2016-02-14–21:00

Bruce Lee halála

blnyitA Lumière fivérek 1895-ös bemutatóját követően (számomra megmagyarázhatatlan és általam felfoghatatlan módon) a világ filmművészete hosszú-hosszú évtizedeket várt azzal, hogy a küzdősportos műfajt felvegye a választékba. Ha az elveszett, a világ leghosszabb filmjének, illetve legelső filmsorozatának kikiáltott 1928-as kínai művet, A Vörös Lótusz kolostorának leégése című némafilmet nem számítjuk, egészen 1941-ig 1943-ig és Kuroszaváig kellett várnunk arra, hogy az ázsiai küzdősportok – fő látványelemként – megjelenjenek a filmvásznon. Azóta (de főként a nyolcvanas évek óta) a bőség zavarával küzdünk, hiszen olyan nevek fémjelzik a műfajt, mint Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme (tudtátok, hogy az egyik neve Kamilla?!), hogy az utolérhetetlen mimikájával is népszerűségi csúcsokat döntő Steven Seagalról ne is beszéljek.

De legyünk bármennyire is elvakult Chuck Norris-hívők, azt nem vitathatjuk, hogy az igazi nagy úttörő, a megkérdőjelezhetetlen Mester, a műfaj vonatkoztatási rendszerének origója az az ember, akiről mai posztunk szól. Lássuk tehát a Bruce Lee-konteókat.

Kezdjuk az alapvető életrajzi elemekkel. Már most szólok, hogy az ázsiai nevek átírásával mindig is gondjaim voltak, ezért az esetleges következetlenségekért előre is elnézést kérek.

1.) Gyermek- és ifjúkora

A kis Bruce 1940 novemberében (állítólag a sárkány évében és órájában) született San Francisco kínai negyedében, s eredetileg Li Csen-fan volt a neve. Genetikailag 75%-ban ázsiai, a mutter ugyanis egy kínai-német frigyből származott, amúgy mindkét szülője hongkongi volt, akik átmenetileg tartózkodtak csak az USA-ban. blcsaladAmikor a kis Bruce (én továbbra is így fogom hívni) három hónapos, a család visszacuccol Hongkongba. Látszik, hogy a családfő nem foglalkozott biztonságpolitikai előrejelzéssel (ami nem túl meglepő, operaénekes volt szegény), mert ha sejti, hogy letelepedésüket követően nem telik el tíz hónap és a japánok elfoglalják a brit koronagyarmatot, biztosan valami nyugisabb helyet keres magának.jphk

Az iskolás évek elég zaklatottan telnek. Hősünk nem jeleskedik a helyi Nemzeti Alaptanterv törzsanyagának elsajátításában, viszont bőven kiveszi részét az utcai csetepatékból. Elég korán elkezd harcművészetekkel foglalkozni, s apja kapcsolatrendszerének köszönhetően már taknyosként gyerekszínészként debütál, tucatnyi filmben kap kisebb-nagyobb szerepet. Ahogy nő és fejlődik, a különféle bunyók átlépik a gyerekcsínyek szintjét, s az egyre keményebben edző kamaszból a kaulungi utcai bandák rettegett balhécsászára lesz. A rendőrségi ügyek sem váratnakbl18 sokat magukra: az egyik szabadkezes összecsapást követően az ellenfelét úgy kell újraéleszteni. Feljelentés lesz a dologból, s a jóindulatú körzeti megbízott azt tanácsolja a szüleinek, ha nem akarják, hogy Bruce a börtönakadémián szerezzen diplomát, távolítsák el a városból.wch

Éppen betöltötte a 18. életévét, s mivel a korabeli törvények értelmében amúgy is vissza kellett utaznia az USA-ba, hogy ne veszítse el állampolgárságát, a döntés elég gyorsan megszületik: 1959 tavaszán felteszik egy hajóra, s három hét múlva megpillanthatja szülővárosát, ahonnan csecsemőként távozott. Valami miatt San Francisco nem nagyon jön be neki, s néhány hónap elteltével átcuccol az esős Seattle-be. Itt végre leérettségizik, majd beiratkozik az egyetemre is, ahol filozófiát, pszichológiát és drámairodalmat hallgat. Hogy eltartsa magát, egy étteremben dolgozik, illetve küzdősportot oktat, méghozzá elsősorban a Shaolin-kolostor szerzetesei által kifejlesztett wing chun-t, később pedig saját maga által „kitalált” jeet kune do nevű harcművészetet, ami (azt mondják a hozzáértők) a kungfu és a nyugati ökölvívás egyfajta szerelemgyermeke. Gyorsan híre megy az újfajta sportnak és a nyalka edzőnek is, egyre több tanítvány jelentkezik, akik közül az egyik, bizonyos Linda Emery 1964 nyarán a felesége lesz.linda

2.) Harcművész és színész

Bruce nem volt válogatós, legalábbis ami a küzdősportokat illeti: tanult ő a karatétól kezdve a tékvandón át a cselgáncson és a dzsudzsicun keresztül a klasszikus boxig és a kungfuig mindent, még társasági táncokat és kardvívást is (a bátyja jeleskedett ebben a sportágban). Maximalista volt, a végtelenségig képes volt gyakorolni egy-egy rúgást, ütést vagy lépést. bl2Számos bemutatóra meghívták, amelyeken egyre több ismerősre, barátra (és ellenségre) is szert tesz. Az egyik ilyenen figyel fel rá egy hollywoodi producer ismerőse, aki – miután megtudja, hogy Bruce a filmezés területén sem kezdő – beajánlja a fiatal sportolót William Doziernek. A próbafelvétel is jól sikerül, s Bruce Lee elindul a hollywoodi emelkedőn: először a The Green Hornet című, 26 epizódot megélt, mai szemmel elég bugyuta szuperhősös televíziós sorozatban alakítja Katót, a főszereplő állandó segítőjét, aki a harcművészetek mellett gépkocsiszerelésben és sofőrködésben is übercsúcs.kato

Ekkor már Los Angelesben lakik és edz. A sorozatot a már befutott hollywoodi sztárok is nézik, s többüknek megtetszik a Kato által bemutatott mozgáskultúra. Utánaérdeklődnek és amikor megtudják, hogy az ázsiai színész nem csak bohóckodik a kamerák előtt és soha nem szorul dublőrre, sokan közülük jelentkeznek is a Bruce által fenntartott sportiskolába (vagy minek hívják az ilyet). Hogy csak a nagyobb neveket említsem: tanítványa volt Steve McQueen, James Coburn, Lee Marvin, Roman Polanski és James Garner is (hogy Chuck Norrisról ne is beszéljünk). Ezek az urak örömmel fizettek ki 150-200 dollárt óránként azért, hogy Bruce foglalkozzon egy kicsit velük.chuck1

A hatvanas évek második felében vagyunk, amikor egy tucat tojás 50 centbe került, egy hamburgerért 15 centet kértek, s egy autógyári betanított munkás másfél dollárt keresett egy óra alatt. Ehhez képest a 150-200 dolláros óradíj nem olyan rossz ám, tessék csak kiszámolni.

A The Green Hornetben nyújtott alakításán felbuzdulva egyre több amerikai film harckoreográfiájának összeállításával bízzák meg, noha komolyabb filmszerepet nem nagyon kap. Hát igen, azok az idők (vietnami háború) nem kedveztek egy ázsiai származású színész szerepeltetésének, még akkor sem, ha az illető Kaliforniában született. Ezt Bruce is érzi, nem volt ő hülye. Egy súlyos, gerincsérvet eredményező hátsérülést követő lábadozása közben visszalátogat Hongkongba, blhk2ahol az ottani producerek lecsapnak rá és szerződést ajánlanak neki. 1971-ben leforgatja a The Big Boss-t (A nagyfőnök), majd egy évre rá következik a Fist of Fury (Tomboló ököl), mindkettő hatalmas kasszasiker lesz. A harmadik film a könnyedebb Way of the Dragon (A sárkány útja), amelyben Chuck Norris az ellenfele, s melynek záró összecsapását a BBC a legjobb, valaha megfilmesített párharcnak tartja.

A sárkány útja akkora közönségsiker lesz Ázsiában, hogy Hollywood ismét felfigyel rá, s a Warner Bros. ajánlatot tesz neki, amiből 1973-ban az Enter the Dragon (A sárkány közbelép) kerekedik ki. Kritikusok szerint ez volt a legjobb film, amiben Bruce szerepet kapott, naenter és gazdasági szempontból sem volt rossz buli: 850 ezer dollárba került a forgatás és 25 milliót hozott csak az USA-ban (világszerte 90 millió dollár bevételt termelt). A sikert Bruce azonban nem érte meg: a hivatalos bemutató előtt egy hónappal hirtelen meghal.

3.) Halála

1973 késő tavaszán vagyunk, A sárkány közbelép forgatása már befejeződött, s Bruce mannitoléppen Hongkongban tartózkodik, ahol a film kínai utószinkronján dolgozik. Május tizedikén a stúdióban váratlanul összeesik és elveszíti eszméletét. Kórházba viszik, ahol agyi ödémát állapítanak meg. Mannitolummal kezelik (ez egy ozmotikus értágító és vízhajtó), ami eredményesnek tűnik, mert egy hét elteltével úgy néz ki, hogy minden rendben. Biztos, ami biztos alapon azért hazautazik Los Angelesbe, ahol a kor egyik legnagyobb amerikai szaktekintélye, dr. David Reisbord is megvizsgálja, méghozzá a legújabb orvostechnikai eszközök és módszerek segítségével. A koponyaröntgen, az EEC és a roppant részletes laborvizsgálat megerősíti a hongkongi diagnózist: bizony az agyi szövetekben némi folyadék halmozódott fel, ami az epilepsziához hasonló tünetegyüttest produkált. Reisbord doki szerint az ödéma felszívódófélben van, s mivel a páciens amúgy tökéletes fizikai állapotnak örvend, nincs különösebb ok aggódni.

Mivel Bruce úgy érezte, hogy most tényleg a régóta várt amerikai filmes áttörés előtt áll (A sárkány közbelépet óriási várakozás előzte meg az USA-ban), hát nem is aggódik, hanem folytatja az utószinkront és a film marketingjének megalapozását. Rengeteg emberrel találkozik, gameofdeathélénk társasági életet él, természetesen továbbra is napi 3-4 órát tölt az edzőteremben, s az se aggasztja túlságosan, hogy elkezd fogyni (két hónap alatt 10 kilót vesztett). Júliusban ismét Hongkongba utazik, hogy betty1a következő filmje, a Game of Death (Halálos játszma) forgatását folytassa.

1973. július 20, este hét óra. Éppen Raymond Chow producerrel és színészpartnerével, Betty Ting-pejjel beszélgettek a forgatókönyvről ez utóbbi lakásán (Beacon Hill Road 67.), amikor erős fejfájása támad. Kér valami fejport, Betty ad is neki egy Equagesic nevű kombinált aszpirinszerűséget, amiben az acetilszalicilsavon kívül equakalcium, meprobamat (izomlazító) és egy etoheptazincitrát nevű opioid (kicsit kábító hatású) vegyület is van, s amit a nő orvosa írt fel olyan esetekre, amikor migrénje van. Bruce bevesz egy tablettát, majd elnézést kér és azt mondja, hogy egy órára ledőlne a kanapéra. Chow és Betty magára hagyják azzal, hogy pihenjen csak nyugodtan, kilenckor érte jönnek és viszik vacsorázni.

Amikor másfél óra múlva megérkeznek, Bruce Lee már eszméletlen. Nehezen vesz levegőt, hörög, néha görcsösen összerándul. Kihívják a mentőt, majd beszállítják Hongkong elit kórházába, a Queen Elizabeth Hospitalba, ahová azonban már holtan érkezik. Megpróbálják újraéleszteni, de hiába: a 32 és fél éves harcművész-színész, a Kis Sárkány, a világ legfittebb emberének tartott Lee Siu-lung 21.00 óra körül elhunyt.

Érdekesség: Bruce testzsíraránya állítólag 1-2 százalék körül mozgott hosszú éveken keresztül.

4.) A konteók

Számtalanszor bebizonyosodott már, hogy híres, népszerű emberek váratlan halála másodpercek alatt elindítja a konteócunamit, pláne ha egy olyan sportemberről van szó, akiről köztudott volt, hogy a rendszeres testmozgáson kívül az étrendjére is nagyon odafigyelt, s életvitele megtervezésekor nagyon komolyan vette a test és a lélek ideális összhangjáról szóló spirituális tanokat. Lássuk tehát a komolyabb összeesküvés-elméleteket, amelyek majdnem mindegyikének vannak mellékhajtásai is, de ezekre nem feltétlenül fogok kitérni; erre valók többek között a kommentek és az olvasói lobogás.

4.1.) A gyógyszerérzékenység

A kórházban azonnal elrendelték a boncolást. Noha ezt már pár nappal a halál után megejtették, a hivatalos eredményre kereken hat hetet kellett várni, ami szintén kedvezett a találgatásoknak, akárcsak az, hogy a kiérkező mentő nem a legközelebbi kórházba vitte a haldokló Bruce-t, hanem a sokkal távolibb Queen Elizabeth-be. donaldA szeptember harmadikán nyilvánosságra hozott, és az egyik legelismertebb brit patológusprofesszor és igazságügyi orvosszakértő, dr. Donald Teare nevével fémjelzett kórbonctani jelentés két érdekességet tartalmazott:

a.) A színész vérében tetrahidrokannabinolt, gyomrában marihuánát találtak, vagyis Bruce a halálát megelőző nyolc órán belül űrsütit vagy más, gandzsatartalmú kaját evett, ez azonban nem okozhatta a halálát;

b.) Teare doktor szerint a halál „valószínűsíthető kiváltó oka” a bevett Equagesic egyik összetevőjére fennálló hiperérzékenység (allergia) lehetett; az elsődleges gyanúsított a legártatlanabbnak tűnő aszpirin, a másodlagos pedig a meprobamat.

A fűvel kapcsolatosan érdemes elmondanunk, hogy több visszaemlékezés szerint Bruce bizony alkalomszerűen fogyasztott kenderszármazékokat, különösen a hátgerincsérve miatti fájdalmak csillapítása érdekében. Ezt két orvosa is megerősítette: egyfelől dr. Peter Wu idegsebész, aki a májusi rosszulléte során kezelte és aki eskü alatt vallotta, blmarihogy a gyomormosás során hasisgyanta is távozott Bruce szervezetéből, másfelől pedig dr. Donald Langford, aki állandó hongkongi kezelőorvosa volt, s aki azt nyilatkozta, hogy Bruce a marihuánát stresszoldóként használta és abszolút nem tekintette drognak.

Ha már ennyit beszéltünk a marihuanáról, itt egy konteócikk róla.

Az aszpirines hiperérzékenységről pedig csak annyit, hogy a népesség 1%-a reagál enyhébb-súlyosabb allergiás tünetekkel az acetilszalicilsavra, de egyrészt egy Equagesic tablettában 325 milligramm aszpirin van, ami azért nem az a halálos dózis; ez a napi maximális adag egytizede. Másrészt pedig egy 32 éves felnőtt már találkozott életében aszpirinnel, s ha tényleg allergiás lett volna rá (amit sem a hozzátartozói, sem a barátai, sem az orvosai nem tudtak), akkor csak odafigyel egy fájdalomcsillapító bevétele előtt, vagy rákérdez az összetételére annál, akitől kapja. Arról nem is beszélve, hogy Langford doki kategorikusan cáfolt mindenféle, Bruce-szal kapcsolatos aszpirinallergiát.aspirin

Ugyanakkor meg Teare doktor tényleg nem volt egy keljfeljancsi: akkor már 35 éve praktizált és több, mint 10 ezer boncoláson volt túl, három évvel korábban például Jimi Hendrix kihűlt testében kotorászott. Túl azon, hogy a kórbonctan professzoraként több orvosi egyetemen is óraadó volt, a Scotland Yard szakmai továbbképzéseinek állandó szereplőjeként is hatalmas tekintélynek örvendett, arról nem is beszélve, hogy mindenféle orvostudomány társaságban volt vezető beosztásban, vagyis úgy tűnik: tudta, mit beszél.

4.2.) A konzervatív ázsiai harcművészek

Már céloztam arra, hogy a rengeteg barát és tisztelő mellett azért Bruce begyűjtött jónéhány ellenséget is. A rá ferde szemmel nézők (hehe) közül ki kell emelnünk azokat a régivágású kínai és más ázsiai sportembereket, akik több dolog miatt is haragudtak mai főhősünkre:shaolin

a.) Nagyon nem szerették, hogy Bruce aprópénzre váltja a tudását és a több ezer éves múltra visszatekintő küzdősportok fogásait óránként akárhány dollárért árusítja;

b.) Azért sem rajongtak, hogy a tudást exportálta Ázsiából és fehéreknek meg négereknek teszi elérhetővé;

c.) A filmekért különösen zabosak voltak, hiszen ezek (szerintük) nevetségessé tették a teljes ázsiai kultúrát és rossz színben tüntették fel az ázsiai embereket;

d.) A Bruce által kifejlesztett jeet kune dót sokan a távolkeleti harcművészetek totális megcsúfolásának tartották, hiszen nemcsak hogy számos ázsiai küzdősportból gyúrta össze, de tetézte a bajt azzal, hogy a nyugati ökölvívás egyes elemeit is hozzákeverte, valamint elutasította a konzervatív konfucianizmust, mint filozófiát.jkd

Amikor aztán 1972-ben egy interjúban rákérdeznek, hogy hisz-e Istenben (vagy istenekben), Bruce elköveti azt a hibát, hogy rövid hezitálás után őszintén válaszol: egyáltalán nem.

Ezek után nem kell csodálkozni azon, hogy sorsa megpecsételődött. Egyesek szerint a rejtélyes dim mak lett a végzete.

