2014-03-26–15:30

Villámposzt: itthon van a Seuso!

A miniszterelnök ma délben, rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a 15 darabos Seuso-kincsből hét darabot meg-, azaz inkább visszaszereztünk. Gondolom, sokunk fantáziája meglódult, s most rengetegen filóznak azon, hogy ez hogyan történhetett. Noha nekem sincs több konkrét információm a dolgok hátteréről, mint bármelyik szorgalmas konteósnak, kíséreljük meg közösen felvázolni, hogy melyek lehetnek a legfontosabb verziók, amelyek szóbajöhetnek a kétségkívül örvendetes esemény magyarázatául.

Az előzményekről most nem szeretnék részletesen értekezni, blogunk olvasói oda-vissza ismerik egyrészt magát a bűnügyet, másrészt pedig talán még arra is emlékeznek, hogy tettünk egy kanyart a Zelnik-féle zsákutcában (?) is. És mielőtt belevágnánk, ismételten felhívom az illetékesek figyelmét, hogy ez egy konteóblog (magyarul: összeesküvés-elméletekkel foglalkozunk), s ha netalán beletrafálnánk az igazi megoldásba, az kizárólag a „vak konteós is talál szemet” alapelv érvényesülésének tulajdonítható.

Adott tehát a tény, amit a lehető leghitelesebb forrásból tudhatunk, immáron egy órája: a magyar nemzeti kincsnek tartott későrómai ezüstlelet fele (24 évvel azután, hogy a Sotheby’s aukcióján felbukkant) ismét idehaza van.

Lássuk, milyen lehetőségek jöhetnek számításba a konteósok szerint:

1.) Üzleti tranzakció

Az unortodox megoldásairól híressé vált Matolcsy György (ha valaki nem tudná: a Magyar Nemzeti Bank főgóréja) simán kicsengetett 15 millió eurót (4,5 milliárd forintot) a devizatartalékokból, lord Northampton pedig kapva kapott az alkalmon, elvégre a kincsek mintegy húsz éve forgalomképtelenek (aki ezt nem értené, olvasson utána a new yorki pernek). A miniszterelnök természetesen áldását adta az egészre, elvégre egy héttel a parlamenti választások előtt egy újabb bizonyíték keletkezik arra, hogy egy potens kormány mégpotensebb vezetője valóban a nemzet érdekeit nézi, s nem habozik ezeknek érvényt szerezni. Valljuk csak be: egy ilyen megoldás még Vona Gábor tetszését is elnyerheti, ha pedig a szocik most elkezdenek fanyalogni és populista dumákat nyomni arról, hogy miért nem fordítottuk ezt az összeget inkább gyermekétkeztetésre, hát csak kiröhögtetik magukat.

2.) Magyar titkosszolgálati művelet

A hazai gumitalpúak közössége már évek óta kiemelt figyelmet fordít a „családi ezüst” hazahozatalának előkészítésére. A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat lelkiismerete különösen háboroghatott, hiszen hírek szerint annó a jogelőd III/IV elég vaskosan exponálta magát az ügyben: Sümegh Jóska sorkatonaként halt meg, s a legmegengedőbb lelkű egyenruhás titkosszolgák sem gondolhatják komolyan, hogy öngyilkosságnak álcázott meggyilkolásában semmi szerepe nem volt a hetvenes-nyolcvanas évek katonai elhárítóinak. A miniszterelnök világosan megmondta nekik: most vagy odateszik magukat és minden követ megmozgatnak, vagy le is út, fel is út.

A polgári hírszerzéssel közösen hosszadalmas tanulmányozás alá vonták a lordot és annak teljes lakókörnyezetét, ismerősi, üzleti és baráti körét, mígnem találtak rajta olyan fogást, aminek a jó öreg szabadkőműves (igen, maszonikus körökben is jócskán forgott!) nem tudott ellenállni. Hogy a magyar szolgálatok zsarolási potenciálja milyen intenzitású és irányultságú volt, talán soha nem tudjuk meg. Kompromittáló fotók, amint kisfiúkkal barátkozik? Mozgókép arról, hogy részegen levizelte II. Erzsébet hivatalos arcképét? Videó egy üzleti megbeszélésről, amelyen eladta a lelkét a Sátánnak? Mindegy is; a lényeg, hogy beadta a derekát és nyélbeütötte az üzletet a magyar állammal.

3.) A TEK

A sokak által a miniszterelnök magánhadseregének tartott Terrorelhárítási Központ végre megmutatta, hogy másra is alkalmas, mint a Brad Pitt-féle kellékfegyverek lefoglalása, vagy kóbor jedi-lovagok vegzálása. A magyar dzsekkbauerek megrázták magukat, s hosszas műveleti előkészítést követően rajtaütöttek a lord rezidenciáján, s arra kényszerítették, hogy írja alá az adásvételi szerződést, majd jól megfenyegették, hogy nehogy egy szót is szóljon a későbbiekben, mert még visszatérnek és lesz haddelhadd.

4.) Külföldi titkosszolgálati művelet

Az oroszokkal kialakított szoros kapcsolat meghozta első gyümölcsét: a paksi szerződés aláírását követően Vlagyimir Vlagyimirovics kiadta az ukázt az orosz szolgálatoknak, hogy erőt és energiát nem kímélve azonnal intézkedjenek a Seuso irányában, segítsék ki a régi-új barát Magyarországot ezen apróság tekintetében. Még az is lehet, hogy magyar részről ez volt az egyik feltétele a szerződés aláírásának. És mivel tudjuk, hogy a Sotheby’s (Sir Peter Wilson óta) már vagy ötven éve a KGB (és egyik jogutódja, az SZVR) zsebében van, ez nem okozott túl nagy problémát.

5.) Welsz Tamás és Simon Gábor

Az MSZP volt elnökhelyettese és a pár napja titokzatos körülmények közepette egy rendőrautóban elhunyt nemzetközi kalandor könyékig benne voltak az ügyben. Simon vádalkut kötött, s ennek keretein belül rámutatott Welszre, mint akinek a zsebében ott lapul a Seuso-megfejtés. Ugye senki nem hiszi, hogy holmi afrikai útlevelek és rongyos pár százmillió forintos csalások és pénzmosás állt a háttérben?! Welsz valahogy tudomást szerzett a dologról, s a sarokba szorítva ki akart pakolni, méghozzá a nagy nyilvánosság előtt arról, hogy kiknek is volt hatalmas buli ez a kincsvisszavásárlásos színjáték. El akarta mondani, hogy nem fizettünk itt egy fillért sem, a 15 millió euró magánzsebekbe vándorolt, s (például) bizony zsarolás áll az események mögött. Nos, valakiknek ez nagyon nem jött volna jól a választások előtt pár héttel.

6.) Magyar oligarchák

A zölddossziés Horváth András által megszellőztetett többmilliárdos adócsalási ügyekben érintett hazai oligarchák nyaka körül megszorult a hurok. A magyar kormány választás elé állította őket: vagy kicsengetik a 4,5 milliárd forintot, vagy nagyon rövid időn belül farkasszemet kell nézzenek a közismerten szigorú bírósági ítéletekkel. Mivel az elmúlt években ennek az összegnek a sokszorosát keresték meg, a dilemmán gyorsan túltették magukat és összedobták a lóvét.

7.) Zelnik

A „közismert műgyűjtő” keze van a dologban. Motivációi között ott lehet egy olyasmi is, amit az előző pontban (magyar oligarchák) kifejtettünk: jobbnak látta beszállni a buliba, mert a kapca nagyon szorította már…

Kedves konteósok, ennyit sikerült így frissiben összeszednem abból, amit a hazai közvélemény ilyen rövid idő alatt kitermelt magából. Rátok vár a dicsőséges feladat, hogy tovább dolgozzatok az ügyön és újabb (talán kidolgozottabb) verziókkal örvendeztessétek meg az érdeklődő tízezreket. Szerintem az elkövetkezendő napokban minden fórumon szó lesz erről, úgyhogy kísérjétek figyelemmel a híradásokat; csepegtetve bár, de egyre több ki fog derülni arról, hogy mi is történt valójában a kulisszák mogött. Mindent persze nem fognak az orrunkra kötni, de azért vagyunk, hogy ezt a hiányt kipótoljuk… Ami a hiányzó 8 darabot illeti, véleményem szerint azok is hamarosan megtekinthetők lesznek idehaza.

Ápdét: egy mai HVG-cikkből derült ki, hogy nem vettük meg az ezüstöt, csak kvázi béreljük. 4,5 milliárd forintért.

Az alapkérdés (amiből személy szerint nem engedek) továbbra is az, hogy ki, hogyan és pontosan miért gyilkolta meg Sümegh Jóskát 1980 decemberében… Egyre inkább az az érzésem, hogy nem annyira kilátástalan reménykedni a megfejtésben.

Kategória: EgyébCímkék: , , ,

211 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 210. 000retrovintage — 2016-10-03 08:53 

Vezerunk magas nemzetkozi kapcsolatokra tett szert, es kitunoen tud alkukat kotni mas hatranyara. Az angol ‘Lord’ es a Habsburgok es az angol kiralti csalad es a TEK reven!

 209. Rumcájsz von Jicsin — 2015-09-11 16:20 

@rdos:
„…mi baja lehet a légköri víztől – párától?”

Feketedik, azaz oxidálódik! Láttad az eredeti képet? Azt hitték, hogy valami értéktelen vacak. Majd egy kicsit – szakemberhez méltóan – megsmirglizték, akkor derült ki, hogy értékes!

 208. windsor55 — 2015-09-11 15:33 

Orban V. az angol szabadkomuves paholy prominenes tagja (Gyucsany a franciae – lattam egy listat 2013-ban) persze ezen felul a mindenkori kormany tagok mas titkos tarsasagokat is szolgalnak, titokban. A Lord (ahogy az egy masik cikkben is szerepelt) Francesca H. kozvetlen kapcsolata akinek a mostoha anyja prominens spanyol – sajat muzeummal Madridban. A Thyssen ceget nem kell bemutatni mint apucit aki mar eltavozott az elok sorjabol es noha kulon elnek mar tobb eve de megiscsak egy Habsburg. Az angol-amerikai es orosz katonai felderites (osszefonodva) mar ugy kb 2013 nyaratol rendkivul aktiv Magyarorszagon es Orban V. barati kapcsolatot apol nehany kulcs emberrel. Az allapotok ugy kb. 2014 oszetol, 2015 ev eveljetol kezdtek megromlani, aminek most issza Magyarorszag a levet. Szoval, hogy kinek koszonhetjuk a reszeleges visszahozast? Nehany kulcs embernek…az egyik szerintem Ernyei Bela is aki a spoanyol Aranygyapjas rend prominens es megbecsult tagja es osztrak allampolgar – Francesca Becsben el, mig Karoly Salzburgban.

 207. rdos — 2014-11-07 10:53 

@komojtalan: 205. Na közben találkoztam múzeumban dolgozóval. Nem a Seusó kincsek miatt van a pára tartalom szabályozási lehetőség, hanem ha már lúd, legyen kövér, más anyagú műkincsek kiállítására is alkalmassá tették a vitrint. Amúgy így utólag logikus is.

Más. Mai hír, a tízezredik látogató nézte meg a kiállítást.

http://feol.hu/hirek/seuso-a-tizezredik-1658132

 206. rdos — 2014-09-27 12:08 

@komojtalan: 205. Ezért linkeltem, idéztem. Betörés, tűz, por, … az rendeben is van. Páratartalom, léghőmérséklet? Az ezüst az nemesfém. Savaknak ellenáll, mi baja lehet a légköri víztől – párától? Mindegy, hátha ide téved egy restaurátor. 🙂

 205. komojtalan — 2014-09-27 11:47 

Egyet nem értek: Azok a műkincsek 1.5-2 ezer évig jól megvoltak a föld alatt, akkor milyen védelmet kaptak? Az ezüst nem az a túlzottan reakcióba lépős fajta, a biztonságot megértem, bár ha csak feltételezetten lopottan nem lehetett eladni, akkor biztosan lopottan mennyi lehet az esélye?

 204. rdos — 2014-09-27 10:21 

„A Seuso­kincsek Székesfehérváron elnevezésű kiállítás során hat olyan műkincs látogatható a díszteremben, amelyek nemcsak biztonságtechnikailag igényelnek különleges bánásmódot. A kiállítótérben egyszerre harminc főnél többen nem tartózkodhatnak, mivel a tárgyaknak állandó hőmérsékletet és 40 százalékos páratartalmat kell biztosítani, és a levegő szennyezettségét is figyelembe kell venni. A teremben minden megfelel majd a speciális biztonsági előírásoknak és Magyarországon egyedül a székesfehérvári múzeum rendelkezhet olyan vitrinekkel, amelyek minden rendszabálynak megfelelnek. Azaz a kincsek biztonsága mellett garantálják az állapotvédelmet is.”

http://feol.hu/hirek/korszakos-jelentoseg-1649244

 203. rdos — 2014-09-10 08:12 

Közzététel: 2014. aug. 26. Október 4-től 2015 január közepéig Székesfehérváron a Szent István Király Múzeum Dísztermében mutatják be a Seuso-kincs 2014-ben Magyarországra került darabjait.

http://www.youtube.com/watch?v=WflY4zaNeWw

 201. tiboru — 2014-07-24 17:11 

Szolgálati közlemény:

Kérem back130 kollégát, hogy a jobb felső sarokban található borítékikonra kattintva jelentkezzen nálam magánban! Köszönöm!

 200. becsuszoszereles1k — 2014-06-25 15:11 

199.@spenny5: Azta!!! Ez nagyon orvendetes hir!
Egybol beraktam egyben az egesz linkelt szoveget a google forditoba – es magam sem akartam elhinni – elfogadta!
Na, most nekiallok olvasni! Gratulalok a szorfozeshez! Koszonet az anyagert! 🙂

 199. spenny5 — 2014-06-25 11:40 

A most megvásárolt hét tárgyon kívül ismert még a további hét,

de ezeken kivűl (kb. 5 perc szörfözéssel) az alábbi Seuso/Sevso kincshez köthető darabok találhatók a neten:

– Zelnik féle Hadrianus császárt ábrázoló ezüsttál (8 kg-os)
– középre gravírozott „Chi-Rho” ( ☧ ) szimbólumú ezüstál (aukciós katalógusban már szerepelt, néhány szakértő szerint nem Seuso)
– Konstantin ezüstál (pletykák szerint a Lord által küldött szakértő is látta)

https://www.theatlantic.com/past/docs/issues/2001/11/landesman.htm

 198. miamai — 2014-04-16 14:47 

@alicia74:
” Végleges és visszavonhatatlan kiviteli engedélyt – export licence – kaptunk Nagy-Britanniától, ami indirekt elismerése a tulajdonosi pozíciónknak. „- NNNA, ez a jó hír!

