2011-02-04–08:00

Philadelphia-kísérlet

Ahogyan azt a mindenki által ismert, ősrégi magyar közmondás is állítja, nincs karácsony összeesküvés-elmélet nélkül. Ennek égisze alatt mai posztunkban egy állítólagos amerikai katonai kísérletről számolunk be azon olvasóinknak, akik a karácsonyfa díszítése előtt (helyett, alatt, után) nem találtak jobb elfoglaltságot maguknak, mint egy újabb konteó olvasását – és a bloggazda fikázását.


A katonák (és főleg a nagyhatalmak hadseregei) mindig is híresek voltak arról, hogy élen jártak a tudományos eredmények alkalmazásában, továbbá arról is, hogy nem áll távol tőlük a határterületek (tudomány/fikció) elméleteinek gyakorlatba történő átültetése – vagy legalábbis az erre hajazó próbálkozás. A Philadelphia-kísérlet ez utóbbira jelent kiváló példát, és ragyogóan bemutatja: mi is történik (történhet, avagy történhetett volna (a nem kívánt – ízlés szerint – törlendő), ha az illetékesek elszámítják magukat és többet tételeznek fel magukról, mint amennyire valóban képesek.

A címről egyeseknek biztos valami meleg, AIDS-es dolog ugrik be, másoknak meg egy krémsajt-reklám, de biztosíthatok mindenkit: most egyikről sem fogtok hallani.

A körmönfont bevezető után lássuk magát a történetet.

A második világháború alatt a US Navy agytrösztjei és kutatói minden izmukat megfeszítve azon (is) dolgoztak, hogy egy (a természettudományos lehetőségekhez képest) tökéletes álcázási technikát/technológiát fejlesszenek ki hadihajóik számára.

Az elméleti hátteret az einsteini általános relativitáselmélet és az elektromágnesesség jelenségének ötvözése adja, s az a lényege, hogy ha egy test (jelen esetben egy hadihajó) körül egy megfelelő erősségű mágneses mezőt alakítunk ki (gerjesztünk?), úgy a test (vagyis a hajó) az ellenséges radarok számára láthatatlanná válik.

Igen, előre is köszönöm a fizikusi képesítésű és előképzettségű olvasóinknak a pontosításokat és a kioktatásokat, de tisztelettel emlékeztetem őket (is) a blog tematikai irányultságára: összeesküvéselméletek. Köszönöm az értelmezésre fordított hatványozott erőfeszítést.

Ahogyan az katonáéknál már megszokott, az egész folyamat kapott egy fedőnevet (Szivárvány-terv – Project Rainbow), valamint annyi pénzt, amiből harmincezer lélegeztetőgépet lehetett volna vásárolni, ha léteztek volna akkoriban lélegeztetőgépek.

Helyszínül az amerikai haditengerészet philadelphiai kikötőjét és hajójavító dokkjait szemelték ki, laboratóriumi egérként pedig a DE-173-as hadrendi számú USS Eldridge kísérő rombolót (1300 tonna vízkiszorítás egy egérnek nem rossz teljesítmény…), amelyet tokától bokáig felszereltek minden olyan szerkezettel, amit a huszadik század közepének technikája produkálni tudott.

1943 kora tavaszán kezdték az elméleti résszel (kockás papír, ceruza, radír, rengeteg cigi és kávé), majd júniusban vettek egy nagy levegőt és (állítólag Roosevelt elnök rábólintása után) kipróbálták élesben is, hogy működik-e a Nagy Mágneses Rezonátor.

Hát, szo-szo.

Szemtanúk és résztvevők utólagos beszámolója szerint az Eldridge pár pillanatra egy hatalmas, zöldessárgás ködbe burkolózott, majd úgy a radarok, mint pedig az optikai megfigyelők számára 10 (más források szerint 14) percre láthatatlanná vált, hajótestestől, fegyverestől, legénységestől, vasmacskástól, mindenestől (mintegy száz tengerész tartózkodott a fedélzeten a kísérlet során).

Egy másik verzió szerint a zöldes köd szabad szemmel végig érzékelhető volt a hajó hűlt helyén, illetve figyelmes (vagy kukacoskodó) szemlélők a hajótest lenyomatát látni vélték, mint egy furcsa mélyedést a kikötő vízében.

A kísérlet végén látszólag minden visszatért az eredeti állapotába, csak a teljes állomány sugárban hányt, mint a lakodalmas kutya, továbbá erős fejfájásról, szédülésről és végtagremegésről számoltak be még napokig.

Pár macskajajos tengerész nem számított túl nagy árnak, ezért a Vezérkar tudományos tanácsa úgy határozott, hogy finomítanak a berendezés beállításain és megismétlik a kísérletet.

Erre októberben került sor, amikor is szándékon túlmutató eredmény született – hogy ezzel a számomra roppant kedves, büntetőjogból ismert fordulattal éljek: a köd eleinte ismét ott terjengett ugyan a hajó helyén, de a harmincadik másodpercben egy kék villanás következett be, majd a hajó úgy eltűnt a megfigyelők szeme elől, hogy sem köd, sem mélyedés a vízben, sem semmi nem maradt utána.

Ugyanebben az időben a Philadelphiától mintegy 350 kilométerre fekvő norfolki haditengerészeti bázis radarján (illetve a közelben horgonyzó SS Andrew Furuseth kereskedelmi hajó legénységének szeme előtt) pár percre megjelent az Eldridge, majd ismét eltűnt (a már-már családiasnak nevezhető zöldes köd, illetve az azt követő diszkrét kékes villanás kíséretében), hogy felbukkanjon eredeti helyén, Philadelphiában.

Ezt a második kísérletet a romboló legénysége nehezebben élte meg, mint az elsőt: számos sérülést, végtagtörést regisztráltak, sőt, több tengerész állítólag nyom nélkül el is tűnt (pontosabban nem tért vissza). Utólag olyan események is bekövetkeztek (persze ismét hangsúlyozom: állítólag), hogy bizonyos tengerészek (spontán módon) részleges vagy teljes láthatatlanságot produkáltak még hetekkel, hónapokkal a kísérlet után is, amit hidegrázás, hányinger, fejfájás és eszméletvesztési szindrómák is kísértek.

A haditengerészet illetékesei rádöbbentek, hogy olyan erőkkel kezdtek el cicázni, amelyeket nem tudnak ellenőrzésük alatt tartani, ezért az egész Szivárványt lefújták és ad acta tették.

Az ötvenes évek közepén bukkant fel egy magát Carl M. Allendének nevező, állítólagosan az Eldridge egykori legénységéhez tartozó személy, aki megosztotta emlékeit és élményeit egy Morris Jessup nevű amatőr csillagásszal és fizikussal (itt jobbra). Jessup felvette a szálat és elkezdett nyomozni: megszórta például a US Navyt százezer kérdéssel, amelyekre rövid és egyértelmű választ kapott: „az USA Haditengerészetének Kutatási Irodája (Office of Naval Research, ONR) soha nem kezdeményezett a beadványban leírt, és a láthatatlanságra vagy a teleportációra irányuló kísérletet, sem 1943-ban, sem azelőtt, sem azt követően”.

Hát biztosan nem hazudtak. Hogy honnan lehet ezt ilyen bizonyossággal kijelenteni?  Hát onnan, hogy az ONR-t 1946-ban hozták létre, ’43-ban pedig – ezek szerint – biztosan nem kísérletezhettek. Mellesleg Jessup – aki azt ígérte, hogy mindent ki fog deríteni erről az egészről, még ha élete kerül is veszélybe – 1959-ben Floridában, egy narancsillatú estén a szájába vesz egy gumicsövet, amelynek a másik végét autója kipufogójára erősíti, s ily módon követ el öngyilkosságot.

William S. Dodge hadnagy, az SS Furuseth fedélzetmestere írásban tagadta, hogy bárki a hajójáról észlelte volna az adott napon Norfolk partjainál az Eldridge-t. Később az USA Hajózástörténeti Központja, a Naval Historical Center (anélkül, hogy erre bárki is kérte volna) közleményben hozta nyilvánosságra, hogy nyilvántartásai szerint az Eldridge 1943 júliusáig nem is futott ki a tengerre, tehát júniusban nem lehetett tárgya semmiféle kísérletnek. Ami az októberi második kísérletet illeti, az sem következhetett be, mert (szól a közlemény) az Eldridge szeptembertől november elejéig az Atlanti óceánon teljesített konvojkísérési szolgálatot.

A legismertebb forrás, amely a Philadelphia kísérletet alaposan körüljárja, 1978-ban jelent meg Charles Berlitz és William Moore tollából. Később film is készült a sztoriból, amit a tudományos-fantasztikus dobozban lehet elhelyezni (van benne időutazás is a teleportáción és a láthatatlanná
tételen kívül). Nem egy nagy dobás, de a műfaj kedvelői egyszer megnézhetik. Az X-akták sorozat egyik része (a Død Kalm) is innen inspirálódott. Na és nem hagyhatjuk említés nélkül a Final Countdown (Végső visszaszámlálás) című 1980-as filmet, ahol a Nimitz hordozó utazik vissza az időben Pearl Harborig

Kiegészítő adalékok a konteóhoz:

– egyesek szerint az amerikaiak az egész ötletet (és a tudományos hátteret) a náciktól lopták (akárcsak az atombombát); bizonyos dr. Hans Friedrich Kammler SS Gruppenführer (kábé altábornagy, itt jobbra fent) tudós csapata foglalkozott behatóan a témával már a harmincas évek legvégén (a teleportációtól kezdve az antigravitációs mezőig), de közben az USA-ba menekült, nem kifejezetten árja származásúnak minősülő tudósok (pl. Einstein) magukkal vitték az okosságot.

– egy másik alteória Nikola Teslát, a szerb származású, labilis lelkivilágú, elképesztő szellemi képességű zseni-feltalálót, Einstein (és Edison) szakmai ellenlábasát (itt balra, ezzel az érdekes fejjel) teszi felelőssé az egészért; eszerint a mágneses rezonancián alapuló teleportációs bulit ő dolgozta ki még 1939-ben, de szokásához híven megsértődött mindenkire és csak halála után kaparintották meg erre vonatkozó feljegyzéseit a hatóságok.

– a harmadik alváltozat szerint a második kísérletnél az Eldridge teljes legénysége húsz perc abszolút időtartam erejéig előreszaladt az időben, és 1983-ban találták magukat, ahol is találkoztak az egyik (akkor már a kilencedik ikszet taposó) egykori mérnökkel, aki előre látta az egészet. A pasinak csak annyira maradt ideje, hogy köszönjön nekik és azt mondja: negyven éve várok rátok – majd a szerencsétlenek visszamentek ’43-ba… Szívás lehetett; még egy tőzsdei árfolyamjelentést sem tudtak megnézni.

Ha ismersz láthatatlan embert, esetleg voltál már teleportáció alanya, netán jártál már a jövőben (minimum 10 év játszik csak; a jövő hét gondolata a lottóspílereket tudja csak feldobni, mi ennél nagyvonalúbbak vagyunk!), ne habozz: kommentelj!

És persze boldog, konteóktól hemzsegő karácsonyt mindenkinek!

Ápdét: a Philadelphia-konteók 121%-kal (!!!) kibővített verzióját elolvashatod a 2014. május 24-én a könyvesboltokba kerülő Konteó2-ben, további 29 válogatott összeesküvés-elmélettel együtt.

