2011-02-01–11:00

Titanic-sztori

A Titanic óceánjáró 96 évvel ezelőtti tragédiája minden eresztékében olyan, mint egy döbbenetes és valószerűtlen mese. Kicsit talán erőltetett, mintha a szerző kettővel több italt fogyasztott volna a szükségesnél, de tele van megszívlelendő tanulsággal és szívszorító mikrosztorikkal, ahogyan azt a méltán híressé vált fimből is tudjuk. Nézzünk tehát a jéghegy mögé egy kicsit és borzongjunk együtt.

A hajó rövid története hemzseg a szimbólumoktól és a nehezen félreértelmezhető, már-már irodalmi és filozófiai jelenségektől. Adott ugye egy luxushajó, amely első útján ott hasítja az Atlanti óceán habjait, fedélzetén 2.224 emberrel (közöttük a nincstelen kivándorlóktól kezdve a magyar szalonzenészeken át a pofátlanul gazdag arisztokrata ingyenélőkig minden társadalmi osztály megtalálható), az Óvilágból az Új felé vezető úton, s egyszer csak a semmiből (a Sors vagy a Végzet megtestesítőjenként) felbukkan egy jéghegy… Hát csoda, hogy a Terminátor édesapja, maga James Cameron sem bírt ellenállni neki?

Amikor a belfasti Harland & Wolff hajóépító társaság szárazdokkjából 1912 legelején vízre bocsátják, a Titanic volt a földkerekség legnagyobb hajója: 270 méter hosszú, a vízvonalnál 28 méter széles, vízkiszorítása pedig meghaladta az akkoriban szinte felfoghatatlan 53 ezer tonnát. Senkit nem akarok itt számokkal untatni, de ha valaki erre gerjed, a többinek utánanézhet a témával foglalkozó többezer (nyomtatott vagy netes) forrás bármelyikében. A tény: óriási hajó volt, amely teljesen megérdemelte nevét.

Két testvérhajója is elkészült, az Olympic és a Britannic (testvérhajónak nevezik azokat a vízi járműveket, amelyek gyakorlatilag egy kaptafára készülnek, s mindössze apró, főleg esztétikai, valamint lényegtelen műszaki részletekben különböznek egymástól – ennek később még jelentősége lesz a sztori során).

A megrendelő (és a tulajdonos) a White Star Line hajózási társaság volt, amely ahuszadik század elejére oly jellemző, Európa és Amerika közötti személyszállítási verseny egyik kiemelkedő résztvevője volt, ami pedig a luxusutasoknak szóló ajánlatait illette, vita nélkül vitte az összes pálmát.

1912. április 10-én, szerdán, helyi idő szerint délelőtt 10 órakor hagyja el a dél-angliai Southampton kikötőjét, a parancsnoki hídon a White Star legtekintélyesebb (és a brit kereskedelmi flotta legjobban fizetett) kapitányával, Edward J. Smithszel. Négy napnyi eseménymentes hajózás után vasárnap, április 14-én röviddel éjfél előtt az éppen szolgálatban lévő, 25 éves Frederick Fleet harmadosztályú matróz észleli a később végzetesnek bizonyuló jéghegyet, azonnal jelenti is a hídnak, de csak a frontális ütközést tudják elkerülni: a jéghegy a hajó oldalát konzernyitóhoz hasonló módon felhasítja, majd hajnali fél háromra az elsüllyeszthetetlennek kikiáltott Titanic elmerül a hatfokos vízben.

Fleet máskülönben hosszú életet élt; 1965-ben, 78 éves korában lesz öngyilkos, felesége halála miatt érzett bánatában.

A rádión leadott SOS-jelekre (amelyek kibocsátását a kapitány csak hajnali fél egykor, 40 perccel a katasztrófa bekövetkezte után engedélyezi az értetlenkedő rádiósnak) az esemény helyszínétől mintegy 100 kilométerre hajózó Carpathia reagál elsőként, de neki is közel négy órájába telik, amíg odaér – ekkorra már csak testek, törmelék és mentőcsónakok úszkálnak a vízen. Utólag kiderült, hogy volt sokkal közelebb is hajó (a Californian), de ennek távírója (vagy távirásza?) nem vette a közel három órán keresztül sugárzott vészjeleket, ezért meg sem moccant. Érdekes módon a Titanicról fellőtt vészjelző rakétákat sem vette észre senki az 54 fős legénységből, pedig az éjszakai váltás minden tagja (8 ember) ébren volt.

A Californian-ról utólag kiderült, hogy J. P. Morgan üzletember (itt jobbra) tulajdonában volt, aki máskülönben kisebbségi részvényese volt a White Star-nak is. A Californian szállítólevelei szerint állítólag háromezer darab kötött női blúzt és kétezer gyapjútakarót szállított Angliából az USA-ba – ami elég meghökkentő tétel, ha figyelembe vesszük, hogy a hajó raktere ezzel az áruval csak úgy egyötödéig telt meg, ráadásul akkoriban (egy hatalmas angliai bányász-sztrájk miatt) a szén olyan drága volt, hogy minden kereskedelmi hajó maximális mértékben igyekezett kihasználni a rendelkezésére álló rakodóteret.

És ha még nem lenne elég: J. P. Morgan eredetileg szerepelt a Titanic VIP-utaslistáján, de április nyolcadikán (vagyis két nappal az indulás előtt) betegségre hivatkozva lemondja az utat.

Ha már mentőcsónakokról is beszélünk: köztudott tény, hogy a több, mint 3.500 ember szállítására méretezett Titanicnak összesen 1.178 fő befogadására alkalmas mentőcsónak-flottája volt, ráadásul Smith kapitány csak az ütközést követő második óra végén adott utasítást ezek vízre bocsátására, noha már a tizedik percben tisztán látszott, hogy a hajó menthetetlen.

Közbevetett, bónusz-érdekesség: amikor legénységet toboroztak a Titanicra, a belfasti hajóépítő üzemben is kiragasztották a felhívást. Noha közel kétszeres bért ígértek a karbantartó szakembereknek, a több ezer ott dolgozóból mindössze hatan jelentkeztek – közöttük egyetlen olyan sem volt, aki magán a hajóépítésen részt vett volna.

A konteók már a katasztrófa harmadnapján elkezdődtek. Egy „Paddy the Pig” (Paddy, a disznó) becenevű hajógyári munkás április 17-én kezdi híresztelni, hogy valójában nem is a Titanic süllyedt el, hanem egyik, kicsit idősebb testvérhajója, az Olympic, amelyet átfestettek Titanická. És hogy miért? Hát a biztosítási díj bezsebeléséért. És hogy hol volt ezalatt maga a Titanic? Hát kicserélték a két hajót – az Olympic 20%-kal kevesebbe került, mint ez.

Persze az ír hajóépítő munkások sörözés közben elejtett mondataira már akkor sem lehetett hitelt felvenni, de a szóbeszéd elindult.

Paddy történetét aztán szépen kidekorálták. Egy Robin Gardiner nevű fószer később három könyvet is írt a témáról. Nos, Robin állítólag kinyomozta, hogy az Olympic 1911 késő őszén összeütközött a brit haditengerészet Hawke nevű cirkálójával (itt balra). Senki nem halt meg, de az óceánjáró nagyon komoly, strukturális sérüléseket szenvedett, amelyek miatt az illetékes főhatóság alkalmatlanná nyilvánította hosszabb utakra, ráadásul nem is volt bebiztosítva. A White Star a csőd szélére jutott és úgy tűnt, végleg elveszíti a versenyt a legnagyobb riválisával, a Cunard tengerhajózási vállalattal folytatott küzdelemben.

Még egy adalék az Olympic-témához: röviddel azelőtt, hogy a Titanicot vízre bocsátották volna, az Olympicot berendelik a belfasti szárazdokkba, állítólag holmi propeller-probléma kijavítására hivatkozva. A hajó nyolc napot tölt a javításon, noha szakemberek szerint a propellert (már ha valóban gond volt vele) tíz óra munkával rendbe lehetett volna tenni. A Titanic ráadásul gyanúsan gyorsan megkapta a tengerjárási engedélyt – négy óra alatt átvizsgálták és találták alkalmasnak, noha minden hasonló esetben ez a procedúra legalább három munkanapot vett igénybe.
Amikor vállalkozó kedvű roncskutatók 1985-ben elkezdték a felszínre hozni a Titanic (vagy az Olympic?) maradványait, a hajócsere-teória megdőlni látszott, mert minden jel arra utalt, hogy valóban a Titanic hever 3800 méter mélyen. A konteósok azonban nem hagyták magukat, és a feltárás vezetőjéről, Robert Ballardról, valamint két főmunkatársáról, Steve Hallról és Bruce Beveridgeről „kiderítették”, hogy gyanúsan meggazdagodtak a hír nyilvánosságra hozatala után.

Egy másik konteó szerint a Titanic részese volt az óceán-átkelési versenynek, s Smith kapitány (az addigi rekord megdöntése érdekében, a kilátásba helyezett több ezer fontos jutalomra áhítozva) egyfelől túlfűttette a hajókazánokat (és ezért nem tudtak megállni a jéghegy előtt, vagy elkanyarodni előle), másfelől pedig a versenysúly csökkentése miatt nem intézkedett megfelelő mennyiségű mentőcsónak beszerzéséről.

Ez utóbbi részlet elég nevetséges, hiszen egy 46 millió kilós hajó esetében az a pár száz (esetleg pár ezer) kiló, ami a hiányzó mentőcsónakok súlya lett volna, nem oszt és nem szoroz szerintem. Ráadásul a vizsgálat kiderítette, hogy az ütközés pillanatában nem is minden kazán volt felfűtve.

Arról se feledkezzünk meg (a konteósok nem tették; nem az a típus), hogy az első világháború előszobájában vagyunk; vannak, akik szerint a németek szerették volna kipróbálni a nemrégiben kifejlesztett tengeralattjáróik ütőképességét, s egy U-Boot állt lesben a jéghegy mellett, várva várván a Titanicra. Kilőtt egy torpedót, majd elsurrant a jéghegy alatt – s a jéghegy utólag elvitte a balhét.


Hogy mi történt valójában a Titanic-kal? Döntsétek el ti, ez az a fórum! De azt azért még el kell mondanunk, hogy 1898-ban (tehát az események előtt 14 évvel) egy Morgan Robertson nevű amerikai parafenomén (clairvoyant,
ahogyan annak idején nevezték ezt a szakmát) írt egy katasztrófa-kisregényt (Futility, vagyis Haszontalanság címmel), amely arról szól, hogy egy elsüllyeszthetetlennek hitt, 270 méter hosszú és 25 méter széles brit tengerjáró luxushajó elindul New York-ból a dél-angliai Southampton felé. Egy áprilisi napon, éjfél-közeli időpontban, jéghegynek ütközve elsüllyed az Atlanti óceánban, s több ezer ember veszti életét azért, mert az üzemeltető társaság nem gondoskodott elegendő mentőcsónakról. És hogy mi volt a neve ennek a regénybeli hajónak?

Titan.

Jó kommentelést.

Ápdét: a Titanic-konteók 128%-kal (!!!) kibővített verzióját elolvashatod a 2014. május 24-én a könyvesboltokba kerülő Konteó2-ben, további 29 válogatott összeesküvés-elmélettel együtt.

