2011-02-23–06:01

Nikola Tesla 2.0

Nikola Tesla földi pályafutásának első 25 évéről szóló múltkori posztunk örvendetes olvasottságától fellelkesülve nekilátunk tehát továbbgörgetni a tudománytörténet egyik legrejtélyesebb alakjának élettörténetét. Igyekszünk majd nagyvonalúan átlépni az általános természettudományos tájékozottságot meghaladó részleteken, de ennek ellenére felhívjuk a figyelmet, hogy az általános iskolai fizikaismeretek bizonyos részek értelmezésénél elengedhetetlenek. Bocs.

Ott hagytuk abba, hogy 1881-et írunk; Tesla a budapesti (Puskás Tivadar-féle) telefonközpont beindításánál segédkezik, és éppen túl van egy idegösszeroppanáson, amelyből barátja, Szigeti Antal „mozgással a testi-szellemi egészségért!” módszerével sikerül kilábalnia.

Minden jel arra utal, hogy Nikola a városligeti és dunaparti séták során dolgozza ki a váltóáramú dinamó és motor működési elvét; kocogás és csónakázás közben itt jön rá a forgó mágneses mezők által generált többfázisú áram használatában rejlő műszaki és gazdasági előnyökre. Ha hinni lehet a forrásoknak, 1882 tavaszától nyárig mindössze négy hónap alatt készült el a tervekkel, amelyeket (sajnálatos mentális módszerei miatt) írásban alig rögzített, hiszen tudjuk: szinte mindent az agyában pörgetett végig, az alapötlettől kezdve egészen a kész tervrajzokig és folyamatábrákig.

A feltalálókat akkoriban sem kényeztette el a sors, legalábbis itt, Közép-Európában nem; Teslát a Puskás-fivérek (finoman fogalmazva) nem fizették túl (itt jobbra Tivadar), ezért 1882 nyarának második felére komoly megélhetési gondjai támadtak. Hiába volt tele ötletekkel, hiába járatta csúcsra az agyát, havi jövedelme éppen csak az éhenhalásra jelentett megoldást, de arra már nem, hogy dinamójának akár csak a prototípusát elkészíthesse. Ezen az sem segített, hogy a telefonközpont aktiválását követően főmérnöki állást kapott, amelyet azonban csak pár hónapig töltött be. Úgy mellesleg ekkoriban álmodja meg (a szó szoros értelmében) azt, hogy mekkora buli lenne az elektromosságot hangerősítésre is használni; az első hangszóró ötlete (ismét csak az agyában) megszületik.

1882 augusztusában Párizsba utazik, hogy az általa csodált Edison európai vállalatánál keressen munkát; zsebében Puskás Tivadar ajánlóvele lapul, aki személyesen ismerte az amerikai feltalálót és beprotezsálta Teslát a nemrégiben létrehozott (és még ma is létező) Continental Edison Company (a továbbiakban: CEC) vezetőségéhez. Feladata az akkoriban egyre jobban terjedő egyenáramú erőművek működési rendellenességeinek javítása volt.

Ismételten hangsúlyozzuk, hogy nem szeretnénk a szükségesnél nagyobb és mélyebb természettudományos kitérőket tenni, de a poszt további részének korrekt értelmezéséhez azt azért el kell mondanunk, hogy az Edison-féle egyenáram nagyon penge dolog volt akkoriban, de volt egy csomó előnytelen tulajdonsága. Például az, hogy az egyenáramot jelentősebb távolságra csak igen jelentős veszteségekkel lehet továbbítani, ezért gyakorlatilag minden nagyobb épületnek kellett saját „erőmű”, ráadásul – mivel a technológia viszonylag új volt – mindig akadt tenni- és javítanivaló.

Nikola barátunk tehát egyfajta karbantartó lett, amiből később komolyan profitált is: két éven keresztül tanulmányozhatta működés közben a későbbi nagy ellenfelet. Megtapasztalta hibáit, gyenge pontjait, ráadásul (mivel azért minden méter huzallal vagy minden pár acélbilinccsel nem kellett elszámolnia, hiszen szabad bejárása volt a cég raktáraiba) apránként össze tudta szedni mindazon alkatrészeket, amelyek segítségével 1883 tavaszára elkészíti a váltóáramú dinamó, illetve az aszinkron motor első (vagy inkább nulladik) számú példányát.

Párizsi hétköznapjai olyan időbeosztás szerint teltek, amely kizárólag egy nagyon kényszeres pasira jellemzőek: a Saint Marcel sugárúton található szállásáról minden egyes reggel fél nyolckor elindult egy közeli uszodába, ahol leúszott 27 hosszt (sohasem 26-ot vagy 28-at), majd gyalog, mindig ugyanazon az útvonalon kisétált az egyik külvárosban, Ivryben található cégközpontba, amely hat kilométerre volt az uszodától. Tette ezt 32 fokos melegben és mínuszokban egyaránt. Ja, és Párizsban szokik rá arra, hogy soha senkivel nem fog kezet.

1884-ben az Edison-féle cég extra jutalmat (ötezer dollárt, mai árakra átszámítva körülbelül tízmillió forintot) tűz ki azon szakemberének, aki soron kívül megjavítja az egyenesen a német császárnak, I. Vilmosnak (itt baloldalt) szánt, de elromlott egyenáramfejlesztőt. Barátunk elrobog Strassburgba és egy hét alatt rendbeteszi a szerkezetet, megmentve ezzel a vállalat hírnevét. Párizsba történt visszaérkezését követően a CEC vezetői azonban csak az időt húzzák; mindenféle írásos bizonyítékot (tanúkkal hitelesített jegyzőkönyveket és hasonlókat) követelnek ahhoz, hogy a megígért jutalmat kifizethessék. Márpedig tudjuk, hogy Nikola sosem volt az adminisztráció bajnoka, úgyhogy a jutalom ugrik – neki pedig annyira teleszalad a zsákja a főnökeivel, hogy újabb váltásra határozza el magát.

1884 májusában még lefolytat egy nagy beszélgetést Charles Batchellorral, a CEC párizsi központjának ügyvezetőjével. Az angol (aki azon kevesek közé tartozott, akik az első perctől kezdve tisztában voltak a nyurga szerb fiatalember képességeivel) megpróbálja maradásra bírni, de Nikola hajthatatlan: Amerikába akar menni, mert úgy látja, szakmai kiteljesedését csak az Újvilág, s azon belül Thomas Alva Edison közvetlen környezete tudja biztosítani. Batchellor végül belenyugszik, hogy Európa (tudományos konzervativizmusa miatt) ismét elveszít egy zsenit; személyesen ír ajánlólevelet az amerikai feltalálónak és (kézfogás nélkül) búcsút vesz az ígéretes tehetségtől.

Hajója 1884. június hatodikán köt ki New Yorkban, zsebében a fent említett ajánlólevéllel, egy félbehagyott integrálszámítással, egy verseskötettel és egy repülő szerkezet vázlataival. Ja, és körülbelül tíz cent készpénzzel, ami nagyjából egy hamburgerre lett volna elegendő (sajt és ketchup nélkül). Útja egyenesen Edison Menlo parki kísérleti telepére vezet. Szíve a torkában dobog, ha arra gondol, hogy hamarosan személyesen is megismerheti a szemében szinte félistenné lényegülő amerikait, aki annyira különbözött tőle, amennyire két ember egyáltalán különbözhet.

Ez a poszt nem Thomas Alva Edisonról szól, de egy-két bővített mondatban azért be kell mutatnunk őt is, hiszen Nikola további életében igen jelentős szerepet játszott.

Az amerikai feltaláló közel tíz évvel volt idősebb Teslánál, s ha egyszer szobrot fognak állítani a tipikus jenki self-made man prototípusának, akkor nem kell sokat keresgélni. Állítólag összesen négy hónapot járt iskolába, mert már hétéves korában elviselhetetlen volt: fegyelmezetlen, örökösen kérdezősködő, az órákon mindig mással foglalkozó, nyughatatlan srác, aki sorra borította ki pedagógusait és osztálytársait. Itthon manapság tutira kisegítő iskolába irányítanák az ilyen hármas (beilleszkedési, tanulási és magatartási) problémával küzdő diákot, és gyermekpszichológusok tucatjai írnának belőle tudományos dolgozatot.

Azonban nem a huszonegyedik század Magyarországán, hanem a tizenkilencedik végének Amerikájában vagyunk. Thomast édesanyja (Nancy Matthews Elliot) ugyanis egyszerűen kiveszi az iskolából és onnan kezdve ő maga oktatja, tanítja és neveli a fiút azokból a könyvekből, amelyek éppen a keze ügyébe kerültek. A család amúgy nem dúskál a földi javakban, s a kis Thomas kilenc évesen már újságot és cukorkát árusít a detroiti utcákon, és komoly barterüzleteket bonyolít le a többi hasonszőrű kiskereskedővel.

Legendás üzleti érzéke a rögvalóságból származik és táplálkozik, hiszen mindig nyereséges boltot csinált és két másodperc alatt el tudta dönteni, hogy két napilap és egy marék savanyúcukor megéri-e a cserébe felkínált négy nyalókát. És ne tessenek kuncogni; ez tényleg az Élet Iskolája volt.

Találkozásuk időpontjában a totálisan autodidakta Edison már túl van az első pár tucat találmánya bejegyzésén (köztük talán a legnagyobb anyagi sikert hozó kvadruplex távírón és az elektromos izzón), és felépítette, valamint javában működteti a világ legelső ipari-tudományos komplexumát a már említett, New Jersey állambéli Menlo Parkban. A legnagyobb erőssége azonban mindig is az volt, hogy nagyszerű érzékkel válogatta ki embereit. Fut a szekere, na, mint a golyó.

Vele szemben pedig ott van Ferenc Jóska szerb nemzetiségű, hallgatag, visszahúzódó, kényszeres alattvalója, hat beszélt nyelvvel, számtalan fóbiával, több év egyetemi és főiskolai múlttal, mint ahány hónapot Edison összesen iskolába járt, filozófiai, művészeti és teológiai ismeretek garmadájával, és éppen állás ügyében kilincsel.

Edison sokadik érzéke most sem mond csődöt: Tesla azonnal munkát kap, még Batchellor ajánlólevelét sincs alkalma elővenni. És mivel meglátja benne a fantáziát, bevezeti a new yorki felső tízezer köreibe, ahol Nikola barátunk többek között megismerkedik gyermekkori olvasmányélményeinek szerzőjével, Mark Twainnel, és – ami még fontosabb – azzal a John Pierpont Morgan nevű pénzügyi befektetővel (későbbi bankárral, itt jobbra fent), akinek a nevével ebben a blogban a Titanic elsüllyedéséről szóló posztban találkozhattatok. Ez a J.P. Morgan finanszírozta Edison dinamóját és az egész, egyenáramra épülő rendszert.

Egy másik nagy név, akivel szintén megismerkedik, John Jacob Astor mágnás volt (itt balra fent; ő később meghalt a Titanic elsüllyedésekor, nem úgy, mint J.P. Morgan, aki az utolsó pillanatban meggondolja magát és nem száll hajóra – ugye emlékszünk..?)

A francba… Gyorsítok egy kicsit, mert rossz szokásomhoz híven megfeledkeztem magamról és egy kicsit elszötymögtem az időt; lassan a kilencezredik leütésnél tartok és Nikola még csak most kezdi a melót Edisonnál…

Az első megbízása rögtön komoly kihívás (és vélelmezhetően vizsgafeladat is Edison részéről):  a kor leggyorsabb utasszállító hajója, az S.S. Oregon ott horgonyzik a new yorki kikötőben és nem tud elindulni, mert mindkét áramfejlesztője meghibásodott és nem működik a világítás, ami egy ilyen kategóriájú hajónál megengedhetetlen. Tesla személyesen válogatja ki a szerszámokat, majd este tízkor petróleumlámpák mellett kezdi el a munkát, hiába mondják neki, hogy várja meg a pirkadatot. Hét órán keresztül egyfolytában dolgozik, mígnem reggelre mindkét szerkezet működőképes, s a hajó a tervezett időpontban, délelőtt tízkor ki is fut a nyílt óceánra; az Edison-cégnek nem kell kifizetnie a kötbért és a büntetést.

Edison még tesztelgeti új mérnökét, majd 1885-ben speciális feladattal bízza meg Teslát: fel kell térképeznie a gyakran meghibásodó generátorok és motorok konstrukcióját és gondoskodnia kell arról, hogy az egyre terebélyesedő hálózat lehetőleg probléma nélkül működjön. A kihívás óriási, amihez még a kilátásba helyezett, elképesztő nagyságú, ötvenezer dollárnyi (mai pénzben úgy százmillió forintnyi!) célprémium is hozzájárul: szokásához híven éjt nappallá téve ügyködik, mígnem egy hét múlva Edison asztalán ott az összefoglaló jelentés a visszatérő hibák okairól, mellékletként csatolva pedig a kifogástalan tervrajzok a javasolt módosításokról. A góré rábólint, s további tíz hónap múlva az összes, akkoriban működő dinamó az új, javított változatban tündököl. Az embertelen tempó miatt az amúgy sem túlsúlyos Tesla tíz kilót lead, haja hullani kezd, látása megromlik, ideggyengesége visszatér, ismét látomásai vannak.

Amikor 1886 elején Nikola bekopog Edison irodájába és finoman az ötven rongy után érdeklődik, szó szerint kiröhögik: „Ugyan, Nikola, hát maga még mindig nem érti a mi jellegzetes amerikai humorunkat?” – kérdi tőle Edison, aki nagyvonalúan fizetésemelést helyez kilátásba a szemmel láthatóan magába roskadt mérnöknek (a havi 75 dollárt nagylelkűen felemeli százra). Az ajánlat olyan felháborító, hogy Tesla csak egy, az ajkai között elmorzsolt (vélhetően szerb nyelvű) anyázással tud reagálni, majd hátatfordít és (tompán sajgó, lüktető halántékkal, valamint kétszázas vérnyomással) örökre távozik Edison cégétől; a két lángész innen kezdve egymás gyűlölt ellenségévé válik.

A ’86-os év nem tartozik hősünk kedvenc periódusai közé: mivel gyakorlatilag semmi tartalékkal nem rendelkezik, a new yorki utcákon csatangolva alkalmi fizikai munkából él. Zöldségesládákat pakol a piacokon, építkezéseknél kulizik, napi 12 órában árkokat ás kétdolláros napidíjért, s harmincadik születésnapját egy lacikonyhán ünnepli, ahol öt centért babfőzeléket kanalaz, mellé híg kávét hörpintget és természetesen lelki szemei előtt sötétkék és zöld alapon megjelenő ábrákat elemez.

Minden mentális problémája ellenére azért kitartásból és makacsságból szemináriumot tarthatna: váltóáramos terveit nem adja fel. Igaz ugyan, hogy az Edisonéktól történt távozásával megszűnt a hozzáférése a szükséges alapanyagokhoz (huzalok, tekercsek, mágnesek, satöbbi), de félretett centjeiből író-, valamint rajzeszközöket vásárol, és sokadszor veti papírra elképzeléseit a váltóáramú rendszerről. Egy alkalmi ismerősén keresztül megismerkedik a Western Union Telegraph Company egyik menedzserével, A.K. Brownnal, aki (maga is műszaki ember lévén) meglátja a fantáziát Nikola terveiben és befektetőket toboroz az ígéretes technikai cuccok megvalósításához.

Belép a képbe egy George Westinghouse nevű mérnök-üzletember (itt jobbra), aki már 1885-ben felfigyelt Nikola indukciós kísérleteire, s amikor meghallja, hogy a szerb feltaláló kilépett Edisontól (George és Thomas Alva nem nagyon csípték egymás buráját, hogy nagyon finoman fogalmazzak), lecsap Teslára. Olyan szerződést kínál neki, amiről ez utóbbi álmodni sem mert: havi kétezer dolláros fizetés (emlékezzünk Edison alig egy évvel korábbi, százdolláros ajánlatára…), tízezer dollár készpénz, valamint 50 ezer dollárnyi részvényopció. Ezért cserébe azzal kell foglalkozni, amit a legjobban szeret: tökéletesítenie kell a váltóáramos rendszert és további szabadalmakat kell bejelentenie, amelyek fölött a Westinghouse Electric and Manufacturing Company rendelkezik.

Nem fárasztom a tisztelt olvasóközönséget műszaki részletekkel és paraméterekkel; elégedjetek meg annyival, hogy az üzlet beindult, és elkezdődött az Áramok Háborújának nevezett, évekig tartó összecsapás-sorozat, amelyben egyik oldalon a Westinghouse-Tesla páros állt, akik a váltóáramra esküdtek, a másikon pedig Edisonék, akik viszont tíz körömmel ragaszkodtak az egyenáramhoz.

Ismét pár szó Edisonról, küzdőszelleméről és nem mindig sportszerű módszereiről. Amikor pár évvel korábban az (egyen)áramot a gázszolgáltatókkal szemben futtatta (akkoriban a városi házak döntő hányadában gázzal világítottak és fűtöttek), bulvárújságokat pénzelt, amelyek extra pénzt kaptak minden olyan leközölt hírért, amelyben gázrobbanás vagy gázömlés miatti haláleset és anyagi kár volt a téma.

Nem meglepő tehát, hogy a váltóárammal szembeni csatában is kimutatta a foga fehérjét: sajtóhadjáratot indított, amelyben ennek veszélyeiről értekeztek, majd a villamosszék segítségével az olvasók agyában a halál és a váltóáram szavak összekapcsolódását erőltette. Azt is mesélték, hogy utcagyerekek lefizetésével kutyákat, macskákat és más házikedvenceket lopatott, árammal agyonsújtotta őket, majd visszajuttatta a kesergő gazdikhoz a tetemeket, nem mulasztva elfelhívni a figyelmet a váltóáram veszélyeire.

Ötletes, na.

1889-ben Nikola minden, a váltóárammal kapcsolatos szabadalmi jogáról lemondott Westinghouse javára 220 ezer dollár fejében (ez olyan sok, hogy inkább nem is számolom át forintra), és kezdetét vette a feltaláló életének talán legtitokzatosabb, legkonteósabb szakasza – amiért sokan egyáltalán Tesla iránt érdeklődnek.

1890-től gyakorlatilag a mindennel felszerelt laboratóriumában él és minden idejét az akkoriban (és talán ma is) furcsábbnál furcsábbnak tartott kutatásainak szenteli. Az elektromágneses jelenségek továbbra is érdeklődésének középpontjában állnak. Lévén, hogy világéletében magányos farkas volt, mindig csak a minimális asszisztenciával dolgozik. Megvalósítja a mai ciklotronok ősét, kidolgozza az első elektronmikroszkóp működési elvét, olyan vákuumcsöveket talál fel, amelyek csak úgy ötven év múlva terjednek el. Nyilvános bemutatókat tart Amerikában és Európában egyaránt, ahol a közönség egyik ámulatból a másikba esik.

Egyik kedvenc (és nagyon látványos) produkciója az volt, hogy minden látható energiaforrástól mentes két fémlapot helyez egymással szemben úgy fél méteres távolságra, majd az egyikhez finoman hozzáér, minek következtében a két lap közötti levegő elkezd egyenletes fehér fénnyel világítani, de egyetlen fok felmelegedés sem tapasztalható a környezetben. Állítása szerint ez az idők végzetéig fenntartható és nem igényel egyetlen joule-nyi energiabevitelt sem.

Azt megengedte, hogy fizikusok aprólékosan megvizsgálják a szerkezetet (semmit nem találtak), de egyetlen kérdésre sem volt hajlandó válaszolni a működési elv tekintetében. Erről (sem) maradt fenn egyetlen feljegyzése sem, másnak nem sikerült reprodukálnia, s a mai napig rejtély, hogy mi is volt az valójában.

Egyre népszerűbb és ismertebb lesz, és mániái, valamint különc természete miatt az újságírók egyik kedvencévé válik. Számos interjú készül vele, amelyekben elképesztő jóslásokba bocsátkozik. Mesél például egy tenyérnyi szerkezetről, amely szabadon hozható-vihető bárhová a Földön, és amelynek segítségével – fizikai távolságtól függetlenül – bárki felveheti a képi és hangkapcsolatot bárkivel a világon, feltéve, hogy mindkettőjüknek van ilyen berendezése.

1908-ban az USA-ban megjelent egy könyv, melynek címe (Wireless Telegraphy and Telephony) elég beszédes. A könyv megjelenése kapcsán a két szerző (Charles Underhill és Walter Massie) interjút készít vele, amelyben ezt mondja: „Kísérleteimre támaszkodva ki merem jelenteni, hogy nincs messze az az idő, amikor egy new yorki üzletember a berendezésem birtokában lediktálja utasításait Londonban tartózkodó titkárnőjének. Egy nagyon egyszerű és olcsó, mindenki számára hozzáférhető szerkezet segítségével zenét vagy politikai beszédeket hallgathat, esetleg egy másik kontinensen tartózkodó pap prédikációját. Ugyanezzel a berendezéssel bármilyen kép, rajz, írott vagy nyomtatott szöveg is továbbítható lesz, akárhová a Földön, másodperceken belül.”

Ismétlem: mindezt 1908-ban mondta. És persze (majdnem) mindenki röhögött rajta.

Egy másik elképzelése szerint az univerzum tele van hasznosítható és soha el nem fogyó energiával, amely bárhol megcsapolható, és ez „sokkal egyszerűbb, semmint bárki is feltételezné”.

1892 húsvétján – amikor éppen előadókörúton van Franciaországban – egyszer csak izzadtan, sikoltva ébred, mert azt álmodta, hogy édesanyja haldoklik. Rossz szájízzel kel fel, elfogyasztja reggelijét, amelyben egy küldönc zavarja meg: sürgönyt hoz: családja arra kéri, azonnal térjen haza, mert anyja nagyon rosszul van. Lóhalálában a Monarchiába utazik és valóban: Djuka Tesla a halálán van, alig nyolc órával éli túl fia megérkezését, de még el tud búcsúzni tőle. Nikola ismét magába zuhan, s a Budapesten átélt jelenségek (a végletekig kiélezett érzékszervek, félelem a napsütéstől, allergiás tünetek, kiütések, stb.) ismét megjelennek, de új rögeszmék is felbukkannak: innen datálható tisztaságmániája, amely például abban nyilvánult meg, hogy naponta legalább hússzor kezet mos (fertőtlenítőszerrel). Egyszer azt mondja az egyik érdeklődőnek, hogy „ennek a világnak a kórokozói rá sokkal veszélyesebbek, mint a többiekre”.

