2014-09-09–20:12

Kurt Cobain halála

kurt0Mai főszereplőnk jó húsz éve koncertezett utoljára, hajdani tinédzserkorú rajongói már meglett családapák és -anyák, de Kurt Cobaint és a nevével szétválaszthatatlanul összefort Nirvana együttest a mai napig az alternatív rock egyik alapkövének és legnagyobb sztárjának tartják. A bloggazda bevallottan és felvállaltan botfülű, tehát távol áll tőle bármiféle zene- vagy ízléskritika megfogalmazása, azt viszont még ő is látja, hogy a Seattle-i srácot munkássága, majd az 1994-es halála a megkonteózandó (van ilyen szó?) személyiségek soraiba emeli. Lássuk akkor a Cobain-konteókat.

Először fussunk át malacvágtában hősünk alig 27 évnyi életrajzán. Igen, Kurt mindössze ennyit élt, s ezzel állandó tagjává vált annak a zenészklubnak, melynek tagjai ebben az életkorban intettek végső búcsút a földi impresszárióknak és koncertlátogatóknak. Konteós berkekben talán nem is kéne a többieket felsorolni, de – figyelemmel az összeesküvés-elméletekkel csak most ismerkedő új olvasókra – 27azért mégis megteszem, csak a legismertebbeket megemlítve a több, mint 50 nevet számláló listáról: Jimi Hendrix, Janis Joplin, Brian Jones, Amy Winehouse, Alexandr Baslacsev, Gary Thain, illetve az általunk is feldolgozott Jim Morrison.

1.) Élete

1967 februárjában született a Washington állambeli, kábé 15 ezer lakost számláló Aberdeenben. Művészetek iránti fogékonysága (s a talán ezzel összefüggő, fokozott érzékenysége) már kisiskolás korában nyilvánvalóvá vált: szépen rajzolt és énekelt, ugyanakkoraberdeen tipikusan az a srác volt, akit egy szál virággal is vérig lehetett sérteni. Nem csoda tehát, hogy szülei 1974-es válása mély és maradandó nyomokat hagyott benne: apjánál helyezték el, akinek egyre több gondja adódott a nehezen kezelhető gyerekkel.

Nem fogunk elveszni az ezer helyen olvasható életrajzi részletekben, elégedjetek meg annyival, hogy a buddhaproblémás kiskamaszból mégproblémásbb nagykamasz lett: gyakran verekedett, duzzogott és puffogott, mígnem rá nem talált a vallásra. Ezen belül is nagyon vonzódott a keleti filozófiákhoz és buddhizmushoz, ahonnan későbbi zenekara nevét is kölcsönözte. 17 éves korában anyjához cuccol, de nem sokáig bírják ki egymást: Kurt elköltözik, s egy ideig hajléktalanként él. Még nincs 19, amikor összeismerkedik első nagy szerelmével,nevermind Tracy Maranderrel, aki szűk egy évig bírja mellette. Újabb és újabb nők bukkannak fel, de egyikük mellett sem képes megállapodni, többek között azért, mert egyre több időt tölt az 1987-ben (többszöri próbálkozás után) megalapított Nirvanában. A csapat egyre sikeresebb, amerikai és külföldi koncertkörutak kezdődnek (1989 novemberében a budapesti PeCsában is fellépnek), de az igazi világhír egy évvel később kopogtat, s 1991 őszén a Nevermind című második nagylemezük már több millió példányban fogy el.

Igen, jól látod, ez még jóval a torrent-időszak előtt volt. És itt is fontosnak tartom leszögezni: a fájlcserélés és -megosztás (törvényalkotóink bölcsessége miatt) ILLEGÁLIS! Soha ne torrentezz azonosítható IP-címről!

2.) Courtney Lovecourtney1

A Courtney Michelle Harrison néven született, Kurtnál három évvel idősebb színésznővel, a Faith No More, a Hole és a Babes In Toyland együttesek énekesével 1991-ben találkoztak Los Angelesben, miközben a Nirvana a Nevermind-ot készítette egy ottani stúdióban. Ahogyan ez művészberkekben már lenni szokott, egymás intellektusa roppant nagy hatást tett a pár mindkét tagjára, s (hogy úgy mondjam) nem lacafacáztak túl sokat a kölcsönös megismerés terén.

Nem győzzük hangsúlyozni rosszallásunkat, s afölött érzett sajnálatunkat, hogy a 2014-es év magyar általános iskolai tankönyveinek erkölcsi útmutatásai nem voltak elérhetőek a kor zenészei számára, máskülönbenerkölcs biztosan nem fordulhatott volna elő, hogy Kurt és Courtney még azelőtt ágyba bújtak, hogy egy pap összeadta volna őket. És fogadjunk, hogy két numera közben CNN-t (!!!) néztek, amilyen elfajzottak voltak!

Szóval összejön Love-val, majd 1992 februárjában össze is házasodnak. Hogy a döntés cobain_családszempontjából volt-e jelentősége annak, hogy Courtney akkor már három hónapos terhes volt, a fene se tudja, de tény, hogy ’92 augusztusában megszületik közös gyermekük, Frances Bean Cobain, aki (ha jól látom) ma már gyakorlatilag abból él, hogy kik voltak a szülei. Amúgy képzőművészettel foglalkozik, hébehóba énekel is, színésznő is szeretne lenni, de szerintem ennyi elég is róla.

3.) Kurt halála

A sokmilliós rajongótábor által kifejtett pszichés nyomás, a koncertek által előidézett fizikai és lelki megterhelés túl soknak bizonyult Kurt tényleg érzékeny személyisége számára, s egyre gyakrabban nyúlt a nyugtatókhoz és az alkoholhoz. Ez a kombináció önmagában rohypnolis ellenjavallt minden eukarióta élőlény számára, de Cobain nem állt meg a Rohypnolnál és a francia pezsgőnél: elkezdett kacérkodni a heroinnal is, ami aztán az első számú kedvencévé lépett elő. 1994 tavaszán egy müncheni koncertet már azért kell törölni, mert a Nirvana első számú embere egy görbe éjszakát követően vezetésre éneklésre képtelen állapotba került. Pár nap múlva Rómában megismétlődik az eset, az európai turnét felfüggesztik, s hazamennek a legények.

Otthon Courtney és Kurt leülnek beszélgetni, barátunk belátónak bizonyul és március harmincadikán elvonókúrára megy egy kaliforniai intézetbe, ahonnan azonban három nap után megszökik és hazatér Seattle-be. Április nyolcadikán egy villanyszerelő érkezik a Washington-tó melletti Cobain-rezidenciához, hogy a ház körüli elektromos hálózatot bővítse és korszerűsítse a riasztórendszert.CSI1 Ő fedezi fel Kurt holtttestét a garázs fölötti padlásszobában, amit főként arra használtak, hogy a kinti cserepes virágokat télire idehelyezzék. Courtney állítólag napok óta kerestette férjét egy magánnyomozóval, de az, hogy az eltűnt sztár esetleg a tóparti hétvégi házában tartózkodna, senkinek nem jutott eszébe.CSI2

A hivatalos halottkémi jelentés szerint a halál oka „lőfegyverrel (Remington M11 típusú sörétes vadászpuska) elkövetett öngyilkosság”, az exitus bekövetkeztének valószínű dátuma április 5. A holttest mellett kézzel írt, egész oldalas, szívhezszóló búcsúlevelet találnak, amit „Boodah”-nak, gyermekkora láthatatlan barátjának címzett, de a végén feleségétől és lányától is elbúcsúzik.búcsúlevél

Holttestét rekordidő alatt elhamvasztják, hamvai egy részét egy közeli folyóba szórják, más részeit egy buddhista kolostor kapta, illetve egy játékmackóban helyezik el. Vagyonát (több tízmillió dollárt) felesége örökölte.

4.) A kérdőjelek

Nem a Konteóblog oldalain olvashatnátok ezt a sztorit, ha minden olyan simán és egyértelműen történt volna, mint ahogy a hivatalos verzió („bipoláris személyiségzavarban szenvedő, kábítószerfüggő celeb, akinek egyszercsak teleszaladt a zsákja a világgal és maga ellen fordította fegyverét”) szól. Nem akarunk senkit sem befolyásolnihernyó (disclaimer: dehogynem!), de az alábbi érdekes részletek azért eléggé árnyalják a történteket:

a.) Kurt vérében a heroinkoncentráció (szakemberek szerint) olyan dózist feltételez, amely mellett egy ember képtelen meghúzni a fegyver elsütőbillentyűjét, mert pillanatokon belül kómába esik. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy Kurt minimum egy (tiszta heroinra vetítve) több, mint egygrammos adaggal lőtte be magát, ami tényleg elég durva, még a budapesti nyolcadik kerületi viszonyokra vetítve is.

(„Ravasz a róka, a fegyvernek elsütőbillentyűje van!” – hány katonaviselt férfitársam hallotta ezt annó kopaszként az őrmestertől? És öreg rájaként hányan oktattuk ki a kopaszokat, ugyanezekkel a szavakkal? Ó idők, ó erkölcsök…)

Arról nem is beszélve, hogy ez a halálos adag kétszerese, még egy rendszeres fogyasztónál is (jó, tudom, egyénileg változik és sok mindentől függ). Szóval ilyen állapotban elég macerás ott ügyeskedni egy 3,5 kilós, 125 centis vadászpuskával, ami melleslegremington11

b.) az elképzelhető legkényelmetlenebb fegyver, ami az öngyilkossághoz választható. Miért nem maroklőfegyvert választott, ami ugyanolyan könnyen beszerzehető, mint a puska, ráadásul (Kurt elég hiú ember volt) nem okoz olyan roncsolódást, ha mellbe (más források szerint torkon, illetve szájon) lövi magát vele az ember, ahogyan azt Cobain tette. A sörétek bizony csúnya munkát végeztek, nem csak a törzsön, hanem a fejen és a nyakon is.valium

c.) A heroinon kívül egy komoly adag nyugtatót (benzodiazepint, azaz közismertebb nevén váliumot) is találtak a szervezetében. Miért vesz be valaki nyugtatót, ha már ott az előkészített heroinos fecskendő?

d.) Mindkét karján találtak friss tűnyomot, s mindkettő intravénás volt, tehát sikeresen elérte az eret. A kábítószerfüggők gyakran megismétlik a szúrást, de csak akkor, ha az első nem sikerül.

e.) Kurt ujjnyomatain kívül további négy, azonosíthatatlan dakti-töredéket találtak a fegyveren, s minden jel arra utal, hogy a rendőrség nem feccölt túl nagy energiát abba, hogy ezeket közelebbről megvizsgálja. Egészen pontosan: a fegyvert először május közepén nézték át tüzetesebben daktiloszkópiailag (akkor is csak a közvélemény nyomására).

f.) Sem a búcsúlevélen, sem a mellette heverő íróeszközön nem találtak ujjnyomot, sem Kurtét, sem másét, noha kesztyűt nem viselt.

g.) Rosemary Carroll (Kurt ügyvédje és a család barátja, a képen bejelölve) azt állította, hogy Rosemaryröviddel halála előtt az énekes megkérte, készítsen elő egy új végrendeletet, amelyben Courtneyt kitagadja az örökségéből, mert el akar válni feleségétől.

h.) Eldon Wayne Hoke (művésznevén El Duce), a The Mentors punk- és botrányrockbanda dobosa és énekese egy vele készített interjúban azt állította, hogy Courtney meg akarta őt bízni Kurt meggyilkolásával, amiért 50 ezer dollárt ajánlott neki, amit ő elutasított. Egy ilyen kaliberű fickótól mondjuk nem állnak távol a bombasztikus elducekijelentések, de talán érdekes lehet, hogy az interjú után két nappal, 1997 tavaszán El Duce és egy gyorsvonat vonat frontális találkozásánál (nem túl meglepő módon) a 39 éves zenész húzza a rövidebbet. Szemtanú nem volt, a baleset oka figyelmetlenség.

i.) Kurt kezein nem találtak lőpornyomot.

j.) Miért tölti meg három lőszerrel valaki a puskát (a szóbanforgó fegyver beépített táras), ha rögtön az elsővel fejen (nyakon, stb.) lövi magát?

k.) Az injekció beadását követően, de a lövés előtt miért tűri vissza mindkét ingujját egészen a csuklóig?csiseattle

l.) Miért a test baloldalán találják meg a kilőtt töltényt (a Remington öntöltős, tehát lövés után kiveti a felhasznált töltényt és újat tölt be a tárból), amikor annak a fizika törvényei szerint (és a puska helyzetéből adódóan) a jobb oldalán kellett volna hevernie?

m.) Egy helyen olvastam csak, de ennek ellenére érdemes ezt is megemlíteni: Kurt (amúgy halála után soha fel nem lelt) hitelkártyáját április hatodikán még kétszer, nyolcadikán pedig egyszer használták. Hogy ki, senkit nem érdekelt igazán.

n.) A holttestet felfedező villanyszerelő szerint Kurt haja szépen rá volt fésülve a fejsebére.