 

Kategória: EgyébCímkék: , , ,

222 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 222. déjvid — 2022-08-28 19:44 

 221. petiba — 2017-12-26 23:23 

@tiboru:

No jó, de azért ha legurigázunk az aljára, ott a forrásmegjelölés
(Forrás: konteo.blog.hu)
szal, ez még a jobbik eset. (nem jobbik, bocs, – kevésbé rossz – eset XD)
Azért az elég kár lenne, ha ezek miatt ment volna el a kedved a blogger mesterségtől, kedves mester!
És amúgy meg öröm látni, hogy azért néha adsz némi apró életjelet magadról!
Azért mi, ideragadt őskövületek makacsul bízunk benne, hogy a felszín alatt dolgozik a mély, és egyszer megörvendezteted népedet egy újabb sztorival 😉

 220. tiboru — 2017-12-25 19:50 

@hix2500:

Hát egy újabb tolvaj… És még csodálkoztok, hogy elmegy az ember kedve a bloggerkedéstől 🙁

 218. tiboru — 2013-10-17 01:16 

@athropos:

„A cikk érdekes, bár már valahol olvastam. Vannak részletek, amik szórol-szóra ugyanazok (Pár macskajajos tengerész…).”

Hát mondjuk nem lepne meg, mert előszeretettel lopkodják a posztjaimat olyanok, akik a forrásmegjelöléstől is eltekintenek… De ha be tudnád linkelni, hogy hol olvastad ugyanezt, megköszönném!

 217. tiboru — 2013-10-17 00:31 

@Shiny Copperpot:

Csak nekem tűnik úgy, mintha ez olyan fordítás lenne, amit nyelvi szempontból nem lektorált senki?

 216. Shiny Copperpot — 2013-10-17 00:12 

Cikk a témában: http://sosefeledd.hu/sikerult-a-dimenzio-utazas-philadelphia-kiserlet/ Erősen pro-konteo oldalról.

 215. athropos — 2013-01-16 08:13 

Nos, elsősorban Nemaste mindenkinek 🙂 Elnézést, ha esetleg hozzászólásommal dupláznék/tripláznék, de 214 hsz kicsit sok ilyen korán reggelre…A cikk érdekes, bár már valahol olvastam. Vannak részletek, amik szórol-szóra ugyanazok ( Pár macskajajos tengerész…). A lényeg nem is ez, hanem az, hogy az amcsik naná, hogy nem a friccektől kapták az atombomba készítésének receptjét. Volt ott nekük egy Teller Edéjük is, sok más név mellett. A Philadelphia ( vagy kezdeti szakaszában Rainbow/néhol Árnyék ) – projekt Tesláján kívül illik megemlíteni Neumann János ősapánkat, aki Tesla helyettese volt, majd Tesla után a projekt vezető tudósa. A cikkben említett mérnök, aki állítólag fogadta az időutas tengerészeket ( akik „menet közben” ugrottak ki a hajóból és akiket – mit ád Isten! – e cselekedet dacára nem tépett szanaszét az esemény-horizont – Neumann János volt. Ez az egyetlen cikk, ahol nem látom kapcsolatba hozva a nevét a Projektel, máshol mindenhol megjelenik, sőt, időnként vastagon kiemelve, hogy – szintén vastagon – benne volt a keze – meg még ki tudja mije – a kísérletekben. Egyébként nem ez a két kísérlet volt az utolsó. Utána még legalább 3 hajóval hajtottak végre kísérletet, mindenikkel kettőnél többet… Egyébként egyes források szerint azért nem léteznek (?) álcázott hajók, mert a víz valamiféle kölcsönhatást fejt ki és nem alkalmazható. A levegőben ilyen gond nincs, ott simán megy a dolog, mert a levegőben található víz ( a tengerhez képest – gondolom ) oly elenyésző, hogy ez a kölcsönhatás ( melyik???) nem akadályozza az álcázás műveletét.
A teóriához szorsan hozzátartozik az is, hogy a P.P. során szép nagy lyukat csaptak a téridő szövetén, ami – természetesen – nyomban feltűnt az idegeneknek is és csöppet ránk pirítottak egy kis „ejnye-bejnye” formájában, miszerint vagy hagyjuk abba a bunkó kísérletezést és ezáltal valóság (!) széttrancsírozását, vagy kérjünk segítséget tőlük, de ilyen többet ne legyen, mert …! ( Az egyébként tény, hogy e dátum után ugrott meg jelentősen az UFO-észlelések száma…)

Kicsit hosszú lett a hsz, de ez az első ezen a blogon, szóval hadd legyek terjengős 🙂

 214. Rogal Dorn — 2011-12-02 10:16 

Tudtommal a németek a nehézvízzel variáltak….

http://hu.wikipedia.org/wiki/Neh%C3%A9zv%C3%ADz

 213. SAN023 — 2011-12-02 09:40 

Ahogy én tudom nem sok kellett volna a német atomhoz. A háború utáni katonai nyomozásokkor, pontosabban a versenyfutás az oroszokkal „érában”(valahol egy bunkerben:)) találtak egy atomreaktor szerű valamit, de hasadóanyag nem volt benne. Kicsivel később még ott megtalálták a vezető tudóst is, és vele együtt (a bunker mellé elásva) több tonna uránt is. Ez az urán nem lett volna elegendő a reaktor működéséhez, a hiányzó része egy hajón volt, amit az amcsik süllyesztettek el. Persze ez lehet baromság.

 212. AlexWolf — 2011-02-04 15:43 

Szerintem Tesla volt.

 211. s.d.i. — 2011-02-04 14:20 

Ööööö….azért jól kitaláltad Tiboru ezt a költözést, mert most sokan végigolvassuk az összes korábbi posztot.A témához: hallott valaki az orosz plazmagenerátorról, amely állítólag a radarok számára láthatatlanná teszi a repülőket, egy hozzáértő szives válaszát várom. Csak éjszaka nem mükszik, mert akkor (ugyancsak állítólag) kékes fényben fluoreszkál tőle a repülő. Szóval az oroszok is ilyenen dolgoznak?

 210. David Bowman — 2011-01-21 19:52 

good

 209. tiboru — 2011-01-20 22:35 

@David Bowman:

Erre volt válasz a kommentem:

http://www.youtube.com/watch?v=4KEueJnsu80

 208. David Bowman — 2011-01-13 19:02 

@ork: Mert ott volt hozzá tömérdek olcsó villany.

 207. David Bowman — 2011-01-13 19:01 

@tiboru: Milyen videóóó?

 206. eMM2 — 2009-10-31 11:10 

Na mégegy post ahol em olvasom végig a rengeteg kommentet csak 1 dolog hátha nem volt még.

A hajó hivatalos nyilvántartása szerint Júniusban még tényleg nem volt szolgálatban.

uboat.net/allies/warships/ship/1473.html

 205. budaa — 2009-04-13 09:52 

egy 3 részes film is feldolgozza ezt, bár elég hülyén. szerepel benne a nő a JAG-ből, monjuk miatta érdemes megnézni:)

ezzel a kísérlettel magyarázzák a bermuda háromszög létrejöttét 🙂

 204. tiboru — 2009-02-23 14:04 

@IdomitottFoka:

Az semmi. Nekem annó volt egy olyan testen kívüli élményem, hogy Kőbányán voltam egy kocsmában és láttam magam, amint ugyanakkor Etyeken fekszem egy horgásztó mellett és vörösbort iszom.

Vagy fordítva volt..?

 203. tiboru — 2009-02-23 14:02 

@Hunyi:

Nyugodtan kritizálhatsz 🙂

Egy csomó dolog kimaradt persze, de ez egy sima blogposzt, nem tudománytörténeti jegyzet 🙂

 202. IdomitottFoka — 2009-02-23 13:25 

Már volt szerencsém teleportálni. A Móricról sikerült a Margit hídra, egyik pillanatban itt a másikban ott, és rókáztam is. Egész eddig azt hittem, az üveg ouzo miatt volt az egész, de úgy látszik nem. Ja, és volt fejfájás is.

 201. Hunyi — 2009-02-04 12:37 

Nem kritizálni akarok,de például ez a téma nagyon érdekelt engem már régebben is.Nagyon hiányos az írás,mert több fontos dolgot meg sem említ.Például azt hogy a project vezetője ugye N.Tesla volt és miután rájött,hogy a kísérletben „probléma is felmerülhet a személyzettel”,szabotálta a kísérletet..De mivel „felsőbb” nyomás nehezedett rá az időpont betartása miatt,folytatnia kellett.Aztán valóban katasztrófa következett be,le is mondott(? más források szerint kirúgták),és a helyét ki vette át??Na mit gondoltok??..A Budapesten született Neumann János!!!Ő fejezte be végül a kísérletet is….

Gyakorlatilag a számítógép felfedéze nagyban-de szerintem teljes egészében-összehozható ezzel a kísérlettel,mert fontos számításokra volt szüksége…

(ha nem lett volna Philadelpiha-project…,lehet nem olvasnál most itt!)

 199. MuellR — 2008-12-31 15:46 

fogalmazási malőrökért pedig bocsánat, még nem pihentem ki a Karácsonyt:)

 198. MuellR — 2008-12-31 15:40 

@tiboru: Jájj köszönöm a 24-i gratulációt, jobb későn mint soha:) Amúgy sztem igazán frankó lett a Konteo. Nemértem mért kell egyből letámadni az intelligensebb tartalmú irományoknak… Lehet ez is megér majd egy ilyen elméletet „A Bunkók támadása” vagy valami hangzatosabb címmel. Mindenesetre csak így tovább, személy szerint roppantmód élvezem:)

 196. dm — 2008-12-29 18:08 

jó, ezeket elolvastam – a kommenteket is, az összeset – köszi hogy megvártatok, szal jöhet az új poszt.

 195. Sanpellegrino Chinotto — 2008-12-28 09:32 

@Empty:

Annyira volt Red Alert 1-ben, hogy az egész Philadelpia kisérlet is szerepel benne, az egyik feladat átvezető videójaként!

A videójátékok elvitathatattlan érdeme az ismeretterjesztés!

😀

 194. ork — 2008-12-26 21:24 

@kpityu2:

Ha ez így van, akkor nagyon benyaltam…

Egyébként utánanéztem, de nem találtam róla semmit.

Továbbra is nagy a csend a témában… 🙂

 193. pokerforaliving — 2008-12-26 05:52 

Grat a bloghoz!

Olvasni foglak rendszeresen! 🙂

 192. _drc_ — 2008-12-25 16:10 

fura, de nekem Philadelphiáról a fent említettek közül egyik sem jut eszembe, viszont:

— az USA-alkotmány

— Függetlenségi Nyilatkozat

— magánelzárásos börtönrendszer

annál inkább. bár ez nyilván csak egyéni dili…

a poszt jó, én meg nem fikázom a bloggert. =))

 191. Lefty Rosenthal — 2008-12-25 12:46 

cshakk norisz, baze’ , ot kell kerdezni, o tudja, meg a lidl-be is fereglyukon keresztul kozlekedik

 190. paráznabillegető — 2008-12-25 11:12 

nem konspiráltam én semmit, csak leírtam három tényt időrendi sorrendben… 🙂

semmi sem történik véletlenül.

 189. Empty — 2008-12-25 10:14 

 188. Empty — 2008-12-25 10:13 

The True Story of the Philadelphia Experiment

http://www.youtube.com/watch?v=ChjyCR8V2Bg&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=MtQBT15DX34&feature=related

Nikola Tesla: The Missing Secrets ( part 1 of 4 )

http://www.youtube.com/watch?v=pTiiblwwLPk&feature=related

Nikola Tesla: The Philadephia Experiment, Time Travel Secret

http://www.youtube.com/watch?v=HXKD8Nhe6Cw&feature=related

 187. Empty — 2008-12-25 10:08 

Tesla a 100 dinároson:

hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Tesla_-_100_din.jpg

A Tesla-tornyok a Red Alertben is szerepet kaptak. Eltûnôs tank is volt. De rég játszottam vele.

