2016-10-07–16:50

Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete

simnyitHogy őszinte legyek, eredetileg nem akartam erről írni, de két napja ezen gondolkozom és egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ez így történt… Osztottam, szoroztam, beszéltem mobiltelefonos szakemberrel és titkosszolgálatissal is, szóval egyre inkább az a meggyőződésem, hogy ez a 200 ezer valami fatális félreértés lehet. Amennyire megismertem a rendszert, még a húszezer is megszólaltatott volna legalább három vészcsengőt három különböző szervezetnél, hát még a tízszer ennyi. Tudjátok, hogy nincs nagy véleményem a magyar elhárításról, de ez egyszerűen NEM hihető. Vagy csak úgy, hogy legalább két szervezet minimum 10 alkalmazottja szándékosan félrenézett és nem vett tudomást a jelzésről.

Nem akarom itt a forrásaimat kellemetlen helyzetbe hozni, ezért konkrétumokat nem írok arról, hogy mit tudtam meg és hogyan. Inkább a józan eszetekre apellálok néhány röpke számítással:

  • 200 ezer kártya ára alsó hangon 500-600 millió forint, vagyis közel kétmillió euró (a legolcsóbb Domino Quick darabja csak 1500 forint, de az csak belföldön beszélhető le). Elhiszem én, hogy a terroristák meg a maffia jól állnak anyagilag, meg hogy Soros Györgynek semmi se drága, de ennyi lóvét néhány hónap alatt kicsengetni csak SIM-kártyákra…
  • Évente a Magyar Telekom elad mondjuk 50-70 ezer prepaid kártyát. És most néhány hónap alatt ennek a háromszorosát értékesítették.
  • Egy mezei értékesítő elad havonta (mondom: havonta) jó esetben százas nagyságrendben SIM-kártyát. És bizonyos sajtóhírek szerint a terroristák (és/vagy a szervezett bűnözők) egy kereskedőnél vették az összeset.
  • Egy-egy kártya egy olyan kis csinos borítékban van, biztosan láttatok már olyat. Egy olyan boríték 30-35 gramm. A 200 ezer boríték tömege minimum 6 tonna.
  • Pont Magyarországon szerzik be a kártyákat, amikor itt elvileg regisztrálni kell, a vásárlónak igazolnia kell magát…
  • Ha a kártyákat a szervezett bűnözés szerezte be és ezek egy részét továbbértékesítette a terroristáknak, hol van a magyar rendőrség bűnügyi hírszerzése? Hol vannak az informátorok, a fedett nyomozók, a titkos munkatársak, a rezidensek, a többiek? Hol van az úgynevezett operatív munka? Ja, hogy a szervezett bűnözés elleni rendőrségi főosztályt néhány éve megszüntették, vezetőit lecsukták…
  • Eddig csak a Magyar Telekomról beszélt mindenki. Mi a helyzet a többi szolgáltatóval? Ott is vannak ilyen kártyák, náluk semmiféle visszaélés nem történt? Nemá…

Ha jól tudom, a szolgáltatóknál (jelen esetben a Magyar Telekomnál) vannak olyan számítógépes algoritmusok, amelyek többek között azt figyelik, hogy a prepaid kártyákat hol és mikor aktiválják, mennyit használják. Kizártnak tartom, hogy ne szúrjon szemet senkinek, hogy százával (ezrével? tízezrével?) vannak olyan magyar kártyák, amelyeket külföldről aktiválnak, majd egy használat után eldobnak (ahogy az alaphír szólt).

Megnéztem egy csomó angol és francia nyelvű portált, rákerestem a guglival, de ezt a hírt a poszt megszületése pillanatáig (2016. október 7., péntek, 16:39) sehol nem olvastam. Még belga hírszájtokon sem, pedig állítólag Belgium jelezte a magyaroknak, hogy mi a helyzet. És hogy szakmázzunk is egy kicsit: lehet, hogy én nem hoztam volna nyilvánosságra (már ha igaz ez az egész), hanem szépen monitorozom az összes ilyen számot, s amint aktiválják, látom a cellát, amire feljelentkezett, látom a számot, amit hívott és neadjisten még rögzíteni is tudom a beszélgetést. Nem hiszem, hogy a belgák vagy a franciák elzárkóztak volna az együttműködéstől. De így, hogy egy ország erről beszél, már b*szhatják (már bocsánat)…

Szóval nekem ez nagyon büdös, na. És mivel konteós oldal vagyunk, én arra tippelek, hogy valami kurvanagy dezinformációs játszma közepén ülünk, valaki valamit vagy nagyon el akar hallgatni, vagy valakit nagyon át akar verni. És most nem kizárólag az olvasók átverésére gondolok. Valaki hazudik, és másvalaki nem cáfolja, pedig ha akarná, cáfolhatná. Miért? És kinek használ mindez?

Mi a véleményed? Neked nem gyanús ez az egész?

Kategória: EgyébCímkék: , , ,

129 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 129. walking — 2022-03-14 21:44 

@Tökös Ákos:

Ezt az azonosítás dolgot nem a szolgáltatók foglalták törvénybe,tehát ezzel megint a kormány köpi szembe a magyar embereket.
Mondjuk az érdekes,h egy -akár papírokkal sem rendelkező- ukrán állampolgár simán kártyához juthat,a magyarnak pedig még a végbelébe is bele akar nézni a hatalom.
Ha ehhez hozzávesszük h ma már bárkit különösebb indok nélkül le is hallgathatnak,akkor pedig végképp elmehetnek a tetves k. anyjukba!

Szóval ez a szolgáltatók részéről szerintem most alapvetően rendes dolog,érdekes kérdés hogy ennek akkor így mi a jogi értelmezése,és h miért kell mindig mindenben a saját országa állampolgárait szembeköpni a hatalomnak?

 128. Tökös Ákos — 2022-03-06 15:39 

Ha valaki feltöltőkártyás előfizetést akar, annak egy tonna iratot kell bemutatnia, többek között személyazonosító okmányt, vérképet és oltási
igazolványt is. Miért érzem a dolgot önszemenköpésnek?
https://hvg.hu/tudomany/20220304_telekom_yettel_ukran_menekultek_segitese_ingyen_wifi_sim_kartya_telefon

 127. albu — 2022-02-28 19:56 

(És/vagy = vagy.)

 126. jukeey — 2017-11-30 09:54 

@bromi:

Talán nem annak indult, de ettől függetlenül lehet hogy azóta már Moszkvának is megvannak azok az adatok 😀

 125. bromi — 2017-11-29 18:05 

@Rogal Dorn:
Nekem olyan nepessegosszeiras szaga volt az egesznek:/

 124. bromi — 2017-11-29 18:04 

A dolog buzlik.

 123. zizzi — 2016-11-22 22:56 

@Rogal Dorn:

Tavaly nyaron, meg a nagy menekulthullam elott vonattal jottem haza a Keletibe, a 6 eves unokammal, csomagokkal. Naivan taxiba akartam szallni, az eso is elkezdett csepegni – egyetlen taxis sem volt hajlando elvinni, csak „kulfoldieket” vallaltak. Nem is ertettem eloszor,mi is van…. Ott is volt egy „rendezo” aki a fuvarokat beosztotta, velunk mar nem is volt hajlando szobaallni. Vegul hivtam a megszokott taxis cegunket – Nemzeti Taxi – es a sofor mondta, hogy ahh, ezek csak a Keleti es a Nyugati kozott vallalnak fuvart 6000 Ft-ert….

 122. petiba — 2016-11-22 19:41 

@Rogal Dorn:

Hát, ha ez igaz, akkor nagyon (nagyon-nagyon) durva a dolog. De legalább nem kell csodálkozni azon, hogy taxist, rendőrt egyaránt utál a nép, de szívből, szívesen. Az meg persze nyilvánvaló, hogy picike útszéli rendőrke ezt felsőbb hékások nélkül nem tehetné meg. Szal, úgy benne van a maffia a rendőrségben, (vagy fordítva) mint … hát … na jó, kés a vajban…
Már minimum az olajbiznic óta. És úgy tűnik, nem lett jobb azóta sem a testületi nívó. Persze Mr. Kéthétmúlva uralkodása alatt mit is várjunk?

 120. Rogal Dorn — 2016-11-16 09:35 

Már megy a szolgáltatóknál a tulajdonos azonosítása…
Bekell fáradni az ügyfélszolgálatra. Ha nem, 30 napos felfüggesztés…

Valami alapja mégis lehet a SIM-kártyák rossz kezekbe kerüléséről szóló híreszteléseknek.

 119. petiba — 2016-11-04 13:46 

@Eugenie Danglars:

„A prepaid és a postpaid sim különbözik, már a sorozatszám megmutatja, hogy melyik fajta.”

Mármint a sim sorozatszáma? És mi van akkor, ha a netes ügyfélszolgálaton az ügyfél egy meggondolja magát és azonos simmel és hívószámmal előfizetésre „vált” a dominóról, vagy fordítva? Vagy nincs már ilyen opció?

 118. Eugenie Danglars — 2016-11-03 11:56 

@68nyara:

„1. kell egy cég, vagy egy magánvállalkozó, akinek a tevékenységi körében van mobiltelefon szolgáltatás. Erre pl. tökéletesen alkalmasak egy hajléktalan megszerzett adatai…ok, be kell jelentkezni az NMHH-hoz is, stb.”

Bocs, de ez nem így megy, ez ennél lényegesen bonyolult. Elég csak megnézned, milyen hosszú és szövevényes akár még egy slave hálózat létrejötte (Red Bull, UPC mobil, Tesco Mobile), ami egy meglévő szolgáltató (Telekom, Vodafone) hálózatát használja névlegesen, tehát külön frekvenciatartományokért nem kell versenybe szállnia, se tornyokat építeni. Ha egyedi előhívót akarsz, az még további munka.

Az, hogy a cég munkakörében a mobiltelefon szolgáltatás meg van nevezve, még semmit nem jelent. A szerződésekkel, hívásforgalommal, számlázással, stb. kapcsolatos, adatvédelmi minősítésen, ellenőrzéseken át kell esned, és ezen kívül folyamatos hozzáférést kell biztosítanod a hatóságoknak a bűnüldözés, stb. célok miatt az ügyfélbázis adatához. Te, egy csöves hamis adataival alapított céggel ilyesmiből automatikusan kizártad magad.

„4. Megrendelem a 100000 db SIM kártyát, ha nagyon pofátlan vagyok, akkor mondjuk az IS logójával nyomva (ez a legnehezebb része), az alapszolgáltatótól, illetve a nyomás miatt esetleg kell egy nyomdai alvállalkozó is.”

Aligha. Ezeket a kártyákat nem a master szolgáltatótól, aki esetleg leszerződik veled, rendeled meg, hanem külön gyártás történik, a te logóddal, te cégadataiddal, stb. Olyan nincs, hogy megáll a telekomos kártyával teli furgon a sufni boltod előtt, hogy helló, meghoztuk. Egy-egy hivatalos, mobilszolgáltatós retail üzlet sem tart raktáron 200 kártyánál többet, és szerintem még sokat sem mondtam. A legtöbb bekerül a nyilvános értékesítési hálózatba, ha prepaid instant/quick kártyáról van szó (bevásárlóközpontok, media markt, euronics, posta, benzinkutak, stb.), akik szintén nem rendelnek belőle egyszerre 1000 darabot, de akár még 100-at se (mérettől függően).