Amerikába visszatérve újabb kísérletsorozatba kezd. Új kedvencei a villámok és a rádióhullámok. 1895-ben azonban (máig tisztázatlan körülmények között) az egész laborja egyetlen éjszaka alatt porig ég, s mivel nem volt bebiztosítva, Tesla gyakorlatilag tönkremegy. Szerencséjére akadnak rajongók, akik kölcsönökkel és kapcsolatok mozgósításával kisegítik a bajból, így egy év múlva elfoglalhatja új laboratóriumát.

Hálából ezeknek az embereknek egy speciális bemutatót tart, ahová Chicagóból, Philadelphiából és Bostonból is érkeznek meghívottak. A rendezvény végén erős fejfájás fogja el, s a szedelőzködő, hazakészülő philadelphiaiaknak azt mondja: ne üljenek vonatra, inkább maradjanak New Yorkban éjszakára. Azok csak nevetnek rajta, de Tesla egyre erőszakosabb, mígnem a vendégsereg beleegyezik és marad. Másnap reggel értesülnek arról, hogy a délutáni New York – Philadelphia gyorsvonat kisiklott; számos halott és rengeteg sebesült a baleset következménye.

1898-ban úgy ítéli meg, hogy az eddigieknél veszélyesebb vizekre fog evezni, ezért laborját elköltözteti New Yorkból a távoli Colorado Springsbe. Itt rádióhullámokkal kísérletezik, amelyekkel – többek között – különféle égitesteket céloz meg, továbbá a vezeték nélküli földi energiaátvitelen is dolgozik. Kiemelt figyelmet fordít az ionoszférára, amelyet olyan tükörnek vél, amely képes a rádióhullámok visszaverésére és (bizonyos rásegítéssel) akár ezek koncentrálására, fókuszálásra is. Naplójában célzásokat tesz arra, hogy ha ezt a jelenséget a megfelelően kezelik, olyan sugárfegyvert lehet alkotni, amellyel több ezer mérföld távolságból másodpercek alatt meg lehet semmisíteni egy hajót vagy több száz embert .

Erre a kijelentésére később többször is visszatér, akárcsak arra, hogy furcsa, egyelőre még értelmezhetetlen, de szándékosnak tűnő jeleket fogott, amelyek vélhetően a világűrből érkeztek. Tesla máskülönben 1908-tól kezdve azt is hangoztatta, hogy meggyőződése: az emberiségen kívül az Univerzumban léteznek más értelmes lények is, de (akárcsak a legtöbb sejtelmes kinyilatkoztatását) részletesen ezt sem magyarázta meg.

Gyakran bezárkózott coloradói laborjába és napokon keresztül senkinek nem volt szabad még csak meg sem közelítenie azt. Egykori (merészebb) munkatársai szerint ilyenkor tömény ózonillat, valamint ködhöz hasonló, de egyáltalán nem nedves valami szivárgott a bezárt ajtó résein keresztül, s olykor hatalmas villanások fénye látszódott az ablaküvegen át. Egyes vélekedések szerint gömbvillámokat is sikerült előállítania, de olyanok is vannak, akik leteszik a nagyesküt, hogy Tesla átjárót talált a párhuzamos univerzumok között. Egy különösen kemény szurkolói réteg pedig biztos abban, hogy az időutazás kulcsát fedezte fel.

Számokkal összefüggő mániái ismét megmutatkoznak: kizárólag olyan szállodai szobába volt hajlandó költözni, amelynek számozása osztható volt hárommal, és naponta 18 tiszta törölközőre tartott igényt.

A távirányítás gondolata is megfordul a fejében, és ezen a területen sem marad meg az elméleti síkon: a mai fogalmaknak megfelelő robotot épít (teleautomatic-nak nevezte), majd megdöbbent katonai és polgári szakértők előtt bemutat egy távirányított hajómakettet, felhíva az egyenruhások figyelmét, hogy vízben haladó lövedékek (torpedók) esetében ennek milyen jelentősége lehet a harcászatban (különös figyelemmel a nemrégiben kitört spanyol-amerikai háborúra).

1901-ben a new yorki Long Islanden megépíti (pontosabban elkezdi megépíteni) a híres, 57 méter magas Wardenclyffe-tornyot azért, hogy a vezeték nélküli energiaátvitelt és a távolsági kommunikációt tanulmányozhassa. A bekerülési összeg valamivel több, mint a felét J.P. Morgan bocsájtotta rendelkezésére, de – és ez a jelenség napjainban sem ismeretlen – a végső összeg jócskán meghaladta az előzetesen tervezettet; Morgan kiszáll az üzletből még azelőtt, hogy a létesítmény teljesen elkészülne. Ettől függetlenül Tesla félkész állapotában is használta a tornyot, többek között (állítólag) 1908 nyarán, amikor is teljes energiájú teszt-üzemmódba kapcsolta az 55 tonnás, 22 méter átmérőjű kupola alatt rejtőző szerkezetet.

Június 30-án asszisztensével, George Scherffel felmegy a totony tetejére és a sugarat az északi sark felé irányítja, amerre Robert Peary sarkkutató pár héttel korábban elindult, s akit Tesla előzetesen megkért, hogy naplójában rögzítsen minden szokatlan eseményt, amelyre június utolsó napján kerül sor. Peary nem regisztrál semmi furcsát, de amikor Nikola (belgrádi és zágrábi ismerőseitől, akik orosz kereskedőktől hallották) tudomást szerez a tunguzkai eseményekről (amiről hamarosan élesedik a poszt), teljesen magába roskad és leszereli a berendezést. Azóta sem tudjuk, hogy valójában hogyan is működött és miként fejtette ki hatását – már ha bármiféle köze volt is a szibériai robbanáshoz.

Komolyan foglalkozik még a Röntgen-sugárzással, a rezgéselmélettel és a rádió tökéletesítésével – de arra itt már nincs lehetőségünk, hogy mindezekre kitérjünk, azt azért megemlítjük (mert tudjuk, hogy imádjátok az ilyen részleteket), hogy nagyjából a századfordulótól kezdve minden étkezése előtt megbecsülte a felszolgált ételek térfogatát és erre vonatkozó titokzatos számításokat végzett magában; mintha nem lenne mindegy, hogy egy adag sültkrumpli 1,2 vagy 1,45 köbdeciméter nettó helyet vesz el az asztal feletti térből…

A húszas években még bejegyeztet néhány érdekes szabadalmat (például a termomagnetikus motorok, a nagyfrekvenciás mérőeszközök, a sebességmérő szerkezetek egész családja, a lapátok nélküli turbina, ami a folyadékok viszkozitására épült, stb.), de 1923-tól kezdve már nem izgatták a szabadalmak. Anyagilag ismét kezdett lecsúszni, és kénytelen volt egy olcsó panzióba költözni, ahol szobájába (amelynek számozása továbbra is osztható volt hárommal) csak galambokat engedett be – ezekből vszont több tucattal élt együtt.

Miután Pearl Harbor után hiába ajánlja fel szolgálatait a US Army-nak (leveleire egyszerűen nem válaszolnak), végképp kicsúszik a lába alól a talaj; egyre többet betegeskedik, egyre morózusabb és zárkózottabb lesz (már ha emberileg ez egyáltalán elképzelhető). Ideje javarészét vagy szobájában tölti, vagy a new yorki közkönyvtárban, ahol az udvaron üldögél és a galambokat („legőszintébb barátait” – ahogyan nevezte őket) eteti óraszám. 1943. január nyolcadikán törik rá szobája ajtaját, ahol megtalálják a holttestét. Idegenkezűség nem merül fel; minden jel szerint szívelégtelenség és trombózis végzett a 87 éves tudóssal. Hamvai a belgrádi Tesla-múzeumban vannak, egy aranygömbbe zárva. 

És akkor (tényleg csak hívószavakban, mert nagyon elszaladt velünk a billentyűzet) fussunk végig azokon a konteókon, amelyek Tesla személyére vonatkoznak.

1.) Időutazó volt a jövőből;

2.) Sima autista volt, vagy más, hasonló betegségben szenvedett;

3.) A földönkívüliek követe, hírnöke és képviselője;

4.) Ő maga is ufonauta volt, de szakított anyabolygójával és emberré akart válni;

5.) Egyszerűen egy túl intelligens ember, aki nem tudott beilleszkedni a társadalomba;

6.) Ember volt, de egy rendellenesség miatt néha képes volt látni a jövő egyik-másik szeletét.

Nem akarom tovább húzni az időt, hiszen így is a konteóblog eddigi leghosszabb posztját olvashattátok (3600 szó, 27 ezer karakter), amelyet csak azért sűrítettem bele a Nikola Tesla 2.0-ba, mert (megmondom a frankót) valaki ma hajnalban bemászott a kerítésen és legalább tíz liternyit pisilt a cseresznyefám tövére, ráadásul megkergette a két, amúgy roppant békés kerti sündisznómat is – többet nem merek kockáztatni.

És igen, tudom, hogy egy csomó dolog kimaradt: a vákuummal összefüggő kutatásai, a radarhoz hasonlító ötletei, az Einstein-féle gravitációs elmélettel történő szembehelyezkedése, az atomenergia iránti érdeklődése, a kvarkelmélet előszobája, az időjárás-befolyásolási próbálkozásai, a fénytani kutatásai és a fény sebességének meghaladását célzó erőfeszítései, az örökmozgó kérdésköre, kapcsolata a kor híres parafenoménjével, Sir William Crookes-szal … Tény, hogy a NASA  több kutatási területe, a pilóta nélküli repülőgépek, a Reagan-féle csillagháborús tervek, a Philadelphia-kísérlet (meg még annyi minden más…) gyökerei hozzá nyúlnak vissza.

De hát ez egy mezei műkedvelő poszt, amely arra elég, hogy ha felkeltettük érdeklődésed Tesla iránt,  utánaolvasol. És ha ezt elértük, nem dolgoztunk hiába.

Természetesen várjuk kommentjeiteket és ígérjük, hogy csak legvégső esetben moderálunk. Építő kritikát, kiegészítést, helyesbítést szívesen látunk, elvégre – bármennyire is szeretnénk hinni ennek ellenkezőjét – nem vagyunk sem tévedhetetlenek, sem megfellebbezhetetlenek. És végezetül – ismételten – mindenkit emlékeztetünk a blog címére és szakterületére: összeesküvéselméletek…

Köszönöm a figyelmet.

Ápdét: A dupla Tesla-poszt kibővített verziója is elolvasható a Konteó 1 című könyvben, amelyet 20%-os engedménnyel ide kattintva rendelhetsz meg, vagy 2013. november elsejétől megvásárolhatsz az Alexandra és a Libri nagyobb boltjaiban.

Kategória: EgyébCímkék: , , ,

310 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 309. gigabursch — 2015-12-30 16:15 

303. @emmalisa:

Kedves Emmalisa!

Nem mélyednék bele értelmezési kérdésekbe, mindenesetre amit írtál, hogy bizonyos tárgyak, bizonyos színeket generálnak benned, az egyfajta autizmussal/autizmusoddal együttjáró jelenség.

Kérdeznék:
Nem tudom találkoztál-e már a Véges Elem Módszerrel (VEM), ahol egy-egy szerkezetben a csomópontok terhelését és tönkremenetelét vizsgálják egyfajta matematikai módszerrel (erre szolgál a VEM), és a terhelési nagyságokat szép színes foltokkal ábrázolják.
S ami a lényeg:
Ha egy-egy tárgy érintése színeket vált ki benned, az a színkép változik-e benned, h a tárgyat máshol fogod meg, de ugyanott érintve azonos marad-e a szín?

Ha a kérdésben elmélyedsz, és megismered az ilyen dolgokat, ráadásul megfelelően tudsz róla kommunikálni, és mindig azonosan, akkor simán lehet, hogy ebből az egy dologból baromi jól megélnél.
(Nekem meggyőződésem, hogy pl régen a legjobb telefonközpontosok is autisták voltak, csak akkor még nem így nevezték őket).

 308. tiboru — 2015-12-30 13:13 

@emmalisa:

A neten körülnézve úgy látom, ez a „betegség – nem betegség”, illetve „betegség – születési rendellenesség” vita még a szakemberek között sem ért véget. Abban már majdnem mindenki egyetért, hogy nem „mental illness”, vagyis nem elmebetegség, de hogy a „betegség” általános definíciójának megfelel-e az autizmus meghatározása – hát én ehhez kevés vagyok eldönteni.

Minden rokonszenvem és együttérzésem amúgy az autistáké (és a családoké, amelyekben élnek), eszem ágában sem volt megbántani őket.

 307. petiba — 2015-12-29 14:19 

@emmalisa:

Kedves emmalisa, azzal kezdeném, hogy a legcsekélyebb mértékben sem szeretnélek megsérteni, tehát az alábbiakat vedd csak egy szimpla véleménynyilvánításnak.

Betegség-fejlődési rendellenesség…

Akárhány féle bőrszínnel, magassággal, testsúllyal szemszínnel stb. rohangálunk itt a sárgolyón – már több, mint 7Milliárdan (ha jól tudom) van egy általános egészségkép, plusz vannak elég jól körülhatárolható hiányosságok, vagy „feleslegek”, számszerűsíthető laborleletek, stb. stb. melyek alapján az északi pólustól a déliig behatárolva nagyjából tudjuk, ki az, aki EGÉSZ-séges. Egy 2 méter, 60 centis, vagy egy 180 kilós, vagy egy végtaghiányos, netán 70-es IQ-val, Down-szindrómával rendelkező ember nem egészséges, és pont. Ez van. A baj nem ezzel van. Akad, aki egészséges, és van, aki nem az. (hogy ezt most „EGÉSZ-ségtelennek, vagy betegnek hívjuk, lényegtelen).
A probléma két dologgal van. (szerintem!) Egyrészt a mellébeszéléssel, ami az élet minden területén elnyomta a normális szóhasználatot, és valamiféle általános idiotizmusba viszi lassan az emberiséget a PC, és minden egyéb jajjjj, meg ne bántsuk ezt, vagy azt, ezzel, vagy azzal.
Aki nem EGÉSZ-séges, azon segíteni kell, ha lehet. Ha nem lehet, akkor azon kell dolgozni, hogy állapotromlás ne következzen be, és hogy az adott helyzetet az adott ember és környezete a lehető legpozitívabban, legteljesebben élhesse meg. Ha pedig még ez sem adott, akkor marad az utolsó, az emberi méltóság.
És ezzel el is értünk a második problémához – (én így gondolom, tudomásul véve a tévedés lehetőségét) –
az emberi méltósághoz. Nem a betegség maga, (fejlődési rendellenesség, ágyhoz kötő fájdalom, bénító túlsúly, lélegeztető vagy halló készülék, kisegítő iskola stb.) foszt meg bárkit az emberi méltóságtól, hanem az arra adott reakciók, vagy az elmaradt reakciók.
Nyilván egész máshogy kell lereagálni egy aspergerest, mint egy mentálisan retardált autistát, vagy egy rettest, netán egy gyermekkori széthúzó zavarost.
Nem tekinthetjük egyiket sem egészségesnek, tehát a nagy többség – betegnek fogja tartani. De a betegség nem bűn, hanem állapot. És azt hiszem, ez az alap, amit mindenkinek tudomásul kell venni, pozitív és negatív értelemben egyaránt. A lényeg, hogy hozzuk ki a legjobbat, amit az adott helyzetből ki lehet hozni. Mélységesen tisztelem azokat a szülőket, akik a középsúlyos, vagy netán teljesen antiszociális gyermekük mellett kitartanak, becsülettel felnevelik beteg utódaikat, és próbálják kihozni az életből számukra a lehető legtöbbet, ha már ezt dobta nekik a gép.
Minden segítség jár nekik (sőt, még annál több) de én úgy gondolom, értelmetlen és felesleges azért küzdeni, hogy megváltoztassuk az „emberek” általános vélekedését, hogy gyermekük nem „beteg”, csak „fejlődési rendellenessége van”. Az ÉSZREVEHETŐEN – az egészségestől bármilyen módon – eltérő embereket mindig is betegnek fogják tartani, legfeljebb majd „vigyáznak a szájukra”, és meggondolják, mit mondjanak ki, és mit ne.
Én biztos inkább arra gyúrnék, hogy azt tanulják meg a „zemberek”, hogy egy adott betegséggel (fejlődési rendellenességgel, fogyatékossággal) rendelkező embertársnak hogyan kell/lehet/és hogyan nem szabad segíteni, és egyáltalán kell-e (átkísérjük e a vak nénit a zebrán, ha nem is akar átmenni), vagy inkább az önállóság lehetővé tételével segítsünk.

A webbeteghez semmi közöm, és nem is igen olvasom, de a homeopátiáról elég jó kis tapasztalataim vannak.
Autóban rendszeresen émelygő, behányó gyerek, aki még tini korában sem képes tablettát bevenni, utazás előtt elszopogatott enyhén édeskés, apró Cocculin homeo bogyóval kihagyja a hányást, émelygést, és nem is alszik be, mint aki elájult, mint pl. a Daedalontól.
Elég jó kis kontroll, ha a próbaképpen adott szopogatós C-vitamin után viszont ugyanúgy nyálfolyatós, émelygős az utazás. Ha mindkét holmi „gyógyszernek” van „eladva” a gyereknek, akkor nem csak a Cocculinnál, de a C-vitaminnál is elő kellene jönnie a placebó hatásnak, de nem.
Én mindig megmosolygom azt a vehemenciát, ahogy a homeo bogyókat támadni szokták. Ugyanis – szerencsére – ritkán kell, és csak néhány fajta van nálunk használatban – de nálunk működik. Felnőttnél, gyereknél egyaránt. Akiktől „örököltük” a homeobogyók használatát, illetve az azt kitanult körzeti doki nénit, szintén. (különben el sem kezdem volna)
Nem tudom, hogy van ez, lehet, hogy ennyit jelent a hit szerepe – aki zsigerből elképzelhetetlennek tartja, hogy a homeo bogyó segíthet, ott nem is segít. De ez így van sok más, konzervatív gyógymód, vagy gyógyszer esetében is. Egyes fejfájás csillapítók egyeseknél hatástalanok, másoknál működnek, vagy egyik ekcémásnak ez segít a kínzó tüneteken, a másiknak meg egész más.
Az sokkal érdekesebb, hogy a homeo bogyókat, orvosokat egyesek kiröhögik, de a prozac-ot felírókat, de főleg a gyártó céget meg továbbra is komoly, felelősségteljes „gyógyszergyárnak” tartják. A világszerte kibukott prozac-botrányok ellenére.

 306. emmalisa — 2015-12-29 11:25 

@tiboru:

Az autizmus-betegseg kapcsolatrol:

Az autizmus nem gyogyithato mint egy betegseg, ugyan egyes tuneteken lehet segiteni gyogyszeres vagy kognitiv terapiaval, mint pl. a szorongason vagy panikbetegsegen, illetve egyeni fejlesztessel a kulonbozo teruletek erosithetoek, hogy jobban be tudjon az egyen illeszkedni a tarsadalomba.
Vajon kell-e gyogyitani az autizmust? Erre legyen itt valasznak Temple Grandin eloadasa:
https://www.ted.com/talks/temple_grandin_the_world_needs_all_kinds_of_minds?language=hu

Az autizmust azert neveztek evtizedekig betegsegnek, mert a „mental-illness” kategoriaba tettek, holott nem mindig jar szellemi fogyatekossaggal, es az autistakat allapotuktol/iq szinttol fuggetlenul kulonbozo intezmenyekbe zartak.

Szerte a vilagon azert kuzdenek az autizmussal foglalkozo szervezetek, szakemberek (elegge ismeros vagyok ezen a teruleten, jomagam is dolgoztam kozottuk, meg kiserleti alany is voltam joparszor), hogy a betegseg stigma kikeruljon az autizmus meghatarozasabol. A hivatalos leirasokban mar joideje nem szerepel, de a kozgondolkodasban is meg kellene ennek valtoznia. Ezert fontos peldaul, hogy a mediaban is megvaltozzon ez a hozzaallas. Minel tobben kovetik a „nem betegseg” elvet annal kevesebb lesz a stigma rajtunk/autista rokonainkon/gyerekeinken/autista szeretteinken. Mivel itt mindig nagyon jo kis gondolkodo, intelligens csapat gyulik ossze, ezert gondoltam, hogy erdemes megemliteni ezt a temat is.

Itt van magyar vonatkozasu link „az autizmus nem betegseg” kampanyhoz: http://hvg.hu/plazs/20130924_Az_autizmus_nem_betegseg_igy_meggyogyulni

A webbetegrol; velemenyem szerint ahol ilyen cikkek napvilagot lathatnak, annak az oldalnak a szavahihetosege nalam mar alapbol ketseges: http://www.webbeteg.hu/cikkek/gyermekgyogyaszat/2709/homeopatia-a-gyermekgyogyaszatban

 305. tiboru — 2015-12-28 20:19 

@emmalisa:

Nehéz dolog ez… Nincs egészségügyi képzettségem, ezért kénytelen vagyok rábízni magam pl. olyan oldalakra, mint a

http://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/355/autizmus–a-bezart-vilag

amit úgy tűnik, szakemberek írnak. És itt bizony betegségként hivatkoznak az autizmusra.

Nem vitatkozni akarok, de minden, amit „gyógyítani” próbálnak, azt a magyar nyelv logikája „betegség”-nek tekinti. Azt írod: „nem betegség, hanem fejlődési rendellenesség”. Én meg azt hiszem, a két kategória nem zárja ki egymást. Az Edward-szindróma, a Down-kór vagy a nyitott gerinc is fejlődési rendellenesség, ugyanakkor betegségnek tekinthető.

 304. emmalisa — 2015-12-28 18:46 

@tiboru:

Ezt irtad a konyvben is, hogy: „Sima autista volt, vagy más, hasonló betegségben szenvedett”

Tudom, nehez levetkozni a regi rossz szokasokat vagy a koztutatban elofordulo nyelvi fordulatokat de az autizmus fejlodesi rendellenesseg nem betegseg.

A tunetei alapjan esetleg lehetett nem pusztan autista hanem savant szindromas is, vagy csak ez utobbi – ami ismet nem betegseg, hanem eltero fejlodesi allapot/rendellenesseg.

A betegseg amit latni lehet a pszichozisaban pl.: a kenyszeres kezfertotlenites, az allando napirendi pontok az mar beillene az OCD azaz az obszessziv-kompulziv betegseg kategoriajaba, de az lehet az autizmus „mellektunete” es onmagaban nem tesz senkit zsenive.

 303. emmalisa — 2015-12-28 12:45 

Oszinten szolva addig sosem olvastam Teslarol (alapveto infokkal tisztaban voltam, mint a talalmanyai vagy, hogy ki volt o, de nem nagyon izgatott mint szemelyiseg), most azonban a karacsonyra kapott Konteo1 konyvben talalkoztam vele.

