2014-11-19–23:07

John Titor története

nyjt1Az időutazás lehetőségei, a párhuzamos univerzumok kérdésköre, illetve a jövőbelátás (jóslás) képessége mindig is élénken foglalkoztatta a konteósokat; mi is beszélgettünk már például Szent Malakiásról és a jövőbelátásról úgy általában. Mai posztunk egy olyan, viszonylag rövid ideig tartó eseménysorozatot ismertet, amely 14 évvel ezelőtt lázban tartotta az amerikai internetezők jelentős részét, s évekig tartó, jobbára kellemes fejtörési lehetőséget adott nem csak az összeesküvéselméletekkel foglalkozóknak, de a szociálpszichológusoknak, a futurológusoknak és a scifi-kedvelőknek is. Hölgyeim, uraim: a John Titor-sztori!

Amikor a nejem megkérdezte, hogy miről fog szólni a legközelebbi konteóposzt, azt válaszoltam neki, hogy John Titorról. Tágra nyílt szemekkel rámnézett, s gyermeki őszinteséggel kibukott belőle ugyanaz a kérdés, amit 2011. július hetedikén Deutsch Tamás tett fel Thomas Meliával kapcsolatban. „John Titor egy időutazó volt. Azaz időutazó. Illetve hát időutazó lesz.” – válaszoltam kicsit tétován, elvégre az ilyen témához elég nehéz kiválasztani a megfelelő igeidőt.titor0

Az egész ügy 2000 novemberében kezdődött, amikor egy, az időutazás különböző aspektusaival foglalkozó internetes üzenőfalon (később csevegőcsatornákon és más fórumokon) felbukkant egy kommentelő, aki már a kontaktus első perceitől kezdve sokkolta mindazokat, akik elkezdtek beszélgetni vele. Ez az illető (első hozzászólásaiban a TimeTravel_0, később a John Titor nicket használva) ugyanis nem kevesebbet állított önmagáról, mint azt, hogy a jövőből (konkrétan 2036-ból) érkezett amerikai katona, akinek 5100az a feladata, hogy 1975-be visszautazva beszerezzen egy IBM 5100 típusú számítógépet, melynek egyik alkatrésze (vagy szoftveres képessége – ez számomra nem teljesen világos) feltétlenül szükséges a 2036-ban elszabadult, és katasztrofális következményekkel járó kompjutervírus megfékezéséhez. Ahogy John mondja: ez az IBM-gép tudta olvasni (dekódolni?) valamennyi olyan programnyelvet, amelyek az APL és a Basic elterjedése előtt voltak használatosak. Úgy tűnik, a Unix oprendszerrel akadtak komoly gondjaik 2036 körül.

Ugye jól indul? Na, akkor röviden összefoglalom, hogy (evilági) tevékenysége mintegy 140 napja (és szám szerint 151 hozzászólása) során John Titor nagyjából miket posztolt, illetve milyen információkat és egyfajta előrejelzéseket osztott meg napról napra gyarapodó számú beszélgetőtársaival és olvasóival. 2001 márciusának végén elbúcsúzott az addig többszázezerre tehető rajongói táborától, s azóta sem hallott felőle senki.

Egyes források 1998-ra teszik Titor első felbukkanását, igaz, akkor még csak offline formátumban: ekkor küldött ugyanis (állítólag) két faxot egy paranormális jelenségekkel foglalkozó éjszakai rádiós beszélgetős műsornak (Coast to Coast AM). A faxokban a 2000. év beharangozott számítástechnikai katasztrófájáról (Y2K), illetve az amerikai kormány szükségállapoti terveiről értekezik röviden.

Fontos leszögeznünk, hogy Titor (nevezzük mi is így) végig nagyon barátságos és közlékeny volt a csetpartnereivel, készségesen válaszolt majdnem minden kérdésre, sőt, mondandója alátámasztásául még illusztrációkat (dokumentumok kézikönyvfénymásolatát és fotókat) is nyilvánosságra hozott, amelyek közül néhányat ebben a posztban is láthattok. És a korrektség miatt azt is előre kell bocsájtanunk, hogy Titor mindig is hangsúlyozta a párhuzamos múltak, jelenek és jövők lehetőségét, s azt is fontosnak tartotta kijelenteni, hogy a paralel idősíkok között elég kicsi is lehet a különbség (néha csak 1-2%), de akkor is létező.

Lássuk akkor a témákat, amelyeket érintett. Kommentjei zöme kérdésre adott válasz volt, s a visszaemlékezésekből úgy tűnik, hogy in real time felelt, az esetek döntő hányadában azonnal, s nem kért gondolkodási vagy felkészülési időt.c204_2

a.) A legnagyobb durranás (ha szabad ezt ilyen morbid módon megfogalmaznom) John jövőre vonatkozó emlékei közül minden bizonnyal a 2015-ben kitört és három milliárd áldozattal járó világháború, amit Oroszország kezdett azzal, hogy megtámadta Európát, majd az USA-t és Kínát. 2036-ban már nincsenek hatalmas ipari komplexumok, a léthez szükséges élelmiszert helyben termelik meg és főként lokális kereskedelemben forgalmazzák. A virtuális (internetes? technológiaközpontú?) kapcsolattartás helyébe a klasszikus, emberközeli, humán relációk lépnek: személyes kapcsolattartás, face to face beszélgetések, olvasás. A vallás és a családcentrikus mentalitás ismét elfoglalja központi helyét, noha a vallás sokkal emberközpontúbb és sokkal kevésbé intézményesített, mint kétezerben. Érdekesség, hogy az általános pihenő- és imanap a szombat (!), legalábbis Amerikában.

b.) John nem érti, hogy napjaink (a kétezres év) emberei miért aggódnak annyira az időutazás lehetséges negatív következményei miatt. Szerinte egy időutazónak semmivel nincs nagyobb beleszólása az aktuális események és a jövő alakításába, mint bármelyik, éppen élő embertársának. Azt hiszem, ezt nevezik úgy, hogy az alternatív történetek hipotézise.c204_3

c.) A (világ)háború elkerülhetetlen, de ő ezt sem tartja akkora tragédiának. Úgy érvel, hogy hadiállapotban a nagy felfedezések és jelentős találmányok száma ugrásszerűen megnő, ami bizonyos értelemben „kifizetődővé” teszi a világégést. Nem szó szerint így mondja, de nagyjából úgy jön át a mondanivalója és a véleménye (már ha jól értelmezem), hogy a háború szükséges rossz, olyan, mint a tarló felperzselése a mezőgazdaság számára: lehet, hogy az adott pillanatban nagyon rossznak és az élővilág számára károsnak tűnik, de következményeit tekintve végül az emberiség szempontjából az egyenleg inkább pozitív.

d.) 2036-ban a szoft-technológiák továbbra is csúcsszínvonalúak, az internet és a távközlési lehetőségek új eredményeket értek el, de ezek megmaradnak az emberi szükségletek kiszolgálóinak. Ezek vannak az emberért és nem fordítva (láthatjuk, hogy a közhelyek 2036-ban is közhelyek maradnak).szin

e.) Az ufókra és az esetleges földönkívüli civilizációkkal történő kapcsolatfelvételre történő rákérdezésekre Titor a következőt válaszolja: 2036-ban nincsenek új információk ezzel kapcsolatban, de az ő személyes véleménye, hogy az, amit a 20. században mi ufóknak és idegeneknek hívtunk, azok valójában olyan időutazók, akik még az ő idejénél is későbbről (vagyis távolabbról, messzebbről) térnek vissza.

f.) Rajta kívül további 7 (hét) időutazó tevékenykedik, akiknek az elsődleges feladata olyan információknak és tárgyaknak a múltból 2036-ba történő eljuttatása, amelyek hozzásegíthetik a civilizációjukat ahhoz, hogy a 2015-ös harmadik világháború negatív következményeit orvosolják. John csapatának fő célidőszakai az 1960 és 1980 közötti évek. Minél messzebb mennek vissza az időben, a divergenciák (tehát az ő univerzumuk és a meglátogatott múlt által meghatározott idővonal közötti különbségek) egyre nagyobbak és jelentősebbek, s ezzel egyenes arányban nőnek a különféle kockázatok is.c204

g.) Titor univerzumában az USA 2011-ben egy nagyon súlyos polgárháborúval küzd, melynek az egész nyugati civilizációra negatív következményei vannak. A polgárháborúwwwJT csak 2015-ben, a világháború kitörésekor ér véget.

h.) Jó hír a napjaink pénzforgalmi mechanizmusait rendszeresen kritizálóknak: 2036-ban nincs központosított bankrendszer, noha pénz és hitelkártyák vannak, ugyanakkor nincs kötelező személyi jövedelemadó.

i.) Azért esett rá a választás az adott küldetéssel kapcsolatban (emlékszünk: 1975-ös IBM 5100-ás számítógép alkatrészét kell előrevinnie 2036-ba), mert annó nagyapja részt vett a szóbanforgó kompjuter megépítésében és programozásában.

j.) Az ismétlődő, jövőre vonatkozó konkrét kérdésekre válaszul John közzétette, melyek azok a témák, amelyekről nem hajlandó beszélni:

j1.) Nem adhat olyan információt, amely alkalmas arra, hogy bárki személyes hasznot húzzon a válaszból. Tehát se sporteredményt ne várjanak tőle, se részvényárfolyam-előrejelzést.

j2.) Nem adhat olyan konkrét információt, amely lehetővé teszi bárkinek is, hogy elkerülje az amúgy nagyon valószínű halálát. Tehát se földrengésről, se terrortámadásról nem beszél.

j3.) Nem adhat olyan konkrét információt, amely megakadályozhatja bárki bármilyen, jövőbeli tevékenységét vagy veszélyeztetheti emberek/családok életét és jólétét.

k.) Az USA fővárosa a Nebraska állambéli Omaha, s az állam 5 föderális régióból áll, mindegyik élén egy-egy területi elnökkel. A halálbüntetés létezik, akárcsak a nyilvánosan végrehajtott halál- és egyéb büntetések intézménye, valamint a száműzés.

FD2l.) Titor időegyenesén az olimpiai mozgalom 2004-ben megszűnik működni, nincs többé Olimpia.

m.) John 1998-ban született, s kamaszfejjel kezdett el harcolni a 2004-es elnökválasztást követő polgári engedetlenség miatt 2008-ban kitört polgárháborúban. Még a katonai alakulatának, a „Fighting Diamondbacks”-nek a karjelvényét is bemutatta a kommentelőknek.

n.) Az időgépről is elég részletesen ír, többször posztolt illusztrációkat (sőt: fotókat) ezzel kapcsolatban. Kétféle mechanizmus (a C204-es és a C206-os) létezik, mindkettő cézium alapú speciális órákat használ (négy darabot egységenként), s a rendkívüli apró fekete lyukak felfedezése tette lehetővé megépítésüket. Az időgépek rendeltetésszerű működését „duális mikroszingularitások” teszik lehetővé, amelyek nagyon erős mágneses mezőben vannak elhelyezve. Hogy ne legyen feltűnő, az időgépet eleinte egy 1967-es Chevrolet Corvette csomagtartójában, majd egy húsz évvel későbbi évjáratú egyterűben (Chevrolet Suburban) rejtették el, illetve ide építették be.Corvette

2001. március 24-én John Titor kiposztolja utolsó üzenetét, ami önmagában is felér egy kisebbfajta rejtvénnyel („Hozz magaddal egy benzineskannát, amikor a kocsi az útszélen megadja magát”), megszünteti a regisztrációját, majd soha többé nem adott életjelet magáról.

Röviden ennyit arról a szűk öt hónapról, ameddig Titor aktív volt. A konteósokat ismerve abszolút természetes, hogy egyfajta kultusz alakult ki körülötte (főként az USA-ban). Minden hozzászólását, kérdésre adott válaszát ezerszer megrágták és elemezték az elmúlt 14 évben, rejtett utalásokat és célzásokat kerestek (és naná, hogy találtak) kommentjeiben, amelyeket a szurkerek bizonyítékként lobogtattak John hitelessége mellett. És az is természetes, hogy rengeteg ellendrukker volt, akik szerint egy jól megkonstruált hoax áll az egész mögött.Suburban

De mi az értelme? Cui prodest, vagyis kinek áll(t) ez érdekében?

Több embert is meggyanúsítottak azzal, hogy ő személyesítette meg Amerika talán leghíresebb időutazóját. Ilyen szerepben találta magát egy bizonyos Oliver Williams, aki 2003-ban nekiállt és egy külön CtChonlapot hozott létre John valamennyi megnyilvánulásáról, ezek magyarázatáról, lehetséges hátteréről. A johntitor.com a titorizmus (igen, ilyen is van már) valóságos zászlóshajójává lépett elő, amit én is legfontosabb forrásomként használtam. Sajnálatos, hogy még mindig nincs teljesen kész, legalábbis ebben az idősíkban.

A már említett rádióműsor (a Coast to Coast AM) is meglovagolta a témát, számtalan kellemes és izgalmas órát szerezve hallgatók és betelefonálók millióinak. Egy Marlin Pohlman nevű számítástechnikai szakértő 2004-ben szabadalmi kérelmet nyújtott be az illetékes amerikai főhatóságnak egy olyan időgépre, amelyet – állítólag – John Titor ötletei alapján állított össze. És ne feledkezzünk meg a John Titor Alapítványról sem, akik 2003-ban egy kötetben kiadták John valamennyi hozzászólását, amelynek új példányáért jelenleg 988 dollárt, használt példányaiért 160 dollárt kérnek az Amazonon.

Ennek az alapítványnak (és vezetőjének, Lawrence Habernek) amúgy alaposan utánanéztek olasz tévések. 2008-ban megbíztak például egy magánnyomozót, hogy derítse ki, hol él (vagy hol élt) a floridai Titor család, de a magánszimat egyetlen értékelhető nyomra se bukkant (noha – emlékeztetőül – John szerint ő 1998-ban született, tehát tíz évvel később maradnia kellett volna valaminek a famíliából, ráadásul nagyapja részt vett az IBM 5100 megalkotásában).

Olyan találgatások is lábrakaptak, hogy az egészet az IBM marketingesei találták ki,titor2 ezzel is beemelve az internetes közbeszédbe a céget és termékeit. Nem ismerem a százmilliárd dolláros forgalmat lebonyolító multinacionális cégek piacpolitikáját, s arról sincs tudomásom, hogy a Titor-affér következtében nőtt-e a számítógépeik forgalma, de hogy az 5100-as gépre százezrek kerestek rá az interneten, az biztos. Fogadjunk, hogy te is ezt tetted.

Aztán az USA kormányzata, vagyis hát a CIA szakemberei is szóba jöttek, akik – így ez a verzió – egy társadalomlélektani kísérletet végeztek, letesztelve, hogy mit szólnak az emberek egy olyan világcart lehetőségéhez, amilyenből úgymond Titor barátunk érkezett. És kipróbálták, milyen fogadtatása lenne egy valódi időutazónak – mert az időgép az bizony készen van, csak rejtegetik előlünk (például Fort Knoxban, amint az tudvalevő!).

Itt tehát az alkalom, hogy a Titor-jelenség kapcsán beszélgessünk mi is egy kicsit az időutazásról, az ezzel kapcsolatos paradoxonokról, a kivitelezési lehetőségekről és akadályokról,  a konzisztens történetek hipotéziséről vagy bármiről, amiről szeretnétek, de előtte persze szavazhattok egy jóízűt.

És ne feledjétek, hogy közeledik a karácsony, márpedig milyen stílszerűbb ajándékot adhat egy konteós, mint egy (vagy két) konteókönyvet! Ha most jársz itt először és nem szeretsz zsákbamacskát venni, itt megnézheted az első kötetet, itt pedig a másodikat.

Kategória: EgyébCímkék: , , , ,

176 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 176. nygniko — 2020-06-03 23:16 

+1 bizonyítás, hogy kamu: az „időgép” fényképén látható alkatrészek közül egyiken sem látszik a technológiai fejlődés leghalványabb jele sem. Amit látunk azok a tipikusan 80-90-es évekbeli kapcsolók gombok. Nézzétek meg, hogy ma már milyen érintőképernyők, stb vannak, ezen semmi modernebb dolog nincs. 2036-ban az időgépet bizonyosan nem 90-es évekbeli alkatrészekből építik össze.
Persze biztosan erre is megvan az ellenérv: a készítők gondoltak arra is, hogy ne legyen túl modern kinézetű, mert az feltűnést keltene, így meg mondhatják rá, hogy kábel tv hangoló, vagy defibrillátor, vagy stúdióba hangeffekt generátor, vagy bármi, ami egy közúti ellenőrzéskor nem ellenőrizhető a hatóság részéről 🙂

 175. nygniko — 2018-03-03 09:24 

Érvek/ellenérvek az idő múlásával:

Titornak igaza volt: Oroszország megtámadta Ukrajnát. Ez már majdnem Európa, gondoljunk csak bele, hogy az átlag Amerikaiak mennyit tudnak más országokról. Többségük vaktérképen meg se tudja mutatni hol van Irak, vagy Észak Korea.

Hiányolom, hogy nem írt 9/11-ről sem, ami eléggé jelentős esemény.
Utalhatott volna rá például 1,9,11 5-be 1, 2-be 2, 1 külön (dátum, és a gépek becsapódási helyei)

Persze mindezt meg lehet magyarázni, hogy az Ő ídősíkjában egy torzulás miatt ez az esemény nem történt meg, stb.

Az is logikus, hogy minél régebbi időbe mennek vissza, annál jobban eltávolódhatnak a saját világuktól és ha nagyon sokat mennek vissza az időben, akkor lehet hogy nem lesz hová visszaérkezniük. Ezért nem megy vissza egészen a hetvenes évekig, hanem keres használt számítógépeket 2000-ben.

Logikusnak tűnik, de el kell, hogy keserítsek mindenkit ez egy nagy KAMU volt!

Egy katona parancsot teljesít és egy ilyen küldetésben biztosan nem engedélyezett az információk kiadása civilek számára – tudjuk hogy a katonaság nem egy szószátyár intézmény…

Mindenki azt hiszi, hogy Titor egy személy, de nem. Ez kb 5-10 nagyon okos ember. Hogy miért csinálták? Nem biztos, hogy van oka. Egy csoport bölcsész, akik a 20 éves osztálytalálkozójukat tartották, valaki feldobott egy hülye kérdést, mire a másik: „van számítógépem, kérdezzük meg a net népét” és lett, ami lett, mert nem bírtak leállni… és nagyokat röhögtek a képernyő előtt.

Az időgép sem stimmel. Van egy dobozszerű gép, rajta kapcsolók, egy rugós zsinórral ellátott konzol. Melyik az időgép azon része, ami meghatározza, hogy pontosan mit kell az időben utaztatni? Tehát pl nem kell célozni vele, vagy kijelölni? Állok egy épület mellett és az időugrással együtt az épületből is viszek egy darabot, vagy a talajból egy darabot, amin állok és marad utánam egy kis gödör?