 

Kategória: EgyébCímkék: , ,

159 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 159. gigabursch — 2020-04-16 08:53 

@vaduzia:
Ami nekem rejtély:
A hajón volt sokszáz tonna olyan anyag, amit ballasztként azonnal ki lehet hajítani és könnyen:
Horgonyok és horgonyláncok.
A horgonyok kioldása és eldobás kb. 20 másodperc. Nyereség alsó hangon 3-500 tonna a három teljes horgonykészlet azonnali eldobásával.
Érdemben változtatott volna a súlyponti helyzeten és az agónia idején.

S biztos lett volna még egy másik hatalmas adag hasonló történet.

 158. gigabursch — 2020-04-16 08:50 

@albu:
A szenes hajóknál egy bizonyos széntároló méret felett állandó probléma volt az öngyulladás.
Gyakorlott fűtők és gépüzemvezetők pontosan tudták, hogy melyik oldalról, milyen ütemben kell pakolni, hogy az egyensúly is megmaradjon meg komolyabb műszaki probléma se legyen.

Viszont a rendszeres többlethő miatt az acélszerkezetek igenis károsodtak.
Viszont ez a Titanic acélszerkezetének korát tekintve még nem jelent számottevő leromlást.

 157. albu — 2020-04-15 11:41 

@vaduzia:
Bakker, még a Wikipédián is fenn van! Egy hétig tűz volt a széntérben? Oké, hogy nem lángolt, de kifutottak az eloltása, pláne anyagvizsgálat nélkül.

„Április 13-án, délután ráadásul jó hírek érkeztek a gépházból: sikerült eloltani a 10-es számú szénkamrában még április elején keletkezett tüzet.[6]” 

És a lábjegyzet: https://hu.m.wikipedia.org/wiki/RMS_Titanic#cite_ref-6

 156. albu — 2020-04-15 11:23 

@gigabursch:
„Nem a jéghegy miatt süllyedt el

Senan Molony újságíró több mint 30 éve tanulmányozza – a mai napig – a hajó tragédiájának körülményeit. A brit kolléga kiderítette, hogy a Titanic ment egy tesztkört, mielőtt elindult volna élesben Angliából. Készültek fotók az óceánjáróról az említett tesztút előtt és után is, az újságíró pedig észrevette, hogy utóbbi képeken a hajó oldalán – azon a szakaszon, amit a jéghegy később felszakított – majdnem kilenc méteres fekete foltok voltak. Ezeket nagy valószínűséggel korábban az üzemanyagtérben keletkezett tűz okozhatta.

Molony azt is kiderítette, hogy a Titanic tulajdonosai tudtak a tűzesetről, de eltitkolták a problémát. Okosan, ügyesen tussolták el a dolgot, a hajó ugyanis pont a sértetlen oldalával állt be a southamptoni kikötőbe első indulásakor, így senkinek nem tűnt fel a hiba. A tűz után jött tehát a jég, ami azért tudott ekkora kárt okozni a hajótestben, mert – a szakértők véleménye szerint – az égés következtében 75 százalékkal meggyengült az acél.”

Innen idéztem: https://www.femcafe.hu/cikkek/utazas/titanic-108-eves-evfordulo-erdekessegek?page=1

 155. gigabursch — 2018-09-18 12:13 

No, némi Titanic sülyedés adalék.
https://www.youtube.com/watch?v=Ir7pVCwFFj4

 153. maki11 — 2016-04-14 17:52 

Van amiről kevés szó esett, pedig majdnem megmentette az egész hajót. Ez a rádiós szoba.

http://lazarbibi.blog.hu/2015/06/18/a_titanic_radios_szobaja

 152. gigabursch — 2016-02-18 18:09 

Pár szinesített kép a hajóról.
http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2014/09/05/a_titanic_szinesben_435

Van pár hsz. is a konteóról.

 151. alexrain — 2015-02-07 21:37 

Igaz csak angolul, de itt egy remek kis film a cserét alátámasztó bizonyítékokról: https://www.youtube.com/watch?v=Vkaxu3qtShU

 150. realcorpus — 2014-12-19 06:37 

@kszabo:
“De van egy sötét oldaluk is: a Jézus-társaság. … Sötét fickók, sötét köpönyegben, tőrrel a kezükben.”
Pfff…
Nagybátyám jól álcázta magát, hogy nem látszott ilyennek.
Bár lehet, hogy a történelem kutatása és könyvek írása egyes elméknek tőrdöfés az elképzelt világukba, de ez talán nem a jezsuiták hibája.

 148. envagyokmagam — 2014-12-05 10:56 

Sziasztok!

Jó ez a Titanic történet.
Annyit szeretnék hozzá fűzni a leírtakhoz..(látom 2008-as hozzászólások voltak tán mind)
..hogy azóta olvasataim szerint egy Svájci csapat leszállt a mélybe megnézegetni a roncsokat és (mint írtam is) a leírtak szerint becsapódás nyomot, nyomokat találtak az oldalán. Lehet mégiscsak az a német torpedós történet is valós? Emellett azt nem írtad, hogy 1913-ban hozták létre a FED-et az USA-ban. Azok az amerikai pénzemberek akik ellenezték ezt a központi bankot, szinte mind a hajón voltak. Így nem kellett sokat tárgyalni annak az érdekében ,hogy ne szavazzanak ellene. Azt láttam le írva ,hogy az öreg bajusz huszár nem szállt fel, tán ebből érteni miért.

 147. realcorpus — 2014-11-29 10:23 

@gigabursch:
Nem is akármekkora csavarokkal.
A 2. képen látható is: http://cavemancircus.com/2014/04/17/20-rare-photos-titanic/

 146. gigabursch — 2014-11-27 08:20 

@vaduzia:
Felhős ég alatt, úgy hogy nincs fölötte telihold, még nem párás időben is elég vacak az előreláthatás a sötétben.
Mindez tetézve azzal, hogy akkoriban nem túl nagy volt a refik fényereje, kint a hídon, vagy a az árbockasban lévő faszi meg alsó hangon kap egy 3,-35 kmph-s (menet)szelet az arcába, nos én is úgy ülnék, hogy 10 mp előrenézés, két-három perc hátranézés.
Ezen felül a jéghegyek állandóan mozognak mindhérom tengely irányába, ugyanis az érdemi olvadás a tengerben zajlik és nem a tengerszint felett, szóval, ha előtte pár perccel fordult át, lehet, hogy pont akkor tette oda az élét.
S egy ekkor a hajón azért nem jön meg három mp. alatt a hátra. Főleg nem egész, vagy túl erőn. Három hajócsavaron.

 145. gigabursch — 2014-11-27 08:11 

@vaduzia: Talán azért vághatott hat-ot mert 7 bordaközben repesztette át a lemezelést.
Hmmmm?

Egyébként, ha végiggondolod, hogy 5×1,2 m2-en másodpercenként hány m3 víz tud bezúdulni, nos akkor rájössz, hogy ez nem az a lik, amit be lehet szalonnázni (ez egy hajózási kifejezés!), pár perc alatt.

 144. sledger — 2014-11-26 18:44 

A British Pathé-nak még videója is van a konteóról: https://www.youtube.com/watch?v=yN-W5gYvDBU

 143. vaduzia — 2014-04-19 17:24 

Korábban is furcsa volt, hogy miért nem vették időben észre a jéghegyet, hiszen 1/9 része áll ki a vízből, de újabban a fénytörésre fogják rá, de most nem ezzel akarok foglalkozni.

Régebben a szakértők úgy vélték, hogy egyetlen óriási – 90 méteres hosszúságú – lék miatt süllyedt el a Titanic. A legújabb vizsgálatok szerint viszont hat kisebb nyílás – együttes felületük még az 1,2 m²-t sem haladta meg, viszont éppen eggyel több rekeszt érintett, mint amennyit még elviselt volna a hajó – elég volt a hajó elsüllyedéséhez.
Ez a megállapítás nagyon megváltoztat mindent. Kérdés tud-e a jégjegy 6 db 1,2 négyzetmétert meg nem haladó nyílást okozni? Arról nincs tudomásom, milyen keresztmetszetűek, de furcsának tartom, mért pont hatot vágót, miért nem 5-t, vagy 7-et. Nem tehetek róla de bennem felmerült a szándékosság, a jól megtervezett szabotázs akció, hogy a hajó ne érkezzen meg.

 142. gigabursch — 2014-02-24 15:52 

@öreg büzész:
Szegecselt hajó volt.

Ha az NGC tényleg ezt mondta, akkor komplett jülyék, vagy nem alkalmazták a házi hajózási szakértőjüket NWCs-t, akit személyesen is ismerek.

 141. gigabursch — 2014-02-24 15:45 

@ujfiu:
A fő gond az acél belső kéntartalmával volt.
Túlságosan rifeg volt emiatt.

Amúgy csak az arányok érzékeltetése érdekében:
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=129160117&t=9011160

Így múlt volna el a világ dicsősége.

 140. ujfiu — 2014-02-24 11:52 

Amit én tudok az esetről:

Az első hibát az építésnél vétették, ugyanis a hajó törzsét alkotó lemezek összefogására használt szegecsek nem megfelelő minőségűek voltak, ugyanis a széntartalmúk nagyobb volt a kelleténél, így ridegebbek, törékenyebbek voltak. Ráadásul az idő rövidsége miatt megfeszített ütemben dolgoztak, és úgy gondolták, hogy a munkálatokat felgyorsítandó nem fogják a szegecsek helyét előfúrni, hanem majd belekalapálják a fém lemezekbe. Ezzel viszont azt érték el, hogy a szegecsek körül mikro repedések keletkeztek a hajótörzsön, továbbá az amúgy is gyengébb szegecsek még tovább gyengültek és deformálódtak.

Érdekes dolog, hogy szimulációkkal kimutatták, hogy ha nem próbálnak meg elkanyarodni, és egyenesen orral belemennek, akkor akár szét is törhették volna a jeget, és lehet, hogy nem süllyed el, ugyanis a süllyedés legfőbb oka az volt, hogy az oldalán keletkezett repedés olyan hosszú volt, hogy pont eggyel több ballaszt tartályt öntött el a víz, mint amennyivel még nem süllyedt volna el.

 139. tigris — 2013-05-29 18:13 

Én azt hallottam, hogy azért nem tudtak kitérni a jéghegy elől, mert nagyon gyorsan mentek (a rekord miatt) és későn is fordultak.
Meg a hajóról úgy tűnt megúszták, kikerülték.Csak a víz alatt a jéghegy jobban “elterpeszkedett”.:(

 137. svetlana — 2013-02-12 16:07 

@Rogal Dorn:
akit érdekel, élőben jobb:
https://www.youtube.com/watch?v=yGAmmJk01uU

1 óra 24 percnél kezdődik…

 136. Rogal Dorn — 2013-02-12 14:11 

@svetlana:

Jó meglátás, reményeim szerint önbeteljesítő jóslat. 😀

 135. gigabursch — 2013-02-12 14:04 

@svetlana:
Ez egyszerűen nem csak megdöbbentő, de a maga nemében szép is.

