2016-03-21–09:25

Lionel Crabb rejtélyes esete

Buster0A Konteóblog és a Tiborublog olvasói már többször tapasztalhatták, hogy a bloggazda érdeklődési területei közül négy (az összeesküvés-elméletek, a biztonságpolitika, a kémek és a hadtörténelem) elég gyakran találkozik. Ma posztunk ismét csak olyan téma feldolgozását tűzte ki célul, amely az imént említett négy halmaz közös eleme. Biztos vagyok abban, hogy kevesen hallottatok Lionel Crabb történetéről, s noha nem egy mai sztori (egy hónap múlva lesz hatvan éves), remélem, hogy utólag sem fogjátok sajnálni azt a húsz percet, amit időtökből az elolvasására szántok. Külön ajánlom a történetet tűzszerész barátaimnak azzal, hogy srácok, tényleg vigyázzatok magatokra!

Megszokhattátok, hogy ha posztunk főszereplője egy konkrét személy, rövid élettörténettel kezdünk. Most sincs ez másként.

1.) Ifjúkora

Lionel Crabb 1910 januárjában született egy dél-londoni külvárosban egy olyan családban, ami leginkább a lumpenproletár jelzővel lehetne illetni. A srácnak túl sok kitörési lehetősége nem volt; mindennel megpróbálkozott, amivel egy külvárosi fiatal csak megpróbálkozhatott a két világháború közötti RNVRévekben (kivéve a tanulást, mert valljuk be, Lionelnek számtalan erőssége volt, de az iskolába járás nem tartozott ezek közé). Volt szállítómunkás, újságkihordó, dolgozott piacokon és építkezéseken, míg végül a hajózás mellett tette le a voksát: először a Temzén közlekedő halászhajókon és áruszállítókon lábatlankodik, majd 1935-ben a tengeri kereskedelmi flottánál köt ki (hehe), s megszerzi a hivatásos tengerészi státuszt. Ugyanezzel a lendülettel csatlakozik az önkéntes haditengerészeti tartalékosokhoz (Royal Navy Volunteer Reserve), mert nem csinált titkot abból, hogy távlati céljai között a Királyi Haditengerészetnél történő elhelyezkedés szerepel prioritásként.

Egyes források szerint már gyermekkorában ráakasztották a „Buster” (mondjuk úgy: csibész, gazfickó, gézengúz) becenevet, mások szerint ezt felnőttkorában kapta Buster Crabbe amerikai filmszínész és olimpiai aranyérmes versenyúszó után.

Az 1939-ben kitört háborút kevesen fogadták széles vigyorral, de Lionel barátunk minden bizonnyal ezek közé tartozott. Egyrészt a háborús időszakok kedveznek a gyors karriereknek, másrészt egy hadban álló ország fegyveres ereje nem nagyon engedheti meg magának, hogy holmi iskolai bizonyítványokkal és oklevelek bekérésével bajlódjon, ha a hazát védeni szándékozó fiatalember bekopog a sorozóbizottság ajtaján. Buster a kereskedelmi flottától először aGIB szárazföldi csapatokhoz kerül lövésznek, de felfigyelnek a tengerészi előéletére és 1941-ben álma végre teljesül: átsorolják a Royal Navyhez. Gibraltáron kezd, s nem gyengébb beosztásban, mint aknamentesítő tűzszerész.

2.) Buster, az ember

Mielőtt továbbmennénk, ejtsünk néhány szót Crabbie-ről (ez volt a másik beceneve) mint emberről.

Először is egy meghökkentő részlet, legalábbis ha olyasvalakiről beszélünk, aki világéletében tengerész szeretett volna lenni. Nos, Buster nemcsak hogy nem szeretett úszni, de – mondjuk ki – nagyon szarul is úszott. Békeidőben soha fel nem vették volna a haditengerészethez, mert az ott elvárt minimumokat nem tudta teljesíteni. Feljegyezték például, hogy soha nem volt képes az előírt időn belül leúszni a kötelező távot, s az angol sportember szobrátNoSports sem róla fogják megmintázni, mert – sajnos nincs jobb szó rá – gyűlölte a testmozgást. Talán hogy ezt a hiányosságát ellensúlyozza, annál jobban szerette a jóféle whiskyket, söröket és frogman1az alig átsütött marhasztéket, és ha mindehhez még hozzátesszük, hogy nála erősebb dohányos valószínűleg nem húzott brit egyenruhát, el lehet képzelni a figurát. És hogy még jobban kihangsúlyozzam az excentrikusságát (excentricitását?), azt is elmondom, hogy annyira szerette a szakmáját, hogy a búvárruhát (tudjátok, azt a gumiszerű kezeslábast) gyakran akkor is viselte (egyfajta alsóneműként), amikor elment a haverokkal sörözni egyet, vagy amikor simán kiugrott a sarki közértbe valami harapnivalóért.

Nem lehetett az a könnyű eset, ne csodálkozzunk tehát, hogy Lionel megpróbálkozott ugyan a házassággal (1952 márciusában vett feleségül egy Margaret utónevű gépírónőt), de úgy látszik, Maggie furcsa nő lehetett, mert nem bírta a dohányfüstös whiskyvel pácolt gumiszagot és alig másfél év múlva szét is költöznek, majd 1955-ben el is válnak.

3.) Gibraltár

Említettem, hogy 1941-ben kerül a Sziklára, ahol az aknamentesítés lesz a munkaköre. Ebben is az a kurva véletlen játszott szerepet: az orvosi szűrés kideríti, hogy a bal szemére nem lát valami jól, ezért a haditengerészet orvosai letiltják a nyílt tengeri szolgálatról.buster1

Ne, kérlek ne kérdezzétek, hogy egy nem rendeltetésszerűen működő bal szem miért tesz valakit alkalmatlanná nyílt tengeri szolgálatra, ugyanakkor miért nem akadálya a víz alatti tűzszerészi tevékenységnek. Akinek volt már dolga katonaorvosokkal, az tudja, hogy jobb ilyesmit nem kérdezni, mert csak a feszkót növeli az ember, pláne ha mondjuk megemlíti Nelson admirálist, aki 150 évvel korábban egészen jól boldogult egy szemmel, ugyanannál a cégnél.

Szóval Buster Gibraltáron lesz tűzszerész. Először a többi búvár által leszerelt és a partra hozott HTHEaknákat hatástalanítja (ezeket az olasz ellenség elég szép számban helyezte el a brit és más szövetséges hajókon), majd ő is elkezd merülni, megszereti a víz alatti melót, s hamarosan a terület legelismertebb szaktekintélye lesz.

Ha ez nem a Konteóblog lenne, hanem mondjuk az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakmai kiadványa, hosszasan részleteznénk Lionel Buster Crabb bátorságát, hozzáértését, talpraesettségét és egyéb szakmai erényeit, de nem tesszük; mindenki elégedjen meg annyival, hogy ha van harci búvár, aki megérdemelte a Brit Birodalom Rendjének tiszti fokozatát (OBE) és a György-Medált (GM), akkor az ő.

3.1.) A Sikorski-affér

Nem érdemelnénk meg a konteós jelzőt, ha a mai posztból kihagynánk ezt a momentumot, ugyanakkor (nem először) elismerjük, hogy a Sikorski-ügy önmagában is megérdemelne egy önálló konteóposztot.

Ami késik, nem múlik.

Szóval 1943 július negyedikén a londoni emigráns lengyel kormány fejét és a lengyel hadsereg főparancsnokát, Władysław Sikorski tábornokot (és kíséretét) szállító brit katonai repülőgép (alig 16 másodperccel a gibraltári brit katonai repülőtérről történő felszállás után) sikorskivízbe zuhan, minek következtében a pilótán kívül mindenki életét veszti. A közvetlen előzményekhez tartozik, hogy a katyni mészárlás miatt kiéleződött szovjet-lengyel feszültségek soha nem látott magasságokba szöktek, ami a brit kormánynak roppant kellemetlen volt (két fontos szövetségese ugrott egymásnak), a nácik a háttérben a kezüket dörzsölték, szóval a mai napig nem tiszta, hogy ki is állhatott a baleset (merénylet?) hátterében.sikorski2

És hogy hogy kerül ide ez a sztori? Nos, Lionel Crabb volt az egyik brit búvár, aki a víz alatti roncshoz többször lemerülve szakvéleményt adott a történtekről és nem mellesleg talán tudott valamit arról is, hogy hová tűnt Sikorski tábornok táskája (benne állítólag felbecsülhetetlen stratégiai értékű dokumentumokkal). Vagy hogy mi történt a tábornok lányának (és egyszemélyben titkárnőjének), Zofia Leśniowskának a holttestével, ami nem került elő.

4.) Olaszország, Palesztina

De most hagyjuk a Sikorski-konteókat, csak jegyezzük meg, hogy Buster bizony ott sertepertélt a környéken, s ha a gép motorját valaki megbuherálta, akkor ez az ő figyelmét biztosan nem kerülte el. Mindenesetre röviddel ezután előléptetik (ekkor lesz lieutenant commander, amit konzervatív haditengerészeti szakértők fregattkapitánynak, rugalmasabbak tengerészőrnagynak fordítanak) és áthelyezik Észak-Olaszországba, ahol a velencei és a livornói kikötők aknamentesítését irányítja. buster2Miután ott végzett, a háború is véget ért, de Lionel nem szusszanhat fel, újabb feladatot kap: a haifai kikötőben kellett eltakarítania a mindenféle zsidó fegyveres szervezetek (Irgun, Palmach, Hagana) által ott elhelyezett robbanószerkezeteket. 1947-ben, amikor mindenki számára világos volt, hogy Izrael állam kikiáltása már csak hónapok kérdése, a britek úgy vannak vele, hogy akkor a többi aknát majd szedje fel az, aki lerakta: otthagynak csapot-papot és Busterestől hazacuccolnak. Hősünket – ellenkezése dacára – leszerelik.

