2012-03-09–08:00

Az eltűnt zászlóalj

Amint azt minden konteós tudja, az összeesküvés-elméletek egyik csoportja kifejezetten azokkal az esetekkel foglalkozik, amikor egy-egy ember fogja magát, s hosszabb-rövidebb időre, netán örökre (többé-kevésbé megmagyarázhatatlan körülmények közepette) egyszerűen eltűnik környezetének érzékszervei elől. Nem is olyan régen foglalkoztunk a Mary Celeste rejtélyével, ahol tíz embernek veszett nyoma az óceán közepén.

Mai rövidposztunkban (új kategória: azért rövid, mert nem hosszú, és azért nem villám, mert nem aktualitás) egy olyan eseményt tálalunk fel képernyőitekre, amely közel száz évvel ezelőtt, az első világháború alatt történt a törökörszági Gallipoli-félszigeten, s melynek során nem egy, nem tíz, még csak nem is száz ember tűnt el társai figyelő szeme elől…

A Konteóblognak nincsenek hadtörténészi aspirációi, tehát tényleg csak a legszükségesebb előzményeket foglaljuk össze annak érdekében, hogy a továbbiakban legyenek fogódzóink.

Az első világháború második évében járunk. A szembenálló katonai szövetségek a Központi Hatalmak (Németország, Osztrák-Magyar Monarchia, Törökország, Bulgária), illetve az Antant (gyakorlatilag mindenki más; például az USA, Oroszország, Brit Birodalom, Franciaország, satöbbi). A törökök komolyan szorongatják az oroszokat a Kaukázus környékén, ezért az egyre idegesebb cár nyugati szövetségesei segítségét kéri. 1915 tavaszán a britek és a franciák végül elkezdik offenzívájukat a nyugat-törökországi Gallipoli-félszigeten.

Első körben, 1915 márciusának közepén (amikor a brit és a francia haditengerészet a Dardanellák elfoglalását kísérli meg) a nyugatiak gyors egymásutánban több kokit és sallert kapnak a törököktől (hogy klasszikusok szavajárását idézzük). A látványos (és több ezer szövetséges tengerész halálát, valamint három hadihajó elvesztését eredményező) kudarc után a partraszállás mellett döntenek: április végén öt brit és francia hadosztály (nagyságrendileg mintegy 60 ezer katona) kezdi el a támadássorozatot a félszigetet (és közvetett módon a Dardanellákat) védő törökökkel szemben.

Nem időzünk a hadműveletek részletezésénél (talán majd egyszer a Tiborublogon). Elégedjetek meg annyival, hogy az offenzíva távolról sem volt fáklyásmenet: a német tanácsadókkal megerősített törökök több tonnányi borsot törtek a britek és a franciák orra alá, Párizs és London egyre újabb és újabb csapatokat volt kénytelen a hadszíntérre vezényelni, ahol a nyugati fronthoz hasonló állóháború kezdett kialakulni.

És akkor elérkeztünk az ominózus naphoz.

1915. augusztus 12-e, csütörtök, délután négy óra. A britek pár nappal korábban a Suvla-öböl mellett partra teszik az 5. Norfolk Regiment egyik (úgynevezett Sandringham) zászlóalját, akik – rövid pihenést követően – megkapják a parancsot arra, hogy támadást intézzenek a velük szemben felsorakozott (és magukat lövészárkokba beásott) törökök ellen.

A visszaemlékezések alapján merevítsük ki egy kicsit a képet:

Képzeljünk magunk elé egy enyhén dombos vidéket. A parttól mintegy 3 kilométerre található egy kis falu (Anafarta), ahol a védekező törökök irányítási központja található; a norfolkiaknak ezt kellene elfoglalniuk, a tőlük balra található 10. London Regiment, a 4. Northampton Regiment, valamint a jobbkéz felől eső ANZAC-csapatok közreműködésével.

ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps): a brit hadsereg azon alakulatainak gyűjtőneve, amelyeket (az akkoriban még ugyancsak a Birodalomhoz tartozó) ausztrál és új-zélandi katonákkal töltöttek fel.

Nem kell egy gigantikus összecsapásra gondolni: a bennünket érdeklő helyszínen a támadók körülbelül háromezren vannak, a védekező törökök valamivel kevesebben. A lőporfüsttől eltekintve az időjárás ideális: hűsítő szellő fúj a tenger felől, a hőmérséklet 25 fok, a délutáni nap a törökök szemébe süt, az égen bárányfelhők. A környék magasabb dombjain és fáin mindkét fél elhelyezi látcsövekkel ellátott megfigyelőit és mesterlövészeit; minden alakulat minden mozgását többtucatnyi szempár figyeli, mindkét oldalról. Nincsenek hatalmas sziklafalak, szakadékok vagy folyómedrek. Minden szépen áttekinthető és világos.

Háromnegyed öt. A hajóágyúkból leadott támogató tűz megszűnését követően a norfolkiak derékhada (körülbelül 250 fő sorállományú, 4 tiszt és 12 tiszthelyettes, élükön magával az ezredparancsnokkal, Sir Horace Proctor-Beauchamp ezredessel) lépésben elkezdi az egyik domb (a Sari Bair) megközelítését, ahol török lövészárkok vannak. A védők tüzet nyitnak, a britek ugyancsak tűzzel válaszolnak, business as usual

Egyszercsak – és akkor most a környéken elhelyezkedő brit, illetve török megfigyelők későbbi nyilatkozataiból idézek:

„Egy furcsa színű, szivar alakú felhő jelent meg a domb felett. Pár másodpercig úgy 150-200 láb [45-60 méter] magasan lebegett, majd úgy tűnt, hogy követni kezdi az alatta haladó brit csapatot. 20-30 másodperc elteltével hirtelen és gyorsan elkezdett ereszkedni, mígnem teljesen be nem borította a még mindig lövöldöző norfolkiakat.”

A felhő (vagy inkább köd) olyan sűrű volt, hogy a kívülállók innen kezdve semmit sem láttak. Nagyjából 4-5 perc elteltével a felhő ismét felemelkedett, s csatlakozott az égen mozdulatlanul álló, 6-8 darab apró, ugyancsak felhőnek látszó alakzathoz. Ezekkel egyesülve, az immáron egységesnek tűnő, hozzávetőlegesen 700 láb [210 méter] hosszúságúra és 200 láb [60 méter] szélességűre becsült felhő a tenger irányába távozott, ami már csak azért is szemet szúrt a megfigyelőknek, mert a szél (ahogyan azt említettük) a tenger felől fújt.