„6. A szolgáltatóval kötött szerződés szerint csatlakozom a megfelelő interface-hez, amelyen keresztül aktiválni tudom a kártyákat. Nem egy nagy munka összerakni egy ilyen programot, esetlegesen majd kell hozzá egy elektronikus aláírás is, de az már a hajléktalan nálam lévő papírjaival gyerekjáték.”

Te, mint utólag értékesítő, semmilyen interfészhez nem csatlakozol, ami a master szolgáltató hálózatán a kártyákat aktiválja. Az ilyesmit külön ügyfélszolgálat végzi, manuálisan, az ügyféladatokat feldolgozva, vagy egy honlap űrlapján kitöltve a kártyáid vásárlói teszik meg ugyanezt. Vagy, ha csak előfizetéses konstrukcióra szerződsz, akkor minden kártyád aktiválását a fő szolgáltató megfelelő ügyfélszolgálati személyzete, üzletkötői, stb. végzik, akár tömeges formában, egyszerre, és így mind ugyanakkor jön forgalomba. Viszont neked, mint ügyeskedőnek nem éri meg a havidíjas szolgáltatás, marad a prepaid megoldás, lásd fentebb.

„7. a SIM fizikailag egyforma (most tekintsünk el a mini, mikro, stb. szabványoktól…) az aktiváláskor dől el, hogy prepaid, vagy mi más lesz belőle, mennyi lebeszélhetővel, vagy csak mobilnettel, stb.”

Dehogyis. A prepaid és a postpaid sim különbözik, már a sorozatszám megmutatja, hogy melyik fajta.

Visszatérve az eredeti hírhez. Továbbra is fenntartom, hogy ezek sufni- és abdul GSM boltok nagy részénél voltak és vannak még mindig, akik igyekeznek/-tek kijátszani a névellenőrző rendszert (és az esetleges aktiválási limitet egy személyes adattal) azzal, hogy a nevüket, címüket elírták (Kis István, Kiss István, Kiss Itsván, stb.), mintha csak hiba/véletlen lenne, a visszaigazoló levél kimegy, a postás legyint, mert már úgyis tudja, hogy ugyanoda szól a küldemény, megtalálja a tulajdonost. Visszaigazolja, aztán szépen kiteszi a pultra a SIM-et, hogy az első betévedő vásárló meg is vegye. Az ilyen üzletek komoly nyilvántartást vezetnek az ilyesmiről, pontosan nyilván tartva, meddig kell eladniuk a kártyát, míg az le nem jár töltés nélkül, és ez alapján veszik a többit is. Nyilván a T (és vélhetően a többi szolgáltató is) tanul az ilyesmiből, és jobban oda fog figyelni mostantól az ilyesmire.

 117. petiba — 2016-10-24 18:01 

@logiszton:

Szerintem túlságos jóindulat azt feltételezni, hogy Ferkó „nem érti Európát”. Szinte naivság. Én úgy gondolom, ért ő mindent,különben nem pottyant volna a trónra pont ő. Nem gondolom, hogy a Vatikánban másképp működne bármi, mint mindenhol, ahol navajonkik irányítanak. Tisztában van ő mindennel, egy ugyanolyan „ültetett ember”, mint Clintonbanya, vagy Merkelbanya, vagy a két alkesz uniós vezír,stb.

 116. logiszton — 2016-10-23 21:52 

@nullius:
114.nullius
Például:
Elment a görögökhöz és megmondta, hogy szeretni kell a muzulmánokat. Miért nem a muzulmánokhoz ment megmondani nekik, hogy szeretniük kell a keresztényeket.
/Nem a görögök fejeztek le muzulmánokat./
Minden parókia fogadjon be „menekülteket”./Mennyit? Meddig? Ki fizetné ezt? Stb.-stb.

Ferenc pápa egyszerűen nem érti Európát.Talán éppen ezért kellett neki lennie pápának.
Az egész kérdést szegények-gazdagok kérdésre szűkíti, ahogy Latin-Amerikában van.
A Muzulmán „ideológiával” pedig jóformán soha sem találkozott.

 115. nullius — 2016-10-21 12:06 

@logiszton:

Ferenc pápa miért „bűzlik”?

 114. nullius — 2016-10-21 12:04 

Kitalált történet.

 113. outatime — 2016-10-20 09:15 

el tudom kepzelni hogy a vetkes konnyelmuseget immar sokadszorra is otvozodott a belesz@rok mentalitassal es igy tortent.

 112. voloka — 2016-10-19 19:45 

Kaptam a családban egy SIM-et. Egyszer, előkaptam,gondoltam kibontom, élesítem, hívom a 1430-at, mondja a túloldali, ez a kártya, már élesítve van. Nézek ki a fejemből.
Kérdezem, akitől kaptam, ez hogy lehet? Úgy,hogy a boltok így kapták ( vették) a szolgáltatótól!

 111. rev251 — 2016-10-16 19:31 

1.
A 444.hu cikk fő „érve”, hogy az újságíró 10 db SIM-et volt képes vásárolni. A nyitásodban a nagyságrendet mondtad problémásnak.
(Egyébként addig bele sem gondoltam, hogy az éves SIM eladásokkal egyező mennyiségről van szó)

2.
Elvileg össze lehet szedni a lejáró, lebeszélt SIM-eket is.
De megint a „nagyságrend” a gond, sok IDŐ összeszedni 200.000 darabot
(és akkor már mehet minden szolgáltatótól, nem csak 1-től)

3. Itt vannak elgondolások arról, hogy minden IMSI-et csak egyszer használunk, és külön IMEI-vel
(azaz: egyszerhasználatos telefonok, egyszerhasználatos SIM kártyákkal).

DE: Lehet ám elég szofisztikált módszereket elképzelni:
Nézni kell, hogy hol vannak együttmozgások földrazilag.
Hol van olyan, hogy kikapcsol az egyik, és bekapcsol a másik.
Lehet mindezt szűrni a kevésszer használt eszközökre is.
Értsd: az lesz gyanús, aki el akar tűnni.

Aztán szűrhető arra, aki túl sok cellára kapcsolódik fel, Szegedtől Mosonmagyaróvárig (hogy kiszűrjük az iskola-munkahely-otthon-bevásárlóközpont négyszögben mozgó átlagembert

tényleg apróság, hogy szűrni kell az olyat, hogy véletlenül felbukkan a polgár a balatoni barangoláskor egy jánoshegyi vagy kabhegyi cellán, stb.
(ez tényleg apróság, hullámterjedési rendellenesség. Egyébként ugyanezért nnincs a János-hegyen makrocella, tudtommal)

Stb.

És minderre a „szuperszámítógépek tudtommal képesek (ha megkapják a teljes adatbázist, ÉS ügyesen írják meg a lekérdezést).

A ravaszság az inkább, hogy viselkedjen a SIM kártya átlagosan!
(Persze, ha gyanúba kerül, akkor ez sem segít

 110. tiboru — 2016-10-13 22:54 

@untermensch4:

Ha az volt a cél, hogy az állam még szorosabban ellenőrizhesse a polgárait, hát jelentem: sikerült. És tényleg nincs nyavalygás, de szerintem még senki se tudja pontosan, hogy mi is fog változni. Nekem is csak a fantáziám dolgozik, de az semmi jót nem ígér…

 109. untermensch4 — 2016-10-13 19:25 

@tiboru: A (108) 444-es cikkben írtakra kérdeném: ez most nagyonújságírói nagyonhangulatkeltés vagy (skála másik vége) ennyire abszurdisztán vagyunk már?
Azért vetődött fel bennem az utóbbi mert amikor volt némi hőbörgés hogy a telefonszolgáltatókhoz kapott némi hozzáférést könnyítő törvényt a hatóság/szolgálatok akkor hamar elhaltak az emberi jogi sírások. Ez bennem azt a naiv érzetet keltette hogy szépen csendben, feltűnés nélkül de vszeg szakmailag jól használják a törvényes lehetőséget az illetékes szervezetek. A „csendben” rész miatt szolgáltatói és ügyészi/bírói szemszögből is, máskülönben valaki zajongana.
Ha meg csak jól keltve lett a hangulatom a cikk által akkor elnézést kérek.

 107. tiboru — 2016-10-12 18:41 

@FilcTroll:

Attól függ, milyen kártyára gondolsz: ügyintézői, hivatali, szolgálati, félfedett, fedett? 🙂

 106. FilcTroll — 2016-10-12 18:22 

@hadrian77: Ott a pont! Az első konteóm a viszonteladói trükközésről máris kútba esett. 🙂

De itt egy másik: vajon a szolgálatok különféle frakciói nem ugyanebből a forrásból szerzik be a kártyákat, amikor ilyesmire van szükségük? És vajon gyakran van ilyesmire szükségük?

 105. untermensch4 — 2016-10-12 15:48 

@tiboru: „És mind a húsznak van jó minőségű személyije és lakcímkártyája hajléktalanok nevére?”
Történelmileg úgy alakult hogy egyszer a bürokrácia gépezetébe történő homokhullatás közben lakcímkártya nélkül, egy lakcímbejelentő papírossal tevékenykedtem. Bankszámla- és munkaszerződést is tudtam kötni, gondolom a sim sem nehezebb. Persze ez még nem megoldás a személyi igazolvány hiányára. Arra viszont lehet hogy egy jegyzőkönyvnek látszó vmi elég „Ellopták az irataimat, a telefonomat meg a másik kocsimat. A fakabátok meg csak ezt adták hogy nehogy a kollégáik megbüntessenek mert nincs személyim. Botrányos ez az ország. Kérek 5 sim-kártyát, meg a tankolás lesz.”

 104. padi — 2016-10-12 11:08 

@68nyara:

Ezeket a kártyákat külföldről is lehet aktiválni?
A belga rendszer szerint az aktiváláskor Belgium területén kell lenni.

 103. hadrian77 — 2016-10-12 10:55 

@tiboru: a hajléktalan adatait később kell bediktálni, amikor aktiválni akar. Vásárlásnál bármit bemutathat, ha kérik, de nem hinném, hogy kérnének bármit is. Viszont az aktiválás ideje alatt is használható a kártya. A magyaridők cikkben is le van írva ennek a menete.

 102. hadrian77 — 2016-10-12 10:52 

@tiboru:

http://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/mobil/sim-kartyak/domino-quick

Domino Quick SIM kártya aktiválása

Személyes szerződéskötés nélkül, villámgyorsan használatba veheted az Domino Quick kártyákat.

Az ország több száz benzinkútján (pl. kijelölt MOL és OMV kutaknál), a Kupon Portfólió partnereinél, egyes újságárusoknál, a MediaMarkt, az Edigital, a Tesco és az Auchan kijelölt üzleteiben, illetve számos postán vásárolható meg.

 101. tiboru — 2016-10-12 10:28 

@hadrian77:

És mind a húsznak van jó minőségű személyije és lakcímkártyája hajléktalanok nevére? Merthogy ezt a benzinkútnál (elvileg) ellenőrzik. Vagy minden esetben csúsztatnak egy ezrest a kutasnak, hogy tekintsen el az okmányok bemutatásától és elégedjen meg a bemondással?

