2015-09-10–18:30

Per „Dead” Ohlin halála – 18+!!!

per0Ahogyan azt hűséges olvasóink már észrevehették, a népszerű előadóművészek halálát még olyankor is erőteljes konteóhullámok övezik, amikor az exitus viszonylag természetes (vagy legalábbis ennek látszó) körülmények közepette következik be. Senki ne lepődjön meg tehát azon, hogy ha egy 22 éves zenész olyan körülmények között válik meg a földi léttől, amiket (amint azt látni fogjuk) minimum szokatlannak tudunk csak nevezni, az összeesküvés-elméletek úgy elkezdenek burjánzani, mint egy menekülthullám esetén.

Előre szólok: mai posztunk TÉNYLEG tartalmaz olyan részleteket, amelyek VALÓBAN alkalmasak a köznyugalom és az egyéni lelki béke megzavarására, ezért gyengébb gyomrú kollégák és azok, akik leginkább Oravecz Nóra-idézeteket, vörös rózsákat vagy tündéri kiscicás képeket szoktak megosztani, most inkább fejezzék be az olvasást. Szoptatós anyák is nézzenek átmenetileg valami nyugalmasabb elfoglaltság után. Komolyan beszélek.

Nem tudom, a hozzám hasonló zeneművészeti analfabéták mennyire vannak képben azzal, amit death metálnak (deathmetálnak) nevez a műértő közönség. Bevallom, nekem utána kellett olvasnom. Hogy ezt az erőfeszítést megspóroljam azoknak, akik megelégednek egy rövid ismertetővel, először is foglaljuk össze, hogy melyik műfajban volt dm1állítólag nagyon penge mai főhősünk, a svéd Per Yngve Ohlin, akinek önmaga által választott művészneve (dead = halott) már első blikkre is arra enged következtetni, hogy ez a fiú nem kifejezetten az életöröm krónikása volt.

Death metal: a (szerintem viccesen) a könnyűzenei műfajhoz sorolt metálzene extrém alfaja, melynek hangzását elsősorban az erősen torzított gitárriffek, az intenzív dobmunka és a nem ritkán 120 decibel feletti hangerő jellemzi (bármit is jelentsen az erősen torzított gitárriff vagy az intenzív dobmunka). Az énekhangot gyakran a halálhörgés és a különböző, általában velőtrázó sikolyok helyettesítik, ami pedig a dalszövegeket illeti, a Zombi apokalipszis bármelyik élőhalottja zavarba jönne, ha nyilvánosság előtt ezeket ki kellene ejtse a már kicsit rothadó száján. A műfajban utazó együttesek tagjai fellépéseikhez előszeretettel öltöznek olyan jelmezekbe, amelyek láttán egy ördögűző azonnal a rózsafűzér és a szenteltvíz után nyúlna, nem véletlen tehát, hogy a Vatikánban nagyon kevés a deathmetál-koncert.

Ennyit a műfajról. Természetesen a kommentek között helyretehettek és kiigazíthattok, tévedni emberi dolog, de nekem kábé ennyi jött le.dm2

Lássuk akkor Per barátunkat, aki a mai, felhőtlennek nem igazán nevezhető szórakozást nyújtja.

1.) Per Ohlinper1

Számtalan híres ember esetében szokták volt azt mondani, hogy felnőtt személyiségének megértéséhez a kulcsot gyermekkorában kell keresni. Nem tudom, ez mennyire helytálló, de ha igaz, akkor Per esete tökéletesen illusztrálja a tételt. 1969 januárjában született a kispolgári Stockholm egyik déli külvárosában. Szülei viszonylag korán elváltak, s Pelle (ahogy a család becézte) néhány havonta felváltva lakott hol az anyjánál, hol az apjánál, ami nagyon megviselte a srácot. Még óvodába járt, amikor súlyos alvászavart állapítottak meg nála: ez az úgynevezett alvási apnoé, ami röviden annyit jelent, hogy alvás közben a garat elzáródik és az ember fuldokolva ébred.

És nem, nincs információm arról, hogy az oviban a koporsó lett volna a jele.

per2A családi visszaemlékezések szerint már alsósként imádta a horrorsztorikat, s amikor kortársai Miki egér vagy Bambi történeteit falták, ő inkább a láncfűrészes megoldásokat bemutató képregényeket bújta a paplan alatt. Fura gyerek volt, valljuk be, és nem csodálkozunk olyan nagyon, hogy – mivel jócskán kilógott a svéd jóléti társadalom langymelegében lubickoló gyerekek közül – osztálytársai nemcsak kiközösítették, hanem alkalomadtán jól meg is gyepálták. Korcsolyázás közben, úgy tíz éves korában beszakad alatta a tó jege, a lépe is megrepedt, s a belső vérzését alig tudják csillapítani. Amikor kihúzzák, már a klinikai halál állapotában van, de a mentők csodát tesznek és visszahozzák az életbe. Később erre az esetre úgy emlékszik vissza, hogy csodálatos alagútélményben volt része, és szíve szerint inkább odaát maradt volna.

Az egyik testvére szerint az ominózus lépszakadás iskolai bántalmazás következménye volt, de történetünk szempontjából tökmindegy, melyik verzió az igaz.

Innentől fogva kezd el még jobban érdeklődni a halál iránt, s ekkor nevezi el magát Dead-nek. Az elmúlás iránti érdeklődése per3olyan intenzív, hogy az egyik, róla cikket író zsurnaliszta szerint Perre időnként rátört az úgynevezett Cotard-szindróma, vagyis ilyenkor az volt a meggyőződése, hogy ő már gyakorlatilag halott.

Még nincsmorbid 18, amikor Stockholmban megalapítja a Morbid nevű együttest (nem, nem Mozartot játszottak és nem is Chopin-etűdöket), de a babérkoszorúk nem akarnak záporozni, noha a srácok tényleg mindent megpróbáltak. Úgy egy év múlva barátunk már kicsit csalódott, ő gyorsabb karrierre számított (emlékeztetőül: ekkor sincs még tizenkilenc éves), ezért körülnéz a metálpiacon és feltűnik neki egy norvég zenekar, a Mayhem, melynek munkássága minden szempontból megfelel Per kényes zenei ízlésének.

A Mayhem eleinte Black Sabbath-, Motörhead- és Venom-számokat játszott, de számos sikeres koncert után 1987-ben már saját lemezt is kiadnak.

A szakma belső legendáriuma szerint Per a Mayhem vezetőjének, a sokatmondó Necrobutcher nicket mayhemviselő basszusgitáros Jørn Stubberudnak küldött motivációs levél és bemutatkozó hangszalag mellé egy keresztrefeszített egeret is csatolt. Úgy látszik, tényleg igaz a metálkörökben közkedvelt mondás, mely szerint egy keresztrefeszített egér többet mond ezer szónál, mert Necrobutcher megérzi a rokonlelket, s rögtön meghívja Ohlint a kies Langhusba, s Dead – egyfajta gazdasági bevándorlóként – hazát és szívet váltva 1988-ban Norvégiába költözik.

2.) A Mayhemben

A zenekar frontembereként Per tényleg mindent mayhem2megtesz annak érdekében, hogy a maximumot hozza ki magából: a metálzene történelmében elsőként ő használt olyan test-és arcfestést, aminek következtében valóban úgy nézett ki, mint egy oszlófélben levő hulla. Fellépései előtt jelmezét több napra elásta, majd közvetlenül a koncert előtt szedte ki a föld alól, hogy az úgy álljon rajta, mint ahogyan azt elképzelte. Döglött állatokat tartott napokig nylonzacskóban, majd a performansz előtt és alatt per4szagolgatta a produktumot, hogy ihletet kapjon és a megfelelő hangulatba ringassa magát. Az sem volt szokatlan lépés részéről, hogy előadás közben késsel vagy üvegdarabokkal megvágta magát, extázisba kergetve a koncertek közönségét. Az ál-rajongók kiszűrésére és eltávolítására néha vért fröcskölt és rothadó húsdarabokat, disznó- és birkafejeket hajigált a nézők közé, majd elégedetten figyelte, amint a gyengébb idegzetűek pánikszerűen távoznak.

Azt hiszem megegyezhetünk abban, hogy még a legnagyobb ellenségei sem vádolhatták azzal, hogy félvállról vette a művészetet és csak tessék-lássék módon tette oda magát.

3.) Per halála

Nem tudom, olvasóink hogy vannak vele, de ami engem illet, egy vallomással tartozom: zombinak öltözve még soha nem dobáltam színpadról büdös húst a hallgatóságomra. Ennek ellenére úgy vélem, az iméntiekben felvázolt körülmények közepette lebonyolított koncertek elég kimerítőek tudnak lenni, nem meglepő tehát, hogy rekreációs célokra a Mayhem egy hétvégi házat tartott fenn, ahová a tagok visszavonulhattak, ha két fellépés között egy kis feltöltődésre vágytak. Ezt az erdészlakot Dead is gyakran látogatta, olykor egyedül, máskor pedig cimboráival közösen.trió

1991 tavaszán hárman is a kikapcsolódás ezen formáját választották: Deaden kívül Jan Axel Blomberg, az együttes Hellhammer néven futó dobosa, valamint az Euronymous becenevű Øystein Aarseth (a Mayhem társalapítója, gitáros), akivel főhősünknek nem volt felhőtlennek nevezhető viszonya. Ezt mondjuk meg tudjuk érteni, hiszen Euronymous olyan dolgokra is vetemedett, amik joggal borították ki Deadet: például szintetizátoron is játszott néha langyos, dallamos zenét, márpedig Per Ohlint ennél jobban talán csak a madárcsicsergés zavarta (vagy Zámbó Jimmy tetszőleges száma, de ez utóbbihoz nem volt szerencséje).

Szóval ’91 áprilisában vagyunk, a három zenész együtt tölti a jól megérdemelt pihenés napjait. Délelőtt Hellhammer és Euronymous elmennek bevásárolni a közeli faluba, Kråkstadba (biztosan kifogyott a hűtőből az alkoholmentes sör és a salátalevél), egyedül hagyván Pert. Amikor Euronymous délután egyedül visszaér (Hellhammer szerintem megvárta az esti misét), a bejárati ajtót zárva találja. És innen az ő beszámolójára vagyunk kénytelenek hagyatkozni, mert nincs más tanú.mayhem3

Szóval Euronymous kolléga visszaér, bemenne a házba, de nem tud. Kopogtat, kiabál, de semmi reakció. Körülnéz, felfedez egy nyitva hagyott emeleti ablakot, és mivel őt sem tésztából gyúrták, fogja magát és bemászik rajta.

Odabent a nappaliban olyan kép fogadja, ami nyugodtan lehetne egy Mayhem-koncert plakátján is: minden vérben úszik, a földön euro1ott hever Dead teteme, a torka és a csuklója elvágva, mellette egy vadászkés. Ha esetleg az újraélesztés gondolata meg is fordult volna a fejében, gyorsan le is tesz róla, mert a holttest elég rossz állapotban van: egy sörétes puskából (ami szintén ott található) közvetlen közelről még arcon is lőtték. Illetve hát a hivatalos verzió szerint arcon lőtte magát, miután a torok- és csuklóelvágás ezek szerint nem hozott elég gyors eredményt, Per pedig köztudottan türelmetlen fickó volt.

Euronymous kicsit megtorpan, de a deathmetálos énje villámgyorsan úrrá lesz a pillanatnyi gyengeségen: fényképezőgép után néz, de mivel nincs kéznél, visszasétál a faluba, a vegyesboltban vásárol egy eldobható fajtát, visszaballag és készít jó néhány fotót a vértől csicsegő helyszínről, és ha már ott van, magáról a testről is, miközben – a művészi hatás kedvéért – átrendez néhány dolgot a szobában, kicsit megváltoztatja Dead holttestének helyzetét, ilyen apróságok. És hát persze, hogy kicsit nagyon véres lesz.

Utólag olyan hírek is denevérszárnyra kaptak, hogy Euronymous (talán a két hónappal korábban bemutatott A bárányok hallgatnak c. filmből merítve ihletet) egy gyors ragut is készített magának a konyhában, mielőtt felhívta volna a rendőrséget. A raguhoz (így a bennfentesek) egyenlő arányban használt friss ropogós zöldségeket, valamint azokat az agyvelődarabkákat, amiket a szőnyegről szedegetett össze.

A sörétes puska nem játék ám.

A ragut később tagadta, azt azonban elismerte, hogy Dead koponyájának szilánkjait azért összeszedegette, amíg a zsarukra várt. Ezekből később nyakláncokat készített, amiket „arra érdemes metálzenészeknek” ajándékozott, a fotók közül az egyiket pedig az 1995-ben kiadott Dawn of the Black Hearts című album borítójára is rátette, a rajongók nagy örömére.lemez

Amint arra már céloztam, a hivatalos vizsgálat megállapításai szerint Per „Dead” Ohlin öngyilkos lett. A halottkémnek nem igazán kellett bizonygatnia a véleményét, gondolom simán csatolt egy Mayhem koncertfelvételt a jelentéséhez.

4.) Per halála után

Úgy tűnik, az erdei házban történtek egy egészen kicsit még a keményvonalas deathmetálosokat is megérintették. Lehet, hogy Necrobutcher (a Mayhem góréja) is puhult egy kicsit, mindenesetre összerúgta a port Euronymous-szal és egy időre ott is hagyta az együttest. Aztán megint összeálltak (a hivatás az hivatás), de 1993-ban Euronymous is gyászos véget ért: Oslóban, egy szó szerint késhegyre menő vita alatt vargaz egyik zenésztársa, bizonyos Varg Vikernes 23 (huszonhárom) szúrással halálra késeli. A Mayhem tovább folytatta: kemény koncertek, haláli szövegek, templomok felgyújtása, business as usual. De ezzel mi már nem foglalkozunk, csak még annyit említünk meg, hogy még mindig koncerteznek, s tagjaik közé sorolják Csihar Attila honfitársunkat is, akinek kiemelten jó egészséget és a szemnek is tetszetős maszkokat kívánunk.metallica-konteo

5.) A konteók

Olyan túl sok verziót nem sorolunk most fel, de ezt nem tiltjuk meg nektek: a hozzászólások között bővíthetitek a lehetőségeket, s ebben kiemelten számítunk a műfaj rajongóinak szaktudására és esetleges háttérinformációira. A hivatalos verziót (az állandó halálvágy általi öngyilkosságot) most nem tárgyaljuk, csak megemlítjük, hogy még búcsúlevél is volt, amit Per úgy kezdett, hogy „Bocs a sok vér miatt…”.

5.1.) Øystein „Euronymous” Aarseth

Gondolom nem meglepő, hogy ő az első számú gyanúsítottunk. Nem kell egy Columbo hadnagynak vagy Miss Marple-nek lennünk ahhoz, hogy az általa előadott sztori hallatán egy kicsit (?) kételkedjünk ennek euro4valószerűségében. Euronymous bizony többször is balhézott Perrel, nem nagyon csípték egymás buráját, s amikor visszatért a faluból, úgy gondolta, hogy itt az idő dűlőre vinni a dolgokat. Hogy első körben csak verekedtek-e, vagy rögtön a lényegre tért, a fene se tudja, mindenesetre ügyesen kihasználta áldozata előéletét, a koncertekenscand (és azokon kívül) évek óta mutatott morbid mániáit ahhoz, hogy a hivatalos szervek egy pillanatig se tételezzenek fel idegenkezűséget.

5.2.) A féltékeny szakma

A black- és a deathmetál a nyolcvanas évek végén kezdett igazán magára találni, ráadásul ott fent Skandináviában tökéletes táptalajra talált (aminek történelmi, társadalomlélektani és elmekórtani okait most nem boncolgatom, talán majd ti kitértek rájuk a kommentekben). A lényeg: a műfaj egyre több rajongót szerzett, egyre több zenekar próbálta meglovagolni ezt a hullámot, s Deadnek is egyre több irigye támadt, mígnem az egyik kifigyelte a tökéletes alkalmat és ki nem végezte a svéd megélhetési menekültet.

