságában.

 156. MTi — 2009-04-28 10:16 

 155. Zsé74 — 2009-04-28 10:01 

@Muad\’Dib: Nem találom azt a részét a hozzászólásomnak, ahol sértegetnék másokat! Te miért teszed?

 154. Sirjeti — 2009-04-28 08:15 

@pipacsaripacspapucs:

Kis figurák vagyunk mi a globális játszmában, de ez 2 konteo csak délutáni teázgatás a legnagyobb összeesküvés mellett. Megérne akár egy egész posztot,mert elég nagy falatról van szó, mi magunk is benne vagyunk tudatlanul, és mindent megteszünk érte hogy az összeesküvés ki ne derüljön 🙂

 153. pipacsaripacspapucs — 2009-04-28 07:22 

@Sirjeti: Ha jól értettem, Santa Cruz gázbányái, no meg talán lítiumbányáiról sem mindegy, hogy melyik nagyhatalom érdekkörébe tartozó poltikai vezetés kontrollálja.

Nekem ez az orosz vonal eléggé hm… figyelemreméltó…

 151. NagyTeve — 2009-04-28 05:06 

részlet a fenti cikkből:

„Was there an armed confrontation between police and the five guests on the fourth floor of the Hotel Las Americas, or were Dwyer and his two colleagues summarily executed as many in Santa Cruz believe? Were there guns in the rooms and is the group linked to an arms cache found in the city shortly after the police raid, as the authorities say? How come three of the five died from multiple gunshot wounds to the chest – with not a single head, leg or arm wound between them – while their two companions were taken prisoner almost unscathed? How was it that the 30 or so officers involved did not suffer a single wound between them in what they say was a half-hour shoot-out? Why, as reported by the hotel’s manager, are all the bullet holes in the walls of the fourth floor inside the bedrooms, with none appearing to be the result of gunfire fired from inside the rooms towards attackers in the corridor?

If the five men were under surveillance for weeks, as the government claims, how did they then supposedly manage to plant a small bomb that partially destroyed the front gate of the house of Santa Cruz’s cardinal the night before the raid on their hotel, as the police claim? And if the group was as armed and dangerous as the government says, why was this attack so inept, blowing just a small hole in the wooden gate at a time when the cardinal was not even at home? And why did Flores, a former war veteran, not practice even the most basic of security precautions if his group had just carried out a terrorist act? They were caught like rats in a trap – found holed up on the fourth floor of a hotel with little possibility of escape should they be discovered, in the centre of the city where they had allegedly just placed a bomb.

THERE ARE ALSO many unanswered questions about what led the group to the Hotel Las Americas. In a video recording with a Hungarian journalist that Flores asked be released in the event of his death, Flores claimed he had returned to the town at the request of the Council of Santa Cruz in order to organise self-defence groups to take on what he called pro-government elements.

But this video was the first time anyone had heard of the Council of Santa Cruz.

What is it and who bankrolled the group’s six-month stay in the city? Having supposedly gone to do a bodyguard training course that fell through, did Dwyer instead accept an unspecified security job from Flores? Did Flores lead him to believe that this was in some way official work linked to the opposition-controlled regional government? Dwyer’s actions in the months leading up to his death do not hint at someone who thought he was involved in clandestine activities. But on his Bebo page, since taken down, he would only vaguely say that he was “travellin, workin, doin a bit a dis and a bit a dat”.

The official investigation now under way will supposedly attempt to answer some of these questions. But it is already being undermined by a government intent to use the events of the last 10 days to attack the opposition.

Its work is being prejudged by officials, led by the vice-president, who have made their own charges against Dwyer and the others without providing evidence.

Two high-ranking Bolivian legal officials have told The Irish Times that the investigation breaks all standard legal procedures. “It is ugly. The legal process is already totally contaminated, they are breaking the law with impunity,” says one official.”

 149. ender26 — 2009-04-27 21:27 

Szokás szerint informatív és baromi humoros volt! Csak így tovább!

Engem személy szerint az üreges Föld-elmélet érdekelne bővebben! Ezzel elég komolyan foglalkoztak nem csak náci, de amerikai tudósok is – még az 50-es években is… És nagyon-nagyon furcsa dolgokról meséltek azok a pilóták, akiket a Déli-sark fölé küldtek az állítólagos üreg-bejáratok felkutatására. Pilóták, geológusok… nem alkesz-pszichopata-bulvár-szociopaták. :)))

Szóval a téma megérne egy posztot. Szerintem.

Üdv mindenkinek!

 148. Empty — 2009-04-27 21:12 

Az ír srácról ennyit találtam:

news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8016568.stm

 147. MTi — 2009-04-27 20:24 

@drani: A gyökerekhez nyúltak… 🙂

 146. MTi — 2009-04-27 20:21 

@Damavend: Alfredo Stroessner tábornokra gondolsz?

 145. drani — 2009-04-27 20:12 

ez egy kicsit off, de engem a magyar katonai hivatalok emblémái erősen a magyarkártya szín- és motivumvilágát idézi. de attól még jópofa

 144. Damavend — 2009-04-27 20:11 

Kedves Bloggazda! Bátraké a szerencse!!

Ha kell 0-24-es szolgálat a házad elé szólj és megszervezzük!!!, szerintem a rendszeres kommentelők is hozzájárulnak.Ennyivel tartozunk:-)).

A másik dolog:szerintem azért Paraguay jobb hely mint Bolívia, amióta eltűnt az a német nevű ,most nem jut eszembe elnökük.Az sem semmi ideig volt hatlmon.

 143. tiboru — 2009-04-27 19:42 

@nevem:

A WTC a konteóblogon olyan, mint az Idegenlégió a lemilen; húzódozunk tőle, mert már mindenki olvasott mindent róla, nehéz újat mondani…

 142. nevem — 2009-04-27 19:26 

@Sirjeti: Erről jut eszembe, WTC-konteó nincs is a tartalomjegyzékben. Tiboru, veheted témajavaslatnak.

 141. Sirjeti — 2009-04-27 19:14 

@pipacsaripacspapucs:

Orosz vonalat a mai sertéshapci vírusra értettem, nem sok vizet zavart az oroszoknak Eduardo(bár nem is szerették)

Oroszoknak csak annyi köze van hapcivírushoz,hogy orosz koponyák rakták össze, Szovjetúnió felbomlása után sok munkanélküli virológus lett a munkaerő piacon… Jelenlegi vírusmizéria egy teszt volt, a zUSA kipróbálta/kipróbálja az új kontroll fegyvert.

Legdurvább az egészben hogy saját magán fogja bevetni 1-2 éven belül hogy megszilárdítsa hatalmi pozícióit a központi kormányzat. Jelenleg a szövetségi államok egy része elszakadás párti hangot üt meg, részükről ez nem megengedhető. Másik ok, hogy a várható gazdasági és pénzügyi csőd(világ legnagyobb adósa az USA,fél lábbal csődben van) az állampolgárok morálját erősen rontani fogja, akár meg is kérdőjelezi a központi kormányzat létjogosultságát, hogy miért jutottak ide. Éhes, munkanélküli állampolgároknak kell majd egy újabb gumicsont hogy nyugton maradjanak, erre jó lesz a víruspara. Terrorista törölköző fejűek lejárt lemez, erre már nem fognak össze az amik, WTC rég volt már, akkor legyen tuti kis vírus hogy a nemzet újra masszívan összekovácsolódjon.

Hogy beveszik-e az újabb blöfföt az amik, majd meglátjuk…

 140. NagyTeve — 2009-04-27 18:55 

Csak két rövid ötlet, a film megnézése után merültek fel:

1. Mediahack készült – arra számítottak, hogy a kellőképpen feltűnő, de szigorúan törvénytisztelő viselkedés után eltartóztatják őket, amiből úriási nközi botrány lesz.

2. Easter Rising reloaded – előre megfontoltan kiprovokálták a Morales-gárdát, hogy vértanúkat szállítsanak a snata Cruz-i függetlenségi mozgalomnak (á la Padraig Pearse, James connoly et co.)

 139. Sirjeti — 2009-04-27 18:52 

@sovesztomesz:

Nem, Mao-s Tibet lerohanása pusztán hatalmi okok miatt volt régen, semmi köze nem volt a Li-hoz. Jelenlegi 2008-as felkelést ezért verték le, mint a répát, mert már tudták mi van a föld alatt. Csak mákjuk a volt a kínaiaknak hogy jó helyre mentek be 60 éve…

 138. Zig Zag — 2009-04-27 18:44 

@nevem: én csak arról tudok, hogy tolmácsolt néhányszor a repülőtéren, ahol hivatásos határőrként volt jelen ERF. ez még nem összekötés.

 137. nevem — 2009-04-27 18:15 

ERF és a titkosszolgálatok kapcsolatának latolgatásakor azt is érdemes figyelembe venni, hogy a nyolcvanas évek végén állítólag ő volt a BM és a hazánkban üdülő Carlos közötti összekötő.

 136. MTi — 2009-04-27 18:06 

@tiboru: A Magyarok Nyilait szándékosan hagytad ki?

 135. WToma — 2009-04-27 18:04 

Érdekes, a leírtak bármelyike teljesen elképzelhető forgatókönyv… Tulajdonképpen lehet, hogy egyszerűbb lenne összeszámolni azokat, akiknek nem fűződött semmilyen érdeke a csoport lebuktatásához, tekintve a résztvevők előéletét.

 134. pobeda — 2009-04-27 17:43 

Hosszú lesz még ezen írás utóélete,hiszen még igen csak az elején vagyunk.Nem is igen fűznék még hozzá semmit,sok a ködösítés,sumákolás.Pedig lesz min csodálkoznunk szerintem,akár így akár úgy.A szereplőket meg tartsuk távol még az érzelmeinktől…

 133. tiboru — 2009-04-27 17:03 

@Zig Zag:

Magam előtt látom a jelenetet, amint a különböző szolgálatok figyelői egymás sarkát tapossák le, hogy minél jobb bázislakást vagy állópontos helyet találjanak maguknak, miközben Chico csak „fejet csóvál és tölt még magának”.