A dim mak (vagy ahogy magyarra fordították: a késleltetett halálos érintés) magyarázata a hagyományos kínai akupunktúrában, illetve presszopunktúrában gyökerezik. Az a lényege, hogy a megfelelően kiképzett harcos úgy tudja megérinteni (esetleg enyhén megütni) az ellenfelét, hogy az ütésnek semmiféle azonnali hatása nincs, viszont néhány nappal, esetleg héttel a fizikai kontaktus után az áldozat hirtelen elhalálozik anélkül, hogy bármi módon vissza lehetne vezetni az okot az érintésre (ütésre). A dim mak (amelyről már a hetedik-nyolcadik századi kínai feljegyzések is említést tesznek) csak hosszas, évekig tartó tanulás után, az emberi test vér-, nyirok- és energiameridiánjainak alapos tanulmányozását követően alkalmazható sikeresen.

Bruce-nak tehát valamikor bevittek egy dim makot: lehet, hogy egy járókelő „véletlenül” hozzáért, s ő nem vett észre, hogy baj van.

4.2.1.) A duan mie

dmieA dim mak unokatesója, az ugyancsak késleltetett halálos érintés kategóriájába tartozó duan mie is szóba került, mint halálok. A duan mie abban különbözik a dim maktól, hogy itt a véráramlást biztosító erek egyikét kell (egy bizonyos napszakban, órában, sőt: percben) megnyomni egy előre meghatározott erővel, aztán az emberi szervezet gondoskodik a többiről: a kritikus pontról a negatív energiák továbbáramlanak, majd bizonyos idő elteltével az érrendszer egy másik pontján szakadás következik be, s olyan mértékű belső vérzés történik, ami végzetes lehet.

Nos, egyes bennfentes információk szerint Bruce boncolásakor dr. Teare meglepődve tapasztalta, hogy a tüdőartéria (vagy véna, mindkettőt olvastam) jelentős mértékben roncsolódott.

4.3.) A baleset

Az előző (a szándékos dim mak) verzió enyhébb, gondatlan változata: lehet, hogy egy edzésen valamelyik tanítványa, vagy az egyik forgatáson valamelyik partnere véletlenül akkor, úgy és ott érintette meg a Mestert, amikor, ahogy és ahol nem lett volna szabad. Ismerjük a „vak tyúk is talál szemet” mondást, s a véletlenek szerepével már mi is foglalkoztunk itt, a blogon.

4.4.) A Triád

A kínai szervezett bűnözést talán nem kell bemutatnunk az olvasóknak. A több száz éves múltra visszatekintő ázsiai maffiák huszadik századi bevételi forrásai közé nem csak a prostitúció, az illegális szerencsejátékok lebonyolítása és a különféle termékek (és emberek) csempészése tartozik, hanem az úgynevezett védelmi pénzek beszedése is: éttermeket, szórakozóhelyeket zsarolnak azzal, hogy ha tulajdonosaik nem fizetik a gázsit, a létesítmény bármikor leéghet, vagy a tulajt elütheti egy autó. truiadNos, a hongkongi filmipar felfutásával és nyereségessé válásával a triádok (sose tudom, hogy kis- vagy nagybetűvel kell-e írni és egyes- vagy többesszám a helyes…) új fejőstehenet néztek ki maguknak. A helyi producerek, rendezők és nagynevű színészek jelentős hányada rendszeresen fizetett a gengsztereknek. Bruce-t is megpróbálták bevonni ebbe a körbe, de az amerikai önérzet (és a legendás magabiztosság) nem engedte, hogy behódoljon. Az alvilág viszont nem tűrhette szó nélkül, hogy valaki így szembeszálljon vele, ezért a precedens elkerülése érdekében móresre tanították. Évtizedekig nem is akadt utána berzenkedő színész vagy rendező, aki megtagadta volna a védelmi pénz kifizetését, elvégre aki elbírt a Kis Sárkánnyal, az mindenkivel elbír.

4.4.1.) Az adósság

A triádos konteó alváltozata: Bruce villámgyors hongkongi karrierjét a kínai szervezett bűnözés indította el és finanszírozta is egy ideig, majd (a megkötött szerződésnek megfelelően) most a befektetett pénzét akarta vissza, kamatostól. Hősünk meg azt hitte, hogy csak viccelnek. Nos, nem vicceltek.don

4.5) Az amerikai olasz maffia

Don Corleone is felmerült, mint haragos. Ezen alverzió szerint az olaszok ugyanazt akarták tőle Kaliforniában, mint a triádok Hongkongban: védelmi pénzt fizettetni vele, illetve százalékot kértek a filmek bevétele után, de Bruce őket is elhajtotta.

4.6.) A Ló Vaj verzió

lóvajMielőtt belefognék, gyorsan elmondom, hogy itt most nem egy paripából készült tejtermékről lesz szó, hanem hivatalosan így írjuk át magyarra Luo Wei kínai rendező nevét, úgyhogy tessenek mellőzni mindenféle kuncogást.

Szóval Ló Vaj volt az a rendező, aki az első két Bruce Lee-filmet, A nagyfőnököt és a Tomboló öklöt összehozta. Amikor aztán 1972-ben Bruce úgy dönt, hogy a saját lábára áll és elhatározza, hogy a 24következő filmjét, A sárkány útját már maga is rendezi, Ló (vagy Vaj?) barátunk eléggé megorrol rá. Hogy őszinte legyek, ezt meg is tudom érteni, elvégre ki örülne annak, hogy az aranytojást tojó tyúk egyszercsak fogja magát és bejelenti, hogy köszöni szépen az eddigi együttműködést, de mostantól a 24 karátos tojásokat ő fogja beadni az aranyárverésre.

A két ember közötti viszony egyre csak romlik, mígnem 1973. július 19-én Bruce megüzeni Lónak, hogy kösse fel a gatyát, mert napokon belül nyilvánosságra fogja hozni azokat az információkat, amelyek a rendező és a szervezett alvilág közötti igen szoros kapcsolatokról szólnak.

Rossz nyelvek már régóta sutyorogtak arról, hogy Ló tippadóként működik a triádoknál, vagyis megmondja, hogy a hongkongi művészvilágból kit mennyire lehet megvágni, cserébe őt békén hagyják, sőt, még némi százalékot is kap az így befolyó összegekből.

dúNa ez az, amit Ló Vaj nem hagyhatott szó (és tett) nélkül. Egy kis zsarolás itt, egy kis befenyítés ott, Betty Ting-pej se szeretné, ha egy ekkora ember haragudna rá, Raymond Chow meg konkurrencia ugyan, de a triáddal ő se szeretne ujjat húzni… És így történhetett, hogy az az Equagesic tabletta talán mást is tartalmazott, mint aszpirint, kalciumot, meprobamatot és etoheptazincitrátot. A kimutathatatlan kínai mérgekről köteteket írtak már össze, akárcsak a lefizethető mentősökről és megzsarolható kórboncnokokról.

4.7.) A misztikus vonal

A Bruce halála előtti hónapokban titokzatos, ázsiaiaknak kinéző emberek többször jártak a Los Angeles-i és hongkongi lakásán, s arra figyelmeztették, hogy holmi családi átokból kifolyólag hamarosan gonosz szellemek fogják megkörnyékezni, akiket csak úgy lehet kiengesztelni, ha ő (vagyis Bruce) visszatér ősei földjére (ez apai vonalon a Hongkonggal szemközt, a kínai szárazföldön található Junan város környéke, közel a Gyöngy-folyó deltájához), s ott valami helyi érdekű sárkánynak áldozatot mutat be.sárk

Barátunk természetesen minden alkalommal kiröhögte a szúrós tekintetű látogatókat, akik végül megelégelték a cikizést és nem erősködtek tovább, szabad utat engedve a gonosz szellemek haragjának.

Kiegészítés: a gonosz szellemes vonal képviselői Brandon Lee (Bruce fia) 1993-as halálát is annak tulajdonítják, hogy a családot sújtó átok nem szűnt meg Bruce halálával.

4.8.) A szexuális ajzószer

Amikor fizikai és/vagy idegi kimerültség lett úrrá rajta vagy túl feszült volt, Bruce nem idegenkedett attól, hogy prostituáltak szakszolgáltatásait vegye igénybe. Ez történt azon a július 20-i napon is, de kicsit túltolta az afrodiziákumot, ami végzetes hatással járt.afro A család és a barátai természetesen nem akarták, hogy folt essen az emlékén, ezért a prostit lefizették, majd Chow és Betty közreműködésével kidolgozták az aszpirines történetet, amihez Teare doki is asszisztált a kórbonctani jelentésben, elvégre neki is van szíve.

4.8.1.) A gyilkos prosti

Alkonteó: Bruce nem közvetlenül a túladagolt ajzószerbe halt bele, hanem a megrendelt fizetős lány ölte meg, önvédelemből. A harcművész ugyanis ivott a bevett potencianövelő szerre,pros1 minek következtében agresszívvé vált, az altesti munkásnő viszont előkapta a kéznél levő fegyverét… És innen lásd az előző pontot a kegyeleti megfontolásokból elkövetett csalás témakörében.

4.9.) Féltékenység

Betty Ting-pej már régóta a szeretője volt (a szomszédja megerősítette az érdeklődő újságíróknak, hogy Lee rendszeres látogatója volt minden olyan alkalommal, amikor Hongkongban tartózkodott, néha az éjszakát is nála töltötte), de többet akart: brubet1arra szerette volna rábírni Bruce-t, hogy hagyja ott a családját és költözzön össze vele. Barátunk erre nem volt hajlandó, s ezt kerek-perec meg is mondta a lánynak. Betty fel volt készülve az elutasításra, elővette a kínai népi gyógyászat valamelyik remekével preparált Equagesic-et és szegény Bruce-nak annyi volt…

Tény, hogy az események után két évvel Betty feleségül ment az egyik legsikeresebb, bizonyítottan triád-kapcsolatokkal is rendelkező hongkongi rendezőhöz, Charles Heunghoz. Három év után elváltak, a nő még néhány évig filmezett, majd 1985-ben visszavonult és (alig 38 évesen) elszegődött buddhista apácának, ami egy olyan színésznőtől, akit egész Ázsia főleg a fülledt erotikus jeleneteiről ismert, elég meglepő.

Azt hiszem, ennyi elég is lesz ahhoz, hogy a konteósok között is minden bizonnyal szép számban jelen lévő Bruce Lee-rajongók Konteo3_bori.inddelkezdjék a kommenteket, amihez reményeim szerint a többiek is csatlakozni fognak, a már megszokott szavazás után, ahol négy opciót jelölhettek be. A kedvenc Bruce-idézetemmel zárom a mai posztot (nem, nem a vizessel, az unalmas):

A tégla- és deszkatörés csak kaszkadőrmutatvány, nem kungfu. Ha össze akarsz törni valamit, használj kalapácsot.

Ápdét: jelen poszt kibővített verzióját elolvashatod a 2016. december 2-án a könyvesboltokba kerülő Konteó3-ban, további 29 válogatott összeesküvés-elmélettel és egy elméleti összefoglalóval együtt.

Kategória: EgyébCímkék: , , ,

98 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 97. zsolthy — 2018-04-12 09:58 

Ugyebár a Halála című részben volt szó arról hogy agyi födémája volt ami epilepsziához hasonló rohamokat is okozott.
Namost amit a Halála rész végén írsz Tiboru, hogy mikor Betty-ék fölmentek azt látták hogy Bruce eszméletlenül fekszik, zihálva levegő után kapkod, hörög és néha ráng egyet-egyet ez is kicsit hasonlít az epilepsziás rohamra, ha jól tudom. Szóval ez alapján én azt mondanám hogy kiújulhatott az agyi födémája és abba halhatott bele.

 96. Rumcájsz von Jicsin — 2016-10-29 07:17 

@déjvid:
Mocskos ferde szeműek!
Már nagyanyám mondta, hogy jön a sárga veszedelem!

 95. déjvid — 2016-10-28 22:05 

Nos… most adta a tévé (Mozi+) a Mint a tűz c. oldschool akciófilmet Brandon Lee-vel. (Középszerű film, de lenyűgöző bunyókkal, akit érdekel…) Régen láttam már, akkor nem tűnt fel, csak a Konteóblog hatására 😉
Szóval…
…szerepe szerint Brandon karakterének apja a CIA közelharc-kiképzője és beépített embere, aki egy félresikerült (?) akciót követően halálát leli a Tienanmen-téri „tömegoszlatásban”. Az apa szerepe eléggé mellékszál amúgy a történetben, tényleg nem feltűnő.

Szóval a lényeg: CIA-ügynök, csak valami félresikerül, és ezt követően a Kínai Népköztársaság központi kormánya (vagy a kommunista párt) végez vele, Kínában. (Mielőtt bárki-bármit: ez a film!)

Na…? 😀

 94. mathias11 — 2016-09-30 22:42 

Abszolút egyetértek a cikkiró által választott kedvenc Bruce Lee idézettel: „A tégla- és deszkatörés csak kaszkadőrmutatvány, nem kungfu. Ha össze akarsz törni valamit, használj kalapácsot.”
Ha jól emlékszem, Bruce Lee egy rajongói érdeklődő levélre válaszolta a fenti mondatokat. Az idézet tökéletesen rávilágít Bruce Lee harcművészi nagyságára. Abban a korban, amikor a kjokusin karate megalapítója, Maszutacu Oyama bemutatóin, világszerte téglákat, miegyebeket tört szét kéz- és lábéllel, addig Lee, a Kung-fu nagymestere nagyvonalúan a kaszkadőrmutatványok közé sorolja a tégla stb. töréseket. Mert ugye az igazi harcművészet az nem téglák töréséből, legyengített bikák legyőzéséből áll, hanem sokkal tübből… 🙂 Na, ez tényleg szenzációs.
Ami Bruce Lee halálát illeti, a tényállás szerintem egyértelmű: a boncolás eredménye szerint allergiás volt a fájdalomcsillapító egyik összetevőjére, ami agyduzzadást, agyi ödémát okozott. Ehhez a jelentéshez szorosan kapcsolódnak bizonyos tények:
– Bruce Lee Arnold Schwarzenegger szerint is a világ legkisebb testzsír/testsúly arányával rendelkező embere volt, és rendkívüli, speciális izomzattal rendelkezett
– a napi 8 órás edzés és a filmforgatások (meg ami ezekkel járt, sztárság stb.) óriási túlterheltséget jelentettek Bruce Lee szervezete és idegrendszere számára
Nem csoda hát, hogy az említett tényezők miatt egy gyógyszer, vagy gyógyszerek szedése Bruce Lee halálát okozta. okozták. A szervezete egyszerűen összeomlott. Emberfeletti emberi lény volt, a szervezete csak 32 éves koráig bírta. Szerintem ennyi.

 93. rebel — 2016-09-05 03:03 

Négy dolgot sorolok fel, amik összefüggenek szerintem Lee halálával.
1. a gerincsérv (egy sérülés miatt)
2. az agyi ödéma
3. megmagyarázhatatlan fogyás
4. a fia halála