Tudom, hogy kevesbe romantikus konteo szempontbol, de en az autista vonalra voksolok.
Hogy miert gondolom ezt? Mert errol tobb mint harminceves tapasztalattal rendelkezem. Sokoldalas autizmus diagnozisomban reszletesen le van irva hogyan mukodik az agyam. Peldaul: en is mindent a fejemben szamitok ki, mindent kis videokban es kepekben latok, nem szeretem papirra rogziteni a szamitasaimat, megfigyeleseimet, inkabb „lefenykepezem es eltarolom az agyamban”. A masodperc tortresze alatt kepes vagyok megoldani olyan logisztikai problemakat (pl. szuk pinceben kulonbozo markologepek es domperek mozgasat) amihez masoknak ennel joval tobb ido kell. Hasonlokeppen latom szinekkel kombinalva a jo es helytelen megoldasokat ahogy a fejemben a kisvideok vegigporognek.
Komoly szineszteziam van mindehhez, mikor bizonyos targyak erintese kulonbozo szineket/kepeket general az agyamban illetve neha fajdalommal, rosszullettel is jar. Ez szinten klinikai korulmenyek kozott volt kivizsgalva par eve. Kiserletekben vettem reszt emiatt.

Szoval nem reszletezem tovabb, Tesla egy zsenialis autista volt az en velemenyem szerint. Sajnos en nem erek fel hozza a sok hasonlosag ellenere sem. 🙂

 302. theodorus — 2015-12-09 16:58 

Nem olvastam el az összes hozzászólást, így lehet, hogy már volt linkelve ez a két újság cikk:
Century Illustrated Magazine, June 1900

THE ONWARD MOVEMENT OF MAN THE ENERGY OF THE MOVEMENT THE THREE WAYS OF INCREASING HUMAN ENERGY. – Írta Nicola Tesla
http://www.tfcbooks.com/tesla/1900-06-00.htm

Talking with planets Collier’s Weekly, February 9, 1901 – Interjú Nicola Teslával (ebben fejti ki a véleményét Tesla a földönkívüli életről, szó esik a vezeték nélküli energiáról stb.)
http://www.tfcbooks.com/tesla/1901-02-09.htm

Jó olvasást!
(Ha volt már, akkor bocsi.)

 301. galuska galagonyov — 2015-03-06 20:59 

BBC Documentary 2014 -Nikola Tesla’s Life

https://www.youtube.com/watch?v=GyimMmiHBGo

angol

 300. realcorpus — 2014-12-08 07:40 

@nlorant82:
A Titor-sztori után már nem poén…
(Tesla din(am)ója búsan csóválja a fejét a sarokban.)

 299. nlorant82 — 2014-12-07 21:07 

Egyik sem volt egy okos ember volt aki fogékony volt a műszaki fejlesztésekre nekem meg alkatrész kellet mert egy dinó megrongálta a gépem és ezért segítettem neki így ő nagy eredményeket ért el és közben legyártotta a nekem szükséges alkatrészt a gépemhez hogy haza jöjjek! Azért írom le mert úgy sem hiszi el senki hogy időgépet építettem így bátran le is írhatom max hülyének néznek! De az az igazság hogy TESLA okos ember volt és találkoztam vele miután meghalt a testvére szerette volna megmenteni de nem sikerült sehogy sem,sajnos! A labor tűz meg Én voltam hogy nehogy bárki tovább lépjen a nekem szükséges alkatrész legyártása miatt! Minden az alkatrész legyártásához szükséges adat megsemmisült a tűzben és erről TESLA tudott arról is hogy be fogom gyújtani a labort! Sajnos szükség volt rá mert meg változtatta volna a jövőt az időgépet a Bitcoin világszintű elterjedése után építettem meg mikor már más fizető eszköz nem létezett most a múltban vagyok de nektek még a jövő a Bitcoin ilyen szintű elterjedése! Miért utazok az időben? Mert a jövőben atomháború van,sajnos! És nem maradhatok egy időszakban sokáig,sajnos mert ez nem a saját időm ezért kénytelen vagyok utazni az időben! Az fiatalabb kiadásomnak ez a jelen amit ti most éltek meg! A fiatalabb kiadásom még csak a cola-t tud utaztatni az időben még nem jött rá az emberi időutazásra de hamarosan rá fog jönni!

 298. gigabursch — 2014-11-22 08:21 

édes magyar anyanyelvünk….

 297. meggymag — 2014-11-20 15:58 

@realcorpus:

Kösz. Köszi. Köszönöm.

 296. realcorpus — 2014-11-20 11:06 

@meggymag:
Az eredménytől függetlenül tetszett!
(Mármint, hogy elégített-e ki valakit, vagy sem.)

 295. jukeey — 2014-11-20 07:45 

Betűzöm: d n y e p r o p e t r o v s z k.
Kiejtve: kefe.

Vagy: h o g y t e t s z e t t m o n d a n i ?
kiejtve: he?

A nemlyólyát!

 294. meggymag — 2014-11-19 15:01 

@Rumcájsz von Jicsin:

Kérésedre akkoriban nem tudtam volna mit válaszolni, ugyanis ilyen természetü kételyek engem is gyötörnek néha.
Így aztán megpróbáltam utánna járni a propplémának.Az eredmény lehet /szinte biztos/, hogy nem kielégítö, mégis elmesélem, hogy lásd, igyekeztem.
Ha pedig túl hosszúnak találnád: figyelmeztettelek!

Azzal kezdtem, hogy elmentem egy tanintézetbe és ecseteltem a pedellusnak, hogy miben járok. Mire a pedellus megvakarta a fejét mondván, hogy a földrajz tanárok terepen vannak, a magyar tanárok egyike meghalt, másika nyugdíjba ment. Csak az igazgató úr van jelen, hozzá bemehetek.
Az igazgató nagyon barátságosan fogadott, én pedig öt elöre is letesztelni akarván azt kérdeztem töle, hogy /egyelöre a
Siónál maradva/, szóval, hogy az mi: fojó-e vagy fojam? Erre ö elövette Magyaro. térképét, rábökött a kérdéses födrajzi objektumra és azt mondta, hogy az egy csatorna. Öt magát azonban pillanatnyilag nem annyira a Si-j-ó érdekli, hanem annak a foka/fokja. Még aznap oda akar érni pihenés céljából
és máris nyitotta elöttem udvariasan az ajtót.
Mint esélyes maradék, a pedellus sem segített rajtam, mondván, hogy ö ugyan tud olvasni is és írni is, söt, kapásból tudna határozott véleményt is nyilvánítani mindenféle politikákról, a helyesírásról ellenben nem nyilatkozik, elvégre „azzal itt túllépném a kompetenciákat“.

Még nem ment le egészen a Nap, úgyhogy még elsiettem az MTA-hoz. De ott a portás még csak be sem engedett mert a sima polgári nevemen kívül nem rendelkezem semmiféle címzetességgel. Így csak levélben fordulhatnék kérdésemmel az illetékesekhez, s ha tekintetbe vesszük azok elfoglaltságát, örüljek ha másfél hónap múlva választ találnék a postaládámban.
Egy hét múlva visszamentem az MTA-hoz remélvén, hogy egy másik portás másként fog reagálni. De nem tette.

Kiábrándultságomban beültem egy kávéra, de ott sem volt sok szerencsém ahhoz, hogy legalább megnyugodjak. Miután már elöttem párolgott a kávé, csak akkor derült ki, hogy ez itt egy irodalmi kávéház!
Hát igen, manapság az nem vehetö rögtön észre a vastagon gomolygó szivarfüströl, mert az Unió a népség-katonaság nagyrészének örömére ugyebár, betiltotta a nyilvános helyeken véghezvitt cigizést. Egy írkáló ismerösöm ezt úgy kommentálta, hogy akkor majd a dühtöl fognak megfulladni.

Petöfi és Arany nem volt ott, az utóbbi idökben József Attilának kávéra sem jut, nemcsak csirkecombra.
Karinthy nemrég ment el, jelentette a ruhatáros, mert már unta.
Bár az egyik sarokasztalnál szorgalmasan dadogtak a dadaista DaDa-ák, kik mint mondták, közmunkában dajkálják az magyar nyelvet. Délelöttönként a divatos döreségeket, délutánonként a divatjamúlt dudvákat gyomlálják ki. A durvaságokat sem sze-, sze- retik. Nekem meg sa-, sajnos nem se-, se- gíthetnek, mert még nem jutottak el az e, e, ess betüig.
Babits is ott volt, gyötrödött és furdalta a lelkiismeret régi, vétkes múltja miatt. Versláb ide vagy oda, hogy tehette vagy nem tette szeretett színésznöjét szépnek is nevezni. Pedig tényleg szép volt, legalább is fiatal korában.
Így én öt aztán nem háborgattam.

Élénk és hangos volt azonban a középsö asztaltársaság. Jelen volt az Avantgarde teljes képviselete. Volt ott szürrealista, nonkonformista, kortársista, posztkortársista,
egzisztencialista, tiltólista.
Ma azonban nagy egyetértés uralkodott közöttük. Azon tanakodtak, hogy az installáció már nem is annyira új müfaj a müvészetben.Tehát ilyesminek müvelése már rég aktuális, arról az írók társaságának sem lehet lemaradnia!
Hogy én, hogy mit szeretnék megtudni? – helyesírási szabályt?! – na ne sértegessem öket, nem hallottam még a költöi szabadságról? Az egyén szabadságairól?
Hogy mi a helyes? Hordjam mán el magam onnan ilyen nyárspolgári álgondokkal!
Kiket köthetnek manapság a globalizálódó világban idejét múlta szabályok, amik nemcsak a költöi szabadsággal ütköznek, hanem az európai, a haladó nyugati demokráciás hitvallás minden értékével, az emberi méltóság tiszteletével, az egyén egyéni egyéniségével!?!
Milyen jelentösége lehet mai világunkban egy j-nek, vagy akár
az ly-nak? -na ne kicsinyeskedjünk már, ki kéne már nönünk
ebböl a nemzeti kórságból!
Hogy mi a helyes, azt meg kérdezzem meg az Uniótól. Aki eddig vigyázó szemeit nem nyugatra vetette, az mehetett számüzetésbe. A komcsik az SzU-ba, a kurucok nagy Törökországba, az adódizájnerek az USA-ba.

-Uraim,- szólt tiltólista – mire a mellettem ülö egzisztencialista halkan felszólított, hogy most különösen kell figyelni!! Tiltólista
a legtekintélyesebb tag, nagy müvész, igazán sokra vitte,
eddig még nem írt le egy szót sem, ellenben nagyon sokat költ, mindnyájuk példaképe.
-Uraim, -ismételte tiltólista,- ne vesztegessük hiába idönket!
Sürget az új müfaj, az irodalmi installácó megvalósítása.
Annál is inkább, hogy a képzömüvészek már kiállítottak egyet, éspedig az ipafai papot, amint fapipával pipázik /jelentös pillantás felém/, bravúrosan megoldván a kreáció címét: nincs benne sem j, sem ly betü!
Mindenesetre nem a kortársi müvészet Csimborasszója, a pipát fából faragták valami modernebb matéria helyett, így a nézönek óhatatlanul az alternatívok jutnak eszébe, azok, kik is az országúton tapicskáló békákat mentik.., hát kérem szépen! Jobb lett volna a pipát valami átlátszó anyagból,
teszem azt akrilböl készíteni, mit fog most szólni a fa miatt nagyhatalmú Tránszpárenszi Internesönöl?- nem látni, hogy mit is szív az a pap; szóval ezen mütárgyról tárgyilagosan maró
kritikát fogsz írni Huba kolléga!
Papunk nem is eléggé installációs, nem pöfékel! Hiányzik idönként az egy egy adag müfüst. Müfüst? Igen, igen,/felém/ jól hallotta, müfüst.
Erre elhordtam magam onnan.

Az utolsó asztalhoz és nem hiába, egy nyomozó újságíró ült ott, barázdált homlokát tenyerének támasztva. Itt bejön végre egy konteós elem is, -nehogy még tiboru Mester kitiltson engem innen s joggal.
– Annak tényleg elképesztö hordereje lehet, hogy mit írunk,
j-t vagy ly-t, vagy duplázzuk öket -vallotta az újságíró.
De miért mondta, hogy „mit“ és nem azt, hogyan?
Már meséli is, hogy Siófok, az semmi. Sióf i ó k- nak több értelme volna, de azt ÖK elhallgattatják.
A csatorna ásásakor ugyanis, írd és mondd, 10 (tíz) darab hermetikusan lezárt dobozszerüség került elö, amik tulajdonképpen bankok fiókjai és még senki sem tudja, hogy melyik kié és azt sem, hogy mi van bennük. A kódokat kéne megfejteni, amelyeket rájuk véstek, s amelyek a következök: i, j, ly, jly, ijj, lyj, ilyj,.. Ha meg tudná fejteni, élte, feje rajta .
Vagy felemeltetik, vagy porba hull.

PS
Gondold meg jól, R. v J., hogy továbbra is érdekel-e az helyesnek hogyan történö írása?
Nálam mindegyre visszatérö rémálmot okozott:
Siófokon vagyunk Húsvét másodnapján, egy diófa alatt, fiókokban ülván és annak dióiból párolt pálinkát fogyasztván.
Bizonyos idö múltán azonban tuti összemarakodás következik be a de jó dijlyó pájlinka írásmódja miján. Mindez meg ezen
finom ital fogytán, mikor a kedéljyek is elromlanak annak hijján.

 293. h1jcsaba — 2014-11-02 11:24 

@Rumcájsz von Jicsin:
A Károlyi szoborral „ZS”- vel 🙂 DDD

 292. Rumcájsz von Jicsin — 2014-11-02 10:01 

@meggymag:

De azért segíthetnél! Szeretném tudni, hogy a Siófokot j-vel vagy ly-nal kell írni? 🙄

 291. meggymag — 2014-11-02 01:03 

@meggymag:

Pontosítás:

A 289.sz. hozzászólásommal cseko46 olvtársat szerettem volna viszont- és felbosszantani,nem szekundálni neki, ami sajnos, szintén egy lehetséges olvasata lehetne
a hsz.-nek.
Tesla- és életmüvével kapcsolatban nem jutottak volna a fentiek az eszembe.
„Aki másnak vermet ás,…”,mondaná a nagyanyám; de mégis.

 289. meggymag — 2014-11-01 06:30 

@cseko46: 287.cseko46

Hát(ezazuriember)minekelötte de nem annak utánna
hanem már az annakelöttére elöre gondolván
elléleggzett fordított irányba az orra mögé,
tátongó tölcséresre kittártt száját finnyásan összehúzván ajkai mentén méga zelött
hogy aminek utánna már ottlett volna.
Még amielött aminekelöttének kelletett következnie.
Fehér szeme hosszan leízzott
úgyhoggy nagyon meleg lettattól a böre a homlokán
mely a maga részéröl a feje közepe felé történt elszélesedésédésében
felkeskenyedett annak búbjára.Holis ott a kalapalá minek nem fölötte rejtezkedett az a kvantum
annakelötte margarinos létéböl vajjá energetizált sajátmaga.
Ki is már ott eltovábbá rejtezkedhetvén nem képes,
sugárzó langyos rejtekéböl kifolya a füléje mögéje, majd…
Hát csiklintotta!! Na.

Ez is egy próbálkozás, ha nem is szándékszik a szürrealista módjával annak.

 288. wewelsburg — 2014-10-27 19:12 

Még ma sem érti a töbség hogy mit is akart az emberiséggel közölni Tesla. A hozzászolásokbol itélve még most is sokan vannak akik félelmükben a saját tudatlanséguk miatt lenézöen nyilatkoznak egy zseni munkásságárol.Ez igen szomorú.

 287. cseko46 — 2014-06-04 20:08 

Hát ez az uri ember.
Lelasitotta a légzéset arra a mértékre amikor kilépve ön magunkból utra kelhetunk.
AMIT MEGNÉZNÉK
A KVANTUM ERŐMÜVET.)(„KÉT FÉM LAP KÖZÖTI 1m TÁVOLSÁGBAN FEHÉREN IZZOT A FÉNY AMELY VÉGTELEN IDEIG MÜKÖDIK”)
Hát kérem ezért az ISMERETÉRT BIZONYOS ENERGIA BIRTOKOSOK
HA AZ ÖVÉK akor hogy másé ne lehesen méng drasztikusá is válnának.

 286. macsacska — 2013-09-26 18:41 

Ide kapcsolodik az alabbi link. A szabaderot alkalmazo eszkozok reszletes, becsuletes (a lenyeget nem elhallgato) osszefoglalo …minek is nevezzem…enciklopediaja? -friss, allandoan apdeted info.
Gyakran teljes talalmanyi leirasokat is mellekel.

Csupa nagybetu es ezer felkialtojel kivankozna.
Azert teszem fel, mert ugy erzem ennek a tudasnak oda kell jutnia hozzatok is, remelem eljut azokhoz akik ertik es alkalmazni tudjak. Angolul van, de ott a gugli fordito. (Ha valamit ertelmezni kell en is segithetek nehany sor erejeig.)

Nem feltetlenul igenyel magasszintu mernoki ismereteket az ott leirtak megvalositasa, garazsban butykolo onjelolt ezermesterek is talalnak kincseketa sok megoldas kozott.

http://www.free-energy-info.tuks.nl/
http://free-energy-info.co.uk/ (regebbi honlap, amely hamarosan meg fog szunni)

 283. hbrex — 2013-03-13 19:49 

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gJ1Mz7kGVf0

egy kis poénos rap csata Edison és Tesla között 😛

 282. nz65 — 2012-11-29 22:46 

Már megint rám jött a grafománia :-))

Z

 281. nz65 — 2012-11-29 22:45 

Sziasztok ,

Szerintem Teslát nem illik középszerű fizikusnak és/vagy illuzionistának nevezni. Az ő idejében az elektrotechnika még fejlődésének legelején járt. Az elektrosztatikus jelenségeket már ekkor is hosszabb ideje ismerték, de a komolyabb erősáramú , erőátviteli rendszerek épp hogy csak kezdtek kialakulni.Edison egyenáramú rendszere terjedt el előbb, mert az ehhez szükséges eszközök pl.a dinamó előbb megszülettek.És Edison messze jobb/gátlástalanabb üzletember volt Teslánál.Ezt az áramnemet könnyű tárolni akkumulátorokban, és a vele kapcsolatos számítások is egyszerűbbek.Sok tudós és szakértő próba-szerencse alapon dolgozott,nem volt meg még az alapvető elméleti hátterük sem. A váltakozó áramot túl macerásnak tekintették, itt már olyan jelenségek léptek fel, amelyeket az egyenáramú rendszereknél soha nem tapasztaltak.Tesla volt talán az első ,aki komplett rendszert talált ki a váltakozó áram fejlesztésétől kezdve a továbbításon keresztül a pl.motorokig.
Persze ő is felhasználta mások ötleteit, a használható transzformátor kifejlesztése pl.Déri-Bláthy-Zipernowskyék nélkül nem sikerült volna.
Akkor lépett nagyot Tesla amikor a kisfrekvenciás áramok világából átlépett az akkor még jóformán ismeretlen nagyfrekvenciák területére(ez a mai hosszú és középhullámú rádió tartománya ).Itt már olyan effektusok léptek fel, amelyeket addig nem tapasztaltak.Ezeket felhasználva látványos kísérleteket végzett,de ekkor kezdte fejleszteni a „vezeték nélküli” ingyenes energiaátvitelt, ezzel az ötlettel viszont el is kaszálta magát bizonyos érdekköröknél.Arról nem is szólva, hogy már egy kis/közepes teljesítményű Tesla-tekercs is olyan nagyfeszültségű nagyfrekis teret hoz létre,amely nem biztos,hogy hosszú távon használ az embernek.Ezek a „körök” intézhették még laborjának leégését is,pedig az még a Colorado Spring-s i időszak előtt történt.Azok akik érdemben tudnának Tesláról beszélni, már rég meghaltak.Különös életmódja sem segítette elő azt, hogy kutatásait megismerhessük, eredeti papírjai és készülékei nagyrészt eltűntek .Szerintem sok direkt ködösítés is van körülötte, és főleg az internet beindulása óta néha elképesztő ötletek bukkannak fel származását és egyáltalán emberi mivoltát illetően.Tény, hogy a neki tulajdonított szerkezetek között van sok olyan, aminek működését mai napig nem értjük, vagy a hivatalos „akadémikus” tudomány nem tud vagy nem akar vele mit kezdeni.Az UFO-s és időutazásos elképzelések pedig nagyszerűek arra, hogy az egészet egy laza mozdulattal az „áltudomány” körébe sorolják.
Pedig Tesla valószínűleg nem volt idegen, csak mert gondolkodni,és olyan területekre is rámozdult, aminek mások neki sem mertek kezdeni.Furcsa,de dokumentált önkívületi jellegű állapotaiban esetleg kaphatott inspiratív gondolatokat a jövőből,ez már másoknál is előfordult, és azért Ő nem kevés koncentrálást és időt szánt a kísérleteire(egész élete erről szólt).

Már rám jött a grafománia 🙂

Üdv :NZ

 279. rdos — 2012-04-11 11:42 

Több komoly kutatótól is olvasható, hogy nagyon úgy tűnik, a vákuumban irtózatos mennyiségű energia van. Állítólag ma még gazdaságosan kinyerni nem tudjuk. Ha valakinek, akkor Teslának sikerülhetett a „kinyerés”.

http://takacs.web.elte.hu/zpe.pdf
http://bajnok.web.elte.hu/Casimir.html

Ez meg egy érdekes írás arról, milyen társadalmi következményekkel járhat ha sikerül az olcsó energia kinyerése.

http://web.t-online.hu/fejergyuri1/j_mokusk.htm

 278. Space Tapir — 2012-04-06 21:56 

@izanami:

Hát a gyógyszer lehet, hogy nem csak neki szükséges…

 277. izanami — 2012-04-06 21:32 

Nemgondoltam volna,hogy a 4.opció a helyes válasz is benne lesz a választható lehetőségek között.Igen valóban földönkívüli volt előző életében de ezzel sok ember igy van,a a kérdés,hogy ő miért tudott ilyen sokat előhozni abból az életéből….

Tesla földönkívüli létéből származó emlékeit itt említik:

http://tttweb.hu/index.php?rovat=iras&id=139

A felettem lévő hozzászóló (276)meg vegye be az elgurult gyógyszereit vagy szóljon hozzá a témához értelmesen…

 276. Pity — 2011-08-22 16:45 

Szellemesnek szánt de inkább arcátlan, kissé pikírt írás ez. Több alázatot javaslok és több kompetencia sem ártana.