A szokatlan légköri jelenség megszűnését követően a londoni és a northamptoni ezred, illetve az ANZAC-os egységek katonái döbbenten látták, hogy az addig mellettük harcoló norfolkiak egyszerűen eltűntek. Ugyancsak ezt észlelték a külső megfigyelők, többek között a törökök is.

A lokális offenzíva befejezése után az ausztrálok és az új-zélandiak (roppant kíváncsi népség lévén) szemügyre vették a helyszínt (mármint azt a domboldalt, ahol utoljára látták a norfolkiakat), de sem az embereknek, sem a felszerelésüknek semmiféle nyomát nem találták. A háború után a brit kormány hivatalos magyarázatot kért a törököktől, de Kemál Atatürk (kezét a szívére téve) mindenre megesküdött, hogy fogalmuk sincs, mi történt; jegyzőkönyveik megerősítették mindazt, amit a brit megfigyelők rögzítettek, s esküvel állították, hogy az adott helyszínen és időszakban brit hadifoglyokat nem ejtettek (mint ahogyan azt egyesek feltételezték, s amire az 1999-es BBC-film is kihegyezi a mondanivalóját).

Megismétlem: közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt. A történéseknek mesterlövészek, katonai futárok és megfigyelők tucatjai voltak szemtanúi (már ha egy felhő leereszkedését és felszállását történésnek lehet nevezni).

Mivel ez egy rövid poszt, nem térek ki egyenként a verziókra, tág teret hagyva az olvasóknak a kommentek között. Itt az alkalom, hogy minden megkötés és prekoncepció nélkül fejtsétek ki véleményeteketKonteo3_bori.indd a 97 évvel ezelőtti eseményekről.

És igen, hamarosan kiírjuk az újabb szavazást a következő nagyposztról!

Utóirat: több forrás századnak (company) írja az eltűnt alegységet, én azonban konzervatív vagyok, s a korabeli források többsége által használt zászlóaljat (battalion) használom; 270 fő nyugodtan alkothat egy megerősített századot ugyanúgy, mint egy gyengébb zászlóaljat.

Ápdét: jelen poszt 150%-kal kibővített verzióját elolvashatod a 2016. december 2-án a könyvesboltokba kerülő Konteó 3-ban, további 29 válogatott összeesküvés-elmélettel és egy elméleti összefoglalóval együtt.

Kategória: EgyébCímkék: , , , ,

90 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 90. warr — 2016-01-12 21:31 

@kaffer: Nekem is volt hozzájuk szerencsém 🙂

 89. kaffer — 2016-01-11 21:58 

@warr:

Láttam őket már 5-ször élőben 🙂

 88. warr — 2016-01-11 17:19 

@kaffer: 🙂
Egyik kedvenc bandám, szinte minden számuk valami háborús, történelmi eseménnyel foglalkozik, ismeretterjesztésnek sem utolsó 🙂

 87. kaffer — 2016-01-11 00:00 

Valószínűleg legenda lesz ez.
Nagyon elcseszték ezt a partraszállást a támadók.
Van egy dal, ami erről témáról íródott, rockrajongóknak
különösen ajánlott !

https://www.youtube.com/watch?v=ltAxoW7ltok

 Visszakövetés86. Donde Comprar Ugg — 2015-09-10 04:17 

Donde Comprar Ugg

Az eltűnt zászlóalj « Konteó

 85. gigabursch — 2015-03-19 09:58 

Hoppá, az index tudni véli mi történt.

http://index.hu/tudomany/tortenelem/anagyhaboru/2015/03/18/gallipoli_elso_vilaghaboru_100_churchill/

Persze az indexnek én nemigen hiszek, de ők legalább úgy írnak, mint akik bizonyosak magukéban

 84. miazhogynagyonis — 2014-08-25 05:25 

Valószínűségi sorrendben – szerintem:

1. hoax, az egészet később találták ki
2. egyik brit főúri fióka bődületes bakit csinált mint „hadvezér”, ezért származására való tekintettel a veszteségre ezt a történetet találták ki
3. német léghajó föléjük szállt, elkábította valamilyen gázzal, majd begyűjtötte őket (de ezt miért tették volna?)
4. mint a 3. csak törökben
5. houdini vagy családtagja bemutatózott
6. pufók

 83. rdos — 2014-08-03 09:24 

@tiboru: Tiboru!

Megint „forrás lettél”. Ezen posztod alapján írt egy cikket a legendavadász.

http://legendavadasz.hu/tortenelem/az-eltunt-zaszloalj

Hivatkoznak is a forrásra, erre az url-re.

 82. morphologichelyesek — 2014-07-28 21:01 

@cseko46:

A MODERN HADVISELÉS eszköztárában is van olyan fejezet, hogy lélektani hadviselés.

Az azért nagy élmény lehetet anno A HARCOLÓK SZÁMÁRA, hogy a törökök vonalat támadó ellent egyszerűen eldelegálták a vallhallába.

HÁT MÉG A VESZTESÉGET ELSZENVEDŐK HÁTORSZÁGÁBAN .

Azt tudom, hogy volt akkoriban léghajó, még fotóm is van róla.
Huszu (sintax error) felépítése volt.

A harcászatban használnak a védő erők ködöt elrejtvén a csapat átcsoportosítások, kitörések volumenét és irányát.

A köd rejtekében komoly vérengzést lehet végrehajtani megfelelő előgyakorlatozást követően.

Majd a már előkészített harcálláspont-szerű földbe vájt termekben elrejtőzni. AMíG ELJő AZ ESTE.
Az ellen leölt hulláival egyben.

Ha mi uraljuk a területet, csendesen eltakarítva azokat és nyomainkat.
Egy olyan misztikus fegyverrel rendelkezhetünk, ami hipp-hopp, eltüntet századokat.

Azt gondolom, ha pihent gondolat kerestetik, ez is lehet az.

 81. cseko46 — 2014-07-28 20:28 

A MODERN HADVISELÉS eszköztárában is van olyan felyezet hogy lélektani hadviselés.

Az azért nagy élmény lehetet anno A HARCOLÓK SZÁMÁRA. hogy a törökök vonalat támadó ellent.
Egy szerüen ell delegálták a vallhallába.

HÁT MÉNG A VESZTESÉGET ELSZENVEDŐK HÁTORSZÁGÁBAN .

Azt tudom hogy volt akoriban léhajó méng fotóm is van róla.
Huszu felépitése volt .

