2013-06-27–11:00

Villámkonteó 20.0 – Az e-cigaretta

Mai villámkonteónk témáját ismét a hazai politika dolgos hétköznapjai szolgáltatják, amiért nem tudunk elég hálásak lenni demokratikusan megválasztott döntéshozóinknak. Az e-cigaretta ellehetetlenítése (hogy azt ne mondjam: betiltása) olyan lépés, amely mögött nem túl nehéz felfedezni a konspiráció sejtelmes árnyékát, s ehhez nem is kell konteósnak lenni. Elég, ha az ember – a posztíróhoz hasonlóan – nikotinfüggő, s a leszokás rögös útján történő elinduláshoz az elektronikus cigaretta segítségére is számított. Ahogy kinéz: hiába.

Azoknak, akik voltak olyan bölcsek és nem adták el lelküket a szárított, pácolt, majd aprított és papírhengerbe töltött dohánytörmelék forgalmazóinak, az e-cigiről röviden csak annyit, hogy a klasszikus bűzrudacskákhoz képest ennek a terméknek az élvezete kevesebb kárt okoz: a hagyományos cigarettával összehasonlítva például sokkal kevesebb káros anyagot tartalmaz. Míg egy staub elszívásakor alsó hangon is úgy 300 féle káros anyag kerül az emberi szervezetbe (az ősbűnös nikotinon kívül a szénmonoxidtól kezdve a kátrányon keresztül a  formaldehidig és a mindenféle szénhidrogénekig), az e-cigaretta „mindössze” nikotinnal látja el a függőt. És csak a fogyasztót, tudniillik környezete nem válik passzív dohányossá: a tőlünk egy méterre e-cigiző embertársunk nem füstöli tele környezetét, s nem kell utána szellőztetni.

Az e-cigaretták úgy tíz évvel ezelőtt jelentek meg a piacon, idehaza öt éve érhetők el. Működési elvükről (nagyon röviden és felületesen) csak annyit, hogy két fő részből állnak: egy fűtőszálas akkumulátorból, illetve egy cserélhető patronból, amely a nikotint tartalmazza, folyékony formában. Gombnyomásra a felizzó fűtőszál elpárologtatja a nikotint, amelyet a fogyasztó letüdőz és máris jó neki (legalábbis szubjektíve). A beszívott, majd kifújt (és látható) füstszerű anyag nem füst, hanem az ártalmatlan növényi glicerin (vagy propilén-glikol), s mindössze annyi a funkciója, hogy a dohányzás illúzióját is megadja a dohányosnak.

Megismétlem: számos kutatás igazolja, hogy az elektronikus cigaretta kevésbé ártalmas, mint a hagyományos.

No, ennyit elöljáróban, most pedig lássuk a tipikusan magyar megoldást.

A cirkusz úgy tíz hónappal ezelőtt kezdődött. Az egészségügyért felelős államtitkár (Szócska Miklós) a tavaly ősszel felkérte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékes „vámszakmai elnökhelyettesét” (Arnold Mihályt), hogy a fináncok határozottan lépjenek fel az elektronikus cigarettát forgalmazók ellen, mert ezek „illegális tevékenysége” (vagyis az, hogy nikotintartalmú patronokat árusítanak) szabálysértést valósít meg. Arnold tábornok sose volt az a típus, aki politikusoknak visszakérdezett volna: vámnyomozók tucatjai lepték el az e-cigaretta kereskedelmével foglalkozó vállalkozókat, s (jogilag legalábbis aggályos módon) házkutattak, lefoglaltak, bírságoltak, sőt, a keményebb esetekben még büntetőeljárásokat is indítottak az importőrök ellen. Nem akarom végigvenni a jogi érvelést, sem a történeti tényállást, ebben a cikkben nagyon szépen le van írva minden, amit tudni érdemes az ügyről.

Foglalkozzunk inkább az igazi konteós kérdéssel: kinek állt érdekében az e-cigi betiltása?

1.) Dohánylobbi

Azok, akik a hagyományosról áttérnek az e-cigire, értelemszerűen nem a dohányipart fogják ezentúl finanszírozni. Noha bizonyos multik (a rugalmasabbak) már elkezdték a saját menő márkáikkal fémjelzett nikotinpatronok gyártását és forgalmazását, a nagy lóvé még mindig a dohánylevelekben van.

2.) Gyógyszeripar

A piacon számtalan olyan gyógyszer és gyógyhatású készítmény van, amely (az ezeket előállítók szerint) a nikotinfüggőség megszüntetésére (vagy legalábbis enyhítésére) hivatott. Ezek elég drága cuccok. Ha a klasszikus, leszokni kívánó dohányos ezentúl inkább e-cigire költ, s nem tapaszokat, nikotinos rágógumit és egyéb kemikáliákat vásárol, a gyógyszergyárak bevételeit csökkenti. És akkor még nem is beszéltünk a durvábbik feltételezésről, mely szerint minél több a dohányzás miatt megbetegedő ember, annál több drága gyógyszer fogy.

3.) Nemzeti Trafikosok

Pár nap múlva lép hatályba az a jogszabály, mely szerint dohányterméket csak az erre kijelölt, speciális üzletekben lehet vásárolni. Most nem ismételném meg a trafikkoncessziók körül kialakult össznemzeti vita valamennyi érvét és ellenérvét, csak arra hívom fel a figyelmet, hogy ekkora véletlenek nincsenek. Legalábbis nem ebben az univerzumban.

Pikáns adalék, hogy ugyancsak július elsején lép életbe a Büntető Törvénykönyv több módosítása, például az,  mely szerint ezentúl a gyógyszernek minősülő termékek engedély nélküli forgalmazása bűncselekmény lesz, szemben az eddigi gyakorlattal (június 30-ig még csak szabálysértés). A nikotin pedig (a magyar egészségügyi hatóságok álláspontja szerint) gyógyszer.

Kiegészítés: hosszan tartó, súlyos betegségben három nappal ezelőtt, 67 éves korában elhunyt Arnold Mihály. Nyugodjék békében.

Félreértések elkerülése érdekében sietek leszögezni: a dohányzás minden formáját károsnak, egészségrombolónak tartom, s tudom, hogy számtalan betegség lehetséges előidézője. Az e-cigaretta ugyanakkor számos tekintetben kímélőbbnek és kevésbé kártékonynak tűnik, mint a hagyományos verzió. Ennek élvezetétől fosztotta meg most a magyar állam a dohányosokat, visszaterelve őket a klasszikus cigaretták (és a Nemzeti Dohányboltok) felé.

Valakiknek biztosan megérte, különös tekintettel arra, hogy – állítólag – augusztustól kábé 10-12%-kal emelkedni fog a cigaretták ára. És azt se feledjük, hogy egy dobozonként 800 forintba kerülő cigi árából a jövedéki adó 485,5 forint, ennek áfája 170 forint, vagyis 655,5 forint az államé. A dohányosok évente kábé 200 milliárd forintot fizetnek be (úri passziójuk miatt) a költségvetésbe.

Három verzióra szavazhatsz itt alul. És persze várom a hozzászólásod a kommentek közé, mert ha nem is vagy dohányos, véleményed azért még lehet.

Kategória: EgyébCímkék: , , , ,

77 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

 77. Rene96 — 2013-08-22 19:20 

És ehhez „drága uniós barátaink” mégis mit szólnak? :O Akárhogy is én jelenleg azon a véleményen vagyok,hogy a családi trafikoknak még a nyitvatartás megosztása sem hoz olyan jó pénzt, mint várták és ezt találták ki problémamegoldásnak…..Még nem jöttem rá miért nem lenne elegendő ha e-cigiket is csak ott árulnának de azt nem hiszem,hogy a dohányiparnak ilyen drasztikus lépésekre lenne szüksége és azt sem,hogy a „Nagy Testvért” ennyire érdekelné a dohányosok leszokása illetve a nép egészségügyi jóléte.Az még lehet hogy a trafikosoknak vannak patikus barátaik……….bár ők is lehetnének kizárólagos árulók.Vagy mindketten.Vagy valami értelmes a szélsőségek között.
Éppen ezért szerintem ez csak egy újabb rosszul átgondolt és elhamarkadott indítvány,amit majd számtalan módosítás fog követni, de a végén úgyis csak rosszabb lesz mint volt és mindenképpen az átlagember kárára válik.

