2011-02-06–05:00

A Litvinyenko-gyilkosság

Mivel is zárhatnánk stílszerűbben ezt a gyönyörű évet, mint egy olyan konteóval, amelyben a klasszikus (és titokzatos hátterű) gyilkosság mellett felbukkan a nagypolitika, ismert közéleti személyiségek, a sugárzó anyag, s amelyben különféle titkosszolgálatok töltenek be nagyrészt (és mindeddig) tisztázatlan szerepet.

Oké, tudom: nincs benne se holdraszálló űrhajó, se teleportált hadihajó, se jégheggyel ütköző luxushajó, de még egy csókos szájú szexszimbólum sem, de érdekes lesz, higgyétek el!

Mai összeesküvéselméletünk főszereplője egy – minimum kettős – ügynök, aki azzal írta be magát a világtörténelembe, hogy ő az első (?) dokumentált halálos áldozata annak, amit a bulvárújságok, valamint Tom Clancy egyaránt nukleáris terrorizmusnak neveznének.

Hölgyeim és Uraim: következzék a Litvinyenko-gyilkosság!


Alexander Valterovics Litvinyenko a KGB, majd 1991 után az (egyik) jogutód, az FSzB (Szövetségi Biztonsági Szolgálat, vagyis az orosz elhárítás) szépreményű tisztje volt, aki a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni fellépés szakértőjeként egészen főosztályvezető-helyettesi beosztásig vitte a Lubjankában. Néminemű terepmunka után (egyes források csecsenföldi, mások dagesztáni műveletekről írnak) felfigyelnek rá (illetve jelentéseire) a Központban, s 1997-től az Értékelő-Elemző Igazgatóság azon szolgálatához kerül, amely a bűnszervezetek kapcsolatrendszerét hivatott feltérképezni.

Ekkoriban kerül közelebbi kapcsolatba Borisz Berezovszkij orosz üzletember-politikussal, aki az akkori orosz elnök (Borisz Jelcin) mellett működő Biztonsági Tanács egyik titkáraként elég komoly rálátással bírt minden olyan mocskos dologra, amiket józan kormányok alsó hangon 99 évre szoktak titkosítani. Berezovszkijról itt és most még csak annyit, hogy 2001 óta az Egyesült Királyságban él, ahol (a körülbelül egymilliárd fontra becsült magánvagyonával a háta mögött) politikai menedékjogot kért és kapott arra hivatkozva, hogy Putyin vadászik rá.

No, de vissza Litvinyenkóhoz.

1998 novemberében öt FSzB-tiszt (többek között Litvinyenko alezredes) nemzetközi sajtótájékoztatót tart egy moszkvai szállodában, ahol elég meghökkentő dolgokat állítanak az összesereglett újságírók előtt: beszámolnak arról, hogy parancsot kaptak Berezovszkij (valamint egy moszkvai ügyvéd, bizonyos Mihail Trepaskin) meggyilkolására, továbbá egy orosz üzletember fivérének elrablására. Verziójuk szerint minderre azért került (volna) sor, mert ezek az emberek bizonyítékokkal rendelkeztek arra vonatkozóan, hogy az orosz titkosszolgálatok keze könyékig benne volt több olyan oroszországi terrorcselekményben, amelyek elkövetőiként a hivatalos álláspont a csecseneket és más szakadár csoportok fegyvereseit azonosította.

Nem tudom, a szemmel látható közléskényszerben szenvedő öt titkosszolgálati ember mikor járt utoljára elmegyógyászati kivizsgáláson, de pszichiátriai állapotuktól függetlenül sejthették, hogy a dolognak következményei lesznek; egyetlen titokzatos szervíz sem nézheti ugyanis tétlenül, hogy állományának tagjai egyszer csak fogják magukat és ilyen horderejű állításokat a sajtó fülébe sugdosnak, függetlenül attól, hogy az állítások hány százaléka igaz és mekkora része fikció.

Egy hírszerző szervezet nem a nyugdíjas és szószátyár rózsakertészek klubja, úgyhogy ne lepődjünk meg azon, hogy az FSzB akkori főfőgóréja (bizonyos Vlagyimir Putyin – nem csak névazonosság!) üvölt, mint a sakál és másodpercek alatt kirúgja a cserfes szájú legényeket, akik közül ketten hiába viseltek csuklyát a sajtótájékoztató alatt, kábé 4 másodperc kellett az azonosításukhoz.

Litvinyenkóról hamarosan kiderülnek persze mindenféle disznóságok: a Cégtől történő távozását követően előzetes letartóztatásba kerül, mert hivatali visszaéléssel gyanúsítják. Mindez csak olaj a tűzre: Alexander egyre inkább úgy érzi, hogy küldetése van. Egyre nyíltabban és egyre részletesebben ad hangot abbéli véleményének, mely szerint például az 1999-es oroszországi lakóház-robbantások mögött is állami megrendelés van, mert Moszkva így akart ürügyet kreálni (és nemzetközi együttérzést kicsikarni) a második csecsen háborúhoz.

A lassan unalmasságig ismétlődő forgatókönyvből (sajtótájékoztató, majd letartóztatás, szabadulás, ismét sajttáj, újabb kihallgatás és lecsukás, újságcikk, stb.) Litvinyenkónak lesz hamarabb elege: 2000 novemberében (Ukrajna és Törökország érintésével, holmi MI6-os anyagi és logisztikai támogatással) családostól menedékjogot kér Londonban. Egy fél éves átmeneti állapot után 2001 tavaszán ezt meg is kapja, majd 2006-ban brit alattvaló, akarom mondani állampolgár lesz.

Angliai tartózkodása alatt sem tesz lakatot a szájára, sőt: egyre merészebb és merészebb kijelentésekkel szórakoztatja a brit (és a nemzetközi) közvéleményt, illetve a Secret Intelligence Service-t (ahonnan az egész komoly apanázsnak számító havi kétezer fontot rendszeresen kapja, cserébe azért, hogy őszintén és legjobb tudása szerint válaszol a jólfésült, és felváltva az MI5-tól, valamint az MI6-től érkező beszélgetőpartnerek valamennyi kérdésére).

Mivel a kétezer font nem kevés, de mondjuk négyezer az pont a duplája, hatezer meg a háromszorosa, Alexander szívesen mutatkozik titkosszolgálati szakértőként minden olyan alkalommal, amikor a népnek cirkuszra (és/vagy összeesküvéselméletre) van szüksége. Ily módon televíziós műsorokban, illetve újságok címoldalán fejti ki azon véleményét, mely szerint például a 2002 októberi moszkvai Dubrovka színházi terrorcselekmény (170 halott, 680 sebesült), a 2004 szeptemberi beszláni iskolai túszdráma (400 halott, 820 sebesült), vagy akár az örmény miniszterelnök 1999-es agyonlövése hátterében egyaránt az orosz titkosszolgálatok, illetve a moszkvai nagyhatalmi törekvések álltak, akárcsak jó barátja, Anna Politkovszkaja orosz újságírónő meggyilkolása mögött.

Rengeteg szabadidejében két könyvet is ír, amelyek elég szép példányszámban jelennek meg, s amelyek – természetesen – a világméretű orosz összeesküvést hivatottak bemutatni, élén Vlagyimir Putyinnal, aki mellett Lucifer, Oszama és Szaddám maximum ígéretes tehetségű tanoncok lehetnek terrorizmus- és gonoszság-szakon.

Alexander váltig állítja, hogy Putyin elnök személyesen adott utasítást a likvidálására, ettől függetlenül van olyan hét, hogy három író-olvasó találkozón vesz részt, ahol lelkes vidéki gazdálkodókkal közösen lehet szörnyűlködni a sátáni orosz oligarchák mesterkedésein (19,99 font + ÁFA, de a szerző személyesen dedikálja a leleplező könyvét, nagy tételben vásárlóknak jelentős kedvezmények).

Térjünk azért vissza a Politkovszkaja-gyilkosságra.

Anna Politkovszkaja orosz újságírót, aki a csecsenföldi állapotokról szóló tényfeltáró és leleplező cikkeivel elég sok borscsot (jó, csak vicc volt; borsot) tört az orosz politikai-katonai elit (és főleg Putyin elnök) orra alá, 2006. október hetedikén egy Makarovval (és négy golyóval) kivégzik a Moszkva belvárosában található lakása lépcsőházában, a liftben.

