2011-03-04–13:00

Gagarin-konteók

Az átlagember számára a világűr olyan meg- és felfoghatatlan, érzékelhetetlen valami, ami ellen a józan ész joggal berzenkedik. Mert mi az, hogy ott nincs semmi?! Pontosabban: a Semmi van odakint. Az általunk itt megénekelt Apollo-11 holdraszállása nem véletlenül borzolta fel annyira a konteósok idegrendszerét.

A világűr meghódítása hivatalos forgatókönyveinek megkérdőjelezése azonban nem az amerikaiak fegyvertényével kezdődött. Számtalan (na jó: számos) jel arra utal, hogy a jóképű, mosolygós orosz szovjet repülőhadnagy (mit beszélek itt összevissza: őrnagy!) története, mint az első ember a világűrben teória nem olyan kerek, mint az alany koponyája, vagy a Vosztok-1 kabinja.

Lássuk tehát, mi a helyzet Gagarin sztorijával.


Röviddel azután, hogy 1961. április 12-én a szovjet hírközlő szervek világgá röpítették a nagy hírt, miszerint ember járt az űrben, máris megkezdődtek a rosszindulatú találgatások. Jurij Alekszejevics Gagarin többé-kevésbé hivatalos, és kíméletesen rövid történetét ide kattintva olvashatjátok, nem akarom ismételni önmagam; a lényeg, hogy az azóta dogmává nemesedett axióma szerint ő volt az Első, punktum.

1.) Nem ő volt az első

A személyével kapcsolatos, egyes számú összeesküvéselmélet arról szól, hogy az első emberi űrutazással összefüggő állami  propaganda (mint annyi minden más az egykori Szovjetunióban) hamis. A korrektség úgy kívánná, hogy Gagarin eposzi jelzője a következő legyen: Az Első Ember, Aki Az Űrben Járt És Életben Is Maradt.

Na nem mintha ez sokkal kisebb érdem lenne, sőt. Szerény véleményem szerint ahhoz, hogy az űrbe utazz úgy, hogy előtted legalább hárman már otthagyták a fogukat, legalább akkora tökösség kell, mint ahhoz, hogy valóban elsőként belevágj a dologba.

A konteók szerint a valódi első Pjotr Dolgov alezredes volt, aki 1960. októberében kint járt az űrben, de a visszatérés során műszaki problémák adódtak (a fékezőrakéták közül kettő felmondta a szolgálatot), és az előzetesen tervezett 8 g gyorsulás helyett ennek közel kétszerese lépett fel, amit az emberi szervezet nem bír ki. Mivel ez a fiaskó eléggé lejáratta volna az egész szovjet űrprogramot, természetesen elhallgatták, azaz nemcsak elhallgatták, hanem Dolgovot utólag törölték is a kozmonauták névsorából, társait pedig a legszigorúbb államtitok kötötte.

A Kreml kedvét persze nem vette el a tragédia (elvégre nem Hruscsovnak kell beöltöznie a szkafanderbe): két hónap elteltével a légierő újabb tagja, Vlagyimir Zavadovszkij őrnagy vesz egy mély levegőt és kiröppen az űrbe. Szegény Vlagyimir szintén pórul jár: megint a fékezőrakétákkal akadt gond, ezúttal azonban pont a fordítottja történik, mint októberben Dolgovval: nem a leszállás közben veszti életét, hanem (ugyancsak a technikusok balhéja) valamit elszámolnak, és a fékezés nemhogy nem következik be, hanem – hogy úgy mondjam – gázt ad a rendszer és az űrkabin magasabb pályára állva elkezd keringeni a Föld körül. Önmagában ez nem lett volna probléma, de nem tudták lehozni, csak két hét múlva, a fedélzeti levegőtartalék azonban csak négy napra volt elegendő…

1961 februárjában Gennagyij Mihajlov őrnagy szívinfarktust kap a már Föld körüli pályán keringő űrhajóban, ettől eltekintve minden simán megy, még a kabint is le sikerül hozniuk, de a szkafanderben már csak egy holttest van.

Eléggé elterjedt konteó volt a nyolcvanas-kilencvenes években Vlagyimir Iljusin alezredes esete (a repülőgép-konstruktőr Iljusin fiáról van szó), aki – így a pletyka – 1961. április hetedikén megteszi, amit elvárt tőle a Rogyina (háromszor kerülte meg bolygónkat) , de az űrből sajnos nem szovjet területre érkezik vissza, hanem egy házzal odébb, a Moszkvával akkoriban nem kifejezetten cimborai viszonyt ápoló Mennyei Birodalomba. A kínai elvtársak állítólag közel egy évig tartották fogva Vlagyimirt, az űrkabint meg (naná…) gyufaszálnál is kisebb részekre szedték, mert ők már akkor is olyan érdeklődő típus voltak. Noha ezt a történetet sokan és sokszor tagadták, Hruscsov fia egy 1998-ban a brit Horizons TV-nek adott interjújában annyit elismert, hogy „Iljusin alezredes, kiképzett űrhajós a hatvanas évek legelején egy évig Peking vendége volt”.

Kósza hírek még terjengenek egy kozmonauta-házaspárról is, akik (valamikor 1960 nyarán) ugyancsak bennégtek volna a visszatérő űrhajóban.

2.) Nem is járt az űrben

A konteók Gagarinnal kapcsolatos második nagy csoportja arról szól, hogy Jurij valójában a bajkonuri földi irányítóközpont egyik elzárt részén élvezte végig az üres űrkabin fellövését, keringését és visszatérését. Ezen elméletek közös origója az, hogy az előzőekben felvázolt tragédiák után Hruscsov nem mert bevállalni még egy katasztrófát, ezért a jó orosz szovjet szokásoknak megfelelően egy hatalmas maszkirovkával átverték az akkor mintegy négymilliárd földlakót.

Mindent előkészítettek tehát, Gagarint nagy dérrel-dúrral, kamerákkal meg mindennel a fenekében bevonultatták az űrhajóba, majd – miután a be nem avatottak, félájultan a megtiszteltetéstől eltávoztak a környékről – lazán kicsempészték, hátsó utakon bevitték egy technikai helyiségbe, ahol egy tökéletesen berendezett ál-kabin várta. Beült a székbe, magára csatolt mindent, amit magára kellett csatolnia, és innen kezdve az összes video- és audio-felvétel, forgalmazás meg az egész hacacáré kváziélesben ment – csak éppen nem a kabinból, hanem Bajkonurból.

A 108 perces űrrepülés után egy előre beöltöztetett alteregó kiugrott a Szaratov megyei Engels felett egy ott köröző repülőgépből, földet ért, majd a résen lévő KGB-alakulatok gyorsan átvették, visszaszállították a Csillagvárosba, s innen kezdve a dolgok mentek tovább a maguk (mindenki által ismert és figyelemmel kísért) útján: hepiség, hősnek kijáró ünneplés, szovjet és külföldi kitüntetés-hegyek, fogadások, Washington diadalmas levigyorgása és lefikázása, satöbbi.
Gondolom, senkit nem lep meg, hogy Gagarin speciális lélektani és titkosszolgálati felkészítést kapott, amire tényleg nagy szüksége volt, hiszen ő –
egyszerű, kétkezi pilótaként – eredendően mentes volt mindenféle konspirációs alakoskodásra való hajlamtól, ráadásul (tisztességes, egyenes katonaemberként) eleinte komolyan berzenkedett az ellen, hogy egy ekkora kamu után olyan tollakkal ékeskedjen, amelyek nem illetik meg. A KGB szakembereinek komoly erőfeszítésébe került elfogadtatni Jurijjal, hogy ez a Haza érdeke, s amit tesz, az semmi más, mint egy önfeláldozó tevékenység, ami egy kommunista katonától joggal várható el.

Végül üggyel-bajjal sikerül átprogramozniuk a klusinói ács fiát, aki hősiesen eljátssza a Világűr Meghódítójának (amúgy hálás) szerepét, de ez nem egy következmények nélküli átlényegülés: Gagarin, aki addig meggyőződéses antialkoholista és igazi sportember volt, egyre gyakrabban nyúl a vodkáspohárhoz, házasságával is egyre több a probléma…

És innen közvetlen átjárás adódik a harmadik nagy konteó-csoporthoz, amely Jurij Alekszejevics 1968. március 27-i halálához kapcsolódik.

A hivatalos verzió azt állítja, hogy a fenti napon a Moszkva melletti Scsjolkovó katonai bázisról felszállva gyakorló repülést hajt végre társával, Vlagyimir Szerjoginnal egy MiG-15-UTI fedélzetén, és műszaki meghibásodás miatt lezuhannak. A könnyfakasztás szándékával a kommüniké még azt is megemlíti, hogy a két pilóta azért halt meg, mert nem akarták, hogy gépük lakott területre (iskolára, kórházra) csapódjon.

Lássuk akkor a találgatásokat az úgymond valódi okról (a különböző, és egy valódi balesethez kapcsolódó alelméleteket most hagyjuk).

3.1.) Öngyilkosság

Hiába a pszichológiai felkészítés, illetve a visszatérő, terápiás jellegű beszélgetések a titkosszolgálat lélekkurkászaival, Gagarin egyszerű katonalelke igazából soha nem tudta megemészteni, hogy mesterségesen – és igazságtalanul – csináltak belőle hőst. Úgy érezte, még egy intenzív ünnepség-sorozatot nem bír ki (két héttel vagyunk „űrutazása” hetedik évfordulója előtt és legalább hatszáz meghívása van iskolákba, veterán-szövetségekhez, munkahelyi kollektívákhoz, külföldre és belföldre egyaránt).

3.2.) Politikai gyilkosság volt 1.0

Gagarinnak elege lett a többéves színlelésből és belengette a Kremlnek, hogy így vagy úgy, de borítani fog. Ezt a luxust Brezsnyev még akkor sem engedhette meg magának (és a Szovjetuniónak), ha Hruscsov akkor már háziőrizetben tengette napjait. Megszületik a politikai döntés: Gagarinnak meg kell halnia. És mi sem egyszerűbb, mint egy vadászpilótát eltenni láb alól. Szerjogin pedig járulékos veszteség volt; ennyi belefért.

3.3) Politikai gyilkosság volt 2.0

Minden változatlan az előző verzióhoz képest, csak a változik, hogy Gagarin le akar lépni külföldre, hogy lerántsa a leplet az egész átverésről, és erről még haverját, Szerjogint is meggyőzi. Valamilyen dumával kieszközlik, hogy póttartályokat szereljenek a gépre (a Szovjetunió Hősével, a legendával, magával Jurij Gagarinnal azért olyan sokan nem mertek vitatkozni a földi személyzet tagjai közül), de amikor a radarokon egyértelművé válik, hogy a MiG az előetesen engedélyezett repülési tervtől jócskán eltérve elindul a finn határ felé, a moszkvai döntés megszületik és simán lelövik. Brezsnyevék még arra is figyeltek, hogy a földbecsapódás hivatalos helyszíne a reptértől keletre legyen – az eredeti reptervnek megfelelően.

3.4.) „Sima” gyilkosság

Gagarin 1965-től kezdve (mindenféle okok miatt) bizony keményen belecsapott a lecsóba: pia, nők, tivornyák, vadászatok – és bizony egyikben sem szevedett hiányt. Nem volt olyan kívánsága, amit malacvágtában ne teljesítettek volna. 1967 őszén összejön egy pilóta-kollégája feleségével, aki meglehetősen viharos körülmények közepette hagyja ott férjét és három gyermekét. A Valentyin utónevű őrnagy (családnevét nem sikerült kiderítenem) hónapokon keresztül könyörög és szépen kérleli egyrészt az asszonyt, másrészt Gagarint, hogy ne csinálják már, de ezek agyát elborítják a hormonok meg a szerelem. Valentyin végül megbuherál valamit azon a gépen, amelyről megtudja, hogy másnap Jurij fogja repülni (tán valami oxigén-csapot vagy mit), és március 27-én a MiG mindkét pilótája eszméletét veszti, majd lezuhannak.