A Triádok lenne kézenfekvő, vagy a kínai tradícionálisok és a Triádok együttműködése; csakhogy a Triádok egy maffia, s annyira nem is túl tradicionális, mégha annak adja ki magát időnként, hiszen 100-200 éves, míg a kungfu és wushu ugyebár több ezer éves.
Tehát a Triádokat elvetném, és maradnék tisztán az ősi kínai hagyomány szigorú őrzőinél. A kínai harcművészet népszerűsítése számukra borzalmas dolog, ők nem akarják hogy népszerű legyen nyugaton, csak keleten; de ez még nem halálos bűn (legfeljebb súlyosbító tényező).
Valójában a baj, amiért halálra ítélték: a Jeet Kune Do… és bizony erre a fiát Brandont is tanítgatta ő is, később az egyik legjobb tanítványa… és a srác azt művelte méghozzá igen komolyan és magas fokon; Brandon is profi Jeet Kune Do-s volt, olyannyira, hogy oktatta is.
Ez volt a baj és nem más. Az sem hogy Bruce hisz Buddhában vagy sem, vagy Konfúciusz tanaiban; hanem az, hogy egy új és elképesztően hatékony (mármár a hagyományos kungfuval vetekedő és nyugati emberre kusztomizált, sikeres harcművészeti ágat alkotott Bruce Lee, mely NEM ÁZSIAI, NEM KÍNAI, NEM KELETI ÉS LEGFŐKÉPP, NEM KAPOTT RÁ ENGEDÉLYT..!!!
Nem is kínaiként alkotta meg eleve, hiszen jobbára ugyebár USA-ban és Nagy Britanniában, USA és brit állampolgárként tette ezt, fütyülve a kínai tradíciókra, illetve azokat csak a különféle kungfu ágak tanulmányozása és művelés során tiszteletben tartva és gyakorolva, mint puszta technikát, de nem mint misztikus hagyományt.
Engedélyt nem kapott tehát arra, hogy új kungfu jellegű harcművészeti stílust alkosson és nem is kért. Viszont mégis a Jeet Kune Do számos eleme tucatnyi, főképp kínai kunfgu ágból merít, mondjam azt hogy plagizál. Az ősi kungfu hagyomány védői persze nem pénzbeli jogdíja miatt bánkódtak, hanem a tradíció durva megsértése, meggyalázása és elárulása, amit nem tűrtek. Más kérdés, hogy a Jeet Kune Do-t nem engedélyezték volna úgysem hivatalosan (és talán ezt Bruce tudta is azért nem foglalkozott ezzel), hiszen túl szabadelvű, „meggyaláz” azzal is, hogy beépít japán, koreai karate/judo és indiai kungfu technikákat is illetve nyugati bokszból és birkózásból is felhasznál ezt-azt, lényegében egy hibrid progresszív harcművész rendszer, mely legelőbb az azt művelő alkatát elemzi és ahhoz igazítja a stílust, szinte bárhonnan merítve erre alkalmas technikát…
Eretnek volt tehát Bruce, hagyomány gyalázó, lényegében hazaárulónak és a kunfgu elárulójának tekintették (legjobban a karate felé nyitás fájt egyébként, mivel a kínaiak és japánok, a kungfu és a karate ős ellenségek ugyebár… és ha ma már nem is annyira de a 60-as években még élő emlék volt ugyebár a kínai-japán háborúk sora…)
Talán ez az egy hiba volt végzetes, talán megbocsátották volna, hogy indiai kungfu, thai boksz, kick box és koreai karate ágak elemeit is felhasználja a rendszerében ha kell, de a japán harcművészeti hagyomány, az volt a megbocsáthatatlan, amiért halálra ítélték.
Egy mérkőzés során ugyebár, kapott egy inkorrekt gerinc rúgást hátulról váratlanul és orvul (egy legyőzött ellenfél, meghajlás után vágta telibe a gerincét, extrém erős célzott gyilkos rúgással), ami miatt majdnem meghalt, lebénult, kerekes székben is volt, kb egy év volt mire felépült, és lényegében csodával határos volt a felépülése, csak a fanatizmusának és kondíciójának (illetve harcművész ismereteinek, mely ugyebár a test erős uralását is jelenti) köszönhető, hogy vissza bírta magát edzeni de onnan kezdve bizony meggyengült; már nem is vállalt túl sok sportszerű keleti harcművészeti összecsapást, kihívást és küzdelmet; hiszen a „szakmában” mindenki tudta a gyenge pontját, csak mögé kell kerülni és támadni a meggyengült gerinc pontot.
Tehát ez volt az első próbálkozás, már ekkor meg akarták ölni egy kungfu mester kapta a megbízást… épphogy megúszta.
Aztán a sikeres kivégzés módja, ki tudja pontosan mi volt, de még szofisztikáltabb ősi ázsiai módszer; talán valami tökéletesen eltűnő méreg, talán tényleg valami ilyen ősi tradicionális életpont támadás, késleltetett halálos akupresszúrás mozdulat. Bár az azért lenne fura, mert azt észlelte volna Bruce, sőt hárította is volna nagy valószínűséggel.
Én a méregre tippelek, melyet akkoriban adhattak be neki amikor az ödéma jött, hiszen nem tudjuk MIÉRT lett az az ödéma hirtelen váratlanul, hogyhogy egy ilyen fiatal szuperember egyszer csak összeesett és agyi ödémája lett… Aztán a fogyás, majd a rosszullét, amire kérte a fájdalom csillapítót. Ez tehát szerintem egy folyamat volt, az ödémával kezdődött és a fogyás, majd a rosszullét, amikor lefeküdt. Bármilyen gyógyszert kapott volna, vagy semmit, akkor is meghal… szerintem kizárt, hogy a szeretője ölte meg, a gyógyszer érzékenység is. Egyszerűen akkor zárult le a szervezetében a lassú gyilkos folyamat. A fia viszont mivel USA-ban élt, már keményebb dió volt, vesztére ő is mint már írtam Jeet Kune Do-zott (mi mást csinált volna?), és ráadásul forgatott is nagy sikerrel, harcművész filmeket, akárcsak az apja.. szóval őt simán lelőtte egy bérgyilkos, akit megbíztak USA-ban… nem átok volt ez, hanem büntetés, mert a tradicionista kunfgu vezetők ítélőszéke halálra ítélte, a kungfu elárulása, tehát Kína elárulása miatt…

 92. jukeey — 2016-03-31 13:39 

@ahmet:

Teljes mértékig egyetértek, mindez elég nyilvánvalóan levezethető alapismeretekből. Hogy érdemes-e tudni, pláne rekonstruálni, felhasználni és piszkálni, az már más kérdés. Szívesebben élnék olyan helyen ahol mindezt nem tudhatnám, de nem is omlott volna össze eme több milliárd éves gyönyörű képződmény a saját maga által kitermelt rákfene puszta tömege alatt – és tudhatnék, tapasztalhatnék sokszor annyit, mint amit egy papírra rótt/festett vagy áramkörökbe égetett adathalmaz adhat.

Kutyából macskát kitenyészteni – vagy legalábbis ahhoz nagyon hasonlót – talán nem is olyan lehetetlen, bár tény hogy egy párszáz generációs szelekció akolban elkülönítve nem igazán alkalmas hozzá (és a genomjuk ettől még nem lenne kompatibilisebb egymással). Elvégre az egyébként négylábú emlősök között is vannak olyan populációk amelyek szinte „hallá változtak”, csak a légzés nem tökéletes – egyelőre. Vagy pl a hüllők esetében több különböző időszakban és kládban is jelentkezett a lábak elvesztése. Ehhez képest a macskák és kutyák között csak viszonylag apró különbségeket kéne kieszközölni.

———————-

Vissza Bruce Lee-re. Sajnos az információk olyan ellentmondásosak, hogy nehéz kihámozni belőle, melyik lehet valós. Ám az életmódjáról és haláláról szóló infók egyvalamiben egyeznek: olyan speciális edzésekkel és táplálkozással próbálkozott, melyek nem feltétlenül előnyösek. Nagyon sok dologban egyetértek és szimpatizálok vele, ám többek között ebben is rosszfelé haladt szerintem. Az a hónaljműtét – ha ugyan igaz – már kimondottan elvetemült kategória. Még ha ez utóbbi nem is lenne valós, biztosnak látszik hogy a karrierépítgetés mellett épp azt cseszte el, amit annyira hangsúlyozott: önmaga megismerését. Ha igaz hogy emelett még füvezett is, végképp elintézte hogy figyeljen teste és érzékszervei visszajelzéseire, inkább tartósan becsapta őket. Mindezek miatt nem zárom ki teljesen a betegséget, bár méreggel sem etethették volna meg olyan könnyen (a megelőző rosszulléte alapján hetek alatt több alkalommal is kaphatott valamit), ha jobban figyel. Ugyanakkor nem értek egyet azokkal az állításokkal hogy főképp orvosi alapon megfelelőnek tartott tápanyagbivitel és mennyiség bármivel jobb módszer lenne az ő próbálkozásainál; egy ilyen nem kimondottan lagymatag temperamentumú embernek pedig egy nyugágyra tottyanni egy sörösrekesz mellett fegyházzal érne fel, hamarabb belehalna mint háromszor ennyi edzésbe feleennyi kajával. Én az ilyen rejtélyes esetekhez, főleg ha mindegyik verzió sántít valahol, mindig szeretek hozzátenni egy erős ismeretlen tényezőt. Például ha nem azért ölték meg ami már megtörtént, hanem annak megakadályozására ami ezután történhet. Mondjuk volt valami olyan távlati terve, amit még csak néhány emberrel ismertetett, és ezek egyike (akár közeli barát vagy családtag) fordult ellene.

 91. clavell77 — 2016-03-08 12:23 

Leyrer Eichárd – Szabó Julianna: A kungfu királya c. 80-as években kiadott könyvében említettek szerint a Triád nemzeti hősnek tekintette Lee-t; ha ennek hitelt adunk, akkor a Triád-konteo kizárható.

 90. francesco dott — 2016-02-29 21:16 

@meggymag: Az ominózus pázsitról nem tudtam, de az olyasmi sok munkával jár, az fix. Mégis a kémtörténetiben, horribile dictu, éppenséggel vakond is felbukkan, ami még a macskánál is nagyobb kísértés pázsitilag legalábbis 🙂 Egy szíriuszi cirmost, aki nyers csirkefejért cserébe a Wojnich kézirat kódját ajánlaná, biztos nem kergetne el, sőt talán egy icipici luk kikaparászását is kivételesen megengedné, mint ahogy vendégposzt is van a virtuális páston 😀

 89. tiboru — 2016-02-29 11:32 

@déjvid:

Piros pont neked 🙂

 88. déjvid — 2016-02-28 21:35 

毒 / du az írásban 🙂

 87. meggymag — 2016-02-28 20:13 

@francesco dott:

„A macskakrol es furcsa, intelligens viselkedesukrol, csoportos szeanszaikrol (van ilyen, lattam! ) eltuneseikrol es felbukkanasaikrol is lehetne egy konteot irni.“

Szenzációs ötlet!
De azért hogy képzeled, Urambocsá´, hogy KIKRÖL?.. hogy mit?.. hogy konteót?.. hogy hol?.. hogy esetleg ezen a blogon? Na nem, ügyeljenek „a kollegák“ hogy miket beszélnek, nehogy a végén még egyéb konteót se kapjanak ha túl messze vetik el a súlykot!
Talán nem tudod, de Budapest irígylésre méltó, mintaszerüen legtökéletesebb pázsitját tiboru Mester mondhatja a magáénak. Ahova még a kék galamb is csak a hátulja alá applikált zacskóval repül nagy ritkán be, nemhogy ilyen négylábon settenkedö, kiszámíthatatlan anyagcserével és obszessziósan lyukakat kaparó cirmosoknak nevezett lényekröl is szó eshetne! Akármilyen formában is, még írásban sem. Uram, ments és örizz, ne vigy minket a kísértésbe.

Nagyon halkan mondom el, hogy az általad felemlegetett hosszútávfutónak csak a teljesítménye lep meg, de nem annak az oka. Olvastam is róla de meg is tapasztaltam, hogy a cirmosok számára a saját, az elsö életterük/revirjük a legfontosabb. A gazdi csak azután következik (egy panellakásban lehet az másképp is), így a költözések bizony problémásak lehetnek néha.
Említettem a „nálunk többet lakó“ szomszéd cirmost. Mi aztán elköltöztünk, de visszajártunk látogatóba a szomszédékhoz. És mit csinált a macska, egy félóra múlva?, elindult a volt telkünk felé, miközben mindegyre visszanézett rám és úgy hívogatott. Végül is elmentem vele a kerítésig, ott ö átbújt a szokott helyén s visszanézett, hogy most mi lessz, miért nem követem öt az elözö közös revirbe? Még megtette ezt egy párszor, de aztán felfogta a helyzetet és többé nem hívogatott át, de ö maga ugyancsak átjárt továbbra is.

 86. francesco dott — 2016-02-28 16:54 

@meggymag: A macskakrol es furcsa, intelligens viselkedesukrol, csoportos szeanszaikrol (van ilyen, lattam! ) eltuneseikrol es felbukkanasaikrol is lehetne egy konteot irni. A leghosszabb dokumentalt tav, ahova hazament egy macska, az a Los-Angeles – New York tàv. A csalàd k0ltozott, vitte, megszokott, 2 ev alatt ment vissza a regi kornyezetebe. Jo allapotban erkezett vissza. Annyira megsajnaltak szegeny allatkat, hogy a regi haz szomszedja befogadta es a volt gazdai is latogattak, de mar nem vittek el. A chip alapjan biztos volt az azonositas es allatorvosok is vizsgaltak. Hogy tajekozodott? Mibol elt meg? Vagy a cirmosok is a Sziriuszrol jottek es minket figyelnek? 😀

 84. meggymag — 2016-02-27 23:30 

@francesco dott:

Vagyis most már nem él Mehály úr, a félvadmacska, ha jól értettem. Pedig küldtem volna neki egy nagyon szíves üdvözletet. Jó ízlése volt, bár macskáéknál…
Eltünt.
Egyszer és végleg eltünt a szomszédunk macskája is, aki különben többet volt nálunk mint otthon. A mai napig sem tudtam elfelejteni, az eltünését sem. Hova lett, hiszen már 17 éves volt, alig tudott mozogni, mi meg apróra jártuk be az egész környéket a keresésekor.
Valaki azt mondta, hogy nem akart otthon elpusztulni, hogy ilyen is van. Jó, de akkor hova lett, ma még nem láttuk, holnap már kerestük. Sehol semmi nyoma. Még egy szörszála sem. Ismeretlen származású, szürke csíkos volt gyönggyel a nyakán. Persze, hogy vadászott ö is, fiatalabb korában, de nem ette meg a zsákmányt.

 83. francesco dott — 2016-02-27 11:29 

Nekünk volt egy macskánk, szegény eltünt 20 évesen. A szomszéd cirmosa félrelépett a vadmacska apukával, mert az erdő mellett laktunk. Misi, illetve miután a 8 kilót túlhaladta akkor már Mehály úr egy olyan nagyon jópofa állatka volt, hogy a macskautálók szivébe is belopta magát. Nagy szürke, csíkos bunda, hatalmas fogak, karmok, egy rajzfilm-Garfield karakter, kedvence a friss mazsolás mákos kalács, meg a nyers savanyú káposzta 🙂 Soha probléma nem volt vele, de vadászni, oda járt. Mehály úr egy szerencsés találkozása volt a géneknek, mikor hozzánk szökött, még csak öklömnyi volt és nagyon csíkos 🙂

 82. gigabursch — 2016-02-27 09:48 

72. @anthem:
A visszakeresztezés hiánya.
Szemben a lóval, tevével és még néhány állattal.
Egy másfél kontinensnyi áreával rendelkező vad faj és a domesztikált verzió, hogy alkalmanként vagy irányítottan ne kereszteződjön vissza, olyan nincs.

(zárójel: ezért félnek a vadászok rettenetesen a vaddisznó+kivadult mangalica kombójától)

 81. francesco dott — 2016-02-27 01:18 

Kínai átok meg kóbor démonok – azért van itt egy kis meggondolni való. Én hívő emberként (nemcsak elhiszem, hanem híve is vagyok és egyet is értek, és megpróbálom megtenni ami következik belőle, de ne nyelvászkoggyunk 🙂 ), nyílván nem tagadom a gonosz létezését és azt sem, hogy bizonyos befolyása van sajnos, de a történelmi egyházak egybehangzóan azt tanítják, hogy azért nem tehet éppen azt, amit akar (rossz)kedve szerint. Mert ha tehetne, akkor az már régen rossz lenne. Ha egyáltalán élnénk, biztos nem egy hideg sör mellett filozofálnánk, hanem prejudicálom, hogy igen-igen szar lenne az életünk. Aztán a hatszögű tükör, amiben a saját ocsmány ábrázattyától megrémül a különben elég rámenős démon (ezek szerint nem igazán kulturált, mert nem fésülködik és nem borotválkozik), az csak és kizárólag amiatt nem reális ( 🙂 ), mert ugyebár azok a fajzatok (sajnos) nem egyedül vannak, és ha ilyen ijedősek lennének, akkor nem sokat ártanának nekünk, mert egész nap egymástól rettegnének, ha kinyitnák a szemüket, amúgy Moorgit (noormáális! ) szavajárása szerint csak azt hajtogatnák, hogy „egy rém üldöz”! 😀 Sőt, egy magyar villanyszámlával végleg el lehetni kergetni a rusnyáját. Főhősünk pedig ma is döngetné a negatív szereplőket a vásznon.

 80. ahmet — 2016-02-26 20:28 

@petiba: Talán a Darwin óta keletkezett kutatási eredményeket figyelembe kéne venni…

 79. petiba — 2016-02-26 15:11 

@ahmet:

Egyrészt tévedés, mert próbálom csak a tényeket elfogadni tényként, másrészt kicsi vagyok én ahhoz, hogy saját elméletem legyen a témakörben, én mások elméleteit közvetítettem.
Amúgy ne velem tessék vitázni, ingyen módodban áll nekifutni Darwin könyvének, itt elolvasható:

http://mek.niif.hu/05000/05011/html/

Darwin – igaz, szépítgetve a dolgot, maga is többször beismeri elméletének a hibáit, és pl. a fajátmenetek hiányát is, ahol némi maszatolással igyekszik ezt a hiátust elkenni.

(VI. fejezet)

Nálam ráérőbb, de legalábbis főállásban ezért fizetett kutatók bizonyították már Darwin elméletének hibáit. A legnagyobb probléma az, hogy halovány gőze nem volt még genetikáról. Az átörökítő közegnek a vért tartotta.

Stb.

Azt már meg se kérdezzem ugye, hogy te elfogadsz-e bármit, ami nem a te elméletedet támasztja alá?

 78. ahmet — 2016-02-26 10:33 

@petiba: Vitánk értelmetlenné vált, mert csak azt fogadod el ténynek, ami a saját elméletedet támasztja alá.

 77. petiba — 2016-02-25 21:52 

@déjvid:

@theodorus:

Éééés, még nem is veséztük ki egyáltalán a kicsi sárkány fejlődéselméletét a késő-jura Guanlong wucai (kínai) – koronás sárkánytól Bruszli humilis wucai – kis bruszli sárkányig:

T. rex: a legtökéletesebb csonttörő

„A kínai ősmaradvány (Guanlong wucai – koronás sárkány) segíthet kibogozni a rejtélyt, hogyan fejlődött ki a korai Tyrannosauridákból 100 millió évvel később, a filmekből is jól ismert T. rex, azaz a Triád rex Bruszli Humilis wucai.

„Ennek is éles fogai voltak (még a hetvenes években is), ugyanolyan izomlenyomatok láthatók a csontjain, é sárkánylenyomatok a bőrén, és a koronás (kicsi) sárkány is két lábon futott zsákmánya nyomában.”

„A Triád rex Bruszli Humilis wucai (Triád király Bruszli Kicsi Sárkány) harc közben az ún. „lyukasztva tépő” technikát alkalmazta. Először az ellenség csontját ütötte át, majd egy ellentétes irányú mozdulattal áldozata húsát szakította fel több mint 15 Nm erejű ütéseivel.”

„Ha a T. rex B. Humilis w. feje nem hasonlított volna egy hatalmas lengéscsillapítóra, valószínűleg maga sem bírta volna azt a rettenetes terhelést, amellyel az egykori csúcsharcos bunyózási szokásai jártak. Azonban a sorozatos agyi trauma az evolúció folyamán kialakult ütéstompítós koponya ellenére is krónikus traumatikus enkefalopátiát okozott, így a T.rex B. Humilis w. is a kihalás szélére sodródott. Sőt, ki is halt, de végleg.”