5.) Civilként

Az az igazság, hogy a mundér nélküli életet nem Lionelnek találták ki. Egy katonai búvár, akinek az a specialitása, hogy víz alatti aknákat hatástalanít, békeidőben elég kevés szakmai kihívással találkozik. Persze Nagy-Britannia mégiscsak egy sziget, melynek felségvizei évszázadokon keresztül különböző fegyveres csetepaték helyszínéül szolgáltak, kincsúgyhogy Buster nem hal éhen: a víz alatti régészet (és az ezzel kéz a kézben járó kincskereső-ipar) lecsap rá és 1948-től kezdve az angol partok mentén elsüllyedt hajók és más roncsok felderítésében vesz részt. 1950-ben reaktiválják, ekkor egy baleset piasorán elsüllyedt brit tengeralattjáró (a HMS Truculent) túlélői után kutat, majd másfél évre rá egy másik hasonló esethez cigiriasztják (HMS Affray). Ismét elemében érzi magát, csak hát se a whiskyadagok nem csökkentek, se az elpöfékelt dohány mennyisége, ami fölött az Admiralitás se igazán tudott napirendre térni: 1955-ben másodszor is megválnak tőle. Papíron arra hivatkoznak, hogy a harci búvárok a betöltött 45. életév után már nem merülhetnek, de a történetet jól ismerők szerint Lionel a februári egészségügyi rutinszűrésen olyan leleteket produkált, hogy az orvosok csak néztek ki ostobán a fejükből, mert nem hitték el, hogy az a fickó, akinek a májfunkciós laboreredményei ott hevernek az asztalon, még tényleg lélegzik és ott vigyorog előttük (igaz, elég leharcolt vonásokkal).

6.) A Szverdlov-ügy

Szakítás ide meg oda, 1955 októberében Crabb felkeresi egykori merülőtársát, Sydney Knowles-t (akivel még találkozunk a poszt keretein belül) és megkéri, hogy segítsen be neki egy „kényes feladat végrehajtásában”; a feladatot egykori kenyéradójától, a Royal Navytől kapta ugyan, de a dolog hátterében az amerikaiak, s ezen belül a CIA állt. Nem akarom túlspilázni, ezért csak röviden: a szverdlovszovjet haditengerészet osztály-névadó „Szverdlov” cirkálója éppen Angliában tartózkodott egy nemzetközi regattán, s Busteréknak az volt a feladatuk, hogy a víz alatt leplezetten feltérképezzék a feltűnően könnyen manőverezhető hadihajó új dizájnú propellerét, illetve bármit, ami ott lent technológiai újításnak tűnik, különös tekintettel a szonár víz alatti részeire.

A feladatot végrehajtották, noha később látni fogjuk, elég sanszos, hogy a szovjetek észrevettek valamit.

7.) A koponyás kitérő

Mivel tudom, hogy szeretitek a furcsa egybeeséseket, röviden elmesélem Buster egyik izgalmas merülését.duque

1956 elején röppentek fel a brit sajtóban a hírek, melyek szerint a kelet-skóciai Mull szigete mellett a Tobermory öbölben megtalálták a sokak által régóta keresett Duque de Florencia nevű spanyol gályát, amely állítólag 1588-ban süllyedt el, fedélzetén néhány tonna arannyal. Mivel épeszű állam nem hagyja a hasonló leletet amatőr kincskeresők martalékává válni, a Royal Navy természetesen megjelent az öbölben, s erre a feladatra (pontosabban a merülés megtervezésére és levezénylésére) Lionelt találták a legalkalmasabbnak. Ne kérdezzétek, hogy egy év alatt mi változott az egészségügyi előírásokon és azt se, hogy akkor most hősünk kölcsönkért-e egy új májat és/vagy tüdőt, mindenesetre végrehajtja az utasításokat, többször is lemerül, s valóban talál egy régi spanyol hajót, de kincsnek a nyomát sem látja (vagy legalábbis nem jelenti). A számos, régészetilegkoponya értékelhető, de nemesfémet nyomokban sem tartalmazó lelet mellett talál egy egészen jó állapotban levő emberi koponyát is, amit ugyancsak felhoz és szerencsehozó talizmánként haza is viszi.

Megvizsgáltatja szakértőkkel, akik megállapítják, hogy a koponya egykori tulajdonosa egy kábé 500 évvel korábban élt, 50 év körüli észak-afrikai nő volt, s magát a koponyát valószínűsíthetően fekete mágiás szertartásokra használhatták a spanyol kollégák. A trófeát sokáig az ágya mellett tartotta (élő cáfolataként a tengerészek babonás lelkivilágáról szóló évezredes szóbeszédnek), s nem törődött a cimborák figyelmeztetésével, hogy nem lesz ennek jó vége.

Hogy hol itt a furcsa egybeesés? Olvassátok tovább és megtudjátok.

8.) A gumitalpúak színre lépnek

Nem sokkal a koponyás történet után (hogy ezzel összefüggésben vagy nem, azt most nem tudom megítélni) kap egy üzenetet, méghozzá nem kisebb arctól, mint magától a First Sea Lordtól (gyakorlatilag a haditengerészet főparancsnokától), aki akkoriban Lord Mountbatten volt (Lajos Ferenc battenbergi herceg, India alkirálya és később főkormányzója, mi6ciaBurma grófja, Romsey bárója, India és Pakisztán szétválásának levezénylője, satöbbi). A beszélgetés során felteszi azt a kérdést Lionelnek, amiről minden obsitos katona csak álmodni tud: akar-e segíteni szakértelmével a hazájának? Az igenlő válasz hallatán a tengernagy behív az irodájába két fickót. Az egyikük (bizonyos Bernard Sydney Smith) a külügyminisztérium munkatársaként mutatkozik be, de ez olyan átlátszó volt, hogy még a rutinos Mountbatten is alig tudta elrejteni mosolyát. A másik pali elég nagy paréjnak tűnt, hiszen be sem mutatkozott, de a jenki akcentusa teljesen nyilvánvalóvá tette, hogy a tengerentúli kuzinok képviseletében van jelen a megbeszélésen.

A történet, amit a két fószer előadott, a következő volt:

Április 18-ra várják a Portsmouth-i kikötőbe a szovjet „Ordzsonikidze” cirkálót (és két kísérő rombolóját). szergoA cirkáló fedélzetén nem kisebb jelentőségű utasok érkeznek az Egyesült Királyságba, mint Nyikita Hruscsov szovjet pártfőtitkár és Nyikolaj Bulganyin (ugyancsak szovjet) miniszterelnök. Ez volt a háború utáni első olyan hivatalos út, amelyet szovjet csúcsvezetők nyugati országba tettek. A jószolgálati látogatás célja a Kelet és a Nyugat közötti feszültségek csökkentése volt, hiszen jócskán hidegháborús időket írtak. Crabbie feladata gyakorlatilag ugyanaz lesz, mint hat hónappal korábban a Szverdlov esetében (az Ordzsonikidze ugyanabba a hajóosztályba tartozott): diszkrét csobbanás, még diszkrétebb megközelítés, majd a propeller és a szonárnyílás szemügyre vétele, felvételek készítése. A két hírszerző azért korrekt volt (már amennyire egy kém korrekt tud lenni), mert felhívták Buster figyelmét arra, hogy információik szerint az októberi merülésnél (Szverdlov) a szovjetek észrevettek valamit és várható, hogy a megszokottnál is éberebbek lesznek.

Kedvenc búvárunk szeme csillog, szíve gyorsabban ver, kicsit talán a vérnyomása is megnő, de mindez egy roppant kellemes izgalmi állapottal párosul: Buster (mint minden igazi katona) imádta a kihívásokat, és kérdem én, mi lehet nagyobb szakmai elismerés egy haditengerésznek, mint az, hogy egy flottatengernagy (ami gyakorlatilag egy ötcsillagos tábornoknak megfelelő rendfokozat) hozzá fordul segítségért?szergo2

Mondanom sem kell, rábólint a felkérésre és elkezdődik a felkészítése. Kijelölik állandó MI6-os kapcsolattartóját (Ted Davies-t), akivel több napon át a lehető legrészletesebben tanulmányozzák a kikötőről rendelkezésre álló térképeket, az ott uralkodó vízáramlatokat, a várható idő- és széljárást és egyáltalán: mindent, ami akár csak a leghalványabban is kapcsolatba hozható a küldetéssel.

8.1.) Egy kis kitérő

Mielőtt folytatnánk a forgatókönyvet, egy lényeges részletre hadd hívjam fel a figyelmet. edenAmikor a szovjetek látogatására mindkét fél rábólintott, a Downing Street 10-ből (ahol akkoriban Anthony Eden miniszterelnökösködött, itt balra) az a teljesen egyértelmű utasítás érkezett valamennyi brit gumitalpú céghez, hogy az összesen tíznaposra tervezett látogatás alatt szigorúan tilos bármiféle titkosszolgálati akciót kezdeményezni vagy folytatni a szovjet hajók és az azokkal érkező utasok ellen. Az MI6 természetesen felháborodott a szerintük idióta politikai döntésen: megpróbáltak azzal érvelni, hogy bezzeg a brit hajók hasonló látogatásaikor a leningrádi kikötőben a vizet nem lehet látni a szovjet kémbúvároktól, de a miniszterelnöki hivatal hajthatatlannak bizonyult: se merülés, se kémfotók, se rejtett mikrofonok, se provokációk, se leitatások, se beszervezett kurvák, punktum.mi5

Rövid tanakodás után a brit hírszerzők (karöltve az MI5-ös elhárítókkal) úgy döntöttek, hogy Eden már rég nem fog a Downing Street 10. alatt lakni, amikor ők még mindig kémek és elhárítók lesznek (ebben speciel igazuk volt, mert Sir Anthony tíz hónap múlva lemond), tehát magas ívben leszarták a kormányfő utasítását, telerakták rejtett mikrofonokkal és kamerákkal a londoni Claridge’s Hotelt (ahol a szovjet delegáció megszállt), a személyzetet rendesen feldúsították saját emberekkel, na és elkezdték tervezni Crabb merülését.

Ennyit a „demokráciákban mindig a politika irányítja a nemzetbiztonsági szolgálatokat” című biztonságpolitikai alaptételről.