Egy időutazó biztosan nem visz magával használati utasítást az időgépről, mert ha valami baja lesz (például infarktus időugrás közben, vagy baleset éri a megérkezés után) és kikerül a kezéből az időgép, akkor a baj nem kicsi. Utasítás nélkül viszont senki nem gondolna időgépre, menne a cucc a levesbe.

Ma is ugyanez megy, csak már nem kapjuk fel a fejünket annyira, mert hozzászoktunk a sok hülyeséghez, meg hogy nem kell mindent elhinni.

Ezen a héten 2 ember töltött fel videót, amiben időutazónak vallotta magát:

2118-ból jött vissza:
https://youtu.be/ZBCCKYyep98

2075-ból jött vissza:
https://youtu.be/s3Ehmi4xHe4

2000-ben ez teljesen újdonság volt és mivel nagyon kreatívak voltak a készítők, ezért mindenki be is ette … 🙁

 174. István Mereg — 2016-12-27 16:30 

Kedves Látogatók, Hozzászólók!

Az állítás mely John Titor esete, azon okból megalapozott ugyan is több ízben bizonyított az időutazás. Persze vannak szkeptikusok és abszolút ellentábor, és vannak azok is akik szándékosan titkolják, de ez legyen az ő problémájuk.

Én azon bloggológhoz szólnék akik azt vélik hogy hiteles Titor állítása és közleményei.

Igen lehetséges és hiteles adatokról beszélünk amit megadott.

Miért is mondom ezt?

Azon okból, mert minden ember a „miért” ét keresi nem a mertjét.

Valaha feltette azt a kérdést, hogy „Mi lenne ha..”

Az emberek 90%-a a kimutatások szerint NEM!

Inkább önmagával szemben és külső tényezőkkel takaródzik.

Térjünk a lényegre:

Mi lenne ha egyesítenénk Arisztotelész, Galilei, Newton és Einstein számításait és tanait mit kapunk!

Mi van ha valaki egyesíti ezen számításokat és bizonyítani is tudja.

Mi van ha valaki tényszerűen ezen alapulva egy matematikai elven alapuló számítással mindent ki tud számolni az időben előre és vissza.

A fent említett tudósok és még rajtuk kívül többen is ismerték ezen matematikai egyenletet mellyel az ember saját sorsa felé emelkedik és mindent ki tud számolni, amennyiben átlátja a képleteket.

Igazából gondoljunk bele az emberi élet a földön meghatározott ok okozatból és tényezőkből áll. az ok állandó a tényezők a válozók az okozat felé.

A mozgó viszonyítási rendszerekben történő számításokhoz nyilvánvalóan szükségünk van egy módszerre, mely segítségével átszámolhatjuk az egyes pontok koordinátáit az egyik rendszerből a másikba. Kezdetnek tekintsünk egy K, és egy K-hoz képest az x tengely mentén pozitív irányba v sebességgel mozgó K’ koordináta-rendszert, amelyeket célszerű okból úgy veszünk fel, hogy az x-tengelyek egybeesnek, az y és y’, valamint z és z’ tengelyek pedig egymással párhuzamosak. A probléma tehát, hogy meg kell határozni azt a műveletet, melyet az {x, y, z, t} koordinátákon elvégezve megkapjuk az {x’, y’, z’, t’} koordinátákat, így a K rendszerben felírt egyenletek a megfelelő transzformáció után K’ rendszerben is helyesek lesznek.

A klasszikus mechanika tapasztalatai szerinti az {\displaystyle x’=x-vt\quad y’=y\quad z’=z\quad t’=t} {\displaystyle x’=x-vt\quad y’=y\quad z’=z\quad t’=t} egyenlőségek lesznek igazak, melyeket egyébként Galilei-féle transzformációnak nevezünk.

Nos mindeki gondolkodjon el amennyiben valaki tanácsot szeretne vag y érdekelt, esetleg megszeretne ismerni elérhet az alábbi emailcímen: meregistvan@gmail.com

Üdvözlettel Méreg István

 173. hellcat — 2016-09-29 23:15 

„a jövőből (konkrétan 2036-ból) érkezett amerikai katona, akinek a feladata, hogy 1975-be visszautazva beszerezzen egy IBM 5100 típusú számítógépet, melynek egyik alkatrésze (vagy szoftveres képessége – ez számomra nem teljesen világos) feltétlenül szükséges a 2036-ban elszabadult, és katasztrofális következményekkel járó kompjutervírus megfékezéséhez”

Ahha. Szóval egy 1975-ben tervezett ibm gép alkatrészért jött vissza, 2036-ból 2000 környékére, hogy beszerezzen egyet,ami akkor 25 éves cucc???? Miért nem mondjuk 1976-ban?? Szóval 2036-ban van technika az időutazásra de egy 61 éves technika újra legyártására már nincs!?
Imádom az ilyen stand up comedy-t

 172. kaffer — 2016-01-11 23:26 

 171. rockkatona — 2015-10-28 17:45 

Lemaradt:
Persze meglehet, hogy másik idősíkból jött, de akkor meg miért ide küldték a számítógépért? Miért bocsátkozik előremutató jóslatokba?

 170. rockkatona — 2015-10-28 17:41 

Ez nagyon sántít így a múltra tekintve(most a párhuzamos világok történéseit nem veszem ide, mert akkor meg mit keres itt?).

Először is ott van az idő: 1975-be akart visszamenni, kikötött 2000-ben, aztán nem korrigálta volna a hibát, hanem leáll fórumozni.

Az állítólagos időgép sem valami hihető dolog, 2036-ban ilyen megjelenésre futotta? Mintha a McGywerből emelték volna ki… Autó is egy régi csattogó-zörgő ócskavas. Mi 2000-ben is annyi 60-70 éves autóval járkáltunk? Nem emlékszem. Nem mellesleg egy ’67-ben gyártott Chevrolet valószínűleg olyankor már ritkaság lesz, nem időbeli utaztatásra fogják használni. A Suburban elhelyezett valamivel hihetőbb, de még mindig sánta. Például miért nem egy 2010-2015-ös kocsiban rejtették el? Már így is elég régi lenne. Példának okáért: mintha nálunk az állami szervek piros 1500-ös Ladával járkálnának…

A ,,dokumentumok fénymásolatát, és fotókat” szövegnél látható(összességében 3.-4. kép) papíron is elég régimódinak tűnik az írás(amolyan írógépes), dátumot meg rá lehet biggyeszteni.

A 2015-ös világháború kicsit hihetőbbnek tűnik, de itt is vannak ellentmondások: Oroszország miért támadná meg a jelenlegi szövetséges Kínát? Mi értelme lenne egy mindent letaroló háborúba kezdeni? Csak az NWO miatt? Arra van ezerszer jobb megoldás. 2015-nek mindjárt vége, de sehol semmi. Ne is legyen.

Az USA-ban sem volt semmiféle polgárháború.

Olimpia is ugyanúgy meg van tartva.

 169. miazhogynagyonis — 2015-10-24 18:23 

Pár hét és kiderül mekkora kóklereknek hisznek az amerikaiak (a túlművelt világcsendőrök).

 168. lilith18 — 2015-03-28 02:19 

„a 2015-ben kitört és három milliárd áldozattal járó világháború, amit Oroszország kezdett azzal, hogy megtámadta Európát, majd az USA-t és Kínát. ”

Kezdjek aggódni?

 167. petiba — 2015-03-14 14:30 

Tegyük fel, lehetséges az időutazás. Tegyük fel, a test is épségben marad. De vajon ha az agy épségben, változatlanul marad, mi történik az emlékekkel? Ha „visszafiatalodik” az agy, az időben visszafelé haladva, akkor az emlékek is eltűnnek vajon? Мert ha az emlékeket nem sikerül valahogy rögzíteni, „valahová” fixálni, akkor az időutazó nem fog rá emlékezni, hogy a jövőből jött.

Állítólag a CERN „mellékhatása” lehet egy időgép létrejötte. Amerikai fizikusok (Vanderbilt Egyetem) és orosz matematikusok szerint a Higgs-bozon „vadászat” mellékterméke időgép lehet, mert az LHC olyan erősségű téridő torzulást hozhat létre, hogy kialakul az első időhurok. Szerintük egyébként csak visszafelé lehet utazni az időben, és csak addig az időpontig, amikor létrejött az első időgép.

 166. logiszton — 2015-03-13 23:28 

@bio:
157.bio
Mért, szerinted van még Olimpia?
Az olimpia a normál emberi akaraterő és a teljesítőképesség bemutatkozásának a helye. Manapság csak a doppingszerek, szteroidok, sportruha- és sportszergyártók és reklámcégek versenye a csupán e célra fiatalkortól tenyésztett emberi nyersanyaggal.

 165. logiszton — 2015-03-13 23:17 

@rebel:
149.rebel
Azzal a különbséggel, hogy szerinte az oroszok kezdik, de mostanság éppen az amerikaiak feszegetik az izmaikat az oroszok orra előtt. Vagy arra gondolt, hogy azzal kezdődik, hogy az oroszok visszaütnek. Mindenesetre elég háború előtti légkör van.

 164. logiszton — 2015-03-13 23:05 

@rebel:
147.rebel
Ez így kicsit hosszú meg bonyolult is. Stanislaw Lem egy novellájában/a fene tuggya má’ mi a címe/ az időutazás problémáját egyszerűen úgy írta le, hogy az időutazónak a saját idejébe burkoltan kell a múltba-jövőbe mennie, mint egy szkafanderben, különben az ő ideje is „megy” előre vagy hátra: azaz a jövőbe már porráváltan érkezne, a múltba pedig pld. csecsemóként, ha nem túl messze menne vissza esetleg.
A novellában az időgépfeltaláló a jövőbe utazva pillanatokon belül megöregedett, múmifikálódott és porrá vált./Így persze vissza jönni sem volt módja./
Tehát az elemi részecskék eredeti rendszerben tartása lenne az „Időszkafander”./ A novella eddig nem megy el!/Ez esetben az elemi részecskékre bontás-összerakás szükségtelen lenne.

 163. logiszton — 2015-03-13 22:28 

@tiboru:
128.tiboru
Az utolsó bekezdés itt nekem úgy jön le, hogy tkp. azt mondta, hogy a jövőben vagy „az” lesz, vagy „nem az” lesz. Csak hosszabban. Nem?

 162. logiszton — 2015-03-13 01:03 

@qiholo:
24.qiholo
Kérdés az, hogy időutazás-e az, ha a tudatod utazik a fizikai lényed/tested/ meg nem. Ha nem fizikai valóddal akarsz utazni az már megvalósult: álom, álmodozás, TV-nézés stb.

Azt tanultam, hogy egy probléma megoldásához először mindig a használt fogalmakat kell meghatározni. Viszont azt tapasztalom általában /itt nemtom mert csak eddig olvastam a hozzászólásokat/, hogy meghatározatlan fogalmakat használva határoznak meg fogalmakat, amikkel így eléggé zavaros következtetések-elméletek jönnek létre.

Itt időutazásról van szó. Még sehol sem találkoztam az idő fogalmának meghatázozásával. Valahogy enélkül is nagyon megy az idő/utazás/-ről-ról való értekezés egésze tudományos terepen is.

Én úgy fogalmaztam meg, hogy az idő az események egymásutánisága, ami a múltból a jelenen át a jövőbe tart.
E képletben a jelen pusztán elméleti tényező, mivel bármely esemény a megtörténésével már múlttá lesz, elgondolásakor-felmerülésekor pedig még jövő.

 161. logiszton — 2015-03-13 00:34 

@iksz:
15.iksz
Nem mindig sikerül a régi dolgot éppen úgy megcsinálni. Ha meg nem az akkori módival csinálják, akkor meg nem ugyanaz lesz, vagy ugyanaz lesz, de nem válaszolja meg, hogy hogyan csinálták meg ezt a régiek.

Volt egy film arról, hogy Julius Caesar Britanniában rövid idő alatt építtetett egy hidat egy folyón. Megpróbálták megismételni a régi módival, de hiába állt rendelkezésre minden, az adott idő alatt nem sikerült. Meg tán úgy se. Nem emlékszem pontosan, de nem jött össze nekik.

 160. gacsat — 2015-02-07 16:21 

@mrb777: Én is ezt vallom. Az időutazásban nem is annyira az idővel, hanem inkább a hellyel lessz probléma. Persze a téridő ügy lehet, hogy ezt megoldja, de ahoz én nem értek.

 159. gacsat — 2015-02-07 16:19 

@gtibor: Mit röhögne egy XIX.századi órás egy kavrcórán.

 158. gacsat — 2015-02-07 15:58 

„hogy az, amit a 20. században mi ufóknak és idegeneknek hívtunk, azok valójában olyan időutazók, akik még az ő idejénél is későbbről (vagyis távolabbról, messzebbről) térnek vissza.”

Ugye, mondtam! Ugye,mondtam!

 157. bio — 2014-12-25 18:05 

Most olvasom, hogy azt jósolta, hogy 2004 után nem lesz több olimpia? Mert, ha tényleg, akkor ezt innentől kezdve elég nehéz lenne komolyan venni…

 155. darkfuture — 2014-12-23 23:20 

Ezt a bőröndös-időutazós sztorit Nemere is megírta már és sztorizgattak régen is ilyen időemberekről az usában.Akik táskarádióval utazgatnak az időben.Egyébként az oroszoknak is van egy nagyon jó filmje a Kin Dza Dza, melyben a társadalom kritikát és a tudományt(quantum teleportációt) ötvözik egy csepp keserű humorral.

 154. jukeey — 2014-12-23 06:15 

Ha a Földön még lenne hová száműz(ettetende)ni, már mennék is partvisnyéllel tetszőleges nemzetiségű és párttagságú politikust lilára verni, hogy jól száműzzenek :D.

 153. meggymag — 2014-12-22 09:09 

Sajnos, nem értek semmit a fizikás kozmikus univerzális idök, terek, gyorsulások, az egyenes vagy elhajlott síkok párhuzamosan végtelenkedö mivoltához, a sajátmagához már nem visszatérhetö fénysebességü idö utazásokhoz. Amelyek nemcsak tisztázhatatlan rokonságokat okozhat(ottak)nak, de a világ végi vendéglöben sem lakhatandott majd jól a betévedö, mert az már csödbe ment mielött… és így tovább.
Mégis elolvastam az összes hsz.-t a humoruk miatt. Az szerencsére felfogható és meg is éri. Abban
van szvsz. a legjobb fajta végtelen, ami ki is békít az egyéb fajta érthetetlenségekkel (magamról
beszélek)
Az is csupa relytély, hogyha megint büntetés lesz Titor szerint a számüzetés. Hogyan számíthat az büntetésnek, ha már úgysem tudja senki, hogy hol van, illetve lehet akármikor akárhol? Vagy
visszaküldik a tettest a saját múltjába, ha az rossz volt? Ha meg nem, csinálnak neki rossz jövöt?

 152. rebel — 2014-12-22 02:20 

@darkfuture:
Na tessék, onnan lopta ezt a koncepciót is??? 😮

 151. becsuszoszereles1k — 2014-12-21 07:52 

150.@darkfuture: Akarcsak a Teli Palota ostroma um. a kenyer miatt…

 150. darkfuture — 2014-12-21 04:59 

@rebel:

Az megvan,hogy Tom Clancy írt egy regényt amiben a VH úgy kezdődik,hogy elfogy az oroszok pénze és lerohanják európát?

 149. rebel — 2014-12-20 20:23 

@bio:
Igen, sajnos ez egy elég gyengécske hoax.. de mindenképp érdekes benne, hogy a Putyin féle mostani fesz-t végül is valamelyest korrekten jósolta meg… nemde?

 148. bio — 2014-12-20 02:02 

Elnézést, nem néztem utána, úgyhogy, ha nyilvánvalóra kérdezek, annak ez az oka.

Szóval: van bármi, ami miatt ezt az egészet komolyabban kéne vennünk, mint azt a sokezer másik embert, akik szintén azt állítják, hogy a jövőből jöttek? A cikkben semmi olyat nem látok, ami miatt egy egész kicsit is elgondolkodnék, hogy itt nem egy mai ember művéről van szó – akár unalomból/poénkodásból, akár valami más céllal, akár, mert az illető őrült, és tényleg azt hiszi, hogy a jövőből jött…

Az „időgép” úgy néz ki, mint ahogy 30-40 évvel ezelőtt elképzeltek egy ilyen szerkezetet. A jövő amerikáját/világát sokkal inkább egy idealisztikus elme wishful thinking-jének látom, mintsem egy reális jövőképnek. Ez a „ilyen-olyan kérdésekre nem válaszolok ezért meg azért” pedig remek megoldás, hogy kibújjon az alól, hogy konkrét, leellenőrizhető adatokat mondjon, amivel egyértelműen bizonyíthatná, hogy legalábbis valamennyire komolyan veendő. Az OK, hogy a fogadási csalások elkerülése miatt nem mond meccseredményeket – de megtehette volna pl, hogy megmondja, egy adott hét NBA-meccsein összesen hány kosár születik. Ezzel aligha adott volna fogadási tippeket, mert pusztán ebből az adatból nem lehet egy-egy meccs eredményeit megmondani, viszont az is valószínűtlen, hgy véletlenül eltalálná. Ha tehát az adat stimmel, akkor arra már lehet azt mondani, hogy na, ez már valami…

Szóval, a cikk alapján nem látom, miért lenne ez az eset más, mint rengeteg más „időutazós” eset… De, ha ez más forrásokból kiderül, akkor elnézést a tájékozatlanságomért.

 147. rebel — 2014-12-13 02:44 

Már félve írom, amit elég gyakran szoktam, de hol a konteó?
Ja hát mondjuk ha IBM gerilla kampánya vagy a CIA kisérlete volt, akkor végül is konteó volna.
De sajnos szokásos szkepticizmusommal annyit írhatok, csak hogy triviálisan hoax. Fotók az „időgépekről” borzalmasan primitív házi tákolmányú, barkácsolt valamikről készülte. A technikai rajzokon sincs az égvilágon semmi nyoma valamiféle tudományos vagy legalábbis mérnöki szintű kéznyomnak.. ilyeneket pár nap alatt összedobok, ha akarok.. és sokan mások is.
Barátunk fél év alatt kasszírozott egy jót, hiszen valószínűleg előre megkötötte reklámszerződéseit, és a százezres nézettség elérésekor, már szépen tejeltek neki cégek, pl akár az IBM is… tehát ilyen értelemben végül is konteó lehet. Bár az IBM kurrens termékeit aligha fogja bárki is megvenni, amiatt hogy 30 éve ilyen és olyan jó (?) computer-eket gyártottak. Amúgy aki informatikában alapműveltség szinten is jártas, mindenki ismeri az IBM céget.. nem igazán kell neki reklám…
Barátunk kaszált fél év alatt, majd leállt, hiszen pont így jó egy mítosz, hogy eltűnik, az utólagos bevételekből is talán még azóta is jól megél, hiszen a honlap, a fórum stb, azóta is megy és príma reklámfelület, százezres, vagy milliós nézettséggel.

