2020-03-17–09:21

Koronavírus megbeszélőposzt

Kedves törzstagság,

posztot nem írok, de mivel a koronavírus olyan téma, ami mindenkit érdekel, kiteszem ezt a megbeszélőposztot, hogy a kommentek segítségével megbeszélhessétek az elméleteiteket és a fejleményeket.

Mossatok sokszor kezet és ha tehetitek, maradjatok otthon!

tiboru

Kategória: EgyébCímkék:

171 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 171. rdos — 2020-04-05 15:26 

Lehet szeretni és nem szeretni az amikat, a tájékoztatás politikájuk viszont a hazainál sokkal jobb. Idézem, alatta pedig a forrásom.

“Az Egyesült Államokban a koronavírus lett a harmadik vezető halálok a szívbetegségek és a rák után.”

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/az-amerikai-pentagont-is-kezdi-lebenitani-a-koronavirus-jarvany.html?utm_source=rss&utm_medium=referral

 170. walking — 2020-04-05 12:38 

@Tökös Ákos:

Egyértelmű.
Úgy értettem,hogy én személy szerint igyekszem kerülni.Ti a világért se kövessétek a példám,de számomra talán jobb így.
Konkrétan pedig a hazai aktuálpolitikai véleményem próbálom kizárni,az már amúgy sem kérdés hogy kormánypárti lennék-e 🙂

 169. Tökös Ákos — 2020-04-05 10:59 

@walking: Ha ezen a fórumon és konkrétan ebben a témában kizárjuk a politikát, akkor max. arról lehet vitatkozni, hogy a vírus természetes képződmény vagy mesterségesen állították elő. Az például, hogy miért állítana elő bárki egy vírust, már rögtön politikai vonatkozás.
Szóval tudomásul kell vennünk, hogy ez itt és most éppen egy politikailag érzékeny témáról beszélgetünk.

 168. walking — 2020-04-05 00:44 

@déjvid:

Odáig olvastam,hogy Gates..
Na jó,viccet félretéve,Ámmen!Legyen így.
Még a végén értelmezhető időn belül végetérne ez a rémálom.

 167. déjvid — 2020-04-05 00:26 

Na nézd csak 🙂

Megvan az új típusú koronavírus kezelésének lehetséges ellenszere – állította Jacob Glanville, egy kaliforniai immunológiai laboratórium alapítója és elnök-vezérigazgatója a Fox televíziónak adott interjújában. Az interjúban Glanville kifejtette, hogy a laboratóriumban olyan semlegesítő antitesteket állítottak elő, amelyek képesek blokkolni a vírust.

“Egy sor szuperhatékony antitestet fejlesztettünk ki, amely blokkolja a vírus felületén lévő tüskéket, így a vírus elveszíti fertőzőképességét” – fogalmazott az immunológus. A “tüskék” azok a korona alakú kinövések, amelyek a vírus felületén helyezkednek el, és a szakértők szerint a vírus ezekkel hatol be az egészséges sejtekbe. A nevét is ezekről a korona alakú “csápokról” kapta.

Glanville doktor azt is elmondta, hogy az ebolajárvány idején szintén antitestekkel sikerült gátat vetni a betegségnek. Álláspontja szerint az antitestkezelés fordította meg az ebola terjedését. “Az ebola korábban halálos ítéletet jelentett, a betegségben szenvedők halálozási aránya 50 százalékos volt. Majd amikor a megfelelő semlegesítő antitest-terápia megszületett, a páciensek 94 százaléka meggyógyult” – fogalmazott. Hozzáfűzte, hogy “az ebola veszedelmes válságból kezelhető betegséggé változott”.

Az orvos – akinek egyébként számítógépes mérnöki végzettsége is van – kifejtette: sok esetben az antitestekkel történő kezelés hatékonyabb, mint a vakcina, mert a vakcinának 6-8 hétre van szüksége a védettség kialakításához, míg az antitest félórán belül hatni kezd. Példaként a légúti óriássejtes vírus (RSV) által okozott betegségek vagy a veszettség kezelését hozta fel. Leszögezte: “gyorsabban lehet antitestet kifejleszteni, mint vakcinát”.

Közölte: reményei szerint az új antitest-kezelést már a nyáron ki lehet próbálni embereken is. Glanville és munkatársai az eddigi kutatási anyagot átadják az amerikai hadseregnek, a Gates Alapítvány egyik vállalkozásának és néhány magánlaboratóriumnak. Ezek valamennyien tesztelik majd a kifejlesztett antitest hatékonyságát. Az orvos-mérnök Glanville augusztus végére ígérte a terápia forgalomba hozatalát.
https://kuruc.info/r/64/210523/
https://www.origo.hu/tudomany/20200404-amerikai-immunologus-megvan-a-virus-kezelesenek-lehetseges-ellenszere.html

Ő lenne az úriember: https://www.distributedbio.com/jacob

Annyi kiegészítés, hogy az ő laborja, a Distributed Bio maga is a Gates Alapítványhoz kötődik ezer szállal.

A másik kiegészítés, hogy egy ilyen adat bedobása nyilván megnyitja a pénzcsapokat a további sikeres kutatáshoz-fejlesztéshez…

* * * * *

Olvastam a “vérfagyasztó hangfelvétel” ügyét. Meg tudja valaki mondani, hogy mit osztana-szorozna egyéni illetve össztársadalmi szinten, ha letesztelik első nap az idős hölgyet? Komoly a kérdésem. (Azon kívül persze, hogy a képviselő úr végre ismét bekerülhetett a hírekbe…)

 166. rdos — 2020-04-04 23:40 

@walking: Nem kishazánkra gondoltam, mert nálunk még az is titkos hogy mi a titkos. 🙁

 165. rdos — 2020-04-04 23:37 

@walking: Igen, és nem kizárt hogy a weblapon az is megvan hogy melyik adatot milyen gyakorisággal frissítik és közben nyilván extratpolálnak a múlt adataiból a jelenre. Mert másképp nem megoldható a számláló arra is figyelemmel, hogy amit a régi adatokból extrapoláltam és esetleg kiderült hogy rosszul, akkor miként változtatom a számlálót.

Nyilván ha folyamatosan nézném magam is észrevehetném, de erről inkább lemondok.

 164. walking — 2020-04-04 23:34 

@rdos:

Az átlag Józsit/Marit szerinted hol érdeklik ezek az adatok?
Ahogy lejjebb is írtam,azt nem tudhatjuk jelenleg,hogy hány bizonyítottan koronás fertőzöttet kezelnek/van hatósági karanténban a saját városunkban.
Majd gondolod ilyesmiket az orrunkra kötnek?
(Na jó,tudom h Te sem gondolod komolyan 🙂 )

Hiányérzet az volt/van/lesz.Az konstans.

 163. walking — 2020-04-04 23:29 

@rdos:

Nem is kell vitatkozni maszk témában,egyre inkább úgy tűnik hogy a legtöbb helyen elfogadottá válik az a nézet,hogy a -bármilyen- maszk viselése még az egészségesek között is hasznos,vagy akár csak az arc puszta eltakarása.A sokat emlegetett WHO is épp felülvizsgálja az álláspontját a témában,arról pedig már a múltból is rendelkezésre állnak adatok,hogy azokban az országokban ahol nem szégyellik a maszkot felhúzni a polgárok mennyiben más a védekezés hatékonysága,illetve a vírus terjedési sebessége.

 162. rdos — 2020-04-04 23:29 

@petiba: És ami még eszembe jutott. Még a transzparens demokráciák kapcsán is azt látom, hogy a halálozási statisztikák mintha kissé egyoldalúak lennének. Részletesen bemutatják a covid19-es esetszámokat, arról viszont alig hallani, hogy csökkent a közlekedési balesetek száma, holott logikus, ha egyszer nem közlekedünk hanem a karanténban csücsülünk.

Valahol olvastam, hogy az OMSZ szerint ezen felül a szív és érrendszeri sürgősségi ellátás – betegszám is csökkent volna.

Röviden. Ha már az új vírus miatti megnövekedett mortalitás a téma (nem kétlem hogy igaz), akkor az össze halálozást is mellé kellene rakni. Szerintem. Csak hogy lássuk hogy arányaiban mekkora a baj. Azt sem kétlem hogy túlterheltek a sürgősségik, hogy sok eü dolgozó megfertőződik, de a teljes temetkezési ipart (boccs hogy ilyen érzéketlenül fogalmaztam) talán ugyanolyan részletességgel be kellene mutatni, mint a covid19-et.

Na. Kidünnyögtem magam, és nem állítom hogy igazam van, de hiányérzetem azért még maradt. 🙁

 161. walking — 2020-04-04 23:22 

@déjvid:

Igen,ezt a BCG-dolgot mondogatják mostanában…
Nagy kérdés,hogy ez az az eset,hogy az utolsó fűszálba is szeretnénk megkapaszkodni amíg nincs vakcina,avagy tényleg van alapja a dolognak (nyilván ez sem kizárt)?
Izgatottan várom mire jutnak az okosok.

 160. walking — 2020-04-04 23:13 

@rdos:

Hát az hogy real-time megy biztosan elképzelhetetlen,ehhez az kéne hogy valakik ott álljanak minden abban a pillanatban születő-és elhalálozó ember mellett,és instant jelentsék a dolgot valamilyen megfelelő alkalmazással egy központi szervernek.
Ehhez képest nyilván egy előre megfelelően kalibrált algoritmus alakítja az ernyőn látható számokat,csak az a kérdés,hogy akkor mi alapján és milyen pontossággal?

 159. rdos — 2020-04-04 23:07 

@petiba: Nem fogok veled vitatkozni a maszk hamis biztonságérzetéről (ugye az érzelem számomra fontos dolog, érzem hogy pl. éhes vagyok :-)), bár minden eszköz ami akár csak egy kicsit is véd, az hasznos. Nyilván a legjobb lenne a hermetikus karantén, de az nem egyszerű, még úgy sem hogy lassan huszadik éve home offica-ben dolgozom, volt olyan többszörös kuncsaftom, akit csak évek után láttam személyesen (e-mail és telefon egyre gyakoribb :-)). 🙁

A régebbi infulenziák valóban észrevehetően megdobták az influenza szezonban (évről évre más mértékben) a halálozási adatokat és valóban senkit sem zavart (nyilván az elhunytakon és családtagjaikon túl). Erről a kis új vuhani bestiáról, a tünetmentes fertőzöttek számáról még mindig nagyon keveset tudunk, pedig nagyon fontos információ volna. WHO most kezdi a tesztjét az egészséges de fertőzésen átesett népesség felmérésére (más teszt kell hozzá, valami Antit, meg testet keresnek vagyis antitestet).

Na mostan ehhez képest a hazai legfrissebb tesztelési protokollunk még Lukasenkó alsót alulmúlja. 🙁

https://pestibulvar.hu/2020/04/04/verfagyaszto-hangfelvetel-dobbenetes-beismerest-tettek-a-jarvanyugytol/?fbclid=IwAR2e4PO-4ookcWy3Uc3jiTbaV4T1_BciW-Gnp5z0SWPE3qsL4qa7K9WTD5Q

 158. walking — 2020-04-04 22:57 

@petiba:

Igen,egy egészséges szintű nemzeti büszkeség nem árt,de szerintem ez abszolút szubjektív.
Konkréten arra utaltam,hogy egyes embereknek a totális identitástudatát (deszépszó) tudja meghatározni ez a dolog.
Holott,ez szerintem csak egy szelete annak,normális esetben.
Érted,ugyanannyi a beleszólásod a dologba mint a szemed vagy a bőröd színébe.Most az hogy venné ki magát,ha arra lennék büszke,hogy fehér vagyok és zöld szemű?
Ja várjá’ ilyesmi vótmá.. 🙂 Láttuk is mit okozott.

USA ügyben most egyetértünk,úgy unblock.
Ettől függetlenül én valamilyen szinten tisztelem az értékeiket,azért -országon belül- szerintem más jellegű mint pl. egy kommunista Szovjetúnió.

A vírussal és annak kezelésével kapcsolatban,nyilván kiderül,de azért az influenzához ne hasonlítsuk ilyen szinten véleményem szerint ezt a dolgot.
Ez számomra így kicsit olyan,mintha azt akarnád sugallni,hogy ez egy globális “prank”.
Lehet,hogy nem tévedek,és ez a konkrét álláspontod? :O

 157. rdos — 2020-04-04 22:55 

@walking: 🙂 Mondjuk arra kíváncsi lennék hogy milyen gyakorisággal frissítik az adatokat és nyilván közben interpolál a szinte másodpercenként frissülő “számláló sereg”.

Közben frissült a momo is (eu-s halálozás heti figyelő), a 13. heti adatok is felkerültek.

https://www.euromomo.eu/index.html

 156. petiba — 2020-04-04 22:37 

@déjvid:

Ja, már egy hete megy ezen a rágódás…Pont most, amikor végre nálunk is tervezik kivezetni a kötelező oltások közül, (agyonoltott társadalom vagyunk ugye) lehet, hogy lesz valami haszna? Mondjuk én kételkedem…a hatása nem tart eleve egy életen át…

 155. petiba — 2020-04-04 22:34 

@rdos:

Tegnap én is néztem, erősen tanulságos és elgondolkoztató az az oldal is – azaz az eredmények- a számok.

 154. petiba — 2020-04-04 22:33 

@walking:

Minden normális ember büszke a nemzetére. Már akinek van. Nálunk ez – hála a szockommnak – majdhogynem bűn lett. Nem ismerek még egy olyan nemzetet, ahol van megfelelője a “magyarkodás” szónak.
Számomra inkább ez a döbbenet.
A világ tele van példával, hogyan vernek ránk nagyságrendeket nemzetükre büszke népek. Elképzelem, ahogy nálunk is minden reggel az ovisok elénekelik kötelező jelleggel a Himnuszunkat, mint pl. Amerikában. Itt köpködne a fél ballibbant oldal, hogy ez micsoda rettenet. Na, mindegy, nem sorolom inkább. Bár ez lenne a legnagyobb gondunk, hogy egyesek simán büszkék a magyarságukra!

Az USÁ-val kb. úgy vagyok, mint a kommunista ruszkikkal anno, vagy ahogy a Fényességes Frizurával manapság. Azt sem hiszem el, amit kérdeznek. Bárhol el tudok képzelni svéd modellt, mert a végén fogjuk megtudni (már ha…) hogy melyik modell működik – ja, a karanténosdi – lásd olaszok – nem működött…
Ha pedig arra gondolok, hogy itthon, náluk, ebben az apró országban 2017. januárjában 5.000 magyar halt meg sima influenzában, és senki nem volt karanténban, sem szájmaszkban és nem állt meg az élet.
Én egyébként úgy gondolom – tévedhetek! – hogy nagyjából mindegy lesz a végén, hogy karantén vagy sem. A lakosság nagy része mindenhol észrevétlenül átvészeli a vírust, az időseknél eléri az erős influenza szintet a halálozás száma, a gazdaság miatt meg brutálisat fogunk szívni. Szerintem ez lesz, bár tartok tőle, hogy nem lesznek ismertek a valódi számok, és még azt sem biztos, hogy közlik velünk, amelyek valósak.

 153. déjvid — 2020-04-04 22:26 

Közben meg kiderülhet, hogy a BCG-oltás, ami nálunk 1954 óta kötelező, hatékony lehet a COVID-19 ellen…

Ausztrál kutatók is vizsgálják a dolgot. USA, olaszok, spanyolok – nem kötelező az oltás. Franciák: 1960 és 2007 közt született (francia) babáknak kötelező volt…

http://semmelweis.hu/hirek/2020/03/31/a-bcg-vedooltas-szerepe-a-covid-19-elleni-kuzdelemben/

 152. petiba — 2020-04-04 22:22 

@rdos:

Tesztet egy bizonyos mennyiség alatt érdemes használni – mármint ha az a teszt jó. Ha megbízhatatlan, akkor annak sincs értelme.
Szájmaszk. A (FFP2, FFP3) szelepes maszk csak befelé szűr a beszívott levegőben nem lesz vírus (4 órán át), a kifújt levegőt nem szűri. Azaz a beteg ember a maszkon át fertőz. (nem én mondom, a helyi gyerekklinikánk adott ki egy közleményt erről. )
A sima sebészi maszk meg hát…olyan, amilyen, plusz a szemen át is fertőződünk. Valakinek biztos biznisz a maszk, de hamis biztonságérzetet ad.
A világjárvány végén lehetne levonni a következtetéseket, hogy mely intézkedéseknek volt értelme és melyeknek meg nem. De ehhez legalább nagyjából ismernünk a fertőzöttek számát.
Az eredmény borzalmasságával várjuk meg a végét. 2017. januárjában 5.000 ember halt meg mezítlábas, sima influenzában Magyarországon.
https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/otezer_magyart_vitt_el_az_influenza_januarban_megsem_nepszeru_az_oltas.632435.html
Érted, egy hónapban, csak influenza, mindenféle karantén, maszk, gazdaság leállítása nélkül. Én még nem találkoztam, vagy hallottam olyanról, akinek a sima influenza nem okozott volna panaszokat. A koronánál annál inkább, egyre több emberről tudjuk, hogy fertőzött, de panaszmentes.

 151. walking — 2020-04-04 22:09 

@rdos:

Az lenne na nagyon durva,ha az első számláló kezdene el (összességében) visszafelé pörögni a vírus okán.
De ahogy figyuzom ott még nem tartunk.

 150. rdos — 2020-04-04 15:42 

Csak annak aki nem ismerné. Idén eddig a világon 15 millió ember halt meg. Ebből szűk hatvanezer az új vírusban. Jó, még a világ járvány elején járunk.

https://www.worldometers.info/hu/

Az utolsó, “Egészség” fejezetben a halálokok szerinti részletesebb halálozási adatok is szerepelnek. Kíváncsian várom, hogy a második legnagyobb mészáros a fertőző betegségek mikor lesznek ketté bontva? Covid19 és egyéb fertőző. 🙁

És hogy ki-mi a messze leggyilkosabb? Az anyuka, művi abortusza, bár ez itt most off. 🙁

 149. walking — 2020-04-04 14:41 

@petiba:

Talán ez az egyik legnagyobb bűnük,az emberek véleményének és világnézetének totális megosztása.
Na nem csak oribéké,látjuk ez a legtöbb helyen így van.
Mondjuk nincs nehéz dolguk,mert meggyőződésem,hogy az emberek 90%-a egyszerűen segghülye a legtöbb dologhoz.
Nézd meg,hány embernek az a legnagyobb érdeme önmaga szerint is,hogy ő MAGYAR! Érted,szerintük ez egy skill,egy achievement egy vele született előjog,ami alapján ŐT tisztelni kell,neki sok minden jár.
(erre is nagyon jól ráérzett a bonsaiduce)
Innentől kezdve nem szabad csodálkozni,hogy az volt/van,ami 🙁

USA téma látom nem nagyon érdekelt senkit,én azért figyelgetem,tegnap álltak 278 ezer bizonyított fertőzöttnél,7406 halottnál,akikből csak tegnap 1500 vesztette életét.
Na oda pl el tudnál képzelni egy “svéd modellt”?

 148. rdos — 2020-04-03 20:45 

@petiba: Dél-Koreának, Tajvannak, Hongkongnak és Szingapurnak eddig sikerült.

Rengeteg tesztet végeztek, a fertőzötteket és a gyanúsakat karantéba zárták és hordatják a szájmaszkot a teljes népességben, valamint mérik a népesség testhőmérsékleté, a teljes népességben. 🙂

Nincs náluk kijárási tilalom, a problémát eddig megoldották. 🙂

Az okosabbtól tanulni nem szégyen. 🙂 Mi a mi a pandémia? Világjárvány. De nem az éltanuló 4 országnak. 🙂

Nyilván nem lehet mindenkit tesztelni, de nem is kell. 🙂 Csak azokat kell, akik sanszos hogy fertőzhetnek. Nálunk ez sem szabály. 🙁 Borzalmas eredményét rövidesen meglátjuk. 🙁

 147. petiba — 2020-04-03 20:44 

@Rogal Dorn:

Tudjuk.
Meg azt is, hogy kinek mi a fontos…
Persze, hogy gittegylet, választottál valaha is mondjuk ENSZ képviselőt? Tőlem senki még nem kérdezte meg, kik legyenek ott a fő passzátszélfújók. És az Európai Bizottság gittegyletét?
Én mondjuk azon is eltöprengtem, hogy az olaszok is, meg a spanyolok, no meg a franciákok is erősen migricfertőzött országok. Nem lehetetlen, hogy ennek is köze van a durvább helyzethez.

 146. petiba — 2020-04-03 20:38 

@walking:

Nos, eszemben sincs aggódni az index miatt, mivel a legritkább esetben fordul elő, hogy indexről tájékozódom (max ha valami/valaki “odalinkel”) éppúgy, ahogy az origóról sem. Tehát az is hidegen hagy, hogy ki vásárolta oda be magát. Ha híreket akarok olvasni, akkor a kurucon olvasom el, meg a begyújtósnak előfizetett helyi lapban, és többnyire még itt is körülnézek. Index és origó olyan szinten kimarad az érdeklődési körömből, ahogy csak lehet XD

A linket azért tettem oda, hogy lásd, ott/azon az oldalon olvastam, amit te “hoztál”. (mondjuk nem az origón)

 145. petiba — 2020-04-03 20:34 

@walking:

Felhúzni magad nem érdemes. Nem gondolkozunk egyformán, az biztos. Számomra egykutya mindkettő, a zorbánfóbiások mindig meg akarnak győzni, hogy tökhülye vagyok, merhogy a zorbán a patás ördög, a fideszesek szerint tökhülye vagyok, merthogy a gyurcsány-momentum-mszp-jobbik-háromlábúWTF az mindennél rosszabb, ami csak létezik, én meg ilyenkor csak annyit mondok és csak magamban, hogy szerintem csak én nem vagyok hülye XD

Nem “meggyőzni” akartalak a teszt témában, szerintem – legalábbis azt hittem – beszélgetünk, érveket ütköztetünk. De ha neked ez húsodba vág ennyire, akkor tényleg inkább hagyjuk.
Természetesen nem feladatom, hogy a kutatókat bármiről meggyőzzem, arra szerencsére ott vannak a “másik kutatók”, akik elmondják valamiről hogy miért nem működik. Ez legyen az ő csörtéjük. Nekem elég az a feladat, hogy ha olvasok valamit, meg annak az ellenkezőjét, akkor megpróbáljam kideríteni, melyik a legvalószínűbb, vagy melyik a legkevésbé az. És ez bőven elég feladat. Viszont fontos, mert befolyásolja, hogyan döntsek bizonyos dolgokban.

 144. Rogal Dorn — 2020-04-03 19:10 

https://www.vadhajtasok.hu/2020/04/03/elutasitotta-az-ensz-az-orosz-javaslatot-mely-az-orszagok-elleni-szankciok-feloldasat-kerte-a-vilagjarvany-elleni-kuzdelemben/
Ez aztán a felelős magatartás.
Gittegylet az ENSZ is, meg az EU is.
Grúzia, Ukrajna is tudjuk kinek a “tulajdona”.

 143. walking — 2020-04-03 17:32 

@petiba:

Index miatt sem kell már sokáig aggódnod,napokban volt hír hogy bevásárolták az emberüket oda is.
Gondolom azután már kevésbé lesz vicces számodra,egy-egy onnan linkelt iromány.