Szerintem az ügyletben valamilyen szinten Zelnik és Soros György is bennevolt.

Már csak a gyilkos(ok) feltalálása és név szerinti bemutatása hiányzik a teljességhez. Remélem, ezt nem fogják elkenni!

 197. miamai — 2014-04-16 14:41 

@tiboru:
Netán ő az eredeti poszt halottlátós részében leírt ember?
” a.) kiválasztja az egyik pápai tiszthelyettes (civilben készült) fotóját és azt mondja (Sümegh fényképére bökve), hogy ezen két ember között speciális érzelmi kapcsolat volt; ez az ember (Jóska) nagyon félt ettől (tiszthelyettes);

b.) a tiszthelyettesről elmondja, hogy volt egy titka, amit nagyon szégyellt, de ezt a titkot ez az ember (egy katonai elhárító fotójára bök) ismerte és ezzel zsarolta a tiszthelyettest; „

 196. alicia74 — 2014-04-16 00:31 

Tegnapi rádióműsor a Seuso-kincsről Baán Lászlóval és Hiller Istvánnal. Sok mindenre választ lehet kapni a kincsek hazahozatalának jogi procedúrájával kapcsolatban.

http://www.klubradio.hu/klubmp3/archiv/20140414/klub20140414-175853.mp3
http://www.klubradio.hu/klubmp3/archiv/20140414/klub20140414-182852.mp3
http://www.klubradio.hu/klubmp3/archiv/20140414/klub20140414-185852.mp3

Némi összefoglalás itt. Bocs, ha egyes részek már nyilvánvalóak voltak.

Sümegh József több katonatársa is gyanús körülmények között halt meg.

Az elmúlt 20 évben több magánszemély is megpróbált szert tenni a kincsekre, ketten arab országokból, egyvalaki pedig Oroszországból próbálta megvásárolni.

A hazahozatali tárgyalás és procedúra kormányokon átívelő folyamat és szigorúan titkos művelet volt. Kb. két tucatnyian dolgoztak rajta. A tárgyalások már 2008-ban elvi szinten lezárultak, de a válság miatt meggondolták magukat.

Zelnik István – aki nemrég megpróbált az állammal megállapodni arról, hogy hazahozza a kincset – semmiképpen nem léphetett be volna a rendszerbe, mint harmadik személy. Angolok nem adnak kiviteli engedélyt olyannak, aki nem tekinthető legitim tulajdonosnak.

Végleges és visszavonhatatlan kiviteli engedélyt – export licence – kaptunk Nagy-Britanniától, ami indirekt elismerése a tulajdonosi pozíciónknak.

Az elmúlt években megváltozott a kincsek birtokosi szerkezete, már nem a lord volt a birtokosa, hanem más magánszemélyek. Ők voltak az átadói ennek a kincsnek, a magyar állam az átvevője. Nem vitatták a magyar állam tulajdonjogát. Mi nem megvettük, hanem kompenzációt fizettünk nekik az eddigi kiadásaikért, amelyek a kinccsel kapcsolatosak, így egyszer és mindenkorra a kinccsel kapcsolatos minden jogukról lemondtak, így mi birtokba kerültünk, a tulajdonjogi pozíciót egy fél mondat erejéig sem kellett zárójelbe tennünk.

A készlet maradék 7 darabját is meg fogjuk szerezni, továbbá továbbra is fennáll a lehetősége annak, hogy léteznek még máshol is darabjai a készletnek, hipotézisek vannak arról, hol lehet a többi. Egy része tényleg lappanghat akár Mo-n is, mert a 70-es években egyet-kettőt elcsencselt a Sümegh József a piacon és egy nagyobb készlet Baán László által jól sejtett külföldi helyen van.

Lord Northampton a hamis papírok és az eladhatatlanság miatt beperelte azt az ügyvédi irodát, amely számára kiközvetítette a kincs-üzletet. A pénzbeli kártalanítás bőségesen jövedelmezett számára, az a pénzmennyiség, amit kapott, jócskán kárpótolta őt az eladhatatlan kincsekért.

 195. gtibor — 2014-04-15 13:45 

Nem tudom, linkelte-e már valaki korábban, aki még nem látta, érdemes megnézni Visy Zsolt Seuso témájú könyvbemutatóját:

https://www.youtube.com/watch?v=n_rMNzeeZRM

 194. FilcTroll — 2014-04-15 13:27 

@tiboru: Valamilyen érvrendszerrel azért csak meggyôzték a brit hatóságokat most is. Bár lehet, hogy a film torzít a per tekintetében, de talán a magyar bizonyítékok meggyõzték a briteket. Nagyon jellemzô, hogy a magyar sajtó nem nagyon feszegeti a gyilkossági ügyet. Pedig a kincs története ebben a tekintetben nem vet valami jó fényt Magyarországra, ráadásul a tettesek kézre kerítése igazolná az összes jogi igényünket a kinccsel kapcsolatban.

Kihallgattátok a katonai feletteseket annak idején?

 193. FilcTroll — 2014-04-15 13:04 

@miamai: Jogos, én éretettem félre a felvetésed. 🙂

Az is meglehet, hogy nem a hatóságoktól tartanak az érintettek, hanem a gyilkosoktól. A film egyik kimondatlan állítása az, hogy a tettesek itthon kótyavetyélték el a cuccot. (Sokáig nem kelt el, a gyerekek játszottak vele az udvaron stb.) Ez viszont azt jelenti, hogy az egykori orgazdák elég közvetlen kapcsolatba kellett kerüljenek a gyilkosokkal.

 192. rufusz — 2014-04-15 06:47 

@miamai:
Jóskának minden forrás szerint nővére van, tehát a film forgatásakor (ha ’97-ben készült) legalább 40 éves volt.
És valóban félhetett, a remegő hangjából ez feltűnik.
De vajon ki(k)től, miért?

tiboru hsz-ére reagálva: Ha valóban helytálló a gondolatmenet, akkor a hatóságok 1990-ben és a 2000-es évek elején a két nyomozás alkalmával vajon miért tétlenkedtek?
És most???
Sokmilliárdos ügyről van szó.
Nem kellene minden követ alaposan megmozgatni a bizonyítás érdekében?

Exhumálással bizonyítani lehetne azt is, hogy Jóska minden kétséget kizáróan erőszakos halált halt.
Ez lehet az első lépés.

 191. tiboru — 2014-04-15 00:49 

@miamai:

Egykori tisztjei és tiszthelyettesei zöme alig pár évvel volt idősebb, mint ő. Egy hajdani törzsőrmesteréről pont a napokban hallottam, ő most 62 éves.

 190. miamai — 2014-04-14 23:31 

@rufusz:
Jóska testvére a filmben max 30 éves lehetett, és igencsak úgy tűnt, hogy fél. A „smirgliző ember” is fiatal volt. Az egykori katonaságbeli felettesek nagy valószínűséggel már nem élnek vagy már aggastyánok lehetnek, tehát ma már nem kellene tőlük félni. És igaza lehet annak, aki úgy gondolja, hogy az egykori menyasszonynál vagy a tanár úr leszármazottainál lehetnének még darabok.

 189. tiboru — 2014-04-14 23:29 

@rufusz:

Exhumálásban én sem vagyok valami büfé, de kriminalisztikailag szerintem helytálló a gondolatmenet. Feltéve persze, hogy az ezüsttárgyakról ennyi idő után is le lehet venni talajmintát.

Az megint más kérdés, hogy egy angol bíróság elfogadná-e a magyar bíróság erre vonatkozó ítéletét, ami (mondjuk) csak magyar szakértők véleményén nyugszik. Szerintem minél előbb nemzetközi labort is be kéne vonni, a mintarögzítésektől egészen a végső vizsgálatokig, hogy hiteles legyen. A magyar igazságszolgáltatásnak és törvényalkotásnak sajnos elég rossz a híre külföldön, a visszamenőleges törvénykezés, a bíróságok körüli hercehurca és a hasonló finomságok nem tettek jót.

 188. rufusz — 2014-04-14 22:08 

Egyébként az sem biztos, hogy a gyilkos(ok) él(nek) még.
Elvégre a ’80-ban 24 éves Sümegh Jóska is ma már 58 éves lenne, ha élne.

Ha pedig valaki tudná jelenleg a kilétét/kilétüket, már rég feladta volna a talán busás jutalom reményében…

Engem sokkal inkább érdekel a bizonyítás lehetősége, hogy a kincsek a Dunántúlról származnak.

Én is idéznék az eredeti Seuso-posztról:

„1315. back130 — 2014-01-07 19:28

Azt gondolom,hogy a bevillantott pénz hatására a Jóska
elárulta a borbély pince titkát,bent a pincében kiásták
közösen a földből az üstöt a NAGYOKAT. A Jóska körmei alatt
a pince földjéből kell lennie remélem nem hamvasztották!”

Az utolsó mondatban van a kulcs.
Mert Jóskát bizony nem hamvasztották, azóta is ott van Polgárdiban a sírja, földdel van fedve.
Nem értek az efféle eljárásokhoz, de Katona József egykori exhumálásának leírásából (http://www.bacstudastar.hu/kj-exhumalas) kiderül, hogy a körömdarabok sok évtizedig megmaradnak a föld alatt.
És akkor ott lehet még a Borbély-pince földje(némi maradvány) is Jóska sírjában, ha a kincset úgy kaparták elő 1980 dec. 14-én, ahogyan azt back130 kommentelő társunk véli/állítja (egyébként az ő tudása látszólag igen messzire menő Seuso témában, a tényszerű állítások mennyiségére kíváncsi lennék).

Szóval, ha szakértők olvassák ezt a blogot, össze lehetne-e vetni a Seuso kincseken még most is megtalálható talajmintát egy esetleges exhumálás alapján nyert talajmintával? Illetve az említett pince talajával (igen, a pince az egyes híresztelések ellenére még ma is áll).
Ez persze nagyon aprólékos és időigényes munka, de közelebb kerülnénk a bizonyításhoz: a kincs magyar földről származik, ide az összes többit, mindenféle ellenérték nélkül!!!
Ennek költsége szerintem semmiség lenne a 4,5 milliárdhoz képest…

tiboru, szerinted?

 187. miamai — 2014-04-14 14:55 

Az eredeti Seuso poszt után írt erről az érdekes és kimondhatatlan nevű lord virtuális bőrébe bújt kommenttárs:

„502. Lord Northampton — 2011-01-09 22:37

@tiboru: Borbély Zoltántól, a Legfőbb Ügyészség szóvivőjétől megtudtuk, hogy a Seuso-ügyben nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt indított nyomozás határideje korlátlan. Olyan minősített emberölésről van szó, amely sohasem évül el.

Azt hittem, hogy 25 év után elévült.”

 186. miamai — 2014-04-14 14:50 

@FilcTroll:
Ennyire naiv azért mégsem vagyok, hogy a gyilkos(ok) jönnének elő. Azok nagy valószínűség szerint lapítottak a film készítésének idején is. De azok, akik a filmben vállalták, hogy megszólalnak, ma feltehetően max. orgazdaságért felelhetnének, és nagy valószínűséggel egy vádalkuval ezt is megúszhatnák, hiszen országos szinten ennél sokkal nagyobb a tét.

Valahogy innen is eltűntek a sokat tudók (tudni vélők).

Most gyorsan még egyszer megnézem a filmet az „isteni szem” kedvéért – bevallom eddig nem tűnt fel…

 185. sztalker — 2014-04-14 12:51 

Úgy tudom, az életfogytos v. régebben halálbüntetéssel sújtható büntik (a gyilkosságok egy része ilyen csak, nem mindegyik) nem évülnek el, tehát, ha sikerülne vhogy bizonyítani azt, hogy Jóska halála ilyesmi kategória, akkor lehet remélni, hogy a hatóságok foglalkozzanak a dologgal, akár tetszik ez nekik, akár nem.

A különös kegyetlenséggel elkövetett, és a vagyoni haszonszerzésből elkövetett gyilkosságok hivatalosan ezért nem évülhetnek el, tehát ezeket nem lehet megúszni mondjuk 25 év után úgy, mint ahogy pl. egy gyakoribb „szerelemféltéses” emberölést (pl. nemrég „darálták be” a Labancz Anna-gyilkosság aktáit is emiatt), vagy egy erős felindulásból elkövetettet, esetleg egy autós gázolásos cserbenhagyást stb (ott simán besétálhatsz az örsre és kipakolhatsz 25 év után, nem fognak a btk szerint elítélni, de magánindítványban sem foghatnak perbe a hozzátartozók sem), de mindez persze nézőpont kérdése is, hiszen alaposan meg kell indokolni azt, hogy tényleg milyen körülmények teszik ezt az ügyet a legsúlyosabb gyilkossággá. (A különös kegyetlenség pl. most nem igen jöhet szóba, de a kincs igen, mint vagyon, amiért megölhették, abban reménykedek én is, hogy csak-csak lesz már vki, aki vállalja az arcát és tanúskodik már végre-valahára.)

 184. FilcTroll — 2014-04-14 12:18 

@miamai: Tonhauser r. ezredes aszongya a filmen, hogy kb. 2005-re évül el a gyilkosság. Itt a topikban viszont azt írta vki, hogy nem évül el. Én sem bújnék elõ a helyükben, elég cinkes egy rablógyilkosság, orgazdaság gyanújába keveredni. Az elég valószínû, hogy a rendôrök ugyancsak a tökére lépnének annak, aki elkezdene most Seuso-tárgyakkal elõjönni. Akinek meg már nincs a birtokában semmi, annak még nagyobb oka van kussolni.

Nagyon vicces viszont,hogy a filmen többször is mutatják az egyik tálat, ahol a mintába könnyû belelátni a mindent látó szemet, meg a piramist. 🙂

 183. miamai — 2014-04-14 10:01 

Furcsa és gyanús, hogy az egykori szemtanúk, a filmben megszólalók közül még senki sem állt a nyilvánosság elé miután hazatért a kincs. Miért nem????
Valakik megkértékőket? Megfenyegették? Lefizették? (többet, mint a médium ajánl)

 182. FilcTroll — 2014-04-14 08:01 

@rufusz: Hopp, a dárumot az indavideóról néztem le, lehet, h ott is hibás. De a film maga nagyon érdekes, a helyszínek, a szereplõk, az egykori halottszemle fényképei… Ez utóbbiak különösen, mert ahogy szegény Jóska fel van akasztva, az nagyon-nagyon fura. (Ez az erdeti posztban is le van írva, de látva a képeket, nem csodálom, hogy gyanakodni kezdett a család és a rendõrség.) Mindenképp tanulságos a film, a pert is érthetõen magyarázza el.

 181. rufusz — 2014-04-14 00:52 

@FilcTroll:
Nincs igazán jelentősége, de a filmet a legtöbb forrás szerint ’97-ben forgatták. Vagy csak akkor mutatták be nyilvánosan?

