2014-10-23–08:00

Fort Knox

knoxnyitA gazdasági-pénzügyi konteók között kiemelkedő helyet foglalnak el azok az elméletek és találgatások, amelyek a készpénzzel, az államok, illetve jegybankok monetáris politikájával, s ezzel összefüggésben az Új Világrend eljövetelének gazdasági aspektusaival foglalkoznak. A Konteóblog tudja, hol a helye, s nem tör doktor Drábik mester babérjaira: nem fogunk olyan szavakkal dobálózni, mint a kamatkapitalizmus, a pénzkartell vagy a pénzközpontú világgazdaság. Nem bizony, már csak azért sem, mert – hogy őszinték legyünk – fogalmunk sincs, mit jelentenek ezek a fenyegető kifejezések. Mi csak feltesszük a suttyó, tendenciózus kérdést: mi lenne, kedveskéim, ha kiderülne, hogy a Fort Knox üres, mint a templom egere (hehe).

Mindenekelőtt nézzük meg, mi is az a Fort Knox, s miért lenne übergáz, ha kiderülne, hogy nem az (vagy nem annyi) van ott, aminek (amennyinek) lennie kéne.

1.) A bázis

Az amerikai fegyveres erőkről szóló híreket (vagy ezek hiányában Tom Clancyt, Dale Brownt, Lee Childot és a többi szakírót) Army1rendszeresen olvasók tudják, hogy a jenki szárazföldi erők (US Army) bázisainak neve az esetek többségében a „fort” (erőd) szóval kezdődik. Az észak-karolinai Fort Braggről például mindenki hallott, aki akár csak egyetlen beszámolót olvasott a Delta Force-ról, a marylandi Fort Meade pedig elsősorban attól vált híressé, hogy (számos egyéb katonai intézmény mellett) ennek a területén található a konteósok (és Angela Merkel) számára oly kedves NSA.

Innen máris ki lehet következtetni, hogy a Fort Knox is egy katonai támaszpont, amit Kentucky állam északi részére, az indianai határtól úgy 5 kilométerre húztak fel még az első világháború végén, de komolyabb szerepet csak a harmincas évek elején kapott (erről nemsokára bővebben). BP_ter2A Magyar Néphadsereg, illetve a Magyar Honvédség telephelyein szocializálódott kollégák figyelmét felhívom, hogy ne egy Petőfi laktanyára vagy a szombathelyi Garasinra hotelre gondoljatok: Fort Knox területe kábé 440 négyzetkilométer, vagyis alig kisebb, mint Debrecen, tokkal-vonóval.

Budapesti lokálpatriótáknak: ez a 440 négyzetkilométer akkora, mint a főváros teljes területe a XVI. és a XVII. kerületek nélkül. Számos egyéb intézmény és katonai alakulat mellett jelenleg itt található a US Army Személyügyi Parancsnoksága, a Toborzó és Újonc-Parancsnokság, a vezetőképzővel összekötött Patton-múzeum, valamint (és végre elérkeztünk posztunk főszereplőjéhez) egy meglehetősen komor, tényleg erődítményszerű épület, amely a United States Bullion Depository nevet viseli. Ezt (jobb híján) úgy fordítom, hogy az Egyesült Államok Nemesfém Értéktára, de a köznyelv (mint látni fogjuk, kicsit tévesen) általában úgy hivatkozik rá, mint Amerika aranytartalékára.

2.) A United States Bullion Depository

Látjuk tehát, hogy az értéktár (nevezzük mostantól az egyszerűség kedvéért így) csak egy apró része Fort Knoxnak, noha jelentőségében biztosan túltesz mondjuk az ugyanitt állomásozó, 113-as hadrendi számot viselő katonai zenekaron USBD_1(és ezzel nem az egyenruhás zenészeket akartam ám megbántani). Az épület esztétikájáról nem szeretnék nyilatkozni, szerintem vannak ennél sokkal rondább raktárak is a világon.USBD_2

Most nézzünk bele a múltjába is egy kicsit.

1933. április 5-án, alig egy hónappal az elnöki eskü letétele után Franklin D. Roosevelt kiadja a 6012-es Elnöki Utasítást, amelyben (a nagy gazdasági világválságra hivatkozva, az általa meghirdetett New Deal szellemében) kurtánfurcsán 6012felszólítja honfitársait, hogy a birtokukban lévő összes aranyat (nagyon kevés kivétellel) azonnal adják el az államnak, igaz, akkori piaci áron, vagyis 20 dollár 67 centért monetáris unciáját (azaz 31,1 grammját).

Mindenféle átszámolással és szorzó alkalmazásával ez mai értéken 2800 forintos grammonkénti árat jelentene 14 karátos aranyra vetítve. Nem értek hozzá, sajnos viszonylag alacsony az arannyal összefüggő tevékenységem intenzitása, de biztosan akad olyan olvasó, aki megmondja, hogy ez ma hogy néz ki. Nem mintha lényeges lenne, de imádom a négy alapműveletet és a hármasszabályt.

Roosevelt nem hagyott valami sok időt háborogni az embereknek, határidőt is kitűzött: legkésőbb május elsejéig, vagyis 25 napon belül (a fejenként megtartani engedélyezett kábé 160 grammnyin felül) minden aranyat át, azaz el kellett 6012_2adni a FED embereinek. Az amerikai kormányzat pontosan tudta, hogy a jenkik talpraesett, ügyeskedő nép, akik meg fogják próbálni kijátszani az elnöki utasítást, ezért a norma ellen vétőknek nem gyenge jogkövetkezményt helyeztek kilátásba: 10 ezer dollár pénzbüntetést és/vagy 10 év börtönt.

10 ezer akkori dollár vásárlóereje nagyjából megegyezik 42 millió mai forintéval, tíz akkori év meg tíz mostanival. Ha jól számoltam.

El bírjuk képzelni, hogy az akkori tavaszi reggeleket nem a polgárok hangos örömujjongása g1verte fel, de a tízezer dollár az tízezer dollár, a tíz év meg tíz év, úgyhogy kénytelen-kelletlen eleget tettek az elnöki óhajnak, s az USA szövetségi aranytartalékai rohamos növekedésnek indultak. Két év elteltével Washington azzal az (amúgy roppant kellemes) problémával szembesült, hogy az addigi raktározási kapacitások a végüket járták, magyarán: nem tudták már hol őrizni a tengersok aranyat s új, maximális biztonságú trezor után kellett nézni. Megvizsgálták hát a lehetséges helyszíneket, s nem túl meglepő módon arra a következtetésre jutottak, hogy a legtutibb hely mégiscsak egy katonai bázis lenne. Rövid tanakodás után Kentuckyra, azon belül Fort Knoxra esett a választás, ahol akkoriban a szárazföldiek tüzérségi és gépesített alakulatainak központja volt.map

1936 végére felépült a létesítmény, ahová 1937 januárjától kezdve sorra érkeztek a régi és a frissen beolvasztott aranytömbök, érmék és egyéb finomságok. Állítólag ötszáz vasúti kocsi szállította az USA aranytartalékát a Mosler Safe Company-tól megrendelt, és kétméteres gránitréteg, hatvancentis acélfalak, valamint a 20 tonnás bejárati ajtó által védett trezorba. Ezt az ajtót mellesleg csak nyolc, egymással összehangoltan és egyidőben tevékenykedő technikus tudja csak kinyitni, egy roppant szigorú, mintegy tíz percen át tartó protokoll aprólékos betartásával.ajtó

Ha valaki egy repülőgéphangárnyi méretű helyiségre gondol, nagyot téved, ne higgyünk a kalandfilmek által sugallt képnek. Maga a páncélszoba kisebb, mint egy átlagos magyar külügyminiszter nappalija: képzeljünkpeti el egy kábé negyven-negyvenöt négyzetméternyi alapterületű, kétszintes, tizenkét, félig nyitott fülkére osztott, öt méter magas termet. Megvan? Na, akkor ennyi: ebben a 200-220 légköbméterben található (?) az amerikai aranytartalék mintegy 20%-a, vagyis (ha a 2013-as adatokat vesszülk figyelembe) nagyjából 1600 tonna. A többi most már állítólag New Yorkban van, a FED ottani bunkerében.

A szabvány aranytömb átlagos méretei: 18 x 9 x 4,5 centi, tömege 12,4 kiló. Persze léteznek ettől eltérő méretűek is.

usmpA trezort nem csak a körülbelül 1500 tonnányi acél és a sokezer köbméternyi beton, valamint gránit védi, hanem aknamező, szögesdrót, mindent látó és rögzítő kamerarendszer, szuperérzékeny mikrofonok is, továbbá az amerikai Pénzverde saját rendőrsége (a US Mint Police). És akkor még nem is beszéltünk a Fort Knoxban és környékén állomásozó mintegy húszezer fegyveresről, s ezek 21. századi haditechnikájáról. És ha valami nagyon nagy gáz lenne, bármikor hívhatják Raylan Givenst.RG

Mielőtt rátérnénk a konteókra, emlékeztetem a tisztelt olvasókat, hogy ebben a teremben őrizték évtizedeken keresztül a magyar Szent Koronát, a jogart, az országalmát és a többi koronázási jelképet a második világháború végétől egészen addig, amíg 1978-ban a jenkik vissza nem adták.

3.) Az érdekességek

Most, hogy nagyjából képben vagyunk az értéktár múltjával, számbavettük a biztonsági intézkedéseket és akár csukott szemmel is be tudnánk botorkálni a világ egyik legtutibbnak mondott páncélszobájába, fogalmazzuk meg ismét a nyugtalanító kérdést, ami időről időre felbukkan az amerikai konteósok beszélgetései során goldfinger(és nem csak ott): tényleg megvan még az amerikai aranytartalék? Tényleg egymillió hatszázezer kiló aranyat őriznek azok a falak és katonák Kentucky bluegrass-vidékén? Mielőtt megfogalmaznád a véleményed, olvasd el az alábbi háttérinformációkat és kis színeseket, hátha segítenek a döntésben.

3.1.) Az aranyalap

Noha a bankjegyek aranyra történő át-, vagy inkább visszaváltási automatizmusa már elég régen a múlté (az USA konkrétan 1971 nyarán, Nixon elnöksége idején szüntette meg a dollár aranyra történő szabad átváltását), a sárga fém továbbraforint is kultikus szerepet tölt be a világgazdaságban. Számos közgazdász szerint ez már csak érzelmi és szimbolikus jelenség, aminek gyakorlati magyarázata nincs, ettől függetlenül az egy-egy állam vélt paulvagy valós aranytartalékairól szóló hírek a mai napig képesek megmozgatni a tőzsdék és devizák árfolyamait. Gondoljuk hát el, milyen globális következményekkel járna, ha kiderülne, hogy az amerikai valuta jelképes hátterét és tekintélyének egyik alapját adó arany már nincs meg, s a Fort Knox-i páncélteremben csak az ősz húrja zsong, jajong, busong a tájon, s ont monoton bút konokon és fájón – hogy a közismert francia monetáris szakembert idézzem, Tóth Árpád tolmácsolásában.

Nagy balhé lenne, az fix.

3.2.) A gyanú gyökere

Túl azon az egészséges gyanakváson, amellyel amerikai barátaink mindig is figyelemmel kísérték kormányuk tevékenységét, a suttogásoknak és sikolyoknak híreszteléseknek ebben az esetben is vannak bizonyos objektív alapjai, okai. Ezek közül a legismertebbel kezdjük:

Az értéktár fennállásának eddigi 77 éve alatt egyetlen alkalommal tették lehetővé külsősöknek, hogy körülnézzenek és személyesen győződjenek meg arról, hogy1974_1 az ominózus trezorban tényleg az (és tényleg annyi) van, mint aminek és amennyinek ott lennie kell. Erre az – azóta is rendkívülinek minősülő – eseményre kereken 40 évvel ezelőtt, 1974. szeptember 23-án került sor, amikor a pénzügyminisztérium nagylelkűen megengedte az amerikai törvényhozás küldöttségének, hogy egy helyszínbejárást tegyenek. Az amerikai1974_2 pénzverde (US Mint) még abba is beleegyezett, hogy a képviselők mellett egy 120 fős újságíróhorda is betehesse a lábát, mintha tudták volna, hogy hasonló esemény további évtizedekig nem fog megtörténni. Akkor a látogatók meggyőződhettek arról, hogy az arany (a 147 millió monetáris uncia, vagyis nagyjából 4,5 millió kiló) ott van.

Legalábbis aranytömböknek látszó dolgokat vehettek szemügyre és fotózhattak, filmezhettek le. Arról nincs tudomásom, hogy savpróbát végeztek volna.

Azóta (megismétlem: az elmúlt negyven évben) senki, egyetlenegy alkalommal sem kapott engedélyt arra, hogy megnézhesse. Ahogy a pénzverde hivatalos szövege szól, amit évente az átlagosan tizenöt-húsz beadványra válaszul küldenek: Sajnáljuk, de a hagyományok és a hatályos törvények nem teszik lehetővé, hogy a pénzügyi spekulációkat teret adó, vagy pénzügyi intézményeink stabilitását veszélyeztető információk a nagyközönség tudomására jussanak.

Az 1967 nyarán hatályba lépett FOIA-val (Freedom Of Information Act, vagyis az információszabadságról és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény), s az ezt követő módosításokkal pedig mindenki kitörölheti a fenekét: a törvényalkalmazók szerint a United States Bullion Depository tartalma nem tartozik az amerikai adófizetőkre. Ja, hogy eredetileg ez az ő aranyuk, amit szüleiktől, nagyszüleiktől vett el az állam, erőszakkal és fenyegetéssel? Kit érdekel?

3.3.) Craig Hulet

jelvényMérnökök a megmondhatói, hogy előbb-utóbb a legjobban illeszkedő szigetelés, a legtutibb zár is engedni fog, pszichológusok és gumitalpú szakértők pedig arra teszik le a nagyesküt, hogy igaz az ősi mondás: csak az az igazi titok, amit egyetlen ember tud (de erre sem lehet mérget venni).

Fort Knox sem kivétel, az évtizedek során itt is akadtak olyanok, akik egyszercsak kibeszéltek a zárt körből. Ilyen renitens alak Craig Hulet, aki 2010-ben kiállt a nyilvánosság elé és elmondta: a nyolcvanas-kilencvenes években fegyveres őr volt az értéktárban, s többször előfordult, hogy nem kaptak lőszert a fegyvereikbe. Amikor megkérdezte a váltásparancsnokot, hogy ez így hogy, a főnöke (vietnami veterán volt, akárcsak Craig) ezt válaszolta: ne pánikolj, semmiféle arany nincs a trezorban, mi itt a nagy büdös semmit őrizzük. Innen nincs mit elvinni, és ezt azok a kevesek is tudják, akik képesek lennének megszervezni egy rajtaütést. A többieket pedig elriasztja a nagy látványtervezés.

Craig több rádiónak és tévének is nyilatkozott, érdekes módon jelenleg egyik interjúja sem érhető el.