A svájci orvosos linket én tettem először fel ide,de köszönöm,hogy most megosztottad velem XD

 142. walking — 2020-04-03 17:28 

@petiba:

Úgy döntöttem a politikai vitákat ezen a fórumon igyekszem ezentúl elkerülni,mert egyrészt úgy látom falrahányt borsó,másrészt csak felhúzom magam mégjobban,ennyit pedig nem ér.Főleg nem most.

A tömeges teszteléshez én is odaírtam hogy “elméletben” kiválóan hangzik.Engem nem kell meggyőznöd az ellenkezőjéről,ha bajod van vele írj az ezzel foglalkozó kutatóknak,és magyarázd el nekik hogy miért hülyék szerinted.A kérdéseidre nem vagyok kompetens válaszolni, csak egy cikket linkeltem ami szerintem érdekes.

 141. petiba — 2020-04-03 16:28 

@déjvid:

Nagyjából egyetértek mindennel.
Azt hozzátenném, hogy eltitkolni halálesetet nehezebb (de nem lehetetlen!) mint a halottak számához hozzátenni egy-két nullát.
Az nagyon könnyű lehet. Pláne, ha van adatvisszafogás. Akkor x kórház, vagy egyetemi klinika nem tudja ellenőrizni, hogy z intézményben valójában hányan halhattak meg (már ha egyáltalán) és azok tényleg koronától, vagy csak megtalálták a koronát IS a szervezetében, vagy még csak nem is találták meg…

Tudomásom szerint nem egyezik meg százszázalékosan a mi kis vírusunk sem a tobzoskában megtalálttal, sem a denevérekével.
Bár a denevér/tobzoska piactól való eredeztetés eléggé elvetődött a fantázia birodalmába, azért a Vuhani víruslabor főfő üdvöskéje “esküszik az életére” hogy nem a vuhani laborból szökött ki a vírus. Ha annyi zseton pengett volna a kutatásomra, mint az övébe, akkor biztos én is ezt mondanám.
Na, mindegy.

 140. petiba — 2020-04-03 16:20 

@walking:

Jah, index XD

Lehetne, volna, valósulna meg, elméletben.
Még van, vagy húsz probléma, amit meg kellene oldani ahhoz, hogy egyáltalán megpróbálkozzanak vele.
A pozitív tesztelők 50-75%-a tünetmentes marad.Őket mi értelme kiszűrni? Ülnek otthon a seggükön, mint mindenki, a teljes lakosság kontaktjainak kivizsgálása lehetetlen, de tegyük fel, hogy esetleg mégis az, mindenkit nem lehet mindenkitől elkülöníteni, azaz sok értelme nem lenne, hogy tudnák, hogy a fél ország koronás, csak a legtöbben nem is tudnak róla?
“A Covid19-tesztkészlet egyik gyártója azt mondja, hogy ez a tesztkészlet csak kutatási célokra használható, diagnosztikai célokra nem, mivel klinikai validációja még nem történt meg.”
Mennyi idő lenne egy – bármilyen – teszt klinikai validációja?
“A Stanford Egyetem kutatóinak vizsgálata rámutatott, hogy a Covid19-pozitív betegek 20–25 százaléka más influenza- vagy meghűlés-teszten is pozitív eredményt mutatott.”
https://swprs.org/egy-svajci-orvos-a-covid-19-rol/

 139. petiba — 2020-04-03 16:01 

@walking:

Orbánék 4 évig kormányoztak 1998-2002 között, és teljesen vállalható módon. Messze jobban csinálták, mint előtte és utána bármelyik ballibant vagy áljobboldal. De aztán 2010-ben már a Mari néni térdekalácsa is rájuk szavazott, -azaz nem rájuk, hanem arra az ígéretre, hogy elszámoltatják a tolvajbandát – Ferikével az élen. Persze holló a hollónak nem vájja ki a szemét. (a szemét!) Esze ágában nem volt elszámoltatni azt, aki évről évre biztosítja a fidesz számára a biztos győzelmet. Ahogy ballbbanték sem számoltatták el anno Josip Tot, Aranyhajó és társait.
2006-os “zavargásokat” már mindenkinek a nyakába varrták,aki élt és mozgott akkor, én csak azt tudom, hogy nálunk – se nem fideszes, se nem szoci társaság – egy évig demonstrált az öszödi böszme és csapata ellen. Nemhogy fideszes focihuligán nem volt köztünk, de még fideszes sem (természetesen szoc-lib figura sem).
Ki a tököm akart csatlakozni ahhoz a “közösséghez”? Én biztos nem, meg mindig mindenki azt állítja – lehet, hogy csak ilyen csúnyanáci társaságban mozgok – hogy ő aztán nem szavazott a csatlakozásra. Az asztal közepére szarnak a fiúk az unióban? Ugyan, mégis mivel? Itthon előadják a nagy szabadságharcost, ott meg lefekszenek bárkinek, és bármiért. Francokat szarnak az asztalra. Bár tennék és bár rúgnának ki minket még mielőtt ez a patkánytanya is elsüllyed, amit eurokolhoznak hívnak. De nem, nekünk mindig a Titanic zenekarát kell játszanunk, minden elnyomó szar bandával el kell süllyednünk.
Cigány módi? Hát, nem cigányabb, mint az unió marxista kommancsainak módija. Aki a disznók közé keveredik, azt megeszik a korpákok, – ezt Orbán még nem tanulta meg, vagy nem érdekli.

 138. petiba — 2020-04-03 15:51 

@petiba:

…kontaktot…

 137. petiba — 2020-04-03 15:50 

@rdos:

Mi akadálya! Szerintem – persze lehet, hogy rosszul gondolom – egy ország lakosságát csecsemőtől aggastyánig lehetetlen végigtesztelni. Hány ember kellene hozzá, mennyi ideig tartana, – mire a tesztelés végére érnének, az eleje már nem lenne igaz. Hány ember, hány teszt – mennyiért? – és ráadásul minek? Követni, lenyomozni, “távoltartani” az összes kontaktok lehetetlen, akkor meg minek? Megtudnád, hogy mondjuk május 1. és május 10. között 4.234.129 db fertőzött van. És? Ha nincs tünet? Eddig is otthon ült a seggén, ezután is otthon fog. Ez pont egy olyan járvány – úgy tűnik – ami csak az idősekre veszélyes. Nem, az az egy-két eset, amit szenzációs hírként tálnak, hogy a spanyoloknál meghalt egy 21 éves sportoló, az angoloknál egy 13 éves lány, az semmi. Az hibahatár alatt van bőven-bőven, akkor is, ha eljátsszuk az érintettet, hogy húúú, de szörnyű. Mert amúgy biztos az, csak nem nekünk. Nekünk az lenne a szörnyű, ha itt hullanának az óvodás korú gyerekek ezerszámra, ahogy ez ment régen a nagy gyerekirtó járványok idején.

 136. Rogal Dorn — 2020-04-03 14:42 

@déjvid:
Teljesen egyetértek. Annyiban egészíteném ki, hogy ez tobzoska és/vagy denevérvírus kombinációja, kiméra vírus, amelyik alapállapotában nem volt az emberre veszélyes.

 135. Rogal Dorn — 2020-04-03 14:34 

@walking:
Mindig ezzel a teszttel jöttök, ha tesztelnének, akkor azért menne a ricsajozás, hogy milyen sokba kerül, mennyi lélegeztető készüléket lehetne ebből venni, és különben is…értelmetlen. Valóban értelmetlen, ezért nem csinálják. Az angolok tesztelnek, de mire mentek vele?

 134. Rogal Dorn — 2020-04-03 14:29 

@walking:
Azt elhiszem, mert ha a 444-et olvasod, akkor a valóság az.😋

 133. déjvid — 2020-04-02 23:42 

Pillanatnyilag (húsvétig) nem látom sok értelmét a tesztelésnek, mert úgyis kijárási korlátozás van illetve elővigyázatossági intézkedések. Ha beteg vagy, otthon vagy beteg. Ha fertőzöl, nem fertőzöl túl sok embert… stb. A tesztelésnek akkor lenne sok értelme, ha kordában lehetne tartani a betegséget (jelenleg nem lehet kordában tartani) vagy gyógyítani lehetne (vírust nem lehet); ha a beteg nagyon rosszul van, akkor úgyis intenzívre kerül (vagy nem, mert az intenzív tele van; vagy nem, mert már nincs ereje telefonálni sem a segítségért…)

A PCR pooling irányában nekem nincs túl nagy bizodalmam… 64 embert letesztelnek, pl. egy négyemeletes panel lakosságát… és kijön, hogy van köztük legalább egy fertőzött… Őszintén, ezt tudná kezelni az adott négyemeletes panel lakossága?? (akik hisztérikusan felvásárolták a lisztet meg a cukrot…)

Ugyanilyen a maszk kérdése. A WHO figyelmeztet, hogy a maszk a betegeken lassítja a járvány terjedését, az egészségeseken nem. Miért?? Egyszerű. A SARS-CoV-2 a jelenlegi ismereteink szerint a levegőben lebegő permetként nem fertőzőképes, csak a kiköhögött cseppek formájában. Ha pont pofánköhög valaki, akkor adja át a fertőzést, akkor viszont a szemeken keresztül is akár, tehát a maszk “nem véd”. A fő fertőzési út azonban nem ez, hanem a felületre leköhögi vagy a kezébe beleköhögött vírussal megfog valamit, és az rámegy az ember kezére, utána amikor az arcát-szemét basztatja, már meg is fertőzi magát. Ez ellen megint csak nem véd a maszk, ez ellen a kézmosás véd. Ha nem mos kezet rendszeresen, akkor tök mindegy, hogy az utcán visel-e maszkot; sőt a maszk basztatása, szakszerűtlen levétele, gyakori igazítása stb. miatt még gyakrabban nyúl az arcához. De legalább lesz egy jó kis hamis biztonságérzete, “maszkba vagyok, mi baj lehetne” és kézfertőtlenítés előtt kifújja a gyerek orrát, a villamos kapaszkodó után kicsit taperolja a telefonját stb.

Egyébként…

Jelenleg – és ne legyen igazam – a járvány félrekezelése zajlik a legváltozatosabb módokon. Erre lehet azt mondani, hogy a zorbán meg a fidesz, de azért annyira jól nem állnak az olaszok meg a spanyolok sem. A svédeknél van információ a fertőzöttekről és a halottakról is, szóval nem hiszem, hogy betartották az információ-visszatartási fogadalmat.

Azt hiszem, a haláleseteket a mai világban nem lehet eltussolni. Hivatalosan Kína el tudja, de ha valaki boldogul a nyelvvel és rá tud nézni a DouYin (TikTok) videókra, akkor látja, hogy a halottak száma valószínűleg durván magasabb, nyolcezertől nyolcvanezerig becsülik a wuhani lakók… nyilván ilyen “ismerősöm ismerőse mondta” típusú bizonyítással, és nyilván a háromszorosnál nagyobb becslés (avagy a tízezer körülinél nagyobb becslés) durva túlzás, de akkor is. Európában (és akár Magyarországon) viszont ez lehetetlen… egy-két esetben esetleg igen, tömegével nem. Ha meghal a nagyapó úgy, hogy előtte magas lázzal köhög két napig, és nem viszi el a mentő, vagy nem kezelik fertőzöttként, akkor az a Facebookra csak felkerül… és ha igen, akkor onnan meg a 444-re és onnan meg külföldi oldalakra, de villámgyorsan.

Az átpolitizáltság pedig teljes és sajnos normális. Kínai források (és nem a hivatalos Kína!) be-bedobják, hogy amerikai katonák vitték be Wuhanba a fertőzést 2019 őszén, a katonai sportjátékokon; az USA mit is tehetne, vádolja Kínát a járvány félrekezelésével és az adatok visszatartásával, mi szerint a kommunista kormány titkolózása miatt lett ekkora a baj… Közben az oroszok küldenek segítséget az olaszoknak, nyilván nem önzetlenül, hanem kontrasztba állítva az EU (oroszok szerinti) töketlenkedésével; az olaszok elfogadják a segítséget, de azért mindenki aggódik az orosz befolyás erősödésén.
Itthon pepitában: meg tudná mondani nekem valaki, hogy miért épült ki hétfőn a diktatúra? Komoly a kérdésem. A többi dologról meg ne is beszéljünk: amíg mindegyik kereskedelmi adó liberális volt, addig nem volt gond a sajtószabadsággal meg a médiatúlsúllyal, gondolom; és ilyen a “ki lop többet”, ezt nyugodtan nézzük annak fényében, hogy kinek van jobb sajtója. A baloldali kormány regnálása alatt két és fél billió forintot költöttek autópályákra; ha csak 10%-ot loptak, az mennyi pénz, kétszázötven milliárd? Nem, nincs narancsos napellenzőm, még ha úgy is tűnik 🙂 csak nem szeretem az egyoldalúságot és az álszentséget.

Petibá, a természetes-mesterséges kérdéshez: a jelek szerint a vírus teljesen természetes, a maláj tobzoskákban fordul elő egy majdnem pont ilyen változat (ami még nem megy át emberről emberre). A koronavírusoknál az állatról emberre átmenet a természetben is át tud fordulni emberről emberre terjedő vírussá, sokszor megtörtént és sokszor meg is fog a jövőben. Az egy másik kérdés, hogy hogy kerül Wuhanba és hogy terjed el. Magyarán hogy biztos az történt-e, hogy becsempésztek Malajziából egy fertőzött tobzoskát, és az elindította… amíg a húspiacot tekintették a járvány kiindulópontjának és a decemberi indulást, addig ez védhető volt. Amióta kiderült, hogy novemberben már volt fertőzött, sőt fertőzöttek, és nem a húspiacról, azóta, nos… 😉

 132. rdos — 2020-04-02 21:53 

@walking: A logika megáll. Van egy kis prücök, a nyögdíj spórolás kapcsán. Mennél magasabban van szotyialista – focialista kishazánkban valaki a ranglétrán annál nagyobb a fertőződési valószínűsége. Emósünt most nem gépelek. 🙂 Ez most nem látszat probléma (4. éve migráncs vészhelyzetben vagyunk, de persze emiatt senki nem alszik rosszabbul).

A gondolat tovább gondolását rábízom minden kedves konteósra, ezúttal is emósün nélkül. 🙂

 131. walking — 2020-04-02 21:45 

https://index.hu/techtud/2020/04/02/a_lakossag_nagy_reszet_tesztelni_lehetne_nehany_nap_alatt_ha_bevalik_a_magyar_kutatok_terve/

Kíváncsi vagyok,hogy ez a projekt kap-e támogatást,és ha sikerrel járnak meglesz-e a politikai akarat a megvalósítására?
Kétségtelenül elméletben ez így kiválóan hangzik.

 130. walking — 2020-04-02 21:30 

@rdos:

A teszt “drága”,a normális infrastruktúra drága,a mi életünk nekik nem ér annyit sem.
Majd fizeti az adót aki túléli,a nyugdíjakon is rengeteget tudnak most spórolni,ha ‘jól’ csinálják!

 129. walking — 2020-04-02 21:21 

@petiba:

Orbánékat én nem venném ide,hisz ők vannak hatalmon előtte pedig nem sokáig voltak főhősök.
Gyurcsányék -hiába a DK a legnagyobb támogatottságú “ellenzéki” párt jelenleg-tökéletesen súlytalanok.
Az az ember itt mégegyszer nem fog hatalomra kerülni.
Ezt ő is tudja-iszik is rendesen-mi is tudjuk.
SZDSZ,Kisgazdapárt meg is szűntek.MSZP hulla.

“De, azok is loptak, azok is sokat loptak, és lopnak a mai napig, valamint együtt bizniszelgetnek, ha van hol és van mit, akkor a hátunk mögött prímán megvan az összhang. Nekünk meg megy a színjáték.”
Egyetértek ezzel,ezért is írom sokszor idézőjellel az ellenzéket.

2006-os zavargásokat Orbán köreinek focihuligánjai csinálták szervezetten.
“Amikor végigverték, rabosították, szemkilőtték, könnygázozták a magyarokat?”
Ezzel nyilván ahogy bármilyen normális ember,így én sem tudok azonosulni.

Orbán a hatalmáért,ha egyszer tényleg veszélyben forogna,és hasonló dolgok játszódnának le,kétségem nincs afelől hogy éles lőszerrel is lövetne.
Ha ezt nem hiszed,akkor nem ismerted még ki eléggé.

Az Unió viselt dolgairól,és úgy egyáltalán a szükségességéről (jelenlegi formájában értve) lehet,és kell is vitatkozni,de ha egyszer csatlakozom egy közösséghez,akkor nem az a módi hogy ott jópofizom velük,megiszom az összes piát,felszedem a csajokat játszom a nagyurat,hazafelé menet még elteszem a pénzt miközben az asztal közepére szarok,majd otthon előadom,hogy mekkora pitiáner alakok ezek!
Ez inkább a cigány módi.

” De amíg nem kell választanom, egyik se kellene a hátam közepére sem.”
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gennyes_tus_%C3%A9s_redv%C3%A1s_szendvics

 128. rdos — 2020-04-02 21:16 

@petiba: És mi az akadálya annak hogy végig teszteljék az egész lakosságot? Nem ezért vannak ezek a struktúrák, ha nem értünk?

Ja hogy nem. 🙁

Akkor mindent értünk. 🙁

 127. rdos — 2020-04-02 21:13 

@walking: Az egyetlen kiút, ha nem nevez. 🙁 Nem nemez. 🙁 Abszurd? Az. 🙁

 126. petiba — 2020-04-02 21:02 

@walking:

A mohácsi polgit feljelenteni rémhírterjesztésért baromság. De volt ott egy születésnapozás, ahol volt vagy 70-80 ember, és volt közöttük pozitívat tesztelt, aki külföldről jött haza. Naná, hogy mindenkit karanténba zavartak, aki ott volt. Tehát a város méretéhez, és a kapcsolatok számához képest durván lehetett volna góc Mohács, ahogy szerintem az is, csak nem lettek betegek a fertőzöttek. Tünetmentesek, tesztet viszont csak a tünettel rendelkezőkön végeznek (meg a sportolókon ugyebár). Ha ebola lett volna, akkor most lehet, hogy fél Mohács haldoklik, de szerencsére nem ebola.
Először a svédek lépték meg, hogy semmilyen adatot nem közölnek a betegekről, fertőzöttekről. Akkor azt mondtam, idióták. Most meg azt mondom, hogy lehet, hogy nekik van igazuk. A fertőzöttek számáról halvány fingjuk sincs, a betegek számának eldöntéséhez először százszázalékosan biztos tesztek kellenének, de mint az olaszoktól tudjuk, a jelenleg tömegesen alkalmazott tesztek pozitívat jeleznek más vírusokra is. Akkor meg mi értelme van? Ha a betegség/halálozás adatok mellé nem közölnek ugyanúgy napi számadatokat a bázisidőszakhoz (járványmentes és mondjuk egy normális influenzajárvány) halálozásairól, akkor megint csak nincs értelme a számoknak. A rémhírterjesztés miatti eljárások indítása baromság, de a rémhírterjesztés, pánikkeltés is. Az emberek akkor sem lehetnének jobban beszaratva, ha 70-90%-os halálozási aránnyal járó ebola pusztítana az országban.

 125. petiba — 2020-04-02 20:55 

@rdos:

Nem fogod tudni az igazat. Sehol. Nem is csoda. Ott kezdődik, hogy hányan fertőződhettek meg vajon? Soha senki nem fogja tudni, csak ha végigtesztelik a komplett lakosságot.

 124. petiba — 2020-04-02 20:53 

@walking:

Nos, én nem fedeztem fel intellektuális fölényt a 444 – időnként komplett agyhalottnak tűnő – hozzászólói között. Kb. hasonló az agyi szint 444-en és 888-on.

 123. walking — 2020-04-02 20:53 

@rdos:

Lassan csak ez marad nekünk a megválaszolatlan-vagy elhazudott-kérdések.
Nálunk (megyeszékhely) megkérdezte fentről a polgi,hogy ugyan hány beteget kezelnek koronával a városunkban?
Nem mondták meg neki.Nyilván ellenzéki az úriember.
Érted,a polgármester nem tudhatja meg.És szerintük ez így normális,ez így törvényes.A mohácsi polgit(MSZP)már elő is vették “rémhírterjesztésért”,mert neki volt némi infója,ami alapján járványgócnak nevezte a várost.

 122. petiba — 2020-04-02 20:51 

@walking:

A múlt??? Gyurcsánytól Orbánig bezárólag durván sokan ott ülnek még a mai napig a parlamenti sorokban.

De, azok is loptak, azok is sokat loptak, és lopnak a mai napig, valamint együtt bizniszelgetnek, ha van hol és van mit, akkor a hátunk mögött prímán megvan az összhang. Nekünk meg megy a színjáték.

“Az Unió egységének módszeres bomlasztása,a közös szabályok rendszeres semmibe vétele,e mellett állandó dörgölőzés a számukra szimpatikus “baráti” diktatúrákhoz és banánköztársaságokhoz.”
??? Az unió egységének bomlasztása? BÁR BOMLASZTANÁK,de sajnos erről szó sincs. Megy a kibaltázott szájkarate, de közben “nem leszünk az unió feketebáránya”.
Az előzőeknél nem volt cél a demokrácia totális leépítése? Ne viccelj, te hol jártál 2006. őszén? Októberben? Amikor végigverték, rabosították, szemkilőtték, könnygázozták a magyarokat? Orbán még nem verette végig az ellenzékét, még nem börtönözte be a tüntetőket, és nem ítélték el őket politikai okokból. Orbán drónhadserege még nem fújta le könnygázzal az ellene tüntetőket. Szóval ne, ebben én rohadtul nem vagyok partner. Ha mindenképpen a kettő közül kellene választani (én nem fogok, amíg nem lesz kötelező) akkor még mindig inkább a csúti törpe, mint az internacionalisták. De amíg nem kell választanom, egyik se kellene a hátam közepére sem.

 121. walking — 2020-04-02 20:40 

@Rogal Dorn:

😀 Szerintem ezt engedd el,már nekem kellemetlen.

 120. rdos — 2020-04-02 20:25 

Ja. És amit elfelejtettem mondani. Úgy kb. fél evvel ezelőttig a ksh havi késéssel megadta a hazai születési és halálozási adatokat.

Most április elején csak a januárit látjuk. 🙁 Biztosan véletlen. Szerintem nem az. 🙁

http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wdsd001a.html

Ugyanis arról elég kevés szó esik, hogy ebben a csuda nagy vuhani járványban mekkora a szokásostól eltérő halálozási arány. 🙁

Nem azt mondom hogy nem nagyobb mint a szokvány, hanem csak azt, hogy nem tudhatjuk meg hogy mennyivel. 🙁

Egy darab újságírónak nem jutott eszébe ez a kérdés, de mindegy is mert a zoperatív törzs nyilván ezt nem fogja az orrunkra kötni. Törvény van rá hogy világjárvány van, ne akard tudni hogy ez mennyire igaz. Ha csak kérdezed is, rögtön rémhírterjesztő leszel. 🙁

Tessék mondani! Kérdéssel ugyan hogyan lehetnék rémhír terjesztő? 🙁

 119. rdos — 2020-04-02 20:06 

@walking: Jól mondod kollega. A mértéket mértéktelenül fogyasztóktól nekem is herótom van.

Jónapot.

Jónapot.

Kérek egy 15o cm hosszú szabó centimétert.

Elfogyott. 🙁

Elfogyott?

Elfogyott.