9.) Az akció

1956. április 17-én Crabb és Bernard Smith (a „külügyes”) becsekkolnak a Portsmouth-i Sally Port Hotelbe. Azt azért hozzáteszem, hogy mindketten saját néven (!). Crabbnek legalább volt annyi esze, hogy a bejelentőlapon önmagát „üzletember”-nek jelölte, de ez a gyengeelméjű Smith a „foglalkozás” rovatba azt írta, hogy külügyminisztériumi tisztviselő. Másnap csatlakozik hozzájuk Ted Davies, a kapcsolattartó. Hármasban alaposan bejárják a kikötőt, a helyszínen is ellenőrzik az előzetesen papíron megtervezett részleteket, majd 18-án este iszogatnak egyet (kettőt, sokat) egy közeli kocsmában.portsmouth

19-én hajnalban kihagyják a reggelit (teli hassal nem tanácsos merülni) és kiballagnak a már lehorgonyzott Ordzsonikidzétől mintegy 200 méterre található egyik mólóra. Itt Buster egy próbamerülést végez, néhány perc múlva kiemelkedik a vízből és egy extra adag ballasztot kér, valamintbuster4 megigazítja a légzőkészülékét, amivel nem elégedett maradéktalanul, mert a szerkezet műszaki specifikációja szerint csak 30 láb mélységig biztonságos, neki pedig legalább 35 lábnyira le kell majd merülnie (a szovjet cirkáló merülése önmagában 23 láb). Öt láb a különbség, az alig 152 centi, úgyhogy nem csinál belőle nagy ügyet. Arra is felhívja Davies figyelmét, hogy az akció alatt legalább egyszer fel kell majd jönnie a felszínre, hogy a légzőkészülékből eltávolítsa a felgyülemlő szénmonodioxidot.

Ápdét: úgy tűnik, a forrásaim hülyeséget írtak, én meg nem ellenőriztem le: Crabb valószínűleg szénDIoxidról beszélt, búvár-ismeretekkel rendelkező olvasók írták, hogy szénmonoxid nem képződhet merülés közben. Elnézést, javítva.

Davies bólint, Buster felemelt hüvelykujjal jelzi, hogy részéről készen áll. A titkosszolga megadja a jelet, elindítja a stopperét (reggel 07.00 óra van), a búvár még egyszer ellenőrzi a kijelzőket, lemerül… és soha többé nem látják.

Legalábbis az egyik verzió szerint.

10.) Az akció után

Ugyanaznap (csütörtök, április 19.) délutánján a szovjet kötelék parancsnoka, Vlagyimir Kotov ellentengernagy együtt teázik Philip Burnett admirálissal, a Portsmouth-i hadikikötő parancsnokával. Két hörpintés közben Kotov megjegyzi, hogy a szovjet tengerészek egy azonosítatlan búvárt véltek felfedezni, aki aznap reggel 07.30 óra körül a hajók mellett úszott. A brit tengernagy értetlenkedik, állítja, hogy semmiről sem tud és elutasítja a szovjet kollégája esetleges brit akcióra vonatkozó célzásait. Érdekes részlet, hogy az aznap esti londoni diplomáciai díszvacsorántali Hruscsov (a maga otromba, tréfálkozó módján) megkérdezi Eden miniszterelnököt, hogy „nem vesztettek el ma valamilyen poggyászt?”. Eden (aki akkor állítólag még nem tudott Crabb eltűnéséről) persze csak néz ostobenkón és visszakérdez („Ezt hogy értette a főtitkár úr?”), de Hruscsov legyint és másról kezd el beszélni; a témát egyik fél sem feszegeti tovább.

Április 29-én délelőtt a szovjet hajók távoznak, s alig hagyják el a brit felségvizeket, a Haditengerészet hivatalosan is bejelenti, hogy Crabb tengerészalezredes („új búvárkészülékek víz alatt tesztelése során”) a Portsmouth melletti Solent szoros egyik öblében eltűnt, a felkutatására tett erőfeszítések sajnos nem vezettek eredményre. Mintha csak erre vártak volna, a szovjet froghírügynökség azonnal világgá repít egy rövidhírt, mely szerint tíz nappal korábban az Ordzsonikidze legénysége egy búvárt vett észre a cirkálótól nem messze.

A brit újságoknak és zsurnalisztáknak csak ennyi kellett: április harmincadikán már tele volt a sajtó olyan elemzésekkel, amelyek összekapcsolták a két hírt és a konteók elkezdtek ömleni a mit sem sejtő nagyközönség nyakába.

A tárgyhoz tartozik, hogy Eden miniszterelnök (valljuk be: sinclairteljesen jogosan) roppant morcos lett, magához rendelte az MI6 góréját, John Alexander Sinclair vezérőrnagyot, aki néhány nappal később be is jelenti lemondását. Hogy a pofont nem csak a vezérőrnagy kapta, az onnan is látszik, hogy utódja az a Richard White lett, aki a testvérszervezettől, az elhárítással foglalkozó nagy vetélytárstól,white az MI5-től került át a hatosokhoz, akiket a hírszerzők mindig is szánalommal vegyes lenézéssel kezeltek (ahogy ez általában lenni szokott, még tán a messzi Burkusföldön is). White kinevezése tehát kollektív büntetés volt, ha szabad ezt ilyen leegyszerűsítve megfogalmaznom, hiszen az MI6 kétszeresen is megsértette a jogszabályokat: egyrészt szembement a műveletet kategorikusan tiltó miniszterelnöki utasítással, másrészt hazai földön akciózott, ráadásul az elhárítás bevonása nélkül, ami ugyancsak tiltott dolog a kizárólag külföldön illetékes szervezet számára.

Hogy a hírszerzők általában miért tekintik retardált fajankóknak az elhárítókat, a fene se tudja, de ha van ötletetek, nyugodtan írjátok meg az Alkotmányvédelmi Hivatalnak, mert szerintem ők se értik. Vagy úgy tesznek, mintha nem értenék. És persze ide is kérjük a megfejtést, a kommentek közé.

11.) Egy holttest felbukkan

1957. június 9-én (vagyis több, mint egy évvel Crabb eltűnése után) a Portsmouth-tól négy kilométerre keletre fekvő Thorney Island melletti egyik kis öbölben helyi halászok egy búvárruhába öltözött, hiányos holttestet találnak. A hiányosságot úgy értem, hogy a testnek nem volt feje, illetve mindkét keze csuklóból hiányzott, a bokái környékén pedig olyan nyomokat találtak, amelyek mintha arra engednének következtetni, hogy a test ezeknél fogva oda volt kötözve/láncolva valamihez.thorney

Naná, hogy mindenki azonnal Busterre asszociált. Hozzátartozókat, barátokat és egykori bajtársakat is felkértek az azonosításra, az eredmény pedig… hát, eléggé kétértelmű volt. A már említett régi haver, Sidney Knowlesszőrös felismerni vélte a holttest bal térdén a Crabbéra nagyon hasonlító, Y alakú sebhelyet (amit még Gibraltáron szerzett), a hajdani feleség viszont felhívta a figyelmet arra, hogy míg exférje testszőrzete elég ritkás és világosbarna volt, bőre pedig olyan igazi angolosan sápatag, a fej nélküli ismeretlen tipikusan mediterrán típusnak tűnt, barnás bőrrel és erőteljes, fekete szőrzettel. A lábméret sem tűnt megfelelőnek, hiszen az azonosítatlan test szemmel láthatóan (és collstokkal mérhetően) 41-es lábfejjel rendelkezett, Crabb pedig 39-es cipőt hordott (már úgy értem, az olyan ritka alkalmakkor, amikor nem békalábat).

A gordiuszi csomót a hivatalos halottkémi vizsgálat végeredményét tükröző jelentés vágta át, melyben az ismeretlen holttestről kimondták, hogy ez Lionel Buster Crabb földi porhüvelye. A család (konkrétan az édesanyja) megkapja a korpuszt, amit tisztességgel el is temetnek.buster_sír

12.) A konteók

Említettem, hogy az összeesküvés-elméletek és a találgatások már aznap megkezdődtek, amikor az Admiralitás bejelenti Crabb eltűnését. Az elmúlt hat évtized nem nagyon segítette a tisztánlátást, már csak azért sem, mert 2006-ban (amikor a teljes Crabb-dosszié eredeti, ötven éves titkosítása lejárt) a brit kormány engedélyezte ugyan néhány dokumentum nyilvánosságra hozatalát, de az akták zöme újabb fél évszázadra megkapta az „államtitok” jelzést.

2056-ban tehát tessenek visszajönni, mert frissítjük a posztot!

És akkor lássuk a lehetséges magyarázatokat arra, hogy mi is történhetett a világ egyik legismertebb harci búvárjával.

12.1.) A hivatalos verzió

Utólag a britek hivatalosan is elismerték, hogy az MI6 és a CIA közös, engedély nélküli akciója volt az április 19-i művelet. Szerintük Crabb (egészségi állapotából és életkorából kifolyólag, illetve a nem megfelelő lélegzőkészülék miatt) merülés közben elveszítette eszméletét, majd a hajócsavar levágta a fejét és a két kezét, több mint egy évig be volt szorulva valami víz alatti sziklák közé, majd az áramlatok kimosták és elsodorták valamivel arrébb. Ennyike, nyugodjék békében.

12.2.) A szovjetek meggyilkolták

Az egyik legelterjedtebb konteó, több alváltozattal. Ennek értelmében a szovjetek észrevették, hogy a cirkáló körül szöszmötöl, s az őrség egyik mesterlövésze fejbelőtte, majd a testét kihúzták, megpróbálták újraéleszteni, de nem sikerült. Ezt követően levágták a fejét és a két kezét, hogy az azonosítását lehetetlenné tegyék (a DNS-en alapulósniper azonosítás módszerét kidolgozó Alec Jeffreys akkor még nagycsoportos volt egy oxfordi óvodában) és visszadobták a vízbe. Erről többek között egy hajdani szovjet haditengerészeti hírszerző, bizonyos Joszif Zvorkin beszélt 1990-ben, egy izraeli tévének adott interjújában, néhány évvel ezelőtt pedig egy Edvard Kolcov nevű egykori orosz tengerész állította, hogy ő volt az a szovjet búvár, aki észrevette, hogy Buster odaúszik az Ordzsonikidzéhez és egy aknát próbál a hajó törzsére erősíteni. Kolcov jó húsz évvel fiatalabb volt, mint a brit, úgyhogy könnyen elkapta a víz alatt és hazafias lendülettel elvágta a torkát.

Nem akarok senkit befolyásolni, de itt a csapos közbeszól: valljuk be, az elég kevéssé valószínű, hogy bárki a brit oldalról megpróbált volna felrobbantani egy brit kikötőben hivatalos meghívás alapján horgonyzó szovjet hadihajót. Úgyhogy ha Kolcov látott is valamit, amit Buster oda akar erősíteni a hajóhoz, azt inkább valamiféle technikai eszköznek, megfigyelőkütyünek vagy adatokat rögzítő és továbbító szerkezetnek gondolnám, nem pokolgépnek.

