2013-07-01–11:39

Szolgálati közlemény: egy kis nyelvészkedés

Az elmúlt időszakban örvendetesen sok helyen olvasni a „konteó” szó használatáról, abban az összefüggésben, amelyben mi is tesszük: összeesküvés-elméletezni, agyalni azon, hogy bizonyos történések hátterében milyen erők és érdekek húzódnak meg. Felbukkannak Facebook-csoportok, blogok és más írományok, amelyek ezt a szót használják címekben, műfaj-megjelölésben és egyáltalán: mindenféle kontextusban. Nos, mivel a szó tényleg elfoglalta méltó helyét a magyar köznyelvben, nem ártana egy kicsit az eredetét is megvizsgálni.

Ne értsetek félre, nem szeretnék itt okoskodni és mellkast döngetni, de mivel az utóbbi időben volt pár vitám ezzel kapcsolatban, szerény emlékezetem szerint a dolog a következőképpen kezdődött.

Amikor 2008 decemberében elhatároztam, hogy blogot indítok az összeesküvés-elméletekről, kerestem valami frappáns, rövid szót, amit könnyű megjegyezni, s amelynek a böngészőbe történő beírása nem igényel két másodpercnél több időt. Annak idején a blog.hu-nál kavartam, s ott az osszeeskuveselmeletek.blog.hu már foglalt volt. A konspiraciosteoriak.blog.hu túl hülyén hangzott, s ekkor találtam ki ennek a betűszavából (Konspirációs teóriák) a konteo.blog.hu-t, melynek eredeti beköszönő posztja itt olvasható.

Aztán jöttek a posztok, a költözések, a saját portál, de ez már történelem, s nem is tartozik szorosan a témához.

Az elmúlt években többen megkérdőjelezték már a keresztapaságomat (hú, de jól hangzik!), amivel nem nagyon foglalkoztam (van nekem más bajom is), de a napokban ismét kaptam egy olyan kioktató levelet, melynek írója (a konteó lelkes felhasználója saját felületen, mint hívószó) azzal érvelt, hogy a szó maga nincs „levédve”, s amúgy is köznév, ami évtizedek (!) óta a magyar szókincs része.

Nos, egyszer már megtettem, de most ismét megteszem: nyilvánosan újból felajánlok 20.000 (húszezer) forintot annak a személynek, aki a „konteó” szó olyan értelmű és kontextusú, 2008. december 10-e előtti előfordulását dokumentálni tudja a magyar írott szóhasználatban, amilyen értelemben mi használjuk: összeesküvés-elmélettel kapcsolatban. Az alap „konteó”-n kívül minden olyan megfejtést elfogadok, amely a szó ragozott vagy képzett verziója: konteózni, konteós, stb. Lehet internetes felület, lehet nyomtatott sajtótermék, de más (természetesen objektíven leellenőrizhető és dokumentált) médium is: rádió- vagy tévéfelvétel, hadüzenet, jegyzőkönyv, nemzetközi szerződés, vezércikk, interjú, riport, szakdolgozat, halálos ítélet, közokiratba foglalt átok, akármi.

Matematikai esély persze van arra, hogy másnak is eszébe jutott már, akár a jelzett időpont előtt is, tőlem (és a Konteóblogtól) teljesen függetlenül, de ezt a kockázatot bevállalom.

Az önhittség és a beképzeltség lehetőségét és vádját felvállalva azt kell mondanom, hogy a Konteóblog (s ezzel együtt a konteó szó) egyfajta branddé, védjeggyé vált, amit (legalábbis per pillanat) nem áll szándékomban levédetni. Amúgy se tudom, hogy megy az ilyesmi, s egyáltalán: megoldható lenne-e (igaz, a Coca Colának sikerült…), használja mindenki továbbra is egészséggel, mindössze az önbecsülésemnek tartozom azzal, hogy ezt a szolgálati közleményt most nyilvánosságra hoztam. Remélem, senki nem érti félre.

Konteós üdvözlettel:

tiboru

 

Kategória: EgyébCímkék:

68 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 68. h1jcsaba — 2014-10-07 10:50 

Kedves Tiboru!
A teológia és a kontaktus szavakból -talán A Jóisten tuggya:) a megfelelő fordítása:) DDD
Más: Érdekes ez a video is , jó lenne tudni mennyi a hamis és mennyi az igaz-
00:00 – 00:41 – rendszeres ukrán katonai (nem félkatonai zászlóalj)
00:42 -től – szeparatista erők.
Erről van szó:
https://www.youtube.com/watch?v=oM2lwe9GgaQ

 67. becsuszoszereles1k — 2014-06-29 09:08 

@miamai: 🙂 Ez aranyos! (Tudom, hogy az eredeti vicc nem pont igy van, de az ertelme ugyanez.) Nem a tolmacsok rovasara, hiszen en is voltam – ha nem is ott – szinkron tolmacs. 🙂

Akkor te is no”bo”l vagy! Ilyenek vagyunk! 🙂 Legjobb Micimackonak lenni! 🙂

 66. miamai — 2014-06-28 23:20 

@realcorpus:
háááát, ha csak úgy nem! :)))

 65. miamai — 2014-06-28 23:20 

@becsuszoszereles1k:
hááát, akkor most vagy átváltoztam újszülötté (mint a ma született), akinek ugyebár minden…
vagy már olyan vén vagyok, hogy már elfelejtettem ezt a viccet, de most azért megnéztem. Uramatyám, hogy én régebben mennyit tolmácsoltam rendőrségen!! (elveszett, kirabolták meg ilyesmik)

Mégiscsak a legjobb Micimackónak lenni. Néhanapján ezt váltogatni szoktam a Sopánkánéval.