 76. sunset — 2013-08-18 22:03 

30 év dohányzás után az e cigivel ,az egyik napról a másikra elfelejtettem az igazi bagót.Ennek már 2 éve.{2011 jul.6.}
Az igaz hogy ez nem leszokás-hanem átszokás.
A párom ugyanígy tett ,ugyanakkor és azóta csak az én munkahelyemen 9 dohányosból 7.
Szerintem ez elég jó arány.
Most nem kezdem ecsetelni az előnyeit-ezt már megtették mások.
Ami szerintem a nikotinos folyadék betiltása mögött van:
Havi kiadás lenne vásárolt cigarettából{kettőnknek}-kb.
48000-50000 ft.
Töltött dohányból:24000-26000 ft.
E cigivel{magunknak keverjük}:7000-8000 ft.
Ennyi.

 75. jukeey — 2013-08-07 04:45 

Pár hónapra eltünök és erre térek vissza 😀

Még x-planet előtt Gyatlov-olvasgatás közben álltam át dohányról glicerinre, egy csapásra. Akkor még nem is hallottam a kétes dohányügyről, de épp időben: törjön el a lábam ha beteszem egy „nemzeti” dohányboltba. Egyszerűen kaptam rajta azért, hogy ne forduljak fel a következő csukottablakos őszön-télen, már nagyon kivoltam a füsttől (kilós kiszerelésben vettem a dohányt és hamar elment). Nem a nikotintól, az p1csäfüst!

Alternatív növény nincs, ha szárított orvosi szikfüvet vagy mentalevelet füstölne el valaki, ugyanolyan hamar megpurcanna mint dohánytól. Tuti hogy pl egy egér nagy töménységű nikotindús gliceringőzben egy óra múlva is röhögve rágcsálna, garantáltan nikotinmentes pitypangfüstben viszont fél perc alatt hulla lenne. A nikotin magában kábé annyira probléma mint a kávézás, pláne ha hozzávesszük hogy azzal többnyire nagy mennyiségű cukrot meg zsírt is vedelünk.

Alaposan utánanéztem mit kezdtem szívni, itt nem ecsetelném; de az ízlés nem utolsósorban azért van, hogy megérezzük ha valami rossz és eldönthessük mi a jó. Van olyan hülye aki nincs tudatában annak hogy bármilyen füst súlyos méreg, azért olyan szär? Mellesleg korrekt helyeken link gyártóhoz, korrekt gyártónál pontos ismertető az előállításról és összetételről (az akkut kivéve több mint két évezrede ismert, otthon is előállítható néhány egyszerű anyag, propilén-glikol meg speckó aromák csak alternatívák). Semmi olyat nem használnak fel, amit ne nyomatnának máshol nagy mennyiségben a konzervekbe, levesporokba, illatosítókba, édességekbe meg üdítőitalokba már évek vagy évtizedek óta a népeknek.

Konteónak valóban nem túl nagy rejtély, egyértelmű hogy főképp az állam, a gyógyszeripar (közvetve megint az állam), és a dohányipar (közvetve megint az állam) egyaránt ellensége az eciginek. Meg sok polgár akinek mindig szúrja a szemét a szokatlan. Nemcsak adó miatt, egyszerűen ha feleannyi gyógyszert se vesznek a dohányosok mert kevésbé és később betegszenek meg, az a nem épp nagy forgalmú nikotinpótlóknál jóval nagyobb kiesés. Ráadásul évtizedekig szükséges lehet nyugdíjat fizetni ha nem purcantja ki magát időben a sok dohányos, az is nagyobb érvágás mint 1-2 évig méricskélni egy haldoklót. A dohányipar ugyan máris elkezdett ráállni ecigi-gyártásra, de akkor is nagy bukta nekik, próbálják halogatni.

A „leszokásban” főleg nem a nikotin számít, és nem a nikotin „hiányzik” belőle, hanem kisebb részben a „babrálás”, nagyobb részben pedig az, hogy a több oxigént és erősebb keringést nem lehet értékessé tenni a hétköznapi tevékenységgel; bármily magasztos dolog is piciny társadalmunkat építgetni mondjuk kapcsolók nyomogatásával, papírok firkálásával, vagy a szaros budijai pucolásával, csúcsfejlett főemlős-képességeinket maximálisan továbbfejlesztve és kihasználva. A füst roncsoló hatása hiányozhat leginkább. A babrát meg a túlmisztifikált nikotint pótolhatja az ecigi, de roncsolni és oxigént elvonni nem fog, hacsak nem nyomják le a torkunkon.

Az ecigi kábé annyira cigi, mint amennyire a rágógumi sültszalonna.
A „farmakológia” kamu végképp abszurdum, tessék a sört is patikába tenni a gyógyteák mellé, a drogériákat és az erdőket-mezőket-kerteket pedig végképp felszámolni :D.

 74. rdos — 2013-07-20 12:06 

Cigi-e az e-cigi? Azt nem tudom, ahogy azt sem, ez miért van?

„…de az valahogy eddig senkinek nem ütöttte meg az ingerküszöbét, hogy miért csak a 600-1000 féle adalékanyagot tartalmazó cigarattákat árulják Magyarországon?”

forrásom: http://homar.blog.hu/2013/07/19/miert_nincs_magyarorszagon_adalekanyagmentes_dohany

 73. igazitrebics — 2013-07-09 16:27 

@rocketfinger:
Hajrá!!
Egy tanácsot fogadj meg, soha ne próbáld meg, hogy milyen lenne egy slukkot letüdőzni, nopláne egy egész cigit elszívni!

 72. rocketfinger — 2013-07-09 16:17 

annyira felbosszantott ez a köcsögség, amit a kormány művel(t) ebben a kérdésben, hogy elhatároztam, hogy leszokok. nem kell e-cigi, tapasz, bogyó, miegymás, hanem sallangmentesen elszívtam az utolsó szálat júli 1-én és azóta nem gyújtottam rá. elég keményen szuggerálom magamat, hogy ezt tudjam is tartani, vannak nehéz pillanatok, de csakazértis megcsinálom. hogy miért? a fő ok, a pofátlan, szemérmetlen, gátlástalan rablás trafikoséktól. úgyhogy a fő indok simán csak annyi, hogy a NEMZETI (milyen lehet még?) trafikosok éhenhalnak ha rajtam múlik.
ha egyszer másik kormány jön és van minimális humorérzékük, akkor egy verőfényes szerdai napon azt mondják, hogy „ok gyerekek, jövő hétfőtől BÁRKI (kisbolt, hiper, benzinkút, újságos,…) árulhat cigit. természetesen a trafikosok is, csak nekik továbbra is fizetni kell a koncessziós díjat.” (amit megemelünk 7,5 uszkve 10%-al, ellensúlyozva azt a csúnya EXTRAPROFITOT, amit az indulás óta lenyeltek)

 70. becsuszoszereles1k — 2013-07-01 15:10 

@404notfound: Vagy, letrejon a kovetkezo Internacionale: Vilag proletarjai, ne cigizzetek! Akkor aztan veguk lesz zarjegyestul, jovedeki adostul, stb. stb. stb.!:))

 69. 404notfound — 2013-07-01 07:22 

Nyugalomra semmi ok, mindenki őrizze meg a pánikot!