A harcászatban használnak a védő erők ködöt elrelytvén a csapat átcsoportositások , kitörések vonumenét és irányát.

A köd relytekében komoly vérengzést lehet végrehajtani megfelelő előgyakorlatozást követően.

Majd a már elő készitet harcáláspont szerü földbevájt termekben elrejtözni. AMIG ELJÓ AZ ESTE .
Az ellen leölt huláival egybe.

Ha mi uraljuk a területet csendesen el takaritva azokat és nyomainkat.
Egy olyan misztikus fegyverel rendelkezhetünk ami hip hop eltüntet századokat.

Azt gondolom ha pihent gondolat kerestetik ez is lehet az.

 80. kapocs — 2013-08-27 00:43 

Szerintem elképzelhető egy titkos német harci gáz, amelyet nem ismertek el a mai napig sem. A német katonai vezetés lehet tisztában volt azzal, hogy egy ilyen mértékű pusztításra képes gáz változtathatna a háború menetén, és a mentális fölényt is biztosította volna a kérdés csak az, hogy miért nem rendszeresítették a német haderőben. Lehetséges, hogy túl veszélyesnek tartották, vagy esetleg a tesztelés után voltak balesetek, nem tudni.

Üdv! ÉS gratula nagyon jó a cikk! 🙂

 79. tiboru — 2012-10-07 13:49 

@mad47:

Köszi a gratulát, a következő kommenttel ne várj ilyen sokáig!

 78. mad47 — 2012-10-07 13:00 

Üdvözletem!

Nekem is sikerült a regelés, bár már pár éve olvasója vagyok az oldalnak, ez az első kommentem.
Erről a sztoriról még én se hallottam, de nagyon megfogott! A felhő kicsit szájensz-fiksönös 🙂 de ha két szembenálló fél is megerősíti egymásra mutogatás nélkül akkor azért elgondolkodtató… Zeppelin a felhőben szerintem macerás, még ködvetővel is, mert lehet nagyok a léghajók, a „hasznos tér”, vagyis a kabin a méretüknek csak töredéke tudtommal… A nácik meg nem inkább a II. vh-ban erőltették a kísérleti cuccaikat?
Eltussolni az ügyet ily módon értelmetlen lenne, ha egyszer közismert a hadművelet kudarca és óriási veszteségei, akkor az a pár száz ember már nem oszt nem szoroz… Az alagút meg azért gáz, hogy ha ott történt velük valami akkor egyszerűen eltemeti őket a föld, nem kerülnek a tanyára a holttestek…
Jó kis konteó, az UFO-kra direkt nem írtam semmit, azok bármikor talonban lehetnek… 🙂
tiboru gratula az oldalhoz, látok jópár érdekes címet mióta utoljára itt jártam!!

 77. gacsat — 2012-07-26 20:39 

@SzJoe: Meg a przsák Egyiptomban. Pár éve kerültek elő 2000 év hiányzás után.

 76. gacsat — 2012-07-26 20:34 

@gothmog: Dehát a törökök nyertek.

 75. gacsat — 2012-07-26 20:19 

@chph: Poszton és viccen kívül: Ha összeadod, amit az UFÓkról tudni vélünk, tiszta sor, hogy időutazók, akik visszajárnak ide az atomókorba orvosi kisérleteket végezni, vagy genetikai mintát vinni.

 74. gacsat — 2012-07-26 20:14 

@pujkicu: Akkora Zepp persze azóta sem épült, ami elbírna 250 embert, hát még a felszerelést.

 73. gacsat — 2012-07-26 20:10 

@reneew: Zeppelin ködvetővel.

 72. gacsat — 2012-07-26 20:07 

Gratula. Olyan rejtélyes ügy, amiről még nem hallottam, önmagában is díjazandó.
Különben időutazók voltak. (Az UFÓk is azok). Valamiért sok fiatal pihahiányos férfira volt hirtelen szükség a génnemesítési programhoz.

 71. morat — 2012-04-20 13:04 

A források amiket én találtam azt állítják, hogy csak két brit (ausztrál?) katona állította a felhőt és csak a háború után. Ha valakinek van linkje a felhős sztoriról szívesen elolvasnám.

Amit én találtam:
A katonai feljegyzések szerint a csata során a bal- és jobbszárnyon két másik egység haladt, ők középen nyomultak előre és megfutamították az ellenséget (értsd: a többieknél előrébb haladtak). Az előrenyomulásuk közben látták őket bemenni egy erdőbe, oszt snitt, soha többé nem kerültek elő élve.
A csata után egy török farmon találtak 180 holttestet, amelyből kettőt norfolkit azonosítottak, többsége egyenruhája alapján norfolki volt és néhányan más egységekből (szintén a katonai feljegyzések szerint a csata közben kaptak erősítést, szal OK, hogy voltak ott más egységből is).
A feltételezés az, hogy az erdőben mesterlövészek támadtak rájuk (mop up) a többiek a) kijutottak a nyílt terepre b) megadták magukat és a) legéppuskázták b) fogolyként kivégezték őket. A holttestek sérüléseiről ellentmondásosak a beszámolók, innen a két sztori.
Egyesek szerint ezrek tűntek el Gallipolinál jeltelenül mindkét oldalon a vérfürdőben és a Norfolkiak sztorija azért lett ezen belül nagyobb misztikum, mert minden katona a királynő alkalmazottja (lakáj, szolga, kertész, farmer, stb.) volt. Akkoriban állítólag szerveztek zászlóaljakat azonos kerületből, városból, foglalkozásból, amiket Pal’s Regimentnek (kb. Haverok Zászlóalja?) hívtak.
Szóval a királynő állítólag kereste az embereit a háború után és nem volt aki meg merje mondani neki, hogy őket bizony egy elb.szott hadműveletben mind megölték, és így kezdődött a ködösítés átvitt és szó szoros értelemben.

Nekem kerek, hihető. Azért a felhős sztori izgalmasabb, ha van link mennék rajta tovább.

 70. miamai — 2012-03-18 21:03 

@Rogal Dorn, persze, ez világos, de hogy kerül ide? ennél biztonságosabbnak gondoltam az új lakást…

 69. Rogal Dorn — 2012-03-18 20:53 

Spam….

 68. miamai — 2012-03-18 20:37 

Tiboru, nézz be ide a 43. hozzászóláshoz, és próbáld meg megfejteni, hogy mi az a „visszakövetés”
Ha beteszünk egy linket, akkor a célállomás előbb-utóbb önállósodik mint a Gólem???