(Index – után nagyon szabadon) XD

Attól tartok most már a sárkányevolúciót is kivesézve tényleg alig marad valami bruszliból. De azért majd még töprengek kicsit XD XD

 76. theodorus — 2016-02-25 18:18 

@déjvid: 😀
A laktózintolerancia útjai kiszámíthatatlanok. 😀

 75. déjvid — 2016-02-25 17:19 

Bocs, nehéz kihagyni: Bruce Lee-t Kicsi Sárkánynak hívták, nem kicsi őstuloknak… 😉

 74. petiba — 2016-02-25 15:36 

@ahmet:

„Soha, senkinek sem sikerült új fajt létrehoznia természetes kiválasztódás révén. Még csak a közelébe se jutottak soha.”

(Patterson, angol paleontológus)

Az élőlények mutációval nem tesznek szert olyan szervekre, amelyekkel addig nem rendelkeztek. Évmilliók után sem lesz szárnya a hüllőnek, vagy szeme egy szem nélküli fajnak. A legszélsőségesebb kísérletek sem mutattak pozitív mutációt, csak sérülést, szaporodásképtelenséget.A mutációk károsodásokat, génhibákat okoztak.
Vagy tessék próbálkozni, nagyon óvatosan a rövid életű kis akváriumi halakat levegőhöz szoktatni. 🙂 Hátha egyszer csak kimásznak a vízből.

Derek Ager, egyébként evolucionista angol paleontológus:

„felmerül az a probléma, hogy ha megvizsgáljuk a régészeti leleteket, akár a fajok, akár a rendek szintjén, újra és újra azt látjuk, hogy nem fokozatos evolúció ment végbe, hanem egy-egy csoport hirtelen megjelent, egy másik pedig eltűnt.

Tehát őstulok eltűnt, szarvasmarha megjelent. Kész. Se nagyontulok, de picit már szarvasmarha, se nagyon szarvasmarha, de még picikét tulok.

Azok a mai fajok, amelyek nem haltak ki mára, de ötvenmillió vagy akár többszázmillió éve is éltek, (hangya, szitakötő, bojtosúszóhal, denevér mittoménmi) azok kb. ugyanolyanok, mint voltak.

Visszatérve az „őseinkhez”: Zukerman és Oksenadl professzorok szerint az australopithecusnak nagyjából megegyezik a csontozata a csimpánzéval, hogy nem járt két lábon, lényegében egy kihalt majom.
A Homo Erectus, Homo Ergaster és az archaikus Homo Sapiens csak egy letűnt emberfaj, melyek csontváza lényegében megegyezik a mai emberfajéval. A koponyaforma eltérésszázalékok nem nagyobbak, mint a mai rasszok közt, pl. egy bushman és egy NBA kosaras negroid között.
Bezzeg a darwinisták egyetlen megtalált fogból (1922) átmeneti fajt kreáltak 🙂 (Hesperopithecus – Nebraska Man)

Szóval, nem tudom, kinek, kit kell meggyőzni, vagy kit nem, de annál sokkal képlékenyebb ez az egész dolog, mint ex cathedra kijelenteni bármit is. Nyilván, akit érdekel a téma, és utánajár, valamelyik elmélet meggyőzi, mást meg más győz meg. És lehet, hogy egyiknek se lesz igaza 🙂

 73. petiba — 2016-02-25 14:43 

@ahmet:

„De abból az állatból, amiből a gorilla és az ember is kifejlődött, ki lehetne tenyészteni gorillát ÉS embert is”

🙂

Amennyiben elhiszem, hogy mondjuk a Pierolapithecus catalaunicusnak nevezett csontkupac tényleg „közös őse” volt gorillának és embernek.
De az a helyzet, hogy bátor feltételezéseket vagy elhiszek, vagy nem.
Bár elismerem, egynémely negroid arcberendezés azért erősíti az elméletet XD

Az „emberré válást” néhány itt-ott talált csontlelet alapján fix dologként levezetni merész dolog, ráadásul folyamatosan vitáznak egymással a kutatók. Van vagy négy-öt elmélet párhuzamosan, és a tananyaggá tett elméletek nem mindig (ritkán) követik a friss kutatási eredményeket, legújabb felfedezéseket.
Talán egy dologban értenek egyet maradéktalanul, hogy a ma élő „okos ember” Afrikából származik.

Mi még úgy tanultuk, hogy az „okos” szép lassan kiszorította a neandervölgyit, ma meg már a hibridizációra szavaznak az okosfiúk. Egyik elmélet kiszorítja a másikat, aztán megint változik, és a vége esetleg nagyon más lesz, mint amit mi tanultunk, és/vagy gondoltunk az egész Darwini-evolúcióról.
Találgatások sorozatait fogadjuk el dogmatikusan.
Pár éve még azt hallottuk, hogy a ma élő összes férfi őse egy (1 db !!!) 50-100 ezer éve élt férfi volt, a ma élő nők közös őse 100-150 ezer éve élt.
Ma már stanfordos okosék azt mondják, hogy a közös férfi ős egy időben élt a közös nő őssel (naugyehogyugye, Ádám és Éva) DE!!! nem egymás közelében éltek és nem is párosodtak.
Már maga ez az egy-egy közös ős téma is erősen bezavar a darwini evolúciós sztoriba.
Évmilliók, meg véletlenszerű fajszelekciók (a véletlenről nekem mindig az órás hasonlat jut eszembe) vagy inkább két – valahonnan ideérkező – értelmes emberszabású elszaporodása, vagy két itt élő valamiféle emberszabású mesterséges genetikai változtatása, valamilyen intelligens akármi/akárki által.

Visszatérve a hiányzó leletekhez: a darwini elmélet génmutációs példányaiból miért nincsenek tömeges leletek szerinted? (kicsit kardfogú, kicsit sima tigris”? ) A mutációs folyamat olyan lassú kell, hogy legyen, hogy az eredeti ősleletekhez képest tömegesen kellene fajonkénti átmenet-tömegeket találni. De az evolúciós törzsfán túl sok a leletekkel alá nem támasztott hiányzó láncszem.

Aztán ki tudja, mennyi a hamisítás. Ahogy pl. volt egy angol eset, amikor egy állkapocs és néhány koponyatöredék alapján kijelentették, hogy megtalálták a félmillió évvel ezelőtt élt főemlős és a mai ember közti átmenetet. És negyven évig kb. elfogadott cucc volt, mígnem kiderült róluk, hogy hamisítványok.

Ja, állítólag Darwin könyvében a „feltételezhető” szó 800-szor fordult elő. Még nem ellenőriztem 🙂

A darwini elmélet a legfontosabb dolgot már az elején elmaszatolja – az első élőlény, azaz az első – minden élő – közös élő őse hogyan jött létre.

De lényegében már Mendel az öröklődés törvényeivel (osztrák botanikus) megdöntötte Darwin elméletét. „A gének öröklődnek, nem a szerzett fizikai tulajdonságok”, azaz nincs olyan, hogy különböző fajták összpontosított fizikai tulajdonságok által fejlődnek ki, melyek aztán átöröklődnek.

 72. anthem — 2016-02-25 13:41 

@gigabursch: Nos akkor fejtsd ki hogy miért vagy ebben olyan biztos, de legjobb lenne ha inkább utánaolvasnál kicsit. Nagyon menő a félkövér betűstílussal írogatás, de ennyivel nem győzöl meg.

 71. rdos — 2016-02-25 12:38 

@gigabursch: konteós társ cáfolhatatlan „érve” mellett nem tudok szó nélkül elmenni. 🙂 Mondjuk eddig én is úgy tudtam hogy az őstulokból nemesítették válogatták ki szelektíven a szarvasmarhák sok száz ma élő fajtáját, de szerencsére archeo genetikai vizsgálatokkal a kérdés könnyedén eldönthető (gyanítom régen el is dőlt, legfeljebb nem arra, amire én emlékeztem).

Pár apróság genetika növény és állat nemesítés témában. Már Darwin idejében is sejtették a geológusok hogy a Föld nem 4444 éves, ahogy az a szent bibliából kiszámolható. Ennek ellenére Darwinnak az őslénytan ismerőjének pont az volt a gondja, hogy látta milyen gyorsan vagyunk képesek haszonélőlényeink genomját pusztán szelekcióval befolyásolni, ugyanakkor az evolúciót lassúnak találta. Azóta (ma úgy) tudjuk, mikor lassú mikor gyors, hol lassú hol gyors. 🙂

A másik gondolat; egy őslénytan könyv kezdődik azzal hogy végtelen sok faj létezett vagyis mára már kipusztult. Ha egy időgéppel vissza tudnánk vinni egy lovat mondjuk akár csak 5000 évvel régebbre, nem biztos hogy kiccsikó lenne az eredmény (az öszvérre gondolva azért lehet hogy keveset mondtam az ötezerrel).

A harmadik, a faj fogalma. Új fajokhoz elszigeteltség kell, ugye ez volt Darwin nagy felismerése. Paradox módon azonban elszigeteltséget okozhat mondjuk Eurázsiát alapul véve a nagy földrajzi távolság, holott egy „szigeten” van a faj. Valami veréb méretű mondjuk ma élő poszáta Portugáliától Pekingig elterjedt. És itt jön a csavar. A portugáliaiak mondjuk a spanyol poszátákkal még nemzőképes utódot tud létrehozni, de a Pekingivel már nem. Na most akkor ez a poszi az egy faj, vagy két faj. 🙂 Érezzük hogy inkább kettő, de számukra (életükben képesek véletlenül bolyongva megtenni pár száz km-et) egy.

 70. gigabursch — 2016-02-25 12:11 

@anthem:
Nos az őstulok nem a szarvasmarha őse.

 69. ahmet — 2016-02-25 11:19 

@petiba:

Aúúú a genetika az evolúció egyik alappillére. A genetikai anyag mutációja és a mutáció által megváltozott állat megnövekedett/csökkent életképessége az evolúció. (Iszonyatosan leegyszerűsítve)

Igen, a kutyából nem lehet macskát tenyészteni, a gorillából meg embert. De abból az állatból, amiből a gorilla és az ember is kifejlődött, ki lehetne tenyészteni gorillát ÉS embert is. (Nagyon-nagyon elméletileg) Amúgy ha a gorillát fullextrás rezervátumba rakod, akkor nem fog változni. Rakjad olyanba, ami éppen hogy csak megfelel neki, akkor hosszú generációk után lesz egy főemlősöd, ami nem gorilla, de pont frankón megél az általad biztosított körülmények között, ellenben az eredeti gorillával.
Sőt, ha kikeresnénk azt a pontot, ahol az evolúcióban elvált a macska és a kutya, akkor abból a genetikai anyagból ki lehetne tenyészteni macskát és kutyát is. (Még inkább elméletileg. Annyira elméletileg, mint a millió majom a millió írógép előtt.)

Egyrészt mondhatod azt, hogy az őstulok kihalt, a tehén meg tehén lett, vagy hozzáállhatsz úgy, hogy az őstulok nem halt ki, csak tehénné lett.
A darwini elvek alapja – elég vicces – az, hogy nincsenek fajok. Ahogy a színskálán se tudod megmondani, hogy meddig sárga és honnantól narancs. Húzhatsz egy vonalat, de nem tudod objektíven megindokolni.

Az evolúcióval kapcsolatban az emberek imádják elfelejteni az időt, pontosabban a generációk számát. Gondold el, hogy a honfoglalás csak 44 emberi generációval ezelőtt volt!

 68. tudi — 2016-02-24 18:40 

Nos, én, ha fogadnék nagy eséllyel a harcművészekre, a triádokra és a családi átokra tenném a voksomat. Bár nem vagyok babonás, de látva a fia minimum „érdekes” halálát nem vetném el. Ezekkel a kínai babonákkal óvatosan kell bánni.

 67. petiba — 2016-02-24 10:27 

@anthem:

Én azzal a butaságosdival óvatosabb lennék.
Minimum használnám azt a szót, hogy „állítólag” . Állítólag a mai szarvasmarha őse az őstulok. Legalábbis egyes tudósok ezt állítják. Más tudósok meg pont egészen mást állítanak. Például:

Amennyiben csont nélkül benyeljük, hogy a tigris őse a kardfogú tigris, a ló őse az ősló, az elefánté meg mondjuk a mamut, akkor fel kell mutatnunk az átmenetet.

Ugyebár ha találtak kardfogú tigris leleteket, akkor legalább annyi, de – az időfaktor miatt inkább több – átmeneti leletnek kellene lennie, azaz csomó olyan régészeti leletet kellene felmutatni, ami átmenetet képez a kardfogú és a mai tigris között. Sok-sok már csak „kicsit kardfogú” tigrist. Vagy kicsit még ősló, de már „újló” leletet. Stb.

Persze vannak próbálkozások, meg kitalálnak szép fejlődéselméletet, meg betuszkolnak egy-két kihalt állatot az „evolúciós sorba”, aztán utólag mindig kiderül, hogy hát azért fajok közti átmenet nem olyan sima fáklyásmenet, mint ahogy azt egyesek gondolták.

Amikor a genetika már lehetővé tette, mitokondriális DNS vizsgálatok kimutatták, hogy a kismillió mai lófajta és soktízezer éves lócsontok tulajdonosainak, egy azaz 1 db közös őse volt.

Szóval érdekes ez az evolúció, csak nem biztos, hogy tényleg volt-van.

A szelekció az más. Egy-egy fajon, családon belül történik változás, ez nyilvánvaló, de az evolúció az konkrétan arról szól,hogy „egy baktériumból hogyan lesz medúza, abból rák, abból kétéltű és így tovább. Ha veszünk egy kutyát, tenyészthetünk belőle egy másik fajtát, azt azonban maga Darwin is beismerte, hogy kutyából képtelenség macskát tenyészteni”.

( http://mindennapi.hu/cikk/tudomany/a-darwinizmus-elakadt-osszeomlik-az-evolucioelmelet-/2012-02-02/1257)

A mai gorillát is tehetnéd bármilyen földi környezetbe, ha nem piszkálsz a génjeibe, soha nem lesz belőle ember, akárhánymillió éven át éldegélhetnének szép nyugodtan egy fullextrás rezervátumban.

Az őstulok, ha nem halt volna ki, ma se lenne más, mint őstulok. A genetikába bele kell piszkálni a változáshoz, azt meg sem időjárás, sem az idő múlása nem változtatja. Fajokon belül ettől még szabad szépen szelektálódni, alkalmazkodni, de a genetika más.

Állítólag.

 66. becsuszoszereles1k — 2016-02-24 08:52 

64.@anthem:

„a szarvasmarha őse közismerten az őstulok (Bos primigenius). Kipusztult 1627-ben. Olyannyira ismert (és bizony nem csak régészek által), hogy egyesek még azzal is megpróbálkoztak, hogy a jelenlegi háziasított fajtákból újra kitenyésszék.”

 65. anthem — 2016-02-24 02:14 

@gigabursch: Butaságot beszélsz, a szarvasmarha őse közismerten az őstulok (Bos primigenius). Kipusztult 1627-ben. Olyannyira ismert (és bizony nem csak régészek által), hogy egyesek még azzal is megpróbálkoztak, hogy a jelenlegi háziasított fajtákból újra kitenyésszék. Nem tudom honnan vetted ezt a sületlenséget…

 64. anthem — 2016-02-24 02:09 

Úgy látom, az idejekorán, gyanús körülmények között jobb létre szenderült konteó-sztárok sosem olvastak Konteóblogot. (Vagy csak tiborunak van néhány sztenderd konteója az ilyen esetekre? 😀 )

Na lássuk miről beszélek.

Szinte minden gyanús körülmények között elhunyt személynél, legyen az Bruce Lee, Ellison Onizuka, Fenyő János, stb. szerepel a konteók között, hogy aktuális barátunk befenyített valakit (ahogy például most Bruce mester Ló Vajat), hogy valamilyen mocskos dologról el fog járni a szája, aztán végül emiatt a kétes erkölcsű illető tette el láb alól főhősünket.

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én eleve nem igazán mernék gengszterekkel arcoskodni, pláne ha jól ismerem a módszereiket, ha meg mégis fel akarnám őket dobni, akkor lenne annyi eszem, hogy nem kötöm ezt előzetesen az orrukra. Itt meg egy csomó okos, dörzsölt ember követte el ezt a hibát (elvileg).

Magáról Bruce Lee-ről annyit, hogy ez a sztori olyan, mint a Challenger pusztulása, vagyis jó lenne valami sötét, rejtélyes dolgot mögé látni, de nagyon erőlködésszagú az egész. Ahogy a Challenger sima mérnöki (anyag) hiba (és a NASA balféksége) miatt robbant fel, úgy Bruce barátunk is meggyőződésem szerint sima gyógyszerallergia áldozata lett.

 63. gigabursch — 2016-02-23 16:13 

Csak halkan jegyzem meg, hogy aki olvasott Graves műveket, esetleg közülük az Aranygyapjút, az azzal is tisztában van, hogy mely népeket hívták a világon évezredekkel ezelőtt „tejivók”-nak.
Igen! A szkíta népcsoportokat.
Akik a tejivásukat elsősorban a tehéntejre építették.
A juh, kecske, stb tejek fogyasztóit sosem nevezték így.

Tehát adott egy néptömeg, ami többezer éve tejet fogyaszt, +- van hozzá koevolúciósan enzimrendszere.

Na ez az, ami a világ népességének úgy 85-90%-ban nincs.

Persze vannak arab- és fekete-afrikai és közép-ázsiai népek is, akik hasonlóan működnek, de míg egy maszáj tud mit kezdeni a (tehén)tejjel, addig egy busman nem. Akárcsak a kínaiak, japánok, stb.

Halkan jegyzem meg, a szarvasmarha olyan régóta háziasított jószág, hogy a természetben vad alakja ismeretlen. Nem kipusztult, vagy kipusztulás-közeli, hanem ismeretlen, még régészetileg is.

Magyarán itt nem párezer évről van szó, hanem adott esetben több tízezer évről is szó lehet.