3.4.) Doug SimmonsUSBD_3

Egy másik formabontó alak, Doug Simmons 1975 és 1986 között 11 évig volt az értéktár belső alkalmazottja. Nos, ő nem közvetlenül állítja, hogy nincs ott az arany, hanem egy érdekes folyamatra hívja fel a figyelmet. Anélkül, hogy szó szerint beidézném az általa mondottakat, összefoglalom a lényeget:

A hetvenes években, amikor bizonyítottan ott volt 4500 tonna a nemesfémből (lásd a 3.2.-es alpontot az 1974-es ellenőrzésről), a külső biztonsági intézkedések két szögesdrót-kerítésből, normál kamerákból és az épület tetején a négy sarokban elhelyezett géppuskafészekből álltak. A nyolcvanas évek elején-közepén pedig (amikor az ott őrzött arany mennyisége hivatalosan is az egyharmadára csökkent) megjelentek az aknamezők, a mozgásérzékelők, az infrakamerák, a lézernyalábok, s a szekuritisok számát is megháromszorozták. Doug felteszi a költőinek szánt kérdést: milyen szakmai logika alapján kellett harminc évvel ezelőtt a biztonságot ilyen mértékben fokozni, ha a védendő érték az eredetinek a 30%-ára csökkent?

3.5.) Ron Paul

Nemcsak egykori katonák, szenzációhajhász újságírók és főállású konteósok fogalmaztak meg kemény kérdéseket az értéktár valódi tartalmával kapcsolatban. Texas egykori, 25 éven át hivatalban lévő kongresszusi képviselője, háromszoros elnökjelölt, a Tea Party nevű konzervatív politikai mozgalom atyja és szellemi alapköve többször is felszólalt a törvényhozásban (és számos interjút adott) annak rona szükségességéről, hogy legalább a Kongresszus szakbizottsága ellenőrizhesse időről időre az aranykészlet fizikai meglétét, s azt, hogy a Fort Knoxban tárolt aranyrudak összetétele megfelel-e a szabványoknak, vagy esetleg régóta felütötték őket valami jóféle adalékanyagokkal. Ront lefocizták, ő is megkapta a szabványszöveget a monetáris stabilitásról.

3.6.) Dominique Strauss-Kahn

Nem tudom, hányan emlékeztek még a három és fél évvel ezelőtti botrányra, amikor a Nemzetközi dom1Valutaalap (IMF) vezérigazgatójának azért kellett lemondania magas beosztásáról, mert – állítólag – orális szexre akart kényszeríteni egy szobalányt, aki a szállodai apartmanját jött takarítani.

Én már annak idején is egy kicsit szkeptikusan olvastam az esetről szóló híreket, s bátorkodtam feltételezni, hogy valami más lehet a háttérben. Nos, bizonyos, Moszkvából származó titkosszolgálati értesülések szerint a vezérigazgató távozása előtt Strauss-Kahn többek között Ron Paullal találkozott New Yorkban, majd Timothy Franz Geithnerrel, a hivatalban levő amerikai pénzügyminiszterrel, Ben Shalom Bernankével (komolyan Shalom a középső neve, nem poénkodok), a FED elnökével és Richard Petersonnal, a pénzverde ideiglenes vezetőjével folytattak (minden bizonnyal nagyon érdekfeszítő) megbeszélést.

Richard Peterson 2011 tavaszán azért volt „ideiglenes” vezető, mert elődje, Edmund Moy 2010 decemberében hirtelen (és mindenki meglepetésére) lemondott erről a pozícióról. Talán nem érdektelen kiemelni, hogy Edmund egyik utolsó hivatalos útja állítólag pont Fort Knoxba, illetve az ottani értéktárba vezetett, egy hónappal korábban.

Szóval lehet, hogy Dominique barátunk szexbotrányának, majd az azt követő lemondásnak bizony köze volt az értéktár körüli kérdőjelekhez. Netán rájött volna, hogy a trezor üres? Vagy ha nem üres, akkor alacsony aranytartalmú rézrudakra vigyáznak a mit sem sejtő katonák és rendőrök?

Fene se tudja.

3.7.) Ha nincs ott az arany, hol lehet?

Ez is költői kérdés, elvégre tudjuk, hogy nincs az a kormány, amelyik ne tudná stikában elverni a világ összes aranyát. A washingtoniak sem képeznek kivételt e szabály alól. Gondoljuk el csak az elmúlt két évtized olyan háborúit és kisebb intenzitású fegyvereskészlet_glob konfliktusait, amelyekben az amerikai hadsereg és titkosszolgálatok (nyíltan vagy leplezve) részt vettek: Irak (kétszer), Afganisztán, az arab tavasz, a mostani szíriai események, Ukrajna, évek2a terrorizmus elleni globális fellépés, hogy csak a legismertebbeket említsük. Lehet, hihetetlennek fog tűnni, de az USA megalakulása óta eltelt 238 évből összesen 21 olyan volt, amikor reguláris amerikai katonák nem harcoltak sehol védték a demokráciát valahol a nagyvilágban.

Joseph Stiglitz amerikai közgazdász, a warközgazdasági Nobel-emlékérem tulajdonosa kiszámolta, hogy 2003 és 2008 között csak az iraki háború 3 ezer milliárd dollárjába fájt az USA-nak. Ennek a Pentagon „csak” az egyharmadát, nagyjából ezer milliárdot ismert el. Hogy legyen mihez viszonyítanunk: a magyar éves GDP hozzávetőlegesen 130 milliárd dollár, vagyis Amerika az iraki háborúra öt év alatt annyit költött, mint amennyit (jelenlegi színvonalon) a magyar gazdaság 8-24 év alatt képes cakkpakk letenni az asztalra.

3.8.) A német arany

Nem tudom, átlépte-e az ingerküszöbötöket az a két évvel ezelőtti hír, mely szerint Németország szép lassan haza szeretné szállítani azt az aranymennyiséget, amelyet eddig az USA őrzött (nem, nem a nácik aranyáról van szó, az még mindig nincs meg). Fort Knoxhoz képest nem egy nagy eresztésről van szó, összesen 220-300 tonnáról (a források más-más számokat említenek), de úgy tűnik, Berlin jobban örülne, bubankha ez az adag is inkább a Bundesbank páncéltermeiben pihenne, mert akkor legalább szem előtt van. Azt még nem mondtam, de talán tudjátok: Magyarország aranytartaléka per pillanat úgy 3 (három) tonna. Vagyis háromezer kiló, ami 240 darab standard aranytéglát jelent. Legalább gyorsan végeznek a rovanccsal.

4.) A konteók

Szerintem minden fk1fontosabb, nyilvánosan elérhető információ a rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy konteózzunk egy egészségeset, de előtte még megemlítem, hogy vannak olyan kollégák, akik szerint a trezorban évtizedek óta az aranynál sokkal, de sokkal értékesebb cuccokat őriznek. A találgatások között izgalmasabbnál izgalmasabb verziók merülnek fel, ezek közül szemelgetek néhányat:

a.) A páncélszobát már régen kibővítették, s itt rejtegetik a lezuhant roswelli ufó maradványait;

b.) Az amerikai kormány itt tárolja azokat a technológiai újdonságokat, amelyeket stratégiai partnereitől és barátaitól, a magyar NAV-tól az idegenektől kapott, s amelyek használatára (Washington szerint) még nem érett meg az emberiség;

c.) Raktárként használják (egyfajta Warehouse 13 funkciója van), ahová azokat a régészeti vagy más leleteket teszik, amelyek ilyenolyan okokból veszélyesek lehetnek az emberiségre;

d.) Raktárként használják, ahová az olyan ügyek bizonyítékait helyezi az amerikai kormányzat, amelyekről hazudtak az embereknek. Itt van például a Kennedy-gyilkosság valódi összefoglaló jelentése, benne azKonteo3_bori.indd igazi felelősökkel, a Martin Luther King-ügy eredeti nyomozati anyaga, az igazság a holdraszállásról, satöbbi.

e.) Itt van az időgép jelenleg működő egyetlen példánya (vagy az időalagút ki- és bejárata, esetleg a párhuzamos világegyetemek közötti átjáró).

Az alapkérdés persze továbbra is az, amire szavazhatsz, de a többi spekulációt is ki lehet (sőt: ki kell!) vesézni a kommentek között. Ha vannak exkluzív információid, vagy simán csak olyanok, amelyekről megfeledkeztem és szerinted lényegesek, ide velük!

Ápdét: jelen poszt kibővített verzióját elolvashatod a 2016. december 2-án a könyvesboltokba kerülő Konteó 3-ban, további 29 válogatott összeesküvés-elmélettel és egy elméleti összefoglalóval együtt.

Kategória: EgyébCímkék: , , , ,

98 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 98. qdiace — 2021-07-06 14:40 

@realcorpus: „Itt őrzik azon vírusok ampulláit”

Érdekes ezt a kommentet olvasni közel 7 év után, a történtek fényében… :S

 97. rdos — 2018-08-27 17:52 

3.7 pont alatti első táblázatban Oroszország 8 évvel ezelőtt a 9. helyen szerepelt (aranytartalék nagysága), 669 tonnával. Ma 217o tonnával lenne a 8 évvel ezelőtti listán a 6 (Kínáról is tudható hogy aranyat vásárol).

http://kitekinto.hu/2018/08/22/europan-kivul/oroszorszag-egyre-tobb-aranyat-vasarol-mikozben-szabadul-a-dollartol/

Az oroszok amerikai dollár (amerikai állampapír) helyett aranyat vásárolnak jó ideje.

 96. petiba — 2018-03-07 20:07 

@déjvid:

Az egyik okos kuruc matekozott kicsit:

Az aranytartalékunk elkótyavetyéléséről a Magyar hírlap írt egy cikket (ld. alább). Ebből kiindulva végeztem az alábbi hozzávetőleges számítást : A cikk alapján 370 USD/uncia áron ment el az aranykészletünk Surányi elvtárs ügyködése nyomán. Egy unciát kb. 28.34 g.-nak számoljunk. A http://www.aranypiac.hu oldalon láthatóak alapján a mai napon unciánként kb. 920 USD körül van az arany ára. Ez egy g.-ra vetítve kb. 32.46 USD, egy kg. 32 460 USD, egy t. arany pedig 32 460 000 USD, azaz kb. 7.15 milliárd Ft. Köszönjük tehát ennek a minisztertelnök-jelölt cionista bankárböszmének, hogy megszabadított minket unciánként kb. 550 USD veszteséggel a mai árhoz képest az aranykészletünktől, ami grammonként kb. 19.4 USD ( 4270 Ft ) veszteséget, a 62 t.-ra nézve mai áron több, mint 1.2 milliárd USD, azaz kb. 265 milliárd Ft veszteséget jelent.
Forrás: https://kuruc.info/r/6/37685/

 95. petiba — 2018-03-07 20:06 

@déjvid:

1989-ben Magyarországnak 65 tonna aranya volt. A választások után a Ma­gyar Nemzeti Bank élére az SZDSZ-közeli Surányi György került. Surányi egyfolytában erőltette az aranykészlet eladását, annak ellenére, hogy ezt való­jában a kormánypártok nem akarták.

1999-re összesen 58 tonna aranyat értékesítettek. A ’87 év végi csúcspont­tól az arany ára folyamatosan csökkent a világpiacon, hogy aztán ’93-tól lassú növekedésnek induljon. A tranzakció jelentős része természetesen a legala­csonyabb ár közelében jött létre. Az el­adásban szerepet kapott Kovács Mi­hály az Agrobank-ügy másodrendű vádlottja, aki később aranycsempészés vádjával is bíróság elé állt, de felmen­tették. Kovács az Öcsödről Ausztráliá­ba származó holokauszttúlélő – akár­csak Peter Munk – az ún. Kasztner vo­naton kerülte el a haláltábort. Legalább­is az önéletrajz jellegű könyvében ezt írja. A hetvenes években Kovács, mint londoni nemesfém-kereskedő tért vissza Magyarországra. A szintén holo­kauszttúlélő Fekete János vezette Nemzeti Bank már ekkor nekikezdett az aranykészletek értékesítésének.

Hogy pontosan mennyit ad­tak el, és milyen körülmények között, azt nem tudni. 1989-re mindenesetre 65 tonna ma­radt. Surányinak kapóra jött, hogy a kilencvenes évek ele­jén több európai ország jelen­tősen csökkentette aranytar­talékát. Az aranyeladások mö­gé egész közgazdasági elmé­letsort állítottak, többen az egységes európai valuta bevezetését hozták fel indoknak, de valójában azóta sem na­gyon tisztázódott, hogy a tranzakciók­nak mi volt a háttere. Miközben az eu­rópai országok eladtak, előrelátóbb ál­lamok, mint Oroszország vagy Romá­nia aranyfelhalmozásba kezdtek. 1999-től a maradék készlet nagyobb részét is értékesítették, annak ellenére, hogy a MIÉP-frakcióból többször is kifogá­solták a korábbi eladásokat és ezzel – mint ahogy egy interpellációra adott válaszából kiderült – Orbán Viktor, az akkori miniszterelnök is egyetértett. Mára lényegében elolvadt az aranytar­talék. Hivatalos adatok szerint össze­sen 63 tonna aranyat értékesítettek. Az MNB közleménye szerint ez jó döntés volt, hiszen az államot nem érte kár, sőt az aranyért kapott pénzt jól fektették be. Csakhogy 1993 óta az arany ára közel 300 százalékkal nőtt. Ez pénzben kifejezve azt jelenti, hogy a mai áron több, mint 300 milliárd forintnyi arany eladásán az ország 200 milliárd forintot bukott. Ebből a kamatkülönb­séget kell levonni, hogy a nettó kár összegét kiderítsük. Mivel a készleteket nem egyszerre értékesítették, ráadá­sul ’92 és ’95 között Bod Péter Ákos állt az MNB élén, nehéz pontosan meghatározni, hogy Surányihoz men­nyi arany eladása köthető. De összes­ségében a veszteség mindenképpen meghaladja a 150 milliárd forintot. Ráadásul az arany ára folyamatosan nő.

Persze feltehetjük a kérdést: Surá­nyinak és társainak honnan kellett volna tudnia, hogy az arany árfolya­ma ilyen magas lesz. Hát például on­nét, hogy több nemzetközileg jegyzett befektetési tanácsadó is árfolyam-nö­vekedését jósolt. Ráadásul volt, aki a mostani 900 dollár körüli árszint há­romszorosát prognosztizálta. Egyál­talán nem zárható ki, hogy ez az elké­pesztő árfolyam-emelkedés be is kö­vetkezik néhány éven belül. A folya­matosan gyengülő dollár, a jelzálog­hitelbankok válsága, és a kínai gaz­daság, vele együtt a jüan fenyegetése, mind egyre keresettebb értékmegőr­zővé teszik az aranyat. A folyamatos árfolyamnyereség miatt kiválóan jö­vedelmező befektetés a teljesen felsza­badított aranypiacon vonzza a speku­lánsokat. Ha ehhez még állami segít­séget is kapnak, akkor hatalmas üzle­tek jönnek létre. Persze ha ez nem a hatalom beleegyezésével történik, ak­kor ma biztosan hivatali visszaélésről, vagy hűtlen kezelésről beszélnénk. így viszont csak egy szerencsétlen döntés marad 63 tonna arany elsíbo­lása… akarom mondani véletlenül ala­csony áron történő érékesítése.