3.5.) Nem Gagarin halt meg, legalábbis nem akkor 1.0

Ezen változat szerint Gagarin 24 órával korábban főbelőtte magát (az okok tekintetében lásd az előző verziókat), de hogy nézett volna ki a Pravda címlapján, hogy sokmilliónyi iskolás legfőbb példaképe, a Megtestesült Szovjet Álom búcsúlevelet ír (amit természetesen azóta is a KGB legzártabb irattárában őriznek, a boncolási jegyzőkönyv és a titkos nyomozás teljes anyagával együtt), legurít egy fél liter vodkát, majd ráharap Makarovja csövére. Szerjogin valójában egyedül száll fel, mert meggyőzik, hogy Gagarin ellen merényletet követtek el, és elhitetik vele, hogy meg kell rendezni a lezuhanást, amelyben Jurij „meghal” ugyan, ő viszont katapultálhat. Persze megberhelték a katapultot, így nem sikerül elhagynia a zuhanó gépet, amelyen egy ismeretlen holttest helyettesíti Gagarint.

3.6.) Nem Gagarin halt meg, legalábbis nem akkor 2.0

Ez talán a legmerészebb és egyúttal a legkevésbé alátámasztott konteó; eszerint megrendezték a halálát, de valójában még legalább tíz évet politechnikáztak rajta a KGB orvosai, az igazi, valamikor a hetvenes évek végén bekövetkezett haláláig. Gagarin ugyanis valami furcsa kórral tért vissza az űrből, de ez csak hét év múlva jött ki rajta. A betegség részleteiről nem sokat tudni, de a találgatások között a testében fejlődő földönkívüli organizmustól kezdve a teleportációs képességekig minden felbukkan.

Nos, ha további (még az eddigieknél is valószerűbb) forgatókönyved van a Gagarin-esetről, esetleg ha dokumentumaid vannak a rajta végzett orvosi kísérletekről, neadjisten ha bizonyítékokkal rendelkezel arra vonatkozóan, hogy Gagarin valójában azonos volt Tyereskovával – reméljük, tudod, mi a teendőd.

Ápdét: A Gagarin-konteókról szóló poszt jócskán kibővített, 50%-kal hosszabb verziója is elolvasható a Konteó 1 című könyvben, amelyet 20%-os engedménnyel ide kattintva rendelhetsz meg, vagy 2013. november elsejétől megvásárolhatsz az Alexandra és a Libri nagyobb boltjaiban.

Kategória: EgyébCímkék: , , , ,

135 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 135. Deak Tamas — 2021-09-13 21:47 

Korai celebvideó :

https://www.youtube.com/watch?v=mHEz2gE7QV8

Gagarin sorában ülnek Bikovszkij, szerencsétlen Komarov, Tyitov, aki lelkesen állva énekel, Popovics.

 134. meggymag — 2016-09-09 18:56 

@gigabursch:

Nocsak, ne szabadkozz, látjuk mi, hogy a píszi minden gödrébe belegurultál. Ne kérdezd, hogy hogyan lehet egy gödröcskébe belegurulni?, az úgye megint csak písziimmunitásról árulkodna!
További begurulás elkerülése végett tudakozódtam az alábbi címen. Nem voltam ugyan képes az egész cikket elolvasni a hossza miatt, de eredménnyel járt!

http://www.nyest.hu/hirek/cigany-roma-dzsipszi-melyik-a-piszi

Onnan, ahol a magyar nyelvet érinti, megtudtam, hogy nem is a roma, hanem a „romani“ a píszi !
Micsoda egy atyás elégtételt okozna, amikor egy romázó ideológust elismerés után szomjazó biztonsággal lehetne kipísziigazítani arról, hogy tessék inkább romanizni, ha akármire is vágyik öérdemessége.

Egy egész görgeteg szmájlival köszönök el; de nem a viccektöl!

( üzenet a zindexnek: az alcím nem „félrevisz“, legjobb esetben is félre v e z e t-ne. Ha…. azt h i n n é, …, stb.)
A Lajka/Lajkó -ba nem mászhat be a píszi, de azért nem nyugszik:
“Most, … emberek azonnal visszaléptek a produkcióval való együttműködéstől… azért, mert a cigány szó szerepel a címében”
Ez a legijesztöbb az egészben, egy ideológia terrorja. Hogy azonban millen képességekre van még mindig szükség ahhoz, hogy még ezen a szinten is müködjön, azok megléte bizony, bizony kétségbeejtöen gondot okozó.

 133. gigabursch — 2016-09-05 15:49 

Készül a film a bizonyítékról, hogy nem Gagarin volt az első kozmonauta.

http://index.hu/kultur/cinematrix/2016/09/04/lajko_cigany_az_urben_filmforgatas/

Persze nekem erről meg eszembe jut az a nem túl PC vicc, hogy:

– Mi az, egy fekete pötty a Holdon?
– ???
– Egy cigány. Két fekete pötty?
– ???
– Két cigány. Sokmillió fekete pötty?
– ???
– már közel a megoldás…

(egyébként a vicc megjelent a cigány viccgyűjteményben is)

 132. csuuzlee — 2016-05-14 16:21 

A sisakon lévő – nem lévő CCCP feliratról itt egy magyarázat:

http://englishrussia.com/2016/05/12/russian-cosmonaut-gagarin-helmet-mystery/

Van olyan kép is, amin a „C”-k felső végén van csak bogyó, alul nincs, úgyhogy a fene se tudja már.

http://sputniknews.com/russia/20160412/1037899659/gagarin-conversation.html

Itt meg pár ruszki űrhajós babona, köztük a kerék lepisilős, amit a női űrhajósok is gyakorolnak, igaz, csak palackban viszik oda:

http://sputniknews.com/russia/20160412/1037893657/superstitions-russian-cosmonauts.html

 131. mnandi — 2015-10-28 15:46 

túlélhető-e, ha valaki a vita hevében Brezsnyev képébe önti a vodkát?!

http://mult-kor.hu/20110325_az_amerikaiak_is_hallottak_komarov_utolso_szavait

 130. tiboru — 2014-07-27 19:25 

@kostova:

Kedves kostova, köszönjük a kiegészítéseket.

A hivatalos verziókat nagyrészt mi is ismerjük, de ez pont azért konteós oldal (és nem szakdolgozat), hogy az alternatív verziókról beszélgessünk 🙂 De azért érdekesek voltak azok a háttérinfók is, amelyeket leírtál, ismételt köszönet értük!

 129. kostova — 2014-07-27 19:06 

Kedves tiboru és kommentelők!

Tegnap hajnalban egy facebook-linkelés alkalmával került elém ez a kis összefoglaló, elolvastam, és megfogadtam, hogy válaszolok rá, miután kialudtam magam. Ez megtörtént, úgyhogy most szép sorjában veszem a dolgokat, előre szólok, hosszú leszek.

Minden évban van két nap, amikor előkerülnek ezek a bugyuta elképzelésem, mégpedig április 12.-án és március 27.-én. Minden egyes évben már előre „tépem a hajam”, hogy idén vajon mivel fognak előállni a konteógyárosok, és az erre épülő marketing, merthogy sajnos van ilyen. Létezik pl. sci-fi kiadó, aki minden évben egy konteós cikkbe rejtve próbálja eladni a könyveit, de látom elég olt csak ide feljönnöm, hiszen már tiboru-konteó könyvgyűjtemény is van, és akkor még Nemere papáról nem is beszéltünk, akinek szintén elolvastam az irását a témában, és döbenetesnek tartom, hogy valaki puszta kommunistaellenességből, azaz politikai lázadásból képes kígyót-békát összehordani.

Szögezzük le, hogy tény: a hidegháború éveiben bevett szokás volt a sikerekről nagyvonalúan beszámolni, a kudarcokat pedig inkább elhallgatni. De ez nem azért történt így, mert szégyen lett volna bevallani, ha valami elromlott/meghibásodott/rosszul időzített, hanem azért, hogy a másik oldal (Nyugat) ne tudjon ebből politikai eszközt kovácsolni. Magyarán: nem kifejezetten a néphülyítés volt a cél, hanem a készülségi, fejlettségi szint eltitkolása a nyugat és a nyugati kémek elől. Igen, ez egy ilyen paranoiás időszak volt – mindkét fél részéről. (Az amerikaiak pl. fémlemezekből direkt furcsa, „ufós” formájú tákolmányokat pakoltak össze, ami gyakorlatilag fémorigaminak megfelelő, nemhogy repülni nem, de filmdszletnek sem lehetett volna használni. Majd ezeket a „titkos gépeket” kitették a sivatagba a napra, hogy a szovjet műhold elkészíthesse a rettentő rossz minőségi fotóit róla, aztán a SZU-ban azon agyaljanak, hogy vajon mit építettek az amcsik, mijük van nekik, ami a SZU-nak nincs, és mennyire lehet modern…) Visszatérve: ez a hidegháorú légköre, ami nagyon jó táptalaja a konteógyárosoknak, ettől függetlenül nem kell ám mindenben összeesküvést sejteni.

A fentiek tükrében mondom, hogy Gagarin főhadnagy bizony repült. Erről nagyon sok dokumentáció van, nemcsak az a sokat emlegetett film, amit igen, összevágtak, hiszen illett bemutatni a népnek ezt a történelmi pillanatot, nem mellesleg mi is sokat tanulunk belőle. Nyilván nem mindent ott és akkor vettek fel, tartottak itt ruhapróbát, főpróbát. A szovjetek rákészültek erre az eseményre, de ez nem jelenti azt, hogy ők nem féltek, mi fog történni. Három különböző verzióra is számitottak, és mindháromra volt hivatalos forgatókönyv. (Azaz egyáltalán nem vették 100%-ra, hogy Gagarin épségben visszatér.) 1. opció: minden rendben ment, az űrhajós is életben van 2. az űrhajós és az űrhajó megsemmisült 3. az űrhajós külföldi területen szállt le.

Tudni kell, még mielőtt bárki is elhiszi a lostcosmonauts és hasonló oldalak listáját, hogy sem Iljusin, sem senki más, meghatározhatatlan nevű egyén nem volt előtte kisérleti patkány. Az Iljusin konteónak egy angol újságcikk ad alapot. Újságíró barátunk hallott fél füllel valami űrrepülésről, meg egy fiatal pilótáról,aki összetörte magát (amúgy autóbalesetben) a többi már a saját következtetése, amit szépen le is irt pár nappal korábban a gagarini-repülés előtt. Maga Iljusin sose erősitette meg, hogy bármi köze lenne az űrhöz, abban a hires dokumentumfilmben sem, ahol mindössze annyit láthatunk, hogy az öreg Iljusin tiszti egyenruhában mászkál a repülőgépek között. Meg egy másodperre sem szólal, minden szöveget a narrátor mond, aki meg a képsorok alá ugye azt mond, amit akar.
A visszatért halott kozmonautával kapcsolatban pedig: Ivan Ivanovicsnak hivják, egy ember méretű, űrruhába öltöztetett bábu, aki az utolsó tesztalany volt. Már bocsánat, de a mai modern autótörésteszten is ábukat ültetnek be a kocsikba, nem? Miért lenne akkor ez furcsa 50 évvel ezelőtt egy űrhajóban? persze a bámészkodók vagy esetleges szemtanúk teljes joggal hihették azt, hogy a nem mozgó űrruhás alak egy halott űrhajós… Igy kezdődik a pletyka.