Ergo: Igen-igen sok népnek a (tehén)tej egyszerűen méreg.
Ha Bruce ebbe beleszaladt, hát így járt.

Egyébként ugyanez igaz sok másra is, másoknak tényleg gondot okozhat a disznó, amit aztán vallásilag meglovagoltak, akárcsak a marhahús is, vagy épp a hagymásbab.

 62. ahmet — 2016-02-23 14:57 

@francesco dott:
Dottóre, ez le van érvelve faszán! Azt hiszem a konteó jelen esetben eléggé halott.

Azért azt hozzátenném – mert olyan romantikus -, hogy még az 1700-as években is végeztek ki olyan kínait, akinek az volt a bűne, hogy külföldit megtanított kínaiul. Szóval a titkok kiszolgáltatása arrafelé komoly dolognak számított. Mondjuk akkoriban nem hinném, hogy pont a kung-fu titkok kiszolgáltatása lett volna a kínai lakosság legnagyobb problémája.

 61. francesco dott — 2016-02-21 22:05 

Bocs, de offolnom kell, mert a konteot tobbezer ember koveti, es biztosra mondom, hogy a tej feherje komponenseivel szemben kialakulhat allergia, amely B-limfocitas antitest tipusu, T limfocitas cellularis tipusu valamint sok mas immunsejt medialta, hisztamint, citokineket es leukotrieneket is felvonultato, tovabba itt most nem reszletezendo tobb mas komponens kozremukodeseval kialakulo mechanizmusu allergias reakcio. A tej cukorkomponenseivel szemben allergia nem alakulhat ki, csak enyhe vagy akar sulyos intollerancia, teljesen, de teljesen mas mechanizmusok altal (ozmotikus es bakterialis fermentacios hasmenes, komoly folyadek es elektrolitvesytessel akar). Ez nem allergia, meg ha komoly betegseg is lehet belole intenziv osztalyon akar. Ez intollerancia. Persze, az intolleranciat es az allergiat is akar nagyon megsinyli a beteg, de mivel ket kulonbozo dolog, a tej megvonas mellett totalisan eltero a terapia is. Aki itt, a nagy olasz egyetemi klinikan, ahol surgossegi team tagja lenni van szerencsem (bocs, nyelvàszok 🙂 ) egy tejcukorintolleranciaban kiszaradt beteget a szomszedos temetkezesi vallalkozokhoz utalna at, mert allergiaellenes kezelet adott neki, mar masnap a tartomanyi fougyesz eloszobajaban mulatna az idot. Utalok ismet arra, hogy cukormolekulaval szemben allergia csak akkor indukalhato, amennyiben haptenkent kotik proteinhez, ezt bizonyos vakcinak gyartasakor hasznaljak fel. Bruce Lee eseteben a tulztt feherje arànyos „dieta” paradox modon csokkentette volna az epilepszia sulyossagat (gyogyszerre nem reagalo sulyos epilepsziasokat a neurologus kollegak hiperproteikus dietaval a ketoacidosis nevu anyagcsere-kiborulas hataran tartanak, mert rohamaik kimaradhatnak). Bruce Lee eseteben a koponyatraumak altal eloidezett agyodema viszont vegzetes lehetett opiattal, foleg ha azt fenitoinnal potenciroztak. Bocs, de ez helyzet, ha valakit erdekel, fb mailben szakcikket is kuldok, foleg ha betegkent segitsegre szorul a temaban.

 60. player1 — 2016-02-21 18:59 

Hello,

Nálam is ifjú kori nagy kedvenc volt BL. Tetszik az írás róla bár én jobban hangsúlyoznám hogy ő elsősorban rendkívüli harcos volt és másodsorban színész. Kommenteket csak átfutottam, nem tudom volt-e pl. a one inch punch vagy amiket Oyama írt róla.

Amit én összeolvastam a témában az alapján 4.2. történt, a konzervatív harcművészek tették el láb alól de az ok az volt hogy bemutatóin és filmjeiben is feltűntek a legszigorúbban titkos harci technikák amiket a mesterek rendkívül féltékenyen őriznek. Ezeknek a felfedéséért bünti jár, amit Bruce meg is kapott. Ez volt a miért, a hogyan másodlagos.

 59. tiboru — 2016-02-20 08:53 

@déjvid:

Köszönöm a kiegészítést és a pontosítást!

 58. timurlenk — 2016-02-19 21:18 

Bruce Lee gyermekkorom egyik nagy kedvence volt.

Sokan a gonosz szellemeknek tulajdonítják a halálát. Ahogyan azt előttem valaki már megjegyezte, Lee-ék hong kongi otthonának tetején egy hatszögletű tükör állt a gonosz szellemek távoltartása végett. A kínaiak hite szerint ez a legjobb módszer ellenük. Amikor ugyanis a gonosz szellem a ház felé közeledve a tükörben saját magát megpillantja, megrémül és elmenekül. Bruce Lee halála előtti héten azonban egy tájfun csapott le, és a tükör összetört…

Szeretném megjegyezni, hogy a közhiedelemmel ellentétben Raymond Chow nem volt ott Bruce Lee halála előtt Betty lakásán. Ő csak azután érkezett oda, miután Betty felhívta azzal a hírrel, hogy nem tudja Bruce-t felébreszteni. Minden bizonnyal a pletykalapokat szerették volna távoltartani, no meg Lindát óvni a kellemetlenségektől.

Abban az időben lehetett olyan hangokat is hallani, hogy Bruce Lee halálát arzénmérgezés okozta.

Brandon Lee tragédiája valószínüleg szorosan kapcsolódik Bruce halálához. Ő ugyanis nem félt úgy nyilatkozni, hogy meg tudja nevezni az apja haláláért felelősöket, és szerinte gyilkosság történt. Bármit is tudott vagy sejtett, magával vitte a sírba. Aki pedig úgy gondolja, hogy egy forgatáson könnyű éles fegyverrel lövöldözni egy kellékfegyver helyett, az nem látott testközelből forgatást.

Betty buddhista apáca lett a válása után, de ebben sem szabad semmi különlegeset látni akkor, ha tudjuk, hogy a kínai maffiának is megvannak az íratlan szabályai. Az egyik ezek közül az, hogy soha nem ölnek se buddhista papokat, se apácákat.

Timur Lenk

 57. petiba — 2016-02-19 12:48 

Némi zavart érzek az erőben, a tej-univerzumot illetőleg.
Kétféle „tejallergia” van. A tejfehérje és a tejcukor allergia. Tökre nem ugyanaz.

A tejcukor érzékenység (laktózintolerancia) nem jelentkezik savanyított tejtermékeknél, azza ott, ahol a tejcukor már lebomlott, illetve átalakult.
Tejtermékektől, főleg savanyú tejkészítményektől ilyen panaszt nem észlelnek. Mivel itt a tejcukorbontási zavar okoz panaszokat, a „beteg” fogyaszthat minden tejterméket, amiben már nincs tejcukor. Sőt, tudomásom szerint kapható már tablettában tejcukorbontó enzim, azaz lehet kevés tejet is inni, csak be kell kapni egy bogyót előtte/utána.

A „tejallergia” szó a inkább a tehéntejfehérjére adott kóros immunválaszt jelenti. Amúgy itt is kétfelé oszthatjuk a dolgot – egyrészt megelőzhető a minél tovább tartó szoptatással (bár előfordulhat, hogy a baba az anya által elfogyasztott és az anyatejbe átjutó tejtől allergizál). Súlyos hiba, hogy a baba beallergizálásakor gyakran megvonják az anyatejet (a baba „allergiás az anyatejre”) és tehéntejből készült spéci táppal etetik a babát rögvest. Meg vannak még efféle melléfogások, de van amikor már egyszerűen szólva – „félig már lebontott” – tejből készült tápszerrel tudják csak etetni a babákat.
Másrészt ugye ott az ázsiai genetika, beleérve természetesen a Közel-Keletet is. Baráti körünkben van több zsidó felmenőkkel rendelkező család. A tejet egyáltalán nem fogyasztják, a gyerekek kicsi kortól fogva is csak a növényi „tejeket” ihatják.

Gyakran kerültek bestseller listák élére ázsiai származású írók által írt életmód könyvek, ezek egy része már eleve vegetáriánus. Ezekben a tejfogyasztás gyakran súlyos étrendi hibaként tűnik fel, merthogy felnőttkorra a kazeint már nem tudjuk bontani. Erről nem tudva, mi, szőke, kékszemű, „északias” népek, európai „őslakos” génkészlettel vígan emésztjük a tej minden formáját, a legcsekélyebb probléma nélkül. Emlékszünk még a szlogenre? „A tej élet, erő, egészség”. A tejet nélkülözni kényszerülőknek nagyon oda kell figyelni a kálciumbevitelre, mert – a fentebb említett családok idős tagjai, főleg a hölgyek, mind súlyosan csonritkulásosak. Nyolcvansokéves nagyanyam vígan bringázott még utolsó éveiben is, időnként esett-kelt,amikor az egyensúly érzéke már nem volt tökéletes. Soha nem tört el semmije.

Vita van még akörül is, hogy mi van más állatok tejével. Óvatosságból és a fehérjehasonlóság miatt inkább nem ajánlják más tejek fogyasztását sem, azonban tény, hogy vannak, akik a tehéntejet nem, de a kecsketejet pl. gond nélkül tudják fogyasztani.

A nyers vérrel kapcsolatban felmerült ugye (theodorus), hogy csak „fogyasztása nem ajánlott, csak “biotakarmányon” hizlalt (lehetőleg tanyasi körülmények között tartott – ha tetszik ridegtartású), egészséges állat esetén jöhet számításban, nyersen való fogyasztása”. Nos, a helyzet a tejjel ugyanez. Nem lenne szabad mást fogyasztani, mint friss, legelőt látott tehenek tejét. Az ún. tartós tejek is okozhatnak „tartósságuk” miatt allergiát, ugyanis a homogenizálás folyamán a tejet (tejzsír – „föle” elkülönülését elkerülendő) olyan iszonyú apró cseppekre bontják szét, ami átjuthat a vastagbél falán, és emiatt okoz gondot. Amúgy a tartós tej nem a te érdekedet védi, hogy ne betegedj meg a tejben levő baciktól, hanem a gyártó érdekét védi, hogy sok tej lehessen jó sokáig a multik polcain, anélkül, hogy vissza kelljen vennie a szállítónak a megbuggyant tejet.
Nnna, remélem elég kimerítő tejológiai hsz.
Brucli meg már olyan messze van, hogy nem is látom XD.

 56. theodorus — 2016-02-19 12:47 

@francesco dott: Köszönöm szépen a részletes választ Neked is! 🙂

Térjünk-térjünk! 🙂

Ui.: „…a máj hatástalanítja a glukuronidizáció könnyen kiejthető mechanizmusaiban.” : DD

 55. francesco dott — 2016-02-19 12:17 

És a tejfehérjék bontatlan konformációjú molekuláira allergiás és laktózintoleranciás személyek is sokszor jól tudják fogyasztani a hasznos erjesztő baktériumok által „cukortalanított” (vízre, széndioxidra bontják, ettől pezseg kicsit, a kumisz jobban) tejet, amelynek fehérjéit is más hasznos erjesztőbaktériumok részben lebontják, átalakítják, és az a molekulastruktúra szétesik, amely az allergiás reakciót kiváltotta. Házi kefir, érlelt sajtok példája. Mivel a bél egy éves korig nagyobb fehérjék számára is áteresztő, hogy az anyatej immunglobulinjai felszívódjanak, egy éves korig semmiféle gabonaterméket (rizs, kukorica kivétel) és semmiféle nem lebontott állati tej terméket nem szabad adni, minden más fehérje (csirkemell, tojássárga, stb.) csak erősen megfőzve 8denaturáció) adható 6 hónap után az anyatej mellé. Drasztikusan csökken az asztma esélye (ha nem bagóznak a legdrágább szülei), meg mindenféle bőarllergia, atópiaás dermatitisz esélye is. Ha már szóbakerült. További off tanácsokért kéretik az Olvtárs a hozzászóló fb mailjához fordulni és itt térjünk vissza a Bruce Lee konteóhoz, ha kérhetem 🙂

 54. francesco dott — 2016-02-19 12:02 

Mint minden túlzás, a fehérje túlsúlyú fogyasztó vagy „testépítő” diéta, pontosabban „diéta” is roppant káros(itt az idézőjel a „gúnyjel” funkciót tölti be, mert ilyen is van, nyelvász Olvtársak -bocs, nem tuttam kihatyni 🙂 ). Felborul az anygcsere, akár ketoacidótikus kómáig mehet a dolog. Az ázsiai „piacokról” (noch ein mal „gúnyjel” ) származó testépítő porok áldozatai szép testtel, és valósággal beléjük alvadt vérrel, elháríthatatlan tüdőödéma után szoknak a Hidegsebészet várószobájába a tálcára befeküdni. Az ammónia a bélben főleg felborult anyagcsréjű májbetegek, pl. cirrózisosok felborult egyensúlyú bélfrórája „szorgalma” miatt keletkezik, valóban toxikus az agyra (is), valóban hashajtókkal is, de emellett ilyen betegekben speciális antibiotikummal, pl. Rifamixin (nem Rifampicin, az tüdőbajra való) is kezelik. Nitrogéntartalma mellett említsük meg, hogy a fehérjék bontásából származik, nem a beteg által belégzett nitrogénből, nehogy megtévesztő legyen. Annak az ammóniának a nitrogénje még a fotoszintézis kapcsán épült be abba a növénybe, amit, vagy amin felnőtt állat húsát, tejét megesszük. A nyers tej valóban okozhat laktóz intoleranciát laktáz enzim hiány miatt (bontatlan laktóz kerül a vastagbélbe és futólépés az olvasóterembe 🙂 ), illetve tejfehérje allergiát (cukorallergia csak akkor van, ha a cukormolekula hapténként – így híjják, ne izéjjenek má – fehérjéhez kötődik, pl. az agyhártyagyulladást okozó Meningokokkusz kapszuláris poliszacharidját a diftériabaktérium fehérjetermészetű toxinjához kötik kínnal-bajjal, beadják és az immunrendszer majd Ljubljanka-pincés elbánásban részesíti a diftériatoxin nélkül betörő Meningococcust is: ez az agyhártyagyulladás elleni vakcina készítésének mikéntje).
A nitrogén leginkább a fehérjékben fordul elő nagy mennyiségben a táplálékunkban. A nitrátok kis mennyiségben fulladásos methemoglobinémiát okoznak, kevés nitritet a pácoló sókban elviselünk, azokat a máj hatástalanítja a glukuronidizáció könnyen kiejthető mechanizmusaiban.
Visszatérve főhősünkre, jót biztos nem tett neki a „diéta” amitől jövedelmező képességeinek növelését, fenntartását várta.
Agyödémás, epileptoid görcsös rohamai a kórelőzményében, sorozatos koponyatraumái, a valószinüleg ismételt agyödémára bevett ellenjavallt opiát, aminek hatását fokozta a fenitoin mind azt sejteti, hogy jobb lett volna előbb egy rendes egyetemi klinikára befeküdni pár hétre, aztán azt csinálni amit ott mondanak és onnan kijőve a tempóból visszafogva normális életmódra térni, szedni a gyógyszert, kontrollra járni, és élvezni a már megtermelt javakat egy pálmafa alatt, a kéklő tenger partján félárnyékban, szigorúan hófehér fonott széken, jéghideg, habos Blanche du Namourt kortyolgatva a jóleső melegben – tapasztalatból mondom, elég jól elviselhető alternatíva. Lett volna.

 53. komojtalan — 2016-02-18 21:56 

A konteók jó része szerintem teljesen értelmetlen: Mi értelme volna egy zsarolásnak, megfélemlítésnek szánt dolgot ilyen titokzatosan végrehajtani? Ha meg az „illetékesek” tudnak róla, az már rég nem lenne titok. Lehet valaki a legegészségesebbnek látszó ember, attól még simán meghalhat. Azért a „verekedés” nem tesz jót pl. az agynak ahogy más is írta már, a gyógyszerek, kábítószerek variációjának hatását meg a vegyészek sem ismerik.

Az abszolvál egyáltalán nem épp elterjed, én már 20-30 éve is hallottam pont ebben az értelemben.

 52. theodorus — 2016-02-18 20:59 

@xanax: Köszönöm szépen a részletes választ!

Azért megjegyezném, hogy nem hiányzik teljesen az étrendjükből a tej, bár tájegység függő: )
„A kumisz fogyasztásának részben biológiai okai is vannak. A belső-ázsiai és mongoloid emberek tejérzékenysége. (Ennek köszönhető, hogy a magyar emberek egy része máig tejérzékeny.) Emiatt nyers állapotában nem fogyaszthatnának tejet, ha azonban a tejfehérjét megsavanyítják („kicsapatják”), a tej kumisz, joghurt vagy aludttej formájában már a tejérzékeny emberek számára is fogyasztható.”
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kumisz

 51. xanax — 2016-02-18 16:27 

50. theodorus — 2016-02-18 11:54

Tudomásom szerint tej vagy tejtermék nincs is az ázsiai étrendben, mert valamikor 7-10 éves korukra a szervezetük már nem állít elő laktÁzt, tehát nem tudja lebontani a laktOzt, azaz a tejcukrot. Ők a sajtot is romlott ételnek tekintik.
Tehát egy tej alapú étrend számára egy folyamatos emésztési zavarral járt, figyelembe véve, hogy jelentős hányadban ázsiai felmenőkkel rendelkezett.
A magyar felnőtt lakosság jelentős része tejérzékeny, ez általában 40 év felett szokott megjelenni és hasi görcsök, hasmenés kíséri meg természetesen kálcium hiány. Ezért célszerű azt nem tej alapú forrásból pótolni.
Nyomelemeket pótol a friss vér, de az emésztett ( ami a gyomron is keresztül halad ) vér magas nitrogén tartalma miatt tudatzavarhoz is vezet.
Ilyen jelenség szokott létrejönni a gyomorvérzőknél.
A magas felszívódó nitrogén tartalmat speciális hashajtóval szokták csökkenteni.Ennek hatására csökken a felszívódásra képes ammónia (NH3), míg nő a felszívódásra nem képes ammónium (NH4+) aránya.
A nitrogén leginkább két formában van jelen a táplálékunkban: nitrát és nitrit. Az egészségtelenebb szokott magasabb arányban jelen lenni a melegházi zöldségekben, ahol nem természetes vagy nem elegendő fény éri a leveleket.
Bővebben itt olvashattok a Toxicitás címszó alatt:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nitr%C3%A1tion

Aztán mindenki döntse el ki-ki maga, hogy eszünk vagy spekulálunk, hogy mi károsabb; van-e pénzünk rá vagy nincs 😉

 50. theodorus — 2016-02-18 11:54 

@francesco dott: Köszönöm szépen az érdemi, szakszerű kiegészítést! 🙂

@Estván: Örülök, hogy tetszett, de az érdem elsősorban Tiborut illeti, mivel a gondolat magvát Ő vetette el. 😀

Van itt még egy kis érdekesség, de egy esetben nem találtam meg a forrásomat, így a csalfa emlékezetemre kell majd támaszkodnom, amiért előre is elnézést kérek.