 186. MTi — 2008-12-25 10:04 

@Konrad: Tesla bizony szerb volt – a belgrádi repülőtér a nevét viseli, meg a 100 dinároson is az ő arcképe van (persze nem az, amit tiboru betett a posztba :-D).

Gondolhatjátok, ha horvát lett volna, akkor a szerbek nem ajnározák ennyire.

Egyébként vele kapcsolatban is említenek mindenféle hosszabb időre zárolt kutatási dokumentumokat, meg titkosfegyvert, stb.

Tud valaki bővebbet? tiboru – egy posztot Tesla élete és munkássága is megérne?!

 185. Empty — 2008-12-25 09:55 

@Unter Bahn: Mindenesetre a maja eredet hihetôen hangzik. Jól eltûntek.

@paráznabillegető: Nem vagyok egy óriasi szakértô, de ha komolyan itt tart a kínai lopakodó:

http://www.youtube.com/watch?v=s6t9c47mlOU&feature=related

akkor méggdolgozni kkell rajta.

http://www.defenceaviation.com/2007/11/xian-h-8-chinese-stealth-bomber.html

Persze, lehet, hogy már évek óta repked a NATO országok légterében a felderítô változat.

 184. baranyai — 2008-12-25 09:19 

Én nem vetném el a jövőből beszerezhető információk vonalat. Hétköznapi vágynak tűnik a holnapi tőzsdehírek vagy lottószámok… De vizsgálta-e már valaki a tőzsdemogulokat, meg a hirtelen meggazdagodó/meggazdagodott ipséket? Állítólag megvan a recept: a holnapi újsághoz akkor tudsz hozzájutni, ha bizonyítod, hogy tegnap meghaltál…

 183. kpityu2 — 2008-12-25 08:51 

Szerintem a kolléga eltűnésére gondolt. 🙂

 182. Rókakígyó — 2008-12-25 08:44 

@Unter Bahn: Ez dokumentálva is van?

Vagy csak úgy elteszik a kupis lakásban, hogy nem találják?

 181. Rókakígyó — 2008-12-25 08:40 

egy „t” kimaradt.

 180. Rókakígyó — 2008-12-25 08:40 

Mindent Tesláról… Teslát szeretjük, mert sok klassz dolgot hallotunk a lemezjátszókon:)

 179. Koczeka, a pampák királya (törölt) — 2008-12-25 08:37 

Üdv, szép Karácsonyt mindenkinek!

Az eredeti témához szólva megjegyezném, hogy a Phil-kísérlet egyáltalán nem összeesk-elmélet, én is olvastam Berlitz erről szóló könyvét, de valójában nem is ez győzött meg, hanem a személyes tapasztalat.

Vagy 10-15 éve nyomták a Telesoppok a mágneses csodakarkötőt, no egyik kollégám a mai napig hordja azt a nevetséges kínai sz.rt (bocsánat, persze, tuduk hogy ez is maja, vagy de legalább orosz) és a lényeg az, hogy nem másodpercekre, hanem HETEKRE képes eltűnni úgy, hogy senki nem látta/látja.

Ergo: ha nem lett volna ph-kísérlet, nem tudtak volna mit tökéletesíteni annyira, hogy akár személyes használatra, pl. karkötő méretben is személyi védelmi eszközzé fejlesszék. A legjobb pedig, hogy a folyamat már stabil és irányítható, így pl. csak akkor szokott eltűnni, amikor ő maga is úgy akarja:-)))

 178. kpityu2 — 2008-12-25 08:08 

Ezzel most arra utalsz hogy Dani Zoltán székelynek álcázott kínai ügynök volt ? 🙂

 177. paráznabillegető — 2008-12-25 07:47 

mondok én nektek konteót.

1, a szerbek anno lelövik a lopakodót.

2, pár nap múlva az amcsik véletlen lebombázzák a belgrádi kínai nagykövetséget. bocsi.

3, pár év múlva kína lopakodó-programjáról cikkez a times…

csodák nincsenek.

 176. kpityu2 — 2008-12-25 07:37 

Jó reggelt. Az Ork által említett akusztikai berendezéses történet azt hiszem egy áldokumentumfilm volt. Az akkori fiatal filmesek rábuktak erre a műfajra.

 175. Empty — 2008-12-25 00:19 

Volt is Tesla lemezjátszóm, sokáig szolgált.

 174. Empty — 2008-12-25 00:13 

Úgy tudom a csehek is magukénak tartják, pedig akár mi is tehetnénk, hisz Budapesten is lakott, a nagybátyja is Magyarországon élt.

 173. Konrad — 2008-12-25 00:09 

@Empty: Oké, meggyőztél, az apja szerb-ortodox pap volt…

(Bár a horvátok nagyon magukénak érzik, ez zavart meg…)

 172. ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget — 2008-12-25 00:06 

banyek

föt

és nem egy kis malac töf-töf-töf…

 171. Empty — 2008-12-24 23:59 

@Konrad: Ott született, a nemzetisége szerb.

 170. Konrad — 2008-12-24 23:55 

Tesla nem szerb, hanem horvát származású, egészen pontosan a mai Horvátország területén született, amikor az még az Osztrák-Magyar Monarchia része volt.

Itt született: en.wikipedia.org/wiki/Smiljan

 169. arcfia — 2008-12-24 23:42 

sosem gondoltam volna hogy ebből az írásból ilyen parázs vita alakulhat ki

teccik ez a kockulás :p

 168. laccci — 2008-12-24 23:16 

No, vessünk véget egy huszárvágással ennek a „ki találta fel a Zatombombát” történetnek. Akit érdekel a téma olvassa el Marx György A marslakók érkezése c. könyve megfelelő fejezetét-fejezeteit. Régen olvastam, nem pontosan emlékszem rá + nem vagyok fizikus v hasonló végzettségű, tehát „nem mondom meg itt a tutit”, de a könyvben korrekt módon, még kb. általam is érthetően (közgáz) van benne minden, mind történelmi, mind tudományos oldlalról. Marx Györgynek pedig, engedelmetekkel, hiszek.

Feedback a blogírónak: lehetne irodalomjegyzéket v hasonlót tenni az írások végére. Eléggé leegyszerűsítené és feldobná a társalgást.

 167. Zig Zag — 2008-12-24 22:48 

Na összeesküvök az Asszonnal, aztán jól elmegyünk aludni. Csocsilok mindenkit!

 166. Empty — 2008-12-24 22:39 

@MTi: Valami tésztával kapcsolatosan foglalkozik, s úgy tudom székely származású.

 165. MTi — 2008-12-24 22:26 

@Platon: Ha jól emlészem a csávó alezredesként szerelt le pár éve a szerb hadseregből és ma egy pékséget vezet – szvsz tudhat valamit!

 164. ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget — 2008-12-24 22:17 

@lally: Jó,hogy a blog kikerült a címlapra

ó, yeee

 163. Empty — 2008-12-24 22:16 

Srpski F-117 / serbian F 117 / Tribute 🙂

http://www.youtube.com/watch?v=W2ie1foHbvg

 162. lally — 2008-12-24 22:09 

@otvospeter:

Jó,hogy a blog kikerült a címlapra, onnan meg a könyvjelzőim közé….

Már csak a kommentek miatt is érdemes idejátni, mert sok érdekes dologról, történelmi tényről lehet tudomást szerezni, nálam okosabb emberektől, ami ugye nem szégyen.Hiába számítok olvasott, tanult embernek, a (pl.) német atomkutatás nem fért bele az eddigi érdeklődési körömbe.

+1 olvasó.

 161. Platon — 2008-12-24 22:07 

@MTi:

A láthatatlan csak parasztvakítás.

Alacsony a radar keresztmetszetük. De ez csak annyit jelent hogy közelebb kell menni hogy befogd. Ráadásul szabad szemmel, vagy passzív infrával simán befoghatóak.

Ráadásul mivel a radar keresztmetszet csökkentése úgy működik hogy a radartól elfele szórja a rádióhullámokat, ezért több összekötött radarral, meg némi számítógép kapacitással prímán befogatóak.

Plusz hosszabb hullámhosszú radarokon jobban látszik.

De nem kell ám komolyabb technika. Elég pár jó szemű katona aki hagyományos módon bediktálja a tűzvezetési adatokat.

Amúgy egy Dani Zoltán nevű magyar fickó volt aki lelőtte az F-117A -t.

Kirakott egy csomó éjjel látóval ellátott katonát megfigyelni, és a korábbi csapások útjában állitotta fel a Nyevákat.

Mikor meglátták, hozzávetőleges pályát becsültek, ráfordították a hosszabb hullámhosszra kalibrált radarokat, és kilőttek rá egy rakat rakétát.

 160. BiG_ — 2008-12-24 22:07 

@Rókakígyó: Azt a díjat már rég fölvette a feltaláló. Még 2043-ban. 😀

Üdv!

 159. MTi — 2008-12-24 22:03 

Ja, meg én is szoktam láthatatlan lenni ám céges buli után – aZasszony látni se bir, meg nem is szól hozzám.. 🙂 2 napig

 158. Empty — 2008-12-24 21:57 

 157. ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget — 2008-12-24 21:56 

föt

földönkívüli technika

csak ez vihet el titeket oda…

 156. gothmog — 2008-12-24 21:48 

@MTi: nem.

 155. Hitchiker — 2008-12-24 21:47 

ránéztem a youtube-ra és….

nem izgulok hogy elfogy majd az ötlet 😀

csak ufós lehetne vagy pár száz

a finn rövidfilmen meg behaltam… nagyon nagy ötlet 😀

 154. MTi — 2008-12-24 21:36 

Az F-117-es „Lopakodók” is „gyakorlatilag” láthatatlanok a légvédelmi radarok számára – hasonló elvet alkalmazhatnak-e?

Aztán a szerbek mégiscsak „megláttak” és lelőttek egyet… 🙂

(aszem télleg sok volt a bor – átvágom pálinkával..)

 153. Rókakígyó — 2008-12-24 21:21 

Az orosz ufos filmről ment már beszéd? Biztos ismeritek a néhány teherautóval, zöld diszkoszt nézegető katonákat….

Na ez az:

http://www.youtube.com/watch?v=oXQnMcofVGc

 152. ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget — 2008-12-24 21:16 

gyerekek…

lenni jó irány gondolatmenet vagy csak ülni gondola, s sodor az ár?

új terminológia: FÖT

jelenteni: földön kívüli technológia

kutatni itt ezt vki?…

igen…

beszámolni eredmény?…

nem…

mi küldeni anyagok, riportok, jelentés nektek…

és vki v. vkik nem ádni népek, kiknek mi küldeni rendületlen…

mai adást ki fogtá…?

3 adás volt üdvözlés, üdvösség, üdülés…

 151. Rókakígyó — 2008-12-24 21:16 

Nekem tetszik ez a blog. Ha ez a téma hülyeség, akkor is jól van összerakva és aki meg a tudományos megalapozottságával nem elégedett az meg mondja már meg, hogy ennek a dolognak mi lehet az alapja és jelentkezzen azonnal Stockholmban. Az időutazás kitalálójának már rég félretették Nobel bácsi pénzének a ráeső részét.

A bloggazdáknak meg kitartást. Ha egyszer blogot indítanék, akkor a legocsmányabb anyázást is fennhagynám, hadd égjen, aki ilyeneket ír. Nem is értem, hogy ebben a témában ahol se fidesz, se maszop, se zsidók, se cigányok, hogyan lehet anyázásig jutni:)

Csak így tovább. KEKÜ és BÚÉK.

 150. otvospeter — 2008-12-24 21:10 

Mint minden blognak, ennek is rosszat tesz, ha kikerül az indexcímlapra. Jönnek az idióták rajokban. De a blog jó, csak így tovább!