Gagarin űrrepülését nyugodtan veheti mindenki igaznak, annyi hozzáfűznivalóval, hogy ha elolvassák az életrajzi könyvét, akkor felfedezhetőek benne hiányosságok, amikről ma már tudomásunk van. Ám a könyv 1962-es kiadású (a magyar változat is), igy pl. Nemere vádját, miszerint a szerző-űrhajós átugrik dolgokat és szükséges leirásokat, igazán nem értem. Persze hogy átugrik, hiszen nem beszélhetett se arról, ki is volt a Főkonstruktől (nem irhatta le a nevét, államtitok volt, szegény Koroljov ezért volt kénytelen kétszer is visszautasitani a Nobel dijat, mert a svédek csak ugy tudták őt megjelölni, mint a Vosztok épitőjét, de a szovjetek nem adták ki a nevét), se arról, hogy ő és a kabin külön értek földet. Ha bevallja, hogy katapultált, nem ismerték volna el nemzetközileg az űrrepülést. (Igen, hülye szabályok… bezzeg az amerikaiak 15 perces űrugrásai…)

Van még egy rakat félremagyarázott történet az életében, a nőügyektől kezdve a piáig. Végülis a történelmi tényeken túl egy 27 éves emberről beszélgetünk, még szép, hogy csajozni és vedelni van kedve, főleg ha már anyagilag is megteheti. Ráadásul bomlottak érte a nők, hát elég fatökűnek kellett volna lennie ahhoz, hogy mindegyiket visszautasítsa. A feleségéről pedig tudni kell, hogy betegesen féltékeny volt, előfordult, hogy dührohamában nekiesett a férjnek, és összekarmolta, aztán a stáb meg alapozhatta az arcát, hogy a következő nyilvános szereplésen ne látszódjanak sebhelyek. Inni, hízni pedig akkor kezdett, amikor közölték vele, hogy túl értékes a személye ahhoz, hogy visszaengedjék az űrprogramba. Később, amikor látták, hogy erre rámegy a lelki világa, és már nem tudja olyan intenzitással végezni az „utazó nagykövet”-i feladatot, akkor kinevezték az űrhajóskiképző-központ egyik vezetőjének, de ez sem segített, mert az újabb és újabb űrhajósok a háta mögött piszkálni kezdték, mondván nem is olyan nagy teljesítmény az az egy kör, bezzeg aki már majdnem egy hetet volt odafenn, és az automatáról is át kellett kapcsolnia kézi vezérlésre…. Ezek a pletykák azért eljutottak hozzá, és őszintén, kinek ne esett volna rosszul. Ekkor addig taposott, amig kieszközölte magának, hogy a Szojuz programban igenis számoljanak vele, mint űrhajóssal. Tartalék lett a Szojuz 1-en, ami sajnos elég katasztrofális véggel járt, mert az űrhajó ejtőernyőzsinórjai összegabalyodtak, igy nem nyilt ki rendesen minden ernyő, és a kapszula belecsapódott a földbe… mondanom sem kell, hogy az űrhajós (komarov) meghalt… ezek után Gagarint természetesen nemhogy a Szojuz 2-re nem engedték (ahogy a hagyomány diktálta volna, hogy a tartalék a következő hajó első embere), hanem űrhajó közelébe sem. Ekkor depresziós lett, rádadásul jóban is voltak Komarovval 8együtt végezték a felkészitést 60-61-ben), és meghalt a Főkonstruktőr is, ami jelentősen visszavetette a szovjet űrprogramot. Gagarin inkább úgy döntött, visszatér a vadászgépekhez, ezt már nagynehezen engedélyezték is neki, de repülnie kellett x órát ahhoz, hogy aztán önállóan is mehessen. Ezért volt vele oktató azon a bizonyos napon.

És akkor meg is érkeztünk a halálához.
Ez a főbelövős konteó nettó hülyeség, ahogy az is, hogy átplasztikázták és élt még egy darabig. vagy hogy elraboltál az ufók stb stb… remélem ezeket egy pillanatig nem veszi komolyan senki.
Alkoholista sem volt, a repült órákkal egyre inkább visszatért a jókedve, ráadásul elkezdett megint edzeni, hogy a fölös kilókat ledolgozza magáról, elég szépen is haladt. Épp, hogy kifelé tartott a magánéleti csávából, és ebben a repülés segített neki. A legnormálisabb verzió, amit olavastam, a hirtelen magasságcsökkenés miatt beállt ájulás volt, ájultan pedig ugye se leszállni, se katapultálni nem tud ember fia…

Nemere ir még pár baromságot a könyvében a megtalált kisujjtól kezdve addig, hogy nem is volt hulla. Ezeket sem kell bevenni. Előbb Szerjogint találták meg, aztán Gagarin testrészeit. Igen, darabokra hullott szegény, ezért is szedték össze és hamvasztották el azonnal, a feleségénekmár csak egy urnát adtak oda. Ebben nincs összeesküvés elmélet, egyszerű kegyeleti okai vannak. Gondolom készült fénykép róla hamvasztás előtt, ezek nyilván titkositott anyagok, amikkel nem akarják felkavarni a közvélemény gyomrát. (A két felnőtt lánya helyében én sem akarnám, hogy apám hulladarabkáival legyenek tele az ujságok, titkositás lejárta ide vagy oda. Ráadásul még a felesége is él.)

Ennyit a Gagarin konteókról, gyerekkorom óta érdekel, egy ideig ebből akartam irni a szakdolgozatom is, ami magyarul fellelhető, azt elolvastam, plusz hozzá vettem még pár angol nyelvű forrást is.

Még valami: a hozzászólásban valaki azzal hülyéskedett, hogy Tyereskovának azért van „fogyatékos” lánya, mert a férjével az űrkabinban dugtak…. kedves tudatlan barátom, Tyereskova férje Andrijan Nyikolajev volt, aki a Vosztok 3-mal repül. Minden Vosztok egyszemélyes űrhajó volt, nem, még véletlenül sem fértek el benne ketten. Tyereskova a Vosztok 6 pilótája volt. Később házasodtak össze, azaz a küldetéskor még szingli volt mindkettő. Egyébként a nyolcvanas években elváltak, és Nyikolajev ma már nem él, Tyereskova viszont jól tartja magát, ha vagy elég bátor, menj és kérdezd meg, mi a véleménye erről…. (Az első, többszemélyes űrhajó a Voszhod tipus volt, ebben hárman fértek el, de csak kettő darab repült belőle, és nő nem tartózkodott a fedélzeten. Tyereskova után az első orosz űrhajósnő a 1984-ben Szavickaja volt.)

A Vosztok űrhajók felépítéséről nagyon sok anyagot találni a neten, ajánlom ezt is azok figyelmébe, akik kifogásolták a pilótaülést, vagy az ablakok elhelyezkedését. Vagy ha valakinek van olyan szerencséje, meg lehet tekinteni a Vosztok 1-et a moszkvai űrhajózási Múzeumban.

Ha kérdés van, tessék jelezni, üdvözletem 🙂

 128. snug — 2013-06-16 21:25 

 127. wazelin — 2013-06-16 21:22 

Hiszünk neki? 🙂

 125. snake — 2013-03-29 22:56 

Gagarin halála: gyilkosság vagy baleset?
http://iho.hu/hir/gagarin-halala-gyilkossag-vagy-baleset-130329

 124. phantomlord — 2013-03-27 18:53 

@foboszorka64: Azért ne keverjük a szezont a fa… izé, szóval a fazonnal.

1. Az Apollo 1 legénysége a Földön halt — szerintem nyugodtan mondhatjuk, hogy — hősi halált. Kiképzési baleset történt, melynek következményeként a kabint is át kellett tervezni. Egyszóval nem leszállás közben égtek halálra.

2. Armstrong után mások is jártak a Holdon. Még ha a többi Apollót nem számítom, Aldrin 15-20 perccel később követte :o)

3. Rádióamatőrök meg tudják erősíteni, hogy más sebességgel kell az adó felé forgatni a vevő antennáját, ha az adó a) egy helyben áll, b) a Föld felszínén mozog c) Föld körüli pályán kering d) távolodik a Földtől. Mivel az Apollo útját és néhány frekvenciát előre nyilvánosságra hoztak, ezért sok rádióamatőr követte az üzenetváltásokat. Minden bizonnyal az akkori Szovjetunió is figyelemmel kísérte a küldetést. Elképzelhetetlennek tartom, hogy ne verték volna azonnal nagy dobra, ha bizonyítani tudják, miszerint az állítólagos holdutazók nem is repülnek…

 123. foboszorka64 — 2013-03-27 14:44 

Nemere Istvánnak van egy Holttestek keringenek a világűrben című műve is.
Ott egy teljes fejezetet szentel Gagarinnak és ő is odajut, hogy nem járt az úrben, másrészt tényleg volt némi segítség a halálában, ugyanis a vodka nagy úr, és szeretett a fiatalember fecsegni is. Valamint volt naplója, aminek fejezeteit természetesen megírták helyette, azonban az évek során sokszor változatattak rejt.
A könyv szerint (legalábbis a szerző állítja, hogy hozzájutott bizonyos dokumentumokhoz a KGB irattárából)maga az úrporgram is elég zűrös volt. Tudjuk a történelemből, hogy azidőtájt tombolt a hidegháború, és a mérnököknek MEG KELLETT konstruálni egy olyan űreszközt, amiben túl lehet szárnyalni Amerikát.Azonban létezett a Vasfüggöny is, ami által a szovjet tudósoknak nem lehetett külföldre menniük (vagy lagalábbis nem volt célszerű visszatérniük), így vonatkozó szakirodalmak stb nélkül, melyek „Nyugaton” már jól hozzáférhetőek voltak, voltak kénytelenek dolgozni. Így fordulhatott elő- Nemere szerint legalábbis- hogy már jó néhány úrhajót felküldtek, de senki nem tudott lejönni. Valahogy Gagarin „felszállása” előtt egy héttel már beszéltek a dologról, hogy egyrészt „nyugati” rádióamatőrök hallottak orosz beszédet a világűrből, mégpedig segélykérő hívójelet. De ezt az állítólagos űrkabint nem tudták úgy lehozni, hogy ott élve maradt volna benne valaki, irányíthatatlanul lezuhant Lengyelország területén ( ha jól emlékszem) végül, miután kezdett már elterjedni a dolog, a világban a szóbeszéd, elő kellett hozakodni egy emberrel, aki az igazi orosz ember típusa volt. A szövegekre betanították, a sjtótájékoztatót cenzúrázták. A szovjet világ ünnepelt, Hruscsov kitüntette Gagarint, és ezzel győzelmet is elkönyveltek a hidegháborúban.( szintén a fent említett könyvben olvastam, ha nem csal az emlékezetem, évekkel ezelótt olvastam)
Erre Amerika a holdutazással vágott vissza.. Ez megint – mint tudjuk- kamu lehetett… Ami hihető, az egyik Apolló tragéádiája által is, amelyben 3 úrhajós életét vesztette, elégtek leszállás közben ( erre magam is emlékszem, bár kicsi, úgy 6-8 éves lehettem) Ezzel tulajdonképpen az USA úgymond „egyenlített” a világűr meghódításában. Elgondolkodtató az is, hogy Armstrong után miért is nem járt senki a Holdon….

 122. forregand — 2013-03-17 18:09 

@tommygun: ettől ráz a hideg komolyan. elméletileg Ludmilla Serakovna volt a neve. nem nagyon találok róla infot a neten. lefordítgattam magamnak és komolyan ráz a hideg.

