2011-02-25–07:00

Az Elvis-legenda

Lassan már 35 éve annak, hogy 1977. augusztus 16-án a Tennessee állambeli Memphisben található birtokán holtan lelnek Elvis Aaron Presley-re, minden idők egyik legsikeresebb, legismertebb és legbúgóhangúbb előadóművészére. A rock’n’roll királya (avagy – a Zámbó Jimmy-rajongókon kívüli keveseknek – simán: A Király) 42 évesen igazolt át a Nagy Égi Impresszárióhoz. Életéhez és halálához (már ha elfogadjuk, hogy valóban elhunyt) számos találgatás fűződik. Ezek közül szemelgetünk ma egy kicsit.

Korai éveivel nem áll szándékunkban részletesen foglalkozni (a gugli 0,12 másodperc alatt 2,8 millió találatot ad az „Elvis Presley” kifejezésre, ami például az „oral sex” keresés eredményéhez képest 30%-kal magasabb, s ez roppant tiszteletreméltó), csak azt jegyezzük meg, hogy a hivatalos életrajza szerint halott, egypetéjű ikertestvérével együtt született.

A legvadabb konteós elképzelések persze visszanyúlnak a szülőszobáig; egyesek szerint valójában Elvis született halva, és testvére (Jesse) élte túl a szülés traumáját, aki aztán Elvis néven futott be karriert.

Ennek így persze semmi értelme, de valljátok be, hogy pár másodpercet azért elgondolkoztatok a helyzeten és megpróbáltátok megérteni a kurflit… Na, nyertem?

Szóval Elvis. Az ötvenes évek közepén lett igazán híres, népszerű és közismert, majd mire 1957 végén megkapja a behívóját, valódi megasztár. Másfél évet Nyugat-Németországban tölt a 3. Páncélos Hadosztály katonái között, ahonnan (ajkain az amfetamin ízével) tér haza 1960 márciusában. A filmezésbe is belekóstol, de valódi kvalitásait a zenén keresztül tudja csillogtatni.

Rajongói lassan olyan mennyiségben lepik el környezetét, hogy egyre jobban zavarják, de hiúsága (valamint menedzserének tanácsai) megakadályozzák abban, hogy beváltsa lassan körvonalazódó – de senki által komolyan nem vett – álmát: a visszavonulást a nyüzsgő-pezsgő nagyvilági élettől. A hatvanas évek végére csinos kis paranoiája alakul ki, aminek az a lényege, hogy meggyőződésévé válik: előbb-utóbb egy őrült rajongója fogja meggyilkolni. Ekkor kezd el magándetektívektől és maszkmesterektől különórákat venni – akkoriban az volt a hivatalos magyarázata, hogy filmszerepekre készül, amelyek között olyan is akad, ahol nyomozót kell játszania.

1970-ben (valószínűsíthetően ügynöke, Tom Parker noszogatására) találkozót kér az Egyesült Államok elnökétől. Mivel a Fehér Házban is néztek tévét, illetve olvastak újságokat, az elnöki adminisztráció megszimatolja a látogatásban rejlő reklám-lehetőségeket, s első körben az alelnök (Spiro Agnew), a másodikban pedig (négy nappal Karácsony előtt) maga Richard Nixon is fogadja.
Több forrás is megerősíti, az elnöki audiencián Elvis (aki a rockon kívül a saját pecsenye sütögetéséből is doktori fokozatra lehetne esélyes) felhívta Nixon figyelmét arra, hogy az amerikai ifjúság erkölcsileg totál lezüllött az olyan morális degeneráltak miatt, mint például a Beatles, ahelyett, hogy olyan valódi, ötcsillagos értékek felé fordulna, mint például egyes, tiszta zenét játszó amerikai előadók – és ennél a pontnál szerényen a szemeit forgatta.

A másik csevelycsevejtéma a kábítószerek elleni küzdelem volt, aminek megvolt az a diszkrét bája, hogy a Király akkor már a napi két marék szintetikus serkentő nélkül teljesen depressziós volt, ez az apróság azonban nem akadályozta meg abban, hogy önmagát egyfajta Sárkányölő Szent Györgynek állítsa be, aki pallosát kivonva küzd a drogok (és azok élvezői) ellen.

Nixon ezt az elismerésre méltó (és csak egy picikét furcsa) lendületet egy tiszteletbeli kábítószerellenes ügynöki diplomával, valamint (állítólag) egy majdnem igazi jelvénnyel és igazolvánnyal honorálta. Elvis – így a hírek – még erősködött egy verset, mondván: ha a szükség úgy hozza, ő akár érdemben, az első vonalban is hajlandó a nemes ügyért harcolni beépült ügynökként, de az elnök úgy döntött, nem esketi fel az énekest BNDD-ügynöknek és be sem iskolázza Quanticóba; gondolom, nagyon félt J. Edgar Hoover haragjától, aki (ahogy azóta kiderült) tekintélyes dossziét vezetett Elvisről, akit kurtán-furcsán „nemzetbiztonsági kockázati tényezőnek” nevezett…

A BNDD (Bureau of Narcotics and Dangerous Drugs – Kábítószer és Veszélyes Gyógyszerek Elleni Iroda) az 1973-ban alakult DEA (Drug Enforcement Administration – Kábítószer Elleni Hivatal) elődje volt.