Tiboru említette a cikkben, hogy étrendjére Bruce Lee nagyon odafigyelt. Ez így igaz.
„Lee sajátos diétája szoros összefüggésben volt az egészség iránti megszállottságával, bár az sokszor túlzónak tűnt. Ha az ételeket tekintjük, melyeket elfogyasztott, sokkal inkább arra gondolunk, hogy – akár egy aszkéta – önsanyargatólag bánt étvágyával, mint arra, hogy megfelelően táplálkozott volna. Gyakran előfordult, hogy sokáig csak tejen, tojáson és nyers húson élt, melyeket turmixgépben összekevert. Úgy mondják, sikerült „túlélnie” egy olyan diétát is, mely marhahúsból és marhavérből állt. Nagy adagokban rendszeresen vitamin pirulákat fogyasztott. A legnagyobb haszna ennek a bizarr étrendnek valószínűleg az volt, hogy ugyanakkor távol tartotta magától az alkoholt és a cigarettát.”
Forrás: A kung fu királya – Bruce Lee és a Jeet Kune Do (1987). Írta: Leyrer Richárd & Szabó Julianna (ebből idéztem az előző hozzászólásomban is).

A margóra írva jegyzem meg a következő két megjegyzést. Nem vagyok dietetikus, de nekem valami olyan rémlik a tejjel kapcsolatban, hogy azt a szervezet egy idő után nem tudja teljes mértékben „hasznosítani/feldolgozni” (25 éves kor környékére emlékszem, mikor már valamilyen enzim termelődése leáll vagy csökken – nem akarok okoskodni, én is inkább kérdésként írom le ezt a mondatot), ami idővel a tejallergiához is vezet sok embernél. Ez csak a tejre, az egyéb tejipari termékekre nem vonatkozik.
A másik dolog a marhavér. Az állati vér az egyik legtáplálóbb táplálék, bármilyen meglepő is lehet. Ma már fogyasztása nem ajánlott, csak „biotakarmányon” hizlalt (lehetőleg tanyasi körülmények között tartott – ha tetszik ridegtartású), egészséges állat esetén jöhet számításban, nyersen való fogyasztása (sztm még feldolgozva is – lásd nálunk: véreshurka). A könyv nem tér ki arra, hogy Bruce Lee nyersen/főzve/sütve fogyasztotta a marhavért. Ezt az egész „véres témát”, azért írtam le, nehogy valaki Bruce Lee-t a végletekig követendő példaképnek állítsa be magában…

Az előzőeket, azon okból írtam le, hogy megpróbáljak rávilágítani Bruce Lee marihuána fogyasztására (itt megjegyezném, nem biztos, hogy „space cake”-et fogyasztott halála előtt, mint előző hozzászólásomban írtam, a felesége szerint a cannabis levelét rágta). A hátfájdalmaira már szedett egy gyógyszert ugyebár.
S itt jönnek elő az emlékek, hogy a levél fogyasztása gyomorproblémákra vezethető vissza. Bruce Lee-nek nem volt étvágya, amit a 10 kilós fogyás is alátámaszt és étvágyjavítószerként használta elsősorban a leveleket.
Mint írtam nem vagyok dietetikus, de az aszkéta életmód, a (vélelmezhető) nyomelemhiányos táplálkozás (szerintem hiába található a marhavérben nagy mennyiségű nyomelem) is hozzájárulhatott, ha nem is közvetlen okozójaként, korai halálához.

Megragadva az alkalmat, felkérném a fórumot olvasó, ezen téma szakértőit (francesco dott és a többiek), hogy írják le a véleményüket, mivel engem roppant mód érdekel ez a dolog, előre is köszönöm.

 49. Estván — 2016-02-18 00:20 

@theodorus: bocsánat, teljesen OFF, de én ezen percekig kacarásztam:

„nem bántalmazza Lovat”

 48. francesco dott — 2016-02-17 23:13 

A Dalitin a fenitoin (phenytoine) egyik kereskedelmi neve. Diphedan, Epanutin a magyarországi kereskedelmi név, így már ismerős? Kifejezetten epilepszia ellenes szer, – https://hu.wikipedia.org/wiki/Fenitoin – de migrén, arcideg-zsába, egyéb fájdalmak kezelésének összetevője, semmi furcsa. Agyödéma sok minden miatt létrejöhet, koponyatraumák, sorozatos mikrotraumák utáni pachimeningiosisban, stb. A boxolók ebbe szoknak belehülyülni. Erik Knight „Egymás szemében” c. regényében is ebbe hal bele a főhős. A sokadik sör után sem jelenteném ki, hogy a tragikus szerelmetes regények rajongója vagyok, de ez egy jó könyv, nálam abba a helységbe is eljutott velem, ahová csak kevés más könyv, pl. Konteó I-II 🙂 Amúgy hiponatrémia (sóvesztés) is csinál ilyenszerű görcsöket, ami a nagy edzések és testépítő szerek után nem ritka (kérdezzék a kiváló Dr. Zacher kollégát). 2 napja a szomszéd kórteremben a kollégák láttak el egyet, intenzíven van, aggódom szegény betegért, ha nem nálunk bent történik, – . De küzdősportolóknál az epilepszia is nagyonis szóba jöhet, a sorozatos traumák után sajnos nem ritka. Eddig nem tudtam róla, de van kevés adat a fenitoin-opiát kölcsönhatásra is: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=phenytoin+opiate+interaction – eltalálták, a fenitoin fokozza az opiát hatást. Agyödémában ez Triádok buzgólkodása meg ázsiai szak-átok (bocs, nem tudtam jobb nevet 🙂 )nélkül, túlérzékenység nélkül is bőven elég 5 perc alatt a hidegsebészeti beutalóhoz, szegény Bruce nagyon sokat kibírt, megtalálása után is jó 10-15 percet, ritkaság. Említettem, agyödémában az opiát szigorúan ellenjavallt, azt fokozva az agyállomány az egyetlen lyuk fele nyomul a zárt térből, a gerinc-csatorna fele, és a kisagyi tonsillák nevű páros anatómiai képletet pont a nyúltagyi légzőközpontra préseli a csontos falú, öreglyuk nevű régióban. Eredmény a már említett sűrgős hidegsebészeti beutaló. Mondom, hideg, nem ideg. Mindezekkel együtt is csak találgatni lehet, de egy hiteles boncolási jegyzőkönyv (nyúltagyi kórszövettan, nátriumszint, meg még vagy 100-150 adat) birtokában sem lehetne 100%-os tippet adni. Epilepsziában lehetséges az agyödéma, de nem jellemző. A legsúlyosabb forma, a status epilepticus lehet olyan mint a Bruce halálos rohama, minden egyéb nélkül is. Marad a konteó, jól volt összerakva nagyon 🙂 U.I. „vértódulásos gutaütés” – „mi az lehet”?

 47. francesco dott — 2016-02-17 22:12 

@ahmet: 😀

 46. theodorus — 2016-02-17 19:30 

Nagyon jó lett a bejegyzés! (Titokban hiányoltam is Bruce Lee-t… 🙂 )

Van nekem egy könyvem. A kung fu királya – Bruce Lee és a Jeet Kune Do (1987). Írta: Leyrer Richárd & Szabó Julianna. Alapvetően a küzdőstílussal foglalkozik, továbbá kb 150 kép is található benne és Bruce Lee életével és halálával is foglalkozik 20 oldalban. Idéznék belőle néhány részletet, amivel jobban rávilágíthatok a személyiségére és a halála körüli pletykákhoz is adok némi adalékot.

1958-ban elindult egy kollégiumok közötti bokszbajnokságon a Saint Francisco Xavier színeiben. Edzésekre soha nem járt. Edzőjével William Cheung-gal készült vidéken. A bajnokságot megnyerte. Az edzője így emlékszett vissza:
„Ebben az időben Bruce valóban nagyon erős volt. Kezdetben nem vettem komolyan, de egymás után győzött más stílusúak ellen is. Bárkit képes volt legyőzni. Bruce-nak szüksége is volt, hogy Ő legyen a legjobb. Az élete függött ettől. Annyira megszállott volt, hogy nem tudott volna elviselni egyetlen vereséget sem.”
(A könyvben nem történik említés a nevezetes bunyóról, mikor egy srác majdnem meghalt, ahogy írtad a cikkben Tiboru, hanem a bajnokság megnyerését követően megy el San Francisco-ba [állampolgárság, születési hely], Cheung pedig Ausztráliába [testvérei már ott éltek]. Okként a külföldre vágyakozás van még feltüntetve.)

Bruce „fiatalkorában olyan névjegykártyákat nyomtatott, amelyre a következő szöveget íratta:
Szeretnék Önnel szeretkezni! Ha egyetért velem, akkor mosolyogjon!”

Bruce Lee szabály ellenes volt a küzdősportok tekintetében. Nem értett azzal egyet, hogy ugyan azt kell megtanítani egy 50 kg-os nőnek, mint egy 120 kg-os férfinak. Álljon itt egy példa:
„Lee…határtalan tiszteletet érzett a különböző harcmódok iránt, de a szemébe nevetett annak, aki a vesztés lehetőségét is belekalkulálva követte a szabályokat. Azt, hogy valakit a szabályok gyűrjenek le, Bruce számára egyszerűen nem hiba, hanem halálos vétek volt. Iskolája falára egy kis táblát tetetett…: Annak a férfinak az emlékére, akinek a fejét teletömték klasszikus zagyvaságokkal, melyek végül is a halálához vezettek.”

„Egyszer azt kérdezte Tőle egy hongkongi újságíró, hogy melyik stílust érzi legközelebb személyéhez?
– Nem hiszek a stílus szóban. Ami a harcot illeti, annak a lényege majd akkor változik, ha tőlünk különböző, háromkarú és négylábú emberekkel kell megküzdenünk. A stílusok törvényeket alkotnak. A stílusok követői kialakítanak egy hipotézis-rendszert, amely gyakran a követők bibliájává merevedik. Nincs stílusom, illetve az összes stílust képviselem – válaszolta.”

Bruce Lee minden rendező ellenérdekeltje lett, miután összeállt Raymond Chow-al és megalapítják a Concorde Films-t (1972). A hongkongi sajtó valószínűleg ezután szállt rá keményen (magánélet, pletykák).

Egy érdekesség A Sárkány Útja c. filmhez:
„A film egy részét Rómában forgatták, ahol Raymond Chow-nak egyéb érdekeltségei is voltak. Ez volt az első alkalom, hogy egy kínai filmes csoport külföldre ment forgatni… a Kicsi Sárkány kedvezni akart az ázsiai közönségnek azzal, hogy igazi, fehér, amerikai bajnokot győz le a filmjében. (Két Karate bajnok van a filmben: Chuck Norris – a legtöbb full-contact versenyt megnyerte súlycsoportjában – és Bob Wall.
Bruce úgy szerződött, hogy a filmet csak az ázsiai országokban vetítik majd.” Halála után került bemutatásra Amerikában és Európában.

—————-

Halála

A könyv szerint, halála estéjén csak Chow hagyta el a lakást, Betty Ting Pei otthon maradt, közben Bruce „aludt”.

Raymon Chow, Lindára (Bruce Lee feleségére) való „tekintettel úgy nyilatkozott, hogy Lee Nála lett rosszul.”

Mikor Bruce Lee földi maradványai megérkeznek az USA-ba, Linda interjút ad:
„Azt szeretném, ha az újságok és a hongkongiak abbahagynák a férjem halála körüli szóbeszédeket. Bár nem kaptuk meg még az orvosi jelentést, véleményem szerint természetes halált halt. Én senkit nem vádolok a haláláért. A végzet útján nem változtathatunk. Bruce elment és soha nem tér vissza, de tovább él emlékezetünkben és a filmjeiben. Emlékezzenek nagyságára, művészetére, s a varázsára, mellyel mindannyiunkat meghódított. Nekünk, akik jól ismertük Őt, örökké megmaradnak szavai és gondolatai. Egész életünkben emlékezünk rá.”

„Néhány nappal Lee Ausztráliába telefonált William Cheungnak, régi barátjának… E telefon beszélgetés során Lee megemlítette, hogy úgy érzi, veszélyben van, az életére törnek. Több fenyegető levelet és telefont kapott. Bruce ideges és ingerült volt.”

„1973 áprilisában valakivel összetalálkozott irodájában. A vita Lo Weiről (Ló Vajról – ez hatalmas volt Tiboru!:D ) szólt, akit Bruce nagyképűnek, számítónak és tehetségtelennek nevezett. Amikor vitapartnere elmondta, hogy Lo Wei (Ló Vaj) az épületben van, s azért jött, hogy Lee következő produkciójáról tárgyaljon, Bruce dühös lett. Megkereste a rendezőt, durván szidalmazta és mások előtt megszégyenítette. Szó szót követett, s Lee megfenyegette, ha továbbra is utána járkál eltöri a lábát. A megrémült Ló* azonnal hívatta a rendőrséget. Hogy az ügyet lezárják, Lee-nek alá kellett írnia egy papírt (!!!), melyben ígéretet tett, hogy nem bántalmazza Lovat*.”

A mentőorvos, aki legalább 10 percig próbálta Lee-t újraéleszteni, s hogy miért a távolabbi kórházba szállították Lee-t:
„Legalább tíz percig próbáltam ébreszteni. Mivel ez teljesen eredménytelen maradt, eszembe sem jutott, hogy az idő fontos tényező lehet.”

Linda szeptember 17.-én kijelenti, hogy néha marihuána levelet rágott Bruce, ezért később a biztosító társaság nem fizette ki a 300 ezer (!) dolláros biztosítási összeget, annak ellenére, hogy „tisztázták azonban azt is, hogy ez semmiképpen nem okozhatta a halálát.”

„…mintegy két hónappal halála előtt, Lee edzés közben rosszul lett és kórházba kellett vitetni. Az orvos, aki akkor kezelte, elmondta, hogy már gyakorlatilag haldoklott, amikor bevitték a kórházba. Magas láza volt, és önkívületi állapotban, nagyon hangosan lélegzett. Egyszer csak egy pillanatra elállt a lélegzése, teste görcsbe rándult és páratlanul erős izomzata miatt nagyon nehezen tudták mozgatni. Több mint két és fél órányi próbálkozás után sikerült eszméletre téríteni, de azután még órákig nem tudott beszélni. Néhány óra múlva is csak dadogva szólalt meg.” Ezután megy Los Angelesbe kivizsgáltatni magát „Lee rosszullétének egy epileptikus roham volt az oka, de hogy ez mitől alakult ki nem tudták (itt is erősen eltér a Tiboru által felvázolt és ez – szerk.) megállapítani. Felírtak számára egy Dalitin nevű gyógyszert, amelyet általában epilepsziás betegek használnak.”

„A nyomozás azt is megállapította, hogy Lee rendszeresen kétféle gyógyszert szedett. Egy korábbi hátsérülése miatt fájdalomcsillapítót és azt a bizonyos Dalitint… Végül az orvosok arra a feltételezésre jutottak, hogy Lee halálát az előbb említett gyógyszerre való érzékenység okozta (Betty Ting Pei tablettája – szerk.), mely a Dilatin hatóanyagaival keveredve egy vértódulásos gutaütést okozott.” Az agyvérzést kizárták.

Később Edward I. Howe a londoni kórboncnoki intézet vezetője, ugyancsak hasonló módon támasztotta alá a halál okát. „Kijelentette, hogy a halált agyi ödéma okozta, amelyet a fájdalomcsillapító gyógyszer rendkívüli érzékenység váltott ki. Hozzátette, hogy ez egy nagoyn ritka eset…”

„William Cheung, Bruce igaz barátja és tisztelője nem tudta megemészteni a barátja halálának különös körülményeit. Pár évvel Lee halála után így nyilatkozott egy hongkongi lapnak:
– Tudom, mi okozta Bruce halálát és ismerem a felelősöket is…
Cheung egyetértett az orvosi bizottság véleményével. Azonban hozzátette: – valaki tudta, hogy Bruce milyen gyógyszert szed, és hogy ez a gyógyszer ilyen hatással lesz rá. Mégis megkapta. A pénz beszél!
Az indítékról a következőeket mondta:
– Bruce nem sokkal halála előtt úgy határozott, hogy az Egyesült Államokba megy, ahol az amerikai stúdiók ajánlatok sokaságával, s most már sztárnak kijáró főszereppel és gázsival várták. Távozása csődbe juttathatott volna több hongkongi vállalkozást. Lee négy nappal halála előtt telefon üzenetet kapott, melyben a hongkongi maffia figyelmeztette őt (Tiboru írt a maffia és a hongkongi filmipar kapcsolatáról), hogy vigyázzon magára, mert veszélyben van. Ezután hívott fel engem és elmondta mi történt.”