 64. realcorpus — 2014-06-28 22:17 

@miamai:
Nem pont erre gondoltam. =)
Arra inkább, hogy neki melyik fegyver, felszerelés, akármi mennyire tetszik és ezt egy 5-ös dobogóra tette.

 63. becsuszoszereles1k — 2014-06-28 22:16 

@miamai: ? neked? nem.:) senkinek nem kell, pusztan ez az analogia jutott eszembe 🙁 (gondoltam, ha mar nyari szunet, kezdhetjuk egy jo viccel). Erted. A parhuzamos egyenesek esete. Szerintem az egesz elet egy ilyen bosszanto eltolodas – idealizmusbol talalta ki az emberiseg a vasutat is, allitom!…Es Micimacko egyaltalan nem csekely, sot…:)

 62. miamai — 2014-06-28 21:06 

@becsuszoszereles1k: most meg kellene sértődnöm? nem értem.
(alias Micimackó a csekély…)

 61. miamai — 2014-06-28 21:05 

@realcorpus:
igen, a hármast lehet ranglista szerint is érteni (tábornok, őrmester, közlegény – vagy valami ilyesmi… 🙂 )

 60. realcorpus — 2014-06-28 20:48 

@miamai:
A 3-ast valamiféle ranglista jelölésnek gondoltam a hozzászóló ízlésének megfelelően. Öt kép, öt szöveg hozzá, csökkenő számokkal.

A linket főleg a szövegkörnyezet miatt tettem be, nem a forrás igazolása miatt.

 59. realcorpus — 2014-06-28 20:44 

@rebel:
Bármennyire is fiatal, azért mégiscsak tiboru lehetett az első, aki ezt bepötyögte a klaviatúráján, majd belezuttyintotta a nagy közösbe a több milliárdnyi, már addig betolt karakterhalmazba, ahol a szót tartalmazó betűk ebben a sorrendben – utólag visszanézve – nem találhatóak meg korábbról.
De biztos elfogadná egy kisebb vizsgálat után a jegyzeted, ha előkerítenéd. =)

Az is igaz, hogy a korai IPM-ek (első széria) se nagyon találhatóak meg. Én meg már rég elhagytam a sajátjaimat. =(

És szerintem nem keseredik el ezen senki, hogy te talán már leírtad korábban. =)

 58. becsuszoszereles1k — 2014-06-28 20:18 

[…] mignem a meggyotort kincskereso kinyoszorgi a meses kincs rejtekhelyet;
a nyugati egyetemen vegzett alkalmi tolmacs fordit a felek kozott:
– !Azt mondta: Nem fel a halaltol!
#

 57. miamai — 2014-06-28 17:06 

“ahøra viene alguien k le para hacendø la guerra a la 5ta de este kønteø me refiero a Inø Yamanaka en 3er lugar”

nem vagyok spanyolos, de nagyon körülbelül annyit tesz, mint „most jön valaki háborúzni, ezen (idő)számítás ötödikén, szerintem (úgy gondolom vagy azazhogy) a harmadik helyen álló Ino Yamanaka”.
A mondatban a ‘konteo’ szó egy számítást jelez, és mivel ott van az ‘ötödikén’ mint időmeghatározás, ezért gondolom, hogy a konteo is valami nagyobb időegységet jelenthet, aminek van egy ötödik eleme is.

Ahonnan az idézet való, az egy anime játék fóruma, és ez az Ino Yamanaka valami főszereplőféleség, de az ilyen játékokban egyáltalán nem vagyok járatos.

 56. realcorpus — 2014-06-28 16:55 

@petiba:
A „e para hacendø la guerra a la 5ta de este” nekem elég olyannak tűnik, talán portugál, de mindenképp mediterrán.
Az áthúzott o meg lehet, valamilyen különleges jellel írt o, aminek akkor még nem volt megfelelője a billentyűzeten.

Egyébként dánéknál (áthúzott o-val) a kont szépet, az o pedig szigetet jelent, bár itt nincs jelentősége.

 55. petiba — 2014-06-28 16:31 

jav. az

 54. petiba — 2014-06-28 16:30 

Nem az a kérdés, hogy honnan ered a konteó szó, azt a törzsvendégeknek nyilván mind megvan.

Realcorpus mester idézett mondatára várunk egy hit-eles fordítót 🙂

 53. miamai — 2014-06-28 16:21 

@rebel:
A Mézga család féle újmagyar is sok rövidítést vitt be a köztudatba. A közszóvá vált kapcs-ford-on kívül nekem akkoriban a legjobban ez tetszett: „marhabarom = Maradéktalanul hallak, barátom, rokonom”, manapság meg ez: gazember = gazdaság-emelési berendező…
🙂

 52. rebel — 2014-06-28 15:59 

@miamai:
A gugli eléggé fiatal barátunk, és a valóságnak részleges keresztmetszetét nyújtja, bár elég nagyot valóban, és meglehetősen kényelmesen…
Nem akarok senkit elekeseríteni, de én magam már 15 éve is tuti hogy leírtam itt-ott ezt így, hogy konteo, ha nem is hosszú óval… és ha nem is tudományos akadémiai szintű értekezésekben. Szerintem ennek amúgy semmi jelentősége. A hosszú ó-s verzió Tibouré… big respect… :;)

 51. miamai — 2014-06-28 15:43 

@rebel:

gugli, aki a barátunk, de még az Oxford vagy Merriam Webster sem tud ilyen angol rövidítésről. Legtöbbször teljesen kiírják, ritkábban CT-vel rövidítik.