Magyar Fórum, czyba
Nemzeti Hírháló

Tehát ismételjük meg a felelősöket, és ne nagyon csodálkozzunk.

– Kovács Mi­hály, holokauszttúlélő, az Agrobank-ügy másodrendű vádlottja, aki később aranycsempészés vádjával is bíróság elé állt, de természetesen felmen­tették.

– szintén holo­kauszttúlélő Fekete János, a Nemzeti (?) Bank elnökhelyettese, hazaáruló, aki Lektor fedőnéven jelentett a Belügyminisztérium II/4-es hírszerző osztályának. 1957-ben a magyar külügyminisztérium felszólította Izraelt, térítse meg a budapesti képviselet segítségével kicsempészett 3,5 millió amerikai dollárt. Fekete így jelentett a Belügyminisztérium II/4-es hírszerző osztályának az izraeliekkel folytatott megbeszéléseiről: „1958. február 4-én Bécsben a Sacher szállóban találkoztam Ernesttel, valamint Joshua Dannal, aki David Ben-Gurion izraeli miniszterelnök különmegbízottja. Dan azt mondta, Izrael szeretné gazdasági vagy banki útra terelni a magyar kormány mintegy három és fél millió dolláros követelését. De diplomáciai síkon nem hajlandó elismerni a magyar kormány követelésének jogosságát.” A számonkérést a hazaráuló természetesen elkerülte, a kommancsot az ördög 2009.OKTÓBER 23-ÁN (!) elvitte a pokolba, nyugodt, hosszú élet után, 91. éves korában.
– Surányi György, szintén zenész. Nevéhez kötik a CW Bank botrányát is. A bécsi pénzintézet a Nemzeti Bank leányvállalata volt, téves üzletpolitikája miatt kilencvenmilliárd forint veszteséget halmozott fel. Ennek ellenére negyvenöt dolgozójának összesen 237 millió schillinget, azaz 4,7 milliárd forintot fizetett ki a pénzintézet, végkielégítés címén. A CW Bank korábbi vezetőinek feltételezhetően hanyag gazdálkodását az osztrák rendőrség, valamint az Országgyűlés, a botrány miatt alakított bizottsága is vizsgálta. Surányi a számonkérést természetesen elkerülte.

 94. déjvid — 2018-03-06 21:42 

Hazaérkezett Londonból az ország maradék aranytartaléka
Forrás: https://kuruc.info/r/2/183363/

A jelenlegi árfolyamon számolva 130 millió dollár értékű jegybanki aranytartalék hazahozataláról teljes egyetértésben döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetése. A jegybank megítélése szerint az aranytartalék országon belüli birtoklása – amely lépés összhangban van a nemzetközi trendekkel – tovább erősítheti a Magyarország iránti piaci bizalmat – tájékoztatott az MNB.

Közölték, az elmúlt években számos ország határozott aranytartalékának hazaszállításáról. Az aranyban tartott tartalék külföldi kezelését egyre több jegybank ítélte kockázatosnak, így az elmúlt időszakban többek között a holland, a német, valamint az osztrák jegybank vezetése döntött úgy, hogy az aranytartalékot részben hazaszállítja. Fontos szemponttá vált annak számbavétele is, hogy az aranykészletek helyzete rendezett-e, illetve, hogy olyan helyszíneken őrizzék az aranytartalékokat, amelyek geopolitikai válságok esetén is biztonságot jelentenek.

A Magyar Nemzeti Bank az 1924-es alapításától fogva tart aranytartalékot. Ennek mennyisége folyamatosan növekedett a II. világháborúig, amelynek a vége felé, 1945 januárjában mintegy 30 tonna súlyú aranytömböt és aranypénzt szállítottak ki az MNB „aranyvonattal” az ausztriai Spital am Pyhrn-be. Ez a mennyiség a háború után, 1946-ban teljes mértékben visszakerült.

A rendelkezésre álló adatok alapján a hetvenes évek első felében 65-70 tonna körüli szintre emelkedett a hazai aranytartalék mennyisége, amely 1989-re 50 tonna körüli szintre csökkent. A Bretton Woods-i aranydeviza-rendszer felbomlását követő időszakban az aranytartalék jelentős változását befektetési- és spekulatív megfontolások befolyásolták. Az 1980-as évek végén született döntés arról, hogy a jegybank aranykészletét a minimális szintre kell csökkenteni. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy rövid idő alatt tíz tonnára zsugorodott az aranytartalék, majd 1992-re a mai három tonna körüli szintre csökkent.

A kilencvenes évek eleji értékesítés során az MNB – az akkori nemzetközi gyakorlatra hivatkozva – az aranyért ellenértékként kapott devizát az akkor biztonságosabbnak, likvidebbnek tartott és még magasabb várható hozammal rendelkező külföldi állampapírokba fektette be. A 2008-as pénzügyi világválság ugyanakkor alapjaiban írta át a jegybankok aranytartalékokkal kapcsolatos magatartását.

Az arany immáron nem pusztán befektetési termék a jegybankok számára, hanem olyan stratégiai eszköz, amely alkalmas az ország iránti bizalom erősítésére külföldön és belföldön egyaránt. A tradicionális tartalékeszköz ilyen módon egyre nagyobb mértékben, ismételten gazdaságstratégiai szereppel is bír. Ehhez a folyamathoz illeszkedik a Magyar Nemzeti Bank mostani döntése, miszerint eljött az ideje annak, hogy hazahozzuk az ország aranytartalékát, ami felett teljes joggal és fennhatósággal rendelkezünk.

(Híradó)

* * * * * * * * *

1989 és 1992 közt ötvenről háromra, azaz 47 tonnával, 94%-kal csökkent a magyar aranykészlet…?! Ez most kicsit meglepett…

 93. rdos — 2017-08-29 13:51 

Németek aranya téma egy két konteóval. Pl. nem elég hogy terv szerint folyamatosan Németországba szállítják a külföldön tárolt aranyat (50 t/év a terv 37 t/év a tény), de újra is öntik azokat minőségellenőrzés céljából. Wolfram rúd arany bevonattal?

http://passport.blog.hu/2014/03/13/hova_tunt_a_nemetek_aranya#more5859212

 92. meggymag — 2017-02-21 11:59 

´Nem másol az egerem.
Ha a gugliba beütöd, hogy: -Pap Pábor Szent Korona-, akkor sokmindent lehet ott találni, meg hallani Pap Gábortól is személyesen. Elég nagy szakértö csapattal tanulmányozta a Szent Koronát annak idején, a megérkezése után, közvetlen közelröl.

 91. petiba — 2017-02-20 19:51 

@Rumcájsz von Jicsin:

„A német Bundesbank még 2013-ban jelentette be, hogy úgy tervezi, az aranytartalékok legalább FELE ezentúl az ország határain belül kell legyen fizikai formában is.”

A másik fele meg „ottmarad” Fort Knoxban? XD

 90. Rumcájsz von Jicsin — 2017-02-20 17:38 

@petiba:

„Hazavitték az aranyukat a németek, durva elméletek a háttérben
A tervezettnél gyorsabban zajlik Németország aranytartalékainak hazavitele, s eközben a legvadabb pletykák keringenek arról, miért is van erre egyáltalán szükség. Van aki az eurózóna szétesését vizionálja a lépésben, az orosz propaganda szerint a németeket becsapták, s véletlenül eladták New Yorkban tárolt aranyukat.”

„A német Bundesbank ugyanis a múlt héten bejelentette, hogy a tervezettnél gyorsabb ütemben zajlik az ország aranytartalékának visszaszállítása Németországba. Már 583 tonna aranyat szállítottak vissza Frankfurtba Párizsból és New Yorkból, s ezzel év vége előtt a teljes német aranytartalék fele ismét az ország határain belül lesz, jóval az eredetileg célként kitűzött 2020 végi időpont előtt.”

http://www.napi.hu/tozsdek-piacok/hazavittek_az_aranyukat_a_nemetek_durva_elmeletek_a_hatterben.629770.html

 89. petiba — 2017-02-20 15:53 

Csak átfutottam a posztot, de úgy találtam, nincs benne szó arról, hogy itt őrizték a magyarok Szent Koronáját és az egyéb koronázási holmit, amit aztán még Carter elnök idején kaptunk vissza. A korona szállítási dobozára az amerikaiak azt írták: „sugárveszélyes tárgy”…Azt persze mi, akik nem vagyunk ötvösök és soha nem fogjuk a kezünkbe kapni a koronát, nem tudhatjuk, nem egy hamisítványt kaptunk-e vissza.

Ez csak mellékszál, de ami tényleg hihetetlen, hogy mégis kik azok (nyilván ŐK) akiknek olyan hatalma van, hogy nem adják vissza az aranyat szövetségeseiknek, az európai államoknak. Kik azok, akik megtehetik, hogy lebeszélik a bármikori amerikai elnököt, vagy megbízottjait, hogy megtekintsék, ellenőrizzék az ott tárolt (vagy pont hiányzó) aranyat. Ez olyan mintha letétbe helyeznék egy ügyvédnél pénzt, és amikor kérem vissza, akkor azt mondja, hogy nem. Jó helyen van itt. És erre nem feljelentem, rászabadítok rendőrséget, magánnyomozót, hanem azt mondom: jó, maradjon.
Már arra is gondoltam, ez az egész arab megszállása Európának egy bosszú, amiért egyre több állam szeretné visszakapni az ott tárolt aranyát. Amúgy nem gondolom percig sem, hogy az arany megvan. Ha meglenne, nem kockáztatnák azt a világbotrányt, hogy nem adják vissza a németeknek, osztrákoknak, hollandoknak, meg mittoménmégki kérte. Nyakunkra szabadították bosszúból a sáskákat, hadd legyen a legkisebb bajunk az, hogy megvan-e az aranyunk. Ettől függetlenül persze lehetnek ott még érdekes cuccok, pont utalva arra, hogy pl. a magyarok Szent koronája is pont ott lapult Fort Knoxban. Miért lett volna az egyetlen ereklye. És hogy maguktól visszaadták, ellenszolgáltatás nélkül? Totál valószínűtlen. Vagy fizettünk érte kőkeményen, vagy tényleg van valami hatása, amit vizsgálgattak és inkább visszaszolgáltattak. Vagy tényleg csak egy vacak hamisítvány.

 88. István Mereg — 2016-12-27 17:08 

Üdvözletem! Azt írták nincs meg a pontos cím hát íme:

Saber & Quill
1118 Chaffee Avenue
Fort Knox, KY 40121

 87. meggymag — 2016-09-08 22:48 

@satol:81.

Megpróbálom betenni a linkeket.

https://www.youtube.com/watch?v=sT0r_kYGtlg „Az arany titka“, de van ott még másik kettö ugyanazon a címmel.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Aranystandard

Megemlítek még egy szakembert, Léhmann Györgyöt is.
Hiszen mindeniküknek más az elöadásmódja, a súlypontja, amellett, hogy azt a bizonyos modern, levegöböl való pénzcsinálást illetöen egyetértenek. Szvsz., érdemes ezekbe belehallgatni, utánnaolvasni, mert mint ahogy ök is mondják, minderröl a lakósság nagy részének nem nagyon van fogalma. Mi több, még mindig föleg csak a csúcsszakértöknek, volt is mindenikük külföldön is tanulmányúton. Léhmanról ezt nem mondja a krónika, dehát ö siófoki. A többiek meg azt csinálják amit mondanak nekik vagy azt, amit eddig is. Ez azonban jelentös hátránynyal jár, hogyan élje meg, alakítsa a zember a saját életét, a környezetét, „értsen be“ valamennyire a politikába is amit szerintük csakis a láthatatlan pénzhatalom irányít meg annak valamivel egyszerübben felismerhetö hübéresei; azok is a ranglistának megfelelöen. Hogyan tudna akkor a pógár kis és beláthatóbb egységekben egysmást kezdeményezni, a sorsát ha csak részben is, de mégis megpróbálni a maga kezébe visszavenni.

Drábik szerint már reggelire is konteót eszünk -bocs, ezt a kifejezést nem használja, söt húzza rá az orrát is mert nem ö találta ki, de ismeri!- és minden estig már csak a nagy temperamentumok bírják ki, vagy azok akik erröl a témáról tudnak és megpróbálnak valamit a saját erejükböl tenni is. Ebben is egyetértenek mindnyájan.

 86. meggymag — 2016-09-08 21:04 

@satol:

Az mint aranyfedezet, nincs már használatban, azt az USA kb. a 70-es években megszüntette. A „konzervativ” penzügyesek ma is fájdalommal nélkülözik. Nem úgy a „modernek”, hiszen ezáltal számolatlan mennyiségben tudnak bankjegyeket nyomni, ún. a levegöböl pénzt csinálni; valamint olyan és akkora pénzösszegeket kiutalni, ami gyakorlatilag nem is létezik annak a kiutalásakor. Nem mondom tovább, nehogy hibázzak, de itt ír erröl röviden a viki

,
de van az „aranystandard” keresöszó alatt részletesebb cikk is.(ez akkor is jó, ha nem jelenne meg a link a hsz.-ben)

Az ún. modern pénzügy természetéröl és müködéséröl is van egy rakás youtube film (elég ijesztö a téma), Varga Istvánnal, Róna Péterrel, Drábik Jánossal. Mindenikük hosszú elöadás, aztán valahol elöfordul a modern pénz is.

Még van egy 40 perces történet a tartalék aranyról, ahol Fort Knox is elöfordul, elég érdekes, mert 2015-ben készült, Az arany titka címmel:

 85. blackcat666 — 2016-09-06 11:58 

@gigabursch:
A napelemekről:
„Nyilván van egy csomó technikai malőr és kihívás, hisz a vonatok zötyögnek, sőt mi több még “kaki is hullik az égbű…” a sínek között. Nem beszélve az egyéb koszolódásokról.”
Ezt a problémát a vonatok kisebb átalakitásával meg lehet szüntetni, amint az ujabb zárt rendszerű vasuti wc-k esetében már meg is tettek. Az egyéb szennyezésekkel is könnyen meg lehetni küzdeni, ha alkalmanként speciális „takaritóvonatok” közlekednek, vagy még egyszerűbben a menetrendszerinti vonatokhoz kapcsolnának „seprős-porszivős” kocsit.
Hasonló ötlet az autópályák napelemmel való burkolása, bár ennél szerintem olcsóbb és egyszerűbb lenne tartóoszlopokra szerelt napelem-tetőt rakni a pálya fölé. Igy a megfelő beesési szöget is lehetne biztositani, és talán az uttest téli hómentesités is egyszerübb lehetne. Ez a megoldás a pálya környezetének zajterhelését is csőkkenthetné. Nem kéne továbbá úttestnek is megfelelő mechanikailag szupererős napelemcella se, aminek kifejlesztésén nagy pénzek bevetésével jelenleg dolgoznak.