A női szívek megdobogtatója, a mindig fess és elbűvölő Elvis a hetvenes évek közepére minden szempontból ronccsá válik: a gyakorlatilag folyamatos zabálástól betegesen elhízik, és egyre több tudatmódosítót használ. Étvágya (főleg az utolsó egy-két évben) elképesztő volt: beszámolók szerint képes volt egy ültő helyében két-három darab, egyenként két láb (cirka 60 centi) hosszúságú, vajjal gazdagon megkent, ujjnyi vastag sonka- és sajtszeleteket tartalmazó bagettet betermelni, és kedvenc csokoládés-lekváros-vaníliás süteményeiért hajlandó volt Nevadába küldeni magánrepülőgépét (tájékoztatásul a mi kis, ká-európai méretekhez szokott agyunknak: Memphis-Las Vegas légvonalban is megvan úgy 2300 kilométer).  

Na, ne húzzuk az időt, mert a konteók csak most következnek.

Elvist tehát holtan találják a gracelandi udvarház fürdőszobájában. A Shelby megyei halottkém krónikus szívelégtelenségből eredő szívrohamot ír a halotti bizonyítványba. Nézzük: ki is tehet róla, ki tette, miért tette aki tette, satöbbi.

1.) Elvis él! – ahogyan azt mindenki tudja

A legtriviálisabb konteó, hiszen mindegyikünk ismer legalább két embert, akinek az unokatesója/szomszédja/fodrásza/hentese látta Elvist, amikor:

– Thaiföldön vacsorázott egy étteremben;
– Miskolctapolcán üdült a barlangfürdőben;
– esetleg a kettes metrón, amint BKV-ellenőrök inzultálták.

Szóval Elvis nem halt meg; a halottkémet (dr. Franciscót) és személyes orvosát (dr. Nikopoulost) megvesztegették, majd egy jó előre elkészített és nagyon élethű bábut temettek el Gracelanden, a sok hülye bámészkodó meg kifizeti a borsos beléptidíjat és könnyekkel a szemében helyez el egy szál (ugyancsak méregdrágán vásárolt) virágot a viaszbabát takaró kőlapon.

A Királynak annyira elege lett a rajongókból, abból, hogy gyakorlatilag nincs magánélete, hogy mindent (na jó, nem mindent; pár tízmillió dollárnyi értéket azért időben félretett  készpénzben, bemutatóra szóló értékpapírokban és matt csillogású csiszolatlan gyémántokban), szóval majdnem mindent hátrahagyva lelépett Brazíliába, vagy egy másik, lehetőleg dél-amerikai államba, ahol a megfelelő mennyiségű dollár-bankjegy felmutatása ellenében nem tesznek fel kérdéseket, ugyanakkor egy plasztikai sebészeti beavatkozás-sorozat nem jár feltétlenül vérmérgezéssel.

Elvis elhatározását még az is erősítette, hogy ’75 óta bizony jócskán megkopott a nimbusza, s koncertjein már lassan több a fanyalgó, mint a rajongó. Persze továbbra is ő a Király, továbbra is naponta kap több száz levelet, amelyben mindkét nembeli tinédzserek a szüzességüket, középkorú asszonyok a tapasztalatukat, idősebbek a főztjüket meg az általuk kötött zoknikat ajánlják fel neki, de mindenki érzi, hogy ez már nem az igazi, az eredeti Elvis-mánia.

A nyolcvanas évek elején állítólag egy brazíliai Elvis-imitátor-versenyen (hogy kell ezt írni?) felbukkant egy testes, agyonkozmetikázott, vélelmezhetően amerikai pasi, aki döbbenetes módon tudta utánozni a Királyt, de két fellépésnél többet nem vállalt, interjút nem adott, hatalmas napszemüvegét folyamatosan az orrán tartotta, elérhetőséget (a John Burrows néven kívül) nem hagyott hátra, s még az ezer dolláros első díjért sem jelentkezik. A szállodai szobájában utólag még ujjnyomokat is kerestek a fanatikusok, de minden vagy le volt törölgetve, vagy a lakó a vécében is kesztyűben pisilt, mert nem találtak semmit. Azóta nem hallott róla senki.

Érdekesség: Elvis előszeretettel használta a John Burrows álnevet, amikor nagyon távoli és nagyon vidéki motelekben húzta meg magát pár napra, még a dicsőséges hatvanas években.

Alkonteó: Elvis a hatóságok tudtával (sőt: segítségével) kapott új személyazonosságot, mert nagyon nagy szolgálatokat tett az FBI-nak, illetve a DEA-nek azzal, hogy több igazi nagykutya maffia-főnökre és azok udvartartására tett terhelő vallomást. A szövetségi tanúvédelmi program teljes fordulatszámon működött, elvégre egy ilyen fazont eldugni a világ szeme elől… de végül igen, megcsinálták.

Elvis – ha él – 74 éves. Nem egy matuzsálemi kor; persze a Love Me Tender-t biztosan nem tudja már olyan szívszaggatóan énekelni, és a Jailhouse Rock-nál sem ugrál az asztalokon és nem csúszkál azon a legendás rúdon.

2.) A CIA (esetleg az FBI) ölte meg

Elvis vonzódása a titkosszolgálatok és a rendvédelmi szervek felé közismert. A Nixon-féle beszélgetés során Elvis megkérte az elnököt, hogy ajánlja be őt Richard Helmsnek, a CIA akkori főnökének (itt balra). A tali megtörtént, és ott Presley személyes felajánlkozását (ügynökként) nem fogadják el ugyan, de téglának beszervezik, gracelandi birtokát pedig közelebbről meg nem határozott módon ugyancsak felveszik a Cég fedett objektumainak listájára.