És eközben mit nem találtam?! Conspiracy egy magyar demo csapat… http://conspiracy.hu/
„Conspiracy is a small Hungarian group of multimedia artists, aimed to create realtime visuals on computers; formed in the November of 2002 and currently consisting of seven people, we had a streak of nice results at various international demoparties since.”

Hogy mit is csinálnak, azt nem nagyon értem (mármint technikailag), de érdekes.

 50. miamai — 2014-06-28 15:27 

spanyol-angol szótárakban a conteo szó jelentése az angol count (számol, számít, számla, könyvelés stb.) szóval fejezhető ki. Mondjuk a kreatív könyvelés beleeshet a konteó, mint rejtélyes, titkos stb. kategóriába, de azért mégsem gondolnám, hogy a mi konteó szavunk innen származna…

 49. miamai — 2014-06-28 15:18 

jav:
con: némely neolatin nyelvben -val, -vel

az áthúzott o-t sok országban azért használják, hogy megkülönböztessék a nullától. Hasonló ez ahhoz, ahogy a nagyon öregek még ma is a kézzel írott 1-es szám fölé egy kis pontot tesznek, és így különböztetik meg a nagy i-től.

Kohn Teofil (ez valaki más ötlete volt) https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/t1.0-9/p417x417/1394435_703436786351674_1445103954_n.jpg

 48. rebel — 2014-06-28 15:10 

Rövid ó-val, rég óta használatos ez a kifejezés, a konspirációs terória, azaz conspiration theory rövidítése, főleg angolban…
Angol rövidítéseket magyar szövegekben is használnak néha… itt -ott, hébe-hóba biztos hogy megtalálni, rövid ó-val, akár 30-40 évvel ezelőtti magyar szövegekben is.

 47. miamai — 2014-06-28 15:08 

con = az újlatin nyelvekben -val, -vel
Teo (θεό) = görög nyelven (ó és új is) Isten

Konteó = miskulancia nyelven: Istennel
Kohn Theo = a sarki fűszeres volt, amíg Grün Theobalddal ki nem keresztelkedtek.

A latin loverek pedig az Iglesiasok, apja és fia. Bármelyik jöhet!! 🙂 (n.b. iglesias = templomok)

 46. petiba — 2014-06-28 12:48 

@realcorpus:

Biztos, hogy spanyol? Nem is tudtam, hogy spanyolban is van áthúzott o-betű. Eddig csak az északiaknál vettem észre.
con teo => hittel, vagy valami ilyesmi.
Majdcsak felbukkan valami latin lover 😛

 45. realcorpus — 2014-06-28 11:27 

Egy 2008. júliusi bejegyzésben ugyan szerepel, de nem sok köze lehet az itteni jelentéséhez.
http://kronos.mcanime.net/foro/topic/53755/37
„ahøra viene alguien k le para hacendø la guerra a la 5ta de este kønteø me refiero a Inø Yamanaka en 3er lugar”
A spanyolról fordítás nem igazán ment a guglinak, talán az egyéni írásmód miatt…

 44. realcorpus — 2014-06-28 10:34 

Ha a „Jó estét, jó tollba hempergetést!” vagy mifenét le lehetett védetni, akkor ezen egyszerű szó sem lehetne olyan bonyolult.

De orca (42-esben levő) tippje is jó ötlet. Meglépted már tiboru?

 43. learjet — 2013-07-10 09:15 

Sziasztok!
A Dr. Csont című sorozat tegnap esti, Ügynökrablás (IV/14) című epizódjában hangzik el Booth öccsének a szájából, ha jól emlékszem a következő szóösszetétel: konteomániások. 🙂

 42. orca — 2013-07-09 13:38 

A „Doh” – Homer Simpson szavajárása, valahányszor valami balul sül el – 2001. június 14-e óta hivatalosan is része a brit szókincsnek: ekkor lajstromozza valódi, elismert szóként az Oxford-szótár.

A „konteó” – tiboru szóalkotása – ugyanígy része lehet a magyar nemzeti korpusznak. Idővel.
A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének adatbázisai közül elsőként talán az E-Szókincs adattárába fog bekerülni (talán már benne is van; aki javasasszony vagy -férfi, rá tud keresni; én most sajna nem). És onnan majd egyszercsak a Magyar Irodalmi és Köznyelv Nagyszótárának korpuszába is eljut.

tiboru; ha komolyan szóalkotói babérokra törsz, megteheted, hogy dobsz egy mailt Ittzés Nórának (ő a Nyelvtudományi Intézet Szótári Osztályának vezetője – ittzes.nora[kukac]nytud.mta.hu); leírod neki is, amit nekünk; megtámogatod egy hozzávetőleges, általad találónak érzett és gondolt definícióval – és türelmesen vársz, amíg babérod be nem érik, azaz konteód (így hosszú ó-val) különálló szócikként be nem kerül a magyar nyelv hivatalos szavai közé.

Ennél valószerűtlenebbeket is megoldottál már, nemkonteósokat is („nemkonteós; lásd konteósnál” – idézet egy majdani szótárból).

 41. tiboru — 2013-07-08 22:03 

Egyik jobb, mint a másik, köszi 🙂

 40. kszabo — 2013-07-08 21:30 

Tiboru mindent lát, sokszor előre. Lehet hogy a neve igazából a Nibiruról jött embert jelenti:) Most nincs kedvem kereskedni, de a kuugli mai címlapja a Roswell ma 66 éves és tegnap volt egy függő játszma nevű film Rambóval a pénzugrós ejtőernyős meséről:) Üdv!