—————-

Miért védték és védik ma is a kung fu tanait a kínaiak? Miért volt ez akkor „szentségtörés”?
„A kung-fut a kínaiak azon művészeteik közül valónak tartották, amely egyedül és kizárólag a kínai nemzet sajátja, titkát pedig féltékenyen őrizték. Évszázadokon át különböző népek rabigáját nyögték. A hódítók felsőbbrendűségüket lépten-nyomon éreztették velük. Ilyen körülmények között a kung-fu olyan lehetőséget jelentett számukra, amelynek birtokában többet tudhattak elnyomóiknál. A kung-fu mesterei egy íratlan törvényt követtek, amely megtiltotta számukra, hogy a kung-fu titkaiba bárkit is beavassanak, aki nem kínai.”

1976-ban Linda által kiadásra kerül egy könyv Bruce Lee Tao, amiben a Zen-buddhizmus filozófiája köszön vissza.

————-

Bruce Lee utolsó interjúja:
https://www.youtube.com/watch?v=ocqVIQbnfhE

 45. ejnye — 2016-02-17 18:18 

(Enyhén off:
Ez is mutatja, a nyelv is jó konteótéma lehet! Pl. őstörténet, Bábel, népek őstörténete stb.

„.. spanyol, német, olasz vagy angol emberek furcsán fognak ránk nézni, ha azt mondjuk, amit egy síverseny közvetítésén hallottam: “rosszul abszolválta a kaput” – remélhetőleg nekik valaki megtanította vagy maguk is észrevették már, hogy hasonló hangzású szavak más-más nyelvben NEM ugyanazt jelentik – farmert kérsz amerikai ruhaboltban? vagy elfogadod, h az ott blue jeans?

A legtöbb szótár külön listázza az úgynevezett faux amis-kat. De ezeken a feltűnő eseteken túl az átlagos görög/latin eredetű szavak jelentése se fejlődött mindig EGYIRÁNYBA az átvevő nyelvekben.
Pl. a németben a dissidieren = pártból kilép, nálunk viszont csak a szoc Mo-ról lelépők disszidáltak.)

 44. ahmet — 2016-02-17 17:41 

Megmondták annak idején az osztálytársaim: „Bruszli azér’ halt meg, mer’ ráment az izom a szivire.”

 43. csuuzlee — 2016-02-17 14:53 

@padi:

Ne sajnáld, ez az oldal pont a különböző nézetek megismeréséről szól, ha jól mondom.

Az én ismereteim szerint a szó latin eredetű, felment, feloldoz a jelentése és nincs „sikeresen tejesít” értelme.

A latin eredetű nyelvekben (spanyol, olasz, portugál) sincs ilyen értelme.
Az anglo-szaxon nyelvek is használják a szót, de ott sem „sikeresen teljesít” értelemben. Még a németben is az absolvieren – iskolát befejez jelentése van, ami a latin „felmentés (az órák, előadások, iskola) a további látogatás alól” értelemre vezethető vissza.

Könnyű összetéveszteni a solve – megfejt, megold szóval, viszont nem összekeverendő a salve – kenőcs (olasz-latin: üdvözlet) szóval!

A Czuczor szótárban sincs sikeresen teljesít értelmezése.
A wiki meg Palik utáni bejegyzés.

Csak azt mondom, hogy spanyol, német, olasz vagy angol emberek furcsán fognak ránk nézni, ha azt mondjuk, amit egy síverseny közvetítésén hallottam: „rosszul abszolválta a kaput”.

Amúgy Palik előtt Dávid Sándor is követett el hibát, amikor a pace car-t tévesen „békéltető autónak” peace car-nak fordította. Pace – sebesség, iram, peace – béke.

Egyébként meg közmegegyezés kérdése minden, mert demokrácia van. Befejezem, mielőtt a bloggazda elkezdene tigrisbukfencezni és átirányítana minket valamely nyelvművelő oldalra.

Zárásként egy klasszikus: ” Én nem vagyok egy volumen, de az rizikó!”

 42. francesco dott — 2016-02-17 14:31 

Negyedéves orvostanhallgatónak már tudnia kell, hogy agyödéma esetén az opiátok szigorúan ellenjavalltak. Fejet ért ütés esetén például sohasem adunk morfint! És a korábbi agyödémája már valamiért volt, alighanem pachimeningiois miatt (koponyát érő mikrotraumák esetén pl. boxolók, stb. okozzák). Ez is lehetett egy ok.

 41. padi — 2016-02-17 09:35 

@ejnye:

Szintén OFF, és sajnálom, hogy egy szóval ekkora vitát gerjesztettem.

Link két szótárhoz, melyek szerint használható „sikeresen teljesít” értelemben:

http://mek.oszk.hu/cgi-bin9/czuczor2.cgi?kezdobetu=A&szo=ABSZOLV%C3%81L&offset=7

http://wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar/Abszolv%C3%A1l

 40. ejnye — 2016-02-17 09:07 

Off – de nekem elég volt a regisztráláshoz:

„Mi magyarok azonban helytelen értelemben használjuk, sajnos. Szerintem ciki, ráadásul terjed” (mármint az abszolvál)

Nagyon tipikus és alapvetően hibás megközelítés („MI rosszak, gyengék vagyunk”), ami eredhet hiányos/hibás tudásból, de épp konteózni is lehetne az eredetéről.

A szavak többségének több jelentése is van (minden nyelvben)és a „vizsgát abszolválni” bizony klasszikus, régi magyar kifejezés (ld. még az egyetemi „abszolutórium”-ot is).

On

 39. déjvid — 2016-02-17 01:01 

Hali.

Ha szabad két nagyon amatőr és fél-laikus harcművészeti kiegészítést tennem:
– a Wing Chun egyik eredetmítosza valóban a kolostor lerombolása során az öt menekülő szerzetes közti nő, Ng Mui / Wu Mei / 五梅 fejlesztette ki. Van azonban egy másik, ami szerint az említett „öt öreg” még a kolostorban fejlesztette ki.
– a Dim Mak / Tien Xue / 点穴 a harcművészetekben az „akupunktúrás pont támadása”, a gyomoridegfonat ütésétől a lefogáskor könyökhajlatban megnyomott ponton át a fejtetőre mért tenyércsapásig mindegyik. Ennek (elvileg) legmagasabb szintje, amikor az akupunktúrás pont támadása összeomlasztja a csí / qi / 气 keringését, halálos mértékben; azaz ezekben az esetekben a halál nem áll arányban a sérülés nagyságával (pl. ölni egy két szemöldök közé történt ujjhegyes szúrással, ami még lila foltot sem okoz). A még magasabb szint pedig ezt úgy kivitelezi, hogy nem azonnal omlasztja össze a keringést, hanem később.
– a duan mie a „vér ütése”, simán artériát megrepesztő vagy vér nyomás sokkot okozó ütés; nem lehet késleltetni a hatását.

 37. csuuzlee — 2016-02-16 21:24 

@Attus Germanicus:

4 évig verték belém a latint, de nem tudnám elragozni az absolvo-t 28 felé, az biztos.
A katolius papok használják „Te absolvo”, „Feloldozlak a bűneid alól” gyónás után.
Mi magyarok azonban helytelen értelemben használjuk, sajnos. Szerintem ciki, ráadásul terjed, de ez tényleg off.

A mirigy eltávolítás 1972 után történhetett, legalábbis az utolsó képből ez következik.

 36. tiboru — 2016-02-16 16:20 

@Steelman:

Nem ismertem ezt a könyvet, de most majd utánanézek, köszi! A verejtékmirigy-kioperálás pl. totál új volt nekem!

 35. meggymag — 2016-02-16 13:59 

@Salamancai űrhajós:23.

Nálam sincs szavazó „gombozat”.
Szóval én sem tudnék szavazni.

 34. Steelman — 2016-02-16 12:43 

@Attus Germanicus:
Nos ehhez némi adalék. Nekem van egy könyvem: „Ki ölte meg Bruce Lee-t?” a címe. (Lehet tiboru is ebből dolgozott.) Ebben a könyvben szépen végigveszik nagyjából ugyanezeket a konteókat, a triádos verzió tűnik mégis a leghihetőbbnek. Amikor Bruce az első két filmjével annyira befutott (és ezek még Hongkongban készültek), egy bizonyos Run Run Shaw nevű kínai filmmogul bukta a legtöbbet Bruce sikerén, mert a nép csak az ő filmjeire volt kíváncsi, nem azokra a gagyi szarokra, amiket futószalagon gyártott. Fel is ajánlotta neki a filmstúdiója hogy havi 600 dolcsiért szerződjön hozzájuk és velük csináljon filmeket, de Bruce kiröhögte és elhajtotta őket. Ekkor ráküldtek egy különféle harcművészekből álló verőcsapatot, hogy dolgozzák meg, hadd feküdjön egy-két hónapig gipszben kórházban, hátha meggondolja magát. Nos, nekirontottak és a könyv szerint kb. egy perc múlva valamennyien vízszintesben feküdtek. Bruce eléggé bepöccent a támadás után, de komolyan vette a fenyegetéseket, mert amikor elment otthonról, a nuncsaku mellett pisztoly is volt nála, pedig utálta a lőfegyvereket. Azon kívül ott van az utolsó filmje, a Halálos játszma. Az meg egyértelműen erről szól, a maffiával szembeni konfliktusát vitte filmre, természetes hogy nem örültek a triádok az ingyen reklámnak. És hát erősen tartiuk kellett attól, hogy ha Bruce beint nekik, mások is megteszik. Egy ilyen sztárt, aki Hongkongban nemzeti hős volt már szinte, meg még ők se mertek csak úgy az utcán agyonlőni. Adja magát a méreg, amik közül a kínaiaknak olyan tudásuk és készletük van évezredekre visszamenőleg, hogy a CIA hozzájuk képest gyenge kezdő.

Két pontosítás a poszthoz:
1. A Wing Chun-t nem a saolin kolostorban fejlesztették ki. A kolostor lerombolása után öt nagymesternek sikerült elmenekülnie, az egyetlen nő közülük, Ng Mui fejlesztette ki utána a Wing Chun-t.
2. Amikor Bruce hirtelen lefogyott a halála előtt, annak is van (a könyvem szerint) egy története. Nekiállt brutálisan sokat edzeni, és egy vérkeringés lassítót is erősített a csuklójára, tehát hogy a napi edzésmunkáját el tudja végezni, a keménynél is keményebben kellett nyomnia. Emiatt rettenetesen megizzadt, ez pedig zavarta, és kioperáltatta a hónaljából a verejtékmirigyeket. Ezután a rutinnak számító műtét után fogyott le nagyon gyorsan, és már akkor figyelmeztették a barátai, hogy valami nincs rendben. Lehet, már a műtét alatt „elkezdték a kezelését”, az ellenségei.

 33. hazitroll — 2016-02-16 09:48 

Amennyire töredékes élettani ismereteim mondják az 1-2% testzsír önmagában már életveszélyes, elvileg a férfi testépítők színpadon mutatnak 2% körüli testzsírt, és azt is csak rövid ideig tudják tartani. Egy „átlagos” élsportoló 6% körül van. Szóval szimplán lehet, hogy túlterhelte/túledzette a szervezetét, és ezen a rengeteg bunyó bekapott ütés/rúgás egyáltalán nem segített.

 32. Attus Germanicus — 2016-02-16 09:30 

@csuuzlee: Ha már Bruce Lee heyett nyelvtan társalgást folytatunk 🙂
Az angol absolve ige gyökere a latin absolvo, absolvere, absolvi, absolutum. A magyarban használt „abszolvál” visszavezethető a latinra, az angol helyett. A latin ige jelentései: befejez, elvégez, bizonyítványt szerez, felment, feloldoz.
A Palik László, korábbi sportriporter által használt értelem: teljesít, sikeresen megtesz, persze így is hibás, de nem annyira, mint ahogy az angol ige jelentéséből következne, hiszen latinul egy iskola sikeres elvégzésére megfelelő ige az absolvo.

Figyelmes olvasónak feltűnhetett a negyedik szótári alak, ami bizonyos múlt idők képzésére használatos, ill. önálló alakban melléknévi igenév: befejezett, teljesített, feloldozott (személy).

 31. tiboru — 2016-02-16 09:23 

@csuuzlee:

Nem kötözködni akarok és nem védem a kollégát, de az „abszolvál” szónak van olyan jelentése is, hogy „valamit sikeresen befejez”. Egy iskola vagy vizsga „abszolvense” az a személy, aki elvégezte az adott iskolát vagy eredményesen letette a szóbanforgó vizsgát.

 30. warr — 2016-02-16 07:46 

@xanax: Már Churchill is megmondta, hogy a sport öl… 🙂

 29. xanax — 2016-02-16 00:38 

Rendszeresen van olyan betegünk, aki jár / megy / kell az utcán és összeesik…és itt a fiatalokra gondolok, 18 év felettiek valamennyivel.

Tehát nem éltes emberek, akik saját alanyi jogon egyszerűen meghalnak,”itt és most” mert a halálnak minden hely is idő tökéletesen megfelel.

Ezek a fiatal betegek csak azért nem halnak meg, ott és akkor, mert behozzák őket a kórházba, vizsgálgatják őket, tanácskoznak felettük, majd pár nap múlva, műtve vagy anélkül, jogilag is halottak lesznek.

Vannak ilyen rejtett aknák az ember fejében, pl. agyi aneurizmák ( értágulat ) , ér malformációk amik teljesen banális okok miatt szétrepedhetnek. Ilyen lehet egy kemény széklet kipréselése a slozin, ami még pulzus csökkenéssel is jár, nászéjszakai hancúrozás ( nem vicc ), biciklizés vagy bármilyen hirtelen erőkifejtés. Erőkifejtés nélkül, a vérnyomás emelkedés hatására -ami pszichés alapon is végbemehet- is megtörténhet a baj, régi magyar okfejtéssel: ” méregbe gurult és gutaütést kapott”.

A mannitolt mind a mai napig alkalmazzuk ilyen esetekben, neurológiai ill. idegsebészeti esetekben.
Napjainkban ilyen bizonytalan eredetű eszméletvesztésnél CT, MRI, ill. fentiek kontrasztanyagos vizsgálata történik. A diagnózis attól is függ ki nézi, ki van ügyeletben. Az, hogy meg van a probléma forrása / oka még nem garantálja a megoldás lehetőségét. A műtéti megoldás, hát, hogy is mondjam? …jó hinni benne. Az, hogy a műtét technikailag kivitelezhető még nem garancia a sikerre, függetlenül a tapasztalattól. Mikor belekotornak az emberek fejébe 8-10 cm mélyen, általában „ olyan he” maradnak, hogy finoman fogalmazzak.

Na szóval, hogy ne fikázzam le az 1973-as szakembereket, a röntgen felvétel, EEG ( Elektro Enkephalo Gram ) és laborvizsgálat nem igen segít a probléma feltárásában és megoldásában még kevésbé. Egy akkori jó neurológus bármikor ver egy mai CT-t.

Figyelembe véve e konteó főszereplőjét, a fentieken túl elég ütés érte élete során, hogy kialakuljon egy vérömleny, ami bármikor szétrepedhet, még ha egyedül is van a lakásban.
Közismert hány száz bokszoló szenvedett halálos sérülést, vagy szenvedett maradandó károsodást, pl. Cassius Clay alias Muhammad Ali.

…és akkor nem vettük figyelembe a rövid időn belüli fogyást, ami egy kb.65-70 kg-os embernél igen látványos tud lenni. Rengeteg rákos megbetegedésnek van metasztázisa ( áttétje )az agyban, ami általában igen látványosan epiletiform görcsökkel és/vagy agyödémával jelentkezik. Lehet tudott a rákjáról de élte mindennapi életét, amíg megadatott neki. Most kezd terjedni hivatalosan vagy „ fű alatt ” a „fű” használata tumoros fájdalmak csillapítására. Fájdalmat egyébként is csak opiát vagy opiátszármazék tud csillapítani.
Amit az emberek kapkodnak fájdalomcsillapító gyanánt, azok gyulladáscsökkentők, pl. Aspirin, ibuprofen, stb.

Feltehetőleg egy Mezei Pista bácsi esetében ugyanilyen esetben senkiben fel sem merülne egy konteó.

Tehát én a voksom egy nem diagnosztizált banális betegség mellett tenném le ez esetben.

House dr. mit szólt az esethez? 😀

 28. csuuzlee — 2016-02-15 23:08 

@padi:

Na csak a rend kedvéért:

absolve = felment, feloldoz

De hova tűnt Damon Hill?
Az „abszolvál” giga facepalm!

 27. csuuzlee — 2016-02-15 23:04 

Áááá, Bruce nagybácsi, a távol(keleti) rokonom.
Ő még hitt a gyógyszeripar ámításának.
Nem kellett volna.

 26. zizzi — 2016-02-15 20:17 

Off
…és ne kiabáljátok egymásnak a texasi piacon, hogy „itt van fakanál”…..
(csak mert kell a bográcsoláshoz….)
On

 25. outatime — 2016-02-15 18:05 

Chuck Norris volt, akaratlanul. Egy utesenek utohatasaba halt bele, ami szinte termeszetes.

 24. tiboru — 2016-02-15 16:51 

@Salamancai űrhajós:

Pedig ott van a poszt végén. Milyen böngészőt használsz? Lehet, hogy az adblockered fogja meg.

 23. Salamancai űrhajós — 2016-02-15 15:36 

Szavazás? Én sehol nem látom a szavazást. 🙁
Csak én nem látom?

 22. padi — 2016-02-15 13:55 

@gigabursch:

‘Hatvani’ családnevű doktornő kiköltözött Amerikába. Orvosként sok emberrel találkozik, és sajnálattal kell tapasztalnia, hogy bár a ‘hátváni’ kiejtést a páciensek egyik fele simán abszolválja, a másik felének nehezére esik kiejteni azt a fránya ‘v’ betűtés inkább ‘hátfáni”-t mond, ami nem igazán esik neki jól:
„hot fanny” = „tuti punci”.