Szerintem elég muníciónk van ahhoz, hogy számba vegyük a legelterjedtebb konteókat. Ha kimaradna valami lényeges, ne feledd: a Konteóblog interaktív médium, s benneteket azért fizetünk, hogy kiegészítsétek a sztorit a kommentjeitekkel!

5.) A konteók

Mint minden (ráadásul nagyon fiatalon) elhunyt híresség esetében, most is rengetegen akadtak, exodusakik már az első percektől kezdve kételkedtek az öngyilkossági verzióban. A konteósok jég- és úttörője egy Seattle-i újságíró, bizonyos Richard Lee volt, aki nem volt rest és már április kilencedikén repülőre ült, hogy felkeresse az Exodus Recovery Centert, az elvonóintézetet, ahol az énekes a halála előtti pár napot töltötte, s hogy meginterjúvolja az ottani személyzetet. Két pszichiáterrel és három nővérrel beszélt, akik egybehangzóan állították, hogy szerintük Kurt nem volt öngyilkos típus, s esze ágában sem volt ilyen lépést megtenni. Richard vérszemet kapott, elkezdett kutakodni, s ő volt a legelső, aki kényelmetlen kérdésekkel bombázta meg a gyászoló (?) Courtneyt.

5.1.) Courtney Love tette

Természetesen Kurt özvegye lett a Nirvana-rajongók elsőszámú gyanúsítottja. A lehetséges mozgatórugókról írtam a posztban, ezért csak röviden foglalom össze a lényeget:

Cobain (különféle okok miatt) válást fontolgatott, s erről (roppant óvatlanul) tájékoztatta feleségét is, akárcsak arról, hogy hamarosan új végrendeletet fog írni, amelyben lányáról nem fog ugyan megfeledkezni, de becses neje jól teszi, ha valami courtney2tisztes foglalkozás után néz. Lehet, hogy Courtney nem volt valami észkombájn, azt viszont tökéletesen átlátta, hogy Kurt elvált feleségeként kevesebbet tud markolni, mint annak özvegyeként. Az utolsó csepp lehetett a pohárban, amikor férje elmondta: esze ágában sincs folytatni az ipart, elege van az egészből, elég zsozsót keresett ahhoz, hogy mostantól csak a kedvteléseinek éljen.

Talán nem ide tartozik, de két hónappal Kurt halála után ugyancsak kábszer-túladagolásban meghal Kristen Marie Pfaff, a Courtney-féle Hole rockegyüttes basszusgitárosa. Egyes források szerint túl sokat kérdeződködött Cobain halálának körülményeiről Courtney-nél…

Nem mehetünk el szó nélkül Tom Grant tomszemélye mellett, akit magánnyomozóként maga Courtney fogadott fel április harmadikán, amikor hírét vette, hogy Kurt lelépett a rehabról. Tom a fél életét tette fel arra, hogy bebizonyítsa: az énekest meggyilkolták. Nevére rákeresve egy csomó érdekes részletet olvashatsz a neten az ügyről – sajnos csak angolul.

5.2.) David Geffen

A Nirvana kiadójának, a DGC-nek (David Geffen Company) az alapító tulajdonosa a második a sorban, ha potenciális gyanúsítottakról beszélünk. Ha elfogadjuk, hogy Kurt besokallt és nem akarta folytatni a Davidnek is sok millió dolláros hasznot hajtó zeneipari tevékenységet, nem is kell túl sokat spekulálnunk a producer motivátorain: számtalan előzménye és példája van annak a jelenségnek, davidhogy egy tragikus véget ért népszerű zenész halála után még jócskán megdobja az eladási statisztikákat. Láttunk már ilyet Elvisnél, John Lennonnál és Jim Morrisonnál is, az utánuk jövőkről nem is beszélve.

David tehát a következőképpen okoskodott: ha Kurt visszavonul (ahogy belengette) és elkezd mondjuk pecázni vagy rövid időn belül végképp tönkreteszi magát a kábszerrel, az biztosan negatívan fog kihatni az eladott lemezek számára. Ha viszont – tegyük fel – öngyilkos lesz, s esetleg még egy novellának is beillő érzelmes levélben int végső búcsút az őt istenítő millióknak, az még jót is tehet az üzletnek.

Az elgondolást tett követte. Geffen (Brooklynban született és nevelkedett, részben orosz származású zsidóként) kiváló kapcsolatokat ápolt a városrész hagyományos, szervezett bűnözői csoportjaival, akiktől nyugodtan kérhetett egy szívességet, de akár meg is fizethette őket. Igazán volt miből.

5.3.) Nem is halt meg

Kurtnak tényleg elege lett a szórakoztatóiparból, de elég okos fiú volt ahhoz, hogy belássa, innen nem lehet csak úgy lelépni, teljesen el kell varrni a szálakat, ha tényleg nyugalmat akar. Courtney is kezdett az idegeire menni, a kislányát pedig sosem érezte igazán a magáénak, igazi barátai se nagyon voltak, úgyhogy elhatározta, hogy megrendezi a saját halálát, majd lelép és minden szempontból új életet kezd. Talán beavatott pár embert, esetleg lefizetett egy-két hivatalos személyt (a lóvé nem jelenthetett akadályt), szereztek egy holttestet, egy maszkmester meg elntézte a többit. Kurt felmarkolt egy kis pénzmagot, bespejzolt elsőosztályú hamis dokumentumokból két-három sorozatot, egy plasztikai sebésszel kicsit átszabatta közismert arcát, aztán hajrá – elég nagy az angolszász világ ahhoz, hogy ha valaki el akar tűnni, megtehesse. Még ma sincs ötven éves, úgyhogy még évtizedek lehetnek előtte. Talán egy új családdal él, valahol (mondjuk) Ausztráliában és szívből röhög az egész cirkuszon.

Vagy esetleg valójában ő a Weezer énekese, Rivers Cuomo. Konteósok alaposan feldolgozták a hasonlóságot, összefésülték a két együttes koncertjeinek dátumát és megállapították, rivershogy ezek sohasem ütötték egymást (mármint kronológiailag), s szerintük bizony nem zárható ki. Ha ez igaz, Kurt már elég régóta készülhetett a második életére… Mivel (mint említettem) nem vagyok szakértő a zenetémában, valami expert zenészkonteós kéne, aki megmondja a frankót például a két hangról és stílusról.

Vannak további alkonteók is (például azok, amelyek a nirvanaNirvana tagjait, kiemelkedően Krist Novoselic-et) gyanúsítják a gyilkosság elkövetésével, de se indíték, se végrehajtás szempontjából nem mondanak sok újdonságot az eddigiekhez képest, úgyhogy eltekintettem a részletezésükről. Ha bármi hozzáfűznivalód lenne az itt felvázoltakhoz, tudod, hogy a kommentmezőt neked találták ki. Szavazz a kedvenc Cobain-konteódról (három voksod van, de igyekezz, mert csak egy hétig él a szavazógép!), majd hallgass meg egy Nirvana-számot és állj neki vitatkozni a konteós kollégákkal: mindenki hálás lesz érte!

Kategória: EgyébCímkék: ,

127 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 127. nygniko — 2021-12-06 20:44 

Sokadik olvasásra öngyilkosság, amit Kurt szándékosan úgy intézett, hogy misztikus legyen. A másodlagos lehetőség a gyilkosság szerintem.
Pár érv, ellenérv:

„Miért vesz be valaki nyugtatót, ha már ott az előkészített heroinos fecskendő?”
Pl azért, mert ideges lehetett – egy fejest ugrani az ismeretlenbe nem kis dolog. Már az előkészület őrjítő lehetett..

„Sem a búcsúlevélen, sem a mellette heverő íróeszközön nem találtak ujjnyomot, sem Kurtét, sem másét, noha kesztyűt nem viselt.”
Megrendezhette. Megírta kesztyűben, amitől megszabadult, vagy csak simán visszarakta a szekrénybe. Nem ismert, hogy mennyi idő telt el a búcsúlevél megírása és a fegyverhasználat között. Feltételezhető a szándék, hogy a halála rejtélyes legyen, ezért szándékosan úgy rendezett meg dolgokat, hogy sok kérdőjel maradjon.

„Mindkét karján találtak friss tűnyomot”
Nem ismert, hogy azok időben mennyire voltak távol egymástól. Több napot is tölthetett a házban, lehet az egyik előző napi lövés volt.

„Miért tölti meg három lőszerrel valaki a puskát (a szóbanforgó fegyver beépített táras), ha rögtön az elsővel fejen (nyakon, stb.) lövi magát?”
Félt a szenvedéstől, ha az első lövés nem lenne teljesen sikeres. Nincsenek öngyilkossági szándékaim, de belegondolva és se egy lőszert tennék a fegyverbe, ha van még.

„Az injekció beadását követően, de a lövés előtt miért tűri vissza mindkét ingujját egészen a csuklóig?”
Én sohasem tudtam elviselni ha az ingem ujja fel van tűrve. Ez nem nagy kérdés ebben az ügyben. Plusz a fegyver használatához is kellhetett, hogy ne legyen ujjlenyomat, kicsit ügyeskedve a fegyvert is megfoghatta ha a kezét az ingujjba behúzza kicsit.

„Miért a test baloldalán találják meg a kilőtt töltényt, amikor annak a fizika törvényei szerint a jobb oldalán kellett volna hevernie?”
Ez még lehet véletlen. Amikor katona voltam a lövészeten volt hogy 3-4 méterre is elrepült egy-egy kivetett töltényhüvely. Arra gondolok, pl visszapattanhatott a falról, ilyesmi.

„A holttestet felfedező villanyszerelő szerint Kurt haja szépen rá volt fésülve a fejsebére.”
Életszerűtlen, hogy valaki elkövet egy gyilkosságot és utána fésülgeti.. szimpla véletlen ahogy az eséstől, a torkolatgázoktól fellibbenő haja az esés után a fejsebre került.

 126. Jumboo — 2018-05-16 13:52 

https://444.hu/2018/05/16/kurt-cobain-halala-nem-lehet-nyilvanossagra-hozni-a-fotokat

Gyilkossági nyomozás kezdődhetne, de a fotók nyilvánosságra hozatala sérti a Cobain család jogait. 🙂

 123. salvataggio — 2015-05-22 22:41 

Az 5.3-as pontban szerintem az hülyeség, hogy a lányát nem érezte magáénak. Rajongott a lányáért! Ezt is fel szokták hozni ellenérvként az öngyilkos ellen, mert a lánya születése sok mindenben megváltoztatta (jó irányba).

 122. courtneyb — 2014-09-28 10:00 

Szuper írás, még kb. 15 évesen olvastam „A mennyeknél súlyosabb – Kurt Cobain életrajza” könyvet, ami szerintem egy nagyon jó könyv, jól körüljárja a témát, a Kurt-Courtney kapcsolatról is sok mindent meg lehet tudni belőle, rajongóknak kötelező.

@tiboru: Kérdésem lenne, hogy lesznek-e még zenész-konteók? Engem nagyon érdekelne egy Jimi Hendrix-konteó, ahol szintén, ha jól tudom, öngyilkosság (vagy túladagolás?) a hivatalos verzió, de ezt sokan megkérdőjelezik. De az egész ‘Club 27’ nagyon érdekes téma lenne, remélem lesz még hasonló írás.

 121. numspa — 2014-09-19 18:56 

@becsuszoszereles1k:
Becsúszó: Volt neki mindig is fegyvere, többször nyilatkozta, hogy szívesen él ezzel a demokratikus lehetőséggel, de csak, mint önvédelmi fegyvert tartotta. Sokszor lövöldöztek is üres üvegekre a birtokon.

Azért vette az ominózus puskát, mert márciusban betörtek hozzájuk és legyen még egy puska.
A dobozában tartotta, előtte nem is használta,ezzel magyarázzák a töredések lenyomatokat.

 120. becsuszoszereles1k — 2014-09-19 11:58 

@tika:

Meg egy irodalom, ez jo lesz, koszonet; kozben olvasom a 97.@realcorpus aldasos linkvadaszata nyoman felbukkant Cobain eletrajzot (egyelore tartalomjegyzekileg vagyok csak kepben, de itt-ott bele is olvastam, mondhatom, furcsa reszletek vannak benne…

2555 szavazo kozul tobb, mint a fele szerint Love (a feleseg) olte meg? Kisse szomoru vagyok, hogy ilyen rossz benyomast kelt…

Tudja valaki, hogy Kurt igazabol miert vasarolt fegyvert (kulonosen, ha addig nem is volt neki)?

 119. tika — 2014-09-18 17:23 

Sziasztok!

Eddig csak olvastam a konteót, de most, hogy a kedvenc énekesem is szerepel itt, írok mert azért vannak még gyanús elemek a történet körül, illteve pár dolgot ha lehet pontosítanék az írásban.

A házban Tom Grant töbször is járt, csak épp Courtney és Kurt gyerekkori barátja Dylan Carlson (egyébként Kurt vele vásárolta a puskát ) elfelejtette megemlíteni, hogy a garázs fölött van egy üvegház és, hogy azt is ellenőrizni kellene.

Az üvegházban a helyszínelés alatt olyan cigaretta csikett is találtak ami nem Kurt-é volt.
A kábszeres motyója szépen elvolt rakva a tároló dobozában……

Érdemes Sebők János : Az utolsó dalt a halál játssza című könyvét elolvasni.