 39. lencse — 2013-07-08 12:48 

Szóval: az olasz „contenuto”, aka „tartalom” elhibázott irásmódjából ered, még 1823-ban az olasz királyi ház Albertus Tiboriensis nevű iródeákja b@szta el a kifejezést amikor leirta (volna, ha hagyják) a királyné megcsalatását, na. Nem kell ezt az egyszerű igazságot annyira ragozni. Bár a „tartalom”-hoz, ez biztos, Tiborunak van a legnagyobb köze, mi pedig mint hűséges alattvalók, ragozzuk, igézzük, sokszorositjuk stb.stb. Dixit

 38. becsuszoszereles1k — 2013-07-07 11:47 

@kszabo: :)) Jes!!:))

 37. kszabo — 2013-07-06 08:37 

http://www.rejto.hu/rejtozoknek.html Kohn Theó Lincoln előnévvel regisztrált Rejtő Jenőnél, de lebukott, így lett a kocsmában Konteó:) Mivel Tiboru jött rá a turpisságra, így övé a dicsőség:) Ami külön emeli a felfedezése értékét, hogy konteó túrái révén elvezet minket a a Rejtőt és az „Indul a bakterházat” magasan meghaladó való világba:)
Üdv

 36. 404notfound — 2013-07-05 22:00 

Ha nem megy előröl, kezdjük hátulról. Inverz perverz megközelítésben: ki és miért áll neki egy ilyen szóösszetétel megalkotásának? Tanítónk, tiboru feltárta a motivációját, rövidet akart, megjegyezhetőt, merthogy ilyen az internetezők világa. Íme tehát az OK. (Az okozat párezer függő, aki ahelyett, hogy emelt díjas esemesekkel befolyásolná az aktuális valóságsó/teheccségkutató akármiket, szendvicseket gyárt az ufóknak vagy teljesen fölösleges dolgokon agyalog naphosszat.) Hiszen volt ilyen címmel nagysikerű sztárparádés hálivúdi mozi is https://www.youtube.com/watch?v=zry6Tse0LYA ott nem készült szóösszetétel, mert nem volt rá szükség.
A kísérlet tehát sikerült.
Kérdem én mély tisztelettel újfent: ki más és miért alkotta volna meg ezt a kifejezést? („Így, ahogy itt használjuk.” kopirájtbáj tiboru.)

 35. outatime — 2013-07-03 04:38 

@csapos:

ez jo volt!!! 😀

 34. csapos — 2013-07-02 22:16 

 🙂 Paul Theodor Hellyer amikor azt állította, hogy a földi kormányok egyike-másika már régóta aktív kapcsolatot tart fenn bolygónkon állomásozó földönkívüliekkel, azt nem fedte fel, hogy ezek a fekete alakok már akár több száz, esetleg ezer éve is köztünk rejtőzködnek. Először az Andok hegység mély völgyeiben építették ki telepeiket. Mivel hangképzésük kissé eltért az őshonos spanyolokétól a „d” hangot, kissé beszédhibásan „c”-nek ejtették, így a spanyol don=úr megszólítást con-nak ejtették.

Az eltelt sok évszázad alatt sok értékes személyeket kölcsönöztek a Föld nevű bolygó népeinek. Con Vergance matematikust, akik a párhuzamosok végtelenben történő találkozása elméletét dolgozta ki. Con Cepcion diktátort, aki ellenfeleit kitalált bűntények alapján ölette meg, vagy küldte távoli, sarkköri telepekre. Mellesleg őt később, bizonyos Dzsugasvili, Koba és Szt Alin néven is emlegették. A Con Corde nevű alak, repülési szakemberként alkotott egy olyan gépezetet, amivel több száz utast lehetett két és fél óra latt Párizsból New York-ba transzponálni. Nevezet vállalkozása mégis megbukott, és most egyes hírek szerint Magyarországon értékpapírokkal kereskedik. Con do Lance lovag a lélekvándorlás létrehozója, aki felkereste az elhunytak családját, és frissiben összegyűjtve az elhunytról minden információt, ellopott lelkét új testbe költöztette. A földönkívüliek egyik vezetője Con Spir Acio dolgozta ki számukra, a mind a mai napig használt alakváltoztatás módszerét. Végül még meg kell emlékeznünk a földönkívüliek halhatatlan, a történelem különböző időszakaiban más-más alakban megjelenő isteni eredetű vezéréről Con Theo-ról, akit istenként tiszteltek.

Kedves kollégák, mit gondoltok, hol és kinek az alakjában kellene ma keresni Con Theo-t? 🙂

 33. csapos — 2013-07-02 21:33 

@zolcsi67: Nem bírtam ki, hogy be ne linkeljem: http://www.youtube.com/watch?v=nGjwQ0nAHmg

 32. zolcsi67 — 2013-07-02 20:07 

Ha már szóalkotás…
Mozi: Heltai Jenő (a mozgóképszínház szóból, és ebben a kupléban: http://hu.wikiquote.org/wiki/Szerkeszt%C5%91vita:Osv%C3%A1tA/Dal_a_mozir%C3%B3l)

Tiboru, keresztapa vagy? Akkor ne vacakolj, levágott lófej a delikvens ágyába, oszt’ jóvan 😀

 31. snug — 2013-07-02 17:55 

Tiboru! Utalhatod a pénzt, találtam egy „konteó” szót, csak kicsit máshogy van írva. Egy 2007.05.10-i fórumbejegyzés (a csillagok közötti szavakról van szó, nyilván egybe kell őket olvasni):

Rólam már minden orvos lemondott – panaszkodik *Kohn. Te jó* isten! És miért? – szörnyülködött Grün. Mert egyiknek sem fizettem!