 100. hadrian77 — 2016-10-12 09:55 

@68nyara: nekem az jutott eszembe, hogy megbíznak 20 sameszt akik folyamatosan járják a benzinkutakat és hasonló helyeket, ahol 4-5 darab domino quick fajta kártyát vásárolnak, mindenki ugyan annak a pár hajléktalannak az adatait adja meg. Ezeket pár nap múlva teszik telefonba egy-egy hívás erejéig, aztán mehet a kukába. Mire megtörténik az utólagos adategyeztetés addigra a SIM már felhasználásra és kidobásra került.

 99. tiboru — 2016-10-12 09:54 

@fefe1968:

„Az egyik társaság munkatársa azt mondta: bár jog szerint nem kötelező, ők tavaly óta a rendvédelmi szerveket is tájékoztatták a kártyahalmozásról.”

Hát gratulálunk…

 98. tiboru — 2016-10-12 09:51 

@fefe1968:

Épp most néztem, ez már tényleg több, mint mulatságos…

 97. tiboru — 2016-10-12 09:50 

@68nyara:

Érdekes szempontok, köszi!

 96. fefe1968 — 2016-10-12 08:29 

Emelték a tétet, már 1 millió SIM van azonosítatlanul, két tucat embernél :).
http://magyaridok.hu/belfold/egymillio-feltoltokartya-illetektelen-kezekben-1086964/

 95. miazhogynagyonis — 2016-10-12 01:57 

@tiboru:
Én is üdvözlöm Juszt bubit.
Azt kérdezném, meglett-e már az aranyórája amit Portik Tomitól kapott?
Ha nem szerintem hívja fel újra Gergényi et-t, már biztos tud segíteni.

 94. 68nyara — 2016-10-11 21:28 

Na, még eszembe jutott az is, hogy nekünk anno a kártyát 1ft/db áron adták… ez 100000 forint befektetés ebben az esetben.

 93. 68nyara — 2016-10-11 21:24 

Ja, közben ránéztem, a Telekomnál 110 tartomány van kijelölve, nem néztem,hogy ez hány szám, de a tartományok közt van 10000 -től 100000 darabosig, szóval fel sem tűnik benne 100000 szám. (Mobilról beszélünk csak). Az NMHH-nál 1000-es és 10000-es tartományonként lehet igényelni. Azért lehetnek a T-nél ennél nagyobbak, mert mondjuk rendelt 10 db 10000-es tartományt egyben.

 92. 68nyara — 2016-10-11 21:14 

Bocs Tiboru, csak most olvastam ezt a villámkonteódat. Mint többen is tudják, én elég sokáig a telekommunikáció világában dolgoztam, így pár dolgot, ha nem haragszol helyreraknék a találgatásokkal kapcsolatban. Nem tudom, más írt e már róluk, de most nem volt időm az összes hsz-t elolvasni.

Szóval: mit tennék ha én szeretnék ennyi kártyát, kvázi feketén?

1. kell egy cég, vagy egy magánvállalkozó, akinek a tevékenységi körében van mobiltelefon szolgáltatás. Erre pl. tökéletesen alkalmasak egy hajléktalan megszerzett adatai…ok, be kell jelentkezni az NMHH-hoz is, stb.
2. a „cég” nevében bemennék valamelyik alapszolgáltatóhoz (Telekom, Vodafone, Telenor) és kötnék velük egy szerződést, mondjuk arra, hogy az ő mobiltelefon szolgáltatásukat szeretném értékesíteni, az én nevem alatt (ld. UPC, Externet, stb. mindegyik ugyan így működik)
3. persze majd meg kell adnom havi/éves/x éves várható adatokat, de ez nem annyira zavar…
4. Megrendelem a 100000 db SIM kártyát, ha nagyon pofátlan vagyok, akkor mondjuk az IS logójával nyomva (ez a legnehezebb része), az alapszolgáltatótól, illetve a nyomás miatt esetleg kell egy nyomdai alvállalkozó is. 🙂
5. A SIM kártyák szép kis papír dobozban vannak, két sorban, 1000 db/doboz. Ebből 10 simán belefér egy közepes méretű kartondobozba. (egy csík nagyjából 50x5x20 cm), na a 100000 db egy furgon csomagterében röhögve elfér, még marad hely a nagymama zongorájának is.
6. A szolgáltatóval kötött szerződés szerint csatlakozom a megfelelő interface-hez, amelyen keresztül aktiválni tudom a kártyákat. Nem egy nagy munka összerakni egy ilyen programot, esetlegesen majd kell hozzá egy elektronikus aláírás is, de az már a hajléktalan nálam lévő papírjaival gyerekjáték.
7. a SIM fizikailag egyforma (most tekintsünk el a mini, mikro, stb. szabványoktól…) az aktiváláskor dől el, hogy prepaid, vagy mi más lesz belőle, mennyi lebeszélhetővel, vagy csak mobilnettel, stb.

Na innentől csak osztogatnom kell a kártyákat, persze arra figyelnem kell, hogy az alapszolgáltató felé csengessek (legalább időnként) mert különben ugrott a telefonálás.

Használni az alapszolgáltató hálózatát fogják, úgyhogy bármilyen gumitalpú akció náluk fog pörögni, én csak technikailag eladom a kártyákat, „számlázok” a felhasználók felé, felém meg majd az alapszolgáltató. Persze alapból senki nem fogja tudni, hogy melyik kártya kinél van, de pont ez a célom.

Tehát nincs sorban állás, nincs pár órás ügyintézés/kártya, nincs boríték, stb.

 91. hadrian77 — 2016-10-11 14:20 

@logiszton: igen, csak ne legyünk már képmutatóak.

 90. logiszton — 2016-10-11 13:56 

Amúgy nem értem ezt a sok: „itt valami bűzlik”-et.
Benn ülünk a szippantós tartályában. Nem valami, hanem minden bűzlik. Tud valaki mondani a mindennapokból valamit, ami nem bűzlik: a képviselőktől Ferenc pápa megnyilatkozásaig bezárólag? Én nem tudok ilyet.

 89. logiszton — 2016-10-11 13:52 

88.hadrian77
Ez így azért jelentős csúsztatás!
Mindez Németországban is valószínűleg megvan/volt/,a migránsok ehhez jöttek még hozzá, így kummulálódik a dolog. Ráadásul az előbbi stikában megy, a migriké meg tkp. nyíltan. A kettő nem ugyanaz.

 88. hadrian77 — 2016-10-11 13:23 

@dr. Lópici Gáspár: kérdezd meg a bicskei gyerekotthon lakóit, a BKV-n naponta letaperolt nőket, a sokszáz többi felnőttet és gyereket, akit naponta érnek hasonló inzultusok itthon. Azért mert a sajtóba na migránsok vannak, idehaza arányos ilyen mennyiségű eset történik, csak a sajtó vagy nem foglalkozik vele, vagy nem mernek beszélni róla.

 87. koxi — 2016-10-11 13:20 

@tiboru: Simán ideolvasott és kiblogolta saját ötletként 🙂

 86. tiboru — 2016-10-11 13:05 

@francesco dott:

Hát ja, sokan nem hallottak még az IMSI és az IMEI számok közötti összefüggésekről és az ezekkel kapcsolatos (bárki által hozzáférhető) levezetésekről 🙂

 85. tiboru — 2016-10-11 12:54 

 84. gigabursch — 2016-10-11 09:43 

T-comról jelenleg kimenő hívást hálózati szinten nem tud senki sem csinálni ismerősi körömben.
Alighanem elkezdték egy algoritmus mentén az összes SIM-kártyát ellenőrizni.

Szerintem.

 83. padi — 2016-10-11 09:27 

„ezt a hírt a poszt megszületése pillanatáig (2016. október 7., péntek, 16:39) sehol nem olvastam”

Belga vonalon ugyebár érintett vagyok, úgyhogy én is megtúrtam a lapokat. Természetesen én sem találtam hírt a 200.000 SIM-kártyáról, ami elég határozottan erősíti a dezinformációs szálat.

Ami viszont ellene szól: a fenti gondolatmenetet (mennyi idő és pénz ennyi kártyát megvenni, rendesen tán egy év alatt nem adnak el ennyi kártyát Magyarországon stb.) egy titkosszolga is végig tudja gondolni, és a sajtót mondjuk egy 10.000 körüli számal eteti.

Szintén ellene szól az, hogy Belgiumban, vagy akár a szomszédos Hollandiában (egyelőre még) igazolvány nélkül is lehet prepaid kártyát venni.

A kérdés: nem lehetne súgni a belga napilapoknak (Le Soir, La Libre Belgique, DH), hogy nézzenek utána? Vagy esetleg az Eurológusnak, bár annak ez nem igazn profilja.

 82. koxi — 2016-10-11 08:52 

Érdekes a vitaindító felvetés. Nem is gondoltam reálisan utána, simán benyaltam amit kommunikáltak az esetről.

Kicsit OFF: de csak kicsit, mert a terrorpisták sim-kártyája témát kapcsolják a terrorizmushoz ami manapság = bevándorlók. Nézem ezeket a migránsokkal teli csónakokat, olvasom, h a szíriai polgárháború generálja a sok migránst, erre a csónakokban CSAK feketét ülnek. Biztos sokaknak feltűnt már ez, de valahogy egy cikkben sem említik, diszkréten elsikkadnak e tény felett. Akkor most hogy is van ez? Az instabil észak afrikából jönnek a muszlim migránsok, miközben a képeken afrikai feketéket látunk? Én ezt nem értem. Már pedig a feketék gazdasági bevándorlók, a szíriaiak meg háborús menekültek.

Arról pedig, h Merkel elméletét az integrációról mért tartom teljesen kivitelezhetetlennek, egész röviden: a feleségem 4 évre esett ki a munkából a kislányunk születésével. Fehér, keresztény, felsőfokú végzettséggel, jól beszél németül. Ennek ellenére csakis szar munkákra van esélye, a jelentkezések 99%-ára vissza sem jeleznek, örül ha talál egy 450€-s ún. Minijob-ot. Akkor mit is akar Merkel a totálisan más kulturkörből érkező, nyelvet nem beszélő, képzetlen „munkaerő” tömegével? Megmondom: esély SINCS rá, h ezek az emberek itt bekerüljenek a munka világába. Na jó, legyünk reálisak, van esély, kb a 0,5%-uknak.

 81. rdos — 2016-10-11 07:35 

@lomposfarkas: Köszönöm a segítséget. Eddig is gondoltam hogy azért olyan nagy nem lehet a baj (adatlopás miazmás), de most megnyugtattál. Köszönöm még egyszer. 🙂

 80. lomposfarkas — 2016-10-10 22:34 

@rdos:

„A kapcsolat nem biztonságos A(z) bsr.bm.hu tulajdonosa a weboldalát helytelenül állította be…”

Ez akkor jelenhet meg, ha pl. a szerveren a titkosítás ugyan megfelelően működik, de nincs hitelesítve. Ez kb. pártízezer Ft lenne, de nem lépték meg, vagy lejárt a fizetett dőszak, de így csak az olvasót ijesztgetik. Másik minisztérium alatti volt cégemnél is ilyen volt, működő, nem hitelesített titkosítás, de ott konkrétan spóroltak mindenen.
Ha ezeken át akarsz vergődni, akkor nyomd a „megértettem a kockázatokat” majd a „kivétel hozzáadását”.