 67. hk417 — 2012-03-13 21:41 

Érdekes! Ha csak azt veszem,hogy tucatnyi tapasztalt megfigyelő meg lövész ugyan azt látta mindkét oldalról és ezt jelentésben le is írták,akkor nem nagyon tudok értelmes magyarázatot találni. Harcigáz szerintem nem nagyon lehetett,mert azt nem nagyon lehet egy adott részre koncentrálni,főleg ezen a terepen és állandó szélben.A tömeges dezertálást is kihagynám,mert olyan mértékű szervezést igényelt volna,amire egyszerűen idejük sem lehetett az érkezés és a bevetés között. Az,hogy ott hullott el mind és semmi nyoma,megint csak kétlem,mert minden csatateret „kitakarítottak” ugyan,de mindenhol találnak még máig is dolgokat,tehát itt is lenne és biztos,hogy keresték is,ha más nem,lelkes konteósok.Ráadásúl,nem hiszem,hogy ott,ahol azért ezrével hullottak és végtelen hosszú veszteséglisták voltak,mindkét fél letagad 2-300 katonát.Szóval tényleg elég gáz–szerintem!

 66. mxplanet — 2012-03-12 19:25 

Tesla volt mar? sztem az o keze van benne 🙂

 65. tiboru — 2012-03-13 23:25 

🙂

Ez jó vót!

 64. scha — 2012-03-13 19:45 

@Rókakígyó,
Ó, a jó öreg hürtgeni erdő 🙂
Négy karakter, ami megmagyarázza a sokkal több, mint egy század amerikai eltűnését akkor és ott: MG42

 63. Rókakígyó — 2012-03-12 14:55 

Egyszer olvastam olyat, hogy a felhő nem is nagyon szállt le és a katonák ebbe mintegy bemasíroztak. Tehát az aktivitás látható is volt. A Dardanelláknál csúnya harcok voltak és a törökök rendesen szívatták az angolokat, így simán el lehet képzelni a tömegmészárlást is, különösen az örmény fejlemények fényében (ami után, mint tudjuk a németek vettek részt a helyszínen tapasztalatszerző túrán). Amit ráadásul máig nem fogadnak el a törökök. A franciák most hoztak törvényt az örményirtás tagadásáról, erre a törökök szörnyen berágtak.

Szintén érdekes hír volt nemrég valamelyik csatornán arról, hogy az 50-es években az egyik ami elnök többször is tárgyalt ufókkal, így azon sem lehetne csodálkozni, ha ők gyűjtöttek volna mintát. A háborús veszteségek magyarázatára mindig voltak bevált receptek, de azért igyekeztek hihetőek lenni a hazudozók.

Volt még egy érdekes eset a 2. vh-ban, amikor egy teljes amerikai század tűnt el a siegfried vonalon a Hürtgen erdőben.

http://www.scribd.com/doc/34704439/8/A-Siegfried-vonal-1944-oktober

 62. m_scaevola — 2012-03-12 13:42 

Haiderről sokan olvasnának… bocsánat az offért, de szerintem világos, mint a nap.
Bemocskolták és megölték.
tuti. 🙂

 61. rammjaeger83 — 2012-03-12 13:17 

A Wiki szerint az egész sztori csak legenda. Egyszerűen csak irtózatos veszteségük volt. És én is szívesen látnék egy posztot Haider haláláról, akár nyer a szavazáson, akár nem.

 60. rogaldorn — 2012-03-12 11:53 

Mondjuk jellemző, hogy az angolok és a franciák nem a sajátjukkal verték a csalánt, mert ahogy néztem, főleg gyarmati csapatok vettek részt a katasztrofális akcióban.

 59. tiboru — 2012-03-12 13:09 

Hehe, micsoda mesteri összekötés a Seuso-ügy és az eltűnt zászlóalj között!!!

 58. iksz — 2012-03-12 11:50 

nem semmi sztori 🙂
Tiboru, túl nagy teret hagytál… Minden megkötés és prekoncepció nélkül kérdezem:
A 4. Northampton Regimentnek nincsn vmi köze Lord Northamptonhoz?:)))
Nekem mindig is gyanús volt az a figura!!!! 😀

 57. bibo65 — 2012-03-11 23:38 

Ha jól emlékszem, éppen Gallipoli volt az a hely, ahol az angolok úgy akartak a védő törökök hátába kerülni, hogy föld alatti alagutakat fúrtak, faragtak. Tehát, szépen kiment a 180 fő a csatatérre, majd ködösítettek egyet, hogy a törökök ne vegyék le, miben mesterkednek, és szépen elmerültek ez előre elkészített alagútrendszerben. A föld alatt azonban baleset történt, mondjuk egy kis robbanás, és így került sok megcsonkított holttest a törökök háta mögé.
A széljárás meg tud ingadozni kis terülten belül is, a sárkányrepülősök majd jól megcáfolnak, ha mégsem, szóval a köd rejtélyére is lehet „ésszerű” magyarázat.
Ettől függetlenül az UFO megoldás jobban tetszik…

 56. SzJoe — 2012-03-12 20:30 

@Salamancai űrhajós, Ha jól emlékszem, egy pun hadsereg 6000 fővel, nehéztüzérségként alkalmazott elefántokkal, hadtáppal, kurvákkal, mindennel együtt tűnt el valahol, talán a Pireneusokban. Nem túl pontos a helymeghatározás, de már régen tanultam. A világon sok alakulat tűnt már el háborús helyzetben minden nyom nélkül.

 55. tiboru — 2012-03-12 09:23 

Igen, a brit és a török visszaemlékezések/visszaemlékezők nagyjából ugyanazt állítják.

 54. Salamancai űrhajós — 2012-03-11 23:21 

Jól értem, hogy a törökök ÉS a britek is ugyanazt mondták? Tehát hogy a két ellenség egybehangzó véleménye ez a felhőleereszkedéses sztori?

Mert akkor nagyon bizarr…

És valahonnan ismerős. Mintha olvastam volna már valami hasonlót, amikor egy csatamezőről hirtelen eltűnt egy csomó ember. Nem rémlik valakinek?