Akkor jó napot. 🙁

Nyilván sem az eladónak sem a vevőnek nem ez volt a jó napja. 🙁

 118. rdos — 2020-04-02 20:00 

@gigabursch: Kedves erdész kommentelő társam. Az energetikai és bányász ipar az gyarmati iparág. 🙁 Jó, az energetikai (szénhidrogén) eddig (amíg élt az OPEC kartell, nem is értem hogy eddig miért hagyta a világ), egymaga keresett annyit mint az összes többi bányavállalkozó beleértve a nemesfém és drágakő bányákat is. Most ez is egy kicsit a helyére kerül, a piac kereslet – kínálata Marx óta ismert, a szénhidrogén ipar is bekerül a leértékelt helyére. 🙂 Vevőként annyira nem is bánom.

Az igazán nagy pénzek nem ezekben a kitermelő (vagy mező, erdő, halgazdálkodó ágazatokban vannak), hanem a csúcstechnológiákban. Szóval Kína lehet hogy tarol a lítium piacon, de a hajára kenheti. Ahogy az oroszok is.

 117. Rogal Dorn — 2020-04-02 19:14 

http://massventil.org/
A lepusztult egészségügy, oktatás, stb.

 116. walking — 2020-04-02 14:07 

Elnézést kérek a sok politikai offért,tényleg csak azért volt,mert meg lettem szólítva.

Feldobnék inkább egy témát a vírus kapcsán: USA
Mik a vélemények? Azért kérdezem,mert talán ők lesznek (vannak?) a legnagyobb kakiban,eddig úgy néz ki.
Ahogy olvastam ezt az elemzők,matematikai modellezők is így látják.Ti mit gondoltok,meddig romlik ott a helyzet,mire sikerül majd kicsit megfogniuk ezt a dolgot?

 115. walking — 2020-04-02 14:01 

@gigabursch:

A 444 vállaltan ellenzéki,a 888 vállaltan kormánypárti.
Tiszta sor szerintem. A pártpropaganda egyik oldalról sem szimpatikus nekem sem,de azért ezeket az ellenzéki honlapokat olvasom,mert a kormánypárti ömlengés nem érdekel,a kormány lépéseit,intézkedéseit,megnyilvánulásait pedig ezekről a portálokról is tényszerűen megtudom.
Egyébként pedig nagyon szeretem a hozzászólásokat olvasgatni,ugyan én magam ezeken a felületeken nem nyilvánulok meg de egyértelmű intellektuális fölényt vélek felfedezni a kormánypárti oldallal szemben.
Rengetegszer a kommentek sokkal informatívabbak,mint 1-1 cikk,de nyilván ezzel Te is tisztában vagy.

 114. walking — 2020-04-02 13:54 

@petiba:

Természetesen.
Annyi,hogy az elmúlt 10 előtti elmúlt 20 főhősei (szerencsére) már többségében nincsenek a porondon.
Az már tényleg a múlt.

Illetve hogy “akkor,és azok is loptak” féle érvelés nálam nem fér bele.Márcsak azért sem,mert a mérték sem mindegy,ahogy alább azt már rdos kollégával is kitárgyaltuk.
Egyébként pedig az előzőeknél nem volt cél a demokrácia totális leépítése,a szervezetek,intézmények,vállalkozások,cégek és polgárok ellehetetlenítése.
Az általuk politikai ellenfélnek tekintett felek azonnali és folyamatos totális támadása.
Az Unió egységének módszeres bomlasztása,a közös szabályok rendszeres semmibe vétele,e mellett állandó dörgölőzés a számukra szimpatikus “baráti” diktatúrákhoz és banánköztársaságokhoz.
Azokhoz,ahová a magyarok közpénze egyébként rendszeresen tökéletesen értelmetlen dolgokra ömlik ki.

Szintet ugrottak mindenben.Ha esetleg lehetne látni javuló tendenciát,annak örülnék.Sajnos épp az ellenkezője az igaz.
Remélem ebben is egyetérthetünk.

 113. gigabursch — 2020-04-02 12:37 

Csak halkan jegyzem meg, hogy az “Élet él és élni akar” vonatkozásában mindenki behúzta a kéziféket, de apránként keresik az emberek a mozgástereiket.
Ennek egyik folyoménya az, hogy a kis maszek munkák nem álltak le, nem pánikolnak, hanem cselekszenek az emberek.
Ebből két út lehet:
1) Észrevétlen nyájimmunitás
2) Qrvanagy baj.

Remélem az előbbi fog megtörténni.

 112. petiba — 2020-04-02 09:23 

@walking:

12 millió jön? K.nagy bizniszecske néz ki a maszkgyártóknak…Mivel – gondolom – a legegyszerűbb alapmaszk érkezik, nálunk állítólag drága polgármesterünk 2db/főt fog osztani a jicsinieknek, remélhetőleg mindenki kap hozzá fertőtlenítőszert, vagy két használatra lesz maszk.Aki melóhelyre veszi fel, egész napra, annak 2-3 óránként biztos, hogy fertőtleníteni kell a maszkot.Különben nagyobb szívás lesz hordani, mint nem. Én mindenesetre a két jövendőbeli maszkomat felajánlom annak, aki “hisz benne”.

 111. petiba — 2020-04-02 09:19 

@walking:

Vegyük bele az elmúlt harminc évet, és akkor teljesen egyetértek veled.

 110. petiba — 2020-04-02 09:16 

@gigabursch:

Nyugi, a hozzászólás nem rólad szólt, te csak egy példa voltál, nem nyúltam a sliccedhez. 🙂

 109. petiba — 2020-04-02 09:13 

@Rogal Dorn:

Nem a honderű a baj, hanem az, hogy valójában nem tudjuk, hogy mi az igazság. Az elején – amikor először megjelentek a hírek,arról, hogy a svédek nem közölnek számokat – azt mondtam, hülye svédek. (svéd hülyék). De lehet, hogy tévedtem, és nekik van igazuk. A tesztek számának növekedésével nő a fertőzöttek száma is, a halálozási arányokat meg csak a fertőzöttek számának ismeretében lehetne meghatározni. Ha a lakosság 70 %-án átmegy a fertőzés, de a 70% hetven százaléka észre sem veszi, hogy megfertőződött, akkor érdekes összefüggés keletkezik ugye az elvégzett tesztek számával és a fertőzöttek arányával. Az ördög sok apró részletben bújik meg. Fogalmunk sincs arról, hogy a közölt számok egyáltalán igazak-e. Fogalmunk sincs róla, hogy HA a közölt számok igazak, milyen szinten képezik le a “valóságot” – lásd fertőzöttek száma/tünetmentesek száma/enyhe/súlyos lefolyás/halálozás arányai egymáshoz. Nem tudjuk a tényleges szerepét a vércsoportoknak, nem tudjuk – csak valószínűsítik – hogy a szennyezett levegő akár nagyságrenddel is emelheti a halottak számát. Nem tudjuk, hogy egyes területeken melyek a bázisadatok a halálozásokat tekintve – járványmentes és influenzajárványos időszakokban. Elég eltérő számok keringenek az utóbbiakról.
Amit viszont fixen tudunk, az az, hogy NAGYON DURVÁN meg fogjuk szívni a “leáll az élet” karanténosdit.

 108. petiba — 2020-04-02 09:04 

@Rogal Dorn:

Nos, az én véleményem – jelenleg, – hogy rosszul kezelik az “életet leállítók” a járványt, de ahogy déjvid kollégai is vázolta -a véleményem változhat. Most egyre inkább kezdem a “svéd modellt” támogatni. (Mármint a vírustémát, mert egyébként az utóbbi x évben a svédekkel kapcsolatban csak a hülye svédek,svéd hülyék jut az ember eszébe.) Vírus és járványügy tekintetében azt gondolom, talán mégis nekik van igazuk. Utólag talán kiderül, de nem biztos, hiszen egyetlen országnak sem lesz soha statisztikája arról, hányan kapták el a vírust valójában – a sok tünetmentes hordozó miatt ez lehetetlen lesz.
https://alapblog.hu/svedorszag-ahol-nyitva-tartanak-az-iskolak-es-az-ettermek/

 107. gigabursch — 2020-04-02 07:30 

@walking:
Helyes!
Akkor 444-gyel kapcsolatban rögtön ki is fejthetnéd, hogy hol nem folytat pártpropagandát? Inkább ne fejtsd ki…

Elárulok egy titkot:
A világon az ÖSSZES sajtótermék pártpropagandát folytat.
Mindegyik sajtótermék egyoldalúan szűr és tájékoztat.
De ha ezt neked el kell mondani, akkor még komoly hiányosságaid vannak még.

A sajtó nem arra való, hogy hitelesen tájékozódj, hanem arra, hogy egy adott kérdés egyik nézőpontját megvizsgáld.

 106. walking — 2020-04-02 02:18 

“Újabb korlátozásokat rendeltek el Ausztriában, kötelező lesz a boltokban maszkot hordani”

Szerencsétlenek,nincs egy Cecilkéjük,aki megmondaná nekik hogy minek? (ha úgysincs belőle)
Valamelyiktek morzézzon már át,hogy a WHO is megaszondta!
Szerintem ezek nem hallották.
Vagy,várjunk csak…
https://hvg.hu/gazdasag/20200401_12_millio_maszk_es_egy_gyartosor_erkezik_szerdan_Budapestre

A Szíjjasnak is szójjaltok! 😀

 105. walking — 2020-04-01 21:42 

Amúgy meg ha valaki félig-meddig nyíltan pártpropagandát tol,hadd fejezzem már ki a nemtetszésemet.
Ez korántsem azt jelenti,hogy ne lennénk egy véleményen az ún. ellenzék nagy részéről.
De nem esik jól itt is azt olvasni,hogy egy olyan ember,egy olyan párt van bálványozva aki immáron 10 éve módszeresen dönti romba ezt az országot.

 104. walking — 2020-04-01 21:31 

@gigabursch:

Örülök ha neked olyan jól megy,hogy mindegy mennyit ér a munkád,a fizetésed! Sajnos nem mki van közülünk ilyen jól eleresztve.Ha pedig mondjuk euroban kapod a fizud,akkor főleg megértem a lelkesedésed 🙂

“Az ENP hisztis picsa politikusai még akkor szájaljanak”

https://444.hu/2020/04/01/13-nyugat-europai-kormany-kozos-nyilatkozatban-figyelmeztet-hogy-veszhelyzetre-hivatkozva-sem-lehet-fellepni-a-jogallamisag-es-a-szabad-sajto-ellen

A vélemény pedig olyan mint a segglyuk,mkinek van de ettől még ha valaki -szerintem- hülyeséget beszél,akkor hadd mondjam már meg.Elnézést ha ez bárkinek sérti a kis PC lelkét,de én így vagyok őszinte.Természetesen fordított esetben sem sértődőm meg,és amennyiben tévedek azt el tudom ismerni.
Pl amin a nagy vita ment,vitya mondata ami kivételesen reális volt,és nem is hazudott az első felében.Na bumm! Van minek örülni,ezt nevezem! 🙂
A többi,amit giga kolléga ott megfogalmazott sztem nem állja meg a helyét.

@RogalDorn rád inkább már nem reagálok,túl összetett lenne,és még a végén megint megbántok vkit

 103. gigabursch — 2020-04-01 20:48 

@rdos:
Persze, hogy nem lesz.
Két évtizede az.
Ahogy azt a migris topicban is leírtam az összes felkerekedő feka felkerekedése mögött a kínai gazdasági hegemónia áll.
Minden fekete afrikai válsaggócban lévő bánya és energetikai kérdés mögött vők vannak a háttérben.
Az AEÁ-nak már csak a CIA-drogpiac maradt. “Csak…”

 102. gigabursch — 2020-04-01 20:41 

@petiba:
Nyugi!
Apukámat idézve:
Vagyok olyan nagy fiú, hogy pisilés után még a sliccemet is fel tudom húzni.

 101. gigabursch — 2020-04-01 20:31 

@walking:
A devizaárfolyam kb olyan mint a szellentés.
Egy ideig kellemetlen, néha hangos, de nincs jelentősége.
Az ENP hisztis picsa politikusai még akkor szájaljanak, ha még van mögöttük valós hazai támogatottság. 5-20%-os pártok.
2014-es eredményét ha hozta volna, a legtöbbjük től még arányaiban a Jobbik is erősebb lett volna.

 100. rdos — 2020-04-01 18:51 

@petiba: Döbbenet hogy ezek az okos kütyük mi mindent tudnak (linkedre mondtam). 🙁 🙂

Túl kedves vezetőnk nyilván csak kihasználta a világjárványt a “kis puccsára”. 🙁 A hazai 3 betűsökből és csatolt részeikből (cenzori hivatal) nem sokat nézek ki. Akik egy hírcsárdára rámozdultak lassan tizedik éve. 🙂

Ha úgy veszem még vicces is (a hívő, de amúgy mindenre alkalmatlan nertársi pártmeghízott, akarom mondani pártmegbízott), csak sajnos a mi bőrünkre megy a bénázásuk. 🙁 Az egyetlen pozitívuma ennek a bájos vuhani vírusnak (tudom a PC az a Covid19 vagy mi, de nekem már csak vuhani marad, ahogy a nénike is nekem sanghaji :-)), hogy ebbe egész politikai felépítmények is belebukhatnak.

 99. rdos — 2020-04-01 18:43 

@walking: Kína amíg azt az elvtársak irányítják nem lesz világhatalom. Elég csak azt megnézni hogy a “kis bájos vuhani bestia” megfogása ügyében Kína hogy járt el (brutálisan) és a szintén kínai etnikumú Tajvan vagy Hongkong mennyivel profibban.

Egy hazugságon, lopáson és egyéb disznóságokon alapuló bolsevista társadalom nem lehet sikeres. Ezt a tervhivatal szándékoktól eltérő akár csak egyetlen esemény is szépen példázza (pl a vuhani vírus).

 98. Rogal Dorn — 2020-04-01 18:25 

@Tökös Ákos:
Azért az olasz és spanyol illetve román példákat nézve, vagy a franciák vergődését alapul véve inkább itt mint ott. De tudom, hogy ez mind smafu…érzékcsalódás, délibáb és vágyálomvezérelt idejétmúlt honderű.😁

 97. Tökös Ákos — 2020-04-01 18:10 

@Rogal Dorn: “… de egyelőre a koronavírusfertőzéssel is jól bánnak.”
Hát ez így minimum vitatható.
Még ha fel is tételezzük, hogy a ‘jól bánnak’ alatt valami olyasmit értesz, hogy minél kevesebb veszteség érje a társadalmat, akkor is azt kell mondjam, túl rövid ideje tart a világméretű járvány ahhoz, hogy bármit is lehessen mondani a ‘jól bánás’-ról. Hasonló járvánnyal az emberiségnek nincs tapasztalata, tehát vonatkoztatási alapunk sincs, ami alapján egy kormány vagy nemzetközi szervezet tevékenységét meg lehetne ítélni. Az, hogy mindenféle intézkedéseket foganatosítanak, pontosabban látványosan bejelentenek vagy éppen kinyilatkoztatnak dolgokat, még nem jelent semmit.

 96. Rogal Dorn — 2020-04-01 17:53 

https://tuzfalcsoport.blogstar.hu/2020/03/31/koronavirus-a-milliardokat-ero-uzlet/92645/?fbclid=IwAR2fhpmOzajWBH3xU-DMetnYKymlNX8SY1JQdHprJoBqHb8TrYJxmzRC6TY

Az a gyanús ami nem gyanús.
Magas Áron elad, esik az index, esik az árfolyam, és Padló Áron pedig felvásárol. Ehhez tehetség kell, ja hogy az Áron család sarjairól van szó?
Aron Padlo és Aron Magas tojik a benfentes kereskedés vádjára…

 95. Rogal Dorn — 2020-04-01 16:45 

@petiba:
Teljes mértékben egyetértek.😁 A Junojó az csudijó, csak nem nekünk.

 94. Rogal Dorn — 2020-04-01 16:40 

@petiba:
Persze, hogy nem. Egyelőre a sok “hülye” választót megvezette a kormány intézkedéseivel. Nőtt a népszerűsége, az ellenzéké meg a béka segge alatt. Egyelőre a cirkuszban Orbán a porondmester, a láriferkó vállalhatatlan, a többiek a 🌲 sorban sincsenek. Van jobb nála? A fiatalabb generáció nem élt a kádári vidám barakkban, nincs tapasztalata a diktatúráról, csau alatt sem tengődtek. Szajkózzák a sorosi direktívákat és a szabadságjogaikat hangoztatják és a sültgalambot keresik VR szemüvegben.😉
Lehet, hogy ostoba vagyok, de egyelőre a koronavírusfertőzéssel is jól bánnak.
Persze ez csak az én véleményem…

 93. petiba — 2020-04-01 16:39 

@walking:

Leszarom, hogy fideszes vagy-e? Ez most milyen beszólás? Még ha fideszes is lenne giga kolléga, akkor is joga lenne elmondani a véleményét. Ráadásul nem az. Ahogy engem is hatalmas és sértő tévedés lenne ezzel megvádolni. De!

1. Az uniós politikusok nem ülnek le egy asztalhoz Orbánnal? Nos, normális ember meg az uniós politikusokkal nem ülne le egy asztalhoz. Ne viccelj, soroljuk fel kik alkotják az uniós politika “gerincét”? Az ember csak azt nem tudja róluk eldönteni, hogy idiótaságuk vagy erkölcstelen, sötét lelkületük a nagyobb. Internacionalista, az unió államait, az európai értékeket tönkretevő söpredék. Az ellenségünk ellensége rohadtul nem biztos (ebben az esetben biztos nem) a barátunk.
2. Bárcsak eljutnának odáig, hogy kizárnak minket az unióból, de nincs nekünk ekkora szerencsénk, nem azért “vettek fel oda minket” csicskának, hogy aztán eleresszék a hajunkat. Max fenyegetőznek, meg elzárják a pénzcsapokat, de akkor remélem a befizetéseink is maradnak határon belül.
3. A komplett világsajtó? Úgy érted, a balliberális, internacionalista sajtó? Az egyrészt nem a komplett, bár törekedtek rá, hogy az legyen, másrészt meg tapasztalataim arra mutatnak rá, hogy amin a ballibant világsajtó a leginkább hüledezik, az valószínűleg nekünk inkább jó, mint nem.
4. A korlátlan hatalom kiépítése nekem sem tetszik, (pláne határidő nélkül) de azért nem vagyunk ebben annyira úttörők.
5. Sajnos az ellenzéki polgármesterek többnyire a visszatért ballibsi polgármesterek, akiktől már az elmúttízév előtti elmúttnyócévben már megszoktuk a szívóágat.
6. Mióta “választási” szoftverek futnak a háttérben, én már nem hiszek a választásokban. Elslattyogok a séta kedvéért, szavazok az aktuális radikális (vagy annak hazudott) csókára, oszt jónapot, maradok örök ellenzéki.
7.A hülyeség tényleg durván erős a fideszes birkatáborban, annál már csak a ballib táborban erősebb. De nagyjából egálban vannak.

 92. petiba — 2020-04-01 16:21 

@Rogal Dorn:

Csak nem mindegy, hogy melyik államé…

 91. petiba — 2020-04-01 16:20 

@déjvid:

Hát ez kb. ugyanaz, mint amit a svájci cikkben lehet olvasni, csak felületesebb, elnagyoltabb, kevesebb infóval.

A 16-hoz annyit, hogy az, hogy elvileg lehet természetes is, nem jelenti azt, hogy nem mesterséges. Az Izvesztyija cikkében olvashatók alapján nem gondolom, hogy véletlen volt, túl sok haszna lehet belőle egyeseknek.

Ami még érdekes lehet, az a “nyájimmunitás kérdése” lehet, vagy inkább tegyük fel a kérdést, hogy nem a svédeknek volt-e mégis igazuk, amikor azt mondták, nem közölnek számokat, és élik tovább a normál életüket (abba ne menjünk bele, hogy normálisak-e a svédek úgy egyébként) és kizárólag a veszélyeztetett korosztályra, és az alaphelyzetben is betegségekkel küzdőkre figyelnek oda és karanténozzák őket. Szvsz. ez lett volna a helyes megoldás itt is. A végső számok elvileg bizonyíthatják, melyik volt a jó módszer – már ha valaha is hozzájutunk innen is, meg onnan is valós számokhoz. Na, ez nem biztos.

 90. petiba — 2020-04-01 16:11 

@déjvid:

Ami az olasz kórházi helyzetet illeti, a hivatkozott cikk leírja, (a CdS-ra hivatkozva) hogy “A Corriere della Sera egyik tudósításában arról ír, hogy az olaszországi intenzív osztályok már a 2017/2018. évi súlyos influenzajárvány idején is összeomlottak, műtéteket kellett elhalasztani, ápolókat kellett szabadságról visszahívni.”
Azaz – legalábbis a talján egészségügy amúgy “helyből” nehezen kezel bármilyen járványt, egy “szokásost” is.
Március 21-én az alábbiakat olvashatjuk: “Olasz sajtójelentések szerint Lombardiában eddig a pozitív teszteredményt mutató elhunytak mintegy 90 százaléka nem az intenzív osztályon halt meg, hanem túlnyomórészt otthon vagy valamelyik kórházi osztályon. A halál oka és a vesztegzár-intézkedések lehetséges szerepe még nincs tisztázva. A 2168 pozitív teszteredményt mutató elhunyt közül csupán 260 halt meg intenzív osztályon.
Azaz az elhunytak nagy része NEM az intenzív ellátást terhelte 21-éig bezárólag.
Később azt is írja, hogy: “A teljes európai halandóságot figyelő, legfrissebb, március 26-i monitoring-jelentés az összes országban és az összes korcsoportban továbbra is normál vagy átlag alatti értékeket mutat, mindössze egy kivétellel: Olaszországban a 65 év fölöttiek körében jeleznek előre magasabb halandóságot (ún. delay-adjusted z-score), de még ez is a 2016/2017. és 2017/2018. évi influenza-járvány értékei alatt van.” Tehát március 26-án még mindig két “sima-influenza” értékei alatt volt.”
Még mindig március 26.: “Guilio Tarro elismert olasz virológus úgy érvel, hogy a Covid19 halálozási aránya Olaszországban is 1% alatt van, és ebből a szempontból az influenzához hasonlít. A magasabb értékek abból csakis adódnak, hogy nem tesznek különbséget a koronavírus következtében és a koronavírussal a szervezetükben elhunytak között, és hogy a (tünetmentes) fertőzöttek számát súlyosan alulbecsülték.”

 89. walking — 2020-04-01 15:29 

@gigabursch:

A helyzetet jelenleg értékeli helyettem:

Az EUR/HUF árfolyam

Az Uniós politikusok,akik lassan egy asztalhoz nem akarnak leülni ezekkel a hataloméhes bűnözőkkel és fontolgatják a főfaszék teljes kizárását

A komplett világsajtó,ahol gyak. rajtunk értetlenkedik a komplett világ mert nincs mégegy olyan baszott ország,aminek a vezetése egy világjárványt arra használna,hogy korlátlan hatalmat építsen ki magának

Azok az ellenzéki városok,polgármesterek akiknek most egy mozdulattal a kukába dobták az elért eredményét a részleges szuverenitásra

A vírus Mo-i robbanása-ami még (elméletileg) várat magára-meglátjuk akkor mi lesz a felelősség kapcsán hisz a központi narratíva alapján már most minden a töketlen ellenzék hibája

Nem tudom mire kampányol,lesznek még itt választások?Lehet h igen,lehet h egy jó ideig nem

…Soroljam még?

Leszarom hogy fideszes vagy-e,a hülyeség nem az ő specialitásuk,de kétségtelenül ők a legerősebbek benne.
Lásd az alattam megnyilvánuló fórumtársat.