 118. warr — 2014-09-18 13:19 

@Aborepi Majom: Nem is úgy gondoltam, hogy széken üldögélve szúrta magát, szépen a földön, akár törökülésben, akár nyújtott lábbal (lásd pl. Trainspotting :D)

Igen, furcsaságok mondjuk mindenképpen vannak. Ezért szerepel róla poszt itt a konteóblogon 🙂

 117. jukeey — 2014-09-17 04:58 

Egy a sok kétballábas sómen celeb közül akikkel kapcsolatban piti intrikák, drogozás és gyógyszerfüggés közepette az a csoda ha előbb-utóbb nem nyírják ki vagy dobja be a kulcsot magától; Elvis-től Brian Jones-on, Tupac-on, Jimmy-n át Jakson-ig. Már Dunát lehetne velük rekeszteni.

 116. numspa — 2014-09-17 00:02 

@Aborepi Majom:
Szerintem ott bukik az egyébként tetszetős, delíriumban talált Kurtot lövi le az ismeretlen gyilkos elméletben, hogy a lőszeres papírzacskó ott hevert Kurt bal lábánál. Elképzelhetetlennek tartom, hogy a drogos ismerősük közül a leggyanúsabb rátalál a green házban, visszacammog a nagy házba, hozza a puskát, megkeresi a töltényes zacsit, hóna alá csapja. Majd a kiütött Kurt mellett kibontja zacsit, kiveszi a lőszert, a zacsit lehelyezi a lábához, megtölti a fegyvert és lő. Ez olyan életidegen.
Biztosan, már a házban megtölti a fegyvert, úgy rohan vissza vele az ájult énekeshez. Még a szöget sem próbálja reprodukálni (Fekvő, vagy ülő ember, hogyan tartaná a fegyvert, csak reszkető kézzel, adrenalintól hajtva minél hamarabb lőne.

 115. numspa — 2014-09-16 23:51 

Egyébként heroinista ismerősünk belőtte magát és pár perccel később ugrott a vonat elé, pár éve. Neki is elege lett.

 114. numspa — 2014-09-16 23:46 

@Aborepi Majom:
Kurt elszökött az elvonóról, hazament, ápr 2-án találkozott ott vele a haverja.
Valszeg végig nyomta magába a heroint.
CL végig LA-ben volt, éppen azzzal harsogta tele a sajtót, hogy Kurt suicid és, nem találják sehol.
Közben Kurt csövezett a saját házában, vagy annak környékén (birtokán). Aztán elege lett, belőtten, de tisztulva fogta a kis drogos dobozát, a közben megírt leveleket, felment abba a házikóba, ahol biztosan nem zavarják.
Lerogyott a földre, lerakta maga köré a cuccait, megtöltötte a fegyvert, maga mellé készítette. Kinyitotta a dobozt, hevített, lőtt, aztán felemelte a puskát az álla alá illesztette és lőtt megint. A belövéstől számított 3. másodpercben már meg is húzta az elsütőbillentyűt.

Courtney-nek lett volna indítéka, ha nem ő kereste volna fel előbb a közös ügyvédet a válást sürgetve.
Egyéb bosszú gyilok a körülötte lévő szétcsúszottaktól biztosan nem így lett volna végrehajtva, nem ilyen helyszíni képet hátrahagyva.
Ha valaki profit bérel, akkor meg pláne.

SENKINEK nem fűződött érdeke a halálához, aki pedig hirtelen felindulásból megölte volna (előre eltervezetten és megkomponáltan), az több ezer kilométerre volt.

 113. Aborepi Majom — 2014-09-16 23:05 

@ufofej:
„Minek megkockáztatni a fegyver általi halált, az azon fellelhető pár esetleges bizonyíték, ha egy fecskendő is elég?”

Akarata ellenére kéne beadni neki egy intravénás injekciót. Ha nincs rendesen előkészítve, valószínűleg felébred közben, és akadékoskodik.

„Sőt, el adni kell neki egy különlegesen tiszta heroint aztán csókolom.”

Ez is nagyon kockázatos. Mi van, ha nem használja fel egyszerre az egészet, vagy akár csak a drogos készletéről vesz mintát a yard? Vagy ami még rosszabb, ad belőle másnak is. Akárhogy is, a dílert nagyon fogják keresni, hogy megelőzzék a további „baleseteket”.

 112. Aborepi Majom — 2014-09-16 22:46 

@warr:
„Sokkal logikusabb, hogy üldögélt.”

Valóban, ülve talán kényelmesebb, de a képeken és a rajzon sincs mellette ülőbútor, amiről leesett volna. Tehát vagy állt, vagy feküdt a lövés idején.

„egy heroinista belőve nem fog végezni magával, amikor végre boldog és elszállt…”

Lehet, nem tudom milyen gyorsan hat, főleg egy ilyen vízilónak való adag. De ha önpusztítási rohamban végzett magával, akkor lehet, hogy fél percen belül lőtte be, majd le magát, így nem volt ideje elszállni.

„Ha meg öngyilok volt, akkor utána minek nyomott volna bele bárki a hullába heroint?”

Valóban, ennek inkább gyilok esetében van értelme. Ha valaki rátalált a nyugtatótól már bealudt C-re, olvasta a búcsúlevelet, de nem tudhatta, C miből mennyit vett be. Az is lehet, hogy csak alszik? Gyorsan lelövi, mielőtt felébredne, majd drog hatása alatt elkövetett öngyilkosságnak próbálja álcázni. Heroinnal, mert az van kéznél. Én ez utóbbira szavazok. De feljebb már végigrágtuk, az öngyilok és gyilok is megáll, és mindegyik verzióban vannak furcsaságok.

 111. ufofej — 2014-09-16 22:46 

Olvastam egy Nirvanás könyvet, egy angol zenés újságíró írta és a Nirvana közelebbi- távolabbi slepjébe tartozott.
Ő azt írta, hogy Courtney Los Angelesben kereste Cobaint, halála előtt, azalatt és utána is bizonyítottan LA-ban volt. Az hogy kinek mit mondott… Az a nő drogos volt. Megölette valakivel a pénz miatt? Szerintem van egyszerűbb módja is annak, hogy egy gyilkosságot öngyilkosságnak álcázzanak. Minek megkockáztatni a fegyver általi halált,az azon fellelhető pár esetleges bizonyíték, ha egy fecskendő is elég? Sőt, el adni kell neki egy különlegesen tiszta heroint aztán csókolom.
A római sztori: Cobain öngyilkosságot kísérelt meg gyógyszerekkel és piával. Maga Courtney értesítette a mentőket.
A könyv szerint Cobain barátja, és gyerekének dadája volt abban a bizonyos házban, aki halál előtt nem sokkal hagyta el Seattle-t. A srác szerint napokig olyan érzés volt mintha valaki lenne a házban, mozgást észlelt és meggyőződése volt, hogy az elvonóról Cobain visszament abba a házba és ott bújkált napokig. Főleg hogy az egyik reggelen találkoztak is, váltottak pár szót. Talán ezután indult el a dada srác Courtney után, de ez már nem biztos, nem emlékszem pontosan… Persze csak ha igazat mond az író.
Az öngyilkosság beszűkült tudatállapot és ilyenkor a szenvedő nem néz sem Istent, sem embert, csak cselekszik.

 110. Rogal Dorn — 2014-09-16 21:08 

@scaevola:

http://www.youtube.com/watch?v=PDJWLX7XgF8

Amióta így is működik a zeneipar, nem kell a lázadó egyéniség, elég egy-két celebdroid…

 109. warr — 2014-09-16 20:17 

Szerintem ülő testhelyzetben teljesen nyugodtan le tudta volna lőni magát egy szép nagy vadászpuskával is, nem is értem, hogy merült föl az álló testhelyzet, főleg ha már be volt lőve 🙂
Sokkal logikusabb, hogy üldögélt.
Mondjuk még így is az öngyilkot tartom a kevésbé valószínűnek.
Ahogy fentebb említette valaki, egy egy heroinista belőve nem fog végezni magával, amikor végre boldog és elszállt… Előtte, vagy kitisztulás után simán lehet persze. Ha meg öngyilok volt, akkor utána minek nyomott volna bele bárki a hullába heroint?

 108. norniron — 2014-09-15 18:52 

@djatlov:
Hát pedig ez nem „mélység” kérdése. Szerintem is, Kobain igazi ösztönös zseni volt, másrészt pedig egy igazi vidék suttyó volt favágófalváról, az ottani társadalomnak is a legaljáról, aki különös véletlenek (meg persze a tehetsége, dehát azt meg születésekor kapta, így azt is betudhatjuk a véletleneknek) folytán lett a seattle-i és olympiai egyetemi klubok hőse, igazából személy szerint sosem szimpatizált az egyetemistákkal, nem járt velük egy társaságba a fellépésein kívül, hiszen még a nem túl megterhelő amerikai állami iskolarendszerben sem volt képes egy érettségit letenni.
Igazából az a csoda, hogy ilyen háttérrel képes volt odafigyelni egy buddhizmusról szóló ismeretterjesztő TV-műsorra, és abból megjegyezni dolgokat.

 107. scaevola — 2014-09-15 13:40 

A második képet meglátván egyből az ugrott be, hogy miért ezek a remek hangok halnak meg?
Valaki direkt vadászik rájuk.

Egy, a Himnuszt elfelejtő szerencsétlennel – aki énekesnőnek hívja magát – miért nem történik ilyen?

 106. becsuszoszereles1k — 2014-09-15 12:18 

@numspa:

Mondhatnam ‘ia’, de mondja a Sancho Pansa! 😀
Nekem eleg szurrealis – volt a szogedi feladatsor is!
Ketnyelvu? _ „Non est volentis, neque currentis, sed miserentis dei.”? Hej, Geza bacsi…

A Plateau szovegenek Cobainje –
M. Gardner aritmetikai jatekahoz hasonlo:’a pi 1 milliomodik tizedesjegye=5’…
^
*Kedvenc aritmetikai tréfája is túl jóra sikerült: nem sokkal azután a Stanford Egyetem matematikusai beprogramoztak egy gyors számítógépet, számolja ki a p értékét egymillió jegyig. A mókamester legnagyobb meglepetésére kiderült, hogy a p milliomodik tizedesjegye valóban 5 (!).* 🙂

 105. numspa — 2014-09-15 10:08 

@becsuszoszereles1k:
Jaj, te csacsi, a ’86-os, amcsi filmek, szerinted mikor értek Magyarországra? ’90 után. Gyerekkorom kedvenc fimje volt.:) Háháhá. Matekból hasonló diadalkettesem lett érettségin (pedig kéttanyelvű suli lévén, a madridi feladatsort kaptuk).

A Plateau szövege valami elképesztően szürreális és önreflexív.

 104. becsuszoszereles1k — 2014-09-15 02:40 

@numspa:
😀 (a film ’86-os, csak szolok, mer’ mintha kisse fiatalitanad magad;D, mondjuk nem vagy ezzel egyedul, bar az en matektudasom epp az erettsegiig huzta…:)

Kurt, igen, ebben az ertelemben tenyleg nem, vagy nagyon is.:)

 103. numspa — 2014-09-14 23:16 

@becsuszoszereles1k:
😀
Ti nem láttátok az Aranygyemeket??? Numspa. Sardo Numspa, vagy ahogy Eddie Murphy mondta: numpsie-numpsie-numpsie.:D

Kár, hogy kifulladt ez a téma… Azóta is Nirvanát hallgatok. Újra. Így, 20 évvel később tök mást mond és ad, mint 12-13 évesen. Bár, az is igaz, hogy most már értem a szöveget.
Kurt nagyon nem volt normális, a lehető legjobb értelemben, persze.:)

 102. becsuszoszereles1k — 2014-09-13 23:40 

@becsuszoszereles1k:

97.@Aborepi Majom: Van egy hozzad hasonlo proprioceptív reflex szakertonk, csak nemtom hova tunt SLC kollega. 🙂

Kar, hogy egyelore nincs formazasi lehetoseg, mert nem akarom a szovegedet atmasolni szinte teljes egeszeben, de szerintem is emiatt lett Cobain ongyilkos. Numspanak is igaza lehet, ennyi erovel.

 101. becsuszoszereles1k — 2014-09-13 23:12 

Eljen 100.@numpspa! 😛

 100. numspa — 2014-09-13 19:31 

@Aborepi Majom:
Nem, de nem lenne egyedi eset. Szerintem, tök egyértelműnek vették az öngyilkot.
Az egyetlen ember, akinek lehetősége és indítéka is akadt volna a gyilokra Cali, Courtney haverja, aki ott lakott velük. Ő egy teljesen szétzúzott csávó volt akkoriban (is), ha el is teszi láb alól szegény Kourtot elkézelhetetlennek tartom, hogy ahelyszínt így rendezi el (kezdve a levelektől, a csikkekig, a lőszerzacskóig, sapi, szemüveg és a többi.

 99. Aborepi Majom — 2014-09-13 19:17 

@numspa:
Márhogy nem „nem találtak lőpornyomot”, hanem egyáltalán nem is kerestek? Hát ez éppen lehet, bár a helyszínelőknek nem válna dicsőségére.