Egyfelől a nemzeti koncessziótulajdonosok egymás nyakára telepednek, összevissza kavarodnak a pénztárgépektől, nav ötletektől, szívni fognak, hiszen nem a piac szabályoz, hanem hozzá nem értő kretének. Kivételt azok képeznek majd, akik lepasszolják a konc’-ukat multinak, hálózatnak, frencsájzilag, azok megbirkóznak majd a bürokratikus idiotizmusokkal.

Másrészt a nemnemzeti piacirés-betömködők nyilván aktivizálják magukat és füstölgők igazi különlegességeket vásárolhatnak majd, féláron, itt, ott, samott. Akár e-cigit is.

A folytatásban: a cigarettaszálakra is rákerül a zárjegy – pár betű rányomtatva, mint a márkanév. Aztán megjelennek a plakátok: jelentsd, ha valakinél jelöletlen cigit látsz, aki ilyet szív, kap egy milliós bírságot. Van ez így… Plö ma, 2013-ban Szingapúrban. Az EU-ban persze macerásabb lesz, de az eü-i érvelés csudálatosan hatékony bír lenni…

Welcome! Big welcome, brave new world!

 68. panoz — 2013-06-30 12:08 

@morat: Egy háborúban főleg a heves kezdetén, sokkal fontosabb dolog hogy legyen mivel ölni az ellenséget, mint hogy a lakosság jól lakjon.

 67. tiboru — 2013-06-30 09:16 

@morat:

Ha csak az állami bevételek kiesése miatt aggódtak volna, egyszerűbb lett volna, ha a nikotinkapszulát is beemelik a jövedéki termékek közé és ugyanakkora adóval sújtják, mint a cigarettát, nem?

 66. Rókakígyó — 2013-06-30 08:48 

@kvantum: demármikor….:)

 65. untermensch4 — 2013-06-30 07:34 

@morat: „háborúban a konzerv a default étel, a cigi meg lényegében fizetőeszköz”
nem konkrétan konzervre hanem fagyasztott húsra: ’70-es években nálunk a húsipari vállalatnál a reggeli árukiszállítók nem a boltokba indultak hanem a (nem tudom a pontos elnevezést) stratégiai hűtőraktárba (valahol debrecen mellett), ott a friss cuccot kicserélték rajtuk a két-három évesre és az ment a boltba. gondolom konzervből is be volt tárazva sok cigiből meg főleg mert az is tartós

 64. outatime — 2013-06-30 04:44 

@Rókakígyó:

„gyenge kis konteócska….:) se ufók, se ufók…. a kanadai honvédelmi miniszter bejelentése (vallomása) volt már? Nem, na akkor… ”

en nem mertem igy nekirontani tiborunak mert igen nagyra tartom es tisztelem de meg kell hagyni kommented mindket reszeben ratapintottal a lenyegre :)))

 63. outatime — 2013-06-30 04:32 

itt ( california ) egyszeruen ciki ha valaki dohanyzik.

 62. outatime — 2013-06-30 04:31 

amikor leszoktam a sofi volt 19.60, a marlboro ( piros, puhadobozos ) 42Ft.

 61. kvantum — 2013-06-29 23:55 

 60. morat — 2013-06-29 23:03 

@tiboru:

Ezt én is hallottam, sőt, valószínűleg van is alapja. Csak azt nem értem, hogy háborúban a konzerv a default étel, a cigi meg lényegében fizetőeszköz. Akkor ezt így hogy? Vagy a nagyeszű elvtársak ezt (se) nem gondolták végig?

 59. morat — 2013-06-29 22:59 

@freca:

Szvsz ez.
Az említett érdekcsoportok közül egyike sem igen zavarta, ha a – még nem létező – újtrafikosokat érdekelte volna a téma nem kinyírják, hanem monopolizálják.
Marad az állami jövedéki adó ill. a kishivatalnok szabályozási túlmozgása, amire a Fidesz-fallanx automatikusan rányomta az igent.
Vagy még kézenfekvőbb: az e-cigisek elfelejtették itt-ott megolajozni a döntéshozatalt és ma ez már bőven elég egy totál indokolatlanul elhúzódó eljáráshoz és egy totál indokolatlan negatív döntéshez. Aki igényelt már építési engedélyt társas vállalkozásnak tudnia kell miről beszélek.

 58. becsuszoszereles1k — 2013-06-28 20:36 

@tiboru: Nem tudom, mi az igazsag, de volt is egy olyan mondas (ugy emlekszem, szinten magas rangban volt az illeto, aki mondotta volt – tan Napoleon Bonapartenak hivtak), hogy ‘ki kardjaval, ki huvelyevel’. Ebben az a konteo, hogy a hutogepek belso muanyag reszeinek is eleg furcsa profiljai vannak, magaban a hutogepben semmi ertelme; ha az e-cigi profiljat nezzuk, meg kell probalnunk helyesen kovetkeztetni, hatha felfedezunk valami teljesen ismeretlent pl. hadiipari novumkent…:))

 57. FilcTroll — 2013-06-28 19:45 

A cigigyár=lőszergyár a SzU-ban állítólag evidens volt. Ott többféle kaliberű cigi is volt, pl. a Belomorkanal (paperosza) valami komolyabb skuló gyártósorán készülhetett. 🙂

 56. somitomi — 2013-06-28 19:23 

@tiboru: Terror házában mondták, hogy a konzervdobozok azért akkorák, amekkorák, hogy szükség esetén a konzervgyárak jól átálljanak lőszergyártásra.

 55. siolrog — 2013-06-28 18:34 

@rognork:

OFF

Hol olvastál Te olyat nálam, hogy a víz nem oldja a fémeket?

Én két közmédiából származó dolgot vetettem fel a COLÁRÓL. Az egyiket emlékezetből, de tele van az internet ilyenekkel: „A berozsdásodott csavarok meglazítása: rakj kólával átitatott ruhát a csavarra néhány percig, és már tekerheted „…(ezt gondolom nem a víz fémoldó erejére írták).(hanem a foszforsavéra).

A másikra pedig linket adtam, amely cikk szintén a COLÁRÓL szólt. Ha esetleg időnként fogyasztasz colát, ez nem azt jelenti, hogy a cola ártalmas, hanem azt, hogy a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás az egészséges.

Végül: igazatok van FilcTrollal, a nikotint, bár a természetes drogok közé sorolódik, szintetikus alapon (kőolajból) gyártják.

ezt a részt nem néztem át elég alaposan, hiába, igaza volt a fizika-kémia tanáromnak -amúgy nagy penge volt-, nehogy vegyészeti irányba képezzem magamat tovább, miután látta az unalom összetéveszthetetlen jeleit az arcomon, az óráin…

ON

 54. untermensch4 — 2013-06-28 18:02 

és ha neten rendelek olyan eu-s országból ahol nem gyógyszer és nincs betiltva=jogosulatlan importtevékenység?! hová lett az „áruk és szolgáltatások szabad áramlása” nevű szlogen? ja, hogy ha már végleg elszakadtak a valóságtól a jogszabály-előkészítők (politikai oldaltól függetlenül) akkor ne lepődjünk meg?
papírforma szerint már úgyis a lakosság többsége bűnöző (idegenforgalmi adó – aludt már nálad valaki aki nem oda van bejelentve és nem egyenesági rokonod?, jogosulatlan fuvarozási tevékenység – ez utóbbi ha bárkinek a holmiját viszed a tulajdonosa nélkül az autódban)

 53. joep — 2013-06-28 16:14 

@komojtalan: Több lesz ebben. Nem hiszem, hogy azért szinezgetnék, hogy el lehessen adni a festéket.

 52. FilcTroll — 2013-06-28 13:53 

Azt én sem hinném, hogy az e-cigi nikotinját növényből nyerik — a tapaszok, rágók stb. miatt bizonyára jó ideje gyártanak már műnikotint tartályhajószámra.

Az e-cigi úgy tud „bejutni” a patikába, hogy ártalomcsökkentő vagy leszokást segítő eszköznek minősítik, ellenőrzött mennyiségű hatóanyaggal.