5.3.) A Mayhem

Lássuk be, Dead halálánál (de főleg ennek körülményeinél) jobb reklámot elképzelni se nagyon lehet egy blackmetál bandának. A csapat megtervezte, Euronymous végrehajtotta, a MHszekér meg futott tovább, s fut a mai napig. A hóhértól megszabadultak (lásd az 1993-as késelést), mindenki hepi, s Per Ohlin története még vagy tíz évig olyan koncertlátogató-mágnes lesz, ami garantálja a Mayhem népszerűségét és gazdaságosságát.

5.4.) A sátánistáksat

Az extrém egyház valódi tagjait mindig is zavarta, hogy ezek a metálos csávók felhasználják az ő szimbólumaikat, noha a legbenső meggyőződés hiányzik belőlük (legalábbis a frankó sátánhívők szerint). Tűrték, amíg tűrték, aztán simán kivégezték szegény Pert. A gyilkosság helyszínén általuk elhelyezett szimbólumokat (amelyek nyilvánvalóvá tették, hogy ők az elkövetők) Euronymous még a rendőrség megérkezése előtt eltávolította, mert attól tartott, hogy a rajongók beszarnak és már nem fognak Mayhem-koncertekre járni, tartván a sátánisták bosszújától.

5.5.) Szélsőséges keresztények

Szimbólumaik (kereszt, töviskoszorú, papi ornátus, stb.) és szertartásaik következetes és folytonos megbecstelenítése kiverte a biztosítékot a keresztényeknél is, akiket tévedés egy egységesen birkatürelmű, bárgyú, tehetetlen csoportnak tartani. priestAz egyik fundamentalista csoportjuk megelégelte Dead három éven át tartó ámokfutását a Mayhem színeiben és a tettek mezejére lépett. Abban reménykedtek, hogy az eset után a deathmetálosok visszavesznek az istentagadó lendületből és ha félelemből is, de mégiscsak jó útra térnek. Hát ez bizony nem jött be.


Utóirat: máris megkaptam, hogy a Mayhem az blackmetál és nem deathmetál. Elnézést a minden bizonnyal óriási tévedésért, egyes források death-nek, mások blacknek írták, a fene se gondolta volna, hogy ezek ilyen mást jelentenek. Mégegyszer elnézést, tehát a Mayhem BLACKmetál!

Ha vannak további ötleteid, érdeklődve várjuk őket a hozzászólások között. És ha nálam jobban ismered ezt a szubkultúrát (ami – valljuk be – azért nem egy lehetetlen küldetés), csepegtess még egy kis infót. Addig is szavazzunk (három opciót jelölhetsz meg), s közben hallgassuk meg mondjuk Pap Ritától a Csodacsacsit!

Kategória: EgyébCímkék: , , ,

110 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 110. déjvid — 2022-03-22 21:45 

Euronymus (Øystein Aarseth) ma lenne 54 éves 🙂

 109. déjvid — 2020-05-21 16:07 

Egyébként készült róluk film is: https://www.imdb.com/title/tt4669296/

Még nem láttam 🙂

 107. SLC — 2016-10-01 19:01 

@miazhogynagyonis: Szívesen 🙂
Bár ahogy elnézem, a link eléggé szétesett az eredeti hozzászólásomban.

 105. miazhogynagyonis — 2016-10-01 16:18 

@SLC:

Innen és pont egy éve találtam rá a Babymetelra.
Azóta csak őket és SG-t hallgatok.
thx

 104. gigabursch — 2016-05-04 07:39 

Egy kis indexes felvilágosítás a stílusról és a környezetéről.

http://divany.hu/2016/europa/2016/05/03/itt_az_ideje_hogy_megismerkedjen_a_norvegok_leghiresebb_zenei_stilusaval/

Igazában kihagyták a szoros versenyt a svédekkel és a finnekkel, de nézzük el nekik.

 103. ajcrowley — 2016-04-14 15:27 

Mayhemre (gondoltam megnézem, milyen zenét is játszanak) a Spotify feldobta a Behemoth-ot. Köszi, már vagy egy órája ezt hallgatom. Érdekes.

 102. kaffer — 2016-03-17 13:23 

A legújabb black metal video.
Látszik a fejlődés? 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=Yv-oC5zCwn8

 101. SLC — 2015-12-05 11:49 

@SzJoe: A nyolcvanas években egy osztálytársam öngyilkos akart lenni, és összevagdalta a karját. Emlékszem, már akkor kitárgyaltuk, hogy ha IGAZÁN meg akart volna halni, akkor hosszában vág, nem keresztben, vagyis több mint 25 éve is közismert volt a fiatalok körében a módszer. Arról persze nincsenek adataim, hogy a sikeres falcolásoknál milyen arányban használták a különböző vágásmódokat.

 100. kuklopsz — 2015-12-04 09:31 

Ezen a videón látható főhősünk és a faház:
http://www.youtube.com/watch?v=POFvu9g9JVs

 99. chph — 2015-09-29 15:50 

Hm, én annyit tennék a metál témához:

– Metált bírod?
– NEM!

Igazából érdekes sztori, de hiányérzetem van

 98. SzJoe — 2015-09-28 22:12 

@rammjaeger:
Sajnos nem tudom a választ, nem láttam a jegyzőkönyveket és jelentéseket, azt pedig nem hiszem, hogy kiadnák nekem… Ebben is kénytelenek vagyunk a Mester kutatómunkájának eredményére hagyatkozni! 😀

@alien576:
Üdv!
1. A kép nagyon rossz, de az látható, hogy a fegyver csöve valahol a kéz és a kék ruhadarab alatt van, és nem látszik a torkolata.
2. Teljes mértékben igazad van!
3. Így lenne, de akkor szinte semmi sem maradt volna a fejéből. Egyszer majd nézz meg egy sörétessel öngyilkolt pácienst, a feje hiányzik mindnek, illetőleg fel van fröccsenve az alany mögé/fölé, kb. cseppfolyós állapotban. A falcolást pedig csak a kétezres évek környékétől húzzák hosszában, addig a keresztbehúzás volt az elterjedt. Ebben is az internetnek van hatalmas szerepe, mint oktató médiumnak. De azt is érdemes megnézni, miket vág át a csóka hosszanti vágással. Garantálom, hogy bárhogy is falcolsz, puskát már nem sütsz el úgy, ahogy a páciensünknek tulajdonítják!

 97. alien576 — 2015-09-24 00:09 

nos, ha már név szerint említve lettem, pár dolgot ismét hozzáfűznék, jelesül a fegyverhez…

1. a rossz minőségű képen látható fegyver nagyon rövid csövű, konkrétan éppen csak elér a cső az előagy végéig, de mivel az előagy vége világosabb és egyenes, szerintem levágták…
2. természetesen nem csak leghosszabb csővel léteznek „vadászpuskák”, a legtöbb gyártónál legalább 4 gyári csőhosszból választhaszt, és akkor még a skeet, és egyéb sport puskákról nem is beszéltünk…
3. egyik kéz a csövön, másik az elsütőn, nagyjából minden szokványos méretű fegyverrel végrehajtható, egy tényleges öngyilkos pedig nem keresztbe vágja fel az ereit(és az inakat), babra meló, ha meg nem túl mély akkor túl lassú, és megmenthető, hanem az ereit hosszában…

most hirtelen nem jut más a fejembe… 🙂

 96. ironfist — 2015-09-23 19:14 

@rognork:

Igen, hát mikor kijött az All Shall Fall az Immortaltól, mindenki úgy gondolta, hogy „Na, ez igen, ez minőségi klip”, jó a minősége, jól össze van rakva, új albumról van, és nem is nevetséges. És a zene is tök jó.
Aztán érkezett egy komment, ami a porig rombolta az összes dícséretet, amit valaha az Immortal kapott. 😀


„needs moar wizard hat…”

XD

 95. ironfist — 2015-09-23 19:02 

Üdv!

Tiboru! Először is bocs a sok vér miatt 😀 (bocs, de hosszú leszek. 🙂 )
Láttam, sokan kijavítottak, hogy a Mayhem nem death, hanem black metal, és ez igaz is, és tudom, hogy elfogadtad, csak ma, mikor írtam, még mindig death metal volt írva. 🙂
Egyébként Wiki bácsi szerint a következő a különbség:

Death:
„A death metal szembetűnő stíluselemei a mélyebben hangolt gitárokon játszott, erősen torzított, disszonáns gitárriffek[6] és a mélyhangú hörgés használata a hagyományos énekhang helyett. Utóbbi a zene erőszakos vagy éppen ominózus hatását hivatott erősíteni.[7] A dobmunka általában gyors, intenzív és technikás, gyakori a „d-beat” és „blast beat” alapritmusok folyamatos használata. A death metal zenészek elvetik a hagyományos verzére és refrénre épülő dalszerkezetet, a dalok sokszor fokozatosan bontakoznak ki egy-egy témából, de jellemzőek a hirtelen tempóváltások, és bonyolult ritmusképletek”

Black:
„A black metal zenét szinte kizárólag károgva, vagy ahhoz hasonlóan üvöltve, hörögve adják elő, de a meglehetősen ritka, tisztán kiénekelt dalokra is a félelmetes, bizarr, groteszk megszólalás jellemző.
A basszusgitár általában alig hallhatóan, a háttérbe keverve a gitár dallamát követi. A dob jellemzően egyszerű, gyors és monoton blast beat.
A zenék tipikusan nyers, éles és fenyegető gitárhangzását intenzíven betorzított gitárokkal és sokszor a felső tartományokban játszott disszonáns hangzatokkal hozzák létre. A riffeket a death metalhoz hasonlóan sokszor tremolo pengetéssel játsszák, de a témák és a dalszerkezet jellegzetesen egyszerűbb és monotonabb.
A norvég zenekarok (köztük is a Burzum) hatására a black metal a hangszerhasználattal szemben a kisugárzást, az atmoszférát helyezi előtérbe, ezzel a műfajt az ambient filozófiája felé mozdítva. Kevés zenekar ad elő gitárszólókat. A nyugtalanító légkör létrehozásában több zenekarnál szerepet kap a szintetizátor, melyet a gitárhoz hasonlóan „minimalista felfogással” használnak, de ez nem vonatkozik a műfajhoz csak külsőségekben tartozó szimfonikus black metal zenekarok gazdagon díszített megszólalására.
A black metal szövegvilága az előadók szélsőséges eszmerendszerét tükrözi. Általános az embergyűlölet és a keresztény világ megvetése, de a különböző zenekarok filozófiája vérre menő ellentétben áll egymással. Az előadók egy része ateista vagy antiteista nézeteket vall, míg mások az ősi pogány vallásokhoz vagy a sátánizmushoz fordulnak. A szövegek hangulata gyakran depressziós vagy nihilista. Klasszikus black metal elemek még a természeti motívumok, az évszakok (elsősorban a tél), a mitológia, folklór és a fantasy.”

Na, nem kioktatásként, csak, hogy ha érdekel, ez azért elég röviden, de jellemzi a kettő műfajt.
Viszont szolgálnék némi adalékkal is Varg Vikernes és Euronymus közti kisebb összezördülés témájában.
Nem én írtam ugyan, hanem egy Garael nevű srác, de elég részletes, úgyhogy kielégítő képet kaphatunk a dologról:

„A Burzum story más szemmel

I.

A nyolcvanas évek elején-közepén virágzó metálzene már korántsem volt annyira homogén, mint akár 10 évvel korábban. Az egységesnek tartott heavy metal már nem tudta azt a keménységet és agressziót nyújtani, amit a kialakulófélben lévő szubkultúrák tagjai elvártak: a tempó és a súlyos riffek fokozásával, az énekhang extrém irányba eltolásával olyan, addig sosem tapasztalt kemény stílusok jöttek létre, mint a thrash, és a többé-kevésbé abból kinövő death metal. Mivel ezeknek a stílusoknak nem volt annyira behatárolható „eszmei iránya”, ezért jött kapóra a már a hetvenes években a Black Sabbath nevezetű angol metal banda által „feltalált” okkultista, a fekete mágiához vonzódó szövegvilág, mely a társadadalmi averzió folytán remekül illett az önmaguk kirekesztettségét értékként hirdető fiatalok zenei elképzelésekhez. Az ehhez társított stílus azonban már némiképp eltért mind a thrash-től, mind a death-től, a Venom nevezetű együttes által világra károgott, a sátánista image-t nyíltan felvállaló, ám azt legtöbbször csak színpadi kellékként „felhasználó” új stílus black metal néven vonult be a rocktörténelembe.

Sajnos a stílus teatralitása valódi újraértelmezőkre akadt egy északi országban, ahol a nemzeti mitológia, és az emberek természetközeli énje – a régi legendákat ráhúzva a keresztényellenesség attitűdjére- egy másfajta, a személyiségbe is beépülő ideológiai-zenei világot produkált, mely főleg a tizenévesek változásra hajlamos pszichéjét és a szélsőséges hangulati elemekre való érzékenységét kihasználva tudott a fantázia és képzelet világából a valóság tömény horrorává válni. Megszülethetett tehát a mai metál színtért is jelentősen befolyásoló norvég black metal, és az a a két együttes, mely aztán évtizedekre meghatározta a blackerek ideológiai, zenei és képi világát.

1984-ben két tizenéves fiatal, Oystein Aarseth gitáros és Necrobutcher basszusgitáros létrehozta a kultikus Mayhem zenekart. Aarseth Euronymus néven lemezboltot is nyitott, mely egyfajta, a vérét az óceánba folyató kreaturaként vonzotta oda a lázadó és unatkozó tinédzser-cápákat, modern fonóként lehetőséget adva a ’black társadalmi életre.” Az együttes másik két tagja, a dobos Hellhammer, és az énekes, a beszédes nevű Dead szintén meghatározó alakjai a black színtérnek. Hellhammer, ki egyedüli blackerként az egész metal birodalomban el tudta hitetni, hogy itt zenéről is szó van,- lévén azóta is a stílusoktól függetlenül az öt legjobb metal dobos között van-, Dead pedig maga volt a gótikus regényekből előlépő nekrofil hullaőr, ki valószínűleg pszichés torzulásából adódóan depreszív hangulatváltozásait a halott dolgokhoz való beteges vonzódásban élte ki. A legenda szerint kedvenc háziállatai rendszerint döglött hörcsögök voltak, a hullaszag elérésének érdekében pedig ruháit viselés elõtt hetekre képes volt a föld alá ásni.

A Mayhem – bár underground körökben ismert lett- kultikus státuszát a hozzá fűződő borzalmas emberi események révén vívta ki. Háromévnyi koncertezés után a valószínűleg bipoláris kedélybetegségben szenvedő Dead egyik hullámvölgye közben puskájával fejbe lőtte magát. Nos, és itt kezdődik az, ami a legrosszabb horrorokat idézi: a holttestet felfedező zenésztársak ahelyett, hogy mentőt és rendőrt hívtak volna, marketing lehetőségként felfogva a tragédiát, lefényképezték a halott társukat, majd némi kóstolót véve a kibuggyant agyvelőből a koponydarabokat öszegyűjtötték, hogy láncot fűzzenek belőlük. Hogy ebből mi igaz, és mi nem, nehéz lenne eldönteni, mindenesetre a szörnyű fotókból egy felbukkant egy későbbi Mayhem kalózlemez borítójaként .