 134. svetlana — 2013-02-12 13:21 

Géczy Gábor a youtubeon fellelhető egyik előadásában a Titanic süllyedésében és a mai világ süllyedésében párhuzamot lát, melyet így kommentál:
Amikor süllyedni kezdett a Titanic, a vendégek nem hagyták abba a táncot. Ez olyan, mint a mostani világválság, látják, h itt a vég, de újabb pezsgőket szolgálnak fel, nem hiszik el, h komoly a baj. A Titanic leadja a vészjelzést, amit a közelben lévő hajó nem vesz, mert elaludt a tisztje. Ez a szunnyadó értelmiséget jelöli. A hajón magyarok is voltak, na persze nem vendégként, mert magyar nem tudta megfizetni a jegyet, hanem zenészként. Amikor süllyedt a hajó, a zenészek nem menekültek, hanem álltak a pódiumon és eljátszották a a “Közelebb Hozzád Istenem”-et. A távolban lévő, magyar menekülteket, emigránsokat szállító, Carpathia hajó teljes gőzre kapcsolt, amikor hallotta a vészjeleket. Messze voltak nagyon, de mindent elkövettek, h odaérjenek. Ők mentették meg, akit még lehetett. Szimbólikus, h Kárpátia a hajó neve, ez azt jelenti, h nem a magyarok, hanem az egész Kárpát-medencének kell összefognia ahhoz, h világ megmeneküljön…
Hm, nos nem tudom így kell-e legyen, de szimbólumként tetszett.

 133. tiboru — 2012-06-17 19:10 

Nem, asszem ez még nem volt. Köszi!

 132. fehervandor — 2012-06-17 00:22 

Tiboru,
nem olvastam végig minden kommentet, az volt már, hogy a hullámsírba veszett Benjamin Guggenheim,Isa Strauss és Jacob Astor a Rotschild/Rockefeller családok legnagyobb ellenlábasai, egyben a kor leggazdagabb emberei, akiknek nagyon nem nyerte volna el a tetszését a FED létrehozása(ugye Jekyll Islanden 1910-ben lett kitalálva többek között Paul Warburg közreműködésével, ez tény, rajta van még a FED honlapján is http://www.frbatlanta.org/news/conferences/10jekyll_index.cfm) és minden erejük bevetették volna, hogy megakadályozzák a létrehozását?

 131. adani — 2012-05-08 11:36 

J.P Morgan lemondott utazása jó teória, hogy biztos tudott mindenről és azért tette, de rögtön cáfolható is ,hogy ha ő tudta akkor Bruce Ismaynek is tudni kellett. Ő miért nem mondta le az utat?

Itt egy másik történet:
http://www.tomcatpolo.hu/droidzona/showpost.php?id=139

Annyi biztos igaz ,hogy tényleg nem volt távcső, mert leszállt a hajóról az illetékes és elvitte a kulcsot és nem törték fel a szekrényt, valóban legyintettek rá, hogy veszünk majd újakat ha kikötöttünk.
Meg ugye az is igaz ,hogy leugatták a Californian rádiósát, aki szólt előtte, hogy nagy jégmező van arrafelé ők meg is álltak, és majd csak reggel hajóznak el mellettük. Az is ,hogy ott voltak közelben ,de már nem volt egy vörös rakétájuk sem, amivel jelezhettek volna, mert mindet ellőtték a korábbi buliknál. Csak fehér volt abból sem sok.

 130. miamai — 2012-04-15 19:49 

érdekes konteó-szikrák…
http://velvet.hu/sztori/2012/04/14/a_titanic-osszeeskuves/
(de a forrás soha sem fogja tudni megközelíteni az IGAZI konteóblogot!)

 129. pobeda — 2012-04-14 14:41 

Most nem olvastam vissza, de a megemlékezés okán volt talán az indexen hogy a mentőcsónakok száma még így is az előírtnál több volt.
A fent említett novella:
http://www.scribd.com/doc/23889550/Futility-The-Wreck-of-The-Titan-Morgan-Robertson-1898

 128. miamai — 2012-04-10 19:57 

Tegnap elindult a Titanic Memorial Cruise, a Balmoral luxushajó Cobh (Queenstown) kikötőjéből, fedélzetén az egykori utasok leszármazottaival és egyéb érdeklődőkkel. Beszálláskor az utasok közül sokan korabeli ruhát viseltek. Ápr. 15-én, hajnali 2:20kor a tragédia 100 éves évfordulóján megemlékező istentiszteletet tartanak “a roncsok fölött”, azaz azon a földrajzi ponton, ahol a Titanic jéghegynek ütközött, majd elsüllyedt.
http://titanicmemorialcruise.co.uk/memorial/itinerary.php
Az emlékutat egy bizonyos Miles Morgan Travel szervezi, amely annak a J.P.Morgan egykori üzletbirodalmához tartozik, ill. annak egyik “ükleányvállalata”, aki annakidején lemondta a Titanicos utat…

 126. geza2 — 2012-03-06 21:02 

Azt hiszem, valamikor 1993-ban jelent meg ez a tanulmány 🙂

Felmelegítették az anyagot:
http://www.skyandtelescope.com/skytel/beyondthepage/Titanic-Gallery-139515503.html

 125. rogaldorn — 2012-03-06 17:20 

A Hold okozhatta a Titanic vesztét

Száz éven úgy tartották, hogy a luxusgőzös útjába került hatalmas jéghegy okozta a Titanic katasztrófáját, a Texasi Állami Egyetem kutatói szerint viszont elsősorban a Hold okolható az ezerötszáz életet követelő tragédiáért.
A kutatásról a Sky and Telescope folyóiratban jelent meg tanulmány.

A Texasi Állami Egyetem kutatói arra mutatnak rá, hogy a tragédia előzményei három hónappal korábban, 1912 januárjára vezethetők vissza, amikor a Hold közelebb került a Földhöz, mint az azt megelőző 1400 év során bármikor. Ráadásul a rekordközelség előtti napon a Föld éves körútja során került a legkisebb távolságra a Naptól – olvasható a The Daily Telegraph (http://www.telegraph.co.uk) online kiadásával.

Mint a tudósok rámutatnak, a rekordközelség rendkívüli mértékben fokozta a közeli égitestek egymásra gyakorolt tömegvonzása által kiváltott árapályjelenséget. Ebben a jelenségben a Hold játssza a legnagyobb szerepet, de a Nap is hasonló hatással van a bolygónkra, és a Nap-Hold együttállásai generálják a legszélsőségesebb árapály jelenségeket.

A januári csillagászati események miatt bekövetkezett szélsőséges árapályjelenség Kanada partjainál hatalmas jéghegyeket szakított le, amelyek a tengeri áramlatokkal délre vándoroltak. Csaknem három hónappal később elérték a transzatlanti hajózási útvonalakat és a Titanic teljes sebességgel belerohant az egyik jéghegybe.

“A jéghegy süllyesztette el a Titanicot, a Hold közelsége azonban megmagyarázhatja, hogy miért került szokatlanul sok jéghegy a hajó útjába” – hangsúlyozta a kutatásokat irányító Donald Olson, a Texasi Állami Egyetem professzora, hozzátéve: nem tudhatjuk, hogy pontosan honnan szakadt le 1912 januárjában a Titanicot elsüllyesztő jéghegy. Ezt senki sem képes megállapítani, azonban kutatócsoportunk tudományosan megalapozott forgatókönyvet kínál.

MTI

 124. Adani — 2011-08-22 17:25 

Ez tetszett

“Szerintem nem is volt jéghegy. Bent ugye a kazánoknál meleg volt, rádásul a szén egy része állítolag a kazánon kívül is izzott. A víz kint hideg volt. Nagyon. A szegecsek meg ugye pont az orrnál gyengék. A hajó oldala a hôtagulás következtében úgy mûködött mint egy önbontó konzervdoboz.*”

Jéghegy tuti volt, mert fotó is készült róla, napokkal később egy másik hajóról.

Az megvan ,h a harmadik legnagyobb hajót a Brittanicot eredetileg Giganticnak akarták hívni?

Csak ugye úgy gondolták miután elsüllyedt a Titanic, h nem kéne az istent tovább kísérteni.

 123. Adani — 2011-08-22 13:19 

A másik dolog az volt ,h mikor észrevették a jéghegyet akkor Murdock, aki szolgálatban volt kiadta a parancsot, h teljes fordulat balra, és hátramenetbe tenni a hajót. A kettő együtt viszont tragédiához vezetett. Gyakorlatilag ez volt az egyetlen kombináció, amitől elsüllyedt. Ha csak hátramenet van, vagy csak fordulás, vagy semmit se csinálnak akkor sincs tragédia. Lassantudott csak fordulni ,mert ak ormánylapátja is kicsit volt a méretéhez képest.

 122. 178996 — 2011-08-22 10:04 

[Certina](#11489001):

Nyugodtan írjad, hiszen ez a blog egyik lényege: osszuk meg egymással a kapcsolódó információkat!

 121. Adani — 2011-08-22 09:54 

Írd csak le, itt elfér.

Írta itt valaki ,h nem volt távcső, mert az egyik tiszt eltökítette valahová. Később viszont kiderítették ,h azzal sem lettek volna előre ha van, mert a gyakorlat az volt,h a vizet szabad szemmel kell figyelni, távcsövet csak akkor használtak, ha meg akarták erősíteni a látottakat. Viszont paradox módon lehet,h mégis segített volna ha van távcső. Mert ugye akkor előbb valszeg belenéztek volna, akkor látják,h hubazzeg tényleg jéghegy és ez a pár mp lehet,h elég ha oldalról szántsák végig hanem frontálisan menjenek neki. Ha az őrszemek nem veszik észre vagy később akkor nem süllyedt volna el. A Titanicot azért is hitték elsüllyeszthetetlennek, mert 15 vagy 16 vízzáró rekesze volt, amiket gombnyomással a hídon másodpercek alatt el lehetett zárni légmentesen egymástól (nagy vaskapuk záródtak le vészhelyzetben). Ezért kizártnak tartották ,h négynél több vízzáró egyszerre megteljen, és bármelyik 4 megtelhetett volna a hajó nem süllyedt volna el. Csak ugye azzal,h végigszántották az oldalát az ilelsztések nem bírták a strapát és sikerült öt vízzáró rekesz falat leamortizálni és pont a hiányzó ötödik is megsérült.

Mentőcsónaknál meg az volt,h mentőcsónakot mindenkinek elv alapján alakították ki a helyeket állítólag a WSL mondta, h zsúfolt lenen a fedélzet ennyi csónaknál minek ennyi, egy elsüllyeszthetetlen hajóra. Maga a tervező Andrews is azt mondta, h hajó a legjobb mentőcsónak.
Nem is készültek fel rá ,h szükség lesz rájuk, Titanic szindrómaként is ismert azóta ez a jelenség, h valamiről nem is gondolják,h bekövetkezhet ezért nem is készülnek fel rá, h mit kell tenni ha mégis megtörténik. Így pl. mentőcsónak gyakorlat ill. próbariadó se volt a személyzet se tudta mit kell csinálni, azt se tudták ,h teljes terheléssel is mehetnek a csónakok, így sok hely üresen maradt. Sőt volt két összecsukható csónak, ami a tiszti kabinsor tetején volt elérhetetlen magasságban, alig tudták leszedni, az egyik felborult és lesodródott a hajóról a másik majdnem elsüllyedt, mert sok víz beömlött, alig pár ember volt benne. Őket egy másik csónakba átemelték ,a felborult csónakon feküdve meg belé kapaszkodva pedig vagy 20-an maradtak életben. Túlélőket kimenteni is csak egyetlen egy csónak ment vissza, de ők is elszámolták magukat, a koromsötétben nehezen találták meg a túlélőket, ill. túl sokáig vártak, így nem sokan maradtak. Nem mertek előbb menni ,mert attól féltek, valszeg jogosan, h felborítják a csónakot a bepánikolt emberek ha megrohamozzák. Végül asszem 4 vagy 5 túlélőt tudtak kimenteni de volt ,aki már csónakban halt meg miután kimentették még élve a vízből. Olyan legenda is volt, h volt olyan férfi, aki női ruhába öltözve menekült meg.