Hogy a CIA-góré személyiségéről egy kicsit árnyaltabb képet alkossunk: Helms egy különös rekordot is a magáénak tudhat, méghozzá azt, hogy mindeddig ő volt az egyetlen olyan magasrangú CIA-vezető, aki szemrebbenés nélkül hazudott a Kongresszusnak a hírszerzés fedett műveleteiről ÉS le is bukott. Két év felfüggesztettet kapott a bravúrért.

Egyes találgatások szerint Elvis – a CIA útmutatása alapján – meghívott híres embereket a birtokra, ahol ugye teljes ellátásban részesültek: étel, ital, fű, szintetikus drogok, kokain, fiúk, lányok, [moderálva]. Ha valahol, hát egy Elvis házában tényleg hajlamos lehetett az ember arra, hogy elengedje magát, arra meg ép ésszel végképp nem számíthatott, hogy az úszómedencétől kezdve a tujákon és a kávéscsészéken keresztül az ágakon ugrabugráló és bőszen csivitelő énekesmadarakig mindenben mikrofon és/vagy kamera lapul.

Ezeket a színes-szagos felvételeket aztán fel lehetett használni minden olyan ínyencségre, amiktől a CIA méltán vált befolyásossá azokban a csodálatos évtizedekben : hazai és külföldi politikusok és közéleti személyiségek (vagy ezek hozzátartozóinak) zsarolására.

Elvis zsákja pár év múlva teleszaladt a dologgal és megfenyegette a Céget, hogy borítani fog. Ezért kellett meghalnia – persze csak azután, hogy a több tucat rögzítőberendezést már leszerelték.

3.) Öngyilkosság volt

Elvis szándékosan túladagolta magát; részben önsajnálatból, részben csalódottságában (lásd még a hónapról hónapra csökkenő népszerűségi mutatókat, na meg az egyre gúnyolódóbb hangnemet megütő cikkeket). Érezte, hogy minden szempontból totál ki van égve, és már az időről időre megrendezett szexpartikon is unatkozik, ami (a rendszeresen meghívott, khm, professzionális szabadidőpartnerek adottságait figyelembe véve) tényleg riasztó lehetett egy negyvenes évei elejét taposó férfinak.
1977 márciusában megírja alapos és minden részletre kiterjedő végrendeletét (családtagjaira: apjára, lányára és a még élő nagyanyjára hagyva mindent), majd pár hónapon keresztül erőt gyűjt és augusztusban beveszi a bevennivalót.

Apja (Vernon Presley) annyira félt attól, hogy – a felszínen a mindenféle kábító hatású anyag ellen küzdő – Elvisről kiderül: túladagolta magát, hogy megvesztegeti a kórboncnokot, aki kérésére a jegyzőkönyvbe szó szerint ezt írja: „there is no sign of drug abuse” (nincs nyoma kábítószer-visszaélésnek), ami meglehetősen furcsa egy olyan elhunyt esetében, aki – állítólag teljesen egyértelműen – szívelégtelenségben halt meg. Ugyanekkora erővel és ugyanilyen logikával azt is beleírhatta volna, hogy nincs nyoma lőtt sebnek vagy hogy a feje a nyakán van.

Utolsó éveiben Elvis évi egymillió dollárt költött gyógyszerekre (főként barbiturátokra és különféle morfiumszármazékokra), továbbá más, gyógyhatásúnak vélt készítményekre, vagyis átlagban napi 2700 zöldhasút – ez még akkor is durva, ha nem az akkori erős dollárral, hanem a mostanival számolunk…

4.) A Ku-Klux-Klán volt

Elvis elég régóta csípte a Klán szemét: egyrészt volt benne egy vonónyi csiroki indián vér, másrészt zenéje inkább „fekete zene” volt (legalábbis az ötvenes-hatvanas évek konzervatív WASP-fülei számára), harmadrészt meg színpadi vonaglásai, testrefeszülő, gyakran csillogó vagy fényes nadrágjai alkalmasak voltak a hagyományosabb értékeket preferáló Dél biztosítékjainak kiverésére.

Egyes hírek szerint a Király (részben poénból, részben számításból) előszeretettel rejtett feszülő nadrágjába olyan hosszú, hengeres tárgyakat (kalapácsnyél, mikrofon, szárazkolbász, stb), amelyek a férfiasságára voltak hivatottak felhívni az első sorokban ülő és tomboló nők figyelmét. A dolog egy időben annyira elfajult, hogy voltak városok és megyék, ahonnan ki volt tiltva, illetve a filmezése közben meghagyták az operatőrnek, hogy csak derékon felül vegye a sztárt.

A Király Mississippiben született és Tennessee-ben halt meg; életének nagy részét olyan vidéken töltötte, ahol akkoriban a fehér, földig érő köpeny a hegyes csuklyával és egy lángoló kereszttel a háttérben a jólneveltség és az úriemberség netovábbját jelentette.

Ezzel szemben hősünk előszeretettel ugrált a színpadon; ha nem gitározott, akkor mikrofonállványát a combjai közé szorítva és néha ütemesen mozgatva tette mindezt, mikrofonjával pedig – ha formában volt – olyan dolgokat is művelt, amit azóta csak Sir Michael Philip Jaggertől és Steven Tylertől láttunk.