 149. gothmog — 2008-12-24 20:52 

@Empty: naugyehogyugye

 148. gothmog — 2008-12-24 20:51 

jé, most látom csak, karira megkaptuk a blog.hu-tól a „válasz erre” lehetőséget? Na, ez már pozitív.

 147. ork — 2008-12-24 20:49 

@gothmog:

Tényleg, mintha a 60-as évek végi szovjet-kínai „véleménykülönbségek” során alkalmaztak volna mikrohullámú berendezéseket kínai csapatok – végleges – eltüntetésére…

 146. Empty — 2008-12-24 20:49 

@gothmog:

Énvoltam MR vizsgálaton, s csak valami furcsa fényes alagutat láttam, a kívülállók egy’ltal’n nem láttak engem.

 145. gothmog — 2008-12-24 20:46 

Erről a fenti konteóról – Még az is lehet, hogy megcsinálták. Illetve valakinek a tanácsára tényleg bepróbálkoztak vele. Csakhogy, mágneses rezonancia? Honnan is ismerős az a fogalom? Ja megvan: mikrosütő!

Szóval adott x „tudós” felveti az ötletet, többen hisznek neki, mások engedélyezik, megint mások hozzálátnak, bütykölnek, és végrehajtják. Aztán amikor a hajó nemhogy láthatatlan nem lesz, de kigyullad, sokan összeégnek, vagy sugárártalmat szenvednek, akkor hirtelen elkezdik keresni, hogy kinek a fasza ötlete volt ez már megint. Közben a tudósról kiderül, hogy nem tud az lófaszt se, csak meggyőzően érvelni. És arra jutnak, hogy végső soron mindannyian, akiknek köze volt hozzá, csúnyán rábaszhatnak, ha ez kiderül. Úgyhogy inkább beindul a fedősztori-hadjárat. Na, ez milyen elmélet? Most találtam ki.

 144. ork — 2008-12-24 20:44 

@gothmog:

 143. gothmog — 2008-12-24 20:41 

ork, és azóta is nagy a csönd a témában…

😉

 142. ork — 2008-12-24 20:39 

…ja meg persze a találmánynak is nyoma veszett.

 141. ork — 2008-12-24 20:37 

@tiboru:

Nem emlékszem teljesen a történetre, de a találmány létrejötte után hirtelen feltűnt valami táncosnő is a semmiből (60-as évek, Budapest!), akinek szintén nyoma veszett a sráccal együtt. Ha jól emléxem a filmben szóba került a KGB, a CIA stb.

 140. ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget — 2008-12-24 20:36 

na, na, na…

te ellenőríznél-e minden pontosán?…

vagy csak inni túl sok a aranyásók sörből-e…?

 139. tiboru — 2008-12-24 20:33 

@tiboru:

Ja, hogy eltűnt…

Utánanézek, de nem ígérek semmit.

 138. tiboru — 2008-12-24 20:32 

@ork:

És hol ebben a konspiráció?

 137. ork — 2008-12-24 20:30 

Ha már lehet témát javasolni…

Pár éve (van már talán 10 is) valamelyik ker. tv-n volt egy dokumentumfilm egy magyar egyetemistáról, aki a 60-as években állítólag feltalált egy olyan akusztikai berendezést, amellyel egy zárt térben teljes csendet lehetett létrehozni.

Ezek után nem sokkal eltűnt.

Na?

 136. gothmog — 2008-12-24 20:29 

Az aláírt levelet aztán további konspirációk útján csempészték a megfelelő ember asztalára. Mindezek után a bombaprogramra első körben 6000 (hatezer) dollárt különítettek el. Amikor a végére értek, az összeg ~10 milliárd dollárra rúgott.

 135. gothmog — 2008-12-24 20:24 

Az Einstein levelet Szilárd Leó fogalmazta, Tellerrel vitték el Einsteinez, viszont Wignernek volt egy olyan ismerőse aki tudta hol lakik Einstein. Körülbelül. Úgyhogy a helyszínen gyerekektől kérdezgették, hogy merre lakik a nagyhajú professzor. Viszont legalább otthon volt.

 134. tiboru — 2008-12-24 20:20 

@Platon:

Leselkedni nem ér 🙂

 133. Platon — 2008-12-24 20:16 

@tiboru:

A Gagarinos történetről nem akarsz írni?

Sztem megérne egy posztot.

 132. ork — 2008-12-24 20:15 

A Philadelphia-kísérlet legendája szerintem a lehetőségről szól. Az emberiség technológiailag nagyot ugrott a II. vh. alatt. A fent említett arcok pár év alatt a semmiből „összedobtak” olyan eszközöket, amelyek akkoriban tán még a sci-fi szerzőknek is meredek lett volna.

Ahogy ezek létrejöttek, úgy létrejöhetett (volna) bármi más is, persze nem pont a fenti formában (részleges láthatatlanság? az milyen lehet?).

Lehet, hogy végeztek olyan kísérleteket, amelyeket később nem tudtak, vagy nem akartak megismételni. Hirosima és Nagaszaki után már az atombomba sem látszott olyan jó ötletnek…

 131. Platon — 2008-12-24 20:13 

@hetvenhet:

Ok, rendben.

Mondjuk technikailag nem volt tévút, mert ma is az atombombák mind transzurán elemekkel működő implóziós bombák.

Viszont persze annyiban valóban tévút volt, hogy megvalósítása sokkal nehezebb volt mint a sima Little Boy típusú uránium bombáé.

Az USA is összesen 5 db ilyen uránium bombát gyártott, 1 ment Hirosimára a többit szétszerelték, mert hadászatilag nem igazán használhatóak instabilitásuk, és súlyuk miatt.

 130. hetvenhet — 2008-12-24 20:02 

@tiboru:

Közösen tartották fogva őket, de nem börtönben. Rejtett mikrofonokat helyeztek el az épületben és az egymás közötti beszélgetéseiket hallgatták le.

 129. flimo13 — 2008-12-24 19:59 

„Einstein azon levelének hatására (melyet Szilárd Leó fordított) indította saját programját, melyben többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a náci Németország esetleg hozzájuthat egy ilyen bombához.”

Szilárd nem fordította, hanem maga írta. A titkárnője visszaemlékezéseiben elmesélte, hogy komolyan aggódott az elmeállapotáért, mikor egy, az elnöknek címzett levelet diktált le neki, amit úgy fejezett be: „Tisztelettel: Albert Einstein”. Einsteinhez Teller vitte el autóval, mert Szilárd nem tudott vezetni.

Magát a láncreakció elvét, s így az atombomba lehetőségét is Szilárd szabadalmaztatta, 1933-ban. A szabadalmat átruházta a brit Admiralitásra, s kérte titkosítását.

 128. Damavend — 2008-12-24 19:59 

Ez a Tesla egyébként érdekes egy fickó volt. Sajnos nem tudta menedzselni magát és befelé fordult ,ráadásul Edison is rendesen szívatta.

Volt az idén egy film a mozikban , bűvészekről szólt,már elfelejtettem a címét,David Bowie játszotta benne Teslát, sztem zseniálisan , aki még nem látta érdemes megnézni, elég jó a szereposztás is Christian Bale,Scarlett Johansson stb.

Kedves Zig Zag a „B” vitamin bevitelre maximálisan oda kell figyelni, különösen így télen:-) ,mindamellett a kalóriák ugye a nagy hidegben szükség van belső hőtermelésre…….

 127. hetvenhet — 2008-12-24 19:57 

@Platon:

Atombombára írtam, hogy tévúton jártak, nem reaktorra.

Az energiahasznosítást mint ötletet még Szilárd láncreakciós elmélete előtti korszakra értettem.

 126. Platon — 2008-12-24 19:54 

@tiboru:

Komoly teleportáció kisérletek folynak manapság. Sőt évtizedek óta használatban vannak „teleportáció” elvén működő eszközök. (pl. Pásztázó alagút hatású elektron mikroszkóp)

De az elektromágneses mező kontra hadihajó dolog tuti UL.

 125. tiboru — 2008-12-24 19:53 

@tiboru:

Oké,: KI is és LE is 🙂

Én is fáradok 🙂

 124. tiboru — 2008-12-24 19:51 

@hetvenhet:

Na és a háború után szerintem KIhallgatták az elfogott német tudósokat, nem pedig LE…

De ez gecizés, elismerem 🙂

 123. Empty — 2008-12-24 19:50 

Elnézét, kissé hosszú lett, s nagyon OFF. Ilyen borosan lehet már nem kéne kommentelnem.

 122. Platon — 2008-12-24 19:50 

@hetvenhet:

Azért ebben nincs igazad.

Orenburg mellett iparilag gyártották a yellow cake-et, és Gottowban igen jól állt az atomreaktor. Ha nem bombázzák őket szerintem a nukláris energia termelés szerintem realitás volt.

A bomba nem, mert a nehezebb úton indultak el. Az urándúsítás gyorsabban hoz eredményt, noha hosszú távon atomfegyverek tekintetében zsákutca.

 121. Empty — 2008-12-24 19:49 

,,Szerintünk a legjobb bizonyíték, hogy Heisenberget nem érdekelte az atombomba-építés, az, hogy 1942 közepén, amikor Albert Speer a birodalmi fegyverkezési és lőszerügyi miniszter megkérdezte tőle, hogy tudna-e fegyvert létrehozni kilenc hónapon belül, tiszta lelkiismerettel válaszolhatta, �Nem”. Ezenkívül nem tudta, mennyi hasítható anyagra lenne szüksége. Ha esetenként barátai kérdezték, bizonytalan és kitérő válaszokat adott, tíz kilogrammtól néhány tonnáig terjedően.

Miért nem tudta? Miért nem vezette a tiszta intellektuális érdeklődés, hogy megvizsgálja az urán-235 tulajdonságait gyors neutronokkal? Készíthetett volna kis mennyiséget a Párizsban és Koppenhágában egyaránt elérhető ciklotronokkal. De sohasem kérte, hogy ezeket a tulajdonságokat mérjék. Érdeklődése hiányának legjobb bizonyítéka a háború végén született. Heisenberget és körülbelül tíz másik német atomtudóst Farm Hallra, egy angol vidéki birtokra internálták. Titokban valamennyi beszélgetésüket lehallgatták az angolok. Amikor a hiroshimai atombomba híreit közzétették, a német tudósok nem hitték el. Amikor ráébredtek, hogy ez valóság, Heisenberget kérdezték, hogyan lehetett megcsinálni. Első próbálkozásra teljesen téves magyarázatot adott! Valami nukleáris reaktorhoz hasonlóra gondolt, ahol a neutronok a moderátorral való számos ütközéssel lassulnak le.

Az, hogy ő is képes lett volna elvégezni a munkát, egy hét múlva derült ki egy másik lehallgatott előadásában, amikor korrigálta magát, és ahhoz hasonló elméletet ismertetett, amelyet Rudolf Peierls és Otto Frisch dolgozott ki 1940-ben. A szükséges urán-235 mennyiségét 20 kilogramm körülire becsülte, ez pedig majdnem pontos érték. E két előadás számomra bebizonyította, hogy Heisenberg, a német erőfeszítések tudományos vezetője, nem dolgozott atombombán. Kiderült, hogy alapvető ismeretei hiányoztak, de az is, hogy ezeket levezethette volna, ha megpróbálja. „

 120. tiboru — 2008-12-24 19:49 

@hetvenhet:

Tudod, kedves kommentelő, amikor ezt a mondatod olvastam:

„A kor általánosan elfogadott nézete az volt, hogy holdkóros, aki a maghasadás energiájának hasznosításában gondolkodik”.

akkor arra gondoltam, hogy a „aki a maghasadás energiájának hasznosításában gondolkodik” részt behelyettesíthetnénk napjainkban ezzel a mondatrésszel:

„aki a teleportációban gondolkodik”.