A másik legendát már megcáfolták, h a Titanic adta le az első S.O.S jelzést, ez nem igaz, hetekkel előbb vezették be mint hivatalos segélykérést, de már évekkel az eset előtt 1909-ben adtak le így segélykérést. Sőt a Titanic is először a régi CQD jelzést adta.

A Californian ott volt a közelben, de a rádiósa aludt, mert lejárt a munkaideje így nem vette a jelzést. A Carpathia rádiósa se volt szolgálatban a vakszerencsén múlt, h ébren volt még és valamiért bekapcsolta a rádiót vélhetően a Titanicnak akarta elküldeni ismét a jégveszélyről szóló figyelmeztetést. Csak a katasztrófa után lett követelmény,h a rádió mellett 24 órás szolgálatnak kell lennie, ill. a jégőrséget is csak azután hozták létre. A titanicon a távírász éppen a gazdag utasok privát üzeneteit adta, egy távoli partmenti reléállomásnak, mikor berádiózott a Californian. A távoli állomás gyenge jelszinten adott így max-ra tekert hangerővel hallgatta a fülesen mikor a közeli hajóról jött a jelzés akkor dobhártyakínzóan hangosan jött, ezen mérgelte fel magát és ingerülten küldte vissza a pofa be a parttal beszélek választ. Azt is leszarva,h jégről jött a figyelmeztetés. A Californian rádiósa meg mivel már így is rég lejárt a munkaideje nem küldte el ismét hanem elment aludni. De már ezt megelőzően is többször kaptak figyelmeztetést, de nem vették komolyan.

Amúgy WSL sokáig tagadta, h a hajóval bármi is történt az első híradás még az volt,h mindenkit megmentettek az utasokat két másik hajó felvette a Titanic megsérült ,de napokig a vízen tud maradni, nincs baj, és majd bevontatják a kikötőbe.

Arról is beszámolt egy túlélő és Cameron féle Titanic filmben is bennevan ,h Ismay sürgeti a kapitányt,h kapcsoljon teljes sebességre, mert micsoda szenzáció és címlapsztori lenne ha hamarabb odaérnének. Címlapsztorit akart ez is elhangzott mikor pedig rájönnek,h el fog a hajó süllyedni és nincs sok idő és más hajó sincs a közelben akkor mondta is a Smith kapitány,h hát megkapja a cmílapsztorit. Ismay amúgy megmenekült befurakodott egy már teli csónakba mielőtt még leengedték volna

 120. 186438 — 2011-07-08 22:30 

HA nem jelent volna meg az a rendkivül világotrengetö egoista és beképzelt ujságcikk az akkori Times-ban a Titanic nem süllyedtt volna el.
Hogy mire gondolok kifejthetem bövebben HA érdekel többeket akkor szóljon ugyan is itt sem szeretném untatni a kedves olvasókat.
Köszönöm.

 119. somitomi — 2011-04-12 18:39 

A Morgan Robertson könyről én is olvastam, az a megdöbbentő benne, hogy a könyvbeli Titan adatai nagyjából azonosak a Titanic adataival, márpedig akkor, 1898-ban a Titanic kósza gondolat sem volt.

 118. 178996 — 2011-02-02 18:45 

[leonov](#11138618):

Régen hallottam felőled… Jó, hogy itt vagy!

 117. Rosszindulatú Vászka — 2011-02-02 18:18 

Nemrég nyilatkozott a kapitány lánya (állítólag), hogy az ütközés után is teljes gőzzel ment a hajó, ha megáll, túlélik a mentőjaók érkezéség.

 116. leonov — 2011-02-01 15:20 

Na, csak ide találtam.

 114. ribizli_me — 2010-03-04 09:57 

de ha kicsereltek a ket hajot, akkor startbol az Olympic indult utnak? es mi lett a sok emberrel aki allitolag vizbe fulladt/fagyott?

 113. miklos.rabai — 2010-02-02 04:40 

Hát ugye itt csak az elméletek felvetése a cél… Az jól is sikerült az írásban, ha viszont valaki elolvassa az összes kommentet, meggyőződhet róla, hogy minden elméletre érkezett már cáfolat… 🙂

A katasztrófák megtörténtéhez rendszerint nem egy esemény vezet, hanem több történés egyszerre (még akkor is, ha szándékos a dolog, pl: merénylet)…

Itt is erről van szó (és ebbe bőven belefér a hibás szegecsek megléte vagy hiánya)…

A lényeg: nagy hajó, gyorsan fut, fránya jéghegy, elsüllyed… 🙂

 112. Rommel6600 — 2009-11-25 19:47 

A mentőcsónakok száma pedig az akkori elavult szabályozás eredménye. Régi volt az a törvény ami megszabta, hogy mennyi mentőcsónakot kell elhelyezni mekkora méretű hajókon. A törvényben jóval kisebb hajóméret volt a legnagyobb ami a max mennyiséget meghatározta, ami persze érthető is, hiszen amikor az készült még lehetetlen is lett volna 50000BRT méretű hajót építeni, és esetleg azt is gondolhatták, hogy az is. Csak aztán ahogy lenni szokott a technika már akkor is előbb járt mint a törvények, szabályok amik csak később követik.

 111. Rommel6600 — 2009-11-25 19:40 

Komolyan vannak akik azt hiszik tengeralattjáró volt? A cikkben is említett U-1es felszíni csúcssebessége kb 10 csomó, azaz alig 20km/h. A felszín alatt max 16km/h val volt képes manőverezni. Ezek szerint már jó ideje lesben kellett állnia a titanic után, mindenféle előzetes navigáció nélkül, a Titanic meg arra ment amerre akart. Csak a kapitány makacssága miatt nem kerültek délebbre, pedig ott kisebb volt a jéghegyveszély is. 5 km pedig a tengeri hajózásban semmi, még egy kivilágított, navigációs fényekkel közlekedő hajó sem elég segítség ahhoz hogy biztosra menjen az U-boot hogy beléakad az óceán közepén. Nem beszélve arról, hogy nem volt elég meglátnia, előbb kellett ott lennie, mert: a második világháborús tengeralattjátóknak is vagy 5 km-re kellett volna megközelíteni a találat érdekében. Mivel itt 30 évvel előbb vagyunk. a technika is, ez legyen mondjuk a fele, azaz 2,5 km, arról nem is beszélve, hogy a torpedók még a II. vh alatt is sokszor csütörtököt mondtak, ezért bevet gyakorlat volt hogy kettőt lőttek ki. Ezek a korai fejlesztésű torpedók pedig nyomot is hagytak a víz felszínén (az elektromosak csak később jelentek meg), a torpedónak pedig jellegzetes nyoma is van a roncson.

 110. plimplim — 2009-11-22 21:52 

Hello Tiboru!

Hát az AIDS-ről meg a 62-es Marsra szállásról (http://www.youtube.com/watch?v=TuaiSW89ZOM) lesz-e post?

 109. Rommel6600 — 2009-11-21 21:36 

“Közbevetett, bónusz-érdekesség: amikor legénységet toboroztak a Titanicra, a belfasti hajóépítő üzemben is kiragasztották a felhívást. Noha közel kétszeres bért ígértek a karbantartó szakembereknek, a több ezer ott dolgozóból mindössze hatan jelentkeztek – közöttük egyetlen olyan sem volt, aki magán a hajóépítésen részt vett volna.”

Még egy bónusz érdekesség: Akkoriban abban a belfasti hajógyárban összesen egyetlen nem protestáns vallású ember dolgozott, egy hölgy, valami bérszámfejtő szerű munkakörben.

 108. füredi (törölt) — 2009-05-18 12:52 

@tiboru:

Hát ha egy zárt szekrényajtó megoldhatatlan problémát okozott, akkor majdnem azt mondtam, hogy meg is érdemelték…

Persze nem az ezerakárhányszáz ártatlan áldozat a halált, hanem a cég a tönkremenetelt…

Azt tudjátok ugye, hogy a White Star Line nem ment tönkre? Tehát nem bukott bele a katasztrófába!

 107. T. Andrews — 2009-04-27 14:03 

Milyen haszonszerzés?Természetesen a hamis elméleten alapuló könyveik és filmjeik után bezsebelt haszonról beszélek amikről úgy gondolják a szenzáció miatt majd gyorsan fogynak.

Függetlenül attól mit hiszel el a gyártási számot a tőkesúlyoktól kezdve a gerincen keresztül minden nagyobb részelembe beleöntik-és ezeket ellenőrizni is sikerült a vízalatti felvételeken.

Másik dolog:Az Olympicból állítólag 8 nap alatt csináltak Titanicot.Nos ennyi idő alatt felhúzni még kb 20 új luxuskabint,félig zártnak átépíteni az “A”fedélzetet,lebontani és újraépíteni a “B” fedélzet teljes hosszában a lemezelést hogy a több száz új ablakkereteket tartalmazó lemezek kerülhessenek a helyükre-hát ez finoman szólva is lehetetlen 8 nap alatt.Ehez hónapokra lenne szükség.Ha pedig az felcserélés része hülyeség az elméletben nyilván az a többi része is.Szenzációkeltés aminek a felületes szemlélő könnyen bedőlhet,és majd viszik a könyveket mint a cukrot…

 106. tiboru — 2009-04-14 05:54 

@spájdernecc:

+10telsz!

 105. spájdernecc — 2009-04-14 03:16 

Tiboru, utólagos engedelmeddel beszúrtam egy eme remek cikkre mutató linket a betonyon

harcostársi üdvözlettel!

 104. xenuka — 2009-04-13 09:12 

A média már akkor is ordenáré hazudott:

Szalagcím:

“All saved from Titanic after collision. Rescue by Karpatia and Parisian. Liner is being towed to Halifax after smashin into an iceberg”

“Mindenkit megmentettek ütközés után a Titanicról a Kárpátia és Parisian volt a megmentő (szó szerint: általuk megmentve). Az óceánjárót (liner) Halifaxba vontatták miután jéghegynek ütközött”

1. nem mentettek meg mindenkit

2. nem vontatták a Titanicot sehova

ep128.hu/Titanic/Titanic16.jpg

 103. radiris — 2009-04-11 11:41 

@T. Andrews: milyen haszonszerzés? Mellesleg egy 600-as számjegyből 601-et csinálni nem olyan ördöngös dolog. És azt meg valahogy végképp nem tudom elhinni, hogy minden ablakfélfába belevésték volna az azonosító számokat.

Az elméletek közül amúgy meg a két hajó felcserélése csak az egyik – amit te is olvashattál, ha odafigyeltél.