A lényeg a filmben 18:55 és 19:00 között hangzik el:

„- …volt szerencsém egyet-kettőt megfogni, megsmirglizni, kibetűzni.
– Smirglivel?
– Igen, sajnos elég durva eszköz, azzal tettem
– Látszik a nyoma még ma is?
– Látszik, látszik…
– Tehát meg tudná mutatni az eredeti…?
– Meg tudnám. Azt az M C betűt meg többit meg tudnám mutatni…
– Ön smirglizte le?
– Igen, igen…”

Ez anno segítség lehetett volna egyfajta bizonyítási eljárás során a tulajdonjogot illetően, de ’93-ban New Yorkban nem osztottak nekünk lapot…
Másvalaki(k)nek és másképpen kellett volna eljárnia magyar részről az ügyben akkoriban.

Most már persze mondhatja a világ, hogy utólag karcolgatták meg a drága magyarok a tálat, hiszen a szóban forgó darab közel három hete a birtokunkban van…

 180. snug — 2014-04-13 23:37 

@FilcTroll: És persze a kétsoros felvezetőben már van egy nagy hiba: nem a család pincéjében találtak rá felakasztva, hanem a Borbély-pincében.
A Rubicon új számában van néhány szép nagy kép a kincsről, és jó pár oldalnyi szöveg is.

 179. FilcTroll — 2014-04-13 21:14 

 178. rufusz — 2014-04-11 22:04 

@karikasostor:
Köszi a képeket.
Strasszer Úr talán felismerné a tálat és az általa megcsiszolt felületet még 35 év távlatából is…
Jut eszembe, az egykori szemtanúk akik kezükbe vették anno a kincs egyes darabjait, vajon megnézték már Pesten a hazakerült darabokat?
Lenyilatkozta már valaki, hogy igen, ezeket tartottam a kezemben a hetvenes évek végén?

 176. igazitrebics — 2014-04-09 16:48 

„Mikor ismerhetjük meg részleteiben a magyar állam képviseletében ön által aláírt, a Seuso-kincsek egy részének hazatérését lehetővé tévő szerződést? Ha álláspontunk szerint a magyar állam a kincsek tulajdonosa, akkor pontosan minek az ellenértékeként fizettünk ki négy és fél milliárd forintot?”

„A Seuso-kincsek további darabjainak megszerzése érdekében nem kerülhet a megállapodás egyelőre nyilvánosságra. Ami pedig a Seuso-kincsek tulajdonjogát illeti: mivel Magyarország álláspontja szerint a kincseket nálunk találták meg, ezért annak tulajdonjoga minket illet meg. A tulajdonjog megállapításáért New Yorkban indított pert azonban Magyarország 1993-ban elvesztette, magyarán ezen bírói ítélet szerint Magyarországot nem illeti meg a Seuso-kincsek tulajdonjoga. Így csaknem 25 éve van egy változatlan magyar álláspont a tulajdonjogunkról, amit jogi eszközökkel ugyanakkor nem tudtunk érvényesíteni. Éppen ezért több egymást követő magyar kormány is megpróbált megállapodásra jutni a kincseket jogszerűen birtokló birtokosokkal, hogy ennek révén a magyar állam az általa jogos tulajdonának tartott ezüsttárgyak birtokába juthasson. A négy és fél milliárd forint, amely messze alatta van minden eddigi ajánlati árnak és a kincsek valódi piaci értékének, jogi értelemben nem vételárnak, hanem az eddigi birtokosok számára nyújtott kompenzációnak minősül. Ennek fejében a Seuso-kincs hét darabja visszakerült Magyarországra, vagyis a magyar állam 25 év után végre ezek birtokába jutott, amit meggyőződésem szerint ennél jóval rövidebb időn belül követni fog a kincs másik fele is.”

Mondotta Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos.

 175. gtibor — 2014-04-09 14:18 

173. @miamai:

Bármikor is lesz, én már most szólok, hogy ráérek. :-))

 174. miamai — 2014-04-09 13:55 

@gtibor:
Főleg, ha utána megint lesz egy jó blogtalálkozó!!!
:))

 173. gtibor — 2014-04-09 13:40 

171. @miamai:

Ha úgy sül el, hogy majd megint mehetek ingyen filmet nézni, akkor felőlem rendben van a dolog. :-))

 172. miamai — 2014-04-09 13:17 

@gtibor:
Csak aztán ne úgy süljön el, mint a Gyatlov film! :)))
Szerintem több szakértő is mozog itt a blogon, a bloggazdáról már nem is beszélve!

 169. karikasostor — 2014-04-08 21:09 

Íme egy talán kicsit jobb fotó: [url=http://kepfeltoltes.hu/view/140408/CAM01279_www.kepfeltoltes.hu_.jpg][img]http://kepfeltoltes.hu/thumb/140408/CAM01279_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img][/url]
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. [url=http://www.kepfeltoltes.hu]http://www.kepfeltoltes.hu[/url]

 168. karikasostor — 2014-04-08 21:06 

@rufusz:

A durva tisztítás nyomai, ami smirgli is lehetett erősen látszanak a Seuso tál felületén.

Talán ezen a telefonos fotón annyira nem látszik, de higgyétek el, ott vannak:

https://www.facebook.com/310573022306082/photos/pcb.802931899736856/802931503070229/?type=1&theater

 167. quantumleap82 — 2014-04-06 07:46 

Egy párszor már kértem, hogy valamikor lásson napvilágot Kurt Cobain halálának konteója, és ne szavazáson múljon. Lévén, hogy most van a halála huszadik évfordulója, és jóllehet újra indítják a nyomozást körülötte, végre tényleg sor kerülhetne rá.

 166. rufusz — 2014-04-04 19:46 

@gigabursch:
Kiderült eddig bármikor, hogy milyen is volt az a smirgli? Vagy hogy a libanoni emberünk illetve a lord készített-e (jó minőségű/nagy felbontású) képeket a szóban forgó „megsúrolt” tálról restaurálás előtt? Egyáltalán volt ilyen jellegű restaurálás? Engem ez a szál is nagyon érdekelne.

 165. gigabursch — 2014-04-04 07:01 

@rufusz:
No azért smirgliként nehogy egy 20-50-es dörzspapírra gondoljál.

 164. miamai — 2014-04-03 23:32 

@hellonagi:
Hoppá!! „- a tárgyakat 1980-81-ben és 1987-ben adták el, vagyis amikor a lordék a Getty múzeumnak felajánlották, elvileg még csak 10db volt náluk”

És akkor a többit vajon kitől vette meg, mikor és mennyiért?

 163. miamai — 2014-04-03 23:30 

@mzperx:
Hát minimum szakértőnek fel kellene kérniük, a kommentcsapat meg majd lesz a tanácsadó testület, no nem??

 162. tibsi — 2014-04-03 22:16 

@deniro:

A rézüstöt nem tudtam beszínezni, de azt evidensnek vettem.
Szerintem jó a színezés, mert mindkét geometrikus kancsó visszajött (a képen a felső sorban láthatók), valamint a Dionysos-kancsó is.
A most visszakerült műtárgyak hivatalos leírása itt található:
http://www.szepmuveszeti.hu/data/cikk/1323/cikk_1323/Seuso-kincs_mUtargyak_leirasa.pdf
Ezen a képen mind a hét ezüsttárgy látható:
http://www.blikk.hu/data/cikk/2/24/42/59/cikk_2244259/2_o_20140326-17-tum.jpg

 161. rufusz — 2014-04-03 21:28 

Üdv mindenkinek!
Most „kapcsolódnék hozzá” ehhez a témához, már régóta nagyon érdekel a kincs körül kialakult rejtély.
A kincsek eredetének bizonyításhoz lenne egy elképzelésem:
A 97′-ben forgatott Seuso-filmben elhangzik az egyik ezüst tálat egykoron kezébe fogó úriembertől, hogy még a 70-es években smirglivel megsikálta a darabot. Vélhetően az így okozott sérülés(ek) nem tűntek el az elmúlt 35 év alatt… A szóban forgó darab vajon hazakerült a múlt héten? A korábbi karcolási sérülések némi bizonyítékként szolgálhatnának a magyar eredetről.
Legalábbis laikusként ezt gondolom…

 160. mzperx — 2014-04-03 19:12 

@xapa: Idézet ebbõl a cikkbõl:

„Kimondottan hasznos lenne, ha erről a negyvenéves, gyilkosságokkal szegélyezett, titkokkal teli, fordulatos kincsvadászatról is születne egy film, segítve a Seuso-brand nemzetközi promócióját. Szerintem Vajna kormánybiztos úr elgondolkodhat ezen, hátha van egy jó tollú forgatókönyvírója.”

Nagy ötlet. Tiboru, esetleg…? 🙂 Vagy valaki a topictársak közül…?

 158. miamai — 2014-04-03 13:27 

Hozzáértők figyelmébe ajánlom az „ősposzt” 1439.kommentjét
„masodnick” tollából!
https://konteo.blogrepublik.eu/2011/02/02/a-seuso-ugy/#comment-link-57962

 157. hellonagi — 2014-04-02 22:21 

Van egy cikk amiben leírják hogy a kincs darabjait mikor-mennyiért adták el. Van benne bizonytalanság mert nem mindig lehet tudni hogy miért fizettek, de azért sok mindent ki lehet olvasni. Kis számolgatás után ezt szűrtem le:

– a kincseket összesen 8,3M fontért adták el papírokkal (Halim Korban és Anton Tkalec)

– a tárgyakat 1980-81-ben és 1987-ben adták el, vagyis amikor a lordék a Getty múzeumnak felajánlották, elvileg még csak 10db volt náluk

– azok a tárgyak, amik itthon vannak kb.2,5-3M fontba kerülhettek anno

Szóval biztos kemény alkudozások lesznek a másik felére.

A cikk:
http://traffickingculture.org/encyclopedia/case-studies/sevso-treasure/

 156. deniro — 2014-04-02 20:49 

@FilcTroll:

régészek már megnézték, mintákat is vettek, indul a vizsgálat

ez mehet a kiállítással párhuzamosan

 155. deniro — 2014-04-02 20:49 

@tibsi:

csak az egyik geometrikus kancsó jött vissza + a rézüst kimaradt

 154. FilcTroll — 2014-04-02 14:10 

@tibsi: Csudálatos. Augusztusig szerencsére belefér egy alapos fotózás.

 153. tibsi — 2014-04-02 13:38 

@FilcTroll:
Mai hír, hogy a kincs augusztustól országjáró körútra „indul”, így szakemberek által egyelőre csak júliusban lesz vizsgálható.

 152. FilcTroll — 2014-04-02 13:25 

Már nagyon várom a közeli képeket, az első részletesebb beszámolókat.

Ha van a vonalban sírásó vagy történész olvtárs, írhatna esetleg az ilyenkor szokásos protokollokról egy pár sort. Kik, mit csinálnak vajon? Dolgoznak már rajta? Vagy egy kutatókat kinevező bizottság felállítását előkészítő munkacsoport létrehozásán fáradoznak? Ki a főnök?

 151. tibsi — 2014-04-02 12:19 

Itt egy csoportkép, amelyen lila színnel jelöltem a visszakerült darabokat.

http://www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2014_4_2_gppuncxsh5.jpg

 150. deniro — 2014-03-31 20:47 

@igazitrebics:

egyetértek, a lord nyilatkozatának árfelhajtó szerepe van, mondhatja például, hogy valaki keletről érdeklődik a családi ezüst másik fele iránt, tehát tessék sietni az utalással 🙂

 149. stockton — 2014-03-31 19:46 

@deniro:
Okés így már tisztább, köszi!

 148. igazitrebics — 2014-03-31 17:37 

@deniro:
Teljesen egyértelmű, hogy úgy nyilatkozik a lord, ahogy. Azt mégsem mondhatja, hogy ő egy üzleti analfabéta, ezt nagyon elvaxolta és a magyarok minden valamirevaló darabot elvittek!

Az ellenzék ebben az ügyben igencsak kussolhatna!

A titkosítás is egy magától értetődő dolog! Milyen jogi csűrcsavarral érték el, hogy kiengedték az anglusok, milyen jogcímeken fizettünk? Lehet ezek egyszeri vagy kétszeri esetek és nem akarják, hogy precedens legyen. Egyébként, hogy mennyi az ára, az nekem hottentottául van mert nem vagyok járatos ilyen ügyekben. Tehát lehet sok is meg kevés is, a lélegeztetőgépekről és az éhező gyerekekről nem is beszélve! 🙂

 147. deniro — 2014-03-31 17:11 

@stockton:

államtitok, szerintem itt arról van szó, hogy főként az eladó érdekeit kell védeni, s lehet, hogy a lord ügyvédjei ragaszkodtak bizonyos garanciákhoz

Lázárék nem bizsut vettek a siófoki strandon

 146. deniro — 2014-03-31 17:09 

@igazitrebics:

fent, a 135-ben összeírtam, hogy mi van itthon és mi van a lordnál

az egyszerűen nem igaz, hogy a legjobb darabok nála maradtak, mint ahogyan az sem lenne igaza, hogy a legjobb darabok kerültek vissza

viszonylag kiegyensúlyozott üzlet, itt van a Seuso-tál, ott a Meleagros- és az Achilles-tál, a többi pedig arányosan szétosztva, pl. a két geometrikus kancsót is szétválasztották egymástól

szerintem ez egy sima eladói magatartás: a lordnak most azt kell bizonygatnia, hogy nagyon értékesek ami még nála vannak, hogy megkapja értük az őrzési pénzt, ha esetleg kiderül, hogy tényleg nálunk ásták el és ki a Seuso-kincseket

gondolj csak bele, lord azt kommunikálja, hogy az összes értékes darabját elvitték, s Lázár rácsörög, hogy ide figyelj hapsikám, ócsóért ad már oda a többit, s vendégem vagy a koszteszben egy cigánypecsenyére meg egy unikumra

nyilván most az ellenzéknek azt kell bizonygatni, hogy

1. Orbán a Seuso-tálból fog minden vasárnap este csipszezni a meccs alatt

2. Lázár titokban eladja valamelyik olajsejknek vagy Putyinnak

3. nem is ér annyit, mint amennyit Orbánék fizettek érte

4. csak a felét vették meg dupla pénzért

5. nem is a miénk, csak lízingeljük, oszt a lord holnapután visszakéri

6. beépítik Paksba

🙂

 145. stockton — 2014-03-31 12:14 

@igazitrebics:

És ugye mint a cikk végén is ott van, államtitokká nyilvánították a hazahozatal és a tárgyalás körülményeit… tudja valaki mennyi időre?
Megint 50 évet kell várni arra, hogy kiderüljön az igazság…

 144. igazitrebics — 2014-03-31 11:35 

„Seuso-kincsek: Lord Northampton ünneprontó nyilatkozatot tett”
„Eközben a leletek másik felét birtokló nemes, Lord Northampton ügyvédje a 168 óra szerint a Guardiannek azt állította: a Seuso-kincs legjobb darabjai továbbra is ügyfelénél vannak, ráadásul egyes tárgyak egy harmadik személy birtokába is kerültek. Ezt nem tudta megerősíteni lapunknak a Szépművészeti Múzeum sajtófőnöke.”

http://www.borsonline.hu/20140331_seusokincsek_lord_northampton_unnepronto_nyilatkozatot_tett

 143. FilcTroll — 2014-03-31 10:27 

@logiszton: Én ezt úgy értettem, hogy igazolni tudták, hogyan került hozzájuk a kincs — pl. apuci névnapi ajándéka, vagy akármi. Ezt a kínos részt vszeg nem nagyon firtatja senki, pláne az arab vagy orosz gyűjtők. Úgyhogy szerintem Baán mondata nagyon diplomatikusan azt jelenti, hogy a tesók mondtak valamit, mi meg faxni nélkül elfogadtuk. Elemi érdekünk volt, hogy elfogadjuk, és ezt mindkét fél tudta.