 121. Rogal Dorn — 2011-08-05 11:20 

[m3rychan](#11544471):

Mondjuk nekem lenne 1-2 tippem, hogy kiket kellene fellőni orbitális pályára, akiket senki nem várna vissza. Sőt, kisírhatnák a szemüket, még a Kalkuttai Teréz anya sem nyomná meg a „visszatérés” gombot. 😀

 120. 179479 — 2011-08-05 06:59 

[franxepe](#11538750):

Ez az Index gyenge kezdő konteóból.

Az Apám 80 év fölött járt életkorilag.

Mondja nekem, hogy

„Fiam ott van a TV előtti szőnyegen 1 nagy patkány. Teljesen tisztában vagyok vele, hogy nem lehet ott, de ezt látom. Ez a cukorbetegségem miatt lehet. Az angol szellemkastély történetek is hasonló módon keletkezhettek”

Nagyon tisztem Apámat, mert próbálta átlátni és megérteni a környezetét.

A cikk alján vannak még elképzelések, amelyek szerint bármi megtörténhetett.

 119. m3rychan — 2011-08-04 11:20 

igazán élvezetes volt belenéznem a felszállásról készült videóba (nem is beszélve erről a remek posztról), egyetlen szépsgéhibája a dolognak, hogy bizonyítottan hamis a dokumentum film, évekkel a „repülés” után vették filmre (nem mellesleg bármelyik filmezéshez értő ember megmondja, hogy az egész úgy ahogy van meg van rendezve).

Személy szerint a véleményem, hogy nem Gagarin volt az első ember az űrben, de még csak nem is az első, aki élve tért vissza onnan. Az ötvenes évek közepétől hallottak amatőr rádiósok orosz nyelvű beszélgetést (többségében könyörgést azért, hogy lehozzák őket onnan), vélhetően asztronauták és földi irányítóközpontok között.
Viszont abban egészen biztos vagyok, hogy az első ember a kozmoszban szovjet volt, csak hát hogy vette volna már ki magát, hogyha ténylegesen napvilágra hozzák hány tucat embert lőttek fel az égbe, biztos tudatában annak, hogy azok az emberek semmilyen körülények között nem térnek vissza olyan állapotban, amilyenben újságban illetve televízióban mutogatni lehetne őket (dúrvábban kifejezve a halálba küldték őket)?!

A fenti kommentelőkhöz hasonlóan nekem is volt szerencsém Nemere munkáihoz (a Halottak keringenek a kozmoszban kfejezetten jó), élvezet volt olvasni 🙂 mint ahogy ezt a posztot is.

 118. 178996 — 2011-08-01 20:08 

[sztalker](#11538200):
[franxepe](#11538750):

Köszönjük az olvasnivalókat. Ismételten bebizonyosodni látszik a konteósok egyik alaptétele: semmi sem az, aminek első körben látszik…

 117. franxepe — 2011-08-01 13:50 

breaking: az index.hu most kozolt egy mti cikket, ami szerint egy volt szovjet katonai elharito tudni veli hogy mi is tortent valojaban, sot, darabjai is vannak a gepbol, amiket meg az elott szerzett, hogy a szovjet legiero osszeszedte es megsemmisitette volna:

http://index.hu/tudomany/2011/08/01/lelottek_gagarin_repulogepet/

 116. sztalker — 2011-08-01 09:31 

Gagarin haláláról.
Kedves Konteósok! Hogy egy kicsit oldjam a legutóbbi norvégiai terror mindent elsöprő sokkját, szeretném felhívni szíves figyelmeteket az IPM Magazin legutóbbi számára, mely (nekem legalábbis) igazi konteós cikkel állt elő Gagarin halálával kapcsolatban.

Ráadásul igazi „magyar vonal” van a sztoriban,mivel a magyar szerző jó barátja volt az egykori belső embernek, aki csak halála után 5 évvel engedte közzétenni a visszaemlékezését.

Most ne várjatok tőlem pontos idézeteket, de a lényeget össze tudom foglalni:
Gagarint régóta hitegették egy újabb űrrepülés lehetőségével is (tehát nem csak pilótakarrierjének folytatásával), ő pedig várta-várta a lehetőséget. Történt aztán egy fegyvernemek napját ünneplő összejövetelen, ahol az egykori és leendő űrhajósok előtt is tiszteletét tette Brezsnyev elvtárs, aki vele személyesen is beszélni akart, ezért különhúzódtak a többiektől. Természetesen fél szemmel mindenki őket leste és egyre idegesebbbnek látták Gagarint (ekkor közölhette vele a pártfőtitkár az elutasító hírt), minekutána Gagarin egyszerűen a képébe löttyintette az italát. Gondolom, a többit már el lehet képzelni. Valaki meg is jegyezte a csoportból: Na, most írta alá a halálos ítéletét…
Nos ezek után már csak idő kérdése volt őt olyan gépre ültetni, amely póttartályokka is el volt látva (ami rontja a repülési karakterisztikát) és a leszállási fázisban, kis magasságon áthajtani felette egy Szu-15-öst hangsebességgel. (Ezt a fantomgépet aztán később nem nagyon akaródzott megtalálni a vizsgálóbizottság, de sok földön dolgozó parasztember rajzokról be tudta azonosítani a típust.)
A hangrobbanás a földhöz csapta Gagarinékat, esélyük sem volt korrigálni. Egy másodperc alatt elintézték őket.

Ennyi. Bővebben az újságban és mindenkinek kellemes nyaralást kívánok!

 115. Jani2 — 2011-04-20 17:51 

Gagarin, az ember 50. éve a világűrben van, de megkésve írom.

Ha azt mondjuk, hogy Gagarin hős volt, szerintem kimeríti a szó értelmét.

Azon lehet vitatkozni, hogy első volt e, de nem lehet elvitatni, hogy sztár lett az egész világon. Ekkor hidegháború volt, és mi a keleti, napfényes oldalon voltunk. Manapság a családja levédette a Gagarin szót.

Ismereteim szerint a nem túl magas rangú katonatisztből különböző okok miatt az ELSŐ ÚRHAJÓJT kifejlesztették.

Nyilván telt az idő, és szomorúan hallottam, hogy meghalt.

Az áltatom olvasott anyagokból az jött le számomra, hogy nem kellően gyakorlott állapotban, egy lapos dugóhúzóban eszméletlen állapotban került pilótatársával a MíG-15 UTI gépen és becsapódtak a földbe.

Gagarin, fejet hajtok előtted, el sem tudom képzelni, hogy mekkora megpróbáltatásokat tudtál teljesíteni. (Alt+33)

 114. 178996 — 2011-04-12 06:23 

[perme.hu](#11284426):

„A minőség sohasem megy ki a divatból!”

:-))

 113. 179439 — 2011-04-12 05:25 

 112. Circus — 2011-04-12 05:02 

@”Elfelejtetted megadni a neved!”:
„…titkosítás alól feloldott iratok szerint egy meteorológiai ballon…”

meteorológiai ballon… 🙂 éééééééééérted?!

Amúgy meg hivatalosan eszerint ma 50 éves az űrhajózás?
Boldog születésnapot 🙂

 111. Kőhídi Imre — 2011-04-10 04:26 

Nyikolajev és Tyereskova két külön űrhajóban repült. Hancúr nehézkes.
Mindkét Vosztokjuk egyszemélyes volt, amibe semmi más nem fért az egy darab űrhajóson kívül.
Az űrhajós egy hordágy szerű, sínen becsúsztatható fekvő alkalmatosságra szíjazva került bele; betolták, mint a krematóriumba. Az űrhajó mind Nyikolajev Csuvasföldön, a szülőfalujában levő kiállításon, mind Moszkvában, a Népgazdasági Kiállításon megtekinthető.
Katapultálni is lehetett belőle: az ágy a talpa felől robbanó patronnal fej-láb irányba kirepült a még sok km/ó sebességű kabinból, űrhajóssal, cakk, pakk.
Gagarin volt az egyetlen, aki ezt választotta, a többiek bíztak a sima földet érésben.
Egy földetérés nem volt korrekt: Farkas Berci @ Valerij Kubaszov, a patronok nem kapcsoltak be pár méterre a földtől, és ők ketten 50 g (50!) Több ez, mint Stapp repülőorvosé, aki 44 g-vel tartja a világcsúcsot!) túlterhelést kaptak, ezredmásodpercekre, amit túléltek.
Leonov űrhajós és az űrhajósok későbbi parancsnoka részt vett Gagarin repülőbalesete vizsgálatában. Én találkoztam vele Egerben, ott is azt mondta, hogy egy ugyanabban a légtérben tartózkodó nagyméretű Szuhoj húzott át előttük, turbulenciába kerültek, ködben, odaütötték magukat. Rukavisnyikov, aki a legkeményebb visszatérést prodkálta Ivanov bolgár űrhajóssal, 15 g-t kaptak, kézi irányítás közben, ez alatt tartalmasan bólogatott.

 110. picitigris — 2011-04-09 22:41 

Kispisti 102-es hozzászólására reagáltam, de lehet, hogy félreértettem. Ebben az esetben ezer bocs, meg egy anyamedve.

Amúgy nagyon jó az írás, akár a többi. Még mindig a Hasemetsző Jack-es a kedvencem.

 109. 178996 — 2011-04-09 22:15 

[picitigris](#11280689):

Bocs, de ezt kitől kérded?

 108. picitigris — 2011-04-09 21:21 

Nekem is megvan a Nemere-könyv. Hol találtál benne ellentmondásokat?

 107. 178996 — 2011-04-09 17:35 

[Elfelejtetted megadni a neved!](#11280311):

Én mindent elhiszek az oroszoknak, csak azt nem, hogy egy ilyen triviális dolgot miért kellett 43 évig titkosítani..?

 106. Elfelejtetted megadni a neved! — 2011-04-09 17:14 

A sok találgatást kiváltó esetről Alekszandr Sztyepanov, az elnöki levéltár egyik osztályvezetője 2011. április 8-i moszkvai sajtóértekezletén jelentette ki az eddig titkos, de most nyilvánossá vált dokumentumokra hivatkozva, Jurij Gagarin halálát baleset okozta. A bizottság vizsgálatának eredményeit tartalmazó, titkosítás alól feloldott iratok szerint egy meteorológiai ballon kikerülésére tett éles manőver a legvalószínűbb ok, ami miatt Gagarin repülőgépe lezuhant. (forrás:http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=412977 , http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/tudomany/sajat-manovere-okozta-gagarin-halalat.html ) (Persze a nagy összeesküvésnek ez is a része lehet, hiszen ezt is ŐK rendezték így 🙂

 105. Anyagiaktol mentes — 2011-04-06 23:43 

Az utazás során a földet figyelő idegenek elrabolták Gagarint, majd egy humanoid klon ufonauta tért vissza a földre, akinek az volt a feladata , hogy szaporodjon és népesitse be a földet. Használjuk azota is kedvünk szerint a bolygótokat, annyira birkák vagytok, hogy lazán leirhatom az igazságot, hisz senki sem hiszi el, ha mégis lehetőséget adok arra , hogy közösüljetek velem fogadok 18-26 év közötti szőke playmateket max 3 fős csoportokban Vagy fotógaranciás 18 év feletti diáklányokat.Kifejezett kérésre vállalok szaporitó feladatokat is.

 104. Szuhoj — 2011-04-03 23:45 

@Nűnű: Az Igazi Mao című filmet magyarok készítették, Szekér András kiváló író és a nemkülönben kiváló Siklósi Szilveszter rendező. Akkoriban vetítettek egy cseh „kamufilmet is” Olajfaló címmel. A két mozi egymástól függetlenül készült.