Szóval a KKK nem bírta Elvis buráját, de a halálához az utolsó lökést az adta meg, hogy egy baráti(nak szánt) beszélgetés során – valamikor augusztus elején – Presley többek füle hallatára nagyon becsmérlően nyilatkozott a Klánról és annak – általa is ismert – egyes helyi vezetőiről. Betelt a pohár, a csuklyások felkerestek egy memphisi gyógyszerész (akitől Elvis rendszeresen vásárolta a házi recept alapján készült barbiturátokat és más finomságot) és meggyőzték, hogy a következő adagba dupla vagy tripla hatóanyagot keverjen. Ez megtörtént, az új adagot tizedike után kapta kézhez, majd 17-én sorra kerültek a preparált pirulák.

Pedig maga Elvis nem volt valami politikailag korrekt csávó, legalábbis pályája elején nem. Egyszer állítólag azt találta mondani (utólag persze mindenki mindent tagad), hogy „a négerek két dolgot tehetnek értem: megveszik a lemezeimet és kipucolják a cipőmet!

Nem tudom, melyik konteóba fér bele, de ténynek tűnik, hogy a fater egy hónappal a haláleset előtt felmond Elvis három testőrének, akik hosszú-hosszú évek óta vele vannak és minden lépését vigyázzák.

5.) Elragadták az UFÓ-k

A nagyon keményvonalas fanok verziója; Elvis olyan kivételes személyiség/egyéniség volt, hogy a földönkívüliek őt szemelték ki, mint az egyetlen olyan embert, aki képes lesz a két civilizáció közötti űrt betölteni (vagy valami ilyesmi). A lényeg, hogy elragadták magukkal, s hogy elvarrják a szálakat (olyanok ezek az alienek, mint a titokzatos szolgák itt a Földön: szeretnek minden szálat elvarrni), szóval hogy betömjék az emberek száját, megrendezték a halálát. A Király harmadnapon fel is támadt – de nem folytatom, mert a történet innen kezdve ismerős egy másik könyvből, azt pedig nem akarom kockáztatni, hogy istenkáromlásért megint megátkozzanak az illetékesek…

Nos, ha Elvis ott lakik a szomszédodban, vagy ugyanott van a törzshelye, mint neked, kérünk, írd meg, mert meg szeretnénk lapogatni a hátát az öregnek, és fizetnénk is neki egy kör Demerolt, valami világos sörrel, kísérőnek.

Ápdét: az Elvis-konteók 28%-kal kibővített verzióját elolvashatod a 2014. május 24-én a könyvesboltokba kerülő Konteó2-ben, további 29 válogatott összeesküvés-elmélettel együtt.

 

Kategória: EgyébCímkék: , , , ,

70 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 70. qdiace — 2023-01-03 19:42 

Szokták Elvist is, Jimmyt is királyként emlegetni.

Az 1. pontra reflektálva:

https://reflektoronline.com/2023/01/03/dobbenetes-allitas-zambo-jimmy-halalat-megrendeztek

 69. sabbas — 2013-01-09 10:47 

Az angol pelvis=medence (testrész) szóhoz van-e köze P(resley) Elvis-nek? Véletlen lenne?

 68. somitomi — 2011-07-16 19:35 

Elvis egy sivatagos bolygón lett bárénekes egy „A király birtoka” nevű űrhajósbüfében, miután önszántából elment az űrlényekkel. (lásd Galaxis útkalauz stopposoknak)

 67. ugh — 2011-05-18 09:37 

Egyebbkent Elvis el, es szineszkent tenykedik kopaszranyirva ,nemi botox ,fogyi utan Arnold Vosloo neven..

 66. ugh — 2011-05-18 09:31 

Basszus nuygodtan olvasgatok. Majd ahogy tekerem le az oldalt szepen, a kukluxklanos foto alatt balodlat felbukkant a ket taskaszaju a szememsarkaban .Nem vagyok ijedos de telefostam a szekem ….

 65. 178996 — 2011-03-05 10:24 

[mayanxibalba](#11201670):

Köszi!

 63. mayanxibalba — 2011-02-27 23:42 

Ismét remek cikk! Örök hála tiboru! 🙂

A témához még megelítem, hogy Elvis sosem használta az Aaron nevet, a sírkövére valahogyan mégis rákerült.

 62. Nűnű — 2011-02-25 13:24 

Én bizony simán el tudom képzelni az első konteót.
Túlságosan is:
1. kivitelezhető
2. indokolható
Még a brazil versenyen lévő szupertehetség is alátámasztaná, ha … elhisszük azt, hogy évekkel később még Elvis olyan jól tudná hozni a klasszikus formáját, mint egy-egy különösen jó imitátora.

 61. szerjóska — 2010-08-07 22:32 

A kokain tudtommal félszintetikus, vegyi úton állítják elő a kokacserje leveléből, ami alapból csak valami preállapotot tartalmaz, a marihuána meg szárítás után egyből mehet tüdőre. A heroin jó kérdés, de szerintem az is félszintetikus, tovább szintetizálva természetes ópiumból. De lehet hülyeségeket magyarázok ittend e.

Elvisről is szólva, a brazil hasonmásverseny kifejezetten érdekes, persze aztán lehet hoover mészároltatott le mindenkit Marylintől JFK-en és RFK-en át John Lennonig. Na meg persze ő gázolta el az igazi Pault. Ja meg tudtommal (bár lehet felszaparodtak a kis szürkémben, izé szürkeállományomban a fals információk) Elvis Aaron zsidó gyökerekkel is bírt, tehát szerintem Begin a felelős, meg a(z) (poszt)Irgun.

 60. bunndda — 2010-05-25 09:51 

Amit biztosan tudunk, hogy Elvis szétdrogozta a szervezetét. Még ha nem is abba halt volna bele akkor amikor bejelentették, akkor sem lett volna neki sok hátra. Különben is hogy állt volna le csak úgy arról a rengeteg drogról, amik már az idegrendszerét is nyilvánvalóan kikezdték?!