A villanycigit elvben bármilyen más olyan droggal is meg lehetne tölteni, ami hő hatására szabadul fel. Pl. vmi szintetikus kannabisz-féleséget bizonyára lehetne gyártani hozzá. E-dizájner drogcigi, hoppá. Szabadalom! 🙂

 51. rognork — 2013-06-28 13:15 

@siolrog: ne vedd személyeskedésnek, de a kommented kicsapta a biztosítékot nálam. a tiszta víz, amit jól megiszunk hogy ne haljunk meg, szintén felold fémeket. a nátriumot gyorsabban, a vasat lassabban, de mindent felold, ami egy bizonyos határ alatt van. ennek megfelelően minden vizes oldat ugyanezt fogja tenni.

más: a nikotint szerintem tök felesleges a növényből kinyerni, megnéztem wikin a bioszintézisét, szerintem olajból olcsóbban meg lehetne csinálni teljesen szintetikusan.

 50. siolrog — 2013-06-28 11:38 

@freca:

„Tud valaki a dohányt helyettesítő alternatív növényről?”

Coca-levél?
Azt már olvastam, hogy a belőle készült oldat fémeket felold, de hogy belsőleg fogyasztva halálos lehet, csak most:
http://hvg.hu/egeszseg/20120420_kola_halal

 49. jules — 2013-06-28 11:33 

Üdv mindenkinek.
Régóta olvasok, szinte minden cikk minden hozzászólásán túl vagyok. Nagyon kemény termés.

Kösz Tiboru, az egész blogot. 🙂

Akit a tényleges ecigi-használók – vaperek – véleménye érdekel, illetve akit komolyabban foglalkoztat az e-cigi – és nem csak a gyenge cigiformájú darabok -, a villanypára igazi szépségei és mélységei, összetettsége és egyszerűsége, ami sokkal de sokkal több, mint a szimpla „e-cigi”, „e-cigis” elnevezés:

http://ecigiforum.com/index.php

Független, tehát nem kereskedelmi, legnagyobb magyar ecigis fórum.
Itt lehet érdemlegesen informálódni.

(Én több, mint két éve vagyok vaper, egy nap alatt váltottam. Olcsóbb, egészségesebb, és kevesebb nikotint viszek be, és azt is ellenőrzött, megbízható forrásból. Nem patronban, hanem eliquid-es flakonokban vesszük a folyadékot, és magunk töltjük az ecigit. És most rengeteg, saját életét „jobbá tévő” embert büntetnének evvel a betiltással).

Uff.

 48. rdos — 2013-06-28 11:28 

@freca: Jól mondod. Újabban „nemzeti”-nek mondott „Állam Bácsi”-nk? szerintem is hiányzik a listából.

Mivel kezdődött? A házi pálesz engedélyezésével. 1 valami biztos. Egészségtelenebb, mint a gyári. Ki issza meg a levét? A magyar lakosság. 🙁

Oktatás-eü lezüllesztése? Vesztes a magyar lakosság. 🙁

Rezsicsökkentés. Mit tehet a szolgáltató? Elhalasztja az amúgy is éppenhogy elég karbantartást. Ki a vesztes? A jövő magyar lakossága-fogyasztója. 🙁

Banki és egyéb különadókat a végén ki fizeti meg? Hát persze hogy a magyar lakosság. 🙁

Az arányokon persze lehet vitatkozni, de a tapasztalatok azt mutatják, a lakossági terhek nőttek. Így kapásból csak ennyi jutott eszembe, biztos lehetne további nemzet – lakosság ellenes lépéseket 2/3-os, vagy III/3-as? 🙂 többségű bolseViki országlásának 3 évében.

Már most ebbe a nemzet- lakosság-veszejtő trendbe az e-cigi remekül illik. Ugyan volt olyan vélemény, hogy az e-cigiben több a nikotin, de pusztán csak beleszagolva a két fajta füstbe, számomra az e-cigi egészségesebbnek, na jó, sokkal kevésbé büdösnek, illetve szinte szagtalannak tűnt. E-ciginek miért kell megszűnnie? Csak az egészségtelenebbet vehessük. Ki a vesztes? A dohányzó magyar lakosság. 🙁

Mivel kezdtem? Állambácsi hiányával. Egy nem titkolt, de kevéssé ismert állambácsi hiány: „Tavaly 11,6 milliárd dollár volt a kereskedelmi forgalom Magyarország és Oroszország között, ebből 3,3 milliárd dollár volt a magyar export, 8,3 milliárd dollár pedig a magyar import értéke …”

forrásom: http://atv.hu/cikk/20130422_szijjarto_ki_kell_egyensulyozni_a_magyar_orosz_kulkereskedelmet

Nemzeti ügyek kormánya. Hümm. Mely nemzeté?

 47. siolrog — 2013-06-28 11:15 

Ki jár jól?

Szvsz a dohányiparnak majdnem mindegy, mert a nikotin esszenciát vélhetőleg dohányból állítják elő.

Pletykálják, hogy ami a szociknak az út és egyéb építés, az a Fidesznek a vegy és gyógyszeripar (mégsincs legalább 1 lobby-törvénye az országnak, hogy legalább a kirakat kinézzen valahogy). A gyógyszeripar ezzel és általában a gyógyszerneknem minősülőblablabla dolgok eltaposásával meg fogja találni a számításait.

A trafikáriusok főként jóljárnak. Már az is jólhangzik, hogy „van egy trafikom Budán”…mégjobban hangzik az államilag garantált extraprofit-hányad (minden kapitalista legtitkosabb álma).
Még ennél is jobban hangzana, hogy „több, mint 10 trafikot nyertem a tenderen”, de vélhetőleg ezek a szerencsés műkörmösök, ügyvédek,fodrászok (kívánt behelyettesíthető), minden bizonnyal nem lesznek beszédesek, nem fognak énekelni.

Ki jár rosszul? A dohányosok.

 46. regressziv — 2013-06-28 10:45 

Nahát, nahát… Szerintem ez a három verzió kombója amúgy. Hamarosan talán az első e-drognak lesz titulálva.

 45. kszabo — 2013-06-28 08:59 

@lilith18: A borotváló automatára már ki is írták a tendert.
Idézet az oroszoktól:
– De mindenkinek más arca van.
– Először:)

 44. vittore — 2013-06-28 08:57 

@sztalker: nem véletlenül írtam kis pével… 🙁

 43. vittore — 2013-06-28 08:54 

@qwertzuiop1: „A legkézenfekvőbb oka az ecigi betiltásának a szabályozatlanság, és az ellenőrizhetetlenség.” Akkor szabályozni és ellenőrizni kellene, nem betiltani. Ez a tiltás ugyanúgy nem azért fog megszületni, hogy bárkit is megvédjen a káros hatásaitól, hanem azért, hogy a dohánymaffia érdekei ne sérüljenek.

 42. siolrog — 2013-06-28 07:45 

Az dolognak két oldala van. A magyarokban tényleg van vmi árnyalatnyi keleties-titokzatos, az életet/egészséget kicsit nem a helyén kezelő szellemi beütés. (hányszor hallottam, „mindegy csak ártson” és hasonló tréfás népnevelő frázisokat..) Ez ötvöződik itten „az egyén mindent megtehet, ha másoknak nem árt” elvvel.

A másik a politika. Mindegyik kormányunknak volt vmi nagy biznisze a mamelukok, csókosok és hasonlók (eufemisztikusan: hívek) jóllakatására. Olajszőkítés, viadukt két domb között, metróépítés négyszeres áron, stb. A trafikot ilyesminek gondolom (beterelni a fogyasztót/dohányzót a nemzeti boltba), bár ne legyen igazam…

Egy mérget fogyasztani azért célszerűbb több helyett, mivel az egyes vegyi anyagok kereszthatást tudnak létesíteni egymással, ami hatékonyságukat fokozhatja.