 79. francesco dott — 2016-10-10 22:34 

Bocsi, alsó tagozatos középiskolás lelkes olvasóinknak hozzátenném, hogy minden mobil eszköznek, PC-nek, sőt processzornak vagy akár Ethernet kártyának saját, „beégetett” azonosító kódja van, ami kirívóan látszik a „rendszerekben”. Vigyázzatok, hogyha a számtan dolgozat elhalasztásáért bombariadót akarnátok mobilotokkal kezdeményezni, a fent leírtak miatt sem szabad ilyet csinálni, gyerekek. Olvassátok el Frederick Forsythe „Halállista” c. esti meséjét és szakkörön kérdezzétek meg a tanár bácsit, miféle készüléket használt a piros baseball-sapkás. Okostojásnak pedig mondanám, hogy igen, van. Proxy, TOR (feltörték, vigyázat gyerekek! ), dinamikusan változó IP van, sőt MAC kódot nem EPROMban tároló emulátoris van, van bizony, sőt lehet valakinek látszani pedig ő nem ő hanem te vagy és ő nem is tudja, persze, hogy van, de apukád nagyfőnökének az autója kis olcsóság az ilyen kütyük mellett, és azokkal ráadásul csak a felnőtt bácsik jáccanak.

 78. francesco dott — 2016-10-10 22:19 

Kedves Tiboru,

a „Mi a véleményed? Neked nem gyanús ez az egész?” kérdésre reflektálva annak tükrében, hogy „vannak olyan magyar kártyák, amelyeket külföldről aktiválnak, majd egy használat után eldobnak” nagyot nyeltem, és visszakérdeznék, hogy mmimimimiféle? vannak olyan terrorpisták akik a SIM kártyákat egyszer használják majd a telefonjukba mindig újat tesznek és úgy bűnözgetnek-gyilkolgatnak? Nem telefonostól dobják füstölgő vitriolba egy felhagyott rézbánya pincéjében? Mert akkor valakik vagy nagyon hülyék, vagy nagyon hülyék. Esetleg minket néznek nagyon hülyének. Mert ha nem teljesen hülyék, akkor ugyan hol van a 200.000 SIM kártyához a fél tehervonatra (jó, pár vagon) rúgó 200.000 db. mobiltelefon, szintén egyszeri használatra, ha már egy magát „katonai”-nak tartó szervezet „egységei” a „parancsnokság”-gal való kommunikációhoz kényes ízlésük miatt kizárólag az ellenség kommunikációs rendszerét hajlandók használni „harci küldetés”-eik során? Egyetértek, „Szóval nekem ez nagyon büdös, na.” Csak gondolkodom a fejemben belül, hogy ha ezután https://pbs.twimg.com/profile_images/1219665553/Mad_Radio_Operator_400x400.jpg ezzel http://www.cqdx.ru/ham/wp-content/themes/Accent/timthumb.php?src=http://www.cqdx.ru/ham/wp-content/uploads/2011/08/Screen-shot-2011-02-19-at-4.44.32-PM.png&h=340&w=960&zc=1 ezt teszem http://www.kc9nsa.com/me.gif.gif és RTTY-ben egy mozgó autóból hírközlök, akkor esetleg ezzel http://www.g0hwc.com/images/radio-car1.jpg fognak meg, ha ilyen http://static.smeter.net/images/einstein.jpg okosak 😀

 77. rdos — 2016-10-10 18:47 

@dr. Lópici Gáspár: Szerintem csak beszélgetünk, szó nincs vitáról. Hogyan kezdtem?

„Tételezzük fel, hogy a számok igazak” Már mint a kétszázezer anonim SIM.

Ebből vezettem le azt amit, elismerve, hogy nem hiszek ebben a számban. Konkrétan a „kettő db százezerben”.

Terelés.

Ahogy a migréncs kérdés is. Ahogy az Abdelsalamán fél-1 éve mit csinált itthon és mit nem. Ma már tudjuk, volt itt annyi rossz fiú a Carlos-tól kezdve a Rúzsa Sándorig bezárólag, hogy a macska rúgja meg (én kérek elnézést a trágárkodásomért, de ugye ha indul az indulat :-)).

Szóval kérdezzem meg a kölni kölnit! Meg nem kéne megvárni, míg nálunk is ez lesz? Elvileg jogos. De.

Gáspár! Ez (migráncsok, migráncsok erőszakoskodása, terrorpisták, SIM kártya osztódással szaporodik, plusz amit a kormánypárti medeja ont magából) a Te legnagyobb bajod?

Csak mondom. Arrogántonyó barteres helikopáterezése (mivan? 2 balta = 1 juh?), eltolcsygyugyu alapítványi kösszpénz jellegét vesztett ügyei (meg még vagy 3 frissebb), nol.hu szinte szó szerinti „felrobbantása”, ezek most meg tegnap történtek (ha az elmúlt féltucat évet sorolnám nem férne be a kommentbe). És te attól félsz hogy majd mi lesz?

Nem attól kellene cidrizni ami van? Meg sajnos ami volt, és így maradt. 🙁

Befejező megjegyzésem, fél milla földim már odébb (nyugatabbra) állt. Ebből szerinted mennyi ment azért, mert majd egyszer (talán) itthon is lesz migráncsveszély?

On. Szerintem sem kettőszázezer. Hanem inkább kettő, vagy száz, vagy ezer.:-)

 76. untermensch4 — 2016-10-10 17:28 

@dr. Lópici Gáspár: Nekünk itthon kell az ellenségkép, szomszéd országokba meg hülyeség lenne belekötni. Bolívia túl messze volt egy rendes ellenségeskedéshez. Mármint olyan ami véletlenül sem összekeverhető olyanokkal akiknek mentelmi joguk van. Ezért olyan kell ahol az öltözködés és a nyelv is különbözik.

 75. dr. Lópici Gáspár — 2016-10-10 15:44 

@rdos:
Nincs kedvem ehhez a vitához. Meg amúgy is offtopik.

Kérdezd meg a kölni, a stockholmi megerőszakolt nőket, a brüsszeli és a londoni leköpködött miniszoknyás csajokat, hogy ha most lehetne választani, hogy beengedjék-e milliószámra a migiriket, mit válaszolnának.
Nem kéne megvárni, hogy itthon is ez legyen.

 74. déjvid — 2016-10-10 13:16 

Hát felszaladt a szemöldököm ezeket olvasva 😀

Egy kérdésem azért van: a Magyar Idők tudósításán kívül ezt alátámasztja valami…? Akárhol olvastam erről, mindenhol a Magyar Időkre hivatkoznak; a politikusok is alapvetően a Magyar Idők cikkére hivatkoznak. Ehhez van egy T-Com nyilatkozat, mi szerint nem kötelesek ellenőrizni az adatokat (és ebben benne lehet – szerintem – hogy nem is ellenőrizék…)

A „kormányközeli” Magyar Idők lehet ütni akart egyet a gaz multi T-Comon, akár a tavaly decemberi botrány utóhangjaként is, és „csak véletlenül” elgépelték a 200-1000 darabot kétszázezer darabra, vagy a kétszázezer forintot írták kétszázezer darabnak; vagy teljesen szándékosan hazudtak egy légből kapott számot.

A sztorira lecsapott az index, mint az a bizonyos gyöngytyúk, persze merőben más megközelítéssel. Ők már a titkosszolgálat, rendőrség, terrorelhárítás stb. teljes inkompetenciáját látják bele illetve domborítják ki, generalizálva: a kormány inkompetenciáját. Ehhez érdemes megnézegetni, hogy általában milyen hangvételű írásokat szülnek a rendőrségről vagy a TEK-ről… (amiknek egy jelentős része nettó hazugság,csak egyrészt az érintettek nem tudnak védekezni, másrészt a lap részéről elég az a varázsszöveg, hogy „a belső viszonyokat alaposan ismerő forrásunk szerint…”)

(VAN egyébként több olyan hajléktalan személy, akiknek a nevén sok hívószám van, de ezt a rendőrség és az ügyészség is régóta tudja; unokázós csalók stb. körök használják ezeket… de ez nem kétszázezer darab…)

Ja akkor még egy matematikai megközelítés: a 200.000 hívószám a lehetséges 30-as hívószámok 2%-a; a gyakorlatban azonban a lehetségesnél kevesebb szám van forgalomban, pl. szerintem nincsenek 30/1xx-xxxx tehát pl. egyessel (nullával) kezdődő telefonszámok jelenleg.

 73. szekertabor — 2016-10-10 11:11 

Én sem tartom elképzelhetőnek ezt a számot, pláne egyetlen eladótól. Egyébként prepaid kártyákat elméletileg össze lehet vásárolni a bevásárlóközpontokban, elektronikai szakboltokban is, ezeket utólag telefonon kell megszemélyesíteni, és ha csak egy hívásra használod, akkor mire megjönne a szerződés, már el is dobtad. Azt sem hiszem, hogy a TESÓ riasztaná a TEK-et, ha valaki mindet megveszi. Viszont el sem tudom képzelni, hogy egy ilyen üzlet egy szolgáltatótól 100 db-nál többet tartana készleten.
A T bármelyik ügyfélszolgálatán pedig bármelyik ügyintéző leblokkol egy egyszerű kérdéstől is, nem hogy ki tudna adni tucatjával, százával vagy ezrével kártyákat. Jó, azt elhiszem, hogy egy ilyen helyen több ezer kártyát tartanak raktáron, de semmiképpen nem százezres nagyságrendben.
És végül: amikor három éve bevezették az online pénztárgépeket, az egész projekt azon is csúszott, hogy határidőre le kellett gyártatni hozzájuk több százezer SIM kártyát. Nem megy az olyan egyszerűen, hónapokba telt, míg elkészültek vele.

 72. gigabursch — 2016-10-10 10:19 

Amennyi migri itt elcsetteget, ez a szám egyáltalán nem az ördögtől való.

Megfelelő partner boltokban meg símán ment fénymásolatról minden.

Hány T-Com pont van, ahol lehet venni kártyát? nem tudom pontosan, de úgy 200 biztos van.

Ha felén egy kicsit foglalkoznak vele, akkor már nem olyan nagy szám, pláne, ha kap az ügyintéző egy kis jattot, hogy holnapra kell 10 kártya, itt vannak az adatok, majd újabb 10, majd újabb 10. Slussz.

 71. vgaborka — 2016-10-10 09:49 

Erről egy a telefonos/SIM-es vételről/cserélgetésről a Drót (The Wire) c. sorozat jut eszembe: http://www.imdb.com/title/tt0306414/

 70. stoppos — 2016-10-10 08:43 

Én adattárházakkat tervezek, ezekből lesznek a színes szagos riportok. Annyit szeretnék modnani, hogy olyan szinten fulladunk bele az adatokba és az infromációkba, hogy egyszerűen az emberek a legszügségesebbeken kívül nem nézik a riportokat. Egy projektben legyártanak több száz különböző riportot, mert szovjetesen darabra megy minden, aztán senki nem fogja megnézni.

 69. tiboru — 2016-10-10 08:42 

Egy (ismeretlenségét megőrizni kívánó) olvasó megjegyzése:

„Szia! Egy fontos dolgot kihagytál a SIM kártyás postból: 1 kártya megvásárlása tapasztalatom szerint kb 30 perc (plusz sorbanállás). De legyen csak 15.