 98. numspa — 2014-09-13 19:01 

@Aborepi Majom:
A puskát nem egyedül vette, hanem a legjobb barátjával, mert betörtek hozzájuk (ez még azelőtt volt, hogy az elvonőra bement volna).
De, Kurt saját interjúiban megerősítette, hogy mindig is volt puskájuk, önvédelem céljából.
Két fajat fotósorozat van, az egyik a doksifilm, másik az eredeti rendőrségi sorozat. Az eredeti, Kurt-ot ábrázoló képeken Kurt csíkos ingben van.
nekem nagyon meggyőző volt arra, hogy egyedül volt a green house-ban az, ahogy a búcsú levelit hátrahagyta, ugyanis, a közepébe szúrta (a virágföldbe) a piros tollát. Ilyet biztos nem csinál kívülálló.
A rendőrség elég hánya-veti módon kezelte az ügyet, 3 órán át tartott mindössze a helyszínelés, a rendőrfőnök állítja, hogy a kör alakú kis sámli az ajtóhoz volt tolva belülről, amikor rátaláltak.
Tulképpen az egyetlen hiányzó láncszem, ami nem illik az öngyilokba az a lőpor hiánya… ez lehet rendőrségi mulasztás.

Ha valaki megygilkolta Kurt-ot, elég, ööö vizuális típus lehetett, mert irtó jól megkomponálta, milyen tárgyak heverjenek körülötte (usánka, napszemcsi, öngyújtó, drogos dobozka, két kp köteg csikkek, stb) Szerintem, akik körülvették ilyen precíziós munkára alkalmatlanok lettek volna.

 97. Aborepi Majom — 2014-09-13 18:41 

@alien576:
Köszönöm, a karhossz problémája akkor megoldva, köszönet minden önkéntesnek, és különösen neked, alien576. Most már csak az a kérdés, miért nem voltak lőpornyomok legalább az egyik kezén?

A Cobain környezetében lévőknek lehettek indítékai, de szerintem az igazán fontos, és talán az egyetlen valóban eldönthető kérdés, hogy lehetett-e Cobain úgy öngyilkos, ahogy az a hivatalos verzióban szerepel. Öngyilkosságnál, főleg férfiak esetében nem ritka, hogy az illető váratlanul brutális erőszakkal lép fel saját maga ellen. Megengedhetjük, hogy szerencsétlen Cobain is belekerült egy ilyen örvénybe. Kezdte a levéllel és a doboz valeriánnal, aztán nem volt elég, belőtte magának a brutális adag heroint (a másik karján a szúrás lehetett akár egy előző menet nyoma), majd felkapta a puskát is. Ezen ponton viszont továbbra is megakadok.

A Numpsa (kis?)asszony(ság?) által linkelt fotókon látszik a bal hüvelykujjon a folt, ami akár égési sérülés, vagy bőrhiány is lehet, továbbá más képen ballal fogja a csövet. Ha tehát lövés közben sérült a bal hüvelyk, az lehetett a cső miatt. Lehetne a kanáltól is, de ez kevésbé valószínű, rutinos hernyós volt. A puskát álló testhelyzetben visszarúgás ellenében megtarthatta a proprioceptív reflex miatt. Ez a gerincvelői reflex a váratlanul megnyúló végtagizmot azonnal megfeszíti agyi parancs nélkül is, ezt ellenőrzik a neurológusok a kis kalapáccsal. (Jó ég, gimiben hányszor kellett felrajzolni, sose hittem, hogy valaha az életben hasznát veszem… 🙂 ) Tehát a puska elsül, bal kar reflexesen megfeszül és a bal kéz rámarkol a csőre, a bal hüvelyk megsérül, a jobb hüvelyk viszont nem. (Bónusz kérdés a hidegsebésznek: Láthatók-e sérülések, bevérzések a bal kar hajlító izmaiban?)

Az még talán rendben van, hogy a töltényhüvelyt kivető lőpor gázok nem érték a jobb kezét, talán a kivetőnyílás nem arra nézett, alien576 talán meg is tudja erősíteni. De a bal kéz a cső végét fogta, ahol a lőporgázok nagyja felhőt képzett, már csak az útjában lévő fej miatt is. Miért nem lőporos akkor a bal kéz? Főleg, hogy nem is egy kicsi pisztolylőszer, hanem egy jókora, sörétes puskába való töltény pukkant.

Továbbra is azt tippelem, hogy a puskával nem Cobain lőtt, a tettes érdekelt volt az öngyilkosságban. Talán C. valóban öngyilkos akart lenni, talán a tettes úgy talált rá, hogy már belőtte magát, de még élt. Látta a búcsúlevel(ek)et is, de nem tudhatta, nem csak „cry for help” játszma az egész. Hát rásegített a puskával. Az is lehet, hogy a heroint is ő tolta bele ráadásnak, ld. az irreálisan nagy dózist.

Mellékes kérdés, hogy a puskát C. a bankkártyával fizette-e ki, és ha igen, akkor valóban ő vette (biztonsági kamerák felvételei), vagy valaki az ő kártyájával.

 96. realcorpus — 2014-09-12 21:58 

@djatlov:
KI
Jött egy démon-postásom: sorry, that message size exceeds my databytes limit (#5.3.4)
Hja, citromail olyan, mint a freemail… Mintha le lennének ragadva a floppy-s korszakban.
BE

 95. djatlov — 2014-09-12 21:11 

@realcorpus:
Eleget kutakodtam, így azt látom, hogy az író igen-igen elfogult Cobain irányában. Így már nem érdekel annyira.. de azért mégis…
🙂

 94. realcorpus — 2014-09-12 21:08 

@djatlov:
Nem. Engem nem érdekel. Tovább kell kutakodnod.
Ha legény/leány a gáton, jelentkezni fog. =)

 93. djatlov — 2014-09-12 20:45 

@realcorpus:
:))))
De jó, de most ezt annyira el akarom olvasni, hogy két szálon futtatom a dolgokat.
Ezt csak egy közeli hozzátartozóm tudja letölteni normálisan, én nem. Vagy megteszi, vagy nem. Nyüstölni nem nagyon lehet…
Ha tényleg jelen van itt a könyveMET elcsaklizó olvtárs, akkor vele tudok üzletet kötni….
🙂
Csak nem Maga az?

 91. djatlov — 2014-09-12 20:27 

Na, most valljon színt az a kedves szemfüles olvtárs, aki előttem pár órával (!) lenyúlta a Mennyeknél súlyosabb c. könyv Magyarországon fellelhető utolsó (!) példányát a jofogas.hu-n!
Követelem!

Lehet ugyan véletlen, de valamiért azt gondolom, hogy itt lapul a tettes…
:)))))))

Hogy ösztönözzek: hajlandó vagyok üzletet kötni kölcsönkérésre-fénymásolásra-visszaadásra (morcos nézés).
euterpe@citromail.hu

 90. vanek — 2014-09-12 15:44 

Heroinos max megvonás esetén lesz öngyilkos puskával – belőve kizárt.
Ha egy heroinfüggő öngyilkos lesz – és megteheti – akkor viszont túladagolással.

 89. Rogal Dorn — 2014-09-12 12:41 

Szerintem nem az asszony volt, bár valószínűleg ő sem mintafeleségként élt Cobainnal. Az öngyilkosság nehéz ügy, szerintem az ilyesmit gyakorolni kell, sosem lőttem sörétessel, csak légpuskával, de a sörétes az nem hiszem, hogy úgy szépen ottmaradna…Nem vagyok a témában járatos, de ilyen nagy adagtól valószínűtlen, hogy meg tudta tolni az elsütő billentyűt, és még a csövet is ott tartotta ahol kell…Nincs tapasztalatom ebben, de ilyenkor már annyira képtelen kellene legyen akármire is, hogy számomra elképzelhetetlen az „SK”.
Én inkább Geffen urat „mogyoróztattam” volna…
Az is lehet, üzleti érdekből, ha az újságokban megjelent, akkor mindenki tudta, hogy abba akarja hagyni, vagy akár, uram bocsáss meg, szerelmi indíttatásból tette/tetette el láb alól. Mint oly sokan, Geffen úr is „szabad kézzel vasalt”, biztos feltűnt neki Kurt, és a megszerzendők listájára írta fel. Jó, ez csak az én ötletem, de a világot a „szex, hatalom, pénz” hármassága hatja át, főleg azokban a körökben.

 88. MuellR — 2014-09-12 08:54 

@djatlov:

Lehet nem közben lőtte magát, már rég megírta, csak elővette, úgy tartotta kedve/tudatállapota. Nem tudom mi játszódhat le ilyenkor egy törékeny belőtt ember fejében. Miden esetre én is inkább hajlok az idegenkezűségre.
Vajon Courtney kézírásával össze lett hasonlítva? És ki az a CAPT Harris Khan (?)?????

 87. quantumleap82 — 2014-09-12 08:24 

@numspa: De az sem jó jel, amikor a saját apád már 4-5 éves korodban LSD-t nyom beléd. 🙂

 86. realcorpus — 2014-09-12 07:19 

@norniron:
Értettem én azt, hisz leírtad a mondat elején. De nem olvastam a könyvet, így biztos, hogy nem ott láttam ilyen magyarázatot. (A többit meg már leírtam.)

 85. turorudi — 2014-09-12 01:27 

@gtibor:
Tulajdonképpen az is lehet egy konteo, hogy „Phil Collins miért nem ölte meg Peter Gabrielt, holott a kézenfekvő az lett volna”.

 84. djatlov — 2014-09-11 22:56 

@numspa:
Igen, de ez is szerintem szintén városi legenda.
Ismerőseim közt aki elvált, az 2 év után elvált, aki meg 7-ig nem vált el, az fosott (bocsánat!) 7 évnél, emiatt, aztán nem lett semmi, maradtak együtt. Házasság esetében a 14 év meg már nem olyan nagyon ingó dolog. Szerintem. 🙂 Nagy átlagban.
De hitelesen nem tudok házasság dolgában nyilatkozni. Egyelőre. bÉvek számában, a 7 éves újulásban/átformálódásban inkább…
🙂

 83. djatlov — 2014-09-11 22:50 

@norniron:
„Nirvana nevet azért adta az együttesének, mert látott a TV-ben egy dokumentumfilmet a buddhizmusról, és megtetszett neki a szó hangzása, meg persze a fogalom is tetszetős volt, amit jelölt”
Ez valami egészen elképesztően globális legenda lehet, ugyanis ezt én már 1994-ben hallottam.
Szerintem hülyeség.
Ez a fickó ennél jóval mélyebb volt….

(Nem mondom, hogy nem vagyok elfogult…)

 82. numspa — 2014-09-11 22:49 

@djatlov:
🙂
Igen, erre készül fel a 26-29 éves neurológiai változás.
A 7 éves periódusok elvileg a házasságokra is igazak.:)

 81. djatlov — 2014-09-11 22:46 

@norniron:
Na persze. Aki ismeri Budapestet, az csak vihog ezen. A Realcorpus által belinkelt interjú rögtön egy képpel indít, amely Kurt-öt ábrázolja a Gerbeaud cukrászdában.
http://recorder.blog.hu/2011/09/23/a_nirvana_budapesti_koncertjenek_emlekei

Nem volt pénze szállodára. Persze. De 950-es sütire meg 1000-1200-es (mostani árak) kávéra volt pénze. Értem.

Ez persze nem érdekes abból a szempontból, hogy öngyi lett vagy kinyírták….
🙂

 80. djatlov — 2014-09-11 22:19 

@numspa:
Elvileg minden hét évben lecserélődik a teljes sejtállomány. Én meglehetősen érzem ezt hétévente. Így elvileg 28 évnél is van egy váltás.
Úgy tudom, hogy az agy 32 éves kortól kezd leépülni (én ugyan ezt nem hiszem, de egy professzor mondta nekem, most mit csináljak… )

 79. djatlov — 2014-09-11 22:15 

@sydro:

Ez díjnyertes!
Bár mondjuk Britney Spears 25 évesen kattant be, de mondjuk még ma is él. Igaz, egész korán kezdték kezelni, még a Mickey Mouse klubban vagy hol/mikor…

És csatlakozom: Tiboru, nem lesz poszt a Monarchról?

 78. numspa — 2014-09-11 22:12 

@norniron:
Igen,a római eset pár héttel a halála előtt történt. Írt valami cetlit is, hogy meg akar halni. Love akkor kezdte telecsengetni a médiát, hogy suicid Kurt.
Volt egy másik ingatlanja a házaspárnak egy apró tavat ölelt körül a telek, rajta két ház állt. az egyik pöpec, modern, a másik pedig szakadt, használt bútorokkal tele, a klotyóban 5 halott patkány volt, amikor Grant a magánynomozó április tizenvalahanyadikán ott járt. Kitalálható, hogy melyik ház, kié volt.
Bár nagy Nirvana rajongó voltam kistiniként, a poszt kapcsán kezdtem el minden fellelhetőt elolvasni. A szavazáson még Courtney-t jelöltem be, de mostanra szinte biztos vagyok, hogy öngyilkos lett.
Én úgy tudom, hogy Kurt ateista volt, tini kora óta a Buddhizmus állt legközelebb hozzá, na meg, Amerika Kapitány.