Ez a dual-mikro-szingularitás, eleve nem hangzik túl jól, mivel az fekete lyuk, akármilyen erős mágneses térbe is teszik (még ha speciális gravitációs mezőt talált volna ki, talán kicsivel sci-fisen hihetőbb lett volna), az lényegében fekete lyuk, NEM KONTROLLÁLHATÓ… (nano szinten irreleváns – ezt magyarázták az LHC-ben is hogy ne parázzunk, ha létre is jön ott egy, nem fogja a Földet beszippantani, mert keletkezése pillanatában ki is oltja magát); egy mikro szingularitás már talán valóban kimozdíthat nagyobb mennyiségű anyagot a téridőből elvben, csak éppen az hogy hová és mikorra kerül vissza ha egyáltalán rematerializálódik, az igencsak bizonytalan.
Szóval dual szingularitás egy erős mágneses térben, egy fekete majdhogynem szigszalagozott műanyag dobozban, amiből kilóg egy CB Rádió speaker… hát nem tudom.., biztos van aki bedől ennek, hiszen szép és romantikus cyberpunk sci-fi stílus; és akinek sem az elektronikához, sem a fizikához nincs lövése sem (sok ilyen ember van és nem szégyen, hiszen ezer más szakma is van emellett, lehet príma orvos, ügyvéd, vagy közgazdász is akár az illető úgy, hogy egy ilyet elhisz, mert ebben speciel nem igazán jártas), az elalél tőle…

Ez Corvette-be épített kütyü meg, kb a Visza a Jövőbe film, Marty és a doki-féle GMC-jére hajaz, mert ugyebár véletlen pont ugyanúgy egy sportkocsiba kellett rejteni az időgépet.. aha persze… legalább jobb ötletet ki lehetett volna talánli..

A 2015-ös világháború, orosz támadással, viszont hatásos és sokkoló MOST (de nem 2000-ben!!!!), akár igaz, akár utólag (az utóbbi pár évben mióta Putyin ficereg) hozzá toldott feltuningoló – poszt hoax patch (ez sem megoldhatatlan ugyebár, ha valaki ill. pláne egy team elég ügyes)…
Talán nem is olvastam volna tovább, ha nincs viszonylag elöl ez a 2015-ös orosz agressziós, fél emberiséget kiirtó III. Vh. koncepció. Azonban vagy az említett poszt-hoax lesz az, vagy csak egyszerűen vakszerencsével beletrafált emberünk ebbe; (ami mostanában némileg valóban reálisnak tűnhet) ám a 2008-2011 -es USA polgárháború teóriájánál már láttam, hogy blöff ez is, és így nyilván az is.

De persze nagyon ügyes egyébként, és érdekes.

Az időutazás a tudomány mai állása szerint (másról sajnos nem értekezhetünk, mivel amit nem tudunk, hanem talán van talán nincs, az puszta fantáziálás, s a lehetségességi-, valószínűségi faktortól függően esetleg belefér a sci-fi kereteibe), de 20 éven belül (főleg egy félig kihalt, atomháborútól tépázott emberiség aligha fedez fel és dolgoz ki valamit, ami ma lényegében lehetetlennek van megállapítva).
Holott ugyebár az időutazás ugyanis lehetséges, részecske szinten; ezt tudjuk… Azonban egy élő organizmus időutazása a tudomány jelenlegi álláspontja szerint lehetetlen. Hiába is állunk részecskékből.. a protonjaink neutronjaink, talán még az atomjaink is sértetlenül kimozdíthatók, ugyanabban az állapotban visszahozhatók (elvileg) a téridőből, azonban hogy egy élő organizmus, sértetlenül kijusson (a hipertérbe vagy téridőn kívülre, ha tetszik) – hiszen ehhez kvázi ki kell lépjen ugyebár – majd vissza is jöjjön a téridőbe, extrémen más iőpontra, és sejt szövet és élet szintjén tökéletesen működjön tovább, az kizárt…
Ennek oka semmi más, mint az ismert határozatlansági tényező… Einstein sugalmai, majd Heseinberg és Schrödinger kb 100 évvel ezelőtti kisérletei óta tudjuk, hogy a szubatomi részecskék, hullám és energia csomagokban, azaz kvantumokban léteznek, azonban soha sehol és semmikor pontosan nincsenek ott, mozgatásuk (jelentős energia- és rezgés változásaik) hullámjellegűen történik és jelentősen INTERFERRÁL.. ezért aztán ugyebár a klasszikus határozatlansági elv fő igazolása (mely elvre alapozva használunk szinten mindnen készülékünket ma is megbízhatóan), ha szubatomi részecskéket, lövünk egy kísérleti lemezre, melyen két az adott részecske méretének megfelelő luk van, ahol „átfér’ a részecske, majd a lemez elé teszünk egy teszt ernyőt, melyen megfigyeljük a lenyomataikat, arra lehetünk figyelmesek, hogy a lemez illetve lukak előtti szabályos hullámok, átérve a lukakon szinte kaotikusak, azaz sztohasztikusak, random módon interferrálnak… nem megjósolhatóm, nem kiszámítható, csak saccolható, hogy hogyan hol és mikor lesznek a „túlvégen”… és ez még mind semmi, de mivel soha nincsenek sehol meg semmikor, hanem megragadhatatlan, kvázi kvantum „csomagokban” léteznek… és még ki tudja mi okból, amit még ma is kutatunk; de e kisérletnél EGYSZERRE MINDKÉT LUKON ÁTHALAD MINDEN RÉSZECSKE, ilyen esetben… holott csak az egyiken lőttük át!!

Nomármost képzeljük már el, hogy a milliárdszor milliárd részecskéből álló emberi testtel akkor mi lenne hasonló esetben..! Ezekből állunk és ezeket így kilőjük a téridőből… Hát kérem ha néhány részecske teljesen kiszámíthatatlanul, kaotikusan, szotchasztikusan és random közlekedik át, akkor mit fog csinálni milliárdszor milliárd részecske…??? KI ÉS MI RENDEZI VISSZA AZOKAT anyaggá és abból áll szerves működő, élő organizmussál? Esetleg egy Jóisten tud ilyet!!!
Ha egyáltalán sikerül is a művelet, a testünk mint részecskék halmaza, egy vagy viszonylag közeli téridő pontra visszajutnia valami jelenleg felfoghatatlan kontroll alatt, nyilvánvalóan nem állna össze a korábbi organizmus, nemhogy atomi, de még molekuáris állapotába sem, hanem mit kapunk?
EMBER HELYETT, EGY NAGY SZUBATOMI RÉSZECSKE „PÁRAFELHŐT”… Kvarkok, protonok, elektronok, neutronok, fotonok sűrű energiafelhőjét…! Még csak nem is nagy véres sejt-kocsonyát mint ahogy ezt a dilemmát, néhány teleportos sci-fi-ben így illusztrálták, hanem lényegében számunkra egy nagy semmit, egy gyakorlatilag láthatatlan, szubatomi kvantum felhő érkezne a téridőn kívülről vissza, ha egy embert kijuttatnánk, és ez nyilvánvaló..

Tehát a klasszikus, naiv időutazási teóriák ezen sajnos meg is dőlnek, illetve a szingularitás segítségével időben vándorló anyag hipotézise is.
Marad helyette egy teljesen más vonal, az pedig, az úgymond időhajlítás teóriája… amikor nyilván az idő aspektusából történik meg az esemény (a térhajlításhoz hasonló, azaz valójában ugyanaz, hiszen a tér és idő nem különbözik, egy rendszer: a téridő) azonban ahhoz meg nincs szükség semmiféle szingularitásra (bár való igaz hogy a téridőt hajlítja a szingularitás, is csakhogy a BÖSZME NAGYOK!!! nem pedig a mikroszingularitások, melyek létezése, illetve lehetségessége is vitatott), meg gravitációs terekre; hanem teljesen más, jelenleg abszolút elméleti és hipotetikus, módszerek kellenek.

Az időutazás, teleportálás és térhajlítás is már megtörtént szubatomi szinten, a kvantumfizikusok már megcsinálták; ezek létező dolgok, az időhajlítást és anyag (azaz legalább egy atom) elmozdítása még nem sikerült és emiatt nem is sikerülhet – legalábbis a tudomány jelen állása szerint elméletileg – de hát még kipróbálni sem sikerült kisérleti szinten sem… időhajlításról meg még nem is álmodunk…

Ez a pasas viszont pontosan arról a lehetőségről zagyvált persze igen primitíven, amit azóta már rég cáfoltak… méghogy dual szingularitás erős mágneses térben… egy fizikához kicsit is konyító ember, már akkor legyintett erre; ma meg már körbe is röhögné….

 146. darkfuture — 2014-12-12 08:46 

@Nagy Fehér Ember:

szokásos háttér manipuláció, ugyanez pl. a Steven Greer féle sirius Disclosure is.Néha igazat mondanak néha nem.Néha dezinformálnak néha nem.Megy a kavarás.

 145. Nagy Fehér Ember — 2014-12-11 13:37 

Volt már szó a blogon Rejtett Kézről, ott is egy titokzatos alak jelent meg egy fórumon, bizonyos ideig kommunikált a tagokkal, aztán eltűnt.
Ha valaki nem ismerné: http://felemelkedes.paranormal.hu/viewtopic.php?f=2&t=42

 144. realcorpus — 2014-12-07 02:40 

@quantumleap82: go to 52
=)

 143. quantumleap82 — 2014-12-06 16:47 

Ha 1975-be küldték vissza, akkor mit keresett még mindig itt a 2000-es évek elején?

 141. FilcTroll — 2014-12-04 11:52 

@jukeey: Fene tudja, lehet, hogy tényleg nem is a konkrét költségek, hanem a ráfordított meló miatt tűnik drágának. Akár marketing, akár trollkodás, de alaposan fel van építve a legenda. A gyors reagálás maga is idő- és munkaigényes, egyben nagyon alapos felkészülést igényel. Egy csomó mindent megírhatott, megrajzolhatott és lefotózhatott előre, számítva a tuti befutó kérdésekre, de biztos kellett rögtönöznie is. Sok-sok idő és fejtörés van ebben a sztoriban.

Mindenki tudja, hogy hazudozni nehéz, pláne egy széles közönségnek, akik több nézőpontból vizsgálják a sztorit. 🙂

 140. rpd4 — 2014-12-04 11:10 

Az időutazás csak előre létezhet, mivel az idő az már megtörtént, nem lehet megváltoztatni.

A múltba törtènő időutazás lehet egy átlépés egy párhuzamos univerzumba(?), ahol a jelen idő a mi időnk szerinti múlt.

A jövőbe az utazás úgy lehetséges, hogy megváltoztatjuk az érzékelésünket úgy, hogy egy pillanatnak érzékelünk egy hosszabb időtartamot.

 139. realcorpus — 2014-12-04 04:55 

@boogee:
Megnéztem. Nem értettem. Azt igen, hogy mit akartak bemutatni, de azt nem, hogy ez mégis hogyan lehetséges. Szerintem sehogyan, de a nézése közben nem is kellett volna ezen gondolkodnom, nem azért film, hogy ne a vászonra/kijelzőre és a történésekre figyeljen az ember gyermeke.

A pulthoz ülő személy identitása nekem nem volt kétséges, de mégis azt hittem először, hogy L. DiCaprio van elmaszkolva a szerepre. Nem értettem, miért, de mivel a szereposztásban nem szerepel, rá kellett jönnöm, hogy a megérzésem jobb volt, mint amit a látvány adott. =)

SPOLERes következik!

A hurok akkora volt, hogy már valójában Möbius-szalag, de azt mégsem adhatták a címbe, mert bukott volna a meglepetések sora. A film egy logikusan összerakott lehetetlenség. (Szerintem.)

 138. jukeey — 2014-11-29 17:22 

Még mindig nem birom belátni honnan következtetnek egyesek magas költségvetésre; látok összvissz egy rakat hantát egy blogon, 2-3 skiccet, meg egy szerszámosdobozt benne pár kombájnból vagy billentős szemeteskocsiból kiselejtezett alkatrésszel. Ez nem tűnik túl költségesnek.

A párhuzamosba kötött Androméda viszont nem gyenge 😀

 137. FilcTroll — 2014-11-29 16:57 

Elnézegetve Titor dolgait, az elég szembeszökő, hogy nagyon aprólékos és igen magas költségvetésű kis tréfa volt ez. Ha marketing-kísérlet volt, akkor talán lenne nyoma valamilyen dicsekvés formájában, mert a reklámosok nem a visszahúzódó természetükről híresek, pláne, hogy ez ütős sztori.

Az is lehet, hogy valami műalkotás-szerűség, esetleg társadalmi kísérlet volt. Ez utóbbit erősítheti az, hogy az internet nagyon izgalmas kutatási terület volt a szociomókusoknak, pláne eleinte. Ugyanezen a szálon az is eszembe jutott, hogy egyfajta információterjesztési és júzerbefolyásolási teszt is lehetett a dolog, ami mögött persze „ők” álltak.

Bármi is legyen, sztem nem időutazás van a dolog mögött, hanem valaki óriásit röhögött a markába azokon, akik elhitték. 🙂

 136. agathon — 2014-11-29 12:59 

134. realcorpus — 2014-11-28 22:52

Tegnap megnéztem még a Háromszög című filmet. Nagyon tetszett, gyönyörű képi és hangulati világ jellemzi, érdemes minél jobb minőségben letölteni! A story kicsit emlékeztet az Időbűnök történetére, de a megvalósítás hátborzongatóan jól sikerült! Annyira teszik képileg, hogy azt hiszem, megnézem ma is! 🙂

http://www.port.hu/haromszog_triangle/pls/w/films.film_page?i_film_id=111176

 135. realcorpus — 2014-11-29 10:40 

Párhuzamos univerzum ábrázolása:
http://cdn.acidcow.com/pics/20141120/acid_picdump_91.jpg
(Soros univerzumról is lehetne egyet készíteni, de az már aktuálpolitika lenne.)
=)

 134. realcorpus — 2014-11-28 22:52 

@agathon:
20-ból 12 megvolt (a ‘Találmány’ is köztük van), egy még csak tervben, mert mást gondoltam cím alapján (Az ötös számú vágóhíd). Ez 13, s van egy +1 is, a ’12 majom’ alapötlete a ‘La Jetée’. (Lehet, totóznom kellene…?! =) )

 133. agathon — 2014-11-28 19:55 

 132. agathon — 2014-11-28 18:35 

Nos, megnéztem az Időbűnök című filmet, tetszett!

A rendező, Nacho Víg-Alondó további filmjeiről itt:

http://www.port.hu/nacho_vigalondo/pls/pe/person.person?i_pers_id=228772&i_topic_id=2&i_city_id=3372&i_county_id=-1

 131. agathon — 2014-11-28 14:48 

122. realcorpus

Köszönöm a film-javaslatot!

Cserébe javaslom hasonló témában a „Találmány”-t, bár nem olyan könnyen emészthető, főleg elsőre!

http://www.port.hu/talalmany_primer/pls/w/films.film_page?i_film_id=77580

 130. syracuse — 2014-11-28 11:01 

2014-ben felelőtlenség ilyenekről irkálni, kivéve ha a szerző célja kimondottan olvasóközönsége megnevettetése.

Csak a 2011-es amerikai polgárháborúig olvastam el, ott majdnem leestem a székről, úgyhogy biztonsági okokból inkább csak kommentelés céljából maradtam az oldalon. Utazzon vissza 2036-ból a pali, és jósolja meg a jövőt. Ha legalább egy dolog beteljesült volna abból, amit 2014-ig jósolt, akkor annyit elfogadnék, hogy jól tippel, adjon fel egy lottót, aztán irány Hawaii. De az erre az időintervallumra (2000-2014) jósolt események nem következtek be, úgyhogy nem csak a cikk, de már a linkje is bűzlik a kamutól. Szeretem a konteókat, mert rengeteg esetben tényleg nem tudni, hogy mi miért történt, vagy hogy mi történt egyáltalán, és soha nem is fogjuk valószínűleg megtudni. Itt viszont nem kell Nobel-díj hozzá, hogy megállapítsuk: a pali zakkant volt. Annyi ész viszont szorult belé, hogy védekezésképpen párhuzamos idősíkokról zagyvált, ha netán nem találnák fel 2014-re a soha le nem égő cigit. 2001-ben pedig valószínűleg azért tűnt el, mert oda került, ahova való, elmegyógyintézetbe, a fejében létező párhuzamos idősíkokkal együtt.

 129. jukeey — 2014-11-28 00:33 

Valóban már maga az időutazás is komojtalan, ezen belül Titor sztorija egy különösen elcseszett kamu, de ha egyszer zabálják a népek, na…

Ettől függetlenül az időutazgatós ötletekből elég sok érdekes történet is kerekedett, nemcsak olyanok, amelyeknek központi kérdése/eleme az időutazás, hanem akár csak mellékes mozzanatként használva fel egy-egy időutazós jelenetet.

Néhány már említve volt, most hozzátenném egyik régi kedvencemet, a „Freejack” című filmet. Kicsit már lejárt a szavatossága, mert 1992-ből 2009-be rángattak át haláluk előtti pillanatokból embereket (épp azért, hogy élők hiánya ne okozzon beláthatatlan következményeket), hogy az akkori multimilliárdosok így kaphassanak új testet. Mellesleg elmondható hogy a legrosszabb könyvből keletkezett legjobb filmről van szó (a relativitás elve alapján), szerencsére csak az alapötletet vette át a forgatókönyvírő (én a film után az eredetit nem bírtam a feléig sem olvasni, pedig amúgy Robert Sheckley több érdekes novellát és regényt is írt).

Vagy akár fantasy történetkben is megjelenhet (szívem csücske a stílus, a sci-fi kevésbé). A spellforce1 című sztori egy idős főszereplője pl jól emlékezett rá, hogy ifjabb korában ő átruccant a jövőbe és kinyírt egy útjába álló vén mágust, aztán öregedve a tükörbe nézve egyre inkább kezdett neki leesni a tantusz. És amikor eljött a pillanat, semmit nem tett az elkerülése érdekében, nehogy ezzel gonosz ifjúkori önmaga – amit azóta megbánt és hibáit hellyel-közzel igyekezett orvosolni – beláthatatlan dolgokra vetemedjen.

Elrettentő negatív példaként említeném az általam közeltmúltban látott „looper”-t, ami hisztérikus, drogos, béna harácsoló orvgyilkos, stb szereplőivel végtelenül lehúzó, és az időutazások által okozott változások ríltájm megjelenő következményeivel nemhogy frappánsan reagált volna a paradoxonokra, de még tett is rájuk egy nagy lapáttal.

 128. tiboru — 2014-11-27 13:23 

@komojtalan:

Nem hiszem, hogy magyarázkodnom kéne 🙂 de megjegyzem, hogy Titor története 14 évvel ezelőtt egyike volt az amerikai netes konteósokat leginkább foglalkoztató sztoriknak, ezért itt a helye. HA neked nem jön be, az is csak azt mutatja, hogy mennyire nem vagyunk egyformák, és ez jó.