Szorozzuk már fel 200.000-el:-) Mondjuk 50000 óra (5,7 ÉV!!!) Jó, mondjuk párhuzamosít, satöbbi 🙂

A másik, hogy ha csak a SIM kártyát küldi tovább, akkor az 1 g sincs és ugye bélyeg méretű, viszont akkor mindet meg kell jelölni a PIN kód miatt. VAGY egyesével mindegyiket aktviálni kell és kiütni a PIN-t, ami megint jó pár perc (meló)!”

 68. tiboru — 2016-10-10 08:39 

@magic:

Romániában dettó, megveszed a doboz cigivel együtt, mindenféle adminisztráció nélkül.

 67. tiboru — 2016-10-10 08:38 

@petiba:

Nézem!

 66. fefe1968 — 2016-10-10 08:25 

Ha én, mint becsületes állampolgár szeretnék SIM kártyát venni, akkor minden adatomat beszkennelik, leellenőrzik és kifaggatnak még a családi állapotomról is. Ha polcról veszem, akkor szint úgy és csak postafordultával, valós lakcímen átvéve tudom aktiválni. Gyakorlatilag nem, hogy 200 ezret, de tíz darabot sem tudnék venni. A párom szlovák állampolgár, neki pl. nem is adtak, mert hogy uniós állampolgárnak nem adhatnak (ez mondjuk 10 éve történt a vodánál). Az én nevemre kellett venni egyet a számára.
A másik, hogy ez a probléma miért probléma? Ha már kiment a 200 ezer SIM, akkor is tudják a hívószámokat nem? Egy gombnyomással letilthatók a hálózatról és kész. Ezt miért nem dobja be senki, mint megoldást?

 65. rdos — 2016-10-10 03:01 

@dr. Lópici Gáspár: Igazad van, egy terrorpista valóban több embert öl meg. Nálunk hány halott volt eddig terrortámadás miatt?

Sima bűnözők is lehetnek (vannak) közöttük, nagy számok alapján nem kérdés. Aztán hány migráns van Mo-on? Kölnben tudom, sok.

Közlekedési balesetben szűk ezer fő per év a halálozás nálunk. Öngyilkosság (itt ugye magunkra vagyunk veszélyesek) 2-3 szor ennyi. Kórházi fertőzéses halálozás alig több mint a közúti halálozás, ha hinni lehet az Eü saját nyilván nem kozmetikázott adatainak (erre most nincs linkem, napokban volt hír). Gyilkosságból meg van vagy 200 évente emlékezetből.

http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wnh001.html

Évi 75 ezer (ismertté vált) bűnelkövető illetve szűk félmillió bűncselekmény a jellemző.

http://szamvarazs.blogspot.hu/2013/02/bunugyi-statisztikak.html

Gondoltam kicsit részletesebb adatokat keresek a rendőrség weblapján (csak hogy további „hazai rettegés forrást” is adjak). Másképpen mint vártam, de bejött. 🙂

http://www.police.hu/a-rendorsegrol/statisztikak/bunugyi-statisztikak

„Bűnügyi statisztikai adatok” linkre lépve a következő üzenet fogadott.

„A kapcsolat nem biztonságos A(z) bsr.bm.hu tulajdonosa a weboldalát helytelenül állította be. Az Ön adatainak ellopását megakadályozandó a Firefox nem csatlakozott ehhez a weboldalhoz.”

Persze hogy visszahőköltem, megakadályozandó ezzel egy újabb lehetséges bűncselekményt. 🙂 Valami potenciális adatlopási ügybe keveredett police hu weblapja. 🙂

Ez az én „téves megközelítésem”. Kérdésem a következő. Migráncsokhoz itt Mo-on hány ismertté vált bűncselekmény köthető évente?

Csak hogy össze tudjuk hasonlítani a különböző veszély forrásokat ahogy a hazaiakkal teszem alább, csökkenő sorrendben (saját magam, kórházi fertőzés, autós társak, gyilkoló „nemgyöttment szomszéd”).

 64. magic — 2016-10-10 01:39 

Én csak azt tudom, hogy amikor egyszer vettem egy domino kártyát a T-nél, még a cipőméretemet is meg kellett adni, bezzeg horvátországban a trafikban kapok sim kártyát. (semmilyen papírt nem kér egyik szolgáltató sem, ha kp-vel fizetsz lenyomozhatatlan)

A VIPme-nél 25 kuna a sim, +50 kunával fel lehet tölteni és még mobilnet is van. A sim ráadásul simán használható Magyarországon, még az adatroaming is megy (kipróbáltam).

 63. dr. Lópici Gáspár — 2016-10-10 01:12 

@rdos:

De akkor számold hozzá azt is, hogy a 8 terrorista 150 embert öl meg, míg 8 „normális” gyilkos ennél két nagyságrenddel kevesebbet.

Valamit számold azt is hozzá, hogy a 200ezrek közül nem „csak” a terroristák a bűnözők, sőt. A kölni szilveszter áldozatai erről szerintem szívesen adnak neked bővebb tájékoztatást. Például.
Teljesen téves a megközelítésed, már bocs.

 62. rdos — 2016-10-09 16:31 

@petiba: Ez egyben jó alkalom arra, hogy számoljunk. Tételezzük fel, hogy a számok igazak (6-8 db terrorpistának és kétszázezer az „új népvándorlóknak”). Tételezzük fel, hogy a felfedezett terrorpisták tizede annyian vannak, mint a fel nem fedezettek (vagy felfedezettek, de „elásottak”). Kerekítsünk felfelé, száz aránylik a kétszázezerhez.

Kevesebb mint fél ezrelék. Hazai népességben mekkora százalék lehet a bűnöző (tudom, más mint a terrorista), de valós veszélyt éppen ők is jelentenek a békés társadalomra.

Röviden, nem azt mondom hogy a „migráncsok” között nincs terrorista, csak a nagyságrendeket, a valós veszélyeket (főleg ránk magyarokra nézve) kezeljük már a helyén, mert ha nem tesszük, akkor felültünk a kurmánypropagandának. 🙁

 61. petiba — 2016-10-09 15:51 

„A Terrorelhárítási Központ összesen nyolc, a párizsi és brüsszeli merénylőkhöz köthető hívószámot azonosított be. Ezek közül hatot aktiváltak annak a hajléktalan férfinak a nevére, akinek nagyszámú mobiltelefon-előfizetése volt – közölte a TEK”
Forrás: https://kuruc.info/r/1/164750/

Tehát akkor csak nyolc kártya van bizonyítottan terroristakézen? Hát az viszont belefér abba az elméletbe, hogy a migiriknek szánták a kártyákat, ÚGY ÁLTALÁBAN. És ahogy a migirikre jutott X terrorista is, úgy a migráncsoknak juttatott kártyák közül is X db a velük érkező terroristákhoz juthatott.

 60. petiba — 2016-10-09 15:29 

Főnök, asszem fennakadtam a szűrőn!

 59. petiba — 2016-10-09 15:26 

Hah, de jó, én is agyalok egy ideje a sztorin. Mondjuk van egy T-s ismi, aki biztos nem utálja a multimunkáltatóját, ezért azt mondta, van az a biznisz,amiért korpásodik az ember szeme és füle.
Meg hogy úgy egyébként mégis mi a bánat érdekelné a bizniszen kívül egy multit.
Mondjuk ezt így el is fogadtam, mert nem tudtam, hogy EGY helyen értékesítették a kártyákat. Én rögtön úgy számoltam, hogy tuti simán van kétszáz bevethető iszlám-szajján, és/vagy magyar-cigány-ukrán bűnbanda,akik alvállalkozóként besegítenek a biznicbe, és az mindjárt fejenként csak ezer kártya, ami mondjuk húsz különböző helyen jelent ötven kártyát, ami két hónapra lebontva már nem egy nagy cucc. De ha egy helyen ment a megabiznisz, az persze más fekvése a gyereknek.

Az kicsit gyanúsan büdi, ha tényleg csak nálunk hír, és máshol szó se nincs róla.

@neoprimitiv:

„és erről a rendőrségnek hónapokon át halvány fogalma sem volt”
MIért, a rendőrségnél senkinek sem korpás a haja?

@nygniko:

Ott a pont! Biztos nem szír, meg afgán, meg paki kártyákkal „barangolnak” az uniós hálózatokon…
Az eredeti biznisz lehet, hogy egyáltalán nem a terroristák kártyaigényeinek kiszolgálása volt, hanem az úgynevezett migránsok(menekültek stb.) ellátása európai kártyákkal. És ahogy a menekültek közé „véletlen” bekeveredett egy-két csúnyarosszterrorista, így hozzájuk is jutott a kétszázezer kártyából. Lehet,hogy a görögöknél, szerbeknél, macedónoknál stb. ugyanígy megugrott az előfizetéses kártyák forgalma, csak ott ez volt a legkisebb bajuk, amivel foglalkozni kellett volna. Egyszerűen a betolakodó több, mint egymillió újeurópainak kellettek a kártyák, és a mindenféle nációjú bűnbandák igyekeztek ezeket az igényeket is kielégíteni a csempészet mellett. Lehet, hogy mindössze ennyi történt.

@Eugenie Danglars:
@Eugenie Danglars:

Pedig de. Na, akkor ehhez egy sztori a közelmúltból. Riasztóban augusztusban lejárt a feltöltős kártya érvényességi határideje. Szeptemberben irány a szolgáltatóhoz, hogy ez történt, meg még pénz is van rajta. Kis kezelési költség levonása után a kártya újra aktiválva. A kártya ki se lett véve a riasztóból. A slusszpoén, hogy a kártya egy céges kártya volt, nem is lett „átíratva”, de a kutya se kérdezte meg, ki az, aki a lejárt kártyát újra aktiváltatta. Se igazolvány, se semmilyen cégpapír, semmi nem kellett. Ez pont olyan, mint ha egy utcán talált (elhagyott, ellopott) lejárt dominóval bemész a szolgihoz,kéred az újraaktiválást, és bármiféle azonosítás nélkül ezt neked pikk-pakk megteszik.

@tiboru:

Ez kérem kátrányos megkülönböztetés, csomó ember van kéremszépen, akik előremegfontolt szándékkal nincsenek a fácsén, tessék rájuk is gondolni.

 58. Rumcájsz von Jicsin — 2016-10-09 10:55 

Ez a mennyiség, egyszerűen hihetetlen!
Bááár, az is hihetetlennek tűnhetne, hogy 50 tonna bankjegypapír el tud tűnni, aztán mégis!

 57. tiboru — 2016-10-09 10:27 

@imee:

Valahol az olvastam, hogy nem tucatnév.

 56. imee — 2016-10-09 10:20 

És vajon mi a neve annak a hajléktalannak? Mert ha pl. Kovács János, akkor simán lehet, hogy tényleg van 200.000 SIM-kártya ugyanarra a névre. Ha a franciák és/vagy belgák csak névre szűrve kerestettek, akkor lehet, hogy visszajött nekik az, hogy 200.000 találat van, csak azt meg nem tudták, hogy ez a leggyakoribb név Magyarországon.
Persze az is lehet, hogy csak dezinformáció az egész.

 55. FilcTroll — 2016-10-09 06:27 

Pécsi apeh lol :)))

Sztem a legvalószínűbb megfejtés, hogy ezek a sim-kártyák fizikailag nem léteznek, legalább is túlnyomórészt.