A Duna TV jó évtizeddel ez előtt vetített egy filmet „Ki volt a világ első űrhajósa?” címmel. Ebben egy amerikai újságíró bizonygatta, hogy Iljusin volt az első űrhajós, csak Kínában szállt le – ami adminisztrálhatatlan volt a szovjet vezetésnek. Iljusinról több bizonytalan forrás is kering, azt nagyon valószínűnek mondhatjuk, hogy pár nappal Gagarin előtt ő is valóban repült.

Fontos megjegyeznem azt, hogy az említett amerikai film elsősorban egy újságíró öntömjénezése volt önmagáról, hogy milyen bátor okos és jó firkász. Az egész film az amerikai „savanyú a szőlő” nézőpontjából tárgyalja az ügyet. Mindenképpen arra vezették ki a filmet, hogy Glenn volt az első igazi űrhajós. Na de hát ez nevetséges. Végül is a volt szovjet vezetés idióta kommunikációját le kellene választani arról, hogy a korabeli orosz (és esetlegesen máshonnan importált) mérnökök akárhogy is, de megoldották az űrutazást.

Ez az amerikai film mutatja képeken a SZU Hősét, Iljusint, de állítólag nem adott nekik interjút. Rendes ember ebben a helyzetben nem csinálta volna meg a filmet, lévén a legfőbb hitelesítő tanúja nem volt meg.

A Gagarin indulását bemutató filmrészletről pedig semmiképpen sem érdemes felvetni az eredetiségét!!! Szinte biztos, hogy előzetesen forgatták le, sőt fogadnék arra is, hogy a beöltözés és néhány arcot mutató képtől eltekintve nem is Jurij van a szkafander jelmezben. Szinte biztos, hogy az első kilövés alkalmával mindent túlbiztosítottak és arra semmi esély nem volt, hogy „sétálós” felvételekre egy operatőrt is beengedjenek az eseményre. A kabin is lehet egy egyszerű díszlet, aminek mindig azt a falát építették le, ami a megfelelő fényképezési szöghöz kellett. Ezek természetes filmezési eljárásnak számítanak. Minden előre látható dolgot leforgatnak. Egyébként Farkas Berci utazásakor pl. két film készült. Az egyik címe: Az első magyar űrhajós: Farkas Bertalan. A másodiké: Az első magyar űrhajós Magyari Béla. Az indulás napján mindkét kópia vetítésre készen állt, mert a tudósítók nem tudhatták a végső döntést. Hasonló módon elkészült mindkét változat plakátja is. A végén Dzsanibekov elvtárs „múló rosszulléte” döntötte el, hogy ki utazott – a pletykák szerint.

 103. 178996 — 2011-04-03 21:38 

[Fedor](#11270538):

Csak most tűnt fel, hogy mindjárt éjfél és 60 online olvasóm van 🙂

 102. kispisti — 2011-04-03 17:34 

[gigabursch](#11260362): nekem meg van a könyv.többször is el olvastam már.nagyon sok benne az ellent mondás.

 101. kispisti — 2011-04-03 17:29 

Nemerének is van egy könyve erről a témáról.az a címe:GAGARIN=KOZMIKUS HAZUGSÁG? 1990-be adták ki.Nagyon sok érdekes dolog van benne leírva.Ajánlom mindenkinek olvasásra.Szerintem már csak Antikváriumokban található meg a könyv.

 100. Fedor — 2011-04-03 16:53 

Tudsz róla tiboru, hogy hivatkozási forrás lettél?

http://www.technet.hu/hir/20110403/kiderul_az_igazsag_gagarinrol/

🙂

 99. gigabursch — 2011-03-28 13:12 

Közel 20 éve jelent meg egy könyv:

Nemere István – Garagin=Kozmikus hazugság?
(vagy valami ilyesmi címmel).

Az alaposabb kidolgozza ezt a témát, rengeteg egymásnak ellentmondó tényt feltár, sőt több érdekes, ide kapcsolódó, és lekövethető halálesetet is feldolgoz.
Érdemes utánajárni mindenkinek, jó könyv

 98. Rosszindulatú Vászka — 2011-03-18 20:46 

Pár hete volt az egyik dokucsatornán egy film, amiben maga Leonov oknyomozta ki a halálesetet. Arra jutott, hogy a repülésirányítók qtrák el. Gagarin egy Mig15-össel gyakorolt, míg ugyanabban a légtérben egy Szu15-ös is, ami nagyobb is meg sokkal gyorsabb is, mint a Mig, és annak a zunanórepülése okozta turbulenciák csapták orsóba a Mig-et. Leonov szerint, ha pár méterrel magasabban repült volna Gagarin, akkor fel tudta volna húzni a gép orrát, nem sok hiányzott hozzá. Azért ebbe is van konteó rendesen, mert Leonov a becsapódástól pár km-re ejtőernyősöket gyakorlatoztatott és akkor is azt vallotta a vizgálatban, hogy két robbanást hallott egymástól 15-20 másodperc különbséggel, szerinte az elős a Szuhoj hangrobbanása volt, a második a Mig becsapódása, de ez a vallomása eltűnt a hivatalos sokezernyi oldalas vizsgálatból. Nem tudom így volt-e, de az léredkes, hogy ez volt Leonov első nyilatkozata nem szovjet filmeseknek sok-sok éve.

 97. teddybear01 — 2011-03-07 00:20 

[Victor vagyok, a takarító](#11215815): Amúgy van ilyen módszer, mármint közelségi gyújtóval szétrobbantani a töltetet a célpont közvetlen közelében és a repeszek aztán elintézik a többit.

 96. teddybear01 — 2011-03-07 00:15 

[Victor vagyok, a takarító](#11215815): Nem. Nem szétlövik, hogy egy csomó repesszé essen szét, hanem olyan pályára irányítják át, hogy szépen lassan elégjen a légkörben.

Ez sokkal körülményesebb, de így kevesebb az űrszemét. Abból több tízezret tartanak nyilván az amerikaiak.

 95. Victor vagyok, a takarító — 2011-03-06 21:06 

@teddybear01: Szóval, akkor ez valójában az űrhadviselés egy új formája? Kartácságyú a’la XXI. sz? Tetszik 🙂

 94. teddybear01 — 2011-03-06 13:45 

[Victor vagyok, a takarító](#11214147): Mert nem semmisítik meg, hanem kisebb-nagyobb darabokra törik,robbantják. Ezek a darabok aztán az eredeti röppálya környékén szétszóródnak. Aztán, ha valamelyik törmelékdarab nekiütközik egy „élő” műholdnak, vagy űrhajónak, máris kész a katasztrófa.

 93. Victor vagyok, a takarító — 2011-03-05 21:44 

[tiboru](#11117469): a senkinek nem hiányzó, csontvázas űrkabinokhoz kiegészítő konteó: valamelyik Nat.Geo-ban olvastam, hogy erősen dolgoznak a földkörüli pályák űrszeméttől való mentesítésén. Sokféle, különböző méretű cuccok kipucolására alkalmas eszközt vizsgálnak. A NG szerint csupán azért, mert olyan sok az apró, pár centis, ebből következően regisztrálhatatlan repesz, hogy az már veszélyezteti az űrhajózást. No de akkor miért költenek olyan eszközök létrehozására is, amelyek egész nagy, akár többméteres daraboknak is meg tudja oldani a megsemmisítését?

 92. paraa — 2011-03-04 16:35 

@tiboru:
„Az átlagember számára a világűr olyan meg- és felfoghatatlan, érzékelhetetlen valami, ami ellen a józan ész joggal berzenkedik. Mert mi az, hogy ott nincs semmi?! Pontosabban: a Semmi van odakint.”

Progresszív konteo: lehet, hogy a világűr nincs is?
Hiszen ha ott nincs semmi, akkor mint tudjuk, a semmi NEM létezik.
Pontosabban, ha a semmi van odakint, akkor mint tudjuk, a semmi az NINCS.
De akkor a bolygókat mi választja el egymástól? a semmi? miii???

 91. nandras01 — 2010-09-17 01:48 

és miért kell nekem hajnali háromnegyed négykor még fenn lennem, és jobbnál jobb posztokat, meg kommenteket olvasni???

tiboru!

ez a te felelősséged! macska beizzítva…

 90. ricsipók — 2010-01-11 14:56 

Ez a cikk az Origo történelmi portálján jelent meg. Állitólag egy újabb vizsgálat is a balesetet támasztja alá, e szerint Gagarin bepánikolt az oxigén szökésétől 3000m-en, és olyan esésbe vitte a gépet emiatt amiből már nem tudtak kijönni.

Ez persze felveti a következő kérdést: ugyan ki intézte úgy, hogy szökjön az oxigén? 🙂

http://www.mult-kor.hu/20100111_tragikus_balesetben_halt_meg_gagarin

 89. predator18 — 2009-12-26 17:03 

optics:

Hol van az előirva, hogy csak a jenkiknek sikerűlhet minden elsőre. Az oroszok annyi szart piacra dobtak és müködött, sztem ha boxeralsoba ment volna is bejön. Mert akkor pont a szovjetek voltak elöbb ürutazásba. A Szputnyiktól ki rázta a hideg a jenkik 90%át majd Gagarintól meg össze csinálták magukat. Ezért megrázták magukat és holdra száltak. A világ figyelemmel kisérte az akkori eseményeket, más államok,amatör csillagászok és fölleg a 2 nagyhatalom egymást. Ezt nem lehetett megjátszani.

 88. Doowhutyalike — 2009-05-21 22:02 

OFF

@Nűnű: Az igazi Mao-t Siklósi Szilveszter rendezte, többnyire magyar stábbal, nagyon érdekes és elgondolkoztató kísérlet volt.

ON

 87. rettentó — 2009-04-29 14:13 

elGabor: kösz a tippeket. A Foertean Times nagyon érdekes újság, ha regisztrálsz, az archív cikkekhez is hozzáférsz. Tárgyilagosak, próbálják az igazságot kideríteni és olyan speciális kérdésekkel is foglalkoznak, mint az UFO-hit a hippik között.

 86. molnibalage — 2009-04-27 21:17 

@optics: Ha értenél hőtanhoz akkor nem hit kérdése lenne…

 85. optics — 2009-04-27 16:12 

@Kilgore Trout:

Ha elmész a közlekedési múzeumba, látni fogod a kabint, és a szkafandert, amivel állítólag kint voltak a világűrben… És élve vissza is jöttek..

Nekem senki ne magyarázza meg, hogy egy vászonból és sátorponyvából varrt ruha, meg egy 70-es évek beli orosz tévé technológiáját sugalló vasból összehegesztett űrkabin megvédi az embert az azonnali haláltól az abszolút nulla °C-on. Ez -273°C ha jól emlékszek… kamu az egész

 84. 66th Zealot platoon — 2009-04-27 09:57 

@molnibalage: Azert ha megnezed az elozo posztokat szerintem talalsz majd nehanyat ami balesetnek indult.

Csernobilban tortent esetnek tegnap volt az evforduloja, csak emiatt jutott eszembe.

 83. molnibalage — 2009-04-27 09:49 

@cs666: Ez technikai balesetnél ami tervezési és kivitelezési hiányosságokból jön meg egy vészelyes és dilettánsan végrehajtott kísérletből, hogyan lesz konteo?

A Gagarin estet meg egyszerű. Sok propagandanyag volt, oszt csak összeávágták. Ennyi. Akkoriban nem kérdezősködek a SZU-ban. A régi fényképeken is sorra retusálták ki a az életből kiretusált elvtársakat a nagy generalisszimusz társaságából. (Volt amikor egy vállra tett kézfej véletlenül bennmaradt állítólag…)

 82. Eugenie Danglars — 2009-04-26 16:55 

@tiboru: sok sikert! Csak ügyesen! 🙂

 81. tiboru — 2009-04-26 13:49 

@tiboru:

Valami lesz; talán holnap reggelre be is fejezem…

 80. tiboru — 2009-04-26 13:47 

@cs666:

Szia!