 77. djatlov — 2014-09-11 22:10 

@MuellR:
Igen, anno sokat beszélgettünk erről, sok mindenkinek feltűnt. Kábé szóról szóra azt mondták, amit írtál.
Én meg mindig azzal érveltem – most is -, hogy … fene tudja, én nem biztos, hogy búcsúlevél írás közben lövögetném magam… Vagy ha igen, utána nyilván revidiálnám a leírt nézetemet. Óhatatlanul másnak kell lennie egy belőtt tudatnak egy tiszta tudathoz képest.

De illetékesként nem tudok hozzászólni, mert nem írtam még búcsúlevelet és nem is lövöm magam. És 27 éves amerikai grunge-sztár sem vagyok. Minden egyéb stimmel…
Ergo: szerintem is utólag, más által hozzáírt részek ezek.

 76. djatlov — 2014-09-11 22:05 

@gigabursch:
Ez jó! 🙂

 75. norniron — 2014-09-11 21:46 

@realcorpus:
A „megtetszett a tévében” dolgot az általam hivatkozott Charles R. Cross könyvben olvastam.

 74. realcorpus — 2014-09-11 21:33 

@norniron:
Az a ‘megtetszett egy szó a tévében’ rész ismerős. Csak nem tudom, hogy ezzel kapcsolatban olvastam, vagy valamelyik másik zenekarnál, ha az volt egyáltalán. =(

Az utolsó tényleg csak legenda lehet. (Bár ez a ’89-esről szól. =) )
http://recorder.blog.hu/2011/09/23/a_nirvana_budapesti_koncertjenek_emlekei
„- Hol találkoztál velük, a Petőfi Csarnoknál?
– Nem, ilyenkor mindig valami központi helyen csináltuk – Erzsébet-híd pesti parkolója vagy Keleti pályaudvar –, hogy ne kolbászoljanak a városban. Én fogadtam a zenekarokat, elvittem őket a helyszínre, aztán be a városba és leültettem valahova őket, aztán vissza. Se szálloda, se semmi ilyesmi nem volt.
– A buszukban aludtak?
– Mentek is rögtön tovább. De a koncert után volt még az a híres Nyugati pályaudvari kajálás.”

Lehet, hogy aludtak ott, de akkor az a koncert előtt volt. Van még egy-két érdekesség a cikkben.

 73. norniron — 2014-09-11 20:56 

Én olvastam Kurt Kobain életrajzát, Charles R. Crosstól a Mennyeknél súlyosabbat:
http://bookline.hu/product/home!execute.action?_v=Charles_R_Cross_A_mennyeknel_sulyosabb_Kurt_Cobain_eletrajza&id=12068&type=22
A szerző rajongója volt, és igen alapos kutatómunkát végzett, meginterjúvolta Kurt szüleit, még élő rokonait, pályatársait, barátait stb-stb. Nagyon alapos munkát végzett. Ő arra a meggyőződésre jutott, hogy Kurt öngyilkos lett. Többször kijelentette például, hogy ő is 27 évesen akar meghalni, mint Jim Morrison, Jimmy Hendrix és a többiek. Ráadásul igen masszív depresszióval küzdött, többször nem volt képes kiállni a színpadra, valószínűleg idegösszeomlás miatt. Személyiségében minden adott volt az öngyilkosság elkövetéséhez, nála szuicidabb személyiséget kitalálni sem lehet. Egy római koncertjén például leugrott a hangfalakról, nem esett baja, de utólag elmondta, hogy öngyilkos akart lenni a koncerten. Persze lehet, hogy ez is a morbid humorának a része volt.
Az meg nem perdöntő, hogy halálos adag heroin volt benne, addigra már masszívan heroinfüggő volt, valószínűleg a szervezete elég jól tolerálta még az extrém mennyiségű adagokat is.
A naplóját is olvastam reprint változatban, szerintem az sem pro, sem kontra nem használható az öngyilkosságának megalapozásához. Sőt, személyes véleményem szerint inkább a az öngyilkosság felé billenti a mérleget, elég bizarr alkotás…
Ja, és még egy apróság: Charles R. Cross azt írja, hogy Kurt Kobain nem volt buddhista, a Nirvana nevet azért adta az együttesének, mert látott a TV-ben egy dokumentumfilmet a buddhizmusról, és megtetszett neki a szó hangzása, meg persze a fogalom is tetszetős volt, amit jelölt.
Még egy történet Kobain személyiségének különösségéhez: egyszer visszaérkezett Los Angelesbe egy európai turnéról, már híres és gazdag ember volt, de ezzel ő nem foglakozott, beült a szakadt kocsijába (mert természetesen olyan volt neki), és mivel nem volt kedve hotelszobát kivenni – pedig bármelyiket kivehette volna – fogta magát, és a kocsijában aludt, másnap reggel felébredt, és hazavezetett Seattlebe.
A legenda szerint továbbá, amikor – igaz még nem voltak sztárok, ismeretlenek voltak – 1987-ben Budapesten koncerteztek, nem volt pénzük szállodára, ezért aznap éjszaka a Nirvana tagjai az Engels (ma Erzsébet) téri padokon aludtak 🙂

 72. numspa — 2014-09-11 19:55 

@sydro:
Gondolom, nem lehet életévre pontosan meghatározni, mindenesetre a huszas évek utolsó harmadában zajlik le mindez. Majd ha találkozom a neurológus ismerősömmel, kifaggatom jobban.
Az utolsó nagy átrendeződés a negyvenes évek végén, ötvenes elején zajlik.Aztán már csak lerendeződés van.:D

 71. sydro — 2014-09-11 19:34 

@numspa:
Ez érdekes, erről nem tudtam. És mikor történik az utolsó nagy átrendeződés? Elvileg akkor annál az életkornál is megszaporodhatnak a 27-es klubhoz hasonló halálesetek?

 70. numspa — 2014-09-11 16:57 

@sydro:
Nekem egy orvos(neurológus) ismerősöm azt mondta még régebben a 27-es klubról, hogy ebben az életkorban jön el az utolsó előtti nagy neuróligiai átalakulás az agyban. Hormonokkal, szinapszis pályák teljes kiépülésével, a neurotranszmitterek csúcsra járatódnak, ha valaki eleve érzékenyebb (pl. a művészek) és ráadásul aktív drogos életet él, olyan, a bipoláris zavarokhoz hasonlatos érzelmi hullámvasút részese lehet, ami túladagoláshoz, suicid cselekményekhez vezethet.

Bár, Kurt azért rendesen küzdött az illuminátusok ellen, dalszövegeiben is utalt rá (név szerint:)

 69. sydro — 2014-09-11 16:45 

@MuellR:

A Boddah belefér, az inkább csak (suta) kihangsúlyozásnak tűnik. De így belegondolva logikus, hogy Kurt némi tudatmódosító szer hatása alatt firkált még egy keveset. Végülis az utolsó sorok nem tartalmaznak az eredeti szöveget befolyásoló érdemi közléseket.

Kicsit más: valószínűleg nem véletlen, hogy annyian tartoznak abba a bizonyos „27-es klubba”. Azt mondják, a Monarch-programozáson átesettek (Tiboru, erről nem akarsz írni egyszer egy jó hosszú posztot? 🙂 akit esetleg érdekel, annak röviden: http://vigilantcitizen.com/hidden-knowledge/origins-and-techniques-of-monarch-mind-control/ ) nagy részének elméje 26-28 éves korára bomlik meg teljesen, és válik irányíthatatlanná. Vannak, akik ilyenkor idővel végeznek magukkal, néhányakat meg – akik esetleg hajlamosak lennének kikotyogni érdekes dolgokat – eltesznek láb alól. Lehet, hogy Cobain pályafutásának is ez vetett véget.

 68. MuellR — 2014-09-11 15:05 

@sydro:

Az írásbeli különbség nekem is feltűnt. Nekem még a Boddah sem stimmel. Lehet amúgy, hogy nem egy időpontban íródott a levél. Lehet megírta, lőtt egyet, még ákombákomozott bele, aztán lőtt még egyet. Vagy lőttek neki.

 67. sydro — 2014-09-11 15:01 

A gyilkosság tűnik a legsanszosabbnak; a többihez két gyors gondolat.
Bár nem ez a szakmám, de van írásszakértői végzettségem, és szerintem (legalábbis első ránézésre, a posztban szereplő kép alapján) a „Frances and Courtney, I’ll be at your altar” alatti néhány sort nem az írta, aki a levél többi részét. Olyan, mintha egy jobbkezes váltana, és bal kézzel próbálná folytatni a szöveget, és/vagy valaki gyorsan próbálná másolni a levélíró betűit.
A másik: a Cuomo-Cobain-kontinuitás nagyon erőltetettnek tűnik. Bár a plasztikai sebészet csodákra képes, de akkor is… teljesen más az álluk, az orrnyergük, a fülük, az arccsont, de még az ajkak íve sem passzol.

 66. MuellR — 2014-09-11 14:59 

A David Geffen szálat személy szerint kizárnám. A „gyerekzseni” Cobain mellett olyan nevek lemezeit adta ki(mind a Geffen Record, mind leányvállalata a DGC), mint (a már említett) John Lenon (nagy levegő) Donna Summer, Elton John, Yoko Ono (!! Geffen-Ono??) Sammy Hagar, Peter Gabriel, Neil Young, Madness, Whitesnake, Kitaro, Berlin, Tesla, Ray Parker Jr., SLAYER, Guns’n’Roses, Jimmy Page… és akkor még csak 1987-nél járunk! A filmzenéket pedig nem is érintettem. Szóval még ha az összeesküvésekhez méltó kapzsiságára apellálnék is Geffen úrnak, a Kurt halála után befolyó pénzek akkor is csak cseppek lettek volna a tengerben. Ráadásul ha kiderül a turpisság sok 10hatványnak megfelelő USD-t veszített volna.

 65. numspa — 2014-09-11 14:53 

@microlany:
Nem kamu, hanem egy doksifilm kockái ezek:
http://www.cobaincase.com/SIB.htm

Ezek pedig a rendőrség által, a 20 éves évfordulóra kiadott fotók:
http://www.nme.com/photos/unseen-images-of-the-scene-of-nirvana-s-kurt-cobain-s-death-released-by-police/335526/1/1#11

A doksifilm elvileg rendőrségi nyomozók, helyszínelők bevonásával készült, minden pontosan megegyezik a valódi helyszínnel.

 64. microlany — 2014-09-11 14:42 

@cirus:

igen, az nekem is feltűnt! De állítólag a csíkos inges nem ő, az csak valami kamukép!

 63. cirus — 2014-09-11 14:20 

@microlany:

A sörétes puska nem kicsit rúg. Bár ez nem egy nagy kaliber, de azért ez is üt, simán okozhat sérülést.

 62. cirus — 2014-09-11 14:14 

Ami nekem ezeken a képeken még feltűnik: a két képen nem azonos az ing. Ahol bal kézzel fogja a puskát, ott egy csíkos ing van rajta, míg a bal kezét mutatón meg kockásnak tűnik.

 61. realcorpus — 2014-09-11 14:05 

@microlany:
Így ránézésre még égési sérülés is lehet. Akár a kanáltól, tartalmától, vagy a zippo-jától.

 60. microlany — 2014-09-11 13:38 

@realcorpus:

Nem bal kézzel lőtt? Már lehet nem jól emlékszem. 🙁

De ha bal kézzel lőtt, az elsütőbillentyű okozhatta a sérülést, legalább is itt valaki azt fejtegette, hogy elméletben „visszarúgáskor” okoz sérülést.

 59. realcorpus — 2014-09-11 12:34 

@microlany:
Egy másikon meg azzal a kezével fogja a csövet…
Nem hiszem, hogy annyira felforrósodna egy lövéstől, hogy megégesse az ujjait.

 58. microlany — 2014-09-11 10:55 

http://dailyentertainmentnews.com/wpgo/wp-content/uploads/2013/04/kurt-cobain-suicide-scene-pic.jpg

Ezen a fotón látszik, hogy a bal hüvelykujj mintha sérült lenne…

Pedig biztos voltam benne, hogy Love tettette el láb alól!

 57. gigabursch — 2014-09-11 05:23 

Kicsit OFF, de nem tudom kihagyni, mert valahol mégiscsak idekapcsolódó vicc.

Tűzgolyó
Egyszeri drogos új szert kap a dílertől, aminek a neve tűzgolyó.
Haza is megy, berakja a pipába, majd leül a teraszra, rágyújt, szív egy slukkot.
Egyszercsak elmegy előtte az égen egy tűzgolyó
– Hű, apám, ez aztán anyag…
Szív még egyet, és ismét elvágtat előtte az égen egy tűzgolyó-
– Ez már tényleg anyag, na még egy slukk…
Szívás, újabb tűzgolyó.

Kis szusszanás, majd bemegy a lakásba.
Ott áll az édesanyja és kérdezi:
– Kisfiam, hol voltál?
– Itt a teraszon, miért?
– Három napja keresünk!