Inkább arra tippelnék, hogy ez a T lehúzásáról szól: pl. valamelyik alvilági körökkel is bizniszelő viszonteladó trükközik egy-két belsős középvezetővel együttműködve. Ezek az eladások sok jutalékot jelentenek, ami a resellernél csapódik le. Elég a biteket itt-ott megpiszkálni, hogy a rendszerben megjelenjenek a kártyák, és az automatikus elszámolás alapján jár a pénz.

Második ötletem, hogy valami kiskapu van (volt) a T üzleti folyamatában, amire az élelmes viszonteladók rájöttek. Ez lehet az ellenőrzés hiánya vagy bármilyen más hiba, ami alapján kamu eladást lehet rögzíteni a rendszerben. Valaki rájött, híre ment a resellerek talpas értékesítői között, és ez egy elterjedt trükk lett országszerte, amivel sok Juliska és Jenőke megdobta kicsit a fizetését pár hónapra.

Az utóbbit tartom életszerűbbnek amúgy, mert így nem egy viszonteladó forgalma ugrott meg látványosan, hanem egyszerre soké. Így semmiféle rendszer nem jelzett be, a logisztikán sem bukott ki a dolog. A T-nél meg örültek egy darabig, hogy jól megy a bolt – aztán ha rá is jöttek a trükkre, és becsukták a kiskaput, nyilván nem akarták telekürtölni a sajtót a lúzerségükkel. Seggbe rúgtak pár középvezetőt és lapítottak inkább, mert nem akarták elveszíteni a viszonteladói hálózatot sem. Pár tízmilliónyi jutalékot ugyan kamura fizettek ki, de ez bolhacsípés.

És persze kimehetett pár valódi kártya is ugyanannak a hajléktalannak a nevével, hiszen ő csak egy valid adatsor ebben a sztoriban, ami többféle trükkre is jó.

 54. Tromb74 — 2016-10-08 21:14 

@hadrian77:
Hát én elég sok embert ismertem (magamat is beleértve), aki a pécsi Apeh felhasználónevével és jelszavával tárcsázott be 🙂

apehpecs(valamilyen szám) volt a jelszó 🙂

 53. hadrian77 — 2016-10-08 20:28 

@chph: Igen. De van Domino Quick, ahol utólagos adategyeztetés van, ha jól értelmezem.

http://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/mobil/sim-kartyak/domino-quick

Ezzel azért könnyen lehet kutyulni.

2000 környékén, a betárcsázós ADSL időkben volt egy ügy. Valami szerencsétlen előfizető bejelentkezési neve és jelszava valahogy kikerült a netre. Egy csomóan megtalálták, és azzal neteztek.

 52. hadrian77 — 2016-10-08 20:21 

@somitomi: persze, egyértelmű. Ez benne a legfurcsább, hogy egy névhez kötődik, mégis, mintha csak papíron tárolták volna a vásárlói adatokat, swhol nem értek össze a szálak.

 51. untermensch4 — 2016-10-08 18:10 

Kártyaaktiválás:
Van mondjuk vki aki tud egy hajléktalan nevére venni sim-et. Olyan ütemezésben vesz hogy ne legyen feltűnő (akár évekig), raktári nyilvántartást vezet, minden kártyát aktivál időben és lejárat előtt rátöltöget mindig egy minimum-összeget (egy, erre a célra rendszeresített, szintén a hajléktalan nevére vett telefonkészülékkel). Ha egy üyfelének kell egy „anonim” sim, hát van, ennyi huf-fal feltöltve, ennyibe kerül…

 50. tiboru — 2016-10-08 18:03 

@nemtomki:

Nem rossz 🙂

 49. nemtomki — 2016-10-08 16:56 

alkonteó: a t-mobile hamisítja az ügyfélszámot, hogy nagyobbnak tűnjön, és elkönyvel pár százezer darab eladott sim kártyát egy (más ügyben már lebukott) kamu személyire (mert nyilvántartania kötelező).

 48. tiboru — 2016-10-08 16:41 

@chph:

Ja, én is úgy tudom, hogy a vásárlástól számított egy éven belül kell aktiválni.

 47. tiboru — 2016-10-08 16:40 

@wazelin:

„A vásárlások nem egy időpontban történtek, a folyamat hónapokon keresztül zajlott.”

(Magyar idők)

Persze nyelvtanilag 20 év is lehet „hónapokon keresztül” 🙂

 46. wazelin — 2016-10-08 15:42 

Nem írja egyik cikk sem, hogy a 200ezer SIM kártya mennyi idő alatt jött össze (legalábbis én nem olvastam ilyet). Azért 20 év alatt összejöhetett, ha a több GSM bolt is ezt a nevet használta.

Persze ennek fel kellett volna tűnnie. Azért én többszor találkoztam azzal, hogy számoknak azonos „tulajdonosa” volt, „anonim” SIM-et meg még mindig tudsz venni itthon is, ha akarsz.

 45. chph — 2016-10-08 14:58 

@hadrian77:
Az évek alattal aza baj, hogy X időn belül aktiválni kell a kártyát, nem?

 44. komojtalan — 2016-10-08 14:48 

Nem tudom, nem vagyok egy terrorista alkat, de amit olvastam: Minden hívást más SIM -ről csinálnak egy óriási hülyeségnek tűnik. Még a cigány gyilkosok sem cseréltek minden hívás után és ők is az IMEI szám alapján buktak le, azaz telefont is kellene cserélni minden hívás után. Valakik megint egy óriásit akartak hazudni, de nem gondolkoztak … Én is amondó vagyok, hogy itt két legyet akartak ütni egy csapásra: Hatáskör bővítés és a lakosság további ijesztgetése a migránsoktól. Azt írtad a tizede esetleg, én meg azt mondom a százada: 2.000. 2.000 telefonszámmal is sokáig el lehet lenni, azért annyi terrorista nem lehet Európában. Pár éve a Románok azért szigorítottak a SIM vásárláson, mert akkor tőlük vettek sokat, de közel sem ekkora mennyiséget.

 43. somitomi — 2016-10-08 14:25 

@hadrian77: Szerintem ekkora mennyiség (már ha tényleg ekkora) időkerettől függetlenül feltűnő, ráadásul valamelyik korábbi cikkben még pár hónapos időtartam szerepelt. Ennyi kártya egyszerűen mindenhogy sok…

 42. hadrian77 — 2016-10-08 12:31 

@Eugenie Danglars: az indexes cikkben azt írták, évek alatt vásárolták ezt a mennyiséget. A terroristák itt csak egyek a sok lehetséges ügyfél közül.
2000 környékén kicsit én is telefonoztam, Hegyeshalomtól nyugatra már akkor arabok és törökök vitték a gsm boltok döntő hányadát.

 41. tiboru — 2016-10-08 11:27 

@drmervin:

A Facebook-oldalunkon nyitottam a Népszabi-dologról egy threadet, az ilyen gyors változásokhoz inkább az a felület illik, nem a blogformátum 🙂

 40. drmervin — 2016-10-08 11:22 

A nol.hu-s cikk már nem elérhető sajnos (esetleg egy villámkonteó a népszabadság hirtelen megszüntetéséről ma reggel? )

a Web archívban viszont még ottvan:
http://web.archive.org/web/20161007193224/http://nol.hu/belfold/magyar-sim-kartyak-terroristak-1635057

 39. tiboru — 2016-10-08 10:58 

@Eugenie Danglars:

És még egy bekezdés a cikkből:

„A hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően a TEK nem rendelkezik online hozzáféréssel a távközlési szolgáltatók adatbázisához. Kizárólag konkrét esetekben van módja adatok lekérdezésére – szintén a jogszabályokban rögzített szigorú feltételek mellett – egy adott telefonszámmal kapcsolatban – közölték. A TEK-nek tehát nincs lehetősége arra, hogy az egy személyhez köthető nagyszámú telefon előfizetéseket detektálja. A TEK az észlelést követően javaslatokat tett a jelenlegi szabályozás megváltoztatása érdekében.”

Azt hiszem, máris megvan az egyik konteós válasz arra a kérdésre, hogy kinek állt ez érdekében: az az érzésem, hogy hamarosan a TEK-nek (és az összes titkosszolgálatnak) online hozzáférése lesz a távközlési szolgáltatók adatbázisaihoz. Nem kell szolgálati jegyekkel és előterjesztésekkel bajlódniuk, csak odaülnek a monitor elé és hipphopp, máris megvan minden infó.

 38. Eugenie Danglars — 2016-10-08 10:54 

Egy mai cikk:

http://index.hu/belfold/2016/10/08/a_tek_figyelni_akarja_a_tomeges_sim-vasarlast/

„Egy arab érdekeltségű GSM-boltban vásárolták Salah Abdeslam és emberei azokat a magyar SIM-kártyákat, amikkel egymással és az Iszlám Állam rakkai főhadiszállásával tartották a kapcsolatot.”

Ahogy mondtam.

 37. Eugenie Danglars — 2016-10-08 10:53 

@Tromb74: „Miután a Vaterán kb. A bolti ár negyedéért lehet anonim simeket szerezni, én arra gondolnék, hogy lopott vagy lejárt kártyákat aktiválnak valami módon.
Ehhez szerintem kell néhány belső kapcsolat a szolgáltatónál. Kb. egy középvezető, meg néhány munkatársa.”

Lejárt kártyát nem tudsz visszaaktiválni. Egyet-kettőt az ügyfél megtartásáért talán, de ott is csak teljes azonosítás és ügyfélelőzmény megtekintésével. De nem tömegesen ennyit. Az minden szolgáltatónál kibukna. A lejárt kártyák tömeges megsemmisítésre kerülnek.

 36. Eugenie Danglars — 2016-10-08 10:49 

@somitomi: az NMHH foglalkozik az ilyen statisztikákkal, kimutatásokkal. Nem cikkeztek mostanában hatalmas arány-eltolódásról egyik vagy másik szolgáltatói irányba, ezért feltételezem, hogy ez a 200k kártya nem rövid időszak, hanem több év termése, csak egy keresés lefuttatásával derült ki a darabszám.

 35. Eugenie Danglars — 2016-10-08 10:46 

@Tromb74: Haha, „No name”. Na, olyan egyik szolgáltatónál sincs. Aztán majd ha a kedves ügyfél valamit intézni akar, hogy Ching Chang Chung kiskínai nevén van a kártyája, majd néz valamit.

 34. Eugenie Danglars — 2016-10-08 10:43 

@nygniko: a magyar menekülttáborokban itthon is rendszeresen osztogatnak a menekülteknek instant, aktiválatlan kártyát (vagy eladják nekik, ez már nem világos) a szervezők, azokat rendszerint próbálják ők maguk aktiválgatni.

 33. Tromb74 — 2016-10-08 10:31 

@soldierpula:
Ennek azért így nem sok értelme lenne. Ha a németek kavarnának, akkor a Deutsche Tét pont kihagynák az ügyből.
Ekkora profit se igazán lehet komoly tényező egy multinál. Kétmillió euró az jelenthet kb. 100-150 000 nyereséget. (Ennyit ér kb. az autója) Ennyiért egy felsővezető se nyúl bele a darázsfészekbe egy német multinál, pláne, hogy nem tudja se olcsón, se könnyen kivenni a pénzt a cégből.
Ráadásul ennyi kártya az egész NATO igényeit kielégítené, de az IS-nek kicsit túlzás.
Feltehetőleg a kártya biznisz meg a terrorok között nincs közvetlen kapcsolat.
Valakik megokosítottak egy rakás kártyát, amiből valamennyi a terrorok kezére jutott.