 53. gothmog — 2012-03-11 17:52 

Nekem is a „valaki valamit nagyon elbarmolt, aztán ezt a fedősztorit találták ki hozzá” elmélet a legszimpatikusabb. Bár ez nem magyarázza meg, hogy a törökök miért mondták ugyanazt.
Hacsak nem gondolták úgy, hogy ez a sztori nekik is „so far,so good”, hiszen mégiscsak az ellenségük szívta meg. Mennyivel mutatna jobban a történet török részről, ha az jönne ki, hogy a csatát úgy is elvesztették, hogy az ellenség, az idő egy részében a saját sorait ritkította.
(végre sikerült a reg, meguntam a faszakodást a freemaillel, másik címmel simán működött)

 52. scha — 2012-03-11 17:42 

Az első világháborúban több esetben találtak ki mindenféle fantáziadús sztorikat „egészben eltűnt zászlóaljakról”, mivel a nép nem fogadta el/fogta fel az addig elképzelhetetlenül durva veszteségi rátákat.

A britek felderítés nélkül elkezdtek kolbászolni, belefutottak egy török rajtaütésbe és kinyírták őket. 300 ember nem olyan sok az automata fegyvereknek és a tüzérségnek, és ha jól látom, nyílt terepen kapták el őket.

Gallipolinál a brit vezetés amúgy sem brillírozott, ezért egyszerűbb volt a rejtélyes felhőmozgásra fogni a dolgot, mint elismerni, hogy valamelyik jóképességű parancsnok minimális körültekintés nélkül beleküldte a katonákat darálóba.

 51. rogaldorn — 2012-03-11 11:35 

@Bigjoe(HUN),

Jogos…

 50. Bigjoe(HUN) — 2012-03-11 10:25 

Volt egy vacak zene/vacak dal a rádióban, de a szövegében benne a tuti:
„Jött egy felhő és leszállt közénk, mi felszálltunk rá oly könnyedén”

Jött a felhő és ezek meg leléptek, mi ebben a különös?
Máskor is tűntek el emberek csoportosan pl.: kocsmában, az emberek eltűntek, helyettük előjöttek az állatok…

 49. tiboru — 2012-03-11 09:15 

Nekem a predátoros jobban tetszik 🙂

 48. brandboy — 2012-03-11 04:35 

Két annyira evidens megoldást is találtam,hogy nem is tudok választani közülük.

1. A Predátorok tartották éves aktuális vadászatukat így vitték akit lehetett az anyabolygóra.

2. Friendly fire : Három féle csapat, valószínűleg más-más egyenruha, külön érkeznek a sík csatamezőre. Micsoda blama lett volna a szétesőfélben lévő világbirodalom számára, ha kiderül,hogy egymást aprították a derék angolszászok ?!

 47. tiboru — 2012-03-11 15:33 

@kismy,

Elég kevés forrás van a neten, de akad, ha rákeresel; aztán még rábukkantam egy nyomtatott cikkre is a házikönyvtáramban, de nem világnyelven (románul…)

 46. kismy — 2012-03-10 23:53 

tiboru!
hol lehet erről forrásokat találni? azon kívül, amit ide belinkelt egy kollega. megihletett a sztori, és írnék róla szabadon engedve a fantáziám 🙂

 45. naplopo — 2012-03-10 22:50 

Nekem bejön a náci késírleti Zeppelin csodafegyver… inkább, mint földönkívüliek.

 44. trenk — 2012-03-10 22:27 

A derék katonák a hatalmas felhő védőszárnya alatt (miután rájöttek, hogy ez nem az ő háborújuk, valószínűleg nem is voltak harcedzettek) egyszerűen leléptek… Későb aki megadta magát, és átadta fegyverét, azt a törökök elengedték, aki nem, azt lemészárolták….

 43. tiboru — 2012-03-10 23:27 

Köszönjük!

 42. csermely — 2012-03-10 21:50 

A free dictionary szerint a mop up kifejezésnek van egy olyan jelentése, hogy csata utáni tisztogatás, ellenség túlélőinek megölése vagy elfogása által.

Ez kicsit más kontextusba teszi a got mopped up kifejezést számomra.

mop up
vb (tr, adverb)
1. (Engineering / Tools) to clean with a mop
2. Informal to complete (a task, etc.)
3. (Military) Military to clear (remaining enemy forces) after a battle, as by killing, taking prisoner, etc.
n mop-up
(Military) the act or an instance of mopping up

 41. csermely — 2012-03-10 21:44 

Ez a felhő elég gyanús, bár szerintem azért elég nagy tolongás lehetett ott csata közben. Ezért valószínűsítem, hogy az egész csapatot lekaszabolták/elfogták/elhurcolták. Aztán az akkori időkre jellemző hiányos adatkezelés miatt, mikor nem tudtak elszámolni velük egyik oldalon sem, és mint tudjuk akkoriban könnyebben hitték el a rejtélyeket, ezen körülmények összejátszásaként keletkezett ez a mese a felhővel.

 40. apple — 2012-03-12 23:12 

@apple, Közben észrevettem, hogy más már válaszolt, legközelebb olvasok mielőtt irkálok mindenfélét.

 39. apple — 2012-03-12 23:10 

@tiboru, mop up
vb (tr, adverb)
1. (Engineering / Tools) to clean with a mop
2. Informal to complete (a task, etc.)
3. (Military) Military to clear (remaining enemy forces) after a battle, as by killing, taking prisoner, etc.

btw, első kommentem ^^. Ugyan már jó ideje olvasom a blogot, de csak most vettem rá magam a regisztrációra. Jók az irományaid, csak így tovább.

 38. tiboru — 2012-03-10 20:59 

Na akkor ide is bekommentelem, mert a válaszok között elvész:

Az angolosoktól kérdem: ennek a “got mopped up”-nak nincs olyan értelme is, hogy egyenként felszívódtak, felszippantották őket?

(hphp kolléga 20015-ös számú kommentjére reakció)

 37. kszabo — 2012-03-10 13:18 

Swarczék voltak, ezt az akciót látva lépett Zeppelin az üzletbe. – http://hu.wikipedia.org/wiki/Schwarz_D%C3%A1vid
Léteznek ártalmatlan álcafelhők, ami gomolygott felfelé a léghajó oldalán. A felpakolt léghajó nem bírt megindulni, ezért még hoztak egy pár kisebbet a felhajtó erő növelésére.