 84. tiboru — 2016-09-03 21:36 

@judytt1:

Igen, a szerző is azonos 🙂

 83. judytt1 — 2016-09-03 19:33 

Érdekes,a minap ugyenezt az írást olvastam az IPM magazinbam.

 82. gigabursch — 2015-03-31 08:12 

@satol:
Ez érdekes okfejtés, így elsőre nekem valahol dimenziógyanúsnak tűnik, de elmerengtem rajta.

Ha a sínek között 1 méter a hasznosítható szélesség (egyszerűség kedvéért, akkor
5.000.000 méter × 1 méter azaz 5 millió m2 napelem kerülhetne le, igaz nem optimális szögben. Szóval a hatásfok a jellemző hazai beesési szög és vízszintes közötti okok révén egy cos alfával megszorozva úgy 50%-kal csökken.
Nyilván van egy csomó technikai malőr és kihívás, hisz a vonatok zötyögnek, sőt mi több még „kaki is hullik az égbű…” a sínek között. Nem beszélve az egyéb koszolódásokról.

1 kW-hoz alapesetben 6,5 m2 kell, ez a fenti hatásfokcsökkenés miatt 13 m2.
A fenti tényezők alapján akkor 384.615 kW áram jöhetne be, azaz 384 MW.

Ez nem kevés, sőt nagyon is sok (ha jól emlékszem Nagymarost 300 MW-ra tervezték)

Mindenképp érdemes az ilyenen elmerengeni.

Egyébiránt nekem az az állandó hiszti, hogy nem lehet az energiát tárolni => egyszerűen nem igaz.
Akkor amikor túltermelés van, csak(!) rendszerirányítás kérdése, hogy gázcsap le és minden hőtermelő egység villannyal fűti a fűtővizet és használati vizet. Elektront ugyan nem tárolunk, de hőt igen. Aztán ha kevés még jöhet a gáz, de a téli éjszakákon tutuló szél nagyban lenne képes szintén kiváltani az import gázt.

(http://hu.wikipedia.org/wiki/Napelem; http://ekh.kvk.uni-obuda.hu/napelemek/17-napelemek-mukodese-es-alkalmazasa.html; http://debrecenbar.com/2012/09/21/napelem-a-hazteton-hogyan-mennyiert-mikorra/)

 81. satol — 2015-03-31 01:31 

Van észrevételem, meg kérdésem is, mind korlátozottan kapcsolódnak a témához, előre is elnézést érte.

Először jöjjön a kérdés:
Mégis mi a fenére jó az aranyfedezet?
„Aranytartalék kell, hogy legyen egy papírhalmaz mögött, mert az nem igaz, hogy a GDP elég fedezetnek, lásd a pénzügyi hitelválság cí-mű 2008-2009-es hókuszpókuszt.” Én azt látom, hogy az aranyfedezet csak van, és nem történik vele semmi. Az egyetlen, ami történhet (azon túl, hogy így-úgy titokban – és illegálisan – elherdálják), hogy visszavásárolják rajta azt a pénzt, aminek fedezetéül szolgál. Magyarul alkalmas a pénz gazdaságból való kivonására és ezáltal a gazdaság összeomlasztására. De ennek mégis mi értelme lenne? Biztos én vagyok hülye hozzá, és teljesen téves logikával gondolkozom, de komolyan nem értem.

Ha már ennyiszer említésre került itt a korlátlan energia megemlíteném, hogy bizony gyakorlatilag korlátlan energia áll rendelkezésünkre köszönhetően egy méretes, mindössze 150 millió km-re található csillagnak. Bár a médiából folyamatosan az árad felénk, hogy a napenergia édeskevés energiaéhségünk csillapítására (egyszer a rádióban olyan szemléltetést hallottam, hogy Texas energiaellátásához az egész USA-t teljesen be kéne fedni napelemekkel), ez nyilvánvaló dezinformáció. Tulajdonképpen ez is lehetne egy konteó, hogy miért terjesztik mindenhol ezt, csak ennek túl egyszerű a magyarázata (olajlobbi). A hallott adatok ellenőrzésére korábban – vonatmániásként – abból indultam ki, hogy kiszámoltam, hogy ha a Párizs-Lyon TGV pályán 4 percenként közlekedő, egyenként egy kisváros energiafelhasználásának megfelelő fogyasztású szerelvények táplálását napelemekkel szeretnék megoldani, akkor elég lenne hozzá a vágányokon a sínszálak közötti területet lefedni (márpedig ennyire koncentrált energiafogyasztás – talán néhány LHC szintű kísérleti laboratórium kivételével – máshol nem nagyon van a Földön). Most tovább folytatva a gondolatot, ha pedig a 600 km-es vasútvonal által elfoglalt teljes területet lefednék (azaz csak a sínszálak lógnának ki a napelemek közül), akkor még 3 paksi erőműre való energia maradna pluszba. Magyarország kb. 5000 km-es vasúthálózatának napelemekkel fedése pedig – figyelembe véve az itt jellemző napsütéses órák számát, ill. hogy vannak egyvágányú vonalak is, meg alagutak – átlagosan 18-20 Paksnak megfelelő áram termelésére lenne elég, és akkor még egyetlen m^2 területet nem kell elvenni semmiből. Mondja valaki erre, hogy kevés! Persze ez egy könnyen támadható érvelés, millió helyen bele lehet kötni (pl. hamis, de szinte ellenőrizhetetlen energiafelhasználási adatokkal, gondolok itt tűzifára, szénre, stb.), viszont nemrég eszembe jutott egy másik, egyszerűbb és sokkal nehezebben támadható gondolatmenet:
Minden energia amit felhasználunk, végső soron hő lesz itt a Földön (leszámítva azt az elhanyagolható hányadot, ami fény, rádióhullámok, vagy nagy sebességű űreszközök formájában távozik). A folyamatosan termelődő hőt a Föld folyamatosan kisugározza az űrbe, ha több hő termelődik, akkor a kisugárzásához nagyobb hőmérséklet szükséges. A napelemek hatásfoka kb. 10%, tehát ha befednénk az egész Földet napelemekkel, akkor a Földet érő napsugárzás energiájának 10%-át használhatnánk fel tetszőlegesen elektromos energia formájában. Ha ez nem elég, az azt jelenti hogy jelenleg fosszilis energiahordozókból, ill. atomenergiából több, mint tized annyi energiát termelünk, mint amennyi a Napból érkezik, ha viszont ez igaz lenne, akkor nagyjából az ipari forradalom óta a bolygó átlaghőmérsékletének több mint 10%-kal emelkednie kellett volna (természetesen 0 K-hez viszonyítva), tehát nagyjából 30 °C-os melegedésről lenne szó. Ezzel szemben alig 1-2 fokról beszélnek a szakértők, és azt is az üvegház hatású gázok megnövekedésének tulajdonítják, nem az energiafelhasználásunknak, tehát nyilvánvaló, hogy a bolygó néhány ezrelékének napelemekkel fedése bőven elegendő energiát biztosítana.
Hú, ez picit hosszabbra sikeredett, mint szerettem volna.

 80. rdos — 2015-02-08 09:47 

Ott van-e még az arany? Egyszerűen eldönthető. El kell adni. 🙂 A cikk a New Yorkban tárolt aranyról szól, de az elv ua.

http://dornyeij.blog.hu/2014/07/10/vilag_hogyan_szerzi_vissza_nemetorszag_az_aranytartalekat

 79. deladap — 2015-02-02 20:15 

Az aranytartaléknak mára nincs túl nagy jelentősége, inkább mérvadó a hadsereg erőssége. Ebben pedig szintén a USA az első. Aki hatékonyabban „védi a demokráciát”, az diktálja a feltételeket a bankrendszeren keresztül a gazdaságban.
Az arany ideje azután jönne el, ha világégés történne. A megmaradó emberiség majd újra használni fogja…

 78. rebel — 2015-01-13 14:40 

@meggymag:
Örülök hogy tetszik, de egyáltalán nem új. Hangsúlyoztam hogy teória. Innen kezdve ne várj tőlem forrásműveket, amit erről 20-30 év alatt olvastam gondolod mind lejegyzeteltem, legalább címjegyzék szinten? Gugliban sok mindent találsz erről, de kevésbé magyar nyelven….

 77. rdos — 2015-01-13 11:58 

@rebel: „Ez hogy jön a Fort Knox-hoz?” Hát csak úgy hogy ha nincs ott, akkor nem tudják hazaszállítani.

Tiboru mester készített egy posztot hasonló témában, mint amit ebben a hozzászólásodban fejtegettél. „Nőellenes világösszeesküvés” a címe. 75. meggymag-nak mondom (nem tudom hogy kell egy hsz-ben többeknek is válaszolni, holott látom hogy másnak meggy, opsz bocsi, megy :-)).

Jó helyen kapisgálsz, mert valóban jobb volt akkor a világ, amikor azt a hölgyek vezették. Viszont a korai Sapiensek is még anyajogú társadalomban éltek.

http://www.kincseslada.hu/magyarsag/content.php?article.563

Nem mellékesen ezek a mi (magyarok) őseink is voltak, mi több a mai magyar nyelv lehetett az egyik ősnyelv.

http://www.gyoknyelveszet.gportal.hu/gindex.php?pg=36119447

 76. jukeey — 2015-01-13 04:41 

@rebel: Melegszik, jó gondolatmenet.

 75. meggymag — 2015-01-13 02:33 

@rebel:
Ez egy nagyon érdekes hsz. a számomra.
Meg tudnál-e adni néhány forrásmüvet ami a neandervölyi
matriarchátus társadalmi berendezkedésével, annak anyagi
és szellemi civillizációjával foglalkozik? Megköszönném.

 74. rebel — 2015-01-12 16:50 

Ez hogy jön a Fort Knox-hoz?
Amúgy persze hogy konteó az egész világ. Maga az elitizmus, amiben élünk egy nagy összevont és általános konteó.

Ez (nem csak) az én teóm szerint akkora datálható, amikor a matriarchátus évezredeinek vége lett (vannak ki Aranykornak nevezi ezt a legendás, mítikus, misztikus korszakát az emberi történelemnek); ez a korszak persze nem tudományos tény, inkább mítosz jelenleg, kb Atlantisz-al ekvivalens, de elég sok jel utal rá hogy így volt.
Az viszont biztos, hogy volt korszaka az ősközösségi társadalmaknak, amikor a matriarchátus dominált (maradjunk Európában, erről tudunk tán a legtöbbet), ugyebár a Neandervölgyi ember korszaka. Ezek a nagycsaládok vagy kis törzsek, a természettel abszolút és tökéletes harmóniában, szimbiózisban éltek és meglepően magas kultúrával, sokkal magasabbal mint sokan gondolnák! (ez magyarázat lehet pl sok olyan kérdésre, ami az első városállamok és civilizációk kapcsán rendre felmerül, hogy honnan a hirtelen ugrás szinte minden akkori tudományban és tecnikában? Honnan a nemesített növények és tenyésztett állatok, honnan a művészet, honnan az igen réginek tűnő hagyományok, írás, építészet, irodalom stb stb stb – a válasz: onnan hogy nem hirtelen lerakták a kőbaltát és elkezdtek piramist építeni, hanem volt közte több ezer vagy akár tízezer év, amikor bár nomád törzsi életet éltek, de közben igencsak szépen fejlődtek; megtanultak növényt és állatot nemesíteni, tenyészteni, mezőgazdászkodni, kialakult sokféle étel, művészet, tudomány, kulturális élet, nyelv stb… )
E matriarchiális törzsek morálisan jelentősen fejlettebbek voltak korszakuk derekán, mint mi ma!!! Nem ismerték az (egymás elleni) erőszak fogalmát, sem a bűnözés fogalmát, nem akart senki semmit halmozni, a másiktól elvenni; nem akart kiemelkedni és egosita nárcisztikus módon a többiek fölött tündökölni, és ami a fő: URALKODNI SEM, nem létezett hatalom és vagyon!!!! Lényegében egy harmonikus, ösztönös, anarchikus és demokratikus matriarchátusban éltek, természet- és asszonykultuszú animista, panteista, pacifista és humanista szemléletű népek voltak. A kulcs a matriarchátus volt. Női vezetők egészen más szabályokat alkotnak, egészen másképp vezetnek, mint a férfiak. A főanya leginkább emoiconális összetartó erő volt és nem hatalom, mindenki tudta a dolgát, nem kellett parancsolgatni, és szavazásra bocsátani dolgokat is igen ritkán. Nyilván a férfierőnek is megvolt ekkor is a maga szerepe, védelem, vadászat stb, de nem élhetett vissza vele, hatalmat kaparintva… nem létezhetett és nem is létezett erőszak! (az animális hajlamokat a vadonban élhette ki vadászat során, aki akarta és a kor közepéig nagyon nagyon ritka háborúk során – leginkább délről a korszak vége felé, minduntalan betörő – majd az egész neandervölgyi matriarchatust elpusztító Sapiens-nek „köszönhetően”, melynek „jóvoltából” lett ezután már patriarchátus, és meg is indult, a hatalom és erőszak kora, ami mai napig tart… az elitizmus)
S mivel hazugság, sem csalás nem létezett e társadalmakban, ezért hát konspirációk sem léteztek! Ez a kőkörök korszaka, s megismétlem igencsak előrehaladtak a fejlődésben, olyannyira, hogy ezek a törzsek kezdték meg a megalitikus építészetet is többek közt, de a településeiken, öntözőrendszerek, csatornák, fejlett higiénia, (illatszerek stb);
Könyveket lehet érdekes életükről írni. Egyesek szerint, olyan fejlett törzsek voltak köztük, melyek sokkal korábban mint most hisszük, már urbanizálódtak, nagy modern civilizáció(ka)t építettek – és itt persze már Atlantisz és MU legendája-mítosza képbe jön), hogy feltérképezték az egész Földet precízen, profi óceáni hajósok lévén; mitöbb a legvadabb teóriák szerint, ismerték az elektromosságot és sok egyéb fejlett technológiát, még olyat is amit mi még nem, pl a nullponti energia kiaknázását. Megalitikus építészetük is, hogy 10-100 tonnás köveket könnyedén mozgattak és munkáltak meg is valamilyen olyan máig ismeretlen hi-tech, amit ők fejlesztettek ki. (a földön kívülieket is belevariálják persze némely teoretikusok, de ebbe már ne menjünk bele inkább)