Ha figyelmesebben elolvasod a posztot (vagy akár Titor eredeti kommentjeit), látni fogod, hogy többször említette: nem jóslatokat mond, hanem egy alternatív jövő képeit villantja fel. Ahogy a posztban is szerepel:

„Titor mindig is hangsúlyozta a párhuzamos múltak, jelenek és jövők lehetőségét, s azt is fontosnak tartotta kijelenteni, hogy a paralel idősíkok között elég kicsi is lehet a különbség (néha csak 1-2%), de akkor is létező.”

 127. komojtalan — 2014-11-27 11:37 

Már kitevéskor beleolvastam az írásba, de annyira gyengének találtam, hogy csak most olvastam el. A kommentek nagy részét most sem … Tiboru nem sokszor nyúlsz ennyire mellé egy témának, de legalábbis számomra ez egy totális melléfogás. Ha van időutazás az miért csak a múltba lehetne? Azaz a szerencsejátéknak, de még a tőzsdének, a gazdaságnak is azonnal vége lenne. Mi van a megjósolt, de elmúlt és meg nem történt jóslatokkal: Olimpia, polgárháború? Volt egy scifi novella a témában: 20xx -ben választás van az USA -ban, 2 jelölttel: 1 kemény és 1 demokratikus. A kemény jelöltnek esélye nincs, ekkor egy szokásos időutazáson véletlenül valaki belelép egy tócsába. Amikor hazamennek ugyanaz a helyzet, csak épp a kemény jelölt vezet nagyon. Megnézik a ruhákat és a cipőtalpon egy döglött bogarat találnak … Tehát nem lehet visszamenni az időben, mert bármilyen apró változtatás óriási változást hoz sok idő múlva. 1 fok eltérés 1 méteren semmi, de 10 kilométeren?

 126. gigabursch — 2014-11-27 08:15 

@alien576:
freud…
🙂

 125. realcorpus — 2014-11-27 08:10 

@djatlov:
Ez történik, amikor jedi-lovagok gondolat-sakkoznak és az egyik mattot kap. =)

A végtelenben bármi megeshet. Akár az is lehet, hogy van egy szint, ami felett már az egy pontba sűrűsödő energia nem lehet nagyobb és egy olyan reakciót indít el, aminek eredményét láthatjuk magunk körül.
Hogy a nagy kezdeti semmiből hogyan lett valami is, arra még nem találtam megoldást, de biztos gondolkodnak rajta valahol. =)

 124. gigabursch — 2014-11-27 08:08 

@specnaz86:
Nem véletlen, hogy nálam is ez az egyik legszimpibb elmélet.

 123. realcorpus — 2014-11-27 07:54 

@jukeey:
Gondolom, nem évente szűnik meg egy-egy fekete lyuk. Lehet, csak millió, vagy tízmillió évenként (vagy volt eddig mondjuk öt). Olyankor meg az addig vonzott tartalom beolvad a környező rendszerekbe. Amennyi ideje az ember figyeli a távoli teret, lehet, nem is tűnik fel, mi volt a fent említett idővel ezelőtt (vagy épp most, a távolságuk miatt). Ha összekeversz két fél bögre különböző tejet, akkor csak te tudod, hogy az kettő volt, ha valakinek utána megmutatod, akkor már egy bögre tejet fog látni belőle, nem azt, hogy az két különböző tej.

Persze, hogy végtelen. Ha nem az lenne, akkor lenne egy határ, ameddig elér ez az egész miskulancia. És a mögött mi van? A semmi? És az meddig érő semmi? Naugye! =)
(És, ha semmi is van mögötte, mi zárja ki, hogy ne lehessen egy adag semmi után megint valami, ami az itteni rendszerhez hasonló?)

 122. realcorpus — 2014-11-27 07:28 

@agathon:
Időbűnök – Nem tudom, mennyire hasonló (a másikat még nem láttam), de a spanyolok (is) tudnak jó filmeket csinálni, ez is az szerintem.

 121. specnaz86 — 2014-11-26 14:19 

@jukeey:

Igen,létrejöhetnek zseb univerzumok is.:D
Kérdés, mennyi anyag benyelése után jut el 1 feketelyuk arra a pontra amikor ugy „érzi” elég volt az input? Valoszinüleg feketelyukja válogatja!

Lehetnek olyan likak, amik a mienkhez képest, csak akkora ősrobbanást birtak produkálni ami nem pukkant nagyobat 1 petárdánál. A kilöködő anyagot meg megmérhetnénk 1 konyhamérlegen, mi legalábbis! Ettöl még azon univerzum értelemmel biró egyedei(ha vannak ilyenek), hihetik végtelennek a világegyetmüket.

Más fekete likak viszont, mérhetetlen falánkságukban egész galaxisokat nyelnek el,vagy akár az egész univerzumukat! muhahaha 😀

 120. alien576 — 2014-11-26 13:39 

@alien576: *szánalommal…

 119. alien576 — 2014-11-26 13:38 

óhh, hát én kevertem az „Időhurok” filmet az „A hurok” szanálommal, amiben a meleg hobbit egy klímatávirányitóval b*sztassa a zidőt…
nah mindjárt jól meg is nézem! 🙂

 118. agathon — 2014-11-26 13:03 

108. boogee

Megnéztem az Időhurok c. filmet, nagyon tetszett, köszönet! Még több ilyet, ha lehet!

 117. jukeey — 2014-11-26 11:37 

@realcorpus:

Amiről te beszélsz, az a szingularitás, ami igen kétes dolog, nem általánosan elfogadott. Ráadásul a fekete likak teljes tömege ott van. Ha eltűnne, a legtöbb galaxis csillagai a szélrózsa minden irányába repülnének szét, nem lennének pofás kis elliptikus és spirális objektumok.

De ugye hogy még ezen az úton is végtelen anyagi rendszerhez lyukadunk ki. Vagy végtelen energiarendszerhez, vagy ahogy tetszik. Hogy anyag vagy energia (netán éter), tökmindegy, ezen az alapon az energia és a tömeg mindössze ugyanannak a dolognak a két különböző megjelenési formája (nagyjából az e=mc2 is ezt sejteti, vagyis x energiából csak x tömeg válhat és fordítva, mondhtatni az izé nem vész el csak átalakul és elszáll). Ellentmondásos kis elmélet ez, na.

A vaklárma nekem is nagy kedvencem, ott lapul a vinyón a dutyidili mellett (nem lehet sz@rakodni). Érthető, miért érzünk ilyen, szinte kényszeres érdeklődést a legkülönfélébb sötét nyílások iránt. Nagy a tömegvonzásuk, szinte már görbítik a teret :D.

 116. djatlov — 2014-11-26 10:00 

@realcorpus:
És honnan zsúfolódott oda az energia?
És ha nem volt anyag, mi piszkálta meg? Egy másik, máshova zsúfolódott energia?
🙂

 115. realcorpus — 2014-11-26 06:49 

@jukeey:
Nekem valami olyasmi maradt meg abból az időből, de persze inkább az olvasmányokból, hogy a bumm előtt csak egyetlen pontba volt iszonyatos mennyiségű energia bezsúfolva, viszont méretéből adódóan anyag egy szál se. Aztán valami megbirizgálta ezt a békésen feszülő energiamennyiséget, az nagyot tüsszentett és megkezdte terjeszkedését abból a pontból, anyagiaskodva.
Arra most nem emlékszem, hogy egy fekete lyuk a mostani állás szerint mi módon szűnhet meg, de abban az esetben, ha már nem bír el több anyagot és magába roskad, egy helyes kis anomália következtében megkezdheti ‘életét’ egy olyan dimenzióban, amilyen a mi bummunk előtt volt itt, vagy nem volt. (Más egy nőről próbálja kideríteni a volt/nemvoltságot. =) Bocs!) Na most abból az energiából mennyi anyag keletkezhet az új helyén, ez kérdéses marad. Viszont az sem lehetetlen, hogy amelyikből a miénk lett, többszöröse is volt ennek, így ahhoz képest ez a ‘miniverzum’. A hozzánk képest ‘miniverzumban’ lehetnek kisebbek az anyag méretei, így egy arányaiban kisebb univerzum nekik ugyanolyan átjárhatatlan, mint nekünk a sajátunk.
(Mi van akkor, ha a mi univerzumunk egy túlvilági hadronütköztetőben keletkezett (ottani mérték szerint parányi) fekete lyuk eredménye, csak mi gondoljuk, hogy milyen nagyok vagyunk? Vagy épp Svájcban hoztak létre egy új univerzumot, amikor kergették a részecskéket.)

 114. jukeey — 2014-11-25 23:29 

Ezzel megint vannak problémák, a dolgok jelenlegi állása szerint ugyanis az összes fekete lyuk az univerzum belátható részében az ősrobbanás óta keletkezett, tömegük van, ez leellenőrizhető-mérhető, bizonyos mennyiségű anyagból álltak össze és azóta bizonyos mennyiségű anyag ment nekik/hullot rájuk (csúnya az a beszívni kifejezés, a Föld is beszívja a mellette elzúgni szándékozó kavicsokat ha nem repesztenek elég gyorsan és túl közel kerülnek). Ilyen, mondhatni „univerzum”-hoz képest elhanyagolható mennyiségű anyagból legfeljebb egy „miniverzum” keletkezhet, nem? 😀

 113. specnaz86 — 2014-11-25 21:59 

@boogee:

Érdekes elmélet!

Nekem mégis, a feketelyukakkal kapcsolatos elméletek közül az tetszik a legjobban, amely szerint minden feketelyuk által elnyelt anyag a tuloldalon kilöködve, 1 párhuzamos univerzum Ősrobbanása.
Valószinüleg anno az Ősrobbanásunk is, a mi „Páruzamos-Anyauniverzumunk-Feketelyukának-Alfeléből-Kilöködött-Matériából” keletkezett! 🙂

Tehát a valaha keletkezett feketelyukak mindegyike létrehozott 1 párhuzamos dimenzióban létező univerzumot!

Valamelyest ez az elmélet is kiküszöböli a „semmiből valami” dilemmáját.
Azaz mégsem. Mert ugye, hogy keletkezett az első? Az Ős Anyauniverzum az ő feketelyukaival?
Valszeg mindig is létezett! Mert miért ne létezett volna! Habár lehetséges, hogy mostanra már nem létezik, ahogy az 1,2,..,x generációs párhuzamos univerumok sem, viszont az anyagukat sikeresen továbörökitették!

Na ez jó hosszú lett! De hát, amiota az eszemet tudom lázba hoznak a feketelyukak! 😀

 112. jukeey — 2014-11-25 20:40 

paracelsus
realcorpus
Erről az ibm-es ócskapiacos ötletről (melyre jó esély van) eszembe jut egy régi filmben látott jelenet, mikor egy cég nagy tételben milliókért számítógépeket vásároltatott, „sucaba” márkanéven. Azt hitték. Az illetékesnek nem kellett kibontania az első dobozt hogy leessen a tantusz, ugyanis pont fordítva tették le elé, így elolvashatta visszafelé a nevet :D. Ha belegondolok hogy valaki esetleg úgy fizetett komoly összeget egy rozsdás ibm-ért, hogy még tudta is mi lesz a csomagban…

@boogee: Ez olyan alternatív „nagy reccs”.

Szerintem hiba a dolgok ily drasztikus végesítésére törekedni, így persze a számzsonglőr húrelméletekkel sem pendülök egy húron. Hajlok arra, hogy ez a galaxistömeg, amit most univerzum-ként emlegetnek (holott azt eredetileg tényleg az abszolút már tutira minden dolog kifejezésére találták ki), mindössze egy végtelen anyagi rendszer egy részének jelenlegi elrendeződése. A planck-mértékek meg a négydimenziós gömb pedig önkényesen húzott határok, hogy onnantól halvány lila dunsztjuk se lehet hozzá akkor se, ha az összes látható gugliplex anyagot egyetlen számítógéppé vagy részecskegyorsítóvá varázsolják.

 111. realcorpus — 2014-11-25 15:06 

@boogee:
‘Az utolsó három perc’ (Paul Davies) több lehetőségen elgondolkodik/tat. Azok közül az egyik hasonlít a te felvetésedre.

 110. boogee — 2014-11-25 14:04 

Lenne egy elméletem az univerzum keletkezésére.
Az Ősrobbanásnál látszólag kb googolplex (tíz a századikon és az a tizediken) mennyiségű anyag keletkezett a semmiből.
De mi van ha mindig is létezett?
Tehát a valaha keletkező feketelyukak az elnyelt anyagot a 0 időpillanatba (az Ősrobbanásba) vezetik vissza!?

 109. gigabursch — 2014-11-25 13:54 

@realcorpus:
Hogy is hagyhattam ki. Alap….

KÖszi a linkeket

 108. boogee — 2014-11-25 13:39 

Ajánlom figyelmetekbe az Időhurok című filmet!
Elég beteg egy elképzelés, kb a nagypapa paradoxon a négyzeten!
A film leírását ne olvassátok el!

 107. freca — 2014-11-25 05:12 

Amerikai hülyeség helyett tessék igazi időutazó:

http://knowledgenuts.com/2014/02/15/the-mysterious-man-who-claimed-to-never-age/

 106. attee — 2014-11-25 01:31 

@agathon:
Titor = TIme viaTOR

 105. attee — 2014-11-25 01:19 

Térrel, idővel, párhuzamos dimenziókkal kapcsolatos kutatás:
http://earthguard.info/elo-univerzum/

 104. attee — 2014-11-25 01:17 

@realcorpus:

Nem tudod véletlenül a 2014 decemberi nyertes Eurojackpot számokat?

 103. lomposfarkas — 2014-11-24 22:53 

 102. vittore — 2014-11-24 15:39 

@nudniq: „(Mondjuk ugyanígy vagyok a mesterséges intelligenciával is: szinte tuti,h nemsokára létre fogja hozni az emberiség, de nagyon nem örülök ennek a “vívmánynak”.)”

Mostanság nyilatkozta Stephen Hawking, hogy valószínüleg az emberiség utolsó találmánya lesz a mesterséges intelligencia…..

 101. freca — 2014-11-24 12:40 

@morat: Durva bizony.
Általános iskolában én még úgy tanultam (70-es évek), hogy az emberiség létszáma hárommilliárd fő.
Egyébként felhívom a figyelmedet a 2001 Űrodüsszia c. könyv bevezetőjére is.

 100. realcorpus — 2014-11-24 10:06 

@paracelsus:
Erre én is gondoltam. =)
De most már tovább is: Ez a jóember megszorult anyagilag, de volt a padláson egy IBM5100-asa. Gondolta, kicsit feltuningolja az ócskapiaci árát ezzel a sztorival. Ha ‘keletkezett’ olyan fanatikusa, aki mindenáron szerezni akart egy ilyent, hogy majd 2036-ban ő legyen a ‘megmentő’, még többszörösét is megkaphatta érte, mint amennyit ért. Lehet, be is jött neki.

 99. paracelsus — 2014-11-24 09:51 

MZ/X volt az.
„Szerencse, hogy beszélhetek így a vén szülékkel,
a gondolatátvivő kézi készülékkel.”

Ne mondja nekem senki, hogy 2036-ra egyetlen Ájbíem sem maradt múzeumban, sufniban, ócskásnál vagy bárhol…

😀

 98. realcorpus — 2014-11-24 09:50 

@nudniq:
Hát nekem meg dunsztom sincs, hogyan működnek (mi hajcsa =) ). De biztos megoldották okosan 50-60 éve, amikor elkezdték építgetni ezeket.
Igaz, hogy nem szakfórum, de egy hsz. talán útbaigazít valamelyest:
http://hup.hu/node/101134
„Analóg vezérléssel épült, majd néhány dolgot (ellenőrzés, nem kritikus dolgok, tehát ami ha tönkre megy sincs baj belőle) számítógépesítettek home computerekkel (commodore, stb.).

van egy baromi vastag könyv Paksi atomerőműről, ahol az egyik akkori tervező/mérnök/fejes/stb írja le a dolgokat. Sajnos nem tudom a címét, de hasznos könyv.”
(A könyvről van egy kép pár sorral alatta.)

 97. realcorpus — 2014-11-24 09:33 

@SzJoe:
Köszönet az infóért!
De a MEV-es cuccok működéséhez így is kellett valamit beleírni. Azt kikémkedték, vagy saját kútfőből írtak hozzá? De ez már húdenemide tartozik. =)
Talán annyiban, hogy hiába vitte volna a jóember a gépet a jövőbe, sokszorosítani már nem tudták volna a ‘lelkét’.

 96. realcorpus — 2014-11-24 09:26 

@gigabursch:
A harmadik még a Dűnében is előfordul. Ott, ha jól emlékszem, eléggé szó szerint, mert a gondolattal hajlítgatják a teret egy-egy gyors utazáshoz.

 95. realcorpus — 2014-11-24 09:23 

@gigabursch:
A Vaklárma nagy kedvenc, nem is tudom, hogy hányszor néztem már meg eddig.
Hogyhogy nem?! Csak beírod a címet, meg azt, hogy letöltés a gugliba… =)
http://goo.gl/o2khYy
http://goo.gl/2Dym8D

 94. gigabursch — 2014-11-24 09:03 

@morat:
S ha belegondolsz, hogy kb. a 40-45. felmenőd ott harcolt a pozsonyi csatában, s te közülük egyet sem tudsz név szerint felemlegetni (én sem) (átlagos szülő-gyermek forda 25-27 év), az is elég kemény.
Pedig látszólag mennyire egyszerű. a számítás.

Viszont ha belegondol az ember, és elvárja azt, hogy vérfertőzésmentes legyen igen-igen magas szinten az emberiség törzsfejlődése, akkor ezek a számok még vadabbak is lehetnek.
Meghintve rasszok, népek, nemzetek kialakulásával. Nyelvek elkülönülésével.
Tetézve világjárványokkal, jégkorszakkal (az utolsó úgy 8-10000 éve ért véget, vagyis tekinthető véget értnek.

Szóval röviden:
Én az ilyen x mrd. számokkal nagyon óvatosan bánnék.
Szerintem sokkal-sokkal több.

 93. gigabursch — 2014-11-24 08:54 

@jukeey:
A fejtegett cíkk nem ismeri, hogy mi az összefüggés a tér az idő és a tömeg között, pedig barmoi egyszerű:
ha jó az idő, lemegy a tömeg a térre.

 92. gigabursch — 2014-11-24 08:49 

@jukeey:
Erre szokták egyesek idézni, hogy a népmesékben van az a jelenet, amikor a harmadik fiúgyermek kiveszi az istállóból a lovácskát, megeteti parázzsal, mire a lovacska megkérdezi az utazási célját már megismerve a kislegényt:
– Milyen gyorsan szeretnél menni kis gazdám?
– Mint a szél?
– Mint a villám?
– Mint a gondolat?

Nos az első a newtoni, a második az einsteini fizika.
A harmadikkal igazán mélyen csak a magyar népmesékben és a StarWars-ban találkozhat az ember.

(halkan jegyzem meg, hiába megy olyan gyorsan mint a gondolat, mire hazaér, már mindenki elhalt szerettei közül, évszázad telt el – ill. a táltos paripa „belső égésű” motorral rendelkezik.)