 41. zizzi — 2013-06-28 06:07 

@danescu:

12.
12. danescu — 2013-06-27 12:56

Isten nyugosztalja Arnold Mihályt! Nem tudom, jól emlékszem hogy Hemingway volt aki azt mondta, a dohányzásról leszokni a legegyszerűbb. Ő például már vagy százszor is megtette…
De szerintem a méltatlanul kihagyott Moszad áll a dolgok mögött, mint mindig! 🙂
Válasz ↓

dehogy, es a gyogyszeripar????

 40. templomos — 2013-06-28 01:17 

Egyébkent a címlapon latható e-cigaretta nem tartalmaz nikotint, csak kulonbozo izeket lehet hozza venni. Szoval azt pont nem fogjak betiltani elmeletileg. Mondjuk sok ertelme nincs is.

 39. komojtalan — 2013-06-27 23:56 

@joep: Ez sem konteó: Simicska and Co -nak még több pénz kell. Már meg is nyerte a tendert úgy hogy nem is voltak ismertek a paraméterek! 5 céget hívtak meg, 3 be sem adott pályázatot, 1 meg hiányosat. Minő véletlen, pont Simicska cége nyert. Az államnak egy fillérjébe nem kerül, mert mi autósok fizetjük meg, literenként pár forint.

 38. komojtalan — 2013-06-27 23:52 

@tiboru: Ez pontosan így van, nem lehet véletlen hogy megegyezzenek a méretek.

 37. whitebeard — 2013-06-27 23:39 

@freca:
Igen! De ha megmondanám, meg kellene öljelek.:))

 36. freca — 2013-06-27 23:28 

Tud valaki a dohányt helyettesítő alternatív növényről?

 35. whitebeard — 2013-06-27 23:08 

Hát nem tudom ! CCa 41 éve dohányzom. Nagyapám 50 év után dobta el,( nem leszek kiszolgáltatva felkiáltással-1944-ben). 1975-ben kínálásra nem mert rágyújtani mert „Félek, hogy nem tudnám abba hagyni.”
Kipróbáltam az e-cigit! Valami hiányzott belőle!
Nem hiszem, hogy (azzal a pénzzel) az elmúlt „néhány” év alatt a nikotinon kívül ne sikerült volna egy-két máig ismeretlen addiktiv szert is belekeverni a cigibe.
No ez is megérne egy konteó bloggot!

 34. qwertzuiop1 — 2013-06-27 21:35 

@vittore: Az nem igazán tartozik ide, hogy miért is kellett nekik a trafiktörvény (amiért a játékterem betiltás is).
A legkézenfekvőbb oka az ecigi betiltásának a szabályozatlanság, és az ellenőrizhetetlenség.
Azt azért még hozzá kéne tenni Tiboru cikkéhez, hogy nagyon úgy tűnik, hogy az EU gyógyászati eszköznek fogja minősíteni, és nagyon komoly szabályokat fog támasztani a minőség tekintetében. (link az előző hozzászólásomban)
És hogy konteó is legyen: Ezért a komoly szabályozásért vagy a gyógyszeripar, vagy a cigarettaipar lobbizik szerintem. Egy nagyon drága engedélyezési eljárás elriaszthatja a kisebb „játékosokat”, így ez a piac is megmaradna a tőkeerős és tapasztalt „nagyfiúknak”.

 33. Wendiii — 2013-06-27 21:21 

@lilith18:

Igen, az egy híd Budapesten.

 32. csuuzlee — 2013-06-27 21:21 

@freca:

Bizony igaz.
Amikor a szerb-horvát háború idején Rovinj mellett meg szerettük volna tekinteni a cigaretta gyárat, nagyon kedves katonák magyarázták el, hogy ez most hadiüzem. Volt nálunk helybeli cigi is, meg horvát hadsereget támogató csoki is, talán azért voltak jó fejek.
Nem csoda, hogy 90 után szépen bezárták a magyar cigigyárakat!
Amúgy már csak 19 szálas egy doboz, nem?

 31. rognork — 2013-06-27 21:04 

@freca: a 42M kg az pont magyaros vagdalthús.

a konteo meg nem konteo, ha a szexet államilag terelni és adóztatni lehetne, szigoróan betiltanák az otthoni faszverést. az tuti.

én úgy szoktam le 10 hónapja, hogy elszívtam a reggeli cigit melóban, utána meg nem szívtam többet. én már utáltam a bűzt, a kocsiban 3-at szívtam fél óra alatt, hazafelé a dugóban fél dobozt. szerencsére a barátaim még dohányoznak, szóval ha kocsmába megyünk akkor tudok nyúlni cigit.
ha vki e-cigit szív, akkor tessék szépen időnként kiszaladni a szomszédba lehet hozni akár az egész lépcsőháznak, a kormány meg bekaphatja. ez kb olyan lépés volt mint amikor az újságíró szövetség elnökével akarták elítéltetni valamelyik netes újságírót, csak nem tűnt fel, hogy közben elszaladt 20 év. ezzel a népinemzeti cigivel csak azért nem fognak beszopni, mert a zemberek lusták, imádnak cigizni és piálni, ha így megy tovább sztem a kemény drog is legális lesz.

 30. freca — 2013-06-27 20:38 

@68nyara:
De igaz. Dugd be a cigit az AMD csövébe, és látod.

 29. lilith18 — 2013-06-27 19:56 

Figyeljétek meg, hamarosan a fodrászok következnek. Férfiak 9 féle egyen frizurából választhatnak, nők 17 féléből. A „focista-frizura” és a Kövér féle „vak-komondor-frizura” lesz a legnépszerűbb. A műkörmösöket is államosítani fogják, és utána aki nem narancsszínűre festeti a körmét, azt Don Vittorio lekapja a tíz körméről.

 28. lilith18 — 2013-06-27 19:51 

24@vittore: Szerintem eredetileg sem azért találták ki. Arra csak hivatkoztak.

 27. SLC — 2013-06-27 19:46 

@papszi: aztán a fuvarosok, benzinkutak, kisboltok…

Amikor a DeLorean megérkezik Budapestre 2016-ban, a Doki döbbenten nézi a kinti világot, és megütögeti a fluxuskondenzátort.
– A francba – morogja – megint elromlott? Nem 1986-ba akartam jönni…

 26. SLC — 2013-06-27 19:39 

@lilith18: Létezik. De a jelentését lassan senki sem fogja ismerni.

@tiboru: Arnoldról jutott eszembe:
http://goo.gl/O8Mk0

Asszem a posztíró ezzel ráhágott néhány tyúkszemre, méghozzá a kellemetlenebb fajtából…

 25. sztalker — 2013-06-27 19:37 

24. vittore
Parlament? Az a szép nagy kupolás-tornyos izé, ott a pesti Duna-parton? Én eddig azt hittem, hogy az O. V. magánöltözője már régóta, ott szokta átvenni a mezt, amikor lemegy focizni a Kossuth tér 1. alá, a grundra…
🙂

25. papszi
„…Én mondom felebarátaim a következő lépés az égetett szesz lesz.”

Ők erre meg azt felelnék:
— Szeretjük az elégeTett vendégeket…

 24. lilith18 — 2013-06-27 18:26 

Vajon létezik még az a szép régi magyar szó, hogy „szabadság”?

 23. papszi — 2013-06-27 15:54 

Ez egy több szereplős jááácma:
4.06-től hallgatva egy szót kell csak kicserlénünk és máris érthető minden. (A sakkot….könnyű kitalálni mire 🙂

http://www.youtube.com/watch?v=tRDqoiD68Xc

A döntési mechanizmust megismerve mindenki tudja, hogy narancsosék klientúrája a haszonélvezői ennek a döntésnek, ami egyébként klasszikusan illik a közelmúlt döntéseibe.
Tehát létezik egy rosszul, vagy nem hatékonyan működő rendszer, amit egyébként teljes joggal reformálhatna meg a politika, ez kezdetekben jól is hangzik, ám az idő folyásával annyi ember, szervezet, érdekeit kell beépíteni a törvénybe, hogy annak a végeredménye egy nagy kalap sz@r.