Csak úgy eszembe jutott 🙂

 119. Empty — 2008-12-24 19:45 

@Platon:

Jogos. Csinálták helyett használták-ot kellett vona írnom.

 118. Platon — 2008-12-24 19:43 

@ork:

Most válaszoltam rá. Műtrágyát gyártottak nagyüzemben.

 117. hetvenhet — 2008-12-24 19:43 

@Sisko86: neked külön válaszolnék

A dolog ott kezdődik, hogy az említett levelet nem Szilárd fordította, hanem Szilárd írta. Einstein nevével küldték el az amerikai elnöknek, de Einstein itt csak aláíró volt, Teller pedig Szilárd sofőrje, de ez csak a történet része. Szilárd egyedüli ötlete volt a neutronfeleslegre alapozott láncreakció. Előtte senki nem gondolt arra, hogy a maghasadás (ami német felfedezés volt valóban) energiatermelésre hasznosítható. A kor általánosan elfogadott nézete az volt, hogy holdkóros, aki a maghasadás energiájának hasznosításában gondolkodik. A Manhattan projekt százszor hatékonyabb volt bármilyen német próbálkozásnál. Kutatókban és erőforrásokban is.

Heisenbergék végig tévúton jártak. Nem stimmelt sem a kritikus tömegről, sem a technológiai megvalósításról szóló elképzelésük. A Szövetségesek ugyan ezt akkor nem tudhatták, de a háború után lehallgatták az elfogott német tudósokat és akkor döbbentek rá erre. Hatvan évvel később viszont nincs ilyen bizonytalanság már, akár hallhattál is volna róla.

 116. Platon — 2008-12-24 19:42 

@Empty:

Nem egészen.

A nehéz víz gyár valójában műtrágya gyár volt.

A Norsk Hydro Haber–Bosch folyamattal ammóniát gyártott, és ennek a mellékterméke volt a nehézvíz.

 115. Empty — 2008-12-24 19:41 

@ork:

A nehézvíz elôállításához sok elektromos energiára van szükség, az Norvégiában volt szok ész ócó.

 114. ork — 2008-12-24 19:40 

Esküszöm nem boncolgatom tovább a témát (meg off is), de tényleg: miért pont a norvégok csináltak nehézvizet előállító üzemet. Egyik nap befutottak a halászhajóval, aztán megszólalt valamelyik: Bazze, de kéne már egy nehézvíz-üzem!

Ezzel nem akarom megbántani a norvégokat, de azért volt jó pár, iparilag sokkal fejlettebb ország, nehézvizet feltételező ambíciókkal.

 113. Empty — 2008-12-24 19:36 

@tiboru:

Hoppá, én azt hittem, hogy csak a kátyúk és roncsok miatt, de te most lebuktattad a beszivárogni készülô brit ügynököt.

 112. tiboru — 2008-12-24 19:33 

@ekkerjoz:

Jaja, mekkorát szakítanék 🙂

 111. Empty — 2008-12-24 19:33 

@hetvenhet:

ööö. nem vitatkozunk szerintem. Beszélgetünk írásban. Mindannyian tudjuk, hogy az atombombát az aztékoknak köszönhetjük, de jólesik azt hinni, hogy ezt is a németek találták fel.

 110. tiboru — 2008-12-24 19:32 

@Empty:

Szuper a videó; engem csak az zavar kicsit, hogy az a motoros 1:15 és 1:28 között az úttest BAL oldalán motorozik…

Biztos nácik azok, és nem britek?

 109. Platon — 2008-12-24 19:31 

@ork:

„Fermi még baltával állt a reaktor mellett”

🙂 Nem Fermi volt, hanem Norman Hilberry.

Az egészben a legviccesebb hogy az atomerőművek vészleállító programját máig a SCRAM betűszóval jelölik.

SCRAM = Safety Control Rod Axe Man

🙂

 108. mr nemo — 2008-12-24 19:28 

Szerintem meg nem történt itt más, mint a cikkíró fogta a sztorit és leírta. Objektíven. Ha ez neked probléma…

 107. mr nemo — 2008-12-24 19:26 

Nálunk már évek óta az a szokás, hogy a baráti kör minden tagja letudja a családi dolgokat a délután, kora este folyamán.

Amikor mindenki végzett, megy a körtelefon, és előkerülnek a felföldi párlatok és karibi dohányrudak 🙂

Persze irtó szerencsénk van, hogy egy ír pub tulajdonosa és személyzete évről-évre asszisztál ehhez.

Csak most esett le, hogy tiboru kimoderált valamit. Nem tudom kit és mit, de tuti, hogy megérdemelte. 🙂

 106. hetvenhet — 2008-12-24 19:26 

Srácok,

Az senkinek nem tűnt fel, hogy nem az a problémám, hogy a hajó valóban zöld színben ragyogott és teleportált-e. Vagy hogy valóban a Neptunuszon készült-e az auchanos kakaós csiga. Hanem hogy olyan hülyeségek is elhangzanak időközben, amikről nem lehet eldönteni, hogy a cikkíró mit akart vele. Szégyen vagy sem, nekem nem sikerült. A cikket olvasók 90%-a azt fogja hinni ezek után, hogy az atombomba német eredetű (ez nem elméleti veszély, mert már vitatkoznak is), vagy hogy „az általános relativitáselmélet és az elektromágnesesség jelenségének ötvözése” értelmes dolog. Ma ez, holnap valami más, mondjuk a metilalkoholból készült párlat szemráncmérséklő hatásáról. Tényleg hadd terjedjen. És ha az alapsztorit könnyű is kikerülni, az ilyen típusú ismeretterjesztés baromságként ottmarad a fejekben.

 105. Empty — 2008-12-24 19:24 

@ork:

Elvileg tudományos kutatások céljára csinálták, az 1930-as évek elejétôl a nehézvizet.

 104. ork — 2008-12-24 19:18 

A blog nagyon tetszik, így tovább!

A kísérlethez honnan nyertek volna elegendő energiát? Akkoriban még talán csak kísérleti atomerőművek működtek, emlékeim szerint ’42-ben Fermi még baltával állt a reaktor mellett, hogy szükség esetén elvágja a szabályzórudakat tartó köteleket. Más forrás pedig (hő- és vízerőművek) szerintem elég kevés lett volna ilyen Csillagkapu vagy Half-Life-szerű események produkálásához :)).

Heisenberg pedig lehet hogy messze állt az atombombától, de azért emlékeim szerint a szövetségesek nagyon-nagyon keresték a háború után.

Ja, és a norvégoknak mi az Istennek kellett a nehézvíz? :O

 103. Empty — 2008-12-24 19:12 

@Platon:

Köszönöm, a paraffin teljesen új volt nekem.

És igen:

,,Mostanában jutott tudomásomra Heisenberg egy 1965-ben tett kijelentése, amelyben körülbelül ezt mondta: „1941 szeptemberében láttunk még magunk előtt egy nyitott utat, amely az atombombához vezethet.” Hogyan egyeztethető ez össze eddigi megállapításommal és Heisenberg kijelentésével Farm Hallban, hogy nem dolgozott a bombán, hanem csak a ,,gépen” azaz a reaktoron?

A magyarázat az, hogy a németek elvetették az uránizotópok szétválasztásának lehetőségét, mint túl nehéz feladatot. Az egész terv kulcsát a plutónium hasadóképességében látták. Mihelyt van láncreakciónk, tudunk plutóniumot előállítani, és mihelyt van plutóniumunk, tudunk bombát készíteni. A németek reaktort akartak építeni. Bár ha eljutottak volna a reaktorig, rájöttek volna, hogy az út onnan a bombáig még tele van akadályokkal.

Hans Bethe”

 102. Empty — 2008-12-24 19:08 

Nahát ez a Kammler miken dolgozott:

http://www.youtube.com/watch?v=4KEueJnsu80

[És Tiboru, hogy összekötötte rajta keresztül az elôzô poszttal a mostanit :-)]

 101. Empty — 2008-12-24 19:06 

@kpityu2:

Természetesen a mázlira gondoltam

 100. kpityu2 — 2008-12-24 18:58 

@Empty:

Mármint hogy mázli, vagy hogy vegyésznek tanult ? 🙂

 99. Platon — 2008-12-24 18:55 

@Empty:

Heisenberg még a háború elején elszámolta magát az U235 kritikus tömegével kapcsolatban. Ezért a német atomprogram transzurán elemekre koncentrált. Ehez atomreaktor kellett. Egy ágyú tipusú urániumbombához nem kell atom reaktor. Oda elég sok sok sok UF6 + ilyen vagy olyan szeparátorok. Az olyan egyszerű szerkezet hogy az USA pl. ki sem próbálta, rögtön élesben dobták le Hiroshimára. Az implóziós bomba az ász, na az bonyolultabb sokkal. Az ágyú tipusú cucc nem biztonságos,d e egyszerű. Az implóziós cucc sokkal jobb, és biztonságosabb, de sokkal bonyolultabb.

Namost tarnszurán elemekből elvi okok miatt nem lehet gun tipusú bombát építeni.

Azaz a németeknek kellett volna egy huzamosabban üzemelő atomreaktor, plusz egy rakat elméleti problémát meg kellett volna oldani az implóziós bombához.

Mindezeken túl Heisenberg lipcsében az uranmaschine projekten dolgozott, azaz az atomreaktoron. Nem pedig bombán. Persze a reaktort a bomba miatt tervezték. 🙂

Viszont tény, hogy Gottowban paraffint használtak moderátornak. Azaz nagyon nem sújtotta őket a nehézvíz hiány.

 98. ekkerjoz — 2008-12-24 18:49 

Mester. Egy könyvet dobj már össze.

A kommentárokból.

 97. tiboru — 2008-12-24 18:49 

@Empty:

Semmi probléma; ez nem szakdolgozat-védés 🙂

 96. Empty — 2008-12-24 18:48 

@kpityu2:

Errôl talán sokaknak más a véleménye.

 95. Empty — 2008-12-24 18:46 

@tiboru:

Valóban, egy kissé elkalandoztunk az eredeti témától 🙂

 94. kpityu2 — 2008-12-24 18:43 

Micsoda mázli hogy Neumann János vegyésznek tanult.

 93. tiboru — 2008-12-24 18:41 

@Empty:

Ez az atomos dolog ugyancsak megérne egy posztot…

🙂

 92. Thaddeus Griffin — 2008-12-24 18:38 

@tiboru: Mostmár nem írja, de előtt azt jelezte

 91. Thaddeus Griffin — 2008-12-24 18:37 

Volt egyébként egy Wass Albert regény is, az Elvész a nyom. Abban volt egy német tudós, aki feltalálta az atombombát, de félt, megsemmisített minden feljegyzést róla, hogy ne készítsék el. Ezt csak a fikció részhez 🙂

 90. tiboru — 2008-12-24 18:36 

@Bányapeat:

Előzetes moderációt?! Nincs nekem arra időm meg energiám – 20 perc múlva terítenek a vacsorához 🙂

 89. Empty — 2008-12-24 18:34 

@Platon:

,,A nehézvízhiány N. Bohr és W. Heisenbergellenére Heisenberg a háború legvégéig folytatta munkáját a láncreakción. Mi mást tehetett volna? A grafit számára nem jelentett alternatívát, mert nem volt oka, hogy kételkedjék Bothe mérésében. Bothe volt az elismert szaktekintély ezen a területen, és a németek erősen hisznek a tekintélyben. Még ha egy másik német meg is ismétli a mérést, az eredmény ugyanaz lett volna. Egyetlen német fizikus sem konzultált vegyészmérnökkel, a két szakma közt túl nagy volt a távolság. Ugyanennyire lehetetlen volt a nehézvíz gyártás felgyorsítása. Ez további elektromos energiaforrásokat igényelt volna egy, már energiaszűkében levő hadigazdaságban.”