Nem, máson dolgozom… Na meg Csernobillal kapcsolatban olyan sokféle elméletről nem is igazánt tudok…

 79. Eugenie Danglars — 2009-04-26 08:37 

Vagy bármi másról? Én is nagyon várom a következő konteót. 🙂

 78. 66th Zealot platoon — 2009-04-26 08:18 

Udv!

Varhato ma valami Csernobilrol?

 77. tiboru — 2009-04-25 18:43 

@spájdernecc:

Hm, azért ez nagyon gáz… Jobban is odafigyelhettek vona 🙂

 76. Lotterfeld Boholy — 2009-04-25 10:54 

nekem a szüleim az mhsz-ben dolgoztak a nyolvcvanas években. rendszeresen összeültek nálunk, és nyomták a konteót űrkutatás témában. gagarinról az terjedt akkoriban, hogy felküldték még egyszer, de nem jött össze a valami és belecsapódott a földbe, mint komarov a szojuz 1-el. ezt elég ciki lett volna lekommunikálni, ezért találták ki a vadászgépes históriát.

 75. ZöPö (inda) — 2009-04-24 11:33 

@spájdernecc: Ez a film nagyon durva, de engem meggyőzött. A buborékok meg a lámpák… Amatőrök. 🙁

 74. spájdernecc — 2009-04-24 10:05 

 73. N.Zoli — 2009-04-20 23:17 

A masodik vilaghaborus dokumentumfilmek egy resze lehet valoban kamu, de teny, hogy a nemetek mindent archivaltak, szinte mindenhol volt fotos es operator, de legalabb fotos.

 72. ZöPö (inda) — 2009-04-20 13:48 

Jó a téma! Igazi konteo. 🙂

Minden lehetséges, de abban az egyben biztos vagyok, hogy Gagarin fent volt. Indirekt tudom bizonyítani:

Az nem vitás, hogy az űrversenyben az USA először csúnyán lemaradt. A szovjetek állva hagyták őket a rajtnál, mindenben előttük jártak. A Szputnyik ott bip-bipezett a fejük felett, bármelyik rádióamatőr foghatta az adását, nem lehetett letagadni. És figyelték is egymás rádiózását hihetetlen erőfeszítésekkel. Ha Gagarin nem lett volna fent, az USA azonnal jelezte volna, hogy csalás van. Ugyanígy a Holdraszállásnál: ha csalás lett volna, akkor a Szovjetúnió szólt volna azonnal. Ez lett volna az érdekük. De nem szólt egyik sem.

Persze, ide is becsavarhatunk egy konteot: „holló a hollónak nem vájja ki a szemét” alapon kussoltak egymás csalásairól, az egész űrverseny csak megrendezett pankráció volt. Ez csak azért nem valószínű, mert túl sokan voltak az üzletben (CCCP + USA + csatlósaik), egy renegát biztosan szivárogtatott volna, mint Őszödön.

 71. nevem — 2009-04-20 09:18 

@lally: Mert optikailag lehetetlen. Ha eltekintünk a földi atmoszféra zavaró hatásától, a távcső feloldóképességét az ún. Dawes-határ korlátozza. A világ legnagyobb távcsövei 10 m átmérő körüliek. Figyelembe véve a Hold távolságát az adódik, hogy 44 méteres objektumokat lehetne megfigyelni velük. A légkör hatása ezt lényegesen rontja.

A Holdon elhelyezett lézertükör visszaverése azonban mérhető a Földről: science.nasa.gov/headlines/y2004/21jul_llr.htm

 70. lally — 2009-04-20 05:30 

@balukaaaa teh master: A kommented alapján kérdezném,(lehet, hogy volt már, de nem láttam, olvastam), hogy miért is nem láthatók a Hold-expedíciók nyomai a Földről egy jó távcsővel?

 69. Nűnű — 2009-04-19 21:21 

Szerintem a Gagarint megelőző kudarcok bőven lehetségesek. Kapkodtak, cél volt, elsőnek lenni, minden áron, és azért a szovjetek nem voltak olyan ügyesek, hogy minden elsőre jól sikerüljön.

Dokumentumfilmet simán készíthettek mindenféle, összevágott képekből.

Erről jut eszembe:

Évekkel ezelőtt volt a magyar tévében az Igazi Mao című ál-dokumentumfilm. Nem tudom kik csinálták (valamiért csehek rémlenek), dokumentumfilmnek álcázták, annak az eszközeivel dolgoztak, és először kisebb, majd egyre nagyobb marhaságokat hordtak össze, hogy vajon a néző mikor kapcsol, hogy mesét lát. Na, utána volt stúdiós beszélgetés, és Szabó István Oscar-díjas rendezőnk mondta, hogy a II. világháborús magyar filmhíradókat Törökbálint határában forgatták…

Halálával kapcsolatban meg lehet, hogy tényleg ittasan szálltak fel, és egyszerűen elb@szták.

 68. tiboru — 2009-04-19 20:15 

@balukaaaa teh master:

Ebben a szakmában nincs véletlen…

 67. balukaaaa teh master — 2009-04-19 12:56 

összeszarom magam. pont most akartam beküldeni a holdraszállást cáfoló konteót ajánlóba, erre kint van ez. fasza 😀

de azért sarok bele, tessék:

http://www.youtube.com/watch?v=wdMvQTNLaUE

(lehet már volt itt valamilyen formában, de nem érdekel)

 66. Balfake — 2009-04-19 10:37 

Mondták már páran, sebaj, mondom én is: a szovjet holdutazás igaz története Viktor Pelevin Omon Ra (angolul ez volt, oroszul sajna nem tudok, magyarul nem jelent meg) c. könyvében található.

 64. gothmog — 2009-04-18 16:53 

Nem Dolgov volt az aki ejtőernyős/szabadeséses magassági rekordkísérletbe halt bele?

 63. DON81 — 2009-04-18 12:29 

@bucsin:

Sosztakovics 8. szimfónia, Stalingrad az aláfestő zene

Egyébként jó a blog:)

 62. pytho — 2009-04-18 12:04 

@Yamamoto Isoroku: Azért ez az érv igazolhatja is a konteo1-et. 🙂 Mivelhogy nem hagyhatták, hogy megelőzzék őket, siethettek annyira, hogy egy nem százszázalékos rendszerrel is nekiálljanak kísérletezni…

 61. Linux fan — 2009-04-18 10:07 

Hopsz, az a „be” oda nem kell.

 60. Linux fan — 2009-04-18 10:06 

@elGabor: Érdekes a cikk az olasz rádióamatőr tesókról, viszont ha ez igaz, akkor Gagarin mégiscsak járt az űrben. Különben hogyan hallották volna be az ő üzeneteit is.

Mondjuk az, hogy a húguk pont perfekt volt oroszból, és mindent lefordított nekik, egy kicsit necces…

 59. Higany — 2009-04-18 06:13 

Azért azt ne felejtsük el, hogy 1957 óta nem pihentek a szovjetek, pl sikeres kutyás kísérletek tucatjait végzik el, ahol (egy idő után már…) a blökik épségben megússzák a kalandot, volt módjuk tapasztalatot gyűjeni Koroljovéknak.

 58. lekvárosbukta — 2009-04-17 22:03 

Nagyon jó a cikk, csak így tovább.

 57. Sakál lamtitkár — 2009-04-17 21:56 

ajánlott irodalom

Pelevin: Omon Ré.

tud valamit ő is!

 56. butatót — 2009-04-17 19:27 

Én személy szerint a konteo1-ben (miszerint nem G. volt az első) nem hiszek. A SZU nem kockázatathatta meg, hogy csak az x-edik utazás sikerüljön. Na nem azért, mintha sajnálták volna az emberanyagot, de nem húzhatták az időt, hiszen közben az amcsik beelőzhettek volna. Biztos vagyok benne, hogy már az első kisérlethez szereztek alteregót, ha valami gáz lenne. Azaz szerintem Gagarin volt az első, ill. ő volt az első szovjet űrhajós alteregója, ahogy tetszik.

 55. butatót — 2009-04-17 19:21 

@ShagBeckur:

Teljesen igazad van. Ha a dokumentumfilmekből indulunk ki, akkor a SZU-nak a második világháborúban max. 20 db tankja és 50 katonája volt. Ezt a kijelentést a gyerekkoromban látott „Hat év történelem” című szovjet háborús dokusorozatra alapozom, aminek volt vagy száz része, de mindegyikben ugyanaz játszódott le: zárótűz katyusákból, 20 tank és „urá”-t ordító 50 gyalogos előre, mindig ugyanazok és ugyanazon a helyszínen, attól függetlenül, hogy a csata Moszkva alatt, vagy német területen játszódott.

Ami Gagarin repülését illeti, én azt is könnyen el tudom képzelni, hogy bizonyos részeket egyszerűen nem akartak megmutatni (titkos információk, miegymás), ezeket újraforgatták, vagy éppen rendelkezésre álló régebbi felvételekkel helyettesítették és ebből lettek a bakik.

 54. matalan1 — 2009-04-17 19:03 

Sajnos én sem tudnék ennél jobb teóriákat kiagyalni, igy csak a cáfolatokra tudnék utalni…lehet hogy ez nem teljesen azonos a blog céljával, de elnézitek nekem.

Szóval most olvastam a

First Soviet Cosmonaut Team (szerzők Colin Burgess és Rex Hall) cimü könyvet

és abban a következő szerepel a feliratról a sisakon:

In fact, the lettering on Gagarin’s helmet had been a last minute addition. In the frenzy of pre-flight preparations, someone realized that on landing Gagarin might be mistaken for a foreign pilot, as the shooting down of Francis Gary Powers’ U-2 spy plane the previous year was still fresh in the mind of Russion people. „We thought there could be some misunbderstanding” said VItaly Svershchek, deputy director of the Zvezda spacesuit manufacturesrs. „Just before the flight we discovered this and a colleague of ours fetched a can of paint and painted [U.S.S.R] on the helmet”

Azaz csak a kilövés elött festették rá a feliratot. A korabeli filmekben pedig bevághattak gyakorlatokat is, ahol a fellövéshez készültek fel a valódi kabinban gyakorolva.

A könyv egyébként tele van korabeli fényképpekkel, tárgyalja Dolgov esetét, és Gagarin halálát is.

Persze inkább higyünk a zösszesküvésben:)

 53. Themuezzin — 2009-04-17 18:49 

@dolgok: ez kivételesen fontos adalék Gagarin életéhez és halálához, köszönjük.

A dokumentumfilmes megjegyzés teljesen igaz lehet a sisakra, ez nekem eszembe sem jutott. De lehettek volna annyira gondosak az illetékesek, hogy a kedvünkért odaretusálják 🙂

 52. eldiablomismo — 2009-04-17 18:36 

Milyen gáz, mikor már egy zsidó viccet sem tudnak rendesen elmondani 😛

A poén: KOHNspirál.

 51. 99765 — 2009-04-17 18:32 

az oroszok igenis fent voltak. előbb mint a jenkik:

http://www.youtube.com/watch?v=JYXwtmnuRpE

 50. 1szerű mozdonyfütty — 2009-04-17 18:10 

Na, ez az uccsó nagyon ideillő volt…Egyébként jó a cikk… Hogy miért ette meg az egész világ ezt az átverést (már persze ha az volt)? Mert így a NASA, az NSA, meg az US haderőnemek komoly pénzekat akaszthattak le a további űrprogramokra: nem szabadna elfelejteni, hogy a legnagyobb aeronautikai cégek kormánymegrendelései függtek ettől akkoriban.