Litvinyenko (a tőle megszokott kategorikus kijelentésekkel és lendületes stílusában) rögtön tálalja is a tuti megoldást: Putyin személyesen adott utasítást az újságíró meggyilkolására, s az erre vonatkozó tárgyi és egyéb bizonyítékok hamarosan a rendelkezésére fognak állni!

Három hét múlva (2006. november elsején dél körül) a londoni Millenium Mayfair Hotel bárjában találkozik két „üzletemberrel”, egykori FSzB-ügynökökkel (Dimitrij Kovtunnal és Andrej Lugovojjal), akikkel másfél órán keresztül beszélgetnek, iszogatnak, nosztalgiáznak a régi szép időkről, mialatt a két orosz egy borítékot ad át neki.

Ugyananaznap késő délután egy londoni, japán ételspecialitásokat felszolgáló étteremben előre egyeztetett randija van Mario Scaramella olasz tudóssal (itt balra), aki magánnyomozást folytat a Politkovszkaja-gyilkosság mentén. Scaramella érdekes arc, róla majd még mesélünk. Mindenesetre nagyot esznek és isznak, beszélgetnek, jól érzik magukat. Az olasz egy papírt mutat neki, amelyen (Scaramella állítása szerint) azoknak a neve szerepel, akiket az orosz titkosszolgálat felvett a halállistára; Litvinyenko és Scaramella neve mellett még Berezovszkij és Politkovszkaja is szerepel.

És innen felgyorsulnak az események, tessenek nagyon figyelni!

A japán étteremből este nyolc óra körül jönnek el. Este fél tizenegykor Litvinyenko erős gyomorfájásról panaszkodik: görcsei vannak, hányingere, szédül. A mentősök nem tudják, mi a franc baja lehet, mindenesetre kórházba viszik a kínokban fetrengő Alexander Valterovicsot. Mire a rohamkocsi leparkol a sürgősségi bejárat előtt, a brit elhárítás emberei már intézkedtek egy külön kórterem, illetve a 24/24-es fegyveres őrzés vonatkozásában.

A november 23-i haláláig Litvinyenko még több interjút ad újságoknak, rádióknak, tévéknek (többek között a BBC-nek), amelyben Putyinékat (közelebbről az FSzB-t és annak külföldi hírszerzéssel foglalkozó testvérszervezetét, az SzVR-t) vádolja megmérgezésével. A haja kihullik, fogai meglazulnak, bőre egyre sápadtabb és sápadtabb lesz, naponta egy-másfél kilót fogy, de orvosai a mérgezésről nem tudnak (vagy nem akarnak) részleteket mondani.

Boncolását követően szenzációs hír szivárog ki a University College Hospital falai közül: a patológiai vizsgálatok során szervezetében jelentős mennyiségű 210-es izotópú polóniumot találnak. Ez az erősen radioaktív anyag a természetben nem található, kizárólag laboratóriumi körülmények között lehet előállítani; a szovjetek (később az oroszok) előszeretettel használták például űrjárművek belső hőforrásaként.

A rendőrségi nyomozás megállapította, hogy a „jelentős adag” (massive dose) polónium egy teásedény közvetítésével (naná, elvégre mi is lehetne más közös nevező az orosz és az angol kultúrkörök metszéspontjában…), szóval egy teáskanna stílszerű közvetítésével került Litvinyenko szervezetébe, méghozzá a Millenium Hotel bárjában, s a zsaruk abbéli véleményüknek adtak hangot, hogy Alexander barátunk nem fogyókúrás célzattal vette magához a sugárzó anyagot, hanem tudta és beleegyezése nélkül itatták meg vele.

Mi sem természetesebb, mint az, hogy a New Scotland Yard mindenkit alaposan kihallgatott és feltérképezett, akivel élete utolsó periódusában találkozott: a két oroszt (Kovtunt és Lugovojt), az olaszt (Scaramellát), sőt, Berezovszkijt is. Az orvosi vizsgálat során kiderült, hogy a két orosz és az olasz egyaránt kaptak egy-egy löket polóniumot, de ez egyikük esetében sem bizonyult halálosnak. Mivel az ügyet komoly érdeklődés övezte, és nem csupán a közvélemény, hanem a nagypolitika oldaláról is, a rendőrség mindent megtett annak érdekében, hogy a lehető legjobb eredményt érjék el.

A német zsarukkal is felvették a kapcsolatot, akik megállapították, hogy Hamburgban, abban a lakásban és gépkocsiban, amelyeket a két orosz üzletember közül az egyik (Kovtun) bérelt 2006 nyarán és őszén, szintén kimutathatóak a polónium nyomai.

Litvinyenko halálos ágyán megismételte a Putyinra, mint első számú felelősre vonatkozó szavait, emlékeztetve tátott szájjal hallgató közönségét, hogy az orosz államfő 2006 júliusában (a hatályos antiterrorista törvényre alapozva) egy olyan elnöki rendeletet írt alá, amely az orosz különleges szolgálatokat felhatalmazza arra, hogy bárhol a világon lecsapjanak „Oroszország ellenségeire”, akár meg is semmisítve őket.
Szergej Mironov, az orosz törvényhozás felső házának, a Szövetségi Tanácsnak az elnöke egy sajtóbeszélgetés során – újságíró kérdésre válaszolva – félmosollyal az ajkán felhívta a figyelmet, hogy a Politkovszkaja és a Litvinyenko-gyilkosságra röviddel Putyin nyugat-európai körútja előtt került sor. Az újságírók rögtön továbbfejtették a ki nem mondott gondolatot, mely szerint a két esemény arra (is) szolgált volna, hogy megmutassa a művelt Nyugatnak: Oroszország valóban bárhol le tud számolni ellenségeivel, és nem tűri, hogy beleugassanak belső ügyeibe. Ugyanazokban az órákban, amikor Litvinyenko az utolsókat rúgta londoni kórházi ágyán, Moszkvában agyonlövik Movladi Bajszarovot, a csecsenek egyik karizmatikus vezetőjét, aki ugyancsak Putyin-ellenes szövegeivel írta be magát a Kreml kedvencei közé.

Az egyik – főleg Anatolij Csubajsz, Pétervár egykori főpolgármestere köreiben népszerű – alteória szerint a két gyilkosságért pont Putyin moszkvai ellenfelei a felelősek, mert így akarták a nemzetközi közvélemény szemében lejáratni az orosz elnököt, tudván, hogy mindenki őt teszi majd felelőssé.

A BBC egyik rádióállomásának adott interjújában Jurij Svetz, egykori FSzB-tiszt (elég sokan vannak ilyenek ebben a sztoriban…) azt állította, hogy Litvinyenkónál (annak megmérgezése előtt pár héttel) a saját szemével látott egy „Jukosz” feliratú mappát, amelyre a polónium későbbi áldozata úgy vigyázott, mintha valódi kincs lenne; ebben – így Svetz – olyan bizonyítékokat tartott, amelyek alkalmasak lettek volna „alapjaiban megrengetni fél Eurázsiát és összeugrasztani egymással nemcsak embereket, hanem államokat is”. A Jukoszt mellesleg 2006 augusztusában nyilvánították hivatalosan fizetésképtelenné, és a befektetők úgy 20 milliárd dollárjuk után sírhattak. A Jukoszról egy Hodorkovszkij nevű ember mesélhetne rengeteg mókás dolgot, már ha ráérne ilyen léhaságokkal törődni abban a távoli szibériai fegyházban, ahová a Sors (akarom mondani Putyin elnök akarata) sodorta.

Hja, ilyen az egyszerű, kétkezi orosz milliárdos élete: egyszer fent, másszor munkatábor.

Az NBC Dateline című műsorában Oleg Danilovics Kalugin (igen, ő is exkágébés, méghozzá vezérőrnagyként ment nyugdíjba és évekig a KGB amerikai fedett műveleteiért volt felelős), szóval Kalugin szerint Litvinyenkót a hajdani KGB-FSzB munkatársak bajtársi szövetsége, a Méltóság és Becsület nevű szervezet tette el láb alól, mert simán árulót, a Cég árulóját látták benne.