Ehhez nem elég az új személyazonosság.

És hiába fáraszt egy sztárt a sok rajongó, nélkülük üres az élete, amíg új célt nem talál az életben. Hát Elvis nem így nézett ki.

Viszont megtudtam egy-két érdekes dolgot róla, köszi!

 59. tiboru — 2009-07-06 10:20 

@legyenhived:

Hááát, én nem így tudom, hacsak nem laborban készül a kokacserje levele.

Az, hogy szintetikus, azt jelenti, hogy nem természetes alapanyagból készül. Szintetikusak pl. az amfetaminszármazékok, természetes alapúak a heroin, kokain vagy a marihuána.

Persze nem értek hozzá, de mintha így olvastam volna.

 58. legyenhived — 2009-07-06 10:10 

dehát a kokain is szintetikus

 57. tiboru — 2009-06-28 11:26 

@Attus Germanicus:

Basszus, akkor gyorsan új téma után kell néznem holnapra…

 55. éniszteri mitkár — 2009-04-17 07:58 

Elvis imitátor verseny:

Csak azért írom meg, mert kérdezted, különben nem kötözködnék…

Az Osiris Helyesírás alapján: „az ún. második mozgószabály szerint ha egy különírt szókapcsolat (általában alkalmi jelzős szerkezet) egészéhez utótag kapcsolódik, az új alakulatban egybe kell írni az előrészt, az utótagot pedig a szótagszámtól függetlenül kötőjellel kell hozzákapcsolni.”

Tehát: Elvisimitátor-verseny

Bár így elolvasva olyan, mintha elvi simitátorok versenyéről lenne szó. 🙂

 53. dex.ion — 2009-04-03 17:54 

@g.i.: elnézést a visszhangért, nem olvastam el a kommenteket

 52. dex.ion — 2009-04-03 17:44 

„A másik csevelycsevejtéma a kábítószerek elleni küzdelem volt, aminek megvolt az a diszkrét bája, hogy a Király akkor már a napi két marék szintetikus serkentő nélkül teljesen depressziós volt, ez az apróság azonban nem akadályozta meg abban, hogy önmagát egyfajta Sárkányölő Szent Györgynek állítsa be, aki pallosát kivonva küzd a drogok (és azok élvezői) ellen.”

„Ő mindenféle rocksztárokkal lógott. Olyanokkal, amilyen Bobby Black volt. Akik ha kell a pénz a drogra, csinálnak néhány „Rock a drog ellen” reklámot. Tudják milyenek ezek. Hogy milyenek? Hát ilyenek. Tudom is én.”

 51. Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp - Könnyű műfaj 2.0 — 2009-04-01 13:22 

[…]Mint azt a Man In Black óta tudjuk, Elvis nem halt meg csak hazament. Vagy elugrott Irakba? " – Drágám[…]

 50. Nűnű — 2009-03-29 15:00 

Szerintem az első két konteó összevonása teljesen hihető lehet. Drogos volt, megkattant, és ki akarta teregetni a szennyest, mire inkább eltanácsolták a nyilvánosság elől. Megrendezték a halálát, és Elvis egy tiszta pillanatában felfogta, hogy nem csak megrendezni lehet, hanem elő is idézni.

 49. MTi — 2009-03-29 09:43 

„…az első sorokban ülő és tomboló nők figyelmét.”

Ülve tombolni, ez vices lehet… 🙂

 48. Rocko- — 2009-03-28 23:55 

 47. tiboru — 2009-03-28 23:14 

@pwpw:

Á, semmi extra: az egyik nagyfater Jessie Dee Presley volt, a másik pedig Robert Lee Smith.

 46. pwpw — 2009-03-28 19:47 

az utolsó kép már szinte fááááj áá..

amúgy hogy lehet ilyen neve valakinek, hogy Elvis, mondjuk az apukaé sem egy átlagnév. vajon hogy hívhatták a nagyapját?:)

 45. Eugenie Danglars — 2009-03-28 17:54 

@tiboru: sajnos már nem… :((

😉

 44. Rókakígyó — 2009-03-28 17:32 

@tiboru: Én csak egy egyszerű hozzászóló vagyok. Nem szeretnék összeesküvés áldozata lenni:)

 43. tiboru — 2009-03-28 16:55 

@Eugenie Danglars:

Akkor valami azt súgja, hogy mégsem tinédzser vagy!

🙂

 42. Empty — 2009-03-28 16:30 

A király él! Elvis Presley az amszterdami repülőtéren

hirek.prim.hu/cikk/69492/

 41. Eugenie Danglars — 2009-03-28 16:03 

@Chris242424: úristen, ezt még gyerekként hallottam! 😮 Emlékszem, teljesen meg voltam zavarodva, hogy „mivan? meghalt? de hát ott van a felvételen!”, és nem értettem, miért beszélnek a halálhíréről, mikor… élt. Köszi, hogy ezt újra felidézted bennem, sose tudtam, hogy ennek egy ilyen teória volt az alapja!

Egy link:

http://www.paulisdead.co.uk

 40. tiboru — 2009-03-28 14:28 

@Rókakígyó:

A te érdekedben remélem, nem Jézusról beszélsz 🙂

 39. Rókakígyó — 2009-03-28 14:15 

csak azt nem értem, hogy ezeket a konteókat miért mindig a fószer halála után találják ki.