 102. T. Andrews — 2009-04-11 07:22 

Jól hangzik ez az összeesküvés-dolog csak az a baj vele hogy haszonszerzés céljából elkövetett maszlag.Merthogy van néhány makacs tény ami miatt a hajó történetének kutatói egy pillanatig sem tudták ezt a “szenzációt” komolyan venni Pl:A hajók építése közben minden egyes nagyobb részegységbe beleütik a gyári számát ami olyan fixen beépített elemekben is benne van mint pl a bordák vagy a gerinc.Az Olympic száma 600,a Titanicé 601-es volt.A roncs minden nagyobb alkatrészén ott virít máig a 601-es szám.Ezt pedig nem lehet csak úgy átütni mint a kocsik alvázszámát,mellesleg 1912-ben ki hitte volna hogy viszontlátják még emberek a hajót.Az A fedélzet sétánya a gyári végszerelés közben nyerte el végső-félig zárt formáját-azelőtt végig nyitott volt mint az Olympicon.A B fedélzet ablaksora a vízrebocsátás idején még szintén ugyanolyan volt mint az Olympicnak,de 1911 őszén a B fedélzet ablaksori lemezeit elbontották és új méretezésű ablaksort építettek be valamint a B fedélzet hátsó harmadát is beépítették,ami az Olympicon beépítetlen nyitott volt.Így a Titanic 1004 BRT(bruttóregisztertonna)-val nagyobb lett az Olympicnál,a BRT ugyanis nem súly hanem térfogat mértékegység:1 BRT=2,83 köbméter.A fedélzetek ablakairól azért írtam annyit mert a Titanic mint az erdeti fotókon látható-az építése egyes fázisaiban nem különbözött az Olympictól,de azok az átalakítások amiket végre kellett volna hajtani ahoz hogy a két elkészült hajót felcseréljék,az nem 3 napos hanem sok hónapos munka lett volna-sőt a beépített 601-es jelű alkatrészek miatt lehetetlen.

 101. Jani — 2009-02-01 08:21 

Ez a J. P. Morgan volt a CFR feje egykor. (láss egy másik témát) Nem lehet, hogy egyszerűen ki akart iktatni egy csomó gazdag, hatalmas embert? Mondjuk lehet, hogy az őhozzá tartozó, mondjuk 300 hatalmasnak szólt, hogy ne szálljatok fel az elsüllyeszthetetlen hajóra, megvalósítunk egy kisregényt.

 98. tiboru — 2008-12-24 20:30 

@charlie:

Igen, ez valószínűnek tűnik – de ezt ők akkor nem tudták; vagy nagyon reménykedtek abban, hogy sikerül kikerülniük.

Kevésen múlott.

 97. charlie — 2008-12-24 20:25 

És mi a helyzet akkor ezzel ha szembe ment volna, nem süllyedt volna el dologgal?

Ezt Én is több helyen olvastam, hogy ha frontálisan nekiment volna, akkor csak az orra sérült volna meg, ami azért nem okoz süllyedést (elvileg)

 96. tiboru — 2008-12-21 08:22 

Empty,

maradjon köztünk: 13.00!

Még csiszolgatom…

 95. Empty — 2008-12-21 02:59 

Órák óta ma van, de sehol semmi. Attól félek Tiboru, Nagy Teve rádijesztett.

 94. tiboru — 2008-12-20 20:54 

Holnap új poszt a konteón!

 93. pooh_aki_pooh_volt_a_regiszt_elott — 2008-12-20 19:42 

Egy könyvben olvastam,elég régen. Sajnos már nem emlékszem hogy milyen könyvben, de azt hiszem leírták benne azt is, hogy a hajótest mely részében találták meg a két csontvázat hol.

Most kapásból ezt találtam (persze tudom, hogy ez nem bizonyíték):

muma.freeblog.hu/archives/2008/07/05/SS_Great_Eastern_a_vilag_legnagyobb_hajoja/

 92. Rollende Landstrasse — 2008-12-20 16:35 

Szerintem a Great Eastern csontvázai is a legendák körébe tartoznak. Még sehol sem hallottam róla. Hol olvastad? (Amennyiben mégis igaz volna, mélységes mély elnézést kérek a kételkedésért)

 91. pooh_aki_pooh_volt_a_regiszt_elott — 2008-12-19 21:53 

szegecselés:

az az eset a Great Eastern-el esett meg (igen, az a hajó, amelyik lefektette azt a bizonyos távírókábelt, és amelyen Jules Verne is utazott szép kis inspirációkat összegyűjtve a köv.könyvéhez).

De erre csak akkor jöttek rá, amikor szétbontották. Akkor találták meg a csontvázat – sőt azt hiszem 2-t is.

Egészében véve egy szerencsétlen sorsú hajó volt, de ez egy másik történet.

 90. tiboru — 2008-12-19 21:09 

NagyTeve,

a fenyegetés élő húsba hasított… Kénytelen leszek egy ideig visszafognom magam az amúgy is katasztrofális hazai foglalkoztatási ráta további romlásának elkerülése érdekében.

Kiváló tisztelettel,

tiboru

 89. NagyTeve — 2008-12-19 18:28 

Igen tisztelt Tiboru!

Ezennel szigorúan megintem, hogy ne merészeljen még egy blogot indítani, mert nekem időnként dolgoznom is kéne és nem jut már rá időm, annyit kell az Ön irományaival foglalkoznom! Ha véletlenül fegyver- vagy egyenruhaismereti blogot kívánna nyitni akkor már most közölhetem, hogy egyedül Ön lesz felelős a munkaviszonyom megszünésért!

 88. Collingwood — 2008-12-17 19:29 

Sziasztok!

Nagyon jo a blog, most talaltam ide a Lemilrol, es rogton el is olvastam a Titanicos postot es a kommentek egy reszet. Azt hiszem, a nemet tengeralattjaros tortenetet kilohetjuk: 1912-ben a csaszari haditengereszet tengeralattjaro fegyverneme meg igencsak gyerekcipoben jart, a naszadjaik egy resze kis hatotavolsagu, petroleummotoros partvedo volt – mint pl. az abran lathato U1 – de az oceani tipusok hatotavolsagaba se nagyon fert volna bele a Titanic elsullyedesenek helye. A Britannic eseteben is felmerult a nemet tengeralattjarok tevekenysege, de ha jol tudom ez nem bizonyitott, az aknarafutast valoszinubbnek tartjak.

 87. Rollende Landstrasse — 2008-12-17 16:39 

Dwimorberg: Rostron a Carpathia parancsnoka volt, a Californian parancsnoka Lord kapitány volt.

Aki szeretne érdekes olvasmányt, az szerezze meg Sir James Bisset önéletrajzát, aki a katasztrófa idején a Carpatia második tisztje volt, később a Cunard commodore-ja. Érdekes az események leírása a mentőhajó szemszögéből. Harminc éve magyarul is megjelent kissé megrövidítve, Héttengeren címmel.

 86. Before — 2008-12-17 15:28 

Bár, ha jobban belegondolok, nem is hülyeség, a faszikámat befalazták, aztán a hajó pont a tengeren volt, mire kirágta magát.

 85. Before — 2008-12-17 15:14 

Jajj, ez a “no pope” cucc már kicsit sok lett, bár kiválóan felvezette azt a baromságot, hogy egy munkást beszegecseltek a hajótestbe… :)))

 84. tiboru — 2008-12-17 11:20 

Dwimorberg 2008.12.17. 11:46:55

Klassz és érdekes, amit írsz, nekem újdonság volt az a lajstromszámos dolog!

De a “keresztények és protestánsok” szembenállást én “katolikusok és protestánsok” szembenállásra módosítanám 🙂

Biztosan ezt is akartad írni, szerintem.

 83. ilozv — 2008-12-17 11:02 

Ragozzuk még? 🙂

A Titanic elsűllyedése után az Olympic-et átalakították. Magasabbra emelték a rekeszfalakat, több mentőcsónakot kapott és a berendezést is megpróbálták az elveszett tesó szintjére hozni. Később a széntüzelésű kazánokat olajszármazék fűtésűre cserélték. A módosítások után a hajó vízkiszorítása nagyobb lett, mint a Titanic-é volt, vagyis összességében elmondható, hogy az Olympic “nagyobb” lett.

Természetesen a “nagyobb hajó maradt meg” helyzet tovább erősítette konspirációs pletykákat.

 82. LordPicard — 2008-12-17 10:46 

Walter Lord könyve valóban nagyszerű e témában. Érezhetően James Cameron is sokat átemelt belőle (hogyne, hisz a túlélőkkel készült), de az egy évvel korábbi tv-film, Catherine Zeta-Jones-sal is ebből táplálkozott. Ami mellesleg csak látványban marad el a Cameron-féle filmtől, amúgy nagyszerű a sztorija maga s nem is sumákolták el a Californian esetet. Bár Cameron-ék is leforgatták az idé vágó jeleneteket, de nem kerültek bele a filmbe.

Valóban testvérhajók voltak, de mindegyik egy picivel nagyobb az elődjénél. Vagyis a három közül a Brittanic volt végül a legnagyobb. Szintén tenger fenekén végezte (Égei-tenger), nem volt luxussal felszerelve, mert alig készült el, besorozták kórházhajónak. Alig 100 méter mélyen van, csak azért nem búvárparadicsom, mert háborús emlékműnek minősül.

Az Olympic nem végezte hullámsírban, bár magunk közt szólva, méltóbb lett volna hozzá, mint sem szétszerelték s feldarabolták 1935-ben, miután egy évvel korábban a WSL beolvadt a Cunard-ba. Az Olympic szétverésével ért véget a luxushajózás korszaka.

Még egy kis érdekesség: a Titanic lajtstrom száma 3909 04 volt. Egy tükör s kis fantázia segítségével kiolvasható: No Pope. Azokban az időkben Belfast-ban iszonyú feszültség mutatkozott már a protestánsok és keresztények között. Mikor erre a feliratra rájöttek a keresztények, egy időre még a munkát is beszűntették. Másik, szomorú történet, bár jó eséllyel csak urban legend, de a lemezek összeszegecselésénél állítólag szó szerint körbe építettek egy munkást s ki sem szabadították, mert az feltartotta volna a munkát, állítólag jó ideig hallották még a kalapácsolását…

 81. ilozv — 2008-12-17 10:15 

LouiS: Bocs, tökigaz.

 80. ilozv — 2008-12-17 10:10 

Tényleg, nem akarom szétoffolni a blogot, de legyen TWA 800 is 🙂

 79. LouiS — 2008-12-17 10:03 

A Titanic pusztulása Walter Lord alapművének magyar címe.

 78. Higany — 2008-12-17 09:25 

A Titanic másik két testvérhajója is hullámsírban végezte, az egyik kórházhajó volt a második világháború idején. Olvastam valahol, hogy nővérkéé a kétes dicsőség, hogy mindhármon ott volt amikor elsüllyedtek 😮

 77. ilozv — 2008-12-17 08:53 

Opsz, úgy látom az alaprajzról levették a linkeket.

Az utaslista viszont működik.

 76. ilozv — 2008-12-17 08:45 

orv: Ami az SOS-t illeti:

Nem csak azt adta le a Titanic. Leadta az akkoriban szokásos jelzést is:

CQD MGY (CQD a segélykérés, MGY a hajó hívójele).

A távirat itt: http://www.titanic-whitestarships.com/what_h1.gif

Egyébként aki komolyan érdeklődik a téma iránt, annak alapmű Walter Lord A Night To Remember című könyve. Nálunk a Népszerű Történelem sorozatban jelent meg, a Titanic elsűllyedése címmel.

A könyv a túlélőkkel készült riportok alapján íródott.

Az Interneten a legjobb forrás az Encyclopedia Titanica -> http://www.encyclopedia-titanica.org

Ezek pl. a hajó fedélzeteinek alaprajzai, ahol a kabinokra kattintva elolvashatjuk az ott utazó történetét:

http://www.encyclopedia-titanica.org/deckplans/

Üdv.

 75. neménvagyok — 2008-12-17 08:26 

összesküvél = összeesküvés.

 74. neménvagyok — 2008-12-17 08:17 

Kedves Orv!