 132. Zig Zag — 2009-04-27 16:38 

Egy csomó helyen előjöttek az amerikaiak, meg a CIA, mint nem túl kidolgozott, ámde lehetséges kakicentrifuga ERF ügyben.

Személy szerint a Buckingham Műveket hiányolom, mint opciót, pontosabban a fiúkat a Vauxhall Bridge lábától.

Némelyik hírforrás írta is, hogy nem csak a magyar, hanem a brit szolgálat(ok) is figyelték.

(http://www.hirszerzo.hu/cikk.kommandos_akcio_a_szallodaban_-_kivegeztek_rozsa-flores_eduardot.105152.html)

Meg volt valami ideiglenesen hazánkban állomásozó brit gumitalpú mókus, aki szigorúan névtelenül valami olyasmit mondott, hogy jó Eduárdónk tulképpen valami „agent provocateur” volt. Én csak azt mondom: honnan tudja?

Meg nemtudom figyelitek-e srácok, hogy az utóbbi időben egyre több ideiglenesen nálunk állomásozó szövetséges gumitalpú lép elő a félhomályból (előbb a németek, most a britek, rendszeresen az amerikaiak is persze, akik egyúttal nagy szakértői az indiánoknak, ami ugye jelen esetben külön öröm) és ki-ki arccal, arc nélkül, névvel-név nélkül mondja el a tuttit nekünk. Igazán nagyívű dolog ez, nem? Úgy értem, hogy most már megtudhatjuk a frankót. Legalábbis tőlük.

 131. tiboru — 2009-04-27 16:14 

@Zig Zag:

No tessék, hogy ráéreztem 🙂

 130. Zig Zag — 2009-04-27 16:12 

@tiboru: nem csak tipp. „Force protection”-nak hívják azt a témát, ahol az UAV-knek az egyik legfontosabb szerepük van. Ilyen célból vett a MH is Afganisztánba.

 129. pipacsaripacspapucs — 2009-04-27 15:38 

Egyébként, ha igazi, tőrőlmetszett összeesküvés-elméleteket akartok Eduardoról, akkor íme:

magyaroldal.multiply.com/

Csak előbb egy daedalont…

 128. pipacsaripacspapucs — 2009-04-27 15:36 

@tiboru: Nekem is feltűnt… Kíváncsi vagyok erre az ír vonalra én is… Apropó, az IRÁ-t még nem kevertük bele ;D

 127. tiboru — 2009-04-27 15:32 

@pipacsaripacspapucs: @MTi:

Akkor sztornó; de érdekes, hogy akkor is és most is egy-egy ír volt a közvetlen környezetében…

 126. tiboru — 2009-04-27 15:31 

@eldiablomismo:

Hááát, szerintem kihagyom; nagyon hasonlítana az AIDS-es posztra…

 125. MTi — 2009-04-27 15:28 

@tiboru: Ismereteim szerint egy fiatal, 25-26 éves srácról van szó.

De az ír sajtó biztosan többet tud…

 124. pipacsaripacspapucs — 2009-04-27 15:28 

@tiboru: Ha jól hallottam, Martin 24 éves. Tizennyolc évvel ezelőtt pedig… Hadd számoljam ki gyorsan…

 123. tiboru — 2009-04-27 15:27 

@Sirjeti:

Na, ezt a lítiumos dolgot nem ismertem; köszönöm!

 122. tiboru — 2009-04-27 15:22 

@MTi:

Bevallom, nem néztem még részletesen utána, de annyit tudok (illetve hallottam), hogy már Horvátországban, 18 évvel ezelőtt is egy ír faazon volt a helyettese a Nemzetközi Bigádban.

Lehet, ugyanaz az ember?

 121. tiboru — 2009-04-27 15:20 

@ulver:

Hinnye… nem rossz elmélet.

 120. sovesztomesz — 2009-04-27 15:04 

@Sirjeti: Ja, ez a sertéspestises hírhullám még ennél a chico-snál is faszább elméletek gyártására késztetheti a legfantáziadúsabb őrült elméket.

Tán még ez az Usa – lítium dolog is megáll. De hogy kína már 1949 előtt tudta, mit fognak kezdeni 60 év múlva a tibeti lítiummal, az már kicsit durva :-)…

…Bár kína nagyon sok dolgoban úttörő volt mint tudjuk (pl. puskapor, írásbeliség, a tea áldásos hatásának korai felismerése, stb.)

De ettől még elhiszem, hogy mindent gazdasági, hatalmi érdekek irányítanak.

De majd egyszer, ha az emberek végre képesek lesznek lemondani a hatalomról, olyan internacionális összeborulások lesznek, hogy az egész bolygó egyszerre világosodik meg :-)…. Ja, bocs, most ért a bilibe a kezem; de azért szép kis dzsátakát álmodtam már megint.

apropó, tea: http://www.teakungfu.hu = (kínai)teázás felsőfokon! Üdv!

 119. pipacsaripacspapucs — 2009-04-27 14:42 

Ja, mégvalami: Ha Kepes nyomta fel Eduardoékat, akkor miért akarja a bolíviai kormány beperelni Kepest?

 118. pipacsaripacspapucs — 2009-04-27 14:14 

@eldiablomismo: …No meg az irónok…

 117. pipacsaripacspapucs — 2009-04-27 14:10 

@Sirjeti: A kérdés az, hogy ki „dobta fel” Eduardoékat. Ezek szerint a CIA valószínűleg nem, mivel a logikád szerint az ő érdekeiket támogatta volna Santa Cruz autonómiájának megszilárdítása.

Az orosz vonalat mellékesen említed, pedig több ráció van benne: Amennyiben Morales orosz-barát(?) mint Chávez.

Eduardo egyébként nem „ezért” halt meg. Maximum emiatt. A kettő között pedig óriási a különbség!

 116. eldiablomismo — 2009-04-27 14:09 

@zanzibear: bolívok :DDDDDDDDDDDDDDDDDDD

 115. eldiablomismo — 2009-04-27 14:07 

10., tiboru dobta fel, hogy legyen miről írnia 😀

Szerintem az összes közül ennek van a legtöbb realitása 😀

Más: a most kibontakozó szuperinfluenzajárványról lesz konteo?

 114. Sirjeti — 2009-04-27 13:54 

És még nem is beszéltem az disznóinfluenza

népesség szabályzás,USA,orosz vonalról…

 113. Sirjeti — 2009-04-27 13:48 

Pszichobogyókban elhanyagolható mennyiségű lítium van, akkukhoz ipari mennyiségek kellenek, több tízezer tonna.

Amik érzik hogy fogy az olaj, szépen csendben fejlesztik a nagy hatótávolságú tisztán elektromos verdákat–> baromi sok lítium kell hozzá–>bolívia jobb ha mi gyarmatunk, mint önálló állam, mert akkor nem lehet lerabolni két marék üveggyöngyért,stb.

Említett államok(Kína, USA) próbálják függetleníteni magukat az olajtól, szenük van elég–>villamos energia–>elektromos közlekedés. Egyik kulcsfontosságú rész ebben az akku, és az akku Li-alapú…

Kína is ezért verte szét a tibetieket, mert ott is sok lítium van, és ők is keményen ráálltak az akkugyártásra(ipari Li akkut Kínából tudok én is hozatni). Minden iparilag fejlett országnak érdeke a megbízható és olcsó nyersanyag forrás, ezért mindent megtesznek érte hogy az is maradjon. Kemény háborúk folytak a Tantál fémért is Afrikában, nem meglepő ha Bolíviában is ezért megy a szarkavarás.

Eduardo-t csőbe húzták,majd jön helyette más, kár hogy ezért halt meg.

 112. Lófasz Hadnagy — 2009-04-27 13:31 

Sirjeti 2009.04.27. 14:52:59

Íjj, nem semmi újabb konteo! Amúgy mintha a lítium fontos összetevője volna pár antipszichotikus bogyónak is.

 111. Sirjeti — 2009-04-27 12:52 

Nekem is van egy elméletem. Fő ok természetesen a zUSA 🙂 és a Lítium.

Bolívia ül a világ egyik legnagyobb Lítium készletén: http://www.businessinsider.com/2009/1/bolivia-is-the-saudi-arabia-of-lithium

Mint tudjuk ma már létfontosságú ipari fém lett az akkutechnika miatt a lítium és kemény harcok folynak érte(pl Tibet másik nagy lítium lelőhely, milyen véletlen egybeesés…), ezért minden megtesz a zUSA hogy megkaparintsa a jövő autóihoz az alapanyagot(elektromos autók miatt).

Számára igencsak fájó pont a baloldali Chavez barát indián kormányfő Evo Morales, ezért elküldte áttételes kapcsolatokon keresztül Eduardót kis szarkavarásra. Eduardó amcsi dollárral kitömve szerevezkedett, de nem volt elég óvatos(spicli köpött Moraleséknek) és bolíviaiak elkapták, majd lelőtték, mert útban volt. Eduárdó alapvetően csak egy parasztfigura volt a nagy sakkjácmában, bolíviai politikai feszültség egyik mellékszereplője. Nem lepődnék meg, ha a szakadár megyéket keményen támogatnák az amik, mert rá akarják tenni a kis enyves kezüket a lítiumra. Lásd Kína vs Tibet esete.

Ez az én verzióm, amiben Edu csak mellékszereplő.