 275. Janko — 2011-06-26 13:14 

@tiboru: Nagyon örültem a Teslás történeteknek, nagyra tartom Őt. Sajnos egy(2-3-4 stb) dologgal kapcsolatban hiányt tapasztaltam. Úgy tudom Teslának volt egy szép nagy autója, ami nem robbanó, nem is gőzmotoros volt. Mivel nem sokat jegyzetelt, erről sem sokat tudunk. Bár szerintem egy bizonyos amcsi raktár mélyén ma is meg van ez az autó! Csak nehéz hasznot remélni egy olyan energiaforrástól, ami mindenki számára egyaránt, és ingyen elérhető!!

 274. alea — 2011-04-16 21:03 

tiboru, esetleg lehet még reménykedni egy tesla 3.0 történetben? amennyiben nem, esetleg tudnál adni pár magyar nyelvű linket, amiben elmélyedhetnék? 🙂

előre is köszönöm a segítséget, illetve hogy olvashattam ezt a szösszenetet:)

 273. Jumboo — 2011-04-06 19:41 

[molnibalage](#11121227):

Jómagam dilettáns vagyok mindenféle tudományban, csak amolyan megfigyelőként élek a világban. 🙂 De úgy gondolom ha egy szerkezet közömbösít egy hullámot, erőt, bármit, akkor ha maga a szerkezet korábban van bekapcsolva mint a közömbösíteni kívánt forma, és a szerkezet erősebb energiájú mint az elnyelni kívánt hullám, akkor képes lehet teljesen közömbösíteni, vagy legalább egy szemlélő számára elrejteni a forrást. Lehetséges hogy nem közömbösíti, csak áttolja egy az emberi fül által nem hallható tartományba. De persze ez csak egy gondolat. Tessék kövezni! 🙂

 272. 178996 — 2011-03-04 12:15 

[paraa](#11211478):

Az Áramok Háborúja 🙂

 271. paraa — 2011-03-04 11:59 

ja már értem… 🙁

 270. paraa — 2011-03-04 11:09 

azt valaki magyarázza meg lécci hogy az ac/dc fotója mit keres itt és mi köze Teslához? mert nem értem nagyon. ha poén, akkor sem értem, de szeretném.

 269. 178996 — 2011-02-25 13:01 

[nomad001](#11196661):

Szia, üdvözöllek a Konteóblogon! És máskor is gyere.

 268. 179778 — 2011-02-25 10:49 

[megegyszer (törölt)](#11121147): Lám egy hozzászóló már el tűnt 🙂 Kemény a téma! A hangelnyomásos filmet én is láttam, éjszaka egy körül vetítették. Túl hosszú volt ahhoz, hogy beugrató film legyen ha meg mégis, akkor ez volt az ős konteó 🙂
Teslához visszatérve, mivel magam is 40 évig nyúlkáltam a konnektorba, az erőműtől a vasútig, elmondanám: Az áram jár a maga természetes útján, főleg a szinusz hullám. Kortól függetlenül sohasem jelenik meg rajta semmilyen birodalmi jelkép 🙂 A Tesla elv egyszerű, egy ember is meg tudja mondani a tutit. Ez az ő idejében is sértette a tanult haladást erőltető, az öltönyében, kiskosztümjében marketing dumát nyomó, nekem bizonyítson máig ki nem halt állatfajtát.
De azért a humor se maradjon ki: a Tunguszkában felszállt űrhajóra nem fért fel a Tesla család, így ő volt az igazi E.T.
A villamos tudása alapján pedig ő volt a villamosság Leonardo da Vincije 🙂
Nekem nagyon kedves téma, köszöntöm a posztírót!

 267. rognork — 2011-02-23 18:16 

újra ide kell írnom, hogy ez volt a legjobb konteó poszt!!!

 265. MySee — 2010-11-06 03:38 

Hali!

Bizonyám, Tesla nagy koponya volt!

Atlantisz óta a „modern” korból egyedül ő jött rá arra is, hogyan lehet alkalmazni a nullponti energiát.

Megdöbbentő eredményeket ért el nem csak ezen a téren, sajnálom hogy a körülmények miatt nem tudta jobban kiforrni magát…

 264. rdos — 2010-11-01 14:07 

Remek írás. Gratulálok. Magam is várom Tesla 3.0-át.

Jövőbe látás? Ma abszurdnak tűnik. Holnap?

A gyorsulva táguló világegyetem mintegy évtizede megismert jelensége, a „sötét anyag” (ennek is van gravitációs vonzása) és a sötét energia (na, ennek meg éppen a gravitációval ellentétes a hatása, ettől tágul gyorsulva a világegyetem), olyan új kozmológiai – fizikai ismeretek, hogy az egyszerű ember feje beleszédül, de (és ez az igazi gond) még a tudósok sem értik! Nem pont úgy, ahogy az „étert”, mint az elektromágneses hullámok hordozó közegét az előző századfordulón elképzelték, de „valami” az űrbeli nagyvákumban van.

Hab a tortán a „húrelmélet” szűk tucatnyi térdimenziója.

Bizony nagyon is könnyen lehet, hogy Tesla valamit talált. Netán több mindent is. Volt akkora koponya, hogy ami másnak természetes volt, azon Ő elgondolkodott.

És feltett egy-két jó kérdést. Minden ezen múlik ugyanis (na jó, kell egy kis pénz is, labor is, … :-).

 263. Linux fan — 2010-06-22 11:23 

Beleolvastam Teslának egy „A jövő csodái” c. cikkébe, és a megvalósult csodákon kívül van még pár, amire érdemes várni.

Leírja például, hogy a hagyományos, vízzel való tisztálkodás helyett a jövő emberei nagyfrekvenciájú áramsugarakban fognak fürdeni, és ez amellett, időtakarékos (nem kell törülközni, viszont gyorsan és tökéletesen tisztít), még fizioterápiás hatása miatt is előnyös.

Azt mondja, minden háztartásban lehet olyan csap, amiből ez a tisztító áram folyna…

 262. Elanor_ — 2010-05-28 21:27 

ez iszonyatosan király poszt volt! 🙂

 261. paligreg — 2010-04-30 11:18 

@Forestdream: A nemtudás nemcsak a törvény előtt nem mentség … .

 260. Forestdream — 2010-04-12 19:41 

@paligreg:

Azért lehet kommentelni, hogy véleményt mondhass a posztról. Amit olvastam (és amit eddig tudtam Edisonról) továbbra is fenntartom, hogy szemét alak volt.

Leköteleznél, ha nem neveznél ismét primitívnek és meggondolatlannak sem engem, sem másokat. Köszönöm hogy külön név szerint kiemeltél, tedd már meg ezt a többiekkel is. Talán a többi primitív meggondolatlan is szeretne érdemben reagálni a hozzászólásodra.

 259. paligreg — 2010-04-12 08:43 

Hogy miben és mennyire volt zseni, s mik voltak a korlátai, s miért:

hrasko.com/xaknak.php?docid=10019

Forstdream hangneme, no meg ahogy nézem feljebb sokan másoké is primitív és meggondolatlan. Tessék előbbb guglizni, olvasni, értelmesen értékelni, szelektálni- ahogy ez a konteo blog teszi – majd véleményt fogalmazni, s azt értelmesen továbbadni! Persze ezekben a támákban ez olyan dolog mint az aranymosás. És egyáltalán nem mind arany ami fénylik.

Edison-ról pedig jó olvasmányos ifjúsági mű Száva István: A Menlo Parki varázsló

http://www.sulinet.hu/tart/ncikk/Rab/0/7823/edison.htm

……

 258. Forestdream — 2010-03-29 15:06 

Edison elmegy a francba.

Szegény Tesla…

Engem komolyan érdekelne, honnan szabadul rá az emberiségre néha ilyen zseni?

Nos, ez most nem ide tartozik, de ebben a pillanatba jöttem rá, hogy eltört a lábujjam!!! Bocsánat!!!

 257. Rekordvizemeister — 2010-03-10 22:20 

Egy kifejezetten érdekes cikk, tetszetős fotókkal:

http://www.neatorama.com/spotlight/2010/03/04/tesla-master-of-lightning/

 256. dizil — 2010-02-01 09:59 

 255. Cobs — 2010-01-25 19:22 

hat a legnagyobb hulyeseg hogy az ingyen energia valsagot okozna…ajjj..gondolkodjunk mar…

 254. gogo boly — 2009-12-10 19:22 

Csak az at adott tudas letezik!

 253. plimplim — 2009-11-22 21:21 

Ahhoz képest, hogy Pearl Harbor után nem voltak kiváncsiak Teslára a hivatalos szervek, a halála után – és nem a helyi hagyaték felvásárlók -, az utolsó cetliig „kitakarították” a szobáját.

Edison pedig no comment…

 252. gothmog — 2009-11-21 09:56 

@teddybear01: igen, a lényeg annyi hogy a történetnek van „valóságmagja”, és az összesen ennyi.

 251. teddybear01 — 2009-11-20 22:13 

@gothmog: Ezzel a technikával már a nyolcvanas években találkoztam az egykori Delta tudományos híradóban.

Ha jól emlékszem, egy traktor zaját csökkentették nagyon halkra, számítógépes hangszintetizátor, mérőmikrofonok, erősítők, és több hangfal segítségével.

Hozzávetőleg pár százalékára csökkent a zajszint, de azt mondták, még túl körülményes az eljárás, illetve az ütésszerű zajokkal nem tudnak mit kezdeni, csak a periodikusan ismétlődő zajt tudják csökkentetni.

 250. Talon Karrde — 2009-11-20 20:52 

@gothmog:

kemény :o)

 249. gothmog — 2009-11-20 20:47 

@molnibalage: És akkor most – kissé megborítva a korábbiakat – jöjjön egy kis kiegészítés:

Attól hogy a 60-as években eltűnt fiú története kizárólag Egyed László fantáziájának szüleménye, szóval ettől még a technológia létezik.

„Többcsatornás akusztikus zajkioltás”nak nevezik, és a Bose hangtechnikai cég használta először zajmentes fejhallgatók gyártásához. 1986-ban.

Wiki:

en.wikipedia.org/wiki/Bose_headphones#Acoustic_Noise-Cancellation_Development

figyeloda a szabadalmak évszámaira, hűűűű 😉

Google:

http://www.google.hu/search?q=zajkiolt%C3%A1s

végül úgy tűnik, a technikát már sikerült fejhallgatóknál nagyobb méretre is megvalósítani:

http://www.microsoft.com/hun/news/rolunkirtak/080311_01.aspx

(ötödik bekezdés)

Annyi azért látszik, hogy az eszköz nem úgy csinál csöndet, mint a fenti filmben kitalált „doboz”.

 248. tiboru — 2009-11-19 16:47 

@szaki2012:

Valahol a kommentek között már részben válaszoltam egy, a források iránt érdeklődő olvasónak: Internet, könyvek és más nyomtatványok; abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy elboldogulok angolul és franciául is, ezért tényleg a bőség zavarával küzdöttem.

A Kocsis-könyvet még nem olvastam, de tervbe van véve.

 247. tiboru — 2009-11-19 16:42 

@Nyaligátor:

Abszolút egyetértek. Jó érzés, ha az emberek egy része nem csak a divatos (?) celebek életrajza és munkássága iránt érdeklődik.

 246. szaki2012 — 2009-11-19 14:58 

Érdekes volt a Tesla 2.0 is! Fanatikus Tesla rajongó vagyok, ezért érdekelne honnan tudtad összeszedni az infókat? Légyszi adj meg könyv címet vagy honlapot! Ja, tényleg, olvastad már a Kocsis féle könyvet? Ott jó pár dolog másként van, de hát a valóság talán még a konspirációnál is érdekesebb. Kár hogy nem lesz Tesla 3.0, de akit érdekel vannak magyar nyelvű letölthető cikekk a teslabook.fw.hu-n és a tesla.hu-n pedig eredetiben lehet a mestert olvasni.

 245. gnosis — 2009-11-18 14:48 

könyvajánló: Nikola Tesla önéletrajzi könyve Kocsis G. István: Nikola Tesla és az Univerzum titkai

 244. Nyaligátor — 2009-11-17 10:42 

Azért a kommentek is érdekesek voltak, és a számuk mutatja, hogy a téma igenis nem csak a tudományos életben fekszik.

Jó az, ha az emberek ilyesmit tudnak, nem?

 243. Éhesló — 2009-11-17 09:20 

Köszi, nagyon érdekes volt.

 242. fater.lajos — 2009-11-16 21:26 

Írd meg a Nikola Tesla 3.0 -t is!

Köszi az írást, nagyon élveztem!

 241. tiboru — 2009-11-16 07:34 

@Hutchinson:

Hát az amerikai sörök tényleg nem alkalmasak egy európai sörivó szakmai érdeklődésének felkeltésére.

 240. Hutchinson — 2009-11-15 17:04 

@tiboru:

„Hát igen; a 19. század végén egy átlagos amerikai fizetés (ha volt egyáltalán olyan…) heti 10-15 dollár volt (vagyis havi 40-60 dollár).

Ami pedig az árakat illeti: ötven centből lazán meg lehetett ebédelni egy középkategóriájú étteremben, sörrel vagy borral megöntözve a kaját. ”

Nahiszen!

A bort még elkortyolgattam úgy-ahogy, de a sört jobb lett volna rögtön visszaönteni a lóba.

 239. gothmog — 2009-11-15 11:47 

@Pistabá: Jó. Gondoljuk végig.

 238. Panther V. — 2009-11-15 07:53 

@Pistabá:

A fenntartható fejlôdés ideje mostanában van leáldozóban a fejlett világban.

 237. Pistabá — 2009-11-15 07:23 

Nos, nálam jobban biztos senki nem veti meg JP Morgant hogy szétszedette az ingyen energiát adó készüléket. Valaki arra jár köpje le a sírját a nevemben.

De gondoljuk végig alaposan, mit tenne a gazdasággal a korlátlan mennyiségű ingyen energia? Elsőre jópofa dolognak tűnik, de lehet olyan válságba taszítaná a világot ami mindannyiunk ajtaján bekopog. Lehet hogy tényleg el kell hallgattani a Tesla meg a Stan Meyer féle ászokat mert többet ártanak mint használnak. Még nem jött el az ő idejük. A fenntartható fejlődés szerves része a gazdasági növekedés, az pedig nem megy úgy hogy az egyik legfontosabb motort leállítjuk. Sokkal lassabb átmenet kell.

 235. tiboru — 2009-11-14 22:33 

@Talon Karrde:

Hm, ha van rá igény, akkor felvesszük a lemillistára…

 234. Talon Karrde — 2009-11-14 21:56 

@tiboru: ez itt teljesen OFF, de a kérdést feltettem lemil-en is:

Heinz Guderianról mikor lesz nagyposzt?

 233. tiboru — 2009-11-14 21:39 

@Angelo_:

A tunguzkai eseményekről júliusban már Moszkvában lehetett tudni, tudniillik a hírt elvittek a prémkereskedők. Persze kizárólag szigorúan csak a következményekről tudtak bezsámolni – 2200 négyzetkilométer letarolása még Szibériában sem múlt el nyomtalanul, a tunguzkai posztban is említett vonat utasainak élményeiről nem is beszélve.

 232. Panther V. — 2009-11-14 21:09 

@Angelo_:

Ebben tévedsz. Azt, hogy történt valahol valami azt még Londonban is észlelték állítólag. 1908-ban miért tartott volna évekig amíg Moszkvába eljut a hír? Amire gondolhatsz, hogy évekig nem kutatta senki, hogy pontosan mi történhetett.

 231. Angelo_ — 2009-11-14 18:05 

„Június 30-án asszisztensével, George Scherffel felmegy a totony tetejére és a sugarat az északi sark felé irányítja […] amikor Nikola (belgrádi és zágrábi ismerőseitől, akik orosz kereskedőktől hallották) tudomást szerez a tunguzkai eseményekről, teljesen magába roskad és leszereli a berendezést.”

Ez így még konteo-nak is erős, mivel Tunguzka híre még Moszkvába is csak sok évvel később ért el. Mire Belgrádon és Zágrábon keresztül Amerikába ért az még néhány év…

 230. The question (törölt) — 2009-11-14 17:26 

@Clearvoyance:

Kérdezd meg ŐKET! (AZOKAT)

🙂

😉

😀

 229. puyol — 2009-11-14 17:09 

@tiboru: szeva,

van egy remek sorozat Nikola Tesla címen, ha jól tudom 7 részes, 1977-ből.Igazi jó jugó film, Rade Serbedzijával a főszerepben!

(Egyébként a szerbek és a horvátok is tisztelik, ld. a kunán, és dináron is ott a képe).

 228. Clearvoyance — 2009-11-14 14:36 

@The question:

És ezt akár ŐK (AZOK) is igazolják?

😀

 227. The question (törölt) — 2009-11-14 14:34 

) (Ez lemaradt.)

 226. Clearvoyance — 2009-11-14 14:33 

@Licus:

És a végén reprodukáljuk. 🙂

 225. The question (törölt) — 2009-11-14 14:33 

@tiboru:

Rendben, jó leszek… 😉

Ezúton tájékoztatok minden kedves olvasót és hozzászólót, hogy nem vagyok Tiboru másodnickje. Ezt Ti is nagyon jól tudjátok az esetleges kritikákra, észrevételekre adott reakciói alapján. Meg persze a szerénysége is tiltja, hogy ily’ módon fényezze magát,

mert lelkülete távoll áll ettől…

Nem kicsit, nagyon!

Tiboru! Ezt nem hagyhattam ki, de mostantól tényleg nem rosszalkodom. :-

 224. Clearvoyance — 2009-11-14 14:19 

@Bobby Newmark:

Nem egészen. Jellemzően az adott paraméterekhez számolják ki az egészet, hogy a vasmag a lehető legjobban átvezesse az erővonalakat a tekercs menetein. A hangolótekercsek hoszúkásabak, míg a trafók zömökebbek.

Viszont Teslánál ha megnézed a képet ahol a tekercs előtt ül, jól látszanak a mögötte lévő falburkolat csíkjai. Egyetlen szál, teljesen síkba tekerve. Ilyet sehol máshol nem láttam még.

 223. tiboru — 2009-11-13 20:19 

@The question:

Jajj, kérlek, ne hozz zavarba, de tényleg… Nekem még dolgoznom kell 🙂

Amúgy meg készülj fel rá, nemsokára meggyanúsít valaki, hogy a másodnickem vagy és saját magamat, izé, fényezem 🙂

 222. burgenlandi szmörf — 2009-11-13 13:42 

@franta: a vilagegyetemben van nehany konstans, amelyekkel a jelenlegi matematikank nagyresze levezetheto:

e, pi, 0, 1.

Valoszinu, h ezeket a konstansokat masok is ismerik.

 221. The question (törölt) — 2009-11-13 12:13 

@tiboru: „Apró hányad”???? „Csak rögzíted? Elképesztő egy pasi vagy Te, hallod! 🙂

Kérlek, + jó tulajdonságként könyveld el a szerénységet is.

Mondd! Miért nem Hozzád hasonló EMBEREK formálják a mai magyar közvéleményt? De hisz’ én magam válaszoltam meg. Ahhoz Te túl okos, intelligens, tájékozott és szerény vagy. Ja, itt nem szabad zsidózni! De akkor is unom már az ultraliberális „megmondóembereket”!!!!

További jó munkát Neked, és mégegyszer köszönöm. Üdv.

 220. tiboru — 2009-11-13 09:42 

@The question:

Még csak annyit, hogy az érdem mindössze apró hányada az enyém; én csak rögzítem a történéseket és az elméleteket. Az igazi elismerést ŐK (AZOK) érdemlik, akik rendezik az egészet…

 219. tiboru — 2009-11-13 09:40 

@The question:

Ó, köszönöm, de tényleg…

@Licus:

Nem rossz ötlet; ha a témaforrás apadni kezd, elővesszük Tesla felfedezéseit…

Többeknek:

Ami pedig egy Tesla 3.0-t illet, ne haragudjatok, de pillanatnyilag egy másik témához gyűjtöm az anyagot, no meg szerintem nagyon tömény lenne három, egymást követő poszt a Mesterről…

Szóval Tesla 3.0 egyelőre nem lesz , de teljesen nem mondok le róla.

Köszönöm a megértést 🙂

tiboru

 218. Licus — 2009-11-13 07:49 

Tiboru! Nem csak egy 3. rész kéne, hanem sorban DOBD BE az egyes nagy Tesla-témákat/felfedezéseket (Tesla 231.0-ig bezárólag…) némi bevezetéssel, amitől aztán majd megindul a szakértő hozzászólók agya és vitakedve. Így hónapokra való szórakozásunk lesz!

Egy-egy témára koncentrálva mélyebbre mehetnének a konteók, mert most a bőség zavarában vagyunk elveszve.

 217. The question (törölt) — 2009-11-13 01:41 

Kedves Tiboru!

A 2.rész elolvasása után az érdeklődő, kíváncsi ember (ez volnék én) nem érzi befejezettnek a történetet. Most, így hajnali 3 körül talán megengeded nekem, hogy csontig „benyaljak”. Ez kurv@ jó, élvezet olvasni, s nagyon tanulságos!

Csatlakozhatnék, nem tudom hányadikként (nem hányadékként!!!), s kérhetném Nikola Tesla 3.0-t????

Előre is köszönöm, és nagy-nagy gratula, mert kivételesen szenzációs a cucc.

Köszönet érte.

Ui.: Barátaim is olvassák, s kezdenek függővé válni a Konteo-témák kapcsán. Komolyan mondom Neked, 2-3 naponta várjuk az új témákat, mert baromi jó elmélyedni az összeesküvés-elméletekben, melyek – mint olvasás közben, hozzáadva a saját tudásunkat – nem is azok! 🙂

Lényeg: Elsősorban várjuk a Nikola Tesla téma folytatását, másodsorban vevők vagyunk bármilyen új „dózisra”, harmad-, s nem utolsósorban gratula, gratula, és ezer köszönet az értelmes-érdekes, színvonalas tájékoztatásért, s tudásod átadásáért. Ámen.

 216. oramuves — 2009-11-12 20:19 

@Bobby Newmark: a kvantumfizika felfedezése is paradigmaváltás volt. Meg szerintem Darwin evolúcióelmélete is.

A fizikában nem hiszem, hogy sokkal több volt, esetleg kereshetnénk példákat máshonnan: biológia, kémia, pszichológia, közgazdaság, stb.

Lakatos Imre kimutatta a matematikai fogalmak megváltozását. A változás olyan időskálán megy végbe, hogy pl az ókori görögök bizonyos fogalmakon mást értettek mint ma mi. Erre konkrét példát nem tudok.