 91. gigabursch — 2014-11-24 08:44 

@realcorpus:

Két kedvenc filmem tőlük a Vaklárma és a Dutyidili.
Évek óta próbálom letölteni, de még nem sikerült (vagy csak nem voltam elég kitartó)

🙂

 90. jukeey — 2014-11-24 03:04 

@xian06:

Az assembly valóban egy alacsony szintű programnyelv, de ha pontosabban meg kéne fogalmazni, inkább azt mondanám hogy csak afféle interfész; a gyártók gondoskodnak arról, hogy a proci utasításkészlete assembly-vel elérhető legyen. Olyasmi ez mint adatbázisok esetén az sql, mindegyik programozható sql-ként, de mindegyik máshogy működik és megvan a saját elve. Ráadásul még ugyanazon gyártó ugyanazon fő típusának apróbb különbségekkel ellátott processzormodelljeihez, verzióihoz is módosítaniuk kell a meglevő assembler-t, hogy működjön.

A tcp/ip nem programnyelv, csak egy hálózati protokoll, amit a rendszerek „ismernek” és ennek alapján kommunikálnak. Nem ez az egyetlen, nem pótolhatatlan, szintén esett már át változáson. A különféle protokollok leírásának persze meg kell lenniük egy gépen ami az illető hálózatokra csatlakozni kíván, ám ha pont ezeket venné célba egy vírus, semmivel nem lenne indokoltabb kilőni az „egész netet” és kidobni a gépeket, mint egy képeket zabáló, iratokat törölgető vagy grafikus felületet cseszegető vírus esetén. Ráadásul ha egy átlagos, konkrét gépen pont a hálózatot lőné ki a vírus, a kapukat csukná be maga előtt, mert nem tudna sem hatékonyan tovább terjedni, sem infót lopni, legfeljebb ott helyben randalírozni egy kicsit (célzott helyi szabotázsakciónak esetleg elmegy).

Rom hardver, csak keményebb dolgokkal írható felül, pl kiskalapács, erős cipőtalp, stb (read only = csak olvasható). Mint tudniillik, a hardver definíciója: amibe bele lehet rúgni :D.

freca : akár 20-100 éven belül az adott pillanatban levők létszáma is túlléphet ezen, sok rossz ember kis helyen is elfér.

 89. morat — 2014-11-24 02:44 

@freca:

OFF

Hát ez elég durva, hogy a valaha is élt emberek (utóbbi 30.000 év?) 6,6%-a e pillanatban is életben van… Vagyis ha jól értem, 100 év múlva, ha addig fennmaradunk és nem növekszik a népesség (!) 116-117 Mrd lesz (65-70 éves átlag élettartammal).

ON

 88. freca — 2014-11-24 02:33 

Új megvilágításba helyezi a kérdést, és feloldhat több paradoxont az, ha a világunk tényleg hologram valamilyen értelemben.

 87. freca — 2014-11-24 02:09 

@realcorpus: Stanislaw Lem: Százharminchét másodperc

 86. freca — 2014-11-24 02:01 

@morat: Valami komolyabb helyen olvastam számítást, hogy a valaha is létezett emberek összlétszáma cirka 106 milliárd.

 85. SzJoe — 2014-11-23 19:46 

@realcorpus: 57. kommentre: A MEV nem a beégetett szoftvert fejtette vissza. Ott a célhardvert vette meg egy civil, becsempészte az országba, csiszolatot készítettek (így vissza lehet fejteni az IC-be helyezett tranzisztorokat és a trace-eket), de ezek csak egyszerű, pl TTL vagy CMOS IC-k voltak. A számítógépek bonyolult CPU-it és GPU-it is részben visszafejthetjük így, de a lényege: a működtető szoftver nem lesz látható. A védelmet már a kezdetektől beépítették, pontosan a MEV és tsai miatt. 🙂

 84. xian06 — 2014-11-23 11:17 

Én egyébként arra gondolok hogy az IMB5100 ból szeretnének ujraindulni 2036-ban.

Tételezzük fel ha ma lenne egy virus ami az összes gépet megölni, akkor vissza kellene menni addig a gépekkel ahol le lehetne kezdeni ujra a fejlesztést es másik irányba hogy a virus ne tudjon legközelebb létrejönni.

Azok az alacsony szintű nyelvek, pl assembly a tcpip, romok stb stb ez abböl az időböl származik. Ezek a mostani gépeknek is az alapjai teljesen. Ha lenne egy olyan virus ami a tcpip t támadná meg akkor az egész internetet le kellene kapcsolni és valami mást kitalálni. Kidobni az összes ilyen gépet stb stb.

 83. Panther V — 2014-11-23 01:39 

@freca:

Remélem.

 82. Panther V — 2014-11-23 01:37 

A készülékben a ventilátor decensen zúg, az arcod eltorzul, az agyad a koponyádnak feszül, s úgy látod, hogy villogók villognak, ‘ha akarod zümmög.

 81. freca — 2014-11-23 01:34 

Azok ott kondenzátorok benne?

 80. freca — 2014-11-23 01:26 

Mit csinál egy ilyen készülék működésképpen?
Hogyan időutaztat?
Zümmög közben?
Villogók villognak?

 79. Panther V — 2014-11-23 00:50 

@iksz:

A padlófűtés. Csatorna, vízvezeték, klotyó sokszáz évre el volt feledve.

 78. jukeey — 2014-11-23 00:19 

realcorpus: Igaz, még behozhatja a lemaradást.

nudniq: Szinte látok magam előtt Pakson egy amigát, ami az automatikától a kutatási részlegig központosítja a vezérlést, ám egy mai vírus fejre állítja és nem tudnak vele mit kezdeni.

Gondoltam hogy túl felületes voltam, úgy értettem a gyorsabban mozgó rendszer számára relatíve gyorsabban telik az idő, hisz röpke útjuk alatt is évek mehetnek le a nagyvilágon e-kívül.

————-
más:

Találtam egy jó kis magán-eszmefuttatást, melynek idő-fejezete így kezdődik:

„Ezt a részt rögtön azzal kezdeném, hogy szerintem az idő mint fizikai realitás nem létezik”.

Egyébként elég alaposan és közérthető stílusban végigszalad a dolgokon, bár eleinte kissé elfogultnak tűnt olyan kétes elméletekhez is, amit első nekifutásra a „szerintem” szó sűrű emlegetésével tálalt fel, ezért érdemes előbb a rövidke ám annál velősebb utószavát elolvasni.
http://www.date.hu/~nasa/ati.html

————-

És nem árt ha tudjuk a pontos címünket, hátha egy eltévedt galaxis-stoppost kell egyszer útbaigazítanunk:

http://irfu.cea.fr/cosmography

http://www.nature.com/news/earth-s-new-address-solar-system-milky-way-laniakea-1.15819

————-

Már szinte látom magam előtt a jövő reklámjait:
Próbálja ki fantasztikus Unikvantrix nevű termékünket, most akciósan, egyet fizet kettőt kap. Hordozható kvarkzúzó és neutrínócsapda egyben, a mákdaráló óta a legzseniálisabb találmány. Egyetlen kóbor neutrínó elfogásával képes hetekig energiával ellátni recirkuláris szkafanderét, vadregényes űrsétákhoz nélkülözhetetlen. Hablabla, blablabla

 77. senkialfonz — 2014-11-22 21:58 

Ahhoz képest, hogy egy kamu-név, még keresték is a családját….

 76. senkialfonz — 2014-11-22 21:57 

John Titor.
TITR – Time Traveler
Az o csak egy hiányzó magánhangzó, ami kellett kiegészítésnek.

 75. nudniq — 2014-11-22 21:09 

Tudomásom szerint nincs olyan ismert fizikai törvényszerűség, ami kizárná az időutazás lehetőségét.

De én pont fordítottja vagyok a hívőknek: én azért nem akarok hinni benne, mert nem szeretném, ha tényleg lehetne időutazni… 😉

(Mondjuk ugyanígy vagyok a mesterséges intelligenciával is: szinte tuti,h nemsokára létre fogja hozni az emberiség, de nagyon nem örülök ennek a „vívmánynak”.)

 74. nudniq — 2014-11-22 21:02 

@realcorpus: „Nem mondod, hogy még nem cserélték le a vezérlésüket azóta?!”

Hát igen necces lett volna folyamatos működés közben csinálni egy-egy reboot-ot…

igaz, erről csak másodkézből vannak infóim, és lehet,h csak átvertek: de állítólag nem az atomerőművek frissítik újabb és újabb programnyelvekre a 30 éve meglévő szoftvereik nyelvét, hanem az újabb és újabb alkalmazottak tanulják meg a Fortran nyelv rejtelmeit, és azon bütykölgetik-frissítgetik a régi szoftvereket. (És nem egy vadonatújat írnak, új nyelven. Ez az igazi konzervatív hozzáállás.)

 73. nudniq — 2014-11-22 20:47 

@realcorpus:

@jukeey:

Az anyagnak nem a mozgásával telik gyorsabban az idő.

Hanem az anyag minél nagyobb _gyorsulásával_ telik lassabban. (Ha létezne olyan,h inerciarendszer, akkor abban telne a leggyorsabban az idő, és az ehhez képest minél jobban gyorsuló rendszerekben egyre lassabban.)

És ez bizony az űrhajós ikerparadoxonos példa a spec.rel-ben: Amelyik iker nyugton marad: megöregszik, mire a másik visszatér; amelyik iker elmegy és visszajön, az legkésőbb a megfordulásakor (de inkább többször is) gyorsul: így számára az egész utazás ideje sokkal rövidebb.

És az ált.rel. ezt hozza össze a gravitációval: azt mondja, aki a gravitációs erőt érzi, az ugyanazt érzi, mintha gyorsulna -> számára is lassabban telik az idő, mint telne erőhatás nélkül (és ezt ki is mérték: tényleg).

 72. nudniq — 2014-11-22 20:20 

@jukeey: „Például a híres relativitás-elmélet, amelyet még mindig csak elméletként emlegetnek, nem úgy, hogy “Einstein törvénye”,”

Az „elmélet” itt nem azt jelenti,h „még csak” elmélet (szemben a „gyakorlattal”): nap mint nap milliónyiszor bizonyosodik be a gyakorlatban az,h igaz.

Azért nem „törvény”, mert nem egy konkrét természeti törvényszerűséget ír le, hanem az _összes_ fizikai törvényeknek az értelmezési keretét adja. Ha lenne ilyen fogalom, akkor inkább „Einstein Alkotmányának” kellene hívni. 😉

De ha nagyon akarjuk, vannak Einsteinnek igazi „törvényei” is: például az,h egy „kevésbé-inercia” rendszerben lassabban telik az idő, mint egy „inkább-inercia” rendszerben. És ez ki is van mérve: ez most törvény, nem „csak elmélet”.

 71. realcorpus — 2014-11-22 20:08 

@nudniq:
Nem mondod, hogy még nem cserélték le a vezérlésüket azóta?! =)

Egyébként a kérdés megfordításában még lehetne valami. Van olyan mai program, ami egy akkorira hatást tud gyakorolni? Már most külön program kell a régi (Atari, Commodore, stb.) szám.gépes játékok futtatásához. A processzorok vezérlése is változott azóta, gondolom.

 70. realcorpus — 2014-11-22 19:59 

@untermensch4:
Milyen párhuzamot gondoljak ebbe?! =D

Azt sem tartom kizártnak, hogy valaki esetleg felismerte és nem a cseten jelezte, hanem valamelyik rövidítés-szervezetnek. Így ránézésre lehet még akár egy – esetleg kissé átalakított – spéci detonátor is, amit nem sok helyen használhattak. Aztán miután bemérték és lekapcsolták, még küldtek egy búcsúüzenetet a nevében, hogy ne nagyon keresgéljenek utána.

 69. molnibalage — 2014-11-22 19:56 

Félelmetes baromság. Egy 3 milliárd áldozatot követelő világégés után semmiféle mai értelemben vett civilizáció nem létezne évtizedekig. Ez mig úgy írkált, hogy szépen élik életüket a digitális kánaánban a jövőben. Az egész olyan, mintha fogta volna valaki a Terminator film sztoriját és rászánt volna 5 percet az egészre…

 68. nudniq — 2014-11-22 19:49 

@jukeey: „Most(!) hol van használatban olyan gép vagy progi, amire egy 70-es évekbeli kód bármi hatást tudna gyakorolni???”

Mondjuk a 70-es években épült atomerőművekben? 😉

 67. realcorpus — 2014-11-22 19:36 

@jukeey:
Persze, amíg távolodok nem látnám, de amikor megállok, utolérne. Később ezt jeleztem is: „Amikor visszaérkezek, akkor meg azt látná, hogy ott vagyok mellette, de az űrhajó még ott van, ahol az előbb megálltam a fordulóhoz.” =)

A flogisztonok ellen a korpuszkulumok tüntetést fognak szervezni. Csak szólok! =)

 66. untermensch4 — 2014-11-22 17:43 

@realcorpus: „Annak kb. annyi esélye lehetett, hogy egy szaki meglássa,…”
nem teljesen releváns példa de a bukásban kiszúrtam hogy a führerbunkerben ugyanolyan szekrények voltak mint a volt munkahelyemen… 🙂

 65. jukeey — 2014-11-22 12:18 

@realcorpus:

„ha egy űrhajóval a fénynél gyorsabban felszállok a Földről, akkor visszatekintve láthatnám az indulásomat”

Nem láthatnád, ugyanis a startoló űrhajódról visszaverődő fény nem érne utol. De beugratósnak nem rossz 😀

Tudtommal a galaxiskupac méretéről fényél gyorsabb ismert dolog nélkül is csak spekulációk vannak. Itt jön megint az, meddig is bontható az anyag és mennyire összetett? Nem véletlen, hogy pont részecskegyorsítók/lassítók kétes eredményei alapján próbálnak óvatosan ókumlálni. Még ha el is fogadjuk hogy a tér és az idő teljes mértékben csak az anyag függvénye (és nem azért tűnik így, mert csak az anyag elrendeződése és mozgása alapján tudjuk mérni), akkor is nyitott kérdés marad. Mert kiderült hogy a porszemek atomra bonthatók, aztán azt is feltörték és napvilágra került az atommag, aztán a neutronok és protonok, újabban meg protonzúzdában nyomatják a kvarkokat. Van ennek határa? És felfelé? Az az eldurrant „ősizé” tényleg az abszolút minden volt a semmiben semmikor semmiként vagy majdnem semmiként, vagy csak része valami öregebbnek és nagyobbnak? A fizika nem tart ott, hogy tisztességesen megmagyarázza az anyagot és alapvető kölcsönhatásait. Vannak és kész. Ha az anyag tovább osztható, nem is fogja soha. Sőt, új összetevők kerülhetnek elő olyan kölcsönhatásokkal, amik jelenleg nem is ismertek. Aztán vakarhatják a… fejüket. Valószínűleg a még el nem durrant „univerzum”-ősben is ilyenek erők voltak aktívak. De még ha egyszer el is érnek egy olyan határt, amit már sokszoros energiabefektetéssel sem sikerül átlépni, biztosak lehetnek-e abban hogy az tényleg a végső határ, vagy csak túl nagy a következő szakadék? És azt az áhított legalapabb alapot a hőn remélt egyetlen nagy egyesített elmélettel (ami akkor már szinte „törvény”) hogy a fenébe fogják megmagyarázni? A „végső” nagy kérdésre maradni fog a határozott: csak. Vagy 42.

Érdemes megfigyelni hogy ugyanazon fizikusok is milyen pálfordulásokon esnek át akár többször is, egyik évben szinte tömören lehülyézik aki bigbang előttről és „univerzumon” kívülről kérdezik őket, a következő publikációjuk meg tele van különféle „univerzumok” fejlődési grafikonjaival. Tesláékat meg lehurrogták hogy ugyan már, „éter”, mekkora baromság, aztán előjöttek azzal hogy valami mégiscsak van, de éternek már ciki lenne nevezni, legyen hát sötét anyag. Na ezeken igazodjunk el. A végén még a flogiszton is előkerül 😀

 63. gigabursch — 2014-11-22 08:29 

Csak az nem világos, hogy az időpontok Kitalált középkorral vagy anélkül érvényesek.

Az előbb esetén legalább 297, de inkább 532 évünk van még…

Amúgy számomra humbug kategória

 62. realcorpus — 2014-11-22 07:50 

@realcorpus:
És megdönthetetlen bizonyíték az időutazásra is! =D
A cikk meg(alá)írása: 2009. május 4.; megjelenés: 2009. április 24.

 61. realcorpus — 2014-11-22 07:40 

@realcorpus:
Meg is leltem. Miket nem olvastam valaha?! Szóval így szólt az eredeti szöveg:

„Retro-kauzalitás és az ok-okozati viszony megdőlése
… Az egyik legfurcsább kimenetelűt egy bizonyos – dr. L.J. Wang követte el, aki véletlenül éppen azon az egyetemen dolgozik, ahol az előző cikkünkben említett kvantum-fluktuációval kapcsolatos kísérletek zajlanak.

L.J. Wang egy lézersugár-impulzust lövellt keresztül egy céziummal töltött akváriumon, hogy vizsgálja a hullámfront és a felvezető/lezáró hullámfázisok torzulását, ill. sebesség-fluktuációját a tökéletes szinusz-hoz képest. A másik oldalon lévő érzékelő (tükör) szerint elképesztő dolog történt: a hullám csúcsa már visszaverődött a tartály túlsó feléről, még mielőtt az eredeti egyáltalán belépett volna a közegbe.

Más szavakkal, a visszaverődő hullám csúcsa akkor keletkezett, amikor még nem is ért oda az, ami visszaverődhetett volna. Az már csak hab a tortán, hogy mindez fénysebességnél jóval (kb. 300-szor) gyorsabban zajlott.

Gondoljunk csak bele; a túlsó végén visszatükrözött hullámcsúcs már azelőtt visszaverődött, hogy az eredeti hullám (annak kiváltó oka) még be sem lépett teljes egészében a kísérleti térbe. Ebben az esetben tehát a következmény látszólag megelőzte az azt kiváltó okot. Ezt nevezzük retrokauzalitásnak; amikor egy jövőbeli esemény (a következmény) váltja ki annak előzményét, és nem fordítva.

Fontos azonban kiemelnünk, hogy a visszaverődő hullám így is csak akkor jelent meg, amikor már úton volt az eredeti. Még pontosabban fogalmazva; akkor, amikor már megállíthatatlan lett volna a belépő fénysugár. Ez ezért fontos, mert így megmenekül a logika, és nem keletkezik feloldhatatlan paradaxon; viszont alighanem át kell értékelnünk néhány fogalmat.”

http://www.idokep.hu/hirek/a-fenynel-is-gyorsabban
Oké, nem egy tudományos szaklap, meg aranylaci-ra is hivatkozik a végén, viszont LJ Wang tényleg dolgozott(ik) a Princeton-on.

 60. realcorpus — 2014-11-22 06:17 

@jukeey:
Na most ez nem lesz valami tudományos leírás, de megpróbálom érthetően, ha megtalálom, akkor majd linkelem is.
Valamilyen közegbe (akváriumként képzeltem el) beküldtek egy fotont (vagy egy rövid fényt?), az érzékelők természetesen fogták a jelet. Az érdekesebb része az volt, hogy még mielőtt ‘becsapódott’ volna, már értékelhetővé vált, előre érzékelte. Na azért annyira nem, hogy a kapcsoló megnyomása előtt tudta volna, hanem csak onnantól, amikor elküldetett, amikor már a folyamat visszafordíthatatlanná vált.