 36. tiboru — 2012-03-10 20:54 

@Eugenie Danglars,

Jaja, egy időben az ilyen szarvasmarhairtásra specializálódtak: vér lecsapol, belsőség kiszed és elvisz, bőr lenyúz…

Aztán dekriminalizálták az idegeneket, mert jött a chupacabra, aki (ami?) szintén idegen ugyan, de laglább nincs űrhajója 🙂

 35. Eugenie Danglars — 2012-03-10 11:41 

Valami Tesla-féle szörny? 🙂
Bár a szivar-alakú tárgy bennem is inkább UFÓ-érzetet kelt. Főleg a későbbi idézettel párosítva a megcsonkított tetemekkel. Az idegeneknek egy időben amúgyis szokása volt megcsonkított hullákat hátrahagyni, nem? Gyerekkoromból rémlik valami a henteseket megszégyenítő módon csonkított tehenekről, amikre legelőkön lecsaptak…

 34. richvar — 2012-03-10 11:11 

Kísérleti fegyver amit a szövetségeseiktől szereztek a törökök. A tenger közepére teleportálta a zászlóaljat. Egyértelmű 🙂
Később aztán a feltalálója is rejtélyesen eltűnt, és örökre nyoma veszett a fegyvernek.

 33. kszabo — 2012-03-10 13:26 

@loncsvezer4, Alapvetően egy idióta volt. De nem ő az első akinek kisrepülő tett be http://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Onassis

 32. tiboru — 2012-03-10 10:14 

@loncsvezer4,

Steve-re még nem hajtottam rá, de ami késik, az nem múlik…

És köszi a gratulát!

 31. loncsvezer4 — 2012-03-10 00:56 

Na hát ACTA-mentes jóestét kívánok,
gratula az új oldalhoz kedves Tiboru, reméljük itt már Ők is békén hagynak..
Steve Fossettről olvasgattam ma és baromira nem úgy tűnik, hogy 115világrekorddal a háta mögött, az a fajta csóka lenne aki egy szaros kis Cessnával zuhan le..
Van vmi infód esetleg ebben az ügyben?

 30. somitomi — 2012-03-09 21:01 

Az „egy szivar alakú felhő” rész miatt egyértelmű, csak azt nem tudom, hogy földönkívüéi UFO, vagy egy időben és térben eltévedt náci UFO.
Egyébként meg az ilyen „azért rövid, mert nem hosszú” mondatok a kedvenceim. (Kábé mint a +Pocsék, de legalább szar”)

 29. tiboru — 2012-03-10 00:01 

Na látod, csak akarni kell. Igaz, azt viszont erősen 😛

 28. caeiro — 2012-03-09 19:38 

Színes felhők? Esetleg harcigáz? Az UFÓ-król nem gondolnám, hogy pont egy csata kellős közepén avatkozzanak be… Lehet, hogy a gáztámadás (amit a britek indítottak) rosszul sült el, a katonák belekerültek a gázfelhőbe, meghaltak -majd kitaláltak egy fedősztorit, hogy ne kelljen bevallani az igazságot. (És éljen, sikerült végre a regisztráció, és az első komment is! Juppijééé!!!)

 27. rogaldorn — 2012-03-09 18:22 

Alla(h)din csodalámpásából előbújt a dzsinn, és magával ragadta a regrutákat a muzulmánok poklába.

Amúgy meg simán megfutamodtak a csatából… 😀

 26. rdos — 2012-03-09 17:19 

A hadszíntérről ez egy korabeli térkép lehet?

http://repository.mcmaster.ca/fedora/repository/macrepo:4111/-/Trench%20map,%20World%20War,%201914-1918;%20Anafarta%20Sagir,%20Gallipoli.%20January,%201915%20-%201:20,000.

Wikimapia-s link 1. vh-s Azmak temetőre mutat, melynek a pár km-es közelében további brit temetők is vannak.

http://wikimapia.org/#lat=40.3210274&lon=26.2710571&z=14&l=21&m=b&v=8

A brit áldozatok többségének sorsa ismert. „Köddé vált” zászlóalj „felhője” varázslatos török titkos fegyver lenne? Alig hihető.

 25. cirus — 2012-03-14 15:25 

@hphp,

a got mopped up az jelentheti azt, hogy elintézték őket, megsemmisítették, lemosták , kitisztogatták őket. (Mop = felmosó.)

 24. tiboru — 2012-03-10 20:57 

@hphp,

Az angolosoktól kérdem: ennek a „got mopped up”-nak nincs olyan értelme is, hogy egyenként felszívódtak, felszippantották őket?

 23. SzJoe — 2012-03-09 19:59 

@hphp, Fordításod hellyel-közzel helytálló. Ami a zavart okozza, az a folytatás hiánya, mely a forrásoldalon sincs közzétéve! Az angol sajnos nem szó szerinti fordítást igényel, hanem rendkívül sok múlik a szövegkörnyezeten is. Ami ugyebár csak félig prezentált…
A szöveg elején 122 norfolki katona előtalált testét említik, melyből kettőt tudtak nevesíteni. A többi test Hant és Suffolk valamint 2/4-es Cheshire ezredbeli katona volt.

 22. hphp — 2012-03-09 18:16 

@tiboru, ez a mondat kifog rajtam:

„The whole thing quite bears out the original theory that they did not go very far on, but got mopped up one by one, all except the ones who got into the farm.”

azaz az elmondottak teljességgel igazolni látszanak azt a teóriát, miszerint a katonák nem mentek túl messzire, hanem egyenként – got mopped up – azokat kivéve, akik a farmra kerültek(?)…

 21. tiboru — 2012-03-09 17:46 

@hphp,

Igen, én is annyit olvasok ki belőle, hogy 180 holttestet találtak, többek között a norfolkiak közül kettőt (Barnaby és Cotter közlegényeket).

Amúgy az is érdekes, hogy egyes források arról számolnak be, hogy a teljes ezredet partra tették és mindenki részt vett a csatában (csak a Sandringham-zászlóalj tűnt el), más források szerint csak ez a (később eltűnt) zászlóalj érkezett Gallipolihoz.

 20. hphp — 2012-03-09 16:53 

http://user.online.be/~snelders/sand.htm

itt azt idéz egy tisztet 1919. szept. 23-áról:

” We have found the 5th Norfolks – there were 180 in all; 122 Norfolk and a few Hants and Suffolks with 2/4th Cheshires. We could only identify two – Privates Barnaby and Cotter. They were scattered over an area of about one square mile, at a distance of at least 800 yards behind the Turkish front line. Many of them had evidently been killed in a farm, as a local Turk, who owns the place, told us that when he came back he found the farm covered with the decomposing bodies of British soldiers which he threw into a small ravine. The whole thing quite bears out the original theory that they did not go very far on, but got mopped up one by one, all except the ones who got into the farm.”

ami, ha jól értem, valami olyasmi lenne, hogy a castamezőtől nem messze, egy török farmon találtak jónéhány megcsonkított testet, amik közül kettőt az eltűnt zászlóalj tagjaként tudtak azonosítani – de aki angolban jobban otthon van, majd kijavít.