A sztori első felvonása ezzel zárult, hogy a leereszkedő föggönyt egy másik tizenéves, az Oslo-ba érkező Vark Vikernes, vagy ismertebb nevén Count Grishnackh húzza ismét fel. Vikernes, ez a magába húzódó, a valóság elől gyakran a saját maga által kreált mítosz világba menekülő, zavart ideológiai univerzumot felépítő tinédzser,- ki egyébként akaratos, zsarnokoskodó személyisége által nem tudott olyan „krétakört” teremteni, mint Euronymus- alapította meg egyszemélyes formációját, a szintén kultikussá váló Burzumot. A fojtogatónak érzett szűk környezetét elhagyó Varg-ot Euronymus vette a védőszárnyai alá, és mivel a rendőrségi zaklatások miatt a basszgitáros is kiszállt a bandából, Varg lett a következő Mayhem album basszgitár részeiért a felelős. A sztorinak itt aztán magyar vonatkozása is akad, a végül is csak 1994-ben megjelenő album énekese ugyanis hazánk talán egyetlen világ – de legalábbis európai hírnevet szerző metál énekese, Csihar Attila (Bár furcsa leírnom annak az underground stílusnak az esetében a világhírű jelzőt, mely zsigerből elutasít mindent, ami mainstream, vagy túllép a stílus maga által kreált szűkreszabott keretein).

A két élénk fantáziájú, és a keresztényellenesség szerepében tetszelgő fiatal kihasználva a stílus ideológiájában rejlő lehetőségeket, egy új mozgalmat elindítva került be a norvég kriminalisztika esettanulmányai közé. Közel egy év alatt harminc templom felgyújtásában segédkeztek, hol ideológiai síkon, hol saját kézzel. A nyomok végül is elvezettek hozzájuk, melynek folyamodványként Vikernest letartóztatták, majd hathétnyi fogvatartás után szabadon engedték.

S jöjjön a harmadik felvonás: a szabaduló Vikernes, és Euronymous közötti viszony annyira megromlott – ne feledjük, két tizenévesről volt szó, kik a saját magukra kényszerített szereptől megrémülve, és az elszabaduló eseményekkel szembesülve talán akkor döbbentek rá, miszerint ebben a világban nem lehet-létezhet barátság- , hogy mindkettőjük fejében érlelődni kezdett az egykori barátság romjaiból építkező gyilkosság gondolata. 1993 augusztus 10-én éjjel Vikernes és barátja, Snorre Ruch felkereste Euronymoust, hogy tisztázzák viszonyukat. A pánikba esett gitáros nekitámadt Vikernesre, aki készülve erre, a magánál hordott késsel, 29 szúrással végzett a már menekülő ex-társsal. Mindkettejüket letartóztatták, jóllehet Vikernes önvédelemre hivatkozott, mondván hogy ha nem õ lép elõször, akkor Euronymus öli meg õt, a bíróság 21 éves börtönbüntetésre ítélte .

A per természetesen a média által kellő cirkuszi kísérettel tálalva zajlott a nézők százezreinek szeme előtt. Vikernes alakja egybefonódott a black metallal , lemezei addig sosem tapasztalt példányszámban fogytak. A börtönben Vikernes szabad kezet kapott zenei tevékenységének folytatásához , jóllehet gitárt nem vehetett a kezébe-, melynek eredményeként két lemezt is készített. Személyisége a börtönben tovább „bomlott”, érdeklődése a náci eszmék, a tiszta árja faj dicsőítése, és a judeo-kersztény világ megsemmisítésének igénye felé fordult. Zavaros eszméi egy, a viking mondákon alapuló „tiszta, természeti„ hazát vázolnak, melyben a szőke kékszemű norvégok szabadon elmélkedhetnek az új világ szépségén. (De hogy dolgozni ki fog, arról nincsen szó:D).

Euronymus alakja halála után még inkább felmagasztosult: követői a szokásos pszichológiai reakcióknak megfelelően elbukott messiást látnak benne, kinek haláláért, és a black metal uralma kiterjesztésének megakadályozásáért az áruló Vikernest okolják. A módszerek és a gondolkodásmód persze idomult Vikernes személyiségéhez, a bosszú jellege egyet jelenthet a halállal.
Lehet tehát, hogy lesz újabb felvonás, és a norvég black metal horror sztori folytatódik? Ki tudja.

II.

A média által nagy port felvert eset ismét hozzájárult a metálzenével kapcsolatos társadalmi attitűdök felerősödéséhez, a zene, sátánizmus és társadalmi devianciák kapcsolatának egyoldalú vizsgálódásához. Egyesek társadalmi mételyről, mások elszigetelt, de veszélyes jelenségről számoltak be, kiemelve a zene mögötti ideológia társadalomra is veszélyes voltát. De vajon mik lehettek azok a körülmények, motivációk és és ingerek melyek ehhez a gyilkossághoz, és a templomgyújtogatásokhoz vezettek? Vajon pusztán a zenéből áradó „gonosz üzenet” felelős a tettekért? Vagy a black metál ideológiai üzenete hatott az elkövetőkre, esetleg pusztán egy-két fiatal a konformizmus és a legendák utáni fogékonyságot kihasználva tudott a többiekre oly mértékben hatni, ami végül is ezeket a cselekedeteket indukálta? Vagy talán ennél mélyebb, kulturális-történelmi gyökerei vannak a megtörtént magatartásformának?

1. Történelmi- kulturális háttér

Az európai nemzetállamok kialakult „társadalmi énképében” mindig nagy szerepet játszott a történelem, illetve az abból származó eredet-tudat, melynek irodalmi kifejeződése a nemzeti eposzokban, regékben és mondákban nyilvánult meg. Ez a kép mivel absztraktált formában egyfajta magzati állapothoz történő vágyódás igényét fejezi ki ,általában egy olyan – idealizált, és mély kulturális kötődésű- világot jelenít meg, melynek értékrendszerében jó és rossz tisztán elkülönül egymástól, s olyan hősöket teremt, melyek túl az azóta megváltozott értékeken a nemzeti lét atyjaivá – ezáltal „romantikus hőseivé, és mitologizált alakjaivá válnak”. Az ő életterük egy olyan ,azóta letűnt világot jelenít meg, amiben ismeretlenek a jelen társadalmának összetett problémái, az indivídum pedig maximálisan kiélheti szabadságigényét. Fokozottan igaz ez az északi népeknél, ahol a markáns viking mitológia részletesen kidolgozott világa egy letűnt kor történelmileg is igazolt dicsőségével párosul, s melyben megtestesült az északi népek természettel való kapcsolatának szintén idealizált jellege (Idealizált, hiszen míg a keleti népek a természettel való komplex harmóniára, addig az európai népek a természet emberi akarat alá gyűrésére törekedtek. Természetesen a zord északi körülmények között az emberi csoportok sokkal jobban függtek a természettől, mint délebbi társaik, ezáltal természetes környezetüket jobban is ismerték. Ebből fakadt az északi népek panteisztikus, természetközeli életfelfogása). Olyan, nosztalgikus érzéseket keltő világ ez, melyben a panteizmus együtt él a természeti istenek imádatával, s ahol a kereszténység térhódítása egy teljes társadalmi paradigmaváltással, a múlt értékeinek abszolút negációjával párosul.(Nagyon szemléletesen elevenedik meg a keresztény értékek elterjedésének hatása az Excalibur mondakörében, ahol Merlin testesíti meg az ősi druida világot, melynek azonban Arthur keresztény világában már nincsen igazán helye.)

Mivel ezek az attitűdök áthatották a népi mitológiát és a meséket, az arra fogékony gyermekek világképébe mélyen rögzült ennek az idealisztikus, ilyenfajta ábrázolásában sosem létezett világnak a normarendszere és burkolt keresztényellenessége. A gyermeki tudat az első pár évben nem igazán tudja elválasztani a mesét a valótól, a regékben történteket valóságként éli meg, mely a későbbi személyiségfejlődésére is kihathat. Emellett a mitológia idealizált hősei remek példakép lehetőséget teremtenek azoknak a kamaszoknak, akik a felnőtté válás közepette nem találják meg saját szüleikben, esetleg környezetükben a követendő mintát, és örömmel nyúlnak a mitológia által nyújtott idealizált normarendszerhez. Vikernes és társai – valószínűleg természet adta személyiségjegyeiknél fogva az átlagnál nagyobb képzelőerővel, fantáziával, illetve érzékenységgel bírtak – fogékonyakká válhattak a mitológia által közvetített értékekre, melyben a valóság frusztrációi nem érvényesültek, melyben megtalálhatták azt az idealizált hősképet, amire alakuló személyiségüknek szüksége volt. Ennek pedig hangsúlyos szerepe volt a kötöttségeket megtestesítő, az indivídumot háttérbe szorító kereszténység értékeinek tagadásában, egy konkrét, a kereszténységet támadó és elutasító szubkultura létrejöttében s a kereszténység intézményében téglaként funkcionáló templomok felgyújtásában.

2. A black metal szubkultura

A szubkultúra nem más, mint az értékek és normák rendszere, melyet egy bizonyos társadalmi csoport általánosan elismer és amely részben eltér a hivatalos kultúrától. Az eltérés fogalmában azonban meghatározó szerepe van a konfliktus elemnek, vagyis a szubkultúrák nemcsak eltérnek a hivatalos kultúrától, de látens vagy manifeszt módon konfliktusban is állnak vele. Ilyen módon lehet valamilyen deviáns csoport, de avantgatgade vagy underground művészeti csoport is. A konfliktus adódhat a hivatalos kultúra által közvetített értékek teljességének, vagy részének megkérdőjelezéséből, bírálatából, illetve elutasításából, egy egyéni értékrendszer középpontba állításából, és ennek kifejezéséből, valamint kölünböző, ezen alapuló cselekvési fajtákból.

Ezen meghatározás alapján a black metal- ez a metalon belül is markánsan elkülönülő, konkrét ideológiai jelleggel bíró stílus – olyan szubkultura, melynél a konfliktus forrása a globalizálódó és keresztényi értékeket társadalomszervező erővé előléptető világgal való szembefordulás, az „ősi” – az előző részben említett idealizált értékek előtérbe helyezése, ezzel együtt a Ti és Mi kategorizálásából adódó kirekesztettség tudatának felvállalása, ahol a kirekesztettség a szubkultura egyik kohéziós erejévé, és értékformáló elemévé lépett elő. Nem véletlen, hogy ez az eszmerendszer főleg a fiatalokat érintette meg: egyrészt a konvenciókkal való szembenállás eszményével könnyebben tudnak azonosulni, mint a társadalmi szocializációban már beérett idősebb nemzedék, másrészt a dacos szembenállásból ők próbáltak az extremitás fokozásával új értéket létrehozni. Maga az extremitás aztán egy sor olyan attitűdöt is létrehozott, mely behatárolta a szubkultura nagyságát és elterjedtségét. Olyasfajta belterjes közösséget hozott létre, mely eleve gyanakvással nézte a szubkultura növekedését, ezáltal olyan ellenségképet is konstruál, melybe önnönmaga is beletartozik. Mivel az uralkodó értékrendszer ellenesség a szubkultúra egyik szervezési eleme, ezért az underground státusz fenntartása olyan szándék, mely egyben be is határolja a szubkultúra létét, és paradox módon a sikerességet csak a szubkultúrán belül képes elismerni. Ez a reakció egyfajta ösztönös védekezés a szubkultura fenntartása érdekében: hiszen ha egy szubkultúra bizonyos szelektált stílusbeli újításait (pl. ruházat, zene, argó) a népesség egyes szegmensei magukévá tehetik,- illetve vállalkozók kereskedelmi forgalomba bocsáthatják, hogy a domináns társadalom szélesebb köreiben is elterjedjen,- akkor ezen folyamat során veszíthetnek megkülönböztető és extrém jellegükből- ami a blackmetal esetében a csoportkohézió legfőbb eszköze.
A black metal bizonyos szinten megmaradt az önkifejezési forma egyéni és extrém – ám még művészi keretek közé szorítható formájában, ám Vikernesnél és társainál ez az attitűd tartós személyiségi vonássá rögzült, olyan tokká, mely magába zárta az egyént: minden megnyilvánulása egyetlen meghatározó szerep követelményeihez igazodott s csakis annak összefüggésében nyerhetett értelmet.”A szerep elfogyasztotta viselőjét”.

3. Vikernes és a szubkultura

Sokan mondják, Vikernes pusztán manipulálta a tömeget, és maga sem vette komolyan a black metal zenében és szóban hirdetett eszmeiségét, azonban ez nem igaz. Egyrészt tinédzserként nehezen hihető, hogy egyfajta váteszként, és a szubkulturán is felülálló konspirátorként ilyen fejlett ember- és szervezési ismerettel rendelkezett volna, másrészt – jóllehet gyilkossága puszta önvédelem volt (naplója szerint),- ám maga a tett egy olyan értékrend elfogadásán alapszik, melyben a problémák, ’az eszme fenntartásának’ módja erőszakos úton megoldhatók. (Hiszen azért ment el Euronymous lakására, hogy tisztázza azt a feltevést, miszerint meg akarják ölni, és ösztönös reakciója Euronymous reflexcselekvéseire azt mutatják: szemernyit sem kételkedett áldozata gyilkossági szándékaiban, és szemernyit sem habozott kést használni ennek elkerülése végett.). Maguk az események tehát egy olyan személyiséget mutatnak, mely azonosult a szubkultura által megkövetelt szereppel. Az persze elképzelhető, hogy ha nem is játékként, de nem is személyiségformáló erőként indult az egész „mozgalom”. A blackmetal közösségi szocializációjában azonban az egyén kiléphetett saját, társadalmilag elvárt szerepköréből és kvázi autonimitást élvezve felelősség nélkül cselekedhetett. A társadalmi viselkedés-ellenőrzés megszokott, szüntelen önkontrollt és önreflexiót igénylő keretei közül való kilépés igényét a zaklatott lelkiállapot – melyet a zene és a látvány elsőrangúan támogat- felerősítette. Ha azonban a tömeget megtestesítő szubkultura tartósan foglyul ejti az egyént, és az egyéniség vesztés tartós lesz, akkor létrejönnek az ún. fanatizálódás jegyei, ami Vikernes-nél és társainál megfigyelhető volt. (Erre utal az az urban legenda is, hogy ettek halott társuk agyvelejéből.) Vikernes tehát lassan sodródott bele abba a folyamatba, melynek vége a gyyilkosság lett. Ebben a folyamatban persze a kívülálló tömeg – a haivatalos kultúra- válaszreakciói is belejátszottak, melyek negatív visszacsatolásuknál fogva méginkább erősebbé tették a szubkultúra kohézióját, s mintegy elvárásként szuggerálták bele a fiatalokba a „rosszfiú image”- ből fakadó bűncselekményeket, amelyek a vallásellenesség köntösében a templomgyújtogatásban nyilvánultak meg.

4. Vikernes a börtönben, a black metal zene szerepe a történtekben.

Vikernes személyisége a börtönévek alatt, illetve a médiacirkusz hatása miatt méginkább eltorzult.A külvilág által sugárzott vezéri szerep – mely ugye abból fakadt, miszerint a média úgy gondolta, a gyilkosság során két potenciális vezéralk küzdött meg a hatalomért- lassan egy – a világot kívülállóként figyelő- minden probléma felett álló prófétai szereppé alakult, melynek táptalaját már nem igazán a viking kultúra természetszeretete, hanem a judeokeresztényi világ tagadása, és elpusztításának igénye váltotta fel. Személyiségénél fogva ösztönösen vonzódott a mitológiához, ám a börtönévek realitása rádöbbentette, hogy az egy végleg lezárult világ, így figyelme a náci-faji eszmék és a germán élettér elméletek felé fordult, melyek torz és inhumán módon, de szintén egyfajta tiszta világot ígértek. Zavaros fejtegetései az elméletéről, illetve magának a blackmetal szubkultúrának elítélése arra vall, hogy identitáskeresése még mindig nem zárult le, valószínűleg tartom gondolkodásának az egyre radikálisabb elméleti irányokba történő elmozdulását az évek során.