Forrás: Fizikai Szemle

 88. Martian — 2008-12-24 18:34 

„Werner Heisenberg két-öt év alatt tartotta reálisnak a német atomarzenál megteremtését.”

Teller szerint Heisenberg valószínűleg lassította az előkészületeket, mert nem igazán csípte a náci mentalitást.

 87. Thaddeus Griffin — 2008-12-24 18:28 

@tiboru: Már várom az elsőt, aki szerint nem is így van 🙂 No, előzetes moderációt tettél be?:D

 86. tiboru — 2008-12-24 18:25 

@Bányapeat:

És látom, te is ott vagy az Index-nyitón 🙂 Gratulálok MuellR kollégának 🙂

 85. Platon — 2008-12-24 18:22 

Konkrétan Norvégia lerohanása esetlben egy nagy marhaság a nehéz víz mint indíték.

A német hadiipar a svéd vasérctől függött. Ha nincs az katasztrófa. Churchill a Norvég vizek elaknásítását, és norvég kikötők használatát tervezte a vasércutánpótlás megakadályozására. Ez volt a Konkrét ok. Ezek a tervek olyan komolyak voltak hogy Dániát kb egyszerre támadta meg Anglia, és a németek, és Narviknál is ott harcoltak az angolok.

A német atombombához pedig jóval több hiányzott mint némi urán, és nehézvíz.

Némi elméleti háttér, valamint nem utolsósorban dúsitott uránra volt szükség.

Az uranverein még az uránium hexafluorid ipari termeléséig sem jutott el, innentől a német atombomba teljesen irreális. Ami reálisan látható volt, az egy természetes urán reaktor (uranmaschine), a Chicagoihoz hasonló.

De a természetes urán reaktortól igen igen messze van még az atombomba.

Arról már nem is beszélve hogy a nehézvíz a reaktorban prímán kiváltható grafittal, esetleg paraffinnal. Abból meg volt bőven.

 84. Thaddeus Griffin — 2008-12-24 18:21 

@mr nemo: A családi cuccon én is túl vagyok, a baráti kör szokásos berúgása, pontosabban, disztingvált italfogyasztása pedig 25-e:) Most csak lightos sörözés, kockulással. Amióta nincs Karácsony Jimmy-vel, már tv-zni sem érdemes 😛 @tiboru: nem hiszem, h karácsony miatt. Inkább, hogy gyűlik, gyűlik, majd betelik

 83. tiboru — 2008-12-24 18:20 

@mr nemo:

Már csak pár perc és eljön a Zangyalka – mindig szorongok ilyenkor, és ezt oldandó iszogatok egy kis Zubrovkát vacsora előtt…

Túl vagy a családi cécón?!

_irigykedik_

 82. Empty — 2008-12-24 18:18 

Mr nemo, természetesen csak a virtuális énem lóg itt. A valódi épp bort fogyaszt.

 81. mr nemo — 2008-12-24 18:15 

:-))

tiboru, Bányapeat, Empty… ilyenkor fent lógtok a neten???

Nekem van igazolásom, mert már túl vagyok a családi ünnepléseken és most gyülekezik a baráti kör a szokásos karácsonyi whisky-zéshez.

 80. tiboru — 2008-12-24 18:13 

@mr nemo:

Feltételezéseddel kapcsolatban a kabinetirodám vezetője hamarosan az Országos Sajtószolgálathoz és az MTI-hez intézett közleményt fog kiadni.

 79. mr nemo — 2008-12-24 18:11 

Norvégiát amúgy a Tomik is el akarták fogl… akarom mondani biztosítani akarták, csak Fritzék gyorsabbak voltak. Még Winston fregattja – vagy rombolója? – is kapott egy torpedót egy lelkes u-boat kapitánytól, de az csütörtököt mondott.

 78. tiboru — 2008-12-24 18:09 

@Bányapeat:

Lehet, hogy a karácsony miatt van, de ma kevésbé voltam toleráns az idiótákkal, mint a múltkor 🙁

 77. mr nemo — 2008-12-24 18:09 

Tiboru: megáll az eszem. Egy rakat blogot írsz, utazol, rémlik, hogy van családod,és felteszem munkád is. És itt jön a bökkenő! Egy magyar dolgozó embernek nem lehet ennyi szabadideje…. Tényleg TE vagy Draskovics.

 76. Empty — 2008-12-24 18:09 

@Empty:

A háború után persze az angolok Norvégiából látták el magukat nehézvízzel a saját bombájukhoz. Késôbb állítólag Izrael is.

 75. kpityu2 — 2008-12-24 18:09 

Jó jó. De a nácik nem tudtak zöldes fényt előállítani. És a teáskannának még a közelében se voltak. Az amcsiknak megvolt az az előnyük, hogy a britek rendszeresen teáztak, és a Brit Tudósok megosztották velük az infót.

 74. tiboru — 2008-12-24 18:08 

A negyvenes évek norvég nehézvizéről és a német tervekről, indítékokról itt olvasható pár érdekesség (a PDF file 6-12 oldalán).

arxiv.org/PS_cache/physics/pdf/0206/0206076v1.pdf

Ezek alpján Sisko86 kollégának inkább igaza van, mint nincs 🙂

 73. Empty — 2008-12-24 18:01 

,,A tudósgárda és az ipari háttér megvolt, kellett még tíz tonna fémes urán és öt tonna nehézvíz, mint láncreakció-moderátor. Az urán „megjött” a megszállt Csehszlovákiából és Belgiumból, nehézvizet akkoriban csak Norvégiában állítottak elő, ahová a Wehrmacht 1940 áprilisában tört be. A nehézvíz előállítója Oslótól mintegy 180 kilométerre nyugatra a Norsk-Hydro társaság vemorki (Rjukan mellett) üzemegysége volt. (A nehézvíz deutériumoxid, atomreaktorokban neutronfékező anyagként használják. A vízbontó-üzemekben 5-7 ezer liter közönséges vízből nyerhető egy liter nehézvíz.) 1942 derekától a hitleri vezetés már az atomfegyver megalkotásának konkrét határidőiben gondolkodott. A keleti fronton elkönyvelhetett még hadászati szintű eredményeket, de a győzelmet valójában új fegyverektől várta. Werner Heisenbert két-öt év alatt tartotta reálisnak a német atomarzenál megteremtését.”

http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=10435&print=1

 72. Platon — 2008-12-24 17:58 

Sisko86:

Norvégia inváziója 1940 ben volt. És ki kell ábrándítsalak konkrétan a Svéd vasérc, és a kikötők miatt szállták meg Norvégiát. Nehézvízről szó sem volt.

No meg azért mert ha ők nem teszik akkor Anglia rohanja le. Kb. mint Dániánál.

 71. Thaddeus Griffin — 2008-12-24 17:58 

@tiboru: Nem is merek belegondolni, milyen kommentek születhettek…

 70. szekerkaa — 2008-12-24 17:51 

Hernádi Gyula is megírta, a Drakula című, vegyes műfajú kötetben. Tk. ugyanezeket. Nagyon élvezetesen, szórakoztatóan. Attól tartok az akkori technológia nem lehetett elegendő ilyen típusú kísérletekhez. Bár erőből… l. holdraszállás…

 69. Sisko86 — 2008-12-24 17:46 

@Sisko86: Az első évszám 1940, a második 1942. Bocsánat!

 68. tiboru — 2008-12-24 17:46 

Szolgálati közlemény: mivel egy-két kommentező gusztustalanul túllépte azt a határt, amit önkényesen bár, de bloggazdai minőségemben teljesen jogosan magam vontam meg, legutóbbi mocskolódó kommentjeiket töröltem és kitiltottam őket.

Anyám már nem él – csak úgy mondom.

Szép ünnepet nekik is, de nem itt.

 67. Sisko86 — 2008-12-24 17:45 

@hetvenhet: A német atombomba-kutatás 1939-ben indult, 1942-ben a nehézvíz-üzem miatt foglalták el Norvégiát (vagy azt gondoltad a gyönyörű fjordok miatt?), majd az USA ha jól emlékszem 1941-ben Einstein azon levelének hatására (melyet Szilárd Leó fordított) indította saját programját, melyben többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a náci Németország esetleg hozzájuthat egy ilyen bombához.

Köszönjük a kioktatást. Azt hiszem hatalmas öngólt rúgtál, a szilveszteri bakiparádéban majd megnézzük. 😉

 66. Dr Bubó — 2008-12-24 17:32 

@immortalis:

Ez speciel a Hamletből van. Sziámi csak lopta.

 65. radiris — 2008-12-24 17:30 

Empty: haggyad má, z1 az Akadémiai Értesítő alá nem adja. Elég, ha megnézed az eddigi komment-aktivitását 🙂

Megyek készíteni a vacsit. További kellemes kommentelést és karácsonyozást mindenkinek, tiborunak meg köszönöm az eddigieket.

 64. Empty — 2008-12-24 17:27 

@z1:

A poszt írója felvet egy témát, errôl elmondhatod a véleményed, kiegészítheted, alátámaszthatod, cáfolhatod. Szerintem ez lenne az értelme.

 63. radiris — 2008-12-24 17:27 

Úristen, megint egy önjelölt atomfizikus és nemzetfelvilágosító ratman személyében 🙂

Ezeket össze kéne zárni egy részecskegyorsítóba, hadd vitassák meg egymás közt a tudomány aktuális állását. Én annó külön szigorlatoztam mechanikából és külön elektróból, de nem mernék ekkora arccal észt osztogatni. Biztos gyáva vagyok.

 62. Cigiző — 2008-12-24 17:27 

És nincs egy tökös firkász, aki kiderítené, hol tartanak ma? Nincs háború, és olcsóbban eljutnának a Holdra, mondjuk. Vagy előbb egy teáskanna?

 61. Bukowszky — 2008-12-24 17:26 

mondtam már, hogy messze ez a legjobb blog a palettán?

 60. VonBraun — 2008-12-24 17:22 

Rengeteg információ lenne a témáról, szerintem másnak is. De bocs’, egy ilyen oldalra, ami még a Blikk-el sem vetekszik? Bár valószínűleg az már neked elég, hogy „sokan” kommenteznek.

 59. kpityu2 — 2008-12-24 17:20 

Mi a probléma ? Vannak tények, adatok korabeli fotók, színes ábrák. A magyar bíróság kevesebbel is hozott már életfogytiglani ítéletet. Oda teleportáltak a helyszínre embereket, akik nem is voltak ott. És tanult emberek voltak, akiket még tanultabbak segítettek.

 58. tiboru — 2008-12-24 17:13 

@ratman_:

Van valami problémád a szakmunkástanulókkal? Netán kinevettek a fiúvécében és ezt nem tudod megbocsátani nekik?

 57. ratman_ — 2008-12-24 17:11 

„mágneses rezonancián alapuló teleportációs bulit”

Ok, hogy előre belógattad, hogy tökhülye vagy a természettudományokhoz, és ennek ürügye alatt bármekkora baromságot leírhatsz bűntudat nélkül. De azért valahol meg kellene húzni a határt.

Eltekintve a tartalomtól, a stílusod is olyan, mint egy 15 éves szakmunkástanulónak.

 56. kpityu2 — 2008-12-24 17:07 

radiris: Egy pill. Még dolgozik rajta az online fordító. 🙂

 55. NevadaCeg.com — 2008-12-24 17:01 

Nekem tetszett!