Forrás: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:HJX22c__URAJ:www.playdome.hu/forum.php%3Faction%3Dll%26t%3D2397%26start%3D8750+&cd=2&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

 30. snug — 2013-07-02 17:50 

Én is úgy emlékszem, hogy 1974-ben a balassagyarmati óvoda homokozójában már használtam a konteó szót, de kicsit elbizonytalanodtam, ezért tudományos alapon álltam hozzá a kérdéshez. (És egy kicsit financiális alapon is, mert Deák Ferenc bajsza teljesen felizgatott.)

Először megnéztem a magyar nemzeti korpuszban (http://mnsz.nytud.hu/bevezeto_hun.html), és ez jött ki:

Nyelvváltozat: magyarországi, szlovákiai, kárpátaljai, erdélyi, vajdasági
Alkorpusz: sajtó, szépirodalom, tudományos, hivatalos, személyes
Lekérdezés: [ word = „konteó” ] ;
Lekérdezett korpusz mérete: 187644886 szó
Találatok száma: 0 db 0,00 db / millió szó
Keresési idõ: 0,01s

A 0 db találat nem csüggesztett el, google barátunkhoz fordultam (aki egyesek szerint a barátunk, mások szerint csupán hasznos ellenség). Trükkös módon csak 2008 előtti találatokat kértem, ki is jött egy csomó találat. „Hohó! – kiáltottam fel. – Megvagy Tiboru! És megvan a hétvégi kajapénz!” De sajnos csalódnom kellett: az összes magyar találat valamilyen módon mind a konteóbloghoz kapcsolódik, vagy valójában 2008 utáni kommentekre utal.

A kutatást befejezettnek nyilvánítom, és megállapítom, hogy a „konteó” szó tiboru kreálmánya.

 29. shiri — 2013-07-02 15:24 

@shiri: Természetesen ez a konspirációs teória értelemben. Amúgy lehetne olasz vagy spanyol szövegekben con Theo-t találni, amikor valaki egy Theo nevű fickóval csinál valamit.

 28. shiri — 2013-07-02 15:22 

„Con theo” angol nyelvű szövegben 2007-ből játszik? : )

 27. outatime — 2013-07-02 15:14 

@zsanvalzsan:

svajci frankot eddig csak filmekben lattam, azzal biztos nem keverem. A legcsunyabb penz viszont az osztrak schilling ( volt )

a hongkongi dollarokon szep az oroszlan, kikopott masa a Lanchidon elhelyezettnek.

 26. marcipan — 2013-07-02 14:31 

még nem oldottam meg, de ezen jót röhögtem:
http://borsonline.hu/cikk.php?id=37662

a bors hírforrásnak hivatkozza a konteoblogot… 🙂

 25. stoppos — 2013-07-02 12:22 

Tiboru mester!
Itt hallottam először és azóta aktívan használom.

Ha valaki először hallja, annak elmagyarázom, hogy mit jelent és általában azt is, hogy innen van.

Sosem olvastam róla sehol máshol, a 20k-t meg idd el. 😉

Üdv,
stoppos

 24. becsuszoszereles1k — 2013-07-02 10:57 

Tiboru! 7 ezer tanu eleg? (konteoblog+FBtabor)
Nem ismerem a legujabb Ptk-t, Btk-t, Alkotmanyt, de ennel tobbet nem kivanhatnak…:)

 23. whitebeard — 2013-07-02 10:28 

Ráengedtem a keresőt a 29GB-os ebook gyűjteményemre. 22xxx db könyv Gárdonyitól kezdve Fekete Istvánon keresztül Dale Brown-ig. Sem a „konteó” se a „konteo” nem szerepel benne.
Tied az elsőbbség tiboru!

 22. gigabursch — 2013-07-02 10:25 

@csapos:
Nyelvújítás folyamatosan jelen van.

Nézd csak meg az egyik legősibb szóösszetétetl-rövidülést.

Vihar = Világ Haragja

Ehhez képest a gyufa és társai még csak hátulgomobolós pelenkások. Nem beszélve a konteóról.

 21. iksz — 2013-07-02 09:17 

De tiboru….mi ezt tudjuk jól, a többi meg kit érdekel? 😀
Most akkor lehet szavazni, hogy mi legyen az új poszt? 🙂

 20. zsanvalzsan — 2013-07-02 08:39 

A Témàhoz hozzàszolva:

a „konteo” szot természetesen én hasznàltam elöször, 1967-ben, egy öszi napon, amikor joanyàm erösen firtatni kezdte, vajon a spàjzban a rengeteg lekvàrosüveg teteje hogyan szakadhatott be.
Mondtam, hogy a macska volt, de nem hitte el. Az a hülye macsek még a kezem nyomàt is odahamisitotta.

Anyukàm sajnos màr nem él, de én bàrmikor tanusithatom, az eset igy történt, ahogy itt leirtam.

A macska sorsàt természetesen sajàt kezüleg befolyàsoltam, azt hiszem, ilyen elözmények utàn érthetö.

Nos, azt hiszem, a történetet itt lezàrhatjuk. A huszezres sorsàt ràd bizom, Tiboru. Mivel innen làtom, hogy hamis, tégy vele, amit csak jonak làtsz.