Ez arról jutott eszembe, hogy a „fény tulajdonképpen áll”. De, ha nem is áll, ideje nincs.
(Ugye, annyira rohan, hogy semmire nincs ideje. =) )

(Még zárójelben: Ha kiderülne, hogy van valami, ami gyorsabb a fénynél, újra lehetne számolni a világegyetem méretét. Mert eddig elvileg akkora, ameddig a fény eljutott a nagy bumm óta. Ha nem tévedek…)

Volt olyan leírás, ha egy űrhajóval a fénynél gyorsabban felszállok a Földről, akkor visszatekintve láthatnám az indulásomat (ahogy a távoli csillagokból jövő információk is egy korábbi állapotot mutatnak). Ez már majdnem időutazás.
Lehet, ez a titok nyitja? Csak gyorsabbnak kell lenni a fénynél, s egyből visszafelé haladunk az időben? =)
Az induláskor a Földön maradt megfigyelő látná azt, hogy távolodok? Talán nem. Amikor visszaérkezek, akkor meg azt látná, hogy ott vagyok mellette, de az űrhajó még ott van, ahol az előbb megálltam a fordulóhoz.
De ez se jó. Hiába megyek fénnyel szembe gyorsabban nála, attól nem kerülök korábbra. A másik irányba pedig az lehet, ha távolodok, amikor felkapcsolod a villanyt, sosem fogom azt látni, hogy világít.
Hát most sem kerültünk közelebb az időutazás megoldásához. =)

Viszont Az időutazás nagy kérdései-t már láttam, az könnyedebb volt.

 59. jukeey — 2014-11-22 05:23 

@realcorpus: Hehe, a végén kisütjük hogy a fény tulajdonképpen áll, és minden más annyival száguld a mínusz egyedik dimenzióban, amennyivel lassabnak tűnik nála :D.

 58. realcorpus — 2014-11-22 02:12 

@jukeey:
Ha gyorsabban mozog valami, gyorsabban telik az idő? Mihez képest? Nem inkább csak gyorsabban játszódnak le a folyamatok?
A mi időmérésünk – ami alapján óránként híreket mondanak, délben harangoznak, stb. – egy meghatározott atom, meghatározott térben történő mozgása alapján van nyilvántartva. A mi rendszerünk, amiben élünk akkor most gyors, vagy lassú? Lehetne 4x gyorsabb, amikor egy nap hat óra, s ebből három éjszaka, három nappal. Ekkor nem feltétlen kellene 60-90 éves korig élnie az embernek, simán lehetne a 4x-ese ugyanúgy. Ha onnan néznénk itteni magunkat, azt látnánk, hogy valóban lassabban élünk, de csak ahhoz képest. Ahogy egy feleennyire gyors rendszerhez képest meg kétszer gyorsabban. Csak viszonyítás kérdése. Mindeközben az ember – ha vehetünk egy rá szabott ‘életidőt’ – ugyanannyit él meg. Tehát, ha a 0-t, a ∞-t és a közrefogott részt egységes értéken vesszük, hogy egy ember él x évet, akkor csak a különböző mozgásidejű rendszerekben látható különbség az ott megélt, abban a rendszerben eltöltött éveiben.
Ja, arra nem gondoltam, hogy feltehetően gyorsabb az anyagcsere is, így nem lesz egyforma a megélt rész…
Áhh! Magas ez nekem. =(

Egyébként a bizonytalanságot és a végtelenítést itt kaptam meg az oldal 3/4-énél, ‘A fénysebesség tulajdonképpen végtelen’ bekezdésben: Hány óra van az Univerzumban?

Láthatóan a jelen működésével sem vagyok tisztában. Hogy érthetném meg az időutazás elvi lehetőségeit, vagy lehetetlenségeit?! =(

 57. realcorpus — 2014-11-22 00:23 

@SzJoe:
A gyártók szempontjából teljesen érthető eljárás.
Az lehetséges, hogy korábban nem állítgattak bitet, vagy csak pl. a MEV-nél(nál) sikerült elcsípni azt, hogy visszafejthessék?

 56. SzJoe — 2014-11-21 21:35 

@realcorpus: Igen. Semelyik gyártó sem akarja, hogy a cucc vezérlő szoftvere másolható legyen. Nagyjából, mint egy PIC vagy Atmel mikrokontrollernél, de kicsit komplexebb a progi.

 55. jukeey — 2014-11-21 21:34 

@realcorpus:

Valami nem stimmel azzal, hogy a hő lefelé „szinte végtelen”. Akkor felfelé mennyi is a vége, mondjuk x millió kelvin? Nem inkább fordítva, „lefelé” az abszolút nulla a vége, felfelé meg nincs neki olyanja? Ez nem fordított azzal, hogy álló anyagi rendszerben az idő állhat, mozgással gyorsulhat. De „felfelé” is lehet határ, mégpedig a fénysebesség.

 54. realcorpus — 2014-11-21 16:52 

@jukeey:
„…az anyag mozgásával az idő gyorsabban telik,…”
Itt ám elakadoztam. Csak szólok. =)
Ez a rész független az űrhajós példától és a gravitációs erőtérben különböző magasságokban történt időméréstől, ‘időteléstől’?
Aztán ott is keveredek, hogy az idő és a hőmérséklet keveredik. Az egyik lefelé végtelen (a hőmérséklet a maga 0 Kelvinével szinte végtelenül hideg, annál nem lehet semmi merevebb), a másik meg felfelé.

 53. realcorpus — 2014-11-21 16:14 

@SzJoe:
Az egy bit átállításánál a ‘mindig, mindenki’ az összes procigyártót takarja?
(Gondolom, igen, s nem csak az IBM-nél van így, de azért biztosabb, ha rákérdezek.)

 52. realcorpus — 2014-11-21 16:05 

@djatlov:
Annak kb. annyi esélye lehetett, hogy egy szaki meglássa, mintha most épp a vegtelentudatunkkaliranyitunk.com, vagy valami hasonló kaliberű oldalon jelenne meg.
Na jó, talán Egely, vagy Pataky, vagy valaki más, akinek y-ra végződik a neve ráharapott volna. =)

Az alkatrészt már megszerezte ’75-ben. A 2000-2001-es kiruccanása csak egy családlátogatással egybekötött fórumozás, csetelés (,magamutogatás) volt.
Legalábbis a történet szerint.

 51. mnandi — 2014-11-21 14:49 

a bevezető igeidős részéhez:

” A Vendéglő a világ végén egyike a legkülönlegesebb vállalkozásoknak a vendéglátás történetében. Az elpusztult világ maradékaira épült… Az elpusztult világ maradékaira fog épülni… azaz mostanára már alighanem megépült, sőt egészen biztos, hogy…

(…)
A legnagyobb gond egész egyszerűen nyelvtani természetű. A legfontosabb szakmunka ezen a téren dr. Dan Strassenfressen műve, a Bevezetés az 1001 fő igeidőbe időutasoknak. Ebben le van írva például, hogyan kell kifejezni azt, ha valami úgy volt, hogy majd bekövetkezik veled a múltban, még mielőtt sikerült volna elkerülnöd azáltal, hogy két napot előreugrottál az időben, csak azért, hogy elkerüld a dolog bekövetkeztét. Az illető eseményt különböző módon írják le aszerint, hogy a saját természetes időd aspektusából nézed-e, vagy a további jövő egy későbbi időpontjából visszapillantva, vagy éppen a további múltból. További komplikációkkal járnak az olyan dialógusok, amelyeket a tényleges időutazás alatt folytatsz, miközben azzal a szándékkal mész egyik időpontból a másikba, hogy a saját apáddá vagy anyáddá válhass.
A legtöbb olvasó nem jut el tovább a könyvben a Félfeltételesen módosított szubinvertált plagális konjunktív szándékolt jövő a múltban című alfejezetnél, s ezért aztán az újabb kiadásokban az ez utáni oldalakat üresen is hagyták, a nyomdaköltségek csökkentése végett.

(…)
A történetre visszatérve:
A Vendéglő a világ végén egyike a legkülönlegesebb vállalkozásoknak a vendéglátás történetében.
Az egészet egy elpusztult bolygó törmelékére építették, amelyet egy hatalmas időbuborék vesz(ettend) körül, és amelyet a világvége precíz időpontjára vetítenek előre.
Ez sokak szerint lehetetlen.
A vendégek helyet foglal(tandandotta)nak az asztaloknál, és ízletes ételeket fogyaszt(ottandandott)anak, miközben a köröttük felrobbanó teremtés színjátékában gyönyörköd(endettende)nek.
Ez sokak szerint szintén lehetetlen.
Bármikor be lehet(ettendettend) (leszt) tér(t)ni, anélkül hogy az ember előzetes(ettend)en helyet foglaltat(ottandottand)ott vol(t)na (majdt), minthogy visszamenőleg is el lehet intézni az ügyet, amikor már visszatértél a saját idődbe.
Ez, sokak kifejezett véleménye szerint, abszolúte lehetetlen.
Az étteremben a legkülönfélébb népekkel találkozhat(tálandat)sz széles e téridőből.
Ez, teszik hozzá a türelmes ellenzők, megint csak lehetetlen.
Annyiszor térsz be, ahányszor akarsz (a további nyelvtani korrekciókat illetően l. dr. Strassenfressen könyvét), csak egyre vigyázz, nehogy összetalálkozz önmagaddal, mert ez rendszerint kínos jelenetre vezet.

(…) ”

😀

(és most futok, olvasni tovább..)

 50. djatlov — 2014-11-21 13:34 

Vajon a műszaki rajzok és fényképek alapján akadt-e olyan fizikus, mérnök vagy bárki hozzáértő, aki azt mondta volna, hogy hm, van ráció abban, amit Titor mond?
És a 150 hozzászólása közt van-e olyan, amely megmagyarázza pontosan, hogy milyen módon szeretne ehhez az alkatrészhez jutni? Kereste egyáltalán?

 49. djatlov — 2014-11-21 13:30 

@agathon:

Áhá. Akkor értem. Ez valami nyilvános üzenet akart akkor lenni, olyasmi mint ez,
http://index.hu/belfold/budapest/2012/10/04/orias_szerelmes_uzenet_jelent_meg_a_madach_ter_felett/
csak akkor nem az volt az üzenet, hogy gyere hozzám feleségül, hanem az, hogy „Jancsi, rohadj meg!”?
🙂

 48. vittore — 2014-11-21 12:56 

Hiszek abban, hogy kivitelezhető egy időutazás és talán a párhuzamos idősikokban is. Viszont annyira röhelyes, amikor egy nyilvánvalóan hoaxból származó információ „bejön” akkor rögtön naugyemegmonntuk’-oznak” ha meg félrecsúszik, akkor tuti a párhuzamos idősíkok tehetnek róla.

Tiboru mester a kedvenc szerzőm, blog íróm, de ez a sztori egy kicsit Blikkes lett, max tényleg vitaindítónak jó.

 47. jukeey — 2014-11-21 03:25 

Ehm, sry, ez mégis kicsit hosszúra sikerült, pedig elég felületes. De legyen még egy apró eszmefuttatás a fizikától végképp eltekintve, pusztán logikai alapon:

Tegyük fel, hogy Titor a jövőből jött, de a jövő ugyebár bizonytalan. Mondjuk eleve végtelenféle párhuzamos világ létezik, melyek közül végtelennek közös az ideje bizonyos idő-pont(!)okig hogy végtelenféle jövő lehessen; de nem mindnek, hiszen ezek is jövői végtelenféle múltnak; ám ők ki tudnak lyukadni egy pont olyanban, aminek az ideje épp alkalmas időpontig a sajátjukéval azonos, tehát a céltárgy tuti meglesz. Csak múltba random, vagy szándékosan másik jövő múltjába jöttek kommentelni? Vagy: a múlt tuti, csak kópipásztéznak egy egyész végtelenséget a szinguláris túróba (vagy végtelen számú végtelenséget), ez ilyen egyszerű, mint a hetedhét egyszeregy. Illetve akkor már mégse teljesen, hiszen az újnak is lenni kell múltjának. Vagy mégsem igazi párhuzamos világok vannak, csak egyetlen faszerű, melynek az „ágai” az idők, lecsúszni csak ugyanazon az ágon lehet, és akkor ott kihajt egy újabb jövő-ág; bár nekik így már a fel is lefelé van, ezért inkább rükvercelés vagy ilyesmi. Ez már jobb mint az égig érő paszuly vagy az Yggdrasil. De mégis hiába szépítjük, ígyse-úgyse a saját világuk (vagy paszulyhajtásuk), hisz máris máshogy alakult. Bár az ők szinuszoidális fityfenéje olyan pró, hogy át is ugrik az okés jövőágra, és góhóm. Ennek a diagonális mizériának az időutazásba mixelése megkerüli a kellemetlen kíváncsiskodást, egyenesen szabad kezet ad fals jóslatokhoz (esetleg még a fatert is nyugodtan kinyírhatják a születésük előtt), de az amúgy is meglevő tengernyi logikai problémát még inkább hatványozza.

 46. jukeey — 2014-11-21 03:17 

gonczi: Pénzt szerintem ölt bele, kocsija ettől függetlenül is lehet (haverjainak másmilyen, esetleg szolgálati kocsi/munkaeszköz), az „időgépet” összehozhatta pár garasból vagy inygér guberálva, maximum némi bütyköléssel a garázsban, és szerintem a kommentelgetésért sem fizetett külön, csak volt netje és kész.

realcorpus:
agathon:
Én értem mit akar mondani és miért, de nemcsak ez a probléma. Ha a klasszikus fizikától vagy akár a legvadabb elméletektől függetlenül afféle nemhivatalos „elméletként” próbáljuk valamelyest elfogadhatóként beállítani az időutazást vagy „párhuzamos” világokat, már pusztán logikai alapon annyi buktató jelentkezik, hogy ihaj.

Tiboru jelezte hogy szeretne az időutazásról beszélgetést nyitni, legyen. Meg persze ezekről a „párhuzamos” világokról, hisz ez esetben ezzel ötvözte a sztoriját a poszt ihletője. Elmorfondíroztam picit ezeken, és most sem jutottam másra – minthogy totál képtelenség. De talán érdemes kifejtenem néhány gondolatmenetet és következtetést, ötletet, melyekre alapozok; bár nem vagyok fizikus sem csillagász, a téma érdekel. Főleg hogy volt már olyan komment hogy valaki „hívő” ebben, talán ő is kifejthetné hogy ezt mire alapozza. Az nem játszik hogy mert jópofa, aláírom hogy sok igen szórakoztató műalkotás született a témában, melyeket magam is kedvelek.

Nem akarom hogy hosszúra nyúljon, ezért nem írok sokat, csak apránként. Már azon is el lehetne rágódni hogy mi a fene az anyag, a tér, az idő (illetve téridő), kielégítő-e ezek jelenlegi meghatározása; illetve tisztába tenni az „univerzum” és „dimenzió” kifejezéseket. Most nem teszem, csak felvetek pár gondolatot. Például a híres relativitás-elmélet, amelyet még mindig csak elméletként emlegetnek, nem úgy, hogy „Einstein törvénye”, mégis jelenleg – jobb híján és mint legpasszintosabb – általánosan elfogadott; főképp hogy egyes részeit sikerült mérésekkel is kielégítően igazolni, más részeit úgy-ahogy, igaz megint más részeit sehogy (de legalább egy része már biztosan helytálló). Ő ugyebár kifejtette hogy az anyag mozgásával az idő gyorsabban telik, és ez pont helyesnek bizonyult. Ez eléggé hasonló a hőmérséklethez, ha az anyag részei gyorsabban mozognak, melegebb. Ám ha az anyag nyugalmi állapotban van, az abszolút nulla fok, gyakorlatilag nincs hőmérséklete, annál hidegebb nem létezik. És idő van-e akkor, ha az anyag egyáltalán nem mozog? Negatív hőmérséklet tehát nincs (ne a celsiust nézzük kérem), és ilyen alapon a múltba utazás negatív időnek lenne tekinthető. Lehet hogy legjobb esetben az anyaggal együtt csak relatíve megállítani lehet az időt – azt is csak egy hellyel-közzel izolált környezetben nagyjából – illetve gyorsítani, de utazni benne (pláne visszafelé), hát annak bizony értelme sincs? Csak nem bírok itt megállni; na még a dimenziókról, ennek ugyanis többféle meghatározása van: leggyakoribb mint a testek/terek leírására alkalmas koordinátarendszer, tehát nem valós dolog, csak modellezésre alkalmas mérték! Ehhez legalább háromféle irányból kell szemügyre venni a dolgot (nem ilyen egyszerű de most ne bolygassuk), általában 90/180 fokból szokás (de az sem feltétel). Valójában tehát ez csak egy matematikai/mértani spekuláció, és beletartozik hogy nagyon nem csak három „térdimenzió” van, hanem eleve végtelen; persze minél többet használunk fel a modellezésre, annál nehezebb egy szabvány „kockás füzetben” ábrázolni. És pont a dimenzió szó ebbéli felhasználásában az időt hozzácsapni negyediknek vagy végtelen+egyediknek, ráadásul „sík”-nak nevezni, nem sántít egy kicsit? Mellé „első-második” dimenziókként nulla, azaz semmi kiterjedés? Ez már az anyagot is ütheti; hát megyek eggyel tovább. Részecske ami nem osztható, keresik, eddig mindet sikerült tovább bontani; van-egyáltalán legkisebb, vagy végtelenségig bontható? Ha bontható, akkor a végtelenségig összetett is, tehát nincs olyan, ami ne lenne része valami tőle eltérő nagyobbnak. Ekkor az anyag egy végtelen halmazrendszer, melyben nincsenek valós részecskék, csak részhalmazok, ezeket főképp az ember által ismert intervallum nagyságrendjei alapján szokás pl részecskeként vagy égitestként „beosztani”. Itt jön be az, hogy akkor a közismert ősbummos galaxiskupac (az univerzum szó jelenlegi legelterjedtebb értelmezési tartománya) nagyon nem a „világ”, korántsem „minden”. Ezzel együtt „párhuzamos világok” helyett végképp inkább „párhuzamos anyag” jöhetne szóba, ami megintcsak nem túl baráti egy olyan időben – és párhuzamos akármicsodában is – ugráló anyaghalmazhoz, mint pl Queen Mallory vagy John Titor szerény teste. Vagy akkor legyenek párhuzamos abszolút terek, melyekben az anyag mégis csupán elhelyezkedik, és akkor a relativitáselmélet mégiscsak elmehet a búsba (ez a része még jól támadható is). De ha így is van, jön a következő csavar, hogy a párhuzamos terekben az anyag eszerint alakulhat máshogy és alakul is; na de kérem, pont csak a jeles idő-téruglálókkal kapcsolatban, amúgy csillagászati és részecske-szinten atomstabil, véletlenül sincs pl egy olyan „párhuzamos tér/világ”, ahol az a bizonyos ős-óriás-fekete „lyuk” (egy a sok közül) nem is létezik, vagy nem ősrobbant (vagy nem akkor és nem ott és nem úgy), így ez a pármilliárd általunk ismert galaxis tejutastul-földestül ott nemhogy kicsit jobban különbözik mint egy vacak porszem-bolygó felületi apróságai, de akár cakk-pakk nem is létezik. Pedig ha az anyag a végtelenségig összetett, akkor egy atommag és egy rakás galaxis közötti különbség is simán elhanyagolható ezen kívüli intervallumokból nézve.