Igazából öntökönszúrás is ezt feltételként beemelnünk, de Magyarország bizonyra nem léphet fel ugyanúgy a műkincspiacon, mint egy dúsgazdag keleti elmebeteg. Bár… Csak a dúsgazdagság hibádzik.

 142. rebel — 2014-03-31 02:01 

Na most akkor átverés vagy nem? Megvettük? Vagy tényleg csak béreljük? Tegnap azt mondta a történész, hogy ezt már innen senki sem viheti el… Vagy mégis? A tulajdonjog kié? Kiderült már?

 141. snug — 2014-03-30 12:59 

A ködösítés szerintem azért van, mert nagyon kényes ez az egész kérdés. Valóban logikus feltételezés, hogy a rejtélyes testvérpár a lord két fia, akiknek átadta a birtoklási jogot (de nem a tulajdonjogot, mert az nem az övé).

Lehetséges, hogy a két fiúcska megüzente a kormányunknak, hogy ha nem lépnek valamit, akkor eladják az ezüstcuccot valami közel-keleti burnuszos csávónak vagy egy orosz dollármilliárdosnak, akiket cseppet sem izgatnak olyan apróságok, mint tulajdonjog meg lopott holmi, stb. Még valamelyik régebbi Seuso-posztban valaki már felvázolta ezt a veszélyt.

A kormány azért ködösít, mert hiába fizette ki ezt a rengeteg pénz, per pillanat ugyanúgy jogcím nélkül birtokolja a kincset, mint az elmúlt 25 évben őlordsága. Mivel nem történt tulajdonjog-átruházás, ezért nem lehet vételárról sem beszélni, ezért mindenféle egyéb jogcímeken fizették ki a pénzt.

Persze most az a fontos, hogy tudósaink összekapják magukat, és több független kutatóintézetet is bevonva, kétséget kízárólag bebizonyítsák, hogy a Seuso-kincset itt találták Magyarországon. Ha az sikerült, akkor be lehet nyújtani az igényt a többi darabra is.

Szerintem ez a hvg-féle „kvázi béreljük” dolog azért nem egészen igaz, hiszen nincs kitől bérelni. Sőt, jó esély van rá, hogy hamarosan kiderül, valójában saját magunktól béreljük, mert a magyar államé a tulajdonjog.

 140. logiszton — 2014-03-30 12:19 

A lényegre csupaszítva:
van egy csomó felbecsülhetetlen értékű kacatunk, ami ténylegesen semmit sem ér, semmire nem használható. Azon kívül, hogy nézhetjük semmire nem jó. Ennyit meg egy hologramm is nyújtana sokkal olcsóbban.
És a tetejében egy félalvilági üzleteléssel jutunk hozzá. Olyan mint a Safarov-ügy. Az egész abszolut messze van a tisztességtől. Érdemes ilyent bevállalni „emelt szinten”? Amúgy tökéletesen beleillik a mai politikai elit jellemrajzába.

A konteohoz:
az 1.pont/a fentiekkel együtt/
tiboru! A 6.pont beállítása azért elég komolytalan. Jól tudjuk, hogy ki irányít kit, és kinek kell tartania kitől.

 139. logiszton — 2014-03-30 11:34 

Ízé, mi lett volna, ha egyszerűen csak úgy titkosszolgálatilag elhozzuk/ellopjuk(?!)/ és nem fizetün érte: bepereltek volna? Fantáziálok! Azé gondolom előre fizettünk.

 138. logiszton — 2014-03-30 11:28 

Baán László szerint: „…megvizsgáltuk a trestvérpár kizárólagos birtokosi pozicióját, ami rendben volt.”

Hmmm…tud erről többet valaki?

Ha nálam van a holmi, amiről más azt mondja, hogy az övé, én meg nem tom igazolni, hogy jogosan van nálam, akkor az rendben lévő birtokosi pozíció? Mitől az? /Földhöz ragadt hétköznapi a gondolkodásom./

 137. logiszton — 2014-03-30 11:18 

@tiboru:
37.tiboru
Itt nagyobb a /fedő/por: a birtokosnak is kell igazolni a birtoklás alapját/bérlet-haszonélvezet-stb./, még elbirtoklásnál is: különben orgazdaság.

És tényleg nem értékasíthet csak a tulaj megbízázával.Ezt viszont igazolnia kell, mármint nálunk.De a Lord úgytom nem igazolt semmit. Asszem az angolszász jogban ezt neki nem is kellett./=Drake admirális és egyéb kalózok se hordtak magukkal igazoló iratokat./

 136. deniro — 2014-03-30 11:13 

Ja, lehet, hogy valamelyiket benéztem, aki látta már élőben, az javítson ki, ha rontottam valamelyik azonosításában

 135. deniro — 2014-03-30 11:11 

http://www.theguardian.com/world/2014/mar/27/sevso-treasure-items-repatriated-hungarian-government-roman-silver

„Northampton’s lawyer, Ludovic de Walden, said „the best pieces” are with the marquess and that the treasure is „very safe”. He noted that other pieces have been with a third party.”

Visszakerült a kép alapján:

http://www.termeszetvilaga.hu/tv9702/seuso.html

1. Dionysos-kancsó = 5.

2. Geometrikus-kancsó = 2. vagy 3.

3. Geometrikus-tál = 1.

4. Illatszeres doboz = 7.

5. Mosdótál = 4.

6. Vadásztál = 12.

7. rézüst = 15.

Még a lordnál van:

1. Geometrikus kancsó = 2. vagy 3.

2. Amfora = 6.

3. Hippolytus-készlet: 8, 9, 10.

4. Fedeles-kancsó: 11.

5. Achilles-tál: 13.

6. Meleagros-tál: 14.

Tehát valóban értékes darabok vannak még a lordnál, de a legértékesebb már itt van. Azt nem értem, hogy a két egybetartozó kancsót miért választották külön?

deNiro

 134. logiszton — 2014-03-30 10:27 

@xapa:
21.xapa
És persze csak a szereplő összeg felét adjuk oda, a többi meg megy a pártkasszába: értitek testvérpár!
Vagy a TEK nemcsak a kíséréssel foglalkozik majd!

 133. logiszton — 2014-03-30 10:20 

10.necrofaust

Elég hosszan írtad a semmit!

 131. Rókakígyó — 2014-03-29 16:18 

@tiboru: És Sevso még druszád is, mivel Tibi a keresztneve. Van itt valami rokonság.

 130. miamai — 2014-03-29 16:08 

@agathon:
Esetleg kitesznek néhány helyre egy-egy dobozt, ahová az éjszaka homályában névtelenül le lehet majd tenni az itthon szunnyadó, de hamarosan kellemetlenné váló darabokat

 129. agathon — 2014-03-29 13:23 

On:

Tiboru nlcafe-beli nyilatkozatát olvasva el tudom képzelni a következő forgatókönyvet:

1.) A Seuso-kincs további 7 darabját is lepacsizta már Magyarország a „titokzatos ikrekkel” vagy a lorddal

2.) Aminek értelmében a kincs második fele – tiboru „sejtésének” megfelelően – valamikor az önkormányzati választások előtti időszakban (október?) megtér a haza kebelére

3.) Így két választási kampányban is felhasználható az ügy pr-hozadéka

4.) És az árat is könnyebb két részletben kiköhögni, illetve beadni a közvéleménynek

5.) Ezek után tényleg elképzelhető, hogy megkeresik más birtokosok Magyarországot a kincs további darabjaival

Nos, ha ez így bejön, az nagyon nagy dolog lesz! A kincsek különösen közel állnak a szívemhez, mert a környékünkön találták meg őket, gyerekkoromban.

 128. tiboru — 2014-03-28 23:57 

@petiba:

A zasszony bizony szakértő 🙂 A bal fülemnél meg sima faborítású ablakpárkány látható, s mindez egy krakkói étteremben.

 127. petiba — 2014-03-28 23:11 

@agathon:

😀

Nos, nyitott szemű fotóval már akadozna az a szoftver 🙂

Ezt a tiboruhasonmás nótafát Marian Goldnak hívják (alias Hartwig Schierbaum) így szép barna bogárszemei vannak, nem az a híres konteókék (hacsak nem kontaktlencse) no meg persze tiborunak nincs hallókészüléke ( :P) és míg az aranyifjúról annak idején (régen) még lengedeztek némi bi- jellegű beütésről szóló hírecskék, úgy vélem, tiboru ennél jóval konzervatívabb (legalábbis a denkonspirálódott infók szerint). Bár ahogy nézem, azóta rakat feleség és gyerek jelzi a jó útra térést…Mármint a barnaszeműnél, természetesen.

 126. petiba — 2014-03-28 22:57 

@tiboru:

@agathon:

Nos, hmm, micsoda kis huncut forgója van valakinek ott a harmadik szem felett 🙂

tiboru, NE HALLGASS SENKIRE, le ne cseréld a kék inget, (különben is ZÖDREEEE???? HÖ ?? te leszel a zöldinges? – mondtam én, hogy nem lesz jó az a zöld borító :S )

Ez a kék ing szerintem kurvajól megy a konteókék szemhez, hidd el, a szakértő beszél belőlem. A zasszony is szakértő, ha ilyen inget ad rád.

Amúgy mi az ott a bal fülednél, ha szabad kérdezni, egy pianino?

 125. agathon — 2014-03-28 21:23 

Off:

Tetszik az interjú az nlcafe-ban! Sosem láttam még képet tiboru-ról, ezen a két fotón kicsit szigorúnak tűnik!

 124. agathon — 2014-03-28 21:10 

Breaking!

A legújabb arcfelismerő szoftverek elemzése alapján tiboru az Alphaville énekese! 🙂

http://www.fotocommunity.de/pc/pc/display/24130551

http://www.nlcafe.hu/ezvan/20140328/seuso-kincs-ujra-itthon/

 123. warr — 2014-03-28 19:49 

@tiboru: szuper az interjú, de a legelső link még a sima blog.hu-s oldalra mutat, esetleg jelezhetnéd nekik, hogy javítsák 🙂

 122. rebel — 2014-03-28 19:44 

@tiboru:

Hát de az a név, a tulajdonos római arisztokrata neve..!! 🙂

Nem az edényről nevezték el azt a nagyságos uraságot, hanem az ő nevét írták rá az edényre…

Persze sok jelentősége nincs, szinte csak formai, szemantikai dilemma, csak szerintem egy kicsit idétlen, ez a kontextus, hogy egy tálról illetve az azon levő névről nevezték el kincset, és nem úgy van megfogalmazva, hogy a korabeli tulajdonos nevét viseli a készlet…

 121. tiboru — 2014-03-28 18:33 

@miamai:

Köszi! Zöld ing beszerzése folyamatban!

 120. tiboru — 2014-03-28 18:25 

@rebel:

Ööö, a lapnak van igaza…

A kincs az elnevezést a tálon olvasható körfeliratban található SEVSO névről kapta.

HEC SEVSO TIBI DVRENT PER SAECVLA MVLTA
POSTERIS VT PROSINT VASCULA DIGNA TVIS

azaz

Ezek az edények, Seuso, maradjanak meg neked sok évszázadon át, hogy utódaidnak is méltóképpen hasznukra legyenek.

Ez csak itt látható, s az összes többi következtetés. Maga a név (Sevso, azaz Seuso) sem bukkan fel más forrásban.

 118. miamai — 2014-03-28 16:17 

@tiboru:
Tiboru, ez nagyon elegáns és nagyon gentlemanlike interjú. Gratulálok és köszönjük, különösen hogy a konteósok társadalmát beemelted a saját munkásságodba. :)))
Néhány apró morzsával ismét tágult a rólad kialakult kép, és a fotó se rossz, bár ideje lenne egy zöld inget is beszerezni!

 117. rebel — 2014-03-28 16:13 

@tiboru:
A Nők Lapja – cikk szerintem dezinformál kissé, hiszen tudtommal a Seuzo kincseket, nem a nagy tálról illetve a tálra ráírt Seuzo szóról (névről) nevezték el. Hanem konkrétan és direkte az artifaktok tulajdonosáról, hiszen az egész készlet a Seuzo nevű római nemes tulajdona volt, a kúriájában volt a berendezés. Ezért aztán nem csoda ha néhány darabra a neve is rá van írva…jól tévedek?

 116. necrofaust — 2014-03-28 16:12 

@tiboru:

Remek kis beszélgetés, kár hogy az említett kérdés és válasz nem került be…

 115. borzas74 — 2014-03-28 15:22 

Nyilván az 1., egyszerűen megvettük.
A 2-6 változat nyilván vicc akar lenni. A 7. Zelnik talán nem viccből van írva, de lehetne. (nem sokkal komolyabb, mintha Welsz úr próbálkozott volna) Ha igaz, hogy Szőcs Géza rajta keresztül próbálta megvásárolni a szajrét(tulajdonjogról lemondva) nem csak az államtitkárúr kirúgását, de kényszergyógykezelését is indokolná.

 114. tiboru — 2014-03-28 14:43 

@deniro:

Köszönöm!

A végül publikált interjúból kimaradt az egyik kérdés és a rá adott válaszom. Bónuszként itt olvasható:

Kérdés: Az llletékesek is olvassák a kinccsel kapcsolatos bejegyzéseit? Kapott már tőlük valamilyen visszajelzést?

Válasz: Biztosan tudom, hogy illetékesek is rendszeresen olvassák a Konteóblogot, s közülük sokan megvették a könyvet is. Visszajelzést pedig csak nemhivatalosat kaptam, igaz, az legalább pozitív volt. Mondjuk a hivatalos nem is hiányzik; sajnos túl jól ismerem a rendszert ahhoz, hogy örülni tudjak egy ilyennek.