Az orosz hazafiak is hallatták a hangjukat. Természetesen ők sem hisznek a Putyin által kifundált/kezdeményezett/jóváhagyott gyilkosság elméletében, hanem inkább azt valószínűsítik, hogy Litvinyenko egy kisstílű sugárzó anyag-csempész lett volna, aki még ahhoz is hülye volt, hogy az általa Oroszországból kivitt, és az IRA (vagy a kurdok, esetleg a tamilok, Irán, Észak-Korea, stb.) számára áruként felkínált polóniumot (amelyből egy korrekt kis piszkos bomba lett volna elkészíthető) egy normálisan záródó, kellőképpen szigetelt tartályba tegye. Sima szakmai baleset – mondják; utólag a britek vették rá Litvinyenkót, hogy próbálja meg ráverni a balhét Oroszországra és annak elnökére.

Azt ígértem, hogy Scaramelláról még mesélek egy-két apróságot. Nos, ez az olasz tudós nem mellesleg a nukleáris terület (!) egyik szakértőjének számított hazájában azelőtt, hogy politikai nyomozóként elkezdje feszegetni a pofonosláda tetejét. Az ő nevéhez fűződik az a politikai bomba is, mely szerint Romano Prodi (az Európai Bizottság egykori elnöke, hajdani többszörös olasz miniszterelnök) a hatvanas-hetvenes években a KGB egyik legjobban fizetett nyugati informátora volt. Ezt a hírt különben azóta nem sikerült megnyugtatóan sem megerősíteni, sem cáfolni (én legalábbis nem olvastam róla); tény, hogy az Európai Parlament is foglalkozott a témával, ami azt mutatja, hogy nem csak egy sima bulvárkacsáról van szó.

De megint elkalandoztam; biztosan az előszilveszteri hangulat teszi. Bocs.

A Scotland Yard érezte, hogy a Litvinyenko-ügyben sokkal több forog kockán, mint egy egykori orosz elhárító meggyilkolása. Aprólékos, több száz embert megmozgató nyomozás után 2007 májusában a brit koronaügyészség hivatalosan is tájékoztatta orosz partnereiket, hogy megalapozottan gyanúsítják Andrej Lugovoj orosz állampolgárt, leszerelt (?) FSzB-tisztet az emberöléssel. Az idézés 2007. május 28-án meg is érkezett Moszkvába, de az ügyben maga Putyin elnök jelentette ki, hogy „őrült és megalapozatlan lépés”. Egy hónapra rá az orosz legfőbb ügyész, Jurij Csajka hivatalosan is megtagadta Lugovoj kiadatását a britek felé. Informálisan azt is London tudomására hozták, hogy mindaddig, amíg a britek Berezovszkijt nem toloncolják vissza Oroszországba, nem is érdemes tovább erőlködniük.

Ezzel párhuzamosan az FSzB is ellentámadásba lendült: nyilvánosságra hozták, hogy „a maguk módján ők is nyomozni kezdtek azon hírek alapján, amelyek szerint Litvinyenko az MI6 ügynökeként milyen további károkat okozott Oroszországnak”. Lugovoj erre még rá is tett egy lapáttal, amikor kijelentette: a brit hírszerzés őt is megpróbálta beszervezni és egész vagyonokat ígért neki, ha Putyinra és/vagy a többi orosz állami vezetőre nézve terhelő (de minimum kínos és botrányos) információkkal szolgál. Mindenesetre Lugovoj (itt jobbra) indult a 2007 decemberi képviselőválasztásokon és be is jutott a Dumába, úgyhogy 2011-ig érinthetetlen (ha Putyin is úgy akarja persze).

Paul Joval amerikai orosz-szakértő a következőképpen foglalta össze a Litvinyenko-ügyet: „Moszkva világos üzenetet közvetített a Nyugat (és az egész világ) felé: aki keresztezi útjaikat, aki a Kreml ellenében emel szót, aki nyilvánosságra akarja hozni mindazt a mocskot, amit róluk tud, semmi jóra ne számítson. Nincs a világon olyan ember, szervezet vagy állam, aki vagy amely meg tudná akadályozni őket abban, hogy a maguk módján lerendezzék a tartozásokat”.

És a végére egy kiegészítő konteó.
Persze az sem biztos, hogy ebben a koporsóban, itt fent, valóban volt egy test;  senki ne vegyen polóniumot arra, hogy Litvinyenko (aki élete utolsó (?) hónapjában áttért az iszlám hitre és temetési szertartása is a mohamedán rítusok szerint folyt) meghalt. Lehet, hogy a brit (vagy amerikai) tanúvédelmi program alanyaként új arccal, névvel és személyazonossággal él valahol a nagyvilágban, cserébe a Jukosz (vagy bármiféle más) feliratú dossziéban található információkért, amelyeket – egyelőre – senki nem akar felhasználni a nagyhatalmi játszmákban. És a látványos, három hétig tartó állítólagos agóniája csak arra volt jó, hogy elaltassák a gyanakvást és előkészítsék a terepet, a plasztikai sebészt, megvegyék a villát a Bahamákon, kioktassák a családot, megtanulják a fedősztorikat, elsajátítsák a legendát, elvarrják az elvarrható szálakat…

Az az érzésem, hogy fogunk még hallani a dologról.

Ha Putyinnal teáztál a múlt héten és elmondta a frankót az üggyel kapcsolatban, rohanj egy orvosi kivizsgálásra, majd oszd meg velünk a kommentekben. Ha magával Litvinyenkóval tetted ugyanezt, az még érdekesebb!

És lévén, hogy ez volt az idei utolsó poszt, szeretnék minden olvasómnak, kritikusomnak, (ki)oktatómnak és szurkolómnak nagyon boldog, konteókban gazdag új esztendőt kívánni!

Kategória: EgyébCímkék: , , ,

105 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 105. rdos — 2020-10-02 17:18 

Kicsit off és nem biztos hogy olvassa bárki is, de leginkább még ide illik.

Navalníj és a novicsok. Ja? És elérkeztünk oda hogy újra kell a Szabad Európa Rádió (helyett egy webes periódika).

https://www.szabadeuropa.hu/a/navalnij-mergezes-putyin-oroszorszag-kreml-novicsok-berlin/30868186.html

Az orosz választ a cikkből idézem.

„Moszkva is reagált az interjúra

Órákkal a Spiegel-interjú megjelenése után az orosz parlament alsóházának elnöke reagált Alekszej Navalnij állításaira. Vjacseszlav Vologyin azt mondta, hogy az ellenzéki politikus a nyugati országok megbízását teljesíti, és valójában Vlagyimir Putyin, az orosz orvosok, és a pilóták mentették meg az életét. Az orosz politikus szerint „szégyenteljes alak”, aki mást mer állítani.”

Ezzel a féligazsággal nem is vitatkozom, azt azért megkérdezem hogy a barbadosi titkos szolgálat lehetett a mérgező? Mennyire hihető hogy a barbadosi titok szolgák ennyire aktívak Oroszországban? Másképpen kérdezem. Ki mérgezte meg Navalníjt?

On

 104. tiboru — 2016-06-03 08:55 

Amit eddig is tudtunk, de Gordon Brown már a második brit miniszterelnök, aki megerősíti:

http://index.hu/kulfold/2016/06/02/ujabb_gyilkossagot_tervezett_a_kreml_nagy-britanniaban_arulta_el_a_volt_kormanyfo/

 103. orokkuruc — 2016-01-27 10:47 

egy brit vizsgálati jelentésből az derült ki, hogy Alekszandr Litvinyenkót azért mérgezhették meg, mert korábban pedofíliával vádolta meg Vlagyimir Putyint.
http://24.hu/kulfold/2016/01/22/pedofiliaval-vadolta-meg-putyint-halala-elott-litvinyenko/

 102. tiboru — 2016-01-21 17:04 

 101. rdos — 2015-03-20 09:10 

http://www.origo.hu/nagyvilag/20150319-vallani-keszul-a-litvinyenko-gyilkossag-egyik-gyanusitottja.html

„Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten a „nemzetnek tett szolgálataiért” kitüntetésben részesítette Andrej Lugovojt.” 🙂 Hogy erről miért jut eszembe Pelikán eftárs.