Az ősember másik nagy fejlődési vonala (legalábbis a majomhoz képest) a Neandervölgyi mellett, a Sapiens volt, mely déli, inkább Afrikára volt jellemző (bár egyes elméletek szerint ugyebár a neandervölgyi is Afrikában fejlődött, csak sokkal korábban vándorolt át Európába és igen hosszú időn át dominált ott. Nos ezek a déli testvérek igencsak vademberek voltak. Mondhatni barbár paraziták. Mindent másképp csináltak. Agresszív, embertelen patriarchátusban éltek; szinte minden, ami borzalmassá teheti az emberi életet, volt náluk, az emberáldozattól, a rabszolgatartáson át, a folyamatos háborúkig, fosztogatásokig, ami szem szájnak ingere… De a legrosszabb az volt velük, hogy a természetet és a környezetüket sem kímélték, tehát maguk alatt a fát vágó, élősködő jellegű „életmódot” éltek.. amikor egy könyéket már teljesen lepusztítottak, arrébb vándoroltak, ha ott másik törzs élt, megküzdöttek vele az új területért… mögöttük pusztulás és dögvész járt… bár egyes dolgokban igen fejlettek voltak, mozgáskultúra, harcászat, fegyverek terén messze előrébb jártak a fejlődésben, mint a fegyvereket nem is igazán – legfeljebb vadászatra – használó északi rokonaik (? – igen, itt van egy vita, hogy a két át egyáltalán egy faj-e… azaz volt-e, hiszen a Neandervölgyi emezek jóvoltából ugyebár kihalt/beolvadt, eltűnt idővel, de ez már nagyon messze mutató vita…)

A boldogan bölcsen természeti harmóniában élőket, így hát, csak idő kérdése volt, ahogy az évezredek teltek, utolérte a végzete, azaz a délről jövő veszedelem (nincs új a Nap alatt) és már nem csak be-be törtek portyázó törzsek, hanem nagy népvándorlás jellegű offenzívával lényegében a Neandervölgyiek őskori matriarchátus kultúráját, civilizációját, és törzseit LEIGÁZTÁK és eltörölték a Sapiensek, kifosztották, kiirtották, rabszolga sorba taszították és részlegesen (ez is vita tárgya mennyire) beolvadtak… eltűntek az őskori történelem színpadáról végleg…

Innen beszélhetünk szerintem A Nagy Konteóról… innen, ettől indul az emberiség örök és alap tragédiája, az ős konspiráció… amint az európai gyökér civilizáció átállt matriarchátusról patriarchátusra, automatikusan jött is az elitizmus… A barbár déli törzsek ugyebár elitista patriarchátusban éltek, férfi törzsfő volt, általában a legerősebb és legagresszívabb hím élet-halál harccal kaparintotta meg a vezér pozícióját (önkény uralommal, extrém előjogokkal, hatalommal, vagyonnal), s a vezér tartotta amíg bírta, amíg vagy álmában nem vágták le riválisai a fejét, vagy épp nyílt harcban, már meggyengülve (vagy akár nem is) veszítette el azt; árulással, akárhogy mindegy hogy… ezernyi aljas embertelen módja van… de hát egy aljas embertelen életmódot élő „civilizációban” AZAZ AZ ELITIZMUSBAN ez normális és természetes…

Azonban eme új korszakban már mivel lényegében egy egész kontinenst (de legalábbis az ott domináló Neandervölgyiek települései és területei nagy részét) bitoroltak, sokkal nagyobb tömegeket kellett leigázni és kordában tartani, nem volt elég hogy megverekszünk a törzsfőnökségért, ki kellett találni valami jobb módszert… és ekkor találták ki a központosított vallásokat, a háttérből a gyógyító-tanító, kvázi pszichológus szerepét betöltő misztikus emberkék, sámánok, boszorkányok, mágusok varázslók, előléphettek, ha akartak PAPPÁ. A pap és a vallás volt a kulcs! A civilizációs (ma már globális!) elitizmus alapköve! (míg a lokális, mikro társadalmi elitizmus alappillére a patriarchátus, ám ha ezt stabilan és hatékonyan akar terjeszkedni, és már nem csak egy törzs illetve fejedelemség, ország uralmát és teljhatalmát kívánja, hanem többét, akár egy egész kontinensét, vagy ha tetszik, akár planetárist, és ma már úgy fest, ha a háttér-globálelit konteót nézzük) A primitív tömeget, így lehetett a legjobban kordában és kontroll alatt tartani. A pap pedig fejedelmet szentelt fel. (a középkorra ugyebár ez oda „fejlődött” hogy a pápa osztotta Európában a koronát minden királynak!)
Természetesen teljesen önkényesen, manipulatíve és konspiratíve ment az egész. Lényegében erőszakkal legalizált társadalom-, ember-, emberiség ellenes bűncselekmény. Semmi más…
EZ VOLT AZ ELSŐ KONTEÓ!!!
Voltaire óta tudjuk ugyebár, ” a vallás akkor alakult ki, amikor az első csaló találkozott az első balekkel. Hát analóg mód, amikor konspirált az első legagresszívabb hatalombitorló törzsfő, a legravaszabb és aljasabb misztikussal, onnan datálható az elitizmus…. (nyilván a törzs méretétől függően körülöttük egy seggnyaló vezető „elit”)
Egy lépés volt innen, hogy duruzsolásaik során rájöjjenek és kidolgozzák, ezt – azaz a hatalmat és vagyont amit így lehet halmozni – fenntartani és fejleszteni, a legjobb mód AZ URBANIZÁCIÓ. Minél nagyobb fogyasztó-termelő rabszolg-tömeget duzzasztani fel, elbutítani, megfélemlíteni, kiszolgáltatni és agymosni őket maximálisan (erre akkor és évezredekig csak a vallás volt módszer, ma már van mellett jó néhány egyéb is – használják is azokat is buzgón). Minél több törzset igázott le a fejedelem, minél nagyobb lett a „népe” és „területe”, annál nehezebben lehetett volna hatalmat fenntartani, ha szanaszét „hevernek” törzsek. Tömörítsük tehát össze őket nagyobb településekre! Építsünk nekik nagy házakat, amibe jó sokan beférnek, vegyük körbe nagy falakkal… így lesz nagyobb hatalmunk vagyonunk, nagyobb és jobb hadseregünk stb stb… Tökélyre fejlesztették a rabszolga kaptáraikat és itt nem csak az akkor még létező, tényleges rabszolgákról van szó, hanem mindenkiről, aki nem az elit tagja; hiszen nyilvánvalóan a köznép, akkor is és most is, NEM MÁS MINT AZ ELIT RABSZOLGÁJA..!!!

Ez az archaikus konspiráció, az ős-konteó; az elitizmus kialakulása. Bár sok változáson átesett, sok mindenben „fejlődött” és bővült ( vallás mellé még bejött néhány hatalmi eszköz, ami fokozza hatékonyságot és fenntarthatóságot; a hatalom és vagyon szinte korlátlanul növelhető, minél nagyobb kizsigerelt és kiszolgáltatott rabszolgatömeget kell felduzzasztani hozzá – ld metropoliszok!!!!)
Ez az alapelv, az elitizmus alapelve, teljesen változatlan kb 10 000 éve, az első városállamok ilyetén kialakulása óta.

Tehát mivel csupán a fundamentum eleve egy nagy konspiráció, minden ebben gyökeredzik, minden ebből ered, hát persze hogy helyes a megállapítás bizonyos aspektusból: KONTEÓ AZ EGÉSZ VILÁG..!

 73. rdos — 2015-01-08 07:22 

Konteó az egész világ? 🙂

„Németország és Hollandia után Belgium és Ausztria is megvizsgálja, hogyan vihetné haza Londonból aranyrúdjait, ugyanis egyre több ország szeretné tisztázni, megvan-e még a külföldön tárolt aranya – mondta Juhász Gergely, az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek.”

http://hvg.hu/gazdasag/20150108_Hazavinnek_az_aranyrudakat_az_eurozona_or

 72. darkfuture — 2014-12-21 12:54 

Nincs ott semmiféle arany csak bemutatóba tartanak ott valamennyit.A többit elvitték a manók vagy az anunnakik vagy az askenázik…..

Kadhafi-t is azért verték agyon az utcán,mert úgy döntött,hogy visszakéri a kilincsorrúak megőrzéséből azt az aranyat amit az illegál olajért kapott.Csak hát az a vagyon már régen nem létezett a választ meg láttuk a tévében.

 71. rdos — 2014-12-21 12:35 

@becsuszoszereles1k: 🙂 Inkább az a helyzet áll elő, hogy anyjuk lélekben felkészül arra, hogy apjuk ki fogja dobni ha sokat kérdezősködik apa fizujáról.

 70. becsuszoszereles1k — 2014-12-20 20:16 

@rdos: Akkor most az a helyzet allt elo, hogy apjuk nem adja haza a fizetest anyjuknak? Mi lesz ebbol? :O)

 69. rdos — 2014-12-20 11:29 

„Láthatjuk, hogy az országok felismerték, hogy már csak a saját országukban lévő aranytartalék áll rendelkezésükre. Az országok a FED-nél tárolt aranyat még kérés ellenére sem kapják meg. Ugyanis a hazaszállítást addig-addig húzzák, amíg az adott országban az arany hazaszállítását forszírozó kormányt rejtélyes dolgok miatt meg nem buktatják. A következő „demokratikusan megszavazott” kormány pedig nem foglalkozik az üggyel.

http://offforever.blog.hu/2014/12/20/a_fed-nel_a_sajat_aranykeszletuket_sem_ellenorizhetik_az_europai_allamok#more6953149

 68. zizzi — 2014-11-29 21:04 

A naiv Hollandia is visszakérné az Egyesült Államok „ideiglenes megőrzéséből” aranytartalékának egy részét

Ezen a héten Hollandia is jelezte az Egyesült Államoknak, hogy vissza akarja kapni az ott „őrzött” hatalmas aranykészletének mintegy 20%-át, 120 tonnát.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/136415/

Kecskére bízták a káposztát, avagy hová tűnt a Fedaral Reserve Bank őrizetére bízott német aranykészlet?

Mint arról hírportálunk tavaly beszámolt, Németország korábban úgy döntött, 2020-ig hazahozatja a tulajdonában lévő 674 tonna aranyat – vagy legalábbis annak egy részét -, melyet részben a Francia Bank párizsi, illetve a Federal Reserve Bank New York-i széfjeiben őriznek. 2013-ban olyan hírek terjedtek el, melyek szerint a német nemzeti bank illetékeseinek az amerikaiak nem voltak hajlandók még csak megmutatni sem a Federal Reserve Bank felügyelete alá helyezett aranykészletet. Már akkoriban is sokak fejében felvetődött a súlyosan eretnek, politikailag nem korrekt, sőt egyenesen gyűlöletkeltéssel felérő kérdés: megvan-e még egyáltalán a hidegháború idején a Federal Reserve Bank gondjaira bízott aranykészlet?
Forrás: https://kuruc.info/r/4/129687/

 66. padizoli — 2014-11-11 07:57 

Sziasztok!

Pont a múlt héten egyik este kapcsolgattam a TV-t. Az atv-n pont ez volt a téma, meg is örültem neki. Valamiféle dokumentumfilm volt. A lényeg, amit elmondtak benne, hogy valamikor talán a 80-90-es években volt ott egy ellenőrző bizottság, akik megbizonyosoni mentek az aranyrudak meglétéről. Egy helyiségbe vitték csak be őket, ahol fényképezkedtek is többek között. Elvileg ott volt az összes arany, de a terem befogadó méretei is sokkal kisebbek voltak, mint amennyi m3 aranynak kellett volna ott lennie. Továbbá pontos postai mérleggel mérték le az aranyrudakból pár db-ot, és ~12kg helyett csak ~9kg-ot nyomtak. A még érdekesebb, hogy sok UFÓ-t láttak az épület felett, közelében.
Közben megtaláltam a linket a filmhez, szerintem érdekes, én sem láttam még végig.
http://indavideo.hu/video/USA_aranya_es_az_UFO-k_–_Fort_Knox

 65. jukeey — 2014-11-05 13:33 

Nekem anno nyomtatott formában volt meg. Most rákerestem, és nyilvános linket nem találtam hozzá, de bizonyos helyeken megtaláltam magyar nyelven is pdf formában. Közben meglepődtem, mert ugyanott filmként is megvolt; ám mivel nagyon gagyinak látszott, azt nem szedtem le.

 64. becsuszoszereles1k — 2014-11-05 11:18 

@jukeey:

Koszi, utananezek a csattano orchideaknak! Brekk! 😀

Ja, hat en sem arra gondoltam, viszont tetszett az idezet csattanoja… 😀

Esetleg van egy Franke linked? 😀 Jo, ne faradj, koszonom, megtalalom! 😀

 63. jukeey — 2014-11-05 02:21 

@becsuszoszereles1k:

Ennél sokkal ittebbül tartanak. A békás hasonlat viszont újdonság volt :D. „Élet” esetében nem pont arra gondoltam hogy egyetlen, közegből jól elkülöníthető objektum organizmusnak minősíthető-e. Illetve az organizmus bizonytalan kritériumainak többé-kevésbé megfelelő, de élővilágtól független(edett) dolog lehet-e csak afféle „húsgép”, vagy ilyesmi. Itt egy viszonylag ártalmatlanabb kettős példa: Herbert W. Franke – Az orchideák bolygója. Egyébként elég vacak könyv, de a végén a csattanók jól sikerültek.

 62. rebel — 2014-11-05 00:39 

Nyilván tök üres, illetve töredéke van ott mint aminek kéne. Természetes hogy elherdálták, nem csak háborúkra, hanem (és most a helyi kis rajongótáboron nagyon figyeljen!) a mindenkori elit (azaz azon belül is a regnáló hatalom kegyeltjei) korlátlan fényűzésére, pazarlására, dőzsölésére…
Ezzel együtt nem gondolnám hogy az USA gazdagság csak ennyin múlt volna. Ez legfeljebb egy pillére több mellett…

Azt sem gondolnám, hogy ott valóban mást őriznek. Az UFO-nak csodálatosan ott van az 51-es körzet. minek vinnék el onnan, főleg egy ilyen pici trezorba be sem férne (ahogy komolyabb archeológiai artifaktok sem)… Titkok, sumákolások „veszélyes” akták kínos bizonyítékok? Nincs értelme. Tök feltűnő pont ide tenni, mindeni szeme elé. Az ilyesmit szép csendben eldugják-megsemmisítik. Nem a reflektorfény kellős közepére teszik. Tízezernyi szigorúan védett objektum van USA szerte, melyek legalább ilyen védettek ha nem jobban, ezer és ezer páncélterem, föld alatti titkos bázis ésatöbbi ésatöbbi… Ezek a motyók, ha egyáltalán léteznek, BÁRHOL lehetnek és sokkal okosabb ezek között szépen elosztani suttyomban és random, hogy ha valaki rá is bukkan, le is leplez, mindig csak részleteket találjon. Legnagyobb fiaskó lenne összelapátolni egy helyre, ráadásul oda, ami bár szuper kiemelt biztonsággal őrzött, azonban baromira szem előtt van, mindenki tud róla, konteók főszereplője. És ami a leggyengébb pontja, hogy bár betörni nem lehet, megostromolni is csak úgy esélyes, ha a fél világ összefogna USA ellen (még akkor sem biztos hogy sikerülne); azonban mégis könnyen nyílik, ha nyílnia kell, akár egy törvényi végzés, egy forradalom, vagy egy nagy országos (ill nemzetközi) botrány, pillanatok alatt „feltörheti” a szigorú védelmet és akkor nem lesz sem idő sem lehetőség, gyorsan onnan elszállítani, kimenteni és eldugni, hanem jön a nagy bukta, ah újabb GATE… Ha valaha volt is tán ott valami, ami nem arany, hanem valami értékesebb, már nincs ott. Ha ilyen hibát el is követett volna valamelyik korábbi adminisztráció, hogy ide vasvillázott mindent, az utána következők korrigálták nyilván ezt.
Továbbá az amerikai kormány hogy tudna konteózni így? Irtózat erős a kontroll felette, az elnök fingani nem tud úgy hogy 40-en ne szaglásszák azt… Hol-hogy-mikor-kiik-kivel?? Ilyen kormányszintű sumákolást nem lehet ott megcsinálni már rég óta, mert úgyis lebuknának…. főleg ennyi Gate, rejtély, konteó, mutyi és botrány után, amik ott voltak…
Vagy ha nem az elnök és nem a kormány, akkor nem tudom kik, háttérkormány, titkos elit csoport, Bilderbergek, vagy hasonlók.. egyik sem férhet hozzá a kormány és tudta nélkül egy állami hadi objektumhoz…

Sejthető itt konteó, de csak annyi, hogy elherdálták az aranyat és nincs ott semmi, vagy csak valami nagyon kevés dolog; esetleg valóban kamuflázs aranyrudak rézből… ilyesmi… szerintem….