 21. gigabursch — 2016-02-15 13:07 

@padi:
A Vikiknek is van gondjuk, főleg, ha Vácott laknak
(Ficki és egy angolos Fuck behallás)

 20. meggymag — 2016-02-15 12:20 

@bodjo:

Köszönöm. Egy relytéllyel kevesebb. Egy infóval több.

 19. bodjo — 2016-02-15 12:14 

@meggymag:

A 2/19/47 Betty születési dátuma (1947 február 19.), néhány országban nem feltétlenül nap/hónap/év vagy év/hónap/nap sorrendben írják a dátumot.

 18. Wendiii — 2016-02-15 11:25 

Valami 1980-as években írt életrajzi könyvben azt olvastam, hogy a Triád tisztelte (példaként hozta fel, hogy valami színésznőt zsaroltak, de miután megtudták, hogy Bruce Lee baráti köréhez tartozik, nem piszkálták tovább), szóval én a Triád-verziót nem hiszem.
Magam részéről inkább a gyógyszerérzékenység és a konzervatív harcművészek opciókra szavaznék. Na meg Chuck Norrisra, de ugye a bloggazda hanyag volt. 😀
Raymond Chow pedig a könyv szerint azon kevés emberek közé tartozott, akivel Bruce Lee-nek végig felhőtlen volt a viszonya, nem úgy, mint Luo Wei-val (vagy hogy kell ezt írni).

 17. meggymag — 2016-02-15 11:01 

Érdekes párbeszéd (ha úgy volt)a többi érdekesség mellett:

http://ajemdibi.blog.hu/2014/09/12/15_erdekesseg_bruce_lee_es_chuck_norris_elethalalharcarol

 16. padi — 2016-02-15 09:58 

@tiboru:

OFF

Kollégám elég nehezen őrizte meg a komolyságát, amikor az első spanyolországi hivatalos útján a tárgyalópartner „Jesús Maria Rodriguez” néven mutatkozott be…

(Fordítva: Fáklya Endre kollégám viszont angol nyelvterületen került gondba, hogy hogyan is mutatkozzon be.)

 15. meggymag — 2016-02-15 09:03 

@rammjaeger:

Van ott Pej is nemcsak Ló!

 14. meggymag — 2016-02-15 08:53 

Az ám, de egy konteós blogon egyértelmü-e már az is, ha „Teare doktor …úgy tűnik: tudta, mit beszél. „

Sérülés Brucenál, ennek eredménye gerincsérv, ami mindegyre fájdalmakat okoz.
1973, május, Honkong: összeesik a stúdióban. Diagnózis: agyi ödéma, már jócskán felszívódóban.
1973 Los angelesbe utazik, diagnózis: felszívódófélben levö agyi ödéma, ami epilepsziás
tüneteket idézhet elö, de nem lenne különösen veszélyes.

A köv. 2 hónap alatt 10 kg.-t fogy!!!!

1973, július, Honkong, 19 óra: Bruce bevesz egy Equagesig Painkiller nevet viselö orvosságot amit
Mrs B Ting nevére adtak ki és egy számadat van rajta.
Bruce egyedül marad.
21 óra elött Bruce öntudatán kívül van, hörög és görcsei vannak a hazatérök
szerint.
Mentök, Bruce kb. 21 órakor már holtan érkezik meg a honkongi kórházba.

1. Az ábrázolt orvosságos dobozok nem ugyanolyanok. Egyféle az, amiböl a Betty adott oda Bruce-nak, másféle az, aminek a doboza az Aspirin feliratot is viseli. A Bettyé tehát egy készítmény. Ha nem volna 19 a második szám, azt lehetne mondani, hogy egy dátum van a dobozon. De nálunk nincs 19. hónap, van olyan a kínaiaknál?
2. Kérdéses lehet, hogy a doboz tartalma tulajdonképpen nem-e a Bruce számára készült? Tekintettel a szorosan zajló viszonyuk bizonytalanságára és az azáltal adódó gyakoribb lehetöségekre? Akkor viszont nem áll a boncnoki lelet, vagy igen, de annak egy része nem került a nyilvánosságra.

3. A fenti adatok elölegeznek még egy gyanút, a 10 kg.-s fogyás miatt! Valaki, akinek a fizikai mibenlététöl annyi minden függ és mégsem törödne a hirtelen súlyvesztéssel?
„Bruce testzsíraránya állítólag 1-2 százalék körül mozgott hosszú éveken keresztül.“
4. Ez a fogyás tény és még csak nem is a szakemberek interpretációján múlik. (ált. rákos megbetegedések kíséröje)

További következtetésekre nálam nem futja, annyira nem ismerem ki magam a tárgyban. Az ázsiai halálos misztikumokból elég volt egy pár könyv/krimi, továbbá brrrrrr
Ha mégsem hagyom figyelmen kívül a kínai harcmüvészet sértett képviselöit, akkor maradna a dim mak „csodálatos hatása“ és stílusos házonbelüli alkalmazása. Bár ha jól értettem, az csak a halállal jár, nincsenek elötte komplikációk.

 13. rammjaeger — 2016-02-15 08:34 

A szánalom, ami a Game of Death:

http://cinemassacre.com/2010/04/23/game-of-death/

Egyébként tetszett a cikk, szokás szerint. Ló Vaj, LOL.

 12. untermensch4 — 2016-02-15 08:01 

Ha nem Chuck Norris volt… akkor a gyógyszerallergiás verzió úgy is működhet hogy a bevett migrén-elhárító hatóanyagai és a kenderben a THC-n kívül található igen sok érdekes, kémiai nevezetű izé (alkaloid?,alkaloida?) valamelyike is általunk ismeretlen reakcióba léphetett, ez még manapság is eléggé ismeretlen terület (mármint hogy mi mindent tud az a sokféle izé különféle kombinációkban, pl a „sima” fájdalomcsillapítást sem olyan egyértelmű kiszedni a hatóanyagok közül és beletenni egy gyógyszerbe).
Az meg igen erős anyag lehetett amitől sárkányok és szellemek kezdtek megjelenni… 🙂

 11. rdos — 2016-02-15 07:12 

Miért nem a legközelebbi kórházba szállították? Tudtommal ez a szokvány eljárás. Amúgy BL életét itt egy kissé megismerve az a sejtésem, hogy nem csak rajongói voltak. Szóval így nehéz tippelni, de ha nem természetes halált halt, akkor a filmiparra tippelnék.

A szavazásnál a Chuck Norrist hiányoló kommentelőről hidat kéne elnevezni. 🙂

 10. Attus Germanicus — 2016-02-14 23:45 

Én nem értek egy kicsit ezekhez az ázsiai harcművészetekhez (a tudásom abban kimerül, hogy tudom, hogy nem mindegyik karate), de a Sárkány útja engem is lenyűgözött, a zárójelenetet, a Colosseumban, bármikor szívesen újra megnézem.

Itt van egyébként:
https://youtu.be/fs92DF9xNCg

(Borzasztó, hogy öregszem. Azt a filmet a 90-es évek elején láttam először, akkor húszéves film volt, azóta eltelt töb, mint még egyszer ennyi idő…)

Persze hozzátartozik a teljességhez, hogy Bruce Lee ugye nem volt még 33, amikor meghalt, és előtte a négy nagy filmjét három év alatt csinálta. Ha él még, nem mondok nagy dolgot, tíz évet, és azalatt csinál csak tizenkét ilyen filmet még, képes lett volna még újat adni, vagy ma úgy tekintenénk rá, mint aki csinált tizenhat tökegyforma filmet? Abban, hogy legenda lett, mekkora szerepe van annak, hogy összesen 4 nagy filmje van, és 32 évesen meghalt?
Nem lehet-e, hogy pont ezért kellett meghalnia, mert valaki, akinek vagyoni jogai voltak a filmek felett, rájött, hogy a 4 film többet érhet, ha nem lesz több, mint érne tíz, húsz akárhány film?

Amúgy azt hiszem, ha a szervezett alvilág akarta volna megölni, nem így tették volna. A valóság azért nem olyan, mint a Bruce Lee filmek, ahol megtámdják huszan a főhőst, de egyszerre mindig maximum ketten törnek rá, a másik tizenvalahány ember a háttérben ugrabugrál. Este egy kapualjbl egy lövés a sötét utcán, Hong Kongban nem ez lett volna az első, és nem is az utolsó ilyen eset, legfeljebb a többi áldozat kevésbé híres.
Az ázsiai harcművészek meg pontosan tudhatták, hogy akármekkora király a filmjeiben ez a srác, azért ő maguk is értenek ezekhez a dolgokhoz némileg, és ráadásul többen is vannak (ld. az előző megjegyzést a filmekről).

Én amúgy leginkább egy konzervatív verziót tartok valószínűnek, ami szerint Lee a hirtelen jött nagyfokú ismertség és a felpörgetett filmezés hatására folyamatosan stresszes volt, jött az első ödéma, aminek a kezelését (vélhetően azért, mert ő nem akart hosszabb időre kiesni a filmezésből) elhanyagolták, Chow-val valamin össze is vesztek (Chow talán felmérte, amit Lee nem, hogy nem kéne évente két filmet csinálni), ami miatt az eleve stresszes Lee még idegesebb lett, emiatt lett fejfájása, amire a más típusú fejfájáshoz kifejlesztett gyógyszer csak tovább rontott egészen a végletekig.

 9. attee — 2016-02-14 23:35 

Valójában azért halt meg, mert volt a házuk tetején egy hatszögletű fakeretes tükör, ami az ártó szellemeket tartotta távol. Ezt korábban lesodorta a szélvihar és nem pótolták.

 8. tiboru — 2016-02-14 23:03 

Takács János kolléga a hónap kommentjét követte el a Facebookon ehhez a poszthoz kapcsolódóan:

„Chuck Norris volt. Nem kérdés. Nem értem, rá miért nem lehet szavazni…”

😀

Csak azt bánom, hogy nem nekem jutott eszembe!

 7. wasabi — 2016-02-14 23:02 

Az Ip-man c.film Foszán-ban kezdődik…Mikor megjelent Fing-csi, vonyítottam. A poszt remek, köszi.

 6. stockton — 2016-02-14 22:19 

Nagyon jó kis szórakoztató poszt lett ez is, köszönjük szépen!
Én amolyan babonás emberként azt az átkot is szinte már reálisnak tartom 🙂
Főleg Brandon furcsa halála miatt, bár az azért más volt mint itt.
De amúgy eléggé gyógyszerérzékenységnek néz ki a sztori.

 5. tiboru — 2016-02-14 21:52 

@wacher:

Semmi baj, én is ismerek Kamilló nevű faszit 🙂

 4. wacher — 2016-02-14 21:50 

@tiboru: Ó bocs, én komolyan vettem. Van egy Kamill nevű ismerősöm, aki eléggé zokon veszi, ha – akárcsak viccből is – Kamillázzák, biztos ez vert falat elém is 🙂

 3. tiboru — 2016-02-14 21:36 

@wacher:

Csak egy rossz poén volt… Amúgy arrafelé a férfiaknak adott női nevek sem ritkák, francia nyelvterületen a „Marie” például igen elterjedt második férfi keresztnév.

 2. wacher — 2016-02-14 21:31 

Persze JCVD akart lenni 🙂

 1. wacher — 2016-02-14 21:29 

A korábbi agyi ödéma, a halála előtti fejfájás és az a tény, hogy a aszpirinnak véralvadásgátló hatása is van, engem valami szerencsétlen gyógyszerallergia vagy mellékhatás csillagállásra emlékeztet.

Amúgy JVCD szóban forgó neve nem Kamilla, hanem Camille, ami ott, ahol adják egyaránt lehet női vagy férfinév is, így magyarra fordítva ez egyszerűen Kamill.

Szerinted (például) ez a srác úgy néz ki, mint egy Kamilla? 🙂
https://en.wikipedia.org/wiki/Camille_Lacourt

RSS feed for comments on this post.

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

  • Legutolsó hozzászólások

    Tartalom

    CímDátum
    Vitaposzt: háború Ukrajnában2022-02-27
    Vendégposzt: Tanja Gräff ügye2022-02-02
    Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
    Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
    Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
    Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
    Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
    Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
    Michael Jackson-konteók2017-05-20
    Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
    Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
    Lindbergh-konteók2017-02-26
    Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
    Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
    A BCCI-sztori2016-11-04
    Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
    Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
    Wałęsa-konteók2016-08-21
    Posztajánló: Porton Down2016-08-15
    Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
    Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
    Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
    Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
    Hindenburg-konteók2016-02-26
    Bruce Lee halála2016-02-14
    Opus Dei2016-01-23
    Alapítvány-konteók2015-12-19
    Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
    Furcsa történetek 2.02015-11-29
    Shakespeare-konteók2015-11-12
    Frigyláda-konteók2015-10-22
    Per „Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
    Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
    Menekült-konteók2015-07-14
    Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
    Miss Liberty-konteók2015-06-22
    Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
    Glenn Miller eltűnése2015-04-08
    Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
    Furcsa történetek 1.02015-03-23
    Bob Marley halála2015-03-14
    New Coke – konteók2015-03-02
    Sid Hurwich időgépe2015-02-22
    Alan Turing2015-02-10
    Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
    Halál Chappaquiddickben2015-01-26
    Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
    A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
    Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
    Konteókönyv-felmérés2014-12-01
    Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
    John Titor története2014-11-19
    Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
    Fort Knox2014-10-23
    Estonia-konteók2014-09-29
    Rudolf Hess története2014-09-22
    Kurt Cobain halála2014-09-09
    Eilean Mór rejtélye2014-08-18
    Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
    Gyíkember-konteók2014-06-12
    A Kovács Béla – ügy2014-05-23
    Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
    Georgia Guidestones2014-05-03
    Elisa Lam halála2014-04-15
    Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
    Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
    Magic Johnson – konteó2014-03-12
    Challenger-konteók2014-02-13
    Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
    Cicada 33012014-01-06
    Cajamarquillai üregek2013-11-27
    A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
    Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
    Google-konteók2013-11-03
    A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
    Katrina-konteók2013-10-11
    A denveri repülőtér2013-09-27
    Haszbara-konteók2013-08-25
    Génmódosítás-konteók2013-07-08
    Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
    Konteónak indult…2013-06-09
    Az X bolygó2013-04-27
    Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
    Náci repülő csészealjak2013-03-22
    D. B. Cooper története2013-02-19
    Egy pápa lemondása2013-02-11
    A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
    Eltűntek2013-01-18
    Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
    Anjikuni-rejtély2012-12-11
    Szent Malakiás próféciái2012-12-03
    Jövőbelátás-konteók2012-11-21
    Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
    Mátrix-konteók2012-10-28
    Elbert János halála2012-10-19
    Bohemian Grove2012-09-26
    Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
    A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
    Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
    A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
    Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
    Olof Palme halála2012-05-16
    A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
    Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
    Jörg Haider halála2012-03-14
    Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
    A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
    Szcientológia-konteók2012-02-07
    Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
    Népszámlálás-konteók2011-11-12
    EU-konspiráció2011-11-12
    A Djatlov-incidens2011-11-12
    Fluorid-összeesküvés2011-08-19
    Breivik-merénylet2011-07-25
    A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
    Patton tábornok halála2011-05-12
    Skull & Bones2011-04-19
    Réztekercs-konspiráció2011-04-12
    AIDS-konspiráció2011-04-11
    Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
    Moszkva és a csecsenek2011-04-08
    Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
    A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
    Globális felmelegedés2011-04-05
    A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
    Kilenc/tizenegy2011-03-30
    A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
    Kelly doktor halála2011-03-28
    Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
    Az arab világ forradalmai2011-03-23
    Martin Luther King halála2011-03-22
    Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
    Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
    A USS Liberty megtámadása2011-03-17
    Jézus-összeesküvés2011-03-16
    Ajánló – linkek2011-03-15
    HAARP-összeesküvés2011-03-14
    Chico halála2011-03-11
    JFK – 2.02011-03-10
    JFK – 1.02011-03-10
    Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
    Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
    Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
    Gagarin-konteók2011-03-04
    Cigánygyilkosságok2011-03-04
    Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
    Vérvád-konspiráció2011-03-03
    A Council on Foreign Relations2011-03-02
    A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
    Atlantisz-konteók2011-03-01
    Nagy német adókonteó2011-02-28
    Illuminátusok2011-02-28
    Ajánló – filmek2011-02-26
    Az Elvis-legenda2011-02-25
    Tunguzka-rejtély2011-02-24
    Nikola Tesla 2.02011-02-23
    Nikola Tesla 1.02011-02-23
    Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
    A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
    Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
    A főtitkár halála2011-02-21
    Nácik aranya2011-02-19
    ODESSA2011-02-18
    A romániai „forradalom”2011-02-18
    Templomosok2011-02-17
    A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
    WikiLeaks-konteók2011-02-15
    A Voynich-kézirat2011-02-15
    Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
    Mormon-összeesküvés2011-02-14
    Szabadkőművesek 2.02011-02-13
    Szabadkőművesek 1.02011-02-13
    Bilderberg-konteók2011-02-13
    Men in Black2011-02-12
    UFO-konspiráció2011-02-11
    Jim Morrison halála2011-02-11
    Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
    Roswell és az M-122011-02-09
    Bermuda-háromszög2011-02-09
    Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
    Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
    Népek Temploma2011-02-08
    Egy pápa halála2011-02-08
    A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
    A „tökéletes katona”-projekt2011-02-07
    A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
    A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
    Beatles-konteók2011-02-05
    John Lennon halála2011-02-05
    Philadelphia-kísérlet2011-02-04
    Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
    Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
    A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
    A Seuso-ügy2011-02-02
    Titanic-sztori2011-02-01
    Holdraszállás-konteók2011-01-31
    Marilyn Monroe halála2011-01-30

    Innen jöttök