Ez a blog (mint azt a címe is jól mutatja) összesküvél elméletekről szól.

Nem az a dolga, hogy kielemezze ezek valóságtartalmát, vagy hogy megcáfoljon sületlenségeket, hanem hogy megismertessen velük. Aztán, ha te úgy gondolod hogy cáfolhatóak, idejössz, kommentben felhívod a figyelmet a bibikre, ez a lehetőség adott számodra. De nem a blog íróját kell bactatni, nem ő találta ki ezeket.

Éééérted?! :o)

 73. Czigler Zsolt — 2008-12-17 08:10 

értelmezni,értelmezni,aha

RADIRIS,olvasni kéne a leírt szöveget.Olvasni.Próbáld meg,hátha sikerül.

 72. neménvagyok — 2008-12-17 07:57 

Ó, bakker, elfelejtettem odaírni hogy : elsőőő!

:o))

 71. radiris — 2008-12-17 07:56 

Orv, értelmezni kéne a leírt szöveget. Értelmezni. És nem megfeledkezni a blog címéről és tartalmáról: összeesküvéselméletek.

Tudod: értelmezni.

 70. Czigler Zsolt — 2008-12-17 07:50 

…ha a Titanicnak kereke lett volna ,ő lett volna a villamos… ,vagy a nagymamám … ,vagy …

1912-ben még biztos mindenki hülye volt és egy kikötővárosban senki sem volt ,aki észrevette volna ,hogy a várva-várt ,besztárolt csodahajó helyett egy kvázi vacak készül indúlni ,ÁTFESTVE /muhaha/.Jaj!

Amúgy az egész műből hiányzik egy fontos részlet ,ti.:az SOS jel akkoriban került bevezetésre ,sokan nem használták /volna/ és lehet,hogy nem is ismerték ,ezért nem jelentkezett pl. a közelebb lévő hajó sem,de hagyjuk.Ballard gyanúsan meggazdagodott:bocs,aki az Amerikai haditengerészet megbízásából teljesít pl. tengeralattjáró-felderítéseket annak valszeg akad némi pénze ,főleg ,hogy 35 éve ezt csinálja.

mégvalami? Az se tünt fel később senkinek ,hogy az Olimpic “meggyógyult”?

Most legalább tudom,miért tört ki az 1.vh.Hát persze! Mindenki hülye volt és ezért vakon egymásnak estek.

 69. Azhát — 2008-12-17 07:46 

valami nem világos:

“Amikor a belfasti Harland & Wolff hajóépító társaság szárazdokkjából 1912 legelején vízre bocsátják, a Titanic volt a földkerekség legnagyobb hajója: […]

Két testvérhajója is elkészült, az Olympic és a Britannic (testvérhajónak nevezik azokat a vízi járműveket, amelyek gyakorlatilag egy kaptafára készülnek, s mindössze apró, főleg esztétikai, valamint lényegtelen műszaki részletekben különböznek egymástól”

Ráadásul az Olympic készült el előbb…

De ha a testvérhajó ugyanakkora, akkor az Olympic a rekorder, nem?

 68. Pepin bácsi — 2008-12-17 07:36 

magas volt a széntartalma a “szögecseknek” azért nyíródtak el, vagy Jichak nagypapija elnyírta a vonóval….

 67. Azhát — 2008-12-17 07:19 

ja mellesleg, kihagytad belőle, hogy azért süllyedt el, mert azon szállították a Fáraó Múmiáját, és a Fáraó Átka Érte … akarom mondani érte el a Hajót… basszus, a hajót, na.

 66. Azhát — 2008-12-17 07:17 

“1898-ban (tehát az események előtt 14 évvel) egy Morgan Robertson nevű amerikai parafenomén (clairvoyant, ahogyan annak idején nevezték ezt a szakmát) írt egy katasztrófa-kisregényt (Futility, vagyis Haszontalanság címmel), amely arról szól, hogy egy elsüllyeszthetetlennek hitt, 270 méter hosszú és 25 méter széles”

Vagyis egy hatalmas, de a közeljövőben előreláthatólag elkészíthető hajó méreteit adta meg.

“brit tengerjáró luxushajó elindul New York-ból a dél-angliai Southampton felé.”

vagyis az ellenkező irányba.

“Egy áprilisi napon”

Hát ugye télen tuti, hogy nem mentek volna annyira északra a hajók, tavasszal viszont…

“éjfél-közeli időpontban”

éjfél-közeli? 🙂

Hát persze, mikor történjenek a nagy katasztrófák, ha nem éjfélkor??? 🙂

“jéghegynek ütközve elsüllyed az Atlanti óceánban, s több ezer ember veszti életét azért, mert az üzemeltető társaság nem gondoskodott elegendő mentőcsónakról.”

Ehhez sem kell jóstehetség. Hát persze, hogy nem gondoskodik a társaság. Ezek ilyenek.

És hogy mi volt a neve ennek a regénybeli hajónak?

Titan.”

Na azért ne felejtsük már el, hogy a ‘Titan(ic)’ NEM fantázianév! hanem egy nagyon is logikus neve egy hatalmas, gigászi (vö: Gigantic), vagy éppen titáni méretű hajónak !!!

 65. Bukowszky — 2008-12-17 07:02 

jó blog!

 64. Thaddeus Griffin — 2008-12-17 00:40 

Fedor · fedor.blog.hu/ 2008.12.16. 21:14:23

öööö,hát izé, bevallom töredelesen, csak vicc volt 🙂

 63. müszi — 2008-12-17 00:29 

3/3 asok voltak a bünösök.

azt hitték ,hogy orbán viktor is ott van a hajón.gyurcsány elkurta az egészet.

 62. Empty — 2008-12-16 23:37 

Szerintem nem is volt jéghegy. Bent ugye a kazánoknál meleg volt, rádásul a szén egy része állítolag a kazánon kívül is izzott. A víz kint hideg volt. Nagyon. A szegecsek meg ugye pont az orrnál gyengék. A hajó oldala a hôtagulás következtében úgy mûködött mint egy önbontó konzervdoboz.*

Ezt ezennel le is védtem.

[Az elméletem remélem köztünk marad. Mint minden ami ezen a blogon elhangzik.]

 61. LordPicard — 2008-12-16 23:13 

N.Zoli!

J.P. Morgan valóban tulajdonosa volt a hajónak, ez tény 🙂 Ahogyan a Californian ott léte is. Ugyanis valójában látták a fényeket. Jelezték is a kapitánynak, de mivel egy ünnepség során a Titanic-ról korábban ellőtték a színes rakétákat, csak fehér rakétájuk volt, így a Californian tisztjei nem gondolták komolyan, hogy segélykérésről van szó. A hajó fényeit is látták, s ahogy süllyedt, úgy tüntek el a fények, azt hitték, hogy elfordult a hajó. Ebből vizsgálat is volt, el is marasztalták Rostron kapitányt.

Érdekesség, hogy 23:00-kor a Californián rádiósa jelentette a Titanic-nak hogy megálltak, mert körbe zárta őket a jég. Csak hogy a Titanic kezelője az utasok táviratait postázta s leordibálta a Californián rádiósát, hogy ne most zavarja. Ezért lett kikapcsolva annak a rádiója. S ugyancsak a gazdag utasok kedvenc hobbija, a távírózásnak köszönhető, hogy nem jutott el egy másik hajó jégjelzése a Titanic hídjára. Kapaszkodjatok meg: fokra pontosan jelölve volt a jéghegy, aminek neki mentek…

 60. N.Zoli — 2008-12-16 21:47 

nekem az a bajom az osszeskuves elmeletekkel, hogy soha nem tudom kihamozni beloluk, hogy mik a tenyek? Peldaul valoban ott volt a Californian? Valoban JP Morgan volt a kapitanya? Valoban VIP jegye volt a hajora?

A parafenomenekrol meg annyit, hogy utolag van mindig igazuk. Miutan mar megtortent valami, azt mar elore megmondta egy latnok, lasd Nostradamus. De ha arrol van szo, hogy mit mondott a jovore nezve csak homalyos blablak meg azota megdolt hulyesegek kerulnek elo.

tehat miutan elsullyedt a Titanic, elokerult egy jovobelato joslata, amit gyanitok, hogy nem volt meg annyivalkorabban, mint ahogy azt allitjak. Ez az en osszeskuves elmeletem.

De azert jokat lehet az ilyen dolgokon agyalni es az emberi mocskossag hatartalan, barmi elkepzelheto.

 59. tiboru — 2008-12-16 21:38 

szeme közé, laposan! 2008.12.16. 22:27:28

Bezonyám; ott lapul a témajegyzékben!

 58. szeme közé, laposan! — 2008-12-16 21:27 

És és és és holdraszállós poszt is lesz?:)

 57. tiboru — 2008-12-16 20:53 

Mentula,

köszi! Amúgy vészesen keveset látunk téged odaát…

 56. tiboru — 2008-12-16 20:46 

Jó utat neked, kiscsóka!

 55. kiscsóka — 2008-12-16 20:42 

🙂 Eleg ez az informacio is, hogy letezik ilyen konyv. 3 nap mulva mulva hazai foldon leszek es meg fogom keresni. Koszi es sok jo posztot meg! Kivancsian varom a folytatast!

 54. Mentula — 2008-12-16 20:40 

Tiboru, ez parádés volt, ahogy az új blog is az. 🙂

 53. Fedor — 2008-12-16 20:32 

kiscsóka! Akkor neked való a 100 rejtély a magyar történelemben című könyv. Kölcsönadjam? 🙂

 52. tiboru — 2008-12-16 20:31 

Fedor 2008.12.16. 21:25:19

Szerintem meg majdnem mindenről leírtak már majdnem mindent 🙂

De tudod a történetet az újszülöttel meg a viccekkel… És valamilyen szempontból mindannyian újszülöttek vagyunk.

 51. kiscsóka — 2008-12-16 20:26 

Off, csak egy gondolat erejeig. a magyar tortenelemben is szamos furcsasag van. engem tobbek kozott azok a franya vaddisznos gyilkossagok sem hagynak nyugodni…

 50. Fedor — 2008-12-16 20:25 

Az én elméletem nem pont arról szól, de egye fene, érdekel 🙂 Bár azt hiszem a Nemzet aranyában meg a Da Vinci kódban már majdnem mindent leírtak ebben a témában…

 49. Empty — 2008-12-16 20:25 

Mi bajotok a szabad kômûvesekkel? 😉

 48. tiboru — 2008-12-16 20:22 

Fedor 2008.12.16. 21:14:23

Igen, a dollár-bankjegyről is van részletes konteó – csak legyen időm megírni az összeset….

 47. Fedor — 2008-12-16 20:14 

“Komolyan mondom, akkora propaganda film volt a kommenyizmusnak, hogy sírtunk a röhögéstől.”

Hát ez eleg beteg elképzelés, komoly defekt vagy nagyon sok pia kellett hozzá. Az a film?