Mondjuk szegény Buster szempontjából, akinek (ha igaz) elvágták a torkát, ez nem igazán minősül érdemi különbségnek.

Egy másik teória szerint elfogták, kivallatták, nem akarták megölni, de az elég rozoga állapotban levő Buster szíve felmondta a szolgálatot. Visszaadni nem akarták (elég nagy botrány lett volna belőle, kémkedési próbálkozástól függetlenül), ezért fej és kezek le, lásd az előző bekezdést.

És még egy utolsó alpont ehhez a konteóhoz: a szovjetek azért ölték meg, mert Buster feladta ugyan magát és felajánlotta szolgálatait a KGB-nek, de ezek rájöttek, hogy az MI6 (illetve hát a CIA) küldte, azzal a feladattal, hogy épüljön be a szovjet haditengerészetbe és szerezzen taktikai információkat a szovjet harcibúvár-kiképzésről, illetve azokról a katonai delfin-kísérletekről, amelyeket Szevasztopolban már az ötvenes években elkezdtek.

12.3.) Nem halt meg, a szovjetek elfogták

Patricia Rose, Buster utolsó barátnője azt állította, hogy valamikor a hatvanas évek elején találkozott egy ismeretlennel, aki üzenetet adott át neki Crabbtől. A búvár állítólag ekkor a szevasztopoli szovjet hadikikötőben élt és dolgozott, ahol a fekete-tengeri szovjet flotta taktikai búvárait képezte ki. Az üzenetet átadó tökéletesen leírta, hogy Crabb milyen furcsán tartja dohányzás közben a cigarettát, s egyéb olyan intimitásokról is beszélt Patriciának, amelyeket Crabb direkt azért mesélt el neki, hogy a hitelességét igazolhassa a nő előtt.szevasz

Aztán 1968 áprilisában egy oknyomozó újságíró, Bernard Hutton írt egy könyvet („Commander Crabb is Alive”, vagyis Crabb alezredes él), melyben többek között említést tesz egy Roman Melkov nevű leningrádi szovjet tengerészről, aki megerősítette a Patricia által elmondottakat, mondván: ő volt az az ismeretlen, aki üzenetet hozott Crabbtől. Hogy itt valaki elkövetett egy hibát, az biztos, mert a könyv megjelenését követő hónapban egykönyvbust Melkov nevű szovjet tengerész öngyilkos lesz a szovjet kereskedelmi flottához tartozó Kolpino nevű hajó fedélzetén, amelyen ő volt a fedélzetmester; a hajó egészen véletlenül éppen Londonban horgonyzott. Hogy ez a Melkov azonos volt-e Hutton forrásával, nem lehet tudni, de ilyen véletlenek nem nagyon vannak.

1968 nyarán teljesen beindult a „Crabbet elrabolták!”-ipar. Szemtanúk kerültek elő, akik esküdtek arra, hogy a visszaúton az Ordzsonikidze orvosi szobáját lezárták, kizárólag a fedélzeti titkosszolgálati tisztek mehettek be arra a folyosóra, ahol ez volt, s a szovjet delegáció négy orosz-angol tolmácsából kettő gyakorlatilag leköltözött az orvosi szoba mellé a teljes visszaút idejére.

És hogy a fíling még teljesebb legyen, 1968 őszén néhány brit újság lehozott egysovnav meglehetősen szemcsés fekete-fehér fotót, amit egy szovjet katonai folyóiratból másoltak ki, s amelyen – a felirat szerint – szovjet haditengerész-tisztek egy csoportja látható. Ezen a fotón az egyik arc meglehetősen hasonlított Busterre, ráadásul a szóbanforgó tiszt neve (Lev Lvovics Korabljov) akár többszörös célzás is lehet az eltűnt britre: a Lev keresztnév ugyanúgy oroszlánt jelent, mint a Lionel, a családnév pedig oroszul annyit tesz, hogy hajós.

Ha ez csupán szándékos KGB-s zavarkeltés volt, akkor ismételten meg kell emelnünk tányérsapkánkat a lubjankai fiúk fantáziája és kreativitása előtt.

Hogy mit keresett Lionel szovjet egyenruhában? Hát természetesen átmosták az agyát a lefortovói KGB-börtönben! – jön a konteósok azonnali válasza, akik még a rabszámát is tudni vélték.

Nem, nem 42 volt, hanem 147.

És ne feledkezzünk meg annak a dán fregattnak a legénységéről, akik szemtanúi voltak annak, hogy amint az Ordzsonikidze elhagyta a brit felségvizeket, egy helikopter szállt le a hajóra, majd miután néhány ember beszállt a kopterbe, ez sietve távozott.

12.4.) Eredetileg is szovjet kém volt

Lionelt már Gibraltáron beszervezték a szovjetek – állítják sokan –, s a Portsmouth-i kgbidöbölben, illetve az azt követően lezajlott események csak a kimenekítés szükséges kellékei voltak. Hogy Gibraltáron meggyőződésből vállalta az együttműködést a KGB-vel (esetleg a GRU-val), netán megzsarolták valamivel, ez soha nem fog kiderülni, mindenesetre a Sikorski-baleset környékén történhetett valami. Aztán 13 évig a szovjetek zsoldjában ügyködött, s amikor az MI5 megneszelt valamit (azért a kémelhárítók se mind tökkelütöttek), mennie kellett. A szovjet állami delegáció látogatása pont kapóra jött, elvégre távozhat-e Nagy-Britanniából szovjet kém nagyobb biztonságban, mint annak a hajónak a fedélzetén, amelyen a szovjet pártfőtitkár és miniszterelnök is utazik, két romboló kíséretében?

Ezen pont izgalmas alpontja az a forgatókönyv, mely szerint Bustert az MI5 gyilkoltasydney meg, pont azért, mert egészen bizonyosak voltak benne, hogy szovjet kém és már előre sejtették, hogy az Ordzsonikidzén akar majd végleg távozni. Ezért mellérendeltek egy búvártársat is (akiről nem nagyon lehet olvasni a szakirodalomban), akinek az volt a feladata, hogy a víz alatt azonnal végezzen Crabbel, amint az a szovjet hajóra akar lépni. Ezt a „második búvár is volt” teóriát egyrészt Sydney Knowles is feldobta, másrészt pedig abból a kevés, nyilvánosságra hozott aktából is kiderült, hogy bizony Busteren kívül mások is úszkáltak a szovjet hajókötelék körül azon a reggelen.

Ja, vannak olyanok (köztük szakemberek is), akik szerint nem csak Buster volt szovjet kém, hanem Lord Mountbatten is, de ezt nem most fogjuk megbeszélni.

Az üggyel kapcsolatban számos, izgalmasabbnál izgalmasabb kérdés feltehető. Ízelítőül csak néhányat:

– ha tényleg átállt a szovjetekhez, miért nem csináltak belőle nemzeti hőst, mint Philbyből és miért nem mutogatták naponta a szovjet tévében?
– a britek miért nem hozzák nyilvánosságra az egész dossziét? Mi van abban, ami további ötven év titkosítást igényelt?
– milyen szerepet játszott Buster a Sikorski-balesetben?
– vajon tényleg akadtak az Egyesült Királyságban olyan erők, amelyek 11 évvel a második világháború után hajlandóak lettek volna felrobbantani brit földön egy szovjet hadihajót, amely diplomáciai delegációt szállít, ezzel talán egy harmadik világháborút kockáztatva?
– érdekes módon a CIA végig kussolt, s az amerikai újságírók se nagyon repültek rá a témára, noha az Ügynökség szerepe a kezdetektől fogva nyilvánvaló volt. Az világos, hogy a CIA az MI6 dárdájával verte a bozótot, ahogy mondani szokás. De hogy egy komolyabb kérdést se kaptak a médiától, na ez nagyon furcsa. Egy újságíró mégis vette a fáradságot és írt az FBI-nak, a CIA-nak és a KGB-nek is, hogy (az információszabadságról szóló törvényekre hivatkozva) segítsenek neki könyvet írni az esetről; az FBI több, mint ezerötszáz oldalt küldött meg neki (igaz, a javarészét feketével kihúzva), a CIA meg annyit válaszolt, hogy az USA nemzetbiztonsági érdekei nem engedik, hogy bármit is adjon.

A KGB nem is válaszolt, de gondolom, most senki nem esett hanyatt a meglepetéstől.


Lionel Buster Crabb történetéről kábé ennyit szerettem volna elmondani, na meg el is fogyasztottam a rendelkezésemre álló összes bitet. Most ti jöttök, a szokásos menetrend szerint: szavazás (három verziót választhatsz), majd kommentelés, ezerrel!

Kategória: EgyébCímkék: , , , ,

66 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 65. mac77 — 2016-07-07 15:27 

sziasztok!

Ha az emberünk orosz kém lett volna, és a britek erre időben rájönnek, miért a víz alatt kellett a hajó közelében megölni? Ezt megtehették volna bármikor az akció előtt.
Az oroszok lefülelték a hajó körül a víz alatt és megölték, persze amolyan kgb-sen, jól megkínozva előtte. A kifogott és megcsonkított hulla, szerintem véletlen egybeesés.
Ja, és hogy utána évekig az orosz hadiflottánál dolgozott volna, mint agyilag átformált katona?!? Egy brit háborús veterán! ugyanmár..

 64. Leeanne — 2016-06-20 20:30 

Szvsz nem tűnik annak a hazafinak, másfelől még ha az is lenne, gondoljunk bele: profi volt a szakmájában, a búvárkodás volt a mindene, és pattant, mikor hívták valami piszkos meló miatt, amik után újra és újra szélnek eresztették, ha épp nem volt rá szükség. Ha szovjeték azt mondták neki, hogy „ügyes vagy fiam, lenne itt egy állandó állás egy profi búvárnak…”, szerintem csak annyit kérdezett, mikor lesz az indulás.