RIP Eduardó kár hogy átvágtak…

 110. átlátó — 2009-04-27 12:29 

Tiború, faszántosan olvasmányos volt. 🙂

 109. MTi — 2009-04-27 12:24 

@pipacsaripacspapucs: Ok: békejobb!

RIP Eduardó!

 108. pipacsaripacspapucs — 2009-04-27 12:18 

@MTi: Jó és rossz között én az alapján teszek különbséget, hogy a szándéka jó-e (tiszta, önzetlen, egyfajta alapvető, emberi célt követ-e) és hogy ehhez milyen eszközöket használ. A rossz pedig ennek ellentéte: Vagy a céljai rosszak (önzőek, cinikusak) és/vagy a céljahoz rossz eszközöket használ.

Ilyen értelemben tartom Eduardot jó embernek: Mind céljai tiszták voltak, mind eszközei. Embert háborúban ölt, vagyis olyan katonát, aki fegyverrel állt vele szemben. Nem ölt civileket, nem volt bérgyilkos, nem volt terrorista, zsoldos. Igazságszerető, romantikus tenniakaró volt, és nem utolsó sorban patrióta.

Az a legkevésbé sem érdekel ebből a szempontból, hogy velem jót tett-e. Amúgy, ha az utóbbi időben tett itthoni megnyilvánulásait tekinteném, tarthatnám akár politikailag ellenfelemnek is, mert – ha igaz – a „túloldalon” állt, és látható, hogy igen sokan az itthoni, legutóbbi közösségvállalásai mentén szeretik vagy vetik meg.

Én nem. Én Eduardoról beszélek, vagy legalább is arról a képről, amit én ismertem – és ami a halála óta rajzolódik ki, frissül fel bennem róla, és a bolíviai útjáról is.

(Harag nincs, csak kérem, javaslom: Válogasd meg a kifejezéseidet, ha nem érzelmi reakciókra vágysz, hanem érdemben szeretnél vitatkozni.)

 107. átlátó — 2009-04-27 12:07 

@ügyfélszolgálatos: Nem vitatva személyes ismereteidet a célszemélyről, azt azért megjegyzem, hogy nem hihette, hogy Bolívia „ejrópa”. Ugyanis Bolíviában született, ha ez elkerülte volna figyelmedet.

 106. MTi — 2009-04-27 12:05 

@tiboru: Még egy kérdés: a magyarokról hallotunk eleget, de az ír srácról annál kevesebbet. Lehet tudni kiféle-miféle? Azt olvastam, hogy a holttestét már elszállították…

 105. MTi — 2009-04-27 12:01 

@pipacsaripacspapucs: Köszönöm a kioktatást, az „alapvető ismerethiány” valóban evidens – de ha van időd, akkor olvasd vissza, pl. az 1. számú kommentet – előre is köszönöm!

Valóban nem mentettem meg még senkit, életem kockáztatásával, de remélem te ezt megteszed nap nap után – helyettem is. Csak segíteni szoktam…

„Eduardo jó ember volt,..” ezt nem is vitatom!

Pártállástól, bőrszíntől, vallástól függetlenül JÓ és ROSSZ embert különböztetek meg: elsődlegesen annak fényében, hogy velem szemben hogy viszonyul, ami meglehetősen relatív: aki nekem rossz, az neked lehet jó és fordítva. Egyébként is: halottról vagy jót, vagy semmit!

Remélem, nincs harag 🙂

 104. átlátó — 2009-04-27 11:50 

@Doryyka: Még a sírodat se hugyoznám le.

 103. eezandwizz — 2009-04-27 11:46 

@pipacsaripacspapucs:

Én is ismertem Eduardót, én is még kb. 20-25 évvel ezelőttről és — bár úgy tűnik, hogy te sokkal jobban ismerted és nem is ezeket a szavakat használtad — eléggé felkavart a halála. Azóta is próbálom szétszálazni ennek okait. Valószínűleg akkor is érdekelne az ügy, ha nem ismertem volna személyesen. De örülök annak, amit írtál róla ebbe blogba.

 102. pipacsaripacspapucs — 2009-04-27 11:30 

@MTi: Nézd, összeesküvés-elméleteket lehet, érdemes boncolgatni, mert piszkos ügy ez, akárhonnan és akárhogyam nézzük.

De – Eduardotól függetlenül – az alapállásod, a szóhasználatod, valamint az alapvető ismerethiányod prekoncepciókkal való kiegészítése után (kommancsozás meg apák-fiúkozás után) elég nehéz higgadtan szóbaelegyedni veled.

Egy megjegyzés: Igen, lehet segélyt nyújtani úgy is, hogy valaki nem változtatja meg a vallását. De egyrészt ezt nem érvként, csak a kép kiegészítéseként mondam el. Másrészt, nem tudom, te hány nyomorulton segítettél az életed kockáztatásával, hogy ilyen fölényesen nyilatkozz róla.

Eduardo jó ember volt, én ennyit tudok mondani. Továbbá nagyon figyelem a sajtót, és megpróbálom összerakni a morzsákat, mert Eduardo halála – ritkán használok ilyen kifejezéseket – mélyen megrendített, átírta a valóságot körülöttem. Nem hiszem, hogy tudok ezután úgy élni, úgy gondolkodni a világról, ahogyan ezelőtt, az elmúlt úgy húsz évben.

De te csak kommancsozzál tovább nyugodtan, gyalázd a családját is Eduardonak. Manapság ez a divat, immár a Heti Hetes is büszkén felsorakozott a „nem tudom, micsinált, de az biztos rossz volt” – vonalhoz. Hát nem vagy egyedül, nagy a nyáj. Nehogy egyszer úgy érezd, hogy hol lehet most valami Eduardo-féle „őrült”, aki segíteni akar, meg akar védeni akkor is, ha semmi érdeke nem fűződik hozzá, csak az igazságszeretete.

Részemről ennyit. Mindent elmondtam, amit itt érdemes volt, és amit tudhatok, vagy ép ésszel kikövetkezhetetek.

Nyugodjék békében, és Isten óvja azokat, akik túlélték!

 101. tiboru — 2009-04-27 11:26 

@sanghajbaby:

Számítok rád, bébi!

 100. tiboru — 2009-04-27 11:25 

@Super Chango:

Nincs is bajom a helyesírás-szakértőkkel, mondjuk április helyett februárt írni figyelmetlenség, a szerviz pedig hosszú ível – hát, hiba, na, legalábbis az Akadémia szerint 🙂

Jó, nem mosakszom, Enok mesternek végül is igaza volt 🙂

 99. sanghajbaby (törölt) — 2009-04-27 11:22 

lényeg a lényeg: addig-addig lépkedett rá mindekinek a tyúkszemére, amég már senki nem maradt, aki meg tudta/akarta volna védeni.

ne aggódj azon té, h kik olvassák, és mit tesznek veled – megyünk és kiszabadítunk:D

 98. Super Chango — 2009-04-27 11:04 

Az automata helyesírás-ellenőrző droidok szerintem nem jelentenek gondot, sőt, jó is ha nem marad ott helytelenül, bár ennek a jelentőssége tízes skálán kettes.

És mi van ha Kepes feldobta a magyar hatóságoknak, de ők azt válaszolták, hogy tudják, de Kepes úr maradjon nyugton, jól van ez így. Csak aztán bebuktak maguktól. Utána meg persze Kepes nem mondhatta, hogy ő szólt. Ezt talán az támaszthatná alá, ha csak egy kis ejnye-bejnyét kapna.

Tény, hogy ha minden igaz, nem óvatoskodtak, ami – már ha télleg olyan vérprofi volt Flores, mint Takeshi Kovacs – elég különös. Meg a robotgépet sem értem. Azt azért elég könnyű kiszúrni, vagy nem?

Na és ha Tóásó azért maradt életben, mert ő volt a tégla?

 97. Empty — 2009-04-27 11:01 

Eduardo

2008. október 15.

http://www.mtv.hu/videotar/?id=31375

Eduardo

2009. április 21.

http://www.mtv.hu/videotar/?id=42581

 96. Sanpellegrino Chinotto — 2009-04-27 10:59 

Egyébként köszönöm Tiboru, hogy nem is annyira burkoltan, megírtad a magyar titkosszolgálatok kritikáját.

Elég informatív volt.

 95. méhészborz — 2009-04-27 10:57 

Számomra a magyar terminátor, és droidfigyelő néhány gondolata igen.A többi nem.

 94. Sanpellegrino Chinotto — 2009-04-27 10:54 

@Zsé74:

Melyik országból írsz?!

Mert itt nálunk Hungáriában, nem volt teljesen ismeretlen az arc.

Még az életéről szoló filmet sem láttad? Érdemes pótólni.

Hogy témánál maradjak, írt a Lelelplező könyvújságba (! :D) is ami azért konteó ügyben jelentősen felülreprezentált.

 93. Stupidella — 2009-04-27 10:50 

@tiboru: Ha már másba nem tudnak belekötni… akkor jönnek a helyesírás-őrök. 🙂

 92. huta9020 — 2009-04-27 10:43 

Az első változat olyan részletes és jól kidolgozott, hogy nehéz nem gondolni arra, hogy a szerzőnek közvetlen információi vannak a valódi történésekről. Konteó a négyzeten 🙂

 91. Dübörgő Atomegér — 2009-04-27 10:38 

@eezandwizz: „Ahogy az egyik barátom a Chavez-ről mondja (aki ugye nincs messze a Morales-től), hogy ha bírálják, akkor védi, ha pedig védik, akkor ő bírálja…”

Pont így volt ezzel Eduardó is a maga módján. Chavez-t erősen kedvelte, természetesen főleg harcos USA ellenessége miatt. Utána rendszeresen zavarba jöttek a népek, ha Morales-el kapcsolatos bajait kezdte emlegetni…

 90. sovesztomesz — 2009-04-27 10:28 

Végre valaki, aki tényleg ismerte valamikor közelebbről is ezt az ellentmondásosnak mondott embert.