 60. albu — 2014-11-03 11:47 

A dollár rég olajalapú meg bizalomalapú. Valószínűleg a bizalom egy része az aranymisztériumhoz kapcsolódik, ezért a hajcihő.

Az arany kell az iparnak, jó részét nem nyerik ki a hulladékból, tehát fogy. Másra nem jó, ékszert másból is lehet csinálni, de lásd 1. bek.

Gondban vagyok, hogy ha lesz vagyonom, és balhé van, mibe fektessem. Arany és cukor a triviális válasz, de nem vagyok erről meggyőződve.

A dé júre–dé fáktó különbségben lehet az igazság, valóban. Nem csak a pénzt lehet továbbforgatni, hanem az anyagot is. Egy része meg elköltve lehet háborúkra, a megszerzett olajat is elfüstölék.

 59. komojtalan — 2014-11-02 09:14 

@jukeey: Itt is szó volt már a GMO -ról: https://konteo.blogrepublik.eu/2013/07/08/a-genmodositas-konteok/ és azért az sem „tökéletes”, nem hogy nulláról felépíteni valamit. Az átalakítás megoldhatja a technikai dolgokat, de az élelmezést nem, tehát ez a szűk keresztmetszet az emberiségnek, vagy egyáltalán a Földi életnek. Spanyolország a legnagyobb Európai GMO -s és ott is leírtam, hogy meg lehet kóstolni a gyümülcseiket … Olyan íztelen bármi ami Spanyol, hogy ingyen sem kellene.

 58. becsuszoszereles1k — 2014-11-01 09:04 

@jukeey:

„A béka porai (béke poraira…) nem élnek, viszont ugyanaz az anyag a békára jellemző módon összerakva élő békát alkot. Nem elvi, hanem az élőlények irdatlanul komplex rendezettségéből fakadó technikai nehézség, hogy még egy „egyszerű” baktériumot sem sikerült összeraknunk, nemhogy egy békát – de már nagy erőkkel dolgoznak az ügyön. […] Az élő szervezeteknek
még egy különleges jellemzője van, ami megkülönbözteti őket a természet élettelen objektumaitól: a részeik funkcióval bírnak, méghozzá olyan funkciókkal, amelyek a szervezet túlélését és reprodukcióját segítik. […] A természettudós egy kérdésre egy választ szeret kapni, a bölcsész hozzá van szokva, hogy egy kérdésre párhuzamosan több válasz létezhet, és nem biztos, hogy van közöttük egy „legjobb”. A „mi az élet” kérdése sajátos módon az utóbbi kategóriához esik közelebb.” https://www.google.co.il/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0CCYQFjAC&url=http%3A%2F%2Framet.elte.hu%2F~ramet%2Foktatas%2FBevbiol%2FMi_az_elet.pdf&ei=Q4xUVPLmB9LW7QaH-4DYBA&usg=AFQjCNFVOIoV4pgw9OXU1eOAvmjVbbDuqA&sig2=r01suU4do_55-3UysXUyLw

 57. jukeey — 2014-11-01 01:03 

Hja, műnövény, műhús, műember; aztán lassan üvegbúra alatt tápolgatni se kell mer’ jön a végtelen energia és a késztermék is összerakható tetszőleges anyagból származó protonokból. A darabszám a lényeg? De hová lesz az élet!

 56. komojtalan — 2014-10-31 10:45 

@rdos: Én azért annyira nem szaladnék előre, elég nekem még 20-30 év :-). Viszont én hiszek a korlátlan energia hasznosításában, bármilyen formában is lesz majd egyszer megvalósítható. Persze nem az Égely féle hókusz-pókuszban, hanem napenergia, nukleáris, antianyag, stb … Hogy ebből mi a megvalósítható és mikor egy más kérdés. Ha viszont egyszer korlátlan energiánk lesz, akkor gyakorlatilag minden lesz, mert már ma is megvalósítható a homokból arany, csak nem éri meg.

 55. chilis — 2014-10-29 20:51 

Lee Child regényeinek olvasója vagyok.
Éljen Jack Reacher!

 54. Deak Tamas — 2014-10-29 13:52 

Egyértelműsíteném a Roosevelt-féle rendeletet, mert szerintem a szöveg félreérthető.

Be kellett szolgáltatni minden aranyat, ami :

– érem
– rúd
– kötelezvény (magyarra fordítva azokat a dollárbankjegyeket, amiken szerepelt, hogy mennyi arannyal egyenértékű)

Aki ezt nem tette meg, az kapta a büntetést (amúgy évekkel később is forgalomban volt még egy csomó aranydollár, ez a Lindbergh-ügyben is fontos volt.)

Nagymama nyakláncát, és az étkészletet nem kellett leadni

 53. rdos — 2014-10-29 13:09 

@komojtalan: 52. Tervezett elavulás, fogyasztói társadalom, egy hullámhosszon vagyunk. 🙂 Mintha tiboru is készített volna villanykörte összeesküvés posztot.

Hogy ne menjünk Off-ba, foglalkozzunk a „fekete arannyal”, a kőolajjal, mert látom aggódsz. Ne tedd. Földtana – előfordulási gyakorisága koncentráció eloszlása teljesen hasonló mint az aranyé, csak a készlet tonnákban mért száma más. Nyilván sok-sok nagyságrenddel van több fosszilisokból mint aranyból.

Plusz a kőolajon kívül lassan egy évtizede beindult az eddig kitermelhetetlennek hitt nem konvencionális készletek termelése. Kulcsszavak, „kátrány homok”, palaolaj, alginit.

+

Amit a rézbányák szennyező aranyáról írtam ide is illik. A legjobb minőségű homokban is van 1-2% szerves anyag. Miért érdekes ez? Ha már annyira nem lesz kőolaj, szén, akkor a homokbánya az értékes mellékterméket, nem mellékesen a vakolatban a betonban szennyezőanyagot elválasztja, és nem eldobja, hanem gondosan gyűjti, és ha elér egy kamion szállítmány méretet a „szemét-depó”, elviszi a MOL utódjához (vagy az jön érte).

A földgáz kapcsán még jobb a helyzet. Miért fontos ez? Mert földgázból már mai is tudunk metanolt (faszesz) készíteni, az biza könnyedén kiválthatja a benzint (kőszénből és persze fából is tudunk gyártani faszeszt, de ez egy másik történet). Itt a kulcsszavak; LNG, palagáz, metán-hidrát, vagy metán-klatrát.

Röviden, a fosszilis energiahordozók kimerülése miatt hosszú évszázadokig de inkább évezredekig nem aggódnék még akkor sem ha a népesedési trend folytatódik (a kaján az élelmiszer ellátáson se kéne spirázni, kulcsszavak hidropónia, aquapónia, aeropónia). Legfeljebb a benzinkúton fizetendő nagyobb összegért aggódnék, de majd a mérnökök csökkentik a fogyasztást, ahogy eddig is tették.

A sajtónak meg az a dolga, hogy riogasson, lelkiismeret furdalást keltsen bennünk, röviden; dezinformáljon. 🙁

 52. komojtalan — 2014-10-29 09:05 

@rdos: Én nem az aranyról beszélek, mert az gazdasági, technikai szempontból lényegtelen fém. Nem is érthető miért pont azt imádják sokan. Valószínű hogy viszonylag könnyen feldolgozható, már az ókorban is feltudták, de azért ritka. Viszont pl. a platina nélkülözhetetlen az autók katalizátorához. Én emlékszem a 80 -as években azt mondták, hogy az olaj már csak 10-20-30 évre elegendő, de most is ezt mondják, csak azóta eltelt 30 év, tehát van még tartalék, de azért nem végtelen. Abban egyetértünk hogy óriási pocsékolás folyik a világban. Direkt selejtes, rossz minőségű termékeket gyártunk, hogy pár év alatt tönkremenjen, legyen mit eladni akkor is. Persze ez van ahol indokolt, pl. számítástechnika, mert ott hamarabb elévül a termék mint ahogy tönkremegy, de van olyan is pl. útépítés ahol mondjuk 1.5x -es költségért lehetne 5x tartósabb utat építeni.

 51. hazitroll — 2014-10-28 08:24 

Tulajdonképpen nem tökéletesen mindegy, mennyi arany van ott? (leszámítva, hogy ha a németekét eltapsolták) Mivel a dollár közvetlenül nem változtatható arannyá, nem olyan ipari alapanyag, mint a titán, akkor tulajdonképpen ez valamely állam tulajdonában levő valamilyen érték. Ingatlan, infrastruktúra, atomtengeralattjáró, ilyennel tudnám összevetni, amivel az adott állam meg gazdálkodhat szabadon.
Egyébként sosem érdekelt, de mondjuk a magyar/német/ugandai aranytartalékot meg lehet nézni szabadon akárkinek?

 50. morat — 2014-10-27 21:59 

@vittore:

Milo Minderbinder itt is járt?

 49. vittore — 2014-10-27 17:07 

Lehet, hogy már csak k. sok „tartozom neked” cetli van az erődben…. 🙂

 48. tiboru — 2014-10-26 16:54 

@liverp00l:

Köszi!

Igen, azt jelentette. Se családi ékszerek, se hasonlók nem hatották meg az államot. Numizmatikusok és (ha jól tudom) aranyművesek különleges engedéllyel kaphattak felmentést, de az átlagemberek nem. És ami extra barbárság volt (szerintem): rengeteg ékszert és érmét egyszerűen beolvasztottak, nem törődve az esetleges extra-értékkel (tehát csak a nyersanyagot nézték ezekben is).

 47. rdos — 2014-10-26 15:06 

@komojtalan: Ha 28. hsz e-hulladék koncentrációja igaz, az e-hulladék majd harmincszor nagyobb koncentrációjú, mint a bányászott ércek. Mi következik ebből?

Meg kéne végre valósítani a természet körfolyamatait. Vissza kell nyerni a szemétből az újrahasznosíthatókat. Az arany az pont ilyen, nem mellékesen értékes. Nem pedig a fogyasztói társadalom 1 irányú utcáját járni, kibányásszuk, dúsítjuk, kohósítjuk, hengereljük, sajtoljuk, szegecseljük, … eladjuk, használjuk mint BMW-t, elromlik, aztán mehet a szeméttelepre. Az autóipar rossz példa, mert ott már évtizedekkel ezelőtt felismerték a reciklálást, igaz a mai napig nem teljeskörű, ha jól tudom.

Az 500 év nem áll, pl. az óceánok vizében is van arany. Nagyon kis koncentrációban, de van. Ha másért nem, de azért biztosan fogunk reciklálni, mert bár tenger sok aranyunk van, de brutál áron tudnánk csak kinyerni az óceánok vizének az aranyát. Nem mellékesen az arany pont az a fém, amit elég régen reciklálnak. Pl. 3. birodalmi sasos aranytömb nem tudom mennyire forgalom képes, szerintem abból ékszer, vagy valami más lesz, de ehhez a részéhez szerencsére nem értek.

 46. komojtalan — 2014-10-26 14:00 

@rdos: Pont ezért írtam, hogy elodázás. Ha nem 1-200, hanem 500 év múlva fogy el semmit nem számít, az emberiség egész története földtörténeti szempontból másodpercekben mérhető és abból is inkább az utolsó 50-100 évben használjuk a ritka nemesfémeket.

 45. liverp00l — 2014-10-26 11:40 

Nagyon jó írás, mint mindig!
Nekem a Roosevelt-féle törvény kapcsán jutott eszembe néhány dolog az arany kötelező eladásáról. Gyakorlatilag ez azt jelentette hogy ékszerek formájában sem tarthatott meg az ember 160 grammnál többet?

 44. Panther V — 2014-10-26 11:11 

@miazhogynagyonis:

Ebben sem. Mivel egy lakosra ~3,5x annyi aranya van a finneknek.

 43. rdos — 2014-10-26 10:49 

@komojtalan: Azt hiszem kicsit jobban kell megmagyaráznom. A hasonlatod a Föld közepének a gyémántjával (ma úgy tartják, hogy olvadt és szilárd vas, esetleg nikkel mag van középen) azért rossz, mert a 0,7 gramm/tonna műrevalósági határ alatti koncentrációjú „híg ércet” (amiből jóval több van mint a gazdaságosan kitermelhetőből) könnyedén ki tudjuk termelni, csak az érc a dúsítás során túl sok munkával (az meg pénzzel jár) nyerhető ki.

Vagyis. Ha elfogy a ma kitermelésre érdemes bányák készlete ÉS nem találunk újabb gazdag telepeket, akkor rá fogunk fanyalodni a ma még gazdaságtalan készletek kitermelésére. Ennek mi lesz az eredménye? Megdrágul az arany ára.

Általában az arany előfordulásokhoz. Ma 3 nagy lelőhely típust tart számon a geológia. Az 1. elsődleges, ami vulkáni utóműködéshez köthető, jellemzően kvarc telérekben jelenik meg az arany sok más fém mellett (itt jegyzem meg sok arany jön ki rézbányákból is, ahol az arany, meg sok más nem réz fém, az a rezet „szennyező”, azaz el kell távolítani a rézből, de jellemzően nem a szemétbe dobjuk a réz szennyezőjét, hanem gondosan gyűjtjük). 2. másodlagos, ez a torlat arany, ami az elsődleges telérek és a körülötte levő kőzetek lepusztulásával, aprózódásával és szerencsés esetben felhalmozódásával keletkezik (pl. dunai aranymosók is ezt a torlat aranyat mossák). 3. likvidmagmás, ami magas arany és egyéb nehéz fém tartalmú, nagy tömegű, mélyben rekedt magmatest gravitációs elkülönülésével alakul ki (az arany fajsúlya majdnem hússzorosa a vízének vagy hétszerese a leggyakoribb kőzetalkotó kvracnak).

Van még a „Carlin arany”, nem régen az USA-ban fedezték fel, illetve nem tudom az óceánközépi hátságok füstölőiben milyen fémek vannak. Bocsi, régen voltam diák.