Egyébként ha már ennyire szeretitek az összesküvés-elméleteket:

fedor.blog.hu/2008/11/13/osszeeskuves_elmelet_9

🙂

 46. Balt — 2008-12-16 20:03 

Kösz az összefoglalást, nem ismertem az összeesküvés-elméleteket, csak magát a történetet. (SOS Titanic c. Delfin könyv meg a Cameron film. :)) De a postot meg kommenteket olvasva nem lennék meglepve egy korabeli biztosítási csaláson… 🙂 Új filmsztori. Hajrá, horror-rendezők, a makett talán még megvan! :))

 45. tiboru — 2008-12-16 19:45 

Rollende Landstrasse 2008.12.16. 20:40:27

Köszönjük a pontosítást; lám, hogy elterjednek ezek a városi legendák…

 44. Rollende Landstrasse — 2008-12-16 19:40 

A második bekezdésben említett szalonzenészek nem magyarok voltak, hanem angolok. A zenekar tagjai: Taylor, Brailey, Hume, Krins, Woodward, és a vezetőjük Hartley.

Talán azért hiszik néhányan, hogy magyarok voltak a zenészek, mert az utolsó Titanic film tenéjének fő motívumát a magyar Szedlák Ferenc szerezte, aki aztán bekerült a filmben szereplő zenészek közé is.

 43. LordPicard — 2008-12-16 19:38 

🙂 Nagyon szívesen, én is mindig akartam erről írni, de nem vagyok elég kitartó 🙁

Alig várom, mikor kerül terítékre JFK. Igaz, hogy a legtöbb vele kapcsolatos infót Oliver Stone filmjéből vettem, de az ugye meg igaz történet, s hihetetlen, hogy mit meg tudtak kajáltatni akkor az emberekkel. Magic bullett rulez!

 42. tiboru — 2008-12-16 19:38 

dissipation 2008.12.16. 20:32:15

_tiboru elpirul, de nagyon jólesik neki_

Akkor rád is számítunk a jövőben!

🙂

 41. dissipation — 2008-12-16 19:32 

óóóóóóóóóóó, rádkaptam..:-))))

veszett jó az összes blogod, Mata Harinál járok, de már függő lettem.

thx

 40. tiboru — 2008-12-16 19:30 

kiegészítéseket – egy darab s-sel persze 🙁

 39. tiboru — 2008-12-16 19:27 

Dwimorberg 2008.12.16. 20:13:52

Köszönöm (minden olvasó nevében is) az érdekes kiegészítésseket!

És mindenkinek köszi a biztatást és a dícséretet – igyekszem majd további posztokkal meghálálni 🙂

 38. nuno — 2008-12-16 19:24 

nagyon érdekes post. rss hozzáaadva a feed-olvasóhoz.

csak így tovább!

 37. Empty — 2008-12-16 19:17 

tiboru, igen az akkori Blikk volt:

http://www.bimmernut.com/forum/showthread.php?p=151205

 36. LordPicard — 2008-12-16 19:13 

Hello 🙂

Évek óta nagy Titanic “rajongó” vagyok 🙂 Jó pár könyvem, dvd-m, 3 kazettányi dokufilmem van a Titanic-ról. A post nagyon jól sikerült, gondolom olvastad vagy hallottál már Geoff Tibballs: A Titanic c. könyvét 🙂 Érdekes, hogy Robertson mindent megjósolt, de a szerencsétlen maga is a Titanic-al merült víz alá. S az egyik korabeli angol vagy amerikai napilap is hónapokkal a tragédia előtt közölt egy folytatásos regényt, szintén hasonló történettel. S ott ha jól emlékszem, pont az Olympic mentette meg a szerencsétlenül járt hajó utasait, s EJ Smith volt a kapitány. Vagy talán magáról az Olympic-ról szólt a sztori? Sajnos most így nem tudom fejből :S Egyébként úgy tudom, hogy az Olympic a rossz látóviszonyok miatt zátonyra futott s ezért dőlt ki hosszabb időre a sorból. A mentőcsónakokhoz Smith-nek semmi köze nem volt, ami azt illeti, az akkor hatályos törvények szerint 4 mentőcsónakkal túl is szárnyalták a szabályozást. Ha valamiért gyorsabban mentek, az J. Bruce Ismay, a hajó tulajdonosa miatt lehetett, ő akart egy nappal korábban NY-ba érni (egy túlélő utas hallotta a beszélgetését a kapitánnyal).

S még valami, ami inkább tény, mint teória: az egyik rekeszben a szén begyulladt napokkal indulás előtt, állítólag ezért mondta le J.P. Morgan a foglalását. S a szén izzott mikor kifutottak Southampton-ból, s csak 13-án sikerült eloltani. Szerintem korrekt feltételezés, hogy az izzó szén meggyengítette a válaszfalat, amelynek korai átszakadása szintén meggyorsította az elkerülhetetlent. S még egy kis érdekesség: a Titanic volt moziterem is, s egy 60 perces némafilmet vetítettek akkor éjjel A Poseidon katasztrófa címmel. Állítólag a nézőknek annyira tetszett, hogy újra leadták az első vetítés után, a második vetítés végén tudták meg, hogy ők is süllyednek. Állítólag. Én még semmilyen feljegyzést nem találtam erre nézve, hogy tényleg volt ilyen terem a hajón.

S tényleg befejezem, de még két érdekes adalék: Southampton-ban a Titanic indulásakor a kikötött New York óceánjáró elszabadult s majdnem neki ütközött a Titanic-nak, egy kis vontatóhajó akadályozta meg a bajt(?). A másik érdekesség: ha még később veszik észre a jéghegyet, frontálisan ütköztek volna neki s nem 4-5 rekesz hosszan sérül a hajófal, ergó túlélhette volna a hajó az ütközést.

Szerintem a Titanic nem csak az egykor a legnagyobb hajó volt, hanem szerintem minden idők legszebbje is. A belső tereket csodálatos eleganciával készítették el, soha ilyen ízléses luxussal nem találkoztam hajó esetében. A mai hajóktól hidegrázást kapok, nem csak az, hogy egy kaptafára készülnek, hanem, hogy semmi csillogás, elegancia nincs bennük. A Titanic egy úszó palota volt, hihetetlen műgonddal alakították ki a belső tereket. Kár, hogy ilyen véget ért, de ha nem pusztul el, sajnos ugyanúgy végezte volna mint az Olympic, megalázva, széttépve bontották szét 🙁 Jó volt mindezt ezredszer leírni, már annyi embernek meséltem ezt 🙂 Csak így tovább a bloggal, nagyon tetszik! 🙂

 35. ilozv — 2008-12-16 19:07 

Még egy dolog, amit az összeesküvés-elmélet hívei emlegetni szoktak.

Itt az RMS Olympic képe:

http://www.anglotopia.net/wp-content/uploads/2008/08/rms-olympic.jpg

Itt pedig a Titanic-é:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fd/RMS_Titanic_3.jpg/450px-RMS_Titanic_3.jpg

A két hajó között a legszembetűnőbb különbség az “A” fedélzet: az Olympicon nyitott, a Titanicon zárt.

Itt pedig egy hiteles film a Titanicról. Tisztán látszik a hajó neve, és az, hogy az “A” fedélzet nyitott.

http://www.encyclopedia-titanica.org/titanic_film.html

(A megfejtés a lap alján látható:

“Note: This film was made before the forward section of the promenade deck was enclosed.” Ezt természetesen sokan erőltetett magyarázatnak érzik.)

 34. Billbo — 2008-12-16 19:02 

Nagyon jó post, hiszen semmi sem biztos! Bármi lehet! Búvár Kund egy komplett hajóflottát elsüllyesztett egy éjszaka alatt, ez meg csak egy hajó egy éjszaka alatt 🙂

 33. tiboru — 2008-12-16 19:01 

Empty 2008.12.16. 19:58:22

A Blikk lehetett 🙂

 32. Empty — 2008-12-16 18:58 

Rémlik, hogy valamelyik újság azzal a címlaphírrel jelent meg, hogy mindenkit megmentettek.

 31. tiboru — 2008-12-16 18:52 

Köszi!

 30. canaletto — 2008-12-16 18:47 

Amióta Ballardról kiderült, hogy csak “maszek”ban, egy kis fusizással találta meg a Titanicot, mert igazából elsüllyedt USA atom-tengeralattjárókat keresett, onnantól kezdve szabad a pálya…:)

Akár így is történhetett. A korabeli médiát még könnyebben lehetett félrevezetni…

Éljen Mel Gibson!

Ja, bocs, és tetszik a post:)

 29. öreg büzész — 2008-12-16 18:46 

Csak az orrban levő szegecsekkel volt baj, mert azok öntöttvasból készültek(azért hogy a munkások kézi erővel be tudják verni a kivánt helyre), csak sajnos az öntöttvashoz túl sok salakot kevertek Így nemhogy erősödött volna, de még meg is gyengült.A hajó többi részén acélszegecseket használtak, mert azt egy bazi nagy gép verte be a helyére, csak ezzel a géppel nem tudtak az orrszegecsekhez férni, ezért ott a kézi szegecselést alkalmazták, csak sajnos selejtes szegecsekkel.

 28. tiboru — 2008-12-16 18:37 

Három millió szegecset használtak…

 27. Before — 2008-12-16 18:30 

Kukacospista: azt én is láttam. A lényege az volt, hogy felhoztak egy darabot a titanic roncsából és megvizsgálták az anyagszerkezetét. A használt szegecsek egytől-egyig hibás anyagszerkezetűek voltak, ami a nyírófeszültségi tűrőképességét drámaian lecsökkentette. Ezért a hajó nem kihasadt, hanem az oldalirányú ütközés miatt az illesztések szétnyíltak. A filmben említették, hogy milyen technológiai lépés, vagy szennyeződés okozhatta a szegecsek hibáját, de már nem emlékszem.

Ez egyébként nem zárja ki az összeesküvés-elméletet magát, hiszen nyilván nem 2 óra alatt akarták leküldeni a tenger fenekére…

 26. Before — 2008-12-16 18:23 

Ez nagyon érdekes volt!

 25. tiboru — 2008-12-16 18:20 

Empty,

ezek az öreg, többszörösen kisebbségi tengerészek mindent és mindenkit túlélnek.

 24. Empty — 2008-12-16 18:11 

Jichak, hát él még az öreg?! 🙂

 23. tiboru — 2008-12-16 18:11 

eszkep 2008.12.16. 19:06:33

Azért összeesküvéselmélet 🙂

És ezek vadak? Na majd várd ki a többi posztot 🙂

 22. ., (törölt) — 2008-12-16 18:07 

Na jó, bevallom. A nagyfater volt a bűnös.

Az akkor csaja le akart lépni az egyik zenésszel. Azt hiszem a brácsással.

Az öreg mikor ezt megtudta, kilazított néhány “szögecset” a hajó oldalán.

De nem akart ekkora balhét, csak egy kis vízfolyást, hogy visszaforduljanak. Azt mondta, hogy most már sajnálja…

 21. eszkep — 2008-12-16 18:06 

Hát ezek elég vad teóriák…

ep128.hu/Titanic/Titanic.htm

 20. öreg büzész — 2008-12-16 18:01 

Enyhitő körülménynek azt hozták fel, hogy akkoriban ez a szabad szemmel való kukkerolás alkalmazott gyakorlat volt és ezért nem is nagyon foglalkoztak a bezárt messzelátokkal.

 19. tiboru — 2008-12-16 17:56 

öreg büzész 2008.12.16. 18:53:40

Hát ha egy zárt szekrényajtó megoldhatatlan problémát okozott, akkor majdnem azt mondtam, hogy meg is érdemelték…

Persze nem az ezerakárhányszáz ártatlan áldozat a halált, hanem a cég a tönkremenetelt…

 18. Kukacospista — 2008-12-16 17:55 

Jaj de tetszik!