Egy olyan kérdésem lenne, hogy ennek a Lev Lvovicsnak nem lehet valahol utánanézni, honnan származik, látták-e máshol mások, vannak-e testvérei, rokonai (akik esetleg kiskorában is ismerték), stb.? Persze ezt most így kicsit a levegőbe kérdezem, mert nem tudom, mennyire hozzáférhetőek az ilyen adatok. Plusz nem tudom, hogy ha valaki béren kívüli juttatásai között egy új személyazonosság is szerepel, az mennyire alapos, tehát leakasztanak-e egy szibériai medvepásztort, aki eskü alatt vallja, hogy egy emberöltővel azelőtt együtt kavargatták a pisakását. Mert ez egy elég ellenőrizhetőnek tűnő pontja a szerintem legvalószínűbb konteónak. Persze itt most leginkább csak a levegőbe beszélek, mások ivarszervével simogatva a csalánt, mert sem nem tudom, honnan merre kellene egy ilyen kutatómunkát intézni, sem időm/módom nem lenne rá, hogy nekifogjak.

 63. gacsat — 2016-05-05 16:29 

@komojtalan: A könnyűbúvár felszerelés akkoriban még elég új találmány volt. A nem buborékoló tipus meg azok között is ritka.

 62. gacsat — 2016-05-05 14:39 

@apophis: Nekem is nagyon tetszett.

 61. gacsat — 2016-05-05 14:38 

@norniron: Arról nem is beszélve, hogy Porsmuthban, a kikötőben lövöldözni…

 60. gacsat — 2016-05-05 14:29 

@be8ki: Viszont a krabb és a karabljov elég hasonló.

 59. gacsat — 2016-05-05 14:27 

@neoprimitiv:
Egy 1 éves vizihulláról már mindent fel tudok tételezni. Amúgy a búvárruháról meg tudták volna mondani hogy azonos-e Crabbéval?.

 58. gacsat — 2016-05-05 14:13 

 57. gacsat — 2016-05-05 14:08 

@gacsat:
A kést is mutogatta, amivel elvágta a fószer nyakát.

 56. gacsat — 2016-05-05 13:28 

Egy szovjet tengerész (nyugdíjas) úgy tíz éve elmondta, hogy ő vágta el a nyakát a víz alatt. Mutogatta az az érmet, amit kapott érte.

 55. becsuszoszereles1k — 2016-04-16 22:59 

Nehéz erre mit brekkenteni, de nekem két dolog tünt föl:

– hogy Lionel könnyedén túltette magát azon az apróságon, hogy csak 30 lábig tuti teljesen a merülés…
Szerintem is azért, mert le akart lépni és le is lépett. Csak nem keletre. Az a kis bizonygatás, hogy fel kell majd jönnie, legalább egszer – mintha a kolléga nem ugyanolyan jól tudná! – is azt sugallja, hogy ő közben angolnásan elúszott a közelből. Lehet, hogy palackpostát kapott egy következő, szupertitkos megbizásrol. 🙂

„mert a szerkezet műszaki specifikációja szerint csak 30 láb mélységig biztonságos, neki pedig legalább 35 lábnyira le kell majd merülnie (a szovjet cirkáló merülése önmagában 23 láb). Öt láb a különbség, az alig 152 centi, úgyhogy nem csinál belőle nagy ügyet. Arra is felhívja Davies figyelmét, hogy az akció alatt legalább egyszer fel kell majd jönnie a felszínre, hogy a légzőkészülékből eltávolítsa a felgyülemlő szénmonodioxidot.”

– a másik dolog pedig a sirkövén lévő kétféle köröszt…(már megint! 🙂

Nem hiszem, hogy számitgató, megalkuvó tipus lett volna, de pláne nem olyan, aki hagyta volna magát könnyedén elkapni, sem pedig szakszerűtlenül merülni, főleg nem az ellenfél orra előtt, nem beszélve, ha az pont a medve.
*

Ha dátumozunk viszont egy kicsit, akkor, ha u.m. haza akart volna térni, akkor nem az utolsó napon kellett volna ott úszkálnia, hogy kipecázzák?
Azt akarom mondani, hogy 29-éig meg lett volna az angoloknak is. Illetve, ha már a 19-e hajnali merüléskor felveszik az oroszok, kinos lett volna az angolok későbbi érdeklődése a hajón – és az 10 napon át!!

Mennyi ideig tarthat egy ilyen akció? 7:00-kor merül, es 7:30-kor még ott úszkál? És még látható is…Elefánt a porcelánboltban – ez azért nem vallana hősünkre; bár a szlávok minden filmen szeretnek „fesziteni”…

 54. untermensch4 — 2016-04-16 14:09 

nem hiszem hogy kapcsolódik de jubilál és angolos-szovjetes katonai búváros:
http://passport.blog.hu/2016/04/08/a_berlinben_lezuhant_szovjet_vadaszrepulogep_tortenete

 53. petiba — 2016-04-06 18:00 

@blackcat666:

Ugyan, mi a fenét nyertek a ruszkik ezzel a szarsággal…Azok után pláne, hogy Sorosék alapítványai – még csak nem is titkoltan – nyomták a zsetont és az infót a vándorpatkányoknak? Soros bátyó azért tolja a zsét, hogy Putyin cáréknak jó legyen, ugyan, még mesének is gyengus.
Ellenben az IÁ-val lazán bizniszelő, uniós tagságra vágyó, vízumeltörlést és sok-sok(soksoksoksok) pénzt kizsaroló törökbasák nagyon gyanúsak. De ők is inkább csak megfogták a sűrűjét a más által kavart bográcsnak.

 52. meggymag — 2016-04-06 02:49 

@blackcat666:

Halkan de határozottan mondok ellen a feltevésednek. Az ugyan az elsö menetben adódik, hogy az M. naccsága NDK-s múltjára gondol az ember és az életrajzában is van egy pár nem teljesen érthetö bonyodalom, de a „menekültválságnak” hullabiztos, hogy nem Oroszo. az okozója.(legfeljebb úgy gondolta egy idön túl, hogy illik neki is a nagy herce hurcában egy lapátnyit belekevernie).

Németo. mindenkori kormánya nagyon is zsarolható, de azon az oldalon nem a ruszkik állanak, hanem a másik három háborús gyöztes+Izrael. Ilyen feltünöen azonban még egy kancellár sem törölte a port mint ÁeM naccsága.
Hogy az az adott helyzeten múlik,hogy végleg begurult az agya az állítólagos hatalmától, hogy részben muszáj is neki ezteket véghezvinni, hogy emiatt kap is valamit, az mind benne lehet a bizniszben. (különben minden kormányföt le lehet fizetni és gyakorlatban is van az eljárás ha a másik oldalnak úgy hozza az érdeke vagy a hatalma. Persze, hogy nem egy 100 dolláros bankjeggyel. Egy lehetséges Oroszországi zsarolás hímes tojás az antantiéhoz/az atlantiéhoz képest).
Legalábbis így tudom én és azért mondtam el mert úgy gondolom, hogy nem tévedek. Pedig már elég késöre,vagy fordítva, a koránra jár az idö.

 51. blackcat666 — 2016-04-05 12:06 

@norniron: Bár ez a téma inkább a „Menekült Konteo”-k közé tartozik, ha már itt merült fel, itt szolok hozzá. Nekem a menekültválság első heteitől az orosz medve a fő gyanusitottam, mivel a menekültügy fő nyertese Oroszország. Mivel nem hiszem, hogy Merkelt (akinek tevékenysége kimeriti a hazaárulást) le lehetne fizetni, ezért igen valoszinű a zsarolás, amihez a moszkvai levéltárakban biztosan van anyag az NDKs korszakból.

 50. proletair — 2016-04-02 16:45 

Szerintem angolosan távozott, vagyis nyugdíjazta magát.

Már jó ideje tele volt a töke, hogy hol leszerelik, hol reaktiválják, és azt is tudta, hogy se a búvárkodás, se a titkosszolgálati munka nem garantál hosszú életet. (A pia ésa cigi se, bár Churchill ugye…)

A spanyol hajónál igenis talált pár kiló nemesfémet, de erre úgy gondolt, mint biztos helyen lévő nyugdíj-előtakarékosságra, ami meg ugye üzleti titok, és ő tud titkot tartani.

A brit oroszlán mancsai közül azonban nehéz meglógni, így pont jól jött neki, hogy a szovjet elvtársak látogatása idején kérték fel, hogy halásszon kicsit a zavarosban. Felvette a búvárgúnyát, aztán lelépett. (Úszott)

Egy (pár) beavatott régi harcostárs segítségével visszatért a spanyol hajóhoz, kiszedték az aranyat/ezüstöt, osztozkodtak (vagy nem, ez lényegtelen) aztán irány a karibi szigetvilág, ahol ennyi suskával vígan lehet új életet kezdeni, amibe a búvárkodás mint hobbi bőven belefér.

 49. kaffer — 2016-03-31 00:29 

Nos, a megoldásra lövésem sincs, de újra tök jó kis konteot sikerült összehozni Tiborunak ! Esetleg még az ürgebőrbe varrt békaemberek szerepe felmerülhetett volna, bár az ugye elvileg hungarikum 🙂

 48. koxi — 2016-03-30 12:26 

Szuper írás, igazán szórakoztató volt végigolvasni.
Sajnos szavazni nem tudtam, már megint nem jött fel a szavazós ablak akármit csináltam 🙁

Hajlok az egyszerűbb verzió felé, miszerint a szovjetek megölték. De ha belegondolok mennyit szívatta a csávót a royal navy, lehet megunta, a szovjetek pedig biztos melót ajánlottak neki, amit el is fogadott.

 47. bugee88 — 2016-03-27 13:18 

Szerintem nem olyan nagy rejtély ez. Merülés alatt valami balul sült el és ez okozhatta a halálát. Pár éve hallottam egy esetről mikor amerika partjánál találtak több tucat emberi lábfejet cipőben. A nyomozásnak az lett az eredménye, hogy az egy évvel korábbi cunami áldozatairól van szó és azért a lábuk került csak elő mert a cipő konzerválta és az izületeknél könnyen szétválik az emberi test ha sok időt tőlt vízben. Tehát emberünk kezét és fejét elképzelhető, hogy nem vágták le csak egyszerűen levált. Az meg, hogy nem azonosították egyértelműen egy év után nem nagy csoda. Valószínű ha észre is vették az oroszok akkor se érdekelte őket annyira, hogy a vezetőkkel belekeveredjenek valami nemzetközi botrányba.

 46. csuuzlee — 2016-03-26 19:55 

Viccen kívül.
Ha egy hírszerző külföldön dolgozik elhárítók kereszttüzében, akkor miért szeretné pont az elhárítókat bárhol is?
És fordítva, ha az elhárító életét megkeseríti egy ellenséges hírszerző, akkor nem valószínű, hogy bármely hírszerző láttán elolvadna.
Habár 90-60-90 esetén…

http://bit.ly/1ZEgvzh

 45. csuuzlee — 2016-03-26 19:24 

@tiboru:

Talán Hód miatt, nem?