(bocsi)
ON

 56. gigabursch — 2014-09-11 05:15 

@fagyostekintet:
Hány éves lehet már Dexter?
🙂

 55. seul — 2014-09-10 21:44 

Az elsütőbillentyű igazi ínyenc falat

 53. realcorpus — 2014-09-10 20:35 

@tiboru:
A rajzon az is látszik, hogy bal kézzel fogja a csövet. Én jobbkezesként alighanem jobb kézzel fognám, hogy a ‘helyén’ legyen a kellő pillanatban, mert úgy stabilabb.
Na most jól meg is magyaráztam magamnak, miért jó a kép úgy… =D

De még így sem látom bizonyítottnak, hogy fordítva tartotta volna. Ha ‘rendesen’ tartotta és kifordul a kezéből (márpedig nem fogja tartogatni), akkor beállhat olyan helyzetbe, mintha felül lett volna az elsütő része. Pl. a hüvelykjéről biztosan fordulhat valamennyit, mert úgy tartva még fent van a súly.

Kósza gondolatként: Lehet, ő is csak a 27-es sztárgyártás áldozata.
Kicsit kezd kiégni, ötlettelenné, terhessé válni, de azért van rajongótábora? Tegyük be a 27-esek közé! Tuti bevétel lesz akármelyik lemeze még hosszú ideig.

 52. becsuszoszereles1k — 2014-09-10 19:35 

@becsuszoszereles1k:
jav.: baratjara(?) utalva,

 51. becsuszoszereles1k — 2014-09-10 19:34 

@becsuszoszereles1k:

Jo, nem mericskelek itt tovabb, mert akkor az a labfejek kozott nem tocsa, hanem a fegyver tusa…francba! 😀
-remelem, az ongyujto szine nem szamit, vagy nem ugy! 😀

[A media szerint, 2011-ben beigert az ozvegy egy botranykonyvet, amitol a sajto szerint az egesz rockvilag rettegett…megirta-e? Na igen, tavaly decemberben meg is jelent a konyv; egy elozetes beszelgetes a szerzovel: https://www.google.co.il/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CCMQFjAB&url=http%3A%2F%2Fstarity.hu%2Fmagazin%2F45125-courtney-love-megosztotta-titkait%2F&ei=kIgQVKnnBsXpaP3NgfAH&usg=AFQjCNHfJCzlaAC7pmuS2um-gK7khDHo4A&sig2=zoB7yxKARiT6Lq3aHxhyaw _ Nem reg pedig lattam vele egy rovid Hirado anyagot – nyilvan az evfordulo kornyeken lehetett -, amiben szerencsetlen tuladagolasrol beszelt a baratjaval(?) utalva, aki ott jart akkor a ferjenel…?]

 50. stoppos — 2014-09-10 19:29 

OFF:
​Tiborom, most tudtam meg a 444 cikkéből, hogy orosz ügynök vagy igazából.

TÁN TAGADOD??? 🙂

http://444.hu/2014/09/10/putyin-vilagaban-a-nyugat-orosz-gyerekeket-feszit-keresztre-es-mindegy-is-hogy-ez-nem-igaz/

 49. alien576 — 2014-09-10 18:19 

@alien576:

hmm, az előző kommentem eltűnt, szóval:

nos…

1.) az elsűtőbillentyűt lenyomjuk, nem húzzuk, alapvető lövészhiba, a szórásképen is azonnal látszik…
esetünkben, ha feltételezzük az öngyilkosságot, mindenképp csak nyomni lehet…

2.) igaz, én 182 magas vagyok, de próbáltam Mossberg 590A1-el és Remington 870-nel is, kényelmesen kinyújtott kézzel, egyenes nyakkal kb. 15-18 cm van a csőszáj és az áll közt. a képen szereplő M11 felépítése és csőhossza megegyezik ezekkel…
szóval igazából kényelmesen végrehajtható lenne…

3.) a puska helyzetéből nem következik egyenesen, hogy az elsütővel felfelé volt tartva, sőt az elsütővel magad felé kényelmesebb is, mert jobban feléd fordul a csőszáj…

de túl sok az ellentmondásos bizonyíték, szóval végrehajtható, de nem hinném, hogy maga tette…
ha más tette, akkor túl sok nyomot tüntetett el, azokat is, amiknek maradni kellett volna…

 48. alien576 — 2014-09-10 18:17 

.

 47. alien576 — 2014-09-10 18:16 

nos…

1.) az elsűtőbillentyűt lenyomjuk, nem húzzuk, alapvető lövészhiba, a szórásképen is azonnal látszik…
esetünkben, ha feltételezzük az öngyilkosságot, mindenképp csak nyomni lehet…

2.) igaz, én 182 magas vagyok, de próbáltam Mossberg 590A1-el és Remington 870-nel is, kényelmesen kinyújtott kézzel, egyenes nyakkal kb. 15-18 cm van a csőszáj és az áll közt. a képen szereplő M11 felépítése és csőhossza megegyezik ezekkel…
szóval igazából kényelmesen végrehajtható lenne…

3.) a puska helyzetéből nem következik egyenesen, hogy az elsütővel felfelé volt tartva, sőt az elsütővel magad felé kényelmesebb is, mert jobban feléd fordul a csőszáj…

természetesen ez csak a fegyveroldali részlet, vagyis végrehajtható, de nem tartom valószínűnek, túl sok ok van, és sok egymásnak ellentmondó részlet…

 46. becsuszoszereles1k — 2014-09-10 17:28 

@numspa: Koszi a segitest!

 45. specnaz86 — 2014-09-10 17:11 

Amúgy a cikkben említett Kristen Pfaff is klubtag!

 43. numspa — 2014-09-10 15:55 

És még valamit találtam, ami fontos Rosemary, az ügyvédnő és családi barát megerősítette, hogy ELŐBB Courtney kereste fel azért, hogy jó válóperes ügyvédet ajánljon, aztán jött hasonló kéréssel Kurt. Tehát Courtney szorgalmazta a válást.

Olvastam olyanszakértői véleményt, hogy a két szúrást azzal magyarázzák, hogy az első után nem érezte elegendőnek a mennyiséget, ezért lőtt a másik karba (ott volt ép véna). De biztosra ment felvette a földről az oakészített puskát és állon lőtte magát, pár mp alatt.

Simán elérhette a ravaszt, én 174 centisen, nőként is elérném (megmértem).
Ha a fegyvert fejjel lefele tartotta, a másik oldalra esik a hüvely.

Hogy miért em volt rajta ép ujjlenyomat azzal magyarázzák, hogy új volt a fegyver+ a dobozában szállították , így letörlődhetett a nyom.

 42. numspa — 2014-09-10 15:35 

@djatlov:
Két búcsúlevelet írt.
Ez, ami itt is fent van, a rajóngóknak szánt feladom-a-zenélést levél, az utolsó pár so állítólag később került rá. CL birtokában van egy másik levél is, amit a test mellett találtak, de ezt nem hozta nyilvánosságra, bár elismerte a létezését. EZ a valódi búcsúlevél.

A rajongókhoz szóló címzése, biztosan nem gyermekkori képzelt barátjának Boodah-nak, hanem BUDDHÁ-nak szólt,mint egy ima.

 41. djatlov — 2014-09-10 15:29 

@FilcTroll:
Azért egy búcsúlevél fordításának közepére a levélhez hasonló stílusú és nagyságú betűtípussal bebiggyeszteni ezt:
„Elindult a Rockbook Rockmagazin közösségi oldala, gyertek és regisztráljatok! Klikk ide: http://www.rockbook.hu/kozosseg

Hát…..

 40. djatlov — 2014-09-10 15:24 

@FilcTroll:
Miért? Attól még lehet búcsúlevele. Magam is ismerek olyat, aki írt búcsúlevelet, aztán meggondolta magát, viszont a levelet nem dobta ki…

 39. becsuszoszereles1k — 2014-09-10 15:15 

@becsuszoszereles1k:

Ha olyan preciz ez a kis rajz, mint amilyennek kinez, akkor a bal labfeje is szet van lo”ve… ?

 38. becsuszoszereles1k — 2014-09-10 14:59 

„És fogadjunk, hogy két numera közben CNN-t (!!!) néztek, amilyen elfajzottak voltak!” _ Biztosan ok ihlettek a ’96-os ‘A hirek szerelmesei’ cimu vilagsiker forgatokonyvet (Alanna Nash/Joan Didion, John Gregory Dunne) is…
Mi az, hogy CNN – Christiane Amanpour? 😀

Engem az izgat, hogy mik azok a dolgok a padlozaton a helyszinelos foton? Aa, latom a rajzon…
es latok egy furcsa dolgot, mert azon melaztam, ahogy ott fekszik, hogy esetleg allva lotte le magat (mar ha ongyilkos lett), es valahogy ‘helybol hanyatt esett’ (nem humornak szantam!) – es ekkor pillantottam meg a rajzon (szines, axonometrikus) a ket labfeje kozott egy ugyanolyan korberajzolt foltot, mint a feje mellett (a test bal oldala felol)! Akkor az a vertocsa alul micsoda? Megis csak allva erte a loves? Nem hiszem, hogy az egesz test alatt szabadon tudott folyni a ver osszefuggo foltot alkotva, ha fekve lotte le magat.
Pont a bejarati ajtoval szemben es a labaival ahhoz sokkal kozelebb, mint a szoba belsejehez?
Lehet, hogy epp az ajtohoz akart menni – a kopogasra/szolitasra -, ami persze nyitva volt (hisz a valaki/gyilkos be tudott menni; hiszen Kurt teste nem kozvetlenul az ajtonal talalhato; vagy hatralt volna valamennyit?). Ha ele’ ment a vendegnek, akkor az ismeros lehetett – pl. barat, vagy epp a felesege -, de aki lelotte… Vagy pedig epp, hogy idegen, es Kurt tudta, hogy az ajto nyitva van. Ha pedig nyitva volt az ajto, akkor valoszinuleg (persze, ha bevolt kafolva, barmi lehet) nem keszult ongyilkossagra…
A rajz alapjan gondolom, hogy a bal keze lazan elerte a ‘ravaszt’, mivel nincs kinyujtva a karja – vagy csak igy rakta ra valaki aztan a fegyvert a hasara?
Ha egy ilyen soretessel kozvetlen kozelrol lelovi az ember magat, akkor ilyen szep rendezett marad utana, mint aki vigyazzban fekszik? A haja ugy all, egyenletesen kiterulve a feje folott, mintha valami szelaram erte volna (pl. ha hanyatt esett) – nem hinnem, hogy fesules tortent.

Ugy tunik, nem izgatta elegge az uzlet, gondolta: vegulis o” az, aki eloallitja a hozzavalokat, es ahogy ezt idovel masok is meg tudtak tenni (maguknak), mar o”ra’ nem volt szukseg (mint bizniszen kivuleso, ontorvenyu konkurenciara)…

 37. Jumboo — 2014-09-10 14:54 

Nem vagyok egy igazságügyi orvosszakértő, de az első amit megnéznék a helyszínen az hogy hogyan tarthatta a fegyvert/ nyomhatta meg az elsütőbillentyűt (remélem megfelel a fogalmazás a vájtszemű military-rajongóknak)
Szerintem ha fizikailag el is éri a ravaszt, akkor is sérüléseket okozna egy ekkora kaliberű puska az ujján mikor visszarúg. Erre az esetleges gyilkos nem biztos hogy gondolna. A levél nekem inkább a rajongóknak szánt „bocsegyidejenemaztcsinaltamamitigazánakartamdemostantólösszeszedemmagam” levélnek tűnik. Rocksztár sem voltam még, apa viszont vagyok. Ha jónagyon kibuknék, és meg akarnám öngyilkolni magam, akkor inkább a lányomnak szeretnék tanácsot adni az életre, nem két sorban elintézni a családot…

 36. numspa — 2014-09-10 14:42 

@fagyostekintet:
De nem ám!!!
Megérne egy konteó posztot, az biztos. Garamvölgyi könyvet is írt erről, ha jól tudom.

 35. fagyostekintet — 2014-09-10 14:32 

@innercircle: JA nem lett öngyilkos

 34. becsuszoszereles1k — 2014-09-10 13:57 

@innercircle:

jo az, mivel az El Duces resz csak kozbevetett mondat… 😀

 33. numspa — 2014-09-10 13:53 

Ez egy nagyon jó kis oldal, minden megtalálható rajta, időrend, fényképek, orvosi-, rendőrségi jelentések, interjú-részletek, kapcsolódó,egyéb gyilkosságok hoaxok, stb. Átfutottam az oldalt és nagyban árnyalta a képet:
http://www.justiceforkurt.com/investigation/eldon_hoke.shtml

 32. innercircle — 2014-09-10 13:32 

@habitat67: ” meginterjúvolják benne El Duce-t is, még a halála előtt, ha jól emlékszem.”

Biztosan jól emlékszel, szinte kizárt, hogy már a halála után interjúvolták volna meg 😀
A cikkben is benne van, hogy két nappal egy interjú után József Attilázott.