S hogy magának a zenének mi a szerepe az egészben? Szerintem pusztán eszköze az emberek bizonyos csoportjainak ahhoz, hogy közös értékrendszert alakítsanak ki. Ez azonban nem csak a black metal folytán valósulhat meg, ilyen alapon a katonai indulókat, vagy a egyes népdalokat is be lehetne tiltani..(S ilyen alapon minden blackmetált szerető fiatal hajlamos lenne a bűncselekményekre) A blackmetál riasztó vizuális megnyilvánulásai olyannyira teátrálisak,illetve túlzók, hogy „vérgőzüknél” fogva elszakadnak a valóságtól, és gyakran önmaguk paródiájába fulladnak ( a Burzum zenéje rám például abszolute semmi hatást nem tett, némi puszta unalmat kivéve, és nem hiszem, hogy a közvetített gondolatoktól egy egészséges fiatlanak vérgőzös és bigottan vallásellenes gondolatai támadnak)..A Norvég black metal hullámban nem is ez volt a társadalomra veszélyes, hiszen a zenét, akárcsak az ámokfutó házikedvencet -nem lehet bűnösnek kikiáltani- ott bizony a „gazdi” felelősségét kell vizsgálni. A nevelés hiányaiból és genetikai örökségből adódó torz ideológia kicsírázásáért csak bizonyos mértékig lehet ezeket az embereket elítélni (természetesen el kell, Vikernest én sem engedném ki soha többet a börtönből): a felelősség nagy mértékben az adott társadalmat, a „hivatalos kultúrát”, és a szerepkényszerítő médiát terheli.

ÍRTA: GARAEL”

 94. outatime — 2015-09-23 05:30 

@LA:

„Valaki, könyörgöm, mondja meg, mi a különbség a black metal és a death metal között. Nekem szerkezettelen hangszernyúzásnak és hörgésnek hangzik mindkettő.”

– semmi. Max a nevuk.

 93. outatime — 2015-09-23 05:29 

@kaffer:

kezdem erteni miert nem fordult – kozel mindenre kiterjedo erdeklodesem – ezen zenei mufajok fele.

Kulonosen nagy elvezet lehet hallgatni egy „horgo” enekest – aki tulajdonkeppen nem ^enekes^ hanem ^horgo^. Azon tunodom hogyan kezdodhet a kottazasa egy ilyen dalnak? A fortissimo gondolom keves, talan a „bene placito / piacere” ( tetszes szerint ) 😀

 92. kaffer — 2015-09-21 17:44 

@LA:

A black matálban az „énekes” károg, míg a death metalban hörög. De ezt általában csak az „avatott fülek” értékelik 🙂

 91. LA — 2015-09-20 23:46 

@necrofaust:
Valaki, könyörgöm, mondja meg, mi a különbség a black metal és a death metal között. Nekem szerkezettelen hangszernyúzásnak és hörgésnek hangzik mindkettő.

 90. rockkatona — 2015-09-18 18:02 

@hitman: Kicsit lengjünk ki, nemzeti rock:
A hun-szittya hősünk megérkezik fehér lovon, Árpád-sávos pajzszsal(immár ez a helyes..), hátán íjjal, majd elkezd mesélni a sárkánynak a régi Nagy-Magyarországról, az elmúlt ezer év szenvedéseiről, a székelyekről, aztán egy ,,Vesszen Trianon” felkiáltással levágja a sárkányt, kiszabadítja a magyar királylányt, majd csodaszép szerelmes mondatokkal elkápráztatja, és feleségül veszi.

Skinhead zene:
Bejön a főhősünk egy Harcos pólóban, hózentrógerben(esetleg terpeszínű nadrágban), nyolc soros, fehér fűzős bakancsban, rasszista és antiszemita dolgokat mond a sárkánynak, aki -liberális lévén- lenácizza, ettől ideges lesz, addig rugdossa, amíg mozog, majd kiszabadítja a királylányt, bedönt pár sört, és miután megbizonyosodott az árja származásáról, elveszi feleségül.

 89. Aborepi Majom — 2015-09-15 22:32 

@maestro:
Köszönöm, amatőr konyhakerubként ezt imádtam. 😀 Vajon a tofu helyettesíthető fetával? Mert rímképletben kijön, de félek, hogy stílusidegen…

 88. kaffer — 2015-09-15 10:01 

Metálban aránylag képben vagyok, a black metálban viszont pont nem annyira, azt csak úgy szőrmentén ismerem. Viszont beszéltem tegnap egy ízig vérig hozzáértővel. Azt mondta, hogy nem az volt a kérdés hogy hősünk öngyilkos lesz e, hanem az hogy mikor. Szerinte egyértelműen öngyilok történt. Ja és van egy svéd ismerőse, aki Dead halála után született pár nappal. Azt gondolja hogy ő Dead reinkarnációja, hasonlít rá, úgy is öltözik és alkalmanként a temetőben alszik Dead sírja mellett… Mondtam is neki, hogy nem haragszom ám meg rá, ha nem mutat be a haverjának 🙂 🙂

 87. maestro — 2015-09-15 09:42 

Azt hiszem ennél aktuálisabb poszt soha nem fog születni ehhez a videóhoz:
https://www.youtube.com/watch?v=CeZlih4DDNg

 86. stoilt — 2015-09-15 09:19 

@norniron:

Ebben teljesen igazad van, hogy ez a jelenség (vagy nem is tudom, minek nevezzem) létezik, rám is érvényes ugyan ez. Viszont attól, hogy egy buliban esetleg szívesen vonaglok David Guetta munkásságának eredményére, vagy ha olyan hangulatom van, akkor teszem azt Eminem kerül terítékre, még nem jelenti azt, hogy teleplakátolom velük a szobám falát. De persze ez csak én vagyok, szerencsére nyomokban sem hasonlítok szerencsétlen Dead-re. Arról nem is beszélve, hogy abban a korban, amiben ő volt halálakor, én már eljutottam arra a szintre, hogy nem akarom minden áron, hogy az öltözékem, lakásom, stb. a zenei izlésemet tükrözze 🙂

@ahmet:

Igen, ez egy lehetséges magyarázat, hogy esetleg nem is az ő szobája. A berendezés engem is zavart kicsit, de láttam már én is kőkemény metálarcok szobáját, bordó padlószőnyeggel, virágmintás ágyneműhuzattal. Az egyszerű magyarázat annyi volt, hogy nem áldoztak ilyesmire pénzt, mert az kellett hullasminkre, bőrcuccokra meg szeszre. Így a szoba berendezése a szülők izlés(telenség)ét tükrözte részben. A poszterek olcsók, így a fal dekoráció okés, de a többi kit érdekel alapon. Bár azt simán elhinném, hogy Per barátunk a szőnyeget is simán kidekorálja vérrel meg egyéb testnedvekkel, földdel-sárral, hogy úgy érezze, hogy a föld alól kel fel minden reggel.
De jogos, könnyen lehet, hogy nem az ő szobája ez, erre nem gondoltam, köszi.

 85. ahmet — 2015-09-15 03:57 

@stoilt: Engem jobban zavar a lila agynemu, meg a lila tapeta. Biztos, hogy ez a sajat agya? Szepen elvagolag vannak a poszterek is…

 84. norniron — 2015-09-15 00:54 

@stoilt:
A zenészek közül soknak meglepő zenei preferenciái vannak a saját műfajukhoz képest magánemberként. Eleve nehéz folyton ugyanazt a stílust hallgatni, néha el kell szakadni tőle, pláne egy olyan zeneileg is szélsőséges stílus esetében, mint a norvég black metal.
A konteóblogon is megénekelt Kurt Kobain például bevallottan szerette a popzenét, pedig a grunge stílus is eléggé komoly elkötelezettséget követelt.
De meglepően sok heavy metal előadó hallgat egyenesen klasszikus zenét. De szerintem ez érthető, azért a sok zúzás-hörgés-dühüdt lábdob nyüstölés mellett időnként fel kell töltődni valami mással is. Még Snoop Dogg is énekelt countryszámot 🙂

 83. stoilt — 2015-09-14 23:18 

Rákerestem eme jobb sorsra érdemes ifjúra a google képkeresőjében.
Az első találat ez:
https://c1.staticflickr.com/7/6119/6208598714_a4bb91a84e.jpg

Ha a szemem nem csal, akkor Per mögött a falakon több Metallica poszter és albumborító is látható (közülük több Cliff Burton-t, a Metallica akkor már valószínűleg elhunyt basszusgitárosát ábrázolja – Burton 1986-ban halt meg, éppenséggel pont Svédországban egy turné úton, buszbalesetben). Helyesebben az ágytámla fölött csak Metallica témájú képek vannak (a bal fölső sarokban lévővel kapcsolatban nem vagyok 100%-ig biztos, de többi tuti). Na most ezt nem azért mondom, mert a Metallica a kedvenc zenekarom a mai napig, de ők azért messze vannak a black metáltól, a sátánizmustól, a hullajelmezektől, rothadó állattetemektől meg az egész őrülettől úgy általában. Messze voltak tőle akkoriban is.
Valahogy nem érzem Perhez valónak.

Persze magyarázat lehetne, hogy abban az időben (80-as éveg vége, 90-es évek eleje) a Metallica volt a világ talán leghíresebb metál zenekara, de azért akadtak akkor már bőséggel az ő izléséhez jóval közelebb álló bandák is.

Ez csak számomra furcsa?

 82. tiboru — 2015-09-14 22:07 

@tiboru:

Na, elolvastam a szócikket és megnyugodtam: se a magyar wikiről, se a norvég blackmetálról nem változott a véleményem 🙂

 81. tiboru — 2015-09-14 22:03 

@eltiron:

Hát most biztos szabadkozásnak tűnik, de én magyar wikipédiát évente kétszer-háromszor olvasok (ha kacarászni akarok a magyar celebek saját magukról írt szösszenetein), és erről a szócikkről speciel fogalmam se volt 🙂

 80. becsuszoszereles1k — 2015-09-14 15:51 

79.@eltiron: Konteos reflexiokent.

Istenuccse, volt humoruk: ” Az album első 1000 példányához bónuszként járt egy öngyújtó a templom képével.” :-/

Beleneztem ebbe a wiki ajanlasba a temaban. Hogy ketotod (2/5)? Am jo, „Legyek az új, az énekes Vazul,”! 😀 [A tovabbi idezetek a wiki szocikkebol valok.]

„Akkor vált igazából közismertté, amikor nagy médiaérdeklődés mellett kiderült, hogy tagjai felelősek két gyilkosságért és több norvég templom felgyújtásáért.” – Pech? Vagy pech. Hat igen, a media arrol is tud, amirol egyaltalan nem, es utana nagy mediaerdeklodest kepes generalni, es ami alhir hallatan elvagolag elcsitul…

Mondjuk nekem eddig norveg zeneszekrol csak az a (virtuoz) hegedus kissrac jutott eszembe, aki megnyerte valamelyik Euroviziot – a nevere sajnos mar nem emlekszem…

” A mozgalom, egy valláshoz hasonlóan, saját ideológiával és erkölcsi világképpel rendelkezett.” – Fiatal ferfiak a’la underground, terjeszteni akarjak a terrort, a gyuloletet es a gonoszt; alneveken, maszk alatt jelennek meg a meloban, a ’90-es evek nagy (oktoberi/novemberi 😀 ) vilagtortenelmi forduloja idejen… – Szerintem csak egy ilyen mondat, mint az idezett, boven begyujthatta Tiboru fantaziajat (mar ha a wikin hajkuraszna poszttemakat…).
De es me’g milyen aktualis veszely ismet, igy a nepvandorlasi krizis idejen!

Nem ugy nez ki, mintha blacke’k inkabb a keresztenyseget tartottak volna satanistanak es nem onmagukat?! Ezt „Dead” szovegiroi cimadasabol gondolom, amiben a katedralist titulaljak satani domnak: ” Vikernes és Euronymous állítólag a Nidarosi katedrálisfelrobbantását tervezték a Mayhem-album, De Mysteriis Dom Sathanas…” – Aztan, hogy ez az o” szemszogukbol, vagy a vallasok (egyeb eszmei vonulatok, etc.) szemszogebol satanizmus-e, na, ez rendesen osszezavarhatja a kerdes megiteleset.
[Most, hogy’ elkelne nekunk @kuklopsz es/vagy @ipartelep es/vagy…hozzaszolasa a hasonlo posztok kommenteloi kozul…(pl.: Egy papa lemondasa; A Nagy Konnyuzenei Satanista Konteo; Djatlov)]
Mindenesetre 1-2 ev mulva, a ’90-es evek elejere gyilkossag, ongyilkossag aldozatai lettek, vagy bortonben ult eme black metalosok kremje -, mondhatnok stilusosan, alaposan kikerultek a verkeringesbol.

Es vegezetul:
„2003-ban rövid eltávozásról Vikernes nem tért vissza a börtönbe, és amikor újra letartóztatták, egy lopott autót vezetett és több fegyver is volt nála.[55] Végül 2009 májusában helyezték szabadlábra.” – Rovid eltavozasa alatt is, lathatoan, ugykodott valamit. Szoval, +- 20 ev volt a kezdeti mozgalom kifutasi ideje…

Van egy olyan pontja is a cikknek, hogy: Ideologia. Ne mar! Ez gyerekjatek. 😀

 79. eltiron — 2015-09-14 12:29 

Konteosként nem hiszek a véletlenekben, márpedig a korai norvég black metál nemrég volt főoldalas kiemelt téma a magyar wikipédián, aztán meg most hirtelen Tiboru is ír róla – ráadásul abban a szócikkben kvázi tökugyanezek vannak leírva, úgyhogy most a konteóblog kiérdemli tőlem első 2/5-ös értékelését.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Korai_norv%C3%A9g_black_metal_mozgalom

 78. norniron — 2015-09-14 09:51 

Euronymous egyébként halála után 20 évvel is okozott egy kis felfordulást Norvégiában. Az történt ugyanis, hogy a norvég nemzeti légitársaságnak van az a szokása, hogy a repülőikre híres norvégok arcképeit festik fel, és 2012 tavaszán valami elmebeteg kitalálta, hogy Euronymous legyen a gépeken. A nagy felháborodás miatt aztán kb. 1 hónap után leszedték. De az internet nem felejt:
http://www.vboogieman.com/wp-content/plugins/wp-o-matic/cache/0cb9b_Euronymous-Plane.gif

 77. grindera — 2015-09-14 09:34 

Több hsz-re is válaszolva:

Én a hétvégén egy kiváló Emperor délutánt tartottam (I Am The Black Wizards!), onnan is lehetne csemegézni szépen a szebbnél-szebb történeteket. Zeneileg viszont kifogástalan, amit főleg az első két albumon letettek!

Volt itt szó arról, hogy mennyire benne vannak egyesek a témában.
A magam nevében elmondhatom, hogy számomra rendkívül érdekes ez az egész black metal történelem, kiemelten a skandináv mondakört.
Kinek a világháborúk, kinek a szovjetek – engem ez érdekel valamiért. 🙂

Érdekes sztori, hogy fiatalok egy zenei szubkultúrán keresztül hogyan voltak képesek „lángba borítani” ott északot.
Noha nem értek egyet Vikernes szélsőséges eszméivel, de mint a korszak túlélője és ikonikus alakja mégis sok érdekességet megosztott a közönséggel.

A black metal egyébként kb. olyannyira sátánista, mint a többi metal műfaj: ennek is megvannak a képviselői (Dark Funeral, Dissection, stb.), ám talán a pogány / viking hagyományokra alapszik jobban.
Vikernes sem azért ment templomokat gyújtogatni, mert hithű sátánista, hanem mert a kereszténységben látta az országa történelmének megrontóját, elpusztítóját. Ami eltörli a dicső viking múltat, emlékeket és ráerőszakolja magát az átlag polgárra – akár szeretné, akár nem.