 42. komojtalan — 2014-10-26 08:53 

@rdos: Ez csak szőrszálhasogatás, de persze így valami kis időt nyerhetünk még. Gondold el, valamelyik sci-fiben olvastam hogy a föld közepe egy óriási gyémánt. Ezzel megsokszorozódna a gyémánt előfordulása, fillérekért lehetne venni. Csak nem lehetne kitermelni, se gazdaságosan, se gazdaságtalanul, azaz hiába van a Földön(ben) annyi gyémánt, mégis csak az számít amit ki lehet termelni. Ennél már az is jobb amit én mondtam, hogy korlátlan energiával bármiből bármit elő lehet állítani.

 41. miazhogynagyonis — 2014-10-26 01:56 

Furcsa az emberiség hozzáállása az aranyhoz.
Az alumínium, vagy a kobalt, de akár a vas is sokkal fontosabb elemek a technológiának, pénzügyekben már nem csak a papír, hanem a bit is sokkal nagyobb értéket hordoz.
Mégis.. némelyek istenként szeretik ezt az elemet.
Érdekes a nemzetközi listát megfigyelni, Pakisztánnak kb. 10x annyi aranya van, mint Finnországnak. Vajon létezik-e még egy mutató gazdaságban, vagy társadalomban, népjólétben, ahol a két ország közül az ázsiai áll jobban?

 40. Aborepi Majom — 2014-10-25 23:16 

@ahmet: Az ember gyanakvó. Ki tudná, mi van a tömb belsejében?! Mondjuk nekem a boldog hithez elég lenne pár kiló forgács, amit bugylival lefaragok a kéregből… 🙂

 39. tiboru — 2014-10-25 21:02 

@wewelsburg:

Ott vannak a kilencedik helyen.

 38. zizzi — 2014-10-25 20:48 

@realcorpus:
32
hihihi tok igazad van…. csak akkora marhasagnak tunt ez az egyebkent pofonegyszerunek latszo tetszetos egybeontos verzio…… ;D

 37. realcorpus — 2014-10-25 20:11 

@wewelsburg:
Ott vannak egészen a kilencedik helyen. Kicsit több mint 666 tonnával. =)

 36. realcorpus — 2014-10-25 20:08 

@morat:
De hát a Csillagkapuról mindenki tudja, hogy a Cheyenne-hegység mélyén van. =)

 35. wewelsburg — 2014-10-25 19:12 

@tiboru: Oroszország szándékosan van kihagyva vagy csak nincs bevallás oldalukrol?

 34. morat — 2014-10-25 18:17 

Csillagkapu – voltmár?

Egyébként szuper poszt, eddig nem hallottam erről, de nagyon érdekes!

 33. rdos — 2014-10-25 15:14 

Boccs hogy közbeszólok, de az arany, a platina, olaj, … általában az ásványi nyersanyagok még nagyon sokáig nem fognak elfogyni. Kérdés „csak” az ára. Egy tetszőleges nyersanyag lelőhelyen van a „földtani készlet”, ami a lelőhely összes készlete. Van továbbá a „gazdaságosan kitermelhető készlet”, ami alatt a mai ásványelőkészítési technikákkal gazdaságosan kinyerhető készletet értjük.

Aranynál, ha jól emlékszem 0,7 g/t. Ha ennél kisebb az arany koncentrációja, akkor többe kerül a kinyerése, mint az arany ára.

 32. realcorpus — 2014-10-25 10:04 

@zizzi:
Ha most is ott van ez a tömeg, akkor egybeöntve se lenne nagyobb a terhelés. (Persze, valamivel koncentráltabban lenne a nyomás, de nem lenne szükség a mostani polcrendszerre, ami alighanem nem csekély tömegű.) Szerintem lényegesebb kérdés, hogy hogyan tesztelnék az eredményt. Mert Archimedes módszere ebben az esetben nehezen kivitelezhető. =)

 31. realcorpus — 2014-10-25 09:57 

@petiba:
Ott van nekik Superman (vagy Zöld Lámpás). Megoldja helyben. =)

 30. komojtalan — 2014-10-25 09:40 

@atko08: Az arany az egy dolog, de valószínűleg hamarabb fogy el más nemes fém, ezért kellene inkább aggódni. Én már lehet nem élem meg, de a platina készletet 1-200 évre saccolják, hacsak nem találnak új lelőhelyet. Viszont mindent megváltoztatna a korlátlan energia, mert akkor pl. homokból tetszőlegesen lehetne csinálni aranyat, platinát, bármi mást. Ez egyenlőre a sci-fi kategória, de szerintem 1900 -ban sem gondolták volna, hogy lesz olyan valami ami több millió műveletet tud elvégezni másodpercenként. De 1982 -ben jött ki a ZX Spectrum akkoriban hatalmas 48 kilobyte memóriával, ma meg már 50 gigabytes játékok jelennek meg :-).

 29. petiba — 2014-10-24 22:41 

@ahmet:

És miben olvasztanád meg a 420 köbméternyi aranyat ? 🙂

 28. atko08 — 2014-10-24 20:51 

Jó a poszt, de maga az arany is megérne egy külön posztot, hát még a gyémánt biznisz….
Érdekességnek:
Ellentmondásos adatok alapján az elmúlt 6000 évben fellelt összes arany mennyisége (anyu jegygyűrűjétől, Fort Knoxig)155244-171300 tonna közt van. Meg olyan 52000 tonnára saccolják ami még nem lett kitermelve. Fene sem tudja.
Elvileg az elektronikai (e-hulladék)hulladék 0.0016% aranyat tartalmaz. Az űrbe egy pár tonnát már tuti fellőttek.

 27. becsuszoszereles1k — 2014-10-24 16:17 

Megnyugtato, hogy arany nem vesz el, csak korbe-korbe kering a vilagban (itt-ott meg-megall) – hacsak ki nem lottek a vilagurbe (kulonosen, ha az milligrammonkent talalhato kulonfele alkatreszekben…ad absurdum)…

 26. lomposfarkas — 2014-10-24 14:52 

Vannak ugye azok a bankügyleteket bemutató animációs filmek, amit a művelt internetezők egyik fele hagymázas marhaságnak tart, a másik fele szerint meg pont így történnek a dolgok.
Ugye a filmek elején van az aranyműves, akinél a mackóban biztonságba helyezhetik a polgárok az aranyaikat, ő meg rájön, hogy egyre több arany van nála, és senki sem ellenőrzi, hogy mit csinál vele (csak nehogy egyszerre kérje ki mindenki :))
Hát nem pont ezt látjuk?

 25. zizzi — 2014-10-24 14:32 

@ahmet:
23.

ok, de akkor alapos alapozasi munkak kellenenek a raktarban ;). En megemeltem egy „kicsi” aranytombot (a Bank of England muzeum kiallitasan, persze szoros vedelem mellett volt a lehetoseg megadva 😉 – pedig nem is ismernek 😉 )es bizony ELKEPESZTOEN nehez…

 24. gigabursch — 2014-10-24 10:41 

@Rumcájsz von Jicsin:
Továbbá az általad említett összegnek a 10-szeresét tapsolták el 95-98 között privatizáció címen.
De ne mélyedjünk ebbe bele.

Aranytartalék kell, hogy legyen egy papírhalmaz mögött, mert az nem igaz, hogy a GDP elég fedezetnek, lásd a pénzügyi hitelválság cí-mű 2008-2009-es hókuszpókuszt.

 23. ahmet — 2014-10-24 03:49 

Ha ez az arany nem mozog, nem adjak-veszik, akkor miert kell rudakban tarolni?
Ha azt akarnam, hogy ne lehessen ellopni, kiontenem az egeszet egy tombbe, aztan tessek, lehet probalkozni zsebben kicsempeszni. 😉 Egy darab, 420 m3-es aranytomb.

 22. zizzi — 2014-10-23 23:12 

@h1jcsaba:
20.
bizony bizony! nem csak a nemetek uthetik bottal az aranyuk nyomat….. meg szerencse, hogy a Szent Koronat nem olvasztottak ki-be a tartalekra vigyazo’k….

 21. zizzi — 2014-10-23 23:10 

3.4
talan….? a 80-as evekben kezdodott el a bunozok „aranykora” ;), amikor egyre jobb es extrabb eszkozeik lettek, ezzel tarthatott lepest a vedelem is semmi egyeb „szakmai logika” nem szukseges ennek a belatasahoz 😉 .

– x –

3.8
Erdekes, hogy az utobbi 2-3 evben eszrevehetoen csokkent az arany ekszerek kinalata ugy az USA-ban mint Nemetorszagban. Felvasarlas az bezzeg van, meg itthon is. Ugy nez ki, valamilyen fontos cellal gyujtik. Lehet a nemet aranytartalek visszaszolgaltatasa eppen azert kesik, mert mar nincsen meg az arany? Kicsit OFFolok (bar erintolegesen persze tema), mert a nemet aranytartalek meglete mar tobbszor foglalkoztatott, hiszen sokszor esett szo rola a nemeteknel.:
http://de.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Goldreserven
Von dem Goldbestand von 3386,4 Tonnen (Stand: 31. März 2014)[5] lagern 1536 Tonnen (~45 %) bei der US-Notenbank Fed in New York, 450 Tonnen (~13 %) bei der Bank of England in London und 374 Tonnen (11 %) bei der Banque de France in Paris. 1036 Tonnen, ungefähr ein Drittel (~31 %) des Bestandes verwahrt die Bundesbank in eigenen Tresoren im Inland.[6]

Die Lagerungsgebühr beträgt für die Bank of England jährlich rund 500.000 Euro. In den Banken in den Vereinigten Staaten und Frankreich ist die Aufbewahrung der Goldreserven gebührenfrei.[7] (azaz az Angol Banknak evi 500.000 euro tarolasi koltseget fizet No.)
Das Golddepot in Paris soll ganz aufgelöst werden. In New York verblieben 37 Prozent statt bisher 45 Prozent des deutschen Goldes. In der Bank of England lagernde Goldreserven im Umfang von 13 Prozent blieben unverändert. Laut Bundesbankpräsident Jens Weidmann wurden 2013 knapp 37 Tonnen Gold aus New York und Paris nach Frankfurt transportiert. Eine Sicherheitsfirma ließ einen Teil der Goldbarren einschmelzen. Dadurch ist nicht erkennbar, ob dasselbe Gold zurückkam, das einst eingelagert wurde
Azaz a fontiek szerint a parizsi aranyraktarat hamarosan teljesen folszamoljak. 2013-ban 37 tonnanyit NYC es Parizsbol Frankfurtba szallitottak, es az erdekes: egy biztonsagi ceg ennek egy reszet ujraontotte – emiatt nem lehet megallapitani, hogy ugyanazt az aranyat kaptak-e vissza, amit anno ott elraktaroztak!

http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/gold-reserven-der-bundesbank-sollen-bei-fed-in-new-york-usa-bleiben-a-977080.html
(
Ez a cikk sem szol arrol, hogy Fort Knoxban lenne az USA-beli nemet arany, NYC-ben taroljak allitolag.

http://www.focus.de/finanzen/news/vermutung-wo-sind-goldreserven-verschwoerung-verschwoerer-vermuten-leere-goldtresore-bei-us-zentralbank-fed-9_id_3519983.html

Handelten die USA mit deutschem Gold?

Für diese Sichtweise spricht, dass die US-Notenbank nicht dieselben Goldbarren aushändigte, die ihr die Bundesrepublik einst anvertraute. Stattdessen schmolzen die Amerikaner tonnenweise Gold ein und verarbeiteten es zu neuen Barren 2013er Prägung. Der Vorstand der Deutschen Edelmetall-Gesellschaft, Peter Boehringer, schreibt in seinem Blog, das Einschmelzen lege nahe, dass die Amerikaner in den vergangenen Jahrzehnten mit den Barren gehandelt haben, „was bei einer reinen Verwahrung […] nicht hätte sein dürfen!“
No itt ugyanarrol van szo: nem az eredeti aranytomboket kaptak vissza, azaz az amerikaiak a nemet arannyal kereskedtek……

(P. Boehringer blogjat a nemetesek figyelmebe ajanlom, majdnem olyan elvezetesen ir, mint tiboru mester 😉 http://www.goldseitenblog.com/peter_boehringer/index.php/2013/12/25/einschmelzung-zweifel-am-deutschen-ausla )
innen a „motto”:
=> Gold ist so selten zu finden wie die Wahrheit in der Politik; und wenn, nur in kleinsten Körnchen.

 20. h1jcsaba — 2014-10-23 23:04 

Kedves Tiboru!
Egy kicsit régebbre is érdemes kutakodni:
http://www.betekinto.hu/2009_1_soos
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1945_majus_11_az_amerikai_hadsereg_birtokaba_kerul_a_magyar_aranyvonat/
http://www.sokkaljobb.hu/content/mit-sz%C3%A1ll%C3%ADtott-az-aranyvonat
„10 láda arany, átlagban 45 kg/láda
1 láda aranyérme, kb. 100 kg
18 láda arany ékszer, kb. 35 kg/láda
32 láda aranyóra, 30-60 kg/láda
1560 láda ezüst nemű
1 láda ezüsttömb
kb. 100 festmény
kb. 300 kézi csomózású perzsaszőnyeg
8-10 ezer db óra
valuta,
brilliáns,
ruha,
szőrme,
bélyeg,
csipke,
fényképezőgép,
gramofon,
ezüst,
porcelán
2 vagon vegyes, nem szétválogatott értékek”

 19. tiboru — 2014-10-23 22:13 

@Rumcájsz von Jicsin:

Hát ja… A magyar államadósság körülbelül 100 milliárd dollár (78 milliárd euró). Ha a könnyebb számolgatás kedvéért elfogadjuk, hogy egy gramm arany ára 40 dollár (az úgy 9600 forint), akkor belátható, hogy tonnánként 40 millió dollár, azaz a teljes államadósságunk kifizetéséhez 2500 tonna aranyra lenne szükségünk.

Ha jól tudom, Magyarországnak az utóbbi 50 évben soha nem volt nagyobb aranykészlete 80 tonnánál. A rendszerváltozásnál 65 tonnával fordultunk, mára maradt 3 tonna.

 18. Rumcájsz von Jicsin — 2014-10-23 17:51 

@gigabursch:

„Enélkül az eset nélkül közel 40 tonna aranyalapja lehetne a forintnak.”
Mit gondolsz mire lenne elég? Ennek az összegnek a tízszeresét tapsolták el a manyup pénzekkel!!!

Jelen pillanatban a színarany ára 9609,-Ft / gramm.
Tehát az a 40 tonna kb 384 milliárd forint!!!!!!!
Ez pedig semmire sem elég!

 17. csuuzlee — 2014-10-23 15:58 

Amikor Csang Kaj-Sekék átmenekültek a szárazföldről Formózára (ma Tajvan), annyi aranyat vittek el a császári kincstárból, amennyit csak tudtak.

Amerikai barátaik ügyesen rábeszélték őket, hogy helyezzék biztonságba ezt az aranyat náluk, cserébe kapnak váltókat, amikkel majd visszakaphatják később az aranyukat.