Én mondom felebarátaim a következő lépés az égetett szesz lesz…

 22. 68nyara — 2013-06-27 15:12 

@tiboru: A 7,62-es cigi annyira nem igaz, de az igen, hogy maga a töltő gép eléggé hadiipari dolog, bár ami azt illeti a tubus töltők az igaziak. Viszont a konzervek mérete valóban mutat némi rokonságot a különböző hadi célú „konzervekével”. Nagy különbség a töltés folyamatában sincs.

De a traktort loptak alkatrészenként és harckocsi lett belőle viccet mindenki ismeri…az a vicc, hogy még csak nem is annyira vicc. 🙂 (Keresztkérdés: mit állított elő a Челябинский тракторный завод ?) :-)))

 21. lorgerm — 2013-06-27 14:41 

@tiboru: Hadiüzemek voltak (mi nem volt az?).

Nehéz leszokni róla, ez igaz. Amióta magam gyártom a cigimet, felére csökkent a fogyasztásom (napi két dobozról egyre). Nem gyártok előre cigit, amikor el akarok szívni egy szálat, akkor megcsinálom, elszívom. No, meg az is sokat számít, hogy kitiltottam magam a lakásból, csak kint a konyhában vagy a teraszon gyújtok rá. Van, hogy órákig eszembe sem jut felállni az asztal mellől, kimenni, tölteni, rágyújtani.

 20. tiboru — 2013-06-27 13:58 

@freca:

Nem tudom, mi az igazság, de annó a seregben egy elég magasrangú tiszttől hallottam, hogy háború esetén a Varsói Szerződés valamennyi tagállamában a cigigyárak (minimális technológiai módosítás után) automatikusan átálltak volna lőszergyártásra, a konzervgyárak pedig ágyú- és harckocsilövedék-, valamint aknagyártásra (tán a hagyományos konzervdobozok méretei is megegyeztek a tüzérségi lövedékek különféle hüvelyméreteivel).

 19. joep — 2013-06-27 13:55 

Nagyon off. Én tíz évre hagytam abba a cigit, aztán amikor már éppen kezdtem megint rászokni, átváltottam a sokkal kíméletesebb szivarra. Azzal most jól megvagyunk. Azzal meg, hogy mi történik kies hazánkban, már régen nem foglalkozom. Lévén nemzetellenes hazaáruló, nemzeti dohányboltban úgysem fogok vásárolni. Párkányban feleáron megkapok mindent, havi egy kirándulás meg belefér.

ps. Konteóban engem is jobban érdekelne az újabb üzemanyagszínezés.

 18. freca — 2013-06-27 13:52 

A dohányzási téma remek alkalom az alattvalók megosztására.
Divide et impera.

 17. freca — 2013-06-27 13:47 

Kimaradt a szavazási lehetőségekből Állam Bácsi az ő jövedéki adójának féltésével.

 16. freca — 2013-06-27 13:45 

A cigi átmérője 7.62 milliméter.
Ez aztán a konteó! 🙂

 15. Rókakígyó — 2013-06-27 13:41 

gyenge kis konteócska….:) se ufók, se ufók…. a kanadai honvédelmi miniszter bejelentése (vallomása) volt már? Nem, na akkor…

 14. hazitroll — 2013-06-27 13:12 

@ahmet: Dédapám is így szokott le. Bár én nem ismertem, amúgy is elég nyakas ember lehetett, ha igazak a családi történetek. Viszont utána savanyúcukorkára szokott át, szóval valamit azért kellett csinálnia..
Egyébként állami a balhé, ha gyógyszer/dohánylobbi, akkor előbb nemzetközi szinten ment volna a lobbi, Magyarország ahhoz képes kis hal. Persze lehet, hogy nemzetközi szinten megy a lobbi, de idehaza és konkrétan szerintem nemzeti lobbisták.

 13. whitefalcon01 — 2013-06-27 12:59 

Mindig is álszent dolognak tartottam az állami dohányzás-ellenességet. Nagy pénz van benne (adók formájában, előállításában és a kapcsolódó „szolgáltatások” terén is), állami monopólium, mégis államilag tiltjuk.
De idevehetjük az összes káros szenvedélyt: alkohol, drog, szerencsejáték (prostitúció?). Persze, ezekben már a maffia keze is benne van, de az állami maffia azokat is lefölözi.

 12. danescu — 2013-06-27 12:56 

Isten nyugosztalja Arnold Mihályt! Nem tudom, jól emlékszem hogy Hemingway volt aki azt mondta, a dohányzásról leszokni a legegyszerűbb. Ő például már vagy százszor is megtette…
De szerintem a méltatlanul kihagyott Moszad áll a dolgok mögött, mint mindig! 🙂

 11. FilcTroll — 2013-06-27 12:55 

Erős dohányosként én is kipróbáltam az e-cigit. Nem jött be, sőt. Igazából szerintem k nagy átverés a dolog, legalább is az, hogy le lehet vele szokni. Akkora adag nikotint kapsz ugyanis a villanycigivel, hogy éppenséggel pont feltolja az ingerküszöböt, egyre több és több szippantás kell. (Hiszen drogról beszélünk ugyebár.)

A hagyományos cigiből az első 2-3 slukk már villámgyorsan biztosítja a megnyugtató nikotinszintet, a többit igazából fölösen szívjuk. Anyagcserétől (is) függő a kiürülés sebessége, ahogy a szint leesik, úgy kezdődik az éhség és ki-ki igénye szerinti periódusban újratölt.

Az e-cigivel is kialakítható ilyen egyensúly, de sokkal magasabb toleranciaszinttel, azaz számtalan előnye mellett inkább növeli a nikotinfüggőséget.

Az is biztos, hogy a posztban leírt, optimális e-cigi is létezik, de elképesztő hulladékok is kaphatók — a hagyományos cigivel ellentétben itt sosem tudhatod, hogy mit szívsz be. (Aromák?!)

Ettől persze még lehet bármi öe a háttérben a betiltás mögött a szokásos módon: van magánérdek háttérben és van pár buta idealista, aki népjóléti szempontok mentén végrehajtja az ügyet.

 10. bodjo — 2013-06-27 12:50 

http://oi41.tinypic.com/2q094qo.jpg

már máshol is írtam, ezt hiszem, ez elég egyértelmű… mármint, hogy ki veszítené a legtöbbet, ha hirtelen senki sem venne több cigit…

 9. ahmet — 2013-06-27 12:50 

És mi van azzal a konteóval, hogy a cigiről nem is nehéz leszokni, de a dohányipar elhiteti mindenkivel, hogy segítség nélkül tuti, hogy nem megy, de még úgy is szinte lehetetlen. Sőt, még támogatják is a leszokást. Ez, mint egy önbeteljesítő jóslat valóban (mentálisan) szinte lehetetlenné teszi a leszokást.

(Mindig a barátom nagyapja jut eszembe, aki 14 évesen kezdett dohányozni, napi három doboz Munkást szívott élete nagy részében, aztán valamikor 70 éves kora körül szólt az unokának, hogy „Ma ne hozzál cigit.”, onnantól nem gyújtott rá.)

 8. komojtalan — 2013-06-27 12:46 

Azt hiszem ez „senkinek nem volt jó”. A költségvetés bukott, a trafik mutyi bukott, a gyógyszeresek buktak. Aztán hogy kinek a fejében pattant ki és ki támogatta? Nem mindegy? Akkor még nem is volt trafik mutyi, illetve nem az ami most van, tehát ez kiesik. Csak azt nem értem minek harácsolnak? Nem mindegy hogy 10 milliárdjuk van vagy 20? Tízet sem lehet elkölteni. Gondolok itt Simicska and Co. -ra. Az igazság az, hogy tesztelik a magyart: Mennyi amit még kibír lázadás nélkül. Szerintem már minden létező várakozást megdöntöttek, de mivel még nem mentek utcára a tömegek lehet ezt fokozni. A birkák meg tűrik és legfeljebb otthon szidják a rendszert.