Természetesen itt is voltak / vannak bőven, akiknek „szent” meggyőződésük, hogy a sátánizmus az egyetlen járható út. Például Jon Nödtveidt, aki homofóbiából elkövetett gyilkosság miatt ült (azok után, hogy zenekara, a Dissection ekkor már bőven sikeresnek volt mondható), majd szabadulása után kiadott egy újabb lemezt, turnézott egy picit, végül 31 évesen az fegyverrel elkövetett exitus mellett döntött, mert ő már „elvégezte ezen a világon amit kellett – a csúcson kell kiszállni”.

Szóval ahogyan valaki írta, messze nem fekete-fehér a kép.
Mint minden zenei irányzatnak, ennek is megvannak a politikai / vallási tagolódásai, ki komolyabban veszi – ki kevésbé.
Van, amikor egy zenekar már átfordul önmaga paródiájába, ez is előfordul más stílusoknál is.

Emberek terén ugyanez a szórás, én eddig „pályafutásom” során inkább találkoztam kedves, segítőkész és jófej metalosokkal, mint nem. 🙂

 76. gigabursch — 2015-09-14 07:35 

@specnaz86:
Ebből csak az lenne a konteó, ha odaírtad volna.
Már többször meg is tettem…
🙂

 75. gigabursch — 2015-09-14 07:24 

@hitman:
Kimaradt a speed metal (vö: Helloween és társai).

Ugyanaz mint a Heavy metál, csak qrv@ gyorsan…

 74. FilcTroll — 2015-09-14 06:22 

@rognork: Köszi, a skandi jóléti őrület tényleg fura hajtásokat hoz. Plusz valóban igaz, hogy alapból a sátánizmus kontrakereszténység első olvasatban, bár nekem belefér mindenféle más halálkultusz is, akár pl. az északi pogány hagyományok sötét ágai.

 73. piszkosfredakapitany — 2015-09-13 21:51 

@kabuki: Köszönöm a szakvéleményt! Abban biztos voltam, hogy nem raktak össze minden darabot, sem a helyszínen, sem később, és azt sem tudjuk, hogy mennyit vitt el Euronymus, csak belegondoltam, hogy azért feltűnne a hiány egy bizonyos mennyiség után. Persze az is lehet, hogy az általa osztogatottak egy része nem eredeti…

Amúgy meg ha jól sejtem, ha az egyik csuklón sikerül a durva vágás, az kizárhatja, hogy a másikon sikerüljön.

Aki metálos arcot ismerek, a már megénekelten kívül, általában iszonyatosan békés emberek, persze ijesztő külsővel, igaz, ők nem a leghardabb figurák, bár néha tökéletesen hajtottak végre tömegoszlatást bárminemű fizikai kontaktus nélkül 🙂

 72. kabuki — 2015-09-13 21:32 

@piszkosfredakapitany: Sokat segítene az elméletekben, ha lennének boncolási fotók, mert az öngyilkosok esetén gyakori az, hogy előbb több bemetszést ejtenek, de még nem szánták el magukat teljesen, aztán egyszer csak elpattan bennük a dolog és rendesen vágnak. Ezt egy menetben értem. Tehát általában több felületi bemetszés van a rendes vágás mellett. Láttam ilyet csuklón, nyakon, sőt fejen is (ezt baltával), de nem részletezném. A felületi sebek hiánya persze nem zárja ki az öngyilokot, de olyankor azért jellemzően vannak korábbi hegek.

A helyszínelők meg az ilyen eseteknél azért nem rakják össze a helyszínen az áldozat fejét, a boncolásnál pedig – nem, ne higgyetek a CSI-nak, az a valóságban messze nem így zajlik – egy ilyen látszólag egyértelmű helyzetnél nem fognak legózni a koponyadarabokkal. Mindez persze azt feltételezi, hogy a gityós csávó a gyűjtögetés után hívta a zsarukat, amit azért merek feltételezni, még ha kattant/részeg is volt.

A metál és sátánizmus kapcsolata vonatkozásában teljesen egyet értek rognork és SLC kollégával. Első kézből annyit mondhatok, hogy volt szerencsém megtekinteni Marilyn Manson budapesti koncertjét (ingyen jegy volt, mielőtt bárki kérdezi). Nos, a BS előtt kampányolt vagy három Jézus Második Eljövetele Egyház táblákkal, mire én minimum azt vártam, hogy élő bárányt áldoznak a színpadon, vagy valami. Ehhez képest ennyire sokat ilyen rövid idő alatt még nem röhögtem, az tuti. Viszont a nézőket megtekintve bizonyosságot kaptam arról, hogy van élet a Földön kívül. Egyszóval, a rajongók messze komolyabban veszik ezt a dolgot meglátásom szerint, mint maguk az előadók.

 71. rognork — 2015-09-13 20:51 

@FilcTroll: semennyire. Vikernes többször is picsog hogy ő aztán nem sátánista, kikéri magának! Ilyet nem mondott! Mi az hogy a tetű hatásvadász újságíró elferdíti a szavait. Ő pusztán azért gyújtotta fel a templomokat mert a vikingek földjén teljes mértékben idegenek.

Szvsz ahhoz, hogy valaki sátánista legyen, előbb hinni kell a keresztény istenben. Na ez a lépés tutira hiányzik. Az emberek jelentős többsége lófaszban sem hisz, max. a reggeli kávé jótékony hatásában. Ezek a zenék annyiban különböznek a magyar gengszter rap-től, hogy a black metalt 16-on túl szokás kajálni, de addigra már megvolt a metallica – slayer alapszak, míg a rap -nek nincs előfeltétele, káromkodós alsósok is űzhetik. Meg mondjuk a metál zenék általában elég sok tanulást és gyakorlás igényelnek. Kedvencem yt videóm ahol Shargath (Dimmu Borgir) bébi seggtörlővel mosdik egy hosszabb buszozás után. Na ez volt az igazi trve és kvlt mozdulat.

Annyi különbség azért van ezekben a borult fiúkban, hogy egy lemezborítóért tényleg képesek voltak khm némi szokványostól eltérő viselkedésre. Ez nekünk itt teljesen idegen, de ha olvastok / néztek skandináv könyvet, krimit, filmet, fel fog tűnni, hogy ha ott valaki nem normális, akkor kurvára kibaszottul nem normális. Nincs holmi laza alkoholizmus, asszonyverés piha. Ha valaki ki akar lógni a fosunalmas jóléti társadalomból, akkor minimum skizzo, kínzás a kedvence, a család többszörösen szadista gyilkos. Tiboru megírta a Children of Bodom sztorit (bár azok finnek), vagy csak gondoljatok Breivikre.
Ezek mellett az arcefestés és a black metal max langyos szombat esti rejszolásnak tűnik.

 70. piszkosfredakapitany — 2015-09-13 20:44 

@SLC: Bízom benne, hogy vagy a Mester, vagy más jártas kolléga (ahogy láttam, akadt itt olyan, aki nem csak képen látott bűnügyi helyszínt) megvilágítja a helyzetet. De valahogy elképzelhetetlen ez, ahogy az is, hogy az eljárás után kiadtak volna neki bármit, főleg a holttest részeit.

Orvos/mentős ismerőseim mondták viszont, hogy a hosszában vágás kevésbé ismert, de „hatékonyabb” (de groteszkül hangzik ez így itt) módszer, a keresztbe vágás sokszor csak a figyelemfelhívás eszköze (segélykiáltás). Mondjuk ez esetben a nyaki sérülés miatt ez talán nem annyira valószínű – már ha önkezűleg okozott.

Ez a verzió sem zárható ki, amit írtál, főleg némi alkoholos befolyásoltsággal tetézve.

 69. FilcTroll — 2015-09-13 20:37 

@SLC: Köszi, kb ilyesmit gondoltam én is. Maguk a rajongók kevésbé érdekesek, bár nyilván a lelkileg labilisabbak közül sokakat meg tudnak „téríteni” a valódi sátánisták. Ami igazán izgalmas számomra, hogy az előadók közül kik a pozőrök, és kik az igaziak. Nyilván nem könnyű elválasztani a szart a májtól ez esetben sem.

 68. SLC — 2015-09-13 20:30 

@piszkosfredakapitany: Ezen azért én is fennakadtam. Ebben a kérdésben Tiborut kellene kérdezni, ő a szakember.

Nekem közben egy olyan forgatókönyv jutott eszembe, ami illene ehhez a társasághoz.
Rekreációs buli kipipálva, haverok lemennek sörért, Hulla fogja a kést és elmetéli az ereit a csuklóján keresztben. Nem vérzik elég gyorsan, megpróbálja a nyakát is elvágni, de a kezei az átvágott inak és szalagok miatt nem működnek rendesen. Erős vérveszteséggel vergődik, de még él, amikor megjön a haver, és meglátja mi a szitu.
– Igen, nem tetszik a szinti zeném? – kérdezi, és hozza a puskát…
A többi már történelem.

 67. SLC — 2015-09-13 20:11 

@FilcTroll: Mint fentebb jeleztem, ebben a miliőben nőttem fel, és én úgy tapasztaltam, hogy metál hallgatása nem vezet automatikusan galádsághoz. Én nem láttam olyat, hogy valaki sátánista vagy gazember lett volna a zenei orientációjából kifolyólag, viszont a sátánizmushoz való vonzódás magával hozza a metál, főleg a black metál… hát hallgatását, rajongást iránta (azt nem írnám, hogy szeretetét). Vagyis vannak akik komolyan veszik a sátánista allűröket ebben a szubkultúrában, de azok nem a metál miatt teszik, anélkül is ilyenek lennének. (Végtére én is – viszonylag – normális felnőtt lettem, azzal együtt, hogy kedvenceim között megtalálhatók ilyen zenék is.) 😛

Nagyon sok esetben viszont ez tényleg csak megjátszott keménység, felvett szerep, ilyen pl. szerintem Marylin Manson is.

Szóval a kép szokás szerint árnyalt, kevés benne a fekete és a fehér.

Azon viszont most elgondolkoztam, hogy az elektromos gitár előtti időkben a sátánisták milyen zenék felé vonzódtak vajon. Arra tippelnék, hogy jó hangos volt, kaotikus, sok síppal és dobbal (nádi hegedűre nem tenném rá a nyakam).

 66. piszkosfredakapitany — 2015-09-13 19:28 

Üdv mindenkinek! Egy kissé off: nem vagyok nagy metálos (kicsi sem), mindig egy ismerősöm ugrik be róla, akinek a kedvence egy asszem 26 perces csoda volt, amit 3x egymás után rakott be szakmányban a zenegépbe (Az úri közönség táncol). A második közepénél már általában be volt marva annyira, hogy ne érdekelje a kialakult tömeghisztéria/lincshangulat.

Hogy legyen on is: nem vagyok szakértő (ebben sem), de a vágott sebek után kötve hiszem, hogy meglőtte volna magát. Csúnya csuklósérülést már volt alkalmam látni, a sebesült mozgatni nem tudta az ujjait, nem hogy fogni, szorítani, stb.
Viszont ami eszembe jutott, a „suicide by cop”-hoz hasonlóan, az az „assisted suicide” egy változata. Vagy hogy biztosra menjenek, vagy valami egyéb, meg nem nevezett ok miatt…

Amit nem értek, hogy hagyhatta a helyi CSI brigád, hogy a kedves zenész kolléga összeszedjen előttük/mellettük fél zacskó bizonyítékot? Vagy nem tűnt fel? Mert gondolom nem 2 pici szilánkot tett zsebre. Nem koppintottak emiatt az orrára?

 65. outatime — 2015-09-13 10:56 

@FilcTroll:

kb annyira komolyak lehetnek mint a KDNPben a vallasi meg gyozodes.

 64. FilcTroll — 2015-09-13 08:27 

Ha itt ennyi jól képzett metálszakértő van, talán megtudhatom, hogy a sátánista allűrök a metálban vajon mennyire komolyak? A cikk alapján komolynak tűnnek, de tényleg nem értek hozzá.

 63. becsuszoszereles1k — 2015-09-13 00:23 

Akkor hat aggyunk a szocialpszichologianak! 😀
FB-rol kolcsonoztem, de alairta a szerzo… 🙂

Faradjanak at a menekultugyi szekcioba!

@outatime: 😀

 62. outatime — 2015-09-12 23:41 

Orosz Sarkany Lovag:

Reszegen leesik a lorol, utanna minden not megeroszakol a varban csak a kiralynot nem. Masnap semmire nem emlekszik es gaz szallitasi szerzodest kot a kirallyal. A varban lakok soha nem tudjak eldonteni hogy most nekik baratjuk az orosz lovag vagy az ellenseguk.

Zsido Sarkany Lovag:

Megerkezik a koldus szegeny zsido lovag. Egy samesza megcsinalja a kiralynot, o addigra ket zaloghazat es egy TESCOt nyit a piacteren. Egy honap mulva mindenki neki tartozik, a varbol elmenyfurdo lesz es aquqpark, a helyiek vegul elkoltoznek mind mert nem birjak fizetni a lakasberletet, helyukre a messzi Askeneziabol jonnek jovevenyek, es a varon az Isten Hozta feliratot kicserelik SHALOM ra.

Holland Sarkany Lovag:

Besszivva megerkezik, sotetedesig rohog az udvaron egyedul majd eszik par varazsgombat es olyan uldozesi maniaja lesz tole hogy azota sem latta senki. Kiralyno erintetlen marad.

Angol Sarkany Lovag:
( blue collar )

Megerkezese utan a kocsmaban verekedest provokal, csinaltat egy uj tetovalast es felmegy megeroszakolni a kiralynot de elotte reszeg alomba szenderul. Masnap megnezi az Anglia-Sarkanyorszag meccset es ujra kocsmaban kot ki reszeget es verekedve. Nincs tobb hely uj tetovalasnak igy megcsinalja a kiralynot es ujra a kocsmaba megy inni es verekedni. Hazautazni csak akkor hajlando mikor elfogy a barna sor.

 61. outatime — 2015-09-12 23:20 

Nemet Sarkany Lovag:

Az elore megbeszelt idoben pontossan megerkezik, eroszakos nemi kozosules urugyen a kiralykisasszonyhoz viteti magat de kozben leuti az oroket es a var pillanatnyi vedtelenseg kihasznalva Mercedes gyarat alapit. Kesobb mindenkit karpotol.

Gorog Sarkany Lovag:

Megerkezik, leszall a lorol ( amit el is visznek azon nyomban a hitelezoi ) eljar egy szirtakit majd sziesztat tart. Utanna kolcsonker egy arra jaro nemet lovagtol es bemegy a varba eroszakos kozosules celjabol de senkinek nem tetszik meg igy dolgavegezetlenul – adossagot hatrahagyva – siet haza szavazni.

Szir Sarkany Lovag:

Megerkezik a kerites alatt atbujva, ujlenyomatot nem akar adni. Azonnal ennivalot kovetel es kiveri a balhet hogy mindent szetver ha nem viszik a kiralyno ele kozosules celjabol es utanna Nemetorszagba. Eroszakteves utan mindenkit lerasszistazik mert a kiralyno nem tert at az egyetlen igaz hitre majd egy nagy rakas szemetet maga utan hagyva beint es sertodotten tavozik.

Cigany Sarkany Lovag:

Gyalog erkezik, mindenkitol cigit ker es eltunik par csecsebecse egybol a varban. Delutan tenyerbol josol es addig nem hajlando megeroszakolni a kiralynot amig meg nem jon a segely. A varbol nem tudjak kitenni honapok mulva sem, mikor megszuletik a szaztizenhatodik unokaja csak akkor hajlando elmenni de addigra a varat romosra lakta le a csaladjaval.

 60. rammjaeger — 2015-09-12 22:08 

@SzJoe:

Értem én, de az átrendezést el is ismerte, vagy csak utólag megállapította sok szemlélő, hogy ez történt? Mert a borítókép ebben a formában eléggé ellentmond a felvágta-az-ereit-utána-fejbelőtte-magát verziónak.