 44. warr — 2016-03-24 20:07 

@5673787134ncghgd54zhr56hsr5z: Azért ez a nick elég bitang 😛

 43. tiboru — 2016-03-24 19:09 

@5673787134ncghgd54zhr56hsr5z:

„Ez már egy jó ideje nincs így.”

Hát nem tudom, a múlt héten még így volt 🙂

Amúgy üdv a fedélzeten. A Merkel-konteóról rengeteg helyen lehet olvasni, de bevallom, engem nem is a sztori riaszt vissza, hanem azok az oldalak, amelyek diadalmasan megosztották, egyetlen hang kételkedés vagy szkepticizmus nélkül 🙂

 42. komojtalan — 2016-03-24 11:37 

Végre hosszú idő után egy igazi konteó, bár azért ennél volt már jobb is :-). Ott van jobb oldalt mikor mi jelent meg, a legutolsó talán Gary Webb volt több mint fél éve. Én lehet nem tudok búvárkodni, de tényleg nem tellett egy normális légzőkészülékre? Az angol hivatalnokok szerepéről pedig elég megnézni az Igenis miniszter(elnök) Úr sorozatot. Persze a politikusok szeretik azt hinni hogy (ott) ők irányítják az országot, de arrafelé a pár száz éves demokrácia kinevelte a hivatalnok réteget, valamint felismerték hogy nem az a legjobb ha 4 évente kirúgnak mindenkit és mire beletanulna őt rúgják ki, tehát ilyen alapon nem hibáztatom a MI6 -t. A titkosítás és különösen annak meghosszabbítása sok mindent elárul, nem vennék mérget arra hogy 2056 -ban nem hosszabbítják meg újra. Legvalószínűbb hogy az oroszok elfogták, vagy megölték, esetleg az angolok tudomást szereztek erről és 1 év múlva azért volt a vízi hulla. Ez inkább az elfogás mellett szól, aztán meg hogy ott marad segíteni, pénz, whiskey és dohány kérdése a jellemezése szerint :-).

 41. norniron — 2016-03-24 11:31 

@5673787134ncghgd54zhr56hsr5z:
Szerintem Merkelnél már az apuka is gyanús. Horst Kasner (született: Kazmierczak) evangélikus lelkész volt, aki a háború után egészen 1954-ig, a kis Angela születéséig Hamburgban élt, majd utána átköltöztek a boldog Demokratikus Köztársaságba, ahol az évtizedek alatt a rendszer iránti kivételes szervilizmusával tűnt ki lelkésztársai közül. Tekintettel arra, hogy az NDK-ban az evangélikus egyház nagyjából hasonló nemzeti szerepet töltött be, mint mondjuk a lengyeleknél a katolikus, és az egyik legprofibb szolgálat, a Stasi az övék volt, ezért feltételezhető, hogy igen sok esetben sikeresen épültek be az egyházba. elve gyanús, hogy Kasnerék nyugatról Keletre költöztek egy olyan időszakban, amikor inkább ellenirányú mozgások voltak a jellemzők, Keletre általában nyugati elmeroggyant balosok és lebukott kémek mentek.
Gyanús még az is, hogy Kasner tiszteletes továbbra is rendszeresen járt nyugatra, és a többi lelkésszel szemben a gyermekeit semmiféle hátrány nem érte a felsőoktatásba történő bejutás során, ami az NDK-ban (ahogy nálunk is a nem megfelelő osztályból, rendszerellenes elemektől származók esetében) a lelkészek gyermekeit automatikusan sújtotta. Folyamatosan ontotta magából a rendszerhű nyilatkozatokat, és lelkesen ellenezte a két Németország egyesítését. Szóval Kasner tiszteletes igazi, a látszatra sem adó, kilóra megvett „békepap” volt.

 40. outatime — 2016-03-24 07:59 

Szerintem elkaptak az oroszok, es par pofon es eltort ujj utan boldogan felcsapott kikepzonek foleg hogy a masik alternativa elettel ossze egyeztethetetlen serulessel jart volna.

 39. 5673787134ncghgd54zhr56hsr5z — 2016-03-24 07:31 

„Hogy a hírszerzők általában miért tekintik retardált fajankóknak az elhárítókat”

Ez már egy jó ideje nincs így.

Ha már regisztráltam, meg kommentelek: Kedvenc konteóm, Merkelt még az NDK-s időkben beütötték az oroszok és azóta is oda dolgozik. Főleg az elmúlt egy év csőlátását (migráció, görögök) nem tudom csak dogmatizmussal, az Ukrajnával kapcsolatos szerencsétlenkedést meg hozzá nem értéssel magyarázni.

Lehet erről még valahol bővebben olvasni?

 38. ahmet — 2016-03-23 19:43 

Hát, jól át lehetett itatva alkohollal, meg nikotinnal, ha egy évvel később még megtalálták a testet, és nem csak a csontvázát.
http://www.iflscience.com/plants-and-animals/oxygen-levels-affect-how-quickly-scavengers-eat-bodies-ocean
Itt azt írja (más cikkekkel összhangban), hogy három hónap után a legkedvezőtlenebb (hideg, oxigénszegény) körülmények között is három hónap alatt csak a csontváz marad, valamint a kéz, láb és fej az elsők, amik leválnak a testről. Ha hozzávesszük, hogy búvárruha volt rajta, még akkor is lehetetlen, hogy egy évvel később a testszőrzetéről vitatkozzanak. Valamint az is nyilvánvaló, hogy a lábánál fogva rögzíteni a holttestet nem célravezető.
Úgyhogy az a test az tutti biztos, hogy valaki más volt.

 37. ace22 — 2016-03-22 17:55 

Lehetséges, hogy a légzőkészüléke ölte meg. Nem hinném, hogy szokásos sűrített levegős / héliumkeverékes készülékkel merült, mert az nagyon sok buborékot bocsát ki (ami a felszínen feltűnést kelt), hanem „rebreather” (újralélegeztetős vagy hogy lehetne fordítani), ami a kilélegzett gázból vegyi úton kiszűri a széndioxidot, és a maradékot visszaküldi a búvárnak. Rémlik, hogy ezek a korai időszakban még tiszta oxigént lélegeztettek a helytakarékosság okán, ami 10 m / 2 bar alatti mélységben fokozottan károsak az egészségre (különösen ha azt a dohány és az alkohol is kikezdték).

Persze lehet, hogy csak rosszul lett, a felszínre jött, innen jöhet az oroszokhoz átállós / oroszok által meggyilkolt vonal.

 36. Attus Germanicus — 2016-03-22 15:03 

A Sikorski-eset 1943-ban, Crabb eltűnése pedig 1956-ban volt. Tizenhárom évvel később vált volna hirtelen érdekessé a dolog? Nem gondolom.

 35. 404notfound — 2016-03-22 13:30 

Mit tudhatott volna egy többször kirúgott, alkoholista veterán búvár, amiért a szovjetek megpróbálták volna átállítani? Ha a Sikorski-ügyről bármit, miért nem gyűjtötték be korábban és sokkal egyszerűbben? Mivel készülhettek a szovjetek a kikötőbeli tartózkodásra? Nem hinném, hogy csak sima őrséget állítottak volna, ők is hallottak már a Maine esetéről. Azaz, szerintem számítottak a kíváncsi búvárokra, tőlük is voltak lent és simán kinyírták a fickót. Ezzel ugye azért nem illik dicsekedni, de része a játszmának.

 34. norniron — 2016-03-22 12:46 

@rdos:
Én nem hiszek abban, hogy Crabbet átállították, és a CCCP-ben élt volna boldogan, amíg meg nem halt. Egyrészt nagyon feltűnő pont egy ellenük irányuló bevetés közben megtenni az átállítást, mivel innentől az összes brit illetékes szervezet az ő felkutatásával lesz elfoglalva, másrészt pedig sokkal hasznosabb, ha továbbra is fedésben dolgozik a brit titkosszolgálatnál, és dezinformálja őket. Azzal, hogy a Szovjetunióban piál és cigizik tovább, nincs értelme, alkoholista tengerésztisztből gondolom volt az oroszoknak elég, nem szorultak rá importra.
Én inkább arra tippelek, hogy kihalászták a vízből, aztán a szíve nem bírta a híres orosz vendégszeretetet, és kihallgatás közben meghalt.

 33. rdos — 2016-03-22 11:30 

Én meg azon filóztam, hogy épeszű ember miért akar direkte veszélyes „munkahelyre” menni, azaz miért törekedett a haditengerészetbe (jó, tudom vannak hősök és hazafiak is de amennyire tudom viszonylag ritkák)? Aztán ugye ott sem a logisztikát választja, hanem az egyik legveszélyesebb szakmát, a tűzszerészt.

Hacsak úgy nem, hogy a két háború között mikor mindent kipróbált, esetleg kipróbálta a KGB-t is (netán egy kis apanázzsal együtt, a cigi – pia soha nem volt olcsó mulatság). Proletárként akár még titkon szimpatizálhatott is a munkáshatalommal. Ekkor logikus, hogy a KGB „kérésére” megy önként a flottába és a Sikorski ügyben élesítették be?

Csak egy kósza ötlet volt.

 32. logiszton — 2016-03-22 11:28 

@norniron:
31.norniron
Sztem a módszer szinte mellékes. A lényeg: a szovjeteknek nem volt érdekük a likvidálása: felhasználható embernek láthatták. Erre van az ittlátták, meg a valószínűőaz.

 31. norniron — 2016-03-22 11:03 

@logiszton:
Esetleg áramot vezettek a vízbe (ez amúgy eléggé bevett eljárás, gyakorlatilag minden fémtestű hajó víz alatti részébe gyengeáramot vezetnek, hogy mindenféle tengeri növények, állatok ne telepedjenek meg a hajótesten, ami a fából készült hajók évezredes ellensége volt), elég ezt egy kicsit fölcsavarni, és máris nagyon kellemetlenné válik a hajótest közelében úszkálni, Crabbnek meg a sok dohány és Whiskey miatt amúgy is gyenge a szíve…

 30. logiszton — 2016-03-22 10:47 

@norniron:
29.norniron
Azért a porthsmouthi kikötőben protokoll-látogatáson lévő idegen hajóról lövöldözni, kézigránátozni a vízbe elég meredek húzás lett volna. Az oroszok nyilván eleve gondoltak arra, hogy protokoll ide vagy oda, a hajót rendesen megfigyelik a helyiek. Így legvalószínűbb az elfogás, mert a likvidálás nem adott volna választ a miért meg a kikmitakartak-ra. Továbbá a delikvens felhasználható politikai zsarolásra is.
A fickó nemzetiségi elkötelezettsége dohány-alkohol volt, így az átállásnál beilleszkedési gondjai sem merülhettek fel.