 7. qwertzuiop1 — 2013-06-27 12:38 

Egyértelmű, hogy a gyógyszerlobbi áll mögötte. Itt a brit terv, amit most próbálnak EU-s szintre hozni:
http://www.bbc.co.uk/news/health-22870301
Röviden: 2016-tól gyógyszernek minősül az e-cigi. (pont)

 6. magyardani — 2013-06-27 12:23 

@Ihi:

Viszont: „Az Országos Gyógyszerészeti Intézet véleményére alapozott szócskai indoklás, aminek alapján a NAV eljárt…” -> ez egyertelmusiti kinek a szemet csipte 🙂

 5. Ihi — 2013-06-27 11:57 

Szerintem teljesen egyértelmű, hogy azért kínlódnak vele, mert ezt nem lehetett a trafikos témába belevenni. A gyógyszergyáraknak mindegy, igazából nem olyan konkurencia, mert ezzel leszokni abszolút nem lehet, előbb-utóbb keresni fog mást a leszokni kívánó ember. A dohánygyárak meg szimplán elkezdik gyártani, ahogy már teszi is pár. Tehát marad a Nemzeti Dohánybolt ügy mögötte. De azt hiszem ez senkinek nem kéne, hogy meglepő legyen.

 4. konci67 — 2013-06-27 11:49 

@Tiboru: volna kedved egy újabb villámkonteohoz a baromira fontos és szükséges, valamint „mgeversenyeztetett, nyilvános közbeszerzés” alapján kiválasztott üzemanyag-megfestő mutyiról is írni? 🙂 az vajon kinek áll érdekében? olajtársaságok? csak nem az összeesküvő szemét multik? az alvilág? csak nem újabb olajszőkítési bussiness? netalántán egy jelenlegi kormánykörökhöz tutira nem köthető noname vállakozó, aki ügyvezető?… 🙂

 3. konci67 — 2013-06-27 11:45 

Natasával kellene egsetértenem, és egyet is értek-csak… gyakorlatilag MINDENNEL ezt kellene csinálnunk, mert mindennel ugyanúgy lehúz a T költségvetés, csak NEM tudjuk mindennel megcsinálni… a legszemetebb dolog, hogy ezért a világon semmit nem kapunk-viszont pár ember baromi jól él belőle, és bicskanyitogatóan előadja, hogy ez neki JÁR-hát nem jár…

Én a „nemzeti” (sajnos erősen hányingerem vana szótól pár éve…) dohányboltokra szavazok, illetve a mögöttes érdekeltségi körre a betiltás kapcsán…

erősen ingadozok a következő autóm „külföldi” rendszámán-
és nem az autópályamatrica-parkolási bírság stb megúszása miatt-hülye módon venni fogok rá matricát, és normálisan fogok parkolni, mint eddig-viszont a rendes, becsületes szomszédasszonyom kislánya egy almával nem fog többet kapni tízóraira az óvodában, a keresztlányom egy füzetet nem fog pluszba ajándékba kapni az iskolában, és senki más sem, viszont valamelyik „cimbora” újabb nagy értékű telket/koncessziót egyebet fog szerezni „közpénzen”-hát nem…

a kérdés az, hogy meddig tűrjük ezt (is)…
ja, és nyomatékkal leszögezném, hogy ettől nem vagyok baloldali szavazó.. szeretném hinni, hogy ahhoz az egyre nagyobb tömeghez tartozom, amelyik NORMÁLIS Magyarországot szeretne PÁRTOK NÉLKÜL, vagy azokkal FULL KONTROLLAL és következményekkel, felelősökkel/felelősséggel…

 2. natasa — 2013-06-27 11:30 

ez az egész trafikos mizéria, plusz amint olvasható,
az emberek ilyen felháborítóan rossz szándékú megvezetése
miatt döntöttem úgy, hogy az életben nem fogok idehaza
dohányterméket vásárolni. tehát most én és az e-cigim,
már egy hónapja tökéletesen megvagyunk. minden szempontból
jobb választás volt, bár azt hittem nehezebb lesz az átállás,
de nem, minden szinte az egyik napról a másikra könnyedén megtörtént.

ha esetleg soha többet nem jutnék hozzá nikotinos e-lötyihöz,
akkor sem vásárolnék itthon cigit… nagyon remélem, hogy
sokan választják ezt az utat, nincs sok lehetőségünk, mint
hogy amennyire csak lehet, megkerüljük ezt az undorító gépezetet.

 1. kicsikatka — 2013-06-27 11:25 

2008-ban hagytam abba a dohányzást, nemszoktam le, hisz erről leszokni nem lehet, csak max abbahagyni, a szerencsésebbje esetleg élte végéig. 2008 óta nem dohányoztam, és őszintén nem is hiányzik. Gyűlöltem függeni valamitől, ami az akaratomat semmisé csesszintette. Sokan leszokáshoz veszik az e-cigit, de én még senkit sem ismerek, akinek sikerült volna, biztosan azért akadnak. Viszont egyáltalán nem zavar az e-cigi, úgyhogy ezt a drasztikus lépést nem értem, hisz a dohányiparnak ez egyáltalán nem jelent konkurenciát…

Egyébként a biorezonanciás módszer jött be nekem.

RSS feed for comments on this post.

Ars poetica

Mert összeesküdni is jó, de összeesküvés-elméletet gyártani, terjeszteni és erősíteni még jobb. Conteo, ergo sum!