 59. Aborepi Majom — 2015-09-12 21:13 

@kabuki:

Egyetértek. Átolvasva és mérlegelve a posztot és a hozzászólásokat két változat tűnik nekem hihetőnek:

1.
Az urak játszottak/fenyegetőztek a sörétessel, és véletlenül meggyalázták a még élő Holtat. Pánik, aztán Euronymous próbálta öngyilkosságnak álcázni az esetet. Ezért van a kés a puskáRA dobva. De ez nekem így nem elég drámai… Tehát:

2.
2 művész sörért el. Dead felvágja az ereit, aztán befut Euronymous. Ugyan microsoft operációs rendszert futtat, de azért videokártyából neki is hardcore jutott, meglátja hát a lehetőséget. Jó művészként igyekszik tökéletes harctéri beállítást összehozni, berendezi a tetemet, szétlövi a fejét a sörétessel, elkészíti a TÖKÉLETES fotót a lemezborítóhoz. Mi meg földhözragadt bugrisok nem értünk semmit, mert nem is szagoljuk a MAGAS MŰVÉSZETET…

 58. kabuki — 2015-09-12 20:07 

Rég vetemedtem kommentre, de ez most megint egy remek és érdekes téma lett, nagy gratula mindenek előtt 🙂

A fenti képről sokat nem lehet kivenni, jobb felbontásút se nagyon találtam, viszont sikerült megtekintenem Per néhány rajzát, aminek alapján a „kicsit furcsa” megjelölés új dimenziót kaphat 🙂 Szóval én arra szavazok, hogy a srác fixen kinyírta magát DE!

Minthogy volt „szerencsém” valódi, sörétes vadászpuskával elkövetett öngyilkosság eredményét megtekinteni, annyit biztosan állíthatok, hogy amennyiben közelről – jellemzően a szájába veszi, vagy középre irányítja a csövet az illető – lövi fejbe magát valaki, úgy az eredményt gyakorlatilag úgy írhatjuk le, hogy nem marad feje. Jelen esetben erről nincs szó, így elmondom, szerintem mi történt:

Per a rekreációra annyira jól reagál a faházban (skandináv országokban ennek igazi kultusza van ám! Ha nem lenne nagyon morbid – bár talán épp emiatt ideillene 🙂 – akkor belinkelném az Ylvis Cabin c. számát, ha akartok röhögni, nézzétek meg!), hogy elérkezettnek látja az időt a fénnyel, vagy sötétséggel való egyesülésre. Megvárja, míg a cimbik elmennek utánpótlás vodkáért a faluba, aztán fogja a halefot és elmetéli vele a csuklóit. Mivel azonban ezt gyakorlatlanként széltében teszi, még bőven marad ideje, hogy azért egy felületi sebet is ejtsen a nyakán. A fotón látszik, hogy a nyaksebből nem folyt ki jelentős mennyiségű vér, csak a póló nyaka és alatta egy kis terület véres.

Ezt követően a vérveszteségtől és mert eleve meg akar halni, szépen eldőlt az ágyon, vagy matracon (ezt nem tudom kivenni) keresztben úgy, hogy a feje a szélén van, ott ahol a vérfolt látszik. Így a bal alsó részen lévő vérfolt is egyértelmű, mert az a kézsebből oda folyt ki. (A kezén felfelé folyt vér létrejöhetett akkor, mikor elvágta a nyakát, mert akkor felemelte a kezét.) Megjegyzem, könnyen lehet, hogy valóban előkészítette a puskát, csakhogy ennyi sebből vérezhetett annyit, amitől rövid idő alatt elvesztette az eszméletét, vagy legalábbis azt már nem volt ereje használni.

Nos, Euronymous barátunk erre a képre toppan haza az ablakon át. Rögvest érzi a helyzet magasztosságát, sőt a későbbi lemezborítóból adódóan szerintem az üzleti potenciált is, viszont egyértelmű, hogy ennyiben nem hagyhatja a dolgot, mert így Per öngyilkossága egyszerű goth metal puhapöcsű megoldásnak tűnne, ami tűrhetetlen. (Ide beszúrnám, hogy ha még el is olvasta a death note-ot, akkor lehet, csak be akarta teljesíteni a zenésztárs vágyait, bár ez a köztük lévő viszonyra tekintettel kissé valószínűtlen.) Szóval meglátja a lehetőséget, aztán meglátja a puskát és szépen fejbe lövi a feltehetően már eszméletlen Pert. A falon látszik a fej mögött (már az általam feltételezett testhelyzetben fekvő áldozat feje mögött) a vérszóródás, ahogy a fej alatti vérzés is. Ezt követően pedig szépen elrendezgeti a testet, összeszedeget pár szuvenírt, majd csinál róla pár fotót az utókor és a lemezkiadó számára.

Ez az én szcenárióm, elnézést ha hosszú lett. Az elmeállapotok vizsgálatával nem vesződnék, szerintem arra mindenkinek van tippje 🙂

 57. becsuszoszereles1k — 2015-09-12 19:04 

51.@Aborepi Majom: 🙂

„@hitman:

A kedvenc stílusom még nem szerepelt.

Gothic metal lovag:

A sárkányvár előtt leszáll megtermett harci kancájáról, felhördül, majd morgolódva nekiáll vérrel és agyarakkal a minimális elfogadható szintre hozni a kecót. A kanca berúgtat a kapun, és csengő hangon lenyeríti a sárkány pikkelyeit. A lovag eljut a kiránylány börtönéig, de a királylány inkább a sárkányt választja, és vele menekül csendesebb vidékre.”

***

+ihletodtem:

[…]Uzi Hitman
Adon Olam [Vilag Ura]:
https://www.youtube.com/watch?v=d29qSLUstxw&index=1&list=RDd29qSLUstxw

Gothic metal lovag

A ka’nya-sa’ros nyaralohoz erve felhagy neje szapulasaval, kiengedi a faradtgozt, majd meg-meg mordulva nekiall a multhet vegen felbehagyott hazi tevekenysegnek, vegul gondosan kiterpentinezi a pemzlit. Am a kanca vegigrugtat a gangon egy Babettan, mellyel csengo hangon lenyeriti a parkany pikkelyeit. Mig a lovag eljut a kiralylany irhajaig, a lany kiraly inkabb a pikkelymentes parkanyt valasztja, es csendesen kikonyokol…

****

+Boldog Oszi Unnepeket – Rosh HaShanah 5776 (szeptember 14 – 15, 2015.)!

Szerintem legegeszsegesebb, ha sikerul beszerezni egy ilyen HEAVY METÁL tipust, + egy POWER METALT, es ugyesen otvozni.

Amit pedig Tiboru emlit a posztban, nevezetesen, a Cotard-szindróma valoszinusitheto jelenlete – mint utananeztem, serules (a jobb halanteklebenynel) okozza, aminek kovetkezteben az ember elvesziti entudatat…”Dead”-nek volt tobb serulese, igen sulyos is. Ha’t, nekik is van zenejuk, iranyzatuk, +sorsuk… :-/

 56. SzJoe — 2015-09-12 18:41 

@ahmet:
Nincs levágva. Akkor ugyanis nem a vadászfegyver kategóriába sorolták volna, plusz az átalakítás eredménye egy még ott is erőteljes büntetéssel járó shotgun (támadófegyver kategóriába tartozik, külön engedéllyel sem tartható még ott sem) birtoklása lett volna.

@rammjaeger:
A poszt tartalmazza a választ: a gityós megváltoztatja, átrendezi a helyszínt, valamint a tetemet is megigazgatja. Na, ez és a koponyaszilánkok begyűjtése mutatja az elmeállapotot… Zzzzz

 55. rammjaeger — 2015-09-12 13:21 

Francia black metal:

A lovag és néhány zenész haverja megjelennek a kastély előtt, és követelik a sárkánytól, hogy adja ki nekik a királylányt, mert az információkat fecsegett ki a bandáról. A sárkány ezt visszautasítja, mire a lovag kihívja párbajra. Miután a sárkány legyőzte és megette a lovagot, annak haverjai legyintenek és hazamennek, mondván a lovag egyébként sem volt elég kvlt.

Hogy a témához is hozzászóljak, nekem sem áll össze a kép arról, hogyan került a kés a puskára.

 54. SLC — 2015-09-12 11:25 

@outatime: „a posztnal sokkal jobban ijesztobb hogy mennyien milyen melysegig benne vannak ebben a temaban!”
Hát igen. Én zsenge koromban rajongtam ezért a zenéért – black metált kivéve -, a normálisabb hard rock és metál zenét most is szeretem, de a rajongás elszállt. Kamasz korban ez szerintem egy bizonyos mélységig természetes. Amit viszont Ohlin, és persze rajongói, követői, társai műveltek, az már beteg.

@specnaz86: Simán feltrancsíroznák a sárkányt vacsorára, a királylányt pedig feláldoznák. Vagy fordítva.

@SzJoe:
„Magyarán lemerevedik és elveszti finommotoros mozgatását a kézfej, nem képes sem megtartani, sem elsütni egy vadászfegyvert.”
Tegnap este szó szerint ezt akartam írni én is, csak már lusta voltam annyit gépelni. HA öngyilkos is lett a srác, a lövést szerintem nem ő adta le.

 53. tiboru — 2015-09-12 09:58 

@outatime:

„a posztnal sokkal jobban ijesztobb hogy mennyien milyen melysegig benne vannak ebben a temaban!”

Talán nem véletlen, hogy az első 36 órában ezt a posztot húszezernél is többen olvasták 🙂

 52. tiboru — 2015-09-12 09:56 

@ahmet:

Nem volt ilyen infó…

 51. Aborepi Majom — 2015-09-12 09:47 

@hitman:

A kedvenc stílusom még nem szerepelt.

Gothic metal lovag:

A sárkányvár előtt leszáll megtermett harci kancájáról, felhördül, majd morgolódva nekiáll vérrel és agyarakkal a minimális elfogadható szintre hozni a kecót. A kanca berúgtat a kapun, és csengő hangon lenyeríti a sárkány pikkelyeit. A lovag eljut a kiránylány börtönéig, de a királylány inkább a sárkányt választja, és vele menekül csendesebb vidékre.

 50. outatime — 2015-09-12 08:20 

a posztnal sokkal jobban ijesztobb hogy mennyien milyen melysegig benne vannak ebben a temaban!

A poszt szokasos kivalo!

( amugy, szerintem svedorszagbol norvegiaba koltozni az kb akkora eletmodvaltozas mint Mateszalkarol Fehergyarmatra )

amugy a KGB leveltaraban vannak ilyen ongyilkossagok es a magyar olajos aktakban ( az ugye megvan hogy a srac ongyilkos lett egy fehet golfban, miutan fejbe lotte magat utanna atult az agyosulesre es betette a pisztolyt a kesztyutartoba?) Szoval ne becsuljuk le sved/norveg testvereinket, elkepzelheto hogy ongyilkos lett, bar ketsegkivul nagy fantazia kell hozza.

 49. jukeey — 2015-09-12 06:25 

Akkor írok én a kerekasztal lovagjairól, kiemelve a Symphonyc lovagot: A királylány elrablása után azonnal varázsló haverjához siet, aki kristálygömbjén felkutatja a sárkányt. A lovagra aggatja az összes kéznél levő hasznos holmiját, majd minden tudását bevetve a helyszínre teleportálja. Érkezéskor a kastély összes ablaka beszakad, a sárkány tombolva ront a lovagra, ám lángja szétoszlik annak védőauráján, a kastély kigyullad. A lovag megküzd a sárkánnyal, megmenti a királylányt (a pikáns részleteket itt terjedelem hiányában nem ecsetelem). Egy héttel késve nagyjából egyszerre érnek a helyszínre a doom, black, death, grind lovagok. Összevesznek, majd rituálisan feláldozzák a black lovagot. A doom és death lovag hazamennek. A grind lovag talál egy boroshordót, berúg, molesztálja az üszkös romok között kapirgáló tyúkokat, végül szeppukut követ el.

 48. ahmet — 2015-09-12 04:45 

Biztos, hogy nincs levagva a fegyver csove? Csak kerdezem, mert nem latom jol a kepen.

 47. SzJoe — 2015-09-11 23:19 

@specnaz86: Ha olyan mélyen falcolsz, hogy átvágtad a csuklóartériát, akkor óhatatlanul is átvágásra kerülnek a kézfejet tartó és mozgató, valamint az ujjak mozgatásához elengedhetetlen ínszalagok, izmok is. Magyarán lemerevedik és elveszti finommotoros mozgatását a kézfej, nem képes sem megtartani, sem elsütni egy vadászfegyvert. Akkor még nem beszéltünk az agy vérellátásának hiányáról, aminek következtében már nem képes az ember gyermeke megfelelően kontrollálni a mozgását. A képen látható is a jellegzetes kéztartás.
@Aborepi Majom: Nem, és nem is nyilatkozhatom ilyenről. Mindenesetre, ha lábbal lövöd magad, akkor praktikus okokból áll alá támasztod a fegyvert, ami sörétes lévén felkeni a plafonra és a falra a fejed igen jelentős hányadát. A második lábujj használata kilőve, mivel útban van a többi lábujj. A fellelhető képeken látható, hogy szemből, kb 20-23°-al felfelé irányuló lövést kapott a homlokközépre, ami a homlokcsontot, valamint a teljes koponyatetőt elvitte. Szerintem simán idegenkezűségre utal a lövés.

 46. UnA — 2015-09-11 22:34 

Szerintem Euronymous eleve gyanús ilyen gagyi névvel.

 45. Aborepi Majom — 2015-09-11 22:18 

@SzJoe:

HSzT? Ezek szerint benned hivatásos tunkolót tisztelhetünk? Te kellettél volna nekünk tavaly ilyentájt Kurt Kobain halottszemléjéhez! (Szintén zenész, szintén sörétes.) Akkor ott és akkor meg kellett elégednünk realcorpus, numpspa kis(?)asszony(?)ság és főleg alien576 szerencsére nem önfeláldozó kísérleteivel. De ha most itt vagy most nekünk:

Az nem megy, hogy letámasztja a földre a tust, és úgy lépi el az elsütőbillentyűt? Már nem a nagylábujjal, mert arra írtad, hogy nem fér a sátorvas alá, hanem a mondjuk a 2. lábujjal? (Beh, hogy mondjuk magyarul helyesen a lábmutatóujjat??) Ha én ceruzát akarok felvenni a földről, akkor az jobb 2. és 3. lábujjamat vetem be, az 1. csak figyel és osztja az észt.

 44. specnaz86 — 2015-09-11 21:42 

@SzJoe:

Én 184cm magas vagyok és könnyedén el tudom sütni a fegyvert ha 75cm-re van az elsütőbillentyű, nem is kell teljesen kinyujtani a karom(kb 87-88cm elsütőbillentyű-csőszáj távolságig garantáltan fejbe tudom lőni magam puskával) Most probáltam ki!
Az már kérdéses, hogy elvágott torokkal és csukloval is menne-e. Az a gyanum, hogy nem.

 43. specnaz86 — 2015-09-11 21:10 

Hu, csupa végtelenül szimpatikus fiatalemberrel teli ez a poszt.

Nem nagyon ismerem ezt a szubkulturát, egyik unokatestvérem halgatott efélléket. Sepultura boritokra határozottan emlékszem, azt viszont nem tudom ők, hogy oldanák meg a sárkány, királylány problémát.