 88. Rogal Dorn — 2020-04-01 14:54 

@gigabursch:
Lehet utálni Viktort és szeretni is, de az tagadhatatlan, hogy államférfi.

 87. gigabursch — 2020-04-01 14:25 

@walking:

Ne keverd össze, hogy ki és mit szajkóz!

Kettőnk közül nem csak te nem vagy híve Viktornak – de ez részletkérdés.

Ugyanakkor ha – leveszed a szemfedőt és – higgadtan próbálod végighallgatni azt amit mond, arra az eredményre jutsz, amit lentebb írtam. Márpedig ez ritka politikustól: Nem ígér, hanem elmondja a lehetőségek korlátait is.
S legyünk őszinték: Ez neki PR és választási kampány.
Permanens kampány, ahol megint ellopta showt a fatökű, hisztis picsa ellenzéktől.
Pontosan ugyanúgy, ahogy ez történt a 2013-as árvízben (vö: 2002 – Medgyesi; 2006 – Gyurcsány viselkedését és ténykedését, vagyis annak a hiányát).
Márpedig a választóknak ez kell, mert ezt kajálják.

Mindemellett felhívnám még egy dologra a figyelmedet a kihirdetett veszélyhelyzet kapcsán.
A jogszabály alapján kijelölhet egy külön kormánymegbízottat, hogy ő legyen a No.1 muksi.
Ez történt az árvíznél is, ahol a kedvenc belbiztonsági tanácsadója, Bakondi György kapta ezt a szerepet.

Most – és nyugodtan keress rá vissza – Viktor a teljes felelősségi kört magára vállalta.
Ebből két dologra következtethetsz – ízlés szerinti arányokban:
1.) Baromira hajt a PR gépezet
2.) Van benne felelősségtudat.

A helyzet értékelését rád bízom.

 86. petiba — 2020-03-31 23:15 

@rdos:

Naná, de azt ne hidd, hogy ez zorbispecialista műsor. Botorság és dőreség lenne engem Zorbi barátsággal megvádolni, de azért ne essünk át az állatorvosi ló túloldalára:

https://neokohn.hu/2020/03/25/a-kozhiedelemmel-szemben-nem-csak-helyadatokat-gyujtunk-az-emberekrol/

 85. petiba — 2020-03-31 23:12 

@déjvid:

Nekem korrektnek tűnik. Fontos tudni mindenhol a bázisszámokat, azaz alapvetően hányan távoznak az égi vadászmezőkre egy erősebb influenzás időszakban. Vizsgálja-e bárki egy “szimpla, mezítlábas” influenza idején, hogy hányan fertőződtek meg? Hányan nem mentek orvoshoz az influenzás tüneteik miatt? Felmérhetetlen. Ahogy a svájci cikkben olvasom: “Egy olasz főorvos már 2019. novemberben „furcsa tüdőgyulladásokról“ számolt be Lombardiában. A sok tünetmentes ember miatt gőzünk sincs róla, hogy valójában hányan fertőződhettek meg. Ma olvastam arról, hogy új tünetet azonosítottak – hasfájást. És olvastam azt is máshol, hogy volt, akinek fura hasi tünetei voltak februárban. Nekünk is voltak ilyenek, de semmi más tünet nem csatlakozott. (aki még jelzett ilyet, ott hátfájás is volt.) Nálunk 4 nap alatt tűntek el a gyanús jelek.
Mivel sem a sima, mezítlábas influenzában megfertőződöttek, de orvos elé nem kerültek számát nem ismerjük, sem a jelenlegi fertőzöttek számát, mindenképpen nehéz a számok összehasonlítása.
Pablo bácsival mi a baj? (a nevét leszámítva?) 🙂
A drónos megfigyelésről Peter Hitchens is ír:
“„világosan bebizonyosodott, hogy ez a nagy pánik ostobaság. Viszont szabadságunk még mindig korlátozva van, gazdaságunk megtört“. Hitchens arra hívja fel a figyelmet, hogy Nagy-Britannia egyes részein rendőrségi drónok figyelik meg és jelentik a „nem halaszthatatlan okból“ a természetben sétáló embereket. Az emberek egy részét a rendőrségi drónokról hangszórón szólítják fel, hogy menjenek haza, „hogy életet mentsenek“. (Megjegyzés: ennyire messze még George Orwell sem ment el gondolataiban.)”

 84. déjvid — 2020-03-31 23:11 

@walking: “A kirobbanás óta azt szajkózzák,hogy elég ha aki beteg,az hordja.” – nem a Fidesz szajkózza, és nem Orbán, hanem a WHO. Ezt csak a korrektség kedvéért 🙂 (nem, nem vagyok narancs amúgy)

Egy kis olvasnivaló még:

Nem igaz, hogy agresszívabb mutáció pusztít Olaszországban, a tipikus lappangási idő nem 14, hanem 4-6 nap, a fertőzöttség kockázata egészséges fiataloknál sem zéró – derül ki a Válasz Online összeállításából. Összesen 16 darab, az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatban közszájon forgó állítást ellenőriztettek Müller Viktorral, az ELTE TTK Biológiai Intézetének tudományos munkatársával.

1. A koronavírus is influenza, csak kicsit durvább. A két vírus hasonlít abban, hogy elsősorban cseppfertőzéssel terjedve a légutakat fertőzi, részben hasonló tüneteket okozva. Ugyanakkor a hasonlóságok nem a közeli rokonságukból fakadnak, hanem abból, hogy hasonló életmódhoz alkalmazkodtak, akár a delfin és a cápa. A két vírus örökítőanyaga és fehérjéi valójában annyira távol állnak egymástól, hogy meg sem tudjuk állapítani közöttük a rokonság fokát. Bizonyos vonásaikban megegyeznek: az örökítőanyaguk RNS (vagyis ribonukleinsav, a DNS-hez hasonló óriásmolekula), a vírusrészecskék külső burkát pedig a megfertőzött sejtből lopják el maguknak. De az RNS két „nyelvjárásából” (pozitív vagy negatív szál) különbözőt használnak; a koronavírus a genetikai anyagát még egy fehérjetokba is becsomagolja a külső burkon belül; az influenzavírus pedig több, külön RNS-molekulán kódolja a génjeit… Összességében sokkal inkább különböznek egymástól, mint a delfin és a cápa.

2. Az új koronavírus még nem mutálódott, de ha ez megtörténik, végünk. Az olaszoknál azért (is) súlyos a helyzet, mert már több mutációban is jelen van. Az új vírus már mutálódott, és folyamatosan mutálódni is fog – ez a vírusok szaporodásának elkerülhetetlen velejárója. A mutációk, illetve az ezekből gazdálkodó evolúció hatását viszont nehéz megjósolni. Egyelőre nincs bizonyíték arról, hogy a már kialakult változatok agresszivitásukban (szaknyelven inkább: virulenciájukban) különböznének egymástól. Némely ország, így Olaszország magas halálozási aránya mögött sokkal inkább az állhat, hogy a széles körű terjedés miatt elsősorban a súlyosabb, tünetes eseteket tudják tesztelni, és ezek körében valóban magasabb a halálozás. Azokban az országokban, ahol szélesebb körben képesek teszteket végezni, és így az enyhébb vagy akár tünetmentes eseteket is fel tudják fedezni, lényegesen alacsonyabb halálozási arányt becsülnek – ez állhat közelebb a valósághoz.

3. Az olaszoknál azért durva a járvány, mert náluk nincs influenza. Idehaza minden évben tömegek esnek át a járványon, ezért itt kisebb is a kockázat. Az influenza elleni védettség nem befolyásolja a koronavírusos fertőzések lefolyását. Az pedig éppenséggel növelheti is a kockázatot, ha a két fertőzést egyidejűleg kapja el valaki. (Erre nincs még közvetlen adat, de egyéb légúti fertőzéseknél megfigyeltek ilyen hatást).

4. Nem is igaz, hogy aki már meggyógyult a vírusból, nem kaphatja el többször: Kínában ez megtörtént! Erről közvetlen, biztos információnk még nincs. Minden tudásunk arra utal, hogy a lezajlott, gyógyult fertőzés után legalább néhány évig tartó védettségre számíthatunk. Azokban az esetekben, amelyekben látszólag gyógyult személyekben jelent meg újra a vírus, valószínűleg a közbülső negatív teszt eredménye volt hamis.

5. Van olyan tárgy, amin akár egy hétig is életben marad a koronavírus. A szakember jobban szereti az „életben marad” helyett a „fertőzőképes marad” kifejezést. Az időtáv laborkörülmények között vizsgálható precízen – azt nyilván nem lehet önkéntesekkel vizsgálni, hogy a fertőzött felülettel érintkező embereket mennyi idő után mekkora eséllyel tudja ténylegesen megfertőzni a vírus. A témában a legjobb publikációnak ezt tartom; a cikkből, illetve a mellékelt ábrából is látható, hogy a COVID-19 vírusa a vizsgált anyagok közül műanyagon maradhat a legtovább fertőzőképes, de ismét hangsúlyozom: az, hogy a kísérletben alkalmazott kiindulási vírusmennyiség mellett, laborkörülmények között 72 óra után még ki lehetett mutatni a vírus fertőzőképességét, nem azt jelenti, hogy egy fertőzött ember látogatása nyomán éppen ennyi ideig áll fenn a felületekről való megfertőződés kockázata. A konkrét számoknál fontosabb, hogy előfordulhat a fertőzött felületek érintésével terjedés, így nagyon fontos, hogy figyeljünk a gyakori és alapos kézmosásra.

6. Levegőben lebegő részecskékről is bármikor el lehet kapni: ha valaki hordozóként egyszer beleköhögött a levegőbe, a vírus akár órákig ott marad. Ha valaki nem a Nemzetközi Űrállomáson él, akkor a tüdejéből, torkából kiköhögött cseppecskék nagyobb része néhány másodperc alatt leülepszik a talajra, illetve a környező felületekre. A legapróbb, aeroszolizált cseppecskék még néhány órán keresztül a levegőben maradhatnak, de az eddigi megfigyelések arra utalnak, hogy ezeken keresztül az új vírus nem, vagy csak nagyon ritkán képes fertőzni. Ettől függetlenül javítja a védekezést, ha a közösen használt helyiségekben gyakran szellőztetünk, így biztosan csökkentjük a vírus koncentrációját, ha esetleg fertőzött személy járt a szobában.

7. Nem mindegy, hogy milyen távolságból tüsszentenek arcon: ha csak kevés jut a vírusból a szervezetembe, kevésbé veszélyes. Erről csak találgatni lehet. Néhány betegség esetén ismerünk ilyen összefüggést, de az új vírusról ebben a tekintetben még semmit nem tudunk. Közvetlen bizonyítékunk nem is lesz, hiszen olyan emberi betegséggel, ami ellen nincsen gyógyszerünk és halálos is lehet, nem végezhetünk emberekben kontrollált kísérleteket. 8. A koronavírus lappangási ideje akár 21 nap is lehet. Most már számos ország járványaiból vannak egymástól független megfigyeléseink, amelyek azt mutatják, hogy a tipikus lappangási idő 4-6 nap, és extrém ritkán rövidebb két napnál, vagy hosszabb két hétnél.

9. Egészséges 65 év alattiak nyugodtan elkaphatják, biztosan nem lesz semmi bajuk. Az eddigi adatokból egyértelműen megállapítható, hogy a súlyos betegség és a halálozás kockázata idősebb életkorban kezd meredeken emelkedni, emellett a halálos kimenetel elsősorban olyan fertőzöttekre jellemző, akikben több, kockázati tényezőt jelentő krónikus betegség együttesen előfordul, általában – de nem mindig – az életkorhoz köthetően. Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy az egészséges fiatalok körében nulla a kockázat. Nem nulla – csak nagyon alacsony. Kisgyermekekben pedig annyira kirívóan ritka, hogy abban a maroknyi esetben, amelyekben nem volt ismert és súlyos alapbetegség, felvethető, hogy a halálozást esetleg a koronavírustól független, ismeretlen tényező okozta. Végül a fiatalok kockázatával kapcsolatban sosem szabad elfeledkezni arról, hogy ha nekik nem is lesz bajuk a fertőzéstől, akkor is továbbadhatják olyanoknak, akiknél magasabb a súlyos betegség kockázata.

10. A vírus az A vércsoportúakra veszélyesebb, közöttük nagyobb eséllyel halálos. Erre eddig egyetlen kínai vizsgálat eredménye utal. Későbbi, független kutatások fogják megerősíteni vagy cáfolni ezt a hatást, de addig is tegyük hozzá sietve, hogy a hatás erőssége ebben a tanulmányban is viszonylag kicsi volt. Általánosságban annyit lehet mondani, hogy többféle vírus és baktérium esetén egyértelműen tisztázott a vércsoport szerepe, de a legtöbb fertőző betegség esetén nincsen kimutatható hatás.

11. Ha valaki rendszeres dohányosként kapja el, biztosan belehal. Néhány klinikai jelentésből úgy tűnik, hogy a dohányzás valóban növeli a kockázatot, de nagy esetszámot vizsgáló, statisztikailag megalapozott eredményt e válasz írásának pillanatában még nem publikáltak. (Ez akár már holnap megváltozhat; elképesztően gyorsan ömlik az információ.) Ugyanakkor általános vélekedés, hogy a dohányzás tüdőt károsító hatása befolyásolhatja a koronavírus-fertőzés lefolyását, emellett a dohányzás olyan krónikus betegségek kockázatát is növeli (például szív- és érrendszeri megbetegedések), amelyek a súlyos COVID-19 betegség ismert rizikófaktorai.

12. A brit népesség fele is elkaphatta a vírust, csak döntő részüknél tünetek nélkül ment le. Ez az eredmény (pontosabban: hipotézis) nem tényleges tesztelési eredményeken, hanem egyetlen kutatócsoport matematikai modellező munkáján alapszik, amellyel a szakértők többsége (ide értve a járvány modellezésével foglalkozó szakértők többségét is) nem ért egyet. Nem a modellezéssel, mint módszertannal van baj, hanem ez a kutatócsoport olyan feltevésekre építette a modelljét, amelyeket a szakértők vitatnak. Ugyanilyen módszertannal, de általánosan elfogadott feltevésekkel és paraméterekkel sokkal alacsonyabb fertőzési számok jönnek ki.

13. Még kiderülhet, hogy a nyájimmunitás a megoldás: ha elég sok ember esik át a betegségen, akkor védetté is válik, a járvány pedig visszaszorul. A „megoldás” ilyen kontextusban nem járványtani, hanem társadalmi fogalom. Tény, hogy a nyájimmunitás megállíthat egy járványt, de jobban szeretnénk, ha ezt az ehhez szükséges óriási fertőzésszám nélkül is el lehetne érni.

14. Ha egy ország fegyelmezetten betartja a karantént, akkor két hét alatt túl lennénk a csúcsponton. Ez az állítás csak pontosabban megfogalmazva értelmezhető. Akkor igaz, ha az új esetek számáról beszélünk, és olyan szigorú karanténról, amely megállítja a járvány terjedését. Illetve a „túl lenni” fogalmát is pontosítani kell, hiszen ebben az esetben nem úgy leszünk túl a járványon, hogy utána nem is térhet vissza, hanem csak „felfüggesztjük” arra az időre, amíg a karantén tart. Tartós megoldást (a korábbi értelemben) akkor lehet elérni, ha a megnyert időben sikerül olyan feltételeket biztosítanunk a kórházi, tesztelési és kontaktkövetési kapacitás fejlesztésével, illetve idővel hatékony gyógyszerek vagy védőoltás kifejlesztésével, amelyek a karantén feloldása után is megakadályozzák a járványhullámot, vagy legalább mérséklik a következményeit.

15. Nem is igaz, hogy új gyógyszer kell: hatékony kezelés a már piacon lévőkből lesz. A már engedélyezett gyógyszerek egy része laborkísérletekben ígéretes eredményeket mutatott, de arra még nincs bizonyíték, hogy bármelyik a fertőzött emberekben is érdemben befolyásolná a fertőzés lefolyását. Az eddig beharangozott biztató klinikai eredmények sajnos nem megfelelően ellenőrzött körülmények között születtek, így egyelőre nem bizonyító erejűek. A legesélyesebbnek tartott gyógyszerekkel most kezdődnek azok a klinikai vizsgálatok, amelyek alapján bizonyosat lehet majd mondani.

16. Kiderülhet, hogy ez a vírus mesterséges, laborban hozták létre, „biológiai fegyvernek”. Számos természetes vírust elő tudunk állítani laborban: ezek megkülönböztethetetlenek a „természetben” előforduló társaiktól. Így voltaképp egyetlen vírusról sem jelenthetnénk ki teljes bizonyossággal, hogy természetes vagy mesterséges eredetű-e, de ettől még nem kell összeesküvés-elméletekhez folyamodnunk: ahogy már sokan fogalmaztak, a természet a legnagyobb terrorista. Az új vírus genetikai állománya alapján biztosan tudjuk, hogy a koronavírusok közül is egy, elsősorban denevéreket fertőző csoportból származik, esetleg másik emlős köztigazda közvetítésével. Azt is évek óta tudtuk, hogy ezek a vírusok viszonylag könnyen „ugrálnak” az emlősfajok között, így a kutatók régóta számítottak arra, hogy ebből a csoportból még kikerülhet emberi világjárványt elindító kórokozó – nem a laborok, hanem a természet vegykonyhájában „kifőzve”.
Forrás: https://kuruc.info/r/64/210310/
Amúgy ők meg innen idézték: https://www.valaszonline.hu/2020/03/31/koronavirus-tevhitek-muller-viktor/?fbclid=IwAR3qUXZOnyIF6wWuke5MGshr4oRyzNxhB-1durw-QSgUGD0LcHtPpKrGnJ8

 83. walking — 2020-03-31 22:21 

@rdos:

Dehogy veszélyesek,hisz csak olyan 3000 éve céljuk a teljes világuralom.Mondjuk az ilyenekkel tényleg nem árt jóban lenni,mert ha egyszer bejön a számításuk akkor még az is lehet hogy minket meghagynak hogy legyen aki felmossa előttük a padlót meg sodorja nekik a cigit 😀

 82. walking — 2020-03-31 22:05 

@gigabursch:

A kirobbanás óta azt szajkózzák,hogy elég ha aki beteg,az hordja.De aki beteg,azt ugye vagy eleve eü intézményben ápolják,vagy házi karanténban tartózkodik,mint tudjuk.

Na most ezek alapján akkor kiken kéne legyen maszk az utcán?Ez aztán a korrekt és egyenes beszéd! Emelem kalapom 😀

Ami pedig (a holdudvar óriási mutyijain kívül) érdekes benne,az az ahogy a Nagyvezír egész napos akciócsoportos keccsölése után még ” készít magának, mint ahogy ezt én is tettem, otthon, a szükség esetére”.

Na most én elég vizuális típus vagyok…
Gondolom mivel megtakarítása semmi,karira Lölőeknek-Tonyóéknak is ilyen cuki kis sálakat,zoknikat,szvettereket készít ez a drága jó ember,ha már a bolti ajándékokra nem telik.

Még a sírját is ütném.

 81. gigabursch — 2020-03-31 20:58 

@walking:
Számomra ez teljesen korrekt beszéd.
Elmondta, hogy mik a szándékai, mik az elvárások és hogy felelôsen nem hozhat meg egy döntést, mert betarthatatlan.
Ez ritka politikusoktól.

 80. rdos — 2020-03-31 16:42 

@déjvid: Kína? Hogy is volt a mondás? Amit nem Kínában gyártanak az hamisítás. 🙂 Vagy valami ilyesmi.

Kína nagyon is veszélyes, és erre jó lenne ha a világ kínain kívüli része rájönne. Huntington írta alábbi klasszikusában.

https://www.libri.hu/konyv/samuel_p_huntington.a-civilizaciok-osszecsapasa-es-a-vilagrend-atalakulasa.html?gclid=EAIaIQobChMIzrW86_fE6AIVD8ayCh3bJQFyEAAYASAAEgKtPPD_BwE

Emlékezetből. A legkevesebb nemzetközi konfliktusa a vizsgált időszakban Kínának volt. Összesen csak 4 darab. Ez a jó hír. 🙂 A rossz. Abból 3-at fegyveresen, erőszakkal akart megoldani. 🙁 Ezzel (75%) még az arabusokat is alázta és a tíz civilizációból (konfliktus esetén) a legagresszívebb volt. 🙁 Igaz, hogy kevés (4 db) nemzetközi konfliktusa volt. Eddig.

Ez már egy kicsit off, de remélem a világ tanul a kínai elvtársak “erkölcseiből”.

 79. rdos — 2020-03-31 16:30 

@déjvid: így van. Rövidesen remélhetőleg “okosabbak” leszünk. 🙂

A módszerváltásra lerabolt eü. rendszerünk azóta is csak romlik. 🙁 Ez sajnálatos tény. 🙁 Hogy a nálunknál fejlettebb európai országokban miért olyan az eü. helyzet amilyen, az legyen az ő gondjuk (a választ rá nem tudom). 🙁

Egy valami azonban biztosnak látszik, az eü. mellé célszerű lenne járványügyet is csinálni és fenntartani akkor is, amikor nincsen járvány (tajvani, Dél-koreai, hongkongi, szingapúri példa). Az átkosban ez, vagy valami hasonló volt a KÖJÁL (újmagyarul ÁNTSZ), szóval nem nulláról kellene indulnunk. 🙂

És ha már Eu, célszerű lenne Eu szabvánnyá tenni a járványügyet, mert most azt látjuk hogy az Eu lezárt határokkal nagyon hamar össze fog dőlni. 🙁

 78. déjvid — 2020-03-31 16:24 

@rdos: “Kína ha lehet még a mesés Indiánál is szutykosabb hely.” Ahogy mondani szokás, minden általánosítás rossz 😀

Kína gigantikus, és ezt nem szabad elfelejteni. Kb. ötszázmillió ember jobban él, mint a magyar átlag középosztály, kb. ötszázmillió úgy él, mint a magyar átlag, kb. a maradék pár száz millió meg alatta, sávosan, valóban az alsó háromszázmillió ember abban különbözik a legputribb indiai vagy nigériai szerencsétlenektől, hogy nem feltétlenül hal éhen.

Kína ezen kívül nagyhatalom vagy szuperhatalom, és akként is viselkedik. Azon mindig jót nevetek, amikor a kínaiaknak vagy az oroszoknak felróják az olyan viselkedést, amit mondjuk az USA is megcsinál… 😀 Gazdasági érdekek mozgatják, nagyhatalmi politikát csinálva beavatkozik más országok ügyeibe, jaj ghófom, most mi lesz 😀

A covid-19 kitörésekor én minden ismerősömet nyugtattam amúgy, hogy Wuhanban azért tarolt a betegség, mert egyrészt alacsonyabb a higiénés színvonal, másrészt nincs társadalombiztosítás, tehát a csóró nem megy orvoshoz, ha nem nagyon muszáj. És hogy ezek miatt ez a vírus Európában nem okoz veszélyt. Na, tévedtem 😀 (nem, ezen igazából nem röhögök)

Hja, Kína gyárt mindent, ezért tudjuk verni a p*csánkat a környezetvédelem terén, mert “okosan” kiszerveztük az ökológiai lábnyomunkat a harmadik világba. Aztán most rájövünk, hogy globális szempontból nincs elég messze az a harmadik világ, tehát ha a széndioxid-hiszti megalapozott (szerintem nem), akkor tök mindegy, hogy a kibocsátó Hamburgban van vagy Wuhanban. Most meg már az is baj, hogy minden szart eladnak pénzért…? 😀 (Amúgy a tudományos eredményeik meg ingyen vannak, illetve az olaszokhoz küldött orvoscsoportokért se hiszem hogy fizetne az olasz kormány, legfeljebb pár tucat euró napidíjat vagy a szállásköltséget… csak úgy mondom.)