 45. realcorpus — 2014-11-21 00:55 

@agathon:
Titorral én is próbáltam anagrammázni, de nem jutottam semmire, mert ha valami szleng kifejezés, nem biztos, hogy tudunk róla. Meg talán ki is szúrta volna már valaki ott helyben.

A win-es visszaállítás kicsit egyszerűbb, mint egy univerzum piszkálgatása. =)
És nem is annyira teljes, mint gondolod. Pl., ha egy .txt-t elhelyezel az asztalon, majd ‘visszaállítasz’, az attól még ott fog maradni.
Persze ez esetben a .txt lehet(ne) az időutazó. De nem az, mert a visszaállítás csak a programokra van hatással, azt és annak a beállítását törli, amely(ek) az adott időpont után került(ek) telepítésre. És még a rendszeridő is az marad, amire be van állítva, nem fog ‘visszapörögni’.

„Ha engem kérdeztek, nem lehet visszaállítani a világ “C” állapotát mondjuk “A” állapotába – de, tiltja-e valami, hogy magától visszaálljon?”
Azt hiszem, igen, talán még van is valami frappáns neve is (mármint a tiltásnak). De elméletileg nem vagyok fizikus.
Persze gyakorlatilag sem. =)

Az utána levőt nem értem. Miért kellene az időutazó korábbi állapotát beállítani? Ha 1492-be szeretne menni, akkor eleve lehetetlen küldetés lenne?
Elképzelések szerint az utazót kiragadják jelen idősíkjából és beillesztik egy másik idősíkba. Ehhez viszont nem kell átrendezni egyik idősíkban levő világ szerkezetét sem.
Az persze gondos előkészületet igényel, hogy ellenőrizzék, hogy a korábbi helyen megjelenő alany ne egy már lerombolt, de akkor még álló épület alapjába érkezzen, vagy egy másik évszakban, amikor a Föld kicsit odébb van már a Nap körüli pályáján, hogy azt már ne is említsem, hogy közben a naprendszer is elvándorolhat alóla. (Na, mégiscsak megemlítettem.)
Ezek kiküszöbölésére már a teret is kellene cseszegetni, nem csak az időt. (A Fűszer-bányák meg messze vannak… =) Ja, meg nem is erre való. )

 44. realcorpus — 2014-11-21 00:18 

@welcometoreality:
Sőt, a múltból a jövőbe. Mert a jelen csak egy pillanat, tranzitállomás ebben a folyamatban. =)

 43. welcometoreality — 2014-11-20 23:26 

@Rókakígyó: Bocs, de létezik időutazás. Nem tudom te hogy vagy vele, de én folyamatosan haladok a jelentől a jövő felé 🙂

 42. agathon — 2014-11-20 20:11 

Érdekes téma, köszönet érte!

Néhány meglátás:

– John Titor vezetékneve visszafelé olvasva „rot it” azaz kábé „megrohad” vagy „rohadjon meg”. Angol ajkúak, kérem, pontosítsanak! Beszélő név lenne?

– Mi az, hogy „idő”? Semmi esetre sem egy „hely”, ahová utazhatunk. Tehát nincs olyan, hogy utazom az időben, és mondjuk megállok az 1969-es „kilométerkőnél” vagy a 2035-ösnél…
Az „idő” fogalma azt fejezi ki, hogy a fizikai világ „A” állapota nem azonos „B” állapotával ami nem azonos „C” állapotával. Ilyen értelemben „A” állapot a korábbi, „B” és „C” a későbbi. Az idő egy elvont fogalom, ennek a „nem-azonosságnak” a kifejezésére.

Szent Ágoston szerint idő azért van, mert nem történhet minden egyszerre.

Na most, létezhet-e olyan, hogy a rendszer visszaállítása egy korábbi állapotba, mint pl. a Windows-nál? És „rendszer”-en az időutazót értjük vagy a világot vagy mindkettőt?

Ha engem kérdeztek, nem lehet visszaállítani a világ „C” állapotát mondjuk „A” állapotába – de, tiltja-e valami, hogy magától visszaálljon?

Nem elég az időutazó állapotát visszaállítani, az egész világét kell, mert az időutazó része, alrendszere a világnak, együtt mozog vele. Tehát a világ egy korábbi „A” állapotának megfelel az időutazó egy korábbi „a” állapota, a világ „B” állapotának az időutazó „b” állapota, és így tovább.
Magyarul: ha valaki vissza is tudná rendezni az engem felépítő részecskéket 1972-es állapotomra, atól még a világban 2014-es állapotok uralkodnának…

Természetesen külön ügy a múltba vagy jövőbe látás!

Bocs a kissé hebehurgya filózásért, de ha van kedvetek, folytathatjuk, és akkor talán jut elég „idő” bővebben kifejteni az álláspontokat! 🙂

 41. nandras — 2014-11-20 19:28 

ez bizony hoax, annak is a gyengébbik fajtájából.
hogy sokan bevették, és még ma is ezen rágódnak..?
a homeopátiás szerek is jól fogynak 🙂

 40. gonczi — 2014-11-20 18:08 

Kösz a posztot, remekül szórakoztam – a kommenteken is.
Azt hiszem, egy profin kidolgozott hoax, amit az elvárt hatás elérésekor időben, fegyelmezetten abbahagytak. (A fenntartásaimat most itt nem fejteném ki még egyszer, ezeket előttem már sokan megtették)
Valaki rengeteg energiát – és nyilván pénzt is – feccölt bele, ezért nekem az IBM-szál tűnik a legvalószínűbbnek.
Vagy ez a szál is csak terelés és valójában a Subaru vagy a Corvette gyártója van a háttérben. 😉

 39. SzJoe — 2014-11-20 17:59 

A hardvert, beleértve az IBM 5100-t is, programozható általános célú processzorokkal tervezik/építik. Az IBM már évtizedek óta Xilinx procikat használ erre a célra. A Xilinx IBM-technológiát használ már a kezdetektől. (Konteo-ready) A procit fel kell programozni, mielőtt beépítésre kerül. A microcode a proci belső programja, többek között az utasításkészlete is ebben van kódolva. Ez titkos és unikális program, egy bit átállításával (mindig, mindenki átállítja) kiolvasni-visszafejteni sem lehet. Az IBM archiválási szokásairól üzleti titok miatt nem mondhatok semmit sem, de microcode-ot nem fogtok találni abból a korszakból… A vírusoknak nem sok belenyúlása van a hardverbe, ez biztos. Kivéve a kilencvenes évek közepén/végén a HM által használt jeget például, ami kinyírta az akkor qva drága 6,4 gigás SCSI rendszervinyómat. Az belenyúlt a firmware-be. Az időutazásról most nem nyilatkozom, majd tegnapelőtt sajtótájékoztatok. 🙂

 38. gildor — 2014-11-20 17:51 

2038-ban fogy ki a Unix timestamp. Szerintem amúgy csaló.

 37. realcorpus — 2014-11-20 17:19 

@realcorpus:
KI
Megnéztem, ‘éltek-e’ ezen cégek 15 éve, s közben látom, hogy a Gazprom tulajdonosa az E.ON. Hiába, mindig tanul az ember gyermeke!
BE

 36. realcorpus — 2014-11-20 17:02 

@djatlov:
1. Valamivel alapot kellett adni a sztorinak. És még talán az IBM-nek is segít valamit.
2. Terminator (a film) párhuzam.
3. A 2015-öst megelőlegezte egy helyi gyengüléssel, ami miatt a felbátorodott medve ezt reagálhatta volna.
4. „Tehát se földrengésről, se terrortámadásról nem beszél.”
Mikor lépett le? 2001. március. A kiemelt rész mikor is történt? Ugye!

Így akár annak előkészítése is lehetett. Kicsit felturbózni az értelmesebb réteget ( akkoriban ugye még csak ők neteztek nagyrészt), nehogy összedőlhessen a rendszer és tényleg polgárháború legyen belőle, addig is erősítsék az összetartást a népben.
(Bár ennek az ötletnek annyi valószínűsége lehet, mint annak, hogy Elisa Lam története egy film beharangozásához kapcsolódik.)

Még észrevettem, nagy hazafi lehetett. A járművek: General Motors; a szerkezet: General Electric; az alkatrész, ami kell: IBM. De jobban belegondolva ez nem jelent semmit. Ha épp egy orosz fiatalnak jut eszébe előbb, akkor az autó AutoVAZ, a szerkezet gyártója a Gazprom és amiért ugrálni kell az időben, az az RKK Enyergija valamilyen kütyüje lett volna.

 35. Rókakígyó — 2014-11-20 16:25 

még egyszer. egy történet magyar vonatkozással:

http://ezotop.hu/ezoteria/708-teleportalas

gil perez sztorija:

http://ezotop.hu/ezoteria/708-teleportalas

 33. djatlov — 2014-11-20 15:56 

@realcorpus:
Ez nagyon jó! 🙂

 32. jukeey — 2014-11-20 15:55 

És mennyi érdekes hozzászólás keletkezik 🙂

Nem mondanám kifinomultnak és tehetségesnek, ezt a Sliders-szerű párhuzamos badarságot is azért nyomta be valódi időutazás helyett, hogy a túlzottan közeljövőbeli „jóslatai” mellényúlása ne buktassa meg a rajongói előtt túl hamar.

A számítőgéppel kapcsolatban night0077-nek adok igazat (nekem is van némi it jártasságom, de ez szerintem alapismeretekkel is bűzlik). Az IBM egyébként a 90-es években szépen aláásta magát pc-k terén (volt szerencsém pár 2000 körüli ibm rettenethez), végül el is adta ezt a részlegét; nemtom a Titor-afférhez volt-e közük, de biztos nem segített rajtuk egy kicsit sem. Wacher linkjén sem a régi hw/sw hasznosságát, csupán történelmi érdekességét feszegetik; szépen ki is fejtik hogy nem elég az illető adat vagy progi forráskódja, kell a régi operációs rendszer meg a programnyelv is, különben nagyon nem működik. Máris sokat változott a gépek architektúrája, a híres programnyelveknek is csak a nevük a régi. Most(!) hol van használatban olyan gép vagy progi, amire egy 70-es évekbeli kód bármi hatást tudna gyakorolni??? Alkatrész pláne, legfeljebb ha jó erősen hozzávágják. Szerintem az illető gép kb olyan lenne mintha Kalasnyikov visszaküldetett volna egy katonát 1622-be egy muskétáért (hardver) meg egy hordó puskaporért (szoftver). Az sem valószínű hogy muskétával kilőjenek egy tigristankot.

Az „időgép” láttán, ha eléjük kerülne ezt a sztori a fotókkal, pár szakember meg egy rakás gyári melós biztos röhögve ismerne fel egy-egy alkatrészt, amiből naponta vagy ezer darab átment a kezén 😀

Egyébként hasonlít valami létező géphez? Kapásból a szci e-meter jutott eszembe, hátha eredetileg ez is valami elavult használati tárgy, kissé átalakítva. Talán épp valami katonai cucc, mondjuk valami tűzszerészkütyü; csak az ürge militáns hajlamosságára és ismereteire való tekintettel tapogatózok erre, nem ismerem a cuccaikat. Vagy valami távvezérlő, bár annak túl nagy.

 31. djatlov — 2014-11-20 15:52 

Lelkes időutazás és párhuzamos világ „hívő” vagyok, de ez csalódást okozott.
1. Az hogy van, kérem, hogy időgépet építünk, de egy vacak, 40 évvel ezelőtti alkatrészre már nem futja az agyunkból?
2. Annak mi a lényege, hogy olyan embert kell visszaküldeni, akinek a nagyapja is részt vett adott gép megalkotásában?
3. Ráadásul több jóslata nem jött be, ahogy olvasom. Ez alapján remélem, hogy a 2015-ös sem fog.
4. „j2.) Nem adhat olyan konkrét információt, amely lehetővé teszi bárkinek is, hogy elkerülje az amúgy nagyon valószínű halálát. Tehát se földrengésről, se terrortámadásról nem beszél.”
De polgárháborúról igen. Értem. Mert az olyan bambi-zizi-vattacukor szokott lenni és senki életét nem veszélyezteti. Értem.

Szóval én az IBM marketingfogására gyanakszom.

Ugyanakkor ha jobban beleásnám magam, lehet, hogy megváltozna véleményem. Mert szeretném. 🙂

Köszönöm szépen a posztot!!!

 29. Rókakígyó — 2014-11-20 15:43 

@morat: emiatt nincs időutazás:)

 28. morat — 2014-11-20 14:36 

Az megvan, hogy ha létezne időutatzás (vagy kicsit megengedőbben: ha azt az emberiség valaha feltalálná), akkor több milliárd időutazó lenne körülöttünk, hiszen, ha egyszer majd feltalálják, akkor az idők végezetéig vissza-vissza ugorhatnak egyesek és ez még akkor is „nagyon sok” (=végtelen) számú időutazót jelentene, ha egyébként nagyon drága, korlátozott, nehezen hozzáférhető lenne a technológia.

 27. realcorpus — 2014-11-20 13:33 

@qiholo:
Már első pillantásra is kiemelkedett a szövegből, de olvasás közben is mindig erre a két, egymást követő karakterre vetődött a tekintetem: XD.

(Tudom… Szkeptikus vagyok.)

 26. realcorpus — 2014-11-20 13:19 

@szekertabor:
Akkoriban még talán az államokban sem volt annyira magas az otthoni felhasználók száma, hogy boldog-boldogtalan a neten lóghatott volna. Ez erősíti az első mondatod második felét. (Az első felét nem kell, egyértelműnek mondható.)

 25. szekertabor — 2014-11-20 12:15 

Nyilvánvalóan hoax, de rendkívül kifinomult és tehetséges.
Valószínűleg a kiagyalója írt egy SF novellát, ami nem sikerült elég jól ahhoz, hogy kiadót találjon rá, viszont annyira a szívéhez nőtt, hogy alternatív publikációs módot talált ki hozzá. Ehhez először elkészítette a fotókat és egyéb dokumentumokat (bár az sem lehetetlen, hogy lopta őket egy 1960 körüli főiskolai évfolyamdolgozatból vagy műszaki dokumentációból), azután elkezdte publikálni a sztorit hozzászólások formájában. A profizmus ahhoz kellett, hogy a felmerülő kérdésekre csípőből tudott rögtönözni válaszokat, ha a kérdések kívül estek az előre megírt történet keretein. Továbbá azt is tudta, mikor kell abbahagynia a népbutítást, ekkorra már a dolog amúgy is önjáróvá vált.

Hogy elég élelmes volt a szerző ahhoz, hogy learassa munkájának gyümölcsét, vagy mások csináltak végül üzletet belőle, ezt nem tudhatjuk. De ha volt türelme felkészülni a projektre, akkor valószínűleg a másodközlési jogdíjak is nála landoltak végül.

 24. qiholo — 2014-11-20 12:05 

A mai ember gondolkodására jellemző, hogy csak a saját világának nézőpontjából képes elképzelni a valóságot. Ami itt egy darab folyamatos ok-okozati összefüggéseken alapuló időbe ágyazott valóság, megtörtént és megváltozhatatlan múlttal. Nos a magasabb dimenziók tükrében közel sincs ekkora merevség, ám te se nagyon foglalkozol a 2D-vel, meg az 1D-vel, mindenki a magasab dimenziók felé áhitozik (mert a magasabb az ugye több). A piramisok nagyon régen épültek, tehát nem lehetnek modern dolgok. Dehogynem! Ezek high tech cuccok, amik úgy lettek megépitve, hogy ‘akkorra, amikorra kell, ott legyen’ és tök mindegy mikor épülnek, mert a 3D jelenhasználtakor kell, hogy ott legyenek. Ja és van az a technológia, amihez elég csak a forma és a méret, mert a többi információ a holografikus térben található. Ezért hallasz érzelmeket az .mp3 formátumú zenéből áradni, mert ha ebben nem hiszel, akkor bizony az érzelmek is leképezhetők 1-esekre és 0-ákra.

A másik tévhit az ufok felsőbbrendűsége, ami nekik automatikusan jár, hiszen ők jönnek az égből. Mivel időnként gondolatkommunikálok velük (igen, ehhez sem kell telefon), megtudtam, hogy döbbenten figyelik az emberiség űrprogramját, ugyanis olyanról ők is csak hallottak, hogy valaki a saját erejéből jut ki az űrbe. Mivel ez a rész a szkeptikusok miatt elhiteltelenitheti a következő blokkot, itt ezt a témát ejtem.

Az időutazás jelentette bonyodalmak meg sem közelitenek egy másikat. Ha valaki a tudatával felemelkedik, a fizikai teste marad egy adott téridő pontban, azaz a jelenben, ahol továbbra is telik az idő. Ha felemelkedett, onnantól megváltozik az ő poziciója, ugyanis XD-ben már nincs múlt-jelen-jövő, ahogy mi itt elképzeljük, hanem számtalan folyékony valóság van, amik egyfolytában változnak. Azaz itt előző életeknek hivott történetek zajlanak a (3D-ből figyelő ember szemszögéből) a jelenben, amihez a Tudat a kulcs, az elme a rendszer és az agy az eszköz. Mivel itt mindenki a külvilágban gondolkodik, alig jut eszébe valakinek az, hogy egy időutazáshoz (jobb inkább a dimenzióutazás szót használni) nem kell semmilyen eszköz, ha elég fejlett hozzá az agy. A felemelkedéssel az a másik baj, hogy ‘nem ott vagy, ahol a tested, hanem a tested van ott, ahol a tudatod’ és bár minden marad a külvilágban (amit az agyad vetit neked köréd, mint az általad ismert egyetlen valóságot) ugyanolyan, mégis minden változik, mert az emberek változnak (hisz az új pozicióban már nem az a lélekminőség van, mint lejjebb). Ha képes valaki nagyobb időléptékben is ebben az összefüggésben gondolkodni, a mai magyar valóság akár bizonyiték is lehetne erre. Nem kétlem, hogy egy időutazó szerkezettel is meg lehet valósitani egy időutazást (azaz EZT a testedet akarod vinni ide-oda), de egyszerűbb, ha igénybe veszed az agyad holografikus lehetőségeit és a tudatoddal vetitesz ki magad elé egy „Sliders féle alagutat” és simán átlépsz. Ha ilyen belső-technológiát használsz, elég fontos két dolog, mit tudsz a világról és mit hiszel a világról, mert a hiteddel is tudod állitani a paramétereket. Ha nem hiszed, amit ide leirtam, az is egy hit, csak ellentétes töltésű.