 29. norniron — 2016-03-22 10:01 

Én a lehetséges verziók közül a szovjet mesterlövész általi kilövettetést kizárnám. Ha a búvár 30-35 láb (azaz 10-12 m) mélységben van, nincs az a páncéltörő puska, ami meg tudná akárcsak sebezni. sőt, minél nagyobb a lövedék mozgási energiája, annál valószínűbb, hogy már a víz felszínén darabokra esik, egy alacsony mozgási energiájú lövedék, pl. egy kis kaliberű pisztolyból kilőtt lövedék pedig szépen lelassul és aztán lesüllyed a fenékre, de az is kb 1 m-es mélységig sebesíthet meg valakit. Nem véletlenül használnak a vízfelszín alatt torpedót és bombákat, és nem ágyút. Szóval, ha a ruszkik még a víz alatt kinyírták, akkor vagy tényleg késsel vagy szigonnyal ölték meg, illetve van még egy kézenfekvő módszer, amit az oroszok amúgy is előszeretettel használtak „sporthorgászathoz”: belehajítanak egy kézigránátot a vízbe, ez könnyedén megölhette Crabbet. Lehet, hogy a hajótest is egy kicsit behorpad, de azt meg kikalapálják pár óra alatt.

 26. pancer1 — 2016-03-21 20:58 

Szerintem Kim Philby nyomta fel a szovjeteknél. Mellesleg ha már Sikorsky baleset, említsük meg hogy a már Moszkvának dolgozó Kim volt ekkor a MI6 spanyolországi fejenagya, nem okozott neki nagy gondot egy repülőgép-balesetet megszervezni, Moszkva érdekében, de hogy Londonnak keljen magyarázkodni kínosan érte.. Legalább is John leCarré ezt feltételezi, márpedig ő kortárs is meg kolléga is volt.

 25. untermensch4 — 2016-03-21 20:51 

@Attus Germanicus: „…semmi fogódzó nincs, amerre el lehetne indulni.”
A Sikorski-affér utáni előléptetése azért sztem egy ilyen fogódzó. Főleg ha a többi búvárt is tekintve látszik hogy „valami van”.
Érdekes hogy a titkárnő-lány eltűnt (mondjuk tengerben annyira nem de jól hangzik…). Volt akkortájt skóciában is egy repülőgép-baleset. Az összes utas és a személyzet holttesteit is megtalálták. Aztán másnapra nem bekúszott az egyik, már megszámolt halott egy tanyára..?

 24. hunterthompson — 2016-03-21 20:33 

„egyik mesterlövésze fejbelőtte, majd a testét kihúzták, megpróbálták újraéleszteni”

Kemény arcok ezek az oroszok.

A konteóhoz; a jellemrajza alapján megtalálta az egyetlen dolgot az életében ami fontos volt neki (+még profi is volt benne) és akár a piréz haditengerészethez is leszerződött volna minden erkölcsi aggály nélkül. Szóval lehet hogy még a szokásos gyengéd rábeszélés sem kellett az elvtársak részéről.

 23. tiboru — 2016-03-21 19:14 

@Attus Germanicus:

„Számomra egyedül a mediterrán típusú hulla, ami kicsit érthetetlen, de, ahogy már írtam is, ilyen fokú hülyeséget a brit szolgálatokról nem nagyon tudok elképzelni.”

Én a szovjetekről is nehezen…

 22. Attus Germanicus — 2016-03-21 18:36 

Amúgy azt látom, a sztori érdekes, de egyrészt viszonylag kevés benne a rejtély, másrészt ami tényleg rejtélyes, arra meg semmi fogódzó nincs, amerre el lehetne indulni.
Nem sok ilyen poszt volt a blogon, de most konkrétan a „fogalmam sincs” opciót jelölném be, ha volna ilyen.
Számomra egyedül a mediterrán típusú hulla, ami kicsit érthetetlen, de, ahogy már írtam is, ilyen fokú hülyeséget a brit szolgálatokról nem nagyon tudok elképzelni.

 21. untermensch4 — 2016-03-21 18:35 

„…mi lehet nagyobb szakmai elismerés egy haditengerésznek, mint az, hogy egy flottatengernagy (ami gyakorlatilag egy ötcsillagos tábornoknak megfelelő rendfokozat) hozzá fordul segítségért?”
Hát ha az SZKP főtitkára fordul hozzá… („Crabb elvt… izé, Mr Crabb. Már a másik hajónknál megállapítottuk hogy maga aztán igazán ott van a szeren , volna kedve a szovjet haditengerészet búvárait képezni?”)
Főleg ha a diszkréten meg sem említett másik alternatíva az elfogott kém státusz. Főleg ha önmagában az átállása, amennyiben itt-ott le tudják fotózni szovjet egyenruhában, minimum arra felhasználható ha szovjet szempontból kellene még muníció a jövőben a Sikorski-ügyhöz.

 20. Attus Germanicus — 2016-03-21 18:33 

@tiboru: Mindenféle búvárkodási felkészültség nélkül: a szénmonoxid mérgező. Ha az ember szénmonoxidot lélegezne ki, belehalna a saját lélegzetébe.

 19. tiboru — 2016-03-21 16:20 

@zizzi:

Jogos, javítom 🙂

 18. gigabursch — 2016-03-21 15:22 

Uhh, ez a kemény, nem a vídia…

Köszönöm a sztorit.

 17. zizzi — 2016-03-21 15:10 

Köszönöm szépen, nagyon jó és kinek-kinek tanulságos történet volt ;), soha nem hallottam eddig erről. A továbbiakban meggondolom, hogy melyik gumitalpas céggel álljak szóba. Szerintem a szovjetek elrabolták. Észrevették és ki akarták faggatni, ő pedig a tovább-élést választotta.

(„Amikor a szovjetek látogatásra mindkét fél rábólintott,….”
nekem innen hiányzik egy á a leltárból )

Jéé, mit jelent, ha fekete autóból kiszálló napszemüveges ember csönget a kapuban?

 16. qqjka — 2016-03-21 14:32 

Még egy búvárkodós okoskodás: valószínűleg nem felemelt hüvelykujjal jelezte, hogy minden OK, mert az azt jelenti, hogy irány felfelé, hanem az egyezményes ‘minden rendben’-jellel, a kör alakban összeérintett hüvelyk- és mutatóujjal.

Egyébként a Kim Philby és tsai-ról szóló Kém a csapatban c. könyvben egyértelműen a torokelvágós változatot említik, ha jól emlékszem. De ott is mint az MI6 egyik legnagyobb kudarcaként szerepel, amiből nagy belső balhé kerekedett.

 15. blackcat666 — 2016-03-21 13:22 

@tiboru:
A búvárkodáshoz semmit sem értek, de azt biztosan állitom, hogy a légzőkészülékben, illetve a kilélegzett levegőben nem lehet szénmonoxid.
A kilélegzett széndioxid tartalmú levegőt talán azért nem lehetet a viz alatt kiereszteni, hogy a felszálló buborékok ne árulják el a búvár hollétét, de ez már csak feltevés

 14. tiboru — 2016-03-21 13:17 

Oké, meggyőztetek: többen írták, hogy valóban szénDIoxid lesz az, mert monoxid nem képződik merülés közben. Ezt nem ellenőriztem le, elnézést, javítva.

 13. tiboru — 2016-03-21 12:55 

@blackcat666:

Ezen én is agyaltam egy csomót, de két forrásom is szénmonoxidot írt (aminek eltávolítására Buster a haverjánál hivatkozott), én meg nem értek a hatvan évvel ezelőtti légzőkészülékekhez (sem), ezért megmaradtam a monoxidnál…

De az is lehet, hogy Crabb csak a cimboráját vakította valami süket dumával, az meg nem értett a témához 🙂

Meg én ráadásul azt hittem, hogy ezek zárt rendszerek, tehát nem kell feljönni a felszínre se szénmonoxid, se széndioxid miatt.

Ha lenne az olvasók között búvár, akkor megkérem, hogy reagáljon valami szakszerűt: tényleg a széndioxidot kell(ett) eltávolítani azokból az 1950-es évekbeli cuccokból, vagy a szénmonoxidot?

Köszönöm!

 12. blackcat666 — 2016-03-21 12:16 

„légzőkészülékből eltávolítsa a felgyülemlő szénmonoxidot.”

Egy apró javitás: ez inkább a kilélegzett szénDIoxid akar lenni, hiszen ha a légzőkészülékében az erősen mérgező szénMONOxid volt, akkor már meg is oldódott a konteo 🙂

 11. tiboru — 2016-03-21 11:45 

@be8ki:

Hát ha Hughovics nem is hangzik valami jól, az Alexandrovics tényleg jobban passzolt volna 🙂

De az is lehet, hogy az oroszok jobban tudták és a postást hívták Lionelnek 😛

 10. Deak Tamas — 2016-03-21 11:44 

Érdekes, hogy ez a sztori asszem nincs Zimándi Pius 1956-os naplójában, pedig ő minden korabeli pletykáról beszámolt … de utánanézek biztosra.

 9. be8ki — 2016-03-21 11:34 

„a szóbanforgó tiszt neve (Lev Lvovics Korabljov) akár többszörös célzás is lehet az eltűnt britre: a Lev keresztnév ugyanúgy oroszlánt jelent, mint a Lionel, a családnév pedig oroszul annyit tesz, hogy hajós”

Lehet, hogy szőrszálhasogatás, viszont az apai név meg nem stimmel, az orosz (!!!) Wikipedia szerint (a többi európai nyelvű nem tartalmazza ezt az adatot) az apja nem Lionel volt, hanem Hugh Alexander.

 8. tiboru — 2016-03-21 11:19 

@gretzky99:

Talán sima hencegés, melldöngetés: nekünk ilyenünk is van és nem félünk behajózni egy NATO-tag kikötőjébe vele…

Hruscsovról el bírom képzelni ezt a mentalitást.