Virág elvtárs: Mi egy nagyon szép vallomást várunk magától, Pelikán elvtárs!
Pelikán: Elnézést, Virág elvtárs, ez az ítélet!
Virág elvtárs: Ejnye, az álmatlan éjszakák…

 100. zizzi — 2015-01-29 14:25 

@rdos:
98
ha mar OFF -errol ugyan mar soxor volt itt szo:

Egy osztrák lap szerint az Ukrajnában gyilkolászó profik nagy része külföldi állampolgárságú.

Obama kijelentette, hogy nem áll szándékában az USA fegyveres erejét Ukrajnában bevetni a kialakult krízishelyzet megoldására, inkább Európa más területein erősíti meg a csillagos-sávos lobogó hadainak létszámát. Csakhogy kijelentésével szöges ellentétben áll az, amit tesz. Ugyanis nem feltétlenül szükséges amerikai katonákat Ukrajnába küldeni, annál is inkább, mert már éppen elegen vannak ott, a hírhedt Academi, korábban Blackwater és annak egy alegysége, a Greystone zsoldosok képében.
(….)
Forrás: https://kuruc.info/r/6/138802/
ON….

 99. zizzi — 2015-01-29 14:22 

Példátlan mértékű besugárzás okozta Litvinyenko halálát
Ezt mondta a néhai orosz állambiztonsági tiszt nyolc évvel ezelőtti londoni meggyilkolásának körülményeit feltárni hivatott brit bírói vizsgálat szerdai meghallgatásán a holttestet annak idején megvizsgáló patológus szakértő. Nathaniel Cary, a brit belügyminisztérium patológusa a hosszú ideje feszült figyelemmel várt, előző nap kezdődött vizsgálat második munkanapján kijelentette: a sugárzás mértéke miatt Litvinyenko halottkémi szemléje valószínűleg a legveszélyesebb volt, amelyet a nyugati világban valaha is elvégeztek. A szakértő elmondta: a holttestet át kellett szállítani egy olyan helyszínre, amelyet felszereltek sugárzásbiztonsági eszközökkel, ő és kollégái pedig a vizsgálat elvégzéséhez teljes sugárzásvédelmi öltözetet viseltek. (MTI)
Forrás: https://kuruc.info/r/4/138803/

 98. rdos — 2015-01-29 13:01 

@h1jcsaba: 97. Persze hogy terelés. Persze ettől még a vád, Putyin utasítása a polóniumos kivégzésre, az efeszbé-Putyin köztörvényes maffia kapcsolatai, az még akár igaz is lehet. 🙁 Röviden, nincs mit egymás szemére vetniük. A linkelt kép győzött meg róla. 🙂

http://bolhapia.tumblr.com/image/109473741123

Mariupolban, meg korábban a két keleti megyében az orrunk előtt játszódik le a jól ismert hidegháborús forgatókönyv.

Van egy „legitim” gazember slepp” (Janukovicsnak hítták ha jól rémlik), meg van egy még csak meg sem nem választott, szintén „gazember slepp”. Az amik és a „szabad világ” támogatják az egyiket, az oroszok a másikat. Közben a civilek hullanak mint a legyek :-(, az egymásnak feszülő fegyveres erők pedig leamortizálják a térséget a kőkörszakba (reptéri képek drámaiak). 🙁

Egy piszok nagy különbség azonban a hidegháború és a mostani között van. Ezúttal a civil áldozatok között sok ukrajnai orosz, vagy magát ugyan ukránnak valló, de oroszul beszélő – számoló – álmodó ember is van. Ennyit arról, hogy Putyin az orosz nemzet érdekét védi. 🙁

Boccs az offért, csak hogy a terelést terelhessem. 🙂

 95. minoka — 2015-01-28 22:24 

De miért most?

 92. petiba — 2014-01-27 19:15 

@tomace:

Pl. leszakadt a fürdőköntös öve a vízvezetékről.

 91. tomace — 2013-03-26 12:27 

Állítólag felakasztotta magát, bár azt nem értem, hogy akkor hogy találhatták meg holttestét a fürdőkádjában…

 90. abigel — 2013-03-25 20:13 

@igazitrebics: :DDD

 89. igazitrebics — 2013-03-24 19:18 

Lehet, hogy fegyvertisztítás közben, véletlenül kétszer hátba lőtte magát? Ez egy bevált móccer!

 88. abigel — 2013-03-24 08:55 

@yenoee: azért nem vennék rá mérget (hogy stílszerű legyek:)

 84. rebel — 2012-11-09 04:11 

Érdekes párhuzam Rosa-Flores-el…ti. ő is iszlám hitre tért ugyebár…

 82. 178996 — 2011-02-06 14:19 

[wazelin](#11153980):

Gondoltam rá, ki is próbáltam, de nagyon hülyén nézett ki a bevezető és a nyitókép környékén…

Úgy voltam vele, hogy aki olvasta, annak már a legelején beugrik, aki meg nem, az úgyis végiggörgeti.

 81. wazelin — 2011-02-06 13:34 

Csak egy apróság, hogy nem lenne jobb, ha az a felirat minden régi cikk tetejére kerülne, hogy korábban egy másik blogon is megjelent?

 80. sztupi — 2011-01-10 12:39 

@Stupidella: En is kernem tisztelettel

 79. rdos — 2011-01-01 21:13 

Miért polónium (szs.) kérdéshez megkésett adalék. Valahol olvastam, vagy hallottam, a polóniumot mintha csak két atomhatalom lenne képes előállítani, vagy az van, hogy csak ők állítják elő (USA és Szu).

És igen, nagyon drága anyag. Ha emlékem a „két lehetséges előállítóról” nem csal akkor a polónium melletti választás „névjegy” volt a kágébéefeszbé részéről. Már persze ha nem az amik (USA) voltak 🙂

 77. gothmog — 2010-07-13 15:25 

@eMM2: Igaz, félreérthető voltam. Úgy értettem „úgy látom, más szerint sem gáz beszólni egy év után, úgyhogy akkor én is”.

 76. eMM2 — 2010-07-12 12:22 

@gothmog:

Miért lenne gáz beleszólni egy év után? Úgyis nyári szünet van.Akinek van esze no meg pénze is hozzá ne menjen Görögországba meg a mediterrániumba.Ott még dúrvább ez a rohadt hőség.Meg a gyilkos nap(erről is lehetne konteó ózonlik meg ilyenek:)

Az Norvégiába megy, vagy Izlandra(bár ott meg vulkán van de parlagfű nincs)

 75. gothmog — 2010-07-11 15:16 

@Nyeznajka: írjuk ide ezt is (ha már feljött ez a régi poszt és nem gáz egy év csúszással beleszólni):

A polónium tulajdonságai (wiki):

hu.wikipedia.org/wiki/Pol%C3%B3nium

(bocs ha már szerepelt)

A Polónium(210)-nek 138 nap a felezési ideje. Szóval nem bomlik olyan gyorsan. A furcsa inkább az, hogy állítólag a halálos adagja 1mg, ezzel a figurával meg a hírek szerint megitatták az ötvenszeresét, és utána még hetekig éldegélt.

@eMM2: És nem csak az ára miatt, hanem mert durván radioaktív anyagként nem is olyan egyszerű kezelni, tárolni, adni-venni, meg ilyenek.

 74. eMM2 — 2010-07-10 15:59 

Meg ez a polónimus cucc marha drága is.Tehát nemcsak hogy tescóban nem lehet kapni de nem is tellik rá minden mezei ügynöknek.Csak ha a főnökeitől kapja.

Mindenesetre jókis bélelt tea orosz módra.

 73. tiboru — 2010-02-02 08:20 

@miklos.rabai:

Juscsenkót (és az ukrán belpolitikai helyzetet) idehaza annyira nem ismerjük, ezért nem tartom valószínűnek, hogy túl nagy érdeklődés övezné a posztot. A világpolitikai hatása meg viszonylag kevés az ottani eseményeknek (az ukrán-orosz gázvitát leszámítva).

Ukrán konteósok biztosan már kivesézték a témát 🙂

 72. miklos.rabai — 2010-02-02 05:38 

@tiboru: Mellesleg ha már mérgezésről van szó: akkor írtál-e már a Juscsenko elleni merényletről? Szívesen olvasnék arról is.