 19. zsanvalzsan — 2013-07-02 08:33 

@outatime:
Neem, rosszul emlékszel. A sötétkék, az a 100 frankos banko, Svàjcban.

 18. outatime — 2013-07-02 04:16 

ugy emlekeztem hogy a huszezres sotetkek.. nah mindegy. Amugy Vagyoczki ur csinalja a vilagon a legszebb penzeket.

 17. outatime — 2013-07-02 04:14 

@robina:

14. robina — 2013-07-01 17:44

láttam már, hogy mások is kérdezték, de a kanadai honvédelmi exminiszter ámokfutásáról mikor lesz szó?:D

Ragyogo kerdes, jomagam epp feltenni akartam 🙂

a konteo szo minden bizonnyal orokkon orokre fent fog maradni, az anyagi javak mulandoak mint mi magunk is – csak az igazan nagy elmek kepessek az utokorra hagyni szellemi javakat.

a konteozas nem egyszeru konspiralas, elmelet gyartas. A „konteozas” egy felsobb kategoria ami nem elegszik meg ranezesre is silany eszmefuttatasokkal, elso olvasasra is megnyugtato valaszokkal – konteozni tobb, nemesebb dolog. Ahol a hivatalos magyarazatok veget ernek ott kezdodik a konteo: egy var, melynek falai tenyekbol, tudomanybol allnak, a falakat pedig a kepzeloero, a fantazia es a kivancsisag tartja ossze. Eme var kapuja orokre zarva marad azok elol akiket kielegit a hivatalos magyarazat.

A varkapitany tiboru termeszetessen 🙂

( ha meguresedne a tarnoki allas en jelentkeznek:))

 16. korika — 2013-07-01 23:38 

tiboru-é és KÉSZ!!!!

Aki tudja az tiszteli…
Aki nem, tanulja meg szépen…

… mi is a rend….:-)

 15. chph — 2013-07-01 19:35 

Már 5 éve olvasunk?

Hűűűűű 🙂

 14. robina — 2013-07-01 17:44 

láttam már, hogy mások is kérdezték, de a kanadai honvédelmi exminiszter ámokfutásáról mikor lesz szó?:D

 13. becsuszoszereles1k — 2013-07-01 17:35 

@Panther V: Nahallod! Mindig azt hittem, hogy ez valami hutesi-fagyasztasi technologia!:))

 12. becsuszoszereles1k — 2013-07-01 17:24 

Tiboru! Ekozott a 150 ezer szo kozott nem szerepel! Sem a latin szocikkeknel, sem a tobbi kategoriaban; de mint magyar ossze- es nem osszetett szo sem! Gyanitom, hogy nincs levedve, mert elotted meg nem talaltak fel masok, sot utanad sem (ugy tunik, csak hasznaljak) – te pedig eleddig nem vedetted le (ezert nem talalta a szerkeszto nyelvesz sem!)!:)
Link: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CCkQFjAA&url=http%3A%2F%2Fmeszotar.hu%2F&ei=CpvRUYW-BKjg4QTCkoDwDg&usg=AFQjCNHEzr2Ucxv8V42Q6mqM6maeOhpeUg&sig2=jmFS766v6ioFX-idvyKRcg
„Tudományos és Köznyelvi Szavak
Magyar Értelmező Szótára
Magyarország legnagyobb ingyenes internetes értelmező szótára
Kezdőlap
Vélemények
Köszöntöm az oldalon!

A szótár jelenleg 149 997 szócikket tartalmaz; ezek tudományos osztályainak megtekintéséhez kattintson ide.”[sic.]Forras: meszotar.hu

 11. Panther V — 2013-07-01 17:01 

Akkor már a mirelit se maradjon ki. Mezôgazdasági és Ipari Rt elite. De csodaszép.

 10. marcipan — 2013-07-01 16:49 

@csapos: köszi, már nem halok meg hüjén. sose tudtam, honnan a fenéből jött a közért :))

 9. csapos — 2013-07-01 16:22 

@Panther V: Kösz a kiigazítást. Karinthy is és Kellér is nagy elme volt. Tiboru, jó társaságba keveredett 🙂

 8. dr. Lópici Gáspár — 2013-07-01 16:01 

Az alábbi képpel kelek a mester védelmére.

http://kepfeltoltes.hu/view/130701/konteo_evidence_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Hard evidence, innit? :))

 7. Deak Tamas — 2013-07-01 15:56 

Szerintem ie. 27 május 8-án Romolus Primitivos Navus görög tengerész, amikor elindult Rómából vissza Korfura, akkor használhatta vulgárlatinul a „con Theo” „Isten veled/Istennel” köszöntést, mennyit kapok, ha erre találok írásos bizonyítékot? 🙂 🙂

 6. Panther V — 2013-07-01 15:43 

@csapos:

Kellér Dezső alkotta.

 5. csapos — 2013-07-01 14:56 

Még egy szó jutott az eszembe, Karinthy F
erenc szüleménye a maszek (magán szektor).

 4. sztalker — 2013-07-01 14:45 

Az elsőség itt a szerzőségre vonatkozhat szerintem.
Valszeg csak kereskedelmi tevékenységgel kapcsolatos, a mások termékétől megkülönböztethetőséggel bíró (ez nagyon „jogászos”, mi?, de mégis vhogy így kell meghatározni) szó, logó védhető le. (Minden, amivel gazdasági tevékenységet lehet folytatni pl: „másik mosópor”.) Vagyis szerintem neked kellene bizonyítanod, hogy ha más is használja ezt (vagy tőled függetlenül találta ki), azzal valamiféle anyagi, erkölcsi (nem anyagi) veszteséget, kárt okozhatott neked, vagy ez az illető jogosulatlan előnyhöz jutott valahol, valamikor veled szemben. De szerintem ez nem ér annyi vesződést.