 23. realcorpus — 2014-11-20 11:29 

@gtibor:
A hordozóeszköz valóban ez, illetve ilyen, de alulról nézve nem mindegyikben van meg maga a szerkezet.
És ez csak egy része. Akkor láthatsz valódi időutazót, ha ezen kis járművön ül egy kalózfigura (abban van a kommunikációs egység) és egy 3×2-es uzsonnás-doboz (ebben meg az erőforrás van, 24 db elkülönített 68-atomos fekete lyukacskák).

De ez korszakonként változó. Pl. a középkorba ezzel feltűnő lett volna megjelenni, így régebben más eszközökbe volt elrejtve. Egyes emberek, ha ezt elvesztették, akkor őket ugyan kimentették (hazaugrasztották), de hátramaradtak az eszközök, amiből a 2000-es évek környékére csak a maradványuk maradt, mint pl. az ókori dodekaéderek, vagy amit egyszerűen be lehet sorolni az oopart kategóriába.

 22. gtibor — 2014-11-20 10:49 

21. @realcorpus:

Szerintem hibás verziószámú böngészőt használsz, ugyanis megtaláltam az időgéped. Íme:

http://www.jatekparadicsom.com/19476-thickbox_default/lego-duplo-aut%C3%B3-alappiross%C3%A1rga-kerekekkelny%C3%ADlt-p%C3%B6c%C3%B6k.jpg

 21. realcorpus — 2014-11-20 10:45 

@gtibor:
Sajnos olyant hiába küldenék, mert a ‘Nemkívánatos Események Redukálása 0-ra’ nevű program törölné még a megjelenése előtt. [A program hivatalos rövidítése NER, a nem hivatalos NER0.]
Ezt egyébként a TT (TűzTáltos) 382.0.1-es böngésző egyik kiegészítőjének segítségével küldöm neked, ami lehetővé teszi a múltba történő kommentelést. Sokan használják, de nem mindenki vallja be. Szerintem tiboru is a tegnapi hír alapján jutott arra, hogy megemlékezzen erről az emberről egy poszt erejéig (Lásd a 19-esem!).

 20. gtibor — 2014-11-20 10:12 

19. @realcorpus:

Az időgépről légyszi, egy fotót! 😀

 19. realcorpus — 2014-11-20 09:57 

„A múltban végzett megnyilvánulása miatt egy kétszemélyes akciócsoportot küldtek érte, akik magukkal vitték a jelenébe, ahol 2037-ben halálra ítélték az akkori törvények alapján (küldetés alatti korlátozott kommunikáció megtartásának megsértése és magáncélú utazás a költségvetés terhére), majd a főtéren egy kalodába ágyazott nyaktilóval végre is hajtották az ítéletet.”
Legalábbis a tegnapi (2337. március 25.) Magyar Föld ‘Ezen a napon…’ rovat ‘John Titor 300 évvel ezelőtt’ bejegyzése alapján így történt.
[Magyar Föld: elektronikus hírforrás a bolygó népének, kisebb szórvány-nyelveken is elérhető a fordított verzió, mint pl. hindi, portugál, német, orosz, angol…]

U.i.: A fent hivatkozott törvényt eltörölték kb. 130 éve, amikor az amerikai földrész tartományai segítséget és alárendeltségüket kérték a Magyar államtól, ami akkor még csak a hajdani Európa, Ázsia nyugati és Afrika északi fele fölött bírt hatalommal, így most már nyugodtan nyilatkozhatok.

 18. maestro — 2014-11-20 09:50 

http://www.computercloset.org/ibm5100.htm

informatikai szempontbol teljesen elkepzelhetetlennek tartom hogy kizarolag egy ilyen masinaval lehet megfekezni egy 2036-ban kitort szamitogepes virust… meg csak a netre se lehet menni vele, raadasul ha mar mindenkepp ilyen kornyezet kell, a 2036-ban tevekenykedo informatikusoknak nem okozna nagy fejtorest egy emulator megvalositasa.

szerintem valaki trollkodott egy jot 🙂

 17. vidra — 2014-11-20 09:49 

ja, a régi technológiáért való visszaút meg… nálunk itt a hivatalban van egy (azt hiszem, legalábbis) fax, szerintem a szovjet időkből maradt itt. hatalmas, baromi nehéz, senki se tudja, hogy kell kezelni, a szekrényben áll évek óta, de még senki sem merte leselejtezni.
opció 1 leendő időutazóknak: Magyarország, itt minden van, ami ősrégi, csak irodaszer nincs sose:)
opció 2: lehet, hogy ezt a gépet nekünk kell őrizni még 40 évig, nemzetbiztonsági okokból. sose lehet tudni, kinek kell majd.

 16. vidra — 2014-11-20 09:36 

valaki meg tudná magyarázni nekem, miért van a titkosszolgálatoknál ez a furcsa fétis, hogy mindent írógéppel, vagy legalábbis ezzel a betűtípussal írnak? és 2036-ban? vagy erős a nosztalgia vagy nem tudom, de engem rettenetesen zavar és automatikusan szkeptikussá tesz 🙂 másrészt szerintem a jövő annyira bizonytalan, hogy csak trendszinten lehet előre jelezni bármit is. az emberi motiváció elég erős tényező, emiatt szerintem teljes képtelenség előre megmondani bizonyos dolgokat. lehet, hogy eltalálom, hogy aranka jobbra vagy balra fordul a következő sarkon, de ott feltételezhető, hogy adott úti célja van, adott körülményekkel. sportesemény eredménye szerintem a mission impossible kategória, a tőzsde meg valahol középen helyezkedik el.

 15. iksz — 2014-11-20 09:12 

Én erről még életemben nem hallottam, szóval köszi 🙂 Azért fura, mert tényleg nagyon meseszerű itt-ott a történet.
Nekem csomó helyen „Back to the Future” sorozat jutott eszembe … csak nekem? Főleg a kocsi miatt. Jó, tudom, hogy az nem ilyen volt! De hasonlít a belső design:D
Informatikához nem értőket (like me 🙂 sok mindennel el lehet altatni szerinem a témában és akár még hihető is lehet, de női megérzésem azt súgja, hogy az előttem szóló programozó olvtársnak van igaza és a háttérsztori sántít. Ha épp egy 60 évvel ezelőtti technológiára lenne szükségünk, nem hiszem, hogy ne tudnánk megcsinálni újra.

Szóval gyanús nekem ez a figura… Még a „benzineskanna” szöveg is gyanús. Az is „Back to the Future” 🙂 Szerintem csak valaki szórakozott.

 14. csbig — 2014-11-20 09:07 

Az ő jóslatai a saját idősíkjára vonatkoznak, tehát aki itt nekiállt a Titor-családot keresni, az nagyon hülye volt 🙂
Valaki az eltelt időben hallott aktuális amerikai polgárháborúról?
Nem? Nocsak 🙂

 13. baalamiga — 2014-11-20 08:54 

Nem tudom, ez ugyanaz a könyv-e, de semmi esetre se fizessetek érte 800 dezsőt, sem pedig 150-et.

http://www.scribd.com/doc/2202812/The-Time-Travel-Tale-of-John-Titor

 12. gtibor — 2014-11-20 08:41 

Bocsánat, lehet, hogy nem olvastam el a posztot hajnal 1-kor figyelmesen, de ha igaz ez az egész, miért 1998-ban bukkan fel, és 2000-ben aktivizálja magát, amikor 1975-be küldték vissza? Félúton megállt pihenni? 🙂

Egy másik kérdés: Nyilván álnevet használt. Próbálták feloldani, megfejteni a Titor nevet? Talán az első szótag a ‘time’-ból van.

Nyilvánvaló hülyeség az egész, mai szemmel azok az „időgépek” is annyira gagyi felépítésűek, kis túlzással kb. úgy néznek ki, mintha Duplo Legoból rakták volna össze őket. 🙂

Vitaindítónak viszont remek történet.

 11. iksz — 2014-11-20 08:27 

Mondtam én, hogy jól indul ez a reggel!!! 😀 És van új konteóóóó! Már olvasom is 😉

 10. meggymag — 2014-11-20 07:28 

@freca:

Tiszteletteljes egyetértéssel!

[nem beszélve a „fan”-k magyar hangzású buktatóiról]

 9. jukeey — 2014-11-20 07:26 

Nagyon gyatra humbug.

 8. Rókakígyó — 2014-11-20 04:56 

Hirtelen gil perez története jutott eszembe. Szerintem anno a facebookra feltettem. Az nem kifejezetten időutazás, de érdekes sztori.
A jövőkutatás nagyon izgalmas és gyorsan fejlődő tudomány. Nehéz elképzelni mi mindent meg lehet mondani előre.
A 2015ös világháború nem is tűnik annyira nagy hülyeségnek. Az usa megtámadása azért elég vicces

 7. mrb777 — 2014-11-20 01:59 

Jóni Tibor kisvállalkozó? 🙂
Amúgy nem lehetséges a múltba utazni, mert ahhoz, hogy megérkezzen valaki egy adott időbe, ahhoz előbb el kell indulnia, de az még ugye nem történt meg.
Párhuzamos univerzumok talán léteznek. Ha átjárhatók, akkor is legfeljebb azért történhet „időutazás”, mert a két érintett idősíkban az idő nem egyformán halad. De ott meg az a necces, hogy vajon a Föld megfelelő helyen van-e, vagy épp a Nap közepébe érkezik-e a delikvens. Vagy a világűrb-e.

 6. freca — 2014-11-20 01:43 

Ez a Titor-dolog egy másodosztályú hoax, tipikus amerikai infantilis hülyeség.

 5. freca — 2014-11-20 01:42 

Döbbenettel látom, hogy helyesen van leírva az, hogy scifi-kedvelő.
Szinte hihetetlen a mai világban.

 4. w126 — 2014-11-20 01:16 

Off: Interstellar: egyes elméletek szerint a mi téridőnk határfelülete egy magasabb dimenziószámú téridőnek, a fizikai jelenségek részben a határfelületen, részben a magasabb dimenziójú téridőben zajlanak. Ezt véltem látni visszaköszönni, Coop olyan helyre került, ahonnan a mi téridőnk eseményeit, mint egyfajta három dimenziós fényképeket, egy halomban látta. Nem kellett az időben utaznia, mert múlt, jelen, jövő egyszerre volt elérhető.
A határfelületes elméletnek Maldacena sejtés, AdS/CFT keresőszavakkal lehet utána járni, adott bizonyos intuíciót a kvark-glüon plmazma leírásához, amit én némileg zavarba ejtőnek érzek, emellett a fekete lyukak eseményhorizontjának felületével arányos entrópiájuk is jelzi, a téridővel nagyon nem lett foglalkozva, most meg jönnek a meglepetések. (Nem relativisztikus objektumok térfogata arányos az entrópiájukkal, az univerzumunkban legmagasabb entrópiája a fekete lyukaknak lehet, viszont az azzal arányos felület alacsonyabb dimenziószámú mennyiség, mint a térfogat, ugye.)

On: Holnap megalapítom a tévedhetetlen jósdámat. Bár előfordulhat, a jövőbe révedés közben elvétem az idővonalat, s kristálytiszta előrejelzéseim nem a mi idővonalunkra vonatkoznak majd.

 3. wacher — 2014-11-20 01:13 

@night0077: ha neked nevetségesnek tűnik, hogy idővel elvész egy SW vagy HW, akkor nem mindenki nevet veled együtt:
http://index.hu/tech/2014/11/19/a_bit_elszall_a_papir_megmarad/

 2. zizzi — 2014-11-20 00:12 

Night007 kollegahoz hasonloan velekedem.
Mindenesetre a feszbukon mar vagy 3 eve soxorosan „kozszereplo” John 🙂 pl:
https://www.facebook.com/johntitortv , stb 🙂

meg lehet kerdezni toluk, hogy is van ez az idovel ;D

 1. night0077 — 2014-11-19 23:38 

Ez nagyon érdekes és aktuális téma, főleg most, hogy 2015-ös Oroszország által kezdeményezett világháborúról is van szó. Egyébként látom több olyan dolog is van, ami csak az ő idősíkjában történt meg – ezzel pedig érvényét veszti bármi információ is, amit a jövővel kapcsolatban mondd.

Másrészt pedig azért is aktuális, mivel nemrég került mozikba az Interstellar sci-fi, ami szinten felveti az időutazás témáját és sajátosan dolgozza fel.

A témához: Mivel programozó vagyok, így nagyon nevetségesnek tűnik az alapfelállás, hogy akár egy hardverért vagy egy szoftverért vissza keljen küldeni valakit az időben. Miért nem kérnek fel egy egyszerű programozót, hogy újra megírja? 😀 Persze csak elsőre tűnik nagyon nevetségesnek, megtörténhet az is, hogy valaki, aki dolgozott a gépen feltalált egy algoritmust, amit nem osztott meg másokkal, de beépítette a gépbe, és vele együtt pusztult.

Vélemény a történetről: szerintem valaki csak viccelődni szeretett volna, ezért is talált ki ilyen abszurd alapötletet, de amikor látta, hogy sokan bevették úgy gondolta miért ne vehetné komolyabbra a dolgot, és így is tett. Természetesen ennek semmi köze ahhoz, hogy létezik e időutazás vagy sem.

Végül pedig köszönöm a tartalmas posztot 🙂

RSS feed for comments on this post.

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

  • Legutolsó hozzászólások

    Tartalom

    CímDátum
    Vitaposzt: háború Ukrajnában2022-02-27
    Vendégposzt: Tanja Gräff ügye2022-02-02
    Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
    Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
    Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
    Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
    Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
    Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
    Michael Jackson-konteók2017-05-20
    Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
    Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
    Lindbergh-konteók2017-02-26
    Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
    Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
    A BCCI-sztori2016-11-04
    Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
    Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
    Wałęsa-konteók2016-08-21
    Posztajánló: Porton Down2016-08-15
    Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
    Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
    Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
    Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
    Hindenburg-konteók2016-02-26
    Bruce Lee halála2016-02-14
    Opus Dei2016-01-23
    Alapítvány-konteók2015-12-19
    Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
    Furcsa történetek 2.02015-11-29
    Shakespeare-konteók2015-11-12
    Frigyláda-konteók2015-10-22
    Per „Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
    Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
    Menekült-konteók2015-07-14
    Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
    Miss Liberty-konteók2015-06-22
    Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
    Glenn Miller eltűnése2015-04-08
    Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
    Furcsa történetek 1.02015-03-23
    Bob Marley halála2015-03-14
    New Coke – konteók2015-03-02
    Sid Hurwich időgépe2015-02-22
    Alan Turing2015-02-10
    Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
    Halál Chappaquiddickben2015-01-26
    Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
    A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
    Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
    Konteókönyv-felmérés2014-12-01
    Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
    John Titor története2014-11-19
    Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
    Fort Knox2014-10-23
    Estonia-konteók2014-09-29
    Rudolf Hess története2014-09-22
    Kurt Cobain halála2014-09-09
    Eilean Mór rejtélye2014-08-18
    Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
    Gyíkember-konteók2014-06-12
    A Kovács Béla – ügy2014-05-23
    Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
    Georgia Guidestones2014-05-03
    Elisa Lam halála2014-04-15
    Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
    Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
    Magic Johnson – konteó2014-03-12
    Challenger-konteók2014-02-13
    Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
    Cicada 33012014-01-06
    Cajamarquillai üregek2013-11-27
    A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
    Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
    Google-konteók2013-11-03
    A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
    Katrina-konteók2013-10-11
    A denveri repülőtér2013-09-27
    Haszbara-konteók2013-08-25
    Génmódosítás-konteók2013-07-08
    Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
    Konteónak indult…2013-06-09
    Az X bolygó2013-04-27
    Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
    Náci repülő csészealjak2013-03-22
    D. B. Cooper története2013-02-19
    Egy pápa lemondása2013-02-11
    A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
    Eltűntek2013-01-18
    Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
    Anjikuni-rejtély2012-12-11
    Szent Malakiás próféciái2012-12-03
    Jövőbelátás-konteók2012-11-21
    Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
    Mátrix-konteók2012-10-28
    Elbert János halála2012-10-19
    Bohemian Grove2012-09-26
    Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
    A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
    Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
    A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
    Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
    Olof Palme halála2012-05-16
    A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
    Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
    Jörg Haider halála2012-03-14
    Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
    A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
    Szcientológia-konteók2012-02-07
    Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
    Népszámlálás-konteók2011-11-12
    EU-konspiráció2011-11-12
    A Djatlov-incidens2011-11-12
    Fluorid-összeesküvés2011-08-19
    Breivik-merénylet2011-07-25
    A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
    Patton tábornok halála2011-05-12
    Skull & Bones2011-04-19
    Réztekercs-konspiráció2011-04-12
    AIDS-konspiráció2011-04-11
    Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
    Moszkva és a csecsenek2011-04-08
    Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
    A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
    Globális felmelegedés2011-04-05
    A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
    Kilenc/tizenegy2011-03-30
    A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
    Kelly doktor halála2011-03-28
    Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
    Az arab világ forradalmai2011-03-23
    Martin Luther King halála2011-03-22
    Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
    Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
    A USS Liberty megtámadása2011-03-17
    Jézus-összeesküvés2011-03-16
    Ajánló – linkek2011-03-15
    HAARP-összeesküvés2011-03-14
    Chico halála2011-03-11
    JFK – 2.02011-03-10
    JFK – 1.02011-03-10
    Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
    Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
    Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
    Gagarin-konteók2011-03-04
    Cigánygyilkosságok2011-03-04
    Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
    Vérvád-konspiráció2011-03-03
    A Council on Foreign Relations2011-03-02
    A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
    Atlantisz-konteók2011-03-01
    Nagy német adókonteó2011-02-28
    Illuminátusok2011-02-28
    Ajánló – filmek2011-02-26
    Az Elvis-legenda2011-02-25
    Tunguzka-rejtély2011-02-24
    Nikola Tesla 2.02011-02-23
    Nikola Tesla 1.02011-02-23
    Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
    A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
    Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
    A főtitkár halála2011-02-21
    Nácik aranya2011-02-19
    ODESSA2011-02-18
    A romániai „forradalom”2011-02-18
    Templomosok2011-02-17
    A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
    WikiLeaks-konteók2011-02-15
    A Voynich-kézirat2011-02-15
    Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
    Mormon-összeesküvés2011-02-14
    Szabadkőművesek 2.02011-02-13
    Szabadkőművesek 1.02011-02-13
    Bilderberg-konteók2011-02-13
    Men in Black2011-02-12
    UFO-konspiráció2011-02-11
    Jim Morrison halála2011-02-11
    Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
    Roswell és az M-122011-02-09
    Bermuda-háromszög2011-02-09
    Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
    Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
    Népek Temploma2011-02-08
    Egy pápa halála2011-02-08
    A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
    A „tökéletes katona”-projekt2011-02-07
    A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
    A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
    Beatles-konteók2011-02-05
    John Lennon halála2011-02-05
    Philadelphia-kísérlet2011-02-04
    Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
    Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
    A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
    A Seuso-ügy2011-02-02
    Titanic-sztori2011-02-01
    Holdraszállás-konteók2011-01-31
    Marilyn Monroe halála2011-01-30

    Innen jöttök