 215. MortalWombat — 2009-11-12 18:23 

@Talon Karrde: Köszönet! 🙂

 214. Bocimaster — 2009-11-12 10:01 

A következő paradigmaváltás majd akkor következhet be, ha megismerjük a gravitáció pontos működését/okát.

 213. kukatr — 2009-11-12 10:00 

@Bobby Newmark: hát igen, ez a veszély egyelőre nem fenyeget minket. de lehetetlennek nem tartom ezt. legfeljebb a valószínűsége végtelenül kicsi.:)

 212. Bocimaster — 2009-11-12 09:36 

@Bobby Newmark: A relativitás elmélet egyértelműen az. A modern tudomány kialakulása a felvilágosodás korában már nem feltétlenül.

 211. Bobby Newmark — 2009-11-12 09:10 

@kukatr: Akkor viszont nem beszélhetünk közelgő paradigmaváltásról. (Egyébként asszem matek témában ilyen még SOHA nem volt)

Mindenkihez szól a kérdés: szerintetek mikor volt a tudománytörténetben paradigmaváltás, azon felül, amit már említettem? (És azok paradigmaváltásnak tekinthetők?)

 210. molnibalage — 2009-11-12 07:41 

@franta: Az emberi logikára, csak éppen természettudományos jelenségek leírására készült. Máködik. Magyarán a természet leírása emberi nyelven, hogy a valóság számszerűsíthető legyen. 1 m = kicsi 1 km = nagy. Stb.

 209. molnibalage — 2009-11-12 07:39 

@franta: Nem értem a nem magyarázhatóságot az említett prbolmémára. Ha nem lenne magyarázható, akkor matematikalilag sem lenne leírható. Viszont leírható…

Mivel Tesla nem nagyon hagyott hátra terveket az konteóba illő dolgairól, így kijelentei, hogy, működnek elég merdek. Mint a vízautó, amit mindig csak ígérgetnek az önjelölt megváltók.

Miért van az, hogy a világ tudományos közössége szerintetek hülyébb, mint egy ember?

 208. Talon Karrde — 2009-11-12 05:06 

@Talon Karrde: plusz, nem vagyok matematikus 🙂 Azt hittem, hogy nagyon nagy okosság amit írtam. Saját csapdámba ugrottam fejest, de nem égek, mert nem tartom magam tévedhetetlennek.

 207. Talon Karrde — 2009-11-12 05:03 

@analfaomega: jogos.

 206. analfaomega — 2009-11-12 02:27 

@Talon Karrde:

Hajnali kekeckedés:

2×2 a hármas számrendszerben is négy, csak másképp ábrázoljuk. De a „négy”, „4” és „hármas számrendszerben 11” ugyanazt jelenti, szóval a kétszerkettő nem csak a tizes számrendszerben négy.

 205. kukatr — 2009-11-12 00:02 

@franta: volt olyan, aki próbálkozott 4 elemű logikával (igaz, hamis, igaz és hamis, se nem igaz se nem hamis). úgy tudom még a legalapabb állításokat se tudta bizonyítani.

a Möbius-szalaggal meg mi is pontosan a problémád? (látom, ezt már páran kérdezték tőled:))

 204. kukatr — 2009-11-11 23:50 

@Bobby Newmark: gyökeres változtatást én se tartok valószínűnek. főleg nem a számelméletben. (ennél már csak a logika axiómarendszerét neccesebb bolygatni.:))

inkább finomhangolás valószínű. még egy-egy ‘apró’ tétel bizonyítása is éveket vesz el az ember életéből. egy komolyabb átalakítás megpróbálásához kellene pár Tesla kaliberű ember… természetesen olyanok, akik jegyzetelnek is.:)

 203. peetmaster — 2009-11-11 22:55 

@peetmaster: helyesbítenék, a kancsó Klein műve.

hu.wikipedia.org/wiki/Klein-f%C3%A9le_palack

 202. Bobby Newmark — 2009-11-11 22:32 

@franta: A logika nem „emberi”, és csak egy része a matematikának.

Hindukat meg inkább ne keverjük a tudományba, semmi közük hozzá. Vallás és filozófia, időtöltésnek jó, a világ megismerésére nem.

A Möbius-szalaggal mégis mi a bajod?

hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%B6bius-szalag

Tessék, képlet rá.

Te se haragudj, de nemigen tudlak komolyan venni…

 201. oramuves — 2009-11-11 22:26 

mentségemre szolgáljon, hogy nem én kezdem, én csak folytatom az offolást 🙂

@franta: mi a baj a Möbius-szalaggal?

(végre valaki, aki Kuhnnal dobálózik)

 200. Bobby Newmark — 2009-11-11 22:18 

@franta: Ez nagyon szép, meg értem is, csak mondj már egy példát, kérlek!

Még egyszer mondom, én két ilyenről tudok:

1. a modern tudomány kialakulása a felvilágosodás korában

2. Einstein relativitáselmélete

Előtte nem volt mai értelemben vett tudomány, azóta meg nem találtunk olyan jelenséget, ami ne lenne értelmezhető. Egyelőre az összes „szivatós”, direkte a relativitáselmélet pontosságát próbálgató kísérlet igazolta Einsteint.

Szal akkor miről beszélünk?

 199. peetmaster — 2009-11-11 22:12 

@franta: van nekem egy matekos haverom, az frankón tud magyarázni a Möbius-szalagról, meg az egy dimenzióval nagyobb társáról, a Kuhn-kancsóról.

Javaslom még a fraktálok dimenziószámának definícióját.

Bőven belefér a matekba.

 198. Talon Karrde — 2009-11-11 21:33 

@MortalWombat: OFF Qrva jó a nick-ed. LOL

 196. MortalWombat — 2009-11-11 21:04 

Köszönet a posztért, óriási! Kérek szépen egy harmadik részt!

 195. James T. Kirk — 2009-11-11 20:54 

tiboru megint nagyon jókat írtál, nem nézek ide egy ideig és két érdekes téma a kedvenceim közül a tunguzka esemény és tesla….

nemtom ezt volt már? érdemes végignézni, ebbena sorozatban sok érdekes dolgot szedtek össze és sokat kérdeznek

video.google.com/videoplay?docid=2188562935002257117#

 194. gothmog — 2009-11-11 19:48 

@franta: „vagy a magyar srác találmánya”

 193. franta — 2009-11-11 19:45 

@Bobby Newmark: Bocs, ne hidd, hogy kötekedni akarok. De ki tudja?

Honnan tudni, hogy mi az univerzális nyelv? A matematika egy emberi logikára épül. (Amúgy az emberi logika is más és más. Például az arisztotelészi nem feltétlenül kompatibilis a hinduval.)

Meg mi a pöcs van pl. a Möbius szalaggal? Van, tapasztalható, papírszalag kell hizzá, meg egy pötty ragasztó, meg egy olló. És íme. Sem matematikailag, sem – ergo – logikailag nem magyarázható, de ott van. (Lehet, hogy a paradigmával van a baj?)

 192. franta — 2009-11-11 19:36 

@Bobby Newmark: Kuhn szerint az ókorban még egymás melltt léteztek a különböző tudományos elméletek. Később, mondjuk így, Európában kialakult egy paradigma, azaz a „kézikönyvek” rendszere. Ami belefért – azaz értelmezhető volt – a paradigmába, azt tekintették tudománynak. Akinek az elmélete ebbe nem fért bele, azt kizárták a mérvadó tudósok közül, nézeteit antitudományosnak minősítették.

Ám amikor elszaporodtak / elszaporodnak az anomálik, melyek nem férnek a rendszerbe, akkor egy kihívás áll fent. A kihívás ideig óráig eltaposható. De egy tullibbenés esetében a paradigma megváltozik. Átíródnak a kézikönyvek, és már az új paradigmában az válik áltudóssá (elavulttá), aki a régi paradigma szerint gondolkodik.

Vagyis a mostani hivatalos paradigmában értelmezhetetlen teszem azt Tesla, vagy a magyar srác találmánya.

De basszus, ha működnek… Akkor tán a paradigma a rossz (illetve nem rossz, henem más). De paradigmaváltáskor az is értelmezhetővé válik.

Többet nem tudok mondani, olvasd el mégegyszer Kuhnt. (És a paradigme szó divatlovagjai nem érdekelnek.)

Kuhn különben gyakran a flogisztonelméletet hozta fel pédának, de ennek megmagyarázása nem igazán fér bele egy komment kereteibe.)

 191. mindenbe belekotyogok — 2009-11-11 19:08 

@proletair: Most olvasom Egely munkásságát, és mondhatom durva sértés lenne Tuborura nézve.

 190. cworm — 2009-11-11 15:19 

lehet, hogy a gabonaköröket a HAARP-pal rajzolják az amcsik és így gyakorolják a „célzást”?

 189. Bobby Newmark — 2009-11-11 10:28 

@kukatr: Nemtom, de szoktak olyasmivel is dobálózni, hogy a matematika egy univerzális nyelv, és hogy egy idegen életformával is először a matematikán keresztül tudnánk szót érteni első körben.

Ha leteszünk egy élien elé két gyufaszálat meg két gyufaszálat, aztán egymás mellé tesszük, és mutatjuk, hogy az bizony négy gyufaszál, azt meg fogja érteni.

És ez soha a büdös életben nem fog változni, soha nem lesz belőle öt. Vagy három, vagy bármi.

 188. kukatr — 2009-11-11 10:08 

@Bobby Newmark: azért nem változik, mert az axiómarendszere rendesen felépített, jól leírja környezetünk viselkedését. próbáltak ezekhez hozzányúlni, de nem tudták felülmúlni a jelenlegit. ha mégis sikerülne, akkor az lenne a 3. paradigmaváltás, szerintem.

 187. Bobby Newmark — 2009-11-11 09:19 

@Talon Karrde: A matematika független a fizikai világtól, teljes absztrakció nem? Másik fele, hogy a matematika nemigen változik.

Én egy olyan ember tudományos jellegű kijelentéseit nemigen venném komolyan, aki az ideje nagy részében irodalommal foglalkozik. Egyszerűen nem ért hozzá, nem az a dolga. Persze vannak kivételek, legnevesebb talán Arthur C. Clarke, de ők az igazán ritkák.

Bocs, ha elrontom a szórakozásotokat… 🙂

 186. Bobby Newmark — 2009-11-11 09:13 

@Clearvoyance: Hát nemtom, nem vagyok egy nagy elektroszaki, de nekem amúgy is lapos tekercsek rémlenek az ilyen szétbarmolt elektronikus kütyük belsejéből, meg a számítógép tápjában is mintha inkább lapos lenne, mint magas.

A lelki szemeim előtt a magas, hengeres tekercsek meg ilyen fizikaszertáros, konzervdoboz méretű dolgok, de ez meg aztán végképp az emlékeim homályába vész…

Nem a lapos tekercs az elterjedtebb mostanában?

 185. Bobby Newmark — 2009-11-11 09:06 

@franta: Tesla nem tudományos szinten, hanem „csak” technológiai szinten váltott paradigmát. A váltóáram és az egyenáram csak egy gyakorlati alkalmazása ugyanannak az addigra már elég jól ismert a jelenségnek.

És nem, soha nem úgy megy a paradigmaváltás, hogy épít valaki egy fekete dobozt, amit nem tudja, hogy működik, de működik. Ilyen utoljára max az ókorban történt, de akkor meg nem lett belőle paradigmaváltás. Pl az ókori galvánelemekre gondolok most elsősorban – azok első példányai készülhettek véletlenül, de nem hozták el az elektrotechnikát. Ennél sokkal bonyolultabb „találmány” nemigen építhető véletlenül…

Meg nagy divat ez a paradigmaváltással dobálózás, meg hogy majd most jön a következő, az ilyen Égely szintű kóklerek szavajárása ez. Csak még az vele a gond, hogy nagyjából kettő paradigmaváltás történt a történelem során, a első a tudományos módszer bevezetése a felvilágosodás elején, meg a relativitáselmélet. Pl a Föld gömbölyűségét nem nevezném annak, mert ott gyakorlatilag csak a Róm. Kat. Egyház hivatalos álláspontja változott csak meg, a gyakorlatban semmi nem változott, a hajósok ezt eddig is sejtették, Ptolemaiosz óta…

Te (meg Kuhn) mit tekintesz még paradigmaváltásnak ezen túl? És tudsz mondani találmányt, ami paradigmaváltást HOZOTT, konkrétan? Mert én egyetlen egyet sem…

 184. molnibalage — 2009-11-11 07:04 

@tiboru: Charles Yeager havi zsoljda, mint légierő századosa 1947-ben 283 dollár volt + talán reppótlék. A 90-es évek közepén keresett egy NAVY vadászpilóta százados olyan 60-70 ezret egy évben.

Volt itt infláció, de valszeg azért bérfejlesztés is. 🙂

 183. Italo Balbo — 2009-11-11 04:34 

Ha még nem csúsztam le róla, én is szeretnék a 3.0-át kérők táborába csatlakozni 🙂

Főleg mert ahogy az utolsó bekezdésekben írod:

„vákuummal összefüggő kutatásai, a radarhoz hasonlító ötletei, az Einstein-féle gravitációs elmélettel történő szembehelyezkedése, az atomenergia iránti érdeklődése, a kvarkelmélet előszobája, az időjárás-befolyásolási próbálkozásai, a fénytani kutatásai és a fény sebességének meghaladását célzó erőfeszítései, az örökmozgó kérdésköre, kapcsolata a kor híres parafenoménjével, Sir William Crookes-szal … ”

Az igazán érdekes dolgok kimaradtak

 182. wiener — 2009-11-11 02:14 

életének második felére tökéletesen illik a „mese mese mese” fordulat…

 181. tiboru — 2009-11-11 00:31 

@Talon Karrde:

Oké, elfogadom.

_oké, elfogadja_

 180. Talon Karrde — 2009-11-11 00:10 

@EgaMagE73: @tiboru:

Hajnali kekeckedés:

2×2 pld. a hármas számrendszerben a tudomány mai állása szerint is 11, tehát a katona helyes válasza amivel én is egyetértenék az:

„Jelen tudásunk szerint, ebben az univerzumban és tízes számrendszerben négy! Uram!” 🙂

 179. tiboru — 2009-11-10 23:53 

@Szántó Gábor:

Hát igen; a 19. század végén egy átlagos amerikai fizetés (ha volt egyáltalán olyan…) heti 10-15 dollár volt (vagyis havi 40-60 dollár).

Ami pedig az árakat illeti: ötven centből lazán meg lehetett ebédelni egy középkategóriájú étteremben, sörrel vagy borral megöntözve a kaját.

 178. tiboru — 2009-11-10 23:45 

@Roori:

Ötezer AKKORI dollár megfelel ötvenezer MAI dollárnak, vagyis kábé tízmillió MAI forintnak.

Én megtanultam számolni…

És köszi az elismerést.

 177. Szántó Gábor — 2009-11-10 21:02 

@Roori: Ha szerinted akkoriban is cc. 200 HUF volt a dollár, és azért pont annyi big macet vehettél, mint ma, akkor kapj elő egy közgázkönyvet..

 176. Gibbons — 2009-11-10 20:54 

„2.) Sima autista volt, vagy más, hasonló betegségben szenvedett;”

csak annyit, hogy az autizmus nem betegség

 175. gothmog — 2009-11-10 20:23 

@gothmog: Tévedtem, nem az. Ez tavaly novemberben volt. 🙁

 174. gothmog — 2009-11-10 20:18 

@Fék_Emil: Ez csak azt bizonyítja, hogy a film működik. És igaz, hogy nálad pl. 13 év csúszással, de elérte a célját amennyiben rávesz, hogy más esetben körültekintőbb légy.

A rövidfilm amúgy besöpört egy rakás díjat is, nyilván nem gagyi munka, (még Sas -szimpla „s”- Elemért is megnyerték hozzá) szóval nem olyan égő, hogy „beszoptad”.

Egyébként úgy tűnik, a dolog épp aktuális, elvileg:

kultucca.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=133&Itemid=1

 173. Roori — 2009-11-10 19:46 

Hali!

Kurva jó cikk, kurva jó írások!

De tanuljunk már meg számolni…

5000 dollár nem 10 milla, hanem csak egy…csak szúrta a szemem, hogy dollárban kapom a fizum….

 172. Clearvoyance — 2009-11-10 19:39 

@Bobby Newmark:

Ja, csak sokkal nehezebb elkészíteni és az elektromágneses erővonalak is sokkal kisebb hatásfokuak.

Valami konkrét oka kellett, hogy legyen…

 171. Clearvoyance — 2009-11-10 19:28 

@rognork:

Sokra nem mennénk vele, hiszen az előző posztban Tiboru leírta, hogy megígérte NEKIK, hogy nekünk nem mondja el… 🙂

 170. Licus — 2009-11-10 19:07 

@Fék_Emil: IGEN!!! Ismered a mesét – csak egy apró gyerek merte kikiabálni, h a király meztelen, a többiek sznobok/gyávák voltak, tehát színlelték h látják a „pompás új ruhát”! De a konferencia valódi:((( és ebből biztos lehet doktorálni, éldegélni… Szegény Tesla:(

 169. Fék_Emil — 2009-11-10 19:01 

@Licus:

Ez a kis szösszenet engem arra emlékeztet, amikor egy egyetemista mindenféle hülyeséget összeollózott, teleírta hosszú latin szavakkal, majd elküldte egy csomó tudományos újságnak. Az egyik leközölte…

 168. Fék_Emil — 2009-11-10 18:58 

@gothmog:

Ezek szerint beszoptam én is a blöffdokumentumot.

De azért lehet benne valami, csak „VALAKIK” így akarják nevetségessé tenni a témát! 😀

 167. kukatr — 2009-11-10 18:51 

@Licus: ugyan már, még csak nem is szerbül van…:D

 166. Licus — 2009-11-10 17:13 

Megvan mindenre a magyarázat!!!

http://www.tesla-symp06.org/papers/Tesla-Symp06_Rakovic%20shorter.pdf – Aki ezt elolvassa és megérti… az… az a második Tesla!

(Tiboru ki fog tiltani jó időre, mert idemásolom egy részét – képletek sajna nem jönnek jól át):

„II. TESLA AS A CASE STUDY FOR UNDERSTANDING THE NATURE OF CREATIVITY The above Tesla’s quotations undoubtedly reveal that Tesla’s visions and inventions were realized in controlled altered and transitional states of consciousness, which are manifestations of macroscopic quantum nature and nonlocallity of consciousness, with significant cognitivecreative implications of two cognitive modes of consciousness [4-6]: quantum-coherent direct one (religious/creative, in altered and transitional states of consciousness) and classically-reduced indirect one (sensory/rationally mediated, in normal states of consciousness) – to which theoretical methods of associative neural networks [10] and quantum neural holography [3] combined with quantum decoherence theory [4,5,11-13] might be applied. So it seems that science closes the circle, again discovering two cognitive modes of consciousness and simultaneously putting its own epistemological limitations – as it was preserved by millenia in shamanistic tribal traditions [14], or as it was concisely described by Patanjali in Yoga Sutras [15,16] pointing out that mystical experience (samadhi) is „filled with truth” and that „it goes beyond inference and scriptures” [’Atman is Brahman’ [15,16], in quantumholographic altered/ transitional states of consciousness!? (D.R. note)], while this difference between „religious” and „rational” cognitive modes was formulated by Berdjaev at the beginning of the last century in his Philosophy of Freedom [17] as prayer-mediated „manifesting of things invisible” and rationally-mediated „manifesting of things visible”!?Then, by applying Quantum decoherece theory the quantum-coherent state of k-th individual consciousness Sk, ( )( ) ke k e S φ t = ( ) ( i) i ke k k e S i Σc t φ , is described by superposition of its all possible states ( (ki) e φ ), which after quantum collapsing in classically-reduced state gives rise to stochastic state described by density matrix ( )( ) ke k S ρ

 165. gothmog — 2009-11-10 17:03 

@Licus: szerintem már leesett neki.

 164. Licus — 2009-11-10 17:00 

@franta: Miért nem? Feltételezem, h épp a tisztes, átlagos, konteómentes tudomány szakemberei (akik már naon ráuntak a sok habzószájú sarlatánra) szeretnék belénk nevelni azt, „…amit kétségkívül fontos elsajátítanunk a tévénézői praxis során, hogy ugyanis a legújabbkori mozgóképezésben a monitor minden pontja manipulálható, s esetleg már a tényeket állító képek sem igazi”, ld. fentebb.

 163. gothmog — 2009-11-10 16:24 

@franta:

XDXDXD

miért nem?

Linkrekattintás megy?

 162. franta — 2009-11-10 16:13 

@Bobby Newmark: Csak ajánlanám elolvasni – vagy újra figyelmesen – Thomas KUHN: A tudományos forradalmak szerkezete című könyvet, benne a paradigmaváltásról.

A paradigmaváltás egyik alakja akéár Tesla, akár ez a srác a szerkentyűjével. Azaz a mai paradigma közepette találmányaik megmagyarázhatatlanok. A gépezetek működnek, vagyis a paradigma szorul kiegészítésre vagy teljes elvetésre, kicserélésére.

 161. franta — 2009-11-10 16:08 

@gothmog: Nem hinném, hogy egy áldokumentumban Sass Elemér szerepet vállalt volna.

 160. gothmog — 2009-11-10 15:59 

Persze jelen blog szabályait követve a fent leírt „tények” mind dezinformációk, hisz az igazságot mindannyian pontosan tudjuk. 😉

😀

 159. gothmog — 2009-11-10 15:51 

@Fék_Emil:

google-> „csendgép” ->harmadik találat:

http://www.filmvilag.hu/xista_frame.php?cikk_id=258

cikk első harmada:

„Egyed László (Egy titokzatos férfi) és Kocsis Tibor (A WAPRA-jelentés) a dokumentumműfajjal. S ugyanazt az egyébként jellegzetesen mai mozgóképes game-et művelik, mint a tavalyi fesztiválgyőztes Siklósi Szilveszter az Igazi Maoban, vagy a már több éves ősdarab, a cseh főiskolások frenetikus Olajfalója. Ennek a játéknak, a „blöffdokumentumnak” kötött szabályai vannak. A rendező úgy tesz, mintha egy titokzatos tény, vagy szenzációs ügy körül nyomozna, a legszabályosabb dokukmentumfilmes módszerekkel, miközben szép lassan szembesít valami képtelen marhasággal: a pesti levegő gyógyítja az asztmát (A WAPRA jelentés), egy nyomtalanul eltűnt fiú a ’60-as években feltalálja a csendgépet (Egy titokzatos férfi). S ezek az abszurdumok – ez fontos játékszabály – „formailag” semmiben sem különböznek az újságok valóságos képtelenségeitől.