 • Legutolsó hozzászólások

  Tartalom

  CímDátum
  Vitaposzt: háború Ukrajnában2022-02-27
  Vendégposzt: Tanja Gräff ügye2022-02-02
  Felejtős a Facebook, itt az új csoportunk!2021-02-27
  Rendőri brutalitás elleni megmozdulások2020-06-18
  Koronavírus megbeszélőposzt2020-03-17
  Vendégposzt: az NSU-komplexum, avagy a dönergyilkosság-rejtély2019-07-28
  Vitaposzt: választás-konteók2018-04-11
  Vendégposzt – A kassai bombázás2017-06-26
  Michael Jackson-konteók2017-05-20
  Szolgálati közlemény: Aranykönyv-szavazás, döntő!!!2017-05-11
  Kínos Clinton-konteók (részletek)2017-03-31
  Lindbergh-konteók2017-02-26
  Toxoplazmózis-konteók2017-01-25
  Vendégposzt – Horthy István halála2017-01-06
  A BCCI-sztori2016-11-04
  Villámkonteó: a 200 ezer SIM-kártya esete2016-10-07
  Villámkonteó: robbantás a Nagykörúton!2016-09-25
  Wałęsa-konteók2016-08-21
  Posztajánló: Porton Down2016-08-15
  Reagan és a gellert kapott golyó2016-06-17
  Eyjafjallajökull-konteó2016-05-17
  Kommentposzt: Kiss László2016-04-08
  Lionel Crabb rejtélyes esete2016-03-21
  Hindenburg-konteók2016-02-26
  Bruce Lee halála2016-02-14
  Opus Dei2016-01-23
  Alapítvány-konteók2015-12-19
  Megjelent az e-Konteó2!2015-12-06
  Furcsa történetek 2.02015-11-29
  Shakespeare-konteók2015-11-12
  Frigyláda-konteók2015-10-22
  Per „Dead” Ohlin halála – 18+!!!2015-09-10
  Gary Webb, a CIA és a crack-konteó2015-08-23
  Menekült-konteók2015-07-14
  Ajánló – sorozatok és filmek2015-07-07
  Miss Liberty-konteók2015-06-22
  Na-seby (Villámkonteó)2015-04-14
  Glenn Miller eltűnése2015-04-08
  Kommentposzt: Germanwings-konteók2015-03-30
  Furcsa történetek 1.02015-03-23
  Bob Marley halála2015-03-14
  New Coke – konteók2015-03-02
  Sid Hurwich időgépe2015-02-22
  Alan Turing2015-02-10
  Kommentposzt: rejtélyes betörések2015-01-31
  Halál Chappaquiddickben2015-01-26
  Kommentposzt: Charlie Hebdo2015-01-08
  A Dreyfus-Zola konteók2015-01-05
  Megjelent az e-Konteó1!2014-12-05
  Konteókönyv-felmérés2014-12-01
  Vendégposzt: az ufó-emberrablások2014-11-28
  John Titor története2014-11-19
  Ajánló – A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története2014-10-29
  Fort Knox2014-10-23
  Estonia-konteók2014-09-29
  Rudolf Hess története2014-09-22
  Kurt Cobain halála2014-09-09
  Eilean Mór rejtélye2014-08-18
  Balla Irma halála (részletek)2014-07-27
  Gyíkember-konteók2014-06-12
  A Kovács Béla – ügy2014-05-23
  Kitalált középkor (rövidposzt)2014-05-12
  Georgia Guidestones2014-05-03
  Elisa Lam halála2014-04-15
  Kommentposzt: Welsz Tamás halála2014-03-20
  Kommentposzt: az MH370-es járat2014-03-15
  Magic Johnson – konteó2014-03-12
  Challenger-konteók2014-02-13
  Ophélie Bretnacher halála2014-01-20
  Cicada 33012014-01-06
  Cajamarquillai üregek2013-11-27
  A körmendi gyerekgyilkosság (részletek)2013-11-21
  Vendégposzt: A Nagy Könnyűzenei Sátánista Konteó2013-11-14
  Google-konteók2013-11-03
  A Konteókönyv rendelhető!2013-10-23
  Katrina-konteók2013-10-11
  A denveri repülőtér2013-09-27
  Haszbara-konteók2013-08-25
  Génmódosítás-konteók2013-07-08
  Oopart, avagy tárgyak rosszkor, rossz helyen?2013-06-14
  Konteónak indult…2013-06-09
  Az X bolygó2013-04-27
  Ókori dodekaéderek (rövidposzt)2013-04-03
  Náci repülő csészealjak2013-03-22
  D. B. Cooper története2013-02-19
  Egy pápa lemondása2013-02-11
  A Sunstein-Vermeule – algoritmus2013-01-23
  Eltűntek2013-01-18
  Könyvajánló – Szoftverfrissítés 1.02012-12-13
  Anjikuni-rejtély2012-12-11
  Szent Malakiás próféciái2012-12-03
  Jövőbelátás-konteók2012-11-21
  Chomsky-tízparancsolat2012-11-06
  Mátrix-konteók2012-10-28
  Elbert János halála2012-10-19
  Bohemian Grove2012-09-26
  Robert Maxwell élete és halála2012-08-28
  A Zelnik-ügy – reloaded!2012-08-05
  Kazbegi dinók (rövidposzt)2012-07-20
  A Zsanett-ügy (18+)2012-07-10
  Alternatív Bermuda-háromszögek2012-07-06
  Olof Palme halála2012-05-16
  A torontói jegyzőkönyvek2012-04-21
  Phobosz-összeesküvés (rövidposzt)2012-03-22
  Jörg Haider halála2012-03-14
  Az eltűnt zászlóalj2012-03-09
  A Mary Celeste – rejtély2012-03-01
  Szcientológia-konteók2012-02-07
  Mikrohullám-konteó (rövidposzt)2011-11-12
  Népszámlálás-konteók2011-11-12
  EU-konspiráció2011-11-12
  A Djatlov-incidens2011-11-12
  Fluorid-összeesküvés2011-08-19
  Breivik-merénylet2011-07-25
  A Mikroelektronikai Vállalat – konteó2011-05-26
  Patton tábornok halála2011-05-12
  Skull & Bones2011-04-19
  Réztekercs-konspiráció2011-04-12
  AIDS-konspiráció2011-04-11
  Ajánló – kódfejtők előnyben!2011-04-09
  Moszkva és a csecsenek2011-04-08
  Gandzsa-összeesküvés2011-04-07
  A KAL-007-es járat lelövése2011-04-06
  Globális felmelegedés2011-04-05
  A móri nyolcas gyilkosság2011-04-04
  Kilenc/tizenegy2011-03-30
  A közösségi oldalak – összeesküvés2011-03-29
  Kelly doktor halála2011-03-28
  Roberto Calvi, Isten bankára2011-03-25
  Az arab világ forradalmai2011-03-23
  Martin Luther King halála2011-03-22
  Hajsza az örökmozgó és egy másféle energia után2011-03-21
  Castro és a CIA (átirányítás)2011-03-18
  A USS Liberty megtámadása2011-03-17
  Jézus-összeesküvés2011-03-16
  Ajánló – linkek2011-03-15
  HAARP-összeesküvés2011-03-14
  Chico halála2011-03-11
  JFK – 2.02011-03-10
  JFK – 1.02011-03-10
  Nőellenes világösszeesküvés2011-03-08
  Atomkonspiráció (átirányítás)2011-03-07
  Hasfelmetsző Jack – dosszié2011-03-07
  Gagarin-konteók2011-03-04
  Cigánygyilkosságok2011-03-04
  Robert F. Kennedy meggyilkolása2011-03-03
  Vérvád-konspiráció2011-03-03
  A Council on Foreign Relations2011-03-02
  A szmolenszki katasztrófa2011-03-02
  Atlantisz-konteók2011-03-01
  Nagy német adókonteó2011-02-28
  Illuminátusok2011-02-28
  Ajánló – filmek2011-02-26
  Az Elvis-legenda2011-02-25
  Tunguzka-rejtély2011-02-24
  Nikola Tesla 2.02011-02-23
  Nikola Tesla 1.02011-02-23
  Robbanás Port Chicagóban2011-02-22
  A Fenyő-gyilkosság2011-02-22
  Rákgyógyszer-konteók2011-02-21
  A főtitkár halála2011-02-21
  Nácik aranya2011-02-19
  ODESSA2011-02-18
  A romániai „forradalom”2011-02-18
  Templomosok2011-02-17
  A TWA-800 járat lezuhanása2011-02-16
  WikiLeaks-konteók2011-02-15
  A Voynich-kézirat2011-02-15
  Mormon-összeesküvés – újratöltve!2011-02-14
  Mormon-összeesküvés2011-02-14
  Szabadkőművesek 2.02011-02-13
  Szabadkőművesek 1.02011-02-13
  Bilderberg-konteók2011-02-13
  Men in Black2011-02-12
  UFO-konspiráció2011-02-11
  Jim Morrison halála2011-02-11
  Rejtélyes helyek, titkos bázisok2011-02-10
  Roswell és az M-122011-02-09
  Bermuda-háromszög2011-02-09
  Antarktisz-összeesküvés2011-02-09
  Pearl Harbor – dosszié2011-02-08
  Népek Temploma2011-02-08
  Egy pápa halála2011-02-08
  A MA-240-es járat tragédiája2011-02-07
  A „tökéletes katona”-projekt2011-02-07
  A Kurszk elsüllyedése2011-02-06
  A Litvinyenko-gyilkosság2011-02-06
  Beatles-konteók2011-02-05
  John Lennon halála2011-02-05
  Philadelphia-kísérlet2011-02-04
  Diana hercegnő halála 2.02011-02-03
  Diana hercegnő halála 1.02011-02-03
  A Seuso, a Habsburgok és egy lord – kiegészítő konteó2011-02-02
  A Seuso-ügy2011-02-02
  Titanic-sztori2011-02-01
  Holdraszállás-konteók2011-01-31
  Marilyn Monroe halála2011-01-30

  Innen jöttök