A napokban nekem is beugrott erről az ügyről a Tanú című örökbecsű darab, látom a kommentekben itt-ott már idéztek belőle. No igen, úgy vélem, a legtöbb dél-amerikai rendszernél egyébként is jellemző ez a „magyar 50-es évek” szint. „Mi ez? (Bástya elvtársat) Evo Morales-t már meg sem akarják gyilkolni? Én már szart (se) érek?” Jó kis koncepciós pernek néz elébe Tóásó. De az is igaz, hogy sajnos „keresték” a bajt. De nem ítélem el őket. Nyilvánvalóan volt bennük jó adag „internacionális” – a zsarnoksággal szembeni – ellenállás, de nem voltak elég óvatosak, vagy valami és aztán szitává lőtték őket. Én meg nem vagyok elég „bátor”, hogy ilyen dolgokat bevállaljak. Én (is)úgy tartom, ahol fegyver van, az előbb utóbb el fog sülni. Nem mondom, szar dolog szótlanul tűrni, hogy az aktuális hatalom hogyan packázik ki állandóan a néppel (ebbe infarktusodott bele Moldova györgy is a ” rendszerváltás” után); de aki szelet vet, vihart arat. Ezek az emberek tenni akartak valamit, „lekapcsolták” őket, utol érte őket a végzetük. Eduardo volt köztük talán az egyik „leg-exhibicionistább” (pl. fikciós filmet forgattak róla a dél-szláv háborúról, stb.); még nálam is kilógott a lóláb, de ettől én még tisztelem bennük a tenni akarást, csak hát 8 ahogy buddhisták mondanák, a rossz karma miatt ilyen véget értek szegények. szimpatizáltam én Che Guevarával is, pedig gyilkolt ő is szép számmal, de alapjában a világban uralkodó elnyomás ellen szerettek volna fellépni, vagy mi.

Békesség, az kéne világnak, de ahogy nézem még ezen a poszton belül is a kommentelők egy része csatateret keres, meg ellenfelet…

Ha csatát akarunk, meg fogjuk kapni, aztán nézhetjük, vagy elszenvedhetjük a következményeket. Nem t’om, mi a megoldás. Fertőzött a világ, nem csak Moralesék.

Bárki keresztbe tehetett a fiúknak, összeesküvések márpedig léteznek, ahogy az elméleteik is…

Mindenkit üdvözlök…

 89. saul — 2009-04-27 10:15 

bocs´, hogy a csapos… de

ahogy szerzökém fantasztikusan összeszedte, szinte nem is kell több adat ahhoz, hogy a paksametát egy pszichológus kezébe nyomva, nem is olyan meglepö diagnózis bukkanjon föl a megboldogultat illetöen.

Miszerint total, üvöltöen psichopata volt. A diagnózis sok minden részletet takarhat, legfontosabb a mindenáron való önmegvalósítás igénye, amit tekintve nem ismernek pardont, itt pl. világnézeteken, totál ellentétes szerepkörökön átgyalogolva, szinte derüsen röhögött, hogy mások nem értik a gyakori szerepváltást… a teljes érzelemre képtelenség (azzalegyütt, hogy teljesen élethüen, söt még annál is jobban képes az érzelmeket eljátszani) más embereket csak úgy kategorizál, hogy az ö kis játékában milyen szerepet tud betölteni (lényegében az összes kém-ipari alkotómüvész valamilyen fokon kénytelen, de pszichopat) hátmég ha genetikusan extra IQ is bejön a képbe, azonnal igényük támad a világmegváltásra.

Idetartozott az elhiresült Che Guevara is, a kubaiak nem felejtik a rengeteg halottat a kezei nyomán, az utolsó percig játékos volt, amikor elfogták, lazán mórikálta magát a fötörzsnek, hogy na, nem is tudod, hogy mekkora pénzt fogsz leszakitani értem, s nagyon helyesen az öreget nem érdekelte az összeg, cél az alsó széle, közepébe, mégcsak az extra puskapucolásért sem bosszankodott.

 88. proletair — 2009-04-27 10:08 

@pipacsaripacspapucs:

persze, teljesen igazad van. Bennem csak a kisördög munkált. A pénz az igazi úr, és a sok pénz bizony elég kegyetlen dolgokra sarkallja az embereket. Véletlenül sem kötözködésképpen: ERF-et elhívták, fizettek sokat nekik, és ennek a lóvénak szerették volna látni az eredményét, ami vélhetőleg megtéríti a befektetést. Tehát a konteóm szerint ezt a megtérülést látták veszélyben. ha pedig ezek a pénzemberek még másra is költöttek a háttérben, aminek vezetője ez a csapat lett volna, és közben inkább lazsáltak, na akkor már hihetőbb hogy ilyen esetben megy a teló a szolgálatoknak. naná, hogy sántít a sztorim, de ez csak egy könnyed elmélkedés volt részemről.

 87. MTi — 2009-04-27 10:06 

@pipacsaripacspapucs: Persze, hogy nem biztos, hogy a fiűk usztasák – de: a vér nem válik vizzé….

Szerintem – legalábbis életének egy bizonyos szakaszában – Eduárdó igenis hithű komancs volt. És megint csak: kutyából nem lesz szalonna.

A horvátországi háborúban játszott szerepe is vitatható: ki tudja, hogy hány kényszermozgósított vajdasági magyar JNH-taratalékos/kiskatona élete szárad az általa irányított „nemzetközi brigád” lelkén? Elég ügyesen forgatja ott egy felvételen a mesterlövész-puskát – a szó szoros értelémben vett katonai tevékenysége viszont felejtős.

A karitatív tevékenységnek nem feltétele a muszlim vallásra való áttérés: ezt nagyon szépen bizonyítja a baptisták példája, akik muszlim országokba is visznek segélyt.

„A zsarnokság és a nyomor volt az ellensége…” – ezzel még egyet is tudok érteni, de akkor megint a világforradalomnál és Che-nél vagyunk – szerintem a kalandot kereste. Most pechje volt – visszalöttek és találtak..

 86. ulver — 2009-04-27 10:02 

Kimaradt az, hogy nem is ő halt meg? Az minden halálesetes konteóban alap.:)

 85. pipacsaripacspapucs — 2009-04-27 10:01 

@proletair: Ezzel teljesen egyetértek.

És profitáltak is nagyot, mint írtam.

Viszon Eduardoék támogatói csak veszítettek ezzel az akcióval, méghozzá nagyon sokat. Nehéz elhinnem, hogy ők dobták fel.

 84. proletair — 2009-04-27 09:58 

@pipacsaripacspapucs:

ennek a blognak a tematikája megengedi a konteók gyártását, még ha a logika és a valóság esetleg mást sugall. Írtam is: személyes KONTEÓ. Tehát nem tény. HA kikapcsolom az agyam játékosabbik részét, akkor ez jön ki: a bolíviai kormány nem volt hülye, jól jött nekik ez a pár romantikus idealista/kalandor/szabadságharcos és kinyírta azt a 3 szerencsétlent, hogy halálukból profitáljon.

 83. pipacsaripacspapucs — 2009-04-27 09:48 

@proletair: Ne vicceljetek! Gondoljátok, hogy Eduardo „helyi megbízói”, akik valamivel jobban ismerték Moralest meg a helyi viszonyokat, szándékosan szolgáltattak indokot a saját maguk elleni hajtóvadászatra és az autonómiájuk szűkítésére (ami ellen Eduardot hívták)… Amit érdemes lesz megfigyelni, persze itthonról karosszékből, sörrel akézben…

 82. pipacsaripacspapucs — 2009-04-27 09:45 

@Zsé74: A barátom volt, bár nagyon régen, majd húsz éve. Jó ember volt, romantikus, szenvedélyes. Nem gyilkos, nem katona, nem terrorista, nem kábítószercsempész.

Azóta nem találkoztam vele személyesen, de az pl. feltűnt, hogy a Der Spiegel címlapján azon rossz példák megtestesítőjeként szerepelt (Eduardo Flores néven – ekkor hallottam először a Flores nevet, addig én csak Rózsa néven ismertem) teljes alakú fényképpel, akik „nemzetközi zsoldosként” beleavatkoztak a balkáni háborúba. Ahol egyébként azért jelentkezett önkéntesként a horvát hadseregbe, mert a La Vanguardia és a BBC tudósítójaként nem bírta nézni azt a népírtást, ami ott folyt, és amiről a nyugati világ tudott, de a füle botját sem mozdította.

Eszéken és Szentlászlón harcolt, a magyarokat és a horvátokat akarta védeni a népirtástól.

A muszlim vallást annak kapcsán vette fel, hogy segélyszállítmányokat juttattak el a bosnyákoknak a Magyar Iszlám Közösséggel. Ha olvasol róla, láthatod, hogy az utóbbi időben „nemzetközi tevékenysége” elsősorban segélyezésre terjedt ki, háború súlytotta civil lakosság számára, elsősorban Irakban, de ugyanígy segítette a palesztínokat is.

A zsarnokság és a nyomor volt az ellensége, no meg valamennyire patrióta is volt, egyformán magyar, horvát és bolívial (Santa cruzi).

 81. Konzervatórium — 2009-04-27 09:45 

Eduardó, avagy a radikalizmus kifutása
Rózsa György Eduardó élete kezdetétől végéig annak a vörösbarna tengelynek a tagja maradt, mely a kommunistáktól a radikális jobboldalig és az iszlamistákig terjed.        Az írás a Konzervatórium.hu-n olvasható.

 80. proletair — 2009-04-27 09:41 

@Zsé74:

én olvastam tőle egy könyvet a szentlászlói harcokról. a címére már nem emlékszem.