Miután a Vaterán kb. A bolti ár negyedéért lehet anonim simeket szerezni, én arra gondolnék, hogy lopott vagy lejárt kártyákat aktiválnak valami módon.
Ehhez szerintem kell néhány belső kapcsolat a szolgáltatónál. Kb. egy középvezető, meg néhány munkatársa.
Az egész balhén nem kereshetnek többet néhány tízmilliónál forintban.

 32. SLC — 2016-10-07 23:21 

@tiboru: Na, így már minden érthető 😀

 31. SLC — 2016-10-07 23:20 

@Tromb74: Köszi, pont ezt akartam linkelni.

Az eredeti hírnek csak a címét olvastam el, tovább nem is jutottam, mert akkora kamunak ítéltem, mint ide a Mount Everest. Úgy néz ki, nem is tévedtem sokat.

 30. untermensch4 — 2016-10-07 22:47 

http://nol.hu/belfold/magyar-sim-kartyak-terroristak-1635057
„Sem a terrorelhárítás, sem a titkosszolgálat nem figyelt fel az egy kézben összpontosult gigantikus mennyiségű kártyára. Annak ellenére sem, hogy például az idős embereket unokáig nevében felhívő és tőlük olykor milliókat kicsaló bűnbandák is ilyen, mások nevére vásárolt „egyszer használatos telefonokkal” lépnek kapcsolatba későbbi áldozataikkal.”
Hát, izé… vki aki látott már élő rendőrt és/vagy titkosszolgát, megkérdezné hogy ha rendre „egyszer használatos” vagy akármilyen telefon(szám) merül fel az ügyben, esetleg vkinek támadhat olyan ötlete hogy „Vajon kihez tartozik az a telefon(szám)”?

 29. untermensch4 — 2016-10-07 22:42 

„Miért? És kinek használ mindez?”
A jól felpörgetett, megérlelt „sim-kártyás terrorista ügy”-re való hivatkozással (is) kicsit jobban oda lehet hatni a telefonok megfigyelhetőségét növelő törvény megszületésére/módosítására. Ha véletlenül kilógna a salátából amiben megszavazzák, kell egy „előremenekülős”-hangulatkeltő népszerűsítési „B-terv”. Az idő pedig nekik dolgozik, minél később kell erre hivatkozni, annál halványabbak lesznek az emlékek, jobban eladható hogy „figyelni kell a terroristák mobiltelefonjait”…

 28. snug — 2016-10-07 22:35 

Még az is lehet, hogy valami teljesen banális félreértés van a háttérben. Amikor először olvastam a hírt úgy értettem, hogy 200.000 FORINT értékben vásároltak kártyát. Ez már hihetőbb mennyiségnek tűnik, nem? Fogalmam sincs, mennyibe kerül egy SIM-kártya, de ha 1 db 2000 Ft, akkor kb. 100 darabról van szó. Ami szintén elég sok, és fel kellett volna hogy tűnjön valakinek, hogy egy magánszemély nevén ennyi kártya van.
Szóval szerintem a hülye újságíró félreértette a rendőrtől kapott fülest, de aztán valakik odafenn úgy gondolták, hogy nem helyesbítenek, hanem így játsszák tovább a játékot: a lakosság szörnyűlködhet meg félhet (Úristen, 200 ezer SIM kártya, az több ezer arab terroristát jelent!), az újságírók (és a konteósok) meg tanakodhatnak, hogy mi a fene ez az egész. De legalább addig sem a fontos dolgokkal foglalkoznak.

 27. soldierpula — 2016-10-07 21:59 

A Magyar Telekom nyrt a Deutsche Telekom tulajdona vagy legalább is ők a főrészvényesek.Úgy tudom.
Az , hogy ez nem tűnt fel senkinek nem mondom , hogy hihetetlen de szerintem inkább csak szóltak fentről , hogy hallgassanak onnan lentről.
Az európai vezetőket szerintem megvették, legalább is egy részét.
Volt ugye a franciáknál egy merénylet (Charlie Hebdo ) ami után Hollande 30 percel az események után a helyszínre érkezett.
Vagy a germán részről az a szándék, hogy akik nagyon keletről jöttek, esetleg mélyen délről azoknak meg kell engedni , hogy mostantól hadd legyenek nagyon is nyugatiak.
Az nem tétel, hogy nyaralni oda mennek ahonnét menekültek.
És az sem baj , hogy a befogadó országokban nekik létrehozott iskolakban állítólag nyugat ellenes ideológiákat is tanítanak.
Jó ez lehet csak parasztvakítás.

Ha engem kérdezne valaki akkor azt mondanám , egyes iparág tulajdonosoknak kell a profit.
Ezt pedig az segíti elő ha izzik a parázs.
A migráncs szitu kellett ahhoz , hogy majdan egy már már háborús helyzetben idegen katonák védjenek meg minket csillagos lobogójuk alatt. Ok meg készségesen hozták volna a sok demokráciát jó áron.
Mára már ott tartunk, hogy az Ukrán helyzetre való tekintettel, mivel gondolom én a menekült hullám
” sikertelensége ” révén ez nem jöhetett létre, a NATO-s katonákok az EU-n belül szabadon jöhetnek mehetnek akár egy atom vonattal a hónuk alatt ákos sem szólhat nekik senki.

Szóval a telo kártyákkal csak segíteni akarták egy felfokozott helyzetnek a kialakulását.
Jah és szerintem valami még ebben a hónapban történni fog.
De ez már csak az én düddő agyam … 🙂

 26. somitomi — 2016-10-07 21:41 

Kíváncsiságból megnéztem, tavalyi adatok alapján úgy tizenkétmillió mobilelőfizetés van Magyarországon. Tényleg senkinek nem szúrt szemet, hogy az (országban lévő) összes előfizetés úgy másfél százalékának megfelelő mennyiségű SIM-kártya egy ember nevén van?

 25. chph — 2016-10-07 21:35 

Én IT üzemeltetői oldalról közelíteném meg.
Ha tényleg 200 000 kártyát adtak el, tényleg egy személynek, akkor tuti hogy ha máskor nem, de egy hó végi kimutatásnál kiderül.
Képzeljétek el, ülnek a pénzügyön és látják, hogy az eddigi éves eladások 3x-os jött be x idő alatt (nem csak havi kimutatások vannak). Te nem vakargatnád a fejed?
De ha nem is csodálkoznál, telekürtölnél vele mindent, hisz ha ennyire sikeres a céged, akkor nő az értéke, pláne ha tőzsdén van….

 24. hadrian77 — 2016-10-07 21:26 

@hadrian77: egy névhez, nem évhez

 23. hadrian77 — 2016-10-07 20:55 

@Tromb74: elvileg az egy évhez tartozó vásárlásokat elég sokáig meg szokták őrizni. Ha tényleg ennyiről van szó, akkor fel kellett volna tűnnie valahol.

 22. Tromb74 — 2016-10-07 20:50 

Hát én nem mostanában vettem prepaid kártyát, de akkor cégtől mindenféle papírokat kértek, de magánzótol is személyit meg lakcím kártyát.
Tehát valamilyen adatokat be kellett vinnie az eladónak ahhoz a rendszerbe, hogy aktiválni lehessen.
Tehát a szolgáltatónál az adatbázisban több ezerszer szerepelnie kell valakinek. Megegyező szig. Szám, név, születési adatok. És valami hajléktalanszálló címe.

Nem nagyon hiszem, hogy ennyi kártyát lehetséges egy személy nevére aktiválni anélkül, hogy a szolgáltatónál valakik ne segítenének be kicsit.

 21. Tromb74 — 2016-10-07 20:24 

 20. oatbxl — 2016-10-07 20:09 

valami nagyon csúnya félre-hallás lehet, mert már egy órája keresgélek a holland nyelvű fősodri és alternatív belga híroldalakon, de sehol egy árva szó nincs arról, hogy Abdeslam valamilyen, akár egyetlen magyar SIM kártyát használt volna. Arról sok régi hír van, hogy Budapestről toborzott a migráncsok közül gyilkosokat, feltöltős hitelkártyát (a belga posta forgalmaz ilyent) használt (de a belga posta tagadja, hogy az anonim lenne, bár igazándiból, azért az), szóval SEMMI nincs…

Ugyanakkor, itt Belgiumban, minden további nélkül rendelhetsz az interneten feltöltős kártyát, az adott címre kiszállítják, még azzal sem kell vacakolni, hogy valamiféle boltost cseszgess…

Szerintem BIZTOS, hogy ez valamiféle hülyeség. Tesztelik a reakciót, valakit be akarnak szaratni, hogy tudják, hogy van nála kártya 🙂

 19. tiboru — 2016-10-07 19:31 

@Tromb74:

Ó, a TEK helyében én nem csak ezt csinálnám másként 🙂

 18. hadrian77 — 2016-10-07 19:25 

@Tromb74: vajon hány boltban lehet kapni ilyet orszászerte? Fogsz 10 embert és elkezded beküldeni őket bizonyos időközönként ezekbe a boltokba. Vesznek 10-15 darabot, mondván vállalkozók, a dologzóinak akar ilyet adni, hogy tudja őket hívni nap közben.

 17. hadrian77 — 2016-10-07 19:18 

Azért azt is jó lenne tudni, hogy ennek a 200 ezer sim kártyának a megvétele térben és időben hogyan történt meg.

 16. Tromb74 — 2016-10-07 19:06 

@tiboru:
Olvastam már, de nem lettem okosabb.
Egyszerűn nem hiszem el, hogy egyetlen ember nevére 200 000 kártyát vásároltak.

http://m.vatera.hu/item/view/action/getProductData/cod/2349945554

Te pl. nem rúgnád rá az ajtót a TEK helyében egy ilyen hirdetőre?

 14. Rókakígyó — 2016-10-07 18:47 

kit vertünk hát át? Magunkat? Ugyanmár. Mi tudjuk mi történt. A széles néptömegeket? Dehogy, ők örülnek hogy luk van a seggükön. Az imperialistákat? Persze. Ők most nagyon rosszul érzik magukat, nem lennék a helyükben:) Ez kb az mint a robbantás, meg a civilek vegzálása: a jelenlegi hatalomnak mindenképp érdeke annyi borsot törni a nyugati imperialisták orra alá amennyit csak lehet… illetve bármi szennyet bevetni a saját hatalmának fenntartásának érdekében. aprópopó: a kádárizmus terrorista támogatásáról nem lesz poszt?

 13. nygniko — 2016-10-07 18:45 

Sziasztok !
Végülis senki nem írta le szókimondóan eddig, de akik(k) kijárnak Belgrádba a migránsokat dezinformálni (nyitják a határt, stb) azok szereztek be a migránsoknak sim kártyákat (??)

Ki az az embertömeg, kinek ekkora mennyiséget el lehet adni?
Hát a migránsoknak…

Valaki(k) akarnak kaszálni egy nagyot és tényleg nagyban csinálják.

hm?