 113. deniro — 2014-03-28 14:29 

„Az intellektuális játék iránti igény általában übereli az összes többi szempontot, de a Seuso-ügynél egy kicsit más a helyzet. Itt is fontos a szellemi kirakós, de legalább ilyen erős bennem a vágy, hogy Jóska gyilkosai (végrehajtók, felbujtók egyaránt) megkapják azt, ami nekik jár. Számomra a felelősök megnevezése fogja jelenteni a rendszerváltás befejeződését. Mert ez az eset kicsiben magában hordozza mindazt, ami az akkori világunkat jellemezte.”

szép végszó

 112. deniro — 2014-03-28 14:25 

@tiboru:

🙂 gratula

 111. tiboru — 2014-03-28 13:48 

Női lapnak még nem nyilatkoztam. De mindent el kell egyszer kezdeni 🙂

http://www.nlcafe.hu/ezvan/20140328/seuso-kincs-ujra-itthon/

 110. sesztu — 2014-03-28 13:26 

én nem tudom, melyikre kéne tippelnem, csak azt tudom, h amikor egy újságírót, írót, nyilvános beszélőt megfenyegetnek, akkor a másnapi vezető hírekben van a megoldás.
te jó ég!
ez az ország nem ázsia, nem sötét-balkán, és nem is afrikai köztársaság, vagy dél-amerika.
ez az ország ezekenek az elegye!
ebből az országból ki kéne emelni az embereket (állatok, növények maradhatnak), a mátrixban újra huzalozni mind a 10 milliót, és utána visszatenni őket ide.
ehelyett el van velünk hitetve, h szavazhatunk.
pfujj!

 109. panPeter — 2014-03-28 13:05 

A bizonyítékok már rég megvannak, a new-york-i perénél is megvoltak. Az edényeken talált föld- és növény(alga)-maradványok megegyezenek a megtalálás helyén lévőkel…
Másrészt: az 1878-ban ugyanott megtalált quadripus kétségtelenül a leletegyütteshez tartozik…

 108. FilcTroll — 2014-03-28 11:45 

@deniro: Hmmm, szép konstrukció. 🙂

Vszeg Zelniket azért sem engedték a képbe, mert ő a tulajdonjog megszerzéséről, majd az államnak való átadásáról beszélt — de Magyarország számára valóban csak az az elfogadható álláspont, ha önmagát tekinti tulajdonosnak.

Baánék helyében én most az utolsó szeszterciuszig feltárnám újra a patrícius-villát és a vélelmezett előtalálási helyeket, hogy régészeti bizonyítékot találjak a hazai eredetre. Ezek mellé odatéve a gyilkossági ügyben folytatott nyomozás eredményeit, a magyar bíróság simán kimondhatja a hazai számazást.

 107. deniro — 2014-03-28 10:35 

 106. deniro — 2014-03-28 06:41 

@Rókakígyó:

ha sikerül a hazakerült leletegyüttesen végzett vizsgálatokkal kideríteni az egyértelmű magyarországi eredetet, akkor simán lehetséges, hogy valami őrzései- fájdalomdíj fejében (mondjuk 15 milla) átadják a maradékot

van egy gyanúm, hogy ez is benne lehet a szerződésben, mert furcsa, hogy csak úgy hirtelen odaadják a felét

és még egy konteó, szerintem Zelnik tudta ezt az egészet 2012-ben, nem kizárt, hogy a lord gyerekei tapogatóztak a magyarok felé, s valaki kifecsegte, vagy Zelnik volt a közvetítő, ő meg rácsapott a dologra, hátha sikerül megvezetni Szőcsöt, de közben Szőcs megbukott, ezért teríteni kellett a lapokat, mire L. Simonnak nem maradt más lehetősége: rövidre zárta Zelniket

na, ugyehogyugye? 🙂

 105. deniro — 2014-03-28 06:35 

@norniron:

a Sotheby’s becslés majdnem 190 millió dollár volt 20 évvel ezelőtt a 15 tárgy együttesére – ezt most fejből írom, ami brutálisan magas ár, ez már olyan összeg, amit a legnagyobb gyűjtők is kétszer meggondolnak, mivel az eredetvizsgálat bukta volt, ezért nem tudjuk, hogy a tényleges ár mennyi lett volna, főleg, ha aukcióra kerül

ezért igen meglepődtem, mikor Hajdú Éva előállt ezzel a 10 millió euróval, tud-e erről valaki?

 104. deniro — 2014-03-28 06:26 

@norniron:

köszönöm, ez így szakszerű volt

ha jól értettem Baánt, akkor a bukott per miatt érdemesebb volt ezt a birtokjogot megjátszani, mint hosszadalmasan bizonygatni egy másik bíróság előtt, hogy most hogyan került ki a cucc egy kudarccal a hátunk mögött

a húsz év alatt kiderült az angol lord számára is, hogy forgalomképtelen a cucc, így a 15 milla több, mint a nulla 🙂

ha nekifekszenek itthon a vizsgálatoknak akkor még a magyar tulajdonjogot erősítő tények is előkerülhetnek, ami a további, lordnál maradt tételek vételi / birtokbavételi árát csökkenthetik akár nullára

deNiro

 103. Rókakígyó — 2014-03-28 01:56 

@norniron: a becsült érték ilyenkor nem sok jelentőséggel bír, hiszen a piaci érték nagyon korlátozott. Hasonló mondjuk a koronáéhoz. Egyedi, a tulajdono vagy egyértelmű vagy vitatott, de jó eséllyel egy közösség (állam), ezért értékesíteni se nagyon lehet csak szűk körben. Egy kérdés van: mennyire akarnak tőle megválni…

 102. FilcTroll — 2014-03-28 00:04 

@norniron: Öszességében pozitív a kép, csak az a gyilkosság ne lenne a történet elején.

 101. norniron — 2014-03-27 23:12 

@FilcTroll:
Be, és a pert meg is nyerné a magyar bíróságon a magyar állam, már csak az az apróság van hátra, hogy jogsegélyt kérjünk az Egyesült Királyságtól, hogy ugyan küldjenek már egy kommandót a Bonham aukciósház széfjéhez, vagy a Northampton-örökösökhöz, vegyék el tőlük, majd legyenek szívesek letenni a Kossuth téren a parlament küszöbére 😀
Egyébként ahogy mondod, a hazahozatal komoly áttörés volt, ezt a hét darabot már nem fogja elvinni senki, legfeljebb Kun Béla vagy a nyilasok.

Más: a német nyelvű wikipédia azt írja, hogy 200 millió dollárra becsülték a komplett kincs értékét. Mondjuk az nem derül ki, hogy ez a felbecsülés mikor, ki által történt, mikori dollárban értendő, de ha a legrosszabb esetet nézzük, és mai dollárban számolunk, még akkor is a kincs felét, 100 millió dollárnyi azaz 2014. március 27.-i MNB árfolyamon számolva 22 717 000 000,- Ft. értéket egész potom pénzért, 15 millió euróért, azaz 4 687 350 000,- Ft.-ért (szintén 2014. március 27.-i MNB árfolyamon számolva) sikerült elhoznunk. Ha így vesszük, ez egy jó üzlet.

 100. tiboru — 2014-03-27 22:43 

@FilcTroll:

Per? De hát erre (is) tartjuk a TEK-et!

 99. FilcTroll — 2014-03-27 22:40 

@norniron: …és ehhez csak azt kell hitelt érdemlően bizonyítani, hogy itthon találták. Egyébként köszi a szakszerű megerősítést, épp így értettem én is.

Így az is érthetővé válik, hogy ez miért jelentős pozícióváltozás az eddigiekhez képest. Vszeg ezentúl Magyarország szemet huny a kincs hazakívánkozó darabjainak származása felett is, a mostani birtokosok legálisan megszabadulhatnak a cucctól. Vajon ha valaki nem adja szép szóval, akkor hazai bíróságon beperelhető?

 98. norniron — 2014-03-27 22:31 

@deniro:

Én jogász vagyok, nem színész 🙂 Magyarország sosem mondott le a Seuso kincsek tulajdonjogáról, nem adta el, hanem valakik valamikor rosszhiszeműen birtokba vették. Az új Ptk. átvette a régi azon rendelkezését, mely szerint a tulajdonjogi igények nem évülnek el. Ez a kontinentális jogokban meglehetősen régi jogelv.

Továbbá felhívnám a figyelmet az új Ptk. 5:64. § [Kincstalálás] szakaszára, mely szerint:

(1) Ha valaki olyan értékes dolgot talált, amelyet ismeretlen személyek elrejtettek, vagy amelynek tulajdonjoga egyébként feledésbe ment, köteles azt az államnak felajánlani.

(2) Ha az állam a dologra nem tart igényt, annak tulajdonát a találó szerzi meg; ellenkező esetben a találó a dolog értékéhez mérten megfelelő díjra jogosult.

(3) Ha az (1) bekezdésben megjelölt talált tárgy a védett kulturális javak körébe tartozik, annak tulajdonjoga az államot illeti meg.

Megjegyzem, ez is szó szerinti átvétele a korábbi Ptk. hasonló tárgyú rendelkezésének, tehát ez már a Seuso-kincs megtalálása idején is érvényben levő rendelkezés volt. Tehát a Seuso-kincs a magyar jogrend szerint a magyar állam tulajdona, másé nem is lehet.

 97. deniro — 2014-03-27 20:36 

@tiboru:

bizony ott van

 96. deniro — 2014-03-27 20:28 

@tiboru:

nem vagyok jogász, hanem csak egy színész ;), de valami olyasmi lehet, hogy tulajdonjogunk nincsen, hiszen elvesztettük a pert New Yorkban, ezt csak egy kockázatos másik perrel szerezhetjük meg, ezért nem baj, ha itt van Pesten a birtokunkban, aztán majd a tudósok megtalálják rajta a sziriuszi fűcsomót, ergo a miénk lesz de jure is 🙂

 95. weelma1 — 2014-03-27 20:00 

@deniro: :))))

 94. weelma1 — 2014-03-27 18:56 

Item1. nekem ez a nyerő! Szerintem Vona Gábor tetszését semmi sem tudja elnyerni! ( Sajátmagánkívül )
Item3. ezen,azért,jót röhögtem.Gondoljatok a libiai akcióra. Bááár fejlődhettek!
Item5. Elképzelhető. Ha hangmérnöknek jó volt! Ez csak egy peanut Őszöd mellett.
Item6.Fényestekintetű, vajh, merne beléjük kötni?
Szóval maradok az elsőnél. Leggyorsabb, legegyszerűbb, leglátványosabb hatodika előtt. ( jobb, mint egy stadion! :)) )

 93. tiboru — 2014-03-27 18:55 

@Rókakígyó:

A pelsós tálat mintha láttam volna a nyitóképen is. A többit nem azonosítottam be.

 92. tiboru — 2014-03-27 18:05 

@cirus:

Logikusnak tűnik a levezetésed. Baán László is azt mondta, hogy „megvizsgáltuk a testvérpár kizárólagos birtokosi pozícióját, ami rendben volt”.

 91. Rókakígyó — 2014-03-27 18:01 

@tiboru: még nem néztem körül mindenhol, de ránézésre nem tudtam pontosan beazonositani hogy mi került vissza. Ezt lehet tudni? A nagy ezüst balatonos tál megvan?

 90. cirus — 2014-03-27 17:34 

Szerintem a testvérpár kifejezés a lord gyerekeit fedi. Az első házasságából a kászoni Thyssen-Bornemisza Gabrielle-től van neki kettő, illetve van még kettő másik két házasságból. Igy igaz lehet Miamai állítása a 4 tulajról.
Adásvétel meg nem történt, az öregúr szépen átadta a gyerekeknek a cuccot, azok meg nekünk. Szóval valahogy így..

 89. FilcTroll — 2014-03-27 17:26 

@tiboru: Én a hvg-s interjúból úgy értem, hogy mivel szerintünk eleve miénk a tulajdonjog, így csak a birtokba kerülésért fizettünk.

Azaz lefizettük őket, hogy adják vissza a cuccot jogos tulajdonosának. Cserébe nem firtattuk, hogy honnan a holmi, és ez nagy szó: egy nyereségvágyból elkövetett emberölés elég csúnya ügy, ebben még távolról sem érdemes benne lenni.

Így a családi ezüst révbe ért, mi már úgysem adjuk el, így a tulajdonjog kérdése lekerül a napirendről.

 88. Rókakígyó — 2014-03-27 17:12 

Az ár alapján mégis úgy tűnik ha valami oknál fogva nem kerülne vissza az eszcájg akkor sem éri kár a ‘tulajokat’. Illetve kíváncsi lennék hogy milyen biztosítékot adtunk az úriembereknek

 87. shiri — 2014-03-27 16:42 

 86. igazitrebics — 2014-03-27 16:30 

@tiboru:
Csókolom! Ezért kérdeztem már a 13hsz.-ben, hogy: „Mi a műkincsek jogállása? Ki a tulajdonos? Ha van egyáltalán olyan?”

De, majd most jön a kreatív jogértelmezés, meg az ügyvédek, oszt jónapot! Alig győzik kivárni a telet, hogy a Duna jegén kikiáltsák mindig is a miénk volt és most már elég a nyugat mesterkedéséből!

 85. tiboru — 2014-03-27 16:21 

@igazitrebics:

Így van, gyakorlatilag lízingeljük a cuccot.

 84. deniro — 2014-03-27 16:12 

@igazitrebics:

milyen igazad van 🙂

 83. igazitrebics — 2014-03-27 16:09 

@deniro:
Nem is Putyin kapta, hanem a nyizsnyijnovgorodi Lenin könyvtár! 🙂

 82. deniro — 2014-03-27 15:56 

@igazitrebics:

Putyin azért kapott 400 000 dollárt, mert megőrizte nekünk a sárospataki könyveket, végül is szép volt tőle 🙂

 81. deniro — 2014-03-27 15:55 

@sztalker:

„cserébe a most szépen letejelt összegen túl sem fogunk mélyebben kutakodni a kincs magyarországi története után, vagyis hogy kiket és miket kentek meg, tettek el láb alól bizonyos személyek a hivatalokban és kik tudtak, tudhattak erről itthon és külföldön”

akkor legyünk konteósok:

1. a kommunista nomenklatúra kgb-bvel közösen vitte ki a cuccot, hogy a világforradalmat szponzorálja —> ha ez kiderül: Orbán boldog lesz, tehát érdekük, hogy ez kiderüljön

2. a kommunista nomenklatúra a kgb-vel közösen vitte ki a cuccot a világforradalom és a nyugdíjas évek szponzorálására, amiben komoly segítséget nyújtott két fiatal bányász: Zarándok János és Orbán Győző, akik Polgárdiban kezdték a szakmát —> ha ez kiderül: Orbán nem lesz boldog, tehát igazad van

🙂

 80. deniro — 2014-03-27 15:32 

ja, s itt elsikkadt a nulla kérdése: most akkor tudja valaki a választ: 10 vagy 100 millió eurót kértek a Seuso-kincsekért Hilleréktől?