 79. Muad\'Dib — 2009-04-27 09:41 

@Zsé74:

Elég sokan hallottak róla. Az, hogy neked a műveltségi szinted nem emelkedik túl a blikk-népszabadság-index szentháromságon, nem jelenti azt, másnak sem.

 78. proletair — 2009-04-27 09:40 

@MTi:

pont erre gondoltam. Sok lóvét kaptak, ellátás, utazás, oszt nem csináltak semmit. Konteóm szerint ezt jelezték is, mire ERF visszaszólt, hogy nem pattogjanak, mert eljár a szája, jó munkához meg ugye idő kell. Na ezt nem vehették jó néven, és feldobták. Az autonómia pártiak meg tanultak az esetből, és majd szereznek egy igazi profit. Vagy hagyják hogy Morales maga reszelje el magát. Csak hát ez utóbbi elég hosszadalmas dolog.

 77. Zsé74 — 2009-04-27 09:37 

Könyörgöm tegye fel a kezét az, aki erről a Rózsa Sándorról valaha is hallott a halála előtt!

Vagy látta a Kepes műsorát!

 76. pipacsaripacspapucs — 2009-04-27 09:36 

@MTi: És az utódok bizto „usztasák”?

Ha ez így lenne, Eduardonak hithű kommunistának kéne lennie, amennyiben azért kellett a családjának menekülnie Bolíviából, mert Che Guevarát támogatták.

Apák és fiúk… Hagyjuk már!

 75. pipacsaripacspapucs — 2009-04-27 09:34 

@eezandwizz: Szerintem a CIA-nak semmi köze hozzá, Obamának semmiképpen nem jó. Szerintem.

De annyit hallok a CIA-vonalról, mint a Latin-Amerikában első számú kavaró-szervezetről, hogy elsőre nagyon sokan erre a verzióra ugrottak.

Most reggel a Klubrádióban pl. Wahorn András vezette elő, érvek és tények ismerete nélkül, mint legvalószínűbb verziót.

Szerintem a legkevésbé valószínű, de a legközhelyszerűbb.

 74. MTi — 2009-04-27 09:31 

@proletair: Lehet, hogy a hívó fél – amelyet a hírek szerint a horvát emigráció eminens képviselői alkottak – valószínűleg besokalt, hogy a fiűk nem dolgoznak meg a pénzükért.

Ismereteim szerint a horvátok zöme a II. vh-t követően vándorolt be Bolíviában, közülük többen az Usztasa tagjai/vezetői voltak… Persze, ma már az utódok aktívkodnak 🙂

 73. eezandwizz — 2009-04-27 09:30 

@pipacsaripacspapucs:

én is a szíájé-re céloztam a kommentemben…. Lehet, hogy én vagyok kissé lassú, de azt még mindig nem értem, hogy ez Obamának miért jó?

 72. pipacsaripacspapucs — 2009-04-27 09:30 

…És mégvalami: Talán Brády mondta, de lehet, hogy más, hogy néhány héttel a halála előtt Eduardo azt mondta, hogy úgy érzi, a nyakán van az orosz titkosszolgálat.

Morales orosz-barát, mint Chávez? Ha igen, akkor talán ezt az opciót is érdemes volna megfontolni…

 71. Lófasz Hadnagy — 2009-04-27 09:17 

Pardon, akkor helyesbítek: a 9.)-es verzió kivtelével van egy közös momentum a többiben.

Ne feledjük Occam borotváját.

 70. proletair — 2009-04-27 09:16 

Nekem az is megfordult a buksimban, hogy talán pont a hívó félnek lett elege a lazsáló különítményből, és feldobták a bandát, mondván eleget léhűtöttek más pénzén. Ez persze a legvadabb konteó, amit ki tudtam találni:)

Viszont emlékeim szerint pont ERF mondta, hogy nem legális úton jut majd be az országba, lesznek segítői. Na egy ilyen segítő talán úgy gondolta, hogy némi júdáspénzért elmeséli az illetékeseknek, hogy jött ide pár ember, és nem szeretnék ha a magasabb körök ezt észrevennék.

 69. tiboru — 2009-04-27 09:15 

@Lófasz Hadnagy:

A 9.) verzió arról szól, hogy a bolíviaiak tették, külső segítség nélkül.

 68. Lófasz Hadnagy — 2009-04-27 09:06 

Az elméletekben van egy közös, miszerint valakik „feldobták” ERF-ékat. Az annyira baromi elképzelhetetlen, hogy a bolíviai titkosszolgálatok nem csakis és kizárólag tökkelütött hülyékből állnak és már amikor beléptek az országba a fiúk, azonnal feltűntek? Arrafele meg ugye Morales a kiskakas a szemétdombon, gyakorlatilag azt csinál(tat), amit akar. Veszélyesek lehetnek rám ezek a pofák? Akkor golyót beléjük, no problemo, hasta la vista. Aztán ha valakinek nem tetszik, mehet panaszra Szent Péterhez, ha nagyon pattog, személyesen is. Tényleg, akármilyen gyanús körülmények között is haltak meg ERF-ék, tehet bárki, bármit azon kívűl, hogy még az ipari kameráknak is elmondja, hogy „hátezcsúnyadologvolt”? Nem. Páran méltatlankodnak, Morales meg röhög a markába, hiszen pontosan tudja, hogy sérthetetlen.

 67. tiboru — 2009-04-27 09:02 

Egy-két, feleslegesen mocskolódó és gyűlöletkeltő hozzászólást kimoderáltam.

Doryykát kérem, ne cigányozzon.

Résen vagyok, mint a cserkészek.

További jó kommentelést.

 66. pipacsaripacspapucs — 2009-04-27 08:59 

@zanzibear: Ebben nicsen semmi titok. Santa Cruz Bolívia leggazdagabb tartománya, és Santa Cruz bizonyos polgárai hívták haza. Csak azért nem nevezi meg senki őket, mert ugyanaz várna rájuk a teljesen demokratikus és törvényes Morales-rezsimtől, mint Eduardoékra – vagy minimum mint Tóásóékra.

 65. zanzibear — 2009-04-27 08:55 

@csati:

Igen, ez a nagyúri életmód elég érdekes, mindenesetre elég vastag pénzforrás kellett hozzá.

 64. Fedor — 2009-04-27 08:54 

@Doryyka: Lehet, hogy az, de mi köze ennek az egészhez? Nem mindegy?

 63. Muad\'Dib — 2009-04-27 08:51 

@Rob67:

Kár lenne köpködni rád, mert simán látszik, hogy leghalványabb elképzelésed sincs arról, amit irkálsz. Eddig is az volt a baj a radikális jobbal, hogy kimondták, hogy tettei alapján lesz valaki magyar és nem a papírjai miatt. De ez neked nyilván elkerülte a figyelmed az előző 20 évben. Nem gond, jó pap holtig tanul…

 62. pipacsaripacspapucs — 2009-04-27 08:49 

@csati: Nem tudom, mire kellettek a robotrepülők, de Eduardoék céljait nem árt tisztázni.

Santa Cruz tartomány autonómiát élvez, és törvényesen rendelkezik egyfajta félkatonai szervezet felállításának a lehetőségével. Moralesék a szolidaritás jegyében konfiskálni akarják a gazdag, keleti autonóm tartományok vagyonát és jövedelmét. Santa Cruz elöljárói azért hívták Eduardot Santa Cruzba, hogy szervezze meg ezt a (törvényes) milíciát, amelynek végső célja az lett volna, hogy ha a kormánycsapatok La Pazból bevonulnak Santa Cruzba, akkor képesek legyenek ellenálni.

Mert ugye demokrácia ide, autonómia oda, Latin-Amerikában annak van hatalma, akinek hadserege. És – ellentétben Európával – a hadsereg belpolitikai szerepvállalása történelmi hagyományokon alapuló, nem-elítélhető cselekedet.

Tehát Eduardoéknak, ha jól értem, alapvetően egyfajta „súlyos érvet” kellett jelenteni az autonómia mellett – de időben fel kellett volna készülniük egy valós, védelmi katonai akcióra is. Ehhez pedig szükség volt információra.

 61. csati — 2009-04-27 08:39 

@zanzibear: akkor rosszul tudtam…

Mindenesetre furcsa, hogy szállodában laktak, úszkáltak, koktéloztak – állítólag -, így a leghüjébb titkosszolgálat is rájuk lelhetett. Szerintem elbízták, túlságosan biztonságban érezték magukat.

 60. pipacsaripacspapucs — 2009-04-27 08:39 

Tehát: Nem én találtam ki, Latin-Amerika szakértő elemzőtől hallottam.

Tehát a bolíviai hatóságok, szolgálatok érkezésük, október óta figyelték őket. Nyilván Santa Cruzban is vannak besúgók (bocsánat, „hazafiak”), és ezt azóta, hogy megtudtuk, hogyan is működik ott a hatóság meg az igazságszolgáltatás, nem hiszem, hogy ritka madár lenne az ilyen megfélemlített ember.

Az akciót pontosan a Trinidaf és Tobagóban rendezett Amerika-konferencia előtti lapzártára időzítették. Szándékosan mészárolták le Eduardot (mint vezetőt, bolíviait és muszlimot) és közvetlen társait, ezáltal felpumpálták a terrorista-vonalat. A baloldali Latin-amerikai politikusok rögtön Moraes mellé álltak, és a merénylet-vád alapján Obama, akinek ugye pont nem volt ideje tájékozódni az ügyben, és talán hogy egyértelművé tegye az USA és a CIA érintetlenségét, (Hopp, hol a CIA-vonal a posztból?) Obama is általánosságban elítélt mindenféle merényletet egy demokratikusan megválasztott vezető ellen.