 12. Eugenie Danglars — 2016-10-07 18:42 

Annak a 200 ezer kártyának csak töredéke kerülhetett a terrorszervezetek kezébe, és az is alighanem véletlenül. Sokkal több forog a hazai szervezett bűnözés, éjszakai élet, börtönök/elítéltek kezeiben, de a a nagy részét AbdulGSM-es telefonos boltok veszik meg és értékesítik tovább, jókora haszonnal. A kártyák legtöbbje a civil lakosság kezében van, Kalányos Nintendók és Kolompár Szméagoloknál, akik ilyen boltban használt készüléket vettek SIM-mel, vagy csak a SIM-et magában, és lesz.rják, hogy az most az ő nevükön van-e, vagy sem. Később ciki, mikor kiderül, hogy más nevén van, és semmiről nem rendelkezhetnek a kártyával kapcsolatban.

 11. neoprimitiv — 2016-10-07 18:08 

@tiboru: Ja, ha már négy éve nincs, akkor nem szóltam. Biztosan nem volt szükség rá. Persze nálunk bűnözés sincs (mint tudjuk, két hét alatt megszűnt), akkor hogy lenne szervezett?

 10. Tromb74 — 2016-10-07 18:02 

Nem véletlenül nem mukkantam meg az ügyben. Ez teljesen irreális.
Viszont hiányzik néhány nyilatkozat és sajtótájékoztató, ami megcáfolja a hírt.
Illetve nem hallottam sehol, hogy a TEK a Keletinél akciózott volna a napokban.
Itt valami bűzlik.

 9. lorgerm — 2016-10-07 17:46 

Valahogy így történhetett:
http://index.hu/napirajz/2016/10/06/sim/
🙂

 8. tiboru — 2016-10-07 17:38 

@neoprimitiv:

A szervezett bűnözés elleni részleg vezetőjét lecsukták, a szervezetet mnegszüntették jó négy éve 🙁

De értem én: nyugodtan nyilatkozhatna az NNI igazgatója vagy valaki a TEK felderítői közül. Ha nem teszik, megint burjánzó konteók napjait fogjuk élni, aztán meg lesznek sértődve, hogy nekik nem hisz senki.

 7. tiboru — 2016-10-07 17:35 

@loki2:

Azt hiszem, hogy a Magyar Idők 🙂

 6. neoprimitiv — 2016-10-07 17:32 

Ahogy már az FB-n is írtam: nekem a „normál” bűnözői oldalról érthetetlen az egész.

A hír úgy szólt, hogy a terroristák csak vásároltak ebből a tételből, ez egy nagyipari bűnszövetkezet volt, amelyik ezt csinálta és értékesítette mindenkinek, akinek kellett. még ha egy-egy akcióhoz esetleg 10-20 vagy akár száz kártyát is vett valami banda, a 200 ezer kártya terítése, értékesítése is ipari méretű szervezetet jelent.

Ebben az esetben viszont szép hazánk Szolgálunk és Védünk szervezete orra előtt működött egy feketepiaci áron kb. 6-700 milliós forgalmú bűnszövetkezet, amelyik ráadásul más bűnözőket szolgált ki – és erről a rendőrségnek hónapokon át halvány fogalma sem volt. Senkit nem kaptak el ilyen telefonnal, sehonnan nem jött füles, hogy már a vécésnéni is anonim sim kártyát árul.

Ez nem kém- vagy terrorelhárítási kategória, hanem a sima szervezett bűnözési. Ha tényleg ennyire béna a magyar rendőrség, akkor az tragédia. Ha viszont csak félreértés (200 – 1000 és nem 200.000 kártya), akkor miért hallgat mindenki napok óta? Miért nem teszi fel a kezét legalább a szervezett bűnözés elleni részleg vezetője, hogy halló, félreértés, nem vagyunk mi ekkora lúzerek?

Akárhonnan nézem, ez minden oldalról bűzlik.

 5. rdos — 2016-10-07 17:28 

@kaffer: Istenben én sem, de szerintem földre szállt istennők vannak. Boccs, csak hogy a liturgiát és tündérkéket a helyükre tegyük. 🙂

 4. loki2 — 2016-10-07 17:26 

Helló 🙂

Azt lehet tudni, hogy melyik sajtótermék hozta le elsőnek a hírt?

 3. rdos — 2016-10-07 17:25 

Nem értem, hogy mit nem értesz tiboru. 🙁 Pont a blogodon kelljen arra utalnom, hogy mindent, de annak az ellenkezőjét is képes a „fősodrat” előadni A valóságként? 🙁

Nemtom hol olvastam. A hír az az amit elhallgatnak. Minden más az hirdetés. 🙁

Egy sokat látott újságíró ismerősöm – talán barátom – mondta egyszer.

Nem abból élek amit megírok. Hanem abból, amit nem. 🙁

Nem mellékesen Ő mondta, a hirdetés az az újságnál „szent”. Több lett (a hiredtés) mint tervezték? Akkor az új-ságot íróknak ki lett adva a feladat, a cikket meg kel kurtítani. 86 sor helyett legyen 68 sor. Ez nem vicc.

Utalnék nekem kedvenc posztodra, Robert Maxwell halála kapcsán íródottra. Munkaköri leírása szerint a feladata: „sajtó általi befolyásolás” volt a háború utáni (nyugati) Németországban. Téged idéztelek. 🙂

 2. kaffer — 2016-10-07 17:22 

Én ebben nem hiszek. De mondjuk Istenben sem, aztán vannak akik váltig állítják, hogy már többször is találkoztak vele 🙂

 1. whitebeard — 2016-10-07 17:12 

Valamelyik blogon fórumon olvastam( bevallom nem számoltam utána), hogy ez a kártya mennyiség cca 3 m3.A szállítása sem lehetett egyszerű. Az az 5-600Mft vajon milyen úton módon került a számlára? Pénzmosási törvény 94 óta létezik emlékeim szerint.

RSS feed for comments on this post.

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

  • Legutolsó hozzászólások

    Tartalom

    CímDátum
    Vitaposzt: háború Ukrajnában2022-02-27
    Vendégposzt: Tanja Gräff ügye2022-02-02
    Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
    Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
    Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
    Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
    Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
    Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
    Michael Jackson-konteók2017-05-20
    Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
    Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
    Lindbergh-konteók2017-02-26
    Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
    Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
    A BCCI-sztori2016-11-04
    Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
    Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
    Wałęsa-konteók2016-08-21
    Posztajánló: Porton Down2016-08-15
    Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
    Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
    Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
    Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
    Hindenburg-konteók2016-02-26
    Bruce Lee halála2016-02-14
    Opus Dei2016-01-23
    Alapítvány-konteók2015-12-19
    Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
    Furcsa történetek 2.02015-11-29
    Shakespeare-konteók2015-11-12
    Frigyláda-konteók2015-10-22
    Per „Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
    Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
    Menekült-konteók2015-07-14
    Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
    Miss Liberty-konteók2015-06-22
    Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
    Glenn Miller eltűnése2015-04-08
    Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
    Furcsa történetek 1.02015-03-23
    Bob Marley halála2015-03-14
    New Coke – konteók2015-03-02
    Sid Hurwich időgépe2015-02-22
    Alan Turing2015-02-10
    Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
    Halál Chappaquiddickben2015-01-26
    Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
    A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
    Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
    Konteókönyv-felmérés2014-12-01
    Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
    John Titor története2014-11-19
    Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
    Fort Knox2014-10-23
    Estonia-konteók2014-09-29
    Rudolf Hess története2014-09-22
    Kurt Cobain halála2014-09-09
    Eilean Mór rejtélye2014-08-18
    Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
    Gyíkember-konteók2014-06-12
    A Kovács Béla – ügy2014-05-23
    Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
    Georgia Guidestones2014-05-03
    Elisa Lam halála2014-04-15
    Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
    Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
    Magic Johnson – konteó2014-03-12
    Challenger-konteók2014-02-13
    Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
    Cicada 33012014-01-06
    Cajamarquillai üregek2013-11-27
    A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
    Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
    Google-konteók2013-11-03
    A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
    Katrina-konteók2013-10-11
    A denveri repülőtér2013-09-27
    Haszbara-konteók2013-08-25
    Génmódosítás-konteók2013-07-08
    Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
    Konteónak indult…2013-06-09
    Az X bolygó2013-04-27
    Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
    Náci repülő csészealjak2013-03-22
    D. B. Cooper története2013-02-19
    Egy pápa lemondása2013-02-11
    A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
    Eltűntek2013-01-18
    Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
    Anjikuni-rejtély2012-12-11
    Szent Malakiás próféciái2012-12-03
    Jövőbelátás-konteók2012-11-21
    Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
    Mátrix-konteók2012-10-28
    Elbert János halála2012-10-19
    Bohemian Grove2012-09-26
    Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
    A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
    Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
    A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
    Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
    Olof Palme halála2012-05-16
    A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
    Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
    Jörg Haider halála2012-03-14
    Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
    A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
    Szcientológia-konteók2012-02-07
    Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
    Népszámlálás-konteók2011-11-12
    EU-konspiráció2011-11-12
    A Djatlov-incidens2011-11-12
    Fluorid-összeesküvés2011-08-19
    Breivik-merénylet2011-07-25
    A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
    Patton tábornok halála2011-05-12
    Skull & Bones2011-04-19
    Réztekercs-konspiráció2011-04-12
    AIDS-konspiráció2011-04-11
    Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
    Moszkva és a csecsenek2011-04-08
    Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
    A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
    Globális felmelegedés2011-04-05
    A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
    Kilenc/tizenegy2011-03-30
    A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
    Kelly doktor halála2011-03-28
    Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
    Az arab világ forradalmai2011-03-23
    Martin Luther King halála2011-03-22
    Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
    Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
    A USS Liberty megtámadása2011-03-17
    Jézus-összeesküvés2011-03-16
    Ajánló – linkek2011-03-15
    HAARP-összeesküvés2011-03-14
    Chico halála2011-03-11
    JFK – 2.02011-03-10
    JFK – 1.02011-03-10
    Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
    Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
    Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
    Gagarin-konteók2011-03-04
    Cigánygyilkosságok2011-03-04
    Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
    Vérvád-konspiráció2011-03-03
    A Council on Foreign Relations2011-03-02
    A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
    Atlantisz-konteók2011-03-01
    Nagy német adókonteó2011-02-28
    Illuminátusok2011-02-28
    Ajánló – filmek2011-02-26
    Az Elvis-legenda2011-02-25
    Tunguzka-rejtély2011-02-24
    Nikola Tesla 2.02011-02-23
    Nikola Tesla 1.02011-02-23
    Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
    A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
    Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
    A főtitkár halála2011-02-21
    Nácik aranya2011-02-19
    ODESSA2011-02-18
    A romániai „forradalom”2011-02-18
    Templomosok2011-02-17
    A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
    WikiLeaks-konteók2011-02-15
    A Voynich-kézirat2011-02-15
    Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
    Mormon-összeesküvés2011-02-14
    Szabadkőművesek 2.02011-02-13
    Szabadkőművesek 1.02011-02-13
    Bilderberg-konteók2011-02-13
    Men in Black2011-02-12
    UFO-konspiráció2011-02-11
    Jim Morrison halála2011-02-11
    Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
    Roswell és az M-122011-02-09
    Bermuda-háromszög2011-02-09
    Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
    Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
    Népek Temploma2011-02-08
    Egy pápa halála2011-02-08
    A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
    A „tökéletes katona”-projekt2011-02-07
    A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
    A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
    Beatles-konteók2011-02-05
    John Lennon halála2011-02-05
    Philadelphia-kísérlet2011-02-04
    Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
    Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
    A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
    A Seuso-ügy2011-02-02
    Titanic-sztori2011-02-01
    Holdraszállás-konteók2011-01-31
    Marilyn Monroe halála2011-01-30

    Innen jöttök