 38. Mémé (törölt) — 2009-03-28 13:35 

Valószínűleg az, de tökjó rejtély. Szerintem.

 37. neménvagyok — 2009-03-28 13:14 

@Chris242424: Kösz. Sose hallottam erről. Eléggé viccnek tűnik.

 35. neménvagyok — 2009-03-28 12:55 

Mi lebeg McCarney felett??

 34. Mémé (törölt) — 2009-03-28 12:46 

Hello, én csak azt szeretném javasolni, hogy amennyiben lesz még ilyen énekesről szóló konspiráció, szerintem sokkal izgalmasabb téma az, ami Paul McCartney fölött lebeg. REmélem nem csak én ismerem a történetet. Az első ilyen felvetést még annak idején Fridi egyik műsorában láttam azóta mindig borzongva gondolok bele.

Na, szóval tökjó lenne újra összegyűjtve olvasni a történetről 🙂

További jó munkát!

Chris

 33. neménvagyok — 2009-03-28 12:16 

@dogger: „pl a teavaj”.

:o)))

 32. tiboru — 2009-03-28 11:05 

@ikri:

Egyetértek, hogy Elvis a szó szoros értelmében sztár volt, nem pedig celeb 🙂

 31. ikri — 2009-03-28 10:59 

Jó írás, iróniának sincs híján, de torzítja a valós képet Elvisről, mégpedig negatív irányban. Először is a drog… ha jól tudom, éppen Elvis volt az, aki először komolyan felvetette, hogy talán mégsem kellene a nemzet fiatal katonáit (akkoriban náluk is behívó rendszer működött) mindenféle szarral teletömni. Nem mellékesen, ő maga is a seregben lett a kábítószerek rabja, az alvás zavaraira kapott készítményektől.

Másodszor pedig Elvis nagyon rendes, tisztelettudó és szerény ember volt a magánéletében, ami éles kontrasztban áll a színpadi valójával. Ha szállodában lakott, csak egy szobát/lakosztályt bérelt ki, nem egy egész emeletet, s még a legutolsó takarítónővel is zavarba ejtően tisztelettudó hangot ütött meg.

Ezt vesd össze a mostani tini „sztárocskák” hisztéria rohamaival, amit a személyzet egy tagjának csak megpillantásától is kapnak.

 30. szs. — 2009-03-28 10:45 

” aki képes lesz a két civilizáció közötti űrt betölteni ” Á, akkor már érthető, miért indult ennyire hízásnak! 🙂

 29. Flashzee — 2009-03-28 10:42 

Elvis neve körül természetes, hogy bármi felmerülhet! Akkora ember volt! Vagy igaz, vagy nem!

 28. dogger — 2009-03-28 10:35 

@g.i.:

persze, hogy csevej, de nem a muszáj a legjobb analógia erre, hanem a moraj, a zsivaj meg a dörej és társaik (például a teavaj)

 27. jed — 2009-03-28 10:28 

Az Osiris Helyesírásban (http://www.osiriskiado.hu/bookfull.php?book_id=770) szerepel a csevej.

Ez a kánon, a MHSz meg egyéb, kb. nyolcvanas évekbeli kiadványok hanyagolandók.

 26. JClayton — 2009-03-28 10:18 

@tiboru: nem dobtad meg az iróniacsekket, the dragon jól beszélt. A Bubba Ho-Tep-et én is ajánlom, remek kis film :o)

 25. tiboru — 2009-03-28 10:18 

@Unbiased:

Rosszmájú? Kivel szemben?

 24. Unbiased — 2009-03-28 10:13 

Csak én érzek túl sok rosszmájú kijelentést ebben a cikkben?

 23. tiboru — 2009-03-28 10:12 

@Enok mester:

Nem akarom erre kihegyezni a kommenteket, de az én Helyesírási kéziszótáram 86. oldalán a botnyelűtől a bölényig szerepelnek a szavak, és ebben NINCS csevely/csevej.

Magyar helyesírási szótár című kiadvány nem áll a rendelkezésemre.

De oké, elfogadtam, hogy csevej, g.i. kolléga meggyőzött.

És akkor folytassuk Elvisszel 🙂

 22. Enok mester (törölt) — 2009-03-28 10:06 

@tiboru: Már hogyne szerepelne. Magyar helyesírási szótár, 86. oldal.

 21. radiris — 2009-03-28 10:04 

@endre69:

nagyon penge gyerek lehetsz, endre, biztos elvisből irtad a nagydoktoridat, azért vagy ennyire képben.

 20. Zzoorroo — 2009-03-28 09:41 

@endre69: nem okoskodni és hülyeségeket írni, hanem olvasni, olvasni, olvasni. Már ha ez nem okoz nehézségeket. Ha igen, akkor nem osztani az észt, ami nincs.

Elvis Tupeloban született.

en.wikipedia.org/wiki/Tupelo,_Mississippi

 19. Peppone Botazzi — 2009-03-28 09:39 

Én úgy tudom hogy Elvist Gyurcsány tartja fogságban az Apró-vill föld alatti járataiban…

 18. tiboru — 2009-03-28 09:36 

@g.i.:

A muszáj megvolt 🙂

Köszi, akkor persze javítom.

 17. neménvagyok — 2009-03-28 09:36 

@wagabound: lol!

Hát mégsem Győzike? :o))

 16. tiboru — 2009-03-28 09:35 

@wagabound:

🙂

És még aktuális is, túl azon, hogy senki nem lepődne meg rajta…

 15. tiboru — 2009-03-28 09:34 

@the dragon:

Jól látod, semmi értelme.