Az EU amúgy a törököket se tudja megfenyíteni, sőt még a görögöket sem; úgy udvarol az ukránoknak, mintha az nem egy kibaszott korrupt lepratelep környezetszennyező putri lenne, nettó nyomorban vegetáló milliókkal és gépfegyverrel meg-megnyirbált szabadságjogokkal…
Tibet meg elég rossz példa bármire, ha történelmi perspektívából nézzük, és nem közhelyeket pufogtató sárgaköpönyeges bölcsek meseországaként tekintünk rá 😉

 77. déjvid — 2020-03-31 15:39 

@rdos: “Az idézett 4-szeres halálozás csak Belgramora igaz. Meg talán a 65 év feletti olaszokra. Minden más vizsgált országban a szokásosnak volt tekinthető az összes elhalálozás száma. Mindez az idei év 12. hetéig bezárólag! Most kezdtük a 14. hetet, szóval nem lehetetlen hogy korai és – vagy téves a svájci orvos következtetése, de hogy a szokásos mortalitáshoz viszonyít az szerintem teljesen jó megközelítés.”

Nem vitatom, hogy jó a megközelítése, amikor az átlagos halandósághoz viszonyít! Azt mondtam, hogy a vége felé azért már kezd óvatos lenni: heteken át nem volt kiugró a halálesetek száma, aztán hirtelen felmegy négyszeresre… ez után azt beírni, hogy “jaj hát ennek attól még sok oka lehet”, nekem már kicsit magyarázkodás-szagú (persze, sok oka lehet, na de azért kéremszépen…)

Még egyszer: a covid-19 betegségben nem az a szörnyű, hogy kurva sokan meghalnak bele, hanem az, hogy a normál igénybevétel sokszorosa szorul intenzív ápolásra, ami összedöntheti az egészségügyet. Az ilyesmi meg egy emberi jogokra sokat adó demokráciában elég nehezen magyarázható. Van ötezer intenzív ágy, huszonötezer emberre, akik közül tízezer egy héten belül meghal, és kb. heti ötszáz ágyat tudunk fejleszteni, na akkor mi van?? Lehet mutogatni a kormányra, hogy szétb*szta az egészségügyet… oké. És az olaszoknál? A spanyoloknál? A franciáknál? 🙂

NB a szűrőálarc a világon mindenhol hiánycikk. Lehet ezért erőlteti a WHO, hogy egészségesek ne viseljék…? (Racionális ok: hamis biztonságérzetet alakít ki, ami nem jó)

Abban meg egyet értek, hogy később tisztábban látunk 🙂 Én már eddig is többször módosítottam az álláspontomat 😀

 75. Rogal Dorn — 2020-03-31 14:05 

Ezt említette valaki már?

https://honvedelem.hu/cikk/megkezdodnek-a-7-cism-katonai-vilagjatekok/

Nézzétek meg a dátumot. Kína amúgy az Usát vádolta a cov-19 létrehozásával és elterjesztésével. Kína elkapja a náthát…

Persze azóóóbánmészárostíiiiiborc a hibás, meg a dikkk(mán)tatúra…🤣

 74. rdos — 2020-03-31 12:46 

Ami még eszembe jutott. Hogyan lehet letolni a torkán a kínai “polgároknak” és a “szabad világ” polgárainak, kishazánkban a zembereknek a torkán ezt a fejlett kíbertéri megfigyelő rendszert (cellainfók és bankkártyák monitorozása)?

Hát akár így is. 🙁

911 után bevezetett rahedli korlátozás a mai napig él. 🙁 Az utolsó repivel messzi távolból haza jövő lányomtól a londoni tranzitban elvették tőle a 1,5 dl-es kézfertőtlenítő folyadékát! Mert 1 dl-nél több nem lehet a repi fedélzetén per fő! Ahelyett hogy kiborított volna a reptéri zsandár belőle fél decit a kukába, elvette az egészet a járvány időszakában. 🙁 Egy 4oo éves demokráciában. 🙁

Szokni fogjuk mi még az alázást (itthon aztán főleg), az a sejtésem. 🙁

 73. rdos — 2020-03-31 09:53 

 72. rdos — 2020-03-31 09:53 

Ebből a cikkből pedig kiderül, Kína ha lehet még a mesés Indiánál is szutykosabb hely. 🙁 Az a csoda hogy nem évente szabadítanak egy járványt a világra (mondjuk a madárinfluenziát évente hozzák a cikk szerint). 🙁

 71. rdos — 2020-03-31 09:50 

@déjvid: Az idézett 4-szeres halálozás csak Belgramora igaz. Meg talán a 65 év feletti olaszokra. Minden más vizsgált országban a szokásosnak volt tekinthető az összes elhalálozás száma. Mindez az idei év 12. hetéig bezárólag! Most kezdtük a 14. hetet, szóval nem lehetetlen hogy korai és – vagy téves a svájci orvos következtetése, de hogy a szokásos mortalitáshoz viszonyít az szerintem teljesen jó megközelítés.

Nálunk eddig volt 16 haláleset az új vírusnak betudhatóan mondjuk 3 hét alatt, és az ilyenkor szokásos halálozás kishazánkban 11-12 ezer fő.

http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wdsd001a.html

 70. déjvid — 2020-03-31 00:56 

@walking: Swiss Propaganda Research…
Azért azt észreveszem, hogy a vége felé már óvatosabb, mint az eleje felé. Például: (a havonta “szokásos” halálozások száma) “majdnem négyszeresére emelkedett. Az még nem világos, hogy ez milyen arányban tulajdonítható a Covid19-nek, és milyen arányban más, helyi tényezőknek vagy egyéb más okoknak” – most itt a “nem világos” azért egy elég bájos megfogalmazás, főleg úgy, hogy az alternatíva az, hogy ezek beteg öregek, akik otthon vannak, és ezért meghalnak.

A másik, ami szemet szúr, a függvény, ami a tesztek és a diagnosztizált betegek számát veti össze. “A tesztek számának exponenciális növekedése mellett a fertőzöttek száma ezzel arányosan emelkedik, ami gyorsan terjedő vírusos járvány ellen szól” – ez remélem csak pongyola fordítás, nem techno-blablának álcázott megvezetés! Emberek, két szám mindig arányban áll egymással! Az arányosság nem mindegy! És a grafikonon bizony az látszik, hogy a fertőzöttek száma teljesen más ütemben emelkedik, mint a tesztek száma! És a fertőzöttek számának emelkedése miért is nem jelenti a vírus gyors terjedését…? Azért, mert tesztből is egyre többet végeznek…? Na ne röhögtessük egymást.

A harmadik, ami szemet szúr:
“Pablo Goldschmidt Franciaországban élő, argentin virológus „teljesen eltúlzottnak“ tartja a Covid19-re adott politikai reakciót, és „totalitárius intézkedésektől“ óv. Franciaországban egyes helyeken már drónokkal figyelik az emberek mozgását.” – a tipikusan argentin nevű elsősorban a szabadságjogokért aggódik, jellemző 🙂 (Amúgy létező személy, komoly tudományos munkássággal, 1983 és 2018 eleje közt számos tudományos cikke jelent meg)

Gigabursch: “Nekem ami furi, az az, hogy az egész milyen intenzitással kapott sajtót és benne szerepet az állami vezetőktől akkor, amikor még a füst sem látszott.” – most már látszik, hogy a kínaiak bőven tudták legkésőbb szilveszter magasságában, hogy kurva nagy a baj, mégis még hetekig azzal etették a WHO-t meg a saját népüket, hogy nem is akkora a baj, ez nem is új vírus, nincs is járvány, nem is terjed emberről emberre… (mindezt odáig, hogy az új járvány veszélyeire figyelmeztető orvost elvitte a rendőrség és aláíratták vele, hogy rémhírterjesztő…) – majd január 23-áig annyit változott a helyzet, hogy kompletten lezárták Wuhant, lezárták a tömegközlekedést és mindent (egy tízmilliós iparvárosról beszélünk!!), elkezdtek mobil kórházat építeni, orvosokat odavezényelni stb., de ugye eddigre pár ezer kínai már elutazott Wuhanból bel- és külföldre egyaránt. És ekkor még mindig az volt a közvélekedés, hogy csak az fertőz, aki lázas…

 69. walking — 2020-03-31 00:26 

@petiba:

Ezt pedig én köszönöm szépen,a nagy balhé kitörése óta hasonló forgatókönyveken gondolkozom,ezek szerint még az is lehet,hogy nem alaptalanul.

Ami még további érdekesség lehet az talán Bill Gates,és az ő alapítványai szerepe.
Feltűnően kinyílt megint a csipája a tech-gurunak,akármennyire is szeretném hinni hogy tiszta lelkű filantróp a pali,valahogy van egy gyanús kis érzésem.

 68. walking — 2020-03-31 00:15 

@rdos:

Félre ne érts,én sem hiszek a vallásokban 🙂
De erről inkább nem is offolnék itt.

Igen,az elmúlt 10 előtti elmúlt 8 sem volt sétagalopp..
Tetszik ahogy megfogalmaztad.A mérték igenis fontos!
Amúgy meg mint tudjuk,van a gennyes tus és a redvás szendvics (egyik legnagyobb South Park rész,pontosan erről a dilemmáról szól)

(A 66-os postom mégmélyebb rétegeinek értelmezéséhez pedig ajánlom mkinek az 59-es postomat tanulmányozásra)

 67. rdos — 2020-03-30 23:47 

@walking: Tudjuk hogy az elmúlt tíz évben szotyialista – focialista kishazánkban a nertársak a javunkat akarták – akarják még ma is. 🙁 Illetve a javainkat veszik el. 🙁 Folyamatosan. 🙁

Mondjuk előtte sem volt ez másként (az elmúlt tíz év előtti elmúlt8évre gondoltam), csak talán az elvonás mértéke volt az elmúlt 8 évben kisebb. Nyilván annak sem örültem. 🙁

Ennek a témakörnek csak annyi köze van az új vírushoz, hogy lám a nertársak ezen is nyerészkednek. 🙁

Nem vagyok vallásos, de igazad van. Ha Isten is úgy akarja. 🙂

 66. walking — 2020-03-30 23:29 

@rdos:

Nagyon szívesen,örülök hogy tetszett!

Nincs az a helyzet,amit ne próbálnának további lopásra,politikai haszonszerzésre,hatalom és kontrollszerzésre felhasználni.Volt itt olyan kérdés,hogy ki jár jól?
Hát mint tapasztalhatjuk ők most nagyon,hacsak egyszer rájuk nem omlik.
Ha Isten is úgy akarja,azt azért kivárjuk…

Ezt meg csak úgy itthagyom még kis színesbe,bár gondolom már sokan láttátok:

Orbán is azt hangsúlyozta, hogy ma minden eszközt az egészségügy számára halmoz fel a kormány, hogy a tömeges megbetegedés időszakára elengedő álljon készenlétben.

„Magánszemély csak magánforgalomból tud beszerezni, vagy készít magának, mint ahogy ezt én is tettem, otthon, a szükség esetére
Ma nem tudom garantálni a magyaroknak, hogy lesz annyi maszk az országban, amit patikai forgalomban megtudnak vásárolni. Ezért kérem őket, hogy viseljenek maszkot, de nem garantálni ennek a föltételeit, és ezért elő sem írhatom kötelezettségként. Így állunk.”

https://blog.atlatszo.hu/2020/03/maszkokat-es-fertotlenitot-kinalnak-eladasra-nagy-tetelben-szabo-tunde-allamtitkar-rokonsagaban/

Hát így.

 65. rdos — 2020-03-30 19:57 

@walking: Nagyon is érdekes. 🙂 Köszi a linket. A több éves normál (összes) halálozások grafikonja meggyőző. Úgy tűnik nincs itt semmi látnivaló? 🙂

Ja, de mégis van. 🙁 Túl kedves vezetőnk mai napi élethosszig tartó túlhatalma, a karantén elhagyását figyelő technikák (mobil cella infó és bankkártya monitorozása) velünk maradása. 🙁

MoszkoVitya királyságánál kilóg a lóláb (narancsgőzben kábuló bérkommert leszámítva), de a második technika a kínai-ra hajaz itt Európában. 🙁 Mondanám hogy ügyes, ha tetszene. 🙁

 64. rdos — 2020-03-30 18:12 

Friss hír, az első 5 kínai fertőzöttből 4 személynek köze nem volt a piachoz.

https://qubit.hu/2020/03/30/az-elso-szamu-kinai-jarvanyszakerto-szerint-az-europaiak-legnagyobb-hibaja-hogy-nem-hordanak-maszkot

Meg még sok érdekesség van benne, de számomra ez volt a legfontosabb. Mert hogy még most sem tudjuk honnan származik ez a kis “bájos vírus”. 🙁

 63. walking — 2020-03-30 15:16 

Most találtam,gondoltam hátha érdekes..

https://swprs.org/egy-svajci-orvos-a-covid-19-rol/

Egyszerűen azt érzem,hogy jelenleg lehetetlen eldöntenünk mi lehet igaz-és mi nem? Kíváncsi vagyok mikorra tisztul majd kicsit a kép

 62. gigabursch — 2020-03-30 10:19 

@walking:
VAgy csak nem megfelelően használták.

Ha az utca népe el van látva himi-hümi maszkokkal, az sokat segít.
De nem feltétlen való egy betegekkel teli

 61. gigabursch — 2020-03-30 10:14 

Akkor hozzászólók én is. Lassan egy hónapja nem jártam itt.

Nekem ami furi, az az, hogy az egész milyen intenzitással kapott sajtót és benne szerepet az állami vezetőktől akkor, amikor még a füst sem látszott.

Januárban már tele volt a sajtó azzal, hogy koronavírus
(Az első indexes cikk: https://index.hu/kulfold/2020/01/17/ket_embert_megolt_a_rejtelyes_koronavirus_kinaban/#)

Ezt követően még január-február fordulóján már a hazai börtönök elkezdték a maszkok gyártását.

Szóval az én rövid konteóm:
1.) A Wuhani-biolaborból valami kiszökött, később nevet is adtak neki, Covid-19
2.) A Kínai elvtársak tapasztalták, hogy gáz van és gyorsan szóltak a világ legtöbb titkosszolgálatának, hogy “…srácok, elqúrtuk, nem kicsit, nagyon, készüljetek…”
3.) A világ vezetői különböző módon reagáltak, nálunk pl. gyors maszkgyártással (ami nem volt rossz döntés, de a kapacitás így is kevés, mert ugye sok a joga a börtöntöltetlékeknek és nem dolgozhatnak 14 órát egy nap – de ez egy másik kérdés)
4.) Tart a pandémia
5.) Ezt természetesen meglovagolják különböző offshore-lovagok a világ összes zugában, ami jól megalapozott részkonteók melegágya lesz.

______________
+1) Még február elején volt egy érdekes álmom. Egy velem kapcsolatban álló ember különös halálát álmodtam meg. Erre a feleségem csak annyit mondott, mikor elmeséltem: Az idei évet nem mindenki éli úgy meg, ahogy tervezte.
Ehhez hozzá kell tenni, hogy a nejem minden, csak nem hírbuzi, másrészt vannak boszorkányos képességi (az angyali mellett).

+2) Hálivúdon nevelkedetteknek két érdekes dolog:
a) Tessenek jól megnézni a 12 Majom c. filmet és tessenek számolni figyelmesen. A film kulcsa: Hány minta van a faszinál és hány helyen indul meg a vírusfertőzés szinte egyszerre.
b) A világ egy főhősre vár, aki (ami?) természetesen az ismert dokumentumfilmek alapján már készül. Sorozatgyártásban. (Gyk: Kaptár 1-6)

 60. petiba — 2020-03-29 16:28 

Tegnap kaptam egy linket, meg egy fordítást.

Az Izvesztyija orosz lap márc.23-i cikkének linkjére érdemes rákattintani oroszul tudóknak.

https://iz.ru/990058/anna-urmantceva/delo-virusologov-novye-fakty-o-laboratornom-proiskhozhdenii-istochnika-covid-19?fbclid=IwAR2jsQJR8vCEdbMtLabhVNCxp6X53qa0uplbWkDgZ53m09VHVJytjfr5jmY

Hozzám hasonlóan gyengébbeknek egy gyors fordítás.

“A virológusok ügye: új tények a COVID-19 forrás laboratóriumi eredetéről
A moratórium ellenére folytatódtak a kockázatos kísérletek fertőző klónok létrehozására a kínai Wuhanban

Anna Urmantseva cikke

Új tények jelentek meg, amelyek bizonyítékul szolgálhatnak a koronavírus mesterséges eredetére. Amint az “Izvesztija” kiderítette – annak ellenére, hogy az Egyesült Államok kormánya átmeneti moratóriumot írt elő a kórokozók, köztük az influenzavírusok, a MERS és a SARS működésének fokozására irányuló kutatások finanszírozására,- a nevezett területen végzett munka külön engedélyt kapott és folytatódott tovább. Ezenkívül bizonyítékok vannak arra, hogy a „kiméra mutáns szintetikus konstrukcióját”, a mesterségesen létrehozott koronavírust az Amerikai Kettős felhasználású kutatási bizottság hagyta jóvá.
A Wuhan Virológiai Intézet laboratóriumait, amelyek tudósai részt vettek ebben a tanulmányban, 2015-ben a legmagasabb veszélyességi szintűnek ítélték meg. Ugyanebben az évben közzétették a koronavírus hibrid változatának létrehozására irányuló – kockázatos kísérletekkel kapcsolatos – tudományos anyagot, amelyről az “Izvestija” már beszámolt.

Kiméra vírus
A szóban forgó cikk 2015. november 9-én jelent meg a tekintélyes Science Medicine folyóiratban, óriási idézettséggel. Azonnal 15 szerző írja alá, ebből 13 a Chapel Hill észak-karolinai egyeteméhez kapcsolódik, és további kettő a Wuhan Virológiai Intézet alkalmazottja, amely a speciális kórokozók és a biológiai biztonság vezető laboratóriuma.
A folyóirat oldalain a tudósok részletesen ismertették a mesterséges kórokozó létrehozásának és egerek, valamint az emberi tüdő epiteliális (hámszövet) sejtjeinek megfertőzésére való képességének vizsgálati módszertanát. A cikk szerint e munka célja a SARS-szerű vírusok által okozott betegségek potenciáljának felmérése a kórokozó újbóli megjelenésének kockázatainak elkerülése érdekében.

(az “Izvestija” csak a cikk fordítója, amely cikk a mai napig szabadon hozzáférhető.)

Az anyagban ismertetett tények felhívják magukra a figyelmet. Így a Methods rész azt mondja, hogy a kiméra SARS-szerű CoV-kat (mesterségesen létrehozott hibrid SARS-alapú koronavírusokat – eltérő patogenitású fokozatban) Vero E6 sejteken tenyésztették, amelyeket az Egyesült Államok Hadseregének Fertőző Betegségek Intézetéből szereztek be. Ez a mondat azt feltételezi, hogy az egyik tudós vagy laboratórium, amelyben dolgoznak, kapcsolatban áll ezzel a tudományos intézménnyel.
A cikk többi része leírja, hogy emberi tüdősejteket (NAE) vásároltak meg az észak-karolinai egyetem intézményi felülvizsgálati testülete által, a Chapel Hillnél jóváhagyott protokollokkal összhangban. A HAE tenyészetek az emberi légzőrendszer erősen differenciált hámcsatornái, amelyek ciliáris és nem-ciliáris hámsejteket, valamint serlegeket tartalmaznak. Ez azt mutatja, hogy a tudósok megvizsgálhatták az általuk létrehozott koronavírus azon képességét, hogy mi módon is fertőzi meg az embereket.
Egy másik bekezdés utal arra, hogy „a kiméra mutáns és a teljes méretű SHC014-CoV szintetikus vírus kialakítását (a tudósok két mesterséges koronavírust hoztak létre – szerk. “Izvestia”) jóváhagyták az Észak-karolinai egyetem biológiai biztonsági bizottsága és a kettős felhasználású termékek kutatásával foglalkozó bizottság.

Biztonsági szint
A cikk nagy figyelmet szentel a kutatók biztonságának – még azt is jelezték, hogy az objektumba való belépéshez elektromos kártya szükséges. Ezenkívül minden alkalmazott utasítást kapott a légtisztítóval (PAPR) ellátott légzőkészülékek biztonságos használatáról: „CoV BSL-3 berendezésünk redundáns ventilátorokat, vészventilátor-energiát, biológiai biztonsági szekrényeket és fagyasztókat tartalmaz. Minden alkalmazott Tyvek, PAPR védőöltözeteket visel, valamint cipővédőt és kézvédő dupla kesztyűt.
A BSL-3 (Biosafety 3. szintű laboratórium, a kórokozók veszélyességének skáláján az utolsó előtti fokozat) minden felhasználója felkészül a független karanténra és havonta biztonsági készültségbe kell helyezni a sürgősségi fertőző betegség-ellenőrző egységet.
Érdekes az is, hogy 2015-ben a Wuhani laboratóriumot a harmadik veszélyességi szintről átsorolták a a negyedikbe – ez a legmagasabb biztonsági szint. Ezt megérthetjük Shi Zhengli, a tanulmány társszerzőjének a Virológusok Világszövetségének weboldalán közzétett összefoglalójából. 2013-ban a Wuhan BTL-3 Virológiai Intézet speciális kórokozók és biobiztonsági laboratóriumának igazgatója lett, 2015-ben ugyanazon kutatóintézet alelnöke lett, csak már BSL-4 biztonsági szintű jelöléssel rendelkezett az intézmény.
A Wuhan laboratórium tehát a húsz legjobban ellátott „bunker” közé tartozik, melyek nagyon kevés országban fordulnak elő. Ezek az épületek általában teljesen el vannak zárva – például Németországban egy szigeten található hasonló laboratórium. (Szerk. Pécsen meg szinte a város közepén). A BSL-4 biztonsági szabvány előírja, hogy az épület belsejében a nyomás alacsonyabb legyen, mint a külső nyomás – a vírusok szivárgásának megakadályozása érdekében (úgynevezett „negatív nyomás” ) . Az alkalmazottaknak teljes védőöltözetet kell viselniük, és a kijáratnál formaldehides fertőtlenítést kell végezniük. A laboratóriumi levegőt óránként 25-ször frissítik, és három „abszolút” szűrőn haladnak keresztül. Az ilyen laboratóriumokat általában körülbelül 2,5 m magas kerítés veszi körül, szögesdróttal és a terület körül elhelyezkedő kamerákkal. Természetesen ezek katonai előírások.