 54. radiris — 2008-12-24 16:59 

Platon: az emberi kreativitás főleg a hülyeségekben tud kibontakozni 🙂

Joaquin: neked nem ciki, hogy elolvastad?

kpityu: akkor ezt kérnénk angolul is 🙂

 53. kpityu2 — 2008-12-24 16:58 

Az ellenzőknek:

megösszeesküvéselmélethetetlenítéseitekért

 52. kpityu2 — 2008-12-24 16:56 

megösszeesküvéselmélethetesítéseitekért

 51. tiboru — 2008-12-24 16:50 

@Joaquin:

Most mit tegyek, ha egyszer IMÁDOM a ciki helyzeteket?

 50. Joaquin — 2008-12-24 16:45 

Olvastam már pár összeesküvéselméletet (firefox szerint kötőjellel írjuk, legjobb emlékeim szerint viszont nem…majd kijavítja egy bölcsész:)), de ez magasan a legnagyobb marhaság közöttük. A legtöbben legalább ott a valóság magja, kb 2 méter cementbe ágyazva, de ez… Tudom, hogy ezek nem a te elméleteid, de EKKORA hülyeséggel én akkor sem égetném magam. Már az ciki, hogy ezzel 15mp-nél tovább foglalkoztál.

 49. immortalis — 2008-12-24 16:38 

Sziámi azt énekelte annak idején: „Őrület-őrület, de van benne rendszer…”

Hát ezért összeesküvéselmélet, nem? Aki akar, hisz benne, aki nem, nem. Ennyi. Boldogk Ünnepet!

 48. Platon — 2008-12-24 16:37 

Üdv!

Ebben a konteoban azt nem értettem soha sem, hogy ugyan miért is tettek volna „ad acta” egy ilyen minden képzeletet felülmúlóan sikeres projectet. Pár eltűnt tengerész, meg némi sugárhányás nem hiszem hogy sokat nyomott volna a latban egy sikeres teleportáláshoz képest, különösen háborúban.

Amúgy gratula a posztokhoz szépen körüljárod a témákat.

Mindig érdekesnek találtam hogy az emberi butaság mennyi kreativitással tud társulni. 🙂

 47. tiboru — 2008-12-24 16:35 

@szazharminchet:

Akkor az lenne a blog címe, hogy összeesküvéselméletek cáfolata.

De nem az.

Itt a lehetőség a kommentekben, hogy megtegye, akinek van rá energiája, ideje és/vagy tudományos háttere.

 46. kpityu2 — 2008-12-24 16:34 

Ennek az ígéretes kísérletnek is az lesz a vége mint a többinek. Lekerül az Index címlapjáról és feledésbe merül. Ezért nincs pl. antigravitáció.

 45. Martian — 2008-12-24 16:34 

„a Szivárványt lefújták és ad acta tették.”

Őőő. Hogyne. Majd virággal a kezükben elénekelték a Hair főcímdalát.”

Pedig van ez így… a harci gázokkal sem nagyon nyomultak a II. vh-ban, mert mi van, ha megfordul a szél és visszahozza az ajéndékcsomagunkat?

A hadsereg a kiszámítható, kontrollálható fegyvereket szereti és nem azokat, amelyek kiszámíthatatlan mellékhatásokkal járnak (szerettek volna radioaktív szennyeződés nélküli atomfegyvert is, de az nem jött össze).

 44. Martian — 2008-12-24 16:28 

„Ha hadihajoval is megy akkor mindjuk egy teaskannat biztos egesz jol lehet kuldozgetni terben/idoben.”

Lehet, hogy az ment is nekik, erre úgy gondolták, jöhet ugyanez a hajóval…

 43. Zig Zag — 2008-12-24 16:27 

@duggongg: szerintem azért, mert ilyen nagy léptékben gondolkodtak – a probléma innen származott: hogyan rejthetnénk el egy hadihajót az ellenség elöl? Aztán az irányított mágneses tér létrehozásához (állítólag) elektromágneseket alkalmaztak. Szépen megépítették a gigantikus tekercseket, telepítették a dokkhoz, stb. Aztán valaki előáll egy teáskannával?? Nem életszerű!

 42. szazharminchet — 2008-12-24 16:23 

Egy rövid összefoglaló a „hivatalos változatról”, esetleg arról, hogy az adott változat miért lehetetlen, egy-két hivatkozás egyértelműbbé tenné, hogy te csak összegyűjtesz néhány jópofa összeesk. elm.-et, de nem az a célod, hogy terjeszd, „oktasd” ezeket.

 41. Zig Zag — 2008-12-24 16:22 

@Damavend: A Guinnes ivás csak a B vitamin bevitel miatt kiemelt jelentőségű 🙂

 40. szazharminchet — 2008-12-24 16:22 

Csak mint „fizikusi képesítésű és előképzettségű olvasó” annyit tennék hozzá, hogy nem lehet, hogy az embereknek azért támad ingerenciája cáfolatot, meg hasonlókat beírni, mert a nem nagyon érezni a szövegből, hogy a szerzőnek véleménye lenne az adott elméletről. Olvasás közben inkább érzem úgy, hogy elképzelhetőnek tartod, hogy az adott összeesk. elm. igaz lehet, mint úgy, hogy baromságnak tartod.

 39. Thaddeus Griffin — 2008-12-24 16:20 

Empty

MVP 🙂 Ez ütött:)

 38. Zig Zag — 2008-12-24 16:19 

@hetvenhet: megszólalt bennem a történész. Náci német atombomba nem volt, de atombomba program igen. Azon persze lehet vitatkozni, kinek jutott eszébe először, hogy bombát is lehet csinálni Einstein tetszetős elméletéből. A németeknek bizonyítottan eszükbe jutott. Az más kérdés hogy leállították, mielőtt bevethető atombombájuk lett volna.

Egyébiránt elképesztő, hogy hány országban volt atom(fegyver)program – pl a szomszédos Jugoszláviában, vagy mondjuk Dél-Afrikában is. Tömegpusztító fegyver program meg olyan sok volt/van, mint a rosta lika 🙁

 37. Preis — 2008-12-24 16:16 

Tetszett nagyon az írás! Igazán részletes. Én láttam az említett filmet, de nem tudtam, hogy ennek történelmi vonatkozása is van! grat

 36. tiboru — 2008-12-24 16:15 

@duggongg:

A Navynek biztos egyszerűbb volt egy hadihajót szereznie, mint teáskannát 🙂

 35. duggongg — 2008-12-24 16:06 

Miert nem valami kisebb dolggal probaltak ki elsore?

Ha hadihajoval is megy akkor mindjuk egy teaskannat biztos egesz jol lehet kuldozgetni terben/idoben.

 34. tiboru — 2008-12-24 16:04 

@tiboru:

A jókívánságokat első világháborús karácsony képeslapokkal is alátámasztom:

http://www.zentarhiv.org.yu/index.php?cont=Ivh/karacsony/karacsony

 33. kpityu2 — 2008-12-24 15:59 

Nekem ez tetszik a legjobban:

„A haditengerészet illetékesei rádöbbentek, hogy olyan erőkkel kezdtek el cicázni, amelyeket nem tudnak ellenőrzésük alatt tartani, ezért az egész Szivárványt lefújták és ad acta tették.”

Őőő. Hogyne. Majd virággal a kezükben elénekelték a Hair főcímdalát.

 32. tiboru — 2008-12-24 15:57 

Ismételten Boldog Karácsonyt mindenkinek és köszönöm a jókívánságokat!

 31. Glory — 2008-12-24 15:42 

hello

nem tom vki utalt-e erre vagy sem, de egyeleg hosszu beszamolo errol a kiserletrol magyarul:

http://www.pharmachip.hu/zyx/old/hiperter/phila.htm

boldog karacsonyt, tovabbi jo konteokat, egy hallgatag rajongo.

udv glorymanunited

 30. rookielamer (törölt) — 2008-12-24 15:31 

Az egészhez csak annyit, hogy „nincs kanál”…

 29. Empty — 2008-12-24 15:02 

A leghumánusabb megoldást már rég kidolgozták:

Másvalaki Problémája – „Az MVP olyasvalami, amit nem láthatsz, vagy nem látsz, vagy az agyad nem engedi, hogy lásd, mert azt hiszed, hogy nem a te problémád. Az agy egyszerűen kihagyja, olyan ez, mint a vakfolt. Még ha direkt ránézel, sem fogod észrevenni, hacsak egészen pontosan nem tudod, mi az. Csupán abban bízhatsz, hogy véletlenül észreveszed a szemed sarkából.”

 28. Maestro — 2008-12-24 14:58 

Talán tavaly röppent fel egy hír, hogy olyan „láthatatlanságot” találtak ki, hogy a dolgokat bevonják olyan anyaggal, ami nem visszaveri, hanem eltéríti a fényt. Mindenesetre humánusabb, mint mágnessel agyonbaszni a tengerészeket.

 27. Lófasz Hadnagy — 2008-12-24 14:33 

Azért vicces ez a dolog, hogy emberek láthatatlanná váltak. Marha jól hangzik, csak éppen a sok okos arról felejtkezik meg, hogy ha valaki láthatatlanná válna, azonnal meg is vakulna, ui. a sárgafoltján átmenne a fény.

 26. Damavend — 2008-12-24 14:25 

Kedves Bloggazda!

Ez nem semmi, még ilyenkor is

dolgozol:-). Ez igazi sztahanovi hozzá állás. Kellemes Ünnepi Vacsorát és Bort, de lehet Guiness is sztem az Írek még ilyenkor is azt isznak.

 25. radiris — 2008-12-24 14:10 

@freeware2000: hú, tényleg totál alien! Vagy a legjobb esetben ET nagypapája.

 24. radiris — 2008-12-24 14:09 

@hetvenhet: tudsz olvasni-e? Nem hinném.

 23. Tesco4you (törölt) — 2008-12-24 14:08 

@Zzoorroo:

Tok igazad van az osszes blog tele van f@szjankokkal, akik csak csesztetik a tobbieket. Persze semmit nem tud, de azt kurv@ra. Polihisztor mnindenki! (Subbara az ilyennel)

Mondjuk az atom bomba dolog tenyleg „gaz” egy picit, mert abban Teller Ede baratunk szervesen reszt vett, de mindegy mert senki es semmi nem tokeletes. Pont az o tanacsara nem epitettek olyan atomeromuveket amerikaban, mint ami csernobilban felrobbant.

En tovabbra is olvasni fogom ezt a blogot, mert erdekes.

Egyebkent Boldog Karacsonyt mindenkinek!

 22. Fedor — 2008-12-24 14:06 

A fil asszem megvolt, legalábbis rögtön beugrott, amikor még csak a bejegyzés címét láttam az ajánlóban. Valahogy megmarad bennem egy jelenet, amikor a két tengerész előrekerült az időben, és rácsodálkoztak a dobozos kólára (hisz ők csak üvegben ismerték).

Amúgy én is hiányoltam a negyedik alváltozatot a magyar tudósokkal, akik ugye köztudomásúlag a Marsról jöttek 🙂

 21. tiboru — 2008-12-24 14:00 

@portis:

:-))))))))

 20. tiboru — 2008-12-24 13:59 

@Bambano:

Ssssss, halkabban… És cserébe egyszer majd kérhetsz Tőlük valamit…

 19. portis — 2008-12-24 13:59 

Nem a legszerencsésebb kép Teslárol…

Emlékeim szerint tök normálisan nézett ki amikor azon a konferencián találkoztam vele 2028-ban Pekingben.

 18. Bambano — 2008-12-24 13:57 

Figyu, honnan tudjuk, hogy ez egy igazi blog és nem egy valódi összeesküvés által gyártott elterelő hadművelet? 🙂

 17. tiboru — 2008-12-24 13:55 

@Before:

Megfontolom és megfogadom – köszi a visszajelzést.