 31. banyaszlanyka — 2014-09-10 12:28 

@tiboru:

Éa tényleg! Bocsi!! Ezt nagyon félreolvastam..
Ált. suli 2 jövök.. 🙂

 30. gtibor — 2014-09-10 12:05 

Balkezes volt, de jobb kézzel írt. Az utóbbiról nem láttam felvételt, de a gitárt egy jobbkezeshez képest fordítva fogja. Bár én is balkezes vagyok, de jobbkezesként gitározom.

Korábbi weezeres kommentemez a klipek linkjei:

http://www.youtube.com/watch?v=PbgKEjNBHqM

http://www.youtube.com/watch?v=kemivUKb4f4

 29. tiboru — 2014-09-10 11:54 

@banyaszlanyka:

Március 30-án megy elvonóra és április harmadikán lép le onnan.

 28. numspa — 2014-09-10 11:23 

Az azért nem jó jel, amikor a saját apád ír arról könyvet, hogy megölted a férjed:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2617948/Courtney-Loves-father-claims-prove-SHE-responsible-Kurt-Cobains-death.html

 27. numspa — 2014-09-10 11:20 

@numspa:
Ja, nem, ha fejjel lefelé van, akkor is tolnia kellett a ravaszt. Hüje vagyok.

 26. numspa — 2014-09-10 11:18 

174 cm vagyok, lemértem, 80-82 centire lévő ravaszt (bocs) elérnék.
Kérdésem, lehetett fejjel lefelé a puska, úgy, hogy a ravasz (bocs), felfelé essék, mert így maga felé kellett húznia azt, és a hüvely is oda esik, ahol megtalálták.

 25. banyaszlanyka — 2014-09-10 10:46 

Üdv!

Nem tudom csak nekem fura e?, de ha jól olvastam 03.03.-án bevonul elvonóra, 03.06.-án hazapattan. A villanyszerelő 04.08.-án érkezik, a szakértő szerint a halál beálltának valószínű ideje 04.05.

Én nem vagyok kábszerfogyasztó de úgy tudom, hogy ritkán bírnak ki a rendszeres fogyasztók pár napnál többet két lövés között, ezzel csak arra akarok rákérdezni, hogy volt e otthon annyi bekészített heroin ami erre az időszakra elég lett volna neki? Vagy esetleg volt valaki aki beszerezte és a helyszínre szállította a szükséges mennyiséget időként, és esetleg ételt és italt is vitt neki. De lehet hogy hónapokat is ki lehet bírni két lövés között… Mert azt nem hiszem ő maga indult volna el beszerezni az anyagot, hiszen egy ilyen ismert embert valaki úgyis kiszúrt volna.

 24. fagyostekintet — 2014-09-10 10:28 

Ezt a Weezer konteót nem is ismertem, köszi! Elsőre csuklóból elutasítottam, hülyeségnek tartottam.
Most meghallgattam pár Nirvana dalt a Weezer előadásában és megingott a lábam. Meg tudja valaki ennyire változtatni a habitusát is, ha el akar tűnni? Mert az azért nem hasonlít.

 23. tiboru — 2014-09-10 10:26 

@stoppos:

A fegyvert a testén találták meg, abban a pozícióban, ahogy elsütötte (már ha ő sütötte el)…

 22. stoppos — 2014-09-10 10:08 

A töltény helye azért sántít, mert foghatja fordítva is a fegyvert.

 21. fagyostekintet — 2014-09-10 09:13 

Még nem olvastam el. Az én tippem aaaa….

Sorozatgyilkos 🙂

 20. tiboru — 2014-09-10 08:21 

@realcorpus:

Most, hogy alaposabban tájékozódtam, egyre több helyen azt olvasom, hogy a fegyver csöve a torkának szegeződött, tehát valahol a nyelvtő magasságában. De facto kívülről szájonlőtte magát.

 19. tiboru — 2014-09-10 08:19 

@realcorpus:

A rajzon is látszik, hogy a fegyvert „fordítva” használta, vagyis az elsütőbillentyűvel felfelé, tehát a tölténykivető nyílás a test jobb oldala felé néz..

 18. realcorpus — 2014-09-10 06:42 

4.) l.) Lehet, hogy félreértem, melyik oldala melyik. Vagy hogy honnan nézzük, szemből, vagy a test szempontjából.
A fegyver jobbra dobja ki az üres hüvelyt. Így, ha magával szembe fordította, akkor neki balra fog kirepülni és a bal oldalán is lesz megtalálható. Persze, ha nem balkezesnek való fegyver volt…

 17. realcorpus — 2014-09-10 06:28 

@Aborepi Majom:
Egy tízessel több vagyok, de nem tudnám mellkason lőni magam, csak egy olyannal, ahol 60-65 centire van az eltolandó billentyű. Ha az állam alá tartom a cső végét, akkor lehet akár 85 centi is, de akkor meg nem hiszem, hogy sok fésülni való marad a fejem tetején, illetve a helyén.

 16. realcorpus — 2014-09-10 06:15 

@tiboru:
Az 5. pontot épp nem zárja ki, mert ez tényleg lehetett új fegyver, de valamivel korábban is durrogtatott, ha hinni lehet a 15-ös kép szövegének itt:
http://index.hu/nagykep/2014/04/05/kinyult_pulcsi_szep_kek_szemek/
„…szabadidejében olykor hatalmas húsdarabokat vásárolt, és ezeket lőtte szitává a környékbeli hegyekben, máskor pedig szívesen rögzített Super8-szalagokra filmeket, amelyek egyikében már eljátszotta saját öngyilkosságát.”

 15. miazhogynagyonis — 2014-09-10 03:31 

Saját kezével írt búcsúlevél, két nappal korábban általa vett töltények.
1értelmű öngyilok.
Az összes többi infó vagy kitaláció, vagy retekklubos túlzás.

 14. FilcTroll — 2014-09-10 01:12 

Ahhoz, hogy bármilyen gyilkossági teória megálljon, ki kellene mutatni a búcsúlevél hamisítvány voltát. Az első rész valójában nem feltétlenül élettől való búcsúlevél, karrier-lezárásnak is olvasható. Az öngyilkosságra utaló, személyes kiegészítés legalul van, és sokkal rendezetlenebb — talán ezért is lehet gyanús, hogy valaki más biggyesztette oda.

Itt egy magyar fordítás:
http://rockbook.hu/hirek/visszatekinto-ime-az-1994-ben-elhunyt-kurt-cobain-nirvana-bucsulevele

 13. Aborepi Majom — 2014-09-10 00:48 

@tiboru:
Köszönöm! Igen, a fotót néztem, de azon a bal lábát nem lehetett látni. Bizonyára vannak itt, akik tizedmilliméterre megmondják, én csak a berakott fotón méricskéltem. Ha 125cm a puska, akkor a csőszájtól a ravasz 79-80cm-re van, és határozott erővel magától elfelé kellett tolja. A net szerint Cobain 177cm magas volt, de hüvelykujjal ez még így is csücskös… Nincs vonalban egy 177 cm-es önkéntes olvtárs véletlenül, hogy kipróbálja? Persze csak egy 79cm-es tiplifával! 🙂

Azt tippelem, hogy valaki benyugtatózta, majd amikor elaludt (a válium már felszívódott!), a puskával fejbe lőtte, és heroint döfött bele a drogos öngyilkosság alátámasztására. A fésülés, ha volt, akkor ennek a manővernek a része, bár elég hihetetlenül hangzik. Az extrém heroindózist azért mérhették, mert a hullában már nem oszlott el a kábítószer. A puskában pedig azért volt csak 3 lőszer, mert még a vásárlás során, vagy közvetlen utána kipróbálta, de nem töltötte újra. A tettes tudott a puskáról és a tartózkodási helyről. Cobain bízott benne, ha elfogadott tőle ételt vagy italt, vagy jól ismerte a házat és Cobain szokásait, ha meg tudta mérgezni.

 12. tiboru — 2014-09-10 00:01 

@Aborepi Majom:

Nincs minden kérdésedre válaszom, de amit tudok, azt ideírom:

1.) A kézírás az övé (legalábbis a szakértők döntő többsége szerint), azon viszont vita van, hogy ez eredetileg két levél volt-e, vagy csak egy. A végén látható nagybetűs szöveget egyesek Courtney-nak tulajdonítják.

2.) Nem tudom.

3.) Ha jól emlékszem, vérből.

4.) Cipő, zokni a helyén volt (lásd a fotót a posztban, látszik a jobb lába), a jegyzőkönyvek szerint a hüvelykujjával (!) húzta meg az elsütőbillentyűt.

5.) A puskát nem sokkal az események előtt vásárolta, önvédelmi célokra. Nem vadásztak és nem lövöldöztek vele azelőtt, a töltényeket két nappal a halála előtt vásárolta.

 11. FilcTroll — 2014-09-09 23:53 

Weezer-ügyben így elsőre én látok mást, mint hogy ezt a Coumo = Cobain okosságot vszeg inkább a Weezer marketingese terjeszti. Sem az énekhangban, sem magában az éneklésben, sem zenei érzékben, sem hallásban szinte semmilyen átfedés nincs szerintem. Persze súlyos bizonyíték előtt meghajlok, de Cobain fényevekkel tehetségesebb Coumo művész úrnál. Fura lenne egy bénább avatar mögé elbújni, de persze nem lehetetlen.

Ami gyanús még, hogy buddhisták nemigen lesznek öngyilkosok, mert az ilyesmi karma szempontjából elég rossz ötlet, és nem visz közelebb a megvilágosodáshoz sem. Végül is bármekkora zűrben is van az ember (akár egy tízmillió dolláros párnaciha birtokában is), mindig nyitva áll előtte a szerzetesi életút, ami minden nehézsége ellenére azért csak jobb a halálnál, és ugyanazt a teljes kiszállást jelenti a körhintából.

Azt persze nem tudom, hogy a politoxikomán buddhistákkal mi a helyzet.

 10. gtibor — 2014-09-09 23:43 

9. @turorudi:

Szerintem Dave Grohl és a Foo Fighters sikere nem Cobain halálának köszönhető. Sokan mondják ugyan, hogy a Nirvana legjobb gitárosa a dobos volt. De például Phil Collins miért nem ölte (ölette) meg Peter Gabrielt? 🙂

Vicces elméletnek gondolom a Rivers-Kurt azonosságot, de azért eszembe jutott két videóklip: Weezer – Buddy Holly és Nirvana – In Bloom. Egyébként mind az énekhang, mind a zenei világ távol áll Cobaintől.

És külön köszönet tiborunak, mert felhívta a figyelmem, hogy a Gyehenna tüzén fogok elégni, ugyanis a cikk szerint két esetben is bűnös vagyok. 🙂

 9. turorudi — 2014-09-09 23:04 

Érdekes, hogy a zenekari tagok közül Novoselicet említitek, holott a dobos Dave Grohlnak inkább volt indítéka. Legalábbis, ha a későbbi pályafutását nézzük.
Grohl a későn csatlakozó dobos volt, előtte sok csere volt ezen a poszton, az ő személye került legkevésbé reflektorfénybe a Nirvanaban. Cobain halála után rögtön megalakította a Foo Fighterst, ami az utóbbi 20 év megkerülhetetlen zenekara lett, elképesztő közönség -és szakmai elismerések mellett.
Grohl a FF-ben már nem dobon, hanem gitáron játszik és énekel, ő az ünnepelt frontember. Nyugodtan mondhatjuk, hogy Cobain halála kellett az ő felemelkedéséhez.

 8. Aborepi Majom — 2014-09-09 22:56 

A zenészeké nem az éppen az én világom, de a Nirvánát én is sokat hallgattam, mert a testvérem magnóra szeretett elaludni…

Pár kérdés, ami felmerült bennem, és lusta vagyok utána guglizni:

1. A levél nyomtatott betűkkel íródott. Gondolom ellenőrizték, hogy valóban így írt-e, ő írt-e, bár ez a posztból nem derül ki.

2. A heroint egyetlen vérmintából, vagy több testrészből vett vérmintákból, vagy a szövetekből mutatták ki? Azaz a még dobogó szív terítette egyenletesen az anyagot, vagy csak a diffúzió küzdött a már halott énekesnek álcázásként beadott szerrel? Utóbbi magyarázna egy magas helyi heroinkoncentrációt és ebből számolt extrém magas dózist.

3. A szervezetében lévő nyugtatót a véréből, szövetekből, vagy gyomortartalomból vették?

4. Cipő, zoki volt-e mindkét lábán? Úgy tudom, puskával – ostoba lőtéri balesetektől eltekintve – csak úgy tudja magát fejbelőni egy ember, ha lábbal kezeli az elsütőbillentyűt, miközben az ügyesebb kezével a csövet tartja. Egyszerűen túl messze van, kézzel nem lehet elérni. A töltényhüvely helyzete kevésbé érdekes, az pattoghat ide-oda. (Ld. parkettára, kövezetre leejtett rajzszög.)

5. A puska a sajátja volt? És mióta? Vadásztak-e, lövöldöztek-e rendszeresen vele? Voltak-e hüvelyek a ház körül? Vagyis lehetett-e életszerű, hogy 3 töltény maradt a tárban a legutóbbi móka után, akár röviddel a haláleset előtt.