De mint szóújítás, biztos, hogy a nevedhez (vagyis a „tiboru” nicknév tulajdonosához) lesz majd köthető.

Ez meg akkor egyfajta kultúrkincs, ha tetszik, ha nem, és azér’ ez se semmi!

Asszem Kellér Dezső találta ki a ‘MASZEK’ szavunkat (a MAgán SZEKtor kifejezés rövidítéseként), a mozit pedig talán Heltai Jenőnek köszönhetjük a legenda szerint (a mozgóképszínház lerövidítésével).
Neked meg akkor ezt köszönhetjük, én legalábbis drukkolok, hogy ténylegesen sikerüljön a nevedhez/blogodhoz kötni majd, gondolom a többi „kontesó” (összeesküvés-elméleteket kedvelők társasága, egyfajta testvéri közössége) is így gondolja. Na tessék, megint egy új verzió…

🙂

Hasonló kérdések találtam a neten:
http://www.chromeball.com/blog/index.php/mitol-ved-a-vedjegy

Van még valami az innovációs jogokkal kapcsolatban:
Úgy tudom, ha többen is „felfedeznek” valamit, de igazolható, hogy egymástól függetlenül (ez előfordulhat, mert sok okos, kreatív ember van ám!), de közülük csak az egyik védeti le a terméket világméretekben, attól a többi „felfedező” még használhatja azt mint saját találmányát saját magának, ha nem végez kereskedelmi tevékenységet a licenc-jogokkal. Vagyis levédhető „saját használatra” pl. bűvésztrükk ugyanúgy, mint tortarecept (pl.Dobos-torta), vagy egyfajta oktatási módszer, eljárás, amelyeknek pl. alapösszetevői már léteztek ugyan, ám EGYÜTT MÉG NEM, tehát egyfajta INNOVATÍV GONDOLKODÁS EREDMÉNYEKÉNT jöttek létre és a végeredménye is EGYEDÜLÁLLÓ (akár szellemi) alkotás. Aki leírja ezt (pl. az eljárást, módszert, trükköt, receptet stb) és időben bead egy leírási mintát róla (ezt a leírást borítékolják, hivatalosan lepecsételik, dátumozzák, nemzeti szalaggal átkötik, 100 évre archiválják stb.) és ennek másolatát elteszi otthonra, ezzel máris tudja igazolni az időbeni elsőségét. Tehát nem muszáj csak világméretekben gondolkodni és minden országra levédetnünk mondjuk Mici néni lekvárreceptjét jó sok pénzért. (Természetesen van illetékdíja a dokumentálásnak az Artisjus-nál v. a mai utódjánál.) Ha van egy ilyen doksink, akkor vita esetén ez az elsőség is biztosít valamiféle használati jogot az alkotó(k)nak.
(Én oktatási módszerek kapcsán hallotam ezt a lehetőséget. Ha pl. valaki csinálna egy hasonlót, mert tanulóként épp elvégzett egy tanfolyamot, majd ravasz módon ő is indítana egy ugyanolyat, de már mint oktató, ezzel elorozva az új diákokat tőlük, akkor a tanfolyamot tartók kérhetik tőle a módszer eredetiségének bizonyítását. Ekkor viszont igazolnia kéne valamivel, hogy ő már korábban kitalálta azt. De a boríték megvan pl. az Artisjusnál, és annak régebbi a keltezése.)

 3. csapos — 2013-07-01 14:35 

Kazinczy Ferenc is valahogy így kezdte nyelvújító tevékenységét. Egy hosszú, nehezen kimondható szóból csinált egy rövidet. én a konteó (hosszú ó-val)szót is ilyen nyelvújításnak tekintem. De ilyen volt valamikor a magnó (magnetofon) vagy a közért (élelmiszerbolt). Ez utóbbi a Községi Élelmiszerkereskedelmi Rt.rövidítése ( http://hvg.hu/magyarmarka/20050329kozertcsemege ). Korábban Karinthy Ferenc, Romhányi (Rímhányó) József, ma Parti Nagy Lajos jeleskedett, jeleskedik új szavak alkotásában. A sikeres új szavak berülnek a köznyelvbe, és attól fogva már senki sem emlékezik kitalálójukra, drága jó apukájukra.

Nekem úgy tűnik, hogy a konteó bekült a köznyelvbe. 🙂 Tiboru
, alkottál egy szót, tiéd a dicsőség, de ez kit érdekel? 🙂

 2. tiboru — 2013-07-01 13:02 

Az egyik kedves fácsés kommentelőnk írta:

„en mar hasznaltam ezt a szot angolul mint ige, aztan okoskodtam hogy ez latinbol jon nemigaz hogy nem ismerik. (aztan amikor istennek sem akartak erteni utananeztem es jot mosolyogtam)”

 1. robina — 2013-07-01 12:29 

„halálos ítélet” 😀

RSS feed for comments on this post.