Egyébként meg szvsz ez az egész űrkutatás az egyik (ha nem az egyetlen)igazán fontos terület, ami megérte (és megéri most is, nézzétek a kínaiakat) a befektetést. Azok a csókák igazi hősök, még Gagarin et. is, akár fenn volt, akár nem.

 49. dolgok — 2009-04-17 17:38 

Zsidós kérdés
Amikor a zsidó szeme csigavonalba jár a nagy összeesküvéstől, az mi?                konspirál

 48. eldiablomismo — 2009-04-17 17:15 

@Bambano: Kb két éve volt legutóbb ilyen.

@Hooshee: Azaz, basszus, kozmikus hazugság, nem vörös kozmosz. Mindegy, borzasztó szar könyv 🙂

 47. eldiablomismo — 2009-04-17 17:10 

Van Nemerének egy bűn rossz könyve, valami Vörös kozmosz, vagy mi (nem ajánlom jó szívvel senkinek, olvashatatlan, gyakorlatilag a Mesterről szól végig, hogy hogy megmondta a tutit és már mikor, mindenki csak mögötte kullog, szóval kicsit elmebeteg csak), na abban aztán van konteo rendesen a szovjet űrprogramról.

A konteo 1-ben nem tűnt fel senkinek, hogy azzal inkább azt akarták elhitetni a nagyvilággal, hogy a szovjetunio az űrkorszak kezdetén nem egészen kéthavonta képes volt embert juttatni az űrbe? 🙂

 46. Bambano — 2009-04-17 16:55 

@Kilgore Trout: a katonai attasé állásából biztosan repült:)

egyébként a nem működő fékezőrakéták esete nekem nem jön be, máskor is volt olyan, hogy nagyon odaverték a visszatérő kabint és kibírták az űrhajósok.

 45. Kopasz szuzukis — 2009-04-17 16:51 

Megjegyzés Gagarin halálával kapcsolatban: gyerekkori barátom vadászpilóta lett. A kiképzés utolsó 2 évét a „nagy” Szovjetunióban, a Frunze-akadémia tisztképzőjén végezte. Akkoriban még (70-es évek vége) a nem orosz nemzetiségű, és a szoc.táborbeli pilótákat vegyesen összekeverve oktatták. Így került egy párba egy félig tatár félig kazah emberkével. Természetesen az első kötelékrepülési vizsgán mindketten megbuktak, mint Rottenbiller. Közölték velük, hogy 2 hét múlva pótvizsga. Addig gyakoroljanak be. Vagyis akkor mehettek repülni, amikor csak akartak, és VOLT SZABAD OKTATÓ!!! A félig tatár cimborája onnantól kezdve szinte csak enni-inni-aludni szállt ki a MiG-15-ből. Az uriembert Taktar Abubakirjevnek hívták, akiből pár év múlva a MIG-gyár elsőszámú berepülőpilótája lett.

Vagyis annyit repülhettek, amennyit csak bírtak. Akár este, sötétedés előtt is.

Másrészt a MIG-15 UTI RD45M2 hajtóműve nem egy korszerű darab volt. Sőt, már 1960-ban elavultnak számított. Mindemellett az élettartama mindössze 200 óra volt. Így bármikor bekövetkezhetett egy hajtómű-tönkremenetel.

 44. WUT (törölt) — 2009-04-17 16:46 

@ShagBeckur: „.. Sokat gondolkoztam rajta, hogy honnan a francból van mondjuk az Afrikai csatákról, de az összesről filmjük? Sehogy. Nekünk tök mindegy, hogy épp melyik csatát látjuk, elhisszük, ha a narrátor azt mondja, hogy ez a nemtudom melyik csata. ..”

mennyire igaz, amit írsz!

ez a mai híradókra / hírügynökségi anyagokra is igaz. pl. ha egy közel-keleti öngyilkos merényletről számolnak be, akkor megmutatják a merénylet utáni utcát, a vért, a kormot, a jajveszékelő arabokat, de hogy ez tényleg az a merénylet, vagy a több tízezer régebbi merénylet-hír képeit tartalmazó archívumból találomra kiválasztott képsorok, az tökmindegy.

tavaly volt valami balhé Belgrádban (már nem emléxem, hogy mi), amikor a CNN a 2006 szeptemberi budapesti tévészékház-ostrom képeit vágta be..

 43. Hooshee — 2009-04-17 16:13 

Nemere írt erről anno egy pár 10 oldalas kis könyvet, Gagarin, kozmikus hazugság? címmel. Elég jól összeszedte a legtöbb gyanús momentumot, pl hogy a nyilatkozatában ilyeneket mondott, hogy „láttam Afrikát?, és az olyan szép” miközben afrikűban a repülése ideje alatt konkrétan volt éjszaka, úgyhogy nagyon sokat nem láthatott belőle, volt ez a CCCPs sisakos téma is, valahol még megvan a könyv 🙂

 42. misa_80 — 2009-04-17 16:08 

a haláláról tavaly ezt írtam:

oroszorszag.blog.hu/tags/gagarin

 41. ShagBeckur — 2009-04-17 16:02 

Általában dokumentumfilmet (ha jól gondolom) úgy készítenek, hogy van egy csomó anyag (próbák, fellövés, űrruhában üdvözlés, stb.) és azokból vágják össze a végleges anyagot.

Lhet, hogy a fellövés napján az egyik beállításnál véletlenül kitakarták az egyik képet, vagy nem lett olyan jó a kép, akkor bevágnak máshonnan.

Pl. második világháborús dokumentumfilmek. Sokat gondolkoztam rajta, hogy honnan a francból van mondjuk az Afrikai csatákról, de az összesről filmjük? Sehogy. Nekünk tök mindegy, hogy épp melyik csatát látjuk, elhisszük, ha a narrátor azt mondja, hogy ez a nemtudom melyik csata.

Ugyanez lehet itt is, ha egy minőségi dokumentumfilmet akarnak készíteni, akkor kénytelenek lehetnek korábbi, vagy későbbi anyagokhoz is hozzányúlni, hogy megfelelő kép és snitt minőséget tudjanak adni.

Persze laikus vagyok a dokumentumfilm készítésben, de szerintem ez logikus 🙂

 40. uni1002 — 2009-04-17 15:51 

@Themuezzin: Meg találtam itt a videó, mikor leült, attól kezdve van CCCP.

http://www.youtube.com/watch?v=CsgGr-vuyk4

 38. Peppone Botazzi — 2009-04-17 15:36 

@Rókakígyó: Annyira azért nem rezeltek be, mindig reagáltak, a végén pl egy olyan csillagháborús védelmi rendszerrel amibe a SZU bele is bukott mert nem bírta anyagilag.

 37. Peppone Botazzi — 2009-04-17 15:34 

http://www.mat.uniroma2.it/~braides/Yuri.jpg

Nem látom itt a feliratot. Bár lehet hogy állandóan ilyenben kellett járnia miután „lejött”

Meg amikor a lépcsőn megy fel akkor sem látok feliratot. Bár lehet csak a képminőség miatt.

 36. Rókakígyó — 2009-04-17 15:32 

Szerintem ő volt fenn. Azért gondolom, mert magáról az utazásról nem volt tv közvetítés ill. azért mert az amik komolyan berezeltek emiatt.

Most láttam tematikuson a kínaiak utazásának részleteit. Ők sem közvetítették előben a fellövést és ez szerintem normális ilyenkor.

 35. Peppone Botazzi — 2009-04-17 15:24 

Na mostmár kutakodok youtube-on a CCCP felirat után….

 34. VulpesVulpes — 2009-04-17 15:18 

@bucsin: sosztakovics

 33. levim — 2009-04-17 14:48 

Nemrég valamelyik csenelen volt egy műsor e témában. A volt bajtársai nyilatkoztak. Azt tudjátok-e, h. G. nem volt vadászpilóta?! Állítólag a tragikus repülés az egyik utolsó repülése volt a vizsga előtt, és akivel repült, ő volt AZ ÁSZ vadászpilcsi a SzU-ban. A lezúgásuk meg valami baleset volt, mert ők a felhő alatt repültek, feljebb meg egy kötelék Szuhoj és az egyik pilcsi lenézett a felhőalap alá és turbolenciát csinált a fele akkora MiG-nek. És – állítólag – kb. 1 sec. kellett volna, hogy kivegyék az orsóból a gépet, és akkor megússzák az egészet.

 32. Fedor — 2009-04-17 14:46 

Nemerének természetesen erről is van egy könyve. Bár miről nincs? 🙂

 31. otvospeter — 2009-04-17 14:46 

dmm javaslatára én is ráerősítenék: Pelevintől az Omon Ra kötelező a témában. Szovjet éra, patyomkin űrutazók, stb. Zseniális!

 30. Themuezzin — 2009-04-17 14:43 

@uni1002: akkor ezt ki is pipalhatjuk, Gagarin leleplezve 🙂 koszi 🙂

 29. tommygun — 2009-04-17 14:32 

Tecsőn látható-hallható egy ilyen felvétel:

http://www.youtube.com/watch?v=44QHzyq8Y9Q

Egy orosz űrhajósnő utolsó percei… horror hangulat.

 28. Androsz — 2009-04-17 14:16 

Tiboru, nagyon élvezetes írás volt, elmentettem.

 27. uni1002 — 2009-04-17 14:15 

@Themuezzin: Van bizony, egy eredetinek látszó dokumentumfilmben, valamelyik tévében láttam, mikor felszáll a buszra, nincs CCCP, mikor már ül a buszon ott van a sisakján, útban a kilövő állás felé.

 26. Kham — 2009-04-17 14:11 

@tiboru: Ebben különösen nincs semmi rejtélyes. Gagarint mint népnemzeti értéket, természetesen nem engedték vissza hogy egy egyszerű vadászpilótaként folytassa az életét. A pilótajogsi megtartásához viszont le kell repülni egy adott számú órát minden évben, különben ugrik. Emiatt repültek és mivel nem volt már „frontszolgálatos” Jurij, ilyenkor melléd ültetnek egy oktatót, bárki mással is így megy. Az mondjuk valószínű hogy a két öreg rutinróka jól be volt nyomva, hogy elteljen valahogy az az unalmas vadászgéprepülés:)

 25. tiboru — 2009-04-17 14:04 

@otvospeter:

Köszi, igyekszem 🙂

 24. tiboru — 2009-04-17 14:03 

@Peppone Botazzi elvtárs:

Jaja, egy-egy kódorgó űrkabin, benne egy-két csontvázzal, ami/aki nem hiányzik egyik nagyhatalomnak sem 🙁

 23. Peppone Botazzi — 2009-04-17 13:59 

Én is azt hallottam hogy aki visszatért az annyira zokni lett hogy nem volt médiaképes.

De ez a CCCP felirat érdekesen hangzik.

Ha csak egy éjszakára véletlenül benntragadnék a KGB irattárban…(mondjuk nem lenne semmi mert nem tudok ruszkiul)

Ha majd egyszer beindul az űrturizmus (mint most a volánbusz) akkor lehet találunk majd érdekes dolgokat útközben…

 22. Rhod — 2009-04-17 13:57 

@tiboru: a MIG15 UTI valóban gyakorló, de a seregben a MIG21 UTI-t használták időjárás felderítőnek is.

 21. otvospeter — 2009-04-17 13:42 

Az eddigi egyik legjobb írás! Így tovább! 🙂

 20. tiboru — 2009-04-17 13:39 

@elGabor:

Megnézem, köszi!

 19. tiboru — 2009-04-17 13:38 

@dmm:

Kösz a tippet!