 19. regressziv — 2012-03-09 15:15 

Lehet, hogy ez már kezd unalmassá válni (bár egy vérbeli konteósnak aligha), de szerintem ŐK voltak.
Nem zárom ki az UFO-s dolgot, sőt, ha a felhőt vagy felhőnek tűnő valamit tárgynak tekintjük, akkor a szó szoros értelmében mindenképp UFO volt. Vagy franciásan OVNI (ezzel sosem tudok betelni). De szerintem sokkal félelmetesebb, ha abba gondolunk bele, hogy közöttünk (mármint hús-vér emberek) kell keresni a felelőst. Mondjuk egy komoly Wall Street-i kapcsolatokkal rendelkező, generációkra visszamenőleg titkokkal kereskedő, konspiráló illető nem túl messzi felmenője. Persze valószínűbb az illetők felmenői. Kábé akiknek a Pentagonban van bérelt lakosztályuk, nyaralni pedig a kietlen Nevadába járnak.

 18. chph — 2012-03-09 15:07 

Hű, nem semmi sztori, én is az UFO verzióra szavaznék, illetve már nem zárom ki az időutazásos verziót se (bár lehet az UFO-k időutazók? 😀 )

 17. pepinke — 2012-03-10 14:26 

@rogaldorn, pedig, ha hihetünk bizonyos híreszteléseknek, akkor őt is köszönthettük volna nőnap alkalmából… 🙂
Bár ez szerintem csak a halála utáni befeketítés része. Na mind1.
Én személy szerint a jelenhez kötődő konteókat, történéseket szeretem górcső alá venni, mert ezek lehetnek a leginkább befolyással jelenlegi életünkre!

 16. rogaldorn — 2012-03-09 14:14 

@pepinke, Nőnap alkalmából nem lehetett Jörg Haider…:D

 15. pepinke — 2012-03-09 12:09 

Kedves Tiboru!

Az a kérdésem, hogy nem-e lehetne-e egyszer ántidemokratikus módon egyszerűen a Jörg Haider konteót feldolgozni legközelebb? Nem mintha a Mary Celeste esete nem lett volna tök érdekes, csak Jörg Haiderről azt hiszem elég kevés információnk van, meg ugye ez egy igencsak aktuális téma… Érdekes, hogy mennyire nagy a csönd körülötte, na persze ez csak egy ál-rácsodálkozás!
🙂

 14. titan89 — 2012-03-09 11:50 

@titan89,

Megvan a könyv címe:

Viktor Farkas: Tények és talányok

A könyvet még keresem 😉

 13. titan89 — 2012-03-09 11:46 

Olvastam már erről a történetről és ha eszembejut még a könyv címe akkor kapcsolódik még ehhez egy-két sztori.Például amikor két „felhő” színes villámokat lőtt egymásra, vagy amikor egy replügép gép „nekiment” egy hasonló felhőnek és felrobbant.

Keresem a könyvet…..

 12. tiboru — 2012-03-09 11:45 

@gaz58ella,

Agathával még nem foglalkoztunk; asszem a tavaly jelent meg egy teljes könyv arról a tíz (?) napról.

 11. gaz58ella — 2012-03-09 11:17 

wow..ezt a sztorit nem is ismertem..
De ha már eltűnésekről beszélünk – új vagyok itt – lehet hogy volt róla szó, lehet hogy már megoldották, de mi van Agatha Christie-vel? Ő is felszívódott egy időre.Tudja valaki mi történt?

Amúgy imádom a konteókat:)

 10. rogaldorn — 2012-03-09 10:59 

Ezt még azért átgondolom….

 9. pujkicu — 2012-03-09 12:44 

Nekem is Zeppelin-szaga van. Létezett a világháború alatt, bombázásra használták, több-kevesebb sikerrel. Az azonban elég hihetetlen, hogy a Zeppelin leszáll, az ellenséges (brit) katonák meg minden kérés nélkül, szépen, rendezett sorokban – az, hogy nem találtak semmilyen tárgyat utánuk, az erre utal – felmasíroztak rá.

Vagy Voldemort volt.

 8. rejtjel — 2012-03-09 09:10 

Az UFO-n kívül még a Zeppelin ugrik be, mint szivar alakú repülő tárgy. Tehát arra járt egy Nemo kapitány egy felhőnek álcázott Zeppelinnel (volt ez már ekkor egyáltalán?), és összeszedte a brit katonákat.
Más lehetőség a föld alatti alagút, de akkor csak előkerültek volna valahonnan.
Esetleg egy olyan vegyi fegyver, „gázfelhő”, ami még a testüket is ízekre szedte. Csak a törökök megijedtek a hatásától, nem vallották be, és nem is használták fel többé.
Hirtelen ennyi ötletem van 🙂

 7. csermely — 2012-03-09 08:35 

Nekem csak ennyi jutott eszembe: NO WAY!

 6. somitomi — 2012-03-09 21:02 

@elzee, Lehet, hogy egy időutazó náci UFO.

 5. elzee — 2012-03-09 08:35 

UFO, egyértelműen. Ha ez a II. VH alatt történt volna, akkor esetleg valami kísérleti náci fegyverre szavaznék…

 4. reneew — 2012-03-09 08:31 

meggyőződésem, hogy a konteó-, Tiboru-, illetve a lemilposztokat bele kéne tenni a történelemkönyvekbe, így mégiscsak nagyobb lenne az élvezeti értéke a sokak számára unalmas, csak évszámokból álló történelemóráknak.

az „amikor a férfiak még férfiaknak látszottak” kitételért pluszpont, bár az Imperium című könyvecskében a visszavonult római hadvezérek is viccesek voltak a színes ruháikkal és a díszhal-tenyészeteikkel 🙂

de hogy a poszthoz is hozzászóljak: gyilkos hangyákra szavazok. (egyszer az X-aktákban volt egy rész, amiben kivágták a fákat, és az abban lakó hangyák bosszúból kiszívták az arra járó emberekből a nedvességet. bár az szigorúan sötétedés után történt, és a begubózott holttesteket otthagyták.) viccet félretéve passz, esetleg valami titkos német hadászati eszköz…

 3. giuditta — 2012-03-09 08:31 

Elég hátborzongató ez a történet, és nekem is az UFO-k jutnának eszembe, egy nagy felhő, több kicsi, furcsa színű, nem a szél hajtja el a felhőt, hááát 🙂

 2. vaxelbaum — 2012-03-09 08:21 

Na ez az igazi X-akták.. 🙂 Ráadásul nekem teljesen új dolog.. Lehet E.T. hazatelefonált, csak eltárcsázta a számot

 1. scaevola — 2012-03-09 08:10 

ufo volt, egyértelmű.
Az vitte el őket a Kuiper-övön túlra.