Különleges engedély
Köztudott, hogy az Egyesült Államok kormánya 2014-ben felfüggesztette egyes kutatási folyamatok finanszírozását, amelyek fokozottan veszélyes kórokozókkal foglalkoztak, beleértve az influenzavírusokat, a MERS-t és a SARS-t. Ennek egy heves vita volt az oka arról, hogy szabad-e a tudósoknak továbbmenniük ebbe a veszélyes irányba. Miközben a kérdés társadalmi vita tárgya volt, a National Institutes of Health (NIH) (az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériumának intézménye) finanszírozó ügynöksége fontolóra vette a tudósok kérelmét a “denevérekben megtalált SARS-szerű fertőzés vírusklónjainak létrehozása” nevű kísérlet folytatására. Mint a cikk mondja: „Ezeket a kutatásokat még azelőtt kezdték meg, hogy az Egyesült Államok kormánya bevezette a moratóriumot. A tudósok kérték a tanulmányok folytatását, és ezt az NIH jóváhagyta. ”

A Szibériai Szövetségi Egyetem Genomikai Kutatási Központjának vezetőjét, Konstantin Krutovsky-t, a Göttingeni Egyetem professzorát (Németország) kérdeztük, hogy lehet-e folytatni a tilalom alá eső kutatást a kormányzati moratórium bevezetése után:
“-Ha gondosan elolvassa a moratórium szövegét, világossá válik, hogy a moratórium engedélyezett esetleges kivételeket, és ez a kutatás is megkapta az engedélyt a folytatásra- magyarázta Krutovsky professzor.
– Ezen felül ideiglenesen vezették be a moratóriumot – az irányadó szabályok előkészítése során, – majd a szabályok kidolgozása és jóváhagyása után 2017. december 19-én meg is szüntették. Ezért folytatódott és folyik még ma is a kutatás, de az NIH és a támogatási ügynökségek szigorú felügyelete alatt.”

Mit csináltak a tudósok, akik hozzájárultak a vírus mutálódásához?-kérdezi “A denevér-koronavírusok SARS-szerű csoportja átterjedhet az emberre” című cikk. A cikk szerint a reverz (fordított irányú) genetikai módszer alkalmazásával kiméra vírust hoztak létre, amely alapjául a legelső SARS-t vette alapul, amely a SARS járvány kitörését okozta 2002-ben.
„A fordított genetika technológiája nagyon bonyolult, különösen a koronavírusok vonatkozásában” – mondta Pavel Volchkov, a MIPT genomtechnikai laboratóriumának vezetője az Izvestija számára. – A módszer lényege, hogy egyes géneket kikapcsolunk, megváltoztatunk vagy módosítunk a genomban, és megnézhetjük, hogyan változtathatjuk meg funkciójukat. A vírusok szempontjából így néz ki: kikapcsolhatjuk az egyes géneket a részecskékben, és figyelhetjük, hogyan jelenik meg. Olyan kevés a fordított genetika szakembere a világon, hogy össze tudjuk őket gyűjteni egy kis szobában.”
Egy másik genetikus, aki nem akarta nyilvánosságra hozni a nevét, elmondta az Izvestiának, hogy ily módon lehet mesterségesen reprodukálni a SARS-t, amelyet ma már nem lehet megkülönböztetni a természetestől, mivel annak képére és hasonlatára jött létre.
Nemrégiben a Nature Medicine-ben jelent meg egy cikk, amely sokak szerint véget vet az összeesküvés-elméleteknek. Azt állítja, hogy egy nemzetközi tudóscsoport megállapításai szerint a vírus, amely a COVID-19 széles körű járványát okozta, természetes eredetű. “A SARS-CoV-2 genom szekvenciájára és az ahhoz kapcsolódó vírusokra vonatkozó nyilvánosan elérhető adatok elemzése nem tárt fel semmilyen bizonyítékot arra, hogy az új vírust laboratóriumban hozták létre” – állítják a szerzők.
Ez az érv azonban nem működik a fordított genetika módszerével szemben, amelynek köszönhetően a tudósok olyan vírust szintetizálhatnak, amely megkülönböztethetetlen vagy nehezen megkülönböztethető a természetestől, de rendelkezik megváltoztatott tulajdonsággal.
Ezt egy 2015-ös cikk állítja: “Így az Urbani-MA15 CoV-vel (vad vírus) kapcsolatban az SHC014-MA15 (újonnan létrehozott) megmutatja a patogenezis fokozódását.”
Mint azonban egy másik genetikus nyilatkozott az Izvestia-nak, a laboratóriumi eredetét közvetett módon igazolja az a tény, hogy a koronavírus természetes forrását még nem találták meg. Denevérben, kígyókban és tobzoskákban keresték őket, ezen állatok vírusainak egyetlen genetikai lánca ugyanakkor nem esett egybe a SARS-CoV-2-vel, pedig az egész tudományos közösség eredetinek tartotta.
Furcsa véletlen, hogy az eredeti SARS az utolsó pillanatig meglehetősen közel volt hozzá genetikailag. De a 2020. február 3-i Nature cikkben feltárták a jelenlegi SARS-CoV-2 még szorosabb genetikai rokonát. Ez egy koronavírus, amelyet korábban találtak nagy patkó-denevérekben – a Yunnanből származó Rhinolophus affinis denevérekben. Genomja a SARS-CoV-2 96,2% -ának felel meg.
“A legérdekesebb dolog az, hogy a nagy patkó-denevérek vad koronavírusának S-fehérje (tüske vagy tüskeszerűsége, mellyel az amerikai-kínai tudósok dolgoztak), szignifikánsan különbözik a SARS-CoV-2-től” – mondta Konstantin Krutovsky az Izvestija számára. – Emiatt a vad koronavírus nem képes hatékonyan kötődni az emberi receptorhoz, amelynek következtében bejut a sejtbe. Kiderült, hogy vagy a vad-koronavírus S-protein gén mutálódott, ami a SARS-CoV-2 megjelenéséhez vezetett, vagy pedig mesterségesen módosították, vagy egy másik SARS-ból vették ki.
Az elméletek, hogy a vírust mesterségesen hozták létre, minden járván kitörésekor felmerülnek, de annak valószínűsége, hogy ez a koronavírussal is megtörtént, nullához közeli – mondta Galina Kozhevnikova, a járványügyi és fitiszológiai osztályának vezetője az Izvestija számára.
– Nagyon kétséges, hogy mesterségesen hozták létre. A természetben túl sok ennek a betegségnek a természetes kórokozója ”- jegyezte meg a szakember.
Érdemes megjegyezni, hogy sok – Izvestia által megkérdezett tudós- osztja ezt a véleményt.

Átmenet az emberre
Ennek ellenére, a koronavírus-tüskével való együttműködés és a hibrid kórokozók létrehozása részletesen leírásra kerül a 2015. évi cikkben. Amikor a tudósok létrehozták a kiméra vírust, megpróbáltak vele egereket megfertőzni. A cikk leírja a fertőzés módszereit és hangsúlyozza, hogy az öreg egerek leggyakrabban egy fertőző klóntól halnak meg.
A publikáció szerint a kutatók tovább fertőzték az emberi hámsejteket egy ember által létrehozott vírussal, és arra a következtetésre jutottak, hogy a SARS-CoV-ban az újonnan létrehozott SHC014 tüskét tartalmazó kiméra vírus tartós fertőzést okoz mind az emberi légúti kultúrákban, mind az egerekben.
Érdekes módon ebben a tanulmányban a legfontosabb szerepet Ge Xing-Yi és Shi Zhengli kínai tudósok játszották. Hosszú ideje a Wuhan Virológiai Intézetben dolgoznak. Shi Zhengli elismert, híres kutató.
A közelmúltban Shi Zhengli, önéletrajzának megfelelően, az „Új pandémiás fenyegetések” (559 500 dollár), „A denevérkoronavírusok ökológiája és a jövőbeli koronavírusok kockázata” (665 000 dollár), „A koronavírusok SARS-hoz kapcsolódó adaptációs mechanizmusa”, “a Receptor receptor molekulák és a fajok közötti fertőzés kockázata egerek és más fajok között”(660 000 jüan) című tanulmányokat folytatta a felsorolt támogatási összegeket felhasználva.
Amint azt a cikk Hozzászólások szakaszában említik, a kínaiak egy mesterséges vírus létrehozására irányuló projektet indítottak, amely már rendelkezik szekvenciákkal (a mesterséges kórokozót előállító minta genetikai szekvenálásának eredményei) és plazmidokkal (új gének bevezetésének eszköze).
“Gyakran egy nemzetközi kutatócsoport jön létre azon az elven, hogy mindegyik odahozza azt, ami a másiknak nincs” – magyarázta Konstantin Krutovsky. – Ez lehetővé teszi az összetett problémák hatékony megoldását, és erős ösztönző az együttműködéshez. Kiderült, hogy a kínaiak bekerültek a projektbe, bemutatva a legfontosabb dolgot – a vírusminták genetikai szekvenciáit és egy eszközt a kórokozó minőségének javítására. Vagyis feltételezhetjük, hogy hasonló kísérleteket már Wuhan-ban is végeztek.
Shi Zhengli ellen azonban vádakat fogalmaztak meg Kínában . A kínai közösségi hálózatok arról számoltak be, hogy a Wuhan Intézet lehetett a vírus forrása, amelyre Shi válaszolt: “Esküszöm az életemre, a [vírusnak] semmi köze nincs a laboratóriumhoz.” Shi Zhengli nem válaszolt az Izvestija kérdéseire. Az észak-karolinai egyetemről nem érkeztek észrevételek.
2020. január 24-én, amikor mindenki egy olyan kórokozóról beszélt, amelyről nem tudni, hogy honnan származik, a 2015. évi tanulmány két fő szerzője (Gralinski LE és Menachery VD) új cikket tett közzé. A koronavírus visszatérése címmel.

 59. walking — 2020-03-29 15:23 

Először ugye az oroszok “segítettek” az olaszoknak,a szállítmány 80%-a volt kuka..

Majd most a hasznos kínai kapcsolat megy nagyot:

A tisztifőorvos a Kínából érkezett eszközökről: “Valóban nagyon különböző minőségűek az áruk”

https://hvg.hu/vilag/20200329_Tobb_szazezer_hasznalhatatlan_maszkot_vehetett_Hollandia

Köszönjük,Emese!

 58. Tökös Ákos — 2020-03-29 13:07 

@déjvid: “ki állna az ezerforintos krumpli miatt hisztiző kereskedő mellé, ebben a közhangulatban…??”
Egyáltalán ki kérdezi meg kitől ebben a közhangulatban? Mert a krumpli akkor is ezer forint, ha nem ezer forint.
Hatósági árazni meg lehet, és akkor olcsó lesz a krumpli, max. nem kapható sehol. Vagy fekete árfolyam alakul ki és csak kemény valutáért adják. Vagy jegyre adják. A történelemben sokmindenre láthatunk példát.

 57. walking — 2020-03-28 18:45 

@alien576:

Valóban,a kipcsak szírijuszi ősmagyar szittya vért nem báncsa,ha meg mégis akko’ majd a Nagyvezír lenyilazza a furkósbotjával!

(Találó a nickneved,látszik nem itt élsz 🙂 )

 56. déjvid — 2020-03-28 18:01 

Kicsit más, kapcsolódó 🙂

Magyar matematikusok dolgoznak a vírusterjedés modellezésén. Több platformon is megkaptam a linket a kérdőívükhöz. Öt perc kitölteni.

https://covid.sed.hu/response

Rogal Dorn: ízléstelen a Szentkoronavírus lett volna… 😉

 55. Rogal Dorn — 2020-03-28 15:11 

@alien576:
Bocs, de az Alkaloda a gyártója a gyógyszeralapanyagnak. A világ egyik legnagyobb exportőre.
Tudtommal Magyarországon is képben vannak a vírussal kapcsoltban, hiszen a Pécsi Tudomán,egyetemen feltérképezték a genomját.
Nem csak az Antant, hanem főleg azok az országok, amelyek nem hoztak megfelelő intézkedéseket.
Nálunk igen, egyelőre “jó” a helyzet.
Az utolsón meg nem nevettem, szerintem ízléstelen poén. De nem vagyunk egyformák szerencsére.

 54. alien576 — 2020-03-28 14:23 

*exportőrök

 53. alien576 — 2020-03-28 14:23 

azért milyen véletlenek vannak ezzel a vírussal kapcsolatban…

– gyógyszeralapanyag importőrök vagyunk egy olyan betegséghez, amit csak hallomásból ismerünk…
– de annak az exportját is megtiltjuk…
– trianon után 100 évvel az antant szívja a legnagyobbat vele…
– egy távoli barátunktól indult(hamis zászló :D)…
– nálunk mindentől függetlenül egészen kordában tartható jelenleg…

az eredeti neve Magyar Királyi Koronavírus vagy a Justice for Hungary 2.0 lehetett? 😀

 52. walking — 2020-03-26 19:52 

@Rogal Dorn:

Mindenhol borul a gazdaság,a kérdés a mérték.Mi ebben is szopóágon vagyunk hála több faktornak is.
Matolcsyék nagy ászok shortolásban,gondolom Te is rájuk gondoltál 🙂

“Lehet, hogy én vagyok az apósod?🤣”

Biztosan nem,mert ő már egy jó ideje nem áll szóba velem 🙂

 51. Rogal Dorn — 2020-03-26 18:54 

@Tökös Ákos:
Az Event 201 mond valamit?
Bill és Melinda Gates alapítvány?
PirBright Instute?
Inovio Pharmaceuticals?
Csak kérdezem…
Azt nem tudom, hogy a többség mit hisz el, de tudjátok ti is, a mackósajtban is már szintetikus a brummogás.

https://m.origo.hu/techbazis/20200325-sztaki-wigner-mta-folding-at-home-koronavirus.html

 50. Tökös Ákos — 2020-03-26 18:16 

@walking: “adja magát az ok a kifogásokhoz” Az igazi baj nyilván nem ez, hanem az, hogy a többség elhiszi.

 49. Rogal Dorn — 2020-03-26 17:14 

@walking:
😀 Vicces srác vagy. Némi családi érintettséget látok.😁 De sebaj….
A forint árfolyamát mesterségesen nyomják, tudod, shortolják. Tudod ki ebben a műfajban az egyik ász? So..s. De psszt, ez egy konteoblog…
Már csak arra lennék kiváncsi, hogy Karácsony, ha a kormány kínai maszkbeszerzése akkora nagy diletáns döntés volt, miért követi a rossz példát?
Lehet, hogy én vagyok az apósod?🤣

 48. walking — 2020-03-26 16:23 

@walking:

350 fölé,bocsánat.De egyelőre ott még nem tartunk.
Ez a másik gáz az egészben,úgy áll majd földbe az amúgy is sérülékeny gazdaságunk,mint a gerely.
Mondjuk most legalább nem kell bűnbakokat kikiáltani,adja magát az ok a kifogásokhoz.

 47. walking — 2020-03-26 16:19 

@Rogal Dorn:

“Szerintem egészen más generációhoz tartozunk.”

Na ez az,amit hibátlanul látsz.
Apósom is hasonló kaliber mint Te,mintha egy másik valóságban,egy másik Magyarországon élnétek.
Eddig ez a legjobb bizonyítékom a párhuzamos univerzumok létezésére..:)

A forint árfolyam tényleg nagyon szépen alakul,naponta döntögetjük mostanában a rekordokat.Már annak kell örülni,ha épp nem megy 350 alá.Unortodox elsők vagyunk ebben is.

 46. Rogal Dorn — 2020-03-26 15:59 

@walking:
Biztos bennem van a hiba. 😎 De ha az AI legutóbbi veretes beszólását a rabok szabadonengedéséről, illetve a forint árfolyam alakulását nézem, meg az elüldözött CEU oktatók nyilatkozatait és “szakértését” veszem alapul, hogy az ellenzék megnyilvánulásait is belevegyem, minden alap és konteo meg van a sorosozáshoz.
Szerintem egészen más generációhoz tartozunk.

 45. walking — 2020-03-26 15:34 

@Rogal Dorn:

Te tényleg ezen a szinten vagy,hogy ilyenkor is Sorosozol?
Brutális 😀
Elárulom,nem csak a BV,a párom varrónőnek tanul ők is most kapták kötelező jellegű házifeladatba többszáz maszk varrását.Gondolom mert olyan jóban vagyunk Kínával,és mindenből van elég,azért történnek ezek.
Persze Szeszilke törzsfőnökasszony megmondta,nem kell maszk,csak annak aki már félhulla!

Az ország összes táján az orvosok-nővérek-ápolók-mentősök pénzt,felszereléseket,mindenféle adományokat KOLDULNAK,a Facén,irl,mindenhol.
Nyilván mert Mo. erős és büszke európai ország.Nyilván mert minden van.Szóban és ígéretben.

Persze a prostisrácokról ezeket a dolgokat nem fogod megtudni.

 44. Rogal Dorn — 2020-03-26 15:18 

@walking:
Köszi az észrevételt… Bármelyik portált linkelhettem volna. A vicc, hogy az Alkaloida az egyik legnagyobb gyártója a gyógyszeralapanyagnak. Ezért tiltotta meg a kormány a kivitelét. Kutatások, tesztek alapján hatásos a tünetek enyhítésére.
Gordon Brown pedig a Világkormány létrehozásáról ábrándozik. Ja, ezt PS-en olvastam. Tudom, minden baromság ami ott és a vadaknál megjelenik.
De a Büntetésvégrehajtás maszkokat gyárt. De gondolom ez is hülyeség…Soros-bától kéne mindent rendelnünk, ugye?🍄

 43. walking — 2020-03-26 14:50 

@Rogal Dorn:

“A jó kapcsolatunk Kínával, most látszik, helyes irány. Magyarország esélyes arra, hogy jó helyzetben legyen a vírus lecsengése után is gazdasági értelemben. Az országos összefogás erősíti az összetartozás érzetét.
Remélem könnyen vesszük az akadályt, és folytatódhat az országépítés.”

Van baj nálad ott fent a toronyban,nem is kevés 😀
Olvasgasd csak a fospajtásokat!
Felfedezték a már régóta ismert és használt szert.
EZ FANTASZTIKUS!!
Tudod mi lenne mégjobb? Ha mondjuk az Antilop találná fel a koronavírus ellenszerét.
Azért azt köszönöm hogy hoztál egy kis vidámságot ezekben a komor időkben 😉

 40. Rogal Dorn — 2020-03-25 16:15 

@arla:
Szia. Lehet, hogy magától fejlődött ki, de mindenképpen érdekes vírus. Azt mondják róla, hogy “kiméra”, vagyis két különböző vírus “összekeveredése”. Hamár konteo, akkor ez is gyanús. 😉
Ilyenkor a társadalom pánikhangulatát kihasználva, sok olyan intézkedést be lehet vezetni, ami amúgy komoly tiltakozás váltana ki.
Akkor megkérdezném,
-a FEMA táborok meddig lesznek még üresek?
-miért pont Kínában tört ki a vírus?
-meg ráadásul Irán a következő
-az Eu migránstelítettsége után víruscsapás
Majdnem elfelejtettem, öt évvel ezelőtti lapban olvastam, hogy egy következő háborús időszak kezdetén “Kína elkapja a náthát”, majd irány Irán. Ez valami Usa kormányzati hivatalnok szivárogtatta ki, aki véletlenül hallotta, hogy a “nagymókusok” erről beszélgetnek.
A vírus elleni oltás szerintem zsebben van. Az a kérdés, mikor kapják elő és mire-hogyan használják. Ezért remélem, hogy a magyar kutatóknak is sikerül kidolgozniuk egyet.

 39. arla — 2020-03-25 15:11 

*Sziasztok, Tiboru soron kívül beengedett, ezúton is köszönet érte!)

Igen, a mailben küldött komment Katrinás párhuzamával arra akartam célozni, hogy ez lehet egy teljesen “korrekt”, magától kifejlődött vírus, attól még van, aki remekül a maga hasznára fordíthatja a helyzetet.
Pl. a XX-XXI századi konteók nagy része szerinten Amerikából indul, és jó lenne, ha nem lenne igazam, de ott egyelőre úgy látszik, lesz még sokkal rosszabb is a helyzet. Pedig már a magyarok is felvásárolták az engedély nélküli fegyvereket, pánikból pedig igenis jo pénzt lehet csinálni, így számomra aggasztó, hogy ez ott hova fejlődik, míg előáll valaki az oltással…

 38. Rogal Dorn — 2020-03-25 13:59 

@déjvid:

Itt inkább a lapok újra osztásáról szól a dolog, mint általában, ha tőzsdei összeomlás esete forog fenn. Tipikusan ilyenkor rendezik át a világ fontos cégeinek a részvénytulajdonosi összetételét. Az ellenséges felvásárlások, bennfentes kereskedés.
A vakcina kifejlesztése csak idő és szándék kérdése. Remélem a magyar kutatóknak is sikerül, mivel az országunkat így nem lehetne zsarolni vele. A jó kapcsolatunk Kínával, most látszik, helyes irány. Magyarország esélyes arra, hogy jó helyzetben legyen a vírus lecsengése után is gazdasági értelemben. Az országos összefogás erősíti az összetartozás érzetét.
Remélem könnyen vesszük az akadályt, és folytatódhat az országépítés.

 37. déjvid — 2020-03-24 23:25 

Kizártnak tartom, hogy a mai világban titokban ki lehetne fejleszteni egy vakcinát vagy gyógyszert. A “gyógyszerlobbi” nem egy masszív tömb, hanem olyan nagyvállalatok összessége, amik egymás versenytársai. Aki először dobja piacra a vakcinát, az visz mindent, és a versenytársak hiába ölték bele a dollármilliókat meg a munkaórákat. Ezek a cégek profitorientáltak és kb. halálos ellenségek; nyilván jelenleg is ezerrel megy az ipari kémkedés.

Ezen kívül egy ilyen gyógyszer kifejlesztése nem csak a vállalat munkatársaira támaszkodik. Orvosok, biológusok, klinikák, egyetemek, kutatóintézetek, egy teljes vertikum. Ráadásul az alapkutatásokat publikálni szokás (mármint az egyetemeken és a kutatóintézetekben) mert az a minőségbiztosítás és a hibakeresés egyik bevált módszere.

Az, hogy egy hatóanyag a petri-csészében kinyírja a vírust, még nem jelenti azt, hogy megvan a vakcina. Mert emberbe injekciózva attól még okozhat húgyhólyagrákot, ha ez így érthető. Állatokon kell tesztelni, majd embereken kell tesztelni. Sok emberen, hosszan. És ezt szintén nem maga a gyógyszercég csinálja. Nem látom sok esélyét, hogy klinikákat meg lehessen vezetni? egy elvileg nem létező gyógyszer vakcináját teszteljük kettős vak teszttel 1200 emberen, légyszi tartsátok a szátokat majd akkor is, amikor fél év múlva meghal párezer ember ebben az elvileg még nem létező betegségben…

Megint más: folyamatosan, világszerte egyre több laborban fejtik vissza a vírus genetikai kódját. Ha mesterségesen hozták volna létre, azt valószínűleg észlelnék; sőt jó eséllyel belőnék a labort is, ahol ezt megtették. A kínaiakat vajon mi tartaná vissza attól, hogy ráborítsák az asztalt xy amerikai, indiai vagy brazil gyógyszercégre…?! Vagy a pécsieket mi tartaná vissza attól, hogy kimutassák: valaki kb. októberben belepiszkált a Hubei-ben természetben előforduló SARS-1-be, hogy abból SARS-2 legyen..?

Ha fennállna az esély, hogy van egy cég, aki bioterror támadást indított az emberiség ellen, és ott van náluk a széfben az ellenszer, vajon mi tartaná vissza Trumpot, Putyint vagy Xi Jinping-t, hogy azt megszerezze és a világ megmentőjévé avanzsáljon…? (És a cégből ez után senki ne álljon elő azzal, hogy héló, minket erre az egészre felbéreltek)

Összefoglalva: a XXI. században “titokban” annyira lehet gyógyszert fejleszteni, mint más égitestekre repülni. Nem vagyok biztos benne, hogy kevesebb embert mozgat meg… Vírust “kifejleszteni” úgy, hogy biztosan ne bukjunk le, megint csak nem egyszerű, és elég kockázatos. Hogy állam vagy háttérhatalom használja fegyverként, azt az előző posztomban írtam, hogy nagyon valószínűtlen; legfeljebb őrült (magányos) terroristák alkalmaznának ilyesmit.