 42. SzJoe — 2015-09-11 20:45 

A csóka átlagnál kissé magasabb volt: kb 180-185cm (nálam kb 7-12 cm-el magasabb), ha jól sejtem. A képen látható vadászfegyver nem nagykaliberű, azaz a csőhossza kb 65-70 cm. A képen látható, hogy a cső után, a zárnál van az elsütőbillentyű, azaz legalább 70-75 cm-re a csőszájtól. Kipróbáltam, egy kis/közepes kaliberű vadászfegyvert nem tudok működtetni kézzel, mert nem tudok megfelelő erőkifejtést produkálni az elsütéshez: nem érem el a ravaszdit, ha képen akarom lőni önmagam! Véleményem szerint ehhez neki is túl rövid volt a karja. Ne feledjük el ugyanis, hogy a fegyvert meg is kellett tartania a cselekménye végrehajtásához. Ahhoz mindkét karjára szüksége volt, mivel a fegyver súlypontja a zárhoz közel található, emiatt tusa felé lebillenne. Nyújtott kézzel viszont meglehetősen nehéz alátámasztani. Azt átvágott csuklóval nem teszi meg senki sem. Helyszín fotóin viszont nincs a közelben alátámasztásra használható tárgy, pl. szék. Számomra ezért van kilőve a suicid cselekmény lövöldözős része. Ha nagyon elvakult, akkor simán be tud húzni a páciens akár nyakra is, tehát a falcolás hihető. De ennyi, és nem több.

 41. SzJoe — 2015-09-11 20:00 

@padi: Nem hinném. HSzT miatt sajnos már nem árulhatom el, hova szoktam túrázni minden nap, ahol ilyent (is) láthattam. Más túrákra viszont sajna nincs időm…

 40. SLC — 2015-09-11 18:13 

@SLC: Fenébe, elrontottam a linkeket!

 39. SLC — 2015-09-11 18:12 

@rognork: Na pont ezeket nem szeretem 😀
Én egy Destruction-Exodus-Sodom-Slayer emléknapot tartottam, furcsán is néznek rám itthon. És csak most jön a Korpiklaani… Hát ezek nem táncoltatnák meg a sárkányt, hanem baltával vernék agyon 😛 (Bár az is igaz, hogy ők folk/thrash metal stílusban alkotnak.)

@hitman: Lemaradt pár érdekesség, pl:
Speed metal: A lovag beviharzik a kastélyba, megerőszakolja a sárkányt és megöli a királylányt – vagy fordítva, a fene sem tudja követni ebben a kapkodásban -, és már rohan is tovább, mindezt úgy, hogy a sárkány és a királylány semmit nem vesz észre az egészből.

Sludge metal: A lovag ásni kezd, hogy kiszabadítsa a királylányt. A föld alatt szörnyű látomások és álmok támadják meg, ezért ordítozik. De csak ás tovább… és ás… és ás…

Nu metal: A lovag skizofrén, és nem tudja eldönteni, hogy akkor most melyik lovag skizofrén, de még azon is összeveszik magával, hogy metál-e. A sárkány ezt megunja, és megeszi a királylányt.

<a href:"https://www.youtube.com/watch?v=WIKqgE4BwAY"Babymetal: A lovag helyett három japán lány érkezik, és zenélni kezd. A sárkány fejbelövi saját magát. A királylány agykárosodást szenved a sokktól.

A Symphonic metalra nem tudok mit írni, mert elaludtam a hallgatása közben…

 38. rognork — 2015-09-11 15:28 

@grindera: le is toltam egy mayhem-immo-marduk-satyr-burzum emlékdélutánt, táncra is perdült az egész iroda! A nap felfedezése, hogy az Immo all shall burn a youtube-on 9,4m-nél jár, 19k hozzászólással. Na itt van valami összeesküvés, ezt kellene inkább felgöngyölíteni!

 37. tiboru — 2015-09-11 15:27 

@padi:

Tudod, hogy minden búcsúlevél eredetiségével kapcsolatban merülnek fel kételyek 🙂

A sérülésekről meg nem találtam megbízható forrást, csak találgatásokat.

 36. tiboru — 2015-09-11 15:21 

@csabez79:

Érdekes történet, azt azért hozzátenném, hogy 1989. december 25-én a Securitatenak szerintem ezer fontosabb és sürgősebb dolga is volt, mint egy keresztényellenes székely metálzenészt elrabolni és meggyilkolni.

 35. padi — 2015-09-11 15:08 

A Wikipédián fent van a búcsúlevél teljes szövege, ebből idézek: „Excuse the blood, but I have slit my wrists and neck. […] If I don’t succeed dying to the knife I will blow all the shit out of my skull”.

Kérdések:
1. Merültek-e fel kétségek a levél eredetiségével kapcsolatban?
2. Lehet-e tudni, mennyire vágta át a nyaki ütőeret?

Az én verzióm:
Ha a levél Per kézírása, az kapásból rettentően gyengíti az összes gyilkosság-konteót. Ha emellett a nyaki ütőér nem kóservágás-stílusban lett átvágva hanem csak gyengén vérzett, akkor még lehetett ereje lőni is.
Ezt támasztja alá a halottkém véleménye is, a következő logika mentén: Mivel rendkívül valószínűtlenül hangzik a csukló-nyak-puska öngyilokkombó, ezért ezt épeszű halottkém csak akkor írja le, ha egyértelműen lehetségesnek látja.

 33. tiboru — 2015-09-11 13:25 

@hellokitty1983:

Köszönöm, szakértők dicsérete mindig kiemelten jólesik 🙂

 32. tiboru — 2015-09-11 13:24 

@necrofaust:

Köszi, akkor megvagytok, ez a lényeg 🙂

 31. hellokitty1983 — 2015-09-11 13:15 

Rég szórakoztam ilyen jól egy cikken! 🙂 Grat az írónak!
A történet természetesen szomorú, de az írásmód zseniális!

Üdv

Egy bla..őőő death metal rajongó

 30. fape — 2015-09-11 13:08 

Itt találtok egy szép kis „térképet” metál stílusokkal: http://mapofmetal.com

 29. grindera — 2015-09-11 13:00 

@rognork:

Azért a ’90-es évek elején ott északon lángba borult kicsit a világ, mondhatni felrázta az unalmas hétköznapjait az embereknek.

Varg számláján persze a gyilkosság nélkül is volt már bőven, ez tény. Ha jól tudom a mai napig nem telepedhet le Norvégiában újból.

Az „Aske” meg olyan, amilyen… Viszont amit a „Hvis Lyset Tar Oss” után adott ki a kezei közül (főleg a Filosofem, vagy a börtön utáni albumok közül a Fallen) az teljesen rendben van, én szeretem. Mondjuk a „Hlidskjálf”-ot is, amiért blacker körökben sokan verést helyeznének kilátásba, de vállalom. 😀

 28. necrofaust — 2015-09-11 12:50 

@tiboru:

Igen, konkrétan én csinálom (többed magammal), de egy baleset miatt (egészségügyi ok) bőven csúszik a megjelenés, de most hó végén remélem végre meglesz.

Amúgy is írtam vonla, ha megjelenik, illetve egy példányt is kapsz majd a lapból!

 27. rognork — 2015-09-11 12:17 

Bájos adalék, hogy Vikernes felgyújtott egy meglehetősen régi fa templomot, lefényképezte, és ezt használta borítóként Aske (hamu) c. albumán. Mai szemmel ez az album a károgás (szakszó!) nélkül max. elalváshoz lenne jó. Maga a károgás része pedig elég gyenge.

https://en.wikipedia.org/wiki/Aske_(EP)

A black metal pedig szerintem nem rettegett a világban, a yt tele van viccesebbnél viccesebb videókkal. Sokszor kérdezgetik a norvég fiatalokat erről a műfajról, nézzetek meg párat, tényleg egy mindennapos dolognak tűnik.-

 26. tiboru — 2015-09-11 11:46 

@grindera:

Köszi a tartalmas kiegészítést!

 25. grindera — 2015-09-11 11:44 

Először is üdv mindenkinek!
Hosszú évek óta olvasom a konteoblogot, most végre rászántam magam a regisztrációra és a kommentelésre is. 🙂

Relatíve sok időt töltöttem már a black metal szubkultúra „kutatásával”, kiemelten a ’90-es évek elejének történéseire.

Röviden az elméletem: Dead öngyilkos lett kés által, erre Euronymous „csak” rásegített a sörétes puskával utólag.

Dead életét (?) ismerve – ami a cikkben is részletezve van – nem állt tőle távol az, hogy rövidtávon kinyírja magát. A „De Mysteriis Dom Sathanas” című örökzöld Mayhem albumon található Dead által írt szövegekből is ömlik a pozitív életszemlélet: elég meghallgatni a „Freezing Moon”-t, vagy a „Life Eternal”-t.
Klasszikus fordulattal élve: nem az volt a kérdés, hogy öngyilkos lesz-e, hanem az, hogy mikor?

Euronymous: noha kultikus alakja volt a norvég black metal szcénának, több zenésztársa elmondása alapján is egy igazi szájhős és puhapöcs volt.
Varg Vikernes – aki szintén megfordult a Mayhem-ben basszusgitárosként – többször is becsmérlően nyilatkozott róla, akit csak az érdekel, hogy „kebabot zabáljon és Coca Colát igyon”, miközben nem foglalkozik sem a lemezboltjával, sem a zenei kiadójával.
Euronymous sokat beszélt azokról a dolgokról (templomgyújtogatások, gyilkosságok, egyéb velejáról), amelyeket mások később valóban el is követtek, ő maga azonban valahogy mindig távol maradt ezektől.

Hogy úgy mondjam egyik oldalról ott voltak a black metal „igazi” (TRVE) arcai, mint Vikernes, Faust, Blackthorn – hogy csak a híresebbeket említsem. Ők „tettek” is azért, hogy a black metal hírhedt és rettegett legyen szerte a világon.

Másik oldalról ott volt Euronymous, aki a fekete csillogást és dicsfényt akarta, mint egyfajta showbizniszként tekintve az egész irányzatra és vígan sütkérezett a szerepében.
Én úgy vélem, hogy magára a gyilkosságra képtelen lett volna, viszont ha már ott volt a hulla, akkor jól jött neki, hogy színpadiasíthatja az egészet. Erre utal például Necrobutcher elbeszélése arról, ahogy Euro előadta neki Dead halálhírét: „Dead nagyon király dolgot csinált, öngyilkos lett!”

Érdekes és szintén konteos olvasmány lehet Euronymous halála is.
Vikernes verziója szerint Euro azt tervezte, hogy megöli őt, és ő – kvázi önvédelemből – megelőzte ezt azzal, hogy elteszi láb alól.
Talán egyik esetben sem fog kiderülni soha az igazság, de bennem azért él a gyanú, hogy Eurot itt is a saját nagyszájú szövege tette a sírba.

Mindkét esetről rengeteget lehetne még írni…
Akit érdekel, csak úgy tobzódhat a különféle anyagokban (könyvek, cikkek, dokumentumfilmek), melyek a black metal botrányait, haláleseteit dolgozza fel például kortárs zenészek elmesélései alapján.

 24. kvantum — 2015-09-11 11:35 

@hitman:

Jah, és leharapja a sárkány fejét, Ozzy után szabadon… 🙂

 23. kvantum — 2015-09-11 11:32 

@hitman:

A hardcore metal pedig az, amikor megérkezik a lovag, megöli a királylányt, megerőszakolja a sárkányt, majd azt is megöli és újra megerőszakolja! 🙂

 22. tiboru — 2015-09-11 11:27 

@bushido:

Ő is fent van az ötvenes várólistán 🙂

 21. bushido — 2015-09-11 10:59 

tiboru, Tupac haláláról nem terveztél csinálni egy konteot? 🙂 Szerintem lenne nála is miről írogatni, és sok embert érdekelne is. Bár, mint tudjuk itthon mindenki „2pac fan” és fel van tetoválva, hogy Olny God can judge me, csak azt sem tudja, hogy mit jelent… 😀

 20. fagyostekintet — 2015-09-11 09:59 

Ha jól emlékszem ‘Kristian’ Vikernes szerint is Euronymous volt.

 19. tiboru — 2015-09-11 09:32 

Erről jut eszembe: úgy egy éve adtam egy elég hosszú interjút egy „Metal Catacombs” című offline lapnak (ha jól emlékszem a címére), de azóta se tudom, lehozták-e, mert nem kaptam visszajelzést.

Ismeri valaki?

https://www.facebook.com/metalcatacombsfanzine

 18. soldierpula — 2015-09-11 09:14 

Sziasztok !
Véleményem szerint a józan paraszti okoskodást alapulvéve ☺ nekem úgy fest a szitu , hogy ezek hárman odamentek a kis faházhoz lazulni és némi tudatmodosító szer elfogyasztása után előkerült az s sörétes.
A fegyver elsült a csávókámat elkaszálta a másik kettő meg beszart. Kétségbeesésük miatt megpróbálták öngyiloknak álcázni a történtek.
Felvágták az ereit és a torkát.
Dolguk végeztével eliszkoltak ám az egyik gondolta összezavarja a helyszínt azzal , hogy ide oda pakolgat ezt azt.
Abból gondolom mind ezt,hogy a vér az álla alól folyik felfelé a szem irányába a kézen pedig a könyök felé.
Fejbelőtték,hátra dőlt a feje azért felfelé folyt a vér , a kezét meg megemelték azért a könyök irányába folyik.

 17. padi — 2015-09-11 08:49 

@SzJoe:

SzJoe, nem ismerjük mi egymást Stoci túráiról?

 16. padi — 2015-09-11 08:48 

@necrofaust:

Ha már Tormentor, akor itt egykis történet:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=26707023&t=9010997

 15. tiboru — 2015-09-11 08:38 

@tray:

Hú, teljesen kiment a fejemből! Köszi, hogy eszembe juttattad!

 14. jukeey — 2015-09-10 23:30 

Méghogy a Power királyfi csak ugy megkerüli a sárkányt, na persze. Odab@sz az olyat, hogy ihaj 🙂 ! Symphonic metal meg kimaradt, bár lehet más is van még.

 13. petiba — 2015-09-10 23:20 

Hát, ez eléggé undi…
A sárkányos jó volt, bár érteni, vagy kapcsolni nem tudtam, hiába, metálilag fullműveletlen vagyok.
A magamfajta műfaj-tanulatlan tuskók számára roppant hatásos lenne, ha a sárkányos sztorik mellé odasimulna egy-egy segédeszköz, mármint úgy értem, link, hogy az adott sárkánymese mellé mellllik zene a tartozék.

 12. Aborepi Majom — 2015-09-10 22:23 

Ropppant ééérdekes… Még semmi jó ötletem az unalmas öngyilkosságon kívül, de addig is egy kis népzenei aláfestés:

https://www.youtube.com/watch?v=t__nMPUTLsY

 11. SLC — 2015-09-10 21:11 

Látom megelőztek, én is mondani akartam, hogy az bizony inkább black metal. Bár metál zenén nőttem fel, soha nem szerettem a black vonulatot, a fene tudja miért. Idegesített. Ma már a death metál is idegesít 😛

@hitman: Annyit finomítanék rajta, hogy a death metal esetén a lovag nem simán megöli a sárkányt, hanem dupla lábdobbal feltrancsírozza… de a többi tökéletes. 🙂

 10. tray — 2015-09-10 20:39 

Hát Tiboru, az időgépes konteo volt az utolsó, ami igazán tetszett, de ez ismét egy mestermű szerintem, welldone!
Arról a szerencsétlen frigyládáról, ami nagyon régen tervben volt, fogsz valaha írni?

 9. necrofaust — 2015-09-10 19:46 

Na lássuk csak:

A Morbid svéd Death Metal-t játszott, és anno a Mayhem is DM-nek indult, tehát a cikk végül is nem hibázik.

A Kiss és King Diamond után Dead volt az első, aki színpadon corpsepaint-et (hullasminket) viselt, bár az előbbi kettőnél ez mást jelentett. A Mayhem/Dead honosítja meg a Black Metalban a hullasminket, utána szép lassan az egész norvég és svéd színtéren ténykedő zenekarok elkezdik használni (Dakthrone, Emperor, Marduk, stb.)