RSS feed for comments on this post.

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

  • Legutolsó hozzászólások

    Tartalom

    CímDátum
    Vitaposzt: háború Ukrajnában2022-02-27
    Vendégposzt: Tanja Gräff ügye2022-02-02
    Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
    Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
    Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
    Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
    Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
    Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
    Michael Jackson-konteók2017-05-20
    Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
    Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
    Lindbergh-konteók2017-02-26
    Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
    Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
    A BCCI-sztori2016-11-04
    Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
    Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
    Wałęsa-konteók2016-08-21
    Posztajánló: Porton Down2016-08-15
    Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
    Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
    Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
    Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
    Hindenburg-konteók2016-02-26
    Bruce Lee halála2016-02-14
    Opus Dei2016-01-23
    Alapítvány-konteók2015-12-19
    Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
    Furcsa történetek 2.02015-11-29
    Shakespeare-konteók2015-11-12
    Frigyláda-konteók2015-10-22
    Per „Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
    Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
    Menekült-konteók2015-07-14
    Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
    Miss Liberty-konteók2015-06-22
    Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
    Glenn Miller eltűnése2015-04-08
    Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
    Furcsa történetek 1.02015-03-23
    Bob Marley halála2015-03-14
    New Coke – konteók2015-03-02
    Sid Hurwich időgépe2015-02-22
    Alan Turing2015-02-10
    Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
    Halál Chappaquiddickben2015-01-26
    Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
    A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
    Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
    Konteókönyv-felmérés2014-12-01
    Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
    John Titor története2014-11-19
    Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
    Fort Knox2014-10-23
    Estonia-konteók2014-09-29
    Rudolf Hess története2014-09-22
    Kurt Cobain halála2014-09-09
    Eilean Mór rejtélye2014-08-18
    Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
    Gyíkember-konteók2014-06-12
    A Kovács Béla – ügy2014-05-23
    Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
    Georgia Guidestones2014-05-03
    Elisa Lam halála2014-04-15
    Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
    Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
    Magic Johnson – konteó2014-03-12
    Challenger-konteók2014-02-13
    Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
    Cicada 33012014-01-06
    Cajamarquillai üregek2013-11-27
    A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
    Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
    Google-konteók2013-11-03
    A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
    Katrina-konteók2013-10-11
    A denveri repülőtér2013-09-27
    Haszbara-konteók2013-08-25
    Génmódosítás-konteók2013-07-08
    Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
    Konteónak indult…2013-06-09
    Az X bolygó2013-04-27
    Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
    Náci repülő csészealjak2013-03-22
    D. B. Cooper története2013-02-19
    Egy pápa lemondása2013-02-11
    A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
    Eltűntek2013-01-18
    Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
    Anjikuni-rejtély2012-12-11
    Szent Malakiás próféciái2012-12-03
    Jövőbelátás-konteók2012-11-21
    Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
    Mátrix-konteók2012-10-28
    Elbert János halála2012-10-19
    Bohemian Grove2012-09-26
    Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
    A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
    Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
    A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
    Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
    Olof Palme halála2012-05-16
    A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
    Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
    Jörg Haider halála2012-03-14
    Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
    A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
    Szcientológia-konteók2012-02-07
    Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
    Népszámlálás-konteók2011-11-12
    EU-konspiráció2011-11-12
    A Djatlov-incidens2011-11-12
    Fluorid-összeesküvés2011-08-19
    Breivik-merénylet2011-07-25
    A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
    Patton tábornok halála2011-05-12
    Skull & Bones2011-04-19
    Réztekercs-konspiráció2011-04-12
    AIDS-konspiráció2011-04-11
    Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
    Moszkva és a csecsenek2011-04-08
    Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
    A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
    Globális felmelegedés2011-04-05
    A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
    Kilenc/tizenegy2011-03-30
    A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
    Kelly doktor halála2011-03-28
    Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
    Az arab világ forradalmai2011-03-23
    Martin Luther King halála2011-03-22
    Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
    Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
    A USS Liberty megtámadása2011-03-17
    Jézus-összeesküvés2011-03-16
    Ajánló – linkek2011-03-15
    HAARP-összeesküvés2011-03-14
    Chico halála2011-03-11
    JFK – 2.02011-03-10
    JFK – 1.02011-03-10
    Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
    Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
    Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
    Gagarin-konteók2011-03-04
    Cigánygyilkosságok2011-03-04
    Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
    Vérvád-konspiráció2011-03-03
    A Council on Foreign Relations2011-03-02
    A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
    Atlantisz-konteók2011-03-01
    Nagy német adókonteó2011-02-28
    Illuminátusok2011-02-28
    Ajánló – filmek2011-02-26
    Az Elvis-legenda2011-02-25
    Tunguzka-rejtély2011-02-24
    Nikola Tesla 2.02011-02-23
    Nikola Tesla 1.02011-02-23
    Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
    A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
    Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
    A főtitkár halála2011-02-21
    Nácik aranya2011-02-19
    ODESSA2011-02-18
    A romániai „forradalom”2011-02-18
    Templomosok2011-02-17
    A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
    WikiLeaks-konteók2011-02-15
    A Voynich-kézirat2011-02-15
    Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
    Mormon-összeesküvés2011-02-14
    Szabadkőművesek 2.02011-02-13
    Szabadkőművesek 1.02011-02-13
    Bilderberg-konteók2011-02-13
    Men in Black2011-02-12
    UFO-konspiráció2011-02-11
    Jim Morrison halála2011-02-11
    Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
    Roswell és az M-122011-02-09
    Bermuda-háromszög2011-02-09
    Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
    Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
    Népek Temploma2011-02-08
    Egy pápa halála2011-02-08
    A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
    A „tökéletes katona”-projekt2011-02-07
    A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
    A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
    Beatles-konteók2011-02-05
    John Lennon halála2011-02-05
    Philadelphia-kísérlet2011-02-04
    Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
    Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
    A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
    A Seuso-ügy2011-02-02
    Titanic-sztori2011-02-01
    Holdraszállás-konteók2011-01-31
    Marilyn Monroe halála2011-01-30

    Innen jöttök