 71. miklos.rabai — 2010-02-02 05:37 

@tiboru: A kérdés ezek után csupán az: hogy lehet, hogy te még élsz? 🙂

Na de komolyan, végigolvasva a kommenteket, megfogott a szemöldök, meg a mellkasszőr problémája… A kemoterápia során a szőrzet teljesen szabálytalanul hullik, ezért, hogy a betegeknek elfogadható kinézete legyen, saját maguk intézik el a sérót, vagyis lenyíratják totál kopaszra magukat… Így maradhat azért szemöldök és mellkasszőr, nem? Ahhoz azért nem nyúlnak hozzá a betegek, bár előbb-utóbb az is kihullik… De szegény krapeknál erre nem volt már idő…

A másik dolog ami eszembe jutott: azt írtad, hogy mind a 2 orosz, mind az olasz pasi kapott sugárzást. Honnan? Ha a 2 orosz a gyilkos akkor őket értem, de az olaszt akkor sem… Elképzelhető, hogy Litvinyenko volt itt a sugárforrás? És ha ő volt az, akkor miért nem kapott más (mondjuk a felesége) is belőle?

 70. tiboru — 2009-12-16 22:54 

@Nyeznajka:

Amúgy meg tényleg „csak” Szobcsak helyettese volt 1990-től, igazad van.

 69. tiboru — 2009-12-16 22:48 

@Nyeznajka:

OFF

Nyeznajka = Nemtudomka?

Ó, annak idején olvastam a kalandjairól, de már csak a Nemtudomka Napvárosban cím maradt meg, a cselekményből meg semmi…

 68. Nyeznajka — 2009-10-26 09:48 

Alig 10 hónappal megkésve:

polónium: mivel radioaktív anyag állítólag marha gyorsan lebomlik. szakértők szerint Litvinyenkonál is csak azért sikerült kimutatni/azonosítani, mert nagyon gyorsan kórházba került, és csak találgatni lehet, hogy hány rejtélyes haláleset írható a polónium (és a KGB) számlájára.

illetve egy kis javítás: én nem tudok róla, hogy Csubajsz lett volna Pétervár főpolgármestere. a Wikipédia szerint a leningrádi tanácselnök első helyettesi poszjáig vitte, ám az igazán jelentős, hogy Jelcin alatt miniszterelnök-helyettes, majd az elnöki adminisztráció feje volt. Ő az (elszabott) orosz privatizáció atyja…

egyébként jól összeszedett poszt, kiváló blog, meg minden… 😀

 67. flimo13 — 2009-01-21 03:41 

@mizrolist: Nem-e lehet egyszerűen szállítani? Papírba csomagolom, és kész, nem lássa’ a detekrot.

@bryan: Nem, nem lenne halott. Gimis fizika..

@dex.ion: atya gatya, durva, ha már az fbi-nál is ennyire hülyék.

 66. Félkupica_Fehér_Főnök — 2009-01-11 23:10 

@tiboru: Markovot egy fegyverré átalakított esernyővel lőtték meg.

A hozzászólás aljára belinkeltem a golyót, amit emlékeim szerint ricinnel töltöttek meg és ezt a kis lyukakon keresztül fokozatosan adagolta az áldozatnak.

http://www.origo.hu/i/0807/20080725georgimar3.jpg

 65. Stupidella — 2009-01-06 15:28 

@nemvagyokkocsog:

Elküldtem Neked is, de semmi reakció, hogy megkaptad-e.

 63. Teddy Bagwell (törölt) — 2009-01-04 14:21 

én is @Stupidella

 62. Zig Zag — 2009-01-03 19:05 

A Jégtörö nekem is megvan elektronikusan (pdf) és magyarul. De úgy elmentettem, hogy azóta se találom 🙁 Mondjuk nyomtatott változat is rendelkezésre áll.

 61. MTi — 2009-01-03 18:23 

@Zig Zag: Igen: a hangsúly az amatőrön van, az akvarista meg idézőjelben… 🙂

 60. tiboru — 2009-01-03 17:15 

@Stupidella:

Én kérném…

 59. Stupidella — 2009-01-03 15:59 

@Zig Zag:

elektronikus formában magyarul is megvan Szuvorovtól a Jégtörő, az Akvárium és az M-nap. Ha kell valakinek, szívesen eljuttatom emailben.

 58. Zig Zag — 2009-01-02 23:03 

MTi, nem is tudtam rólad, hogy te is amatőr akvarista vagy 🙂

 57. MTi — 2009-01-02 09:28 

@Zig Zag: Akkor nagyon fogok vigyázni a saját Akvárium-példányomra – Tiltani fogom hogy bárki is rátegye a kezét. 🙂

 56. Zig Zag — 2009-01-01 18:58 

@szs.: Ha a szádba veszed, így van – de nem akarok gusztustalankodni 🙂

 55. Zig Zag — 2009-01-01 18:57 

@MTi: 1989 és 91 között kiadtak jó néhány olyan könyvet, amik addig a 3T-ből az utolsóba (tiltott) tartozott. Aztán a könyvek elfogytak, a kiadók is eltűntek és azóta nem lehet ezekhez a könyvekhez még antikváriumban sem hozzáférni – a másfél méter hosszú előjegyzési lista miatt úgy 3000 forró nyarára várható hogy sorra kerül az ember. 🙁

Az én Akvárium példányomat egy kedves barátomtól teljesen véletlenül kaptam anno.

A híresztelések ellenére nem számítok Rezun szakértőnek. Pár könyvét olvastam, kb ennyi. Az is igaz, hogy csípőből nem hazugozom le az ipsét, mint Z.I. az orosz ejtőernyősök nagy szakértője. Mondjuk úgy: sokkal toleránsabb vagyok vele szemben és empatikusabb módon közelítem meg, mint sokan mások. Az viszont igaz, hogy Rezun eléggé megosztja a közvéleményt – a története alapján persze ezen nincs is mit csodálkozni. Azt is el tudom képzelni, hogy dolgoztak is rajta szépen Moszkvában, egyebek mellett a D csoportfőnökségen 🙂

 54. szs. — 2008-12-31 22:50 

Polónium nem kapható a Tescoban? Pedig erre tényleg igaz lenne a szlogen, hogy „a legkisebb is számít…” 🙂

 53. csurtus — 2008-12-31 19:46 

@Before:

Nagyon ott lehettek azok a srácok annó abban a moszkvai általános isiben politechnikaórán 🙂

 52. Before — 2008-12-31 16:25 

Tiboru: amennyire tudom, az esernyő végébe egy kis kilövőszerkezetet építettek, ami egy 1mm átmérő körüli mérgezett golyót lőtt az ember lábába.

Konteókban gazdag, boldog újévet!

 51. Before — 2008-12-31 16:22 

Putyinnal csak úgy teáznék, hogy magam viszem a lezárt termoszban a teámat és csak én iszok belőle, közben pedig folyamatosan a kezemben tartom.

Ez az ellen is véd, ha putyinnak beadnak ellenmérget, aztán nyugodtan iszik a megmérgezett teámból. De leginkább semmit se csinálnék a putyinnal, még csak a közelébe se szeretnék kerülni.

 50. MTi — 2008-12-31 13:38 

@Zig Zag: Szia ZZ! Jó, hogy benéztél – tiboru már jelezte, hogy Szuvorov-szakértő vagy. Szerintem is az atipikus, hogy ő még él.

Az Akváriumot olvastam még anno a 90-es évek elején/közepén – sajnos számomra nem teljesen világos, hogy mennyi a valóság és mennyi a fikció. Meg felvetődik a szándékos szivárogtatás lehetősége is.

Remélem a lemilen v. máshol lesz a szovjet/orosz szolgálatokkal behatóbban foglalkozó poszt is – hiszen ezek tevékenysége valóságos „aranybánya”.

 49. Zig Zag — 2008-12-31 13:10 

@MTi: Viktor Szuvorov alias Rezun története is tipikusnak mondható. A szokatlan az, hogy ő még él.

Egy sor könyvet publikált, amiből néhány van magyarul is – Akvárium, Jégtörő, Az M nap. Elektronikus formában pedig oroszul és angolul itt számos könyve olvasható is: militera.lib.ru/research/

 48. Zig Zag — 2008-12-31 13:01 

Hiába, tiboru, most aztán bemetszettek – radiris legalábbis.