 79. deniro — 2014-03-27 15:30 

@sztalker:

az ilyen ügyek mindig PR-fogások, mint pl. a Szent Korona és a sárospataki könyvek visszaadása, nincs olyan kormányzat, amelyik ne alkalmazna ilyen trükköket, plusz választási kampányra időzítették, nem véletlenül

lehet ütni Orbánt és a TEK-es legényeket sok mindenért, de ebben az esetben a nemzetközi szabályok szerint jártak el, s itt nem volt más lehetőség, ez az egyetlen egy módja volt a biztonságos szállításnak, s ezt jól is csinálták

 78. igazitrebics — 2014-03-27 15:08 

@koxi:
Nem a lordtól és nem vásároltuk, hanem „visszaszereztük” és csak az őrzési jog a miénk! A visszaszerzési ktg. pedig az őrzési jog + az eddigi birtokos egyéb felmerült költségeit fedezi!

 77. sztalker — 2014-03-27 15:05 

@deniro:

Mivel totál píár fogás az egész (azért kussoltak róla), vagyis nem annyira a jó szándék, hanem a meglepetés volt a cél, hát akár a bécsi gyorssal is behozhatták volna az országba, mert a kutya nem tudott volna róla, ha egy diplomata szépen hazahozza két biztonsági emberrel egy diplomáciai csomagban.

 76. koxi — 2014-03-27 15:03 

Bocs, lemaradtam pár körrel. Most láttam, h már többen is felvetették ezt a kérdést előttem.

 75. koxi — 2014-03-27 14:48 

Azt nem értem, hogy ha new yorki bíróság ítélete alapján is a gróf nem adhatta el a leleteket, akkor most mégis hogyan lehet az, hogy pénzért hozzánk kerül?

 74. deniro — 2014-03-27 14:15 

@sztalker:

„Páncélautóban hozzák haza.”

de most komolyan, hogyan kellett volna, fonott kosárban ízidzsettel? 🙂

 73. komojtalan — 2014-03-27 13:56 

Lehet a 4.5Mrd nem sok érte, de nekem felfoghatatlan összeg. Most őszintén ennél még a stadionokra költött pénzt is többre tartom, pedig azokra is nagyon sajnálom és egyszer nem fogok bemenni egyikbe sem. Akinek nincs pénze az miért ugrál? Az országnak ez volt a legnagyobb gondja, hogy visszavegyük? Ráadásul a felét? Amúgy én is simán az első verzióra szavazok, nem kell ehhez (most már) titkosszolgálat, vagy KGB, vagy bármi más. Akit érintett az tudta kivel kell tárgyalni, az eladónak is érdeke volt, hogy a gyakorlatilag 0 értékű tárgyaitól mélyen áron alul, de megszabaduljon. Nem keresett rajta 50 millió Eurót, „csak” 10 milliót. Így is nagyon jó üzletet kötött.

 72. sztalker — 2014-03-27 13:37 

Páncélautóban hozzák haza.

Basszus, ezek a magyar Szent Korona visszaadására (1978) hajaztak?

Nagyon súlyos…

De valószínűleg lehetnek az üzlet mögött olyan alkuk is, amit sose tudunk meg (most nem Laborc bácsira gondolok, aki egyre jobban „tetszik” nekem, azaz lassan jobban fest a tárgyalóteremben, mint a Halálos fegyver 3-ban az a kiugrott genya főzsaru, Jack Travis, ha még emlékeztek rá, na ugye hogy hasonlítanak?

http://img2.wikia.nocookie.net/__cb20130905011822/villains/images/f/f0/Picture_4.png
http://www.blikk.hu/data/cikk/2/18/62/47/cikk_2186247/2_o_Laborc-MTIn_Kovacs_Attila.jpg

,hanem vmi olyasmire, hogy cserébe a most szépen letejelt összegen túl sem fogunk mélyebben kutakodni a kincs magyarországi története után, vagyis hogy kiket és miket kentek meg, tettek el láb alól bizonyos személyek a hivatalokban és kik tudtak, tudhattak erről itthon és külföldön. Minden jó, ha a vége jó.

De ne legyen igazam.

 71. kawabazsy — 2014-03-27 12:41 

Az Indexen a megtalálás körülményeit is vázolja egy tanú..

„Barátja, Sümegh József Kőszárhegyen az ipartelepi kőbányánál dolgozott. Mindketten kőművesek voltak annak idején. Sümegh épp a meddőt tolta le a területről, amikor tárgyakat észlelt a gépe.
Amikor megmutatta ismerőseinek a gyűjteményt, nem ájultak el a látványtól. Mivel nem értettek a műkincsekhez, első ránézésre értéktelen ócskaságoknak tűntek, csak kalapáccsal lehetett volna leverni róluk az iszapot. Sümegh egyenként letisztogatta őket. Volt köztük egy olyan tál, amit csak hárman bírtak el, olyan nehéz volt.”

http://index.hu/belfold/2014/03/26/bitument_akart_melegiteni_a_seuso-kincsben/

 70. sasdi4a — 2014-03-27 11:54 

Paks2 nek nincs ehhez köze, az csak egy, az oroszok felé tett baráti lépés volt. Aztán, hogy brüsszelben ès Washingtonban se haragudjanak, gyorsan kiálltunk mellettük az ukrajnai helyzetben.
A kincsek visszavásárlását valószìnűleg már régóta tervezték, de itt, a választások előtt szólt nagyot, hogy lássák az emberek, ez a kormány tényleg nemzeti

 69. sasdi4a — 2014-03-27 11:45 

@miamai:

El fogom azokat is csak nem volt időm az összeset elolvasni, gondoltam itt úgyis letisztázódnak a fontosabb részletek.

@xapa:
Köszönöm a gyors, egyszerű, érthető választ.

 68. deniro — 2014-03-27 11:38 

„így például az előző kormány alatt, a 2008-as pénzügyi válság kirobbanása után, 100 millió eurónál szakadtak meg ezek.”

valaki elcseszett egy nullát, vagy Baán, vagy Hajdú 🙂

 67. deniro — 2014-03-27 11:29 

@whitebeard:

így van, erről nem tudunk semmit sem, vagy kiderül, vagy nem 🙂

nekem az volt mulatságos, hogy Hajdú Éva – gondolom akaratlanul – megtolta Orbán biciklijét Kálmán Olga sójában

erre mondják az okosok, hogy néha a nagy klasszisok is betalálnak a saját hálójukba 🙂

 65. whitebeard — 2014-03-27 11:12 

@deniro:
Nem volt szándékomban az „ár” körül állást foglalni. Főleg úgy, hogy nem tudjuk mit tartalmaz az a szerződés ami alapján a kincsek Budapestre kerültek.
Olvastam már „őrzési” díjról is.
Ennyire zűrzavaros ügy után, nehezen tudom elképzelni a szimpla adás-vételi szerződést.

 64. deniro — 2014-03-27 10:43 

 63. deniro — 2014-03-27 10:39 

@whitebeard:

Én is olvastam. Gondolom Hajdú Évának bizonyítékai vannak erre és nem a levegőbe beszél sértetten.

Egyébként a 15 millió euró nem tűnik olyan soknak a hét tárgyért.

Itt van például a NyTimes cikke:

http://www.nytimes.com/2006/10/25/arts/design/25sevs.html?pagewanted=all&_r=1&

„Now the solid silver plates, ewers, basins and caskets, thought to be worth more than $187 million, are again living up to their reputation as one of the finest collections of ancient Roman silver ever found.”

Vagy egy másik műkincs, friss, tavalyi példa példa, Sotheby’s:

http://www.sothebys.com/en/auctions/2013/the-bay-psalm-book-sale-n09039.html#&i=0

Majdnem 15 millióért ütöttek le egy 17. századi könyvet (igaz, az első könyv, amit az Egyesült Államok területén nyomtattak, olyan ez, mint nekünk Hess András krónikája 1473-ból), s ebből még van 9 másik példány.

Az ezüstlelet pedig elképesztő, mással össze nem hasonlítható kulturális kincs.

deNiro

 62. deniro — 2014-03-27 10:30 

@tiboru:

levél ment

 61. tiboru — 2014-03-26 22:22 

@deniro:

Köszönöm, majd a szavadon foglak!

 60. xapa — 2014-03-26 21:30 

@seul: Új facebook-profil??? Miről maradtam le? 😀

 59. seul — 2014-03-26 21:23 

Szerintem meg az van, hogy az új facebook-profil miatt magyarok milliói vannak felháborodva, az Angolszászok berezeltek emiatt és inkább visszaadják a Seuso-kincseket csak ne menjenek vissza a magyarok az IWIW-re :Sátáni Kacaj:

 58. norniron — 2014-03-26 21:11 

Szerintem az 1980-as Sümeghy-üggyel gondosan várnak még néhány évet, amíg az utolsó érintett is meghal, utána hirtelen minden ki fog derülni. Lehet, hogy már nem kell sokat várni, 34 éve volt…

 57. miamai — 2014-03-26 20:27 

@sasdi4a:
Nem elég csak a posztot elolvasni! A kommenteket is tanácsos, mert rengeteg új információ jön be ott is. A poszt képezi az alapját a téma teljes (na jó, majdnem, vagy időlegesen teljes) kivesézésének. :))))))

 56. miamai — 2014-03-26 20:24 

@whitebeard:
Sértett ember véleménye…
Amúgy ha igaz, amit mond, és miért ne lenne az, akkor miért nem vállalták az ügyet akkor? Nem volt annyira fontos, másra kellett a pénz, eszükbe sem jutott, vagy mi????

 55. xapa — 2014-03-26 20:22 

@sasdi4a: Ha nincs per, nem derül ki, hogy a libanoni eredetpapírok hamisak, és ennek az összegnek a több tucatszorosa lenne feltehetőleg a kincs piaci ára. Éppen a per – és a magyar állam tulajdonjog-igényének fenntartása, valamint a new york-i bíróságot leszámítva mindenki számára a mi jogigényünket igazoló bizonyítékok – hatására lett a kincs a műkincspiacon értékesíthetetlen, és ezáltal nyílt esély arra, hogy reális összegért meg lehessen szerezni. Másrészt az angol hatóságok is vsz. ennek köszönhetően fogadták el, hogy ha valahova, akkor Magyarországra kiengedik az országból az amúgy hivatalosan ismeretlen eredetű kincseket. A perköltségeket nyugodtan hozzáadhatjuk a vételárhoz; így sem volt túlárazva ahhoz képest, mintha árverésen vettük volna…

 54. xapa — 2014-03-26 20:17 

@whitebeard: Ez tökéletesen hihetővé teszi, miért érte meg a 7 tárgyat feltehetőleg 2006 után megvevő titokzatos testvérpárnak a buli, hiszen így vsz. 10 milla körüli összeget kaszáltak a tranzakcióval, ha azon az áron vették meg a 7 darabot, amiért a lord nekünk Hajdú szerint eladta volna.

Egyik olvasatban Lázárék túlköltekeztek, a másik olvasatban Hiller elszalasztotta a lehetőséget, hogy egyben vegyük meg bagóért a teljes készletet. Utóbbiért egészen biztosan nem lehet az Orbán-kormányt hibáztatni, pedig én is szívesen tenném…

 53. sasdi4a — 2014-03-26 20:15 

Több mint 1 óra alatt elolvastam az összes Seuso posztot. Bevallom eddig nem érdelelt a dolog, de megérte a rászánt időt.
Már csak azt nem értem, hogy ha ilyen könnyen lehet adni/venni a cuccot, akkor mi èrtelme volt a pernek?

 52. chph — 2014-03-26 20:13 

FB-n már kampányolnak a képekkel… :S

 51. kawabazsy — 2014-03-26 20:06 

@tyukodi:

Igen, én is abban reménykedek, h most hogy újra előkerült az ügy, előkerülnek emberek, akik tudnak ezt-azt a kincs megtalálása körüli dolgokról, talán közelebb kerül a megoldás.. Tiboru az Allé-ban a könyve dedikálásán megemlítette, h anno ő is dolgozott az ügyön, s elég határozott tippje van a megoldásra (ami szerepel a konteoban a többi közt), s gondolom nem bánná, hogy ha napvilágra kerülne az igazság, esetleg megerősítve a saját véleményét..

 50. deniro — 2014-03-26 20:05 

82. deniro — 2012-08-03 17:00

@tiboru:

én csak képen láttam, meg filmen, de egyszerűen gyönyörűek…

ha egyszer mégis Pestre kerülnek, akkor a megnyitó után vendégem vagy egy korsóra – a helyet és a sört te választhatod meg

🙂

(a sok jó posztért)

Kedves Tiboru,

akkor íme, nem felejtettem el, úgyhogy várom az időpontot és a helyet, hogy hol szeretnéd beváltani a sörjegyet. 🙂

A sört is Te választod.

deNiro

 49. Attus Germanicus — 2014-03-26 20:00 

@Deak Tamas: Ez nem teljesen így van. Ahhoz, hogy elbirtokolhasd Tiboru könyvét, ahhoz nem elég, hogy 5 évig ne vidd vissza, ahhoz az is kell, hogy Tiboru az 5 év alatt egyszer se szóljon neked, hogy vidd vissza!

 48. whitebeard — 2014-03-26 19:55 

Miközben a kormány 15 millió euróért vásárolta vissza a Seuso-kincsek hét darabját, addig 2006-ban az eladó nem zárkózott el attól, hogy 10 millió euróért áruba bocsássa a teljes, 15 darabos gyűjteményt -mondta el a Klubrádióban Hajdú Éva, a korábban a Seuso-kincsekért felelős miniszteri biztos.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=171421

 47. Deak Tamas — 2014-03-26 19:49 

Amúgy a Kulturális Minisztérium 10 miskájával mi lehet?

 46. Deak Tamas — 2014-03-26 19:36 

@tiboru: hát ha az angol polgári jog azonos a magyarral, akkor létezik egy olyan formula, hogy „elbirtoklás”. Legegyszerűbb példa : ha öt évig nem adom vissza a könyvedet, akkor az már az én tulajdonom lesz.
Lehet, hogy valami hasonlóról van/volt szó.

 45. tyukodi — 2014-03-26 19:33 

Nekem két dolog szúrt szemet a mai hírből, az egyik az, hogy azt mondják, a jogos birtokosoktól vették meg a családi ezüstöt, ami a korábbiak fényében erősen magyarázatra szorul:

„A tárgyalások kezdetekor a magyar állam teljes körű bizonyosságot szerzett arról, hogy jogszerűen kerültek az angolokhoz. Az államnak meg kellett győződnie arról is, hogy a tárgyak eredetiek, tényleg a Seuso-kincsról van szó, ezért magyar szakértők is vizsgálták a tárgyakat.”
http://index.hu/belfold/2014/03/26/baan_laszlo_seuso/

A másik, hogy maga Lázár János tárgyalta le a bizniszt, aki már a trafikügyben és nem mellesleg az orosz atomügyben is khm ügyesen sertepeltélt. Talán vele szőtték Moszkvában a KGB-s szál bevonásával a nagy visszaszerzést.