Ezzel sikerült a kabátlopást megfelelő drámával az egész világon elterjeszteni. Innen kezdve nem a mészárlás a bűn, hanem a – Kepes által amúgy teljesen törvényesnek mondott – Santa Cruz milíciájának a megszervezése, amelyet terrorizmusnak és merénylet-kísérletnek tartanak immár az egész világon.

Na de a három píár-hulla mellé kellett még egy-két másodrendű szerencsétlen élő fogoly is, akiket bíróság elé lehet állítani, és a – koholt vagy valódi – vádakat a fejére olvasni, majd jól elítélni.

Olvasom, hogy Morales ezáltal az akció által jackpotot nyert: Mellé állt egységesen az amúgy megosztott pártja, a nemzetközi közvélemény immár áldozatnak tartja, ezáltal az is elfigadja, aki eddig diszkreditálta, és legvégül: Indokot talált arra, hogy a Santa Cruz autonómiájáért politizálók ellen, Eduardoékkal való együttműködésre hivatkozva, hajtóvadászatot indítson.

Eduardot az egész világsajtó, és sajnos a magyar is, fegyvermániás Ramboként mutatja be. Pedig Eduardonak nem a fegyverek, a háború volt a mániája. Eddig egyszer fogott fegyvert: A Horvát hadseregben magyar lakta települések védelmére állt önkéntesként, és háborús tapasztalataira való tekintettel most hívták Bolíviába. Mindkét alkalommal az igazságtalanság elleni tehetetlenség hajtotta, egyszer sem maga a romantika, legalább is nem elsősorban, és semmiképpen sem a gyilkolás vágya.

Nyugodjék békében, és tisztítsa meg emlékét azok emlékezete, akik ismerték őt!

 59. Droidfigyelő — 2009-04-27 08:38 

@scsaba1:

🙂

@ekkerjoz:

Szerintem még ennél is egyszerűbb a magyarázat.

Én vagyok a bolíviai kormány. Idejön ez az abszolút agyament csapat ellenem pattogni. Nekem tökmindegy, hogy graffitiket akarnak fújkálni a falakra, vagy hogy fegyverrel akarnak-e bármit tenni.

Én erről mindent tudok, ugyanis a fickó olyan nagyon profi, hogy mielőtt idejönne, interjút ad arról, hogyan akar majd ellenem majd fellépni. A profizmusa akkora, hogy még azt az infót is megtudom róla, amit nem is akarok.

A történet kerek, így hát elintézem az ügyet olyan módon, ahogy az a saját politikai kultúrámban nem ritkán előfordul, és ahogy nekem az jó. Egy figura életben marad, és ahogy mondod, ő lesz a bűnbak és persze, a tanú. Én meg felléphetek a lázongók ellen.

@VIKUNYA

Miért „csak” ők? Ők is. A nyakam rá, hogy sokan halnak meg Bolíviában gyanús körülmények között.

 58. hotten totta — 2009-04-27 08:37 

a Kepes verzió a legütősebb. Matt a férfiaknak:-)

 57. zanzibear — 2009-04-27 08:33 

@csati:

Eduardó nem saját néven élt a szállóban, hanem Jose Hurtado Flores néven.

@tiboru:

Állítólag ők a védelmet megszervezni mentek (ha ezt elhisszük), akkor lehet, hogy tákoltak valami egyszerű, és az Amazonról rendelhető alkatrészekből összerakható eszközt, (nagyobb hobbimodell+RF kamera). Hogy mennyit ért volna, azt a fene tudja, de hogy az oroszok nemrég azt mondták, hogy az ő iparuk csak pár év múlva fog tudni ilyet csinálni, akkor vagy nagy ász volt az a gyerek, vagy nagyot képzelt, és valószínűleg soha ki nem próbálták, amiket összerakott.

 56. VIKUNYA — 2009-04-27 08:33 

nagyon hiányolom a bolíviaiak voltak verzióban rejlő komoly konspirációs lehetőségeket – mert ebben a formában simán csk kinyírták, mert szervezkedett, de hát sokan szervezkednek ott – miért pont őt, miért pont most? – itt komoly konspirációs lehetőségek maradtak ki: rfe, mint bűnbak, kellettek külföldi terroristák, akikre a merényletet ráfogják, hgy majd casus belliként lerohanhassák az országrészt, stb…

 55. pipacsaripacspapucs — 2009-04-27 08:24 

@states: Ha arra gondolsz, hogy a magyar rendőrség házkutatása során milyen baromságok kerültek elő (a szézlőtt kocsiajtót, rozsdás golyónyomokkal friss céltáblának nevezték, fémdetektorral keresgéltek a kertben golyókat, miközben a békés szomszédok ugye nem fülvédővel járkáltak Szurdokpüspökiben), tehát ha erre gondolsz, akkor az NBH részvétele az ügyben vagy kétséges, vagy a rendőrség házkutatása csak elterelő akció volt.

Kepesről szinte biztos vagyok, hogy nem dobta fel. Esetleg más módon tudomást szerezhetett a felvételről az NBH, de itt visszatérünk a fentiekhez.

És ha az NBH közreműködött, akkor ezután elég nehezen értelmezhető Moralesék megnyilvánulása, amennyiben a magyar állam első bátortalan kérdésére a terrorizmus támogatásával vádolták meg Magyarországot.

Szerintem a legvalószínűbb a legvalószínűtlenebbnek tartott verzió: A bolíviaiak… És ezt külön hzs-ben fejteném ki…

 54. ügyfélszolgálatos — 2009-04-27 08:16 

Már évekkel ezelőtt is idióta volt amikor megismertem. Nem lett azóta sem okosabb. Gondolom odamentek a többi debillel vagánykodni, talán azt hitték, hogy az is ejrópa. Hát nem.

 53. ekkerjoz — 2009-04-27 08:15 

@MTi: A Lemilblog címerére is érkezett vagy tucatnyi ötlet.

Visszatérve a konteóra, klasszikus törlés történt, valamiért jónak látták kiiktatni Florest. Előtte felépítették a kalandormítoszt, ehhez asszisztált Kepes (nem csodálkoznék, ha már lenne kész anyaga egy új műsorhoz).

Az sem véletlen, hogy Tóásó életben maradt, ő lesz a nyelv. A Tanú.

 52. scsaba1 — 2009-04-27 08:15 

@Droidfigyelő:

Ez ott bukik, hogy max 10 év a terméktámogatás, utánna nem jön ki újabb firmware… 🙂

 51. Droidfigyelő — 2009-04-27 08:12 

Csöndben csak annyit szeretnék mondani, hogy minden bizonnyal 20 év nyomozás és 200 ezer titkosügynök kell ahhoz, hogy egy ország kémelhárítása a nyomára bukkanjon vkinek, aki olyan eszméletlenül titokban készül egy nagy akcióra, hogy a hatalmas konspirációk közepette véletlenül ad egy tévéinterjút. (Persze, persze, ez volt a végrendelete, és mindenkinek ki kellett mennie a szobából… Ettől még nevetségesebb ez az egész Kepes-sztori. Trutyisodik a szakma, Kepes is.)

Tehát mennyire életszerű bármilyen összeesküvésről beszélni, ha az összeesküvő az összeesküvés előtt ad egy tévéinterjút, névvel-címmel? Miről beszélünk? Sírjak vagy nevessek?

ERF kalandor volt. És talán kicsit (nagyon) bolond is. Sajnálom a halálát, minden ember halálát sajnálom. Az ügy egyéni tragédiákról szól, nem pedig országokon átívelő kormányzati és titkosszolgálati összeesküvésről.

U.i. A Szilvási-Gyurcsány-Gömbös Gyula-Hófehérke-New York-Tel Aviv-Mahé vonalat emlegetőknek 12 év uránbányát javaslok, próbaidő nélkül. Ennyire hülyének nem lehet születni, az ilyet csak egy gyárban állíthatták elő. A droidgyárban. Nézd meg a szavatossági papírodat, szerintem kb. 10 éve lejártál, frissíttesd a szoftveredet, mert közben a világ sokat ment előre.

 50. eezandwizz — 2009-04-27 08:07 

Szuper az összefoglaló, de nekem az egészhez két megjegyzésem lenne.

1/ Kimaradt a Nagy Testvér intelligens gépezete….. Bár nem tudom, hogy hogy lehetne őket ide illeszteni, de valahogy biztosan.

2/ Szerintem az egyik oka annak, hogy sok embernek fogalma sincs, hogy hogy álljon ehhez a dologhoz, az az, hogy a kapitalizmus nevében a gazdag fehér tartományok elszakadását kéne pártolniuk a papírforma szerint, viszont a legális kormány a maga balos programjával nem smakkol sokaknak. Ám mégis ők vannak legálisan hatalmon… Ahogy az egyik barátom a Chavez-ről mondja (aki ugye nincs messze a Morales-től), hogy ha bírálják, akkor védi, ha pedig védik, akkor ő bírálja…

 49. tiboru — 2009-04-27 08:06 

@csati:

Hát ha elhisszük a robotrepülős dolgot (ami azért egy kicsit meredeknek tűnik, olyan sufnitunningos), akkor nem zárhatjuk ki, hogy egy ilyen szerkezetet védekezési célból is használhatnak: a magasban keringő géppel biztonságosabban figyelhető meg egy terepszakasz, ahonnan mondjuk a támadás várható.

De ez csak tipp.

 48. scsaba1 — 2009-04-27 08:05 

@Doryyka:

Ha nem érdekel ez az egész, akkor minek kommentelsz? Basszus, enegem nem érdekel a foci, nem megyek írogatni Sport Gézához, hogy mekkora faszság az egész, 2×11 idióta kerget egy labdát 90 percen keresztül.