Olvastam valami olyasfélét, hogy ez a Polonium nem kapható a Tesco-ban. Az a néhány hely pedig ahol van ilyen, jelentősb részben található a legnagyobb országban. Tehát ez is üzenet.

Másrészt azt is olvastam valahol, hogy itt legfeljebb miligramm nagyságrendű Polonium az elegendő anyag, amivel a kívánt hatás elérhető. Szóval nagyon nem kellett turmixolni azt a teát.

 47. Rocko- — 2008-12-31 12:44 

szs. · omagyar.blog.hu 2008.12.30. 19:59:16

ne hagyd, h cseréljenek. 😀

nem tom hogy vagy vele, de én inkább iszok úgy, h ő előttem bizonyít, mint sem azt, h utánam ő is meghal. 😀

ráadásul ha utánam iszik, akkor nm is biztos, h iszik, visszamondhatja, viszont ha ő van előbb, akkor én dobhatom el a bögrét.

de lehet h egyedül vagyok ezzel, h nem „eső után köpönyeg”ben gondolkodok. 🙂

 46. Zig Zag — 2008-12-31 12:12 

Ez a könyv erről szól: ISBN 9789635307876. Olvastam, és elég jó a témában.

 45. tiboru — 2008-12-31 11:22 

@radiris:

Hinnye, beletrafáltál 🙂

Vagy már te is az Azok táborát gyarapítod, azért tudsz ilyeneket?!

 44. szs. — 2008-12-30 18:59 

Rocko: ha utánam iszik, akkor azt issza, amit én is ittam. Ha előttem, ki tudja, mi történik a bögreváltás alatt a teával.

Amúgy meg lehet, hogy az ufók voltak – összekombinálták, hogy az űrszondákat is ez az anyag hajtja, érezték, hogy az emberünk kezd kimerülni a sok pénzkereséstől, és akartak neki egy kis plusz erőforrást adni. 🙂

 43. Rocko- — 2008-12-30 18:40 

tiboru · lemil.blog.hu 2008.12.30. 10:07:44

értem. meg sejtettem is, h azért nem igazán /7, mert ha jól emlékszem nem húzta 1 hétig, csak a 24/ elfogadotabb forma. 🙂

tiboru · lemil.blog.hu 2008.12.30. 10:35:23

„Igen, ezen én is elgondolkoztam: miért a sugárzó anyag?”

csernobil utána könnyű volt beszerezni. 😀

szs. · omagyar.blog.hu 2008.12.30. 11:54:17

„Putyinnal teázni meg csak úgy, ha _utánam_

iszik a bögrémből. :)”

nem inkább előtted? 🙂 utána már nem sokat ér. 😀

dex.ion · abend.blog.hu 2008.12.30. 13:32:32

:DDDD

 42. Rókakígyó — 2008-12-30 17:26 

Érdekes az előző illesztés, de működik

 40. Rókakígyó — 2008-12-30 17:19 

a makarovot be lehetett volna linkelni azért:)

íme:

http://www.makarov.ch/images/Pistol/HQ/Pistol_Makarov_Arsenal_01_left.jpg

de lehet, hogy nem pont ilyen volt.

 39. Rollende Landstrasse — 2008-12-30 13:25 

Ez a blog legbékésebb bejegyzése. Úgy látszik, abban mindenk hozzászóló egyetért, hogy itt az összeesküvés nem maradt meg elméleti szinten.

 38. dex.ion — 2008-12-30 12:34 

@bryan: „Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda szakértői elképzelhetőnek tartják, hogy Litvinyenko gyilkosai maguk is komoly sugáradagot kaptak, mert nem képezték ki őket a sugárzó anyagokkal való bánásmódra.”

http://www.origo.hu/nagyvilag/20061209litvinyenko.html

 37. dex.ion — 2008-12-30 12:32 

@radiris: sose higyj vkinek, aki a 90-et négyszer húsz + 10nek mondja:)

 36. kvarcman — 2008-12-30 12:24 

Hárásó hárásó tiboru elvtárs. Csák így tovább lenni írni. Inni sok vodká újévkor, de ném túl sok hogy lenni erő folytatni blogokát!

 35. bryan — 2008-12-30 12:01 

„Hja, ilyen az egyszerű, kétkezi orosz milliárdos élete: egyszer fent, másszor munkatábor.”

Ez egy ezüst Rejtő-díjas mondás (arany csak Rejtőnek magának volt, mig el nem nyerték tőle makaón)

Engem az érdekelne, mi lett a két vállalkozóval, akiktől a polonium származott. Hasadóanyaggal ölni elég költséges meg kockázatos buli, csak azért hiszek nehezen a csempészes sztoriban mert akkor már a két „vállalkozó” is halott lenne. Mindent összevetve ez az eset egy nagyon szép konteo alapanyag.

 34. radiris — 2008-12-30 11:49 

@balazst: francia nyelvterületen (F, B, Svájc francia kantonjai, Québec) írják így, illetve mondják, hogy vingt-quatre sur vingt-quatre, ha azt akarják kifejezni, hogy a nap 24 órájában, szünet nélkül. A szerző lehet, hogy franciás 🙂

 33. balazst — 2008-12-30 11:43 

OFF

24/7 (a nap huszonnégy órájában, a hét minden napján, azaz non-stop). A 24/24-nek nincs értelme.

ON

Jó a cikk, gratula.

 32. tiboru — 2008-12-30 11:28 

@MTi:

Köszönöm/köszönjük, neked is viszont, ott kint, a hidegben 🙂

 31. MTi — 2008-12-30 11:23 

tiboru,

mivel ez az év „utolsó” posztja – hogy valóban az-e, az is egy konteó – kívánok Neked, a szerzőtársaknak és az olvasóknak is boldog új évet néhány I. vh-s telefonká.. khm képeslappal:

http://www.zentarhiv.org.yu/index.php?cont=Ivh/ujev/ujev

 30. tiboru — 2008-12-30 11:16 

@MTi:

Szuvorov Zig Zag aa. szűkebb szakterülete – mehagynám neki a választ, ha majd idetéved 🙂

Úgy látszik, a japán kaja korszaktól függetlenül serkentően hat a hírszerzők agyműködésére 🙂

 29. tiboru — 2008-12-30 11:14 

@miezitt:

Köszi; igen, a zárójelek a gyengéim és teljesen jogosan szoktam kritikát kapni miattuk… 🙁

De igyekszem majd visszafogni őket 🙂

 28. miezitt (törölt) — 2008-12-30 11:11 

Allati jo iras, az egyetlen, ami nehezen olvashatova teszi, hogy minden mondatban van zarojeles megjegyzes. Amugy nagyon klassz!

 27. MTi — 2008-12-30 11:10 

frtőtlenít = fertőtlenít

 26. MTi — 2008-12-30 11:08 

@szs.: Putyinnal max. vodkázni: az alkohol – állítólag – frtőtlenít (is). 🙂

tiboru,

és a Szuvorov (ál)néven publikáló kollégával mi a helyzet? Állítólag ő a szovjet katonai hírszerzés őrnagya(?) volt – aztán könyveiben kitálat egysmást – vagy ez csak fikció.

Ja, és ha már japán étterem, akkor Sorge elvtársnak is lehet valami köze a dolgokhoz?

 25. mizrolist — 2008-12-30 10:59 

@tiboru: hogy miért polónium? Látványos szalagcímeket lehet írni, a hírekben biztosan az első helyre kerül – és nem mellesleg elvileg nem szállítható egykönnyen anélkül, hogy valahol ki ne szúrnák a futárt. Ez üzenet volt: „mi ezt is megcsináljuk simán”.

Persze szigorúan szvsz.

 24. tiboru — 2008-12-30 10:54 

@MTi:

Pacepa… Hát igen.

A Securitate persze profi volt a maga módján, de egy KGB-vel vagy FSzB-vel azért nem voltak egy súlycsoportban; Pecepa talán ezért úszhatta meg – na meg ő tényleg vastagon benne volt az amerikai WitSec-ben.

 23. szs. — 2008-12-30 10:54 

Nem hinném, hogy a később kiütköző hatása miatt választották ezt az anyagot, főleg úgy, hogy gyakorlatilag még azt is le tudták követni később, hogy Európában merrefelé szállították a kiugrott ügynök betevő adagját. Valami gordiuszibb indoka kell, hogy legyen – hacsak az nem, hogy hirtelen csak ez volt kéznél.