Különben sosem hittem volna, hogy ezt megérem, és a kampányszag ellenére örülök a dolognak. Talán az, hogy a kincsek itt lesznek, lendületet ad annak is, hogy kiszivárogjon, mi történt 1980 decemberében. Pont akkor születtem, és ez az egyik legjobb magyar rejtély, aminek a hátborzongató mélységeit itt a konteóblogon ismertem meg. Szóval köszi mindenkinek, én már koccintottam egyet!

 44. Thomas — 2014-03-26 19:28 

2 hete 3 mrd forint volt a lottó főnyeremény.

szerintem össze lehet kalapozni. főleg úgy, hogy ennek az évnek ennek az időszakában ismeretlen mennyiségű pénzek mozognak

 43. snug — 2014-03-26 18:59 

A mindentudó wikipedia szerint Lord Northamptonnak van egy fiú- és két lánytestvére, sőt egy ikerpár féltestvére is. Ha nem valami ködösítés van a dologban, akkor könnyen lehet, hogy öcs és báty együtt tárgyaltak a magyar kormány képviselőivel. Talán azért, mert szegény Lordot annyira megviselték az elmúlt két és fél évtized eseményei, hogy a Seuso név hallatán rögtön tikkelni és csuklani kezd, és nem lehet vele rendesen beszélni.

 42. fran7 — 2014-03-26 18:54 

A Kossuthon volt egy műsor az egészről. Azt mondták, ha nem mi vesszük meg, akkor az angolok ki se engedik az országból. S most legalább lehet kutatni azt a részét, amit hazahoztak. S ami érdekes volt, hogy a magyar állam csak jogtiszta dolgokat vásárolhat. Így ha felajánlanak bármit, a lehetséges 240darabos kincsből, akkor csak úgy veheti meg az állam, hogy az illető bizonyítja, jóhiszeműen vásárolta meg.
Hát a British Museum nem ezzel a hozzáállással gazdagodott meg.

 41. mzperx — 2014-03-26 18:50 

Ez egy kétélû dolog. Mert valóban igaz az, hogy csalóval ne üzleteljünk. Különösen úgy, hogy miénk a cucc, csak ellopták. No nem a Lord, meg a testvérpár, mert õk csak simán orgazdák. A kincsek „felbecsülhetetlen” értékûek, viszont hivatalosan eladni úgysem tudják, tehát az értéke zéró.

De… Kérdem én, mi a jobb? Ha még évtizedekig holtponton marad az ügy és „unokáink sem fogják látni” a kincseket, vagy inkább fizessünk? Ez utóbbi esetben ugyanis végre elmozdulhat a dolog ebbõl az áldatlan állpotból. Megmarad a remény, hogy tudományos vizsgálatokkal bizonyíthassuk a tulajdonjogunkat és végül az egész készlet is hazakerülhet egyszer. Akár nemzetközi bírósági határozattal, ingyen.

Személy szerint nagy öröm tölt el, hogy – ha csak részben is, – de itthon vannak a kincsek. Ami viszont nagyon szomorú, hogy igen sokan vélik úgy (ez bizonyára korrelációban van az IQ-val is): „ez fejenként egy korsó sör ára, amit inkább adtak volna nekem, mintsem ilyen rozsdás serblikre költik.” És akkor még a lélegeztetõgépeket nem is említettük… 😉

 40. xapa — 2014-03-26 18:47 

@tiboru: A jogi részével én sem vagyok tisztában a dolognak. Mindenesetre a kincs tulajdonjoga ugyebár nem tisztázott, hiszen épp a tulajdonjog-igényünk érvényesítéséért ment a pereskedés, amit elbuktunk. Gondolom, így jobb híján a birtokos garázdálkodhat vele, de nyilván nem teljesen „büntetlenül”, mert amint előkerül valami bizonyíték a tulajdonjogra vonatkozóan, vissza kell szolgáltatni a kincseket a tulajdonosnak. Ilyen körülmények között pedig nem egyszerű vevőt találni rá.

A furcsa éppen az, hogy mi motiválhatta a jelenlegi tulajdonosokat, hogy megvegyék – ráadásul csak egy részét – a lordtól, ha a tárgyaláskor elvileg még minden ismert darab a lordé volt? Netán a feketepiacon akarta értékesíteni, és amikor nem jött össze neki, jobb híján tett egy ajánlatot a magyar államnak, hogy ne bukjon annyit? Vagy eleve nekünk akarta tovább adni? És utóbbi esetben mit nyert rajta?

 39. takacs86 — 2014-03-26 18:47 

Tuti, hogy Tiboru keze benne van. A konteó1 olyan jól fogyott, hogy megfinanszírozta belőle. A második kötet után jön a másik fele is. 🙂

 38. miamai — 2014-03-26 18:38 

@miamai:
mindent kétszer mond, kétszer mond… Bocsánat!

 37. tiboru — 2014-03-26 18:36 

@xapa:

Tehát „birtokosai” voltak, nem „tulajdonosai”… Viszont a birtokos (szerintem) nem értékesíthet, csak a tulajdonos.

Fene se tudja, ide valami polgári jogi szakértő kéne.

 36. miamai — 2014-03-26 18:33 

@rebel:
Hallottunk már ilyesmiről…
Valakitől ellopnak valamit, majd a „becsületes megtaláló” jutalom ellenében visszaadja…
Itt mindig az a kérdés, hogy a tulajdonosnak mennyit ér meg az a bizonyos dolog.

 35. xapa — 2014-03-26 18:32 

@tiboru: Mindig is tudtuk, hogy te beépültél közéjük 😉

De persze értem én, amit mondasz, viszont Baánnál hitelesebb forrást nem tudnék hirtelen előrántani. Miért pont ez a részlete lenne tiszta persze az egész ügynek…

 34. miamai — 2014-03-26 18:31 

@rebel:
Hallottunk már ilyesmiről…
Valakitől ellopnak valamit, majd a „becsületes megtaláló” jutalom ellenében visszaadja…

 33. xapa — 2014-03-26 18:30 

@rebel: Zelnikkel az volt a baj, hogy azt mondta: megveszi a kincseket, majd a halála után az államnak adományozza. Ebbe Magyarország – a hivatalos érvelés szerint – csak úgy mehetett volna bele, ha átmenetileg is, de lemond a tulajdonjogáról. Ezt viszont nem tehettük meg, mert akkor az eladók azonnal visszaléptek volna a biznisztől, és piaci áron kínálták volna a magyar jogigénytől megszabadult portékájukat. Bár számomra sántít az érvelés, de nem vagyok jogban járatos. Ellenben azt gondolom, hogy egyszerűen nem volt szüksége Viktoréknak Zelnikre, és megért nekik 15 misit (amúgy sem saját zsebből, hanem az adófizetők pénzéből), hogy az ő sikerük legyen a hazahozatal, ne Zelniké.

 32. tiboru — 2014-03-26 18:28 

@xapa:

Baán Lászlót nagyra becsülöm; már akkor kedveltem, amikor marxizmust tanított nekem a tanárképzőn (1987/88). Most néztem meg a leckekönyvem és kiválóan megfeleltet kaptam tőle 🙂

 31. miamai — 2014-03-26 18:28 

Na most kérem szépen, kimaradtak az ufók meg a Moszad…. Már várom, hogy valaki felhozza azt a 2012 körüli (ál)hírt, hogy a lord eladta (volna) a kincseket Soros Györgynek…
——-
Ámde:
Ez a hét darab azok közül (a 14+1 db) való, ami a lord tulajdonában (megőrzésében) voltak (vannak)????
Mert ha igen, akkor bizony ő eladta, és igaznak vehetjük Zelnik állítását, hogy 4 ill. 2+2 tulajdonos van, akik közül az egyik 2 lehet éppen ez a bizonyos testvérpár.
Továbbá:
Lehetséges egy olyan verzió is, hogy Zelnik mester valóban valahogy összehozta az üzletet, ki is fizette az aranyaiból, a magyar kormány valójában nem fizetett egy fityinget sem, hanem az üzletért és az időzítésért cserébe eltekintett vagy átvállalt valamennyit (éppen 4,5 mrd-ot) Zelnik tartozásából, amit majd később, a napi folyó ügyekben szépen elszámol, leír, elkönyvel stb. Az üzletre elkülönített pénzt (éppen 4,5 mrd-ot) pedig más, fontosabb célokra (jutalmak, választási kampány stb.) ügyeen felhasznál. Mindenki boldog. Happy end, mindenki boldog.

Amúgy én személy szerint valóban nagyon örülök, hogy hazakerültek a kincsek, még ha hiányosan is. Csak az egésznek a háttere büdös.

 30. xapa — 2014-03-26 18:25 

@tiboru: Mondjuk Zelnik értelmezése szerint „a New York-i bíróság döntése értelmében ezek a tárgyak piacképesek. Más kérdés, hogy az értékesítésük nagy nehézségekbe ütközik, hiszen egy állam bármikor újra felvetheti az igényét és újabb pert kezdeményezhet.”

Ő négy különböző tulajdonosról beszél, „de mivel kettő között valószínűleg megegyezés születik, így lényegében három tulajdonosról beszélhetünk” – ami akár sugallhatja is a testvérpár-verziót, ha bele akarjuk hallani.

http://index.hu/tudomany/tortenelem/2012/08/01/zelnik_istvan_hazahozza_a_seuso-kincset/

Akárhogy is: ha megvette valaki a lordtól a pert követően – pontosabban a jelek szerint valószínűleg 2006 után – a műtárgyak egy részét, jó eséllyel azzal a szándékkal tette, hogy Magyarországnak adja el, mivel más vevőt nemigen találhatott rá (és kiállítani sem tudta). Ha nem Viktorék pénzelték eleve őket, akkor kérdés, mennyit fizethettek ők a lordnak úgy, hogy megérje aztán tovább adni a szajrét potom 15M euróért? És ha a lord túladott rajta bagóért, miért nem mi vettük meg direktben?

 29. rebel — 2014-03-26 18:25 

@igazitrebics: Az miért visszaszerzés, hogy megvásárolták tessék már mondani? Tehát ha ellopják az autómat és a tolvajnak kifizetem a kocsi árát, akkor ügyesen visszaszereztem a kocsim…?

 28. rebel — 2014-03-26 18:24 

Szerintem Zelnik aligha lehetett, egyrészt mert kerek perec vissza lett utasítva és megsértve, megalázva, majdhogynem bűnözőknek, legalábbis kétes alaknak titulálta az orbáni halálbrigád… (az egy másik kérdés, hogy alappal vagy alaptalanul, de ilyet ezen a szinten akkor sem elegáns csinálni) innen kezdve nincs dolguk egymással szerintem….
Továbbá Zelnik úgy tudom, AZ EGÉSZ KINCSET, amblokk és cakkunpakk intézte volna, nem pedig a felét, ami most visszajött…

Szerintem inkább a Putyin keze lehet az ügyben. Mivel nyilvánvalóan a KGB keze is benne volt a kincs „kimentésében”, azaz el-rablógyilkolásában anno, hányattatásai során az oroszok is eléggé képben voltak, mondhatni legalábbis olyan információik voltak/vannak, amivel meg lehet fogni a méltóságos szőrt; de még az is lehet hogy titkos szerződésben részlegesen tulajdonosai maradtak az oroszok (hiszen sanszos hogy ők rabolták el ugyebár), csak nem akarták exponálni magukat, hogy a fele náluk (mondjuk egy moszkvai múzeumban) bukkan fel, így diszkrétebb volt, hogy a derék Lordnál tárolták afféle „letétben”, és tulajdonképpen most csak a saját tulajdonukat kérték vissza, és adták vissza nekünk, jogos tulajdonosoknak gesztusként, hálából hogy elköteleztük magunkat az oroszoknak a Paks 2 mutyival kb 100 évre….

 27. brandhuber — 2014-03-26 18:20 

Az árról :
Amíg „szabadon forgalomképes” volt állítólag többszöröse volt a becsült érték a mostaninak, és töredékére zuhant, amint kiderült Mo. és egyéb államok igénye ill. a new-yorki per folyamánya,

 26. xapa — 2014-03-26 18:16 

@igazitrebics: Ez mondjuk simán lehet retorika, mert nem akarják beismerni, amiért éri is őket elég fikázás: hogy megvették, ami a miénk. Ahogy lehet az is az ok, hogy pl. a hazaszállítás költségeit is beleszámolták.

 25. xapa — 2014-03-26 18:13 

@tiboru: Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója „[k]ifejtette: egy angol testvérpárral tárgyaltak, ‘akik a birtokosai voltak’ a múlt hét végéig a kincseknek.”

Lásd pl.:

http://www.magyarhirlap.hu/magyarorszagon-a-seuso-kincsek

de több helyen is idézik Baánt. Ettől még persze lehet, hogy ő nem mond igazat – mint ahogyan az is, hogy eredetileg sem a lordé volt ez a hét darab. Utóbbi viszont azért nem túl valószínű, mert közöttük van a magyar szempontból legfontosabb, Pelso feliratú tál is, ami emlékeim szerint a new york-i peren is érvként került elő, tehát a lord tulajdonában kellett, hogy álljon…

 24. igazitrebics — 2014-03-26 18:08 

@tiboru:
Figyelted a nyilatkozatot?
Nem vételárról beszéltek, hanem a „visszaszerzés” költségéről!

 23. tiboru — 2014-03-26 18:03 

@xapa:

A lord törvényesen nem adhatta (volna) el senkinek, pont ez volt a legnagyobb problémája. Úgyhogy ha tényleg egy testvérpártól származik ez a hét darab, akkor eredetileg is az övék volt. Vagy valaki megint füllent.

 22. petiba — 2014-03-26 17:58 

Tolvajtól visszavenni a szajrét pénzért, az azért elég gáz :S

Nem lehetséges, hogy valamiféle vizsgálat, vagy belenyomott eredetigazolás kétségkívül bizonyította, hogy miénk a cucc, és hogy ne legyen belőle büntetőügy, a lord szépen csendben visszaadta a babaruhát, cserébe nem vonták eljárás alá. Jó, oké. Naiv is tudok lenni, ha kell.

Vagy esetleg Welsz Tomcsit cserélték el, lett egy jó kis barterüzlet, benne egy-két titkosszoli, Panama, Brit Brit Birodalom, ilyenek.

Valami nagyon csúnya dolgot (jelentkezünk majd valami szívességért) fogunk mi még biztosítani ezért a keresztapának…Lenne egy-két tippem, de inkább megtartom magamnak. Fura egy választásosdi lesz itt hamarosan.