Ebből az áldokumentum műfajból a kötött recept miatt nem lehet túl sokat csinálni. Pontosan annyit lehet, amennyi kialakítja, és stabilan bejáratja a néző gyanakvópályáit. Azt az új attitűdöt, amit kétségkívül fontos elsajátítanunk a tévénézői praxis során, hogy ugyanis a legújabbkori mozgóképezésben a monitor minden pontja manipulálható, s esetleg már a tényeket állító képek sem igaziak.”

És így tovább. Tehát a film címe:

„Egy titokzatos férfi”

újabb gugli, első találat:

artportal.hu/lexikon/muveszek/egyed_laszlo

ennyi.

 158. rognork — 2009-11-10 15:47 

@Csuri / Bariildi: most, hogy biztonságos távolban vagyok, szeretném felvetni az ötletemet: légyszíves karácsonyra add át tiborunak a tesla.blog.hu admin jelszavát, kész dizájnnal, előre összehalászott hivatkozásokkal. az emberiség nevében köszönöm. ajándékod a tudat, hogy sokan fogunk minden poszt alatt rendesnek nevezni.

 157. tiboru — 2009-11-10 15:41 

@EgaMagE73:

Köszönöm!

A katonának meg teljesen igaza van 🙂

 156. EgaMagE73 — 2009-11-10 13:53 

tiboru:

Elsőnek fogadd őszinte gratulációmat a blogod, a kitartásod, az alaposságod, és a szerintem szubjektív hozzáállásod miatt.

Azt gondolom, hogy vitaindítóak és elgondolkodtatóak ezek a postok és az itt kommentelők bejegyzései is.

Szuper hétfői olvasmányok, amiken aztán lehet jó sokat gondolkodni, meg a haverokkal megvitatni.

Szóval csak így tovább.

Köszi, köszi.

M.

Ui.:

Harrison Fawcett (Szélesi Sándor asszem), A Korona hatalma (Sci-Fi regényböl):

„Katona! Mennyi kétszer kettő!”

„Jelen tudásunk szerint, ebben az univerzumban négy! Uram!”

Ez az én egyik alaphozzáállásom a tudományok felé 😀

 155. Bobby Newmark — 2009-11-10 13:10 

@Bocimaster: Na igen, főleg úgy gyanúsan kamu, ha ehhez meg hozzátesszük, hogy a „sikertelenül elfojtott” találmányok (tehát az összes, valós találmány) meg akár egymástól függetlenül több helyen, több feltaláló által feltalálódnak.

 154. Bocimaster — 2009-11-10 12:59 

@Bobby Newmark: Igen, mondjuk abban van valami, hogy ha ilyen találmányokról hallunk, akkor általában az a vége, hogy a feltaláló meghalt, eltűnt, megölték stb. és a találmányának a nyomai nem maradtak meg. Most vagy az van, hogy a világot titkosan felügyelő testület ezeket rendszeresen begyűjti és eltűnteti (tudás=hatalom elv alapján). Vagy csak romantikus történet mindegyik:).

 153. Bobby Newmark — 2009-11-10 12:51 

@Bocimaster: A kivétel erősíteNÉ a szabályt, ha lenne. Az atombomba nem kivétel, a maghasadás már addigra jól ismert jelenség volt, a láncreakció nem minőségi, csak mennyiségi többlet, nem új mechanizmus. (kb mint a csöpögő illetve teljesen megnyitott csap). És pont erről beszélek, amit te is felhoztál. Először van megfigyelés. Aztán jön az elmélet, ami rendszerezni, leírni próbálja a jelenségeket. Kísérletek következnek, hogy az elmélet helyességét ellenőrizzék. Mondjuk ide tehetőek az első működőképes gépek is.

De olyan még soha a történelem során nem volt, hogy építettek volna egy gépet, aminek ne ismerték volna a célját előre.

(Az nem ér, amikor építenek egy gépet valamilyen célra, és az váratlanul újfajta jelenségeket produkál, mert ott nem az a cél, hogy az új jelenségeket produkálja. Nem hinném, hogy a csóka erősítőt akart építeni, azt’ halkító sikerült…)

De ha tudni vélsz egyéb, ilyen „semmiből jött” találmányokról, akkor mondd, kérlek, én semmi ilyesmiről nem tudok, pedig érdekel a tudománytörténet.

Szép dolog a feltaláló-romantika, csak a valósághoz nincs köze…

„Az alapvető folyamatokra, jelenségekre igaz amit írsz (elektromosság, gravitáció)”

És a hang terjedése nem „alapvető folyamat”? Mindenesetre „egyszerűbb” szelete a világnak, mint az elektromágnesesség vagy a gravitáció, a hang csak mechanika, szimplán, anyag mozgása a térben.

 152. Bocimaster — 2009-11-10 12:32 

@Bobby Newmark: Az alapvető folyamatokra, jelenségekre igaz amit írsz (elektromosság, gravitáció), de a konkrét gépekre, berendezésekre már nem. Az atombombát is előszőr elméletben tervezték meg és csak utánna jött a gyakorlati próba. Nem tapasztalták meg előre az atomrobbanás jelenséget.

Szóval alapvetően igazad van, de a kivétel erősíti a szabályt.

 151. Bobby Newmark — 2009-11-10 11:59 

@Bocimaster: Nem jó hozzáállás. Az elmélet a tapasztalt jelenségek alapján lett felállítva.

Újonnan tapasztalt jelenségek okozhatják az elmélet felülvizsgálatát és felülbírálatát.

Ha az elmélet alapján valami nem lehetséges, de tapasztaljuk, akkor az elmélet rossz vagy nem elég pontos.

Ellenben a soha a büdös életben nem tapasztalt jelenségek kihasználására készült találmányokra elég nagy biztonsággal lehet azt mondani, hogy tévedés, mérési hiba, vagy szimplán átverés.

 150. Bocimaster — 2009-11-10 11:39 

@molnibalage: Sose mond, hogy lehetetlen, csak úgy ha hozzáteszed, hogy a jelenlegi tudásunk szerint:). Amit te mondasz az igaz, ha úgy gondolod, hogy a hanghullámokat oltja ki a készülék, de simán működhet egy számunkra ismeretlen elv alapján is. Létrehozhat légüres teret is, amiben nem terjed a hang (nyilván nem így működött, de érted mire akarok kilyukadni:) ).

 149. molnibalage — 2009-11-10 11:24 

@franta: Ezt kicsit hihetetlennek tartom, mert ez lehetetlen. Az állítólagos készülékig is el kell jutnia az zavarásterjedésnek, hogy elnyelje. Magyarán, ha a kettő között állsz vagy távolabb, de mögötte is, a szór hangot érzékelni fogod és csak a közvetlen hangteljesítményet nyeli el.

A trükk az lehet, hogy a közvetlen hangtérbe állsz, mert akkor a szórt hangtér lehet olyan gyenge, hogy hallássküszöb alatt van.

Én nem hiszek az ilyen tökéletes találmányoban, mert egyszerűen az unvierzumról alkotott általános elveknek és tapasztalatnak ellentmondanak. Olyan ez, mint hibamentes anyagot gyártani, stb. Nonszensz.

 148. franta — 2009-11-10 09:55 

@franta: Bocs, most látom már fentebb Fék Emil írt a srácrólról. És tényleg szerepelt a filmben Sass Elemér, tehát ez nem áldokumentumfilm volt.

 147. franta — 2009-11-10 09:45 

@tiboru: Tán egy évtizede a mai nevén M1-en, vasárnap de 11 tájt – amikor a kutya nem néz tévét – volt erről a fiatalemberről egy műsor. A fiatalember eltűnt. (Ez is eg igazi koteo lehetne.) A csaja mondta, hogy felhívta a szobájába, és a srác bekapcsolta a műszerét, és a csaj megdöbbenve tapasztalta, hogy nincs semmiféle hang. Pedig szólt a rádió, ő is beszélt stb. Vagyis valami hangelnyelő eszközt talált fel. (Mennyit is érhet egy ilyen egy háborúban?) Szerintem az M1-nél kéne érdeklődni, mert ez a kb. 1 órás film csak megvan valami archívumban.

 146. Bobby Newmark — 2009-11-10 09:24 

@Talon Karrde: http://www.scientificexploration.org/journal/jse_16_3_bruhn.pdf

Maxwell egyenleteket vezet le, és azt hozza ki, hogy a differenciálegyenlet-rendszernek mindig transzverzális hullám a megoldása. (valószínű, hogy ez az egész vákuumra vonatkozik, nemtom, nem mélyedtem bele)

Mert Wiki szerint plazmában elképzelhető a transzverzális EM hullám.

De nem teljesen értem, hogy ha van is ilyen, akkor is mire lenne jó?

 145. Bobby Newmark — 2009-11-10 09:07 

@Clearvoyance: A korong az egy nem túl magas henger…

 144. Talon Karrde — 2009-11-10 08:02 

@=©

 143. Talon Karrde — 2009-11-10 08:01 

Én éppen dolgo… akarom mondani NET-kávézóban vagyok. (@Marcellusca)

 142. Talon Karrde — 2009-11-10 08:00 

LONGITUDINÁLIS HULLÁM, okosoktól több infót erről légyszives. köszi

(ja és Google a barátom nekem is, de ez nagyon fontos része Tesla hagyatékának sztem)

 141. molnibalage — 2009-11-10 07:53 

@Licus: Azok a ma városrésznen titulált dolgok megvoltak régen is. Csak aztán Budapesthez csatolták a falukat és így lett belőle városias környezet. Csepel és Peszerzsébet a ’60-es évek végén is erősen kisvárosias falusias volt, aztán elkezdték a paneleket felhúzni.

 140. proletair — 2009-11-10 07:52 

@Csuri / Bariildi:

Mindig sejtettem, de ma már tudom: te egy Tündér vagy! Egy földre száll Angyal!

De tényleg!

 139. Licus — 2009-11-10 07:52 

A „Miért akkor és ott” témához: Az elmúlt 100 évben annyira ‘nagyipari’ termelésbe ment át a tudomány, annyira részterületek bomlott, h Tesla volt talán az utolsó mohikánja az „1 szál tudós 1 laboratóriumban mindent egymaga kitalál” képletnek… Az idézett nekrológ Verne-utalása is erre vonatkozhat. (Pl. mai NASA: sok száz/ezer névtelen tudós és mérnök dolgozik, aligha tudsz 1 nagy nevet mondani…)

 138. molnibalage — 2009-11-10 07:45 

@korlat: Csak használhatatlan volt.

 137. megegyszer (törölt) — 2009-11-10 07:41 

elnézést mindenkitől, akit illet, valóban valami fatális félreértésből eredően kimaradhatott egy-két komment…

A magyar srácról én is láttam a filmet olyan 91-92-ben. Nekem akkor nem tűnt áldokunak, például olyanok szerepeltek benne, mint Sas Elemér.

 136. molnibalage — 2009-11-10 07:37 

@Tapasztalt: Miért ne létezne ilyen hullám? Vagy ezt pusztán EM hullámra érted?

 135. paráznabillegető — 2009-11-10 07:33 

@Clearvoyance: hát mert akkor éppen egy másik dimenzióban járt.

a kettesben… 🙂

 134. paráznabillegető — 2009-11-10 07:32 

@biguc: melyik kínának? maonak vagy csang kaj-seknek?

 133. Clearvoyance — 2009-11-10 01:26 

@_tomy_:

Egely György (és tsai): Bevezetés a tértechnológiába 1, 2, 3.

Szakértőkhöz (mert én nem vagyok az)

Meg tudná nekem mondani valaki, hogy a hagyományos henger alaku tekercsekkel ellentétben Tesla miért a korong alaku tekercselést favorizálta?

 132. Clearvoyance — 2009-11-10 01:08 

Már két óra???

Valamikor fél egy tájékán rágyújtottam egy cigire, kényelmesen elszívtam utána leültem és előhívtam a konteót.

Aztán csak olvastam és olvastam…

Közben egy két kitérő ugye a kommentelők linkjei miatt… (tesla.hu könyvjelzőz)

Oké. Jöhet a harmadik rész. Plusz egy szavazat rá. 🙂

 131. Clearvoyance — 2009-11-10 00:03 

@tiboru: Egy jó magyar/sumér házipálesz? 😀

 130. szamoai — 2009-11-09 23:18 

@sejhajrutyutyu: legutóbb pl. a „The Prestige” c. filmben örökítették meg a figuráját. A (kitalált) sztori szerint Tesla készíti azt a gépet, amivel az egyik főszereplő egy zseniális bűvésztrükk illúzóját kelti. Tesla szerepében: David Bowie.

 129. tiboru — 2009-11-09 23:12 

@sejhajrutyutyu:

A teljes CV-jét (tudtommal) még nem vitték filmre, de volt már olyan produkció, amelyben felbukkant – szó volt róla vagy itt, vagy az 1.0 kommentjei között.

 128. teddybear01 — 2009-11-09 22:56 

@biguc: Ismerve a földi kormányok gondolkozását, inkább ellopnák, vagy elraboltatnák a többiektől az ő részüket, minthogy közösködjenek bárkivel.

 127. sejhajrutyutyu — 2009-11-09 21:58 

Köszi jó volt, még ilyet. Hollywood még nem csapott le Tesla sztorira?

 126. Fék_Emil — 2009-11-09 21:13 

@ork:

Az általam látott dokumentumfilm igazinak tűnt, a megszólaltatott szereplők, a korabeli fényképek igazinak tűntek. Sem a film előtt, sem utána nem utaltak rá, hogy ál-dokumentfilm lenne. Nem egy olajfalós történet.

 125. tiboru — 2009-11-09 21:06 

@biguc:

Hát ez nagyon-nagyon szép, de attól tartok, ilyen feltételek mellett még pár száz évet várnunk kell az áttörésre 🙁

 124. Csuri / Bariildi — 2009-11-09 21:02 

@rognork: @tiboru:

az az igazság, hogy én is hallatlanul élvezem az embör írkálásait, ha pedig nagyon elegem van abból, hogy állandójan a képernyőre mered, akkor azzal vesz le a lábamról, hogy igazából nekem írja….

nagy varázsló, mi? 🙂

szóval nem rúgom ki, ámde várom az elismeréseket, hogy milyen rendes vagyok, mert hagyom hogy elolvassátok ti is :)))))))))))

a zasszony

 123. biguc — 2009-11-09 21:01 

Üdv! Ismét grat! Egy pikáns alkonteót fűznék hozzá, amit egy filmben hallottam. Eszerint Tesla a halála előtt elküldte azon találmányának terveit Kínának, USA-nak, és az oroszoknak, mely lehetővé teszi a Föld energiájának korlátlan kiaknázását, persze az egészet senki nem kapta meg, a dolog csak úgy működőképes, ha mindenki hozzáadja a maga részét. Úgy gondolta, ha az emberiség megérett egy ilyen szintű együttműködésre, akkor használhatják a találmányát.

 122. ork — 2009-11-09 20:33 

@Fék_Emil:

Ezek szerint igaz a történet? Nem áldokumentumfilm?

Akkor ez HIVATALOS KONTEO?

 121. gothmog — 2009-11-09 20:28 

@Félkupica_Fehér_Főnök: A fogalom, amire gondolsz, nem a „kvazár”, hanem a „pulzár”. Utóbbi a gyorsan pörgő és ezért periodikus (látszólag mesterséges) jeleket kibocsájtó csillagmaradvány. Pontosabb definíció nyilván van a wikipédiában.

 120. tiboru — 2009-11-09 20:23 

@rognork:

Majd bemutatlak a nejemnek és dumcsizzátok meg; azt javaslom, az ötleted felvezetése előtt gondoskodj egy pánikgombról, ami folyamatosan a kezed ügyében van 🙂

 119. tiboru — 2009-11-09 20:12 

@oramuves:

Igen, ettől tartok én is…

 118. tiboru — 2009-11-09 20:11 

@dizil:

Hát szerinted lehet egy ilyennek ellenállni…?!

 117. rognork — 2009-11-09 20:05 

olvastam eddig az összes bejegyzést, ez alapján ez a poszt kimagaslóan a legjobb. tiboru, javaslom a tesla.blog.hu regelését, legfeljebb az asszony kirúg ha nem lesz időd másra, de neked az olvasókért kell élned amúgy is

 116. Félkupica_Fehér_Főnök — 2009-11-09 20:04 

-Tesla egyszer (állítólag?) betörte a laboratórium közelében lévő összes lakóház ablakát is, amikor olyan kütyüt használt, ami az üveg frekvenciáján rezgett. Az akkori hatóságok persze nagyon hálásak voltak ezért.

-A folklór valóban úgy tartja, hogy kései éveiben, ‘hangtalan’ autóval járt, az érdeklődőknek csak annyit mondott (mutatott), hogy a kb. fél literes átlátszó zárt üvegben lévő vákuumenergia hajtja a verdát. (Ezt azért már én is a mese kategóriának vélem.)

-Azt olvastam valahol,hogy a Colorado Springsi laborjánál sikerült több száz (!) méteres villámokat/szikrákat létrehoznia.

-Az „idegen eredetű, szándékos”, űrből fogott jelek minden bizonnyal az első felfedezett kvazár (rádiócsillag). (Egy valószínűleg fém alapanyagú, magába roskadt egykori csillag, ami tengelye körüli gyors forgása következtében szabályosan ismétlődő rádiójeleket „sugároz”.) (de majd kijavít valaki, ha mégsem pontos)

-Valaki kérdezte, ezért (megint csak olvastam valahol): A két fémlapos kísérlet nem a drótnélküli energiaátvitelt mutatta be. Azt azzal demonstrálta, hogy egy világító fénycsövet hordozott körbe a terembe, amit elektromágneses(?) tér táplált energiával. A fémlapos dolgot ő csak jelentéktelen bűvésztrükknek tartotta, ami szerinte szóra sem érdemes és a szemtanúk leírása alapján tényleg senki nem tudja, hogy mi lehetett valójában.

 115. oramuves — 2009-11-09 20:02 

tiboru, mindegy hány Tesla posztot csinálsz, a tömeg egyre többet akar majd…

🙂

 114. dizil — 2009-11-09 19:33 

@tiboru:

csak megnézted… :))

T3!

 113. peetmaster — 2009-11-09 19:08 

tiboru, ha még egyszer olyat mersz mondani, hogy „már így is túl hosszú ez a poszt” meg hogy „rövidebbre fogom”, akkor olyat teszek, hogy (moderálva), de a kertedet megnézheted, az biztos. Úriemberekhez nem illik a fenyegetőzés, de egy konteóblogon rövidíteni akarni példátlan udvariatlanság a kiéhezett közönséggel szemben.

Egyébként csatlakozom a Tesla3-at stb. követelő tömeghez.

[..I..] (iróniaméter 🙂

 112. teddybear01 — 2009-11-09 18:46 

@Fék_Emil: Na, igen. Mint amikor a jósnő megkérdi, hogy ki keresi éppen. 🙂

 111. teddybear01 — 2009-11-09 18:45 

@Fék_Emil: Egy ekkora kaszniba akármit be lehet építeni. Ha esetleg engedi átvizsgálni néhány valódi mérnöknek is, akkor persze más lenne a helyzet.

Ami azt illeti én is szívesen megnézegetném. Talán tanulhatnék belőle. Ha mást nem, akkor azt, hogyan kell átverni a jó népet.

 110. Fék_Emil — 2009-11-09 18:34 

Egy kérdés azért piszkálja a csőrömet. Ha Tesla és Moray a zűrbűl vette ki a térenergiát, akkor miért fizettek villanyszámlát? Tesla hihetetlenül sok energiát felhasznált a kísérleteihez, de nem ő állította elő. A Moray találmányával kapcsolatos ellenőrző kísérletekben visszatérő elem, hogy a kísérlet előtt lekapcsolták az egész házban a villanyt. Szóval akkor ez most hogy?

 108. Vics — 2009-11-09 18:27 

Én nem tudom ki, hogy van vele de én szivesen venék még egy Tesla bejegyzést,és mivel látom szinte mindenki ezzen a véleményen van remélem lesz is:)

Az edigi összes itt megjelent konteot olvastam,és szerintem nagyon jó mind,csak így tovább!

 107. Fék_Emil — 2009-11-09 18:15 

@teddybear01:

kép az autóról:

http://www.elektroauto.ba/EA/HAPCEVP/nt/images/1931_A_MODIFIED_Pierce_Arrow.jpg

Sajnos a motortérről nincs fotó! 🙂

 106. teddybear01 — 2009-11-09 18:07 

Na, hogy hozzászóljak az eredeti témához is.

Tesla helyében én is fújnák Edisonra. Nem elég, hogy kihúzta a szarból, és nem hogy megköszönné, de elkezd vele szemétkedni. Mondjuk ez Edisont minősíti.

Tesla igazán nagyot alkotott az elektrotechnikában, de a távolsági áramellátást ő sem oldotta meg. A trafót nem ő találta fel. Anélkül ez meg nem megy.

A kísérletei részletes leírása nélkül, meg az általa használt eszközök nélkül bizonyíthatatlan az amit állít. A Tesla-autó akár akkuval is mehetett, én egy nyomorult fényképet sem láttam róla.

 105. Fék_Emil — 2009-11-09 18:06 

@megegyszer:

A hanginterferenciával kísérletező fiatal srácról volt egy dokumentumfilm az M1-en valamikor 90 körül, még az akkori barátnőjét is megkeresték a riporterek. Egy olyan szerkezetet épített, ami kioltotta a hangokat egy adott helyen, de nem a klasszikus hulláminterferencia módszerrel. Állítólag sokat dobált kavicsokat a vízbe és onnan jött az ötlet. Csak azt nem értem, hogyan jutott el a a sávos hangkioltástól a nagyobb térben is alkalmazhatóig. A volt barátnő elmondta, hogy amikor a fiú bekapcsolta a készüléket, az egész szobában csend volt, beszélni sem tudtak, egyszer pedig az egész lépcsőházban csendet csinált. Aztán bőrkabátos emberek kezdték keresni, majd eltűnt…

Konteo: Az amiknál bevetésre kész az ehhez hasonló fegyver, na vajon?

 104. Aim-120 — 2009-11-09 17:55 

Mit meg nem adnék, ha olyan agyam lenne mint neki!