Putyinnal teázni meg csak úgy, ha _utánam_

iszik a bögrémből. 🙂

 22. MTi — 2008-12-30 10:39 

Hát, egy titkosszolgának megharapni a kenyéradó gazdája kezét – bizony nem egy életbiztosítás. De van rá ellenpélda is: pl. Pacepa tábornok a román titkosszolgálat főnöke még 1978-ban dobbantott – és túl is élte a Kárpátok Géniuszát.

Szegény bolgár nem volt ilyen szerencsés – valóban esernyő, – pontosaban az esernyő hegyébe épített méregtöltet került szúráskor a szervezetébe – végzett vele.

 21. tiboru — 2008-12-30 10:24 

@Eugenie Danglars:

És a mellkasán is látszik szőr…

 20. Eugenie Danglars — 2008-12-30 10:14 

Ahogy újra visszakattintottam a cikkre, hogy elolvassam a hozzászólásokat, valami érdekes dolog jutott az eszembe.

Bár elég szemcsés a kép Litvinyenkóról, ahogy ott fekszik a kórházi ágyon, de azért csak kivehetők a vonásai. Aki sugármérgezést/terápiát kapott, az értelemszerűen elkezdi veszíteni a szőrzetét. Rajta látszik is, hogy a haja kihullott. A szemöldöke viszont hogyhogy megvan?

Járt az osztályomba, ahol tanítottam, egy kislány, aki daganat miatt ilyen kezelésen esett át, neki teljesen kihullott a haja, de nem maradt szemöldöke vagy szempillája sem. Persze, ez mindenkinél máshogy alakul, mert a szervezetünk erre másképp reagál, de ha ilyen erőteljesen kihullott minden haja, hogyhogy maradt szemöldöke Litvinyenkónak? Kihúzták neki ceruzával a fotó kedvéért…? :/

 19. tiboru — 2008-12-30 10:07 

@dex.ion:

Hát az a felnőtteknek való polónium-adag eléggé meggyőző tud lenni még akkor is, ha eleinte kötötte volna az ebet a karóhoz és ragaszkodott volna a családhoz…

Ha választás elé állítanak, hogy:

1.) Eltűnsz és két-három évig nem találkozhatsz a családdal

vagy

2.) Levesszük rólad a kezünket és boldogulj egyedül, családostól

akkor mi lenne a válaszod?

Persze, akadémikus a kérdés – hála Istennek – ,de azért érdemes elgondolkodni rajta.

 18. dex.ion — 2008-12-30 10:01 

@tiboru: na jó, de az, h 2007 nyaráig szerepelt a család, nem sokat jelent, ugyanakkora eséllyel tűntek el londonból, mint amekkorával érdektelenné váltak a média számára; leellenőrizni egyiket sem tudjuk. szvsz az utóbbi, de ez ugyanúgy csak vélemény, nem tudom bizonyítékkal alátámasztani. elképzelhető, h litvinyenko hátrahagyja a családot, ha csak pár évre is? ki tudja, az ügynökök másképp élik az életüket, főleg, ha oroszok…

 17. tiboru — 2008-12-30 09:59 

@johevi:

Jójó, de vannak olyan „klasszikus” mérgek is, amelyek retard-hatásúak, vagyis később hatnak (akár órákkal vagy napokkal).

Ott volt az a bolgár disszidens (Markov?), akit a hetvenes években ugyancsak Londonban tettek el láb alól egy mérgezett esernyővel (ez nem poén, tényleg!); na ő is órákkal a szúrás után lett rosszul, ha jól emlékszem a sztorira.

 16. dex.ion — 2008-12-30 09:55 

van vmi nagyon erős közös vonás a szicíliai maffiózók és az oroszok között, mindkettőnek nagyon fontos a „család” ügyeinek belső rendezése; igaz, az olaszoknál a családba az adott maffia tagjai tartoznak, az oroszoknál meg a titkosszolgák, hodorkovszijok, meg mindenki, aki „veszélyezteti oroszország érdekeit”.

 15. tiboru — 2008-12-30 09:54 

@dex.ion:

Marina és a kis Anatolij egy időben (2007 nyaráig) elég sokat szerepeltek, de mostanában nem annyira – az idén például egyáltalán nem (legalábbis tudomásom szerint).

Persze ez csak akkor érdekes, ha a szűkebb család tudtával kapott új személyazonosságot. Mert ha Marina sem tudja (még), akkor életszerűbbek a reakciói.

Ha én lennék a WitSec illetékese 🙂 biztos azt javasoltam volna, hogy pár évig a nej se tudja, mi újság.

 14. Gazz — 2008-12-30 09:50 

Bakker, én Putyinnal csak úgy teáznék, ha iszik az én bögrémből is.

 13. johevi — 2008-12-30 09:49 

szerintem azért nem rögtön – vagy legalábbis gyorsabban – ható méreggel jöttek, mert akkor könnyebben kitalálható ki, mikor, hol mérgezte meg. Egy ilyen lassan ható cuccnál nehezebb kideríteni mikor és hol kapta, mikor kezdődött. Plusz van idő a lelépésre. szerintem…

 12. dex.ion — 2008-12-30 09:41 

érdekes post, de sztem – megbocsáss – inkább a fikció kategóriába sorolnám. semmi kétség, szórakoztató, de szvsz litvinyenko halottabb a halottnál. vhogy úgy éreztem, te is arra a gondolatmenetre fűzted fel a mondandódat, h moszkva előtt nincs akadály, ha vmit el akarnak érni, ezt én is osztom, és sztem egy halott litvinyenko többet ér az oroszoknak mint egy élő.

„Lehet, hogy a brit (vagy amerikai) tanúvédelmi program alanyaként új arccal, névvel és személyazonossággal él valahol a nagyvilágban, cserébe a Jukosz (vagy bármiféle más) feliratú dossziéban található információkért, amelyeket – egyelőre – senki nem akar felhasználni a nagyhatalmi játszmákban. És a látványos, három hétig tartó állítólagos agóniája csak arra volt jó, hogy elaltassák a gyanakvást és előkészítsék a terepet, a plasztikai sebészt, megvegyék a villát a Bahamákon, kioktassák a családot, megtanulják a fedősztorikat, elsajátítsák a legendát, elvarrják az elvarrható szálakat…” – elképzelni nem tudom. az amcsik ennél profibbak, sokkal profibbak és a britek sem egy kiugrott, bulvársajtónak folyton nyilatkozó egykori kgb-stől fognak hiteles információkat vásárolni. na és mi van a családdal? ők litvinyenkó halála után eltűntek londonból? tudunk róluk vmit?

 11. tiboru — 2008-12-30 09:35 

@szs.:

Igen, ezen én is elgondolkoztam: miért a sugárzó anyag?

Leginkább lélektani magyarázatot találtam: a plussz üzenet az lehetett (és nemcsak az áldozat, hanem a konkurrens titkosszolgálatok felé is), hogy „mi ezt is tudjuk, és láthatjátok, hogy tényleg nincs menekvés – a polóniumot nem is kell feltétlenül megenni ahhoz, hogy mérgezzen…”

De ha van másnak jobb ötlete vagy válasza arra a kérdésre, hogy: miért sugárzó anyag, miért nem egyéb méreg?”, szívesen olvasnám itt!

 10. szs. — 2008-12-30 09:23 

De ha valakit meg akarnak mérgezni, miért ilyen bonyolultan tartható, szállítható anyaggal teszik? Ha már úgyis ott volt a tea, akkor abba egyéb dolgot is bele lehetett volna tenni, ami ugyanúgy (vagy még jobban/gyorsabban) is üt. Bár az is lehet, hogy ezzel a módszerrel nagyobb hírverést tudtak gerjeszteni köré (viszont ha a kiugrott ügynököknek akartak üzenni, nekik nem kell a nagyobb hírverés, mert egy ciános esetről is ugyanígy értesülnek).

Szóval konteóba illő megoldás, annyi szent. 🙂

 9. zero — 2008-12-30 09:19 

Remek írás!