 7. tiboru — 2016-03-21 11:17 

@Attus Germanicus:

Hát mert ha az ő holttestét találták meg 1957 nyarán, akkor ő is elvesztette a fejét, mint az az egykori észak-afrikai nő…

 6. gretzky99 — 2016-03-21 11:10 

Én csak azt nem értem (bár nagyon nem vagyok otthon a témában), hogy Hruscsovéknak miért épp a legújabb fejlesztésű, szupertitkos hadihajón kellett utazgatniuk, miért nem felelt meg a célnak egy néhány évvel korábbi, kiszolgált bárka, amit már amúgy is töviről hegyire ismer a világ összes tengerészete?

 5. bcsillag — 2016-03-21 11:08 

@Attus Germanicus:

Azért, mert ha azt a teóriát vesszük, hogy az ő hullája került elő, akkor Ő IS elveszítette a fejét, ha érted mire gondolok. 🙂

 4. Attus Germanicus — 2016-03-21 10:46 

Csak nekem nem áll össze, hogy a koponya-sztori miért is érdekes?

Amúgy a mediterrán jellegű hullát se nagyon értem. Angliában nem okozhatott nagy nehézséget egy angol típusú hullát találni, pláne, ha Crabb átlagos testalkatú volt (mivel nincs szó a cikkben a testalkatáról, ezért feltételezem, hogy az volt). Sok mindent el tudok képzelni az MIx-ről, de azt monjuk nehezen, hogy nem voltak képesek ezt a feladatot megoldani, és betoltak egy olasz hullát.

 3. neoprimitiv — 2016-03-21 10:34 

Köszönöm, ez nagyon jó sztori!

A teóriák közül inkább inverz módon tudok csak szemezgetni: mi az, amit kizárnék.

1) a hivatalos álláspont. Testszőrzet színe, lábméret – ezek nem lesöpörhető apróságok.

2) szovjet beszervezés még Gibraltáron. A leírtakból nekem nem úgy tűnik, mint ha ideológiailag harcosan elkötelezett valaki lett volna és anyagilag sem lóg ki sehol a pénzes lóláb.

3) Szovjetek megölték, britek megölték – megint csak az a fránya hulla. Ha a hulla nem Crabbé, akkor elvben mindkét verzió lehetséges, de ki és miért prezentált volna egy hullát egy évvel később egy közben már szépen eltusolt gyilkosság felelevenítésére? Itt kivételesen még a másik oldalnak sem állt érdekében.

4) ezek után marad az elfogták és átállt. Amit róla írtak, annak alapján inkább búvár volt, mint angol – ha lehet ezt rangsorolni. Ahogy én látom, választhatott, hogy vagy elég fájdalmas módon kiszednek belőle mindent, amit tudhat, aztán meghal, vagy kevésbé fájdalmas módon elmondja, amit tud, aztán élhet és még valami tiszteletet is kap. Nem azt mondom, hogy egyértelmű a döntés, de nem is elképzelhetetlen. A Melkov affér is passzol a képbe.

Az, hogy nem lett belőle egy Philby, gondolom az egyéniségén múlt. Ha a KGB (vagy jelen esetben inkább a GRU) nem volt teljesen hülye, akkor nem erőltetett rá csak propaganda célból egy olyan szerepet, amelytől rosszul érezte volna magát. A sok piával és cigarettával pedig tökéletesen beilleszkedhetett a szovjet tisztikarba – piálás terén szerintem még tanulhatott is.

Az újabb ötven évre szóló titkosítás éppen úgy szólhat a portsmouth-i küldetés egyes részleteinek vagy a Sikorski gépnél talált dogoknak – ez utóbbi szerintem a mai napig nagyon kényes pont az angoloknál. (Bár az angolok a saját észak-afrikai parancsnokukat is egy repülőbalesetben vesztették el, szóval nem volt ez sem egyedi eset.)

 2. bcsillag — 2016-03-21 10:34 

Nagy kedvencem ez a téma, már ismertem is. Még a pre-internet korszakvan kaptam iskolásként egy könyvet Megoldatlan címmel. A kedves bloggazdának ajánlom figyelmébe, tele van konteógyanús sztorival, bár annak idején fogalmunk se volt erről a szórol. 🙂

A poszt pedig remek volt, mint mindig.

 1. maxipocak — 2016-03-21 10:27 

Ha jól sejtem, a galleon az nem gálya, hanem magyarul is galleon. De rég olvastam már a Nagy hajóskönyvet, majd valaki hozzáértőbb megmondja a frankót.

És most olvasok tovább.

RSS feed for comments on this post.

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

  • Legutolsó hozzászólások

    Tartalom

    CímDátum
    Vitaposzt: háború Ukrajnában2022-02-27
    Vendégposzt: Tanja Gräff ügye2022-02-02
    Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
    Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
    Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
    Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
    Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
    Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
    Michael Jackson-konteók2017-05-20
    Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
    Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
    Lindbergh-konteók2017-02-26
    Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
    Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
    A BCCI-sztori2016-11-04
    Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
    Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
    Wałęsa-konteók2016-08-21
    Posztajánló: Porton Down2016-08-15
    Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
    Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
    Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
    Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
    Hindenburg-konteók2016-02-26
    Bruce Lee halála2016-02-14
    Opus Dei2016-01-23
    Alapítvány-konteók2015-12-19
    Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
    Furcsa történetek 2.02015-11-29
    Shakespeare-konteók2015-11-12
    Frigyláda-konteók2015-10-22
    Per „Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
    Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
    Menekült-konteók2015-07-14
    Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
    Miss Liberty-konteók2015-06-22
    Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
    Glenn Miller eltűnése2015-04-08
    Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
    Furcsa történetek 1.02015-03-23
    Bob Marley halála2015-03-14
    New Coke – konteók2015-03-02
    Sid Hurwich időgépe2015-02-22
    Alan Turing2015-02-10
    Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
    Halál Chappaquiddickben2015-01-26
    Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
    A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
    Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
    Konteókönyv-felmérés2014-12-01
    Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
    John Titor története2014-11-19
    Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
    Fort Knox2014-10-23
    Estonia-konteók2014-09-29
    Rudolf Hess története2014-09-22
    Kurt Cobain halála2014-09-09
    Eilean Mór rejtélye2014-08-18
    Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
    Gyíkember-konteók2014-06-12
    A Kovács Béla – ügy2014-05-23
    Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
    Georgia Guidestones2014-05-03
    Elisa Lam halála2014-04-15
    Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
    Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
    Magic Johnson – konteó2014-03-12
    Challenger-konteók2014-02-13
    Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
    Cicada 33012014-01-06
    Cajamarquillai üregek2013-11-27
    A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
    Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
    Google-konteók2013-11-03
    A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
    Katrina-konteók2013-10-11
    A denveri repülőtér2013-09-27
    Haszbara-konteók2013-08-25
    Génmódosítás-konteók2013-07-08
    Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
    Konteónak indult…2013-06-09
    Az X bolygó2013-04-27
    Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
    Náci repülő csészealjak2013-03-22
    D. B. Cooper története2013-02-19
    Egy pápa lemondása2013-02-11
    A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
    Eltűntek2013-01-18
    Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
    Anjikuni-rejtély2012-12-11
    Szent Malakiás próféciái2012-12-03
    Jövőbelátás-konteók2012-11-21
    Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
    Mátrix-konteók2012-10-28
    Elbert János halála2012-10-19
    Bohemian Grove2012-09-26
    Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
    A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
    Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
    A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
    Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
    Olof Palme halála2012-05-16
    A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
    Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
    Jörg Haider halála2012-03-14
    Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
    A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
    Szcientológia-konteók2012-02-07
    Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
    Népszámlálás-konteók2011-11-12
    EU-konspiráció2011-11-12
    A Djatlov-incidens2011-11-12
    Fluorid-összeesküvés2011-08-19
    Breivik-merénylet2011-07-25
    A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
    Patton tábornok halála2011-05-12
    Skull & Bones2011-04-19
    Réztekercs-konspiráció2011-04-12
    AIDS-konspiráció2011-04-11
    Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
    Moszkva és a csecsenek2011-04-08
    Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
    A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
    Globális felmelegedés2011-04-05
    A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
    Kilenc/tizenegy2011-03-30
    A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
    Kelly doktor halála2011-03-28
    Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
    Az arab világ forradalmai2011-03-23
    Martin Luther King halála2011-03-22
    Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
    Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
    A USS Liberty megtámadása2011-03-17
    Jézus-összeesküvés2011-03-16
    Ajánló – linkek2011-03-15
    HAARP-összeesküvés2011-03-14
    Chico halála2011-03-11
    JFK – 2.02011-03-10
    JFK – 1.02011-03-10
    Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
    Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
    Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
    Gagarin-konteók2011-03-04
    Cigánygyilkosságok2011-03-04
    Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
    Vérvád-konspiráció2011-03-03
    A Council on Foreign Relations2011-03-02
    A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
    Atlantisz-konteók2011-03-01
    Nagy német adókonteó2011-02-28
    Illuminátusok2011-02-28
    Ajánló – filmek2011-02-26
    Az Elvis-legenda2011-02-25
    Tunguzka-rejtély2011-02-24
    Nikola Tesla 2.02011-02-23
    Nikola Tesla 1.02011-02-23
    Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
    A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
    Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
    A főtitkár halála2011-02-21
    Nácik aranya2011-02-19
    ODESSA2011-02-18
    A romániai „forradalom”2011-02-18
    Templomosok2011-02-17
    A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
    WikiLeaks-konteók2011-02-15
    A Voynich-kézirat2011-02-15
    Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
    Mormon-összeesküvés2011-02-14
    Szabadkőművesek 2.02011-02-13
    Szabadkőművesek 1.02011-02-13
    Bilderberg-konteók2011-02-13
    Men in Black2011-02-12
    UFO-konspiráció2011-02-11
    Jim Morrison halála2011-02-11
    Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
    Roswell és az M-122011-02-09
    Bermuda-háromszög2011-02-09
    Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
    Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
    Népek Temploma2011-02-08
    Egy pápa halála2011-02-08
    A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
    A „tökéletes katona”-projekt2011-02-07
    A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
    A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
    Beatles-konteók2011-02-05
    John Lennon halála2011-02-05
    Philadelphia-kísérlet2011-02-04
    Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
    Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
    A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
    A Seuso-ügy2011-02-02
    Titanic-sztori2011-02-01
    Holdraszállás-konteók2011-01-31
    Marilyn Monroe halála2011-01-30

    Innen jöttök