 103. gothmog — 2009-11-09 17:25 

@tiboru: :)))

 102. Licus — 2009-11-09 16:53 

Becsszó utolsó megjegyzésem a magyar infrastrukturális fejlődéssel kapcsolatban: kb 25 (huszonöt!) év alatt esett le nekem a tantusz, h a fura foltok a Felszab téri aluljáró falán BP NÖVEKEDÉSÉT mutató (vak)térképek. Elgondolkodtatóak… (évszám asszem nincs hozzájuk). Én nonfiguratívnak néztem egy negyed évszázadon át! Nézzétek meg eccer:)

 101. tiboru — 2009-11-09 16:49 

@gothmog:

Oké, elfogadom; akkor mégsem tiltalak ki :-)))

 100. gothmog — 2009-11-09 16:43 

@gothmog: bocsánat, úgyértem: „neked elnézzük Főnök” . elnézést…

 99. tiboru — 2009-11-09 16:43 

@tiboru:

Hm, az én példányomban nincs… Kár, pedig milyen szépen összekapcsolna több konteót is 🙂

 98. gothmog — 2009-11-09 16:42 

@tiboru: Neked elnézzük főnök, hiszen átérezzük a különbséget. Te írod a blogot, mi csak olvassuk. Úgy könnyű.

😛

 97. tiboru — 2009-11-09 16:40 

@dizil:

Hm, van benne U-val kezdődő sor?

 96. Licus — 2009-11-09 16:38 

@Bobby Newmark: „Ne tudd meg, milyen kókányolás ment közvetlenül a háború után.” – Részben tudom, mert 52-ben születtem:)

(És az 1 vilháb megint csak hatalmas visszalökő pofon volt, ami sok mindent leállított – fontos alapanyagok, ipari területek eltűntek, miközben óriási embertömegek áramoltak be az országba, akik a Felvidékről, Erdélyből menekültek el).

Node ez messze vezet – kb. onnan indultunk el, h MITŐL, milyen helyzetben születik valaki Teslának:)

 95. tiboru — 2009-11-09 16:37 

@gothmog:

A fenébe is, igazad van 🙁

_fejét lehajtva szégyenkezik_

 94. dizil — 2009-11-09 16:33 

kicsit elmentek a kommentek másfelé, ezért bedobom:

Tudtátok, hogy, ha az AC/DC együttes Thunderstruck c. számának szövegéből minden 3. sor kezdőbetűjét összeolvasod, akkor a ‘TUNGUSKA’ szót lehet kirakni?

 93. gothmog — 2009-11-09 16:17 

@megegyszer: @tiboru:

Hát, márpedig igenis kapcsolódik jelen poszt témájához, amennyiben egy másik Teslától terhelt cikk kommentjei között jött elő „Ork” kommentelőtől:

konteo.blog.hu/2008/12/24/a_philadelphia_kiserlet/fullcommentlist/1#c4339051

és a megoldása is KPityutól:

konteo.blog.hu/2008/12/24/a_philadelphia_kiserlet/fullcommentlist/1#c4340124

Szóval, „mégegyszer”, az egy dolog, hogy a bloggazda feje nem káptalan, amennyiben igen sok végén égetett gyertya kanócát igazgatja egyszerre a markában(képzavar-e?), de te sajnos be kell véss magadnak egy fekete pontot, mert nyilvánvalóan nem tanulmányoztad elég lelkiismeretesen a konteóblogot.

(jó, én is csak azért emlékeztem rá, mert volt erre egy majdnem jó poénom)

😀

 92. teddybear01 — 2009-11-09 16:02 

Kép a Manci-hídról:

retronom.hu/index.php?q=node/8841

 91. teddybear01 — 2009-11-09 15:51 

@Bobby Newmark: A világháborúban elpusztították a németek Magyarország összes hídját. Budapesten először a Mancit, egy, az oroszok által vert pontonhidat lehetett csak használni Pest és Buda között. Ez a Margit-szigeten keresztül vezetett.

Közben rohammunkával felépült a Kossuth és Batthyányi terek között a Kossuth-híd, amelyet 1946 januárjában adtak át. 1960-ig használták, majd lebontották. A pesti és budai hídfő helyén emléktábla van.

http://www.freeweb.hu/dbridges/images/regihid/Kossuth/kossuth01.jpg

 90. kpityu2 — 2009-11-09 15:50 

@OkoskaTo:rp: Azt mondta, hogy az orrodat is tisztícsa ? 😀

 89. OkoskaTo:rp — 2009-11-09 15:42 

@tiboru: Érdemes ellátogatni a Magyar Elektrotecnikai Múzeumba is, ahol az öreg (tárlatvezető) róla is sok érdekeset mesél. Pl. hogy az aszinkron motort milyen rizsával „adta el” az amerikai publikumnak.

 88. teddybear01 — 2009-11-09 15:29 

@Bobby Newmark: Ami közvetlenül a háború után épült, az éppen csak a használható kategóriába fért bele. Szükségmegoldások tömkelege, mert gyorsan kellett.

 87. teddybear01 — 2009-11-09 15:27 

@Licus: Mondom hogy nézz utána!

Vegyük például az alapszolgáltatásokat:

Villany. A főváros nagyobbik részé nem volt kiépített hálózat. Helyi erőművek voltak, kisebb-nagyobb ellátott területtel. Az országos villamos-energia hálózatot a háború után építették ki, az utolsó faluk 1958-ban kapcsolták rá.

Csatornázás. A pesti oldalon a Kiegyezés utáni építési láz alatt kezdték kiépíteni a fő csatornákat, de szennyvíztisztítás nélkül. Egyszerűen a Dunába folyt az egész. Még most is építik a két rakparton a fő gyűjtőcsatornákat, amik majd a csepeli nagy víztisztítóba viszik a szennyvizet.

Fürdőszoba. Csak a leggazdagabbaknál volt a háború előtt. A középosztályos luxus a konyhai falikút, és talán ha volt vízöblítéses WC a lakásban. Az is jónak számított, ha a gangos ház udvarán volt egy csap, és szintenként nem csak egy pottyantós budit használt az összes lakó. A fürdőszobákat a lakótelepi lakásokban kezdték alapfelszerelésként beépíteni. Addig ez nem volt.

Gáz. Városi Gázgyár már jóval az elektromosság elterjedése előtt volt, de csak a gazdagabbaknak. Fűtésre, világításra használták, de sok volt a baj vele mert mérgező volt. Földgázt csak a hatvanas évek elejétől kezdtek használni. Addig főleg fával-szénnel fűtött a többség.

Telefon. Ritka, mint a fehér holló. Egy-két százalék a lakásokban, és a közintézményekben sem sok. Csak a rendszerváltás után bővült számottevően.

 86. kpityu2 — 2009-11-09 15:24 

Jó kis blog. Amúgy, én az agyam 100%-át használom, különben elpusztulnának az agysejtjeim. 😀

 85. Bobby Newmark — 2009-11-09 15:19 

@Licus: Na várj, a II.V.h. kissé megkavarta a dolgokat.

Idei hídmérnöki konferencián hangzott el egy mondat, ami eléggé meglepett, de végeredményben igaz:

(Kb, nem pontos) „Az Újpesti vasúti híd 2008-as felújításával tekinthetjük befejezettnek a háborús károk helyreállítását.”

Szal azért zuhant vissza a fejlesztés, mert évtizedekig tartott eljutni egyáltalán a háború előtti szintre.

Ne tudd meg, milyen kókányolás ment közvetlenül a háború után. ’45-’50 közt ami épült, az elég nehezen fér még a „használható” kategóriába is.

Nagyon sok minden kellett, nagyon sürgősen, és ez a minőségén látszik.

 84. Licus — 2009-11-09 15:15 

@paráznabillegető: Ja, a nagy tehetségek meg a totálhülék halmaza RÉSZBEN fedi egymást:)

Tudtok egyébként TELJESEN normális zsenire példát?

 83. Licus — 2009-11-09 15:07 

@teddybear01: Igaz, de a 3x-ra bővült felsőoktatás nem okvetlenül ad annyi nagy tudóst, okos (szak)embert, mint az 1890-es… Mert mennyiség és minőség nem korrelál, sőt. No meg gazd. háttér is kell a kutatáshoz.

A klasszikus műveltség (=gimn. érettségi!) nagy/dédapáink korában általánosabb tudást, orientációt, alapot adott, mint ma sok egyetem 5 év után… A későbbi magyar Nobel-díjasok is úgy éltek diákként, mint a kis Karinthy Frigyes (Tanár úr kérem): napi 5-6 tanóra jó tanárokkal, különóra zéró v alig. És ez ELÉG volt! Sok nagy tudós gimn. tanár volt min. 20 éven át, úgy írták a könyveiket! Nagy nyelvészek pl. Nem visszasírom, de ne ugorjunk be „fejlődési” tévhiteknek.

 82. Krunpli — 2009-11-09 14:59 

@tiboru: ok, megnezem, thx 🙂

 81. Licus — 2009-11-09 14:59 

@teddybear01: „de a szolgáltatások, közművek folyamatosan épültek át, és ki, mindig az adott korszaknak megfelelően” – no ez az, ami nem igaz, sajnos. Pl. 1945-1975?

Mindez csak úgy jön ide, h MI KELL ahhoz, h egy kis Tesla/Einstein/Neumann János stb. agyú baba ne csak megszülessen, de ki is futhassa a formáját!

 80. paráznabillegető — 2009-11-09 14:56 

@Licus: asszem egyszer együtt laktam egy ilyennel, még albérletes koromban.

a csákó különleges képessége az volt, hogy megette azt a halat, amit együtt főzött meg a rizzsel (brrr!); illetve télen a mellén keresztbe tett kézzel (fáraó-póz) feküdt az ágyán nyitott ablak mellett (kint volt vagy -5 fok!!!) póló+mackónadrág kombóban mozdulatlanul órákig…

elvesztegetett tehetség.

 79. Licus — 2009-11-09 14:56 

@Bobby Newmark: Belváros/külváros: 1850-ben a Belváros a mai V. kerület EGY része volt.

1910-ben a Városligeten TÚL kezdődtek a külvárosok – nézz a térképre, v menj fel a Gellért-hegy tetejére és gondold végig! Tesla, Edison stb. ennek a (világméretű) fejlődési láznak (is) a terméke. Ugrásszerű…

 78. teddybear01 — 2009-11-09 14:55 

@Licus: Ezt amit állítasz, betudom a teljes tájékozatlanságodnak. A II. világháború után több mint a háromszorosára nőtt a felsőoktatásban résztvevők száma. Utána kéne nézni a dolgoknak!

 77. teddybear01 — 2009-11-09 14:53 

@Bobby Newmark: A statisztika csal. Budapest legnagyobb létszámnövekedése 1952-ben volt. Na nem akkor települtek be a legtöbben, hanem akkor bővült fel 22 kerületre az addigi 12-ből. A fővároshoz csatolták a környéket.

 76. Licus — 2009-11-09 14:51 

@Bobby Newmark: Ez nem off, inkább lábjegyzet: Én arról az irtózatos apályról beszélek, ami a második világháború után következett be – közműfejlesztésben, lakásépítésben, OKTATÁSBAN stb. és kb. 40-50 éven át tartott – pontosabban még most is tart. Ezt a periódust elődeink nagyvonalú, előrelátó tervezési ráhagyása révén bekkeltük ki!

Nézd meg pl. az oktatást – honnan tudhatjuk, nem él-e egy apró faluban ma is egy Tesla-kapacitású gyerek? Mi lesz vele?

Egyáltalán: a tehetség felbukkanásának statisztikai valószínűsége mindenütt azonos – ez alapján Einstein, Tesla, Teller Ede ma is mindenütt születik, csak észre se veszik (v selejtnek minősül).

A tehetség a „kortársak” szempontjából valóban soxor selejt: kilóg a sorból, zavar, ingerel, abnormális – nem véletlenül maradtak T-nek is a galambok…

 75. Bobby Newmark — 2009-11-09 14:36 

@Licus: Persze, az nyilvánvaló, hogy az akkori elvárásoknak tökéletesen megfelelt.

A mai építészek is törekszenek arra, hogy az adott funkciót az épület tökéletesen lássa el. Az egy másik kérdés, hogy ez hogy sikerül, és hogy a ma elvárt funkciók a jövőben mennyire bizonyulnak elégségesnek, illetve hogy egyáltalán mennyi ideig elvárt funkciók egyáltalán.

Pl ha nem lenne egy jó 50 éves lag a közigazgatásban, akkor ma már semmi szükség nem lenne irattárakra a közigazgatási intézményekben. Ellenben számítógépteremre annál inkább.

Visszakanyarodva kicsit Tesla-hoz:

(Nyilván tippem sincs, hogy valójában hogyan működött) de ma már nem sok létjogosultsága lenne egy olyan vezeték nélküli elektromos autónak, ami mondjuk 100 méteres körzetben minden vezetékben áramot indukál és minden mágneses elvű adathordozót használhatatlanná tesz…

Népességadatokkal nem vagyok tisztában, de úgy érzem ez nem igazán mérvadó. Ideiglenes jellegű épületekben is el lehet éldegélni a külvárosban és az is népességnövekedés, a belváros meg sztem nem az újonnan betelepültek számára épült ki, hanem a már amúgy is tőkeerős polgárság korszerűsített…

 74. _tomy_ — 2009-11-09 14:05 

Tudna valaki ajánlani jó könyvet a témában? Ez a 2 poszt meghozta a kedvem hozzá 🙂

 73. teddybear01 — 2009-11-09 13:59 

@Bobby Newmark: Veled értek egyet. Igaz ugyan, hogy Budapest városi struktúráját a Kiegyezés után alakították ki, de a szolgáltatások, közművek folyamatosan épültek át, és ki, mindig az adott korszaknak megfelelően.

Pl. a Millennium idején épült az Andrássy út, a Kisföldalattival együtt. De a főváros teljes villamosítása csak az ötvenes évek végére épült meg, a szennyvízrendszer pedig még most sem.

 72. FourtyTwo — 2009-11-09 13:54 

Köszönjük a remek posztot!

 71. tiboru — 2009-11-09 13:51 

@megegyszer:

Most, hogy mondod, nekem is rémlik valami, de kábé ennyi, amennyit te is említesz…

Jó lenne, ha az olvasók besegítenének a memóriafrissítésbe..!

 70. Licus — 2009-11-09 13:48 

@Bobby Newmark: Ez tényleg off, de fontos. Hasonlítsd össze Pest-Buda lakosságát 1860-ben Budapest 1910-es népességével… és saccold meg, hány százaléka épült a városnak abban a fél évszázadban! Volt szerencsém olyan épületet látni belülről (magyarázó vezetővel), amit a kor jó színvonalán megépítettek 1900 körül és NEM rombolták le, nem szabták át, ugyanaz a funkciója mint az elején (nem sok ilyen van). Hűűűűűűű… volt ott technikai gógyi és pénz is. Bizonyos értelemben dédapáink az óriások, akiknek a vállán állunk vagy inkább bohóckodunk: melldöngetve /”ez a fejlődés, ihaj!”/ tényleg „felesleges cuccokat tukmálunk konzumidiótákra”.

Mindez annyiban azonban nem off, h Tesla is a KuK produktuma volt ;-D

 69. megegyszer (törölt) — 2009-11-09 13:46 

Semennyire nem tartozik ide, de hónapomóta kutatok valami után:

van egy legenda, mely szerint a 60-as években valami fiatal magyar srác feltalált egy eszközt, ami teljesen elnyelte a hangot, aztán eltűnt, elrabolták/megvették a ruszkik/amcsik? Tud erről valaki valami közelebbit?

 68. Bobby Newmark — 2009-11-09 13:34 

@Licus: „És akkor olyan hihetetlenül nagyvonalúan terveztek – még ma is abból élünk! Középületek, iskolák, közműrendszer – karba alig tartottuk, de még így is máig szolgál (sokszor alig bővítve).”

Ez azért elég erős csúsztatás. De nem fejtem ki, mert nagyon nem Tesla. Csak annyi, hogy ha ma is lenne időnk és energiánk (tehát pénzünk) faragott sziklából építkezni, akkor azok az épületek még 6000 év múlva is állnának, mint a piramisok.

Emellett elég nagy szopás is van azzal, hogy a 150 éve tökéletesnek épült épületekbe belepasszírozzák valahogy a ma elvárt funkciókat…

 67. tiboru — 2009-11-09 13:30 

 66. paráznabillegető — 2009-11-09 13:29 

@Licus: pff, akkor az angolok menőbbek nálunk.

ott láttam olyan faja kocsmát, amit az 1600as években építettek!!! 😀

 65. Bobby Newmark — 2009-11-09 13:21 

@paráznabillegető: Persze, ironizáltam, sarkítottam… De az tuti, hogy legalább annyira divat volt akkoriban természettudományokat tanulni és mérnöknek készülni, mint amennyire ma nem az.

„a mozifilmeken veheted le leghamarabb a változást… 3d, apám, animálva, kutyafasza, stb!”

Ez csak mennyiségi változás, nem minőségi. Nagyobb számítási teljesítmény meg több modeller/animátor rabszolga, azt’ annyi.

Akkor már inkább a kvantumszámítógép-kezdemény, vagy az a kis „játék”szoftver, amivel online, laikusokkal akarnak fehérjeláncokat 3D modelleztetni…

„vagy itt van éppen az egészségügy, ahol szinte egyszerre jelenik meg a járvány és az ellenszer… :p”

Na, hát erről beszélek én is! 😀

„(Áttörés) A felesleges cuccok konzumidiótákra tukmálása terén…”

😛 😀

 64. Licus — 2009-11-09 13:17 

@paráznabillegető: (off) Volt ugye 1848, ami hatalmas, katartikus robbanás volt az egész ország számára. Aztán jött az elfojtás és a passzív ellenállás (amit egy évszázad múlva, 1956 után NEM vállaltunk, hanem rohantunk a gulyáskommunizmus felé… de ez más történet), és az 1867-es kiegyezés EZT a sok energiát kapcsolta bele a világ általános nagy technikai, tudományos „ugrásába”. És akkor olyan hihetetlenül nagyvonalúan terveztek – még ma is abból élünk! Középületek, iskolák, közműrendszer – karba alig tartottuk, de még így is máig szolgál (sokszor alig bővítve). A közoktatás (Eötvös?) is ilyen nagyvonalúan lett elindítva – ez a pár évtized az 1. világháborúig tényleg FEJLESZTÉS volt. Tanulságos!

(on) Persze lehet h mindez nem is igaz, hanem űrlények dobtak fel bennünket egy kicsit akkor, kísérletképpen:)

 63. ChPh — 2009-11-09 13:16 

Az egyik kedvencem Tesla, elég sokat olvastam utána ez is nagyon jó 🙂

 62. hátezgáz — 2009-11-09 13:14 

Respect a blogért.

Nem volt szó az üzemanyag (vagy motor?)nélküli autójáról. Erre még kéne egy harmadik bejegyzés.

 61. tiboru — 2009-11-09 13:13 

@Krunpli:

A fenébe is, egy hosszú kommentben válaszoltam, linkekkel meg mindennel, de elszállt…

Szóval írd be a gugliba, hogy Tunguska (esetleg Tunguzka), Tesla, Peary és egy csomó linket találsz (angolt és magyar vegyesen).

A Tesla Wardenclyffe kombó is hoz érdekes találatokat.

 60. haacsee — 2009-11-09 13:07 

@tiboru: Hát ez zseniális, csak túl rövid 😛 Komolyan, én erről ilyen terjedelemben simán olvasnék még 3.0-át, 4.0-át stb. is, de megértem, hogy ez jelen blog keretei között nehezen megvalósítható. Esetleg egy (ha muszáj, akkor a mostaninál rövidebb) 3.0 a konteók és/vagy a legelképesztőbb kísérletek/találmányok/ötletek kifejtésével még beleférne?

És egy FELHÍVÁS minden rajongónak: szedjünk már össze olyan KÖNYVEKET Tesla életéről és leginkább találmányairól/öteteiről, amik kiemelkednek a többszáz ezzel foglalkozó közül – vagyis olyanokat, amiket információtartalmuk pontossága és/vagy olvasmányos stílusuk miatt érdemes kézbe venni.

 59. tiboru — 2009-11-09 13:06 

@sityu:

A „váltóáramú dinamó” kifejezést többek között a Magyar Elektrotechnikai Múzeum Könyvtárának honlapján is olvastam, de elfogadom, hogy pongyola; a hozzám hasonló laikusok azonban könnyebben össze tudják hasonlítani az „egyenáramú dinamó” és a „váltóáramú dinamó” kifejezéseket, mint a „dinamót” és a „generátort”.

És köszönöm a műszaki pontosítást.

 58. lojzi1 — 2009-11-09 13:06 

Tisztaságmánia és városi galambok etetés, hmmmm, finom párosítás!

Visszatérve az agyunk %-os kihasználtságára: olvastam valahol hogy Einstein soha nem mondta azt a gyakran idézett 10%-ot, az egész csak egy szcientológus-dianetikus propagandaszövegből került a köztudatba.

Összeségében köszönjük a posztot, utána fogok olvasni alaposabban a témának, elérdet a célod :)))

 57. paráznabillegető — 2009-11-09 13:05 

@Bobby Newmark: á, mai is sok dolog jut egy-egy napra.

elég csak a számítástechnikára, vagy ánblokk az infótechnológiára gondolni, hol volt pl tíz éve, hol van ma! a mozifilmeken veheted le leghamarabb a változást… 3d, apám, animálva, kutyafasza, stb!

vagy itt van éppen az egészségügy, ahol szinte egyszerre jelenik meg a járvány és az ellenszer… :p

a felfedések velünk élnek, nap mint nap. 😀

 56. Bobby Newmark — 2009-11-09 12:56 

@paráznabillegető: Ja, ma a kommunikáció, a marketing meg a bölcsészet a menő. Jut is minden napra egy-egy áttörés. A felesleges cuccok konzumidiótákra tukmálása terén…

😛

 55. sityu — 2009-11-09 12:48 

Dinamónak nevezzük azokat a forgó átalakítókat, amelyek mechanikai energiából egyenáramú villamos energiát állítanak elő. (forrás: hu.wikipedia.org/wiki/Dinam%C3%B3 )

Tehát a váltóáramú dinamó az műszakilag minimum pongyola (egyébként azt generátornak hívják).

De még csak a cikk elején vagyok.

Egyébiránt nincs bajom a cikkel.

 54. paráznabillegető — 2009-11-09 12:44 

@Licus: stop!

akkoriban az EGÉSZ világon jó volt a táptalaj! effektíve minden napra jutott valahonnan valami újdonság.

hogy nekünk ennyi nagy név jutott e korból a történelmünkbe, nos, az csak a MAI környezethez képest sok.