Szigorúan az itt olvasottakból és első ránézésre úgy tűnik, rövid egymásutánban három független személy is megpróbálhatta beteljesíteni rajta a 27-et: Valaki benyugtatózta, vagy ő maga, vagy valaki el akarta altatni. Ezután kapott egy aranylövést. Majd érkezett még valaki, aki szintén aranylövéssel készült. Végül befutott a harmadik, ő a változatosság kedvéért ólommal lőtte agyon a még pihegő szerencsétlent. Búcsúlevelet értelemszerűen a harmadik hagyhatott ott, és ha igaz, ő is fésülhette meg. De legalább egy ember utólag manipulálta a helyszínt, akár az öngyilkosságot, akár a gyilkosságot próbálta leplezni.

A 27 egy szimpla önbeteljesítő jóslat lehet, menő zenészek ilyenkor szoktak meghalni és kész.

 7. gtibor — 2014-09-09 22:43 

Valahol olvastam, vagy dokumentumfilmben volt szó erről az utolsó adag heroinról. Ha jól emlékszem, 30 mp kell, hogy egy ilyen mennyiség elérje hatását, és ennyi idő alatt bizony el lehet sütni ezt a fegyvert. A visszatűrt ingujj lehet zavarodott elmeállapot hatása is, racionális viselkedést ne várjunk irracionális embertől. A többi furcsaság, ujjlenyomat hiánya, stb., már tényleg elgondolkodtatóak. Főleg azért, mert egy saját kézzel megírt levélen lennie kell ujjlenyomatnak. Gondolom, írásszakértő is megvizsgálja ezeket. Ha bebizonyosodott, hogy Cobain írta, akkor irreleváns az ujjlenyomat hiánya, vagy pedig fals információ.

Minden öngyilkosság előtt lennie kell ‘cry for help’-nek. Ilyenről tudunk Kurt esetében?

 6. komojtalan — 2014-09-09 21:53 

2 megjegyzés nem a konteóhoz:
Ravasz az őrmester úr (nem a róka) 🙂
A torrent Magyarországon nem illegális, legrosszabb esetben is fél legális. Letölteni saját részre mindenki azt tölt le amit akar, benne van az üres hordozókban a díj. De a torrenttel fel is töltünk, ez akár lehetne illegális is, de a technikából adódóan nem túl valószínű, hogy ezt büntessék. A közzétevést már inkább, de szerintem egyetlen eset sem volt ez ügyben sem nálunk.

Majd jobban elolvasom holnap a cikket, de maradjunk a legegyszerűbb megoldásnál: Öngyilkos lett. Kábítószer, betegség -> bekattant egy pillanatra. Hitelkártyára és puskára is megoldás: Valaki járt a helyszínen és megváltoztatta, ellopta hitelkártyát. Akár együtt is kábszerezhettek. A csajról gondolom direkt raktál fel ilyen képet, biztos lett volna előnyösebb is, mert ezt még egy vak ember sem vette volna el :-).

 5. djatlov — 2014-09-09 21:18 

Na, még egy, aztán befejeztem (egy időre):
„Vannak további alkonteók is (például azok, amelyek a nirvanaNirvana tagjait, kiemelkedően Krist Novoselic-et) gyanúsítják a gyilkosság elkövetésével,”

Elképzelhetetlen. Vessünk már egy pillantást Kris arcára. Meg videóira. Aki rendelkezik némi (sok) emberismerettel, az nem hiszem, hogy elképzelhetőnek tartja ez az alkonteót…..

 4. djatlov — 2014-09-09 21:10 

@habitat67:
Gyomorpanaszok:
Igen, erre írtam a Pennyroyal tea-t (dal) – csombormenta – emésztést elősegítő, tisztító hatású gyógynövény – meg a fél pizza elfogyasztását maximális teljesítményként elkönyvelő hozzászólását Kurt-nek….
Lehet, hogy ezek miatt rákapott a heroinra, ez egy dolog. Naplója alapján nem értem az öngyilkosságot…

 3. habitat67 — 2014-09-09 20:57 

igazi konteós téma az biztos. nagyon szeretem a Nirvanat, ez pedig egy érdekes dokumentumfilm a halála, és Courtney esetleges érintettsége témájában: http://www.imdb.com/title/tt0138563/
meginterjúvolják benne El Duce-t is, még a halála előtt, ha jól emlékszem.

a nyomok alapján sztem egyértelmű, hogy nem lehetett öngyilkosság. (leginkább pl azt nem tudom elképzelni, hogy totál belőve hogy lövi le saját magát egy nagy puskával…) azt nem tudom ki volt, de a legtöbb nyom talán Courtney-ra mutat. bár nehéz elképzelni, hogy valaki képes megöletni a saját lányának az apját,a hajdani szerelmét a pénz miatt, de persze nem lehetetlen…

egy dologra emlékszem még, ami nincs benne ebben az anyagban, már nem tudom hol olvastam: Kurt súlyos gyomorpanaszokkal küzdött egy ideje, amik egyre rosszabbak lettek a halála előtt. elviselhetetlenek voltak a fájdalmai, és emiatt is kapott rá újra a heroinra, ezzel próbálta csillapítani a kínokat. egyesek ezzel magyarázzák a motivációt az öngyilkosságra, v a véletlen túladagolásra.
nekem igazából nehéz elhinni az öngyilkosságot már csak a lánya miatt is, akit imádott.

 2. djatlov — 2014-09-09 20:54 

Hát, én olvastam a kiadott naplóját, szerintem sem volt egy öngyi típus… Spirituális útkereső volt, ez tény. Meg ideges típus. (Pennyroyal tea meg „ma már meg tudtam enni egy fél pizzát”)

Egész csomó infó új nekem a cikkből egyébként (gondolom azért is, mert 1994-ben még nem volt net, csak Bravo meg Popcorn, pár évvel utána meg már mással voltam elfoglalva).
Valahogy az írást olvasva az az első gondolatom, ami Morrisonsnál is (másik kedvenc), hogy ezzel a 27-tel kell, hogy valami legyen.

Tehát az „Először fussunk át malacvágtában hősünk alig 27 évnyi életrajzán. Igen, Kurt mindössze ennyit élt, s ezzel állandó tagjává vált annak a zenészklubnak, melynek tagjai ebben az életkorban intettek végső búcsút a földi impresszárióknak és koncertlátogatóknak.” mondat szerintem fontos.
Ahogy Tiboru írja, ez egy több, mint 50 neves lista! Ez nagyon sok!

Mi van, ha valakiknek ez a 27 (három a harmadikon év) egyfajta rituális szám, főleg, ha a rajongott, ilyen-olyan zenészeket nézzük?
Csak mert a többi mind belebeszélésnek tűnik; a pénzhajhászó csaj meg a „terhes nekem ez a lét, megrendezem a halálom” teóriák… (Főleg, hogy jórészt ezekben a konteokban egyszerűen nincs benne még a Moszad sem. :))

 1. djatlov — 2014-09-09 20:27 

Aztahétszázát!
Erre nem számítottam!
Oltári nagy kedvenc!
Máris olvasok! Köszönet!
Akárhogy is… tudom, hogy ez nem a 3 kívánság műsor, de ez legyen benne a 3. kötetben, ha egy mód van rá.
(Meg mint korábban kívántam volt: a Beatles is).
Köszönöm!

RSS feed for comments on this post.

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

  • Legutolsó hozzászólások

    Tartalom

    CímDátum
    Vitaposzt: háború Ukrajnában2022-02-27
    Vendégposzt: Tanja Gräff ügye2022-02-02
    Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
    Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
    Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
    Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
    Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
    Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
    Michael Jackson-konteók2017-05-20
    Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
    Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
    Lindbergh-konteók2017-02-26
    Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
    Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
    A BCCI-sztori2016-11-04
    Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
    Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
    Wałęsa-konteók2016-08-21
    Posztajánló: Porton Down2016-08-15
    Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
    Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
    Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
    Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
    Hindenburg-konteók2016-02-26
    Bruce Lee halála2016-02-14
    Opus Dei2016-01-23
    Alapítvány-konteók2015-12-19
    Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
    Furcsa történetek 2.02015-11-29
    Shakespeare-konteók2015-11-12
    Frigyláda-konteók2015-10-22
    Per „Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
    Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
    Menekült-konteók2015-07-14
    Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
    Miss Liberty-konteók2015-06-22
    Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
    Glenn Miller eltűnése2015-04-08
    Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
    Furcsa történetek 1.02015-03-23
    Bob Marley halála2015-03-14
    New Coke – konteók2015-03-02
    Sid Hurwich időgépe2015-02-22
    Alan Turing2015-02-10
    Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
    Halál Chappaquiddickben2015-01-26
    Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
    A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
    Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
    Konteókönyv-felmérés2014-12-01
    Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
    John Titor története2014-11-19
    Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
    Fort Knox2014-10-23
    Estonia-konteók2014-09-29
    Rudolf Hess története2014-09-22
    Kurt Cobain halála2014-09-09
    Eilean Mór rejtélye2014-08-18
    Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
    Gyíkember-konteók2014-06-12
    A Kovács Béla – ügy2014-05-23
    Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
    Georgia Guidestones2014-05-03
    Elisa Lam halála2014-04-15
    Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
    Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
    Magic Johnson – konteó2014-03-12
    Challenger-konteók2014-02-13
    Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
    Cicada 33012014-01-06
    Cajamarquillai üregek2013-11-27
    A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
    Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
    Google-konteók2013-11-03
    A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
    Katrina-konteók2013-10-11
    A denveri repülőtér2013-09-27
    Haszbara-konteók2013-08-25
    Génmódosítás-konteók2013-07-08
    Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
    Konteónak indult…2013-06-09
    Az X bolygó2013-04-27
    Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
    Náci repülő csészealjak2013-03-22
    D. B. Cooper története2013-02-19
    Egy pápa lemondása2013-02-11
    A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
    Eltűntek2013-01-18
    Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
    Anjikuni-rejtély2012-12-11
    Szent Malakiás próféciái2012-12-03
    Jövőbelátás-konteók2012-11-21
    Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
    Mátrix-konteók2012-10-28
    Elbert János halála2012-10-19
    Bohemian Grove2012-09-26
    Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
    A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
    Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
    A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
    Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
    Olof Palme halála2012-05-16
    A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
    Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
    Jörg Haider halála2012-03-14
    Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
    A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
    Szcientológia-konteók2012-02-07
    Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
    Népszámlálás-konteók2011-11-12
    EU-konspiráció2011-11-12
    A Djatlov-incidens2011-11-12
    Fluorid-összeesküvés2011-08-19
    Breivik-merénylet2011-07-25
    A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
    Patton tábornok halála2011-05-12
    Skull & Bones2011-04-19
    Réztekercs-konspiráció2011-04-12
    AIDS-konspiráció2011-04-11
    Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
    Moszkva és a csecsenek2011-04-08
    Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
    A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
    Globális felmelegedés2011-04-05
    A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
    Kilenc/tizenegy2011-03-30
    A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
    Kelly doktor halála2011-03-28
    Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
    Az arab világ forradalmai2011-03-23
    Martin Luther King halála2011-03-22
    Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
    Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
    A USS Liberty megtámadása2011-03-17
    Jézus-összeesküvés2011-03-16
    Ajánló – linkek2011-03-15
    HAARP-összeesküvés2011-03-14
    Chico halála2011-03-11
    JFK – 2.02011-03-10
    JFK – 1.02011-03-10
    Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
    Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
    Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
    Gagarin-konteók2011-03-04
    Cigánygyilkosságok2011-03-04
    Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
    Vérvád-konspiráció2011-03-03
    A Council on Foreign Relations2011-03-02
    A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
    Atlantisz-konteók2011-03-01
    Nagy német adókonteó2011-02-28
    Illuminátusok2011-02-28
    Ajánló – filmek2011-02-26
    Az Elvis-legenda2011-02-25
    Tunguzka-rejtély2011-02-24
    Nikola Tesla 2.02011-02-23
    Nikola Tesla 1.02011-02-23
    Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
    A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
    Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
    A főtitkár halála2011-02-21
    Nácik aranya2011-02-19
    ODESSA2011-02-18
    A romániai „forradalom”2011-02-18
    Templomosok2011-02-17
    A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
    WikiLeaks-konteók2011-02-15
    A Voynich-kézirat2011-02-15
    Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
    Mormon-összeesküvés2011-02-14
    Szabadkőművesek 2.02011-02-13
    Szabadkőművesek 1.02011-02-13
    Bilderberg-konteók2011-02-13
    Men in Black2011-02-12
    UFO-konspiráció2011-02-11
    Jim Morrison halála2011-02-11
    Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
    Roswell és az M-122011-02-09
    Bermuda-háromszög2011-02-09
    Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
    Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
    Népek Temploma2011-02-08
    Egy pápa halála2011-02-08
    A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
    A „tökéletes katona”-projekt2011-02-07
    A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
    A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
    Beatles-konteók2011-02-05
    John Lennon halála2011-02-05
    Philadelphia-kísérlet2011-02-04
    Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
    Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
    A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
    A Seuso-ügy2011-02-02
    Titanic-sztori2011-02-01
    Holdraszállás-konteók2011-01-31
    Marilyn Monroe halála2011-01-30

    Innen jöttök