 47. scsaba1 — 2009-04-27 08:02 

@Yamamoto Isoroku:

Szerintem meg igen profin csinálták. A csoport többségét egyszerűen kivégezték -> informális üzenet a belső- és a külső ellenségnek (te is így jársz, ha sokat ugrálsz), az egyiküket életben hagyták -> vele fognank statuálni (mer’ a statuálás a lényeg), hogy nálunk jogálam van, a rosszakat el kell ítélni, bűnhődjenek a bűnösök – by Oláh Gino.

 46. csati — 2009-04-27 08:00 

@Yamamoto Isoroku: Szerintem arrafelé nagyívben xarnak arra, hogy kivégzésnek vagy teljesen korrekt akciónak tűnik a dolog…

 45. csati — 2009-04-27 07:59 

Ja, Tóásó állítólag felderítő robotrepülőket épített. Valaki hadi ügyekben járatos elmondhatná, hogy az mire jó; mert kicsit nehezen tudom elképzelni, hogy ha Rózsáék csak védekezni akartak, akkor ahhoz szükségük lett volna ilyen kütyüre. Laikusként arra gondolok, hogy egy ilyen felderítő repülő leginkább adott célpont megfigyelésére alkalmas, magyarul akkor van értelme, ha azt megtámadni készültek.

 44. Doryyka — 2009-04-27 07:58 

@scsaba1: nem, nem index címlap, és nem droidkák, hanem végre egy hely, ahol elmondhatom, hogy mekkora fasság ez az egész…

 43. Doryyka — 2009-04-27 07:56 

@Fedor: Látom, nem értesz. MERT AZ. Csak (nem véletlenül) ez magyarországon szitokszó.

 42. csati — 2009-04-27 07:55 

Tudom, hogy konteónak a legunalmasabb, de nem értem, miért a Morales-verzió a legkisebb valószínőségű. Úgy hallottam, saját néven laktak a szállodában, Eduardo pedig biztos benne volt a bolíviai titkos szolgálat célkeresztjében.

Szerintem nagyon elbízták magukat, nem gondolták, hogy Santa Czuzban ezt meg tudják velük csinálni – a helyi rendőrséget ugye kizárták a zeksönből.

Ettől függetlenül nagyon termékeny táptalaj összeesküvés-elméletek növesztésére, jó a bejegyzés.

 41. scsaba1 — 2009-04-27 07:54 

@nevem: Méghozzá géppel írt névtelen feljelentés… 😀

 40. zanzibear — 2009-04-27 07:53 

@Zzoorroo:

Nekem elég ködösnek tűnt a megfogalmazás, kételkednék is benne, hogy egy kvázi „megyei tanács” hadsereget akarjon nyíltan fogadni úgy, hogy másnap reggel nem Mr. Gato falán lesz a fejük 🙂

 39. zanzibear — 2009-04-27 07:51 

@Yamamoto Isoroku:

Nem dilettantizmus, egyszerűen nem volt rá szükségük, hogy machniáljanak.

 38. Zzoorroo — 2009-04-27 07:51 

@zanzibear: én úgy értettem, hogy a hivatalos tartomány elöljáróiról volt szó, de lehet, hogy elhallottam valamit.

 37. butatót — 2009-04-27 07:48 

@Thrasher:

Senki nem mondta, hogy sajnálni kell (attól persze még lehet).

Én a bolíviai hatóságok dilettantizmusát nem értem. A három embert nyilvánvalóan kivégezték (harc nélkül), ráadásul ezt a tényt ország-világ elé is tárták. Biztos nem lett volna nehéz úgy elrendezni a holttesteket (ruhák, fegyverek, megfelelő testhelyzet, harc nyomai a szobában és környékén stb.), hogy hihetőnek tűnjön a tűzharcról szóló történet.

 36. Thaddeus Griffin — 2009-04-27 07:48 

Én hallottam olyanokat is, hogy ő szivárogtatta ki az öszödi beszédet, ez erősítheti akár az első verziót

 35. zanzibear — 2009-04-27 07:45 

@Zzoorroo:

A „tartományi vezetés” nem a szakadár kormány aspiránsokat jelenti?

 34. MTi — 2009-04-27 07:44 

@ekkerjoz: Jó ötlet: szerintem is készíthetne a konteo/lemil közönség – akár hazafias felbizdulásból, ingyen és bérmentve – néhány logo/címer tervjavaslatot a Szolgálatok számára: itt vannak ám kreatív kollégák! 🙂

 33. Zzoorroo — 2009-04-27 07:42 

@nevem: a tartományi vezetés tényleg nem talált közelebbi profikat? Vagy már meglévő személyes kapcsolat lehetett köztük?

Ami még eszembe jutott: az amerikaiak hogyhogy kimaradtak a konetók közül? Kizárt a szerepük?

 32. nevem — 2009-04-27 07:39 

Ha tényleg a tartományi vezetés hívta, ahogy a Kepes-riportban volt, miért szállókban kellett meghúzniuk magukat? Jobb helyen lettek volna valamelyik főember eldugott villájában.

 31. nevem — 2009-04-27 07:37 

@states:

Ha belegondolunk, hogy a magyar rendőrség önként és lihegve sietett házkutatni Rózsa-Flores házába

„Ez egy nagyon komoly névtelen feljelentés volt”

 30. zanzibear — 2009-04-27 07:35 

…MOL…

 29. Zzoorroo — 2009-04-27 07:34 

@Enok mester: megnéztem a kommentaktivitásod és láttam, hogy hozzászólásaid 90 százaléka olyan érdemi a különféle blogokban (függetlenül a témától), mint pl. „kimaradt egy vessző”, „olyan szó, hogy státusz, nincs”, „lapozd fel az Értelmező Szótárt”, satöbbi.

Úgyhogy inkább nem is szólok semmit, csak simán sajnállak. Kibaszottul szar lehet ilyen kényszeresen és egysíkúan élni.

A poszthoz: gratulációm, szerintem hiánypótló, sokan fognak még erre hivatkozni a jövőben.

 28. Thrasher — 2009-04-27 07:33 

én se értem, miért kell őt sajnálni

szabdságharcos, meg a faszom

 27. zanzibear — 2009-04-27 07:33 

@asmodean:

Igazából a MOK akarja megszerezni a bolív földgázmezőket, és voltaképpen a Gazprom elleni szövetkezésről volt szó, de miután a Gazprom februárban hatalomra került Bolíviában, így sorra számolják fel az ellenséges pozíciókat 🙂

 26. Fedor — 2009-04-27 07:31 

@Doryyka: Látom nem értesz. Akkor a te kedvedért konkrétabban:

A FRANCNAK KELL CIGÁNYOZNI?

 25. Milisztár — 2009-04-27 07:31 

Engem nem érdekel túlságosan, hogy ki dobta fel. Eléggé zavaros világnézetű kalandor volt, és nem feltétlenül a jó oldalakon állt (még Bolíviában sem). A bajt maga kereste, és meg is kapta. Ugyanez vonatkozik-kisebb mértékben- a többi lelőtt és elfogott magyarra.

 24. Csavarhúzós — 2009-04-27 07:31 

Az is lehetséges variáció, hogy ERF-éket eleve a bolíviai titkosszolgálat hívta ki akciózni, csak nem úgy mutatkoztak be. Hogy ennek mi értelme? Morales elnök politikai riválisa horvát származású, kellett keríteni egy horvát-bolíviai „terroristát”, hogy a politikai ellenfélre a gyanú árnyéka vetődjön, így biztosítva Morales győzelmét a következő választásokon.

 23. asmodean — 2009-04-27 07:20 

Szerintem a konteókból kimaradt egy elég kézenfekvő és feltehetőleg a legnagyobb valószínűségű variáció:

Magyarország kormányokon átívelő titkos nagyhatalmi törekvése részeként megpróbálta likvidálni Moralest (illetve az aktuális bolíviai elnököt), hogy saját bábkormányát ültesse a helyére. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy mintegy cirka 250 millió év múlva a kontinensek újra egy szuper kontinensé egyesülnek majd, ahol majd Bolívia is egy jól megközelíthető országrészünk lehet. Ilyen közeli dátum esetén nem lehet eléggé időben elkezdeni Nagy Magyarország kiépítését. Torgyán doktor a Cseresznye fedőnevű akcióban feltehetőleg már ezt a műveletet készítette elő Chileben, kihasználva Chile és Bolívia, tengerpart miatti nézelődés eltérését.

Ne feledjük Móricz János tevékenységét sem, aki Ecuadort lényegében már vissza is csatolta hozzánk.

Ennek fényében bármelyik ellenünk áskálódó, a Nagy Magyarországot kifejezetten ellenző titokzatos szolgálat megpróbálhatta megakadályozni ERF országegyesítő törekvéseit.

 22. tiboru — 2009-04-27 07:19 

@zanzibear:

Hm, nem hallottam újat; talán majd valamelyik olvasónk ápdételi az információinkat…

 21. tiboru — 2009-04-27 07:18 

@Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker:

Hm, nekem is beugrott ez a kép 🙂

Valószínűleg egyiknek sem lenne különösebb kifogása a másik ellen.

 20. zanzibear — 2009-04-27 07:15 

Ha meglenne a pénzek forrása (mennyi egy napi 4* szálló arrafelé x 270 nap x 4-5 fő ?), lehetne tudni, hogy kik voltak itt útban.

És most mi a helyzet az azóta letartóztatott két másik magyarral, Révész Tiborral és a Katona vagy Horváth nevűvel?

 19. scsaba1 — 2009-04-27 07:14 

@Doryyka: Index címlap… Jönnek a droidkák, akarom mondani a Doryykák.

 18. tiboru — 2009-04-27 07:14 

@Enok mester:

Köszönet, hogy felhívtad az egetverő hibákra a figyelmet.