 8. tiboru — 2008-12-30 09:15 

@Főkoholista:

Köszi a gratot 🙂

Hát igen, az utóbbi három-négy hónapban Moszkva állítólag elvesztette (illetve pontosabban: elköltötte) valutatartalékai 60%-át… Kevesebb pénz jut a fegyverkezésre – de az FSzB és az SzVR szerintem mindent megkap, amire szüksége van, még az ilyen ínséges időkben is…

 7. tiboru — 2008-12-30 09:09 

@Zzoorroo:

Hát, fene se tudja, nekem meg egy kicsit kozmetikázottnak tűnik az arca (pirosító vagy alapozó vagy minek nevezik ezt), de lehet, hogy olyan riasztó lett volna ezek nélkül, hogy szándékosan kenték be a fotósok/filmesek.

 6. tiboru — 2008-12-30 09:07 

@Rocko-:

Köszi!

A 24/24-gyel csak azt akartam érzékeltetni, hogy napi 24 órán keresztül. Persze 7/7 is volt, vagyis a hét minden napján 🙂

 5. Empty — 2008-12-30 09:05 

Azt hiszem ennek alvás után még egyszer neki esek. Ennyi összeesküvést egy posztban…

 4. Főkoholista — 2008-12-30 08:52 

Ismét egy remek pozst, igaz itt, és a Lemilen is, csak ilyenek vannak. Grat.

Azért kicsit örülök, hogy az olajárak zuhanása egy kissé fékezi Moszkva nagyhatalmi törekvéseit…

Boldog új évet mindenkinek!

 3. Rocko- — 2008-12-30 08:51 

remek post, grat!

„illetve a 24/24-es fegyveres őrzés vonatkozásában.”

az nem 24/7? vagy milyen az?

 2. Eugenie Danglars — 2008-12-30 08:48 

remek poszt, nagyon élveztem, köszi. Azt hiszem, rákapok a blogodra. 🙂

 1. Zzoorroo — 2008-12-30 08:45 

Ha ez a tanúvédelmes dolog tényleg igaz (és szerintem bizony van benne valami), akkor valami igazán ütős dolgot adhatott el a Secret Servicenek.

Nézzétek meg az ágyon fekvő Litvinenkót: nem tudom megmagyarázni, de nekem olyan, olyan megcsináltnak, beállítottnak tűnik a jelenet. Hála Istennek nem láttam még haldoklót, de ennek a palinak van valami a szemében, az arcán, ami nem haldoklós, na…

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

  • Legutolsó hozzászólások

    Tartalom

    CímDátum
    Vitaposzt: háború Ukrajnában2022-02-27
    Vendégposzt: Tanja Gräff ügye2022-02-02
    Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
    Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
    Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
    Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
    Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
    Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
    Michael Jackson-konteók2017-05-20
    Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
    Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
    Lindbergh-konteók2017-02-26
    Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
    Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
    A BCCI-sztori2016-11-04
    Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
    Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
    Wałęsa-konteók2016-08-21
    Posztajánló: Porton Down2016-08-15
    Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
    Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
    Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
    Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
    Hindenburg-konteók2016-02-26
    Bruce Lee halála2016-02-14
    Opus Dei2016-01-23
    Alapítvány-konteók2015-12-19
    Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
    Furcsa történetek 2.02015-11-29
    Shakespeare-konteók2015-11-12
    Frigyláda-konteók2015-10-22
    Per „Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
    Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
    Menekült-konteók2015-07-14
    Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
    Miss Liberty-konteók2015-06-22
    Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
    Glenn Miller eltűnése2015-04-08
    Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
    Furcsa történetek 1.02015-03-23
    Bob Marley halála2015-03-14
    New Coke – konteók2015-03-02
    Sid Hurwich időgépe2015-02-22
    Alan Turing2015-02-10
    Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
    Halál Chappaquiddickben2015-01-26
    Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
    A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
    Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
    Konteókönyv-felmérés2014-12-01
    Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
    John Titor története2014-11-19
    Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
    Fort Knox2014-10-23
    Estonia-konteók2014-09-29
    Rudolf Hess története2014-09-22
    Kurt Cobain halála2014-09-09
    Eilean Mór rejtélye2014-08-18
    Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
    Gyíkember-konteók2014-06-12
    A Kovács Béla – ügy2014-05-23
    Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
    Georgia Guidestones2014-05-03
    Elisa Lam halála2014-04-15
    Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
    Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
    Magic Johnson – konteó2014-03-12
    Challenger-konteók2014-02-13
    Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
    Cicada 33012014-01-06
    Cajamarquillai üregek2013-11-27
    A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
    Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
    Google-konteók2013-11-03
    A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
    Katrina-konteók2013-10-11
    A denveri repülőtér2013-09-27
    Haszbara-konteók2013-08-25
    Génmódosítás-konteók2013-07-08
    Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
    Konteónak indult…2013-06-09
    Az X bolygó2013-04-27
    Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
    Náci repülő csészealjak2013-03-22
    D. B. Cooper története2013-02-19
    Egy pápa lemondása2013-02-11
    A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
    Eltűntek2013-01-18
    Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
    Anjikuni-rejtély2012-12-11
    Szent Malakiás próféciái2012-12-03
    Jövőbelátás-konteók2012-11-21
    Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
    Mátrix-konteók2012-10-28
    Elbert János halála2012-10-19
    Bohemian Grove2012-09-26
    Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
    A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
    Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
    A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
    Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
    Olof Palme halála2012-05-16
    A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
    Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
    Jörg Haider halála2012-03-14
    Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
    A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
    Szcientológia-konteók2012-02-07
    Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
    Népszámlálás-konteók2011-11-12
    EU-konspiráció2011-11-12
    A Djatlov-incidens2011-11-12
    Fluorid-összeesküvés2011-08-19
    Breivik-merénylet2011-07-25
    A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
    Patton tábornok halála2011-05-12
    Skull & Bones2011-04-19
    Réztekercs-konspiráció2011-04-12
    AIDS-konspiráció2011-04-11
    Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
    Moszkva és a csecsenek2011-04-08
    Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
    A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
    Globális felmelegedés2011-04-05
    A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
    Kilenc/tizenegy2011-03-30
    A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
    Kelly doktor halála2011-03-28
    Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
    Az arab világ forradalmai2011-03-23
    Martin Luther King halála2011-03-22
    Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
    Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
    A USS Liberty megtámadása2011-03-17
    Jézus-összeesküvés2011-03-16
    Ajánló – linkek2011-03-15
    HAARP-összeesküvés2011-03-14
    Chico halála2011-03-11
    JFK – 2.02011-03-10
    JFK – 1.02011-03-10
    Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
    Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
    Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
    Gagarin-konteók2011-03-04
    Cigánygyilkosságok2011-03-04
    Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
    Vérvád-konspiráció2011-03-03
    A Council on Foreign Relations2011-03-02
    A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
    Atlantisz-konteók2011-03-01
    Nagy német adókonteó2011-02-28
    Illuminátusok2011-02-28
    Ajánló – filmek2011-02-26
    Az Elvis-legenda2011-02-25
    Tunguzka-rejtély2011-02-24
    Nikola Tesla 2.02011-02-23
    Nikola Tesla 1.02011-02-23
    Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
    A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
    Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
    A főtitkár halála2011-02-21
    Nácik aranya2011-02-19
    ODESSA2011-02-18
    A romániai „forradalom”2011-02-18
    Templomosok2011-02-17
    A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
    WikiLeaks-konteók2011-02-15
    A Voynich-kézirat2011-02-15
    Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
    Mormon-összeesküvés2011-02-14
    Szabadkőművesek 2.02011-02-13
    Szabadkőművesek 1.02011-02-13
    Bilderberg-konteók2011-02-13
    Men in Black2011-02-12
    UFO-konspiráció2011-02-11
    Jim Morrison halála2011-02-11
    Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
    Roswell és az M-122011-02-09
    Bermuda-háromszög2011-02-09
    Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
    Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
    Népek Temploma2011-02-08
    Egy pápa halála2011-02-08
    A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
    A „tökéletes katona”-projekt2011-02-07
    A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
    A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
    Beatles-konteók2011-02-05
    John Lennon halála2011-02-05
    Philadelphia-kísérlet2011-02-04
    Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
    Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
    A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
    A Seuso-ügy2011-02-02
    Titanic-sztori2011-02-01
    Holdraszállás-konteók2011-01-31
    Marilyn Monroe halála2011-01-30

    Innen jöttök