Sajnálom, hogy – minden bizonnyal – kényszerítettek arra, hogy eltékozolj nyolc percet az életedből, ami alatt pedig számos, értelmes dolgot is cselekedhettél volna.

Sebaj, talán legközelebb.

 14. wagabound — 2009-03-28 09:34 

Hamarosan kiderül az igazság: kiszivárgott hírek szerint ő az MSZP legújabb miniszterelnök-jelöltje!

 13. neménvagyok — 2009-03-28 09:33 

@tiboru: Bízz bennem! De ez is jó konteo téma lehetne! :o))

A csevej bizony pontos ‘j’. Meg a muszáj is.

Az okosok szerint a csevejt a csermely írása miatt hiszik sokan elipszilonosnak, de nem.

http://www.csevej.fw.hu/

 12. the dragon (törölt) — 2009-03-28 09:32 

Mi értelme ennek a cikknek?! A valóság rég kiderült, már meg is filmesítették Bubba Ho-Tep címen.

 11. tiboru — 2009-03-28 09:31 

@endre69:

„Elvis Aaron Presley, in the humblest of circumstances, was born to Vernon and Gladys Presley in a two-room house in Tupelo, Mississippi on January 8, 1935. ”

forrás:

http://www.elvis.com/elvisology/bio/elvis_overview.asp

És ez a hivatalos Elvis-lap.

A hozzászólónak legalább ennyit kellett volna tudnia, ha már kommentelésre adja a fejét.

Nem baj, maradj velünk, de ígérd meg, hogy nem okoskodsz többet.

 10. tiboru — 2009-03-28 09:26 

OFF

@g.i.:

Ez a csevely-csevej dolog olyan furcsa… Sem a Helyesírási Kéziszótár, sem A magyar helyesírás szabályai, sem pedig a Magyar értelmező kéziszótár c. könyvek (illetve ezek rendelkezésemre álló kiadásai) nem tartalmazzák, és az az igazság, hogy láttam már mértékadó helyen így is, úgy is leírva.

Lehet, azért írtam ly-nal, mert olyan arisztokratikus hangzása van (bányászok pl, nem folytatnak cseve*t, grófkisasszonyok viszont igen), talán emiatt is ugrott be az ly.

ON

 9. endre69 — 2009-03-28 09:22 

Mississipiben született egy frászt, Memphisben született, ami Tenesse államban van! A cikk írójának legalább ennyit kellett volna tudnia, ha már ilyen sok sületlenséget kitalált!

 8. 4tuna — 2009-03-28 09:19 

vagy a MIB-et idézve: „nem halt meg, csak hazament…” 🙂

 7. Zig Zag — 2009-03-28 09:17 

@Circus: monnyuk nem tudom mire gondolsz, hol vagyok? [de a monitoron azért jól látlak] 🙂

 6. neménvagyok — 2009-03-28 09:16 

„A másik csevelytéma a kábítószerek elleni küzdelem volt, aminek megvolt az a diszkrét bája, hogy a Király akkor már a napi két marék szintetikus serkentő nélkül teljesen depressziós volt, ez az apróság azonban nem akadályozta meg abban, hogy önmagát egyfajta Sárkányölő Szent Györgynek állítsa be, aki pallosát kivonva küzd a drogok (és azok élvezői) ellen. ”

a csevejt pontos ‘J’-vel kérném! :o))

Amúgy meg Ford Fairlane is megmondta: ezek a pop sztárok, ha kell nekik a pénz drogra, hát csinálnak egy „Rock a drog ellen” reklámot.

A főtémához visszatérve: K ügynök is megmondta: Elvisz nem halt meg, csak hazament! (men in black)

Tiboru jó volt, köszi!

 5. Zici — 2009-03-28 09:14 

Szerintem egyértelmű, hogy a „fiúk” szó szerepel a [moderálva] helyén.

 4. wae — 2009-03-28 09:12 

A MIB óta tudjuk, Elvis nem halt meg, csak haza ment!

 3. NagyTeve — 2009-03-28 09:00 

Kifelejtetted a KGB-t! Világos, hogy ők nyírták ki, mert negatívan befolyásolta a SZU és a népi demokráciák ífjúságának morális fejlődését, miután azok a Kalinka helyett Prézli zenéjére riszálták magukat, eléggé el nem ítélhető módon.

Ja, és ott a Vatikán is (esetleg az Opus Dei vagy a jezsuiták) akik a KKK-t győzték meg, hogy fogjanak össze az erkölcstelenség ellen – biztos vagyok benne, hogy a gyógyszerész titokban ciliciumot hordott a ruhája alatt.

 2. Circus — 2009-03-28 08:51 

Zigzag: (mert elolvastam, csak azért vagy ott, ahol ! 🙂 ) szerintem inkább nem akarjuk tudni.

Amúgy ez pont az egyik olyan eset, ahol simán el tudom hinni a megrendezett halált, és az élet újraindítását. Volt pénz, lehetőség, főleg ok…

 1. Zig Zag — 2009-03-28 08:41 

Vajon a [moderálva] szövegrész alatt mi lapulhat?