 16. tiboru — 2008-12-24 13:54 

@Hitchiker:

Köszi, meg fogom nézni, noha – most számoltam össze – még vagy húsz-huszonöt konteó van a raktáron 🙂

 15. Before — 2008-12-24 13:53 

tiboru: valahova a fejlécbe ki kéne tenni, hogy nem saját elméletek ezek, bár mitagadás, roppant szórakoztató ez néhány gyengeelméjű aki minden postnál felbukkan.

Viszont némi kritikával én is illetnélek, remélem nem baj. A Titanicos post nagyon jó volt, részletes, meg minden, de többi valahogy egyre sekélyesebb. Nem témájában, vagy az írás maga, de minduntalan hiányérzetem támad, mintha nem mélyednél bele eléggé a témákba. Például a vicces, meg a filmes linkeken kívül jó lenne némi forrásmegjelölés, ha valakit részletesebben érdekel a dolog, akkor utána tudjon menni. Tudom, rengeteg idő, de inkább legyen post ritkábban, ha ez a részletesség ára.

 14. tiboru — 2008-12-24 13:53 

@Zzoorroo:

Nyugi, mindenkinek jogában áll a bloggazdát fikázni, ezt már mondtam. És azoknak is van szavazati joguk, akik nem tudnak írott szöveget értelmezni, ez is tény. De ezen nem mi és nem itt fogunk változtatni.

Peace.

 13. Hitchiker — 2008-12-24 13:49 

kicsit elmélyültem ebben az időhurkos, tesla-s dologban és ajánlom az író figyelmébe a projectcamelot.org/index.html weboldalt.

még egy magyar riport fordítás is van rajta rengeteg linkkel stb.

a későbbiekre ha kifogynátok itt sztem találhattok pár elméletet

 12. Zzoorroo — 2008-12-24 13:41 

@hetvenhet:

Beszarok az ilyenektől… Hát te tényleg mindenhez értesz? MLM, atomfizika, részvénypiac? Mind az összes eddigi 15 kommenteddel?

Egy olyan írást mutass már, ami tőled származik. Vagy az egész munkásságod hülyeségek felsorolása, melldöngetéssel és mások fikázása?

Mellesleg tényleg értelmezni kéne a blog címét. Próbáld meg, kicsit nehéz lesz eleinte, de meglátod: megéri.

Konspirációs teóriák.

Kölcsön lehet kérni az idegen szavak értelmező szótárát, és nem kell megijedni tőle, csak azért, mert vastag.

tiboru, moderáld már ki ezt a hülyét, hadd menjen a szakítósblogra, az való neki…

 11. tiboru — 2008-12-24 13:28 

@hetvenhet:

Ismered azt a szót, hogy „összeesküvéselmélet”?

Ja, nem? Akkor kérlek, nézz utána. Köszi.

Tényleg százszor le kell írjam, hogy ez nem az én elméletem?

Szép karácsonyt neked; ezt – gondolom – probléma nélkül tudod értelmezni.

 10. freeware2000 — 2008-12-24 13:19 

bunkó paraszt:

Dehogynem. Nézd meg jobban Tesla fejalakját a fényképen…

 9. bunkó paraszt — 2008-12-24 13:16 

szerintem ez a sztori nem igaz, még egy nyamvadt ufó sincs benne.

 8. Markgraf — 2008-12-24 13:10 

Nekem van egy cimborám aki már számtalanszor teleportált…elmondása szerint általában + 2 feles kell hozzá és másnap reggel a saját ágyában (mellette, alatta) ébred

 7. Hitchiker — 2008-12-24 13:10 

csak most olvastam el és látom a tesla-s verziót te is leírtad és remélem ha elolvasod amit beírtam linket te is jól szórakozol rajta akár igaz akár nem

aki meg fikázza ezt a blogot az nem érti meg hogy elsősorban csak szórakoztatni akar és megmondani a tutit

 6. mr nemo — 2008-12-24 13:07 

Az egyik kedvenc témám, csak annyit hiányolok, hogy a hivatalos verzió nincs itt.

 5. Hitchiker — 2008-12-24 13:02 

collectorib.googlepages.com/Montaukphiladelphiaksrelt.doc

ez kicsit bővebb (kb 40 oldalas) riport egy ezt a kísérletet megjárt emberrel

nem tudom hogy igaz-e de érdemes elolvasni mert aki vevő a fent említett kis leírásra az ezen is remekül fog szórakozni (én is azt tettem)

 4. Fantómas — 2008-12-24 13:02 

Én már többször láthatatlanná váltam a BKV különféle járművein ellenőrtámadás esetén. Ez a szuperképességem.

 3. hetvenhet — 2008-12-24 12:56 

Ez kb olyasmi, mint amikor a rossztanuló felel. Mivel a blogírót viszont nem kényszer vette rá a publikálásra, egyszerűen csak arról lehet szó, hogy szereti írni, ha néha nem is érti az egymás mellé dobált szavakat.

Misztikumról írni hálás feladat, mert úgysem lehet cáfolni, de ez az írás hemzseg a tárgyi tévedésektől. A kérésnek megfelelően nem a tudományosak közül, hanem a történelmiek közül egy példa: az atombomba nem náci eredetű. A náci Németország a közelében sem járt soha. Mivel erősebben magyar vonatkozású dolog, illene tudni róla.

 2. superben — 2008-12-24 12:45 

A Naval Historical Center érvelése igen meggyőző:)

„…hidegrázás, hányinger, fejfájás és eszméletvesztési szindrómák is kísértek.” Velem ez minden hétvégén megtörténik, de láthatatlanná még sose váltam!

 1. alfredo — 2008-12-24 12:32 

A jövőben még nem jártam, de a múltban már igen. Évtizedekkel ezelőtt pölö megszülettem, tavaly nyáron pedig Olaszországban nyaraltam.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

  • Legutolsó hozzászólások

    Tartalom

    CímDátum
    Vitaposzt: háború Ukrajnában2022-02-27
    Vendégposzt: Tanja Gräff ügye2022-02-02
    Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
    Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
    Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
    Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
    Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
    Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
    Michael Jackson-konteók2017-05-20
    Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
    Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
    Lindbergh-konteók2017-02-26
    Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
    Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
    A BCCI-sztori2016-11-04
    Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
    Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
    Wałęsa-konteók2016-08-21
    Posztajánló: Porton Down2016-08-15
    Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
    Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
    Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
    Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
    Hindenburg-konteók2016-02-26
    Bruce Lee halála2016-02-14
    Opus Dei2016-01-23
    Alapítvány-konteók2015-12-19
    Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
    Furcsa történetek 2.02015-11-29
    Shakespeare-konteók2015-11-12
    Frigyláda-konteók2015-10-22
    Per „Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
    Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
    Menekült-konteók2015-07-14
    Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
    Miss Liberty-konteók2015-06-22
    Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
    Glenn Miller eltűnése2015-04-08
    Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
    Furcsa történetek 1.02015-03-23
    Bob Marley halála2015-03-14
    New Coke – konteók2015-03-02
    Sid Hurwich időgépe2015-02-22
    Alan Turing2015-02-10
    Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
    Halál Chappaquiddickben2015-01-26
    Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
    A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
    Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
    Konteókönyv-felmérés2014-12-01
    Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
    John Titor története2014-11-19
    Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
    Fort Knox2014-10-23
    Estonia-konteók2014-09-29
    Rudolf Hess története2014-09-22
    Kurt Cobain halála2014-09-09
    Eilean Mór rejtélye2014-08-18
    Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
    Gyíkember-konteók2014-06-12
    A Kovács Béla – ügy2014-05-23
    Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
    Georgia Guidestones2014-05-03
    Elisa Lam halála2014-04-15
    Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
    Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
    Magic Johnson – konteó2014-03-12
    Challenger-konteók2014-02-13
    Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
    Cicada 33012014-01-06
    Cajamarquillai üregek2013-11-27
    A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
    Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
    Google-konteók2013-11-03
    A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
    Katrina-konteók2013-10-11
    A denveri repülőtér2013-09-27
    Haszbara-konteók2013-08-25
    Génmódosítás-konteók2013-07-08
    Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
    Konteónak indult…2013-06-09
    Az X bolygó2013-04-27
    Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
    Náci repülő csészealjak2013-03-22
    D. B. Cooper története2013-02-19
    Egy pápa lemondása2013-02-11
    A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
    Eltűntek2013-01-18
    Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
    Anjikuni-rejtély2012-12-11
    Szent Malakiás próféciái2012-12-03
    Jövőbelátás-konteók2012-11-21
    Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
    Mátrix-konteók2012-10-28
    Elbert János halála2012-10-19
    Bohemian Grove2012-09-26
    Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
    A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
    Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
    A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
    Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
    Olof Palme halála2012-05-16
    A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
    Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
    Jörg Haider halála2012-03-14
    Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
    A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
    Szcientológia-konteók2012-02-07
    Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
    Népszámlálás-konteók2011-11-12
    EU-konspiráció2011-11-12
    A Djatlov-incidens2011-11-12
    Fluorid-összeesküvés2011-08-19
    Breivik-merénylet2011-07-25
    A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
    Patton tábornok halála2011-05-12
    Skull & Bones2011-04-19
    Réztekercs-konspiráció2011-04-12
    AIDS-konspiráció2011-04-11
    Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
    Moszkva és a csecsenek2011-04-08
    Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
    A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
    Globális felmelegedés2011-04-05
    A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
    Kilenc/tizenegy2011-03-30
    A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
    Kelly doktor halála2011-03-28
    Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
    Az arab világ forradalmai2011-03-23
    Martin Luther King halála2011-03-22
    Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
    Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
    A USS Liberty megtámadása2011-03-17
    Jézus-összeesküvés2011-03-16
    Ajánló – linkek2011-03-15
    HAARP-összeesküvés2011-03-14
    Chico halála2011-03-11
    JFK – 2.02011-03-10
    JFK – 1.02011-03-10
    Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
    Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
    Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
    Gagarin-konteók2011-03-04
    Cigánygyilkosságok2011-03-04
    Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
    Vérvád-konspiráció2011-03-03
    A Council on Foreign Relations2011-03-02
    A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
    Atlantisz-konteók2011-03-01
    Nagy német adókonteó2011-02-28
    Illuminátusok2011-02-28
    Ajánló – filmek2011-02-26
    Az Elvis-legenda2011-02-25
    Tunguzka-rejtély2011-02-24
    Nikola Tesla 2.02011-02-23
    Nikola Tesla 1.02011-02-23
    Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
    A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
    Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
    A főtitkár halála2011-02-21
    Nácik aranya2011-02-19
    ODESSA2011-02-18
    A romániai „forradalom”2011-02-18
    Templomosok2011-02-17
    A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
    WikiLeaks-konteók2011-02-15
    A Voynich-kézirat2011-02-15
    Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
    Mormon-összeesküvés2011-02-14
    Szabadkőművesek 2.02011-02-13
    Szabadkőművesek 1.02011-02-13
    Bilderberg-konteók2011-02-13
    Men in Black2011-02-12
    UFO-konspiráció2011-02-11
    Jim Morrison halála2011-02-11
    Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
    Roswell és az M-122011-02-09
    Bermuda-háromszög2011-02-09
    Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
    Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
    Népek Temploma2011-02-08
    Egy pápa halála2011-02-08
    A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
    A „tökéletes katona”-projekt2011-02-07
    A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
    A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
    Beatles-konteók2011-02-05
    John Lennon halála2011-02-05
    Philadelphia-kísérlet2011-02-04
    Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
    Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
    A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
    A Seuso-ügy2011-02-02
    Titanic-sztori2011-02-01
    Holdraszállás-konteók2011-01-31
    Marilyn Monroe halála2011-01-30

    Innen jöttök