Imádom az összeesküvés elméleteket!A jó öreg mohóság működik már több ezer éve…Vmelyik természetfilm csatornán a rossz minőségű szegecsekre fogták…Bár az is sokat sejtet,szerencsétlen matróznak nem adtak távcsövet,merthogy drága holmi…

Nagyon jól megírt post,gratula!

 17. kiscsóka — 2008-12-16 17:55 

🙂

ezt az NatGeos musort en is lattam, ott azzal ervelnek, ha a csavarok jobbak lettek volna, nem pattan le a konzervrol a doboza 😉

 16. öreg büzész — 2008-12-16 17:53 

A jéghegy elöl azért nem tudtak időben kitérni mert nem vették időben észre. Véletlenül bezárva maradt az a szekrény amiben a messzelátokat tartották(akinél a kulcs volt az Southamptonban leszált a hajóról), így csak szabad szemmel kukkeroztak, a jó hideg időben, menetszéllel szemben, esti sötétségben. Ráadásúl a jéghegy nem hasította fel a hajó oldalát, csak egy erős ütközés volt ami a hajó hibás csavarjait szétszakította, és az így keletkező lyukakon indult el a vízbetörés az első öt rekeszbe.

 15. tiboru — 2008-12-16 17:39 

kiscsóka 2008.12.16. 18:33:45

Lesz fáraóátkás poszt is előbb-utóbb!

 14. Cho. — 2008-12-16 17:39 

Ekkora baromságot…már bocsánat. 🙂

 13. tiboru — 2008-12-16 17:39 

öreg büzész 2008.12.16. 18:33:09

Mármint azért nem tudtak kitérni a jéghegy elől?

 12. kiscsóka — 2008-12-16 17:33 

Mintha olvastam volna egyszer egy ezoterikus megkozelitest is, miszerint egyik farao szarkofagat vittek at az uj vilagba, de erdekes modon aki a szarkofag kozelebe jutott (regeszek, torteneszek, nagy tudorok) az mind halalnak halalaval halt. Es 1912 aprilisaban a farao haragja ismet lecsapott…

 11. öreg büzész — 2008-12-16 17:33 

A NGC-en volt egy érdekes dokumentumfilm a Titanic elsüllyedéséről. Ami eléggé meglepő eredményekre jutott (ami akár alá is támaszthatná) az összeesküvés elméletet, mert bár véletlenek fatális összjátékának tudta be a hajó elsüllyedését, de a fő oknak az orrészen használt csavarok anyaghibáját találta.

 10. tiboru — 2008-12-16 17:19 

Empty,

oké 🙂

Köszi, Mata Hari:

lemil.blog.hu/2008/12/16/kemek_es_hirszerzok_mata_hari_1_0

Amúgy a kémnő körül is lehet találgatni konspirációról…

 9. Empty — 2008-12-16 17:15 

Mata Harinak is köszönheted. 🙂

 8. tiboru — 2008-12-16 16:57 

Nem akartam agyonmagyarázni a történteket, de egy al-al-al-elmélet szerint nem is akarták ilyen gyorsan esüllyeszteni, csak valami komolyabb sérülést akartak okozni rajta holmi robbanóanyagokkal, de a jéghegy (amire senki nem számított) bekavart…

Úgy gondolták (az elmélet szerint), hogy majd jól robbantanak rajta egy közepes lyukat, az embereket kimentik (tán valami szakértőjük kiszámította, hogy legalább 24 óráig kibírja a tervezett lyukkal), aztán csendesen elsüllyed, mindenki megmenekül, megkapják a lóvét és nyomulnak az Olympickal meg a Britannickal.

De az a szép a konteókban, hogy tényleg soha nem lehet pontot tenni a végükre 🙂

Amúgy ez a 158 olvasó on-line, ez szép, köszönöm nektek 🙂

 7. Psyman — 2008-12-16 16:50 

Nagyon jópofa post, bár én sosem szerettem az ilyen összeesküvés-elméleteket. Bebizonyosodni úgy sem fog soha.

Arról meg a cikk egyébként elfelejt megemlékezni, hogy a White Star által direkt elsüllyesztett hajó ötlete teljes baromság, mert a társaság a balesetet követően óriási presztízsveszteséget szenvedett és hónapok alatt elvesztette azt a versenyt, amit a cikk szerint az Olympic elsüllyesztéséből befolyó pénzzel akart megnyerni. Nem hiszem el, hogy ezt ne látták volna előre…

 6. nemlak — 2008-12-16 16:45 

Titanic-rajongóknak ajánlom ezt a remek éjjeli lámpát:

napielet.hu/a_te_napod/post/2064/titanic_lampa

Nagy ötlet. Az USÁ-ban megőrülnek tőle.

 5. lolperec — 2008-12-16 16:40 

kafás kis blog, csak így tovább 😀

 4. papamaci1 — 2008-12-16 16:40 

Ahogy azt már Harrison Fawcett is megírta a Titanicot a “Katedrális” egyik ügynöke sűlyesztette el…

 3. Thaddeus Griffin — 2008-12-16 15:17 

Jómúltkor nagy mennyiségű fröccs elfogyasztása közben megnéztük a filmet. Komolyan mondom, akkora propaganda film volt a kommenyizmusnak, hogy sírtunk a röhögéstől. Nem lehet, hogy valójában Lenin parancsára sülyesztették el, hogy súlyos évtizedekkel később egy film készüljün belőle, ami a már megbukott eszmét népszerűsíti? Ha egy Morgan Robertson képes volt előre látni, mi ez az ÉLCSAPATNAK?

 2. tiboru — 2008-12-16 14:41 

g.i.,

nem olyan régi, szerintem be tudod pótolni az elmaradást 🙂

Térj vissza gyakran!

 1. neménvagyok — 2008-12-16 14:39 

Na, felkerült mégegy blog a kedvencek listájára.

Szólhattál volna előbb is!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

 • Legutolsó hozzászólások

  Tartalom

  CímDátum
  Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
  Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
  Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
  Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
  Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
  Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
  Michael Jackson-konteók2017-05-20
  Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
  Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
  Lindbergh-konteók2017-02-26
  Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
  Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
  A BCCI-sztori2016-11-04
  Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
  Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
  Wałęsa-konteók2016-08-21
  Posztajánló: Porton Down2016-08-15
  Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
  Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
  Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
  Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
  Hindenburg-konteók2016-02-26
  Bruce Lee halála2016-02-14
  Opus Dei2016-01-23
  Alapítvány-konteók2015-12-19
  Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
  Furcsa történetek 2.02015-11-29
  Shakespeare-konteók2015-11-12
  Frigyláda-konteók2015-10-22
  Per “Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
  Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
  Menekült-konteók2015-07-14
  Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
  Miss Liberty-konteók2015-06-22
  Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
  Glenn Miller eltűnése2015-04-08
  Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
  Furcsa történetek 1.02015-03-23
  Bob Marley halála2015-03-14
  New Coke – konteók2015-03-02
  Sid Hurwich időgépe2015-02-22
  Alan Turing2015-02-10
  Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
  Halál Chappaquiddickben2015-01-26
  Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
  A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
  Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
  Konteókönyv-felmérés2014-12-01
  Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
  John Titor története2014-11-19
  Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
  Fort Knox2014-10-23
  Estonia-konteók2014-09-29
  Rudolf Hess története2014-09-22
  Kurt Cobain halála2014-09-09
  Eilean Mór rejtélye2014-08-18
  Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
  Gyíkember-konteók2014-06-12
  A Kovács Béla – ügy2014-05-23
  Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
  Georgia Guidestones2014-05-03
  Elisa Lam halála2014-04-15
  Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
  Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
  Magic Johnson – konteó2014-03-12
  Challenger-konteók2014-02-13
  Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
  Cicada 33012014-01-06
  Cajamarquillai üregek2013-11-27
  A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
  Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
  Google-konteók2013-11-03
  A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
  Katrina-konteók2013-10-11
  A denveri repülőtér2013-09-27
  Haszbara-konteók2013-08-25
  Génmódosítás-konteók2013-07-08
  Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
  Konteónak indult…2013-06-09
  Az X bolygó2013-04-27
  Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
  Náci repülő csészealjak2013-03-22
  D. B. Cooper története2013-02-19
  Egy pápa lemondása2013-02-11
  A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
  Eltűntek2013-01-18
  Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
  Anjikuni-rejtély2012-12-11
  Szent Malakiás próféciái2012-12-03
  Jövőbelátás-konteók2012-11-21
  Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
  Mátrix-konteók2012-10-28
  Elbert János halála2012-10-19
  Bohemian Grove2012-09-26
  Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
  A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
  Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
  A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
  Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
  Olof Palme halála2012-05-16
  A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
  Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
  Jörg Haider halála2012-03-14
  Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
  A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
  Szcientológia-konteók2012-02-07
  Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
  Népszámlálás-konteók2011-11-12
  EU-konspiráció2011-11-12
  A Djatlov-incidens2011-11-12
  Fluorid-összeesküvés2011-08-19
  Breivik-merénylet2011-07-25
  A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
  Patton tábornok halála2011-05-12
  Skull & Bones2011-04-19
  Réztekercs-konspiráció2011-04-12
  AIDS-konspiráció2011-04-11
  Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
  Moszkva és a csecsenek2011-04-08
  Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
  A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
  Globális felmelegedés2011-04-05
  A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
  Kilenc/tizenegy2011-03-30
  A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
  Kelly doktor halála2011-03-28
  Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
  Az arab világ forradalmai2011-03-23
  Martin Luther King halála2011-03-22
  Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
  Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
  A USS Liberty megtámadása2011-03-17
  Jézus-összeesküvés2011-03-16
  Ajánló – linkek2011-03-15
  HAARP-összeesküvés2011-03-14
  Chico halála2011-03-11
  JFK – 2.02011-03-10
  JFK – 1.02011-03-10
  Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
  Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
  Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
  Gagarin-konteók2011-03-04
  Cigánygyilkosságok2011-03-04
  Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
  Vérvád-konspiráció2011-03-03
  A Council on Foreign Relations2011-03-02
  A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
  Atlantisz-konteók2011-03-01
  Nagy német adókonteó2011-02-28
  Illuminátusok2011-02-28
  Ajánló – filmek2011-02-26
  Az Elvis-legenda2011-02-25
  Tunguzka-rejtély2011-02-24
  Nikola Tesla 2.02011-02-23
  Nikola Tesla 1.02011-02-23
  Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
  A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
  Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
  A főtitkár halála2011-02-21
  Nácik aranya2011-02-19
  ODESSA2011-02-18
  A romániai “forradalom”2011-02-18
  Templomosok2011-02-17
  A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
  WikiLeaks-konteók2011-02-15
  A Voynich-kézirat2011-02-15
  Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
  Mormon-összeesküvés2011-02-14
  Szabadkőművesek 2.02011-02-13
  Szabadkőművesek 1.02011-02-13
  Bilderberg-konteók2011-02-13
  Men in Black2011-02-12
  UFO-konspiráció2011-02-11
  Jim Morrison halála2011-02-11
  Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
  Roswell és az M-122011-02-09
  Bermuda-háromszög2011-02-09
  Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
  Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
  Népek Temploma2011-02-08
  Egy pápa halála2011-02-08
  A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
  A “tökéletes katona”-projekt2011-02-07
  A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
  A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
  Beatles-konteók2011-02-05
  John Lennon halála2011-02-05
  Philadelphia-kísérlet2011-02-04
  Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
  Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
  A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
  A Seuso-ügy2011-02-02
  Titanic-sztori2011-02-01
  Holdraszállás-konteók2011-01-31
  Marilyn Monroe halála2011-01-30

  Innen jöttök