Meg aztán… és előre elnézést, de ezt nem tudom kíméletesen megfogalmazni… Szóval ez a vírus nem azért veszélyes, mert végez a lakosság 60%-ával. Hanem azért, mert száz fertőzöttből húsz állapota lesz súlyos, abból tíz intenzívre kerül, és három még így is meghal. És ha nem száz fertőzött van, hanem tízezer, akkor ezer embernek kell az intenzívre mennie. És még Magyarországon is, a normál életvitelünk mellett, lehetett volna (reméljük hogy “lehetett volna”, nem pedig “lesz”!!) egymillió fertőzött. Százezer intenzív terápiás férőhely pedig nincs. Svédországban sincs. A vírus egész egyszerűen a fejlett országok egészségügyi rendszerét dönti be. Nigériában pont leszarják, hogy a hatvan évesnél idősebbek kétharmada meghal; nem okoz belpolitikai válságot az egészségügyi ellátórendszer kudarca… Viszont a jelek szerint az otthonmaradás, az iskolák bezárása, a rendkívüli állapot stb. hatására a vírus megtorpant. Ha ma elkezdték nagy kapacitással a vakcina sorozatgyártását (ami felveti a kérdést, hogy mikor és kiken próbálták ki, ugye)… szóval ne, ma még csak legyen az ígéretes vakcina bejelentése és az emberkísérletek megkezdése, azaz legyen még egy-két hónap, mire ez egy gyógyszertárban megvehető cucc lesz… biztos, hogy akkora üzlet?? Amiért bármennyit el lehet kérni?? Amiért megéri a bioterrorizmus? Lehet, hogy a válasz “igen”, de nekem vannak kétségeim… (Az eltitkolt rákgyógyszerben sem hiszek mondjuk, mert a valóságban az igazi brutál bombaüzlet a vérnyomáscsökkentő, a potencianövelő és a szabadon vásárolható fájdalomcsillapító… ehhez képest pár tízezer kemósnak egyszeri drága gyógyszert adni a folyamatos kemó helyett annyira nem lenne nagy bukás)

 36. rdos — 2020-03-24 00:13 

@walking: Én leszek az utolsó, aki a gyógyszer lobbit meg fogja védeni, mert ahogy az összes monopóliumot, úgy ezt sem szeretem. Szerencsére itt nem érzelmekről beszélünk (amíg még szabad), hanem akár hajmeresztő érvekről. 🙂

Igen, nem lehet kizárni. 🙁 Sőt, ha úgy veszem forgatókönyved – Tiboru e-mailes forgatókönyve logikus is lehet. 🙁 A kérdés az, hogy az események mit fognak visszaigazolni belőle. Iráni (“lator állam” a szabad világ szerint) példák alapján a fél kormány fertőzött lett, hogy mennyien pusztultak az iráni forradalmi kurmányból, nem tartom számon, Irán nekünk, na jó nekem (még?) messze van.

Merkel mutti karanténban, fél fidesz vezérkar szintén, de meg-meg szöknek belőle. Nem kell sokat várnunk hogy megtudjuk kik a vesztesek és kik a nyerők (na jó, csak nem vesztesek).

Ha meg mindenki vesztes lesz, akkor 1 konteóval kevesebb. 🙁

Marad még elég sok. 🙂

Ha lesznek nyerők, akkor jogos a felvetés. Véletlen volna? 🙂

 35. walking — 2020-03-23 14:29 

@tiboru:
Továbbvinném ezt az amúgy nagyon jó gondolatmenetet,egy erősebb verzió irányába,avagy ahogy az eredeti szerző fogalmaz “fantáziálgatnék” rajta:

Még abban sem lennék teljesen biztos,hogy valahol-valakiknél nincs-e ez már meg?
Illetve pontosabban,lehet hogy már a vírus elindulása(indítása) előtt ott figyelt.Remélem értitek a gondolatmenet lényegét…

Hiszen ez nem egy teljesen ‘új’ vírus,csak az emberi immunrendszernek az.A tesztelések lefolyhattak teljes titokban,akiknek meg kellett kapnia a vakcinát,azok most nyugodtan alszanak mert pontosan ismerik azt a timeframe-et,amíg egy másik kutatócsoport előjöhet a megoldással.
Azaz úgy nem lesz nehéz elsőnek lenni,hogy már a start előtt tudod hogy te mikor fogsz nyerni.
Kb az ég világon mindent megshortolhatsz a vagyonodból,majd a megmentő szerepében tetszelegve,learathatod a babérokat az ellenszerért.
Bónuszként jó eséllyel kivárás közben jelentősen csökkented az emberiség populációját.
Szóval ha és amennyiben ezt valakik így kitalálták,azoknak ez egy win-win-win.

Tobozoskát,denevért,mindenszart tudtommal eddig is bőven fogyasztottak ezek a népek,aztán most valahogy “véletlenül” pont egy olyat evett meg a No1 user,amitől így ez lett.Hááát… 🙂

 34. tiboru — 2020-03-23 12:46 

Emailben kaptam egy hozzászólást, amit a szerző engedélyével most beszerkesztek:

****************

A “ki nyer rajta” kérdésre azért van egy pár jó válasz: az első gyógyszercég, aki előjön használható oltással, az milliárdos darabszámmal számolthat, és annyit kér érte, amennyit nem szégyell; a stabil cégeknek ez most nyilván visszaesés, de az izgő-mozgó kis cégekből álló konkurencia a maga 30÷ körüli részesedésével megy a kukába; ha valaki jó helyre rakta a részvényeit, az kaszál, de mélyebbre nyúlva a konteók bugyrába, ha valaki tudja, ki fog előjönni a megoldással és ott vannak a részvényei az pláne…
Ez a helyzet engem kicsit a Katrinára emlékeztet, akár magától lett, akár előidézték, bőven hagy teret a kezelése is a fantáziának…

arla

*****************

 33. rdos — 2020-03-23 05:56 

@qdiace: Linkelt videód zsigeri gyűlölet keltő, taknya nyála egybefolyó gusztustalan és embertelen böszmeség, pedig csak az 1. “tudósítás” elejéig néztem meg. 🙁 Sokat gondolkodtam hogy válaszoljak-e egyáltalán rá. 🙁

Ha bárki megfertőződik mondjuk a “vuhani kis bájossal”, akkor majd végig nyalogatja a pultot, hátha még egy mezei cifra fosást is összeszed az eddigi kínja mellé, valamint további régi infulenziából még párat plusz esetleg egy száj és körömfájást. 🙁

Mondjuk ha van is ilyen nagyon … az átlag embertől eltérő viselkedésű egyén, akkor ez az egyén nagyon hamar kipusztul, elpusztul. 🙂

Kulcsszavak Darwin, “természetes szelekció”.

Az ecceri népek pedig azt szokták mondani, hogy aki hülye, az haljon meg!

 32. déjvid — 2020-03-22 11:56 

@qdiace: “Élelmiszerárusok. A csapból is az folyik, hogy milyen drága lett a krumpli, a csirkemell, stb.”

Hát, a “meglovagolja, amíg teheti” és az “ő okozta” közt tátong némi szakadék… (elvonatkoztatva a konkrét példától is).

Másrészt a krumpli (vagy bármi) addig lesz ilyen drága, amíg a kormány hatósági árat nem vezet be, meg el nem kezdi lefoglalni a készleteket… ki állna az ezerforintos krumpli miatt hisztiző kereskedő mellé, ebben a közhangulatban…?? 😉

 31. Tökös Ákos — 2020-03-21 15:04 

@qdiace: “A temetkezési vállalkozón túl nem igen látom hogy kinek lehet érdeke ez a világjárvány”
Az EU összeomlani látszik, tehát akár az EU ellenes országok érdeke is lehet a járvány.
Egyes diktatúrák tovább erősödni látszanak, tehát akár ezen diktatúrák érdeke is lehet a járvány.
A csirkemell piac fellendülni látszik, tehát akár a csirkemellgyártók érdeke is lehet a járvány.

 30. qdiace — 2020-03-21 12:46 

@rdos: Persze, a főnök hozzá nem nyúl semmihez, az alkalmazott meg beáldozható.

Amúgy meg a “ki tette?” kérdésében ld/halld alább.

https://www.youtube.com/watch?v=Pv25_l45ySQ

 29. rdos — 2020-03-21 09:57 

@qdiace: Jó nagy üzlet most élelmiszer árusnak lenni, kár hogy a szájmaszkra gumikesztyűre költeni kell és kár hogy az egészségügyi és a rendvédelmi dolgozókon túl ők vannak a leginkább fertőzés veszélynek kitéve. 🙁 Én ezen kockázat mellett nem árulnám még dupla áron sem a krumplit, persze nem vagyunk egyformák.

A temetkezési vállalkozón túl nem igen látom hogy kinek lehet érdeke ez a világjárvány, de a temetkezési vállalkozóra még jobban igaz az ami az élelmiszer árusokra. 🙁 A legtöbb elhunyt páciense fertőző vírushordozó. 🙁 Szóval ezt az érdeket is kihúznám.

Ebből következően én a szándékosságot kizárnám még ha víruslaborból szabadult volna is ki ez a kis “bájos vuhani vírus”. 🙁

 28. qdiace — 2020-03-20 21:58 

@Tökös Ákos: Élelmiszerárusok. A csapból is az folyik, hogy milyen drága lett a krumpli, a csirkemell, stb.

Ezt a gyanúmat már rögtön az első kommentben megfogalmaztam.

 27. Tökös Ákos — 2020-03-20 20:11 

Feltette már valaki magának a klasszikus kérdést: kinek áll érdekében? Kik azok a személyek és csoportok, akik jól jártak ezzel az egész vírushistóriával?
A válasz azért nem egyszerű, mert mindenki igyekszik áldozatként feltüntetni magát. Ha ehhez mások életét kell feláldozni, akkor akár mások életét is feláldozza, csak azért, hogy az áldozat szerepében tetszeleghessen.

 26. rdos — 2020-03-20 19:21 

@déjvid: A WHO elnökének ajánlása, Tajvan, Dél-Korea, Hongkong példája a tesztek garmadájának a hasznosságát mutatja, nekem az a benyomásom így alulinformálva hogy a nertársak a maguk számára elfogadták – elfogadják a jó példát.

Mi meg le vagyunk … sajnálva. 🙁

De ezen szerintem nem fogunk összeveszni. 🙂

 25. déjvid — 2020-03-20 17:38 

@rdos: “Egyrészről most is csak 3 ezer+ tesztről tudni. Nem ment át.”

Valóban nem. Félreértettem, bocs. Azt hittem, azt nevezed főszabálynak, hogy NEM tesztelnek.

Erre írtam, hogy ez végül is logikus: addig kell tesztelni (…kellett volna tesztelni…?) amíg néhány beteg van, hogy őket el lehessen különíteni. Most a járvány újabb szakaszában mindenki el van különítve mindenkitől. Mindenki maradjon otthon. Minek tesztelni?! Gyógyszer úgysincs, ha enyhe lefolyású azt megúszod otthon, ha súlyos lefolyású, akkor meg úgyis mész a kórházba, ahol úgyis védőfelszerelésben van mindenki és úgyis látogatási tilalom van. A pozitív teszt ma már nem nagyon változtat semmin.

(Éppen ezért nem hiszem, hogy a felsővezetést naponta tesztelnék… nem, nem az erkölcsök miatt 😀 hanem a célszerűség miatt)

🙂

 24. rdos — 2020-03-20 17:05 

@déjvid: “Nem lehet hogy ez a fő szabály?”

Most már de. A tesztelésnek addig van értelme, amíg néhány fertőzött van, és őket el kell zárni, másokat pedi”

Egyrészről most is csak 3 ezer+ tesztről tudni. Nem ment át.

A fő szabály az az, hogy a főnertársak a zoperatív törzs és családtagjaik vannak mondjuk naponta tesztelve, ezért nem marad a civilekre teszt. Amit lehetett eddig elloptak, most ez (a teszt) az értékes holmi. 🙁 Egymás kezét fogdossák, operatív törzsön nincs szájmaszk, … Mert folyamatosan tesztelik őket. Szerintem.

És ez a jó. Mert ez a kis vuhani mocsok már akkor bőven fertőz, amikor teszttel még kimutathatatlanul kevés van a gazdi szervezetében.

Tippem az, hogy ezt a kormányt nem az ellenzék fogja leváltani hanem ez a kis vuhani mocsok.

 23. déjvid — 2020-03-20 00:39 

Néhány dologra reagálok, csak úgy véletlenszerűen 🙂

walking: “központi narratíva alatt azt értettem,hogy egy ember a bolygó túlfelén megeszik egy denevért (a legmagasabb szintű biológiai kutató labortól uszkve 10km-re) majd cirka 3 hónap múlva a világ 90%-a bezárja az ajtót,és eldobja a kulcsot,a világgazdaság pedig térden állva rimánkodik vazelinért…”

Ez azért erős leegyszerűsítése a dolgoknak 🙂
A kínaiak a jelek szerint nem vették komolyan a járványt az első hónapban. És első hónap alatt azt értem, amikor már nyilvánvaló volt a járvány, tehát december vége után; a szakértők szerint legalább november óta terjengett. Annak idején (januárban és februárban) én is azon a véleményen voltam, hogy a társadalombiztosítás hiánya miatt a csóró és öreg kínaiak nem mentek időben orvoshoz, és ezért hal meg annyi ember egy influenzaszerű megbetegedésben. Ráadásul a kínaiak híresek arról, hogy köhögnek bele a vakvilágba, naponta max. egyszer mosnak kezet meg a többi. Nyugtatgattam a barátaimat, hogy a magas európai kultúrában ez a vírus max. egy szezonális influenza eredményeit hozná.

Aztán rá kellett jönni, hogy sunyi kis rohadék ez a covid, mert napokkal a legenyhébb tünetek megjelenése előtt már üzembiztosan fertőz. Aztán még később kiderült, hogy már akkor is fertőz, amikor még a teszterekkel nem lehet kimutatni, magyarán coki. És úgy nagyjából ekörül felrobbant Olaszország, és sejthető volt, hogy időzített bombaként a covid ott ketyeg kb. mindenhol.

Igazából ez nem az első koronavírus. A jelek szerint pár évente mutálódik valamelyik törzs, és állatról át tud menni emberre, majd (ha nagyon nagy a gebasz) akkor emberről emberre is. Ilyen volt a SARS, a MERS, madárinfluenza, sertésinfluenza stb., összesen pár száz halottal, amin itt mi röhögtünk meg mémeket csináltunk róla. Igaz, azok nem is szóltak nagyot. Lehet, hogy azt még a kínaiak is komolyabban vették…? És úgy voltak vele, hogy ááá nem szokott baj lenni belőle, másfél év alatt 800 halott az “belefér”. És igen, ez tuti nem az utolsó koronavírus, ami majd átmutálódik állatról emberre. Ahogy a klímaváltozás miatt prognosztizálható, hogy 10-20 év múlva malária is lesz nálunk, mármint szúnyogok által terjesztett is.

walking: “A többiek teljesen lazán,távolságot nem tartva,akár csapatosan elvoltak beszélgettek,viccelődtek,szemmel láthatóan jól érezték magukat.Komolyan mondom szekunder szégyent éreztem.”

Itt keresném a választ, hogy miért nem tettek semmit a kormányok. Amíg volt halvány reménysugár, hogy mégsem lesz akkora gebasz, mint Kínában, addig nem akartak “hülyét csinálni” magukból a szigorú előírásokkal, amit amúgy a kutya nem tart be. Pesten a villamos tele van nyugdíjasokkal még ma is, az üzletekben ott kóricálnak két zsömléért, mintha muszáj lenne. Majd ha lesz 100+ halott, akkor nem lesz olyan kirívó a katonaság az utcán, meg a helyszínen kibaszkodott 100.000,- Ft bírság a kijárási tilalom megsértése miatt. Ha nincs nagy veszély, akkor egész egyszerűen ezek az intézkedések gyalázatosak lennének.

Ez az oka, hogy most mindenki kapkod, csapkod, jobb híján egymást másolja, mármint a vezetők közül. Mindenki az utolsó utáni pillanatig bízott abban, hogy meg lehet úszni. Tuti, hogy van egy rakat ember, aki időben szólt, de nem figyeltek rájuk.

rdos: “Alig hallani róla de Tajvanon sikerült az elején megállítani a járványt, 2 napja volt 59 fertőzöttjük, 1 halottjuk.”

Taiwan érdekes példa; de egyrészt kétszer annyi fertőzött van, mint a hét elején, szóval semmit nem szabad elkiabálni. Másrészt pont a korábbi korona-jellegű járványok (SARS, MERS stb.) miatt nagyon jól fel vannak készülve, harmadrészt pontosan tudják, hogy a kínaiak hazudnak, de bemehettek a járvány legelején körülnézni Wuhanba. Negyedrészt pedig véges darabszámú olyan pont van, ahol be lehet lépni az országba, ezt sok útirány vonatkozásában egész egyszerűen lezárták a járvány legelején, másrészt komolyan betartatták a karantént – lásd második pont, és ugye mind tudjuk, hogy ez az EU-ban elképzelhetetlen… (EU területére belépés után két hét karantén, mi?! 😀 )

“Erre nekünk is lett volna esélyünk az elején, de láttuk a hírekből hogy a fertőződhetett ismerősöket, rokonokat, munkatársakat, szomszédokat ímmel – ámmal keresték.”

Ez szerintem nem igaz. Egyrészt van egy definíciója a fertőzés szempontjából kockázatos kapcsolatnak, tehát egy méteren belül kell tartózkodni x ideig. Tehát mondjuk egy repülőgépen is csak a szomszédos üléseken ülők vannak veszélyben, másfelől egy tömegközlekedési eszközön meg teljesül naponta 15-150 ember vonatkozásában. Ezen kívül azzal nehéz bármit is kezdeni, hogy valaki nem tartja be a legalapvetőbb biztonsági előírásokat (egyik iráni, aki nem maradt otthon), ami persze még nem karantén, de akkor is.

rdos: “A másik dolog, már a WHO elnöke is mondja, tesztelni! Tesztelni! Tesztelni! Nálunk meg alig 15oo teszt volt eddig, amiben az amúgy tünetmentes főlebügyérünk is benne volt. Nem lehet hogy ez a fő szabály?”

Most már de. A tesztelésnek addig van értelme, amíg néhány fertőzött van, és őket el kell zárni, másokat pedig nem. Már egy hete ezen túl vagyunk – most már mindenki zárja el magát, aki pedig beteg, azt úgyis kezelik. Ez vírusfertőzés, nincs ellene gyógyszer. A súlyos tüneteket lehet kezelni, az enyhe tünetek meg elmúlnak; csak maradj vele otthon, ne köpdösd szét.

Tökös Ákos: “Ha a vírus egy biológiai fegyver, akkor…”

Ezt régen le akartam már írni 🙂 a vírusok vagy egyáltalán a biológiai fegyverek a lehető legcélszerűtlenebbek. Maximum valami fatalista terrorszervezet fegyvertárába illene, államok hadseregei tuti nem használnák. Ugyanis brutál gyorsan ki tud csúszni az ellenőrzés alól, és az nem jó. Másrészt nagyon nehéz vele “célozni”: pont a fiatal életerős férfiaknak van a legnagyobb esélye lábon kihordani egy betegséget, és a hadseregek személyi állománya azért jobbára ide tartozik. Megint másfelől az igazán halálos cuccok nem fertőznek olyan könnyen – igen, az ebolába 80% körül bele lehet halni, de kizárólag testváladékkal vihető át; Afrikában tarol, mert a temetés része a halott csókolgatása, de amúgy még egy nyomornegyedet se lehetne vele bedönteni. Az antrax elég ideális biológiai fegyver, de nem megy át emberről emberre. Stb. A covid nagyon jól átmegy emberről emberre, de a hetven év alattiak 80%-a lábon kihordja…

Tökös Ákos: “Ha tehát mondjuk a járványveszélyre hivatkozással hermetikusan lezárják az illető ország minden határát, akkor elég időnként közzétenni a betegek és halottak számát meg néhány mondatot arról, hogy a helyzet most épp javul/romlik/tetőzik. A többi ország meg hadd higyje, hogy tele vannak betegekkel.”

Nade még Kínában sem csak állami média létezik 😉 A 斗音 (DouYin) olyan videomegosztó, amire okostelefonnal azonnal fel tudsz rakni képet, hangot, videót (TikTok a neve nálunk); a kínai járványról egy csomó értesülést onnan meg lehetett szerezni; voltak persze álhírek, propaganda és ellenpropaganda is, de még Kína sem tudja megtenni azt, hogy “a világ” csak a pártközpont híreit kapja meg… (És akkor nem beszéltünk arról, hogy több millió kínai él a világban, akik a rokonaikkal és barátaikkal beszélgetnek, appokon keresztül…)

Mindezek után…
…cui prodest…??
Kína és a kínai kommunista vezetés mindent összevetve jól jött ki a helyzetből. A wuhani járvány idején lényegében a csapból is az folyt, hogy a szigorú intézkedések milyen hasznosak, mennyire vasfegyelemmel dolgozik mindenki, mennyire kézben vannak tartva a dolgok stb. Tök üres utcák, különvonatok sőt különrepülők az orvosoknak; fáradtan de optimistán nyilatkoznak a világhírű virológus professzorok, “oktatási alakzatban” kórusban kiabálják az orvosok, hogy “hajrá!!” (kínaiul)… Most már ott tartanak, hogy orvoscsapatokat és segélyszállítmányokat küldenek az olaszokhoz…
Az európai vezetés viszont nem muzsikál valami szépen. Későn reagáltak és rosszul. Illetve áll a kérdés: mégis mi a fene folyik az olaszoknál?! És vajon itt is ez lesz két hét múlva? Vagy jövő hétfőn? És nem csak az EU, mondjuk itthon: az ellenzék a kormányra mutogat, “szarban van az egészségügy”, miért nem tesztelnek, miért nincs / van kijárási tilalom, miért nem lőtték főbe a perzsákat az első pillanatban, miért nem magyarok az első fertőzöttek stb.
Kényelmes lenne azt mondani, hogy a kínai kommunisták nyertek rajta és ez a diktatúra felé mozdítja majd a közhangulatot. Kényelmes lenne, de szerintem elhamarkodott. Semmi nem szavatolja, hogy nem lesz Kínában második hullám. Illetve fogalma sincs senkinek, hogy mi lesz most a világgazdasággal, ami még Kínát is gyomron vághatja, nem kicsit. És ez egy erős érv amellett, hogy ezt a járványt nem kormány robbantotta ki. Fogalmunk sincs, hogy a másodlagos hatások hogy csengenek le, mikor, és hogy mi marad utánuk, és ezt egy kormány vagy árnyékkormány se tudhatja. Magányos őrült terrorista esetleg kirobbanthatta, de én ebben sem hiszek. Ez a nagy büdös véletlen, ami pofáncsapja a dölyfös emberiséget, és változatos módon sikerül félrekezelni.

Aztán majd meglátjuk.
Adja a Jóisten, hogy fél év múlva itt röhögjünk azon, hogy mennyire paráztunk 2020 márciusában. 🙂

 22. rdos — 2020-03-19 19:56 

@Tökös Ákos: 🙂 Csavaros az észjárásod. 🙂 A hermetikus lezárás annyira jól sikerült hogy mai hírek szerint 3 Kínába érkezett (vívó sportoló?) Mo-ról vitte a vírust Kínába. 🙂

https://www.flightradar24.com/ABW461/243a992b

Kattints rá tetszés szerinti repi ikonra és mutatja, honnan jött és hová megy.