 18. tiboru — 2009-04-17 13:37 

@gothmog:

Arról nem is beszélve, hogy a MiG-15 UTI egy gyakorló gép; talán azért volt szükség Szerjoginra is, mert Jurij kijött a gyakorlatból (?)

 17. tiboru — 2009-04-17 13:36 

@ShagBeckur:

Tényleg van ott valami…

 16. dmm — 2009-04-17 13:32 

olvastátok Viktor Pelevin Omon Ré című könyvét? ha nem, akkor igazán ajánlom, a témába vág! (és zseniális)

 15. elGabor — 2009-04-17 13:32 

A Gagarin előtti űrkísérletek és az „elveszett asztronauták” témájában érdekes a http://www.lostcosmonauts.com/default.htm oldal és a Fortean Times vonatkozó, alapos és igényesen megírt cikke ( http://www.forteantimes.com/features/articles/1302/lost_in_space.html ). Hogy mi igaz belőle, azt a fene tudja, de nagyon érdekes.

 14. gothmog — 2009-04-17 13:30 

Meg az is hozzájárulhat a konteók kialakulásához, hogy a repülés után, a kép amit az újságírók kaptak, meg a kabin, amit a parádén körbehordoztak, -dezinformáció, vagy kitudja milyen okból- köszönőviszonyban sem volt az igazival.

 13. gothmog — 2009-04-17 13:25 

Amellett ugye, visszatéréskor ki kellett ugrania a kabinból, ejtőernyőstől, szóval lehet, hogy szükség volt némi trükközésre az üléssel.

Amúgy az is egy lehetőség, hogy tényleg repült és tényleg vérbeli pilóta volt, akinek a repülés volt az élete, de a sikeres út után elsuvasztották -nehogymár a szovjetúnió űrhajósa repülőbalesetet szenvedjen- és azért kezdett inni és kínossá válni. És aztán azért hagyták később repülni -esetleg repülésre képtelen állapotban- hogy magától oldódjon meg a probléma. Bár ez se sokkal logikusabb, mint a fentiek, dehát a szovjetúnióról beszélünk.

Az is lehet, hogy nem „hagyták repülni” csak, ahogy írod, ő volt a nagy Gagarin, ki mondana ellent neki az Első Titkáron kívül?

 12. ShagBeckur — 2009-04-17 13:24 

@tiboru:

Vágott videó, tehát valószínüleg már rázárták a kabintetőt. A kis ablak a kabintetőn van, nem tudom milyen céllal. Ha 1:38-nál megnézed, bal oldalon látszik a kabintető illesztése.

 11. bucsin — 2009-04-17 13:23 

nem tudja véletlenül valaki, hogy mi pontosan az aláfestő zene? Prokofjev talán? Sosztakovics?

 10. tiboru — 2009-04-17 13:16 

@gothmog:

Hátha valaki az olvasók közül…

 9. gothmog — 2009-04-17 13:13 

@tiboru: A fene tudja, lehet, hogy beszállás után a szék elfordul, „utazási pozícióba” és úgy rögzítik, vagy ilyesmi, ehhez ismerni kellene a kabin felépítését.

 8. Rhod — 2009-04-17 13:13 

konteo no.100: Gagarin valóban volt a világűrben, épen visszatért, de a népszerűségtől annyira „elkurvult” – gondoljunk bele: – _mindent_ megtehetett az akkori SZU-ban – hogy egy átvodkázott éjszaka után egy hibás döntése miatt lezuhant a MIG15-el. pl. földközeli repülés, már nem volt idő katapultálni.

 7. tiboru — 2009-04-17 12:50 

Nem tudom, megfigyeltétek-e, de a filmen, amikor beszáll (beszállítják) a kabinba, háttal van az „ajtónak”.

Aztán szemből filmezik, és a háta mögött csak egy kis ablak látható.

Hová tűnt az ajtó, amin keresztül betuszkolták?

 6. Bio74 — 2009-04-17 12:50 

@Kilgore Trout:

„és a Vosztok akárhányas kabinja sem lehetett túl nagy egy tisztességes hancúrhoz.”

Ha kispolskiban megy, akkor ott is.

 5. proletair — 2009-04-17 12:03 

Váó! 2 konteo 1 poszban! És milyen remek!

 4. reservoir — 2009-04-17 11:35 

Én azt olvastam, hogy az „első” visszajött élve, de olyan vállalhatatlan állapotban, hogy nem lehetett vele büszkélkedni, ezért kellett a sármos Gagarin.

 3. Themuezzin — 2009-04-17 11:23 

Ezt a konteot mar hallottam, eloszor talan valami ufologus-eloadason 🙂 ott azt hozta fel az egyik eloado bizonyiteknak, hogy mikor Gagarin beszallt, nem volt a sisakjan CCCP, mikor bent mutattak a kabinban, akkor mar igen. Errol nincs valami? mondjuk kb. 8 eves lehettem, mikor hallottam, szoval lehet, hogy osszekevertem valamit 🙂

 2. Kilgore Trout — 2009-04-17 11:21 

Ja, és ez az alkoholizmus dolog a volt űrhajósoknál. Nézzük meg a mi Bercinket. Lehet, hogy ő sem repült?

 1. Kilgore Trout — 2009-04-17 11:19 

Jé, egyszer valahol első lehetek. De ez le van szarva. Ami viszont esetleg érdekes lehet a Szovjet űrkutatással kapcsolatban, azt hiszem nyílt titok, hogy Tyereskovával pl. rendesen kísérleteztek. Amennyit tudok a dologról az az, hogy degenerált leánygyermeke született, aki (nem véletlenül repült a férjével) állítólag az űrben fogant. (Ez azért elég konteo, mert nem tudom, a szkafanderben hogyan oldották meg a dolgot, és a Vosztok akárhányas kabinja sem lehetett túl nagy egy tisztességes hancúrhoz.) De a beteg leány gyermek tény(?), és valószínű, hogy az anya űrutazása nagyban hozzájárult, hogy nem egészséges.

RSS feed for comments on this post.

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

  • Legutolsó hozzászólások

    Tartalom

    CímDátum
    Vitaposzt: háború Ukrajnában2022-02-27
    Vendégposzt: Tanja Gräff ügye2022-02-02
    Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
    Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
    Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
    Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
    Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
    Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
    Michael Jackson-konteók2017-05-20
    Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
    Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
    Lindbergh-konteók2017-02-26
    Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
    Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
    A BCCI-sztori2016-11-04
    Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
    Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
    Wałęsa-konteók2016-08-21
    Posztajánló: Porton Down2016-08-15
    Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
    Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
    Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
    Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
    Hindenburg-konteók2016-02-26
    Bruce Lee halála2016-02-14
    Opus Dei2016-01-23
    Alapítvány-konteók2015-12-19
    Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
    Furcsa történetek 2.02015-11-29
    Shakespeare-konteók2015-11-12
    Frigyláda-konteók2015-10-22
    Per „Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
    Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
    Menekült-konteók2015-07-14
    Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
    Miss Liberty-konteók2015-06-22
    Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
    Glenn Miller eltűnése2015-04-08
    Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
    Furcsa történetek 1.02015-03-23
    Bob Marley halála2015-03-14
    New Coke – konteók2015-03-02
    Sid Hurwich időgépe2015-02-22
    Alan Turing2015-02-10
    Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
    Halál Chappaquiddickben2015-01-26
    Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
    A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
    Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
    Konteókönyv-felmérés2014-12-01
    Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
    John Titor története2014-11-19
    Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
    Fort Knox2014-10-23
    Estonia-konteók2014-09-29
    Rudolf Hess története2014-09-22
    Kurt Cobain halála2014-09-09
    Eilean Mór rejtélye2014-08-18
    Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
    Gyíkember-konteók2014-06-12
    A Kovács Béla – ügy2014-05-23
    Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
    Georgia Guidestones2014-05-03
    Elisa Lam halála2014-04-15
    Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
    Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
    Magic Johnson – konteó2014-03-12
    Challenger-konteók2014-02-13
    Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
    Cicada 33012014-01-06
    Cajamarquillai üregek2013-11-27
    A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
    Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
    Google-konteók2013-11-03
    A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
    Katrina-konteók2013-10-11
    A denveri repülőtér2013-09-27
    Haszbara-konteók2013-08-25
    Génmódosítás-konteók2013-07-08
    Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
    Konteónak indult…2013-06-09
    Az X bolygó2013-04-27
    Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
    Náci repülő csészealjak2013-03-22
    D. B. Cooper története2013-02-19
    Egy pápa lemondása2013-02-11
    A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
    Eltűntek2013-01-18
    Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
    Anjikuni-rejtély2012-12-11
    Szent Malakiás próféciái2012-12-03
    Jövőbelátás-konteók2012-11-21
    Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
    Mátrix-konteók2012-10-28
    Elbert János halála2012-10-19
    Bohemian Grove2012-09-26
    Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
    A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
    Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
    A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
    Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
    Olof Palme halála2012-05-16
    A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
    Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
    Jörg Haider halála2012-03-14
    Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
    A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
    Szcientológia-konteók2012-02-07
    Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
    Népszámlálás-konteók2011-11-12
    EU-konspiráció2011-11-12
    A Djatlov-incidens2011-11-12
    Fluorid-összeesküvés2011-08-19
    Breivik-merénylet2011-07-25
    A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
    Patton tábornok halála2011-05-12
    Skull & Bones2011-04-19
    Réztekercs-konspiráció2011-04-12
    AIDS-konspiráció2011-04-11
    Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
    Moszkva és a csecsenek2011-04-08
    Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
    A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
    Globális felmelegedés2011-04-05
    A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
    Kilenc/tizenegy2011-03-30
    A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
    Kelly doktor halála2011-03-28
    Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
    Az arab világ forradalmai2011-03-23
    Martin Luther King halála2011-03-22
    Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
    Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
    A USS Liberty megtámadása2011-03-17
    Jézus-összeesküvés2011-03-16
    Ajánló – linkek2011-03-15
    HAARP-összeesküvés2011-03-14
    Chico halála2011-03-11
    JFK – 2.02011-03-10
    JFK – 1.02011-03-10
    Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
    Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
    Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
    Gagarin-konteók2011-03-04
    Cigánygyilkosságok2011-03-04
    Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
    Vérvád-konspiráció2011-03-03
    A Council on Foreign Relations2011-03-02
    A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
    Atlantisz-konteók2011-03-01
    Nagy német adókonteó2011-02-28
    Illuminátusok2011-02-28
    Ajánló – filmek2011-02-26
    Az Elvis-legenda2011-02-25
    Tunguzka-rejtély2011-02-24
    Nikola Tesla 2.02011-02-23
    Nikola Tesla 1.02011-02-23
    Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
    A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
    Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
    A főtitkár halála2011-02-21
    Nácik aranya2011-02-19
    ODESSA2011-02-18
    A romániai „forradalom”2011-02-18
    Templomosok2011-02-17
    A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
    WikiLeaks-konteók2011-02-15
    A Voynich-kézirat2011-02-15
    Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
    Mormon-összeesküvés2011-02-14
    Szabadkőművesek 2.02011-02-13
    Szabadkőművesek 1.02011-02-13
    Bilderberg-konteók2011-02-13
    Men in Black2011-02-12
    UFO-konspiráció2011-02-11
    Jim Morrison halála2011-02-11
    Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
    Roswell és az M-122011-02-09
    Bermuda-háromszög2011-02-09
    Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
    Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
    Népek Temploma2011-02-08
    Egy pápa halála2011-02-08
    A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
    A „tökéletes katona”-projekt2011-02-07
    A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
    A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
    Beatles-konteók2011-02-05
    John Lennon halála2011-02-05
    Philadelphia-kísérlet2011-02-04
    Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
    Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
    A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
    A Seuso-ügy2011-02-02
    Titanic-sztori2011-02-01
    Holdraszállás-konteók2011-01-31
    Marilyn Monroe halála2011-01-30

    Innen jöttök