 17. Doryyka — 2009-04-27 07:13 

@Fedor: szerintem az a hülye, aki ezzel foglalkozik. De tényleg…

 16. scsaba1 — 2009-04-27 07:13 

@orv:

Szóval itt statuálás a lényeg… Ha apukával példát akarnak statuálni, akkor felaksztják…

 15. Enok mester (törölt) — 2009-04-27 07:08 

ad 1. Szerintem nem február, hanem április 16-án lőtték le őket.

ad 2. Nem „szervíz”, hanem szerviz.

 14. ekkerjoz — 2009-04-27 07:05 

Dobhatunk össze címerrevalót, főleg, ha elárulják, mit kaptak cserébe a „tippért”.

 13. TuRuL_2k2 — 2009-04-27 07:00 

Impozáns.

 12. Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker — 2009-04-27 07:00 

Már azóta együtt sörözik Che-vel valahol.

 11. zanzibear — 2009-04-27 06:58 

Egyszerűségi sorrendben két variáció lehet:

Bolívok önállóan, mert rajta vannak a sataclaus-i szeparatisták ügyén

Bolívok, kis román segítséggel: mindketten jól jártak

 10. Fedor — 2009-04-27 06:52 

@Doryyka: Ó, te nagyon hülye…

 9. Fedor — 2009-04-27 06:51 

Korrekt összefoglalás. Részemről a a 8. verziót tartom a legkevésbé elképzelhetőnek. Nagyon nem vallana Kepesre…

 8. diktatorikus kleptokrácia — 2009-04-27 06:51 

nyugodjék békében.

egy újabb érdekes téma, ami megint elhomályosíthat néhány valóban nagy disznóságot, s elcsámcsoghat rajta a nép. megoldani a mi időnkben senki nem fogja, utána meg már senki nem akarja.

 7. grmindenyssa — 2009-04-27 06:47 

@.: mimino :.: Persze, hogy fény derül: a Kennedy gyilkosság körülményeinek tisztázódása után egy nappal, csütörtökön 16 óra 39 perckor.

 6. Doryyka — 2009-04-27 06:47 

Ez most tényleg ekkora dolog, hogy mindenhonnan ez csöpög, vagy csak nekem van elegem? Aki keresi a bajt, az megüti a bokáját, naná! Aztán ne ezt kelljen mindenhonnan hallgatni! Kit érdekel, hogy azt a Tóásó nevű lúzer cigányt kínozzák-e? Kellene amúgy…

 5. orv — 2009-04-27 06:44 

Hát igen! Chico talán elfelejtette egy rövid időre, hogy Latin Amerikában van, ahol puccsoltak már meg elnököt harci gépekkel,bombákkal,parlamentben.

Nagy talány, miért hagytak életben bárkit egy ilyen akció során?Hős-gyártás ellenes effekt?Majd elrohad a börtönben, vagy 1-2 év alatt elhullik valahogy?Kemény.

 4. Luczifer-bazár — 2009-04-27 06:42 

Akiknek a történelem ürügy
„Mi jó? – Mindaz, ami az emberben növeli a hatalom érzését, a hatalom akarását, növeli magát a hatalmat. Mi rossz? – Mindaz, ami a gyengeségből fakad.              …

 3. states — 2009-04-27 06:36 

Ha belegondolunk, hogy a magyar rendőrség önként és lihegve sietett házkutatni Rózsa-Flores házába, akkor lehet néhány tippünk, s az igazságtól egész biztos, hogy nem járunk messze, ha az NBH környékén keressük a tetteseket. A jó Szilvásy-Laborcz-Ficsor trió forró elvtársi üdvözletével együtt küldte az infót Morales indián elvtársnak…

 2. .: mimino :. — 2009-04-27 06:19 

Kiváncsi leszek, fény derül e a teljes igazságra.. (költői, nem?)

 1. MTi — 2009-04-27 06:07 

Egy kalandos életút kiszámítható vége…

Ellentmondásos személy volt, még ellentmondásosabb cselekedetekkel… nyugodjon békében!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

  • Legutolsó hozzászólások

    Tartalom

    CímDátum
    Vitaposzt: háború Ukrajnában2022-02-27
    Vendégposzt: Tanja Gräff ügye2022-02-02
    Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
    Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
    Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
    Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
    Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
    Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
    Michael Jackson-konteók2017-05-20
    Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
    Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
    Lindbergh-konteók2017-02-26
    Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
    Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
    A BCCI-sztori2016-11-04
    Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
    Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
    Wałęsa-konteók2016-08-21
    Posztajánló: Porton Down2016-08-15
    Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
    Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
    Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
    Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
    Hindenburg-konteók2016-02-26
    Bruce Lee halála2016-02-14
    Opus Dei2016-01-23
    Alapítvány-konteók2015-12-19
    Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
    Furcsa történetek 2.02015-11-29
    Shakespeare-konteók2015-11-12
    Frigyláda-konteók2015-10-22
    Per „Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
    Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
    Menekült-konteók2015-07-14
    Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
    Miss Liberty-konteók2015-06-22
    Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
    Glenn Miller eltűnése2015-04-08
    Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
    Furcsa történetek 1.02015-03-23
    Bob Marley halála2015-03-14
    New Coke – konteók2015-03-02
    Sid Hurwich időgépe2015-02-22
    Alan Turing2015-02-10
    Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
    Halál Chappaquiddickben2015-01-26
    Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
    A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
    Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
    Konteókönyv-felmérés2014-12-01
    Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
    John Titor története2014-11-19
    Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
    Fort Knox2014-10-23
    Estonia-konteók2014-09-29
    Rudolf Hess története2014-09-22
    Kurt Cobain halála2014-09-09
    Eilean Mór rejtélye2014-08-18
    Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
    Gyíkember-konteók2014-06-12
    A Kovács Béla – ügy2014-05-23
    Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
    Georgia Guidestones2014-05-03
    Elisa Lam halála2014-04-15
    Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
    Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
    Magic Johnson – konteó2014-03-12
    Challenger-konteók2014-02-13
    Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
    Cicada 33012014-01-06
    Cajamarquillai üregek2013-11-27
    A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
    Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
    Google-konteók2013-11-03
    A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
    Katrina-konteók2013-10-11
    A denveri repülőtér2013-09-27
    Haszbara-konteók2013-08-25
    Génmódosítás-konteók2013-07-08
    Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
    Konteónak indult…2013-06-09
    Az X bolygó2013-04-27
    Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
    Náci repülő csészealjak2013-03-22
    D. B. Cooper története2013-02-19
    Egy pápa lemondása2013-02-11
    A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
    Eltűntek2013-01-18
    Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
    Anjikuni-rejtély2012-12-11
    Szent Malakiás próféciái2012-12-03
    Jövőbelátás-konteók2012-11-21
    Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
    Mátrix-konteók2012-10-28
    Elbert János halála2012-10-19
    Bohemian Grove2012-09-26
    Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
    A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
    Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
    A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
    Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
    Olof Palme halála2012-05-16
    A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
    Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
    Jörg Haider halála2012-03-14
    Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
    A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
    Szcientológia-konteók2012-02-07
    Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
    Népszámlálás-konteók2011-11-12
    EU-konspiráció2011-11-12
    A Djatlov-incidens2011-11-12
    Fluorid-összeesküvés2011-08-19
    Breivik-merénylet2011-07-25
    A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
    Patton tábornok halála2011-05-12
    Skull & Bones2011-04-19
    Réztekercs-konspiráció2011-04-12
    AIDS-konspiráció2011-04-11
    Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
    Moszkva és a csecsenek2011-04-08
    Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
    A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
    Globális felmelegedés2011-04-05
    A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
    Kilenc/tizenegy2011-03-30
    A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
    Kelly doktor halála2011-03-28
    Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
    Az arab világ forradalmai2011-03-23
    Martin Luther King halála2011-03-22
    Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
    Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
    A USS Liberty megtámadása2011-03-17
    Jézus-összeesküvés2011-03-16
    Ajánló – linkek2011-03-15
    HAARP-összeesküvés2011-03-14
    Chico halála2011-03-11
    JFK – 2.02011-03-10
    JFK – 1.02011-03-10
    Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
    Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
    Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
    Gagarin-konteók2011-03-04
    Cigánygyilkosságok2011-03-04
    Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
    Vérvád-konspiráció2011-03-03
    A Council on Foreign Relations2011-03-02
    A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
    Atlantisz-konteók2011-03-01
    Nagy német adókonteó2011-02-28
    Illuminátusok2011-02-28
    Ajánló – filmek2011-02-26
    Az Elvis-legenda2011-02-25
    Tunguzka-rejtély2011-02-24
    Nikola Tesla 2.02011-02-23
    Nikola Tesla 1.02011-02-23
    Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
    A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
    Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
    A főtitkár halála2011-02-21
    Nácik aranya2011-02-19
    ODESSA2011-02-18
    A romániai „forradalom”2011-02-18
    Templomosok2011-02-17
    A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
    WikiLeaks-konteók2011-02-15
    A Voynich-kézirat2011-02-15
    Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
    Mormon-összeesküvés2011-02-14
    Szabadkőművesek 2.02011-02-13
    Szabadkőművesek 1.02011-02-13
    Bilderberg-konteók2011-02-13
    Men in Black2011-02-12
    UFO-konspiráció2011-02-11
    Jim Morrison halála2011-02-11
    Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
    Roswell és az M-122011-02-09
    Bermuda-háromszög2011-02-09
    Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
    Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
    Népek Temploma2011-02-08
    Egy pápa halála2011-02-08
    A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
    A „tökéletes katona”-projekt2011-02-07
    A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
    A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
    Beatles-konteók2011-02-05
    John Lennon halála2011-02-05
    Philadelphia-kísérlet2011-02-04
    Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
    Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
    A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
    A Seuso-ügy2011-02-02
    Titanic-sztori2011-02-01
    Holdraszállás-konteók2011-01-31
    Marilyn Monroe halála2011-01-30

    Innen jöttök