A határok lehet hogy hermetikusak, de fenti link szerint a nemzetközi légi közlekedésben azért vannak “rések” a kínai légikikötőkben. A lenti link szerint pedig a tengeri kikötők sem hermetikusan lezártak. 🙂

https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/centerx:112.1/centery:30.1/zoom:5

Híreket lehet gyártani és van ahol gyártják is azokat ezerrel, kesma, miazmás. 🙁 Globális nyomkövető rendszereket szerintem kissé nehezebb.

És biztosan átverésből nem vesznek a kínaiak kőolajat (7%-al csökkent az importjuk), az olaj árakon látszik is.

https://stooq.pl/q/?s=sc.f

Jó itt még játszik a “kitermelési verseny kiszorítósdi” a szaúdiak és az oroszok között is. Isten tartsa meg ezt a verseny szellemüket, az importőröknek, így nekünk is, ez az egyetlen jó mostanság. 🙂

 21. Tökös Ákos — 2020-03-19 17:00 

@rdos: Az még kezdő konteósnak is nyilvánvaló: abszolút gyanús lenne, ha a biológiai fegyvert kifejlesztő cég országában nem betegedne meg senki.
Így tehát a kezdeményező országban is kell legyenek betegek. Vagy legalább betegekről szóló hírek. Ha tehát mondjuk a járványveszélyre hivatkozással hermetikusan lezárják az illető ország minden határát, akkor elég időnként közzétenni a betegek és halottak számát meg néhány mondatot arról, hogy a helyzet most épp javul/romlik/tetőzik. A többi ország meg hadd higyje, hogy tele vannak betegekkel.

 20. rdos — 2020-03-19 09:45 

@rdos: Tévedtem, a tegnapi HVG-s nagy szám az otthon ápolt karanténban lévők számával együtt értendő, a zoperatív törzs pedig vélelmezem csak a kórházi karanténben lévő betegek számát teszi közzé.

 19. rdos — 2020-03-19 09:42 

@Tökös Ákos: … akkor ez egy elég furcsa fegyver, mert mindenkit megtámad és ami még “furcsasága” ennek a fegyvernek, hogy a vezetőket annál jobban betegíti meg minél “magasabban” vannak szerte e sártekén, minden országban (16.hsz-em valaszonline-os linkje).

Nem kétlem hogy a katonák részéről volt (van?) szándék “vírus fegyverre”, de remélem ez a világjárvány elveszi a kedvüket a fegyverként való alkalmazásuk szándékáról örökre.

 18. Tökös Ákos — 2020-03-18 18:14 

@walking: “Csak nehogy még háborúk is kerüljenek közben a sormintába”
Ha a vírus egy biológiai fegyver, akkor…

 17. rdos — 2020-03-18 17:05 

Úgy tűnik elkezdődött az exponenciális szakasz. 🙁

Halálesetek számáról nem volt szó, de ma délutánra 2817 ember volt karanténban (tegnap 122) és mostanáig 5o94 ellenőrzést (vélelmezem vírus tesztet, a tegnapi 18o3-hoz képest).

https://hvg.hu/itthon/20200318_Eloben_az_operativ_torzs_sajtotajekoztatojarol

 16. rdos — 2020-03-18 16:53 

@petiba: Pedig ha valamikor akkor most (mondjuk idén február 1-től) lett volna az ideje a teljes eü-i állomány fizetésének a megduplázásának. Itt állunk a járvány elején? legatyásodott eü-vel és önkéntes rabszolgákkal akarja idióta kormányunk “betölteni a rést a pajzson”. 🙁

Meg még mindig alig vírus tesztelnek. 🙁 Mire várnak? Maga a vizsgálat labor költsége pár ezer Ft, szakszerű levétellel szállítással 31 ezer (nem emlékszem hol olvastam). Ha tízet csinálnak feleslegesen akkor is mi ez egy emberélethez képest vagy egy pár hetes intenzív kezelés költségéhez képest?

Ha rosszindulatú lennék a nyugdíj bomba megoldását is belevizionálhatnám ebbe a töketlenkedésbe. 🙁 Csak szólok. Ha a járvány elszabadul visz mindenkit, de “nagyjainkat” jobban (kis gonoszkodással élve, minden rosszban van valami jó :-)). Magukkal csesznek ki idióta politikusaink ha nem állítják meg időben a járványt!

https://www.valaszonline.hu/2020/03/16/koronavirus-politikusok-halozatok-kovacs-tibor/

 15. petiba — 2020-03-18 15:29 

@walking:

Nem is denevér, hanem tatu – tobzoska…Persze ami minden szart a sárgák megzabálnak, még akár véletlen is lehet. De azért mi a konteóban hiszünk, nem az állatkát hibáztatjuk.

Súlyosabb járványok – víruslaborok: ahogy már említettem, és olvastam már máshol, más sorstársak említése által is – nálunk is van BSL4-es szintű víruslabor az egyetemen, ahol a “tobzoskavírusnál” sokkal, de sokkal durvább cuccokkal is eljátszódnak. Jicsin belvárosához egészen közel. Pestis, lépfene, a vérzéses láz, dengue-vírus, ebola vagy a krími-kongói vérzéses láz… állítólag akár 90%-os halálozási aránnyal.

 14. petiba — 2020-03-18 15:18 

@Tökös Ákos:

Tegyük hozzá, hogy a vírus kifejlesztése után megtörtént a védőoltás is, hiszen ŐK azért azt nem kockáztatnák, hogy betegek legyenek, TEHÁT a vírus elterjesztése nyilvánvalóan az oltóanyag kifejlesztése UTÁN következett be. Hát, majd meglátjuk a főgyíkok közül kik dobják fel a pacskert. Ha senki, mondjuk Soros korosztályából, akkor azért gyanakodhatunk. Kicsit.

 13. petiba — 2020-03-18 15:14 

@rdos:

Igen a jó példának a másolásához három fontos dolog azért hiányzik, de az eléggé. Pénz, pénz, meg még egy kis pénz. (mármint az egészségügyben, nem a stadionépítő sportban)
Lehet, a TAO-pénzeket ezentúl inkább az eü-be kellene nyomni. Igaz, onnan visszacsipegetni sokkal nehezebb.

 12. petiba — 2020-03-18 15:12 

@tiboru:

Itt ülök M1 előtt, hogy lessem a fővezír szavait, hogy ihassam azokat, erre kiderül, hogy a fb-ról közvetítENÉk, de túlterheltség miatt nem tudják perpill…Najóvan…
A lemilen meg – bár igen erős tévút lenne engem bármilyen kormányközeliséggel megvádolni – az a zorbifóbi nyomigyerek annyira uncsi, hogy még végigolvasni sem volt türelmem a hsz-okat. Hozzászólni meg nem tudok, ezért nem regelek a blog.hu-ra. De amit írtál, az rendben van. Ide is simán átpakolhattad volna az ottanit, max a tapasztalt lemileseket átírod tapasztalt konteósokra XD Amúgy – azért jelezném, – hogy ez a vírusmizéria abszolút ideillő – konteós – poszt lehett volna…

 11. tiboru — 2020-03-18 14:31 

Készüljetek fel, fél óra múlva valami bejelentés lesz.

https://lemil.blog.hu/2020/03/17/gyorstalpalo_karanten_es_kijarasi_tilalom

 10. rdos — 2020-03-18 14:24 

@petiba: Pontosan. Ha Tajvannak, Dél-Koreának és Szingapúrnak sikerült, akkor nem lenne más dolga a hazai járványügynek, mint lemásolni őket. Tanulni az okosabbtól nem szégyen. 🙂

Ha jól rémlik mindhárom országban tesztelnek napi sokezer számban súlyos, nem súlyos, sőt még tünetmentes eseteket is. Nem értem mi ebben a bonyolult. Ha keresem találom. 🙂 Ha nem keresem, akkor nem találom. 🙁

Ehhez nem kell járványügyi ismeret, elemi logika, és a példák alapján működik is.

 9. walking — 2020-03-18 01:35 

Illetve a másik nagyon fontos kérdésem,amit az előbbiből kihagytam:

Vajon hogy létezik az,hogy a 21. században ezt így nem látták előre a döntéshozók és szemmel láthatóan egymás ad-hoc döntéseit másolgatják?
Komolyan el tudjuk azt képzelni,hogy 1-2 hét leforgása alatt hirtelen borul a fejlett nyugati világban kb minden,de az erre figyelmeztető szakértői/híszerzői jelentések nem figyeltek már jóóóval az események előtt az illetékesek asztalain?

 8. walking — 2020-03-18 01:00 

Hát akkor ezúton is csatlakozom a köszönetnyilvánítókhoz,az ég áldja Sensei!

Visszazökkenve a másikba,központi narratíva alatt azt értettem,hogy egy ember a bolygó túlfelén megeszik egy denevért (a legmagasabb szintű biológiai kutató labortól uszkve 10km-re) majd cirka 3 hónap múlva a világ 90%-a bezárja az ajtót,és eldobja a kulcsot,a világgazdaság pedig térden állva rimánkodik vazelinért…
Ez azért lássuk be,HA igaz akkor a szótárban a pillangó hatás mellé ne nagyon írjunk ezentúl más példát 🙂

@petiba: a főpróbás felvetésedhez annyit,hogy a témával foglalkozó szakemberek már most azt csiripelik,hogy jöhetnek még ennél is súlyosabb járványok a nem is oly távoli jövőben,sőt jó eséllyel fognak is.Csak nehogy még háborúk is kerüljenek közben a sormintába 🙁

Másik:Nagyon szemléletes példa.Van egy csillag tőlünk 10 fényévre.Akkor mi ugye a 10 évvel ezelőtti állapotát látjuk…
Na most a vírusoknál ez egészen hasonló.Ha most 40 fertőzött van az országban (ami hivatalosan is elismert) akkor ez egy 5-14, átlagban mondjuk 10 nappal ezelőtti még csak nem is pontos adat.A jelenlegi állapotot többezres nagyságrendre lőném be.
Mondták,mondják is hogy jönnek a csoportos megbetegedések,a vírusgócok.Na most a “jönnek” szerintem itt úgy értendő,hogy ezek már léteznek,és ŐK ezzel pontosan tisztában is vannak.

“Nem volt nehéz, de már akkor mondtam, hogy nem fertőzött nincs, hanem felismert, kiszűrt beteg. Fertőzött az már akár 40-50 is lehet – tippeltem.” -és milyen igazad volt!

Ismét más: az egészségügy itthoni állapotát szerintem mindannyian ismerjük,nem kell bemutassam.Na most az emberek nagy többsége még mindig úgy tesz,úgy viselkedik mint egy átlagos napon.Ma 2 nagyobb bevásárlóközpontban,illetve egy postahivatalban jártam…Rajtam kívül összesen 2 középkorú hölgyet láttam maszkban (az egyikük postai dolgozó volt),illetve 2-3 korombeli (30-as) férfit.Sok száz ember közül.
A többiek teljesen lazán,távolságot nem tartva,akár csapatosan elvoltak beszélgettek,viccelődtek,szemmel láthatóan jól érezték magukat.Komolyan mondom szekunder szégyent éreztem.
Tudom jól hogy 2 dolog végtelen,az Univerzum,illetve az emberi ostobaság,és ebből is csak ez egyik biztos,de itt vált most-ma világossá számomra,hogy mire is lenne nagyon jó ez a kijárási tilalom…

 7. petiba — 2020-03-17 21:54 

@rdos:

Tajvan és Dél-Korea mintaszerűen megmutatták, hogy lehet ezt frappánsan kezelni.
Én még emlékszem, amikor tán két hete ment a nagy kormányzati vigyor, a hiradókban, hogy nálunk még nincsen fertőzött. Nem volt nehéz, de már akkor mondtam, hogy nem fertőzött nincs, hanem felismert, kiszűrt beteg. Fertőzött az már akár 40-50 is lehet – tippeltem. De persze amit lehet, azt szinte mindent sikerült bénán megoldani.
A konklúziót azért már levonhatjuk, sem nálunk, sem az országok többségénél nem látszik, hogy felkészültek volna a járványra. Hacsak a fel nem készülés pont a “felkészülés”. Valamire, amit még nem látunk. Hacsak a bekopogtató róbertbácsit észre nem vesszük, a drágaszágosz IMF-et.

 6. petiba — 2020-03-17 21:48 

@qdiace:

Az üzletláncokat mi rohamozzuk meg, nem a kormány. Mondjuk én pont nem, nálunk mindig van néhány hónapra elég ellátmány 🙂

Én se akarom lebecsülni a járványt, de vannak kétségeim. Nekem valamiféle főpróbának tűnik. De remélem tévedek. De mindaz a konteó, (legalábbis a legtöbb) amit itt mi, kezdő padavanok tanulhattunk tanítómesterünktől – véleményem és kreatív fantáziám szerint – prímán összefésülhető, szintetizálható egy nagy, bolygószintű konteóvá. Kár, hogy se időm, se türelmem nincs hozzá, hogy a megfelelő érintkezési helyeken összekapcsoljam ezeket.

Ha mindenképpen választanom kellene,hogy lebecsüljem, vagy túllihegjem a jelenlegi műsort, akkor azért asszem hajlamosabb lennék a lebecsülős halmazhoz önként csatlakozni.

 5. Tökös Ákos — 2020-03-17 20:08 

“sem újabb 2006”
Nem tudtad, hogy mindig 1984 van?

Egyébként nem biztos, hogy túltoltak valamit. Lehet, hogy a vírus kifejlesztésével és elterjesztésével pont az volt a cél, hogy a diktatúrák még brutálosabb intézkedéseket vezessenek be. Meg mellesleg bizonyítsák felsőbbrendűségúket a demokráciákkal szemben. Ha így nézzük a dolgokat, akkor az események meglehetősen logikus láncolatot alkotnak.

 4. rdos — 2020-03-17 14:09 

Nincs információ, terjed a konteó (is). 🙁 Újabb jó írás az átlátszón.

https://adatujsagiras.atlatszo.hu/2020/03/17/nem-szerencses-ha-a-kormany-nem-arul-el-bizonyos-koronavirus-adatokat/

 3. rdos — 2020-03-17 13:35 

Köszönjük Mester a posztot. 🙂

Alig hallani róla de Tajvanon sikerült az elején megállítani a járványt, 2 napja volt 59 fertőzöttjük, 1 halottjuk. 🙂

https://vilagterkep.atlatszo.hu/2020/03/16/igy-sikerult-megallitani-tajvanban-a-koronavirust/

Erre nekünk is lett volna esélyünk az elején, de láttuk a hírekből hogy a fertőződhetett ismerősöket, rokonokat, munkatársakat, szomszédokat ímmel – ámmal keresték. 🙁

A másik dolog, már a WHO elnöke is mondja, tesztelni! Tesztelni! Tesztelni! Nálunk meg alig 15oo teszt volt eddig, amiben az amúgy tünetmentes főlebügyérünk is benne volt. Nem lehet hogy ez a fő szabály? A főnertársakat tesztelik ezerrel, a maradék jut a civilekre, ha jut! 🙁 Az tegye fel a kezét, aki ezen meglepődne.

Rögtön értelmet nyer az is, hogy nincs elég védőeszköz még az orvosoknak sem pedig állítólag van elég! 🙁 Hacsak azért nem mert a főnertársaknak nagyobb szükségük van rá. 🙁

 2. déjvid — 2020-03-17 10:43 

Köszönjük a posztot!! 🙂

@walking: (az apró-cseprő topikból)
“Köv.: világjárvány idején vajh’ miért ilyen tetszhalott itt a fórum?
(…)
Most vagy én gondolom túl ezt az egészet és a központi narratívák mellett van mki,vagy csak elfáradt itt ez a fórumozós dolog teljesen? Esetleg is-is?”

Nem igazán látni, hogy mi a központi narratíva.

Vagy túl van lihegve az egész, hiszen pár száz amúgy is nagybeteg ember halt bele, vagy vétkesen könnyelműek a kormányok, amiért nem írták elő március elsejével a kijárási tilalmat és a szájmaszk kötelező viselését. Bármelyik lehet: nem tudunk extrapolálni, mert az olasz helyzet súlyosabb a kínainál is, az irániak tuti hazudnak (előbb volt halott mint fertőzött?!), ellenben a németeknél sima ügynek tűnik az egész.

Kétségkívül történelmi időket élünk, de még nagyon az elején (vagy nagyon a sűrűjében) vagyunk: nem lehet tisztán látni.

@qdiace: “nem akarom lebecsülni a járvány súlyosságát, de túllihegni sem, szerintem viszont most már utóbbi megy.” – De még mindig (2020. 03. 17., 10.30) nincsenek akkora korlátozások, mint az olaszoknál 🙂 (szlovákoknál, osztrákoknál, szerbeknél, spanyoloknál, franciáknál stb.)

Én remélem, hogy nagyobb a füstje, mint a lángja; mindenesetre az utóbbi pár évtizedben ilyen intézkedések nem nagyon voltak Európában… ha jól tudom.

 1. qdiace — 2020-03-17 10:29 

Félreértés ne essék, nem akarom lebecsülni a járvány súlyosságát, de túllihegni sem, szerintem viszont most már utóbbi megy.

1. Ők megtalálták a módját…

Nem kellett sem polgárháború, sem újabb 2006, ki lehetett hirdetni a szükségállapotot / rendkívüli állapotot (nem kívánt rész törlendő), ráadásul úgy csomagolva, hogy a kormány törődik a néppel.

2. Az üzletláncok összejátszanak a kormánnyal. Nem kell leárazás, nem kell “n-et fizet, m-et kap” akció (n<m), normál kél el a cucc.

Ez persze unfair, mert megannyi embernek meg csőd.

No, csak nem első? 😉

RSS feed for comments on this post.

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

 • Legutolsó hozzászólások

  Tartalom

  CímDátum
  Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
  Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
  Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
  Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
  Michael Jackson-konteók2017-05-20
  Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
  Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
  Lindbergh-konteók2017-02-26
  Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
  Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
  A BCCI-sztori2016-11-04
  Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
  Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
  Wałęsa-konteók2016-08-21
  Posztajánló: Porton Down2016-08-15
  Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
  Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
  Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
  Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
  Hindenburg-konteók2016-02-26
  Bruce Lee halála2016-02-14
  Opus Dei2016-01-23
  Alapítvány-konteók2015-12-19
  Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
  Furcsa történetek 2.02015-11-29
  Shakespeare-konteók2015-11-12
  Frigyláda-konteók2015-10-22
  Per “Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
  Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
  Menekült-konteók2015-07-14
  Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
  Miss Liberty-konteók2015-06-22
  Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
  Glenn Miller eltűnése2015-04-08
  Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
  Furcsa történetek 1.02015-03-23
  Bob Marley halála2015-03-14
  New Coke – konteók2015-03-02
  Sid Hurwich időgépe2015-02-22
  Alan Turing2015-02-10
  Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
  Halál Chappaquiddickben2015-01-26
  Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
  A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
  Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
  Konteókönyv-felmérés2014-12-01
  Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
  John Titor története2014-11-19
  Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
  Fort Knox2014-10-23
  Estonia-konteók2014-09-29
  Rudolf Hess története2014-09-22
  Kurt Cobain halála2014-09-09
  Eilean Mór rejtélye2014-08-18
  Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
  Gyíkember-konteók2014-06-12
  A Kovács Béla – ügy2014-05-23
  Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
  Georgia Guidestones2014-05-03
  Elisa Lam halála2014-04-15
  Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
  Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
  Magic Johnson – konteó2014-03-12
  Challenger-konteók2014-02-13
  Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
  Cicada 33012014-01-06
  Cajamarquillai üregek2013-11-27
  A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
  Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
  Google-konteók2013-11-03
  A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
  Katrina-konteók2013-10-11
  A denveri repülőtér2013-09-27
  Haszbara-konteók2013-08-25
  Génmódosítás-konteók2013-07-08
  Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
  Konteónak indult…2013-06-09
  Az X bolygó2013-04-27
  Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
  Náci repülő csészealjak2013-03-22
  D. B. Cooper története2013-02-19
  Egy pápa lemondása2013-02-11
  A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
  Eltűntek2013-01-18
  Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
  Anjikuni-rejtély2012-12-11
  Szent Malakiás próféciái2012-12-03
  Jövőbelátás-konteók2012-11-21
  Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
  Mátrix-konteók2012-10-28
  Elbert János halála2012-10-19
  Bohemian Grove2012-09-26
  Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
  A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
  Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
  A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
  Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
  Olof Palme halála2012-05-16
  A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
  Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
  Jörg Haider halála2012-03-14
  Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
  A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
  Szcientológia-konteók2012-02-07
  Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
  Népszámlálás-konteók2011-11-12
  EU-konspiráció2011-11-12
  A Djatlov-incidens2011-11-12
  Fluorid-összeesküvés2011-08-19
  Breivik-merénylet2011-07-25
  A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
  Patton tábornok halála2011-05-12
  Skull & Bones2011-04-19
  Réztekercs-konspiráció2011-04-12
  AIDS-konspiráció2011-04-11
  Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
  Moszkva és a csecsenek2011-04-08
  Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
  A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
  Globális felmelegedés2011-04-05
  A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
  Kilenc/tizenegy2011-03-30
  A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
  Kelly doktor halála2011-03-28
  Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
  Az arab világ forradalmai2011-03-23
  Martin Luther King halála2011-03-22
  Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
  Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
  A USS Liberty megtámadása2011-03-17
  Jézus-összeesküvés2011-03-16
  Ajánló – linkek2011-03-15
  HAARP-összeesküvés2011-03-14
  Chico halála2011-03-11
  JFK – 2.02011-03-10
  JFK – 1.02011-03-10
  Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
  Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
  Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
  Gagarin-konteók2011-03-04
  Cigánygyilkosságok2011-03-04
  Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
  Vérvád-konspiráció2011-03-03
  A Council on Foreign Relations2011-03-02
  A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
  Atlantisz-konteók2011-03-01
  Nagy német adókonteó2011-02-28
  Illuminátusok2011-02-28
  Ajánló – filmek2011-02-26
  Az Elvis-legenda2011-02-25
  Tunguzka-rejtély2011-02-24
  Nikola Tesla 2.02011-02-23
  Nikola Tesla 1.02011-02-23
  Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
  A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
  Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
  A főtitkár halála2011-02-21
  Nácik aranya2011-02-19
  ODESSA2011-02-18
  A romániai “forradalom”2011-02-18
  Templomosok2011-02-17
  A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
  WikiLeaks-konteók2011-02-15
  A Voynich-kézirat2011-02-15
  Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
  Mormon-összeesküvés2011-02-14
  Szabadkőművesek 2.02011-02-13
  Szabadkőművesek 1.02011-02-13
  Bilderberg-konteók2011-02-13
  Men in Black2011-02-12
  UFO-konspiráció2011-02-11
  Jim Morrison halála2011-02-11
  Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
  Roswell és az M-122011-02-09
  Bermuda-háromszög2011-02-09
  Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
  Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
  Népek Temploma2011-02-08
  Egy pápa halála2011-02-08
  A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
  A “tökéletes katona”-projekt2011-02-07
  A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
  A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
  Beatles-konteók2011-02-05
  John Lennon halála2011-02-05
  Philadelphia-kísérlet2011-02-04
  Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
  Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
  A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
  A Seuso-ügy2011-02-02
  Titanic-sztori2011-02-01
  Holdraszállás-konteók2011-01-31
  Marilyn Monroe halála2011-01-30

  Innen jöttök