Az hogy a fotón a kés a puska tetején van enged csak arra következtetni, hogy idegenkezűség történt. De amúgy szerintem valóban öngyilkos lett a srác.

Dead szövegei valóban a halálról szóltak, elmúlás, lélekvándorlás, reinkarnáció, halálvágy, stb. Emellett a srác igen komoly Erdély imádatban szenvedett (érdemes meglesni az I Love Transilvania pólóját az agyvelő kirobbanós képen).

Az hogy a szakma v. a zenekar akarta volna eltenni láb alól, keresztülhúzza az a dolog, hogy a Mayhem Dead halála után (1991) nem igen koncertezik, egészen 1998-ig, a Live in Bischofswerda koncert VHS rögzítéséig. Ahol már egy teljesen más felállásban lépnek fel (ugye Euronymous 1993.Aug. 10-én meghal Vikernes keze/kése által) és csak Necrobutcher van ott az alapító tagok közül. Sőt, idő közben, ahogy a cikk írja, még Necrobutcher is hátat fordít a zenekarnak, mert Euronymous dolgai és az Inner Circle (norvég black metal „maffia”) által szervezett dolgok még őt is kiborították.

’91 és ’93 között Euronymous és még néhány más zenekarból ismert társa igen sok „terrorcselekményt” követ el Norvégia szerte. Templomokat gyújtanak fel (Norvégiában rengeteg fatemplom van) mert úgy vélik, a kereszténység nincs köszönőviszonyban a norvég gyökereikkel (alá vikingek) és társadalmilag is káros, mint szervezett egyház. Ezen kívül más, szerintük „divat” illetve igaztalan zenekart molesztálnak, turnébuszokat döntenek fel, bombariadót szerveznek a koncertjeiken, stb.

Euronymous egyébként egy lemezboltot üzemeltetett Oslóban, amelynek pincéjében üzemelt a Helvete (pokol) klub, ami egy kis rock-klub szerű dolog volt.

A Mayhem az egyik stílusteremtő alap zenekara a Black Metal műfajnak, Euronymous (és Dead) rengeteg más zenészre volt hatással, konkrétan a szintén norvég Darkthrone az első lemeze után váltott Death Metal-ról Black Metal-ra (igen, van különbség) és kezdtek el szintén arcfestést használni.

A ’90-es évek elején igen sok zenekarból sitteltek le zenészeket az Inner Circle kapcsán. Az egyik Fantoft templom felgyújtásához is köthető ilyen eset, mivel egy tűzoltó életét is vesztette az oltás közben.

Dead halála után a Mayhem nem talált énekest a nagylemezük felvételéhez, és mivel Dead kedvence a magyar Tormentor volt a ’80as évekből így Euronymous Csihar Attilát kérte meg hogy énekelje fel a készülőfélben lévő anyagot. Konkrétan neki is küldött egyet a levélben Dead koponyaszilánkjaiból. Vele a Mayhem nem koncertezett a ’90-es években, és Attila csak 2004-ben tért vissza a zenekarba, jó pár tagcsere után.

A zenekar mai napig aktív (egy alapítótaggal, Necrobutcher) és a 2000-es évek közepétől igen sikeresnek is mondható. Körbeturnézták a világot, nagyjából 1-2 évente Magyarországon is fellépnek.

 8. jones5555 — 2015-09-10 19:42 

Egy romantikus szám lengyel honból. Amúgy szerintem a gitáros benne volt. De ettől csak legendásabbak lettek.
https://www.youtube.com/watch?v=bJda0_NIBaQ

 7. SzJoe — 2015-09-10 19:37 

Szakmai tapasztalatból írom: Olyan nincs, hogy egy nyaki ütőeret és csuklóartériát átvágott ember keres egy sörétes puskát, tűzkésszé teszi, majd ellövi a saját koponyatetőjét! A nyaki kivérzés olyan gyors hatású, hogy már megemelni sem tudná a lőfegyvert, nemhogy végigcsinálni a kellő lépéseket az elsütéséhez. Az ilyen ember pár másodperc alatt bealszik. Ezt saját szemeimmel láttam, persze nem ennél az ügynél. Egy ilyen öngyiloknál letenni a kést, felvenni a lőfegyvert, tűzkésszé tenni, célra emelni és lőni nem két másodpercbe és mozdulatba kerül. Ráadásul a sátorvas alá nem fér be a páciens lábujja a fotó alapján. Inkább elhiszem, hogy az emeletén zavart gitáros segített neki végigcsinálni a fent említett procedúrát, akár önös céljaitól indíttatván.

 6. tiboru — 2015-09-10 19:36 

@hitman:

Alap, nagyon szépen köszönöm!!!

 5. hitman — 2015-09-10 19:25 

laikusok kedvéért megosztanám a heavy metalon belül található különböző műfajok definícióit:

Mi is az a metál? A legegyszerűbb módon úgy írhatjuk le a különböző stílusokat, ha vesszük a következő alaphelyzetet: Egy gonosz sárkány elrabolt egy gyönyörű királylányt, és egy hős lovag a megmentésére indul. Mi történik?

HEAVY METÁL: A lovag bedübörög Harley Davidsonján, levágja a sárkányt, bedob egy sört, magáévá teszi a királylányt.

GRIND METÁL: A lovag megjelenik, teljesen érhetetlenül sikoltozik kb. 2 percig, majd távozik.

POWER METÁL: A lovag hófehér unikornisa nyergében érkezik, kikerüli a sárkányt, megmenti a királylányt, majd az elvarázsolt erdő közepén szerelmeskednek.

TRASH METÁL: A lovag megjelenik, legyőzi a sárkányt, megmenti a királylányt, és ez utóbbit magáévá teszi.. gyorsan, és önzőn.

FOLK METÁL: A lovag néhány haverjával érkezik, akik hegedűn, sípon, dobon, lanton, és egyéb furcsa hangszereken játszanak. A sárkány a rengeteg tánc közben elszenderedik, a lovag a királylány nélkül távozik.

VIKING METÁL: A lovag sárkányfejes hajón érkezik, hatalmas csatabárdjával megöli a sárkányt, megfőzi, majd megeszi, halálra erőszakolja a királylányt, felprédálja a kastélyt, majd porig égeti, mielőtt elmenne.

DEATH METÁL: A lovag eljön, megöli a sárkányt, magáévá teszi a királylányt, őt is megöli, majd távozik

BLACK METÁL: A lovag éjfélkor érkezik, levágja a sárkányt, a tetemet karóba húzza a kastély előtt análisan magáévá teszi a királylányt, iszik a véréből, majd szertartásosan megöli. A meggyalázott királylányt a kastély előtt karóba húzza.

GORE METÁL: A lovag eljön, levágja a sárkányt, a beleit kiteregeti a kastély előtti mezőn, magáévá teszi a királylányt, megfojtja, magáévá teszi a holttestet, fölvágja a hasát és megeszi a belsőségeit, harmadjára is magáévá teszi, a holttestet felgyújtja, majd végezetül negyedjére is magáévá teszi.

DOOM METÁL: A lovag megérkezik, meglátja a sárkányt, rájön, hogy sosem tudná legyőzni, depressziós lesz, és öngyilkosságot követ el. A sárkány felfalja őt és a királylányt is.

PROGRESSZíV METÁL: A lovag gitárral érkezik, 26 percig szólózik a kastély előtt, a sárkány öngyilkos lesz az unalomtól. A lovag felmegy a királylány hálószobájába, újabb gitárszólót ad elő, amibe a konzervatóriumban végzősként tanult összes technikáját beleszövi. A királylány megszökik, és a HEAVY METÁL lovag keresésére indul.

GLAM METÁL: Az érkező lovagot meglátva a sárkány röhögőgörcsöt kap, és beengedi a kastélyba. Az bemegy, ellopja a királylány sminkkészletét, és megpróbálja gyönyörű rózsaszínre festeni a kastélyt.

INDUSTRIAL METÁL: A lovag zsíros, fekete bőrkabátban érezik, obszcén kézmozdulatokat tesz a sárkány felé, mire a mesebeli kidobóemberek kikísérik a meseerdőből.

KERESZTÉNY METÁL: A lovag a templomból hazafele jövet néz be, és egy balladát énekel a sárkánynak arról, hogy Jézus szereti, és felé kellene fordulnia. A sárkány azonnal megtér, és amikor a hercegnő „köszönetet akar mondani” a lovagnak, az így válaszol: „Sajnálom, nem hiszek a házasság előtti szexben.”

 4. tiboru — 2015-09-10 19:10 

Helyesbítés: amint szakértő kommentelők felhívták a figyelmem: a Mayhem BLACKmetált játszott, nem DEATHmetált. Köszönöm a kiigazítást, az összes többit tartom.

 3. apophis — 2015-09-10 18:56 

A Mayhem mindig black metalt játszott.

 2. nunu75 — 2015-09-10 18:54 

NEM DEATH METAL!!!
Tessék átjavítani black metal-ra!!!

 1. stockton — 2015-09-10 18:52 

Köszönjük szépen a posztot, jóra sikeredett, tényleg mozgatja az állóvizet 🙂

Szerény véleményem szerint vagy a gityós Euronymous, vagy esetleg még „állami” kéz lehet mögött. Mégpedig azért gondolom ezt, mert mint tudjuk öngyilkosság nem lehetett, akkor nem lenne ez a poszt sem 😀
A gitáros adja magát, az esetleges titkosszolgálati beavatkozás pedig szintén, ha megnézzük hirtelen milyen sikerrel lépett színre ez az ember. Nagy tömegeket tudott megmozdítani és egy azóta is működő „biznisz” lett a munkásságából. Azt pedig tudjuk, hogy ha ha félnek egy zenésztől, simán lekapcsolják, még egy John Lennon-t is. Pedig ha valaki akkor azért ő egy világ szeme előtt „élt”.

Jah és hallgathatott emberünk Zámbó Jimmy-t ha nagyon „akart” volna 😀 Jimmy addigra már kiadott egy lemezt az USA-ban ha jól tudom és 91-ben már itthon is 😀 De ez mindegy is 😀

RSS feed for comments on this post.

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

  • Legutolsó hozzászólások

    Tartalom

    CímDátum
    Vitaposzt: háború Ukrajnában2022-02-27
    Vendégposzt: Tanja Gräff ügye2022-02-02
    Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
    Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
    Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
    Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
    Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
    Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
    Michael Jackson-konteók2017-05-20
    Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
    Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
    Lindbergh-konteók2017-02-26
    Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
    Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
    A BCCI-sztori2016-11-04
    Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
    Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
    Wałęsa-konteók2016-08-21
    Posztajánló: Porton Down2016-08-15
    Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
    Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
    Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
    Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
    Hindenburg-konteók2016-02-26
    Bruce Lee halála2016-02-14
    Opus Dei2016-01-23
    Alapítvány-konteók2015-12-19
    Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
    Furcsa történetek 2.02015-11-29
    Shakespeare-konteók2015-11-12
    Frigyláda-konteók2015-10-22
    Per „Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
    Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
    Menekült-konteók2015-07-14
    Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
    Miss Liberty-konteók2015-06-22
    Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
    Glenn Miller eltűnése2015-04-08
    Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
    Furcsa történetek 1.02015-03-23
    Bob Marley halála2015-03-14
    New Coke – konteók2015-03-02
    Sid Hurwich időgépe2015-02-22
    Alan Turing2015-02-10
    Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
    Halál Chappaquiddickben2015-01-26
    Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
    A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
    Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
    Konteókönyv-felmérés2014-12-01
    Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
    John Titor története2014-11-19
    Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
    Fort Knox2014-10-23
    Estonia-konteók2014-09-29
    Rudolf Hess története2014-09-22
    Kurt Cobain halála2014-09-09
    Eilean Mór rejtélye2014-08-18
    Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
    Gyíkember-konteók2014-06-12
    A Kovács Béla – ügy2014-05-23
    Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
    Georgia Guidestones2014-05-03
    Elisa Lam halála2014-04-15
    Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
    Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
    Magic Johnson – konteó2014-03-12
    Challenger-konteók2014-02-13
    Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
    Cicada 33012014-01-06
    Cajamarquillai üregek2013-11-27
    A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
    Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
    Google-konteók2013-11-03
    A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
    Katrina-konteók2013-10-11
    A denveri repülőtér2013-09-27
    Haszbara-konteók2013-08-25
    Génmódosítás-konteók2013-07-08
    Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
    Konteónak indult…2013-06-09
    Az X bolygó2013-04-27
    Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
    Náci repülő csészealjak2013-03-22
    D. B. Cooper története2013-02-19
    Egy pápa lemondása2013-02-11
    A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
    Eltűntek2013-01-18
    Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
    Anjikuni-rejtély2012-12-11
    Szent Malakiás próféciái2012-12-03
    Jövőbelátás-konteók2012-11-21
    Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
    Mátrix-konteók2012-10-28
    Elbert János halála2012-10-19
    Bohemian Grove2012-09-26
    Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
    A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
    Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
    A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
    Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
    Olof Palme halála2012-05-16
    A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
    Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
    Jörg Haider halála2012-03-14
    Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
    A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
    Szcientológia-konteók2012-02-07
    Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
    Népszámlálás-konteók2011-11-12
    EU-konspiráció2011-11-12
    A Djatlov-incidens2011-11-12
    Fluorid-összeesküvés2011-08-19
    Breivik-merénylet2011-07-25
    A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
    Patton tábornok halála2011-05-12
    Skull & Bones2011-04-19
    Réztekercs-konspiráció2011-04-12
    AIDS-konspiráció2011-04-11
    Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
    Moszkva és a csecsenek2011-04-08
    Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
    A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
    Globális felmelegedés2011-04-05
    A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
    Kilenc/tizenegy2011-03-30
    A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
    Kelly doktor halála2011-03-28
    Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
    Az arab világ forradalmai2011-03-23
    Martin Luther King halála2011-03-22
    Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
    Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
    A USS Liberty megtámadása2011-03-17
    Jézus-összeesküvés2011-03-16
    Ajánló – linkek2011-03-15
    HAARP-összeesküvés2011-03-14
    Chico halála2011-03-11
    JFK – 2.02011-03-10
    JFK – 1.02011-03-10
    Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
    Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
    Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
    Gagarin-konteók2011-03-04
    Cigánygyilkosságok2011-03-04
    Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
    Vérvád-konspiráció2011-03-03
    A Council on Foreign Relations2011-03-02
    A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
    Atlantisz-konteók2011-03-01
    Nagy német adókonteó2011-02-28
    Illuminátusok2011-02-28
    Ajánló – filmek2011-02-26
    Az Elvis-legenda2011-02-25
    Tunguzka-rejtély2011-02-24
    Nikola Tesla 2.02011-02-23
    Nikola Tesla 1.02011-02-23
    Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
    A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
    Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
    A főtitkár halála2011-02-21
    Nácik aranya2011-02-19
    ODESSA2011-02-18
    A romániai „forradalom”2011-02-18
    Templomosok2011-02-17
    A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
    WikiLeaks-konteók2011-02-15
    A Voynich-kézirat2011-02-15
    Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
    Mormon-összeesküvés2011-02-14
    Szabadkőművesek 2.02011-02-13
    Szabadkőművesek 1.02011-02-13
    Bilderberg-konteók2011-02-13
    Men in Black2011-02-12
    UFO-konspiráció2011-02-11
    Jim Morrison halála2011-02-11
    Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
    Roswell és az M-122011-02-09
    Bermuda-háromszög2011-02-09
    Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
    Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
    Népek Temploma2011-02-08
    Egy pápa halála2011-02-08
    A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
    A „tökéletes katona”-projekt2011-02-07
    A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
    A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
    Beatles-konteók2011-02-05
    John Lennon halála2011-02-05
    Philadelphia-kísérlet2011-02-04
    Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
    Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
    A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
    A Seuso-ügy2011-02-02
    Titanic-sztori2011-02-01
    Holdraszállás-konteók2011-01-31
    Marilyn Monroe halála2011-01-30

    Innen jöttök