 53. Krunpli — 2009-11-09 12:42 

Azért én kétkedéssel fogadom a fejfájásos-vonatkisiklós sztorit… Szerintem a források jó része túlmisztifikálja Teslát. Az említett, két függőleges fémlapot felvonultató kísérlet nem pontosan lett leírva, ha jól tudom, az a vezeték nélküli áramtovábbitást demonstrálta – természetesen elektromágneses alapon. Vicces, hogy az Intel ezt csak 2009-ben tudta reprodukálni 🙂

A Tesla-tornyos keretes írás meg teljesen ellentmond minden, általam ismert forrásnak, én nem találtam sehol északi-sarkos utalást, sőt, még azt sem sikerült sehol meglelnem, hogy „félkészen” kipróbálta volna a tornyot. De lehet, hogy csak nem proli-wikipédia-műveltséggel kellett volna nekifutnom 🙂

 52. Talon Karrde — 2009-11-09 12:36 

Szerintem ez a zóna a sokféle nép, nemzet találkozási pontja, a géneknek volt esélyük jól kombinálódni.

 51. Kopi3.14 — 2009-11-09 12:33 

@Styxx: azért ezt a váltóáram feltalálását kicsit át kéne gondolni szvsz.

 50. tiboru — 2009-11-09 12:33 

@zéka:

Bele is borzongok, ha csak rágondolok 😀

 49. tiboru — 2009-11-09 12:33 

@Licus:

Ezen már én is gondolkoztam, talán mert akkor ott voltunk Európa élvonalában (na jó: a városaink, iskoláink és a műszaki értelmiségi rétegünk, nem a kunsági tanyák vagy a székely zsákfalvak…)

Az általános légkör is kedvezett a természettudományoknak, volt tekintélye az iskolázottságnak, dübörgött a gazdaság – izé, ezt nem kellett volna mondanom…

Más ötlet, vélemény?

 48. zéka — 2009-11-09 12:31 

@tiboru: na ebben lenne elég haddelhad a kommentek közt:D:D:D

 47. tiboru — 2009-11-09 12:29 

@Talon Karrde:

Hú, ahhoz azért még gyűjtenem kell a bátorságot 🙂

 46. tiboru — 2009-11-09 12:28 

@joco78:

Köszi a reklámozási lehetőséget és az elismerést!

Könyvkiadó még nem jelentkezett, csak folyóirat, de végül, khm, nem találtuk meg a közös nyelvet és más volt az elképzelésünk egy csomó mindenről.

De én kitartó vagyok és derűlátó 🙂

 45. Talon Karrde — 2009-11-09 12:23 

@Licus: áh, tudod a sumér eredet! 🙂 (tiboru – a magyarok származása is megérne egy jó kis konteós posztot)

 44. Licus — 2009-11-09 12:20 

Ez olyan fejbevágós poszt, h már konteó se indul be a fejünkben tőle… ez se semmi, ha be tudod ENNYIRE tömni a konteósok száját!

Node azért próbáljuk meg. Nagyon érdekes az a sok techniaki zseni, aki a KuK magyar felében tenyészett a 19. sz. második felétől… Puskás Tivadartól Bláthy Ottóig és biztos még 40-50 nevet találhatnánk. aztán ez átcsapott (a 2 vil. háb. között természettudományba, és Nobel-díjakba konkludált. Mér pont itt? Jó volt a táptalaj?

 43. joco78 — 2009-11-09 12:17 

Már a Tesla 1.0-nál menthetetlenül függő lettem. Csak azt sajnálom, hogy nem találkoztam hamarabb a bloggal, de így utólag feltétlen pótolom a régebbi posztokat.

Nem mintha számottevően sokat növelne a látogatottságon (24 óra alatt 11 ezer egyéni látogató), de kitettelek a saját oldalamra is: nyugattolkeletre.blog.hu

Apropó!

Esetleg könyvalakban kiadni az eddigieket? Felvetődött már? Jelentkezett már kiadó?

 42. Bobby Newmark — 2009-11-09 12:17 

Az milyen dolog már, hogy valaki tisztaságmániás, de ennek ellenére városi szárnyas patkányokkal él együtt? (És most elnézést a patkányoktól)

Ennyi erővel moshatott volna kezet fekáliával, vagy vizihulla levével is…

 41. proletair — 2009-11-09 12:12 

@korlat:

rá gondoltam, igen.

 40. szamárfül/pável — 2009-11-09 12:04 

hmm remek

de sok pótolnivalóm van ebben a blogban…

 39. Zka — 2009-11-09 11:58 

Hihetetlenül antiszociális és önmagát eladni képtelen ember lehetett ez a Tesla. Ilyen tudással elment éhbéres fizikai munkára és úgy kellett felszednie Edison versenytársának, ahelyett, hogy ő ment volna oda jelentkezni izibe 🙂 Én az autistára szavazok az összkép alapján.

Viszont nagyon érdekes, hogy miket művelt. Kár, hogy nem jegyzetelt 🙁

 38. korlat — 2009-11-09 11:39 

@proletair: Hughes a repülős csóka ugye?

nem semmi volt az a Hercules a maga idejében…

Hogy ne legyek off:

Hatalmas poszt (minden tekintetben:), szeretnék csatlakozni a „Még több Teslát akarunk” klubhoz, habár úgyis utánaolvasok magamtól, de már a stílus miatt is igényeljük a Tesla 3.0-t!

 37. tiboru — 2009-11-09 11:36 

@Tapasztalt:

Megnéztem az oldalad és riszpekt érte; hatalmas meló lehetett összegyűjteni a cuccot!

 36. tiboru — 2009-11-09 11:31 

@Talon Karrde:

Csak finoman 🙂

 35. huta9020 — 2009-11-09 11:29 

Köszönet nagyon jó posztért. Igaz, hogy talán kevésbé konteós, de kiváló megemlékezés egy zseniális mérnökről.

 34. bigeprokator (törölt) — 2009-11-09 11:29 

Ha nem is szorosan, de ide tartozik: kultúrtörténeti érdekesség, hogy a kor képregényeiben (pl. a ’38-ban debütáló Supermenben) a gonosz, őrült tudós képét Tesláról mintázták. Kvázi comics-os archetípust jelenítettek meg, a gonoszt sokszor ma is hasonló módon jelenítik meg.

 33. Talon Karrde — 2009-11-09 11:26 

@Tapasztalt: Őszinte tiszteletem.

 32. Talon Karrde — 2009-11-09 11:25 

@smidgen: (tiboru) ezen a blogon lehet sértegetni?

 31. Styxx — 2009-11-09 11:25 

@tiboru:

Mert megérdemled (na jó, nem csak a te érdemed, azért egy Tesla sem ártott hozzá:-)). Kár, hogy a vásárlóereje már kevésbé volt ütős, mint egy váltóáramos villamos szék:-)

 30. mooncat — 2009-11-09 11:22 

nagyon jó cikk(ek), köszi, érdekes volt!

 29. repecs — 2009-11-09 11:21 

Még egy ráadást kérnék ebből.

 28. proletair — 2009-11-09 11:14 

@tiboru:

Várjá, fognak még Egelyhez is hasonlítani:) Na akkor értél fel a konteo-tudomány Parnasszusára:)a blogposztírás Helikonjára:)

 27. Kendan — 2009-11-09 11:13 

Tiboru,

úgy látom nem úszod meg a Tesla 3.0-t 😀

Legalább lesz helyed kifejteni ami kimaradt, és szabadjára engedni magad… 😀

Szuper poszt, köszönjük ismét!

 26. tiboru — 2009-11-09 11:13 

@Styxx:

Hú, köszönöm! Kisebb címletet sértés is lenne neki ajánlani :-)))

 25. Tapasztalt — 2009-11-09 11:11 

Tesla talán egy dologban a leghíresebb: róla hordták össze eddig a legtöbb tudományos-fantasztikus rizsát… A tunguzkai jégmeteorról pl. már csak az őrültek hiszik azt, hogy Tesla műve; a HAARP projekt pedig a legszívósabb tévedés Teslát illetően; nem ragozom tovább. A Colorado Springs-i költözésének oka sem valamiféle titkos elvonulás, hanem a nagyfeszültségű kísérleteihez szükséges száraz, páramentes levegő biztosítása volt.

Akit érdekelnek az EREDETI Tesla szövegek, azoknak összegyűjtöttem azt a http://www.tesla.hu/-n; az ott található eredeti anyagokban tudtommal nincs semmi belemagyarázás. Aki azokat elolvassa, jó képet kaphat arról az emberről, akiről kb. 500+ könyvet írtak már, de még senki sem érti, hogy mit is csinált pontosan. A kulcsszó tényleg a longitudinális hullám, már ha létezik – a fizikai ugyanis nem igazán hisz ezek létezésében…

Amit még kiemelnék Teslával kapcsolatban: hála a hatalmas pénzeknek, amit kapott, olyan költségvetéssel és ebből adódóan olyan energiaszinteken játszadozott, ami még mai aggyal is nehezen felfogható: 1899-ben pl. 55 MW-os (75.000 LE) teljesítményekről beszél. Innentől fogva nehezen hiszem, hogy botcsinálta alkalmi Tesla kutatók bármire is jutnának; Tesla hagyatékának kutatásához egy komolyabb összefogás kellene…

 24. tiboru — 2009-11-09 11:11 

@smidgen:

Az IEEE ( http://www.ieee.org/portal/site ) mintegy 380 ezer szakember-tagja a világ 150 országában nem mindenben osztja a sommás véleményed róla, pláne amikor a nevét viselő és általuk alapított díjat adják át.

Amúgy meg köszönöm a Nemere-hasonlatot, megtisztelő 🙂

 23. spájdernecc — 2009-11-09 11:08 

@smidgen:

középszerű?

szeretem a hajnalt 🙂

Istenem de szeretnék azak alapján középszerű lenni

Mellesleg szíriuszi volt, azért érezte olyan jól magát a városlígetben

 22. Styxx — 2009-11-09 11:06 

@smidgen:

„egy középszerű (vagy inkább kiteljesedni nem bíró) fizikus és első osztályú manipulátor illetve előadó volt.”

??? nem vagyok műszaki szaki, de középszerű? Ember, szvsz olyasmiért, mint a váltóáram feltalálása lazán hozzádvágnak egy fizikai Nobel-díjat. Van fogalmad, hogy ezért hány parti makaót kell megnyerni?

 21. Styxx — 2009-11-09 11:03 

Olyan alkonteót is hallottam, hogy a sok-sok eredménynel kecsegtető wireless kisérlete miatt a kábelgyártók megrendelésére gyújtották fel a laboratóriumát (spec nem viccelek, tényneg mintha valahol, olvastam/hallottam volna ilyet, micsoda egzakt forrásmegjelölés, büszke vagyok magamra:-)).

Tiboru, küldök neked és a többi olvtársnak egy még nagyobb Teslát:-)

www-personal.umich.edu/~jbourj/images/money/addition/tesla_10000000000_12.jpg

Ja, és szerintem 5) persze túl a nagyon intelligensen, egyszerűen zseni és szomorú, hogy ennyien át akarták b@szni a palánkon, ilyen kvalitásokkal napi 12 órás segédmunkára kényszerült.

 20. smidgen — 2009-11-09 10:57 

Tesla egy fizikus illuzionista volt, egyszerű (ma már) fizikai jelenségeket, az akkori kor szerint szokatlanul tálalt. Rengeteg feljegyzés van mindenről közvetve (asszitensek, segéd stb.) és kis nyomozás után kiderül, h semmi hihetetlen nem volt amit ő tett; egy középszerű (vagy inkább kiteljesedni nem bíró) fizikus és első osztályú manipulátor illetve előadó volt.

de azért Nemere István szinten jó a poszt

 19. Talon Karrde — 2009-11-09 10:45 

Szuper cikk, sokat olvasom (ezt) a (tiboru) blogot (is). Tesla nevét egy régebbi beszélgetés óta a longitudinális-hullámokkal kötöm össze. Szeretnék még több Teslát.

 18. triumphator — 2009-11-09 10:44 

köszi a posztot, nagyon zsírka volt.

 17. csati — 2009-11-09 10:38 

Régebben úgy hallottam, hogy Edison azért kampányolt nagyon komolyan a villamosszékes kivégzések mellett, mert ugye az is váltóárammal működik, és ez egy újabb jó alkalom arra, hogy a váltóárammal szembeni ellenérzést tovább növelje.

Amihez hozzátartozik az is, hogy az első, villamosszékben kivégzett elítélt 8 percen át szenvedett. És a delikvensek szemét azért kötik be, mert egyszerűen kiugrik, kifolyik a procedúra alatt…

 16. zéka — 2009-11-09 10:30 

Jah és ez lemaradt: Nagyon fasza lett a cikk, libabőrös lettem, amikor a telefonos részt olvastam:D

 15. zéka — 2009-11-09 10:29 

@Eugenie Danglars: Ez azért szerintem egy hatalmas tévedése az embereknek, hogy valaki az agyának képes az 50 százalékát használni. Nézzük a tényeket.

Az agyban rengeteg olyan funckiónak az ellátásáért felelős rész van (hallás, látás, egyéb motorikus képességek) amik folyamatosan működnek és ugye foglalják a helyet.

Azonban az egyik feltételezés szerint, amikor valami beugrik nekünk a semmiből, de nem tudjuk hogyan („hoppá ezt így kell megcsinálni”) az annak köszönhető, hogy egy századmásodpercig sokkal nagyobb része aktív az agyunknak. Ha hosszabb ideig lenne ez az állapot aktív, akkor megőrülnénk, vagy belehalnánk az azonnal ránkszakadó tudásnak.

Mások szerint ezek a tudósok ezért ennyire „ketyósok” (bolondok, különcök stb.) mert ők valamilyen szinten tudják ezt az állapotot befolyásolni, csak a szociális képességük rámegy.

 14. VulpesVulpes — 2009-11-09 10:28 

végre! most pedig olvasok =)

 13. tárhejj — 2009-11-09 10:26 

Jó volt olvasni 🙂

 12. korxi — 2009-11-09 10:18 

Hánemigaz. Tegnap késő este még megnéztem, fent van-e már a Tesla 2.0. Most látom a címlapon hogy igen, csak jelenleg nincs időm elolvasni.

Bár úgy kb. mostanra ígérte tiboru, és betartotta.

 11. dizil — 2009-11-09 09:58 

@tiboru:

A fizu dolog: a te cikked precíz, én emlékeztem rosszul. sorry!

A másikat hagynám, állítólag Tesla mondott olyat, hogy őt nem a pénz érdekli!

🙂

 10. Eugenie Danglars — 2009-11-09 09:45 

Szuperhumán lehetett szerintem. Olyasvalaki, aki (az átlaggal ellentétben) agyának jóval nagyobb hányadát volt képes használni. De az ufonautát sem zárnám ki. 🙂

 9. éjszárny zöldi — 2009-11-09 09:40 

fasza volt köszi.

holnap johetne esetleg a tesla 3.0? :]

 8. tiboru — 2009-11-09 09:39 

@dizil:

Ha jól emlékszem, mintha a US Treasury honlapján olvastam volna, hogy egy akkori dollár értéke nagyjából 8-9 mainak felelt meg, innen számoltam tovább.

Ami pedig a fizetést illeti, olyan verzióról is hallottam, hogy ő kérte az emelést, de Edison még azt sem akarta megadni, s ekkor pöccent be.

 7. proletair — 2009-11-09 09:35 

Tesla furcsa viselkedése lehet, hogy kényszerképzeteiből fakadt, vagyis „kényszerbeteg” volt. Ilyen problémákkal küzdött a nem kevésbé híres (ám konteomentes) Howard Hughes is.

 6. jack o'neill — 2009-11-09 09:18 

Remek! Nagyon köszi.

Nem semmi egy figura lehetett!

 5. A.Laci — 2009-11-09 09:10 

Nagyon klassz volt!

 4. BálnaUhr — 2009-11-09 09:04 

Tényleg nagyon jó ez a két írás a feltalálóról. Köszi. (Persze a többi poszt is szuper ám.)

És csatlakozom dizilhez, én is szívvel olvasnék még több írást Tesláról.

 3. dizil — 2009-11-09 08:58 

Fuckyeahnikolatesla!

konteó kieg.:

amit mégis lejegyzetelt

azt halála után egy J. Edgar Hoover nevű FBI igazgató lefoglalta és titkosította.

Szuper cikk!!!

(kicsi eltérés van az wikipedia adataival fizetésről és dollár jelenértékről, de ez biztos csak a sündisznó-öböl konfliktus miatt!)

Még több Nikola Tesla-t!

 2. CyberPunK — 2009-11-09 08:13 

…az atomenergia iránti érdeklődése…

…Peary nem regisztrál semmi furcsát, de amikor Nikola (belgrádi és zágrábi ismerőseitől, akik orosz kereskedőktől hallották) tudomást szerez a tunguzkai eseményekről, teljesen magába roskad és leszereli a berendezést…

Szerintem sokan örülnek neki, hogy csak érdeklődött és nem foglalkozott vele rendesen, a végén képes lett volna idepakolni egy fekete lyukat.

Ez is jó poszt lett, csak az a gáz, hogy mivel ellőttem mindkét új posztot hétfő reggel, mi marad a hétre?

 1. LEN — 2009-11-09 07:19 

Nagyot csalódtam volna benned Tiboru, ha nem lett volna egy kép a legendás skót/ausztrál rockerekről! 🙂

A poszt *5 értelemszerűen.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

 • Legutolsó hozzászólások

  Tartalom

  CímDátum
  Vitaposzt: háború Ukrajnában2022-02-27
  Vendégposzt: Tanja Gräff ügye2022-02-02
  Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
  Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
  Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
  Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
  Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
  Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
  Michael Jackson-konteók2017-05-20
  Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
  Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
  Lindbergh-konteók2017-02-26
  Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
  Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
  A BCCI-sztori2016-11-04
  Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
  Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
  Wałęsa-konteók2016-08-21
  Posztajánló: Porton Down2016-08-15
  Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
  Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
  Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
  Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
  Hindenburg-konteók2016-02-26
  Bruce Lee halála2016-02-14
  Opus Dei2016-01-23
  Alapítvány-konteók2015-12-19
  Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
  Furcsa történetek 2.02015-11-29
  Shakespeare-konteók2015-11-12
  Frigyláda-konteók2015-10-22
  Per „Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
  Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
  Menekült-konteók2015-07-14
  Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
  Miss Liberty-konteók2015-06-22
  Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
  Glenn Miller eltűnése2015-04-08
  Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
  Furcsa történetek 1.02015-03-23
  Bob Marley halála2015-03-14
  New Coke – konteók2015-03-02
  Sid Hurwich időgépe2015-02-22
  Alan Turing2015-02-10
  Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
  Halál Chappaquiddickben2015-01-26
  Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
  A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
  Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
  Konteókönyv-felmérés2014-12-01
  Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
  John Titor története2014-11-19
  Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
  Fort Knox2014-10-23
  Estonia-konteók2014-09-29
  Rudolf Hess története2014-09-22
  Kurt Cobain halála2014-09-09
  Eilean Mór rejtélye2014-08-18
  Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
  Gyíkember-konteók2014-06-12
  A Kovács Béla – ügy2014-05-23
  Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
  Georgia Guidestones2014-05-03
  Elisa Lam halála2014-04-15
  Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
  Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
  Magic Johnson – konteó2014-03-12
  Challenger-konteók2014-02-13
  Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
  Cicada 33012014-01-06
  Cajamarquillai üregek2013-11-27
  A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
  Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
  Google-konteók2013-11-03
  A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
  Katrina-konteók2013-10-11
  A denveri repülőtér2013-09-27
  Haszbara-konteók2013-08-25
  Génmódosítás-konteók2013-07-08
  Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
  Konteónak indult…2013-06-09
  Az X bolygó2013-04-27
  Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
  Náci repülő csészealjak2013-03-22
  D. B. Cooper története2013-02-19
  Egy pápa lemondása2013-02-11
  A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
  Eltűntek2013-01-18
  Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
  Anjikuni-rejtély2012-12-11
  Szent Malakiás próféciái2012-12-03
  Jövőbelátás-konteók2012-11-21
  Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
  Mátrix-konteók2012-10-28
  Elbert János halála2012-10-19
  Bohemian Grove2012-09-26
  Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
  A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
  Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
  A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
  Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
  Olof Palme halála2012-05-16
  A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
  Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
  Jörg Haider halála2012-03-14
  Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
  A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
  Szcientológia-konteók2012-02-07
  Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
  Népszámlálás-konteók2011-11-12
  EU-konspiráció2011-11-12
  A Djatlov-incidens2011-11-12
  Fluorid-összeesküvés2011-08-19
  Breivik-merénylet2011-07-25
  A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
  Patton tábornok halála2011-05-12
  Skull & Bones2011-04-19
  Réztekercs-konspiráció2011-04-12
  AIDS-konspiráció2011-04-11
  Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
  Moszkva és a csecsenek2011-04-08
  Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
  A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
  Globális felmelegedés2011-04-05
  A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
  Kilenc/tizenegy2011-03-30
  A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
  Kelly doktor halála2011-03-28
  Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
  Az arab világ forradalmai2011-03-23
  Martin Luther King halála2011-03-22
  Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
  Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
  A USS Liberty megtámadása2011-03-17
  Jézus-összeesküvés2011-03-16
  Ajánló – linkek2011-03-15
  HAARP-összeesküvés2011-03-14
  Chico halála2011-03-11
  JFK – 2.02011-03-10
  JFK – 1.02011-03-10
  Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
  Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
  Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
  Gagarin-konteók2011-03-04
  Cigánygyilkosságok2011-03-04
  Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
  Vérvád-konspiráció2011-03-03
  A Council on Foreign Relations2011-03-02
  A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
  Atlantisz-konteók2011-03-01
  Nagy német adókonteó2011-02-28
  Illuminátusok2011-02-28
  Ajánló – filmek2011-02-26
  Az Elvis-legenda2011-02-25
  Tunguzka-rejtély2011-02-24
  Nikola Tesla 2.02011-02-23
  Nikola Tesla 1.02011-02-23
  Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
  A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
  Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
  A főtitkár halála2011-02-21
  Nácik aranya2011-02-19
  ODESSA2011-02-18
  A romániai „forradalom”2011-02-18
  Templomosok2011-02-17
  A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
  WikiLeaks-konteók2011-02-15
  A Voynich-kézirat2011-02-15
  Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
  Mormon-összeesküvés2011-02-14
  Szabadkőművesek 2.02011-02-13
  Szabadkőművesek 1.02011-02-13
  Bilderberg-konteók2011-02-13
  Men in Black2011-02-12
  UFO-konspiráció2011-02-11
  Jim Morrison halála2011-02-11
  Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
  Roswell és az M-122011-02-09
  Bermuda-háromszög2011-02-09
  Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
  Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
  Népek Temploma2011-02-08
  Egy pápa halála2011-02-08
  A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
  A „tökéletes katona”-projekt2011-02-07
  A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
  A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
  Beatles-konteók2011-02-05
  John Lennon halála2011-02-05
  Philadelphia-kísérlet2011-02-04
  Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
  Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
  A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
  A Seuso-ügy2011-02-02
  Titanic-sztori2011-02-01
  Holdraszállás-konteók2011-01-31
  Marilyn Monroe halála2011-01-30

  Innen jöttök