 21. xapa — 2014-03-26 17:45 

Egyes sajtóhírek szerint a hét műtárgyat nem Lord Northamptontól vettük meg, hanem állítólag valami testvérpártól. A maradék hét (meg gondolom, a rézüst) a lordnál van. Holott elvileg ugye anno mind a 15 ismert darab a lordnál volt. Namost mivel az, hogy egyáltalán meg tudtuk venni, nem kis részben azon múlt, hogy a testvérpár elismerte a magyar állam tulajdonjogát (és egyrészt ezért adta jóval áron alul, másrészt ennek köszönhetően engedték át a brit hatóságok a cuccot a „vámon”…), ezzel egyúttal beljebb vagyunk egy lépéssel arra is, hogy jogot formáljunk a maradék cuccra – pláne, ha a szakértői vizsgálatok, amiket eddig ugye nem lehetett elvégezni, alátámasztják, hogy Polgárdi-Kőszárhegy-Tác környékéről származnak a cuccok.

Szóval az én teóriám az, hogy Viktorék suttyomban letejeltek az angol testvérpárnak, hogy vegyék meg a lelet felét a lordtól, majd utána államilag megvették hivatalosan a testvérpártól, akik persze a suskáért cserébe elismerték a tulajdonjogot, így a brit hatóságokon is átment a dolog. Ezek után pedig úgy megyünk a lordhoz, hogy a bizonyíthatóan összetartozó leletegyüttes fele (hamarosan) bizonyítottan minket illet, ergo vagy ideadja a másik felét nominális összegért, vagy megyünk a bíróságra… Ahol megtérül az, hogy duplán fizettünk a kincs első hét darabjáért.

 20. Deak Tamas — 2014-03-26 17:04 

Én is a mindegyikre szavazok 🙂

 19. necrofaust — 2014-03-26 17:01 

@ren42:

Szó sem volt kételkedésről, gondoltam, hogy sok, csak nem hogy ennyire.

Köszi szépen. Nem semmi akkor, hogy épp ennyiért sikerült hazahozni, bármelyik fenti módszer szerint is.

 18. ren42 — 2014-03-26 16:51 

Mondjuk nem a magyar inflációt kéne nézni, hanem az angolt, az meg kb 80% az adott időszakra a kalkulátor alapján ami találtam (A magyar az attól függően, hogy 1990 mekkora részét vesszük bele valahol 1000-1400% körül van 🙂 )

 17. igazitrebics — 2014-03-26 16:43 

@necrofaust:
Ha kételkedsz, KSH éves tényleges inflációs adatok, osztán számolás. Csak arra vigyázz, hogy nem elég összeadni, mert az fals. Mert ugye, pl, ha tavaly volt 10% meg idén is 10%, az nem sztumma 20% hanem 21%!!

 16. necrofaust — 2014-03-26 16:32 

@igazitrebics:

aztamindenit(!!!) ez valós lehet? 800%???

 15. grmbl — 2014-03-26 16:31 

@tiboru:

Beleírod a hármasba. Nem ügy…

 14. igazitrebics — 2014-03-26 16:28 

@necrofaust:
„…van becslésetek mennyi lehet most, az 1990-es 4.5 milliárd forint értéke?”

Ha csak a KSH hivatalos inflációjával számolunk, a 24 év az kb 800%!!!

 13. igazitrebics — 2014-03-26 16:26 

Az a tény, hogy itthon van az ismert kincsek majd’ fele, örömmel tölt el!

De! Érdekelne a jogi háttere a tranzakciónak. Mivel forgalomképtelen műkincsekről van szó, nem lehetett adás-vétel. Akkor mi volt? Mi a műkincsek jogállása? Ki a tulajdonos? Ha van egyáltalán olyan?

 12. necrofaust — 2014-03-26 16:24 

Ja és még valami:

Furcsa, hogy épp 4.5 milliárd akkori forintra volt becsülve a gyűjtemény 1990-ben és most is ennyiről szól a fáma (igaz, nem az egészért)…ez a legelső furcsaság a „tranzakcióban/ügymenetben”, van becslésetek mennyi lehet most, az 1990-es 4.5 milliárd forint értéke?

Köszi

 11. ngcs — 2014-03-26 16:22 

Nincs gombnyomkodós szavazási lehetőség! Ez már az új parlament előszele vagy csak technikai probléma? (:

Egyébként sajnos egyes, kivételesen elhiszem, bár örülnék, ha bármelyik másik, országnak „ingyenes” megoldás lenne.

A legjobban az a verzió feküdne a gyomromnak, hogy a magyar szabadkőművesek lepaktáltak ORbánékkal meg a gyíkemberekkel és most mindent megtesznek, hogy a választást megnyerjék és szóltak a Lordnak, hogy a felét visszahozzák, mert persze anno is ők vitték el és tették letétbe egy megbízható tagnál.

 10. necrofaust — 2014-03-26 16:17 

Szép Napot mindenkinek!

A munkahelyemen (médiacég) egy műszaki leállás miatt elég sürgető volt bizonyos hibák elhárítása mivel tudva levő volt, hogy a miniszterelnök úr bejelentést tesz délben (ekkor még lövésem sem volt miről…nektek?). Nagyjából másfél órás késéssel tudtam meg, mi volt a bejelentés tárgya.

Egy kis szabadidőt keresve gyorsan végigolvastam a blogon az összes Seuso-val kapcsolatos bejegyzést és rengeteg kommentet is, hogy ismét részletesen képben legyek.

A kék-fehér közösségi portálról egy ismerősöm posztjából szereztem tudomást, arról ,hogy a Seuso-kincs (egy része legalábbis) hazatért. Az illető, nem meglepő módon, háborgott és kampányfogásnak fogta fel a dolgot…Véleményem szerint nem sokan vannak tisztában az egész ügy hátterével, Sümeghestül, Zelnikestül, stb.

Én személy szerint nagyon örülök az egésznek, de leginkább majd akkor fogok, ha a teljes gyűjtemény hazatér és ESETLEGESEN fény derül az 1980-ban történtekre is.

Az hogy épp a választások előtt lett bejelentve érdekes kérdés…jómagam nem politizálok, figyelemmel követem, de egyik oldalon sem teszem le voksomat. Hatásvadásznak hatásvadász is lehet akár, de amint az „átlagember” reakciójából látszik, többen vélik felesleges pénzkidobásnak, mint amennyien örülnek neki. Különbség meg biztos nincs aközött, hogy valaki mennyire tájékozott az ügyben aszerint, hogy szoci vagy fideszes…ki is hagynám a politikai részt, ha lehet.

Szavazni most még nem szavaznék egyik fenti lehetőségre sem, várok vele pár napot, hátha tisztább lesz a kép. Mindenesetre egész biztos meg fogom nézni a tárlatot!

A Konteo 2-höz sok sikert, mind nagyon várjuk már, biztos élvezetes lesz ilyen apropóból utolsó módosításokat végezni rajta, kedves tiboru!

Tiszteletem

 9. zigzag — 2014-03-26 16:06 

Nagy lájk az interaktív Tiborunak, hogy máris reagált az események ilyetén fordulatára! Vagy lehet, hogy megérezte és ma úgy intézte, hogy gép mellett legyen?? Sose fogjuk megtudni. 🙂

 8. sztalker — 2014-03-26 16:03 

— Mennyi?
— 15 milkó!
— Engedmény?
— Szivatsz?
— Jó, de akkor csomizzad má’ gyorsan, mert lekéssük a szavazást!

Szerintem csak ennyi volt…

Végül is a MI pénzünk (adófizetőké), nem az övék. (Már úgy értem, hogy nem pl. a két Sanyié, akik mindig pariban vezetik a Top100-ast.)

De azért ez mégiscsak olyan, mint amikor ŐK ellopják a kocsidat, te meg visszavásárolhatod tőlük, persze csak ha megengedik…

És szépen kéred.

 7. stoppos — 2014-03-26 16:00 

Ebben sajna nem lesz semmi konteo. Sima 1-es. A kettesekről valami folyami bárkában hánykolódó kínai/koreai jut eszembe, ha meg a hármas lenne, már lenne hír arról, hogy az egyik tekest ápolják, mert a társa kettélőtte a heréit véletlenül. 🙂

 6. FilcTroll — 2014-03-26 15:57 

@tiboru: Én tudom ám, hogy ezt a hazahozatalt, bejelentést és satöbbit te szervezted meg pusztán a könyvreklám végett. Nagyon ügyes!

 5. mzperx — 2014-03-26 15:50 

A tippem: simán az 1.)-es verzió.

 4. pobeda — 2014-03-26 15:46 

@tiboru: Örömteli kiegészítés a szerzőnek, hiszen nem a megjelenés után jöttek elő vele. 🙂

 3. gigabursch — 2014-03-26 15:38 

@pobeda:
Valahogy úgy…
:-)))

 2. tiboru — 2014-03-26 15:37 

A kéziratot már leadtam a Konteó2-re, most egészíthetem ki egy bekezdéssel…

 1. pobeda — 2014-03-26 15:35 

Mind! Mind! XD

RSS feed for comments on this post.

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

  • Legutolsó hozzászólások

    Tartalom

    CímDátum
    Vitaposzt: háború Ukrajnában2022-02-27
    Vendégposzt: Tanja Gräff ügye2022-02-02
    Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
    Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
    Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
    Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
    Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
    Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
    Michael Jackson-konteók2017-05-20
    Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
    Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
    Lindbergh-konteók2017-02-26
    Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
    Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
    A BCCI-sztori2016-11-04
    Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
    Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
    Wałęsa-konteók2016-08-21
    Posztajánló: Porton Down2016-08-15
    Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
    Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
    Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
    Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
    Hindenburg-konteók2016-02-26
    Bruce Lee halála2016-02-14
    Opus Dei2016-01-23
    Alapítvány-konteók2015-12-19
    Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
    Furcsa történetek 2.02015-11-29
    Shakespeare-konteók2015-11-12
    Frigyláda-konteók2015-10-22
    Per „Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
    Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
    Menekült-konteók2015-07-14
    Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
    Miss Liberty-konteók2015-06-22
    Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
    Glenn Miller eltűnése2015-04-08
    Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
    Furcsa történetek 1.02015-03-23
    Bob Marley halála2015-03-14
    New Coke – konteók2015-03-02
    Sid Hurwich időgépe2015-02-22
    Alan Turing2015-02-10
    Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
    Halál Chappaquiddickben2015-01-26
    Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
    A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
    Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
    Konteókönyv-felmérés2014-12-01
    Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
    John Titor története2014-11-19
    Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
    Fort Knox2014-10-23
    Estonia-konteók2014-09-29
    Rudolf Hess története2014-09-22
    Kurt Cobain halála2014-09-09
    Eilean Mór rejtélye2014-08-18
    Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
    Gyíkember-konteók2014-06-12
    A Kovács Béla – ügy2014-05-23
    Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
    Georgia Guidestones2014-05-03
    Elisa Lam halála2014-04-15
    Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
    Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
    Magic Johnson – konteó2014-03-12
    Challenger-konteók2014-02-13
    Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
    Cicada 33012014-01-06
    Cajamarquillai üregek2013-11-27
    A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
    Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
    Google-konteók2013-11-03
    A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
    Katrina-konteók2013-10-11
    A denveri repülőtér2013-09-27
    Haszbara-konteók2013-08-25
    Génmódosítás-konteók2013-07-08
    Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
    Konteónak indult…2013-06-09
    Az X bolygó2013-04-27
    Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
    Náci repülő csészealjak2013-03-22
    D. B. Cooper története2013-02-19
    Egy pápa lemondása2013-02-11
    A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
    Eltűntek2013-01-18
    Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
    Anjikuni-rejtély2012-12-11
    Szent Malakiás próféciái2012-12-03
    Jövőbelátás-konteók2012-11-21
    Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
    Mátrix-konteók2012-10-28
    Elbert János halála2012-10-19
    Bohemian Grove2012-09-26
    Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
    A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
    Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
    A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
    Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
    Olof Palme halála2012-05-16
    A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
    Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
    Jörg Haider halála2012-03-14
    Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
    A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
    Szcientológia-konteók2012-02-07
    Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
    Népszámlálás-konteók2011-11-12
    EU-konspiráció2011-11-12
    A Djatlov-incidens2011-11-12
    Fluorid-összeesküvés2011-08-19
    Breivik-merénylet2011-07-25
    A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
    Patton tábornok halála2011-05-12
    Skull & Bones2011-04-19
    Réztekercs-konspiráció2011-04-12
    AIDS-konspiráció2011-04-11
    Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
    Moszkva és a csecsenek2011-04-08
    Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
    A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
    Globális felmelegedés2011-04-05
    A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
    Kilenc/tizenegy2011-03-30
    A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
    Kelly doktor halála2011-03-28
    Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
    Az arab világ forradalmai2011-03-23
    Martin Luther King halála2011-03-22
    Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
    Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
    A USS Liberty megtámadása2011-03-17
    Jézus-összeesküvés2011-03-16
    Ajánló – linkek2011-03-15
    HAARP-összeesküvés2011-03-14
    Chico halála2011-03-11
    JFK – 2.02011-03-10
    JFK – 1.02011-03-10
    Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
    Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
    Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
    Gagarin-konteók2011-03-04
    Cigánygyilkosságok2011-03-04
    Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
    Vérvád-konspiráció2011-03-03
    A Council on Foreign Relations2011-03-02
    A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
    Atlantisz-konteók2011-03-01
    Nagy német adókonteó2011-02-28
    Illuminátusok2011-02-28
    Ajánló – filmek2011-02-26
    Az Elvis-legenda2011-02-25
    Tunguzka-rejtély2011-02-24
    Nikola Tesla 2.02011-02-23
    Nikola Tesla 1.02011-02-23
    Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
    A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
    Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
    A főtitkár halála2011-02-21
    Nácik aranya2011-02-19
    ODESSA2011-02-18
    A romániai „forradalom”2011-02-18
    Templomosok2011-02-17
    A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
    WikiLeaks-konteók2011-02-15
    A Voynich-kézirat2011-02-15
    Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
    Mormon-összeesküvés2011-02-14
    Szabadkőművesek 2.02011-02-13
    Szabadkőművesek 1.02011-02-13
    Bilderberg-konteók2011-02-13
    Men in Black2011-02-12
    UFO-konspiráció2011-02-11
    Jim Morrison halála2011-02-11
    Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
    Roswell és az M-122011-02-09
    Bermuda-háromszög2011-02-09
    Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
    Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
    Népek Temploma2011-02-08
    Egy pápa halála2011-02-08
    A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
    A „tökéletes katona”-projekt2011-02-07
    A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
    A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
    Beatles-konteók2011-02-05
    John Lennon halála2011-02-05
    Philadelphia-kísérlet2011-02-04
    Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
    Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
    A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
    A Seuso-ügy2011-02-02
    Titanic-sztori2011-02-01
    Holdraszállás-konteók2011-01-31
    Marilyn Monroe halála2011-01-30

    Innen jöttök