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

  • Legutolsó hozzászólások

    Tartalom

    CímDátum
    Vitaposzt: háború Ukrajnában2022-02-27
    Vendégposzt: Tanja Gräff ügye2022-02-02
    Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
    Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
    Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
    Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
    Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
    Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
    Michael Jackson-konteók2017-05-20
    Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
    Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
    Lindbergh-konteók2017-02-26
    Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
    Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
    A BCCI-sztori2016-11-04
    Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
    Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
    Wałęsa-konteók2016-08-21
    Posztajánló: Porton Down2016-08-15
    Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
    Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
    Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
    Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
    Hindenburg-konteók2016-02-26
    Bruce Lee halála2016-02-14
    Opus Dei2016-01-23
    Alapítvány-konteók2015-12-19
    Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
    Furcsa történetek 2.02015-11-29
    Shakespeare-konteók2015-11-12
    Frigyláda-konteók2015-10-22
    Per „Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
    Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
    Menekült-konteók2015-07-14
    Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
    Miss Liberty-konteók2015-06-22
    Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
    Glenn Miller eltűnése2015-04-08
    Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
    Furcsa történetek 1.02015-03-23
    Bob Marley halála2015-03-14
    New Coke – konteók2015-03-02
    Sid Hurwich időgépe2015-02-22
    Alan Turing2015-02-10
    Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
    Halál Chappaquiddickben2015-01-26
    Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
    A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
    Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
    Konteókönyv-felmérés2014-12-01
    Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
    John Titor története2014-11-19
    Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
    Fort Knox2014-10-23
    Estonia-konteók2014-09-29
    Rudolf Hess története2014-09-22
    Kurt Cobain halála2014-09-09
    Eilean Mór rejtélye2014-08-18
    Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
    Gyíkember-konteók2014-06-12
    A Kovács Béla – ügy2014-05-23
    Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
    Georgia Guidestones2014-05-03
    Elisa Lam halála2014-04-15
    Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
    Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
    Magic Johnson – konteó2014-03-12
    Challenger-konteók2014-02-13
    Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
    Cicada 33012014-01-06
    Cajamarquillai üregek2013-11-27
    A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
    Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
    Google-konteók2013-11-03
    A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
    Katrina-konteók2013-10-11
    A denveri repülőtér2013-09-27
    Haszbara-konteók2013-08-25
    Génmódosítás-konteók2013-07-08
    Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
    Konteónak indult…2013-06-09
    Az X bolygó2013-04-27
    Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
    Náci repülő csészealjak2013-03-22
    D. B. Cooper története2013-02-19
    Egy pápa lemondása2013-02-11
    A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
    Eltűntek2013-01-18
    Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
    Anjikuni-rejtély2012-12-11
    Szent Malakiás próféciái2012-12-03
    Jövőbelátás-konteók2012-11-21
    Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
    Mátrix-konteók2012-10-28
    Elbert János halála2012-10-19
    Bohemian Grove2012-09-26
    Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
    A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
    Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
    A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
    Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
    Olof Palme halála2012-05-16
    A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
    Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
    Jörg Haider halála2012-03-14
    Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
    A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
    Szcientológia-konteók2012-02-07
    Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
    Népszámlálás-konteók2011-11-12
    EU-konspiráció2011-11-12
    A Djatlov-incidens2011-11-12
    Fluorid-összeesküvés2011-08-19
    Breivik-merénylet2011-07-25
    A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
    Patton tábornok halála2011-05-12
    Skull & Bones2011-04-19
    Réztekercs-konspiráció2011-04-12
    AIDS-konspiráció2011-04-11
    Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
    Moszkva és a csecsenek2011-04-08
    Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
    A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
    Globális felmelegedés2011-04-05
    A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
    Kilenc/tizenegy2011-03-30
    A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
    Kelly doktor halála2011-03-28
    Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
    Az arab világ forradalmai2011-03-23
    Martin Luther King halála2011-03-22
    Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
    Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
    A USS Liberty megtámadása2011-03-17
    Jézus-összeesküvés2011-03-16
    Ajánló – linkek2011-03-15
    HAARP-összeesküvés2011-03-14
    Chico halála2011-03-11
    JFK – 2.02011-03-10
    JFK – 1.02011-03-10
    Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
    Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
    Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
    Gagarin-konteók2011-03-04
    Cigánygyilkosságok2011-03-04
    Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
    Vérvád-konspiráció2011-03-03
    A Council on Foreign Relations2011-03-02
    A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
    Atlantisz-konteók2011-03-01
    Nagy német adókonteó2011-02-28
    Illuminátusok2011-02-28
    Ajánló – filmek2011-02-26
    Az Elvis-legenda2011-02-25
    Tunguzka-rejtély2011-02-24
    Nikola Tesla 2.02011-02-23
    Nikola Tesla 1.02011-02-23
    Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
    A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
    Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
    A főtitkár halála2011-02-21
    Nácik aranya2011-02-19
    ODESSA2011-02-18
    A romániai „forradalom”2011-02-18
    Templomosok2011-02-17
    A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
    WikiLeaks-konteók2011-02-15
    A Voynich-kézirat2011-02-15
    Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
    Mormon-összeesküvés2011-02-14
    Szabadkőművesek 2.02011-02-13
    Szabadkőművesek 1.02011-02-13
    Bilderberg-konteók2011-02-13
    Men in Black2011-02-12
    UFO-konspiráció2011-02-11
    Jim Morrison halála2011-02-11
    Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
    Roswell és az M-122011-02-09
    Bermuda-háromszög2011-02-09
    Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
    Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
    Népek Temploma2011-02-08
    Egy pápa halála2011-02-08
    A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
    A „tökéletes katona”-projekt2011-02-07
    A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
    A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
    Beatles-konteók2011-02-05
    John Lennon halála2011-02-05
    Philadelphia-kísérlet2011-02-04
    Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
    Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
    A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
    A Seuso-ügy2011-02-02
    Titanic-sztori2011-02-01
    Holdraszállás-konteók2011-01-31
    Marilyn Monroe halála2011-01-30

    Innen jöttök