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

  • Legutolsó hozzászólások

    Tartalom

    CímDátum
    Vitaposzt: háború Ukrajnában2022-02-27
    Vendégposzt: Tanja Gräff ügye2022-02-02
    Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
    Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
    Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
    Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
    Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
    Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
    Michael Jackson-konteók2017-05-20
    Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
    Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
    Lindbergh-konteók2017-02-26
    Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
    Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
    A BCCI-sztori2016-11-04
    Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
    Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
    Wałęsa-konteók2016-08-21
    Posztajánló: Porton Down2016-08-15
    Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
    Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
    Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
    Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
    Hindenburg-konteók2016-02-26
    Bruce Lee halála2016-02-14
    Opus Dei2016-01-23
    Alapítvány-konteók2015-12-19
    Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
    Furcsa történetek 2.02015-11-29
    Shakespeare-konteók2015-11-12
    Frigyláda-konteók2015-10-22
    Per „Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
    Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
    Menekült-konteók2015-07-14
    Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
    Miss Liberty-konteók2015-06-22
    Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
    Glenn Miller eltűnése2015-04-08
    Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
    Furcsa történetek 1.02015-03-23
    Bob Marley halála2015-03-14
    New Coke – konteók2015-03-02
    Sid Hurwich időgépe2015-02-22
    Alan Turing2015-02-10
    Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
    Halál Chappaquiddickben2015-01-26
    Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
    A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
    Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
    Konteókönyv-felmérés2014-12-01
    Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
    John Titor története2014-11-19
    Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
    Fort Knox2014-10-23
    Estonia-konteók2014-09-29
    Rudolf Hess története2014-09-22
    Kurt Cobain halála2014-09-09
    Eilean Mór rejtélye2014-08-18
    Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
    Gyíkember-konteók2014-06-12
    A Kovács Béla – ügy2014-05-23
    Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
    Georgia Guidestones2014-05-03
    Elisa Lam halála2014-04-15
    Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
    Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
    Magic Johnson – konteó2014-03-12
    Challenger-konteók2014-02-13
    Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
    Cicada 33012014-01-06
    Cajamarquillai üregek2013-11-27
    A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
    Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
    Google-konteók2013-11-03
    A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
    Katrina-konteók2013-10-11
    A denveri repülőtér2013-09-27
    Haszbara-konteók2013-08-25
    Génmódosítás-konteók2013-07-08
    Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
    Konteónak indult…2013-06-09
    Az X bolygó2013-04-27
    Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
    Náci repülő csészealjak2013-03-22
    D. B. Cooper története2013-02-19
    Egy pápa lemondása2013-02-11
    A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
    Eltűntek2013-01-18
    Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
    Anjikuni-rejtély2012-12-11
    Szent Malakiás próféciái2012-12-03
    Jövőbelátás-konteók2012-11-21
    Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
    Mátrix-konteók2012-10-28
    Elbert János halála2012-10-19
    Bohemian Grove2012-09-26
    Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
    A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
    Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
    A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
    Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
    Olof Palme halála2012-05-16
    A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
    Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
    Jörg Haider halála2012-03-14
    Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
    A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
    Szcientológia-konteók2012-02-07
    Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
    Népszámlálás-konteók2011-11-12
    EU-konspiráció2011-11-12
    A Djatlov-incidens2011-11-12
    Fluorid-összeesküvés2011-08-19
    Breivik-merénylet2011-07-25
    A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
    Patton tábornok halála2011-05-12
    Skull & Bones2011-04-19
    Réztekercs-konspiráció2011-04-12
    AIDS-konspiráció2011-04-11
    Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
    Moszkva és a csecsenek2011-04-08
    Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
    A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
    Globális felmelegedés2011-04-05
    A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
    Kilenc/tizenegy2011-03-30
    A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
    Kelly doktor halála2011-03-28
    Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
    Az arab világ forradalmai2011-03-23
    Martin Luther King halála2011-03-22
    Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
    Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
    A USS Liberty megtámadása2011-03-17
    Jézus-összeesküvés2011-03-16
    Ajánló – linkek2011-03-15
    HAARP-összeesküvés2011-03-14
    Chico halála2011-03-11
    JFK – 2.02011-03-10
    JFK – 1.02011-03-10
    Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
    Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
    Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
    Gagarin-konteók2011-03-04
    Cigánygyilkosságok2011-03-04
    Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
    Vérvád-konspiráció2011-03-03
    A Council on Foreign Relations2011-03-02
    A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
    Atlantisz-konteók2011-03-01
    Nagy német adókonteó2011-02-28
    Illuminátusok2011-02-28
    Ajánló – filmek2011-02-26
    Az Elvis-legenda2011-02-25
    Tunguzka-rejtély2011-02-24
    Nikola Tesla 2.02011-02-23
    Nikola Tesla 1.02011-02-23
    Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
    A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
    Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
    A főtitkár halála2011-02-21
    Nácik aranya2011-02-19
    ODESSA2011-02-18
    A romániai „forradalom”2011-02-18
    Templomosok2011-02-17
    A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
    WikiLeaks-konteók2011-02-15
    A Voynich-kézirat2011-02-15
    Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
    Mormon-összeesküvés2011-02-14
    Szabadkőművesek 2.02011-02-13
    Szabadkőművesek 1.02011-02-13
    Bilderberg-konteók2011-02-13
    Men in Black2011-02-12
    UFO-konspiráció2011-02-11
    Jim Morrison halála2011-02-11
    Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
    Roswell és az M-122011-02-09
    Bermuda-háromszög2011-02-09
    Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
    Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
    Népek Temploma2011-02-08
    Egy pápa halála2011-02-08
    A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
    A „tökéletes katona”-projekt2011-02-07
    A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
    A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
    Beatles-konteók2011-02-05
    John Lennon halála2011-02-05
    Philadelphia-kísérlet2011-02-04
    Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
    Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
    A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
    A Seuso-ügy2011-02-02
    Titanic-sztori2011-02-01
    Holdraszállás-konteók2011-01-31
    Marilyn Monroe halála2011-01-30

    Innen jöttök