Nem sok arany van még ma sem Tajvan szigetén, de egy ládányi régi váltó felbukkant nemrég a svájci-olasz határon, amiből nagy gumitalp surrogás kerekedett.

És akkor még nem is beszéltünk a Janukovics menekülése idején felmerült ukrán aranytartalék állítólagos bedobozolásáról, és biztonságba helyezéséről, akarom mondani, elreptetéséről.

Hogy mi köze mindennek Fort Knoxhoz, na azt én nem tudom.

 16. gigabursch — 2014-10-23 13:18 

Nagy kérdés, hogy mennyi van ott és ebből mennyi az USA-é de jure.
A de factó már egy másik kérdés.

Azért elég súlyos, hogy Surányi hogyan tékozolta el +- a Bokros csomag környékén az ország aranytartalékának 90%-át.
Enélkül az eset nélkül közel 40 tonna aranyalapja lehetne a forintnak.

Persze ez is megérne egy konteót, Surányi meg egy kötelet a nyakába.

 15. whitefalcon — 2014-10-23 12:35 

Valahol azt olvastam, hogy bármennyi arany is van ott lent, az nem az USA-é, hanem a FED-é.

 14. rdos — 2014-10-23 12:23 

Elnézegetve a helyet, jó helyre rakták. Délről 2 forgalmas főút és kereszteződése, északról jól áttekinthető golf pálya. Négy kerítés + maga az erőd.

Városi legenda? Állítólag Ronald Reagan elnök korában kedélyesen rákérdezett a bankárokra; „Fiúk! Ott van még az aranyatok Fort Knoxban?” Aztán nem sokra rá egy magányos merénylő majdnem lelőtte.

Amúgy könnyedén meg lehetne győződni arról az arany ott van-e? „Csak” el kellene lopni. Csak 2 szépséghibája van a „megoldásomnak”. Nem tűnik egyszerű rablásnak, annyi szent (mondjuk nincs benne gyakorlatom, de krimit láttam számolatlan). Ha megtudom hogy nincs, vagy nem annyi a zsákmány, ha jót akarok, nem mondhatom el senkinek. Ki van ez találva. 🙂

 12. komojtalan — 2014-10-23 11:41 

Ez a poén kihagyhatatlan: Az arannyal csak az aranyereden keresztül vagy napi kapcsolatban :-)?

Érdekesnek találom a beszolgáltatást. Egy arany valami értékét nem csak (elsősorban) a súlya határozza meg, hanem a kidolgozása is. Emlékeztetőül a Seuso kincs pár 10 milliót érne beolvasztva, tudom az ezüst. De a Koronánkat sem adnánk el szerintem 2 kiló arany árban.

A 2. VH pénzébe került az USA államnak, rengeteg pénzbe … Állítólag már akkor sem töltötték vissza, rengeteg a szennyezés az aranyrudakban, sokan 20-30% -ról is beszélnek. De pl. az atombomba kutatásánál ezüstből csinálták a vezetékeket, amit vagy visszapótoltak, vagy nem. A mai technikában rendkívül sok aranyat használunk, mert igaz kis mennyiséget tartalmaz 1-1 készülék, de sokat gyártanak. Az 50-60 évvel ezelőtti haditechnikánál simán el tudom képzelni, hogy csak arannyal tudtak megoldani pár dolgot. Az meg akkor lehet szó szerint füstbe ment.

A mai világban már nem lehet aranyfedezetről beszélni, de azért mégis megnyugtatóbb főleg pár arab államnak ha nem csak a befektetői bizalom van egy ország mögött, hanem pár kiló arany is, ezért nem szabad megtudni a világnak hogy nem annyi aranya van az USA -nak amennyit terjesztenek.

Nem csak az említett írók foglalkoznak Fort Knoxxal, hanem pl. Arthur Hailey is. Rengeteg 60-70 -es években íródott regényében felmerül az arany kérdése, tehát az USA -ban erősen foglalkoztatt(j)a az embereket a dolog.

A Német aranyról meg nem is beszélve. Egyszerűen érthetetlen számomra miért tartja egy ország a másikban az aranytartalékát? Amikor kivitték az volt a magyarázat, hogy a Német síkságon várható az esetleges Szovjet támadás, da akkor építettek volna a túlsó felében egy raktárt, netán az ország közepén. A táblázatból kiderül, hogy Németországnak van a 2. legtöbb aranya, az már mennyiség, ezt nem könnyű pótolni ha felhasználták. Nem is az elköltöttéket írom, mert ma már egyszerűbb más forrásból szerezni pénzt, de ha benne van a számítógépekben, TV -kben, stb … azt nehéz pótolni. Szerintem messze nincs 8k tonna aranya az USA -nak, ha ennyit terjesztenek még a fele sem, esetleg harmada.

 11. h1jcsaba — 2014-10-23 11:16 

Azért nem akarják átadni Angélának, mert kiderülne, hogy már csak wolframrudak-néhány mikron aranybevonattal?
Az arany fajsúlya: 196, 967
a wolframé: 183,85
Csak meg kellene kapargatni és lebuknak:) DDD

 10. fagyostekintet — 2014-10-23 11:10 

@tiboru:
Németek az UK-től is visszakérték az aranyat, ha jól emlékszem, asszem 5 éves határidóvel…?

 9. fagyostekintet — 2014-10-23 11:04 

Francba, aszittem az ufó csak nekem fog eszembe jutni 😀

 8. fagyostekintet — 2014-10-23 10:59 

@poszt
IMF a harmadik helyen, országok között, jó poén 😀 🙁

 7. collaunch — 2014-10-23 10:54 

Szerintem a tobb az arany mint amit sejtenek elmeletnek ellentmondd, hogy a nemetek aranyat igazabol nem akarjak odaadni Angelanak. Ha jol emlekszem, valahol ez meg is jelent (talan itt a konteon?) hogy megmutattak neki, itt van, vigyazunk ra, lehet tovabb haladni nincs itt semmi latnivalo.

A dokumentumok tarolasat annyiban nem tartom valoszinunek, hogy ha nekem kellene ilyen doksikat elrejteni, a regi trukkhoz folyamodnek: oda tennem, ahol szem elott van. Peldaul (nem tudom, van e ilyen, de tegyuk fel, igen) a muzeumban kiallitott JFK iroasztal felso fiokjaba, ami felig ki van huzva, mintha JFK akkor allt volna fel surgos munkai kozepette az asztaltol.

Sztem konkretan nincs mar bent sajat aranyuk, es inkabb az ott a titok, hogy a mas aranyat is eltapsoltak mar, nem csak a maguket. Az pedig, ha kiderulne valahogy, (mert nincs vedve megfeleloen, es kis onjelolt James Bondok ki be jarkalnak) hogy a mas aranyat is eltapsoltak, az sokkal nagyobb foldrengest okozna, mint ha csak a sajatjukat koltottek volna el.

 6. tiboru — 2014-10-23 10:49 

@pandacsoki:

A fácsén kiveséztük pár napja 🙂

 5. pandacsoki — 2014-10-23 10:46 

Mester, Christophe de Margerie és a részeg hókotró esete villámkonteo?

 4. ngcs — 2014-10-23 10:12 

@tiboru:
… amiből kiderül, hogy az IMF s harmadik legnagyobb aranytulajdonos. Nekik honnan van az aranyuk és hol tartják?
Szerintem ott, ahol a US, sot lehet költenek is egymáséból.

Arra gyanakszom én is, de ez nem konteo, hogy több aranyat oriznek ott mint eddig és no a mennyisege, de nem USA tulajdona, hanem az „övék”.

 3. tiboru — 2014-10-23 09:41 

@seul:

A 3.7.) ponthoz betettem egy táblázatot a különböző országok 2010-es aranytartalékairól. Persze nem tudom, mennyire fedi a valóságot, feltételezem, hogy részben önbevalláson alapul.

 2. seul — 2014-10-23 09:22 

Nagyon köszönöm a posztot, már régóta várok erre. Az ATV is foglalkozott vele, ráadásul egy Amerikai dokumentumfilm keretében erről, és pont konteóstílusban. Ki tudja biztos engednek néha-néha a szelepen a „tudjuk kik”
A dokumentumfilmben felvetették a következőt.
Az 1980-as évek elején nagyon magas volt az arany ára, mai vásárlóértékre viszonyítva is. És valószínűleg Reagen-ék a Csillagháborús projekt pénzelésére a magas áron a nemzetközi piacon „kiárulták” az aranyat vagy annak egy részét. Természetesen ez az arany fizikailag nem változtatott helyet, így elképzelhető hogy Fort Knox-ban nem az Amerikai hanem Német-Francia-Brit-Burkina Faso-i-Pablo Escobar aranyát-aranyait tárolják-őrzik. Ráadásul az a legdurvább hogy szerintem az USA-ban nincs olyan szervezet vagy személyek csoportja aki pontosan tudná, hogy mennyi az USA nemesfém-valuta és deviza tartaléka. Vagy tévednék????????

 1. realcorpus — 2014-10-23 08:43 

4.) f.) Itt őrzik azon vírusok ampulláit, amelyek eddig (vagy még eddig nem) pusztítottak a világban és variánsaik, csatolt tárolóegységekben az ellenanyagokkal.

(Nem, nem ez ‘A Kaptár’, ez csak a raktár. =) )

RSS feed for comments on this post.

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

  • Legutolsó hozzászólások

    Tartalom

    CímDátum
    Vitaposzt: háború Ukrajnában2022-02-27
    Vendégposzt: Tanja Gräff ügye2022-02-02
    Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
    Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
    Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
    Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
    Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
    Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
    Michael Jackson-konteók2017-05-20
    Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
    Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
    Lindbergh-konteók2017-02-26
    Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
    Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
    A BCCI-sztori2016-11-04
    Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
    Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
    Wałęsa-konteók2016-08-21
    Posztajánló: Porton Down2016-08-15
    Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
    Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
    Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
    Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
    Hindenburg-konteók2016-02-26
    Bruce Lee halála2016-02-14
    Opus Dei2016-01-23
    Alapítvány-konteók2015-12-19
    Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
    Furcsa történetek 2.02015-11-29
    Shakespeare-konteók2015-11-12
    Frigyláda-konteók2015-10-22
    Per „Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
    Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
    Menekült-konteók2015-07-14
    Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
    Miss Liberty-konteók2015-06-22
    Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
    Glenn Miller eltűnése2015-04-08
    Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
    Furcsa történetek 1.02015-03-23
    Bob Marley halála2015-03-14
    New Coke – konteók2015-03-02
    Sid Hurwich időgépe2015-02-22
    Alan Turing2015-02-10
    Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
    Halál Chappaquiddickben2015-01-26
    Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
    A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
    Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
    Konteókönyv-felmérés2014-12-01
    Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
    John Titor története2014-11-19
    Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
    Fort Knox2014-10-23
    Estonia-konteók2014-09-29
    Rudolf Hess története2014-09-22
    Kurt Cobain halála2014-09-09
    Eilean Mór rejtélye2014-08-18
    Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
    Gyíkember-konteók2014-06-12
    A Kovács Béla – ügy2014-05-23
    Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
    Georgia Guidestones2014-05-03
    Elisa Lam halála2014-04-15
    Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
    Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
    Magic Johnson – konteó2014-03-12
    Challenger-konteók2014-02-13
    Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
    Cicada 33012014-01-06
    Cajamarquillai üregek2013-11-27
    A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
    Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
    Google-konteók2013-11-03
    A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
    Katrina-konteók2013-10-11
    A denveri repülőtér2013-09-27
    Haszbara-konteók2013-08-25
    Génmódosítás-konteók2013-07-08
    Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
    Konteónak indult…2013-06-09
    Az X bolygó2013-04-27
    Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
    Náci repülő csészealjak2013-03-22
    D. B. Cooper története2013-02-19
    Egy pápa lemondása2013-02-11
    A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
    Eltűntek2013-01-18
    Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
    Anjikuni-rejtély2012-12-11
    Szent Malakiás próféciái2012-12-03
    Jövőbelátás-konteók2012-11-21
    Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
    Mátrix-konteók2012-10-28
    Elbert János halála2012-10-19
    Bohemian Grove2012-09-26
    Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
    A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
    Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
    A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
    Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
    Olof Palme halála2012-05-16
    A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
    Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
    Jörg Haider halála2012-03-14
    Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
    A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
    Szcientológia-konteók2012-02-07
    Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
    Népszámlálás-konteók2011-11-12
    EU-konspiráció2011-11-12
    A Djatlov-incidens2011-11-12
    Fluorid-összeesküvés2011-08-19
    Breivik-merénylet2011-07-25
    A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
    Patton tábornok halála2011-05-12
    Skull & Bones2011-04-19
    Réztekercs-konspiráció2011-04-12
    AIDS-konspiráció2011-04-11
    Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
    Moszkva és a csecsenek2011-04-08
    Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
    A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
    Globális felmelegedés2011-04-05
    A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
    Kilenc/tizenegy2011-03-30
    A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
    Kelly doktor halála2011-03-28
    Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
    Az arab világ forradalmai2011-03-23
    Martin Luther King halála2011-03-22
    Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
    Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
    A USS Liberty megtámadása2011-03-17
    Jézus-összeesküvés2011-03-16
    Ajánló – linkek2011-03-15
    HAARP-összeesküvés2011-03-14
    Chico halála2011-03-11
    JFK – 2.02011-03-10
    JFK – 1.02011-03-10
    Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
    Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
    Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
    Gagarin-konteók2011-03-04
    Cigánygyilkosságok2011-03-04
    Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
    Vérvád-konspiráció2011-03-03
    A Council on Foreign Relations2011-03-02
    A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
    Atlantisz-konteók2011-03-01
    Nagy német adókonteó2011-02-28
    Illuminátusok2011-02-28
    Ajánló – filmek2011-02-26
    Az Elvis-legenda2011-02-25
    Tunguzka-rejtély2011-02-24
    Nikola Tesla 2.02011-02-23
    Nikola Tesla 1.02011-02-23
    Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
    A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
    Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
    A főtitkár halála2011-02-21
    Nácik aranya2011-02-19
    ODESSA2011-02-18
    A romániai „forradalom”2011-02-18
    Templomosok2011-02-17
    A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
    WikiLeaks-konteók2011-02-15
    A Voynich-kézirat2011-02-15
    Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
    Mormon-összeesküvés2011-02-14
    Szabadkőművesek 2.02011-02-13
    Szabadkőművesek 1.02011-02-13
    Bilderberg-konteók2011-02-13
    Men in Black2011-02-12
    UFO-konspiráció2011-02-11
    Jim Morrison halála2011-02-11
    Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
    Roswell és az M-122011-02-09
    Bermuda-háromszög2011-02-09
    Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
    Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
    Népek Temploma2011-02-08
    Egy pápa halála2011-02-08
    A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
    A „tökéletes katona”-projekt2011-02-07
    A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
    A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
    Beatles-konteók2011-02-05
    John Lennon halála2011-02-05
    Philadelphia-kísérlet2011-02-04
    Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
    Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
    A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
    A Seuso-ügy2011-02-02
    Titanic-sztori2011-02-01
    Holdraszállás-konteók2011-01-31
    Marilyn Monroe halála2011-01-30

    Innen jöttök